Resurse minerale / resurse umane

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

In ultimii ani, in Romania, discutiile publice s-au concentrat aproape exclusiv pe tema resurselor minerale – cum le pastram, cine ni le fura etc. Nu intelegem ca primordiale sunt resursele umane, de care – din pacate – ne-am batut joc in acesti ani. Avand oameni competenti, poti, dupa aceea, sa gasesti, sa exploatezi, acasa sau in strainatate, resurse minerale. Este ceea ce fac occidentalii, care dupa perioada imperiilor, au gasit in epoca globalizarii, modalitati noi de a capata acces la resursele minerale din alte tari. Un  exemplu il reprezinta si “invazia” firmelor chinezesti in Africa sau in America de Sud, in cautare de cupru sau de alte minerale.

Noi insa, in timp ce discutam despre aurul de la Rosia Montana – se pare ca  anumiti miliardari nu doresc  sa fie exploatat pana cand muntii respectivi nu-si vor schimba suveranitatea – pierdem, in continuare, o resursa incomensurabila, neregenerabila, resursa umana. Medici, ingineri, specialisti de tot felul, tineri promitatori “se scurg” spre tarile occidentale. Nu ma refer neaparat la cheltuielile facute de statul roman pentru pregatirea lor ci la faptul ca dispare, incetul cu incetul, expertiza profesionala – de la domeniile ingineresti la agricultura sau la diplomatie. La inceputul anilor ’90, beneficiam inca de pregatirea anterioara a “cadrelor”. Pe aceasta baza, Romania a atras investitii straine, argumentand cu specialisti bine pregatiti si “mana de lucru” ieftina. Acum, pana si “mana de lucru” ieftina a plecat in strainatate. Au ramas in tara – exagerand putin – pensionarii, copiii celor care au emigrat, cainii maidanezi si parlamentarii.

Pe vremea cand eram la guvern creasem o unitate de “head hunting” pentru bursierii romani din strainatate, in ideea de a pastra legatura cu ei si de a le oferi locuri de munca la intoarcerea in tara. Aveam o baza de date cu vreo 10000 de tineri plecati la burse. Nu cred ca s-a mai facut ceva in aceasta directie. Plecarea la studii trebuia sa fie o formula prin care “imbogateam” forta de munca din tara cu cunostinte avansate din strainatate. In prezent insa, noi “livram” inteligenta tanara care improspateaza creativitatea Occidentului.

Eu cred ca asta este adevarata problema pe care o avem. Nu participarea la batalia celor care au introdus Rosia Montana intr-un joc international de monopoly. Daca vom intelege ca prioritara este resursa umana, vom sti sa folosim si resursele noastre minerale – singuri sau impreuna cu altii.

98 Responses to “Resurse minerale / resurse umane”


 1. 1 Cârcotaşu septembrie 17, 2013 la 8:02 pm

  Da, am avut specialişti de care chiar şi dv aţi scăpat cu viteză maximă. Vezi Doamne, ei erau taraţi de MENTALITATEA învechită de care nu puteaţi scăpa decât prin noile generaţii. În 2001, imediat după alegeri, aţi promovat ultima epurare a celor de care vă doreaţi să scăpaţi. Ăştia erau ultimii dintre cei cu pregătire anterioară, de care beneficiaţi la începutul anilor 90. Şi ştiţi ce, chiar şi azi rămâne de neînţeles? Păi avem aceeaşi vârstă şi în timp ce dumneavoastră, Băsescu şi mulţi alţii eraţi în fruntea ţării, vorbeaţi de MENTALITATEA mea de comunist şi dispuneaţi disponibilizarea mea şi a altora ca mine, cu un tupeu greu de imaginat, că doar eram produsul aceleiaşi epoci. Acum, în fine, aţi descoperit că cea mai importantă e resursa umană. Păi da, dar prea târziu, cam cum îi vine mintea la cap românului. Cea de pe urmă!

 2. 2 ZeV septembrie 17, 2013 la 8:36 pm

  Doru Coarna
  Ti s-a parut logic Basescu ?
  Cand ?
  Atunci cand, initial , a vorbit de un referendum, apoi l-a retras, afirmand ca Prlamentul este cadrul firesc de dezbatere a unui proiect atat de controversat ?
  Atunci cand (adica ieri), a afirmat aiuritor ca un PROIECT de lege (adica un draft initial pentru Parlament) este ..neconstitutional (sic!), spund ca, de fapt, orice ar rezulta din Parlament, Curtea Lui va decide in sensul dorit de Presedinte ?
  Atunci cand (adica) azi, cand a adresat o scrisoare de success domnului Zgonea ?
  Atunci cand, aflat la Tebea ,in calatoria lui ulterior esuata spre Rosia Montana, s-a intalnit la o palinca cu liderii unui partid parlamentar, uitand ca in alt colt de tara au murit oameni ?
  Atunci cand, a spus ca proiectul minier este periculos prin ..mercur, iar cianurile pot fi usor neutralizate ?
  Atuncvi cand a spus ca eologiistii romani sunt efecte intarziate ale unor miscari de mult…APUSE si pun in pericol dezvoltarea Romaniei ?
  Cand a fost logic, domnul Basescu , domnule Coarna ? Dar dvs …..v-ati plictisit sa mai fiti ? 😉
  Adevarul este, prietene, ca Traian Basescu, in disperare de cauza, obsedat sa se scoata din scandalul Rosia de ca si cum n-a mancat niciodata usturoi (adica arsenic), face gafe tot mai monumentale de…logica, uzurpand totodata brandul domnului Tariceanu de ,,razgandac sef al neamului”.
  Basescu este disperat si pentru ca isi da seama ca Victor Ponta, in calmitatea sa proverbiala, devine un adversar din ce in ce mai redutabil , iar gestul premierului de a scoate de sub cheie un dosar care ascunde multe ale trecutului, a bulversat, iritat si isterizat la paroxism ceata basisto-pedelaca.
  Vrei sa-ti spun ce cred ? Victor are suficiente surse de informatii si a aflat ca se pregateste de mult o lovitura de stat printr-o actiune de amploare organizata pe facebook si cu implicarea unor sectiuni din servicile secrete pentru a ,,intoarce” impotriva primului ministru proiectul basit numit Rosia Montana. Cu acest prilej, basistii s-au gandit sa se imbrace in..verde si sa se strecoare printre tot felul de incitati naivi ai Bucurestiului, folositi drept carne de tun.
  Premierul a anticipat, asa cum a anticipat si vizita domnului Basescu la Rosia Montana si nu a facut altceva decat sa preia initiativa printr-un aparent pas inapoi in Parlament. Daca a facut-o Obama, de ce nu ar face-o si premierul Romaniei ? (Z)
  Si domnul Antonescu se simte incomodat. El stie ca pe termen lung, cel care care va avea de castigat va fi Victor Ponta si el, Crin Antonescu, ar prefera ACUM sa genereze si sa amplifice falii in USL. Din pacate pentru el, Victor a raspuns prin calm. La o analiza mai atenta, se va vedea ca este cel mai puternic raspuns posibil pentru un politician de anvergura :CALMUL insotit de ZAMBET (Z)
  Si eu, la randu-mi, domnule Coarna, ma insel tare greu si, arareori.
  (z)

 3. 3 Caliman Eugen - analist de provincie septembrie 17, 2013 la 9:07 pm

  Intradevar, unica resursa a natiunilor, este resursa umana, dar nu in ,,intregime”, ci numai aceea care ramine in tara si produce pentru Romania.
  Restul resurselor, umana (din lipsa de locuri de munca in tara),financiara, materiala, tehnico-stiintifica,tehnologica, etc. a devenit ,,libera” de Romania si pleaca unde gaseste locul optim de valorificare.
  Surogatele de pina acum, de a opri exodul cadrelor medii sau cu inalta calificare, sau de a fi determinate sa se intoarca in tara, s-au dovedit contraproductive.
  Daca Romania nu va adopta un ,,program de reconstructie economica si industriala”, nu va putea sa opreasca(repatrieze) niciodata banii, oamenii, inventiile si inovatiile, etc. ,continuind sa se piarda totul, datorita ultimilor 10 ani, de stagnare economica.
  Daca va adopta un astfel de program, doar peste citiva ani, nu va mai avea cu cine sa-l realizeze…

 4. 4 Centru septembrie 17, 2013 la 9:39 pm

  Carui tanar ii convine sa-si vada micutul sfasaiat de caini vagabonzi in parc ? Toti ne-am vazut in tatal lui Ionut . Sa ramai intr-o tara in care Puterea pleaca pudic ochii in fata acestei nebunii , jucand o cinica comedie a ,, umanitatii ,, neglijand cetateanul ? Ieri 16 , 2 copii si 7 adulti muscati in Capitala ! Cautam cu totii o calitate a vietii si o societate construita pe Adevar . Adevar , la noi ? Daca nu se da mita , postul de cardiolog vacant in Policlinica Brasov ramane neocupat . Onorabilii popi se pozeaza cu femei usoare si cersesc bani unde ajung . Administratia romaneasca – politie de frotiera , posta , electricitate , primarie , stare civila etc etc – trateaza omul ca pe un caine . Sa nu vorbim de incompetenta si ineficacitatea diferitelor guverne – actualul nu este o exceptie.

 5. 5 SAMI septembrie 17, 2013 la 10:27 pm

  Da , resursa umană , însă nu poți să ții generație după generație de care doar să-ți bați joc. Exact asta a oferit România – forță de muncă ieftină. De ce ?

  Credeți că după ce-ți rupi coatele pe băncile școlilor și-ți sacrifici toată tinerețea doar învățând îți convine ca la finalul acestui drum lung și anevoios să devii – mâna de lucru ieftină a unor șmecheri – și să trăiești ca un prăpădit ?

  Între acești prăpădiți mă număr și eu . Am lăsat dracului toți anii de liceu de profil apoi de facultate – făcută la seral ca să am și mai multă experiență și m-am îndreptat spre comerț . Comerț întâi pentru alții apoi pentru mine, iar acum de perspectivă , căci nu mi-am mai deschis altceva după ce am reușit să mă înbolnăvesc datorită alergăturii și temelor frumoase pentru acasă pe care mi le-au dat politicienii prin fisc și alte instituții mâncătoare de bani .

  Aici suntem . Dacă nu-mi iubeam atât de mult familia și țara plecam unde vedeam cu ochii și eu . În jurul meu aproape toți inginerii rămași în țară fac altceva decât au învățat . Altceva mult sub nivelul unui inginer . Ingineria este o meserie mult mai grea decât de ex. un ASE , este o meserie meserie care impune multă logică , multă inteligență . În plus , nelucrând atâția ani în domeniu meseria s-a pierdut , pentru că am rămas cu ceea ce am învățat până la un moment dat și în loc să creștem odată cu tehnologia , inventica etc. am rămas pe loc. Este o dramă .

  Ultimii ani de muncă în inginerie eu personal am avut salariu de – forță de muncă ieftină – și nu știu cât ați simțit dumneavoastră ca politicieni foamea la propriu pe pielea dumneavoastră , dar eu am suferit de foame . Să fii nevoit să mănânci o mâncare care te duce la malnutriție nu este chiar atât de vesel . Doar când trăiești această dramă pe pielea ta și devii disperat de foame și poftă de o mâncare mai bună poți să înțelegi ce înseamnă asta. Să ai amețeli și să te clatini pe picioare , să-ți fie rău de foame și să obosești nu este prea ușor de suportat . Eu și mulți alții am suportat asta din păcate . Mai suporți pe timp de război , dar pe timp de pace … .
  În situația asta este extrem de multă lume în țara asta și la ora actuală .

  Și să nu minimalizăm resursele țării . Au mai fost minimalizate și toate intreprinderile și toate combinatele agricole și turismul etc. etc , nu mai repet , știți cât de vehement m-am luptat pentru toate. Din păcate ceilalți s-au trezit târziu . Eu mă chinuiam încă din 1990 cu campanii pro – bunurile pe care deja le aveam și le înțelegeam valoarea . La Dumneavoastră pe blog am început să scriu târziu . Oricum în anii 90 nu exista așa ceva .

  Vinzi tot devii sclav . Asta să țină minte toți . Iar politicienii trebuie să se gândească bine , căci va veni și generația care -i va trage la răspundere penal pentru jaful creat . Tinerii frumoși din stradă nu sunt doar foarte frumoși ci și mult mai inteligenți decât părinții și bunicii lor și sunt mult mai materialiști decât predecesorii lor. Vor întreba unde le este moștenirea într-o zi. Să fiți siguri de asta . Nu va scăpa nimeni nepedepsit , în afara celor morți . Veți vedea . Deja ieșirea lor în stradă indică un început în acest sens. Mulți dintre acești tineri au deja bebeluși . Ca orice părinți nu vor mai tolera multă vreme hoția și nesimțirea din trecut și din prezent .

  Nu va mai merge multă vreme să fie duși cu zăhărelul din pagubă în pagubă , din corupție în corupție , din hoție în hoție ca până acum . Vor ajunge să-i înhațe de guler pe politicieni și să-i târască în instanță . Sunt din ce în ce mai mulți judecători tineri . Generațiile se schimbă . Toate hoțiile și jaful , iresponsabilitatea și incompetența vor fi plătite în curând cu vârf și îndesat . Așa nu mai merge . Este destul . Banii trebuie recuperați .

 6. 6 Radu Humor septembrie 17, 2013 la 10:36 pm

  „Noi insa, in timp ce discutam despre aurul de la Rosia Montana – se pare ca anumiti miliardari nu doresc sa fie exploatat pana cand muntii respectivi nu-si vor schimba suveranitatea – pierdem, in continuare, o resursa incomensurabila, neregenerabila, resursa umana.”
  V-aţi demascat, domnule A.Năstase !

 7. 7 SAMI septembrie 17, 2013 la 10:47 pm

  P.S.

  Am uitat să vă întreb dacă Dumneavoastră v-ar fi plăcut să faceți parte din – forța de muncă ieftină – pentru toți șarlatanii din vest și să nu aveți ce pune pe masă copiilor deși munciți ? Asta este întrebarea care trebuie să vă obsedeze .

  Să vă întrebați de ce alții trebuie să merite asta . De ce alții trebuie neapărat folosiți . De ce alții trebuie sacrificați . De ce alții trebuie și merită să sufere , să fie victime , să fie mazochiști . Eu înțeleg sacrificiul doar dacă cei care au pretins sau pretind sacrificiu încep cu ei înșiși , pentru puterea exemplului.

  De ce politicienii noștri trăiesc în lux și poporul în mizerie ? Este corect ? Suntem în epoca feudală ?

  Sper să vă puneți aceste întrebări . Eu mi le pun în fiecare zi .

  Mulți dintre politicieniio actuali și numeroși au ajuns unde sunt cu valul . Nu au nici calitățile , nici meritele , nici expertiza … necesare, pur și simplul au ajuns în vârf printr-o întâmplare.

 8. 8 Isabel.A septembrie 17, 2013 la 11:26 pm

  Vaai, dle Nastase, ce erori de fond:
  a) firme „occidentale” si firme” chinezesti” sunt doua categorii complet diferite, dvs. puneti semnul de egalitate intre ele;
  b) batalia pentru resurse naturale este a a Chinei ca stat si nu a „firmelor chinezesti” si ea este o chestiune complexa si care nu poate fi redusa doar la goana unor „firme” pentru acapararea resurselor mentionate. Este, de fapt, o politica strategica, de stat, pe termen mediu si lung, pe care China o duce cu succes (cel putin in Africa, unde Europa a pierdut batalia). Dar acesta este un subiect complex si carenecesita o abordare separata.

  Si batalia pentru resurse a „firmelor occidentale” nu este doar a firmelor singure: si acestea, in cele mai multe dintre cazuri, sunt parte a unei gandiri strategice, in care „state actors” (nu numai state, ci si institutii) si „non-state actors” colaboreaza si conlucreaza, nu numai in interesul actionarilor privati, dar si al (norocosilor) cetatenilor statelor respective. Nici macar baieti ca Benny Steinmetz & Co (recte RMGC) nu prea sunt calareti singuratici (adica nu sunt chiar de capul lor, in traducere), desi, intr-o Romanie unde clasa politica este populata de atatea nulitati si persoane ne-oneste, poate asa par.

  Mai am observatii, dar ma opresc aici, nu vreau sa fiu prea critica 😀

 9. 9 minnie septembrie 18, 2013 la 12:14 am

  @Nastase
  Cateva comentarii:
  1. Vorbiti de occidentali si exemplificati cu firme chinezesti…
  2. Spuneti ca (se pare) anumiti miliardari nu doresc ca aurul sa fie exploatat pana cand muntii respectivi nu-si vor schimba suveranitatea – cum sa iau aceasta afirmatie ? Stiti ceva si nu ne spuneti ? Se rupe Transilvania de Romania ? Daca da, ma sperie si ma nedumireste tonul pe care o spuneti.
  3. Au plecat niste milioane de oameni din tara. Nu toti aveau calificari inalte. Pentru Dvs conteaza doar absolventii de facultate – ca resursa importanta pentru tara ? Eu asa inteleg din cele spuse in articol. Mai ales ca va mandriti cu baza de date de 10.000 de capete tinere luminate in strainatate. Exact in aceeasi perioada erau mii de alte capete tinere, dar luminate doar in tara, care se cazneau sa isi fac un rost aici. Se pare ca acestia din urma n-au contat de vreme ce nu intra in atentia Dvs sa le faceti LOR niste locuri de munca. Sau conditii de munca mai bune. Declaratia Dvs ma surprinde. Adica, in opinia Dvs, cine avea cap, pleca, cine ramanea, era asa, cumva, mai slabut…
  3. De cand a inceput tot scandalul cu Rosia Montana – am tot ascultat si m-am uitat la Sova, la Ponta, la Antonescu, la diversi jurnalisti, pareristi. Dar si la multimea uriasa, repet URIASA, din strada. Modul in care nu li s-a raspuns, felul in care au fost ignorati, m-au determinat sa spun stop, gata PSD. Cine sa ma reprezinte ? Firea ? Plumb ? Mazare (in banda cu Nicusor Constantinescu)? Negoita ? Sova ? Oprisan ? Rus ? Olguta Vasilescu ? Doamnelor si domnilor simpatizanti, membri etc – ne imbatam cu apa chioara. Acesti fruntasi PSD sunt doar niste bieti oameni bogati care confunda politica de stanga cu filantropia. Am votat partidul asta (sub toate denumirile lui) din 90 incoace, de fiecare data. De acum incolo nu voi mai face asta.
  Tot articolul m-a intrigat si m-a indispus. Trebuia neaparat sa il scrieti, probabil. Nu va suparati. Mi-am spus parerea deschis. Ca si oamenii din strada. Pe ei cine ii asculta ?

 10. 10 Sibilla septembrie 18, 2013 la 1:34 am

  ” Eu cred ca asta ESTE adevarata PROBLEMĂ pe care o avem. NU participarea la batalia celor care au introdus Rosia Montana intr-un joc international de monopoly. Daca vom intelege ca PRIORITARĂ ESTE RESURSA UMANĂ, vom sti sa folosim si resursele noastre minerale – singuri SAU impreuna cu altii. ” – CORECT, AN !!

 11. 11 Sibilla septembrie 18, 2013 la 1:41 am

  Premierul Victor Ponta a fost pus în încurcătură la postul public de televiziune de realizatorul TV Moise Guran, care i-a pus mai multe întrebări care l-au lăsat în off-side pe primul ministru în legătură cu subiectul Roșia Montană. Un prim moment de acest gen a fost atunci când Guran i-a prezentat un raport al Gabriel Resources făcut în luna aprilie pentru Bursa canadiană, din care rezulta că investițiile RMGC în România n-au fost atât de mari precum se pretinde în România. „Se poate. Foarte bine. Înseamnă că n-o să poată să ne ceară despăgubiri”, s-a grăbit cu remarca Ponta. „Înseamnă în primul rând că dvs sunteți consiliat de niște oameni care nu citesc aceste rapoarte! Și faceți declarații despre miliarde și dvs, și Șova. Și după aia avem niște probleme”, i-a replicat Guran, făcându-l pe Ponta să înghită în sec.
  http://ampress.ro/stiri/ponta-pus-in-incurcatura-de-moise-guran-pe-tema-rosia-montana-video-merita-vazut/

 12. 12 Sibilla septembrie 18, 2013 la 1:45 am

  Aurel Santimbrean – „Distrugerea galeriilor romane de la Rosia Montana, asa cum prevede proiectul companiei Gold Corporation, ar fi un tsunami impotriva culturii si istoriei nationale”
  http://www.formula-as.ro/2011/961/spectator-38/aurel-santimbrean-distrugerea-galeriilor-romane-de-la-rosia-montana-asa-cum-prevede-proiectul-companiei-gold-corporation-ar-fi-un-tsunami-impotriva-culturii-si-istoriei-nationale-13507

 13. 13 blogideologic septembrie 18, 2013 la 6:11 am

  Ion M. Ioniţă : „Ponta, greşelile capitale în scandalul Roşia Montană / A trimis la Parlament un proiect de lege despre care nici măcar membri importanţi ai cabinetului său nu ştiau nimic. A ignorat prezenţa la guvernare a componentei liberale. A trecut proiectul prin cabinet fără nicio consultare cu Crin Antonescu. Mai mult, a cerut procedură de urgenţă pentru dezbaterea proiectului, fără să justifice de ce era nevoie de o astfel de procedură care limitează dramatic dezbaterea în comisii şi în plen. A devenit duplicitar în abordări declarându-se, ca deputat, împotriva proiectului pe care îl susţinea în calitate de premier. Reacţia sa a alimentat temerile străzii că proiectul Roşia Montană ascunde ceva putred. A organizat o conferinţă de presă în care a promis că va elucida toate aspectele neclare din proiectul de lege privind Roşia Montană. Nu a explicat nimic, în afara faptului că datele promise rămân secretizate. A omis obligaţia legală de a supune proiectul de lege dezbaterii publice. A subestimat reacţia străzii, atât în ceea ce priveşte capacitatea de mobilizare, cât şi în ceea ce ţine de hotărârea de a susţine protestul pe o perioadă îndelungată. A identificat în mod eronat motivaţiile profunde ale protestatarilor şi a avut o imagine greşită despre statutul social al celor care ies în stradă. A evitat a dialogul cu manifestanţii de la Bucureşti. A ignorat celelalte proteste din ţară. A ales să se poziţioneze din ce în ce mai ferm de partea proiectului Roşia Montană fără să explice care sunt motivele pentru care procedează în acest mod. A răspuns protestelor de la Roşia Montană şi s-a deplasat la faţa locului, dar nu a avut aceeaşi atitudine în cazul protestelor de la uşa Palatului Victoria. A considerat că dacă trimite proiectul în Parlament rezolvă toate problemele legate de acest controversat proiect. Dar, promovarea exploatării de la Roşia Montană se putea face doar prin asumarea clară a responsabilităţii Guvernului. Oamenii vor să ştie cine răspunde pentru deciziile importante, nu se mulţumesc cu un vot abstract în Parlament. A omis să dea explicaţii privind obiecţiile majore emise de Ministerul Justiţiei în legătură cu constituţionalitatea şi oportunitatea proiectului de lege. Practic, respectarea avizului Ministerului justiţiei înseamnă renunţarea la promovarea legii în Parlament. Acest aviz demolează proiectul de lege şi ridică problema respingerii de către Curtea Constituţională, în cazul în care ar trece de Parlament. A trecut cu prea multă uşurinţă peste aspectele politice ale chestiunii Roşia Montană. Cu zeci de mii de oameni în stradă, era evident că partidele din USL vor fi supuse unor tensiuni cu care nu au mai avut de a face până în prezent. Fără să fi fost consultat de partenerul său de coaliţie, Crin Antonescu s-a simţit liber de obligaţiile USL şi a ieşit la rampă cu atacuri foarte tăioase la adresa premierului. Roşia Montană a devenit un motiv de război intern în USL care împinge coaliţia spre destrămare. Conflictul cu Traian Băsescu, ceea ce a dus la victoria cu 70% în alegeri, este înlocuit astfel de lupta dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu.” Sursa http://adevarul.ro/news/politica/ponta-greselile-capitale-scandalul-rosia-montana-1_52389e55c7b855ff56945900/index.html

 14. 14 George Hălărescu septembrie 18, 2013 la 7:55 am

  Este foarte adevărat, dar este păcat că vă rezumați doar la cei calificați, care pleacă. Resursa umană este reprezentată de orice copil, de aceea ar fi trebuit să aveți în vedere și pe cei cu potențial, și pe care România nu-i poate valorifica. Aici am în vedere copiii țiganilor sau a țăranilor care nu au posibilitatea de a investi în educație și nu au nicio perspectivă. Acești oameni ar fi cea mai valoroasă resursă, deoarece copiii din sate au un potențial creativ extraordinar și nu sunt nici cu mari pretenții, deoarece știu ce este greul.
  Așadar, dacă vom investi în educația acestui segment numeros și cu mare potențial intelectual vor reuși să creștem foarte mult. Societatea cunoașterii are nevoie de resurse umane și mai puțin de minerale.

 15. 15 blogideologic septembrie 18, 2013 la 8:01 am

  @minnie : Perfect !

 16. 16 Doru Coarna septembrie 18, 2013 la 8:23 am

  @ ZeV,

  ti-a raspuns perfect blogideologic, dar te inteleg, probabil ca tu astepti vreo prima, vreo promovare, vreun aplauz… le vei primi pt ca meriti, desigur…

  Succes cu, si lui Ponta, ca si pana acum!

 17. 17 Doru Coarna septembrie 18, 2013 la 8:55 am

  Gresiti dle Nastase!

  Adevarata cauza pt care specialistii dinainte si mana de lucru calificata au sters-o, a fost atent regizata si orchestrata prin insasi politica fiecarui guvern care a nenorocit tara asta! Raul a inceput cu securismele, dealtfel cea mai la indemana abordare, cu care clasa politica era demult familiarizata si inclusa, si apoi sigur ca s-a constituit un sistem si acesta a rejectat automat non-securistii, chiar daca astfel Romania si-a pierdut resursa umana… pt ei importanta a fost si este concentrarea si securizarea puterii, acestea fiind premisele prezervarii averilor particulare, si atat, alt avantaj nu s-a realizat.

  Acum statul este completamente distrus si penetrat, pt ca nici de obligatia lor profesionala nu s-au achitat… deci tot ei, nu noi…

  Din ce va trai tara asta, din agricultura? Care? Cea cu plugul tras de vaca ce nu mai trebuie sa dea lapte pt ca nu-l achizitioneaza nimeni de prin sate?

  Din industrie? Care, cea care apartine companiilor straine???

  Din bogatiile solului si subsolului? Pai stiti ca 100t aur, adica rezerva BNR, valoreaza doar 2,5 miliarde euro, iar noi avem o datorie de 100??? Ne trebuie 700 de tone de aur pe care sa-l vindem, numai ca sa ne redresam, fara sa echilibram balanta pe care o dezechilibreaza orice importator care vinde aici ceea ce nu mai producem noi, pt ca trebuiau imbogatiti niste unii care apoi sa prezerve puterea… iar astia nu platesc impozite, de aceea la ANAF este pus mereu un pedestras al sistemului…

  Eu, plus inca cativa de pe aici, nu suntem idioti, intelegem ca tara nu se mai poate face bine nici daca se vrea cu adevarat acest lucru pana la Dumnezeu, numai El ar putea face ceva, eventual… Astfel ca menirea sistemului ramane de a servi mereu cate o noua speranta fraierilor, din speranta in speranta pana devenim o zdreanta, acum o administreaza p-asta cu aurul care asa cum puteti toti calcula, nu inseamna absolut nimic, doar poluare si imbogatirea altora, plus a spagagiilor nostri vesnic abonati la avantaje si sistem… la fel ca si cu gazele, nciodata nu le vor ieftini, dar ne vor otravi panza freatica ca sa bem apa din Ungaria si sa faca profituri mari din vanzarea afara a gazelor ieftine…

  Chiar credeti ca nu pricepem de ce avem mereu cate un premier din ce in ce mai simplutz si mai securist? Pana si Nutzi a absolvit Colegiul ala National de Aparare, si daca-i cautati, cam toti! Ori, acolo nu se invata nici economie, nici tehnologie, nici agricultura, nici comert, ci doar sa securesti… iar pusi apoi in functie, ce credeti ca vor face? Vor elabora strategii economice? Pai chiar daca cineva le-ar elabora pt ei, tot nu le-ar intelege…

  Sigur, a plecat resursa umana… probabil s-a dus putin sa manance si vine inapoi dupa masa, nu? V-ar place, sa revina si bogata daca se poate ca sa-si cheltuie marafetii p-aici, si pe salarii de mizerie ca sa creasca profitul patronilor, dar sa vina si educata ca sa aduca aici parfum suav de Occident si sa nu mai trebuiasca bietii bogatii sa se deplaseze nici macar in concedii… sa aduca aia tot ca sa traiasca astia (tot) bine, spre minunat… Nu tine! Nu va tine, oricate promisiuni ar inventa sistemul si limbricii lui…

  Ca atare, eu revin si dau din nou acelasi sfat: salvati-va fiecare, individual, si lasati-i p-astia sa se secureasca intre ei!

  Si apropo de competenta, Dvs ati fost si puteti oricand redeveni cel mai performant premier al Romaniei: PRIN CE ATI FOST SILIT SA TRECETI?

  (qed.)

 18. 18 ZeV septembrie 18, 2013 la 9:16 am

  Excelent, domnule Adrian Nastase, cu rezerva ca, dupa parerea mea, avem in Romania resurse umane dispuse sa se angajeze si la muncile grele, putin dorite de ,,baietii si fetele subtiri” care isi pierd timpul prin baruri si discoteci, noaptea, iar ziua dorm de mama focului.
  Daca cineva crede ca Romania poate progresa doar cu butoneala nocturna pe facebook si cu ,,tineri frumosi” pe biciclete in centrul capitalei, unii dintre ei cu bacul luat pe genunchi, sau cu IMM-uri de consultanta si intermediere de tot felul, se inseala amarnic.
  Fara ,,doreli”, fara ingineri, fara specialisti (adevarati, nu cei iesiti brusc din anonimat taman in aceste zile, pentru a se baga si ei in seama) , fara investitii masive gestionate si prin dezbatere publica, inclusiv in Parlamentul Romaniei, natiunea va merge pe drumul sigur al autodezagregarii ca stat national, unitar si indivizibil. Cine are de castigat ? Domnul Nastase a sugerat, dar unii colegi/colege se fac ca nu pricep.
  Daca pana recent, toate tranzactiile se faceau in Romania netransparent si invariabil in dezavantajul statului roman, iata ca pentru prima data, toate institutiile statului sunt chemate la rampa pentru a informa, analiza , dezbate si lua decizii in cunostinta de cauza, astfel incat Romania sa beneficieze, in continuare, de investitii straine si totodata sa-si provoveze propriul interes national.
  Toata lumea vrea, as spune cu prea multa usurinta, ca strainul sa vina si sa investeasca in Romania, dar sa castige doar statul roman. Iata ca am trecut in extrema cealalta si ne-am intors in timp in epoca de..aur a lui ,,nu ne vindem tara”.
  Cred ca a venit timpul sa decelam adevaratele responsabilitati si sa revenim la echilibru. Iisus si Buddha sunt repere pentru miliarde de oameni, tocmai pentru ca au gasit aceasta Cale. Aparent, e simplu…dar e cel mai greu lucru din lume.
  Unii, cum ar Ion M. Ionita, focalizeaza, dupa parerea mea, doar pe conexiune intre detalii, pe ce a spus X si pe ce a raspuns Y, trecand peste faptul ca domnului Ponta si USL-ului i s-a pregatit, de mult, o actiune de subminare la limita loviturii de stat.
  Nu intamplator marinarul si-a creat o pagina de facebook. (Z)
  La fel s-a intamplat si in cazul CFR Marfa. Traian Basescu iese public si spune lucruri extreme de grave despre o procedura de licitatie si un investitor privat, dupa care, se da vexat ca i s-a solicitat o clarificare institutionala in CSAT. Evident ca a batutu campii, deoarece serviciilor le este interzis prin lege sa informeze DIFERENTIAT institutiile statului, mai ales acelea din zona EXECUTIVA.
  Este evident, pentru mine ca basistii incearca sa prinda doi iepuri in acelasi timp:
  1. Sa distraga (intoarca) atentia de la malversatiunile lor din perioada nenumaratelor guverne si ministeriate portocalii
  2. Sa submineze actualul guvern, prin sabotarea principalelor proiecte ale USL.
  Reamintesc, de exemplu, proiectul de revizuire a Constitutiei. Am spus ca este un proiect ESENTIAL pentru USL si pentru credibilitatea sa. Iata ca Basescu pare a fi destramat entuziasmul initial, lansand teme care , crede el, ii sunt favorabile in opinia publica, chiar daca risca sa antreneze Romania in haos.
  Mie insumi mi-a fost foarte greu sa scap din ,,vraja” malefica a acestui demon, dar, in prezent, cred ca vad mai limpede ca niciodata. Acest ne-om trebui oprit, prin calm, dezbatere si informare pana la capat. Sper ca si serviciile sa ofere institutiilor abilitate si opiniei publice toate informatiile relevante.
  Eu ma intreb, ce pregatire, sau ce interese, au jurnalistii, altele decat informarea onesta a cetatenilor ?
  L-ati ascultat, de exemplu, pe fostul pesedist si actualul mercenar politic, Cosmin Gusa ? Eu am ,,gresit” o singura data, dar va asigur ca nu voi mai repeta eroarea.
  (Z)

 19. 19 dlnimeni septembrie 18, 2013 la 9:19 am

  In secolul al XIII-lea, daca nu gresesc, sonetistul italian Cecco Angiolieri evoca, cu regret, vremurile trecute, cind, scria el – conform traducerilor – barbatul si femeia sfirseau cu treaba ceea mult mai iute. Exista, deci, o milenara nostalgie a trecutului – intotdeauna subiectiv mai bun decit prezentul – si care se manifesta si in politica. Romanii, cu o intelepciune care este in curs de a se imprastia, ca si oamenii, in cele patru zari, au denumit acesta „cind eram in vremea mea”.
  Domnule Nastase, va paste pericolul de a deveni omul care povesteste cum si ce era cind era in vremea lui, care pune in contrast intelepciunea si ordinea politica de pe vremea lui Nastase cu dezordinea si lipsa de viziune de astazi, o perioada la care dl Ponta, peste 2-3 decenii, va face referire ca la o perioada mult mai bunca decit aceea a prezentului viitor.
  Inteleg din scrierea dumneavoastra ca guvernul Ponta nu este in stare nici macar sa faca o organizare executiva la nivelul celei de acum 10-15 ani. O critica la adresa actualului guvern, condus de omul pe care l-ati propulsat? Poate, cam asa as putea vedea. Si ar trebui, poate, sa clatinam si noi din barbile noastre grizonate, odata cu dumneavoastra si sa scriem: tztztz, sunteti tare, dle Nastase, tineti-o tot asa! De ce am ajuns sa nu mai avem resurse umane si, in orice caz, printre cele pe care le mai avem, sa avem un deficit de calitate? Este aici o dualitate de tipul corpuscul / unda ca si aceea referitoare la fiecare particele a resursei umane care am fost – si poate ca inca mai sunt – eu. Domnule Nastase, Romania a avut resurse umane! Iar dumneavoastra reflectati acum, de fapt, la modul in care politicienii si-au batut joc de acele resurse umane.
  Am evitat sa scriu ceva despre subiectul Rosia Montana deoarece mi s-a parut o chestiune in care nimic nu este ceea ce pare a fi. Si, in principal, fiindca mi s-a parut ca toti politicienii vor sa vinda Rosia Montana, dar sa o vinda ei si nu adversarii lor politici.
  Numai ca nici Rosia Montana nu mai este cum a fost. Cu doua decenii in urma, resursa umana facea ca zacamintele sa se preteze la o exploatare nationala. Zacaminte care au fost exploatate mai bine de doua milenii de oamenii acestor locuri si pe care, desigur, le am fi putut exploata si in continuare. Zacaminte pe care le-am fi putut exploata superior – si pentru alte metale. Pina la urma, noi suntem urmasii celtilor si nu altii. Dar, cum bine ati subliniat, domnule Nastase ( sunteti tare, tineti-o tot asa!) resursele umane de astazi nu mai sunt cele din trecut. Si, conform resurselor de astazi, este cazul ca noi sa spiritualizam exploatarea. Altfel, ma amuza patania dlui Ponta din parlament, o consider plina de invataminte si marturisesc ca asteptam momentul in care un numar de persoane, care se dadeau fara legatura intre ele, urmau sa se manifeste ca apartinind unui corp comun.
  Domnule Nastase, va fac sugestia sa schimbati scheletica editorialelor din JN si sa aratati ca sunteti inca ancorat in timp si ca nu aveti o falie temporala „a dumneavoastra” din ce in ce mai departata de ziua de astazi.
  Sa aratam, domnule Nastase, ca suntem si oamenii acestei vremi. Altfel, o solutie o da tot Cecco Angiolieri, in incheierea sonetului sau: „m-oi descurca, cumva, calugareste”.
  In incheiere, va ofer cintecul „Cand eram in vremea mea”, doar in interpretare instrumentala astazi, a lui Nicolae Botgros. Veti vedea acolo niste momente interpretative care au corespondent in politica romaneasca de acum. Si, cine stie, poate si in aceea de pe „vremea dumneavoastra”.

 20. 20 santinela septembrie 18, 2013 la 9:26 am

  MINNIE- ba nu-i perfect de loc.Atit tu cit si blogideologic se pare ca nu a-ti vazut emisiunea de la Antena 3 de aseara.Sova a maturat pe jos cu verzuliul ala si a raspuns perfect si documentat la toate intrebarile voastre.Si atunci Minnie de ce vorbesti asa de PSD si de Ponta ?

 21. 21 analist septembrie 18, 2013 la 9:30 am

  @blogideologic
  Ponta, de cand a inceput miscarea browniana, a facut multe erori, usor de anticipat. Posibila alianta PNL-PDL-PNTCD-FC-MP va crea un colos, poate cu picioare de lut, dar care, pe termen scurt poate spulbera PSD la alegeri. Cum majoritatea profesionistilor din PSD sunt acum pe linia moarta pusi acolo de Geoana si pastrati de Ponta in aceeasi stare de lancezeala e usor de prevazut migrarea lor. Pe langa problemele legate de Rosia Montana, Ponta mai are de rezolvat si problema regionalizarii. Daca Mazare este multumit, Nicolescu nu prea.Uzina de la Pitesti inca produce euro pe banda rulanta. A, era sa uit, problema consilierilor. Ati observat dl. Ponta faptul ca Traian Basescu se descurca mult mai bine pe temele economice decat dv.? Aveti o gramada de consilieri degeaba. N-ar fi rau sa apelati la Adrian Nastase, Doru Coarna, ZeV sau altii, evident mai buni decat cei care va fac consilierea.

 22. 22 ZeV septembrie 18, 2013 la 9:35 am

  Din cate citesc in comentariile unor colegi, dar si din cuvintele rostite de ,,ecologistii intarziati de conjunctura” (vorba lui Basescu intr-un rar moment de luciditate), rezulta ca Romania are o singura cale: Renationalizarea si intoarcerea la un fel de socialism luminat.
  Ascult siderat cum spun unii : ,,Romania sa investeasca, sa faca, sa dreaga, NU STRAINII”.
  Daca i-as intreba CINE din Romania, desigur ca vor ridica din umeri si vor spune : Nu e treaba noastra.
  Am spus de mai multe ori ca actualul sistem capitalist este istoriceste depasit, deoarece se bazeaza doar pe ban si pe consum, iar omenirea are nevoie de a treia cale. Dar ma indoiesc profund, ca aceasta cale poate fi promovata intempestiv doar de o singura natiune, impotriva curentului in care noi insine am intrat, cu capul inainte si mai ales, dupa ce am ramas fara economie nationala. Ce credem cu totii ca ne asteapta in Vest, in 1989 ? Am vrut cu totii spre Vest, cand, de fapt, AICI este locul nostru ancestral in care avem enorm de multe lucruri de facut. Locul romanilor este exclusiv in Romania.
  Intram pe un drum periculos, stimulat de tradatorul national Traian Basescu si mai ales de CLICA toxica din jurul lui, la capatul caruia vom constata ca pana si Renault si/sau Ford vor fi departe. Mai trebuie o greva, doua, si ,,visul” ni se va indeplini.

 23. 23 SAMI septembrie 18, 2013 la 9:39 am

  @minnie

  Foarte bune remarcile tale . Sunt întru totul de acord cu ceea ce ai punctat.

 24. 25 un om de bine septembrie 18, 2013 la 10:32 am

  Lui Ponta i-ati spus? Azi cei cu studii in strainatate devin someri de lunga durata, pentru ca piata de munca ofera acum debusee doar pe cateva profesii si alea la nivel de debutant de regula. Contractia activitatii firmelor a facut ca sa fie retinuti in companii cei cu calificare care erau deja acolo, iar ce mai apare pe piata muncii sunt posturi prost platite,de multe ori temporare, unde expertiza nu conteaza ci munca bruta, oricat si in orice conditii. Cei cu studii in strainatate sunt considerati supracalificati, si cu cat au mai multe studii cu atat problema e mai grava. In cazul cel mai bun, cand sunt chemati la interviu, angajatorul se uita la el ca la un animal bizar si se intreaba de ce ar vrea postul mizerabil care se ofera. Dar Ponta e ocupat sa organizeze un dezastru ecologic si economic. Ii doresc numai succesuri, ca si guvernarii anterioare.

 25. 26 Draghi Puterity septembrie 18, 2013 la 11:00 am

  Cum incearca SUA, prin preconizatul acord de liber-schimb cu UE, sa taie de facto puterea parlamentelor, inclusiv a Parlamentului European in chestiuni economice:

  http://www.heise.de/tp/artikel/39/39873/1.html (in Germana, se poate traduce pe Google destul de acurat in engleza)

  Un singur exemplu – un investitor are dreptul sa dea in judecata statul in care investeste, dar invers nu se poate. Cititi tot articolul, o sa vi se ridice parul pe spate…

  In alta stire, Vivi de la CE, prietena lui Basescu, vrea ca doar Comisia Europeana sa decida ce substante sunt permise sau nu in UE, fara a mai fi posibil un control prin Parlamentul European sau prin cele nationale. Pretextul sunt nu stiu ce droguri exotice. Ceva imi spune ca cianura va fi OK, si nu va mai putea fi interzisa de parlamente…

  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-837_en.htm

  Va place in ce directie mergem?

 26. 27 Popescu septembrie 18, 2013 la 11:12 am

  PSD nu mai poate fi considerat partid de stinga dupa Rosia Montana.

 27. 28 sadicu septembrie 18, 2013 la 12:53 pm

  Eu nu sunt impotriva exploatarii resurselor minerale in Romania.
  Dimpotriva,consider ca acest sector ar putea fi,pe termen mediu si lung,unul dintre motoarele dezvotarii economice a tarii.
  Nu sunt nici adeptul sloganului de trista amintire ”nu ne vindem tara”,revitalizat in aceste zile.
  Da,in plan teoretic si sentimental ar fi foarte bine ca noi sa efectuam aceste expoatari.Intrebarea este…care noi? Noi oamenii simpli? Companiile private romanesti?…care companii? Statul roman? …prin ce mijloace tehnologice si cu ce finantare? A existat pe vremuri o puternica industrie extractiva care intre timp a fost taiata si vanduta la fier vechi.Dar,oricum,in 24 de ani scursi de la evenimentele din 1989,s-a demonstrate ca statul este cel mai mare dusman al romanilor.Unde pune piciorul se usuca si iarba.
  Fereasca sfantu’ ca statul sa se ocupe de exploatarea aurului de la Rosia Montana.In primul rand va exista cianura si in laptele supt de prunci de la sanul mamelor.In al doilea rand,prin metoda traditionala a capussarii,costurile extragerii unei tone de aur vor echivala cu valoarea unei tone de aur transformata in bijuterii.
  Intr-o postare anterioara am adus la cunostinta publicului care ”paseste” pe aici,ca locuiesc in orasul cu cel mai ridicat nivel de investitii pe cap de locuitor,(majoritatea straine),nu doar din Romania ci si din sud-estul Europei.
  Datorita beneficiilor pe care aceste investitii le-au generat pentru comunitatea in care traiesc,mentalitatea mea legata de investitiile straine in Romania nu poate fi decat una extreme de pozitiva.
  Dar una-i una si alta-i alta.
  Sunt total impotriva exporturilor de minerale in stare bruta sau al altor resurse materiale prelucrate primar.
  In acest sens,chiar in zona mea am doua exemple…unul pozitiv si altul negativ.Nu stiu daca ati auzit de compania Kronospan din Sebes,(exemplul pozitiv).Respectiva firma prelucreaza lemnul achizitionat in stare bruta transformand-ul in urma procesului tehnologic in pal melaminat.Respectivul pal melaminat este vandut mai departe,in proportie de 70% catre fabricile de mobila din Romania.O buna parte dintre acestea exporta mobila catre tari ale UE sau in spatiul ex-sovietic.La Kronospan lucreaza in jur de 1000 de oameni.In fabricile de mobila care se aprovizioneaza de la Kronospan lucreaza alte sute sau mii.La capatul lantului de prelucrare rezulta produse finite cu nivel ridicat de plus-valoare ceea ce determina dezvoltarea si tehnologizarea respectivelor intreprinderi dar si beneficii substantiale pentru bugetul statului.Cat despre beneficiile exporturilor de produse finite ce sa mai spun?
  Acum,despre exemplul negativ,din zona mea.O firma austriaca pe nume Holtz Industry,achizitioneaza bustenii dupa care le face o prelucrare primara,rezaultand chereste si grinzi,iar intreaga productie este trimisa la export.Este adevarat,compania a creat cateva locuri de munca,plateste taxe la bugetul local,ceva infim ajunge probabil si la bugetul national…si cam atat.
  Consider ca in acest caz,pagubele sunt mai ridicate decat beneficiile pentru ca se defriseaza in draci padurile din imprejurimi.
  Un alt exemplu pozitiv este Dacia Renault. Pe langa faptul ca vinde la intern dar mai ales la export,produse cu valoare adaugata ridicata,pe orizontala a dezvoltatat o idustrie unde lucreaza,din cate am inteles,peste 30.000 de oameni.
  Aveti dreptate domnule Adrian Nastase:resursele umane sunt primordiale.Dar ramanem cantonati doar in asta? Nu este cazul sa ne gandim si la…”next level”?
  Da,am inteles,pentru ca pe toate canalele s-a repetat de miliarde de ori si la nesfarsit…in Romania sunt necesare investitiile pentru ocuparea fortei de munca.Este ok,dar daca ne limitam doar la asta inseamna ca avem o viziune de tip colonial.Mana de lucru ieftina este tot ce ne-a mai ramas?
  Din pacate avem si alte ”atuuri” care ne fac atractivi pentru investitorii straini.Unul dintre acestea este coruptia generalizata si lipsa totala de patriotism a decidentilor politici.
  Hai sa va spun eu de ce cred ca treneaza de 15 ani proiectul Rosia Montana.Li se rupe,(scuzati expresia),politicienilor romani de protectia mediului si alte bla,bla-uri.Astora daca li s-ar oferii oacazia,ne-ar vinde cu morminte cu tot.Mita oferita de GGR a fost necorespunzatoare in raport cu beneficiile uriase pe care compania urma sa le obtina in urma exploatarii de la R.M.
  Daca nu ne trezim,daca continuam sa lancezim in stadiul de mamaliga care explodeaza odata la 50 de ani,Romania se va transforma intr-o ”planeta” nelocuibila.
  In momentul in care nu vom mai avea nici resurse materiale,nici paduri,nici forta de munca,(nu ieftina ci apta de munca),nici dracu nu va mai investi in Romania si de asemenea nici dracu nu va mai fiananta Romania.Actuala clasa poltica,(atentie),in integralitatea ei,nu mai poate oferii solutii sau alternative.Este nevoie de ”injectarea de sange proaspat” din exteriorul acesteia.Din pacate,alungarea maidanezilor din fata macelariilor nu se mai poate face decat la presiunea strazii.Da stiu,democratic ar fi ca cei nemultumiti de actuala clasa politica sa infinteze un partid care sa candideze la urmatoarele alegeri.MISIUNE IMPOSIBILA…deoarece concurenta va fi neloiala.Partidele actuale de pe esicherul politic dispun de toate resursele tarii si au ”in custodie” marile trusturi media.In 1990 era la moda un slogan care se scanda in Piata Universitatii…”ultima solutie,inca o revolutie!”.Acest slogan merita reactualizat cu modificarile de rigoare:SINGURA SOLUTIE,DOAR O REVOLUTIE”.
  In fine,eu de felul meu sunt un idealist visator.Cel mai probabil,vom continua sa mergem pe aceasi logica a rotirii cadrelor,odata la 4 ani.
  In atare conditii voi merge in continuare pe mana lui Traian Basescu.De bine,de rau,actualul Presedinte a reusit si reuseste sa le faca foarte mult rau ”colegilor” din system.De bine de rau a reusit si reuseste sa electrizeze mult adormita natiune creand premisele unei rabufniri alterioare.Este mult mai bine ca societatea sa fie nervoasa decat sedata.
  Inchei lunga mea expunere spunand doar atat: ASA NU SE MAI POATE!

 28. 29 SLAVU IOAN septembrie 18, 2013 la 2:27 pm

  Dacă tot veni vorba de resursele umane ale unei naţii, de ce nu ţinem cont şi de nivelul de trai al resurselor umane?
  Oare la a câta generaţie de sacrificiu, se află resursa umană din România?
  Când speranţa „de mai bine” pentru cetăţeanul furnică, va fi implementată în existenţa lui reală, iar el cetăţeanul furnică, nu va mai fi jignit de către omul politic cu vorbe rele, chiulangiu,leneş, hoţ sau vorbe linguşitoare, „românul poate dar nu vrea”, „mai aveţi de învăţat pentru că încă nu ştiţi nimic”, „aveţi dreptate, dar nu se poate…”etc.?
  Cred că aceste întrebări ar trebuii să ne frămînte pe toţi deopotrivă, atât pe cetăţeanul furnică, cât şi pe omul politic. De ce?
  Pentru că interesul este atât individual cât şi colectiv la nivelul societăţi. Dacă tot vorbim şi suntem de acord că omul şi familia (celula societăţi) sunt valorile cele mai de preţ în societate, de ce o fabrică devine mai importantă decât oamenii care au creiat-o şi lucrează în ea, sau un câine vagabond (neadoptat) este mai important, alocându-se sume de bani mai mari pentru întreţinerea lui lunară, decât unui nou născut sau unui copil, cu vârsta de 2 la 18 ani??!!
  Una transmit politicienii în perioada alegerilor iar fapta este alta după alegeri (vezi erata… vezi coabitarea… vezi numirile în funcţiile cheie ale justiţiei… vezi neluarea în seamă a dosarelor adevăraţilor corupţi etc.) Cam asta se întâmplă şi cu USL-ul la fel ca în alte dăţi cu fel de fel de alianţe, ex. DA, CRD, FSN, şi am cam cuprins 24 de ani,o generaţie bună de sacrificiu. Statul, care ar trebuii în mult trâmbiţata societate democratică românească, să fie în „slujba” cetăţeanului furnică şi al familiei acestuia, devine un instrument de împărţire a societăţii în două categori, „fraerii” pe de-o parte, indivizi ce îşi duc traiul de pe o zi pe alta şi „băieţii deştepţi”, cei ce acumulează produsul muncii prost plătite fraierilor.Pe lângă aceste aspecte ce mâzgălesc la propiu imaginea socităţii noastre, mai apare şi conceptul de „solidaritate” deraiat de la înţelesul său firesc, prin vechiul concept de „muncă patriotică”, adică, fă treaba statului tu cetăţeanul furnică, că statul nare bani.
  Aşa cum sângele este liantul dinamic al unui organism sănătos aşa şi rulajul banului este liantul dinamic a unei economii sănătoase. Păi dacă ţinem cont de acest principiu, nu ar trebuii cumva să se umble la salariul minim pe economie? La preţurile de astăzi, românului iar trebuii un salariu net de 400 euro pentru a trăi decent, de la o lună la alta, iar realitatea îi oferă 148 euro net pe lună! Ori la nivel naţional cam 3 milioane de români din resursa umană activă (4,5 milioane) este plătită cu salariu minim pe ecomnomie.
  Soluţia ar putea fi realizarea unui raport de salarizare, cel puţin la nivel bugetar, de 1 la 7, cu mărirea directă a salariului minim pe economie. La baza de calcul al salariului minim să se aibe în vedere valoarea reală a coşului zilnic de consum. Pentru domeniul privat să fie obligatoriu un astfel de salar minim.
  Bine, vor fi voci care să spună că nu este sustenabilă o astfel de opinie, dar obiective de investitii pe domeniul public, făcute aiurea ,fără acceptul cetăţeanului furnică or fi sustenabile? Dar căpuşarea şi sifonarea banilor companiilor cu capital mixt sau de stat este un concept sustenabil? Sau faptul că cei anchetaţi şi judecaţi pentru corupţie, delapidare etc., arareori plătesc pecuniar… o fi sustenabil?!
  La nivel societate, „trebuie să ne alocăm timp să arătăm cu degetul de fiecare dată când se întâmplă o măgărie, pentru că n-o face nimeni altcineva”.- Cristian Mungiu, dar şi acest gest devine „băşcălie” atâta vreme cât decidenţi îl ignoră, din diferite motive.

 29. 30 epolitikon septembrie 18, 2013 la 2:31 pm

  Noroc ca sunt in strada oameni tineri, cu educatie, care au slujbe si nu sunt parlamentari (beizadeaua care reprezinta PSD-ul in colegiul dvs. daca nu ma insel, nu cred ca a muncit 6 luni legate in toata viata lui), si care protesteaza pentru Rosia Montana. Ei sunt resursa tarii…Nu Ponta, nu Antonescu, nu Eba…

 30. 31 blogideologic septembrie 18, 2013 la 2:45 pm

  „Prejudiciul ecologic” va fi introdus în Codul Civil printr-o nouă lege din Franţa http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/09/17/le-prejudice-ecologique-bientot-dans-le-code-civil_3479286_3244.html În treacăt fie spus, acesta este un exemplu de “abordare Pigou” în rezolvarea chestiunilor ecologice. Celălalt mod de rezolvare, prin intervenţia mecanismelor economiei de piaţă, se cheamă “abordarea Coase”.

 31. 32 blogideologic septembrie 18, 2013 la 3:05 pm

  Actorul Leonardo DiCaprio în rolul preşedintelui Woodrow Wilson (1912 – 1920) http://www.lemonde.fr/culture/article/2013/09/18/dicaprio-president-de-1912-a-1920_3479651_3246.html

 32. 33 Ghita Bizonu' septembrie 18, 2013 la 3:35 pm

  Dom tov profesor si stimata gazda

  Departe de mine de a contesta importanta capitalului uman (de fapt eram unul di9ntre colportorii bancului : “Tovarasi omul este cel mai importamt capital! Da’ noi suntem impotriva capitalului”). Mai zic gran mersoa ca dvoastra ati luat unele masuri pentru a opri hemoragia de progamatori – prea multi in anii 1997-2001 isi luasera talpasita si destui dintre fotsii mei colegi de scarbici sunt acu progamatori in Canada …Ma pauca asa o greata constantinescian-prezidential-sartriana cand aud/vaz hemoragia de medici..

  Insa stimata gazda as zice ca risipirea capitalului natural (aur, gaze, paduri, petrol si ce mai incape) merge mana in mana cu risipirea capitalului uman si trece si prin risiprea capitalului acumulat sub forma de active (diferite intreprinderi transformate in “mine” de fier vechi si terenuir pentru “developperi”).
  Dintai am rispit activele industriale (taiate si vandute la fier vechi de diversi “investitori”) , am acordat “sanse egale” altora si ma taiat macaraoana materilor prime insdutriei locale si in final am “rispit” si capitalul uman (stiu vreo 2 ingineri ajunsi…altceva. Sofer.. un soi de aprozavargiu) . SI as zice ca la capital uman ar trebui trecuti nu numai titratii ci si muncitorii bine calificati si tehnicienii care stiua ce fac.. ba si altii ( de exemplu o asistenta medicala care a fost peste 10 ani pe langa prof dr Ulmeanu zic ca este buna in orice sectie de intoxicatii din lume!!! Ba chiar risca sa aiba cam prea multa experienta in organofosforate si A. phaloides!!!) . Ca societatea romaneasca a facut un efort important intre anii 1967-87 , populatia a crescut la vreo 22 milioane si acu’ cam juma din acest spor demografic este prin Strainezia unde produc pentru altii ..da investitia a fost a noastra!!!! (scolarizarea a peste 2 miliuoane de tineri “suplimentari” a fost totusi un efort)

  Si mai la abjectu’ lu’ subjectu’ – un popor care nu isi poate exploata singur dotarile naturale nu va resuis nici sa acumuleze suficent pentru a-si folosi capitalul uman.
  As mai adauga ca a miza doar pe mana de lucru cat mai ieftina indeamna sa te limitezi ca dezvoltare. Mana de lucru prea ieftina nu asigura o piata locala dezvoltata .. O piata locala nedezvoltata atrage putine investitii straine (si as zice de proasta calitate) si totu se termina cu activitati economice de joasa tehnicitate si complexitate care nu cer nici oameni pregatiti (fie si ca muncitori de inalta calificare) si nici nu permite dezvolatrea. Asa ca faza cu poti, dupa aceea, sa gasesti, sa exploatezi, acasa sau in strainatate, resurse minerale. ramane pura virtualitate retorica . Caci mana de lucru chiar si fara mare pregatire se va uschi spre locuri mai “ofertante”. [Aici imi aduc aminte de “ralansdarea” din anii 98-99 cu cusutu’ in lohn la 35-50$ lunar .. la concurenta cu Tailanda unde se platea 120$ pentru aceleasi activitati!!]
  Ar mai fi de zis ca actualul scandal arata si o lipsa a “resursei umane” la varf. Varful politic.

  In rest.. as mai zice ca tinerii care azi sunt in strada sunt nu nuami pe motov de Gyuri Soros si alti miliardari, nu numai din ecologism sau imitatie a “indignatilor” din alte tari ci si findca Rosia Montana a ajuns un simbol al modului in care ne risipim resursele. D’aia se protesteaza impotriva RMGC desi la Certeju se exploateaza aur prin cianurare sau Baia Mare cianura este cam la ea “acasa”. Rosia Montana a devenit simbolul delapidarii resurselor nationale : naturale si umane!!!! Cat de meritat este statul de simbol este alta discutie … insa poate fi momentul constientizarii absiului spre care ne indreptam.
  Domnle Nastase despre aceasta este vorba. Risipirea resurselor tarii – inclus cele umane .. se pare ca unii dintre tinerii care protesteaza azi au si niste nemultumiri legate de “capitalism” mai ales in ce priveste locurile de munca , siguranta zilei de maine, locuinte.
  Adica motive poentru care destui tineri emigreaza (fiica unor vecini.. anul trecut a terminat nu stiu ce faculoatte si apoi a plecat in Italia .. ca impreuna cu logodnicul sa stranga niste bani pentru un apartament macar cu 2 camere).
  In rest sunt cam pe aceiasi lungime de unda cu Cârcotaşu – multi au fost aruncati la gunoi ca “expirati” ideologic (dupa modelu anilor 50 as zice) …

  Si inca ceva. Ati scris creasem o unitate de “head hunting” pentru bursierii romani din strainatate, in ideea de a pastra legatura cu ei si de a le oferi locuri de munca la intoarcerea in tara. Aveam o baza de date cu vreo 10000 de tineri plecati la burse. Burse in ce domenii? Daca e vorba de comunicare, sociologie, stinte politice, filozofie samd specializari de dat din gura .. mai bine lipsa. Ca sa dai ingineri, medici si chiar mecanici auto buni contra ziaristi, analisti si alti gargaragii e paguba curata!!! A da.. nu p[are agreez nici juristii pregatioti naiba stie unde (sistemele de drept uneori sunt cam diferite .. si daca avem similtudini mari cu cele de tip francez .. cu altele nu!).

  SI pentru final. Pledoaria dvoastra este cam cusuta cu ata alba. Parte din electoratul PSD era impotriva acestui proiect si asa zicea si PSD ca e contra. Acu vedeti mneavoastra stimate domn unii oameni se cam sucare ca considera ca aveau o intelegere.. asta indiferent de ce vrea Soros …

 33. 34 blogideologic septembrie 18, 2013 la 3:36 pm

  Absenteismul cadrelor observat tot mai mult în organizaţiile economice din Franţa http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/09/15/l-absenteisme-des-cadres-a-double-en-2012_3477786_3234.html Costul direct pentru întreprinderile franceze în anul 2012 ? 6,9 miliarde euro ! Explicaţia care se dă ? Restructurarea modelului economic al întreprinderilor, rstructurare care este cerută de condiţiile de criză economică. Şi această restructurare se face către o muncă tot mai individualizată. În opinia mea, se observă astfel o tendinţă de a fi copiat modelul “eroic” Apple în restructurarea întreprinderii economice. Absenteismul observat este mult mai pronunţat dincolo de o anumită vârstă. Cu alte cuvinte, cei tineri se adaptează mai uşor decât seniorii la aceste transformări economice. Foarte probabil pentru că tinerii asimilează mai uşor noile tehnologii.

 34. 35 sadicu septembrie 18, 2013 la 3:53 pm

  DAN SOVA,MINISTRUL MARILOR MICIUNI.
  …………………………………………………………………………………………………………..
  La fel ca foarte multi dintre dumneavoastra,am fost cuprins,la randul meu, de febra aurului de la Rosia Montana.
  Cu toate ca locuiesc la o aruncatura de bat de ”locul faptei” n-am avut curiozitatea sa-l vizitez.As spune de asemenea ca subiectul Rosia Montana m-ar fi interesat putin spre deloc daca nu m-ar fi adus la exasperare.
  Voi cei care locuiti inafara judetului Alba,ati fost deranjati,sau nu,din cand in cand,de publicitatea marca Gold Corporation.
  Noua,celor de aci,prin intermediul posturilor de radio,ziarelor,televiziunilor locale,ne-au tocit creierii.Am ajuns s-o urasc din rarunchi pe femeia care croseteaza ciorapi,(acum ca am aflat ca ”sarmana” femeie este director la G.C.,mi-au trecut remuscarile).
  Dar s-a declansat ”nebunia aurului” iar curiozitatea m-a impins sa ma informez.Drept sursa de informare au fost specialistii,economistii sau oamnii care au legatura cu mineritul.Prea putin m-am uitat in gura politicienilor pentru ca pe baza spuselor lor,nu merg nici pana la toaleta.
  Redutabilii economisti,Ilie Serbanescu si Mircea Cosea,m-au convins ca proiectul,in forma actuala,reprezinta un dezastru pentru Romania atat din punct de vedere ecologic cat si economic.
  Fac o paranteza si spun ca redutabilii profesionisti ai tarii sunt ”out” si nu ”into”.Into sunt papagalii,propulsati acolo,binenteles de noi.
  ”Avantaje economice” pentru Romania,le voi definii in termenii utilizati de maestrul Serbanescu…”praful de pe toba”.
  Noua sute de locuri de munca si simbolica redeventa de 6%.Directorul general de la RGC,a afirmat la un post de televiziune ca o redeventa mai mare,face ca exploatarea sa fie nerentabila.Sa,mori tu!
  Acelasi director a explicat ca nici macar acest procent nu-I batut in cuie.
  Compania a facut niste estimari aproximative legate de cheltuielile de extractie.In conditiile in care aceste cheltuieli sunt mai mari decat estimarile,redeventa scade exponential.
  In postarea anterioara am afirmat ca nu sunt adeptul sloganului,”nu ne vindem tara” si de asemenea sunt pro exploatari miniere.Dar fiind vorba de resurse minerale epuizabile,sloganul meu este sa ne vindem tara sau pielea dar cat mai scump.
  China a fost in trecut cel mai mare exportator de resurse minerale,in stare neprelucrata din lume.Pe urma a schimbat radical legislatia in domeniu astfel ca doar 30% din resursele sale mai pot fi exportate in stare bruta,iar restul sub forma de semi-fabricate sau fabricate.Astfel investotorii straini care importau mineralele din China si-au mutat intreprinderile in tara soarelui rasare,(sper ca am nimerit-o si nu e vorba de Japonia) :).
  Si cand te gandesti ca,China este condusa de un singur partid care este de fapt si statul.Nu vreau sa insinuez nimic dar vorbesc desprea a doua putere economica a lumii.Prin comparative,Romania democrata si pluralista este penultima ”putere” economica a Europei,(asta in cazul in care n-am fost depasiti inclusiv de Albania).
  Dar,in fine,sa revin la subiect.
  Aseara am atitipit cu televizorul pornit.Pentru mine antenna 3 este cel mai bun somnifer,(de 8 ani au mereu aceasi invitati de serviciu in studio si reincalzesc la nesfarsit aceasi ciorba).Si cum dormeam eu linistit visand frumos despre Romania inteligenta,Dan Sova m-a trezit brusc din somn si mai ca eram sa cad din pat.Initial am crezut ca n-am inteles bine…conform juristului care s-a imbogatit din contractele de asistenta cu statul…statului roman I-ar revenii o cota de 78% din exploatarea de la Rosia Montana.
  M-am dus rapid sa ma spal pe ochi dupa care I-am ascultat pledoaria.
  Dumnezeule! Cred ca au ras si proprietarii de chioscuri care de bine de rau,se pricep sa emita o factura sau sa tina un jurnal de casa.Intamplator conduc o microintreprindere si de voie,de nevoie am dobandit in timp suficiente cunostinte economice astfel incat sa pot emite un punct de vedere.
  Nu am timp acum sa demontez fiecare tampenie emisa de Sova…amestecul merelor cu al perelor si altele…
  In mare,calculele micului om de stat dar mare la sfat,vorbesc despre beneficiile obtinute de stat prin impozitarea indirecta a blanii ursului din padure.Ma opresc aici si astept cu nerabdare sa fiu provocat.
  Sa aveti cu totii o zi buna!

 35. 36 blogideologic septembrie 18, 2013 la 4:00 pm

  Mărturisirea poetului proletcultist Mircea Dinescu: „I-am tras-o lu’ nea Nicu în volum omagial!“ http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/mircea-dinescu-i-am-tras-o-lu-nea-nicu-in-volum-omagial-312761.html

 36. 37 ZeV septembrie 18, 2013 la 4:07 pm

  Derbedeii care conduc sindicatul Metrorex, oameni care au venituri mai mult decat multumitoare, vor sa o puna de o greva. Oare de ce, din moment ce Metrorex este subventionat de catre intreaga natiune cu 800 milioane de euro anual ?
  Premierul a explicat cu simplitate : SRL-urile sindicale sunt privilegiate si deruleaza afaceri grase in spatiile aferente metroului. S-au suparat in momentul in care premierul a spus ; HALT ! Basta cu privilegiile ilegitime !
  De aceea, acesti alti bucuresteni tupeisti si intoleranti si-au propus destabilizarea ! Egoismul, lacomia si aroganta unei anume tipologii de bucurestean nu cunoaste , se pare, limite.
  Sper ca Bucurestiul, intr-un viitor previzibil, sa piarda statutul de capitala administrativa a Romaniei. Nu merita !
  Evident, nu generalizez, dar, ma intreb retoric, unde sunt oamenii normali ai capitalei si, de ce ii permit banditului basist sa sfideze o tara intreaga si mai ales, de ce se lasa manipulati cu atata usurinta ?

 37. 38 ZeV septembrie 18, 2013 la 4:08 pm

  erata
  Egoismul, lacomia si aroganta unei anume tipologii de bucurestean nu cunosc , se pare, limite.

 38. 39 Theodora septembrie 18, 2013 la 4:14 pm

  Am inteles din explicatiile ministrului Dan Sova ca, in urma negocierilor, Guvernul Ponta a reusit sa majoreze participatia statului de la 19,31 % la 25%, ”fără ca statul român să trebuiască să pună bani pentru a asigura stabilitatea acestei cote”.
  Apreciez efortul dar mi se pare totusi foarte putin.
  Licenta de exploatare din 1999 a fost semnata de Radu Berceanu si Decebal Traian Remes si a fost data companiei de stat Minvest. De ce transferat Minvest licenta de exploatare la Euro Gold Resources – actuala Rosia Montana Gold Corporation – fara sa ceara majorarea de capital social? Majorarea de Capital Social ar fi permis ca participatia statului roman sa fie de 70 – 80 %.
  De ce se neaga existenta procedurii de extragere a aurului fara cianuri?
  Opinia academicianului Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Romane:
  „Există şi metode prietenoase de extragere a aurului, procedeul cu cianuri este cel mai ieftin şi aduce cel mai mult profit din acest motiv, dar nu este singurul. Mai există, de exemplu, procedeul Haber Gold, descoperit de americani, care nu foloseşte cianuri. Practic, vă spun că nu mai trebuie să aşteptăm să treacă timp pentru descoperiri, ele există deja, doar că trebuie cumpărate de compania care exploatează. Cianura este procedeul cel mai ieftin, atâta tot! Dar nu e singurul. Am auzit şi de realizările de la Baia Mare, nu ştiu amănunte, dar ar fi trebuit ca Ministerul Mediului sau Guvernul să ceară prin contract ca RMGC să extragă aurul prin alte proceduri, prietenoase. Neobligată de cineva, compania nu va folosi bani în plus pentru asta, dar dacă statul român ar fi pus condiţia, Gold putea cumpăra procedeul Haber Gold sau altceva!“
  Nu sunt platita de nimeni, deci nici de Soros, ca sa scriu si sa declar ca ma opun actualului proiect Rosia Montana.
  Nu am nici o legatura cu razboiul dintre Soros si Steinmetz.
  Nu am fost influentata in nici un fel de “interesul” pe care, spun unii, il are Rusia pentru blocarea proiectului Rosia Montana.
  Nu sunt hipster. Nu am iPhone. Nu am bicicleta scumpa. Nu am masina de teren. Nu am lanturi de aur la gat. Nu sunt anarhista. Nu sunt ecologista desi cred sincer ca fiecare dintre noi ar trebui sa fim intr-o oarecare masura ecologisti.
  Nu vreau sa ma inscriu in partidul pe care Alina Mungiu Pipidi, Claudiu Craciun si Mihail Neamtu au anuntat ca vor sa il constituie.
  Nu am nici o legatura cu oamenii lui Basescu care, spun unii, sunt infiltrati printre cei care protesteaza in Piata Universitatii impotriva Proiectului de la Rosia Montana.
  Dupa parerea mea, in forma lui actuala, proiectul Rosia Montana nu este in beneficiul economic al Romaniei. Nu cred ca un proiect in care participatia statului este de 25% poate sa fie un proiect de interes national.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/09/18/spun-nu-proiectului-rosia-montana-in-forma-lui-actuala-de-ce-nu-cere-guvernul-prin-contract-ca-rmgc-sa-extraga-aurul-printr-o-procedura-in-care-nu-se-foloseste-cianura/

 39. 40 Radu Humor septembrie 18, 2013 la 5:04 pm

  Cred că cine află adevărul despre Roşia Montana nu mai poate fi manipulat decât cu preţul căderii în ridicol, cum a fost cazul ministrului Culturii care a dat avizul din partea Instituţiei respective

  !http://voxpublica.realitatea.net/wp-content/uploads/2013/09/Raport_TOTULdespreProiectulRM-3.jpg

  Cine vrea să afle mai multe :
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-afacerea-rosia-montana-raport-manifest-98297.ht

 40. 41 Radu Humor septembrie 18, 2013 la 5:06 pm

  ZeV , eşti din ce în ce mai penibil !

 41. 42 centru septembrie 18, 2013 la 5:13 pm

  @blogideologic – Exceptional rezumat . Ponta face erori monumentale , de comparat cu erorile CDR din 1997-2000 .
  Programul ” cornul si laptele ” este depasit , il inlocuim ( de atunci tace , i-au spus ca vorbeste tampenii ) .
  Certa fara jena in toamna lui 2012 vecinii bulgari pentru ca podul de peste Dunare nu este gata din cauza lor – Bulgaria l-a construit , in proportie de 83 % , nu noi .
  Rosia Montana ? Nici contractele CDR cu Bell Helicopters nu au esuat mai lamentabil . Fuge de raspundere in Parlament . Domnul Nastase ii cerea Parlamentului voie sa-l salte pe tradatorul Ciuvica , Armaghedonul care cerea occidentalilor neadmiterea Romaniei in NATO ?
  Stiati ca daduse verde in aprilie construirii a 8 km de autostrada de la Gilau spre drumul european de la Satu Mare – astfel cei 52 de km din zona Turdei devin utili – in iulie a reziliat contractul .
  Acordul cu FMI – Ungaria si Bulgaria ii refuza , el se gudura pe langa urmasii lui Poul Thomsen .
  Slabiciunea lui are aceleasi efecte ca in 1997 – disolutia autoritatii statului .

 42. 43 blogideologic septembrie 18, 2013 la 5:58 pm

  Mi se pare interesant modelul industrial fără de fabrică (Fabless manufacturing) http://en.wikipedia.org/wiki/Fabless_semiconductor_company

 43. 44 Marian Nicolae septembrie 18, 2013 la 6:02 pm

  Asa este, resursa umana romaneasca ramasa in tara sufera grav din lipsa pregatirii profesionale. Multi se lauda cu cateva masterate in buzunare dar saracii nici limba romana n-o scriu corect……..

  Nu mai vorbim despre scrierea unei alte limbi straine, sau despre aplicarea in practica a cunostintelor pentru care au luat respectivele masterate….

  Pregatirea profesionala a romanilor ramasi in tara sufera grav.
  Lipsa locurilor de munca se adauga acestei lipse de profesionalism.

 44. 45 nic septembrie 18, 2013 la 6:20 pm

  @Minnie
  Tu cu cine te certi? Vad ca ai aprecieri de la oameni de la care nu ma asteptam sa fie asa de superficiali. Sunt din ce in ce mai dezamagit de ce citesc aici. Si comentatorii de pe acest blog incep sa fie din ce in ce mai putin dispusi sa fie atenti la cei pe care ii comenteaza sau critica. Au ideile deja conturate si se cearta cu ei insisi. Semanati din ce in ce mai mult cu spatiul public romanesc asa cum l-au modelat Basescu si ai lui. Dialog de surzi.

  Sa o luam pe rand. Spui:

  1. Vorbiti de occidentali si exemplificati cu firme chinezesti

  R. Mai citeste odata. Vorbeste de occidentali (foarte corect de altfel) si exemplifica SI cu firme chinezesti. Ca sa iti traduc draga Minnie a spus si chinezii facla fel ca occidentalii.

  2. Spuneti ca (se pare) anumiti miliardari nu doresc ca aurul sa fie exploatat pana cand muntii respectivi nu-si vor schimba suveranitatea – cum sa iau aceasta afirmatie ? Stiti ceva si nu ne spuneti ? Se rupe Transilvania de Romania ? Daca da, ma sperie si ma nedumireste tonul pe care o spuneti.

  Este foarte bine ca te sperie posibilitatea ruperii Transilvaniei, multi s-au uitat in alta parte si lucrurile au evoluat foarte prost. Altfel ce cu ce ton ar fi trebuit sa spuna asta? Isteric, plangacios, agresiv, apocaliptic, indiferent?

  3. Au plecat niste milioane de oameni din tara. Nu toti aveau calificari inalte. Pentru Dvs conteaza doar absolventii de facultate – ca resursa importanta pentru tara ? Eu asa inteleg din cele spuse in articol.

  R1. In articol spune ” pana si mana de lucru necalificata a plecat”. Tu ce articol ai citit? Eu cred ca nu ai citit nimi, doar ti-a povestit cineva.

  3….Mai ales ca va mandriti cu baza de date de 10.000 de capete tinere luminate in strainatate. Exact in aceeasi perioada erau mii de alte capete tinere, dar luminate doar in tara, care se cazneau sa isi fac un rost aici.

  R2. Si daca erau capete luminate in tara erau mai merituosi decat cei plecati? Unde este logica ta Minnie?

  3….Se pare ca acestia din urma n-au contat de vreme ce nu intra in atentia Dvs sa le faceti LOR niste locuri de munca. Sau conditii de munca mai bune.

  R3. Daca erau capete luminate din tara de ce trebuia „sa le faca” Nastase locuri de munca intai lor? Intai ca nu „trebuia” sa le faca Nastase locuri de munca daca erau capete luminate ar fi trebuit sa isi poata face singuri locuri de munca si poate chiar sa ajute guvernul sa ii poata aduce inapoi si pe cei plecati. Nu sa astepte de la stat cu mainile in san pentru ca ei sunt destepti si merita!

  3……Declaratia Dvs ma surprinde. Adica, in opinia Dvs, cine avea cap, pleca, cine ramanea, era asa, cumva, mai slabut…

  R4. Ce legtura are una cu alta? Dupa logica ta ar insemna ca lucrurile sateau pe dos, adica cine pleca era prost si cine ramanea era destept ca astepta sa-i faca Nastase loc de munca! Ce legatura are plecatul si ramasul cu desteptaciunea si competnta?

  3. De cand a inceput tot scandalul cu Rosia Montana – am tot ascultat si m-am uitat la Sova, la Ponta, la Antonescu, la diversi jurnalisti, pareristi. Dar si la multimea uriasa, repet URIASA, din strada. Modul in care nu li s-a raspuns, felul in care au fost ignorati, m-au determinat sa spun stop, gata PSD.

  R5. (3-ul asta al tau trebuia sa fie de fapt 4) Cum adica nu li s-a raspuns? Ce ar fi trebuit sa faca? Ponta a lansat o dezbatere in Parlament. E rau? Poate cu ocazia dezbaterii aflam si noi si cei din strada cum stau de fapt lucrurile, care sunt adevarurile. Ca deocamdata fiecare tabara o tine pe a ei ascultand doar ce ii convine. Eu cred ca dezbaterea este mai buna decat marsaluitul si cantatul in strada. Sunt bune si astea daca nu ai alternativa. Dar nu crezi ca este mai bine sa ascultam si intrebarile si raspunsurile de ambele parti? Ca altfel fiecare se intreaba si isi raspunde siesi.

  3 (4)……Cine sa ma reprezinte ? Firea ? Plumb ? Mazare (in banda cu Nicusor Constantinescu)? Negoita ? Sova ? Oprisan ? Rus ? Olguta Vasilescu ?

  R6. Dupa cum scrieti cred ca va reprezinta mult mai bine Boc, Videanu Udrea si Basescu.

  3(4)…..Doamnelor si domnilor simpatizanti, membri etc – ne imbatam cu apa chioara. Acesti fruntasi PSD sunt doar niste bieti oameni bogati care confunda politica de stanga cu filantropia. Am votat partidul asta (sub toate denumirile lui) din 90 incoace, de fiecare data. De acum incolo nu voi mai face asta.

  R7. Nu ai votat partidul asta. L-ai votat pe Berceanu, pe Blaga, pe Basescu si poate chiar si pe Igas, dar nu PSD-ul. Chiar daca PSD-ul ii are astazi pe cei enumerati de tine i-a avut alta data pe alti insi mai mult sau mai putini potriviti cu locul in care se aflau. De ce i-ai votat pe ei in trecut? Era mai bun Mischie, sau Oprisan sau Vanghelie, sau Geoana?

  3(4) final… Tot articolul m-a intrigat si m-a indispus. Trebuia neaparat sa il scrieti, probabil. Nu va suparati. Mi-am spus parerea deschis. Ca si oamenii din strada. Pe ei cine ii asculta ?

  Cata profunzime! Daca nu ai fi fost asa de indispusa Minnie ai fi putut sa vezi ca articolul era despre copetentele pe care nu le mai avem si pe care nu le mai putem tine in tara ca sa avem stiinta si putinta sa ne aparam de atacurile celor ce profita tocmai de aceasta slabiciune a anoastra.

  Felicitari domnule Nastase ca puneti degetul pe rana: ne pleaca cei competenti (indiferent dacasunt educati in tara sau aiurea indiferent daca au studii superioare sau sunt muncitori competenti). Ne pleaca seva natiunii pentru ca aici stim doar sa tipam si sa dam cu pietre.

 45. 46 Marian Nicolae septembrie 18, 2013 la 6:20 pm

  @ Doru Coarna septembrie 18, 2013 la 8:55 am

  Tara se poate redresa, numai sa se doreasca acest lucru …..

 46. 47 M.Voicu septembrie 18, 2013 la 6:51 pm

  AN: ”discutiile publice s-au concentrat aproape exclusiv pe tema resurselor minerale – cum le pastram, cine ni le fura etc. Nu intelegem ca primordiale sunt resursele umane, de care – din pacate – ne-am batut joc in acesti ani.
  Exprimarea cu ”nu înțelegem” și ”ne-am batut joc” este o generalizare neadevărată : temele reale apar din probleme reale la care instituții și mecanisme existente nu au funcționat – politicul a fost ”paznicul juridic” al acestora
  Resursele minerale fac obiectul exclusiv al proprietății publice [Constituție, Art/136 alin.3] – și este treaba proprietarului de a decide valorificarea, inclusiv prin concesionare, prin LEGE ORGANICĂ : Constituţia defineşte în Art.136 alin.4: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi… concesionate ori închiriate…». Oportunitatea trebuia să conțină apriori toate datele – ca proiect (cu ce AVIZE ?, cu ce APROBARE și LEGE ORGANICĂ S-AU SEMNAT pretinsele ”contracte de concesiune”?). Redevența nu e variabilă independentă, să poată fi stabilită arbitrar; redevența este variabilă dependentă de costul extragerii produsului și de prețul lui – altfel dictatură e și se poate eluda caracterul inalienabil al acestei proprietăți ; ”concesionare” sub preț, instrăinare e, iar ”concesionare” sub rata dobânzii, faliment e ! 💡
  La alegația că ”Proiectul nu este de competența Parlamentului”, atribuțiile Parlamentului pentru concesionări sunt dispuse în Constituție la Art.136 alin.4 – din care am citat supra, și văd că Președintele Obama a cerut aprobare și pentru decizii la care are deja autoritate deplină – și nu a fost refuzat 💡

 47. 48 Vasile septembrie 18, 2013 la 6:55 pm

  LA ACESTE CANALII INUMANE, fostii tortionari comunisti, ESTE CICA “NECONSTITUTIONAL” SA LI SE TAIE PENSIILE , (deoarece fac parte din aceeasi familie cu justitia) INSA LA FOSTII PENSIONARI MILITARI A FOST LEGALA ANULAREA LEGII 164/2001 A PENSIILOR MILITARE DE STAT, CARE A FOST EMISA PENTRU ARMONIZARE LEGISLATIVA DATORATA ACCEDERII IN NATO, UE SI PENTRU ACCEDEREA IN SPATIUL SHENGEN. CONFORM LEGII 304 ACTUALIZATA , PENTRU MAGISTRATII MILITARI , NU A FOST ABROGATA LEGEA 164/2001 A PENSIILOR MILITARE DE STAT CI DOAR PENTRU FOSTII PENSIONARI MILITARI DE CARIERA.
  PRIORITATILE POLITICE ALE GUVERNANTILOR/TRAFICANTI SUNT ORICARE ALTELE DECAT PATRIA ROMANIA.

  Ce parere aveti la ei se poate si la noi Nu??? A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*) privind statutul judecatorilor si procurorilor (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*) Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7 (7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. JUDECATORII SI PROCURORII MILITARI POT OPTA INTRE PENSIA DE SERVICIU SI PENSIA MILITARA DE SERVICIU !!!!!…. Intrebare: MAI EXISTA PENSIE MILITARA DE SERVICIU , DEOARECE PENTRU MILITARII DE CARIERA A FOST DESFIINTATA , SAU EI ATATA MERITA???? Si la ART. 85*)alin.2 (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã. Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!! CE PARERE AVETI DE ACESTE PREVEDERI ?

 48. 49 Marian Nicolae septembrie 18, 2013 la 8:04 pm

  Tradarea ca lege, in tara lui fara de lege……
  ——————————————————————————-
  Angajament la F.M.I.: Vom vinde companiile de la Economie

  de DORU CIREASA, 18 Septembrie 2013
  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/angajament-la-f-m-i-vom-vinde-companiile-de-la-economie-312768.html

  Pe listă se află nume celebre ale industriei, precum Metrom, Avioane Craiova, I.A.R. Braşov sau Romplumb.

  Vânzarea are drept scop, susţine Guvernul în scrisoarea de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional, ”atragerea de investiţii şi asigurarea expertizei profesionale” în companiile ce vor fi vândute. “Pentru privatizările majoritare, pentru care căutăm investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investiţii şi a asigura expertiză profesională pentru consolidarea viabilităţii operaţiunilor şi livrării serviciilor”, se arată în document.

  Conţinutul acestuia a fost prezentat ieri de premierul Victor Ponta Parlamentului, ulterior însă după ce şi-a asumat aceste angajamente în faţa F.M.I. Angajamentele sunt luate în contextul semnării unui nou acord stand-by cu F.M.I. Acesta va ave o durată de doi ani, până în 2015, şi avea permite Guvernului să tragă, în situaţii extreme, împrumuturi în valoare de 3 miliarde de lei.

  Este discutabil faptul că aceste priviatizări vor aduce investitorii şi expertiza profesională invocată de Guvern. Trebuie reamintite aici cazurile unor mari companii foste socialiste, precum ARO Câmpulung, combinatele Mechel, vândute exact prin invocarea acestor argumentaţii, dar care au sfârşit prin a fi aduse în faliment de către investitorii selectaţi. Mai mult, introducerea unor angajamente ferme ale acestora în contractele de privatizare este de cele mai multe ori interzisă de legislaţia europeană. Privatizările ce au prezentat interes pentru investitorii străini s-au întâlnit majoritar în zona utilităţilor sau a energeticii.

  În plus, Guvernul nu va putea sparge companiile în cauză anterior privatizării în mai multe centre de profit. Opţiunea i-ar fi permis să privatizeze doar segmentele companiilor aducătoare de pierderi. Acest lucru nu va fi posibil.

  ”Ne angajăm să nu divizăm şi/sau fuzionăm societăţile sau activele societăţilor programate pentru oferte publice iniţiale, cu excepţia celor prevăzute în planul de reorganizare a Hidroelectrica sau conform celor specificate în continuare”, a promis Guvernul F.M.I.

  Care sunt activele Ministerului Economiei?

  Ministrul Economiei deţine participaţii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, U.M. Cugir, U.M. Mija, U.M. Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Şantierul Naval Mangalia, I.A.R. Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai.

  În urma înfiinţării Departamentului pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Niţă, companiile din zona energetică au fost transferate către acest departament. Dintre aceste companii, unele ar urma să fie privatizate sau listate pe piaţa de capital.

  Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara. Guvernul a promis că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

  Ce mai conţine scrisoarea?

  Angajamentele conţin şi prevederi controversate precum o posibilă majorare a CAS, aplicabilă în cazul PFA, contractelor de drepturi de autor, ipoteză respinsă însă de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Guvernul Victor Ponta s-a angajat că va aplica CASS (contribuţii de sănătate) la veniturile din chirii, va limita cheltuielile cu asistenţa medicală în spitale şi că va realiza noi liste de medicamente compensate.

  Toate aceste prevederi nu sunt certe deoarece practica relaţiilor cu F.M.I. presupune dezvăluirea obligaţiilor luate de România de-abia după ce ele au fost asumate în faţa instituţiei internaţionale.

 49. 50 Dinica peromaneste septembrie 18, 2013 la 8:15 pm

  Domnule Nastase,

  In timp ce incercati aceasta redirectionare a atentiei nationale, domnisorul Neamtu si ai lui depasesc PSD/USL-ul pe dreapta.

  Putem macar acum fi de acord ca:

  1) Niciunul cu doi neuroni activi nu ramane intr-o Romanie guvernata ca pana acum? Adica impotriva interesului neational SI pe principiul ‘de astea ne ocupam noi, voi vedeti ca s-a mai bagat o telenovela la TV!’

  2) Nicio tara din lumea la care aspiram nu s-a ridicat prin exportul de materii prime neprelucrate?

  Numai ca romanii plecati raman plecati, dupa cum cei in devenire isi orienteaza busola tot catre plecari. Si asta e un fapt. Asaincat ma intreb, s-a terminat chiar totul in si pentru Romania incat e nevoie de o doza de cianuri/gaze de shist? Adica cedand aceste resurse in conditii repugnante e TOT ce se mai poate face? Da, conditiile care ies la iveala despre porcaria cu RMGC intorc stomacul pe dos oricarui om de caracter cu 12 clase. Atunci as putea intelege numai ca care-i ala de s-ar sacrifica macar si un pic pentru un Zgonea, cel care ia la ciocane gardul acela?

  Nu domnule Nastase, nu asa cred ca trebuie pusa problema, ci ca intr-o structura democratica: „Noi am face-o, strada nu ne lasa!” Ca strada e pusa in miscare de un curent sau altul e o chestiune secundara. In fond, cati se intreaba daca locomotiva ce-i duce de colo colo e electrica sau pe carbuni?

  ________________

  P.S. In postarea mea anterioara pe acest blog atrageam atentia ca investitiile de tip Godot vin cu niste preturi foarte mari, dar niciodata calculate. Asa de mari ca se ajunge in situatia Productia si caii noastri, actorii lor…
  P.P.S. Romanii s-ar intoarce. Cativa au facut-o. Si cei mai multi au plecat din nou.

 50. 51 Radu septembrie 18, 2013 la 8:35 pm

  Domnule Nastase,

  Cred ca e demna de luat in seama decizia dumneavoastra de a-i baga in seama pe cei plecati si altfel decat propunand o discutie pe tema limitarii dreptului lor de vot cum ati facut dupa ce Basescu a castigat a doua oara. Bineinteles ca veti pierde cativa admiratori (poate ca e o pierdere calculata) dintre cei ramasi in tara, cei care se vor simti jigniti de sintagma „pensionarii, copiii celor care au emigrat, cainii maidanezi si parlamentarii”, dar asta nu e treaba mea, eu nu ma simt atins.
  Pe mine ma intriga mai degraba afirmatia ca aveati o lista cu 10000 (zece miii !!) persoane plecate la studii in strainatate. Vorbim aici despre anii 2000-2004 cand cei care plecau sa studieze pe barba lor in Franta, Anglia sau Germania (nu cei care imigrasera cu parintii lor in Canada de exemplu) se numarau pe degetele de la o mana. Pe banii cui plecau ? Bursierii cui, ai Franrtei, Germaniei, etc ? Avea Romania 10 000 genii intre 18-26 ani atat de recunoscute incat se inghesuia Franta si Germania sa le dea burse ? Sau platea statul roman ceva, caz in care intrebarea fundamentala e „cum de nu existau concursuri deschise, cunoscute, la nivel national de care sa fi auzit oricine tot asa cum se auzea de olimpiade ?”

  Buun, acuma ca am stabilit cam in ce conditii se intra in clubul select al celor 10000, as fi curios sa stiu daca au existat si oameni pe care i-ati promovat in PSD dintre cei 10000 ? Ca in mod cert nu-s vizibili. Funeriu cred ca era unul din cei 10000, e relativ vizibil, dar nu in PSD. Nicusor Dan deasemeni, a fost vizibil mai ales in preajma localelor la primaria Bucurestilor. La fel Adrian Papahagi sau Toader Paleologu. La PSD cine e ? Din ministrii fosti si prezenti propusi de PSD pe cine numaram ? Daca PSD chiar credea ca studiile in afara tarii aduc un plus ar fi propus pana acum macar 2-3 astfel de ministri. Intrebarea mea e: e macar unul ?

 51. 52 Spiridus septembrie 18, 2013 la 10:55 pm

  Sa presupunem ca sunt un tanar inalt calificat (cu sacrificii, ale mele si ale parintilor). Am o oferta din strainatate, nu tocmai grozava, dar nici de ignorat. As putea incerca ceva si in tara, dar nu am resurse de actiune pe cont propriu, iar ofertele din domeniul meu sunt putine. Ce aleg?
  Acasa, sfanta pila substituie minima competena in sectorul public, iar sectorul privat este haituit de tot felul de trepadusi din institutiile de control, mai numeroase ca peste tot in lumea civilizata.
  Sa zicem ca optez sa raman in tara, dar ce mesaje de viitor primesc de la subprodusele morale care ne conduc? Pai, Ponta nu stie nici ce-o sa faca maine, darmite in viitor? Antonescu nu depaseste conditia de profesor de tara (altfel, meserie extrem de respectabila, dar acolo!), necum sa se mai gandeasca la „materia cenusie”, adica la motorul oricarei societati. De la basesti de mult nu mai poti astepta ceva.
  Sa zicem ca optez pentru o „migratie virtuala” (muncesc aici pentru o firma straina). Greu de gasit o tara din zona noastra care sa puna mai multe obstacole acestui tip de „migratie”. Si India este mai generoasa cu propriii cetateni care lucreaza, in tara, pentru companii straine.
  Ce s-o mai lungesc, decizia e aproape fortata.
  Sunt perspective de schimbare, macar pentru cei care vin? Raspunsul e, din pacate, negativ.
  Si o intrebare : este posibil ca tanara elita intelectuala sa vina catre politica, sa incerce sa schimbe ceva? Ma indoiesc.

 52. 53 blogideologic septembrie 19, 2013 la 6:04 am

  @Theodora spune : „Nu sunt hipster.”
  Mărturisesc că sînt un hipster. Am fost mai toată vremea aşa. Îmi place Puterea pe care mi-o oferă gândirea independentă.

 53. 54 blogideologic septembrie 19, 2013 la 6:45 am

  Despre wantokism şi capcanele sale. Un imens dezastru ecologic a fost produs prin exploatarea aurului în Irian-Noua Guinee. Tot de acolo vine şi termenul wantokism, de la “wantok, from English one talk, i.e. a speaker of the same language.” Vorbeam despre capcanele wantokismului şi întreb retoric : Câţi dintre politicienii români cunoşteau în anul 2004 semnificaţia termenului ? O semnificaţie formal definită prin gen proxim şi diferenţă specifică. Peremptoriu afirm : Nimeni ! Totuşi, mai există şi altfel de modalităţi ale definiţiilor. De exemplu, ostensive. Un căpitan de navă precum Joseph Conrad ar fi putut afla, inferez că a şi aflat!, asemenea definiţii prin porturi. În anul 2004, singurul politician român ce a avut şansa vieţii să oprească prin porturi ale oceanului care scaldă şi insula Irian-Noua Guinee a fost Traian Băsescu. Cu alte cuvinte aflase, printr-o definiţie ostensivă, ce înseamnă wantokismul. Dacă Adrian Năstase s-ar fi pregătit singur pentru confruntarea cu Traian Băsescu ar fi descoperit wantokismul prin gen proxim şi diferenţă specifică. Şi fără îndoială că ar fi putut anticipa capcana wantokismului în care avea să-l vâre Traian Băsescu. Din păcate, PSD-ul l-a forţat atunci pe domnul Adrian Năstase să recurgă la consilieri americani la pregătirea confruntării pentru prezidenţiale. Rezultatul nenorocit, pentru România, s-a văzut. Tot la fel, pe 29 iulie 2012, ambasadorul Mark Gitenstein ne-a demonstrat ostensiv că nu îl consideră pe Thomas Jefferson un preşedinte democrat.

 54. 55 vsile septembrie 19, 2013 la 6:59 am

  „Mmdaa!” sau „Hahahaha !”

  Intre cele doua interjectii ce pot spune sunt placut surprins de rastalmacirea textului ,articolului scris de dl.Adrian Nastase.
  Intre ce spune primul Carcotas si ultimul (fara mine , fara mine)
  sunt atatea diferente in modul nostru romanesc de perceptie a unui subiect de altfel unic al dezbaterii, faptul ca ne vindem sau ne scoatem complet tara la mezat, diferente care ne definesc ca natie, diferente care nu ne sedimenteaza ci din contra ne despart.

  Culegatorul nostru din alti dl. Titus mereu cu o singura parere personala pacea de la Kuciuk K, sau grupul… ne citeaza din nou pe altii adica dansul nu foloseste propria benzina ci benzina altora.

  Multi dau vina pe Basescu altii pe Ponta altii merg la origini si uite asa
  afla si romanii ca de fapt nu numai flota , industria aia veche si ramolita,in care noi natia romana aveam actiunile lui Iliescu, au fost date cu consintamantul nostru tacit , inselati de o clasa politica aceiasi si in 2004-09-2003-2008 la putere.O clasa politica care prin rude si prietenii plasate in „off-shoruri” au vandut resursele tari pe spagi oferindu-ne in schimb promisiuni desarte.

  Acum ce facem ? Ne-am asezat din nou in doua tabere adverse sau „antagonic-prietenoase” si ne dam care mai de care mai destept decit celalalt emitent de idei bune sau nastrusnice nebune!

  Citesc acum in final pe spiridus si ea/el intradevar un spiridus face apel catre clasa politica tanara, adica catre cine , Sova,Ponta, sau poate acest josnic Neamtu,umilul superpupincurist Paleologu, Gusa , sau poate Spiridus se referea la bacalauriatii nostri de azi sau de ieri!

  Pai hai sa cantam fratilor pe o voce sau doua …Asa-i romanul….!
  Vorba englezului americanizat „you made my day”

  PS.

  Domnule Nastase,
  Asa se intampla cind resursa umana ,ramane in dex si in conceptia politica doar resursa umana in sensul de resursa strategica in jocul politic !

 55. 56 blogideologic septembrie 19, 2013 la 7:22 am

  Atitudinea umană este “o chestie” care îţi influenţează alegerile personale. Ordinea importanţei pe care o dau eu, subiectul Titus Filipas, pentru componentele de „atitudine umană” : (1) Evaluativă. (2) Afectivă. (3) Cognitivă. (4) Conativă. Însă ordinea convenţională, pe care o propun dicţionarele, este : (1) Afectivă. (2) Cognitivă. (3) Conativă. (4) Evaluativă.

 56. 57 vsile septembrie 19, 2013 la 7:25 am

  Carco,

  Iti raspund aci , nu numai pentru ca mi-a placut abordarea ta „comunista”!
  Vorbeam de profunzime nu de discurs ieftin de politician.
  Eu aveam oarecum ceva respect pentru domnul din care citezi, dar dupa ce a fost batut cu rosii in cap probabil are o problema la cerebel.

  Nu pot fi conservate galeriile de care vorbesti in lungimea lor deoarece muntii cu galerii cu tot vor dispare. Da sa coservi citeva sute de metri este posibil dar vorbind de profunzimea la care fac eu apel nu numai la tine ca amic si si la altii , „inamici” , naste intrebare , cine sa mai viziteze aceste galerii in mijlocul unui santier apocaliptic in care peisajul pamantean va fi inlocuit de unul selenar?

 57. 58 blogideologic septembrie 19, 2013 la 7:36 am

  Există conceptul de “procuror financiar” în nomenclatorul de funcţii publice din România? În Franţa a existat cândva, apoi a fost desfiinţat. Acum se propune reînfiinţarea lui, cu scopul de a eficientiza lupta împotriva fraudei fiscale http://www.lemonde.fr/politique/article/2013/09/18/l-assemblee-vote-sur-la-fraude-fiscale-et-retablit-le-procureur-financier_3479511_823448.html

 58. 59 George Ban septembrie 19, 2013 la 7:55 am

  Domnule Prim Ministru,

  Intr-adevãr, atunci când “analiştii” de Centru (Vechi) şi de la Dilema (de asemenea Veche) tot rumegã subiecte ca:
  – Roşia Montanã
  – Câinii vagabonzi
  – Torţionarii comunişti
  – Plagiatul lui Ponta,
  se deduce cã Guvernul Ponta a rezolvat problemele cu adevãrat importante ale României şi trebuie felicitat!

  Sau concluzia este cã respectivii “analişti” şi ciocãnari cu PET-uri sunt complet rupţi de realitate şi se mişcã în transã, dupã cum li se ordonã.

  Evident cã a doua concluzie este cea corectã. Pentru cã imediat dupã ce fostul preşedinte îi face “ecologişti retardaţi”, demonstranţii roşii rãmân acasã!

  Deci este clar cine este pãpuşarul. Numai cã sãracul a zbârcit-o şi de data asta, ca de fiecare datã de când Ponta şi USL au majoritatea votului popular. S-a aruncat cu capul înainte, sperând sã zguduie Guvernul Ponta cu aceste demonstraţii penibile, împotriva unui proiect cu care el însuşi e de acord! Dar Ponta l-a “fãcut” din nou, apelând calm şi inteligent la Parlament. Fostul preşedinte se înroşeşte de ofticã şi ţipã ca disperatul ca Guvernul Ponta sã decidã IMEDIAT, pentru a-l declara apoi singurul vinovat. Ponta îi dã cu flit, iar fostul preşedinte le spune pãpuşilor sale: “Staţi acasã, n-a ţinut şmecheria!”

  Pãpuşile rãmân în aşteptare, pânã la noi ordine…

 59. 60 FLORIN B. septembrie 19, 2013 la 8:30 am

  DOMNULE NASTASE ,
  V-AM APRECIAT SI VA APRECIEZ IN CONTINUARE PENTRU PERFORMANTELE POLITICE SI MULTE LUCRURI BUNE CE AU FOST FACUTE.TOTUSI , CRED CA AVETI O MARE OBLIGATIE FATA DE NISTE MILIOANE DE ROMANI CARE O DUC DIN CE IN CE MAI RAU SI BINELE NU SE INTREVEDE PENTRU EI . FAC ACEASTA AFIRMATIE DEOARECE ATI FOST MENTORUL SI CREATORUL CELUI CE ARE IN MAINILE SALE PARGHIILE PUTERII, VICTOR VIOREL PONTA.DESI A AVUT PROFESORI BUNI , AM PAREREA CA ACEASTA GUVERNARE VA DA NASTERE UNOR VALURI DE PROTESTE IN VIITORUL APROPIAT , SI PREVAD,DESI NU SUNT CLARVAZATOR, EFECTE CATASTROFALE PENTRU CLASA POLITICA ACTUALA. PENTRU STAREA ACTUALA IAU IN CALCUL DOUA VARIANTE : VICTOR PONTA ORI ARE CONSILIERI PROSTI, ORI ESTE PROST. S-A DOVEDIT IN POLITICA FAPTUL CA PUTEREA ESTE TRECATOARE ,IAR MASURILE CARE SUNT DE NATURA A AFECTA ,IN PRIMUL RAND MATERIAL , MAREA MULTIME ,GENEREAZA DE OBICEI NEMULTUMIRI IN MASA . IN TIMP CE MARILE EVAZIUNI FISCALE SE FAC SUB PROTECTIA STATULUI, SE TRAGE IN CONTINUARE PE AMARATII CARE SUNT UMILITI LA INCEPUT DE AN SA STEA LA COZI SA-SI PLATEASCA IMPOZITELE SI TAXELE. TREI MASURI LUATE DE PONTA VOR DUCE IN FINAL LA SCHIMBAREA CLASEI POLITICE: TAXA PE TIMBRUL DE MEDIU,SCHIMBAREA CODULUI RUTIER ( DACA SE VOR APLICA AMENZI IN CUANTUMUL VEHICULAT) , PROIECTUL ROSIA MONTANA . PUTEM ADAUGA SI IMPOZITUL FORFETAR PRECONIZAT SA INTRE IN VIGOARE , IMPOZIT CE VA AVEA CA EFECT APROAPE IMEDIAT INCHIDEREA UNOR MII DE UNITATI TIP RESTAURANT, PENSIUNE, ETC. SA DEA BUNUL DUMNEZEU SA NU AM DREPTATE! REVENIND LA OBLIGATIA PE CARE COSIDER CA O AVETI , SCOTETI-I PUTEREA DIN CAP ACESTUI INDIVID, TRAGETI-L DE URECHI SI POATE MAI AVETI TIMP SA-I ARATATI CALEA CEA BUNA .

 60. 61 serbanfl septembrie 19, 2013 la 8:37 am

  Un cunoscut informatician, pentru a ilustra importanța transformării corecte datelor în informații, afirma că ar fi existat, la începuturile informatizării, situația:
  S-a creeat o bază de date cu toate cantitățile de alimente vândute într-un an. Un program de chestionare a bazei de date, la întrebarea „ce mănâncă omul mediu într-o zi?”, a obținut răspunsul „3 litrii de oțet”. S-a repetat întrebarea și s-a primit un alt răspuns – „130 gr. ciocolată”
  Cam asta-i situația și în cazul celor două teme lansate de amfitrionul din acest spațiu!
  Propria-mi prelucrare m-a condus la următoarele constatări:
  Roșia Montană.
  – Tăriceanu, că Radu Vasile nu-i, trebuie să explice, cum s-au stabilit procentele: 65% canadienii și 35% statul român.
  – Isărescu și Berceanu trebuie să explice de ce acordarea licenței de exploatare n-a condus și la o suplimentare de capital de partea canadiană sau la o restabilire a procentelor acționarilor.
  – În condițiile în care România NU MAI POATE tergiversa afacerea, dacă se refuză continuarea, vom avea de RESTITUIT TOATE CHELTUIELILE părții canadiene.
  Resursele umane.
  Democratizarea accesului la educație deranjează. Se știe că, practic, toate dotările unei întreprinderi nu-s ale celor ce le-au achiziționat, ci ale celor ce știu cum să le folosească. Deci este de preferat să existe o elită controlabilă care să conducă niște roboți, inclusiv oameni-roboți, ca să nu mai apară tot felul de inovatori/inventatori. Sigur că va rămâne vechea problemă a supra-dotaților, dar nu-s chiar mulți și, dacă se lasă dislocați, pot fi ușor canalizați pe obiective mărețe de mare perspectivă, peste 25-30 de ani!

 61. 63 vsile septembrie 19, 2013 la 11:37 am

  the previous went ashtray!

  George ,

  Si este vreunul dintre subiectele enumerate de tine fabulatie ?
  Problema este replica firava la presupusele acuze!
  Pai sa-i pupe-n fund pe aya de la Antena 3 care raspund zi de zi mai mult decit logic ,corect si profesional la intrebari la care USLeul tace!

  Si inca ceva de plagiatul lui Ponta ar trebui sa nu mai amintim! Ca l-au folosit ca o arma poate ca nu ar fi moral dar ce morala are politicul romanesc pina la coada si ce morala are individul care copiaza si isi asuma mai mult decit o idee, sau mai mult decit o fraza ?

 62. 64 ZeV septembrie 19, 2013 la 11:43 am

  Re nic
  Reiau un pasaj exceptional:
  ,,R5. (3-ul asta al tau trebuia sa fie de fapt 4) Cum adica nu li s-a raspuns? Ce ar fi trebuit sa faca? Ponta a lansat o dezbatere in Parlament. E rau? Poate cu ocazia dezbaterii aflam si noi si cei din strada cum stau de fapt lucrurile, care sunt adevarurile. Ca deocamdata fiecare tabara o tine pe a ei ascultand doar ce ii convine. Eu cred ca dezbaterea este mai buna decat marsaluitul si cantatul in strada. Sunt bune si astea daca nu ai alternativa. Dar nu crezi ca este mai bine sa ascultam si intrebarile si raspunsurile de ambele parti? Ca altfel fiecare se intreaba si isi raspunde siesi.”
  COMENTEZ:
  Cat mai exista astfel de cugetatori care isi doresc o Romanie normala (la cap) nu una nervoasa la care viseaza Sadicu (doar, doar, pe acest fond tulbure, o iesi Basescu basma curata ca n-a facut absolut nimic bun pentru Romania), inca mai exista o speranta.
  Dupa parerea mea, nimeni altcineva, in afara de specialistii autentici si de locuitorii din Rosia Montana nu au a-si da cu presupusul in totala necunostinta de cauza. Mai ales ca multi din cei de pe strada sunt oameni care au alta agenda decat una real-ecologica, iar altii, merg in Piata pentru ca e cool…mai face unui o poza, o posteaza pe Facebook si se umfla in pene de cat de grozav este el si cum face el politici si darama guverne. Absolut penibil, nedemocratic si de neadmis !
  Ponta nu are ce discuta cu asemenea specimene care nu au iesit pe strada sa negocieze, ci sa impuna ceva, indifferent de consecinte.
  Oamenii din strada condamna institutiile statului si Romania , in general, la a nu face nimic, la blocaj, la disolutia autoritatii si la haos. Iata care este planul lui Traian Basescu pe mana caruia merge Sadicu.
  Apropo de specialisti…….Specialistii de tip Cosea (cel mai slab ,,economist” pe care l-am vazut vreodata la televizor, in toata existent mea), ar face mai bine sa descopere altceva decat roti si potcoave de cai morti. Acesti oameni nu au facut niciodata ceva concret si viabil in toata viata lor.
  Ilie Serbanescu ? A fost ministrul Reformei in cabinetul Ciorbea. Stie cineva ce a facut acest om ? Tacere…nu-I asa ? (Z)
  Inchei cu mesaj direct catre Sadic: mergi tu mergi pe mana basescului, dar tine cont ca marinarul joaca doar pentru el si in genere, la cacialma. S-ar putea ca in barcuta lui de care se agata prea multi pentru o coaja de nuca, sa intri in categoria balastului. Scopul lui este sa se salveze doar pe sine. (Z)

 63. 65 Cris septembrie 19, 2013 la 11:47 am

  De acord cu dv., dar guvernul nu le poate DA locuri de muncă decât la stat (de fapt, nu poate face decât să-i determine să participe la concursuri pentru ocuparea unui post la stat, fiindcă nu poate nimeni să PUNĂ pe cineva într-un post la stat). Locurile de muncă la stat sunt remunerate conform grilei de salarizare și vechimii. Nu poate niciun angajator de stat să-i dea unui asemenea tânăr un salariu hotărât de un ministru sau de prim-ministru. Apoi, trebuie să SCADĂ numărul de lucrători la stat, nu să crească.
  La firmele private se pot angaja după regulile firmelor. Cunosc tineri capabili și cu o bună calificare ce lucrează la firme românești, străine sau multinaționale. Ei se mulțumesc cu salariul pe care-l primesc și promovează destul de repede.
  Alții se mută de multe ori de la o firmă la alta pentru un salariu mai bun și alte avantaje.
  În privința medicilor și profesorilor, ce guvern nu le-ar da salarii mai mari dacă ar fi bani la Buget?
  Medicii care pleacă ocupă acolo posturi în sistemul de stat, în sate, nu în marile orașe. Aceste posturi sunt libere fiindcă autohtonii nu vor să stea „la țară” (deși „țara” lor nu e ca „țara” noastră. Puțini medici își găsesc locuri în privat.
  Un număr mic de „calculatoriști”, ingineri și economiști reușesc să găsească în țările bogate posturi la nivelul lor. Restul fac activități sub pregătirea lor. E adevărat că acolo primesc salarii mai mari decât aici, dar nici acolo nu le dă „statul” locuri de muncă, ci își găsesc ei la privat, iar riscul concedierii e permanent prezent.
  Așadar, cum ar putea „statul”, guvernul să le dea locuri de muncă tinerilor cu înaltă calificare?
  Problema e că țara e săracă, nivelul de trai – scăzut, salariile – mici, iar firmele private – prea puține ca să înghită atâția absolvenți eminenți.
  Părerea mea e că sunt și prea mulți cu diplome și nu e nevoie de atâția, dar noi vorbim aici doar de tinerii excepționali.
  Soluția e, după mine, încurajarea sectorului privat și a investițiilor străine.
  Dar boboru (cu diplome sau fără) nu vrea investitori străini. De câte ori un investitor străin se arată interesat, iar sectorul privat și statul deopotrivă ar fi câștigați, iese boboru cu lozinca „Nu ne vindem țara”.
  Capital românesc e puțin, capital străin nu vor, nu va fi dezvoltare, iar tinerii excepționali vor pleca.

 64. 66 ZeV septembrie 19, 2013 la 11:55 am

  George Ban
  Prietene, stii ce mi se pare amuzant in tot acest balamul apparent serios ?
  Ca Traian Basescu are o grava problema cu capul. De ce spun asta ? Numai un retardat poate sa creada ca un prim ministru este atat de prost incat sa-si asume, pe nemestecate, ca un pusti de gradinita, toate cele nefacute sau facute prost de clica basesciana in ultimele doua decenii.
  Totusi, exista ceva si mai amuzant…exista suficienti romani, majoritatea inregimentati politic (adica spalati cu detergent pe creiere) in PDL si MP, DAR NU NUMAI) care vad in oscilatiile si logica de gradinita a cotrocenistului dovezi de virtute si esenta de macho.
  Concluzia: Nu Traian Basescu trage in jos media IQ-ului romanului generic.
  😉

 65. 67 Cris septembrie 19, 2013 la 12:01 pm

  Alina Mungiu a spus următoarea propoziție:
  Băsescu e un om de o mare onestitate intelectuală.
  Eu sunt foarte interesată de cuvinte, de sensurile și originea lor, și îmi place mult logica. Nu înțelg ce a vrut ea să spună.
  L-am înțeles pe Patapievici care a spus „Băsescu e un om onest”, adică e cinstit, corect. Nu sunt de acord cu aserțiunea lui, dar am înțeles ce a vrut să spună.
  Dar ceea ce a spus Mungiu nu înțeleg și pace. Ce e aia „onestitate intelectuală”? cinste intelectuală?
  Mai la vale, ea adaugă: mi-a spus că nu citește niciodată nimic.
  Deci asta înseamnă după ea „onestitate intelectuală”. (?)
  Așadar, Alina Mungiu a zis că Băsescu e cinstit și recunoaște că nu citește niciodată nimic. (eu zic că nu era nevoie de mărturisirea asta, fiindcă e evident).
  Întrebarea mea e: cum poate cineva care citește mult și a citit mult totdeauna, să-l placă pe unul care nu citește niciodată nimic?
  Și mai am o întrebare: cum poate cineva care citește mult să zică „onestitate intelectuală”?

 66. 68 ZeV septembrie 19, 2013 la 12:07 pm

  Ascult si vad oameni care nu au auzit in toata viata lor de Rosia Montana, vorbind de inestimabilele scorburi si grote pestilentiale scormonite de inaintasi prin munte pentru a merge, in prezent, aproape de-a busilea cu masca de oxigen pe figura, care, musai, trebuie sa intre in panoplia UNESCO. Si mai ales, de cat de tentati ar fi turistii potentiali stransi buluc la gura minelor sa reveleze asemenea ,,muzee” pe langa care Luvru este probabil un amarat castel din carti de joc.
  Mai concetateni romani…treziti-va fratilor din transa violeta si nu mai inghititi gogosi virtuale fabricate de cei ce vor sa va/ne dezbine .
  (Z)

 67. 69 Marian Nicolae septembrie 19, 2013 la 1:43 pm

  Criza liberalismului în statele foste socialiste
  Proteste în Polonia: „Am devenit sclavi în propria noastră țară”

  de Călin Marchievici
  http://www.cotidianul.ro/proteste-in-polonia-am-devenit-sclavi-in-propria-noastra-tara-222704/

  Povestea de succes a celei mai lungi guvernări din istoria postcomunistă a Poloniei începe să dea semne că se apropie de sfârșit. Și odată cu problemele guvernului de dreapta al lui Donald Tusk apar tot mai clar și semnele unei orientări generale a opiniei publice din statele central-europene împotriva liberalismului și pentru o implicare mai profundă a statului în economie.

  Peste 100.000 de persoane au demonstrat pe străzile Varșoviei, pe 14 septembrie, pentru a cere instituirea unui salariu minim pe economie, condiții mai bune de muncă și abrogarea unei legi care a ridicat la 67 de ani vârsta pensionării. Protestele au fost organizate de două mari sindicate – Solidaritatea și Alianța Poloneză a Sindicatelor, o foarte rară dovadă de solidaritate între sindicatele de dreapta și cele de stânga din Polonia. Protestatarii au cerut demisia premierului Donald Tusk, liderul formațiunii de centru-dreapta Platforma Civică.

 68. 70 SAMI septembrie 19, 2013 la 1:53 pm

  Foarte multe comentarii foarte documentate și foarte pertinente aici pe blog.

  Nu pot decât să mă bucur că lumea se luptă cu argumente pentru cauzele noastre ale tuturor. Bravo și să o țineți tot așa. Cu cât vor fi mai multe voci cu mai multe păreri și nuanțe cu atât mai multe șanse de redresare vom avea .

  Trebuie să ne exprimăm și noi interesele , nu doar politicienii .

 69. 71 cristina septembrie 19, 2013 la 1:58 pm

  Dar ce ati facut cand erati prim ministru pentru ca invatamantul romanesc sa ramana macar la acelasi nivel cu cel dinainte de 1989, pentru a produce peste ani, resursa umana a carei lipsa o deplangeti acum? Sau ce s-a facut pentru cercetare? Sau pentru alte domenii? Pentru ca totul este mort acum, parca am fi pierdut un razboi si am devenit vasali. Dam totul. Si pe nimic. Acum 20 ani se vorbea intr-una despre o localitate poluata, Copsa Mica. Era acuzat Ceausescu, se realizau documentare straine. Acum ne luptam sa transformam Rosia Montana intr-o mult mai grava, la o scara foarte mare, Copsa Mica. Nu ne-a pasat ca s-au inchis minele in toata tara, ca mii de mineri au fost lasati someri, acum santem manipulati sa ne dam aurul pe nimic si sa ne mai distrugem si mediul, pentru a se imbogati unii din afara. Asta mi se pare culmea! Nu se spune ca exploatarea va merge pana la Muntii Banatului, Maramuresului, practic zona de vest va fi distrusa.
  Aurul este al nostru si trebuie sa ramana al nostru. La fel si muntii.

 70. 72 monica septembrie 19, 2013 la 3:13 pm

  sint lucruri separate…da, trebuie sa pastram tinerii straluciti in tara. dar de ce trebuie sa-i lasam (pe rgcm) sa ne fure aurul si toate bogatiile subterane???????? sa ne distruga trecutul????????? sa ni-l stearga???? sa il rescrie?????????? NU VREAU! MA OPUN CATEGORIC ACESTUI FURT! din partea dvs, ca istoric, ma asteptam la o alta abordare, dar va vindeti si dvs, si nu intereselor tarii. pacat!

 71. 73 grigore septembrie 19, 2013 la 4:02 pm

  foarte frumos spus Sami, foarete, multi inca rabda de foame in Romania. mare pacat. politicieni de rahat, asta avem.

 72. 74 ZeV septembrie 19, 2013 la 4:34 pm

  Cris
  Alina Mungiu a vrut sa spuna ca Basescu are mintea neprihanita, alba , neteda si pura, intocmai ca o vestala rupta (virtual) de realitate ca o petala de trandafir intr-un incubator septic. Din pacate, cineva a scapat temperatura la peste 50 de grade Celsius, ceea ce a dus la coacerea accelerata a mintii no.1 din Romania, ,,arzandu-se” toate etapele educationale pe care doar fraierul anonim le parcurge in cei peste 20 de ani de scoala.
  (Z)

 73. 75 ZeV septembrie 19, 2013 la 4:48 pm

  Ordinea importanţei pe care o da el, subiectul Titus Filipas, pentru componentele de „atitudine umană” : (1) Evaluativă. (2) Afectivă. (3) Cognitivă. (4) Conativă.
  Eu as propune urmatoarea ordine, mai aproape de realitate:
  (1) Afectiva (2) Afectiva (3) Afectiva (4) Afectiva (5) Da capo
  (Z)

 74. 76 M.Voicu septembrie 19, 2013 la 7:10 pm

  @cristina, septembrie 19, 2013 la 1:58 pm; prezenta, cu dedicație
  @serbanfl, septembrie 19, 2013 la 8:37am scrie ref. Roșia Montană : ”În condițiile în care România NU MAI POATE tergiversa afacerea, dacă se refuză continuarea, vom avea de RESTITUIT TOATE CHELTUIELILE părții canadiene.
  Este evident că operațiunile de ”concesionare” făcute ne-hieratic au încălcat Constituţia, Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.». Altfel, sunt ilicite, căci nime’ nu poate dovedi că redevența ar putea fi independentă de costurile de valorificare ❗
  Și dacă tot aflăm de MĂSCĂRI făcute de persoane peste puterea lor de autoritate, cum au funcționat și cum funcționează instrumentele juridice împotriva abuzurilor – căci Constituția dispune imperativ în Art.2 alin.(2): «Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.». După Lege, chiar și un sinistrat își poate reface casa calamitată, doar după obținerea unei autorizații – dacă o obține !
  Unii” au ”angajat” platoul continental care era în litigiu, unii obțin Hautorizații secrete, despre ”privatizarea” Petrom se află că doar o treime din capitalul social a fost valorizat, însă pe 13 miidemiliarde s-a făcut stăpân OMV și Ministerul iEconomiei tace ❗

 75. 77 M.Voicu septembrie 19, 2013 la 7:28 pm

  La supra, septembrie 19, 2013 la 7:10pm,
  cifra e 13,3 miliiarde RON adică cca. 3 miliarde Euro 👿

 76. 78 SAMI septembrie 19, 2013 la 9:06 pm

  @grigore

  Din păcate !!! OOOF !

 77. 79 sadicu septembrie 19, 2013 la 9:22 pm

  @ZeV
  N-am inteles de ce esti atat de iritat in legatura cu demonstratiile pasnice care au loc in Bucuresti si in marile orase ale tarii.
  Pai nu spuneati voi,in timpul guvernarii Boc ca e bine ca lumea sa iasa in strada ca sa-si exprime opiniile?
  S-au sunt bune doar protestele la care se scandeaza ”jos Basescu”?
  Doar alea sunt valabile?Pai uite ca n-a prea fost sa fie.Asta-i viata!
  Doamneeeeeeee!!!!…cat de penibili sunt cei de la antenna 3.
  Opt ani la rand s-au tot chinuit sa scoata masele in strada si…sufletu!
  Cu exceptia barbosului ala de 2 metri care flutura de dimineata pana seara un steag mare cat China si a vreo 200 de pensionari,n-a iesit in strada nici dracu.Aaaa…scuze!…firav,prin tara s-a mai inregistrat cate una bucata demonstrant.
  Sarmanii de voi…chiar sunteti convinsi ca ”revolutia” de la sfarsitul anului 2012 a dus la caderea guvernului Ungureanu.
  Pai hai sa facem un exercitiu de logica? Daca PDL ar fi ramas la guvernare pana la sfarsit,ar mai fi intrat in parlament? Basescu a stiut de fiecare data cand sa-si scoata partidul de la guvernare.
  Dar astia de la antenna 3 sunt disperati si tare mi-e teama ca Mircea Badea o sa faca un atac cerebral intr-o zi.
  La inceput,au incercat sa-i ignore pe demonstranti pentru ca in aroganta lor,nu concep sa existe o agenda paralela.
  Dar gluma s-a ingrosat iar sutele de demonstranti s-au transformat in mii apoi in zecii de mii.Scrasnind din dinti de ciuda,n-au mai putut sa-i ignore.
  Incearca acum sa-i compromita dar n-o sa reuseasca.Duminica vom fi 20000 in Piata Universitatii,pentru ca nu?…de la o duminica la alta suntem cu 5000 mai multi.
  Astia au un fix…de ce lumea nu scandeaza ,Jos Basescu? E foarte simplu:majoritatea celor care demonstreaza sunt oameni inteligenti si informati.Sunt oameni pe care nu-I poti prostii ca Basescu este de vina pentru situatia dezastruoasa a tarii.Cand esti de un an si jumatate la guvernare si ai castigat alegerile cu 70% nu-I mai poti prostii decat pe prosti ca Basescu este de vina pentru proasta guvernare.De asemenea nu le poti spune celor din piata ca Basescu este cel mai mare sustinator al proiectului de exploatare de la Rosia Montana.Oamenii care au mai mult de doi neuroni,pe buna dreptate gandesc altfel…Traian Basescu a avut foarte multi ani in maini toate parghiile…cum de n-a dat drumul la proiect?
  Deci pentru cei din piata lucrurile sunt clare:tara este condusa de cuplul Ponta-Antonescu,Dan Sova se ocupa de proiect..s.a.m.d.
  Peste tot in lume demonstratiile se organizeaza impotriva puterii si nu a opozitiei.Imi pare rau dar Traian Basescu este perceput in momentul de fata ca fiind opozitia pentru ca domnia sa aplica cele mai puternice lovituri de pumn in plexul puterii in timp ce Blaga sau Predoiu,dorm pe ei.
  Ma bucur ca cei de la Metrorex au iesit in strada,ma bucur ca se pregatesc si medicii,ma bucur ca tara incepe sa fiarba,si de ce nu,ma bucur ca somnorosul neamului a inceput sa maraie.
  O sa avem o toamna si o iarna foarte fierbinte pentru ca urmeaza scumpiri si noi disponibilizari.
  De asemenea,consider ca este sanatos pentru democratie ca la o putere de 70% sa existe o opozitie pe masura.
  Ce urmeaza sa faca Traian Basescu cu,capitalul politic care devine de la o zi la alta tot mai consistent pe baza proastei guvernari,chiar nu stiu.
  Este un ”animal politic” caruia I-au iesit cam toate in viata,asa ca nu-mi prea fac mari probleme.
  P.S.
  Institutul sociologic de casa al USL condus de Marius Pieleanu a prezentat rezultatele unui sondaj de tot rasul,prin care a incercat sa impuste 2 iepuri dintr-un foc.In plin scandal dintre chilotel si parsivel ,l-a coborat pe Ponta de la 47% la 22 % ca sa fie umar la umar cu Antonescu sugerandu-le celor doi mcomici ai micului ecran ca doar daca raman uniti pot castiga alegerile prezidentiale de anul viitor.
  Pe urma Pieleanu care la fel si Chireac I-a luat gura pe dinainte cu putin timp in urma recunoscand ca Basescu se situeaza in sondaje undeva la 25-27%,s-a gandit el micutul cum s-o dea bine.Astfel a impartit capitalul de incredere a lui Basescu in doua,reinventand-ul pe MRU care in masuratorile anterioare era de negasit.Ce minune l-a readus la 17% doar Pieleanu stie.

 78. 80 Sibilla septembrie 20, 2013 la 2:56 am

  @blogideoligic,
  pen că și eu sunt hipster și n-am deloc a mă rușina cu aista : apropo de poetul proletcultist Mircea Dinescu, să NU te-aștepți să mărturisească vreodată pe cine și pe ce sumă a spălat arhivele alea cu foști informatori ai SECU 😉 Toarășului i s-au spovedit ceva neicușori cât să aibă poiata să-și tot publice…. ” mărturisiri ”

  @vsile,
  ” … doar resursa umana in sensul de resursa strategica in jocul politic ! ” – dacă-mi permiți să te completez… că poci dar nu mă vreu abține că prea o zisăși p-a dreaptă și care după cum știm, supără….
  Așadar : resursa strategică devine în cele din urmă – victimă colaterală, c-așa-i cică cu jocurile politice ! Jocurile lor politice sunt cu prețul destinelor, vieții noastre și NU e corect, nici moral , nici normal !

  Roșia Montană – planuri de dezvoltare zonală – asta așteptăm și se poa FĂRĂ CIANURI !!

 79. 81 Sibilla septembrie 20, 2013 la 3:03 am

  ps. ROȘIA MONTANĂ
  Despre Rosia Montana altfel… Nu stiu cui apartine textul, dar merita citit cu asupra de masura…

  Nea Ioane, matale ai 1kg de aur în curte, dar nu ştiu decât eu cum să-l scot printr-o metodă nemaipomenită. Uite îţi fac o ofertă extraordinară: îl scot eu, drept răsplată că l-am scos din curtea ta îţi dau şi ţie 60 de grame redevenţă şi dacă mă ajuţi să ţi-l scot în 15 ani îţi dau de lucru şi-ţi plătesc salariu 5 grame pe an pentru că sunt de treabă şi nu vreau să stai ca prostu fără serviciu. Adică de fapt nu-l scot eu, îl scoţi tu, eu doar îţi împrumut uneltele, te învăţ cum să le foloseşti şi te răsplătesc pentru efortul de a-ţi scoate singur aurul din curte ca să mi-l dai mie.
  Nu-i aşa că-i nemaipomenit? Ah, era să uit… şi cum tot nu-ţi mai trebuie la nimic o curte după ce am scos 1kg de aur din ea, voi lăsa acolo vreo 3 tone de cianură şi alte substanţe toxice… Cum? Nu-ţi fă probleme, crede-mă pe cuvânt că nu o să vă afecteze cu nimic! Nu, nu o să ajungă nici în apă, nici în grădină, jur pe ce-am mai scump!
  sursa : https://www.facebook.com/alexandru.petria?hc_location=stream

 80. 82 ZeV septembrie 20, 2013 la 6:28 am

  sadicu
  Demonstratiile desfasurata in Piata Universitatii in 2012, au fost penibile si necredibile, inclusiv datorita dubioseniei unor participant, inclusiv, a celebrei doamne Anghel (cu ceva probleme la mansarda), am spus-o in multe comentarii din acea perioada. Au fost necredibile, deoarece au fost mentinute in viata de o televiziune care a transformat ceva spontan intr-un spectacol poleit si artificial. Pur si simplu, nu cred in manifestari de strada, deoarece se situeaza in zona difuza dintre democratie si telenovela.
  Este marea problema a tuturor demonstrantilor, se supara daca televiziunile ii ignora. (Z)
  As mentiona, totusi, ca manifestatia din 2012 a fost urmata de doua sesiuni de vot democratic care a confirmat justetea atitudinii celor din Piata.
  Sa asteptam, acum, voturile din 2014, pentru a vedea daca participantii actuali la marsuri si proteste, vor inghiti galusca prezidentiala ,,ecologisti intarziati (care inhiba dezvoltarea Romaniei n.r.)”. (Z)
  Cat despre afirmatia ta ca lui Basescu ,,îi iese”; vom vedea şi asculta şi ce proiecte ,,i-au iesit” basescului pentru romani si Romania in 10 ani de mandate.
  S-ar putea ca doar proiectul Rosia Montana ,,să-i iasă”. 😉
  Că acest individ (dupa parerea mea, grav bolnav), este un ,,animal politic” nu tine nici de foame, nici de sete, nici de industrie, nici de investitii, nici de ,,aer curat”.
  (Z)
  PS
  Chiar citesti si participi la sondaje ?
  Eu, de exemplu, mint intodeauna cand sunt intrebat pe strada, sau, le dau cu flit. Nu de alta, dar inca mai avem de luptat cu regimul de politie politica instaurat de clica Basescu-Macovei si compania (din justitie) si , oricum, stiu ca aceste sondaje sunt alcatuite in scop strict de manipulare a sinceritatii romanilor naivi. In schimb, in sectia de votare, voi decide liber si nesilit de nimeni.
  (Z)
  Si inca ceva….te bucuri dumneata ca cei de la Metrorex, sau altii, maraie si ameninta cu greve si demonstratii pentru cresteri de salarii. Intr-un fel sau altul problema, totusi, trebuie gestionata si rezolvata. Mira-m-as ca un ipotetic guvern condus de Traian Basescu sa deschida generos baierile pungii bugetare. Asa ca, mai piano, prietene cu bucuria destabilizarii. Pana la urma, cu totii ne vom stradui sa inchidem la loc capacul Cutiei Pandorei si, te asigur, nu va usor de loc.
  Daca nu reusim, va trebui sa emigram in Australia, dar si asta e tare greu dupa 40 de ani.
  (Z)

 81. 83 vsile septembrie 20, 2013 la 6:48 am

  Zev,

  Gandire scurta totusi ,chiar si de de la un anti ma asteptam la mai mult.
  Sa descoperi grossierul civilizatiei este mai palpitant decit rezultanta culturala adunata in sute de ani!
  Daca-ti doresti sa vezi Louvrul o data in mod sigur ca sa-ti termini dorinta ar trebui sa mai mergi de citeva ori , dar mult mai incitant ar fi sa merg prin niste galerii ,aduse la standardele moderne ale turismului mondial, unice in lume si mai vechi decit Hristos.Cam greu insa sa intelegi diferentele si semificatiile!
  Si inca ceva , cel mai slab economist ramane totusi Ilie Serbanescu in ciuda unor adevaruri proletare pe care le emite!
  In fine despre Basescu aveti dreptate , pentru el si la cacialma, din cauza jucatorilor jealnici de la masa de joc si aici ii includ pe majoritatea de la A.Nastase pina la Dorul daca vrei!
  Si in sfirsit aveti dreptate si cu „derbedeii de la metrorex”,beneficiarii a celor mai multe sporuri salariale din tara, sporuri care le dubleaza salariile si le aduc la nivelul unui venit european. 3000 de lei pentru un lucrator cu studii elementatare sau medii , aproape de doua ori mai mari decit ale unui medic rezident este inacceptabil de mult!

  Sadicu,

  Pieleanu este si dansul un neacceptat de palat care insa insista si iar insista poate poate va fi bagat in seama.Un Cristoiu fara portofoliu sau inca fara portofel.

  Cris,

  Sunt foarte multe doamne, de tip pippidi, care tanjesc dupa un viol! Din pacate sau poate din fericire nu prea sunt bagate in seama de violatori!

 82. 84 ZeV septembrie 20, 2013 la 7:02 am

  ps sadicu
  Daca ,,animalul politic” si-a permis sa se joace (in zona gri a Constitutiei rescrisa de Curtea Constitutionala) cu institutiile, in calitate de Presedinte, ca sef al Executivului va trebui, realmente, sa munceasca si…sa-si asume.
  Sper ca nu chiar in stilul ,,constructiv” din timpul guvernelor FSN si CDR.
  😉

 83. 85 blogideologic septembrie 20, 2013 la 7:16 am

  @ ZeV spune : +Eu as propune urmatoarea ordine, mai aproape de realitate: (1) Afectiva (2) Afectiva (3) Afectiva (4) Afectiva (5) Da capo.+ Este vorba despre cerinţa reducerii costurilor, cu accent pe profit. Probabil că aşa ar fi cel mai ieftin. Mai ales că “afectivul” tinde să fie computerizat (vezi INFORMATICA AFECTIVĂ, am mai vorbit despre aceasta, punând şi o “potecă asociativă” adică pe englezeşte “link”).

 84. 86 M.Voicu septembrie 20, 2013 la 7:31 am

  @Sibilla septembrie 20, 2013 la 3:03am
  MulTțămesc; este deplin lămuritoare pilda la ”CESIONĂRI” ❗
  Cine poate, poate face un VIDEOCLIP ; va fi de succes, la năduf

 85. 87 vsile septembrie 20, 2013 la 11:01 am

  Zev,

  Asta cu emigrarea la capatul pamantului e haioasa tare.
  Astia dupa ce si-au facut o tara si o natie din puscariasi si citiva aborigeni,,dupa ce ia primit pe greci,italieni,sarbi si croati au ridicat pentru romani stacheta si cer printre altele si verificarea IQului.Intrebariea principala este „Whom do you elected in 2004?
  Si cum majoritatea a hotarat toti romanii sunt respinsi,indiferent de cui ia dat votul!

 86. 88 Draghi Puterity septembrie 20, 2013 la 1:25 pm

  @Marian Nicolae

  Daca tot ai adus vorba de Polonia:

  http://www.spiegel.de/schulspiegel/jugendprostitution-in-polen-tausche-sex-gegen-smartphone-a-804820.html

  E vorba despre un alt fenomen social. Se pare ca in Polonia, cam 25% din fetele minore intre 15 si 18 ani (si un procent destul mare baieti) ofera sex pentru diverse bunuri materiale (haine, telefoane destepte, cosmetice). Fetele nu considera ca ceea ce fac e o forma de prostitutie, ci ca e vorba doar de o „sponzorizare”.

 87. 89 vsile septembrie 20, 2013 la 4:15 pm

  zev, i-a dat , i-a luat ,i-a primit etc.etc.

 88. 90 Radu Humor septembrie 20, 2013 la 9:56 pm

  Când am zis că @ZeV e penibil, recunosc că am greşit !
  E de-a dreptul tembel, în efortul lui de a demonstra că albul e negru şi invers !
  Dovada clară a ceea ce face banul din om !

 89. 91 SAMI septembrie 20, 2013 la 10:21 pm

  @Cris

  S-o fi referit la faptul că TB e onest în sensul că recunoaște că nu citește niciodată nimic.

 90. 92 ZeV septembrie 21, 2013 la 7:08 am

  vsile spune:
  ,,Sa descoperi grossierul civilizatiei este mai palpitant …”
  COMENTEZ:
  Dupa dvs, stimate domn. Dupa ce descoperiti ,,grossierul” uman pietrificat, sa-mi dati de stire. E o unica ocazie de a afla ce au mancat inaintasii nostri intre doua lopeti.
  😉

 91. 93 ZeV septembrie 21, 2013 la 7:16 am

  radu humor
  Faptul ca amfitrionul nostru este, uneori, excesiv de permisiv, nu inseamna ,,liber pe stadion”. (Z)
  Poate o admonestare din partea gazdei nu ar strica.
  Cand te vei ridica, domnule humor, de exemplu, la nivelul domnului sadic, care, intotdeauna combate cu argumente si nu ataca interlocutorul ?
  Iata ce a facut basescu din voi, inclusiv, din/cu Crin, caruia ii urez, totusi, ,,la multi ani.”

 92. 94 ZeV septembrie 21, 2013 la 7:19 am

  blogi
  Bingo !
  Iata cum o gluma se poate transforma in ceva serios, in capitalism.
  😉

 93. 95 anonim septembrie 21, 2013 la 11:21 am

  Acum aveti o majoritate confortabila in Parlament si USL-ul atit cit mai exista a suspendat suspendarea lui Basescu. Urmatoarele incercari dee suspendare vor veni dupa urmatoarele alegeri parlamentare? Spun asta pentru ca iarasi se ajunge in situatia ca la precedentele incercari in care nu aveati majoritate.

 94. 96 vsile septembrie 23, 2013 la 6:34 am

  Zev,

  Imi pare rau , e ft greu sa fi si roman si intelept!


 1. 1 Frank’s place… « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 18, 2013 la 3:38 am
 2. 2 Despre wantokism şi capcanele sale | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe septembrie 19, 2013 la 6:56 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: