Peisaj politic de primavara

Incerc  sa ies, incet, din hibernare. Mai intai, privesc in jur. Ma uit, uneori,  la emisiunile de la televizor, ma intalnesc cu prieteni, in tara sau in Bucuresti. Cam aceleasi teme – procurori, justitie, CSM, restituiri, proprietati, controale, cheltuielile parlamentarilor, incendii, accidente de motocicleta, SMURD, din cand in cand inundatii, sosele gaurite, Oltchim, ce facea Ceausescu, ce cantarete ii placeau, cum a tradat Pacepa. Picanterii, multe stenograme, subiecte „incendiare”, „explozive”, tipe importate care sparg caramizi cu sanii, doua zile pe saptamana Suleyman, in rest seriale coreene.

In timpul asta, Europa isi devoreaza bancile, pregatind viitoarele alegeri europarlamentare, care vor duce la alegerea unei noi comisii, care va hotara cui trebuie sa-i intocmeasca MCV-uri. Economia merge prost in tara dar si in jurul nostru, China , pentru SUA, ia locul Rusiei, ca tinta strategica, Coreea de Nord joaca pocker cu marile puteri (ramane sa vedem ce va decarta). Sloganurile ce acopera interese economice trec din unul in altul – drepturile omului, minoritati, democratie, economie de piata, stat de drept, grija pentru natura („sa taiem padurile in tarile lor, nu in tarile noastre”). In timpul asta, ideologia nu prea mai joaca niciun rol, Europa se imparte in grupuri de interese (grupul de stanga si grupul de dreapta), America se imparte in cine sprijina industria de medicamente, companiile petroliere, companiile IT sau complexul militar-industrial. Lumea de dupa Razboiul Rece s-a schimbat fundamental. Regulile s-au schimbat, generatiile, mentalitatile s-au schimbat. Zonele de influenta s-au schimbat. Suveranitatea statelor s-a schimbat. 

Ce intelegem noi din lucrurile astea? Ce am inteles din lucrurile care s-au intamplat in ultimii 22 de ani? Am „primit”, spre exemplu, o multime de sfaturi despre cum sa facem privatizari pentru ca, nu-i asa, statul nu stie sa gestioneze economia. Am facut o asa-numita privatizare in masa, prin care tot felul de smecheri au facut avere (miliardarii de carton), avere pe care au pierdut-o la fel de repede, risipind-o in cazinouri si pe masini luxoase. Ma uit cu ciuda la faptul ca nu mai vindem nici macar „mobila” din casa ci fierul vechi, scormonit  peste tot de familiile tot mai numeroase de romi ce nu au surse de supravietuire.

A inceput o noua faza de „privatizari” pentru ca trebuie sa luam niste bani cu care sa platim restituirile de proprietati, pentru a face dreptate in lume, pentru cei care isi descopera titluri de proprietate prin Ecuador sau Columbia. Daca Mark Gitenstein va conduce Fondul Proprietatea, atunci statul de drept in Romania s-ar putea sa functioneze corect.

Ma intreb, in continuare – daca tot suntem obligati sa facem (pentru diverse ratiuni) noul val de privatizari – pentru ca Traian Basescu a imprumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, pe care trebuie sa-i dam inapoi – nu ar fi util ca guvernul sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca faptul ca in companiile strategice privatizate, indiferent de proportia actiunilor detinute de stat si indiferent de eventuale mariri de capital, statul detine o ACTIUNE DE AUR pentru deciziile strategice? Sunt multe alte intrebari la care nu am raspuns. Poate ca nu mai am suficiente informatii…

Iata de ce, pentru mine, iesirea din hibernare se face foarte greu. Nu pentru ca as vrea sa fiu la butoane, ci pentru ca as vrea sa vad la televizor nu doar vizite la CSM, ci si vizite sau intalniri in cateva fabrici performante. As vrea sa simt cum se instaleaza increderea ca viitorul va fi mai bun. Si in felul asta eu sa ma pot bucura, alaturi de familia mea, de peisajul superb de la Cornu, sa pot calatori linistit in Nordul Moldovei sau sa ma intalnesc cu prietenii din Mures.

145 Răspunsuri to “Peisaj politic de primavara”


  1. 1 Marcus aprilie 14, 2013 la 9:37 am

    Shock: Calebrului Caricaturist Popa Popas I S-a Retras Medalia De Aur
    Filed under: Erevan News — Marcus @ 10:13 Modifică

    Agentia de presa Erevan News isi anunta pe aceasta cale cititorii ca celebrului caricaturist Stefan Popa Popas un juriu de experti intrunit de urgenta i-a retras medalia De Aur pe care acesta o castigase cu ocazia ultimului concurs de caricatura desfasurat la Paris.
    Motivul acestei decizii, care a bulversat lumea artisticilor plastici si nu numai, a constat in faptul ca, in urma unei sesizari facute de Administratia prezidentiala din Romania via DNA si Codrutza Kovesi (datorita acestui succes ea a fost decorata de preseddintele Romaniei cu medalia Steaua Romaniei Cl.I cu spade si diamante), s-a intrunit de urgenta o comisie de experti care, valorificand rezultatul unor analize si investigatii foarte serioase, cu cele mai laborioase mijloace posibile, a stabilit fara drept de apel ca cererea Administratiei Prezidentiale a fost justificata si ca intr-adevart caricatura d-lui presedinte Traian Basescu, pentru care celebrul artist plastic a fost medaliat cu aur este de fapt un fals, ea reprezentand in realitate un instantaneu foto surprins dupa ce presedintele tuturor romanilor o arsese ca de obicei cu foarte mult whisky.
    Totusi avand in vedere notorietatea si probitatea de care artistul a dat dovada in toata cariera sa de pana acum, cat si argumentatia sa de o logica fara cusur prin care a explicat comisiei de experti ca, indiferent cat de mult talent ar avea un caricaturist si oricate eforturi ar depune acesta, in cazul modelului subiect Basescu, absolut nicio lucrare plastica din categoria caricaturii nu poate fi mai bine realizata mai bine decat originalul de la mama natura, comisia a fost de acord ca aceasta opera de arta sa intre in concursul de fotografii cu tema “Viata bate filmul” care se va desfasura luna viitoare la Mogadiscio in Somalia, unde precis va fi premiata.
    Prezentam mai jos cititorilor nostri capodopera in disputa:
    vezi poza pe blogul meu

    A Consemnat pentru Dvs.
    Varujan Arachelian

  2. 2 Gina Onisor aprilie 14, 2013 la 9:48 am

    Ati putea vizita combinatul siderurgic de la Galati! O mare realizare ce va apartine si o si mai mare performanta! Faptul ca actionarii au decis sa-l inchida este doar un mic amanunt, nesemnificativ.

  3. 3 Chira Mihai aprilie 14, 2013 la 9:50 am

    multumim! si chiar va asteptam!

  4. 4 NICOLETTE ORGHIDAN aprilie 14, 2013 la 10:00 am

    Nu, statul cred că nu deține nicio ,,Acțiune de aur” pentru decizii srtategice și nici monedă convertibilă în acest sens.Nimic nou sub soare pe aceste meleaguri, dezamăgirea-i ca un leit-motiv, iar nesicuranța pândește după colțul fiecărei decizii politice. În rest, mai nimic nou. A, ba da, să nu uit: ,,prostia” a dat examen și-a ….prins un post de conducere!

  5. 5 Cris aprilie 14, 2013 la 10:00 am

    M-ați amuzat cu prima parte. Nu vă pierdeți umorul!
    Mă bucur mult că sunteți bine, vă întâlniți cu cei care vă prețuiesc și călătoriți prin țară.
    Vă țin pumnii strânși pentru celelalte hopuri pe care le mai aveți.
    În privința evenimentelor și acțiunilor care ne determină existența, vorba cronicarului: bietul om e cel care e sub vremi, nu vremile sub om.
    Sănătate și seninătate!

  6. 6 adrian aprilie 14, 2013 la 10:02 am

    Slabe şanse. Începând cu acceptarea unei liste de instrucţiuni de la UE, călcând peste opţiunea românilor şi continuând cu înţelegeri ascunse şi trocuri de neînţeles pentru o formaţiune care are o majoritate zdrobitoare, multe aspecte par a fi mai complicate decât am fi sperat.
    Păcat! Cred că cei de la putere sunt, tocmai, pe cale de a rata o şansă rară de a fi ceea ce ţara aceasta are nevoie, o şansă de a face bine, de a repara ce e defect…
    Dar, era de aşteptat, nu? Doar sunt politicieni…

  7. 7 Chirpac aprilie 14, 2013 la 10:22 am

    Un peisaj de primavara cam plumburiu care pare sa anunțe un an greu și cu multe seisme politice și economice locale cat și internaționale.Criza economica internatională se apropie de apogeu și de undeva cred că se va pornii vârtejul schimbarii, probabil sistemul actual a ajuns la final.
    Sper ca ai noștrii conducători să fie mai responsabili, să lase la o parte interesele și ambițiile personale și de grup și să fie mai aproape de oamenii pe care-i conduc.

  8. 8 FELICIA aprilie 14, 2013 la 10:24 am

    Deznadejdea, lipsa de incredere sunt REZULTATUL politicilor .Oamenii sunt deznadajduiti in a mai spera ca o raza de soare poate schimba mintea LUMINATILOR DIN POLITICA.
    FRICA de scaune si de a fi Sarac II CARACTERIZEAZA PE POLITICIENII DE ASTAZI!!!!A fi Sarac material nu este atat de greu cat ar fi SARACIA SUFLETULUI care nu mai apreciaza pe aproapele lui.
    SATELE ROMANESTI; care sunt REZERVA DE AUR A ROMANIEI sunt conduse(in mare parte) de interese POLITICE care urmaresc doar inavutire si detinerea controlului!!!!!!!!!!
    RESTARTAREA ROMANIEI POATE INCEPE DIN SATELE ROMANESTI, unele pustiite , dara care detin rezerve naturale de terenuri si vietii uitate parca de toti si de timp.
    O BURSA A SATELOR ROMANESTI ar reconfigura pe harta EUROPEI/lumii o pozitie ca petrolul sau alte asemenea.Desigur , prima pozitie o detine PRIMARUL(impreuna cu viceprimarii sau consilierii) caruia ar fi bine sa i se creze o imagine reala( sa iti declare public averea, interesele, actiunile si PRIETENII) .
    Atata timp cat avem in functiile descrise mai sus oameni fara calificari profesionale , poate doar cu scoli ajutatoare , atunci rezultatele sunt pe masura.
    Sunt multe Probleme ale SATELE ROMANESTI tratate cu indiferenta (DIN INTERES), acesta fiind si rezultatul pentru HRANA si VIATA romanilor .
    >Emisiunile TV nu contin decat 2% informatii si reportaje ale SATULUI, in comparatie cu alte tari dezvoltate care detin 50%>>>>acesta fiind si rezultatul.Atat timp cat emisiuni cu si despre persoane ,FARA CALITATI SI VALORI, sunt prezentate cca 80% din emisiuni -atunci avem si rezultate pe masura!!!

  9. 9 Lupu Eugen aprilie 14, 2013 la 10:27 am

    mda…parca si la petrom era o actiune de aur ?

  10. 10 nastase aprilie 14, 2013 la 10:41 am

    Lupu Eugen,
    Da. Pe o perioada de 5 ani. Din pacate, cele 49% actiuni ale statului s-au impartit in 3 „state” – Ministerul de finante, AVAS si Fondul Proprietatea.

  11. 11 nastase aprilie 14, 2013 la 10:44 am

    Marcus,
    cu putina intarziere, La multi ani!

  12. 12 Marcus aprilie 14, 2013 la 10:57 am

    @ Va multumesc Domnule Prim Ministru! Si dvs. si celor dragi dvs. sa va dea Domnul viata lunga, sanatate si tot ce va doriti!
    sa fiti iubit
    marcus

  13. 13 analist aprilie 14, 2013 la 11:05 am

    @marian nicolae. Nu avem la dispozitie 1000 ani. Din surse apropiate nucleului baietii vin. SI nu cu flori. Dar relax, avem timp sa vorbim de toate: de criza, de base, de ponta, de congres. Apropo, daca mergi la congres trimite salutari dl. Nastase din partea mea.

  14. 14 Petruta aprilie 14, 2013 la 11:32 am

    Aveti o sete de normalitate pe care toti romanii cu toate tiglele pe casa o au.Va doresc si imi doresc ca asteptarile sa nu fie zadarnice.
    La multi ani!(pentru Marcus)

  15. 15 Petruta aprilie 14, 2013 la 11:37 am

    Aveti o sete de normalitate pe care toti romanii normali o au.Va doresc si imi doresc ca asteptarile sa nu fie in van.
    Pentru Marcus un calduros „La multi ani!”Nu conteaza cand este spus,ci ca este spus din inima.

  16. 16 Carmen Daniela Diaconu aprilie 14, 2013 la 11:39 am

    Zilele acestea creierul meu a zacut intr-o confuzie totala si ma bucur sa gasesc un prieten (in primul moment dupa ce am scris acest cuvant, am vrut sa-l sterg gandindu-ma ca-mi permit un familiarism nepoliticos dar mai apoi m-am gandit ca starea de-a fi prieten a devenit atat de rara incat cuvantul ¨prieten¨ in esenta lui atinge cel mai inalt grad de politete) caruia eu sa-i tin de urat si el mie caci am ajuns la concluzia ca asta este tot ce ne-a mai ramas de facut: sa ne tinem de urat unii altora. Nimic din ceea ce scriem, gandim sau dorim pentru noi sau pentru Romania nu are vreo finalitate deoarece nu poate ajunge nici macar in capul cuiva daramite sa mai si genereze actiuni. Mi-as fi dorit ca macar dezamagirea pe care o simt sa-mi genereze un imbold de actiune ¨anti¨ dar nici asta macar nu pot sa mai simt. In Antonescu nu am crezut niciodata deci nu ma surprind decat sustinerile ¨in orb¨ de care inca se mai bucura. Nefericirea-mi vine de la Ponta. De bine ce n-am fost niciodata PSD-ista am avut o incredere deosebita in acest tinar si m-am alaturat celor ce l-au considerat demn de urmat. Nici una dintre greselile lui nu mi s-au parut dezamagitoare, sunt constienta ca deciziile la acel nivel si intr-o situatie economica nationala si politica internationala ca cea actuala, pot depasi mult nivelul intelegerii maselor largi. Nu consider nimic grav in coabitatea cu Basescu dar consider de cea mai mare gravitate lipsa de respect pentru oameni in general si pentru simbolurile luptei impotriva regimului Basescu in special. De ce au iesit oamenii asta iarna in Piata Universitatii? Nu au iesit pentru paine ci pentru RESPECT, DEMNITATE si DREPTATE ! Sa apari si sa spui ¨am dat jos guvernul Boc¨, sa nu stii cine este Domnul Lixandru Verbita (daca citeste cumva acest bloc ii pun eu aici un indiciu: http://www.youtube.com/watch?v=g3vJPwb2UnQ) si sa te exprimi ¨Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti¨ in raport cu D-na Cristiana Anghel sunt fapte care-l identifica ca fiind identic lacheilor lui Basescu caci nici Basescu insusi nu cred ca a facut lucruri atat de grave!

  17. 17 Nelu Fieraru aprilie 14, 2013 la 11:57 am

    CA SI DUMNEAVOASTRA SI OAMENII SIMPLI INCEARCA ,DEZORIENTATI,SA REGLEZE BUSOLA DE ZI CU ZI,IAR SPERANTELE AU INCEPUT SA SE PIARDA IN ACELASI INFINIT NEGRU!

  18. 18 valeria aprilie 14, 2013 la 12:00 pm

    Domnule Adrian Nastasa as avea o intrebare la dv. sotul meu a decedat acum un an , el era proprietarul avea de luat de la A.N.R.P. despagubiri un miliard trei sute milioane lei vechi pentru o mostenire care i-a luato abuziv statul pe timpu lui CEAUSESCU si astept de de ani de zile sa iau acesti bani cei de facut acum? EU sint din iasi fac dializa 3 pe saptamina ce asteapta sa inchi si eu ochii sa nui vad sa pot sa -mi rezolv si eu sanatatea ce sa fac cu pensia de 630

  19. 19 Draghi Puterity aprilie 14, 2013 la 12:19 pm

    O postare excelenta, in ciuda (sau poate datorita?) tristetii care razbate printre randuri…

  20. 20 Adrian B. aprilie 14, 2013 la 1:45 pm

    Cred ca una din directiile importante in care ar trebui sa actioneze guvernul este :
    EDUCATIA ANTREPRENORIALA SI CULTIVAREA SPIRITULUI ANTREPRENORIAL !

    Aceasta tara nu va fi scoasa din criza de procurori , de securisti , de traseisti politici sau de oameni fara caracter !
    Aceasta tara va fi relansata , mai devreme sau mai tarziu , de oamenii cu initiativa , de oamenii harnici , seriosi si priceputi , de oamenii inteligenti , de politicienii cu viziune …

  21. 21 Adrian B. aprilie 14, 2013 la 2:19 pm

    @ valeria

    Nu este treaba mea si nu doresc sa va dezamagesc , dar as vrea sa vedeti cine conduce ANRP !!!!!!!!!!!!!!!!!! Chiar il cunosc (tangential !) pe acest individ si cand am auzit ce functie ocupa , am luat 2 pastile de Diazepam . Este CEL MAI INFECT PERSONAJ pe care l-am cunoscut in viata mea ! Si am cunoscut multi oameni la viata mea … As vrea sa va punctez cateva amanunte din CV -ul acestui ciumete , care a fost ” recuperat ” de pnl-isti :

    – fost preot
    – fost ofiter SRI
    – fost membru PSD
    – fost senator PRM
    – fost director RATT
    – actualmente , membru PNL si director ANRP din partea PNL !
    – fan pana la contemplatie al lui Adi Minune si Guta de Maimuta !

    http://www.debanat.ro/2012/10/contrareplica-ionut-nasleu-manelistul-complet/

    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/iubeste-bunaciuni-440540.html

    Cam astia-s oamenii cu care vrea USL-ul sa ne scoata din criza si sa relanseze economia !

    ps. Daca studiem cu atentie CV-ul acestui ciumete , vedem ca pana la un punct seamana cu cel al d-lui Ilie Sarbu , socrul lui Victor Ponta !

  22. 22 gheorghe aprilie 14, 2013 la 2:47 pm

    As vrea sa simt cum se instaleaza increderea ca viitorul va fi mai bun. Si in felul asta eu sa ma pot bucura, alaturi de familia mea, …

  23. 23 gheorghe aprilie 14, 2013 la 3:16 pm

    Va citez, Domnule Nastase

    „As vrea sa simt cum se instaleaza increderea ca viitorul va fi mai bun. Si in felul asta eu sa ma pot bucura, alaturi de familia mea, …”

    Numai mandria si speranta intregului popor pot garanta un viitor mai bun, sentimente imposibile in Romania de astazi care, construita pe crima si minciuna in ’89, este dominata de smecherie si hotie …

    Iesiti din hibernare Domnule Nastase, daca vreti un viitor mai bun pentru tot romanul.

  24. 24 Danutz aprilie 14, 2013 la 3:46 pm

    In anul 2333 ien coreenii fondau primul stat , is curios ce faceau stamosii nostrii atunci dar din pacate noi am inceput sa scriem in masa dupa 1950 ,iar cand otomanii erau preocupati ci tributul platit de franta ai nostri erau preocupati cum sa isi omoare domnitorii asa ca o lectie de isorie nu strica MAI ALES CA POPORUL ROMAN NU A REUSIT SA INVETE NICI ODATA NIMIC din tampeniile facute de asa zisii conducatori ai neamului .

  25. 25 Karakas aprilie 14, 2013 la 3:47 pm

    Nu inteleg de ce in filmul „War of the Worlds”, extraterestri trebuiau sa extermine specia umana ca sa domine planeta. Mai bine ii puneau la munca asa cum fac azi cei de la butoane.

    Citind materialul domnului Nastase vizualizez o serie de masinarii ce plutesc agale peste mari si tari. De la pupitrul de comanda, grupuri de indivizi cu fete identice minuiesc un aspirator-turbina, care sug tot de pe unde este ghidonata magadoaia. Pe fuselajul masinariei sunt panouri luminoase uriase. In functie de tara pe care o aspira, panourile isi schimba mesajul, iar din megafoane mesajul se schimba pe limba bastinasilor. Ajunsa deasupra Romaniei panourile afiseaza in timp ce din megafoane o voce feminina cu accent si timbru asiatic reproduce: „Privatizarea de azi pentru prosperitatea de maine”, „Capitalismul aduce fericirea”, „Coruptia trebuie gasita CU ORICE PRET”, „Imprumutati ca sa aveti”, „Salvarea fiecaruia incepe cu salvarea bancilor!”, „Rachetele noastre ucid mai bine ca ale lor”, „Gazele de sist creaza locuri de munca suplimentare in caz de cutremur”, „Suntem aici ca sa va ajutam”, „Suntem solidari cu corporatiile straine”, „Capitalul vine si ramine atunci cind oamenii sufera”, „Prosperitatea nu doar prin munca, dar si prin suferinta, duce la purificarea sufleteasca”, „Esti un bun roman? Plateste datoriile statului!”…

  26. 26 sadicu aprilie 14, 2013 la 3:53 pm

    Fiind duminica,am sa incerc sa va descretesc fruntile cu un banc.
    Dupa ce D-zeu a creat pamantul a chemat la el un inger pentru a se consulta.
    -Uite,am incercat sa creez o lume sub semnul echilibrului…ii spuse D-zeu ingerului.
    Ingerul a privit pamantul si nedumerit a inceput sa intrebe:
    -Dar Doamne,de ce in zona asta ai lasat doar desert?
    -Am lasat desert dar in compesare am pus mult petrol in sol,raspunse D-zeu.
    Pe urma ingerului i-au sarit in ochi marile intinderi de apa si s-a aratat la fel de nedumerit.
    -Aici unde este apa am lasat o bogata fauna piscicola,raspunse D-zeu.
    -Privind mai departe,ingerul descoperii multe zone muntoase iar D-zeu il lamurii ca in compesare muntii sunt impaduriti si populati cu multe animale pe care omul le poate vana.
    Si tot asa…ingerul a inspectat pamantul de la un capat la altul iar cand privii spre teritoriul unde acum este Romania isi spuse in gand,(aici te-am prins,Doamne!).
    Arogant si sigur pe sine il intreba pe D-zeu:
    -Domne,ai spus ca ai creat un pamant sub semnul echilibrului,nu?
    -Da,ii raspunse D-zeu.
    -Pai nu e nedrept ca aici,(indica teritoriul actual romanesc),le-ai pus pe toate:terenuri agricole fertile,munti impaduriti,ape cu pesti,aur,petrol,gaze,minereuri s.a.m.d?
    Zambind,D-zeu i-a raspuns:
    Pai stai sa vezi,in compensare, ce popor las aici.
    ………………………………………………………………………………………………………..
    Cand am auzit bancul la inceput am ras dar apoi am fost la un pas sa ma apuce plansul.
    Agricultura noastra poate alimenta 80 milioane de locuitori ai planetei iar noi importam aproximativ 70% produse agro-alimentare.
    Suntem a 4-a tara din UE la capitolul resurse minerale,dar trebuie sa vina austriecii ca sa ne scoata petrolul si gazele,canadienii ca sa ne scoata aurul,americanii pentru gazele de sist s.a.m.d.
    N-am fost si nu suntem capabili nici macar sa administram ce aproape merge de la sine cum ar fi de exemplu hidorcentralele.
    Pana si loteria nationala am instrainat-o.
    Ne-a lasat D-zeu o tara brazdata de rauri si in 22 de ani scursi de la revolutie ar fi trebuit sa avem o tara brazdata de irigatii,nu sa depindem de voia Domnului.
    Avem de accesat de la UE zeci de miliarde de euro care s-ar putea concretiza in autostrazi,canalizari si apa potabila in zonele rurale,etc..etc.
    Tare mi-e teama ca peste zece ani gradul de absorbtie va fi acelasi,adica apropiat de zero…si atentie?…in cazul fondurilor europene nu e ca la loto…fondurile neaccesate nu se reporteaza…sunt directionate spre tari capabile sa le absoarba.
    Nu vreau sa fiu inteles gresit…nu sunt nationalist…nu sunt impotriva investitiilor straine in Romania.Dimpotriva,consider ca dezvoltarea infrastructurii va atrage foarte multe investitii straine.
    Dar daca nu avem o industrie extractiva dezvoltata,sa-i lasam pe altii cu conditia sa ne alegem si noi cu ceva…si asta se poate face prin intemediul redeventelor care in momentul de fata sunt batjocura curata.
    Au fost si sunt atatea lucruri adevarate de facut in aceasta tara si inca nu e prea tarziu.
    Avem in contiunare atuurile mentionate mai sus,datoria publica este foarte mica in comparatie cu alte tari,rezeva valutara destul de consistenta,macrostabilitate economica etc.
    Parafrazand-ul pe fostul general Militaru…trebuie sa oprim macelul…ajunge 22 de ani!
    In loc sa ne aruncam zi de zi laturi unul in capul celuilalt,in loc sa ne angajam permanent in discutii sterile si inutile…hai sa ne apucam de treaba!
    Postul de televiune Pro Tv prezinta din cand in cand povesti de succes din Romania…confrati de-ai nostri care si-au deschis ferme agicole accesand fonduri europene sau tineri care au lucrat o perioada in strainatate iar apoi s-au reintors in Romania investindu-si banii aici.
    Daca noi o sa ne schimbam prioritatile televiziunile si politicienii isi vor schimba prioritatile.
    Ce-ar fi sa nu mai dezbatem subiecte cu miza mica…cum ar fi de exemplu
    schimbarea sefilor la parchete?…(unde cred eu ca este in curs sa se stabileasca un echilibru negociat intre cei doi capi ai executivului,asa cum sunt definiti de Constitutie).
    Suntem impartiti in cel putin doua tabere…ce-ar fi daca am polemiza pe subiecte adevarate…unii sa sustina,de exemplu ca prioritare sunt autostrazile in Romania iar ceilalti,irigatiile.
    Sau unii sa sustina ca in Romania ar fi bine aplicat modelul Polonez iar altii modelul Ceh.
    Daca noi schimbam macazul,cei care ne conduc vor schimba si ei macazul.
    Dar daca vom continua sa ne complacem in aceasi mocirla macar sa nu ne mai plangem de mila pentru ca ne meritam soarta.

  27. 27 intrusul aprilie 14, 2013 la 3:53 pm

    La buni ani Marcus!

  28. 28 Szentgyorgyi Alexandru aprilie 14, 2013 la 4:02 pm

    Buna Excelenta1

    Va astept cu drag in judetul Mures !

  29. 29 Adrian B. aprilie 14, 2013 la 4:13 pm

    Va propun tuturor sa lasati pentru cateva minute lucrurile serioase si sa ascultati o melodie din anii ’70 : Dance , dance by BZN

    Si un bonus :

  30. 30 Codrin aprilie 14, 2013 la 4:25 pm

    Legat de ultimul paragraf: Oare n-ar fi trebuit sa aveti grija de instalarea viitorului mai bun atunci cand erati „la butoane”? Ar fi fost mai simplu atunci, zic.

  31. 31 Doru Coarna aprilie 14, 2013 la 4:37 pm

    Pe firul celalalt am aratat ca este prea tarziu , nu se mai poate face nimic. Romania nu mai poate fi salvata, cel putin nu pt romani! Va fi pustiita! Economia este o iluzie, ea apartine strainilor care o vor abandona din momentul in care s-ar putea sa piarda primul leu, fara sa gandeasca la dramele si consecintele gestului. Ultimul pas este demolarea si vanzarea ca fier vechi in Turcia. Resursele vor fi exploatate la sange, fara mila si fara teama de consecinte ecologice iar daca romanii capata boli ciudate cu atat mai bine, lasa mai repede locul vecinilor unguri…

    Din toata tara, singurii care ar putea eventual scapa sunt politicienii, dar nu toti, ci doar cei care stiu sa-si faca si sa-si puna deoparte „miliardul din marea Chinei”. Restul dispar odata cu tara si cu noi toti, poate o luna mai tarziu…

    De ce? Pai daca euro cade, ne-am dus! Daca incepe vreun deranj in Asia, ne-am dus. Daca UE se ofileste, iarasi ne-am dus. Daca nu platim vreo rata, ne-am ars! Daca Ponta face regionalizarea, iarasi ne-am ars! Sau daca modifica constitutia in lectura autorului, dl Basescu! Sau daca bancile intra iar in menopauza! Daca nu ne dau credite ca sa rostogolim datoriile, de unde le va da Ponta? Chiar daca intelege, la fel ca Basescu, aspectele internationale importante… Dealtfel, in general, marii faliti sunt oameni inteligenti, nepractici! Cei care supravietuiesc sunt cei cu vointa, nu ghioceii!

    Apropo de ghiocei, cautati pe site-ul A3 ce a raspuns vicepremierul maghiar alora din UE, apoi faceti comparatia cu slugarel al nostru…

    Vreau sa spun ca nu toate ar fi necesar sa se intample ci doar una singura, atat am ajuns de fragili, de casanti…

    Sincer, daca nu are nimeni vreo alta idee pt timp liber, eu cred ca ar trebui activat un organism care sa se gandeasca la iesirea din Iad, la elaborarea metodelor de scapare, de evitare a dezastrului sau macar a consecintelor imediate, sau de evitare a consecintelor cele mai nefaste, atunci cand vor fi ele, cand se va intampla… Tot asa cum orice om se gandeste la ce va face si cum va proceda in ziua in care-l va da afara patronul…

    Daca doar asteptam se cheama ca vine, nu?

    Cred ca dl Nastase ar putea sa patroneze, sa pastoreasca, sa gireze, un astfel de organism, s-ar putea sa avem repede-repede nevoie de solutii si in aceasta situatie extrem de probabila, isi va merita banii tarii si efortul celor implicati!
    Si ar mai fi o chestie pe care ar trebui s-o lamureasca: cum putem ridica o economie distrusa, in conditii ostile. Repet, in conditii ostile, nu normale asa cum este scris in orice manual… Poate cine-stie, reusim sa salvam vreun combinat destinat fierului vechi, doar asa, pt uz intern.

    Dle Prim Ministru, mai numaram mult la oua? Prin 2009, dupa alegeri, vorbeati de un desert, am alergat toti dupa o Fata Morgana prin desertul acela, s-a dovedit iluzie si suntem tot in desert! Ce facem? Nu putem astepta cei 40 de ani, daca ar fi adevarat eu am calculat ca s-ar fi parcurs de doua ori intreg Ecuatorul si deci ori s-ar fi iesit mai repede, ori s-a mers in cerc… Daca scapam de napasta peste 17 ani, eu cred ca-i cam tarziu. Si inca ceva foarte grav: in 45 de ani comunismul ala nenorocit a construit si a avut ce sa lase noua pt distrus, dar capitalismul asta ce va lasa? Vine incet timpul, momentul aniversar 45, si lumea va face comparatia, nu numai aici ci in toate tarile foste! Cum vor raspunde toti bilionarii astia si apologetii de conjunctura?

    Nu-i vorba de politica, noi suntem deja pierduti cauzei iar Dvs ati depasit stadiul, este momentul sa va ocupati de viitor.

    Nu se poate sa nu existe alternativa la rau! Ne apucam sa gandim?

    PS. O stiu, cativa vor spune imediat ca iata, recunosc in scris, pana cum nu am facut-o… dar repet, nu-i vorba de politica care oricum , este inutila fara miliardul ala…

  32. 32 Flavia aprilie 14, 2013 la 4:42 pm

    La vesti bune nu sunt sanse sa ne mai ateptam. Nu ne ramane decat sa ne pastram, desi foarte greu, spre imposibil, sanatatea. Fizica si, mai ales, mentala. In rest, totul pare irecuperabil: sperantele in mai bine, onoarea, demnitatea, integritatea teritoriala a tarii…

  33. 33 sadicu aprilie 14, 2013 la 5:51 pm

    @Doru Coarna
    Nu stiu daca ai citit mesajul meu…parerea mea este ca ne prabusim daca continuam sa fim fatalisti,negativisti si sa privim zilnic doar partea goala a paharului.
    Hai sa ne gandim la situatia ,din trecutul mai mult sau mai putin indepartat ,al unor tari care au luat-o apropae de la zero cu reconstructia,(ceea ce nu e si cazul nostru).
    Germania si Japonia dupa cel de-al doilea razboi monidal…Serbia,Croatia,Muntenegru dupa razboiul iugoslav…si exemplele pot continua.
    In mesaju lmeu am insiruit o suita de atuuri pe care le avem…tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne schimbam.
    Daca noi ne schimbam,se schimba si clasa politica care nu este altceva decat oglinda noastra.
    Daca nu se schimba,iesim in strada cum au iesit si argentinienii si le luam gatul,(la figurat,binenteles).
    De asta avem nevoie cel mai mult…atitudine,solidaritate si optimism.
    De asemenea trebuie sa devenim mult mai pretentiosi vizavi de clasa politica.
    Daca noi de doua saptamani discutam doar despre Kovesi…ei de doua saptamani ,pe televiziuni discuta acelasi lucru,in loc sa se ocupe de probleme cu adevarat importante.
    De exemplu,Romania trebuie sa absoarba anul acesta aproximativ 6 miliarde,fonduri europene.
    Se apropie jumatatea anului si nu am absorbit nici 10%.
    Exista probleme grave in siderurgie,la Oltchim,in agricultura care nu se rezolva daca vine sau nu vine Kovesi sefa la Parchetul General.
    Uite,chiar daca sunt de cealalta parte a baricadei,imi place de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.
    Omul asta pare ca chiar s-a apucat cu bune intentii de treaba.
    Azi l-am auzit ca nu toti medicii ar trebui sa fie platiti la fel ci in functie de performante.
    De asemenea,se pare ca si Victor Ponta a iesit din campania electorala luandu-si in serios fisa postului.
    Daca o tine tot asa,anul viitor la prezidentiale va avea votul meu,pentru ca este putin posibil ca dreapta sa se prezinte cu un candidat elgibil pana atunci.
    De fapt cred ca va avea votul tuturor celor porecliti basisti.
    Am mai trecut prin asta…in 2000 mi-am calcat pe suflet si l-am votat pe Ion Iliescu pentru ca reprezenta raul cel mai mic.
    Dar pana atunci mai este mult…

  34. 34 georgeta restea aprilie 14, 2013 la 5:58 pm

    domnule prim ministru va rog iesiti din hibernare si treceti la butoane,eu va sustin din toata inima,si va doresc tot binele din lume.
    pentru ADRIAN B. MULTUMESC PENTRU MELODIA POSTATA,Dance,dance by BZN.

    sa auzim numai de bine

  35. 35 Marian Nicolae aprilie 14, 2013 la 7:01 pm

    Observatiile dumneavoastra sunt exacte, domnule profesor.

    De 8 ani de zile traim la superlativ, cel mai, cea mai, breaking news, ce sa mai, o ducem din orgasm in orgasm, dar numai pe sticla, pentru ca realitatea este cu mult mai gri si mai greu de digerat.

    Cu Mark Gitenstein la timona statului si cu Basescu in sala masinilor, Romania sigur merge catre…desfiintare……repede chiar….

    P.S. Cum onor Stapanirea kazara mi-a prajit a doua oara calculatorul, l-am luat pe cel de rezrva (redundanta, bat-o vina) si va trimit aceste cuvinte.

  36. 36 Ioana M. aprilie 14, 2013 la 7:20 pm

    De aceea consider problemele pe care le-ați enumerat cauza care întreține: ignoranța, iluzionarea, uitarea, autosuficiența, nepăsarea. Românul nu trăiește azi într-un prezent mai bun decât cel de ieri. Avem nevoie de ceva care să ne redea speranța că într-adevăr este MAI BINE, iar această speranță nu poate veni decât din planuri (de construcție, de reformare) care SE DUC până la capăt și din promisiuni RESPECTATE! Încrederea mea a fost prea de multe ori înșelată ca să mai cred în cineva dintre politicienii care îmi cer voturi…
    Și, da, televiziunile astea cu subiecte și cu invitați de doi bani nu fac decât să întrețină și ele prostul gust și ignoranța! Și știți cum își motivează ei, alegerile subiectelor? „Dacă publicul cere…” Publicul nu are altceva la care să se uite! Din zeci de emisiuni la TV, doar vreo zece sunt mai bune („Profesioniștii”, cu Eugenia Vodă, „Garantat 100%”, cu Cătălin Ștefănescu, „Masterchef” să zic, „În premieră”, cu Carmen Avram, serialul „Memorialul durerii”, de Lucia Hossu-Longin, îmi plăcea „Înapoi la argument”, „România, te iubesc”). Nici măcar posturile de desene pentru copii nu difuzează programe adecvate (vezi bătăi, egoism) și frumoase. Poate Boomerang-ul mai dă un Tom și Jerry, un Familia Flintstone…
    La capitolul muzică, avem manele, populară (eu mă simt jignită când cântăreți și cântărețe de duzină vin în costum tradițional românesc să-mi cânte pe o muzică ușoară despre nu știu ce „drăguță sau neică” ori despre „copilul plecat să lucreze în străinătate”) și obișnuitele canale cu muzică pentru spălat creierul: bum-bum-bum-bum, bum-bum, „I wanna give it to you as long you give it to me” (greșeala „as long” aparține textierului). Noroc că am Internet și pot să ascult ce vreau și să văd ce film vreau!
    Cam asta e cu televiziunea… Să dau exemple de emisiuni „mizerabile”? Acces direct, Un show păcătos, Happy Hour, Sub semnul întrebării, Lumea lui Banciu, Trăsniți din NATO, Știrile de la ora 17/19 etc. etc.
    P.s. Dacă din anumite motive nu vreți să apară numele emisiunilor și ale posturilor numite, puteți pubilca doar primul paragraf.

  37. 37 Doru Coarna aprilie 14, 2013 la 7:22 pm

    @ sadicu,

    bineinteles ca am citit, dar vorba aluia, aici ne despartim fundamental: USL va candida cu Antonescu asa ca il poti vota pe Ponta doar asa, in particular.

    Exemplele tale cu tari care s-au reconstruit sunt juste, numai ca noi nu suntem nici nemti, nici japonezi, nici sarbi, ci manelisti! In plus aia nu erau condusi ca noi, daca-i pui pe ai nostri sefi vor distruge orice tara sau o vor duce acasa sau in depozite de valori, nici macar in banci! O vor lua cu totul!

    Deacord ca ar trebui sa fim optimisti, insa vezi tu ca devine tot mai grea chestia asta… S-a ajuns in punctul din care trebuie sa fii un pic dement pt a-ti permite oarece optimism. Dar ai dreptate, daca tot suntem nitel dementi caci ne-am distrus tara si viitorul, am putea fi nitel optimisti, n-rm mai conta.

    Ai dreptate si cu solidaritatea, am putea fi solidari cu toti si cu fiecare in parte, dupa definitie, de ex. Crin este solidar cu Ponta care este solidar cu Basescu, care este solidar cu Kovesi, asa ca daca tu vei fi solidar cu Kovesi, vei ajunge solidar cu Crin, nu? Iar eu invers, as incepe prin a fi solidar cu Crin si as sfarsi cu Kovesi… Intrebare: vom fi atunci noi doi solidari, via toti astia? Daca da, tu voteaza-l pe Ponta iar eu il voi vota pe Crin… Dar apropo, cu Udrea ne solidarizam toti, nu? Aici poate nu-i ok… sau poate ca e!

    Cu absorbtia este si mai trist, cum sa absorbi de unde nu-i? Acolo in galetusa sunt doar promisiuni, palavre si propaganda pepeista, numai Udrea a reusita sa absoarba din ele insa ce era acolo s-a shutit demult si s-a dat la banci, care ca toate bancile, nu aveau bani! E ca si cum s-ar lua masinile populatiei si s-ar da gratuit la firmele de taxi si la RATB… asta-i viziunea economica a PPE cu care a reusit ca in cativa ani sa puna pe butuci cel mai bogat continent! Evident, un sictir ar fi cam putin iar o revolutie europeana ar fi cam mult, insa asa ne-am solidariza si noi cu banii lor din bancile alora…

    Si inchei printr-un sfat, nu mai declara public ca-ti place de min. sanatatii, declara-ti doar solidaritatea, altminteri s-ar putea sa inteleaga omul gresit…

    Glumesc, insa problema apare cant tu vrei sa fii solidar cu cineva care nu vrea sa fie solidar cu tine ci cu altul care iti face rau, si atunci… as cita-o pe Eba dar am uitat dezacordurile alea… ajuta-ma! Intr-o zi poate nu vrea sa fii solidar cu… cam asa…

    Oricum, aici degeaba te arati solidar, incearca la sistem, la seco, la vreo ambasada… fii solidar cu ei, ca daca esti cu poporul tau nu reusesti nimic, nu-ti dau voie kazarii!

  38. 38 ZeV aprilie 14, 2013 la 7:53 pm

    @Adrian Nastase & friends
    Domnule profesor, este bine ca ati iesit din hibernare, dar, dupa parerea mea, ati setat incorect adresa spatio-temporala pe conturul ,,portii stelare”.
    😉
    V-ati trezit teleportat intr-o alta lume, similara unui ospiciu generalizat, mare cat o tara.
    Stau si ma intreb, tot mai des, oare cine sunt adevaratii bolnavi mintal din Romania, cei din interiorul spitalelor de nebuni, sau cei din afara ?
    😉
    Grea dilema, pe care, fiecare incearca sa o rezove cum poate, de multe ori, utilizand metoda miticului Alexandru cel Mare versus nodul gordian, din postura de pacient potential al dr. Freud. Va imaginati ce iese…impactul se produce, in acest caz, nu asupra nodului, ci, asupra partii utile de sfoara, sau, mai rau, se aplica asupra mainii aproapelui care tine sfoara.
    😉
    Mai bine si mai placut e la Cornu, iarna, cu amintirea poetului in minte si in suflet:
    Te uita cum ninge decembre…
    Spre geamuri, iubito, priveste
    Mai spune s-aduca jaratec
    Si focul s-aud cum trosneste
    Mda….frumos, nu ?
    😉
    In fine, depasindu-l pe Bacovia, intrucat, primavara s-a etalat in toata splendoarea ei, si cu bune si cu rele, as cugeta la afirmatia domnului Traian Basescu referitoare la convingerea domniei sale ca in 2014, niciunul dintre politicienii aflati acum in pole pozition, nu va ajunge in biroul cu butoane si telefoane rosii de la Cotroceni.
    Mai sa fie….daca are dreptate, domnul presedinte ? Sa nu uitam ca, serviciile romanesti sunt printre cele mai bune din lume, felicitate inclusiv de catre Palatul Elysee cu prilejul eliberarii celebrei ziariste franceze Florence Aubenas din stransoarea teroristilor irakieni, iar gradul lor de penetrare a tuturor institutiilor statului roman, inclusiv cele aferente celei de-a patra puteri in stat, este de notorietate internationala.
    😉
    Hai sa analizam cu calm si aplicatie, ca tot este weekend….
    1. Victor Ponta – nu poate fi luat, deocamdata, in calcul, avand un rol bine determinat in USL si in proiectul USL pentru Romania pentru care s-a mers la vot. . Deh, cineva trebuie sa joace si rolul lui Dorel si sa munceasca in aceasta tara. Desigur, doar cei care muncesc, gresesc, ne spun unii amici de pe blog.
    😉
    2. Crin Antonescu – da, este candidatul ideal, are un discurs bun , virulent si consescvent, este tinut de USL in carantina, nedandu-i-se nici o responsabilitate pentru a nu-i fi sifonata imaginea in vreun fel. Nici macar timpul alocat somnului de frumusete, nu-i este amputat, sau perturbat de colegii de partide si de bloggerii binevoitori de toate culorile ideologice.
    😉
    A…gresesc ! Desigur, are de rezolvat problema Constitutiei.
    Pentru ca, nu-i asa, sper ca s-a gandit toata lumea la amanuntul purtator a unei logici de diamant, recte, ca domnul Antonescu va candida EMINAMENTE PE BAZA NOII CONSTITUTII.
    Pai cum altfel, prieteni ? Actuala Constitutie este interpretabila, iar perceptia domnului Antonescu este ca ea este de fapt proasta si conduce la derapaje si abuzuri (!)
    In cazul in care Constitutia NU va fi modificata, previziune destul de plauzibila fie si daca ne raportam la nereusita liberala in rezolvarea problemei numirilor de procurori si la OPOZITIA lui Basescu fata de implicarea liderului PNL in proiectul revizuirii, deci, repet, daca va ramane in vigoare, in 2014, actuala Constitutie, mi se pare perfect normal ca cel care a elaborat-o si o poate aplica/respecta in litera si spirit ca nimeni altcineva, sa candideze la demnitatea suprema de Presedinte al Romaniei.
    Stiu, nu am nici un dubiu, ca domnul profesor Nastase, nu se va erija niciodata in ,,sef al statului” si va putea fi MEDIATORUL ideal inter-institutional si intre stat si societate. Oricum, domnul Nastase, daca nu se modifica actuala Constitutie, are de onorat o obligatie fata de poporul roman, deturnata si stopata prin FRAUDA MORALA, dupa primul tur din 2004, de catre Traian Basescu.
    Este timpul ca in Romania sa se produca un RESET aparent paradoxal, dar necesar, deoarece a devenind evident (cel putin pentru mine , dar cred ca si ) pentru majoritatea populatiei, ca mandatele domnului Traian Basescu au rupt Romania, au stopat-o, siluit-o, aservit-o si umilit-o in relatia cu marea finanta mondiala si cu institutiile politico-birocratice europene, sau, cu Departamentul de Stat..
    Se va vedea, cu domnul Nastase, ca de fapt, CONSTITUTIA ROMANIEI ESTE CAT SE POATE DE BUNA, daca este interpretata cu buna credinta.
    Am recitit-o in aceste zile cu atentie si, sincer sa fiu, imi revine din subconstient in mintea de lucru, ideea ,,baghetei uncenicului vrajitor”.
    Cand nu stii sa folosesti bine ,,bagheta”, patesti ca ucenicul de la Școala Hogwarts atunci cand a rostit vraja ,,Wingardium Levioasa”.
    In locul efectului scontat de levitatie controlata, s-au produs explozii si consecinte neplacute pentru cei din preajma, ba chiar si pentru emitentul sintagmei magice.
    😉
    Ei, la aceasta scena ma duce gandul atunci cand incerc sa mi-l reprezint in minte pe domnul Crin Antonescu. Un politician onest, fara afaceri, fara grija zilei de maine, fara responsabilitati (nu din vina domniei sale). De fapt, domnul Antonescu este un fel de ambidextru cromatic, adica, pentru domnia sa, exista doar alb si negru. E adevarat ca din perspectiva pozitivista, este o mare calitate sa pretuiesti doar cele doua tente de culoare…albul este culoarea suprema, combinatia maximala a tuturor culorilor spectrului vizibil, iar negrul, este captatorul universal de energie.
    Problema poate interveni atunci cand un astfel de tipar uman , casant si coroziv, opac la nuante subtile, devine presedinte in baza Constitutiei actuale. Orice este posibil, iar o noua experienta autoritarista de tip Basescu, este deja prea mult pentru Romania.
    😉
    Astea imi sunt gandurile de moment duminical 14.04.2013- 8:42 pm, dar poate ca viata ma va forta sa ma re-adaptez, sau sa revin la sentimentele mai bune initiale. Depinde si de mine, dar nu numai.
    😉

  39. 39 anonim aprilie 14, 2013 la 7:59 pm

    Ati fost in hibernare in timp ce Traian Basescu imprumuta zeci de miliarde de euro si iarasi ati fost in hibernare in timp ce dispareau zeci de miliarde de euro cu anchete conduse din hibernare. Intodeauna PSD a fost in hibernare, la fel si acum 23 de ani cind domnul Ion Iliescu a adus FMI in Romania si atunci cind a fost furata flota. Bun venit in Romania!

  40. 40 papasha aprilie 14, 2013 la 8:16 pm

    DRAGA PRIETENE ,

    REMARC CA DIN PEISAJUL POLITIC AL PRIMAVERII , LIPSESTE CU DESAVARSIRE ACTIUNEA TA LA C E D O , LEGATA DE PROCESUL POLITIC IN CARE AI FOST CONDAMNAT DE CATRE ” JUSTITIA INDEPENDENTA ” , LA COMANDA GUVERNATORULUI LIBIDINOS , VANZATOR DE TARA SI POPOR !

    NU-TI DAM VOIE SA-I LASI ASA , CU UNA CU DOUA !
    NICI CAINII NU MAI PUN BOTUL , NUMAI PONTA MAI COABITEAZA !

  41. 41 blogideologic aprilie 14, 2013 la 8:23 pm

    @ Codrin spune : +Oare n-ar fi trebuit sa aveti grija de instalarea viitorului mai bun atunci cand erati “la butoane”? Ar fi fost mai simplu atunci, zic.+
    A fost o problemă de „anturaj PSD”. Nume importante … Situaţia se repetă pentru Victor Ponta la congresul actual.

  42. 42 Karanda Ş. aprilie 14, 2013 la 8:30 pm

    “ ,Coreea de Nord joacă pocker cu marile puteri (rămâne să vedem ce va decarta). “

    Nu decartează. E servită sau joacă la cacialma.

  43. 43 blogideologic aprilie 14, 2013 la 9:10 pm

    CLAUDIU PADUREAN : „5 lucruri inedite despre Ion Vodă cel Cumplit” http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/5-lucruri-inedite-despre-ion-voda-cel-cumplit-298939.html / Unirea din anul 1600, cu ajutor de la Patriarhul Apusului şi iniţiată sub semnul reconstrucţiei Bisericii Universale, se înscrie în linia de teologie politică predicată de Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare. Unirea Ţărilor Româneşti a fost înfăptuire geopolitică efectivă şi un act în conformitate cu ideologia Romania Neoacquistica a Contra Reformei iniţiată de Patriarhul Apusului. Este adevărat, Contra Reforma îl angajase pe bani grei ca să cucerească Stambulul. Sigur, proiectul era utopic, dar luptătorii împotriva Reformei au construit mai multe utopii (să îl amintim şi pe Thomas Morus). Mihai Viteazul a folosit acei bani din fondurile Contra Reformei nu pentru a restitui lumii Nova Roma, ci un Novum Latium. Sigismund Báthory era cu totul şi cu totul străin de acel ideal de reconstituire pentru Romania Neoacquistica. Sigismund Báthory nu a fost realmente unificator de ţări româneşti în Romania, aşa cum pretind unii acum. Ce legătură de sânge avea Sigismund Báthory cu oricare dintre ţările româneşti ? Nu simţea o legătură de sânge nici măcar cu Transilvania ! Sigismund Báthory lua hotărâri impulsive, chiar cu totul iraţionale, pentru că ar fi fost bolnav de sifilis. Să vorbim despre frivolitatea indecentă a deciziei din 1597, Sigismund Báthory era dispus a ceda Transilvania în schimbul unor ducate din Silezia. Sigismund Báthory nu era un român ortodox. Pentru un român ortodox, sursa drepturilor regaliene nu sunt oarece firave recunoaşteri internaţionale. Ci sintagma-sigiliu Nova Roma elaborată de Conciliul Bisericesc de la 381 AD, ţinut la Constantinopol. Sintagma-sigiliu Nova Roma nu aparţine nici Rusiei, –care se proclamă prin texte apocrife „A Treia Roma”–, nici Americii care a reconstruit Colina Capitoliului la Washington DC! Aceasta-i simplă butaforie ce nu instituie la Washington DC drepturile regaliene de la Roma şi Nova Roma! Excepţionalismul românesc este cu mult mai justificat decât excepţionalismul rusesc ori acela american. // Teologie şi Politică : +Unul dintre gânditorii creştini esenţiali ai Occidentului modern, Joseph de Maistre (1753 – 1821), considera că este imposibil să operezi o distincţie între Teologie şi Politică. Ştim că denumirea Nova Roma se atribuie oraşului Constantinopol. Dar ea nu a fost dată de Constantin cel Mare, fondatorul oraşului la anul Domnului 330, ci de conciliul bisericesc din 381 AD, care a funcţionat ca un grup de reflecţie teologică şi politică (think tank) din Romania Orientală. În acel grup de reflecţie, vorbim despre conciliul bisericesc din anul Domnului 381 AD, chiar se gândea extrem de intens asupra unei situaţii de criză în Romania Orientală. Astfel, la anul Domnului 378 muriseră în bătălia de la Adrianopole “ultimii romani autentici” din Balcani alături de împăratul Valens. Istoricul occidental Arnold J. Toynbee antamează chestiunea teologiei politice în Orient. El spune că, spre deosebire de profetul Mahomed care a acceptat să joace un rol de lider politic pentru comunitate, Iisus Hristos, încă om fiind, refuzase implicarea în politică. Însă după moartea împăratului Valens, punctul acesta de vedere se schimbă radical. Imperiul roman trebuia menţinut, gândea Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare (vezi şi lucrarea lui G.F. Reilly, Imperium and Sacerdotium According to St. Basil the Great. Washington, DC, 1945). Sfântul Ierarh Vasile cel Mare murea la anul Domnului 379. Pe patul de moarte îl roagă pe Grigore Nazianzus (cel care în viitor va fi numit Sfântul Părinte Ierarh Grigore Teologul, ca recunoaştere a excelenţei sale în toate capitolele teologiei creştine) să statueze corect problemele teologice la conciliul ecumenic aflat în pregătire. Tot în anul 379, conciliul local din Antiohia, unde rolul organizator major l-a avut episcopul Diodor din Tarsus, solicită participarea teologului Grigore Nazianzus la viitorul conciliu ecumenic. Simţind fluxul tendinţelor spirituale în Biserică, împăratul Theodosie I-ul îl numeşte în anul 379 pe Grigore Nazianzus arhiepiscop la Constantinopol. Prin predicile şi scrierile sale, Grigore Nazianzus construieşte o reţea de idei teologice pe linia arătată de Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare. Acţiunea lui Grigore Nazianzus era teologică şi politică numai în măsura în care el predica teologia politică. Dar având o coloratură politică, acţiunea aceasta îi atrăgea duşmani. Este atacat în biserică şi rănit. Mai mult, un vechi prieten, filosoful Maximus Cinicul unelteşte împotriva lui pentru funcţia de arhiepiscop la Constantinopol. Maximus Cinicul obţine catedra arhiepiscopală din Constantinopol. Astfel că Sfântul Părinte Ierarh Grigore Teologul de facto nu participă la conciliul ecumenic de la 381AD al Bisericii Universale. Deşi construise pentru acesta o intangibilă punte spirituală ca Biserica să lucreze pentru salvarea imperiului roman.+ Problema valahă în secolul XVI : Am fost absolut siderat să citesc în volumul colectiv “Whose Love of Which Country? Towards an Intellectual History of Patriotic Discourses in the Early Modern Period”, patronat de Universitatea Central Europeană din Budapesta, vezi http://www.ceu.hu/events/2006-05-20/whose-love-of-which-country-towards-an-intellectual-history-of-patriotic-discourse , un capitol scris de cercetătorul Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta şi intitulat “Problema valahă în secolul XVI”. Reacţia unui om din Vest ar fi : “Băi, (Boy!), ce altruişti sunt ungurii faţă de valahi!”. Eu sînt mai bănuitor. Cum ? Exista oare o “Problemă valahă” în secolul XVI? Şi care a fost soluţia la problemă valahă ? Ea a venit în prima jumătate din secolul XVII. Sub forma etnocidului valahilor din “războiul de 30 de ani”, precum şi a Păcii din Westphalia care a lichidat complet Legea străbună a Valahilor (Lex Antiqua Valachorum). Prin titlul acelui articol scris acum, cercetătorul maghiar Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta se străduia să justifice, subtil, cele două crime abominabile împotriva umanităţii.

  44. 44 Karanda Ş. aprilie 14, 2013 la 10:00 pm

    VEZI NEA TRAIANE CĂ TOT TE-AU DIBUIT

    “Oamenii au creier de muscă! Nu e o insultă, ci un adevăr ştiinţific”

    http://www.realitatea.net/oamenii-au-creier-de-musca-nu-e-o-insulta-ci-un-adevar-stiintific_1158816.html

  45. 45 calin aprilie 14, 2013 la 10:19 pm

    Buna seara Domnule Prim Ministru.Sansele ca Romania sa iasa din aceasta cadere libera sint reduse,pina in momentul in care tara nu e condusa de un guvern + un presedinte care sa doreasca cu adevarat binele locuitorilor ei.Pina sistemul nu se schimba din temelii si nu troneaza legea(in bunul sens al cuvintului si nu dosare politice fabricate la comanda)nu avem nici o sansa.Din pacate, mare parte din oamenii politici de la noi dupa ce sint alesi,uita ca au fost alesi sa NE REPREZINTE si nu sa faca tot felul de combinatii in detrimentul propriului popor.Trebuie instituit un moment zero,in care decidentii sa spuna:GATA BAIETI AJUNG 23 ANI DE JAF,E TIMPUL SA MUNCIM PT CEI CARE NE ALEG,E TIMPUL SA MUNCIM PT TARA.Ar avea de lucru o lunga perioada de timp.Economia,agricultura,invatamintul,armata,politia,justitia,sanatatea,domenii care sint coloana vertebrala ale unei natiuni demne,sufera datorita unei crunte subfinantari,unele, si datorita unui prost management, la care se adauga un apetit pt jaf, altele.Parerea mea ca asa nu se mai poate continua.Trebuie sa hotarasca ce vor sa faca cu tara asta,continua sa o neglijeze si sa induram noi, datorita nesimtirii lor,sau incep sa lucreze pt noi.Trebuie oprit caruselul politizarilor pina la un nivel acceptabil, nicidecum sa duca pina la nivelul portarilor diferiteler institutii cum se intimpla dupa guvernarea portocalie.Nu era normal ca dupa 23 de ani sa avem o clasa politica educata si responsabila?Introducerea profesionistilor mult mai bine platiti si totodata mai putini numeric in sistemul bugetar,ar duce la o crestere a capacitatii statului in a raspunde cu promtitudine diferitelor provocari.Daca nu se pun la punct lucrurile in interiorul tarii,degeaba asteptam un tratament corespunzator de afara.O sa impunem respect doar cind vom conta din punct de vedere economic in Europa cu toate consecintele care decurg de aici.Sint o parte din gindurile mele,pe care le scriu aici cu speranta ca tara asta se v-a schimba in bine.Astept implicarea Dvs directa intr-un proiect care sa schimbe din temelii Romania.V-au oprit proiectul intr-un moment in care Romania era pe crestere economica,cu obiectivele euroatlantice indeplinite,si au transformat totul intr-un dezastru. Va salut,va respect si va asteptam.

  46. 46 Taranul aprilie 14, 2013 la 10:33 pm

    domnule prim ministru,va rog in numele romanilor,iesiti mai repede din apatiea si greta pe care o aveti ptr ce vi sa intimplat.Imi cer scuze daca ma considerati demagog,gargaragiu care vrea sa se bage in seama.Nu sint,sint un patriot raman,care a muncit 42 de ani in agricultura romaneasca si mai munceste pina cind popa il va lua! Daca nu iesiti din hibernare,sa dati din coate,si cu sprijinul nostru,vom ramine o republica a procurorilor,iar noi palmasii de rind vom putea pati oricind ce ati mait d-voastra.Doriti o asemenea republica pentru fii dumneavoastr,Andrei si Mihnea(sa le dea dumnezeu sanatate)Eu pentru fiul si nepoata mea vreau o altfel de taara,sa se desvolte armonios sa avem tot cea ce ne trebui.Cred ca pentru tara noastra,ca si orinduire sociala s-ar fi potrivit modelul chinez de comunism capitalist M-ar onora,daca mi-ati comenta pct de vedere.

  47. 47 adanic aprilie 15, 2013 la 12:15 am

    Acest peisaj politic de primavara a devenit o stare permanenta de mai multi ani. Toate relele la care faceti referire se-ntampla de mult. Am ajuns in situatia in care cu greu mai poti gasi solutii de salvare. Pierderile sunt uriase. Nici nu stiu ce mai avem de salvat. Poate doar viata. Situatia este extrem de grava si in acelasi timp foarte complicata. Increngatura de relatii mafiote a pus stapanire pe fraiele puterii la toate nivelurile de varf ale societatii. Spaga este la ordinea zilei. Romania functioneaza de multi ani doar pe spagi. Principalii vinovati de starea dezastruoasa a Romaniei de azi sunt magistratii.
    Dupa ei urmeaza bancherii dar si clasa politica. Daca justitia corecta promt orice abatere de la lege, indiferent de persoana, alta era situatia acum. La fel bancherii, care in lacomia dar si prostia lor au devenit partasi la toate gaurile mari din sistem, iar acum stau pe un butoi cu pulbere.
    Pentru a spera sa vedem cum se instaleaza increderea intr-un viitor mai bun sunt necesare luarea unor masuri dure si imediate.
    Scopul principal al acestor masuri trebuie sa fie salvarea a ceea ce se mai poate, recuperarea in forta si de urgenta a bunurilor furate, confiscarea averilor ce nu pot fi justificarte. Trebuie sa facem curatenie pentru a stii pe ce sa ne bazam, altfel nu putem continua.
    Toleranta factorilor responsabili fata de jaful economic a ajuns la cote greu de imaginat.
    Alte cateva masuri ar fi :
    – anularea prescriptiei faptelor, pedepsirea avocatilor, procurorilor, cot la cot cu infractorul daca se dovedeste ca impiedica aflarea adevarului,
    – infiintarea unor tribunale speciale de urgenta care sa judece fraudele economice (contracte dubioase, tepe, TVA rambursabil, etc).
    – daca mai sunt cercetatori care nu au de lucru, sau sunt someri, sa se formeze din ei o “armata” pregatita beton in domeniul absorbtiei fondurilor europene care sa mearga din poarta-n poarta (o echipa completa, echipamente, etc. intr-o rulota cu tot confortul) la cei ce vor si pot sa dezvolte o activitate benefica lui si poporului roman si pe loc sa resolve toate problemele ce tin de formalitatile necesare, furnizorii recunoscuti, etc. ramanand ca beneficiarul doar sa semneze si sa-si duca proiectul la bun sfarsit. Este stiut ca cercetatorii sunt (sau cel putin erau) o specie de oameni pasionati de munca lor si mai putin cu cat sunt platiti.
    Una din ultimele masuri la care ma gandesc este ca pentru o perioada de 1,2 ani, la varful societatii sa punem procurori de calibru care sa scoata tara din impas.
    Acolo unde dreptate nu e, nimic nu e.
    As mai mentiona ca Victor Ponta trebuie lasat si sprijinit sa-si faca treaba. Deocamdata nu vad unul mai bun.

  48. 48 Alin aprilie 15, 2013 la 1:27 am

    Romania e pierduta, din toate punctele de vedere. Condusa de idioti, lacomi, ignoranti, axati pe interese proprii. Niciodata nu se poate face nimic, din motive „justificate”, pana in prag de alegeri, care sunt inutile. Sistemul educational (invatamant preuniversitar, universitar) e infect. Sistemul sanitar e bolnav. Mass-media cultiva incultura, mediocritate, manipulare. Veti spune ca am o mentalitate pesimista, ca din vina celor ca mine nu se schimba nimic. S-au descoperit punctele slabe ale romanului, si anume, comoditatea, lejeritatea, ignoranta, care au fost si sunt exploatate din plin. Din pacate, romanii cu potential psihic sunt pe cale de disparitie. Dezinformat sau nu (nu ma uit la televizor) am inteles ca se propusese dublarea aproape in totalitate a programelor TV in limba romana. Asta ar fi inca un pas (cu succes) pentru indobitocirea norodului. Am doar 21 de ani si deja sunt scarbit. Mi-e frica de viitor, de ce o sa vina. Daca poate cineva, rog sa numeasca o tara care a trecut prin ce trece Romania acum, si si-a revenit. Salutari!

  49. 49 Maia Blaj aprilie 15, 2013 la 7:44 am

    De anul trecut din vara, privesc la peisajul politic romanesc, dar si european sau de aiurea si am o senzatie teribila de neputinta. Am tot criticat CAERul, Tratatul de la Varsovia, dar acolo cand ne-a ajuns cutitul la os am ripostat. Oare ar mai fi posibil ca in Uniunea Europeana sau NATO sa promovam niste idei ca cele din Tezele din aprilie 1964? Daca am face asta am fi considerati niste eretici, niste antidemocratici, niste comunisti, niste, niste, niste…Comisarii de la Bruxelles se poarta mai rau ca si comisarii sovuetici in perioada de ocupatie si cum nu ar fi avut curajul sa se poarte dupa 1959. Este uluitor cata umilinta putem inghiti ca sa fim considerati „democrati”…..numai considerati, pentru ca in Romania democratia este o forma mascata de autocratie, in care serviciile secrete s-au infiltrat ca un cancer peste tot si conduc totul. Ma intreb cine este „seful” – serviciile sau Basescu? Cred ca Basescu este numai paravanul de care serviciile au nevoie, iar acum il pregatesc pe Ponta sa-l inlocuiasca. Am ajuns sa ne temem sa vorbim mai ceva decat pe vremea lui Ceausescu – fara a fi oameni politici sau a ocupa functii, fara a face afaceri, am ajuns sa dam drumul la dus si sa vorbim in baie, in restaurant cand ne intalnim cu pritenii ne lasam telefonul la garderoba, cand vorbim la telefon primul buna ziua il dam celui care ne asculta convorbirea….etc…Asta este o lume normala? Asta am vrut in decembrie 1989?

  50. 50 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 8:03 am

    @ Alin aprilie 15, 2013 la 1:27 am

    Aveti dreptate in afirmatiile dumneavoatra..

    Chiar daca ati avea o mentalitate pesimista, acest lucru nu este in defavoarea dumneavoastra, dimpotriva, este o dovada a faptului ca ganditi inca normal.

    In legatura cu un alt stat care a suferit ceea ce sufera Romania acum, da, exista un asemenea stat:

    ARGENTINA.

    Nu, nu si-a revenit inca dupa jaful implementat de catre FMI si Oculta Mondiala….jaf inceput in 1998…….

  51. 51 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 8:07 am

    @ Karanda Ş. aprilie 14, 2013 la 8:30 pm

    Superb comentariul dumneavoastra, mi-ati pus un zambet pe chip acum de dimineata…..

    Asa este, Coreea de Nord este servita, sau joaca la cacialma……..
    Despre poker vorbim, ca sa nu se subinteleaga altceva…Doamne fereste.

  52. 52 santinela aprilie 15, 2013 la 8:13 am

    Valeu DORU COARNA bine ca ma anuntasi.Acum dau fuga la Notar sa-mi fac testamentul,trebuie sa las lucrurile in regula nu ?

  53. 53 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 8:14 am

    @ ZeV aprilie 14, 2013 la 7:53 pm

    Vorbeati despre mine ca-mi umbla mintea cu Sorcova dupa OZN-uri si alte intamplari de pe alte planete…..

    Dumneavoastra ce faceti acum cu …portile stelare ?

    Sa intelegem din textul dumneavoastra ca exista o anume amenintare voalata la adresa domnului profesor Adrian Nastase ????

    Din nou?

    Chiar asa pe fata?
    Ati epuizat toate resursele …oculte?

  54. 54 anonim aprilie 15, 2013 la 8:23 am

    PSD a fost in hibernare cind PDL facea imprumuturi sau concesiuni?

  55. 55 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 8:26 am

    @ Doru Coarna aprilie 14, 2013 la 4:37 pm

    In orice infrangere, trebuie sa vezi….castigul, deoarece a fost dovedit istoric faptul ca exact tarile care au fost cel mai rau pustiite de razboaie, exact acele state s-au ridicat mai repede. Cu mult mai repede decat celelalte state participante la razboi.

    Din simplul motiv ca au beneficiat imediat de retehnolgizare cu tehnologia existenta la sfarsitul razboiului, tehnologie care a fost obligata de acelasi razboi sa evolueze, sau sa…piara…….

    Asa ca, NU disperati, pentru ca iesirea din mizeria in care ne gasim este posibila si chiar ne va face un mare bine, fara nici o gluma…..

  56. 56 ZeV aprilie 15, 2013 la 8:49 am

    Alin
    Nu va luati dupa vremea cenusie de afara. 😉
    Daca Romania ar fi, realmente, in dezastrul de care vorbiti, ar trebui sa avem o inflatie galopanta, incapacitate de plata, curs euro/leu necontrolabil si nesustenabil, faliment bancar in avalansa, lipsa alimentelor de prima necesitate pe piata, milioane de oameni disperati in strada, violente stradale de neimaginat, linsaje in piete, tribunale ad-hoc ca pe timpul lui Robespierre, judecati sumare si executii publice pe scara industriala.
    Am avut o astfel de executie pe 25 decembrie 1989, taman in ziua Nasterii Domnului. Cei care au instrumentat asta, sunt convins ca, de atunci, nu au mai dormit bine noaptea.
    Despre ce vorbiti, cu totii ?
    Chiar nimeni nu priveste in oglinda propriului suflet si sa se intrebe : Oare eu am facut ce trebuie ? Oare eu ma pot adapta competitiei ?
    Toti am vrut capitalism, studentii au cerut in mitinguri sforaitoare anularea repartitiilor de stat, oamenilor li s-a parut normal sa-si demoleze CAP-urile si sistemele de irigatii, dupa care, sa capuseze unitatile productive , energetice si de transport de stat, FURANDU-SI DE FAPT SINGURI CACIULA.
    Am avut orgasme fara numar, ne-am racorit, am urlat Jos comunismul, am spart, distrus, demolat, vandut in veselie, ne-am facut mormane de firme, inclusiv fantoma, gandindu-ne cum sa facem noi sa eludam fiscul cat mai eficient, am dat drumul (din Cutia Pandorrei) la filme, muzica , chiciuri si reclame occidentale, am dat in continuare spagi peste tot, uneori, chiar fara sa ni se ceara, doar doar om obtine un loc mai in fata in raport cu semenul nostru.
    Inainte de a condamna vehement, la hurta, pe toti ceilalti, inclusiv institutii ale statului si categorii socio-profesionale si/sau politicieni, ar trebui sa iesim cu totii pe strazi, nu ca sa cerem nustiuce drepturi, ci, in procesiuni similare cu ale siitilor musulmani, biciuindu-ne spatele gol pana la sange.
    Poate ca astfel, Dumnezeu va reveni, in sfarsit, cu fata spre noi.
    Pur si simplu prin asemenea atitudini de negare neputincioasa pline de ura si indarjire surda si sterila, chiar ne cerem osanda. Pana la urma ceea ce ne dorim, vom primi, cu varf si indesat.
    Vom realiza, prea tarziu, un adevar simplu: ceea ce privim la televizor nu este realitatea strazii si a supermarketului plin ochi cu carucioare doldora de pachtete si pachetele frumos ambalate. E adevarat ca, uneori, se mai aude cate un nechezat dinspre pungile cu carne de vita.
    😉
    Exista o singura solutie cu adevarat viabila in contextul actual similar unui uragan, noi aflandu-ne, din fericire, in ochiul furtunii. Nu e putin lucru si avem, astfel, timp sa coagulam o forta politica de uniune nationala. Este singura cale care sa permita sudarea fracturii dintre romani, este singurul mod de a depolitiza institutiile, da a intari statul national si de a promova competentele.
    Desigur ca PRESA, mare amatoare profesionista de scandal, conflict si barfa, nu va privi cu ochi buni o astfel de initiativa. Cum am mai spus, banul e ochiul dracului, care priveste pe sticla cu luminofori, si dintr-o parte, si din alta.
    😉
    Dupa parerea mea, Romania nu este pregatita pentru pluripartidism, desi, in Constitutie nu se specifica vreo diferenta intre partidele aflate la putere, si cele din asazisa opozitie.
    Daca ar trai, Bibliotecarul v-ar reaminti tuturor ca, de fapt, nu exista definita, in Constitutie, notiunea de OPOZITIE. Toti politicienii, odata ajunsi in Parlament, au aceleasi obligatii fata de toti cetatenii Romaniei, cati or mai fi dupa ultimul recensamant. Prin urmare, in mod natural, ar trebui sa genereze un guvern de uniune nationala in permanent duplex si feedback cu societatea si cetatenii.
    Cat timp vom avea alternanta la putere intre forte politice ANTAGONISTE, pozitionate (ca) in transeele primului razboi mondial , sansele Romaniei de a avea un viitor sustenabil raman extrem de firave si incerte. Nu ne putem permite sa consumam energiile vitale ale natiunii in confruntari autodistructive la toate nivelele, inclusiv pe bloguri. Nu castiga nimeni dintr-un dialog al surzilor incrancenati si talibanizati, toata lumea (romaneasca n.r.) pierde.
    Din pacate, cat timp Basescu este inca la butoane, nu se poate realiza asa ceva. Divide et Impera a fost si este sloganul preferat al presedintelui, slogan care, se dovedeste extrem de eficient chiar in aceste zile premergatoare marelui Congres al unuia dintre cele mai mari partide din Romania. 😉
    Dar nu o noua suspendare poate rezolva problema, ci, consecventa mesajului de reforma in acord permanent cu actul responsabil de guvernare si principiile statului de drept. O tara neguvernata, NEGUVERNABILA (urmare a disensiunilor perpetue) si divizata, chiar in zona de putere, nu va convinge cetatenii, ca in 2014, sa-si dea votul candidatului USL, oricare ar fi acela, iar…Traian Basescu va iesi, iarasi, victorios, intr-un fel, sau altul.
    Sper ca nu va doriti sa-l auziti din nou: ,,Un fleac. I-am ciuruit. ”
    😉

  57. 57 Marcus aprilie 15, 2013 la 9:34 am

    Unde Esti Tu, Ceausescule?

    In cele ce urmeaza doresc sa-mi explic oarecum pozitia fata de cursul evenimentelor politice ce se desfasoara in aceste zile pe splai de Dambovita. Si asta deoarece cativa dintre preopinentii mei ma tin vinovat de faptul ca, vezi Doamne, nu prea inteleg eu ce mare om politic este Victor Ponta, deoarece si-a calcat orice fel de cuvant si orice fel de promisiune electorala, tradand speranta a milioane de romani si a batut palma facand o tovarasie de tot rahatul si rasul curcilor cu cel care pana mai ieri din porc nu-l scotea. Si iarasi, vezi Doamne, toata aceasta renuntare la statura de homo erectus, nici macar homo sapiens, Ponta a facut-o cu gandul la cele douazeci si cate milioane de romani om va mai fi, santajat fiind de Sultanat cu taierea fondurilor sau piedici la imprumuturi cu dobanzi mici. Caci din cate am vazut chiombu nu prea are cu ce sa-l santajeze.
    Sa fim intelesi, eu nu sunt nici antiusele, nici macar antiPonta. Antibasescu, da! Dar nu in asta consta supararea mea, ci in faptul ca dintre atatea milioane de romani nu se gasesc cativa cu coloana vertebrala si iubire de tara in ei care sa stie sa zica “Pe aici nu se trece!” atunci cand Sultanatul briuselez isi depaseste cu mult atributiunile, amestecandu-se fara perdea si nesimtit in treburile interne ale unei tari membre cu drepturi depline si egale cu ale celorlalte participante. In schimb avem parte de niste nevolnici politici care, pentru propriul lor interes, sunt gata la orice injosire sau vanzare de suveranitate natioanla doar ca sa le fie lor bine, aburindu-ne pe noi ca de fapt acesta a fost interesul national.
    Culmea ironiei face ca in istoria postbelica a tarii noastre singurul exemplu de barbat cu statura politica nationala, un exemplu care a umplut de mandrie inimile a milioane de romani si a impus respectul international, vine dinspre mult hulitul si preaimpuscatul Ceausescu.
    Aveam cinsprezece ani cand, plin de emotie, i-am urmarit discursul tinut in fata la peste doua sute de mii de romani, discurs prin care condamna invadarea Cehoslovaciei riscand prin aceasta o interventie militara a statelor participante la Tratatul de la Varsovia in tara noastra. Cred ca acel moment mai poate fi comparat,culmea, cu cel din decembrie 89 prin implicatiile de solidaritate a unei intregi natiuni in jurul unei idei.
    Pastrand proportiile stau si ma intreb, oare ce l-ar fi costat pe Ponta sa iasa in fata natiunii (si nu folosesc aiurea cuvinte mari) si sa ne spuna franc: “-uite, bai, frati romani, eu vreau sa ma tin de cuvant, dar sultanatul, datorita intelegerilor facute de chiombu’ cu el, ma santajeaza si-mi zice ca nu-mi mai da bani de salarii si pensii daca nu le tin sluga la Cotroceni, asa ca eu, ca om politic cu sange, coloana vertebrala si cuvant, mai bine imi dau demisia decat sa-mi bat joc de conationalii mei care au avut incredere in mine!
    Sunt convins ca o asemenea atitudine ar fi scos romanii in strada in semn de solidaritate, Sultanatul ar fi inteles ca privata publica mioritica s-a inchis si ca este cazul sa urineze in alta parte si nu in capetele romanilor, chiombu ar fi fost lasat de izbeliste, ni s-ar fi dat si imprumuturi ca doar nu ni le dau degeaba, ci platim dobanda la ele, nu ar fi fost absolut nicio criza politica, iar Ponta ar fi guvernat in continuare, dar pe un armasar alb, nicidecum in mocirla tradarii nationale si a obedientei slugarnice fata de Marea Finanta si Cercurile Oculte de Interese Economico-Financiare in aceasta parte a Europei.
    Ei ce ziceti, n-ar fi fost frumos, sa fim si noi din nou mandri ca suntem romani si sa uitam ca de cand cu revolutia am ajuns o marfa de troc pe taraba plina de scarna a asa-zisilor nostri politicieni?
    Eu zic ca DA!

  58. 58 Draghi Puterity aprilie 15, 2013 la 9:54 am

    As dori sa va impartasesc comentariul de azi al unnui prieten de pe Facebook, ref la emisiunea punctul de intalnire a lu Radu Tudor:

    „Nu este vorba despre faptul că optimiștii (Bogdan Teodorescu) văd jumătatea plină a paharului și că pesimiștii (Radu Tudor) o văd pe cea goală, ci despre faptul că ponta a vărsat jumătate din paharul lui plin în paharul gol al lui băsescu.”

  59. 59 sadicu aprilie 15, 2013 la 10:15 am

    @Doru Coarna
    Eu chiar am vorbit serios despre solidaritatea noastra a oamenilor simpli si nu despre solidaritatea noastra cu oamenii politici.
    Dar apropo de oamenii politici as vrea sa nu te mai iluzionezi ca unii sunt mai buni decat ceilalti.Cu totii au un singur scop in viata:sa acceada la putere pentru a se conecta la conducta cu bani a bugetului,
    Fondurile europene nu sunt o iluzie…noi nu suntem capabili sa le accesam si pentru ca nu suntem,ne raportam la ele precum vulpea la struguri..
    Polonia,pe langa faptul ca a facut ceea ce trebuie in ultimii 20 de ani,a absorbit fondurile europene in proportie de 70-80% si nu da semne ca a obosit :).
    Atitudinea asta mioritica si plangacioasa este foarte paguboasa iar celor care au pastrat cartile de istorie scrise de comunisti,le recomand sa le dea foc.Nu mai suntem o natiune independenta si suverana…noi de noi pe aici plangand unul pe umarul celuluilalt,cat de bravi suntem dar nu ne lasa altii in pace.Odata cu aderarea am devenit unul dintre judetele Europei,in concurenta directa cu celelalte judete membre.
    Plangosenia noastra neputincioasa nu impresioneaza pe nimeni pentru ca pe buna dreptate,cei care conduc destinele Europei constata ca fostele noastre surori din fostul bloc comunist,au fost capabile sa se reformeze si sa atraga fondurile europene iar noi,nu.
    Eu locuiesc in Ardeal printre oameni harnici si gospodari cu situatie materiala pe masura,(de la sasi ni se trage..ma refer in primul rand la mentalitate si atitudine).Dar printre noi s-au aciuit confrati proveniti din Moldova si e vai de mama lor.Au case darapanate,gradini nelucrate,sunt nespalati si puturosi dar mai ales foarte plangaciosi.
    Binenteles ca au fost sprijiniti atunci cand s-au mutat de catre vecini…pentru ca asa sunt ardelenii,ospitalieri si omenosi.
    Dar nu au reusit sa se intergreze si adapteze.
    Cam asa suntem si noi in Europa iar pentru a ne integra,trebuie sa ne schimbam radical mentalitatea.

  60. 60 Mihai Daniel aprilie 15, 2013 la 10:24 am

    Multi din cei ce acum cativa ani carau valize, au ajuns la butoane, din pacate, noi nu mai avem economie, si nici agricultura, toate bunurile strategice au fost date altora, idea cu actiunea de aur ar fi fost utila acum 10 -15 ani, acum e tardiv. In rest peisajul mediatic poate fi controlat si indreptat in alte directii. Un pas a fost facut, Otv a fost scos din peisaj. Toate cele bune

  61. 61 MM aprilie 15, 2013 la 10:25 am

    ZeV
    Excelent,ai spus exact ce simt si eu si probabil multi altii.
    Din pacate nu cred ca romanii sunt pregatiti sa vada aceasta realitate, inca au incredere in iluziile tv de consum.
    Un lider puternic,carismatic ,ferm si devotat tarii poate ar reusi in timp sa coaguleze in jurul sau forte din ce in ce mai decise sa faca ceva din tara asta,dar dupa multi ani si suferinta.
    De prea putine ori in istoria noastra s-a intamplat asa ceva,dar s-a intamplat si asta ne poate da speranta noua sau generatiilor viitoare.
    Deocamdata ,putem doar spera sa nu fie acest ciclu de guvernare mai rau decat celalalt,acesti politicieni mai ticalosi decat ceilalti,sau acest popor sa -si gaseasca forta si sa-si spuna cu glas tare,chiar tipand,dorinta de a fi demn si respectat in tara lui.
    Pana atunci ,daca fiecare dintre noi am incepe sa devenim constienti de ceea ce e bine pentru comunitatea aceea mica din jurul nostru si apoi pentru cea extinnsa din aproape in aproape,daca am avea respect pentru legi,asa strambe cum sunt unele,,daca educatia in familie ar fi indreptata in directia respectului pentru ce ne inconjoara,atunci poate alte generatii vor fi mandre de ce a devenit tara asta ,dar sunt prea multi daca asa ca eu cred ca generatia actuala oricum este pierduta si sper sa ramana in istorie singura care a distrus tot ce au infaptuit altii fara a pune aproape nimic in schimb.

  62. 62 MM aprilie 15, 2013 la 10:36 am

    ZeV
    Erata …nu ‘daca ar aparea un lider”
    ci : daca am recunoaste un lider

  63. 63 dlnimeni aprilie 15, 2013 la 10:56 am

    Domnule Nastase, o carte de condoleante on line, pentru Margaret Thatcher, a fost deschisa la adresa http://blog.conservatives.com/index.php/2013/04/10/margaret-thatcher-your-tributes/ .

  64. 64 analist aprilie 15, 2013 la 11:10 am

    @all
    Tot mai multe tipete si dezamagiri pe blog. Vedeti copacul dar nu vedeti padurea. Inca nu ati inteles ca PSD fara Adrian Nastase o va duce din ce in ce mai rau.

  65. 65 exasperat aprilie 15, 2013 la 12:31 pm

    La începutul lui 2012, agenda dvs includea și un fel de întâlnire mai largă a comentatorilor de pe acest blog. Vreau să cred că intenția există încă.

    Petruț

  66. 66 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 1:26 pm

    Domnule profesor,

    In ceea ce ma priveste, va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa trec pe la Organizatia de Partid a Sectorului 2 pentru a-mi depune candidatura pe un post in cadrul Partidului.

    Din presa am inteles ca miercuri este ultima zi in care se accepta depunerea candidaturilor.

    Va multumesc,
    Cu stima,

  67. 67 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 1:35 pm

    Congresul PSD va avea loc în perioada 19-20 aprilie, în Bucureşti, la Sala Palatului, în prezenţa a circa 4.000 de delegaţi, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cătălin Ivan.

    http://www.mediafax.ro/politic/congresul-psd-va-avea-loc-la-sala-palatului-in-prezenta-a-4-000-de-delegati-10599206

    El a precizat că la acest Congres vor fi aleşi 16 vicepreşedinţi ai partidului.

    Potrivit lui Ivan, 8 vicepreşedinţi vor fi regionali, aleşi doar de către reprezentaţii regiunilor, iar ceilalţi 8 vor fi aleşi la nivel naţional, pe domenii de activitate.

    Potrivit lui Ivan, BPN al PSD a decis ca dintre cele opt funcţii de vicepreşedinte alese la nivel naţional, pe domenii de activitate, trei să fie alocate femeilor.

    El a arătat că dacă femeile vor câştiga mai mult de trei funcţii de vicepreşedinte, le vor şi ocupa.
    Ivan a subliniat însă că cel puţin trei dintre funcţii vor reveni colegelor social-democrate.

  68. 68 Gabriela Savitsky aprilie 15, 2013 la 1:58 pm

    Sunteţi într-o totală consonanţă cu gândirea unora dintre noi. Şi ăsta e un semn bun, după mine. Până când se va decela o cale, o strategie, un mod civilizat de a administra ţara, ne bucurăm timid de primăvară, de familie, de prieteni. Şi sperăm să fiţi lăsat odată în pace.

  69. 69 alice aprilie 15, 2013 la 2:07 pm

    Domnule Nastase,
    Dupa congresul PSD speram sa vedem ca ati iesit din hibernare!
    Chiar nu se poate fara coabitant?

  70. 70 papasha aprilie 15, 2013 la 3:34 pm

    LUME , LUME , OAMENI BUNI ,

    SPALATI-VA , PARFUMATI-VA , SI VA PREGATITI PT. EVENIMENTUL PRIMAVERII NOASTRE MIORITICE !!!!!
    MIERCURI SEARA , LA ANTENA3 , LA GADEA , VA IESI LA RAMPA
    ( IN SFARSIT ! ) CEL MAI TARE POLITICIAN ROMAN AL ULTIMELOR DOUA DECENII , ADRIAN NASTASE , OF COURSE !

    BINE AI REVENIT STIMATE DOMN , SI MULTA BAFTA IN NOUL MECI !

  71. 71 Adrian B. aprilie 15, 2013 la 3:45 pm

    De economia nationala se ocupa TIMPUL ! Timpul va rezolva toate problemele din economie …
    Actualii guvernanti se ocupa de numirea procurorilor , de pacturi de coabitare , de arestarea adversarilor politici , de terorizarea populatiei , de inventarea de noi impozite si taxe , de instaurarea statului politienesc , de crearea de noi organisme de control , de vanzarea sau distrugerea a ceea ce a mai ramas , de impartit functii si sinecuri , de blocarea oricaror forme de initiativa privata romaneasca , de distrugerea imm-urilor , de crearea unei birocratii sufocante , etc.

    Cand toata aceasta schema Ponzi se va prabusi ( nu vor mai fii bani de salarii/pensii fiindca nu vom mai avea economie ! ) atunci probabil ca se vor trezi si guvernantii ! Dar va fi prea tarziu …

  72. 72 Radu Humor aprilie 15, 2013 la 3:47 pm

    ZeV :
    „Exista o singura solutie cu adevarat viabila in contextul actual similar unui uragan, noi aflandu-ne, din fericire, in ochiul furtunii. Nu e putin lucru si avem, astfel, timp sa coagulam o forta politica de uniune nationala. Este singura cale care sa permita sudarea fracturii dintre romani, este singurul mod de a depolitiza institutiile, da a intari statul national si de a promova competentele.”

    Există o singură posibilitate să ieşi din mulţimea îndoielilor în care singur te-ai băgat ( ca musca-n delikat 😉 ) :
    Să ne spui care este acea „mişcare de uniune naţională” 🙄
    În caz că te gândeşti la „mişcarea populară”, nu e cazul să te mai deranjezi .
    Înseamnă că eşti gata „deranjat” 😆

  73. 73 Marian Nicolae aprilie 15, 2013 la 4:15 pm

    Atentie la bula speculativa a aurului.

    Dupa ce pretul aurului a urcat iar cumparatorii au cautat acest aur, acum pretul este in scadere, astfel incat cei care au cumparat aur in perioada de crestere a pretului aurului folosindu-si toate economiile, vor iesi in pierdere….

    Criza cipriotă și efectele ei
    Prețul aurului scade

    http://www.cotidianul.ro/pretul-aurului-scade-211314/

    Cotaţia unciei de aur a scăzut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuând declinul puternic de la sfârşitul săptămânii trecute, cauzat de informaţiile că Cipru ar fi convenit în acordul cu zona euro să vândă aur din rezervele băncii centrale pentru a obţine fondurile necesare restructurării băncilor.

    Piaţa metalelor a fost afectată puternic şi de publicarea unor date sub aşteptări privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch, citat de Mediafax. Preţul cuprului a pierdut 2%, iar cotaţia petrolului a scăzut, de asemenea.

    Contractele pentru aur cu livrare în iunie au recuperat o parte din pierderi şi se tranzacţionau în scădere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, după ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Săptămâna trecută aurul a pierdut 4,7%, cu o scădere de 4,1% vineri.

    Traderii şi analiştii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.

    Încrederea a fost afectată de mai multe tăieri ale preţurilor ţintă pentru aur de către mari grupuri bancare, precum şi de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.

    “Orice trader care se aştepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregătite, întrucât a coborât chair şi sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri”, a scris într-o notă pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.

    Declinul aurului are la bază în principal riscul ca băncile centrale să vândă aur pentru consolidarea situaţiei financiare a guvernelor.

    “Asta se întâmplă după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru să vândă excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro în programul de sprijin financiar extern. Chair dacă Cipru nu a decis încă modul în care va acoperi acest deficit, comentariile au neliniştit investitorii şi au cauzat vânzarea masivă”, a spus el.

    Potrivit unor documente ale Comisiei Europene ajunse în presa internaţională săptămâna trecută, costurile programului de sprijin financiar extern pentru Cipru se ridică la 23 de miliarde de euro, cu 6 miliarde de euro mai mult decât se credea iniţial. Cipru trebuie să acopere integral această diferenţă, iar Comisia a propus, printre alte măsuri, obţinerea a 400 de milioane de euro din vânzarea “excesului” rezervei de aur a băncii centrale a Ciprului.

  74. 74 Centru aprilie 15, 2013 la 4:17 pm

    Asa , deci geniile nu au timp sa va vada personal , va trimit la producatorii de nebuni si de obsedati Romania TV si Realitatea sa va ,, informati ,, … Admir rezistenta fizica a geniilor care monopolizeaza 3 -4 televiziuni pe noapte , cand mai lucreaza ? Prim ministrul socialist Ayrault are in 12 luni 3 aparitii la canalul public , atat . Altii … Emotionanta , alaltaieri , ziua de nastere , larg mediatizata , a Ministrului Marilor Proiecte . Mari , Mari Proiecte . Licitatie pentru paza abandonatei Bors Barcau . Licitatii de 9 luni pentru Lugoj Deva . Intre timp in medie 6 morti in medie pe zi pe sosele si investitori in Slovacia si Ungaria …

  75. 75 alergatorul aprilie 15, 2013 la 4:22 pm

    Domnule Nastase,
    Nu cred ca ar mai fi de adaugat mare lucru la peisajul realizat de dumneavoastra. Asa este – situatia e, pe scurt, nasoala ! Grobian dar cel mai potrivit cuvant .
    Acum, ce ramane de facut ? Ne uitam ? Plangem ? Suspinam ?
    Va inteleg reticienta, motivatiile, oboseala. Dar , mai mult decat altii, aveti o datorie (nu e de loc de ras) patriotica – tara asta NU POATE fi lasata de izbeliste. Procesul de degradare a Europei se accelereaza, Romania e prinsa in vartej. Doar SINGURA poate sa se extraga din miscarea care o trage in jos.
    Pentru asta e nevoie de leaderi. De leaderi care sa dirijeze miscarea sociala. Este creata masa critica, nu trebuie decat un impuls. Dati semnalul si suprizele vor fi imense

  76. 76 Doru Coarna aprilie 15, 2013 la 4:25 pm

    Mie mi s-a parut complet edificatoare pozitia celor doi lideri USL luata azi ref. la problema poponarilor agitata de ecologistul ala! Ambii cica nu sunt deacord, dar nu se pot opune curentului care inseamna civilizatie… Pai mai baieti, daca veti proceda la fel cu toate? Daca nu veti fi voi deacord cu gazele de sist dar nu va veti putea opune, si la fel cu toate celalalte? Precum nici cu Baselu’ nu sunteti voi deacord, i-ati lua capul si azi, dar nu va puteti opune, si in loc de branza o numiti coabitare…

    Unde sunteti mai optimistilor? Voi credeti ca astia doi va vor scapa de dezastru? Va vor scoate din criza? Vor reporni ceva ce nu mai exista, economia romaneasca? Astia doi nu vor fi de acord, desigur, insa nu se vor putea opune! La nimic, nici macar la homosexualitate!

    De aceea sustin pana in panzele albe ceea ce am scris mai sus: nu exista nicio sansa pt Romania! Si desigur ca astept sa-i vad odata, pe cei doi, „civilizandu-se” cu ecologistul ala prin spatele guvernului si al parlamentului, prin boscheti… Idiotii! Retardatii! Criminalii! Numai asta lipsea amaratului asta de popor, sa si-o traga in spate toate muhaielele in mod legal… civiliza-i-ar cainii! Poate vor sa se si insoare cu acte si cununii, apoi sa infieze si apoi sa divorteze cu partaj, dracu sa-i pieptene ce le mai trebuie poponautilor astia… Uite ai dracu’ d-aia nu munceau si nu invatau ei, ca nu erau satisfacuti cum trebuie, nu erau fericiti! Iar ecologistul ala, platit ca parlamentar de catre amaratii Europei atata poate, sa-si umple poponeatza pe banii parlamentului, tara ii plateste bucuria… scarbele dracu’…

    Doamne, unde esti cand avem nevoie de Tine? Nitel asteroid, incepe sa fie nevoie!

    Succes ba! Cu astia doi aveti viitorul in atat in fata cat si in spate! Ura!

  77. 77 Ghita Bizonu' aprilie 15, 2013 la 4:48 pm

    Iar despre cestia aia cu retrocedarile.. Bleaga latra (ca e buldog) ca guvernu face anu – se ce facu el Gubernu? Insa CEDO a somat ca sa se rezolve cestia asta prin Hotararea pilot Maria Atanasiu si altii contra Romaniei din 12 octombrie 2010. Ce dracu o fi facut guvernul PDL ?!

    Cat despre hotararea aia – a se vedea aici : http://jurisprudentacedo.com/Hotararea-pilot-Maria-Atanasiu-si-altii-contra-Romaniei.html tadusa sau de vreti sa vedeti in integrum si prijinel mereti aici : http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-100985 si vedeti ca vaeti sus doua butoane de download INSA vedeti ca docomentu e cam lung si plicticos.

    Eu am mai zis catesceva despre el pe aici : proma oara la https://nastase.wordpress.com/2010/10/21/lasati-parlamentarii-pdl-sa-vina-la-mineotiune/#comment-110157

    Si a doua la https://nastase.wordpress.com/2012/04/19/despre-noua-lege-privind-restituirea-imobilelor-nationalizate-inainte-de-1989/ de unde ma autocitez :

    Adica operatia a reusit, pacientu a murit sa pofteasca urmatorul!!
    In stilul asta nu se va termina niciodata chiar daca Domnul Armatelor va ordona Arhanghelui Mihael sa intinda Romania (si resusele ei) de aici si pana la campurile petroliere din Caucaz si minele de diamante din Ciukotca! Ca mereu va fi un nou fond, niste noi X-ache , un nou Templeton “eficac” niste investitori straini si sf Petru ar putea adauga si minele din Transvaal ca tot o data la 5 ani vor tipa unii ca trebuie sa fie despagubiti!
    Si adaug ca ala Gutzanstein se doreste la Fondu Propretatea. Stab.
    Ca sa cica romanu e dornic de “moralitate”. Prin “moralitate” integandu-se ca ar fi dornic sa fie el cat mai sarac ca altii –inclusiv niste “sarantoci” din Amerlocia sa traiasca bine pe spezele romanului …A si cautati Nicle Ivan secretar de se stat în Ministerul de Finanțe!!

  78. 78 ORASAN IOAN aprilie 15, 2013 la 5:37 pm

    A fost guvernarea Ponta pe bugetul făcut de Boc,acum guvernează Ponta pe bugetul făcut de el,dar dorinţele şi nemulţumirile populaţiei au rămas în mare măsură aceleaşi cu unele minusuri dar şi cu adăugiri.A vrut poporul ca Băsescu sa lase liber postul de la Cotroceni dar voinţa înaltelor porţi apusene a fost ca el să rămână contrar votului cetăţenilor,dar nu ştiu de ce Victor Ponta nu a redus bugetul administraţiei prezidenţiale cu 25% şi eventual personalul să fie redus cu 15%,era aşa un bobărnac spre mulţumirea generală.Multă lume are cerinţa ca pedeleul şi mai ales capii lor să plătească penal şi financiar pentru tot răul făcut românilor,dar constatăm cu mare nemulţumire că peneleul ingroaşă rândurile partidului cu portocalii de toate felurile şi rangurile şi cred că portocalii nu vor plăti niciodată relele făcute,că acum sunt cu toţii liberali.PSD este acum la guvernare,dar mă întreb dacă mai este partid de stânga? un partid de stânga nu ar fi dat ministerul cu munca la liberali,ţinând cont de faptul că salariaţii sunt nemulţumiţi de Codul Muncii,de legea dialogului social şi mai ales de legea pensiilor,la un an de la preluarea guvernării toate aceste legi impuse de Băsescu sunt bune guvernului Ponta şi mai ales patronilor care acum sunt pe la uşile politicienilor USL,reevaluaţi sau în curs de reevaluare.A devenit un obicei să se tot crească accizele la tutun şi alcool,dar nu se iau măsuri împotriva celor care injectează carnea cu apă şi tot felul de chimicale dăunătoare sănătăţii,de fapt chimicalele astea dăunătoare le găsim în pâine,fructe şi legume,în haine şi în multe alte bunuri de folosinţă largă.Acum când suntem şi noi un fel de ţară europeană,unii cu suflet de miliţian ceauşist,propun o lege ca maşinile cu număr străin să nu poată circula în România mai mult de o lună,cu toate că în mod normal oamenii trebuie să se folosească cum vor de bunurile lor şi să circule liberi peste tot în Europa,am înţeles că este o problemă cu asigurarea de accidente,dar nu înţeleg de ce nu impun RCA obligatoriu încheiat la intrarea în ţară,tot în legea asta vor ca după ce plăteşti o amendă de circulaţie să te duci să predai dovada plăţii la ei la poliţie,cu toate că sunt metode prin care pot fi înştiinţaţi că amenda este plătită,de exemplu când plătesc telefonul,firma de telefonie îmi mulţumeşte pentru plata făcută,fără ca eu sa mă duc cu chitanţa la ei.

  79. 79 Cris aprilie 15, 2013 la 6:48 pm

    @Codrin:
    Chiar asta a făcut domnul Năstase cât a fost „la butoane”. Nu simțiți diferența între nivelul de trai din 2000-2004 și cel din 2009 încoace?
    Eu – da.

  80. 80 Cris aprilie 15, 2013 la 6:52 pm

    Înțeleg că veți acorda un interviu unei televiziuni, în direct.
    Sper că știți ce faceți. Bănuiesc că aveți niște restricții, condiții de respectat.
    Mă bazez pe inteligența și cunoștințele dumneavoastră juridice.
    Numai bine!

  81. 81 ZeV aprilie 15, 2013 la 8:23 pm

    Radu Humor
    Acea forta politica exista deja, ea concentreaza, in acest moment, PSD, PNL, PC, UNPR, Minoritati national, precum si fosti lideri importanti al PDL. ;).
    Mi-as fi dorit sa includa si UDMR, dar nu este usor de luptat cu noi insine. 😉
    In perspectiva, s-ar putea sa se adauge si o parte din PP-DD.
    Ce mai ramane, in Parlament, chiar devine nesemnificativ. 😉
    Toate cele de mai sus, pentru a se implini si a dura, depind, desigur, de capacitatea unor liberali , unor pesedisti si unor pecisti, de a-si depasi orgoliile si inertiile mentale.
    Aceleasi probleme exista si in societate, in general. La o analiza atenta, am descoperi că mult mai multe lucruri ne aproprie, decat ne despart.
    Voinţă politică si minte aerisită să fie, că restul, vine de la sine.
    😉
    Dar, din pacate, circula o vorba cu mult adevar verificat in timp: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
    😉

  82. 82 centru aprilie 15, 2013 la 8:52 pm

    Una tare in raport cu retrocedarile , recenta de tot .
    Palatul Copiilor din Zalau – doua corpuri de cladire formate dintr-o vila veche si un imobil mare , de patru etaje , construit in anii 1970 , un mic parc – de 43 de ani , singura bucurie a copiilor unui oras de 70000 de locuitori , inecati in beton si mizerie , resedinta unui judet sarac si inapoiat , chiar daca l-a dat pe Maniu , Gheorghe Pop de Basesti sau Barnutiu …
    Judetul lui Ip si Treznea , printre altele .
    Ce a hotarat onorabila noastra Justitie ?
    Palatul Copiilor sa fie retrocedat vechiului proprietar in integrum , chiar daca Statul Roman construise imobilul de patru etaje in anii 1970 !
    Cine este vechiul proprietar ? Un trist personaj ungar din cuibul de viespi ultra-sovin care era Zalaul anilor 1800 – 1950 , colonizat de maghiari din Ungaria , care se ocupa cu proiectarea de persecutii anti-romanesti in anii 1940 !
    Copiii Zalaului , deja batuti de soarta , fara spatii de joaca , inghesuiti in beton si cu parintii slugi in Italia sau cu salarii de 700 de lei in Zalau , vor fi expulzati din acest spatiu unde aveau cluburi de arte plastice , karting , biologie , muzica …
    E bine , e drept ?
    La fel de abject ca ” retrocedarile ” acordate Bisericilor maghiare , reformate si catolica , care au mostenit in 1918 un patrimoniu imens dat lor de Statul maghiar care nu vroia sa lase valahilor nici un imobil , evitand trecerea in patrimoniul Statului roman .
    Cat de mirat eram , in anii 1990 , afland ca Alpha Bank greceasca instalata in centrul Clujului platea chirie Bisericii Romano Catolice maghiare pentru sediul sau … si ca tot centrul Clujului era , chipurile , patrimoniul bisericilor maghiare …
    In acest timp , biata Biserica romaneasca greco-catolica nu-si poate recupera nici 10 % din bisericile , manastirile si scolile confesionale rapite in 1948 de biserica sora … biserica sora nu da nimic inapoi ! numai ca in Europa Occidentala zeci de episcopii catolice au cedat , pentru un euro , biserici catolice ortodocsilor romani pentru a le transforma in edificii ortodoxe …

  83. 83 blogideologic aprilie 15, 2013 la 8:55 pm

    @ Centru spune : „în medie 6 morţi în medie pe zi pe şosele”.
    Este o temă constantă la colegul @Centru, care ne arată felul cum guvernarea PSD funcţionează. De fapt, cum nu funcţionează. Subscriu. Înainte de 1989, am avut conflicte cu un ziarist numit Coman Şova, care lucra pe la Casa Scânteii. A trebuit să aduc DOCUMENTE OFICIALE că exist, ca să pot publica şi eu articole de popularizare ştiinţifică pe la Casa Scânteii. Dan Şova este fiul lui Coman Şova ?

  84. 84 Dan Doboseriu aprilie 15, 2013 la 9:32 pm

    SITUAŢIE CONFUZĂ

    În ce priveşte accidentul, există o neclaritate
    Pentru cel ce-a fost pupat, în fund, de-un bot :
    Maşina celui ce-a lovit, ca un misel, din spate,
    A fost condusă de Băsescu sau de … Copilot ?
    ( SPP-ul are alte treburi şi nu-l doare-n … cot )

  85. 85 Radu Humor aprilie 15, 2013 la 9:47 pm

    @Doru Coarnă
    Ai reuşit să te „faci” până şi pe tine, cu ifosele tale de prezicător întunecat în viziuni şi luminat la mansardă 🙄
    Nu există situaţie fără ieşire ( nu ştiu cine a zis-o, dar avea dreptate) aşa că până şi grecii care par într-o situaţie mult mai dificilă decât noi, vor fi iarăşi ce-au fost, deoarece, vorba hâtrului, au reuşit ei să dărâme imperii mult mai băţoase decât această uniune evreopeană, care avea impresia că nu-i mai stă nimeni în cale !
    Astfel că a trecut la ultima fază, cu adevărat terminală, când tot ce le-a mai rămas de făcut e să se încurajeze singuri ( ca şi poponarii ăştia 😳 ) dându-se uriaşi, când, se va vedea că sunt doar nişte iepuraşi, laşi şi fricoşi, la prima răbufnire mai acătării a unor popoare ( printre care o să ne aflăm şi noi, în ciuda mizerabilei reclame care ni se face :mrgreen: ).
    Se spune că atunci când eşti puternic, trebuie să pari slab, atunci când ai de gând să faci lucruri necurate, iar când eşti slab să te dai tare şi mare pentru a-i înfricoşa pe ceilalţi 🙄
    Este exact faza în care se află această uniune evreopeană, care simte puternic în ceafă suflarea tot mai ameninţătoare a BRICAS, astfel că vor şi ei să mai bage în traistă ce se mai poate pe ultima sută de metri şi s-o şteargă ( ca orice răufăcător), de unde au venit, ca de atâtea ori în istorie !
    Se pare că Ungaria, chiar şi Bulgaria au mirosit mai repede din ce parte bate vântul şi au început să riposteze.
    Ai noştri, n-au curajul încă să mişte în front ( mai bine zis – ţarc, deoarece sunt şantajabili şi deloc interschimbabili în caz de ceva, ce…
    va urma !

  86. 87 Pierit-au Dacii?? aprilie 15, 2013 la 11:39 pm

    interesanta analiza….

    tarile vestice, stiti bine, au devenit super-puteri aplicand asa numita doctrina a „mercantilismului” – simpla, dar evident bine aplicata de oamenii acelor vremuri. doctrina, din care se vor naste marile imperii, avea niste reguli simple:

    – incurajarea productiei de bunuri ce pot fi exportate
    – incurajarea acumularii de „aur” in interiorul tarii si interzicerea instrainarii lui
    – incurajarea cresterii populatiei (familie , copii etc.)
    – incurajarea in educatie, calatorii, spirit explorator

    lumea s-a mai schimbat, dar cred ca vedem niste sugestii bune aici… timpul pentru BACK TO THE BASICS !!

  87. 88 M.Voicu aprilie 16, 2013 la 1:04 am

    @ Ghita Bizonu’ aprilie 15, 2013 la 4:48 pm scrie: ”despre cestia aia cu retrocedãrile… CEDO a somat ca sã se rezolve cestia asta prin Hotãrârea pilot Maria Atanasiu şi alţii contra României din 12 octombrie 2010. Ce dracu o fi facut guvernul PDL ?! …tot o datã la 5 ani vor ţipa unii cã trebuie sã fie despagubiţi!
    @AN scrie: ”A început o nouã fazã de „privatizãri” pentru cã trebuie sã luãm nişte bani cu care sã plãtim restituirile de proprietãţi, pentru a face dreptate în lume, pentru cei care îşi descoperã titluri de proprietate prin Ecuador sau Columbia.”
    Pentru con-standaci şi bi-volari s-a putut…
    Pentru o Notificare din 09 august 2001 depusă în baza Legii Nr.10/8.02.2001, dupã ce h-autoritãţili’ orãşeneşti şi judeţene n-au vrut sã recunoascã statutul de locuinţã (deşi o propuseserã ca sediu PMR când s-a decis înfiinţarea Regiunii a 14-a Teleorman), am consumat zbatere pe un întreg ciclu procesual; în al doilea a fost soluţionatã de justiţie la 29.04.2008 la Curtea de Apel şi în 14.05.2009 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar ”dupã noul testament macovei” Comisia Centralã pentru Stabilirea Despãgubirilor a emis Titlul de despãgubire la 17.06.2010 – dupã încã un an.
    O nouã lege nu poate privi cazul meu; eu am nevoie de dreptate; – altfel, sã fie renaţionalizate încãodatã, dar toate :mrgreen:

  88. 89 Karanda Ş. aprilie 16, 2013 la 2:31 am

    O VECHITURĂ MAI ACTUALĂ CA NICIODATĂ

    „În primăvara lui 1989, NicolaeCeauşescu a anunţat că România şi-a încheiat plata datoriei şi nu mai este nimănui datoare.
    Mai mult, Ceauşescu a făcut să se voteze o lege prin care i se interzicea guvernului român să mai apeleze la credite străine, să se îndatoreze, aşadar. Totul având drept scop să ferească ţara, în viitor, de riscurile pe care cu atâtea sacrificii le-a înfruntat în anii ’80, anii atât de cumpliţi pentru noi toţi, când Ceauşescu, somat de creditori, a angajat societatea românească în cursa contra-cronometru de plată a datoriilor. Mi-aduc bine aminte de tonul cu care „Europa liberă” a comentat, la început, această situaţie: ni se prevedea un faliment total, falimentul unor neputincioşi, al unor prăpădiţi care au contractat, cu inconştienţă, datorii peste puterile lor de a le returna! Iar faptul că paralel cu plata datoriilor se continuau giganticele investiţii – canale de navigaţie, centrală atomică, metrou, noul centru civic, hidrocentrale, etc. – părea dovada certă a nebuniei megalomane a lui Ceauşescu şi a laşităţii noastre că îl suportăm!
    Prin anii ’87 – ’88, tonul „Europei Libere” a devenit altul: i se reproşa acum lui Ceauşescu nu incapacitatea economiei româneşti de a-şi plăti cheltuielile, ci i se reproşa însuşi faptul că ne plătim datoriile, căci aceasta ar fi fost o mare prostie, zicea alde d-l Orăscu, doar toate celelalte ţări trăiesc bine mersi fără să-şi achite creditele primite, ci numai dobânzile.
    Am constatat astfel, cu mare uimire, că, în loc să fie apreciată ca un act de corectitudine, plata datoriilor înfuria anumite persoane sau instituţii, stârnea comentariile cele mai înveninate.
    Ca persoană care am fost crescut în teama de a nu rămâne cuiva dator, n-am prea înţeles, la început, această ciudată atitudine. Mai apoi, cugetând oareşicât, am înţeles un adevăr simplu despre cei care trăiesc din a-i împrumuta pe alţii, despre cei care trăiesc din câştigul astfel realizat, adică cămătarii: bancherii te împrumută nu ca să le restitui cât mai repede banii, ci ca să le rămâi la nesfârşit dator, plătindu-le cu regularitate numai dobânzile.
    Drept care mă întreb cu maximă ingenuitate: ce s-ar întâmpla cu finanţele mondiale dacă toate ţările ar proceda cum a procedat România în primăvara anului 1989? Să ne imaginăm că toţi datornicii şi-ar plăti datoriile şi ar hotărî, prin lege, să nu mai facă alte datorii! În ce s-ar transforma sumele imense ce s-ar aduna astfel în depozitele băncilor dacă nimeni nu va mai apela la bănci, să se împrumute! În ce altceva decât în mari grămezi de hârtieinutilă?!.
    Cu alte cuvinte, România devenise, în primăvara anului 1989, o mare primejdie pentrufinanţele mondiale, pentru cei dedulciţi la traiul din camătă, trai nemuncit! Primejdia constând în puterea exemplului, a forţei de contagiune pe care ar fi putut-o avea „modelul românesc”!.
    Mi-am dat seama de asta şi dinînverşunarea deplasată cu care „Europa liberă” si „Vocea Americii”au comentat momentuleliberării României de povara datoriilor externe. Nimeni, în Occident nu s-a grăbit să ne felicite. Dimpotrivă! Iar când Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa, dar şi putinţa ca România să iasă pe piaţa de credite, acordând împrumuturi cu o dobândă mult mai mică decât cea îndeobşte practicată, pentru a dovedi astfelumanismul societăţii pe care o reprezenta, mi-am dat seama, cutremurat, că Nicolae Ceauşescu, şi-a semnat sentinţa de condamnare la moarte!
    Cred că acest gest, de sfidare şi de demascare a marii finanţe mondiale, a dus cel mai mult la acea concertare de forţe care au reuşit, profitând de generozitateaşi puterea de sacrificiu a tineretului român, nu numai să-l dea jos pe Ceauşescu de la putere, dar să-l şi pedepsească personal, fizic, pentru insolenţa sa.
    Cu consecinţa, „firească”, a revenirii României, cuminţită, în rândurile ţărilor îndatorate până la gât marii finanţe, dând astfel putere de contagiune altui exemplu: cine va mai încercavreodată, în Europa de Est sau înAfrica, în America Latină sau înAsia să procedeze ca Nicolae Ceauşescu, ca el o s-o păţească!
    Tare aş fi curios să ştiu cât a costat această debarcare a lui Ceauşescu! KGB-ul, la ale cărui servicii a apelat marea finanţa mondială, este o instituţie serioasă, care ţine la preţ! La fel şi celelalte. Mai puţin securitatea română, care, bucşită cum era cu imbecili la toate nivelurile sale, nu este exclus să-şi fi dat concursul pe gratis, din patriotism, convinsă că se pune în slujba poporului român!
    De plătit, fireşte, noi vom plăti costul înlăturării lui Ceauşescu şi-l vom plăti înzecit, însutit, înmiit, poate.
    Aşa nerod şi troglodit cum ne plăcea nouă să-l credem pe Ceauşescu, acesta a înţeles totuşi un lucru pe care noi, mult mai deştepţi cum ne-a făcut revoluţia, ezităm să-l recunoaştem, ca să nu ne facem de rîsul lumii. Adică ezităm să-i recunoaştem lui Ceauşescu vreun merit, cât de neînsemnat. Eu unul i-aş recunoaşte deci lui Ceauşescu şi unele merite, măcar pe acela de a fi înţeles relaţia strânsă, în lumea de azi şi de mâine, între suveranitatea naţională şi mărimea datoriei externe a unui stat.
    M-am dumirit de aceasta deunăzi, când Parlamentul nostru a aprobat să ne împrumutăm cu vreo 300 de milioane de dolari şinu a tresărit aflând că Fondul Monetar Internaţional ne va acorda acel împrumut numai dacă vom respecta nişte „indicaţii superioare”.
    Am scăpat de dracu’, şi am dat peste ta-su! Aşa se face că am scos şi o Constituţie în care se afirmă principiul sacrosanct al suveranităţii naţionale, dar am legat această suveranitate numai de inviolabilitatea hotarelor, care interzice armatelor străine să calce pământul sfînt al Patriei.
    Chiar nu au înţeles parlamentarii noştri din Constituantă că agresiunea militară a încetat să mai fie la modă? Că este un procedeu tot mai primitiv pentru sensibilitatea omului modern, tot mai desuet şi mai ineficient? Mult mai curată se dovedeşte a fi agresiunea financiară, arma cea mai subtilă şi mai productivă la acest sfârşit de mileniu! Lumea s-a deşteptat, s-a săturat de violenţă, de sânge! De generali şi colonei!
    Drept care, în locul acestora şi în acelaşi scop, pământul este bântuit în lung şi în lat de experţii financiari ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale pentru, sanchi! Dezvoltare, şi alte „agenturi”!
    Asta, fireşte, după ce prin diverse mijloace, inclusiv propulsarea de agenţi ai marii Finanţe în fotolii ministeriale ori prezidenţiale, ţara vizată este adusă în situaţia de a cere ea însăşi, cu căciula în mână,împrumuturi şi investitori. (La drept vorbind, ce este investiţia străină altceva decât un împrumut pe care te obligi să nu-l mai returnezi, ci doar să-i plăteşticreditorului dobânzile?) Astfel că suveranitatea noastră naţională, de care se umflă-n piept Constituţia română încă de laprimele rânduri, în curând va fi, cu concursul senin al Parlamentului României, numai vorbe în vânt! Va fi cel mai trist neadevăr din câte neadevăruri cuprinde Constituţia României, săraca!
    Căci s-a ajuns la o situaţie paradoxală şi extrem de primejdioasă pentru un viitor românesc al copiilor noştri: deşi noi, în România, ne îndreptăm spre o economie de piaţă, deşi ne privatizăm care mai de care, grăbindu-ne să lichidăm proprietatea şi economia de stat, datoria externă care se acumulează în această perioadă de privatizare nu are şi ea un caracter privat, ci este o datorie de stat, a ţării, a poporului român!
    Cum şi când se va achita de aceste datorii statul român, de vreme ce rolul şi puterea sa în economia noastră urmează să se diminueze în mod sistematic şi programat’??! Cine a programat această cacealma a privatizării în folosul oricui, numai în folosul ţării nu?!
    Sigur, vor sări câţiva deştepţi să ne aducă aminte că şi guvernul S.U.A., statul american, deci poporul american, are câteva sute de miliarde de dolari datorii faţă de aceeaşi finanţă mondială, faţă de aceleaşi bănci la care suntem şi noi, din nou, datori! Dar, vor uita acei deştepţi să ne precizeze, neştiutori cum suntem, că acele bănci sunt bănci americane, occidentale, interesele lor – ale băncilor şi ale statului american fiind foarte coincidente! Nu am nimic împotrivă să se îndatoreze statul român la Banca Naţională a României sau la Banca DaciaFelix! Să se îndatoreze la mine şi să-i pun eu condiţiile în care accept să-l creditez!
    Fireşte, Ceauşescu trebuia dat jos! Şi încă cu mult înainte de decembrie 1989! Şi cel mai bine era dacă s-ar fi dat singur la o parte!
    Din păcate, aşa cum s-au petrecut lucrurile, de dispariţia lui Ceauşescu nu a ajuns să profite poporul român, aşa cum era firesc, adică să profite cei ce au suferit de pe urma lui Ceauşescu,ci au ajuns să profite duşmanii neamului românesc, aceiaşi care profitaseră şi în anii grei când, prin corvoadă naţională, le-am plătit îndoit şi întreit creditele cu care ne-au momit şi ne-au pricopsit în anii ’70!
    Acum, când, scăpaţi de datorii, se cuvenea să trăim şi noi caoamenii, ne-am trezit iar cu ei pe cap, cu aceiaşi binevoitori, veniţi să ne dicteze cum să se facă reforma! Această turnură tragicăa lucrurilor de după 22 decembrie 1989, ora 12, a fost posibilă prin acţiunea criminală, repet: acţiunea criminală a unor persoane ce pot fi nominal identificate! Scopul principal al acestora a fost, în modul cel mai clar, să aducă din nou România în rândurile ţărilor îndatorate la finanţa mondială. Adică scopulurmărit şi, în parte, deja atins, a fost pierderea suveranităţii naţionale româneşti.
    Au azmuţit asupra noastră omână de exaltaţi maghiari sau secui şi noi am crezut că aceştia sunt cei ce atentează la suveranitatea naţională a românilor. Din nefericire savanţii care au gândit Constituţia României nu au fost nici ei mai deştepţi, astfel că nu şi-au pus problema suveranităţii naţionale decât în termenii constituţiilor din secolul al XIX-lea, făcând din Constituţia noastră un corect compendiu al acestor texte. Nici un semn din partea acestor autori că ar fi înţeles adevăratele primejdii, de azi şi de mâine cu care se confruntă Ţara . Acestafiind unul din motivele pentru care am votat împotriva acestei constituţii.”

    Prof.univ.dr. Ion Coja

  89. 90 Gabriela Bucur aprilie 16, 2013 la 5:36 am

    Pertinent comentariul dumneavoastra.

  90. 91 Doru Coarna aprilie 16, 2013 la 6:38 am

    @ ZeV,

    nu numai ca te inseli, dar ii ametesti si pe altii…

    Populatia nu se poate uni, este prea eterogena, se poate mobiliza momentan asupra unui scop anume, punctual, de ex. scaparea de Ceausescu, de Basescu, chestii d-astea, insa pt stoparea declinului, pt reorganizare si reconstructie, pt redobandirea constiintei nationale, exista prea multe variante iar populatia este dispersata intre ele, toate aceste variant si parerei facand imposibila unitatea!

    Unitate, in plan politic, este un cuvant frumos si atat! El este vanturat doar atunci cand guvernantii propun fraierilor un nou sacrificiu, o noua taxa sau impozit, in rest ei repudiaza unitatea deoarece ideea este periculoasa pt clasa lor politica.

    Despre ardeleni si mitici ce sa-ti spun, ardelenii sunt caposi si nu pricep usor… in Ardeal s-au facut mai putine experiente nasoale decat aici in sud, acolo ardeleanu isi strange capita lui de fan, isi aseaza lemnele frumos, isi incuie poarta aia inalta si se culca dupa ce scoate varza la scurs… Aici in sud nu ai paduri si nici lemne, nu ai fan si oricum nu ai vaca care ar avea probleme la 45 de grade vara, si e mai greu de dormit cand urla sirenele masinilor oficiale… tot aici isi aplicau experimental inventiile si comunistii si astia de acum, populatia este terorizata… insa:

    – de ce au emigrat mai multi ardeleni decat mitici?
    – de ce nu au fost ardelenii rezistenti ci au cedat primii la Timisoara?
    – de ce nu au reusit sa-si mentina optiunile?
    – de ce optiunile lor s-au dovedit carastrofale pt tara?
    – de ce singura zona separationista este acolo?
    – de ce munti intregi sunt cumparati (cine naiba a putut vinde?) la hectar, de catre unguri?

    ZeV, pe voi v-au ametit complet ungurii, apoi nemtii, si apoi intreg occidentul! Pe noi turcii si evreii… Sunt miraje, ultima oara sub unguri erati mai saraci decat sclavii la grofi, sub nemti impreuna cu noi am atacat ca nebunii, impreuna cu regele oligofren si cu maresalul nebun URSS si asta ne-a costat jumatate din Moldova!!! si cred ca rusii se amuzau cand declara Baselu ca si el ar trece Prutul, gandind ca unde n-ar da Dumnezeu ca v-am lua si jumatatea cealalta, iar de comunism v-ati lepadat precum cainele de apa, si asa cum ne-am lepadat noi de securitate, suntem toti uzi…

    Insa noi nu avem nimic de dat si nici nu ne dorim alta administratie si alta cetatenie asa cum voi sunteti pe fuga in a o primi… cica ungurii va dau pensii unguresti pt asta, asa-i? Daca-i votati acolo, ii veti vota si aici! dar ce conteaza daca va da bani… Romania vi-i ia, ungurii vi-i da, nu?

    Noi nu avem decat depresia data de politicienii mincinosi! Uita ca azi Baselu ne spune ca soldul comercial extern este pozitiv, prima oara de la revolutie… tu crezi? Sau ca a scazut somajul desi se inchid mari combinate, uitand ca unii ise din plata somajului si nu-i mai numara… Astea toate sunt minciuni atat de slabe incat politicienii si securitatea care-i joaca si-au pierdut in intregime credibilitatea si increderea… Daca s-ar ocupa de ceea ce trebuie ar fi bine, insa ei sunt slugi si stiu doar sa slugareasca, or de slugi au toti nevoie asa ca slugareala reprezinta viitorul iar competenta trecutul… Evident, slugile astea nu pot construi nimic, asa cum se vede, dar pot intinde slugareala la scara intregii natiuni, creand o ierarhie a incompetentei, adica o clasa, o structura burgheza de tot rahatul ,asa cum am mai avut! Sunt aia care aruncau cerealele in portul Galati ca sa nu scada pretul, care legau copiii ce culegeau struguri cu botnite si care au mizat complet gresit in doua razboaie, cu toti niste fonfaiti de salon si nimic mai mult. Iar deasupra lor o regalitate de doi bani care nu a riscat nimic ci doar a luat, facand si prostii…

    Mai vrei unitate? Crezi ca merita? Ca sa pui tara ok si apoi sa vina altii, precum in 2004, si sa rateze tot dar sa se imbogateasca indecent de mult? Si fara probleme ulterioare, ca adolescentul Ponta coabiteaza? Adica doar in interesul lui? Merita situatia vreun sacrificiu din partea cuiva? Merita, dar din partea celor care profita, din din partea celor abuzati, asa ca vezi cu cine poti face unitatea…

  91. 92 Doru Coarna aprilie 16, 2013 la 6:43 am

    erata, intelegeti voi…

  92. 93 paul aprilie 16, 2013 la 7:16 am

    Domnule Năstase, vă citesc întotdeauna cu plăcere. Aţi rămas acelaşi fin politician de care acestă amărâtă ţară are nevoie ca de aer. L a Antena 3 vă rog să-l întrebaţi pe Gâdea dacă s-a înţeles cu Băsescu să destrame USL. După cum ştiţi anteniştii dau acum în Ponta mai rău decât B1tv. Eu aveam convingerea că matrozul nu va reuşi să destrame USL, dar, acum când au intervenit oamenii lui Felix, nu ştiu ce să mai cred.

  93. 94 ZeV aprilie 16, 2013 la 8:02 am

    Doru Coarna
    Se prea poate sa ma insel, numerosi factori subiectivi si independenti de voina mea fiind implicati, dar cel putin, am un scop nobil care depăşeşte interesele şi frustrările insignifiante ale fiinţei mele efemere.
    Al dvs care este, stimate coleg ?
    😉
    Omul a progresat, pentru ca a indrăznit, cândva, să ridice privirea din ţărână, chiar dacă este conştient că tot acolo se va întoarce.

  94. 95 ZeV aprilie 16, 2013 la 8:09 am

    ps-Doru
    In general, inca din facultate, nu mi-am propus sa ametesc decat femei, faţă de care am un cult deosebit. Cred şi acum că raţiunea de a fi a bărbatului este aceea de a venera femeia generică, chiar dacă Remus Cernea s-a supărat pe Ea , din diverse motive de ordin personal.
    😉 😉
    Atentie, nu confund femeia cu paraşutele, sau parvenitele, mai vechi, sau mai noi, pedeliste.
    😉 😉

  95. 96 Marian Nicolae aprilie 16, 2013 la 8:25 am

    @ Doru Coarna aprilie 16, 2013 la 6:38 am

    Bine spus, totusi atentie ca mai sunt si alti ardeleni pe aici…

    Apai daca-i musai, cu placere……

  96. 97 minnie aprilie 16, 2013 la 8:42 am

    Mult succes miercuri. Abia asteptam sa va vedem !

  97. 98 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 16, 2013 la 8:46 am

    Blogideologic ,de ce un om ca dumneavoastra nu a fost / nu este acolo unde i-ar fi locul intr-o tara normala , consul/ambasador sau director de minister ? Sau director de Centru Cultural in strainatate , de muzeu national ? In locul sinistrilor securisti incompetenti si nepasatori la Romania cum este asa-zisul consul de la Shangai , bine utilizat de Morar .
    Sova mi se pare de departe cel mai antipatic si ineficace . Cine il tine in brate ? Habar n-am . Se pare ca ar fi un avocat cu multe interese in regiunea lui Ponta .
    Ungurii au inceput constructia autostrazii de la Mako spre Arad ( 30 de kilometri ) , prelungirea uneia deja existente la ei , care ar trebui sa intalneasca in teorie segmentul Pecica Nadlac fara licitatie de un an ! Pentru unguri cei 30 de kilometri vor fi o jucarie , pentru guvernarea de dupa mai 2012 una din muncile lui Hercule !

  98. 99 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 16, 2013 la 8:54 am

    @Doru Coarna , am citit despre interventiile in Dieta de la Sibiu ale episcopului Inochentie Micu . Intrarea lui acolo era in 1730 un lucru extraordinar , singurul roman , lucru datorat interventiei directe a imparatului Carol al VI – lea . Cum l-au primit nobilii unguri si sasii ? Cu un dispret profund , in timpul discursurilor lui vorbeau intre ei . L-au obligat sa scrie in declaratiile lui , in loc de ” natio valahica ” , ” plebs valahica ” ! Preotii , preotii romani in sate mixte trebuiau sa lucreze 2 zile gratuit preotului luteran in epoca … Aproape toti romanii erau serbi ! Iar pe Micu erau sa-l arunce din Dieta pe fereastra … Cat despre regimul din Muntenia si Moldova in epoca , in affara ca ” domnii ” erau chipurile vorbitori de romana , ce diferenta ? O masiva emigrare de tarani munteni si moldoveni in raiaua turceasca a Dobrogei in epoca , din cauza exploatarii boieresti nemiloase …

  99. 100 George Ban aprilie 16, 2013 la 8:56 am

    Motto:
    “Mã copii, mã copii!”
    (Elena Ceauşescu la Târgovişte)

    Ce e mã copii cu vãicãreala asta? Nu aţi primit ce “vi se cuvenea” de la Ponta? Aveţi vreo boalã incurabilã (Doamne pãzeşte!) şi vreţi sã ne luaţi pe toţi cu voi? Dacã vã este silã de tot, atitudinea corectã ar fi sã vã faceţi imediat harakiri. Dar voi umpleti blogul cu “urarea”: “ ‘Raţi ai dracului de optimişti!”

  100. 101 Doru Coarna aprilie 16, 2013 la 9:02 am

    @ Radu Humor, Karanda S.,

    serios? Nu exista situatii fara iesire? Dar Germania a avut iesire din al doilea razbel? Ah, putea sa se opreasca, dar nu a putut stopa masinaria de razboi, deci n-a avut, odata pornita treaba… Noi am avut iesire din comunism? Da, putea Ceasca sa demisioneze, PCR-ul sa admita pluripartidism sau noi sa facem revolutia mai devreme, dar nu s-a putut, asa ca nu am avut! Nu am avut solutie interna, insa a fost solutie externa!

    Tu daca nu-ti poti plati ratele si esti batran si sarac, cum o rezolvi altfel decat sarind de pe bloc? Te angajezi? Te apuci de afaceri? Te duci la doctor sa te faca iar sanatos ca sa poti muta muntii din loc? Ai iesire?

    Optimismul asta face, cica nu exista sa nu gasim solutii,,, uitand ca a nu ti se lasa alte solutii, este tocmai tehnica imprumutarii pe termen lung a statelor!

    Mai sus undeva, Ioan Coja cica a inteles ceea ce eu stiam de vreo 23 de ani si am scris si pe aici prin 2007, sau8, nu spune cand s-a prins distinsu’, dar cine deranjeaza fluxurile mondiale de bani, si-o ia definitiv! In rest poti face orice, pana si razboaie, mor cativa, se schimba niste sefi, un proces eventual si gata, insa daca jenezi interesele marii finante, ai pus-o definitiv! Dar nu ca le-ai sufla profitul, ci pt ca raspunderea este absolut uriasa si nu vei putea s-o sustii pt ca nu ai resurse infinite, adica nu poti bate moneda internationala, valuta! Aia pot si asta fac, e job-ul lor si numai al lor!

    Cand controlezi creditarea, controlezi planeta! Resursele, dezvoltarea, nivelul de trai, sanatatea, insasi viitorul oricui si al tuturor, este forta maxima! Dar ai raspunderea de a asigura supravietuirea a 7 miliarde de oameni de toate felurile si cu toate mentalitatile imaginabile, plus a planetei, de la poponei si pana la balene! Mai ales acum cand terminarea resurselor naturale impune schimbari dramatice, investii uriase si redimensionari la scara planetara!

    Cine dorea sa crediteze, Ceasca? Adica Gana, scriu asa ca sa nu se supere ganezii, sa ia un credit, apoi arme si apoi sa atace vecinul care are panza freatica aproape de suprafata si presedintele lor este deci mai bogat ca al astora, si d-aia i se supara nevasta?

    Asta face globalismul, iar noi ne cotropim cu Kovesi, cu regionalizarea cand aia integreaza state intregi, si cu o criza care exista doar daca tii cont de ea, ca ulterior sa ai scuza pt incompetenta… D-aia spun ca astia sunt inapoiati rau de tot, cu tot cu securitatea care-i trage de atze si care nu face decat sa garniseasca statul cu oamenii ei… Si asta ar fi bine daca insa s-ar ocupa de ceea ce trebuie, dar militeaza politic, face jocuri, strange voturi, promoveaza proiecte si construieste sefi, presedinti, premieri, ministrii, etc…

    Acum ar trebui sa cautam un domeniu ok accesibil si pt care natura ne-a dotat, si sa pornim naibii la treaba… dar nu, stai sa schimbam si p-aia de la cfr… De ce nu vor astia sa ne urnim? Pai bogatia s-ar disipa inspre clasa de mijloc iar meseria de politician ar fi eclipsata de catre cea de medic, avocat, profesor, negustor, iar toti astia nu ar asculta de vocea seco si nici n-ar comisiona politicul! Aici e problema, cum sa mai fraieresti niste oameni realizati? Numai pe fraierii saraci ii poti tine cu minciunele si glumitze… si promisiuni… si la vot, numai la vot, cu doua sarmale…

    Si Radu Humor, degeaba te supara poponarii! Asta-i parerea mea, principala functie a oricarei specii este reproducerea, ori homosexualii si lesbienele nu au functiunea asta, astfel ca nu sunt membrii ai speciei ci anomalii, unele patologice! Iar daca vorbim de diversitate si acceptarea ei, asta se refera la alte coordoonate, etnii, cultura, conceptii, nu la functia de baza, procreerea! Fara asta, omenirea ar dispare, pe langa faptul ca este si complet nenatural, nu exista exemple asemanatoare in lumea naturala, sunt doar deviatii ale unor indivizi labili!

    Ah, ca politicienii nostri nu-si permit sa condamne prostiile astea e treaba lor, sunt supusi dirijorilor dezastrului general, dar eu nu sunt politician si nu as vrea sa-i vad incurcati si fericiti astfel, legal, prin parcuri, asa ca-mi permit sa-i condamn… ma rog, sa-i acuz de devieri sexuale… si nici asta, dar pot stramba din nas, doar admiti si tu diversitatea, nu?
    Din partea mea au toata libertatea sa se nenoroceaasca asa cum le place lor, insa daca ar deveni legal, statul ar trebui sa le sustina financiar tratamentele, caci astea se lasa cu chestii grave, rupturi, HIV… si aici nu mai sunt deacord! ne aajunge cat platim cu drogatii, unii se imbogatesc vanzandu-le droguri iar tara le plateste dezintoxicarile, si tot asa, indivizi labili psihic!

    Despre ceea ce spui tu ca am facut pe mine, te lasi sa stergi personal, poate asa iti vei da seama ca-i tot o forma, usoara, de deviere. Ah, daca vedeai pe acasa as intelege, dar nu ai fi putut exista, Radule, deci n-ai vazut, ci doar crezi in niste prostii ventilate de catre media de resort…

  101. 102 ZeV aprilie 16, 2013 la 9:11 am

    Multi colegi, nu numai de pe acest blog, vorbesc insistent si repetitiv despre necesitatea unor LEADERI, desigur, providenţiali, care să amorseze ,,mişcarea socială”.
    Sper că nu se referă la noi mineriade sau evenimente de tip Costeşti, fie în beneficiul, fie împotriva institutiilor statului.
    Îi rog pe aceşti colegi să nu se joace cu cuvintele şi cu focul. Ne ardem cu toţii, istoria o dovedeşte.
    Avem acum, cu mai multe bune decat rele, un proiect politic major. Pentru prima dată dupa 20 de ani, există o masa critică în sensul schimbării.
    Am mai spus, cu alt prilej, că,,apele” trebuie dirijate indirect în paşi controlabili, amenajând inteligent ,,albia”, pe direcţia vectorului de bază, chiar dacă, întocmai ca la slalom special, avem de depăşit anumite obstacole. Nu exista alta ,,cale”, nu exista o cale perfect dreaptă, fără sinuozităţi, nici in viaţa personală, nici în societate, nici în economie. Vă rog să cugetaţi, la ce vă spun, înainte de a da cu paru’ . Nici măcar nu port mesajele altora, ci, exclusiv pe ale mele.
    😉
    ps
    Succes, PSD, la Congres.
    Chiar dacă a spus-o Basescu, realmente, acest guvern îşi face treaba. Excedentul la export, o premieră în ultimele decenii, rezultă în urma prelucrarii statistice. Iar statistica nu este subordonată preşedintelui.
    😉
    Bravo, Ponta.
    Veti spune, poate, ca şi pedeliştii, că rezultatele bune vin din urmă. Dar atunci, de ce i se atribuie domnului Ponta doar ce este rău ? Ma rog, ăn masura în care acest ,,rau” chiar există in exteriorul mintilor noastre excitate , la nivelul de magnitudine pe care i-l atribuim.
    Răul este instantaneu, iar binele are inerţie ?
    Da, poate ca efectele demolarii se manifestă mai rapid, dar niciodată instantaneu. Iar de ,,demolat”, sarcina îi revine oricum lui Vosganian, (pre)dispus să vânda tot, pe aproape nimic. Curios că stimabilii colegi, tot în Ponta bat. Le spun: ,, bine, bine, dar atunci, de ce nu am alcătui un guvern eminamente pesedist ?”
    Mama ei de logica lu’ peşte prăjit.
    😉
    Succes şi dumitale, domnule Crin, în finalizarea proiectului Noii Constitutii. Înteleg că regionalizarea lui Dragnea nu-ţi place şi înfiinţezi comisii paralele la PNL.
    În acest caz, de ce nu ar lucra şi PSD la o Constitutie de partid ?
    😉
    Iată de ce am spus mereu ca PNL nu pare a fi un partener loial pentru nimeni. Vrea mereu si mai repede, cât mai multa putere, iar până la urmă, reuşeste să torpileze orice construcţie de amploare iniţiată cu partenerii politici, neducând nimic la capat în beneficiul Romaniei.
    ,,Bula” lui Tariceanu este un (contra)argument, care imi intareste aserţiunea.
    În fine, cu acţiunile dvs, trebuie sa fim si noi de acord, domnule Antonescu…da, noi alegătorii, domnule Crin. Păi ce credeţti ? V-am înţeles că nu v-aţi retras din politică urmare a revenirii ,,dictatorului luminat” la Cotroceni, dar, nefiind primul care se dezice, am trecut peste asta. Nu vă cer acum decât să construiţi mai departe, împreună cu Ponta, deoarecem oricât ne-am dori ( noi si Antena 3 ) ,,Josul” lui X sau Y, nu mai este posibil în actualul context. Pe undeva este mai bine ca omul să moară de bătrâneţe, în mod natural, pentru a iesi discret din istorie. 😉
    Nu te duci la Cotroceni impreuna cu Ponta, asişti la semnarea acordului de colaborare, dupa care vii şi ne spui că nu eşti de acord cu el.
    Daca tot vorbim despre principii, atunci cand nu esti de acord cu ceva , nu te laşi descoperit de presă, ci, declari imediat, public, că dezavuezi acordul de coabitare, chiar cu riscul ca Ponta să NU fie investit, din prima, în calitate de premier. Dar e bine cu ,,sacii” în căruţă, nu-i aşa, după care mai vedem noi. Din pacate, sau din fericire, pesediştii şi cetăţenii care îi sprijină sunt ceva mai inteligenţi decât tind unii să creadă.
    Atunci cand acuzăm pe altii de jumătăţi de măsuăa şi compromisuri imorale, ar fi bine să ne punem în priză toţi neuronii şi să încercăm a descifra şi jocul incorect al PNL, care, cauţionând întelegerea cu Basescu, fie şi tacit, doveste ca nu excelează la capitolul moralitate.
    Deh, puterea scuza compromisul, nu-i aşa ? Iar dacă, virgulă, compromisul îl fac alţii, cu atat mai bine. Noi ? Noi, nu…. ! Vedeti coji de usturoi prin preajmă ??
    😀 😀
    Nu ţine, domnilor leberali asta cu ,,consecvenţa”. Haideţi, puneţi şi voi mâna pe sape şi greble, chiar dacă aveţi pielea palmelor cam subţire. Nu e timp de bla bla, lumea asteapta să vă duceţi la capăt proiectele. ÎMPREUNĂ.
    😉

  102. 103 epolitikon aprilie 16, 2013 la 9:48 am

    La CFR SA managerul privat isi ia talpasita pentru ca statul a devenit mai privat decat privatii.
    De ce nu se privatizeaza?

  103. 104 blogideologic aprilie 16, 2013 la 10:25 am

    O comunitate de subzistenţă amish s-a instalat de mai bine de un deceniu în judeţul Suceava http://www.libertatea.ro/detalii/articol/daruit-vaca-convins-devin-amish-443461.html . A fost relativ bine primită de comunitatea românească locală care în mod tradiţional practică o economie de subzistenţă.

  104. 105 Marcus aprilie 16, 2013 la 10:45 am

    Uselisti, Ochii Pe Victoras Ca Pe Butelie?

    Oare la ce sotii se mai gandeste asta micu sa ne faca?

    Nu stie chiombila ce sa mai faca pentru a rupe USL-ul. Cu manevre de copil handicapat care o ciupeste pe doamna educatoare de cur si cand aceasta intoarce capul el il arata pe blat pe Gigel, ca faptuitor spre incasare de urecheala, el incearca pe toate caile vizibile de pe Luna sa bage zanzanie la nivel de Ponta-Antonescu, mangaindu-l pe crestet pe Ponta si scuipandu-l tot pe crestet pe Antonescu.
    Sarlele lui pupincuriste din media, alea care inca nu au pus-o de roiala cu gand la alt ciolan de ros, stau pe baricade si arunca spre USL sageti otravite imaginand scenarii cu Ponta presedinte si Basescu prim ministru, doar doar o pune Antonescu botu’ si suparat isi va lua jucariile si va pleca.
    Daca am avea de-a face cu oameni normali la toate aceste manevre de o para gaurita “ne-am” rade si cu curu’, numai ca noi avem de-a face cu Victoras, ori Victoras ne-a dat de inteles ca, daca el va crede ca interesuil national i-o cere, atunci de ce nu el presedinte si chiombila prim ministru.
    Asta ca ultima solutie, ca pana atunci dorinta lui Uciga-l Toaca, ordin pentru Ponttatrop. Toate semnele de pana acum indica aceasta tendinta, asa ca stimati uselisti, daca intr-adevar doriti binele tarisoarei care v-a pricopsit cu fotoliile calde ale Puterii, ar trebui sa fiti cu ochii-n patru si sa nu-l lasati pe Ala Micu Si Fara Minte Prea Multa din capul guvernului sa le comita dupa cum ii dicteaza chiombu, ci doar in limite care sa nu duca la ruptura aliantei USL.
    Spre exemplu asa de-o joaca cu cumnatelu’ ministru la Justitie mai merge, chit ca aseara la investirea acestuia atmosfera de “pupat piata Independentei” era chiar mai evidenta decat cea zugravita de Nenea Iancu, ceea ce dovedeste cacumnatelu’ lu’ premieru’ ie si pe placu’ total a lu’ chiombila, nu ca altadata cand, par exampl, chiombu nu catadicsea nici macar sa bata laba cu ceava ministri care nu-i erau lui pe plac, daramite sa se mai pupe cu ei in bot. Deci asa mai merge, ca doar trebuie respectat pactul, ce mama ma-sii! Altele mai rele trebuiesc avute in vedere pentru ca USL-ul sa reziste.
    Fara legatura prea mare cu cele de mai sus, o treaba nu o prea inteleg eu: ce mama dracului fel de molima, virus, ce atac terorist cu arma chimica sau cum s-o numi ii loveste fara mila pe asa-zisii politicieni mioritici, de imediat ce ajung la Putere incep sa-si traga automat neamurile in jilturile acesteia? Pai, Ceausescu a fost mic copil pe langa astia, zau asa, si s-a ales saracu’ cu o mina de plumb in pieptu-i de arama. Astia ce merita pentru ceea ce fac?
    Si ca sa nu credeti ca va mint, iaca ma produc cu dovezi. Ponttatrop cum s-a vazut ales Presedinte la PSD si-a tras si fina sefa la junimea pesedista motiv pentru care la momentul respectiv l-am cadorisit cu o poezea:

    Et Tu, Victore ?!

    Victoras, manca-te-ar taica, cand mi te-am vazut ales
    Mi-am zis multumit in barba: “iaca am scapat de stres,
    Si-n sfarsit venit-a vremea pentru tineri nepatati
    Sa inlocuiasca cloaca de politicieni damnati.”

    Caci in anii ce trait-am, pana-n prag de varst-a treia,
    Am avut blestem cu Printu’ , beizadeaua din Scanteia.
    Mai in timpurile noastre, chiombu’ isi “alese” tuta,
    La Briusel parlamentara, sa vorbeasca precum muta.

    Ca model avand pe Groza, Bocu-si ferici soferu’,
    Consilier il unse-n scaun, de azi plange ministeru’.
    Pe nepoa-sa, spit-a treia, o facu dregatoreasa
    Cand ca pregatire fufa, buna-i de spalatoreasa.

    De Falca ce sa mai zicem, al sau fin e-acum ministru,
    Sub ciubota-i politistii au un viitor sinistru.
    Cumetrii cu tiganimea cea regala si mondiala
    Ni l-au reales pe voda ce-a bagat romanu-n boala.

    Arivism, pupincurisme, nepotisme greu platite
    Au redefinit notiunea de lichele naimite,
    Ce traiesc precum vizirii cat sultanul e stapan
    Peste-o gloata de nevolnici nostalgici dupa jupan.

    De ce-ti spun toate acestea? Fiindca ti-am vazut congresu’,
    Ce mi-a amintit cu greata cum era cu Realesu’,
    Sau mai nou, cum e cu Nasu’, mafiot in cap de clan,
    Ce-i saruta lui inelul, slugi umile la-l sau plan.

    Uita dracu’ cardasia, nu esti sef peste-o partida,
    In care incumetritii la smen ochii sa-i inchida.
    Nu-ti mai promova finuta sa conduca azi junimea
    Lasa ca prin performanta sa renasca romanimea.

    Nu ti-o spun cu rautate, doar ca vad ce e in tara,
    Cand elita tinerimii de javra-i gonit-afara.
    Lasand loc doar pentru pleava, “paturicii” de doi bani
    Slugi perverse la un voda, idol doar pentru golani.

    Atunci am crezut ca-i doar o ratacire de moment, acum m-am convins ca omu’ a intrat cu totul in lumea buna a politicii de poale de Carpati.
    Eh, cam atat pentru astazi in ideea de : Atentie USL-isti, vi se pregateste ceva!

  105. 106 Lanoapte aprilie 16, 2013 la 10:57 am

    Mi-a placut foarte mult ca a-ti ales sa punctati pe viata personala si sa va intereseze familia, decat sa alegeti un cerc vicios printre parlamentari ce se joaca cu banii si puterea.

    Va doresc multa sanatate, ca-i mai buna decat toate.

  106. 107 blogideologic aprilie 16, 2013 la 11:04 am

    Financiar, era modernă poate fi marcată şi din momentul dihotomiei între literele ca semnătură pe scrisoarea fiduciară, şi literele ca tipăritură. Se ştie că tiparul cu litere metalice mobile este impus de Gutenberg (1397-1468) abia după anul 1450, prima carte însemnând produs de masă ori produs industrial fiind celebra Biblie Mazarin de la 1455. Acest tip de capitalism este denumit de Benedict Anderson, în cartea ‚Imagined Communities’, „print-capitalism”. Peste un secol: „Cu mila lui Dumnezeu, eu diaconul Coresi, dacă văzuiu că mai toate limbile [popoarele] au cuvântul lui Dumnezeu în limba [lor] numai noi rumânii n-avăm, şi Hristos zise, Matei 109, cine cetéşte să înţeleagă; şi Pavel Apostolul încă scrie la Corinthu 155, că întru beserică mai vrătos cinci cuvinte cu înţelesulu mieu să grăescu ca şi alalţi să învăţu, decîtu întunerecu de cuvinte neînţelese într-alte limbi; începutu-s-au a se scrie aceste sfinte psaltiri în luna lui fevruarie 6 zile şi s-éu sfîrşit în luna lui mai 27 în cetate în Braşovu. Vă leato 7078 (1570). Epilogul Psaltirii româneşti, tipărită de Coresi în 1570”. Tot după Benedict Anderson, din acest discurs în literă tipărită apare şi naţionalismul. Să observăm simpla cronologie că 1570 este înaintea anului 1600 al Marii Uniri din Pohta Viteazului sprijinit nu doar pecuniar de Contra Reformă, ci şi naţionalist-ideologic prin doctrina Romania Neoacquistica. Este anacronic atunci să spui că la anul 1600 nu exista un naţionalism românesc. Împotriva sa, pentru aneantizare, internaţionalismul foloseşte audio-vizualul. Revoluţia televizată din 22 decembrie 1989 a fost orientată contra naţionalismului românesc şi avea drept ţintă distrugerea României. În general se consideră că meditaţia asupra limbajului a constituit coloana vertebrală a tradiţiei epistemologice occidentale. Însă Epilogul Psaltirei româneşti de la 1570 ne îndeamnă să considerăm tipăriturile lui Coresi ca fiind ordonate într-o adevărată Epistemologie a lui Coresi. Dacă Limba Română în Biserica noastră post-slavonă şi post-boscorodeală, adică Limba Română de pe vremea domnitorilor Vasile Lupu şi Matei Basarab, purcedea dintr-un act de voinţă politică (la fel ca şi Pohta Viteazului), la Diaconul Coresi alegerea Limbii Române ca platformă prioritară a discursului se bazează pe Epistemologie. Este evident că gândirea diaconului Coresi a fost influenţată direct de Epistemologia Reformei, el rămânând totuşi fundamental un creştin ortodox român. Nicolae Iorga spunea despre unul dintre cei mai mari reformatori religioşi, Martin Luther, de asemenea că el a fost „mai mult filolog, decât teolog”. Această Epistemologie culturală universalistă prezentă la Coresi explică perfect diligenţa, chiar starea de graţie ce îl vor ajuta pe mitropolitul Antim Ivireanul să înregistreze succese în definitivarea limbii române liturgice. Bizar, culturnicii elitişti de acum pun pe seama fanarioţilor tocmai această diligenţă şi stare de graţie ! Este aici numai altă mostră de anacronism culturnic care asmute premeditat Distopia peste condiţia noastră de rumâni.

  107. 108 blogideologic aprilie 16, 2013 la 12:07 pm

    Serendipitate şi productivitate / Victor Ponta: „Combinatul Oltchim poate fi SALVAT, însă cu angajaţi mai puţini ” http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/victor-ponta-combinatul-oltchim-poate-fi-salvat-insa-cu-angajati-mai-putini-299324.html Grupurile de muncă mai mari – dar evident, nu alcătuite din “habarnişti” cum este Guvernul României actuale – şi în organizaţii cu tehnologie nouă şi multă (ceea ce-i şi cazul firmei Oltchim acum retehnologizate) stimulează serendipitatea. Ceea ce, la o adică, aş zice eu că este un substitut bun pentru o creativitate care-i capabilă să augmenteze suficient şi productivitatea totală a firmei.

  108. 109 Marian Nicolae aprilie 16, 2013 la 12:07 pm

    Un material interesant aici:

    Prof. Dr. Ilie Bădescu:
    Spălarea creierelor se realizează acum prin mijloace „blânde”

    http://www.cotidianul.ro/spalarea-creierelor-se-realizeaza-acum-prin-mijloace-blande-211356/

    „Au fost tăind un brad bătrân, , fiindcă făcea prea multă umbră…” spunea Nicolae Iorga într-un poem premonitoriu de excepţie. Asistăm domnule profesor, din nou , la un act de „epurare” a intelectualilor români neînregimentaţi , urmându-se tipicul anilor ’50 ?

    Mi-e teamă că da. Noul ciclu politic al României, cel postdecembrist,, a început printr-o operație de marginalizare teribilă a așa numitei generații Labiș, iar unii dintre aceștia au fost chiar supuși unui tip aparte de epurare: instituții, reviste, edituri, au fost fie desființate, fie refondate, cu alte colegii, altă listă de personal, alte grupări, ceea ce i-a plasat pe mulți în afara „instituției”. Un caz aparte, de o dramatică celebritate, a fost acela al scriitorului Dinu Săraru, altul a fost al regretatului Mihai Ungheanu… Nu-mi permit să amintesc situația cu totul dramatică a unora dintre scriitorii de excepțională valoare, precum Paul Anghel, Ion Lăncrănjan, Eugen Barbu.

    A urmat un al doilea val de ostracizări care au culminat cu Raportul Tismăneanu în care au fost readuși pe liste scriitorii „proscriși”, pentru care s-au întocmit liste de eliminare, probabil încă operative. S-a declanșat operațiunea antiprotocronistă, de un primitivism care amintește „spiritul primar-agresiv” al Kominternului, a fost reinventat delictul de opinie, au fost etichetați oameni și opere, s-a încercat o eliminare în bloc precum a fost tentativa de a supune dezaprobării publice grupuri întregi sub eticheta de „generație expirată” deși cei loviți cu pietre proveneau din generații diferite, de la vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist la cei ce abia încheiau al cincilea deceniu de viață.

    A urmat al treilea val de eliminări sub pretextul pensionărilor, ceea ce-a aruncat în afara instituțiilor personalități de remarcabilă valoare, pe care nu-mi îngădui să le nominalizez dorind să le respect nevoia de minimă discreție. Au fost dezgropate etichete cominterniste pentru a-i stigmatiza și a-i țintui pe liste cvasiconspirative pe cei suspectați de un sentiment național mai răspicat, ori de apartenență creștin-ortodoxă. La etichetele de naționalist, național-comunist, ortodoxist, fundamentalist, legionar, securist, s-au adăugat etichete noi precum cele de protocronist, dughinist-ortodoxist, după numele geopoliticianului rus Aleksandr Dughin, monoculturalist, această ultimă etichetă fiind menită a-i „deconspira” pe cei care, chipurile, ar fi promotorii unei singure culturi şi putem continua dacă vreţi…

    Multe dintre etichetele acestea au fost lansate din laboratoarele unor facultăți și universități prestigioase. Probabil că mulţi dintre cei care-și scriu astăzi memoriile detaliază fenomenul. La multe dintre sciziparitățile sociale şi politice, au fost adăugate altele cu scopul de a induce un fel de război al tuturor împotriva tuturor, o anarhie de mari proporții, pe orizontala și pe verticala societății și, dacă s-ar fi putut, să energizeze o demoniacă rebeliune a omului împotriva lui Dumnezeu. Ceea ce nu s-a reușit în vremea comunistă urma să izbândească acum: ridicarea unei majorități contra Bisericii, ceea ce ar fi fost mai mult decât o dezbisericire, adică semănarea unui indiferentism religios. Discuția este lungă fiindcă vremurile sunt teribil de posomorâte.

    Ce modele vor fi create în schimb pentru o generaţie care, în principiu, ar trebui să revigoreze fibra acestui neam ?

    Ținta acestor vremuri este generația fără identitate.
    Un psiholog umanist american a cercetat maladia acestui tipar uman prin ceea ce el a denumit „sand-box syndrom”- sindromul cutiei de nisip- , adică inducția la scara popoarelor a unor modele de viață care amestecă uitarea de sine cu stări ludice capabile să anuleze percepția realistă și gravă, matură a lucrurilor.

    Asemenea scheme de viață „în alianţă cu răul pot energiza rebeliunea dezordonată a lumii”, ne previn doi sociologi creștini americani. Un fel de puteri decăzute au pus stăpânire pe stările sufletești ale prea multora. Asemenea puteri sunt asemenea stihiilor, de la duhul banilor la duhul trufiei, al egoismului fără margini, al îndreptățirii fără temei, al închipuirii, debilitează lumea și viața, ne fac incapabili să reacționăm la nihlismul și anarhia acestui veac, să recuperăm sensul pozitiv al existenței.

    Duhul urât al banilor deformează ființa colectivă după ce abia s-a ieșit dintr-o altă teribilă deformare indusă în lume de doctrina comunistă. Marxiștii, cum remarcă un filosof modern, Karl Popper-, sunt iubitori de violență, la Lenin aceasta fiind legitimată prin teoria dictaturii de execuţie: execuţia burgheziei de către proletariat.

    În „Statul şi revoluţia” Lenin legitimează crima colectivă, execuţia unei clase sociale de către o altă clasă. Pentru Marx, proletariatul este „groparul burgheziei”, deci discursul sepulcral este cel convocat spre a explica şi a legitima istoria. Noţiunea pivot a unei asemenea viziuni este moartea nu viaţa. Duhul destrămării ludice, al plăcerilor și pornografiei este una dintre cele mai teribile amenințări ale omului. Un scriitor britanic, Aldous Huxley, a profetizat emergența unui altfel de stat în istorie pe care l-a numit „stat magic”, în care „spălarea creierului nostru” se realizează „prin mijloace blânde”, precum: cultivarea unei sexualităţi deșănțate, forme de viață care „excită simţurile şi imaginaţia”, cultivarea iluziei puterii, a unei „plăceri ce zguduie simţurile şi mintea până la epuizare”, cum sesiza un remarcabil comentator al acestei terifice profeții, domnul Virgiliu Gheorghe. Dictatura acestui stat magic este mai teribilă decât cealaltă, a statului posomorât al idolatriei ideologice, așa cum l-a imaginat Marx și l-a pus în practică Lenin.

    Cum s-a ajuns la dictatura „statului magic” ?

    Prin trădarea elitelor! Teribilă este singurătatea popoarelor trădate de elitele lor prin conspiraţia păcatului, a căderilor, şi, iată, o avem tălmăcită în versetul acesta al lui Iezechiel: „Şi oile Mele s’au risipit din lipsă de păstor … Pe faţa întregului pământ s-au risipit, şi nu era nimeni care să le caute şi să le întoarcă”. Ideologii statului magic pervertesc și sensul lucrurilor elementare. Popoarele, spun ideologii statului magic, sunt majorităţi posace, coercitive, care opresează minorităţile şi indivizii. În consecinţă, indivizii şi minorităţile de toate tipurile trebuie decretate normalităţi chiar dacă acestea conduc la dezintegrarea majorităţilor și mai grav la dezagregarea unităților spirituale firești. Cu ocazia alegerilor pentru preşedinţia americană, din 2008, California, Arizona şi Florida au apelat la procedeul referendumului pentru a restabili acurateţea unei definiţii colective asupra familiei. Aşa de puternic erau clătinate fruntariile etnomentale în derulările cotidiene ale vieţii popoarelor încât acestea au fost nevoite să recurgă la referendum pentru a stabili ca definiţia familiei să rămână cea clasică: uniune consimţită în mod liber dintre un bărbat şi o femeie. A fost necesar un referendum pentru o definiţie „naturală” sau firească. Lucrul încă mai tulburător este că un număr de state americane au trebuit să facă uz de referendum pentru a restabili acurateţea unei definiţii, care decurge dintr-un întreg etnospiritual de reguli, norme, modele, tipare, forme şi scheme sociale pe care le regăsim în mod obişnuit în modul cotidian de viaţă al membrilor acelor majorităţi numite popoare.

    Minorităţile aliate cu un anume tip de aparat statal reuşesc să conteste, să răstălmăcească definiţii paradigmatice ale popoarelor şi să impună alte definiţii care creează confuzii, coboară tiparele fondatoare ale vieţii comune la un talmeş-balmeş noţional ce reaminteşte promiscuitatea babeliană. În fond, ce ne spun aceste referendumuri populare, precum cel din California?

    Referendumul californian ne arată că atunci când Curtea Supremă din statul respectiv, de exemplu, legalizase căsătoriile anarhosexuale, acel stat intrase deja în conflict logico-normativ, voliţional, spiritual,jurisprudenţial cu poporul mobilizat plebiscitar ca să se apere de efectele unor acte normative derivate din paradigma statului magic. A fost necesar apelul la „arma plebiscitară” pentru apărarea de acţiunile prin care un stat se arăta dispus să redefinească noţiunile fondatoare ale vieţii comune în conformitate nu cu rânduiala creată de Dumnezeu, ci cu principiul plăcerii anarhice, cu procedeul definiţiilor arbitrare, al minorităţilor despotice. Scrutinul popular se află, iată în conflict cu corectitudinea politică şi cu subculturile jurnalismului magic.

    Segmente însemnate din elitele conducătoare ale statelor se revendică de la principiile statului magic prin care pot transforma unele formaţiuni sociale în forţe, activităţi şi seducţii capabile să contribuie la triumful unui nou turn Babel, o zidire zadarnic urnită din frământătura plăcerilor. Această frământătură dislocă principiul etnospiritual căci nu mai are ce să facă cu el şi forţa care desăvârşeşte procesul este statul magic.

    Mai avem soluţii salvatoare la îndemână ?

    Soluția este la poporul îmbisericit, adică readus la un tip de educație care să-l facă destul de puternic în fața inducției anarhiei. Numai poporul despărţit de Biserica lui Dumnezeu se află în primejdia rătăcirii, care este şi cea finală, adică aceea care-i aduce pieirea. Aceeaşi este lecţia pe care ne-o transmite învăţătura Templului ridicat de Solomon la chemarea lui Dumnezeu către poporul Său, care este popor al lui Dumnezeu, ales de Dumnezeu întrucât se menţine în templu, adică unit în rugăciune, printr-o legătură pe care generic o numim Biserică sau Templu.

    Pe de altă parte, manifestările creatoare în sânul popoarelor sunt o dovadă care ne spune că Dumnezeu păstrează perpetuu în lume mila faţă de popoare, că darul său nu e retras niciodată popoarelor care au darul acesta activ sau virtualizat, ca latenţă sufletească, deci ca sumă de protovirtuţi, de preînclinaţii spre bine, spre fapta cea bună, spre dreptate, ca tânjire după adevăr şi dreptate….

    Încât doar popoarele poartă în mediul lor sufletesc, prin latenţele difuze, şansa energiilor înnoitoare ceea ce şi explică faptul că popoarele găsesc uşor calea spre Dumnezeu, chiar atunci când sunt lipsite de şcoli speciale în acest sens.

    Tradiţiile şi cultura acestora, ca semne ale puterii lor creatoare, sunt binevoite de Dumnezeu, adică sunt daruri aduse la împlinire, ceea ce arată că Dumnezeu a binevoit în şi prin popoare; altfel acestea ar fi fost lipsite de darul culturii. Substratul peren al popoarelor se află astăzi sub ameninţări multiple punând sub primejdie şi înfrăţirea popoarelor. Cea mai teribilă ameninţare este cea direcţionată contra proprietăţii identitare a indivizilor şi a popoarelor însele. Modernitatea a declanşat un masiv proces de desproprietărire identitară ceea ce agravează criza mondială actuală.

    Rupţi de tradiţii, de credinţe, de sentimentele apartenenţei, indivizii şi grupurile devin vulnerabile în faţa acestui nou tip de ameninţări. Doctrina lansată de preşedintele Truman, conform căreia bunăstarea materială e totul şi esenţa libertăţii este accesul la prosperitate materială şi nimic altceva, ca şi comunismul lui Marx şi Lenin, că mâncarea este totul şi religia este opiu pentru popoare, au contribuit deopotrivă la dezarmarea etnoistorică a generaţiilor noi, postbelice şi deci a popoarelor în faţa unor asemenea promisiuni. Ne dăm seama așadar că salvarea vine de la o întoarcere în Biserică adică de la o reformă spirituală a elitelor și a popoarelor deopotrivă. Soluția este spirituală și NU economică, așa cum se crede îndeobște.

    Marcel Bărbătei

  109. 110 Marian Nicolae aprilie 16, 2013 la 12:10 pm

    @ blogideologic aprilie 16, 2013 la 11:04 am

    Frumoasa paralela de mai jos.

    „Financiar, era modernă poate fi marcată şi din momentul dihotomiei între literele ca semnătură pe scrisoarea fiduciară, şi literele ca tipăritură. „

  110. 111 Doru Coarna aprilie 16, 2013 la 12:59 pm

    @ ZeV,

    succes PSD la congres! Bravo Ponta! Bravo-bravo-bravoooo!

    Ei, no si de acum ii gata, s-o rezolvaaat!

    PS. Te-am luat la numarul de brovo-uri! Sa vezi ca s-ar putea pe mine sa ma vrea si pe tine nu…

    Cred c-ar trebui sa intru intr-un fel de pauza tehnologica vreo cateva zile, daca imi tot sustin ideile pe aici s-ar putea sa nu ma mai recunosc nici eu… Ma retrag nitel, sa ma ostoiesc, sa ma hodin, daca se intampla ceva, daca pornesc astia economia sau intra prin Schengen si iasa prin partea ailanta, dati cu o piatra sus pe coperis, oi auzi io…

    nooo…

  111. 112 Maximmouse aprilie 16, 2013 la 1:19 pm

    Stimata Gazda,

    Veti iesi , in cele din urma , din hibernare. Da, asta pentru ca acum este foarte interesant! Dupa cum remarcati, lumea se misca, se reaseaza, acum, mai mult decat oricand, cei care au experienta , conteaza. Tinerii, politicieni, sau nu, sunt deja emasculati de politica de invatamant , si de toate felurile , a globalizarii. Acum , conteaza acumularea , faptul ca ati trait istoria recenta, faptul ca ati studiat istoria si legea. Cine uita trecutul…etc. Tinerii nostri au fost invatati sa uite si sa dispretuiasca trecutul, ma refer la cei mai multi. acum, ia priviti, un exemplu de manual : cercetatorii romani nu mai au drept la fonduri pentru ca au avut rezultate prea bune!

    V-ati fi imaginat asa ceva? Viata , mereu surprinzatoare….:) 🙂

    De ce am intervenit, sa nu ma pierd in amanunte : Va asteapta o tara intreaga. Eu nu am nevoie sa stiu ca aveti functii, ca sunteti supraexpus, etc, eu am nevoie sa stiu ca lucrati, si ca mine toti, chiar si cei care inca nu-si dau seama cata nevoie are Romania de dvs. Cei care lucreaza la distrugerea tarii, stiu foarte bine ce puteti face, dovada: nu se relaxeaza nici un moment, sunt mereu ocupati cu diferite sicane.

    Daca spun acest lucru, nu exagerez. Mai mult ca oricand, Romania are nevoie de dvs, si de toti cei care au experienta si pot gandi pentru viitorul ei in contextul actual, de reasezare mondiala in toate domeniile. Iaca, asa s-a nimerit , sa traim vremuri interesante…..:) 🙂

    Cu stima.

  112. 113 Adrian B. aprilie 16, 2013 la 1:42 pm

    @ Constantin Dan

    Chiar asa ! Sunt cativa comentatori pe acest blog , care sunt cu zece clase peste orice ministru din Cabinetul Ponta ! Inclusiv peste d-ul Ponta ! Am remarcat si eu comentariile echilibrate si profesioniste ale lui Blogideologic , George Serban , Hortensiu Aldea , etc. Oameni care chiar au ce spune !
    Dar oameni ca acestia nu au loc in functii de conducere din cauza rudelor d-lui Ponta sau a unor oportunisti de 2 lei ca si C-tin Nita , Daniel Chitoiu , Maria Grapini , Daniel Constantin , etc.

  113. 115 Marian Nicolae aprilie 16, 2013 la 3:25 pm

    Daca nu ma insel, este vorba despre vizita domnului Thomas Donilon.

    http://romanian.ruvr.ru/2013_04_15/Obama-i-a-transmis-lui-Putin-un-mesaj-secret/

    Am inteles.
    Cu stima.

  114. 116 alex aprilie 16, 2013 la 3:39 pm

    dl nastase ma bucura revenirea dvs alaturi de noi. dincolo de incercarile prin care ati trecut remarc taria dvs de caracter si modul in care ati reusit sa treceti peste aceste incercari la care ati fost supus. scriu aceste randuri in momentul in care am aflat ca miercuri sunteti prezent pentru prima data dupe eliberearea dvs intr-un studio de tv si anume a3 la mihai gadea. constat ca din momentul incarcerarii dvs acest post de tv a inceput o campanie negativa la adresa lui ponta si psd-ului in general, campanie care s-s accentut pe zi ce trece si care a devenit dea dreptul penibila in ceea ce priveste afirmatiile dar mai ales limbajul folosit de majoritatea moderatorilor. s-a cautat in permanenta cea mai mica greseala a celor enumerati mai sus si s-a trecut la tocarea acestora impreuna cu invitatii din studio. acest lucru pe care l-am constata de-a lungul acestor luni a determinat si o reactie din partea mea dar si a multor cunoscuti: nu ne mai uitam la acest post tv, a3. oare interesele cui sunt aparate de moderatori si interesele cui au fost nesocotite de ponta? oare ale lui voiculescu asa cum afirma celelate televiziuni concurente? acestea sa fie la baza jignirilor proferate zilnic la adresa lui ponta de schizofrenica de dana grecu? sau intepenitul de radu tudor? sau apucatul de m badea? sau… si lista poate continua. oare de ce in permanenta psd-ul e atacat in timp ce liberalilor in frunte cu antonescu li se ridica zilnic osanale? ponta a gresit in multe randuri, de la propunerile de numiri ale procurorilor sefi pana la afirmatia din seara alegerilor privitoare la invitarea udmr-ului la guvernare., chiar daca a incercat o explicatie privind un pact semnat inaintea alegerilor. dar oare antonescu chiar nu stia sau ca si in cazul asa numituui pact de coabitare a fost prezent fara a-si asuma nici o raspundere? daca ponta poate fi criticat pentru modul in care guverneaza tara( atentie principalele ministere care pot fi considerate motorul economiei si finantele sunt in mana liberalilor) si este criticabil pentru ca deocamdata nu se vede nimic de bun augur si mai ales nu se vad masuri care sa conduca la un progres si cresterea nivelului de trai al oamnenilor, totusi cei de la a3 nu spun nimic despre prestatia liberalilor si mai ales a lui antonescu( oare cu ce se ocupa cel care se vede viitorul presedinte al tarii?).poate miercuri veti avea o discutie in acest sens cu gadea si poate ca acesta va va lamuri de ce aplica a3 acest tratament psd-ului si lui ponta. astept si punctul dvs de vedere referotor la aceste atacuri ale a3.

  115. 117 alex aprilie 16, 2013 la 4:04 pm

    revin la comentariul de mai sus. poate ca modul in care am caracterizat cativa moderatori de la a3 e cam dur, dar la asta m-a dus gandul referitor la limbajul folosit in permanenta de acestia. da la jignirile pe care le folosesc in permanenta in emisiuni pana la amenintarile pe care le folosesc acesta e limbajul unor jurnalisti, asa numitele vedete ale postului???!!! si imi permit o intrebare: oare ziaristii( incluzand aici presa de orice fel) au un statut aparte? oare un personaj public nu poate caracteriza un ziarist fara ca acest lucru sa fie considerat o jignire? de ce ziaristii pot folosi un limbaj licentios in schimb raspunsul e caracterizat ca un atentat la libertatea presei? ultimul exemplu: intamplator am post in fata unui tv la pranz la o emisiune de la a3 la care invitat era un ziarist pe care il respectam, lucian avramescu. a fost incredibila jignirea pe care si-a permis-o la adresa premierului si numai pentru simplu fapt ca acesta i-a sugerat lui fenechiu sa-l foloseasca drep consilier pe ziaristul care sustine ca stie investitorul care ofera de 10 ori mai mult pentru privatizarea cfr-ului!!! ce a fost la gura acestui vechi ziarist a fost de nedescris si totul in admiratia moderatoarei maria toader!!!??? asa ca sunt convis ca pot sa-mi permit sa-i caracterizez destul de dur pe ziaristii care merita acest lucru!

  116. 118 Marian Nicolae aprilie 16, 2013 la 4:06 pm

    Marian Nicolae on 2013/04/16 at 13:41 said:

    http://mandrasescu.com/sindromul-stockholm-al-intelectualului-nationalist/

    Asa se intampla cand te grabesti ca fata mare la maritat……….
    Totusi intentia este mai mult decat buna.

  117. 119 Cris aprilie 16, 2013 la 4:55 pm

    @Taranul:
    Toată stima pentru dv. și ocupația dv. E singura care contează. Celelalte, inclusiv a mea, sunt minore.

  118. 120 Fragmentarium Politic aprilie 16, 2013 la 7:48 pm

    Anno 2013: Vom iesi din politica unui singur anotimp?

    Dupa dereglarea mediului si climei, care ne-a cam procopsit cu doua anotimpuri, politica pare sa-si fi depasit si acest record. Catastrofei geopolitice in W, din 1989 si 1991, i-a urmat o politica unidimensionala, cu un singur anotimp, din care au disparut seninul si insoritul. Nu deplang trecutul, ci balacirea intr-un prezent care nu duce catre niciun viitor. Oriunde te-ai uita, nu vezi decat cenusiul decadentei.

    Intr-un excelent tur de orizont, liderul social-democrat Adrian Nastase ne aduce in atentie peisajul politic de primavara. Spun „liderul”, desi momentan nu detine nicio functie in PSD, deoarece, neindoielnic, Adrian Nastase este un lider deopotriva natural si consacrat, care nu poate fi rupt in mod absolut, dupa vointa cuiva, de viata politica, in general, si a partidului caruia i s-a dedicat, fara sovaiala, in special, oricate condamnari sau pedepse politice complementare i s-ar da. Remarc insa ca excelenta respectiva nu este legata de superbia imaginilor, din pacate, pentru ca multe sunt departe de a fi incantatoare, ci de acuratetea surprinderii si luciditatea analitica, din fericire, pentru ca cine pune cu precizie un diagnostic are, cu siguranta, si viziunea lecuirii.

    „ In timpul asta, ne spune Adrian Nastase pe blog, ideologia nu prea mai joaca niciun rol, Europa se imparte in grupuri de interese (grupul de stanga si grupul de dreapta)…”, dar, aflam din finalul postarii, „As vrea sa simt cum se instaleaza increderea ca viitorul va fi mai bun.” Ei, si cu aceasta, am ajuns la doua lucruri extrem de legate intre ele, ideologia si viitorul, la care banuiesc ca ideologul social-democrat a reflectat indelung (judecand cel putin dupa suita de carti si articole scrise in „cantonament”), si tare mi-as dori sa dau putin la o parte perdeaua laboratorului in care si-a pritocit ideile sau macar sa aflu cateva, la Congresul PSD, de la sfarsitul saptamanii, la care ma astept sa ia cuvantul, iar asteptarile mele sunt ale multor romani in tara asta, pentru ca Adrian Nastase este un lider care este respectat, ascultat si urmat.

    Legat de ideologie, cel mai simplu ar fi sa o dam la o parte, iar orice guvern ar fi tentat sa nu-si lege mainile cu asa ceva, sa-si pastreze flexibilitatea de compromis sau de a da inapoi, daca este cazul, daca nu ar fi in lesa unui partid. Trebuie reafirmat insa foarte clar ca nu un premier sau nu un guvern a castigat alegerile care l-a adus la putere, ci partidul al carui mandat il exercita, tot asa cum, la randul sau, partidul raspunde in fata electoratului. Aceasta este regula de fier a oricarei democratii multipartidiste, iar regulile se respecta neconditionat.

    In al doilea rand, ar fi o greseala sa se abandoneze sau sa se diminueze rolul ideologiilor, care dau identitate si perspectiva. In Europa in niciun caz nu se intampla asemenea fenomene, eventualele perceptii contrare sunt false sau abil manipulate. Fara ideologie nu se poate, iar acest fapt este lesne de inteles daca avem in vedere ca ideologiile descriu, de principiu, tintele de atins, drumul de urmat si argumentatia de sustinere. Un lucru este adevarat, ceva s-a schimbat in ideologiile europene, orizontul pe care se proiecteaza, acesta nu mai este fara de sfarsit, ci unul mult mai scurt, pe un ciclu electoral cel mai frecvent, ceea ce le face sa fie mult mai adaptabile si mai operationale.

    Ideologiile pe care le observam in Europa, la dreapta europarlamentara si euroguvernamentala, care dau directia institutiilor UE, au manifestari mult mai subtile, care fac ca falsa constiinta a unei minoritati reprezentative, cum este dreapta de obicei, sa fie indusa ca si constiinta adevarata majoritatii, reprezentate de stanga. Asa se face ca exista o ideologie a crizei bancare, prin care populatia deponenta se lasa exorcizata pentru salvarea sufletelor bancilor, o ideologie a austeritatii, prin care bogatii arunca toate riscurile crizei pe spatele saracilor, o ideologie a statului de drept et caetera, in fapt tot atatea ideologizari.

    Cum iesim din acest anotimp neguros? Dupa parerea mea, in primul rand ar trebui sa ne eliberam de o catusa mentala, cea a unicei alternative, de pe vremea fundamentalismului comunist. Niciodata nu exista o singura solutie, nicio problema nu are o singura modalitate de rezolvare, uneori acestea sunt chiar complementare.

    In al doilea rand, ar trebui sa operam o schimbare de paradigma in planul relatiilor geostrategice si geopolitice, prin care proximitatea, despre care ni s-a spus ani, decenii si poate chiar veacuri la rand ca ar fi o sursa de conflicte, sa o transformam intr-o sursa de cooperare. Vecinatatea sau strainatatea mai apropiata sau mai indepartata, pentru ca geopolitica nu utilizeaza notiunile de proximitate sau vecinatate numai in termeni de granite comune, ci si de zona comuna, ascunde cel mai mare potential de prosperitate si securitate, care trebuie descoperit si valorificat.

    Nu in ultimul rand, ma intreb daca nu cumva toata lumea este bolnava din cauza ca sta cu toate usile si ferestrele vraiste, pe unde patrund toti virusii si te trag toti curentii. Nu ar trebui sa ne pazim mai bine sanatatea?

  119. 121 anonim aprilie 16, 2013 la 8:31 pm

    Nationalistii dumitale sint nationalisti doar cind se plimba prin televiziuni. Dupa emisiuni totul se termina in asocieri in paradisuri fiscale si nu am idee citi pling dupa falimentele bancare din Cipru.

  120. 122 papasha aprilie 16, 2013 la 10:33 pm

    BAFTA MARE LA PRIMA APARITIE PUBLICA !

    STI TU CE TREBUIE SI CUM TREBUIE SA TE REPREZINTI , CA ESTI CEL MAI TARE SI COMPLET POLITICIAN AL ROMANIEI , DIN ULTIMII 24 DE ANI !

    HAI SA FIE CU NOROC !

    FII POZITIV !

    TE IUBIM MULT !

  121. 123 dlnimeni aprilie 17, 2013 la 7:38 am

    Domnule Nastase, succes diseara la TV!

  122. 124 Marian Nicolae aprilie 17, 2013 la 8:36 am

    @ Doru Coarna aprilie 16, 2013 la 12:59 pm

    Apai noi rumanii intelesar-am incotro bati badie…….Coarna.

    Nu-i bai de aflam ceva, oare sce, om arunca o piatra pa coperisul matale sa ne auzi ca-i schimbare mare in lume……..

  123. 125 ZeV aprilie 17, 2013 la 9:00 am

    Fagmentarium Politic, spune, iar eu adaptez:
    ,,Nu in ultimul rand, ma intreb daca nu cumva toata lumea este bolnava din cauza ca sta cu (TELEVIZORUL DESCHIS NON STOP n.mea) , pe unde patrund toti virusii si te trag toti curentii. Nu ar trebui sa ne pazim mai bine sanatatea (MINŢII n.mea) ?
    😉

  124. 126 Radu Humor aprilie 17, 2013 la 9:10 am

    @Doru Coarnă
    Îmi pare sincer rău că ai înţeles greşit, sau că ai răstălmăcit spusele mele, care nu aveau nimic scatologic în ele :
    „Ai reuşit să te “faci” până şi pe tine,”, făcea aluzie la un jargon des folosit într-o anumită lume şi are cu totul alt înţeles, acela de a da ţeapă, de a păcăli, a înşela, pe cineva, sau chiar pe tine însuţi !
    În rest îţi dau dreptate şi mă raliez uneori până la identificare cu punctele tale de vedere !
    Ceea ce este deranjant uneori este acel pesimism pe care vrei să ni-l impui cu aceaşi disperare cu care încearcă unii să ne facă să credem că suntem fatalmente sortiţi a dispărea ca populaţie de pe acest teritoriu intrat, datorită dumnezeieştilor caracteristici pe care le are, în vizorul unei minorităţi care ar vrea „să se retragă la ţară”, cum se spune şi se procedează pe la noi, când ne săturăm de „binefacerile” de la oraş.
    Numai că pentru ei ţară înseamnă chiar România :mrgreen:


  1. 1 Adrian Năstase iese "din hibernare" - ROSITE - STIRI ONLINE | POLITICA | MONDEN | AFACERI | Trackback pe aprilie 14, 2013 la 9:53 am
  2. 2 Peisaj politic de primavara | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 14, 2013 la 9:56 am
  3. 3 Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante | Ziare Trackback pe aprilie 14, 2013 la 11:45 am
  4. 4 Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante | Revista Presei Trackback pe aprilie 14, 2013 la 11:45 am
  5. 5 Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante | Gandul Trackback pe aprilie 14, 2013 la 12:01 pm
  6. 6 Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante | Adevarul Trackback pe aprilie 14, 2013 la 12:03 pm
  7. 7 Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante | libertatea Trackback pe aprilie 14, 2013 la 12:03 pm
  8. 8 Adrian Năstase: Aş vrea să văd la televizor nu doar vizite la CSM, ci şi vizite sau întâlniri în cateva fabrici performante | cancan Trackback pe aprilie 14, 2013 la 12:27 pm
  9. 9 Una scurta de primavara, de la Adrian Nastase pentru Victor Ponta | Politica ta Trackback pe aprilie 14, 2013 la 1:31 pm
  10. 10 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | Adevarul Trackback pe aprilie 14, 2013 la 3:11 pm
  11. 11 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | libertatea Trackback pe aprilie 14, 2013 la 3:12 pm
  12. 12 Politici publice după ureche: Cornul şi faptele Trackback pe aprilie 14, 2013 la 3:19 pm
  13. 13 Politici publice după ureche: Cornul şi faptele | Revista Presei Trackback pe aprilie 14, 2013 la 3:30 pm
  14. 14 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | Ziare Trackback pe aprilie 14, 2013 la 3:36 pm
  15. 15 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | cancan Trackback pe aprilie 14, 2013 la 3:37 pm
  16. 16 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | Stiri Trackback pe aprilie 14, 2013 la 4:03 pm
  17. 17 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | Gandul Trackback pe aprilie 14, 2013 la 4:22 pm
  18. 18 Adrian Nastase iese greu din hibernare. Este nemultumit ca vede sani la TV si seriale coreene | proba Trackback pe aprilie 14, 2013 la 4:37 pm
  19. 19 Care e parerea Dvs.? « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 15, 2013 la 11:45 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!