Vremea vulpilor

IMG_2894

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In ultimile seri, m-am intalnit, prin gradina, cu mai multe vulpi. Avusesera loc cateva „atentate” asupra gainilor. Ieri, mai tarziu, in timp ce dadeam mancare la animale, o vulpe a venit la vreo patru metri de mine si ma privea. Nu am stiut daca voia sa fie imblanzita sau astepta sa plec pentru ca ii incurcam drumul la gaini. De dimineata, am gasit-o in cursa pe care o pregatisem. Si mi-am adus aminte de dialogul ei cu Micul Print:

“ ― Cine eşti tu ? zise Micul Prinţ. Eşti tare frumoasă…

― Sunt o vulpe – zise vulpea.
― Vino să te joci cu mine – o pofti Micul Prinţ. Sunt atât de trist…
― Nu pot să mă joc cu tine – zise vulpea. Nu sunt îmblânzită.
― A ! Iartă-mă – rosti Micul Prinţ. […] Ce înseamnă « a îmblânzi » ?
― E un lucru care prea e dat uitării – zise vulpea. Înseamnă « a-ţi crea legături »…
― A-ţi crea legături?
― Desigur – zise vulpea. Tu nu eşti încă pentru mine decât un băieţaş aidoma cu o sută de mii de alţi băieţaşi. Iar eu nu am nevoie de tine. Şi nici tu n-ai nevoie de mine. Eu nu sunt pentru tine decât o vulpe, aidoma cu o sută de mii de alte vulpi.
Dar dacă tu mă îmblânzeşti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fără seamăn în lume…
― Încep să înţeleg – zise Micul Prinţ. E undeva o floare… mi se pare că m-a îmblânzit… […]
― Dacă tu mă îmblânzeşti, viaţa mi se va însenina. Voi cunoaşte sunetul unor paşi deosebit de-ai tuturora. Paşii altora mă fac să intru sub pământ. Al tău mă va chema din vizuină, ca o melodie. Şi-apoi, priveşte ! Vezi tu, acolo, lanurile de grâu ? Eu nu mănânc pâine. Mie grâul nu mi-e de folos. Lanurile de grâu mie nu-mi aduc aminte de nimic. Şi asta-i trist ! Tu ai însă părul de culoarea aurului. Va fi, de aceea, minunat, când tu mă vei fi îmblânzit ! Grâul auriu, şi el îmi va aminti de tine. Şi-mi va fi nespus de dragă murmurarea vântului prin grâu… […]
Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim – zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără lucruri de gata, de la neguţători de prieteni. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă !
― Ce trebuie să fac ? zise Micul Prinţ.
― Trebuie să ai foarte multă răbdare – răspunse vulpea. La început, te vei aşeza ceva mai departe de mine, uite-aşa, în iarbă. Eu te voi privi cu coada ochiului, iar tu nu vei rosti nici un cuvânt. Graiul e izvor de neînţelegeri. Însă vei putea, pe zi ce trece, să te aşezi din ce în ce mai aproape de mine…
A doua zi, Micul Prinţ veni din nou.
― Mult mai frumos era dacă veneai şi astăzi la aceeaşi oră – zise vulpea. Dacă tu, de pildă, vii la ora patru după-amiaza, eu încă de la ora trei voi începe să fiu fericită. Pe măsură ce ora va trece, şi mai fericită mă voi simţi. La ora patru, mă vor cuprinde un frământ şi o nelinişte : voi descoperi cât preţuieşte fericirea ! Dar dacă vii la voia întâmplării, eu niciodată nu voi şti la care ceas să-mi împodobesc sufletul. Ne trebuie rituri.
― Ce-i acela rit ? zise Micul Prinţ.
― E şi el ceva cu totul dat uitării – zise vulpea. E ceea ce face ca o zi să se deosebească de celelalte zile. […]
Astfel, Micul Prinţ îmblânzi vulpea. Iar când ora despărţirii fu aproape :
― Vai ! zise vulpea… Am să plâng…
― Din vina ta – zise Micul Prinţ – eu nicidecum nu-ţi voiam răul, ci tu ai vrut să te-mblânzesc…
― Aşa e – zise vulpea.
― Dar ai să plângi ! zise Micul Prinţ.
― Aşa e – zise vulpea.
― Atunci nu dobândeşti nimic din asta !
― Ba dobândesc – zise vulpea – datorită culorii grâului. […]
― Rămâi cu bine – zise Micul Prinţ.
― Te du cu bine – zise vulpea. Iată care-i taina mea. E foarte simplă : limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.
― Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor – spuse după ea Micul Prinţ, ca să ţină minte.
― Numai timpul petrecut cu floarea ta face ca ea să fie atât de preţioasă.
― Numai timpul cheltuit cu floarea mea… spune Micul Prinţ, ca să ţină minte.
― Oamenii au dat uitării adevărul acesta – zise vulpea. Tu însă nu trebuie să-l uiţi. Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit. Tu eşti răspunzător de floarea ta.
― Eu sunt răspunzător de floarea mea…, spuse Micul Prinţ, ca să ţină minte.”

68 Responses to “Vremea vulpilor”


 1. 2 Cris august 23, 2015 la 9:40 am

  O parabolă.
  „Ochii nu pot să pătrundă în miezul lucrurilor”.
  „Numai timpul petrecut cu floarea ta face ca ea să fie atât de prețioasă”.

 2. 3 Ghita Bizonu' august 23, 2015 la 9:43 am

  Dorin Teodorescu, ziarist la Ora de Sibiu:

  (…)Ați fost 14 ani primarul Sibiului, și în numai nouă luni ne-ați făcut de râs! V-ați luat zile libere, de parcă pentru asta ați vrut să ajungeți președinte; ați fost plecat din țară și noi am aflat de la jurnaliști străini; n-ați convins că sunteți pregătit să faceți ce ați promis, atunci când spuneați apăsat că veți fi președintele românilor. Măcar să fi recunoscut, public – în direct, nu virtual! – din ce motive, și tot era mai bine decât nespusul lucrurilor, pe care poporul trebuie să le știe din partea președintelui lor, pe nume… Dle Johannis, iată de ce consider că ne-ați făcut de râs, pe noi, sibienii! V-ați gândit vreodată că sibienii, care v-au ales primarul lor, de patru ori, sunt cartea d-voastră de vizită cea mai convingătoare, ca președinte al României?

  Au trecut nouă luni, în care n-ați făcut nici un pas spre o nouă politică. Nu pentru că n-ați avea potențial de conducător, ci pentru că păreți ținut pe loc de trăsăturile bogatului evanghelic, aroganța seniorială și arivismul narcisiac. Vor spune adversarii d-voastră (chiar intelectuali sași sibieni respectabili!), unii poate cu siguranța bucuriei inconștiente, că ei știau, de la început, că așa va fi, că nu veți putea fi altul decât ați a fost ca primar(…)

  Cu alte cuvinte, „România lucrului bine făcut” a rămas doar un slogan de campanie. Klaus Iohannis a devenit președinte peste o țară pe care nu are de gând să o conducă. Cu toate că românii l-au votat tocmai din acest motiv. Au căutat un om care să le schimbe viața în bine. Au căutat puterea echilibrului, nu detașarea de treburile pământești.

  După nouă luni de mandat, Klaus Iohannis nu a făcut nimic major. Nu a schițat nici un gest care să arate că vrea să fie Lider. Pare mulțumit cu naveta săptămânală București-Sibiu, cu câteva vizite lunare prin capitale europene, pleznește de plăcere la interviurile aranjate de „lobiștii” arondaţi unui serviciu în care i se se spune cum eclipsează tot! A lăsat serviciile de informații (nu săriţi de bucurie, căci nu mă refer la SRI, a cărui misiune vizează supravegherea şi modul în care se desfăşoară lucrurile, ci la multe alte entităţi mult mai puţin cunoscute şi controlate) să acumuleze cât putere au putut lua, strategia „câmpului tactic” din Justiție fiind exportată în politică și mass-media, de majoritatea actorilor instituţionali. Iluzia războiului are nevoie de un adversar, așa că periodic ni se se servește câte un eșantion de corupție. De la medici la profesori, trecând prin omniprezenții politicieni. Peisaj pigmentat din când în când cu hackeri ruși și ISIS. Lupta anticorupţie, pe care am considerat-o de fiecare dată extrem de necesară, a devenit pretext pentru unii şi spaimă pentru alţii.

  Sursa : http://www.evz.ro/klaus-iohannis-a-pierdut-10-procente-intr-o-luna-un-ziarist-sibian-lamureste-misterul-personalitatii-sale-pareti-tinut-in-loc-de-trasaturile-bogatului-evanghelic-aroganta-senioriala-si-arivismul-narcisiac-editorial-de-dan-andronic.html

 3. 4 pastun august 23, 2015 la 10:42 am

  asa este,domnule.Asa este!

 4. 5 TREIDE 95 august 23, 2015 la 10:48 am

  Chiar și îmblânzite, vulpile tot vulpi rămân. Chiar și-ntr-un joc. Un joc pentru ele, dar plin de realitate cruntă pentru „Micul Prinț”! Va înțelege că mamiferul se poate schimba dintr-o clpă-ntr-alta, dazarmându-și „interlocutorul” Pe negândite. De fapt, iată și printre oameni destui cu „însușirile” vulpii, iar povestioare-parabolă pe care ați oferit-o aici, demonstrează din plin acest fapt.

 5. 8 Adrian B. august 23, 2015 la 12:46 pm

  Daca ne raportam la politica , Micul Print nu e cu nimic mai breaz decat acea vulpe … Un joc al nervilor in care vor sa se traga pe sfoara unii pe altii . Cat priveste cetatenii , Dumnezeu cu mila !

  http://www.antena3.ro/politica/guvernul-vrea-sa-puna-impozit-pe-lumanari-308836.html

 6. 9 Mihaela Erika Petculescu august 23, 2015 la 12:50 pm

  O fabulă pentru adulţi

  Izgonit de singurătate, Micul Prinţ pleacă de pe minusculul său asteroid B-612 ( autorul efectuase zboruri poştale la manşa unui avion A-612 ), vizitează alte 6 planete minuscule tot cu câte un locatar singuratic, şi ajunge în cele din urmă pe Pământ, unde o vulpe îl învaţă să iubească cu inima, nu cu mintea, şi să se bucure de unicitatea fiecărei fiinţe şi fiecărui lucru din jurul său. Fantastic ? Nerealist ?

  Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944 ) – scriitor, poet, aviator şi reporter – dedică această nuvelă, cea mai celebră dintre lucrările sale, lui Léon Werth ( 1878 – 1955 ), scriitor şi critic de artă evreu, anarhist şi bolşevik pe deasupra, cu alte cuvinte, opusul din toate punctele de vedere ale unui aristocrat francez.

  Oare unii dintre noi de ce găsesc într-una motive să-i urască pe cei ce nu sunt ca ei ?

 7. 10 Mihaela Erika Petculescu august 23, 2015 la 12:51 pm

  @ Ghiţă Bizonu

  Conform istoricului roman Titus Livius, Istoria Romei II.8.2., dreptul sacru roman foloseşte pentru prima oară termenul «sacer» ( = sacru ) în contextul îndepărtării ultimului rege etrusc de la Roma, Tarquin Magnificul ( 534-510 î.e.n. ) Cultul roman încapsulează în această expresie poziţia sa ambivalentă între monarhie şi Republică : se acordă titlul de Rex Sacrorum ( Rege al Sacrificiilor ) unui preot din colegiul pontifical dar, în acelaşi timp, se introduce o penalitate religioasă împotriva oricărui aspirant la tiranie/monarhie, ce era declarat «sacer» – adică dedicat zeilor – şi putea fi sacrificat ( =omorât ) fără ca ucigaşul să fie tras la răspundere.

  Nu se poate face aşadar nici o legătură între romani şi evrei privind conotaţia cuvântului «sacer» ; în plus, Vechiul Testament a fost redactat între secole VIII-VI î.e.n., deci înainte de abolirea monarhiei la Roma când, practic, termenul nu era folosit cu această conotaţie ; chiar şi în cazul în care el ar fi existat – fără să fie consemnat în scris – în tradiţiile religioase romane, se exclude din nou orice conexiune deoarece datinile şi credinţele romane ( popor indo-european ) erau total diferite de cele ale israeliţilor de origine semitică.

 8. 11 Gavrila august 23, 2015 la 1:04 pm

  Ce imbucurator este sa constat ca avatarurile la care v-au supus nu v-au deformat; v-ati pastrat caldura sufleteasca si ati dobandit si mai multa intelepciune. Poate ca intr-o lume paralela ati fi un mare actor sau romancier – uneori chiar aceste paralele se ating.

 9. 13 Agoztar Badeau august 23, 2015 la 2:31 pm

  Sunt alaturi de Japonia in chestiunea anexarii abuzive a Teritoriilor sale de Nord! Fapta Rusiei este un act de piraterie statala. Afara cu ocupantul rus!

 10. 14 Mikael Tincu august 23, 2015 la 2:32 pm

  Va multumesc. Sa aveti o duminica placuta!

 11. 15 Fragmentarium Politic august 23, 2015 la 2:37 pm

  Ei, da, e vremea vulpilor, dar asta-i cam de multisor poveste, de cand sunt regi, de cand minciuna este, cum zicea poetul Alexandru Vlahuta. Intr-adevar, culoarea graului ofera vulpii o camuflare aproape perfecta. Insa daca ea stia acest lucru, neimblanzita fiind, cat si faptul ca slabiciunile omenesti izvorasc din grai si din simturi, nu cred ca am fi indreptatiti sa-i dedicam o parabola a intelepciunii. Bietul print, s-a despartit destul de ametit de cap de catre vulpea vorbitoare, probabil ca daca i-ar fi zis sa o ia acasa, nu ar fi zis nu. Numai ca, precum conceptul de caine care nu musca, cum zicea Kant, nici vulpea nu este o floare. Sigur, imblanzirea, cu corolarul dependentei pe care-l sugereaza, ca printul sa-i duca grija gainilor, i-ar fi convenit de minune. Tineti-va bine cascavalul, cum indeamna si morala unei fabule a lui La Fontaine, civilizatia nu schimba adn-ul vulpei, Dintotdeauna si intotdeauna, doar o parabola a sireteniei i s-a potrivit si i se va potrivi vulpei.

 12. 16 Cristian R. august 23, 2015 la 2:52 pm

  Sper ca n-ati omorât-o… Unde sunt multe găini, sunt și vulpi…

 13. 17 Sibilla august 23, 2015 la 3:54 pm

  ca toate celelalte împărtășite nouă spre luare aminte, morala, tâlcul sunt de mareeee interes ! 😉 sunteți răspunzător de flori, că ele, vulpile, tot vulpi… și-i vremea lor, a vulpilor… până-ntr-o-zi !!!!
  ” ― Vai ! zise vulpea… Am să plâng…
  ― Din vina ta – zise Micul Prinţ – eu nicidecum nu-ţi voiam răul, ci tu ai vrut să te-mblânzesc… ” (…)
  ” ― Eu sunt răspunzător de floarea mea…, spuse Micul Prinţ, ca să ţină minte.”
  Concluzionând : ” Vulpea fudulă cade cu toate picioarele în cursă. ”; ” Vulpea dupa moarte de cojocari are parte. ”
  E timpul ce va să vie să denunțăm frăția gulerelor ( vulpilor ) ! Că nu i-ați vrut răul, dar…

 14. 18 dorucoarna august 23, 2015 la 4:23 pm

  Vulpea asta e implicata in multe chestii, pe unii ii lasa fara coada, pe altii fara cascaval…adica depinde CE valori atribuim subiectului, asta depinde numai de noi. Partea proasta este ca daca definim gresit, tot noi ne inselam apoi, vulpea ramanand obiectiv, tot vulpe… Mai bine le luam pe toate natural, minimizam riscul de a ne insela…

 15. 19 mircea nica august 23, 2015 la 4:32 pm

  Si…vulpea din gradina, mai este? sau… a fost?

 16. 20 Luminita Arhire august 23, 2015 la 5:11 pm

  Nu trebuie să te ambiţionezi să citeşti toată literatura de pe pământ ca să constaţi că „MICUL PRINŢ ” este una dintre cele mai frumoase cărţi scrise vreodată; pe care, însă, trebuie să ai norocul de a o fi citit şi recitit la timpul potrivit .
  Dacă te aventurezi să o citeşti prea devreme, s-ar putea să nu înţelegi ce vrea să spună Micul Prinţ cu următoarele:

  „E mai bine să ai un prieten, chiar dacă e să mori.”
  “De aceea e frumos pustiul…fiindcă, undeva, el ascunde o fântână…”
  “Ochii însă sunt orbi. Cu inima trebuie să cauţi. “
  “Dar eram prea tânăr, ca să ştiu cum s-o iubesc.”
  ”Trebuie totuşi sa rabde vreo două-trei omizi, dacă vrea sa afle cum arata fluturii”
  …şi nici dialogul, atât de tulburător, cu şarpele:

  “- Eşti un animal ciudat – îi spuse el într-un târziu; subţire ca un deget …
  – Sunt însă mai puternic decat degetul unui rege – zise şarpele.
  Micul prinţ zâmbi:
  -Prea puternic nu eşti tu … n-ai nici măcar labe … nici măcar nu poti călători …
  -Aş putea sa te duc MAI DEPARTE DECÂT O CORABIE – zise sarpele…”

  Dacă, însă, din eroare, o citeşti prea târziu, se poate ca toate să fi trecut déjà, fără să le dai importanţă…Şi fiind atât de depăşit termenul, să nu mai aibă rost să afli că orice deşert adevărat ascunde, în adâncul lui, o fântână.
  Pentru că nu vei mai răbdare, viaţă şi entuziasm ca să verifici această nepreţuită informaţie.

 17. 21 irene nicolaescu august 23, 2015 la 5:19 pm

  Ca de frumos…..spus- ochii nu pot vedea dar inima da! Cate lucruri frumoase ne amintiti, va multumesc domnule prim ministru in numele celor care va citesc si simt cu inima ceea ce citesc!
  Irene Nicolaescu.

 18. 22 Adrian B. august 23, 2015 la 5:46 pm

  Impozitul care opreste controalele , debirocratizeaza mediul de afaceri , normalizeaza relatiile dintre politic si afaceri si vindeca de deochi 🙂 .

  Nu se specifica faptul ca acest impozit se refera si la alte activitati de comert , gen cafenele , baruri si restaurante … si va insemna FALIMENT pentru foarte multi agenti economici .
  Este interesant ca mai nou impozitele sunt promovate de cetateni arabi si sponsori ai Realitatea TV .
  D-ul Ponta , in stil pompieristic/manelistic , vrea sa inchida gura tuturor . Daca maine va veni d-ul Prigoana , in numele vreunei asociatii de gunoieri ca sa ceara vreo absurditate , d-ul Ponta il va multumi si pe el …

  http://www.realitatea.net/mohammad-murad-despre-impozitul-forfetar_1775044.html

 19. 23 T-Rex august 23, 2015 la 7:02 pm

  Vulpea, stim din folclor, e smechera. Vinatorii insa, poate stiu mai multe.

  Iohannis nu poate fi comparat cu o vulpe, cel putin din comportamentul public are mai mult din majestatea unui urs. E incet, masiv, si nu raspunde la provocari marunte. Atacurile repetate la glezna lui Iohannis de catre hiena Basescu au ramas fara efect. Ursul nu joaca poker, si e greu de imblinzit. Dar, greoi fiind si la port si la grai, nu te poti astepta ca ursul sa spuna ceva in stil „out of the box”, sa provoace putin neuronii din spatiul public. De exemplu, cuvintarea lui de 23 August a fost la fel de interesanta ca vizionarea filmului ‘The Transformers” a mia oara. Aceleasi obsesii despre trecut, si putin, foarte putin despre prezent. Sigur ca nu trebuie scoase aceste perioade si fardate in cartile de istorie. Dar „democratia” de azi cuplata la capitalismul globalizat de azi produce poate la fel de multe victime, de exemplu in Africa, de unde saracia cumplita forteaza sute de mii de oameni sa incerce sa traverseze Mediterana cu pretul vietii. Citi din acesti sarmani va primi Romania? Ce face Romania azi ca peste o generatie sa nu apara un alt Iohannis care sa incrimineze capitalismul?

  Spune dl. Iohannis:

  „În continuare, trebuie să fim vigilenți și să prevenim acțiunile și inițiativele radicale, utopice și extremiste, inclusiv de pe scena politică, care reprezintă atacuri la statul de drept și la democrație”, conchide șeful statului.”

  Cred ca e o afirmatie pripita si generalizanta, care, fara a avea niste completari tehnice, poate duce la interpretari gresite. De exemplu, ce inseamna sa „prevenim actiunile si initiativele ..utopice”? Oare oamenii nu mai au dreptul sa viseze la societati ideale, la sisteme perfecte? De ce nu? Daca dl Iohannis ne ia visele la purecat, nu e asta o intoarcere la un alt fel de totalitarism?

  Vreau sa precizez ca, desi nu sunt fan Iohannis, il apreciez de 1000 ori mai mult INCA, decit pe cel pe care nu vreau sa ii mai amintesc numele, Necurat fiind acela la inima si suflet. Dar numaratoarea inversa continua, si in fiecare zi se erodeaza cu cite un „1”. Azi e la 999. Sper sa mai aduage ceva in plus.

 20. 24 Spiridus august 23, 2015 la 9:39 pm

  Sper sa valorificati eficient …vulpea capturata legal. Eu nu pot sa omor nicio cartita, ca nu-mi permit normele UE, dar curtea mi-e plina de astfel de musafiri nedoriti. Care, evident, musuroiesc pe unde am pus gazon sau legume…
  Sunt doua domenii eterne pentru omenire: lupta cu saracia (intotdeauna vor fi unii mai saraci, deci e nevoie sa fie aparati, …traiasca stanga!) si protectia mediului (nu numai terestru, ci si galactic, …sa traiasca si cartita!). Vulpea nu intra in ecuatie…

 21. 25 blogideologic august 23, 2015 la 10:17 pm

  @Mihaela Erika Petculescu
  Fraze româneşti cuminţi, banale, prudenţiale, erau citite nainte de „revoluţie” de către propaganda belakunistă intenţionat deformat pentru a fi creată seria de bancuri sinistre cu Feri Baci, în care se rîde copios de statul român. Astfel, inscripţionarea „A se feri de foc!” de pe vagoanele de combustibil ale CFR-ului era citită de belakunişti : „Aşe Feri, de foc!” Atunci rîdeam ca proştii. Acum nu mai rîdem.

 22. 26 Ghita Bizonu' august 24, 2015 la 8:05 am

  Mihaela Erika Petculescu

  cu tot respectu eu nu am pus in legatura directa evrei cei vechi cu romanii. Am zis doar despre ambivalenta unor termenei .. in societatile primitive sau ma rog f „antice”. Ca mai avem si tabu din Polinezia.. cu aceiasi incarcatura „duala”.
  Noi, astai moderni cu cateva secole de civilizatie tehnologizata ne-ma rafinat limbajul si cultura si am renunatat la ambivalente. Si azi prin „om ales”, „scoietate aleasa” sau „popro ales” vedem numai „partea pazoitiva” Ales ptr onoruri, ptr o viata buna in nic un caz „ales” ptr suturi in culus, decapitare sau altceva in genu astra. Ptr altceva in genu asta zicem cestia cu paiul scurt.. da nu ne trece prin cap ca si paiul scurt este tot alegere …

  A da.. Chiar daca credintele si datinele romanilor si evreilor antici difereau .. nu cumva ambel;e popoare erau oameni? Oameni ca si aia din Polinezia?! Sa stiyti ca dacva mergi „destul de jos” spre ‘;radacinele istoriei” la „vaza” diferentele intre obiceiuri sunt mult mai mici.

 23. 27 serbanfl august 24, 2015 la 8:51 am

  Apropos de lecturi făcute sau nu la timpul potrivit – potrivit fiecăruia, normal!
  Acum vreo doi – trei ani, la o adunare de familii de prieteni, cineva a venit cu ideea să facem fiecare câte o listă de cărți, din care tinerii, născuți după 1990, să-și poată face o idee cât mai aproape de adevărul vieții trăite în comunism.
  În mare listele cam se asemănau. Cu o singură nominalizare a fost numai „Intrusul” – Marin Preda. Discuțiile, inclusiv despre filmul făcut de Constantin Vaeni, au iscat interesul unui conviv ce nu citise cartea.
  Amabila noastră gazdă s-a ridicat și i-a oferit cartea: „IA-O, ȚI-O FAC CADOU – FIUL MEU MI-A ZIS CĂ NU VREA SĂ-I LAS ȘI BIBLIOTECA, PENTRU CĂ, PE INTERNET GĂSEȘTE TOT DESPRE ORICINE ȘI ORICE!”

 24. 28 Agoztar Badeau august 24, 2015 la 9:06 am

  Cred ca dl Nastase zambeste pe sub mustata.

 25. 29 blogideologic august 24, 2015 la 11:37 am

  Orizontul de aşteptare dezvăluie modul de a gândi despre viitor.

 26. 30 Olga Bucataru august 24, 2015 la 11:57 am

  Mi-aţi făcut cândva un bine imens. V-am respectat nu doar din acest motiv ci mai ales, pentru mintea şi sufletul pe care Dumnezeu vi le-a dăruit. Locuiesc într-un apartament al RAPPS. Nu pot să-l cumpăr. Aştept să fiu evacuată, acum pentru a doua oară. Habar n-am ce pot să mai fac, am apelat cam peste tot. Aceeaşi gratitudine, Olga Bucataru

 27. 31 blogideologic august 24, 2015 la 1:18 pm

  Alţi Călăreţi ai Apocalipsului. Este vorba despre autori de literatură cyberpunk precum William Gibson, Neal Stephenson, Bruce Sterling, Pat Cadigan. M-am limitat la cifra patru, ca să respect schema biblică. Cum ne raportăm la ei, noi, românii (definiţi prin ideologia naţionalismului românesc) ? Reamintesc, ideologia naţionalismului românesc se bazează pe un acquis de epistemă modernă construită de Ideologii primari din gruparea intelectualistă thermidoriană a lui Antoine Destutt de Tracy. “Pruncii români” Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru au prioritatea de asimilare la noi (în sincronism cultural cu jeffersonianismul American şi dekabrismul rusesc). Pe lângă termenul Ideologie, Destutt de Tracy inventează şi termenul industrialism. Estetica industrială foloseşte industrialismul pentru a construi viitorul în varianta bună (utopia descrisă mai întâi ca literatură de anticipaţie tehnico-ştiinţifică). Cultura română a participat plenar la această fază, ghidată mai ales de scriitorul şi filosoful Adrian Rogoz care conducea periodicul de broşuri C.P.Ş.F. (Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice). Belakunismul din România a făcut tot posibilul pentru desfiinţarea ei. Ceea ce s-a şi întâmplat în cadrul Revoluţiei Culturale, când apărea cu prioritate în Limba Română Estetica belakunistului György Lukács. Ei bine, literatura cyberpunk este în mod intenţionat distopică, iar nu utopică, precum literatura de anticipaţie tehnico-ştiinţifică în care se insinuează pozitiv Ideologia primară, deci şi principiile fondatoare pentru ideologia naţionalismului românesc. Literatura cyberpunk are actualmente un rol major în ghidarea politicii de globalizare care construieşte distopia totală. Literatura cyberpunk îşi proclamă mândră ruptura de utopia Science Fiction (la care noi ne adaptasem, de bine de rău). Dar este prezentă o contradicţie în literatura acestor autori cyberpunk, contradicţie pe care ei se pare că n-o sesizează, pentru că nu focalizează pe ea. Literatura cyberpunk se bazează pe promovările din tehnologie ! Or, tehnologia apare în cadrul industrialismului care construieşte viitorul. Găsim următoarea caracterizare a literaturii cyberpunk pe Wiki: “Much of the genre’s atmosphere echoes film noir” https://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk “revoluţia română” adică evenimentele din decembrie 1989 seamănă al naibii de mult cu literatura cyberpunk !

 28. 32 blogideologic august 24, 2015 la 1:55 pm

  Nostalgia este o emoţie istorică. Este dorinţa acelui „spaţiu al experienţei“ ce nu se mai potriveşte cu noul orizont de aşteptare.

 29. 33 nastase august 24, 2015 la 3:03 pm

  Olga Bucataru,
  din pacate, puterea mea de decizie, in acest moment, este foarte limitata.

 30. 34 Cris august 24, 2015 la 3:08 pm

  Recent, cercetători și scafandri au găsit lângă Corsica, în mare, epava unui avion care ar semăna cu cel al lui Saint Exupery, și brățara de ofițer pe care e scris numele lui.
  Reportaj văzut de mine pe TV 5.

 31. 35 Cris august 24, 2015 la 3:14 pm

  Lanțul trofic e nemilos, dar s-ar părea că Natura are totdeauna dreptate: dacă n-ar fi vulpi, ar fi prea multe găini; dacă n-ar fi lei, ar fi prea multe ierbivore; dacă n-ar fi reptile, ar fi prea multe insecte…
  Dacă n-ar fi boli și războaie, ar fi prea mulți oameni…Teoria lui Malthus.
  Dacă n-ar fi răi, ar fi prea mulți buni, prea mult bine, și ni s-ar apleca.
  Cu alte cuvinte, asta e cea mai bună dintre lumile posibile.

 32. 36 Agoztar Badeau august 24, 2015 la 3:41 pm

  @Olga Bucataru: stiu ca nu va incalzeste cu nimic, tin totusi sa va comunic faptul ca, in urma cu mai multi ani, am reusit sa plasez in programul pentru Bucuresti al unui partid politic construirea unui cartier dedicat acelor personalitati stiintifice si culturale aflate in dificultate locativa. Electoratul a votat altfel, fiindca stiti ca nu programe voteaza electoratul roman. Va asigur de toata dragostea si respectul meu. Am speranta ca puternicii zilei vor avea intelegere fata de dumneavoastra.

 33. 37 Adrian B. august 24, 2015 la 3:56 pm

  Rezultatele politicii externe americane …

  Chiar nu inteleg de ce nu-i trimit europenii pe toti acesti refugiati in SUA ca sa aiba acestia grija de ei .

 34. 38 Olga Bucataru august 24, 2015 la 5:46 pm

  Vă sunt profund recunoscătoare pentru omenia d-stră. Cu aceleaşi sentimente, Olga Bucataru

 35. 40 Radu Humor august 24, 2015 la 7:29 pm

  Cred că se potriveşte cu tema postării…

  Adesea suntem victimele manipulării, în mod special practicată de către media Ro, care nu sunt altceva decât repetitoarele mainstreamului occidental. Adesea aud oameni care se plâng de „propaganda Leninistă” a ruşilor şi care îi urăsc pe Ruşi. Este greşit. În primul rând, toţi cei care o fac nu cunosc lumea Ruşilor şi mentalitatea lor, în al doilea, toţi se iau după ce li se serveşte pe tavă de sistemul informativ occidental (cel românesc, spuneam adineaori, lipseşte. e doar sluga supusă a unchiului Sam). Însă, dacă toţi aceştia ar sta o clipă strâmbi şi ar judeca drept, ar înţelege că tocmai ceea ce ştiu ei (ce li se serveşte) e adevărata manipulare. Iar ca să le trezesc o îndoială: chiar aşa răi să fie aceşti Ruşi? Şi dintotdeauna? Cum de un popor întreg e acuzat încontinuu de a fi rău? Le spun eu la toţi cei care cred că răul vine din Rusia, de ce! Deoarece Ruşii, în mod special azi, Putin, nu se supun uşor manipulării şi conducerii din afară. Istoria lor e aşa! E singura ţară din lume care nu a fost NICIODATĂ cucerită! Nu vă spune nimic asta? E foarte important: NICIODATĂ. Acum legaţi asta de faptul să-s văzuţi aşa de rău de Occident şi veţi găsi răspunsul! Nu se supun, atunci ce să le facă? Pune lumea pe ei. Şi reuşesc! Occidentul reuşeşte de sute de ani să facă asta. Şi tot atacă Rusia, în fiecare epocă. Dar, de fiecare dată se întorc cu coada pe spinare. Romanii, apoi Napoleon, apoi Hitler. Acum şi unchiu Sam, care nu mai are răbdare, vrea s-o încolţească. Ce credeţi? Va avea succes? De la căderea URSS, Vestul lucrează intens pe destabilizarea, slăbirea şi denigrarea Rusiei, chiar cu ajutorul unor Ruşi din interior. Însă…. A venit Putin şi le-a stricat jocurile. Tare urât de data asta. Acum să ne rugăm ca Putin să nu vrea şi mai mult: să atace el! Că Rusu’ are o vorbă: „când dăm înapoi, noi nu ne retragem, ci ne facem vânt”… via Cristian Fa (https://www.facebook.com/profile.php?…) Maxima zilei http://dantanasescu.ro/2014/09/24/max… Toate articolele pe teme economice spun că SUA au ieşit din criză, iar Europa şi Rusia au intrat în recesiune. Să fie oare efectul sancţiunilor economice fără rost impuse de americani sau doar propagandă de la Unchiul Sam ? Şi FMI de asemenea îi tot dă cu scăderea ratingului UE, al Germaniei şi tot vorbeşte de necesitatea unor măsuri în zona euro (uniune bancară?) Câtă ticăloşie!

 36. 41 blogideologic august 24, 2015 la 7:36 pm

  Pentru romanticul german Novalis, „Filosofia este un dor de acasă.“

 37. 42 Radu Humor august 24, 2015 la 7:54 pm

  Ambasadorul Norvegiei: Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?
  Am citit cea mai dură, tranșantă, nemiloasă dojană meritată transmisă poporului meu de un ambasador străin. Un fel de mă, măi românilor, sunteți întregi la minte? O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București.
  Omul ăsta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici pătlăgica, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de gârle și izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică.
  E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul răgnetului dojenitor, o idioțenie. Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia veniți chiar din Italia când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți poate da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundant cu pesticide?

  Se miră ambasadorul Norvegiei, azi, într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură cacă prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți.
  Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, fiindcă-i insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și productului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ?
  Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali.
  Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac exportam mobilă în toată lumea. Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut.
  Cumpărăm de-ale gurii. Cumpărăm grâu în țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre.
  Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești IDIOŢI, ci doar paradoxali.

 38. 43 blogideologic august 24, 2015 la 8:02 pm

  Ceea ce se cheamă Real Politik se află în contradicţie cu un weltanschauung, constituie chiar un blocaj pentru căutarea unui adevărat weltanschauung.

 39. 44 Radu Humor august 24, 2015 la 8:37 pm

  Guvernul rus a aprobat un proiect de lege privind interzicerea OMG

  Proiectul de lege introduce proceduri de control pentru eliberarea a OMG-urilor în mediu și monitorizarea efectelor organismelor în sine și a produselor cu acest conținut asupra oamenilor și mediului. Se presupune că importatorii produselor, ce conțin OMG-uri ar trebui să treacă o înregistrare obligatorie.
  Guvernul rus a aprobat un proiect de lege care interzice cultivarea și creșterea de plante și animale modificate genetic.
  Proiectul de lege introduce proceduri de control pentru eliberarea OMG-urilor pe piață și monitorizarea efectelor sale asupra oamenilor și mediului. Importatorii produselor modificate, sau ce conțin urme de OMG, ar trebui să treacă o înregistrare obligatorie.
  Guvernul este abilitat cu dreptul de a interzice importul de produse modificate genetic în Federația Rusă !
  Şi Victor Orban a dispus distrugerea a 500 de hectare cu acest tip de culturi. La ameninţarea afaceristului străin care a ameninţat cu un proces la CEDO, prenierul maghiar a replicat că preferă să plătească amenzi sau daune ( deşi era o dispoziţie care interzicea astfel de culturi) decât să-şi otrăvească proprii cetăţeni !
  Ai noştri, ce fac ?!

 40. 45 Ursuletul august 24, 2015 la 9:51 pm

  Dupa 10 ani de basism si noi avem acelasi sentiment ca nu mai avem oameni cu puterea dvs de decizie cand ea nu era foarte limitata.Parca suntem in acea melodie a lui Jeff Wayne”s si anume „The War of Worlds”.

 41. 48 blogideologic august 25, 2015 la 8:03 am

  Erupţia vulcanului Tambora din aprilie 1815 a ruinat ferma lui Thomas Jefferson din Monticello, şi l-a aruncat pe fostul preşedinte în datorii. http://www.nytimes.com/2015/08/25/science/mount-tambora-volcano-eruption-1815.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=mini-moth&region=top-stories-below&WT.nav=top-stories-below

 42. 49 Ema Georgescu august 25, 2015 la 9:58 am

  o adevarata paranteza intre vremea copilariei si modul in care percepem, uneori, eronat universul din jurul nostru

  poate vulpea nu vrea sa atenteze la gaini, dar asta e singura solutie care i se ofera

  acum, fiind imblanzita, are alternative…

 43. 50 Petrache august 25, 2015 la 12:36 pm

  Cum vulpea din imagine pare pe jumatate imblanzita, problema coabitarii dintre vulpe si vanator e ca si rezolvata. Sub stricta supraveghere s-ar putea eventual realiza si o coabitare dintre vulpe si pasarile din curte. Inca si mai simpla ar putea fi coabitarea dintre vanator si unul dintre iepurasii invocati cu multa intelepciune intr-o campanie electorala, desigur cu atentia necesara pentru rezolvarea problemei coabitarii dintre vulpe si iepuras. Ar mai fi de amintit printre altele si povestea despre vulpile in vie si care neputand ajunge la struguri vor renunta la ei pretextand ca sunt acri. Sau despre o carte care descrie influenta revolutiei franceze in obtinerea independentei americane.

 44. 51 Olga Bucataru august 25, 2015 la 1:09 pm

  Vă mulţumesc domnule Agoztar Badeau. Olga Bucataru

 45. 52 Mihaela Erika Petculescu august 25, 2015 la 1:53 pm

  @ Ghiţă Bizonu

  Aveţi perfectă dreptate : cu toţii ne tragem din Homo Sapiens şi, atât timp cât oamenii au fost interesaţi doar de satisfacerea nevoilor biologice, diferenţele dintre ei au rămas minore. Lucrurile s-au schimbat însă când au început să abstractizeze şi să conceptualizeze, de aceea „culturile” se disting între ele încă din preistorie. În Antichitate, apar deja civilizaţii cu personalităţi proprii, ceea ce nu excludea împrumutul, asimilarea şi sincretismul. Chiar şi evreii au preluat elemente cananeene, filistine, egiptene, babiloniene, persane, chiar şi elenistice : de ex., cea mai veche versiune a Bibliei ( care stă la baza doctrinei creştine ) este Septuaginta, redactată în greceşte pentru evreii din Alexandria la îndemnul regelui Ptolemeu II Philadelphus ( 283-246 î.e.n. ), în timp ce cele mai vechi manuscrise ale Bibliei ebraice datează abia din secolul IX e.n. ! Însă atunci când romanii, în urma expansiunii în bazinul oriental al Mării Mediterane, au intrat în contact direct cu evreii ( 63 î.e.n. – cucerirea Ierusalimului de către Pompei ), iudaismul era deja o religie aparte, monoteistă, aniconică şi codificată, total potrivnică politeismului şi păgânilor, interzicând chiar contactul fizic cu aceştia din urmă datorită necurăţeniei rituale ( Actele Apostolilor, 10:28 ) Cu alte cuvinte, contaminarea religioasă şi/ori lingvistică ( sacer = sacru = ales ) devenise imposibilă !

  Sper că aceste detalii vor încheia o discuţie ce nu prezintă importanţă pentru ceilalţi cititori.

  Totuşi, ca să ne întoarcem de unde am plecat, de la isteria anti-semită provocată de promulgarea legii anti-legionare, vreau să insist că asemenea manifestări de primitivism mental şi social ne pun într-o situaţie de inferioritate jalnică faţă de comunitatea internaţională. Ori, România face eforturi să fie acceptată ca membru cu drepturi egale al acestei comunităţi !

 46. 53 Mihaela Erika Petculescu august 25, 2015 la 1:56 pm

  @ Blogideologic

  V-aş sfătui să citiţi şi alte materiale decât cele belakuniste. Lectura – când este făcută fără idei preconcepute – lărgeşte orizontul cunoaşterii şi, în general, ajută la eliminarea obsesiilor, frustrărilor şi complexelor.

 47. 54 blogideologic august 25, 2015 la 2:08 pm

  @ Petrache
  Bună carte ! Cu personaje fascinante ! Care influenţează şi istoria noastră. Tot după cum şi istoria noastră influenţează istoria americană.Să privim cronologic ce se întâmpla în America şi în Romania Orientală în cel de al optulea deceniu din Epoca Luminilor. Anul 1773 : the Tea Party din oraşul portuar Boston. Anul 1774 : legislaţia englezească pentru stabilizarea situaţiei din coloniile sale nord-americane. În Romania Orientală avem la anul 1774 pacea de la Kuciuc Kainargi, determinată major de Britania care sprijinea Rusia. Însă atenţia acordată de Britania acestei probleme est-europene permitea rebelilor din coloniile americane să acumuleze arme şi muniţie. Repet circumstanţele favorizante, ei fiind scăpaţi în anul 1774 de ochiul britanic iscoditor pe teren ! Anul 1775 : începerea Revoluţiei Americane înarmate. Dar victoria ei va fi asigurată numai cu o cantitate uriaşă de bani din Trezorerie şi prin îndatorarea imensă a Franţei absolutiste. Acest sprijin francez pentru Revoluţia Americană va provoca amplificarea exponenţială a datoriei suverane a Franţei ! De aici va decurge falimentul suveran al Franţei. Acest faliment suveran a fost factorul declanşator pentru Revoluţia Franceză din anul 1789. Lion Feuchtwanger (1884-1958), scriitor stipendiat generos de dictatorul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin, se va inspira din acest episod al istoriei în romanul „Arme pentru America” (‘Waffen für Amerika’). Tradus şi pe româneşte sub titlul „Vulpile în vie”. Personajele principale fiind Benjamin Franklin (prieten personal cu Vergennes*), şi baroneasa de Helvètius care patronează în salonul ei din Auteuil fondarea Ideologiei primare precum şi a Lojei „Cele nouă fiice ale Memoriei” (Les Neuf Soeurs), un atelier intelectual de perfecţionare amintit şi de Iancu Văcărescu.
  *Bastilia nu era o instituţie care dezonora Franţa şi oamenii ei. Dimpotrivă. Să amintim că Marmontel (1723-1799), intelectualiceşte mediocru faţă de geniile care trăiau în Epoca Luminilor !, îşi va câştiga titlurile de „honnête homme” şi „secrétaire perpétuel” al Academiei franceze după ce va petrece doar câteva nopţi închis la Bastille. Căderea Bastiliei, o Bastilie care valida meritocraţia uneori dubioasă, era văzută în lumina vesperală din quatorze Juillet 1789 drept eveniment epocal numai de către masoni. Fiind înscrisă de mai mulţi ani în proiectul „contelui” Cagliostro, escrocul specializat în Cabala. Pentru cabalişti, a face intenţionat răul în lume este un act prin care lumea învaţă -desigur, observând prin contrast- ce este Binele, şi astfel lumea poate fi îndreptată ! Marele protector şi prieten al masonului Cagliostro era contele Charles Gravier de Vergennes (1717-1787) care exercita funcţia de cancelar. Cagliostro putea influenţa deciziile regelui Franţei, deşi numai indirect, prin mijlocirea lui Vergennes. Astfel, împotriva sfatului foarte înţelept al lui Turgot în « chestiunea anericană », Louis XVI hotărăşte să toace nesăbuit finanţele Franţei în lupta perseverentă pentru Independenţa Americii ! Sigur, dovezi directe pentru conivenţa dintre proiectul Voltaire anti-Romania Orientală şi proiectul « Arme pentru America » al lui Cagliostro nu au rămas.

 48. 56 Cris august 25, 2015 la 7:46 pm

  Ich fahre nach Deutschland.
  Auf wiedersehen!

 49. 57 Fragmentarium Politic august 25, 2015 la 8:22 pm

  Iesirea din confuzie: Spre mijlocul stangii. PSRO si ideea de putere sociala

  Toate statisticile, sondajele si ratingurile de tara, cel mai recent este al Agentiei Fitch, de sambata, confirma directia pozitiva si stabila a economiei in guvernarea Ponta. Daca maine, in urma intrigilor care colcaie la drepta, premierul si-ar da demisia sau stanga social-democrata ar iesi de la guvernare, istoria le va pastra cea mai favorabila imagine economica, post-criza. O astfel de imagine, trebuie sa recunoastem, ar fi, in premiera, neconventionala fata de cele care insotesc plecarile de la Palatul Victoria. Insa cu adevarat nelinistitoare ar fi, venirea unora in graba, fara program si fara alegeri. Vor fi ei capabili sa mentina directia?

  De ce nu a putut Victor Ponta sa ridice si social Romania? De ce si-a atras atata impotrivire pentru a nu-si porni guvernul pe calea catre o Romanie sociala? Pentru ca Ponta a dus PSD prea mult spre dreapta, transformandu-l intr-un partid de margine. Consecinta, sesizata din pacate cu intarziere, a fost ca Ponta si PSD au creat obisnuinta de a fi perceputi ca integrati in “normalitatea” excesiva a dreptei, in anormalitatea politicii de perpetuare a austeritatii pentru munca si a relaxarii pentru capital. Tocmai stagnarea de peste zece ani in aceasta nedreptate a tesut si perceptia de falsa normalitate a sistemului de dreapta. Acum, cand vor sa revina, nu mai este posibil, este nevoie de un timp de de-setare si de re-setare. Cei care vor sa se intoarca o pot face doar cu un alt vehicul politic.

  Nu discut cauzele politice, optiunile stangii sunt limitate intr-o uniune si intr-o tara dominate de sisteme de dreapta, chiar si la guvernare, atata timp cat capul sistemului este de dreapta. Reiterez ideea ca a fost o tactica politica, motivata de raportul de forte. Pun insa in discutie cauzele ideologice, care, dupa parerea mea, au dus la pierderea din identitatea, din conceptul si din vocalitatea discursului de stanga. Vocea ideologica a PSD nu s-a mai auzit, ceea ce a facut ca lumea sa se obisnuiasca cu cea a dreptei, si afara si inauntru, mai mult, sa-i confunde stereotipurile contradictorii cu normalitatea.

  Toti am priceput ce a vrut sa spuna Klaus Iohannis, duminica, cand a afirmat ca “Trebuie să fim vigilenți și să prevenim acțiunile și inițiativele radicale, utopice și extremiste, inclusiv de pe scena politică”. Este limpede ca lumina zilei ca vigilenta si prudenta pe care le clameaza capul dreptei urmaresc incremenirea in sistem a Romaniei. Un sistem care are ca referinta sistemul de dreapta, injust si anacronic, conceput de catre ideologia liberala occidentala, care se vrea singulara si eterna. Pentru cei care au uitat, distrugerea diversitatii ideologiilor inseamna distrugerea pluralismului intereselor. Unipolaristii, suprematistii, exceptionalistii sau alesii, cum se autodefinesc noii cosmopoliti, ne sucesc mintile cu un nou istorism, democratia liberala, cu o noua utopie, dominatia in numele libertatii, o contradictie in termeni distrugatoare.

  Totalitarismul incepe cand si unde dispar diferenta si alegerea in materie de ideologie. Acesta este rezultatul inevitabil al unei monoideologii la scara nationala sau globala. Daca nu se va reforma si democratiza, nici liberalismul nu va fi scutit de acest risc. Cuvantul liberal suna ademenitor, cum a sunat, probabil, si comun, dar ruperea partii de intreg are drept urmare distrugerea intregului. Asa cum fetisizarea proprietatii in comun a distrus proprietatea individuala, si absolutizarea libertatii individuale distruge libertatea comunitara. Ultraliberalismul este supranational, proslaveste libertatea individului, dar o distruge pe a natiunilor. Orice partid national trebuie sa stie acest lucru.

  Ca pozitionarea lui Iohannis si a PNL in sistemul de dreapta este ca in interiorul unei societati asediate nu ar trebui sa ne mire, este sindromul de cramponare sau de acaparare de care sufera exclusivismul liberalismului occidental, importat la noi de catre Basescu si PDL. Mai nedumiritor ar fi ca semnatarul in exercitiu al fostului pact de coabitare a ajuns sa fie considerat ca facand parte din status quo-ul ideologic, al principiilor si institutiilor de dreapta. A devenit insa clar ca pactele isi mananca copiii, ca si revolutiile. Ati auzit-o pe copresedintele PNL Alina Gorghiu, vineri, dupa demisia Guvernului Tsipras, jubiland si fulgerand, ca “Lecția grecească e aceea că populismul poate prăbuși o țară; Ponta acționează după această rețetă”?

  Desi PNL/PDL nu a putut raspunde la cele 10 intrebari ale lui Victor Ponta, pe tema respingerii legilor fiscalitatii si salarizarii, promovate de catre Guvern, si desi premierul pare sa fi revenit pe val, dupa amanarea reexaminarii de catre Parlament a Codului Fiscal, este prea tarziu pentru un alt final sau un alt orizont. Polarizarea coalitiei de catre un procent in plus sau in minus la noul TVA, rizibil ca fapt insa nu si ca mesaj, si retragerea socrului premierului de la sefia grupului parlamentar al PSD din Senat si din partid sunt semnale extrem de puternice. Se tot vorbeste de demisie, de demisii. Cunoscand vulnerabilitati si stari de spirit, cred ca numai o demisie de protest ar putea avea magnitudinea schimbarii. Nu a unui final, ci a unei perspective.

  Ce ar trebui sa faca stanga? Evident, sa se regaseasca, sa se reaplece asupra ei insasi, sa se reechilibreze. Pozitia din vecinatatea centrului esichierului politic, de centru-stanga, cum ne programeaza manipularea conceptuala, nu este una de echilibru stabil. Cred ca este suficient sa ne uitam la prezentul tern, conformist, de cumetrie capitalista pe care ni-l ofera PSD pentru a intelege ce inseamna o pozitie de margine, impreuna cu toate riscurile de denaturare si dezechilibrare ideologica pe care le incumba pentru stanga.

  Repozitionarea ideologica la mijlocul stangii este una eminamente de echilibru si de stanga, de antiderapare spre marginile exceselor sau concesiilor. Distantarea este atat de radicalismul de stanga al Syrizei grecesti, si trebuie sa avem in vedere ca in Romania sunt sensibilitati postcomuniste care nu exista in Grecia, cat si de concubinajul de establishment al PSD-ului romanesc. Pentru a face un joc de cuvinte, cunoscand ca exista trei faze prin care ideologiile se raporteaza unele la altele, de deosebire (minima), de opozitie (medie) si de conflict (maxima), o pozitie ideologica de mijloc a stangii inseamna a-i transforma pozitia in opozitie.

  Sintetizand, o ideologie de mijloc a stangii lupta pentru transformarea Romaniei si intr-o putere sociala. Fireste, pe baza puterii economice, care trebuie insa sa aiba ca finalitate puterea sociala. Ideea de putere sociala a fost facuta cunoscuta in aceste zile de catre Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Romanesc (PSRO), care a dat si cele mai bune motivatii pentru relaxarea fiscala si cresterile salariale. Cand a crescut TVA de la 19% la 24%, nimeni nu a vorbit de gradualism, a fost prin soc, intr-o perioada de crestere economica trebuie sa se revina la situatia ante-factum, iar aportul salariile este abia la o treime din PIB, fata de o medie europeana de aproape de 50%, a explicat senatorul Geoana.

  Desigur, exista un intreg panel de idei care asteapta sa fie afirmate sau corectate de pe o pozitie de mijloc a stangii: statul de drept ca stat al dreptatii, sustinerea capitalului autohton, exploatarea resurselor nationale, refacerea economiei nationale, azimuturile cooperarii internationale, relatiile cu creditorii occidentali etc. Important este ca s-au facut auzite o noua voce si o noua abordare.

 50. 58 Adrian B. august 25, 2015 la 9:17 pm

  http://www.dcnews.ro/prima-declara-ie-clara-din-psd-ce-func-ie-vizeaza-ilie-sarbu_483058.html

  Chiar nu le este RUSINE d-lor Ponta si Sarbu sa-si paseze functii ( platite regeste ! ) in felul acesta ? Ce-l recomanda pe acest individ pentru aceasta functie ? Dansul este popa , nu are studii de specialitate , nu a lucrat in domeniu … Nu este destul ca trebuie sa-i suportam pe Ponta , pe nevasta-sa , pe varu-sau , pe nasu-sau , pe finu-sau , etc. Vine si nesimtitul asta sa se autopropuna pentru ditamai Curtea de Conturi !!! Care intamplator , este condusa de un economist reputat si fost prim-ministru …

 51. 59 blogideologic august 26, 2015 la 8:17 am

  Un război epistemologic are ca rezultat o paradigmă dominantă.

 52. 60 Ciurcil august 26, 2015 la 1:37 pm

  @Radu Humor

  Sunteti in eroare.
  Rusii au trait o buna vreme sub ocupatie mongola. Initial au fost angajati argati la mongoli urmanda ca ulterior sa le preia unele dintre obiceiuri.
  USA nu au fost cucerite inca.

  Deci, vedeti? E cam ditzavercea.
  Imi cer scuze pentru soc!

 53. 61 Ghita Bizonu' august 26, 2015 la 2:55 pm

  Un om tacut supranumit Sfinxul

  Sfinxul era Ion (Ionel) Ion Constantin Bratianu, fiul lui Ion Constantin Bratianu amandoi presedinti ai Partidului Liberal (ca se zicea ca ei erau dinastia neconstitutionala!) , prim ministrii samd.

  Ionel era celebru ca „omul care nu vorbeste” . Cam ciudat fiindca era un interlocutor foarte placut, cu verb viu, bun orator. Si mare causeur in saloane, cum intra cucoanele se strangeau ciorchine in jurul lui dornice sa il asculte, sa il intrebe cam despre toate.

  Si totusi el era „sfinxul”, omul „care nu vorbeste” , omul care nu se stia ce va face. …

  Maine se implinesc 99 de ani de cand Romania a intrat in Primul Razboi Mondial sau de vreti Razboiul pentru Intregirea Neamului. Si dupa cum se stie in 1914 si 1915 si buna parte din 1916 Romania a fost neutra… Insa neutralitatea era atacata si de politicieni romani – unii doreau sa se merga pe mana „centralilor” altii – mult mai numerosi – pe a Antantei. Certuri, articole de ziar, discursuri si intruniri din ce in ce mai inflamate. Premier, din ianuarie 1914, era Ionel … si tacerea sa enerva din ce in ce mai multi fruntasi liberali – mai ales ca beligerantii faceau mari presiuni „Acum sau niciodata! Hotarati-va-ti!!”..

  E .. si pe 26 august 1916 Ionel il roaga pe frat-su Vintila care era Ministru de Razboi (oare ce am zice azi?!) ca sa invite ministrii la el (Vintila adica) acasa …

  Se insereaza. Ministrii unu cate unul se aduna la Vintila … se discuta aprins „noi cat mai stam neutri?!” Mai tarziu apare – nu mai tin bine minte unu foarte excitat – tocmai tinuse un discurs fulminat la o adunare care cerea intrarea imediata in razboi de partea Antantei.

  Si cam pe la 22 apare in fine si Ionel Bratianu:

  Si toti „sar” pe el ..

  Ionel cere sa fie lasat sa vorbeasca:

  – In 4 ore intram in razboi! Imediat mergeti la ministere si dati dispozitiile necesare!!! Restul lamuririlor mai tarziu, ACUM plecati domnilor! Plecati!!

  Iote d’aia Ionel era SFINXUL….

 54. 62 blogideologic august 27, 2015 la 12:41 am

  @Mihaela Erika Petculescu spune :
  +Totuşi, ca să ne întoarcem de unde am plecat, de la isteria anti-semită provocată de promulgarea legii anti-legionare, vreau să insist că asemenea manifestări de primitivism mental şi social ne pun într-o situaţie de inferioritate jalnică faţă de comunitatea internaţională. Ori, România face eforturi să fie acceptată ca membru cu drepturi egale al acestei comunităţi !+
  De ce îmi jigneşti ţara ? Apoi, văd că mai nou, ai început să pui şi diagnostice medicale. Ce faci tu este derapaj de la discurs, @Erika !

 55. 63 blogideologic august 27, 2015 la 12:45 am

  @Mihaela Erika Petculescu
  Există o diferenţă de valoare semantică între „ori” şi „or”. Încearcă să înveţi Limba Română.

 56. 64 blogideologic august 27, 2015 la 7:43 am

  @Mihaela Erika Petculescu
  Orice gând despre fericire se bazează pe un dualism ascuns. Sinuciderea dezvăluie absenţa gândurilor despre fericire. Românii observaseră, ori auziseră –eu ştiu lucrurile acestea de pe vremea lui Ceauşescu, dar poate constatarea-i mai veche, însă n-am lecturi în acest sens, totuşi nu exclud din start ideea – că rata sinuciderilor în Ungaria este mai mare decât în România. Dar nu legasem faptul acesta de existenţa unei deosebiri ideologice fundamentale între cele două ţări. În primul rând, Ungaria nu are o ideologie de nation-building modernă. Pentru români, adoptarea epistemei de modernitate odată cu achiziţia paradigmei thermidoriene aducea şi această metodologie europeană de nation-building. Observaţia a fost făcută prima dată de către ideologul naţional-liberal Dan Amedeu Lăzărescu. Ungurii se singularizează prin credinţa lor absolută în ideologia suveranismului maghiar construit sub semnul apocrifului ossianic din Chronicon Pictum. Cartea centrală a ideologiei naţionalismului românesc este Echilibrul între antiteze, lucrare scrisă de Ioan Eliade Rădulescu. Împrumutul de Ideologie primară (Ideologia lui Destutt de Tracy) înseamnă şi adoptarea dualismului cartezian “trupşisuflet” (Mind and Body). Or, asta înseamnă un bun temei filosofic pentru gândul la fericire! Am mai zis eu că, de facto, Nicolae Ceauşescu era un urmăritor consecvent al belakunismului, nu al ideologiei naţionalismului românesc. Revoluţia culturală ghidată de ESTETICA belakunistului George Lukaş consemna acel moment nenorocit de tranziţie. Care era totodată şi anunţul unei hotărâri de sinucidere naţională prin renunţarea la dualismul cartezian “trupşisuflet”! Pentru că Politica Bombei Nucleare – cu un dosar temeinic fabricat de germani şi prezentat la Malta – a fost un act de sinucidere naţională.

 57. 65 blogideologic august 27, 2015 la 7:50 am

  Nostalgia nu-i considerată doar o stare de anxietate a individului, ci un pericol public care trebuie stârpit imediat, pentru că ameninţă starea de stabilitate politică a sistemului.


 1. 1 Va multumim pentru activitatea depusa, dar nu mai avem nevoie de serviciile dumneavoastra « Motanul Incaltat Trackback pe august 23, 2015 la 7:44 pm
 2. 2 „Vulpile în vie” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe august 25, 2015 la 3:24 pm
 3. 3 Valori… « Motanul Incaltat Trackback pe august 26, 2015 la 12:15 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: