Reuniunea Consiliului consultativ al MAE

 

_mae0010

 

 

 

Vineri, am participat la reuniunea Consiliului consultativ al MAE, la invitatia ministrului Bogdan Aurescu. M-am bucurat ca a fost reluata, dupa cinci ani, aceasta forma de consultare pe politica externa, initiata de mine, la inceputul anilor ’90, in perioada in care eram la conducerea ministerului. Au participat 11 fosti ministri de externe. Nu voi face comentarii despre ceea ce s-a discutat deoarece intelegerea a fost ca dezbaterea sa se desfasoare pe baza regulilor Chattam House. In schimb, voi adauga aici comunicatul transmis de ministerul de externe:

„Reuniunea Consiliului Consultativ al MAE la nivelul foştilor miniştri ai afacerilor externe ai României
Tip: Comunicat de presă
Data: 17.04.2015
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit vineri, 17 aprilie 2015, reuniunea Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Externe pe tema priorităților de politică externă ale României în raport cu vecinătatea estică. La reuniunea de astăzi au participat foştii miniştri ai afacerilor externe Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Adrian Severin, Petre Roman, Mircea Geoană, Mihai-Răzvan Ungureanu, Adrian Cioroianu, Lazăr Comănescu, Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Titus Corlăţean.
Reuniunea, convocată la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, marchează reluarea lucrărilor acestui format după cinci ani de la reuniunea anterioară.
Consiliul Consultativ al MAE este o platformă de dialog informal, reunită în scopul valorificării expertizei existente la acest nivel înalt pentru consolidarea şi dezvoltarea procesului de reflecţie strategică a MAE asupra temelor de actualitate de politică externă.
“Situația actuală din mediul internațional, mai ales din punctul de vedere al securității în sens larg, cu precădere din vecinătatea noastră estică, impune o acțiune cât mai eficientă a diplomației române, iar sub acest aspect dumneavoastră puteți avea o contribuție esențială, datorită expertizei instituționale și profesionale considerabile pe care o dețineți”, a declarat Bogdan Aurescu, în deschiderea reuniunii. Totodată, ministrul a subliniat importanţa unei abordări consensuale la nivel naţional a temelor, sensibile prin definiţie, de politică externă.
Participanţii la reuniune au salutat reluarea activităţii Consiliului Consultativ şi au fost de acord că politică externă a României trebuie să constituie o temă de consens național și de coeziune, întrucât beneficiarii demersurilor de politică externă, pe termen mediu şi lung, sunt, în mod firesc, toţi cetățenii țării. În acest sens, ministrul afacerilor externe și membrii Consiliului Consultativ au pledat pentru o strategie de politică externă asumată ca proiect național de țară, care să aibă ca obiectiv creşterea profilului internaţional al României şi îmbunătăţirea percepţiei statului român în plan extern. De asemenea, a fost subliniată necesitatea unui efort mai amplu de explicare profesionistă şi clară, în societatea românească, a temelor şi obiectivelor de politică externă ale României, în actualul context internaţional şi regional complicat, care presupune o adaptare eficientă şi rapidă a modalităţilor de acţiune diplomatică.
Dezbaterile s-au concentrat asupra provocărilor situaţiei din Vecinătatea Estică, cu accent asupra perspectivelor crizei din Ucraina. Au fost, astfel, discutate dificultăţile punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, posibilităţile de evoluţie în continuare şi căile de acţiune ale comunităţii internaţionale. De asemenea, au fost abordate rezultatele contactelor diplomatice româno-ucrainene la nivel înalt, realizate recent, fiind dezbătută cea mai bună modalitate de consolidare a relației bilaterale cu Ucraina, care cunoaşte o evoluţie pozitivă în ultimul an.
Printre temele asupra cărora s-au concentrat discuțiile au mai fost: susținerea parcursului european al Republicii Moldova, combaterea riscurilor pe planul securităţii regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre, procesul de modernizare a Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv eforturile şi implicarea activă a României în acest proces, reconfigurarea relaţiilor comunităţii occidentale cu Rusia şi modalităţile de reacţie adecvată faţă de conduita acesteia. Participanții la reuniune au subliniat că un impact semnificativ asupra contextului geopolitic actual trebuie luat în considerare pe palierul riscurilor asimetrice, al metodelor hibride de război, al securității energetice și al combaterii terorismului.
În acest context a fost avansată ideea potrivit căreia, dincolo de apartenența la structurile europene și euro-atlantice, România trebuie să continue să își contureze în mod consistent profilul la nivelul ONU, dar și în cadrul structurilor de cooperare regională, în corelație cu definirea cât mai clară atât a vulnerabilităților, cât și a oportunităților pe care țara noastră trebuie să le ia în considerare în acțiunea sa de politică externă.
De asemenea, a fost abordat și subiectul pregătirilor pentru preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, care îi va reveni României în 2019, şi al modalităţilor de punere în valoare a parteneriatelor strategice ale României, ca teme de dezbatere viitoare ale Consiliului.
Ministrul Bogdan Aurescu și foștii șefi ai diplomației au agreat necesitatea întrunirii periodice a Consiliului Consultativ al MAE, pentru dezbaterea în profunzime a temelor de politică externă prioritare pentru România și identificarea celor mai adecvate răspunsuri la provocările geopolitice actuale.”

63 Răspunsuri to “Reuniunea Consiliului consultativ al MAE”


  1. 1 ZeV aprilie 18, 2015 la 11:07 am

    ,,ministrul afacerilor externe și membrii Consiliului Consultativ au pledat pentru o strategie de politică externă asumată ca proiect național de țară, care să aibă ca obiectiv creşterea profilului internaţional al României ”

    Care proiect ?
    Care ,,national” ?
    Care tara ?
    Care ,,profil international ” ?

    M-am lamurit cu acest Aurescu…un papagal. Cine isi imagineaza ca se poate incheia ceva viabil cu Ucraina, un stat artificial instabil, condus de o clica nationalist-fascista cu tendinte criminale ? ,,Naivitate” suna mult prea bland.
    Cum sa negociezi, tu, Romania, ORICE legat de Moldova, fara a tine cont de Moscova ? Cu cine sa negociezi ? Cum implementezi ceea ce ai negociat ?
    Pana si Basescu, asa bolnav cum este, a priceput ca s-a ajuns la ,,linia rosie”, iar Moldova si Ucraina nu vor fi adoptate de UE si NATO. Pana si Bruxelles-ul a inteles….pana aici. Achtung, Stop ! (pre limba lui Yohannis). Doar noi visam cai verzi pe pereti.
    Restul sunt fabulatii ale unor oameni carora le place sa se auda vorbind.
    Totusi, as fi interesant de aflat ce crede domnul Severin, in care, momentan, am multa incredere.
    Inainte de a avea un proiect de tara, ne trebuie o tara si un popor.
    …Si sa incercam sa intelegem ca lumea este mult mai vasta decat UE, iar UE sa inteleaga ca are nevoie de cooperare cu restul lumii, pe baze corecte, nu prin extindere fortata si transfer automat de ,,valori” peste limita de acceptabilitate a altora.
    Viitorul (economic n.r.) va apartine unui parteneriat strategic UE-Eurasia; desigur, daca nu-si baga coada Aghiuta…se stie bine, cine e. (Z)

  2. 2 ZeV aprilie 18, 2015 la 11:23 am

    ghita bizonu’

    N-ar fi bine sa apelezi, in prealabil, la un traducator, sau, cel putin, sa te limitezi la limbajul prin semne ? Pot intui pozitia degetului tau mijlociu si este suficient de explicit pentru a intelege ce simti si ce gandesti cu adevarat. (Z)
    ps
    Vechiul PSD este gata, mort si inca neingropat. Este timpul sa ne gandim la viitor, admitand ca se mai poate spera la ceva bun pentru tara.
    In afara de Tariceanu si Serban Nicolae, i-as da afara pe toti din Parlament…chiar si pe,Victor, caruia ii ajunge palaria de prim ministru.
    Asa trebuia sa gandeasca PSD-ul si inainte de noiembrie 2014, iar Ponta v-a spus mereu ca daca ar fi dupa el, ar pastra (doar) functia de premier. In fond, in 2012 asa a fost votat: ca premier. Atat si nimic mai mult.
    Dar voi, pesedistii (vechi si noi), si fuduli si cu coada sus…cum sa nu aiba un bartid cat Goliat un ,,catindat” la prezidentiale ? Voi n-ati vazut sensul miscarii cu PPE-ul ? Nu vedeti ca stanga este inca tolerata in Romania de tarile anglo-saxone din Europa ? Folositi conjuncturile, nu incercati sa va opuneti lor…ca va ia curentul pe sus.
    (Z)

  3. 4 Anatol Popescu aprilie 18, 2015 la 12:42 pm

    Dinnou, nicio referire la jumătatea de milion de români din Ucraina… Rămânem cu speranţa că s-a discutat, totuşi, măcar în pauza de cafea…

  4. 5 T-Rex aprilie 18, 2015 la 1:51 pm

    Ma bucur mult ca ati reluat acest tip de activitate. Romania are de cistigat.

    Doar un scurt comentariu off-topic: inteleg ca a fost un fost deputat UDMR si cetatean roman s-a refugiat la Budapesta pentru ca nu ii place justitia romana. Statul roman trebuie sa ceara statului ungar sa il predea pe cetateanul roman, confrorm legilor europene si internationale. Iar daca ei tot refuza sa il predea, trebuie gasite alte cai. Daca e gasit nevinovat de justitie e liber apoi sa faca ce vrea el. Faptul ca Ungaria ii da „protectie” ianinte de a fi judecat, arata sfidare nu doar la adresa Romaniei ci si a UE. Nu ar fi prima oara cind Ungaria face asta si nu este penalizata.

  5. 6 Andrei aprilie 18, 2015 la 2:53 pm

    When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed.(http://en.wikipedia.org/wiki/Chatham_House_Rule)

    nu cumva ati incalcat regula spunand cine a participat? ’11 fosti ministri de externe’

  6. 7 Cris aprilie 18, 2015 la 3:42 pm

    @ ZeV și Cârcotașu:

    Domnilor, ați citit un comentariu al lui CRI_ din 15 apr. 5:47 pm, sub articolul O stenogramă interesantă, pe tema bonurilor fiscale și îmi răspundeți mie.
    E o confuzie.
    Mai uitați-vă o dată, vă rog.

  7. 8 Cris aprilie 18, 2015 la 3:54 pm

    Mi-a plăcut și îmi place Bogdan Aurescu. E un profesionist care trece peste aspectele formale, peste „imaginea” unor foști miniștri de Externe în ochii „opiniei publice” (am oroare de această opinie…) și îi reunește pentru a le da posibilitatea de a-și împărtăși experiența și cunoștințele teoretice, în scopul îmbunătățirii politicii externe.
    Așa văd eu guvernarea: o conlucrare a tuturor partidelor pentru atingerea unor scopuri vitale.
    Nu-mi place opoziția-bețe-n-roate, Gică-contra, care crede că doar dacă ajunge EA singură la guvernare, va face totul bine.
    E încă un motiv pentru care cred că democrația nu e valabilă încă la noi. Fiecare trage în altă direcție.
    Într-o dictatură, toți ar fi obligați să tragă într-una singură, pe termen lung.

  8. 9 Fragmentarium Politic aprilie 18, 2015 la 4:34 pm

    Societatea infiltrata

    Pe marginea reuniunii cu predecesorii, convocata, ieri, de catre seful MAE, un fost ministru de externe in Guvernul Boc si-a exprimat, in avans, cateva opinii. In principal, atentia politica mi-a fost atrasa de reprosul pe care l-a adresat opiniei publice, pentru ca nu si-ar fi exercitat “rolul democratic de a sancționa sau susține liniile de politică externă ale țării”, dar si de concluzia contrastanta, din final, potrivit careia “Ar fi de lucru, dar nimeni nu sună adunarea.“ Reactiv, mi-au stat pe limba doua intrebari. Ce a fost referendumul din vara lui 2012, daca nu o sanctiune implicita pentru politica externa a presedintelui Basescu? De ce autorul a riscat o contradictie, doar pentru a nu recunoaste ca PSD a reinnodat traditia consultarilor, rupta in urma cu cinci ani?

    Trecand de la politica la expertiza, inclin sa-i impartasesc parerea ca avem o inertie serioasa privind inovatia doctrinara si conceptuala. Am asistat, uneori, cu destula neplacere, la preluari si vehiculari necritice sau neadaptate ale unor idei sau expresii ideologice ale altora, care exprimau, adica, interese si pozitii specifice, care se potriveau cu ale noastre ca nuca in perete. Neoizolationismul, de care vorbeste fostul ministru de externe si pe care il pune pe seama trusturilor media si a embargoului factual, cum a numit cenzura basista, a fost in totalitate in responsabilitatea politica a vremurilor. Nu cred insa ca a folosit adecvat termenul de neoizolationism, unii ar putea intelege o reproducere a situatiei care a dus la explozia social-politica din 1989. Mai aproape de realitatea deceniului Basescu ar fi termenul de semi-izolationism, prin care ne-am izolat de jumatate din lume, cea din Est. Sau conceptul de unilateralism sau de politica uniazimutala, prin care ne-am relationat pe o singura directie.

    Insa cea mai vetusta conceptualizare, chiar daca ii critica presupusa translatare in zilele noastre, este cea privind cetatea asediata. Este limpede ca si cand este nemultumit, autorul priveste la noile realitati prin aceiasi ochelari ai trecutului. “Mentalitatea ceausista a cetatii asediate traieste o noua tinerete”, a divagat fostul ministru de externe. Aici, este nevoie de doua mari clarificari. In primul rand, ca politica cetatii asediate nu provine din mentalul politicienilor romani, ci al celor occidentali. Diseminand o fulminanta isterie antiruseasca, inapoia careia se afla un calcul geopolitic deloc opac, politicieni si militari din Vest au incercat sa ne inculce acest sentiment, pentru a ne pune pe picior de razboi. Nu cred ca au reusit, realismul pacificator, pe care l-a doctrinat ministrul de externe german, in opozitie cu realismul politic atlantist, este o stare mai mult decat europeana. In mod ciudat, capitalistii occidentali, de azi, au preluat stereotipul cetatii asediate de la fostii comunisti, din Est. Scopul este acelasi, doar vectorul este intors.

    In al doilea rand, locul cetatii asediate a fost luat, dupa deschiderea societatilor estice, de catre societatea infiltrata. Este unul dintre riscurile pe care Karl Popper nu l-a prevazut, cand a conceptualizat societatea deschisa. Popper a identificat ca dusmani ai societatii deschise totalitarismul, fascismul, național-socialismul și comunismul. Lipsesc, dupa cum observam, terorismul si infiltrationismul, ultimul pentru preluarea controlului. Despre infiltrationism s-a vorbit destul de putin, cel mai la obiect si mai alert, ca metodologie si consecinte, a facut-o Victoria Nuland, la Bucuresti, cand a avertizat asupra posibilitatii preluarii controlului asupra statului prin intermediul coruptiei. A continua sa nu vorbim despre acest risc al societatii deschise si sa nu-l includem in clasa riscurilor si amenintarilor de securitate este o greseala. Spre deosebire de societatea asediata, in care dusmanii erau in afara, societatea deschisa se deschide, cel putin teoretic, si catre posibilitatea infiltrationismului. Insidioasa, din interior si mereu conspirata, preluarea straina a controlului are efecte dezastruoase asupra interesului national. Dupa parerea mea, atacurile asupra parlamentarismului si asupra prezumptiei de nevinovatie sunt doua dintre cele mai credibile indicii ale acestui risc de ostilitate.

    Cred ca acest tip de reuniuni serveste mai degraba unei consultari sau unui transfer de expertiza, decat unei “continuitati”. Atata timp cat politica externa isi neaga insasi esenta de omnidirectionalitate, “continuitatea” unidirectionismului este chiar de nedorit, avand in vedere imensele efecte perdante. Conceptul de societate asediata, indus abil ca un complex de catre externisti de aiurea, care au nevoie de deschideri ale portilor pentru multi-trans-nationale (cineva facea vorbire despre “deschiderea venelor” chiar pe acelasi topic) este vechi, antic si de demult. Daca externistii nostri nu si-au dat inca seama ca, acum, este vorba despre societatea infiltrata, ca ecosistemul pestilor clovni, care traiesc printre tentaculele anemonelor, inselandu-le sistemul de detectie, nu prea avem motive de optimism. Insa da, din totdeauna cei multi datoreaza foarte mult celor putini.

    http://www.contributors.ro/global-europa/secolul-21-greu-la-dealul-geopolitic/

  9. 10 Doru Coarna aprilie 18, 2015 la 4:58 pm

    Pana acum, cu atata inteligenta, ai nostri au reusit sa ne puna rau cu Rusia, Ucraina, Ungaria, Germania, Olanda, Germania, Franta, Marea Britanie si alte cateva, stam bine doar cu Bulgaria si unilateral, strict unilateral, cu SUA, pe care de fapt o cam doare-n – de noi daca nu cumparam rapid armament compatibil… nu de placere si de nevoie… asta da COABITARE Rusia-SUA, noi urmand „sa ne radem”…

    Restul da, sunt sedinte de incurajare reciproca…

    Situatia reala a Romaniei este cat se poate de critica! Suntem saraci, suntem nedezvoltati, suntem total anapoda condusi, suntem total aserviti, nu servim nimanui la nimic, decat vocal!!! Doamne fereste de vreun deranj, ca suntem ca si disparuti! Nu am reusit sa construim decat o tagma de milionari politici, toti hoti prin definite in dauna Romaniei, plus un aparat de supraveghere de invidiat, ca-n vremurile bune, asta-i realitatea! Desi e aiurea, inclin sa cred ca totusi numai aparatul asta ne mai mentine acum pe linia de plutire…

    Despre morala, caracter, mandrie, unitate, romanism, nationalism, si alte asemenea, ce sa mai vorbim… avem per ansamblu psihicul la limita inferioara a speciei… ca si increderea in viitor…

    Acum va rog, cu toate astea va rog, poftiti si faceti bici! OK?

  10. 11 Adrian B. aprilie 18, 2015 la 5:44 pm

    O masura constructiva luata de un om intelept ( Bogdan Aurescu ) .

  11. 12 George Ban aprilie 18, 2015 la 6:25 pm

    @ZeV
    Da’ cine v-a supărat așa?

  12. 13 Adrian B. aprilie 18, 2015 la 6:32 pm

    L-am urmarit aseara la Realitatea Tv pe sobolanul de Traian Basescu … Un cocosat sinistru incarcat de ura si care arata ca un lucrator de la groapa de gunoi din Glina . Un fel de Oana Zavoranu in varianta masculina .
    Prestatia acestui maidanez mi-a adus aminte de o vorba veche :

    ” Cu gentleman-ii te comporti ca si cu gentleman-ii , cu golanii ca si cu golanii . ”

    In mod normal , acest derbedeu trebuia luat de guler si scos din studiou cu suturi in fund !!! Era o reactie absolut normala si o reparatie morala pentru cei 7,4 milioane de votanti la referendum .

    Dupa cum arata la fata ( transpirat ; ud ) , cred ca d-lui Basescu nu i s-a uscat nici flegma aceea primita de la eroul Adrian Zglobiu .

    Din toata discutia de aseara am retinut 4 lucruri :

    1. Capitalul romanesc a scazut in perioada 2004-2014 de la 33% pana la 8 % !!! Si probabil ca d-ul Ponta o sa-l aduca pe la 1% …

    2. Trei dintre intrebarile d-lui Rares Bogdan au fost cu talc , una fiind chiar despre presiunile facute de Basescu in dosarul Trofeul Calitatii .

    3. Traim intr-o tara sigura 🙂 cu ceva arme nucleare indreptate spre noi .

    3. Traian Basescu e foarte speriat si surescitat .

  13. 14 papasha aprilie 18, 2015 la 6:51 pm

    CANADA – ROMANIA Federation Cup ( fete ) Montreal

    HAI ROMANIA !
    HAI FETELOR , SUNTEM „ALATURI” VOI SI VA DORIM MULTA BAFTA LA CASTIG !
    URMARITI TRICOLORUL DE VREO 25 DE METRI !

  14. 15 blogideologic aprilie 18, 2015 la 7:03 pm

    “Piatra Chinezului” (http://en.wikipedia.org/wiki/Prince%27s_Stone) în filosofia lui Thomas Jefferson / Prin ideologia anti-Romania predicată de către cei patru mari constructori de canular Montesquieu-Voltaire-Gibbon- Karamzin, un canular ce neagă dreptul românilor de a participa la Istorie (şi “revoluţia română” din decembrie 1989 a fost astfel de negaţie), s-a creat un metanarativ care prezintă eronat organizaţia spontană predatorială de tip “drujina” . În cartea “Fabricarea slavilor”, istoricul român Florin Curta (domnia sa predă şi la o universitate din California) ironizează această idealizare şi declară că trebuie să renunţăm la ea. Acum văd că pe Wikipedia se afirmă că “drujinele” au adus democraţia în Europa: “The notion of the rulers receiving the power not from God or via inheritance, but from (the representatives of) the people was a notion that was not very common at the time, but it was a notion held by a tribal Slavic society living in peace over hundred years without being invaded.” Exemplul este dat pe Sloveni, pentru că altul nu-i. Şi nici măcar acesta nu-i un exemplu “beton”. Am mai spus că Serbii au fost inventaţi de împăratul Heraklius prin „comodificarea omului“, cum ar spune Che Guevara. Într-adevăr, cuvântul de origine a fost Servus (sclav), adică „omul comodificat“.“Piatra Chinezului” este fiziceşte o relicvă dintr-o veche zidire ori construcţie romană. Am mai vorbit despre cărămizile romane incorporate la Vodiţa, Tismana, etc ce transformă mănăstirile în republici teocratice. Afirmaţia mea se bazează pe zicerile lui Jean Bodin din cartea „Les six livres de la République”. Thomas Jefferson deţinea un exemplar tipărit al cărţii. O cercetare atentă arată notele sale marginale adăugate paragrafului respectiv.

  15. 16 Gilles du Saussai aprilie 18, 2015 la 8:25 pm

    Salut reintrarea dvs in viata publica. in aceasta formula si il laud pe Bogdan Aurescu pentru faptul ca v-a oferit prilejul. Banuiesc ca nu toti fostii ministri de externe au fost pe culmile fericirii ca v-au intalnit, dar asta este.
    Cam greu de specificat o politica externa pentru o tara care nu are definit interesul national, tot asa cum e foarte greu sa definesti scopuri si mijloace intr-un grup in care, citind lista, imi dau seama ca sunt macar doua sifoane. Totusi nu e rau daca au fost discutate macar cele mentionate in comunicatul MAE. Desi, ca sa fiu cinstit, pe mine ma intereseaza cand isi ia Romania inapoi teritoriile istorice.

  16. 17 Ghita Bizonu' aprilie 18, 2015 la 8:59 pm

    ZeV

    te inseli ca cand scrii Pot intui pozitia degetului tau mijlociu si este suficient de explicit pentru a intelege ce simti si ce gandesti cu adevarat Omiti faptul ca pe tragaci apas cu indexul ….

    Insa reprosul care mi=l adresezi cum sa nu aiba un bartid cat Goliat un ,,catindat” la prezidentiale este pe langa tinta. Eu eram ptr pastrarea lui Antonescu ca catindat la presedentie. Nu de lata dar gineam „mergineile”, stiam incapcitatea pontaca de a atrage in afara partidului . Daca era bun in functia de pres de partid ii convingea si pe altii – de ex pe tata socru „ba! Ori iti bagi mintile incap pri ramai si fara al doilea si fara ce este singular ! Si ti-o trimot acasa si pe fi-ta ca imi trag un model mai recent!! Mars la c rin sa ii faci pantofii sau dracu te ia socrule!!”. Dadea de pamant si cu Ghita care scuze da de mult cam cu RTVeaua lui era cam „ciudat” „Ba Ghita! Ori RTV iubeste catindatu nost ori o sa tipi cam tare ca si cand ai fi juganit!!” Da nu el…
    Si acu tu arunci ghina pe mine ca cand este a familiarilor sai.

    In plus vaz ca esti in aceiasi eroare cu acela cunoscut mai ales ca Prostanaku ca cand scrii In fond, in 2012 asa a fost votat: ca premier NU!! In 20912 nu a fost votata ca premier ci ca fost votat fiindca era PSD!!! Ca daca maine iese din PSD si zice votati-ma ca sunt Victorelu cel Destept zis si Micul Mongoloid … se prea poa sa nu primeasca nici cate voturi a primot plescoinaca. Ca cam tot atatea ar primi si Prostanku ptr mirabila-o „personalitate”.
    Asa ca daca esti unu dintre „sfetnicii de taina” nu-ti fa iluziii .. ce scri tu pesedistii (vechi si noi), si fuduli si cu coada sus e la intersectie cu ala infumurat ce pe un sat s-a suparat cu ala care a zis sa vina oamenii sa taie stejarul … Adica dragule esti o motivare ambulanta ptr eugenie … si parca am o mancarime la aratoru’ drept … (scuze nu toti ascendentii mei erau romani … si in plus fac parte din cei 2%. Sezi bland sunt contaminat de crestinism)
    Oricum in 2012 au fost alegeri parlamentare.. da este prea complicat ptr mintea ta (putina! ca a oricarui basel din 2004 , 2008 samd. V eugenie )

    Oricum daca vechiul PSD este gata, mort si inca neingropat ptr ca stanga este inca tolerata in Romania de tarile anglo-saxone din Europa si vtreio sa te gandesti la viitor cumpara de la Oana Zavoranu loc ptr Pontelu. Ca ce mama lu dracu’ mai are rost sa ma prostesc io sa votez PSD ca cand Victor-Viorel ete inca (pe termen scurt!) tolerat ?!

    Dar asa ca sa iti demonstrez capacitea ia zi ca care este tarile anglo-saxone din Europa ? Anglia una. A doua ca care ar fi ? Din Evropia ma!!! Care mai este anglo ma!?

    Si inca ceva .. ca ai scris la aprilie 18, 2015 la 8:10 am articol Ucraina Dar mai vad si prerogative extinse pentru presedinte…nu cred ca domnul Nastase se gandea ca dupa 2007 sa se renunte la tipul de republica semiprezidentiala, avand in vedere ca nu asta are legatura cu post-aderarea si, mai ales, daca privim la Franta, stat co-fondator al UE, cu un presedinte si mai puternic. Poate isi dorea sistemul francez in totalitate. .. te rog frumos (adica te somez !!! ) sa fi amabil (adica dracu te ia si este cat casa!!) sa indici prin citate ca care prerogative preidentiale au fost extinse … A
    da.. „inteligentule”, „cultule” samdule sistemul francez este semipreidential .. ti despre ce delirezi ?!!
    Si daca mai tin cont de ce ai scris la aprilie 17, 2015 la 12:07 pm articol O stenogramă interesantă cautionarea unei Constitutii destinate domniei sale (spre a controla celelalte institutii prin asazisa ,,mediere” si ,,veghere la respectarea Constitutiei”), imi vine sa izc ca pe aici esti bashit sub acoperire .. pontaca. Adic ate prefaci a fi „pontist” ptr a sapa mai bine la radacina* ….

    *1977 nu mai stiu ce subsecretar de stat al RSR se duce la psihiatru „tovarase doctor nu stiu ce mi se intampla. In fiecare noapte visez cartofi.. valuri de cartofi .. care se rostogolesc, vin , sunt o imensintate si ma ingroapa si ma zbat zadarnic si ma trezesc juma sufocat tipand cu nevasta speriata alaturi.. SI nici macar nu sunt la Agricultura!!!!!!”
    „Normal tovarsul ministru…”
    „??!!!!!!?!”
    „Pai dvoastra ministrii „specialisti” sunteti precum cartofii : primavara devreme va pun, vara va sapa si toamna va scot.. Acum suntem la jumataea lui iunie…”
    Ma rog tu sapi de cateva veri ca deh bizonii e cam caposi si consecventi .. adica PSD fie ca este Pontaku sau Prostanaku…
    Da tot am o mancarime la index …

    PS .. scuze stimata gazda. Da io mai nervicos si nu suport daunatorii … Si apropos de daunatori … grivele cam devin (prea) comune in Bucale dar rapitoarele „nobile” sunt in continuare rare …

  17. 18 Fragmentarium Politic aprilie 19, 2015 la 12:23 am

    Imi pare rau pentru varsta lui Chomsky sa o spun, dar la 86 de ani nu prea dovedeste ca stie sa imbatraneasca frumos. Ideile lui Noam Chomsky din interviul Euronews suna a testament al unui batran comunist frustrat. Faptul ca se dezice de evreitate si de americanitate nu este deloc onorabil, dar nu este ceva neobisnuit pentru un marxist, pentru care nu exista patrie. Fara indoiala, exista si tentatia de a interpreta intr-o cheie manipulativa afirmatiile autorului gramaticii generative, un manual de manipulare, dar cand vezi ca se inseala atat de grav in privinta Rusiei, iti dai seama ca nu este cazul. Nu stiu cat este de nostalgic si ce ar mai putea spera din partea fostului nucleu dur al comunismului mondial, dar este limpede ca luciditatea ii joaca feste si ca nu-si da seama ca Rusia a abandonat pentru totdeauna comunismul. La rigoare, o Rusie anticomunista este un dusman al unui comunist, si este trist ca dl Chomsky nu discerne acest lucru, dar, sub aspectul stadiului de viata este de inteles. Chiar omeneste. http://www.hotnews.ro/stiri-international-19955580-noam-chomsky-cea-mai-grava-campanie-terorista-din-lume-pana-acum-fost-orchestrata-washington-europa-prea-lasa-pentru-independenta.htm

  18. 20 nastase aprilie 19, 2015 la 8:39 am

    Andrei,
    MAE a precizat cine a participat. Numararea lor este o simpla operatie aritmetica.

  19. 21 ZeV aprilie 19, 2015 la 9:11 am

    T-Rex
    aprilie 18, 2015 la 2:10 pm

    Dvs chiar credeti in scenariul imaginat de dvs care implica Romania in asazise negocieri privind modificarea unor granite in spatiul situat la est de Nistru ? 😉
    Credibilitatea de negociator a Romaniei, reala pe timpul lui Ceausescu, in aces moment, este un imens zero absolut. (Z).
    …Mai ales ca oficialii romani (TOTI, in frunte cu Ponta si Yohannis) declara ca deciziile de politica externa sunt integrate deplin in politica de securitate promovata de NATO.
    Romania NU MAI ARE O POLITICA EXTERNA INDEPENDENTA, IN ACEST MOMENT. ,,Independenta”, in toate sensurile.
    Singurele state europene care mai pot negocia ceva cu Rusia, sunt Germania si Franta. Cum au si facut-o la Minsk.
    SUA, la randu-i , este ,,out”, in orice negociere care tine de zona de conflict (cald, sau rece/inghetat).

  20. 22 Richemanus Houziaux aprilie 19, 2015 la 9:14 am

    Tot e bine ca a fost adoptat sistemul Chatham si nu sistemul Chobham.

  21. 23 ZeV aprilie 19, 2015 la 9:31 am

    George Ban
    aprilie 18, 2015 la 6:25 pm

    Cine m-a suparat ? Nimeni dintre colegi, in orice caz. (Z)
    Ei, ca si mine, incearca sa inteleaga lumea in care vietuiesc. Dar cu cat deschidem ochii mai mult, cu atat vedem cat de urata este aceasta…si cat de extinse si intrepatrunse sunt (i)responsabilitatile in aceasta tara…
    Poate asta este rostul Judecatii de Apoi….un Reset adevarat, dupa care, matematic: ,,tu in dreapta, tu in stanga…tu in dreapta, tu in stanga… hei, tu, George..tu ramai pe loc. Avem nevoie de un inger de ajutor.” (Z)
    La multi ani anticipat.

  22. 24 ZeV aprilie 19, 2015 la 9:45 am

    ghita bizonu’

    Ponta nu se putea detasa complet de partid, deci, de imaginea (indusa obsesiv) de ,,neocomunism”. Chiar daca Victor a fost in Piata Universitatii, a votat cu Ratiu si mai apoi cu Antonescu.
    Dupa tradarea PNL-ului, nu era deloc obligatoriu ca PSD sa-si sustina un candidat propriu, interesul partidului fiind legat, in primul rand, de GUVERNARE.
    Aici sunt responsabilitatile, aici este adevarata putere, deci, trebuia conservata imaginea lui Victor. Asa, prin sacrificarea lui Ponta, o parte a ,,societatii civile” si a presei, acrediteaza cu obstinatie ideea ca votul negativ a fost, in primul rand, un blam dat guvernarii, ceea ce este incorect, datorita bunelor rezultate intregistrate de acest guvern. Desi, dupa parerea mea, in mod real, atitudinea votantilor tineri a fost una anti-PSD.
    Nici varianta, aparent mult mai buna, a castigarii alegerilor prezidentiale de catre Ponta, nu era prea stralucita. Partidul ar fi vrut in acest caz un premier PSD, in timp ce Ponta promisese postul lui Tariceanu…se pot imagina ce discutii si ce scandal ar fi urmat.
    In plus, Basescu zis si ,,demolition man” ar fi devebit automat seful opozitiei, cu efecte destabilizatoare imprevizibile.
    PSD ar fi facut mai bine sa-l sustina pe Tariceanu ca presedinte (se vede acum, prin pozitionarile sale in Senat, cat de potrivit ar fi fost pentru o astfel de demnitate, fiind singurul senator realmente demn si extrem de coerent in a sustine adevaratul stat de drept in Romania).

  23. 25 blogideologic aprilie 19, 2015 la 10:01 am

    Dictatorul Nicolae Ceauşescu a dovedit genialitatea de a utiliza principiile Cezarismului plebiscitar în interiorul P.C.R. pentru a-şi menţine poziţia #1 în conducerea statului român.

  24. 26 ZeV aprilie 19, 2015 la 10:31 am

    ps
    bizonu’

    Nu am spun ,,Anglo”, ci, ,,Anglo-Saxon”.
    ,,Saxonii erau o confederație de triburi germanice, aparținând din punct de vedere etno-lingvistic ramurii apusene. Ei se găsesc chiar acum , începând din secolul al III-lea, pe cursurile inferioare ale Weserului și Elbei. Anglii locuiau în sudul peninsulei Iutlanda, în vreme ce iuții, un alt neam înrudit cu celelalte două, și care le-a întovărășit în migrație, se găseau în nordul Iutlandei.

    Migrația acestor neamuri spre Britannia a fost favorizată de părăsirea insulei de către trupele romane, la începutul secolului al V-lea.”

    ADAUG:
    Nu toti germanoizii au migrat in Britannia, o pare au ramas si au dezvoltat ,inclusiv capitalismul, in Europa continentala.
    Unii au venit si pe la noi , unde au ramas si in ziua de azi, ceea ce nu a fost un lucru rau, dimpotriva. Dar insuficient (fiind prea putini si poate prea tacuti) pentru ca noi sa accedem in Schengen. (Z)

  25. 27 Centru aprilie 19, 2015 la 12:52 pm

    O foarte mare problema , care exista in stadiu incipient in 2002 , este campania presei populare vest-europene si a companiilor de divertisment ( emisiuni de varietati , spectacole ) din Europa de Vest cu o tenta anti-romaneasca .
    Nu se poate tolera de Romania , statul a 22 de milioane de oameni care au dreptul la respectul datorat unor fiinte umane , ca pe platourile televiziunii publice franceze un ” umorist ” – Lambert – sa imite ” salutul romanesc ” cu mana intinsa , ” s’il vous Monsieur , une petite pièce ” … sau ca Debouze sa spuna pe un platou televizat ” pacat ca nu avem un capitan de fotbal roman : ar cersi mingea adversarilor ” s’il vous plait Monsieur , le ballon ” .
    Ce sa spun de reactia unui moderator star al RAI UNO , dupa crima lui Mailat ” de ce romanii sunt atat de rai , cum se explica violenta lor ? ” .
    Sau prezenta televiziunilor private britanice la Heathrow , asteptand valul de invadatori romani lafurat si cersit in avioanele de la Bucuresti …
    MAE trebuie sa defineasca o strategie imediata de anticipare si raspuns la aceste agresiuni .
    De ce nu sunt luate in calcul proceduri judiciare impotriva protagonistilor , cu Statul Roman parte civila ?
    Chiar daca vom pierde la Créteil sau Manchester un proces , impricinatii vor transpira iar daca sunt obligati sa raspunda in fata unor instante internationale presedintii concernelor de presa -TV in cauza se vor gandi de doua ori inainte de a ne insulta …

  26. 28 Ghita Bizonu' aprilie 19, 2015 la 2:01 pm

    ZeV

    incep sa ma intreb daca la tine nu este vorba doar de lipsa de inteligenta vs obraznicie ci „doar” de obisnuita combinatie intre ele plus urechism si necinste funciara ..
    Tu ad propriam labam ai scris stanga este inca tolerata in Romania de tarile anglo-saxone din Europa Adica vrei sa zici ca in adanca ta ignoranta nu ai aflat ca de vreo 150 de ani prin „anglo-saxoni” in lb romana se intelege vorbitori de limba engleza?! Sau vrei sa zici ca nemtii este englezi ?! Sau olandezii?!

    Oricum mai bine vezi cum stam cu largirea prerogativelor prezidentiale in 204. Afirmatia iti apartine – aprilie 18, 2015 la 8:10 am articol Ucraina…

    hm … inca unu .. „inteligent” prin conventie si de mila … Eu o duc prost cu mila si crestinismu asqa ca nu te creed pe cuvant . Ai facut o afirnatei , acum sustine-o! Si te rog dintai ciata din forma veche a constitutiei si apoi din cea noua. Hai la treaba ca sa demonstrezei ca esti latceva decat un impostor, un trol , un „acoperit” samd

  27. 29 blogideologic aprilie 19, 2015 la 2:30 pm

    Rolul comunităţilor în stabilizarea statului este de multă vreme cunoscut. La ora actuală, a timpului post-post-modern ori, alternativ al timpului celei de a doua modernităţi -ca să revenim la ideile promovate de profesorul nostru de statalitate Constantin Rădulescu-Motru- societatea românească trebuie organizată pe baza comunităţilor de practică epistemică. Este şi ceea ce se întâmpla în Rusia sovietică pe vremea NEP-ului (după un război mondial, şi după o revoluţie care a fost încă mai sângeroasă decât “revoluţia română”). Simbioza comunităţilor epistemice asigură dezvoltarea durabilă bazată pe interdisciplinaritate. Este aici un rol major pe care este chemat să-l joace eventual învăţământul românesc.

  28. 30 blogideologic aprilie 19, 2015 la 2:51 pm

    Lex antiqua valachorum s-a născut din credinţa că există Justiţia Eternă. Pacea din Westphalia de la anul 1648 a desfiinţat-o. Atunci a fost justificat şi legalizat genocidul comis împotriva valahilor. Astfel s-a creat o tradiţie istorică. Dezvoltată ulterior în Ausgleich, în crearea limbii romanes, precum şi în trimiterea răzăşilor pentru extincţie în Siberia.

  29. 31 George Ban aprilie 19, 2015 la 4:18 pm

    ZeV
    Lumea nu e nici bună, nici rea. Lumea ESTE! Intr-un Cosmos plin de moarte, s-a întâmplat minunea incredibilă ca noi să fim vii. A fi viu ar trebui să fie suficient pentru ca tristețea să nu existe.

  30. 32 ZeV aprilie 19, 2015 la 4:56 pm

    Centru
    Exista o discrepanta mediatica imensa intre felul in care este prezentata Diaspora romaneasca la televiziunile occidentale si felul in care este perceputa si redata de catre jurnalistii romani ( in special, la posturile tv care sustin dreapta).
    Sa nu observe oare strainii ca i-am onorat cu prezenta a cateva milioane de doctori docenti, premianti Nobel si bili gheitzi plin de succese, care au tot dreptul sa fie mai egali decat amarastenii ramasi in tara si sa li se dedice o lege electorala curat murdar ,,constitutionala” numai pentru ei ?
    Sa nu vada si sa nu aprecieze strainii ca, datorita Diasporei romanesti, PPE este la putere in Europa ? Foarte ciudat.
    (Z)
    Ar trebui sa li-l trimitem (ziaristilor straini n.m.) pe Rares Bogan pentru un curs intensiv de jurnalism obiectiv.
    (Z)

  31. 33 blogideologic aprilie 19, 2015 la 5:15 pm

    Centrul de putere din America se mută din Wall Street în Silicon Valley http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/apr/19/wall-street-courting-silicon-valley-new-shift-in-power

  32. 34 Criticos aprilie 19, 2015 la 5:40 pm

    Deşi există numeroase argumente împotrivă, personal am credinţa că dl Aurescu a găsit această formulă convenabilă ca să vă consulte pe dumneavoastră. În al doilea rând, cred că scuzele E.Udrea pentru „victimele colaterale” se adresau celor condamnaţi în Trofeul Calităţii. Nu mi-a fost niciodată simpatică E.Udrea şi nu-mi este nici acum, dar am aşa un sentiment obscur că beţivul a negociat-o contra propriei imunităţi iar îndârjirea madamei Kovesi are un substrat care n-are nimic cu vinovăţia blondei.

  33. 35 Luminita Arhire aprilie 19, 2015 la 5:58 pm

    Doamna Adriana Săftoiu ilustrează ultima apariţie televizată (de coşmar) a lui Băsescu Traian cu un banc cu blonde; nu sunt singură că Alina Gorghiu – un fel de şefă a Adrianei, s-ar presupune, pe la partidul bicefal – este blondă ,dar presupun că şi blondul-cendré se pune, iar unele fotografii şi ipostaze chiar aşa o arată . Nu cred că este o scăpare din vedere a fostei consiliere prezidenţiale.

    Adriana Săftoiu, pe care n-am bănuit-o vreodată de naivitate, sunt sigură că vede similitudinea mai mult decât transparentă dintre ascensiunea blondei platinate a lui Băsescu şi ascensiunea blondei–cendré a lui Iohannis.

    Ambele absolvente de drept, prin bunăvoinţa unor universităţi particulare de treabă,ambele trecând ca două cântecele vesele prin Universitatea Naţională de Apărare, ambele cu escalada de partid marcată de hârjoneli cu bărbaţi situaţi convenabil în ierarhie, ambele bătând cu ciocănelul piolet lângă piolet, până pe platoul final, pe care scrie cu litere de-o şchioapă, PREŞEDINTE. Spre deosebire de Alina Gorghiu, doamna Săftoiu înţelege avantajele staţionării cu fundul pe un taburet, de pe care , când simţi că se clatină, te poţi retrage discret pe un alt taburet, spre deosebire de căţărarea pe construcţia „surréaliste” a celor trei scaune , puse unul peste altul şi având în vârf un jilţ cu tapiţerie catifelată . Căderea de la înălţimea acelei construcţii improvizate poate avea urmări dintre cele mai neplăcute pentru doamnele ambiţioase şi lipsite de scrupule -arestul preventiv este de multe ori un efect secundar care nu ar trebui neglijat.

    Dulăul Vasile nu poate ronţăi încă osciorele delicate ale Alinei Gorghiu, pentru că se află într-o lesă cu o singură zgardă şi două curele : un capăt e legat la poarta de la Cotroceni, celălalt la poarta DNA-ului.

    Priponirea asta dublă va dura probabil până după alegerile din anul viitor.

    Probabil că până atunci Codruţa va privi cu o lupă mai potrivită vânzoleala din muşuroiul noului PNL şi se va hotărî dacă trebuie sau nu să înhaţe regina rotofeie şi cu părul vâlvoi a coloniei de furnici . Şi tot până atunci, poate că , puţin câte puţin, se va mai lămuri şi populaţia României dacă a meritat sau nu să se dea de ceasul morţii pentru a săvârşi ” minunea din noiembrie ” , adică alegerea unui preşedinte care nu ştie să prefacă apa în vin, dar ştie al naibii de bine să prefacă onorariile din meditaţii în case şi apartamente.

  34. 36 blogideologic aprilie 19, 2015 la 6:11 pm

    Am fost pe lista potenţială de guvernanţă condusă de Nicu Ceauşescu ? Spuneam că pe data de 21 ianuarie 2015 fusesem convocat la CNSAS pentru a-mi vedea dosarul personal alcătuit de Securitate. Începutul îl făcusem eu, crezând în buna credinţă democratică a respectivei instituţii apărută post-1989, mai precis pe vremea mandatului de prim-ministru al domnului Adrian Năstase. Dar pe 21 ianuarie 2015 am fost oripilat să constat că actualul CNSAS, condus de Claudiu Secaşiu, merge obedient în siajul unui SRI care funcţionează precum Securitatea condusă de Alexandru Drăghici. Cu mai bine de o jumătate de an înainte de data amintită făcusem o cerere, expediată prin poşta convenţională şi prin e-mail, la CNSAS. După o lună, am primit un răspuns pe hârtie, anunţând că fuseseră identificate mai multe izvoare cu date despre mine. Şi că voi fi informat pe parcurs, prin mesaje succinte, privitor la evoluţia strângerii datelor respective la instituţia CNSAS. Dar n-a fost să fie aşa ! A urmat o pauză totală timp de jumătate de an în comunicarea dintre noi. Şi asta nu din vina mea. Apoi, dintr-odată, sînt anunţat intempestiv că pe 21 ianuarie 2015 trebuie să fiu la CNSAS ! Mi-am luat dosarul cu numărul I 824262, Vol. 1, şi cu primul tren, înapoi la Craiova. N-am dat curs invitaţiei insistente de a citi acolo dosarul, eventual pentru a-mi studia aceia reacţiile! Abia peste vreo două zile am găsit energie şi curiozitate de a frunzări conţinutul. Cu surpriză am constatat că informaţiile provin dintr-un singur izvor. În nici un caz nu se găsea acolo ceea ce mă interesa pe mine să aflu : 1/Cine mă turna la Securitate în anii de facultate (imediat după 1964, când fuseseră eliberaţi deţinuţii politici. 2/ Cazul studentului Păsărin care fusese dat afară din facultate (de Fizică, Universitatea din Bucureşti) din cauza discuţiilor politice cu mine. Acum este problema alegerii datelor ce au intrat în dosarul meu de la CNSAS (n-am să ascund că am auzit şi o voce zicând obiectiv şi oarecum justificativ: „Noi ce să facem?, citim ce primim de la Popeşti- Leordeni!”). Să nu întrebe domnul Claudiu Secaşiu : „Cine a zis?” , pentru că nici măcar n-am avut energia să mă întorc şi să privesc fizionomia persoanei. Dar am eu nişte întrebări de psihologie pentru domnul Claudiu Secaşiu. Acele alegeri reflectă personalitatea unui anume individ, ori personalitatea unei instituţii întregi ? CNSAS se exclude, am prezentat deja motivaţia, deci rămâne exclusiv SRI. Şi rămâne de asemenea responsabilitatea domnului Claudiu Secaşiu în această relaţie cu SRI. Deocamdată atât. Dar nu vreau să fiu aşezat pe jertfelnicul acestui serviciu secret anti-naţional denumit SRI.

  35. 37 Centru aprilie 19, 2015 la 6:28 pm

    Moderator ” tu ad propriam labam ” – tolerati asemenea murdarii ?

  36. 38 ZeV aprilie 19, 2015 la 6:40 pm

    George Ban
    aprilie 19, 2015 la 4:18 pm

    Lumea ESTE cum ESTE si datorita oamenilor care o populeaza. Uneori, oamenii ,,sfintesc locul” facand lumea mai buna decat ar fi fost fara oameni, dar alteori, de cele mai multe ori……

  37. 39 ZeV aprilie 19, 2015 la 7:06 pm

    ghita bizonu’

    Vad ca in ceea ce priveste partea de limba romana dedicata jignirilor si atacurilor la persoana progresezi vizibil. Mai ramane o parte consistenta, cea mai mare parte, inca neexplorata de domnia ta.
    Ma intreb daca nu esti cumva ,,Vsile” acoperit ?
    (Z)
    PS
    Repet o singura data:
    O revizie ulterioara (eventuala) a Constitutiei, impusa de statutul de membru al UE, nu implica in mod necesar eliminarea regimului semiprezidential, avand in vedere ca exista tari co-fondatoare , cum ar fi Franta, in care acest tip de republica este perfect implementat, cu atributiuni chiar mai mari pentru presedinte, decat in Romania.
    A fost o malitie la adresa domnului Nastase care vobea de necesitatea unei alte revizii dupa 2007, la care eu am replicat ca nu cred ca se gandea la schimbarea acestui tip de regim statal, nefiind o necesitate, sau o incompatibilitate democratica cu apartenenta la UE, dand exemplul Frantei.
    Daca tot nu intelegi poanta, suna un prieten. (Z)

  38. 40 Cârcotaşu aprilie 19, 2015 la 7:27 pm

    @ Cris,
    Aveţi dreptate.
    În ceea ce mă priveşte vă cer mii de scuze!

  39. 41 Ghita Bizonu' aprilie 19, 2015 la 7:28 pm

    Luminita Arhire

    chiar daca m-a amuzat cestia cu scaunele puse unu peste altu (pofta buna ptr dulau!!) totusi afla ce este aia piolet . Este asta :

    ce se bate cu ciocanu sa intre in stanca se numeste piton adica asta :

    a nu se confunda cu sarpele din famelia Pythonidae (desi cred ca uneori se confunda cu boa cand intra la marochinarie) sau cu Poloce Python 357 rebvobver produs de Colt sau filmu ala Yves Montand in rol principal

  40. 42 Centru aprilie 19, 2015 la 7:44 pm

    Fotografii de astazi , duminica , pe situl Peundemerg , de pe santierul autostrazii Timisoara ( de fapt mai degraba Izvin , 9 km vest de Timisoara ) – Lugoj ( 25 de kilometri ) – chiar fiind duminica , aveti roi de camioane , asfalt aproape peste tot .
    Cu ajutorul lui Dumnezeu se poate termina in mai putin de 3 luni , o sa avem atunci 140 de kilometri de autostrada continua de la Nadlac la Sanovita ( comuna la est de Lugoj ) , enorm pentru dezvoltarea economica a regiunii , a Romaniei ( legatura cu autostrada priveste si judetele vecine , fara acces , cu greutati economice , Caras Severin , Mehedinti si Gorj ) si contribuind de maniera semnificativa la scaderea mortalitatii pe drumurile Tarii .

  41. 43 Adrian B. aprilie 19, 2015 la 9:52 pm

    Vladimir Putin – Personalitatea anului 2015 in sondajul cititorilor revistei Time …

    http://time.com/3820069/time-100-readers-poll-results/

  42. 44 T-Rex aprilie 19, 2015 la 10:05 pm

    Stiti ce au facut englezii si francezii cind au ocupat America de Nord? Le-au indienilor niste „booz” si apoi niste hirtii pe care astia beti fiind le-au semnat, hirtii care confirmau dreptul de proprietate asupra terenurilor. Apoi, indienii s-au trezit in rezervatii fumind droguri…si acolo au ramas!

    Asa si cu romanii din Covasna, Harghita si Mures. Au facut romanii o lege sentimentala, iubitoare de ‘saracutzii’ care au fost nationalizati sau expropriati de comunisti, si le-au spus cu lacrimi in ochi: „iertati-ne, si na, de luati tot ce pohtiti”. Si au venit, si grofi si banfi si stafiile urmasilor nobililor maghiari, si au cerut, si li s-a dat. Pentru ca au avut hirtie de la imperiu. Ce sa-i faci, daca romanii s-au stiut sa-si faca hirtii? Si hirtiile lor spuneau ca muntii sunt ai lor, pasunile sunt ale lor, si pe urma le-au spus romanilor, „no, mereti unde vedeti cu ochii, ca aici e tara noastra”. Pacat, daca erau mai vizionari, le faceau romanilor niste rezervatii, sa stea acolo sa se veseleasca.

    Acum, cum sa-i cataloghez eu pe parlamentarii romani, de la stinga la dreapta care au votat asa o lege strimba, care seamana iarasi saminta discordiei, si reface o realitate istorica, in care maghiarii erau sefi, cu hirtie, iar romanii, sclavi la maghiari? Cum poate sa existe atita spirit anti-national la alesii neamului? De fapt, legea aia a reimproprietaririi, in acea forma stupida, e o lege anti-nationala, care, in loc sa duca Romania si pe romani, maghiari, si tigani in viitor, ii duce in trecut. Faceti dom’le niste hirtii care sa spuna ca romanii sunt de facto si de drept stapini in tara lor! Pe toti, nu doar pe citiva!

    Mai e interesat cineva cu putere in tara numita Romania – cu numele doar – de reparat greselile de neiertat ale „reprezentantilor neamului” care si-au tradat propria tara si i-au vindut viitorul pe doi cocosei? Lasati-l pe Basescu, ca e istorie urita, uitati-l, indreptati legile proaste si faceti legi cu cap, sa nu se simta nimeni strain in tara lui!

  43. 45 George Ban aprilie 19, 2015 la 10:35 pm

    Luminița Arhire

    Vas’zică
    „blond-cendré”,
    „o zgardă și două curele”,
    „nu face din apă vin, ci din meditații case”.
    Asta inseamnă talent. Puțin depărtat de țară, rândurile Dvs îmi vor face revenirea mai ușoară.

  44. 46 Criticos aprilie 19, 2015 la 11:11 pm

    Dle .A. Năstase, sper că aţi urmărit Sinteza zilei de astă seară şi mai ales ceea ce a spus dna Norica Nicolai despre CE, madam Day şi mârşava Monica Macovei. Adevărul abia atins era acela al intereselor economice din spatele diverselor monitorizări care sunt în fapt instrumente de şantajare a României..Altă formă a sovromurilor.

  45. 47 Luminita Arhire aprilie 20, 2015 la 12:22 am

    Pentru că @Fragmentarium Politic, aprilie 18, 2015 la 4:34 pm, ne trimite la textul unuia dintre participanții la Consiliul Consultativ al MAE, publicat în avanpremiera întâlnirii, am citit textul lui Teodor Baconschi și, pe undeva, mi s-a părut că-i postarea prin care-și cere scuze doamna Udrea.
    Am fost de acord cu multe lucruri.

    Admit că are dreptate când spune că, în ceea ce privește evenimentele internaționale dar și linia politicii externe a României, presa este ”MARELE MUT”. Dar eu spun că el nu a făcut nici cel mai mic efort, ca ministru de externe, să fie altfel .

    Din pricină că evenimentele internaționale nu ajung la public, se întâmplă lucruri bizare.De exemplu, astăzi a apărut în presă o relatare despre tragedia petrecută în Marea Mediterană, prin naufragiul unui pescador încărcat cu emigranți libieni, multă lume a văzut știrea și mulți ar putea să reproducă, în linii generale, conținutul ei. Dar câți știu ce se întâmplă în Libia ( și nu se întâmplă de ieri) sau măcar își pun întrebarea ce disperare îi alungă pe acești oameni din țara lor, care este motivul acestei drame a refugiaților? Pentru că acest motiv se vede că este mai puternic decât spaima de moarte… Lipsind aceste informații, naufragiul rămâne o tragedie punctuală , fără legătură cu frământarea sângeroasă a unei țări. De asemenea, masacrarea creștinilor etiopieni , în aceeași enigmatică țară, produce o emoție scurtă ca un flash pe perioada transmiterii știrii…nimic nu rămâne în urmă. Libia pare atât de îndepărtată …

    Admit că Baconschi are dreptate și atunci când ne spune cât de puțini oameni ”fac” politica externă a României, cât de puțini se pricep (asta e vizibil cu ochiul liber) și că societatea noastră nu a reușit să facă din politica externă o temă de interes public major. Dar eu iar spun că el nu a făcut nici cel mai mic efort, ca ministru de externe, să fie altfel .

    Și dacă sunt așa de puțini, statul de drept de ce se străduiește să mai bage dintre aceștia, și-așa puțini, la închisoare? Dintre cei 11 invitați, unul a trecut deja prin asta și, mi-e teamă că nici Adrian Severin nu se simte prea bine…(” judecătorii IICJ au REFUZAT fără nici o explicație, să primească raportul la dosarul lui Severin , care demonstra că TOATE interceptările pe care se baza DNA nu sunt originale, nici autentice, ci sunt in totalitate rezultatul unor prelucrari si colaje”- Lumea Justiției).

    Pe urmă Baconschi devine analist super-anticomunist și vrea să credem că eroicul ”pe aici nu se trece ” este rodul ”comunismului terminal ” și are un sunet ”de cobză paranoic-patriotardă”( ????) …Ideile astea să fie acolo, la el …

    De asemenea, face confuzia între EXPERTIZĂ și EXPERIENȚĂ ,confuzie întinsă, în ultimul timp, peste tot în discursurile rostite sau scrise, dar care este ”rușinică” pentru unul ce își ia la purtare nasul ăla lătăreț , de mare intelectual neînțeles.

    Una peste alta,din ceea ce am citit, Baconschi crede că el ”EXPERTIZĂ” pentru politica externă are destulă; de aceea mă și întreb dacă este conștient că, de fapt, va rămâne în istoria anilor din urmă doar pentru ghidușiile lui din jacuzzi, în compania unei doamne, pentru eforturile monumentale de a nu cădea grămadă sub farmecele Elenei Udrea, pentru fraudarea nesimțită a votului la prezidențialele din 2009 și, desigur, pentru demascarea ”mahalalei inepte ”, în fiecare grup de cetățeni care nu-l iubeau pe Băsescu.

  46. 48 Ghita Bizonu' aprilie 20, 2015 la 6:55 am

    Ieri Ponta pe stecla la A3 a avut o iesire bune …
    Insa din pacate fraieru. nu o sa bage pe undeva un text cu ideile principale (plus vreo 2 explicatii plus 4 fotografii „cum am gazist cum este acum”) ci va crede nu stiu ce. In timpu asta propagnbada latora va tocata linistita ca si pana acum profitand de cestii ca aia de la mitingul de la UAP.

    Ar avea destui aliati pe gratis – blogheri, postatci proPSD sau indivizi care isi gasesc un ce profit cu guvernu Ponta (vand in plus de 14 lei pe zi adica fumeaza pe „gratis”) care ar putea sa ii faca propaganda.. Insa uneori, din cand in cand ar trebui el sa ofere „munitie” Adica sa puina undeva niste cestuiiu precum datele pe care le-a folost in discutia de ieri. Nu merg pana acolo incat s azic ca la nivel PSD ar trebui sa iaba o lista a adreselor la care din cand in cand sa trimitza argumente (gen – explicatii generale pe pcte la ctgr 1, probleme cu sosesle, la ctgr 2a , probleme juridice categoria 3 si ctgr W(restling) primeste materiale polemice ) si ar avea de castigat …

  47. 49 santinela aprilie 20, 2015 la 7:31 am

    Si cind te gindesti ca tot tambalaul asta intern i se datoreaza unui singur om,respectiv adormitului de Antonescu iti vine sa-ti iei cimpii,sa-l cauti si sa-l bati frate !

  48. 50 nastase aprilie 20, 2015 la 7:57 am

    Criticos,
    da, am urmărit.

  49. 51 nastase aprilie 20, 2015 la 8:06 am

    Centru,
    uneori, sub presiunea timpului, nu reusesc să citesc cu atentie toate textele…

  50. 52 Ghita Bizonu' aprilie 20, 2015 la 8:24 am

    Centrule

    nu et da jignit pe gratis .. se poa tr45aduce si cu mana proprie .. nu te gnadi numa la prostii … sau nu iti place findca comparsu tau nu are loc de intors?!

  51. 53 Criticos aprilie 20, 2015 la 8:27 am

    Unde este presa noastră la Bruxelles? Nicăieri! Aşa cum nu există presă serioasă la Parlamentul României. Ziariştii Antenei 3 se iluzionează în legătură cu deschiderea unui canal de comunicare cu autorităţile americane. Păi nu din lipsă de informare au acţionat ei aşa! Trebuie să fii naiv tare să crezi asta!

  52. 54 ZeV aprilie 20, 2015 la 8:28 am

    Bizoane….prin semne, frate, nu mai bate campii. Cui, naiba, i te adresezi ? Macar d-ta stii ce-ai vrut sa spui ?
    Ponta stie mai bine decat noi si voi toti cum sa se exprime in public. E din ce in ce mai bun si mai …indispensabil PSD-ului. Dar e foarte greu sa tragi la o caruta cu osia din spate fara roti. Pentru prima data, un premier al Romaniei chiar are argumente…de aceea spumega pede-penelistii lu’ peste prajit.
    S-a gasit un ,,ghita” agramat sa-i dea sfaturi. Mare-i Gradina…..
    😉

  53. 55 ZeV aprilie 20, 2015 la 8:31 am

    ps-ghita
    completez:
    ..Cu osia din spate fara roti si fara..dinti.
    (Z)

  54. 56 Criticos aprilie 20, 2015 la 8:32 am

    PS Dle a.Năstase, nu ştiu eu exact dedesubturile concrete ale rolului Bruxelles-ului în scoaterea dvstră din spaţiu public (inclusiv, scandalosul verdict al CEDO), dar esenţa lor îmi este foarte clară. Nemernicul chior s-a îndcris cu voluptate pe trend. Ce mocirlă şi ce viespar!

  55. 57 Ghita Bizonu' aprilie 20, 2015 la 8:45 am

    ZeV

    nu incerca sa o dai dupa gard …
    Ai scris ca au fots intaruite prerogativele prezidentiale. Adu demostreaza sau cere-ti iertare ca bahsesti aici de parca ai fi la Gorghiu pe blog
    hai sa te „ajut” cam ca funia pe spanzurat) .. In constitutia revizuita in 2004 la ARTICOLUL 107 scrie ca (2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
    Asta dupa capul tau find o intarire a functie da?!
    Ptr cazul in care ai uitat ce ai scris reiau (adica citez din postul tau) :
    ..Dar mai vad si prerogative extinse pentru presedinte…nu cred ca domnul Nastase se gandea ca dupa 2007 sa se renunte la tipul de republica semiprezidentiala, avand in vedere ca nu asta are legatura cu post-aderarea si, mai ales, daca privim la Franta, stat co-fondator al UE, cu un presedinte si mai puternic. Poate isi dorea sistemul francez in totalitate Unde vezi tu „prerogative extinse pentru presedinte”? Altundeva decat in propaganda bahsita.
    Asa ca ciocu mic si tine minte : mai bine sa iti tii guira si sa lasi o banuiala decat sa sa o deschizi si sa oti etlazei nula odata cu dantura ! De o pilda .. eu tipam tars atentia ca textul legii prevede „suspiucinui” nu „indicii” – cestie neutra care nu ridica suspiciuni asupra onoarabilitaii tale si nici a inteligentei (doar o carenta de informatie destul de benigna). Insa matale nu.. de ce sa nu te dai fudul si sa zici ca pana la urma ce e aia suspiune ce o fi aia indiciu ca e cam la fel … (nu ma fa ca caut opera ta!!! ca nu iti va fi bine!!!)

    Asa ca fa bine si pastreaza=ti „inteligenta” si „malitiile” pentru aia de aceiasi „statura intectuala” …

  56. 58 blogideologic aprilie 20, 2015 la 9:07 am

    @T-Rex spune : „Şi au venit, şi grofi şi banfi şi stafiile…”
    Excelent ! Dar „stafiile” acelea nu veneau din Strigonium, aşa cum presupunea împăratul Otto al III-lea ? Deci erau stafiile vechilor romani (maghiarizaţi după Ausgleich). Nu spunea Mihai Eminescu despre unguri că sunt nişte „adversari comici” ? Noroc că l-au găsit pe seniorul Corneliu Coposu care i-a luat în serios…

  57. 59 Adrian B. aprilie 20, 2015 la 3:38 pm

    @ criticos

    Las’ ca face ordine la Bruxelles nevasta lui Ponta … E competenta si curajoasa ! 🙂

  58. 60 Loara Stefanescu aprilie 20, 2015 la 9:12 pm

    „M-am bucurat ca a fost reluata, dupa cinci ani, aceasta forma de consultare pe politica externa, initiata de mine, la inceputul anilor ’90, in perioada in care eram la conducerea ministerului.” Aceasta fraza formateaza mesajul, plaseaza initiativa la locul ei…Interesant de aflat ar fi daca discipolul a luat notite de la profesor…sau invers…si cum vor fi puse ele in practica…
    (notitzele)

  59. 61 Radu Humor aprilie 20, 2015 la 10:53 pm

    Cum ajunge cineva la vârsta înţelepciunii şi realizează că e prea târziu să mai păţească ceva dacă vorbeşte sincer şi deschis, este catalogat senil de cei care atunci când minţea să le facă pe plac, îl ridicau în slăvi. Când se apropie de moarte, şi cei mai convinşi dintre atei se apropie inevitabil şi de(un) Dumnezeu,
    Cele afirmate de Naom Chomsky. sunt bine cunoscute de majoritatea analiştilor de bun simţ, dar faptul că o personalitate de anvergura sa are curajul să spună lucrurilor pe nume, demonstrează odată în plus că sistemul iudeo-masonic a ajuns la final, cel mai criminal şi terorist stat din lume este obligat acum să dea cărţile pe faţă !
    Nici o propagandă, oricât de abil şi costisitor susţinută nu mai poate păcăli !
    Elefantul dus de nas de şoricel (Israel) se pare că se va opri la timp :
    pe marginea prăpastiei spre care a fost condus parşiv de perfidul partener !
    Reflecţii la :
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-19955580-noam-chomsky-cea-mai-grava-campanie-terorista-din-lume-pana-acum-fost-orchestrata-washington-europa-prea-lasa-pentru-independenta.ht
    postat de Fragmentarium Politic


  1. 1 Nastase, prezent la reuniunea Consiliului MAE | Surse24 Trackback pe aprilie 18, 2015 la 12:11 pm
  2. 2 Un fenomen interesant… « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 20, 2015 la 2:06 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!