Cum ar fi fost dacă…?

Este titlul editorialului publicat astazi in Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

 

Au trecut 50 de zile. Pline cu semne de întrebare. Pline de tristeţe şi de revoltă. Am acceptat însă, în final, că există o altă voinţă – cea a destinului – mai puternică decât voinţa mea. Şi merg mai departe… Cu recunoştinţă pentru familie, pentru prietenii mei de la Jurnalul Naţional, pentru cei de la Antena 3, şi pentru mulţi alţii – cei care nu s-au întrebat nici o clipă cât de „superficială” poate fi o rană la distanţă de 1mm de carotidă şi nici ce urme lasă în suflet un glonţ cu calibrul 38 special.

Acum, instalat în spaţiul de 4 m² „rezervat” mie, fără ostilitate, la celebrul penitenciar Jilava, prin respectarea tuturor regulilor, vreau să-mi demonstrez, în primul rând mie, că obiectivul celor care şi-au dorit „eliminarea mea din societate”, nu poate fi atins, libertatea însemnând şi (sau, poate, în primul rând) o chestiune interioară bazată pe gânduri şi pe sentimente.

Ştiu, istoria contra-factuală inseamnă să proiectezi nostalgie peste sentimentele de frustrare din prezent. „Cum ar fi fost dacă…?”

*

*  *

Am recitit „Decalogul Preşedintelui”, angajamentul meu, din 2004, din campania la prezidenţiale, „pentru un mandat al dezvoltării şi modernizării României”, construit pe 10 piloni importanţi.

Aş vrea să vi-i reamintesc:

1)      Continuarea proiectului politic al reconcilierii naţionale. Spuneam atunci „… ar fi de-a dreptul dramatic să reintroducem – la scara întregii ţări – stilul conflictual, adversitatea inutilă şi voluntarismul capriciilor iresponsabile.” Avertizam asupra acestui pericol. Am avut, oare, dreptate? Puteţi judeca singuri, privind la ceea ce se întâmplă, în aceste zile, în ţară.

2)      Instituţionalizarea dialogului democratic cu toţi vectorii importanţi ai societăţii româneşti, evitând „retorica ieftină, stilul atoateştiutor, pornirea spre comanda unică.” Gândiţi-vă la ce s-a întâmplat în România în ultimii 8 ani…Şi, din păcate…

3)      Definirea agendei politice reale a cetăţenilor, propunându-mi să veghez – dacă eram ales – ca actul de guvernare să nu se bazeze pe „capriciile manageriale ale şefilor de instituţii”, sau pe „un exerciţiu de orgolii desfăşurate în algoritm”. Din păcate, am intuit corect şi aceste riscuri.

4)      Imi propuneam, în 2004, consolidarea dimensiunii strategice a unor proiecte sociale şi politice „prin eliberarea acţiunii politice de sub apăsarea termenului scurt, a constrângerilor zilei de azi”…

Gândeam atunci (şi gândesc şi astăzi!): „Conduita şi răspunderea unui şef de stat incumbă abordării de fond, de largă perspectivă şi nu substituirea anticonstituţională a atribuţiilor curente pe care le are Guvernul şi administraţiile executive din teritoriu.”

Nu aveam dreptate? Am fost, din păcate, o Casandră pe care puţini au ascultat-o…

5)      România curată era un alt obiectiv. De ce oare  notam atunci: „în politică se intră şi se iese democratic, prin vot”? Să fi avut în vedere situaţia creată de referendumul de acum?

6)      Strângerea legăturilor dintre decizia politică şi expertiza profesională a specialiştilor. Afirmam în urmă cu 8 ani: „un preşedinte nu poate da exemplul unor decizii arbitrare, ticluite peste noapte şi ambalate în glazura priceperii la toate şi la tot. Conduita Preşedintelui nu poate încuraja atomizarea deciziilor şi voluntarismul în adoptarea lor – invocând auctorial autoritatea care i-a fost încredinţată”. Nu am avut dreptate să avertizez asupra acestor pericole?

7)      Etica responsabilităţii faţă de cetăţeni, într-o formulă de nou contract social, era un alt obiectiv.

8)      Încurajarea valorilor, „conservând potenţialul de încredere, de autoritate, de receptivitate şi de speranţă” era considerată, de asemenea, importantă.

9)      Propuneam o preşedinţie „pentru o Românie profundă, pentru România înţelepciunii românilor, o preşedinţie a echilibrului judecătilor, prin descurajarea oricăror poziţii extreme sau radicale – pornind de la adevărul că libertatea fiecăruia încetează în momentul în care prejudiciază libertatea celorlalţi”.

10)  În fine, subliniam atunci nevoia şi disponibilitatea spre dialog şi deliberare – o veritabilă probă „pentru a traversa împreună complicatul univers al confruntărilor politice”[1]

Chiar dacă ştiu că este inutil, nu pot să nu mă întreb: „Cum ar fi fost dacă…?”


[1] Pentru detalii vezi Adrian Năstase, Victoria normalităţii, Construirea României europene, Bucureşti, Editura Mondomedia, 2004, pag. 297-300.

248 Răspunsuri to “Cum ar fi fost dacă…?”


  1. 1 mmordean august 14, 2012 la 2:16 pm

    Văd că nu ai schimbat nimic din genul discursului…
    Pot să mă înşel.
    Dar.

    Nu pare să te fi modificat prea tare instituţia în care, din nefericire, te afli…
    E păcat să scapi, totuşi, prilejul.

    Totodată.
    E competiţie mare în politică.
    Dacă vei avea mijloace, discurs asemănător cu al concurenţei, nu ţi se va auzi cu uşurinţă vocea.

  2. 2 mmordean august 14, 2012 la 2:27 pm

    Nu ştiu dacă am mai scris-o… Citatul din Titulescu îţi trădează filiaţia spiritual-politică. Nu cred totuşi că NT era şi altceva decît un produs media – cum sar spune azi… Cît din ce a creat el a rezistat Valului 1939-45? La o adică acolo e valoarea cuiva, să fi intuit ce vine…
    Ştiu că e ceva dureros, să pui suflet, să clădeşti – şi să vină Hitler… Totuşi, oamenii, instituţiile mari au calitatea de a gîndi cu mai multe mişcări înainte.

  3. 3 dorian65 august 14, 2012 la 2:32 pm

    Dl Nastase ,cu tot respectul va spun ideile sunt bune problema este alta -oamenii politici scoliti la usa cortului.
    Simpla analiza:
    -Basescu latra si oamenii cu musca pe caciula plangeau ca nu sunt lasati sa lucreze.
    -Ponta si Antonescu simpli diletanti care au facut partidele din care provin de rasul rasului.Antonescu il acuza pe Basescu ca nu este echidistant de partidele politice si el participa la mitingul de la Timisoara.
    Antonescu spune una la presa Ponta alta declaratii care se contrazic,etc…
    -Era sa il uit pe rautaciosul de Voiculescu -no coment.
    Ce am crezut eu cand Ponta a ajuns prim ministru?Eu am crezut ca observand greselile celor de la putere va cauta ,cu rabdare,sa le corecteze si cu diplomatie sa il inlature pe Basescu.
    Ce s-a intamplat, stim cu totii, s-au grabit ca fetele mari la maritat.Ei au ignorat in graba lor cele mai elementare reguli democratice.
    Toate actiunile lor necugetate o sa coste atat imaginea partidelor lor cat si acestea duc la diminuarea nivelului de trai al populatiei in viitor.

  4. 4 Pali august 14, 2012 la 3:16 pm

    Chiar asa,…cu ar fi fost,….? Sa nu-l ridicati pe Ponta din sant ?Chiar asa ….cum era? Il acuz de colaborationism cu Base& Co. !Ei v-au bagat la izolare ! Evident si vreo jumatate din PSD & Co. ! Sper sa fiti foarte „recunoscator” cand o sa va eliberati !!!!!! Multa sanatate si putere sufleteasca !

  5. 5 Criticos august 14, 2012 la 3:22 pm

    Cum să ne bucurăm de viaţă?! La cei 70 de ani ai mei sper să părăsesc această lume la o acţiune de protest împotriva diavolului care ne-a încălecat. Şi să nu mai aud de „lumea democrată” a Vestului!

  6. 6 violet august 14, 2012 la 3:47 pm

    Domnule Năstase, mă bucur pentru această revenire ( în fond ), în viaţa publică românească! Atât cât mă pot bucura în contextul politic actual…

    Şi totuşi…Victor Ponta va trebui să răspundă la întrebarea: „De ce l-ai vrut ministru de interne pe Ioan Rus?” ❓

  7. 7 Cioloca Ioan august 14, 2012 la 3:58 pm

    Ma intreb si intreb cum au fost pacaliti multe milioane de romani de acest individ conflictual care ca si Ceausescu se pricepe la toate si a dat peste cap aproape intreaga tara fara sa-i pese decat de propria persoana?

  8. 8 Mihaela august 14, 2012 la 4:11 pm

    Nu am iubit PSD-ul, nu am simtit niciodata ca ma reprezinta in vreun fel, cel putin in dimensiunea lui locala, dar nu numai. Venea ca o continuare a FSN-ului, il avea pe Ion Iliescu pe care il consider vinovat de configuratia politica, sociala, la urma urmei umana a Romaniei de pana acum cativa ani. Insa, ceea ce se intampla acum in Romania ma inspaimanta. Cred ca ar trebui sa largesc un pic totusi aria dezamagirii mele. Nu e vorba doar de Romania, ci de Europa, aceea civilizata la care nici nu indrazneam sa visez eu, adolescenta din anii comunismului, pe care am cunoscut-o doar geografic prin cateva vizite si care azi imi ridica serioase intrebari. Citesc ultimele stiri si ma trece un fior rece pe sira spinarii. Nici nu credeam ca voi putea fi atat de afectata eu, un simplu cetatean al Romaniei de azi, insa constat ca ma doare cumplit sa vad ca masinaria pusa la punct de suspendat functioneaza impecabil…in rau, spre raul nostru si binele catorva. Am crezut in naivitatea mea ca exista valori, ca exista principii, ca exista democratie si m-am uitat ani la rand spre tarile acestea democratice(?) ale Europei, ca si spre America, cu increderea ca vor sti sa faca diferenta intre bine si rau, ca vor vedea ce se intampla cu adevarat si nu vor permite nicio clipa ca valorile acelea atat de trambitate in contexte oficiale sa fie anulate de basescu & co. Ceea ce descopar este ca eu nu contez, noi nu contam (noi, votantii), important e ce vor ei si banuiesc ca e vorba de Rosia Montana, gaze de sist si nu stiu ce mai avem noi si vor ei de la noi. Toata atmosfera e de Kafka, dar macar acolo era vorba de fictiune; aici e realitatea cruda si, repet, inspaimantatoare. Suspendatul va reveni (cu forte proaspete si dorinta de razbunare) iar vestul il sustine, ii gireaza actiunile. Unde as putea sa ma duc in lumea asta ca sa nu mai traiesc umilinta de a fi un om simplu? Unde conteaza ce spune unul?

  9. 9 Adriana august 14, 2012 la 4:13 pm

    Ma bucur nespus ca in sfarsit va vad pe blog. O sa astept si eu impreuna cu dumneavoastra revenirea in spatiul public. Momentul de cumpana a trecut, o sa treaca si perioada aceasta destul de dificila.
    Sanatate!

  10. 10 Dan august 14, 2012 la 4:29 pm

    Sunt satul de vorbe , contemplari si planuri de viitor de nu mai pot. Nu imi pasa ca Basescu abereaza ca daca nu am votat inseamna ca am facut-o ca sa il sprijin sau ca USL -ul nu e in stare sa ii dea un sut in cur forever unui betiv vizibil dus cu pluta. Domnul Nastase cum ar fi fost daca……nu eram la coada Europei. Cum ar fi fost daca populatia asta nenorocita nu s-ar mai bucura atata sa stearga la cur tot felul de straini , sa culeaga capsiuni si sa stea pe campurile altor tari pe bani de aici marea majoritatea a licentiatilor nu viseaza sa ajunga. Bine e normal la noi salariu mediu undeva la 500 E , iar Belgia , Danemarca, Germania, Luxemburg, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Anglia,Irlanda, Franta de 8 – 10 (opt – zece) ori mai mult. Bine ca noi si bulgarii , restul tarilor din europa au cel putin dublu salariul mediu. Cum ar fi fost daca eram si noi normali?

    sursa de cifre http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/3/3e/Table_1_Earnings_in_the_business_economy%2C2008-2010.png daca e departe de adevar va rog sa imi spuna si mie cineva cat de prost stam cu adevarat.

  11. 11 VICTOR PONTA KAPU LA STAT august 14, 2012 la 4:29 pm

    LA MULTI ANI NASTASE ACOLO UNDE ESTI!

  12. 12 ion august 14, 2012 la 4:38 pm

    Bine ați revenit!

  13. 13 Marica august 14, 2012 la 4:52 pm

    Doar 50 de zile au trecut? Mi s-a parut o vesnicie , pana v-am revazut la Tribunal… Intr-adevar, pline de tristeţe şi de revoltă, fara sa stim nimic de dumneavostra…
    Nu fiti suparat pe cei care au spus rautati despre tragegia pe care ati trait-o!
    Eu , o buna bucata de timp, am raspuns la rautatile lor ,in scris , pe oriunde citeam ceva de genul asta, insa, mi-am dat seama ca rautatea unora este atat de mare incat nu merita sa-ti pierzi timpul cu ei. Mai bine am discutat cu prieteni si persoane care au fost alaturi de dumneavostra si sa stiti ca sunt multi in tara asta care cred ca este o mare nedreptate ceea ce vi s-a intamplat. Am plans , m-am razvratit , dar am simtit neputinta ca nu putem sa va ajutam cu nimic si in final ne-am rugat sa va fie bine. Preotul nostru a plans in dimineata zilei urmatoare si s-a rugat in biserica, vecini , prieteni, colegi de serviciu, cu totii am fost la fel de ravasiti, chiar si cunostinte care stiam ca sunt din tabara cealalta….
    Fiul meu , Ionut, a fost in noaptea aceea la spital. Ne-a sunat si ne-a povestit, ravasit si plangand , ca e speriat si ca toata lumea este acolo , alaturi de dumneavostra. Astea toate arata ca sunteti iubit, respectat, ca lumea are incredere in dumneavostra si ca sunteti asteptat sa va intoarceti acasa, pentru ca mai aveti multe de facut pentru tara noastra Domnule Adrian Nastase.
    Ma gandesc in fiecare zi , daca sunteti la curent cu nebunia care se intampla in tara…
    Sa nu credeti ca noi suntem mai liberi decat dumneavostra!

  14. 14 carmen august 14, 2012 la 4:52 pm

    Ma bucur mult sa vad ca sunteti bine ! Mie personal imi lipsesc comentariile dumneavoastra de zilele astea! Altfel, daca acceptati, luati va rog totul ca pe un exercitiu!
    Cu toata pretuirea, Carmen Ciuica
    Calafat dolj

  15. 15 ancaf august 14, 2012 la 4:54 pm

    Cred ca aparitia articolului Dumneavoastra este singurul lucru bun care se intampla astazi in viata politica. Tare mare nevoie ar fi fost zilele astea de Dumneavoastra!  Daca reusiti sa rezistati, vom rezista si noi! Si da, cred ca ar fost altfel, nu am mai fi fost umiliti acum de niste javre ordinare. Multa sanatate si suntem alaturi de Dumneavoastra.

  16. 16 Despina august 14, 2012 la 4:57 pm

    Ar fi fost sansa pe care o particica din Romania a gasit cu cale sa si-o refuze. Folosesc diminutivul pentru ca am avut si am convingerea ca Adrian Nastase a castigat alegerile. De fapt, contracandidatul sau are o serie intreaga de victorii prin inselatorie (in prima confruntare cu Oprescu la Primaria Generala a castigat cu un avans de 2000 de voturi, cu Alianta DA a fost o uriasa manipulare si confuzie, in fata lui Geoana a pierdut la votul intern, iar despre intalnirea cu poporul de acum ce sa mai comentam?)

  17. 17 Ionut august 14, 2012 la 5:04 pm

    Domnule mmordean daca l-ati fi citit pe Titulescu ati fi vazut ca a intuit ce vremuri vor veni. A si avertizat chiar…dar din pacate nu s-a putut face mai mult.

  18. 18 Mihai P. august 14, 2012 la 5:18 pm

    Salutari,Domnule Prim Ministru!Fiti tare,viata noastra din afara este probabil mult mai groaznica decat cea atat de ascunsa ca a dvs-tra,ambele situatii gratie aceluiasi motiv,T.B.,as scrie mai exact,dar mi-e teama ptr.familie,nu ptr.mine,aveam 22 ani la revolutie si am facut greseala sa fiu doar un revolutionar din cei multi,nu din cei cu drepturi,cei doar ptr.tara,nu ptr.privilegii,asa ca specific CLAR ca T.B inseamna „Traim Bine”.A fost o mare greseala aceasta divizare,pe care nu vi-o reprosez nu neaparat dvs.,dar ati fost participant efectiv la ea prin platile efectuate catre aceia care au intinat spiritul revolutiei prin cererile lor,probabil nesimtite sau macar fara rusine fata de celelalte milioane de oameni iesita in maretul Decembrie 1989.Tara ti-o iubesti neconditionat,nu pe bani!Sper ca in perioada asta de sihastrie sau asceza obligatorie sa va reculegeti si sa reveniti mai puternic decat ati fost vreodata,meritati acest supliciu doar ptr.ca aceasta tara si acest popor poate v-a investit cu o mare incredere candva,iar dvs-tra ati intrat intr-un con de umbra dupa alegerile din 2004,a fost o mare greseala,tot ceea ce s-a investit moral si spiritual in ideea de a fi Presedinte ati irosit prea usor,poate din lehamite sau poate dintr-o evaluare prea usoara a democratiei din tara noastra.Ati crezut oare ca T.B. este democrat?Stiati mai bine decat mine cine este acest „Traim Bine”,nu?Ne-ati lasat fara lupta in mainile lor,ar avea oare rost sa amintesc pe mainile caror ageamii si pungasi ne-ati lasat?Pot sa dau doar initiale,altfel trec si eu in scurt timp in sihastrie,deja astept „golanii” la usa mea ptr.ca am votat la referedum,desi n-am nici cel mai mic regret ca am incercat sa-l trimit acasa pe acest „micut si fals dictator”,poate gresesc cu fals,dar macar „marele dictator” a lasat ceva palpabil in tara asta,din pacate sunt prea multi miliardari din munca noastra si a lui Ceausescu,doar furand de la noi ceilalti.Poate trebuia sa mergem catre Rusia,ar fi fost preferabil atata timp cat UE si SUA se preteaza la indicatii gen URSS.L-ati instruit pe „micul Titulescu”,dar in adevarata lupta cam da rateuri,desi il sustin 100%,tot asa si pe Crin,oricum merita fata de Traim Bine Nu.
    Ar fi multe de spus,insa ce va doresc este sa treceti cu bine peste aceasta perioda,nu acceptati compromisuri si cu siguranta veti rezista si candva sper sa fiti si mai mult decat ati fost,daca nu in viata politica,macar in viata sociala a acestei tari.Acestei tari careia ii sunteti dator,trebuie sa-i intoarceti cu aceeasi masura ceea ce v-a oferit,prin statut social sau prin incredere politica aratata!Cu respect si ganduri bune!
    PS:referitor la 1mm de carotida,va felicit si va invidiez ptr.puterea pe care ati avut-o!Ati trezit in unii dintre noi romanii o noua mandrie nationala.Gestul acesta sa fiti sigur ca nu a ramas fara ecou in randul oamenilor cu mandrie din acesta tara.Precizez ca nu sunt decat un ROMAN,nu sunt membru de partid sau de sindicat,sunt un membru al familiei mele,atat si nimic mai mult.Apartenenta la natiunea romana este mult prea valoroasa ca sa ma rusinez de faptul ca nu sunt membru al oricarei alte „gasti ” politice sau profesionale.Astept raspuns cand veti fi liber.Bafta si putere la maxim!

  19. 19 Theodora august 14, 2012 la 5:23 pm

    Eu am trait 20 de ani sub Ceausescu … Nu mai vreau sa ma intorc in totalitarism … daca se intoarce Basescu la Cotroceni cer azil politic si cetatenie in Cuba …macar acolo asistenta sanitara este GRATUITA
    In Gorj declaratiile sunt scrise de procurori si semnate de locuitori.
    Unii dintre cei care au fost chemati sa dea declaratii spun ca nici nu stiu ce au semnat!!!!
    La Piatra Olt procurorii de la DNA … nu se stie precis … au fost HUIDUITI de oameni … oamenii SUNT INTREBATI CUM AU VOTAT … PROCURORII UMBLA PE STRAZI SI STRIGA OAMENII LA POARTA!!!!!!
    Basescu vrea sa ramana cu orice pret presedinte si este foarte nerabdator sa se intoarca la Cotroceni – Ce vor face cei 7.5 milioane de romani care au votat DA la referendum? – Macovei crede ca in Romania urmeaza un razboi civil

    Basescu vrea sa ramana cu orice pret presedinte si este foarte nerabdator sa se intoarca la Cotroceni – Ce vor face cei 7.5 milioane de romani care au votat DA la referendum? – Macovei crede ca in Romania urmeaza un razboi civil

  20. 20 Mihai Liliana august 14, 2012 la 5:26 pm

    Decalogul dumneavoastra este unul idealit. Crede ca de la dvs. s-a inspirat Basescu : a facut tot ce spuneti dumneavoastra, dar pe dos. Si a reusit : am ajuns cea mai dezbinata, mincinoasa, neprofesionista, lipsita de onoare,abjecta societate. Nu mai suntem oameni, suntem maimute. Daca dai TV-ul fara sonor si te uiti la Basescu, Macovei, MRU, Blaga, te ingrozesti cat de jos a ajuns specia umana. Ce-i de facut ? Da astia nu scapam!

  21. 21 Theodora august 14, 2012 la 5:27 pm

    Domnule Adrian Nastase,
    Ne bucuram ca primim vesti de la dumneavoastra
    Noi cei care va apreciem si va respectam am ramas aici.

  22. 22 theo august 14, 2012 la 5:35 pm

    Exista oare putinta de revenire pt dvs? Am urat PSDul in anii 90 si early 00 mai ales prin impersonarea dlui Iliescu. Looking back imi doresc ca daca ar fi existat acea sansa de unire cu Moldova sa se fi facut ceva. Cat priveste furturi rapturi acuze etc….imi dau seama ca lucrurile nu sunt asa de simple. Am ajuns astazi sa ma indoiesc profund de „valorile” europene ce ne obliga sa bagam la puscarie un PM ce face ceva similar cu o strangere de fonduri americana ce-i drept la limita sau ce face ceva cu mult mai putin grav decat a minti o lume si alegatorii sai in legatura cu existenta armelor de distrugeri in masa (blair and bush). Banuiesc ca va simtiti pe partea gresita a istoriei si sincer cred ca si noi in romania sunte de aceasta parte. Dar hei! sa citim un pic de istorie antica e plina istoria de pierzatori in mare parte ucisi, exilati sau stigmatizati (vezi damnatio memoriae). Sincer nu va doresc decat sa va puteti intoarce fiindca iata ce se intampla in tara aceasta! Vin americanii si ne explic ca nu suntem 7,5 milioane ci 5milioane caci restul au fost furate. Oare este viitorul in EU? intr-o federatie? Din pacate dupa cum bine ati sesizat toate acestea se intampla intr-o indusa stare de razboi romano – roman. Acesti oameni ne omoara tara.(ma refer la basescu / pdl/macovei and co) Interesul EU este o regionalizare si o scadere a puterii nationale. Interesul SUA este (istoria ne-o arata) strict legat de resurse, geostragie politico-economia, si hegemonie economica indusa prin diverse mijloace.
    Cred ca lupta deabia acum incepe. E ciudat sa te simti ca un detinut politic in democratie?
    p.s – cert este ca ati facut si dvs multe greseli. istoria le va judeca. (depinde cine o scrie insa!)
    asa ca pentru curatarea numelui dvs aveti datoria sa luptati ca istoria sa fie justa cu dvs.

    toate cele bune!

  23. 23 George79 august 14, 2012 la 5:36 pm

    Domnule Nastase,

    In primul rand ma bucur ca vreti sa reintrati in viata publica.Deocamdata prin prezenta pe blog, dar sper ca la un moment dat sa reveniti pe scena politica.
    Nu sunt un fan al dumneavoastra si nici nu cred ca aveti nevoie de fani care mai apoi sa devina fanatici.
    Cu mintea unul om de douazeci de ani am fost prezent la un curs de Drept International Public la Facultatea de Drept, fara sa fiu student la aceasta facultate.Am vrut sa va vad in postura de profesor.Asta se intampla prin 1999.A fost suficient sa ma conving ca sunteti un om deosebit, ca sunteti genul de profesor cu care eu m-am intersectat doar de doua ori in 17 ani de studii.Este vorba de genul de profesor caruia-i pasa de oamenii carora le preda si care le insufla acestora mai mult decat cunostinte.
    Acum am peste treizeci de ani si pentru prima oara ma gandesc sa plec din aceasta tara, desi sunt relativ realizat aici.Gandul acesta a aparut de aproape un an, dar a revenit mai puternic in acea seara cand trebuia sa se intample incarcerarea dumneavoastra.Mie unul mi-a dat lacrimile nervos cand am vazut ce se intampla si am inceput sa urasc autentic oameni din jurul meu care din ignoranta nu intelegeau poate ce se intampla.Am simtit nevoia sa ies pe strada si am facut-o, nici azi nu stiu de ce.Apoi in urmatoarele zile am aflat ca cel putin doua persoane pe care le cunosteam au facut acelasi lucru si mama insasi intr-un oras de provincie a simtit nevoia de a iesi la aer.
    Ceea ce vreau sa va transmit e ca in seara aceea nu ati fost singur.A fost protestul nostru tacut, poate chiar interior si cred ca nu am fost putini.
    Numai ganduri bune in rest si sper sa scrieti tot mai des in urmatoarea perioada.

  24. 24 theo august 14, 2012 la 5:46 pm

    si pe un ton glumet acum. am ras copios imaginand o scena in care dl politist se chinuie sa va impuste in gat la o distanta milimetrica de aorta fara a va raneasca mortal. din punct de vedere logic schema se face doar prin manaria raportului medico legal.
    ma intreb insa de ce presa basista nu a mai insistat pe tema asta? probabil ca si-au ralizat scopul de inducere a semnului de intrebare pentru unii. daca insa ar fi fost o sceneta insa nu s-ar fi oprit! ei iaca, insa, ca e liniste!
    i rest my case.
    au manjit cu rahat si s-au mutat mai departe pe sistemul ca de fiecare data cand se aduce vorba ei vor spune: ati uitat nu e sigur ca Adi a incercat sa o faca pe bune e o facatura. sa facem oare politica, comunicare si „spin” la fel ca ei?
    nu cred ca aceasta este solutia.

  25. 25 theo august 14, 2012 la 5:47 pm

    cred ca modul lor de fiintare este gresit. la fel cu cel tiranic si dictatorial cu care se aseamana izbitor.

  26. 27 Un cetatean august 14, 2012 la 5:49 pm

    Va urez multa sanatate si putere. Am mai fost odata intr-un cerc restrans, dupa ce se declansase dosariada impotriva dvs., cand am avut ocazia sa va spun ca veti reveni in prim planul scenei politice. Cei mai multi dintre cei de fata va spuneau ca nu mai aveti nicio sansa. Ati revenit si ati ajuns din nou sa contati in partidul pe care l-ati condus, poate in cel mai coerent mod (comparativ cu ceilalti presedinti). Va spun si acum sa aveti incredere in Dumnezeu pentru ca veti redeveni un reper in dezbaterea publica. Inteligenta impune respect chiar si atunci cand e incatusata.

  27. 28 Marian Dinu august 14, 2012 la 5:57 pm

    Mi-e teama ca daca nu ar fi fost alternanta din 2004 Romania ar fi spus
    „Pa” aderarii la UE asa cum acum nu poate accede in Schengen. Va inteleg foarte bine ce simtiti in plan personal. Traiti, pe nedrept, o drama. Si eu am trait asta. Dar deja basescu este o epava politica. V-ati fi dorit acest destin politic? Reiiterez ideea ca alternanta a fost necesara ca si cea din ’96 pentru care o vreme am fost considerat de PSD inamicul nr 1.
    Nu-mi epuizez ideile sper sa am un raspuns de la dvs. d-le Nastase.

  28. 29 Flori august 14, 2012 la 6:14 pm

    Va multumim ca ati revenit pe blog! Suntem alaturi de dumneavoastra !
    Ne rugam la Bunul Dumnezeu pentru sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra!

  29. 30 centru august 14, 2012 la 6:16 pm

    Da , in 2004 alegerile au fost castigate de Adrian Nastase . Care a ales insa sa se sacrifice pentru Romania .
    Seful de stat de astazi tipa iesit din minti ” sariti , se fura ” ” repetati alegerile ” ” frauda ” – aderarea noastra la UE ar fi fost nu amanata , ci definitiv pierduta ! O ocazie ca ocazia anilor 2002-2004 , cu un guvern roman profesionist si cu lideri vest europeni ( Schroder , Chirac , D’Alema ) complet opusi lui Merkel , Sarkozy aparuti 2 ani mai tarziu , nu se mai repeta .
    Multumescul adus de institutiile ( una mai mizerabila decat alta ) Statului Roman ( care Stat ? ma intrebati ) in 2012 ? Jilava !

  30. 31 NELU FIERARU august 14, 2012 la 6:17 pm

    DOMNULE ADRIAN NASTASE,BLESTEMUL CARE S-A ABATUT ASPRA DUMNEAVOASTRA,ESTE ACELASI CARE A LOVIT INTREAGA TARA SI SE NUMESTE, BASESCU! DAR VA VENI O VREME CAND SOARELE VA RASARI DIN NOU PENTRU TOTI SI DACA VOTUL POPULAR NU IL VA TERMINA,ATUNCI IL VA TERMINA FURIA POPORULUI!

  31. 32 Cris august 14, 2012 la 6:25 pm

    Încă din dec. 2004, am spus că țara a făcut un mare pas înapoi, cu alegerea lui Bs. Am convingerea că România ar fi astăzi într-o situație mult, mult mai bună. Din 2005, democrația a decăzut, iar astăzi, am ajuns în situația ca procurorii să-i ancheteze pe alegători.

  32. 33 NELU FIERARU august 14, 2012 la 6:32 pm

    DORIND SA PLECATI,INDEPLINITI DORINTA LUI BASESCU! VA DORITI ACEST LUCRU! DACA IL URATI CU ADEVARAT NU TREBUIE SA -I FACEM PE VOIE ! TREBUIE SA IESIM IN STRADA SI SA ARATAM CA SUNTEM UN POPOR DEMN !

  33. 34 NELU FIERARU august 14, 2012 la 6:34 pm

    NICIODATA NU ESTE PREA TARZIU-TREBUIE SA NE FERIM DE CONSOLARE INTR-O DELASARE SI LIPSA DE SPERANTA,ALTFEL TARA AJUNGE TACMA JEFUITORILOR!

  34. 35 Fragmentarium Politic august 14, 2012 la 6:40 pm

    Tot 50 de zile au trecut si pentru noi, cu intrebari mai mari sau mai mici, dar cu siguranta pline de aceleasi tristete si revolta. Dar acum, gata, trecutul oricum nu-l mai putem schimba, cel putin nu-l putem uita, cel mult il putem ierta, de dragul reconcilierii si participarii tuturor la reconstructia tarii, asa ca propun sa strangem randurile si, cum tot ati elaborat un „Decalog al Presedintelui“, sa rasucim intrebarea spre viitor: „Cum ar fi daca…?“

    Stiu ca sunteti un om al gandurilor curate, nu murdare, al vorbelor cinstite, nu hotite, al faptelor care zidesc, nu care naruiesc, ca v-ati probat excelenta de diplomat, om politic si de stat ca ministru de Externe si Premier, dar totusi v-a lipsit un singur lucru pentru a fi un om total, complet, implinit, iar acesta a fost recluziunea, ca ultima incercare, care, iata, v-a fost data, de acea vointa superioara careia i ne supunem toti, spre a simti suferinta si umilinta, precum Iov, provocate de nedreptate.

    Sa nu va pierdeti speranta si credinta, Nietzsche avea dreptate, ceea ce nu va invinge va intareste, iar spiritul si ideile sunt singurele lucruri carora nu li se pot pune gratii. Dumnezeu lucreaza prin oameni, iar la momentul pe care il va considera potrivit, va va da, dupa aceasta incercare, de doua ori mai mult decat ati avut, precum lui Iov, care nu a fost ispitit de lacomie si hula, ci a facut din dreptate si adevar singura lui comoara, atunci cand a rostit: “Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant!”

    Asadar, “Cum ar fi daca…?” Chiar daca suna ca un slogan electoral, primul si cel mai important efect va fi cat se poate de palpabil: Cand Nastase apare, Basescu dispare!

  35. 36 Aya august 14, 2012 la 7:04 pm

    @

    Adrian Nastase

    RANA IN SUFLET – CALIBRU 38

    Marturisesc ca este greu sa ii vorbesti despre suferinta- relevand ceva deosebit- cuiva care, in cateva ore, a parcurs iadul supremei nedreptati: sa fie condamnat fara a fi vinovat (in conditiile in care Tribunalul recunoaste, sfidator, acest lucru!); sa fie smuls din zona politica decizionala si pedepsit pentru „vina” de a fi servit, in calitate de om de stat, interesele romanesti- si a fi deservit, astfel, interesele unor grupuri ilegitime (interne si externe); sa se incerce indepartarea lui din zona autoritatii opiniilor, in care locul sau de prim rang era castigat chiar prin propria valoare recunoscuta – scopul demersului fiind lansarea unui mesaj de forta din partea celor care orcheatrasera totul, vinovati fiind de infractiuni profunde (dincolo de gravitatea lor!), de genul “am tintit simbolul, iata ce va asteapta pe toti”; sa fie atacat in valorile sale fundamentale – precum primatul inteligentei, libertatea de gandire, increderea in democratie; sa se incerce transformarea sa in imaginea umilintei supreme a elitelor (in sensul pur, corect al cuvantului) intelectuale si politice prin programatul spectacol al scoaterii sale, sub lumina reflectoarelor, noaptea, din casa, cu catuse la maini, pentru a fi “condus” la inchisoare (ratarea acestui “punct” a produs isteria explicita a infractoarei Monica Macovei care, fara vreo precautie, a tipat pe posturile TV “da, spectacolul scoaterii lui cu catuse la maini face parte din pedeapsa! de ce nu a fost asa?”); sa zaca pe podeaua bibliotecii, incatusat, cu trupul strapuns de un glonte calibrul 38 special si gatul sfartecat la 1 mm de carotida (supravietuirea, in aceste conditii, fiind o adevarata minune- ceea ce arata ca Dumnezeu are un plan important cu el si ca misiunea lui, aici, pe pamant, este foarte departe de a se fi incheiat).

    Marturisesc ca imi e greu, pana si mie, sa iti vorbesc (cand imi va fi fost, pana acum?) despre suferinta, ANul meu drag (o marturisire: asa figurezi in telefonul meu mobil!).
    Si totusi, vorbesc.

    Asa e, rana aceea facuta de glontele calibru 38 (special) este in suflet.
    Pot incerca sa simt ce ai simtit, multiplicand de mii de ori ce am simtit eu, primind in suflet o “rana de calibru 38 special”. Sufletul a fost lovit. Rana aceasta ma va durea toata viata.
    Imi amintesc imaginile din seara tarzie de 20 iunie, cand te-au scos pe targa, acoperit cu o patura.
    Am urlat indelung, multe, multe minute in sir.
    Sufletul doare- la propriu. Simteam cum mi se desface, chinuitor, pieptul.

    Am vrut sa plec catre Urgenta (e la cateva sute de metri de mine)- dar piciorul stang nu ma asculta aproape deloc. Nici mana stanga nu parea prea ascultatoare.
    Nu l-am “certat” vreodata pe Dumnezeu, pana atunci. Se prabusea totul in jurul meu, iar eu il certam pe El, strigam la el, ii ceream socoteala- pe de alta parte, daca o faceam, inseamna ca nu-mi pierdusem credinta.

    Apoi, mi-am spus ca nu exista drum fara speranta, atata vreme cat traiesti.
    “Doamne, fa o minune!” strigam- iar El o facuse deja: partile vitale nu fusesera atinse.

    Am ramas, “prizoniera” piciorului stang cvasi-inert, in fotoliul din fata calculatorului, cu televizorul deschis.
    A doua zi am zarit, in oglinda, ca parul imi crescuse cam 2 cm si albise total (“j’ai fait des cheveux”m-am trezit spunandu-mi- imi amintisem, spontan, probabil data fiind ciudatenia ei “logica”, expresia frantuzeasca definind atat situatia in care parul albeste, subit, in urma unui soc emotional- cat si cea in care cade in urma socului: “faire des cheveux”). In urmatoarele zile, avea sa creasca, inexplicabil, alti aproape 5-6 cm.

    Nu am dormit – cred – peste 2 saptamani. Atipeam, uneori, catre ziua, in fotoliul din fata calculatorului si aveam acelasi cosmar: imaginea ranii de la gat, patura albastra, targa.
    La ora 6,00 a.m., in fiecare dimineata, simteam o ghera dureroasa care imi strangea inima. Am sesizat repetitivitatea de ceasornic a momentului. Dupa un timp, aveam sa o pun in relatie cu ceea ce aflasem: la ora 6.00 a.m. este “desteptarea” in “locul acela”.

    In mod ciudat, desi trupul imi era vlaguit, desi am simtit disperarea pura, anihilanta, mintea mea functiona perfect si alert, parca pe o lungime de unda separata. Asa am reusit sa scriu, mimand siguranta, increderea.

    Colegii de serviciu m-au vazut in starea aceea. Le voi ramane recunoscatoare toata viata acelora dintre ei (nu sunt deloc putini!) care mi-au inteles si respectat suferinta.
    Incercam sa urc numeroasele scari, dimineata, fara sa fi dormit, lipindu-mi palma de peretele de marmura, “tragandu-ma”, obligandu-mi piciorul stang sa ma asculte, cat de cat (a fost tare incapatanat acel picior- dar l-am ‘biruit”!).Acolo, doar am plans- nu stiu cum m-am putut abtine sa nu urlu (o faceam doar interior). Acasa, insa, urlam la propriu. Ca un animal ranit. Ca un animal haituit.
    Mana stanga era rece si, oarecum, straina. I-am impus sa ma asculte. M-a ascultat, fara entuziasm.

    Prietenii din Franta mi-au scris insistent, de cateva ori pe zi (la telefon nu le-am raspuns!), incercand sa afle ceva, pana cand au primit un mesaj de la mine.
    Probabil, ceea ce scrisesem era suficient de elocvent: in cateva zile am primit un pachet cu o medicatie speciala. La inceput, am refuzat sa o iau. Apoi, mi-am spus ca trebuie sa imi revin, caci lupta nu se termina aici (mai mult, abia incepe) si nu serveste la nimic daca sunt o fiinta ruinata, prabusita, fara putere. Mi-am amintit citatul din Titulescu “un val de oboseala a pus stapanire pe spiritele noastre in asemenea masura, incat ziua de maine nu mai reprezinta pentru noi o promisiune, ci o scadenta ai carei debitori vom fi”, m-am revoltat si am refuzat sa cedez fara lupta.

    Apoi, prietenii m-au chemat la Paris pentru “cura de incarcare energetica”. Am fost (iar si iar- asa s-a intamplat sa votez, la referendum, la Paris) – si s-a realizat incredibilul, cu mine. Ar trebui sa ma reintorc – nu stiu, inca, exact, ce voi decide sa fac.

    Libertatea?
    ANul meu drag, stii bine ca, in mod essential, este o dimensiune interioara. Nimeni, niciodata nu ti-o va putea lua!

    Cum ar fi fost daca…?

    Voi spune de ce nu a fost ceea ce ar fi trebuit sa fie.

    In 18 decembrie 2011, dupa decizia de achitare a ICCJ (la sectiunea cu titlul “Nu vreau sa fiu patriarh”) am postat un text cu titlul “Rabdarea mea pricina are” (nu ma fac eu “vinovata” de muzicalitatea acestei formulari- ii apartine lui Ernst Junger, in “Pe falezele de marmura”).

    Il reproduc, partial:

    “RABDAREA MEA PRICINA ARE

    Afirmatia „istoria acestor ani a fost scrisa pornind de la o premisa mincinoasa” este, in context, de o blandete si de o eleganta nu doar nemeritate dar, cred eu, si excesive tinand cont de adevar.
    Clar si fara invaluiri diplomatice, nu este vorba DOAR de o falsa premisa- aceasta fiind doar un efect. Este vorba despre o mistificare obtinuta printr-o TIPICA actiune de dezinformare.
    Mai exact, „premisa mincinoasa” este, de fapt, rezultanta recompunerii mincioase a fiecarui detaliu de fond- si, pe de alta parte, a ansamblului fundalului. Atrage atentia efortul sustinut depus pentru mistificarea elementelor de fond si, in egala masura, ale celor care au stat la baza premisei. O astfel de risipa de energie, intalnita doar in cazul incercarii de rescriere a istoriei- de altfel, se circumscrie unui astfel de demers- indica foarte clar atat autorii cat si „scoala”.

    Am insistat, voi insita si acum- dar si in viitor- asupra rezultatului prezidentialelor din 2004, caci acolo se afla cheia a ceea ce avea sa se petreaca.

    De-a lungul acestor ani am scris de multe, multe ori (am pierdut demult sirul „contabilizarii”) ca actiunea mistificanta care, VIZIBIL, a demarat odata cu vanzarea marsava a rezultatului real al alegerilor prezidentiale din 2004 de catre unii pesedisti (Basescu fiind doar aparentul beneficiar, in sensul de cel caruia i-a revenit, fals, victoria- autorii actiunii, insa, faceau parte dintr-o zona de intersectie a intereselor unor servicii si „prelungirilor” acestora intr-o aparenta a politicului).
    Acea murdara actiune deturnanta a fost o miscare brusca. Disperarea cu care a fost dorita atingerea scopului, cu orice pret, i-a facut pe cei impicati sa nu-si ia precautii pentru a masca ATUNCI, pe loc adevarul (dezinformarea desfasurandu-se ulterior). De fapt, nici nu ar fi putut masca adevarul in acel moment, caci, la prezidentialele din 2004, scenariul a fost incropit in graba dat fiind rezultatul real al scrutinului.

    Substituirea minciuna- adevar (realitate mistificata- realitate) a fost grosiera- diferenta intre procentaje era atat de consistenta, incat nu s-a putut „fura” intregul necesar de voturi pentru a fi contabilizat la Basescu, pana la anuntarea rezultatelor. Ca atare, s-a luat decizia minciunii sfruntate, in prima faza: cand nu s-a mai putut fura, au fost anuntate rezultatele „invers” pentru cei doi finalisti. Asa s-a intamplat ca Basescu a fost proclamat invingator- desi se afla pe locul doi (repet, chiar si in urma furtului- ma rog, „transferului”- masiv de voturi in „contul” lui).

    Motivul real al „promovarii” false a lui Basescu de pe locul doi pe cel al castigatorului prezidentialelor din 2004 NU a fost reprezentat de increderea in el- nici macar de promisunile care ar fi fost facute, ca beneficii personale, pentru cei implicati in acest rezultat mincinos.
    MOTIVUL REAL a fost, de fapt, un dublu scop (formularea este doar aparent improprie): INDEPARTAREA candidatului Adrian Nastase din zona politica decizionala (rezultatul real al prezidentialelor din 2004 anuland o astfel de posibilitate, motiv pentru care a fost mistificat) si PEDEPSIREA ulterioara pentru „vina” de a fi servit, in calitate de om de stat, interesele romanesti- si a fi deservit, astfel, interesele unor grupuri ilegitime (interne si externe). Este relevanta, in sensul mentionat, o metafora care a facut cariera: „masina Romania” era in drum catre UE si, in timp ce premierul Adrian Nastase se afla la volan, unii furau, din mers, parti din caroserie; cand au sustras si benzina, primul ministru- care nu avea timp de rafuieli pentru ca trebuia sa ajunga cu „masina Romania”, la UE, in timp util, iar timpul presa- a coborat si a inceput sa o impinga, singur (daca nu ma insel, metafora i-a apartinut marelui prieten al Romaniei, Gunter Verheugen- un neamt „mai roman” ca multi romani; de altfel, schimband ce e de schimbat si pastrand proportiile, istoria tarii noastre are un astfel de exemplu ilustru, la un inalt nivel: Regele Carol I).

    Dincolo de dublul scop mentionat (circumscris, s-ar putea spune, unor interese personale ale autorilor scenariului mistificant si ale celor care l-au dus la indeplinire) a existat o cauza puternic determinanta: nevoia cercurilor ilegitime de interese (interne si externe) de a avea calea libera catre devalizarea si faramitarea Romaniei.
    Or, era cat se poate de clar ca daca presedintele tarii ar fi fost Adrian Nastase, astfel de intentii erau sortite esecului. Era la fel de clar ca nu aveau sorti de izbanda, in general, in conditiile mentinerii lui Adrian Nastase in zona politica decizionala a celui mai bun prim ministru pe care l-a avut Romania (am detaliat de multe ori, de ce).

    Trebuia „acoperita” grosiera mistificare din noaptea 12/13 decembrie 2004- si din ziua de 13 decembrie 2004- cand au fost masluite si anuntate fals rezultatele prezidentialelor.
    Cum?
    Prin zgomotul asurzitor al clamarii unor inexistente vinovatii, cu invocarea unor „temeiuri” jenant mincinoase, menite configurarii unui fals fundal motivational pentru „pedepsirea exemplara”- in fapt, o butaforie care, asa cum este corect, se va narui sub presiunea adevarului pe care il ascundea si care tindea sa iasa la lumina.

    Sunt, acum, aproape opt ani pierduti pentru Romania, slabita de criminala guvernare Basescu-Boc, care a aplicat permanent un set de politici genocidare la nivel economic, social. Si, explicit, statal. Un genocid programat.
    Aproape opt ani pierduti pentru romanii atacati violent in esenta fiintei lor, in demnitatea lor- si in traiul de zi cu zi.
    Aproape opt ani pierduti pentru societatea romaneasca.

    Decizia ICCJ, de achitare, nu este doar o corecta reparatie a unei situatii personale. Este un semn de care aveam nevoie toti: cel al eliberarii unui reper de presiunea nedreptatii si a minciunii.”

  36. 37 valentin vasilescu august 14, 2012 la 7:08 pm

    Am fost colegi de circumscriptie in legislatura 2000-2004 si ca membru al Opozitiei, era obligatia mea sa analizez pe indelete toate actele, deciziile guvernului de atunci. Uneori prea dur, tinind cont ca guvernul era compus din oameni si oamenii erau supusi greselilor. Azi n-as avea ce critica pentru ca de 8 ani e imposibil sa analizezi ceva ce nu exista. Stau si ma intreb din ce grota precambriana a aparut pleiada de politicieni de dupa 2004 ? E alta lume, care nu are cultura politica, ci apucaturi de mardeias de la coltul strazii. Stiu ce simtiti si ma abtin sa comentez raul pe care vi l-au facut, important e sa gasiti puterea sa rezistati pina la capat. Despre amicul TB, numai de bine…
    http://www.corectnews.com/politics/mare-dandana-marca-traian-basescu

  37. 38 prepelite august 14, 2012 la 7:09 pm

    Crin Antonescu si Victor Ponta au prins gustul puterii si vor face orice pentru a-si pastra functiile. Sunt abonati la Antena3 si acolo pot sa-si alimenteze electoratul cu vorbe de duh si asigurari ca ei respecta toate institutiile statului . Un repetent chiulangiu si un plagiator au ajuns sa conduca o tara anesteziata de coruptie.
    Cel putin dumneavoastra erati respectat …

  38. 39 Aya august 14, 2012 la 7:09 pm

    @

    Pentru nemernicul care a semnat „Victor Ponta Kapu la Stat”

    Iti doresc sa ai parte tu- impreuna infractori precum Monica Macovei et comp – de multi ani „acolo”!

    P.S.
    Te avertizez ca tot ceea ce „doresc” astfel, cuiva, cu forta gandului, se implineste – asa ca ar fi bine sa te pregatesti.

  39. 40 A Soare august 14, 2012 la 7:46 pm

    Va multumim ca ne-ati scris! Aveam nevoie de cuvintele Dvs. care de o gura de oxigen, in vremurile astea incredibile si halucinante, in care raul nu se lasa dus. Ma bucur mult ca ati recuperat forta interioara necesara continuarii luptei si va urez multa, multa putere sa treceti peste aceste momente grele, cu speranta ca va iesi soarele la un moment dat, speram nu foarte indepartat, pentru ca nici noi nu mai putem.

  40. 41 dtucra august 14, 2012 la 8:01 pm

    Impartasesc sentimentul de sufocare si de revolta si de plans inecat, din 20 iunie (aniversarea casatoriei mele…) si pana acum. Eu n-am albit de tot, pentru ca gestul dvs. nu a fost surprinzator pentru mine, dar m-am inrait. Nu e sanatos, dar uite unde v-a adus generozitatea pe dumneavoastra in tara piratilor.
    Cum ar fi fost…? Hai sa vedem ce se mai poate face acum, pana nu ne scufundam cu totul, la cat de prost a fost gestionata situatia.
    Nu sunt o crestina practicanta, dar multumesc zilnic vointei aleia superioare ca a trecut peste a dumneavoastra si pe langa carotida si v-a mai lasat o vreme cu noi, pentru ca altfel atmosfera si asa e de Dickens, chiar daca e cuprinsa in mai mult de 4 mp.

  41. 42 Anca august 14, 2012 la 8:11 pm

    Ati gresit mult Dle Nastase, de-aici vine probabil vointa destinului, pretentiile cresc atunci cand e vorba de greselile unor oameni insemnati, daruiti, pusi tot prin vointa destinului, sa tina in propriile maini soarta unui popor. Va doresc putere, rabdare, intelepciune, avem nevoie de Dvs. nu acolo, ci langa noi, sa ne ajutati sa reconstruim tot ce s-a distrus in ultimii ani.

  42. 43 Marica august 14, 2012 la 8:13 pm

    Vedeti domnule Prim MInistru! A fost de ajuns un semn si tara a rabufnit…
    Pentru unii dintre noi sunteti un samurai….
    Un prieten mi-a spus, a doua zi dupa tragedie, ca aceasta intamplare va fi pentru Romania , precum 11 septembrie pentru SUA. Atunci am crezut ca fabuleaza ,…acum simt ca a avut dreptate….
    Romania s-a trezit! Poate ca asta a fost pretul pe care a trebuit sa-l platiti dumneavostra pentru Romania. Si doar dumneavostra puteati sa fiti alesul!

  43. 44 EU august 14, 2012 la 8:23 pm

    va felicit si eu pentru puterea de a reveni
    il rog pe bunul dumnezeu pe care d-voastra il numiti destin sa va dea putere sa rezistati la incercarea pe care v-a dat-o. nu va fi deloc usor
    sper sa va analizati cu intelepciune greselile, si sa mai aveti ocazia sa faceti bine oamenilor

  44. 45 exasperat august 14, 2012 la 8:28 pm

    Văzându-vă aici, simt o bucurie în suflet infinit mai mare decât acea rană.
    Petruţ Dumitru

  45. 46 serbanfl august 14, 2012 la 8:40 pm

    Sper că într-adevăr sunteți refăcut și psihic.
    Referitor la 2004. Ieri seară, în emisiunea lui Gâdea, Monica Nicolai a dezvăluit că în 2004 era TOTUL pregătit pentru un scenariu gen ocuparea Pieții Universității 1990, dacă dumneavoastră câștigați alegerile!
    La un postare mai veche îmi exprimam părerea că declarația privind retragerea din Irak, făcută între cele două tururi de scrutin, a contat hotărâtor asupra modului în care a acționat firma americană ce lucra atât cu echipa dvs., cât și cu băsescu.
    Dintr-o emisiune TV am reținut declarația dvs. că nu ați cerut renumărarea voturilor pentru că nu ați vrut să avem iar conflicte de stradă, dar că renumerarea putea fi cerută și de cei de la Prodemocrația.
    La începutul actualei crize seful de la Prodemocrația a făcut câteva ture pe la posturile TV, acum a cam dispărut! Da, este foarte interesant!
    Dar a apărut un funcționar american care, alături de ambasadorul ce și-a găsit în m.macovei mentorul, a avut contacte oficiale și oficioase!
    Observând pozițiile de acum ale UE și SUA îmi dau seama că băsescu a făcut niște promisiuni foarte interesante, poate a fost și problema Irak, dar sigur mai este ceva mult mai important!
    Imi vine in minte, sigur la alte proporții, drama Boliviei, care nu mai are ieșire la mare pentru că a avut un preșeinte nebun.
    Nu este cazul să-mi dați un răspuns.

  46. 47 ORASAN IOAN august 14, 2012 la 8:42 pm

    Nu ştiu ce mă face să cred că democraţia în ţara noastră a devenit o vorbă goală fără conţinut,încep să mă simt pe zi ce trece locuitorul unui stat în care pe zi ce trece libertăţile noastre se încearcă a fi diminuate pe diferite căi inclusiv prin inducerea sentimentului de frica în a vorbi liber,de a vota,de a-mi cere drepturile naţionale şi internaţionale.Şi totuşi sunt sigur că acestea sunt zbaterile unor trupuri şi minţi cuprinse de cancer şi de spaima viitorului,dar noi cei sănătoşi la minte şi la trup nu putem accepta să fim călcaţi în picioare,nu putem accepta democraţia lor goală de conţinut,nu putem accepta jocurile impuse de unii fiind ei şi prieteni externi ai suspendatului,nu putem merge în continuare într-o sărăcie impusă,cu care cred ei că ne pot controla vieţile şi votul,să nu creadă că ei pot continua să se îmbogăţească din contractele cu statul şi din afacerile măsluite.Sunt dezamăgit de miniştrii guvernului Ponta care nu fac publici banii risipiţi şi contractele cu dedicaţie,care nu întreprind nimic pentru recuperarea pierderilor,care nu fac nimic pentru înlocuirea politrucilor cu specialişti,sunt multe care nu le fac,sunt multe piedici pe care le primesc,dar până la alegerile parlamentare sper să demonstreze că au forţa necesară să guverneze ţara.Noi cei care în mod democratic am votat la referendum,avem obligaţia să ieşim în stradă să demonstrăm împotriva anulării voturilor noastre de către un grup subordonat unora care nu mai au credibilitate în faţa poporului,acest suspendat şi grupul lui de interese trebuie făcuţi să înţeleagă că e timpul să se retragă paşnic,până când nu vor înfuria peste limite mulţimile nemulţumite.

  47. 48 Grunia CHITU august 14, 2012 la 8:57 pm

    Chiar ne-ati facut o mare bucurie; Speram sa va puteti reveni, ne-ati lipsit; V-am perceput intotdeauna ca fiind omul cetatii, apt sa creeze, sa instruiasca; V-am votat mereu; va urmaream in toate aparitiile media si mi-ati insuflat increderea ca putem si noi sa construim in tara asta, impreuna, o viata normala. Ce ar fi fost daca nu era ales Basescu? Nimic din nebunia asta; Am pierdut ani in care se puteau face atatea! Imi pare rau de cei care au renuntat si au plecat prin lume, de viitorul nostru furat.
    Multa sanatate si va sustinem moral in continuare.

  48. 49 gabi august 14, 2012 la 9:14 pm

    Bine ati revenit! d-le Nastase, sunt alaturi de dumneavoastra, asa ca multi alti romani, care am simtit ce inseamna o guvernare competenta. Numai bine si sper sa se incheie cat de curand cosmarul dumneavostra cat si cosmarul nostru.

  49. 50 bazil august 14, 2012 la 10:03 pm

    Vad cu disperare cum ajutat de o Curte Constitutionala de a carei edificare sunteti scandalos de responsabil, sceleratul de Basescu va reveni la Cotroceni. Va urasc din tot sufletul, pe voi, toti fesenistii, care ati nenorocit aceasta tara.
    Acea tentativa jalnica de a simula o automutilare, cautionata de niste medici sperjuri, este concluzia unei vieti. Penitenciarul ar putea sa fie prologul unei sechele.

  50. 51 adrianabou august 14, 2012 la 10:23 pm

    ma bucur ca ati revenit pe blog,sunt alaturi de d-voastra,multa sanatate!

  51. 52 Cârcotaşu august 14, 2012 la 10:33 pm

    @ Criticos,

    Cum să ne bucurăm de viaţă?! La cei 70 de ani ai mei sper să părăsesc această lume la o acţiune de protest împotriva diavolului care ne-a încălecat. Şi să nu mai aud de “lumea democrată” a Vestului!

    S-ar părea sau o fi adevărat? Nu-s numai aparenţe, Vestul care ne ameţea cu „Vocea Americii”, „Europa Liberă” şi care într-adevăr avea o viaţă splendidă, nu ne spune că toate astea erau adevărate pentru că exista „adversarul” faţă de care ei trebuiau să trăiască bine, totul trebuia să fie acolo mult mai atrăgător, ca să-i convingă pe proştii din „lagăr” ce frumos e la ei, cum e cu „drepturile omului”, cu „domnia legii”, cu „democraţia” la care noi n-aveam acces.
    A trebuit să dispară adversarul, orice interes de-a masca urâtul lumii, ăla cu interesele „înalte” ale „jandarmului” internaţional, pentru ca în sfârşit să putem vedea ce se ascunde de fapt în spatele unor vorbe grele, noţiuni lipsite de conţinut. Care „drepturile omului” puse-n drepturi cu procuratura, sub privirea binevoitoare a delegatului Secretarului de Stat? De unde atâta democraţie pentru nişte cetăţeni ai unui stat membru UE şi NATO? Ce dacă-s 7 milioane jumate? Las’ că vă anulăm noi referendumu’ şi-o să vedeţi c-aţi fost numa 5 milioane şi ce mai atâta vorbă pentru nişte milioane de ţară ocupată? Bey, lăsaţi-vă de prostii din astea cu alegeri, referendumuri etc. Hotărâm noi ce preşedinte trebuie s-aveţi, cine trebuie să guverneze, nu ne mai ocupaţi timpul c-avem treabă. Ar fi fost posibil aşa ceva pe vremea aia cu două sisteme?
    Ce nu ştie cetăţeanul din vest, ăla care acu’ n-are nicio treabă şi ne vede executaţi fără să zică nimic, e că el urmează la rând, că aşa cum s-a uitat la noi ca la nişte ciudaţi care-şi merită soarta, se vor uita alţii la el când şi-o va lua, poate mai rău ca noi. Şi când nu va mai rămânea niciunu’, când vor fi toţi sub cizmă, o să apară un alt L….

  52. 53 Eusebiu camilar august 14, 2012 la 10:35 pm

    Vad ca cenzura functioneaza ! Partidul raporteaza adeziuni 100 % … Ura, Nastase reales, la al enspelea congres… Comunisti pe viata ! Chiar nici o parere contra nu s-a exprimat pana acum ? Chiar va face placere sa va comentati in verc restrans de prieteni ?

  53. 54 heidi august 14, 2012 la 10:59 pm

    @ Ionut. Dar nu „l-a citit” presupun ca a citit cate ceva din ce s-a scris despre Nicolae Titulescu, si nu oricand ci dupa 1990. Este singura explicatie,

  54. 55 heidi august 14, 2012 la 11:11 pm

    …asa cum nu pot sa accept ca randurile scrise in JN va apartin, le lipseste ceva, cum ar fi daca…

  55. 56 Marin august 14, 2012 la 11:15 pm

    Din toata inima va doresc sanatate, asteptam sa reveniti pentru a lucra pentru popor, ne lipsiti mult!

  56. 57 un cetatean care nu mai conteaza august 14, 2012 la 11:23 pm

    Bine ati revenit! Sper din tot sufletul ca v-ati revenit si fizic in urma acelui gest nefericit.
    Marturisesc ca nu am fost si nu sunt un mare simpatizant PSD, mai degraba pot spune ca am simpatii liberale, dar perioada in care dvs. ati pastorit destinele Romaniei cred ca a fost cea mai linistita.
    Va intrebati-retoric-cui foloseste condamnarea dvs? Dupa 8 ani in care poporul acesta a primit doar lectii cum sa-si prepare paharul de wisky si diminuarea veniturilor, e normal ca ati reprezentat un MARE PERICOL pt. Basescu si trebuia sa iesiti din scena politica.
    Nu am sa pot sa inteleg niciodata cum Basescu si PDL-ul lui au reusit sa ajunga sa conduca tara asta din moment ce ei nu au reusit sa castige nici un scrutin.
    Ani la rand s-a vorbit ca in guvernarea dvs s-au facut multe matrapazlacuri si uneori populatia a fost nemultumita, acum omul de rand de pe strada spune ca inca in 10 ani de guvernare nu ati fi reusit sa faceti atat rau tarii asteia cat au facut pdl-istii si Basescu in ultimii 3 ani. Acesta este pulsul strazii, asta simte romanul de rand care nu mai stie cu ce o sa-si plateasca darile, ce o sa puna maine pe masa copiilor.
    Cum ar fi fost daca…? Poate am mai fi avut cele 450 de mii de firme mici care au dat faliment datorita impozitului forfetar, poate am fi avut scolile toate si copiii ar fi putut sa invete carte, poate mai aveam medici si profesori, poate politistii ar fi putut sa vegheze la siguranta noastra , poate am fi avut cele 3 bucatele de autostada construite cu bani mai putini, dar poate nu am fi avut acei „regi ai asfaltului” cu superlimuzinele cumparate din banii furati de la noi, poate…………………..
    Poate am fi fost si noi o tara normala,dar cum toate acestea nu se intampla am ajuns sa fim „colonia perfecta” pentru marii jucatori in politica internationala. Pentru ei conteaza Romania ca pozitionare geografica si potentialul de resurse, noi poporul nu contam deloc.
    Daca guvernul Ponta si actuala coalitie nu va reusi sa scape tara de aceasta racila – Dumnezeu sa ne ajute- alta speranta nu mai avem.

  57. 58 GABRIELA bucur august 14, 2012 la 11:44 pm

    Bine ati revenit.Sanatate,dumneavoastra si intregii familii!

  58. 59 Porthos august 15, 2012 la 1:04 am

    @ Adrian Năstase

    Din fericire ideile nu pot fi ținute în închisoare. Scrieți-ne. Și ajutați-ne să înțelegem de ce se întâmplă această nebunie. TB este doar o paiață. Întrebarea este „a cui paiață este?”.

    Îmi e greu să cred că de vină este „vestul”. Mai degrabă este vinovat că nu înțelege ce se întâmplă, așa cum acum 22 de ani ne-au lăsat de pomană în „no man’s land”.

    Așa cum SUA ne-a trecut la rubrica inamici pentru 15 ani, doar pentru că un spion KGB infiltrat în CIA (Aldrich Ames) ne-a acuzat de pomană.

  59. 60 DJames august 15, 2012 la 1:20 am

    Ce ar fi fost daca…ati fi incercat sa-i intelegeti pe romani? Niste ”curve” de oameni, definiti de actiunile lor din istorie. Basescu a inteles mai repede natura culturii politice a romanilor si la confruntarea directa de la TV din 2004 a pus intrebarea de 2 milioane de voturi,, Ce vina are, mai Adriane, tara asta, sa aleaga intre 2 comunisti ca noi?” Poate i-a soptit-o cineva sau poate a gandit-o el…indiferent cum ar fi, i-a adus victoria.V-as fi votat cu draga inima daca ati fi spus dvs. aceste cuvinte…chiar daca nu am votat PSD la nici un scrutin. Ati fi demonstrat ca sunteti un politician abil si sunt sigur ca nu ati fi ajuns in situatia asta. Iar daca ati putea da timpul inapoi, momentul amintit de mine ar trebui sa-l schimbati. Basescu a folosit aceeasi tactica si in 2009…intrebandu-l pe Mircea Geona daca a fost in vizita la SOV…Oricat l-ati ura pe Basescu, trabuie sa recunoasteti ca e un politician abil…cel putin pentru noi ”curvele” de romani.Atat timp cat Ion Iliescu a darmat toata economia acestei tari, prin lipsa de reactie,singura solutie viabila a parut si pare Traian Basescu.El si intreaga clasa politica poarta o vina a situatiei romanilor de azi, insa niciodata nu vor egala raul produs tarii de Iliescu. Daca se faceau lucruri bune pt. romani, intre 2000 si 2004, Basescu nu mai ajungea presedinte. Ma amuza si acum faptul ca Ion Iliescu il acuza pe Traian Basescu de impartialitate in dialogul cu partidele politice. Nu ma inseala memoria si tin minte ca erati alaturi de iliescu pe afisele pentru prezidentialele dni 2004 cu sloganul ”Omul nostru pt. alegerile prezidentiale”..Da, poate ca romanii sunt ”curve”, dar nu toti sunt prosti si fara memorie…

  60. 61 Aya august 15, 2012 la 1:35 am

    @

    Eusebiu camilar

    Observ ca simti nevoia unor texte mizere, de genul celor pe care le-ar scrie infractoarea Monica Macovei, daca ar fi prezenta pe acest blog.
    Iti recomand sa te documentezi cu mai multa atentie: exista, aici (mai ales la sectiunea precedenta) si abjectii care, evident, sunt hrana ta.

  61. 62 Aya august 15, 2012 la 1:40 am

    @

    Bazil

    In replica la mesajul de extractie mocirloasa pe care l-ai transmis:
    Pentru a nu fi trecut prin viata fara sa fi inteles mare lucru, iti doresc sa ai parte de o automutilare reusita pe deplin si sa te tratezi intr-un penitenciar.

  62. 63 Alex august 15, 2012 la 4:28 am

    Buna seara!
    Mi-ati fost profesor la facultatea de drept ( nu prea v-ati prezentat la cursuri )
    Ati fost Prim-Ministru… realizari notabile nu prea au fost…
    In ultima instanta, ati apelat la un gest extrem, sa va sinucideti! Nici macar de asta nu ati fost in stare…
    Un om care apeleaza la asemenea gesturi, in speta Dumneavoastra, ar trebui, din punctul meu de vedere, sa aiba niste motive cu adevarat intemeiate :
    1 : Va este amenintata intreaga familie si sinuciderea este singurul mod de a-i salva.
    2 : Aveti procese de constiinta datorita faptelor si actiunilor Dvs din trecut si nu mai rezistati psihic. :))
    Din punctul meu de vedere NU exista alte motive pentru care o persoana s-ar sinucide! Eu personal, nu cred ca as putea sa fac gestul asta extrem decat daca imi pierd COMPLET mintile!

    Nu aveti niciun Dumnezeu Domnule Nastase??? Nu stiti ca sinuciderea este singurul pacat fara de iertare???
    Sunteti ”cumatrul” lui Ion Iliescu care e ateu… Cum ar putea o tara civilizata sa fie condusa de oameni care nu au frica de NIMENI si NIMIC? Care au imprsia ca ei nu raspund decat in fata legii, dar, ca sa vezi paradoxu’ dracului, ei fac legea? CUM?
    Chipurile, Adrian Nastase a vrut sa se sinucida pentru ca va face puscarie 2 ani si ca i-a fost patata imaginea si asa mai departe… Va spun sincer : as face 2 ani de puscarie cu zambetul pe buze si stand intr-un picior sa fiu in locul Dvs, si dupa executare m-as retrage in Bora-Bora!
    DAR… probabil ca nu puteti sa va retrageti… sunteti fortat sa ajugeti Dvs sau ”cumetrii” Dvs la putere, sau macar sa ramaneti in jurul puterii… Probabil ca nu puteti sa va retrageti decat cu picioarele inainte, ca in Mafie (oricum voi politicienii sunteti mai rai ca Mafia)

    Nu stiu… Stiu doar ca nimeni dintre voi nu m-a ajutat cu nimic niciodata! ba din contra! Daca vroiam sa fac ceva, se promulga o lege care sa-mi puna bete-n roate!

    Toti de sus de la putere sau din jurul ei sunteti santajabili, raspundeti in fata unor persoane sau grupuri de persoane si a intereselor acestora!

    Cei care o sa citeasca acest post, probabil ca o sa ma considere nebun sau o sa spuna ca am in cap numai fantazme… Le recomand sa nu mai gandeasca obtuz, sa-si foloseasca imaginatia daca au, ca daca n-au, vor judeca limitat si obtuz toata viata!

    P.S. Nu sunt Basist! L-as trage-n teapa, ca pe majoritatea politicienilor!

    Astept o replica din partea Dvs, Domnule Nastase, chiar daca stiu ca ea nu va exista, in ciuda faptului ca acum nu mai sunteti ocupat, aveti o gramada de timp liber!

  63. 64 blogideologic august 15, 2012 la 6:28 am

    Îmi permit să fac nişte observaţii asupra regimului de închisoare politică căruia îi este supus omul politic Adrian Năstase în România dictatorului Traian Băsescu. Chiar dacă s-au făcut comparaţii, poate justificate, cu deţinutul politic Iuliu Maniu, vizitele, foarte rar permise, pe care i le face fiul său, Andrei Năstase, care şi-a anunţat el însuşi un program politic de continuator al luptei (este o tradiţie de familie, în fond bunicul său a fost un luptător anti-sovietic) mă îndeamnă să-i compar pe Adrian şi Andrei Năstase cu Jawaharlal Nehru şi Indira Gandhi. Comparaţie justificată şi prin faptul că România sub călcâiul dictatorului Traian Băsescu a căpătat statutul de colonie. Din închisoarea lui politică, domnul Adrian Năstase a devenit simbolul luptei pentru eliberarea naţională. Nu întâmplător dictatorul Traian Băsescu detestă atât de mult naţionalismul, a declarat-o de nenumărate ori ! Ei bine, schimbul de idei politice între Adrian Năstase şi partizanii săi este complet interzis în România lui Traian Băsescu. Ceea ce introduce noi întârzieri în programul de evoluţie a României către cea de a doua modernitate a sa. Schiţa acestui program a fost trasată cu o sută de ani în urmă de Constantin Rădulescu –Motru. Ideea centrală a programului, în fond şi Constantin Rădulescu –Motru a fost tot un ideolog naţionalist român!, deci ideea centrală a programului, sublinia Motru, era principiul identităţii din logică. Şi, ca să menţin comparaţia americană făcută în mai multe rânduri de mine între ideologia naţionalismului românesc şi Jeffersonianism, insist că programul României celei de a doua modernităţi este similar programului american de acum WordNet. Mai reamintesc, în contextul cultural românesc, că primul enunţ al principiul identităţii din logică a fost dat în secolul XVII de Miron Costin.

  64. 65 Catalin august 15, 2012 la 6:45 am

    Stimate Domnule Nastase ,
    Este trist ceea ce vi sa intamplat din pacate, dar poate tot raul este sper bine , probabil ca niciodata dar niciodata nu ati fi constientizat ce” monstru ” ati creat prin punerea justitiei la dispozitia politicului . Poate dupa liberare veti privi cu alti ochii justitia romana si poate veti ajunge sa luptati si dvs pentru introducerea sistemului de justitie USA in romania , stiu ca multi spun ca este imposibil , dar daca la ei se poate ? noi ce avem ? Probabil va ganditi ca in USA nu vi s-ar fi intamplat niciodata drama prin care treceti acum . dar poate acum veti intelege in al 12 lea ceas , ca ceea ce se intampla in Romania in justitie este o prostie fara margini .
    Si nu v-o spun doar ca sa va incurajez sa luptati , dar ce ati patit dvs am patit si eu , justitia romana este o mare aberatie ,
    Liberare usoara va doresc

  65. 66 Maria-Monica Bejan august 15, 2012 la 6:47 am

    Cand viata te doboara, sa cazi cu fruntea sus…Cand viata e tacere, tu spune ce-…ai de spus …Cand lumea te uraste, fii gata sa iubesti…Cand fericirea-i scumpa, fii gata s-o platestiCand zilele ti-s negre, fii tu lumina lor …Cand prietenii te lasa, fii prieten tuturorCand toti din jur te fura, sa nu-ti fure mandria …Cand tot in jur e haos, sa fii tu armoniaOrice ai pierde-n viata, sa nu iti pierzi speranta…Invata zi de zi, si pretuieste VIATA

    Nu stiu cine a scris aceste versuri. Le-am gasit in insemnarile cuiva care nu a mentionat autorul. Am gasit in ele sfaturi atat de importante incat imi place sa le citesc si sa le citez din cand in cand.

  66. 67 Petru august 15, 2012 la 7:38 am

    Un gand
    In primul rand, as dori sa-mi exprim sentimentul de bucurie pentru revenirea dumneavoastra, din pacate in spatiu virtual pentru moment.
    Am considerat, ca e momentul sa-mi exprim cateva ganduri legate de intrebarea dumneavoastra ” cum ar fi fost daca? Si Incep prin a va raspunde ca „n-ar fi fost”, deoarece noi romanii, ca tot e un cuvant des intalnit in ultimul timp, suntem un popor care nu stim sa ne alegem un presedinte. Pentru noi conteaza ca presedintele sa para un om din popor, ca e de- al nostru, cu un Ha, Ha, ca mai plezneste un copil, ca mai atinge o „pasarica”, in fond e mai bine decat cu arogantul” ala.
    In ultima perioada de timp, am impresia ca suntem intr-o cocina de unde mananca porcii din ea, „ori asta nu e bine dom’le chestor”, pentru ca simt ca lucrurile nu se vor opri aici.
    Cu toate astea, noi romanii avem o calitate, ca in al doisprezecelea ceas, sa avem o razbugnire de orgoliu sa iesim din starea de letargie si sa nu ne mai lasam umiliti.
    Am avut curiozitatea, domnule fost prim ministru sa va citesc sentintele judecatoresti in integralitatea lor, din curiozitatea mea de jurist, sa vad daca abuzuri se fac si la nivelul asta, sub ochii opiniei publice si am constatat cu stupoare ca ele nu au limite.
    Cu toate astea dv. aveti obligatia si posibilitatea sa va reabilitati din toate punctele de vedere, atat juridic cat si politic, chiar daca procedura CEDO e una de durata in timp. Acest lucru este important pentru foarte multi oameni care va sustin si vad in dv. o speranta.
    Va doresc multa sanatate!

  67. 68 santinela august 15, 2012 la 7:51 am

    Pt.DORIAN 65-
    Cum le sti tu pe toate mai tata ! Sa sustii ca Basescu trebuie inlaturat cu „diplomatie” sau sa crezi ca asa ceva se poate, inseamna ca tu esti din alta lume sau nu ai la tine partea superioara a corpului.
    S-a ajuns aici tocmai pentru ca cei de la USL au fost prea „domni”.PDL-istii trebuie loviti sub centura,asa cum procedeaza ei sau peste bot ori de cite ori se iveste ocazia.
    Daca pe cei de la CCR ii maninca in freza si invalideaza votul atunci „strada” este calea de urmat.Mitinguri mari,forta,oua rosii etc.adica toata recuzita unui miting din „occident”.Este democratic sa-i vedem pe Zegrean,Basescu si compania fugariti pe strazi.
    Asta-i calea de urmat daca Basescu nu intelege ca trebuie sa plece si sa lase loc la alegeri anticipate pentru presedintie.

  68. 69 grigore august 15, 2012 la 8:25 am

    ma bucur nespus de mult ca v-ati intors. sunt multi cei care sunt alaturi de dvs.

  69. 70 romania love august 15, 2012 la 8:43 am

    D-le adrian nastase nu sunt un fan al d voastra nu sunt nici dusman si nu ma bucura condamnarea d-voastra….dar ca simplu cetatean cunosc cateva cazuri cand justitia a inclinat in anumite directii si nu s-a dat dreptate in cazuri evidente ( justitia a inclinat in favoarea celor care aveau anumite inclinati politice- unii au plecat cu nedreptatea dintre noi, neimpacati) … probabil astfel de cazuri sunt mii…sau zeci de mii…din pacate nici acum nu se face drepate… dar dupa un anumit timp poate nici nu te mai intereseaza rezultatul…probabil aceste cazuri se intorc cumva intr-o anumita directie…si poate tot la fel de nedrept. Toti suntem din aceeasi oala…si eu cred intr-u n consens national de succes…dar probabil acest lucru nu este inca posibil chiar daca suntem pe marginea prapastiei noi romanii… sub d-voastra sau facut multe sigur fara sa stiti…nu vreu sa va afecteze acest mail in aceste momente…de aici nu se cunosc toate datele problemei de aceea privesc lucrurile in ansamblu…se spune ca daca vrei sa sti daca misiunea ta in aceasta viata s-a terminat?…intreaba-te daca traiesti…..daca Da inseamna ca inca nu s-a terminat…

  70. 71 Marian Nicolae august 15, 2012 la 8:54 am

    Descopar cu tristete si adanca manie si forta de combat cum noi romanii suntem tratati ca si cum ori am fi niste eunuci amarati si fara vlaga, ori niste lobotomizati veniti de pe planeta Idiocracy…….

    Aflati voi dusmani ai semintiei romane ca nu suntem nici una si nici alta.
    Sangele ne clocoteste in vine din cauza nedreptatii pe care voi UE si SUA ne-o impuneti cu forta in tara parintilor nostri.

    Sa nu fiti uimiti cand veti vedea cum inghitim noi acest lucru.
    Cum tu, un Barosso imi impui mie ce sa fac in casa mea, cum tu un Gitenstein iti faci deja planuri pe pamanturile stramosilor mei, cum tu un Windsor, dai un pamant care nu-ti apartine si nu-ti va apartine niciodata, poporului evreu.

    Voi UE si SUA sunteti monstrii care distrugeti tot ce-i frumos si omenesc pe aceasta planeta.

    Blestemati sa fiti sa va stingeti de prea multa lacomie ce-o transpirati prin porii suncii voastre groase.

    Blestemati sa fiti sa va tarati ca sarpele pe pamant.

  71. 72 Marian Nicolae august 15, 2012 la 9:02 am

    La asta s-a ajuns ?

    http://www.cotidianul.ro/parchetul-ancheteaza-fapte-care-nu-sunt-infractiuni-191399/

    http://www.cotidianul.ro/cum-spioneaza-si-demoleaza-traian-basescu-presa-romana-191386/

    http://www.cotidianul.ro/ccr-a-discutat-daca-se-poate-lua-o-decizie-cu-5-4-in-cazul-referendumului-191349/

    Aflati voi judecatori strambi din CCR care numai romaneasca nu mai este, ca in cazul invalidarii vointei poporului roman, zile triste si ploioase va asteapta pe pamantul romanesc. Eu in locul vostru mi-as lua pelerina de ploaie….

  72. 73 dlnimeni august 15, 2012 la 9:04 am

    DJames: Ce a construit Basescu, in economie, in acesti 8 ani?

  73. 74 dlnimeni august 15, 2012 la 9:05 am

    Criticos, sunteti o tinerica! Am rude trecute de 75 de ani si cunoscuti trecuti de 80!

  74. 75 Ovidiu august 15, 2012 la 9:08 am

    Nici unui om constit nu-i este frica, nicaieri in lume, dar iti trebuie educatie ca sa intelegi cinstea si implicit curajul. Din pacate traim intr-o tara in care femeile sunt mai cinstite si mai curajoase decit multi barbati, cu mentiunea ca nu vorbesc despre curve.

  75. 76 mihaela marinescu august 15, 2012 la 9:10 am

    buna ziua ,
    M-am bucurat foarte mult ca ati revenit . Legat de ceea ce sunteti obligat sa traiti am considerat din prima clipa ca este o enorma nedreptate si nimeni nu ma va convinge de contrariu. Revenind la cele care le traim in aceste vremuri , este imposibil daca ai o farama de constiinta sa nu faci un exercitiu de imaginatie si sa te ingrozesti ca ceea ce a fost poate reveni . Ma uit cu teama cum incet tentaculele acestei caracatite numite PDL cuprind intreaga societate . M-am nascut si am crescut in comunism , nu vreau ca copiilor mei sa li se intample acelasi lucru. In 89 aveam 22 de ani ,am iesit in strada din convingere, nu am cautat avantaje materiale, am dorit doar ca cei care vor veni sa numai stie despre comunism decat din cartile de istorie . Oare s-au uitat acele idealuri , acele vise ? Imi garanteaza cineva ca daca Basescu se intoarce , va mai pleca peste doi asa cum ar trebui ? Personal nu cred , si in sustinerea credintei mele vin faptele sale , acest comportament de om disperat dupa putere , un om care este interesat doar de propria persoana . Nu cred ca cineva care gandeste si actioneaza ca un stalinist veritabil, pe principiul „”cine nu e cu mine , este impotriva mea”” reprezinta garantia ca in aceasta tara , se vor respecta acele principii ale democratiei pentru care altii au sapat la canal , s-au si-au pierdut viata .Daca acest popor nu se va trezi imi este teama ca istoria se va repeta. Va doresc multa sanatate , si puterea sa puteti trece peste aceasta cumpana . Eu personal si multi ca mine , va iubim si va admiram verticalitatea si puterea mintii, si citand din intelepciunea populara „”nu mor caii ,cand vor cainii „”. Cu deosebita stima , mihaela marinescu

  76. 77 dr madalina stanciu august 15, 2012 la 9:13 am

    Domnule Adrian Nastase,
    Ne bucuram ca luptati. Ati fi fost un erou oricum si fara acest episod nefericit. Dar destinul, cum bine spuneti, e mai puternic si poate ca uneori „stie” mai bine ca noi, iar pentru dumneavoastra destinul sunt familia, prietenii si noi cei care va admiram: Aveti incredere si inca un pic de rabdare, nimeni nu v-a uitat!

  77. 78 Marian Nicolae august 15, 2012 la 9:14 am

    La multi ani tuturor Marian si Mariana, Marius ai Marieta.

    Ah…si eu sunt unul….

    Imi cer scuze dar nu-mi era gandul la ziua mea onomastica, de la un timp incoace alte probleme imi framanta sufletul.

  78. 79 Doru Coarna august 15, 2012 la 9:29 am

    Vad mai sus oameni care imi starnesc mila, altii sila, unii compasiune, altii insa ma emotioneaza. Aya a reusit-o pe cea din urma. Sper ca valul de foliculi sa i se fi sfarsit si sa se fi limitat doar la scalp… (trebuie sa te ating nitel, ma plictisesc)

    Dar sa fim realisti! O tara capitalista in criza nu poate iesi decat prin expansiune economica, SUA se pregateste de alegeri si vrea bani, expansiune inseamna piete si cum nu sunt, trebuie sa-i dobori pe altii ca sa le iei pietele! Globalistii impusca trei iepuri simultan: il realeg pe Obama, obtin piete distrugand UE si GLOBALIZEAZA! Pt asta au impus criza datoriilor.

    In Europa, PPE este instrumentul globalistilor, toti astia si-au nenorocit tarile prin politici economice bazate pe investitii false , neproductive si creditate, pt ca apoi sa poata fi ingenuncheate in procesul de globalizare prin debitele uriase si dezechilibrul balantelor.

    Toti suntem victime ale acestui proces! De badea Nae din Vascauti nu s-a auzit, dar de AN da! Dar si Nae plateste. In realitate toti vom plati costurile globalizarii!

    Trebuie sa realizam insa ca procesul este OBIECTIV! Mai mult, o tara amarata precum Romania nu se poate opune, singura politica este cea de pe vremea cand plateam tribut turcilor, nemtilor, sovieticilor…. Asa am facut intotdeauna si mereu am supravietuit ca popor si ca tara! Asta trebuie facut si in prezent, le dam ce vor si speram sa ne accepte asa cum suntem si in viitor! Ba chiar trebuie sa ne facem indispensabili lor!

    Din pct.-ul asta de vedere, pozitionarea lui Basescu este cu mult mai realista decat a USL, sa fim sinceri. Pt acest motiv este sustinut din toate partile. CCR sau Parchetul nu reprezinta nimic in aceasta ecuatie, sunt simpli executanti care trebuie sa se conformeze ordinelor primite. Singura lor vina este ca sunt atat de ticalosi incat nu recunosc public politica asta a capului plecat, mananca rahat in continuare cu democratia, justitia, etc. Ei toti sunt insa simbriasi ai nostri dar sub comanda globala!
    Credeti ca Romania ar mai fi existat daca Tara Romaneasca nu ar fi platit tributuri? Sau Moldova? Renumele nostru este de executanti prea-supusi, nu suntem recunoscuti ca o mare natiune capabila sa se impuna! Degeaba vrem o tara ca afara, noi nu suntem oamenii de acolo, de afara!

    Astfel, demiterea lui Basescu nu are suport extern si fara asta nu se poate iar noi, alegatorii romani, nu ne vom putea impune optiunea! Cine sa invinga, 7.5 milioane de romani sau UE si SUA? Ba mai mult, indiferent cine i-ar lua locul marinarului, tot asta va trebui sa faca. Deci nu conteaza…

    Si totusi, ne putem permite ceva: putem sa dorim ca presedinte un ins care sa nu ne mai jigneasca permanent nici fiinta si nici inteligenta! Ca trebuie sa ne supunem putem admite, asta am facut intotdeauna, dar cel putin sa nu fim luati drept prosti, ca nu suntem! Nu mai vrem mitocani ci oameni echilibrati, normali si sinceri! Putem astfel accepta un MRU in locul lui Basescu? NU!!! Globalizarea se poate face si fara a fi jigniti prin astfel de succesiuni impuse, securistilor!

    Si cateva cuvinte legate de democratie: cand mai auziti despre asa ceva, desfaceti-va incet fermoarul, si fiti gata! Fetele sa procedeze asa cum stiu ele!
    Sa fim seriosi, este o himera la fel de mare precum comunismul! CONSTITUTIONALITATEA este cheia succesului si a asezarii statului pe fundamente acceptabile, normale, previzibile si echilibrate. Democratia NU! Sau daca ne place balamucul perpetuu, atunci da. Altminteri NU!
    Unii s-ar putea pacali sustinand ca n-au a face, democratia incumba constitutionalitatea… Pai vedem cum se incurca toate astea in aceste zile, chiar pe pielea noastra! Ne trebuie predintie comuna, un fel de Directorat, ca pe vremea lui Napoleon, daca orgoliile transced interesele Romaniei si ale poporului roman!

    Statul roman trebuie rascroit din temelii, de la fundamente, si adaptat globalizarii galopante si turbocapitalismului! Dimensiunea sociala trebuie garantata prin Constitutie si aplicata prin institutia suprema, la paritate cu demiterea automata a copresedintilor! E singura solutie daca vrem sa supravietuim ca popor, ca tara, deci ca stat, iar sub riscul demiterii, cei doi trebuie sa colaboreze.

    Acum nu stiu ce veti alege, poate va e mai usor sa invatati ungureste…

  79. 80 alin august 15, 2012 la 9:39 am

    D-le Nastase,va asteptam revenirea,si iata ca ea s-a produs.E normal sa fiti trist,dar parerea mea este ca,spre deosebire de Traian basescu (numele nu e scris gresit cu litera mica) dumneavoastra chiar aveti un viitor politic si nu numai…Asa ca,dupa ce ati scris „Ce-ar fi fost daca?” sper ca va ganditi la „Ce va fi cand…? Eu si multi altii vom fi langa dumneavoastra pentru ca va pretuim asa cum ii pretuim si iubim pe toti cei care,la randul lor isi iubesc tara…Romanii ii vad si ii simt pe cei care-si iubesc tara,asa ca…va asteptam.

  80. 81 Marica august 15, 2012 la 9:45 am

    Ptr Alex, „”studentul de la drept”
    In primul rand nu cred ca ai fost studentul domnului profesor Adrian Nastase. Daca ar fi fost asa, ai fi descoperit ca dansul este unul dintre cei mai straluciti profesori de drept international, ca este un excelent diplomat, ca este o persoana foarte culta, ca este un adevarat patriot si nu in ultimul rand ca a fost cel mai bun prim ministru al Romaniei.
    Fiul meu a fost studentul domnului profesor Adrian Nastase si a descoperit toate aceste calitati la domnul profesor Adrian Nastase .
    Cat despre incercarea de a se sinucide, n-ai inteles nimic si asta ma face sa cred ca nu prea ai fost pe la scoala, dar sa fi terminat o facultate….
    Gestul acela a fost un act de demnitate pe care putini oameni il pot comite.
    Nu vorbi daca nu ai habar despre ceea ce vorbesti!
    NU cred ca l-ai cunoscut pe Domnul Profesor, Doctor, Adrian Nastase!

  81. 82 blogideologic august 15, 2012 la 9:47 am

    reacţionari „REPORTAJ – Olt: Zeci de comune verificate pentru votul la referendum. Procurorii sunt huiduiţi şi criticaţi” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/reportaj-olt-zeci-de-comune-verificate-pentru-votul-la-referendum-procurorii-sunt-huiduiti-si-criticati-273756.html În 1952 m-am mutat la Piatra Olt, unde am făcut şcoala primară. Rudele mele din Bucureşti, care lucrau în învăţământ şi mă verificau în vacanţe, se mirau că ştiam tot atâta carte ca şi copiii de la şcoli bune din Bucureşti. Dar îmi amintesc că după şcoală, când ne jucam „jocuri de-a războiul“, colegii mei preferau numai roluri de soldaţi germani, şi după toate normele erau anti-sovietici. Probabil că era atitudinea învăţată din familie. La staţia de radiodifuzare PTTR Piatra Olt, seara era un program local de vreo jumătate de oră. La muzică, puneau cel mai frecvent placa “Lili Marlen”, varianta în limba română. Reacţionari, reacţionari, reacţionari, aşa au fost mereu locuitorii din Piatra Olt.

  82. 83 Ovidiu august 15, 2012 la 10:13 am

    @dorian65..”Ce s-a intamplat, stim cu totii, s-au grabit ca fetele mari la maritat.Ei au ignorat in graba lor cele mai elementare reguli democratice”

    Au reusit sa isi distruga capitalul politic ce il aveau in urma guvernarii proaste a PDL printr-o actiune politica pripita (un esec de proportii „euroatlantice”).

    Acum nu mai e sigur ca vor castiga si in noiembrie.
    Oamenii sunt dezamagiti. Se asteptau de la USL la o guvernare mai eficienta decat PDL dar Ponta si-a cheltuit energiile nu in actiuni bune de guvernare ci in intr-o o actiune politicianista de suspendare a presedintelui.

    Autodafe.

  83. 84 dan sarb august 15, 2012 la 10:25 am

    Am fost intotdeauna, recunosc, un adept al politicilor mai…de stanga, si in consecinta am avut afinte, afiitate pentru PSD, exceptie cel local..Bihor…si in special fata de gandirea deschisa, cultura politica si..idealismul dumneavoastra domnule Nastase, si am sperat cu inversunare ca romania, in sfarsit , poate sa iasa din mlastina in care sa tavaleste de secole, lasandu-se condusa constant de oameni care isi vad doar de strictul interes si ata.
    Din pacate, cred ca ne sta in gena sa ne alegem sa ne conduca doar smecheasi individualisti plini de tupeu si nesimtire, asa cum am facut in tot decursul istoriei noaste ca neam, vanzandu-ne conducatorii meritorii, chiar mazilindu-i pentru a putea unii si Marile Puteri Europene sa profite de pe urma noastra.
    Asa am facut cu V;ad Tepes, asa am facut cu Cantamir, singurii care au reusit sa se mentina au fost oamenii tari ca Stefan cel Mare si Mircea cel Ba tran care au avut taria sa-si decapiteze opozantii tradator.
    Traind in noua dar vechea Romanie Basesciana am ajuns, desi sunt un Roman patriot , sa ma gandesc sa caut adevarata democratie in marea Europa democratica…dar, in ultimul timp am ajuns sa ma intreb daca nu cumva Democratia la care visam, justitia si respectarea adevarului sunt doar niste miraje inclusiv acolo..cand vad cu cata nedreotate si partinire reactioneaza Europa la incalcarile FLAGRANTE ale tuturor principiilor de drpt si libertate pe care, zice-se, se fundamenteaza toata civilizatia europeana, ma gandesc cu disperare…pe cand o cursa spre…MARTE, pate acolo mai sunt spperante.
    Concluzia: VAD IN REACTIA EUROPEI DE AZI COPIA REACTIEI EUROPEI LA COMPORTAMENTUL SI ACTIUNILE LUI HITLER.
    NICI O DEOSEBIRE!

  84. 85 unul din cei multi august 15, 2012 la 10:26 am

    astazi este ziua in care ar trebui sa sarbatoresc numele de botez crestin ortodox si romanesc, nu ma bucur pentru ca nu am nici un motiv.
    maine este ziua in care ar trebui sa sarbatoresc implinirea a 46 de ani, nu ma bucur pentru ca nu am nici un motiv.
    dar ma bucur ca romanii se trezesc, vad si simt ce inseamna in realitate Europa si USA ; este pacat ca sentimentele lor sint numite „anti-europene” si „anti-americane”, in realitate ele sint „crestine si nationale”.
    istoria noastra este plina de pilde in care am reusit doar atunci cind am urmat calea spiritului romanesc si nu cai invatate sau diktate.
    cu ajutorul lui Dumnezeu vor realiza ceea ce, tot cu ajutorul lui Dumnezeu, gandul tau LIBER (da, al tau domnule Nastase !), va reusi sa ajunga constant la mintea si inima noastra.
    nu am fost si inca nu sint un adept al dvs. dar stiu ca numai dvs. puteti aduce ordine si claritate in actuala societate browniana ; pentru ordine si claritate putem lupta multi, toti cei ce merg spre marea biruinta, pe care ii salut !

  85. 86 Doru Coarna august 15, 2012 la 10:37 am

    Cum as vedea eu lucrurile: republica sa fie condusa de doi copresedinti, unul dat de opozitia parlamentara si celalalt de majoritate, ambii cu drept de veto la promulgari. Astfel, vor trece doar acele legi care fac bien tuturor, legile partizane sau de circumstanta nu fac bine decat pe moment si doar unora.

    Majoritatea parlamentara sa dea premierul si guvernul, insa as interzice, tot prin constitutie, ca presedintii de partide sa candideze la copresedintie sau sa devina premieri. Presedintii de partide trebuie sa-si conduca turmele, sa-si roteasca cadrele, sa-i promoveze pe cei care promit, sa asigure aliantele partidului si doctrinele, daca au, sa intocmeasca listele de candidati. Sa vegheze ca reprezentantii partidului sa urmeze linia partidului, plus contactele si parteneriatele politice externe la UE.

    Daca lasam ca presedintii de partide sa acceada in demnitati inalte, odata ajunsi acolo, din lipsa de timp sau de interes, ei neglijeaza automat partidul si se iroseste tocmai materialul uman nou, proaspat inrolat, adica deziluzie pe toata linia! Ca acum.
    Iar secretari generali, sa fim seriosi, trebuie sa ceara voie…

    As mai prevede, tot prin constitutie, institutia demiterii prin referendum cu majoritate simpla din orice functie publica, deoarece asa ar fi normal, in functii publice te platesc toti din bani publici! Chiar daca un presedinte de partid ar vrea sa-si faca nepotul ministru, acesta fie sa faca treaba, fie sa si-o ia de la popor, plus anatema atrasa astfel de acel partid. Evident, grupurile de interese din politica ar dispare imediat.

    Institutiile publice, in special cele de forta, le-as vrea conduse politic de putere sau de opozitie, dar de la nivelul doi, de specialisti, adica de cei care au ani de experienta in acea structura, din sistem. Politrucii sa le conduca dpdv administrativ, nu operativ. Tot prin constitutie.

    Evident, as permite traseismul parlamentar si imunitatea pt declaratii politice, interpelarea sa fie obligatorie iar comisiile sa poata convoca constitutional pe oricine, sub sanctiunea demiterii automate, fara apel, prin simpla informare a plenului reunit.

    Oameni buni, cu o constituie tradusa de oriunde si imprecisa, avem ceea ce avem. Eu cred ca putem scrie si noi romanii un text di capetele noastre, asa cum avem nevoie, si nu cum aveau odata altii nevoie.

    Ah, si as mai instaura institutia patriotica, un fel de Patriotic Act, astfel ca tradatorii intereselor nationale sa nu aiba spor.

    Romania ar trebui sasi divida agricultura in doua, o parte cu OMG-uri si alte ticalosii, pt aia saraci din afara, si una serioasa, organica, pt romani. As axa dezvotarea strict pe agricultura, energetica si turism, cu industriile aferente, atat cat este strict necesar, de productie, de prelucrare si stocare, eventual de export. Dar toate de ultima ora, regenerabile, organice, asistate.

    Spun toate astea pt ca oricum, intreaga clasa politica iese bine jumulita din ceea ce se intampla acum, asa ca i s-ar putea impune si astfel de alternative. Oricum, a visa este sanatos, se stie. Si normal, ar trebui munca de echipa daca ar fi sa judecam macar acum, vorba imnului.

  86. 87 Fgtrs Gtyum august 15, 2012 la 11:03 am

    Probabil ca preconizata reforma administrativa propusa de d-nul Basescu are un rol important in incarcerarea lui Adrian Nastase cine stie,pot doar presupune. Insa nu pot uita alocutiunea domnului Nastase ceva mai bine de 8 ani in urma adresata cuiva ceva de genul citez „nu orsicui ii este destinat a cunoaste secretele zeilor”….. Cine sint acei zei domnule Adrian Nastase

  87. 88 Florentina august 15, 2012 la 11:44 am

    Multa sanatate.Sunteti mai liber decat judecatorii CC si procurorii care bantuie pe la sate. Toate gandurile bune dvs si familiei

  88. 89 Ursuletul august 15, 2012 la 11:51 am

    Salut revenirea dl Natase.Dar nu pot sa nu observ legatura de cauzalitate intre editorialul domnului Nastase si „graba” cu care avem-„modificarea -schimbarea” in privinta petitiei suspendatului.Traienele iti cam tremura caroseria cand te gandesti ca o sa vina ziua judecatii.Chiar daca furi la C,C noi poporul iti mai pregatim o suspendare si ma refer la tradare.Nu ai promis tu lui Orban autonomie teritoriala.Asta se numeste TRADARE.Si ca sa iti folosesc sloganul tau de la referendumul din 2007″De ce iti este frica nu scapi”.

  89. 90 cornelia letu august 15, 2012 la 12:38 pm

    Ma bucur sa constat ca in sfarsit ati reaparut, chiar si pe net doar, pt.ca aveam mare nevoie de aceste randuri. Toti ne intrebam ,cei care v-am votat in 2004 si nu de acum ,ci de atunci, cum ar fi fost daca…Istoria, stiti si dv. mai bine decat mine , nu se scrie cu daca, dar ce va fi in continuare am putea planifica cu mai multa minutiozitate .Ce se intampla acum nu mai poate continua, iar ” cel las, vanzator de tara si de neam ” TREBUIE sa plece indiferent de cine il sustine. Mai avem in istorie unul care a fost plimbat cu caleasca , asta n-a fost in stare sa obtina nici macar o audienta in acea capitala. Noi romanii suntem dispusi sa-i donam un elicopter…

  90. 91 centru august 15, 2012 la 12:41 pm

    Ceva nou pe acest blog : intrarea in masa a fascistilor obtuzi basisti ( ieri ” taranisti ” si ” monarhisti ” , azi ” pdl” -isti in conditiile in care PNT s-a ingropat singur dupa catastrofala guvernare 1997-2000 , iar alianta DA a disparut mai tarziu electoratul lor fanatic si intolerant s-a dus spre PDL ). Cat de mici , cat de rai , cat de mizerabili si nedrepti puteti fi ( ” Bazil ” ” Anca ” ” Modreanu ” de la inceput etc etc ) – daca nu e aceeasi persoana ) .V-au trimis sefii aici ? Nu v-a ajuns ce ati facut ? Un om de stat respectat pe plan mondial inchis cu povestiri SF cu congrese ale intreprinderilor de constructii care finantau campanii ? Nu aveti nimic in comun cu democratia , nici cu inteligenta . Refuz sa cred ca un functionar de serviciu de informatii poate scrie la un asemenea nivel …

  91. 92 silvia, august 15, 2012 la 12:42 pm

    …persoana ta ce iti starneste Doru Coarna? multumire, satisfactie, mandrie, cum vrei tu oare Doru Coarna sa lucrezi in echipa, cum crezi tu Doru Coarna ca putem sa facem echipa in conditiile in care tu si alte cateva mii de „mari romani”autosuficienti, intelectuali, vad in fiecare secunda in bietul roman de langa el intruchiparea perfecta a idiotului,a spanzuratului,a analfabetului, a agramatului, a puturosului, a mincinosului, a nespalatului s.a.m.d.

  92. 93 Criticos august 15, 2012 la 12:47 pm

    @Cârcotaşu
    Ţi-aduci aminte de replica judecătorului american dată juristului neamţ – Janings, cred că se numea personajul – acuzat în procesul de la Nurenberg, când acesta din urmă aproape l-a implorat să creadă că n-a ştiut despre lagăre şi ce anume se petrecea acolo? Era o conversaţie cu totul neoficială cu valoare strict personală pentru cel condamnat deja. Judecătorul i-a răspusc că ar fi trebuit să ştie după primul proces abuziv soldat cu o condamnare nedreaptă. Vorbesc, fireşte, despre filmul Procesul de la Nuurenberg.

  93. 94 silvia, august 15, 2012 la 12:57 pm

    Echipa in jurul cui? Doru Coarna, ca sa ai o echipa performanta, trebuie sa ai un proiect mare, un antrenor bun,dar nu inainte de toate o tinta. A ta si a celorlalti vesnic nemultumiti de bietul popor roman, care este, Doru Coarna, vreti o tara ca afara?
    De ce Doru Coarna dupa doua mii de ani nu esti in stare sa accepti istoria si psihologia natiei care s-a construit in jurul acestor munti, campii, ape si paduri. Ce ti se pare anormal Doru Coarna ca bietul popor roman sa isi doreasca un antrenor bun, de ce Doru Coarna iti starneste mila si sila un biet roman care nu asteapta decat un om competent care sa-l conduca, de ce nu priviti Doru Coarna tu si ceilalti autosuficienti, romanul normal de langa voi, omul care vorbeste mai bine sau mai prost acelasi grai cu voi dar care si el isi doreste acelasi lucru o viata mai buna in demnitate, forta si respect, dar pt care nu stiu sa lupte decat uniti in jurul cuiva, in jurul cui ai vrea sa lupte Doru Coarna, bietul roman, cumva in jurul unuia care isi reneaga mentorii?

  94. 95 Observator august 15, 2012 la 12:59 pm

    Mă bucur ca scrieti. V-am citit mereu cu plăcere editorialele, v-am mai spus acest lucru. Astept sa vi le citesc in continuare, sunt convinsa, cu aceeași plăcere. Si… ceea ce nu ne doboara ne face cu siguranta mai puternici.

  95. 96 gala august 15, 2012 la 1:25 pm

    @alin
    Cetateanul care tanjeste inca la scaunul de la Cotroceni,se numeste de o bucata de vreme, Traian Masaverde.I se potriveste mai bine si-l merita cu prisosinta…

  96. 98 Karakas august 15, 2012 la 2:01 pm

    Este o mare tristete sa asisti neputincios cum Romania este sfisiata de lupte politice interne, incurajate extern. Daca votul a 8 milioane de oameni nu inseamna nimic, si Suspendatul se intoarce la Cotroceni pe baza indicatiilor pretioase venite de la Bruxelles si Washington, atunci ce fel de „democratie” s-a vrut pentru Romania?

    Cu cit „intineresc” mai tare, cu atit realizez ca fatada se numeste „democratie”, „stat de drept”, dar in spate acestor pancarte cu lozinci sunt interese foarte cinice ale celor care „globalizeaza”.

  97. 100 blogideologic august 15, 2012 la 3:36 pm

    gramatica generativă „Guvernul trebuie să transmită NUMĂRUL DE ALEGĂTORI până pe 21 august. Termenul a fost SCHIMBAT la cererea lui Băsescu.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/guvernul-trebuie-sa-transmita-numarul-de-alegatori-pana-pe-21-august-termenul-a-fost-schimbat-la-cererea-lui-basescu-erata-a-fost-legala-si-trebuia-publicata-in-monitorul-oficial-273650.html Este o surpriză plăcută pentru mine să constat eficienţa şi viteza în care tinerii lideri din USL aplică gramatica generativă !

  98. 101 Costin Tanasescu august 15, 2012 la 3:48 pm

    Au votat 7, 5 milioane de romani pentru suspendarii presedintelui Traian Basescu. Parerea mea este ca daca votam si 18 milioane tot nu era de ajuns. Romania a inceput sa fie o colonie imediat dupa 1989. Presedintele niciodata nu l-am ales noi! Multi nu ma credeti, probabil, dar intr-un viitor nu prea indepartat, totul se va intampla ASA CUM TREBUIE si se va dovedi cu certitudine tot ceea ce afirm astazi.

    Cineva, foarte inteligent si important pentru mine, spunea acum mai bine de 70 de ani urmatoarele:

    „Traim in hainele, in formele democratiei. Sunt oare bune? Inca nu stim. Un lucru insa il vedem. Il stim precis. Ca o parte din natiunile cele mai mari si mai civilizate din lume au aruncat aceste haine si s-au imbracat in altele noi. Oare sa le fi aruncat de bune? Alte natiuni fac toate sfortarile sa le arunce si sa le schimbe si ele. De ce? Sa fi innebunit oare toate natiunile? Si sa fi ramas numai politicienii romani cei mai intelepti oameni din lume? Pare ca nu-mi vine sa cred. Cei ce le-au schimbat sau cei ce vor sa le schimbe, desigur ca vor fi avand fiecare motivele lor. Dar de ce sa ne ocupam noi de motivele altora? Sa ne ocupam mai bine de motivele care ne-ar face pe noi, romanii, sa ne schimbam aceste haine ale democratiei. Daca nu avem motive, daca pentru noi sunt bune, atunci noi le pastram, chiar daca toata lumea le-ar arunca. Iata insa ca nici pentru noi nu sunt bune, pentru ca:

    1. Democratia sfarma unitatea neamului romanesc, imprastiindu-l in partide, invrajbindu-l si expunandu-l dezbinat in fata blocului unit al puterii financiar economice mondiale, intr-un moment greu al istoriei noastre. Numai acest argument este atat de grav pentru existenta noastra, incat ar fi un suficient motiv ca aceasta democratie sa fie schimbata, cu orice ne-ar garanta unitatea, deci viata. Caci dezbinarea noastra inseamna moartea Romaniei.

    2. Democratia este incapabila de continuitate in efort. Pentru ca impartita in partide care guverneaza, cate un an, doi, trei sau patru, este incapabila de a concepe si realiza un plan de lunga durata. Un partid politic anuleaza planurile si eforturile celuilalt. Ce s-a conceput si cladit de unul azi, se darama in ziua urmatoare de altul. Intr-o tara in care este nevoie de contructie, al carei moment istoric este insasi constructia, acest dezavantaj al democratiei este o primejdie.

    3. Democratia pune in imposibilitate pe omul politic de a-si face datoria catre neam. Omul politic de cea mai mare bunavointa devine in democratie sclavul partizanilor sai, intrucat, ori se satisface poftele personale, ori acestia ii distrug gruparea. Omul politic traieste sub tirania si permanenta amenintare a agentului electoral. El e pus in situatia de a alege: ori desfiintarea muncii sale de o viata, ori satisfacerea partizanilor. Si atunci omul politic le satisface poftele. Dar nu din buzunarul sau, ci din buzunarul tarii. Creaza posturi, functii, misiuni, comisiuni, sinecure, toate puse in sarcina bugetului tarii, care apasa tot mai mult pe spinarea, din ce in ce mai istovita, a poporului.

    4. Democratia este incapabila de autoritate. Pentru ca ii lipseste puterea sanctiunii. Un partid nu ia masuri in contra partizanilor sai, traind din afaceri scandaloase de milioane, din hotie si prada, de frica sa nu-i piarda. Nici impotriva adversarilor, de frica acestora sa nu-i demaste propriile afaceri si incorectitudini.

    5. Democratia este in slujba marii finante. Din cauza sistemului costisitor, a coruptiei generalizate automat si a concurentei dintre diferite grupari sau partide, democratia cere sa fie alimentata cu bani foarte multi. Ca o consecinta fireasca ajunge sluga marii finante internationale – FMI, BANCA MONDIALA, BERD, BEI etc, care o subjuga, platind-o. In modul acesta soarta unui popor este data pe mana unei caste de bancheri smecheri.”

  99. 102 Fragmentarium Politic august 15, 2012 la 3:49 pm

    Apocalipsa dupa Basescu: Exista un plan B, post-referendum?

    „Romania nu va rezista!”, a spus, la un moment dat, presedintele suspendat. „Pietele vor reactiona!”, au avertizat, dupa suspendare si, mai ales, dupa referendum, ambasadorii occidentali, in frunte cu cel american. Astfel de semnale nu pot insemna decat un singur lucru, ca, dupa esecul boicotarii referendumului, Traian Basescu a trecut la planul B: infrangerea vointei populare prin infometare, precum dictatorul Nicolae Ceausescu.

    Ciudata, cel putin pentru perceptiile stereotipe ale romanilor vizand democratia occidentala, este achiesarea Vestului la acest plan. Ce-i drept, fascinatia fata de Occident nu mai este ca cea din 1989, iar entuziasmul fata de aderarea la UE a scazut simtitor, dar, totusi, cum pot democratiile occidentale sa sustina un plan atat de malefic ca al lui Basescu, de sacrificare a unui popor, prin infometare, pe altarul intereselor bancilor si corporatiilor? Ce ofera Basescu si ce primeste Occidentul, in schimbul acestei sustineri? Ce fata a Occidentului ramane ascunsa, si pentru cat timp, vizibilitatii publice?

    Sau altfel spus, ce pierde Occidentul prin alternanta la putere a stangii est-europene, in general, si a celei romanesti, in special, care se face dupa aceleasi manuale dupa care se face si in Vest? Sau, si mai direct, cat adevar exista in analizele care spun ca Vestul este prin excelenta, adica principial, de dreapta, elitist, arogant si jefuitor, si ca acesta se teme ca, prin revenirea stangii, i se vor lua cheile de la camarile cu resurse si casele de bani ale tarilor, care, dupa 1989, si-au ars aripile la lampa democratiei occidentale, iar acum, dupa stingerea lampii de catre criza, popoarele au iesit din narcoza si vor sa-si ia tarile inapoi?

    De fapt, ce inseamna ca pietele „reactioneaza”? Cine le „emotionalizeaza” in asa hal si, mai ales pentru ce, incat sa devina retractile sau contondente in fata intereselor economice ale Romaniei ori sa asmuta agentiile de rating si sa provoace tot felul de profetii intunecate privind cifrele economice, punand o presiune formidabila pe decizia politica, in incercarea de a o abate de la interesul national?

    Raspunsurile trebuie sa le cautam impreuna, o parte le-am aflat deja la primul Congres al USL, important este ca atata timp cat vom continua sa ne punem intrebari vom avea si sansa aflarii unor raspunsuri.

    Sincer vorbind, nu cred in mitul retragerii in corpore al investitorilor straini, diminuarea lor este altceva, compensabila insa prin cei autohtoni. Nu va da nimeni afara pe investitorii straini, intr-o economie de piata libera acest lucru nici nu ar fi posibil sau numai concurenta ar putea-o face, ceea ce ar fi benefic, sub aspectul raportului pret/calitate.

    Sa ne amintim ca pana in ’89 businessmen-ii occidentali se calcau pe picioare la usa comunismului, putin le pasau de ideologie, spunand ca „business is business”, iar cine prindea un contract in Est il apuca pe Dumnezeu de un picior. Legea expansiunii capitalului nu s-a schimbat, asa ca de ce ar fi, in zilele noastre, altfel, cu atat mai mult in conditiile economiei de piata?!
    In opinia mea, nu sunt decat campanii de santaj si intimidare, pentru ca nici nu au unde sa se duca, peste tot popoarele si pietele nationale s-au radicalizat, nu se mai lasa jefuite, resursele sunt limitate, iar cresterea va trebui sa fie la fel (cresterea nelimitata este un alt mit spulberat de criza, poate cand vom ajunge pe Marte va fi altfel!), cheia este in cooperarea egal avantajoasa, de tip win-win.

    Care este adevarata situatie din Romania si mai cu seama care sunt perspectivele?
    Basescu e izolat si a starnit, spre a-i veni in ajutor, furtunile dinspre Apus, care ne vor imputina si mai mult painea, si asa dijmuita de seceta, dar planul B nu-i va reusi: Dincolo de zidurile inchisorii, statura politica a lui Adrian Nastase a devenit uriasa, protectoare pentru popor si inspaimantatoare pentru ticalosul suspendat! Pentru noi toti, libertatea se apropie cu pasi repezi si hotarati, sunt toate semnele ca roadele luptei noastre unite le vom culege in toamna, la alegerile ce vor veni.

  100. 103 Armanu Roza august 15, 2012 la 4:52 pm

    Mă bucur enorm de revenirea dumneavoastră .Dumnezeu să vă dea putere să reveniti printre noi cei ce vă iubim cu adevarat . Rozica

  101. 104 vasiloi august 15, 2012 la 5:00 pm

    De regula din justitie in care se spune ca e mai bine sa nu condamni 10vinovati decat un nevinovat isi mai aminteste cineva?Respect AYA!

  102. 105 ifim august 15, 2012 la 5:07 pm

    Am onoarea să vă salut!
    Sunt colonelul în rezervă Ifim Trofimov, ultimul comandant al Batalionului 1 Tancuri „Vlad Ţepeş”.
    Sunteţi singurul prim-ministru al României care a dat mâna cu mine (sau cu care am dat eu mâna).
    Vă respect şi vă mărturisesc că am mers la toate alegerile legale din timpul vieţii mele, iar pe dumneavoastră v-am votat de fiecare dată, atunci când aţi candidat.
    În dumneavoastră, am văzut speranţa şi nădejdea într-un trai mai bun, pentru noi toţi, ceilalţi.
    Pentru toată consideraţia pe care v-o port, pentru a putea spune „laşităţii” şi „oportunităţii” pe nume, folosind aceleaşi cuvinte, vă rog să-mi răspundeţi la această întrebare: Chiar (şi de ce) aţi vrut să vă sinucideţi?

  103. 106 lupi august 15, 2012 la 5:35 pm

    Cum ar fi fost daca …….Romania nu era destinata a fi- si asta e- o colonie data pe mana unui satrap nenorocit !!!!. Lasa-tzi orice sperantza , voi ce mai traitzi acolo !!!.

  104. 107 Doru Coarna august 15, 2012 la 5:54 pm

    @ silvia,

    am avut candva la tinerete o mare pasiune pt o silvie, n-am pastrat legatura, ultima oara era prin Austria… nu cred ca esti tu.

    Silvia, treaba e simpla: putem fi oricat de patetici, muntii astia, campiile si apele noastre nu poarta neaparat numele de Romania de la sine, NOI le dam acest nume, daca si numai daca rezistam aici si le aparam. Iar pt asta, trebuie sa fim realisti! Nu putem doini la nesfarsit si in timpul asta sa ne imprumutam ca sa ne platim hrana, neproducand nimic! Daca s-ar putea asa, ar face toti la fel, s-ar imprumuta si ar manca si basta, ar fi cel mai comod. Dar nu merge asa pe planeta asta!

    Vaicarealaa vis-a-vis de globalizare e precum drobul de sare, daca mai frecam menta, ni se va sparge in cap!

    Iar despre poporul roman, al meu ca si al tau cred: tot asa, sa fim realisti, nu suntem oamenii faptelor mari, n-am inventat vreo scoala, democratia sau filosofia, nu avem constructii marete, nu am edificat vreun imperiu, vreun sistem economic sau vreo doctrina! NU! Noi am cultivat grau si porumb, fructe, legume, am crescut pasari si alte lighioane pt consum, si cam atat. Am construit fortati cu biciul o economie supradimensionata si nerentabila pe vremea comunismului, pe care a trebuit s-o dezafectam apoi, era grandomania si eroarea lui Ceasca, nimic mai mult. Acum, cand putem construi, nu vad poduri, autostrazi, spitale, universitati sau altele, vedem doar zone rezidentiale, cam fara utilitatile atat de necesare.
    Suntem noi un popor-minune? Dupa ce ne-am furat irigatiile?….

    Eu am propus sa fim seriosi si realisti, sa stam in banca noastra si sa facem ceea ce ni se cere. Dealtfel Ceasca a inteles asta in acel craciun insangerat, tu ce vrei, alt Craciun din acela?

    Iar cand vorbeam de mila si sila, nu ma refeream la popor, ci la postacii de mai sus, unii au jignit gazda, altii i-au dat lectii….

    Si in sfarsit, nu vorbeam de o constituanta in jurul meu, eu nu sunt jurist, am doar pareri si idei, dar nu sunt profesionist si nu se poate pune oficial o stampila pe ceea ce spun eu in aceste domenii. Am si eu domeniile mele in care excelez suficient de eviden ca sa nu am nici macar nevoie de acea stampila. Am prezentat o idee, o viziune, o parere. Daca nu intelegi, probabil cand Antonescu si-o va lua iar Ponta il va trada fortuit, imi vei da dreptate. Lupta este inegala iar victoria o poti tu astepta mult si bine…

    Trebuie toti sa intelegem ca incepand cu acele lebede mancate de conationalii nostri si pana in prezent, asta suntem! Iar daca nici nu facem ceea ce ni se cere, atunci ne meritam soarta! Ni se va lua tara precum jucaria de la copii, fara multe vorbe! Cat din patrimoniul romanesc este acum pe mainile cetatenilor romani? Sub 50%! Si va mai scade! Tara se va numi tot romania, dar va fi a altora, nu a romanilor, desi poate si aceia isi vor lua cetatenie romana. Dar ma rog, poate esti etnic maghiar si te-ai deranjat… Deh, nu eu v-am pus sa boicotati referendumul poporului roman! Acum culegeti resentimentele firesti…

    Probabil nu ma cunosti, nu-s buricul targului si nici n-as vrea, cred ca dupa varsta de 50 e bine doaar sa te bucuri de ceea ce mai poti avea, dar tinerii e bine sa aiba la ce medita! Cu lady Gaga nu vor ajunge nicaieri.

  105. 108 Draghi Puterity august 15, 2012 la 6:06 pm

    In cat timp isi pot plati diverse state datoria externa daca taie 5% respectiv 10% din cheltuieli, sau maresc cu acelasi procent impozitele? Vedeti tabelul nr. 2 de la linkul de mai jos:

    http://www.heise.de/tp/artikel/37/37438/1.html

    In concluzie, SUA sta mai prost decat Grecia, si doar Turcia si Solvenia isi pot plati datoriile intr-o singura generatie.

  106. 109 dorian65 august 15, 2012 la 6:14 pm

    Nu stiu in ce tara locuiesti dar pot sa iti spun ca si eu sunt pe undeva departe de tara dar familia imi este in tara.Nu renunt cu una cu doua la tara mea si fac ce imi este posibil de a indrepta situatia.Totusi mai sper ca vor aparea oameni adevarati romani,poate nu acum dar in viitor.

  107. 110 dorian65 august 15, 2012 la 6:30 pm

    Pentru Santinela:
    As dorii sa iti spun ca si la o casa de chirpici faci o temelie nu pui chirpicii direct pe pamant ca la o ploaie sa se darame.Chestia asta o stia si acel om din Delta Dunarii.Somnorosul ca istoric stia ca ,,istoria este stiinta care ne invata trecutul sa prevenim viitorul”.El,probabil ,nu stie ca istoria se mai si repeta si,probabil,a lipsit de dela cursurile acelea sau a dormit.
    Referendumul trebuia pregatit cu atentie !

  108. 111 dlnimeni august 15, 2012 la 6:36 pm

    Stimate domnule Nastase,
    As fi dorit sa scriu „draga prietene” insa, in aceasta perioada, poate ca este mai bine sa pretuiesti un cunoscut decit sa ajungi sa infirmi ca o persoana ti-a fost prieten.
    Asteptam acest moment al revenirii dumneavoastra publicistice si nu numai, ci, concomitent, al revenirii la trairea politica. Nu l-am prezis si nu v-am indemnat catre el datorita sirului de evenimente care a avut loc.
    Daca am anticipat o condamnare a dumneavoastra, atunci am putut intelege si gestul pe care l-ati facut in urmare. Nu l-am putut judeca, insa l-am putut intelege si comenta asa cum a fost, un om de onoare cu greu ar fi putut face altceva.
    Reactiile adversarilor dumneavoastra politici au fost exagerate, ca sa ma exprim elegant, unele au fost inumane, de o rautate animalica. In parte, am inteles de ce, dna Macovei pare ca a lasat, in codurile pe care le-a generat, scheme, din care una cred ca am vazut-o si eu, prin care oricare cetatean, absolut oricare, poate fi transformat intr-un vinovat si bagat la inchisoare; un transfer aproape firesc, daca ma gindesc, de la modul in care dna Macovei intentiona sa chinuiasca oamenii, prin prima versiune a legii ANI, de rautate. Nucleul acestei scheme ar fi articolul din codul penal care se refera la punerea in aplicare a hotaririlor judecatoresti, de aici si reactia imediata impotriva medicilor care v-au tratat si tot de aici si intentia – de film de horror – de a acuza pe cineva de tentativa de a obstructiona punerea in aplicare a unei hotariri judecatoresti prin sinucidere. Articolul la care m-am referit este, atentie colegi, un articol care permite trecerea unei persoane din civil in penal. Ar mai ramine ca dna Macovei sa regaseasca, ceea ce am citit ca nu s-a mai practicat de la restauratia engleza – si anume scoaterea scheletelor din morminte si spinzurarea lor in piete publice. Dna Macovei zicea, mai zilele trecute, de razboi civil. In alte vremuri as fi glumit, afirmind ca doamna este in intirziere de gindire, martor imi este acest blog, cu doi sau trei ani fata de mine. Astazi, cum am vazut-o o doamna calculata si planificata, ma intreb daca nu cumva are pregatite escadroanele mortii. Nu de alta, dar, gratie unui coleg comentator caruia ii multumesc pentru link, am vazut ca un domn pare a se antrena pentru a intra in pielea unui Ilya Ehrenburg contemporan, care sprijinea ideea de „razboi preventiv” a unui comentator politic de mina a doua, pentru ca, probabil, miine sa ceara spintecarea posibililor simpatizanti ai stingii ( necominterniste) in burtile mamelor lor, cam cum au sustinut, cred, si inaintasii sai.
    Una peste alta, tara intreaga imi pare a se transforma, gratie dlui Basescu si prietenilor, intr-o inchisoare. Cete de procurori au pornit la vinatoare de votanti: niciodata nu am crezut ca Romania are atitia procurori, au fost atitea afaceri in care cu greu a aparut cite unul si asta dupa indelungi chemari si doar ca sa dea un nup stim noi cui. Acum imi vine sa cred ca toti cetatenii angajati suplimentar de stat in vremea dlui Basescu, de la 900000 la 1400000, au fost angajati in procuratura. Colindind tara deocamdata cu biblia, cit despre pusca probabil ca le va face semn dna Macovei atunci cind cu razboiul civil.
    Evenimentele de dupa referendum dezvaluie, in opinia mea, mecanismul monstruos cu care cetatenii romani au de a face. Acest mecanism, subordonat presedintelui insa care il si include pe presedinte, functioneaza bine si precis si, fara sa stiu modul in care se va termina povestea referendumului, pot opina ca functioneaza mai bine si mai precis decit structura politica a useleului.
    Ma astept ca, datorita vilvei pe care articolul dumneavoastra din inchisoare l-a facut, cei pe care ii cunoasteti sa caute cai pentru sugrumarea posibilitatii dumneavoastra de a va exprima, public, gindurile si opiniile. La micimea lor sufleteasca, mi se pare normal.
    Am speranta ca acest articol este doar un inceput, cetatenii romani, chiar fara sa stie, au nevoie de orice calauza care sa le poata limpezi gindurile. Si mai am speranta ca veti putea fi una dintre aceste calauze.
    Va doresc numai bine.

  109. 112 Aya august 15, 2012 la 7:09 pm

    @

    Doru Coarna

    Mai in gluma, mai in serios: cu textul din august 15, 2012 la 10:37 am poti spune ca esti pe cale sa pui bazele unei noi „varietati” care s-a putea numi, de exemplu, FP – Fiction Politic.

    Pe de alta parte, ai dreptate cand afirmi „a visa e sanatos”.

  110. 113 Aya august 15, 2012 la 7:09 pm

    @

    Vasiloi

    Multumesc.

  111. 114 Aya august 15, 2012 la 7:20 pm

    @

    Catalin

    Esti gresit informat.

    „Monstrul” la care te referi in postarea din august 15, 2012 la 6:45 am
    (citez) „prin punerea justitiei la dispozitia politicului” a fost creat (prin modificarea legislatiei in materie, adoptata in perioada Nastase) de Monica Macovei cu „binecuvantarea” lui Traian Basescu, in 2005- si, ulterior, „perfectionat” in sinistrul sau.

    O corecta documentare iti va arata ca Adrian Nastase a scos justitia de sub incidenta politicului.

  112. 115 silvia, august 15, 2012 la 7:24 pm

    @ Doru Coarna, bun, acum chiar ca m-am trezit bine de tot. Pt o mai buna comunicare, sper sa imi permiti sa folosesc in continuare pers I, pe care te rog sa nu o consideri lipsa de respect.
    Dupa varsta de 40 de ani, chestia cu patetismul nu prea mai tine, asta in cazul in care storsul lacrimilor celor dn jur nu este singura ta placere, a mea te asigur ca nu este.

    intreb au fost mai mult retorice, dar daca tot le-ai luat pe toate asa personal si mi-ai rasp, consider ca din eleganta, sa-ti si rasp.
    1. muntilor, campiilor si apelor noastre nu numai noi le-am dat nume, ci si cei care s-au perindat pe aici in decursul istoriei, le-am acceptat daca ne-au placut, sau le-am schimbat dupa placerea unora, dar nu asta-i important

  113. 116 Aya august 15, 2012 la 7:25 pm

    @

    Costin Tanasescu

    Afirmatiile tale din august 15, 2012 la 3:48 pm, impotriva democratiei, sunt mai mult decat ingrijoratoare- sunt chiar periculoase.

    Democratia este cel mai valoros lucru castigat in decembrie 1989 si trebuie aparata cu forta toata forta si cu toate fortele.
    Este adevarat, democratia are vulnerabilitati- dar tocmai acele vulnerabilitati ii dau valoare si tocmai ele trebuie prezervate.

  114. 117 Aya august 15, 2012 la 7:29 pm

    @

    Doru Coarna

    A-ti crea emotie, ma emotioneaza (nu e urma de ironie, aici).
    A-ti da emotii, e dezagreabil, asa ca te linistesc: speranta ta e intemeiata.

  115. 118 blogideologic august 15, 2012 la 7:34 pm

    Nu se jură oricând ! http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/live-text-crin-antonescu-cer-de-urgenta-procurorului-general-sa-ofere-explicatii-publice-273796.html În teologia politică ortodoxă, nu se jură oricând ! Va urma acum, inevitabil dar foarte justificat, o reacţie ortodoxă la acţiunea de impunere a jurământului ordonată de către această neobrăzată doamnă procuror Kovesi.

  116. 119 Cris august 15, 2012 la 7:48 pm

    Cei care susțin că domnul Năstase a „distrus țara” să își aducă aminte care era nivelul de trai în 2000-2004, puterea de cumpărare, care era situația sectorului privat, a creșterii economice, cât era PIB! Apoi să le compare cu cele din timpul guvernării Bs! Cine a distrus țara?

  117. 120 Aya august 15, 2012 la 7:49 pm

    @

    Alex

    Iti replic eu la abjectia pe care ai postat-o in august 15, 2012 la 4:28 am:

    1, Daca tu ai fost studentul lui Adrian Nastase, inseamna ca este Papa fiecare dintre noi ceilalti, care postam pe acest blog. Un elementar respect, in primul rand fata de tine, ar fi trebuit sa te oblige sa te documentezi, inainte de a face o afirmatie.
    Toti fostii studenti- sau doctoranzi- ai lui Adrian Nastase stiu si pot confirma ca este un exceptional specialist in Drept International si un profesor/ indrumator stiintific de o exemplara seriozitate.

    Pe cale de consecinta, afirmatiile tale, legate de acest subiect, sunt aberante.

    2. Adrian Nastase este recunoscut ca fiind cel mai bun si mai eficient prim ministru pe care l-a avut Romania (pana si Traian Basescu- despre care nu se poate spune ca ar fi prietenul lui Adrian Nastase, dimpotriva- s-a simtit obligat de realitate sa recunoasca, public, acest lucru.

    Ma intreb unde ai trait daca afirmi ca in timpul guvernarii Nastase nu s-a realizat nimic!
    Te informez eu legat de cel putin trei realizari de exceptie:
    a) admiterea Romaniei in NATO ;
    b) finalizarea negocierilor pentru admiterea in UE- conditia OBLIGATORIE pentru admiterea in 2007 ; altfel spus, artizanul admiterii Romaniei in UE este Adrian Nastase;
    c) patru ani consecutivi de spectaculoasa crestere economica.

    In incheiere, iti sugerez sa le transmiti sefilor tai, care te-au trimis aici, sa te „schimbe” cu cineva mai instruit si documentat (eventual, mai inteligent) pentru a nu se mai face de ras.

  118. 121 blogideologic august 15, 2012 la 8:08 pm

    Rezumatul unui articol publicat de „filozoful” Dragoş Paul Aligică de la Grupul pentru Dialog Social : În România sunt 7,4 milioane de infractori sociopaţi http://www.revista22.ro/milioane-de-romni-despre-populism-si-iresponsabilitate-17076.html

  119. 122 silvia, august 15, 2012 la 8:10 pm

    2. ne-am hranit al naibii de bine, mai putin bine uneori, sau chiar deloc in anumite perioade, si asta chiar si cu biciul la spate, cam pana in dec 89, cand nu prea am stiut ce ne-a trasnit, da’ ne-a placut;
    3. nu cred ca m-ati auzit pe mine vreodata vaicarindu-ma pe tema globalizarii, incepusem sa o fac si eu, mai mult influentata de noianul intrebarilor si scenariilor conspirationiste facute de marii analisti politici sau de marile minti ale sec nostru, dar m-am oprit la timp, cand am inteles ca este doar o noua etapa, si nu alta ci una al naibii de buna pt statele(familiile) mai putin puternice si mai mici, asta in cazul in care stai si te gandesti precum ganditorul lui Rodin, o consider o sansa fantastica pt noi de-a ne autodetermina, si de a ne pastra fiinta nationala atat de greu incercata, o spun fara patetism ci doar din cunoastere;
    4.am plantat pomi, am crescut oi si am ingrijit stupi, dar am si luptat, ne-am aparat ce ne-a dat Dumnezeu, chiar si cu pietre uneori, haituiti prin paduri precum barbarii, dar am rezistat, am construit biserici, am fost printre primii, am stiut sa ne inchinam, ne-am construit si scoli, poduri si sisteme de legi pe care le-am si respectat, chiar si cu biciul la spate, … si asta pana in dec 89, cand am demolat totul cu bucurie, indemnati parinteste de altii, dar si asta ne-a placut..’;
    5. mancatorii de lebede sunt ai nostri,si trebuie sa-i acceptam, noi i-am adus si noi i-am eliberat pe „egipteni”, noi i-am educat si integrat destul de bine pana in dec 89, cand lantul s-a rupt, si ne-am impartit in tigani, maghiari, sasi, secui, dar numai cetateni romani nu, si asta fiindca nu prea am inteles ce se intampla in jurul nostru, iar a propos de tigani, personal pe unii dintre ei ii consider de o ft mare bogatie spirituala, pacat ca nu stim sa ii punem la treaba si sa ii acceptam ca parte a istoriei noastre.

    Dar in timp, in cei 22 de ani care au trecut am avut timp sa inteleg, ce vreau eu acum? ma intrebi, in nici un caz un nou Craciun insangerat, eu vreau acum un bun conducator de osti, fiindca este clar ca altfel nu putem sa mergem inainte, un bun conducator care sa-si inteleaga menirea intr-o etapa a globalizarii, un conducator care sa stie ce se intampla in jurul lui, un conducator care sa ma respecte ca cetatean indiferent daca sunt simpatizant de stanga sau daca ma uit la antena3, un conducator care sa stie cand sa taca si cand sa vorbeasca si in care sa am incredere ca ma duce pe drumul cel bun nu unde ii indica altii, eu nu vreau o tara ca afara, eu vreau o tara normala in care sa ne acceptam asa cum suntem, cu bune si cu rele, dar mai mult cu bune, slava domnului avem destule, ca o paranteza, nu ti se pare anormal ca dupa dec 89, performanta in sportul de echipa a disparut cu totul, ce ne lipseste? normal ca un proiect, un antrenor bun si o tinta, asa e, tinta noastra nu a fost niciodata vreun imperiu, dar am construit o Romanie pt care am luptat atat de mult, care a rezistat atata timp, nu-i pacat sa o distrugem prin ignoranta, prin negare,

  120. 123 silvia, august 15, 2012 la 8:21 pm

    @ Doru Coarna , te rog frumos sa incerci sa mai privesti o data tablourile lui Tattarescu mai precis, Renasterea Romaniei, Romania moderna si Unirea principatelor, si hai sa incercam sa o luam usor, usor, sa ne trezim, hai sa pornim de pe acolo, ce mai conteaza daca am fost mai mult daci sau romani, sau hai sa incercam sa uitam cat am suferit in timp pt dreptul nostru de a spune ca suntem romani fara sa fim trasi pe roata sau botjocoriti in atatea si atatea chipuri, crezi ca se poate, sa incercam asta? Multumesc anticipat

  121. 124 Aya august 15, 2012 la 8:40 pm

    La multi ani tuturor care, prin numele lor, stau sub marele patronaj al Sfintei Marii!

    Intrucat ca e o zi de mare bucurie – si, sau mai ales, pentru ca s-a intors ANul aici, la propriu – va invit pe toti la dans, in ritm de flacara latina si decor parizian.

  122. 125 Dani (geologul) august 15, 2012 la 9:19 pm

    @
    Adrian Nastase

    Domnule presedinte,.bine ati revenit printre noi si nu uitati ca va asteapta cu nerabdare cercetarea din Romania. Sa-i fiti parte, ca totdeauna, si sa o sprijiniti.

  123. 126 Dani (geologul) august 15, 2012 la 9:27 pm

    Profit de momentul in care calculatorul este liber pentru a face o dedicatie si a le ura La multi ani doamnelor si domnisoarelor care raspund la frumosul nume Maria. Nu uit baietii: Marin, Marian…

  124. 127 M.Voicu august 15, 2012 la 9:41 pm

    @Doru Coarna august 15, 2012 la 5:54 pm scrie: “Deh, nu eu v-am pus sã boicotaţi referendumul poporului român! Acum culegeţi resentimentele fireşti…”
    Iezact; la boicotul manifest – care a încãlcat tocmai motivaţia cu care se susţinuse introducerea pragului de validare,
    – Antonescu nu s-a referit,
    – Prim-Ministru’ face doar declaraţii politice (cum fãceau şi inginerii hidro, Iliescu şi Roman – când s-au dezafectat irigaţiile care, culmea, erau chiar în meseria lor),
    – Ministerul Public nu urmeazã acea parte a legislaţiei care sancţioneazã şi influenţarea, dar şi împiedicarea votului,
    – CC pare c’a uitat cum motivase introducerea cvorumului,
    – înalţii reprezentanţi Ieuropeni şi americani se fac a nu observa cã-au fost împinşi în… oPţai.
    Îmi doresc sã nu mai acceptãm nici-un referendum fãrã qvorum: vom fi oricum în câştig când se va încerca dezincriminarea violãrilor – mai ales acolo unde acum Constituţia consacrã proprietatea publicã, inalienabilã [Art.136 alin.4 teza întâia] – ca Statul sã asigure valorificarea tuturor factorilor de producţie şi exploatarea resurselor naturale în concordanţã cu interesul naţional – cum impune Constituţia [Art.135].

  125. 128 Motanul Incaltat august 15, 2012 la 10:33 pm

    Domnule Nastase,
    In primul rand, bine ati revenit in blogosfera si multa sanatate!

    Legat de postare, mie mi se pare ca intrebarea pe care ati pus-o e chiar utila! Va voi spune primul lucru ce mi-a venit in minte dupa ce am citit postarea. Schimbarea din 2004 a fost facuta prin vot, pe cale democratica. Nu cred ca cineva a stiut atunci ce va urma si, mai ales, ce va fi acum. Daca totul sta in caracterul unei persoane atunci mi se pare ca avem, toata societatea, o problema. Dl. Ponta a zis despre Basescu ceva de genul ca ar fi un scorpion si astfel de animale sunt veninoase… Deci totul ar sta in caracterul unei singure persoane, in cazul de fata: Traian Basescu. Dar cetateanul obisnuit ce ar trebui sa faca? Sa faca horoscopul candidatilor la presedintie…? De unde puteau sa stie milioanele de oameni care l-au votat ca va fi asa cum s-a dovedit a fi in vremurile din urma? In 2009 a decis tot votul oamenilor… Intrebarea Dvs., „cum ar fi fost daca…?”, are atunci un temei foarte serios: ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rau…? Daca totul sta in capriciile caracterului unei singure persoane, sau chiar ale mai multor persoane, nu poate exista niciun fel de predictie. Asta poate insemna o adevarata nenoricire, poate fi precum Caligula. Stiti ca el a fost un om foarte bun si de treaba pana intr-o zi… Dumneavoastra dati in postare „Decalogul Presedintelui”, dar se spune ca hartia suporta orice. Eu cred ca nici Dvs. nu v-ati imaginat ca vor „sa va elimine din societate”. Dvs. spuneti: „un preşedinte nu poate da exemplul unor decizii arbitrare, ticluite peste noapte şi ambalate în glazura priceperii la toate şi la tot.”. Corect! Dar noi traim intr-o republica democratica si presedintele nu e rege, deci el poate sa ajunga sa fie tras la raspundere pentru faptele sale! Daca presedintele poate da decizii arbitrare, ticluite peste noapte atunci pana la Caligula nu mai e decat un pas… Daca lucrurile stau asa atunci problema grava care se pune este: ce fel de republica si ce fel de democratie avem…? Daca, pe cale democratica fiind ales cineva in functia de presedinte, oricand se poate intampla ca sa ajunga sa ia decizii arbitrare, ticluite peste noapte si sa se considere, Doamne iarta-ma, atotstiutor atunci stau si eu si ma intreb ce fel de democratie mai e si asta… De aceea si spun ca intrebarea Dvs. – „cum ar fi fost daca…?” – e foarte buna!

  126. 129 Dana august 15, 2012 la 11:47 pm

    „cum ar fi fost daca?”
    E greu de facut o apreciere, dar eu inclin sa cred ca poate ar fi fost altfel. Si relatiile tarii cu celelalte state si cu vecinii ar fi fost mai bune si poate nici populatia nu ar fi ajuns asa de jos…..
    „Cui i-a folosit arestarea?”
    Gandind logic, nu pentru d-l Basescu erati o amenintare ci pentru d-l Ponta care sigur nu are experienta, diplomatia, sustinerea PSD si chiar a populatiei la nivelul dv. Sau pentru d-l Antonescu care se pare ca isi dorea cu ardoare sa fie presedinte…
    Romania a intrat intr-o zona temporala acoperita parca in valul duhurilor rele. Populatia saraca, plina de griji pentru ziua de maine,de boli pe care nu-si permite sa le trateze, neputincioasa in fata lipsei acute a locurilor de munca deci a unui minim de castig, cade adesea prada disperarii si renunta la cel mai fumos dar-viata, devine astfel o masa usor de manipulat, al carei dezinteres fata de clasa politica este extrem de periculos pentru viitorul unei tari.
    Stiti d-le Nastase care este durerea cea mai mare a noastra, a celor carora ne mai pasa de ce se intampla?
    Aceea ca politicienii, odata alesi, isi urmaresc doar interesele personale. fara sa se gandeasca la popor, sau macar la tara noastra. Asa s-a ajuns ca tabloul populatiei sa arate cum l-am descris mai sus, asa s-a ajuns ca in Romania persoanele de alta nationalitate sa aiba mai multe drepturi decat romanii, asa s-a ajuns ca scolile sa scoata analfabeti cu diplome, asa s-a ajuns ca la spital desi esti asigurat sa mergi doar daca ai bani, asa s-a ajuns ca muntii nostri sa ramana plesuvi, asa s-a ajuns sa ne vindem aurul, cupru, argintul. asa s-a ajuns ca in campiile manoase sa creasca doar balarii.
    Este greu sa fii roman si sa vezi aceasta degradare continua a tarii si a vietii romanilor !

    Ma bucur ca va insanatositi fizic si psihic, ceea ce s-a intamplat poate fi un lucru bun, in sensul ca aveti linistea si timpul necesare pentru o meditatie si o analiza temeinica si sunt convinsa ca incepeti o perioada noua in viata dvs, poate mult mai buna, mai fructuoasa, mai benefica.
    Multa sanatate !

  127. 130 Bibliotecaru august 16, 2012 la 12:18 am

    Politica românească nu mai seamănă a politică ci a măcel.

  128. 131 tudor august 16, 2012 la 12:52 am

    Dle Nastase,
    nu judec gestul dv ( este oricum un act de curaj ) si cred ca nimeni nu are un asemenea drept.
    Guvernarea dv a fost coerenta, dar in nici un caz nu trebuie idealizata.
    Basescu controleaza presa cu serviciile si dosarele, dumneavoastra o controlati elegant, cu bani de la stat.
    Dar nu acesta este subiectul.
    Inainte de a l aborda as vrea sa mai adaug ceva: e prima data cind accesez acest blog si vreau sa va spun , in legatura cu aceasta condamnare pe care o executati; nu stiu daca sunteti sau nu vinovat ( la banii care se vehiculeaza in romania, suma e ridicola), dar stiu un lucru, cu cea mai mare siguranta: este ilegala!
    Asadar, nu s a facut o nedreptate , ci o ilegalitate.

    Subiectul: sunteti unul dintre cei care au contribuit, in cea mai mare masura, la accederea Romaniei in UE.
    Intrebare:
    In aceasta UE ati vrut sa ne introduceti?
    Mie mi pare doar o colcaiala de interese patronata de o birocratie ingrozitoare.
    O Europa , leagan al civismului si libertatii, in care cuvintul unei anapaukar reding este de maxima importanta mie mi pute urit.
    O Europa condusa de cineva de teapa lui barroso cui ii poate inspira incredere?
    Cind asemenea indivizi conduc europa, cum ma mai pot considera eu mindru ca sunt european?

  129. 132 Aya august 16, 2012 la 1:06 am

    @

    Blogideologic

    Dragos Paul Aligica este politolog. Nu-mi amintesc sa fi afirmat vreodata ca ar fi filozof. In acest caz, nici cuvantul nici ghilimele nu-si au rostul.

  130. 133 Aya august 16, 2012 la 1:18 am

    @

    Doru Coarna

    Si tacuisses (august 15, 2012 la 5:54 pm) philosophus mansisses.
    N-ai ce face- acum trebuie sa suporti!

  131. 134 Aya august 16, 2012 la 1:24 am

    @

    Silvia

    Nu vreau sa fiu indiscreta, dar cu ce ti-a gresit Doru de il „mitraliezi”?

    In alta ordine de idei: in august 15, 2012 la 7:24 pm faci precizarea (desigur, tot pentru Doru)- citez: „acum chiar ca m-am trezit bine de tot”.
    Anterior, il „mitraliasesi” in stare de semiveghe?

  132. 135 Aya august 16, 2012 la 1:37 am

    @

    Blogideologic

    Cel mai ingrijorator imi pare ca, prin anumite afirmatii ale sale, Dancu „rostogoleste” periculoasa idee lansata de infractoarea Monica Macovei, legata de „razboiul civil”. Mai mult, portavocea „Republicii de la Cluj” trece dincolo de razboiul civil (pe care, evident, il considera sigur- deci, e inutil sa se ocupe de el!) si anunta sosirea trupelor „de ocupatie” (cele care apar sub pretextul mentinerii pacii!). In pofida tinului aparent shugubat, afirmatia este serioasa si trebuie retinuta.
    In plus, Vasile Dancu lanseaza, transparent, ideea ca unica posibilitate a evitarii interventiei trupelor straine (urmare a razboiului civil) ar fi pastrarea lui Basescu la Cotroceni. O perversitate mai mare rar am intalnit!

    Cei care nu dau atentie acestor „amanunte” care „scapa” in relatarile unor personaje periculoase si prefera sa se complaca in somnolenta autolinistirii sunt naivi si pagubosi pentru Romania.

  133. 136 radu c august 16, 2012 la 8:24 am

    Bine ai revenit domnule Nastase !
    Stiam ca o sa revii. Mie ,liberal cu acte in regula ,mi-ati lipsit. Nu drama omului Nastase e problema mea. Desi ramane o mare drama umana. Lipsa politicianului,intelectualului Nastase era marea problema.Pozitia lui fata de ceea ce se intampla era cu adevarat .
    Ma bucur de revenire !

  134. 137 blogideologic august 16, 2012 la 8:26 am

    „Dragos Paul Aligica este politolog. Nu-mi amintesc sa fi afirmat vreodata ca ar fi filozof. In acest caz, nici cuvantul nici ghilimele nu-si au rostul.”
    Şi politologia nu se bazează pe filosofia politică ? Dar, evident, faptul că Dragos Paul Aligica face parte din GDS îl descalifică din start de la priceperea filosofiei politice.

  135. 138 teostanc august 16, 2012 la 8:41 am

    Sunt revoltat de modul in care procuratura ii sperie pe oameni. O sa ma duc si eu sa ma autodenunt ca am votat si nu l-am ascultat pe nemernicul Basescu.

    Daca acest scandalagiu de mahala va reveni ar fi bine ca partidele care ii reprezinta pe cei 7,5 mil de votanti sa organizeze zi si noapte, in fata palatului Cotroceni, demonstratii de protest sub lozica ” Iesi afara javra ordinara!”

  136. 139 blogideologic august 16, 2012 la 8:41 am

    @ silvia spune : “sa mai privesti o data tablourile lui Tattarescu mai precis, Renasterea Romaniei, Romania moderna si Unirea principatelor, si hai sa incercam sa o luam usor, usor, sa ne trezim, hai sa pornim de pe acolo”
    Excelentă zicere.

  137. 140 paul august 16, 2012 la 8:57 am

    Domnule Năstase, mă bucur mult că aţi revenit. Sunteţi perceput ca unul dintre cei mai mari politicieni pe care i-a dat România bucurându-vă de aprecierea unei mari majorităţi a populaţiei. Sunt salariat în cadrul primăriei oraşului Piatra-Olt, jud. Olt şi îndrăznesc să vă rog să deveniţi colaborator al ziarului local „Orizont”. Ziarul local este editat de către Consiliul local al oraşului de două ori pe lună. Analizele dvs. politice se bucură de o reală apreciere la nivel naţional, de aceea îndrăznesc să vă rog să participaţi la editarea ziarului nostru. Aştept răspunsul dvs. pe adresa mea de email. Permiteţi-mi ca în încheiere să vă doresc tot binele din lume, mulţumindu-vă că aţi avut răbdarea să mă citiţi.
    Al dumneavoastră, Paul Jianu.

  138. 141 Ghita Bizonu' august 16, 2012 la 9:02 am

    Aya

    ma asigurai ca Voctoras ar fi mascul alfa si nu un categoria C dominat.
    Insa Victoras se pare ca pleaca steagul ba se da cioltos la nenea Crin care l-a tarat la lupta . Si culmea zice ca ar putea coabita – atunci cand era cazul sa zica ca cu ala nu se poa coabita …Mde

    as zice ca guvernu Ponta qa atat de la inceput sub semnul sarbatorii de ieri. Si asa cum avem in istorie un guvern de la Mazar pasa o sa intre si asta in istorie ca guvernul cu hramul Adormirea Maicii Domnului!

  139. 142 Draghi Puterity august 16, 2012 la 10:25 am

    @silvia

    Punctual doar… mancatorii de lebede nu sunt ai nostrii. M-am interesat personal. Se pare ca fusese vorba de niste tigani unguri si de niste pene care ramasesera in urma unei tabere a lor din Viena. E cam ca si cu bancul de la Radio Erevan – e adevarat ca Ivan Ivanovici a primit cadou o Volga?

    Nu stiu daca deturnarea episodului respectiv in defavoarea romanilor a fost doar scorneala unui jurnalist glumetz sau o operatiune de psy-op bine gandita. Cert e ca a avut un efect devastator asupra aprecierii noastre de sine. Ori cum putem sa ne pastram demnitatea nationala daca suntem demoralizati in masa prin introducerea in ADN-ul nostru cultural a unor astfel de meme? Sa ne mai mire ca Barosso trimite o scrisoare din concediu si lui Ponta i se moaie genunchii? Sau ca am ajuns ca un cetatean in tricou albastru de etnie tatara sa dicteaze la televizor cine sa fie anchetat, si o gramada de lachei romani se executa, terorizand milioane de locuitori ai Romaniei?

    Toate popoarele au si „mancatori de lebede” si genii. Nu suntem nici noi altfel. Pana nu vom reusi sa ne depasim aceste complexe induse artificial de niste ticalosi fara scrupule, nu vom reusi sa ne aparam cu demnitate drepturile.

  140. 143 M.Voicu august 16, 2012 la 10:49 am

    @Aya, august 16, 2012 la 1:37am, ne redã din hop-ort-uniştii de la noi.
    Acu’ sunt zilele Marii Bãtãlii de la Mãrãşeşti; câtã frunzã, câtã iarbã….
    Nime’ n’o amintit-o – la mulţimea de invadatori, lor tre’ sã le fie ruşine !
    Ce de mai susţinere a avut Irakul când a atacat Iranul în septembrie 1980. Acu’, acea susţinere a rãmas… sub ţambal !

  141. 144 dtucra august 16, 2012 la 11:08 am

    @Motanul Incaltat
    Cetateanul simplu ar trebui sa judece caracterul omului inainte de a pune de atatea ori stampila pe acest individ suspendat. Ce nu era clar despre caracterul acestui om de la afirmatia „Esti cel mai bun, Petre!” incoace? Ce nu era clar dupa caderea guvernului Ciorbea, desi departe de mine gandul de a fi fan al acelui guvern? Ce n-o fi fost clar cat a fost primarul capitalei si nici un consiliu nu se putea intelege cu el? Si oare ce n-or fi inteles romanii pana in 2009, daca pana atunci au fost vrajiti de sarmul marinaresc?!? Cand ma gandesc ca sunt aceiasi oameni care l-au votat pe Constantinescu si apoi au coborat atat in numele unei drepte prost intelese (includ aici „elitele” GDS/ICR), mi se face rau si recunosc ca sunt depasita intelectual de constructiile „logice” ale acestui popor.

  142. 145 stef august 16, 2012 la 11:36 am

    Stimate domnule profesor,
    Ma bucur ca ati revenit pe blog ! Va urez sanatate iar curajul sa nu va paraseasca ! Avem nevoie de analizele domniei voastre, analize lucide, pline de finete intelectuala desi stau si ma intreb ce se mai poate face. Ce mai putem face cand 8 ani pretiosi, ani in care s-ar fi putut pune stavila declinului tarii (economic, demografic etc.), s-au scurs degeaba (adica s-a distrus si s-a pus la cale un sistem de tip mafiot).
    Stefan

  143. 146 mumu august 16, 2012 la 12:08 pm

    Bine aţi revenit!
    Mi-ar fi plăcut ca băsiştii să nu mai găsească sub nicio formă spaţiu de expectorare şi vomă în acest loc, cel puţin în aceste momente, când nu aveţi posibilitatea să le răspundeţi. Mai ales că: Cine pe Băse iubeşte e escroc sau nu gândeşte..
    Gândesc eu că ar fi bine şi ca cel implicat să ne spună ce este cu apariţia jurnalistică următoare: http://1.bp.blogspot.com/-nRcWWipXGhc/UCYMtkFgavI/AAAAAAAAARw/_AyIEhCAq-o/s1600/articol.jpg
    Să auzim şi de bine!

  144. 147 angelaglobal august 16, 2012 la 12:33 pm

    Aceste principii ale presedintelui exista in micro-societatea care il urmeaza. Doar ca societatea in ansamblul ei are nuante din sfere contrarii idealismul.

  145. 148 blogideologic august 16, 2012 la 1:22 pm

    Este vorba despre sinecura lui Toderaş Paleologu „http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/paleologu-suspendarea-lui-basescu-e-ca-atunci-cand-calci-in-ceva-puturos-de-care-nu-mai-poti-scapa-273894.html A stopat plata ?

  146. 149 Theodora august 16, 2012 la 1:32 pm

    De necrezut!!!! Basescu si sleata lui cei, care au decredibilizat justitia, ca putere a statului, care si-au subordonat o parte a justitei, asa cum nu s-a mai intamplat de la colectivizare pana in prezent ii acuza pe liderii USL exact de ce fac ei .
    Asta este TUPEUL hotilor de buzunare pe care ii prinzi cu mana pe portofelul tau si zbiara ca in gura de sarpe ca de faot tu ai vrut sa il furi si sa il discreditezi

    Pentru cine nu a inteles inca – In numele independenteti justitiei, in Romania anului 2012, se fac abuzuri si presiuni – Independenti de USL dependenti de Basescu Traian?

  147. 150 ORASAN IOAN august 16, 2012 la 3:13 pm

    Să vă uitaţi atent la vorbele suspendatului şi pedeleului dacă spun ceva despre popor şi pentru popor,ei doresc doar să fie la putere.

  148. 151 ioana2008 august 16, 2012 la 3:27 pm

    bine ati revenit !
    tocmai de aceea va implooor, pentru imagine…renuntati la dricul ala de Audi..am scris si in zilelel acelea de groaza la spitalul de urgenta…ce draqu se tot fataia sub nasul ziaristilor cu ditamai masina…imprumutati de la prieteni alta mai prietenoasa…si acum tampenia cu madam Pivniceru…alta masina nu s-a gasi decat pe cea pe care o stia toata lumea….zau parca suntem in caruta cu prosti…incepe sa-mi fie frica….pe o parte toti ticalosii agresivi si dincoace amatorism si tampenii…daca o tinem tot asa nu mai scapam de basescu pana nu va crapa…pe cale naturala …adica nu strans de gat de mine…

  149. 152 silvia, august 16, 2012 la 4:03 pm

    @Aya, Nu esti. Nu mi-a facut nimic. Preventiv, sa nu-l atace resemnarea.L-am mitraliat in semn de apreciere, o data pt analize decente si cuprinzatoare, a doua pt faptul ca nu a parasit nicio clipa, cel putin in ultimul an sau in momentele delicate blogul(spre deosebire de tine care ai lipsit mai bine de-un an).In alta oridine de idei, poti sa-i spui si asa.

  150. 153 constantin dan (@Constantin98Dan) august 16, 2012 la 5:07 pm

    Teribila noastra Securitate , care lasa fara protectie in fata KGB pe diplomatii ( mai mult sau mai putin scabrosi , ca bietul Nuica ) romani de la Chisinau si Moscova , care nu este capabila sa anticipeze si sa pareze actiunile sefilor Fidesz si ale reprezentantilor lor in Romania , care ii lasa pe Zaher Iskandarani si pe Omar Hayssam sa iasa bine instalati in Mercedesuri din Romania , are o mare victorie la activ : fiul lui Adrian Nastase ( si de baiatul asta va legati , oamenilor ? ) in masina cu doamna Pivniceru ! Mare tradare nationala , mare victorie a spiritului basist ! Felicitari intregului aparat SRI , bravo pentru abnegatie ofiterilor platiti cu truda cultivatorului de pepeni de la Dabuleni si a vanzatoarei de la Mall din Berceni !
    Bravo !

  151. 154 center@yahoo.com august 16, 2012 la 5:26 pm

    Nu-i lasati pe agitatorii basisti aici ! Nu e locul lor aici , pe un blog tinut de o familie greu incercata . Cu atat mai mult cu cat aceste persoane , cu un nivel de educatie si inteligenta sub medie , au mesaje limitate la insulte grosolane ( ” nu v-ai schimbat in inchisoare ” ” ati simulat sinuciderea ” ” ati distrus tara ” ( da , cu 8 % crestere pe an , autostrazi de 70 km in Baragan terminate cu 6 luni mai devreme si intrarea in NATO si UE ) . Mesaje totusi mai cerebrale decat cele pe care le posteaza pe forumurile ziarelor la adresa lui Ion Iliescu ( ” nu esti la 2 m sub pamant , Ilici ? ” ) N-au ce cauta aici , unde au fost trimisi …
    Bravo Securitatii pentru descoperirea marii crime a doamnei Pivniceru , in masina cu tanarul fiu al lui Adrian Nastase … Pot sa dorm linistit , tara este aparata de oameni mari .

  152. 155 Doru Coarna august 16, 2012 la 5:31 pm

    Uite-o si pe Mona Pivniceru! E toba de carte dar nu stie sa vorbeasca… Cica a venit prietena ei cu o masina si s-a urcat, nu s-a uitat cine o conduce si nici n-a intrebat a cui e…

    Trebuia sa spuna: nu comentez public aspecte din timpul meu liber. Despre
    oricine se poate presupune orice, cata vreme nu se vizeaza strict probleme profesionale, asa cum ar fi normal.

    Uite-l si pe Ponta: daca se razgandeste, cautam pe altcineva. Nu pun ghilimele ca a vorbit mult, dar cam asta a spus.

    Trebuia sa spuna: Eu guvernez Romania si nu comentez public noutatile zilei. Nu stiu decat ca i-am propus mandatul Justitiei si astept sa-si rezolve problemele. Pt comentarii, adresati-va comentatorilor. Daca insa as dori sa stiu mai mult, mi-as lua informatiile de acolo de unde ele sunt.

    Uite-i si pe ai lu’ Basescu: CSM ataca amestecul in treburile procuraturii, din partea unor lideri USL, la Consiliul…

    Antonescu: cer sa se convoace CSM…
    Ponta: eu ma duc acolo, la CSM…
    Parlamentul: ii vom convoca pe procurori sau pe sefii lor…
    Procurorii: nu puteti convoca procurori…

    Trebuia sa spuna: Guvernul nu se amesteca in actiunile procurorilor, dar daca soferul unui autobuz incepe sa circule pe trotuar speriind populatia, ce facem, nu intervenim pt ca nu este voie sa vorbesti cu soferul in timpul mersului? Pai depinde ce face, exista limite in toate. Guvernul nu isi asuma posibilele miscari de strada ale populatiei impotriva unor astfel de practici. Dar problema Justitiei este alta: ce sa faca cu scorul de 8/1, nu cum poate fi acesta modificat… OK, nu avem asta in Constitutie, dar aceasta contine cum trebuie procedat, nu imagineaza ceea ce este de neimaginat si care totusi se intampla acum…

    Mi-ar place ca acestea sa se intample in vreo tara serioasa si veti vedea, nimeni de acolo nu se comporta la nivel de Arici Pogonici precum ai nostri. Silvia, intelegi? Adauga la nivelul astora criza, datoriile, interesele geostrategice si cele economice, apoi vezi daca ai armasari cu care sa pornesti la drum.

  153. 156 dtucra august 16, 2012 la 5:37 pm

    @Ifim
    ”Chiar (şi de ce) aţi vrut să vă sinucideţi?”
    Nu va este clar?! Si mai aveti indoieli?! Nu ma pricep eu la arme, nici cat AN, nici cat dvs., dar eu zic ca daca cineva apasa pe tragaci in zona cervicala si pistolul nu e cu apa, are o dorinta zdravana de a incheia socotelile.
    Cat despre explicatie, stiu si eu, s-o fi simtit umilit, calcat in picioare, dispretuit, singur, inutil, revoltat, epuizat, abandonat, ignorat, scuipat in fata si in linie dreapta spre Golgota. Eu una nu ma asteptam sa intoarca si obrazul celalalt (a cata oara in 8 ani?). Ce ati fi vrut, sa iasa in geam ca MRU zbierand dupa Romania lui?

  154. 157 blogideologic august 16, 2012 la 5:40 pm

    VIDEO Traian Băsescu pentru Vocea Rusiei: „Cum credeţi că un preşedinte român ar da o bucată din teritoriu în afara Constituţiei să devină autonom sau ce credeţi că-i aici, Transnistria?” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/video-traian-basescu-pentru-vocea-rusiei-cum-credeti-ca-un-presedinte-roman-ar-da-o-bucata-din-teritoriu-in-afara-constitutiei-sa-devina-autonom-sau-ce-credeti-ca-i-aici-transnistria-273829.html Dar votul pro- FIDESZ ? Traian Băsescu s-a exprimat limpede, şi nu doar pentru VOCEA RUSIEI, că i-a îndemnat pe românii participanţi la procesele interne electorale din Ungaria, să voteze pro- FIDESZ ! Şi iată ce declara foarte recent, şi foarte explicit, un parlamentar din Ungaria: “Dacă Ungaria îşi consolidează poziţia, FIDESZ ar putea încerca revizuirea graniţelor în 2020” http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/parlamentar-maghiar-daca-ungaria-isi-consolideaza-pozitia-fidesz-ar-putea-incerca-revizuirea-granitelor-in-2020-273815.html

  155. 158 dlnimeni august 16, 2012 la 5:50 pm

    Aya, sa inteleg ca, datorita dlui Zaschievici, serviciile ne-au identificat inca de pe vremea forumului JN, dupa care ne-au vindut identitatile partizanilor dlui Basescu?

  156. 159 dlnimeni august 16, 2012 la 5:59 pm

    Aflu astazi, din media, ca o serie de politicieni uselisti sunt anchetati fiindca si-ar fi utilizat influenta in pentru ca electorii sa vina la vot, acesti politicienti asteptindu-se in schimbul influentei la foloase materiale. Inteleg, deci, ca adversarii politici ai usele au depus plingeri penale, s-au ostenit pina la parchet. In tot acest timp, in reclamele pe care si le face singura Antena 3, de citeva ori pe zi, sa il vada pina si orbetii, apare un personaj politic care isi foloseste in vazul lumii influenta pentru a determina electorii sa nu vina la vot – iar asta asteptindu-se si el la foloase materiale ca urmare a neprezentarii electorilor la vot. Ce asteptati, venerabililor, ca sa depuneti o plingere penala pentru asta? Vreti sa vina cu plingerea nea Grigore de la Valea din Deal ca sa va urcati voi in A6 pe osteneala lui?

  157. 160 Motanul Incaltat august 16, 2012 la 6:25 pm

    @dturca
    Multumesc pentru raspuns! Vorbesti despre „constructiile “logice” ale acestui popor”… Atunci ce parere ai despre ce scrie D-na Iulia Motoc pe blog:
    http://www.iuliamotoc.com/2012/08/adam-michnik-noi-disidentii-suntem-priviti-ca-o-sleata-de-nebuni/
    Il rog si pe Dl. Nastase sa comenteze acest articol.

  158. 161 Adrian B. august 16, 2012 la 6:44 pm

    Sunt alaturi de dumneavoastra ! Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere ca sa puteti trece peste aceasta perioada teribila.

    Cu respect, Adrian B.

  159. 162 Fragmentarium Politic august 16, 2012 la 8:29 pm

    Din abisurile psihologiei politice: Ce inseamna Puterea pentru Traian Basescu (si altii ca el) si ce ar trebui facut pentru a fi redata titularului de drept?

    Pe vremea cand incercam sa deslusesc sensurile teoretice ale politicii, am citit, undeva, nu-mi mai amintesc sursa, a trecut mult timp de atunci, ca Hitler spunea ca Puterea inseamna monopolul mitralierei si ca cei care o pierd fac dovada ca nu au stiut cum sa foloseasca acest monopol. Acele vremuri de infioratoare amintire, cand politica era asimilata la propriu cu “arta” macelului, au ramas in urma, nu insa, din pacate, si atavismele, pulsiunile irationale, care tin de subspecia numita zoonpolitikon, dominata, precum in jungla, de impulsuri primare, de legea fortei, a celui mai tare. Pentru astfel de specimene umane, echiparea culturala, acumulata in urma unei indelungate si, uneori dureroase evolutii istorice, nu inseamna nimic sau aproape nimic, poate doar in masura in care o pot folosi pentru a-si ascunde intentiile, printr-o comunicare codificata, ca in “Noul limbaj” al lui Orwell, sau pentru manipularea oamenilor si ideilor.

    Ce inseamna Puterea, azi? Dintre toate acceptiunile posibile, m-as opri la una pe care am trait-o in mod direct pe pielea noastra, in ultimii opt ani, legata de doctrina politica a “presedintelui-jucator”, cu care Traian Basescu s-a identificat in mod explicit din prima zi de mandat prezidential si cu care continua sa se identifice, din ceea ce am vazut si vedem din serialul suspendarii, pana la ultima picatura de sange politic. Mi-am dat seama, tarziu, ca ideea nu-i apartine si ca nici macar nu este una autohtona, ci a imprumutat-o sau i-a fost inoculata pe filiera atlantica, atunci cand am auzit-o in mod frecvent in discursuri bellice sau de realpolitik, de la summit-uri NATO ori chiar sesiuni ONU (cel putin una, de senzatie, cu „informatii” si „demonstratii” satelitare, pro-razboiul preventiv, nu poate fi uitata!), in care se faceau trimiteri la expresia de „jucator”. Si mai tarziu, mi-am dat seama ca termenul, apropos de nuovo vorba de mai sus, avea intelesul de agresor, la nivel de politica externa si internationala, sau, in jargon, de bataus si scandalagiu perpetuum, de bagator in toate, chiar si acolo si atunci cand nu are dreptul si nu are dreptate, pentru a fi mereu deasupra, peste toti, peste toate si cu orice pret, ca, de fapt, era mult mai mult decat un simplu sau accidental cuvant, ca exprima un curent de gandire, o adevarata „scoala”.

    La o privire comuna, de suprafata, presedintele-jucator ar putea fi confundat cu intruchiparea responsabilitatii si grijei pentru interesul national, tot asa cum uneori confundam cinismul si tupeul cu indrazneala si curajul, dar daca vom observa ca acesta sta plin de sine si sfidator deasupra unui morman de victime sociale si de ruine ale edificiului statal, vom constientiza grozavia imposturii si dramei pe care se intemeiaza. Am citit in aceste zile un text al lui Gheorghe Asachi despre iubirea de patrie, in care spunea ca tot ceea ce-i unesc pe oameni si-i indeamna la virtute sunt lucruri nobile, spre deosebire de cinic, care dezbina, defaimeaza, se iubeste doar pe sine si intotdeauna „are la dispozitia sa sofisme impotriva tuturor”. Nu cred ca ceva din toate acestea sa-i lipseasca cinicului Basescu, care s-a dovedit la toate capitolele un presedinte distrugator.

    Trecand dincolo de culisele originii si conotatiilor politice ale termenului de „jucator”, voi spune, pe scurt, ca pentru cel care si l-a agatat la catargul mandatului de presedinte Puterea inseamna monopolul justitiei, asa cum a emanat si cum poate fi lesne sintetizata din actele politice ale celor doua mandate prezidentiale, dar mai cu seama din cele ale perioadei de presedinte suspendat. Toate institutiile justitiei, incepand cu CCR, CSM, Parchetul General, DNA etc., pana la ultimul procuror, au fost lansate cu o vehementa si amploare rar intalnite de catre Traian Basescu in atacuri politice, pentru a contracara votul de la referendumul de demitere, a-l invalida si a-si asigura reintoarcerea la Cotroceni. Nu este nevoie sa rememoram tot istoricul persecutiilor politice exercitate prin intermediul justitiei, este suficient sa ne uitam la ce se intampla acum, cu anchetele care se tin lant impotriva cetatenilor care au votat la referendum, a primarilor, presedintilor si membrilor sectiilor de votare, pana si impotriva unor membri de familie ai unor demnitari de rang inalt, cum sunt Theodor Athanasiu si Corneliu Dobritoiu, primul fost si al doilea actual ministru ai Apararii, ai caror fii sunt anchetati de DNA Cluj pentru presupuse infractiuni comise la referndum. Faptul ca multi dintre locuitorii comunelor i-au huiduit pe procurorii anchetatori exprima, daca mai este nevoie sa o spunem, indignarea si hotararea cu care sunt respinse asemenea tentative de santaj si amenintare, percepute de catre toti oamenii cinstiti a fi, in esenta lor, de natura politica.

    Vizita fulger la Bucuresti a subsecretarului de stat american Philip Gordon, pentru „ingrijorari” legate de fraudarea (de „amploare”!) a referendumului (1), de reactualizarea listelor electorale (2) si „presiunile” asupra CCR (3) pare sa fi turnat gaz pe foc si sa fi dat un imbold decisiv lui Traian Basescu si sustinatorilor acestuia, cele trei „suspiciuni” putand fi decodificate, in orice limbaj politic sau diplomatic, si ca o antepronuntare si, totodata, o indicare a tintelor si ordinii de atac (si cred ca, cel mai probabil, USL in aceasta cheie le va si interpreta). Vizita lui Gordon pare sa-i fi reamintit lui Basescu ca cine pierde Puterea probeaza ca nu a stiut sa utilizeze monopolul justitiei, pentru a folosi o parafrazare, judecand dupa taria si succesiunea asalturilor procurorilor, dar si dupa graba revenirii la butoane, prin scurtarea, la cerere, a termenului de pronuntare al CCR. Ma astept ca strategia Gordon sa dea rezultate, daca nu vor fi comise greseli tactice (de aplicare), in ciuda resurselor politice si electorale slabite si, de departe, insuficiente ale lui Basescu, dar acest fapt nu ar avea prea mare importanta, daca ne uitam si la celalalt capat al lesei.

    Nuantand, nu vreau sa spun ca ignor reactiile USL si cele sociale anti-Basescu, acestea s-ar putea dovedi chiar coplesitoare, ci ca ar trebui luate in calcul si cele doua medii diferite, intern si extern, care se adauga sau se scad fiecareia dintre cele doua tabere, ceea ce va face ca oricare dintre cele doua victorii posibile sa semene cu una a la Phyrus (ca rezultat al unui joc de echilibrare a presiunilor). Nu vreau sa sugerez si nici sa fiu sibilinic, dar cred ca cel din urma, dupa batalia referendumului, va fi cel dintai, dupa alegerile din toamna. Oricum, in cazul „Reintoarcerii”, presiunea sociala va fi atat de mare, incat temperatura politica a toamnei va fi la fel de fierbinte ca cea din timpul verii. Nu exclud nici rolul surprizei, sub forma unor acte unilaterale, care ar pune capat crizei politice si ar deschide calea revenirii la normalitatea dupa care tanjim cu totii. Ce ar trebui facut pentru ca Puterea sa fie redata titularului de drept, care este poporul? Am mai spus-o, reinventarea democratiei. Legea este vointa poporului iar nimeni, fie persoana fie institutie, nu trebuie sa fie deasupra ei. Ceea ce in epoca Basescu s-a dovedit a fi un monopol, justitia, va trebui sa-si recapete independenta, prin rescrierea manualelor. Pana atunci, vom vedea, saptamana viitoare, pe 21 august, dupa verdictul Curtii Constitutionale, pentru cine ziua de marti va avea doua ceasuri rele.

  160. 163 silvia, august 16, 2012 la 10:09 pm

    Am inteles destul de bine cum sta treaba, Doru Coarna, ce nu inteleg insa este ca in astfel de conditii inca te mai gandesti la armasari. Hai sa ne gandim, sunt greu de intretinut, boii sau magarii sunt infinit mai eficienti in astfel de timpuri. Lasand gluma la o parte nu pot sa-ti spun decat ca nu am fi ajuns in ac situatie daca am fi avut alegeri parlamentare anticipate, terminam in sept oct cu tot circul asta.Problema, dupa mine nu este aceia a absentei cailor puternici(putere) ci absenta conducatorului, daca vrei a baciului potrivit psihologiei noastre, capabil sa starneasca si sa mobilizeze energia si mai ales dorinta de a merge inainte, ceva in genul autorului care caracterizeaza situatia noastra de astazi cam asa: ” Ultimii ani s-ar putea concentra in doar cateva cuvinte: existenta de azi pe maine, pulverizarea resurselor si a energiilor sociale, rezistenta fara plan, fara proiect, Supravietuirea…” @Doru Coarna recunoasti lucrarea sau autorul?

  161. 164 silvia, august 16, 2012 la 10:42 pm

    Intr-o alta abordare, Dorule, armasari avem, dar daca ii mai tinem inchisi multa vreme tare ma tem ca trebuie sa le tragem cate-un glonte si in genunchi, iar intre timp noi, in continuare iti recomand Elegia a doua, getica,

    Nu bat campii Doru Coarna dar am intrat pana si eu in panica dupa ce am citit interviul dat de Demis unei publicatii dintr-o tara vecina, situatia in care am ajuns este al naibii de rea ca mai niciodata pana acum in decursul istoriei noastre, iar cei care inca mai au un cuvant de spus si de indreptat cate ceva sunt izolati,

  162. 165 Maria. Maria Iliescu august 16, 2012 la 10:54 pm

    TB trebuie sa inteleaga ca in cazul validarii Referendumului, tot un presedinte demis ramane, tot un conducator fara legitimitate ramane, un conducator incapabil sa miste pana chiar si o gloaba, situatia in care a ajuns se datoreaza in mare parte tot din lipsa legitimitatii castigarii primelor mandate dar in cea mai mare parte a manipularii politice fara precedent la care a supus sistemul social-politic din Romania ultimilor ani. Desigur este la indemana domniei sale sa indrepte situatia si asta doar printr-o singura cale, cea mai onorabila dar cel mai important pana la urma, cu rol de vesta de salvare data poporului roman greu incercat. Este dator drapelului si stindardului celor trei culori, rosu, galben si albastru,

  163. 166 Maria. Maria Iliescu august 16, 2012 la 10:59 pm

    DEMISIA. TRAIAN BASESCU, LASA ROMANIA SA MEARGA INAINTE, ELIBEREAZA ROMANIA!

  164. 167 Sibilla august 17, 2012 la 1:54 am

    ” Vreti sa vina cu plingerea nea Grigore de la Valea din Deal ca sa va urcati voi in A6 pe osteneala lui? ” – cred că da, că asta le e putinţa şi dorinţa… DIN PĂCATE ŞI LA NAIBA !!!

    O dedicatie pentru Barosso, Merkel, Obama, Hillary Clinton si Philip Gordon, Victor Orban – din partea a 7.400.000 de romani! „Nu mai vrem in colonie!”

    ŞI NE E DOR DE ALTE VREMI ŞI NE ÎNTREBĂM ZI DE ZI, ÎN FIECARE ZI : CUM AR FI FOST DACĂ…..

  165. 168 Aya august 17, 2012 la 2:00 am

    @

    DlNimeni

    Fara indoiala, datele noastre au fost furnizate serviciilor inca din perioada forumului JN.
    Identificarea lui Val drept „cartita” a serviciilor este una dintre cele mai mari dezamagiri cu putinta.

  166. 169 Aya august 17, 2012 la 2:08 am

    @

    Silvia

    Faci parte din categoria celor care fac afirmatii impotriva realitatii si fara o minimala documentare atat vreme cat spui ca am lipsit de pe blog „peste un an”. Nu merita sa comentez o asemenea absurditate- postarile mele stau marturie ca nu spui adevarul (pe cele din iunie- si anterior- le-ai citit?). Ma intreb de ce procedezi asa.

  167. 170 Sibilla august 17, 2012 la 2:12 am

    CU CEVA TIMP ÎN URMĂ ÎNTREBAM :
    1.) – Traian Băsescu, Suspendat fiind ( !! ) – NU ARE IMUNITATE PENALĂ pentru faptele săvârşite anterior ocupării funcţiei de preşedinte şi nici pentru faptele săvârşite din momentul suspendării !!!
    2.) – În slujba cărei puteri străine se află Traian Băsescu şi acţionează împotriva poporului român şi-a interesului naţional ??
    ACUM ÎNTREB IARĂŞI ŞI IARĂŞI ŞI IARĂŞI ….
    – DE CE NIMENI NU-L IA MĂCAR LA INTREBĂRI, NICIO CITAŢIE…. ? PLÂNGERI PENALE ŞI ÎNTREBĂRI DE LA SIMPLI CETĂŢENI DOAR.
    – CINE E ACEA PUTERE STRĂINĂ CĂRUIA-I SLUJEŞTE SUSPENDATUL NECITĂV , CĂ DOAR N-O SLUJI LA 3 STĂPÂNI… ??? SE TEM MAI MARII USL LA RÂNDUL LOR DE ACEA PUTERE STRĂINĂ ??? IN ACEST CAZ, CINE MAI REPREZINTĂ INTERESELE ROMÂNILOR ???? LA MÂNA CÂTOR SUNTEM ?…..
    ÎNTREBĂM, NU DĂM CU PARUL, NU CĂ NI S-AR ŞI RĂSPUNDE, DAR SIMŢIM NEVOIA SĂ…. SĂ NICI NU MAI ŞTIM CE ANUME, VAI STEAUA NOASTRĂ 😦
    p.s. cineva mi-a răspuns că băsescu slujeşte doar propriilor interese, personale şi ale pedeleprelor, dar…. nu e doar atât e şi mai grav, DIN PĂCATE ! ARE DREPTATE ŞI RADU TUDOR : USL JOACĂ MEDIOCRU ŞI NU E BINE, D-LOR ZISŞI LIEDERI AI USL… NU E BINE… PENTRU NOI, CEI MULŢI ŞI AI…. CHIAR AŞA, AI CUI, DOAMNE, AI CUI…. ???????

  168. 171 Aya august 17, 2012 la 2:16 am

    @

    Mumu

    Referitor la ultima parte a postarii tale din august 16, 2012 la 12:08 pm:
    A lamurit problema DlNimeni- asa ca nu te mai osteni sa o aduci in discutie.
    Autoarea este o absolventa a Universitati Hyperion (in 2010, daca nu ma insel). Daca te intereseaza o „conversatie” cu ea, caut-o.

  169. 172 Aya august 17, 2012 la 2:21 am

    @

    Ghita Bizonu

    Iti sugerez sa „citesti” printre randuri diversele afirmatii la care te referi.

    P.S.
    De stilul „spate in spate” ai auzit, nu-i asa?

  170. 173 Aya august 17, 2012 la 2:33 am

    @

    Doru Coarna

    Atata vreme cat comandantii „desantul” pedelist au ajuns la marsavia de a ataca via Andrei Nastase (in ultima instanta, un copil care a primit, mult prea devreme, pe umerii lui, responsabilitatea de a fi stalpul unei familii greu incercate – sarcina de care se achita fara cusur) incercand sa scoata din joc o „piesa grea” – am numit-o pe Mona Pivniceru – inseamna ca nu mai au resurse.

    Referitor la comentariul pe care l-ai facut legat de modul in care consideri ca ar fi trebuit sa replice Mona Pivniceru, te contrazic: spre deosebire de tine, eu consider ca a procedat perfect, conta-atacand prin firescul realitatii si prin detaliere. Nu uita ca, in final, a precizat ca se va adresa Inaltei Curti pentru a afla in baza carui mandat a fost interceptata si filata- fiind evident ca numai astfel ii puteau fi aflate intentiile si miscarile circumscrise vietii ei personale.

  171. 174 Aya august 17, 2012 la 2:35 am

    @

    DlNimeni

    Subscriu la mesajul tau din august 16, 2012 la 5:59 pm.
    Da, USL ar trebui sa urgenteze depunerea unei plangeri penale.

  172. 175 Aya august 17, 2012 la 3:41 am

    @

    Tudor

    CLIPA NOSTALGIEI EUROPENE?- PERICOLUL NU A TRECUT

    In august 16, 2012 la 12:52 am il intrebi pe Adrian Nastase (citez):
    ”sunteti unul dintre cei care au contribuit, in cea mai mare masura, la accederea Romaniei in UE.
    Intrebare:
    In aceasta UE ati vrut sa ne introduceti?
    Mie mi pare doar o colcaiala de interese patronata de o birocratie ingrozitoare.”

    Iti raspund eu: Adrian Nastase este un apropiat al gandirii parintilor fondatori ai Europei unite, care difera fundamental, as spune, de ceea ce a ajuns, treptat, sa fie, in doar cativa ani (mai exact, dupa 2004- ciudata „coincidenta” cu faptul ca, in 2004, victoria lui Adrian Nastase, la prezidentiale, i-a fost „vaduta” lui Basescu!!!).

    Dar, cel mai bine isi precizeaza pozitia chiar Adrian Nastase- de exemplu, prin editorialul publicat in 7 decembrie 2011 sub titlul „Dictatura Bugetelor poate naste bugetele dictaturilor”.
    Citez:
    „Pe neştiute, criza economică a ajuns să ne afecteze nu numai bugetele naţionale sau de familie, dar şi sistemele de valori. Iar modificările care au loc la acest nivel pot crea efecte pe termen mai lung decât criza financiară propriu-zisă.
    Iată, în plan internaţional nu se mai vorbeşte despre democraţii şi dictaturi, despre drepturile omului, despre pluralism şi respectul faţă de diversitatea opiniilor şi intereselor. Statele sunt împărţite în alte categorii. Cele care au deficit acceptabil şi cele care nu au aşa ceva.
    (…)
    Uniunea Europeană a debutat ca o asociere comercial-financiară şi s-a dezvoltat apoi, treptat, ca o alianţă cu vocaţie civilizaţională. A impus valori, a corijat percepţii, a solidificat o serie de modele. Dacă toate astea sunt uitate în numele crizei, dacă bugetul, TVA şi nivelul de îndatorare ajung să devină singurul criteriu care mai contează, atunci tot acest proces dificil a avut loc de pomană.
    (…)
    Nu putem confunda statul cu o societate comercială. Ar fi ca şi cum am depune la bancă democraţia şi drepturile omului şi am încerca să trăim doar din dobândă.”

    Comentariul meu:
    Ma intrebam, atunci- si inca ma intreb: se apropie momentul nostalgiei europene?
    Daca va veni vreodata clipa dureroasa in care sansa revenirii la adevaratele valori ale Europei unite va fi definitiv comprimisa, ma voi numara printre nostalgicii europeni- o categorie care, sper, sa nu fie nevoita sa apara.
    Actuala Europa unita- Uniune Europeana- s-a indepartat mult de visul parintilor fondatori, Stiu, ceea ce am spus a devenit un truism- dar cred ca este bine sa fie mereu afirmat acest adevar. Este pe cale de a fi pusa la pamant constructia dorita de Schumann, Adenauer si altii ca ei. Poate, inalnte de secunda finala a ultimului ceas, se vor trezi toti cei capabili sa restabileasca ansamblul- pentru ca doar printr-un efort colectiv se poate infaptui aceasta minune.

    Avand (auto)instalati in fruntea unor state indivizi precum Basescu, in Romania – francezii au reusit sa-l debarce pe „geamanul sau intru gandire”, Sarkozi – Uniunea Europeana sta, de ceva vreme, sub semnul pericolului dezicerii de cultura aparte care, principial, sustine (citez din editorial) “vocaţia civilizaţionala”.

    Daca de la “militienii” Basescu si Sarkozi nu am putut avea pretentii sa trateze cu respect forta spiritului european care (citez din editorial) “a impus valori, a corijat percepţii, a solidificat o serie de modele”, de la omul de stiinta Angela Merkel, am avut. Angela Merkel m-a dezamagit cu adevarat- caci Basescu si Sarkozi nu ma putusera “amagi” (ceea ce nu inseamna ca nu m-am revolt mereu vazand cum acesti individ “bien carres” au incercat sa distruga valorile europene in numele non-valorii!).

    Adevarul este ca crestin-democratia nu a avut vreodata vocatie europeana (in sensul dat de parintii fondatori ai Europei Unite).
    Basescu, Sarkozi si Merkel au fost foarte bine „alesi” tocmai de crestin-democratie pentru a-i “promova” vocatia distructiva fara a fi acuzata ca ar fi facut-o. Paradoxul este doar aparent.. Nici unul dintre cei trei nu este cu adevarat crestin- democrat, dar toti trei s-au dovedit capabili sa imbrace haina prozelitismului si sa adopte specificul sau: excesul de zel. In virtutea acelui exces de zel al prozelitului au fost atacate, constant, cu intentie distructiva, militantismul pro-european, cauza drepturilor si libertatilor al caror cadru firesc este cel european.

    Pro-europenii autentici occidentali denuntau, inainte de 1989, crima de a fi lasate Europa de vest si cea de centru-est sa apara nu doar ca doua spatii, dar si ca doua civilizatii distincte.
    Acum, crestin-democratia a croit planul taierii democratiei europene in bucati, in numele unei gandiri meschine, prefacandu-se a nu sti ca democratia este un tot organic viu, amputarea unor parti ale sale prejudiciind grav intregul.
    Unde suntem?
    Unde este speranta europeana de dupa caderea Zidului Berlinului?
    Unde este Europa unita, diferita de cea de acum, care provoaca teama prin aceea ca reprezinta tocmai negarea celei autentice?

  173. 176 Aya august 17, 2012 la 5:12 am

    @

    Constantin Dan

    @

    center@yahoo.com

    SEREISTII FAC „DEDUCTII LOGICE” CA MILITIANUL IN BANCUL CU „MANCATUL SARAT”

    „Specialistii” de la SRI (institutie condusa de Maior- „Republica de la Cluj”) si-au dat din nou cu „dreptu-n stangu”, demonstrand, inca o data, ca incaseaza salarii foarte atragatoare (platite din banii nostri) pentru a „dezvalui” ca Mona Pivniceru are ca prietena una dintre cele mai valoroase juriste ale Romaniei si, un egala masura, pentru a „devoala” ca Andrei Nastase este un tanar cu maniere impecabile si ca stie sa conduca masina. Intr-adevar, asa ceva chiar are legatura cu securitatea nationala!

    Detaliez ceea ce am afirmat mai in gluma, mai in serios.
    O cunosc pe doamna Mariana Alexandrescu- repet, unul dintre cei mai valorosi juristi romani, afirmatie probata prin activitatea ei- si imi pare absolut firesc ca Mona Pivniceru sa aiba o astfel de prietena.
    Pe de alta parte, este tot firesc ca Mariana Alexandrescu sa se afle in cercul colaboratorilor apropiati ai lui Adrian Nastase- alaturi de care au rezistat probei timpului doar oameni valorosi si capabili. Dar, prietenia Mona Pivniceru- Mariana Alexandrescu nu are legatura cu AN.

    Mariana Alexandrescu o invitase, de ziua ei, pe Mona Pivniceru sa-i faca o vizita- lucru firesc intre prieteni.
    Andrei Nastase- care, iata, a mostenit atitudinea eleganta a tatalui sau- a condus-o acasa cu masina pe Mariana Alexandrescu (pe care, evident, o cunoaste) si, in drum, s-a(u) oprit pentru a o lua si pe Mona Pivniceru (care urma sa petreaca dupa-amiaza cu prietena ei).

    Unde e problema si care e „marea dezvaluire” a sereistilor?
    Ca Mona Piviniceru – un jurist valoros- are o prietena pe nume Mariana Alexandrescu- la randul ei, un jurist valoros?
    Ca M.P. a mers in vizita la prietena ei, M.A., de ziua acesteia?
    Ca M.P. s-a suit intr-o masina condusa de un tanar manierat- A.N. (care ii conducea prietena- M.A.- acasa)?
    Sau cumva, dezvaluirea va fi fiind ca tanarul manierat are aceleasi initiale cu tatal sau (AN)- de unde sereistii fac „deductii logice” ca in bancul cu militianul si cu „mancatul sarat” (sper sa fie cunoscut bancul- nu il pot repeta, e cam „licentios”)?

  174. 177 silvia, august 17, 2012 la 5:37 am

    @ Doru Coarna, (intrebare,retorica): esti sigur ca tu, alegatorul, cetateanul roman, ceateanul ala cu spirit de turma, s.a.m.d. nu ai nicio vina in toata situatia asta, esti sigur ca toate acestea nu se intampla si din cauza faptului ca tu cetateanul roman nu prea stii ce tip de politician vrei, esti sigur ca tu ceateanul roman vesnic nemultumit, vesnic nehotarat nu ai nici o vina in toata situatia asta creata, autoritatea, legitimitatea, forta unui om politic Doru Coarna nu vine numai din votul nesarat pe care il dai ci si din increderea ta, din creditul pe care il acorzi, ce vrei pana la urma Doru Coarna(intrebare retorica) nu adrs tie personal, un politician pregatit sa te minta si sa-ti hahaiasca in orice moment, cum zicea individul acela cornea de la rev cu nume de zi mare si libera, amestec unic de viziune si mahala?, asta vrei in continuare Doru Coarna, ei bine Antonescu, Ponta si Pivniceru nu stiu sa minta Doru Coarna, dar unde mama naibii sunt purtatorii de cuvant, de ce il lasi sa vina in fata sa vorbeasca, nu i-ai angajat purtator de cuvant, consilier de comunicare, de ce-l lasi Doru Coarna sa apara tot timpul ca individul asta de care scapasem cu greu, mot, cu Constitutia in spate, nu te-ai saturat sa vina in spate sa-ti indruge tot felul de minciuni, el stie sa minta si sa se descurce, vorba vine in situatii din acestea critice, fiindca altceva nu stie sa mai faca, eu am inteles destul de bine situatia Doru Coarna, ti-as mai spune eu cate ceva ca sa te asigur ca am inteles al naibi de bine, dar nu pot aici, intrebarea este, Dar tu ai inteles ce-am zis eu alegatorul neserios, incredeeerea ta ii da harisma liderului tau, nu ai avut rabdare, nu i-ai acordat credit in 2004, Doru Coarna( adrs retorica) dlui Adrian Nastase fiindca nu a stiut sa minta si sa urle in gura mare cu lacrimi de foc, ce preferi Doru Coarna in continuare acelasi lucru,

  175. 178 dtucra august 17, 2012 la 5:54 am

    @Motanul Incaltat
    Multumesc pentru sugestia de lectura. O fi stiind doamna IM ce zice. In etapa actuala nu prea vad cum ne-a ajutat Occidentul cu democratia. Este de asemenea interesant motto-ul blogului, care i s-a aplicat lui AN cu varf si indesat. ”Not only must Justice be done; it must also be seen to be done.” Imi recunosc ignoranta iccp autorul citatului, probabil ca tot un domn care stie ce zice, dar in RO ce spune el/ea se aplica dupa cum vedem zilele astea, procurori cu Biblia in mana…

  176. 179 blogideologic august 17, 2012 la 6:44 am

    Există acum o contradicţie heraclitică majoră în societatea românească, între deontologi (sprijiniţi de „neagra străinătate”) şi naţionalişti (sprijiniţi numai de Bunul Dumnezeu care le-a dat Cuvântul). Deontologii şi „neagra străinătate” îi condamnă din start pe bieţii naţionalişti români ce protestează împotriva faptelor procurorilor. Îi întreb eu pe deontologi, de ce îi sprijiniţi pe „procurori” chiar şi atunci când au o comportare de tembeli şi agresează oameni nevinovaţi ? Aşa se întâmplă atunci când o Kovesi vine şi aplică un bizar cod penal, de sorginte medieval-maghiară, românilor din Sud. Dar asta nu trădează decât infatuarea ignară şi sângele de brutalitate din vine. În prima urgenţă post-portocalie este nevoie de o reformă bine gândită a sistemului de justiţie din România. Pentru că între Codul Civil şi pseudo-Codul Penal aplicat (şi inventat de Monica Macovei) se află o zonă de întuneric unde acţionează predatori precum Traian Băsescu, Monica Macovei, Videanu, Valeriu Stoica şi Udrea Elena. Nu spun că ei nu-s ajutaţi de ingnoranţa unor deontologi. Ce-aveţi, „fraţi deontologi”, cu oamenii din Oltenia ? De ce îi consideraţi infractori potenţiali înainte de oricare judecată ? Învăţaţi, fraţilor (acelaşi îndemn este valabil şi pentru Kovesi şi Morar), istoria acestei ţări ! Păi cum trimiţi procurorii la Piatra Olt, fără să ştii unde merg ? Este un castru roman acolo, deci locuitorii cei mai vechi sunt oameni de mare nobleţe, care depăşeşte cu mult nobleţea presupusă a unei Kovesi ori a unui Băsescu. După istoriografii de la Oxford University, deja se poate spune începând cu 285 AD că aceştia, de la Acidava şi împrejurimi, locuiau în Romania, primul stat de drept din istorie (şi mărturia lingvistică vorbeşte, vezi Romanaţii de-alături, există un „drum bătrân” din Acidava la Romanaţi, acolo unde-i la Caracalul actual se întâlnea cu „drumul Domnului de rouă”, dar degeaba vă spun, că tot nu pricepeţi!). Istoricii noştri, vedeţi ce spune un Nicolae Iorga, dar şi alţi împătimiţi după cunoaşterea vieţii vechi, originea pentru Prezent, au arătat prin nenumărate dovezi că ritmurile economice existenţiale erau modelate de Codul Civil Roman. În istoria mai nouă, dovedită prin mărturia scrisă, Piatra era un sat „arondat” mănăstirii Tismana. Ctitorită de Sfântul Nicodim de la Tismana. Pe care Sigismund de Luxembourg îl respecta mai mult decât pe oricine dintre personajele contemporane lui. Sigismund de Luxembourg a încercat să introducă obiceiuri noi în Justiţie, chiar şi printre nobilii unguri, obiceiul unei legi penale mai umane, care să depăşească legea longobardă medievală. Sigismund de Luxembourg a fost cel mai important şi mai puternic protector al românilor din Ardeal. Numai datorită cutumelor umanizante introduse de el, a fost posibilă înflorirea unor personaje extrem de neobişnuite ale istoriei, precum Iancu de Hunedoara şi Matei Corvin. Însă după moartea lui Sigismund de Luxembourg, o moarte naturală se pare, nobilii maghiari s-au „eliberat” şi s-au dedat, prin înşelăciune şi laşitate, dar, bineînţeles, prin aplicarea „legii penale” care le plăcea, la două reprimări neînchipuit de sângeroase împotriva autohtonilor din Ardeal. Acele reprimări cumplite practicate cu mare bucurie de nobilimea maghiară au format baza „legii penale” cunoscută de români ca Tripartitele lui Verboczi. Acele reprimări au intrat de asemenea ca bază esenţială de inspiraţie pentru literatura „romantismului maghiar” din secolele XIX ŞI XX. Sunt lucruri prea vechi ca să le mai amintim ? Nu! Atunci când au fost tulburările din martie 1990 la Târgu Mureş, se recitau cu mult foc viersuri din literatura „romantismului maghiar” : “În ochii săi sclipea bucuria/ Căci picioarele calului său fac spume în sânge de român.” (“A két szeme játszadozik örömébe’/Mert a lova lába habot ver az oláh vérbee.”).

  177. 180 dlnimeni august 17, 2012 la 7:07 am

    Aya, se confirma vorbele batrinului meu cunoscut, fost detinut politic care, atunci cind a aflat numele celui mai eficient dintre ei, a exclamat: nu mi-as fi imaginat niciodata!

  178. 181 intrusul august 17, 2012 la 7:28 am

    Dumnezeu ingaduie acest balamuc,aceasta mizerie pentru a se sparge
    buboiul,pentru a iesi puroiul afara,restul tine de oamenii bine intentionati.
    Sunt posibile evenimente surprinzatoare.

  179. 182 blogideologic august 17, 2012 la 7:42 am

    ANDREI CORNEA despre Tirania populară : +Pentru liberalii clasici, pre­cum „părinţii fondatori” ai SUA ori Benjamin Constant, John Stuart Mill, Alexis de Tocqueville, dar şi, mai târziu, I.C Brătianu, absolutismul regilor era deja un fapt revolut, iar marea primejdie devenise tirania populară, a democraţilor.” Excerpt din http://www.revista22.ro/tirania-populara-17066.html Îmi place comentariul unui ilustru anonim : +Maestre, fiţi bun şi arătaţi-ne unde vorbeşte Tocqueville despre “tiranie populară”? Dacă ne ducem la ‘despre democraţie în america’ ţi se spune că americanul face alegeri anuale, ca să-l ţină în priză pe politician, să nu-i scape din mână! Marea problemă este tocmai asta, a scăpării din mână a politicienilor 4, 8, 12 ani, 16 sau 50 cum se întâmplă prin Asia! şi nu doar atât! Modernitatea asta fluidă îi face şi iresponsabili, vorba lui nen-tu Bauman! Şi cum spunea bătrânul Rousseau ,,voinţa popurului este suverană, dar poporul poate greşi”! Dumneata eşti umanist, dar gândeşti ca un inginer de mecanică! În mod firesc ar fi să faci referendum la orice colţ de stradă, nu asta e problema, ci altele, adică două: una, că e scump, doar elveţienii şi-o pot permite, doi, că votul trebuie să aibă acoperire, adică omul să ştie consecinţa votului, ceea ce este preţul pe care trebuie să-l plătească democraţia! Alternativa ar fi vorbele lui Lenin, nu le mai spun, că ocup spaţiul! Hitler a ajuns la putere într-un context mult mai complex decât voturile cetăţenilor şi chestiunea este că el s-a legitimat ulterior prin reuşitele militare, după principiul ,,este adevărat ceea ce funcţionează”! Dacă cehii nu ar fi fost trădaţi de britzi şi ar fi reuşit să le administreze o bătaie, atunci mitul lui Hitler s-ar fi prăbuşit şi nu l-aţi mai fi dat exemplu pe-acilea! Dacă l-aţi fi studiat pe Hayek, aţi fi găsit o soluţie acolo, în constituţia libertăţii… anume relaţia dintre democraţie şi tehnocraţie şi chestiunea respectării legilor! Apropo de respectul Constituţiei, nu-mi aduc aminte să fi luat dumneata vreo poziţie critică faţă de propunerile de guverne boc 1, 2, 3, 4 şi Lucian Croitoru, şi ar fi fost atât de simplu să fi citit art. 85 aliniat 1! Întotdeauna mi-au plăcut ‘telectualii care fac multe trimiteri, în care intră john Stuart Mill şi Mussolini, Benjamin Constant şi Hitler, Platon şi Carol al II-lea şi în care Aristotel ar fi stat lângă Basescu, adică alfabetic vorbind.”

  180. 183 Gabriela Savitsky august 17, 2012 la 9:07 am

    Domnule Năstase,

    pentru mulţi sau pentru puţini – nici n-are o aşa de mare importanţă – sunteţi certitudinea că chiar şi în politică poţi fi profesionist, inteligent, spiritual şi demn. Poate ca în viaţa obişnuită. Adesea, aduşi în politică şi primind putere, oamenii se schimbă şi devin de nerecunoscut.
    Experienţa teribilă – de neimaginat într-o ţară normală (dar noi, românii, avem o adevărată cutumă în a ne „înghiţi” conducătorii) – a întâlnirii la milimetru cu moartea, urmată de recluziune nu e dată oricui şi are cu totul alt sens decât suntem tentaţi să vedem.
    Vă doresc să fiţi liniar, să rezistaţi, să găsiţi motive de bucurie şi vă asigur – în numele meu şi al prietenilor mei – că ne sunteţi drag şi nu ne-am schimbat nici cu o cuantă aprecierea, respectul şi afecţiunea ce v-o purtăm.
    Dumnezeu să vă aibă în paza Lui bună, să vă îndrume şi să vă întărească.

  181. 184 mediator august 17, 2012 la 9:36 am

    Din pacate fanfara canta numai pentru invingatori !

  182. 185 Criticos august 17, 2012 la 9:42 am

    @Aya
    Adevăratul caz nu e Mona Pivniceru, ci înspăimântătoarea realitate a statului poliţienesc în care trăim. Cum e posibil ca cetăţenii să fie filaţi în acest fel?! Fiindcă faptul că Mona Pivniceru a urcat în maşina lui Andrei Năstase n-are evident nicio relevanţă în sine! Relevant însă e faptul că a o face constituie un motiv de filaj şi ameninţare! Dacă cineva se mai îndoieşte că anii 50 au revenit înseamnă că e un naiv.

  183. 186 blogideologic august 17, 2012 la 10:08 am

    Apropo de Barroso : „Pourquoi les Portugais s’appellent-ils Manuel?” http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2012/08/16/cliches-pourquoi-les-portugais-sappellent-ils-manuel/

  184. 187 silvia, august 17, 2012 la 10:32 am

    Dorule, prietene, cetatene, alegatorule, mai pe scurt, ca sa fii nemultumit trebi sa stii ce vrei, hotaraste-te, vrei in continuare un conducator care sa iti ofere solutii pt o zi sau vrei un conducator care sa iti ofere solutii pt o viata, si nu o viata oarecare ci Viata Romaniei. Alege odata, il vrei pe omul orchestra cu echipa lui de animatoare, sau vrei un presedinte sau un lider capabil sa construiasca o echipa, capabil sa delege autoritate, cu autoritate, competente cu competenta, atributii cu responsabilitate? Vrei un conducator care sa te minta instanteu, sau unul care sa-ti spuna adevarul pe timp de criza sub forma de solutii concrete. Daca nu te-ai saturat de momaiile cu sute de consilieri si cu infinit tupeu, promovate pana acum in politica, si mai precis in ultimii 8 ani, sufleca-ti manecile sau stai precum ganditorul de la Hamangia si decide odata, ca altfel aleg altii pt tine, inca mai ai sansa sa mai repari cate ceva.

    @ Aya, a fost o afirmatie , observatie lipsita de importanta, chiar este necesar sa imi cer scuze pt asta?

  185. 188 anasimoncj august 17, 2012 la 11:00 am

    Cat de mult ma bucur ca ati avut puterea sa reveniti.V-am apreciat si respectat totdeauna. Am suferit atunci cand nu ati fost ales presedinre(atunci s-a furat cu adevarat). Dar, asa cum ati spus „destinul”.
    Acum bucurativa de viata si va astempam sa reveniti in viata politica si sociala,pentruca poporul roman are nevoie de valori si de oameni demni.

  186. 189 blogideologic august 17, 2012 la 11:42 am

    Constituanta de la 1791 / Este vorba despre spiritul Codului Penal francez de la 1791. Aplicând principiile iluminiştilor Montesquieu şi Beccaria, se alunga atunci vechiul duh longobard din justiţie. Unul dintre principiile iluministe este “prezumţia de nevinovăţie”. Pe care gaşca de penali ai lui Traian Băsescu o elimina imediat ce au preluat puterea în România în anul 2004. Înlocuind-o cu “prezumţia de vinovăţie”. Deci înapoi în Evul Mediu ! Există nenumărate mărturii de veridicitate în sensul acesta. Aici, între Codul Civil şi Codul Penal bazat pe “prezumţia de vinovăţie” se află întunecimile istorice unde acţionează predatorul Traian Băsescu folosind slugile simulacrului de justiţie cu numele Laura Codruţa Kovesi, Daniel Morar şi Doru Ţulus. Cred că este absolut necesar, pentru binele României, ca schimbarea de putere politică prin legislative şi prezidenţiale să-i elimine pe aceşti „justiţionari” portocalii. Un eveniment eminamente economic, vorbesc despre târgul Trofeul Calităţii, şi ale cărui operaţiuni se încadrează în Codul civil, a fost transferat fără probe logice, printr-o bizară „inginerie juridică”, pur arbitrar, fără dovezi, şi cu interzicerea martorilor apărării, în cadrul Codului penal. Astfel, cum declară mândru şi negândit domnul procuror şef Daniel Morar, s-a creat artificial „un precedent judiciar […] important pentru cazuistica judiciară” pe baza căruia “judecătorii nu mai au reticenţe în a aplica pedepse aspre.” Ceea ce a făcut domnul procuror şef Daniel Morar este o jignire la adresa gândirii juridice în România, şi chiar o jignire la adresa culturii române din Vechiul Regat ! Dar influenţa juridică ungurească din Ardeal, aceea de a pune Codul penal în lumină şi de a interzice Codul civil de sorginte romană (aici ar fi influenţa “Miticilor deplorabili” din Vechiul Regat), a fost preponderentă în gândirea juridică a procurorului Daniel Morar. Acesta nu-i “sistem de drept” în România , ci este doar un sinistru gedankenexperiment pus în lucrare de către unii jurişti cu probitate îndoielnică aflaţi în serviciul necondiţionat al matelotului contrabandist Traian Băsescu, reprezentantul Terorii. Într-un experiment distopic, procurorii Monica Macovei, Daniel Morar, şi Laura Codruţa Kovesi supuneau o exprimare a societăţii civile, cu funcţionarea normată de Codul Civil modelat după Codul Roman care precede cu aproape două milenii Codul Penal, unui bizar Cod Penal distorsionat de o interpretare subiectivă dată de această tripletă de procurori. Dar le spun şi acestora că sub forma în care ajunge şi se aplică în România, Codul Penal nu este longobard, nici medieval-maghiar, ci a fost modelat principial de către Revoluţia Franceză prin legile Constituantei din toamna lui 1791, legi care incorporau gândirea juridică iluministă exprimată în textele lui Montesquieu şi Cesare Beccaria. Principiul numărul unu pe care trebuie să-l reţinem din gândirea juridică iluministă privitoare la Codul Penal este acela că se pedepsesc numai “crimele adevărate”, nu şi „ofensele artificiale” ! Cine dintre persoanele prezente pe acest forum RL pricepe că mărturisirea „Dana Năstase mi-a dat maşina cu şoferul” nu-i “crimă adevărată” ci „ofensă artificială” ? “Reforma statului” ordonată de Traian Băsescu înseamnă întoarcerea la Evul Mediu şi totodată uciderea naţionalismului românesc prin legile penale văzute într-o interpretare medievală facilitată de procurorul general Kovesi ! Prigoana împotriva oltenilor, executată de procurorii comandaţi de Kovesi şi Daniel Morar (dar nu toţi ardelenii sunt la fel, salut calitatea juristului liberal Ciprian Dobre de la Târgu Mureş!) pe baza “precedentului de cazuistică judiciară”, este concludentă în această privinţă.

  187. 190 Draghi Puterity august 17, 2012 la 11:48 am

    Despre „noua Europa”…

    Tribunalul Constitutional german revine asupra unei decizii mai vechi, si permite folosirea unor actiuni armate a Bundeswehrului in tara.

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundeswehr-darf-im-inland-militaerische-mittel-einsetzen-a-850562.html

    Chiar daca acest lucru e deocamdata posibil numai ca „ultima solutie” in cazuri exceptionale, primul pas a fost facut…

  188. 191 Florea Dumitrescu august 17, 2012 la 11:52 am

    S C R I S O A R E A Nr.1
    CĂTRE
    COMISIA EUROPEANĂ
    Domnului Preşedinte J. M. Barroso
    1. Din partea societăţii civile, vă informăm că poporul român suveran – prin votul
    său constituţional la referendumul din 29 iulie 2012 – a decis ca domnul Traian Băsescu
    să plece din funcţia publică în care a fost pus de acelaşi popor suveran.
    O majoritate covârşitoare de 87% din cei 8,4 milioane de cetăţeni care au
    participat la vot – a aprobat demiterea.
    Vă mai precizăm că voturile pentru demitere au fost în număr de 7,4 milioane,
    faţă de 5,27 milioane voturi cu care a fost ales în funcţie domnul Traian Băsescu în anul
    2009.
    2. Poporul român suveran v-ar fi recunoscător dacă – în al doisprezecelea ceas – laţi
    sfătui pe domnul Traian Băsescu să-şi dea demisia imediat, să se comporte ca un om
    politic raţional şi responsabil. În felul acesta, s-ar pune capăt crizei politice pe care a
    provocat-o prin acţiunile sale dictatoriale şi prin violările repetate şi grave ale
    Constituţiei țării.

    Dacă veţi considera util, vă vom trimite toate studiile şi analizele noastre publicate
    în ultimii ani cu privire la abuzurile şi abaterile regimului Băsescu, la violările grave ale
    Constituţiei.
    3. Curtea Constituţională a decis la data de 2 august 2012 să se procedeze la
    reverificarea şi actualizarea listelor electorale permanente urmând să se pronunţe la data
    de 12 septembrie 2012.
    4. Cvorumul de participare a fost îndeplinit, după cum arătăm mai jos.
    5. Datele oficiale privind numărul celor înscrişi în listele electorale permanente şi
    scăderea dramatică a populaţiei sunt următoarele:
    Înscrişi în listele electorale permanente
    anul 2004 – 18,45 milioane
    anul 2008 – 18,46 milioane
    anul 2012 – 18,31 milioane
    Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică privind evoluţia populaţiei
    anul 2000 – 22,435 milioane
    anul 2004 – 21,673 milioane
    anul 2008 – 21,504 milioane
    anul 2012 – 19,040 milioane
    Scăderea populaţiei
    În anul 2004 faţă de anul 2000 – 762 mii
    În anul 2008 faţă de anul 2004 – 170 mii
    În anul 2012 faţă de anul 2008 – 2.460 mii
    a) În anii regimului Băsescu (2004 – 2012), cifra din listele electorale permanente
    a rămas practic neactualizată (18,3 – 18,4 milioane), în timp ce populaţia stabilă a scăzut
    cu 2,6 milioane de persoane în cei 8 ani,
    b) Faţă de anul 2000, populaţia a scăzut cu 3,4 milioane persoane.
    c) Este evident că la o populaţie totală de 19,04 milioane persoane nu poţi avea
    18,3 milioane persoane cu drept de vot, cum apar în listele electorale permanente şi cum
    în mod greşit susţine domnul Băsescu; 18,3 milioane persoane cu drept de vot reprezintă
    o cifră care nu corespunde realităţii.
    Din cifra de 19,04 milioane trebuie să scădem populaţia cu vârsta sub 18 ani
    (18,3% – 18,4% ponderi publicate de Institutul Naţional de Statistică) pentru a determina
    în mod corect cifra totală privind persoanele cu drept de vot.
    6. Dacă pornim de la populaţia de 19,04 milioane persoane stabilită la
    recensământ şi scădem persoanele sub 18 ani (cca. 3,5 – 3,7 milioane), rezultă un număr
    de electori de 15,5 milioane (sau 16,5 milioane dacă se ţine seama de migraţie). Cu
    aceste cifre se compară cei 8,4 milioane persoane care au votat şi rezultă că a fost atins
    şi depăşit cvorumul de participare (50% + 1).
    NOTA SPECIALĂ 1
    Toate acestea în condiţiile în care domnul Băsescu şi PDL – contrar Constituţiei şi
    legii partidelor – au organizat public boicotul referendumului, chemând cetăţenii la
    neparticipare. În acest boicot s-a implicat şi premierul Ungariei, Victor Orban, care a
    venit în România şi a îndemnat populaţia de etnie maghiară să nu participe la vot.
    Este evident că aceste două acţiuni contravin principiilor statului de drept şi ale
    democraţiei.
    NOTA SPECIALĂ 2
    Cvorumul de participare a fost impus incorect (contrar Constituţiei ţării, contrar
    recomandărilor Comisiei de la Veneţia, contrar faptului că la declanşarea suspendării şi a
    referendumului era în vigoare altă lege care nu prevedea cvorumul de participare).
    7. În mod greşit, domnul Băsescu şi adepţii săi susţin cifra eronată de 18,31
    milioane din listele electorale permanente, care nu au fost corectate şi actualizate, astfel
    încât să reflecte situaţia reală de scădere dramatică a populaţiei. Au existat mari
    deficienţe de care răspund domnul Băsescu şi guvernele care s-au succedat.
    8. În mod greşit, domnul Băsescu şi adepţii săi se opun reverificării la nivelul
    unităţilor teritoriale a cifrei de 18,31 milioane din listele electorale permanente, cum a
    decis iniţial Curtea Constituţională în Hotărârea sa nr. 3 din 2 august 2012.
    9. Preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Augustin Zegrean, a greşit grav în
    faţa poporului român, prin plângerea sa recentă la organismele europene, în legătură cu
    „presiunile” ce s-ar face asupra independenţei Curţii Constituţionale. Vom reveni cu
    analiza noastră pe baza documentelor făcute public.
    10. Deşi nu am dorit, am fost nevoiţi să ne adresăm Dvs. pentru ca să fiţi
    informaţi corect din partea societăţii civile din România şi pentru a combate
    dezinformările făcute la organismele europene de către domnul Băsescu şi adepţii săi.
    11. Vă vom scrie mai multe scrisori pentru ca Dvs. să aflaţi adevărul şi să puteţi
    face judecăţi drepte.
    12. Scrisori similare vom transmite şi Doamnei Cancelar al Germaniei Angela
    Merkel şi Doamnei Comisar european Viviane Reding.
    13. Vă rugăm să-l sfătuiţi pe domnul Băsescu să-şi dea demisia imediat spre
    binele poporului român şi al României!
    11 august 2012
    Cu deosebită consideraţie,
    Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
    Florea Dumitrescu
    fost Ministru al Finanţelor şi Guvernator al Băncii Naţionale a României
    Gheorghe Stroe
    fost Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României
    Cristian Apostol
    expert financiar

  189. 192 Gavrila august 17, 2012 la 12:16 pm

    D-le Nastase,

    bun venit inapoi pe blog in forma activa de modelare si de leadership.
    Sinergia ce s-a creat de-a lungul ultimilor ani intre Dv si numarul tot mai insemnat de participanti activi la acest blog ne-a facut pe toti mai puternici si mai buni, cu beneficiul pe care il meritati cu prisosinta de a va fi consolidat pozitia de lider autentic si poate unic al acestui moment istoric pentru Romania. Impertinenta si mojicia clicii basesciene, ce a culminat si determinat gestul Dv suprem/tragic, iar pe de alta parte fermitatea cu care v-ati expus si aparat principiile au avut darul de a separa odata pentru lunga vreme graul roditor de neghina dintre noi.
    Romanii pot vedea mult mai clar cine sunt de partea lor si s-au decis sa-i mandateze pe acestia pentru redarea demnitatii si sigurantei zilei de azi si maine pentru intreg norodul.
    Nu este usor, se pare, ceea ce din pacate va mai intarzia repunerea Dv in libertate, unde ne sunteti atat de necesar.
    La toate aceste malversatiuni nu putem raspunde decat prin strangerea randurilor si reafirmarea dorintei noastre de dreptate si armonie sociala, parte integranta a programului PSD.
    Sper ca efluviile de simpatie, dragoste si respect pe care le-ati receptat v-au intarit dorinta si speranta de a reveni in capul mesei, asa cum sta bine unui Patriarh al neamului sau.
    Sa va ajute Dumnezeu si tara odata cu Dv.

    p.s. Felicitari cordiale @Fragmentarium Politic pentru contributia de inalta tinuta intelectuala si morala de pe acest blog!

  190. 193 mumu august 17, 2012 la 12:26 pm

    @ Aya

    N-am văzut lămuririle făcute de DlNimeni, dar sunt suficiente şi satisfăcătoare lămuririle tale. Erau necesare, căci existau comentarii care te indicau. Precizările tale au făcut lumină.

  191. 195 dlnimeni august 17, 2012 la 1:27 pm

    Aya: s-ar putea ca nu doar dna Pivniceru sa fi fost urmarita, ci sa fie urmarita si familia dlui Nastase.

  192. 196 CEI CARE AU SPUS DA august 17, 2012 la 1:40 pm

    IOAN OLTEANU DE LA DROBETA CARE A PROTESTAT SI IN IARNA A INTRAT IN GREVA FOAMEI PENTRU VOTUL LUI

    ALTII SUNT ANCHETATI DE PROCURORII MOBILI

    UNII AU IESIT IN STRADA

    VOI ROMANI CARE SCRIETI PE BLOGURI CE FACETI PENTRU VOTUL VOSTRU?

    MAI SUNT 4 ZILE PANA VOM STI DACA VOM PLANGE SAU VOM RADE

  193. 197 ANDRITOIU ION august 17, 2012 la 1:47 pm

    Curaj , d-le Nastase ! Va veni si timpul reabilitarii Dvs si va vom fi alaturi. Ati platit scump,dorinta de revansa a lui Nasescu impotriva celui ce a cutezat sa-i stea in cale lui si serviciilor straine ce il doresc la Cotroceni. Natiunea romana nu poate fi invinsa chiar daca uneori i se mai pune cate o piedica.. Sa nu uitati ca ne gandim mereu la Dvs ..ca mai este putin…f putin.. Capatul TUNELULUI TIMPULUI este aproape !

  194. 198 Doru Coarna august 17, 2012 la 4:16 pm

    @ silvia,

    sa nu fi votat eu cu AN-ul in 2004? Eu as vota chiar si acum cu el, acolo unde e! Iar daca va reusi sa remonteze, ii voi da tot ceea ce pot.
    A fost, si sa speram ca va fi, ultima sansa reala a Romaniei! Bineinteles, neconsiliat in spectru larg din pacate ci doar punctual, tehnic.

    Treaba e insa ca vantul bate tare de tot in vremurile astea dupa cum se vede, iar noi romanii trebuie sa facem pepi asa cum ne-au invatat batranii, cu vantul din spate, portant, cum se numeste in yachting. Altminteri…

    Nu am legatura cu acel Coarna sindicalistul, am mai lamurit problema asta pe aici pe blog cam in fiecare an cand cineva sesizeaza coincidenta, este un nume oltenesc destul de raspandit iar in Oltenia neamurile nu sunt prea mari, deci… Dar sigur are si el un var Mitrica, cum avea si tata. Raspandit…

    Asculta, daca vrem armasari, tre’ sa-i crestem! Eu i-as propune lui Ponta sa formeze grupuri de 3-5 tineri din TSD pe care sa-i detaseze prin rotatie, cate o saptamana sa spunem, pe la Primarie pe langa un primar si consilier, pe la Parlament pe langa un deputat si senator, pe la Guvern pe langa fiecare cabinet, sa vada si ei ce inseamna si ce face un secretar de stat, un ministru, un primar, un consilier, cum se intocmesc si circula hartiile, pe la Externe, pe la Justitie la toate nivelele, i-as trimite si pe la Servicii, si tot asa, toata vara, prin rotatie. Toti trebuie sa invete si sa vada pe viu cum sta treaba in fiecare dintre pozitiile astea si sa-si aleaga in viata drumul care cred ei ca-i imbraca… De ex., crezi ca-i simplu sa stai 10 ore la parlament pe un scaun in caldura si umiditate si sa asculti in general tampenii? Eu nu cred ca oricine rezista! Toate par frumos din afara ca Armata, dar sa vezi cum e in realitate. D-asta spun, tinerii aceia vor incepe sa se orienteze singuri, vor tinti viitorul si asa, numai asa, se cresc armasarii!
    Daca asteptam sa apara el singur, armasarul, ma tem ca ne potcovim cu un simplu aventurier dispus la orice!

    Un presedinte de partid care sa nu poata candida, Aya numeste asta PF, ar avea timp sa faca asa ceva si ar garanta astfel viitorul partidului si implicit al tarii. Tinerii nu trebuie sa creada ca le trebuie sponsor pt politica, sau grad acoperit, sau rudenie… Intelegi ca acestea se vor pastra, dar produsul obtinut va fi repede devansat de cel care a trecut prin etapele de care vorbesc si care va fi cu mult mai competent si rutinat, deci curtat pt ca partidul sa guverneze fara probleme. Ce vrei, sa cautam vesnic ministrii??? Vom gasi mereu, poate bine pregatiti, dar vor gafa, politiceste vorbind.

    Tu nu vezi? Tot ceea ce se intampla vine din amatorism, iar daca cei din Occident ii indoaie din doua vorbe, tot d-aia se intampla. Daca insul era rutinat, degeaba ii punea Barroso coala in mana, il plimba prin birocratia romaneasca luni bune, cu negocieri, pana i se lua aluia. Dar asa, a promis si acum vor plati.

  195. 199 CAMELIA C -TIMISOARA august 17, 2012 la 6:19 pm

    Domnule Nastase, ma bucur mult ! va rog RABDARE! INCREDERE!
    Sanatate multa !

  196. 200 Sitara august 17, 2012 la 7:59 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Nu stiu ce ati facut sau ce nu ati facut in timpul cat ati fost la guvernare. Stiu doar ca nimeni nu trebuie judecat din auzite si mai stiu ca numai acela care este fara pacat are dreptul sa ridice si sa arunce prima piatra. Mai stiu si ce inseamna sa ajungi in pragul sinuciderii si cred ca niciun om nu poate condamna pe altul pentru ca a ajuns in acest punct.Ceea ce as dori sa va spun, domnule Nastase, este ca dumneavoastra aveti sansa sa-l infrangeti pe Traian Basescu. Inchisoarea nu degradeaza, domnule Nastase, ci inalta, din cate cred eu, si poate sa ofere unui om o demnitate mai profunda si mai reala decat orice alta experienta ar putea s-o faca. Dumneavoastra aveti sansa dobandirii unei astfel de demnitati iar aceasta demnitate, domnule Nastase, este un lucru pe care Traian Basescu nu-l va avea niciodata. Ca si om, dumneavoastra ati castigat partida, nu Basescu. Dincolo de ura cumplita pe care acest personaj mi-o inspira de 2 luni incoace, asociata cu dispretul pe care deja-l aveam pentru el, nu ma pot opri sa nu simt si o mila ciudata fata de el. El e acea „vulpe” de care vorbeste Christos, acel Irod Antipa, caruia Mantuitorul n-a avut a-i spune nimic. Persoanelor celor mai umile le este dat sa auda tainele Universului, tetrarhul Galileei nu este invrednicit nici macar cu un cuvant. Asa este si cu Traian Basescu. Administratia americana, presedintele CE, cancelarul Germaniei il pot saluta si considera un partener de dialog (a se citi sluga) dar nu-l vor respecta niciodata. Poporul il uraste cumplit acum si spune ca Ceausescu desi a facut tot ce-a facut, macar a avut, in prostia lui, intentii bune.El n-a avut niciodata, nici intentii bune si nici ideologie, alta decat „fripturism”. Asa ca, Basescu se poate intoarce la Cotroceni, proptit acolo de un CCR care aplica legea asa cum nici un scolar de gimnaziu n-ar face-o si de stapanii americani si europeni, dar nu va sti niciodata ca este, vorba Apocalipsei „ticalos, sarac, orb si gol”. Iar dac-o va sti, nu va avea niciodata suficienta umanitate in el incat sa inteleaga. Dumneavoastra aveti. Dumneavoastra sunteti castigatorul.

    Multa sanatate si Dumnezeu sa va aiba in paza!

  197. 201 Flavia Style Source august 17, 2012 la 8:26 pm

    D-le Nastase,

    Pe cit de rau mi-a parut de tentativa de sinucidere pe care am auzit-o la TV, tocmai pe cind ma reintorceam in Romania, pe atit imi dau bine seama ca atit dvs. cit si cei de o parte si de alta la putere NU sint ceea ce trebuie pt. Romania.

    Mai mult decit atit: sint fiica unui fost dizident politic. Tata a fost condamnat la inchisoare politica in 1959 – la 1 an si jumatate dupa procese si probleme pt. toata familia sa pt. ca nu erau comunisti. A fost condamnat la 25 de ani de inchisoare si a facut aproape 6 ani la Aiud – in niste conditii groaznice.

    Tata a fost gratiat in 1964 cind a venit Ceausescu la putere si a gratiat mai toti dizidentii politici care au fost arestati sub Ghe Gheorghiu Dej.

    TOATA COPILARIA MEA, STUDENTIA SI TINERETEA MEA A FOST INFLUENTATA IN MOD NEGATIV DE ABSOLUT TOATE POVESTIRILE PE CARE TATA NI-I LE SPUNEA ADESEA DESPRE VIATA DE INCHISOARE DIN AIUD – FOSTII DETINUTI POLITICI, CARE MAI SINT IN VIATA SIGUR ISI AMINTESC DE TRATAMENTELE SECURISTILOR DE ACOLO.

    Tata a trecut la cele vesnice anul trecut in 2011, fiind bolnav de aneurism si facind multiple atacuri cerebrale fiind in etate de 83 de ani. Din pacate, nu a murit de boala sa cronica de plamini pe care si-o contactase in inchisoare si pe care tot timpul si-o tinea sub control, dar care din nefericire a ajuns sa-l omoare in cele din urma.

    Ei bine, inteleg multe din viata de inchisoare tocmai din vorbele tatalui meu pe care il regret din inima si ma gindesc ca daca el nu ar fi facut acei ani de inchisoare ar fi fost inca in viata acum, pt. ca provine dintr-o familie de longevivi.

    Desi imi pare rau de situatia dvs. personala in care sinteti privat de libertate, cu siguranta nu aveti aceleasi conditii cu care v-ati bine obisnuit vreme de aprox 22 de ani de cind ati venit la putere. Oricum ar fi nu va comparati nici o secunda cu tata si cu nici un alt detinut politic de pe vremea comunista.

    Acum apelati la mass media sa va scape din inchisoare pt. erori pe care le-ati comis cu buna stiinta. Imi pare un lucru lipsit de verticalitate.

    Personal am plecat definitiv din tara in ianuarie 1995. Ca tinara inginera mi-am dat seama ca nu am nici o sansa in propria mea tara sa ma realizez. Tatal meu a fost f. memultumit pt. ca am plecat definitiv din tara atit eu cit si fratele meu. Pe anii din urma si-a dat seama ca nu puteam face altfel: noi am trait in onestitate si credinta in Dumnezeu, incit nu am fi putut sa ne asociem cu sistemul corupt care nu ne-ar fi permis sa ne realizam pe propriile noastre puteri intelectuale, cum am reusit sa facem in America de Nord.

    In ceea ce priveste puterile ex-comuniste de la putere de azi cit si cei care s-au perindat din decembrie 1989 incoace, nu au avut capacitatea sa conduca tara catre prosperitate. Dovada este peste tot, nu trebuie sa o explic unuia ca dvs. O stiti prea bine dar nu va pasa nici dvs si nici celor care se cearta ca niste ciini pe un ciolan gros.

    Se fura f. mult in Romania, iar lucrurile sint grosiere si total lasate de sub control. Managementul e la pamint, lipseste modul de a administra majoritatea firmelor de state – cele care inca nu au fost tocate, falimentate si adjudecate inca de fosti ex-comunisti aka. baieti destepti.

    Din nefericire, atita vreme cit colegi ai dvs. ex-comunisti ramin la putere nu se va face nimic in aceasta tara.

    Astept cu nerabdare sa mai treaca inca 1-2 generatii ca Romania sa se revigoreze si oamenii sa-si dea seama ca numai un guvern de tehnocrati intelectuali vor putea sa puna tara pe roate si nu nisite insi pusi pe inavutire si arunca praf in ochi oamenilor de rind.

    Sper ca veti avea inca suficient timp de ragaz acolo unde sinteti si sa aruncati o privire mai inteleapta asupra destinului dvs dar si al Romaniei.

    FMS.

  198. 202 dlnimeni august 17, 2012 la 8:49 pm

    Toti demnitarii USL ar face bine sa mearga in teritoriu.

  199. 203 Aya august 18, 2012 la 12:21 am

    @

    Criticos

    Evident, ceea ce i s-a intamplat Monei Pivniceru este emblematic (am citat cuvantul din textul lui Adrian Nastase, esenta mesajului fiind, schimband ce e de schimbat, aceeasi) pentru statul totalitar in care traim. Faptul ca este intitulat „democratic” – (si!) pentru imagine – inseamna doar o minciuna cinica, dincolo de care se ghiceste usor simbolistica sinistrului „Arbeit macht frei” de la intrarea in lagarele de concentrare naziste.

  200. 204 Aya august 18, 2012 la 12:27 am

    @

    DlNimeni

    Nu am vreo indoiala ca ai dreptate in august 17, 2012 la 1:27 pm.
    Dar, in cazul respectiv, tinta era, in mod evident, Mona Pivniceru (este inutil sa detaliem, de ce). Sunt ferm convinsa ca avea dreptate afirmand ca „filatorii” ar fi putut afla de unde urmeaza sa fie luata cu masina doar in urma ascultarii conversatiei telefonice intre ea si Mariana Alexandrescu.
    Pe cale de consecinta, este fara cusur intentia sa de a solicita Inaltei Curti precizari legate de mandatul de interceptare.

  201. 205 Aya august 18, 2012 la 12:30 am

    @

    Mumu

    Am citit „comentariile”. Unele au fost de-a dreptul abjecte.
    Ma bucur ca s-a lamurit situatia.

  202. 206 Aya august 18, 2012 la 12:39 am

    @

    Flavia Style Source

    Puicutzo, degeaba incerci sa te ascunzi sub (generic) „masca unei admiratoare” – esti Monica Macovei.
    Vad ca esti preocupata de cum e resimtita situatia/starea privativa de libertate.
    Sezi blanda, vei afla curand ce inseamna „binefacerile” puscariei.

  203. 207 Aya august 18, 2012 la 12:48 am

    @

    DlNimeni

    Nici eu nu mi-as fi imaginat vreodata. Mai mult, eu am banuit, cand am aflat stirea (la inceput, nu s-au dat nume) ca altcineva este „cartita”. Inca banuiesc puternic (pana la certitudine, cum spun eu) ca mai exista cineva, tot pe o pozitie importanta, la JN, care are astfel de preocupari (la Val, nu m-as fi gandit vreodata). Astept cu interes sa-i aud rostit numele – desi, asta se va intampla doar ca serviciile vor sa ‘sacrifice” si „celalalt pion” Nu te indoi de faptul ca numele lui Val si activitatea sa mascata nu au fost aflate „intamplator”- pur si simplu, a fost sacrificat de SRI.

  204. 208 Aya august 18, 2012 la 2:17 am

    @

    Adrian Nastase

    Dedicatia de astazi:

    HERE COMES THE SUN

  205. 209 Sibilla august 18, 2012 la 4:16 am

    Jurnalistul Valentin Zaschievici NU este cum e cu maaari eforturi zugrăvit ” absolut întâmplător ” de către neşte penelei VOPSIŢI !!!!!
    Cei incomozi, cei care deranjează PENALII de absolut TOATE COLORATURILE politichiei mioritice de doi bani, ” sunt ” cică securişti ! NU NE PROSTIŢI, PENTRU CĂ ÎNCĂ N-AM VĂZUT SĂ CADĂ CA DE EXEMPLU VREO FRUNZĂ”VERDE” ORI DUPĂ GRATII VREUN bă-SECU, ŞI NICI N-AM APUCAT SĂ VEDEM VREUN JURNALIST DE INVESTIGAŢIE SĂ FIE RESPECTAT ÎN ROMÂNIA !!
    Foştii informatori ai SECURITĂŢII sunt pt INTACT şi partidele politice, ridicaţi la rang de modele de moralitate ! CU ACEASTA N-AM FOST, NU SUNT DEACORD ! INDIFERENT DACĂ ” MODELELE ” CU CARE DEFILAŢI PE SCENA POLITICHIEI MIORITICE SUNT PEDELEPRE, PENELEI, PESEDIŞTI SAU MAI PROASPĂT VOPSIŢII=PENALII-FOŞTI COLEGAS CU bă-SECU!! Jurnalistul Valentin Zaschievici NU merită scuipatul vostru, IPOCRIŢILOR, punct.
    ” Marile televiziuni şi ziare ale lumii cheltuiesc sume insemnate pe investigaţii care durează luni intregi. Iar efectele materialelor jurnalistice sunt pe măsură. Ale noastre savurează, ca porcul trufele, pseudoproducţii jurnalistice. Sunt fericite că le dau prilejul limbricilor politici şi chibiţilor profesionişti să işi exhibe umorile.
    O fi ceva mai penibil pe lumea asta ca prostia narcisistă? ” ( Valentin Zaschievici )
    http://www.jurnalul.ro/editorial/impasul-presei-de-investigatie-109301.htm

  206. 210 dlnimeni august 18, 2012 la 6:51 am

    Aya, de ce sa isi sacrifice propriul om? Dar poate ca altii ar avea interes sa o faca.

  207. 211 blogideologic august 18, 2012 la 6:53 am

    „Cum s-a aliat Gheorghe Rakoczi al II-lea cu Bogdan Hmelniţki” http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cum-s-a-aliat-gheorghe-rakoczi-al-ii-lea-cu-bogdan-hmelnitki-273966.html Pe forum RL, o Ileana (Ileana este un nume vechi, vechi, vechi şi nobil, de sorginte aramaică) comentează : „Istoria altora / Ma intreb pentru care motiv se incearca recuperarea unui capitol al istoriei unguresti ( ne place sau nu , acesta este adevarul) si punerea lui in contextul istoric al unei Transilvanii abstracte. Separatismul intelectual naste monstri.” Felicitări ! Aţi făcut o evaluare românească foarte corectă (adică “Istoria altora”) a evenimentelor acelora centrate pe anul 1648, când în Apusul şi centrul Europei, războiul de 30 de ani se încheiase prin pacea din Westphalia, iar în Răsărit începea războiul căzăcesc ca revoltă la arendă, dacă privim lucrurile economic. Moneda fungibilă ca materie primă sub formă de cereale (grâu, orz, secară), aceasta-i tema principală din acel timp care urmează păcii de la Westphalia. Este o abordare aproape fiziocrată, care precede cu o sută de ani Economia politică fiziocrată a lui François Quesnay. Românii, ca “talpa ţării”, erau esenţiali pentru a crea acea monedă fungibilă sub formă de cereale. Şi în clasificările sociale făcute de François Quesnay în această problemă, doar “talpa ţării” este creatoare de valoare economică, restul sunt categoriile „parazite”. Deci “Istoria altora” este în fapt „Istoria categoriilor parazite”. Cazacii de la 1648, printre care erau şi mulţi moldoveni (vezi tabloul lui Repin), s-au revoltat împotriva categoriilor „parazite” („Şleahta şi arendaşii evrei”, eu am citat doar, nu am dat cu parul!). Situaţia seamănă cu aproape tot ce s-a întâmplat în România între anii 1877 şi 1907. Românilor li s-a promis (iar din partea intereselor româneşti decidentul era Mihail Kogălniceanu) la 1877, că prin dobândirea independenţei naţionale, România va căpăta dreptul să exporte cereale. După ideologul primar Jean-Baptiste Say, un remarcabil economist, independenţa este mai importantă decât libertatea. La anul 1948, când călăul bolşevic alogen Lioncik Tismineţki (tatăl lui Vladimir Tismăneanu) a venit în ţară, s-a ocupat personal să elimine cărţile lui Jean-Baptiste Say, şi ale altor ideologi primari, din bibliotecile din româneşti, private sau publice. Revenind la 1877, până la urmă s-a dovedit că proclamarea „independenţei” noastre la 1877 a fost un act de teatru absurd cu titlul „Tichia de mărgăritar a chelului”. Discursul independentist al lui Mihail Kogălniceanu din Parlament pregătea parcă textul lui Eugen Ionescu din Cântăreaţa cheală. Dependenţa noastră de acel imperiu otoman prin Capitulaţii asigura legitimitatea noastră ca Romania. Independenţa noastră efectivă, şi perfect legală, se va obţine abia prin prăbuşirea imperiului turcesc în primul război mondial. Gestul politic al lui Kemal Atatürk, când desfiinţează Imperiul Otoman, a dat legitimitate deplină şi pentru România independentă chemată România Mare, parte din Romania Neoacquistica. Abandonarea Capitulaţiilor la 1877-1878 prin “războiul de independenţă” şi Congresul de la Berlin a fost locus causandi pentru împământenirile care au condus la sângerosul an 1907. Cu temeri faţă de blestemul cuvântului, acei carpetbaggers impun şi deformarea limbii române, forma corectă este înpământenire, vezi şi mărturia evreului creştinat Ionathan X. Uranus. Renunţarea noastră laşă la Capitulaţii în perioada 1877-1878 a însemnat renunţarea la funcţia de ‚sistem roman’, o funcţie reprezentată ca stemă prin simbolul vulturului bicefal, şi asumată de Basarabi (tot aceeaşi renunţare este cerută de Neagu Djuvara atunci când spune că Basarabii sunt Cumani). „Independenţa de la 1877”, ghilimelele sunt obligatorii, a însemnat în toate privinţele şi renunţarea politicienilor români la moştenirea istorică a Basarabilor. După ‚independenţa de la 1877’, ‚monumente ale independenţei’ s-au ridicat în localităţile României. Sculptorul Constantin Brâncuşi le denumea ‚monumentele cu cioară’. Acvila dubioasă a independenţei frivole, „cioara”, însemna renunţarea la vulturul bicefal, simbolul Basarabilor. Vulturul bicefal din Romania fu lăsat doar puterii coloniale, Rusia. Pe tricolorul Respublicii Moldova s-a pus „cioara”, l-am citat pe Constantin Brâncuşi. „Cioara” pe tricolorul României actuale arată natura profund anti-românească a „revoluţiei” de la 1989. Proba vizibilă că nu sîntem independenţi este „cioara” pe stemă şi drapel. La Congresul de la Berlin din 1878, Mihail Kogălniceanu a constatat cu surprindere că României i se impunea să accepte prin împământenire alogeni care să se ocupe în calitate de arendaşi şi principali beneficiari de toată chestiunea exploatării economice a cerealelor în România. Mihail Kogălniceanu a refuzat să semneze Tratatul din 1878 de la Berlin. Dar cu sau fără voia lui, trusturile de arendaşi evrei s-au format, cel mai mare fiind creat de Moshi Fisher. Doctrinarul Constantin Stere (de mic auzeam în familie despre acesta) folosea denumirea Fisherland pentru România posedată de trusturile de arendaşi evrei. Evaluarea poloneză a evenimentelor despre care se vorbeşte în articol este dată de romancierul Henryk Sienkiewicz în Potopul.

  208. 212 dlnimeni august 18, 2012 la 8:33 am

    Aya, nu cred ca „sursa de stil” este dna Macovei.
    @Flavia Style Source: doamna, ma bucur pentru comentariul dumneavoastra deoarece putem evalua, public, rezultatul propagandei la care supusi cetateni straini, in ceea ce priveste Romania. Noi o consideram o propaganda timpita, totusi putem vedea ca o propaganda timpita are rezultate surprinzator de bune chiar asupra unor oameni de la care ai astepta mai mult.
    Eu unul regret – si este regretul vietii mele – ca nu am plecat, la timp, adica la o virsta mai tinara, din Romania. Insa, odata ramas, ma straduiesc aici si pentru Romania. Ma bucura, pentru dumneavoastra, faptul ca ati facut-o. Ma bucura si faptul ca, spre deosebire de alti canadieni plecati din Romania, incercati sa va cistigati banii din Canada. Nu de alta, dar am intilnit canadieni plecati din Romania care vor sa-si cistige banii tot de pe aici si care se mai si te jignesc daca le spui asta. La o scara mai mare, misuna asa zisi profesori universitari de prin America si care in loc sa-si fericeasca studentii de acolo, umbla tot prin Romania si saliveaza dupa paralele platite pe un articol de ziar romanesc.
    Ceea ce nu ma bucura este faptul ca dumneavoastra nu va dedicati gindurile si eforturile prosperitatii Canadei, tara dumneavoastra actuala. Mai extins, nici cu noi nu ati dorit sa stati, dar nici nu ne lasati sa ne facem o viata aici. Iar aceste lucruri au fost vizibile in 2009, atunci cind nu ne-ati lasat – si inca in mod decisiv – sa ne hotarim singuri soarta si viitorul.
    In corespondenta dumneavoastra aratati o cunoastere cu totul aproximativa, sub unele aspecte, in timp ce altele le rezumati bine, a situatiei: probabil rezultatul preluarii opiniilor unor cunoascuti ori al unei informari trunchiate, in scurtul timp liber. Nu de alta, insa ati plecat in 1995 asa ca nu prea aveti cum sa cunoasteti in detaliu istoria noastra moderna si contemporana; pareti una dintre persoanele care devin suporter al unei echipe deoarece au un cunoscut suporter al aceleiasi echipe. Nu sunteti foarte informata cum mai este cu comunistii pe aici. Pentru informarea dumneavoastra, comunismul in Romania a fost un comunism de oportunitate, iar actualul presedinte suspendat a avut ideea sa faca box cu umbra la doua decenii de la disparitia comunismului; puteti observa ca tare combate el comunismul acum cind nu mai sunt comunisti deloc. Insa poate il intrebati, pe blogul pe care nu il are, de ce nu si-a manifestat el anticomunismul virulent, care probabil nu il lasa sa doarma noaptea, prin 1985. Uau!
    Articolul dlui Nastase nu este menit sa sensibilizeze presa pentru a iesi din inchisoare mai repede. Studiati documentele publice ale proceselor dlui Nastase si – cum aveti studii superioare – veti realiza lesne faptul ca dl Nastase a fost condamnat pe nedrept. Totusi, conform legislatiei prezente, daca dna Macovei nu va mai inventa alta, dl Nastase nu va putea fi tinul in prizonierat mai mult de citeva luni de zile. Desigur ca Jilava anului 2012 nu este Aiudul anului 1960, totusi este o inchisoare, iar regim de exterminare poate fi practicat si in Romania anului 2012, dovada o recenta moarte dintr-o alta inchisoare. Dl Nastase are o indelungata colaborare cu JN si o activitate ca blogger si nimic mai firesc ca, in masura posibilitatilor reduse acum de mediul carceral, sa isi continue aceasta activitate.
    Nu stiu daca peste 2 generatii, adica vreo 60 de ani, veti mai nimeri tastele calculatorului sau, poate, cine stie, vom avea atunci calculatoare cu interfete telepatice ( citesti, IBM?), dar si in acest caz va trebui sa aveti gindurile limpezi.
    In concluzie, sugestia mea pentru dumneavoastra este aceea de a va dedica viata, gindurile si eforturile prosperitatii patriei dumneavoastre, Canada, iar daca va pasioneaza politica, politicii canadiene – si de a ne lasa pe noi sa ne facem viata in Romania asa cum putem noi.

  209. 213 dlnimeni august 18, 2012 la 8:40 am

    Sibilla: ca sa folosesc limbajul romanelor englezesti scrise de „insideri” (LeCarre, de exemplu), dl Zaschievici a fost „prajit”. Prajirea lui trebuie privita in contextul luptelor politice din jurul referendumului. Poate sacrificat de serviciul sau, asa cum scrie Aya, poate sacrificat de altii. Mie mi se pare mai probabil sa fi fost sacrificat de altii, deoarece, asa cred eu, un serviciu care isi denunta oamenii, pina la urma, ajunge sa intimpine dificultati in a atrage altii, doritorii putind sa se indrepte catre alte servicii.

  210. 214 blogideologic august 18, 2012 la 8:58 am

    @ Flavia Style Source spune : “Tata a fost gratiat in 1964 cind a venit Ceausescu la putere si a gratiat mai toti dizidentii politici care au fost arestati sub Ghe Gheorghiu Dej.”
    Gheorghiu Dej a murit în anul 1965. Deci încropeşte-ţi mai bine minciunile, ai o grămadă prin text.

  211. 215 Criticos august 18, 2012 la 11:09 am

    @Flavia Style Source
    Am o foarte mare curiozitate – prevăd că voi continua să o am – ce anume v-a îndemnat să scrieţi pe acest blog.? Nu înţeleg nici raţiunea pentru care pomeniţi despre detenţia tatălui dumneavoastră şi condiţiile ei, căci nu-mi vine să cred că sunteţi adepta unui regim de închisoare ca atunci. Nu pot să nu „admir” primitivismul – stupefiant pentru un om cu educaţie – cu care apreciaţi impactul unei condamnări, sinonim pentru dumneavoastră cu absenţa traiului bun. Absenţa libertăţii vi se pare un mizilic, acolo. Halal valori! Pe scurt, nu fericesc Canada pentru achiziţia unui astfel de cetăţean cum sunteţi dumneavoastră. Şi vorba cuiva (dnimeni), ar fi o plăcere să uitaţi de această ţară numită România.

  212. 216 Centru august 18, 2012 la 11:49 am

    LASA miorlaierile de Dl Goe singur la parinti ca vai ce rau e in tara 1995 inginer Canada – Renault nu gaseste ingineri cati vrea in Romania ! Cat despre alta prostie , chipurile ex -comunistii de la putere , folosestei creierul , CDR a dus tara la dezastru 4 ani iar prietenii zisi de tine comunisti ai lui Nastase nu sunt la putere de 8 ani !Ei sunt vanati de Secu , procurori , TVR – ul lui RL …. Daca ai vorbi de competenta ? Flavia ….

  213. 217 M.Voicu august 18, 2012 la 12:44 pm

    La rubrica voi-mai-aveti-dreptul-sa-votati-astazi, a fost introdus târziu un ”comentariu” aparent mucalit la care am rãspuns acolo cu august 14, 2012 la 1:57 pm. Cum e în actualitate, reiau:
    @cartusel august 13, 2012 la 10:33am scrie cu nãduf: ”noi cei din afarã suntem morţi şi nu facem parte din cvorum deci noi nu mai suntem români?
    ►Nici minorii din România nu fac parte din cvorum, deşi aici, pânã şi minorii chiar renunţã la un sfert din necesar – cã lor li se opreşte TVA pi tãti şeli, pentru cheltuielile statului.
    ►Dar, Dumneavoastrã puteţi vota, dacã vreţi; obiecţie pot ridica doar persoanele care şi-au manifestat interesul sã voteze, erau îndreptãţite şi li s-ar fi refuzat – ceeace eu n’am auzit sã se fi întâmplat.
    D’acilea, noi nu putem sã suportãm costuri pentru aducerea la vot a cetãţenilor care nu doresc, sau pentru o iluzorie participare la vot a celor care nu contribuie la cheltuielile statului. Revedeţi Constituţia României:
    ARTICOLUL 57: Exercitarea drepturilor şi a libertãţilor: Cetãţenii români, cetãţenii strãini şi apatrizii trebuie sã-şi exercite drepturile şi libertãţile constituţionale cu bunã-credinţã, fãrã sã încalce drepturile şi libertãţile celorlalţi.
    ARTICOLUL 56: Contribuţii financiare: (1) Cetãţenii au obligaţia sã contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie sã asigure aşezarea justã a sarcinilor fiscale.
    ARTICOLUL 17: Cetãţenii români în strãinãtate: Cetãţenii români se bucurã în strãinãtate de protecţia statului român şi trebuie sã-şi îndeplineascã obligaţiile, cu excepţia acelora ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţarã.

    ♦ CCR a avut idea, de lege ferenda, sã generalizeze cvorumul, deşi ne obişnuisem sã tot repete adagio-ul cã la situaţii deosebite legiferarea trebuie sã fie deosebitã – şi nu suntem în cazul modificãrii Constituţiei sau al reglementãrii proprietãţii publice prin referendum.
    Dar, listele permanente au susţinere specificã în Constituţie
    Cine nu-ncape, poate fi inclus, dar pe liste suplimentare!

  214. 218 blogideologic august 18, 2012 la 2:24 pm

    Dar românii şi maghiarii minoritari, cetăţeni în România ? Cum îşi vor construi un viitor mai bun după „traiul cel bun” oferit de Traian Băsescu http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-la-covasna-maghiarii-au-inteles-modul-ilegal-cum-a-fost-decapitata-conducerea-statului-274057.html ? Cred că numai prin realizarea unui sincronism cultural. Un îndemn şocant pentru majoritari, dar fără îndoială că şi pentru minorităţi, ar fi spre asimilarea nucleului occidental (vorbesc eu aici despre paradigma thermidoriană) din ideologia naţionalismului românesc. Afirmaţia mea şochează mai ales “Secuimea în varianta Gaza”. De fapt ar cam fi vorba, de ce nu recunoaşteţi?, chiar despre „Secuimea în varianta Gaza liber aleasă”. Pentru banda Gaza reală din Orientul Mijlociu, gardul de separare şi de interdicţie a fost construit de o forţă de ocupaţie. Pentru „Secuimea în varianta Gaza liber aleasă”, gardul de separare şi de interdicţie a fost construit chiar de secui în mentalul lor (+Anul scolar 2012-2013 va fi primul în care, de la înfiintarea acestei unitatii de învatamânt, la Scoala Generala „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe nu se va constitui nicio clasa a V-a cu predare în limba româna, ci doar 2 în limba maghiara.+ http://www.dantanasa.ro/2012/07/19/semnal-de-alarma-in-covasna-sunt-desfiintate-clase-la-sectiile-de-limba-romana-din-lipsa-elevilor-romanii-aleg-sa-paraseasca-zona-din-cauza-politicii-de-maghiarizare/ ) ! Dar sunt numai 300 cu totul. Puteau ei singuri face aceasta ? Nu, este doar o continuare a politicii Ausgleich, iniţiată în anul 1867, întru ideologia maghiarizării forţate. Respinsă de românii şi de saşii din Transilvania. Ce înseamnă „autonomia” căutată de secuii de-acum ? O fi vreo căutare a identităţii lor ? Nu, înseamnă doar înălţarea „la noi cote” a gardului care îi separă de români ! Şi de civilizaţia unui viitor construit de ei. Se va transforma oare Secuimea prin această „autonomie” eventual dobândită într-un centru radial/hub care lansează germeni de noi întreprinderi/startups, aşa cum fac palestinienii din banda Gaza cea reală unde au construit un Silicon Wadi ? Eu sînt foarte sceptic în această privinţă. Şi mai sînt literalmente stupefiat să constat cum Secuimea refuză cu obstinaţie să îl invite, şi să-l asculte cu mare atenţie, pe domnul Mihaly Csikszentmihalyi (+Festivalul internaţional „Insula secuiască”, desfăşurat la Catruşca, lângă Târgu Secuiesc, s-a încheiat ieri după trei zile în care sute de tineri şi-au manifestat deschis antiromânismul, revizionismul şi nostalgia Ungariei Mari, toate pe banii Primăriei Târgu Secuiesc.+ http://www.dantanasa.ro/2012/07/01/presa-revizionista-festival-revizionist-publicatiile-haromszek-szekely-hirmondo-si-csiki-hirlap-implicate-in-sustinerea-festivalului-insula-secuiasca-video/ ). Care, totuşi, a ţinut lecţii şi în Silicon Valley ! Dar Secuimea preferă, văd, să îi invite şi să-i asculte cu veneraţie pe parlamentarii budapestani de la Fidesz şi Jobbik. Şi a venit Traian Băsescu acum şi acolo cu bani/capital de risc care să ajute lansarea germenilor de noi întreprinderi/startups în Secuime ? Câtuşi de puţin. Secuimea este doar foarte încântată pentru faptul că Traian Băsescu se opune ideologiei naţionalismului românesc ! Cum se opune, de altminteri, şi absolut tot PDL-ul portocaliu din Transilvania ! Traian Băsescu sprijină deschis proiectul iredentist FIDESZ. Şi întreb maghiarimea locală, chiar aşteptaţi un viitor fericit de la Ungaria domnului Viktor Orban ? Dar acest domn Orban declară în modul cel mai explicit, foarte ameninţător şi foarte pesimist în acelaşi timp : „Sperăm că nu va fi nevoie să introducem un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice, şi de noi idei.” Este o declaraţie limpede că el nu are idei! Repet întrebarea mea înspre maghiarimea locală : De ce nu-l invitaţi pe domnul Mihaly Csikszentmihalyi la Universitatea de vară din Tuşnad, să vă dea lecţii despre felul cum se poate construi un viitor fericit ? Aş veni şi eu să-l ascult ! Lecţiile de psihologie pozitivă pe care le ţine Mihaly Csikszentmihalyi seamănă foarte mult cu psihologia incorporată din secolul XIX în ideologia naţionalismului românesc. Ungurii transilvăneni de elită caută un sincronism cultural cu această ideologie.

  215. 219 CARAMELLA august 18, 2012 la 2:28 pm

    AN-ului personal

    Salut cu multa bucurie postarea, AN-ule nostru drag, gazda noastra virtuala demna si nepretuita care ne-ati incantat permanent nu numai cu postarile dar si cu comentariile dvs. valoroase !
    Multa sanatate si taria de a rezista acestor nedrepte incercari, atat pentru Dvs. cat si pentru distinsa Dvs. familie !
    Sa nu uitati ca mai devreme sau mai tarziu, ADEVARUL va iesi la lumina !
    Un fel de ”JURNAL ZILNIC” se va putea transforma intr-un bestseller citit de cel putin 7,5 milioane …

    PS
    Nu voi intelege niciodata dusmania si razbunarea dusa la maxim dintre fosti vecini, dintre oameni politici care ne conduc, dintre fosti competitori la cea mai inalta functie in stat !
    In schimb, am inteles personal – ca si Dvs., ce inseamna o justitie nedreapta si politizata, care produce atatea drame personale …

  216. 221 blogideologic august 18, 2012 la 2:39 pm

    +Reacţie DURĂ a unui membru CSM în scandalul anchetelor post-referendum: Cine ATACĂ procurorii, riscă ÎNCHISOAREA+ http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/reactie-dura-a-unui-membru-csm-in-scandalul-anchetelor-post-referendum-cine-ataca-procurorii-risca-inchisoarea-274106.html Nu ar trebui să îţi mai taie statul român salariul exorbitant, puştiule magistrat agresiv ? V-aţi învăţat realmente „să trăiţi bine” numai prin lene şi deontologie !

  217. 222 Ghita Bizonu' august 18, 2012 la 2:42 pm

    Flavia Style Source

    1) AN nu are nimic de-a face cu condamnare a suferuta de tatal dvoastra (ciocu mic! Si ai mei au avut origine nesanatoasa!!!)
    2) spuneti ca tatal; dvoasta a trecut la cele vesnice la 83 de ani. tatal meu la 72, mama la 75 . Poreteni de-ai mei la mai putin de 50. Faraa sa fi fost vreodata intr-o puscarie. Deci …
    3) AN a fost condamnat fara s aexiste probe impotriva sa.. doar presupuneri 4) Hotia e mai mare azi. Fara AN .
    Deci postaul dvoastra este doar o intoxicare mincinoasa expresia unei ipocirizii genetice

  218. 223 teostanc august 18, 2012 la 3:23 pm

    flaviastylesource
    .
    Tatal d-tale este plauzibil sa fi fost o victima a comunismului, dar d-ta esti sigur o… , nici nu stiu cum sa scriu, tampita ar fi termenul cel mai nimerit.

  219. 224 CARAMELLA august 18, 2012 la 3:48 pm

    PROCURORILOR care cerceteaza cazul REFERENDUMULUI

    Din experienta personala pot explica existenta unor cazuri izolate de persoane care NU au fost la vot, dar care apar pe liste ca AU VOTAT, si anume:

    – din neatentie si viteza, pe fondul oboselii imputernicitului din sectia de votare, uneori persoana care a votat, inainte de a-si ridica Cartea de identitate, semneaza in graba – mai sus sau mai jos cu un rand fata de randul corect continand numele sau.
    Fiind in comisia de votare, mi s-a intamplat o singura data acest aspect si am anuntat imediat presedintele comisiei care a facut corectura necesara prin sageti pe lista, cu semnatura sa inghesuita in dreptul sagetilor.
    Ca masura ulterioara, mi-am luat de-acasa o rigla transparenta si mi-a fost mult mai usor. Colegii mei au utilizat drept rigla, chiar cartea de identitate a votantului.
    Precizez ca randurile erau destul de inguste in pagina, iar semnaturile votantilor trebuiau sa fie de mici dimensiuni pentru a se incadra in rubrica.

    In cazul in care procurorul depisteaza un astfel de caz de persoana care nu a votat, dar care figureaza ca ar fi votat, procurorul va trebui sa cerceteze obligatoriu si persoanele care se afla deasupra si sub randul persoanei cercetate de pe lista.
    Se va constata cu usurinta adevarul !

  220. 225 teostanc august 18, 2012 la 4:03 pm

    Suntem o colonie, in mod sigur. Cand stapanul, dl Gordon, emite asertiunea ca la referendum au fost fraude masive, slugile din colonie ataca poporul, ca in republicile bananiereca sa fundamenteze spusele lui Gordon si ale „capitanului”.

    Am constatat ca justitia s-a organizat ca sa fie independenta, inclusiv impotriva propriului popor si asta seamana a organizare mafiota.

    Cu mult timp in urma am stat de vorba, la o bere, cu un procuror. Nu am mai auzit de atunci si pana acum un om mai indignat decat acesta. Tot acuza ca justitia nu are statutul de a 3-a putere in stat. Sastisit de atata verbiaj l-am intrebat de ce crede aceasta si omul mi-a rapuns imediat si cu naduf
    ” pentru ca avem salarii mai mici decat ceilalti”. Sa vedeti unde era patriotismul.

    Acum au salarii de 4-5 ori mai mari decat ceilalti bugetari dar probabil ca doresc mai mult.

    La solicitarea lui Antonescu de a lamuri opinia publica, CSM i-a rapuns sa-si vada de treaba si l-a reclamat la Inspectia Judiciara iar procurorul gl. a dat un comunicat in coltul buzelor.

    Doamna CSM, doamna proc gl, …NU E BINE, NU E BINE!

    PS m-am autodenuntat ca am votat si am indraznit sa le transmit si sentimentele mele, sincere dar fara niciun fel de afectiune. Ma astept acum la cele mai mari necazuri ca am indraznit sa-mi exprim gandurile.

    PPS
    Actiunea celor de la USL este clar ca nu a fost pregatita. Acum smecherii de care am vorbit mai sus ne joaca in foi de vita, adica, ” decat sa moara mama (basescu) mai bine muriti voi(adica noi)

    Este clar cum s-a putut ca Nastase sa aiba numai 5 martori si smecherii peste 900.

    DESTEATAT-TE TOMANE!

  221. 226 teostanc august 18, 2012 la 4:06 pm

    DESTEAPTA-TE ROMANE!

  222. 227 Doru Coarna august 18, 2012 la 4:09 pm

    @ Aya,

    Here comes the SON, parca mai bine daca tot dedici lui AN, nu? Glumesc.

    Nu-mi place sa-l vad pe Andrei in masina de facut mici! Ar trebui sa-si gaseasca repede o fata bine dezmeticita, de dincolo de politica daca intelege… sunt vreun milion in tara asta asa, la varsta lui n-ar trebui sa-i ia mult timp. Iar daca politica il vrea, sa-i deschida larg usa, daca bate el se vor uita prin vizor. Tatal sau nu are ce sa-l invete, acum se joaca murdar, cu carti masluite, el apartine altui stil, unuia normal, acum abandonat.

    Cum sa vrei democratie cand alege ambasadorul? Asta-i supusenie, si basta! E normala insa, dar eu doresc sa se renunte doar la partea de minciuna! Ce mama naibii este atat de delicat ca trebuie ascuns? Globalizarea? Ha! E la fel de evidenta precum saracia, ce-i asta? Eu inteleg ca este criza si de inteligenta, dar de aici pana la a-i prosti pe altii este o atitudine ce va naste toata gama, de la dezamagiri pana la negari fatise. Sunteti pregatiti?

  223. 228 teostanc august 18, 2012 la 5:00 pm

    Citez mai jos postarea subsemnatului pe blogul dl judecator Danilet,

    Domnule judecator,

    CSM tot da peste maini celor care indraznesc sa spuna ceva critic despre procuratura si justitie.

    Multi oameni au fost ingrijorati de descinderile procuraturii. Personal am salutat interventia d-lui Antonescu dar am vazut ca CSM, in loc sa ia nota si sa cerceteze daca fenomenul este adevarat sau nu, i-a dat si dansului peste maini.

    Va prevalati de independenta justitiei ca sa scapati de orice control. Doriti sa fiti independenti si de romani? Chestiunea, asa cum este pusa de CSM seamana mai mult cu o actiune sindicala care doreste sa prezerve avantajele membrilor sai.

    Ne-ati lasat, prin lipsa de reactie umana , a CSM. al PICJC si DNA la mana corportorilor de zvonuri . Va declar, cu toata sinceritatea, ca descinderile procuraturii in localitati au starnit emotii majore, mai ales daca le coroboram cu declaratiile trimisului SUA ca au fost inregistrate fraude masive la referendum si acum pare ca organele noastre vor sa justifice aceasta opine .Eu am fost la referendum si am votat DA. Acum pare ca justitia imi cere socoatea de acesta indraznealaiar CSM ma urecheste sa nu cumva sa atac justitia.

    D-le judecator,
    Nu stiu cum se face ca de cate ori dl Basescu (dupa opinia mea, veche de 8 ani, cel mai nepotrivit om pentru functia de presedinte; vezi presedintele jucator, sintagma care nu exista in Constitutie) cerea ceva justitiei, aceasta prin MP, CSM sau DNA se conforma imediat. Ca sa nu mai spun de erata CCR.

    Domnule judecator, dati-mi sperante ca suntem o natiune normala, cu oameni si institutii normale.

    V-am urmarit interventiile de la TV si o spun cu sinceritate,

    Va salut cu respect ,
    Teodor Stancescu

    PS
    Sub imperiul relatarilor presei, cu femei luate de langa copii, cu duba …etc. am dat telefon la Ministerul Public. Telefonista mi-a dat legatura la un serviciu, mi-am spus numele si la randul meu am cerut sa stiu cu cine vorbesc. Am fost refuzat si mi s-a inchis telefonul. Banuiesc ca nu asta este independenta pe care o doriti.

    Pentru ca au o mare responsabilitate, natiunea a acceptat prin reprezentantul sau, Parlamentul, sa dea salarii indestulatoare magistratilor. Dar banii sunt tot de la noi, romanii, nu de la SUA sau altcineva si daca va platim cum trebuie, trebuie sa primim mai mult decat urecheli si telefoane inchise.

    PPS
    Pe responsabill justitiei (cei trei) ce i-a impiedicat sa faca o conferinta de presa si sa ne linisteasca, sa ne spuna ca actiunea nu este indreptata impotriva celor care au votat ci a celor care au furat si sa ne familiarizeze cu juramnatul pe biblie pe care si eu l-am crezut o blasfemie desi am ceva carte si experienta de viata.

  224. 229 Doru Coarna august 18, 2012 la 7:20 pm

    @ teostanc,

    Mda, l-ai atins rau pe judecator… Teo, ii doare in …de parerea romanilor, si-au intocmit un fel de casta pe care o apara si o acopera in toate felurile, constitutionale sau nu. Parlamentul insa va trebui ca dupa aventura asta, sa-i scuture bine pe toti astia si sistemul lor ticalos. Asta daca nu sunt acoperiti si ei, de grade sau de rusine. Sa vedem, insa lucrurile nu pot ramane asa. Justitia poate sfida poporul, doar atunci cand ne va plati ea pe noi, din ceea ce produce.
    Controlul oricarei puteri trebuie sa fie extern acelei puteri, altminteri se intampla asta. Pana si cocosul poate deduce asta. Dar constitutantii aia n-au tradus coland decat o constitutie convenabila lor, atunci. Nici din democratie n-au luat decat chestiile misto…

    Eu daca as fi premier, le-as taia curentul la institutiile alea, fara multe explicatii, si i-as da drumul cand isi revin la normal, dupa constitutie. Iar daca nu respecta termenele in perioada aia…

    Tare este insa alta faza, fii atent: ieri a manifestat la Tel Aviv populatia strigand ca nu vor NICIUN FEL de razboi, cu nimeni!
    Ce bine, ambasadorule, ca „nu i-a mitraliat” nimeni de pe acoperisuri… OK?

  225. 230 Cris august 18, 2012 la 7:56 pm

    ar fi fost mult mai bine, este foarte clar! sunt una din multele persoane care v au votat atunci. ati avut atunci si aveti si acum toata increderea mea! va doresc sa nu va opriti si sa luptati in continuare! este multa lume alaturi de dvs.: uitati-va la mine doar, e 9 pm sambata seara si eu comentez pe blog:).

  226. 231 Cârcotaşu august 19, 2012 la 10:52 am

    @ Aya,

    Nu te indoi de faptul ca numele lui Val si activitatea sa mascata nu au fost aflate “intamplator”- pur si simplu, a fost sacrificat de SRI.

    Evident că demascarea, să-i zicem, lui Zaschievici nu a fost întâmplătoare. Ea era inevitabilă de vreme ce s-a datorat prostiei, la rândul ei decurgând din amatorism. A o prezenta însă ca fiind rezultatul unui „sacrificiu” e mai mult decât o naivitate, e o tentativă de a înnobila imbecilitatea suspectând-o a fi purtătoarea unui scop datorat raţiunii! :mrgreen:

  227. 232 Aya august 19, 2012 la 1:35 pm

    @

    Carcotasu

    Am afirmat ca Val a fost „sacrificat” de SRI (asa cum se procedeaza serviciile, cand considera de cuviinta, cu „pionii” lor). Afirmi acelasi lucru, impresia fiind ca m-ai corecta.
    Nu inteleg unde e contradictia.

    P.S.
    Cand si unde am prezentat situatia ca fiind „un sacrificiu”?
    Este „o sacrificare”- in sensul deja mentionat.

  228. 233 Aya august 19, 2012 la 1:55 pm

    @

    DlNimeni

    Cred ca Val a fost sacrificat de serviciul pentru care lucra- nu de altele.

    Nu e neobisnuit (dar nici curent!) ca serviciile sa-si „sacrifice” pionii, oamenii, lasand sa se „scurga” informatia legata de adevaratul rol de infiltrati intr-un anumit loc si de apartenenta lor.
    De ce procedeaza astfel?
    De exemplu, pentru a-i incredinta un altfel de rol- precum cel al „disidentului”.
    „Sacrificatul” poate iesi public si, cu aparenta motivatie a celui „nedreptatit”, sa dea, zice-se, informatii (evident, masluite- temele fiindu-i pregatite chiar de superiorii lui) despre activitatea serviciului respectiv.
    De asemenea, rolul lui ar putea fi de a povesti diverse- de exemplu, ce sarcini inacceptabile i s-ar fi incredintat, cum a refuzat sa le indeplineasca, motiv pentru care a ajuns in acea situatie. Poate sa si numeasca, eventual, personaje ale serviciul respectiv, punandu-le la index ca fiind autorii ordinelor de neacceaptat- in acest caz, adevaratii sacrificati (in sensul supunerii oprobriului public) ar fi personajele in cauza.

    Este posibil ca Val sa fi fost sacrificat de SRI si daca s-a aflat despre el ca joaca la doua capete (altfel spus, ca lucreaza si pentru un alt serviciu).
    In acest caz, situatia lui ar fi complicata- intrucat amandoua „capetele” se vor indrepta impotriva lui.

  229. 234 Aya august 19, 2012 la 1:59 pm

    @

    Doru Coarna

    Tinta a fost Mona Pivniceru.
    Observa, te rog, ca subiectul a fost incheiat, public. Cred ca nu are sens sa il redeschidem noi.

    Andrei Nastase este un tanar admirabil, care si-a pus energia in slujba unei cauze nobile: sustinerea adevarului legat de tatal sau. Il admir pentru asta si cred ca trebuie sa persevereze pe acest drum.

    P.S.
    Fetele la care te referi pot sa mai astepte.

  230. 235 dlnimeni august 19, 2012 la 4:25 pm

    Aya, se poate, cine stie? Diferenta de opinie dintre tine si Carcotasu mi se pare ca este aceea ca tu acreditezi ideea ca dl Z. a fost sacrificat in consecinta unei tactici (ori chiar strategii) referitoare la un caz, in timp ce Carcotasu cred ca sacrificarea dlui Z. este urmare a unei erori comise ( eroare aleatoare sau eroare ca urmare a lipsei de experienta sau pregatire profesionala) in propriul serviciu. Cred ca, desi opinia Carcotasului difera de a mea, ca argumentatia este cam aceeasi cu a mea, in sensul ca este destul de greu sa sa sacrifici un om pe care te-ai straduit ani de zile sa il ajuti sa se ridice si sa devina influent. Distractiv ar fi ca toate persoanele care au fost inlaturate din drumul ascensional al dlui Z. sa ii actioneze in judecata pe dl Z si serviciul sau.

  231. 236 Cârcotaşu august 19, 2012 la 7:23 pm

    @ Aya,
    E greu să interpretezi astfel ce-am spus eu, dar văd că e posibil.
    Prostia şi amatorismul aparţin acelor compartimente din SRI care au gestionat documentele ce au ajuns la Cotidianul. Existenţa în acelaşi loc a două documente ce tratează acelaşi subiect, unul codificat iar celălalt în clar, care au ajuns să fie puse alăturat în pagina aceluiaşi ziar, constituie, în materie de deconspirare un fel de PANA PROSTULUI în materie de asigurarea combustibilului necesar unei deplasări. Aici e prostia, amatorismul, şi el aparţine celor ce-ar fi trebui să asigure corectitudinea prevederilor şi respectarea regulilor „conspirativităţii” şi nu cel ce-a sifonat documentele-n presă.
    Evident că SRI nu şi-a dorit acest episod, s-o fi făcut intenţionat ar fi chiar o culme a imbecilităţii.
    Aşa, se pot încă felicita că n-au atins acea culme.
    Din punctul lor de vedere a fost un eveniment de genul cazului, celebru la vremea lui, căpitanului Bucur. Asemenea situaţii au existat şi vor exista atâta vreme cât SRI nu-şi va respecta legea de funcţionare. Prezenţa sa pe scena politică este absolut ilegală şi multor cadre ale SRI le e frică de ceea ce sunt puşi să facă, conştienţi fiind de faptul că executarea ordinului nu-i absolvă de vină atunci când este vorba de o ilegalitate.
    Sigur e că, în cazul de faţă, Zaschievici e o victimă. Îl compătimesc şi i-aş transmite:
    – Maestre, degeaba eşti bun, dacă soarta îţi depinde de proşti!

  232. 237 Cârcotaşu august 19, 2012 la 9:46 pm

    @ dlnimeni,
    Nu vă cunosc opinia pe care o situaţi în contradicţie cu a mea, dar aprecierea pe care o faceţi referitor la ce am exprimat eu este corectă.
    Să lămurim mai întâi un termen, acela de a „sacrifica”, care presupune buna ştiinţă a serviciului în cauză în acţiunea de a demasca un propriu agent. Asta se petrece numai prin cărţile a căror calitate principală este că sunt citite rapid, de multe ori pe durata unui tratament ce presupune statul pe scaun o oră sau mai mult…
    În fapt nu-şi permite nici măcar o secţie de poliţie să-şi „sacrifice” un om sub acoperire sau simplu informator inflitrat într-o gaşcă de infractori de drept comun, dar SRI.
    Că pierde tot ce-a investit în ani de zile, hai să zicem, treacă-meargă. Dar ia gândiţi-vă: cine-i ăla care din acest moment încolo va accepta să mai stea de vorbă cu un cadru SRI? Să accepte să devină informator? Câte din cadrele SRI ar mai accepta (nu pot fi obligaţi) să lucreze sub acoperire pentru SRI-ul care îşi „sacrifică” agenţii, că doar duduile ce se pretind „iniţiate” consideră chiar că nu e neobisnuit (dar nici curent!) ca serviciile sa-si “sacrifice” pionii.
    NU! Aşa ceva nu veţi vedea nici în filmele pentru copii. Din contră, în multe din filmele, serialele poliţiste şi cele aşa-numite de spionaj, oricine poate vedea cum pentru protejarea informatorilor şi a ofiţerilor sub acoperire ofiţeri de poliţie sau informaţii îşi sacrifică ei viaţa pentru a-şi proteja agenţii. Aşa şi este şi mi se pare normal.
    Păi rolul SRI este acela pe care-l are orice serviciu de informaţii, obţinerea de informaţii. Asta nu se face numai de pe NET sau citind ziarele. Nu există serviciu de specialitatea asta care să nu folosească informatorii şi munca sub acoperire, acestea fiind principalele mijloace de a-şi desfăşura activitatea şi a îndeplini obiectul muncii. Când un serviciu dă dovadă de slăbiciuni în a-şi proteja oamenii, toţi informatorii fug de rup pământul. Acel serviciu trebuie fie să dispară, fie să-şi schimbe profilul.
    Acesta ar fi motivul pentru care într-un regulament al muncii de informaţii, articolul nr. 1 ar trebui să prevadă:
    1. Protecţia informatorilor, a persoanelor sub acoperire sau asimilaţi, constituie prima obligaţie a tuturor cadrelor şi se îndeplineşte inclusiv cu preţul vieţii!
    O exista un asemenea regulament şi o asemenea prevedere?
    Să lăsăm duduile „informate” să-şi sacrifice…
    PS. Conform celor de mai sus mă simt îndreptăţit să consider că evenimentul de faţă, cel cu deconspirarea lui Z, este o tragedie pentru SRI, comparabilă poate cu ce-a fost la vremea respectivă defectarea lui Pacepa. În mod normal toată conducerea ar trebui demisă-n bloc ba s-ar cam impune şi o epurare drastică a cadrelor active.
    PPS – Sigur, infiltrarea SRI în redacţiile ziarelor nu este o acţiune legală. Sigur, sunt justificate protestele împotriva acestor practici.
    Dacă vrem să fim realişti, orice serviciu de informaţii îşi va face un titlu de onoare din a-şi infiltra oamenii în toate mediile din care pot obţine informaţii şi cum ar putea lipsi presa? Şi-n mod normal n-ar trebui ca aceasta să constituie o îngrijorare. Dar, observând acţiunile vizibile ale SRI, interceptările ilegale, folosite evident în scop politic, devine clar că atâta vreme cât SRI se situează pe poziţii adverse poporului, acesta merită a fi tratat drept duşman, transformat în instrument de constrângere aparţinând unui stat care se situează, la rândul lui, pe poziţii vizibil antiromâneşti. În această situaţie, imbecilitatea a lucrat în favoarea noastră.

  233. 238 Bogdan Ion august 20, 2012 la 10:51 am

    Stimate domnule Nastase,
    Asa cum il urmaream avid pe Adrian Paunescu pe orice post de televiziune unde mult prea rar aveam sansa sa il mai vedem, cu acelasi mare interes las totul balta si urmesc/urmaream toate aparitiile dumneavoastra tv. Recunosc scrieti bine, insa va exprimati mult mai inteligent si cu o ironie stilata si amuzanta prin viu grai. Aveti stofa si geniu. Pentru mine mereu ati reprezentat o valoare, una din putinele valori ramase in viata si caruia ii sunt contemporan. Rugamintea mea sincera si garantat venita din suflet…NU mai faceti acte radicale! Avem nevoie de modele si ne-ati saraci mai mult decat monstrii cu care v-ati tot luptat in Romania pana acum au facut-o din punct de vedere material. Poate daca nemernicii v-au compromis politic … spun „poate” de la nivelul informatiilor mele limitate … insa mai aveti foarte mult de spus si facut in acest domeniu. Ati descoperit si promovat valori. Aveti un rol mult prea important in istorie sa descoperiti noi personalitati ca si a lui Ponta(un alt om extraordinar). Am aceiasi varsta cu el si imi pare nespus de rau ca nu pot fi la un acelasi nivel de pregatire si inteligenta sa pot lupta alaturi de el. Chiar daca o fac la nivel micro-local, fiti sigur ca fac tot ce pot la nivelul meu pentru ca cinstea, bunul simt si valorile sa ajunga un mod de viata pentru cunoscutii si cei din jurul meu. Mai mult de atat, varul meu care nu este membru PSD este cel mai aprig fan al dumneavoastra pe care l-am intalnit din anii 90 incoace. Devoreaza practic, tot ceea ce scrieti si comunicati.
    Continuati sa scrieti, sa fiti viu intelectual caci suntem multi care va citim si va admiram.

    Cu respect,

  234. 239 Aya august 20, 2012 la 7:37 pm

    @

    Carcotasu

    Ceea ce afirmi in august 19, 2012 la 9:46 pm este, strict, „de manual”.
    In realitate, insa, exista situatii in care serviciile isi „sacrifica” pionii, oamenii.
    Dupa cum corect m-ai citat (fara ghilimele) nu e neobisnuit (dar nici curent!) ca serviciile sa-si “sacrifice” pionii.

  235. 240 Aya august 20, 2012 la 7:40 pm

    @

    Carcotasu

    Stiu din sursa directa ca informatiile au fost primite direct de la SRI (tot ceea ce am aflat indicand, clar „sacrificarea” lui Val).
    De acord cu tine in privinta mesajului final!

  236. 241 Cârcotaşu august 20, 2012 la 10:19 pm

    @ Aya,

    Ceea ce afirmi in august 19, 2012 la 9:46 pm este, strict, “de manual”.
    In realitate, insa, exista situatii in care serviciile isi “sacrifica” pionii, oamenii.

    Ceea ce spuneam, în cărţi citite sub „cască” la coafor!

    Dupa cum corect m-ai citat (fara ghilimele)…

    Stăpânind posibilităţi oferite de tehnica de calcul, echivalente cu procedee tipografice, pe care ar trebui să le cunoşti, citatul nu este obligatoriu să fie între ghilimele, un alt tip de font, italic, bold etc, fac inutilă folosirea ghilimelelor. Punct!

    Stiu din sursa directa ca informatiile au fost primite direct de la SRI (tot ceea ce am aflat indicand, clar “sacrificarea” lui Val).

    Ai o sursă cu credibilitate la minus. Sigur că au venit de la SRI, de la un alt Pacepa.

    De acord cu tine in privinta mesajului final!

    Sut pur şi simplu copleşit!

    Mai citeşte odată chestia asta: https://nastase.wordpress.com/2012/02/08/cod-portocaliu-de-oportunism-si-ceata/#comment-154069

  237. 242 Cârcotaşu august 20, 2012 la 10:46 pm

    @ Aya,
    Dacă mai repeţi chestia pe care încă mă abţin s-o cataloghez pe merit, am impresia că nu cunoşti istoria deconspirării lui Zaschievici. Nu i s-a tras de la ultimul comunicat care este într-adevăr oficial şi provine de la SRI. Este vorba de copiile documentelor publicate de Cotidianu, care fac inutil orice comentariu şi care e clar c-au fost sifonate de un fel de căpitan Bucur. Dacă mai pretinzi c-ar fi fost transmise oficial de SRI, prin purtătorul lor de vorbe, e cazul să-ţi recomand un consult de urgenţă, la un medic de specialitate. Trebuie să precizez că la consultul respectiv trebuie să se prezinte şi „sursa” ta.


  1. 1 Cum ar fi fost dacă…? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe august 14, 2012 la 4:18 pm
  2. 2 » Adrian Nastase scrie din inchisoare:”Cui i-a folosit condamnarea mea?” Opinia Timisoarei – Stiri din Timisoara cu foto si video, evenimente, locuri de munca, meteo, curs valutar, cancan, horoscop, imobiliare, Facebook, Twitter, Youtube s Trackback pe august 14, 2012 la 6:49 pm
  3. 3 Cum ar fi fost dacă… | Blogareala cu Vrajeala Trackback pe august 15, 2012 la 1:31 pm
  4. 4 Dan Culcer, despre felul cum se fac cariere « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe august 15, 2012 la 5:40 pm
  5. 5 Parerea mea… « Motanul Incaltat Trackback pe august 16, 2012 la 5:58 pm
  6. 6 POPORUL A DECIS, BĂSESCU E DEMIS! BĂSESCU ÎNCHISOARE, NU COABITARE! « Sfinxul Trackback pe august 17, 2012 la 3:45 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!