Serbia – intre UE si Kosovo

Summit-ul European de la inceputul lunii martie este decisiv pentru traiectoria europeana a Serbiei. In masura in care sefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene vor decide acordarea statutului de stat candidat, putem spune ca dinamica regionala va suferi o transformare semnificativa si ca prezenta Uniunii Europene in regiunea balcanica devine o realitate institutionala.

La prima vedere, data fiind si istoria recenta, Serbia pare a fi un candidat surpriza pentru admiterea in Uniunea Europeana. Daca extinderea spre Est a Uniunii Europene pare inca iluzorie, iar statutul de candidat peren la aderare al Turciei pare sa se permanentizeze, incheierea, luna aceasta, a acordului de asociere dintre Serbia si Uniunea Europeana, alaturi de aderarea Croatiei de la 1 iulie 2013, arata ca exista o disponibilitate semnificativa a liderilor europeni de a continua extinderea UE in directia Balcanilor.

Mai multe motive explica aceasta dinamica – pe de o parte, desi relativ volatila, opinia publica a societatilor din regiune a sprijinit aderarea la Uniunea Europeana. In al doilea rand, nu exista o opozitie semnificativa a unui mare actor politic fata de extindere, asa cum exista in zona Europei de Est, unde Rusia vede extinderea UE sau a NATO drept o amenintare directa.

Nu in ultimul rand, probabil ca exista la nivelul elitelor politice europene convingerea ca rezolvarea problemelor balcanice (care au marcat inceputul si sfarsitul „scurtului secol XX”) este in continuare una dintre sarcinile politice esentiale. Iar aderarea poate fi instrumentul („aspiratorul” de probleme ) necesar in acest scop.  Institutional, ea devine o motivatie majora pentru implementarea de reforme politice, dar care dispune si de aspecte „punitive”, menite a corecta eventualele erori ale procesului de integrare.

Problema majora cu care Belgradul se confrunta in acest moment este insa reprezentata de statutul provinciei Kosovo. Mai multi lideri sarbi au declarat deja ca presiunile Uniunii Europene in directia recunoasterii drepturilor reprezentantilor Pristinei de a participa la reuniuni internationale sunt un semnal clar in directia recunoasterii „graduale”  a independentei provinciei. Oficiali de la Belgrad au subliniat cat se poate de transparent ca optiunea Serbiei trebuie facuta intre Kosovo si aderare.

Eforturile de ultim moment ale Serbiei – care a initiat o cooperare cu Tribunalul pentru Crimele din Fosta Yugoslavie si concesiile facute recent in problema Kosovo (diminuarea sprijinului pentru administratia locala sarba din Nordul provinciei, permiterea accesului in aceste zone a personalului KFOR si EULEX) pareau a fi suficiente pentru moment pentru atingerea obiectivului de aprobare a candidaturii la UE a Belgradului. Sprijinul Comisiei Europene exista deja – din octombrie anul trecut Comisia a recomandat acordarea statutului de stat candidat la aderare Serbiei, vicepresedintele Jacques Barrot subliniind deja ca in 5-7 ani Serbia poate deveni membru al organizatiei.

Reamintesc   faptul ca miercuri, 22 februarie, ministrii de externe ai Frantei, Austriei si Italiei au trimis o scrisoare dnei Ashton, declarand ca vor vota la Summit in favoarea acordarii pentru Serbia a statutului de stat candidat, pe baza PROGRESELOR PE CARE SERBIA LE-A FACUT IN NEGOCIERILE CU STATUL AUTOPROCLAMAT KOSOVO. 

In acest context, ministrul german de externe a facut o vizita la Belgrad, pe 23 februarie, pentru a verifica faptul ca amnarea votului la UE in chestiunea Serbiei si-a  produs  efectul de presiune.. Diplomatii occidentali stiu ca fara un vot pozitiv la Bruxelles, actuala coalitie are sanse mici de a castiga viitoarele alegeri din Serbia, alternativa fiind o o formula de guvernare mai aplecata  spre un parteneriat mai accentuat cu Rusia.

Probabil ca, in aceste conditii, presiunea de la Bruxelles a dus la finalizarea negocierilor  vineri, 24 februarie, pe un singur punct de agenda – reprezentarea statului auroproclamat Kosovo in reuniunile (si organizatiile internationale?) .  S-a acceptat insa un amendament si anume acela ca pe documente sa existe o nota de subsol de pagina „aceasta denumire (Kosovo) nu afecteaza statutul Kosovo si este in conformitate cu Rezolutia 1244 si cu opinia CIJ privind declaratia de independenta a Kosovo”.

Sa nu ne facem iluzii – Bruxelles-ul impune, gradual, Serbiei recunoasterea provinciei Kosovo ca subiect de drept international. Ce va face Romania? Unii se tem ca Romania ar putea ajunge sa apere un anumit punct de vedere al Serbiei, in conditiile in care Serbia nu l-ar mai apara ea insasi (pentru interese concrete, renuntand la o abordare de principiu).

Pe de alta parte, Serbia amana sa rezolve, pe baza unor standarde europene, recunoasterea minoritatii vlahe, sa organizeze scoli in limba romana si sa recunoasca Biserica Ortodoxa Romana.

In ceea ce priveste pozitia oficiala a Romaniei, banuiesc ca va trebui sa asteptam, ca intotdeauna, conferintele de presa ale presedintelui de pe aeroportul Otopeni, la plecarea sau la intoarcerea in tara. Discutiile despre mandat public, consensualism si informarea opiniei publice sunt deja superflue, dat fiind modul in care politica europeana si politica externa au fost duse in ultimii ani. Formal, Romania ar trebui sa sustina candidatura Serbiei. Romania, ca stat care a beneficiat consistent de pe urma procesului de extindere a UE si NATO nu poate sa fie decat in favoarea continuarii procesului de extindere. Mai mult, in conditiile in care Bucurestiul a sprijinit la ultimele reuniuni ale forurilor de conducere ale acestor organizatii procesul de extindere, cazul Serbiei impune in primul rand continuitate.

 Statele candidate trebuie sa fie pregatite insa pentru rigorile  Uniunii Europene si, mai ales, pentru standardele politice si democratice ale acesteia. Romania a avut un drum lung si anevoios de parcurs pentru atingerea acestor obiective, iar Serbia are un parcurs cel putin la fel de dificil in fata.

Recentele modificari legislative din Serbia din domeniul invatamantului pun  serios in discutie modul in care guvernul de la Belgrad a inteles sa invete din propriile greseli sau din greselile altora (aspecte discutate pe larg in Comisia de monitorizare a Consiliului Europei, din care fac parte)  in privinta tratamentului  minoritatilor. Consider ca in actualele circumstante, in ciuda, sau mai degraba, tocmai datorita relatiei speciale dintre Romania si Serbia, Guvernul ar trebui sa aiba o conduita  mai transanta, in a sublinia importanta respectarii standardelor pentru minoritatile nationale in Serbia.

69 Răspunsuri to “Serbia – intre UE si Kosovo”


  1. 1 Teodorescu Cristian Claudiu februarie 28, 2012 la 3:52 pm

    Fiecare călătorie lungă (și dificilă) începe cu un prim mic pas.

    Serbia, așa cum ați remarcat, va fi împinsă gradual de la spate datorită exigențelor Uniunii Europene, care la rândul ei și România a trebuit să le ajungă. Mai ales în ceea ce privește drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, întrucât… cele financiare tind să nu impună mari dificultăți.

    În relație cu independența Kosovo proclamată unilateral sper ca poziția României să nu se schimbe. Kosovo nu a respectat normele şi principiile dreptului internaţional aplicabile. România este printre puținele state de pe mapamond care au ales să respecte normele Dreptului Internațional și bunăoară a reușit să arate celorlalți actori că România este un stat care respectă şi promovează respectarea dreptului în relaţiile internaţionale şi îşi susţine interesele bazându-se pe respectul față de normele Dreptului Internaţional.

  2. 2 teostanct februarie 28, 2012 la 4:19 pm

    Am fost invatat la scoala ca romanii sunt prieteni cu sarbii.
    Primele manastiri in Tara Romaneasca au fost ctitorite de Nicodim, de origine sarba. Baba Novac cred ca fost tot sarb.

    Guvernele comuniste, dupa disparatia Comintern-ului, au promovat un dialog accentuat cu Yugoslavia.

    Sunt cateva realizari: 2 hidrocentrale pe Dunare, 1 avion de lupta subsonic un combinat chimic si eu cam atat stiu.

    Dar este o mare durere: drepturile romanilor din Serbia.

    La noi exista un proverb: Ce tie nu-ti place, altuia nu face!

    Lor nu le place ce s-a intamplat in Kosovo dar noua ne aplica tratamentul pe care albanezii il aplica sarbilor din Kosovo.

  3. 3 teostanc februarie 28, 2012 la 4:21 pm

    PS

    Nick name-ul anterior va rog sa-l cititi teostanc

  4. 4 Criticos februarie 28, 2012 la 4:52 pm

    Aşadar neamţul s-a dus la sârbi să le-arate nuiaua. Splendid! Nici că se putea un emisar mai potrivit mai cu tradiţie şi experienţă. Între părerile de rău cu care voi părăsi această lume cu siguranţă una e că nu voi fi apucat ceasul în care un val uman galben va mătura de la un capăt la altul cloaca crimelor numită Europa.

  5. 5 Vasile, februarie 28, 2012 la 4:58 pm

    Ce vrea UE nu este ce a vrut si a luat de la romani!

    Filmul Angelicai „”In The Land Of Blood And Honey” ,suna cunoscut nu-i asa, a avut doar 12 spectatori sarbi, Jolie zice ca a fost dezamagita de sarbi si UE va fi la fel!

    Pina la UE , tot UE ar trebui sa vada ca nu toate tarile din UE au recunoscut statutul european smuls cu forcepsul de la Sarbi , in chestiunea kosovarilor pentru ca asa s-a vrut ca razbunarea americana sa fie totala….pe ideea ca o natie atat de mica a indraznit sa sfideze AXA lui Traian.

    Noi am renuntat si la Herta si la romanii de acolo , am renuntat la Tighina si la romanii de acolo , Soroka are alta flamura si nu aceea a lui Stefan …asa ca asa-i romanul ….dar nu-i asa ca sarbul nu-i ca romanul?

  6. 6 Doru Coarna februarie 28, 2012 la 5:08 pm

    Asta-i esenta, in fata lipsei de rezultate, puterea din Serbia arunca orbeste tara in groapa cu lei, este solutia uzuala a regimurilor din est unde cam totul este de fatada, dar cu sens electoral, bineinteles. Norocul lor e ca Serbia este o nuca tare. Totodata, expansionismul european, tot in lipsa de rezultate, isi justifica astfel existenta. Cum vor admite sarbii guvernanta, de exemplu?

    Eu cred ca UE nu intelege ca toata lumea mananca la fel si sunt egali… asta-i diferenta dintre constituirea SUA si cea eventuala, a SUE!
    Am mai spus-o, elitele continentului bosorog au ramas blocate in zona imperiilor.

    Cand s-au format Statele, parintii fondatori, masoni, au hotarat sa nu antameze europeni ca sunt prea dedicati intereselor religioase… Iata ca au avut dreptate, cand americanii au inceput sa frecventeze pe scara larga biserica, s-a si ales praful din intaietatea lor mondiala…

    Concluzia este ca nu-i bine sa te apuci daca nu cunosti totul. Cand nu poti nici macar intrevede, mai bine te abtii. Fa si crede ceea ce vezi, nu ceea ce speri.

  7. 7 blogideologic februarie 28, 2012 la 5:24 pm

    Găsesc aici http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/fost-diplomat-olandez-est-europenii-nu-sunt-europeni-veritabili-poporul-balcanic-acestia-nu-sunt-oameni-albi-255160.html comentariul : +NERETVA in all history NEVER WAS TAKE EVER AS EUROPEAN REFERECE LINE because is a smoll mountaine river WITH NO SINGLE ONE WAY.[direction] MAI BY YOU WAS LIKED REFERENCE LINE, the rivers DRAVA, or SAVA.+ Good point ! Şi se ştie mai puţin la noi că numele SAVA şi DRAVA nu sunt denumiri slave, ci provin din vechiul fond latin, erau rîurile Savus şi Dravus, la rândul lor denumirile acestea provenind din vechiul fond celtic, dacă nu chiar pre-celtic (pelasgic, aşa cum scria mult hulitul protocronist Nicolae Densuşianu). Celţii, numiţi alternativ şi gali, galaţi, galateni, erau caracterizaţi printr-o mare mobilitate, astfel avem o Galiţia sau Halici la nord de Moldova, iar în Evul Mediu aceasta era chiar parte componentă a Moldovei, după cum există o Galicia în provincia iberică, la nord de Portugalia. Tot la fel, prea puţin se ştie că galaţii (alternativ denumiţi celţi, gali, galateni) au adus în Europa varza, gastronomia conservării acesteia cu sare (varza murată denumită eronat à la grecque), precum şi gastronomia conservării porcului cu sare. Ungurii afirmă uneori, totalmente eronat, că ei au adus gastronomia slanei, pe care ar fi învăţat-o de la huni ! „sunt comici!”, cum spunea Mihai Eminescu despre unguri. Pentru celţi, era vital că controleze minele cu sare. Din cauza aceasta două triburi de celţi, Boii şi Tauriscii îl atacă pe Burebista care deţinea minele de sare de la Ocnele Mari (antica Buridava). Burebista s-a luptat cu ei, a înregistrat nişte victorii decisive, motiv pentru care a fost supranumit Celtohtonul, apoi i-a urmărit, şi i-a ajuns, chiar până la vetrele lor. Tribul celtic Boii se afla atunci în Boemia, aşa că Burebista ajungea acolo cu un mileniu şi jumătatea înaintea lui Mihai Viteazu! Tribul celtic al Tauriscilor este căutat apoi de dacii lui Burebista chiar pe valea rîului Savus/Sava, unde se aflau atunci. Vezi de exemplu şi ce scrie „Istoria Ungariei înainte de unguri” la http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hungary_before_the_Hungarians Genialul strateg militar care a fost Iulius Caesar studiază itinerarul lui Burebista, şi intenţionează o ripostă militară. Doar uciderea lui în Senatul roman împiedică implementarea planului.

  8. 8 blogideologic februarie 28, 2012 la 5:30 pm

    @ teostanct spune : „Primele manastiri in Tara Romaneasca au fost ctitorite de Nicodim, de origine sarba.”
    Nu era sârb. Era macedo-român din Prilep, în Macedonia Vardarului. Ştim că pe vremea Imperiului Otoman existau foarte mulţi români în Macedonia. Iată versuri doveditoare scrise de un martor: Dimitrie Bolintineanu. Strofele, pe care le-am numerotat, sunt extrase din poezia „San Marino”, pe care ne-o recita extaziat, nouă, elevilor, profesorul Predică Petre la liceul ‚Fraţii Buzeşti’ din Craiova: (1)« San-Marino astăzi are / Sărbătoare de păstori, / O serbare / De plecare / La Vardar ce cură-n mare, / Alergând pe pat de flori. »/(2)« Se întinde masa dalbă / Pe un plai lângă cătun, / Cu smântână / De la stână / Şi cu fagi de miere albă / Şi cu vin de la Zeitun. »/(6)« Popii binecuvântează / Şi atunci toţi s-au mişcat / De plecare / Către mare, / Turmele înaintează, / Toţi cu totul le-au urmat. »/(7)« Caii poartă în spinare / Corturi, pături, aşternut, / Toată casa, / Toată masa / Şi veşmânt de-mbrăcare, / Tot ce au, Tot ce-au avut. »/(8)« Mumele, în glugi pe spate, / Poartă prunci cu păr bălai / Sau mioare / Lîncezioare. / Clopotele, legănate, / Sună depărtat pe plai. »/(9)« Turma beagă, câinii latră, / Caii nichează uşor ; / Mai departe, / La o parte, / Sub o măgură de piatră, / Cântă-n fluier un păstor. »

  9. 9 Marcus februarie 28, 2012 la 6:19 pm

    Melescanu, Sef SIE, Paguba-n Ciuperci Pentru USL !-Jos Basescu!-

    Agentia Erevan News a intrat in posesia stenogramei convorbirii telefonice pe care seful statului, d-l Basescu Traian, a purtat-o cu D-l Melescanu atunci cand l-a numit pe acesta Sef al SIE in Romania, stenograma pe care o punem la dispozitia cititorilor nostri:
    Basescu Traian :- Alo, Nea Dorele, matale esti?
    Teodor Melescanu:-Da, Sefu’, sa traiti, eu sunt!
    B.T.:- Auzi, nea, urechi de magar*, matale nu te-ai saturat sa-ti pui cravata, sa mananci …….** si sa-i spionezi pe liberali? Ha, Ha, Ha ce-mi plac glumele mele!
    T.M. :-Ba, m-am cam saturat da’ ce pot sa fac, sefu’, daca asta e misiunea?
    B.T. :-Nea, Dorele, la timpuri noi, misiuni noi. Ce-ai zice daca te-as face sef peste spioni? Cu trecutu’ matale de ofiter superior sub acoperire, in informatii, ai fost de toate pana acum: ministru la Externe, ministru la Aparare, sef de partid, deputat, senator etc. doar asta ti-a mai ramas ca trofeu pana la pensie. Ca doar presedinte n-ai de gand sa te faci, nu? Ha, Ha, Ha, ce-mi plac, dom’le glumele mele!
    T.M. :-Ai dreptate, Sefu’ si iti multumesc pentru faptul ca te-ai gandit sa ma scoti la lumina, ma saturasem de atata acoperire si oricum la liberali nu prea mai aveam ce sa spionez.
    B.T.: -Da, bre, nea Dorele, si-n plus poate cu miscarea asta ii tragem una la cotonoage si lu’ ala cu nume de floare, ca prea si-a luat-o-n cap cu crescutu’ in sondaje.
    T.M. :-Bine le mai gandesti, sefu’, exact ca pe vremuri, nimic nu-ti scapa!
    B.T. :-Atunci ne-am inteles, nea Dorele, de maine intri in paine la SIE si cu voia (na, ca era sa zic lu’ Dumnezeu!) a mea, Ha, Ha, Ha ce-mi plac glumele mele! de aici vei iesi la pensie!
    T.M. :-Multumesc frumos ,sefu’, sa traiti!
    B.T. :-Sa traiesti si matale, nea Dorele, la revedere!
    T.M. :-’Traiti, sefu!
    A consemnat pentru dvs.
    Vartan Varujan

    Numirea lui Melescanu la sefia SIE nu face altceva decat sa oficializeze o pozitie, cea a Melescanului, tinuta prea mult timp la secret, nea Dorel vazandu-si astfel cu ochiii visul oricarui ofiter de informatii si anume acela de a deveni seful serviciului care l-a consacrat in cariera. Aceasta miscare a basescului nu dovedeste nimic altceva decat faptul ca tipul a ajuns la fundul sacului cu gadgeturi securistice cu care inainte rupea gura targului si punea camerele de luat vederi si dezbaterile teve pe ce “vroia” muschii lui. Diferenta consta in faptul ca daca, spre exemplu, la montajul cu jurnalistii ostatici, flatulenta trasa s-a auzit si peste hotare, dovedind ca Basescu al nostru e in forma maxima, fapt in urma caruia a calarit in perioada respectiva pe un val de popularite gen tsunami, chestia asta cu Melescanu nu poate fi catalogata decat o fasaita, ce-i drept urat mirositoare, produsa de un stomac aflat in faza de ulcer terminal. Consecintele acestui gest nu se vor regasi nici in vreun impact electoral, nici in cresterea cotei personale de popularitate, ci vor confirma faptul ca pana la urma baietii cu ochi albastri au fost prea rasfirati, motiv pentru care chiombu a inceput sa-i stranga de pe drumuri si sa-i aduca acasa, sub pulpana sa ocrotitoare. La Parlament, paguba-n ciuperci, atata timp cat Traienel o are pe curvetu’ de Anastase care sa-i numere voturile la deputati, iar la Senat, daca vrea, face majoritatea cu femeia de serviciu si cu portaru’, plecarea unui senator liberal nu va modifica nimicuta. D-l Antonescu l-a exclus un-doi pe Melescanu din partid, deci vorba unui militian Sorici, “case closed”, sau cum zice iubitul nostru presedinte in limba marelui Will, “Point” (in traducere basesciana=punct).
    Asa ca una peste alta Traienel si-a dat, vorba celor din PU, autogol ca presedinte jucator, dovedindu-ne inca o data, daca mai era nevoie, ca sangele apa nu se face si ca securist la securist trage.
    Nota Autorului:*urechi de magar: alintatura aplicata de d-l presedinte pavilioanelor organului auditiv putin cam supradimensionat al Melescanului.
    **”Melescanu isi pune cravata si mananca …….”:cam la asta se rezuma activitatea noului Sef al SIE, in viziunea basescului, cand acesta vorbea in numele PNL.

  10. 10 Aramis februarie 28, 2012 la 7:51 pm

    @Adrian Nastase

    Incercati, prin incheiere, sa plasati in „mainile guvernului” un mic cartof fierbinte. Esential, si tehnic ,ceea ce spuneti este foarte corect. Doar incheierea revendica(revendicare pe care personal, o sustin).

    Pe de alta parte Serbia nu a fost niciodata atat de euro-euforica precum Romania. Ii vor trebui stimulente si hormoni pentru a o aduce in starea in care Romania a intrat de la sine.

    PS Ma scuzati ca nu m-am introdus cum se cuvine pana acum. Dar cred ca ati inteles din postarea semnata LePrince ca linia sa va fi continuata plenar inclusiv pe acest blog de Aramis(unchiul meu plecand la Aix, mi-a lasat cheile marelui oras, si administrarea proprietatilor sale bloggeristice). Mi-am permis (ne-am permis), impreuna cu cativa prieteni, sa ne construim un pavilion de vanatoare la marginea unui mic domeniu in apropiere. Va asteptam cu ocazia primului bal. Poate fara sa vreti, ati contribuit la aceasta constructie, lucru pentru care va multumim.

  11. 11 Marian Nicolae februarie 28, 2012 la 8:58 pm

    Buna seara,

    Este normal ca Rusia sa priveasca cu neincredere extinderea NATO si a UE catre est. Noi suntem un bun exemplu de cum nu ar fi trebuit sa se intample.

    Curat murdar…

    Daca sua ar fi fost ok si nu ne-ar fi tratat ca pe ultimii papuasi, pe care-i pacalesti sa-ti dea petrolul, aurul si bogatiile nationale in schimbul margelelor viu colorate si a oglinzilor, pardon a jepurilor X5, Q7, ML atunci da.

    Din pacate sua ne trateaza ca pe ultimii oameni, trimitand pana si MISIONARI… sa ne crestinizeze…cica.

    Asta vara am dat peste tipii cu camasi albe, cu ecuson in piept cu un nume incepand cu Elder…adica cel batran, diferenta este ca baietii repectivi nu aveau mai mult de 20 de ani.

    Adica tu alb, in Anno Dmini 2012 vii in Europa ca misionar, sa-mi speli mie creierul??? M-a bufnit rasul, le-am si spus-o, in…engleza,mai baieti, in loc sa faceti acest lucru cu albii din europa, cautati altceva mai bun de facut…

    In privinta Serbiei, este clar, daca Romania accepta statutul Kosovo, maine, poimaine ne vom trezi in acelasi r…..t cu Transilvania noastra luata cu binecuvantarea Bruxelului si a sua…

    Nu poti castiga la pocker atunci cand partenerii de joc triseaza pe toate fronturile schimband cartile intre ei comme bon leur semble….

    Uite unde s-a ajuns cu politicieni moluste si corupti pana-n maduva oaselor…

  12. 12 Sebastian februarie 28, 2012 la 9:17 pm

    Nustiu de ce dar tind sa ofer mai multa credibilitate oricarei adunari decat UE.

  13. 13 Aramis februarie 28, 2012 la 10:19 pm

    @justias

    Ma bucur ca v-a placut deca(b)logul nostru.
    Ceea ce spuneti este extrem de echilibrat. Va spuneam ca nu as dori acum o extindere a discutiei in legatura cu GDS-ul. Pe de alta parte, putem face acum o paralela cu actuala lege a lustratiei. Tot un dezechilibru politic si acolo.

  14. 14 Aramis februarie 28, 2012 la 10:19 pm

    @Dresorul de soparle ideologice

    De la Vasile Pavelcu si pana astazi, psihologia a devenit o disciplina in sine, nu mai are nevoie de “reabilitare”, nu mai este necesar sa-si caute “un loc”(asta apropos de “Drama psihologiei”). Pana astazi ,abordarea psihologiei a evoluat. “Exista mai multe psihologii” este nu doar depasit, dar nu exprima nimic valoros.
    In schimb, Pavelcu a spus ceva extrem de valoros, si neexploatat(inca): a lansat termenul de “socioza”, prin negarea “psihozei collective”. Ia spune tu, elev gremlin, de ce? Incearca o explicatie.
    Nu-ti voi explica eu pe d-na Liiceanu, daca doresti sa aprofundezi, ii poti citi cartile, articolele, te poti uita la emisiunile la care participa. Sa vii dupa sa te ascult si sa-ti dau nota. Un “tip” de inceput: nu se incadreaza in segmentul de psihologie clinica neaparat. Ca tu ai ramas blocat acolo(undeva in urma cu 40 de ani), este o alta poveste.

  15. 15 Aramis februarie 28, 2012 la 10:39 pm

    @Theodora

    Unchiul meu, LePrince, iti accepta scuzele, dar nu mai acorda audiente. Poti lasa o scrisoare, ma voi griji sa-I parvina, insa nu promit raspuns.

  16. 16 Aramis februarie 28, 2012 la 10:40 pm

    @Observator

    Sa spunem ca “regele nostru” este cuprins in decalog. Fara a personifica(punctul 8), credem ca regele trebuie sa fie doar rege.

  17. 17 Aramis februarie 28, 2012 la 10:41 pm

    @Doru Coarna

    Doru,

    LePrince nu mai acorda audiente. Este extrem de ocupat cu redactarea memoriilor si cu noul aranjament peisagistic al parcului sau din Aix. Nu va trece prin Capri, desi trebuie sa recunosc ca descrierea este interesanta si instructiva. E unul din putinele colturi ale Europei pe care nu l-am vazut. “Capri” era doar un pretext , o metafora.

  18. 18 Aramis februarie 28, 2012 la 10:42 pm

    @Zoe, fii barbatoasa

    Doamna,

    Unchiul meu ,LePrince, nu mai face primiri. Agenda sa este plina. Imi pare rau.
    D-voastra nu aveti proprietatea reglajelor fine, probabil ati lucrat cu utilaj greu. Amic si prieten nu sunt unul si acelasi.

  19. 19 Aramis februarie 28, 2012 la 10:42 pm

    @dlnimeni

    LePrince va transmite salutari. Si intoarcere grabnica.
    In alta ordine de idei, drept administrator al proprietatilor bloggeristice ale lui LePrince, va multumesc pentru imaginile cu “cei trei muschetari”, sunt suggestive, dar am prefera(eu, si prietenii mei) sa nu ajungem in situatia celei de-a doua dumneavoastra sugestii. Intentiile sunt mai degraba serioase.

  20. 20 justias februarie 28, 2012 la 10:45 pm

    @aramis

    aveti dreptate in analiza legii lustratiei.
    CITAT: „….puterea actuala doreste doar resuscitarea unei teme comatoase. Tema „comunismelor”. Sunt sigur ca in cateva zile vom asista si la revitalizarea discursului antiiliescian, antipesedist si prin clivaj, anti-USL…..”

    pe langa faptul ca este inutila, tarzie (discutia in sine), nedemocratica, populista, abaterea atentiei de la situatia actuala economica si sociala, aceasta lege deschide o cutie a pandorei (daca prin absurd ar trece de curtea constitutionala!)
    chiar nu vad ce ar putea impiedica USL, cand vine la putere, sa adopte o lege asemanatoare prin care se „lustreaza” anumite categorii de cetateni care au facut parte din regimul basescu. in ochii multor cetateni regimul basescu este unul cri.mi.nal iar anumite persoane ar merita cu prisosinta acest lucru.
    de exemlu cei care in regimul basescu au ocupat functii ca: presedinte, guvern, prefecti, au facut parte din PDL, UNPR etc..in ultimii 3 ani !? li se interzice sa mai ocupe alte functii publice…..

    Sigur am aratat cumva „ce-ar fi daca…?” pentru ca altfel acest mod de a gandi si a face politica ar trebui sa fie istorie intr-o romanie ce se vrea moderna, democratica si europeana.

  21. 21 Paul februarie 28, 2012 la 11:32 pm

    Domnule Nastase,

    Dupa ce-mi spuneti ca : „exista o disponibilitate semnificativa a liderilor europeni de a continua extinderea UE in directia Balcanilor”, astept sa-mi spuneti si ca aceasta „disponibilitatea a liderilor” (care va avea un impact major asupra intregii populatii!) este confirmata, aprobata, sustinuta, adoptata de catre cei care i-au facut (delegat) „lideri” pe cei dintai; adica, de catre cetatenii UE.
    Pentru ca, in absenta validarii de catre populatie a acestei „disponibilitati” a unora (niste oameni, si ei; fie chiar si lideri la un moment dat) , ei bine, ea nu inseamna nimic altceva decat niste opinii personale bune de folosit pentru a impresiona convivii la vreun dineu simandicos…

  22. 22 Adrian B. februarie 29, 2012 la 12:00 am

    Unde a disparut PITICUL DE GRADINA preferat al presedintelui Bashinescu ? Dupa ce-a parasit in fundul gol Bucurestiul , se pare ca Bok a fost vazut prin Rachitele conducand o trasura trasa de 6 ponei frumosi !!! Pe surse s-a aflat si ca Guiness Book World of Records intentioneaza sa-i trimita doua premii : de cel mai mic prim ministru din lume si de cel mai penibil slugoi din lume !

  23. 23 Ghita Bizonu' februarie 29, 2012 la 12:39 am

    Aramis abate de fanar
    io o vazuio pe transcedentala pisicatra pe la tembe de catvea ori. Avea un remediu mininat ptr price : esti stresat ? Du-te la popa! Esti deprimat – d? Du-te la popa! Ti-a murit un parinte ? Ia-ti alt duhovnic!!

  24. 24 Florin Trifa februarie 29, 2012 la 1:20 am

    Buna seara Domnule Adrian Nastase

    Va scriu pentru a vedea dumneavoastra puteti intreprinde ceva la nivelul Consiliului Europei pentru drepturile minoritatii romane, vlahe din Serbia, in particular pentru romanii de pe Valea Timocului. Consider ca Romania face prea putin si pentru romanii granitelor. In octombrie 2008 Consiliul Europei, din care acum faceti si dvs. parte, a votat solutia sarba de a delimita identitatea minoritatii romanilor de pe Valea Timocului de cea a minoritatii vlahilor din aceeasi zona, desi este foarte clar ca vorbesc aceasi limba si sunt aceeasi minoritate (desi isi spun altfel).

    Votul a fost in favorea Serbiei prin tradarea unor reprezentantilor romani in Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei. Au lucrat impotriva Romaniei si a intereselor noastre ca natie. E rusinos! Au ajuns sa lipseasca de la asemenea vot Cezar Preda, Ilie Ilascu, etc. iar o reprezentanta PDL spune ca a votat din greseala solutia sarbeasca! Cine sunt acesti oameni si pentru ce sunt trimisi acolo? Toti au facut jocul autoritatilor sarbesti pe spatele minoritatii romane (divide et impera). A ajuns sa voteze pentru interesele romanilor din Timoc: György Frunda si Vlad Cubreacov din Moldova in urma unui raport al unui parlamentar german si reprezentatii Romanieie sa lipseasca de la vot sa sa voteze contra?

    Dumneavoastra puteti face ceva in acest sens? Ei au nevoie sa fie ajutati si sa se aplice deciziile si acordurile bilaterale (Romania, Serbia), dar si internationale. Dumneavoastra ca jurist specializat in drept international incercati sa faceti ceva pentru ei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei din care faceti parte. Noi romanii trebuie sa fim mai solidari mai ales cand dreptatea e de partea noastra si avem reprezentanti politici care pot ridica problemele pe masa discutiilor europene. Ce puteti face dumneavoastra in acest sens?

    Florin

    P.S.: Am repetat oarecum aceasta intrebarea pentru dumneavoastra deoarece ca n-am primit inca raspuns (pe emailul dvs. oficial si pe acest forum). Mentionez ca nu sunt cetatean sarb, ci roman.

  25. 25 blogideologic februarie 29, 2012 la 1:35 am

    @ Aramis spune : „De la Vasile Pavelcu si pana astazi, psihologia a devenit o disciplina in sine, nu mai are nevoie de “reabilitare”, nu mai este necesar sa-si caute “un loc”(asta apropos de “Drama psihologiei”). Pana astazi ,abordarea psihologiei a evoluat. “Exista mai multe psihologii” este nu doar depasit, dar nu exprima nimic valoros.”
    Ei, taci ! Exprimi doar punctul de vedere al ideologiei dominante în lumea de azi ! Chiar şi aşa fiind, trebuia să citezi şi o bibliografie. Prin absenţa de studiu pe temă, Demonstrezi doar că nu-ţi merge mintea. A devenit cam grea viaţa ta acum, tavarişci Volodea Tismimeţki !

  26. 26 blogideologic februarie 29, 2012 la 1:55 am

    @ aramis – volodea tismineţki
    Pe ce iluzie de putere se bazează impertinenţa ta ?

  27. 27 Sibilla februarie 29, 2012 la 2:04 am

    Valea Timocului contrar unor pareri nu face deloc parte din niciun Banat, ofer spre lectura Rezolutia 1632 (2008), a APCE, din 2 oct. 2008:…
    (Art.)20. Adunarea incurajeaza asadar membrii minoritatilor româna si valaha din estul Serbiei sa-si uneasca eforturile si sa depaseasca neintelegerile lor interne in interesul lor insisi si pentru pastrarea trasaturilor specifice care constituie identitatile lor. Autoritatile sârbe sunt raspunzatoare in acest caz sa nu impiedice, ci dimpotriva sa sustina initiativele in acest sens…

    APCE: A fost adoptata rezolutia 1632 care obliga statul sarb sa acorde drepturi romanilor din Timoc

    Strasbourg, Franta / Romanian Global News
    joi, 02 octombrie 2008

    Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat Rezolutia 1632 privind „Situatia minoritatilor nationale din Voivodina si a minoritatilor etnice romane din Serbia”. Rezolutia care priveste soarta uneia dintre cele mai importante comunitati romanesti din jurul frontierelor- comunitatea romaneasca din Timoc, a fost adoptata ieri 1 octombrie, transmite Romanian Global News.Textul Rezolutiei este extrem de important pentru romanii din Timoc, chiar daca forma sa putea fi si mai clara decat atat. Ca urmare a sprijinului acordat parlamentarilor sarbi, de catre cei greci, ciprioti si rusi, dar si a tradarii a patru parlamentari din Romania care nu au fost prezenti la dezbatere, rezolutia nu a fost adoptata in forma propusa.Romanian Global News va reveni facand publice numele parlamentarilor romani care au tradat interesele romanesti si anunta de pe acum ca va porni o campanie publica pentru retragerea sprijinului parlamentar de catre partidele ai caror membri sunt cei patru si neincluderea lor pe liste pentru alegerile parlamentare din noiembrie.Textul Rezolutiei a suferit mici modificari fata de forma initiala propusa, insa el ramane extrem de clar. Rezolutia arata in mod clar ca: Invita autoritatile competente ale Republicii Serbia sa ia masurile necesare pentru a le inlesni valahilor/românilor care locuiesc in estul Serbiei (pe vaile Timocului, Moravei si Dunarii) accesul la invatamânt, la presa si la administratie publica in limba lor materna si sa le ofere acestora mijloacele de a-si tine servicii religioase in aceasta limba(23.16);sa identifice si sa aplice solutii tehnice care sa le permita persoanele din estul Serbiei sa receptioneze emisiunile in limba româna difuzate in Voievodina(23.17).

    Situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice române din Serbia Rezolutia 1632 (2008)(1)

    1. Adunarea parlamentara ia nota ca societatile europene de astazi sunt in esenta lor multiculturale si multietnice.
    2. Adunarea apara cu tarie diversitatea culturala, a carei importanta este subliniata in multiple instrumente ale Consiliului Europei si in mod particular in Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale (STCE nr. 157) si in Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare (STCE nr. 148).
    3. Diversitatea nu trebuie perceputa ca o amenintare, ci ca o sursa de imbogatire. Ea trebuie respectata si aparata ca o componenta de baza a oricarei societati democratice. Or, respectarea principiilor in materie de drepturi ale omului, preeminenta dreptului si democratia constituie cea mai buna garantie a respectarii diversitatii.
    4. Serbia, ca si orice regiune din Balcani, este una din tarile cele mai multiculturale ale Europei. Ea trebuie sa releve provocarile inerente oricarei societati multiculturale, veghind la promovarea unei viziuni asupra societatii bazate pe respectarea diversitatii, combatând totodata orice forma de intoleranta si de discriminare.
    5. Aceasta regiune, inclusiv Serbia, ramâne marcata de tensiuni interetnice. Astazi se mai inregistreaza in Serbia incidente cu caracter etnic variabile ca nivel si intensitate.
    6. Adunarea subliniaza ca dialogul intercultural si respectarea diversitatii culturilor constituie garantii ale pacii si ale stabilitati pe termen lung in regiune.
    7. In timp ce incidentele cu caracter etnic sunt in prezent putin numeroase in provincia sârba Voievodina, provincie caracterizata printr-un amestec etnic dintre cele mai pronuntate in tara, trebuie constatat ca in anul 2004 – perioada marcata de incidente interetnice numeroase si
    alarmante – autoritatile au reactionat cu prea multa multa intârziere.
    8. Adunarea indeamna cu insistenta autoritatile sârbe sa reactioneze intotdeauna cu multa promptitudine si hotarâre impotriva oricarei violente interetnice.
    9. Adunarea se felicita constatând adoptarea unui numar de initiative laudabile, intre care si „pachetul” legislativ din anul 2002 si noua Constitutie sârba din 2006, in favoarea drepturilor minoritatilor nationale si incurajeaza autoritatile sa-si continue eforturile in acest sens.
    10. In aceasta privinta Adunarea constata cu multa satisfactie ca dupa ultimele alegeri a fost restabilita functia de ministru pentru drepturile omului si drepturile minoritatilor si ca reprezentantii minoritatilor fac parte din guvernul de coalitie ocupând functii ministeriale. 11. Aceste eforturi vor trebui conjugate de catre autoritatile statului, institutiile religioase precum si mass-media printr-o politica a comunicarii, in vederea promovarii spiritului de toleranta, a dialogului intercultural si a combaterii discriminarii.
    12. Adunarea se felicita sa constate ca un proiect de lege privind combaterea discriminarii a fost pregatit si prezentat spre comentare Comisiei de la Venetia. Adoptarea rapida si aplicarea acestei legi sunt deosebit de importante pentru a preveni discriminarile ulterioare indreptate impotriva minoritatilor nationale.
    13. Adunarea considera ca mediatorul poate si trebuie sa joace un rol important in acest sens. Ea se felicita asadar in legatura cu indelung asteptata desemnare, la 29 iunie 2007, a unui mediator al Republici Serbia.
    14. Intre altele, autoritatile trebuie sa-si continue eforturile in vederea sporirii increderii minoritatilor fata de reprezentantii autoritatilor si pentru a combate prejudecatile fata de minoritati, prejudecati care pot sa persiste in sânul fortelor de ordine si a puterii judecatoresti. Adunarea se felicita in legatura cu existenta unui program privind cresterea reprezentarii membrilor minoritatilor in rândul fortelor de ordine si a puterii judecatoresti, si in special privind punerea in aplicare a unei forte de politie multietnice in sudul Serbiei. Ea incurajeaza autoritatile sa extinda si sa aplice aceasta initiativa in alte regiuni si mai cu seama in Voievodina.
    15. Adunarea este totusi ingrijorata sa constate mari lacune in ceea ce priveste punerea in aplicare a drepturilor minoritatilor. Autoritatilor nationale, regionale si locale le revine raspunderea unei depline si complete puneri in aplicare a prevederilor legale pertinente.
    16. Anumite prevederi legale sunt defectuoase de mai multi ani, ceea ce impiedica o exploatare cât mai buna posibil, in beneficiul membrilor minoritatilor, a potentialului oferit de cadrul legislativ dezvoltat in anul 2002.
    17. Adunarea considera ca aceste lacune ale legislatiei pun la indoiala credibilitatea si vointa politica a autoritatilor in materie de drepturi ale minoritatilor si nu sunt prielnice consolidarii increderii membrilor minoritatilor nationale in autoritati.
    18. Mai mult, Adunarea este ingrijorata sa constate divergentele de la o regiune la alta in ceea ce priveste punerea in aplicare si accesul efectiv al membrilor minoritatilor la drepturile lor. Adunarea constata in special ca membrii minoritatilor nationale din estul Serbiei sunt intr-o situatie categoric mai putin favorabila decât cei din Voievodina.
    19. Cât despre chestiunea identitatii minoritatilor, si in special având in vedere dezbaterile din jurul minoritatilor româna si valaha, Adunarea aminteste principiul enuntat in articolul 3 al Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale si reafirma ca orice incercare privind impunerea unei identitati unei persoane, sau unui grup de persoane, este inadmisibila.

    20. Adunarea incurajeaza asadar membrii minoritatilor româna si valaha din estul Serbiei sa-si uneasca eforturile si sa depaseasca neintelegerile lor interne in interesul lor insisi si pentru pastrarea trasaturilor specifice care constituie identitatile lor. Autoritatile sârbe sunt raspunzatoare in acest caz sa nu impiedice, ci dimpotriva sa sustina initiativele in acest sens.
    21. Adunarea este constienta de ingrijorarile exprimate de Comisia pentru Democratiei prin Drept (Comisia de la Venetia) in legatura cu Legea din anul 2006 privind Bisericile si organizatiile religioase din Republica Serbia si se asociaza recomandarii acesteia prin care cere o definire mai exacta a statutului dreptului canonic si a hotarârilor instantelor bisericesti. Pe de alta parte, Adunarea roaga insistent autoritatile sârbe sa coopereze deopotriva cu Biserica Ortodoxa Sârba si cu Biserica Ortodoxa Româna pentru gasirea unei solutii practice de natura sa faca efectiva libertatea religiei in partea de rasarit a tarii, asa cum este deja in cazul Voievodinei.

    22. In sfârsit, constienta de faptul ca cooperarea dintre statul de resedinta si statul inrudit, prin intermediul acordurilor bilaterale, prezinta un interes real in scopul garantarii stabilitatii in Europa, Adunarea cheama autoritatile sârbe sa-si intensifice relatiile de buna vecinatate cu statele inrudite (România, Ungaria, Croatia si «fosta republica iugoslava a Macedoniei») aplicând integral acordurile bilaterale semnate de acestea.

    23. Prin urmare, Adunarea invita autoritatile competente ale Republicii Serbia :

    23.1. sa acorde o atentie sporita plângerilor privind violenta interetnica si sa reactioneze cu promptitudine, hotarâre si eficienta la acestea, mai cu seama prin anchete ale politiei si printr-o urmarire penala eficienta;
    23.2. sa vegheze asupra punerii efective in aplicare a legislatiei in materie de drepturi ale minoritatilor si in special a legilor adoptate in anul 2002;
    23.3. sa aloce cât de repede posibil fonduri pentru promovarea sociala, economica, culturala si pentru dezvoltarea generala a minoritatilor nationale, alocare prevazuta de articolul 20 din legea-cadru din anul 2002 privind protectia drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale;
    23.4. sa adopte neintârziat o lege privind combaterea discriminarii, tinând cont de remarcile formulate de Comisia de la Venetia;
    23.5. sa adopte in regim prioritar textele legislative privind alegerea si finantarea Consiliilor nationale pentru minoritatile nationale, tinând cont de comentariile expertilor Consiliului Europei pe marginea proiectului de lege privind alegerile;
    23.6. sa defineasca cu mai multa precizie competentele si obligatiile Consiliilor nationale pentru minoritatile nationale, dotându-le cu fondurile necesare realizarii misiunilor lor;
    23.7. sa introduca un mecanism de control din partea Consiliilor nationale pentru minoritati a actelor executivului in materie de drepturi ale minoritatilor;
    23.8. sa convoace reuniuni mai numeroase si cu o mai mare regularitate ale Consiliului national pentru minoritatile nationale;
    23.9. sa prevada desemnarea unui mediator adjunct insarcinat cu problemele ce tin de drepturile minoritatilor;
    23.10. recunoscând progresele marcate de dispozitiile noii Constitutii in aceasta privinta, sa consolideze in continuare stabilitatea bugetelor provinciilor autonome;
    23.11. sa ia masuri pozitive in favoarea persoanelor apartinând tuturor minoritatilor si sa vegheze asupra eradicarii oricarei discriminari impotriva membrilor lor;
    23.12. sa-si intensifice eforturile pentru dezvoltarea initiativelor privind promovarea spiritului de toleranta si a dialogului intercultural;

    23.13. sa accelereze initiativele privind pregatirea unor cadre didactice calificate sa predea limbile minoritare si sa predea in aceste limbi;
    23.14. sa continue sa dezvolte scolile bilingve si scolile in limba materna;
    23.15. sa suprime diferentele regionale existente in ceea ce priveste garantarea efectiva a drepturilor minoritatilor (in special privind folosirea limbilor minoritare in administratie, invatamântul in limbile minoritare, libertatea religiei etc.) punând integral in aplicare, si pe intreg teritoriul, legislatia in vigoare in acest domeniu;
    23.16. sa ia masurile necesare pentru a le inlesni valahilor/românilor care locuiesc in estul Serbiei (pe vaile Timocului, Moravei si Dunarii) accesul la invatamânt, la presa si la administratie publica in limba lor materna si sa le ofere acestora mijloacele de a-si sa tina servicii religioase in aceasta limba;
    23.17. sa identifice si sa aplice solutii tehnice care sa le permita persoanele din estul Serbiei sa receptioneze emisiunile in limba româna difuzate in Voievodina;
    23.18. sa prevada exceptiile de la procedurile de privatizare in domeniul presei in favoarea presei in limbile minoritare in scopul de a asigura viabilitatea acesteia;

    24. Adunarea cheama de asemenea Serbia si statele inrudite vizate sa convoace cât mai repede posibil Comisiile interguvernamentale mixte prevazute de acordurile bilaterale privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale incheiate de acestea.
    25. Adunarea invita Comisia sa pentru respectarea obligatiilor si angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comisia de monitorizare) sa ia in consideratie indeaproape propunerile cuprinse
    in aceasta rezolutie in cadrul dialogului sau cu autoritatile sârbe.

    Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
    ________________________________________

    Situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice române din Serbia
    Recomandarea 1845 (2008)(2)

    1. Adunarea parlamentara, referindu-se la Rezolutia sa 1632 (2008) privind situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice române din Serbia, invita Comitetul de Ministri sa tina cont, in cadrul monitorizarii sale regulate, de recomandarile pe care li le-a adresat autoritatilor sârbe in
    respectiva rezolutie si sa tina cont de acestea in cadrul urmatorului sau ciclu de monitorizare in virtutea Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale.
    2. Adunarea le recomanda de asemenea Comitetului de Ministri si autoritatilor sârbe sa prevada lansarea unor noi programe de asistenta cu tinta fixa in vederea sprijinirii elaborarii unor planuri de actiune concrete privind promovarea spiritului de toleranta si a dialogului intercultural si in special privind sporirea increderii minoritatilor in institutiile statului si pentru combaterea prejudecatilor indreptate impotriva minoritatilor care pot sa mai persiste in sânul fortelor de ordine si al puterii judecatoresti.

    1) Dezbătută de către Adunarea Parlamentară la 1 octombrie 2008 (cea de-a 33-a şedinţă) (a se vedea DOC. 11528, Raportul Comisiei Juridice şi Drepturi ale Omului, raportor dl Herrmann). Text adoptat de Adunare la 1 octombrie 2008. A se vedea Recomandarea 1845 (2008).
    2) Dezbătută de către Adunarea Parlamentară la 1 octombrie 2008 (cea de-a 33-a şedinţă) (a se vedea DOC. 11528, Raportul Comisiei Juridice şi Drepturi ale Omului, raportor dl Herrmann). Text adoptat de Adunare la 1 octombrie 2008.

    http://www.rgnpress.ro/Politic/APCE-A-fost-adoptata-rezolutia-1632-care-obliga-statul-sarb-sa-acorde-drepturi-romanilor-din-Timoc.html

    2 – ara de origine a românilor timoceni este România? Nu, ţara de origine a românilor timoceni nu este România (paradoxal, aici îi dăm, parţial, dreptate domnului Miletic Mihailovic), pentru că, în cea mai mare parte, românii timoceni sunt autohtoni, ţara lor făcând parte din aria etnogenezei româneşti. Aşadar, ei nu sunt veniţi de aiurea, ci aparţin locurilor natale de un mileniu şi jumătate, de când izvoarele istorice îi atestă pe vechii români (străromâni), cei care au contribuit la formarea majorităţii popoarelor din Balcani, inclusiv la etnogeneza sârbilor. Aceştia din urmă au ajuns pe Valea Timocului foarte târziu, după 1833, când, din cauza intereselor Rusiei, această zonă a fost anexată de Serbia. ( Miletic Mihailovic )

    3 – Limba vlahă este diferită de limba română? Nu, este una şi aceeaşi limbă. Poporul român s-a format pe un spaţiu imens, cuprinzând romanitatea orientală, cuprinsă între Marea Adriatică şi Marea Neagră, pe ambele maluri ale Dunării. Limba vorbită în acest spaţiu a fost limba română. Şi astăzi mai există zone în care se vorbeşte limba română, de exemplu, Valea Timocului, teritoriu care aparţine statului sârb. Prin urmare, limba română este una şi aceeaşi cu limba vorbită de românii timoceni, aşadar nu există o limbă vlahă.

    Mai trebuie subliniat un fapt: cuvintele „vlah”, „valah”, „vlas”, „voloh” etc fac parte din patrimoniul istoric şi cultural românesc!!! „Este democraţie! Nu îi obligă să fie români cu forţa, chiar dacă dovezile şi bunul simţ spun asta! Dacă nu sunt români sau nu recunosc apartenenţa la filonul românesc nu pot lua oficial numele de valah, vlah, vlas, voloh. Pot să-şi spună negotineni, petrovaţeni etc. Valahii, vlahii, vlasii sunt români şi românii sunt cei ai căror strămoşi au fost numiţi de străini valahi, vlahi, vlasi, volohi, olahi . Dacă nu afirmă oficial că noua limbă standardizată este un nume al unui grai românesc, nu pot folosi oficial numele de limbă valahă, vlahă etc pentru o limbă care ar fi altceva decât o limbă românească sau un grai al limbii române ( Prof. Valentin Băluţoiu
    Colegiul Naţional „Carol I”, Craiova )
    http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/O%20limba%20care%20nu%20exista%20si%20un%20atac%20la%20adresa%20statului%20national%20roman%20de%20Valentin%20Balutoiu.htm

    TOTUŞI…. : VLAHII DIN VALEA TIMOCULUI, NU ACCEPTĂ, NU DORESC SĂ FIE NUMIŢI ROMÂNI ! EI SPUN CĂ SUNT… VLAHI…

    4 – KOSOVO JE SRBIJA !!! KOSOVO JE SRCE SRBIJE !!!
    CINE SPUNE ALTFEL, E IGNORANT, NEINFORMAT, DE REA-CREDINŢĂ, HABAR NU ARE CUM AU AJUNS ALBANEZII ACOLO, SE PREFACE A NU ŞTII DESPRE EPURAREA ETNICĂ PE ETAPE DAR DELIBERATĂ ( !!! )…. MĂ OPRESC ACI, DEOCAMDATĂ, CĂ MĂ NERVAI NERVOS…

    5 -Uniunea Europeana va purta responsabilitatea unei eventuale instalari de baze militare ruse in Serbia, daca va refuza sa acorde acestei tari statutul de candidat la aderare, a avertizat vicepremierul sarb Ivica Dacic …. – 😛

    6 – Dacă nu mă înşeală memoria, tot în acest spaţiu scrisăi :
    ” unde a fost Europa când am avut nevoie de ea … ”…
    – ei bine, ROMÂNUL ADRIAN PĂUNESCU a spus lucrurilor pe nume :
    ” era o datorie a marilor state occidentale sa revigoreze NU sa puna la competitie imediata o tara care venea dintr-o mare suferinta, dintr-o pedeapsa cumplita si nemeritata, ei bine, suntem tot singuri si tot ce se face pentru noi se face pe bani, se face pe dobanzi, cred ca domnii acestia de la FMI… care-i asigura preşedintelui nişte interese bancare, se poarta cu noi ca si cand am fi singuri pe pamant, ca si cand noi nu avem un popor pe care-l reprezentam… În momentele acestea trebuie respectată România însăşi ! ”
    ” Nu se cuvine aşa, nu se cuvine să pedepseşti un popor… noi am plătit scump deschiderea către occident… Nu putem pedepsii un popor la nesfârşit ! ( … )… ”

    7 – că nu mă vreu abţine şi recunosc : curvăsăraiul UE vis a vis de România, Srbija şi alţii… e politichie ipocrită , în cur îi doare şi nici acolo de ceilalţi, adică alde România, Srbija, DOAR dacă aduc vreun FOLOS… rechinilor, dinozaurilor care fac legea în UE şi care e pt unii mumă pt alţii ” măşcioane ”, ciumă.. Pt Germany, par egzamplă , şi noi şi sârbii şi alţii am fost suntem şi vom fi nişte gândaci de bucătărie !!!

  28. 28 blogideologic februarie 29, 2012 la 2:11 am

    +România a cerut garanţii „normale” privind drepturile minorităţilor din Serbia pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea la UE, susţine ministrul român al Afacerilor Externe, însă preşedintele Serbiei consideră că cerinţele încalcă standardele europene, relatează AFP, potrivit Mediafax. Miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE au recomandat marţi la Bruxelles, la finalul unor discuţii îndelungate, acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Serbia, însă fără a lua o decizie imediată. România a blocat un acord imediat solicitând garanţii privind respectarea drepturilor minorităţii române din Serbia ce cuprinde aproximativ 30.000 de persoane, au indicat surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27 de state.+ http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/presedintele-serbiei-considera-ca-cerintele-romaniei-privind-minoritatile-incalca-standardele-ue-255320.html

  29. 29 Sibilla februarie 29, 2012 la 2:18 am

    8 – Mesajul Sf’ântului Nicolae Velimirovici – către Europa de astăzi:
    “Europa a început să se îndepărteze de Hristos şi să se întoarcă către lumea aceasta, dinspre duh înspre materie”
    “după legea veşnică a firii”… “oricine îi spune celui care lucrează răul că rău va petrece, poate fi proroc”.
    “ Şcoala să fie cu credinţă, politica cu cinste, oastea cu dragoste de ţară, statul cu binecuvântarea lui Dumnezeu”
    “Sfânta Scriptură este fără de greşeală. Ea este rânduiala Cosmosului, lăsată de Dumnezeu. În Sfânta Scriptură se lămureşte rostul fiecărui om şi fiecărui neam […] Toată ştiinţa europeană nu e în stare să înlocuiască nici măcar o poruncă a Domnului”
    “Iată, fraţilor, pricina tuturor suferinţelor pe care Dumnezeu le îngăduie în lume. Să facă pe om mai căutat şi mai preţuit decât aurul”
    “Cei blânzi vor moşteni pământul pentru care se luptă şi îşi varsă sângele cei îngâmfaţi, cei lacomi şi cei mânioşi. […] Nicicând de la zidirea lumii, nimeni n-a luptat împotriva unui popor binecredincios fără să lupte împotriva lui Dumnezeu. […] Dacă ar fi ştiut Europenii botezaţi aceasta, nu ar mai fi avut loc ultimele războaie mondiale”
    “Ne-am plecat capul şi ne-am închinat cu uşurinţă idolilor Europeni”
    “Popoarele eretice din vremea noastră L-au aşezat pe Domnul Hristos pe ultimul loc la masa acestei lumi, ca pe ultimul milog, iar la locurile de cinste i-au aşezat pe oamenii lor mari: politicienii, cărturarii, filosofii, romancierii, oameni de ştiinţă, bancherii, chiar şi pe exploratori şi pe sportivi”
    “Dacă mă întrebaţi ce e de făcut ca să ne mântuim, vă voi răspunde să cunoaşteţi adevărul, şi adevărul vă va slobozi de toate relele. Hristos este adevărul şi mărturisitorul adevărului ceresc cel veşnic”
    “Fie ca popoarele Creştine să îngenuncheze la picioarele lui Hristos cel batjocorit de ele şi să-i înapoieze stăpânirea, cinstea, slava şi cinstirea care i se cuvin numai Lui. Aşa să faceţi şi voi, fraţilor ortodocşi, dacă vreţi să scăpaţi de un al treilea război mondial, mai cumplit decât cele două de până acum”
    ” Fraţii mei, calea cea sfântă a Domnului nici nu e neumblată, nici nepietruită, nici nemarcată, ca să ne putem plânge că nu o vedem sau nu o cunoaştem. Pe această cale au trecut sfinţii apostoli, sfinţii mucenici şi mărturisitori, sfinţii împăraţi Creştini şi patriarhi, sfinţii pustnici şi sihaştri, şi alte mii şi mii, milioane şi milioane. […] Pe calea aceasta sfântă, Dumnezeu blagosloveşte norodul Său sfânt. Amin”
    Sf. Nicolae Velimirovici, Prin fereastra temniţei, Predania, Bucureşti, 2007

    9 – “Noi, libertatea ne-am trăit-o atunci când voi trăiaţi în frig şi în întuneric. Dacă vom mai avea parte din nou de ea, vom considera că e un dar de la Dumnezeu. Ştiţi care e diferenţa dintre noi, sârbii, şi voi, românii? Voi nu aţi decis niciodată singuri. Noi, întotdeauna. Voi trebuie să respiraţi aşa cum vă cere UE. Cred că, până la urmă, Serbia şi Macedonia vor fi primite în Uniunea Europeană. Nu văd alt deznodământ”, încheie, optimist, Slobodan Vuicici.

    10 – * Istoria totdeauna a fost nedreapta cu cei care au faurit-o. Asa si cu Slobodan Milosevici. Deocamdata el este considerat un erou al poporului sarb doar in taina si nedeclarat oficial ,dar dupa cum cunosc eu acest popor in lunga si mareata-i istorie nicodata nu si-au negat eroii. Vine vreamea aceea in care se va vedea ca Slobodan a avut dreptate si ca interese ascunse, straine de micul si viteazul popor sarb,au determinat si provocat razboiul mai mult interconfesional din Bosnia-Hertegovina si razboiul pentru integritatea Serbiei si pastrarea leaganului istoric al sarbilor, Kosovo la patria mama, Serbia. Puterile mondiale cunosc dictonul latin “Divide & impera” si asta s-a dorit cu Jugoslavia. Si ce s-a obtinut? Nimic. Poate doar mentinerea “Butoiului cu pulbere al Europei” amorsat. Sarbi nu uita si nu iarta! Asa am invatat eu Istoria de la istoricii de demult…
    Si chiar daca nu vorbim aceeasi limba avem o istorie comuna si traditii etno si de viata comune.Prin sec VIII-X pe aici a fost”tot o apa si-un pamant”.Sa nu uitam aceste adevaruri!
    “tot o apa si-un pamant” adica multi valahi si destui slavi,apoi au sosit alogenii cu pretentii de stapani.Si de aici se despart lucrurile.De la coada lui”Aghiuta” din istoria popoarelor… *
    Profesorul Ion Borgovan

  30. 30 Motanul Incaltat februarie 29, 2012 la 2:42 am

    Domnule Nastase,
    Ati scris un articol de nota…9! 🙂
    De ce nu de nota 10? Pentru ca nu ati pomenit nimic despre adversarii extinderii UE si ce scopuri (ascunse) urmaresc acestia. Iata ce am citit in Jurnalul National:
    Reputat diplomat olandez: „Popoarele balcanice nu sunt europene, nu au contribuit cu nimic la cultura europeană”!
    Din care voi cita un fragment:

    „Articolul lui Lanschot începe cu un citat dintr-un diplomat congolez, rezident în Bruxelles: „Balcanicii din Belgia? Aceştia nu sunt albi!”.

    „Din moment ce şi africanii au realizat că există o mare diviziune culturală între Vest-ul şi Est-ul Europei, ce să mai zicem de alţii?”, se întreabă van Lanschot. Acesta consideră că Europa începe în Mostar, de partea croată a podului peste râul Neretva. „Turiştii oftează uşuraţi când simt că, în sfârşit au ajuns înapoi, în Europa, odată ce au intrat în partea croată a Mostar-ului”.

    Kosovo, Macedonia, Albania, Moldova, Muntenegru, şi o mare parte din Serbia, părţi din Bosnia, Bulgaria şi Greece resping categoric ideea de Europă unită şi sunt mai apropiate cultural de Turcia, spune diplomatul olandez, care, în mod curios, nu introduce România în această înşiruire de balcanici.

    „Nimeni din Balcani nu ştie ce e acela un costum Chanel, nu a aflat despre arta culinară a lui Bokus, despre Pippi Longstocking, despre grădinile din Anglia, despre eseurile lui Montaigne, despre jucăriile Lego etc”, scrie van Lanschot (recunoaştem că la Bokus şi la Pippi ne-a prins şi pe noi… – n.r.).

    În concluzie, diplomatul cere stoparea extinderii Uniunii, fiindcă naţiunile pomenite nu au nimic în comun cu Europa.”

    Ce parere aveti? Eu stau si ma intreb de ce asemenea atitudini vin, preponderent parca, din Olanda sau sunt legate de Olanda…? De ce Olanda? Ce se intampla, de fapt, acolo? Spre exemplu, stau si ma intreb: ce interes ar avea Olanda ca Balcanii sa intre sub sfera de influenta a Rusiei? Ma insel, oare? Chiar Dvs. ati aratat cu multa concretete:

    „Diplomatii occidentali stiu ca fara un vot pozitiv la Bruxelles, actuala coalitie are sanse mici de a castiga viitoarele alegeri din Serbia, alternativa fiind o o formula de guvernare mai aplecata spre un parteneriat mai accentuat cu Rusia.”

    Si asta cu atat mai mult cu cat oamenii de afaceri olandezi, din cate am inteles, fac afaceri profitabile p-aici. Si atunci de ce atata ostilitate? Care sa fie scopul unor astfel de atitudini, precum cea a reputatului diplomat olandez? De observat ca Robert van Lanschot este un diplomat, nu un om oarecare. Este adevarat, un fost diplomat. Dar… totusi…

  31. 31 blogideologic februarie 29, 2012 la 7:21 am

    Enumerarea unor psihologii (numărătoarea nu arată ordinea preferinţelor) :1/Psihologia comportamentală ; 2/Psihologia gestaltistă ; 3/Psihologia ambientală ; 4/Psihologia pozitivă ; 5/Psihologia dezvoltării ; 6/Psihologia socială ; 7/Psihologia umanistă ; 8/Psihologia cognitivă; 9/Psihologia colaborativă ; 10/Psihologia educaţională ; 11/Psihologia abisală ; 12/Psihologia autismului ; 13/Psihologia visului ; 14/Psihologia evoluţionară ; 15/Psihologia stressului ; 16/Psihologia transgenică ; 17/Psihologia organizaţională ; 18/Psihologia industrială ; 19/Psihologia morală ; 20/Psihologia atractivităţii fizice ; 21/Psihologia sportului ; 22/Psihologia stimulanţilor ; 23/Psihologia fluxului ; 24/Psihologia durerii ; 25/Psihologia feministă ; 26/Psihologia clinică ; 27/Psihologia inconştientului ; 28/Psihologia funcţională ; 29/Psihologia limbajului vizual ; 30/Psihologia modelării ecuaţiei structurale ; 31/Psihologia existenţialismului. Etc.

  32. 32 blogideologic februarie 29, 2012 la 7:31 am

    Eu chiar am văzut-o la lucru pe „Mrs Liiceanu”: Pe data de 14 octombrie 2007, la emisiunea domnului Mihai Tatulici de pe canalul Realitatea TV, erau prezenţi numai patru invitaţi dintre jurnaliştii propuşi la un fel de TOP 10 (emisiunea se chema ‘Primii zece’) din mass media de Limba Română reliefaţi pe parcursul anului 2007. Personalitatea cea mai bine profilată dintre cei patru invitaţi era incontestabil jurnalistul Mircea Badea. Un om care produce şi prezintă el însuşi emisiuni pe canalele de televiziune Antena 1 şi Antena 3. Cu ajutorul unui juriu de alcătuire complexă, şi în care cele două “ancore deontologice”’ se presupune că erau sociologul Mircea Kivu si psihologul Aurora Liiceanu de la SAR, pe canalul Realitatea TV s-a încercat literalmente strangularea intelectuală şi linşajul moral al lui Mircea Badea. Folosesc eu aici cuvinte prea tari? Nu cred. De altminteri nu ascund faptul că împărtăşesc cu Mircea Badea, fără să vrea, fără să vreau, o anumită atitudine de viaţă pe care aş numi-o: respectul faţă de “educaţia extremă”. Şi, în mare măsură, aproape s- a reuşit repudierea lui Mircea Badea în acea emisiune televizată a domnului Mihai Tatulici. Deloc neutru, aşa cum ar fi fost normal din partea unui moderator obiectiv, dar nu trebuie să înţelegem de aici că domnul Mihai Tatulici ar avea ceva personal împotriva jurnalistului Mircea Badea, nu, domnia sa doar ascultă de “comandamentul zilei”, de altminteri pe tot parcursul vieţii sale îndelungate de “profesionist în soldă” Mihai Tatulici a fost mereu sensibil la “comandamente”. Nu îl blamăm. Dar a fost ceva imoral oricând, şi mai ales în acea memorabilă emisiune de televiziune. Acceptabil, poate, la toţi ceilalţi de pe platou manifestând “agresivitate deontologică” faţă de Mircea Badea. Faptul că Mihai Tatulici se comportă pe platoul de la Realitatea TV precum instructorul superior al organizaţiei de pionieri de la o şcoală generală din perioada pre- Ceauşescu este oarecum de înţeles, dar nu şi acceptabil. De asemenea faptul că “deontologii de profesie” Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu de la SAR se comportau pe platoul studioului de televiziune Realitatea TV la fel ca nişte vechi “tovarăşi de la raion” veniţi să sprijine acţiunea de purificare ideologică exercitată de Mihai Tatulici asupra lui Mircea Badea este oarecum de înţeles. Dar nu şi acceptabil în contextul cultural românesc, acelaşi pentru toate timpurile, contextul unde ceea ce contează este numai “educaţia extremă” de genul celei primite pe vremuri de pruncii români la şcoala Sfântu Sava. Intelectualii şi “deontologii de profesie” Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu trebuiau să creeze impresia de abordare abstractă şi neutră a tematicii subsumate “evaluării jurnalistului Mircea Badea”. Dar nu i -am auzit pe Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu lăudându- se vreodată că ar fi primit o “educaţie extremă”. Ei se laudă doar că sunt „reprezentanţii societăţii civile”. Măi să fie, pruncule, da’ român matale când oare mai eşti? Iar jurnalistul Mircea Badea, cu figura, manierele şi atitudinea lui de autentic “prunc român”, era acuzat în acea emisiune de foarte multe scăderi personale în exercitarea profesiei de jurnalist. În primul rând era acuzat de lipsa de abordare culturală. Look who is talking! La acel moment Mircea Badea era personajul cel mai bine format cultural pentru televiziune dintre toate persoanele prezente pe acel platou al canalului Realitatea TV. În ceea ce priveşte cultura necesară “omului de televiziune”, Mircea Badea putea clama, fără să poată fi absolut de nimeni contrazis, că el aparţine “familiei spirituale Jana Gheorghiu”. Nu vreau să adaug eu aici detalii de substanţiere a clamării. Dar ceva mi se pare a fi semnificativ şi credibil: În doliul zilelor care urmaseră stingerii din viaţă a Marii Doamne din televiziunea noastră clasică, Doamna Jana Gheorghiu, tînărul om de televiziune Mircea Badea povestea îndurerat că Jana Gheorghiu fusese o prietenă a familiei sale, şi că a fost vizitat la maternitate la o zi după ce îl născuse mama sa, colegă de facultate cu Jana Gheorghiu. Plauzibil, este ceva care se încadrează în tiparul comportamental şi de atitudine al regretatei Jana Gheorghiu. Apoi, dincolo de această poveste, Mircea Badea îşi reamintea personal întâmplări petrecute după împlinirea vârstei de trei ani, memorabile, nu -i aşa? când Jana Gheorghiu îşi vizita săptămânal “colega cu pruncul”, apoi cele două absolvente de filologie de la Universitatea din Bucureşti se lansau în lungi discuţii despre diversitatea bucureşteană întru excelenţă, discuţii pe care le asculta în iubire atras fiind şi fascinat mai ales de vivacitatea limbii române culte a dialogului platonic. Dar nu sunt tocmai amintirile despre conversaţiile sapienţiale ce nu- ţi sunt destinate expres, baza viitoarei tale culturi în limba română? Chiar şi acestea se înscriu în baza „educaţiei extreme”. O educaţie extremă de care Mircea Badea a avut ulterior parte şi ca elev al unui liceu de informatică, unul dintre liceele acelea întru excelenţă înfiinţate de Mircea Maliţa, un ilustru reprezentant al protocronismului românesc, pe vremea regimului comunist. Ţinta ministrului Mircea Maliţa fusese aceea de a îndepărta educaţia de la caracterul ei general, pentru a-i da în schimb focalizări pe portofolii cu ţinte specifice. S–a tot vorbit despre fabrica de chibrite a lui Mircea Badea, datează proiectul dintr -un portofoliu personal antamat pe vremea liceului? De ce nu a venit nimeni la emisiune cu acele chibrite proiectate de Mircea Badea, pentru că fabrica lucrează, nu pentru Mircea Badea, şi aduce cuiva profituri bune, dar nu pentru Mircea Badea! Apoi, mi –a fost greu să înţeleg la acea emisiune agresiunea şi dispreţul afişate de regizorul dramatic Alexandru Darie faţă de Mircea Badea, fără să ne expună şi raţiunile. Cred mai curând că Alexandru Darie a fost adus acolo doar pentru ca Mircea Badea să fie judecat critic de un panel ce se consideră definitoriu în superioritate morală. Demersul lui Mircea Badea în jurnalism diferă de abordarea top down, în măsura în care în jurnalism este vorba despre deontologie şi valori. Atunci să spunem că în abordarea jurnalistică top down fluxul deontologic este clar exprimat, valorile sunt limpede, chiar redundant, definite. Din păcate, valorile acestea din abordarea top down sunt cel mai adesea definite într –un sens politic. Să recunoaştem, este o abordare politiceşte corectă aceea care prevalează în jurnalismul de azi. Oricare ziarist ce se abate de la acest stil este imediat etichetat drept “ Centru naţional de isterie care lucrează sub acoperire în presă”, formula aceasta de condamnare automată aparţine deontologului Gabriel Liiceanu, a cărui ocupaţie de bază este aceea de a poza, şi nu gratuit!, drept “stâlpul societăţii civile” din România. Astfel tot ce are un pinch de politically correct în discurs capătă automat şi valoare morală! Acuzele aduse carenţelor deontologice, nenumărate zic ei, ale jurnalistului Mircea Badea sunt deduse prin excludere din faptul că stilul Mircea Badea nu se încadrează în fluxul deontologic din abordarea jurnalistică top down. Stilul Mircea Badea în jurnalism se caracterizează prin abordarea bottom up, care la Mircea Badea se dezvăluie mai ales prin rapide, nervoase, ostentative sfâşieri ale discursului pompos, ori chiar prin simple îndemnuri la sfâşieri ale discursului pompos unde sunt definite valorile jurnalistice în cealaltă abordare. Dar Mircea Badea insistă pe faptul că domnia sa foloseşte totdeauna în evaluări şi în identificarea valorilor, primordialul bunul simţ, cei “şapte ani de acasă”. Bineînţeles, manierele de statuare a valorilor folosite în cele două tipuri de abordări din jurnalism sunt complet diferite, însă nu trebuie să spun eu truismele privitoare la cele două demersuri. Prezenţi acolo, pe platoul de televiziune de la Realitatea TV, Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu erau în acelaşi timp, şi în principiu, nişte canale intelectuale de transmisie a ideilor noi. Frecvenţa invitaţiilor de participare ce li se fac la televiziunea Realitatea TV dovedeşte că ei sunt racordaţi mult mai bine la politicianismul corect, decât la cultura română. Dar Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu erau obligaţi să racordeze, din când în când, emisiunea domnului Mihai Tatulici la cultura română. Nu au făcut- o, însă autoritatea lor a avut pondere zdrobitoare. Toate personalităţile subţirele s-au raportat deontologic exclusiv la autoritatea celor doi mai înainte menţionaţi în tandem, precum şi la fluxul deontologic din stilul jurnalistic top down. În care un om cu discurs spontan precum Mircea Badea este în mod automat condamnat ca imoral, înainte chiar de a spune ceva.

  33. 33 centru februarie 29, 2012 la 9:28 am

    Poate ca sarbii sunt slavii care ne-au fost nu sa zic prieteni , dar cel mai putin ostili .Poate in lumea slava ei si slovacii sunt susceptibili de a ne privi cu o oarecare simpatie . Nu doar clientul rus ne iubeste ca sarea-n ochi , am avut o surpriza de proportii acum o saptamana – cersetori romani – oameni ai strazii pe strazile Parisului mi-au spus ca ostilitatea cea mai mare o au de la oamenii strazii POLONEZI din Paris care se arunca in grup asupra lor strigand ” kurva ” ” kurva ” – stiu polacii ca tezaurul lor a fost salvat de noi si ca ofiterii lor au scapat de Ktyn trecand in Romania ? .

  34. 34 Ghita Bizonu' februarie 29, 2012 la 9:32 am

    Motane

    ar trebui sa intelegem ca aia este purtarea normala „europeana”! Si ca rezultatu firesc al culturii politice vestice , catolice este fascimsul. Ca genocidu nazisr nu a fost decat rezultatu combinarii dintre catolicism, germanism si darwinism.

  35. 35 Vasile, februarie 29, 2012 la 10:23 am

    Cind ai tigla pe casa ai scuze cica ai tigle sparte cind ai sindrila uite ce se intampla::
    „Doamna,

    Unchiul meu ,LePrince, nu mai face primiri. Agenda sa este plina. Imi pare rau.
    D-voastra nu aveti proprietatea reglajelor fine, probabil ati lucrat cu utilaj greu. Amic si prieten nu sunt unul si acelasi.”

    Aeste destul de hazos sa afli din gura contelui nepot care se recunoste deja sub print , ca unchiul s-a umplut ,deci a dat p’afara. Mirosea deja deci stiam , constatasem si noi.

    Amice esti din nou prost informat atunci cind confunzi sinonimele amic si prieten.
    Amice! , sau daca vrei prietene,! , este intradevar alteva, exact ca ipostaza lui Judas Plesu vs amicul Ilies altceva decit amic sau prieten si cum ar fi doamna Nutzi vs dl. Traian, adica amicul la nevoie se cunoaste….”daca-i prieten”!

  36. 36 Sibilla februarie 29, 2012 la 11:10 am

    Cum bine se ştie, există Procesul de Stabilizare şi Asociere, care se constituie în cadru al politicii UE privitoare la ţările din Balcanii de Vest. România, ca ţară membră a UE, participă la procesul de monitorizare a progreselor ţărilor vizate de PSA, şi poate rezolva problemele reproşate Serbiei în cadrul lui. Nu e nevoie să facem gesturi extreme şi, în schimb, să acceptăm fără crâcnire decizii în sânul UE, care ne afectează de o manieră durabilă dezvoltarea economică şi socială, cum este cazul Tratatului de Stabilitate Financiară. – Corina Cretu

    si, ajunsaram la punctele 6 si 7 pe care le scrisai mai sus !!

  37. 37 Theodora februarie 29, 2012 la 11:23 am

    @Aramis
    Scuzele sunt suficiente.
    Am slabit 5 kg pana le-am scris. 😀
    Daca scriu si scrisoare ajung top model si nu este cazul pe criza asta sa imi schimb garderoba.

  38. 38 Sibilla februarie 29, 2012 la 12:00 pm

    „Indiferent de orice asemănare, acestea sunt două minorităţi naţionale autohtone. Românii consideră România patria lor. Vlahii consideră Serbia patria lor. Noi nu avem obiecţii, nicio bază să apelăm la România, nici România nu are nicio bază să facă vreo cerere în numele nostru’, a declarat Dragojevic, citat de postul sârb B92.
    Ţara vecină, a continuat Dragojevic, a cerut ca vlahii să fie şterşi ca o opţiune înainte de ultimul recensământ al populaţiei, cu alte cuvinte, pentru a-i lega pe toţi membrii comunităţii vlahe să se declare fie români, fie „vlahi-români”. Cu toate acestea,”vlahii NU au fost gata să accepte aşa ceva”,
    spune Dragojevic.

    …. 😉 MAAAAARE CURVA POLITICHIA, MAAAARE DI TAT….

  39. 39 Pali februarie 29, 2012 la 1:31 pm

    Ha,ha,…Romania si de data asta ( ca,de fiecare data ) a ramas de caruta’,…pretentiile romanesti au fost respinse de catre Pres.Boris Tadic cu titlul „neintemeiate” ( in Serbia nimeni nu a fost obligat sa se declare vlah sau altceva;este o optiune individuala a spus Tadic ),….Serbia isi vede interesul si a lasat Kosovo pe planul secund a abandonat inclusiv boicotul la adresa Kosovo de a participa la reuniuni regionale,…iar „diplomatia” romaneasca si Romania in frunte cu Base’ au luat un mic praf !

  40. 40 Vasile, februarie 29, 2012 la 2:18 pm

    Sibila,

    Si totusi semnalele guvernului Romaniei , referitor la romanii din Timoc sunt impotriva propriilor noastre semnale privind separarea provinciei Kosova!
    Adica pai multe politici mai multe…….curbe!

  41. 41 centru februarie 29, 2012 la 2:37 pm

    Rusii au o insulta ” cap de olandez ce esti ” ! Prostul ala de Lanschot are habar de ce vorbeste ? Grecia nu este in inima Balcanilor si nu de la greci vine civilizatia europeana ? Se leaga omul de slavii de sud , de albanezi – chipurile ei nu exista , nu sunt ” europeni ” – a auzit de ocupatia otomana care a sufocat aceste natiuni 500 de ani ? a auzit de tiranul Enver Hodja ? Usor pentru arogantii astia limita nazisti sa dea note altora !

  42. 42 blogideologic februarie 29, 2012 la 2:53 pm

    Românii din Ţinutul Herţa îşi cer drepturile într-o scrisoarea deschisă adresată opiniei publice şi mass media din România. Iată textului integral al scrisorii: „Românii herţieni de pretutindeni, atât din spaţiul actual al acestui teritoriu, aparţinând vechii Moldove, cât şi toţi cei care au fost nevoiţi sp-şi părăsească locurile natale, din motive entice (refugiu), deportări şi domicilii forţate, ca urmare a cotropirii staliniste, îşi pun întrebarea absolut legitimă: Până când vor fi românii herţeni-ucrainieni? De ce suportă herţienii ocupaţia străină, începând din 29.06.1940 şi până în prezent, cu excepţia perioadei 07.1941-03.1944, o administraţie străină (sovieto-ucrainiană), ştiut fiind că teritoriul Heţei a fost trup şi suflet al statului feudal moldovean, de când a luat fiinţă şi până la ocuparea acestuia prin forţa (rapt), fără nici un drept sau motive de orice natură. Apartenenţa ţinutului Herţa de statul moldovean este dovedită prin documente şi săpături arheologice chiar de la începutul milenului II, ea fiind atestată documentar în anul 1400 (satul Molniţa), de către înţeleptul domnitor al Moldovei, Alexandru Cel Bun. În tot acest lung interval istoric, în spaţiul ţinutul Herţa au locuit şi au trăit paşni, neîntrerupt numai români, sub administraţie moldovenească, fără emigranţi de altă etnie, astfel că în anul 1940, la supliciul Stalinist asupra Herţei, procentul de populaţie românească era de 98% (în prezent fiind de 95%), dintre cei aproape 40.000 de locuitori ai Herţei. În virtutea dreptului la restabilirea adevărului istoric, noi, herţienii de pretutindeni, apelăm la opinia publică, la societatea civilă şi mass-media, la toţi cei care au sentimente patriotice, cu dragoste pentru toţi românii, şi din afara graniţei, inclusive şi din ţinutul Herţa – care atâtea secole au vorbit numai graiul românesc, să-şi spună părerea privind dreptul reîntregirii (rectificare de graniţă), al ţinutul Herţa, la trupul României. De aceea, pentru cei care ar considera acest demers, al nostru, al romanilor herţieni, ca o aşa zisă revendicare teritorială, noi o considerăm ca o abandonare a unei comunităţi de români, deoarece, în legislaţia europeană şi internaţională se stipulează clar că orice comunitate bine constituită etnic şi istoric, într-un teritoriu, are dreptul să-şi hotărască singură soarta vieţuirii în teritoriul stabilit, şi sub ce administraţie etnică şi istorică se constituie. Din aceste motive: trecutul istoric numai românesc, limba vorbită numai românească, religia creştină ortodoxă, obiceiuri şi cultura strămoşească, care se păstrează şi azi, şi mai ales c ţinutul Herţa a fost rupt prin forţă şii abuzz din trupul ţării, credem că demesurile noastre, ale herţienilor către organele statale româneşti, şi către opinia publică sunt absolut îndreptăţite şi legale. O eventuală trimitere la afirmaţia că „nu dorim revendicări teritoriale” făcută de unii politicieni români, ar însemna o asociere cu nedreptatea istorică teritorială, acceptarea tacită a unui abuzz asupra integrităţii teritoriale, prin folosirea forţei de către un stat puternic asupra unui stat copleşitor mai mic; înseamnă nerestabilirea unui adevăr din istoria ţării noastre şi o nepăsare despre soarta românilor, care, fără voia lor, se află înafara graniţelor României. Este necesar să declarăm că, în privinţa oricărei trimiteri a problemei ţinutului Herţa la unele hotărâri ale unor foruri internaţionale (Paris, Helsinki) de nemodificare a graniţelor, noi herţienii, nu vom fi de accord, atâta timp cât pe teritoriul Europei s-au făcut multe modificări de graniţe, posterior acelor hotărâri, ca de exemplu: eliberarea Ţărilor Baltice şi a altor state din Imperiul Sovietic, (Ucraina, Moldova, Georgia, Kazahstan, etc.) destrămarea Iugoslaviei, Cehoslovaciei, apariţia noului stat Kosovo, unirea celor 2 state germane, etc. numai România nu se poate încadra în spaţiul istoric de 2.000 de ani. Ca urmare, noi herţienii, considerăm că este necesar să se organizeze sub auspiciile Academiei Române, o dezbatere istorică şi juridică, cu participare internaţională (Italia, Egipt, Franţa, Spania, Grecia, Rusia, Ucraina) sub patronajul Senatului şi al Preşedinţiei, prin care să se arate încă odată – prin documente drepturile istorice şi etnice ale românilor în spaţiul carpato-ponto-danubian. De asemeni, să se cunoască şi mai mult cum a fost pârjolit acest spaţiu de popoare şi etnii venetice şi asupritoare. Referitor la organele statale ale României, noi herţienii, ne-am adresat prin memorii, în repetate rânduri, şi am primit răspunsuri ambigui sau de neputinţă. Sperăm, măcar acum, când nu mai este mult timp până la încheierea unui tratat cu Ucraina, ca populaţia ţinutului Herţa să revină şi să convieţuiască alături de toţi românii ţării noastre. MAMA ŢINUTULUI HERŢA ESTE NUMAI ROMÂNIA.” Scrisoarea este semnată de Preşedintele şi vicepreşedintele Societăţii Culturale „Ţinutul Herţa” Asimionese Petru şi respectiv Mircea Budacu. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/scrisoare-deschisa-a-romanilor-din-tinutul-herta-255341.html

  43. 43 George Ban februarie 29, 2012 la 3:49 pm

    @blogideologic, 29 februarie, 7:31am

    Postare admirabil scrisa! Dar nu se leaga cu restul, e cu totul alt stil, extrem de limpede si cu firul logic urmat consecvent, fara paranteze enervante. Ce se intampla, e de fapt contributia altcuiva? Atunci sa stim si noi!

  44. 44 George Ban februarie 29, 2012 la 5:40 pm

    Multumesc mult pentru informatia primita:

    Ce a scris blogideologic la 29 februarie 2012, 7:31am, este preluat, cuvant cu cuvant, din „Asymetria, Revista de cultura, critica si imaginatie”
    (http://www.asymetria.org/)

    Articolul copiat este la adresa:
    http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=474

    Nu stiu ce e cu aceasta revista. Poate ne ajuta blogideologic.

  45. 45 Aramis februarie 29, 2012 la 7:00 pm

    @Vasile

    Imi pare rau, dar ca membru al familiei des Bavards, desi sunt doar duce d’Alameda, rangul meu este tot princiar. Vasilica, nici tu nu le ai cu reglajele fine, iti place sa te plimbi prin parcul englezesc cu macaraua.

  46. 46 Aramis februarie 29, 2012 la 7:04 pm

    @Theodora

    Mda, asta este o veste buna. Desigur, nimeni nu doreste sa te „impinga” spre modelling, daca tu nu-ti doresti asta.

  47. 48 alex februarie 29, 2012 la 10:47 pm

    Trebuie sa ne purtam dur cu sarbii. Noi am fost fraierii, ei au profitat. Nu-i numiti vlahi, ei sunt romani puri, ROMANI TIMOCENI. Romana lor e la fel ca cea din oltenia. Bravo lor. Dar nu stiu cat mai pot rezista. Sarbii se poarta chiar mai rau decat stalin in basarabia sau ungurii cu romanii ardeleni. Sa stiti ca e de rau augur „blandetea” dumneavoastra diplomatica. Lumea e o jungla. Sa nu fim cei inselati.

  48. 49 heidi martie 1, 2012 la 12:03 am

    Eu sper ca tehnica usii in fata si a piciorului in usa, sa nu aiba ca raspuns/reactie fata de noi din partea celorlalti tehnica piciorului in posterior.
    Problema extinderii UE spre Balcanii de Vest, nu este cunoscuta de cateva zile. Eu inteleg ft bine ce pres culisele unei negocieri, cel putin la nivel teoretic, dar, asta nu ma impiedica sa ma gandesc si la un alt aspect, la situatia de fapt a Romaniei in lume, la modul cum suntem noi perceputi in mentalul colectiv al tarilor in Europa si de catre cei mai multi dintre vecini. Nu era suficient ca eram hotii si asistatii sociali pt Franta si Marea Britanie, nu era suficient ca eram cei mai mare corupti pt Olanda, sau asimilati cu etnia dificila, cea mai cunoscuta in Europa, de catre Germania sau Austria, in nici un fel pt Rusia,sau ca rezidenti pt Ungaria. Ne permitem noi ca tara, oare un slogan/tactica de lupta precum cel precum cel folosit de presedintele nostru, si anume, singur impotriva tuturor, si sa periclitam poate singura noastra sansa de a fi considerati prietenii cuiva, si ma refer la atitudinea Serbiei, a oamenilor simpli, fata de Romania. In cele din urma, nu politica, factorii politici impun multimii(poporului sarb) un anumit tip de atitudine fata de o alta etnie, fata de o alta comunitate, ci multimea prin contagiune mintala este cea care determina o atitudine, decizie politica. Printr-o strategie diplomatica facuta pe picior s-au pur si simplu impusa de catre altii si asumata fara nici o rezerva, s-a reusit cat ai bate din palme sa se schimbe perceptia unui popor vecin fata noi, nu uitati, ca si la ei oamenii citesc presa si se uita la televizor, iar acolo nu aud decat, Romanii ne pun bete in roate, Romanii nu ne mai sunt prieteni.
    Este doar un aspect al problemei,

    ps @Vasile&co zau ca m-am straduit, daca s-a mai strecurat vreuna, scuze anticipat.
    Una bucata creier spalat, imaculat, porthos cel mic, asta sa nu care cumva sa mai intrati in vreun conflict cu muschetarii, ca zau ca-mi sunt dragi, nu cei care scriu aici, fiindca nu-i cunosc, dar sunt o mare iubitoare a spiritului muschetarilor, de fapt asta a fost singurul motiv pt care am poposit aici, acum sunt dezamagita, fiindca am descoperit ca aici fiecare lupta pt el, in nici un caz pt ceea ce credeam eu ca trebuie sa lupti, da’ nu mi-am pierdut speranta,
    @pe centru trimiteti-l urgent la oi, are probleme cu mulgatoarea sefa.

  49. 50 Sibilla martie 1, 2012 la 12:54 am

    @Vasile,
    Desigur :)))
    Sigur că adevăr grăit-ai !
    Dealtfel strecurai şi dumneamea, mai sus : pct 9…
    9 – “Noi, libertatea ne-am trăit-o atunci când voi trăiaţi în frig şi în întuneric. Dacă vom mai avea parte din nou de ea, vom considera că e un dar de la Dumnezeu. Ştiţi care e diferenţa dintre noi, sârbii, şi voi, românii? Voi nu aţi decis niciodată singuri. Noi, întotdeauna. Voi trebuie să respiraţi aşa cum vă cere UE. Cred că, până la urmă, Serbia şi Macedonia vor fi primite în Uniunea Europeană. Nu văd alt deznodământ”, încheie, optimist, Slobodan Vuicici.
    În ce priveşte Kosovo…. ei bine, sârbii au RĂBDARE, oricât trebuie, dar de renunţat la inima Srbijei, apăi să NU creadă nima-n lume aista, s-ar chema că nu-i cunosc pe sârbi de … SÂRBI 😉
    stimă,

  50. 51 Sibilla martie 1, 2012 la 1:58 am

    Miniştrii de Externe din Suedia şi Germania critică atitudinea României faţă de Serbia
    Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a criticat poziţia României referitoare la acordarea statutului de candidat Serbiei, subliniind că Bucureştiului „îi lipseşte spiritul european”, în timp ce şeful diplomaţiei germane consideră că Bucureştiul a adus teme de politică internă la nivel european.
    Conform site-ului Euractiv, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a acuzat România că a introdus „aspecte din politica internă” într-o dezbatere care vizează Uniunea Europeană în sens larg.

    La rândul său, şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, a declarat că României „îi lipseşte spiritul european”.

    „Sunt convins că recomandarea de acordare a statutului de candidat Serbiei va fi confirmată de şefii de stat şi de guvern în cursul Consiliului European de joi”, a declarat comisarul UE pentru Extindere, Ştefan Fule.
    http://www.mediafax.ro/politic/ministrii-de-externe-din-suedia-si-germania-critica-atitudinea-romaniei-fata-de-serbia-9356840/

  51. 52 blogideologic martie 1, 2012 la 7:53 am

    @ George Ban spune : +Ce a scris blogideologic la 29 februarie 2012, 7:31am, este preluat, cuvant cu cuvant, din “Asymetria, Revista de cultura, critica si imaginatie”
    (http://www.asymetria.org/)Articolul copiat este la adresa:
    http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=474 Nu stiu ce e cu aceasta revista. Poate ne ajuta blogideologic.+
    Articolul de la adresa indicată este semnat Titus Filipas. That’s me.

  52. 53 George Ban martie 1, 2012 la 8:11 am

    @Aramis

    Jocul asta „de-a printii” este un joc de copii retardati. Si chiar daca ai fi print cu adevarat, ce-i cu asta? E un motiv de lauda? Ai, din acest motiv, mai multa dreptate decat altii? A, daca ne spui cati neuroni ai in plus, mai stam de vorba!

  53. 54 Vasile, martie 1, 2012 la 8:35 am

    Baron, conte , Aramis etc. spune cam tot despre reglajele fiecaruia dintre noi!

  54. 55 ZOE, fii barbata ! martie 1, 2012 la 9:03 am

    @Aramis / în mizerie,

    Într-adevar, „printii” de Ferentari au proprietatea „reglajelor ” fine, mai ales
    la ciorditul din buzunare !
    Te-as ruga sa-ti vezi de drum si sa ma scutesti de comentariile tale.
    Nu gust glumele voastre de prost gust si nici deghizarile voastre în eroii lui Dumas. Daca sunteti în criza de personaliate, faceti o vizita la Gheorghe Marinescu, poate mai au locuri !

  55. 56 George Ban martie 1, 2012 la 11:42 am

    @blogideologioc

    Ce inseamna „That’s me.”? Si ce revista e Asymetria? Este revista on-line? Cine o conduce? Nu e clar daca articolul mentionat a aparut efectiv in revista. Daca „Da”, solicit datele bibliografice.

  56. 57 blogideologic martie 1, 2012 la 1:26 pm

    @ George Ban
    Ce urmăreşti de fapt cu interogatoriul acesta ? Am spus :
    Articolul de la adresa indicată este semnat Titus Filipas. That’s me. Ce vrei să-ţi zic mai mult ?

  57. 58 George Ban martie 1, 2012 la 4:43 pm

    @blogideologic

    Macar ce inseamna „That’s me.”

  58. 59 Porthos martie 1, 2012 la 6:42 pm

    @ George Ban

    E simplu. Titus Filipaș e de fapt un pseudonim pentru Vladimir Tismănețki („That’s me”), alias Vladimir Tismăneanu. Adică blogideologic.

  59. 60 Raul Noica martie 2, 2012 la 1:16 pm

    G. Ban – aici nu-i loc de glumitze de bazar . Iar o gluma reusita pp macar un stop de inteligenta dar cred ca nu-i cazul !

  60. 61 George Ban martie 2, 2012 la 5:47 pm

    @Raul Noica (alt pseudonim?)

    Nu stiu la ce „glumitze” te referi. Multumesc mult pentru aprecierea ca in cazul meu nu poate fi vorba de „un STOP de inteligenta”.

  61. 62 Vasile, martie 3, 2012 la 7:48 am

    Porthos anagramat oricum ai da tot prost
    o sau porthos iese!

  62. 63 Vasile, martie 3, 2012 la 8:54 am

    Siblila,

    Pe un alt blog „politici filtrate de ratiune”, romanii din Timoc , drepturile lor,a fost o tema pe care eu o cred neconsumata !Ar fi interesant ca dumneata va vii cu niste expplicatii , mai „apropriate” de locul faptei!

  63. 64 Porthos martie 3, 2012 la 10:24 am

    @ Vasile

    Ai uitat H-ul. Anagrama e de fapt „ho prost”, în speranța că ține proștii la distanță. După cum ai simțit și tu, ceva nu merge și de fapt îi atrage. Trebuie să mă gândesc la altceva. O capcană care să funcționeze după principiul hârtiei de muște. Prostul vine, atras de idee și se lipește, rămânând prins.

    Însă funcționează doar cu proștii mici. La proștii mari din păcate nu merge. Ăștia nu se opresc cu una cu două. E nevoie de prea mult material. Mai vorbim.

  64. 65 Porthos martie 3, 2012 la 3:15 pm

    @ Vasile

    Tu ești exemplul perfect că nu trebuie să fii nici deștept nici muncitor ca să ajungi bogat. Detalii mai multe pe blogul mușchetarilor. Dar nu te duce că te enervezi degeaba.

    PS: Nu avem moderare. Deci înjurăturile sunt la liber.

  65. 66 Vasile, martie 4, 2012 la 8:26 am

    Portos am omis intentionat anagrama completa „hot prost” asteptand de la tine sa te desconspiri….portthos adica …..tot prost!

  66. 67 teostanc martie 4, 2012 la 10:06 am

    @blogideologic

    Referitor la originile lui Nicodim:

    Ca orice sfânt, Nicodim a avut parte de o istorisire a vieții sale scrisă în slavonă „chiar de ucenicii sfântului”[6]. Păstrată la Tismana, aceasta s-a pierdut în cursul secolului al XVIII-lea. La începutul secolului al XIX-lea, Ștefan Ieromonahul [7] a rescris-o în limba română, bazându-se pe tradițiile orale din mănăstire. P. P. Panaitescu remarcă faptul că acei călugări știau unele pasaje din istoria slavonă pe de rost, fapt care se reflectă în exactitatea unor nume și fapte, precum și în existența unor etimologii populare (de exemplu Ștefan, fiul cneazului Lazăr al Serbiei, este numit „Silnic” — cuvânt provenit din slavonul „Sil’nîi”, „cel tare”)[8]. De asemenea, elemente din viața călugărului Nicodim se regăsesc și în viața lui Isaia, precum și în cea a patriarhului sârb Sava II, ambele datând din secolul al XV-lea.
    Istoricul Nicolae Iorga presupunea că Nicodim s-a născut în Macedonia, la Prilep, ca aromân, dar această ipoteză n-a fost confirmată de niciun istoric macedonean. Istoricii sârbi[9] și recentele cercetări biografice, [10] vorbesc însă de Nikodim Gârcic, alias Nikodim Tismanski, născut in mica localitate Prilep din Kosovo, aflată doar la 5 km de ctitoria lui Ștefan Dușan, „Visoki Dečani”, biserica principală a Mănăstirii Deciani, inclusă astăzi în patrimoniul UNESCO. Mama sa era una dintre fiicele domnitorului Basarab I, prin intermediul căruia Nicodim se înrudea cu cnejii sârbi, voievozii transalpini și țarii bulgari. O înrudire mai apropiată o avea Nicodim, cunoscut ca Nikodim Grâcic în Serbia, cu (Ștefan) Lazăr fiul lui Pribaț, făcând parte din curtea lui Ștefan Dușan. Când (Ștefan) Lazăr va ajunge cneaz, va dona Mânăstirii Tismana sate sârbești din regiunea Branicevo, la vest de Golubaț,[11] vezi, satele Man. Tismana pe harta regiunii Branicevo. Nu se cunoaște exact anul nașterii, se presupune că s-ar fi născut în 1310, dar mai plauzibil este anul 1320[12].


  1. 1 Serbia – intre UE si Kosovo | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 28, 2012 la 3:56 pm
  2. 2 Românii din Ţinutul Herţa îşi cer drepturile « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 29, 2012 la 3:07 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!