Revizuirea Constitutiei. Mai este necesara?

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Textul il puteti citi mai jos:

„Subiectul revizuirii Constitutiei a disparut de pe agenda partidelor dar si din agenda publica. Este un lucru explicabil. Dupa destramarea USL, revizuirea nu mai putea fi “impusa”, nemai existand majoritatea de 70%. Opozitia avea, si ea, alte obiective. Pe de alta parte, majoritatea actuala cuprinde si UDMR, care – in perspectiva anului 2018 – gandeste la propriile scopuri de modificare a textului constitutional. Proiectul de revizuire, realizat sub conducerea lui Crin Antonescu, era realizat mai curand cu privirea spre trecut, pentru a corecta si a impiedica excesele lui Traian Basescu. Cand mai sunt doar cateva saptamani pana la finalul regimului Basescu, in mod evident, acel text nu mai este actual – dincolo de modificarea majoritatii din parlament.

N
Putini mai stiu, probabil, discursul tanarului deputat Nicolae Titulescu, rostit in urma cu exact o suta de ani, la 20 aprilie 1914, in Adunarea Deputatilor, cu ocazia “discutiunii revizuirii Constitutiei”. La doar doi ani dupa intrarea in parlament, pe lista Partidului Conservator Democrat (condus de Take Ionescu), Titulescu, in varsta de 34 de ani, explica, in termeni categorici, nevoia modificarii Constitutiei, temele centrale fiind la acea vreme reforma proprietatii agricole si reforma de vot. Titulescu intreba atunci: “care este scopul pe care il urmariti prin actiunea d-voastra reformatoare; care sunt mijloacele prin care vreti sa atingeti acest scop?” Si tot el raspundea: “Scopul d-lor este in functie de raul pe care voiti sa-l tamaduiti”.

75 Responses to “Revizuirea Constitutiei. Mai este necesara?”


 1. 1 Centru septembrie 17, 2014 la 9:02 am

  O putere care nu a reusit mai nimic in doi ani – incepand de la Oltchim si Rosia Montana terminand la manualele de clasa intai inlocuite cu ” lectii pe telefonul mobil ” si ” Brasov Comarnic ” , care vede intariri in ” relatia cu China ” in ” viitorii zece ani ” , care nu cunoaste problemele si traseele autostrazilor in lucru , incepute inainte de 2012 , va reusi sa ” revizuiasca Constitutia ” ?

 2. 2 Baronul Munchhausen septembrie 17, 2014 la 9:22 am

  Sigur, oricand e nevoie de corecturi in bine. Dar ceea ce s-a vrut a se revizui sub conducerea lui Crin era total aiurea: Nu revizuiesti o Constitutie pentru a combate un om, care oricum isi termina mandatul.. Nu cred ca Ponta are intentia sa modifice constitutua daca va iesi(doamne fereste!) presedinte. I-ar conveni de minune actuala reglementare.
  In plus, cred ca realizarea unui monopol asupra institutiilor statului de catre un partid/coalitie va fi un esec al democratiei.

  P.S. Cata chirie pretindeti lui Titus pentru republicarea temelor de pe blogul lui? Care se potrivesc ca nuca in perete cu ce scrieti dvs.Daca nu e mare chiria , ma inscriu si eu: o sa va delectez cu articole despre sport, oricum mai atractive decat ce scrie blogi 😀

 3. 3 Vsile, septembrie 17, 2014 la 9:37 am

  Glumiti,

  Domnule Adrian Nastase , Constitutia ,sau constitutiile romanesti nu includ asa cum aparent enunta, garantarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor , pentru ca,printre altele, nu exlude ca prohibitive si ilegale ordonantele de urgenta.
  OGeurile nu armonizeaza fluxul economic ci priveaza zi de zi, economia la modul general firmele si oamenii , la modul particular de drepturi elementare , faciliteaza politicului de la putere si grupului de baroni sau de afaceri cotizanti partidului de guvernamant abuzuri intilnite doar prin statele africane, sau poate nici acolo.

  De la una la alta urmasii lui Che de Romania , pe calapodul lasat in Romania de Nicolae Ceausescu aduna patria sub un drapel ,pentru a canta gloria viitorului presedinte.

  Eu stiu si accept ca dl. Ponta va fi presedintele , stiu si alti romani care il recunosc pe tanarul Ponta ca tanarul mai abil si mai periculos decit limbutul Nicolae Ceausescu.

  Nu cunosc un amanunt dar il astept pe Zev ,sa ne povesteasca cap-coada derularea evenimentelor dupa arena ….voiam sa stiu daca vor fi si majorete !

  Pai criticam festivismul Elenei din Noptile Cotrocenilor si Ponta ce face delir in masa?

  Pe promtarul televiziunilor de acum „gcvernamentale” se anunta cu majuscule „iN CITEVA MOMENTE UN MESAJ IMPORTANT CATRE ROMANI ADRESAT DE PM VICTOR PONTA”.
  Ma gandesc la continutul mesajului si sunt sigut ca acesta va suna cam asa ,”Romani m-am lansat in campania pentru presedentiale de acum nu
  vor mai fi nici innundatii si nici viituri”

  Daca neconstitutionalul Basescu nu are voie sa faca campanie , lobby partidului Elenei sau Elenei partidului, de ce dl. Ponta nu demisioneaza din calitatea de PM , pentru ca doar aparent sa nu mai profite si sa abuxzeze de functia pe care o detine in propria dansului promovare catre presedintie?

 4. 4 Spiridus septembrie 17, 2014 la 9:41 am

  „…Si acesta poate fi unul din proiectelele majore ale candidatului la prezidentiale, Victor Ponta…”

  Sa fim seriosi! Ce program are Ponta, in afara de „Jos Basescu!” si „Iohannis e hot (stim noi, adica PSD, asta, nu-I nevoie sa mai si demonstram)”? Pana sa ajunga el la Constitutie… mai e cale lunga! Mai bine face un pact de co-habitare cu Basescu sau cu pupila acestuia. si gata!.
  Nu-l mai suspectati de prea multa inteligenta pe tele-prim-ministrul dvs.

 5. 5 Popateapa septembrie 17, 2014 la 9:48 am

  Un punct de vedere personal este ca votul ar trebui sa devina obligatoriu prin lege

 6. 6 Fragmentarium Politic septembrie 17, 2014 la 10:38 am

  Constitutia Romaniei a castigat deja reputatia de constitutie occidentala. In pofida unor dificultati fara precedent, in ultimii zece ani, legea fundamentala a fost balanta care a masurat cu acelasi standard toate actele proceselor politic, institutional si democratic, mai cu seama, nota bene, a celor din sfera drepturilor si libertatilor cetatenesti si minoritatilor nationale. Ceea ce si-a probat durabilitatea, modernitatea si performanta nu se schimba, este o chestiune universal acceptata, o viziune castigatoare nu se abandoneaza.

  In al doilea rand, perspectiva schimbarii unui presedinte de dreapta cu un presedinte de stanga va oferi posibilitatea de a demonstra si consacra echidistanta constitutionala, prin raportarea viitorului joc politic la aceeasi Constitutie. Daca textul constitutional va fi revizuit, dupa alternanta dreapta-stanga la presedintie (si, foarte probabil, si la guvernare), aceasta cutuma de echidistanta constitutionala se va irosi, revizuirea va naste imputatii, in moderarile ulterioare. Daca regulile de arbitrare vor fi aceleasi si cand jocul politic se va muta in terenul celeilalte parti, orice imputatii vor fi fara obiect.

  In al treilea rand, aliantele politico-militare si parteneriatele strategice nu se trec in constitutii, este o chestiune care tine de dinamica conjuncturilor, dar si de libertatea guvernelor de a exploata oportunitati externe. In acelasi sens curg si ideile de „zero probleme cu vecinii” si de „relatii in toate azimuturile”. In opinia mea, aceeasi politica a standardului unic, care deja a intrunit acceptul si recunoasterea Occidentului, devenind un brand romanesc, va trebui sa fie folosita si in vremurile care vor veni.

 7. 7 d'a septembrie 17, 2014 la 11:26 am

  Da, este necesara.

 8. 8 Adrian B. septembrie 17, 2014 la 2:33 pm

  Cred ca Traian Bashescu s-a exprimat gresit in legatura cu ofiterul acoperit . Probabil ca a vrut sa spuna ca stie cine este singurul candidat care NU ESTE ofiter acoperit !!! Pentru ca daca ma uit la lista de candidati , ma ia cu frisoane : Makovei , Johannis , Ponta , Udrea , …

  Eu as putea sa jur ca toti sunt ofiteri acoperiti !

 9. 9 Centru septembrie 17, 2014 la 3:36 pm

  Mea culpa – intreruperea lucrarilor pe sectorul 3 al autostrazii Deva Sibiu , cel intarziat deja de un an , este o initiativa abuziva si ilegala a constructorului italian Impregilo .
  Impregilo pretinde ca nu ar fi fost platit din primavara – de fapt platile trebuie confirmate de un organism ( Consitrans ? sau ceva cu un nume poetic de genul acesta ) care a refuzat sa le valideze – nu ma intrebati de ce , nu vorbesc limba birocratica – in lipsa acestei certificari CNADR se teme sa dea banii italienilor .
  Dar nu asa , prin santaj ordinar gen Bechtel , care de doua ori pe an ne anunta ” disponibilizarea imediata a 2500 de muncitori pentru nefinantarea lucrarilor ” , se rezolva problemele … Impregilo ne ia practic de gat ! Un scandal ! Rezilierea inseamna in epoca Ponta cel putin doi ani de consultanta , evaluare ce a fost facut , ce mai trebuie facut , organizare de licitatie , depunere de candidatura , studiul ofertelor , anuntarea castigatorului , contestatii , rezolvarea contestatiilor apoi studiu de fezabilitate al castigatorului , 42 de zile pana la ordinul de incepere – mai rezistati ? – o catastrofa .
  Italienii trebuie sa inteleaga ca nu sunt intr-o tara bananiera , nu sunt in Basilicata sau Sicilia ( unde , chiar in conflict sau prietene cu celebrele puterile non -statale locale , n-ar indrazni sa procedeze asa …
  Cand ma gandesc ca aceasta Impregilo este singura firma mare care s-a przentat la licitatia Bors Barcau ( restul sunt asocieri de 7-8 firme de apartament ) …

 10. 10 Ion Oprescu septembrie 17, 2014 la 3:50 pm

  REVIZUIREA CONSTITUTIEI ESTE , NU NECESARA , CI STRINGENT NECESARA….MARINARUL PENAL SI CIRACII SAI AU COMPROMIS ACTUALA ,,BIBLIE,, A DEMOCRATIEI RAMANESTI….DA ESTE NECESARA, DAR VA RAMANE SI VA ,,MERGE SI ASA,,…ETERNUL ROMANESC = ,,MERGE SI ASA,,…TRAIAN SI-A ATINS SCOPUL…A DISTRUS MAJORITATEA ABSOLUTA CE PUTEA SCHIMBA CONSTITUTIA SI A FACUT DESTULE ,,VALURI,,INCIT NICI CEA SIMPLA NU MAI LUCREAZA LA INTREAGA CAPACITATE…RAMANIND ACEEASI CONSTITUTIE, RAMIN SI ,,CHEILE,, CARE-L PROTEJEAZA, SI-L VOR PROTEJA SI PE VIITOR….ASA CA NU INTERESUL NATIONAL PRIMEAZA…CI SOARTA SI LINISTEA UNUI PENAL SI A MAFIEI SALE…NOI AM VOTAT USL CU 70% SUSTINERE IN PARLAMENT PENTRU A SCAPA DE MIZERIA SI MOCIRLA BASIST…,ACUM ZBATINDU-NE CU ACELEASI PROBLEME MULT MAI ACUTIZATE DIN PRICINA ZBATERII ,,FIAREI,, INCOLTITE SI TURBATE CA PIERDE AVANTAJUL ,,TRONULUI IMPERIAL,,…OARE CE SOLUTII IMEDIATE SI POTENTE PUTEM GASII…???…NE PUTE-TI AJUTA CU UN SFAT INTELEPT SI APLICABIL DL. PROFESOR…..VA MULTUMIM ANTICIPAT…

 11. 11 Ghita Bizonu' septembrie 17, 2014 la 3:56 pm

  Domnule Nastase

  permiti-mi sa nu fiu de acord….
  Contitutia de azi nu trebuie modificata ci doar respectata… Pentru asta nu ar mai trebui sa se permita tuturor desteptilor „cu derogare” ca sa inventeze tampeni precum „traducere imperfecta a constitutiei franceze” (in ce priveste desemnarea premierului (de ex) …Sau ca sa o respectam si cand nu ne convine …

  Nu de lata dar altfel vom ajunge sa modificam constitutia ca sa marcam ca Rapiduletu ar castiga cupa UEFA ..

 12. 12 Adrian B. septembrie 17, 2014 la 4:54 pm

  Imi pare tot mai mult ca suntem o tara de DEMENTI !!!!! In tara asta nu se vorbeste decat de arestari , procurori , flagranturi , ofiteri acoperiti , mascati , manele , crime odioase , ascultari , evaziune , cresteri de taxe , impozite si utilitati , rautati , barfe …

  Nimic pozitiv sau creativ ! Toti sunt pusi numai pe facut rau , pe distrus , toti sunt procurori de ocazie ….

  Vai de mama noastra ! Romania a ajuns o tara hidoasa in care e aproape imposibil sa mai traiesti ! O tara dupa chipul si asemanarea lui Basescu !

 13. 13 papasha septembrie 17, 2014 la 5:11 pm

  Asolut ca DA , si inca foarte repede , dar cu temei !

 14. 14 Centru septembrie 17, 2014 la 5:59 pm

  Rusia , prin vocea ministrului sau de externe , se agita in jurul declaratiei domnului Ponta privind unirea celor doua state romanesti .
  Rusia pare sa uite ca se amesteca intr-o problema care nu o priveste .
  Frontiera ei legala este la 1500 de kilometri de cea a Republicii Moldova .Cu ce drept indeamna Ivanul UE sa-l condamne pe Ponta ? .

 15. 15 Radu Humor septembrie 17, 2014 la 6:30 pm

  Subject: Poezia mi-a fost trimisa de o Doamna de origine romana din Israel
  Sent: Mon, Sep 15, 2014 6:16:34 AM
  Dacă găsiţi de cuviinţă, lăsaţi-i şi pe alţii (măcar) s-o citească .

  LECȚIE DE ISToriE

  de Nicolae Drăgușin

  Mi-a rămas săpat în minte de pe când copil eram
  Că sunt Om, că am o tară si o Limbă si un Neam
  Că-n adâncul gliei sfinte stau de veacuri motii mei
  Că din ei răsare pâinea si prin mine trăiesc ei
  Valuri tulburi de uitare peste mortii mei se-asează
  Limba nu ne mai e limbă, tara nu mai este trează
  Azi ne-nvată imbecilii intereselor perfide
  Cum să ne uităm eroii si să venerăm partide
  Cum să cântărim istoria si s-o vindem pe bucăti
  Cum să facem Mall-uri, vile, scotând piatra din cetăti
  Pe Vlad Tepes cum să-l facem personaj de film de groază
  Capul lui Mihai Viteazul în dolari cât valorează
  Ne învată idiotii că Bălcescu a fost las
  Si că Decebal batrânul a fost un sinucigas
  Cum de s-a ajuns aicea ca să vină fiii ploii
  Nesimtiti cât să-si permită a ne ponegri eroii?
  Niste dascăli mediocri ce-au citit minciuni sfruntate
  Si ni le aruncă-n fată ca pe legi adevărate
  Bieti defăimători de stirpe, lacomi si periculosi
  Ce-am fi noi fără istorie? Ce-ar fi ei fără strămosi?
  Fără urletul lui Horea am fi sclavi si azi pe roată
  Iară hunii din pustiuri nobilime elevată!
  Fara palosul lui Stefan am fi pasalâc turcesc
  Robi umili care cu grâne tot Islamul îl hrănesc!
  Dacă nu muream in luptă la Neajlov si la Rovine
  N-am mai fi avut biserici unde neamul să se-nchine!
  Nu trecurăm peste veacuri ca o natie coruptă
  Ci cu aspre sacrificii, si cu jertfă, si cu luptă!
  Si a trebuit adesea, spre a ne salva norodul
  Sângele lui Brâncoveanu să inunde esafodul
  Trupul lui Ioan Cumplitul să se sfâsie-n bucăti
  Umărul lui Avram Iancu să se sfarme de cetăti
  Plânsul lui Vladimirescu să răsune din fântâni
  Ca un preambul la imnul ”Desteptati-vă români”
  Fierul scos din pieptul tării ne-a fost arma si necazul
  Si coroană pentru Doja, si baltag pentru Viteazul
  Muntii nostri aur poartă, am putea să fim bogati
  Insă nu ne sunt salvare, ci motiv să fim prădati
  Biciuiti de monstrii vremii si răpusi de neputintă
  Am trecut peste milenii cu sperantă si credintă
  Si-am nădăjduit că poate neamul nostru într-o zi
  Printre alte mândre neamuri ca o stea va străluci…

  Astăzi… cine ni-s eroii? Cine-i gata ca să moară
  Pentru sfânta Libertate, pentru neam si pentru tară?
  Grosii si libidinosii, snobii si analfabetii,
  Banii multi si burta plină, pentru ei sunt sensul vietii
  Niste lacomi fără scoală, niste scârbe, niste javre
  Care pentru-o spagă calcă fără milă pe cadavre
  Parlamentul Europei ne-a cerut reprezentantii
  Si-am trimis toti imbecilii, proastele si arogantii
  Să ne facă de rusine cerând mită pe la toti
  Si să fim priviti prin dânsii ca o natie de hoti
  Poticnindu-se-n discursuri insipide si banale
  Fără dictie sau noimă, cu greseli gramaticale
  Pitipoanca plângăcioasă sau tribunul făcând spume
  Sau ciobanul fără carte să ne reprezinte-n lume?
  Unde ne e azi mândria? Unde ne e azi curajul
  De-ai lua de ciuf, de guler, si-a spăla cu ei pavajul?
  Nu mai sunt eroi in tară, oameni demni si responsabili
  Să ia frâiele în mână de la viermii incapabili?
  Creierele geniale sunt trimise la străini
  Spre-a nu-i încurca la furturi pe-acesti avortoni cretini
  Cincisprezece milioane, câti am mai rămas prin tară
  Să fim pentru haimanale animale de povară
  Să muncim pe brânci o lună iar ei să ne dea salar
  Cam cât lasă ei pe seară spagă la vreun ospătar
  Nu mai vreau să văd prin blocuri cum ne mor de frig bunicii
  Si nici mame disperate, ”ce le dau la ăia micii”
  Nu mai vreau să-mi văd părintii dependenti de tratamente
  Si cu banii pentru hrană cumpărând medicamente
  Nu mai vreau să-mi văd sotia umilită la ghisee
  Sau copilul dat afară, că-i sărac, de prin licee
  Ca o boala fără leacuri, ca un cataclism mă sperie
  Cum trăiesc în lux netotii iar capabilii-n mizerie
  Eu astept Reînvierea, când din marile morminte
  Vor iesi din nou Eroii înarmati c-un bici fierbinte
  Si vor face curătenie printre cei ce ne-au furat
  Spre a fi din nou în lume Neamul Binecuvântat!

  FEBRUARIE 2014

 16. 16 CENTRU septembrie 17, 2014 la 9:52 pm

  Nesimtitii de la Impregilo indraznesc astazi in plus si sa sa conteste la Curtea de Appel o decizie privind unul din loturile autostrazii Turda – Sebes ( cel intre Sebes si Alba Iulia ) – asta inseamna cel putin trei luni de franare a santierului …Trebuia pusa o clauza cu o amenda mare la aceste firme care contesta gratuit si blocheaza investitiile – ceva in genul ” contestezi ca sa contestezi , ia un million de euro amenda pentru pagubele legate de intarzierea investitiei „

 17. 17 Cârcotaşu septembrie 17, 2014 la 10:07 pm

  @ Vasile,
  Parafrazez pe cineva:
  Dacă vrei să spui ceva revino la ideile principale!
  Suferi de incontinenţă verbală şi lipsă de orice logică în exprimare! Rezultă o logoree intraductibilă, inimaginabilă, de neînţeles.
  Apari mult prea des cu intervenţii lăbărţate şi rău zăpăcite! 😯

 18. 18 blogideologic septembrie 17, 2014 la 11:14 pm

  Claudiu Padurean: +Viitura care a afectat județele din Banat și din Oltenia nu a produs doar suferință umană și imense pierderi materiale. Comorile turistice ale Banatului Montan sunt afectate de șuvoaiele de apă care s-au revărsat cu furie. Printre cele mai cunoscute obiective turistice se numără cascada Bigăr. Aceasta a fost declarată anul trecut de către publicația The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume. La rândul ei, publicația americană The Huffington Post a asemuit cascada cu un peisaj din pelicula „Mica Sirenă“, realizată în studiourile Disney. Cascada Bigăr este formată dintr-un șuvoi de apă care izvorăște de la o înălțime de 200 de metri, se revarsă peste o stâncă acoperită cu mușchi verde și apoi se pierde în apa râului Miniș, a cărui albie, săpată în stâncă, este deosebit de spectaculoasă. Însă toate acestea riscă să rămână o simplă amintire. Stânca cu mușchi verde a fost afectată de furia apelor. „Cu siguranță, acest dezastru nu poate fi pus în seama unui primar sau a unui președinte de Consiliu Județean. Autoritățile nu au concret ce să facă atunci când se confruntă cu o asemenea situație. Însă putem să vorbim despre vina statului român, care în ultimele două decenii și jumătate a tolerat defrișările masive și ilegale, a închis ochii la furturile de lemne comise de o adevărată mafie și, în consecință, este responsabil pentru asemenea dezastre. Acesta nu este decât începutul. Lucrurile riscă să se repete, dacă nu se va schimba fundamental atitudinea statului român“, spune Mihai Petărlăceanu, activist ecologist. Un alt obiectiv afectat de furia apelor este reprezentat de zona morilor de apă de la Rudăria. Potrivit site-ului infocs.ro, apa a săpat malurile râului pe care sunt situate morile de apă. Trei dintre aceste mori au ajuns într-o rână și riscă să se prăbușească. Din cele 22 de mori de apă, doar două mai funcționează, pentru că instalațiile de captare a apei care deserveau celelalte mori de apă au fost distruse. Morile de apă de la Rudăria sunt situate într-una dintre cele mai frumoase zone din Europa Centrală, Parcul Natural Cheile Nerei – Beușnița. Istoricii spun că sistemele hidraulice folosite de proprietarii morilor de apă au fost inventate în perioada în care zona făcea parte din Imperiul Roman. Localitatea este atestată documentar din anul 1241, anul Marii Invazii Mongole. În anul 1722, în Rudăria funcționau opt mori de apă, care deserveau comunitățile din Banatul Montan. În anul 1874, în Rudăria, autoritățile austro-ungare atestau funcționarea a 51 de mori de apă. Practic, fiecare gospodar mai înstărit era proprietarul unei mori de apă. De la finalul secolului al XIX-lea, în Rudăria au mai supraviețuit 22 de mori de apă. Autoritățile locale spun că au inițiat demersurile pentru înscrierea acestor mori în patrimoniul mondial al umanității, aflat sub egida UNESCO. În prezent, morile sunt administrate de asociați, numiți în graiul bănățeni „rândași“, pentru că au acces pe rând la morile care pot măcina, în medie, 140 de kilograme de cereale în 24 de ore. Fiecare moară deservește 15 – 25 de familii, în general înrudite, ai căror membri descind din cei care au ctitorit morile. Acum, oamenii spun că au nevoie de sprijin urgent din partea autorităților pentru a salva această adevărată comoară istorică și etnografică a României. „Apele sunt proprietatea statului, iar cum fiecare proprietar este responsabil pentru pagubele pe care le cauzează bunurile sale, rezultă faptul că statul român are datoria legală și morală să îi ajute pe proprietarii morilor din Rudăria“, a spus Mihai Petărlăceanu.+ Deszo Garda (membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor): „Au existat momente în care poliţia a încercat să-şi facă datoria şi să dezvăluie exploatările ilegale, dar întotdeauna a intervenit cineva din mediul politic şi cazul a fost muşamalizat. Părţile implicate în aceste defrişări urmăresc doar obţinerea profitului. Dacă un procuror constată că nu există consecinţe negative, nu se poate face nimic pentru a opri defrişările.”

 19. 19 Luminita Arhire septembrie 17, 2014 la 11:47 pm

  Revizuirea Constituției, în vacarmul teribil al vieții politice românești, îmi pare nu numai ” un pod prea îndepărtat ”, ci chiar o țintă improbabil de atins.
  În primul rând se ridică, destul de previzibilă, problema cercului vicios : niște inși vor să modifice niște reguli, dar ajung inevitabil cu proiectul lor de modificare sub lupa celor care sunt numiți pentru ca să vegheze ca nu cumva noile reguli să le contrazică pe cele vechi . Verdictul nenuanțat al Curții? Ei bine, răspunsul este : ”….aiasta nu se poate…. ”, multiplicat cu câte chestii noi sunt propuse.
  În al doilea rând, cum să schimbi ceva , când îl văd pe Johannis în ultimul timp târșindu-și pașii când pe treptele Curții Constituționale , când pe treptele DNA-ului, cu jalbe și cu tânguiri, având parte de ceva vreme de mai multă acțiune decât a avut el de când este primarul Sibiului ? Ce repede a învățat domnul Klaus lecția delațiunii și cât de entuziast își însușește , ca un adevărat meseriaș neamț, demonstrația practică despre instrumente și modalitatea lor de utilizare!
  Revizuirea Constituției cred că ar solicita, pentru a-și asigura reușita, bună-credință , rațiune, armistițiu politic, renunțarea benevolă la atât de neaoșul și neproductivul ”ba p-a mă-tii” , revenirea la atât de disprețuitul dialog .Succesul revizuirii ar presupune inteligență și toleranță .

  Inteligența și toleranța se amână.

 20. 20 Luminita Arhire septembrie 17, 2014 la 11:52 pm

  Petru Romoșan publică ieri în „Cotidianul” un … nu sțiu cum să-i spun …articol sau o analiză sau ceva carepoartă titlul șmecher și interogativ : ”Un ‹‹ Brâncuși ›› pentru o președinție ?” Pe scurt , ne informează că Guvernul e pe cale să cumpere lucrarea , citez: … „Cuminţenia Pământului” (La Sagesse de la Terre, The Wisdom of the Earth ), pentru „modica” sumă de 20 de milioane de euro. Un Brâncuşi important, dar care a fost grav accidentat şi a fost restaurat lamentabil. Metoda a fost brevetată de „dreptaciul” Ion Caramitru („Pulpă”, un actor mediocru, dar un revoluţionar de frunte : „Mircea, fă-te că lucrezi !”) şi dusă pe culmi de Adrian Năstase, Răzvan Theodorescu şi Zamfir Dumitrescu…” închis ghilimelele și citatul .
  N-am înțeles ce a brevetat „Pulpă” ( Pino , știam eu ) și au perfecționat ceilalți trei : accidentările grave și restaurările lamentabile ? Adică au mai aruncat și ceilalți ”Brâncuşiul important” pe podele ,doar ca să vadă ce se întâmplă și cât rasol pot da la reparații?
  Și dacă Pino este un actor mediocru , poate că ar fi trebuit să fie informați din vreme ( pentru că acum nu prea mai este cale să o facem ) Costache Antoniu ,Sică Alexandrescu , Liviu Ciulei , Alexandru Tocilescu …Din fericire , încă nu-i târziu să afle Dinu Cernescu, Andrei Șerban , Cătălina Buzoianu …ei toți , neglijenți, probabil, au avut sub bagheta lor magică ”mediocrul” și nu-mi amintesc să fi avut reclamații…
  Pe urmă ne explică pe-ndelete că nu are nici o importanță dacă o cumpără statul român sau un particular bogat , pentru că oricum nu poate părăsi teritoriul național ( nu-mi spune însă ce se întâmplă dacă o obține un colecționar nebun , care vrea să doarmă cu ea în pat , într-un bunker, sau vrea să se arunce dintr-un avion cu dânsa în brațe , în apele teritoriale românești , desigur, pentru că nu o poate strecura peste hotare ) . Noi cum o mai vedem , atunci ?
  Iar sfârșitul …chestiei ăsteia … este monumental: se înțelege că, prin cumpărarea lucrării prin casa de licitații Artmark ,care are mare legătură cu citez: ” … cel mai mare ţepar din istoria recentă a României, Dinu Patriciu, care nu mai încăpea în România cu milardul său de miliardar de carton şi s-a mutat la Londra”…închid citatul , cineva ( Ponta sau Kelemen , ambiguu , pentru că amândoi sunt prezidențiabili ) va câștiga alegerile , pentru că Artmarkul se presupune că are în sertar niște milioane de voturi , pe care le primește cu coroniță acela care scoate din visterie 20 000 000 de euroi , salvând distinsa casa de licitații(!!!!) .
  Oare faptul că Petru Romoșan este amic cu Cornel Nistorescu este suficient pentru ca publicația online să numească treaba de mai sus ”EDITORIAL”?

 21. 21 Buda Viorica septembrie 18, 2014 la 12:26 am

  Vin cu drag simbata la lansarea presedintelui,in speranta ca va intilnesc acolo neaparat. Sint convinsa ca inca odata se vor ridica toti colegii in picioare in semn de pretuire pentru ceia ce sinteti si insemnati pentru noi.Astept cu drag sa va intilnesc simbata !!!!!!!!

 22. 22 Marks septembrie 18, 2014 la 6:10 am

  In mod normal ar trebui revizuita. Nu se va intampla insa practic din motive meschine. Revizuirea insa nu ar trebui sa fie conjuncturala ci de substanta. Ca la noi asa se intampla. Le e frica la unii de Iliescu sa nu devina un nou Ceausescu se tranteste Republica semiprezidentiala. Daca Basescu e mai dificil hai sa-i dam si mai putine puteri. Republica semiprezindentiala e o prostie. Presedintele ori face guvernul ori e un reprezentativ ales de Parlament. Franta a incercat asta dar n-a mers. Noi ne-am incapatanat sa mearga. De ce oare s-ar chelrui atatia bani cu campania electorala daca Presedintele nu poate face nimic. Dupa aia doua camere in Parlament care fac acelasi lucru. Pana si Italia de la acre am copiat multe defecte a schimbat anul asta prostia asta. Lista ar putea continua dar la ce bun. Si-asa legile se dau ca sa se aleaga unul sau altul, se incalca cand ne sunt stramte si tot asa.

 23. 23 blogideologic septembrie 18, 2014 la 7:05 am

  Regimul Assad a dovedit că este un civilizat protector al minorităţilor siriene, precum şi un bun custode al monumentelor istorice din Siria, care sunt de o valoare culturală imensă pentru întrega omenire. A mai dovedit că luptă cu forţele djihadiste din statul Islamic, motiv pentru care un editorial recent din NYT era titrat : “To Crush ISIS, Make a Deal With Assad”! Totuşi, Congresul American a decis acum să îi sprijine pe rebelii sirieni anti- Assad, fără să taie fluxurile de bani şi de arme ultra-moderne către ISIS pe care le alimentează cele trei regalităţi bogate şi corupte de la Golful Arab a căror politică se bazează pe ideologiile wahhabistă şi salafistă. Logica prevalentă (de fapt „wishful thinking”) din Congresul American este aceea că rebelii sirieni anti- Assad se vor întoarce acum contra ISIS şi îi vor zdrobi.

 24. 24 lenin in mizerie septembrie 18, 2014 la 7:09 am

  @Centru, inca de pe la 1921-22 sub Lenin, URSS elaborase teza ca Romania era o tara imperialista care umbla sa ocupe si ocupa teritorii straine. Adica URSS, tara de 10 ori mai mare ca Romania, se considera amenintata de aceasta. Posibil ca teza sa fi fost rodul sifilisului lui Lenin, de care acesta am auzit ca ar fi suferit. Insa este continuata de Lavrov despre care, n’asa, nu putem crede ca e mai mare ca Lenin. Lavrov, in declaratia sa, pune accentul pe „anexare”. Adica el zice ca o unire a Moldovei cu Romania ar fi un rapt teritorial. Ca Moscova a inghesuit o multime de rusnaci in Moldova, de-a lungul a doua secole si ca, daca mai trece o data Armata Rosie pe acolo, atunci nu va mai ramane nici picior de roman intre Prut si Nistru, si asta-i adevarat, ca si faptul ca astia viseaza o unire cu Moscova si nu cu Bucurestii. Asta nu inseamna ca declaratia lui Ponta nu a fost una neinspirata, in a doua ei parte, deoarece sa vorbesti de o a doua mare unire inseamna sa te mai unesti o data si cu Transilvania. El o pornise bine, vorbind figurativ despre faptul ca jertfele ostasilor romani merita efortul de a ridica tara la un alt statut. Dar, cum zice Murphy, ce incepe bine se termina prost.

 25. 25 Vsile, septembrie 18, 2014 la 7:53 am

  Centru,

  Lasand de o parte instinctul patriotic si judecind la rece posibilitatea reunirii Romaniei cu vechile provincii as dori dumitale doar sa-ti precizez niste detalii pe care nu trebuie neaparat sa le iei in considerare.

  – Timpul unirii a fost ratat in 1990 de Ion Iliescu & Co., adica inainte ca SUA sa reformateze noi granite in Europa de est.
  – In acest moment marile puteri economice nu isi doresc in Europa un stal mare rival statelor de la Vishegrad pe de o parte cum pe de alta nici Rusia nu isi doreste inlaturat tamponul rusofil creat de URSS prin rusificarea teritoriilor de la marginea imperiului rus.
  -Moldova si politic si economic nu va fi decit niste incaltari prea mari si prea grele pentru subreda Romanie.

  Radule,
  Unde spuneai ca locuieste patrioata de origine romana?
  E usor a scrie versuri
  mai ales din amintiri
  dar mai greu e cu paharul
  daca-ti bei cu el amaraul

 26. 26 Vsile, septembrie 18, 2014 la 7:55 am

  Ghita,

  Prietene, ca o constitutie sa fie respectata iti trebui una clara , corecta , neinterpretabila.
  Cam greu nu-i asa sau este prea greu pentru tine?

 27. 27 blogideologic septembrie 18, 2014 la 8:37 am

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-este-obligata-de-cedo-sa-continue-investigatiile-in-dosarul-mineriada-350175 CEDO: “România trebuie să le facă dreptate victimelor MINERIADELOR.” Nicolae Ceauşescu a fost prima victimă a mineriadelor. O parte din vara fierbinte a lui 1977 mi-am petrecut-o la Poiana Braşov. Auzindu- mă lăudând vremea continuu însorită, una dintre persoanele care lucrau în staţiune a remarcat că nu mai văzuse până atunci aşa ceva. Erau probabil primele semne ale efectului de seră global, mă simt tentat să comentez acum. Din cauza cutremurului din luna martie1977, erau puţini turişti vest –europeni în staţiune, dar mulţi turişti israelieni precum şi nord – americani. De fapt, primii americani cunoscuţi atunci nu i-am întâlnit chiar în Poiană, ci într –un muzeu din oraşul Braşov. Mă interesau informaţiile culturale pe care le purtau cu ei. De la o profesoară de Arte Frumoase, care preda la colegiul unui oraş din Preerie, am aflat atunci prima oară despre imensa valoare de civilizaţie chemată Aghia Sophia, ca evaluare, nu ca artefact, era un monument istoric despre care ştiam totuşi, dar atâta cât ne spuneau cărţile noastre, impregnate de blestemata ideologie belakunistă a limitării de gândire. Profesoara aceea americancă abia aştepta să plece la Constantinopol cu un avion Tarom, companie care oferea cele mai ieftine curse. „Tocmai pentru a putea vedea Aghia Sophia”, mi- a explicat, vizitase România cu o cursă Tarom care spărgea piaţa transporturilor aeriene internaţionale cu preţurile minimaliste pe care le practica. Fiind împreună cu noii mei prieteni americani în sălile muzeului de artă din Braşov, iată că un cetăţean american senior, veteran din cel de al doilea război mondial, de fapt un polonez care luptase ca voluntar în bătălia de la Monte Cassino, m – a întrebat brusc dacă eu cred că preşedintele Nicolae Ceauşescu este un patriot. Am răspuns spontan şi cu totală sinceritate: “Da!”. A rămas profund dezamăgit. Dar eu ştiam, din experienţa mea ca student al Universităţii din Bucureşti, că persecuţiile securităţii împotriva studenţilor erau ghidate de sinistrul activist universitar Dan Marţian. Iar „eminenţa cenuşie” (sau „şarpele”, cum îi spunea ilustrul profesor universitar clujean şi luptător anticomunist Raoul Volcinschi) din umbra lui Ion Iliescu la FSN se chema tot Dan Marţian, certamente este vorba despre acelaşi personaj istoric şi „revoluţionar”, nu este vreo coincidenţă de nume. M- a descumpănit atunci întrebarea, precum şi reacţia americanului de origine poloneză auzind răspunsul meu. El părea că ştie mai multe decât spune. Ne-am despărţit de prietenii noştri americani cunoscuţi în Braşov, şi am urcat spre Poiană. Dornici de „taină oltenească”, am telefonat prietenilor craioveni care stăteau într- o cameră la hotelul Alpin. Sophie şi Ion Ilie Iosif (el este profesorul de Limba Română care a îngrijit cele trei numere, unicele! ale revistei Omicron editată de cenaclul de anticipaţie tehnologică Henri Coandă, sci- fi se spune acum), de obicei dispuşi la „taină”, ne invitau insistent să privim la televizor: Era marele miting organizat al minerilor de la exploatările decopertate de lignit din Oltenia. Am privit fără să înţeleg prea multe. Americanul acela care luptase în Italia părea să ştia ceva ce eu încă nu aflasem. Fireşte, puteam să ascultăm dezinformantul Radio Europa Liberă care se asculta liber, nu înţeleg de ce se minte acum sfruntat că era un post bruiat. Dacă ascultai atunci Radio Europa Liberă, te poţi declara acum „fost dizident”? Dar aveam să aflu mult mai multe detalii psihologice interesante când m– am întors în Craiova. De data aceasta de la un veteran român din cel de al doilea război mondial : tatăl meu, tehnician la C.F.R. – „cea de a doua armată” cum le plăcea foarte mult cheferiştilor de pe atunci să spună, şi sintagma aceasta sună aproape ca refrenul unui cântec de luptă! Tatăl meu, un răzeş sorocean absolvent al Şcolii superioare de viticultură şi horticultură a Basarabiei, se ocupa în Oltenia de spaţiile verzi ale căilor ferate, Plantaţii şi Amenajarea Zonei era denumirea oficială a sectorului său ce se întindea de la Caracal până la Târgu Jiu. De la ceferiştii care lucrau pe acea linie feroviară care ducea în Valea minieră a Jiului, tatăl meu află despre şocul psihic suferit de Nicolae Ceauşescu în august 1977. Ceferiştii erau în general nişte oameni foarte bine recrutaţi, şi foarte bine verificaţi pe planul testelor psihologice şi de inteligenţă. Pentru că, se ştie, feroviarii nu au voie să facă greşeli. La C.F.R. nu funcţiona nici în capitalism şi nici în comunism regula de mare ubicuitate : „Din greşeală în greşeală spre victoria finală!”. Pentru aceste motive, psihologilor care lucrau în laboratoarele C.F.R.- ului li se permitea să folosească literatura de psihologie scrisă de Nicolae Mărgineanu http://cultural.bzi.ro/reputatul-psiholog-nicolae-margineanu-detinutul-5012-din-temnitele-comuniste-15536 , o literatură ştiinţifică interzisă de facto şi pe vremea comunismului belakunist, dar şi acum, fiind substituită în prezent cu texte de tip intellectual garbage scrise de profesorul universitar clujean Mircea Miclea. Spre deosebire de comentariile tendenţioase făcute la postul de Radio Europa Liberă despre conflictul din august 1977 din Valea Jiului, ceferiştii care lucrau pe trenurile care traversau Valea Jiului interpretau altfel evenimentele văzute de mineri, şi provocate chiar de mineri. Fireşte, mărturiile directe le auziseră chiar de la mineri care participaseră nemijlocit la acele evenimente şi văzuseră „în direct” reacţia dictatorului. Ceferiştii aceia, care trecuseră cu brio testele psihologice ghidate de metodologia savantului român autentic care a fost deţinutul politic Nicolae Mărgineanu, povesteau că violenţa iraţională a minerilor, orientată direct împotriva lui Ceauşescu Nicolae, lider român care venise totuşi acolo pentru o discuţie pe bază de bun simţ şi fără a fi însoţit de vreo gardă de corp securistă, provocase o modificare bruscă şi bizară în comportamentul lui Nicolae Ceauşescu. Printre altele, el mima că vorbeşte, că ţine un înflăcărat „discurs muncitoresc”, fără ca din gura lui să fie auzit realmente vreun sunet! El a fost astfel prima victimă care a suferit un şoc la mineriade.

 28. 28 Theodora septembrie 18, 2014 la 12:43 pm

  Nu am incredere in justitie
  DNA, CSM, Inspectia judiciara, ICCJ trebuie desfiintate si reinfiintate dupa alte reguli de functionare. Este atat de mare putregaiul ca nu se poate face altfel.
  Procurorii care falsifica si inventeaza probe, care fabrica dosare trebuie sa raspunda penal si material pentru faptele lor.
  Judecatorii care pronunta condamnari aberante trebuie sa raspunda penal si material pentru faptele lor.
  Procurorii sa nu mai aiba calitatea de magistrati.
  Sa nu uitam Curtea Constitutionala care a ajuns in situatia sa legifereze desi se stie ca doar Parlamentul este organ legislativ. Deciziile CCR sunt obligatorii dar nu a fost suficient, judecatorii CCR au dat o decizie prin care si motivarile sunt obligatorii si prin acesta decizie au ajuns practic in situatia sa legifereze. Legile date de Parlament pot fi contestate la Curtea Constitutionala in schimb, deciziile și motivarile Curtii nu mai pot fi contestate nicaieri.
  Practic Romania a ajuns sa fie condusa de judecatorii de la ICCJ si CCR si de procurorii de la DNA si din ce in ce mai putin de Parlament si Guvern.
  Judecatorii de la CCR au devenit autoputernici si s-au subordonat clar lui Basescu Traian devenind astfel o arma politica impotriva tuturor celor care indrazneau sa hotarasca ceva impotriva sefului suprem, inclusiv impotriva poporului roman care in 2012 a hotarat sa il demita pe Basescu.
  Cum a ajuns Basescu Traian in pozitia sa isi subordoneze o parte a justitiei? Simplu, in perioada 2005 – 2009, Basescu Traian impreuna cu Monica Macovei au numit 3011 judecatori si procurori. Majoritatea celor car au parasit aceste functii au fost fortati sa se pensioneze anticipat. ……

  http://theodora0303.wordpress.com/2014/09/18/nu-am-incredere-in-justitie/

 29. 29 Ghita Bizonu' septembrie 18, 2014 la 2:20 pm

  Azi cica e o zi mare…
  Referendum in Scotia : independenta sau uniune?
  Eu presupun ca va fi uniune – cam la limita….

  Acu sa recunoastem ca desi doar o minoritate (cam minora) de scotieni mai vorbesc limba adevarata a Scotiei (gaelica?) este vorba totusi de un alt popor. Ba poa s-ar putea zice chiar si de o alta natiune ..(desi nu bag mana in foc ptr asta)

  Ar mai fi o cestie – intotdeauna a fost o minoritate minora rau de scotieni care sa doreasca endependenta da astia isi pastrau parerile ptr ei (mai ales ptr momentele cand sugeau prea mult wizichi) si reverii intime (sa nu se faca de ras) Dar de cateva decenii minoritatea a crescut (adica nu mai era minora rau) si auinceput s avorbeasca si in puburi fara sa le fie frica ca li se zice :gata ai baut destul! – pe strada, intruniri samd .. Adica “cineva” umfla cu pompa …Oare cine?

  Dupa cate stiu independenta Scotiei a inceput sa fie agitata de abia dupa descoperirea si exploatarea petrolului din Marea Nordului…
  Asta ar insemna ca “cineva” (adica unele dintre cele 7 surori) crede ca s-ar “descurca” mai bine cu Scotie independenta (smal is breautifull ! Sau macar mai “intelegator”) decat cu UK of the (Not so ) Great Britain …

  Ma rog se zice ca daca se lasa cu endependenta Scotia nu va mai fi membra a UE si NATO..
  Eu am dubii la cestia cu NATO.
  Nu cred ca NATO se poate dispensa de Scotia… Este vorba despre baze navale , control maritim samd …
  In ce priveste apararea Scotiei – cine o sa atace Scotia?! Anglia ?! Pai putea pune bulanu pe independantisti … Danemarca? Norvegia? Islanda ?Ragnar si Cnut is morti de cam multisor .. Insulele Feroce ? Cel mult la fotbal … (Exact ca si cazul Spaniei … “intrata” in NATO cam trasa de par … Acu intre noi fie vorba ce naiba cauta un regiment de aviatie la Torejon? Cadn scriu asta ma gandesc pe cine de cine aparau 72 de F 16 din 16th Air Expeditionary Task Force of USAF. Ca si Marocu e prea departe … )
  Asa ca Scotia va ramane membra de facti a NATO si va fi pronto primita – iar Engliterra ca face ciocu’ mic fiindca flota ei este stationata in Nord. Adica in Scotia asa ca nu va zice nu la intrarea Scotiei in NATO …

  Si parca am niste dubii si cu UE….

  Asa ca see and wait ….
  Pana maine dimineata! Eventual puteti (re)citi Pactul Dolarului de unu Michael Sinclair (o Scotie independenta subminata de niste companii petroliere americane) Acu era un scotian Micahel Shea , studii la Edimburg , ex diplomat de cariera( Gana, RFG, Romania, SUA ) si fost secreetar de presa al reginei .. titlu original :Norslag din 1972!![/td]

 30. 30 papasha septembrie 18, 2014 la 2:35 pm

  Eu credeam ca apa de la Cornu este buna si curata , si este benefica pt. creier , asta fiind analiza mea , dupa cum „se misca si gandesc” locuitorii din zona , unii mai VIP ca altii .
  SOC , APA LOCALA AFECTEAZA GRAV CREIERUL GRADUATIOLR DE HARVARD !
  Se screme saracu’ Ponta , in stanga si-n dreapta , i-au iesit si lui cateva masuri bune , pe care lumea le-a simtit in buzunare , si vine matracuca asta de vecina ,de la Cornu , si da cu mucii-n fasolea nationala .
  La fel si cu locurile de munca .
  Graduata asta n-are darul vorbirii , n-are experienta PRACTICA , n-are nimic concret cu viata de ziz cu zi , a tocit catrea , si atat.
  Hai la vaci , ca s-au furat cam multe !

 31. 31 blogideologic septembrie 18, 2014 la 3:20 pm

  @Baronul Munchhausen
  Prin ce localitate, din istoria noastră, trece aventura lui Munchhausen ?

 32. 32 Adrian B. septembrie 18, 2014 la 4:46 pm

  L-am ascultat aseara pe Traian Basescu la TVR 1 … Vreo 10 minute , ca n-am rezistat mai mult ! Ce putregai uman , ce rebut uman , ce jeg , ce infectie … Omul acesta este BOLNAV MINTAL , probabil alcoolic si are mari probleme de educatie si caracter ! Iar Parlamentul si politicienii romani se fac partasi / vinovati ca-l pastreaza pe acest JEG UMAN in fruntea tarii !

  Pai acest individ este capabil de ORICE ca sa ramana la putere ! Cine crede ca Bashesu va pleca de bunavoie de la putere este ori naiv ori imbecil ! Individul acesta este capabil sa impinga tara si intr-un razboi , numai sa ramana la putere !

  Individul este de-a dreptul demonic ! Se comporta ca ultimul militian , ca un diversionist de 2 lei , ca un sef de asociatie de locatari … Asta n-ar trebui suspendat , ar trebui dat cu tamaie si scos dracii din el !

  Eu cred ca toti dracii aia din Oana Zavoranu au sarit in Traian Bashescu , de aceea e asa de turbat ! 🙂

  P.S. In popor se spune ca Basescu e asa de turbat din cauza Elenei Udrea . Cica , cea mai mare spaima a lui Basexu o reprezinta irezistibilul Cristi Borcea ( poreclit in intimitate si Suleyman Magnificul ) !!! Teama ca acesta o va seduce si pe Lenuta Udrea si apoi ii va cumpara un strand sau un hotel !!! Asa cum a facut-o cu toate nevestele lui si ale altora , cu nevasta lui Cristi Pelinel Boureanu , cu Beyonce de Romania – femeia lui Nicolae Guta ( de Maimuta ) ! 🙂

 33. 33 Centru septembrie 18, 2014 la 5:36 pm

  Nu stiu dumneavoastra cum v-ati simtit dar pe mine m-a durut sa-i vad pe copiii de 7 ani de la o scoala din Iasi , in clasa intai , cetateni romani , primiti cu o foaie de Xerox pe banca pentru fiecare .
  Abecedarul si cartea de aritmetica , primite in prima zi de scoala in clasa intai , sunt evenimente de care iti aduci aminte intreaga viata . Cu cata mandrie ieseam din clasa , in uniformele noastre largi , cu ghiozdanul in care aveam abecedarul !
  Solutia guvernului – licitatie si manuale ” in iarna ” , dupa prima vacanta – parca aud poeziile debitate cu aceleasi cuvinte de doi ani ( licitatie , castigatori , finalizare ) referitoare la infrastructura
  Guvernul asta aduna punctele , unul dupa unul .

 34. 34 Luminita Arhire septembrie 18, 2014 la 6:54 pm

  Văzând Mircea Cosma succesul neaşteptat al rivalului Ludovic Orban, care a năucit scena publică, plin de inspiraţie dar şi de transpiraţie ( aceasta din urmă fiind oferită în dar picăturică lângă picăturică măreţului candidat prezidenţial Klaus Werner ) s-a gândit că se poate şi mai şi ; adică mai inspirat, mai grozav, mai cu talent . Drept urmare , ca răspuns la prezentarea liberală care a rupt gura târgului , citez:

  “…Cine comunică mai bine când tace decât palavragiul de Ponta când vorbeşte?…Cine provoacă fiori şi insomnii lui Victor Ponta, că are cearcăne-n ochi? …Cine este generalul pentru care merită sa ne sacrificăm fiecare minut, fiecare picatură de energie şi fiecare stop de sudoare? ”, Mircea Cosma , cu glasul înecat de emoţie a trântit următoarele versuri , capabile să mişte munţii sau să facă râurile să curgă din aval în amonte :

  ”Victor, o galaxie română în devenire
  Răsare în universul zidit pe răstigniri
  Pe temelie veche de piatră şi jertfire
  El reînalţă o ţară a vechilor români
  Victor Ponta, preşedinte!”.

  Epocal , capodoperă ! meciul părea câştigat de social-democraţi , dar democrat-liberalii , deci implicit aliaţii Liberal –Creştini, mai avreau un as în mânecă, despre care social-democraţii nici nu-şi mai aminteau . Şi au ieşit cu artileria grea la atac : l-au scos din borcanul cu murături pe “răcnetul Carpaţilor ”, Ioan Oltean, care iată ce a glăsuit despre Klaus:

  “Cu ani în urmă, văzându-vă şi cunoscându-vă, am zis în sinea mea: iată un om care are profilul unui preşedinte, înalt, frumos, deştept şi cinstit. V-am văzut astăzi când aţi coborât din autocar, când vă aşteptau o mulţime de oameni, aveaţi o anumită reţinere. Să nu mai aveţi reţineri! Mergeţi spre oameni şi lăsaţi-i să vină spre dumneavoastră pentru că se bucură să vă vadă, să dea mâna cu dumneavoastră, să vă susţină. Mergeţi spre ei domnule preşedinte, pentru că au nevoie de dumneavoastră şi dumneavoastră aveţi nevoie de ei!…Fiţi apropiat, oamenii simt nevoia să vă vadă, femeile simt nevoia să vă atingă pentru că sunteţi un bărbat frumos. Femeile au nevoie de lumina pe care o degajaţi dumneavoastră ! ”

  Ei, aş spune, atac cu rachete nucleare… dacă nu găseşte UNPR-ul ceva distrugător în noaptea asta ( o simfonie, o pictură murală, un roman fluviu despre viaţa şi apucăturile lui Victor Ponta ) , mi-e teamă că războiul pupatului de posterioare este iremediabil pierdut de social-democraţie, în favoarea mândrei ” drepte ” româneşti !

 35. 35 Petrache septembrie 18, 2014 la 7:02 pm

  Inteleg ca un viitor amic al fostei Urss vorbea de raul care ar trebui tamaduit. Interesant…(In rest, lucrurile stau asa cum au fost stabilite cu multa vreme in urma: Cine s-a tamaduit sa se tamaduiasca in continuare; cine nu, nu.)

 36. 36 Aramis septembrie 18, 2014 la 10:23 pm

  @Adrian Nastase

  Sigur ca (mai) este necesara, face parte dintre exercitiile democratice. Dar nu (mai) este o prioritate.
  Un exemplu de superb exercitiu de democratie este acesta:

  http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/09/18/scotia-sau-britannia/

 37. 37 Aramis septembrie 18, 2014 la 10:29 pm

  @Theodora

  Am luat la cunostinta fara surprindere si prea putin interes ca nu ai incredere in justitie. Sunt sigur ca nu e o surpriza pentru nimeni.

  Si putina curiozitate: inteleg ca vrei sa-i desfiintezi pe toti. OK. Si ce vei pune in loc? Cum vezi tu o justitie „a la Theodora”?

 38. 38 Vsile, septembrie 19, 2014 la 7:06 am

  Sa fie freun virus sau sa fi dus in spasme in spam?
  Vsile,
  septembrie 18, 2014 la 7:53 am
  Centru,

  Lasand de o parte instinctul patriotic si judecind la rece posibilitatea reunirii Romaniei cu vechile provincii as dori dumitale doar sa-ti precizez niste detalii pe care nu trebuie neaparat sa le iei in considerare.

  – Timpul unirii a fost ratat in 1990 de Ion Iliescu & Co., adica inainte ca SUA sa reformateze noi granite in Europa de est.
  – In acest moment marile puteri economice nu isi doresc in Europa un stal mare rival statelor de la Vishegrad pe de o parte cum pe de alta nici Rusia nu isi doreste inlaturat tamponul rusofil creat de URSS prin rusificarea teritoriilor de la marginea imperiului rus.
  -Moldova si politic si economic nu va fi decit niste incaltari prea mari si prea grele pentru subreda Romanie.

  Radule,
  Unde spuneai ca locuieste patrioata de origine romana?
  E usor a scrie versuri
  mai ales din amintiri
  dar mai greu e cu paharul
  daca-ti bei cu el amaraul

  Comentariul tău e în așteptare.

  17 Vsile,
  septembrie 18, 2014 la 7:55 am
  Ghita,

  Prietene, ca o constitutie sa fie respectata iti trebui una clara , corecta , neinterpretabila.
  Cam greu nu-i asa sau este prea greu pentru tine?

 39. 39 ZeV septembrie 19, 2014 la 7:20 am

  Mai sus, un anume Centru, ii ia apararea lui Ponta in micul conflict cu autoritatile ruse.
  Eu ma amuz de pe margine, stiind ca tara si politicienii sunt in campanie electorala. Si, ca orice campanie, este plina de trahanachi si catavenci care varsa lacrImi de crocodil pentru Romanica lor. Mai nou, au aparul securisti acoperiti, deveniti recent ,,fosti”, iar maine, precum Basescu: cu dosarul teleportat intre spatii. Traiasca memoria lui nea Iancu reloaded. (Z)
  Evident, ca Romania si Moldova nu se vor uni, mai ales, dupa declaratia lui Leanca din care rezulta ca moldovenii prefera neutralitatea si o relatie normala cu Moscova. Este si firesc, deoarece au in coasta un ,,cal troian” numit Transnistria si ,,vad” in campurile gazifere din Siberia, sursa bunastarii UE de care isi doresc sa apartina. (Z)
  Iata ce inteligenti sunt molodovenii: si-au dat seama ca drumul spre vest este mai scurt prin est.
  😉
  ps
  Dati drumul Sadicului pe blog, este de zece ori mai interesant decat acest Centru obsedat de asfalt, dar nicidecum de padurile Ardealului si Bucovinei care pleaca in Austria, de ani buni (adica rai), fara sa se impiedice in drumurile Romaniei.
  😉

 40. 40 blogideologic septembrie 19, 2014 la 7:33 am

  Crowdsourcing este încă o noţiune modernă ce face parte, în esenţă, tot din epistema ori structura chemată Ideologia primară. Înseamnă aprovizionarea cu idei folosind opinii exprimate liber pe fora (“forumuri” este un barbarism), sau internauţi expunând opinii pe o temă dată.

 41. 41 ZeV septembrie 19, 2014 la 7:34 am

  Unii, au uitat ca proiectul Constitutiei revizuite a fost ASUMAT de Antonescu si liberalii lui. La ce bun atatea discutii cu specialisti, Asociatia Magistratilor, Comisia de la Venetia, Academia Romana, etc, etc ?
  Indivizi precum Centru si Vsile, tot pe Ponta il invinuiesc, desi, proiectul a fost in integralitate revendicat de liberali.
  Dar ce a dus, vreodata, pana la capat, partidul national liberal in Romania ? Ce a facut, de exemplu, guralivul fost repetat ministru, Eugen Nicolaescu (un papagal cum rar mi-a fost dat sa vad si sa aud) ?
  Chiar crederi, vsililor si centrilor, ca romanii au memorie scurta, iar Iohannis, viata lunga in calitate de candidat ?
  Un amic imi spunea ca cea mai puternica femeie din Romania este Elena Udrea….nu l-am crezut, pana recent.
  Dar fac un amendament: nu numai in Basescu se afla sursa de energie a acestei femele politice….ea isi trage vigoarea si din slabiciunea dreptei unite in diversitate. Poate de aceea Iohannis est atat de tacut: a ramas fara vlaga.
  Bineinteles, politica. Crin pare ca si-a dat seama, dar este prea tarziu pentru cariera lui politica. O alta femeie i-a absorbit seva pentru a se aseza intr-un fotoliu plusat de culoare verde la Bruxelles.
  (C)

 42. 42 ZeV septembrie 19, 2014 la 7:44 am

  Manuale pentru elevi ?
  Iata unde se ajunge daca deschizi cutia capitalista a Pandorei si in domeniul educatiei. Ca si in medicina de urgenta, nici in aceste domeniu nu are ce cauta competitia comerciala intre interese private.
  Individualismul egoist si competitia acerba de sorginte liberala, fac sa aleaga praful de orice ideal, de orice obiectiv cu adevarat important pentru o natiune.
  Manualul in ciclul primar trebuie sa fie UNIC, intocmit de specialisti uniti in profesie, nu dezbinati de interese de afaceri. Abecedarul trebuie sa fie un reper educational pentru toti copiii atat de derutati de oceanul de informatii contradictorii, multe false, care inunda electromagnetic si uneori malformant mintile fragile.
  Ideea promovata si de ministrul educatiei este excelenta:
  MANUALUL DIGITAL. Astfel, el se poate updata in timp real cu informatii noi, altele se pot elimina, deoarece pe suport de hartie, este cu mult mai greu si mai inertial sa faci schimbarile necesare impuse de evolutie.
  Dar, cel putin pana la consolidarea discernamantului, trebuie sa fie aceleasi pentru toti.

 43. 43 serbanfl septembrie 19, 2014 la 8:24 am

  Domnule Adrian Năstase,
  sunt convins că blogul dumneavoastră este monitorizat de „foruri competente” din țară sau din alte zări, pe de altă parte știu că vă place să fiți pe o poziție de tip „politică corectă”, dar nu credeți că este posibilă o „indigestie în masă”, provocată de atât de îndelungata cură de teorie a castravetelui, oferită de câțiva dintre cei-și postează puținele idei pe acest blog?!
  Indiferent de tema ce o supuneți atenției, se fac, cu mai mult sau mai puțin talent, volte pentru a se ajunge dezastrul provocat de PSD, în primul rând Ponta.

 44. 44 blogideologic septembrie 19, 2014 la 8:42 am

  Definiţie echivalentă : Crowdsourcing este o metodă de rezolvare a problemelor folosită în epoca Internetului, bazată pe un model participativ pentru redactarea şi sinteza de conţinut pe tema dată.

 45. 45 Adrian B. septembrie 19, 2014 la 12:05 pm

  Știrile ca spălare de creier

  ”Jurnaliști cumpărați”: cum acționează propaganda NATO și lobby-ul SUA

  Politică • Internaţional

  Știrile sunt o adevărată spălare de creier, jurnaliști cooptați de lobby-ul american își pun semnătura pe texte scrise de CIA, iar brațul lung al biroului de presă al NATO pregătește viitoarele războaie. Acestea sunt dezvăluirile făcute de Udo Ulfkotte, un fost jurnalist al Frankfurter Allgemeine Zeitung, în volumul ”Jurnaliști cumpărați”, devenit best-seller în Germania.

  Autorul arată publicului că a fost mituit pentru a scrie articole de presa proamericane și devoalează, în premieră, întregul mecanism prin care corupția a pus stăpânire pe mass-media germană. Mărturisirile sunt cu atât mai credibile cu cât ele aparțin unui om din interior: „Autorul a fost primit în rețeaua organizațiilor americane de elită și i-a fost acordată, drept recompensă pentru relatări pozitive, chiar și o cetățenie de onoare în SUA”.

  Udo Ulfkotte se rușinează astăzi pentru faptul că a lucrat, timp de 17 ani, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Tot aici lucrează Karl-Peter Schwarz, jurnalistul care a scris numeroase articole în favoarea regimului Băsescu în momentul suspendării acestuia din funcție, în 2012. Pentru amănunte despre acesta din urmă, dar și despre mulți alți ”agenți ai lui Băsescu” (și poate nu numai ai lui Traian Băsescu), recitiți ceea ce Cotidianul scria exact acum doi ani, pentru a observa dacă portretul acestor jurnaliști se aseamană cu cel schițat în prezentarea ”jurnaliștilor cumpărați” ai lui Udo Ulfkotte.

  Prezentăm integral traducerea oferită de Lumea Justiției scurtei descrieri care însoțește best-seller-ul „Jurnaliști cumpărați”.

  „Jurnaliștii ne manipulează în interesul celor puternici”

  Aveți și dumneavoastră sentimentul că sunteți adeseori manipulați și mințiți de presă? Dacă da, înseamnă că vi se întâmplă precum majorității germanilor. Până acum, conta ca ”teorie a conspirației” faptul că presa de top manipulează premeditat cetățenii, prin tehnici de propagandă. Acum, un ‘om din interior’ (insider) dezvăluie ce se întâmplă de fapt în culise.

  Jurnalistul Udo Ulfkotte se rușinează astăzi pentru faptul că a lucrat, timp de 17 ani, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Înainte să devoaleze rețelele secrete ale Puterii, autorul își face o temeinică autocritică. Apoi documentează, în premieră, cum a fost mituit pentru relatările sale și cum s-a înstăpânit corupția. În plus, dezvăluie de ce formatori de opinie fac relatări tendențioase și cum brațul extins al biroului de presă al NATO pregășeste mediatic războaiele. În acest context, autorul a fost primit în rețeaua organizațiilor americane de elită și i-a fost acordată, drept recompensă pentru relatări pozitive, chiar și o cetățenie de onoare în SUA.

  În această carte aflați care jurnaliști sunt cooptați în organizații de lobby și care sunt aceste organizații. Autorul înșira sute de nume și privește și în culisele acelor organizații care influențează presa germană propagandistic și unilateral, între care: Atlantic Bridge, Comisia Trilaterală, German Marshall Fund, Consiliul American pentru Germania, Academia Americană, Institutul Aspen și Institutul pentru Politică Europeană. De asemenea, sunt dezvăluite implicațiile serviciilor secrete în activitatea organizațiilor de lobby, tehnicile de propagandă și formularele prin care se pot accesa fonduri pentru proiecte de influențare țintită a opiniei publice în Germania.

  Când CIA dictează ce trebuie scris

  Va puteți imagina că lucrători ai serviciilor secrete compun texte care apoi sunt publicate sub semnătura unor jurnaliști consacrați? Știți care jurnaliști de la care „organe” de presă au fost mituiți pentru materialele lor de presă? Și aveți vreo idee despre cum se acordă cele mai reputate distincții pentru jurnalism?

  Practic, aceasta se întamplă precum odinioară, în cazul titlurilor de ”Erou al muncii socialiste” din fosta RDG – este premiată munca de propagandă. De la jurnalist la propagandist nu este o distanță prea mare. Dacă veți citi această carte, veți citi ziarele noastre cu alți ochi, veți închide mai des televizorul și veți ști mai bine ce să credeți din ceea ce auziti la radio: aproape nimic! Pentru că Ulfkotte oferă și informațiile penibile despre fiecare post, cărui partid politic îi aparține și care jurnaliști sunt influențați și cum. La sfârșit devine limpede: diversitatea opiniilor este doar mimată. Căci ”știrile” sunt de cele mai multe ori curată spălare de creier”.

  Cine este Udo Ulfkotte

  Udo Ulfkotte (44 ani), jurnalist și publicist german, a studiat drept și științe politice la Freiburg si Londra, unde i-a avut ca profesori pe criminologul elvețian Ruediger Herren și pe Dieter Oberndoerfer, fost consilier al Cancelariei lui Helmuth Kohl. A lucrat pentru departamentul de politică externă al cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung începând cu 1986, până la sfârșitul lui 2003. Printre domeniile de activitate de care s-a preocupat se numără managementul securității, spionajul economic, concurența, dar și monitorizarea grupărilor teroriste islamice. În perioada 1986-1998, jurnalistul a călătorit în peste 60 de țări și chiar a trăit în câteva state islamice (Irak, Iran, Afganistan, Arabia Saudită, Oman, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania). Ulfkotte a fost analist pentru țările din bazinul mediteranean, Africa și Orientul Mijloci, context în care a ajutat la dezvoltarea unui Ghid pentru Investiții în Orientul Apropiat, în cadrul Institutului FAZ.

  Cariera publicistică cuprinde numeroase lucrări, avand ca tematică, printre altele, securitatea și spionajul industrial: „Heiliger Krieg in Europa” („Jihadul în Europa”), „Der Krieg im Dunkeln. Die wahre Macht der Geheimdienste” („Războiul în intuneric. Adevărata putere a serviciilor secrete”), „Grenzenlos kriminell” („Criminal fără limite), „Marktplatz der Diebe” („Piața de hoți”). A contribuit la dezvoltarea revistei „Park Avenue”, a mai scris pentru „Capital” și pentru „Cicero” și a fost corespondent pentru agenția de știri DDP. În prezent, fostul jurnalist FAZ oferă consultanță unor întreprinderi și este invitatul mai multor posturi de televiziune.

  Ulfkotte este membru al „Marshall Memorial Fund” din SUA și fost membru al Fundației „Konrad Adenauer”.

  În biografia lui Udo Ulfkotte realizată de Wikipedia mai apare faptul că acesta a devenit ateu, în perioada în care a trăit în țările musulmane s-a convertit la islam, iar apoi a decis să fie din nou botezat creștinește.

  Udo Ulfkotte are legături cu organizația de dreapta Pax Europa, care a organizat la Bruxelles, în 2007, un protest intitulat ”Stop islamizării Europei”.

  http://www.cotidianul.ro/jurnalisti-cumparati-cum-actioneaza-propaganda-nato-si-lobby-ul-sua-247488/

 46. 46 mamaligul septembrie 19, 2014 la 12:06 pm

  @blogideologic. Potrivit ziarului Timpul, Romania a fost pierdut recordul mondial la mamaliga in favoarea Moldovei. Ieri, la Pascani (14Km de Chisinau), in debutul Festivalului porumbului, moldovenii au facut o mamaliga compusa din 154Kg faina (malai), 380 litri de apa, 3Kg unt si 4Kg sare. La acesta mamaliga de record mondial au invartit cu facaletul, printre altii, dl Mircea Snegur, fost presedinte al Moldovei si dl Gheorghe Duca, presedintele academiei Moldovei, pana ce publicul a decis ca doi presedinti la o mamaliga este prea mult. In calendarul agricol moldovenesc, Festivalul porumbului se afla intre Festivalul placintelor si Ziua vinului. Un nume in atentia dlui Basescu, pentru cand va fi presedinte al Moldovei, notorie fiind preferinta sa pentru bagarea la ocna a specialistilor in alimentatie publica, Vasile Niculita. „Nu poate sa fie decat bine” a zis, din public, o femeie. Cu conditia sa nu afle fomistii de rusi despre acest bine, fiindca vor navali inca o data in Moldova dupa mancare, asa cum au facut mai multe zeci de ani. Dle Nastase, la 74 de ani, Mircea Snegur invarte zdravan la mamaliga. Dumneavoastra, mult mai tanar, va ganditi sa invartiti ceva in cadrul unui festival din Prahova? In final, ziaristii moldoveni au anuntat ca nici mamaliga lor nu a explodat.

 47. 47 ZeV septembrie 19, 2014 la 12:52 pm

  Baronul Munchhausen
  septembrie 17, 2014 la 9:22 am

  Domnule, cred ca v-am confundat cu un sustinator al schimbarii. Scuzele mele de rigoare, daca este asa. (Z)
  Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin: ,,Nu revizuiesti o Constitutie pentru a combate un om, care oricum isi termina mandatul”, dar, pe de alta parte, continuati cu:
  ,,Nu cred ca Ponta are intentia sa modifice constitutia daca va iesi(doamne fereste!) presedinte. I-ar conveni de minune actuala reglementare.”
  Prin urmare, va impiedicati singur intr-o logica sui generis.
  (Z)
  Altfel spus, afirmati ca avem o Constitutie care predispune la comportament discretionar al Presedintelui (daca va fi Ponta), dar nu vreti sa revizuim nimic doar pentru a combate un om, deoarece este un amarat de Presedinte care isi incheie mandatul. (Z)
  La mai mare, baroane. (Z)
  Pe bune, daca ,,doamne fereste” de Ponta, care abia asteapta sa ,,puna monopol de partid pe institutii”, desi anunta ca nu va numi un premier dintre liderii PSD, d-ta cu cine votezi ? (Z)
  ps
  Cat despre domnul blogi, intai spuneti dvs ceva coerent pana la capat , abia apoi sa-i cereti domnului Titus sa fie (mai) inteligibil si (mai) sincronizat cu temele gazdei.

 48. 48 ludu septembrie 19, 2014 la 12:56 pm

  In timpul petrecut dupa gratii.v-ati gindit la dascalii d-voastra?

 49. 49 blogideologic septembrie 19, 2014 la 1:30 pm

  Europarlamentarul maghiar Laszlo Tokes cere crearea, în România!, a regiunilor mai mult decât autonome, dar aproape cu statalitate proprie, chemate “Partium” şi “Ţinutul Secuiesc”. Reamintesc faptul că proiectul Europa Regiunilor etnice a fost lansat de către Germania hitleristă în anii 1930. Şi cererea lui Kelemen Hunor, de la UDMR, pentru “Ţinutul Secuiesc” etnic, se încadrează tot în schema amintită de proiect geopolitic etnic lansat de nazism.

 50. 50 Vsile, septembrie 19, 2014 la 1:41 pm

  Din putinul ideilor domnului de mai jos.
  Dl. Serbanfl. ironizind critica ironizeaza probabil chiar destinul acestei natii slefuita de conducatori precum Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu,Emil Constantinescu , Traian Basescu .
  Deci ca sa spun dl. serbanfl. astept , daca ma tine Dumnezeu si slefuirea pe care urmeaza sa o aplice omului nou si vechi de catre tanarul presedinte Ponta ,pe care-l vad apartinic ,independent si echidistant un adevarat che far al acestui popor care este obligat sa retraiasca fericirea data de prealuminatii nostri conducatori.
  Apropo citi ani ani totalizeaza PSDeul – PSDReul la guvernarea majoritarea a acestei minunate si extraordinar de infloritoare tari.
  Sa fie 13 ani cu ghinion sau 13 sa fie cu noroc ? Adica noi ne-am pierdut pe linga industrie grea,constructoare masini,chimica,textila,petrochimica ,agro-alimentara….. 13 ani de viata si bunastare PSD vreo 8 de bunastare PDL-Basescu si restul ..altii si acum dupa ce poporul a luat frectii basescu Serbanfl. doreste sa ne suprime si dreptul la critica.
  Sau poate plini de idei bogate si marete ar trebui sa ne transformam in corul PSD?

  Sau dl. Serbanfl nu vede si nu aude ca in urma articolelor tematice ale domnului Nastase se declanseaza un lant aproape isteric , off-topic, cu mai multe osanale decit critici ?
  Dar asta-i povestea imparatului gol, adica o poveste veche ,sau poate doar sabatoarea celei de a saptea duminici de dupa rusalii!

 51. 51 Fragmentarium Politic septembrie 19, 2014 la 2:06 pm

  Esecul referendumului privind independenta Scotiei: Insularitatea a aparat unitatea Marii Britanii. Cel mai bun si mai bogat vecin al scotienilor nu face geopolitica

  Asadar, bula propagandistica nationalista a lui Alex Salmond, liderul politic al secesionistilor scotieni, s-a spart, ieri, la urne. Peste 55% dintre scotieni au votat impotriva desprinderii Scotiei de Regatul Unit. Salmond insusi si-a recunoscut infrangerea si a facut apel la toti ceilalti sa faca la fel. Un gest de unitate cu un ceas mai tarziu, dar necesar pentru a potoli delirul nationalist pe care l-a provocat, care ar fi putut deveni un bumerang.

  In urma relegitimarii unitatii, premierul David Cameron a promis noi puteri celor patru natiuni constitutive, augmentand nevoia de reunire si de mers inainte a Marii Britanii. Tragand linie si adunand, dusul rece scotian a reconsolidat sanatatea unitatii politice a insularilor, ideea ca, de fapt, cele patru natiuni alcatuiesc o singura natiune, cea a Marii Britanii si Irlandei de Nord.

  Insularitatea a aparat, inca o data, unitatea fiintei nationale a UK. Ceea ce nu a facut al doilea razboi mondial, destramarea si nimicirea britanicilor, nu avea, cu atat mai putin, sa faca separarea etnica. Iesirea politica a Scotiei din indiviziunea, simultan politica si naturala, a UK, ar fi fost un suicid economic. Cel mai probabil, de ambele parti. De aici, mirarea fata de consumarea unui experiment aventuros, cu final previzibil.

  In cazul Scotiei, cel mai bun si mai bogat vecin, Marea Nordului, nu poate fi o alternativa geopolitica, iar fara integrare nimic nu rezista. Neviabilitatea separatismului, oriunde in lume, este o consecinta a integrarii globale. Ramane de vazut daca nationalismul britanic, incorporat de UKIP-ul lui Nigel Farage, care cocheteaza cu ideea iesirii din UE, a inteles ceva din lectia scotiana.

  Sintetizand, recunoasterea referendara a unitatii poporului britanic si unicitatii frontierelor sale reprezinta, cred, cel mai puternic semnal de unitate pentru intregul secol 21. Cei care s-au temut de un precedent l-au avut, desi de semn contrar, destimularea explicita a nationalismului separatist.

 52. 52 Centru septembrie 19, 2014 la 2:40 pm

  Dlui Zev 3-9 minute – daca crezi ca-i pasa cuiva ce crezi tu si cat de putinist esti tu … in afara de superiorii tai . Hopa – hopa – il lasam din brate pe primul ministru in fata maicutei Rusia ? Aici nu este blogul tau , nu tu dai ban cui vrei tu .

 53. 53 Ghita Bizonu' septembrie 19, 2014 la 4:49 pm

  Ofiteru acoperit – Presedinte cu „dubla” comanda ?!

  Imi pare cu regret sa vaz ca un absolvent al unei scoli militare (pana in 90 Institutul de Marina Mircea cel Batran era scoala militara!), ofiter superior daca nu general al Armiei Romane zice prostii… de genu alaora pe care nici un leat cu o luna vechime in armata nu mai avea voie sa le zica..
  Adica cestia cu „dubla comanda”.
  Fiindca asa cum orice puf afla din prima luna Functia bate gradul! Si functia suprema in Armia Romana este aia de comdant (suprem) al armiei cf ConstitutieiARTICOLUL 92
  (1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. .
  Deci in momentu in care un X , fie el nu ofiter acoperit ci doar un amarat de sergent acoperit, devine Preşedintele României el devine si comandantul serviciului unde ar fi „acoperit” .. si se plaica cestia cu Functia bate gradul!. Si basta!!! Daca vre-un amrasteam de generalas dfin serviciul ala ar zice ceav de dubla comanda … Preşedintele României ar fi in dreptul sau (de comdant) si sa urle :”Culcat! Spre arest taras mars!!!” si apoi sa il „civileasca” .. in modul cel mai nasol. Drept ? Nu obligatie constitutionala cf ARTICOLUL 80(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Buna funcţionare a autorităţilor publice inseamna ca si organili sa stie unde le este locul..,

  Asa ca cum zic imi pare cu regret ca auz un ofiter superior daca nu cumva general ca …

  ======================================================================================================

  Ca zic ca Baselu este ofiter superior. In marina nu exista grad de ofter de marina civil si grad militar. Gradul este axcelasi si in caz de necesitate ofieru tzivil de marina schimba baporu cu bastimentu …
  Ori comanda pe Biruinta cam justifica un grad de Capitan de rangul I , adica egalul unui colonel „terestru”. Iar functiile avute ulterior .. reprezentant la Anvers si mai ales cea de director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor (rang de minstru) puteau sa duca la o inaintare in grad. Predecesorul in functia de director general al Inspectoratului a fost un contramiral f activ (contraamiral era egalul uni general maior azi este oficila general de brigada zis de gazetari general-cu-o-stea)

 54. 54 Ghita Bizonu' septembrie 19, 2014 la 5:28 pm

  Vsile,

  sunt unii mai „specialistii” in stare sa comenteze nu numa reglemetele militare ci si un ordin simplu „leaga ba catzeaua si plimba ursu!!!”

  Constitutia nu este ata de confuza pe cat vor unii .. se va vedea dupace Ponta va devei presedinte si toti aia cre zicrau ca Base are voie vor tipa ca contitutoa interzice lu ponta sa …

  Si oricum orire lege se interpreteaza …
  Insa cu unii ca Basescu si gasca sa … este vkrba doar de impunerea preferintelor lor de moment .. De ex in ce priveste modul de desmnare al premierului basescu – supram autoritate !- zicea :„Prevederea prin care partidul cu cel mai mare numar de mandate sa dea automat prim-ministrul, luand presedintelui atributul de a da mandatul premierului” Hai sa fim cinstiti – in Constitutoe nu este vorba des re „atributul de a da mandatul premierului” adica dupa cum vrea fesieru sau bicepsu pestinetial ci este vorba doar despre desemnarea premierului. Mia precis sa candidatului .. care poate sau nu sa intruneasca majoritatea parlamentara.. Isna Baselu are o diee fixa : msiciu lui decide
  „In multe democratii, mandatul se poate da si celui mai mic partid. Pot fi doua partide echilibrate, care nu se inteleg, si atunci se da mandatul reprezentantului partidului celui mai mic.
  As fi curios in care democratii …Finlandia Vodka sau JackDanielsia on the rocks?!

  Ca dupa cate vez din „interpretare” in interpretare ajungem departe … cam in zona Nicolska Sfantui Autocrat „Am vazut ideea hilara promovata de cei doi lideri ai USL, precum ca solicitarea viitorului presedinte pentru un referendum o va aproba Parlamentul. Atunci nu mai exista instrumentul referendumului, prin care presedintele se poate adresa poporului si poporul suveran sa infranga dorinta Parlamentului atunci cand este cazul, cand Parlamentul isi pierde orizontul” Deci parlamnetu ca inamic ..De nu va placea Ceausescu ?!

  In fineacest delir incalca o intelegere din anii 90. Atunci PNT sub conducerea Coposului si PNL dorerau o constitutie in care presedintele (Iliescu) sa aiba un rol cat mai redus.. Azi vaz ca cei care erau foatte vocali atunci par a dori contrariul … Pai mai draga hotarati-va-ti ce doriti „democratie cu tatuc (batiuska) sau democratie de tip european ?!

 55. 55 sadicu septembrie 19, 2014 la 5:49 pm

  @ZeV
  Te citez:”Dati drumul Sadicului pe blog”. 🙂
  Domnul Nastase poate sa confirme ,(chiar si tacit),faptul ca nu am interdictie,de nici o culoare pe blogul domniei sale.
  Si ca sa nu ai eventuale probleme de constiinta,,iti aduc la cunostinta,(, administratorul blogului sau insusi A.N.,mi-ar putea fi ,la o adica,martori),ca in jur de 99% dintre postari au trecut pragul moderarii.
  Este adevarat si poate firesc:eu am aici un statul putin mai special fata de uni dintre voi care sunteti,mai de-ai casei,ca sa spun asa,dar n-am dreptul sa ma plang.Cand esti primit in casa unui strain,ai grija sa-ti lasi papucii la intrare sa te speli pe maini inainte de-a te pune la masa in cazul in care esti invitat,sa vizionezi la televizor canalul favorit al gazdei chiar daca ti se ofera telecomanda,etc. Cu atat mai mult cu cat esti sustinatorul ”vecinului” cu care gazda se afla in conflict.
  Si totusi,grija pentru detali nu a afectat niciodata continutul.
  Revenind la citat: am absentat o perioada indelungata de pe blog deoarece sunt in concediu,(un concediu putin mai lung decat de obicei).
  La plecare le-am promis sotiei si ficei noastre ca o sa-mi petrec,pe parcursul vacantei,timpul cu ele…si nu doar fizic. 🙂
  Si pentru ca am fost ascultator,am avut parte de bonusuri.Din cand in cand si cate-o jumatate de ora,(suficient),am navigat pe net pentru a nu pierde in totalitate legatura cu tara.
  Din obisnuinta dar si curiozitate am accesat si aceasta pagina limitandu-ma la a citi articolele si uneori comentariile,,(foarte amuzante in majoritatea lor).
  Dar nu-I nimic,mai am o saptamana si cand am sa revin ”pe multi am sa popesc eu”. 🙂
  Glumesc,binenteles.
  Cand o sa revin o sa am o perioada foarte grea la firma dupa o asa de lunga absenta.
  Oricum,din punct de vedere politic,evenimentele sunt in acelasi grafic cum erau si in urma cu un an sau jumatate de an si din parte mea,prea multe de comentat ,n-ar fi.Probabil ca in viitoarele mele postari,(in general rare,ca de obicei), ma voi referi mai putin la politica si politicieni.
  Ii compatimesc totusi pe cei care,isterizati de posturile de stiri,vor intra in joc fara sa realizeze,(ceea ce se vede din avion…cu conditia sa te rupi putin de ”realitate”,evadand intr-un concediu,spre exemplu),ca asa zisa campanie electorala este una simulate.
  I-as indemna mai degraba sa reciteasca discursul lui Joe Biden tinut la Bucuresti,pentru ca de atunci chiar au avut loc evenimente semnificative inscrise in ”calendarul” secretarului de stat,(vezi incarcerarea oligarhului media Voiculescu Dan).
  Pentru a sintetiza mai bine,(evitand balastul propagat de media cu continut ridicat de simulare),ceea ce se intampla acum in Romania respectiv in urmatoarele luni si poate chiar foarte multi ani de acum inainte),il invoc pe jurnalistul Ion Cristoiu care in urma cu ceva timp a scris un articol genial,(genial datorita faptului ca a reusit sa surprinda o poza reala).
  Dar mai genial si sugestiv decat editorialul in sine,este titlul.
  ”SUA CURATA PUNTEA PORT-AVIONULUI NUMIT ROMANIA”,(sper ca l-am reprodus corect).
  Despre asta e vorba:punct!
  Acum sa-mi pierd timpul,cand voi veni acasa comentand despre ce-a mai zis Ponta sau Udrea sau Tariceanu,nici vorba.
  Mai bine prefer sa citesc cate cevea despre Nicolae Titulescu postand comentari on topic la articolele domnului Nastase.
  Sa auzim numai de bine!

 56. 56 Centru septembrie 19, 2014 la 6:02 pm

  Cine isi aminteste astazi de momentul eliminarii vizelor UE pentru romani in ianuarie 2002 ? Imi amintesc de enorma bucurie populara din acel moment .
  Am uitat cu totii ca , un an inainte , traiam o mare durere , vecinii bulgari , mai saraci , cu o criminalitate de stat ridicata si sub control monetar german , nu mai erau sub obligatia vizelor iar Romania nu !
  Si nu doar atat , in 1998 Austria isi permitea sa ceara Cehiei si Ungariei , atunci inca nu membre UE , sa introduca vize pentru romani …
  Cui ii datoram succesul din ianuarie 2002 ?
  Guvernului Adrian Nastase .
  Amuzant cum , in epoca , neprietenii nu scapau o ocazie pentru a ne face rau : interviu in aprilie 2002 , in paginile saumur ale suplimentului economic al lui Le Figaro , cu Victor Orban – un sfert de pagina – Orban se lauda – Ungaria crestere , investitii si continua ” romanii au nevoie de sume enorme pentru a-si justifica sejurul in UE , pe care nu le pot avea „( traduceti romanii sunt saraci , noi nu ) , si , mai departe , tot fara legatura – ” Croatia are o retea de drumuri incomparabil mai buna decat Romania ” ( PS – nu pomenile electorale in pensii , rate la imprumuturi platite de Stat etc etc din 2012 incoace vor ameliora astazi aceasta situatie ) – era ceva formidabil , in sfertul de pagina economica , in loc sa vorbeasca de tara lui , Orban denigra Romania …

 57. 57 papasha septembrie 19, 2014 la 7:22 pm

  Se poate pune un articol in Noua Constitutie privind alegerea in Parlament ( Camera si Senat ) numai a persoanelor care stiu sa scrie , sa vorbeasca , sa gandeasca singuri , si sa aiba certificat medical de la psihiatrie , caci astazi avem in cele doua camere peste 75% de schizofreni necuvantatori , fara colana , ca niste moluste foarte baloase .

  D-aia nu merge nimic ca lumea in Tara asta , si d-aia Parlamentul nu mai este decat pe locul trei in conducerea Tarii . ( astia care trebuie sa conduca si sa legiuiasca , tac ca vitele in staul .( sorry pt. cei destepti , cinstiti si luptatori adevarati )

 58. 58 Baronul Munchhausen septembrie 19, 2014 la 8:10 pm

  @Blogi

  Tu nu realizezi ca d-l Nastase te tolereaza efectiv pe blogul sau doar fiindca este un social-democrat autentic? Sunt sigur ca nu intelegi cum vine asta, dar voi incerca in cateva cuvinte sa te luminez. Gazda blogului a fost informata candva ca ai „aterizat” nitam-nisam pe acest blog din cauza claustrofobiei de care suferi pe blogul tau. Si a dat dispozitie moderatoarei sa nu te baneze, cum de altfel meritai, pentru anacronicele tale mesaje ce se potrivesc ca nuca in perete cu subiectul propus de gazda. Din empatie pentru un bolnav cronic, sperand ca vei socializa cumva cu timpul. Desi s-a convins ca s-a inselat profund in aceasta privinta, gazda inca mai spera, probabil, ca te vei inzdreveni la PC si vei adopta masura corecta:
  a) postezi mesaje legate exclusiv de subiectul propus;
  b) te autobanezi/autoexcluzi si astfel nu te mai faci de minune.
  Mingea e la tine, daca o dai si acum in balarii, propun sa te apelam cu:
  a) „blogipohondric” 😀 😀 😀
  b) cucu cucu cucu
  Mai pe sleau, doar un anesteziat isi permite sa-si faca „cuib” precum cucul pe blogul altuia. In ciuda audientei de 0,000000001% pe care o ai pe acest blog, tot nu te-ai invatat minte….

  P.S. Nu ma intereseaza intrebarile tale……

 59. 59 Fragmentarium Politic septembrie 19, 2014 la 10:13 pm

  Traian Basescu, candidatii la presedintie si teoria conspiratiei: Daca un candidat este ofiter acoperit, nu va fi nevoie ca seful statului sa-l „dezbrace public”, o va face portretul robot, pe timpul campaniei electorale

  De cand presedintele Basescu a lansat ideea ca printre candidatii la alegerile prezidentiale ar exista un ofiter de informatii acoperit, o incompatibilitate prin lege, deasupra acestora a inceput sa pluteasca o atmosfera de suspiciune si nesiguranta. Daca va fi dovedit, i se va retrage calitatea de prezidentiabil, in orice etapa a procesului competitional. Pentru campania electorala sunt semne grele de furtuna.

  Situatia este destul de contrarianta, in loc ca fiecare detaliu dat la iveala sa o limpezeasca, o face mai complicata si mai confuza. Unii candidati s-au delimitat de postura de ofiter acoperit, altii nu, de unde imediat intrebari si indoieli in legatura cu cei care pastreaza tacerea. Nu este foarte clar nici daca este o chestiune trecuta sau actuala, documentata sau o parere, daca este vorba de un serviciu de informatii interne sau externe, toate cazand sub incidenta interdictiilor legii penale. In plus, Traian Basescu nu se grabeste cu clarificarile, pe care le justifica cu o anumita „planificare”, cand va fi de fata „toata presa”.

  Nu lipsesc nici speculatiile politice, care, in general, tintesc catre cei mai bine pozitionati in sondajele privind intentiile de vot. Respingerea propunerii de constituire a unei comisii parlamentare care sa verifice declaratiile lui Basescu a fost prompt folosita de ACL pentru a acuza PSD-ul ca il „acopera” pe Victor Ponta. Nici candidatura ACL-ului nu a ramas neatinsa, chiar daca nimeni nu a auzit din partea lui Klaus Iohannis mesaje de pe alte pozitii decat cele ale statalitatii romanesti, au aparut in jurul neamtului-roman unele incercari de tesaturi interpretative, de a-l suspiciona ca ofiter acoperit al BND, serviciul de informatii al Germaniei.

  Cred ca punctul de pornire in tot acest scandal, care ameninta sa ia proportii sau intorsaturi nebanuite, ar fi de a afla domeniul de apartenenta informativa al ofiterului acoperit, semnalat de seful statului. Pana acum, exista date oficiale, la cererea comisiei parlamentare de control al serviciilor secrete, doar din partea SIE, care, prin cea mai inalta autoritate a serviciului, directorul Theodor Melescanu, a notificat ca, pe baza datelor pe care le deține, nu există, între candidații la Președinție, un ofițer acoperit.

  Mi se pare ciudat ca intregul joc de supozitii si de confirmari sa se duca pe o singura pista, a SIE, nu si a SRI. Ultimului serviciu de informatii ii apartine expertiza contrainformativa, pentru care are si ofiteri acoperiti, dar care vizeaza si ofiteri acoperiti ai unor puteri straine, aflati in Romania. Dintr-o data, lucrurile se schimba in problema ofiterului acoperit, intrebarea daca nu cumva printre candidatii la presedintie se afla un „acoperit” al serviciilor straine fiind de neocolit. SRI-ul trebuie sa stie, Basescu, la fel, presiunea politica si publica aici ar trebui sa tinteasca, confirmarea sau infirmarea oficiala daca vreun candidat este ‚anturat” de servicii secrete straine.

  Daca printre candidati se afla un ofiter acoperit al serviciilor straine, nu va fi nevoie ca Basescu sa faca parada cu „dezbracarea publica” a acestuia, oricum ar fi tarzie si patriotarda, insul o va face singur si in mod inevitabil, prin discursul prezidentiabil, de pe timpul campaniei electorale. Exista un portret robot al unui ofiter acoperit al unui serviciu de informatii strain, descris de ideile pe care le sustine. Mai bine zis, un autoportret, ca cel de notorietate din SUA, din timpul WW2, cand, plecand de la unele idei din editorialele unei publicatii, care se inscriau in mod straniu in politica revansarda si expansionista a nazistilor, s-a descoperit ca politica editoriala era dirijata de ofiteri nazisti sub acoperire. Cred ca ar trebui sa luam de bune punerile in garda ale unor aliati si parteneri strategici privind posibilitatea ca statul de drept roman sa fie luat sub control de filiere straine, din proximitatea Romaniei, care pot lovi in interesele nationale, inclusiv in puncte nodale ale Constitutiei.

 60. 60 blogideologic septembrie 19, 2014 la 11:07 pm

  Trebuie să admitem, în fine!, că dictatorul Nicolae Ceauşescu reuşise să creeze în România o administraţie regaliană care proteja ţara de predatori.

 61. 61 blogideologic septembrie 19, 2014 la 11:35 pm

  Au reînceput exploziile subterane pentru exploatarea diamantelor din depozitul fosil aflat în judeţul Galaţi. Exploziile de acum sunt mai puternice decât cele înregistrate anul trecut. Pe atunci, ziariştii Cristian Burcioiu şi Sorin Golea comentau : +În 1998, în Legea minelor din România a fost introdusă discret, chiar ciudat de discret, pe lângă categoriile de zăcăminte cunoscute – petrol, gaze naturale, cupru, aur etc. – şi o categorie despre care, până atunci, se susţinea că nu există în ţara noastră: “pietre preţioase”. Păi, dacă nu sunt, de ce apar oficial în legislaţie? Sau poate… ele există! La începutul lunii octombrie 2013, în satul Izvoarele, judeţul Galaţi, a izbucnit o răscoală din cauza… cutremurelor. Zi de zi se înregistrau aici zeci seisme de suprafaţă, de 2 până la 3 grade Richter, însoţite de zgomote sinistre care i-au îngrozit pe localnici. Aceştia aveau o teorie halucinantă privind sursa cutremurelor. “Domnule, ei nu mai extrag ţiţei, au dat de un zăcământ de diamant pe care vor să îl spargă, de aceea au început aceste cutremure. Dacă nu se termină cu forările, ne dărâmă casele”, ne-a spus Daniel Zaharia (34 de ani, foto), susţinut de toată comunitatea postată în mijlocul drumului. Desigur, informaţia părea trasă de păr rău de tot, pentru a putea fi luată în seamă. Sursa cutremurelor de la Izvoarele a rămas, oficial, un mister. Menţionăm doar că Ştefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic, a spus că seismele ar putea avea drept cauză industria extractivă din zonă. A doua zi a fost destituit.+

 62. 62 blogideologic septembrie 20, 2014 la 12:03 am

  Aristotel : “Cuvintele vorbite sunt simboluri ale experienţei mentale, iar cuvintele scrise sunt simboluri ale cuvintelor vorbite.”

 63. 63 blogideologic septembrie 20, 2014 la 5:29 am

  „Codificarea este un comerţ într-o nevoie disperată de ucenici”. În original pe englezeşte : „Coding is a trade in desperate need of apprentices”. Este titlul unui articol scris pentru Wall Street Journal de către domnul Christopher Mims. Dar mai întâi să vorbesc despre cele două sensuri ale cuvântului „comerţ”. În primul rând este acela de negustorie. Apoi, este acela de comunicare. În Oltenia este ştiut doar primul sens. În Basarabia, este (ori era) ştiut şi cel de al doilea sens, ajuns acolo printr-o influenţă dekabristă din perioada ţaristă. Oricum, filosoful şi pedagogul Bonnot de Condillac foloseşte amândouă sensurile în scrierile sale. Iar din cartea lui George Băiculescu despre Ioan Eliade Rădulescu, aflăm că acesta era un avid cititor al textelor lui Condillac. Gramatica filosofică a lui Bonnot de Condillac i-a servit lui Heliad pentru a scrie Gramatica de la Sibiu din 1828. Condillac era Ideolog primar avant la lettre. Cartea lui Antoine Destutt de Tracy despre Ideologie conţinea şi o Gramatică generală asociată cu Logica. Şi această Gramatică generală a influenţat scrierea Gramaticii de la Sibiu. De ce insist eu atâta de mult în prezentarea acestor idei? Este o arheologie a cunoaşterii (sintagma a fost inventată de către Michel Foucault) pentru cultura noastră. Şi nu doar atât. Este dovada unui sincronism cu universalismul, un sincronism prezent în cultura română încă dinaintea revoluţiei naţionale de la 1821. Într-adevăr, elementele pregătitoare pentru Gramatica de la Sibiu erau predate de către Ioan Eliade Rădulescu la şcoala de la Sfântu Sava, într-un sistem inspirat din cel monitorial-lancasterian, încă dinaintea revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu. Datorită influenţei masive a Ideologiei primare în lume, inclusive cea actual, este important să repet : Ideologia naţionalismului românesc se află în sincronism cultural cu Jeffersonianismul American şi cu Dekabrismul rusesc. Vezi şi articolul domnului Christopher Mims http://www.businessspectator.com.au/article/2014/8/8/technology/coding-trade-desperate-need-apprentices?utm_source=exact&utm_medium=email&utm_content=853461&utm_campaign=ts_daily&modapt=

 64. 64 Marian Nicolae septembrie 20, 2014 la 8:36 am

  Cineva trebuie să ia o decizie
  Ce s-a întâmplat cu Muzeul Literaturii Române?

  http://www.cotidianul.ro/ce-s-a-intamplat-cu-muzeul-literaturii-romane-247549/

  Sande Vârjoghe, manager cultural la Muzeul Literaturii Române, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte soarta incertă a muzeului, al cărui sediu a fost retrocedat în urmă cu câţiva ani.

  Ce s-a întâmplat cu Muzeul Literaturii Române? Este întrebarea care n-a primit încă un răspuns clar, deşi, în ultimul timp, mai mulţi politicieni, jurnalişti şi “oameni de bine” par a fi şocaţi de situaţia acestei instituţii, de a cărei existenţă, unii dintre ei, nici nu ştiau. Răspunsul este extrem de simplu: de mai multă vreme, Muzeul Literaturii Române a încetat să mai fie muzeu, fiind deturnat de la îndeplinirea misiunii sale publice.

  Faptul poate fi cu atât mai paradoxal cu cât Muzeul Literaturii Române devenise la începutul noului mileniu “un centru cultural postmodern” şi un loc de atracţie a boemei culturale bucureştene. Fostul director, Alexandru Condeescu, reuşise să imprime muzeului o dimensiune europeană prin câteva proiecte culturale de mare succes şi un potenţial cert de dezvoltare culturală. Din păcate, Muzeul Literaturii Române se află acum într-o situaţie dificilă, fiind aproape în pragul desfiinţării: un muzeu părăsit de public, cu activităţi colaterale şi inadecvate publicului contemporan, cu sediul central pierdut definitiv şi irevocabil în instantă, din cauza incompetenţei, nepăsării, relei credinţe a autorităţilor locale, pasivităţii autorităţilor centrale şi managementului după ureche pe care l-au impus acolo.

  Cum a fost posibil? Primul „act de deces” al muzeului a fost semnat de către fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, prin iniţierea H.G. nr. 1235 din 24 octombrie 2003, care prevedea trecerea muzeului sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Dintr-o eroare capitală, un muzeu cu un patrimoniu inestimabil, de importanţă naţională, a devenit în timp un muzeu “de interes local”, conform Regulamentului actual de funcţionare a muzeului.

  Aşa au înţeles ei descentralizarea… de fapt, fuga de responsabilitate.

  Nimeni n-a sesizat greşeala, nimeni n-a protestat.
  Marii scriitori ai neamului au tăcut…

  La fel s-a întâmplat şi cu Muzeul „George Enescu” dar, în acest caz, cineva responsabil a intervenit şi muzeul a revenit ulterior în administrarea Ministerului Culturii.

 65. 65 Ghita Bizonu' septembrie 20, 2014 la 11:45 am

  Sadicule

  ref la titlul „genial” cica „SUA CURATA PUNTEA PORT-AVIONULUI NUMIT ROMANIA” as observa ca un protvaion are avioane.. Ce nu are Romania? Pai tocmai .. avioane!!

 66. 66 Vsile, septembrie 21, 2014 la 7:09 am

  Ghita,
  N’are avioane dar lanseaza dl. Ponta, avioane de hartie zmee , si lampadare chinezesti Sa traiti iubit conducator!
  Tie iti era dor intradevar!

  Despre constitutii in general sau despre Constitutia Romaniei eu am exprimat clar trei puncte de vedere.
  a) La modul general interpretabilitatea articolelor
  b)Nu punerea in legalitate a ordonantelor guvernului.
  c)Faptul ca un Presedinte ,Prim ministru membru al guvernului, primar poate sa candideze la presedintie dupa block-starturi in comparatie cu ceilalti care alearga in picioarele goale pe o pista plina cu pioneze.

  Dupa tine si nu numai este bine ca Victor Ponta a reprodus din subconstient , dind dovada de o memorie exploziva a unui tratat scris de altii anterior , dar nu este bine sa copiezi mot-a -mot textul unei constitutii clare , care functioneaza pe la alti ,adevarat democrati ,fara modificari de zeci de ani.

  Carco,

  Asa cum spuneam , iti este din ce in ce mai greu…sa intelegi!(„de la una la alta”)

  Sau ,ti-ai pierdut sprijinul , nu de baston sau de pahar era vorba ci de prietenul tau airedale?

 67. 67 Cris septembrie 21, 2014 la 10:47 am

  Constituția trebuie modificată din când în când pentru a fi adusă „la zi” fiindcă realitățile se schimbă, dar ea trebuie respectată în spiritul ei pentru că niciodată nu va putea prevedea orice pas al președintelui, Parlamentului, guvernului… Curtea Constituțională analizează legi și hotărâri în spiritul Constituției atunci când părțile o interpretează diferit.
  Președintele țării trebuie el în primul rând să respecte principiile constituționale, nu să joace la marginea marginii Constituției punând și Curtea în situații delicate. O hotărâre a Curții în care se spune că președintele „nu a încălcat grav Constituția” e o rușine pentru președinte. Asta înseamnă că a încălcat-o. Orice încălcare a Constituției de către oricine e gravă.

 68. 68 Baronul Munchhausen septembrie 21, 2014 la 12:15 pm

  @Zev(ze…)

  Chiar nu vad ce ar fi neclar in primul citat, Cica:

  „Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin: ,,Nu revizuiesti o Constitutie pentru a combate un om, care oricum isi termina mandatul”’

  Matale ai citit proiectul nasit de alde Crin? Pai, era un talmes balmes prin care se incerca evitarea situatiilor virtuale in care viitorul presedinte ar fi putut actiona precum Basescu. Toate modificarile erau in asa fel redactate de parca urma ca Basescu sa candideze din nou. Competentele presedintelui erau atat de diluate incat nici nu mai avea rost sa se organizeze alegeri prezidentiale: si presedintele ales de parlament din alte state are competente mai multe si mai importante decat ar fi avut viitorul presedinte ales conform proiectului elaborat sub aripa lui Crin.

  E foarte clar ca ponta nu va milita pentru revizuirea actualei Constitutii, din postura de viitor presedinte: cine ar fi natangul care sa spuna: „mai luati-mi din competente ca, altfel, sunt prea puternic”?

  ,Nu n-am afirmat asa ceva(comportament discretionar al presedintelui Basescu), ci am facut aluzie la declaratiile lui ponta si antonescu, conform carora avem o dictatura Basescu(culmea autoironiei, cei doi se contraziceau singuri fara sa-si dea seama fiindca intr-o dictatura, ei n-ar fi putut face acele declaratii fara sa suporte consecintele)

  Dupa cum se comporta acum in calitate de premier, ponta va fi mai cu mult ,mai dictatorial decat a fost Basescu. pe langa ca este mincinos notoriu, ponta are probleme serioase privind cunoasterea responsabilitatilor si limitelor acestora din perspectiva prezidentiala. Nu stiu exact cu cine voi vota, dar nu cred ca cu V V

  P.S. Cat despre blogi, chiar am dreptate. Asa ca domnule avocat din oficiu,
  ai ales o cauza pierduta. Mi se pare de-a dreptul imoral, ca sa nu spun mai mult, ca sa postezi N mesaje kilometrice la fiecare articol al gazdei si nici unul sa nu aiba legatura cu tema supusa discutiei. Altfel spus, Titus isi facu blog pe blogul gazdei, precum cucul din padure.
  Orice om cu bun simt s-ar rusina cand ii atragi atentia ca nu procedeaza corect. Uite, eu nu sunt fan Nastase, dar ceea ce face blogi ma deranjeaza efectiv fiindca il jigneste pur si simplu pe Nastase prin „procedeul cucului”. Nu stiu daca tie ti-ar conveni ca pe blogul tau(daca ai) sa vina unul si sa posteze aiureli ce n-au nici in clin nici in maneca cu ce ai scris tu. Iar asta sa se repete de ani de zile….

 69. 69 vioricabuda septembrie 21, 2014 la 1:01 pm

  Am inteles, mai cu intirziere cum stau lucrurile . Pacat.

 70. 70 Vsile, septembrie 22, 2014 la 7:10 am

  Baronule,

  Talmes balmesul de care vorbesti micsora puterile aceluia pe care dumneata l-ai sustinut cu frenezie 10 ani, in toate incercarile antidemocratice,antinationale pe care un presedinte tortionar le producea impotriva proriului sau popor!
  Talmes balmesul era neprielnic ambitiilor a doua persoane , unul aparent mort altul abia nascut , din aceasta cauza proiectul a fost torpilat de baroni sau de trimisii acestora!
  Dumneata revi pe acest blog fara nici un fel de rusine , dupa ani de „trimis special”, l-am observat pe aici si pe Portos si pe Aramis acela care va desfiinta cu ceva vreme in urma.Suntei o celula resurcitata?
  Ce se intampla sunteti din nou in misie in e misie sau in misiune, ce sa fac sa-l intreb seful dumneavoastra Robert Turcescu?

 71. 71 Fault septembrie 23, 2014 la 7:37 am

  PUŞCULIŢA LUI TRAIAN BĂSESCU

  Elena Udrea este puşculiţa lui Traian Băsescu prin care a albit o parte din furăciunile sale prezidenţiale realizate în cele două mandate, ce explică şi protecţia pe care i-a asigurat-o. Elena Udrea trebuie băgată la vătalele unei justiţii responsabile imediat după alegerile prezidenţile. Concomitent serviciile trebuie să se implice în vânătoarea conturilor mitei şi furăciunilor lui Traian Băsescu, cu el arestat preventiv, evident.

  PS : Cât priveşte Constituţia, domnia voastră aţi lansat întrebarea dar şi un răspuns elegant.

 72. 72 eljijinews septembrie 24, 2014 la 10:29 am

  Constitutia asa cum e in proiect nu mi se pare ca lamureste deloc pozitia presedintelui ramanand la fel de ambigua.


 1. 1 Revizuirea Constitutiei. Mai este necesara? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 17, 2014 la 9:58 am
 2. 2 Din afara jocului politic: Constitutia, un brand al standardului unic. Trei argumente de nerevizuire | Fragmentarium Politic Trackback pe septembrie 17, 2014 la 10:51 am
 3. 3 România trebuie să facă dreptate victimelor MINERIADELOR | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe septembrie 18, 2014 la 8:45 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: