Un proiect pentru irigații

Se consideră că guvernările oferă, în proporții diferite, „pâine și circ” . „Circul” poate lua forma coridelor, a luptelor de gladiatori, a fotbalului sau a (tele) justiției permanente. Intrăm, fără să vrem în acest joc, condus din interior sau din afară. În felul acesta, de exemplu, discutăm mai puțin despre cotele alocate României în bugetul Uniunii Europene.

„Pâinea” rămâne însă esențială pentru stabilitatea politică internă. „Pâinea” la propriu  și la figurat. Subvenția pentru culturile vegetale, din păcate, rămâne în continuare, sensibil mai mică în România, în comparație cu celelalte state membre. Seceta afectează, tot mai mult, performanța agricolă pe mari suprafețe de teren.

Prin noul buget al UE nu se alocă sumele necesare pentru refacerea sistemului de irigații din România. Nu discut motivele. În aceste condiții, ne resemnăm să așteptăm să plouă ?

Guvernul actual  face foarte bine că repornește proiectul Canalului Siret-Bărăgan-Dunăre dar, în opinia mea ar fi nevoie și de crearea mai rapidă a unui fond pentru refacerea sistemului național de irigații. A lăsa fiecare fermier să pompeze din apa freatică resursele de apă pentru irigații este și costisitor și riscant.

Vă propun, spre reflecție, următoarea idee: stabilirea unei taxe de 10 bani pentru fiecare păine vândută, astfel încât să se creeze, mai rapid, un fond care să fie utilizat pentru refacerea sistemului național de irigații (în formulă public/privat).

Cred că în felul acesta, prin stabilirea acestei taxe (timbru), s-ar putea obține aproximativ 400-500 de milioane de euro anual. După doi sau trei ani, în condițiile unor recolte mai mari, prețul pâinii ar putea să coboare.

Știu că pot apare probleme „tehnice” legate de codul fiscal, etc. Cred însă că e nevoie, în acest domeniu, de eforturi hotărâte și de resurse financiare considerabile.

85 Răspunsuri to “Un proiect pentru irigații”


  1. 1 Ghita Bizonu' februarie 15, 2013 la 11:27 am

    „Inainte” am cheltuit miliarde ptr sisteme de irigatii si imbunatariri funciare. Intr-un as s-a distrus. Cica se lupta cu „comunismu”.

  2. 3 Mihai Daniel februarie 15, 2013 la 11:37 am

    Felicitari pentru propunere, in 2-3 ani agricultura Romaniei ar arata altfel, tot pe acelasi principiu de timbru as propune infiintarea unor institutii sociale agricole, adica, oamenii la tara au teren, multi nu au utilaje si il arendeaza pe doi lei, institutia sociala agricola, ar putea avea utilaje, care sa poata fi puse in folosul taranului mai sarac la sume modice , dar la recoltare spre exemplu institutia sa primeasca si o cota parte, cota care sa mearga la rezerva de stat si pentru cazuri sociale. Agricultura are nevoie de tehnologie, altfe incet incet vor venii in romania cei ce isi permit si noi vom deveni simpli spectatori.

  3. 4 Marian Nicolae februarie 15, 2013 la 11:55 am

    Auziti la ei:

    Raportul cu numele: Cresterea de Aur……te umfla rasul…..
    Ma intreb ce-a mai ramas de devalizat de vine tartorul sef la Bucuresti….

    Economistul şef al Băncii Mondiale vine la Bucureşti

    http://www.cotidianul.ro/economistul-sef-al-bancii-mondiale-vine-la-bucuresti-206798/

    Economistul şef al Băncii Mondiale, Indermit Gill, va face o vizită la Bucureşti, pe 18 februarie, pentru a prezenta, într-o conferinţă, raportul „Creşterea de aur: Restabilirea strălucirii modelului economic european”, a anunţat, vineri, BNR, într-un comunicat remis vineri.

    Raportul va aborda perspectiva de creştere pe termen lung în Europa, cu accent pe evoluţiile din ultimele două decenii, şi va încerca să identifice ceea ce trebuie făcut pentru a asigura prosperitatea în următorii 20 de ani.

    Conferinţa va fi găzduită de BNR.
    ––––––––––––––
    nota Roninjaune:
    Ma intreb care este acel model economic european…..nu mai vorbim despre stralucirea sa……..

  4. 5 Gavrila februarie 15, 2013 la 1:25 pm

    bine venita aceasta sugestie/initiativa de refacere a agriculturii prin resuscitarea sistemelor de irigatii. Cand industria e pe butuci,si necesarul de investitii pentru redresarea ei depaseste ce e fezabil pe termen mediu, o fratiune a acestor sume pot face minuni la tara. Inca mai avem proprietatea asupara pamantului/cel putin mai mult decat asupra industriei, deci se poate reporni econmia dela agricultura.
    In alta ordine de idei, este teribil de frustrant sa observi zilnic incalcari ale legii facute chiar si de cei chemati la o salvarga. Chiar nimeni nu se sinchisteste de abuzuri ale procurorilor, ale CSM-ului si alte institutii investite cu multa putere. Apare perceptia ca liberul arbitru prevaleaza in dauna legii si dreptatii. Faptul ca DNA a facut recurs cerand suspendarea eliberarii Dv. in conditiile in care judecatorul a fost de acrd cu cererea Dv de punere in libertate dovedeste rea-credinta crasa, in conditiile in care in decembrie lumea s-a pronuntat pentru schimbari radicale ale modului de operare a justitiei.
    Este o malaise a neputintei sa taiem balaurul asta cu atat de multe capete ce continua sa-si faca de cap intr-o tara complet descurajata.
    Mult succes in ceea ce veti intreprinde in libertate/contati pe cateva milioane de sustinatori ce ne-am unit in jurul cauzei Dv.

  5. 6 Marius februarie 15, 2013 la 1:30 pm

    Este foarte buna propunerea, de s-ar realiza acest lucru ar fi totul ca la carte daca toti acesti bani s-ar folosi in scopul destinat si nu in buzunarele hotilor de la conducerea tarii! Nu prea cred ca ar vrea cineva sa se intereseze de aceasta tara din cadrul celor de la conducere!

  6. 7 Draghi Puterity februarie 15, 2013 la 2:27 pm

    Da, si daca si procurorii s-ar ocupa de condamnarea hotilor si traficantilor de metale in loc sa faca politie politica, poate chiar ar iesi ceva…

  7. 8 dlnimeni februarie 15, 2013 la 2:37 pm

    De ce o solutie care sa implice un spor de pret? Si chiar credeti ca producatorii de piine, care isi calculeaza adaosul procentual, vor fi de acord cu scaderea profiturilor, in perspectiva? Si credeti ca fabricantii de piine subterani, care nu dau nimic la stat pe piine, se vor inghesui sa platesca taxa de timbru? Si cind vom vinde noi 1 miliard de piini ca sa scoatem 23 de milioane de euro pentru irigatii? Insa va laud pentru idee si va multumesc ca imi oferiti prilejul unei propuneri care, fara propunerea dumneavoastra nu ar fi existat. Si anume: guvernul vrea sa micsoreze TVA la alimente, FMI nu vrea. Si atunci haideti sa facem asa: din cota de 24%TVA la piine si unele produse care au nevoie de irigatii, guvernul sa dirijeze 9% ca TVA la buget si 15% la noul fond pentru irigatii. La piine, in acest fel se va dirija o cota incepind de la 0,12 lei/piine si pina (in cazul specialitatilor) la 0,40 lei pe piine. Iar, daca este vorba sa introducem si de o taxa, sa facem astfel: acolo unde apa este utilizata in scop de distractie (deci nu menajer, nu industrial, nu in scope de sanatate,…) sa fie introdusa o taxa modica, taxa care va fi folosita in cadrul unui fond care sa identifice noi surse de apa si care sa finanteze asigurarea puritatii apei. Ce ziceti?

  8. 9 Miraj februarie 15, 2013 la 3:21 pm

    Am si eu alta solutie, mult mai simpla: cresterea redeventelor ce revin statului ca urmare a exploatarii resurselor minerale, care acum sunt insignifiante.Daca tot nu le mai stapanim, macar sa profitam cat se poate de mult de pe urma lor. Stiti, inghesuiala asta pe resursele noastre are ca explicatie tocmai pretul-de fapt, sunt gratis- acestora… iar o parte a banilor colectati, sa fie alocata acestui proiect. Ma tem, insa, ca se va intampla exact ce se intampla cu sumele colectate din pretul combustibililor la pompa- ma refer la”aici sunt banii dumneavoastra”-, adica vor umple buzunarele clientelei de partid…

  9. 10 casandra februarie 15, 2013 la 3:27 pm

    Obiectivul – un sistem national de irigatii – este bun, chiar foarte bun.
    Metoda….sa mai vedem.
    Nu stiu daca este bine ca statul sa finanteze asa un proiect national public-privat, doar din contributiile celor care nu au bani de cozonac si-si umplu burtile cu paine.
    Stiu, devoratorii de paine sunt multi, nu-si tin banii in Elvetia si s-ar strange mai repede si mai simplu banii necesari. Dar este potrivita metoda? Prin satele Romaniei, babele cumpara zilnic o paine de 90 de bani si o savureaza cu ceai de tei sau cu o costisitoare ciorba de cartofi. Chiar sa le scumpim ospatul zilnic cu 10 bani?

  10. 11 Doru Coarna februarie 15, 2013 la 3:30 pm

    Pai ia sa vedem, o paine costa aprox. 1 leu, noi suntem vreo 18 milioane de mototoli si mancam fiecare cam o paine (care stim ca prosteste) si asta inseamna, la 10 bani, cam 1.8 milioane de RON pe zi, adica vreo 400.000Euro, hai sa zicem o jumatate de milion, si in 365 de zile inseamna 180 de milioane, IN NICIUN CAZ 400-500 MILIOANE EURO!!!

    Cu 180 milioane de Euro cred ca s-ar putea asigura irigatiile intr-un singur judet, si vorbesc de costurile curente, atat costa anual udarea plantatiilor, nu de investitii, nu de construirea sau reconstruirea sistemului de irigatii, si nu la nivel national!

    Mai mult, a introduce parteneriatul public-privat inseamna sa aducem si la acest nivel noi lacuste care vor face sa explodeze pretul cerealelor si a celorlalte culturi, si nu vom avea ce le face. Iar daca astea sunt si firme straine, sau bani din banci, am pus-o!

    Eh, puiul care avea atza asta de picior a zburat demult! Problema asta se va rezolva abia atunci cand terenurile agricole vor fi in stapanirea doar a catorva mari companii sau latifundiari, prin creditare cu aprobarea sistemului bancar.

    Dar eu cred ca dl Nastase se refera defapt la viitoarea liberalizare a terenului agricol si la perspectiva ca aceste terenuri sa fie cumparate la pret modic si la greu, astfel ca prin efortul nostru, al romanilor care platesc o paine mai scumpa, domnii straini sa aiba si terenurile irigate, nu? E ca si autostrada aia cu Ungaria, s-o facem noi ca sa poata ei apoi sa exploateze aurul mai usor si sa-si viziteze Balatonul in week-end, nu? Ca Romania le pute, e jegoasa pana in momentul cand o buna parte din ea va deveni a lor.

    In plus, am mai calcul de vreo doua ori pe aici, agricultura nu ne poate aaduce mai mult de 2 miliarde de Euro pe an, si asta in conditii ideale… Merita? Si de ce sa plateasca poporul scumpirea painii ca sa profite ulterior marii latifundiari si retailerii? Ce-ar fi sa plateasca doar astia construirea sistemului de irigatii ca taxa de timbru pe profil activitate, si sa beneficieze apoi de preturi maximale la alimente tot poporul?
    Aveti curaj sa ganditi si asa? Nu, pt ca stiti ca nu aveti voie, trebuie luata si pielea de pe amarati, sub orice forma si pretext, nu?

    Dar in fine, ca proiect de revenire merge… tipii oricum nu le au cu aritmetica… Iar daca chiar va intereseaza cum se face asta, nu trebuie sa inventati Dvs metoda, intrebati un expert in agricultura serios, nu unul din ograda de partid, si veti avea intregul tablou, intreaga imagine si toate cifrele, apoi un finantist serios, tot asa, nu de partid, si veti afla metoda de finantare… de ex. USL sa creeze un birou care sa solicite fonduri europene pt irigatii din partea fiecarui cetatean ce se ocupa cu agricultura, toti la fel si bine intocmit, care sa aduca banii necesari… daca lasati documentatiile pe seama unor firme-capusa care au aparut cam demultisor si nu au absorbit nimic, ratati!

  11. 12 Karakas februarie 15, 2013 la 3:37 pm

    Vad ca Basescu nu doar ca v-a iertat, dar ii pare rau si va doreste succes in viata politica.

    Dedicatie pentru dl. Basescu, care pare ca a capatat o noua perspectiva asupra vietii (de dupa Presedentie):

    http://www.gandul.info/politica/basescu-imi-pare-rau-pentru-ce-i-s-a-intamplat-lui-nastase-poate-reveni-in-politica-nu-si-a-vandut-tara-a-fost-condamnat-pentru-o-gainarie-10563286

  12. 13 Marian Nicolae februarie 15, 2013 la 3:48 pm

    Ma intreb oare de cand a imprumuta bani pentru a-ti duce viata de la o zi la alta reprezinta un succes, auzi succes major…?

    România a contractat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani, la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an

    http://www.b1.ro/stiri/economic/romania-a-contractat-un-imprumut-de-1-5-miliarde-de-dolari-pe-10-ani-la-o-rata-neta-a-dobanzii-de-4-5-pe-an-49962.html

    România a contractat joi un împrumut de 1,5 miliarde dolari de pe piaţa internaţională de capital, pe o perioadă de 10 ani şi jumătate, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an, informează Executivul, apreciind că este „un succes major” pentru ţara noastră.

    „Cererea României a fost de 5 ori suprasubscrisă, respectiv 7,5 miliarde dolari, ceea ce demonstrează interesul ridicat al investitorilor internaţionali de a investi în credibilitatea României, precum şi recunoaşterea faptului că cifrele economice înregistrate de ţara noastră în 2012 reprezintă un succes”, se arată în comunicat al Guvernului.

    Guvernul consideră că îmbunătăţirea percepţiei României în rândul pieţei financiare internaţionale face ca acest împrumut să fie „cel mai ieftin contractat de pe piaţa externă de capital de după 1990, ceea ce reprezintă o apreciere pozitivă şi corectă faţă de eforturile depuse de România în scopul consolidarii fiscale, asigurării unei creşteri economice sustenabile şi creşterii atractivităţii României în rândul investitorilor”.

  13. 15 cristiancooll februarie 15, 2013 la 4:34 pm

    De ce nu veniti cu ideea de a se confisca averile care nu pot fi justificate.
    Vine fiscu’ la tine in vizita, si se uita in curte : masina de lux, vila cu piscina, venituri legale demonstrabile , de exemplu, 2000 ron/luna. Adica nici pe un credit nu-ti poti lua asa ceva. Hopa vine Fiscu’ si zice: ori platesti impozit 90% pentru bunurile/banii pe care le detii si nu le poti justifica ori se confisca si trece in proprietatea statului si vor fi valorificate prin licitatie publica unde poate participa oricine.

    Cred ca in maxim 12 luni dupa o actiune din asta iesim din criza, returnam datoria externa si ajungem pe plus.

    Aplicati legile indiferent de statutul social, functie.
    Depolitizati scolile,spitalele,institutiile de cultura.
    Faceti transparente licitatiile publice.

    Scadeti numarul de parlamentari la 300.

    La noi graul iese din tara pe acte si este apoi importat tot pe acte la pret dublu, triplu sau n-uplu . De asta e painea scumpa.

    Daca mai vreti idei dati-mi un mesaj si va mai scriu cateva zeci de idei, pentru a scoate tara din mocirla.

    pentrudreptate.wordpress.com – pentru o Romanie Dreapta.

  14. 16 dlnimeni februarie 15, 2013 la 4:39 pm

    „Năstase propune Guvernului Ponta, din spatele gratiilor, introducerea unei taxe pe pâine”, titlul de pe site-ul B1TV – v-au si „revenit” unii in politica si va fac partizan al taxelor mari. Atentie, sunt tipi care nu ingaduie ca acest blog sa fie si un atelier de lucru, o zona de discutie. Cine sunt ei? Partizanii presedintelui.

  15. 17 Marian Nicolae februarie 15, 2013 la 4:40 pm

    W. B. Yeats a sintetizat foarte bine scopurile Fratiei Babiloniene:

    O civilizatie aristocrata în forma sa desavârsita, ierarhizata pâna în ultimele detalii, cu petitionari adunându-se dimineata la portile marilor oameni, cu o mare bogatie acumulata în mâinile unui numar mic de oameni, în care toata lumea depinde de acesti câtiva, mergând pâna la împarat, care este un zeu ce depinde de un alt zeu mai mare.

    Inegalitatea ar trebui sa domneasca pretutindeni, ca lege, în familii, la Curtea imperiala,

  16. 19 analist februarie 15, 2013 la 4:45 pm

    @aya
    Cum se zice pe unele meleaguri: welcome onboard!. Interesant ce ai spus in postarile tale. Geoana a intarit puterea baronilor locali, a marit numarul delegatiilor asa zis prietene, insa a pierdut ceva in vedere, existenta unui catar in cadrul PSD. Din motive lesne de inteles nu pot da aici amanunte, Este adevarat, ca cei de aici, l-au sustinut pe AN la congres, dar atunci cand AN a declarat,aici, ca are motive intemeiate sa renunte si sa-l sustina pe VP noi am urmat decizia lui,VP a avut sprijinul nostru, cum stii foarte bine, chiar daca, evident, consecintele pentru AN nu erau deloc OK.
    @nastase. Cel putin Basescu, aseara la TV a spus ce gandeste. Aveti in fata dv. o tabla mare de sah, numita PSD si trebuie sa identificati foarte bine, care sunt punctele slabe, punctele tari, ce piese trebuie scoase din joc si care trebuie activate…intr-un cuvant care este cea mai buna cale de urmat.

  17. 20 blogideologic februarie 15, 2013 la 6:00 pm

    @Gavrilă spune : „Este o malaise a neputinţei să tăiem balaurul ăsta cu atât de multe capete ce continuă să-şi facă de cap într-o ţară complet descurajată.” Într-adevăr !

  18. 21 Petre februarie 15, 2013 la 6:33 pm

    Cred ca sistemul de irigatii ar trebui facut din banii celor care au vandut Romania la pret de fier vechi in ultimii 23 ani .

  19. 22 blogideologic februarie 15, 2013 la 6:40 pm

    @ Adrian Năstase
    Cu proiectul acesta păşiţi din nou pe linia nenorocită a lui Oliviu Gherman ! El a fost adus din Ardeal de aripa belakunistă, atotputernică, a PCR-ului, ca un “guru” salvator care să dea indicaţii preţioase în Oltenia! În fişa postului avea inclusă şi specializarea mea “spre noi culmi” ! Când îl întrebam ceva, şi eram rezonabil, doar câte o chestiune teoretică, îmi zicea imediat să inventez aparatură fizică pentru creşterea producţiei agricole ! Cu apa pentru agricultură este suficient darul naturii, nu-i nevoie să poluăm solul cu apă din Dunăre. Este necesară o legislaţie pe linia veche, de agricultură răzeşească, pur şi simplu pentru mărirea capacităţii de absorbţie a solului primind precipitaţiile din natură. O legislaţie care să împiedice tasarea tot mai accentuată a solului, care-i o nenorocire în mers. În Agenda 21 de proximitate a şcolii, propuneam şi aceste metode simple pentru a fi învăţate în şcolile săteşti. Care, între timp, prin presiunile UDMR şi Daniel Funeriu s-au desfiinţat, aşa că am “scăpat” şi eu de o grijă. Cred că şi critica adusă Dumneavoastră de colegul @Doru Coarnă în problema agricolă, şi a proprietăţii asupra pământului agricol românesc, este foarte corectă. Aducerea străinilor care distrug pământul prin metodele lor de agricultură violentă înseamnă sfârşitul României.

  20. 23 Karakas februarie 15, 2013 la 6:45 pm

    @dlnimeni, credeam ca apreciati umorul fin.

  21. 24 Adrian B. februarie 15, 2013 la 6:52 pm

    Viabila si de bun augur aceasta idee ! Dar in locul taxei de 10 bani/paine nu ar fi mai CORECT sa fie economisiti bani din reducerea cheltuielilor statului sau reducerea numarului de bugetari-capusa care subtiaza bugetul acestei tari . Ma refer la cohortele de militieni , jandarmi (55.000. de jandarmi !!!) , politisti locali , angajati ai primariilor si Consiliilor Locale , etc. care viruseaza activitatea si bugetul acestei tari si care reprezinta niste bariere birocratice nejustificate .
    Sau poate ,in locul taxei de 10 bani/paine , functionarii guvernamentali vor reusi sa creasca bugetul prin atragerea de noi investitii indigene si straine .
    Sau etc.
    Asta cu taxa de 10 bani/paine o poate face oricine… Chiar si Nea Caisa de la Caminul de Nefamilisti !

  22. 25 Adrian B. februarie 15, 2013 la 6:56 pm

    In zona mea este o vorba : ” Cu bani stie oricine sa faca ! Fara bani , doar unii ! ”
    Sunt sigur ca se refera la cei ISTETI si GOSPODARI !

  23. 26 cip februarie 15, 2013 la 7:39 pm

    Eu va propun o idee mult mai buna.. sa vedem cine a distrus sistemul de irigatii al Romaniei.. si sa recuperam de la ei .. se pare ca era PSD-ul la guvernare in acele vremuri..

  24. 27 Luminita Arhire februarie 15, 2013 la 8:28 pm

    Sa fii Traian Basescu si sa vorbesti despre incarcerarea lui Adrian Nastase ; sa fii Traian Basescu si sa vorbesti despre finantarea netransparenta a unei campanii electorale , cand stii bine cum a aratat campania ta electorala din 2009 ; sa fii Traian Basescu si sa spui ca il placeai pe Decebal Traian Remes ca ministru de finante; sa fii Traian Basescu si sa vorbesti despre problemele tale de imagine legate – ce surpriza , nu-i asa ? – de disparitia flotei ; sa fii Traian Basescu si sa ne povestesti cum vei iesi tu -care te-ai purtat ca ultima otreapa la referendumul din vara – la lupta cea mare cu prilejul celei de-a treia suspendari …. Nesimtire mai crasa decat aceasta nu exista ! Mai ramanea sa verse trei lacrimi in paharul cu patru cuburi de gheata .
    Sper , sper si iar sper sa nu scape nepedepsit . Stiu ca lucrurile se misca prea lent, mult mai lent decat am vrea noi , dar e reconfortant raspunsul doamnei Pivniceru la presiunea de a-l numi pe Daniel Morar ca sef al Parchetului : „NICIODATA ! „

  25. 28 dlnimeni februarie 15, 2013 la 8:48 pm

    Karacas: apreciez umorul fin si ma bucur sa aflu ca ati glumit (fin).

  26. 29 dlnimeni februarie 15, 2013 la 8:59 pm

    Aya, bine ai re- venit!

  27. 30 Iluminatu februarie 15, 2013 la 9:06 pm

    8 MISTERE INEXPLICABILE, NU ŞI PENTRU TRAIAN BĂSESCU
    « Oamenii de stiinta recunosc ca Universul ascunde mistere pe care probabil nimeni nu le va putea explica vreodata. Revista Science prezinta 8 dintre ele.
    Chiar daca astronomii si fizicienii sunt zilnic cu un pas mai aproape de cunoasterea spatiului cosmic, multe lucruri ar putea sa ramana mereu un mister, chiar si pentru cei mai mari savanti ai lumii.

    Iata o scurta lista alcatuita de revista Science si preluata de Daily Mail:

    1. Cel mai mare mister este, la ora actuala, “energia intunecata”, care alcatuieste 73% din Univers, dar nu poate fi masurata si idetificata. Savantii stiu de existenta ei prin dovezi indirecte, ea fiind necesara pentru a se mentine un echilibru al materiei in Univers.

    2. “Materia intunecata”, desi nu a fost nici ea identificata, se crede ca este “lipiciul” care uneste materia din Univers. Spre deosebire de “energia intunecata”, aceasta materie misterioasa ar putea fi candva identificata si studiata.

    3. Baryonii, misterioase particule care alcatuiesc o materie “anormala”. Confuzia savantilor este ca, daca aduna materia intunecata, energia intunecata si baryonii nu ajung sa obtina 100% din materia Universului, prin urmare ceva pare sa lipseasca.

    4. De ce explodeaza stelele? Desi oamenii de stiinta au aflat multe date despre formarea unei stele, tot nu inteleg ce se intampla in interiorul ei atunci cand explodeaza si devine o supernova.

    5. Ionizarea Universului: timp de sute de mii de ani dupa Big Bang, electronii au fost despartiti de atomi, iar cercetatorii nu inteleg de ce s-a intamplat asta si cum s-au unit ulterior.

    6. Care este sursa radiatiilor cosmice? Terra este protejata de aceste radiatii daunatoare, datorita atmosferei sale, insa astronomii nu stiu inca de unde provin ele.

    7. Sistemul nostru solar este considerat ciudat, iar savantii nu stiu inca daca el s-a format dupa anumite reguli sau totul a fost o pura intamplare.

    8. De ce este Soarele atat de fierbinte? Stratul exterior al Soarelui nostru (corona) este considerat foarte fierbinte si specialistii nu gasesc o explicatie logica pentru acest fenomen. »
    Răspunsuri date de Guvernator :

    Ad 1. Energia întunecată este cea care lumineză viitorul Romăniei.
    Ad 2. Materia întunecată apare, de regulă, la blondele proaspăt văcsite de etnie rromă cam după două săptămâni.
    Ad 3. Bar(y)onii sunt stâlpii capitalismului sugrumat.
    Ad 4. Stelele explodează că aşa vor muşchii lor.
    Ad 5. Ionizarea s-a terminat în România după al 3-lea mandat al d-lui Ion Iliescu.
    Ad 6. Sursa radiaţiilor cosmice este Comisia Europeană care a înlocuit becurile cu filament cu cele fluorescente iar după un an le înlocuieşte şi pe acestea cu LED-uri (90% economie, 25 de ani funcţionare).
    Ad 7. Sistemul nostrum solar s-a format după metoda haosului patronat pe care l-am implementat şi eu în sistemul social mioritic.
    Ad 8. Soarele este atât de fiebinte pentru că-I sfârâie călcâiele după Venus şi Lună.

    Tot de Traian Băsescu :
    a)10 bani la paharul de tărie, şi irigaţia e ca şi făcută.
    b)Dacă berea purjată de consumatori ar fi colectată şi împrăştiată pe tarlale, ai să vezi agricultură înfloritoare, băi Constantine !

  28. 31 Ghita Bizonu' februarie 15, 2013 la 9:45 pm

    Sa ne mai radem nitel …
    http://peromaneste.blogspot.ro/
    Moshe & Mordechai blog: Calul, măgarul şi şenghenarul – Studiu despreefectul parizerului asupra gravitaţiei
    ” marele maestru cu patru dani în artele frapiere ”

    SI sa ne intrtistam:

    Si la Timisoara tot eunuci avem?

    Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara • Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT • Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui Golban invocând „articolele critice la adresa Germaniei” • Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că acţionează la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara

  29. 32 Roxana Iordache februarie 15, 2013 la 9:52 pm

    @nastase. Da, dar UE nu vrea. A zis Daniel Constantin, că aşa i-au zis de la Bruxelles, că UE nu susţine proiectul sistemului naţional de irigaţii. Păi cum să-l susţină, dacă e naţional? :mrgreen: De-aia, printre altele, au şi tăiat banii pentru România – care cotizează, tocmai pt ca birocraţii de la Bruxelles să o batjocorească pe banii ei. Iar impostorul de la Cotroceni prestează în patru labe.

    Deci, mai degrabă ar fi interesantă replica dv. la Băsescu. Că de data asta e frontală problema. Sugestie de prezentare: un complexat în libertate. 🙂 Ei cum, până când? Până când (ni) se rupe pactul. :mrgreen:

    P.S. Citat din memorie – ca să nu ziceţi că n-aţi fost informat -, cică, îmi pare rău pt Năstase, a fost condamnat pt o găinărie, el poate să revină, depinde de PSD. 😆

    Aşa-ţi trebuie, Georges Dandin! L-ai avut în mână şi ai obstrucţionat justiţia! Culmea e că are dreptate, de fat, pt asta ispăşeşti, că n-ai fost de acord să suporte consecinţele penale. Şi asta, din scrupule electorale. 👿

  30. 33 centru februarie 15, 2013 la 10:04 pm

    Vorbesc de Siret Baragan si nu sunt in stare de 8 luni sa inceapa 8 kilometri de autostrada la Gilau sau 25 de kilometri de autostrada Timisoara Lugoj .
    Sa fim realisti , sunt incapabili .
    Cel mai capabil din PSD , Adrian Nastase , este persecutat si oprimat , nu poate sa-si ajute colegii .

  31. 34 Radu Humor februarie 15, 2013 la 11:01 pm

    Până la urmă văd că sugestiile deosebit de pertinente, legale şi morale ale
    celor de la
    pentrudreptate.wordpress.com – pentru o Romanie Dreapta.

    nu prea interesează pe nimeni !
    Şi e nu doar păcat, ci şi de condamnat !

    Băsescu regretă public condamnarea lui Adrian Năstase şi e cel mai aproape de a fi sincer de data asta :
    I-a scăpat printre degete :
    Hăitaşii au luat-o greşit după nişte copoi, care nu au descoperit decât nişte uşoare urme de abuz în serviciu, bârlogul mult discutat şi invocat timp de vreo două mandate ( dar mai ales cu ocazia alegerilor) al marii corupţii ANesciene nefiind descoperit !
    Numai că Băsescu e departe de a se lamenta !
    Ura şi răzbunarea din el nu vor avea sfârşit decât odată cu el 🙄

  32. 35 Iulian februarie 15, 2013 la 11:07 pm

    Salutara propunerea, dar poate de mai mare efect ar fi judecarea modului in care s-au facut marile averi in tara asta si daca au fost ilegalitati, acestea sa fie confiscate…. cu averea catorva personaje am strange bani nu numai de irigatii dar si pentru multe altele… parerea mea…

  33. 36 Radu Humor februarie 15, 2013 la 11:11 pm

    Pe de altă parte e încurajator faptul că tot mai mulţi oameni au reuşit să descifreze corect „mâna de ajutor” pe care ne-o întind cei de afară 🙄
    Recent am văzut o caricatură foarte reuşită şi la obiect :
    Un tip prins sub ape ( dar aproape de mal) din care doar mâna ridicată mai cerea un ajutor disperat. şi un tip de pe mal care întinde în ultima clipă mâna de ajutor..
    În secvenţa următoare mâna înecatului nu mai avea pe ea ceasul, care dispăruse …
    Odată cu „salvatorul” ! 🙄

  34. 37 Aya februarie 16, 2013 la 4:16 am

    @

    Marian Nicolae

    O MARE REUSITA A ROMANIEI, A FOST PREZENTATA DETURNAT

    Subiectul la care te referi (cu nejustificata furie!!) in februarie 15, 2013 la 3:48 pm este, intr-adevar, un succes absolut notabil al Romaniei.

    Din pacate, aceasta reusita rara in Europa (state care privesc Romanie cu „zambete superioare” nici nu viseaza sa aiba un asemenea randament scazut al obligatiunilor – ceea ce presupune un interes crescut al investitorilor!) a fost prezentata SUBTIL DETURNAT (inducand sensul negativ) exact de segmentul mass-media din care citezi (B1!).
    In ce a constat deturnarea subtila (o observi doar daca intr-adevar cunosti principiul economic)?
    Pur si simplu a fost folosit cuvantului „imprumut” astfel incat centrul de greutate al frazei sa cada pe el (stiuta fiind reactia adversa declansata de acel termen in mentalul colectiv). In realitate, este vorba despre atragere de fonduri (operatiune pe care, cu vadita rea intentie, cei de la B1 au denumit-o, pervers „imprumut”) in conditii foarte avantajoase (si care demonstreaza ca Romania este perceputa pozitiv de investitori).

    Incerc sa explic despre ce e vorba, pe intelesul tuturor – mai ales al celor care nu cunosc subtilitatile unor astfel de operatiuni – si de ce este un mare succes.

    Un stat are mai multe posibilitati de a atrage fonduri – dar putine sunt cele avantajoase.
    Intre acestea, una dintre cele mai bune consta in emisiuni de obligatiuni (de stat) care sa poata fi lansate cu dobanda mica (4,5% este o dobanda nesperat de buna- deci, mica) astfel incat sa trezeasca interesul investitorilor, pentru a le cumpara (pe un anumit termen).
    O emisiune de obligatiuni nu este „fara numar” – altfel spus, este „finita”. Din acest motiv, daca obligatiunile sunt atractive, cand intra in licitatie pot fi suprasubscrise (in mare si pe inteles, principiul jocului cerere-oferta).
    In felul acesta, statul atrage fonduri importante, pe termen avantajos (10 ani inseamna un termen avantajos) care sunt folosite pentru investitii (sumele acelea trebuie sa produca).
    Termeul respectiv (pentru cazul in speta, 10 ani) indica momentul in care obligatiunile ajung la maturitate. Ce inseamna asta? Momentul in care investitorii (care, acum, au suprasubscirs!) isi recupereaza banii investiti cu dobanda convenita (in cazul nostru, mica, de numai 4,5% – ceea ce inseamna ca efortul statului, al economiei, este mic, lucru avantajos).
    Daca un stat poate vinde (mai ales in conditii de suprasubscriere!) obligatiuni cu maturitatea la 10 ani, in conditiile unei dobanzi mici (cazul la care ne referim) inseamna ca investitorii considera ca plasamentul este sigur, stabil – ceea ce echivaleaza cu un semnal CERT ca Romania este atractiva pentru investitii productive.

    Bref: este vorba de un mare succes. Sa dea Dumnezeu sa aveam parte de asa ceva des!

  35. 38 Aya februarie 16, 2013 la 4:18 am

    @

    Marian Niclae

    Imi cer scuze pentru virgula „agatata aiurea” in titlu.

    Corect:
    „O MARE REUSITA A ROMANIEI A FOST PREZENTATA DETURNAT”

  36. 39 Aya februarie 16, 2013 la 4:48 am

    @

    Analist

    I feel fortunate just to be onboard – ca sa-ti raspund ca pe acele meleaguri.

    Adrian Nastase a schimbat, efectiv, soarta Romaniei la congresul PSD din 2010 (nu exagerez deloc!). Daca nu lua decizia castigatoare (pe termen lung si pentru Romania) daunele erau nu doar mari, dar si cumplite – si pe termen greu estimabil.
    Si in acea situatie, s-a comportat ca un om de stat.
    A evaluat perfect riscurile – realizand ce presiune s-a pus impotriva lui- s-a retras (aproape) in ultimul moment, lasandu-si doar ragazul de a „da strigarea” (care sa se raspandeasca, apoi, prin fiecare dintre noi, in cercuri concentrice) despre numele celui care trebuia, neaparat, sa castige (si care a fost un candidat-surpriza).
    Daca Victor Ponta nu castiga, USL (banuiesc ca nu e nevoie sa dau numele artizanului, al celui care a gandit constructia politica) era compromisa. Or, consolidarea USL si cresterea fortei acestei exceptionale constructii politice (unica in Europa – si cu mare forta de contaminare) era principalul proiect al ANului, ca punct de plecare al constructiei viitoare.
    Cu riscul de a ma repeta: este o gandire tipica pentru un om de stat – deasupra omului politic.

    Greseala ANului a fost in 2005, cand nu a candidat la presedintia PSD (nu reiau! ma doare subiectul asta – o durere care nu se va vindeca vreodata, caci ma bantuie acel „principiu al dominoului” declansat atunci, pe care il intuisem cu o precizie matematica; daca ai sti cat mi-am dorit sa nu am dreptate- din pacate, am avut!).
    Daca ar fi candidat la presedintia PSD in 2005, sigur castiga si, probabil, lucrurile ar fi avut un alt curs. Nu spun ca ar fi fost usor, in sensul ca parcursul ar fi fost lin – dar sub nici o forma nu ar fi existat atatea sincope dureroase. Unul dintre marile castiguri ale tuturor – si, mai ales, al Romaniei- ar fi fost (de asta nu ma indoiesc) candidatura ANului la prezidentiale in 2009 – cand, banuiesc ca nu ai dubii- ar fi castigat.

    Nu pot spune, acum „nu-i nimic, a trecut”- caci ar trebui sa fiu ipocrita.
    Dar spun, din tot sufletul, ca trebuie sa mergem inainte, langa Adrian Nastase.

  37. 40 Aya februarie 16, 2013 la 4:55 am

    @

    DlNimeni

    ALL MY LOVING!!!

  38. 41 blogideologic februarie 16, 2013 la 5:45 am

    Micii fermieri americani duc la Curtea Supremă a USA confruntarea lor cu firma Monsanto, producătoare de seminţe modificate genetic. http://www.nytimes.com/2013/02/16/business/supreme-court-to-hear-monsanto-seed-patent-case.html?hp Rezultatul judecăţii la Curtea Supremă ar putea pune sub semnul riscului profiturile uriaşe ale firmei Monsanto, mai exact programul de patente pentru plantele modificate genetic ale firmei Monsanto. Este vorba despre un mic fermier, Vernon Hugh Bowman în vârstă de 75 de ani, care provoacă la luptă firma Monsanto. Deviza lui ? “I was prepared to let them run over me, but I wasn’t getting out of the road.”

  39. 42 blogideologic februarie 16, 2013 la 5:48 am

    Schimbarea de agendă a domnului Adrian Năstase este evidentă. Dar nu mă aşteptam la acest sens. Sînt dezamăgit.

  40. 43 blogideologic februarie 16, 2013 la 6:44 am

    Despre şcoală şi preşcoală în America / Analistul David Brooks pune sub semnul discuţiei programul educaţional pre-K (înainte de grădiniţă) al preşedintelui Barack Obama anunţat săptămâna aceasta http://www.nytimes.com/2013/02/15/opinion/brooks-crayons-to-college.html?hp&_r=0 David Brooks pleacă de la constatarea : “Astăzi milioane de copii americani cresc în cămine familiare unde nu învaţă priceperile şi deprinderile necesare pentru a reuşi în viaţă. Vocabularul acestor copii este foarte restrâns. Ei nu îşi pot controla emoţiile. Atunci când ajung la grădiniţă, lor nu li s-a citit vreo carte. Există de ceva timp programe educaţionale preşcolare costisitoare care au încercat să creeze diferenţe pozitive în viaţa copiilor. Semnele de reuşită ale acestor programe au fost întâmpinate cu articole rapsodice despre importanţa educaţiei timpurii. Dacă guvernul poate interveni acum pentru a furniza programe educaţionale pre-K de calitate, aceasta ar scădea sărăcia şi ar pune în mişcare un ascensor social pentru copiii din familiile sărace.”

  41. 44 Ireene Nicolaescu februarie 16, 2013 la 6:54 am

    Da , ideea cu majorarea cu 10 bani a unei paini este buna si cred eu usor de suportat.Doresc sa va ganditi la un lucru care tine si de intarirea ordinei sociale.Pare putin exagerat dar gandesc ca daca s ar infiinta patrule speciale care ar amenda actele antisociale in locurile publice pe loc, sau destul de repede eficienta ar fi dubla-am castiga si bani si reglarea climatului social ! Bataile in public, jignirile si atatea alte lucruri trebuiesc taxate pe loc, cum fac cei care te prind fara bilet in autobuz!

  42. 45 intrusul februarie 16, 2013 la 7:13 am

    “Urlă haita”. Tulburător titlul cărţii mărturisitorului Nicolae Purcărea! Nu numai că haita a urlat în trecut, muşcând din sufletele deţinuţilor politic în temniţele de la Piteşti, Gherla, Jilava sau Aiud, sau când a venit pe tancurile sovietice pentru a ocupa România, apoi în munţii patriei, unde s-au retras luptătorii împotriva comunismului ateu. Urlă de pe vremea lui Carol al II-lea, urlă şi astăzi, scrie Bădia Nicolae Purcărea, când se caută ca “totul să fie globalizat, să se distrugă tot şi să nu mai existe erou, sfânt, valoare, elită”. Dar, vai, “…va mai urla multă vreme”. Trăim “Piteştiul după Piteşti” (un Piteşti rafinat, “soft”, dar care este la fel de odios ca Piteştiul “hard” al anilor ’50). O spune un OM care a trăit experimenul satanic din închisoarea Piteşti. Pe viu, nu din postură de victimă întâmplătoare, ci de luptător aflat în îndeplinirea misiunii noastre istorice: aceea de a crea cultură şi civilizaţie la gurile Dunării, aşa cum ne-a lămurit Mihai Eminescu rostul nostru în lume.

    Această carte este scrisă dintr-un sentiment al datoriei (într-o vreme în care nu mai auzim vorbindu-se decât despre drepturi), pentru a consemna că “în alte vremuri, copii crescuţi în frică de Dumnezeu şi de dragoste de neam şi-au dat viaţa pentru apărarea altarului şi a etniei de care aparţineau”. Sunt pagini de pateric. Numai în aceste scrieri sfinte întâlnim atâta suferinţă pentru apărarea credinţei în faţa uneltirilor satanei, pentru că ţinta finală a reeducărilor de la Piteşti sau Aiud era lepădarea de Hristos. De altfel, domnul Purcărea aminteşte în aceste memorii de întrebarea obsedantă pe care Ţurcanu, torţionarul de la Piteşti, le-o punea deţinuţilor: “Mai credeţi în Dumnezeu?”. Şi, cu toate supliciile îndurate, inimaginabile pentru o minte omenească normală, erau mucenici care răspundeau afirmativ, stârnind furia torţionarilor îndrăciţi asupra celor care-l mărturiseau pe Hristos. Dar mai rău decât bătăile primite era blasfemierea celor sfinte.

    Mărturisitorul Nicolae Purcărea a trecut prin încercarea cumplită a 20 de ani de temniţă. “A trebuit să gustăm până peste margini paharul iadului”, ne spune acesta. Pentru că, pentru prima oară, năvălitorii nu s-au mai mulţumit cu bogăţiile noastre materiale, ci au vrut să stăpânească şi sufletul românilor. Ca şi Iov, este greu de crezut că Bădia Nicolae ar fi rezistat la torturile fizice şi psihice la care a fost supus de comunişti, dacă nu ar fi trecut printr-o pregătire anterioară detenţiei comuniste. Experienţa închisorilor antonesciene îl învaţă să se adâncească în credinţa ortodoxă, după modelul exemplar al lui Traian Trifan şi al lui Traian Marian, învăţătorii grupului sufletiştilor, din care au făcut parte, printre alţii, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Virgil Maxim, Părintele Arsenie Papacioc. Urmează implicarea activă în mişcarea studenţească anticomunistă, încadrarea în grupurile de rezistenţă armată din Postăvarul, Ciucaş sau de pe Valea Topologului, unde s-a alăturat grupului condus de învăţătorul-martir Dumitru Apostol. Toate aceste experienţe l-au îmbunătăţit sufleteşte.

    Viaţa domnului Purcărea merită “file de acatist” (după cum spune Doamna Aspazia Oţel-Petrescu) în care să se reflecte smerenia, îndelunga răbdare, tăria mărturisirii, puterea rugăciunii, stăruinţa în ideal, în visul său la care nu a renunţat niciodată, căci “adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis” (Radu Gyr). Rememorarea unor momente din iadul închisorilor este dureroasă pentru autor, după cum înălţătoare este legătura permanentă, care străbate întreaga carte, cu “cei care nu mai sunt”, ascunşi în “lumina celui nepătruns”.

    După toate încercările la care a fost supus, a păstrat în sufletul său “o fărâmă de cer, nobleţea sufletului omenesc: omenia şi demnitatea”. Şi ce încercări! Înfricoşătorul Piteşti, în care crede că a fost ca în fundul iadului, de unde a scăpat prin mijlocirea minunată a Maicii Domnului. Este unul dintre puţinii supravieţuitori ai „reeducării” de la Piteşti, unde au fost torturaţi fizic şi psihic studenţii anticomunişti. Marele scriitor rus Alexandr Soljeniţân era de părere că experimentul din această închisoare este “cea mai cumplită barbarie a lumii contemporane”. Metodele, inventate de pedagogul sovietic Makarenko, erau drăceşti. A fost forţat să mănânce din gamela în care îşi făcea nevoile. I se băga capul cu forţa în hârdăul cu fecale, până la pierderea respiraţiei. S-a opus din toate puterile, dar n-a avut scăpare. L-au “botezat”. A fost prea mult pentru dânsul, a fost momentul când practic n-a mai realizat ce se întâmplă cu el sau cu cei din jur. După cum istoriseşte, apogeul furiei torţionarilor se înregistra în perioada marilor sărbători creştine, în special de Învierea Domnului. Atunci avea loc „liturghia neagră“. Deţinuţii erau obligaţi ca, în locul crucii, să sărute un falus mare, făcut din săpun. Un cor, format din reeducaţi, hulea numele Mântuitorului şi al Fecioarei Maria. Cruce îşi mai făceau doar cu limba în gură, când erau ţinuţi în „poziţie” (pe marginea patului de scândură, cu mâinile pe genunchi; nu aveau voie să privească nici la dreapta, nici la stânga, numai înainte, altfel erau loviţi).

    “Abia după ce ai trecut prin iad poţi vedea lumina şi bunătatea lui Dumnezeu!”, scrie autorul. Dumnezeu S-a milostivit de blândul deţinut Nicolae şi l-a scos din Piteşti, această “beznă de tuci” (Radu Gyr), pentru a-l duce la Canal. Câte n-a văzut şi-acolo! A lucrat la o carieră de piatră. Şi-a atenţionat camarazii să aibă grijă ce vorbesc cu studenţii informatori. De la Cernavodă până la Capul Midia vedea cruce lângă cruce. Poetul, deţinut şi el, Andrei Ciurunga spunea într-un poem că acest cumplit Danubiu “varsă pe trei guri apă şi pe-a patra sânge”.

    Ajuns la Gherla, refuză reeducarea. Din fericire pentru dânsul, Ţurcanu fusese scos din închisoare, fiind dus la Bucureşti. Din cauza faptului că “trădase marea cauză a demascării”, a fost izolat în celula numărul 7 din Zarca Gherlei. A fost supus peste opt luni de zile unui regim de exterminare. Nu avea mobilier, nu avea pat. Nimic. Doar o tinetă. Fereastra era spartă, astfel că pe timpul iernii zăpada intra în celulă, iar apa îi îngheţa în cană. În celulă era un frig cumplit, iar hainele îi erau numai zdrenţe. Zeama pe care o primea ca mâncare era neîndestulătoare. Bacilul TBC-ist i-a atacat plămânii, dar asta nu-l împiedica pe căpitanul Avădanei să-i aplice “banditului” amprenta pumnilor şi a cizmelor sale. Deţinutul se retrăgea, fără să blesteme, ca un câine zgribulit în colţul celulei. Şi asta s-a întâmplat luni şi luni de zile. Nu mai putea nici să vorbească. Doar să se roage. Avea pe buze rugăciunea inimii. “Unde eşti, Doamne?”, a strigat la un moment dat şi Domnul i-a adus liniştea sufletească şi pacea, după care i l-a trimis în celulă pe Jenică Bărbier, ţăran din Vultureni-Bacău, care i-a devenit un fel de înger păzitor. Iar domnul Purcărea i-a spus, în schimb, povestea generaţiei sale, continuatoarea eroicei generaţii de la 1922. O poveste în ramă, o poveste în poveste despre Mişcare şi Căpitan, despre idealul care l-a animat, despre Don Quijoţii acestui veac, cum îi numeşte Nicolae Purcărea pe camarazii săi. O poveste începută de la icoană şi cântec, cu înălţări şi căderi, încheiată la picioarele lui Hristos. Aflat în mlaştina deznădejdii, Nicolae Purcărea l-a purtat pe nea Jenică prin pădurea cu fiare sălbatice şi pe muntele suferinţei. Împreună cu câţiva colegi supuşi aceluiaşi regim, a fost scos de la izolare la moartea lui Stalin. “Cine va mai face ca ei, ca ei să ajungă”, spunea Goiciu, directorul închisorii, celorlalţi deţinuţi. Arătau ca nişte stafii.

    Când mai avea câteva luni până la eliberare a fost dus la Securitatea din Codlea, unde îl înfruntă pe ofiţerul de Securitate Jagher, care era unul din responsabilii reeducării de la Piteşti. Când securistul i-a spus că deţinuţii s-au omorât între ei, blândul Nicolae Purcărea a devenit aprig, arătându-i adevăraţii vinovaţi de organizarea experimentului Piteşti. “Ne-aţi omorât trupul, nu însă şi sufletul”, i-a strigat ofiţerului. Este dus la Securitatea din Braşov, unde colonelul Ivan hotărăşte că deţinutul nu trebuie să infecteze societatea socialistă, şi îl trimite în D.O. (domiciliu obligatoriu). Ajunge în Bărăgan, la Lăteşti. Aici i se părea raiul pe pământ, o oază unde se putea mişca liber într-un spaţiu de 15 km. Avea o gospodărie, în sat era un preot vrednic, Părintele Sârbu, care oficia Sfânta Liturghie, într-o biserică amenajată într-o casă părăsită. Aici se căsătoreşte cu Eugenia (Gica) Fuică, fostă studentă la Iaşi, o femeie de o gingăşie sufletească deosebită, trecută deasemenea prin iadul puşcăriilor comuniste şi aflată acum în D.O. Şi tot aici îi este dat să trăiască un moment emoţionant, în care adversităţile trecute se stingeau în împreună-suferinţă: de Crăciunul anului 1956 i-au cântat colindul prizonierilor din URSS doamnei Mareşal Antonescu. Lacrimile sincere ale Doamnei le-au fost balsam sufletesc.

    În lagărul de la Culmea, în urma răscolirii de către Securitate a trecutului său, i s-a descoperit neexecutarea unei pedepse de 12 ani, de pe timpul lui Antonescu. În schimbul anulării pedepsei, i s-a propus să devină turnător. Neacceptând, a fost trimis, în lanţuri, la Aiud. Aici, celulele erau ca mormintele. Înainte de eliberarea din închisoare, conform logicii comuniste, a urmat o nouă acţiune de reeducare, “una mai subtilă, constând într-un anumit rafinament de constrângere, de umilire, de depersonalizare, de lepădare de sine şi de valori”. Dl Purcărea prezintă cele două feţe ale medaliei acestei reeducări: pe de o parte, se organizează conferinţe, se vizionează filme, se citesc ziare; reversul acesteia: izolarea, zarca, privarea de medicamente etc. Ca unul trecut prin aceste ispitiri ale lui satan, pe care nu le-a primit, domnul Purcărea nu judecă pe nimeni, considerând că declaraţiile publice din timpul reeducării nu au nicio valoare, atâta timp cât au fost smulse prin constrângere. Autorul evocă frumuseţea atitudinii lui Moş Bâră şi a Prinţului Ghica, martirajul lui George Manu şi al lui Gheorghe Jimboiu, care au murit din cauza faptului că n-au primit medicamentele necesare vieţii pentru că n-au vrut să renunţe la idealul lor.

    Eliberarea din temniţa strâmtă a Aiudului în temniţa cea mare a ţării, în “Piteştiul după Piteşti”, nu i-a fost uşoară. A fost împiedicat să-şi reia studiile universitare, cu mare greutate şi-a găsit un loc de muncă, iar umbra Securităţii o simţea în permanenţă. Nu se împăca cu societate construită de comunişti. Dumnezeu l-a călăuzit să continue calea tradiţiei, apucându-se de meşteşugul cioplirii lemnului, sublimându-şi, astfel, durerile acumulate, în creaţie. Şi-a aflat echilibrul, aflând “taina bucuriilor de spumă”. Învăţase să sculpteze de la ucenicii Părintelui Arsenie Papacioc, în închisoarea de la Alba-Iulia. A ajuns pe culmile desăvârşirii în artă, casa lui natală din Şcheii Braşovului fiind gazdă mulţilor săi învăţăcei, în mod special tineri liceeni braşoveni. A dăruit, din prinosul dragostei lui, tuturor.

    Un dar pentru români este şi această carte, în care aflăm atâta suferinţă! Este o frescă a generaţiei mărturisitoare de la 1948, crescută în spiritul Frăţiilor de Cruce, care a fost încununată de biruinţă spirituală, căci “cei care au reuşit să urce calvarul au aflat în vârful Golgotei o bucurie miraculoasă” (aşa cum minunat afirmă Doamna Aspazia Oţel-Petrescu, în prologul acestei cărţi). Este încă o dovadă a prezenţei lui Dumnezeu alături de cei smeriţi, de cei aflaţi în suferinţă, de cei care-L chemau neîncetat în mijlocul lor. Şi Dumnezeu a fost cu ei în celulă, după cum ne asigură poetul-mărturisitor Radu Gyr, melodul acestei suferinţe binecuvântate de Dumnezeu. Mucenicia întemniţaţilor a întărit oastea Bisericii triumfătoare, a celor care depun mărturie pentru împlinirea ţelului generaţiei lor: Învierea Neamului Românesc!

    “Sunt, Doamne, copt pentru cules”, ne spune azi, domnul Nicolae Purcărea, asemeni poetului. Cine sunt culegătorii?

  43. 46 blogideologic februarie 16, 2013 la 8:40 am

    François Hollande este pus în faţa riscului de împotmolire a politicii sale http://fressoz.blog.lemonde.fr/2013/02/15/hollande-face-au-risque-de-lenlisement/

  44. 47 M.Voicu februarie 16, 2013 la 8:54 am

    @AN: scrie: ”Subvenția pentru culturile vegetale, din păcate, rămâne în continuare, sensibil mai mică în România, în comparație cu celelalte state membre
    Aşa am fost procopsiţi prin ”Tratatul de aderare” la UE ?
    @Marian Nicolae februarie 15, 2013 la 3:48 pm scrie: ”România a contractat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani, la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an … face ca acest împrumut să fie “cel mai ieftin contractat de pe piaţa externă de capital de după 1990
    ☻ Nivelul redevenţelor încasate pentru concesionãrile exploatãrilor proprietãţii publice e deja mai mic :mrgreen: şi nu stau corect nici acelea din Legea minelor nr.85/2003 şi Legea petrolului nr.238/2004 – stabilite la valori ridicole: ”redevenţe” sub reperul primordial pentru evaluarea in/eficienţei oricãrei investiţii. D’asta nu sunt surse: cã resursele sunt zburãtãcite şi, cum scrie @ Miraj februarie 15, 2013 la 3:21 pm: înghesuiala asta pe resursele noastre are ca explicaţie tocmai preţul -de fapt, sunt gratis-” … da’ pentru alţii :mrgreen:
    @ Iluminatu februarie 15, 2013 la 9:06 pm pomeneşte: ”Cel mai mare mister este, la ora actuala, “energia intunecatã”

  45. 48 Doru Coarna februarie 16, 2013 la 9:17 am

    @ Marian Nicolae,

    modelul ala bucolic de societate aiurea ii apartine lui A. Hitler si a fost preluat si de msh. Goering, astia visau ca niste cavaleri sa controleze imperiul nazist european pana in Caucaz iar deasupra lor sa boiereasca niste mari baroni, fara scoli, fara biserica, fara familie… dar societatea sa fie complet ierarhizata si sa creeze cat mai multi copii!

    Parerea mea este ca daca ne tot inmultim, cam la asta se va ajunge deoarece trebuie o disciplina de fier si abandonate toate dogmele in care unii se scalda si care costa societatea. Eu cred ca este un model viabil, cu conditia ca sa fie bazat pe adevar absolut, nu pe viziuni de om nebun.

    Problema e ca tocmai ascunderea adevarului-adevarat este forta care asigura guvernarea mondiala din prezent, cei mici urmand a sta scufundati permanent intr-un ocean de teorii, de pareri, de idei, care din pacate nu fac decat sa idiotizeze si mai mult societatea, deoarece sunt publicate toate platitudinile astea.

    Si mai sti care-i parerea mea? Ca o merita! Cu prisosinta o merita!

  46. 49 blogideologic februarie 16, 2013 la 9:26 am

    Este un titlu la care am rîs cu poftă : „Lupta lui Ponta cu Antonescu e ca lupta lui Stalin cu Troţki” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/lupta-lui-ponta-cu-antonescu-e-ca-lupta-lui-stalin-cu-trotki-e-palpitanta-dar-nu-e-democratie-293420.html Dar a fost ceva tipic pentru aşa-zisa “perioadă thermidoriană” de după Revoluţia Bolşevică. Troţki îl acuza pe Stalin că este un “thermidorian”. Am mai caracterizat şi eu întreg anul 2012 ca fiind thermidorian în România. Sigur, nu după Revoluţia Bolşevică, ci după 9 thermidor anul II (27 iulie 1794) în Franţa, când a fost răsturnat Robespierre.

  47. 50 Doru Coarna februarie 16, 2013 la 9:37 am

    @ analist,

    Basescu isi reconfirma abilitatea si talentul, acum incearca sa-l curete si sa-l umfle pe AN sperand ca acesta sa reintre pe cai mari in USL si sa deranjeze acolo clicile si echilibrele dintre ele, poate chiar sa scindeze. Simplu, nu? Sa vezi ca ceea ce n-au reusit aia toti cu pedeleul in frunte, anume sa distruga USL-ul, va reusi el singur! Si cred ca va reusi deoarece este f f simplu sa-l „umfli” pe AN deoarece acesta-i gata urias, nu trebuie sa faci efort sa-l umfli asa cum ar trebui cu o nulitate precum aia pe care Basescu ii tot impingea sa fie premieri… Acum a ales in sfarsit premierul si sunt sigur ca la ambitia lui, va dori sa-l impuna PM pe Nastase in locul lui Ponta care-i si naiv si da lovituri de stat nereusite, va zice…

    Nu stiu cum sa argumentez, dar e mare arta sa gasesti broasca, apoi cheia care deschide broasca, sa o cureti, sa o ungi, si apoi s-o folosesti… iar in fata altor procese cu alte alternative neplacute, s-ar putea ca AN sa consimta tacit, asa cred ca a gandit jupanu’. In definitiv ce poate gadila mai temeinic orgoliul lui Basescu decat sa si-l inhame pe Nastase in persoana? Plus ca ar demonstra ca nu a fost vanatoare politica si ca AN-ul si-a acceptat si invatat lectia cu statul de drept… Sau poate merge chiar la destramarea USL sustinandu-l pe Nastase la prezidentiale, nu va mirati, cineva trebuie sa-i asigure protectie si imunitate pe viata iar AN, in fata interesului Romaniei, ar alege raul mai mic daca i s-ar da de ales, nu s-ar razbuna asa cum ar face orice idiot, el ar profita de intreaga situatie!

    Mare distractie, dom’le…

  48. 51 Iluminatu februarie 16, 2013 la 9:58 am

    ® Nu te juca de-a baba-oarba cu-n crocodil legat la ochi ; dintr-o coadă îţi vine mintea la cap.
    ® La dilema legării crocodilului de cap sau de coadă, un singur răspuns : de ambele.
    ® Nu prin trepanaţie se pătrunde în întunericul minţii.
    ® Spaţiul excedentar din craniu nu trebuie închiriat.
    ® Taxa pe prostie este suficientă pentru autofinanţarea
    rapidă.
    ® Nu hrana ci concurenţa zgomotului, preocupă musca pătrunsă-n parlament.

  49. 52 Doru Coarna februarie 16, 2013 la 10:08 am

    @ Iluminatu’,

    toate chestiile alea sunt smecherii care ascund adevarata cunoastere a Universului, ei au mers pana in panzele albe cu creationismul si materialismul pt a stapani populatiile care n-au mai suportat dogmele religioase, iar acum cand lucrurile nu se mai inchid dpdv formal, adica stiintific, s-au pus pe inventat energia neagra, materia neagra, barionii, stringuri, universul pulsatoriu, gaurile negre, gaurile de vierme, universuri paralele, alte dimensiuni, si alte asemenea gogomanii pe care nu le-a vazut nimeni… DAR IMPORTANT ESTE SA LE IEI CA ATARE FARA A LE PUTEA INTELEGE! Adica tot un fel de religie, dar cu suport laic!

    V-am spus cum functioneaza stiinta asta cand am scris despre NASA si banii necesari, si iata ca am avut iarasi dreptate, asteroidul a trecut foarte aproape, pe sub satelitii geostationari (!!!) pe care nu i-a deranjat (!!!), dar nu a putut fi vazut decat cu aparatura speciala, asa ca l-a transmis NASA in direct caci numai ea stie pe unde a trecut si il vede… iar ceilalti, ca de obicei, nu au curajul sa fie obiectivi, si toata lumea s-a speriat de asteroid dar NASA a dat asigurari ca nu-i periculos, doar in Rusia a fost periculos pt ca nu-s total democrati si nici asteroizii iata ca nu-i ajuta din cauza asta…

    Rusii bineinteles ca s-au abtinut razand, si ei au probleme cu fondurile, asa ca, la fel ca OMS, mai bine sa fie prostii speriati decat desteptati si lamuriti…

    Acum nu stiu cat cunoasteti din mecanica sistemului nostru solar, sau din cea a sistemului Pamant-Luna, dar al naibii asteroid si-a ales sa ne survoleze sub umbra Pamantului si cand luna e pe partea cealalta a acestuia, cu noapte locala neagra deci, si tocmai peste zona cea mai slab echipata in materie de observatii cosmice de pe intreaga planeta…

    Amuzant este ca facatura ar fi putut fi descoperita de orice scolar, asa ca un destept s-a gandit sa ascunda asa-zisul asteroid cum am aratat mai sus si sa strecoare in mesajul mondial destinat publicitatii ca asteroidul despre care acum o luna nu stiau nimic, are putin peste 8 km/s… daca declarau ca are sub 7.9, adica prima viteza cosmica, nu ar fi fost accelerat gravitational de catre Pamant pe traiectorie hiperbolica, ci ar fi trebuit sa cada parabolic pe Pamant!… Dar l-am fi vazut toti ca nu-i! Ca nu-i decat balaur, vreau sa spun! Din aceasta cauza ieri, toate stiristele de pe planeta repetau obsesiv „8km/s”!

    Acum insa ca treaba a tinut, nu mai este nevoie de gripa aviara… Yeap!

  50. 53 Marian Nicolae februarie 16, 2013 la 10:40 am

    @ Aya,

    Bine ai revenit.

    Asa este, ai sesizat corect.
    Emiterea de obligatiuni de catre Romania si trezirea unui interes urias pe pietele internationale este cu adevarat un succes.

    Acest lucru arata credibilitatea de care se bucura Romania afara.

    Obligatiuni se emiteau si pe vremea lui Ceausescu.

    Dimpotriva, malitiozitatea celor de la B1 este mai mult decat evidenta….

    PS. Furia nu-mi este totusi atat de nejustificata…..

  51. 54 Marian Nicolae februarie 16, 2013 la 10:46 am

    @ Doru Coarna,

    Adevarul , hm, adevarul iata-l aici:

    Lucrurile nu sunt ceea ce par a fi……

    O societate constuita pe minciuna numai pentru beneficiul mai sus amintitilor zisi aristocrati, nu este o societate viabila a la long…..

    Vom auzi din nou de Marx, de Engels, Lenin probabil ca va fi resuscitat intr-o varianta europeana…..cu upgrade-urile de rigoare….ce sa mai, vom trai o distractie maxima…fara srarsit….

  52. 55 Cris februarie 16, 2013 la 10:58 am

    Și eu cred că agricultura e șansa noastră.
    Trebuie o campanie de convingerea și sprijinirea celor care bănănăie prin orașe cu „tablete” inutile în buzunar, fără slujbe și perspective, pentru inițierea unor afaceri în agricultură.
    Urmăresc, pe Rai 1, emisiunea Linea Verde care cutreieră Italia și se ocupă de agricultorii italieni, și într-una dintre ele un țăran a zis simplu: agricultura nu te îmbogățește, dar nici nu te lasă să mori de foame.

  53. 56 silvia, februarie 16, 2013 la 1:11 pm

    @ mai draga musiu Coarna ai reusit sa ma enervezi al naibii de tare dupa ultima matale nascatura, daca m-ai facut sa incalc iar decalogul tacerii. Distinsi bloggeri, scria mai sus de-aia am stiut cum se scrie, va rog sa imi scuzati exprimarea a la base, dar ce sa fac trebuie sa recunosc, drumul spre soare este greu, te mai ciocnesti cu cate un meterorit, si mai cobori, fizic, vorbind, stacheta un pic, numai ca de data asta nu am avut incotro. Ia sa vedem mai Guru Coarna, cum e dle cu autoritatea asta mondiala a matale, un barosan sta la butoane precum bunul Dumnezeu(iarta-ma Doamne) si conduce lumea, de la ultima tara pana la ultimul satuc in acceptiunea matale, pai stai domnule nu are si el nevoie de niste guvernatori, pana la urma de priceperea guvernatorilor depind multe, care este problema matale daca mie, si altora, multi,( nu multi si prosti), din ce in ce mai multi, il prefera guvernator pe Dl Nastase, il considera cel mai bun. Vii matale si altii asemenea cu intoxicari, nascaturi de genul asteia de mai sus, si zapacesti total omul, in conditiile in care mai ai si acces la o statie de-asta cu emisie-receptie puternica. Gata o tineti langa cu esecul din 2004, asta a fost competitia, asta a fost situatia marsava, acum gata, haideti sa privim inainte, s-apoi am convingerea ca AN dupa episodul tragic prin care a trecut, a reusit sa inteleaga ca „mistretul cu colti de argint” nu este decat idealul spre care trebuie sa ajungem, pentru care trebuie sa luptam,ideal care poarta un nume are, o finalitate, e adevarat pentru unii drumul, vanatoarea este presarat(a) cu lacrimi, cu sacrifiu, dar cu atat mai dulce este victoria, mai glorios este succesul. Refuz sa cred ca dupa atata drum, ostenitor drum, AN se va mai lasa influentat de mine sau tine,sau de ce nu de Base, nu mai umblati cu soparlitele, este alegerea domniei sale, datoria ta si a altora, de prieteni daca este cazul, nu este decat sa-l sprijiniti, sa-l intelegeti, sa-i fiti aproape, si sa-i acordati mai multa caldura, mai multa energie, nu sfaturi, am convingerea ca stie unde sa caute.

    ps. stati linistiti,de prea multa dragoste nu explodeaza precum meteoritii de supraincarcare, Omul este un organism viu cu o ft mare capacitate de autoreglare, datorita celor trei D cu conditia sa inteleaga, ca materia se transforma in energie, doar cu credinta in Dumnezeu si sa accepte ca este creat asemeni lui, energie care poate sa fie infinit mai mare decat doiul ala descoperit, numai ca nu prea vreti sa intelegeti asta.

  54. 57 Roxana Iordache februarie 16, 2013 la 2:40 pm

    @Aya. Unde-ai fost, fata moşului? Sper că nu te-ai deghizat, ca să-i înjuri pe criticii lui A.N. Printre care mă număr. 🙂 Adică, n-am cum să nu-l susţin emoţional, pentru căţei şi pentru revelaţia pisicii. 😛 Şi n-am cum să nu-l troznesc raţional, pentru nişte chestii din trecutul recent al naţiei, culminând cu faptul că s-a făcut bodyguard al lui Băsescu în faţa justiţiei. Care justiţie s-a supus ca proasta. 😡

    @nastase. Sper să ieşiţi de-acolo cât de repede, ca să pot fi sarcastică. 🙂

  55. 58 silvia, februarie 16, 2013 la 3:01 pm

    @ Aya, desi, spre deosebire de ceilalti eu nu te stiu decat de pe aici, si eu ma bucur ca ai revenit, ai putea sa imi faci bucuria si mai mare si sa imi traduci versurile formatiei ABBA, The way old freinds do. Multumesc anticipat,

  56. 59 silvia, februarie 16, 2013 la 3:04 pm

    @ ” prieteni” nu mai are importanta daca este in engleza sau romana, „eu apasat gresit la taste.

  57. 60 Radu Humor februarie 16, 2013 la 3:49 pm

    @silvia,

    Mi-a plăcut mult intervenţia ta meteorică….
    Aştept să văd şi ce urmează, că doar n-ai pus „.”, ci ;,” 😉

  58. 61 Doru Coarna februarie 16, 2013 la 4:23 pm

    @ Silvia,

    n-am inteles absolut nimic, scuza-ma. Nu stiu ce sa-ti raspund. Da’ hai sa-ncerc:

    Ref la AN, stai linistita, este baiat mare-mare si stie ce are de facut, doar nu credeai ca se inspira de pe blog… Insa cand greseste, cum e cu timbrul asta pe paine, inutil altminteri pt ca banii astfel obtinuti nu ar ajunge pt nimic ca de obicei, trebuie corectat deoarece ar plati tot saracii si nu adevaratii beneficiari, adica marii detinatori de terenuri agricole care muta graul in scripte la export si apoi il reimporta doar pt profit… Dar poate faci si tu asa ceva si d-aia, asa as mai intelege…

    Ref la restul insa, eu draga Silvia nu cred in chestia aia, Jeezy & boyz, adica Cina cea de taina, multe nu se potrivesc… Sa-ti dau un exemplu, tu ai auzit desigur de cei 40 de ani de ratacire prin desert… 40 de ani a cate 365 de zile, daca marsaluiau doar 4 ore pe zi si cu 2km/h nu cu 4 cum merge omul in mod normal, inseamna cam de doua ori inconjurul Pamantului de-a lungul Ecuatorului, adica ar fi iesit repede din orice desert al planetei, pricepi? Dar pricepi ca asta presupune ca evreii au mers 40 de ani prin nisip in cerc??? Ce-o fi gresit saracu’ popor ales? Dara noi care trebuie sa credem asta?

    Stii la verticala carui stat a trecut asteroidul? Asteroidul a trecut la verticala Mozambicului, adica al fostei Republici Populare Malgase! Una dintre cele mai sarace tari de pe glob… pe vremuri colectionam timbre malgase, erau frumoase, aveau un filigran minunat… acum nici asta nu mai fabrica, traiesc strict din ceea ce le mai ofera oceanul… inainte le exportam locomotive… nu aveau porturi, asa ca descarcau in larg de pe vapoarele romanesti direct pe plute din lemn si asa le aduceau la mal… asa afaceri facea si Ceasca, astfel de creante in numele socialismului biruitor trebuiau recuperate… si ne miram ca am dat-o in bara si atunci, si acum…

    Tu si noi toti trebuie sa intelegem ca daca ne comportam aiurea si inghitim toate prostiile, cum e taxa la paine, nu putem scapa de saracie decat printr-un mare noroc, si chiar d-aia stam rau la capitolul asta, noroc…

    PS. Scrie si tu coerent si cu punctuatie, ca sa pricep ce-mi (tot) reprosezi… Parca te-am mai intrebat, am avut o prietena Silvia, e prin Austria din ’89, tu esti?

  59. 62 dlnimeni februarie 16, 2013 la 4:51 pm

    Domnule Nastase, data fiind situatia dvs. speciala din punct de vedere imagistic, va fac urmatoarea solutie, mai valoroasa decit banii pe care vi-i ia statul acum. Si anume: va sugestionez sa nu va mai fundamentati nici un proiect de politica publica pe cresterea taxarii sau impozitarii, in mod direct sau indirect, ci pe utilizarea cit mai aproape de optimal a ceea ce romanii platesc deja.

  60. 63 Doru Coarna februarie 16, 2013 la 6:19 pm

    @ dlnimeni,

    sau sa aplice taxa de 10 bani, dar dupa ce aplica reducerea TVA-ului la alimentele de stricta necesitate, asa cum a promis USL… din reducerea TVA nu la 9% ci la 14% s-ar putea obtine banutii atat de mult doriti pt refacerea sistemului nostru drag de irigatii!

    Intrebare: si cine va asigura si cat ne va costa apoi paza sistemului, caci altminteri tevile si electropompele pleaca iar la fier vechi precum sinele de cale ferata, la stalpi pt garduri si la sprijinirea vitei-de-vie…

    … Sau ar mai fi o varianta, sa mai adugam 10 bani pt noul reactor de la Cernavoda, inca 10 pt spitale, inca 10 pt sistemul de pensii speciale, inca 10 pt autostrazi, inca 10 pt reforma administrativa, inca 10 pt ca nu ajung banii parlamentarilor, inca 10 pt defavorizati, inca 10 pt sustinerea olimpicilor, adica sa dublam pretul painii la raft ca sa rezolvam toate astea! (Ultimii 10 sunt pt subventionarea carnii pt friptura, altminteri numai cu painea n-am facut nimic…)

  61. 64 Adrian B. februarie 16, 2013 la 6:28 pm

    Cine sa se ocupe de sistemul de irigatii ? Daniel Constantin ?
    Cel care deunazi propunea sa le deie la tarani niste carduri wireless (???!!!) ca sa aiba acces in piete !
    Cel care anul trecut (parca !) propunea ca taranii care lucra pe camp si nu au carte de munca sa trimita cate un SMS la un numar de tel al Ministerului Muncii , sa fie taxati !!!
    Cel care ne spunea ca nu mai poate face nimic ca sa opreasca Legea vanzarii terenurilor catre straini incepand cu 1 ianuarie 2014 .
    Sa mai continui ?
    Sau poate d-na Maria Grapini de la Ministerul pentru SPRIJINIREA IMM-urilor , care tocmai a reintrodus impozitul forfetar !!! Adica , doamna sprijina imm-urile cu noi si noi impozite !!!!!!!!!!!!! Alo, Caragiale ?
    Chiar credeti ca baietzasul si doamna aceasta sunt capabili de astfel de proiecte? Sau cei care i-au propulsat in aceste functii ?

    Poate daca USL-ul ii va dezgropa pe cei cu care a lucrat Ceausescu sau va aduce chinezi si nemti !

    Romania are nevoie de oameni INTELIGENTI , INTREPRINZATORI SI PATRIOTI !!! Nu de fricosi si pacalici gen Constantin , Grapini , Nitza , Nica , Ponta , Fenechiu , etc.

  62. 65 blogideologic februarie 16, 2013 la 6:35 pm

    @ Ghiţă spune : „Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara • Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT • Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui Golban invocând „articolele critice la adresa Germaniei” • Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că acţionează la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara”
    Ghiţă, chiar aşa de rău am ajuns ? Un bun român nu mai este protejat în ţara lui, dacă un străin îi vrea musai răul ?

  63. 66 Adrian B. februarie 16, 2013 la 6:43 pm

    As vrea sa propun si eu o initiativa Constitutionala (care functioneaza in Elvetia !) si anume ca niciun politician din Romania sa nu mai poata creste impozitele si taxele dupa cum vrea el sau sa inventeze altele noi , decat in urma unui REFERENDUM !!!
    Mi se pare extrem de CORECT ! Cetatenii acestei tari NU SUNT OBLIGATI sa suporte toate esecurile, ideile nastrusnice si cheltuielile DEMENTE ale politicienilor ! Astazi , in Romania , din cauza descentralizarii s-a ajuns ca toti ciudatii de primari , consilieri , etc. sa inventeze fel si fel de taxe si impozite , care mai de care mai idioate si mai nastrusnice ! Chiar zilele trecute a facut valva ” Taxa pe animalele de companie ” introdusa la Timisoara de un om NEBUN , care intamplator a fost Rectorul Univ. Politehnice !!!

  64. 67 Adrian B. februarie 16, 2013 la 6:53 pm

    Apropo , ce experienta in AGRICULTURA are baiatul acela – Daniel Constantin – care cred ca nu a implinit 30 de ani ? Ce anume il recomanda pentru aceasta functie ? In afara de apartenenta la PC si prietenia cu d-nii Ponta si Voiculescu .

    Din cate stiu eu , in Romania exista o Academie de Stiinte Agricole si Silvice si personalitati REMARCABILE in domeniul agricol ! A apelat vreodata d-nii Ponta & Co. la specialistii acestei academii ?

    Rog raspuns !

  65. 68 dlnimeni februarie 16, 2013 la 7:35 pm

    sugestie, nu solutie.

  66. 69 Radu Humor februarie 16, 2013 la 8:15 pm

    Cutremurătoare cele relatate de @intrusul 🙄
    De fapt cele întâmplate unui martir al neamului românesc, aflat încă în viaţă şi încă în stare să povestească toate grozăviile inimaginabile ale temniţelor comunistre, dar şo să ierte !
    O pildă biblică transpusă în viaţa transformată în calvar a celor care n-au putut fi învinşi, spre disperarea politrucilor comunişti, decât trupeşte, credinţa în Cele Sfinte ajutându-i să rămână oameni într-o lume a fiarelor !
    Mulţumesc domnule !

    P.S. Nu ştiu dacă cele pe scurt pomenite în această postare a intrusului vor avea darul de a-i face mai uşoare zilele trăite în închisoare, dar cu siguranţă ar trebui să-i trezească multe semne de întrebare singurilui deţinut politic din aceste vremi şi ele îndestul de tulburi 🙄

    P.S. Ce mult a evoluat omenirea dacă facem o paralelă între închisorile comuniste şi cele de azi 🙄
    Dar din păcate superioritatea pare că se cam opreşte aici 😉

  67. 70 dlnimeni februarie 16, 2013 la 9:33 pm

    Aya: 24000 de sarutari (prietenesti!)
    San Remo 1961 si o versiune din 2009. La noi ce piese se mai cinta, oare, dupa 38 de ani?

  68. 71 Iluminatu februarie 16, 2013 la 9:34 pm

    @ Doru Coarnă
    din 16,2013 la 10:08 am

    ÎNCHIRIAŢI CAMERA

    Un doftor povestea cum că la dânsul a venit pentru consultaţie un creştin ce pretindea că la el sub pat vieţuieşte un crocodil, situaţie despre care nimeni din apropiaţi nu i-a dat crezare. Reptila apărea imediat ce se culca, din care cauză nu dormea noapte de noapte.
    Doftorul s-a oferit să-l viziteze chiar în acea seară, imadiat după culcare, constatând că la el în garsonieră şi sub pat, neam de crocodil să fie. Ia promis doftorul că-l sună 3 seri la rând.
    S-a bucurat omul şi a adomit pe loc.
    La apelurile doftorului, de a doua zi şi următoarele, pacientul nu i-a răspuns, drept care, intrigat, s-a deplasat la domiciliul acestuia.
    O grozăvie ! Pe podeaua camerei se aflau ambii adidaşi ai clientului cu labele piciorelor nedescălţate, iar sub pat gogea crocodilul ce înghiţea o ultimă rămăşiţă umană.
    ………………………………………………………………………………………………………………………….
    Domnule Doru Coarnă, dacă cineva bine intenţionat vă
    atrage atenţia că de la 01.04.2013 sub patul dv. se va posta un crocodil, luaţi-l în serios sau, de aveţi stil, închiriaţi camera, Guvernatorului…

  69. 73 Iluminatu februarie 17, 2013 la 9:52 am

    LA 100 DE ANI PICĂ O AŞA PLEAŞCĂ

    [[„În acest moment, nimeni – nici noi, nici americanii – nu dispunem de tehnologii care să permită doborârea meteoriţilor sau a asteroizilor”, au explicat ruşii. Alt rus a subliniat că meteoritul a căzut la doar 100 de kilometri distanţă de la centrul de stocare nucleară Mayak, unde se găsesc zeci de tone de plutoniu îmbogăţit la nivelul necesar armelor nucleare.A avut forţa a 20 bombe atomice. Experţii afirmă că meteoritul ar fi putut produce probleme mult mai grave, deoarece în acea zonă din Siberia se găsesc numeroase institute de cercetare asupra armelor nucleare şi armelor chimice.]]

    Bolovanul de câţiva metrii, greu de 7-10 tone, dac-ar fi însemnat cu un lac de acumulare
    Câmpia Bărăganului, ar fi fost un experiment oportun de
    implicare cosmică într-o agricultură falimentară.
    Poate data viitoare. Ideea rămîne, realizarea aşteaptă pe cel mai mare investitor ( de iubire) : EL.

  70. 74 silvia, februarie 17, 2013 la 11:05 am

    @ Doru Coarna, nu s-au mai impus alte semne de punctuatie, ” reprosurile” nu sunt decat o reflectare cu fidelitate a propriilor tale reflectii redate pe blog, era mai simplu sa-ti fi spus, batii campii Dorulica?

    @ Radu Humor, nu puteam, fiindca ti-ar fi sarit fratii de blog in aparare, si m-ar fi inclus pe loc la categoria, multi „si” nu multi „da'”, asa cum ne-au vrut si ne vreti toti, de-a lungul istoriei, nu-i asa ?

    @ Roxana Iordache, fara sarcasm, inclusiv Majestatile lor, si cum naiba sa nu fie asa, daca dupa ce impreuna cu nea Bratianu ne-au dus Tezaurul la mamaie, si asta basca dupa revolutia bolsevica, si apoi au mai si fugit ca sobolanii, iar noi ce facem, ii trecem la capitolul eroi ai neamului,le restituim, numai ca termenul nu-i corect,averile iar acum ni se mai cere sa le pupam si talpile, ca daca nu, esti bolsevic si tradator de neam,

    @ prieteni, eu n-as mai face imprudenta de a include pe nimeni in categoria pe care am amintit-o, nu de alta dar trebuie sa aveti in vedere in primul rand ca, numai extremele nu se schimba, iar in al doilea rand, datele demografice nu sunt deloc imbucuratoare, si vin iar alegeri, macar numa pt asta as trage cu dintii de pretul painii,
    @ fara(H) umor Radule, multumesc pt idee, uitasem de semnul ala de punctuatie,numai bun pt o iesire cu onorabilitate.

  71. 75 silvia, februarie 17, 2013 la 11:50 am

    @ a propos Roxana Iordache, cum de in 23 de ani nu am vazut nici o initiativa, minima implicare, de recuperare a tezaurului nostru, in afara de redobandirea unor drepturi mai mult sau mai putin, cuvenite, nu de alta dar prietenii nostri „speciali” au spus ca nu este treaba lor, ci ale regimurilor care au fost la putere in perioada aceia, ma intreb oare, cei care le-au restituit cu atata usurinta atatea bunuri din Patrimoniul National nu ar fi putut sa vina si ei cu o justificare de ganul asta?

  72. 76 silvia, februarie 17, 2013 la 1:53 pm

    @ Iluminatul, luminatia ta, este posibil numai daca esti sabin gherman si crezi ca un trust american de presa ti-a oferit de lucru la budapesta;

  73. 77 blogideologic februarie 17, 2013 la 6:28 pm

    Metodele de agricultură tradiţională dau rezultate mai bune decât agricultura dopată (cu pesticide, fertilizatori chimici, omg-uri), ori decât agricultura violentă faţă de sol, care distruge acel miracol al naturii chemat “structura solului” http://www.guardian.co.uk/global-development/2013/feb/16/india-rice-farmers-revolution

  74. 78 Cârcotaşu februarie 17, 2013 la 6:54 pm

    @ Doru Coarnă spune:

    Asteroidul a trecut la verticala Mozambicului, adica al fostei Republici Populare Malgase!

    Belşug de erori, de la acord la geografie! Aşadar asteroidul o fi trecut la o verticală care-ar fi fost A Mozambicului, asta numa’ dacă Republica Malgaşă ar fi fost vreodată aceeaşi cu Mozambicul şi nu cu… Madagascarul! Deci dac-a trecut la verticala Mozambicului, sigur aia nu e şi a Republicii Malgaşe, iar dac-a trecut la verticala fostei Republici Malgaşe sigur aia nu e a Mozambicului! Din această dilemă, să vă văz cum ieşiţi! Ş-aşa nu ştiu de unde-o fi reuşit să fie Republică Populară…
    Timbrele, ce e drept, erau frumoase… 😯

  75. 79 Doru Coarna februarie 18, 2013 la 3:07 pm

    Oh da, recunosc ambele greseli, este vorba de insula Madagascar, nicidecum despre Mozambic si intr-adevar, am gresit acordul. Dar timbrele erau frumoase, scria pe fiecare dintre ele RPMalgasa, tu ce zici ca insemna asta la vremea aia?

  76. 80 Cârcotaşu februarie 18, 2013 la 9:59 pm

    @ Doru Coarnă,
    Ei, experienţa „socialistă” a Madagascarului a început în 1975 şi s-a terminat în 1991.

    Le 14 juin 1975, Didier Ratsiraka est nommé chef de l’État et du gouvernement. Le Comité national de direction militaire est alors remplacé par un Comité national de la révolution. Le 21 décembre 1975, les Malgaches ont approuvé par vote référendaire la Charte de la Révolution socialiste et la nouvelle Constitution instituant la Deuxième République avec Didier Ratsiraka comme président. Le 30 décembre 1975, le capitaine de frégate Didier Ratsiraka proclama la République démocratique de Madagascar…. Vers la fin des années 1980, après plus de 10 ans d’expérience socialiste, il est contraint[réf. nécessaire] d’engager le pays sur la voie d’un libéralisme prudent….

    Dacă nu ştii, „socialismul” african e ceva de… nu se poate!
    Da’ oriş’cât, sub denumirea Malgaşă nu se chema decât la Republique Malgache şi asta doar de prin 1958 până prin mijlocul anilor ’60 când a redevenit Madagascar.
    Mai multe amănunte la wiki dar nu cea română ci aia franceză, c-a fost colonie franceză şi ştiu ei mai bine…


  1. 1 Adrian Nastase solutii pentru agricultura | Mihai Daniel Trackback pe februarie 15, 2013 la 11:52 am
  2. 2 Un proiect pentru irigații | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 15, 2013 la 1:14 pm
  3. 3 Adrian Nastase vrea taxa pe paine pentru refacerea sistemului de irigatii | Ziare Trackback pe februarie 15, 2013 la 7:21 pm
  4. 4 Apropo de suspendarea Presedintelui… « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 16, 2013 la 5:42 am
  5. 5 “Urlă haita” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 16, 2013 la 2:23 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!