20 iunie

7-1

Au trecut trei ani. Cenusii, cum este si ziua de astazi. Privesc in urma si incerc sa inteleg mana destinului, care a hotarat altceva decat hotarasem eu. Nu cred ca a fost doar vigilenta si rapiditatea ofiterului de politie. Privesc in jur si vad cum se darama multe din lucrurile in care am crezut. In numele unor principii inalte, apar conditiile unui statut colonial. Nu inteleg rosturile actuale ale guvernarii, ale politicii, vanatoarea mediatica dupa infractori. Am sentimentul ca recitesc „Jocurile foamei”, cartea lui Suzanne Collins. Traiesc mai mult in familie. Sper ca Andrei si Mihnea sa aiba mai putine regrete si motive de nostalgie.  Pentru mine, ziua de astazi este trista. Imi aduce aminte de revolta pe care am simtit-o atunci, iar anii care au trecut au aratat si lipsa de „utilitate” politica a acelei hotarari „cu caracter exemplar”, in ceea ce priveste finantarea campaniilor electorale. Nu am vrut sa comentez, in ultima vreme, declaratiile lui Basescu dar mi s-a parut ca avea dreptate recent cand a spus ca cine sapa groapa altuia cade singur in ea. Cine va beneficia, in final, din aceasta isterie publica a arestarilor si condamnarilor? Vom afla raspunsul peste cativa ani, atunci cand vom examina, din nou, ponderea capitalului strain in economia romaneasca. Faptul ca partidele se intrec in reglari de conturi,  folosind institutii ale statului si neintelegand ca este nevoie de reglementari legislative coerente si moderne, se va intoarce, in final, impotriva lor.

100 Răspunsuri to “20 iunie”


  1. 1 Mikael Tincu iunie 20, 2015 la 9:27 am

    Somnul ratiunii naste monstri.

  2. 2 Nela Georgescu iunie 20, 2015 la 9:29 am

    Ingerul pazitor si-a facut treaba. Ma bucur ca acum vedeti cu alti ochi tot ce s-a intamplat de atunci incoace.Si atunci m-am bucurat ca ati patit mai nimic. Dumnezeu sa va aiba in paza k pana acum.

  3. 3 operatiunispeciale iunie 20, 2015 la 9:50 am

    Reblogged this on operatiunispeciale and commented:
    Parvenitii cu mize mici care ne conduc azi…cave ne cadas!

  4. 4 centru iunie 20, 2015 la 9:52 am

    Cum au reusit acolitii lui Basescu , in 5 ani , sa creeze o Justitie si o Procuratura la comanda lor ?
    Justitie evident coordonata de sus , ostila , proasta si rea .
    Bancnotele aduse proba , puse in circulatie dupa momentul incriminat …
    Un securist – consul de duzina , marca Baneasa promotia … cu toate limitele lui …
    Un complet de judecata de trei balaoachese care framantau de placere sa condamne cat mai greu …
    Singura explicatie este ca Justitia era putreda , mizerabila , cu mult inainte , presedintele Basescu a manevrat indivizii de sla calitate de acolo cum a vrut …

  5. 5 Detectiv Prahova iunie 20, 2015 la 9:55 am

    „…se va intoarce, in final, impotriva lor”
    Da, este foarte adevarat si, personal, sunt convins 100% ca asa se va intampla. Vor beneficia doar strainii, cei care sunt aproape de finalul actiunii de transformare a noastra in colonie, asa cum foarte corect spuneati. Vor suferi oare cetatenii Tarii? Cred ca in mare parte NU.
    Nu pentru ca in prezent Romania are din ce in ce mai putin „romani”. Ci pentru ca propaganda ostila prinde extraordinar intr-o populatie din ce in ce mai putin sanatos educata .Cei care nu sunt total prostiti de propaganda coloniala sunt indobitociti de saracie, ori scarbiti de politica.
    In ziua de azi e mai „tare” sa fii atras de/in diaspora (atat de mul zornaita in ultima vreme) sa fugi sa te „realizezi” aiurea prin lume, decat sa-ti construieti o baza solida si un trai decent in Tara, pentru copii tai. Din pacate

  6. 6 Ghita Bizonu' iunie 20, 2015 la 9:58 am

    E … fata de altii eu tin cont de vechitura aia care zice audiatur et altera part mai ales cand altera vrea sa ma cam „altereze”…

    Azi din Bacania Libertina :

    1) Cristian Unteanu la 18 luna aiasta :

    Prin așa-numita sa comisie de analiză a democrației și prin cultivarea unor asociații de magistrați asociate cu fenomenul corupției sistemice, președintele Senatului României a inițiat un proces de restaurație a regimului de pradă din anii ’90 și subminează libertățile fundamentale ale românilor în disprețul valorilor atlantice și europene. Aceasta este a doua tentativă de demolare a statului de drept în trei ani iar președintele este dator să îi reziste cu orie preț.

    Intrebare ” care regim de prada a anilor 90? Ala CDR cumva?!
    Cafe valori attaltice si care libertati?!

    Deși nu e încă suficient de clar pe la noi, esența și calitatea lumii libere sunt date de tensiunile dintre Libertate, care este întotdeauna individuală și Democrație, care este colectivă. De modul în care este rezolvată această tensiune depinde prezervarea celei dintâi sub constrângerile celei din urmă. Forța democrației constă în faptul că oferă cea mai mare legitimitate pentru Putere și, de aceea poate fi foarte ușor folosită pentru a legitima dictatura majorității sau forme de dictatură personală. Pentru că Puterea trebuie să fie limitată, regimurile liberale au introdus instituții care previn aceste distorsiuni ale democrației. De aceea există sistemul de checks and balances, separația puterilor în stat și domnia legii. Acestea sunt elemente fundamentale ale unei societăți libere și fac parte din abc-ul oricărei educații liberale.

    Nu ma inebuni soro! Deci ca cand ala Muntescoiu visa la separatia putorilor era .. democratie?!

    Arta omului de stat este de a face față presiunii democratice pentru a prezerva libertățile fundamentale și a nu dezechilbra balanța între drepturile colective și cele individuale. Atunci când un om politic nu face acest lucru și începe să exacerbeze virtuțile democratice în dauna celorlaltor puteri, avem de-a face cu un atac populist la libertățile fundamentale. Cum instituția democratică prin excelență este Parlamentul, metoda de a distruge regimul liberal este să folosești legislativul și puterea sa legitimă obținută prin alegeri pentru a legitima o formă sau alta de dictatură sau regim autoritar. Așa a procedat Hitler, așa au procedat Putin și Erdogan, o face astăzi Viktor Orban și asta au încercat Ponta și Antonescu să facă în vara lui 2012, motiv pentru care am vorbit de o tentativă de lovitură de stat. Tehnic, și Rusia și Turcia sunt democrații de vreme ce Putin și Erdogan sunt aleși, dar nu sunt țări libere pentru că statul de drept a fost anihilat, Justiția este subordonată Executivului iar cenzura constituțională nu există. Acum a venit rândul lui Tăriceanu.

    EI taci! Ca care lobertati fundamentale este atacate azi de Democratie?!
    Cazul Rarinca nu vorbeste cumva despre incalcarea cinica a libertailor fundamentale ?

    Când președintele Senatului României face o comisie pentru evaluarea democrației și se plânge public că Justiția a căpătat prea multă putere, intenția sa este transparentă. În manieră populistă, Tăriceanu folosește legitimitatea puterii democratice a Parlamentului pentru a îngrădi și pune sub control una din puterile statului, Justiția și pentru a anihila statul de drept și libertățile fundamentale ale cetățeanului român.
    ……………………………………………………………
    Obstacolele în calea acestei schimbări de regim sunt Justiția și Curtea Constituțională și de aceea aceste instituții se află acum sub tirul Parlamentului. Modificarea codurilor, asaltul permanent la DNA și hărțuirea CCR fac parte din ceea ce Dan Tăpălagă numește „revoluția borfașilor” și are același scop: restaurația și suprimarea Libertății. Președintele Iohannis este dator să se ridice în apărarea ordinii constituționale și a statului de drept cu orice preț, chiar cu cel al suspendării. De aceea, dacă Ponta (pe picior de plecare sau nu), Tăriceanu și „majoritatea” vor încerca să îi vâre pe gât modificările la legea penală, va trebui să ia în considerare chiar și un gest extrem precum greva prezidențială. Ponta a aruncat țara într-o criză constituțională o dată în mandatul său și nu i se mai poate permite să o facă și a doua oară.

    Deci libertaile fundamentale ce se cer aprate sunt
    – dreptul de a fi arestat in mod abuziv
    – dreptul de a fi judecat pe baza unor probe incomplete, ignorate sau manarite cu buin stiinta de magistati.
    Este dreptul Politiei (Politice) de a fi Libera la abuzuri .
    Loberatea ce este aminnutata este libertatea aia inpuscata odata cu Beria si demisa odata cu Draghici.
    Libertatea maimutei de a se juca cu briciul dupa cum pofteste

    Restu sunt sofisme de masochist dar care risca sa tina intr-o societate de decervelati ce se cred destepti doar pentru ca zbiara jos comunismu .. (si zbiara sub atenta conducere a unor fosti comunisti .. si nu numai comunisti ci profitori oportunisti …)

    2)Laurentiu Mihu , 18 iunie 2015

    In ciuda faptului că opoziția nu pare a se grăbi cu debarcarea acestei guvernări (mai important, cu retezarea acestui MOD DE A GUVERNA) și în pofida faptului că acest nucleu nu dă semne că ar înțelege cu precizie chirurgicală cât de vulnerabilă a devenit deja România – cu toată grăsimea acumulată din câștigurile puse la dispoziție de reformele ultimilor zece ani pe linia justiției și a principalelor două servicii de informații – asta nu înseamnă că publicul larg trebuie să le și accepte pasivitatea.

    Lecția dură a scenarii în care soecietatea nu trage după ea politicienii este aceea că, peste tot în lume, prețul cel mai mare îl va plăti tot publicul larg, cetățenii, cei de pe umerii cărora statul recoltează taxe și impozite, dar cărora un stat corupt nu le va întoarce decât tone de sărăcie, munți de neliniști, kilometri de necazuri.

    Priviți puțin la ceea ce se întâmplă din februarie încoace și (greu mi-e să cred că va fi altfel) veți conchide că timpul nu mai are multă răbdare cu noi.

    Că orizontul 2016, cel pentru predarea la termen a ștafetei parlamentare, este nerealist. Că actul de guvernare, dacă va continua în ritmul deja consacrat va rămâne pururi unul de subminare, iar activitatea Legislativului – de perpetuare periculoasă a rupturii dintre clasa politică și societate.

    De ce?

    Pentru că, dacă la nivelul președintelui țării, la nivelul opoziției politice și până la cel al societății civile atitudinea va rămâne aceeași ca în ultima jumătate de an, e foarte probabil ca la scrutinul legislativ din 2016 statul de drept autentic să răsune ca o palidă amintire. Iar aspirația însăși spre așa ceva să se disipeze.

    Ritmul amețitor în care se succed operațiunile de minare a justiției (prin tentative în serie de modificări legislative, respectiv atacuri tip dronă la adresa unor magistrați), cantitatea colosală de oportuniști care o scaldă pe băncile Parlamentului, inclusiv pe cele ale opoziției, dar și injecțiile cu vitamine făcute de PSD dinozaurilor care au supraviețuit cumva în sistemul judiciar nu ne vor da nicio șansă.

    Nu vom prinde întregi sfârșitul lui 2016.

    Moțiunea de cenzură a PNL a venit târziu (și, în ciuda dificultății principiale în care a pus PSD-ul prin tema ei, diaspora, pare a fi fost încropită, iar nu pregătită); animozitățile din interiorul acestui partid „nou”, născut din cenușa PDL și umbra PNL, se întețesc; lupta irațională pentru ciolanul virtual a căpătat deja rangul de ocupație principală în ambele tabere; s-au consumat chiar unele dezertări; iar petele de dalmațian de pe stofa șifonată a co-președintelui buldog, Vasile Blaga, ies cu grămada după arestarea ginerelui și stiva potențială de denunțuri împotriva sa, a lui Blaga însuși, ce ar putea fi arhivate la DNA.

    Priviți fotografia de mai sus, așa schematică cum este ea, și încercați în sinea voastră să vă convingeți că nu puteți, fiecare dintre voi, juca un rol vital în apărarea a ceea ce cu greu fusese câștigat până acum.

    Cu mâna pe inimă vă previn: nu veți reuși!

    Pentru libertate, pentru democrație și pentru statul de drept lupta se dă zilnic.

    De acord insa ce dracu o fi aia democratie si ce naoba o fi ala stat de drept ?

    Și trebuie să o dea în primul societatea.

    La un moment dat, până și procurorii DNA, cei pe care azi îi vedem pescuind cu curaj și inteligență rechini ai tranziției ce păreau de nepescuit, vor avea nevoie de ajutorul omului simplu.

    La un moment dat, chiar și un serviciu precum SRI va trebui protejat de cetățeanul de rând, al cărui interes, până una-alta, îl servește deschis prin contribuția avută în lupta anticorupție. Trebuie protejat de pericolul de a se reîntoarce la ceea ce a fost odată, în vremurile tulburi de tipul Măgureanu sau Timofte. Pentru că protejându-l de fantoma unei asemenea întoarceri, ne vom proteja practic pe noi înșine, vom apăra de fapt interesul întregii societăți și pe al fiecăruia dintre noi, anume interesul de a avea un serviciu de informații aflat în slujba unui bine comun și nu al unor interese de grup.

    La un moment dat, unul tot care se apropie cu repeziciune, Curtea Constituțională va trebui să se bucure de privilegiul de a fi pusă sub protecția cetățenilor ei, căci puterea politică și un Parchet General controlat tot politic au lansat deja primele salve de rachetă împotriva ei.

    Cei care, la umbra unor discursuri demne de pieptul înfoiat al unui curcan, vorbesc despre democrația prin eliberarea de cătușe, care trudesc la înființarea unor comisii de evaluare a statului de drept de către un grup de infractori ori prieteni ai infractorilor sau care împing prin Parlament zeci de modificări legislative menite, zice-se, a elibera cetățeanul de procuror și a face Codul Penal dulce ca zahărul cubic sunt astăzi inamicul numărul unu al României.

    Împotriva lor, brațele justiției funcționează până la un punct: respectiv, până la punctul în care împricinații vor reuși, cum-necum, să le amputeze prin vot în Camera Deputaților și în Senat.

    Împotriva lor, sprijinul ambasadelor prietene are și el o autonomie de zbor limitată.

    Dacă partenerii strategici nu vor identifica și ăîn societate o tresărire consistentă de nerv, bătăușii tinerei democrații românești îi vor întoarce destul de ușor din drum, fluturându-le „democratica” legitimitate a acțiunilor lor.

    Căci, nu-i așa?, ceea ce poporul nu le va interzice, ei vor putea argumenta că, de fapt, le fusese permis!

    UAUUUUUUUUUUUUUUUU!!
    Deci DNA, SRI si Curtea Constitutionala sunt Statul de Drept. Si Copdul Penal care de la Tatal ceresc ne vine (io credeam ca numa Tablele Legilor..)
    Democratia a fost pierduta pe drum . Da vaz ca se virbeste ceva despre bratele justitiei ca cine o fi? DNA? Ca parchetu general nu ca este „controlat politic”
    Sau CCR o fi justitia? CCR care cel putin intr-un caz a depasit litera si spiritul constitutiei adaugand la text din proprie initiativa . Cestie ce numa stat de drept nu se cheama iar democratie nici atat!
    Apopos dar ati observat cestia cu Curtea Constituțională va trebui să se bucure de privilegiul de a fi pusă sub protecția cetățenilor ei? De unde ar rezulta ca in Romania in fara de cetatenii „normali” ar mai fi si unii care sunt si „cetateni ai CCR…

    Oricum dupa ce au votat DNA (Cristian Ghinea, Eu votez DNA!De ce merita sa aparam institutiile anticoruptie )

    Ma voi duce asadar la vot pentru ca DNA sa ramana structura care este acum, sa actioneze asa cum actioneaza acum. Ma voi duce la vot pentru ca justitia din Romania sa isi faca treaba nestingherita.

    Pentru ca pentru niciunul dintre condamnatii penal sa nu se faca alta „dreptate”. S-a facut deja dreptate in cazurile lor. Pentru ca niciunul dintre urmaritii penal, indiferent de partid, sa nu rasufle usurat. Pentru ca tavalugul sa mearga mai departe.

    Aceasta asanare cat mai completa a mlastinii politice este, cred, premisa esentiala pentru ca Romania sa ramana o tara UE si NATO si sa isi poata incepe o autentica dezvoltare. (http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-prezidentiale-2014/eu-votez-pentru-dna-1333283)

    se pregatesc sa „apere” SRI. Eventual in strada.
    Pentru libertatea de a fi :
    – retinuti (arestati) pe baza de banuieli
    – arestati preventiv pe baza de banuieli sau ptr ca datornicu lor este persoana sus pusa
    – lasati fara reperezntantul parlamentar pe care l-au votat
    – sa fie „ascultati” si filati non stop.

    Toate astea in timp ce timp ce insi impotriva carora exsita nu banuierli ci indicii daca nu probe temeinice ca au savarsit acte de violenta se plimba liberi (cazul tinerei japoneze ucise .. ) , cand mormane de sesizari de la Corpul de Control al Primului Ministru sau ale Curtii de Conturi sunt „uitate”, cand nimeni nu se „autosezizeaza” de multimea de palate si palatele de la Snagov sau „neregulile” de la Rosia Montana dar sunt fugariti satenii care au votat si sunt protejati aia care au furat masina lu Becallo insa sunt alergati fotbalistii care ar primi o prima ca sa castige meciul (bun! ar fi courptoe daca ar primi sa piarda .. )

    E .. sa nu va mirati daca vor iesi unii in strada cu We love SRI! Si jos labele de pe Coldea!!

  7. 7 Hamnibal Anteporcas iunie 20, 2015 la 10:15 am

    ,,Faptul ca partidele se intrec in reglari de conturi, folosind institutii ale satului si neintelegand ca este nevoie de reglementari legislative coerente si moderne, se va intoarce, in final, impotriva lor” Acest Parlament al Ruşinii şi laşităţii” vreti sa facă legi pentru cei care i-au trimis acolo? Ei îşi fac pensii si legi pentru interesele lor… Omul de rând plânge în pumni, îşi înghite amarul, striveşte o înjurătură printre dinţi si încearcă să mearga mai departe. Am ajuns ca nici să înjuri să nu mai poţi, darămite să-ţi spui părerea fără a-ţi frică de ,,Simfona cătuşelor”. Sau mă rog ,,Canavalul cătuşelor” ca să fiu in ton cu Dl Dinu Săraru.

  8. 8 blogideologic iunie 20, 2015 la 10:42 am

    La mulţi ani!

  9. 9 Fragmentarium Politic iunie 20, 2015 la 10:53 am

    Evenimentele triste din vietile personale sau ale natiunii trebuie rememorate nu numai calendaristic, pentru neuitare, dar, mai ales, cu luciditate, in relatie cu mediul si de pe pozitii active, pentru nerepetare. Disparitia unui om poate fi nu numai o tragedie personala sau familiala, dar si nationala, prin ceea ce a facut, face sau ar putea face pentru comunitatea nativa larga, pe care o reprezinta poporul. Nu doresc sa eroizez, ci sa rationez, impreuna cu Winston Churchill, care se referea la aviatorii englezi in WW2, faptul sau posibilitatea ca extrem de putini sa fi facut ori sa faca extrem de mult pentru extrem de multi. Dar un eveniment nefast poate fi si un rezultat al unui concurs de imprejurari sau interese ostile, indus, urmarit sau infaptuit cu obstinatie, de aici si necesitatea rememorarilor contextuale si a intrebarii, care poate oferi indicii semnificative, cine ar fi avut interesul in consumarea unui astfel de episod? Partidele noastre se bat pe teme colaterale sau false, parca special sugerate pentru a le tine atentia si actiunile ocupate, in timp ce resursele sau veniturile tarii dispar in alte pib-uri sau buzunare, altele decat cele ale statului roman si poporului roman. „De pe pozitii active” inseamna a nu astepta sine die conjuncturi si schimbari favorabile, ci trecerea hotarata la construirea lor, prin noi, pentru noi.

  10. 10 nastase iunie 20, 2015 la 10:55 am

    Ghita Bizonu’, in timpul procesului Antonescu, unii din sala au scandat „Traiasca bomba nucleara”.

  11. 11 Valentin Anghel iunie 20, 2015 la 11:02 am

    Ce nu înțelegeți???….
    Că prima lege pe care trebuia să o dați cînd ați venit la guvernare,trebuia să fie ,,Legea Amnistiei Fiscale și Penale urmată de obligativitatea ca toți cetățeni să își declare averile????!!!!… ,sau cînd ați modificat constituția, trebuia să schimbați statutul procurorului din magistrat în avocat din partea poporului.Și acum mai aveți un cuvînt de spus, atit în PSD,cit și în societatea civilă. De ce nu faceți nimic????!!!…..eu unu,chiar nu Va înțeleg…..

  12. 12 Fragmentarium Politic iunie 20, 2015 la 11:10 am

    Cand maimuta fura focul, da foc padurii si lumii. Probabil nu intamplator eroul favorit al lui Marx era Prometeu. Oare de ce exista un spionaj global, care ne scotocesc site-urile si ne asculta telefoanele in draci? Oameni, paziti-va focul!

  13. 13 ellena iunie 20, 2015 la 11:11 am

    Domnule Nastase daca privesti inspaimantat la tot ce se intampla inseamna ca e grav, caracatita este mare,”oamenii” din spatele afacerii sunt puternici si sanse sunt mici spre deloc sa mai speram la libertatea aia in care am crezut in 1989.Daca cei ce cunoasteti parghiile ati depus armele cei de varsta si conditia mea ce mai pot spera?la ce sa gandesc ptr. copii si nepotii mei?

  14. 14 Doina Elena iunie 20, 2015 la 12:04 pm

    Desi nu va cunosc,in tot acest interval i-am cerut duhovnicului meu care este monah la un schit in Dobrogea , sa va pomenesca in rugaciunile sale…ani de zile il auzeam in sfantul altar pomenindu-va si rugandu-l pe Dumnezeu sa va elibereze ca pe Petru, ca pe Pavel din lanturi…spunea atat”Adrian” si eu stiam si ma adaugam rugaciunii… La fiecare Sfanta Liturghie… zilnic…pana dupa eliberare!Va spun acestea si sper sa le cititi, ca sa stiti ca Cel care nu v-a lasat niciun moment din grija si iubirea Sa a fost Dumnezeu! Poate si pentru rugaciunile unora pe care nu-i veti cunoaste niciodata!Va doresc tot binele din lume si lui Andrei si lui Mihnea! Ca o paranteza suntem aceiasi generatie si am un baiat minunat de varsta lui Andrei (si il cheama tot Andrei) si o fetita un pic mai mare decat Mihnea. Tatal lor a murit cand ei aveau 22 si 18 ani si stiu cat de greu le-a fost si le e, fara el. Deci… sunteti binecuvantati! Bucurati-va! Multumiti!

  15. 15 Genoveva Pascu iunie 20, 2015 la 12:37 pm

    De foarte multe ori in viata avem intrebari la care nu putem raspunde dar „de ce”sau „daca” sunt cele mai des uzitate.Eu cred ca atunci cand ne-am nascut drumul nostru in viata este deja stabilit si nu cred ca se poate interveni.Am citit prin ’90 intr-o revista care se numea Uniunea Sovietica cazul unui pompier care participase la nenorocirea de la Cernobal si care mi s-a parut foarte interesant.Articolul a fost reluat apoi si de revista Stiinta si tehnica.Pompierul afectat de iradiatiile de la Cernobal a fost dus la Moscova pentru tratament si daca nu m-a lasat memoria era vorba de interferon.Dupa cateva zile medicii au constatat modificari la varsta biologica.Dupa catea luni pacientul a ajuns de la varsta de 56 de ani la varsta biologica de 19 ani.Toate cicatricile de la accidente,operatii au disparut pe masura ce intinerea si la varstele cand au avut loc acestea.In articol se spunea ca o sa continue sa ne informeze in numerele urmatoare care n-au mai fost…Asa ca nu trebuie sa va mai ganditi la ce a fost.Aveti o familie frumoasa,aveti preocupari care sa va distraga de la tot ce este urat.Cred ca nu trebuie sa uitati aceasta zi,taiati fila din calendar.Si eu am taiat cateva date din calendar si constat ca e mai bine.

  16. 16 Cris iunie 20, 2015 la 12:45 pm

    O, Doamne! Ce frumoși și puri erau amândoi băieții!
    Sper și eu ce sperați dv. în privința lor.

    Tristă comemorare! Țin minte că am fost atât de devastată încât a trebuit să iau un Distonocalm. Oricum n-am dormit aproape toată noaptea…
    Și acum țin Distonocalmul în poșetă, dar iau foarte foarte rar, din ce în ce mai rar. Asta înseamnă că m-am obișnuit cu mizeria și porcăria în care se bălăcește societatea românească, inclusiv eu, inevitabil.

  17. 17 Cris iunie 20, 2015 la 12:58 pm

    Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1937):

    Înapoi acasă. (fusese în Germania).
    Vai, deșteptarea ieri dimineață la Cernăuți! O gară râioasă, cu tencuiala cojită, murdărie pretutindeni, dezordine și larmă. Țigănuși desculți, soioși și zdrențuroși urlau gazete de-ți luau auzul. Alți vânzători tot atât de spurcați (numai că nu erau desculți) țipau limonade, lapte, portocale sau gogoși, și mă întrebam cine să pună în gură asemenea murdării.
    Frânarii, impiegații, polițiștii -murdari, peticiți și ei- se interpelau la distanță, și peste toată această larmă se auzea din când în când câte un chiot de femeie în căutarea unui copil, unui hamal sau unui cățel rătăcit.
    Spectacol dezgustător!
    Și așa, în toate gările până la București.
    Dar casele! Bojdeuci strâmbe, dărăpănate, cu găuri în loc de ferestre, împrejmuite de țăndări, de toate murdăriile creațiunii.
    Dar drumurile! Adevărate șiroaie de mocirlă împreunând o groapă cu alta, împănate cu care preistorice trase de boi ca în Africa.
    Până și rudimentara Galiție mi s-a părut lux față de sălbăticia țării noastre.
    Și toate înjosirile pe care cu atâta durere sunt nevoit să le constat sunt datorate oamenilor, căci pământul e mănos, iar cerul – senin.
    De ce n-am fost în stare să urcăm cele câteva trepte pe scara progresului?

  18. 18 Cornu iunie 20, 2015 la 1:04 pm

    O picatura intr-un ocean si nici macar atat nu a contat ce idealuri ati avut Dvs Dl Nastase, cum la fel de putin conteaza idealurile oricarui alt om.
    Sa faci bine cu forta unei gloate infometate proaspat scapata din cusca comunismului este la fel de nefolositor cu a incerca sa civilizezi o gloata deznadaduita de economia capitalista de piata/viata.
    Am invatat ceva de la viata ? Exact nimic, nimic sa folosesca altcuiva, asa cum frumos am fost invatati de parintii nostri. Totusi am invatat ca e bine sa visam doar noaptea in somn iar in timpul zilei sa ne pazim spatele, ca pericole sunt la tot pasul, ca asa-i viata, periculoasa.
    Dar farmecul vietii unde este ? Filosofia e doar un instrument de propaganda pana la urma, e doar baza unei minciuni spusa diferit in mii de feluri asa cum intelege fiecare ca ar fi viata incercand sa cuprinda un adevar relativizat tot mai mult de stiinta.

    Ce o sa se aleaga si cine o sa profite dupa ce gastile politice rivale se vor baga la puscarie rand pe rand ? Va fi exact ca dupa revolutia din 89, o mana de noi profitori se vor imbogati rapid calcand pe cadravele politice ale predecesorilor, amagiti de apararea acestei justitii mafiote sfidatoare.

    Vom trai si vom vedea.

  19. 19 Gavrila iunie 20, 2015 la 1:08 pm

    Mi se confirma, din spusele si atitudinea dv, dezolarea ce-o resimt la raul ce vi l-au facut – v-au luat placerea de a gandi si munci in folosul cetatii, v-au impus un spleen fata de ce insemna societate si natiune tocmai acum, cand romanii ar fi avut cea mai mare nevoie de pastorul/patriarhul ce ati fost harazit a fi in timpuri normale. Bicisnicii ce v-au victimizat si sunt inca foarte aproape de carma puterii isi continua actiunea abjecta si criminala de anhilare a spiritului national ce a furnizat de secole anticorpii atat de necesari pentru salvgardarea natiei romane.
    Epitaf pentru cei care raman tot mai putini : ce mult te-am iubit, Romanie!

    p.s. la intrebarea cuiva acum cateva zile despre cine ar fi putut sa-l dusmaneasca pe Roland Dumas, cea mai buna sugestie vine in engleza – join the dots, i.e. Chirac, Schroder, Sarkozy, Merkel, cu varianta vai!, pedestra Basescu. Qui prodest? Ghici ghicitoarea mea!

  20. 20 Matetovici Mihai iunie 20, 2015 la 1:10 pm

    stimate domnule Adrian Nastase, va salut, si va intreb: nu cumva groapa pe care o sapa unii este o „groapa comuna” in care se va pravali Romania?

  21. 21 Ghita Bizonu' iunie 20, 2015 la 1:29 pm

    Fragmentzel

    ca cand scrii Cand maimuta fura focul, da foc padurii si lumii. Probabil nu intamplator eroul favorit al lui Marx era Prometeu. te asigur nu iti dezvalui inteligenta …
    Paci cum sa iti zic : titanul Prometeu a fots cam mereu considerat protectorul oamenilor. Pentru ei a furat focul – nu ca sa dea foc padurii (o mai facea si Zevs cu trasnetu!) co ca omu sa nu stea in frig si intuneric. Asta dupa ce la impartirea jertfei ii trasese in pepit pe zei in favoarea oamenilor…
    Asa ca Prometeu a fost pedespsit ingrozitor. Ma rog a fost salvat de Heracles (v si Prometeu dezlantuit , eschil parca) si Zevs a trerbuit sa inghitza findca avea nevoie de Heracles ptr o trebsoara cam „delicata”
    Da partea buna vine de abia acum : de ce favoriza Prometeu oamenii ? Ei bine fiindca (cf mitologiei grecesti) oamenii nu au ofts creati de Zeus ci de catre Prometeu. ATENTIE : TITANUL Prometeu. Titanii fiind zeii din care au precedat zeii olimpieni.

    Nu este nevoie sa imi multumesti.

    A da. Daca careva este scandalizat ca nu Zeus a creat oamenii ci Prometeu..
    Mitologia greaca este extraodinara nu numai datorita talentului liter grec ci faptul ca lasa sa se vaza straturi succesive.
    Cel mai vechi – Gaia (Zeita Pamant) si Uranos (Cerul) … Cam Yng si Yang …
    Stratul intermediar – Titanii. Copii ai celor precedenti
    Zeii Olimpieni – descendeti ai Titanilor.
    Date fiind relatiile dintre ei (violente) eu presupun ca sunt zaiutati ale unor populatii diferite. Adica ca Titanii sunt zeii unor populatii ariene care au cucerut zona numkita azi Grecia. Ca erau ahei sau prerahei .. naiba stie!
    Zeii Olimpieni sigur sunt zeii dorieni . Adica ai doreinilor care au invadat (intoarcerea Heraclizilor) Grecia provocand prabusirea civilizatiei miceniene si „evul mediu elen” sau „secolele intunecate” . De presupus ca in unele zone au beneficiat de „colaborationisti” asa ca unii titani au intrat in panteonul dorian ..

    Da. Este diferenta intre maimuta invocata de Fragmentzel si cea cu briciu pomenita de mine. Ptr maimuta cu briciu vedeti povestile lui Edgar Allan Poe . Povestea asta (Crimele din strada morgii) poa fi citita la orice ora .. INSA balerca de Amontidlio si Pendulul niciodata seara inainte de culcare!!! Ca dragu’ de Poe avea talent nu ca pigmeii genului horror (si Poe este de fapt stramosul tuturor scriitorilor de policier, SF si horror! Ma rog ptr SF imparte meritele cu Mary Shelley!)

  22. 22 Ghita Bizonu' iunie 20, 2015 la 1:37 pm

    centru

    Cum au reusit acolitii lui Basescu , in 5 ani , sa creeze o Justitie si o Procuratura la comanda lor ?
    Pai s-a inceput cu Monica Breton. Care imediat a reintegrat in Justitie 2 „podoabe” – aia beata manga si pe aia de la Galati care cica nu luase mita fiindca luase de la fostu’ amant.
    Poi au fots sel;ectionati omanii potriviti. Stii .. se ia un tanar prea ambitios si nerabdator si se promoveaza peste rand. Mai ales daca are unele „scapari” care il rata „dur” si dispus cam la orice..
    Apoi se baga ceva principii inalte , se bate totus cu ceva civism pana creste si se serveste la cald. Tzugulanu pune botu mai ales ca este condimentat cu filozofeala si literaturgeala de la telectualii recepti.

  23. 23 ZeV iunie 20, 2015 la 1:37 pm

    Faptul ca la televiziuni apar cu promptitudine tot felul de stenograme interpretate si titrate de jurnalisti ca la un teatru de duzina (ieftin) din care nu intelegi nimic, sau, analisti si politicieni dominati de propriul autism, reprezinta tot atatea ,,indicii temeinice” care sustin ideea ca Romania este sub presiune externa menita a diminua sistemul imunitar al statului national, unitar si indivizibil. Cum necum, Traian Basescu avea dreptate cand spunea ca presa reprezinta o vulnerabilitate la siguranta nationala. Desigur, el se referea la altceva, dar pe fond, avea deplina dreptate. Libertatea infinita de opinie, naste monstri.
    Dictonul ,,Divide et impera” este mai actual decat oricand. Pacat ca nu avem politicieni patrioti, rationali, curajosi si responsabili care sa inteleaga cat de mare este pericolul pentru aceasta tara. Nici nu mai conteaza competetenta manageriala acum, ar fi suficient, pentru un nou inceput, patriotismul. In sensul bun al cuvantului.
    Dar noi, cei care inca suntem in viata, nu vom apuca o era mai buna pentru poporul roman. Vom diseca si digera pana la sfarsitul zilelor noastre scandal dupa scandal si o mare de ura viscerala romano-romana.
    Pacat.

  24. 24 blogideologic iunie 20, 2015 la 1:48 pm

    FLUIERUL : + 1982 – Romania este supra-indatorata la FMI cu 11 miliarde de dolari. FMI santajeaza Romania sa-si vanda resursele. La sfârşitul anului 1982, România atingea vârful datoriei externe de 11 miliarde USD, fiind dependentă de Fondul Monetar Internaţional. Ceausescu a folosit acesti bani ca sa industrializeze intreaga Romanie. Presată de FMI, țara noastră ar fi urmat să intre în blocaj financiar şi încetare de plăţi urmând a fi nevoită să-și vândă resursele naturale cum s-a întâmplat 25 de ani mai târziu. 1985 – Ceausescu rupe acordul cu FMI, si hotaraste plata integrala a datoriei externe a Romaniei. Numai că Nicolae Ceauşescu a luat FMI-ul prin surprindere, hotărând după 1985 să facă plata tuturor datoriilor externe înainte de termen, România nemaintrând în capcana tranzacţiilor bursiere întinsă de FMI și a vânzărilor pe bursele internaționale ale unor active ale Statului Român. Din cauza FMI-ului, mare parte din producţia agricolă şi industrială a ţării a trebuit să ia calea exportului, creând deja cunoscutele cozi la produsele alimentare. Agentul termic a fost raţionalizat şi benzina a fost distribuită pe cartelă. 1982 – 1989 FMI si Bancile Internationale creaza un blocaj financiar extern la adresa Romaniei. Propaganda și planul Est-Vest (Rusia-Occident) pentru debarcarea lui Ceauşescu se puseseră deja în mișcare. Aşa se face că, începând din 1987, într-o țară aflată sub un blocaj financiar extern, s-a dezlănţuit o campanie intensă de diabolizare a lui Ceauşescu prin intermediul presei occidentale. Posturile de radio Europa Liberă şi Vocea Americii au lansat în premieră zvonul că Gorbaciov stabilise un înlocuitor al lui Ceauşescu, care ar fi fost nimeni altul, decât Ion Iliescu. Martie 1989 – Ceauşescu rupe incercuirea FMI si reuşeşte să ramburseze integral datoriile cu sacrificii mari din partea populației. În martie 1989, însă, Ceauşescu reuşise să ramburseze integral datoriile cu sacrificii mari din partea populației. În plus, România mai avea în băncile sale un plus de 3,7 miliarde USD şi creanţe de 7-8 miliarde USD. Decembrie 1989 – Ceausescu este impuscat de Craciun de oamenii Moscovei. Oamenii Moscovei (Iliescu, Brucan, Kostyal, Militaru, Roman) il indeparteaza pe Ceausescu de la Putere si il executa in chip barbar de Craciun, pe 25 Decembrie 1989. 1990 – 2015 Banii Aurul si Industria Romaniei „se evapora” dupa Revolutiei. Milioane de romani ajung someri. Alte Milioane de romani sunt nevoiti sa emigreze. La această sumă s-ar fi adăugat şi exporturile României din 1989 care au fost de 6 miliarde USD. Arhivele oficiale, coafate în cei 24 de ani scurşi de la revoluţie, nu mai pot justifica azi decât existenţa a 2 miliarde USD. De ce s-au „volatilizat” aceşti bani? Cine a făcut-o? Dacă România avea şi după 1989 în serviciile de informaţii şi în Parchete vreun român patriot, am fi aflat până acum. Există indicii că în noaptea de 14/15 decembrie 1989, de la flotila prezidenţială de la Otopeni ar fi decolat un avion Il-18, care a executat un transport special, cu destinaţia Teheran. Şi că avionul ar fi avut la bord lingouri de aur cântărind 24 t. Într-adevăr, avionul figurează în fişele de evidenţă aeriană că s-a întors gol din Iran, pe 4 ianuarie 1990. Dacă lucrurile sunt reale şi explicaţia poate fi una extrem de simplă. 1987 – 1989 – Ca sa evite dependenta de FMI – Ceausescu a vrut sa faca din Banca Română de Comerț Exterior o a doua Banca Mondiala impreuna cu chinezii, arabii si iranienii, banca care sa concureze FMI-ul si Banca Mondiala. Ceauşescu descoperise încă din 1987 că România avea în propria ogradă toate „comorile” care-i permiteau să nu mai depindă vreodată de FMI şi mai mult decât atât i-ar fi făcut concurenţă acestui organism. Un prim pas fiind acela de a se asocia cu China, Iranul şi Libia, într-o bancă care să acorde împrumuturi cu dobânzi mici, destinate ţărilor în curs de dezvoltare. Banca în cauză se numea BRCE (Banca Română de Comerț Exterior) prin intermediul căreia, întreprinderile de comerț exterior ale României derulaseră operaţiunile de aport valutar special, de pe urma cărora a fost rambursată datoria externă a ţării noastre. FMI îşi permitea să acorde de câteva decenii împrumuturi, condiţionate de ingerinţele brutale în economia ţărilor creditate, datorită rezervei de 2.996 tone de aur, de care dispunea. 1990-2010 – Hartile de Resurse Minerale ale Romaniei facute pe vremea lui Ceausescu, ajung in mainile strainilor. Hărţile cu zăcămintele minerale începuseră să fie introduse pe calculator în România, la sediul Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje „Geofizica” din anul 1971 şi erau permanent actualizate, aşa că Ceauşescu a aflat că din munţii României se extrăseseră până în 1987 circa 2.070 de tone de aur şi că România mai avea 6.000 tone aur, adică de trei ori cât se exploatase până atunci şi care în 2013 a ajuns să valoreze 250 miliarde euro. Numai că pe lângă aur, Ceauşescu ştia că în aceleaşi zăcăminte se află argint şi metalele rare, extrem de valoroase precum arseniu, galiu, germaniu, molibden, titan, vanadium, wolfram etc. Şi conta mult, astazi metalele rare sunt evaluate la aproximativ 6.000 !!!!! de miliarde de euro. (pentru un calcul amanuntit, atasam in Anexa estimarile facute de ing. Apostol Doru, a carui estimare care nu cuprinde toate metalele rare, ne conduce la 6.300 miliarde de dolari). La aceste cifre ametitoare trebuie adaugate si celelalte Rezervele minerale ale Romaniei : aurul, argintul, cuprul, carbunele, petrolul, gazele etc… Acestea sunt evaluate si ele la un total de alte cateva mii de miliarde de euro. Pentru cei carora li se pare greu de crezut ca valoarea resurselor minerale ale Romaniei ajunge la aceste cifre fabuloase ii rugam sa consulte Enciclopedia Resurselor Minerale din România, carte apărută recent sub patronajul AGIR şi al Societăţii Inginerilor de Petrol şi Gaze, care prezintă la pagina 28 aceste date uluitoare despre rezervele actuale ale subsolului ţării noastre. Avem 2.800 de milioane de tone de lignit, care, la preţul de 50 de euro pe tonă, cât era vineri, ar însemna un ”potenţial naţional” de 140 de miliarde de euro. Avem, de asemenea, 900 de milioane de tone de huilă, care, la preţul actual de 53 de euro pe tonă, ar da 47,7 miliarde de euro. Zăcămintele de cupru sunt estimate şi ele la 900 de milioane de tone, care, la preţul de 355 de euro pe tonă, ar reprezenta 319 miliarde de euro. În tabelul menţionat urmează capitolele sare, aur şi argint, care ar reprezenta alte sute de miliarde de euro. Asta fara sa mai adaugam rezervele inca uriase de petrol si gaze sau rezervele nou descoperite de petrol si gaze din platforma continentala a Marii Negre despre care unii spun ca le depasesc de cateva ori pe cele terestre. Întrebarea care se pune: noi de ce nu am ştiut până acum? Despre cei platiti de catre profitorii locali si internationali sa dezinformeze si sa spuna ca cifrele nu sunt reale, in ciuda calculelor si estimarilor facute de expertii din domeniu, nu are rost sa vorbim aici caci asta e jobul lor sa dezinformeze, si sa castige bani murdari din asta. Cert este ca profitorii locali si internationali au intrat in trepidatie. Speriati ca milioane de romani au aflat care e valoarea reala a bogatiilor din subsolul Romaniei, ei s-au si grabit sa comande articole defaimatoare in legatura cu aceste dezvaluiri in cotidianele centrale din Romania.. Obscuri de peste Ocean s-au si apucat sa scrie la comanda ca totul este o minciuna. Aceste articole mincinoase sunt apoi propagate de cine trebuie ca sa apara in cotidianele cu cel mai mare tiraj din Romania. In realitate jefuitorii care-i comanda vor sa ne faca sa credem ca ne fac un bine luandu-ne pe nimic resursele minerale „pentru ca ele sunt si asa secatuite”. E plina presa centrala si locala de astfel de articole platite si comandate, prin care se-ncearca discreditarea si dupa moarte a lui Nicolae Ceausescu. De fapt, nu a lui Nicolae Ceausesu ci spaima lor e ca nu cumva, vazand si intelegand exemplu lui Ceausescu, romanii sa se trezeasca, sa afle in ce hal au fost jefuiti si sa-i goneasca odata pentru totdeauna pe acesti jefuitori internationali si locali. […] + SURSA http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=51826&title=mostenirea-nestiuta-a-lui-ceausescu-america-e-socata-de-ce-a-descoperit-in-romania

  25. 25 T-Rex iunie 20, 2015 la 2:28 pm

    Domnule Nastase, nu stiu de ce vorbiti de „mina destinului” cind dvs. ati reusit sa faceti niste lucruri remarcabile in viata dvs. Inca mai aveti timp si energie vad sa va implicati. Si oricum ne asumam riscurile, pentru ca orice am alege sa facem, citeodata ne iese, citeodata nu.

    Si eu am tentatia sa vorbesc de destin. Ma jeluiesc de multe ori ca am plecat din tara. Dar a fost decizia mea. De ce plecam, romani, indieni, pakistanezi, guianezi din tarile noastre si polenizam alte tari? Asta este o intrebare ce tine tot de istorie.

    Dar daca tot vorbim de destin, cred ca e onest sa rescunosc faptul ca circumstantele iti vor altera intotdeauna capacitatea de a decide. Iar „circumstatele” sunt o opera colectiva. Nu avem cum sa alegem in afara realitatilor. Iar realitatea e una de miscare browniana, aleatorie si conflictuala. Asta e natura noastra eterna, una violent-conflictuala.

    Pentru ca tot vorbim de asta, cum sa nu te dezamageasca cursul Istoriei europene? Se vorbeste azi de Grexit, de Brexit, chiar de Frexit daca iese victorioasa Le Pen, Adieu UE! Cine controleaza mersul acestei Istorii nefericite? Daca ar fi sa dau un raspuns simplist, dar corect, este tot natura umana. Lacomia si lipsa solidaritatii. Idolatrizarea banului si a inegalitatii.. Nimeni nu vrea sa ajute pina la capat cu adevarat o tara cu care afirmi ca faci o uniune. 50% din nemti vor ca Grecia sa fie data afara din UE. Majoritatea nemtilor nu vor sa apere un stat membru NATO care ar fi atacat. „Uniunea” e o utopie, ca si comunismul. Frumoasa dar ireala. Cine cistiga? Cine resuseste sa proiecteze un alt vis. Deci, „destinul” nostru, individual si comun, cit este vis si cit realitate?

    Pina cind nu o sa ajungem sa realizam cu totii ca binele omului, ca individ, este scopul, mijlocul si finalitatea, si ca asta trebuie scris in Constitutie, pina cind nu vom renunta la acest capitalism primitiv de import, si il vom interzice, prin Constitutie, vom continua sa avem parte de dezamagiri mari colective. Si multa durere.

    Ce sa punem in loc? Un tip de socio-capitalism-crestin, ceva care adunca ce e bun din toate sistemele pe care le-am cunoscut. Ah, si sa ne ferim de „Revolutii” autohtone sau de import.

  26. 26 gheorghe iunie 20, 2015 la 3:33 pm

    Domnule Nastase, dupa tot ce ati patimit si patimesc romanii speram de la dumneavoastra darzenie si nu tristete …

  27. 27 Fragmentarium Politic iunie 20, 2015 la 5:07 pm

    Apoi, bre, G. B., a cata oara suntem pusi sa ne macelarim intre noi, chiar si la propriu, in numele unor principii inalte? Pana amu un sfert de veac lama toporului ala care nu se toceste niciodata si care si noua ne-a fost pus la brau, nu numai la altii, cum sustine B. I., se numea „lupta de clasa”, dupa se cheama „lupta anticoruptie”. Pai daca aia care se proclama exceptionalisti ne iau ca baza de raportare, cine-i de vina?!… Pe de alta parte, nu sunt deloc incantat ca nu sunt o maimuta, dar sunt tras pe sfoara de catre maimute. Cand ma gandesc cum au furat focul, cu tot cu aia care se pricepeau sa-l faca, crede-ma ca mi-am pierdut mult din consideratia antropologica. La ce bun sa descoperi din puterile dumnezeiesti, daca sunt furate si ajung in maini diavolesti? Daca o maimuta, care ar ajunge sa stea calare pe o bomba nucleara, se proclama Dumnezeu, ce ar mai fi de facut, decat sa o lasi sa si creada, pana la o proba contrarie? Am vazut un film chinezesc bun, ca toata filosofia umanista confucianista, care m-a ajutat sa inteleg un lucru extraordinar, ca destept nu este cel care zice ca este dar nu este, ci cel care nu zice ca este, dar este. Adica inteligent nu este cel care lasa sa se vada cat este de intelligent, ci cel care nu lasa sa i se vada adevarata inteligenta, cu alte cuvinte nu si-o dezvaluie sa-i fie masurata. Asta, apropos, de inteligenta, iti recomand filmul.

  28. 28 Donkeypapuas iunie 20, 2015 la 5:17 pm

    @blogideologic
    Articolul la crae faceţi referire bate câmpii. De ce uită să pomenească respectivii autori de dezinformări de un amănunt minor, acela că timp de 15 ani aproape (1960-1974) România nu a avut datorii externe? Probabil pentru că s-ar pune atunci problema dacă proiectele lui Ceauşescu au fost raţional întocmite. Dar de fapt, de ce a fost nevoie aşa de mare să ne plătim datoriile (pe care CEAUŞESCU LE CREASE) în mod fulger? Ca să chiunuie poporul? De ce a fost nevoie de tot acel cult al personalităţii absolut oribil? Cele două chestiuni sunt legate între ele. Cine acceptă soiul de adulare faraonică, chiar se crede cel mai deştept om de pe pământ şi riscă să ducă la dezastru o întreagă naţiune. Pentru că în jurul lui nu vor fi oameni corecţi, demni şi deştepţi (care să aibe curajul să-şi spună opiniile şi să-şi asume consecinţele), ci o întreagă mocirlă de lingăi şi trepăduşi. Ce am moştenit noi de la Ceauşescu? Exact categoria aceasta de trepăduşi şi lingăi cu aere de „elită” lăsată moştenire de dezastrul ceauşist.

  29. 29 Mioara iunie 20, 2015 la 5:20 pm

    Buna ziua ! Ati spus spre sfarsit, citez : ” Vom afla raspunsul peste cativa ani…”… prin asta ati spus cam tot… sa speram doar ca nu v-a fi prea tarziu… D-voastra sunteti un om puternic, si intr-o buna zi totul v-a prinde contur, si atunci roata se v-a invarti din nou… Multa sanatate si fericire !!!

  30. 30 Despina iunie 20, 2015 la 5:21 pm

    Este într-adevăr o zi foarte tristă. Unul din momentele acelea de revelație tragică, când ai posibilitatea să te uiți în abis și să te cutremuri: câtă nedreptate, irosire, risipă. Însă nu ratare. Pentru tot ce lăsați în urmă pentru România, sunteți, garantat, un om împlinit.

  31. 31 George Hălărescu iunie 20, 2015 la 5:35 pm

    Multe lucruri stau sub semnul hazardului sau poate a ceva ce nici nu merită să ne ostenim să înțelegem, pentru că iese din sfera raționalului. În schimb, ar trebui să aveți motive: 1. de bucurie; și 2. de tristețe

    Bucurie pentru că viața se merită trăită și este o condiție necesară pentru a da sens lumii în care trăim, dar și pentru a ieși învingători;

    Tristețe pentru că lumea noastră ( România) este modelată după vrerea altora, care știu și pot să exploateze neputința, șovăiala și nepriceperea liderilor noștri.

    Vă întrebați: cui folosește spectacolul din sânul poporului român?
    Cred că mai curând ar trebui să ne întrebăm: cum putem să-i împiedicăm pe cei care vorbesc de dreptate și de democrației să nu mai încalce libertatea individuală a cetățenilor și să nu mai erodeze democrația și valorile ei?

  32. 32 Doru Coarna iunie 20, 2015 la 5:41 pm

    @ blogi,

    de ce a trebuit NC sa „industrializeze” Romania? Adica, sa incerce? Deci, de ce a trebuit sa imprumute bani, avand o tara asa de bogata? Spera el ca va concura pe IBM la calculatoare? Sau pe Boeing la avioane?

    Asta a fost greseala unanima a comunismului: sa fabrici totul singur!

    Ratiunea spune ca daca ai nevoie doar de cateva produse de top, este mai eficient sa le cumperi, cu tot cu intretinere, garantie si updatare, decat s-o iei de la inventarea rotii pana ajungi la reactoare nucleare, avioane, calculatoare, etc.

    Problema acelor conducatori este ca erau atat prosti cat si tarani, la baza! Ei credeau ca un calculator se creste, doar ca nu gradina ci intr-o fabrica! Dupa ce s-au imprumutat si au construit fabrica cu pricina, s-au prins ca le trebuie inca o fabrica pt semiconductoare, apoi alta pt conectoare, inca una pt displayuri, inca una pt cabluri, o alta pt baterii si acumulatori, inca o industrie pt circuitele placate cu cupru, o alta pt carcase, si la toate astea trebuiau adaugate cateva generatii de scoliti de specialitate, de designeri, de manageri de profil si, bineinteles, niste negustori din piata globala… Si pt ce toate astea, ca sa concurezi pe IBM desi tu aveai nevoie doar de cateva mii de astfel de produse? Pai, au iesit mult mai scumpe si mult mai proaste, iar rezultatul pe ansamblul economiei s-a vazut, au trebuit vandute rezervele de aur si papica de la gura populatiei, care a indurat in frig si intuneric experienta asta economica a comunistilor…

    Tu nu intelegi, Ceausescu a fost exponentul indobitocirii si ticalosiei comuniste, a facut toate astea doar pt a putea proba ideea ca societatea comunista este viabila si are viitor de aur! Si s-a vazut, s-a dus naibii peste tot…

    Mai mult, ca sa stai la putere trebuie sa-i incolonezi pe oameni intr-un scop nobil, ca sa munceasca si sa stea cuminti… si asta a facut! De tot restul, sunt absolut sigur ca daca ai fi stat de vorba cu el sincer, ar fi ras… Daca ai fi putut, ca dictatorii astia se tin departe de realitate, desi absolut toti sustin ca provin din popor si ca pastreaza nemijlocit legatura cu masele… A vorbit el cu tarani autentici, cu muncitori, cu mamici, cu lauze, cu gravide, cu tineri, cu pensionari, etc? A luat vreodata tramvaiul, sau a facut vreodata piata? As, vorbea doar cu securistii lui… care-i aduceau totul la nas, din afara… Doar nu crezi ca se incalta si se imbraca din magazinele romanesti… Sau ea, savanta…

    Deci draga blogi, om avea noi o tara bogata dar suntem tare fraieri, tare ticalosi si extrem de smecheri… Orice ticalos ne poate baga in cap o prostie iar noi il credem si suntem gata sa ne dam viata…Toate insa au un mare avantaj, am reusit astfel sa ne mentinem o tara, precum salcia in furtuna… Daca eram impetuosi, acum era raspanditi in 4 zari iar ungurii aveau demult litoral… Noi mergem pe ideea ca nu te pui cu prostul caci are mintea odihnita, trezim repulsie si asa suntem lasati in plata Domnului, sa supravietuim… Si sigur, cand e nevoie de bogatiile noastre, de la cele terestre pana la cele intelectuale, rare, suntem apelati fara jena…

    Eu cred ca trebuie sa fim extrem de realisti si de drepti in parerile noastre, propaganda nu ne-a folosit la nimic, niciodata, nici antebelic, nici inter, nici post si nici postcomunism…

  33. 33 Luminita Arhire iunie 20, 2015 la 6:04 pm

    De-a pururea şi-o zi… Aceasta este o expresie care-mi place mult, şi, privind retrospectiv, cred că pentru dumneavoastră, domnule profesor şi domnule Prim-ministru, acea zi în plus, peste eternitate, este tot timpul care vi s-a dat din 20 iunie 2012, până la sfârşit…

    Am ţinut minte totul; peste întâmplările dramatice care veneau în cascadă, îmi amintesc perfect o senzaţie explicită de pericol iminent, sentimentul că pragul dintre ceea ce se poate şi ceea ce nu se poate fusese trecut.

    Seara, în jurul reşedinţei din Zambaccian, am văzut stolul de vulturi hoitari, dezgustători, planând în cercuri largi…toţi aveau la gât fulare din care picura sos de roşii…Jos, hienele cu camere de filmat şi microfoane, căţărate pe garduri, înfometate, cu dinţii clănţănind. Niciunul dintre ei, cei de sus sau cei de jos, nu părea să fie capabil de a face diferenţa dintre un inorog şi o mârţoagă …pentru festinul la care fuseseră chemaţi, diferenţa nici măcar nu părea importantă…

    Deseori, în discuţiile din ultimii ani, soţul meu îmi spune că nu mai este mult până când vom ieşi pe stradă şi-n jurul nostru va fi o lume pe care nu o cunoaştem, străină nu pentru că nu-i ştim faţa , ci pentru că ne desparte de ea, definitiv, cenzura unor trăiri atât de diferite …în noaptea de 20 iunie 2012 eu am văzut această lume alienată, coşmarul pe care tot încercam să-l împing către marginile universului meu, mişcându-şi agitată terminaţiile nervoase rudimentare în poarta casei dumneavoastră, reală, gelatinoasă şi tangibilă.

    În 21 iunie 2012 am căutat pe net să văd dacă există un blog al lui Adrian Năstase; l-am găsit, dar nu am înţeles dacă va mai fi activ. În 22 iunie am încercat să înţeleg cum funcţionează un blog şi am aflat de pe blogul care nu ştiam dacă va supravieţui că Adrian Năstase a împlinit 62 de ani. În 23 iunie am îndrăznit să scriu câteva cuvinte, după foarte mulţi ani de tăcere. A ieşit un text prost, incomodat de autocenzură -nu ştiam dacă pot să scriu aşa cum doresc sau pentru “postări ”este nevoie de o manieră anume…
    Şi nu ştiam atunci nici dacă ajută… dacă solidaritatea, empatia, pot trece dincolo de zidul unei închisori sau rămân la cabina-poartă…

    …………………………………………………………………
    Mă gândesc, domnule profesor, că sunt puţini aceia cărora Dumnezeu le-a îngăduit să se nască de două ori; dar cred că această îngăduinţă este întotdeauna UN MESAJ .

  34. 34 Buda Viorica iunie 20, 2015 la 6:06 pm

    Amaraciunea , groaza ,teroarea imprastiata de basescu , nu se mai termina !!!! Ne ascundem, ne pitim ,ne refugiem care pe unde putem , cautandu-ne linistea si oarecum dorindu-ne sa ne izolam ,ca parca nu avem cu cine fraterniza !

  35. 35 Nivelet Chaussinand iunie 20, 2015 la 6:18 pm

    In mod clar a fost vorba de un cadou facut de ziua dumneavoastra de nastere, dle Nastase – si probabil ca nu este intamplator faptul ca se zice ca oamenii sunt mai aproape de moarte primavara si in preajma zilei de nastere. Totusi, prefer sa va stiu in viata, chiar daca va mai simtiti deranjat de cate un comentariu al meu, decat sa vin din cand in cad pe la Bellu, cimitir care nici macar nu imi place.
    De acord cu dumneavoastra ca Traian Basescu – si oricine altul – are intotdeauna dreptate atunci cand citeaza din intelepciunea populara; cu mentiunea ca nu are niciodata dreptate atunci cand produce ganduri si vorbe ale sale. Si cu mentiunea ca, acum mai multi ani, amestecand proverbele, revista Urzica generase vorba ca ” cine sapa groapa altuia departe ajunge” si ” cine se scoala de dimineata cade singur in ea”. Va pot da un raspuns clar la intrebarea cu isteria arestarilor si condamnarilor: noi nu vom beneficia de pe urma lor.

    Pana una-alta, gandul care mai insenineaza ziua este acela ca zodia noastra a fost zilele trecute considerata de un cunoscut site romanesc ca fiind zodia cu barbatii cei mai sexy. Despre asta, cred ca de mare insemnatate este componenta mentala: noua ne trebuie cele mai putine decenii ca sa ne dam seama ce trebuie sa le spunem femeilor. Din acest punt de vedere, Traian Basescu, cu scorpionatul lui, clasat pe locul al treilea, este un jalnic si lamentabil looser. Asa cum va deveni in toate.

  36. 36 nella iunie 20, 2015 la 6:25 pm

    De ce crezi ca viata a fost nedreapta cu tine !?, esti departe a cunoaste suferinta adevarata a oamenilor , majoritatii care inca platesc cu sudoarea fruntii sutele sau miile de trantori din guvern.Am ajuns sa muncim ca sa platim (prin taxele si impozitele obligatorii) niste incompetenti si chiar competenti de-ar fi unde este echitatea ?! ,am avut un dictator , acum avem o gloata .Poate intr-o zi o minte luminata va gasi o alta forma de guvernare care sa elimine asa zisa democretie (care nu este nimic altceva decat posibilitatea de decadere a fiintei umane) si ori care alta metoda de conducere existenta pana in prezent,dand posibilitatea tuturor de a munci si trai decent.

  37. 37 Nivelet Chaussinand iunie 20, 2015 la 6:42 pm

    Azi e sambata, punem si un cantecel, doua. Acum cateva zile, am avut surpriza ca un cunoscut de-al meu sa afirme ca Ernesto Lecuona a fost compozitor de muzica usoara. Fals! Insa cantabilitatea muzicii sale a adus multe dintre cantecele sale in atentia unor cantareti interpretand pentru publicul larg. Astfel, La Comparsa nu este altceva decat ultimul dans din suita de dansuri afro-cubaneze pentru pian, iar exceptionalul vals Damisela Encantadora (nu e nevoie de traducere) este un cantec din zarzuela Lola Cruz. Culmea este ca Lola Cruz a existat in realitate, fiind vorba de o femeie din orasul Matanzas, de o frumusete iesita din comun care, datorita frumusetii ei, a avut sumedenie de pretendenti veniti chiar de la distante mari; s-a maritat cu un tanar foarte bogat, ceea ce nu a impiedicat-o sa moara falita. Aceste valuri ale vietii Lolei Cruz au atras atentia lui Lecuona, care a compus zarzuela (de negasit astazi) care-i poarta numele si din care unul dintre cantece a devenit nemuritor.

    Si „muzica usoara” Noapte albastra:

    Este ca va place? (figura de stil, nu raspundeti)

  38. 38 Victoria Hotescu iunie 20, 2015 la 6:43 pm

    Tara a pierdut un mare om si politician .Pacat ! A fost minunat ca ati avut un inger pazitor .Dusmanii vor plati sigur .La multi ani si sa fiti linistit in frumoasa dstra familie!

  39. 39 silvia iunie 20, 2015 la 6:57 pm

    Sunt de acord cu revolta dvs in ceea ce priveste „inutilitatea hotararii cu caracter exemplar” legata de finantarea campaniilor electorale, daca asta este singura mahnire, daca nu mai este vorba si de altceva,

    cu pretuire,

  40. 40 free_spirit iunie 20, 2015 la 7:08 pm

    Ofiterul a gresit . Desi,ma intreb de foarte multi ani incoace,oare cat de prosti ne crezi pe noi,românii,in general?

  41. 41 ZeV iunie 20, 2015 la 7:09 pm

    Valentin Anghel are dreptate.
    Nu inteleg de ce ati integrat Ministerul Public in cadrul Puterii Judecatoresti si nu in Executiv ? Procurorul doar ACUZA, nu JUDECA si DECIDE asupra vinovatiei si/sau nevinovatiei.
    Iata cum este in SUA:
    ,,Departamentul Federal de Justitie este o importanta institutie guvernamentala cu rol in supravegherea activitatii de executare a legilor de interes public, asigurarea protectiei societatii contra activitatilor criminale si subversive, reprezentarea guvernului Federal in fata Curtii Supreme. Practic el este consilierul juridic al guvernului dar si al cetateanului de rand. Departamentul federal este condus de procurorul General ce are si functia de ministru al justitiei,In fiecare district federal functioneaza un birou al procurorului federal, care actioneaza in numele autoritatilor centrale pentru urmarirea penala a persoanelor vinovate de incalcarea puterilor si autoritatii Statelor Unite. Procurorii federali sunt numiti de presedintele SUA pentru un mandat de 4 ani .”

    Iar daca tot vorbim de SUA, nu inteleg, domnule Nastase, de ce nu ati promovat LEGEA LOBBY-ULUI in timpul madatului dvs ?
    In SUA este perfect normal ca oamenii de afaceri si companiile sa-si promoveze interesele in Congresul American, in sensul elaborarii de legi care sa le avantajeze. Nu e nimic rau in asta, avand in vedere ca aceste companii creaza locuri de munca, finanteaza cercetare si dezvoltare (alaturi de universitati si centre federale de cercetare).
    De asemeni, nu inteleg de ce trebuie sa finanteze statul roman campaniile electorale ale partidelor ? De ce nu luam si la acest capitol exemplul SUA ?
    Daca tot suntem colonie, haideti sa facem totul ca la ei……procuror general-ministru de justitie, lobby, finantare private a campaniilor electorale, curte cu jurati in sistemul judiciar, etc.
    …Si inca ceva….de ce ,,Cetăţenii Statelor Unite ale Americii pot călători în România fără viză pentru o perioadă de maximum 90 de zile într-un interval de 6 luni.” ?
    Daca tot suntem colonie, sa imitam intru totul sistemul american si reglementarile statului american pentru cei de alta cetatenie.
    (Z)

  42. 42 ZeV iunie 20, 2015 la 7:34 pm

    Bizoane, Zeus si Prometheus erau veri primari, avand in vedere ca Ttanii si Cronos erau frati.
    Dar, dupa un razboi prelung si dificil, Zeus a preluat puterea. Avand puterea absoluta asupra Universului (conform unor autori antici),
    ,, a poruncit lui Prometheus și Epimetheus, cei doi fii ai titanului Iapetus, să le dăruiască ființelor pământene diferite calități și abilități. Epimetheus i-a cerut fratelui său să îi îngăduie lui această sarcină și le-a dăruit oamenilor unuia frumusețe, altuia putere, unuia rapiditate, altuia înălțime. Nefiind atât de inteligent ca și fratele său, le-a dăruit toate armele naturale animalelor, iar pe oameni i-a lăsat neputincioși.
    Pentru a repara această greșeală, Prometheus, care era un prieten al oamenilor, a furat Inteligența de la Athena și le-a dat oamenilor Rațiune. Apoi, a adus focul din atelierul lui Hephaistos și l-a dăruit de asemenea oamenilor. ”

    COMENTEZ:

    Din pacate, am impresia ca Prometheus a furat prea putina inteligenta pentru atat de multi oameni. (Z)

    Dar conform lui Hesiod (în Teogonia, III) , etapele aparitiei omului sunt cu totul altele:
    ,,Acesta descrie etapele genezei omului în mitologia greacă. Primele fiinţe umane au fost născute de Geea şi erau supuse domniei lui Cronos, adică înainte de Zeus. Aceste fiinţe erau numai de sex masculin şi trăiau în preajma zeilor, „fraţii lor cei puternici”. Bărbaţii „trăiau asemeni zeilor, cu inima eliberată de griji, la adăpost de necazuri şi mizerii” (în Teogonia, 112), fără nevoia de a munci pentru a supravieţui. Natura le oferea toate bunurile necesare unei vieţi liniştite şi erau mereu tineri. Nu cunoşteau nici bolile, iar atunci când mureau, era ca şi când ar fi adormit. Această perioadă lipsită de griji s-a încheiat odată cu căderea lui Cronos.
    Aceşti oamenii ai „rasei de aur” sunt pedepsiţi de Zeus cu distrugerea, locul lor fiind luat de o rasă mai puţin nobilă creată de zei – oamenii vârstei de argint. Aceştia sunt şi ei condamnaţi la pieire datorită păcatelor lor şi refuzului de a aduce sacrificii zeilor. Apoi, Zeus a creat o a treia rasă, cea a oamenilor aparţinând „rasei de bronz”, care din cauză că erau sălbatici şi războinici au sfârşit prin a se omorî între ei, până la ultimul.
    O nouă generaţie de oameni făcută de Zeus – ceea a eroilor – devine celebră în marile războaie din Teba şi Troia. Membrii acesteia s-au dovedit a fi nobili la suflet şi inspiraţi de sentimente eroice. Unii dintre ei au fost binecuvântaţi de către Zeus cu o existenţă la marginea pământului pe Câmpiile Elysiene, în Insulele Fericiţilor, unde Cronos este stăpân (Hesiod în Munci şi zile, 140-l69).
    Despre ultima generaţie de oameni – cea a „rasei fierului” – Hesiod nu spune multe, dar se plânge că i-a fost dat să se nască în această perioadă dominată de creaturi injuste, crude care moşteniră pământul până azi şi nu experimentară vreodată fericirea. (în Munci şi zile, 176).”

    ..Aici se pare ca exista o similitudine cu mitul lui ADAM, initial o creatie umana aparent perfecta , vesnic tanara si fericita.
    Pana a aparut Ea….
    😉

  43. 43 centru iunie 20, 2015 la 7:51 pm

    Stenogramele apar in totala ilegalitate pe ecranul televiziunii lui Radulescu ( care este da fapt a noastra , publica ) – nimeni nu permite Procuraturii – serviciilor sa comunice continutul inregistrarilor – fotografiile – filmele -sau TVR sau altora , in aceeasi zi sau la cateva zile dupa ce au fost facute .
    Este iresponsabil si o violare a secretului Instructiei .
    Eu n-as fi atat de pesimist ; daca Adrian Nastase a ramas cu noi dupa incercarea de acum trei ani , este pentru ca are inca o misiune de indeplinit , un mesaj de transmis , o prezenta fizica necesara – e un semn foarte clar al Providentei – sa speram ca acest rol nu se va limita doar la prezenta si suportul necesar familiei .
    Pana la urma cine sunt acesti pigmei : Morar , Macovei , Basescu , securistii mascati in procurori – anchetatori ( ” daca ni-l dai pe Nastase esti erou national ” ) – implicati in crima ? Sunt calaii NKVD -ului lui Stalin ? Da , aceia aveau imunitate absoluta – si nu chiar , patru sefi NKVD implicati in masacrarea ofiterilor polonezi au fost si ei impuscati in 1953 , odata cu Beria , seful lor .
    Nu pot fi invinsi ? Au castigat ? De ce sa acceptam victoria lor ? Sistemul lor , bazat pe minciuna , clientelism , violenta , incompetenta , nu poate sa reziste . De ce Adrian Nastase nu s-ar intoarce ?
    De Gaulle s-a intors la putere in 1958 , in ciuda unei formidabile ostilitati a presei si partidelor ( ” non a la dictature ” , ” non au fascisme ” etc ) …
    Iar de Gaulle ii avea in fata pe Coty , Auriol , Mitterand , Pfimlin , Thorez , plus toata presa grea si sindicatele , nu ii avea in fata pe Rares Bogdan , nici pe Macovei , nici pe Adelin Petrisor sau Mihai Radulescu , nici pe Kovesi sau Predoiu – adevarat , Franta anului 1958 era un stat matur , organizat , cu anumite valori morale si cu o societate mult mai evoluata , nu doar material , ci si intelectual si cultural , decat Romania anilor 2000 – 2010 … dar nu este un motiv ” pour baisser les bras ” …

  44. 44 Adrian B. iunie 20, 2015 la 7:55 pm

    CINEVA sau CEVA v-a intors din drum din mai multe motive :

    – pentru ca tot ceea ce ati patit in ultimii ani a fost o mare nedreptate si o mare mizerie
    – pentru ca milioane de romani va respecta si va doresc binele
    – pentru ca sunteti cel mai valoros politician din Romania
    – pentru ca romanii au mare nevoie de dumneavoastra

    Si mai ales pentru ca misiunea dumneavoastra pe acest pamant nu s-a terminat …

  45. 45 George Hălărescu iunie 20, 2015 la 8:15 pm

    Decebal către popor
    de George Coșbuc

    Viaţa asta-i bun pierdut
    Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
    Şi-acum ar vrea un neam călău
    S-arunce jug în gâtul tău:
    E rău destul că ne-am născut,
    Mai vrem şi-al doilea rău?

    Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moş îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit.

    Cei ce se luptă murmurând,
    De s-ar lupta şi-n primul rând,
    Ei tot atât de buni ne par
    Ca orişicare laş fugar!
    Murmurul, azi şi orişicând,
    E plânset în zadar!

    Iar a tăcea şi laşii ştiu!
    Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
    Să râdă! Bunii râd şi cad!
    Să râdem, dar, viteaz răsad,
    Să fie-un hohotit şi-un chiu
    Din ceruri până-n iad!

    De-ar curge sângele pârău,
    Nebiruit e braţul tău
    Când morţii-n faţă nu tresari!
    Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
    Când râzi de ce se tem mai rău
    Duşmanii tăi cei tari.

    Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
    Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
    Zamolxe, c-un întreg popor
    De zei, i-am întreba: ce vor?
    Şi nu le-am da nici lor pământ
    Căci ei au cerul lor!

    Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
    E rău destul că ne-am născut:
    Dar cui i-e frică de război
    E liber de-a pleca napoi,
    Iar cine-i vânzător vândut
    Să iasă dintre noi!

    Eu nu mai am nimic de spus!
    Voi braţele jurând le-aţi pus
    Pe scut! Puterea este-n voi
    Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
    Că zeii sunt departe, sus,
    Duşmanii lângă noi!

  46. 46 blogideologic iunie 20, 2015 la 8:33 pm

    Funcţionarea economiei se bazează pe încredere. Altfel nu merge pe căile cinstite. Dar cum spune zicala englezească: „Trust takes years to build, seconds to break and forever to repair.” http://www.businessspectator.com.au/article/2015/6/11/technology/why-sharing-economy-doomed-without-trust?utm_source=exact&utm_medium=email&utm_content=1403671&utm_campaign=ts_daily&modapt=

  47. 47 Radu Humor iunie 20, 2015 la 9:42 pm

    Ce-ar fi să devenim şi noi mai greci ?! :

    GREXIT Odioasa datorie: de la concept la criză
    de Cristian Unteanu

    Cu disperare, Grecia adună argumente pentru a justifica o acţiune care echivalează cu intrarea în război direct cu structurile politice şi financiare ale spaţiului euro-atlantic din care încă face parte: de ce nu trebuie şi de ce nu vă vom da banii înapoi!

    Drept urmare, a reunit rapid o grupă de teoreticieni ai mişcării antisistem, coriefei ai altermondialismului şi luptători binecunoscuţi pentru „drepturile celor fără drepturi”, „pentru emanciparea «naţiunilor-vasal»” în scopul de a redacta un raport prezentat în această săptămână, miercuri şi joi, în Parlamentul Greciei. Este vorba de un audit comandat de Zoe Konstantopoulo, preşedinta legislativului grec. Şi era de aşteptat ca membrii acestei comisii internaţionale (cea mai mare parte dintre ei membri ai organizaţiei CADTM – Comitetul în favoarea anulării datoriei publice a ţărilor din lumea a treia) să declare că datoria Greciei este «ilegală» şi că nu va trebui să fie înapoiată niciodată deoarece «a fost încălcată legislaţia europeană şi internaţională precum şi drepturile omului» în momentul în care autorităţile greceşti au acceptat cele două planuri succesive de salvare propuse de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Mai mult, se spune în raport:

    Se redeschide astfel o mai veche veche Cutie a Pandorei, una ţinută de regulă foarte departe de atenţia marelui public deoarece presupune o discuţie extrem de primejdioasă prin finalităţile care pot fi pe cât de neaşteptate, pe atât de destabilizatoare pentru ordinea instituţională şi echilibrul regional, continental sau chiar mondial. Mai degrabă direct mondial şi catastrofal în epoca noastră a globalizării extreme. Despre ce e vorba ? Principiul se numeşte chiar aşa „Odioasa Datorie” , doctrină elaborată de Alexander Sack în 1927 şi devenită acum baza politică a mişcării contestatare deosebit de puternice ce adună adeziunile unor grupări dintr-o arie relativ importantă din zona extremei-stângi, neocomuniştilor, neoanarhiştilor. Ar fi însă mult prea simplu şi absolut nedrept să limităm la acest areal numărul simpatizanţilor reali ai ideii. Au fost, odinioară, la începuturi, oameni politici care-şi închipuiau viitorul ca unul al echităţii şi echilibrului social asigurat de un sistem de legi înţelepte în favoarea omului de rând. Surprinzător, iată două dintre aceste puncte de vedere:

    Există două modalităţi odioase pentru a subjuga şi cuceri o naţiune: una este prin forţa armelor, cea de-a doua prin datoria publică .
    John ADAMS, cel de-al doilea Preşedinte al SUA.

    Cred că instituţiile bancare reprezintă o primejdie mai mare pentru libertăţile noastre fundamentale decât armatele gata de luptă. Dacă, într-o bună zi, poporul american va permite ca băncile private să fie cele care să controleze moneda, atunci băncile şi toate instituţiile care se vor naşte în jurul acestora vor lua cetăţenilor toate proprietăţile lor, mai întâi cu ajutorul inflaţiei, apoi cu ajutorul recesiunii, până în ziua când copiii lor se vor trezi fără acoperiş deasuprea capului, pe pământul cucerit de părinţii lor .
    Thomas Jeffereson, cel de-al treilea Preşedinte al SUA (declaraţie din 1802).

    Datoria pe care Mexicul n-a mai plătit-o.

    Nu-i aşa că e nobil şi frumos? Dar, după teorie, urmează realitatea dură care mai temperează entuziasmele. Din acea vreme datează o Cutie a Pandorei care reprezintă, după unii analişti, o bombă nucleară infinit mai periculoasă decât arsenalele existente: decizia de a nu mai plăti datoriile externe. De foarte multe ori, iminent dar evitat, cu pieredri enorme plătite într-un final (exct ca acum în cazul Greciei) din buzunarele mai mult sau mai puţin jerpelite ale contribuabililor din ţările care au făcut prostia să creadă în promisiunile grecilor… Primul mare episod consemnat de istoria foarte tumultuoasă a Cutiei Pandorei şi „Datoriei Odioase” pe care o adăposteşte s-a petrecut în 1914 atunci când Mexicul – unde era în plină desfăşurare revoluţia condusă de Emiliano Zapata şi Pancho Villa – anunţă senin că suspendă total plata datoriei sale externe. Mexicul era atunci ţara cu cea mai mare datorie externă de pe continentul american în raport cu ţara vecină de la nord, promiţând totuşi o plată oarecare, în timp…ceea ce s-a şi întâmplat, returnând sume absolut simbolice între 1914 şi 1942. Timp de 20 de ani, între 1922-1942, un consorţiu de bănci condus de reprezentanţii de la Morgan, vor duce negocieri cu Mexicul pentru a încerca să vadă ceva din bani înapoi…. Între timp, în 1938, preşedintele Lázaro Cárdenas naţionalizează întreaga industrie petrolieră a ţării, naţionalizare completă fără acordare de indemniziaţii, producând pagube imense proprietarilor de atunci, în majoritate companii nord-americane. În faţa amplorii dezastrului, creditorii vor ceda într-un final, renunţând la peste 90% din datorie şi acceptă nişte sume simbolice pentru companiile pierdute în urma naţionalizării. Au urmat alte ţări precum Brazila, Bolivia şi Ecuadorul care au suspendat plata datoriei externe total sau parţial începând cu anul 1931, uneori, cum a fost cazul Ecuadorului, pentru o perioadă de 20 de ani! Dar, pentru a se păstra o aparenţă de legalitate, trebuia găsită o formulă acceptabilă internaţional. Aceasta este teoria „Datoriei Odioase“ pentru recunoaşterea căreia trebuie să fie îndeplinite trei criterii, acelea formulate în 1927 de Sack şi reluate acum, cu exactitate, de experţii internaţionali ai revoltei extremei-stângi, cei reuniţi în organizaţia CADTM: – datoria externă a fost contarctată de un regim despotic, dictatorial, în vederea consolidării puterii sale. – a fost contractată nu în interesul populaţiei, ci împotriva interesului său şi/sau în interesul personal al unora dintre liderii politici şi celor din anturajul lor. – creanţierii cunoşteau (sau puteau să cunoască) destinaţia odioasă pe care urmau s-o capete banii împrumutaţi de ei. Recursul la morală Clar? Foarte clar. Cumplit de clar. Aplicabil oricând, oricui, argument final absolut deoarece acoperă o atât de largă paletă de situaţii, încăt se constituie ca denominator comun ideal pentru ieşirea din orice tip de dezastru economic folosind alt mecanism decât cel economic, unul inexistent în mod real dar, paradoxal, terbil de eficient: recursul la morală. Căci despre morală trebuie să vorbim în primul rând, argumenta Sack: „Dacă o putere despotică a contractat o datorie nu pentru nevoile şi interesele statului, ci pentru a întări un regim despotic, pentru a reprima populaţia care luptă împotriva lui…atunci această datorie este odioasă pentru întreaga populaţie a statului respectiv. Ea nu mai este obligatorie pentru naţiunea respectivă deoarece este o datorie a regimului, o datorie personală a regimului politic care a contractat datoria aceea şi, în consecinţă, se anulează în momentul când regimul respectiv pierde puterea…Am putea considera că din aceeaşi categorie fac parte şi împrumuturie contractate în scopuri evident personale şi interesate de către membrii unui guvern sau de persoane legate de aceştia care nu au niciun fel de legătură cu nevoile statului“. Problema este că, de fiecare dată, un asemenea gen de judecată de valoare este făcută (oare cum altfel?) de reprezentanţii puterii care tocmai a dat-o jos pe precedenta, de cei care (cel puţin teoretic) ar avea tot interesul să-şi justifice propria imbecilitate şi incapacitate invocând, cum ştim şi noi s-o facem atât de elocvent, „greaua moştenire”. Niumai că la noi e vorba despre circul banal din ligheanul local, dar în cazul Greciei, mare datornic european şi mondial, invocarea „odoasei datorii”, contractate în calitate de stat membru NATO şi UE, va pune nişte probleme economice evidente, dar şi unele enorme pe plan politic.

    Un GREXIT bazat pe raţionamentul „datoriei odioase” va fi „calul troian“ introdus de greci în casa europeană. Ce va urma? Pesemne un EXIT…

  48. 48 John iunie 21, 2015 la 2:28 am

    Tentativa de sinucidere sau ce a fost nu va onoreaza, dimpotriva. Cei slabi si cei cu probleme psihice se sinucid. Singurele sinucideri pe care le-am inteles au fost ale lui Hitler si ale liderilor nazisti care au ales fiola cu cianura sau glontul in loc de streang sau inchisoare pe viata in conditiile prabusirii Germaniei la sfarsitul razboiului. Aia da, nu mai aveau pentru ce sa mai traiasca sau ce sa ii astepte. Si era o moarte onorabila, cel putin pentru ei. Dar pe dvs considerat un om echilibrat o pedeapsa de 2 ani discutabila sau nu v-a facut sa nu mai vedeti nici o iesire. A fost poate o cadere psihica sau un moment de ratacire. Mai mult ca sigur ca daca ati da timpul inapoi nu ati mai proceda asa. P.S. Nu am suficiente indicii sa cred ca a fost o minciuna in incercarea de a scapa de condamnare desi rana a fost superficiala si nu grava cum se anuntase initial.

  49. 49 delu sinc iunie 21, 2015 la 4:33 am

    Bună dimineaţa domnule Adrian Năstase! Vă transmit astăzi, zi de cumpănă între 20 şi 22, pentru a vă trnsmite „La alţi ani!”. Nu, nu este o greşeală. Vă doresc multă sănătate alături de cei dragi.

  50. 50 Criticos iunie 21, 2015 la 7:51 am

    Dle Adrian Năstase, cu adevărat ier a fost o zi cenuşie:: Într-o lume bezmetică în care singura valoare reală este a avea şi singurul principiu este dreptul celui mai tare deziluzia este regula. Noi, ca neam, ne dovedim zilnic marea slăbiciune: invidia. Când te gândeşti nu numai la şmecherul care a lăsat în urma lui un cancer numit „justiţia independentă”, ci şi la gogoaşa infatuată şi cu morgă care se bucură de încrederea a 75 la sută din alegători, nu prea ai motive de speranşă. Personal văd în FET un fel de club al înţelepţilor pus la popreală prin excluderea din zona decizională. Şi cât de amar trebuie să fie să vezi becisnici neputincioşi la cârmă mergând spre nicăieri.

  51. 51 Ghita Bizonu' iunie 21, 2015 la 8:48 am

    Si pe cine credewti ca il doare in c..cot de capitalul roamenesc dom Nastase ?
    Pe Alinutza Munge$$cu nici atata – ea ia bani de la altii. Pe Pata si cetitorii sai ? Pao ei stiu una si buna la propriete c’est du vol! Pre cetitorii lu Liiceanu? Doar nu o sa vorbeasca de funie in editura privaztizata … cum?!
    Ete na capitalisti romani – o adunatura de brofasi vi se va raspunde . Ca
    cand au cerut „capitalism” au intels „sa vina strainii sa ne plateasca ca in Vest” si acu oo dau cu „cresterea comepetivitatii” adica salarii mici ca o cale sigura spre prosperitatea ca in Vest!

    In rest pun botu’ la toate prostelile cum pune porcu ratu in toate cele …

    Ia sa dau un par d’egzamplu sa zic asa didactic (daca profii ar fi in stare sa gandeasca cu capu din dotare!) . Materialu il iau din Cotidianu’ (ca sa nu va plictisiti mergeti direct la Bizonica)

    Comisia Europeană spulberă mitul băieţilor deştepţi din energie
    Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de compania de stat Hidroelectrica cu mai multe companii încadrate la categoria „băieţilor deştepţi din energie” nu au implicat acordarea de ajutoare de stat în sensul normelor UE, a decis Comisia Europeană, după o anchetă demarată în luna aprilie 2012. Bruxelles-ul susţine că preţurile percepute de Hidroelectrica pentru nouă clienţi de-ai săi – ArcelorMittal, Alro, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec – au fost în linie cu preţul de referinţă de pe piaţă. Comisia spune totuşi că preţurile percepute de la Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai mici decât preţul de referinţă de pe piaţă, dar nu le cataloghează ca fiind ajutoare de stat.

    Hidroelectrica, companie care asigură aproape o treime din curentul ţării, a intrat în 2012 pentru prima oară în insolvenţă iar unul din motive a fost acela de a se debarasa de aşa-numiţii băieţi deştepţi.
    …………………………………..
    …………………………………..

    Problema cea mare a fost că toate contractele bilaterale semnate cu cei de mai de sus au fost garanţii pentru împrumuturile primite de Hidroelectrica de la bănci.
    http://www.cotidianul.ro/comisia-europeana-spulbera-mitul-baietilor-destepti-din-energie-263110/

    Deci … de sa intelega gutzanu mediu ?
    1) Nu exista baieti destepti
    2) Intrarea in insolaventa in 2012 a fots .. ce?!
    3) Pana la urma contractele cu aia erau bune – au fost garanţii pentru împrumuturile primite de Hidroelectrica de la bănci. Ca daca nu le faceau nu primea Hidroelectrica credite!!

    Consumi multă energie, eşti sprijinit de stat
    Noii băieţi deştepţi din energie

    Un nevinovat comunicat de presă emis de Ministerul Economiei informa că secretarul de stat Maricel Popa a înmânat 10 acorduri pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certficate verzi unor companii energo-intensive, “fiind astfel ajutate să rămână competitive pe piaţă”. Aceste companii, care consumă foarte mult curent, se adaugă altor patru fericite cu câte un astfel de acord. În total, în ţară, sunt 14 firme care nu contribuie în acest moment, decât într-o măsură foarte scăzută, la subvenţionarea producerii de energie verde, aşa cum o fac toţi consumatorii de energie electrică din ţară, inclusiv populaţia. Economica.net a dezvăluit numele celor 14. Iată-le: Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Hunedoara, Carpatcement, TMK Reşiţa, TMK Slatina, Stirom Bucureşti, Messer Gaz Bucureşti, Brikston Iaşi, Silcotub Zalău, Alum Tulcea, Vimetco Extrusion, Elsid Titu şi Lafarge România.

    Aceste companii sunt beneficiarele unei hotărâri de guvern, 495, emisă la finele anului trecut de către Cabinetul Ponta şi care urmăreşte diminuarea presiunii costurilor cu energie electrică pentru marii consumatori de energie electrică, astfel încât acestea să îşi păstreze sau să îşi îmbunătăţească competitivitatea pe diverse pieţe. Mai exact, aceşti energofagi aveau costuri uriaşe pentru achiziţia de certificate verzi emise pentru fiecare MWh produs în ferme eoliene, solare, geotermale sau în cele care utilizează biomasa. Avântul foarte mare luat de energia alternativă în ultimii ani, în special datorată sprijinului promovat de stat, prin schema de certificate verzi, a crescut facturile tuturor consumatorilor, populaţie, firme. Mulţi dintre marii consumatori, cu Alro şi ArcelorMittal în frunte, companii aflate pe primele două locuri în topul celor mai mari energofagi, au făcut presiuni la autorităţi pentru diminuarea poverii. Şi a apărut această HG 2004, care îi scuteşte pe beneficiarii acordurilor de achiziţia de 85% din certificatele verzi. „Practic, prin păstrarea competitivităţii se poate spune că se păstrează locuri de muncă aflate în potenţial pericol în situaţia în care întreprinderile şi-ar pierde competitivitatea”, se spune în comunicatul Ministerului Economiei. Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro. Aceşti sume nu vin de la stat, ci vor fi suportate de restul consumatorilor.

    Criteriile de eligibilitate pentru exceptarea de la plata certficatelor verzi sunt: punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.

    Cine sunt cele 14 companii? În principal observăm combinate metalurgice şi siderurgice, producători de ciment. Pe listă sunt câteva societăţi care la o vreme erau încadrate la aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, precum Alro, ArcelorMittal Galaţi şi Elsid Titu. Alro a beneficiat ani de zile de energie electrică de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de curent din ţară, la preţuri sub media pieţei. De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a cumpărat de pe bursa de energie curent de la aceeaşi Hidroelectrica. A fost o mişcare pusă la cale de mediul politic pentru susţinerea celui mai mare combinat siderurgic în condiţiile în care criza economică a prăbuşit piaţa internă a oţelului. De asemenea, Elsid Titu a beneficiat de contracte cu Hidroelectrica, la preţuri sub media pieţei.

    Alro Slatina, producătorul de aluminiu, cel mai mare din sud-estul Europei, Alum Tulcea şi Vimetco sunt companii cu capital rusesc, controlate de oligarhul Vitali Matsitski. Un alt miliardar rus, Dmitriy Pumpyanskiy, controlează combinatul siderurgic TNK de la Reşiţa şi producătorul de ţevi TMK Slatina. Silcotub Zalău este un producător de ţevi din oţel aflat în proprietatea grupului italian Tenaris. Compania Stirom Bucureşti desfăşoară activităţi în industria producerii de sticlă şi are ca principal acţionar grupul elen Yioula Glassworks. Pe lista beneficiarilor de sprijin se află şi doi dintre cei trei producători interni de ciment: Carpatcement, companie deţinută de Carpatcement din Germania, şi Lafarge România, din grupul Lafarge din Franţa. Elsid Titu este o companie deţinută indirect de doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Câmpina, Mihai Tufan şi Stelian Anastaşescu. Obiectul de activitate al societăţii este fabricarea de electrozi, însă firma este şi producător de electricitate prin cele câteva microhidrocentrale aflate în proprietate. Messer Gaz derulează operaţiuni de furnizare de gaze naturale, fiind controlată de grupul german cu acelaşi nume. Brikston Iaşi este denumirea actuală a fostei Ceramica, producătorul de cărămizi. În spatele companiei stă fondul de investiţii ADM Capital din Hong Kong.

    Cosmin Pam Matei
    Publicat Joi, 18 iunie 2015

    Deci asta va este capitalul national? Rusi si corupti locali?!
    Si pe astia trebuie sa ii ducem in spate ?! Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro. Aceşti sume nu vin de la stat, ci vor fi suportate de restul consumatorilor. Asta intelege gutzanu mediu..”Ei de ce nu platesc certificate verzi da io platesc?! Sa plateasca si ei! ” si mai bien am inchide energifagii astia va concluziona gutzanu mediu subdezvoltat intelctual … (insa de multe pri cetitor de Dilema veche, 22 si absolvent de facultate. Persoanele de fata se includ!!!)

    Bioznica Da ce nu va face gutzanu mediu subdezvoltat intelctual adica morron .. nu va verifica nationalitatea alaora de halesc certficate verzi precum porcu porumbu’!
    Primu ar fi CEZ (České Energetické Závody, în română: Centralele electrice cehe) care din banii de certficate verzi romanesti ar vrea sa isi traga centrala electronucleara la Temelin!!
    Care CEZ angajeaza firma de lobby (trafic de influenta) Candole Partners (Based out of Prague and Bucharest, Candole provides policy, market and transaction analysis to firms operating and investing in central and southeast Europe. samd)
    Care Candole Partners o are angajata pe Ana Otilia Nutu (Ana Otilia Nutu is a senior policy analyst focused on energy and infrastructure. She has worked as a consultant for the World Bank and as a civil society advocate for policy and regulatory reform in Romania. Otilia cofounded a think-tank where she is engaged in a project monitoring the Romanian energy regulator, and often appears in the media with analysis of the energy sector. She holds an MA in Public Policy at the Central European University. Central European University e la Budapesta)
    Care Ana Otilia Nutu este si este membru fondator la EFOR unde se ocupă de proiectele în domeniul energiei: organizează dezbateri la Bucureşti şi în local privind liberalizarea pieţei de energie şi corupţia din sector, monitorizează calitatea reglementărilor şi guvernanţa reglementatorilor, precum şi cea a companiilor de stat.
    EFOR fiind Expert Forumu ala care „combate coruptia” si printre picaturi se ocupa si de o energie „curata” adica verde ca si certficatele alea .. fara de care energia „verde” ar fi brusc neeconomic de scumpa …

    Pe 20 iunie de la 13.00 la 18.30 suntem la UrbanFest – Festival de dezvoltare urbană. Ne găsiți la cortul EFOR langa Biblioteca Națională (Bulevardul Unirii 22) pentru dezbateri în format inedit pe tema dezvoltării urbane în jurul râului Dâmbovița, dar și cu discuții despre sectorul energiei. Atât sâmbătă, cât și duminică. Mai multe detalii si pe pagina oficiala a evenimentului.

    17.00 – 18.30: Dâmbovița Smart River

    Dezbatere In interiorul BN, sala Mehedinti. Va fi prezentat proiectul Smart River – Bucharest 2020, adica o mare viziune pentru Bucuresti ca pol de crestere, centrat in jurul reabilitarii eco-development a traseului Dambovitei prin oras (momentan, unul de toata jena) de la Lacul Morii la Vacaresti.
    EFOR se ocupa de CET Grozavesti, care trebuie retehnologizat pentru eficienta, scaderea emisiilor si eliberarea a 60-70% din cele 7ha de teren pe care le ocupa degeaba in buricul targului. Spatiul liber si noul CET cu tehnologie de sec XXI trebuie invadat de Gradina Botanica, de un muzeu de patrimoniu industrial si de incubatoare de industrii creative.(de la EFOR cetire)

    Mda cam vaz de unde are EFOR banii de combatere a coruptiei .. 7 hectare de teren in Bucuresti sunt ceva … cate „turnuri”? 1000 euro pe mp construit – cate sute de milioane de euroi? SI cati bani ptr Candole de la CEZ?!

    Oricum
    În acest moment, [21 martie 2014] certificatele verzi reprezintă 12% din factura la energie. Citeste mai mult: adev.ro/n2sh2l. 12% subventii!!!!! Da ce importanta are ca cand CEZ plateste Candole si Candole pe o experta anticorputie de la EFOR!

    Aplicarea HG 138/2013 privind acordarea accesului garantat la retelele electrice nationale pentru energia electrica produsa de centralele termoelectrice va determina cresterea preturilor la energia electrica, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Otilia Nutu, expert în politici de energie, in cadrul Expert Forum (EFOR). „Pentru piata, efectul este ca vor aparea variatii de pret neasteptate, iar pentru consumatorul casnic, efectul va fi cresterea preturilor (…) Cam 5-8% in factura la consumatorul casnic”, a spus Otilia Nutu. Aceasta a precizat ca Hotararea poate fi contestata in instanta, mai ales in conditiile in care nu au fost parcursi pasii necesari dezbaterii publice.

    Reamintim ca Executivul a aprobat fara niciun fel de dezbatere publica inainte, o hotarare de guvern privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili.
    …………………….
    ………………………
    Otilia Nutu: De foarte multi ani se pompeaza foarte multi bani in aceste termocentrale. Nu se poate sa le intretii in continuare. De fapt, ce inseamna acest ajutor de stat si masuri discriminatorii? Faptul ca in continuare li se permite sa se comporte cum s-au comportat pana acum. Nu exista nicio metoda prin care un astfel de ajutor temporar sa-i faca sa devina mai eficienti, sa investeasca sumele suplimentare in cresterea eficientei. Cred ca ar fi trebuit privatizate inca din 2005-2006. Pe masura ce inaintam in timp, problemele cresc, devin din ce in ce mai complicate, trebuie facute din ce in ce mai mult niste investitii, sunt tot mai neconforme cu conditiile de mediu. Avem probleme tot mai mari si de securitate energetica si de piata.

    Mde .. 12% subventie risca sa te faca f rentabil …
    Da iata alta aberatie

    Schimbare de trend: ungurii ne inundă cu energie ieftină cumpărată chiar de la noi, plătită de noi
    11 iun, 00:05 | ECONOMICA.net

    Companiile din Ungaria cumpără pe termen lung energie ieftină, eoliană sau fotovoltaică, din România, apoi vin cu aceeaşi energie, la un preţ mai mare, pe PZU, unde o vând companiilor locale. Un trading profitabil cu energia produsă la noi în ţară şi subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România.
    Performanţa la export, în materie de producţie, a industriei energetice locale este atribuibilă în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde iar cel solar trei certificate.
    Un certificat verde costă 27 de euro, deci administratorului parcului eolian îi intră din start în buzunare 13,5 euro pentru fiecare MWh produs, iar „fotovoltaicului” 81 de euro. Pe lângă aceste sume, investitorii din domeniu mai primesc bani şi la vânzarea propriu-zisă a energiei pe piaţă. Preţul mediu pe bursă este de 37 de euro, dar firmele din industria regenerabilă vând mult mai ieftin MWh, pentru că îşi permit, la 25, 20, chiar şi 15 euro.

    http://www.economica.net/schimbare-de-trend-ungurii-ne-inunda-cu-energie-ieftina-cumparata-chiar-de-la-noi-platita-de-noi_102198.html#ixzz3dfyvp5sL

    Dar ce fac altii?!
    ”Trebuie sa ne asiguram va industria energofaga din Germania va ramane neatinsa de legea energiei regenerabile. Orice alta solutie ar duce la dezindustrializarea Germaniei. Nu este o exagerare. Europa nu poate avea niciun interes in dezindustrializarea Germaniei”Sigmar Gabriel, lider social-democrat, vicepremierul si noul ministru al Economiei din Germania
    Dar al Romaniei? intreb io ca Bizonu’.

  52. 52 nastase iunie 21, 2015 la 9:24 am

    free_spirit,
    te inseli. Pe tine nu te consider prost, ci idiot.

  53. 53 blogideologic iunie 21, 2015 la 10:57 am

    Deci „Companiile din Ungaria cumpără pe termen lung energie ieftină, eoliană sau fotovoltaică, din România, apoi vin cu aceeaşi energie, la un preţ mai mare, pe PZU, unde o vând companiilor locale. Un trading profitabil cu energia produsă la noi în ţară şi subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România. Performanţa la export, în materie de producţie, a industriei energetice locale este atribuibilă în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde iar cel solar trei certificate. Un certificat verde costă 27 de euro, deci administratorului parcului eolian îi intră din start în buzunare 13,5 euro pentru fiecare MWh produs, iar „fotovoltaicului” 81 de euro. Pe lângă aceste sume, investitorii din domeniu mai primesc bani şi la vânzarea propriu-zisă a energiei pe piaţă. Preţul mediu pe bursă este de 37 de euro, dar firmele din industria regenerabilă vând mult mai ieftin MWh, pentru că îşi permit, la 25, 20, chiar şi 15 euro.” Eu nu crez că treaba asta ne vine ca moştenire de la Nicolae Ceauşescu. El a lăsat o economie industrială care se integra perfect în BRIC.

  54. 54 Aramis iunie 21, 2015 la 11:43 am

    @Adrian Nastase

    Spuneti:
    „…ponderea capitalului romanesc in economie”

    Asta este ceva intre scaremonger si lozinca. Ma surprindeti. Ce importanta ar avea provenienta capitalului? Experienta altora spune ca nici una. Iar afirmatia este cu atat mai lipsita de substanta cu cat capitalul „romanesc” s-a dovedit ( prin cei care l-au detinut si il detin) de o calitate ,eufemistic spus ,indoielnica. Au fost „capitalistii romani” nedreptatiti sau defavorizati in 1990, in 2000 sau azi? Nu credeti ca intreaga clasa politica aparuta dupa’90 are o responsabilitate pentru calitatea „capitalistilor” romani? Calitate care o echivaleaza doar pe cea a politicienilor? Sistemul politico-economic creat dupa’90 , un sistem de tip vase comunicante, este  tot atat de caraghios si de trist ca si cei care-l populeaza. Milionarii romani ( majoritatea nu poate trai fara conexiunea la fondurile publice, si aproape tot restul are un inceput umbros, uneori tenebros, de gen „scheletul din dulap”) maimutaresc obiceiuri vestice si aparente de moguli rusi. Chiar si asa, daca uitam de inceputuri indoielnice si inchidem ochii la cabala politico-economica unsuroasa, avem macar un exemplu de capital romanesc care sa fi construit, sa fi cladit sau sa fi creat ceva? Magiunul de Topoloveni sau raritatile de tip one man (show )business sunt minunate, dar minimaliste, iar Tiriac este o exceptie intr-un desert ( un fel de chior in tara orbilor) .
    Plus ca afirmatia pe care o faceti va este imputabila. Ati fost la ( sau permanent aproape de) putere 20 de ani.

    Sunt de acord ca ” este nevoie de reglementari moderne…”. PSD este la putere, cine ii impiedica sa lupte pentru a le implementa? Insa cu un prim-ministru care actualmente se ascunde, si care a abdicat in multiple randuri de la onoare , la ce ne putem astepta? 
    In rest , ideea subinteleasa in ultima dvoastra fraza este cel mult o figura de stil. Se dovedeste ( a cata oara in istorie) ca politicienii romani lasati de capul lor se comporta ca grupa mare de la gradinita lasata singura in magazinul universal din centrul orasului, plin de dulciuri, de artificiii si de lucruri taioase. Ca ar putea sa-si faca rau unii altora si fiecare siesi, nu ar fi cea mai mare problema. Problema e ca imbolnavesc si pot da foc orasului pentru distractia de moment. De aceea este necesara prezenta educatoarelor de origine straina si cu nume capitalizate( DNA, ANI, si altele).

  55. 55 blogideologic iunie 21, 2015 la 12:52 pm

    @ Donkeypapuas
    Şi eu văd în documentul de la fluierul.ro nenumărate lacune în demonstraţie. De exemplu, privind vizita ultimă în Iran, nu se zice chiar nimic despre diplomaţia secretă – şi foarte păguboasă pentru România- a lui Hans Dietrich Genscher care a indus intenţionat şi fără scop clar precizat vizita în Iran. Aici Nicolae Ceauşescu a fost păcălit a doua oară de nemţi (prima fiind „darul” tancurilor Leopard). Dar Nicolae Ceauşescu trebuia scos exact la acel moment din România – cu el în ţară, nimeni n-avea curaj să mişte! (ceea ce era un lucru foarte bun, practicat şi de Napoleon I ; pe planul creării de instituţii, cei doi sunt foarte apropiaţi). În fine, există şi a treia foarte urâtă păcăleală nemţească faţă de noi : supervizarea pe „grafic” a realizării maşinilor electrice de ultracentrifugare pentru uraniu la Craiova. Adică nemţii produceau pentru Malta dosarul nuclear al României. Era artificial, ştiu, dar era un dosar de acuzare, precum şi de scoatere totală a României din jocul industrial din lume ! Că ministrul Ştefan Andrei a fost psihologic total naiv, acesta-i un adevăr evident ! De la sclipirile geniale de psihologie cognitivă dintr-un secol şi jumătate precedent, acum România era totalmente în groapă ! Este adevărat că s-a implicat BOR, prin părintele Arsenie Boca (avea nişte viziuni extraordinare, şi o gândire modernă), însă „tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu” a dat ordin să fie ucis ! Apoi, rămâne încă de clarificat rolul tovarăşului Andrei Pleşu în balonul de încercare numit „afacerea meditaţia transcendentală” care a verificat în ce măsură era fezabil canularul numit încă „revoluţia română”. Numai bine, deşi răul e peste tot.

  56. 56 centru iunie 21, 2015 la 1:37 pm

    O paranteza – putini isi trateaza mai rau angajatii decat patronii romani .
    Si nu British American Tobacco , nici Air France , nici Intercontinental Hôtels nu au dus actiunea de sufocare a lui Adrian Nastase , continuata azi contra lui Ponta , ci mioriticele si mioriticii nationali .
    Paunestii , Sechelariu , Catarama , Copos , Nicula , Vantu , nu au fost decat niste pradatori primitivi .
    Aa , patriotii de la Dacia Felix ? Cand erau inauntru 100 de milioane de doalari patriotii l-au lasat pe tribunul Sever Muresan sa o devalizeze , inscriind banii pentru actiuni care nu valorau nimic , emise de el .
    Sa vorbim de ” fondurile de investitii ” detinute de nationalii nostri dragi , in anii 1990 – 2000 ? Stim ce s-a intamplat .
    N-au construit nimic pentru comunitate , nu si-au facut regiunea sa avanseze , nu au facut decat pentru ei .
    Ce avem astazi ca mare societate romaneasca – Dedeman , un distribuitor de materiale de constructie , proprietatea unor frati din Bacau – le-ati vazut figura ? De sofer de cursa intre doua sate in anii 1970 – cine s-ar lasa pe mana lor ?
    De ce sa preferam salariile mizere si tratamentul rau din partea acestor indivizi , doar pentru ca sunt romani ?
    Prefer de o mie de ori Metro-ul german , micile intreprinderi particulare ale italienilor , investitiile in parcuri industriale ale italienilor de la Di Longhi sau in centre ce cercetare ale americanilor de la Intel …

  57. 57 blogideologic iunie 21, 2015 la 2:02 pm

    http://www.lavie.fr/actualite/ecologie/laudato-sii-l-ecologie-pour-tous-18-06-2015-64342_8.php ENCICLICA Laudato Sii. Titlul enciclicii este inspirat din viersul “Laudato si ‘, mi’ Signore”, un excerpt din Cantica pentru creaturile Firii, de Sfântul Francisco din Assisi. Ideologul rus Vladimir Ilici Lenin vedea în Francisco din Assisi pe militantul care împărtăşeşte viaţa mulţimilor, şi a cărui voinţă de acţiune îndeplineşte voinţa mulţimilor. Poate că Francisco din Assisi a fost un militant Che Guevara avant la lettre. Ori poate că în lumea catolică din America Latină imaginea militantului pentru săraci, Che Guevara, s-a impus aşa de puternic în conştiinţa populară tocmai datorită analogiei cu Francesco din Assisi, comentăm în contrapondere. Se spune că în puţinele momente de luciditate din finalul vieţii sale, noul împărat bolşevic de la Moscova, revoluţionarul Lenin, ar fi reflectat asupra alegerii făcute de Francesco din Assisi: “El este cel care a aflat calea cea dreaptă”. Episodul este plauzibil, ştim că în ideologia lui Lenin, dispreţul afişat faţă de aur ocupă loc central, la fel în atitudinea lui Francesco din Assisi. Erau marcate în acel timp, atât prin cruciadele copiilor din Germania şi Franţa, cât şi prin atitudinea franciscanilor, primele reacţii la capitalismul sălbatic timpuriu. Biograful francez al lui Nicolae Ceauşescu sublinia copilăria lui săracă, poate gândindu- se la cruciatul copil Berger Estienne. Chiar ideologia lui Nicolae Ceauşescu a fost influenţată de ideologia lui Francisco din Assisi când forja expresia: „comunistul de omenie”. Aminteşte formula de salut a lui Francisco din Assisi: „Bună ziua, oameni buni!” („Buon giorno, buona gente!”). Desigur, influenţa este printr-o complicată reacţie în grila mea de lectură. Pentru Nicolae Ceauşescu „buona gente” („comunistul de omenie”) însemna românul din clasa mijlocie pe care Silviu Brucan vroia să-l desfiinţeze.

  58. 58 Vulpescu Victor iunie 21, 2015 la 2:04 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Imi amintesc cu acuratete desfasurarea evenimentelor din acele vremuri. Desi nu am fost niciodata un simpatizant de-al dumneavoastra sau de-al PSD-ului, am fost incercat de un sentiment puternic de revolta si nedreptate, in urma unui act public ce se voia a servi isteriei colective prin arestarea dumneavoastra.

    Un dosar politic fara doar si poate. Vinovatia/nevinovatia unui om intra in subsidiar cata vreme decizia de a fi arestat nu este luata pe baza probelor, ci in urma unei decizii politice. In timp ce multi se bucurau ca Adrian Nastase urma sa fie arestat („Nu ne pasa ca nu sunt probe solide, sa mearga la puscarie, ca stim noi ca este vinovat sau ca nu ne place de el”), eu simteam ca o astfel de atitudine, chiar daca nu ar fi dictata politic, este anti-democratica si nedreapta. Ca tot se vorbeste in zilele noastre despre statul de drept, acesta inseamna, in primul rand, respectarea drepturilor si libertatilor individuale cat si a prezumtiei de nevinovatie.

    Cred si acum, am crezut si atunci ca un act de justitie nu inseamna sa oferim satisfactie antipatiei publice fata de un anumit individ dupa dictonul „Capul lui Motoc vrem”, ci inseamna apararea unor principii mai presus de orice. Sigur ca intr-o societate bolnava punerea in practica a unor aspecte teoretice va fi deficitara. Dar daca cei care se afla in pozitii cheie in institutiile statului de drept (chiar cu dreptul de a gresi) nu pot beneficia nici macar de prezumtia de buna credinta, actionand dirijat, coordonat, la ordin, atunci asistam de facto la o mascarada.

    Nu stiu incotro ne indreptam sau ce ne asteapta, ce stiu insa sigur si ce am inteles in tot acesti ani este ca vinovatii principali nu se regasesc printre politicieni, ci printre noi, cei care nu avem o mentalitate democratica. In randurile majoritatii, in special a celor care se revendica din zona de dreapta, observ o atitudine fascista, o gandire foarte periculoasa si care nu se poate materializa in nimic constructiv. Limbajul violent, intoleranta, lipsa unei informari temeinice, judecatile de valoare defectoase alcatuiesc si astazi si poate si pe viitor majoritati capabile sa aduca la putere personaje similare lui Traian Basescu. Desi Basescu a fost capul tuturor rautatilor facute in Romania in ultimii 10 ani, nu el a fost cauza, ci existenta si persistenta unor indivizi care sa alcatuiasca o majoritate cu gandire fascista la nivelul mentalului colectiv.

  59. 59 blogideologic iunie 21, 2015 la 2:13 pm

    Dan Culcer : +APA TRECE, PIETRELE RĂMÂN a fost titlul unei rubrici pe care am susținut-o aproape un an la Vatra. Până când am provocat, din naivitate, un soi de coaliție internă în redacție, în urma căreia mi s-a interzis să semnez două texte în același număr. Dacă ar fi fost doar o chestiune de echilibru, puteam menține rubrica sub pseudonim, doar că era vorba de critică literară. Nimeni nu a discutat despre conținutul rubricii, ceea ce dovedește că era vorba de o pedeapsă pentru opoziția mea la numirea unui coleg și prieten într-o funcție pe care nu o stăpânea (cea de secretar de redacție). Opoziția mea a fost luată totuși în seamă, devreme ce funcția ce i s-a încredințat lui Mihai Sin echivala cu cea de redactor-șef adjunct. Iată ce scriam la un moment dat : « Există o conştiinţă a istoriei, o conştiinţă istorică dar există şi conştiinţa istoricului, fără de care istoriografia nu s-ar deosebi cu nimic de grafia partizană a cronicarilor îndatoraţi uneia sau alteia dintre partidele boiereşti care îşi cizelau imaginea în posteritate, în vreme ce se înfruntau pentru a obţine cârmuirea şi privilegiile de care era legată colorând aceste lupte pentru putere cu fraze vorbind despre datorie şi sacrificii. E drept că, pierdută domnia, sacrificiul era uneori inevitabil, pierderea capului sau a coconilor fiind ameninţări ce se puteau realiza. S-a întâmplat ca tocmai secolul al XVIII-lea să fie în Europa un mare secol al istoriografiei, context în care se înscriu însă atît sintezele lui Dimitrie Cantemir cât şi pseudo-cronicile legitimiste de tipul celei scrise de Radu Greceanu (analizată strălucit de criticul Eugen Negrici în eseul „Triumful în­străinării”). Rescrierea istoriei, văzută ca necesitate profesională de a îngloba datele noi, de a aplica noi viziuni filosofice integratoare materialului faptic, epic sau statistic, poate menţine în actualitate un sens al istoriei care, chiar dacă nu acceptăm finalismul rigid al unei gândiri dogmatizante, nu poate fi exclus din modul omenesc de a gândi, căci riscă să conducă spre o criză de idealuri. Pe de altă parte, rescrierea incumbă conştiinţă profesională pentru a nu cădea în raza de acţiune a unor conjuncturi nefertile, agresive. Corectivul memoriei populare ca şi obiectivarea ştiinţifică a istoriografului au fost factorii care au îngăduit apariţia sau reapariţia unei istoriografii în miezul fierbinte al căreia se află conştiinţa iar această istoriografie este cea care va reprezenta peste timp nivelul însăşi al conştiinţei noastre sociale. » Scriam textul de mai sus, prin 1984 sau 1985, pentru paginile suplimentului de istorie al revistei Vatra intitulat Documentele continuității. Nu era vorba de a demonstra cu argumente istorice existența românilor pe teritoriul Ardealului, existență negată cu atâta statornică stupiditate de ideologia etnistă a Ungariei milenare. Nu era nici o necesitate. Existența nu se discută, se afirmă. Cum se poate vedea, prefer să folosesc în toate împrejurările cuvântul Ardeal în loc de Transilvania, pentru a vorbi despre o parte a României, ca să subliniez că aceste teritoriu nu aparține, ca un fel de cadou al cerului pentru încreștinarea sa, acestui popor migrator intrat dinspre vest peste Meseș la un moment dat, ci aparține locuitorilor săi, care sunt nu doar români. Doar că românii, valahii i-au fost de totdeauna locuitori majoritari, din momentul în care s-a produs amestecul acelor triburi și comunități care se stablizaseră pe crestele sau pe văile Ardealului, diferențele topite în creuzetul istoriei, devenind mai puțin importante decât asemănările. Sublinierea critică a realizărilor istoriografiei ar fi putut să fie, speram atunci, un scop al paginilor acelea de istorie, pentru a echilibra cu bun simț excesele istoriografiei propagandistice practicate de unii după 1964, pe linia re-naționalizării memoriei colective. Istoriografia practicată după 1990, finanțată de Fundații de tip Open Society sau alte asemenea instituții de propagandă sub steag străin, cade în excese opuse. Nu mă refer la cărțile lui Lucian Boia, care, chiar dacă sunt teziste în deconstrucția mitografiilor epocii anterioare, au totdeauna un miez de adevăr, care merită să fie discutat fără patimă. Mă refer la negaționiștii, la internaționaliștii cu râgâieli kominterniste tardive, la fundamentaliștii care vorbesc de vinovății colective, care vor să blocheze procesul de definitivare a construcției națiunii românilor, întrerupt după 1945 și neterminat din pricina comunismului, o ideologie instinctiv și sistematic mincinoasă în ambele sale variante. E vremea să ne scriem istoria singuri, fără să ținem seama de criteriile oligarhiilor și imperiilor, dar în cadrul vecinătăților interioare și exterioare, în comparații care să aibă temeiuri reale. adică să încetăm a ne declara rămași în urmă, ucenici ai Occidentului sau Orientului. Să fim așa cum ar trebui să știm a fi, noi înșine, fără dispreț față de vecini, fără inutile complexe superioritate sau de inferioritate, capbili să negociem demni divergențele legitime.+ Publicat de către Blogger la Dan Culcer Jurnalul unui vulcanolog , 6/20/2015 09:35:00 p.m.

  60. 60 Nivelet Chaussinand iunie 21, 2015 la 2:29 pm

    Victor Ponta s-a autosuspendat. S-a terminat guvernarea PSD? Intra blogul in opozitie?

  61. 61 papasha iunie 21, 2015 la 2:34 pm

    free spirit = sloboz spirit dripping .

  62. 62 Adrian B. iunie 21, 2015 la 2:53 pm

    @ John @ free_spirit

    Sunteti bolnavi de ura . Iar in logica lui John , este discutabila încadrarea voastra la categoria oameni .

  63. 63 Cris iunie 21, 2015 la 2:56 pm

    Părerea mea e că electoratul a pus toate neputințele și neîmplinirile lui pe seama corupției care, cred eu, există, dar nu în măsura în care ne e prezentată de media și de procurori.
    Se exagerează distrugându-se astfel vieți care nu se vor mai reface.
    Corupție există peste tot și, dacă state cu tradiții democratice n-au reușit s-o elimine, nu cred că va dispărea, dar să pui toate relele în seama corupției, să negi tot ce s-a realizat din 1990 de către toate guvernele și toate parlamentele e prea de tot.
    Nu-mi schimb părerea în privința calității generale a electoratului (în care intră și demnitarii), iar eu pe ACEASTA o consider responsabilă de ritmul lent al progresului.
    Nu sunt adepta scenariilor și a comploturilor la adresa României, cred că globalizarea îi afectează pe toți și nu mă sperie pătrunderea capitalului străin.
    E adevărat că am sesizat „culegerea” oamenilor de afaceri de anvergură români de către procurori, și că mi se pare și asta exagerat și malefic, dar sper ca isteria asta să treacă odată și odată.

  64. 64 nastase iunie 21, 2015 la 4:19 pm

    Aramis,
    stiu deja că este inutil să incerc să vă conving. Si nici nu stiu de ce as incerca să o fac in cazul dvs.

  65. 65 fostă basarabeancă iunie 21, 2015 la 4:44 pm

    În ziua aceea am știut precis că veți face un gest radical. Exact la asta m-am gândit, nu m-am mirat nicio secundă. Nu mă așteptam să se întoarcă lucrurile în bine, dar circumstanțele au fost în favoarea vieții.

    Dată fiind poziția dv socială, educația și caracterul, nu vedeam alt deznodământ. Am așteptat seara ca să aflu dacă am dreptate. Cu toate responsabilitățile din lume, cred că se cerea un gest radical și grăitor (poate nu acesta, dar nu știu care altul). N-am crezut că resemnarea vă stă în caracter, n-am crezut veți lua lucrurile așa cum vin.

    Dacă a fost momentul să trăiți, nu să muriți, cu atât mai bine. Sinuciderea este un gest de lașitate în general. În cazul dumneavoastră a fost singurul, care se putea face de către un om de onoare. Cât de trist…

    Astăzi toți se perindă pe la pușcărie ca prin stațiune, numai deținuții or mai fi impresionați. Nici nu mai poți crede că pe acolo trec doar vinovații, din moment ce toți incomozii ajung în arest.

    Ce pot să spun? Bine că trăiți. Sincer.

  66. 66 T-Rex iunie 21, 2015 la 4:55 pm

    @Aramis: „Milionarii romani ( majoritatea nu poate trai fara conexiunea la fondurile publice, si aproape tot restul are un inceput umbros, uneori tenebros, de gen „scheletul din dulap”) maimutaresc obiceiuri vestice si aparente de moguli rusi. ”

    Cumva milionarii altora au fost sau sunt altfel in esenta, lasind la o parte forma? Recunosc, bogatii stilati „vestici” stiu cum sa se faca anonimi, invizibili, stersi. Nu toti insa, eu vad o gramada de Ferrarii,Bugatii, Maseratii in micul satuc unde stau, asa ca, sa nuantam. Dar, in final, toate bogatiile s-au facut sau se fac calcind pe cadavre. Iar cind vorbsti de relatia milionar roman-stat, cred ca e la fel peste tot, chiar si in „standardul” Occident, sau mai ales acolo. Am nenumarate exemple de relatii business – guvern (local, regional, provincial, statal, federal) care se fac pe relatia „I scratch your back, you scratch mine”. Si multi bani sifonati, zeci si sute de milioane. Doar ca media aici face ciocu’ mic, pentru ca patronii media au batut palma intre ei si cu politicienii, si isi ascund reciproc gunoiul sclipitor.

  67. 67 mihaelataniastoica iunie 21, 2015 la 5:14 pm

    O mare de cuvinte pin care alunecă încet cursorul ca să pot găsi spaţiul liber al unui răspuns.

    Nu ştiu de ce mă încăpăţânez să mai cred că este posibilă o schimbarea a ipotezei. Poate pentru că am văzut fotografia celor doi copii pe care nu-i poţi proiecta în şirul devenirilor acestui timp care are o altă datorie faţă de ei: crearea unui orizont pe care l-am ratat când ar fi trebuit să-l negociem conştient.

    Trecutul nu a fost, nu este şi nu va fi ipoteza potrivită pentru un prezent care doare. Dacă prezentul doare, este indubitabilă eroarea de construct.

    Nici dacă am avea puterea să ne punem cenuşă în cap o dată în plus, după ce am fost aproape înecaţi în marea de goluri pe care am lăsat-o să se nască, noi, cei care astăzi numărăm dezamăgiri şi deziluzii, nu am reuşi nimic mai mult decât să stârnim un nou val pe care cei ce au învăţat să controleze valoarea şi bunul simţ în România, să se urce din nou pentru încă 12 ani.

    În realitatea mai puţin vizibilă a hărţilor României, există un stat minunat, tânăr, puternic, maturizat de experienţele primei sute de ani, care aşteaptă respectul cuvenit din partea unui popor ce începe să-şi conştientizeze condiţia.

    Cine este omul care va avea curajul şi înţelepciunea de a se lăsa inspirat de forţele nebănuite ale României, rămâne de descoperit.

    În orice context, întâlnirea se va produce.

    Unii se pregătesc subliminal, alţii în mod conştient.

    Noi sutem convinşi că doar viaţa conştientă pune în mişcare resorturile teribile ale naturii umane şi promovăm aceste idei pin toate programele şi proiectele Centrului nostru.

    În concluzie, căutăm argumente pentru încă o sugestie.

  68. 68 Mikael Tincu iunie 21, 2015 la 5:35 pm

    Despre teoria haosului,a proceselor controlate si de ce nu exista haos controlat. Dupa cum ne amintea si gazda, acum citeva zile, scandalul in care este implicat V. Ponta in niciun caz nu este in folosul US sau al Romaniei.
    http://cluborlov.blogspot.ro/2015/03/chaos-practice-and-applications.html

  69. 69 blogideologic iunie 21, 2015 la 6:38 pm

    De ce făcea Nicolae Ceauşescu ”industrializare” ?, întreabă cineva. Ca să creeze locuri de muncă. De ce „încă o fabrică, şi încă o fabrică”, mai întreabă. Pentru că aşa se face industria ! Regulă de la Harvard Business School : Nu te repezi ca orbetele să cumperi scump, faci altă fabrică ! Îţi dă alte locuri de muncă şi piese ieftine.

  70. 70 Aramis iunie 21, 2015 la 6:41 pm

    @Adrian Nastase

    ” Cazul meu” va impiedica sa ma convingenti? 🙂
    Si totusi, nu a fost imposibil. M-ati convins o data, si aproape ati reusit de cateva ori. Desi cred ca Adrian Nastase are o vina prea mica in parcursul meu catre statutul de ” unconvinced” , si ca acest statut este dobandit independent de Adrian Nastase , va apartine neatentia de a nu fi observat candva ca parcursul putea fi spre cel de convins. Si ca I-ati lasat pe altii ( acei altii nefericit alesi si totusi atat de importanti) sa ma convinga ca sunt de fapt un personaj care se indoieste.

    Stiti mai bine ( si mai mult, mult mai mult) ca mine ca am dreptate. Ireparabilul mai poate fi corectat doar prin neantizare.

  71. 71 T-Rex iunie 21, 2015 la 6:42 pm

    Acum citiva ani, cind spalam masina vara, erau pline de insecte. Azi, cite una sau doua se mai lovesc de parbriz. Probabil multi au observat asta.

    Anii trecuti erauo gramada de bondari, muste si late insecte afara. Azi nu aud nici un bondar, nici o viespe, nici o albina.

    Si atunci, cum sa nu crezi ca ne apropiem de momentul extinctiei tuturor formelor de viata. Chiar un profesor zice ca in 3 generatii s-a terminat cu viata pe Pamint.

    Multumim din inima capitalismului!

    http://www.mirror.co.uk/news/world-news/earth-entering-new-extinction-phase-5916570

  72. 72 blogideologic iunie 21, 2015 la 6:53 pm

    Nicolae Ceauşescu a folosit modelul de creştere industrială Harrod-Domar. https://blogideologic.wordpress.com/2010/01/03/modelul-de-crestere-industriala-harrod%E2%80%93domar/

  73. 73 Fragmentarium Politic iunie 21, 2015 la 7:26 pm

    Strategia de aparare: O vointa de putere „soft”, extinsa la ingerinta si vet. Presedintele Klaus Iohannis va prezenta, luni, in Parlament, Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015-2019. Deja presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a exprimat un punct de vedere, si cred ca are dreptate, potrivit caruia Strategia merge pe ideea de consolidare a puterii prezidentiale, ceea ce deschide o controversa pe proiect si o incertitudine pe votul de maine. La momentul discutarii in CSAT si inaintarii catre Parlament, mi-am facut cunoscuta opinia, pe care mi-o intaresc, de „dedusmanizare si de prietenizare” a strategiei si mediului de securitate, ca cea mai buna strategie in domeniu, de a nu-ti cauta sau face dusmani, ci prieteni, mai cu seama printre vecini si in regiune. Din pacate, conceptul nietzschean „vointa de putere” si cel occidental „putere soft”, cu observatia ca acesta din urma a capatat o proasta reputatie, de divort intre declaratie si fapta, au o acoperire totala in continutul proiectului de strategie. La prima vedere, conceptul de „securitate extinsa” pare ceva atragator si inteligent, si chiar este, dar nu din punct de vedere al unei proiectari consolidate a securitatii nationale, ci din cel al abilitatii de a ascunde intr-un ambalaj lingvistic rafinat o grosiera tentatie de consolidare a puterii unipersonale, a presedintelui. Cum? Prin „extensia”, si aici aflam utilitatea politicianista a cuvantului „extensie”, a domeniilor de care ar trebui sa se ocupe strategia de securitate. Mai precis, de tot si de nimic, cum se intampla in ghiveciurile de atributiuni, in dauna specializarii si a posibilitatii reale de a face totul un singur om. Dar nu acest aspect a contat in conceperea Strategiei, ci obtinerea implicita a unui drept de ingerinta si de veto in orice problema, indiferent de domeniu sau de separatia puterilor in stat. Aproape toate domeniile de gestiune guvernamentala sunt inserate cu „generozitate” intr-o responsabilitate unica, paternalist-autoritara, in cel mai pur spirit basescianist. Epoca neagra Basescu nu a murit, spiritul sau este viu si sfidator in Strategia lui Iohannis. Iata cateva exemple, disipate in mai multe capitole, in liste lungi (se sustrag atentiei mai bine), spicuiesc din cele cu interesele si obiectivele nationale de securitate: reducerea decalajelor de dezvoltare si reconstructia marilor sisteme publice (maret, nu, e cineva impotriva?), inlaturarea deficientelor care afecteaza buna guvernanta (inapoi la modelul guvernului Basescu-Boc, printr-un guvern Iohannis-Predoiu!), asigurarea unui mediu economic performant si competitiv (aici, mana presedintelui e foarte lunga), ceva legat de valorificarea bunurilor si resurselor naturale, a patrimoniului national (cred ca ambasadorii au aplaudat, cand le-a fost citita), buna functionare a justitiei (deh, separatia, o vorba de dansii inventata!), incurajarea domeniilor de excelenta (tare si asta, pita luunga cat s-ajunga, pentru vechii/noii intelectuali ai lui Basescu si Iohannis). Strategia nationala de aparare a tarii are un inacceptabil caracter cumulard si personalizat, a se vedea si „Cuvantul inainte” prin care si-o asuma in pofida esentei nationale si a responsabilitatilor institutionale ale celor care o aproba (parlamentul) si care o aplica (guvernul, fara de care orice litera ramane moarta), ai caror reprezentanti legali ar trebui si ei sa o semneze. Si, a propos de administratie, un alt indiciu care arata ca Iohannis, ca si Basescu, traieste dupa o filosofie improprie de sistem politic, pe prima pagina a Strategiei troneaza sintagma „Administratia Prezidentiala”. Poate i se va reaminti domnului presedinte, cand isi va prezenta mesajul, ca in Romania seful statului nu este si seful guvernului, administrarea tarii o face guvernul, conform prerogativelor constitutionale, deci autointitularea de administratie prezidentiala este excesiva si gratuita. In plus, Strategia este ideologizata partinic, parca ar fi un discurs PPE, un program PDL sau un studiu ISP (al popularilor). Daca „garantul principal al securitatii Romaniei este NATO”, cum scriptureste Iohannis, la ce bun o Strategie nationala de aparare? Unde este efortul national, care ar trebui sa fie principal, cand in toata arta militara loviturile sunt pe directii principale si secundare? Doar pentru a confirma niste optiuni strategice pe care le auzim toata ziua si care sunt trecute in Constitutie? Sau pentru a importa niste crize occidentale si a ne asuma niste obiective lipsite de realism, imposibil de indeplinit, pentru ca nu depind numai de noi, cum sunt urmatoarele ziceri: „asigurarea ireversibilitatii apartenentei la sistemul de aparare colectiva transatlantic” sau „consolidarea UE si participarea activa la procesele de integrare in interiorul acesteia”? Unde este corelarea strategiei cu sistemul national de aparare? De ce atata stufosenie descriptiva si prea putin normativa? Doar pentru a se dilua, pana la pierdere, punctele tari ale unei strategii de aparare, valorile independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale? Si cand ma gandesc ca de Gaulle avea o singura idee de strategie, dar ce idee!, apararea din toate azimuturile. Desigur, sa pastram proportiile si sa respectam vremurile, dar sa reflectam la relevanta. Si la a nu da, din nou, toata puterea militara in mainile unui singur om.

  74. 74 Adrian B. iunie 21, 2015 la 7:39 pm

    Yannis Varoufakis : Merkel are in fata o alegere clara – sa faca o intelegere onorabila cu un guvern care se opune unui bailout, sau sa asculte de vocile de la Berlin care ii cer sa scape de singurul guvern grec cu principii

    Respect Tsipras ! Respect Varoufakis !

  75. 75 Aramis iunie 21, 2015 la 7:49 pm

    @ T-Rex

    Ceea ce spuneti are o legatura colaterala cu micul meu text. Replica este far fetched.
    Si daca vreti sa nuantam, desigur, va dau dreptate, insa :
    1. Prea putini printre cei carora le admirati masinile au impresia ca sunt deasupra legilor aplicabile celorlalti ( ei , copiii lor,etc) .
    2. Nu am nici o indoiala ca relatia business-stat este de multe ori fishy oriunde pe planeta, dar cuantumul spagii, modul de prezentare si atmosfera care inconjoara spaga face muzica ( nuanta) . Iar rezultatul „lucrarii” nu este invizibil, cum vai! este de multe ori in Romania.
    3. Multi dintre cei pe langa a caror Porsche treceti cu Fordul dvoastra au mostenit averile , iar sursa clar-obscura este undeva in trecutul foarte indepartat (de multe ori secole) . Inceputurile si scheletele nu mai pot fi judecate dupa normele de azi.
    4. Fara a generaliza si a incerca sa le construiesc statui, bogatii de pe alte plaiuri isi inteleg rolul ( si macar uneori il asuma) social , si pastreaza afacerea mostenita de la strabunic, si odata cu ea si locuri le de munca implicite.

    Nuantele pot merge mai departe, dar cred ca ati simplificat mult ceea ce am spus. Si pentru ca ati adus vorba, nu critic Bugatti-ul sau Ferrari-ul nimanui, ceea ce mi se pare caraghios este ca te poti gandi sa cumperi o astfel de masina intr-o tara cu infrastructura Romaniei si cu un rural partial electrificat ca sa te dai mare pe bulevardul Decebal din capitala si sa cresti in ochii largiti de foame ( foame de orice, numai de ceea ce trebuie nu) a populatiei crescande de Irinele, Oane, crudutze si alte vietati.

  76. 76 Fragmentarium Politic iunie 21, 2015 la 8:00 pm

    Veto (sorry!).

  77. 77 Radu Humor iunie 21, 2015 la 8:21 pm

    Celor care se strofocă să fie trataţi ca sclavi de către nişte afacerişti străini ( să nu uităm că deşi îşi zic francezi, olandezi, portughezi, englezi, unguri, elveţieni, austrieci,ruşi (da!) sau chiar nemţi, majoritatea sunt evrei, sau îi reprezintă !), nu cumva de unul de-al lor ( mde, capra vecinului 😉 ), le-aş aduce aminte că într-un fel se simte bătaia unuia de-al tău, decât cea a unuia străin !
    Cine-şi închipuie că străinii vin aici (sau aiurea ) pentru că doresc binele nostru, sunt fie naivi, fie parşivi !

  78. 78 Radu Humor iunie 21, 2015 la 8:29 pm

    Am uitat să enumăr printre cei de sus şi românii….
    Noroc cu acest ..free_spirit . 😆

  79. 79 Radu Humor iunie 21, 2015 la 8:34 pm

    Reactia Moscovei dupa ancheta americana de la FIFA: Rusia cere o ancheta internationala cu privire la aselenizarea americana din 1969
    de Alina Neagu HotNews.ro
    Vineri, 19 iunie 2015, 11:16 Actualitate | Internaţional

    Rusia cere o ancheta internationala privind aselenizarea americana din 1969, anunta un purtator de cuvant al Comitetului de ancheta, dupa ce o investigatie condusa de catre americani vizand FIFA a pus la indoiala corectitudinea alegerii Rusiei drept gazda a editiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal, relateaza Newsweek, citat de Mediafax. Noua oficiali FIFA au fost vizati de o ancheta americana si elvetiana cu privire la presupuse fapte de coruptie, declansand scandalul care a condus la demisia presedintelui organizatiei Sepp Blatter.

    Rusia si Qatarul au negat amandoua ca drepturile lor de a gazdui Cupa Mondiala de fotbal ar avea legatura cu vreo fapta reprobabila. Insa Biroul Federal de Investigatii (FBI, politia federala americana) a confirmat pentru The Telegraf, in urma cu aproximativ doua saptamani, ca lanseaza o ancheta cu privire la oferte de sponsorizare a acestor doua turnee.

    Un purtator de cuvant al Comitetului de ancheta al Federatiei ruse, Vladimir Markin, a raspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat in editia de vineri a ziarului Izvestia.

    Statele Unite au incalcat o linie atunci cand „procurorii (americani) au decis sa se declare arbitri supremi ai fotbalului international” anchetand FIFA, scrie Markin.

    „Exista un lucru si mai rau (decat coruptia) – atunci cand oficiali corupti decid sa ￯lupte impotriva coruptiei￯ cu mijloacele lor corupte”, continua oficialul rus, acuzand Statele Unite ca-si neglijeaza propriile probleme in acest domeniu.

    Intr-o serie de acuzatii abia voalate, Markin pune sub semnul intrebarii aselenizarile americane, subliniind ca este necesara atat anchetarea disparitiei unor secvente filmate la contactul Apollo cu Luna in 1969, cat si testarea „validitatii” celor 400 de kilograme de roca lunara colectata de misiuni americane ulterioare.

    „Nu, noi nu sustinem ca ei nu au zburat (pana la Luna) si ca doar au inregistrat un film. Insa toate aceste artefacte stiintifice – sau poate culturale – fac parte din mostenirea umanitatii, iar disparitia lor fara urma este pierderea noastra comuna. O investigatie va arata (ce s-a intamplat)”, scrie Markin.

    NASA a admis in 2009 ca a sters inregistrarea aselenizarii din motive bugetare, dar ca aceasta a fost refacuta, ulterior, cu ajutorul inregistrarilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitata la Centrul Spatial Lyndon B. Johnson, in Texas, iar unele fragmente sunt expuse in muzee internationale.

    Markin acuza Washingtonul ca este vinovat de instalarea unor oficiali corupti in Ucraina, la 25 de la prabusirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la razboiul din estul tarii, si le sugereaza procurorilor americani sa investigheze potentiale fapte de coruptie la Cupa Mondiala din 1994, in Statele Unite. El nu precizeaza care sunt motivele pentru care crede ca este necesara o asemenea ancheta.

    P.S.
    Bănuiesc că următoarea anchetă internaţională va fi sau ar trebui să fie cea legată de turnurile gemene . Acel 9/11, imediat urmat de invazia americană în Irak ! 🙄

  80. 80 T-Rex iunie 21, 2015 la 11:58 pm

    @Aramis, mea culpa, nu am aprofundat textul dvs. Timp e putin. Am recitit ce ati scris. Adevarat, mesajul dvs. era despre calitatea capitalismului romanesc. Cum capitalismul romanesc se subordoneaza capitalului international, am extrapolat putin. Sunt diferente, si fiecare cu nuantele sale.

    Referitor la ultimul mesaj

    „1. Prea putini printre cei carora le admirati masinile au impresia ca sunt deasupra legilor aplicabile celorlalti ( ei , copiii lor,etc) .”

    Adevarat, pentru ca ei au facut legea. Sunt cei mai egali cu ea. Si legea functioneaza perfect pentru ei. Nu e nevoie sa aibe nici un fel de impresii despre pozitia lor privilegiata. La noi se numeste „trafic de influenta”, la ei e legal si se numeste „lobby”. La noi se numeste „spaga” si „coruptie”, la ei se numeste „fee”, si nu corupe ci doar inmoaie vointe.

    „2. Nu am nici o indoiala ca relatia business-stat este de multe ori fishy oriunde pe planeta, dar cuantumul spagii, modul de prezentare si atmosfera care inconjoara spaga face muzica ( nuanta) . Iar rezultatul „lucrarii” nu este invizibil, cum vai! este de multe ori in Romania.”

    Adevarat si aici. Se vede cum se fura banii din lucrarile unde au investit, mai ales unde statul le-a dat fonduri pentru ca „au cistigat licitatia”. Capitalistii sunt si aici mina in mina cu politicienii. Nu ai apucatsa devii capitalist, nu ai acces la „democratie”. Spun asta cu detasare si in cunostiinta de cauza. Cind esti un cetatean obisnuit ai dreptul sa platesti taxe. Cind incepi sa ai pretentii de la „stat” ca esti platitor de taxe, si nu ti se ofera servicii, atunci incepe un dans pe genunchi cu autoritatile. Cetatenii neobisnuiti nu danseaza, ei apeleaza direct la ghiseul special, unde lucreza nepotul, varul, unchiul, nevasta sau sotia partenerului tau de afaceri…cu statul.

    „3. Multi dintre cei pe langa a caror Porsche treceti cu Fordul dvoastra au mostenit averile , iar sursa clar-obscura este undeva in trecutul foarte indepartat (de multe ori secole) . Inceputurile si scheletele nu mai pot fi judecate dupa normele de azi.”

    Foarte corect, As adauga insa ca istoria facerii nu se uita, ba mai mult, se rafineaza. Azi auzim frumoase teorii despre „post-capitalism”, si cum a reusit el sa veseleasca globul. Romanii nu au inventat reteta, doar au preluat-o si au adaptat-o la mediul latino-balcanic. Unde e plus valoarea?

    Nu am Ford, dar acum ca mi-ati dat sugestia subliminala, poate reusesc in final sa intru si eu intr-o clasa de oameni seriosi 🙂

    „4. Fara a generaliza si a incerca sa le construiesc statui, bogatii de pe alte plaiuri isi inteleg rolul ( si macar uneori il asuma) social , si pastreaza afacerea mostenita de la strabunic, si odata cu ea si locuri le de munca implicite.”

    Pare ca ati primit ultima nota interna de la CEO. Da, exista imlicare sociala, in anumite limite bine calculate. Mai importanta insa decit contributia sociala e propaganda despre contributia sociala. Pentru ca ea, propaganda, poate face profitul scontat din mulgerea temei investitiilor sociale. Sunt la fel de cinic ca si sistemul.

  81. 81 Luminița Arhire iunie 22, 2015 la 12:15 am

    @Aramis iunie 21, 2015 la 6:41 pm, iunie 21, 2015 la 7:49 pm, probabil și alte postări

    Prietene, vanitatea dumitale arată ca fântâna arteziană pe care a plantat-o PDL-ul , în vremurile lui de glorie , în Piața Civică : e mare, cântă, are beculețe colorate care se-aprind intermitent, scoate aburi la suprafata apei și are să un frumos mozaic venețian, cu peșți feluriți, pe una dintre laturi, iar apa nu țâșnește ci se scurge …așa, intr-o lehamite intelectuală, pe unde poate . Cred că dacă-i pui un motoraș, te duce și până la pădure.

    Lumea zice că este o fântână …hm, reușită…ce dracului altceva poți să spui ?

  82. 82 blogideologic iunie 22, 2015 la 5:11 am

    “Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.” (Winston Churchill)

  83. 83 blogideologic iunie 22, 2015 la 5:29 am

    @ T-Rex
    Asta se întâmplă pentru că ne-am dat pământul străinilor. Tipul de agricultură pe care îl practică ei duce la extincţia biodiversităţii la noi.

  84. 84 Naimon Virenque iunie 22, 2015 la 6:44 am

    Domnule Nastase, la multi ani!
    Aveti o varsta a tuturor posibilitatilor, iata o dovada vie:

    Cred ca nu va dati pe o ceata de mucosi de 55 de ani!

  85. 85 Ghita Bizonu' iunie 22, 2015 la 7:18 am

    „Aramis” ex de la Crapule du Malotru opri fanarihotz

    nu crezi cumva ca si teleptualimea are si ea un „merit” in ce priveste clasa noastra politica? Si capitalismul nost?

    Ca sa parafrazez un celebru text a lui Goga „Intelctualitate de secături, Intelctualitate minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus filozofii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, profesorii care s-au vândut o viaţă întreagă, scriitorii traducatori … Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.” La care tu subscrii cu tuspatru membrele, atunci cand cu voisia spirochetei pomnita de Pata , scrii De aceea este necesara prezenta educatoarelor de origine straina si cu nume capitalizate( DNA, ANI, si altele)

    A da.. sa nu uitam spectaolul gritesc al „intecltualitatii eueopenizate” aliniata respectuaios la fundul Babuinului Sef … acum cativa anisori!

  86. 86 santinela iunie 22, 2015 la 7:36 am

    Da domnule Nastase,asa da. Raspundeti la orice jignire fiindca aveti „verbul la dvs. si inca prea mult”.Sufeream cind vedeam ca sinteti atit de „politicos” si va lasati injurat fara sa ripostati.Uneori trebuie sa cobori la fel de jos ca cei care te ataca. Ati vazut aseara cum a explodat „rinza” in cretinul mic si chel de banciu ? Nu a mai putut s-a sufocat in urma scrisorii dvs. Da trebuie sa le dati peste bot tuturor celor care va jignesc.
    JOHN asta s-a vazut din avion ca a preluat ideea lui Banciu si a incercat sa zica ceva si el.

  87. 87 roland iunie 22, 2015 la 8:33 am

    Domnule Nastase,

    Cred ca daca in ziua aceea Cineva a hotarat ca trebuie sa traiti, inseamna ca chiar trebuie sa traiti.

    Si daca trebuie sa traiti inseamna ca aveti ceva bun si important de facut chiar daca inca nu stiti ce…

    Parerea mea e ca ati gresit cand, ajuns in functia aceea, ati pus pe planul doi (sau poate chiar mai rau…) interesul romanilor.

    Daca aveati ca singura preocupare bunastarea oamenilor si a tarii nu aveati cum sa gresiti.

    Cred ca este mare pacat ca un om de valoare al tarii sa isi foloseasca darurile cu care a fost inzestrat pentru altceva decat pentru binele tarii. Nu ati fost un om obisnuit si nu inteleg de ce va transformati intr-unul avand abordarea asta de catava vreme. Ce a fost nu se mai intoarce, drumul politicii e inchis, nimeni nu vrea sa va mai vada acolo, dar puteti repara facand bine altfel.

    Chiar daca nu vreau sa va mai vad in politica eu cred ca puteti face bine altfel. Poate gasiti dumneavoastra calea. Oricum a incerca sa va razbunati pe cineva nu are sens si nu va ajuta la nimic.

    Mai cred ca puteti demonstra ca ati inteles greseala si sa ne aratati ca, de fapt, nu sunteti (sau nu mai sunteti) cum am crezut.

    De ce nu profitati de a doua sansa?

  88. 88 aurelianspulber iunie 22, 2015 la 8:46 am

    La multi ani, domnule Adrian Nastase!

  89. 89 blogideologic iunie 22, 2015 la 9:00 am

    Capitalistul investiţional de risc (venture capitalist) Peter A. Thiel vorbeşte despre creativitatea antreprenorială : “Copiindu-i pe alţii conduce lumea de la 1 la n, imitând elemente ce sunt deja familiare. Însă creând ceva nou, mergem de la 0 la 1. Actul creaţiei antreprenoriale este singular.” http://www.thecrimson.com/article/2014/9/19/thiel-business-school-entrepreneurship/

  90. 90 ZeV iunie 22, 2015 la 9:20 am

    Aramis

    Acea institutie ,,educata” de forte ,,competente” , ,,oneste” si ,,devreme acasa” exterioare Romaniei, numita A.N .I. , este compusa tot din romani. Dar nu romani ordinari, ci, romani organici si subtirei de dreapta, adevarati ,,patrioti” duduitori de competenta si puritate morala. Unul dintre ei, pre numele sau Horia Georgescu, a beneficiat si domnia sa de o mostenire consistenta (ca majoritatea posesorilor bucuresteni de masini bengoase cu care vantura inainte si inapoi autostrada A2 inspre si dinspre Mamaia unde lasa contravalori de mii de euro per noapte pentru un cocktail si o sampanie de la mama ei), probabil, de la un cumparator de drepturi litigioase prin intermediul institutiei liberale numita ANRP, sansa care i-a permis ca ,,in 2007, sa cumpere la interval de doar câteva zile o vilă în centrul Braşovului, un apartament de 140 de mp într-o vilă situată tot în centrul Braşovului şi un apartament în Bucureşti, ultracentral, pe bulevardul Magheru. Pe toate le-a trecut în declaraţia de avere din acel an. Mai puţin banii cu care le-a cumpărat pe toate. ”
    In ceea ce preveste competenta manageriala, Georgescu o fi profitat din plin de asistenta juridica a domnului Gitenstein, cel care a dezvoltat si urcat pana la cer, precum aripile lui Icar, firma de asigurari ASTRA a domnului Adamescu (alt pede-leberal de succesuri) prin societatea sa de avocatura Mayer Brown, ,,competenta” care i-a permis sa ,,castige” meciul juridic cu presedintele in functie al Romaniei. (Z)
    Sa nu mai spun ca domnul Gitenstein este cel mai nimerit sa faca parte din actionariatul altei instituii liberale numita ,,Fondul Porprietatea”. Exact acolo unde este amplasat unul din cele mai prolifice robinete bugetare. (Z)
    Dar, evident, succesurile altora, ne-liberali, nu sunt privite cu ochi buni de liberalii puri si simpli….
    ,,Alina Gorghiu a aparat compania Electrica intr-un litigiu de 42 milioane lei cu complexul Rovinari Turceni. Casa de avocatura Dan Sova a castigat procesul in favoarea Rovinari Turceni, fapt care a condus la pierderea bonusului de catre casa de avocatura Gorghiu.
    ……………………..
    Contractul de asistenta juridica al complexului Rovinari Turceni a fost incheiat cand societatea se afla sub autoritatea AVAS, condus de Teodor Atanasiu. Litigiile castigate de Sova si asociatii au permis existenta in continuare a complexului energetic- minier.”

    Astfel, pentru ca niste romani si-au permis sa concureze cu reprezentantii capitalului avocatesc strain, inclusiv cu epigonii lor din zona liberala, a atras replesalii din parte altei institutii de forta crescuta la scoala anglo-saxono-ueista, la fel de ,,competenta” ca si ANI (,,competenta” ilustrata prin succesurile arestarii doamnei Rarinca – inamicul public numarul unu al doamnei Lidia Stanciu), cu denumirea de D.N.A.

    Stimate coleg…va sfatuiesc ca atunci cand intrati in dialog contradictoriu cu domnul Adrian Nastase, sau cu alti colegi, sa puneti otzara si in prealabil mana pe carte si, nu in ultimul rand, macar sa mimati patriotismul, de dragul celorlalti participanti la blog, daca vi se pare ca afirmarea lui explicita este o deprindere neocomunista de-a dreptul caduca. (Z)
    Va veni si timpul, sunt convins, cand Tribunalele Militare romanesti vor investiga si actiuni de tradare nationala a intereselor fundamentale ale Romaniei ca stat national, unitar si indivizibil.
    ps
    Bine cel putin ca liberalii nu vizeaza si reviziuirea art 1 din Constitutie…de fapt, se pare ca toata lumea buna a dreptacismului autohton apreciaza Constitutia domnului Adrian Nastase & Co ca cea mai buna posibila in acest moment, desi a fost elaborata inainte de 01.01.2007 – anul intrarii Romaniei in Edenul capitalist, in care nimeni nu fura, ci, doar promoveaza legi in favoarea companiilor pe baza unei legislatii adecvate, inclusiv legea lobby-ului, inexistenta inca in Romania – ,,tara traficului de influenta ilegitim doar pentru romani”.
    Barem sa-i multumiti, din cand in cand, partenerul dvs de dialog.
    Si, daca ajungeti la ,,butoane”, ma astept sa faceti voi legea lobby-ului, daca nu vreti sa nimeriti in gropile cu gratii sapate pentru altii. O fi bun si votul electronic, dar nu este suficient. (Z)
    Apropo, vreau sa vad si eu un link catre un sait penelist pe care sa citesc proiectul de lege leberal pentru acel vot dedicat exclusiv Diasporei si mai apoi, sa-l vad pe saitul Parlamentului (ca propunere legislativa oficiala a opozitiei).
    Sper sa treaca (si) de CC.

    (Z)

  91. 91 Cris iunie 22, 2015 la 9:38 am

    Fac ce fac și mă uit din nou la fotografia cu copiii.
    Îmi face o plăcere imensă, mă reconfortează.
    Andrei are o mutriță atât de drăguță și ingenuă, emană atâta tandrețe și afecțiune!

  92. 92 blogideologic iunie 22, 2015 la 11:13 am

    Nu pot să şterg gândul că FSN-ul a fost conceput – pe la începutul anilor ’70- ca o maşinărie dirijată împotriva Ideologiei naţionalismului românesc. În ce măsură a fost Nicolae Ceauşescu la curent cu existenţa organizaţiei ? Şi prin ce mijloc a încercat să o contracareze ? Probabil că prin „revoluţia culturală”. Dar şi aceea a fost un produs belakunist, anti- românesc. Astfel, Nicolae Ceauşescu a fost forţat să conducă România printre monştrii Scila şi Caribda. Aţi văzut că n-a „prea” reuşit.

  93. 93 Marcus iunie 24, 2015 la 7:30 am

    La Multi Ani, D-le Nastase si sa va bucurati de viata alaturi de familie in sanatate si liniste!

  94. 94 Nicoleta iunie 24, 2015 la 1:55 pm

    Intr-o anumita masura vad logica din acest post, insa nu pot declara o pozitie afirmativa, avand in vedere faptul ca intepaturile vin de la o persoana care a trecut printr-o astfel de experienta…

  95. 95 ~CRI_ iunie 24, 2015 la 7:53 pm

    …Daa’ d-le~Nastase !~Da !..Asa e viata asta a noastra cea paminteasca, cu suisuri cu coborisuri..important e sa ne indeplinim ceea ce ne-am asumat prin insasi venirea noastra ca muritori si trecatori efemeri pe acest pamint…caci ne zice marele Dan Bitman ca_:..” si in ingerii au demonii lor „…Imi’ !_..Bine ! Zii Bitman si nu mai spun continuarea ca se subintelege ce vreau sa spun mai departe~!..~Melodia e faina dar sa scoti bai Dane din creiarasul ala al Tau o asemenea enormitate te lasa practic fara nici o replica_!!_…Apropos ! Ia-ti adus do’mnilor autostrada prin fata portii-Viloiului sau ala Imens_???..Imi’_?…e acelasi lucru cu expresia uzuala dar Idioata si Imbecila intrata in uzanata lumeasca de zi cu zi care zice ca_:..” pina la D-zeu te maninca sfintii „…Iti dai seama daca esti in stare sa gindesti cu creierul si mintea ta ca Sfintii nu iti vor dori raul Niciodata ci din contra Diavolii care sunt cu nemiluita pe pamint si printre noi fac tot ce la sta in putinta ca sa te tina departe de D-zeu~..unii dintre Ei chiar traiesc si convetuiesc alaturi de noi avind chip de om, au diferite profesii onorabile sau diverse meserii_ETT>~..numai dam acum exemple_LE_!!!!’…Dar revenind la ce sa intimplat acum 3 ani in acea zi fatidica daca o putem numi astfel, Noi va-vom spune daca totusi s-ar fi intimplat nefericitul eveniment ar fost pina la urma o premiera in viata politica post-Decembrista de la noi !..una cu un impact pozitiv zic~Eu_deoarece s-ar fi creat astfel un precedent „~benefic~” pt. politicenii cei Corupti pina la maduva oaselor ce se gasesc cu Nemiluita pe aceste milenare meleaguri ~!_..Daa’ !..A-ti vazut si dvs. ca din cind in cind cite o Lighioana de calibru Mare hotaraste ca e mai bine sa isi incheie singur socotelile cu lumea asta decit sa infunde jailul sau..Anghelescu, Erbasu, ala de la Sibiu cu spitalu’ privat, si altii mai putin insa politicenii nostrii..NuuuUuUu’_!!!!_’..Ei nu au din pacate onoarea si demnitatea de curaj nici nu mai amintesc de a~face un asemenea gest simbolic pina la urma-urmei la cite Rele si Blestematii au lasat si lasa in urma LOR !_..Asa ca d-le A. Nastase daca a-ti fi apucat pina la urma sa apasati pe tragaci dincolo de tragedia in sine pt. familie mai ales, insa pt. Lumea politica de la noi a-ti fost un precedent si un exemplu ~DemN~ de urmat de catre unii dintre minunatii nostrii polticeni HOTI~si~CORUPTI_prin Excelenta’__________.!. ,..nu TOTI, doar o parte dintre Ei !_~_~_~_

  96. 96 ceir iunie 25, 2015 la 6:02 pm

    Sa aveti sanatate si liniste in familia exemplar de unita. Va asteptam in redresarea vieti politice,CONTINUATI .

  97. 97 dorina cristea iunie 28, 2015 la 6:39 pm

    Buna ziua,Domnule Nastase,
    am un respect deosebit fata de omul Nastase,un intelectual in cel mai inalt sens al cuvantului.De aceea citesc cu mult interes tot ceea ce scrieti,va urmaresc activitatea,sufar pentru toate nedreptatile,umilintele indurate si ma bucur ca acum va bucurati de liniste in randul familiei.

    Am insa nelamuriri cu mersul lucrurilor in PSD,incotro se indreapta,unde ii sunt oamenii de valoare,de ce nu ii mai simtim forta?
    Si vorbind de PSD,ajug si la Victor Ponta,actualul lui conducator.Sa ne intelegem de la inceput,apreciez activitatea lui de prim ministru,nu am crezut nici o secunda ca a plagiat lucrarea de doctorat etc,dar am rezerve ca este un bun conducator social democrat.Sa ma explic:
    -cum sa alegi in fruntea PSD-ului un om care,la presedintie,nu a votat niciodata un social democrat?
    -cum sa mentii in frunte un om care a rostit discursul acela la investirea lui MRU in fruntea guvernului,care a chemat UDMR la guvernare dupa alegerile castigate cu un procent enorm desi promisese ca nu o va face,care vine cu instructiuni de la Barosso,dovedind obedienta maxima fata de acesta si de altii dinafara,care o numeste pe Kovesi acolo unde speram sa nu o vedem niciodata,care semneaza pactul de coabitare cu cel care si-a batut joc,repetetat,de el si de tara?Dupa parerea mea,suspendarea lui Basescu nu a fost posibila,in foarte mare masura,cea mai mare,datorita lui Victor Ponta,in ciuda vointei imense a populatiei…In plus,nu a facut nimic ca majoritatea parlamentara imensa sa dea legi clare pentru functionarea justitiei pe care o simtim tot mai nedreapta,tot mai inamovibila si mai implicata politic.S-ar parea ca va trebui sa simta pe propria lui piele aceste adevaruri,dar va fi prea tarziu pentru noi toti.Si atunci ma intreb,nu este mai bine sa ramana doar la guvernare si sa conduca partidul un altfel de om?
    Sunt intrebari,astea si multe altele,la care destui nu gasim raspuns.
    Lasand la o parte aceste lucruri,ma bucur ca existati si avem cui sa ne plangem,doar atat mai putem face,spun asta dupa invalidarea votului a milioane de romani.
    Cu stima,foarte multa stima!


  1. 1 După trei ani, Adrian Năstase vorbeşte despre momentul în care a încercat să se sinucidă: „Privesc în urmă şi încerc să înţeleg mâna destinului” | BACG News Trackback pe iunie 20, 2015 la 1:21 pm
  2. 2 Maimuta si focul | Fragmentarium Politic Trackback pe iunie 20, 2015 la 5:21 pm
  3. 3 „Clasicul” 3,3% « Motanul Incaltat Trackback pe iunie 20, 2015 la 9:20 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!