Va mai aduceti aminte de „privatizarile” decise de Basescu in 1999?

Intr-un moment in care se repeta istoria ( e adevarat, la o scara poate mai mica ), cand a reinceput „entuziasmul” puterii pentru a vinde  si ultimile piese de mobila „din casa”,  cred ca e nevoie sa ne aducem aminte ce a insemnat „reforma” lui Traian Basescu pentru industria romaneasca. Traian Basescu a fost, din pacate,  „groparul” industriei (si al flotei) romanesti. In calitate de responsabil din partea guvernului Radu Vasile si apoi Mugur Isarescu pentru programul PSAL 2, el s-a angajat la  „privatizarea”  celor mai mari  63 de  societati din economia tarii, lasand in urma sa obligatii extrem de greu de indeplinit de catre statul roman. Iata lista acestor societati:

ALRO SA Slatina

ALPROM SA Slatina

SIDEX Galati

HIDROMECANICA Brasov

ELECTROPUTERE Craiova

ROMVAG  Caracal

ANTIBIOTICE Iasi

TRACTORUL Brasov

ROTEC Buzau

CORD Buzau

FORTUS Iasi

SANTIERUL NAVAL Constanta

CMB Bocsa

REAL Pleasa

SIDERMET Calan

CUG Cluj

ELSID Titu

INDUSTRIA SARMEI Campia Turzii

FAUR Bucuresti

SUBANSAMBLE AUTO  Sf Gheorghe

MECANICA Marsa

ROCAR Bucuresti

TIMPURI NOI  Bucuresti

UZTEL  Bucuresti

UZUC Ploiesti

PETROUTILAJ Campina

GRIRO Bucuresti

VIROMET Victoria

CAROM Onesti

UZINELE SODICE Govora

COLOROM Codlea

BICAPA Tarnaveni

ARGESANA Pitesti

MOLDOSIN Vaslui

CORAPET Corabia

TEROM Iasi

ROMTENSID Timisoara

COST Targoviste

ARO Campulung

VULCAN Bucuresti

RULMENTUL Brasov

UCM Resita

LUGOMET Lugoj

NICOLINA Iasi

MECANICA Negresti Oas

F.S.R. Rasnov

URBIS Bucuresti

OPTICA Timisoara

TEHNOFRIG Cluj

ELECTROTURRIS Turnu Magurele

BIOSIN Calafat

ELECTRONICA Bucuresti

ROFEP Urziceni

SINTER Azuga

EXFOR  Bucuresti

POIANA Brasov

CELHART DONARIS Braila

CLUJANA Cluj-Napoca

I.U.G. Craiova

ROMAN Brasov

NITRAMONIA Fagaras

SIDERURGICA Fagaras

Documentul care sintetizeaza initierea  acestui „mare proiect de reforma” poate fi citit aici.

63 Răspunsuri to “Va mai aduceti aminte de „privatizarile” decise de Basescu in 1999?”


  1. 1 Doina aprilie 2, 2012 la 9:52 am

    Este bine ca scoateti la lumina aceste privatizari frauduloase si pagubitoare pentru economia romaneasca dar, asumati-va si greseala de a nu fi urmarit, in timpul cat ati fost Prim-ministru, derularea acestor contracte de privatizare si respectarea clauzelor contractuale !! Au fost privatizate, in acelasi mod, si intreprinderi de grad judetean, cu vanzarea la 25% din valoarea actiunilor, si cu plata in rate anuale a valorii totale a contractului, cu clauze de a nu instraina din patrimoniul respectivei intreprinderi si de a respecta profilul de activitate pe o anumita perioada de timp . Va dau un exemplu: IML Craiova, intreprindere cu 4 profile de activitate: fabricarea mobilei, turnatorie, confectii metalice si din aluminiu si productia de mobilier pliant camping. Privatizata catre un fost bisnitar, care in anul 2 de privatizare a si scos la vanzare terenul intreprinderii ca sa-si poata platii ratele anuale la FPS. S-a interesat cineva de respectarea contractului de privatizare si anularea lui , daca a fost cazul??? A durut pe cineva ca in urma acestei privatizari si-au pierdut locul de munca 2500 de salariati si ca economia Doljului a mai fost lovita inca o data?? Ca nu s-a mai facut export cu mobila si mobilier pliant ??
    Credeti ca daca scoateti acum la lumina documente care demonstreaza cum a fost pusa pe butuci industria din Romania ne incanta cu ceva?
    Asumati-va si greselile guvernarii dvs. De arata cu degetul este simplu. Mai bine spuneti-ne ce masuri veti lua ca sa reparati lucrurile , fiindca Romania NU trebuie sa aiba o economie eminamente agrara! Romania mai are inca infrastructura/ spatii de productie care pot fi , cu costuri relativ mici , reconditionate si folosite fondurile structurale/ POSCCE pentru retehnologizare.
    Stiti foarte bine ca , de exemplu, infrastructura de la Electroputere este folosita acum pentru spatii comerciale = supermarket-uri si locomotive fabrica acum un SRL fondat de un grup de ingineri, fosti salariati Electroputere, fiindca nu s-a implicat NIMENI de la nivel judetean si central sa aduca contracte pentru export locomotive si motoare electrice. SRL-ul si-a gasit contracte pentru export !!!
    Ganditi si expuneti un plan de dezvoltare economica centralizat. Si Japonia si China ( daca nu ma insel) au plan national de dezvoltare economica centralizat care este compatibil cu economia de piata. Aveti economisti si experti buni in jurul dvs. Ganditi un plan de revigorare a industriei si redirectionati fondurile POSDRU pentru calificare si reconversie pe meseriile necesare industriei ( nu pentru salariile echipelor de management a proiectelor si alte costuri aiurea).
    Este bine sa ne aratati principalii promotori ai prabusirii industriei , dar nu sunt singurii vinovati.
    Vreti sa guvernati ?? Foarte bine !! Dar ganditi redresarea economica a Romaniei si expuneti un plan punctual, fiindca de vorbe si idei la general ne-am cam saturat. Vreti ca dupa 4 ani sa se intample ce s-a intamplat si in 2004, sa se voteze pentru cei care arunca pe piata vorbe frumoase despre un viitor luminos si la final Romania sa fie mai rau in gropa ??
    Inca o data: expuneti un plan de dezvoltare economica si aratati-ne care este echipa de experti cu care veti guverna tara. Ganditi LOGIC , ECONOMIC si PATRIOTIC. Aratati-ne ca va pasa de ROMANIA !

  2. 2 Costica aprilie 2, 2012 la 9:52 am

    Daca din nefericire la deciziile strategice ale Romaniei au avut acces guvernanti care nu au trait cu picioarele pe pamant romanesc, acum se mira de ce nu pot plati pensiile romanilor si arunca cu cuvinte grele ( tradatori, profitori, etc) catre guvernantii care au trebuit sa indeplineasca Programul PSAL 2 semnat fara sa se gandeasca la consecinte, fostii prim ministrii Mugur Isarescu, Radu Vasile si reponsabilul din partea guvernului roman pentru „reforma industriei romanesti” ministru transporturilor, Traian Basescu.
    Ce este de facut? Noul guvern trebuie sa traga la raspundere penala si juridica pe toti cei implicati in distrugerea cu sau fara stiinta in aplicarea legilor economice ale unui stat si care au determinat disparitia a peste 1400 de intreprinderi romanesti.

  3. 3 Ghita Bizonu' aprilie 2, 2012 la 10:43 am

    Apropos acu ca ati terminat cu tribonelu (sau invers) ce ar fi sa va aplecati mai serios asupra acordurilor din 1996? ASAL, PSAL si ala Behctel cu petrolu?! sau nu sunt teme destul de intectuale?
    E mai intelectual cumva sa tot inghititi propaganda impotriv artidului care v-a facut premier?!@

  4. 4 alecsei aprilie 2, 2012 la 11:33 am

    Melancolie…

    hai sa lasam politica la o parte o zi….macar

  5. 5 ZOE, fii barbata ! aprilie 2, 2012 la 11:37 am

    @Doina,

    Bravo, tovarasica Doina da-i înainte cu tupeu si cu mânie ploretara !
    Poate te aude basescu si te promoveaza, ca lui îi place „sa promoveze”
    femeile, poate îti pune si câteva stele pe umar, în caz ca n’ai !

  6. 6 Bibliotecaru aprilie 2, 2012 la 12:15 pm

    @ Adrian Năstase

    Recunosc că nu înţeleg legătura între Traian Băsescu şi această listă.

    Poate că reveniţi cu ceva amănunte, inclusiv poate nişte acte… semnături… nu de alta, dar sună interesant.

    Off-topic, după ce l-am auzit pe domnul Dan Diaconescu povestind relaţia cu dumneavoastră din timpul când eraţi premier, şi observând că în lista de mai sus este şi Timpuri Noi… am o dedicaţie muzicală… cinegetică.

    http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/timpuri-noi-mistretul

  7. 7 ZOE, fii barbata ! aprilie 2, 2012 la 12:33 pm

    @Bibliotecarul,

    Hai ca ma faci sa râd, adica si tu ceri probe, ca DNA ?!
    Daca n-ai încredere în ce spune Dl.Nastase, întreaba-l
    pe Dl Goagäl ca-ti spune el.

  8. 8 PSAL aprilie 2, 2012 la 12:34 pm

    PSAL(eufemistic numit ajustare structurala, desigur) a fost impus deIMF\WB drept „conditionalitate” pentru acordarea imprumuturilor din anii 90-00, puterea de negociere a decidentilor romani fiind aproape de 0!
    e surprinsator ca un fost prim-ministru nu cunoaste acest „detaliu” …

  9. 9 dlnimeni aprilie 2, 2012 la 12:43 pm

    Eu de ce nu am avut bani sa cumpar nici una dintre ele? Am ghicit: mi-am baut salariile de cercetator principal si ce a scapat de bautura am tocat cu femei (nu cu fmi). Cine face ca mine, ca mine sa pateasca, au beneficiat de privatizare cei care au mincat iaurt cu piine si au economisit salariile. Fi-mi-ar rusine!

  10. 10 dlnimeni aprilie 2, 2012 la 12:47 pm

    Zoe, nu va luati de Doina, ea are dreptatea ei: in adevar, privatizarile trebuiau urmarite, inclusiv in timpul guvernarii Nastase, numai ca si atunci erau unii care asteptau ca Nastase sa le faca pe toate. Nu e tirziu ca, in viitoarea guvernare, sa fie luate toate privatizarile la cercetat.

  11. 11 Marcus aprilie 2, 2012 la 1:12 pm

    @Domnule Nastase,
    In materialul de astazi cu ce am mai gresit ?
    sa fiti iubit
    marcus

  12. 12 blogideologic aprilie 2, 2012 la 1:18 pm

    @ Doina spune : „IML Craiova, intreprindere cu 4 profile de activitate: fabricarea mobilei, turnatorie, confectii metalice si din aluminiu si productia de mobilier pliant camping.”
    Buni erau ! Aveam prieteni şi rude care lucrau acolo.

  13. 13 Gavrila aprilie 2, 2012 la 1:32 pm

    Basescu e clar elementul de continuitate in marele jaf facut Romaniei in ultimii 15 ani. Dar cum se spune, mai important decat sa intelegem realitatea este s-o schimbam in intersul national.
    Este aici unde va trebui sa va angajati/impreuna cu o echipa competenta si dedicata/ pentru a anula cat se mai pot din toate vanzarile ilegale comise de ani de zile. Se va crea ceva employment pentru avocati, economisti si politicieni pentru cel putin cativa ani. Miza e prea mare pentru a trata recuperarea cel putin partiala a daunelor aduse tarii.
    D-le Nastase, sunteti printre putinii care ma pot salva Romania dela colapsul total, pentru care istoria nu ne va mai ierta…

  14. 14 Gavrila aprilie 2, 2012 la 1:35 pm

    revin:
    Miza e prea mare pentru a trata recuperarea cel putin partiala a daunelor aduse tarii cu superficialitate sau indolenta.

  15. 15 Karakas aprilie 2, 2012 la 1:40 pm

    Nu sunt anti-privatizare. Dar cred ca nu trebuie privatizat tot, iar acolo unde privatizezi trebuie sa o faci cu cap, cu clauze contractuale bine gindite, astfel incit sa conteze, in sensul de a a avea avantaje nu numai pentru patroni, dar si pentru salariati, si economie in general.

    Resursele unei tari, ca de exemplu cele minerale, gaze, petrol, de ape, pamintul, nu ar trebui instrainate, decit acolo unde statul considera ca face o investitie foarte avantajoasa pentru tara. Nu e OK sa dai 60% din rezervele de cupru ale tarii unei firme straine, care in plus e si necunoscuta in ce priveste capacitatea industriala, fara portofoliu de experienta cunoscut.

    In ultimul timp, voci straine ne cer sa privatizam tot in industria energetica. Sigur, ei au avantaje de aici, pentru ca vor cumpara la pre mic intreprinderi de stat, si vor mari preturile la produsele energetice. Daca Romania s-ar fi aflat pe o curba ascendeta a PIB, cu oameni din ce in ce mai bine platiti, cu un nivel de trai mai bun, si ar exista certitudinea unei asemenea dezvoltari durabile, nu cred ca existau multe voci care sa se opuna. Dar, in conditiile economice globale de azi, nu exista aceasta perspectiva.

    Nu poti sa nu te intrebi: de ce conditioneaza FMI imprumuturile sale de privatizarea sectoarelor publice? De ce nu ajuta FMI statele sa poata sa faca retehnologizare, sau reforma, dupa caz, ca sa mentina preturile la consum si servicii cit mai mici, in conditii de eficienta si calitate sporite?Nimeni nu se mai gindeste si la sclavul de la butoane, toti se ingrijesc de bunastarea bogatilor.

  16. 16 Socrate aprilie 2, 2012 la 1:47 pm

    Un extras interesant dintr-un editorial al lui Sorin Rosca Stanescu din 2009, despre cum a ajuns TB sa negocieze PSAL 1 si 2.
    http://www.sroscas.ro/site/2009/09/24/jaf-la-drumul-mare-din-fonduri-europene/
    Citez:
    “ Dosarul a ajuns la Traian Basescu
    Petre Roman, fostul lider PD, declara insa in 2006, in cadrul emisiunii Zig-Zag cu Ion Cristoiu, ca intregul dosar Bancorex a ajuns la Traian Basescu. “Dosarul Bancorex a ajuns integral la Traian Basescu”, a spus Roman.”Sa ne intelegem bine: Bancorex n-a cazut din cauza creditelor catre X, Y si Z. A cazut din cauza sistemului in care functiona. Se reintorsese la sistemul anterior, si anume se importau materii prime, petrol, minereuri de fier si asa mai departe, platite prin intermediul Bancorex, si agentii economici nu mai plateau inapoi, in sistem ceausist. De asta a cazut Bancorex. Dar acolo au fost si credite pe care unii, multi, nu le-au dat inapoi”. Cum a ajuns insa dosarul in cauza la Basescu? Simplu, arata Roman: “In 1998 sau ‘99 era o problema: noi trebuia sa incheiem cu Banca Mondiala un important contract care era PSAL 1 si trebuia sa trecem la PSAL 2. Erau fonduri de ajustare structurala. Si nu mergea treaba din cauza ca nu se facusera anumite privatizari. In plus, era legat si de chestiunea Bancorexului. Si atunci, Radu Vasile, care devenise prim-ministru, a spus ‘Ati fi de acord sa se ocupe de PSAL 1 si 2 Traian Basescu?’. Eu am vorbit cu Traian Basescu atunci si i-am spus ‘Bai, Traiane, asta e o treaba foarte serioasa. Te inhami la chestia asta? Pentru ca e importanta’. Zice ‘M-as inhama, cu o conditie: in legatura cu Bancorex sa mi se dea dosarul complet’”. Basescu ar mai fi explicat, la momentul respectiv: “Domne, daca e sa deslusesc ce se intimpla acolo, sigur ca trebuie sa stiu ce e inauntru”. Potrivit lui Roman, in realitate “pe Traian Basescu il interesau foarte mult operatiunile legate de Flota, derulate prin Bancorex”.

  17. 17 centru aprilie 2, 2012 la 1:57 pm

    Ce a fost , a fost . 1999 – un an catastrofal . Medici rezidenti ( tineri de 28 – 30 de ani ) neplatiti pentru ca Hajdu uitase sa-i includa in organigrama pentru buget . O putere care credea ca va castiga alegerile aducand un judecator parizian sa-l incatuseze pe Iliescu . Radu Vasile cersind bani la straini pentru copiii orfani ( parca cerea cateva sute de mii de dolari ) . In epoca Basescu facea figura de ministru performant , in acea companie .
    Ce nu-i iert eu este stresul in care tine populatia tarii de 7 ani . Uitati-va la ce in restul lumii este un Jurnal de stiri nevinovat – Telejurnalul TV Publice – reproduc ce aud zilnic ” moarte cumplita ” ” oamenii traiesc cu groaza ” ” clipe de cosmar pentru … ” – avem dreptul la fotografia unui copil mort ( accident , bataie , caini vagabonzi ) etc etc . Am alaturi TV bulgara de stat – prezentatori normali , fara isterii , voci incete , gesturi calme , revista presei lor , jurnal cu imagini normale din tara lor – autobuze , cartiere , vii , porturi – nimic despre crime , batai , oameni care se sinucid … Basescu otraveste , prin mediile pe care oamenii lui le controleaza , cotidianul romanilor …

  18. 18 Doina aprilie 2, 2012 la 2:44 pm

    Daca atat ati inteles dvs. din comentariul postat, va felicit!

  19. 19 ORĂŞAN IOAN aprilie 2, 2012 la 2:45 pm

    Și președintele Ungariei a demisionat.

  20. 20 Toto aprilie 2, 2012 la 2:45 pm

    Uneori cred ca privatizarile is cele mai bune… insa nustiu din pacate exact care pot fi dezavantajele…

  21. 21 Doru Coarna aprilie 2, 2012 la 3:43 pm

    Cand vad lista aia parca dl Nastase ne-ar plimba prin cimitir…

    S-au dus toate, prost sau bine dar s-au dus, nostalgia este ridicola. Nicio intreprindere fosta socialista nu ar fi rezistat in economia libera fara contractele de desfacere incheiate de guvern, fara materiile prime importate de guvern si fara protectia zonei asigurata de fosta URSS. Ah, si fara politica protectionista asigurata tot de catre guvern.

    In plus, economia Romaniei era supradimensionata si inutila in proportie de 70%. Va amintiti acele institute de cercetari care frecau menta? Va amintiti acele fabrici care produceau anapoda aceleasi lucruri de zeci de ani, pe stoc? Cat s-a modificat autoturismul Dacia in 30 de ani? Va amintiti acei directori acoperiti de la seco ce populau toate aceste unitati?

    Problema reala e ca nu s-a incercat reorientarea, redimensionarea si reorganizarea lor ci s-a ales spalarea pe maini prin privatizare oricum si oricui (ma rog, celor ce au dat dreptul politicienilor, nu chiar oricui). Normal ca fiind cu lovele, unul ca Basescu poate fi gasit in proximitate, ca si acum. Are si el o pasiune dupa Nutzi, lovelele, si una inaintea ei, puterea.

    La ora actuala, nimeni si nimic nu mai poate reconstrui economia Romaniei la nivelul din ’89, desi cifrele manipulate convenabil si intelese gresit spun ca suntem pe crestere. Clasa politica are scopul de a deveni latifundiari, nicidecum sa construiasca unitati productive. Ei stiu ca viitorul apartine papicii bune si se orienteaza corespunzator.
    Deci nu trebuie sa revenim la privatizari ca sa-l injuram pe Basescu, omul tine la tavaleala si oricum, nu-l intereseaza parerea celor ce nu cumpara, nu vand sau nu presteaza pe baza de comision.

    Mai degraba ar trebui cautat si montat lantul de la bicicleta USL, dar merge si ca trotineta, asa lideri, asa jucarii. Asa clasa, asa tara.

    Cumparati pamant agricol, fratilor: cand se vor termina si aurul, si cuprul, si gazele de sist si toate celelalte din care oricum nu beneficiati in vreun fel, din ce se va trai in Romania? Din presa si politica? Pai astea absorb, nu produc bani, si-i vor absorbi de la voi!

    Ah, daca USL ar fi venit cu lideri puternici si seriosi, cu oameni de substanta nu de conjunctura basista, atunci poate ar fi existat o ultima sansa de evolutie catre o normalitate, fie ea si romaneasca. Dar asa…

  22. 22 Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 3:54 pm

    Ne aducem aminte, cum sa nu ne aducem aminte.

    Vom avea chiar bunavointa sa-i aducem aminte si lui Basescu despre ce este vorba si sa-i prezentam in sfarsit nota de plata la care se va adauga si flota comerciala a Romaniei, plus micul Genocid organizat pe spinarea romanilor,

    Cum sa nu de aducem aminte…

    Va ramane in Istoria Romanilor, astfel incat sa ne aducem aminte si peste generatii despre mizeria sufleteasca si adanca tradare de Patrie a unor persoane nascute pe plai mioritic dar care se inchina unchiului Sam.

    Vom avea grija sa plateasca cum se cuvine, pana la ultima marsavie infaptuita impotriva noastra, a romanilor.

    Cine a facut ca ei, ca ei sa pateasca!

    Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!

  23. 23 Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 4:21 pm

    Ia uitati-va aici, inca una amara rau:

    Exclusiv – Romania nu va mai produce locomotive si trenuri de metrou
    Razvan Orasanu

    http://www.contributors.ro/dezbatere/exclusiv-romania-nu-va-mai-produce-locomotive-si-trenuri-de-metrou/

    Din nefericire, nu este o gluma de 1 Aprilie. Un document, convocatorul la adunarea generala a actionarilor Electoputere S.A., vorbeste negru pe alb , de “aprobarea desfiintarii diviziei Vehicule Feroviare si Urbane”, dupa o istorie de decenii. Tradus pe romaneste, prevederea punctului 9 din document inseamna ca Romania, prin Electoputere, va pierde capacitatea de a construi nu doar locomotivele pe care le stie toata lumea, ci si metroul de tip nou, care era asamblat tot de compania romaneasca, desi era produs sub licenta canadiana.
    In caz ca nu va amintiti, ultimele 16 metrouri comandate de Metrorex vor fi preluate de la firma CAF (Spania), si nu de la Electoputere, motiv pentru care banda de asamblare si capacitatea Romaniei de a le produce sunt astfel inchise. Metroul va rula trei modele diferite de trenuri, o premiera nu doar europeana, ci chiar mondiala. Ramane de vazut daca firma spaniola va coopera cu vreo companie romaneasca. Motivul pentru care aceasta informatie este in domeniul public doar in aceasta forma este solicitarea imperativa a CNVM-ului de prezentare publica a convocatoarelor AGA, pentru societatile care sunt cotate pe bursa. Decizia finala se va lua la adunarea actionarilor, pe 24 Aprilie, insa actionarul majoritar detine peste 80% din actiuni si hotararea va fi probabil confirmata.
    Pentru cei care au rabdare pentru o foarte scurta istorie, dupa o inflorire in perioada comunista, compania a fost trecuta inca din 1999 pe o celebra lista de 7 companii care ar fi trebuit lichidate, in opinia Bancii Mondiale. Cativa incapatanati din AVAS au continuat sa creada in sansa Electoputere si in general in sansa unei parti a industriei romanesti. Patru tentative de privatizare nereusite au avut loc inainte de 2005. A cincea tentativa, si ea esuata datorita unor prevederi restrictive ale legii privatizarii, s-a petrecut in 2006, in timpul mandatului meu de presedinte al AVAS. Inainte de a pleca din institutie in 2006, am dat dispozitie pentru refacerea documentatiei, iar a sasea tentativa de privatizare s-a produs sub presedentia lui Teodor Atanasiu, succesoru meu la AVAS. Privatizarea a ajuns pe biroul meu si al altor 8 colegi, de data aceasta in Consiliul de Indrumare si Supraveghere al AVAS. Doua sedinte nu au condus la niciun rezultat, in timp ce Electoputere era la doua saptamani de faliment. Pentru a treia sedinta, am propus si s-a aprobat un convocator scris. Am mers personal cu dosarul de privatizare in brate, la fiecare membru al Consiliului, convingand intr-un final suficienti sa semneze pentru ca privatizarea sa se poata produce. Mi-a explicat cineva ca nu voi reusi sa obtin semnaturile. Era noiembrie 2007 si Electoputere s-a privatizat, semnaturile au fost obtinute. Alaturi de Laminorul Braila, este singura companie mare care a scapat nelichidata de pe lista Bancii Mondiale.
    Opozitia la privatizare a fost semnificativa. “Si sa vina arabii sa preia Electoputere si sa faca mall?” m-a intrebat un coleg. “Mai bine in lichidare, caci AVAS-ul va recupera mai mult”, spunea altul. “Eu nu semnez asa ceva” spunea juristul comitetului. Privatizarea Laminorul Braila trecuse de acelasi Consiliu de 9 oameni cu “scorul” de 5-4 , deci aveam deja experienta unei privatizari facuta la limita. Totusi, avand in vedere ca optiunea era falimentul ce ar fi trebuit declarat, conform legii, imediat de catre AVAS, optiunea unei companii din Arabia Saudita nu mai parea atat de neagra, chiar daca Fathi Taher este astazi presedintele Consiliului de Administratie. Ce s-a intamplat pana in prezent? Electoputere si-a achitat cele 60.000.000 euro datorii, la data privatizarii, a investit in retehnologizare inca pe atat, daca s-au tinut de contractual de privatizare semnat – iar AVAS-ul a confirmat pana in prezent acest lucru. Doar in ultimele luni, a castigat comenzi de transformatoare in Coreea, Grecia si Algeria – traditia industriala continua, desi e criza in economie. “Arabii” au facut si spatiu de mall, intr-o zona de spatiu excedentara, insa s-au dovedit industriasi mai priceputi decat ii credita cineva (inclusiv subsemnatul) la inceputul acestui proces.
    Ce a facut statul roman?
    Unu – nu a permis calificarea Electoputere la licitatiile CFR, pe motiv de datorii la buget, fara sa realizeze ca, permitand calificarea, datoriile la buget s-ar fi stins mai rapid si ar fi putut achizitiona locomotive mai ieftine. Ne dam cu stangul in dreptul din punct de vedere legislativ, cu talent.
    Doi – tot statul tine programul de refacere a transformatoarelor electrice de mare putere la dospit, in maruntaiele Ministerului Economiei si Comertului – intr-o tara in care nu am terminat nici macar electrificarea, visul de aur al lui Ceausescu, in anul de gratie 2012.
    Trei – vajnica primarie Craiova, condusa de celebrul Antonie Solomon bagase firma in executare silita, pentru niste datorii istorice, uitand ca daca aceasta companie ar fi intrat in faliment ar mai fi cules praful de pe toba.
    Patru – Fiscul a haituit si el, cum a putut, “arabii”.
    Cinci – metroul bucurestean a preferat o firma spaniola uneia canadiene care macar asambla garniturile in Romania. Explicatia Metrorex ca “e mai ieftin cu 20 de milioane de euro solutia spaniola” nu cred ca a luat in considerare si costul pierderii definitive a unei capacitate de productie in Romania, costul somajului pentru niste sute de oameni plus costul dezindustrializarii pentru Craiova. Nici Ministerul Transporturilor nu s-a gandit vreo secunda la implicatii. Motivul final al inchiderii sectiei de locomotive este ca un program serios de investitii in calea ferata nu a mai fost facut de 21 de ani, desi sistemul palpaie cu locomotivele produse in anii ’70, iar majoritatea trebuiau casate inca de acum 10 ani.
    Nu ma astept insa la discutii serioase despre dezindustrializare, acum cand traseistii din politica si puscariabilii mai mici sau mai mari ce dau de furca instantelor reprezinta subiecte mult mai suculente.
    As vrea sa stiu care este parerea cititorilor si tin sa ii multumesc pe aceasta cale, public forumistului care m-a acuzat de toate relele pamantului, saptamana trecuta, pe acest subiect. De ce? Provocandu-ma sa scotocesc informatii despre starea actuala a companiei, mi-a permis sa documentez articolul de fata.

  24. 24 Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 4:28 pm

    Si inca una tot amara…din pacate:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-11898362-alexandru-sandulescu-ministerul-economiei-termoelectrica-intra-lichidare-2012.htm

    Alexandru Sandulescu, Ministerul Economiei: Termoelectrica va intra in lichidare in 2012
    de Claudia Pirvoiu
    Luni, 2 aprilie 2012, 15:33 Economie | Energie

    Termoelectrica va intra in lichidare, proces care se va desfasura in acest an dupa separarea activelor viabile de cele neviabile.

    „In acest an, vom extrage din Termoelectrica termocentralele viabile, care si-au dovedit utilitatea in timpul iernii, adica Galati si Braila. Restul Termoelectrica va intra in lichidare, iar restul centralelor vor disparea”, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei.

    Chiar un raport al Bancii Mondiale arata ca „termocentrala Deva si cele mai multe unitati de la Termoelectrica vor trebui lichidate. Cu cat intarzie actiunile de lichidare, cu atat cresc costurile si datoriile”.

  25. 25 Ursuletul aprilie 2, 2012 la 6:01 pm

    Cred ca domnul Basescu mai are de privatizat ceva.Va spun tot eu …..functia de presedinte al Romaniei..Nu inteleg de ce la noi nu este posibila aceea”cultura a demisiei de onoare”.Am observat ca presedintele Germaniei si azi al Ungariei au avut onoare.Ghici ghicitoarea mea cine nu are onoare?In privinta privatizarilor va recomand sa cititi cartea”Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins si o sa intelegeti mult mai multe decat pot scrie eu pe acest blog.

  26. 26 Cârcotaşu aprilie 2, 2012 la 6:28 pm

    @ Dl Nimeni,

    Nu e tirziu ca, in viitoarea guvernare, sa fie luate toate privatizarile la cercetat.

    Şi în cazul celor găsite în neregulă măsura reparatorie să fie naţionalizarea?! 😯
    Poate măsura ar trebui avută în vedere de către opoziţie, eventual chiar anunţată dinainte spre dreapta tăiere a avântului celor dornici de a cumpăra de la MRU bucăţi din ţara scoasă la mezat! 😯

  27. 27 Adrian B. aprilie 2, 2012 la 7:41 pm

    A intrat DIHONIA in PDL !!! Au nominalizat la Primaria Bucuresti un circar rrrom (d-ul Silviu Bahmutan Prigoana !) a carui prima masura a fost sa-l luxeze pe „intelectualul” Cristian Preda !!!! Cred ca d-ul Preda nu a cunoscut celebra vorba : ” Cand te bagi in cocina , te mananca porcii ! ” Astept in continuare sa vad cine-i va ” rupe turta ” d-nei Monica Macovei sau Elenei Udrea ! The Show must go on …

  28. 28 Bibliotecaru aprilie 2, 2012 la 7:50 pm

    @ ZOE, fii barbata!

    Eu sunt un om pragmatic. Când citesc „“privatizarile” decise de Basescu in 1999” nu pot să nu mă întreb cum a ajuns Traian Băsescu în 1999 să decidă aceste privatizări din poziţia de ministru al Transporturilor.

    Este ca şi cum aş spune astăzi că s-a vândut Cupru Min pentru că a decis Alexandru Nazare.

    Cred că este normal să-l întreb pe domnul Năstase de ce face această afirmaţie. Dacă spunea domnul Năstase că privatizările au fost decise de domnul Radu Vasile sau de domnul Constantinescu, puteam înţelege… dar de ce numaidecât Traian Băsescu? Domnul Băsescu nu era nici măcar preşedintele PD, ba nici măcar nu reieșea în mass-media drept o figură marcantă a partidului, ci o figură „ghiduşă” şi pitorească mai mult slugarnică pe lângă un Petre Roman autoritar şi puternic. Cum putea deci domnul Băsescu, un „Şi Alţii”, să decidă privatizări în acel moment?

  29. 29 dlnimeni aprilie 2, 2012 la 7:56 pm

    Stimate domnule Nastase, imi aduc aminte. Si, putem face ceva?

  30. 30 d'Artagnan aprilie 2, 2012 la 8:35 pm

    dlnimeni
    Se pare că nici eu nu mi-am gestionat solda cum trebuie…Dar de la un muschetar la ce să te aștepți!!
    Ah! Dacă aș fi știut!

  31. 31 d'Artagnan aprilie 2, 2012 la 8:43 pm

    Où sont les edecurile d’antan?
    Să nu vă mire titlul, l-am ales pentru a arăta bizonilor ce intetectual rasat sunt. De prisos să amintesc cârcotaşilor că la noi, în Gasconia, „les edecuri” se scrie, „les edecuri” se citeşte. Seamănă foarte bine cu limba română de unde se vede că gascona şi româna se înrudesc.
    Multă vreme n-am ştiut ce înseamnă cuvântul ” edec ” . Şi mai nedumerit eram când auzeam exprimarea ” bătrânul edec Iliescu ” . Mi-am zis că o fi încă una din jignirile cu care se gratulează politicienii : unu-i prostănac , unu-i beţiv , unu-i arogant şi unul e …edec! Plin de satisfacţie îmi spuneam: „Bine i-o mai zic lui Iliescu, las’ c-o merită!”
    Totuşi , la un moment dat , am avut curiozitatea să dau pe goagăl şi, ce să vezi!?
    „edec – odgon lung cu care se lega o navă pentru a fi remorcată împotriva curentului unui curs de apă ;
    a trage la edec – a remorca o navă împotriva cursului apei „
    Şi m-am prins ! Iliescu este „cel ce remorchează” partidul împotriva curentului. Sau era…cu toate că şi acum are parâma tare!
    După el a apărut un alt edec, Băsescu. Mai plângând, mai ameninţând, mai hăhăind şi-a remorcat şi el destul timp organizaţia.
    Doi lideri populari care umpleau ecranul şi de la care au rămas vorbe „memorabile”(„Iarna nu-i ca vara”, „sinergia faptelor”,” „capitalism de cumetrie”). Ar fi putut şi Năstase cu „număratul ouălelor” să intre în selecta companie a „vorbelor de duh” dar nu a avut cizmele la el aşa că poporul nu l-a adoptat.
    Ca să parafrazez un film celebru, Băsescu este deocamdată „Ultimul edec”.În spatele lui nu se vede nimic de anvergură, niciun aspirator de voturi. E de discutat dacă e de bine sau nu apariţia unor lideri charistmatici pentru România noastră politică, doritoare de personaje autoritare şi mesianice.
    În acest context este curioasă pentru mine ascensiunea în popularitate a unor personaje care n-au „matricea genetică” a domnilor mai sus menţionaţi. Vorbesc, după cum bănuiţi, de domnul Raed Arafat şi Mihai Răzvan Ungureanu. Conform ultimului sondaj IMAS, primul este la o incredibilă cotă de 72% iar cel de-al doilea se bate pentru locul al doilea cu Victor Ponta având un modest dar onorabil 24%. Antonescu, cu toate calităţile lui oratorice, de fapt şi singurele, ce pare o aşchie din trunchiurile Iliescu sau Băsescu, este cu puţin în urma lor. Ceea ce este foarte bine din punctul meu de vedere(nu m-am putut abţine!), eu îi doresc la mai multe! Procente în urmă.
    Ce este interesant este că cei doi din frunte, cu toată asocierea lor cu guvernarea PDL, par a fi percepuţi ca nişte independenţi, cu alte cuvinte sunt nişte posibile edecuri dar fără…navă. Oamenii ăştia nu remorchează nimic.
    Dacă la Raed Arafat votul vine de la simpatizanţii tuturor partidelor, încrederea în MRU vine probabil de la nehotărâţi şi de la o parte din simpatizanţii PDL care-l văd pe acesta ca pe o speranţă a partidului. O situaţie încurcată până la urmă, MRU fiind un liberal suspendat. Întrebarea este: dacă la capătul odgonului pe care-l trage acesta îi ataşezi o navă cu greutatea (guvernării) PDLului, mai poate MRU să tragă contra curentului? Sau îl târăşte vasul în josul apei?
    Pentru că la greutatea în sine a navei mai trebuie pus la socoteală şi vâslaşii din ea care, în loc să ajute la înaintare, toot frânează!!
    Dar poate fabulez eu, dl Ungureanu se va întoarce în PNL, îi va trage „un dos de palmă politică” lui Antonescu şi va candida pentru Preşedenţie din partea PNL sau USL.
    Orice s-ar întâmpla, nu mă pot abţine să nu întreb retoric: Unde sunt edecurile de altădat?! (asta-i pentru cei ce nu cunosc gascona)

  32. 32 Ghita Bizonu' aprilie 2, 2012 la 9:06 pm

    Marian Nicolae

    Dumnezeu cu mila!!

    Asta inseamna ca o parte importanta a productiei de energie elctrica va dusoarea! Si de unde o sa completaam?!
    Si ne mai peridem timpu cu prostii ….

  33. 33 ??? aprilie 2, 2012 la 9:36 pm

    @Doina

    Cer scuze, eu n-am inteles un lucru: in ce an s-a facut privatizarea? Stiu ca durata procesului de monitorizare post privatizare era de aprox. cinci ani. Daca privatizarea s-a facut in 2003-2004, verificarea clauzelor ar fi trebuit sa se finalizeze in intervalul 2008-2009. Ori, dupa 2005, modul in care AVAS verifica indeplinirea clauzelor contractuale nu cred ca poate fi imputat cuiva de pe aici… Sau ma insel? Daca da, spuneti-mi unde…

  34. 34 aceeasi aprilie 2, 2012 la 9:38 pm

    @ doina
    scuze, am sters din greseala ID-ul 🙂

  35. 35 casandra aprilie 2, 2012 la 9:41 pm

    @Bibliotecaru

    Raspuns la nedumerirea ta a dat anul trecut chiar Adrian Nastase.

    Sa iubim ramele, licuricii sau trandafirii?

    „In ceea ce priveste privatizarea PETROM, acest mare sarlatan care este Basescu, se preface ca nu-si mai aduce aminte de faptul ca angajamentul de privatizare, cu peste 50%, a Petrom, la fel ca si a sistemului bancar romanesc, a distributiilor de gaze si de energie, a fost semnat de EL INSUSI, in calitate de ministru, coordonator al programului PSAL, cu Banca Mondiala, in 1998-2000 (Vezi HG 202/1998, HG 362/1998, HG 363/1998, HG 374/1999, HG 456/2000). Angajament care a devenit si o conditionalitate in relatia cu UE. Tot repeta povestea asta, si el si unele din slugile lui de la PDL. Mi-as dori sa-i dau fiecaruia dintre ei cu cate un exemplar, din Memorandumul care cuprinde acest angajament, peste ochi.”

    Traian Basescu ajunsese coordonatorul programului PSAL. Si a fost un coordonator foarte dedicat.

    http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/traian-basescu-considera-ca-quot-sistemul-mafiot-quot-il-impiedica-sa-coordoneze-programul-psal-ii~ni1b1t

    Din pacate, nu am stiut sa evaluam corect si la timp calitatile domnului Basescu. Ne-am fi scutit de multe neplaceri. Poate si de mustrari de constiinta…

  36. 36 Mircescu aprilie 2, 2012 la 9:53 pm

    Domnule Adrian Nastase,sunt un biet trecator prin viata,am citit cu atentie articolul” de aducere aminte de faradelegele facute de T.Basescu ” Dumneavoastra impreuna cu guvernul unde erati in 2oo1-2oo4 ? De ce nu ati luat masurile imediat de anulare a contractelor dubioase? Acum ce se mai poate face,decat sa ne rugam la bunul Dumnezeu,ca ,macar Pamantul agricol sa nu-l vindem la samsarii care circula prin tarisoara noastra ca sobolanii,pe ce bunuri sa mai puna mainele.Personal,ingrijorat de permanente si neincetate violari ale Constitutiei Romaniei,precum si de manifestarile tot mai violente de incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor Romaniei,de catre actualul regim politic si administrativ Basescu-Boc-Udrea-Anastase-si toti ungurenii la un loc,cu tendinte si practici din ce in ce mai fascistoide.Ingrijorat de nerespectarea simbolurilor nationale,Drapelul de stat al Romaniei,Ziua nationala a Romaniei,Imnul national al Romaniei si de nesocotirea oficiala a limbii romane de catre formatiunea politica antiromaneasca UDMR,sub obladuirea mafiei pedeliste si a justitiei:Luand in consideratie faptul ca in aceste vremuri tulburi,intr-o lume instabila,bantuita de crize si razboaie provocate de bogatii lumii,cand statul national unitar roman,independent si suveran,al carui teritoriu este ialienabil si indivizibil este in deriva,amenintat chiar din interior de catre puterea actuala,aservita fatis unor interese private interne si externe de catre mafia politica portocalie,care astazi isi schimba culoarea si parul ramanand cu acelasi narav,corupta si compromisa definitiv: Pentru cle scrise mai sus,prin Dumneavoastra,cer desfiintarea formatiunii UDMR,pe criteriul etnicsi trecerea acesteia la partidele romanesti,daca mai vor sa faca politica romaneasca!Motivat ca fac parte dintrun sindicat bine organizat-SCMD-Filial Botosani,invit pe toti actorii politici,organizatiile de tineret,organizatiile de femei,sindicateleoamenii de cultura,stiinta si arta studentimea,organizatiile nonguvernamentale,ptronatele,micii intreprinzatori,asociatiile de proprietari sa se alinieze impreuna cu noi in sustinerea si consolidarea Uniunii Social Liberale in apararea valorilor si democratiei constitutionale,a libertatii si pacii in tara noastra draga si sfanta”ROMANIA”,aparand totodata si limba romana. In acest momentnu avem alt obiectiv mai important decat alungarea,definitiv si pentru totdeauna,de la guvernare a actualului regim,care ne distruge fiinta nationala!!! Frati romani prezentati-va la vot daca vreti sa scapam de chin!!! Sunt un om in varsta,de peste 7o de ani,de aceea va rog sa-mi iertati greselile,oricare ar fi ele.Va multumesc pentru rabdarea de a citi si comenta parerile mele.Cu aleasa stima si pretuire,M.M.Botosani.

  37. 37 M.Voicu aprilie 2, 2012 la 11:12 pm

    @ Karakas aprilie 2, 2012 la 1:40 pm:
    ÎNTREBÃRI RÃSPUNSE
    1-► ”Nu e OK sã dai 60% din rezervele de cupru ale ţãrii unei firme strãine, care în plus e şi necunoscutã în ce priveşte capacitatea industrialã, fãrã portofoliu de experienţã cunoscut.”
    Firmã strãinã ? Ce ştia Ministerul de Externe şi SIE – cã dacã nu ştiau, e ca şi cum n-ar fi !
    2-► ”Nu poţi sã nu te întrebi: de ce conţioneazã FMI împrumuturile sale de privatizarea sectoarelor publice?”
    Privatizarea sectoarelor publice este o cacofonie patrimonialã şi economicã ! E destul de vãzut câte asemenea activitãţi sunt realizare de firmele primarilor şi consilierilor.

  38. 38 M.Voicu aprilie 2, 2012 la 11:16 pm

    @Doru Coarna aprilie 2, 2012 la 3:43 pm scrie: ”Nicio intreprindere fosta socialista nu ar fi rezistat in economia libera fara contractele de desfacere incheiate de guvern, fara materiile prime importate de guvern si fara protectia zonei asigurata de fosta URSS. Ah, si fara politica protectionista asigurata tot de catre guvern. In plus, economia Romaniei era supradimensionata si inutila in proportie de 70%.
    La aşa un analist profund, nefondatã aşa analizã ! Adicã, vreţi sã ziceţi cã nu ne mai trebuie nice locomotive si nice trenuri de metrou [@Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 4:21 pm: “aprobarea desfiinţãrii diviziei Vehicule Feroviare si Urbane” de la Electoputere S.A., dupã o istorie de decenii.]. Domnule Coarnã, dacã-mi spuneţi c-o sã fie cumpãrate din strãinãtate, nu vã accept dacã nu daţi un rãspuns isteţ la întrebarea: Dacã nu le mai putem produce la standard corespunzãtor, poarte cã nu meritãm sã le mai avem deloc. Ãia care apar la reclamele TV pentru Gold… spun cã au pierdut locurile de muncã tãt acolo – deci n-au putut sã şi le ţie lor.
    Dece se vrea realizarea de investiţii de cãtre Guvern; dece sã mai ia taxe Guvernul pentru d’astea, cã are mai puţine mijloace sã le facã mai bune, şi n-are nici raison ideologic, cã investiţiile în economie le face numai statul socialist – şi ãla nu mai e ❗

  39. 39 aceeasi aprilie 2, 2012 la 11:36 pm

    @ Doina
    Vad ca primul mesaj n-a intrat, asa ca repostez:

    Eu n-am inteles un lucru: in ce an s-a facut privatizarea de care vorbiti?

    Cumva in 2003-2004? Daca da, procesul de monitorizare a gradului de indeplinire a clauzelor contractuale dura, de regula, cinci ani asa ca s-ar fi incheiat undeva prin anii 2008-2009. Ori, atunci, modul in care s-a finalizat procesul de privatizare nu ar mai putea fi imputat nici domnului Nastase, nici cuiva de pe aici.

    Din referirile dvs la FPS, ar trebui sa inteleg faptul ca privatizarea la care faceati referire a avut loc anterior anului 2000? Atunci permiteti-mi a va reaminti un mic „detaliu”: la acea vreme, la moda fiind ideea privatizarii pe 1 dolar, marea majoritate a contractelor de privatizare mai mult NU aveau clauze post privatizare, urmare inclusiv faptului ca legislatia primara in domeniu era mai mult inexistenta.

    Si atunci, si acum, una dintre, daca nu cea mai importanta metoda de furt a reprezentat-o modificarea cadrului legislativ in sensul eliminarii, „pe ici pe colo, prin partile esentiale”, acelor prevederi legislative care ar fi impus obligatii si/sau responsabilitati reprezentatilor institutiilor publice in relatiile contractuale cu tertii.

    O concluzie personala, desprinsa in ultimii 22 de ani:
    Vine dreapta la putere, modifica prin eliminare conditionalitati/ constrangeri/ responsabilitati existente anterior in cadrul legislativ primar pentru ca apoi sa poata vinde, la tona, tot ceea ce-i doreste imimioara.
    Trec cativa ani, apare stanga la putere, n-ai pe cine alerga prin instante ptr ca n-ai temei legal, asa ca si stanga modifica din nou cadrul legislativ impunand conditii, restrictii, obligatii ce-i sunt inclusiv, sau mai ales, ei potential imputabile.
    Se schimba din nou roata, apare dreapta, alearga stanga prin instante pe baza legilor pe care chiar aceasta din urma, in “prostia” ei si le-a promovat, pentru ca apoi sa fie reluata sarabanda modificarilor legislative, din nou prin relaxarea acestora, „pe ici pe colo, prin partile esentiale”…. Bref

    In alta ordine de idei, odata dobandita proprietatea deplina asupra unui bun, modul in care acea proprietate este administrata de catre noul proprietar nu mai poate fi imputat vanzatorului. Insa, angajatii/sindicatele daca ar fi fost cu adevarat interesati si implicati ar fi putut macar semnala daca nu stopa, tot sau macar parte din ceea ce ar fi avut incidenta in penal …

  40. 40 isabel_allende aprilie 3, 2012 la 12:00 am

    @Porthos,

    Off-topic: domnul Sachs (Jeffrey, cel care isi depusese candidatura pt sefia World Bank, dar si-a retras-o dupa ce Obama l-a anuntat pe Kim ca cel sprijinit de SUA ), participa, alaturi de Stieglitz, la evenimentul acesta, organizat de ONU: http://www.2apr.gov.bt/index.php?option=com_content&view=article&id=209&Itemid=196

    Eu am urmarit o parte din discutii aici : http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/

    Stieglitz e mai de stanga si recunoaste acest lucru, dar Sachs are idei foarte apropiate de ale tale in ceea ce priveste free market(s) & so. Este unul dintre ce care au sprijinit the Shock Therapy in America Latina, Polonia si Russia. Bine, in ultimii ani pozitiile sale au fost re-considerate, in sensul ca au devenit chiar soft. Acu’, e promotion agent al Fericirii (si al guvernului Bhutan, prin extensie) pe care UN vrea sa o includa chiar ca indicator de develoment ! -studiile aratand ca legatura dintre national income si contentment e una f redusa :)) http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2012/04/01/the-u-n-happiness-summit/

    PS: Cat despre the Shock Therapy si cum a fost ea aplicata in America latina, poate ar fi interesant de discutat vreodata (nickul meu are legatura cu acest lucru): s-au facut abuzuri ingrozitiare, oameni au murit in numele democratiei si pietei libere…

  41. 41 Doru Coarna aprilie 3, 2012 la 7:59 am

    @ M. Voicu,

    nu am spus ca nu ne trebuie, asa ne trebuie orice, insa Romania nu are o economie care sa permita functionarea unei fabrici intregi plus a subcontractantelor pe orizontala, ca sa produca niste rame de metrou pt singurul oras din tara care are cateva linii amarate! Uite, s-a abandonat productia de tramvaie si vin singure, aproape pe gratis, de afara. Locomotivele ar fi bine sa le mai fabricam, dar daca nu mai avem industria subcontractanta pe orizontala, fabrica de locomotive va ajunge doar sa monteze locomotive din device-uri cumparate de afara, adica stii, cand cumperi pe piese iesi mai scump decat daca iei toata masina, sau locomotiva, odata.

    Trebuie inteles ca Ceasca a avut o conceptie ridicola de a fabrica orice in tara: fabricam noi calculatoare competitive cu IBM sau restul? Avioane cu Boeing? Electronice cu Siemens si restul? Daca gandesti mai atent, vei vedea ca mentinerea unor astfel de producatori depasiti, cu retard, iti retardeaza intreaga economie pe cale de consecinta, adica nicicand nu vei putea deveni competitiv in vreun domeniu daca folosesti tehnologie din vremea abacului.
    La ce ne folosea Institutul pt cercetari macromoleculare? Stiu ce vei raspunde, dar concret, a produs ceva care a rupt gura targului? Samd.

    Noi trebuia sa ne limitam la industria extractiva si grea si la cea de masini-unelte cu care sa producem utilajele necesare in minerit, chimie, ingrasaminte, clorosodice, ind. usoara, constructii si agricultura. Plus constructia de nave. Restul au fost mofturi comuniste si tara a halit tacamuri din cauza lor, ca sa poata plati datoria externa.
    Cate avioane am exportat? dar elicoptere? Nave insa am exportat destule, si tractoare plus restul utilajelor agricole, si utilaje industriale (strunguri,freze, etc)

    Imi pare rau, dar toate astea au fost falientare iar dupa ’89 au devenit gauri negre cu acte in regula! Totusi, multe dintre ele se putea reconverti pe chestii cu adevarat necesare, dar politicienii ar fi trebuit sa gandeasca nu sa fure, ori…

  42. 42 Marian Nicolae aprilie 3, 2012 la 9:00 am

    @Ghita Bizonu’

    Dumnezeu ne-a dat minte pentru a corecta si curata Romania de lepadaturi de genul lui Ceacar Piratu’.

    Mai departe trebuie sa ne agregam toti de aceeasi simtire si orientare poltica pentru a ne repara tara.

    TOTI PENTRU UNUL SI UNUL PENTRU TOTI…SIMPLU, NU?

    Ca sa fiu in tonul muschetarilor.

  43. 43 Marcus aprilie 3, 2012 la 9:02 am

    Dupa Ei Potopu’!

    Sobolanii lui chiombila vazand cum se-neaca arca
    Intr-un glas si in unire vor acum sa schimbe barca.
    Dupa ce-au dat cu jula, rontaind totul din cale,
    Vor din nou sa navigheze pe mari noi si-alte vapoare.

    Cu bagaje si osanza, insa parc-atinsi de-amoc,
    Stau la rand sa se inscrie, de-or avea putin noroc,
    Pasageri pe alte nave, pline cu incarcatura,
    Ei sa roada-n continuare si sa dea din nou din gura.

    Sar pe capete din arca dand cu tifla spre comanda
    Unde capitanul singur a ramas s-o ia in barba.
    Parasit de toti, de toate, capitanu’ chiomb de nava
    A lovit din plin ghetarul si-acum plange pe epava.

    Sobolanii-s insa ageri si privesc spre viitor
    Ei schimband carmaciu’-n graba parasesc puntea de zor
    Sar in apa fara veste sau colace de salvare
    Spre niciunde ei inoata fiind cuprinsi de disperare.

    Capitanu, ramas singur, isi mai toarna o stacana
    Si vazand si blonda-n apa, bea cu gand la curtezana,
    Dupa care isi ia sapca si-un purcoi de goglogani
    Si o taie cu-o salupa, fiind salvat de-americani.

    Comentariul tău e în așteptare.
    Marcus
    aprilie 2, 2012 la 11:26 am

    @erata: in loc de colace se va citi colacii de salvare
    sa fiti iubiti
    marcus

    Comentariul tău e în așteptare.

  44. 44 ZOE, fii barbata ! aprilie 3, 2012 la 10:29 am

    @dlnimeni,

    Nu „te lua de mine” ca ” ma iau de Doina” , ma iau de cine vreau ca e democratie ! Am dreptul sa spun ce doresc si nu ma obliga nimeni sa-mi placa sau sa nu-mi placa ceva !

  45. 45 ZOE, fii barbata ! aprilie 3, 2012 la 10:39 am

    @bibliotecaru,

    Mai biblio, citeste si tu articolul de mai sus, unde Dl. Nastase explica ce calitate a avut basesu – conferita de guv. Radu Vasile si apoi Mugur Isarescu, pentru programul PSAL2 !
    Te îndoiesti de ce spuna Nastase, cauta pe Net, trebuie sa gasesti ceva .
    Spor la pragmatism, ca sa zic asa !

  46. 46 Porthos aprilie 3, 2012 la 10:41 am

    @ isabel_allende

    Mulțumesc mult pentru link-uri. E adevărat că banii nu aduc (neapărat) fericirea. O să mă uit și revin cu un răspuns.

    Referitor la „terapia de șoc” aplicată în America Latină, într-adevăr e mult de discutat. E greu de spus cât din răul produs se datorează „terapiei” și cât cancerului corupției și furtului. E de discutat și dacă vorbim despre aplicarea principiilor pieței libere sau pur și simplu despre curățarea unui sistem politic bolnav.

    Să luăm cazul Braziliei. Un președinte aparent populist Lula da Silva, a aplicat principiile pieței libere, iar rezultatele s-au văzut imediat. Din 2008 Brazilia este creditor net. Dar din nou discuția este prea lungă pentru a o aborda aici.

  47. 47 Doina aprilie 3, 2012 la 11:03 am

    Pentru ” Aceeasi”
    Procesul de privatizare a IML Craiova, scoase la privatizare 70% din totalul actiunilor, s-a facut in 3 transe: noiembrie 1999 cu valoare 100% actiuni = niciun cumparator, decembrie 1999 cu 50% actiuni = niciun cumparator si 10 ianuarie 2000 cu 25% actiuni = 1 cumparator, un bisnitar si fost ciripitor si mare revolutionar, apropiat al lui Berceanu. Si ca fosta salariata ,cu actiuni Mebo si cu loc de munca care mi-a permis sa-mi arunc ochii pe contractul de privatizare, afirm in continuare ca acest contract are stipulate clauze care nu au fost respectate si nimeni nu a controlat derularea corecta a acestui contract. FPS Oltenia, in acea perioada, era sub controlul PNTCD, si ca sa fie masa bogata, pe aceiasi procedura , i-au vandut tipului si Turnatoriile din Strehaia si Turnu Severin. Nu mai vorbesc despre faptul ca desii FPS a ramas in continuare proprietar cu 24% din actiuni ( 6 % actiuni reveneau salariatilor ptr certificatele obtinute in urma privatizarii Mebo) , FPS nu a intervenit pentru respectarea Legii 31/1991 in privinta adunarilor AGA si a rolului AGA. Sunt convinsa ca nici valoarea totala a contractelor de privatizare nu a fost achitata in perioada 2000-2004.
    ****
    Sustin, in continuare, ca Guvernul Nastase, care era format dintr-un intreg aparat de stat, TREBUIA sa verifice toate contractele de privatizare facute de Alianta DA ( cred ca asa s-a numit !) indiferent de importanta intreprinderii privatizate. Dar am invatat, in timp, ca in politica, „corb la corb nu-si scoate ochii”.
    Ma limitam numai la a citii comentariile postate pe acest blog, daca subiectul lansat de catre dl. Nastase, tocmai in aceasta perioada, nu mi s-ar fi parut manipulant. Guvernarea Nastase, dupa opinia mea, a fost cea mai buna din ultimii 20 ani dar, nu a fost lipsita de greseli voluntare sau involuntare.
    Eu stiu ca dl Nastase este un f. bun conducator si diplomat, dar sa nu incerce sa ma/ne manipuleze! Cred ca cea mai buna metoda este nu „sa-si puna cenusa in cap” ci sa vina cu un program de masuri punctuale si pragmatice. Romania are nevoie de retehnologizare si de relansare a unor sectoare economice si industriale. Romania nu trebuie sa devina piata de desfacere pentru importuri, indiferent de cine este interesat in acest lucru.
    Noua guvernare trebuie sa-si asume responsabilitatile, aparatul juridic sa-si faca treaba in privinta actelor juridice incheiate in perioadele anterioare si viitoare, vinovatii de actiuni intreprinse in defavoarea intereselor acestei tari sa fie trasi la raspundere. Aceasta faimoasa ” criza economico-financiara”, daca era gestionata corect si in interesul nostru ( nu al lor), nu trebuia sa ne loveasca asa mult, tinand cont de resursele naturale, materiale si umane pe care le avem.
    Desi am o anumita varsta, nu sunt ancorata in perioada postdecembrista. Sunt la randul meu, acum ,un intreprinzator privat si, ca atare , nu am nimic impotriva privatizarilor CORECTE si BENEFICE pentru Romania.
    Si ca sa nu mai dau posibilitatea unor comentarii neavenite si rautacioase, afirm ca nu am fost si nu sunt inmatriculata politic si nu am avut si nu am stele pe umar. Sunt un simplu cetatean care isi iubeste tara si neamul, analizez si judec tot ce se intampla in tara mea: dpv economic, cultural si social ( cultura, invatamant si sanatate) prin prisma acestui sentiment.
    Si daca si voi aveti acest sentiment( si cred ca il aveti fiindca altfel nu ati citii si nu ati posta pe acest blog), nu veti comenta penultima fraza postata.

  48. 48 ZOE, fii barbata ! aprilie 3, 2012 la 1:10 pm

    @” Doina” sau pseudochinegheticos – cum vrei sa-i zici !

    Esti nu numai „ancorata în per.postdecembrista ” cum singur/a spui dar
    folosesti si un limbaj de lemn specific acelei perioade. Tot discursul tau este
    un” fals tratat de vânatoare”, mai sleau spus de MANIPULARE !
    Înca o manipulare, îi raspunzi lui „aceeasi” – care de altfel e OK – dar, de fapt bateai în mine „comentarii neavenite si rautacioase” . Toate astea sunt metode securistice. Si ce, daca ai o stea -doua pe umar, e ceva rau în asta
    tovaraselule/ sico , doar e kinky, n-ai vazut ? Poti sa fii izmenar sau sa dai cu mopul dar „servesti Patria” !
    Tin sa te anunt ca si eu am si acum, actiuni în sistemul Mebo si fiecare actionar
    a avut posibilitatea sa cunoasca termenii contractului de privatizare – deci nu te da rotund/a ca cine stie ce scula de bascula erai tu si aveai în mod prefential dreptul sa vezi contractul – putina decenta, ce dr… !
    Nimeni nu a cumparat actiuni, înainte de a ne chema Directorul la sedinte,
    unde ni s-a explicat clar si pe înteles, de la vladica pâna la opinca despre ce e vorba în propozitie, s-au dezbatut lucrurile pe larg, ca oamenii si atunci faceau un efort ca sa cumpere actiuni deci trebuiau sa stie pe ce dau banii . Anual se iau Dividende grasute, bineînteles, depinde câte pachete de actiuni ai sau n-ai !

    PS. În caz ca te-a „facut mama oltean/ca” te înteleg, voi pâna nu va dati mari si rotunzi nu simtiti ca traiti – macar, ca aveti purceaua moarta în cotet
    si cu posteriorul în usa !

    Good day !

  49. 49 ZOE, fii barbata ! aprilie 3, 2012 la 1:37 pm

    @Doina,

    PS.( 2) Daca Nastase ne manipuleaza, basescu ce ne face ? Ne exfoliaza !
    pai ai vazut mai mare manipulare ca la PDLichele ? Ai vazut mai mari sforari, mincinosi, soldati de plumb, roboti teleghidati, marionete triste în mâna papusarului lor, saltinbanci, bufoni ai regelui etc. etc. ?!
    Si atunci… cu ce te manipuleaza pe tine Nastase, aud ?!

  50. 50 M.Voicu aprilie 3, 2012 la 2:56 pm

    PRIVATIZAREA SECTOARELOR PUBLICE
    ► Astãnoapte, ca d’atâtea ori în iarna asta, mã sculai de frig (dacã se întrerupe curentul sau gazul – pentru centrala termicã e tãtuna). S-a întrerupt electricitatea, s-a oprit şi telefonul şmecher pe care mi l-a dat Romtelecom (ãla antic ar fi mers şi dacã era întrerupt curentul şi, fiind noapte, nici n-ar fi costat apelul). Am sunat pe mobil: am ascultat robotul, mi-a şi spus cã va fi înregistratã convorbirea şi-au început îndemnurile la aşteptare; dupã aproape 5 minute a apãrut ton de ocupat şi, cum am dedus cã nu se mai înregistra am închis mobilul şi-am sunat dinnou. Totul, lafel. Gândindu-mã cât vor costa aceste apeluri pentru nimic, m-am gândit la dumnezeii mãsii. Spre ziuã veni curentul dar constatai cã s-a întrerupt şi legãtura internet; sunai şi la ei. Iarã robotul cu chestia cã se înregistreazã, iar aşteptare – şi în sfârşit robotul îmi comunicã: sã revin între orele 7 şi 23 – când e programul de ”Relaţii cu Clienţii” (ca şi cum ei n-ar avea la internet clienţi în timpul nopţii !). M-am gândit şi la dumnezei; se face ziuã – şi apoi, poate cã…
    Între timp mi-adusãi aminte cã ieri un oficial spunea de acţiuni pentru investiţii suplimentare la Nuclearelectrica Cernavodã (dece din banii populaţiei ? care, doar marginal e clientul lor), şi de închiderea unor capacitãţi termo (dece ? dacã încã nu se-ajunge) – ca-n zicala: doi încarcã, trei descarcã, şi încãrcãtorii vor fi restructuraţi
    ► …Încã mã-ntreb cum a ajuns dl.Costanda la Primarul Bãsescu, cã eu n-am rãuşit; casa moştenire a fost vândutã pe legea 112/1995 când cauza era în justiţie încã din anul 1993…
    ► Pe proiectul de legiferare pentru uninominalul din 2009 am sesizarat sã se scoatã mãscarea care a dat preferinţã unora, mulţi, care au ieşit pe locul doi – dar, ei au intrat în Parlament. N-a luat-o în seamã nime – ca şi cum numãrul de voturi nu este condiţia de definiţie a alegerilor; nu mai e ?
    ► La hoţia cu legiferarea redevenţei ca venit financiar – când constituţional redevenţa trebuie sã aibã caracter patrimonial, Avocatul Poporului mi-a dat pas, Curtea de Conturi nu mi-a dat nici-un rãspuns şi Guvernul nu strânge bãierile avuţiei naţionale – cã pentru ce pierde spre ai lor, completeazã cu impozite majorate de la populaţia României.
    ► Asearã citisem postãrile @Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 3:54 pm, @Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 4:21 pm, @Marian Nicolae aprilie 2, 2012 la 4:28 pm; ”completul” de la Târgovişte n-a avut atâtea dovezi de subminare a economiei naţionale.
    Înţelepciunea popularã ştie cã: Numai vizitiul prost bate calul ãl bun !

  51. 51 aceeasi aprilie 3, 2012 la 8:42 pm

    @Doina

    Ref: “Procesul de privatizare a IML Craiova, scoase la privatizare 70% din totalul actiunilor, s-a facut in 3 transe: noiembrie 1999 cu valoare 100% actiuni = niciun cumparator, decembrie 1999 cu 50% actiuni = niciun cumparator si 10 ianuarie 2000 cu 25% actiuni = 1 cumparator, un bisnitar si fost ciripitor si mare revolutionar, apropiat al lui Berceanu…”

    Nu inteleg nimic din ceea ce spuneti! Si cred ca nici dvs! Cum s-a scos 70% din total, cu valoare 100% actiuni?!?!? Nonsens.. Dupa cum tot nonsens este si continuarea … s-a scos 70% din total cu 50% actiuni sau s-a scos 70% din total cu 25 % actiuni…

    Daca dvs nu puteti relata corect nici macar modul in care s-a derulat efectiv procesul de privatizare, ma indoiesc de certitudinea afirmatiei dvs cf careia “afirm in continuare ca acest contract are stipulate clauze care nu au fost respectate si nimeni nu a controlat derularea corecta a acestui contract” sau “Sunt convinsa ca nici valoarea totala a contractelor de privatizare nu a fost achitata in perioada 2000-2004.”

    Dvs operati cu perceptii si nu cu realitati. Substituiti realitatii, impresii, opinii, “convingeri” care, din pacate ptr dvs, nu de putine ori, se pot dovedi/se dovedesc a fi complet false! Daca si in raporturile dvs cu tertii va prevala aceeasi lipsa de rigoare, aceeasi falsitate, acelasi nivel precar de cunoastere a realitatii, propria dvs existenta va fi permanent supusa unor socuri al caror inteles nu-l veti putea patrunde…

    Nu, cf prevederilor legale, Nu guvernul, indiferent cum s-ar numi el, avea/are obligatia de “a verifica toate contractele de privatizare”. Ar trebui sa va mai documentati.

    Nu, alianta la care faceti referire nu se Numea Alianta DA, ci Conventia Democratica din Romania – CDR.

    Nu, perceptia dvs Nu este realitate atunci cand afirmati, insinuand si implicarea personala a dlui Nastase, ca “in politica corb la corb nu-si scoate ochii”

    Da, ar fi bine ptr dvs ca, macar o perioada, sa continuati doar a citi si sa va limitati a mai emite judecati in domenii ce va sunt complet straine. Puteti intreba, puteti verifica ulterior, puteti intai invata si abia apoi, va puteti, eventual, structura convingeri pe care ulterior, cu demnitate, le-ati putea si sustine in spatii publice, indiferent care ar fi acestea…

    Da, sunt de acord cu dvs ca prin competenta, cunoastere, rigoare, determinare, seriozitate, drag de pamantul acesta, respect si drag fata de oamenii care-l populeaza, Romanicii ii poate fi infinit mai bine. Pentru aceasta insa, analizele pe care le facem, concluziile pe care le desprindem, judecatile la care ne supunem semenii ar trebui sa aiba drept fundament cunoasterea, rigoarea, profesionalismul, obiectivitatea… nu umoarea/umorile.

    Cat despre afirmatia cf careia dl Nastase v-ar manipula in vreun fel, impartasesc raspunsul pe care, cu mult umor, vi l-a dat Zoe 🙂

  52. 52 isabel_allende aprilie 3, 2012 la 10:34 pm

    @Porthos,

    My dear, you are completely wrong. Lucrurile ingrozitoare intamplate in America Latina-in principal anihilarea fizica a opozantilor (politici sau nu) -nu s-au intamplat datorita furtului si coruptiei. Nu, s-au intamplat in principal datorita faptului ca in tari precum Chile, Argentina, Brazilia, Uruguay, Bolivia, Paraguay au venit la putere regimuri militare (sprijinite de „the great licurici” , in numele stavilirii pericolului reprezentant de comunism, o aplicare cretina si a-circumstantiala a faimoasei doctrine a containment-ului a lui Kennan) care au torturat si ucis mii de oameni. In aceste tari, instalarea la putere a juntelor a fost acompaniata de ideologia pietelor libere, a prmovarii doctrinei de soc si a „true capitalism”.

    Citeste „The Shock Doctrine” a lui Naomi Klein http://www.naomiklein.org/shock-doctrine, ti-am mai trimis linkul. Este extrem de bine documentata, scrisa fara pasiune ideologica, a facts’ recollection. Mie mi-a schimbat perspectiva, in sensul ca am devenit mult mai atenta la nuante si refuz sa mai prives lucrurule in alb si negru (bine, si ceea ce fac acum ma obliga la acest gen de abordare: complexa si atenta la nunate).

    Asa, ca document video unic, un link catre un cantec intrepretat de Sting & Peter Gabriel intr-un turneu promovat de Amnesty Int. pentru sensibilizarea fata de abuzurile comose de regimurile mai sus amintite din America Latina. Cantecul se numeste „Ellas danzan solas” (Ele danseaza singure) si Sting l-a scris atunci cand a vazut la teve un grup de doamne in Chile, care dansau in piata publica, purtand fotografiile disparutilor lor (tati, fii, frati, etc) Era forma lor de a protesta impotriva acestor abuzuri (mii de persoane au disparut pur si simplu) , caci protestele publice erau interzise.

    Performanta lui Sting e absolut fabuloasa -canta, impreuna cu Peter Gabriel in spaniola (and, oh, my God, he was so handsome and graceful :)) )
    Exista si varianta in limba engleza, „They Dance Alone”

    PS: Dar de diviziile Ford Falcons din Argentina ai auzit?-40 000 de disparuti. Dar de „operatiunea Condor”, set up with the help „honorable Mr Kissinger”-in care se facea schimb de informatii privind opozantii politici intre tarile mai sus mentionate si se punea la cale „linistirea” lor?
    E atat de mult de discutat, incat cred ca ai scrie mai mult de cateva posturi pe blogul muschetarilor ….

  53. 53 isabel_allende aprilie 3, 2012 la 10:54 pm

    @ Edit: „with the help of” & „comise”

  54. 54 M.Voicu aprilie 4, 2012 la 6:05 am

    @Doru Coarna aprilie 3, 2012 la 7:59am îmi scrie rituos:
    ”Romania nu are o economie care sa permita…” – frazã în care ce nu mai producem, ar fi de bine :mrgreen: Demolându-se industria, subiecţii au devenit privitori pe ”hepilica” – la ce alţii fac ! Nu realizaţi cã pentru ce-ţi trebuie şi nu dai echivalentul de muncã, populaţia e în plus ? Pentru ce s-a închis şi mãrfurile respective se importã, a fost schimbatã naţionalitatea forţei de muncã de succes – dar nu prin competiţia productivã, ci a suprastructurii: soldaţii români nu ne-au adus din Irak nici mãcar creanţele de dinainte de 1990 (1,7 miliarde dolari), dar altora le-a adus comenzi de armament şi hãããt, cât ţiţei!
    Mã întrebaţi ”La ce ne folosea Institutul pt cercetari macromoleculare?”. Întrucât e dincolo de subiecul TNT-exploziile chimice, vã invit sã citiţi despre înlocuitorul sintetic al cauciucului natural, cauciucul poliizoprenic (PIR – polyisoprene rubber). Se fabrica la C.P.Brazi, dupã licenţã ICECHIM la care au lucrat şi mulţi dintre colegii mei, cu proiectare şi echipamente româneşti şi se exporta în lume la producãtori de anvelope din care acum vând cu 50 dolari o anvelopã care se fãcea la noi cu sub 5 dolari. Fabrica Victoria-Floreşti, fondatã în 1939, cu tehnologie Goodrich, ajunsese în 1989 la capacitatea de un milion de anvelope anual, cu tehnologie americanã General Tyre. Acum, este cochilia pe care o vedeţi când mergeţi de la Ploieşti spre Valea Prahovei (Dl.Stolojan ştie de ce !). Cu: ”toate astea au fost falientare iar dupa ’89 au devenit gauri negre cu acte in regula!”, reluaţi lozinca deturnatoare privind economia… Vã invit sã reflectaţi cã un sistem autarhic, dar care funcţiona integrat e mai bun decât câteva piese disparate de la o navã cosmicã – de pus într-o vitrinã la care tot mai mulţi, sã ne zgâim dinafarã, mai flãmânzi… !

  55. 55 Porthos aprilie 4, 2012 la 7:05 am

    @ isabel_allende

    Cred că m-ai înțeles greșit. Eu am dat un exemplu (Brazilia) unde piața liberă lăsată să funcționeze a scos țara din criză și a readus-o pe creștere.

    În cazurile indicate problema nu apare din cauza trecerii la „free-market”, ci din cauza capitalismul mafiot de stat. Acesta nu este „true-capitalism”. Nu poți avea piață liberă combinată cu dictatură.

    Am înțeles asta citind Memoriile lui David Rockefeller. În majoritatea cazurilor pe care le descrie, „ajutorul” CIA a fost dezastruos. Ne încăpățânăm să asociem GREȘIT „piața liberă” cu complexul militaro-industrial american și le punem pe ambele sub umbrela „capitalismului”.

    În realitate „piața liberă” și „capitalismul de stat” sunt dușmani ireductibili.

  56. 56 Ghita Bizonu' aprilie 4, 2012 la 7:35 am

    W de Prothos

    in materie de Brazilia e o mica cioaca. Petribras este in continuare a Brazilieie. in plus in anii 70 generalii care conduceau Brazilia au impus un program de dezviltare economica …..la 360 de grade. De la pantofi la electronica. Au ajuns sa se sucare cu Wshingtonu fiindca facavorizau IBM Brazilia contra IBM mama (ceva in genu : iubim IBM da in portugheza!!!) . A da . Si cuarta Embraer. Intr-o epoca in care companii aviatice cu traditie au disparut Embraer (un parvenit – nou aparut) s-a saltat la a deveni a 3a firma din lume!! (ex sovieticele is cam zombificate. Fokker e istorie. SAAB trage pe „dreapta” .samd) Tot a statului.
    In opozitie cu succesul brazilian vecina Argentina trage mata de coada dupa ce a ascultata vocile de sirena din Chicago. A da stiu. Ganditiorii nostri te0-au invatat ca declinu este din cauza populismului peronist. Insa nu se zice ca in anii 50 statele Europei de Vest au introdus o politica de autosuficenata agrara (armintirile WW2!) care au lasat Argentina fara miscare ptr principalele sale exporturi : grau si carne de vita. Adica le=-a disparut piata!!

  57. 57 Porthos aprilie 4, 2012 la 9:12 am

    @ Ghiță Hereford

    Pierzi din vedere esențialul. Nu naționalismul tâmpițel a rezolvat problema Braziliei, ci „piața liberă”. Iar exemplele cu Europa anilor ’50 demonstrează că și în Europa au fost (și mai sunt) tâmpiți. Un exemplu perfect – Sarkozy. Nu vreau să exagerez, dar Franța excelează la acest capitol. De acolo s-au inspirat și se inspiră și domesticii noștri.

    Barierele vamale sunt pe termen lung un cancer. Când îți dai seama că ești bolnav, e prea târziu.

  58. 58 Ghita Bizonu' aprilie 4, 2012 la 6:19 pm

    W de Porthos

    natiinalism nemationalism idea de baza este ca dezvoltarea prima din Brazilia s-a facut de catre mult hulitu stat. Ca si in Coreea de Sud a fost cam la fel. Ca Taiwanu idem.

  59. 59 Lv aprilie 18, 2015 la 5:05 pm

    Ma întreb cât de reala este aceasta lista … Având in vedere ca de exemplu Alro a fost privatizata de guvernul nastase. OOOPS.


  1. 1 Va mai aduceti aminte de “privatizarile” decise de Basescu in 1999? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 2, 2012 la 8:52 am
  2. 2 Politica interna – Stiri pe scurt 2 aprilie 2012 « Hai ca se poate! Trackback pe aprilie 2, 2012 la 2:45 pm
  3. 3 Politica interna – Stiri pe scurt 2 aprilie 2012 « Hai ca se poate! Trackback pe aprilie 2, 2012 la 2:45 pm
  4. 4 Doua articole… « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 3, 2012 la 1:12 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!