Două decenii de la înfiinţarea PDSR

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul il puteti citi aici.

Timpul estompează, inevitabi, amintirile. Trăim în prezent şi visăm în viitor. Trecutul cuprinde doar sertare în care păstrăm fragmente de întâmplări. Uneori facem ordine în ele şi aducem la lumină fapte, acţiuni, gânduri  aproape  uitate.

Iată, în aceste zile se împlinesc 20 de ani de la crearea Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR), formaţiunea politică premergătoare PSD. În 9 şi 10 iulie 1993, a avut loc Conferinţa naţională care a consemnat fuziunea FDSN cu Partidul Republican, cu Partidul Democrat Cooperatist şi cu Partidul Socialist Democratic Român. În urma acestei fuziuni, a luat naştere PDSR. Reuniunea avea loc într-un moment extrem de complex. Se încheiase un mare ciclu politic, iar alegerile parlamentare din 1992 puseseră în lumină o noua fizionomie a sistemului de partide, deosebit de fragmentat. Preşedinte al partidului a fost desemnat profesorul Oliviu Gherman, iar eu eram preşedinte executiv. Amândoi fuseserăm aleşi la conducerea FDSN încă din 1992. Din delegaţia permanentă făceau parte, între alţii, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Vasile Văcaru, Dan Marţian sau Liviu Maior. Am recitit cu emoţie lista celor 48 de membri ai conducerii partidului – unii dispăruţi, alţii ieşiţi, pur şi simplu, din zona politică.

Îmi aduc aminte, cu emoţie, de felul în care a fost întocmit documentul de bază al Conferinţei – “Schimbarea în bine a României”. Era un document ce sintetiza o lungă dezbatere de idei ce avusese loc în partid, pe marginea unor “scrisori deschise” între reprezentanţi ai unor linii mai conservatoare sau “reformiste”. Am lucrat mult la acel document, alături de regretatul Ovidiu Şincai şi de alţi colegi. Înainte de Conferinţă, am trimis o “Scrisoare a BEC către organizaţiile judeţene”, solicitând comentarii şi propuneri pentru finalizarea unui document programatic, bazat pe ideologia social-democrată.

Revăzând acest text, nu aş schimba astăzi prea multe lucruri. Nici în legătură cu social-democraţia văzută sub unghiul unui pragmatism progresist, nici în legătură cu necesitatea unui patriotism modern şi generos, nici în legătură cu “modelul Europa” sau caracterizarea statului (în criză de identitate, de eficacitate şi de încredere), nici în legătură cu direcţiile de organizare a partidului sau cu nevoia de a găsi abordări specifice pentru diferite regiuni ale ţării sau grupuri etnice.

Poate că rememorarea acelui moment ar putea sugera pregătirea, în cadrul PSD, la Conferinţa Naţională din octombrie, a unei dezbateri care să conducă la elaborarea unui nou document ideologic, social-democrat, adaptat condiţiilor de astăzi.

36 Răspunsuri to “Două decenii de la înfiinţarea PDSR”


  1. 1 George Hălărescu iulie 10, 2013 la 8:32 am

    Către dl A. Năstase,
    Ar fi interesant să ne spuneți și ce ați schimba, ce s-a greșit sau ce ar fi trebuit făcut altfel, pentru ca lucrurile să fi mers mai bine. Nu credeți că a fost un moment în care clasa politică – în special PDSR, pentru că el a fost principalul actor – s-a grăbit în a implementa reforme spre trecerea la capitalism?

  2. 2 Cris iulie 10, 2013 la 10:38 am

    Deși nu sunt membru sau simpatizant PSD, trebuie să recunosc că e un partid mare și puternic.
    Până acum 10-15 ani, eram de acord cu ideologia social-democrată, dar acum nu mai sunt. E firesc să-ți schimbi concepțiile, principiile de-a lungul vieții în funcție de evenimentele prin care treci, oamenii pe care îi întâlnești și cunoștințele pe care le acumulezi.
    S-ar putea ca toate acestea să te facă să nu ți le schimbi, ci, dimpotrivă, să ți le întărească, dar, dacă vezi că realitatea contrazice principiile tale, trebuie să fii berbec să ții de ele. Principiile ferme sunt cele referitoare la dreptate, egalitate, cinste…Celelalte se pot schimba.
    Mi-am schimbat așadar principiile cu cele liberale pentru că am ajuns la concluzia că social-democrația nu e valabilă în țări aflate în tranziție, în criză și la popoare „emergente” din dictatură (hai să nu fiu rea măcar câteva minute, deși mi-e tare greu…).
    Oamenii noștri nu merită social-democrație pentru că sunt necivilizați, necistiți și profitori. (n-am reușit mai mult de un minut…) Ei urăsc capitaliștii, oamenii de afaceri, dar vor pensii de toate felurile și ajutoare sociale, ei stând acasă, la televizor. Cum se umple Bugetul de Stat? nu-i interesează, ca pe Conu Leonida, nu varsă impozite, se eschivează de câte ori pot (și pot de multe ori) dar vor Învățământ, Sănătate, Siguranță, Ordine, Cultură… Vor să aibă doar drepturi, nu și obligații.
    Compară România cu Franța, Anglia…dar nu spun că în țările civilizate și mai înstărite dai taxe până amețești, iar, dacă te eschivezi, o încasezi rău de tot.
    Așadar, nu sunt simpatizant PSD, însă apreciez câțiva PSD-iști. Când erați membru, vă apreciam pe dv., ca și acum, dar nu mai sunteți (e foarte bine!).
    Dealtfel, apreciez și câțiva PD-iști, pentru că nu afirm niciodată că în partidul X sunt numai buni, iar în partidul Y – numai răi.
    Cred că Ponta e un altfel de politician, de tip european, modern, care promovează lupta de idei și principii, care poate să dialogheze cu adversarul, poate găsi puncte comune pentru rezolvarea problemelor, un politician mai bun decât Blaga, Băsănău, Berceanu…pentru că nu-și urăște visceral competitorii. Oricât de antipatic îmi e Ungureanu, mi-a plăcut atitudinea lui Ponta față de el în februarie 2012. Mă gândeam că apar în sfârșit oameni politici civilizați, care se întrec cinstit, fără mahalagisme și țopârlănii. Că U. nu are calități de om politic, e altceva. Dar mi-a plăcut atunci atitudinea corectă a lui Ponta care hotărâse să nu se opună ca berbecul la orice venea din partea cealaltă, să aprecieze măsurile pe care le-ar fi luat și PSD în circumstante identice.
    Oricum, urmăresc cu interes evoluția (sau involuția) PSD, cu speranța că liderii „emergenți” vor fi oameni ai zilelor noastre și mai ales oameni CU EDUCAȚIE.
    Asta e hiba cea mai mare a societății noastre: LIPSA EDUCAȚIEI DIN FAMILIE.

  3. 3 CALIMAN EUGEN-analist de provincie iulie 10, 2013 la 10:39 am

    Schimbarea in bine a Romaniei.
    Intradevar sloganul de infiintare al PDSR trebuia ,,implinit” de catre PSD, ,,reparind” eroarea programatica a FDSN, care prin programul din 18 iunie 1992, spunea NU terapiei de soc, care a construt Polonia de azi.
    Reparatia consta in ceeace dvs. ati vizat in ,,Romnia Europeana”, in 2007, respectiv reconstructia economica si industriala a tarii – devenita azi ,,colonie economica” a Vestului, gratie politicii economice, dusa de 23 de ani.Programul economic necesar exista, el fiind construit pe ,,paradigma institutionalismului”, inlocuitor al modelului economic national-bugetar, nefunctional, odata cu disparitia resurselor financiare asigurate de economia nationala(azi disparuta).Aducerea competitivitatii economice la indici intre 1-10, utilizarea unor tehnici si instrumente care accelereaza dezvoltarea industriala si restructurarea institutionala, au ramas zi unicii poloni ai reconstructiei economice.Nu vad in Romania, nici o persoana cu o experienta politica ca a la bun sfirsit un program de reconstructie econocasiidustriala

    dvs. care sa preia si duca caa dvs, preiacare sa sieconomica

  4. 4 blogideologic iulie 10, 2013 la 10:41 am

    @ Adrian Năstase spune : „Poate ca rememorarea acelui moment ar putea sugera pregatirea, în cadrul PSD, la Conferinta Nationala din octombrie, a unei dezbateri care sa conduca la elaborarea unui nou document ideologic, social-democrat, adaptat conditiilor de astazi.”
    Doamne fereşte ! Nu vă înţeleg nostalgia pentru acel timp pe care eu îl consideram demult revolut. Este nevoie de o ruptură epistemologică totală (poate că ar fi bine, şi chiar mai mult, ar fi pentru PSD extrem de util în acest timp al tuturor transformărilor bune pentru a evita Răul, să revedeţi, acum, noţiunea de „ruptură epistemologică” la Gaston Bachelard!). Nu comentez mai mult, ca să nu spun „răutăţi”. Eu nu am francheţea colegului Ghiţă Bizonu, din păcate.

  5. 5 Nicoleta iulie 10, 2013 la 11:41 am

    Au fost si lucruri bune facute de PSDR ,dar unde s-a gresit de am intarziat atat in evolutie sociala, totul e pe dos, invatamant la pamant, nu mai exista concurenta, examene de admitere desfiintate, deoarece toata lumea face facultati chiar daca nu sunt ‘inzestrati”, sanatatea la pamant, defrisari necontrolate, agricultura fara irigatii in cea mai mare parte, mi-au venit in minte doar cateva exemple,…oameni care se multumesc cu putin si rau(vezi traian basescu), locuri de munca insuficiente intr-o tara cu mare in care sunt multe de facut, Incotr-o ne indreptam???

  6. 6 dlnimeni iulie 10, 2013 la 12:06 pm

    Traim decenii de impliniri marete.
    Nu prea vad jubilatie in rindul pesedistilor, la ora asta probabil ca oamenii sunt foarte ocupati sa ne guverneze bine, nici nu au timp sa respire, ori sa manince. De baut nu ma incumet sa zic ceva. Insa banuiesc ca, pe la orele 21, fiindca oamenii desigur lucreaza peste program – gratuit, din patriotism pur -, dupa ce vor veni obositi de la muncile guvernarii, se vor odihni, se vor refresa, isi vor bate care nevestele, care barbatii, care copiii, vor minca si ei, in sfirsit, cite ceva si se vor fi odihnit nitel cu laptopul pe burta, deoarece ziarele au inceput sa dispara, ei bine, ma astept ca, pe la orele 21, blogul sa colcaie de jubilatie! Imi si imaginez 600000 de mesaje fericite incingind fibra optica.
    Cum in acele vremuri eram militant penelist iar pesedeul a binevoit sa sprijine grupul politic Quintus – Patriciu – Catarama- Tariceanu, pe care i-au si facut oameni, mi se pare ca au primit si decoratii, ma asteptam ca macar ei sa trimita mesaje de multumire si felicitari. Nerecunoscatorii!

  7. 7 Adrian B. iulie 10, 2013 la 12:54 pm

    Ce diferenta ( de calitate ! ) intre conducerea PDSR-ului din 1993 si cea a PSD-ului din 2013 !!! Intr-o societate normala , indivizi ca Marian Vanghelie ( care este ! ) , Ilie Sarbu , Ioan Rus , Nicolae Banicioiu , etc. , puteau aspira cel mult la statutul de membru .

    Asta arata si degradarea societatii romanesti , manelizarea ei …

  8. 8 Theodora iulie 10, 2013 la 1:08 pm

    Prin programul ‘De la om la om’ se doreşte asigurarea funcţionării reale a parteneriatului social şi a dialogului cu cetăţenii şi societatea civilă, pornind de la premisa că problemele cele mai spinoase nu se analizează şi negociează numai la centru. Pentru că ele apar în teritoriu, acolo trebuie mai întâi discutate şi, de aceea, relaţia cu cetăţenii trebuie să fie una permanentă”

    De la om la om – Program politic PSD – Pentru asigurarea functionarii reale a parteneriatului social si a dialogului cu cetatenii si societatea civila

  9. 9 ZeV iulie 10, 2013 la 1:16 pm

    George Halarescu
    Raspund eu: Da.
    😉

  10. 10 Gavrila iulie 10, 2013 la 1:25 pm

    Cine n-are PSD/ca si sindicate, de altfel/sa-si cumpere. Acest adevar e si mai pregnant astazi, cand multe din poncifele capitalismului de dreapta, exacerbate de neo-conservatori, sunt dezavuate de criza cu care se confrunta omenirea.
    Ce nu stiau acei oameni pasionati, competenti si patrioti cand dezbateau calea de urmat pentru Romania era / vezi prezentarea istoriei de catre un mare prieten al romanilor – Larry Watts / virtualul embargou impus de anumti factori decidenti ai Departamentului de Stat tarii noastre, pe motive absolut false. Totul urmarea slabirea tarii, accentuarea crizei economice si finalmente sfasierea tarii intre unii de peste hotare care abia asteptau sa intervina si sa ia cu japca. Evenimentele dela Tg.-Mures erau parte integranta a scenariului pregatit alt’undeva pentru noi. Mandatul D-lui Iliescu trebuie privit si inteles mai degraba prin prisma acestor circumstante extrem de pernicioase ce priveau Romania. Ii datoram gratitudine / nu-i niciodata prea tarziu / pentru pastrarea integritatii nationale, desi, din deficitul indus de legitimitate, s-a simtit dator sa se ingratieze cu prea multi oportunisti ce au erodat capitalul de simpatie al partidului pe care-l fondase. In prezent, cu fiecare zi ce trece, simtim mai acut cat de mult lipseste tarii prezenta la varful politicii a unui om de talia D-lui Adrian Nastase.
    Viitorul Romaniei il vad strans legat de o viziune luminata asumata de PSD / asta pentru cel putin urmatoarele cateva decenii.

  11. 11 blogideologic iulie 10, 2013 la 2:57 pm

    Dan Marţian şi Oliviu Gherman au încercat să mă strivească, la fel ca pe o insectă, sub tocul încălţămintei lor. Aproape că au reuşit.

  12. 12 Vasile, iulie 10, 2013 la 4:04 pm

    Un prilej de bucurie pentru unii sau de tristete pentru altii!

    Dificil sa analizezi chiar dupa 20 de ani , daca PSDReul a fost „bun sau rau”.

    Eu l-am considerat un rau necesar! Dar eu nu sunt nici simpatizant nici opozant !

  13. 13 Vasile, iulie 10, 2013 la 4:22 pm

    SUNTEM CUMVA IN PRAGUL UNUI COLAPS ECONOMIC , MAI RAU DECIT ACELA PRODUS DE GUVERNAREA TRAIAN BOC?

    Observati scaderea considerabila a consumului de motorina l;a l/2 fvata de anul trecut!!!!
    Fenomenul ar putea fi explicat doar prin autodinamitarea PETROM-OMV prin achizitii de ccA 200 KT lunar de la rafinariile unguresti!

    Sa dăm vin a pe asaltul kazacilor prin rafinaria Midia pe piata motorinei. Poate kazacii care fac dumping sa fie o cauza dar atunci de ce,cel putin temporar. pretul la pompa nu se schimba?

    Mari retaileri implantati in piata din Romania si-au luat catrafusele , marfta, din Romania,!Serbia a trecut sub calcîiul Gazpromului ,rusii fac legea in rafinariile sarbesti sa fie si acest lucru o motivatie a scaderii consumului?

    CE SE INTAMPLA?

    Chiar daca a fost falimentar, vandut sau cumparat unde sunt consumurile din CFR?
    Unde sunt consumurile din agricultura ca doar productii avem???
    Unde sunt consumurile din industrie,dar unde si la ce nivel avem consumul casnic, auto de exemplu?

    Precizare nici PATROM OMV si nici LUKOIL Romania nu exporta motorina!

  14. 14 blogideologic iulie 10, 2013 la 7:18 pm

    @Vasile
    Da, funcţionarea motoarelor Diesel este cel mai bun indicator economic.

  15. 15 ZeV iulie 10, 2013 la 7:19 pm

    Vasile
    E timpul ca macar sa incercam a ne rupe de cliseul consumismului cu orice pret. Cat credeti ca se poate creste, la infinit ? Poate ca oamenii fac economie.
    Eu, de exemplu, am re-descoperit, in weekend, bicicleta. 😉

  16. 16 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 7:59 pm

    Din cate vad eu lucrurile, tot PSD-ul trebuie sa aduca Romania pe linia de plutire. Este o munca de Sisif, dar trebuie facuta.

    Pana la urma suntem 20 de milioane de romani ramasi….ce facem cu ei, ce facem cu noi, ce facem cu romanii nenascuti inca????

  17. 17 Karakas iulie 10, 2013 la 7:59 pm

    off-topic, kakaia Evropa?

    Situatia din Grecia e foarte asemanatoare cu povestea calului care a murit tocmai cind proprietarul il invatate sa nu mai manince. Bancile creditoare au impus premierului grec sa elimine mii de posturi din sectorul public. Ori continuarea austeritatii la comanda externa, cind in Grecia este somaj de 27%, este nu detrimentala UE ci as spune posibil fatala. Si aici primii vizati sunt politicenii cu ochelari de cal, care pentru a fi realesi in tara lor, joaca pe durul cu tarile ingenunchiate deja.

  18. 18 George Hălărescu iulie 10, 2013 la 9:09 pm

    Către „ZeV”
    Ați fost ferm și clar. Nu ar fi stricat dacă ați mai fi nuanțat un pic, măcar de dragul dialogului.

  19. 19 Draghi Puterity iulie 11, 2013 la 12:06 am

    @Karakas

    Te referi cumva la politiciana pentru care „Internetul e ceva cu totul nou”? 😉

  20. 20 Doru Coarna iulie 11, 2013 la 5:11 am

    @ Vasile si restul,

    e simplu, nu se mai factureaza, statul este prea slab si prea corupt pt a impune control real, asa ca toti baietii care pot, isi strang mainile si gata… Problema e ca daca incalci shake-hand-ul asta, s-ar prea putea sa iti iei un glont, dar daca esti corect treaba merge minunat si iti raman si bani de fitze, ceea ce se si intampla, priveste la cluburile pline-ochi!

    Cu exceptia industriei de asigurari, unde pe incredere nu se poate, in rest toata lumea bate palma!

  21. 21 blogideologic iulie 11, 2013 la 7:16 am

    @ Adrian Năstase
    Este ceva supărător, iar pentru mine este constatarea unui sindrom mai mult decât agasant, faptul că impotenţa intelectuală crasă a “ideologilor USL” în materie de economie politică a fost evidenţiată, aici pe blog, mai întâi şi foarte recent de către un agent pro-Ukraina şi purtător de cuvânt în Limba Română al intereselor Armiiei căzăceşti de la Dunărea de Jos (chapeau! @Vasile pentru această performanţă).

  22. 22 Vasile, iulie 11, 2013 la 8:05 am

    Bio,

    se baga si in motorinele de vara ….in mod obligatoriu,….adica era vorba si de motorul diesel bio Titus!

  23. 23 ZeV iulie 11, 2013 la 11:13 am

    Domnule Halarescu
    Nu credeti ca detaliile ar fi trebuit expuse si administrate chiar de catre destinatarul intrebarii dvs ?
    😉

  24. 24 Vasile, iulie 11, 2013 la 2:08 pm

    Blogiolog,

    Acum daca nu m-a descoperit securitatea ca provocator pro-rus or pro-ukrainian, uite ca dupa 90 au aparut si securisti de tip nou , chiar mai idoti decit multi dintre fosti!

  25. 25 blogideologic iulie 11, 2013 la 3:02 pm

    @ Vasile
    Ai uitat ?Tu ai vorbit aici pe blog, mereu, despre armiile căzăceşti. Şi tot din cauza armiilor căzăceşti, reamintesc eu, mereu, paradigma thermidoriană. Ai făcut şi o scăpare involuntară de informaţie : Legătura între răscoala lui Emelian Pugaciov şi tratatul de la Kuciuc Kainargi din anul 1774. Ori nu ştii prea bine româneşte, ori ţi-ai dat la un moment seama că ai spus prea mult. Poţi continua? Dar bănuiesc şi eu că ai nişte restricţii.

  26. 26 analist iulie 11, 2013 la 6:19 pm

    @nastase
    Interesant acest remember. Era cat pe ce sa merg si eu in aceea dimineata cu lista celor 300.
    @doru coarna Am o intrebare: cum iti explici noianul de persoane incapabile prezente in toate structurile de conducere din ministere si deconcentrate? Sa fie o forta externa Romaniei care are interes in asa ceva ? Apropo de memoria populatiei, lumea zicea in anii aceia „domnule intr-adevar sunt comunisti dar cel putin sunt profesionisti, nu ca ceilalti.„ De ce s-a ajuns aici?

  27. 27 George Hălărescu iulie 12, 2013 la 9:07 am

    Către „ZeV”
    Logic este așa cum spuneți dvs., dar destinatarul întrebării este nereceptiv. De când scriu aici am văzut că i-au fost adresate multe întrebări, dar nu prea l-am văzut să răspundă. Din păcate se mulțumește să lanseze niște teme și nu se mai implică în dezbatere. Poate consideră că întrebările nu sunt pertinente sau poate îi este teamă să se angajeze în discuții. Până atunci mă bucur de dialogul cu dvs.
    Pe curând!

    Cu respect,
    George Hălărescu!

  28. 28 blogideologic iulie 13, 2013 la 9:22 am

    Perpetuum mobile şi „voroava elevată”/ Mă angajez în iniţiativa foarte nefavorabil primită –probabil- de a completa lista cu eşecuri ale PDSR-ului (mă gândesc acum că „succesuri” rimează foarte bine cu eşecuri). Promovarea lui Oliviu Gherman pe postul foarte înalt şi foarte pretenţios de „funcţionar al universalului” de către PDSR este contestabilă. Iar aceasta cu argumente solide. Eu sînt unul dintre contestatari. Faţă de România ca stat, opinia lui Oliviu Gherman nu diferă prea mult de opinia lui Sabin Gherman. Ştiu foarte bine despre ce vorbesc. Râdeam mereu când îl vedeam pe Oliviu Gherman dansând Hora Unirii – imnul PDSR-ului. Falsitatea emoţiilor sale era pentru mine mai mult decât evidentă. Se spune că Oliviu Gherman îi cunoştea bine pe vechii universitari de la Cluj. Îmi aduc aminte opiniile sale dispreţuitoare exprimate faţă de moldoveanul, prinţ şi savant, într-adevăr de „renume mondial”, Emil Racoviţă. Apoi, un fizician ardelean de mare valoare, profesorul Liviu Sofonea de la Universitatea din Braşov, într-o discuţie cu mine observa mirat faptul că Oliviu Gherman botezase batjocoritor discursul românesc drept „voroava elevată”. Păi ăsta-i discurs de khazar, domnilor!, adaug eu aici. În fine, un coleg din elita transilvăneană maghiară îmi releva pe vremuri faptul că Oliviu Gherman transmitea deformat – şi că făcea aceasta într-un mod intenţionat- paradigma termoindustrială la noi. Nu trebuie să îl blamăm excesiv de mult pe Nicolae Ceauşescu pentru faptul că nu funcţiona în parametri corecţi industria românească – în care se investise enorm de mult furându-se pur şi simplu din păpica românilor – atâta vreme cât în „Fizica” predată de Oliviu Gherman, noţiunea de Perpetuum mobile de speţa întâia era considerată OK.

  29. 29 Vasile, iulie 14, 2013 la 8:04 am

    Titus,

    Vorbeam de niste amintiri culese din traseele mele de turist daca vrei prin arealul cazacesc.
    Adica nu-i o chestie extraordinara sa intri in Paris pe sub Arcul de Triumf,toata lumea o face…dar citi au indraznit sa mearga de unul singur in Vietnam de la granita lor de nord cu China la padurile de mangrove din sud,citi au mers pe Donul de care vorbesti de la varsare inspre nord urmind cursul fluviului Vorga prin sistemul energetic creat dupa ineile lui Lenin ..pina la Marea Alba?

    Ca o compemnsatie a ce am vazut comunisc….sa sti ca am facut si America de Nord de la este la vest…..si si multe altele…asa ca ce va spun nu este neaparat geografie sau istorie ci si marturie, sau daca vrei propriile mele impresii!

  30. 30 blogideologic iulie 14, 2013 la 11:03 am

    @ Vasile
    Concret: “Legătura între răscoala lui Emelian Pugaciov şi tratatul de la Kuciuc Kainargi din anul 1774. Ori nu ştii prea bine româneşte, ori ţi-ai dat la un moment seama că ai spus prea mult. Poţi continua?” Şi mai concret : Acum vreo trei ani, când erai în conflict declarat cu mine pentru că nu-l iubeam pe Andrei Pleşu şi “opera” lui presupusă, amicii mei din Craiova mi-au spus că “un lipovean” tot cerea informaţii detaliate despre mine. Acum ei îmi spun despre un “domn Vasile” care cere informaţii despre mine. Sunteţi “unul şi-acelaşi” ? Ca să repet ghicitoarea cu mănăstirea şi ciuperca.

  31. 31 Vasile, iulie 15, 2013 la 6:58 am

    Biotitus,

    Pai acum ori lipovean adica rus ori halol adica , ciine ucrainian, apropo de ce cunoastem sau ce confundam!
    Pe scurt legaturile mele din Craiova nu-mi permit a dezvoltare de magnitudinea care mi-ar permite sa ma interesez nici de Ion darămite de un Titus, eu pur si simplu , fost oltean de Islaz de provenienta , mi-am prapadit neamul de pe la 78 prin stepele dobrogene,nu m-am interesat nici in somn de cine ar putea fi blogotitus!
    Cine stie daca Craiova ar fi fost port pe Dunare, Jiu sau Olt ,poate poate as fi avut si eu acces printre „secaturile oltenesti”!.

    Conflictul de atunci nu avea nici o legatura cu Plesu daca doriti dl Plesu, un om pe care eu l-am caracterizat de prin 1994 ca „un intelectual care scrie bine dar face prost”!

    Deci eu nu ma stiu un aparator al acestui domn, ever,dar eruditia nu se poate confisca , cum si eruditia dumitale de nimeni, indiferent de cit de acid vrei dumneata sa fi sau cit de misctocar as dori eu ca preiau mesajele acestui om de cultura, duplicitar ca mai toti oamenii de cultura ai Romaniei!

  32. 32 blogideologic iulie 18, 2013 la 10:00 pm

    @ Vasile
    Întâmplător ştiu şi cu cine stai tu de vorbă acolo ca să îmi faci propagandă proastă pe blogul AN. Sunteţi gând la gând, nu-i aşa?

  33. 33 VivaDv iulie 22, 2013 la 10:54 am

    Dupa doua decenii Psd-ul a reusit sa aiba o deschidere si mai mare spre est in locul occidentalismului.Este decepţionant să vezi că europenismul a ajuns să însemne în România entuziasm imitativ şi că spiritul critic care a întemeiat Europa culturii şi a democraţiei politice este resimţit ca un risc pentru europenizarea ţării.Prin contrast, occidentalismul a ajuns, din nefericire, să fie asimilat cu promtitudinea unei afirmări lipsite de orice reflecţie personală.


  1. 1 Două decenii de la înfiinţarea PDSR | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe iulie 10, 2013 la 7:49 am
  2. 2 De la om la om – Program politic PSD – Pentru asigurarea functionarii reale a parteneriatului social si a dialogului cu cetatenii si societatea civila | Hai ca se poate! Trackback pe iulie 10, 2013 la 2:06 pm
  3. 3 Perpetuum mobile şi „voroava elevată” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 13, 2013 la 12:40 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!