Părinţii MCV-ului

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Am fost surprins să-l aud, zilele trecute, pe Teodor Baconschi – fost ministru de externe – afirmând că “MCV-ul a fost negociat de Adrian Năstase”. Poate că mai sunt şi alte persoane care cred acest lucru. Totuşi, din partea unui fost ministru, o astfel de afirmaţie incorectă este greu de acceptat.

În realitate, MCV-ul – ca instrument special de monitorizare a progreselor realizate în domeniul sistemului judiciar şi combaterii corupţiei – instrument lipsit de precedent la nivelul Uniunii Europene – a fost negociat în 2006, de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei (cu binecuvântarea, desigur, a lui Traian Băsescu) şi aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. 2006/928/CE din 13 decembrie 2006. Este evident că, în 2006, mi-ar fi fost greu să negociez cu UE. Pentru motivele cunoscute de Monica Macovei.

Este interesant însă că acest instrument (MCV) nu are o bază juridică expresă în dreptul primar al UE (tratatele constitutive sau Tratatul de aderare al României) iar sistemul judiciar nu face parte – ca atare – din domeniile de competenţă ale UE (vezi art. 3 şi 4 din Tratatul privind funcţionarea UE).
De altfel, atunci când Olanda a propus, în 2009, instituirea unui mecanism generalizat de monitorizare în domeniul statului de drept, iniţiativa a fost respinsă de Franţa şi Germania, pe motiv că nu poate fi acceptat un asemenea mecanism în domeniul judiciar, deoarece acest lucru ar excede competenţelor UE.

Primul document oficial în care s-a făcut referire la MCV a fost Raportul de monitorizare al CE din septembrie 2006, crearea MCV fiind apoi confirmată prin Concluziile Consiliului din octombrie 2006.

Ceea ce este grav este faptul că nu există o prevedere expresă care să limiteze în timp MCV-ul, limita de 3 ani de la data aderării (până la sfârşitul anului 2009) era aplicabiă doar pentru invocarea clauzelor de salvgardare din Actul de aderare, nu şi pentru mecanismul în sine.

Este evident deci că MCV-ul a fost instituit special pentru România (şi Bulgaria), transformându-se, în timp, dintr-un instrument tehnic într-un instrument politic (vezi raportul din iulie 2012) fără să existe un fundament juridic la nivelul UE. Este, de asemenea, evident că el a fost folosit, ulterior, de Traian Băsescu, şi de echipa lui, ca element de justificare, în plan intern, pentru hărţuirea adversarilor politici.

Din păcate, acum acest mecanism – este clar în cazul accesului în Spaţiul Schengen – s-a întors împotriva intereselor generale ale României. Cine e de vină pentru acest lucru, domnule Baconschi?

225 Responses to “Părinţii MCV-ului”


 1. 1 Marcus martie 20, 2013 la 2:16 pm

  Nimic Mai Fals Domnule Ponta !

  Motivul pentru care Ponta nu mai vrea o nouă suspendare a lui Băsescu

  Premierul Victor Ponta a dezvăluit, marți, motivul pentru care nu mai dorește o nouă suspendare a lui Traian Băsescu.

  Victor Ponta a spus că suspendarea lui Traian Băsescu l-ar face mai popular, dar costul plătit de România ar fi prea mare.

  Premierul Victor Ponta a afirmat că personal a avut foarte mult de pierdut pe plan extern după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi că i-au rămas “nişte cicatrici” pentru următorii 10-20 de ani.

  “Mi-a făcut foarte mult rău, pentru că dacă în 7 mai eram nu doar cel mai tânăr prim-ministru social-democrat, dar eram foarte bine cunoscut, foarte bine conexat, colegii mei, începând cu preşedintele Parlamentului European şi toţi ceilalţi… sigur că după episodul din vară am avut foarte mult de pierdut. Mi-au rămas şi nişte cicatrici. Rana s-a vindecat – cum e povestea cu plagiatul – dar cicatricea va rămâne întotdeauna, şi peste zece ani, şi peste douăzeci de ani. Dacă mă întrebaţi de regrete…am regrete cum am şi pentru că nu s-a făcut 50% la referendum”, a spus Ponta pentru Adevarul.

  “Dacă mă întrebaţi dacă cu mintea de acum aş mai face acelaşi lucru, vă spun într-un singur mod care cred că conţine şi răspunsul. În momentul în care, fără să uit nimic din resentimentele personale la adresa domnului Băsescu, am fost de acord să semnez acel acord de colaborare instituţională, înseamnă că am realizat că mai pot să mai trăiesc un an şi jumătate cu domnul Băsescu, pentru că preţul pe care România – nu eu, personal, eu aş putea să devin mai popular dacă mâine mă apuc să îl suspend din nou pe domnul Băsescu, în mod sigur aş fi mai popular decât acum, când sunt acuzat că am căzut la pace cu preşedintele – dar preţul pentru România este atât de mare, că nu ni l-am putea permite”, a spus Ponta.

  Stimate d-le Ponta, dumneata practic nu realizezi din ce ratiuni au votat romanii USL-ul si ne vorbesti despre suspendarea basescului ca despre o problema personala si nu ca despre un deziderat al unei majoritati covarsitoare a celor care de buna credinta v-au adus la Putere, investindu-va cu o pozitie de forta parlamentara nemaiintalnita in istoria Romaniei. Mai aveati putin si ati fi concurat cu Marea Adunare Nationala. Ei bine romanii v-au dat acest vot nu pentru a va rezolva alde voi conturile personale cu dementul, ci in mod expres pentru a face tot posibilul sa ne scapati de el. Daca pentru a ne indatora pe nu stiu cate generatii de acum incolo la FMI si la Marea Finanta Mondiala si Europeana, condtia sine-qua-non impusa dvs. de sultanul de la Bruxelles este de a-l mentine pe chiombu la putere pana la expirarea mandatului, sunt convins ca milioane de romani considera aceasta oferta ca buna de aruncat la cosul de gunoi.
  Spuneti ca Romania ar avea de pierdut daca, pe buna dreptate, ar scapa in mod democratic de sarsaila. Nu stiu daca v-ati prins, dar de pierdut ar avea democratia, FMI-ul si finanta mondiala care prefera sa imprumute, chiar daca la o dobanda mai mica, dar fara niciun risc, statul roman decat pe oricione altcineva, iar daca Romania a ajuns sa traiasca doar din imprumuturi atunci ar fi bine sa plecam cu totii din aceasta tara, sa stingem luminile si sa tragem zavoarele dupa noi.
  Nu, domnule Ponta, Romania are imens de pierdut cu dementul mentinut cu prefuzii europene si cu atitudinea dvs. de sluga obedienta fata de sultanat in scaunul de presedinte al tarii. Cu riscul de a ma repeta, traim exact ca in balada Mesterului Manole, orice ati incerca dvs. sa construiti in aceasta tara, peste noapte vine zabaucul si darama. Asa ca, unde-i pierderea?
  Cumva la capitolul Justitie unde, desi ati numit un ministru nebasescizat de mai bine de trei luni, ministru abilitat din toate punctele de vedere sa termine cu politia politica a basescului la nivel de procuratura, acesta n-a fost in stare sa gaseasca in ditai tara doi oameni competenti si neaserviti politic care sa conduca dupa toate normele deontologiei si profesionalismului doua institutii majore ale statului de drept, Procuratura generala si DNA-ul?
  Si exemplele ar putea continua in ritm diluvian dar cred ca le stiti mai bine ca mine, asa ca ma opresc aici.
  Putin ne intereseaza pe noi (cu toate ca am sarit in ajutorul dvs.) razboiul dvs. personal cu chiombu, nu pentru asta ati fost in cartile boborenilor pentru functia de prim ministru, iar in ceea ce priveste popularitatea dvs. chiar ca nici in cot nu-mi pasa de ea. Ma doare insa tradarea si atitudinea de noncombat pe care o abordati, chipurile in folosul interesului national.
  Poate dumneata personal, domnule Ponta, fiind probabil mai tare de sorici si cu interese personale usor de inteles, poti sa-l accepti pe acest tradator de neam si tara inca un an si ceva, dar ce te faci cu cei care au votat pentru invers?
  Va recomand, d-le Ponta, sa comandati un sondaj la nivel national la care romanii sa raspunda la urmatoarea intrebare:
  -Ce preferati, stimati compatrioti, imprumuturi la dobanzi mici facute de stat cu pretul renuntarii la demnitatea nationala si la suveranitate in conditiile mentinerii cu orice pret a Anticristului in fotoliul prezidential, sau demiterea acestuia pentru tot raul facut mai bine de opt ani de zile neamului romanesc?
  Va asigur ca veti avea o mare surpriza cand veti citi raspunsul dat de marea majoritate a romanilor la aceasta intrebare.

 2. 2 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 2:18 pm

  Nu cumva sunt de vina chiar parintii acestui monstruos MCV ???

  Pe recurentii Traian Basescu si Monica Macovei nu i-a intrebat nimeni nimic???

  De ce ???

  Moasa nu cred sa aibe vreo vina…….numai daca nu cumva l-a scapat in cap…pe numitul…MCV…care va duce la RIP.

 3. 3 Petruta martie 20, 2013 la 2:28 pm

  Buna ziua!
  Este bine ca lamuriti lucrurile,dar sa nu va mai pese de toti berbecii din politica.Dumneavoastra trebuie sa mergeti mai departe pentru binele Romaniei si a celor 7.500.000 de fraieriti…Eu in ultima propozitie scriam Basescu.Odihna,refacere si vointa!

 4. 4 papasha martie 20, 2013 la 2:47 pm

  CINE-I baconschi ?
  IATA ,SPICUIRI DIN CE-I „PE PIATA” DESPRE TELECTUALUL MUCI :
  gasca, feuda, clica, boieria mintii, clanul, mafia mioritica… toate aceste escrocherii fiind supuse magiei pe baza de interes libertinat. Nu întâmplator, chiar dupa ce Zanc acuzase “gasca lui Patapievici” de judecata valorica demolatoare, Teodor Baconsky se extazia: “‘Mafiot’: ce titlu de noblete interlopa! Si ce prestigioasa marca de virilitate!”. Asta s-a mai pronuntat si printr-o alta ciudatenie: “Traim cu mitologia mafiei înca din copilarie”. Poate ca el traieste armonios si prosper .

  “Despre necunoscut“. Mic remember. Familistul, profundul teolog si finul diplomat Teodor Baconsky, pe cand controla din partea MAE Ambasada Romaniei in Australia s-a gandit sa studieze si sa adanceasca problema pana in jacuzzi-ul ambasadoarei Manuela Vulpe. Mai jos o parte din corespondenta celor doi :

  13.12.2006, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi.

  Hola Teodor! Cum mai esti?

  Eu, asa si asa. M-am mutat in noul apartament, insa (mereu este un”insa”) proprietarul nu a indeplinit toate promisiunile; asa ca, de douasaptamani stau fara televizor (probleme cu instalatia de cablu), panaieri am fost si fara telefon fix si multe altele… Este un ritm incredibil in Mexic sau, mai bine zis, o lipsa de ritm. Toata lumea este serviabila si promite multe (vorba locala preferata este “a susordenes”- adica, ce mai! toti sunt la ordinele tale), numai ca realitatea este dezamagitoare. Sunt neparolisti, intarzie pe ruptelea, te amana de pe o zi pe…saptamana viitoare.

  Ma rog, nu ti-am scris ca sa ma plang, ci ca sa vad ce mai faci si ca sa iti spun ca din cand in cand ma gandesc la tine.

  manuela

  13.12.2006, Teodor Baconschi catre Manuela Vulpe

  Poftim, hola Manuela! Sunt OK. Muncesc mult si altfel. Public mai mult. Am inca un santier acasa, pe exterior. Balamuc. Mexicanii tai imi aduc aminte de portughezii mei. E totusi important ca oamenii stiu, sau macar incearca sa fie “draguti”. Sper sa te cablezi, sa te “fixezi” si cu telefonul si sa-ti mearga bine.

  O imbratisare,

  T

  PS: Iti multumesc pentru fidelitatea sporadica pe care mi-o marturisesti.

  20.12.2006, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

  Aseara am facut o baie, in noua cada (tip jacuzzi) din noua resedinta. Gandindu-ma la tine, am evocat – si trait – momente din vechea baie (tip jacuzzi), din fosta resedinta din australia.

  manuela

  21.12.2006, Teodor Baconschi catre Manuela Vulpe

  Uaaauuu ! Am ramas fara grai.

  24.01.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

  Hi, Teodor,

  Vad ca te-ai speriat tare de tot de la ultimul meu mesaj si nu ai mai dat nici un semn de viata (nu ca ai fi fost ….taaaaare generos cu semnele inainte)….

  Cam atat.

  esti bine?

  manuela

  13.02.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

  Teodor,

  14 februarie este memorabila pentru mine nu din cauza sfantului Valentin. La multi ani, deci. Sper ca ai depasit angoasele pragului de 40 de ani si poti sa spui sincer – asa cum spuneam si eu – ca niciodata nu te-ai simtit mai bine decat la ACEASTA varsta.

  Esti bine?

  Te imbratisez si te sarut, cast, asa cum as fi facut-o daca te-as fi felicitat in biroul tau de la MAE.

  manuela

  03.06.2007, Teodor Baconschi catre Manuela Vulpe

  ma mai iubesti?

  04.06.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

  Cum n-am primit nici o reactie, m-am gandit sa repet raspunsul si pe vechea adresa de e-mail: “Da!”.

  05.06.2007, Manuela Vulpe catre Teodor Baconschi

  Teodor, raspunsul meu a venit spontan, simplu, sincer si, mai ales, neconditionat. Probabil ca asa ti-as raspunde in orice moment din timp in care mi-ai mai pune intrebarea cu pricina. Nu imi place, insa, sa te vad in defensiva. Tot nu ma cunosti ?!?!

  De ce crezi ca “da”-ul meu s-ar fi dorit o reluare la ceva…irepetabil?

  Daca, totusi, raspunsul ti-a satisfacut “cochetaria masculina”, inseamna ca a folosit la ceva. Asta pentru ca tot nu stiai cum sa il “utilizezi”.

  Te rog, nu iti face probleme. Sunt bine. Si sunt convinsa ca si tu esti la fel

  Te imbratisez si eu.

  manuela

  Corespondenta cu “Lara” – Cum stau lucrurile cu “Fat frumos”?

  19.07.2007, Lara catre Manuela Vulpe:

  astept sa imi dai ok pe skype, dar tu nu ma bagi in seama

  am vesti

  dupa ce am ajuns din state dupa un drum de calvar cu alitalia am intrat direct la munca dar intr-o seara ies eu la barul meu preferat despre care ti am povestit si cunosc un domn adica ma asalteaza el pe mine 40ani, neinsurat, fara copii, elegant, curat bulgar, care traieste la monako si uite cum se combina prietena ta sex de nota 10, tandru,iubitor, cu lumanari, vin rosu aparent totul perfect pana se decide larasa se uite la stiri dupa 2 luni de pauza si afla ca domnul Stamen Stancev este un mafiot care are interdictie sa iasa din RO pt ca este implicat in celebrul proces cu ministru Seres si alti ministri cevain legatura cu privatizari bla, bla asa ca eram foarte “pazita” de sri fara ca sa stiu ce o sa fac acuma, nu prea stiu tu ce mai faci, cum stau lucrurile cu fat frumos

  ti-am cumparat sutiente

  pup

  19.07.2007, Manuela Vulpe catre Lara

  Esti o nebuna….cu “fat frumos” am restabilit legaturile mai de mult; ieri din nou m-am suparat pe el (si nu ii mai raspund la telefon. De data asta NU pentru o femeie).

  Sunt absolut innebunita cu delegatia care trebuie sa vina poimaine. Nu am dormit de vreo doua saptamani, sunt la pamant fizic si psihic. Iti mai scri eu cand ma eliberez. Adica pe 1 august!

  Te pup mult si ai grija de tine.

  manuela

  PRIETENE , FA-TI PANTOFII CU CARPELE ASTEA , DE UNICA FOLOSINTA , CU NASU’N SUFLET , SI LA GUNOI CU EI , NU MERITA SA-I ONOREZI NICI FACAND PIPI PE EI , CHIAR DACA AIA , FOSTII , DE LA I.C.R. ERAU SPECIALISTI IN DOMENIUL PISHATULUI , NISTE ERUDITI ADEVARATI , GURA MAMII LOR DE JIGODII , CARE AU TOCAT ZECI DE MILIOANE DE EURO DEGEABA .

 5. 5 mariana martie 20, 2013 la 2:51 pm

  „Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti” …. si cand te gandesti ca INgas a fost colegul de braNconaj politic al lui Baconschi….
  dar mai mult decat atat , manipulare si tupeu fara margini ….in rest, toate bune.

 6. 6 IOANA martie 20, 2013 la 3:12 pm

  DL ADRIAN NASTASE MULT NOROC SI SANATATE !
  BINE ATI REVENIT ACASA. ACUM SUNTETI DINOU LIBER PUTETI RESPIRA LINISTIT SI SA NU VA MAI STRESEZE NIMENI.
  AVETI ALATURI UN BAIAT GROZAV DECI NU SUNTETI SINGUR SI ASTA E BINE.

 7. 7 Gramusteanul martie 20, 2013 la 3:12 pm

  Nu am inteles niciodata cum a reusit Traian Basescu sa spele si gandirea intelectualilor de marca, gen Theodor Baconschi. Totusi cred, mai degraba, ca intelectualii au vazut in Basescu un om pe care il pot manipula. Din pacate s-au inselat, iar cel mai bun exemplu de esec al cooperarii cu Basescu il constituie Andrei Plesu. Cu toate acestea nu inteleg cum de Plesu a ramas in continuare alaturi de marinar. Este clar ca politica ultimilor 12 ani ne-a tras inapoi in relatia cu U.E. Sper ca Victor Ponta sa ne readuca in prim-plan pozitiv, acolo unde ne-ati lasat dumneavoastra in 2004.

 8. 8 Cristian martie 20, 2013 la 3:14 pm

  Ne-ati lipsit domnule Nastase ! Dar sa nu uitati niciodata ce v-au facut ! Niciodata ! Daca dumneavoastra puteti trece peste asta ganditi-va la ce au suferit copiii , sotia in clipele teribile prin care ati trecut ! „Sa nu uiti Darie…”

 9. 9 Gramusteanul martie 20, 2013 la 3:14 pm

  erata: Politica ultimilor 8 ani si nu 12 cum apare in comentariul de mai sus.

 10. 10 ZeV martie 20, 2013 la 3:31 pm

  Ce-a fost a fost, dar eu mă întreb altceva:
  DE CE nici o instituţie a statului nu purcede în mod oficial la denunţarea unilaterală a acestui instrument nedemocratic prin care se încaşcă suveranitatea naţională ?
  MAI ALES CĂ, şi-a pierdul, demult, rolul iniţial, cel de monitorizare a justiţiei din România.
  În realitate , MCV a fost abil transformat într-un mijloc de presiune pe CELELALTE INSTITUŢII ALE STATULUI, ADICĂ ACELEA REZULTATE PRIN ALEGERI : PARLAMENTUL ŞI GUVERNUL.
  Este evident, din această perspectivă, că o clică de politicieni şi-au pregătit, din vreme, pârghiile de control al puterii, indiferent de rezultatele alegerilor ulterioare, în scopul de a relativiza votul românilor şi a intimida instituţiile fundamentale ale statului, INCLUSIV JUSTIŢIA. Mai precis, acele părţi ale justiţiei care nu pot fi controlate prin numirile procurorilor şefi.
  😉
  Cât despre Baconschi zis şi ,,omul jacuzzi”, sau, prestidigitatorul de la Paris”, din câte ştiu, ieşenii l-au ejectat din Parlament.
  Desigur, un telectual care se respectă, trebuie să spună ceva, dacă nu scrie.
  Noroc de domnul Adrian Năstase că altfel, nu l-ar băga nimeni în seamă.
  😀

 11. 11 Doru Coarna martie 20, 2013 la 3:31 pm

  Domnule Nastase,

  nu numai in cazul MCV-ului, dar si in multe alte cazuri, in politica romaneasca nu exista consecinte! Nu exista domeniu de activitate umana ferit de consecinte, de la simplul strungar din fabrica care daca greseste o piesa sufera ceva, si pana la un scriitor care daca, tot asa, scrie o ineptie, se trezeste ignorat pe viitor… numai clasa politica romaneasca este libera de orice constrangeri si consecinte! Cum naiba asta? Cate legi anapoda nu s-au legiferat si au fost aplicate cu consecinte funeste uneori, sau ignorate, dar legiuitorii nu au suferit nimic? Cate hotarari de guvern au produs consecinte ireparabile societatii, economiei, imaginii tarii? Cate acte politice total iresponsabile s-au derulat la initiativa politicienilor de tot felul si acestia nu au avut absolut nimic de suferit, ba au fost reinterati pe listele de partid de parca retardul mintal este lucrul cel mai de pret pe la noi?

  Eu nu inteleg cum de clasa politica care isi, si si-a arogat imense privilegii si a obtinut imense avantaje, nu a avut ideea sa-si recunoasca vina de a fi distrus Romania?

  Privesc acum la europarlamentarii romani care stau ca lemnele pe acolo… nu se remarca deoarece sunt cuminti la locul de munca, mentalitate 1000% securista, nu fac probleme si deci vor fi iarasi pusi pe aceleasi liste si la anul, chiar daca s-a vazut cum unii actioneaza impotriva intereselor Romaniei iar ceilalti se abtin, adica accepta asta. Si vor iar, inca o tura, ca se iau bani multi…

  Cand nebuna de Macovei si Basescu au propus MCV-ul, s-a ridicat careva sa protesteze pe plan intern macar, impotriva acestei initiative? Pe ei ii inteleg, si-au fabricat o arma politica absolut ticaloasa, dar eficienta, asa cum avea sa se vada ulterior, insa pe cei care au acceptat-o cum sa-i inteleg? Iar daca este vorba de partide, sa fim seriosi! In Romania numai sefii partidelor nu au schimbat partidul, dar uneori si astia, in rest nu poti spune ca ala-i vinovat ca era la putere caci altii s-ar fi putut sa fie atunci si ei acolo… alta mare-mare ticalosie si alt mare-mare privilegiu total anormal!

  Sa ne intelegem, eu sunt de acord sa schimbi partidul , DAR DOAR DE DOUA ORI IN VIATA! Atat! Daca dupa doua incercari tot n-ai reusit sa-ti gasesti locul, esti idiot si nu ai ce cauta pe acolo, sau fripturist si tot asa…

  Mie personal putin imi pasa de MCV, de Schengen, de moneda si alte asemenea bazaconii de oameni neseriosi, fara viziune concreta, mie insa imi pasa ca au distrus o tara si din cate vad, prin foame, numai cei care nu au treaba cu politica platesc! Prin inanitie! Prin lipsa asistentei medicale! Prin lipsa locurilor de munca! Prin cate si mai cate, nivel de trai, etc…

  Este asa ceva firesc? Se intampla si altundeva? Nu! Eu cred ca sistemul securist de la noi a luat-o absolut razna! Isi permit ce nu-si permiteau nici in vremea comunismului… sau suntem tot acolo, neoficial?

  Am mai spus-o, clasa noastra politica a luat din democratie numai parte siesi convenabila, si atat! Nu-i normal, si nu-i normal sa fie lasata in continuare sa evolueze ca si pana acum, deoarece produce dezastru dupa dezastru si face victima dupa victima!

  Vreau sa stiu: cati primari cu trei randuri de borduri au fost cercetati, arestati si condamnati? Dar cati oficiali care au inchis spitale, sau fabrici?

  Pana nu se va intampla in Romania si asta, poporul asta ar trebui sa scuipe pe toti cersetorii astia de voturi la alegeri… dar cer bani, de foame… cine-i de vina atunci? Ticalosii sau infometatii? Ne facem ca nu pricem, insa infometatii nu i-au facut pe primii ticalosi, in timp ce acestia i-au infometat pe ceilalti, asa ca nu-i ca oul sau gaina ci exista clar vinovati! Si cate vreme sistemul nu-i pedepseste, ar trebui ca infometatii sa nu plateasca nimic, nici dari, nici impozite, sa nu voteze, sa nu-i asculte, etc. Le este frica? Dar de foamea cea din urma, nu le este frica? De sclavie deghizata pe viata nu le e frica? De saracie nu le e frica? De datorii pe viata, nu?

  Dle Nastase, aceasta abordare, desi aparent populista, in realitate doar normala, ar fi ultima sansa a acestei tari si a acestui popor, si cred ca Dvs, prin natura firii, puteti apuca mansa unei dezbateri generale pe aceasta tema! Aici nu-i vorba de Petrom pe care l-ati dat ca sa nu-l inchideti din cauza capusarii si care iata ca astfel functioneaza si azi, aici este vorba de actiunea coerenta de distrugere a economiei! Care nemernic a dat platforma electronica din Bucuresti lui Omar Hayssam? Pai jegosul ala a primit fabrica de circuite integrate, cea de calculatoare, Electronica si restul, pun pariu ca pe nimic? Avea naibii „expertiza”? Ei, aceia trebuie inchisi instantaneu, intai impuscati si judecati dupa! Atat este de mare crima facuta, exagerez bineinteles, dar ganditi-va ca niciodata nu vom mai avea asa ceva! Sau fabricile din industria usoara, din industria grea, prelucratoare, sau… toate celelalte…

  Deunazi observati ca turcii au apetenta pt fierul vechi, si? O regie a fierului vechi, un monopol de stat? Dar de ce nu am continua noi sa producem acel fier daca este cautat? Dar de ce nu am rascumpara noi Romania Mechel si restul, piesa cu piesa? Ah, acestea nu trebuiesc clasei politice, acesteia ii trebuiec doar vile, functii, conturi, limuzine si amante? Atunci romanii sa inteleaga ca nici clasa asta politica nu le trebuie lor…

  Nu mai votati, idiotilor! Nu mai votati, ca ati ales pana n-ati mai putut… Lasati-i pe ei sa le imparta seco alea 3-4 milioane de voturi de la morti, nebuni si disparuti, si sa vedem daca le convine, daca le ajunge… data viitoare vor fi 800 in parlament, apoi o mie, ca deh, odraslele si nepotii apar permanent, cresc… iar noi vom suporta alte scumpiri, alte majorari, alte disponibilizari, alte borduri… Ca sa primim ce, democratie? Adica asta si aia de asta-vara? Stat de drept, numit de un om? Sau scutul ala?

  Nu, vrem si noi sa primim ceva concret, de ex dreptul la viata indestulata, asa cum este si tara noastra, cum era inainte sa puneti voi labele pe ea! Are de toate, vrem de toate! Sau nu mai votam!

  Dle Nastase, preluati?

 12. 12 Alexandru Szentgyorgyi martie 20, 2013 la 3:33 pm

  Buna Excelenta!

  Oare mai conteaza???!!!
  Intelectuali de marca, niciodata nu vom ajunge la egalitate cu celalate natiuni bazandu-ne pe intelectualii de marca! Se vede clar unde ne-au dus cei mercati ca intelectuali !!!
  Sanatate sa aveti Excelenta si LIBERTE, de care sa aveti grija ca de ochii din cap,credeti-ma restul nu conteaza !!! Cu JUSTITIA sant si eu patit,comunistii au luat tot, democratii au retrocedat, cativa hoti m-au fentat si rasul lumii,JUSTITIA a decorat banditii de hoti cu teren suplimentar??? Ce a mai contat suferinta familiei pe intinsul a trei generatii, pe JUDECATOR nu-la interesat, A DECIS, ca doar nu a dat din al lui??
  Dar sa acorzi hotilor,abuzantilor teren in plus,fata de cea evidentiata in CARTEA DE CADASTRU AL RPR. AL RSR. SI AL REPUBLICII ROMANIA, numai un JUDECATOR DE NATIONALITATEA MAGHIARA PUTEA SA FACA !!! Recunosc cinstit, il voi blestema cate zile voi avea !!!
  Aveti grija de sanatate si de libertate Excelenta, in rest sa auzim numai de bine!!!

 13. 14 Adrian B. martie 20, 2013 la 3:53 pm

  Pe derbedeul acela de Teodor Baconski nu-l intreaba nimeni de episodul Manuela Vulpe , de episodul votarii de la Paris si mai ales de apartamentul inchiriat la Paris din bani publici , cu o suma COLOSALA ?
  Parca la MAE este d-ul Corlatean de la USL … Chiar nu ar putea MAE sa faca vreo ancheta interna , vreo sesizare , ca sa dea si GUNOIUL acela de Baconski niste explicatii ? Ca dansul, vad ca vine cu un tupeu incredibil si ne cearta sau ne minte pe toti in fata !
  Sau d-ul Corlatean este o PAIATA ? Vrea si dansul sa coabiteze cu predecesorii lui ?

 14. 16 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 4:01 pm

  Ponta solicită asistență Comisiei de la Venetia la revizuirea Constitutiei
  Crişan Andreescu / 20 Mar 2013 11:45

  http://www.dcnews.ro/2013/03/ponta-solicita-asistenta-comisiei-de-la-venetia-la-revizuirea-constitutiei/

  Premierul Victor Ponta este dispus să solicite asistență tehnică din partea Comisiei de la Veneția în procesul de revizuire a Constituției. Informația a apărut la finalul discutiei cu secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

  El a precizat că va trimite o solicitare oficială în acest sens și că va ruga și conducerea Parlamentului să efectueze o astfel de cerere.

  Premierul a arătat că dorește ca revizuirea Constituției să reprezinte un proces deschis nu numai societățtii civile, ci și partenerilor externi ai României.

  Solicitarea premierului vine după ce, în decembrie, 2012, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a adoptat un aviz cu privire la măsurile luate de Guvernul și Parlamentul României în ceea ce privește alte instituții ale statului și cu privire la Ordonanța de Urgență pentru amendarea Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, precum și vizând Ordonanța de Urgență pentru amendarea Legii 3/2000 privind organizarea referendumului, aviz solicitat de secretarul general al Consiliului Europei și de prim-ministrul Victor Ponta.
  –––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Acum trebuie sa-si bage altii nasul in Constitutia Romaniei, pentru a fi siguri ca romanii raman legal fara………..tara?????

  Romanii nu mai sunt capabili nici macar de revizuirea propriei Constitutii, in folosul lor, asa ca…o revizuiesc altii ijn folosul…lor….

 15. 17 Adrian B. martie 20, 2013 la 4:07 pm

  REMARCABILA initiativa d-lui Senator Valer Marian de a-l angaja pe locotenentul protestatar Alexandru Gheorghe. Dupa episodul Piata Universitatii , d-ul locotenent a fost dat afara din armata , marginalizat si i s-au inventat niste datorii de catre fisc pentru a fi adus in faliment !
  Respectul meu , amandurora !

  http://www.dcnews.ro/2013/03/alexandru-gheorghe-locotenentul-din-piata-universitatii-a-devenit-consilier-parlamentar/

  Poate se gandeste cineva si la d-ul Adrian Sobaru , care zilele trecute ne anunta ca doreste sa paraseasca Romania din cauza de SILA PROFUNDA si pentru ca se simte TRADAT IN IDEALURI !

  Dealtfel , subscriu 100% la spusele d-lui Sobaru!

  Din punctul meu de vedere , cei trei domni pe care i-am pomenit mai sus (inclusiv senatorul Valer Marian ) sunt niste EROI care prin faptele lor SI-AU RISCAT VIATA , LIBERTATEA SI FAMILIA pentru o Romanie mai buna si mai corecta !

  Respectul meu !

 16. 18 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 4:10 pm

  Uitati-va de ceea ce sunt capabili „parintii” MCV-ului:

  Brădişteanu poate ataca acuzațiile de favorizare a lui Năstase
  Crişan Andreescu / 20 Mar 2013 08:38

  http://www.dcnews.ro/2013/03/bradisteanu-poate-ataca-acuzatiile-de-favorizare-a-lui-nastase/

  La numai două zile de la eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase, medicul Şerban Brădişteanu va fi luat la bani mărunţi de magistrați. Miercuri, se judecă primul termen în dosarul medicului Şerban Brădişteanu, în care este acuzat de favorizarea infractorului, în cazul lui Adrian Năstase.

  Procurorii îl acuză pe Brădişteanu de faptul că a îngreunat punerea în executare a mandatului de executare a pedepsei lui Adrian Nastase, după ce acesta a fost internat la spitalul de urgenţă Floreasca în noaptea în care a încercat să se sinucidă.

  DNA l-a trimis în judecată pe medicul Şerban Brădişteanu pentru că l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase. Procurorii susţin că Şerban Brădişteanu l-ar fi ajutat pe Năstase să râmână internat în spital, deşi în mod normal acesta putea fi încarcerat. “Inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, se arată în comunicatul DNA.

  Procurorii susţin că Brădişteanu şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase şi, astfel, a dus la amânarea punerii în executare a pedepsei. Medicul este acuzat că după data de 20 iunie când Năstase ar fi încercat să se sinucidă a dispus internarea fostului premier la secţia de chirurgie vasculară deşi nu se impunea.

  Serban Bradișteanu poate ataca acuzațiile procurorilor DNA

  Totuși, în acest caz Șerban Brădișteanu poate ataca decizia procurorilor, după ce Curtea de Apel București a decis ca timpul internării lui Adrian Năstase la Spitalul Floreasca să fie considerată parte a perioadei de detenție. Astfel, de această hotărâre poate beneficia persoanele acuzate că l-au favorizat pe Năstase nepermițând încarcerarea sa între 20 și 26 iunie 2012, respectiv și medicul Șerban Brădișteanu.

  Legătura e simplă: dacă perioada de internare a însemnat detenție, cei care l-au dus la Floreasca și cei care l-au menținut acolo sub tratament nu au împiedicat punerea în aplicare a sentinței de condamnare pronunțată în cazul Trofeul Calității.

 17. 19 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 4:15 pm

  O intalnire de….taina……

  Gâdea: Cuscrul lui Băsescu, Bebe Ionescu, întâlnire cu un procuror ÎCCJ
  Ionuț Iordăchescu / 20 Mar 2013 08:13

  http://www.dcnews.ro/2013/03/trei-ture-de-parchet-cuscrul-lui-basescu-bebe-ionescu-intalnire-suspecta-cu-un-procuror-iccj/

  Procurorul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Dumitru Cismaru, s-a întâlnit într-un mod cel puțin dubios cu Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, într-o întrevedere ce a durat cât trei ture de parchet în mașina rudei președintelui, relevă o serie de fotografii prezentate în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, difuzată de Antena 3.

  Potrivit jurnalistului Mihai Gâdea, întâlnirea ar fi avut loc pe la mijlocul lunii februarie a anului trecut. După cum se poate vedea din fotografiile prezentate, membrul Inspecției Judiciare a CSM, procurorul Dumitru Cismaru, iese din Parchetul de pe lângă ÎCCJ și intră în mașina lui Bebe Ionescu. Mașina acestuia din urmă îi poartă pe cei doi în jurul parchetului de trei ori, după care procurorul iese din autovehicul și reintră în clădirea Parchetului.
  ––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Hm, trei ture de Parchet…..
  Sa fi fost vorba de o seanta de exorcizare?????

 18. 20 Karakas martie 20, 2013 la 4:16 pm

  Este intr-adevar o mare greseala a celor care au inventat acest instrument de verificare, azi folosit in mod discriminator in alte scopuri de guvernele altor tari membre UE, inclusiv pentru a isi face campanie electorala interna inaintea alegerilor, agitind propagandistic tema „invaziei” hoardelor sarace de romani si bulgari (asimilate de multe ori in mod tabloid cu cele „tiganesti”). Acest instrument se intoarce ca un bumerang in perioada de criza profunda a UE, cind este avantajos pentru „dascali” sa mentii anumite state ocupate cu teme de casa din exterior care distrag atentia de la preocupari privind dezvoltarea economica, si care mentin statutul lor de colonii.

  Este nevoie de politici anti-coruptie, dar la nivel UE si cu politici aplicate uniform tuturor statelor, nu doar selectiv unora. Spalarea de bani, de exemplu, este o tema fiebinte, in care multi politicieni din state „dascal”, gen Germania, arata cu degetul la banciloe cipriote. Ori, specialistii in fraude bancare afirma ca asta nu este specific Ciprului, ci tuturor statelor europene, mai ales cele care arata cu degetul: vezi smecheriile la nivel inalt de la Deutsche Bank si cele de la bancile din Londra si Luxemburg.

 19. 22 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 4:24 pm

  Zoe Petre: Băsescu l-a reinventat pe Năstase

  de Ionuț Iordăchescu / 19 Mar 2013 19:02

  http://www.dcnews.ro/2013/03/zoe-petre-basescu-l-a-reinventat-pe-nastase/

  Istoric și analist politic, Zoe Petre apreciază că persecuțiile la care a fost supus Adrian Năstase de către Traian Băsescu și justiția românească l-au transformat pe fostul premier într-un martir, “l-au reinventat”.

  “Orice martir trezește simpatie. Până la urmă, a fost o decizie înțeleaptă că s-a terminat episodul acesta penibil și Adrian Năstase a fost pus în libertate. Traian Băsescu și catastrofalele guvernări pedeliste l-au reinventat parcă pe Adrian Năstase. Cunosc persoane care și-au schimbat diametral opiniile despre fostul premier, tocmai din pricina persecuțiilor politice la care l-a supus justiția din România”, a declarat Zoe Petre pentru inpolitics.ro.

  Fostul premier Adrian Năstase a fost luni eliberat condiționat din închisoare, după aproape nouă luni petrecute în penitenciar. După ce Judecătoria sectorului 4 a aprobat cererea de eliberare condiționată a avocațiior lui Năstase, un complet de judecată al Tribunalului București, a decis cu 2-1 punerea în libertate a fostului șef de Executiv din perioada 2000-2004.

 20. 23 Mirela martie 20, 2013 la 4:24 pm

  La câte prostii a spus de-a lungul timpului acest Baconschi, cine mai stă să se uite la ce debitează individul ? Oricum a fost mereu întors cu cheița și iese uneori să grăiască ce-i lasă jivina de băsescu scris, altceva nu cred că a fiost sau e capabil. Adică trebuie ignorat, sau doar luat act de el în trecere. Sănătate și refacere rapidă vă doresc, în rest !

 21. 24 Theodora martie 20, 2013 la 4:43 pm

  Cred ca ar trebui sa aflam si noi daca Romania este membra UE cu drepturi depline sau doar o colonie saraca care trebuie sa accepte un guvernator impus. Nu de alta dar sa nu ne mai facem iluzii.

  Sunt romani care cred ca UE este mai rea decat fosta URSS. Exista riscul ca romanii sa devina anti-europeni. Romanii au vrut si vor sa fie membri ai UE dar vor drepturi egale. Nu au vrut sa intre in genunchi. Nu au vrut ca Romania sa aiba statutul de colonie saraca.

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/03/20/cred-ca-ar-trebui-sa-aflam-si-noi-daca-romania-este-membra-ue-cu-drepturi-depline-sau-doar-o-colonie-saraca-care-trebuie-sa-accepte-un-guvernator-impus-nu-de-alta-dar-ca-sa-nu-ne-mai-facem-iluzii/

 22. 25 Ghita Bizonu' martie 20, 2013 la 4:52 pm

  Pe mine ma surpinde surprinderea dvostra. Ce este atat de surprinzator in decalratia lu jacuzi ala ?! Ca asta este tactica dee baza – sa vi se puna in carca cele facute de ei.Sau ca ei sa explice publicului larg ce ati zis dvoastra, partidu dvoastera adica ce angajamente vpati luta si cum ati mintit.

  Anormla este linistea perfecta cu care dvoastra si partidu din care ati facut parte accpetati ca sa fiti definiti de adversarii dvoastra. Ma org incercati sa fiti „eleganti” sei „intectuali” . Halal …

 23. 26 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 4:55 pm

  Ponta: DNA să caute la Videanu și PDL sutele de milioane de euro de la Hidroelectrica
  Crişan Andreescu / 20 Mar 2013 16:28

  http://www.dcnews.ro/2013/03/ponta-dna-sa-caute-la-videanu-si-pdl-sutele-de-milioane-de-euro-de-la-hidroelectrica/

  Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că în perioada următoare Corpul de Control al Guvernului va trimite către Direcția Națională Anticorupție un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro. Ponta apreciază că banii au ajuns “pe la Videanu și PDL” și trebuie recuperați.

  Miercuri, la începutul ședinței de Guvern, premierul le-a arătat miniștrilor un dosar care conținea mai multe documente emise de Corpul de Control al Guvernului în urma unei cercetări efectuate la Hidroelectrica.

  ”Administratorul special are o mulțime de procese, pe care, din fericire, le câstigă, cu băieții destepti și cu reprezentanții băieților deștepti de la Hidroelectrica. În ultimii patru ani, nimeni nu a mai verificat nimic din ce s-a întâmplat acolo. Am raportul Corpului de Control pe care sigur îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi, să vedeți cum sub semnatura ministrului Videanu, a secretarului de stat Tudor Serban, Hidroelectrica și bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii ăștia acum sunt pe la domnul Videanu și pe la PDL, dar trebuie recuperați și trebuie trași la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro”, le-a spus Ponta ministrilor.

  Totodata, Ponta și-e exprimat speranța că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziție de Corpul de Control.

  ”Îmi exprim speranța că – uitați câte documente și câte probe are Parchetul – la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuși noi plătim ceea ce au furat alții, iar acei alții, după ce au stat o lună, doua, trei, mai ascunși, și-au dat seama că înca au protecție și începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecții despre ce trebuie făcut”, a mai spus Ponta.

  Cine sunt companiile care au beneficiat de energie ieftină

  Hidroelectrica este deținută de Ministerul Economiei și se află în insolvență din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvență fiind contractele directe.

  Contractele directe de vânzare a energiei de catre Hidroelectrica, la prețuri mult sub media pieței, au fost încheiate în perioada 2001-2003, prelungite ulterior si reziliate sau renegociate anul trecut. Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galați, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroșani și CLMB Pationar Brașov.
  ––––––––––––––––
  nota Roninjaune

  In traducere libera:

  Ponta:

  – Baietii fiti atenti la mine !!!

  – E groasa, s-au bunghit rumanii, e groasa….rau, drept pentru care dam faza asta cu DNA, timp in care voi dati o fuguta pana la Elvetia, Luxembourg, Cipru si pe inde stiti voi ca sunt banii dositi, si-i aduceti fuguta la mine, ca arde….

  – S-a modificat schimbarea un pic…nu mai falimentam Romania…pentru moment, daca se mai schimba ceva, imediat cum aflu, va anunt……

 24. 27 Ghita Bizonu' martie 20, 2013 la 4:55 pm

  Marian Nicolae

  normal . Si o sa il aiba. Caci in plitica se aplica dictonul mors tua vita mea! Insa USlistii baieti buni sei le place sa fie injurati , luati la suturi si bagati in puscarie. Nenorocu lor )al lu Ponta de ex) ca i-ma votat si lee-ma edeaet 7o% din parlament da ne putem bizui pe inVictor ca o sa teransforme o victorie zdrobitoare in inveesu ei,….

 25. 28 corina martie 20, 2013 la 5:03 pm

  Buna ziua, Nu vi se pare, domnule Nastase, ca neaparind in public si continuind sa scrieti pe blog este acelasi lucru ca si cind ati fi inchis?
  Inteleg ca v-ati izolat de televiziuni, dar cei care mai sint inca interesati de soarta dvs. (interesul unra dintre acestia se va stinge repede; multa lume care nu v-a placut niciodata si-a schimbat parerea tocmai din cauza a ceea ce vi s-a intimplat) doresc sa afle raspunsurile la niste intrebari (cred legitime), oricit de „tabloide” ar fi ele.

 26. 29 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 5:04 pm

  Sa fi calcat pe bec si ……………..doamna Christine Lagarde???

  Evidenta ne spune ca…da.

  Cum domnia sa nu putea s-o inoportuneze pe camerista, s-au gasit alte tipuri de schelete prin armoarele normande ale domniei sale…………

  http://www.dcnews.ro/2013/03/apartamentul-christinei-lagarde-seful-fmi-perchezitionat-de-politisti/

 27. 30 Marian Nicolae martie 20, 2013 la 5:19 pm

  Barack Obama şi-a început vizita în Israel cu promisiunea „unei uniuni veşnice”

  20.03.2013, 19:12

  http://romanian.ruvr.ru/2013_03_20/Barack-Obama-Si-a-inceput-vizita-in-Israel-cu-promisiunea-unei-uniuni-veSnice/

  Barack Obama şi-a început prima sa vizită în Israel după realegerea în postul de preşedinte al SUA cu asigurări privind neschimbarea sprijinului pentru statul evreu şi veşnicia parteneriatului dintre cele două ţări.

  Luând cuvântul pe aeroportul din Tel Aviv, Obama a spus că America va face totul pentru ca Israelul să trăiască în pace cu vecinii. Preşedintele american a declarat că Israelul este cel mai bun prieten şi aliat al SUA. „Uniunea noastră este indestructibilă şi veşnică”, a conchis el.
  ––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Mazel Tov !

 28. 31 ioan martie 20, 2013 la 5:21 pm

  Obiectivele MCV cf Deciziei sunau cam asa:
  Obiectivele de referință pe care România trebuie să le atingă, prevăzute la articolul 1:
  1. Garantarea unui proces judiciar mai transparent și mai eficient totodată, în special prin consolidarea capacităților și a responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea și evaluarea impactului noilor coduri de procedură civilă și administrativă.
  2. Înființarea, conform celor prevăzute, a unei agenții pentru integritate cu responsabilități în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităților și al conflictelor de interese potențiale, precum și cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancțiuni disuasive.
  3. Continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor cercetări profesioniste și imparțiale cu privire la acuzațiile de corupție la nivel înalt.
  4. Adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire și combatere a corupției, în special în cadrul administrației locale

  iar durata de aplicare MCV deriva din Act privind condiţiile de aderare a Republicii Bulgaria şi a României şi adaptările tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană – PARTEA A PATRA: DISPOZIŢII TEMPORARE – TITLUL IV:ALTE DISPOZIŢII – Articolul 37, unde se spune ca:
  „În cazul în care Bulgaria sau România nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în contextul negocierilor de aderare, determinând o perturbare semnificativă a bunei funcţionări a pieţei interne, inclusiv orice angajamente asumate în cadrul politicilor sectoriale care privesc activităţi economice cu efecte transfrontaliere, ori pericolul iminent al unei atari perturbări, Comisia poate să adopte măsurile corespunzătoare până la împlinirea unui termen de cel mult trei ani de la data aderării, la cererea motivată a unui stat membru sau din proprie iniţiativă.
  Măsurile sunt proporţionale şi se acordă prioritate acelora dintre ele care perturbă cel mai puţin funcţionarea pieţei interne şi, după caz, aplicării mecanismelor sectoriale de salvgardare în vigoare. Asemenea măsuri de salvgardare nu pot fi utilizate ca mijloace arbitrare de discriminare sau de restrângere disimulată a comerţului dintre statele membre. Clauza de salvgardare poate fi invocată chiar şi înainte de aderare în temeiul concluziilor urmăririi îndeplinirii angajamentelor asumate în negocieri, iar măsurile adoptate intră în vigoare la data aderării, cu excepţia cazului în care acestea prevăd o dată ulterioară. Măsurile nu pot fi menţinute mai mult decât este strict necesar şi, în orice caz, sunt revocate la data la care angajamentul corespunzător este îndeplinit. Măsurile pot fi totuşi aplicate dincolo de termenul prevăzut la alineatul de mai sus atât timp cât angajamentele corespunzătoare nu au fost îndeplinite. Ca răspuns la progresele realizate de noul stat membru în cauză în îndeplinirea angajamentelor sale, Comisia poate adapta în mod corespunzător măsurile luate. Comisia informează Consiliul cu suficient timp înaintea revocării regulamentelor şi deciziilor europene prin care sunt stabilite măsurile de salvgardare şi ţine seama întocmai de orice observaţii formulate în acest sens de către Consiliu.”

  Ei sunt asigurati prin formulari foarte cuprinzatoarea. Portitele de extindere a MCV exista dar, dupa mine, nu durata de aplicare (sine die) a mecanismului e problema, ci faptul ca obiectivele 1, 3 si 4 sunt fluide, prea vag formulate, nemasurate si nemasurabile in lipsa unor indicatori de monitorizare cu tinte precise. Pentru aceste obiective nu exista practic necesarii ‘outcome indicators’ care ar trebui selectati asa incat sa reflecte cele de mai jos, vis-a-vis de „What” se evalueaza :
  • How much has changed? (Quantity)
  • How beneficial has the change been? (Quality)
  • Who has benefited and who has not? (Equity)
  • What resources have been used? (Efficiency)
  • How far have the planned outcomes been achieved? (Effectiveness)

  Progresul in implementarea MCV se bazeaza doar pe o evaluare calitativa, subiectiva, fara o metodologie clara. Chiar si asa, orice proces evaluativ trebuie sa aiba atasat o metodologie transparenta, public accesibila. In plus, cand faci o evaluare incepi cu definirea a ceea ce se numeste „evaluand”= ce evaluezi, grosier spunand. De cand pana cand reactia media la sistemul de justitie faca parte din ‘evaluand’?

 29. 32 alergatorul martie 20, 2013 la 5:32 pm

  E foarte simplu : in Cipru (care e cat un judet din Romania) au iesit in strada cateva mii de oameni pentru a protesta impotriva legii prin care se furau intre 6% si 10% din depozitele bancare.
  Daca in Romania ar iesi 100-200,000 de oameni in strada ,dezavuand discriminarea facuta prin activarea MCV-ului, cateva saptamani la rand (in week-end) , lucrurile ar reveni in matca normala.
  In atitudinea oamenilor sta puterea unei natiuni, nu in spusele gangave ale unor relativ intelectuali.
  Pe oameni ,insa , trebuie sa-i catalizeze cineva.
  Acel cineva trebuie sa aiba stiinta, educatie, charisma. Sa fie puternic si organizator. Leader si sa fie incapatanat in a-si atinge obiectivul.
  Si obiectivul sa-i fie binele poporului roman.
  Succes

 30. 33 Karakas martie 20, 2013 la 5:41 pm

  Am citit in Gandul vreo doua editoriale, foarte preocupate de pericolul „Nastase” pentru Romania. Nu am timp sa analizez pe text, insa, in mare masura, autorii (din care unul Popescu pare ca are o problema personala cu dl Nastase) nu fac decit inchizitie publica, fara sa considere nici o opinie complementara. Acest tip de jurnalism facil si tabloid, este perfect pentru populisme ieftine.

  Problema sponsorizarii partidelor este una complicata in capitalism, mai ales cind e legata de chestiunile adiacente „lobby-ului” si cea a unui „model” impins de cei puternici cu bani, care in fapt, vor sa „cumpere” votul politicienilor. In SUA, de exemplu, tara la care „viseaza” acest tip de „jurnalisti”, chiar astazi lobby-ul „pro-arme” a reusit cu succes sa omoare proiectul de lege care interzicea dreptul de a detine arme de asalt. Amintesc ca acest proiect de lege a fost inaintat in Senatul dominat de Republicani, ca urmare a seriilor de masacre care au avut loc in SUA recent, culminind cu cel de la Newton.

  Eu unul as fi fost intr-adevar revoltat daca vreun politician roman ar fi fost platit de „lobby” in dezavantajul intereselor romanesti. DNA si aparatul de procurori macovisti nu au identificat nici un asemenea caz, desi eu suspectez pe multi politicieni care fac propaganda corporatiilor de exploatare a resurselor ca au interese pecuniare. Vezi „succesul” proclamat de domnul Ungureanu cu firma pe care a gasit-o pentru CupruMin.

 31. 34 Horosanu Gheorghe Dambla martie 20, 2013 la 6:08 pm

  Cred ca sunt prea multe discutii referitoare la mecanismul MCV. M.Pivniceru a caracterizat superb acest ” mecanism ” TINTE IN MISCARE. Dambla.

 32. 35 NICOLETTE ORGHIDAN martie 20, 2013 la 6:35 pm

  Este ușor a arunca eșecurile în spatele altora, a-ți însuși succesele (tot al altora!), este f. ușor să scormonești după unele fapte reprobabile și să le tot fluturi în fața auditoriului încercând în felul acesta să te descotorosești de faptele tale, de ale face …,,pierdute” ori uitate. Inepțiile d-nului Baconschi sunt arhicunoscute, de ce ne-ar mira acum unele fraze (fără cap și coadă), pe care încearcă să le pună cap la cap, doar-doar o mai scoate de-un articol, așa cum ia poruncit…stăpânul de la Cotroceni. Nu-l mai ia nimeni în seamă, doar cine știe, câte cineva din tagma din care face parte; în rest, nu merită a se pierde timpul cu el. Este bine însă că fac aceste precizări pentru ca românii adevărați să fie corect informați, decizia Comisiei Europene, ,,omul din umbră” care a fost de acord cu constituirea acestui MCV, special creat pentru și aplicat României, toate trebuiesc fără menajamente făcute cunoscute. Să aveți în continuare parte de multă sănătate, de mulțumire sufletească alături de familia d-voastră deosebită. Aveți doi fii care se pare că vă seamănă și cine știe, poate că vor avea forța de a schimba odată și-odată societatea aceasta românească.

 33. 36 Catalina Popescu martie 20, 2013 la 6:42 pm

  Ca multe alte măsuri sustinute in cadrul CE de către echipa lui Basescu, măsuri sustinute fara argument doar pentru a nu se dezminti zicala cu prostul si fudulul… S-au băgat in seama neintrebati, s-au oferit sa dam cotizatii ce nu ne erau cerute si au obținut pe spinarea poporului roman, protecția care s-a văzut in vara anului trecut. Deci o taxa de protecție la nivel înalt.
  Ce avem azi, un MCV îndreptat împotriva noastra, a picat la tanc pe dorința de razbunare a președintelui căruia atatia romani i-au spus” lăsa-ne”!!!

 34. 37 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 20, 2013 la 6:57 pm

  Ce nu spune Baconschi este ca intreaga aderare a Romaniei la UE si NATO a fost negociata de dumneavoastra .
  Ca ati rezolvat probleme care pareau insolubile – ca datoria catre Suedia , rasarita de nicaieri in 1997 si cu bietul Ciumara grabit sa cedeze Portile de Fier concernului suedez ABB – in cateva luni , in 2001 .
  Ca ati dat copiilor , multi fara resurse , lapte si cornuri gratuit – Victoras se vede obligat , saracul , sa opreasca aceasta ” risipa ” – banii pot ” merge in alte activitati scolare de folos ” – Victyoras nu spune ce activitati … copiii vor ramane fara lapte din toamna …
  Ati facut INTR-UN AN – jumatate din autostrada spre Mare , cealalta jumatate a fost terminata 8 ANI MAI TARZIU ! Azi Victoras este la 8 luni de asteptare pentru licitatia Timisoara Lugoj , 6 pentru reluarea santierului de la Pecica spre Nadlac , bineinteles nici unul inceput , si plateste bani grei lui Bechtel SA PLECE si alti bani SA PAZEASCA ce a construit Bechtel si ce abandoneza …
  Bine ca v-ati intors ..;

 35. 38 mihaela martie 20, 2013 la 7:15 pm

  ma bucur enorm ca sunteti liber! multa sanatate! asteptam sa va revedem curand!

 36. 39 George Ban martie 20, 2013 la 7:49 pm

  Biserica Ortodoxă din Cipru a anunţat că este dispusă să-şi pună activele, inclusiv terenuri, la dispoziţia statului. „Întreaga avere a Bisericii este la dispoziţia ţării (…) astfel încât să putem sta pe propriile picioare şi nu sprijiniţi de străini”, a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, după ce s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu preşedintele ţării.
  Asta DA, Bisericã Ortodoxã!

 37. 40 Covasneanu martie 20, 2013 la 8:25 pm

  Prostia si fudulia = Baconschi !

 38. 41 optimvs martie 20, 2013 la 8:29 pm

  Adevarurile spuse de Adrian Nastase in aceasta postare (si in articolul din Jurnalul National) merita sa fie spuse din nou si din nou pana ce vor intra in capul tuturor romanilor.
  Concetatenii nostri trebuie sa inteleaga raul pe care matrozul abuziv Basescu si cucuveaua Macovei l-au facut acestei tari doar pentru a avea la dispozitie un ciomag cu care sa le dea in cap adversarilor politici…

 39. 42 Covasneanu martie 20, 2013 la 8:29 pm

  PS! Dati-i lui Zgonea cateva teme de studiu privind rolul Presedintelui Camerei Deputatilor si un test scurt! nu-l trece, puneti altul! Devine jalnic!

 40. 43 BogdanGabriel martie 20, 2013 la 9:08 pm

  Va spun si eu, un pic mai tarziu decat ceilalti : bine ati revenit.
  Ma bucur foarte mult ca acest calvar s-a incheiat.
  Va doresc multa sanatate si putere de munca.
  Suntem alaturi de dumneavoastra in continuare.

 41. 44 dlnimeni martie 20, 2013 la 9:10 pm

  Marian Nicolae: cred ca plateste pentru DSK. Iar cirligul e pentru Sarkozy.

 42. 45 Roxana Iordache martie 20, 2013 la 9:24 pm

  @nastase. E o onoare nemeritată pentru un limbric să-i adresaţi cuvântul.

 43. 46 dlnimeni martie 20, 2013 la 9:29 pm

  Am senzatia ca dl Baconschi este un intelectual care are creierul mic mai mare decit creierul mare, iar creierul mare i se potriveste numai bine in virful sexului. Creierul mic, cam cit un bob de piper, cred, ii permite totusi sa – si mentina un echilibru in insectarul dlui Basescu, ajutat, desigur si de acul cu gamalie infipt prin git. Colegul comentator Papasha ne ajuta sa intelegem ca jacuzzistul nostru ( ah, propun sa organizam un festival de jacuzz!) nici nu stie ce sa le spuna doamnelor. El ii spune dragei Emmanuelle Fox ca se gindeste la ea din cind in cind, ceea ce, in mod normal, o doamna nu apreciaza prea mult (si ne aduce aminte si de bancul cu scheletul), dar depinde si cine spune; imi aduc aminte de un prieten de al meu din tinerete care le trata, in grup, pe niste doamne astazi profesoare universitare si foarte respectate, cu apelativul „vacilor”, iar ele, la auzul acestui apelativ, chicoteau de placere; dar ia sa le fi zis „vacilor” eu, nici astazi nu am curajul. Categoria de intelectuali din care face parte dl Baconschi pare una aparte si anume una pentru care a fi intelectual si a-ti arata rafinamentul inseamna a cheltui mult si nu din bani personali, ci, pe cit posibil, din cei publici, ai altora. Pentru aceasta ei sunt dispusi sa caute, sa gaseasca si sa se lipeasca de „adevaratele valori” facind gesturi pe care prostimea ( doar ea este capabila de asa ceva) le califica drept prostitutie intelectuala. Desi se crede mult mai valoros decit este, el nu poate fi ignorat deoarece poate face mult rau. Cred ca a facut rau la alegerile din Paris si pe unde a mai apucat. Ia sa vedem, il reevalueaza cineva ca sa il faca guvernant?

 44. 47 Marica martie 20, 2013 la 11:07 pm

  După toate emotiile traite in ziua cu procesul, in seara eliberarii si drumul catre casa, mă bucur ca in sfârșit sunteți acasa, alături de cei dragi! Insa cel mai mult mă bucur pentru băieții dumneavoastră! Andrei a fost eroul nostru , al celor care va purtau durerea zilelor petrecute in închisoare. Aveți un fiu deosebit, demn, mândru de numele pe care-l poarta. Recunosc , ca ori de câte ori l-am văzut sau l-am ascultat, am plâns! Pentru ei trebuie sa luptati de acum încolo domnule Adrian Nastase! Pentru ei si pentru toți tinerii din tara asta, care sunt debusolati , speriati de ceea ce se întâmpla in jurul lor, speriati pentru ziua de mâine. Ei sunt viitorul si dumneavoastră știți cel mai bine asta, pregatind atâtea generații de studenți. Va doresc multă sănătate, multă liniște si mult succes pentru ceea ce va urma! Odihniti-va, linistiti-va si revenirii printre noi! Pana atunci noi vom fi aici , aproape de dumneavoastră! Așteptând!

 45. 48 Radu Humor martie 21, 2013 la 12:06 am

  Dacă o să continuaţi aşa, demontând afirmaţii mincinoase, sau răuvoitoare la acuzaţii ce vi se aduc, am impresia că vă pierdeţi timpul degeaba !
  De acum trebuie să vă orientaţi doar spre ce va fii, nu spre ce a fost !

  P.S.
  Aş fi curios să ştiu care este formula de adresare (între patru ochi) dintre Năstase şi Ponta, mai bine zis a lui VP către AN 😉

 46. 49 Radu Humor martie 21, 2013 la 12:11 am

  Referitor la scandalul în care este implicată Cristine Lagarde, acesta nu face decât să demonstreze cine sunt cei numiţi să conducă destinele UE, BE, BM şi FMI !
  Se dovedeşte că este o lume bolnavă, care nu dă doi bani pe ceea ce spun că vor să facă.
  Dar proşti nu sunt ei, ci cei care stau să-i asculte, sau să-i mai şi creadă ❗

 47. 50 adanic martie 21, 2013 la 1:55 am

  Acest demers al Uniunii Europene, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare in domeniul sistemului judiciar şi combaterii corupţiei, a fost dupa parerea mea
  Preocuparea Uniunii Europene de ce se-ntampla in Romania în sistemului judiciar si legat de fenomenul corupţei generalizate, este dupa parerea mea indreptatiata. Ca a fost initiat, negociat, folosit, etc. de Monica Macovei, Traian Basescu, are mai putina importanta. Este clar ca avem o problema grava legata de coruptia generalizata, dar si mai grav este ca aceasta se regaseste chiar in justitie. Daca la un proces al unei persoane ca Adrian Nastase, din 5 judecatori (doi scosi pe tuse, inlocuiti de alti doi), 4 umbla cu lucruri necurate, la o judecata simpla tragi concluzia ca 80% din judecatori sunt necurati (ca sa nu spun altfel). La ce sa ne asteptam cand un amarat se judeca cu un mafiot ? Rationamentul Monicai Macovei si Traian Basescu cred ca a fost ceva de genul „Luati voi pisica asta ca la noi pute”.
  E moarta adica. Cercetati voi de ce a murit pisica. Aveti tehnologie, aveti „di tati”. Noi n-avem. N-avem nimica. Nu suntem in stare sa ne facem curat in propria ograda.

 48. 51 adanic martie 21, 2013 la 1:57 am

  PS
  Fara textul
  „Acest demers al Uniunii Europene, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare in domeniul sistemului judiciar şi combaterii corupţiei, a fost dupa parerea mea „

 49. 52 Karakas martie 21, 2013 la 2:06 am

  Tuturor celor care se auto-flageleaza in Romania, dar in special jurnalistilor care cred ca toti romanii sunt corupti, le recomand sa citeasca:

  „Experts question EU money-laundering probe on Cyprus”

  „Swiss banks, German banks, British banks, American banks – they launder all sorts of people’s money … It’s wrong to point the finger at Cypriot banks because they have Russian money, some of which is from Russian organised crime. You could just the same look at Miami banks and Latin-American money laundering, or Swiss banks, which launder money for everybody,” he added.

  He said the EU should instead be looking at „related-party lending.”

  „In Iceland, you had a situation in which one shareholder in one bank lent money to a shareholder of another bank, who later returned the favour. So you’re not doing it via legitimate organs within the bank. Then it creates a system in which people say: ‘You scratch my back, I scratch yours.’ It may not break the letter of the law, but it creates a kind of systemic risk,” he noted.

  Michel Koutouzis, a Paris-based criminologist who advises the UN, the EU and the French government and who has written a series of books on money laundering, agreed with Kroll.

  „The problem is global and it is a radical injustice to point the finger at one country just because it is in financial difficulty when you do not point the finger at other ones who aren’t,” he told this website.

  „Money laundering does not take place within a national territory. It takes place in an international space, a network, which also covers London, Vienna, Berlin, Helsinki, Luxembourg, Malta or Tel Aviv as well as Cyprus. The thing [for money launderers] is to be present in all these places and to exploit the specificities of each jurisdiction,” he said.

  http://euobserver.com/economic/119476

  Germania de ce nu are MCV?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Karlheinz_Schreiber

  Toate statele care se dau rotunde azi in UE au coruptii lor la nivel inalt, si politicieni corupti. MCV pentru toate, sau pentru nici unul!

 50. 53 Aya martie 21, 2013 la 3:02 am

  Je ne sais ce qui me possède
  Et me pousse à dire à voix haute
  (…)
  Ce qui m’habite et qui m’obsède
  (Aragon)

  Memento:
  BALADA PURICELUI

 51. 54 Aya martie 21, 2013 la 3:13 am

  @

  Adrian Nastase

  Din greseala, nu am mentionat destinatarul mesajului din martie 21, 2013 la 3:02 am.
  O fac acum – si reiau mesajul.

  Je ne sais ce qui me possède
  Et me pousse à dire à voix haute
  (…)
  Ce qui m’habite et qui m’obsède
  (Aragon)

  Memento:
  BALADA PURICELUI

 52. 55 Aya martie 21, 2013 la 3:25 am

  @

  Adrian Nastase

  Nu vreau sa pacatuiesc – mai ales acum, dupa ce dorinta mea (si a mea!) s-a implinit.

  In mesajul precedent, citasem din minunatele versuri ale lui Aragon.
  Pentru a goni pacatul pe care ce l-as fi putut comite, transcriu poezia integral.
  Si, adaug ceea ce ar putea fi inca o data ne-murirea lor prin melodia si vocea lui Jean Ferrat.

  Je ne sais ce qui me possède
  Et me pousse à dire à voix haute
  Ni pour la pitié ni pour l’aide
  Ni comme on avouerait ses fautes
  Ce qui m’habite et qui m’obsède

  Celui qui chante se torture
  Quels cris en moi quel animal
  Je tue ou quelle créature
  Au nom du bien au nom du mal
  Seuls le savent ceux qui se turent

  Machado dort à Collioure
  Trois pas suffirent hors d’Espagne
  Que le ciel pour lui se fît lourd
  Il s’assit dans cette campagne
  Et ferma les yeux pour toujours

  Au-dessus des eaux et des plaines
  Au-dessus des toits des collines
  Un plain-chant monte à gorge pleine
  Est-ce vers l’étoile Hölderlin
  Est-ce vers l’étoile Verlaine

  Marlowe il te faut la taverne
  Non pour Faust mais pour y mourir
  Entre les tueurs qui te cernent
  De leurs poignards et de leurs rires
  A la lueur d’une lanterne

  Etoiles poussières de flammes
  En août qui tombez sur le sol
  Tout le ciel cette nuit proclame
  L’hécatombe des rossignols
  Mais que sait l’univers du drame

  La souffrance enfante les songes
  Comme une ruche ses abeilles
  L’homme crie où son fer le ronge
  Et sa plaie engendre un soleil
  Plus beau que les anciens mensonges

  Je ne sais ce qui me possède
  Et me pousse à dire à voix haute
  Ni pour la pitié ni pour l’aide
  Ni comme on avouerait ses fautes
  Ce qui m’habite et qui m’obsède
  (Aragon)

 53. 56 Fault martie 21, 2013 la 8:13 am

  PĂRINŢII MCV FURĂ, ÎN ORDINE :M(ăgăriţa), C(al), V(acă).

  Ia gineală ce culesei :

  CAL(DE)

  „A fost retinută d-na director general de la Plafar !
  Procurorii au declarat că există probe solide cum Plafar a comercializat ”Codiţa Şoricelului” etichetată drept ”Coada calului”!


  Am jucat zilele trecute sah cu un englez si m-a batut.
  Stiti de ce?
  Pentru ca mi-a mancat caii!


  Parintii il trimit pe Bula la macelarie sa cumpere carne. Bula se întoarce cu mana goala.
  – N-am cumparat, zice el, fiindca nu vand aia decat carne de cal.
  – Cum asa? întreaba parintii mirati.
  – Pai am vazut, zice Bula, ca deasupra carligelor de pe perete scrie: Cal. I, CAL. II, CAL. III…
  – Aha, trage concluzia Bula cel batran, au inceput, in sfarsit, s-o eticheteze, hotii dracului!…


  Oamenii de stiinta au descoperit in sfarsit de ce lumea nu s-a sfarsit in decembrie anul trecut.
  Datorita industriei carnii de vita din Marea Britanie, Cei Patru Calareti ai Apocalipsei nu au mai putut pleca la plimbare, nemaiavand mijloc de transport.


  Fenomenal!
  Intr-un supermarket din Caracal s-a gasit carne de cal etichetata si vanduta drept oua!


  Degeaba se supara francezii pe noi.
  Doar nu era sa venim la Paris, iar caii sa ni-i lasam de izbeliste, singuri in casa !!!.


  McDonald’s a anuntat ca scoate piata un nou sortiment:”calburgerul”.


  Mai bun decat “vita cu gust de cal” nu este decat “mielul cu gust de caine”.


  Sunt din ce in ce mai multe cazuri, in restaurantele din Anglia, de cetateni care sustin ca au gasit potcoave in ciorba.


  Ştiri din Ferentari … care este! ( Sector 5 Bucuresti ):
  1. Zootehnistii romani din sectorul 5 lucreaza din greu la “o rasa de cal cu mai multe oase”, ca sa para peste.
  2. Microfermele de apartament din sectorul 5 se pregatesc sa scoata pe piata si “telemeaua de murg”.


  De cand cu scandalul carnii de cal, am inteles si eu de ce caltabosul nu se cheama porctabos.


  Banc sec:
  Un cal il întreaba pe un calut:
  -Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
  -Lasagna!


  Banc sec:
  Marele avantaj al carnii de cal este ca nu necesita transport. Mergi calare pe ea pana la fabrica de lasagna.!!!!!!


  M-am intalnit astazi cu un carutas ce se plimba cu caruta lui si am strigat la el: „Bate, dom’le, calul sa fie lasagna mai frageda!”


  -De ce tin englezii lasagna cu carne de cal in mana dupa ce o cumpara din supermarket?
  -De capastru!


  Supermarketurile romanesti linistesc clientii: „La noi nici in carnea de cal nu e carne de cal.”!!!!!!!!!!!!


  – Ma Gheo, zice Ion, scoate seile de pe vitele astea, ca le ducem la abator!


  Am cumparat azi niste aripioare.
  Vanzatoarea mi-a spus ca ar fi de gaina…insa am mari dubii….Daca sunt de cal?”

 54. 57 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 21, 2013 la 9:36 am

  Stire foarte proasta de la Paris . Ziarul Le Monde , cel mai influent in mediile numite de stanga in Franta , cel mai citit in Franta si strainatate , demult ostil Romaniei ( de Montbrial isi propunea , in jurnalul sau , sa intervina in acest ziar , apreciat de el ca ” negativ ” fata de Romania ) , are ca redactor sef – director pe Nathalie Nougayrede .
  Cine e aceasta persoana ? Responsabila pentru Europa de Est in anii 1990 . Vorbeste , ca tot francezul , perfect rusa .Foarte ungarofila . Ea indraznea sa vorbeasca de romanii ucisi in primele zile ale ocupatiei horthyste ( printre care bebelusi de doi ani , ca la Ip ) , in ghilimele ” victimele ” din 1940 – adica nu existau , n-au existat . Articolele ei cu referire la Romania , neprietenoase .
  Ma astept la ce e mai rau … nu ei repeta ca un papagal ca unele condamnari de la Bucuresti ar fi ” emblematice ” ? nu ei publicau o tribuna anonima , pe prima pagina , indignati chipurile de derivele din Romania , cand presedintele Basescu era demis ?

 55. 58 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 11:02 am

  Ce va face DNA?
  Un document guvernamental devastator
  Videanu acuzat că a produs pagube de 75 milioane de euro la Hidroelectrica

  http://www.cotidianul.ro/videanu-acuzat-ca-a-produs-pagube-de-75-milioane-de-euro-la-hidroelectrica-209358/

  Corpul de Control al Guvernului a finalizat un raport privind pagubele înregistrate la SC Hidroelectrica SA. Mingea se află acum în curtea DNA, care a fost sesizat cu acest raport. Şefii de la Hidroelectrica au „donat” 10 maşini de lux şefilor din minister şi au cumpărat parfumuri Versace, Gucci, Givency etc.

  129,4 milioane euro pagubă la Hidroelectrica

  Corpul de Control al Guvernului, a finalizat un raport ce a vizat activitatea de la SC Hidroelectrica SA, indicând, clar, trei oficiali din conducerea fostului Minister al Economiei de intervenţii ilegale care au generat pagube imense societăţii verificate. Documentul face referire la foştii miniştri Adriean Videanu şi Ion Ariton, şi la fostul secretar de stat Tudor Şerban. Cei trei sunt acuzaţi că s-au implicat personal în semnarea de contracte directe păguboase pentru Hidroelectrica, iar raportul Corpului de Control – remis DNA – se arată că există toate elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pagubele înregistrate de Hidroelectrica sunt estimate la 550.000.000 milioane lei, adică în jur de 129, 4 milioane euro (am utilizat un curs de 4,25 euro-leu – n.a.).

  Pagubele de care este acuzat Videanu

  Documentul guvernamental face un bilanţ negru al pagubelor înregistrate de Hidroelectrica din vina exclusivă („intervenţiile ilegale” – conform documentului) a lui Adriean Videanu, din perioada în care a condus Ministerul Economiei. La un calcul rapid, observăm că lui Videanu i se impută pagube în valoare de 75,9 milioane de euro!!!.

  – relaţii contractuale ale Hidroelectrica cu SC Termoelectrica SA (2009 şi 2010) – pagubă 167.991.710 lei – cca 39,5 de milioane de euro;

  – relaţii contractuale cu SC Electrocentrale Deva (2009 şi 2010) – pagubă de 95.362.359 lei – cca 22,4 milioane euro;

  – relaţii contractuale cu Complexul Energetic Turceni SA (2009) – pagubă de 44.890.062 lei – cca 10,5 milioane euro;

  – relaţii contractuale cu Complexul Energetic Turceni SA (2010) – pagubă de 13.259.601 lei – cca 3,1 milioane euro;

  – relaţii contractuale cu Complexul Energetic Rovinari SA (2009) – pagubă de 1.727.476 lei – cca 406.000 euro.

  10 maşini de lux pentru şefii din minister

  Între conducerea Hidroelectrica SA şi ministerul condus de Adriean Videanu şi ulterior de Ion Ariton a existat o strânsă legătură, privind grija purtată de cei dintâi şefilor din minister. Grujă care s-a materializat prin cedarea spre folosinţă a 10 autoturisme (câte două Mitsubishi Pajero, Mitsubishi Outlander, Volkswagen Passat, precum şi câte un Audi A6, Audi Allroad, Volkswagen Tiguan şi Renault Laguna). Evident, toate cheltuielile privind exploatarea celor 10 autoturisme (întreţinere, reparaţii, carburanţi), au fost suportate de nababii de la Hidroelectrica. Costurile, o „nimica toată” de 1.294.434 lei, adică aproape 300.000 de euro. În documentul Corpului de Control a guvernului se menţionează că pentru cinci din respectivele autoturisme nu au fost încheiate contracte de comodat şi nici formalităţi de predare-primire între reprezentantii Hidroelectrica şi cei ai ministerului.

  Cheltuieli de protocol peste normele legale aprobate

  În perioada de criză, 2009 – 2011, cei de la Hidroelectrica au avut cheltuieli de protocol în valoare totală de 4.415.057 lei – adică în jur de 1 milion de euro.Atenţie, aceste cheltuielile au depăşit serios bugetul alocat pentru acţiunile de protocol, concret depăşirea este de 1.630.000 lei (cca 380.000 de euro), după cum urmeză:

  – 2009: depăşire de 537.000 lei;

  – 2010: depăşire de 984.000 lei;

  – 2011: depăşire de 109.000 lei.

  Poate este interesant de aflat şi pe ce s-au dus banii din fondul de protocol. Printre altele s-au achiziţionat:

  – parfumuri Versace, Givency, Gucci, Cacharel, Roberto Cavalli etc;

  – bijuterii, printre care un set de butoni „Mont Blanc”,, un set de butoni „Dunhill”, o brichetă „Dupont” (de 1.800 lei);

  – două tablouri de 6.000, respectiv 5.227 lei;

  – 90 de genţi de piele (877 lei bucata – 198 euro), 70 de genţi cu portofel (1.066 lei – 241 euro);

  – seturi de felicitări cu medalii de argint şi aur (s-a plătit 905.834 lei – 203.924 euro).

  Videanu susţine că nu a semnat niciun document

  La puţine minute după ce informaţiile din raportul Corpului de Control al guvernului au devenit publice, Adriean Videanu a reacţionat. El susţine, cu nonşalanţă că nu a semnat niciunul din contractele încriminate în documentul guvernamental. „Pentru a elimina orice speculaţie publică referitoare la suspiciunea de abuz în serviciu apărută în urma raportului Corpului de Control al Guvernului, cer imediat ca cei care au făcut public acest raport să pună la dispoziţia presei orice document referitor la Hidroelectrica semnat de Adriean Videanu care ar putea să susţină suspiciunea de abuz în serviciu proferată de Victor Ponta. Îi cer lui Victor Ponta să prezinte public măcar un singur document cu semnătura mea care i-ar putea susţine alegaţiile referitoare la Hidroelectrica”, a declarat Adriean Videanu.

  Practic, Videanu se plasează pe aceiaşi linie cu Elena Udrea.
  Şi fosta ministresă declara atunci când era acuzată că a risipit banii de la buget pe investiţii inutile sau că a făcut plăţi supraevaluate, că nu a semnat ea documentele. Totuşi, oficiali din guvern, susţin că tocmai claritatea expresiilor din textul documentului guvernamental nu lasă loc de interpretări şi că s-ar regăsii semnăturile lui Videanu.

  „În cel mai rău caz, dacă nu este semnătura ministrului pe contractele sau pe aprobările încriminate, este obligatoriu ca semnătura să se afle pe notele de fundamentare a respectivelor acte”, a mai precizat sursa citată.

  Ce va face DNA?

  Acum mingea este în terenul DNA.
  Va demara oare instituţia care a fost păstorită de Daniel Morar o investigaţie profesionistă?.

  Un răspuns este dificil de dat în acest moment.
  Zilele trecute chiar premierul Victor Ponta declara, dezolat, că a remis DNA şi Procuraturii Generale numeroase documente privind ilegalităţi ale foştilor miniştri, dar că cele două instituţii nu au demarat anchete.

  În replică la afirmaţiile premierului, Daniel Morar a declarat la un post de televiziune că documentele trimise de guvern nu au suport juridic.
  Să ne amintim, procurorii au dat în 2010 NUP (Neînceperea urmăririi penale) şi pentru infracţiunea flagrantă a Robertei Anastase, care în seara de 15 septembrie 2010, la votarea legii pensiilor a falsificat pur şi simplu votul, anunţând 175 de votanţi deşi în plen erau cel mult 96 de persoane, cu stenografe cu tot.

  De asemenea, reamintim că DNA a instrumentat în timp record presupul trafic de influenţă al deputatului Ioan Stan, acuzat că a beneficiat de 60.000 lei (şaizeci de mii de lei) – o sumă „uriaşă” în raport cu ce i se impută lui Videanu !! – pentru materiale necesare în campania electorală.

  Lucian Gheorghiu

 56. 59 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 11:35 am

  Dezastrul FMI-CE-BCE în cazul Cipru (Spania, Irlanda, România)

  http://www.cotidianul.ro/dezastrul-fmi-ce-bce-in-cazul-cipru-spania-irlanda-romania-209285/

  19/03/2013

  Pana si cei sceptici sau tabaciti de erorile in lant ale asa denumite “troici” (FMI-CE-BCE) au trebuit sa remarce in ultimele zile un fapt foarte grav. Propunerea lansata de aceasta “troica”! pentru “salvarea” Ciprului include intre multe altele o cerinta care rupe toate principiile economiei de piata a dreptului la proprietate, un adevarat asasinat la increderea in sistemul bancar, in discernamantul Comisiei Europene si a celorlalti actori:

  “Va dam 10 miliarde imprumut, daca in schimb confiscati 5 miliarde de la toti detinatorii de conturi din Cipru”!!!

  Consecintele acestui anunt de sambata sunt extrem de numeroase si grave, sis e vor multiplica. Bineinteles ca cipriotii s-au revoltat, si au incercat sa-si retraga depozitele bancare. Fara succes, pentru ca anuntul a fost facut in weekend si imediat dupa aceea s-a ordonat o inchidere temporara a bancilor si a tranzactiilor bancare timp de o saptamana!

  Insusi faptul ca intr-o tara membra a UE (si a Zonei Euro), fie ea si mica, timp de o saptamana se inchid fortat toate bancile reprezinta pentru mine punctul culminant, in mod negativ fireste, a gestionarii crizei bancilor, de fapt a crizei politicilor economice din ultimii ani (fals denumita in ultimul timp ca “criza a datoriilor statului”).

  Fac o paranteza pentru a ma referi strict la Cipru:
  Daca se stia ca Ciprul are probleme cu bancile, ca este un burete pentru bani negri din UE, de ce a fost primit in zona Euro in 2008 cu unanimitate de voturi, si cu sprijinul evident al liderilor de guvern importanti, toti membri ai PPE? Cum au crezut tot ei acum ca se poate face un experiment pe spatele cipriotilor, pe spatele tuturor principiilor europene, care sa incerce expropierea partiala a tuturor detinatorilor de conturi bancare?

  Am ascultat si o emsiune din media publica spaniola pe aceasta tema. Acolo se spunea ca din fericire Spania nu a acceptat un “plan de salvare” iminent pana de curand si s-au enumerat mai multe conditii dezastruoase pe care Spania ar fi trebuit sa le accepte. Adevarul este insa ca si fara ca Spania sa apeleze la “troica” prin falimentul unei banci secundare (banca privatizata si condusa de PPE-isti), Spania cu ajutorul UE a injectat 30 de miliarde doar in aceasta banca, si in rest s-au adoptat masuri care au afundat Spania si mai adanc inrecesiune si crestere a somajului.

  Acum fireste, gandul ma duce la Romania. Fara a fi macar membru al zonei Euro (altfel decat Irlanda, Grecia, Cipru sau Spania), Romania in timpul guvernarii Basescu (Boc-Udrea-Blaga-UDMR-etc) a acceptat masuri si mai sinugigase decat orice tara membra a Euro.
  A fost vorba de alt experiment la scara de 1:1 dezastruos, cresterea drastica a impozitelor, reducerea drastica a veniturilor, dar si a investitiilor.

  Termenul “troica” avea din start conotatii negative.

  Din cate stiu Troica era un termen pentru cei trei comunisti, Marx, Engels si Lenin. Troica FMI-CE (numita majoritar de PPE)- si BCE (conducere numita tot de Merkel, Sarkozy si Berlusconi) si-a dat acum chiar ultima declaratie de faliment. Pretinsii aparatori ai Europei sau a zonei Euro se arata din nou ca principalii ei dusmani, vorba acea:

  “Cine are asemenea prieteni nu mai are nevoie de dusmani”.

  Nota bene: acest articol nu este un articol eurosceptic.
  Am fost si voi ramane mereu un eurofil, un prieten al Europei.
  Raul care s-a intamplat in ultimii ani in Europa, chiar daca a fost opera unor pretinsi eurofili din PPE, nu poate fi confundat cu ideea europeana intitiala si adevarata.

  Chiar atacata in mod urit din interior, Uniunea Europeana, toate valorile ei vor ramane in picioare. De la altceva trebuie sa-si ia Europa adio.

  http://transildania.wordpress.com/

 57. 60 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 11:49 am

  @ Doru Coarna martie 20, 2013 la 3:31 pm

  Asa este, intai impuscati si dupa aceea judecati……..

  Legat de ceea ce am avut si…nu mai avem……poate ca vom reusi in alti 20 de ani sa reconstruim ce-au taiat si vandut tradatorii de tara……din banii pusi deoparte de catre ei.

  Vom vedea….

 58. 62 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 12:18 pm

  Evoluţia lui Adrian Năstase

  de Valentin Mândrăşescu
  21.03.2013, 13:10

  http://romanian.ruvr.ru/2013_03_21/Evolutia-lui-Adrian-Nastase/

  Eliberarea lui Adrian Năstase a provocat reacţii de bucurie în tabăra anti-Băsescu şi iritare în rândul ultraşilor portocalii. Lunile pe care fostul premier le-a petrecut în detenţie i-au îmbunătăţit considerabil imaginea publică, transformându-l într-un „martir” al justiţiei băsesciene. Probabil, foarte puţini din cei care s-au bucurat de încarcerarea lui Năstase s-au aşteptat ca eliberarea acestuia să fie acompaniată de entuziasm şi aplauze.

  Totodată, se pare că cei care i-au făcut „galerie” lui Năstase în sala de judecată şi în paginile presei nu l-au aplaudat pe Năstase-omul, Năstase-blogherul sau Năstase-politicianul. Cel mai probabil, ei l-au aplaudat pe un erou al luptei anti-Băsescu, descoperind în fostul lider al PSD o întruchipare vie a sloganului „dreptate până la capăt”. Într-o conjunctură politică în care mulţi susţinători ai USL îl acuză pe Victor Ponta de pactizare cu inamicul, aura de inamic personal al lui Traian Băsescu îl face pe Adrian Năstase un politician care poate atrage simpatia electoratului anti-Băsescu. Susţinătorii înverşunaţi ai USL, dezamăgiţi de prestaţia actualului premier, par fi dispuşi să-i ierte fostului premier erorile şi aroganţa de odinioară.

  Acum, „galeria Năstase” aşteaptă o reîntoarcere a acestuia în viaţa politică şi radicalizarea implicită a USL.

  Aceste speranţe sunt deşarte şi nu au nicio legătură cu realitatea. Victor Ponta deja a dat de înţeles că Adrian Năstase nu poate spera la o funcţie de conducere în interiorul PSD, iar susţinătorii „coabitării” din cadrul USL vor face tot posibilul ca Năstase să fie izolat şi privit ca o vulnerabilitate atât din perspectiva imaginii publice cât şi din perspectiva interacţiunii cu forurile europene. Mai mult, se pare că fostul premier se simte destul de confortabil în poziţia actuală din care poate influenţa jocurile politice fără a avea vreo implicare formală în structurile politice.

  Cei care se aşteaptă ca fostul lider PSD să devină imediat un fel de vârf de lance în bătăliile politice, vor fi dezamăgiţi, dar nu este exclus ca cei dispuşi să aştepte vor fi recompensaţi pentru răbdare.

  Probabil, cele opt luni de detenţie par să-i fi oferit posibilitatea de reflecţie asupra situaţiei geopolitice a României. Dacă analizăm textele scrise în această perioadă, vom vedea o evoluţie a înţelegerii conjuncturii internaţionale. Răspunzând la discursul din parlament al preşedintelui Băsescu, în care acesta a (re)lansat ideea „mersului spre Vest”, blogherul Năstase a făcut câteva observaţii pertinente:

  „Mi se pare, totuşi un îndemn excesiv, mai ales în condiţiile europene actuale. Ţinând seama că lideri din alte ţări (Germania, de exemplu) îşi îndeamnă compatrioţii „să meargă spre Est”. (https://nastase.wordpress.com/2013/03/15/drumul-spre-vest/ ).

  Analizând ultimele evenimente din Europa, fostul premier punctează cu precizie elementele care demonstrează că rusofobia nu mai este la modă, iar ţările europene caută şi găsesc modalităţi de cooperare cu Rusia, ocolind România care a rămas adânc împământenită în politica şi retorica Războiului Rece: „Problema este că, în timpul ăsta, alte ţări îşi fac drum pe lângă noi, ocolindu-ne. Luaţi, ca exemplu, traseul Southstream, care trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, etc., în timp ce noi îl aşteptăm, în continuare, pe „Godot” Nabucco”.

  România a „luat ţeapă” cu Nabucco

  Privind lumea de după gratii, Adrian Năstasea reuşit să observe un fenomen pe care „analiştii” de la Bucureşti preferă să-l ignore. Fostul premier vorbeşte deschis despre retragerea americană din Europa de Est şi o reîmpărţire a sferelor de influenţă în această regiune: „Sunt multe alte exemple. În timp ce la noi se face „gargară” cu mersul spre Vest, ţările Grupului Visegrad se întâlnesc separat cu liderii Germaniei şi Franţei, prefaţând o nouă împărţire a Europei Centrale şi de Est.”

  Scutul anti-rachetă modificat de dragul Rusiei

  În ceea ce priveşte viitorul României în configuraţia geopolitică actuală, Adrian Năstase preferă metaforele, probabil din dorinţa firească de a nu-şi traumatiza cititorii:

  „În timp ce noi „mergem spre Vest”, mestecând propagandă, ţările occidentale ţin din ce în ce mai puţin cont de oferta noastră necondiţionată de dragoste şi merg – prin Sud şi prin Nord – spre Est…

  Rămânem, în final, o insulă, izolată în mijlocul schimbărilor geostrategice, o insulă unde lideri pe care nu-i mai bagă nimeni în seamă predică, inutil, drumul lui Cristofor Columb, fără să ţină seamă că America a fost deja descoperită de alţii”.

  SUA renunţă la Europa de Est

  Deşi scenariul cel mai probabil al evoluţiei situaţiei din România este un pic mai dramatic decât „izolarea” prognozată de fostul lider al PSD, situaţia este încă fluidă şi maleabilă în sensul că poate fi întoarsă în favoarea Bucureştiului.

  Titus Corlăţean a declarat că ar dori să se întâlnească cu Adrian Năstase pentru a discuta anumite probleme de politică externă. Rămâne de văzut care vor fi efectele acestei întâlniri.

 59. 63 Ghita Bizonu' martie 21, 2013 la 12:26 pm

  Oare al cui guvern este guvernu din Piata Victoriei ?!
  Ce o fi oare „instigare şi atitudine nefirească, provocatoare” ca autoritati platite de Statu Roman sa pedepseasca un copil ca poarta culorile Romaniei pe teritoriul Romaniei sau ca copilul roman sa poarte culorile patriei sale pe pamantul patriei sale?
  Si din Háromszék 16 martie : Kelemen Hunor a mai szabadságharc részének tekinti, hogy az alkotmánymódosítás során kapjon hivatalos státust a magyar nyelv Erdélyben,

  Adica

  Kelemen Hunor astazi, ca parte a libertății de a modifica Constituția limba maghiară primi statutul de limbă oficială în Transilvania,

  http://vremea.forumgratuit.ro/t459-ce-o-fi-aia-instigare-si-atitudine-nefireasca-provocatoare#980

 60. 65 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 1:32 pm

  Ce va fi dacă Bruxellesul va cere să sari pe fereastră?

  de Gaiane Hanova
  21.03.2013, 14:55

  http://romanian.ruvr.ru/2013_03_21/Ce-va-fi-daca-Bruxellesul-va-cere-sa-sari-pe-fereastra/

  Potrivit unor diferite evaluări, ruşii păstrează în Cipru de la 18 până la 26 de miliarde de dolari. Nu este greu să ne imaginăm cu ce pierderi se vor confrunta depunătorii în cazul adoptării deciziei Bruxellesului privind impozitul pe conturile bancare.
  Iată ce a declarat în interviul acordat Vocii Rusiei preşedintele Asociaţiei Băncilor Ruse, Gareghin Tosunian.
  „Până în prezent am vorbit mereu de înţelepciunea UE, despre faptul că ea este capabilă să iasă competent din situaţii dificile. Dar, ultima iniţiativă m-a şocat. Aceasta este o decizie absolut greşită! Ea va aduce daune serioase nu numai reputaţiei „paradisului offshore”, ci şi UE”.
  Iată care este opinia şefului companiei NEOCON, economistul Mihail Hazin.
  „Am o atitudine foarte serioasă faţă de regulile jocului financiar. O asemenea încălcare a acestor reguli de către UE, citeşte, Germania, a avut loc doar cu consimţământul FMI.
  Iar FMI a consimţit, înţelegând probabil că este imposibil să fie menţinut sistemul bancar mondial în forma sa actuală. Şi băncile nu mai pot fi compătimite. Nu are importanţă, vor adopta sau nu deputaţii ciprioţi cererile UE, default-ul va fi anunţat.
  Închiderea băncilor (iar în Cipru ele sunt închise de 6 zile), înseamnă de fapt un default.
  Mai devreme sau mai târziu, el se va extinde asupra Portugaliei, Spaniei, Italiei.
  Dacă depozitul bancar nu mai este un activ sigur, atunci viitorul sistemului bancar, în general, nu poate fi de prezis. Acesta este un dezastru!”
  Angela Merkel a prescris Ciprului să negocieze cu privire la credit doar cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, fără a implica terţe ţări, în special Rusia. Dar miniştrii de finanţe şi ai energiei, conducerea Cyprus Popular Bank, practic o bancă de stat şi a doua ca mărime din Cipru, s-au grăbit să plece la Moscova. Iar mai înainte, preşedintele Anastasiadis a telefonat la Kremlin. S-a aflat că în schimbul banilor, Rusiei i se propun bănci cipriote şi zăcăminte de gaze.
  Cum de a îndrăznit Nicosia să nu asculte Bruxellesul? Iată părerea lui Mihail Hazin.
  „Situaţia este dificilă. Vedem un conflict puternic între Putin şi Merkel din cauza sferei de influenţă. Merkel a declarat: „Ciprul este al nostru”, Putin a răspuns: „Nu, nu numai al vostru”. UE pretinde de fapt la supremaţie în stabilirea regulilor jocului financiar. Şi dacă ea va cere, să zicem, să sari pe fereastră, chiar dacă UE nu este capabilă să menţină stabilitatea în Zona Euro? Ţările membre ale UE îşi pierd răbdarea. Şi încep să caute surse de fonduri. Faptul că nici măcar asemenea state mici precum Ciprul nu ascultă este vina Bruxellesului”.
  După cum informează agenţiile, pe 21 martie delegaţia cipriotă va continua negocierile la Moscova.
  –––––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Pai eu as zice TRAIASCA ROMANIA SI…….ARUNC BRUXELLES-UL PE FEREASTRA……..

  Am gresit cu ceva????

 61. 66 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 2:30 pm

  Cipru pune „un risc sistemic, după cum au arătat ultimele zile”

  Autor: Capital.ro Joi, 21 Martie 2013

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cipru-pune-un-risc-sistemic-dupa-cum-au-aratat-ultimele-zile-179741.html

  Criza din Cipru constituie ”un risc sistemic”, a estimat joi preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, insistând asupra necesităţii ”de a proteja integritatea zonei euro”, relatează AFP.

  Situaţia din Cipru ”este un risc sistemic, după cum au arătat ultimele zile, şi noi trebuie să acţionăm în direcţia unui program care să pună capăt acestui risc”, a declarat Dijsselbloem în faţa Parlamentului European.

  Şeful Eurogrupului ”a apărat puternic contribuţia” cerută de la depunători, insistând totodată asupra necesităţii de a găsi o soluţie ”mai echitabilă”, pentru ca marii depunători să fie solicitaţi să contribuie mai mult decât cei mici.

  Anunţul făcut sâmbăta trecută ca depozitele bancare din Cipru să facă obiectul unei taxe excepţionale de 9,9 % pentru sume mai mari de 100.000 de euro şi de 6,75 pentru sume mai mici a provocat consternare în această ţară şi Parlamentul cipriot a respins planul marţi.

  ”Este probabil inevitabilă existenţa unei forme de contribuţie directă în viitorul pachet” de măsuri, a avertizat totuşi Dijsselbloem, care şi-a făcut o mea culpa în legătură cu modul în care Eurogrupul a comunicat pe tema acestei măsuri.

  „Contribuţia excepţională este o măsură fiscală comparabilă cu un impozit pe avere. Trebuia să avem mai mult timp la dispoziţie pentru a explica diferenţa dintre o taxă excepţională şi sistemul de garantare a depozitelor bancare de până la 100.000 de euro”, a conchis Dijsselbloem.

  SURSA: Agerpres

 62. 67 Karakas martie 21, 2013 la 2:47 pm

  @off topic, dar legat de interesele romanilor.

  Peru si alte tari din America Latina unde companiile exploatatoare de resurse din SUA, Canada, UK etc au gasit un corn al abundentei de materiale pretioase, cunoaste un nivel de dezvoltare SF de 8%. Cu toate astea, desi traiesc pe teritoriile de unde provin aceste bogatii, indigenii ramin cei mai saraci. Mai mult, sunt cei mai afectati de chimicale, ca cianidul, folosit la extractia aurului. Aviz Rosia Montana!

  „..While the poverty rate in Lima fell to 15.7 percent in 2011 from 44.8 percent in 2004, the rural Andes and Amazon languish in nearly feudal conditions. According to the World Bank, a citizen of Lima earns 21 times more than a resident of the outback, where the rural poverty rate is a staggering 54 percent. To make matters worse, it is a starkly racial problem: the poor are the dark-skinned indigenous, the rich, getting richer, are mostly white.

  This tale of two nations is all the more vexing if you happen to be Henrry’s age: 78 percent of Peru’s indigenous children live in poverty. A third of all rural children suffer chronic malnutrition. More than 70 percent in the Puno region have anemia before age 3. A 2012 study found more than 75 percent of adults tested for mercury poisoning in the Madre de Dios region registered triple the danger levels; their children presumably were exposed to the same danger.

  The irony is that those who inhabit poor regions live on the very ground that is fueling the Peruvian bonanza. ..

  Nu stiu cite exemple ar mai trebui date sa intelegem ca este o chestie de sistem, cel al „pietelor” asa zis „libere”, unde cel puternic e liber sa-l jecmaneasca pe cel slab si sarac. Sa-l foloseasca ca forta de munca ieftina pina crapa, tot ieftin. Viata costa putin.

  http://www.nytimes.com/2013/03/21/opinion/arana-the-kids-left-behind-by-the-boom.html?ref=global-home&_r=0

 63. 68 Karakas martie 21, 2013 la 3:01 pm

  Ca raspuns la criticile dure ale lui Medvedev, PM al Rusiei in ce priveste modul in care UE a gestionat problemele din Cipru, dl Barroso a afirmat:

  „…Barroso told Medvedev that the EU could not have warned Russia even if it wanted to.

  „Regarding the conclusions of the last Eurogroup [euro finance ministers, who drew up Plan A], Russia was not informed because the governments of Europe were not informed – let’s be completely open and honest about that issue. There was not a pre-decision before the Eurogroup meeting. The Eurogroup meeting concluded, I think, in the very early hours of Saturday and the decision was the result of a compromise,” he said.

  He added: „Don’t believe in this idea of the decline of Europe … The European Union is stronger than it is today fashionable to admit.”

  Leaked documents on internal EU talks seen by the Reuters news agency give substance to Russia’s criticism, however….

  Cum adica guvernele din UE nu au fost informate? Dl. Barroso minte? Iar fraza aia ca UE este mai puternica ca oricind…asa spunea si Ceausescu inainte de Revolutie.

  http://euobserver.com/economic/119525

 64. 69 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 3:29 pm

  Curajul de a purta în România o bentiţă tricoloră
  de Marian SULTĂNOIU Publicat la: 21.03.2013 08:32

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/curajul-de-a-purta-in-romania-o-bentita-tricolora-10680943

  Sigur că suntem înţelegători. Sigur că e bine să avem mintea limpede, în sensul că „fiecare să-şi poarte simbolurile lui”. Sigur c-o fi venit timpul să buchisim maghiara la vârsta de 50 plus, de pe „goagăl.”

  În treacăt fie spus, câţiva postaci cam iuţi la minte n-au simţit ironia, data trecută, când am încheiat comentariul cu o urare tradusă în maghiară, în direct, de pe „motorul de căutare”, şi mă-njurară că „nu aşa se scrie ori se vorbeşte ungureşte”. Ba da, prieteni, chiar aşa, pentru că, spre exemplu, eu şi restul românilor care n-am prins maghiara din zbor, greu să ne mai întorci azi la şcoală, să-nvăţăm limba, ca să le vorbim primarilor şi angajaţilor lor din Harghita, Mureş ori Covasna cu fineţuri de limbă ungurească.

  Bref, e minunat să fim noi cei non-xenofobi, non-naţionalişti, non-extremişti – şi, ca să fiu sincer, nici n-a fost românul, în esenţa lui, un astfel de om.

  Sigur că e minunat să simţim toate aceste stări, ale împăcării şi convieţuirii, adunate şi crescute în noi.

  Dar noi nu aveam steag? Noi nu avem simboluri pe care să le „arborăm” pe frunţile copiilor noştri? Nu avem simboluri, pur şi simplu, de români trăitori în meleag? Şi ce dacă un copil a venit, pe 15 martie, cu o bentiţă tricoloră pe frunte, la şcoală. Poate că aşa a simţit el. Ori poate că părintele său nu a uitat umilinţa înghiţită de noi şi toată clasa noastră politică atunci când, de 1 Decembrie, conducerea UDMR a spus, fără echivoc, că „Ziua Naţională a României este o zi de doliu pentru maghiarime”.

  Poate că părintele acestei fetiţe nu a putut să uite episodul grotesc în care un instabil emoţional a spânzurat şi a dat foc unei „păpuşi”, confecţionată de el, în faţa altor copii, spunându-le că Avram Iancu trebuie pedepsit; şi n-o fi uitat nici încercarea de a i se da foc unui drapel românesc, de ziceai că trăim la Beirut.

  Poate că aşa a înţeles el şi fiica lui să răspundă violenţei comportamentale şi de limbaj: nonviolent, prin rezistenţă psihică şi decentă.

  Sigur că nu scuz aici, vreo secundă, gestul golănesc al galeriei Rapidului, de a da foc unui drapel unguresc, dacă aşa au stat lucrurile. Dar aş fi fost şi mai împăcat sufleteşte, dacă premierul Ponta ar fi reacţionat, cu aceeaşi fermitate dovedită în cazul amendării gestului reprobabil al galeriei şi faţă de umilirea copilului care trăieşte, sincer, nepolitic şi nedemagogic în patriotismul lui exemplar.

  Nu poate fi permis ca, pentru un astfel de gest, un copil să fie ameninţat cu moartea, indiferent de etnia sa. Nici măcar într-un puseu de delir infantil.

  Cu atât mai grav cu cât gestul copilului a fost „înfierat” şi amplificat cu mânie xenofobă de un adult – chiar profesorul său.

  Marian Sultănoiu este senior editor al ziarului Gândul

 65. 70 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 3:54 pm

  El este cel care a ameninţat-o cu moartea pe eleva cu bentiţa tricoloră
  Scris de: Cristian Blănuț

  http://www.ziuanews.ro/stiri/ministerul-educatiei-nationale-se-implica-in-scandalul-bentitei-tricolore

  Update 14:42 – Numele etnicului maghiar care a ameninţat-o cu moartea pe Sabina Elena, eleva din Covasna, este Zsolt Lendvay-Simon.

  Fetiţa care a purtat o bentiţă în roşu, galben şi albastru a primit ameninţări, pe Facebook, de la colegii ei maghiari. Ministerul Educaţiei Naţionale va face o anchetă în acest sens.

  „În urma situaţiei sesizate la grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţionale va da publicităţii rezultatele acestei verificări d, maghiariupă ce vor fi parcurse toate procedurile legale. Ministerul Educaţiei Naţionale subliniază că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale, care constituie piloni ai demnităţii umane”, se arată în comunicatul MEN.

  Jos Sabina ţigan Elena! Moarte Sabina Elena! Trăiască Ungaria Mare! Ţinutul Secuiesc de libertate! Ardeal, nu România! Româ-nia ţigănia!”, au fost jignirile aduse fetei.

 66. 71 Adrian B. martie 21, 2013 la 3:55 pm

  Cu fiecare zi care trece , realizez ca Guvernul Ponta este O CALAMITATE mai mare decat Guvernul Boc ! Asta , lasand la o parte mizeria cu coabitarea si innodarea cozilor dintre unii usl-isti si unii pdl-isti ! Care arata caracterul indoielnic al acestui om…
  Domnul Ponta nu face decat sa distruga si sa vanda ceea ce a mai ramas de distrus/vandut , sa mai inventeze unele taxe si impozite ( impozitul agricol ,impozitul forfetar , coplata in sanatate , etc. )si sa blocheze orice initiativa privata romaneasca ! Practic , in Romania este aproape imposibil sa mai faci afaceri ! Este un mediu economic extrem de ostil , care va duce la prabusirea economica a acestei tari ! Zilnic se inchid mii de afaceri si toti oamenii de afaceri care au mai ramas isi blocheaza orice proiect de investitii viitoare . L-am auzit in aceasta dimineata pe pustiul acela , Daniel Constantin , asa-zisul ministru al agriculturii , care se lauda ca a inchis 37 de unitati de procesare a laptelui din cauza scandalului (?!) cu aflatoxina ! Chiar nu doresc sa vorbesc acuma despre acest pusti redus , dar vreau sa va spun ca , cu astfel de oameni nu poti merge inainte !
  Asistam la O AGRESIUNE a institutiilor statului ( fisc , primarii , politie , procurori , etc.) , a bancilor si a furnizorilor de utilitati , asupra tuturor cetatenilor simpli si oamenilor de afaceri din aceasta tara , cu scopul clar de a-i FURA , TERORIZA si de A LE LUA si ultimii bani pe care-i au . Daca se poate , chiar sa le ia locuintele , sa le puna popriri pe salarii sau sa-i bage la puscarie !
  Eu am senzatia ca Guvernul Ponta reprezinta (prin tot ceea ce face ) interesele UE si a companiilor multinationale , nicidecum intereselor romanilor !
  Acest om , ori nu intelege fenomenele economice si vremurile pe care le traim , ori este nepregatit pentru acest post , ori este rau intentionat ! Dar dupa comportamentul lui din ultima vreme , dupa episodul cu ” pactul de coabitare ” si dupa oamenii de care s-a inconjurat , inclin sa cred toate cele trei variante !

  Romania a ajuns astazi o tara , in care , este aproape imposibil sa traiesti ! Asta este Romania pe care ne-o dorim ?

 67. 72 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 3:57 pm

  Paradox la Ministerul Transporturilor. „Mușat și Asociații”, recompensați pentru eșec
  Scris de: Voichiţa Răşcanu

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/paradox-la-ministerul-transporturilor-musat-si-asociatii-recompensati-pentru-esec-90921

  Cei de la „Mușat și Asociații” au primit, în asociere cu Deloitte Consultanță SRL și Systra SA, fără licitație, un nou contract de consiliere pentru privatizarea CFR Marfă • Nu mai devreme de anul trecut, aceiași consilieri au derulat cu MT un contract similar, care s-a dovedit un fiasco, privatizarea CFR Marfă fiind respinsă de CSAT

 68. 73 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 4:19 pm

  Cine sunt samsarii de petrol, cereale sau metale la nivel mondial

  20 martie 2013 | Autor: Vlad Popescu

  http://www.businessmagazin.ro/special/cine-sunt-samsarii-de-petrol-cereale-sau-metale-la-nivel-mondial-10678633

  Cu venituri de peste 300 miliarde de dolari anul trecut, Vitol Group este cel mai mare trader de petrol din lume şi, dacă s-ar lista la bursă, ar fi a şaptea companie în topul Fortune 500, cu afaceri mai consistente decât Chevron sau Toyota. Vitol are sediul la Geneva, birouri regionale în 30 de ţări şi este controlată de aproximativ 350 de acţionari despre care nu se ştiu foarte multe.

  CONDUSĂ DE CARISMATICUL AFACERIST BRITANIC IAN TAYLOR, Vitol cumpără petrol unde găseşte mai ieftin şi îl vinde cui plăteşte mai mult. Marjele de profit sunt subţiri, însă trebuie avut în vedere că sunt raportate la venituri uriaşe şi împărţite într-un anturaj restrâns de acţionari şi investitori.
  Afacerile companiei au crescut la 303 miliarde de dolari în 2012, faţă de 297 mld. dolari în anul anterior, şi cu 45% mai mult decât în 2005. Volumul de petrol şi produse petroliere care a trecut anul trecut pe la traderii grupului a scăzut de la 272 milioane de tone la 260 milioane de tone, însă compania a reuşit să compenseze declinul prin creşterea afacerilor cu gaze naturale.
  Vitol deţine 200 de tancuri petroliere şi are facilităţi de depozitare pe cinci continente. Într-un interviu acordat recent revistei Fortune, Ian Taylor a vorbit cu oarecare modestie despre rezultatele companiei în 2012, acuzând condiţiile dificile de piaţă. Principalul obstacol pentru profiturile companiei? Diferenţele reduse dintre preţurile petrolului practicate în diverse regiuni ale lumii, situaţie neplăcută pentru un business care mizează tocmai pe aceste marje. „Piaţa a fost foarte congestionată. Nu a oferit prea multe oportunităţi”, a spus şeful Vitol.
  Compania speră să obţină în acest an un avantaj prin acordul încheiat recent cu grupul rus Rosneft, controlat de stat, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Vitol şi Glencore International, cel mai mare trader de materii prime din lume, înregistrat de asemenea în Elveţia, au ajutat Rosneft să obţină o finanţare de 10 miliarde de dolari pentru achiziţia companiei TNK-BP.
  Traderii au obţinut în schimb contracte de livrare de petrol pe termen lung, asigurându-şi materie primă la preţuri preferenţiale.Ascensiunea economică a Chinei, Indiei şi Braziliei, însoţită de urbanizare şi industrializare, a determinat în ultimul deceniu creşterea puternică a cererii pentru materii prime, de la minereuri, metale şi combustibili la alimente.

  Afacerile clubului restrâns al traderilor de mărfuri au înflorit, depăşind 1.100 miliarde de dolari pe an.

  Cele mai mari cinci companii de profil au desfăşurat în 2010 afaceri de peste 600 miliarde de dolari, aproape cât veniturile celor mai mari companii financiare şi peste vânzările cumulate ale celor mai mari companii din IT&C.

  TRADERII DE MĂRFURI FAC AFACERI DE OBICEI DIN JURISDICŢII CU O FISCALIZARE REDUSĂ, precum Elveţia, iar cele mai multe astfel de companii acumulează poziţii speculative de miliarde de dolari pe diverse materii prime sau îşi utilizează forţa financiară ca pe o pârghie pentru a strânge stocuri uriaşe în depozite, creând perioade de „secetă” pe piaţă pentru a împinge preţurile în sus.

  În timp ce autorităţile din SUA şi Uniunea Europeană fac eforturi pentru a sancţiona băncile şi fondurile de hedging care fac speculă cu materii prime, marile case de trading îşi văd nestingherite de treabă. Majoritatea nu sunt listate la bursă şi îşi fac afacerile discret, căutând să nu atragă atenţia.

  Unele sunt afaceri de familie, altele sunt asocieri între investitori puternici, dar toate păstrează tăcerea şi sunt relativ necunoscute în afara industriei energiei şi materiilor prime. Iar pentru că tranzacţionează bunuri concrete şi nu instrumente financiare, activitatea lor este dificil de reglementat.

  Afacerile au mers ca pe roate în ultimii ani, permiţând acestor grupuri să îşi extindă aria de influenţă.

  Cele mai mari case de trading, precum Glencore, au început să cumpere pe bandă rulantă minele care produc materia primă, vapoarele care o transportă în lume, depozitele sau silozurile unde staţionează marfa şi conductele prin care se scurge spre consumatori.

  Cu o putere financiară greu de rivalizat, o reţea extinsă de relaţii în industrie şi politică şi un nivel avansat de cunoaştere a mediului în care operează, marii traderi au devenit brokeri de putere, îndeosebi în regiuni aflate în dezvoltare din Asia, America Latină sau Africa. Sunt în acelaşi timp o rotiţă a mecanismului şi o forţă care schimbă regulile sistemului.

 69. 74 alex martie 21, 2013 la 4:30 pm

  f interesant… deci un „mecanism” facut special pt noi… asta inseamna ca si noi suntem deosebiti. deosebiti de naivi 🙂

 70. 75 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 4:35 pm

  Aproape totul despre mafia zahărului

  http://www.agro-business.ro/aproape-totul-despre-mafia-zaharului/2010/07/31/

  Cum va pieri industria zahărului din România?

  Materialul pe care îl supunem atenţiei provine din interiorul cultivatorilor de sfeclă şi producătorilor de zahăr. Recunoaştem că forma de redactare este greoaie, dar uşor de perceput pentru oamenii cu oarecare pregătire economică.

  Scenariul scoaterii României de pe piaţa intracomunitară a fost gândit imediat după 1990, când companiile transnaţionale au decis să ne scoată de pe piaţă. Cu 32 de fabrici şi o capacitate de procesare de 600.000-700.000 tone de procesare a zahărului rafinat, România devenea concurentul cel mai temut pe piaţa europeană. Nu atât pentru guvernele ce decideau asupra politicii alimentare europene, cât pentru firmele din interiorul comunităţii constituite într-un cartel mondial care astăzi controlează tot ce se mişcă pe piaţa zahărului.

  Marea conjuraţie

  În această conjuraţie, României nu i s-a hărăzit nici măcar locul de outsider.

  Era prea periculos pentru ei ca o ţară agroalimentară cu condiţii ideale pentru cultivarea sfeclei şi cu o bază de procesare cu un asemenea potenţial să le strice afacerile.

  Aşa se face că, în anul de referinţă 2010, România, cu aportul nedezinteresat al cozilor de topor pe care le are în interiorul ţării, este pe cale să pregătească prohodul acestei industrii. Cum şi în ce condiţii?

  Prin instituirea la nivel naţional a unui sistem de fraudare de tip mafiot. Fermierii şi procesatorii din România, câţi au mai rămas, încearcă să dezvăluie acţiunile mafiei zahărului la nivel mondial, pornind de la două întrebări de bun simţ:

  • De ce zahărul din import este mai ieftin decât cel produs în România, deşi costurile de producţie sunt aceleaşi, la care se mai adaugă şi transportul?

  • De ce produsele alimentare de orice gen, care se vând repede, sunt mai ieftine importate decât produse în România?

  Răspuns: pentru că guvernanţii noştri cu bună ştiinţă îi sprijină în primul rând pe cei care reprezintă interesele mafiei internaţionale.

  Pornind de la reglementarea europeană

  Să începem cu elementul cel mai nociv: scutirea plăţii TVA-ului. Reglementarea europeană în vigoare prevede ca, la importurile comunitare, firmele să nu plătească TVA la momentul importului (în vamă).

  Scenariile fraudării

  Ţara A. Să presupunem că un produs este realizat de firma A1 din ţara A, ţară de origine din spaţiul comunitar. Să presupunem că preţul de import era de 100 euro/tonă, fără TVA. Cu TVA de 19% de până acum, produsul costă pe piaţa românească 119 euro.

  Ţara B. Produsul este importat de firma B1, din România, unde TVA era de 19%.

  Firma B1 plăteşte firmei A1 100 de euro/tonă. La momentul importului, firma B1 nu plăteşte TVA.

  Firma B1 vinde marfa în România cu 108 euro, dar de data aceasta cu TVA inclus, firmei B2.

  După care firma B1 dispare (nu mai plăteşte TVA şi nici impozit pe profit).

  Aşadar, firma B2 înregistra marfa cu valoarea de 90,7 euro/ tonă şi TVA 17,3 euro.

  Firma B2 punea marfa în vânzare cu preţul de 95 euro, la care se calculează TVA corespunzător de 18 euro. Firma B2 câştiga 4,3 euro.

  Preţul pe piaţă este acum de 113 euro/tonă, faţă de preţul de producţie de 119 euro. Marfa se vinde imediat.

  Concluzie: de câte ori marfa trece o graniţă, ea se ieftineşte fraudulos, cu valoarea TVA a ţării importatoare. Prima firmă importatoare dispare, iar firma care pune marfa în vânzare are un preţ foarte bun, mult sub preţul corect al pieţei.

  Firma B1 a câştigat 8 euro x 10.000 tonă/import = 80.000 euro. Fără niciun impozit sau taxă.

  Firma B2 a câştigat 4,3 euro x 10.000 tonă /import = 43.000 euro. Şi a compensat TVA de 180.000 euro.

  O combinaţie stranie

  O marfă care se produce în România cu 119 euro/t se vinde „printr-un import fictiv“ cu 113 euro.

  Combinaţia cea mai eficientă este atunci când marfa pleacă fictiv din România, adică doar pe hârtie, se exportă în ţara cutare, apoi hârtiile se reimportă în România. Costul de transport este minim (marfa nici nu a părăsit depozitul), iar plimbarea hărtiilor prin vămi a dus la ieftinirea ei cu suma valorilor TVA din ţările „străbătute“. E drept, mai sunt costuri legate de înfiinţarea firmelor care trebuie să dispară imediat ce importul a fost făcut, plus micile atenţii în vămi pentru camioanele care nu vor trece niciodată pe acolo.

  Dacă „pierderea de TVA“ s-a realizat într-o altă ţară, controlul naţional devine foarte dificil de realizat. Totodată, firma importatoare care „dispare“ trebuie să aibă clientul asigurat pentru a face vânzarea repede. Aceasta plăteşte repede, aşteptând cu banii pregătiţi.

  Marele perdant

  Cine pierde? Pierd producătorii corecţi şi pierde România, pe teritoriul căreia se vinde marfa. Dacă marfa ar fi fost corect importată, fără intermedierea firmei care „dispare“ şi cu plata corectă a TVA-ului, marfa ar fi costat minimum 119 euro/tonă.

  În cazul zahărului, de exemplu, marfa ce provine din Grecia şi care tranzitează Bulgaria poate ajunge în România mai ieftină cu valoarea TVA de la bulgari (20%) şi cu TVA-ul din România de până acum de 19% – în mod real apare pe piaţă cu un preţ puţin mai mic decât preţul pieţei, cât să se vândă repede. Profitul se extrage de importatorul care „dispare“ din valoarea TVA neplătită.

  Cum va pieri industria zahărului din România?

  Exact aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, unde au fost închise toate fabricile de zahăr.

  Aşadar, la un preţ de cost (valoarea produsului la poarta fabricii, preţ european) de 520 de euro/tona de zahăr, preţ fără TVA, o cantitate de 10.000 tone de zahăr adus din Grecia în formula frauduloasă de mai sus poate ajunge la noi la un preţ de 360 euro/tonă în România (433 euro/t în Bulgaria fără TVA). TVA pierdută de statul român: cel puţin 10.000 t zahăr x 520 euro/t x 19% TVA = 988.000 euro, dintr-un singur exerciţiu de import.

  Aşa găsim astăzi în rafturi două preţuri la zahăr: preţul zahărului produs în România, care până la începutul lunii era de 3,49-3,89 lei/kg, şi preţul zahărului „din străinătate“ importat şi ambalat în România sau Bulgaria, de 2,5-2,65 lei/kg. Acesta, mai ieftin, se vinde primul.

  Fabricile româneşti pierd. Deţinătorii de magazine, deşi cunosc provenienţa şi metoda, acceptă afacerea, de dragul preţului mic.

  Cât pierde statul român?

  Statul nu pierde numai valoarea TVA la cantităţile importate, cât mai ales dimensiunea consecinţelor. Apreciem că, în primele trei luni ale anului 2010, au intrat în ţară cca 150.000 t, adică trei sferturi din producţia naţională.

  Evident, fabricile de zahăr româneşti vor da faliment, iar fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr vor lua drumul Spaniei, în căutare de locuri de muncă.

  Dar Statul? Statul, „care nu are bani de pensii şi salarii“, îşi permite să piardă de pe urma acestor tranzacţii fictive aproape 166 milioane de euro.

  Au consemnat Iosif Pop, Dana Măcriş

 71. 76 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 4:49 pm

  Culmea ipocriziei:

  Fabricanţii crizei iau bonusuri de 20 de miliarde de dolari
  Autor: Marius Oncu

  http://www.businessmagazin.ro/special/culmea-ipocriziei-fabricantii-crizei-iau-bonusuri-de-20-de-miliarde-de-dolari-10661469

  În ultimul deceniu, bancherii au condus omenirea către cea mai gravă criză economică după cea din anii ‘30, iar companiile în fruntea cărora se află a trebuit să fie salvate de guverne cu banii contribuabililor. În pofida acestei situaţii, vinovaţii nu prea au avut de suferit. În majoritatea cazurilor, bancherii crizei şi-au păstrat locurile de muncă şi sunt încă plătiţi, din perspectiva omului obişnuit, cu sume exorbitante. Bonusurile, care ar fi trebuit să răsplătească performanţe, au mai scăzut, dar se află încă la un nivel foarte ridicat.

  BONUSURILE ÎN BANI PENTRU ANUL 2012 SUNT ESTIMATE SĂ CREASCĂ CU 8% COMPARATIV CU ANUL ANTERIOR, în parte din cauza plăţii unor sume amânate din anii trecuţi, potrivit unui raport al autorităţilor statului american New York, citat de Wall Street Journal. Firmele de pe Wall Street vor plăti angajaţilor în bani 20 de miliarde de dolari pentru anul trecut, în urcare de la 18,5 miliarde de dolari în 2011. Creşterea vine, însă, după un declin de 19% în anul anterior.

  Chiar şi după revenirea uşoară din 2012, bonusurile rămân cu circa 42% sub nivelurile din 2006, când totalul fondurilor s-a situat la 34,3 miliarde de dolari.

  Raportul relevă îmbunătăţirea profitabilităţii băncilor anul trecut şi alocarea plăţii unor bonusuri în decembrie pentru a se evita taxele federale mai mari. Totuşi, firmele de pe Wall Street au desfiinţat în această perioadă locuri de muncă şi au transferat tot mai mult în viitor unele plăţi, pentru a fi condiţionate de rezultatele financiare. Plăţile amânate, încurajate de autorităţile de reglementare, ar trebui să descurajeze asumarea excesivă de riscuri, care a contribuit la criza financiară, şi să lege recompensele tot mai mult de evoluţia companiei pe termen lung.

  „Industria instrumentelor financiare s-a schimbat de la începutul crizei financiare, făcând estimarea bonusurilor din sectorul financiar mai dificilă decât în anii anteriori”, a declarat şeful autorităţii pentru audit a statului New York, Thomas DiNapoli. Wall Street „va continua să se restructureze şi să-şi reducă dimensiunile până la găsirea unui nou model de afaceri, a spus el.

  PLĂŢILE AMÂNATE PENTRU O DATĂ ULTERIOARĂ REPREZINTĂ O PARTE IMPORTANTĂ A PACHETELOR DE BONUSURI, a afirmat Alan Johnson, director operaţional la firma de consultanţă pentru salarizare Johnson Associates, care publică un studiu de referinţă pentru Wall Street pe acest subiect. La Morgan Stanley, de exemplu, traderii, bancherii de investiţii şi alţi angajaţi au fost informaţi că banca le va plăti bonusurile în patru tranşe egale, prima în mai, iar ultima în ianuarie 2016, au afirmat surse apropiate situaţiei.

  Aceste plăţi vor apărea probabil în viitoare documente financiare publicate de bancă şi în următoarele rapoarte ale autorităţii de audit. Biroul auditorului statului New York nu a precizat ce procentaj din suma totală pentru 2012 este datorată plăţii unor bonusuri amânate, dar a afirmat că o intensificare a acestui trend „va reduce volatilitatea în privinţa plăţii de taxe de către industria instrumentelor financiare”.

  Bonusurile de pe Wall Street au în general un impact major asupra finanţelor statului New York. Taxele colectate pe venit în cazurile persoanelor şi companiilor legate de central financiar al lumii au reprezentat 20% din totalul încasărilor statului în 2008, anul declanşării crizei financiare, însă au ajuns la 14% anul trecut. Pentru oraşul New York, fondurile obţinute din această sursă au consemnat un declin de la vârful de 12%, în anul fiscal 2008, la mai puţin de 7%.

  VALOAREA MEDIE A UNUI BONUS ÎN BANI A URCAT CU 9%, LA 121.900 DE DOLARI. Avansul s-a situat peste cel al sumei totale a bonusurilor, pentru că aceasta a fost împărţită între mai puţini angajaţi faţă de anul anterior. Numărul de posturi a fost de aproape 170.000 în decembrie, cu 1.000 mai puţine comparativ cu un an în urmă, după ce industria s-a confruntat cu pesimismul pieţelor şi lipsa de activitate a clienţilor.

 72. 77 Marian Nicolae martie 21, 2013 la 4:57 pm

  Daca nu respecti norma bunastarii pentru…scroafe, intri in faliment, daca esti crescator de porci.

  Vremuri grele şi pentru crescătorii de porci

  http://www.agro-business.ro/vremuri-grele-si-pentru-crescatorii-de-porci/2013/03/01/

  Numeroşi crescători de porci din Germania şi Franţa ar putea să-şi înceteze activitatea în perioada următoare, deoarece nu respectă normele de bunăstare pentru scroafe, intrate în vigoare din 2013. Măsura ar putea afecta România indirect, pentru că anual vin din import cel puţin 1,5 milioane de purcei. Crescătorii locali vor trebui fie să scoată mai mulţi bani din buzunar, fie să-şi reducă activitatea.

  Achiziţia purceilor, principala problemă pentru producătorii români

  Uniunea Europeană a anunțat că va lua măsuri împotriva statelor care nu respectă normele de bunăstare pentru scroafe, intrate în vigoare la 1 ianuarie, o măsură care nu va întârzia să aibă efecte la nivel european, dar și local, atât în ceea ce privește efectivul de animale, dar și prețurile. La momentul actual, doar zece ţări respectă noile reguli. Printre statele împotriva cărora UE ar putea institui procedura de infringement se află Franţa, Spania, Republica Cehă, Italia, Finlanda, Ungaria şi Olanda, după cum scrie presa străină.

  În ceea ce ne privește, România nu are probleme, pentru că în ultimii ani au fost realizate investiţii importante în sector. Dificultăți ar putea să apară pe partea de achiziție a purceilor pentru îngrășare, mai ales că efectivul de scroafe s-a redus constant în ultimii ani pe piața UE. România importă anual circa 1,5 milioane de animale.

  „Va fi o problemă, mai ales pentru fermele de îngrășare de la noi“, susține Tudor Stanca, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

  Ea se referă în special la fermierii care au investit în sector prin intermediul programului SAPARD sau al Măsurii 121 din PNDR și care s-au bazat pe purceii din străinătate.

  Cea mai mare parte a complexelor de porci din țară își asigură în general pe cont propriu purceii. Pe piața locală sunt puțini producători care vând purcei pentru alte com­panii, susține Stanca.

  „Ideal ar fi să ai posibilitatea să-ți asiguri cel puțin 70-80% din necesar singur, iar restul să iei din piață“, susține și fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, care are o fermă de circa 2.000 de porci.

  „Porcul este rentabil dacă producătorul dispune de tot lanțul, de la fermă de reproducție, creștere și îngrășare până la abator“, mai spune Rădulescu. El îi sfătuiește pe crescători să-și procure purceii din țară, pentru că dacă îi aduc din import există riscul unei mortalități mai mari din cauza stresului legat de transport, dar și al unor boli. Se poate ajunge și la o mortalitate de 5% pentru animalele aduse din afară, spre deosebire de 0,5-1% în cazul celor achiziționate din țară.

  România importă anual cu „acte“ circa 1,5 milioane de purcei, în principal din Germania și Olanda, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

  Investiţii la nivel local

  Intrarea în vigoare a noilor norme de bunăstare a animalelor, începând cu acest an, i-a determinat și pe producătorii locali să investească în sector.

  Un astfel de exemplu este Kosarom, afacere controlată de familia Apostol, care a inaugurat anul trecut la Roman, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro, o fermă de creștere a porcilor cu o capacitate de circa 70.000 de purcei pe an. Ferma a început activitatea cu un efectiv de 1.800 de scrofițe, care urmează să ajungă la 2.800 în primele luni din 2013, după cum a anunțat Neculai Apostol, fondatorul Kosarom. Iar cu un efectiv de circa 70.000 de purcei în 2013 se asigură 40% din necesarul de producţie al Kosarom, urmând ca restul să fie acoperit de pe piaţa internă.

  Lipsa fermelor de reproducție a atras și atenția ministrului Agriculturii Daniel Constantin, care a anunțat, spre sfârșitul anului trecut, că pune la dispoziția fermierilor

  80 milioane de euro pe Măsura 121 din PNDR. Crescătorii sunt însă nemulțumiți de faptul că UE consideră „animalele la prima fătare drept capital de lucru, care trebuie asigurat de producător“ și nicidecum cheltuieli eligibile.

  Crescătorii din Germania, în impas

  Comisia Europeană se așteaptă ca noile măsuri să aibă ca efect dispariția a 3-4% dintre crescători, care vor fi nevoiți să-și întrerupă activitatea. Pe de altă parte, stabilirea noilor norme va duce la o scădere a producției de circa 5% în perioada 2012-2014.

  Printre cele mai afectate țări se numără Germania – țara cu cel mai mare efectiv de porci din UE –, care deține un sfert din piață. De asemenea, în Franța, un crescător din zece va trebui să renunțe la activitate, ceea ce va conduce la o diminuare a producției cu 6-7%. În această țară, prețul la carnea de porc s-a majorat, începând cu vara anului trecut, pe fondul scăderii producției, într-un moment în care crescătorii oricum au fost afectați de majorarea prețurilor la cereale, care reprezintă 30% din costuri. Adevăratul impact asupra preţurilor se va vedea abia la câteva luni după aplicarea interdicției, când vor trebui să fie sacrificați toți porcii născuți înainte de ianuarie 2013.

  Efective de porci în UE

  – mii capete –
  Urmati link-ul de sus:

 73. 78 Cris martie 21, 2013 la 6:34 pm

  @Aya.
  O, da! Ferrat cântând Aragon…

 74. 79 Cris martie 21, 2013 la 6:37 pm

  Baconschi e tot timpul sub farmecul lui Udrea, de-aia nu știe pe ce lume e.
  Când Macovei implanta MCV-ul, el se zbenguia în jacuzzi cu o duduie „diplomată”, de-aia nu știe ce e cu MCV-ul.

 75. 80 Cris martie 21, 2013 la 6:45 pm

  @Aya.
  Îl ascult des pe Ferrat pe Youtube. Unul dintre comentatori scrie că F. seamănă cu Vercingetorix.
  Mi-a plăcut mult comparația.

 76. 82 Luminita Arhire martie 21, 2013 la 7:25 pm

  Ei bine , de necrezut , Basescu Traian ne povesteste cum trebuie noi sa aplicam un referendum ( nu va grabiti sa va bucurati , este vorba despre cel din 2009 !) .Si sa ne bagam mintile in cap si sa adoptam cu entuziasm PROIECTUL LUI de Constitutie . Initiativa de a baga in acelasi discurs cuvintele: „tradare nationala ” , „referendum”, „Curte Constitutionala” , „CSM”, „nu poti sa frangi un Referendum de 51% cu un Referendum de 30% „( ceea ce ne conduce inevitabil la paralela cu „poti in schimb sa mentii un presedinte pentru evacuarea caruia au votat 7 450 000 de oameni , desi a fost ales de numai 5 000 000 „) se numeste simplu : NESIMTIRE .
  Adica insul cu pricina vorbeste liber despre TOATE FUNIILE CU PUTINTA DIN CASA SPANZURATULUI . Nu ca nu si-ar da seama de acest penibil paradox (desi nu l-am socotit pe TB niciodata vreo inteligenta superioara , ci mai curand un smecheras cu un tupeu exacerbat ) ; nu , el isi da seama ca VORBESTE FIX DESPRE TOATE BUBELE DIN CAPUL LUI , dar tipul acesta de sfidare ii este caracteristic . Spune toate acestea ca sa ne irite si mai mult , ca sa ne jigneasca si mai pe fata , ca sa ne dea cu tifla si mai relaxat . Asa o va tine pana cand i se va topi mandatul in maini ; cam cata rabdare ne trebuie , prieteni?

 77. 83 pastel martie 21, 2013 la 7:39 pm

  Domnule Adrian Nastase,
  Domnul sa va dea sanatate, Dv. si familiei, sa va dea puterea sa uitati prin ce ati trecut! Poate ca libertatea si linistea Dv. este de preferat in aceste momente si mai importante pentru viata Dv. Sigur doar Dv. hotariti, aveti in spate experienta si posibilitati de alegere in privinta viitorului. Pe linga prietenii foarte multi declarati si nedeclarati, in tabara lui basescu sint multi denigratori, multi agresivi si ciudati, niciodata intelegatori, concilianti, toleranti. Acestia din urma sint in stare de orice, parca sint turbati, dispusi sa va faca rau din orice, oricind. O reabilitare internationala, cit mai repede posibila, este necesara inainte de a reveni in arena politicienilor. Nu trebuie sa uitati ca firea omului este tradatoare, ca loialitatea nu este un atribut al oamenilor care vorbesc placut, curtenitor in fata. Invidia si puterea sint alte atribute care distrug demnitatea, onoarea individului cindva apropiat.
  Domnul sa va calauzeasca!

 78. 84 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 21, 2013 la 7:45 pm

  @Adrian – da , Ponta nu se pricepe . Vorbeste enorm , enorm si nu face nimic . Decizia lui de suspendare a cornului si laptelui , abandonul autostrazii Transilvania , cu bietul Danut Sova trimis carne de tun in fata lui Bechtel , m-au indispus profund . Nu a facut o vizita pe un santier de autostrada si nu numai cu o face dar nici nu-i pune pe ministrii sai sa o faca – e o dezordine in Transporturi acum ca nu stii cine ce face – avem un ministru Fenechiu , un ministru pentru ” marile proiecte ” – experimentatul si competentul Danut Sova , si , ca sa nu ne plictisim , un director al unei Companii de drumuri si autostrazi , domnul Pop , iesit , prin incetineala , din Trahanache si Agamita Dandanache . Daca vrei sa intrebi , de exemplu ” cand veti incepe odata sectorul Lugoj Deva al autostrazii A1 , ca licitatia e in curs de un ” , nu stii cui sa te adresezi – lui Fenechiu , lui Danut Sova , lui Mircea Pop ?
  Domnul Nastase este asteptat la serviciu !

 79. 85 Miriam Radulescu martie 21, 2013 la 8:53 pm

  Domnule NASTASE ,avem un portdrapel -pe Sabina-O JEANNE D’ARC-DE ROMANIA.!
  CATI ROMANI AU CURAJUL SA POARTE DRAPELUL LA VEDERE IN CONDITIILE IN CARE A FACUT-O FATA ACEASTA ?
  TO BE OR NOT TO BE”ROMANI” THAT’S THE QUESTION?
  …..
  Aici ,in tara unde este situata GRADINA MAICII DOMNULUI (iata adevaratul Brand de Tara -!)-ziua nationala TREBUIE sa fie pe 15 AUGUST! .(Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodoxi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Si chiar ungurii o vor sarbatori cu drag!.)Peste 85% dintre noi -vom fi cu siguranta de acord !(cam atatea s-au declarat crestini)
  Poate cineva… sa aiba curajul sa propuna ca la revizuirea Constitutiei – ZIUA ROMANIEI sa devina -ziua de 15 -AUGUST- ?

  Cine are curajul sa propuna ca IMNUL TARII sa redevina TREI CULORI? ( fireste cel compus -de Ciprian Porumbescu) ,(atunci chiar si maghiarii , vor canta cu placere imnul ,pt ca si steagul ungar are tot 3 culori-chiar daca diferite! ).
  Sfintele noastre 3 culori nationale -sunt un simbol de „sfant odor”-de nepretuit ” giuvaier” pentru noi toti.
  Am renunta la actualul imn ,care are un puternic accent negativ . ( Ca o remarca personala-.sincer niciodata nu l-am ascultat cu placere ,cu atat mai putin sa-l simt ca simbol national !)
  DE CE N-AM PROFITA DE GRADUL DE SIMPATIE CREAT DE ALEGEREA PAPEI -FRANCIS -si nu am transforma GRADINA MAICII DOMNULUI- intr-un spatiu AL COMUNIUNII CRESTINE -aici unde se „deschide GURA DE RAI”?
  De ce n-am transforma intreaga tara intr-o gradina ,asemeni acelora aflate in asezamintele manestiresti -adevarate paradise terestre ,cu meri si peri cu visini si ciresi ,cu pruni si gutui,cu struguri si pepeni,cu stupi de albine si cantec de pasari ,cu iazuri de peste ,cu staule cu oi ,cu grajduri de vite ,cu sere de capsuni si salata ,de castraveti ,sau rosii dumnezeiesti de gustoase ,,cu ateliere de tesatorie ,,de croitorie ,de sculptura , de pictura , cu o bucatarie in care se manaca sanatate , cu farmacia din plante medicinale ,cu alinarea mangaitoare din bolnite ,dar mai ales cu ferestele si peluzele imodobite cu muscate si cavaleri si alte multe minunate flori,!? …..
  HAIDETI SA TRANSFORMAM CU TOTII TARA IN GRADINA MAICII DOMNULUI!

 80. 86 Florea Dumitrescu martie 21, 2013 la 9:07 pm

  IRESPONSABILUL BĂSESCU ŞI
  FONDURILE EUROPENE PIERDUTE

  În numeroasele şi inutilele sale intervenţii şi conferinţe de presă, iresponsabilul Băsescu poluează continuu climatul politic cu minciunile, dezinformările şi denaturările sale, ocolind problemele de fond ale ţării, starea catastrofală economică în care a adus ţara prin politicile sale de distrugere, în cei peste 8 ani de guvernare.
  În intervenţia sa din 12 martie 2013 (la DIGI 24) a ironizat pe parlamentarii PNL şi PSD, afirmând că prin capacitatea, inteligenţa şi priceperea lor vor putea să obţină mai multe fonduri europene, uitând să se refere la zecile de miliarde de euro – din fondurile europene pierdute de regimul Băsescu în cei 6 ani trecuţi (2007-2012) de la alocarea acestora.
  Acum a devenit o certitudine faptul că va fi renegociat Cadrul Financiar Multianual (2014-2020), prin votul de respingere al Parlamentului European din 13 martie a.c. (cu o majoritate zdrobitoare), care a făcut şi o serie de recomandări, spre „dezamăgirea” negociatorului şef Băsescu şi a acoliţilor săi portocalii.
  În mod total ciudat şi mincinos, în mesajul său în Parlament din 12 martie a.c., iresponsabilul Băsescu a vorbit de „restabilirea rapidă a echilibrelor macroeconomice”, ceea ce este în totală discordanţă cu realităţile, cu marile dezechilibre valutare şi financiare. A uitat să vorbească despre moştenirea economică dezastroasă pe care a lăsat-o şi despre neabsorbţia fondurilor europene în proporţii considerabile.

  I. CUM A BATJOCORIT BĂSESCU INTERESELE ROMÂNIEI
  Băsescu şi politicienii portocalii au dat cu piciorul la cele 34,8 miliarde de euro – fonduri europene nerambursabile care au fost alocate României de Uniunea Europeană prin programul pe 7 ani (2007-2013).
  În loc să ia măsuri organizatorice şi administrative pentru utilizarea şi absorbţia acestor zeci de miliarde de euro, domnul Băsescu s-a ocupat de scandaluri politice permanent, de provocarea continuă de crize politice; iar acum vrea să ne dea lecţii despre ce grozav este domnia sa ca negociator şef la UE.
  În faţa Parlamentului în ziua de 12 martie a.c., a uitat să se refere la ce s-a întâmplat cu cele 34,8 miliarde de euro fonduri europene alocate României de către UE şi la pagubele imense provocate ţării, prin neutilizare şi neabsorbţie – în anii de cumplită criză economică – prin neglijenţa în serviciu a domnului Băsescu şi a miniştrilor portocalii (în enumerarea „obiectivelor fundamentale” în Parlament – a uitat să amintească de cele 34,8 miliarde de euro-fonduri europene).
  Din cele 34,8 miliarde de euro, în primii 6 ani (din cei 7 ani – 2007-2013), au fost eşalonate circa 28 miliarde de euro (din care circa 16 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale şi circa 12 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală).
  Conform datelor oficiale, în cei şase ani trecuţi (2007 – 2012) rezultă o neutilizare şi o neabsorbţie de circa 20 de miliarde de euro (din care circa 14 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale şi circa 6 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
  Despre această uriaşă pierdere de fonduri europene nerambursabile gratuite trebuie să dea socoteală în faţa Parlamentului regimul Băsescu.
  În studiile şi analizele noastre trimise tuturor autorităţilor în mai mulţi ani – am avertizat asupra acestor uriaşe pierderi de fonduri europene. În zadar, deoarece autorităţile portocalii au rămas indiferente la semnalările noastre.

  II. O ANALIZĂ ŞI O DEZBATERE ÎN PARLAMENT
  Noul Parlament, ales de poporul român suveran în decembrie, are datoria să fixeze o zi sau două în care să se examineze aprofundat – gradul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile în sumă de 34,8 miliarde de euro – pe categorii de fonduri, pe programe operaţionale şi pe ani – şi să facă o informare deplină şi corectă a poporului român asupra fondurilor pierdute din cauza regimului Băsescu.
  În felul acesta, se vor putea trage învăţăminte practice şi se vor putea stabili măsuri pentru ca istoria tristă de neabsorbţie a fondurilor europene să nu se repete în perioada 2014-2020.
  Preşedintele Senatului şi Preşedintele Camerei Deputaţilor să ia iniţiativa ca, împreună cu guvernul, să programeze această dezbatere, care să se încheie cu concluzii şi măsuri de prevenire în viitor a situaţiei catastrofale ce s-a produs în perioada 2007-2012, datorită neglijenţei în serviciu a guvernanţilor portocalii, în frunte cu domnul Băsescu.
  Aceasta este o problemă de fond majoră a economiei, a ţării; trebuie să se lase la o parte discuţiile politicianiste sterile provocate în Parlament de Băsescu, de reprezentanţii iresponsabili din PDL şi din Partidul Dan Diaconescu.
  NOTĂ SPECIALĂ La Congresul PDL din 23 martie a.c. această pierdere uriaşă de fonduri europene gratuite – ar trebui să fie o temă centrală de dezbatere, dacă portocalii vor să se ocupe cu adevărat de problemele de fond ale ţării.

  ÎN FAŢA JUSTIŢIEI
  Pentru pierderea fondurilor europene nerambursabile, gratuite – de zeci de miliarde de euro – de către Băsescu şi politicienii portocalii – după analize minuţioase şi temeinice realizate, cei vinovaţi vor trebui să fie trimişi în faţa Justiţiei pentru pagubele provocate ţării în anii 2007-2012.
  Aceştia se fac vinovaţi de NEGLIJENŢĂ ÎN SERVICIU.
  Va fi un prilej de învăţăminte practice şi, totodată, de avertismente pentru noii guvernanţi. Va fi o atenţionare severă pentru Băsescu care a monopolizat relaţia cu Uniunea Europeană, dând la o parte pe primul ministru în toţi anii guvernării portocalii.
  În mod nominal vor trebui să apară în faţa Justiţiei pentru uriaşele pierderi de fonduri europene: Traian Băsescu care a uzurpat funcţia de prim ministru; Emil Boc care nu şi-a îndeplinit atribuţiile din fişa postului şi miniştrii portocalii: Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Theodor Baconski şi alţi foşti miniştri.
  CONSECINŢELE Pierderea fondurilor europene a avut grave efecte pentru adâncirea dezechilibrelor macroeconomice, provocând recurgerea la credite externe, la supraîndatorarea ţării pe multe decenii (mărind datoria externă a ţării de câteva ori, ridicând-o la peste 100 miliarde de euro; datoria suverană a ţării a fost mărită de câteva ori, ridicând-o la peste 50 miliarde de euro).
  Totodată, a avut loc adâncirea sărăciei şi amplificarea suferinţelor populaţiei prin tăierile de pensii, de salarii, de ajutoare sociale, prin mărirea impozitelor, prin majorarea preţurilor şi a inflaţiei, prin tăierea fondurilor pentru sănătate şi pentru învăţământ. Toate acestea vor trebui să apară în mod explicit în actul de acuzare.

  III. EXAMINAREA DATELOR COMISIEI EUROPENE PRIVIND
  CADRUL FINANCIAR MULTIANUAL 2007-2013
  Comisia Europeană a făcut publice datele privind utilizarea fondurilor europene nerambursabile pe primii cinci ani (2007-2011) – din Cadrul Financiar Multianual (2007-2013).
  Considerăm extrem de necesar şi util ca membrii Parlamentului şi ai Guvernului să studieze aceste date evolutive prezentate în 6 mari grupe de fonduri (cca. 60 de poziţii) în ansamblu şi pe fiecare din cele 27 de ţări membre UE, pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei şi a experienţelor, pentru a trage concluzii şi învăţăminte practice.
  În cei cinci ani trecuţi (2007-2011) au fost utilizate şi absorbite de către cele 27 de ţări membre UE circa 600 miliarde de euro (faţă de prevederi – 975 miliarde de euro credite de angajament şi 925 miliarde de euro credite de plată – în preţuri curente – în Cadrul Financiar Multianual 2007-2013). Merită să fie studiate cu atenţie toate aceste evoluţii.
  COMPARAŢII Membrii Parlamentului şi ai Guvernului au posibilitatea să se aplece asupra datelor şi asupra structurilor în ansamblu şi pe cele 27 de ţări – membre UE şi să facă analize comparative.

  ROMÂNIA apare în aceste date pe 5 ani (2007-2011), cu o sumă totală accesată de circa 12 miliarde de euro, din care circa 9 miliarde de euro fonduri post aderare şi circa 3 miliarde de euro fonduri preaderare. La fondurile de coeziune şi structurale şi alte fonduri post-aderare este înscrisă suma de 3,4 miliarde de euro şi la fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală este înscrisă suma de 5,4 miliarde de euro.
  EXPERIENŢE DE STUDIAT Din zona centrală şi est europeană sunt de studiat experienţele pozitive ale Poloniei, Ungariei şi Cehiei, atât în ce priveşte proporţiile absolute ale sumelor accesate, cât şi cifrele relative (raportate la populaţie şi suprafeţe).
  UNGARIA a accesat în cinci ani (2007-2011) – 17,0 miliarde de euro (din care 10,8 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale; 5,8 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală; alte fonduri 0,4 miliarde de euro). Ungaria are o populaţie de 10 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 93 mii km2.
  CEHIA a accesat în cinci ani (2007-2011) – 13,5 miliarde de euro ( din care 8,9 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale; 4,4 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi 0,2 miliarde de euro la alte fonduri). Cehia are o populaţie de 10,5 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 78 mii km2.
  POLONIA a accesat în cinci ani (2007-2011) – 50,9 miliarde de euro (din care 33,1 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale; 16,6 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi 1,2 miliarde de euro la alte fonduri). Polonia are o populaţie de 38,2 milioane locuitori şi o suprafaţă de 312 mii km2.
  NOTĂ SPECIALĂ Ţările de mai sus au accesat fondurile europene în proporţii mai mari în sume absolute, cât şi în termeni relativi – în comparaţie cu România.
  Din analiza comparativă rezultă că faţă de România – Polonia a accesat fonduri pe cap de locuitor de 2,3 ori mai mult; Cehia a accesat fonduri pe cap de locuitor de 2,4 ori mai mult; Ungaria a accesat fonduri pe cap de locuitor de 3 ori mai mult.
  Prin urmare, aceste ţări au valorificat cu mai multă răspundere posibilitatea oferită de Uniunea Europeană pentru echilibrele macroeconomice ale ţărilor respective şi pentru depăşirea dificultăţilor generate de cumplita criză economică prelungită. Să exprimăm respectul nostru faţă de aceste experienţe pozitive.

  ALTE ŢĂRI ŞI EXPERIENŢE În ţări mai mici (cu populaţie pe jumătate sau mai puţin faţă de România şi cu suprafeţe mult mai reduse) au fost accesate fondurile europene în cei cinci ani (2007-2011) cu următoarele sume: 34,6 miliarde de euro în Grecia; 30,3 miliarde de euro în Belgia, 20,8 miliarde de euro în Portugalia, 10,2 miliarde de euro în Olanda, 9,3 miliarde de euro în Irlanda, 8,9 miliarde de euro în Austria, 7,9 miliarde de euro în Suedia, 7,3 miliarde de euro în Danemarca, 6,5 miliarde de euro în Finlanda.

  *
  * *
  Toate aceste experienţe merită să fie studiate, cu scopul de a trage învăţăminte pentru viitor în ce priveşte organizarea, proiectarea, măsurile administrative, asistenţa tehnică, organizarea licitaţiilor, controlul social, desigur în cadrul sumelor ce vor fi alocate.
  Ne exprimăm speranţa că politicile de convergenţă, cooperare şi de solidaritate, de reducere a decalajelor în dezvoltare – vor fi susţinute de ţările membre ale Uniunii Europene.

  21 martie 2013

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 81. 87 dlnimeni martie 21, 2013 la 10:12 pm

  Aya, nu mai e purice cam demult. E puricoi.

 82. 88 Draghi Puterity martie 22, 2013 la 1:33 am

  Subscriu la mesajul lui Mascus din martie 20, 2013 la 2:16 pm !!!

 83. 89 Bibicu martie 22, 2013 la 6:11 am

  D-le Guvernator,

  Matale mâncaşi mici din cal, nu din armăsar, D-aia şi arăţi ca o gloabă şi vorbeşti ca un castrat… cerebral.
  Dacă toată rezerva ta de cadre stă-n două iepe sterpe (Udrea şi Macovei), ai mierlit-o cu “arborele genicologic” pdl.
  Românii te percep călare pe un cal de mare, tremurând (în stânga) un scut din ambalaj celulozic inscripţionat cu cerneală simpatică “de veselu”.
  Şi renunţă, bre, la plicticosul recital de la 18:00 pm, că faci fibron la limbă.
  Un deltaplan prezidenţial ţi-a pregătit Fenechiu, cu băsereactor, desigur.
  Dă-o pe lapte covăsnit, la sugiuc popular, ca să te invizibileşti p-aci, bre.
  Şopteşte-i mezinei gestante să nu mai ingurgiteze spurcăciuni pe unde o trece, c-o să aibă lactaţie toxică.
  Cu generalii, în general, ai generat o generalizare, bre generalisime.
  Proiectul tău de constituţie va fi pus în cur(ând) la Parlament, bre Traiane.

 84. 90 blogideologic martie 22, 2013 la 7:04 am

  Probabil că există o legătură profundă, şi deloc transparentă, între finanţele bisericii ortodoxe din Cipru, şi finanţa pravoslavnică din Rusia.

 85. 91 blogideologic martie 22, 2013 la 7:36 am

  Este posibilă o politică economică centrată pe interesul naţional în România, fără aderenţă totală la ideologia naţionalismului românesc ?

 86. 92 santinela martie 22, 2013 la 7:57 am

  Sa nu ne mai miram atita.Nimic nu se va misca in dosare pina cind procurorii nu vad cine-i seful.Daca nu esti „tapan” pe functie si cu spatele asigurat nu faci nici un pas gresit.
  Fac pariu cu oricine ca dupa noii procurori sefi pusi(si daca nu sint ai lui
  Basescu) vor incepe sa curga dosarele si PDL-eii vor face pirtie la DNA.Sa vezi atunci distractie si racnete pentru inexistenta statului de drept.
  Domnule Nastase pentru „telectualul” de Baconschi nu trebuie sa va faceti singe rau.Asta atit poate in nemernicia lui !
  Aferim DORU COARNA- ca bine zisesi acum.

 87. 93 santinela martie 22, 2013 la 8:04 am

  Bai ADRIAN B- „ca cu” un ginditor ca tine ne-am dus dracului.Ce usor este sa arunci cu vorbele.Care afaceri autohtone,ce intiative private? Pai dupa tine este in regula sa imprumuti bni si apoi sa te faci ca ploua,sa nu fi executat. Cred ca ai gresit blogul „maestre”.Tu ori esti nepregatit,ori esti rau intentionat.Sint valabile toate cele „TREI” variante !

 88. 94 Ion ILIESCU IASI martie 22, 2013 la 9:05 am

  @
  Adrian NASTASE,

  MCV nu este bun, UE nu este necesara, NATO nici atât nu aduce salarii mari si sa faci ce vrei in ROMANIA.

  Sunteti divinizat din CRIMINALA si pâna la EROU NATIONAL atunci va intreb dece nu propuneti iesirea din aceasta situatie si sa devina ROMANIA stat independent !!!

  Credeti ca ROMANIA poate exista in aceste momente a globalizari singura ???

  Nu uitati, ROMANIA a solicitat aderarea la UE deci a acceptat drepturile si obligatiile sale priviind STATUL DE DREPT si respectul angajamentelor.

  Nu vi se pare ca exagerati cu MCV ???

 89. 95 ZeV martie 22, 2013 la 9:17 am

  @blogideologic 7:36
  Momentan, nu.
  PS
  Care ideologie ?
  Cine o (mai) promoveaza pe scena politica ?
  Din pacate, spre deosebire de SUA, Marea Britanie, etc, romanilor le este rusine sa arboreze, in public, tricolorul.
  Politicienii, la randul lor, se tem, ca nu cumva, cineva sa-i acuze de…antieuropenism si sa…mai adauge o conditionalitate in MCV.
  Cineva, trebuie sa-i convinga pe comisari, ca nu poti fi european adevarat, daca nu-ti respecti, in primul rand, valorile care iti confera identitate.
  Daca in tarile cu traditie acest lucru este posibil, trebuie sa se poata si in/pentru Romania.

 90. 96 ZeV martie 22, 2013 la 9:33 am

  @constantin dan
  Daca ati participa la o dezbatere aplicata, in interiorul guvernului, referitor la autostrazi, ati percepe altfel intreaga problematica.
  Domnul Ponta, nu stiu daca vorbeste enorm, dar cred ca ar trebui sa explice mai bine cum sta treaba cu marile proiecte.
  Totusi, ceva a spus, recte, ca autostrada Bechtel, ale carei costuri au crescut prohibitiv, nu beneficiaza de finantare europeana.
  Va mai spun ca pentru tronsonul de doar 52 kilometri construiti intr-un interval de sapte ani, statul a cheltuit pana in prezent 5,6 miliarde lei, reprezentand mai mult de jumatate din totalul fondurilor care ar fi trebuit alocate pentru intregul proiect.
  In concluzie, daca credeti ca aveti solutii, la care Ponta sa nu se fi gant, va dau dreptate. Daca nu, nu.

 91. 97 ZeV martie 22, 2013 la 9:51 am

  …ps constantin dan
  Inteleg sa criticam daca stim bine despre ce este vorba.
  Asa, doar ca sa ne aflam in treaba, ne pierdem timpul.
  De asta, noi romanii, suntem in urma…tot vorbim steril, dar nimeni nu vine si cu solutii. Cerem, cerem, cerem, daca se poate, sa fie gata, orice,..ieri. 😉
  Veti spune ca de asta avem politicieni. Pai atunci, sa le acordam si ceva incredere, ca doar nu va imaginati ca se poate construi ceva serios in doua luni de iarna.
  Sunt in domeniu, deci stiu despre ce vorbesc.
  Va mai spun ca problema contestatiilor este o mare..problema.
  Iata, o mare investitie in energie, CU COFINANTARE EUROPEANA, undeva in Romania, a fost blocata mai bine de doi ani. Ultima data, o casa de avocatura a contestat…pentru ca unul dintre participantii initiali nu a fost anuntat…acasa, desi, procedura era (RE)postata transparent pe SEAP ! Bineinteles ca s-a respins, dar timpul pierdut, ramane pierdut.
  Victor Ponta, recent, a decis sa elimine o veriga birocratica pe acest circuit.
  Iata ce a spus:
  ,,“Eu sunt foarte deranjat de activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Ideea iniţială a fost: «Hai să facem un organism care să judece rapid nişte contestaţii şi să putem să dăm drumul la licitaţii după ce a judecat cineva» S-a dovedit, în stilul românesc, că am mai pus încă un mecanism de blocaj sau de întârziere. Deci, nu te duci direct la instanţă, te duci întâi la CNSC. La CNSC, nu vreau să vorbesc cu păcat, dar întotdeauna există cineva care îl ajută pe cel de pe locul trei, de pe locul patru, de pe locul cinci, după care te duci în instanţă. Deci, oricum la CNSC nu se rezolvă nimic”, a spus Ponta la Adevărul Live.

  Prin urmare, pentru judecarea în regim de urgență a contestațiilor, Guvernul a luat în calcul o propunere, menită să rezolve situația: ”Ideea pe care am discutat-o şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu ANRMAP a fost: nu mai bine luăm toţi banii pe care… – că acum CNSC are, nu ştiu, o sută de angajaţi, are un buget – nu mai bine facem o secţie specială, la Tribunalul Bucureşti, de judecători, magistraţi, la care oricine e nemulţumit de licitaţie se duce la judecător, iar judecătorul judecă într-un termen rezonabil, o săptămână-două, pentru că acea secţie se ocupă numai de aceste contestaţii şi, practic, maxim într-o lună de zile să avem adjudecată licitaţia, să se înceapă să se lucreze? Deci, scoatem un inel din lanţ – şi eu cred că va fi un sistem mult mai eficient – iar decizia aparţine unui judecător. Am mai mare încredere, până la urmă, într-un judecător decât într-un organism administrativ”, a explicat premierul.”
  ADAUG:
  Cand mai vorbiti despre ceva, informati-va…altfel, faceti exact ca pedeleul…dupa ce au colapsat economia, vin cu tupeu si-i cer lui Ponta sa curga lapte si miere in doua saptamani.
  Acum, dintr-o cu totul alta cauza chiar curge…pe camp. Dar asta e o alta chestiune, care tine de presiunea celor din vest pe un stat dezbinat cu autoritati slabe. Si acum, unii politizeaza absolut penibil, pe seama intereselor unui sector devenit, in sfarsit, competitiv in Europa.

 92. 98 M.Voicu martie 22, 2013 la 10:02 am

  @ Adrian B. martie 21, 2013 la 3:55pm vine cu concluzia: ”Domnul Ponta nu face decât sã distrugã şi sã vândã ceea ce a mai rãmas de distrus/vândut, sã mai inventeze unele taxe şi impozite (impozitul agricol, impozitul forfetar, coplata în sãnãtate , etc.) şi sã blocheze orice iniţiativa privatã româneascã !… Este un mediu economic extrem de ostil”
  Afirmaţia, nedrept unidirecţionalã, face uitatã generalitatea desconsideratã instituţional dupã 1989: fãrã proprietate şi forţã de muncã, nu existã nici putere, nici profit – de care depinde capacitatea de dezvoltare. Aţi observat cã iniţiativa privatã româneascã a fost blocatã, dar asta-i cam de multişor poveste…; e în primul rând o treabã de mis-concepţie – (de când cheltuielile cele mai obraznice au fost botezate ”investiţii”), şi de ”reîmpãrţite a pieţelor”: producţia altora este protejatã, creanţele altora sunt alimentate preferenţial cu noi comenzi (indiferent de istoricul afacerilor), şi cu fonduri sociale pe care statul le colecteazã prevalent de la populaţie – lãsând proprietatea publicã în ”concesiuni” cu 4÷6% :mrgreen:
  Administraţia publicã e doritoare de ”independenţã” fãrã rãspundere; se vrea întãritã în pretenţii prin ”regionalizare” – şi sã plãteascã angaralele tot statul de consumatori, pentru „ai lor” ❗

 93. 99 Popateapa martie 22, 2013 la 10:02 am

  Printre altele a adus şi câinii în stare să decimeze populația umană a româniei. Cu organizaţii denumite Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani
  Mai multe aici http://www.ziarulluiipu.ro/2013/03/21/oltenita-de-rasul-cainilor/

 94. 100 ZeV martie 22, 2013 la 10:08 am

  …si inca ceva, domnule constantin dan…domnul Ponta nu a decis SA SUSPENDE cornul si laptele.
  Domnul Ponta a PROPUS O DEZBATERE in vederea INLOCUIRII/COMPLEMENTĂRII LUI cu un program mai eficient, de exemplu, un after school complex, cu mancare calda si/sau alte facilitati.
  Cornul si laptele, eventual, sa ramana centrat doar pe zonele unde este realmente necesar si…apreciat de copii.
  Un director din Sibiu spunea domnului Moise Guran (pe un post de radio), ca pungile cu lapte au ajuns..mingi de fotbal ! Va place fotbalul ? Mie, nu. Prefer rugbi-ul, artele martiale, natatia si atletismul. 😉
  Profesorii mei de la Electro( zi, nu ff) mi-au spus: ,,mananca matematica pe paine, chiar daca ai sa o uiti. Din tot, iti va ramane, eventual, capacitatea de analiza, sinteza si..putintica anticipare. Nu e putin lucru”. 😉

 95. 101 Doru Coarna martie 22, 2013 la 10:13 am

  Si a vorbit din nou… si iar cred ca a zis-o corect! Poporul a votat 300 de parlamentari si o camera, este obligatoriu! Referendumul din ’98 a fost validat, cel de anul trecut, datorita puturoseniei si patriotismului local al ardelenilor, nu! Ca generalii nu e bine sa plece toti odata iar este corect, legea trebuie schimbata ca treaba asta sa decurga mai lent, are „panta” prea mare…

  Frumusetea a inceput insa dupa, la televiziuni! Toti urlau ca tradarea prin decapitarea armatei nu are ce cauta in discurs, dar el asta a si zis, daca s-ar aplica legea asa, ar fi tradare, mai exact torpilarea temporara a capacitatii de aparare a tarii prin lipsa personalului decident competent! Deh, ii lipsesc oamenii care sa fie in posesia unor fraze frumoase, logice si concise cand ii fac textul… Sigur ca vor fi avansati altii, dar pana ii alegi, pana invata rolul, pana capata curaj, dureaza luni de zile…plus ca in domeniul cu pricina nu tine cu calificarea la locul de munca, acolo nu se greseste pana inveti… Si tot la televiziuni, ca a fost demis cu 7.4 si ales cu 5,2, deci sa plece… nu, pt ca asta cu 7.4 nu a fost valid!

  Nu poti sa spui ca nu are dreptate decat daca esti idiot sau rau intentionat, insa poti sa spui ca te-a prins iar in corzi de prost ce esti, si ca te oftici degeaba pt ca trebuie sa coabitezi; astea da, le poti spune cat de des vrei!

  Sarind de la una la alta, ca sa vedem cu totii cat de ticalos este statul roman: impozitul anual al unei masini cu motor de 3.2, de ex un Merzan ieftin de vreo 3000 de euro, este la noi 55.000.000 lei vechi, iar salariul medie brut pe economie e de vreo 18000000, adica muncesti ca roman 3 luni fara sa mananci si sa platesti altceva, numai ca sa iti poti tine masina in fata casei, cu impozitul platit! Daca in Franta, unde salariul ala e de vreo 2500 euro, s-ar plati tot 3 salarrii, deci 7500 impozit anual pt o masina, francezii si-ar interna in prima clipa toata clasa politica la primul ospiciu! Deci ai nostri nu platesc dar te rad, doar ca boetul roman care acum isi poate cumpara, datorita crizei, o masina misto si ieftina, sa nu o poata face!

  In schimb, impozitul anual la viloaie este mult mai mic! De ce? Viloiul trebuie incalzit 24 de ore pe zi 6 luni, nimeni nu conduce o masina atata timp, deci viloiul polueaza mai mult ca masina, plus ca vara trebuie racit cu aer conditionat alimentat din reteaua electrica aprovizionata tot poluant, de la termocentrala, arzand carbune… De ce nu se pun impozite uriase, de neplatit, si pt viloaie? Pt ca d-astea au ei mai multe decat masini? Viloiul lui Videanu nu e de obiect de lux, dar o masina de prin 1995 este? Pai nu mai vor si in acest caz bani multi la buget???

  Si atentie, aici intra intreaga clasa politica care a votat asemenea impozite, acum dupa cum stiti iarasi majorate cu 16%, ticalosii…

  Dar despre cel mai scump curent electric din UE? Gaze? Apa? Telefonie mobila? Doar cu benzina ne scot ochii, dar si aia pt ca la anul OMV isi doreste prelungirea, apoi insa sa te tii pret… Pana si asigurarile auto au devenit prohibitive, peste cele din vest, si au anuntat ca le scumpesc iar… zic ei ca pt a acoperi despagubirile, dar asigurarea se refera doar la reparatia masinii celuilalt, daca ala te da si in judecata ca i-ai rupt piciorul e treaba ta, platesti… mincinosi ordinari deci si astia, ca si guvernantii, desi sunt cam aceeiasi daca privesti actionariatele firmelor de asigurari…

  Si inca ceva, tot fara legatura: fata aia care a purtat tricolorul… nu o apara nimeni in Romania? Niciun ticalos nu intervine sa-i spulbere pe cei din invatamantul local care au anchetat-o? Ministrul nostru doarme? Sau se caca pe el de frica? Pai atunci locul astora e la WC, nu in guvern… Pana si Basescu trebuia sa intervina in forta in acest caz si sa ceara destitutiri imediate, fara fasoane si ezitari!

  Ce omogena-i balega!… dar e asta semn ca animalul este sanatos? Votati-i! De ei depinde iadul nostru…

 96. 102 dlnimeni martie 22, 2013 la 10:26 am

  Aya, „balada puricelui” e un cintec al lui Mefisto.

 97. 103 ZeV martie 22, 2013 la 10:34 am

  Luminita Arhire
  Trebuie sa ramanem uniti, sa strangem din dinti si sa asteptam cu incredere urmatoarele doua sesiuni de alegeri, ESENTIALE dupa parerea mea:
  – europarlamentarele -in urma carora, segmentul pepeist din Europa trebuie restrans cat se poate de mult, prin vointa cetatenilor. Ideal ar fi ca Macovei, Eba, Becali, Vadim, Cristian Preda, etc, oameni care fie au tradat natiunea, fie au facut-o de ras, sa nu mai beneficieze de IMUNITATILE NESIMTITE din Parlamentul european. Acolo, imunitati…dar vad ca presa tabloida si retardata, TACE, referitor la acest subiect !
  – prezidentialele – prin care, votul din decembrie 2012 si cel din 29 iulie 2012, sa fie in sfarsit, confirmate decisiv.
  Dvs ati votat pentru minuni ? Pentru lapte si miere ? Pentru autostrazi care sa creasca precum Fat Frumos ? Pentru salarii babane la nivel european ?
  NU, EVIDENT ! NICI EU ! Romania NU ESTE GUVERNABILA, IN ACEST MOMENT, datorita sabotajului sistematic al PDL, ghidonat din spate de Basescu. Nu vedeti ?
  -legea bugetului de stat
  -legea statutului
  -legea militarilor
  -Constitutia
  ………….
  Ce urmeaza ? Contestatii in valuri, prin implicarea politica, permanenta, a institutiilor de forta, inclusiv CC, in scopul blocarii si decredibilizarii parlamentului si guvernului.
  Cum se poate duce la indeplinire programul guvernului, in asemenea conditii ?
  Guvernul trebuie sa se concentreze pe pastrarea echilibrelor si pe stabilitatea cursului de schimb. Mie imi ajunge, deocamdata.
  Si eu si dvs, am votat pentru nimicirea basismului si pentru redobandirea demnitatii nationale, in interior si in afara ! Chiar de ar fi sa scormonesc dupa radacini de plante, fac tot posibilul sa nu ma transform in simplu membru al unei specii….de aceea nu lipsesc de la nici o Liturghie duminicala.
  Sunt exprem de mirat ca, oameni inteligenti, inclusiv de pe acest blog, sau de pe cel al lui Ponta, uita repede care este miza! Sper ca nici premierul, sau domnii Zgonea si Antonescu, nu au uitat-o…inca sper. Sa nu uite ca majoritatea, nu am votat PSD , sau PNL…ci, PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTULUI USL .
  Dupa aceea, n-au decat sa-si scoata ochii, asa cum vad prin sedintele de partid ale ambelor partide….bai frate, stau la panda, unii impotriva altora, se suspecteaza reciproc…FACAND JOCUL LUI BASESCU, CARE SE PRAPADESTE DE RAS LA COTROCENI !
  De aceea astept , ca la viitorul Congres PSD, domnul Adrian Nastase SA-I TREZEASCA LA REALITATE ! Nu traim doar ca sa bagam in stomac !
  Poate ca o noua suspendare nu e de dorit in acest moment…dar un an si ceva de rabdare, nu moare nimeni, fara a fi bolnav. De putere, orgoliu, avere peste noapte, etc. 😉

 98. 104 dlnimeni martie 22, 2013 la 10:35 am

  Nu am dorit sa perturb mesajul Ayei, acum cred ca putem asculta si o versiune a „Puricelui” cintata de Saliapin.
  Versurile: Goethe (Faust), traduse in rusa de Strugovsnikov (1808-1878).
  Deci, Der Floch. Auditie placuta!

  Am totusi, o intrebare: de ce o fi diavolul bas? Tenor liric nu se poate?

 99. 105 Cris martie 22, 2013 la 11:22 am

  Mă gândesc în fiecare zi la dumneavoastră și vă doresc multă sănătate sau măcar cât de multă putem avea la vârsta noastră, după suferințe psihice, după muncă grea, după ce inima noastră a bătut deja de zeci de milioane de ori și e obosită, după ce carcasa asta s-a învechit, iar piesele dinăuntru s-au uzat și trebuie reparate, cârpite, chiar înlocuite.
  Sunt cam „suprarealistă”, știu, dar vă vorbesc ca un om care face parte din „grupa” dumneavoastră de vârstă.
  Italienii spun, sunt convinsă că știți, „invecchiare” pentru „a îmbătrâni”.
  Îmi place mult cuvântul fiindcă exprimă fără menajamente procesul: te învechești precum un automobil.
  Seninătate!

 100. 106 minnie martie 22, 2013 la 11:31 am

  @ Marcus
  Ziceam si eu mai demult ca acest Ponta are o gandire de directoras (ma rog, ”manager-as”) dintr-o ”multinationala” romaneasca (!). Nici pe un astfel de directoras nu prea il intereseaza obiectivele companiei, ci doar propria imagine si cariera (urmariti, va rog, de cate ori spune ”eu, ca prim-ministru…”).
  In rest, guvernul lui vinde tot ce a mai ramas, face regionalizare, coabiteaza si se inchina la sultanii vestici. Si cu asta basta ! De ce om fi mers la vot ? De ce am mai votat ?

 101. 107 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 22, 2013 la 12:18 pm

  Un moment , zEV .
  Romania isi permite proiecte fara ” finantare europeana ” .
  Autostrazile Bucuresti Ploiesti si Bucuresti Constanta au fost facute exclusiv cu bani romanesti , fara un euro de la UE .
  Daca un proiect nu are finantare UE , nu inseamna ca trebuie condamnat si inchis , nu ?
  Cei 64 de kilometri de autostrada de la granita in Salaj sunt facuti 50 % , ii abandonezi ? Normal , 64 kilometri de autostrada costa , chiar daca acesti 64 de kilometri sunt mai ales in campie .
  Un viaduct de 10 km , ca viaductul de la Suplacu de Barcau , costa ceva bani . Ca si cei 52 de kilometri facuti de Bechtel de la Gilau la Campia Turzii , in teren accidentat , doar viaducte .
  Doar autostrazile azi in lucru de pe valea Muresului sunt finantate 85 % din bani de la UE ( cu exceptia Deva Orastie , finantat 100 % de Romania ) .
  Si chiar in aceste proiecte , finantate chipurile de UE , cu teren expropriat , se inainteaza foarte , foarte greu .
  Strainii amenita cu blocarea finantarii Timisoara Lugoj din cauza intarzierii atribuirii contractului si a inceperii santierului .

 102. 108 Marcus martie 22, 2013 la 12:49 pm

  Slavit Conducator, Marete Realizari!

  Vin in fata cititorilor acestor randuri mai ceva ca la popa si marturisesc faptul ca mare pacat, pacat de moarte, am comis vreme de mai bine de 8 ani de zile in care, aproape zi de zi, l-am sanctionat pe iubitul nostru presedinte pentru tot haosul pe care l-a creat in tara, aplicand politica semanatului de vant si a culegerii de furtuna.
  Acum, cand am vazut disperarea care l-a cuprins la eliberarea d-lui Nastase pe un val imens de simpatie nationala, fapt care i-a naruit singura realizare cu care se batea in piept in fata stapanului de la Briusel, lasandu-l fara rezultatul luptei impotriva marii coruptii si, apasat de acest esec, cum cauta ca macar Constitutia sa o sanctioneze neconstitutional pentru ca numele sa nu-i fie legat si asemanat cu domnia lui Lacusta Voda, ci cu cel al marilor “reformatori”, imi fac “mea culpa” si-i sar in ajutor identificand anumite realizari ale sale, toate avand la baza dragostea lui pentru popor si satisfacerea interesului national.
  Asa ca hai sa vedem cam in ce au constat punctual aceste realizari marete:
  1) Inca de la descalecat si intronat, cu o celeritate demna de o cauza mareata, a ingropat cu lopata cioclului Morar dosarele Flota, Casa din Miahileanu, Spalarea de Bani Casuneanu dosare care, in conditiile unei justitii oarbe si neaservite politic, i-ar fi asigurat un sejur pe cinste la Rahova sau la Jilava.
  2) A maritat-o p-a mare, a divortat-o si i-a facut rost de un milion de Euro, din vanzari anterioare, pentru a o dota cu un apartament de neam prost in cartier de lux al capitalei noastre iubite.
  3) P-a mica, desi semianalfabeta, a trimis-o mot-glont taman la Briusel sa reprezinte poporul roman, chit ca tuta a inteles ca trebuie sa-si bata joc de acest neam, producandu-se in acest sens cu discursuri pline de delatiuni si minciuni in parlamentul european, dupa care a capatuit-o si pe ea cu barbatul SIDA,consfintind fapta printr-o nunta de paturici simboluri crase de parvenitism la care calu’ de dar nu se cauta la dinti, ci in remorca tractata de Mertzan a tiganimii invitata de onoare la eveniment.
  4) In perioada cat i-a mers (adica primul mandat) sa pozeze pe post de maimutica macac in multimile devastate erotic si ude la subrat la vederea sa s-a umplut de autografe mai ceva ca Gica Petrescu (Dumnezeu Sa-l Odihneasca!) in toata activitatea sa scenica de mai bine de 830 de ani pamanteni.
  5) Girand si impulsionand acordarea de energie electrica ieftina celor de la ALRO si-a rotunjit pana la limita nesimtirii conturile din strainatate deschise cu cei 400.000 (patru sute de mii) de dolari, spaga luata de la norvegenii de la Klaveness.
  6) A bagat milioane de Euro in Vila Lac 2 pentru a-si asigura o locuinta postprezidentiala, ca doar a fost preszedinte, ce mama dracului!, si are dreptul la moca de la stat.
  7) S-a reinscaunat cu japca sustinuta impotriva electoratului etnic de ienicerii si spahii Inaltei Porti Briuseleze deghizati in reprezentanti ai PPE.
  8) L-a tradus pe naivul (oare?) Ponta aducandu-l la stadiul de “ciocu’ mic fermoaru’ tras” nevertebrata, el continuand sa-si bata joc de tot ce misca in tara asta, chit ca nici dracu’ nu mai da doi bani pe asa o muhaia.
  9) A reusit ca in ciuda sfaturilor si reprosurilor gen “bre, nu-i bine ce faci!” sa transforme Constitutia tarii in hartie igienica, sa aplice legile cum a vrut pohta lui, sa-si formeze o politie politica personala pe principii gestapovisto-enkadeviste mai a dracului decat Securitatea al carei ofiter sub adaaaanca acoperire inca mai este.
  10) Nu mai continui ca m-a apucat voma.
  Asa ca propun ca Istoria sa-l consemneze sub numele de Traianus Reformatorus “In Whisky-us Veritas”.

 103. 109 ZeV martie 22, 2013 la 3:32 pm

  @Doru Coarna
  Si au am votat la referendumul pentru parlament unicameral, dar marturisesc ca m-am lasat manipulat, fiind inca in transa indusa de flacara violet.
  Intre timp, m-am si desteptat si m-am si trezit. 😉
  Mai mult, spun acum ca nimeni nu m-a informat atunci despre ce este vorba…abia acum inteleg cate ceva… 😉
  Domnule Coarna, domnul Basescu nu a vorbit corect, ci a vorbit..BAZAT, ceea ce este cu totul altceva. 😉
  Iata, in 2012, ,,CCR spune că a respins legea votului uninominal din cauza referendumului organizat în 2009 prin care se reducea numărul parlamentarilor.”
  Foarte bine, DAR….s-a redus numarul de parlamentari prin legea ramasa in vigoare ?
  Ca sa nu mai spun ca judecatorii CC nu fac , pe fond, distinctie intre OBLIGATORIU si CONSULTATIV, afirmand ca, referendumul consultativ produce EFECTE INDIRECTE, nefiind, totusi, un sondaj de opinie…aiuritor, nu ?
  Iata, o interpretare tendentioasa a judecatorilor lui Basescu, nu numai ca este, dupa parerea mea, neconstitutionala, ci, duce la rezultate taman inverse.
  De asemeni, parlamentul, este definit despre organul reprezentativ suprem, iar in…
  ,,ARTICOLUL 2 – Suveranitatea
  (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.”
  Nu scrie ca referendumul este mai presus de orice decizie ulterioara a parlamentului.
  DECI : Dupa parerea mea, Parlamentului nu i se poate restrange dreptul suveran de a decide o noua structura a lui insusi, inscrisa intr-o revizie a Constitutiei, care (ATENTIE) se valideaza tot printr-un Referendum.
  Sa speram ca modificarile in componenţa CC vor apropia această institutie de normalitatea apolitică şi…litera şi spiritul Constituţiei.

 104. 110 ZeV martie 22, 2013 la 3:42 pm

  Domnule Constantin Dan, Victor Ponta nu a abandonat autostrada Transilvania…
  Iata ce spunea premierul pe 21.02.2013:
  ,,Premierul Victor Ponta considera ca este esential pentru Romania sa fie continuata constructia Auto-strazii Transilvania, o solutie de finantare a proiectului inceput in 2004 fiind parteneriatul public-privat…
  ………………………………………………….
  El a precizat ca la sfarsitul lunii se vor afla primele rezultate referitoare la proiectul de parteneriat public-privat pentru tronsonul Comarnic-Brasov, insa pentru ca Autostrada Transilvania sa intre pe procedurile de parteneriat public-privat trebuie incheiat contractul cu Bechtel pentru ca, altfel, Inu se poate gasi o alta solutie de finantare.”
  ADAUG: Statul roman, nu numai ca nu a gestionat corect acel contract, dar chiar si pentru putinele lucrari ramase, mai are restante de achitat..dupa care, sa se vada cum se vor incheia negocierile cu Bechtel.
  DECI, plecam la drum pe restul traseului buclucasei autostrazi, nu de la zero, ci, de la -n (minus en). 😉
  Este extraordinar de grea misiunea lui Ponta…numai in pielea lui sa nu fi, cu atatia ochi, din interior si din afara, atintiti asupra lui…poate si urechi, cine stie ?
  😉 😉 😉

 105. 111 ZeV martie 22, 2013 la 3:54 pm

  ..continuare
  domnule Doru Coarna, vad ca din pesimism in pesimism, veti ajunge sa vedeti totul in …ceata. Stiu ca asta isi doreste si Basescu, dar eu, ca fost sustinator vehement al lui, va asigur ca am imunitatea cea mai mare.. 😉
  Iata ce raspuns elegant a dat domnul Dusa:
  ,,Referitor la afirmaţia făcută de Băsescu privind faptul că luni 41 de generali ar fi urmat să fie trecuţi în rezervă, dacă ar fi promulgat legea Statutului militarilor în forma actuală, Mircea Duşa a spus: „Există o lege care reglementează sistemul pensionării în România, iar acel proiect de lege făcea trimitere la legea pensiilor, adoptată acum doi ani. Am discutat cu domnul preşedinte de trei ori pe acest proiect de lege. Nimeni nu decapitează generali, nu va fi afectată nicio structură care este legată de NATO”.
  ADAUG:
  Domnul Basescu se bazeaza pe anumite zone de forţă din anumite instituţii ale statului…n-ati remarcat fizionomia lui ?
  Nu-i lipseste capacitatea de vorbi frumos, chiar daca nu are asistenti, dar, DOAR DACA ESTE CALM.
  Cum ar putea fi calm, cand i se poate diminua influenta malefica din armata ?
  😉

 106. 112 Adrian B. martie 22, 2013 la 4:17 pm

  @ santinela

  Eu ma refeream la ABUZURILE institutiilor publice , a bancilor , a furnizorilor de utilitati , etc. , care efectiv talharesc si terorizeaza populatia si firmele din Romania (atatea cate mai sunt !) incarcand sa-i spolieze de ultimii bani ! As putea insira sute de abuzuri , de aberatii si de anomalii la care sunt supusi cetatenii si firmele acestei tari . Chiar d-ul Adrian Nastase este victima unor abuzuri din partea institutiilor statului . Nimeni nu a pomenit de bani imprumutati sau ce prostii ai inteles tu .

  Eu chiar nu ma astept ca tu sa fii de acord cu spusele mele ( probabil ca esti vreun functionar public ingust la minte !) , dar poate ar fi bine sa mai intrebi oamenii din jurul tau ce parere au de relatia cu institutiile si firmele mai sus amintite … S-ar putea sa ai o surpriza !

  Cat priveste prezenta mea pe acest blog , nu cred ca esti tu in masura sa o judeci . Eu scriu pe acest blog din solidaritate pentru d-ul Adrian Nastase si incerc sa-mi exprim niste idei. Bune sau rele , incerc sa mi le exprim !
  Si eu am remarcat de mai multe ori INFANTILTATEA postarilor tale de pe acest blog si nickname-ul tau caraghios ( de militian !) , dar nu mi-am permis sa te interpelez sau sa te corectez . Este un blog public si orice om ( chiar ingust la minte, asa ca tine !) poate sa-si posteze opiniile personale .
  Iar daca-ti place cum arata Romania de astazi sau iti place sa fii victima unor abuzuri , sa fii sanatos !

 107. 113 M.Voicu martie 22, 2013 la 4:32 pm

  @Doru Coarna martie 22, 2013 la 10:13 am; bine ziserãţi, în principiu, dar:
  ► Chestia cu ”o camerã” nu poate fi rezolvatã decât conform Constituţiei prin Procedura de revizuire reglementatã constituţional la Art.151 care începe cu alin.1: «Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin douã treimi din numãrul membrilor fiecãrei Camere.».
  Referendumul din 2009 nu putea schimba procedura definitã expres de Constituţie în Art.151, ca dovadã cã situaţia a rãmas conform Art.61 alin.2: «Parlamentul este alcãtuit din Camera Deputaţilor şi Senat.» – cu dublul control al procesului legislativ – optimã, cel puţin pânã legiferarea nu va mai fi atât de efemerã :mrgreen:
  Curtea Constituţionalã nu putea sã accepte ca Art.151 sã fie lãsat în nelucrare în materie, cum nu trebuia sã accepte ”referendumuri” locale asupra schimbãrii regimului juridic al proprietãţii publice care aparţine ţãrii – altfel, nu mai ştim nici ce suntem, nici unde ãm ajunge ❗ Când scrieţi cã ”Referendumul din 2008 a fost validat” e ca şi cum aţi accepta probe chiar dacã obţinerea lor este ne-legalã…
  Când scrieţi cã ”Poporul a votat 300 de parlamentari”, e destul cã nime’ nu s-a opus validãrii peste dublu ca sã intre şi unii de pe locuri doi sau trei – uneori chiar eliminând aleşi cu numãr mai mare de voturi egale ?!?
  ► Cã aţi scris şi de domeniul apãrãrii: CDR numise Secretar General al MApN un tânãr care nu lucrase niciodatã şi nici nu fãcuse armata – care p’atunci era obligatorie.
  ► Cât despre Referendumul din 2012, când Statistica va da rezultatele (f’odatã), atunci vom vedea cum a fost cvorumul… şi ce; practica mai e criteriul adevãrului?
  ► Felicitãri cã v-aţi referit la ”fata cu tricolorul… nu o apãrã nimeni în Romania? SRI are un departament pentru apãrarea Constituţiei. E ceva ostentativ aice’ da-n altã parte…
  @Miriam Radulescu martie 21, 2013 la 8:53pm, chapeau

 108. 114 Maximmouse martie 22, 2013 la 5:37 pm

  Stimata Gazda,

  Fie si numai pomenirea numelui acestui urmas al lui, in fine, cum zic unii limbric pe numele sau, este o prea mare onoare, dar sigur ca da, trebuia cupata dezinformarea.

  Acuma , despre MCV, zic din nou : se observa minutia cu care satana sfatuit de puterile vestice care l-au inscaunat la Bucuresti, au pregatit pe multi ani inainte prabusirea Romaniei. Asa este, ne place sau nu, mecanismul mcv a fost gandit nu de tulburata aia de makovei, se vede cu ochiul liber , ci de un grup de state interesate ca Romania sa fie din punct de vedere al constrangerilor ,membru UE, si sa nu fie din punct de vedere al beneficiilor , membru UE. Ce superba realizare diabolica?! Nu am dreptate?!

  Numai intr-o civilizatie umbroasa putea fi pus la cale un asemenea plan.

  Acuma, nu ma ingrijorez, pana la urma Orice este facut de mana omeneasca poate fi desfacut, mai usor, mai greu, dar se poate face.

  Va urez bun venit, odihna placuta, cat veti considera , si asteptam sa va vedem sanatos si cum se zice : azar pe treaba! 🙂 🙂 🙂

  Observ orataniile basiste cloncane disperat…inseamna ca simt ceva ….:) 🙂 🙂 Intensificarea presiunii UE pe Romania a devenit clara si de nesuportat aproape…..Ce se-ntampla doctore?! 🙂 🙂 🙂 Ce sa fie , ce sa fie? 🙂 🙂 Vom vedea ! Nu exista lucru ascuns care sa nu iasa la aratare! 🙂 🙂

 109. 115 ZeV martie 22, 2013 la 5:38 pm

  erata la 22.03.13 – 3:42 pm
  chiar si pentru putinele lucrari EFECTUATE,
  ..scuze

 110. 116 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 22, 2013 la 6:12 pm

  Articol abject semnat CT Popescu in Gandul , ” Vaccinul Nastase ” . Pacat de regresia acestui ziarist , stralucitor in anii 1990 . Omul nu este intreg . Nu este vorba de neomenie , de cinism , de cruzime . CT Popescu nu este limpede sus .

 111. 117 Luminita Arhire martie 22, 2013 la 7:32 pm

  constantin dan

  Exact despre acest articol ABJECT vreau si eu sa vorbesc ; iata ce ne spune „marele „CTP :
  “Niciun poliţist nu l-a împins cu mâna pe cap în maşină, n-a fost văzut niciodată altfel decât în costum şi cravată, cu mapa sub braţ, ca şi cum intra la o şedinţă de guvern. N-a încetat vreo clipă să-şi facă politica pe blogul personal. Aproape că am putea spune că a fost 9 luni la sanatoriu, la recuperare, dacă mizeria şi sărăcia din astfel de stabilimente în România s-ar putea compara cu „pensionul” boieresc al detenţiei d-lui Năstase.”
  CTP recidiveaza ; tragedia acestui jurnalist , care se considera mult mai inteligent decat ceilalti , este ca , din dorinta obsesiva de a fi recunoscut de breasla si admirat cu gura cascata de cititori , calca fara scupule pe fapte , pentru a-si justifica o teorie construita in afara realitatii .
  Spuneam mai demult ca , in mod surprinzator , CTP habar nu are pentru ce a fost arestat Adrian Nastase ; el afirma ( poate si crede!) cu incapatanare ca AN a fost incarcerat pentru furtul de bani publici . Mi s-ar fi parut firesc efortul minim al acestui geniu al jurnalismului sa nu bata campii , ci sa se informeze ,fie si superficial , ca TROFEUL CALITATII NU S-A CONSTRUIT PE BANI PUBLICI .Chiar si o persoana cu o inteligenta mai subtirica decat a domniei-sale poate intelege ca daca o firma PARTICULARA colecteaza niste bani PARTICULARI pentru a organiza niste expozitii si simpozioane , pentru a tipari pliante si diplome , aceia nu au cum sa fie BANI PUBLICI , ci sunt banii cu care se finanteaza activitatile de mai sus ; taxele platite de acea firma se transforma in bani publici- dar nimeni nu a spus ca FORUM INVEST nu si-a platit taxele catre stat . De aceea primele expertize , in modul cel mai corect , au concluzionat ca nu exista prejudiciu pentru Inspectia in Constructii .
  Urat imbatraneste CTP ; urat si trist . Pentru ca nu este pentru prima data cand din textele lui razbate ceva ce nu seamana cu luciditatea si nici cu mult-dorita obiectivite .Fara sa pot explica de ce , ceea ce mi se pare mie ca se iteste din aceste productii despre AN este o descalificanta INVIDIE .

  Zev
  Nu am votat cu gandul ca va curge lapte si miere ; nu am votat pentru minuni ; intr-un fel , este ca si cum am fi iesit din razboi . Am fost fericita ca ne-am intors la alegeri libere , pentru ca atata timp cat s-ar fi mentinut PDL la putere rezultatele alegerilor ar fi fost corupte .Am rabdare si am suficienta luciditate ca sa inteleg ca o noua suspendare este mai mult dacat iluzorie ( aceeasi Curte Constitutionala , aceeasi lege a Referendumului , aceeasi incertitudine a numarului de alegatori , aceeasi ostilitate din partea „marelui jucator ” din Europa … ) Dar nu pot sa nu observ ca , intr-o tara in care vajnicele si patrioticele servicii s-ar mai gandi si la altceva decat la indestularea propriilor lor burti , TB ar fi inteles demult si fara echivoc ca e timpul sa dispara !

 112. 118 Adrian B. martie 22, 2013 la 7:37 pm

  @ constantin dan

  CTP se comporta ca un om BOLNAV DE URA ! Nici nu prea vad diferente intre comportamentul lui CTP si cel al lui Basescu ! Doi frustrati …
  Dealtfel , toata politica editoriala de la ziarul Gandul ( si tot trustul PROTV ) este PRO BASISTA ! Cititi si urmariti cu atentie articolele din ziarul Gandul si programele Protv . In urma cu cateva saptamani , un alt LACHEU platit de Protv (Ioan Gyuri Pascu ) a facut niste glume proaste . Ma refer la Ioan Gyuri Pascu , ex Divertis , cel parasit de sotie pt. ca este un alcoolic notoriu , cel care a suferit un AVC si a ramas cu sechele , somer , cel caruia romanii ii plangeau de mila , etc. Dar omul , pentru o burta de mancare , nu s-a dat inapoi de a lovi intr-un om cu probleme si a mai dovedi inca odata ca este un NEMERNIC !
  Acesti doi indivizi au locul lor rezervat in constiinta romanilor , alaturi de Ion Cristoiu , Robert Turcescu , etc.

 113. 119 Aya martie 22, 2013 la 8:58 pm

  @

  Cris

  Il iubesc mult pe Aragon. Exceptandu-l pe Shakespeare (cu care – obisnuiesc sa spun – incepe si se termina ceea ce inseamna, cu adevarat, marea literatura, motiv pentru care, pentru mine, cel putin, este dincolo de orice “top” si nu are cum sa intre in vreo “competitie”) indraznesc sa spun ca Aragon este poetul meu cel mai iubit.

  Asculta, te rog, ne-murirea unor alte versuri (de o sfasietoare frumusete) ale lui Aragon, prin vocea lui Georges Brassens.

  Dar, mai intai, reproduc (doar) partea din poezia lui Aragon pe care a ales-o Brassens.

  Il n’y a pas d’amour heureux

  Rien n’est jamais acquis à l’homme
  Et quand il croit ouvrir ses bras
  Son ombre est celle d’une croix
  Et quand il croit serrer son bonheur
  Il le broie
  Sa vie est un étrange et douloureux divorce
  Il n’y a pas d’amour heureux

  Sa vie, elle ressemble à ces soldats sans armes
  Qu’on avait habillés pour un autre destin
  A quoi peut leur servir de se lever matin
  Eux qu’on retrouve au soir désarmés incertains
  Dites ces mots ma vie et retenez vos larmes
  Il n’y a pas d’amour heureux

  Mon bel amour, mon cher amour, ma déchirure
  Je te porte dans moi comme un oiseau blessé
  Et ceux-là sans savoir nous regardent passer
  Répétant après moi les mots que j’ai tressés
  Et qui pour tes grands yeux tout aussitôt moururent
  Il n’y a pas d’amour heureux

  Le temps d’apprendre à vivre
  Il est déjà trop tard
  Que pleurent dans la nuit nos cœurs à l’unisson
  Ce qu’il faut de malheur pour la moindre chanson
  Ce qu’il faut de regrets pour payer un frisson
  Ce qu’il faut de sanglots pour un air de guitare
  Il n’y a pas d’amour heureux
  (Aragon)

 114. 120 Aya martie 22, 2013 la 9:19 pm

  @

  Dl Nimeni

  VIA ARAGON, LA FAUST (SI MEFISTO – „BALADA PURICELUI”)

  Vei fi realizat, desigur, ca, alegand varianta in romana (cu titlul consacrat) mesajul continut era altul decat „mefistofelic”.

  Vei fi remarcat, nu ma indoiesc, ca am facut o discreta trimitere (nu indraznesc sa scriu „subtila trimitere” – tu vei aprecia asta) la Mefisto, prin versurile lui Aragon (amintesc fragmentul: „Marlowe il te faut la taverne/ Non pour Faust mais pour y mourir/ Entre les tueurs qui te cernent/ De leurs poignards et de leurs rires/ A la lueur d’une lanterne”).

  Dar, pentru ca vorbim despre Mefisto

 115. 121 Adrian B. martie 22, 2013 la 9:25 pm

  Din cate tin minte , pe CTPu l-a ” vaccinat ” Becali cu vreo 2 palme si un sut in fund , prin anii 98-99 ! Crucisatorul s-ar fi ascuns intr-o cofetarie , din cauza furiei intelectuale a lui Bkli . Asa tin minte , sper sa nu ma insel !

 116. 122 ZeV martie 22, 2013 la 10:01 pm

  EXCEPTIONALĂ LECŢIE DE ROMÂNISM dată de Sabina…o fetiţă frumoasă de 15 ani din Covasna. Cine ar fi crezut ca un copil, din generatia pe care unii dintre noi, cu capul dat pe spate si cu ochii mijiţi, o privim circumspect, considerand-o neinteresată de altceva decat de lumea facilă a lui Feisbuc, superficială şi fără repere.
  …A vorbit, excesiv, un ambasador maghiar…nemernicul de la Cotroceni, ne-a spus ca nu e de nasul/rangul lui sa raspundă.
  Ulterior, toata lumea l-a putut vedea pe maimutoi, razand ca un beţiv ordinar, cu Victor Orban la Bruxelles !
  Cu ceva timp in urmă, cu toţii il puteam vedea, plimbandu-se nonsalant printre secui, in preajma vilei sale de protoc din Covasna.
  Am mai reţinut că, acelaşi neom, ne spune că drumul Romaniei este spre..vest, iar pedelacii, in imensa lor nemernicie greţos de obedientă, se bat cu pumnul în piept că ei sunt evropeni. E şi normal…cu poporul român au încheiat socotelile. 😉
  Măi băieţi şi fete portocalii..măi vizitiule de PDL…..luaţi/ia tăticule un coviltir , umpleţi-l cu Udrea, trădătoarea Macovei, pudelul-jucărie al exprocuroarei comuniste (Neamţu n.r.), îndesaţi şi telectualii cântători de ode lui nea Ceaşcă şi..cap compas spre vest. Şi să vă întoarceţi când vă voi chema eu !
  Noi, multele milioane de români naivi, preferăm să respirăm aerul părinţilor şi bunicilor noştri. Oricum, e mai puţin toxic..nu conţine euri.
  Da, voi merge in vest, EXCLUSIV cu scop turistic.

 117. 123 Alex martie 22, 2013 la 11:32 pm

  Sunt de acord cu MCV-ul. Dar cred ca la toti ne-ar fi placut sa vedem o atitudine fata de ce se petrece in Covasna, pentru ca asta e problema acum, nu MCV-ul.

  E o problema care doare de mult timp si vad ca nimeni din politica nu indrazneste sa ia taurul de coarne.

  De fapt, cred ca am pretentii prea mari de la niste politicieni. Doar politica nu e facuta pentru tara, politica e facuta pentru distractie, asa, ca un hobby.

  In cazul asta , va intreb cine ar trebui sa ia taurul de coarne.

  In nici un caz un presedinte nebun. Si in nici un caz un prim-ministru las, care a spus de fiecare data in fata europenilor: „:am inteles, sa traiti!”.

  Ma gandeam ca intr-o tara fara armata, fara industrie, fara petrol, fara energie electrica, fara banci, fara magazine, fara flota, fara, fara, fara……ar mai exista cineva care are curaj. E de ajuns numai un om.
  Ma gandeam ca se gandeste vreunul ca numai un conducator puternic face o tara puternica si ma mai gandeam ca numai un conducator puternic nu baga in seama toate prostiile cu Uniunea Europeana, care inevitabil se va duce de rapa si de care nu noi avem nevoie de ea ci UE are nevoie de noi. Sau ca numai un conducator puternic nu baga in seama toate prostiile cu drepturile omului, drepturile minoritatilor, drepturile maimutelor si alte plictiseli atunci cand e vorba despre o problema nationala.

  Ma gandeam ca ar fi placut sa avem un conducator ca Putin, in fata caruia toti liderii Europei dau in balbaiala, sau un lider ca Orban care niciodata nu a spus: „am inteles, sa traiti!”, chiar daca Ungaria e in UE.

  Si ma mai gandeam ca macar un politician care a contribuit bine la transformarea Romaniei intr-o colonie sa ia atitudine sa spuna: „pe aici nu se trece”.

  PROBLEMA MINORITĂŢILOR IN RUSIA!
  DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FED RUSIEI:
  “In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!!!
  Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.

  Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!!!!!

 118. 124 Karakas martie 22, 2013 la 11:52 pm

  Paul Krugman punteaza ca de obicei excelent:

  „…Everyone is crying about budget deficits, yet corporations and the wealthy are still freely using tax havens to avoid paying taxes like the little people. …”

  In toata lumea buna „de dreapta”, e la moda pedepsirea saracilor si menajarea bogatilor. Teoreticienii dreptei sunt nespus de zelosi cind e vorba de a aplica teoria balantei contabile. Dar tac foarte tare cind e vorba sa astupe tevile prin care se evacueaza miliarde de EUR, sau dolari din avutia natiunilor, spre ceea ce se numesc „paradisurile fiscale”. Adica, mai pe romaneste, banci din anumite tari care nu pun nici unui client intrebarea „de unde vin banii”?

  Spalare masiva de bani, asta s-a intimplat in Cipru, o tara in care sistemul bancar e disproportionat mai mare decit restul economiei tarii. Nimeni nu i-a intrebat pe magnatii rusi sau englezi, de unde vin banii aia in bancile cipriote.

  In Romania discutia asta inca asteapta viza la granita…

  http://www.nytimes.com/2013/03/22/opinion/krugman-treasure-island-trauma.html?ref=global-home&_r=0

 119. 125 Sibilla martie 23, 2013 la 1:45 am

  Năstase și-a anunțat apropiații că revine în politică. Strategia, discutată cu Ponta săptămâna viitoare
  http://www.dcnews.ro/2013/03/nastase-si-a-anuntat-apropiatii-ca-revine-in-politica-strategia-discutata-cu-ponta-saptamana-viitoare/

  era și cazul să reînceapă activitatea Departamentelor ! E nevoie de Năstase în PSD ! și nu numai…. !!
  Dobrodosli, Adrian Nastase !!!

 120. 126 Marian Nicolae martie 23, 2013 la 8:15 am

  Ceea ce ma deranjeaza cu adevarat , ma infurie si-mi ridica parul pe ceafa, nu este neaparat ura impotriva celor care ne-au atacat tara, nu, baietii si-au facut pur si simplu datoria in fata clanului lor………….

  Ura de-a dreptul pasionala, da exista si asa ceva, este indreptata impotriva tradatorilor de neam si glie stramoseasca, impotriva romanilor care si-au vandut propriul popor, contra unor sume astronomice, crezand probabil ca vor trai mii de ani pentru a putea cheltui agoniseala unui popor intreg…

  Acestia trebuiesc intrebati de ce au facut asa ceva si pusi sa plateasca pret de sange pentru ce ne-au facut !!!!

  Atata timp cat nu ne ocupam de acestia, lucrurile vor continua in directia distrugerii nationale.

 121. 128 Doru Coarna martie 23, 2013 la 9:08 am

  @ ZeV,

  eu inteleg ura viscerala impotriva lui Basescu, dar nu ai dreptate: cei 41 ar iesi toti la pensie daca s-ar promulga legea aia si nu stiu cat de mult te pricepi la armata, dar eu am lucrat in cadrul lor pe vremuri ca specialist civil si stiu ca trebuie experienta pt a ocupa o functie inalta… normal ca poti numi si un catel secretar MApN, dar doar va latra… Tancurile, tunurile, tehnica in general, trupa, avioanele, rachetele si elicopterele trebuie intretinute si hranite, deplasate, antrenate, mentinuta disciplina, statutul, astea nu se pot asigura in mod CERT cu incepatori… Baietii tre sa plece, dar incet si pe rand, asta-i problema legii aleia care-i trimite pe toti incolonati la pensie deodata.

  Despre referendum si parlament, citeste fraza din constitutie invers, adica referendumul popular este institutia suprema, iar intre referendumuri, sau daca nu s-a organizat vreunul, atunci e parlamentul. Parlamentul nu poate desfiinta un referendum validat, chiar daca in el ar fi unanimitate! De altfel baietii stiu bine asta, deoarece nu au organizat nici un referendum pt privatizari, stiau ca poporul nu ar fi acceptat sa-si piarda locurile de munca si ei ramaneau definitiv fara spaga…

  V-as ruga insa sa observati ca dreapta vinde cam putin din Romania, stanga vinde insa grozav de bine si de mult, si de demult, asa ca… primii au dat in mare telecomunicatiile si flota, iar ceilalti tot restul! Guvernul Ponta are o lista de vanzari mai lunga decat cea de investitii, ori de initiative legislative, valoric vorbind insa la preturi reale! Nu prea respecta promisiunile si nici nu prea avanseaza. Ba face totul pe dos decat a promis! Nici macar nu reactioneaza cand bozgorasii cei mici si cei mari ameninta o pustoaica ce a purtat un steag in tara ei! La mintea lor si ura lor oarba, ieri s-au batut pe strazi intre ei… Eu inteleg ca numai imbecilii se uita la fotbal, dar astia sunt culmea, fac politica nazista in fata stadionului! Or fi si ei supraoameni ca nemtii, aia care de superiori ce sunt s-au ales de doua ori cu tara praf intr-un secol, si se pregatesc iar… sau ca poporul ales care a stat doua milenii fara tara, de ales ce era… Dealtfel asa ceva pana nu pleznesti peste bot nu se incheie, poate d-aia se cafteau intre ei, narozii…

  Acum sa vedeti minune: daca se alege madam Udrea peste ticalosi, se va extinde coabitarea cu Basescu si asupra opozitiei, din motive de interes national, desigur… semne sunt, dar eu astept explicatii de la voi… ca sa pricep si eu ceva…

  Marcus, colegul tau nu se va muta la Lac 2, Herastraul vara pute ingrozitor si e plin de tantari iar iarna se goleste, namolul pute si colcaie, daca vrei sa inspiri microbi si sa vezi o apa verde plina de alge si de pesti morti si lipsita de oxigen, acolo-i locul… Cea mai misto zona de trait este la deal-munte sau chiar pe malul marii daca tii la vant si nu-i canicula, dar mai sus de Mamaia, sunt seara tantari dar nu si microbi, iar daca bate vantul ai scapat si de ei… Unul care fumeaza Benson&Hedges si bea doar visiki vechi, nu vrea miros pestilential… Plus ca lacul se va deschide turismului public zice Primarul, nu ar vrea Basescu sa-i treaca de zece ori pe zi vaporasul pe sub fereastra…

 122. 129 Marian Nicolae martie 23, 2013 la 9:20 am

  Mai evident de atat nici ca se putea……

  Ceea ce face Oculta Mondiala este impotriva firii, a naturii, a lui Dumnezeu si a…celor care ne supravegheaza ca sa nu ne dam cu bombe atomice unul in capul celuilalt….

  Colac peste pupaza, toata marfa lipseste din camion…..Inchipuiti-va un camion de 40 de tone ridicat si aruncat ca o carpa…….in Germania…

 123. 130 analist martie 23, 2013 la 9:29 am

  @nastase.Despre intalnirea noastra indelung amanata: Astept, pentru asta,un semn,in caz afirmativ,pot discuta cu reprezentantii PSD din judetul meu, pentru organizare. Consider, ca implicarea celor de aici ce sunt membri in structurile PSD este esentiala in revenirea dv.Primul pas este punerea lor in pozitii usor de accesat precum secretari executivi judeteni, si apoi, izvorul revenirii dv se va transforma intru-un rau umflat de topirea zapezii. La multi ani de 18 Martie, dl.AN !

 124. 131 grigore martie 23, 2013 la 9:36 am

  ” nu ati inteles nomi” de tot ce s-a intimplat si se v-a intimpla rau in Romania este de vina ADRIAN NASTASE, iar ce se intimpla bine se datoreaza lui basescu. despre baconschi,cine este el in politica romaneasca? „un nimeni in drum si plin de praf”. sa auzim numai de bine.

 125. 132 grigore martie 23, 2013 la 9:38 am

  ” nu ati inteles nimic” asa este corecta expresia

 126. 133 Cârcotaşu martie 23, 2013 la 10:30 am

  @ Doru Coarnă spune:

  cei 41 ar iesi toti la pensie daca s-ar promulga legea aia si nu stiu cat de mult te pricepi la armata, dar eu am lucrat in cadrul lor pe vremuri ca specialist civil si stiu ca trebuie experienta pt a ocupa o functie inalta

  Dacă ai fi citit în ce constau modificările propuse la legea 80/95 (Statutul Cadrelor Militare), nu ai mai exprima părerea de mai sus. O poţi face aici (să citeşti) http://www.igsu.ro/documente/legislatie/legea_80_1995.pdf . Mai mult decât atâta, se prevede că generalii pot fi trecuţi în rezervă numai prin decret prezidenţial. Nu-i nevoie să suferi de „ură viscerală” ca să vezi când Băsescu bate câmpii. Documentarea ajunge.

 127. 134 dlnimeni martie 23, 2013 la 10:32 am

  @ Aya. Draga prietena, ai vazut ca nu am dorit sa iti perturb mesajul. Iar daca nu l-oi fi inteles chiar pe deplin, ei bine, inseamna ca voi trai, conform bancului, ceva mai mult.
  Dar sa revenim la Ghiaurov. Iti multumesc mult pentru interpretarea ghiauroviana, mai ales ca am amintiri legate de el: in acea perioada Ghiaurov a cintat in Faust la Bucuresti si am fost la spectacolul sau. A cintat excelent, desi nu mi s-a parut ca ar fi cintat mai bine decit Dan Zancu, care ducea, pe atunci, greul spectacolelor, ori decit Nicolae Florei, insa cintaretii nostri au avut ghinion, nu au inregistrari pe Youtube, cel putin cu Mefisto. De fapt, ca sa fiu sincer, cel mai bun Mefisto pe care l-am auzit a fost cel cintat de Nicolae Florei.

 128. 136 blogideologic martie 23, 2013 la 12:29 pm

  @constantin dan
  O adevărată nimicarniţă acest pseudo-SF ist CTP.

 129. 138 blogideologic martie 23, 2013 la 1:20 pm

  Văd că unii dintre foştii înţelepţi din PSD, şi mă refer aici în mod expres la ziaristul Sergiu Andon, pe care de altminteri îl stimez foarte mult, laudă peformanţa realizată de Traian Băsescu la Congresul PDL. Eu aş spune, că dimpotrivă, „performanţa” lui Traian Băsescu arată blocajul complet al personajului în ceea ce priveşte înţelegerea politicii româneşti şi europene. Bine, acum sincer să fiu, nu mă interesează neam dacă Traian Băsescu şi PDL-ul, plus comisarii şi birocraţii europeni, ajung să înţeleagă şi ei câte ceva măcar! din această nouă şi subtilă politică a secularizărri paradigmelor. Dar mi-e teamă că totodată şi mulţi dintre oamenii politici importanţi din USL refuză dintr-o frivolitate cu totul şi cu totul condamnabilă, să aprofundeze şi să asimileze subiectul acesta care-i de importanţă vitală pentru supravieţuirea României acum. Marele gânditor european care a venit la începutul secolului XIX cu acest concept, ce dezvoltă pînă la o singularitate infinită paradigma thermidoriană, a fost Maine de Biran. Cu alte cuvinte, omul politic de elită trebuie să fie acum într-un mod extraordinar de pronunţat un om profund religios. În treacăt fie spus, Maine de Biran a construit şi o lecţie psihologică impresionantă despre Isihasm. Iar ortodoxia românească are nevoie de această lecţie pentru Noua Teologie. Patriahul Daniel ar trebui să dea exemplu sfinţilor noştri arhimandriţi pentru acest studiu fundamental despre Omul Religios.

 130. 139 Bibicu martie 23, 2013 la 1:24 pm

  “Monica Macovei : Sunt COŞ(M)ARUL lui Ponta, Năstae, Antonescu şi Voiculescu”

  Da ! Are dreptate bretonata. Este coşarul celor patru, dar şi al celor 22 milioane de români, cu o mică observaţie : În timp ce coşarul este negru la exterior, coniţa este tuciurie prin interior…
  Făptura asta asexuată se vrea preş, astăzi, la pdl, sau măcar o …lavetă, fiind dispusă să se dezbrace (de caracter).

 131. 140 Bibicu martie 23, 2013 la 1:48 pm

  Băsescu: Masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/basescu-masa-la-care-ma-asez-dupa-ce-imi-termin-mandatul-o-stabilesc-eu-si-nimeni-altcineva_1141708.html#ixzz2OMVisUkt
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  După 4 cuburi de ghiaţă cu albitură, Guvernatorul s-a destăinuit cum că ar fi vorba de “Masa Tăcerii” la care este invitat de pe acum de către USL.
  Cât despre mandat, pletosul s-a confesat Sanctităţii Sale Francisc, ca fiind unul inevitabil …de aducere.

 132. 141 blogideologic martie 23, 2013 la 1:50 pm

  Dan Culcer : +«Națiunea care separă întelepții de războinici va avea lași care să cugete și proști care să lupte.» Statul român, stat național poliglot / Trebuie combătută cu statornicie și vehemență teza unei Românii ca stat multinațional. În primul rând pentru că este o teză kominternistă, comunistă, leninistă, adoptată de Partidul Comunist din România, care a fost o agentură străină constituită ca avangardă a politicii de export al colonialismului rus spre vest, sub masca exportului de revoluție. PC din România nu a fost avangarda clasei muncitoare, cum se zicea. Toată evoluția acestei formațiuni de activiști, de funcționari politici, de la deproletarizare și de la desțărănizare la îmburghezire, este încununată acum de Restaurația capitalistă din România, proces similar cu acela din toate statele est-europene foste «socialiste». Nu există în România alte națiuni decât națiunea română. Grupurile etnice minoritare sunt fragmente de comunități etnice disperse mai mult sau mai puțin apropiate de blocurile etnice sursă, care au tradiții culturale și limbi materne diferite, între ele și față de română. Neromânii sunt minoritari. Statul român unitar poate accepta să se definească ca un stat în care poliglosia există și e protejată legal: atât. Zonarea poliglosică poate fi precizată, pe baze procentuale, și nu este neapărat coincidentă cu delimitările administrative. Grupurile minoritare pot fi compuse din etnicii neromâni dar și din etnicii români scufundați în zone dominate lingivistic de maghiarofoni, adică și de neromâni sau de români maghiarizați, cum se întâmplă în două județe din centrul României. Se acordă dreptul manifestării diversității poliglosice și se susține poliglosia ca o cale spre menținerea identității etnice declarate și asumate. Nu se poate accepta definirea statului român ca un stat multinațional. Demografia oferă toate argumentele în acest sens, inclusiv recenzămintele în care s-a precizat ce limbă vorbesc declaranții, alta uneori decât ne-am putea aștepta după autodefinirea lor etnică. Există țigani care vorbesc țigăneasca -limbă maternă, sau maghiara, sau româna. Există ucrainieni etnici care nu vorbesc ucraineana așa cum există nemți (nu germani, fiindcă nu sunt cetățeni ai Germaniei!) care vorbesc un grai pe Valea Waserului în Nordul României.În ce mă privește, aș dori încurajarea poliglosiei cetățenilor români ai României mai ales în direcția cunoașterii limbilor vecinătăților interioare sau exterioare, adică încurajarea românilor să învețe bulgara, maghiara, ucraineana, rusa, germana, sârbo-croata. Din mai multe motive : ca să dea exemplu, ca să nu poată fi vânduți, ca să poată dialoga cu vecinii în limba lor. Superioritatea morală astfel obținută este mai însemnată decât stupiditatea opiniilor cu privire la inutilitatea cunoașterii acestor limbi care nu sunt limbi internaționale. Limbile internaționale sunt vehicule ale colonialismului marilor puteri. Ele nu trebuiesc respinse dar nu trebuie nici a fi fetișizate ca scopuri în sine. A vorbi spaniola sau italiana, o varianta clasică a arabei sau chineza vor reprezenta calități de care românii vor avea nevoie în paralel cu vorbirea rusei sau maghiarei în zonele de contact. Orbirea maghiarofonilor mi se pare teribilă. Se uită diferențele de clasă în numele unor ipotetice interese de rasă, definite vag. Se îndreaptă spre ghetoizarea comunitară și obsedați de agresivitatea istorică față de români, considerați principalii dușmani și principalii benefeciari ai dislocării imperiului dualist, orice altă temă geopolitică este subordonată scopului iredentist final. Când grupul etnic țigănesc, al cărui potențial economic și deci de putere la vârf a crescut nemăsurat, actualmente dispersat, va solicita, prin liderii săi, autonomia teritorială în Ungaria, unde densitatea și agresivitate unei părți a acestei comunități este semnificativă, eventual în nordul sau de ce nu chiar în sudul României, riscul acesta fiind mare, ungurii se vor trezi din acest vis recuperator și-și vor recâștiga vigilența spirituală și socială în favoarea intereselor reale, colaborarea cu vecinii, temperarea conflictului acum ațâțat. Cu trei fronturi deschise politica actuală a Ungariei este sinucigașă. Puțină istorie. Citesc un articol din 1883, scris I. G. Barițiu, fiul lui George Barițiu, semnat Camil, în «Observatoriul» din Sibiu :
  «Precum în numele libertății și al civilizațiunii s-au comis multe crime, precum în numele dreptății s-au comis şi se mai comit multe ilegalități, asemenea s-au comis și se mai comit până în momentul de față multe păcate și nenumărate nedreptăți pe contul naționalităților nemaghiare, în numele ideii de stat maghiar și a unității politice a națiunii maghiare. Aceste două noțiuni sînt invențiuni proaspete ale guvernului și ale politicilor maghiari.» « Cu toate că baza […] istorică a vechiului stat austriac este federalismul, cu toate că regatul Sf. Ștefan este un stat federal, cu toate că dualismul însuși nu este decât o federațiune bilaterală între două state poliglote (s.n. d.c.), totuși vedem și simțim destul de amar că teoria modernă a dreptului de stat ungar nu voește să recunoască natura de stat poliglot al aceluia și susține și voește a decreta unitatea statului maghiar și a națiunii maghiare politice.» «Pactul dualistic încheiat între Austria și Ungaria, după catastrofa de la Sadova, nu a desființat unitatea statului vechi austriac, pentru că atunci ar fi trebuit să desființeze și unitatea dinastiei și a armatei, și, prin urmare, cei ce au încheiat acel pact nefericit, adică baronul Beust și Francis Deak […], nu l-au încheiat în numele națiunii politice austriace sau maghiare, ci în numele Austriei și Ungariei ca state poliglote.» Conceptul de stat poliglot mi se par interesant și nu l-am întâlnit până acum în acest context. Stat poliglot nu înseamnă stat multinațional. Asta mi se pare clar. Putem accepta, ca soluție de detensionare, stabilă, pentru a evita, de pildă, efectele crizei de identitate a maghiarilor, speriați de absorbție, aplicarea concretă a unei definiții organizatorice pentru România, pe baza noțiunii de stat poliglot, ca o deziderata a unor minorități, din vecinătățile interioare. Dar nu poate fi acceptată trecerea forțată, cu efecte destabilizatoare grave, de la stat poliglot la stat multinațional, cu perspectiva modificării granițelor și deci a statalității, fie pe calea constructivă integratoare dar inegalitară-Uniunea Europeană, fie pe cale distructivă, de dezmembrare în stătulețe provinciale, acțiunea violentă, din exterior dirijată, care a distrus Iugoslavia, e pe cale să distrugă Belgia, Spania. Tendința aceasta a produs depresiuni de forță și deci viduri geopolitice pe care marile puteri se grăbesc să le umple, să le cucerească economic și strategic. Am să le explic unor parteneri de discuție maghiari că dezmembrarea e aducătoare de nenorociri, că o soluție poate veni prin ridicare la alt nivel a discuției proiective, prin abandonarea modelelor retrograde și imaginarea negociată a unor soluții proiective superioare. Dar proiecția este valabilă și pentru România în raport cu Transilvania, Bucovina și Basarabia. Chiar cu Moldova întregită sau cu Bucovina, România nu va devenit un stat care să poată rezista presiunilor imperiale singură, știind că presiuni imperiale au suferit și suferă toate fostele state din lagărul socialist. Egotismul naiv, al căutării unor soluții pe cont propriu, trebuie depășit, contextul nu mai este același ca în 1920. Ducerea până la capăt a construcției naționale nu mai este posibilă cu aceleași mijloace. Construcția identitară, pentru toate statele pomenite, nu se poate realiza decât dacă conflictualitatea inerțială, remanentă va fi eliminată. Dacă nu suntem în stare să negociem ca între parteneri egali, fiecare în parte și toți laoaltă vom fi fagocitați de purtătorii politicilor imperiale, ajutați de «cominterniștii capitaliști», despre care știm cu toții că nu ne vor binele, că ne cer doar supunerea, execuția oarbă, disoluția de consumatori acefali integrați, prin entropie globalizantă, în marea piață de desfacere a produselor fără identitate. Disoluția entropică a identății nu este singura soluție. Ne putem împotrivi prin unire.+

 133. 142 Radu Humor martie 23, 2013 la 4:09 pm

  Doru Coarmă
  De ce n-ai zis domle de la început cu cine avem onoarea ?! 😉
  Acum e mult mai clar 🙄

 134. 143 Radu C . martie 23, 2013 la 5:01 pm

  Va doresc multa sanatate si sa va bucurati de dragostea si pretuirea familiei si a prietenilor !

 135. 144 Cris martie 23, 2013 la 5:18 pm

  Urmăresc cu interes Congresul PD. E un spectacol magnific.
  Sper ca delegații să-l aleagă pe Blaga, ca semn că refuză să mai execute poruncile lui Bs. Dacă va ieși Udrea, înseamnă că merg ca orbeții duși de mână de Bs către prăpastie.
  Oare nu-și dau seama că electoratul i-a repudiat din cauza lui Bs?
  Tot anul 2012 electoratul le-a dat semnale clare că e împotriva a tot ce înseamnă Bs.

 136. 145 ZeV martie 23, 2013 la 6:03 pm

  Domnule Coarna, dvs spuneti ca referendumul din 2009, impune , in mod imperativ, reorganizarea Parlamentului in conformitate cu decizia suverana a poporului roman.
  Asta inseamnă că alegerile parlamentare imediat ulterioare, trebuie sa tina cont de aceasta.
  Acest lucru s-a şi intamplat, deja, in 2012, prin declararea drept neconstitutionala a legii uninominalului. Curtea Constitutionala a decis că legea electorala trebuie pusa in acord cu voinţa cetăţenilor, sub aspectul reducerii numarului de parlamentari. Nu mai comentez, iarăşi, că acest deziderat nu s-a relizat…dar asta e altă poveste.
  Subliniez doar că CC a introdus în ecuaţie acel referendum, DOAR SUB ASPECTUL NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI.
  Curtea ar fi putut să spună…nu organizaţi nimic, nu vom valida rezultatele alegerilor parlamentare, dacă nu rezultă un parlament unicameral. Deoarece aceste alegeri au avut loc iar rezultatele au fost validate de CC, a rezultat un parlament format din două camere, PERFECT LEGITIM, necontestat de nimeni.
  Mă rog, doar de Traian Băsescu. 😉
  Mi se pare logic să afirm, că în acest fel, efectele potenţiale ale referendumului din 2009 au fost epuizate.
  Dacă s-ar decide la revizie, un parlament unicameral, iar la referendumul viitor cetatenii nu ar aproba Constitutia exact din acest motiv, in ce situatie credeti că ne-am situa ?
  Eu cred că într-una foarte hilară..care şi cine mai are prioritate ?
  😉

 137. 146 Adrian B. martie 23, 2013 la 6:40 pm

  Evenimentele de la Congresul PDL mi-au adus aminte de un banc :

  – Mai multi hoti de buzunare s-au intalnit la o masa , ca sa puna la cale o lovitura .
  La un moment dat , unul dintre acestia le-a spus celorlalti :
  – Domnilor , printre noi se afla un hot ! Mi-a disparut portofelul !

  ………………………………………………..

  Eu personal , mi-as fi dorit sa ajunga presedinte al PDL-ului , d-ul Silviu Bahmutzean – Prigoana (zis Oskar Pistorius de Romania !). Atunci ar fi fost circul MAXIM !

 138. 147 Flavia martie 23, 2013 la 7:30 pm

  Udrea, Basescu si Eba isi programasera turul doi. Li s-a taiat maioneza!
  De Sfantul Toader, putem servi – cu evlavie – coliva unchiului Bas.

 139. 148 Adrian B. martie 23, 2013 la 7:39 pm

  Cred ca numai EBA si cu copilul al mic al lui Prigoana mai pot face ordine in PDL ! Cel cu cosuri pe fata si cu ochelari , Virginius Prigoana …

 140. 149 Radu Humor martie 23, 2013 la 8:51 pm

  Wow !
  Băsescu : Adio PD-L !

  România : Adio Băsescu-L !!!!

 141. 150 Bibicu martie 23, 2013 la 8:57 pm

  „PA ŞI PU LA GARĂ PDL” A SPUS ACUM 5´ TRAIAN BĂSESCU, PE STICLĂ,

  într-un tremolo sfâşietor executat cu degetele dreptei răsfirate, din bucătăria de la Vila Lac 2, pe care Ponta
  o va vinde pân´ la Crăciun.

 142. 151 Luminita Arhire martie 23, 2013 la 8:59 pm

  Sigur , daca acest clovn care-si inregistreaza mesajul patetic de indragostit idiot care si-a piardut Cosanzeana, din livingul vilei LAC-NU-STIU-CAT n-ar fi presedintele Romaniei , ne-am tavali de ras ; asa insa …nu trebuie sa uitam niciodata in ce ridicol si grotesc a tavalit Romania individul acesta , ROMANIA care este tara NOASTRA si poate ultimul nostru refugiu …

 143. 152 George Ban martie 23, 2013 la 9:07 pm

  Ce sãptãmânã!
  A început cu eliberarea Dlui Nãstase.
  A continuat cu întronizarea Papei Francisc.
  Si se sfârşeşte cu palma datã lui Bãsescu chiar de cãtre ai lui!!!
  Ultimul moment al serii e pânã acum clipul unde Bãse, cu ochii scãldaţi în whisky, zice “Adio PDL”!
  Ce vreţi mai mult?

  PS Dle Adrian Nãstase, a fost suficient sã ieşiţi la luminã pentru ca Bãsescu sã fie batjocorit. Poate ne spuneţi ce sfori aţi tras sãptãmâna asta! O fi fost deja sesizat DNA? Glumesc, bineînţeles! Aşteptãm cu rãbdare, dacã veţi mai dori, revenirea în politica din România! Dumnezeu sã vã dea gândul cel bun!

 144. 153 Aya martie 23, 2013 la 9:09 pm

  @

  DlNimeni

  Am inteles, desigur. Si tu stii asta, fara indoiala.

  Insa, ar fi fost pacat sa ratam “conversatia” despre
  subtilele punti
  Aragon-Faust- Mefisto,
  pe de o parte
  si,
  pe de alta parte,
  “Je ne sais ce qui me possède / Et me pousse à dire à voix haute” – Balada puricelui

  In mod cert, tu nu ai nevoie sa detaliez.

 145. 154 Bibicu martie 23, 2013 la 9:26 pm

  DOMNUL TRAIAN BĂSESCU VA CREA O NOUĂ DREAPTĂ

  “Eu nu voi mai fi piatră de moară pentru pdl, ei nu vor mai fi piatră de moară pentru mine”, şi MORAR urmând să se pronunţe în materie de mălai.
  Constituţie te halesc ! SUSPENDARE sadea…

 146. 155 Aya martie 23, 2013 la 9:38 pm

  @

  Dl Nimeni

  Pentru tine, Serenada lui Mefisto in remarcabila interpretare a unui roman – Marcel Rosca (faptul ca evolueaza pe scena Aalto Oper din Essen nu il face, pentru mine, cel putin, mai putin roman). .

  As fi vrut sa-ti pot darui, acum, Serenada lui Mefisto in interpretarea lui Pompeiu Harasteanu, un actor magnific si o voce colosala (asa cum mi-a povestit matusa mea ca era si Saliapin: dincolo de vocea inegalabila, un imens actor).
  Din pacate, Youtube a « retinut » in cazul lui Pompeiu Harasteanu doar « Le veau d’or » si nu am vrut sa para ca as incerca sa deschid un fel de « competitie » Ghiaurov-Harasteanu.

  P.S.
  Eu l-am ratat pe Ghiaurov, din nefericire.

 147. 156 Bibicu martie 23, 2013 la 9:40 pm

  DOMNUL TRAIAN BĂSESCU A ÎNCHEIAT SMIORCĂIALA AŞA :

  “Eu am drumul meu, ei (pdl) au drumul lor”, LA NOI SUNT BANII DVS !

 148. 157 Aya martie 23, 2013 la 9:58 pm

  HABEMUS BLAGA(M)

  Dupa ce Blaga a castigat alegerile in PDL, Elena Udrea a declarat ca « nici nu indrazneste » sa se gandeasca ( !!!) la faptul ca partidul s-ar putea « rupe », desi, dupa ce vedea in sala « PDL este impartit in doua ».
  S-o fi temut Nutzi ot Pleshcoi ca pleaca Blaga din PDL ?

  Basescu s-a grabit sa se « imprime » pe Facebook si sa transmita ca se desparte pentru totdeauna de PDL, urmand sa sustina o alta forta politica « de dreapta » (a propos : a reusit cineva sa fie pacalit de minciuna insistent lansata ca PDL ar fi de dreapta ?)
  Curat constitutional !

  Dincolo de evidenta pozitionare basesciana in afara « spatiului constitutional » in care este obligat sa evolueze cineva care ocupa pozitia nr. 1 la Cotroceni, observ ca se confirma o veche afirmatie a mea : dupa ce a ucis si a ingropat PD, Basescu face totul pentru a ucide si ingropa PDL. Cu Elena Udrea in fruntea PDL, ar fi reusit usor – in cazul lui Blaga, lucrurile sunt diferite. Pe cale de consecinta, incearca sa ucida si sa ingroape PDL prin « metode indirecte » : va sustine o alta strauctura politica (zice-se, de dreapta) catre care va incerca sa-i faca sa migreze pe cei « aliniati » in spatele Elenei Udrea (o interfata, nimic altceva).
  Basescu spera ca, prin decimarea PDL, il va face sa-si piarda capacitatea de a « marsalui politic » – si, astfel, sa dispara de pe scena politica.
  Sunt de asteptat miscari in Parlament – de fapt, cred ca a colo va da Basescu marea batalie impotriva PDL.
  Scenariul avut in vedere de Basescu este previzibil : grupulete-grupulete, diversi parlamentari PDL ar trebui sa-si anunta demisa din partid (parasind si grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si din Senat) urmand sa anunte ca reprezinta (fals !!!!) nu-stiu-ce formatiune (la indicatia lui Basescu).

  Pe scena politica din Romania se anunta un spactacol interesant !

 149. 158 dlnimeni martie 23, 2013 la 10:09 pm

  Aya: multumesc, draga prietena. Si ca sa iesim nitel din lumea asta satanica, macar pina ce Forta Civica (Forta Ciuvica?) va deveni autenticul partid al dreptei, adevarata fiica a mamei Basescu, primeste, te rog, din partea mea, ceva relaxant: Rapsodia Cubaneza a lui Lecuona. Desigur ca gazda noastra, doamna moderatoare si colegii comentatori sunt invitati in egala masura la momentul muzical.

 150. 159 Aya martie 23, 2013 la 10:16 pm

  George Ban

  Exceptional comentariu ( martie 23, 2013 la 9:07 pm) !

  As avea o minimala corectie : eu nu as spune ca este vorba de o « palma » data lui Basescu «de ai lui», dar de infrangerea lui si «tarairea prin praf» via buldogul Blaga.

  O completare: cu un grad mare de probabilitate, de astazi DNA a primit «liber la PDL».

 151. 160 Karakas martie 23, 2013 la 10:31 pm

  Ia, sa vedem care sunt „(prea)cinstitii de dreapta”, „aripile” pe care va zbura Basescu, altii decit PDL:

  – aripioara MRUngureanu, cinstita pentru ca dl Ungureanu s-a uita drept in ochii natiunii atunci cind a informat poporul ca a gasit cea mai buna solutie pentru CupruMin. Din pacate, la Oxford nu se face curs de negustorie.
  .- aripioara „divina” Baconsky, cinstita pentru ca domnul atunci cind vrea functie, o cere chiar si atunci cind cinstit nu crede ca o poate avea
  – aripioara Macovei, cele trei aripi care bat cu gura pe la cuiburile altor.Cinstiti pentru ca denigreaza la modul cel mai sincer Romania. Cinstiti pentru ca promoveaza pe fata interesele altor natiuni.
  – aripioara Udrea, intotdeauna frageda si desi fardata, totusi sincera pe tocuri.
  – aripioara Boc, care zburataceste la dreapta stapinului intotdeauna.

  Mai stit voi altele?

 152. 161 Dani (geologul) martie 23, 2013 la 11:01 pm

  Traian Basescu cica a venit cu dragoste la adunatura ‘conclavului cinstitilor’ de la Romexpo, le-a transmis sa-si gasesca drumul democratic – si cand l-au gasit a zis ca se desparte de ei pentru ca nu au facut ce le-a zis el.

  Da’ pe unde scoate Basescu Traian camasa daca este admisa constestatia Udrei, se organizeaza turul doi de mers la urne si se alege Elena presedinta? Se mai desparte Basescu de PDL pentru ca e ‘nedemocratic si fesenist’?

 153. 162 Dani (geologul) martie 23, 2013 la 11:18 pm

  Unspe ceasuri care au schimbat politica: la unspe dimineata Basescu mergea cu dragoste la ‘conclavul cinstitilor’ sau adunatura de la Romexpo (scuze pentru formularea cam tautologica anterioara) iar la unspe noaptea era deja despartit de cei carora le declara iubire. Daca adunatura era o femeie, ce de genti in cap isi lua Basescu !

 154. 163 M.Voicu martie 23, 2013 la 11:42 pm

  @Doru Coarna martie 23, 2013 la 9:08am. REFERENDUM & PARLAMENT
  Constituţia dispune la Art.2 alin.1: «Suveranitatea naţionalã aparţine poporului român, care o exercitã prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.». Acest text nu stabileşte, prin el însuşi, nici-o ierarhie; ierarhia este exprimatã prin secvenţialitatea obligatorie Parlament → Referendum :
  -► Art.90: «Preşedintele României, dupã consultarea Parlamentului, poate cere poporului sã-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.»
  -► Art.151 alin.3: «Revizuirea este definitivã dupã aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptãrii proiectului sau a propunerii de revizuire.»
  Pentru termenul de asemenea «consultare», regii României nu au avut suzeranitate ; Parlamentul trebuia sã stabileascã întrebãrile pentru referendum ; asta scria chiar în Constituţiile regale (am citat alt’datã). Nemaifiind text, de spiritul Constituţiei cine treabã are ? Dar a face din Parlament bicameral unul monocameral, asta e REVIZUIRE – care nu poate ajunge la referendum decât cu proiect de revizuire adoptat de Parmament.
  Poporul nu face consultanţã precum cã sau ca şi cum, ci hotãrãşte – dar prin procedura constituţionalã ; dacã nu, nu ❗
  Pentru marile privatizãri, îndeosebi acelea privind bunurile proprietate publicã, cum scrieţi: „bãieţii nu au organizat nici un referendum”, dar asta doar pentru cã nu puteau trece un proiect de revizuire a caracterului inalienabil al acestor bunuri, şi…
  @ ZeV martie 23, 2013 la 6:03pm; Cum bine observaţi ”Curtea Constituţionalã a introdus în ecuaţie acel referendum (din 2009), DOAR SUB ASPECTUL NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI. …alegerile parlamentare ~ au avut loc iar rezultatele au fost validate de CC, a rezultat un parlament format din două camere, PERFECT LEGITIM, necontestat de nimeni.” – cãci un referendum care n-a respectat Constituţia nu poate fi opus referendumului care a aprobat Constituţia 💡
  Alte argumente am adus la martie 22, 2013 la 4:32 pm

 155. 164 eu martie 24, 2013 la 12:07 am

  Degeaba îl vorbește lumea de rau pe domnul Președinte Băsescu. Că e rău, că e dictator, ca toate alea.
  E comic, domnilor. E mai tare ca în Caragiale!
  Fraților, io n-am mai râs de ani de zile atât de bine ca în seara asta cand s-a postat pe ”feisbuc”, din sufragerie.
  Mulțumesc domnului Președinte cu toată dragostea! Și mulțumesc și națiunii care ne-a scos din toată mizeria cu un astfel de domn… de patru ori (doua alegeri si două reconfirmări la suspendare).
  Faza de azi are votul meu…la Cascadorii Râsului…dacă n-ar fi de plâns.

 156. 165 Aya martie 24, 2013 la 1:53 am

  @

  Dl Nimeni

  INCONFUNDABILELE TEME ROMANESTI DIN «LE SACRE DU PRINTEMPS»

  M-a fulgerat o amintire.

  Cu mult inainte sa existe Youtube (unde am vazut o scena scurta legata de ceea ce voi relata) matusa mea imi povestise ca, in perioada Belle epoque, Nijinski imaginase baletul pentru «Le sacre du printemps» al lui Stravinsky folosind costume care sugerau puternic portul popular romanesc. Tot ea ma facuse sa ascult, in copilarie, cu multa atentie, muzica baletului, atragandu-mi atentia asupra inconfundabilelor teme romanesti din partitura.

  Pentru tine, care sigur stii ca sub acea puternica «sugestie » a lui Stravisnky se ascunde, transparent, nu doar ce inseamna «Le Sacre du printemps», dar si DE CE este evocat spatiul romanesc – dar si pentru ca ne aflam, inca, foarte aproape de momentul echinoctiului de primavara («le jour du printemps» cum ii spun, in general, francezii – «le sacre du printemps» cum avea sa spuna Stravinsky, si pe principiul «a bon entendeur, salut»):

 157. 166 Fragmentarium Politic martie 24, 2013 la 2:27 am

  Din afara tablei de sah: Lupta lui Adrian Nastase

  Motto: Va asigur ca nu voi renunta sa lupt pentru valorile in care cred.

  Este dificil si riscant sa te pronunti despre viitorul politic al lui Adrian Nastase de dupa eliberarea conditionata din inchisoare. Dintre toate ideile care ar putea descrie noua situatie a liderului social-democrat, cele de pozitionare laterala si de determinare neinfranta mi se par a fi cele mai nimerite, cel putin pe termen scurt.

  De un singur lucru nu se indoieste nimeni, de faptul ca Adrian Nastase nu va accepta sa fie asezat intr-un muzeu al figurilor de ceara. Aceasta certitudine vine din angajamentul emblematic din prima declaratie publica post-Jilava (surprins in motto), dar si din profunzimile revelate ale unui lider natural, care si-a probat curajul de a fi loial unui crez, indiferent de costuri.

  In ce masura libertatea omului politic Adrian Nastase nu va fi una iluzorie, in conditiile in care pedeapsa complementara, care-i interzice dreptul de a fi ales sau de a ocupa orice functie publica, pare sa fi fost special gandita ca o a doua lovitura „preventiva”, dupa cea a detentiei „preventive” din anul electoral 2012, care sa-l tina in afara jocului politic si in 2014, cand vor fi alegerile prezidentiale, si in 2016, cand vor avea loc urmatoarele alegeri parlamentare?

  Pentru a cantari sansele luptei lui Adrian Nastase ar trebui, in primul rand, sa remarcam diferentele dintre cele doua cai de a influenta si schimba realitatea, dintre calea formala, prin care prefigurarile de jure sunt sustinute pentru a se materializa intr-o stare de facto si calea informala, deficitara sub aspectul resurselor institutionale, prin care se actioneaza ca o stare de fapt sa devina si una de drept.

  In al doilea rand, sa distingem starea contradictorie a mediului intern si extern in care se interactioneaza. Efectul impredictibil al actului „preventiv”, care a facut ca Adrian Nastase sa castige un imens capital de simpatie populara reprezinta una din caracteristici, care s-ar putea dovedi o contrabalansare hotaratoare la excluziunea politica, inclusiv la cea din aranjamentele de putere din PSD si USL, in care nu are niciun rol, dar in care aceeasi resursa de credibilitate si legitimitate a crescut exponential (ma astept ca acest fenomen sa capete cea mai mare vizibilitate la Congresul PSD, de luna viitoare, unde foarte probabil unele decizii vor fi neasteptate).

  Una dintre cele mai spectaculoase reactii de turnesol, produse astazi la alegerile interne din PDL, releva ca pentru Adrian Nastase, in mod paradoxal, Traian Basescu nu mai reprezinta, ca pozitie, un obstacol politic. Esecul pupilei Elena Udrea in alegerile pentru sefia PDL este inainte de toate un esec rasunator al mentorului ei, presedintele Basescu, care a ajuns sa se vada respins pana si de creatia sa partinica, in care nu-si va mai putea face cuib, spre a se reinventa politic. O pozitie devenita imponderabila nu mai are cum sa fie un obstacol, nu insa si pactul de coabitare, de care presedintele a recunoscut, in discursul de la Conventie, ca si-a agatat obiectivele politice, fapt care a transformat pactul in cauza in ultimul cui in care se mai sprijina scaunul de la Cotroceni.

  In plan extern, detinutul politic Adrian Nastase nu s-a bucurat de reactii de solidaritate din partea stangii occidentale, iar dinspre SUA, sustinatorul lui Basescu si „investitorul” strategic in DNA, semnalele au fost adversative si de antepronuntare. Prin contrast, pentru a ne da seama de groapa de potential in care a cazut sau a fost impins Adrian Nastase, „colega” de pe cealalta parte de esichier est-european, ex-premierul ucrainean Iulia Timosenko, condamnata la sapte ani inchisoare pentru fraude grave, a beneficiat de sustineri din partea dreptei europene, dominanta politica a momentului, cat si ale unor zone politice americane, iar recent a obtinut sprijinul opozitiei pentru alegerile prezidentiale din 2015.

  Un indiciu de perspectiva, care atarna greu in orice activ politic, este ceea ce s-ar putea numi „Alternativa Nastase”. In conditiile in care retractilitatea americana si criza eurozonei fac din „Drumul spre Vest” o optiune consumata, in care s-a prabusit insasi temelia modelului civilizational occidental – inviolabilitatea proprietatii private (cazul Ciprului, de furt „oficial” din depozitele bancare ale cetatenilor, este cel mai recent, dar nu si singurul, de ne-garantare a proprietatii private), Adrian Nastase atrage atentia printr-un nou model de dezvoltare si geopolitic, cu acoperire in noile realitati ale secolului XXI.

 158. 167 Doru Coarna martie 24, 2013 la 6:54 am

  @ Radu Humor,

  nu-i nicio revelatie, am terminat fac de Constructii Aerospatiale, pe atunci Aeronave, si fiind sef de promotie la specialitatea mea, am primit repartitie guvernamentala obligatorie la MApN, ca inginer stagiar civil, ceea ce m-a costat 5 ani de naveta pe CFR deoarece acolo nu existau „negatii”… Alternativa ar fi fost sa ma mut cu totul intr-o localitate si mai indepartata specializata pe constructia de tabliere pt poduri metalice si unde nu se putea face naveta ci ar fi trebuit sa ma mut acolo, si unde din patriotism local nu existau spatii de cazare pt outsideri ce nu erau rude cu secretarul pcr al acelei intreprinderi socialiste de tot rahatul… Apoi am demisionat cu prima ocazie… asta-i tot.

  @ M. Voicu,

  iar aveti dreptate, textul nu stabileste o ierarhie insa spiritul constitutiei este ca intai poporul si apoi alesii lui, este vorba despre constitutia unui stat democratic, totusi, cel putin pe hartie. In realitate este unul securist, cum bine vedem toti.

  @ All,

  Intotdeauna Basescu se razbuna, asa ca va lansa o chemare catre o alta constructie fidela lui pe care o va injgheba instant din familii de securisti, apoi isi va trimite procurorii cu dosare mai vechi si mai noi si cu Biblii, pe la cei care nu raspund chemarii. Tot ceea ce stim in acest moment cu certitudine este ca pedelistii lui Blaga vor plati repede si scump divortul asta, nu numai pt ca tot boborul l-a vazut iarasi pe Basescu invins de data asta chiar de ai lui, ci pt ca Leana s-a convins ca omu’ nu mai poate, deci chestie de mare rana in marele orgoliu prezidential. Asta e, orice papusa iti atrage necazuri mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau intr-altul…

  Pt USL insa alegerea lui Blaga nu-i buna, omul este rutinat si abordabil, insa trebuie sa joace circul intransigentei pana la capat, altminteri ar fi acuzat de tradare spre stanga, adica grav-grav de tot, Nastase a patimit nimic pe langa ce va patimi acesta intr-o asemenea eventualitate, stiti treaba, miliardul din marea Chinei, acum din vamile Romaniei, cadouri, cumparaturi ce trebuie platite de doua ori pt siguranta, etc… Numai Blaga sa nu fii zilele astea…

  Nici pt pdl realegera lui Blaga nu-i buna, sponsorii isi vor piti averile si fara bani se destrama si partidul, si speranta, si libertatea… Ca intotdeauna, destepti sunt cei ce au furat, ei sunt singurii care raman cu ceva…

  Basescu insa a ramas fara aliati politici prin tara, in afara de cei oculti desigur. Insa nici nu-i mai trebuie, va gasi o formula de retragere la termen care sa-i garanteze protectia si asta-i tot. Va negocia dosarele periculoase in statul sau de drept, ale adversarilor, contra imunitate si pt el de acum incolo va conta numai interesul sau si al familiei sale… Ce nu-i bine? Adica acum se poate justifica acuzand tradatorii, nu el a provocat divortul, el i-a chemat la unitate in jurul sau ca deobicei, si intelege ca dezamagit fiind, sa-si vada numai de interesele sale si alor lui. OK. Nu stiu insa daca observati ca astfel iese bine tot pt el… Il mai poti banui de simpatii blonde? Nu. De protectia pedelistilor hoti? Nu, caci va incepe vanatoarea. De tradare? Nu, nu a cedat, nu a vandut, nu a intervenit ocult, este popular, este de dreapta, a fost ales iar boborul acum nu mai vrea dreapta datorita promisiunilor populiste ale stangii care i-a inselat, si nu poti sa zici ca nu-i asa!

  S-ar retrage de pe acum, insa are de facut regionalizarea si constitutia, doar nu vreti sa ramana doi pasi marunti nefacuti… Mai ales ca in urma acestei intamplari triste de ieri din pedele, multi vor sari bordul atinsi de dovada neputintei si nu stiu cu cine va mai guverna bamporul pt acei ultimi doi pasi. Numai USL ii poate deci realiza ambele deziderate…

 159. 168 Bibicu martie 24, 2013 la 7:32 am

  VECHITURI LA MODĂ

  – “Nu mai pot, Maria. Ţiganca-asta-mpuţită!…,etc.
  – Chiar vrei să-i spui adio şi blondei văcsite, bibiloiule, îi replică Maria pupându-l pe streaşină.

 160. 169 Centru martie 24, 2013 la 7:50 am

  @Eu – Basescu si serviciile au trucat voturile si in 2004 , si in 2009 . Imensa responsabilitate a lui Adrian Nastase , in noiembrie 2004 , care a acceptat un rezultat delirant , a evitat sa fim azi o Ucraina sau Albanie . Basescu ramane singur ! Pardon , cu serviciile , procurorii , ordurierele trusturi Adevarul si Mediafax , plus auto-intitulatii intelectuali angajati . S-a dus ! Militantii PDL m-au uimit . Cum ca nu e doar alb si negru , in PDL sunt si competenti , si oameni maturi ( compar azi zecile de santiere deschise de ei Biblioteca , Stadionul , autostrazile din Banat si Hunedoara si Constanta etc cu desertul lucrarilor de azi ….Inca un an si acest clovn trist securist , rau , iresponsabil , va ajunge la pubela … ,, Sa traiti bine ! ,, . O sa planga in direct ?

 161. 170 Bibicu martie 24, 2013 la 8:28 am

  Elena Băsescu despre victoria lui Blaga: Un rezultat RUŞINOS!

  http://www.realitatea.net/alegeri-in-pdl-elena-basescu-despre-victoria-lui-blaga-un-rezultat-rusinos_1141962.html#ixzz2OQx5qXXV

  Iată cum DEX a anticipat victoria de ieri a lui (Bl)aga :
  ÁGA, agi s. m. (Înv.) 1. Comandant din armata (h)oţomană. 2. Titlu dat comandantului pede(ștrilor)…
  Cel mic, în seră la EBA, intrigat de spusele făcătoarei, a scos capul, a văzut cea văzut, şi a concluzionat : Ce ruşine mare !

 162. 171 Marcus martie 24, 2013 la 10:26 am

  Adio, Ba, Adio!
  Filed under: D’ale asimetricului,D’ale politichiei mioritice — Marcus @ 10:16 Modifică

  Am trait s-o vad si p-asta! La o ora de maxima audienta, presedintele numit de briusel al tarisoarei noastre scumpe, renuntand la mofturile cu iesirile nocturne din holul si de la pupitrul Cotroceniului in favoarea cadrului familiar oferit de propria locuinta, imbracat cu o vestulita care aducea la model cu incarcaturile de dinamita imbracate de alde kamikadze musulmani inainte de intalnirea cu virginele promise de raiul lu’ Alah, apare pe sticla teveului si, inspirat de celebra replica din romanul Setea “adio, ma, adio!”, divorteaza public (in sfarsit si in direct) de adunatura de-si zice pedeleu, incheind astfel apoteotic panarama ce s-a vrut congres, conventia sau ce mama dracului o fi fost, tambalau’ de la Romexpo, care l-a revalidat pe Blaga in functia de sef de gasca la derbedeimea portocalie.
  Si cand zic “panarama” sunt motivat pana in varful degetelor de la picioare s-o fac, avand in vedere modul in care s-au desfasurat asa-zis-ele alegeri ale asa-zis-ului partid.
  In astia 23 de ani post-revolutionari am vazut “n” congrese si conventii la diferite partide, avand ca scop alegerea viitorilor lideri, dar ce mi-a fost dat sa vad si sa ma dipuna pana la stadiul de ras cu lacrimi ca la circoteca de ieri a pedeleului, nu mi-a fost dat sa vad.
  Nu are rost sa analizez discursurile impricinatilor, nu de alta, dar nu prea este mare lucru de analizat la ele, starea de ilaritate maxima mi-a fost indusa de modul cum a decurs votarea si de rezultatul cu strigaturi si huiduieli al acesteia.
  Mai intai si mai intai, votarea a fost intarziata de betivanca de Monica Macovei care, stiind ca Blaga l-a scos castigator si pe chiombu la ultimile prezidentiale, folosind metoda nebagarii de seama si a iutelii de mana, si inspirata fiind de intelepciunea populara care spune ca “hotului de hot ii este frica” a tinut mortis ca buletinele de vot sa fie stampilate si ras-stampilate pentru a nu aparea “duplicate”.
  Dom’le, astia daca au fost maturati de la Putere si li s-a luat pestera lui Aladin, nemaiavand ce sa fure, au ajuns sa se fure intre ei, probabil pentru a nu-si iesi din mana!
  In ciuda masurilor si a vigilentei fostului procuror comunist, se pare insa ca Blaga si-a insusit bine lectia cu mangla la voturi si in final a “tradus-o” pe Lenutzica la diferenta de cateva voturi (pastrand proportiile cam la diferenta castigatoare data basescului de votul de la Paris si al “fratilor” moldoveni), diferenta insa suficienta pentru ca amanta numero uno a tarii sa-si puna desuuurile de firma in cap si sa sara la gatul buldogului pe motiv de japca electorala. Nu, tu, fair play, nu, tu, cel mai buna sa invinga nu,tu, felicitari adresate invingatorului, ci mahala de margine de ulita de Plescoi si culoarea maronie a reclamantei vizibila pe atzica chiloteilor tanga pe care si i-a pus pe crestet la momentul declansarii ostilitatilor.
  Daca treaba s-ar fi oprit la acest nivel ar mai fi fost loc de spalare de obraz a pedeleului, dar n-a fost sa fie!
  Ca sa puna mot la rahat, chiriasul neutru politic de la Cotroceni a iesit si a divortat public si in direct de pedeleu, suparat catran ca nu i-au iesit smecheriile cu Elena Udrea.
  Sunt tare curios cam ce motivatie ar da basistii de la Curtea Constitutionala, care pana acum o dadeau de gard, cum ca luarile de pozitie partinice ale basescului n-ar constitui o violare a prevederilor constitutionale, ci pareri personale ale anticristului, dupa aceasta iesire publica a dementului in care acesta afirma cu subiect si predicat ca in toti acesti ani in care ar fi trebuit sa fie arbitru intre partidele politice, el de fapt a fost al doisprezecelea (daca nu chiar primul) jucator al pedeleului.
  Domnule Ponta, domnule Antonescu, luati domnilor caseta de aseara in care “independentul” recunoaste public faptul ca a incalcat grosolan Constitutia si a trait in cel mai abject concubinaj cu pedeleu’ si puneti-o pe un video wall in Parlamentul European si daca voi n-aveti curaj sa-l suspendati pe nesimtit, macar aveti voi bunul simt de a-i intreba pe sefii vostri de la briusel cum trebuie procedat cu individul care, in mod normal dupa divortul de pedeleu, ar trebui sa piarda si sustinerea PPE-ului. Adica daca i-a zis Adio lu’ Blaga, acelasi Adio este valabil si pentru Barosso si Merkelitza, nu-i asa?

 163. 172 blogideologic martie 24, 2013 la 11:40 am

  Din păcate, există o generaţie românească tarată încă de influenţa negativă a lui Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu care mergeau în spiritul catastrofei. Imediat după 1989, aceşti „corifeii” culturnici au interzis tinerilor români port-hartul drumurilor de iniţiere ideatică. Protocronismul era un asemenea port-hart de mare utilitate pentru detaliile din istoria noastră.

 164. 173 Cris martie 24, 2013 la 12:39 pm

  Ha , ha! M-am distrat aseară, după Convenția PD, ca la Teatrul de Comedie.
  S-a împlinit predicția mea, deși mă așteptam ca diferența dintre cifre să fie mai mare în favoarea lui Blaga, dar e bine și așa.
  Să vedem ce se va mai întâmpla! Scindarea e oricum inevitabilă.
  În ceea ce vă privește (recunosc că trecerea la alt subiect e cam bruscă), părerea mea e că cel mai bine ar fi să deveniți Eminența Cenușie a PSD (deocamdată USL). Eu cred că sub consilierea dumneavoastră PSD va progresa.
  Sigur, mai rămâne ca cei din conducere să fie de acord să primească sfaturi și să și țină seama de ele.

 165. 174 ZeV martie 24, 2013 la 12:46 pm

  Dom Băse….acum că ai timp să desenezi o dreaptă, sper eu, nu cu mâna tremurândă, poate că ne inviţi şi pe noi, ca foşti cei mai mari admiratori (păcăliţi n.r.) ai dumitale, la masă….dar ţine cont că ne plac separeurile, ca să ne putem auzi vorbind.
  Dacă faci cinste, Sebi preferă Chivas, eu servesc 100 de Jack Daniel’s cu două cuburi de gheaţă, iar Bibliotecarul, pentru că nu poate fi prezent decât sub formă astrală, serveşte o simplă cafea amară.
  ..Şi să vorbim….despre ce ? …păi eu propun, nu despre femei ( că eşti sătul de ele până peste cap) , ci, despre diamante.
  Ce spui, dom preşedinte..care este diferenţa dintre un diamant autentic şi unul fals, contrafăcut ? Nu ştiţi ? Bine, vă spun eu:
  La şcoală am învăţat că diamantul natural , adică, crescut în condiţiile de la mama natură, are o structură cristalină perfectă, este perfect transparent, are o strălucire pură , intensă, şi limpezime a culorilor.
  Diamantul fals distorsionează cromatica, structura prezintă mici imperfecţiuni, mai greu vizibile cu ochiul liber, are o strălucire fadă şi amorfă…da, ele se pot confunda, dom Traian, dacă le privesti prin lichidul rubiniu din pahar…
  Dar gata cu vorba, propun să vină animatoarele….una în mod special, capabilă să redea excelent atmosfera din Moulin Rouge. Dacă a putut-o interpreta pe cea mai mare târâtură a Orientului (Cleopatra n.r.), cred că îi va fi foarte uşor să dea din c…..şi din picioare, precum o t…..de rând. Mai greu e cu dansul, am văzut-o la ,,Dansez pentru tine”, încercând o populară, în stilul pietroi răsucit. Dar acum, pare-se că este la dietă.
  Ce spui Sebi ? Mai vrei o animatoare, pe masă ? Păi o propun pe Lula-Bula, că e uşurică (la trup, că mintea n-are greutate, deci, e neutrinică), desigur, acoperită pe bust cu frunze de praz. Ce spui ? Nu-ţi place mirosul ?
  ,,Băiatu’, adă o apă de COLONIE”.
  ,,De care? ”
  ,,Nu din aceea recomandată pentru la subsuoară în timpul mersului pe drumul mătăsii…pardon, acela este spre EST…..pe drumul bumbacului…pardon, acela e mai la vest…..pe drumul oaselor spre lagarele lui frau. ”
  ,,Apă de colonie românească, de să-ţi mute nasul”
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  (după 4 ore)
  ,,Bună muzica”..spuse marinarul.
  ,,Te-ai încălzit, nea Traiane, dar pe Bibliotecar îl vezi ?”
  ,,Cine e ăla” ?
  ,,Aţi uitat, dom prezident ? Acela care vorbea tot timpul despre valori democratice, principii şi interes naţional”
  ,,A, da..bătea câmpii, n-am înţeles nimic”
  ,,Aşa am spus şi eu, dom Băse, m-am mai deşteptat taman când a murit”. Apropo, îi vedeţi aura, în faţa dvs ? ”
  ,,Nu !”
  ,,Normal….aveţi nevoie de o extensie a universului cromatic…BĂIETE, MAI ADĂ UN RÂND !”
  😀

 166. 175 ZeV martie 24, 2013 la 12:56 pm

  @Doru Coarna
  Am depăşit, demult, faza urii viscerale…am trecut prin speranţă, adulaţie, întrebări, frustrări, ură, etc. reuşind, în cele din urmă (cel puţin, aşa cred) să ating prima viteză cosmică. De acolo, în liniştea vidului suficient de absolut (prin comparaţie cu care, chiar exist 😉 ), pot pecepe nimicnicia prezidenţială.
  Câte exemple trebuie să vă mai ofere viaţa, ca să constataţi că daţi importanţa jurnalistului, acestui impostor ?
  Probabil că dacă ar fi absolvit după 1989, avansul în carieră al domniei sale s-ar fi oprit la stadiul de mus.
  😉

 167. 176 ZeV martie 24, 2013 la 1:03 pm

  .Recitind replicile adresate cu scrupulozitate de prietenul Doru Coarnă, sunt tentat să cred că…pesimismul domniei sale nu este chiar pesimism pur…uneori, merge ca ,,patină” a comentariului, dă o notă de experienţă mat metalizată, care nu mai crede în rugozitatea incipienţei.
  😉

 168. 177 ZeV martie 24, 2013 la 1:05 pm

  ps-Doru Coarnă
  Subtilul domn Voicu v-a explicat limpede:
  ,,un referendum care n-a respectat Constituţia nu poate fi opus referendumului care a aprobat Constituţia”
  Recitiţi de mai multe ori.
  😉

 169. 178 Adrian B. martie 24, 2013 la 2:18 pm

  Inspirational…

  http://www.dcnews.ro/2013/03/pdl-la-romexpo-a-intrat-un-partid-au-iesit-doua/

  Mie imi lasa impresia ca ” aripa Blaga ” este cea care ar dori sa-si negocieze linistea si libertatea cu USL-ul . Am o senzatie de deja-vu .
  Oricum , trebuie remarcat faptul ca si PDL-ul s-a saturat de acest sobolan , numit Traian Basescu ! Mai ramane sa-l paraseasca nevasta si cainele din batatura…
  Probabil ca , in nebunia lui , acest descreierat va fugi din Romania si isi va face vreun guvern IN EXIL , impreuna cu MM Makovei , Daniel Morar , Kovesi , Lazaroiu , Bok si alte otrepe ! Si totul se va termina pe la emisiunea lui Capatos …

 170. 179 Adrian B. martie 24, 2013 la 2:27 pm

  Daca judecam ” la rece ” , regimul Basescu se mai sprijina pe vreo 5-6 slugi:

  – Augustin Zegren CCR
  – Oana Harneala (ieftina !) CSM
  – Livia Stanciu iccj
  – Daniel Morar PG – DNA
  – Giumbix de la ANI
  – MM Makovei de la PE

 171. 180 Iulian Nedea martie 24, 2013 la 2:45 pm

  Domnule Nastase,

  Felicitari ca sunteti din nou cu familia! Sper ca dupa acesta perioada grea din viata dumneavostra sa fiti mult mai echilibrat si mai puternic. Nu sunt un prezicator, dar incepand de astazi, aveti doua sanse, nu ambele in favoarea dumneavostra: 1. sa incercati sa reveniti in politica, dar aici depindeti de adversarii dumneavoastra fie ei din PDL, PNL sau PSD, iar ei cu siguranta vor face tot ce se poate sa nu mai aveti multe de spus (chiar daca noi stim ca aveti), iar oamenii sa va uite si istoria la fel, sau 2. indiferent ca ati avut o vina sau nu, de astazi sa fiti cel mai inversunat aparator al legii. Restul vietii sa-l dedicati aparari justitiei si drepturilor omului. Finantati ONG-uri, faceti publicitate, scrieti carti, interventii in presa, conferinte…. . Intariti justitia, nu o compromiteti. Aceasta sansa, depinde numai de dumneavostra nu ca la prima de altii, iar daca faceti acest lucru, dati oamenilor sansa sa creada in justitie, in societate. O societate fara justitie, nu exista si totusi asta ne lipseste. Aveti sansa sa schimbati Romania si sa ramaneti in istorie.

  Dumnezeu sa va ajute!

 172. 181 papasha martie 24, 2013 la 3:16 pm

  1. PARINTII MCV-ului , CU NASU’- N SUFLET SI CU ROMANIA LA CUR !
  LA PUSCARIE CU TRADATORII DE NEAM SI TARA !

  http://www.dcnews.ro/2013/03/glume-usl-politicieni-romani-cu-bentite-in-tricolorul-ungariei-foto/

  2. LA CE-A DECLARAT basul , DUPA PIERDEREA CONVENTIEI DE CATRE CURUL PORTOCALIU JOS , SI BLOND SUS , SUSPENDAREA A-III- A , IS A MUST !
  NOROC CU INTERNETU’ CA NU NE LASA SA UITAM .

 173. 182 Flavia martie 24, 2013 la 3:36 pm

  Cata nerusinare! Oamenii astia contesta la nesfarsit o realitate verificata si reverificata!
  Ma astept sa se intre noaptea in sediul din Modrogan, sa se fure stampila, si sa se dea o erata, prin care Udrea sa fie consemnata cu numarul de voturi si procentul lui Blaga, iar Blaga sa fie consemnat cu numarul de voturi si procentul lui Udrea.

 174. 183 Aya martie 24, 2013 la 7:12 pm

  @

  Adrian B.

  CONTRACTUL PENTRU APARTAMENTUL DIN PARIS E, PROBABIL, IN CURS

  In martie martie 20, 2013 la 3:53 pm (te) intrebi de ce „nu-l intreaba nimeni pe Teodor Baconski de apartamentul inchiriat la Paris din bani publici , cu o suma colosala”
  (Nu ma voi opri asupra invocarii lui Corlatean, in context).

  Iti amintesc un amanunt (daca nu il cunosteai, il afli acum) care, cred eu, este baza raspunsului la intrebarea ta.
  Daca este adevarat ca acel apartament din Paris a fost inchiriat sub semnatura lui Theodor Baconski (contractul de inchiriere este, probabil, inca valabil) este la fel de adevarat ca NU a locuit vreodata in el.

  In septembrie 2012 (cand ministru de Externe era Corlatean) cand a fost descoperita existenta acelui contract de inchiriere, Baconski, raspunzand unei intrebari, a afirmat ca, in acel spatiu, ar fi locuit insarcinatul cu afaceri ad interim, Roxana Ifrimie (lucru pe care acesta l-a infirmat). Acest fapt denota, evident, ca Baconski NU cunostea, cu adevarat, destinatia acelui apartament (si, probabil, cunostea doar „cat treabuia” – ceea ce s-a dovedit a fi un neadevar; daca lui Baconski nu i s-ar fi servit – de catre cei care dispuneau, cu adevarat, de apartament – un neadevar pe care, fara dubiu, nu avea voie sa il verifice, sigur ar fi gasit o explicatie mult mai buna, fie si alambicata).

  Din precizarile MAE privind acel apartament – prezizari date publicitatii, printr-o Nota, in septembrie 2012 (cand ministru de Externe era Corlatean) nu decurge defel faptul ca acel spatiu ar fi fost inchiriat ilegal (dimpotriva, este numit – citez „locuinta de protocol”, fiind evitata orice referire la Baconski). Mai mult, se precizeaza clar ca apartamentul NU a fost locuit pana la sosirea la post a lui Bogdan Mazuru (10 septembrie 2010; Baconski a fost rechemat de la Paris in decembrie 2009). NU SE PRECIZEAZA ca apartamentul ar fi fost locuit de Mazuru!)
  Tot MAE (in septembrie 2012) transmite ca acel contract a fost prelungit (fara a se preciza ca ar fi luat sfarsit – ceea ce, logic, decriptand limbajul diplomatic, nu exclude, dimpotriva!, sa fie inca in derulare). Explicatiile MAE legate de, sa-i spunem, oportunitatea prelungirii contractului sunt atat de ciudate, incat evident incearca sa ascunda ceva care NU poate fi spus, public (sau, pe care oficialii MAE contactati nu il cunosc exact dar sigur sunt „sfatuiti” sa nu puna intrebari; altfel spus, situatia lor seamana, pe fond, cu a lui Baconski cand a semnat actele pentru inchirierea apartamentului de pe Rue de la Bourdonnais).

  Un alt amanunt interesant: pentru cei care cunosc Parisul si stiu unde e ambasada Romaniei (Rue de l’Exposition), este usor sa „vizualizeze” Rue de la Bourdonnais, care se afla la cateva minute (de mers pe jos – mai putin de sau cel mult cinci minunte!) de Rue de l’Exposition. Respectiva zona din Paris este una exclusivista si, intr-adevar, foarte scumpa (vezi Le Traingle d’Or, ce inseamna, cat valoreaza, acolo, spatiile).

  Bref: toate aceste informatii duc la concluzia ca apartamentul a fost inchiriat in 2009 sub semnatura lui Baconski (dar care nu a locuit vreodata in el- probabil, nici nu i-a cunsocut reala destinatie), contractul a fost prelungit (evident, cu stiinta MAE) si, cel mai probabil, este in curs.
  La un alt nivel al concluziei, devine evident ca REALUL (sau realii) beneficiar(i) nu se afla in MAE. Ceea ce inseamna ca o semnatura a unui oficial MAE este doar o acoperire (dar necesara, fiind clar ca realul beneficiar doreste sau, probabil, trebuie sa ramana necunoscut). Prelungirea contractului, sub diverse conduceri MAE, indica nu doar importanta beneficiarului, dar si acceptul „acoperirii” identitatii sale (si in prezent).

 175. 184 Doru Coarna martie 24, 2013 la 7:40 pm

  @ ZeV,

  oficial acel referendum a fost legal, a fost validat si este OBLIGATORIU, Indiferent ce crede lumea, dl Voicu, matale sau oricine altcineva. Nu stiu cum sa va anunt, dar exxista o bucata de hartie pe care scrie asta! Cand data viitoare vor intra in parlament 877 de clienti de partid, si apoi 1214, veti fi iarasi deacord? Asta in timp ce tara trebuie sa se imprumute ca sa plateasca pensii si sa concedieze bugetari, profesori, medici? Ca doar nu crezi ca vor fi concediati nepotii? Sau credeti ca dl Voicu poate hotara daca acel referendum a fost ilegal? Nu sunteti realisti, si d-aia Basescu va bate la orice ora si in orice stare, vi se pare ca aveti dreptate…

  Eu nu inteleg, dar parca ati fi intrat in parlament dupa redistribuire, si tu si dl Voicu… sau parca stiti sigur ca veti intra data viitoare… Nu intelegeti: noi doar platim, ei doar beneficiaza, nu aveti constiinta de clasa deja formata? Ei o au!!! Nu se amesteca cu noi, vedeti bine, doar cand au nevoie…

  Ceea ce urmeaza acum reprezinta „teza de doctorat” a lui Base, cum sa rastorni carul mare cu buturuga mica, desi Adrian B. a uitat de pe lista aia serviciile… Pregatiti-va s-o luati in barba mai rau decat pdl-ul, va avertizez in mod sincer! Base isi va sufleca manecile, va apuca polonicul si va amesteca toata ciorba asta politica, cu dosarele si promisiunile de care dispune, ca sa iasa pe gustul lui! Daca nu va face asta o va lua el in barba, dar o stie si deci o va face, obligatoriu.

  Intotdeauna trebuie sa ai incredere ca s-ar putea sa iasa rau, daca exista cea mai mica sansa sa iasa rau, asa se va intampla…

 176. 185 Aya martie 24, 2013 la 7:41 pm

  @

  Adrian B.

  In martie 24, 2013 la 2:27 pm enumeri cele cateva personaje pe care consideri ca se mai poate sprijini Basescu.

  Eu cred ca fie nu esti bine informat – fie nu dai atentie informatiilor si minimalizezi situatia (ceea ce, totdeauna, este o greseala).
  Este bine sa stii ca unele dintre respectivele personaje sunt „varfuri de iceberg”.
  Chiar si Monica Macovei (am detaliat in postari mai vechi profunda ei implicare „combinatorie” in „chestiuni tranfrontaliere” care sunt departe de a-i fi straine celui in cauza)!

  Desigur, icebergurile se pot topi, iar varfurile ajung sa pluteasca in deriva.

  A bon entendeur, salut!

 177. 186 Aya martie 24, 2013 la 8:30 pm

  @

  ZeV

  (…) ceci tous deux
  Est bien un air de valse et j’imagine
  (…)
  Comme un dialogue de miroirs abandonnés
  (…)
  Certains noms sont chargés d’un tonnerre lointain
  (…)
  Tous deux c’est une valse
  Une espèce de sanglot commode
  (…)
  Une valse de miroirs
  Un dialogue nulle part
  Écoute (…) le vent
  Pleure (…)
  Je me souviens de tant de choses
  (…)
  J’ai cru mourir d’attendre
  Le silence taillait des crayons dans la rue
  (…)
  Sais-tu
  (…) une ombre d’ombre un nom jeté
  Que tout brûle et qu’on sait au fond
  Que tout brûle
  (…)
  Et le ciel a le goût du sable dispersé
  (…)
  La rose blanche meurt comme la rose rouge
  (…)
  Le mot dernier peut-être mot en qui
  Tout est atroce atrocement irréparable
  Et déchirant Mot panthère Mot électrique
  (…)
  Le dernier mot (…)et la dernière
  Nonchalance
  (Aragon)

 178. 187 Aya martie 24, 2013 la 8:53 pm

  @

  Adrian Nastase

  Citez:
  “Am fost surprins să-l aud, zilele trecute, pe Teodor Baconschi (…) afirmând că “MCV-ul a fost negociat de Adrian Năstase”. (…) din partea unui fost ministru (de Externe; n.A.) o astfel de afirmaţie incorectă este greu de acceptat.”

  Eu gasesc greu de acceptat afirmatia evident neadevarata (si fiind imposibil de crezut ca personajul in cauza nu a deturnat adevarul cu buna stiinta) si din alta perspectiva – o voi sugera printr-un citat.

  Pentru a fi sigura ca nu gresesc, am cautat o sursa oficiala (citez):
  “Teodor Baconschi (…) în anul 2001 (…) numit în functia de director general in Ministerul Afacerilor Externe.
  In perioada noiembrie 2002–ianuarie 2005, detine functia de Ambasador al Romaniei in Republica Portugheza.”

  Parafrazand intrebarea finala din editorial:

  „Cine e „vinovat”, Teodor Baconshi, pentru consolidarea pozitiei tale in diplomatie in perioada 2001-ianuarie 2005?
  Raspunsul este evident: „vinovat” este Adrian Nastase – premierul Romaniei exact in perioada 2001-decembrie 2004”.

  P.S.
  As putea spune mai mult – dar ma rezum la acele date publice. Oricum, sunt suficiente.

 179. 188 dlnimeni martie 24, 2013 la 10:10 pm

  Doru Coarna: nici cind e singur Baseascu nu e singur.

 180. 189 Adrian B. martie 24, 2013 la 11:06 pm

  Basescu nu trebuie SUSPENDAT ! El trebuie INTERNAT de urgenta ! Si apoi , folosit ca material didactic la Facultatile de Medicina , de Drept si pe la Muzeul Antipa …

 181. 190 M.Voicu martie 25, 2013 la 1:05 am

  @Doru Coarna martie 24, 2013 la 7:40pm. Comentariul dumneavoastrã este pragmatic, dar asta nu-i neapãrat de bine când cine n-are certificat de naştere e considerat cã nu ezixtã (vedeţi în Codul civil, drepturile nenãscutului).
  REFERENDUM-UL DIN 2009
  Constituţia înscrie la Art.90: «Preşedintele României, dupã consultarea Parlamentului, poate cere
  poporului sã-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.» E de reamintit aici şi Art.2 alin.2: «Nici un grup şi nici o persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.»
  Curtea Constituţională a emis „Hotărârea nr. 37 din 26.11.2009 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 22 noiembrie 2009 şi la confirmarea rezultatelor acestuia” : Hotărâre 37/2009 – Lege5 Online Textul din Decretul nr.1.507/22 octombrie 2009 al Preşedintelui României este: ”având în vedere Hotãrârea Parlamentului României nr. 37/2009 privind solicitarea Preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ, odatã cu alegerile prezidenţiale din anul 2009…” (sublinierea ns.); Hotãrârea Parlamentului României nr. 37/2009 are data 21 octombrie 2009; o fi aia cu ”v-am consultat” ?
  Procedura e… pe subiecte [martie 23, 2013 la 11:42 pm – la asta n-aţi avut
  nici-o contrã] ; trecerea de la Parlament bicameral (actual) la unicameral e treabã de REVIZUIRE A CONSTITUŢIEI – reglementatã de Art.151, obligatoriu şi prin topografia textului
  Desigur, la martie 23, 2013 la 9:08am exprimarea secvenţialitãţii obligatorii ca Parlament → Referendum reflectã cã «Revizuirea este definitivã dupã aprobarea ei prin referendum» [Art.151 alin.3], ceeace este valabil totdeauna, dar nu s-a întâmplat decât în 2003 ; pânã la definitiv… e doar consultativ – şi alãturi de acest termen nu poate sta şi obligatoriu 😉

 182. 191 Aya martie 25, 2013 la 2:25 am

  @

  Doru Coarna

  BICAMERALISMUL TREBUIE CONSERVAT – LEGEA ELECTORALA E ABSURDA

  Gresesti total si profund in mesajul din martie 24, 2013 la 7:40 pm (adresat lui ZeV).

  Daca nu vrei sa acorzi credit afirmatiilor mele, ca atare (ele alaturandu-se celor apartinand altor colgi de blog) acorda-mi credit ca jurist (in acest caz, cred ca asa ar trebui, caci merit acel credit).

  Atat ZeV cat si M. Voicu au dreptate.

  1. Referendunul din 2009 NU are valoare legala – pe cale de consecinta, este elementar ca asa-zisele rezultate nu au nici de ce si MAI ALES nici cum sa fie puse in practica.

  2. Numarul de parlamentari NU se stabileste prin Constitutie, dar prin legea electorala. Faptul ca, acum, avem dupa fiecare scrutin contand pentru parlamentare alt numar de parlamentari (mai mare sau mai nic decat cel precedent – nu asta conteaza, aberatia constand in faptul ca sunt diferite cifrele) deriva dintr-o lege electorala strâmba, stupida, un ghiveci absurd. Pe cale de consecinta, trebuie modificata legea – astfel incat numarul parlamentarilor sa fie acelasi in urma fiecarui scrutin. Acest lucru nu are nici un fel de legatura cu Legea fundamentala – Constitutia.

  3. Este absolut aberant sa se renunte la sistemul bicameral (a carui eficienta, din perspectiva democratica, este dovedita – pentru a nu mai discuta de faptul ca este specific tututror democratiilor europene de mare traditie) pentru a se trece la sistemul unicameral, situatie in care Parlamentul si-ar pierde rolul esential democratic si ar deveni „o vitrina”, o interfata pentru a masca manifestari si tendinte totalitare. (Te rog, nu-mi jigni inteligenta dandu-mi o replica de genul „daca ne alegem conducatori democrati acest rost nu exista” pentru ca, dincolo de ceea ce as resimti eu, te-si descalifica!). Poate, ar trebui redefinite, mai clar si mai corect, rolurile Senatului si Camerei Deputatilor- dar asta este altceva. Vicameraismul trebue pastrat.

  4. NU bicameralismul este cauza unui numar de parlamentari rezultat, aberant, in urma unei legi electorale absurde – dar legea electorala. Aceea trebuie modificata

  Afirmi ca Basescu poate juca pe oricine cum vrea, legat de unicameralism?
  Eu iti spun ca te inseli.
  Stii cum a motivat Basescu faptul ca ar fi oportun un Parlament unicameral? Prin aceea ca (este un citat fara greseala, pe fond) „a doua Camera a Parlamentului Romaniei, cea decizionala s-ar afla la Bruxelles” (!!!???!!!).
  Deci, CAMERA DECIZIONALA ar fi la Bruxelles, ceea ce arata cinismul intentiei de a transfera (nu pot spune „a vinde” pentru ca nu stiu daca i s-a oferit ceva la schimb pentru aceasta „cesiune” intentionala sau daca a fost „oferta” lui josnica) orice urma de suveranitate nationala catre strainatate. Iti amintesc ca Franta si Anglia, de exemplu, au Parlamente bicamerale. Crezi ca aceste vechi democratii consolidate nu cunosc valoarea sistemului? Oare de ce nu gandesc ca Basescu?

  5. Lucrurile se rezolva (legat de numarul parlamentairilor- nu de la Camerelor Parlamentului) prin modiicarea urgenta a aberantei legi electorale.
  Iti dau cateva argumente in sistinerea ideii ca este o lege absurda.
  a. Legea asa-zisului vot uninominal a generat mecanisme hibride, alegerile desfasurandu-se in colegii uninominale, dar repartizarea mandatelor realizandu-se dupa regula proportionalitatii.

  b. Conform art. 5 al. 1 al aberantei legi „deputatii şi senatorii se aleg in colegii uninominale constituite potrivit prevederilor art. 11 prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentativitatii proportionale”. Aceasta a presupus redesenarea unitatilor electorale prin impartirea circumscriptilor electorale plurinominale in colegii uninominale. S-au obtinut, astfel, 137 de colegii uninominale pentru Senat si 315 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor, incluzand si mandatele – doua de senatori si patru de deputati – in circumscriptia (nr.43) infiintata pentru cetatenii romani rezidenti in afara granitelor Romaniei. Colegiile au fost delimitate inegal din punct de vedere demografic, fara respectarea principiului egalitatii de desemnare a votului.

  c. Pragul electoral a fost determinat printr-o metoda care combina, absurd, elemente ale votului uninominal cu cele ale scrutinului proportional. Astfel, a fost stabilit atat un prag electoral la nivel national – 5% din voturile exprimate atat la Senat cat si la Camera Deputatilor – cat şi unul alternativ, de sase mandate de deputat si trei mandate de senator obtinute prin majoritate absoluta (50%+1 din voturile exprimate).

  d. Procedura atribuirii mandatelor este halucinanta.
  Presupune două etape.
  – In prima etapa se atribuie mandatele candidatilor care au obtinut majoritatea absoluta în colegii (pana aici, nimic deosebit – dar urmeaza!!!).

  – In a doua etapa, candidatii care nu au obtinut majoritatea absoluta sunt ordonati descrescator in functie de raportul dintre numarul de voturi obtinute si coeficientul electoral al circumscriptiei respective.

  – Numarul de mandate obtinute in prima etapa se scade din numarul de mandate al circumscriptiei, restul obtinut fiind alocat in a doua etapă de redistribuire in functie de ordinea candidatilor ramasi in acea circumscriptie.

  – In conditiile in care primul competitor si-a epuizat numarul de voturi in respectiva circumscriptie, se trece la urmatorul clasat în ordine. Daca si in acest caz competitorii nu obtine numarul de mandate la care au dreptul in acea circumscriptie, se atribuie cate un mandat suplimentar, existand, astfel, posibilitatea cresterii numarului parlamentarilor alesi (ceea ce s-a intamplat – transformandu-se, ulterior, în fenomen la alegerile din 2012).

  – Restul voturilor neutilizate in prima faza de distribuire a mandatelor (candidatilor care au obtinut majoritatea absoluta a voturilor din colegii) precum si numarul de mandate neatribuite sunt comunicate Biroului Electoral Central, pentru a fi utilizate in etapa a doua, la nivel national, conform metodei d’Hondt.

  – În etapa nationala, numarul de voturi neutilizate al tuturor competitorilor care trec de pragul electoral se împarte la numarul de mandate, obtinandu-se UN NOU coeficient de alocare a acestora pentru fiecare formatiune politica.

  – În continuare, se stabileste un coeficient al fiecarei circumscriptii pentru alocarea mandatelor ramase, în funcţie de ordinea clasarii competitorilor.

  – Coeficientul national se împarte la coeficientul local al fiecarei circumscriptii, obţinandu-se numarul de mandate al fiecarei formatiuni politice în fiecare unitate administrativ-teritoriala.
  – În cazul în care coeficientul de circumscriptie este mai mare decat coeficientul national, se atribuie un mandat din oficiu. Daca în urma acestei proceduri nu este posibila alocarea mandatelor, Biroul Elecoral Central ia in considerare circumscriptia in care un competitor are cel mai mare numar de candidati sau cel mai mare numar de voturi neutilizate. Daca si dupa aceasta procedura raman mandate nealocate, acestea se distribuie pe baza acordului intre competitorii politici sau prin tragere la sorti.

  Referitor la circumscriptia electorala pentru romanii din strainatate: era vorba despre o reglementare care tinea seama de numarul mare de romani care muncesc in afara granitelor.
  Dar, intrucat legea stipuleaza norma de reprezentare pentru un mandat de deputat – 70.000 de locuitori si pentru un senator – 160.000 de locuitori, au aparut doua tipuri de probleme: anumite colegii din strainatate erau mult mai putin populate decat colegiile pentru Europa de Vest si America de Nord, ceea ce a condus la anomalii privind numarul de votanti pentru un deputat ales în urma distributiei (de exemplu, un deputat a fost ales în colegiul D4 din diaspora „Africa-Orientul Mijlociu” cu 34 de voturi).

  Consecintele aberantei legi hibride:
  Scrutinul din noiembrie 2008 – si, ulterior, cel din 2012 – au demonstrat diferenta notabila intre teorie si practica, in cazul sistemului de „vot uninominal”.

  a. Rezultatele alegerilor din 2008 – primele în baza votului uninominal – au demonstrat una dintre slabiciunile sistemului electoral: posibilitatea ca raportul intre partide, in baza voturilor primite, sa nu fie reflectat corespunzator in componenta Parlamentului, in pofida faptului ca logica acestuia a fost proportionalista.
  Astfel, daca, in cazul alegerilor generale din 2008, se cumuleaza voturile pentru Senat si Camera Deputatilor, se constata ca desi Alianta PDS+PC a obtinut un total de 4.632.417 – cu 91.000 mai multe decât PDL – a avut cu trei mandate mai putin decat Partidul Democrat Liberal (deputati: 114 fata de 115; senatori: 49 fata de 51).
  In cazul UDMR – a patra formatiune politica intrata in Parlament in urma alegerilor generale din 2008 – se poate observa o usoara supra-reprezentare. Astfel, a intrunit 6,17% din voturile pentru Camera Deputatilor dar a fost repezentata de 22 de deputati (echivaland cu 6,59% din numarul acestora) si 6,39% din voturile pentru Senat dar a fost reprezentată de 9 senatori (echivaland cu 6,60% din numarul lor).

  b. In conditiile in care mandatul nu a revenit totdeauna celui plasat pe prima pozitie in colegiul electoral, s-a creat perceptia de nereprezentativitate pentru anumiti parlamentari si, prin translatie, pentru Parlament. Mai mult, alegatorii – dar şi o bună parte a oamenilor politici – au perceput )perceptia fiind corecta!) sistemul electoral drept o modalitate gresita de a forma Parlamentul. Starea de confuzie a decredibilizat sistemul electoral – numit, conventional, uninominal. In conditiile in care electoratul percepe rezultatul alegerilor ca fiind ilogic, increderea in importanta propriului vot si in democratie scad puternic.

  c. A fost legitimata migratia politica. Argumentul folosit adesea in sprijinul migratiei parlamentarilor de la un grup politic la altul a fost „votul uninominal”. Parlamentarii respectivi au pretins ca pot actiona cum doresc, fiind, in acest sens, depozitarii vointei alegatorilor. O astfel de motivatie nu este doar fundamental falsa – dar este si proba de impostura.

  d. . In legislatura 2012-2016, in baza aplicarii legii „votului uninominal”, numarul parlamentarilor a crescut exploziv (si, logic inexplicabil pentru alegatori) ajungand la 588 – respectiv 412 deputaţi si 116 senatori. Comparativ cu legislatura precedentă (2008-2012) numarul total al parlamentarilor a sporit cu 117 – desi alegerile s-au desfasurat in baza aceleeasi legi.

 183. 192 Aya martie 25, 2013 la 2:43 am

  @

  Doru Coarna

  Ma vei ierta (si, sper, ma vor ierta toti cei care citesc postarea mea cu titlul BICAMERALISMUL TREBUIE CONSERVAT – LEGEA ELECTORALA E ABSURDA)
  pentru o grosiera greseala de tastare (fara voie, am adaugat un „e” in plus, ajungand la un penibil agramatism).

  Corect:

  „Daca si in acest caz competitorii nu obtin numarul de mandate la care au dreptul in acea circumscriptie, se atribuie cate un mandat suplimentar, existand, astfel, posibilitatea cresterii numarului parlamentarilor alesi”

  Am nau descoperit cateva greseli de tastare (dar, textul este lizibil).

  Corect:
  „mai mare sau mai mic decat cel precedent”;
  „dincolo de ceea ce as resimti eu, te-ai descalifica”;
  „Bicameralismul trebue pastrat”.

 184. 193 Aya martie 25, 2013 la 4:56 am

  @

  Blogideologic

  Ai din partea mea doua mesaje la sectiunea „Dragi prieteni” (ca sa-ti fie foarte clar, postarea ANului din 18 martie).

  P.S.
  Caracterial, tu si Ratzinger semanati perfect. Asemanarea se opreste aici: Ratzinger e un om de cultura si, in plus, (spre deosebire de tine) coerent. Chiar si cand e intolerant!

  Te intreb: nu stii ce spui sau esti cu adevarat rau intentionat cand sugerezi minciuna de dimensiuni cosmice ca Papa Francisc nu ar fi tolerant religios? Dar faptul ca la intronizarea sa a fost invitat sa participe Patriarhul Bartolomeu I – gest care nu a mai fost facut pana acum – ce altceva este decat manifestare de iubire frateasca si de respect?

  Te-ai intrebat de ce nu a participat Ratzinger – „fratele” tau intru caracter?

 185. 194 Aya martie 25, 2013 la 4:58 am

  @

  Carcotasu

  Ti-am raspuns la sectiunea „Dragi prieteni”.
  Stiu ca tu nu ai nevoie de indicatii suplimentare, precum Blogideologic – nu esti ca el.

 186. 195 Aya martie 25, 2013 la 5:06 am

  @

  ZeV

  Un mesaj la sectiunea „Dragi mei prieteni”.
  Sa parcurgi fara gres – si fara a avea nevoie sa tragi aer in piept – ceea ce as putea numi drumul de la “Calea regala” la parafraza de incheiere este aproape neomenesc!

 187. 196 Aya martie 25, 2013 la 5:19 am

  @

  Le Prince

  Unde esti mon prince?
  Imi e dor de tine.

 188. 197 Doru Coarna martie 25, 2013 la 7:04 am

  @ Aya,

  Ah-a-a-aaaaa! Pai arhiva blogului te arata, draga nostra colega, cum ai sustinut la data numirii ca acest Baconschi este un mare, fin si rasat intelectual, care merita la acea ora fonctiunea de min de externe… Ba chiar si dl Nastase a salutat numirea, la acea ora… V-ati inselat impreuna!… A trebuit bietul om sa inchirieze o locatie pt zbenguieli pariziene, sa-si instaleze jacuzzi la birou, sa-si aduca blonda regulamentara alaturi, ca sa intelegeti cat de fin si cat de rasat este acest intelectual… Voi nu realizati ca simpla posesie a unei limbi straine nu legitimeaza ticalosul si nu-l transforma intr-o valoare nationala… dar este in mod cert semn de alienare, de instrainare de romanism… Nu sunt nationalist, dar cautati alt criteriu de ierarhizare a ticalosilor, nu cultura, nu aerul, nu tupeul si nici profitul atins!

  Eu inteleg ca toti ticalosii astia prezinta, au, asa, o savoare deosebita in modul cum profita ei traind regeste pe grumazul celui mai amarat stat din Europa, dar nu trebuie apreciati pt asta ci transformati in tinte politice! Astia trebuie starpiti cu dezinvoltura, altminteri populatia va suporta curbe de sacrificiu iar astia vor juca table la Monaco… iar aici puteti deja bifa…

  Va semnalez si tie, si dlui Nastase, ca asa cum Basescu nu este dreapta ci seco, nici USL nu se arata a fi stanga, ci din pacate tot… Acum vroiau sa iasa Leana la pedele ca in baza coabitarii sa coabiteze si cu astia… Noroc ca aia s-au prins si l-au trimis pe Base cu Leana lui sa-si faca alt partid, lasandu-l astfel pe Ponta fara copilot coabitant, caci Base dorea o garantie din zona guvernului prin proiectul Udrea-pdl, Leana urmand sa fie copilotul premierului si apoi, usor, invers… Dealtfel USL ia masuri mai liberale decat a luat pedeleul, aia au austerizat si gata, astia insa au pretentii sa fie aplaudati pt nimic decat injurati pt tradari…

  Pana la urma s-a ajuns unde spuneam: puteti pune 100 de Ponta si Antonesti unul peste altul, tot nu pot porni economia sanatoasa si daca nu o fac, nu are cum sa iasa bine… Deocamdata practica si ei contractia si in plus fata de pedele, instrainarea… De ce loveste si USL tot in Romania? Doar nu-s din PPE, sau sunt si noi nu stim? Sau asa-zisul interes national le impune de afara demolarea totala, dar atunci de ce au iesit ceilalti de la guvernare? Ah, aia nu vindeau, aia doar furau! Deci ignorati intrebarile mele, mi-am raspuns singur…

  Inca odata: de ce nu preia statul uselist Mechel, pe nimic?

 189. 198 Bibicu martie 25, 2013 la 7:35 am

  BLAGOVEŞTENIA

  Buna Vestire făcută Fecioarei Maria
  De Gabriel Arhanghel, trimis discret,
  Că-l va concepe pe Isus din Nzaret,
  Pe fondul celest ce defineşte feeria,
  A ridicat femeia pe piedestal astral.
  Se mai aude încă un îngeresc coral.

  ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞

  – Blago/veste/nia, dezlegare (la peşte), vă spune ceva d-le Traian Băsescu ?
  – Ce veste, ce Blaga ? Am spus adio pdl. Morar se ocupă de legarea acestui peşte, nu de dezlegare.
  – Iartă-l Slăvită Fecioară, că nu-i în toate ghermele !
  – !?

 190. 199 ZeV martie 25, 2013 la 7:53 am

  Domnule Boc…pardon, Coarna, nu inteleg de ce nu puteti concepe că numărul total de parlamentari poate fi diminuat, păstrând structura actuală de parlament bi-cameral ?
  Suntem mai europeni, mai eficienţi şi mai austeri, cu parlament unicameral ? Asta e problema de fond într-un stat democratic ?
  Uite, să exemplificăm cu Cipru…..acolo există doar Camera Reprezentanţilor, cu 57 de membri. Este, Ciprul, un stat (mai) eficient ? 😀
  Domnule Coarna..aţi migrat cu raţionamentul în zona populismului ieftin, când eu şi domnul Voicu vorbim, exclusiv, de chestiuni principiale…nu e bine, domnule ches…pardon, domnule Coarna. 😉
  Haideţi să întrebăm lumea ce a votat în 2009…eu am făcut-o, eşantionat. Ştiţi ce spun cu toţii ? Habar n-au care este diferenţa dintre una cameră şi două camere, dar absolut toţi, au vorbit despre necesitatea reducerii numărului de parlamentari.
  Revin , în context, cu o întrebare : CC a ştiut, sau nu, care sunt consecinţele (perverse ale) invalidării uninominalului, în 2012 ?
  Dacă nu, rezultă IMPLICIT necesitatea introducerii în viitoarea Constituţie a prevederii că orice decizie a CC, poate fi anulată prin votul a 2/3 dintre parlamentari.
  😉

 191. 200 ZeV martie 25, 2013 la 8:02 am

  ..Şi încă ceva, domnule Coarnă…le sugerez aleşilor să se gândească , daca nu cumva ar fi mai productiv şi european ca atribuţiunile şi competenţele CC să fie transferate unui segment de constituţionalism special configurat în cadrul ICCJ. În America, este cam la fel.
  Mi se pare normal ca judecătorii adevăraţi, CU EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ, şi NEPOLITICI, să se pronunţe şi nu nişte neica nimeni propuşi de politicieni, în strict acord cu interesele partidelor !
  Aţi înţeles, prietene, cum stă treaba cu analiza centrată pe principiu ?
  Domnul Biblio a mai postat pe aici…chiar nu aţi învăţat nimic de la domnia sa ?
  😉

 192. 201 ZeV martie 25, 2013 la 8:04 am

  @Aya 8:30 pm
  merveilleux

 193. 202 blogideologic martie 25, 2013 la 8:45 am

  Antonescu http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/antonescu-da-este-inca-neclar-ce-vrea-sa-faca-guvernarea-usl-297020.html : „Este neclar ce vrea sa faca guvernarea, deocamdata nu vad niciun impact pozitiv asupra economiei, nu vad nimic concret.” Păi România nu are voie, de la UE şi FMI, să antameze nimic concret. Şi ar fi chiar extrem de simplu, în definitiv, prin „acţiunea directă”. Vorbesc despre „acţiunea directă” pentru crearea de platforme economice în România. Dar „Nu, nu, nu!” interzic la unison UE şi FMI. România nu are voie să creeze platforme economice ! Ţara noastră a fost adusă într-o situaţie tipică de „cul de sac”.

 194. 204 Bibicu martie 25, 2013 la 9:39 am

  Cipru primeşte 10 miliarde de euro în schimbul sacrificării sectorului bancar

  http://www.realitatea.net/cipru-primeste-10-miliarde-de-euro-in-schimbul-sacrificarii-sectorului-bancar_1142669.html#ixzz2OXCjVQts

  Primeşte
  rimează cu beleşte.
  Doamne fereşte !

 195. 205 santinela martie 25, 2013 la 9:49 am

  ZEV- daca orice decizie a CC poate fi invalidata de 2/3 dintre parlamentari atunci nu se mai justifica existenta CC.
  AYA- te contrazic.Constitutia poate prevedea orice.Spre exemplu,in Romania exista o camera sau doua a caror membrii sa nu depaseasca 300.
  Dupa aceasta prevedere se face legea electorala.

 196. 206 blogideologic martie 25, 2013 la 9:53 am

  Nu poţi încălca o hotărâre a Conciliului din Calcedonia, aşa cum a făcut cu multă „şmecherie” acest Ratzinger când era Benedict al XVI-lea!

 197. 207 Bibicu martie 25, 2013 la 10:06 am

  BULE-N TINE CU CIP şi AMPRENTE

  „Este oficial. De la 1 iulie autorităţile vor emite buletine cu microcip şi amprente. Dar pentru că acest tip de buletin a creat nemulţumire în rândul multor oameni, inclusiv în rândul preoţilor, autorităţile vor emite şi buletine clasice, pentru cei care nu doresc să aibă buletin biometric.

  Cartea de identitate normală va fi şi ea puţin modificată. Vor fi mult mai mici şi vor semăna cu permisele de conducere. În plus, datele titularului vor fi inscripţionate atât pe faţă cât şi pe verso. Asta spre deosebire de vechile buletine, ale căror date sunt inscripţionate doar pe faţă iar ca dimensiuni, sunt mult mai mari.

  În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, aceasta va avea un cip care va va conţine imaginea facială şi amprentele a două degete. Autorităţile susţin că acest model garantează un grad de protecţie ridicat împotriva fur http://www.realitatea.net/buletine-noi-pentru-romani-de-la-1-iulie-cu-microcip-si-amprente_1142472.html#ixzz2OXHdx4Rmtului de identitate. Însă modelul a creat multe controverse. În urmă cu zece zile, sute de preoţi şi oameni care nu sunt de acord cu noul model au protestat în faţa Palatului Parlamentului.

  În ceea ce priveşte valabilitatea celor două modele de buletine, termenul va fi acelaşi. Patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, şapte ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, zece ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani şi permanent pentru cei care au împlinit deja 55 de ani.”

  http://www.realitatea.net/buletine-noi-pentru-romani-de-la-1-iulie-cu-microcip-si-amprente_1142472.html#ixzz2OXHdx4Rm

 198. 208 George Ban martie 25, 2013 la 10:06 am

  @Aya, ZeV, M. Voicu, alti colegi de valoare, pe care ii citesc cu interes:

  „Nolite mittere margaritas ante porcos!”
  (Evanghelia dupa Matei)

 199. 209 M.Voicu martie 25, 2013 la 12:21 pm

  A-ALEŞII
  @Aya martie 25, 2013 la 2:25am scrie: ”numãrul parlamentarilor sã fie acelaşi în urma fiecãrui scrutin. Acest lucru nu are nici un fel de legaturã cu Legea fundamentalã – Constituţia.”
  Asta nu e o alegaţie ci o consecinţã a dispoziţiei din Constiuţie Art.62 alin.3: «Numãrul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electoralã, în raport cu populaţia ţãrii.», deşi şi acest text trebuie sã câştige în precizie, de genul: în raport cu numãrul de voturi exprimate – cãci mandatul îl dã cine voteazã, nu cine nu voteazã 💡
  @Aya, la: ”BICAMERALISMUL TREBUIE PÃSTRAT” – ne-a dat multitudine de argumente. La martie 22, 2013 la 4:32pm şi la martie 25, 2013 la 1:05am am adus încã douã: (a)-pentru a avea un dublu control al procesului legislativ, şi (b)-din motiv de oportunitate, cu determinare cineticã: cel puţin pânã când legiferarea nu va mai fi atât de efemerã [M.Voicu, ”Pe cine votãm”, în Revista Palatul de Justiţie nr.2 şi nr.3, anul 2000].
  @Aya scrie: ”Legea aşa-zisului vot uninominal a generat mecanisme hibride, alegerile desfãşurându-se în colegii uninominale, dar repartizarea mandatelor realizându-se dupã regula proporţionalitãţii. In condiţiile în care electoratul percepe rezultatul alegerilor ca fiind ilogic, încrederea în importanţa propriului vot şi în democraţie scad puternic.” (sublinierea ns.).
  Vom avea, în continuare, biftecul cu carne de cal ❓
  @ ZeV martie 25, 2013 la 7:53am pune o întrebare tip Parsifal: ”CC a ştiut, sau nu, care sunt consecinţele (perverse ale) invalidării uninominalului, în 2012 ?”
  Cine sã mai ştie ce mai înseamnã pre-vedere… :mrgreen:

 200. 210 ZeV martie 25, 2013 la 7:50 pm

  @santinela
  Sunt doua idei-draft diferite….prima, se raporteaza la actuala procedura de numire a judecatorilor CC, iar a doua, se refera la sistemul american, acolo unde Curtea Suprema de Justitie are in responsabilitate supravegherea respectarii Constitutiei.
  Evident ca in prima varianta, Parlamentul, prin negociere, poate decide limita de anulare a deciziei CC, recte, 2/3, sau 3/4, iar in a doua, nu mai este cazul.
  😉

 201. 211 Aya martie 26, 2013 la 4:00 pm

  @

  Santinela

  Constitutia pevede, in mod firesc (la sectiunea “Autoritati publice” capitolul “Parlamentul” – care trebuie sa existe in Legea fundamentala) numarul Camerelor Parlamentului, definind, astfel, tipul de Parlament.
  In rest, asa cum este firesc, numarul parlamentarilor (si tipul de vot) se stabilesc, totdeauna, prin legea electorala. Altminteri, ar trebui revizuita Constitutia de fiecare data cand se modifica legea electorala – ceea ce ar fi nu doar absurd, dar si periculos.

  Mai am o precizare legata de opinia ta conform careia ar trebui prevazut (citez) “numarul parlamentarilor sa nu depaseasca 300”. Ca jurist, iti raspund ca acest tip de prevedere (ca formulare) este nu doar de o remarcabila imprecizie, dar poate duce si la concluzii interogative hilare. Pare potrivit un numar de 2 (doi) parlamentari- cate unul pentru Camera Deputatilor si pentru Senat?

  P.S.
  Afirmi ca “in Constitutie poate fi prevazut orice”.
  Eu cred ca un astfel de reductionism este inacceptabil. Orice alt comentariu imi pare de prisos.

 202. 212 Aya martie 26, 2013 la 4:28 pm

  @

  Doru Coarna

  DESPRE VOYEURISME SI ALTE OBICEIURI

  Obisnuiesc sa disjung cauzele – banuiesc ca stii acest lucru.

  Mentin intru totul opinia pozitiva legata de intelectualul rasat Teodor Baconshi.
  Afirmi ca atat Adrian Nastase (care il apreciaza pe Baconschi ca intelectual) cat si eu (opinia mea, afirmata din nou, este cunoscuta) ne-am inselat in privinta lui.
  Iti garantez ca valoarea intelectualului Teodor Baconschi nu a “scazut” – deci, nu se pune problema sa se fi inselat cineva in aceasta privinta.

  Legat de apartamentul din Paris: observ ca te incapatanezi sa mentii sis a reconfirmi o parere care nu are legatura cu realitatea – negand chiar si comunicatele oficiale ale ministetului de Externe (in perioada guvernului USL).
  Teodor Baconshi NU a locuit vreodata in apartamentul din Paris, rue de la Bourdonnais. Din cate stiu, contractul este, inca, in curs – si, tot din cate stiu, ambasadorul nu locuieste acolo (ceea ce arata ca acel apartament, denumit “de protocol” are ALTA destinatie si ca numele realilor beneficiari nu trebuie, din ratiuni diverse, sa fie facute publice).

  Amesteci, fara rost (si jenant) acel apartament (in care Baconschi nu a locuit
  In primul rand, este penibil sa priveasca, “pe gaura cheii”, cineva, pentru a vedea ce face un om in baie. Unii ar numi asta voyeurisme.

  In al doilea rand, acele asa-zise informatii au fost obtinute – asa s-a transmis public – in urma “spargerii” unui/unor adrese de email.
  Acest lucru NU doar pune sub un imens semn de intrebare valabilitatea lor, dar si (sau, mai ales) indica o anume “nepasare” fata de lege si fata de consecintele ei – ceea ce indica, destul de clar, sursa si penibila incercare de aruncare in derizoriu (subliniez, derizoriu!) a unei persoane publice prin recursul la declansarea unor “reactii bergsoniene” la nivelul publicului “spectator”.

  In privinta comentariilor legate de USL, ai fost incoerent. Pobabil, ai scris in graba si nu ai recitit – sau, banuiesc, din greseala, vei fi postat o ciorna (daca obisnuiesti sa-ti faci asa ceva). Inteleg, insa, din ton, ca, dincolo de incoerenta, esti suparat. Relaxeaza-te, te rog!

 203. 213 Aya martie 26, 2013 la 4:35 pm

  @

  Papasha

  A propos de postarea ta din martie 20, 2013 la 2:47 pm:

  Un anumit fragment din mesajul pe care i l-am adresat lui Doru Coarna, sub titlul “DESPRE VOYEURISME SI ALTE OBICEIURI” este valabil si pentru tine.
  Mai exact:

  In primul rand, este penibil sa priveasca, “pe gaura cheii”, cineva, pentru a vedea ce face un om in baie. Unii ar numi asta voyeurisme.

  In al doilea rand, acele asa-zise informatii au fost obtinute – asa s-a transmis public – in urma “spargerii” unui/unor adrese de email.
  Acest lucru NU doar pune sub un imens semn de intrebare valabilitatea lor, dar si (sau, mai ales) indica o anume “nepasare” fata de lege si fata de consecintele ei – ceea ce indica, destul de clar, sursa si penibila incercare de aruncare in derizoriu (subliniez, derizoriu!) a unei persoane publice prin recursul la declansarea unor “reactii bergsoniene” la nivelul publicului “spectator”.

 204. 214 Aya martie 26, 2013 la 4:55 pm

  @

  George Ban

  Spiritus promptus est

 205. 215 Cârcotaşu martie 26, 2013 la 9:22 pm

  Aya,

  Spiritus promptus est

  Ce tare eşti!

 206. 216 Aya martie 27, 2013 la 6:02 am

  @

  Carcotasu

  NU, nu eu „sunt tare” – dar cel care a rostit „spiritus promptus est” (de fapt, e doar prima parte a celebrei replici).
  Nu-mi spune ca nu stii ca-i apartin lui Isus cuvintele, pentru ca nu te cred! NU am cum sa te cred!

 207. 217 Cârcotaşu martie 27, 2013 la 1:30 pm

  @ Aya,

  NU am cum sa te cred!

  Chestia e relativă, n-am să plusez, da’ de ce-aş face pe nebunu’ că le ştiu pe toate?

 208. 218 Cârcotaşu martie 27, 2013 la 2:19 pm

  PS – Şi io l-am citit, tu l-ai citat. D-aia ziceam că ieşti tare!

 209. 219 Aya martie 30, 2013 la 8:22 pm

  @

  Carcotasu

  Pot fi de acord ca tu esti „tare” (si) pentru ca l-ai citit.
  In ceea ce ma priveste, insa, nu indraznesc ma consider „tare” din acest motiv. Femeie fiind, o astfel de asociere ar fi inacceptabila si o nesocotita dovada de trufie.


 1. 1 Părinţii MCV-ului | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe martie 20, 2013 la 8:41 pm
 2. 2 O comparatie si o alegere… « Motanul Incaltat Trackback pe martie 21, 2013 la 1:23 am
 3. 3 Ce puteam fi, ce am ajuns si ce mai putem face? | Trackback pe martie 21, 2013 la 1:10 pm
 4. 4 Cipru… « Motanul Incaltat Trackback pe martie 22, 2013 la 3:49 am
 5. 5 Oltenita de râsul câinilor! - Ziarul lui Ipu Trackback pe martie 22, 2013 la 10:44 am
 6. 6 Oltenita de râsul câinilor! | Blog Popa Țeapă Trackback pe martie 22, 2013 la 8:59 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: