Fondatorul Mişcării Eurasia, la Fundaţia Europeană Titulescu

Unii îl consideră un important filosof, sociolog şi politolog. Alţii îl etichetează drept ideologul neo-eurasiatismului şi promotor al unor teorii geopolitice obscure. Depinde în care parte a lumii te afli. Oricum ar fi, Aleksandr Gelyevich Dugin este un personaj interesant care, astăzi, s-a aflat în vizită la Fundaţia Europeană Titulescu.
Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii.
Aleksandr Dughin este autor al unor cărţi precum “Bazele geopoliticii” (1996) sau “Cea de-a patra teorie politică”(2012) şi este director al Centrului de Studii Conservatoare din cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii “Lomonosov” din Moscova.”
DSCN4002 DSCN4003

21 Răspunsuri to “Fondatorul Mişcării Eurasia, la Fundaţia Europeană Titulescu”


  1. 1 Marian Nicolae septembrie 17, 2013 la 10:25 am

    Domnule profesor, ma bucur nespus sa-l vad pe domnul Aleksandr Dughin la Fundatia Europeana Titulescu in compania dumneavoastra.

  2. 2 Ghita Bizonu' septembrie 17, 2013 la 11:12 am

    Fereste-ne Doamne de astfel de prieteni….

  3. 3 blogideologic septembrie 17, 2013 la 11:20 am

    @ Adrian Năstase
    Cu multă deferenţă (trebuie să admiteţi totuşi că tema abordată de dumneavoastră în această postare este dureros de sensibilă pentru români) întreb: Cine este reprezentat în tablou, generalissimul Suvorov ? Mulţumesc.

  4. 4 Draghi Puterity septembrie 17, 2013 la 11:39 am

    Oarecum la subiect… Coperta revistei Time in SUA, si in alte regiuni:

    http://content.time.com/time/magazine/asia/0,9263,501130916,00.html

    :mrgreen:

  5. 5 Gavrila septembrie 17, 2013 la 11:55 am

    Cat de oportuna este aceasta initiativa ce vine pe urmele unor contacte cu oaspeti chinezi de rang inalt. Poate fi o punte de cooperare cu aceste doua mari popoare dela est, iar faptul ca amfitrionul este chiar posesorul acestui forum-blog este o recunoastere a eminentei sale internationale si un atu important pentru finalizarea cu succes a unor proiecte comune. Toate se intampla cand simultan in Franta stanga se confrunta cu probleme foarte grave, inclusiv decizii de politica externa cel putin aventuriste. S-ar putea ca Sadoveanu graia intelept cum ca Soarele rasare dela rasarit…

  6. 6 eurasia septembrie 17, 2013 la 12:32 pm

    „decorul” camerei este eurasiatic, exceptia „occidentala” fiind desktop-ul Macintosh…

    doar o „scapare”, speram…

  7. 7 analist septembrie 17, 2013 la 1:56 pm

    @doru coarna Miscarea browniana continua. Ultimele tale comentarii si-au pastrat ironia ascunsa dar au pierdut din concizie.

  8. 8 George Hălărescu septembrie 17, 2013 la 2:07 pm

    Interesantă vizită. Felicitări! Dar se ridică și câteva semne de întrebare. A intrat Rusia în criză și a început acțiuni concertate de lobby? Este un bun semnal pentru noi și cred că dvs. știți să-l exploatați foarte bine. Se pare că luna care vine apasă greu pe Moscova, deoarece își pierde mult din sfera de influență, odată cu semnarea de către foștii sateliți ai URSS a Parteneriatului Estic. Ar fi interesant să ne povestiți mai mult ( dacă se poate) despre tema întrevederii.

    PS. Să știți că fotografia reflectă o stare de spirit excepțională și că trăiți o mare satisfacție!
    Pentru mine acestă vizită are o valoare foarte mare. Pot să anticipez că se pregătește și o vizită importantă la București la cel mai înalt nivel – posibil chiar Putin.

  9. 9 blogideologic septembrie 17, 2013 la 4:24 pm

    Doi excepţionali analişti de afaceri din lumea de astăzi sunt certamente de origine română : Horace (Horaţiu) Dediu şi C(h)ristian Gheorghe. Cred că analiza funcţionării firmei Apple făcută de Horaţiu Dediu merită să fie reţinută. Domnul Horaţiu Dediu îşi începe analiza publicată aici http://www.businessspectator.com.au/article/2013/9/11/technology/can-samsung-copy-apples-mojo // punând întrebarea : De ce fiecare firmă nou intrată pe piaţa unde operează Apple încearcă să copieze produsele Apple, însă niciuna dintre acestea nu încearcă să copieze modul de funcţionare al firmei Apple ? A fi “precum Apple” înseamnă, cel puţin : 1/Internalizarea tuturor aspectelor de operare care afectează experienţa consumatorului. Crescând intensitatea, aceasta înseamnă internalizarea a orice – o idee toxică pentru oricare administrator de afaceri diplomat cu MBA (Master of Business Administration). 2/ Apoi mai înseamnă organizarea funcţională astfel încât să nu existe nicio responsabilizare a firmei la nivelul produsului. De aici decurge şi absenţa notabilă a oricăror stimulente pentru angajaţii firmei ca să îşi demonstreze valoarea profesională şi să urce treptele ierarhice în cadrul firmei. 3/În fine, dezvoltarea produselor firmei se face prin “eforturi eroice” integrate (vezi cazul Steve Jobs) care evită într-un mod intenţionat oricare proces sistemic, ori chiar metodic, adecvat pentru dezvoltarea produsului. Personal, mi se pare că această tratare pe care o face domnul Horaţiu Dediu este oarecum romantică, de fapt el însuşi mărturiseşte că a formulat chestiunile respective numai pe baza unei abordări retorice (tipic pentru cultura română!, aş mai comenta eu). Domnul Horaţiu Dediu mai observă că modelul de operare al firmei Apple şi devotamentul faţă de integrare a fost aproape tot timpul asimetric în raport cu “dogma tehnologică”. Pentru oricare manager de firmă din acest segment industrial apărea drept evident faptul că modul comportamental al unui individ unic (în speţă Steve Jobs) este cel care defineşte în realitate “calea Apple”.

  10. 10 Doru Coarna septembrie 17, 2013 la 5:19 pm

    Mie ieri Basescu mi s-a parut foarte logic, legea asta este neconstitutionala si degeaba va fi dezbatuta in parlament, iar daca parlamentul o va modifica ca sa devina constitutionala, Gabriel s-ar putea sa n-o mai vrea…

    Cea mai buna solutie, daca timpul inseamna ceva, este ca legea sa fie retrasa si problema sa fie abordata altfel, de exemplu finantarea unei firme romanesti, Mininvest de ex., de catre insusi Gabriel Resources, sa se abordeze o alta tehnologie nedestructiva, iar plata pt toate astea sa fie realizata din productia ulterioara, cota-parte.

    Apoi, pe acelasi principiu ar trebuie modificate toate celalalte. Poftiti si investiti, dar in noi, nu in bogatiile noastre, si va platim cota-parte valoare productie realizata, nu povesti… Asa ar fi fost bine sa se procedeze si cu fabricile, combinatele, agricultura.

    Sincer sa fiu, eu daca as fi GR asa as fi procedat de la inceput, ce-mi trebuie mie sa-mi bat capul cu toti tampitii si cu legislatia romaneasca pe care nici romanii nu o stiu si nu o respecta, nu tata, bag banul si-mi scot fara probleme mult peste triplul unei dobanzi bancare, garantat de stat si semnand un singur contract, nu tu avize, permise, situri, teste, probe, poluare… treaba lor, daca romanii vor sa scoata aur si sa creeze locuri de munca n-au decat sa-si dea singuri aprobarile necesare… iar spagile sa si le ia din ce scot, daca organizeaza bine activitatea si sistemul considera ca le merita…

    Basescu are dreptate si i-a facut un mare serviciu lui Ponta, asta nu stie cum ramane in istorie un guvern care scoate o lege dedicata unei firme, guvern tradator, vezi afacerea interbelica Skoda, de fapt un mizilic fata de ce fac astia acum… plus ca legea nu are cum sa treaca de CCR, adica se compromit total aiurea…

    Eu cred ca Ponta ar trebui sa-si caute oameni seriosi de la care sa afle taine reale, nu spagari internationali, il are pe dl Nastase si trebuie sa fii cel putin tampit ca sa nu-i soliciti o consultatie… pe ora!

    Si o observatie, ati remarcat ca a inceput sa se discute despre o posibila candidatura a lui Ponta? Sa nu va mai suparati pe mine, rar ma insel… Se intelege ca vine ea si desemnarea lui Basescu premier, dar in ajunul Craciunului 2014 cand odata cu sarmalele romanul o va inghiti si p-asta… daca l-om mai apuca… Pt acest motiv Basescu il fereste pe Titulescu asta de prostii…

    Dar dle Nastase, ar trebui sa retrageti acea caracterizare de mic Titulescu, unu ca n-are nicio legatura dupa cum gafeaza, dar n-a gasit Basescu pe altul, si doi, ca se supara decedatul…

  11. 11 Ghita Bizonu' septembrie 17, 2013 la 5:28 pm

    Protestul unei generatii …Nimic despre Rosia Montana .. da plecand de la ea

    http://vremea.forumgratuit.ro/t522-protestul-unei-generatii#1074

  12. 12 blogideologic septembrie 17, 2013 la 5:29 pm

    Guvernul olandez prezintă perspective economice lipsite de optimism . Iar în discursul din Parlament, regele Willem Alexander cere economiştilor Ţărilor de Jos să renunţe la concepţia “Statului providenţial”. În plus, ministrul de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, anunţă sfârşitul “creşterii de bunăstare pe bază de datorii” http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/09/17/le-gouvernement-neerlandais-presente-des-perspectives-economiques-moroses_3479398_3234.html

  13. 13 angelaglobal septembrie 17, 2013 la 6:19 pm

    Frumos eveniment! Pacat ca nu a fost public… mi-ar fi placut sa-l ascult.

  14. 14 blogideologic septembrie 18, 2013 la 6:40 am

    @Gavrilă spune : „faptul că amfitrionul este chiar posesorul acestui forum-blog este o recunoaştere a eminenţei sale internaţionale şi un atu important pentru finalizarea cu succes a unor proiecte commune.” Aţi subliniat foarte bine, îndrăznesc să supralicitez eu comentariul dumneavoastră, impulsul de tip asociaţionist creat de acest “forum-blog”. Nu sîntem cu nimic mai prejos decât cei din MittelEuropa. În secolul XX, cehul Vaclav Havel scria bine documentat despre felul cum se iniţiază activitatea asociativă şi partidele politice: “Partidele politice sunt un fel de finalizare a unei activităţi asociative. Nu putem imagina activitatea unei societăţi democratice făăa acestea.” Începând cu deceniul doi al secolului XIX, mişcarea asociativă generată de „pruncii români” avea să conducă la formarea Partidei Naţionale, o mişcare modernă care a condus la democraţie. Impulsionată endogen, dar totodată ajutată de Ideologia primară a lui Destutt de Tracy asimilată ca un acquis european. Revoluţia de la 1821 confirma geneza ideologică a naţionalismului românesc. Care permite rumânilor sa învingă consecinţele nefaste ale epocii fanariote. Dar iată ca peste cinci sferturi de veac, la 1948, au fost arse din bibliotecile noastre publice, la ordine muscăleşti transmise prin slugi alogeno-cominterniste, –iar aici tatăl domnului Vladimir Tismaneanu a jucat un capital rol malefic, avea deja experienţa din Basarabia, dar nu-l uităm în răul făcut nici pe tatăl lui Petre Roman, –fiul său fiind primul ministru după „revoluţia” din 1989–, toate cărţile româneşti care povesteau copiilor acele aspecte de geneză modernă a naţiunii române în cartea noastră de istorie culturală şi ideologică. Practic toate bibliotecile publice şi bibliotecile şcolilor au fost golite de cărţi, care au fost puse pe foc. La Craiova, de exemplu, un martor ocular mi-a povestit că Băile Comunale erau încălzite cu acele cărţi. Astfel, toate cărţile de economie politică în limba română şi în limba franceză aflate atunci în fondul Liceului Comercial Gheorghe Chiţu au fost puse pe foc! Alogeno-cominterniştii l-au imitat pe califul Omar : acela a pus pe foc Biblioteca din Alexandria.

  15. 16 vsile septembrie 19, 2013 la 7:16 am

    Aha !

    Probabil acest Pasputin , isi va revizui conceptia intro Eurasia de la Baltica la Marea Neagra pina la Oceanul inghetat de nord si pina Marea Ohotz si Marea Japoniei dar fara China!

    Blogi iar citeaza din altii si spune prostii!
    Biblioteca ar fi fost arsa partial din vina lui Cezar……apoooi …au urmat si alte evenimente. Dupa ce crestinii au distruso efectiv ce sa faca si ei au dat vina pe atrocitatile arabilor ,sursele corecte din care citez arata cit de cit adevarul istoric,, si nu scuzele clerului crestin !
    „..Actualmente doar doua dintre ele au însă susținerea cercetătorilor.
    Distrugerea parțială a bibliotecii este atribuită perioadei din timpul războiului civil de la sfârșitul sec. III AD, iar o aripă a bibliotecii a fost distrusă de creștini în anul 391 AD, în urma edictului dat în acel an de către împăratul Theodosius prin care religiile păgâne erau scoase în afara legii”

  16. 17 Mihnea Georgescu septembrie 20, 2013 la 9:30 am

    Les beaux esprits se rencontrent.

  17. 18 ciobotaru arghir septembrie 23, 2013 la 8:46 pm

    domnule prim-ministru, desi nu are legatura cu subiectul discutat, intrucat nu am gasit unde sa ma adresez, va scriu despre incercarile mele mai vechi de reorganizare a sistemului de sanatate, concretizate acum intr-o carte documentar, cu realitati nespuse si nestiute, solutii radicale, proiect. O carte pe intelesul tuturor. Va rog incercati. https://www.facebook.com/pages/Sistemul-celor-III-or%C3%A2nduiri/209005922609499?ref=hl si la libraria eminescu. va multumesc

  18. 19 Dinica peromaneste septembrie 23, 2013 la 10:43 pm

    Nu pot sa cred. Numai 17 comentarii?

    Atunci, permiteti acest pointer la un al 18-lea: http://peromaneste.blogspot.com/2013/09/timpul-floricelelor.html

  19. 20 Dextro martie 26, 2014 la 11:06 pm

    Dezlipiți eticheta cu codul de bare de pe spătarul scaunului din stânga imaginii. Se vede că-i nou. Foarte probabil că este fabricat în China. În altă ordine de idei, sunt de acord cu ce scrie Dughin. Pe d-voastră însă nu prea vă simpatizez 🙂


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!