PDL – o vulpe moarta de pe care fug puricii?

Una din glumele proaste pe care le fac vanatorii cu ocazia initierii incepatorilor, este sa le puna drept guler vulpile impuscate. Efectul e tare neplacut. Puricii stau doar pe animale cu sange cald. De pe vulpea impuscata,  evident ca ei migreaza rapid pe corpul vanatorului incepator.

Am impresia ca asta se intampla acum cu membrii si simpatizantii PDL. Ei devin, gradual,” tehnocrati”, „independenti”,” functionari publici adevarati”.  Activistii, pe de alta parte, cauta un alt gard, o alta culoare,  dupa care sa se ascunda, incercand sa se salveze de la ceea ce prevad a fi un dezastru politic.

Partidele de opozitie au incercat, firesc, de-a lungul anilor, sa creeze o masa critica, prin aliante, astfel incat sa castige alegerile. Asa s-a intamplat cand, in opozitie fiind, PD si PNL au creat Alianta DA sau acum, cand fiind in opozitie, PSD,PNL si PC au creat Alianta USL. Este insa greu de explicat de ce un partid de guvernamant, inainte de alegeri, incearca sa se camufleze intr-o „miscare”. Pare penibil ca lideri importanti ai PDL sa-si renege partidul, exprimandu-si bucuria de a strange „energiile dreptei” intr-o „singura simtire” (eventual altoite cu energiile „stangii” provenite de la UNPR si DDPP).

Oricum, este ciudat ca, in loc sa evoluam in ceea ce priveste structura partidelor politice, ne intoarcem la formule din anii’90, miscarile si fronturile (chiar, de ce nu „frontul popular”?) fiind specifice perioadelor revolutionare, caracterizate prin vacuum politic.

Evident, proiectul „Miscarii populare” a fost initiativa lui Traian Basescu – cel care a depus la OSIM denumirea respectiva – si care incearca sa gaseasca un vector pentru mentinerea la putere, a sa si a camarilei sale. Face el parte din efortul de modernizare a Romaniei? Desigur, nu. Basescu vrea sa ne duca inapoi spre ce stie el mai bine, din trecut – parlament unicameral pe modelul MAN, control marit in societate din partea serviciilor de informatii, justitie orientata spre adversarii politici (este posibil ca, in perioada urmatoare, sa fie lansat un nou „val” de dosare ale unor oameni politici, pentru a contabalansa riscul repornirii protestelor de strada) etc.

In aceste conditii, „Miscarea populara”, noua denumire pentru „Alba ca Zapada”, va reprezenta, in mod clar, un experiment prin care viata politica romaneasca va avea doar de pierdut.

PS. imi permit o sugestie pentru initiatorii proiectului. In conditiile in care paternitatea sa este clara si, in conditiile in care exista un precedent ( Partidul poporului Dan Diaconescu), nu ar fi mai normal ca acest produs sa poarte denumirea „Miscarea populara Traian Basescu”?

172 Răspunsuri to “PDL – o vulpe moarta de pe care fug puricii?”


  1. 1 Ghita Bizonu' februarie 23, 2012 la 3:38 pm

    1.În faţa votului, un prost este egal cu un deştept.
    2. Dar doi proşti nu sunt egali cu doi deştepti, pentru că, din doi deştepti, unul n-o să vină la vot, fiindcă i se pare că totul e lipsit de sens.
    3. Trei proşti nu fac nici atât cât trei deştepti, pentru că, din trei deştepti, unul are probleme existenţiale şi nu vine la vot, iar altule sigur că o să iasă tot ăia şi n-are sens să se mai ducă.
    4. Patru proşti contra patru deştepţi? Exclus! Din patru deştepti,unul n-are Mercedes şi i se pare că n-o să se schimbe nimic, altul ştie el cine o să iasă, iar al treilea preferă să adoarmă la un film bun de cinematecă.
    <bRahat, asta e democraţia: 100 de deştepti n-or să facă niciodată cât un singur prost care votează!!!

  2. 2 Vasile, februarie 23, 2012 la 4:57 pm

    off topic , doar in parte!

    Uraaaaaaaaaaaa!

    Exclamatia de bucurie nu rezidua din faptul ca dupa 10 ore mi s-au publicat postarile ci pentru faptul ca in sfirsit romanii pot murii fericiti!

    Atentie nu chiar toti romanii!

    In urma demersurilor repetate ale acelora care ataca A3, singurul ghimpe ramas in coastra puterii , post atacat si de PSDisii nostri colegi de blog,, parca dl. Serbasn amic a lui Nastase era unul, observ pe noul purtator de cuvind al lui Traian Basescu deci direct de la presedintie,sirea ca bolnavilor de cancer in faza…..li s-a aprobat fondul de morfina.

    Adica oameni buni Traian nu consuma bani pentru medicamentatia de prelungire a vietii a cestor oameni dar intr-un gest remarcabil le curma suferintele!

  3. 3 i.neacsu februarie 23, 2012 la 5:07 pm

    Off topic: un articol interesant despre calamitatile din aceasta iarna, aici: http://ioniliescu.wordpress.com/2012/02/12/referitor-la-iarna-si-inzapeziri/.

  4. 4 Sami februarie 23, 2012 la 5:23 pm

    Inteleg ca s-a trezit la viata si fantoma PNT .

    In ce priveste ca viata politica romaneasca ar avea numai de pierdut , asta nu ar fi prea rau , caci pana acum a avut de pierdut doar poporul in fata vietii politice opulente din ultimii 22 de ani .

    In ultimul timp a inceput sa se recunoasca in direct ( pe diverse posturi tv), de catre diferiti membri ai diferitelor partide , ca de fapt nu mai exista nici doctrine de partid ( desigur , ele ramanand valabile doar in statutul de inregistrare al fiecarui partid ), ci numai gasti cu interese , prin urmare , nu mai inteleg si de ce ar conta foarte mult ca sunt mai putine sau mai multe „unitati” de dezbatere ,sau de decizie , daca , ocupantii din aceste locuri sunt doar numeric mai multi , ei in fapt trambitand aceleasi interese ale catorva gasti . Probabil trebuie sa fie mai multi doar ca sa isi urmareasca mai bine prada pe care o fura zi de zi de la popor si de la Romania .

    Problema este ca , au inceput sa se trezeasca din naftalina si din morminte tot felul de grupuri politice fantomatice , unele mai prafuite sau mai putrezite decat altele , carora probabil le curgeau de mult balele de pofta puterii si a banutilor de acolo . Toti vor ciolan . Asta este . Iar ciolanul este doar pentru cei de la putere si partial pentru cei din opozitie , adica el se distribuie doar prin intermediul anumitor institutii . Asta este tot . Simplu .
    Noi cei din popor speram , ne facem sperante , insa , ele sunt doar si doar iluzii si asa raman din nefericire .

    In Romania se mimeaza parlamentul , se mimeaza democratia , se mimeaza diferentele de ideologie , iar rezultatul il vedem cu totii = dezastru economic => dezastru social .
    Si constat cu amaraciune ,ca platim gras tot felul de indivizi care sa ne reprezinte interesele , si drept rasplata nu culegem decat tradari si hotie si lacomie . Parca a dat dracu’ de tot in tara asta . Atata murdarie sufleteasca , atata lipsa de caracter ( care in alte tari este o adevarata virtute – cuvantul de onoare la altii inca inseamna ceva , la noi nu mai reprezinta nimic pentru ca am devenit niste gunoaie meschine ), atata egoism atata lacomie mafiota nu cred ca a mai cunoscut tara asta niciodata . Totul este o rusine , dar nici rusinea nu ii mai deranjeaza pe multi dupa cum vedem . Asta aduce lipsa de educatie , de cei sapte ani de acasa .

    Acum vedem tot felul de partide travestite , tot felul de „fete mari” proaspat „eliberate ” din bratele unor ” proxeneti ” politici etc . Toate partidutele astea vor reusi sa prosteasca populatia necajita care v-a vota . Ca tot aduceati aminte de PP-DD , partid care am inteles ca are ca suport „minunata” familie Udrea- Cocos , veti vedea ca va castiga foarte mult electorat in special din mediul rural . Prostimii ii plac mult cadoutele din pungutele lui DD , care de fapt sunt de la tanti Udrea . Intotdeauna prostimii ii plac lucrurile nemuncite , adica daca e moca , de ce nu ?!

    De fapt , ce tot zic eu , caci gastile de interese vad ca se perpetueaza si mentin indiferent de cine mimeaza puterea . Sunt date din mana in mana de la unii la altii . Este totul un teatru dintr-o piesa cu regie proasta si actori lipsiti total de talent si imaginatie . Trist , desigur doar pentru noi cei din popor , dar foarte adevarat . Nici nu avem cum sa scapam , pentru ca traim in aceeasi unitate de timp , iar lucrurile , dupa cum constat , sunt pe viata .

  5. 5 Pali februarie 23, 2012 la 5:31 pm

    ,…sau Miscarea populara Traian Basescu-Hoitul !

  6. 6 Doru Coarna februarie 23, 2012 la 5:33 pm

    Mda, a sosit si vremea sa vedem puterea iarasi „la lucru”. Cum vor scapa este problema lor, noi insa ne pierdem timpul urmarindu-i!

    Vreau sa insist asupra apropierii de populatie! USL va pierde multe procente care se vor scurge, in lipsa apropierii, spre creatiile cele mai noi ale acestor hoti: MP si PPDD.
    Daca USL nu se apropie, va beneficia doar de votul negativ la adresa lui Basescu.

    Pericolul vine si dinspre zona gri a procesului electoral: cand vor incepe sa zboare camioanele cu zahar, ulei si peste stricat, geci si lopeti (vor renunta la galeti daca nu vor fi inundatii…) prin comunele si localitatile patriei, USL va pierde alte multe procente.

    Urmeaza apoi dosariada, cu alte surprize, tradari si procente aferente.

    In sfarsit, BEC-ul si STS-ul vor face restul…

    Ce opune opozitia la toate astea? Trei baieti de treaba deloc versati, deloc organizati, neatractivi, fara priza la popor si fara figuri care sa inspire incredere, priviti ca paravane pt mogulii si baronii din spatele lor!

    Mai opune un program, exact ultimul lucru interesant pt nea Gheoghe si tzatza Floarea, dar si pt cei mai cititi, satui de palavre, promisiuni si planuri.

    Concluzia este ca puterea sade foarte rau, dar opozitia si mai rau… puterea are sanse sa-i reuseasca smenul electoral, opozitia insa nu are decat ghinion.

    Stiti cand sa desfaceti sampania dupa alegerile astea? Amindindu-ni-l pe Geoana, la circa trei (3!) luni dupa, adica dupa ce se vor produce migratiile catre eventuala minoritate a puterii, altminteri o risipiti.

  7. 7 Adrian B. februarie 23, 2012 la 5:34 pm

    Oricum , PD-ul si ulterior PDL-ul s-au format ca partide din tot felul de oportunisti , din tradatori , din traseisti politici , din oameni ahtiati dupa functii si putere , din oamani fara caracter ! Practic , din tot felul de jigodii umane , croiti dupa chipul si asemanarea lui TB ! Eu personal, nu am reusit sa identific in cadrul acestor partide (inclusiv UNPR ! ) nici macar un singur membru care sa ma impresioneze placut cu initiativele sale politice , cu inteligenta sa , cu educatia sa ,cu omenia sa etc. Dimpotriva , in fiecare zi sunt oripilat de prostia acestor domni , de slugarnicia lor , de nemernicia , de obtuzitatea si ignoranta lor ! Este un cosmar pe care-l traiesc din 2005 si care parca nu se mai termina …

    P.S. Eu chiar i-am intrebat pe multi prieteni si cunoscuti , cum de au putut sa-l voteze vreodata pe TB si ce calitati umane sau de politician au apreciat la el ? Cred ca 99% mi-au raspuns numai bazaconii sau nu mi-au raspuns deloc ! Cu multi dintre ei mi-am stricat si prietenia din cauza de TB ! Eu chiar sunt curios ce anume vad oamenii la TB ? Pentru ca s-ar putea sa am eu vreo problema!!! Daca aproape toti il vad pe TB ca un barbat frumos , sarmant , fermecator , cu educatie aleasa , inteligent , om de onoare si plin de omenie , iar mie mi se pare ca TB este un redus mintal , un om fara onoare si caracter , fara scrupule si cu o educatie precara , inseamna ca am eu o problema !!!

  8. 8 Marcus februarie 23, 2012 la 5:59 pm

    Ha, Ha, Ha ! Guvernul Basescu 6 (Ungureanu) Condus Din Umbra De Antena 3

    Daca cineva imi spunea ca tovarasul maior Basescu va ajunge sa fie condus de to’asu’ gradu’ Voiculescu, prin intermediul postului TV Antena 3, l-as fi trimis la balamuc sa-si puna, vorba lui Badea, perfuzii in cap si sa-si faca, vorba mea, dusuri scotiene pe sub piele. Este insa a doua oara de la instalarea cu pompe funebre (fie vorba intre noi) a noului guvern, cand Cel Ungurean manat de la spate de ecourile starnite de emisiunile postului TV susamintit intervine in forta si mai reglementeaza f’o situatie scapata total de sub control cum au fost cele cu interventia la dezapezire si mai nou cu lipsa morfinei pentru bolnavii de cancer. Imi si imaginez faza in care chiombila dupa ce a inchis aseara nervos televizorul l-a sunat pe Cel Ungurean si i-a dat ordin sa vada ce face cu morfina pentru respectivii bolnavi ca este prea de porc ce se intampla la Mr. Duta in ograda. Si Cel Ungurean, in independenta sa totala, astazi a adunat de pe drumuri guvernul, l-a convocat de urgenta si pe Duta, pe care l-a dojenit parinteste, fara sa ia vreo sanctiune impotriva acestuia si i-a dat de la pusculita personala 750.000 RON sa procure de urgenta morfina respectiva si sa mai aline in acest fel suferintele de neimaginat prin care trec bolnavii de cancer din aceasta tara care prin lege au dreptul la acest lucru, insa prin vrerea unui imbecil nesmitit ca Duta au fost privati mai bine de o luna de el.
    Daca o va tine tot asa Antena 3, poate avem sansa si sa “Jos Basescu”, in sensul ca anticristu’ sa-si dea in sfarist seama de cat de urat a ajuns sa fie de poporul de care-si bate joc la greu si sa-si dea demisia.
    Asa ca: “Jos Basescu!, Demisia si La Rahova cu tine!”

  9. 9 Theodora februarie 23, 2012 la 6:26 pm

    Miscarea Populara o alianta politica pentru salvarea lui Basescu Traian – Cum vor sa se salveze fantomele?
    Pentru un PD-L mai curat si mai uscat se lucreaza intens la lansarea aliantei politice Miscarea Populara

    Miscarea Populara o alianta politica pentru salvarea lui Basescu Traian – Cum vor sa se salveze fantomele

  10. 11 Reni februarie 23, 2012 la 7:33 pm

    Pentru tinereii PDL, deveniti specialisti si functionari publici, postacii platiti cu sutele in companiile nationale si la stat, un sfat: incepeti sa va cautati de lucru pe la privatul cel slab, in companiile nationale se vor aplica metode de management de dreapta, ultimii sositi primii plecati..in conformitate cu principiile managementului privat, veti fi sacrificati de proprii vostri stapini cu punga plina.
    Despre vizita lui Victor Ponta in USA .. Daca te intalnesti cu Nemo este tot ce conteaza, imaginea si pozele sunt pentru tineretul pedelist fascinat de posetute

  11. 12 Nicu Lupsa februarie 23, 2012 la 7:36 pm

    “Miscarea populara Traian Basescu” cu sigla inima albastra, nu se poate ceva mai potrivit. La starea de „inima-albastra” adusa de marinar natiunii’ pare o idee de-a dreptul geniala!

  12. 13 Mircea Hamza februarie 23, 2012 la 7:43 pm

    FUNIA SCURTA DE LA GÂTUL PREMIERULUI UNGUREANU

    De trei zile, toata presa, si, în special, televiziunile de stiri prezinta non stop cazuri tragice de bolnavi de cancer care nu mai gasesc morfina si citostatice. Exemplele sunt cutremuratoare. Pâna si o stânca ar plânge cu lacrimi de sânge. Nu e cazul lui Basescu, PDL, UNPR si a guvernului Ungureanu. Toata clica aceasta de banditi care conduc România are alte preocupari, cum ar fi realizarea Miscarii Populare, care sa-i salveze de la dezastrul electoral ce se apropie.
    In fata acestui scandal monstru, Ungureanu a încercat astazi o lovitura de imagine: convocarea unei sedinte de guvern care sa analizeze situatia din sanatate. Balmajita, ca tot ce face MRU de când e prim ministru, sedinta s-a fâsâit: au aruncat ceva maruntis pentru a se cumpara medicamente si au promis ca în doua saptamâni se vor gasi medicamentele în farmacii. Bolnavii in faza terminala care nu vor mai apuca sosirea medicamentelor vor iesi din sistem, plecând spre alte tarâmuri, cu verdeata si fara întristare, unde nu s-a auzit de Basescu, Udrea, PDL si nici de Lucian Duta.
    Cum? Nu stiti cine e Lucian Duta? Acest Duta e seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si seful premierului Ungureanu. Nu e nici o exagerare: el este seful premierului Ungureanu.
    Guvernul ne-a anuntat ca la sedinta convocata de Ungureanu a participat si Lucian Duta, de parca Duta ar fi seful statului.
    Pentru a nu-i lasa pe unguri, care au portofoliul Sanatatii, sa umble la borcanul cu miere al banilor din sanatate, fostul premier Boc – fie-i memoria damnata în veci! – a hotarât ca seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa fie subordonatul direct al premierului. Pe aceasta baza, Ungureanu ar fi putut si ar fi trebuit sa-l demita pe Lucian Duta, nu sa-l invite sa participe la sedinta de guvern.
    Ungureanu nu a facut asta, pentru ca are memorie. El isi aminteste ca, în conflictul dintre Duta si ministrul ungur al Sanatatii, a intervenit chiar presedintele României si a transat problema: udemeristul a fost nevoit sa demisioneze, iar ungurii, umiliti, au desemnat un alt etnic maghiar pentru postul de ministru.
    Iata ca acum premierul Ungureanu este subordonatul supus si ascultator al propriului sau subaltern. Dupa cum se vede din ce în ce mai bine, funia de la gâtul lui Ungureanu este foarte scurta si seamana mai mult cu o lesa. Am vazut nu o data cum câinele bine instruit vine, la porunca stapânului, cu lesa în gura pentru a-i fi trecuta în jurul gâtului.
    În situatia data, Ungureanu poarta lesa lui Basescu ca pe un simbol al independentei si demnitatii!
    Tot ce i s-a permis lui Ungureanu a fost sa-si aleaga purtatorul de cuvânt. Tot edificiul de coruptie, hotie si aroganta construit cu migala de Basescu, Boc si Udrea a ramas neclintit. Praduirea bugetului de stat si fluxurile de bani spre buzunarele liderilor pedelisti continua cu aceeasi intensitate si cu aceeasi oameni. Bineînteles, Lucian Duta este un astfel de personaj care gestioneaza sume de miliarde de euro din banii nostri dati pentru sanatate.
    Cum ar îndrazni Ungureanu sa-l schimbe pe Duta?
    Cu aceasta funie legata de gât, premierul Ungureanu viseaza frumos ca va deveni cândva presedinte al României.
    Din acest vis il trezesc strigatele de ajutor disperate ale bolnavilor de tot felul care nu au medicamente si nu beneficiaza de asistenta medicala. Dar Ungureanu nu se lasa trezit din acest vis frumos…
    Nu stiu cum se face, dar de fiecare data când guvernantii portocalii viseaza frumos, românii au cosmaruri!

  13. 14 Marian Nicolae februarie 23, 2012 la 8:45 pm

    Buna seara,

    Da, numai sa nu fuga la USL…

    Toti PDL-isti de la Basescu Traian coborare, pana la ultimul sunt PENALI pasibili de perpette…pentru TRADARE, GENOCID, CRIMA DEOSEBIT DE GRAVA CU PREMEDITARE, distrugerea natiunii romane, distrugerea sistemului de sanatate, distrugerea invatamantului romanesc, distrugerea flotei comerciale romane, intelegand flota de nave port-containere, flota de mineraliere, flota de pescadoare pescuit oceanic, distrugerea economiei si a industriei nationale, plus a agriculturii romanesti.

    Pedeapsa pentru asemenea javre?

    TRASUL PE ROATA

    Pe Ceasusescu l-am impuscat pentru ca a fost ROMAN.
    Atunci tradatorii acestia oare ce pedeapsa merita, din moment ce au distrus TOT ce romanii au construit pe timpul regimului Ceausescu

    JUPUITI DE VII !!!

    Pedepsele din Evul Mediu NU SUNT DEAJUNS…

  14. 15 Paul februarie 23, 2012 la 9:51 pm

    Domnule Nastase,

    Nu stiu cat succes de public va avea „Miscarea Populara”, dar un nou „val” de dosare ale oamenilor politici cred ca ar putea tine votantii cu sufletul la gura pe timpul intregii „stagiuni electorale” :).

    Cu conditia sa fie vorba de dosare autentice, si mie mi-ar placea sa-i vad pe „fostii” potentati care „mai vor o data” macar cum isi balbaie scuzele (daca nu chiar isi retrag mutrele din viata politica. Sunt constient ca nu toti vor avea „sansa” Monei Musca, de exemplu 🙂 ).

    Sunt eu nostalgic, poate, si inca mai sper la promovarea „Legii Ticu” Dumitrescu…

  15. 16 Roxana Iordache februarie 23, 2012 la 10:26 pm

    N-am citit articolul, în semn de protest faţă de imaginea cu vulpiţa. Nu pot înţelege cum poate cineva să ucidă o vietate ca să se distreze.

  16. 17 Draghi Puterity februarie 23, 2012 la 11:49 pm

    @Roxana

    O ucide ca sa ii salveze pe saracutii de iepurasi… 😀

  17. 18 lupi februarie 23, 2012 la 11:49 pm

    Cititi in JN ,, Securitatea schimba generatia” de V.Nicolau . Restul sunt povesti si basme . Lasatzi orice sperantza , voi ce mai traitzi in Romania !!!.La revedere Romania si tot binele din lume !!!.

  18. 19 Adrian B. februarie 24, 2012 la 12:43 am

    Subscriu la afirmatiile lui Mihai Gadea si Mircea Badea referitoare la d-ul Duta ! Acest Duta nu numai ca este un impertinent , un mare nesimtit si un dobitoc dar este extraordinar de CINIC !!! Ce cauta ANIMALUL asta in fruntea unei institutii care gestioneaza sanatatea romanilor ? Acea emisiune era un strigat de durere al unor oameni daramati de boala si de sistem ! Una dintre invitate a marturisit ca ea confectioneaza martisoare pentru a-si plati medicamentele pentru cancer , ca a obosit sa mai traiasca ! Acesti derbedei dezumanizati ( T. Basescu , L. Duta , L. Ritli , Funieru , A. Vicleanu , etc. ) ar trebui scosi de catre cetateni cu picioare in fund din institutiile pe care le conduc , pentru ca ei nu mai reprezinta de mult pe nimeni…

  19. 20 Dragos februarie 24, 2012 la 2:45 am

    problema: daca, asa cum sustineti dvs. proiectul “Miscarii populare” a fost initiativa lui Traian Basescu prin care incearca sa gaseasca un vector pentru mentinerea la putere, a sa si a camarilei sale si care nu face parte din efortul de modernizare a Romaniei, atunci proiectul USL al d.lui profesor universitar doctor Felix ce este ?

  20. 21 blogideologic februarie 24, 2012 la 2:50 am

    Sorin Ilieşiu către Andrei Pleşu : +Domnule Pleşu, / Încă din anii ‘60, în pielea dvs a intrat un demon “comunistoid”. Pentru ca acesta demon să nu fie deconspirat, v-aţi mascat maxima imoralia cu Minima moralia? De ce v-aţi folosit de Măştile tranziţiei acoperindu-vă chipul cu masca unui Havel românesc? Aţi scris Despre îngeri în loc să scrieţi despre demoni pentru a abate atenţia de la colaborarea cu aceştia? Ce valoare mai pot avea cărţile dvs, stilul dvs fermecător, atunci când moralitatea e înlocuită cu Obscenitatea publică? Moralitatea publică ar fi fost de neconceput, domnule Pleşu? “N-am a-ţi da socoteală cu privire la biografia mea” – mi-aţi răspuns în mesajul e-mail din 17 ian. a.c. adresat mie, dar trimis tuturor colegilor din GDS. “Nu mie trebuie să-mi daţi socoteală, ci tuturor celor care au crezut şi au sperat în dumneavoastră, tuturor celor care vor citi Cartea neagră a fratricidului din 13-15 iunie 1990”, v-am răspuns. “Îţi propun să înveţi să taci”, mi-aţi scris. În loc să tac, v-am repetat întrebările. În plus, înfăptuisem încă un sacrilegiu: cerusem demisia preşedintelui Băsescu. A propos, în loc să-i cereţi demisia celui care a devenit campion absolut în minciună, incultură, vulgaritate şi neruşinare, preferaţi să-l dojeniţi pentru că e „ocupat toată ziua să dea cu oiştea-n gard”, cu toate că mi-aţi scris că „unei iresponsabilităţi de tip paranoic îi faci mai curînd bine printr-un şoc trezitor, decît printr-o bîlbîială cumsecade”. Ca urmare, aţi decis excluderea mea cu orice preţ – calomniere, încălcarea statutului, vot imoral sau incompatibil cu regulamentul – chiar şi ignorând faptul că mi se datorează cel mai bun lucru făcut de GDS: implicarea în condamnarea comunismului. Menţionez că la adunarea generală a GDS din 1 febr. a.c. – în cadrul căreia am fost exclus – nu a existat cvorum. Dintr-un total de 53 de membri au fost prezenţi doar 14, dar ulterior voturile s-au exprimat şi prin telefon sau prin e-mail. Pentru excludere au fost 27 de voturi. S-au abţinut 22 de membri, iar 4 au fost împotrivă. Din păcate, au votat şi cei fără drept de vot. Conform regulamentului, nu au drept de vot cei cu funcţii şi demnităţi publice în timpul exercitării mandatului: C.Avramescu, T.Baconsky, R.Culcer, A.Goşu, Al.Lăzescu, M.Macovei, H.-R.Patapievici, Cr.Preda, I.Stanomir, Vl.Tismăneanu, Sever Voinescu. De altfel, domnule Pleşu, chiar dvs aţi subliniat această incompatibilitate în articolul „Ce mai înseamnă GDS?” publicat recent de dvs în „Dilema veche”, din care citez: “Nu pot fi membri GDS persoanele cu funcţii şi demnităţi publice, cîtă vreme îşi exercită mandatul. Nu există compatibilitate între un organism non-guvernamental şi feluritele segmente ale puterii sau ale organizaţiilor de partid”. De asemenea, colegii contestaţi de mine – A.Pleşu, A.Oişteanu şi R.Palade – trebuiau să se abţină de la vot. De ce nu v-aţi abţinut, domnule Pleşu? Oficial, am fost exclus pentru “atitudini necolegiale” Dar statutul nu prevede aşa ceva. Ca urmare, contest excluderea. Ea a fost ilegală şi imorală. Altfel spus, încă un act de obscenitate publică pe care l-aţi pus în scenă. Semnalul excluderii a fost dat de calomnierea mea prin interpretarea incredibilă a celor spuse de mine la Antena3, în seara de 14 ian. a.c., în timp ce vizionam secvenţe (în direct, din Piaţa Universităţii) de reprimare extrem de violentă a unor protestatari nonviolenţi faţă de regimul Băsescu-Boc. Iată ce am spus atunci: « Dacă-mi permiteţi, vreau să fac un apel umanitar către colegii mei din Grupul pentru Dialog Social ale căror cuvinte sunt ascultate, poate, de preşedintele Băsescu: să-l sune acum şi să-i spună că şi românii au dreptul la o „Primăvară de la Bucureşti” aşa cum a fost „Primăvara de la Praga”. Şi noi avem dreptul la o revoluţie de catifea! Mă refer acum la colegii mei Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Rodica Culcer, Alexandru Lăzescu, Monica Macovei, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Cristian Preda, Ioan Stanomir, Vladimir Tismăneanu, Sever Voinescu. Toţi sunt colaboratori ai preşedintelui Băsescu sau ai primului-ministru Boc. Nu se poate, nu se poate, Horia Patapievici, să îl accepţi pe preşedintele Băsescu – care este un monument de incultură – preşedinte de onoare la Institutul Cultural Român! Mihai Eminescu trebuie să fie preşedinte de onoare, nu Traian Băsescu! Traian Băsescu e “Scheletul din dulapul nostru”! (Nu Eminescu!) » Faţă de ceea ce am spus, Andrei Oişteanu, membru în conducerea GDS, a afirmat în mod absolut neverosimil: „Este o formă intolerabilă de delaţiune publică şi de îndemn la linşaj mediatic”. Consider că de fapt eu am fost „linşat mediatic” prin această calomnie comunicată prin internet în cadrul intern al GDS de către dl Oişteanu (inspirat probabil de calomniile înaintaşului său condamnat în Raportul Final, Leonte Răutu, supranumit „groparul culturii române” şi „criminalul sufletului românesc”). Domnule Pleşu, aţi credibilizat această calomnie „denunţându-mă” şi „linşându-mă” la rândul dvs în scrisoarea trimisă în 17 ian. a.c., mie şi celorlalţi membri GDS, din care citez: « În contextul unei atmosfere isterizate, în care Băsescu e inamicul public nr.1, a recita o listă de nume cuprinzând, cum ai spus, “colaboratori apropiaţi ai preşedintelui » e a oferi gloatei (sic!) un potenţial program de linşaj. Horia Patapievici e şi aşa, în urma unei campanii care durează de ani întregi, în situatia de a încasa la piaţă, în blocul unde locuieşte şi pe stradă, injurii şi ameninţări drastice. Trec peste demagogia ridicolă a unui Eminescu numit preşedinte de onoare al ICR. (…) În aceeaşi linie de prostie intră şi ideea dumitale că « apropiaţii » preşedintelui sînt în conversaţie permanentă cu el şi îi pot telefona la miezul nopţii ca să-i dea sfaturi, sau ultimatumuri. (…) Cine te crezi? Cît de mediocru intelectualmente şi moralmente poţi fi, ca să-ţi închipui că emisia incontinentă de « comunicate » de care nu ţine nimeni cont e o formă de viaţă şi de activitate utilă. Ca să închei: Potoleşte-te! Ia notă de puţinătatea dumitale, de ridicolul dumitale, de impertinenţa dumitale şi fă un pas înapoi în ceasul al 12-lea. Un biet agitat de mîna a treia nu se poate erija în purtătorul de flamură al unei comunităţi care, de bine de rău, are şi prestigiul şi îndreptăţirea să se manifeste fără « sprijinul » lui. Îmi dau seama de duritatea mesajului meu, dar cred că unei iresponsabilităţi de tip paranoic îi faci mai curînd bine printr-un şoc trezitor, decît printr-o bîlbîială cumsecade ». M-am trezit, domnule Pleşu. În încheiere, vă adresez încă două întrebări (cele anterioare vi le repet pentru a cincea oară, în anexa acestui mesaj): De ce, domnule Pleşu, în anii 1966-1971, ca student la Facultatea de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria si Teoria Artei, fiind membru al PCR de la 19 ani, aţi decis să fiţi liderul Asociaţiei Studenţilor Comunişti, iar apoi, organizator de grupă de partid? De ce, domnule Pleşu, la scurt timp după mişcările studenţeşti din 1968, v-aţi implicat activ — alături de tovarăşi de la Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist — în prelucrarea ideologică a colegilor dvs de generaţie în cadrul convocării studenţilor de la Arte plastice, Conservator şi Teatru, la centrul studenţesc ”Grigore Preoteasa”, afirmând de la prezidiu că “într-adevăr, s-au înregistrat până atunci foarte multe, chiar prea multe acte de indisciplină în institutul nostru şi că aşa ceva a fost posibil numai pentru faptul că pregătirea noastră ideologică a avut mari deficienţe“, şi luându-vă în final angajamentul în numele tuturor studenţilor de la arte că “aşa ceva nu se va mai repeta în viitor!” ? Întrebările de mai sus se bazează pe cele relatate de colegul dvs de facultate şi de an, dl Bata Marianov, stabilit în Germania occidentală înainte de căderea comunismului, care mi-a trimis de curând, prin e-mail, o scrisoare în acest sens, pe care o anexez, de asemenea. : 23 februarie 2012, @ Sorin Ilieşiu, membru al GDS din aprilie 1990 / ÎNTREBĂRI CĂTRE DL ANDREI PLEŞU, rămase fără răspuns, reluate acum pentru a cincea oară / Domnule Pleşu, înainte de a fi propus reformarea morală a GDS (în articolul „Ce mai înseamnă GDS?” publicat de dvs în 19 ian. a.c. în revista „Dilema veche”), poate că ar fi trebuit să răspundeţi public întrebărilor care urmează. Aşa cum v-am mai scris, aş dori să includ răspunsurile în „Cartea neagră a fratricidului din 13-15 iunie 1990” pe care o elaborez împreună cu antropologul Alin Rus, carte care va fi publicată în curând sub egida Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. 1. Domnule Pleşu, aţi fost cel mai prestigios şi cel mai admirat membru al guvernelor conduse de Petre Roman începând din 26 decembrie 1989. Citez din Raportul final (document de stat) pentru condamnarea crimelor comuniste, o declaraţie a generalului-magistrat Dan Voinea care a instrumentat dosarul Revoluţiei: «În decembrie 1989, scopul grupului care a preluat puterea era deturnarea caracterului anticomunist al revoluţiei şi preluarea puterii prin teroarea instalată». De ce, prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat „deturnarea caracterului anticomunist al revoluţiei şi preluarea puterii prin teroarea instalată”? 2. Raportul final arată că «În perioada care a urmat imediat după 22 decembrie 1989, grupul care a preluat puterea a deturnat caracterul pronunţat anticomunist al revoluţiei.» Domnule Pleşu, de ce deturnarea revoluţiei anticomuniste de către grupul care a preluat puterea ar fi fost posibilă numai prin genocidul neocomunist din 22-27 decembrie 1989 când s-au înregistrat oficial 942 de morţi şi peste 3.000 de răniţi? 3. În guvernul Petre Roman aţi fost ministru al Culturii, inclusiv al culturii civice şi politice care reînviase absolut miraculos după 45 de ani de comunism, respectiv de mancurtizare spirituală la care poporul român a fost condamnat de criminali precum Leonte Răutu. Conform Raportului final, «regimul politic instalat după căderea oficială a comunismului a fost de esenţă neocomunistă». De ce prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat instaurarea unui regim neocomunist? 4. Citez iarăşi din Raportul final: «În iunie 1990, manifestaţia a fost reprimată cu o bestialitate fără precedent, şocând întreaga lume civilizată şi compromiţând extrem de grav imaginea României. Represiunea tipic comunistă a manifestaţiei (anticomuniste) din Piaţa Universităţii, a presei libere, a partidelor democratice şi a societăţii civile a fost organizată de către puterea politică cu implicarea SRI, a Armatei şi a Poliţiei. Potrivit declaraţiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justiţiei, evenimentele din iunie 1990: (…) „S-a dorit instaurarea terorii”.» Domnule Pleşu, de ce, prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat: (1) mineriadele din 28-29 ianuarie 1990, 18-19 februarie 1990 şi 13-15 iunie 1990, (2) reprimarea violentă a democraţiei şi a libertăţii de exprimare, (3) subminarea alegerilor libere? De ce aţi consimţit, prin tăcerea dvs, ca puterea politică din care aţi făcut parte să reprime bestial manifestaţia din Piaţa Universităţii, presa liberă, partidele democratice şi societatea civilă? De ce aţi legitimat instaurarea terorii? 5. De ce, domnule Pleşu, nu aţi încercat să opriţi fratricidul din 13-15 iunie 1990, cu toate că eraţi cel mai respectat membru al guvernului, alături de dl Mihai Şora, fondator al GDS? De ce nu v-aţi respectat angajamentul că, prin demisia dvs din guvern, veţi dezavua reprimările bestiale din 13-15 iunie 1990, asemenea d-lui Şora? De ce domnia sa a avut demnitatea de a-şi respecta angajamentul şi a demisionat (în iunie 1990) din guvernul în care fusese ministru al Învăţământului, iar dvs, în loc să vă daţi demisia promisă, aţi decis să rămâneţi în guvernul care a comis atrocităţi care au oripilat întreaga lume? O „minima moralia” ar fi fost suficientă ca să vă daţi demisia. 6. De ce începând din 2000 până în 2004, aţi sfidat legea CNSAS care prevedea că nu poţi fi membru în colegiul CNSAS dacă ai fost membru în PCR? Aţi fost membru PCR. (Menţionez că în anul 2000, conducerea PNŢCD mi-a propus să fiu reprezentatul acestui partid în colegiul CNSAS. Am refuzat întrucât am fost membru PCR, chiar dacă am fost un membru de rând. Conducerea PNŢCD m-a rugat să recomand în locul meu pe cine cred de cuviinţă. L-am sunat pe Horia Patapievici să-l întreb dacă a fost membru PCR. Mi-a spus că nu, astfel încât l-am recomandat – în scris – prezentându-l ca pe un înalt reper de moralitate.) Domnule Pleşu, aveţi obligaţia morală de a scrie şi Despre demoni, nu numai Despre îngeri. În perioada decembrie 1989 – iunie 1990, aţi fost coleg de guvernare cu criminali condamnaţi de justiţie, Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac. Se spune că dacă dai mâna cu cei ale căror mâini sunt pline de sânge, aproape că nu mai poţi să te speli. Vă veţi elibera de chinuitoarea povară a acestor întrebări numai dacă veţi răspunde la ele. Vă mai rog să clarificaţi următoarele texte din scrisorile pe care i le-aţi trimis în anii ‘80 dictatorului Nicolae Ceauşescu: «Am avut ocazia să aduc la cunoştinţa unui lucrător al Ministerului de Interne opiniile mele critice privind “meditaţia transcendentală”». / «Chestionarul semnat de mine nu mi s-a părut a conţine date care să intre în contradicţie cu loialtatea mea faţă de partid şi de stat. De altfel, n-am tăinuit conţinutul lui (şi aşa-numita “mantra”) de îndată ce am avut prilejul să relatez unui lucrător al Ministerului de Interne toate informaţiile cuprinse şi în prezentul memoriu.»+ http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2012/02/s-c-r-i-s-o-r-e-d-e-s-c-h-i-s-sorin.html

  21. 22 blogideologic februarie 24, 2012 la 2:59 am

    Un personaj alunecos politic, şi de un cinism îngrozitor, vorbesc despre Claudiu Săftoiu, numea ieri pe canalul Antena3 MORFINA, „medicamentul vital pentru bolnavii de cancer”, deşi în realitate MORFINA este medicamentul final pentru bolnavii de cancer.

  22. 23 blogideologic februarie 24, 2012 la 3:19 am

    Scriitorul Amos Oz: „România înseamnă cultură, dar mai ales istoria dramatică a evreilor” http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/scriitorul-amos-oz-romania-inseamna-cultura-dar-mai-ales-istoria-dramatica-a-evreilor-254765.html Doi martori obiectivi : Părintele Iustin Pârvu, care a fost legionar şi preot militar ortodox, a fost martor contemporan la evenimentele incriminate acum din Moldova şi Transnistria. De ce au refuzat cercetătorii de la INSHR (Institutul Naţional pentru Studierea Hoocaustului din România) să îl chestioneze despre acele evenimente chiar pe un martor ocular ? Cercetătorii de la INSHR nu demonstrează deontologie şi abordare obiectivă. Apoi, mai este şi mărturia negativă a scriitorului Isidore Isou (Jean-Isidore Goldstein). El nu scrie absolut nimic despre „Holocaustul din România”. A existat, n-a existat ? În toată acea perioadă a „Holocaustului din România”, Isidore Isou scria, liniştit, chiar netulburat de nimeni, poezie lettristă la Botoşani. Iar după ce pleacă în 1945 din România, Isidore Isou nu demască lumii întregi „Holocaustul din România”, ci scrie Manifestul Internaţionalei Lettriste. Certamente, scriitorul Isidore Isou s-a comportat ca şi cum n-ar fi existat un „Holocaust în România”. Ori s-a comportat ca şi cum n-ar fi ştiut nimic despre el. Or, în literatura şi documentarismul românesc există regula boierului Neacşu de la Câmpulung : „Dau ştire!” Faptul că Isidore Isou nu „dă ştire” despre Holocaustul din România, aruncă umbră de îndoială asupra existenţei Holocaustului din România. Pentru că, realmente, există şi psihologia behaviorală (comportamentală) născută dintr-un punct de vedere pozitivist. Iar faptul că aceşti „cercetători de la INSHR” nu l-au interogat pe martorul Iustin Pârvu arată că ei procedează foarte selectiv în alcătuirea documentaţiei pentru integrarea României în „industria Holocaustului”. După alcătuirea selectivă a „documentaţiei”, România va fi obligată să trimită spre exterior un enorm flux de bani. Către cine ?

  23. 24 blogideologic februarie 24, 2012 la 4:21 am

    Publicând scrisoarea lui Sorin Ilieşiu, am lăsat eventual impresia că ar exista „ghedesişti de bine”. Nu există aşa ceva.

  24. 25 blogideologic februarie 24, 2012 la 7:54 am

    Paradoxul unor IMM-uri noi din Silicon Valley http://www.nytimes.com/2011/05/18/technology/18talent.html?pagewanted=all Este vorba despre IMM-uri bazate pe o idee nouă care, fiind aplicată, depăşeşte optimismul frenetic iniţial (faza de „hype”), sunt IMM-uri care se înscriu pe un ciclu nou de inovaţie tehnologică, ele reuşesc chiar să obţină profit, dar sunt cumpărate de către competitori mult mai puternici la preţuri palatabile pentru micii patroni care „se” vând cu firma lor cu tot. IMM-urile noi sunt închise apoi, şi patentele lor de invenţii sunt trecute în portofoliul de capital intangibil al companiei mai puternice. Iar patronii IMM-ului sunt dislocaţi din start-upul pe care ei l-au creat, şi sunt realocaţi să lucreze la obiectivele companiei care i-a cumpărat.

  25. 26 Doru Coarna februarie 24, 2012 la 8:21 am

    @ Roxana,

    vulpea este un daunator, imprastie rabia (turbarea) printre vietatile padurii si prin bataturile oamenilor. Daca s-ar hrani doar cu soareci de camp ar fi OK, dar s-a dedat la o dieta mai accesibila, pasari de curte, oua… deci este vorba despre animalul salbatic propriu-zis si nu despre vreun personaj simpatic de desen animat.

    Treaba cu purecii insa este o gluma, astia se duc pe animale cu blana care put, adica cele care au blana imbibata cu grasime; e greu sa sara de pe caine, pisica sau vulpe pe om, dar se mai intampla insa la prima ocazie sar iarasi unde trebuie. Dealtfel, la vanatoare iei frecvent pureci si mai ales capuse direct din iarba unde acestea asteapta nerebdatoare primul mijloc de locomotie catre un animal convenabil.

    Daca in gluma dlui Nastase purecii ar fi fost banutzi, real ar fi fost mesajul…

  26. 27 Vasile, februarie 24, 2012 la 8:57 am

    Dragos , cind iubesti gresesti, si eu cu vreo patruzeci si ceva in urma iubeam niste curve ordinare dar spre deosebire de iubirea ta alea erau
    cel putin frumoase.

    Dumneata nu doresti, bineinteles daca esti sau cel putin daca doresti sa fi sincer cu dumneata, sa faci progresiv, an de an o comparatie intre cei doi
    politicieni si oameni de afaceri Voiculescu si Basescu.

    Ambele personaje au aceiasi sorginte , comunist-securista.

    Revolutia a gasit ambele personaje pe funcii de partid. Basescu proaspat numit inspector sef al directiei de navigatie civila , Voiculescu sef agentie Crescent.

    Ei de aici destinele se despart , Voiculescu ramane in domeniul de afaceri si „confisca” firma Crescent , dar atentie nu o falimenteaza asa cum se intampla cu 90 % din mult mai marile firme romanesti , Metalimportexport,tehnoimport,Tehnoforest,Danubiana,Chimimport,Agroexport si inca vre-o 30……ci o cumpara de la stat prin artificii financiare!

    Prietenul dumitale care pleaca din blocstarturi dintr-un birou al securitatii in care domnia spune ca medita , deja milionar, tot dupa propriile dansului
    dezvaluiri si intra direct in politica. Banii ii investeste in diferite afaceri unele cunoscute altele mari doar pentru unii cunoscute , ex. GSP, firma legata de multi bani si multe influente , si timp de peste 22 de ani functioneaza doar ca functionar public si politician.

    Bineinteles ca Voiculescu care-si vede colegii de stropit in politica isi incearca si el noul destin , adica la vremuri noi tot noi!

    Daca insa comparam faptele reprobabile ale lui Voiculescu si aici putem cumula sau cel putin eu pot cumula mai multe decit poti dumneata observam ca procentual Traian Basescu este o calamnitate iar voiculescu doar un scenariu, poate si din faptul ca lui Voiculeascu nu i s-a dat prilejul ca stabil politic pe un post sa dea iama in acest popor asa cum a procedat Basescu crezindu-se Margaret Thatcher! Nu vreau sa jignesc memoria
    doamnei de fier, prin alaturarea acestia ,caracterul ,altruismul si moralitatea acestei doamne de opusul acestor calitati iubitul dumitale presedinte.!

    Pe scurt daca voiculescu a avut ideea USLeului pot spune sa si-a spalat toate pacatele in schimb daca Basescu a avut idea populist populara atunci ijnca o data isi dezvaluie adevarata fata! Dumneata chiar nu te-ai saturat de atata minciuna,fariseism si amoralitate umana si politica?

  27. 28 Vasile, februarie 24, 2012 la 9:00 am

    Ei si dumneata Roxana,

    De ce plangeti dupa micutii impuscati, dl. Nastase s-a specializat pe vanat mai mare…. acolo fara mila ,fara mila nu-i asa!

  28. 29 Marcus februarie 24, 2012 la 9:39 am

    Izmana Versus Makedon (Jos Basescu!)

    Infect caracter are chiombalau! Razbunator si josnic! L-a pus pe Izmana sa-l treaca in rezerva pe tanarul locotenent Alexandru Gheorghe care a indraznit sa se solidarizeze cu protestatarii din Piata Universitatii. Cam cat crede imbecilul asta ca-i va mai merge urcioru’ la apa? Bou’ dracului nu realizeaza ca-i o satisfactie de moment si ca locotenentul va fi reincadrat cu onoruri in timp ce el va lua drumul Rahovei in zeghe si scuipat si hulit de un popor intreg? Japita penala nu s-a lasat pana nu s-a razbunat ca ultimul borfas si, de ce nu, prost? Caci razbunarea se zice ca ar fi arma prostului, nu asa?
    Jos Basescu!

    Generalul zis, Izmana, cu un aer martial,
    Vrand inca din viata sa parvina maresal
    A pornit la lupta dreapta nepecupetind nimic
    Decis sa il nimiceasca pe-a lu’ chiombu inamic.

    Auzind ca-i Alexandru si crezand ca-i Macedonu’
    Baga armia in lupta lui voda sa-i scape tronu’.
    Sub protectia lui Ares si imbarbatat de Marte
    Izmana lui Alexandru prin curier trimise carte,

    Prin care-i dadu veste ca-i pe liber din armata
    Pe motiv ca-n Piata Mare el isi cauta de soarta
    Si-a-ndraznit pe la teveuri, imbracat in uniforma,
    Sa-si expuna liber pasul eludand legea cazona.

    Drept urmare Izmenaru’ azi il trece in rezerva.
    Si apoi cu-asa o veste el va raporta cu verva,
    Anuntand ca-n camp de lupta invins-a macedoneanu’
    Meritandu-si steaua mare ce i-o va-nmana golanu’.

    Bucuria ii fu scurta cand in targ iesira vorbe,
    Ce atesta c-Alexandru nu este decat un Gheorghe.
    Nicidecum cel din Elada care-a cucerit imperii
    Ci-ofiter in oastea tarii, nu erou de prin istorii.

  29. 30 Tanarul februarie 24, 2012 la 10:38 am

    Tastez adrian nastase in Google si primul site care apare e un articol cu titlul Nastase la inchisoare . Din cate stiu eu , ala e un articol cu plata pentru afisare preferentiala la cautarea adrian nastase .Ce parere aveti d-le Adrian Nastase ?

  30. 31 Cetateanul intrigat februarie 24, 2012 la 10:47 am

    Cel mai important lucru pentru societatea romaneasca e faptul ca USL va castiga alegerile. Urmeaza apoi consecintele, care pot fi foarte pozitive, in cazul cel mai fericit, sau catastrofale, in cazul cel mai nefericit. Depinde doar de USL sa nu-si contamineze randurile cu oameni compromisi. Asta ar fi doar o conditie elementara de igiena. Periculoasa ar fi insa credinta noilor veniti la putere ca pot calari mult timp pe valul nemultumirii create de fosta guvernare PDL. Punctul slab al USL-ului e lipsa de coeziune doctrinara intre PSD si PNL. Bugetul, modest, nu are cum sa creasca fara crestere economica, orice tentativa de crestere a impozitarii va sufoca si mai mult firmele din tara. Noi nu ne dezvoltam, din cauza ca birurile sunt prea mari, iar pentru marirea ritmului de crestere economica trebuie inlaturate greutatile atarnate de gatul economiei. Cele doua greutati sunt cunoscute: sectorul public, generator urias si etern de pierderi si sectorul asistentei sociale, care nu a reusit decat sa creasca numarul dependentilor de banul public.Fara limitarea drastica a sumelor indreptate spre cei ce doar consuma, fara sa produca, situatia nu va face altceva decat sa se inrautateasca. Situatia actuala, de la care va pleca guvernarea USL, e din start defavorabila cresterii si prosperarii firmelor romanesti. Cei ce produc, cei ce creaza bogatie, vor trebui degrevati de o parte a birurilor ce sunt acum indreptate spre cei ce nu produc, ci doar consuma. Cu alte cuvinte, procesul de stratificare in cadrul societatii romanesti se va accentua, pentru ca vor trebui sa creasca diferentele intre cei care au initiativa si spirit intreprinzator si masa celor care vor doar sa traiasca pur si simplu. Insasi existenta unui numar mare de saraci confirma faptul ca societatea romaneasca nu premiaza munca si initiativa, singura sursa a cresterii. USL dispune de oamenii cu pregatire necesari pentru a implementa un set clar si bine definit de masuri rationale si pozitive. Daca insa acei oameni isi inchipuie ca au fost pusi acolo doar pentru aveam neaparat nevoie de niste sefi, vor fi dezamagiti extrem de rapid.

  31. 32 santinela februarie 24, 2012 la 10:55 am

    Fain articol domnule Nastase.Imaginea este perfect redata.
    Doru Coarna, purecii parasesc vulpea fiindca este rece(moarta).Acest obicei relatat de domnul Nastase este cit se poate de real.Asa procedeaza
    vinatorii.
    Purecii pleaca,gardurile isi schimba culoarea,sobolanii se ascund si parasesc corabia.Vin zile grele pentru PDL-istii din frunte. Facem pariu ca dispar acusi si astia daca USL-ul nu face nici o greseala ?

  32. 33 Velisarie februarie 24, 2012 la 12:00 pm

    Codul lui Vladimir Tismaneanu: Strategia demonizarii trecutului, inghetarii prezentului si respingerii viitorului
    Despre o alta vulpe de pe care fug puricii as dori sa vorbesc. Un articol al lui Vladimir Tismaneanu, de pe Contributors, intitulat “Noua sinteza: Studierea comunismului in secolul al XXI-lea”, atrage atentia prin tentativa autorului de a “legitima” criza actuala a democratiei romanesti printr-o alta criza, cea ungara (descrisa de experti UE drept “dictatura constitutionala”), cat si prin transformarea trecutului comunist intr-o arma politica impotriva viitorului.
    Neindoielnic, comunismul a reprezentat o paranteza istorica in dezvoltarea acestei parti de lume. Anii revolutiilor anticomuniste au trecut insa, iar tarile est-europene tintesc ofensiv inainte, pentru recuperarea ramanerilor in urma. Amintirea Dogmei ne prilejuieste sau ar trebui sa ne prilejuiasca, cel mai adesea, reflectii si autoironii pe seama prostiei politice intronate si a incremenirii intr-un proiect alogen. Arheologia anticomunista furibunda si politizanta, cu cautari de potcoave de cai morti si invartiri in jurul cozii, nu inseamna decat o “excitatie sterila”, marele ei cusur fiind ca ne tine pe loc sau, chiar mai rau, ne da inapoi.
    Observandu-i ritmul intens si neobosit de activism politic, pe care l-as asemana cu “picatura chinezeasca”, ma intreb, uneori, ce interese ar putea motiva o asemenea dedicatie, ca si cand Vladimir Tismaneanu ar fi prins intr-un angrenaj acaparator (cred ca numai cele de influenta sunt vesnic flamande, nelasand loc pentru laic si domestic!). Remarc, deasemenea, ca, vorbind despre anticomunism, politologul isi ordoneaza obiectivele, precum un strateg, intr-un plan de campanie: “resurectia memoriei”, “revolutia arhivelor”, “triunghiul PIT” (Partid, Ideologie, Teroare), “strapungeri conceptuale si interpretative” etc. Este, asadar, un combatant politic. Pana aici, m-a castigat si, probabil, l-as urma, daca nu ar exista cateva semne de intrebare…
    De ce oare isteria anticomunista seamana atat de mult cu cea anticapitalista? De ce, si intr-un caz si in celalalt, se vehiculeaza cu aceeasi frenezie termeni atat de radicali precum cei de “ilegitim” si “criminal”? De ce regimurile comuniste si neoliberaliste recurg la acelasi instrumentar de vendeta politica si justitiarista, persecutii, epurari si condamnari? De ce propensiunea comuna, comunist-neoliberalista, pentru legile tribale ale talionului si junglei, cu crime politice institutionalizate, asasini economici si razboaie “preventive”? Provin aceste asemanari flagrante (sau altele la fel de identificabile) din aceeasi sursa sau gena politica sau sunt doar intamplari si coincidente?
    Marturisesc ca in tot acest puzzle politic nu am dubii in privinta inrolarii autorului, dar nu disting cu claritate sub ce steag si impotriva cui lupta? Se lupta, oare, cu un trecut mort si ingropat fara regrete chiar de catre… comunisti? O asemenea tinta ar fi neverosimila, avand in vedere ca mortii nu musca (din latina, mortui non mordent), dar si riscurile donchijotism-ului. Sa fie vorba de prezentul portocaliu? Si mai putin probabil, daca ne uitam la cat de tandru il mangaie pe crestet, urandu-i, ca in poveste, viata fara de sfarsit, sub obladuirea atenta si recunoscatoare a tatucului Basescu …
    Atunci, singurul adversar de temut pentru ideologul de Maryland (o spun apreciativ) ramane… Viitorul?! Cel putin, la acest raspuns se ajunge prin excludere si prin orice analiza a isterizarii politice a ceea ce am putea numi “politia gandirii” (ma vad nevoit sa-l citez pe Orwell, al carui “1984” il credeam perimat) fata de toti cei care protesteaza si cer schimbare, un nou proiect politic, un nou ideal social… Cred ca putem fi cu totii de acord ca o astfel de perspectiva inghetata, ce ar fi sustinuta printr-un razboi psihologic culpabilizant si o strategie a demonizarii trecutului, acceptarii prezentului si respingerii viitorului, nu ar putea fi decat dezavuata la scena deschisa. Cu certitudine, o “noua sinteza” a sechelelor invalidante ale comunismului si neoliberalismului nu poate constitui o agenda pentru secolul al XXI-lea.

  33. 34 Vasile, februarie 24, 2012 la 12:01 pm

    Ei si tu Dorule, lasa…ca Roxana a inteles si gluma si si vulpea’gaini,dar
    acest sport la costat pe Nastase presedentia!

  34. 35 blogideologic februarie 24, 2012 la 12:02 pm

    Ieromonahul basarabean Savatie Baştovoi (şi scriitor de Limba Română) : +Rețelele de socializare sînt făcute pentru a reduce calitatea mesajului. Limitarea lungimii unui discurs este un efort al presei de tip nou, construită din sloganuri. Totuși presa tipărită nu a ajuns la performanțele internetului, cînd cititorului i-a fost oferită posibilitatea de a comenta ceea ce citește. Participarea la discutarea textului creează iluzia co-autorului. Cititorul are impresia că influențează/modifică mesajul textului prin comentariul său. Ceea ce îi gîdilă orgoliul. Totuși beția comentariilor a creat un cititor isteric, incapabil de analiză și contemplare. El citește pentru a comenta, pentru a-și hrăni propriul orgoliu. Iar scriitorul își tocmește de multe ori textul cu scopul expres de a stîrni comentarii, pentru că asta face rating, iar ratingul aduce bani sau slavă. Tabăra comentatorilor a evoluat în tabăra celor care se numesc cu emfază blogheri. Blogherii sînt, de cele mai multe ori, cititori ratați. Ei sînt mai grabnici la a grăi, decît la ascultare/citire (ca să ne amintim de îndemnul Apostolului Iacov). Apăruți peste noapte, ei riscă să dispară odată cu apariția balaurului numit Face Book. Acest balaur cu milioane de capete înghite zilnic blogheri pentru a-i transforma în feisbukiști. Nu e departe vremea cînd tot ce va fi de găsit pe internet vor fi poze cu căței, pisici și părți ale corpului uman. Butoanele de pe care își scriu oamenii mesajele sînt tot mai mici și mai greu de folosit, odată cu mutarea internetului în telefoane. Totul e din ce în ce mai mic și solicită din ce în ce mai puțină minte. Ne întoarcem la peșteră, cînd oamenii nu știau să scrie și desenau casa, barza, taurul, omul. Acum e ceva mai evoluat, avem butoane cu “eikon”-uri care înlocuiesc rapid cuvîntul. Trăim într-o mare peșteră digitală. Mă gîndesc cît a mai rămas pînă cînd lumea va uita să vorbească?”+

  35. 36 Theodora februarie 24, 2012 la 12:05 pm

    @Dragos
    28 ianuarie 2010:
    „Iar opoziţia, această opoziţie confruntată cu actualul regim, nu poate exista decât dacă acţionează unitar. Este nevoie acum, nu peste doi ani, de o Alianţă Social-Liberală. PSD şi PNL trebuie să înţeleagă că nu se luptă cu un partid, ci cu un sistem care dispune integral de resursele instituţionale, financiare şi coercitive ale statului român.
    „Pentru ca PSD şi PNL să nu devină, treptat, doar partide istorice, trebuie formată, în cel mai scurt timp, Alianţa Social Liberală, trebuie elaborat un program politic temeinic şi trebuie construit un guvern din umbră solid, care, prin contrast, să demonstreze precaritatea Executivului în funcţie şi să-i convingă pe români că există alternativă România are personalităţi marcante, în politică şi în afara ei, care ar putea restaura, chiar şi din umbră, încrederea românilor în funcţia de prim-ministru
    http://danvoiculescu.net/blog/2010/01/scrisoare-deschisa-alianta-social-liberala-acum/

  36. 37 Theodora februarie 24, 2012 la 12:12 pm

    @Dragos
    29 ianuarie 2010
    In acest moment, in Romania, Traian Basescu prin intermediul PDL-ului controleaza Guvernul, Parlamentul, Ministerul Public şi serviciile secrete.
    Dupa cum stim cu totii Basescu incearca sa isi subordeneze si puterea judecatoreasca.
    Cei tineri nu intuiesc gravitatea situatiei. Cei trecuti de 35 de ani, care au prins ani buni de comunism inteleg mai usor spre ce ne indreptam. Pericolul ca un singur partid sa detina intreaga putere in Romania este real si nu trebuie neglijat.
    Pentru salvarea democratiei, actuala opozitie trebuie sa actioneze unitar.

    Daca PSD+PC si PNL actioneaza separat risca sa ajunga niste partide mici, neimportante, slabe sau chiar mai rau pot ajunge in situatia PNTCD-ul adica in afara vietii politice.
    Trebuie sa le explicam romanilor ca Alianta Social Liberala este singura alternativa credibil la actualul regim.

    Alianta Social Liberala este posibila si necesara

  37. 38 Theodora februarie 24, 2012 la 12:30 pm

    @Dragos
    5 februarie 2011

    Consiliul National al PSD


    „România are nevoie de un proiect politic pe termen mediu şi lung, care să asigure stabilitatea guvernării şi prosperitatea societăţii. Românii au nevoie de revenirea la normalitate, iar unirea Opoziţiei este o ocazie pe care nu avem dreptul să o ratăm! Ţara noastră merită să fie guvernată de un guvern legitim, susţinut de cetăţeni, nu de o coaliţie toxică, menţinută prin şantaj şi prin cumpărarea voturilor cu banii românilor. Doar un guvern şi un preşedinte care se bucură de sprijinul cetăţenilor pot realiza acea necesară solidaritate în momentele de criză. Altfel, atunci când o guvernare s-a rupt de societate, există riscul revoltelor de stradă. Aşa s-a întâmplat în 1989 în România, aşa se întâmplă acum în Egipt. Pentru a evita riscul unor mişcări anarhice de protest, pentru a asigura stabilitate, încredere, şi mai ales credibilitate şi în faţa propriilor cetăţeni, dar şi în exterior, România are nevoie de o puternică forţă de opoziţie care să preia cât mai curând guvernarea ţării.
    democraţia românească este în pericol şi ea trebuie, într-un fel poate folosesc un termen mai dur, ea trebuie salvată! Am spus de atâtea ori că procesul democratic în România este ireversibil. Iată că ne-am înşelat, iată că există un refulx democratic în ţară. Iată că ne îndreptăm spre un stat poliţienesc, iată că din punctul de vedere al funcţionării instituţiilor, lucrurile merg pe un făgaş greşit. Nicicând, de la Nicolae Ceauşescu încoace, un singur om nu a acumulat o aşa de mare putere:
    -Guvernul este o anexă a preşedintelui;
    -Parlamentul este umilit, ignorat şi decredibilizat, iar furtul voturilor în Parlament se face sub protecţia şefului statului;
    -Curtea Constituţională a fost transformată într-un veritabil „super-parlament” şi o „supra-justiţie”, în care 5 oameni ai lui Băsescu pot să blocheze orice decide Parlamentul, fără a răspunde pentru deciziile lor;
    -Televiziunea publică a devenit o porta-voce a preşedintelui, ieşind, complet, de sub controlul Parlamentului;
    -Justiţia românească este obligată să se transforme în „telejustiţie”, iar DNA-ul este controlat de fidelii lui Băsescu.
    Adversarii politici sunt hărţuiţi cu aceste instrumente.”

  38. 39 Theodora februarie 24, 2012 la 12:40 pm

    Imi cer scuze ca ultimile trei raspunsuri adresate lui Dragos nu au respectat ordinea importantei.
    Legatura catre blogul meu nu era neaparat necesara.
    Am pus acesta legatura doar pentru a evidentia si parerea unui simpul simpatizant care este si blogger. 🙂

  39. 40 koubadera februarie 24, 2012 la 1:18 pm

    Printr-o operatiune secreta SIE, Traian Basescu ar putea face in Olanda o operatie de schimbare de sex. In urma unei dezbateri publice conduse de Cartarescu et &, noua politiciana made in Amsterdam,, nu ar avea nimic in comun cu fostul presedinte cu apucaturi dictatoriale. Din contra, noua stea pe firmamentul politicii, s-ar lansa prin combaterea clara a tiranului Basescu si a camarilei acestuia, promitand niste tzepe lungi in care vor fi trasi coruptii PDL – UDMR . Una peste alta, noua politiciana Traiana, care va aparea in Can Can alaturi de Victor si de Crin, are mari sanse sa castige alegerile in 2014, pentru ca este perfect adaptata mediului politic romanesc……

  40. 41 olimpiu februarie 24, 2012 la 3:05 pm

    Nesimtirea pdl-istilor si a golanului marinar nu au limite
    Cred ca niciodata poporul roman nu a fost mai batjocorit si mai sfidat precum in trista epoca basescu si a pdl-ului.Sa iau doar cateva exemple:
    1)golanul marinar spunea acum cateva saptamani ca poporul a suferit destul de pe urma masurilor de austeritate si ca a venit si randul politicienilor sa indure austeritatea.Pai cum asa?Austeritatea nu era pentru toata lumea?Drept rasplata a pus un guvern format din omuleti care, daca te uiti la ce averi au,vezi ca sunt la ani lumina fata de romanul obisnuit.,,Baietii e destepti”, nu-i asa?
    2)nesimtitul de sef de la casa de asigurari de sanatate vorbeste de lipsa morfinei ca si cum ,,si ce daca?”.Sa lasi oameni care si asa sunt napastuiti de soarta sa moara in chinuri teribile se numeste crima.Dar,nu-i asa?,conform pdl-ilor acei oameni nu mai servesc la nimic:nu muncesc,nu platesc impozite,or fi ajuns asa din cauza lor,sunt muribunzi, da-i dracului, mai consuma statul bani cu ei?Din cate am vazut cam asta e filosofia de guvernare a pdl in frunte cu golanul marinar.,,Romanii e smecheri,nu muncesc, e prosti.”Multi pdl-isti gandesc asa si de aceea am o greata infinita pentru ei.
    3.Prim ministrul asta de carton deja a inceput sa gafeze in stil mare.Auziti oameni buni?Venirea acestui guvern in plin cod portocaliu a reprezentat un test trecut cu brio.Faptul ce in jur de 80 de oameni au murit de frig,faptul ca sute de case au fost ingropate in zapada,faptul ca televiziunile au relatat ca doar atat timp cat au stat carele de filmare s-a mai facut ceva treaba,in rest autoritatile si-au luat talpasita,faptul ca nimeni nu spune ce se intampla cu acei oameni acum reprezinta,nu-i asa?,in viziunea pdl-istilor teste trecute cu brio.Halal guvernare!
    4.Pdl-ii se dau acum de ceasul mortii sa faca o noua miscare politica,sa schimbe culorile partidului ca doar vin alegerile.Nu mai conteaza cum guverneaza ci conteaza cum sa mai apuce din ciolanul puterii.Doamne sper ca Dumnezeu sa dea mintea romanuluii de pe urma si sa trimita pdl-ul la groapa de gunoi a istoriei.Astia nici in parlament nu mai merita sa intre.
    5.O alta somitate in domeniu,,guvernatorul bancii nationale,mai vine cu spuse din categoria ,,din putul gandirii”.Fiscalitatea romaneasca e asa de anapoda ca pur si simplu indeamna antreprenorii la evaziune fiscala ca singura sansa de supravietuire.Da’ am o nedumerire domnule guvernator atoatestiutor:fiscaliatea asta anapoda nu era asa si acum un an,doi,cinci,zece ani?A aparut asa peste noapte si v-ati luminat?De ce nu ati atras atentia
    guvernelor despre acest fenomen pana acum? Nu cumva simtiti presiunea strazii, ca oamenii incep sa nu mai inghita minciunile ordinare ale guvernantilor,ale bancherilor,ale baietilor destepti din energie,din asfalt etc.?
    6.O noua sfidare vine din partea benzinarilor sau a petrolistilor.Iar trebuie scumpita benzina ca doar bate la usa razboiul cu Iranul.Oameni buni eu pe astia nu ii mai pot suferi.Mint de ingheata apele.Daca asa depindem de mult de scumpirile externe cum se explica ca atunci cand petrolul se ieftineste, si uneori se ieftineste mult pe plan mondial,petrolistii de la noi ,,uita” sa ieftineasca?La noi stiu doar sa scumpeasca si,intr-o tara aflata in plina criza,fac profituri ce sfideaza bunul simt.
    7.Pupincurismul fata de fmi si ue la guvernantii nostri a ajuns la cote enorme.Nu mai avem demnitate,morala, decenta.Astia daca vin si ne spun sa ne aruncam cu capul in fantana,pdl-ul o face.
    8.S-a trezit vorbind si dragalasul de lider udmr.Cica isi permite 4 ani de opozitie.Ce au facut liderii udmr pentru comunitatea lor?La drept vorbind mai nimic.Daca le luati la puricat averile si comparati cum o duce maghiarul de rand veti vedea niste diferente enorme.Comunitatile maghiare sunt abandonate,traiesc in saracie,lipsesc locurile de munca si sunt ca vai de capul lor.In afara de faptul ca invata in limba materna,au dreptul la pastratea culturii lor si a religiei lor,mare lucru liderii udmr nu au facut pentru comunitatea lor.De fapt si ungurii de rand incep sa-si de-a seama ca udmr nu e decat o gasca de fripturisti maghiari pusi pe capatuit.
    8.Daca cititi datele trimise de Institutul National de Statistica cu privire la mortalitate si natalitate va ingroziti.Stiati ca in Romania mor lunar in jur de 21-22 de mii de romani?Se nasc in jur de 14-15 mii?Acest decalaj de 5000 si ceva de oameni e constant.Si ma intrebam cum naiba tot nu sunt bani?Nu vreau sa fiu interpretat gresit,poate e un rationament cinic dar spun asa:pe stat nu il mai costa nimic un om care moare:statul nu mai plateste pensie,salar etc.E drept ca nici nu mai incaseaza nimic de la defunct.Dar in aceste conditii,iertat fie cinismul rationamentului,multi morti multa economie la buget.Si in aceste conditii,guvenantii spun ca tot nu sunt bani.Eu personal galusca asta ca nu sunt bani nu o mai inghit.Bani sunt ,dar nu pentru populatie,ca de,boborul e compus din viermi si ciumpalaci care e multi,e prosti,e puturosi,marita sa cheara.Bani sunt pentru parcuri in sate fara canalizare,pentru frunze in turism,pentru posete de mii de euro,pentru unguente rectale al sri-sti,pentru masini de lux pentru primari si consilieri,pentru baietii destepti din asfalt,din energie,din banci etc.Cate nu ar mai fi de zis…
    Daca insa asta inseamna capitalismul asta de o lacomie abjecta in care unii si daca ar trai 300 de ani tot nu le-ar fi de ajuns sa-si cheltuie averile si altii care de abia supravietuiesc, si nu din vina lor ci pur si simplu ca pe spatele lor altii fura de nu mai pot, atunci dati-mi voie sa spun:opriti pamantul,eu vreau sa cobor.

  41. 42 stefan februarie 24, 2012 la 3:20 pm

    PDL poate fi numit in multe feluri, dar e bine si asa

  42. 43 Ghita Bizonu' februarie 24, 2012 la 3:25 pm

    SUPER MISHTEAUX

    Guvernu e pa intuneric!!!
    Curentu cazut, generator nexam !!!!
    Competenta te halesc !!!!

  43. 44 Radu februarie 24, 2012 la 3:59 pm

    Nu cred ca ar trebui tratate superficial miscarile lui TB (si asta sunt 100% de acord ca e a lui pentru ca Ioana Basescu este cea care a inregistrat miscarea). TB are si interventii intempestive, negandite, dar si miscari surprinzator de bine gandite.

    Ca la un joc de sah: s-ar putea ca jucatorul TB sa fi mutat si el ceva, sa mai traga de timp, dar s-ar putea sa fie mai mult decat atat. Din cate imi amintesc eu, si I. Iliescu visa cu glas tare la o umbrela a partidelor de stanga dupa ce pierduse alegerile in interiorul PSD in fata lui Geoana. De ce ? Nu stiu, dar s-ar putea si TB sa urmareasca scopuri similare; s-ar putea sa fie doar eliminarea adversarilor incomozi, dar s-ar putea sa fie si o metoda clasica din ABC-ul politicii de a castiga cateva voturi in plus pe termen scurt.

    Eu cred ca cea mai mare problema a PDL nu este ca vor pierde alegerile (asta e normal, e uzura guvernamentala). Problema cea mai mare este riscul de a se dizolva cu totul in primul rand datorita intentiei declarate a PNL de a absorbi tot ce misca pe culoarul din dreapta. Cred ca singura sansa a PDL de a rezista 4 ani (2012-2016) este sa castige cat mai mult in Ardeal (oricum vor pierde primarii spre PNL, dar daca au suficient de multe vor supravietui). Traditional o mare parte din Ardeal voteaza anti-PSD, dar asta nu e suficient pentru ca multi vor vota PNL-ul din USL. Ma gandesc ca vor sa ajute PNT-ul in speranta de a castiga ceva din voturile Conventiei Democrate in Ardeal si Banat.

  44. 45 Marcus februarie 24, 2012 la 4:07 pm

    Izmana Versus Makedon (Jos Basescu!)

    Generalul zis, Izmana, cu un aer martial,
    Vrand inca din viata sa parvina maresal
    A pornit la lupta dreapta nepecupetind nimic
    Decis sa il nimiceasca pe-a lu’ chiombu inamic.

    Auzind ca-i Alexandru si crezand ca-i Makedonu’
    Baga armia in lupta, lui voda sa-i scape tronu’.
    Sub protectia lui Ares si imbarbatat de Marte,
    Izmana lui Alexandru prin curier trimise carte,

    Prin care-i dadu veste ca-i pe liber din armata
    Pe motiv ca-n Piata Mare el isi cauta de soarta
    Si-a-ndraznit pe la teveuri, imbracat in uniforma,
    Sa-si expuna liber pasul ignorand legea cazona.

    Drept urmare Izmenaru’ azi il trece in rezerva.
    Si apoi cu-asa o veste el va raporta cu verva,
    Anuntand ca-n camp de lupta invins-a macedoneanu’
    Meritandu-si steaua mare ce i-o va-nmana golanu’.

    Bucuria ii fu scurta cand in targ iesira vorbe,
    Ce atesta c-Alexandru nu este decat un Gheorghe.
    Nicidecum cel din Elada care-a cucerit imperii
    Ci-ofiter in oastea tarii, nu erou luat din istorii.

  45. 46 Ghita Bizonu' februarie 24, 2012 la 4:10 pm

    Victor V

    te felicit ptr ca inca odata ti-ai afirmat nula. Si poate ,ca mostenire genetica, o dai pe acuzatii politice. Draga frate intru intelijenta a Jenantului ot Dabuleni sucarul meu este ca nu se gasi nici un destept pe aici sa faca ceva simialr cu Huawei. Da ma rog ptr d’alde tine productia este comunista. Piata libera inseamna sa cumperi de la chinezi tehnologie si apoi sa o instalezi la nemti platind mana de lucru mai ieftin decat chinezii. Asta da gandire manageriala demna de to respectu!. Ceva ceva observa si Observatoarea “lipsa viziunii economice pe termen lung care nu tine nici de stanga nici de dreapta, ci tine de inteligenta? Adica tine de ceva ce iti lipseste .
    Ptr tine “inteligenta” inseamna sa fii superior :” SLK-ul e mașină de copii.” De bani gata pesemne. Insa nu te lauda prea mult cu CL ul tau .. Becalli are Maibach , DDTV are RR si Virinel Bentley. Unii au elicoptere. Si nu te da sport cu transatlanticu CL ca sport este SL ul … Da ma rog exibarea parvenitismului este cam unica ta calitate – care ar fi considerat excesiva chiar si printr-o satra.

    Insa este dragut cum liberatrismul tau isi da arama pe fata : “Ăsta nu merge într-o țară de bizoni. Încep și eu să cred că unii ca voi ar merita o dictatură sănătoasă.” Mai ai inca putin si o sa ajungi sa tipi in strada: ba io te omor si apoi te platesc! Ca asta este pana la urma libertarismul .. nu guitatu ipocrit cica non violenta .. iti recomand niste opinii liberatriene 10000% pe http://capitalismpepaine.wordpress.com
    Cateva spicuiri ptr gustul tau:

    12 milioane de români merita si ei sa moara.
    Înseamnă ca sunteți slabi, inferiori si sigur o sa se găsească cineva sa va sfâșie gâtlejul.
    Fii mândru ca esti evazionist!

    Germania deasupra tuturor. România dedesubtul tuturor.
    Românii nu trebuie sa mai apuce pensia
    Cine va câștiga războiul civil din România?
    Gata! Europenii își iau banii din România. E sfârșitul.
    Ce mă bucur că moare sistemul sanitar de stat!

    Masele înțeleg doar de bici si de foame. O baie de sânge e inevitabila. La fel de inevitabila e si dictatura. Partidele românești au avut 20 de ani sa arate de ce sunt in stare: ne-am lămurit cu toții! Experiența Greciei, cu lovitura de stat a coloneilor si “democrația” puturoasa care a venit după aia, e o lecție dură pentru toți naivii.
    Iar lecția e următoarea: cu comuniștii nu stai la discuții. Pur si simplu te urci pe burta lor si începi sa sari.

    Minus violenta si indemnarurile la omor (la bucata si en gros) sunt si ideile tale.
    Asta este de fapt liberatrianismul. Restu e frectie. Si azi o confirmi : o dictatura! Visul libertarian este dreptul la genocid in numele averii:

    12 milioane de români merita si ei sa moara.
    in numele Pietei, Moralei si a Pietei cu Golani!

  46. 47 Auras februarie 24, 2012 la 4:18 pm

    Hmm, de basescu se fuge ca de dracu sa inteleg?

    Interesanta comparatia ta, insa nu e singura compatie ce o poti face referindu-te la imaginea politica din romania.

  47. 48 aramislebavard februarie 24, 2012 la 5:22 pm

    @Theodora

    Crezi ca-l vei face pe Dragos sa se inscrie in PSD, PNL sau pc?
    De ce nu-l inviti pe blogul tau? De acolo va iesi cu siguranta destul de confuz pentru a putea fi, macar o vreme, mai maleabil.

  48. 49 Roxana Iordache februarie 24, 2012 la 5:24 pm

    @Draghy. Pretext cu care vânătorii prostesc iepulaşii ca tine. :mrgreen:

  49. 50 aramislebavard februarie 24, 2012 la 5:26 pm

    @blogideologic

    De ce aveti impresia ca nu exista si „ghedesisti de bine”? Pana la urma, sunt si ei oameni.

  50. 51 Doru Coarna februarie 24, 2012 la 6:12 pm

    @ Santinela,

    ce pariu sa fac cu tine daca-l conditionezi?

    Fa pariu barbateste, USL castiga (ce? alegerile le-a mai castigat odata si apoi au fugit tradatorii si… practic le-a pierdut!), USL pierde, plus miza.

    Daca vrei asa tin pariul dar asa, pe cateva beri. Problema este ca am paria amandoi pe aceeasi chestie, asa ca nu stiu cum facem cu bericile. Sugerez sa le servim in avans, fara pariu, sa nu le conditionam nici pe ele, nici pariul…

  51. 52 Doru Coarna februarie 24, 2012 la 6:27 pm

    @ Vasile,

    gazdei nu i s-a tras de la vanatoare ci de la campania mediatica vis-a-vis de colectivul acela exclusivist invitat de Tiriac. Daca ar fi practicat vanatoarea intr-o grupa la una dintre asociatii, ca tot vanatorul, nu se intampla nimic. Oamenii nu au agreat potentatii de acolo si nu au inteles de ce un bugetar, fie el si premier, fie el si invitat, face „sport” alaturi de ei…

    Dealtfel stai linistit, toti cei care intra in raza marelui tenismen ies compromisi. E un fel de Vantu… Pe vremuri i-l spurcase la casapire (ca aia nu-i vanatoare) si pe Petrica Roman, pe care imediat au inceput sa-l urasca minerii lui nea Nelu… Asta-i omul, ucizi-esti mascul alfa, nu ucizi-esti perdant. Oricum iesi insa nefericit, constiinta te roade pe dedesubt fara sa vrei, indiferent daca recunosti public sau nu. Nu stiu, poate o spovedanie…

  52. 53 Ghita Bizonu' februarie 24, 2012 la 6:30 pm

    Ce inseamna sa ai un guvern ca asta al nostru …

    România va împrumuta în acest an mai mulţi bani decât în 2011

    http://www.adevarul.ro/financiar/Romania-imprumuta-an-bani-decat_0_652135119.html

    Pentru ce?
    Ca cheltuielile tot scad . De abia s-au gasit 750.00 lei amarati ptr morfian ptr bolnavii de cancer . Nici cat sa ajunga ptr un Mercedes CL 600 12 v simplu necum AMG – ca un Bentley Azure e ceva mai scump ….
    Se straduyie astia sa scoata pe cai naturale dinsistem pe rupte da de ce or creste cheltuielili ?!
    Sau poa scad ca trebuie sa creasca?!

  53. 54 blogideologic februarie 24, 2012 la 7:08 pm

    Claudia Boghicevici: „Există multe suspiciuni asupra AM POSDRU şi ne-am propus să recredibilizăm instituţia” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/boghicevici-exista-multe-suspiciuni-asupra-am-posdru-si-ne-am-propus-sa-recredibilizam-institutia-254846.html „Există multe suspiciuni” ?! Există de fapt numai certitudini absolute despre incompetenţa crasă a celor puşi să gestioneze POSDRU. Iar ministrul muncii, Claudia Boghicevici, tot în conul acestor certitudini se află.

  54. 55 blogideologic februarie 24, 2012 la 7:13 pm

    @ aramislebavard spune : +De ce aveti impresia ca nu exista si “ghedesisti de bine”?+
    Name one !

  55. 56 Victor V. februarie 24, 2012 la 7:22 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Care „genocid în numele averii” Gigele? Ai văzut tu vreun bizon birocrat la stat, mort din cauza lenii? Rasa asta parazită e în stare să reziste mai bine decât gândacul maro de bucătărie. Roade și ciment, numai să nu muncească. Programul „de-la-nouă-la-cinci”, statul degeaba și veșnicul „să-mi-se-dea” îl fac rezistent și la bomba atomică.

    Mai bine emigrăm noi, plătitorii de taxe. Dacă îmi dai adresa promit că-ți trimit vederi de la „capitaliști”.

  56. 57 Observator februarie 24, 2012 la 9:04 pm

    @nea Ghita – ti-am zis ca scoti din context de dragul de a arata ca ai dreptate. Vorbeam de viziune la nivel de stat si dumneata faci trimiteri la noi ca indivizi.

    Oricum, uneori Victor V mi se pare prea dragut cu dumneata tinand cont de cat de rautacios poti fi.

    Numai bine

  57. 58 Π.Stol februarie 24, 2012 la 9:23 pm

    TEST

    – Băi Ungurene tu şti câte picioare are un purice ?
    – Ca istoric nu sunt spcialist în purici, dar am aflat la SIE că are 3 perechi, domnule Preşedinte Traian Băsescu.
    – Brovo ! eşti bun de Prim Ministru. Dar, aşa-ntr-o doară, ai idee cu câte picioare sare el de pe o fesă prezidenţială pe alta ?
    – Normal, cu toate şase !
    – Nu eşti bun de Preşedinte ! Cu 4 picioare, bă MRU, deoarece cu două se ţine de nas ! Ha, ha,ha ! Crin, istoric şi el ca tine, ştia poanta…
    – Înţeleg, dar el nu cunoaşte dosarele foştilor purici colaboratori ai secului!

  58. 59 ORĂŞAN IOAN februarie 24, 2012 la 9:28 pm

    Să nu uităm ce vor majoritatea românilor:JOS BĂSESCU,JOS GUVERNUL,ALEGERI ANTICIPATE.Și acum aș vrea să mă refer la modul de intervenție al firmelor de utilități publice,dacă apare o problemă la apă,la căldură,la electricitate,la gaze,la internet,la telefon,în vreme de seară și de noapte ai toate șansele dacă suni la telefon să nu-ți răspundă nimeni,pentru că nu există personal de intervenție pe schimburi,în schimb plătim aceste utilități pentru furnizare fără oprire.Știu că ne putem adresa protecției consumatorului,dar procedura este greoaie și de durată,pe când problema ar putea fi rezolvată printr-o lege a furnizării utilităților publice,unde timpii de intervenție să fie stabiliți clar și rezonabil,nu știu cum este în București și în marile orașe,dar în restul țării este un calvar pentru faptul că aceste servicii publice sunt monopoluri locale și cred că pot interveni când vor ei,mai ales că au personalul subdimensionat și nu rareori slab pregătit profesional și cu o atitudine uneori mai mult decât arogantă.

  59. 60 Draghi Puterity februarie 24, 2012 la 10:29 pm

    Roxana, regele Mihai nu a participat la nici o vanatoare? :mrgreen:

  60. 61 Ghita Bizonu' februarie 24, 2012 la 10:43 pm

    Victore

    vrei sa zici ca 12 milioane sunt slubjasi la stat ?!
    Si nu uita – aun fost distruse milioane de locuri de munca . In numele poeteio de ubnii „inteprinzatori”. Si lasa-ma cu emigratu …. ca are nevoie occidentu de tot soiul de propaganditsi .. ce sa zic!
    SI ca o sa plece platitorii de 16% la 40% da?!
    A da. Oare ala de a scris alea de ce nu emigreaza? Ziarist d’aia ! Ziarist din Romania …. „om de afaceri” cu mari „succesuri”…. Mare profesore de capitalism pe paine …
    Mama ce bine ar fi daca ar emigra tioata gasca asta de propagandisti!! Si sa ii ia pe si aia care toata ziua se lupat cu decomunizarea… Poa atunci am avea si noi timp sa ne ocupam de ce nu mere prin tara …

  61. 62 Ghita Bizonu' februarie 24, 2012 la 11:06 pm

    Observatoareo

    pana acu ar fi trebuit sa stii ca sunt scarba din prinzip. Si ca nu ma distreaza laudele …
    Si pana la varsta ta trebuia sa stii ca nu daca te bagi intr-o cearta o incasezi si tu!! Mai ales cand te obraznicesti :Inteleg ca iti place minunatul stat chinez care, fie vorba intre noi, nu prea e de stanga. Nu e de stanga nici din perspectiva samd. Auzi nu vrei sa iti inveti tatal sa faca copii ? Ca poa nu a invatat saracu ..
    Insa de unde ai scos prostia ca mi-ar place sas de mult?! De la cursu scurt de inteligenta artificiala?! Eu observ decat o performanta .. de ex daca zic ca portuzghezii au avut un program de expklparari inseamna ca uatiomat aprob arderile pe rug ?! Si mai iti permiti neobrazarea comunistoida Sugerezi cumva ca Huawei s-a dezvoltat in China tocmai ca nu e piata libera? adica domnu Bizonu’ ca tovaras nu ii pot zice are conceptii retrograde antiumame sa il verifice organili … Tu sugeri asta ! Asta este in mintea ta!! iar restu este de-a dreptu penibil daca nu e libera poate ca era acolo un Ghita Bizonu care ar fi vrut si el sa faca un Huawei Cata matale Huawei si o sa vezi ce este .. MARE!
    Da atata va duce capu -la insinuari si inventii … exact preum scarbele si turnatorii de acu 30 de ani …
    Si apropos ce este aia viziune la nivel de stat ?! Adica care stat? Pai nu ti-a explicat Victor ca statu doar fura de la voi „intreprinzatorii” ?!
    Sunt rautacios ? Ei bine sa fiu.. Ce fel de tara pregatesti tu ptr fiica ta ? Vrei sa iti explic ?! Ei bine una din care va fi silita sa plece!!!

  62. 63 Vasile, februarie 25, 2012 la 7:57 am

    Observator,

    Ca sa-ti dovedesc cit de dragut este victor doresti cumva sa accepti ca nick un aplelativ a lui victor pentru Ghita sau poate pentru altcineva.
    Un vechi proverb romanesc spune despre observatori (chibiti)ca mai bine tac ca le miroase gura!

  63. 64 Π.Stol februarie 25, 2012 la 9:16 am

    1. O COARDĂ
    – Ce-i leagă pe Diaconescu de la OTV şi Diaconescu de la Externe ?
    – O coardă – Traian Băsescu.

    2. ŞI ALTELE

    – S-a demonstrat că în cercul politicienilor Elena Udrea este « diametru ».
    – Şi atunci Mihai Răzvan Ungureanu ce mai e ?
    – Alt diametru…
    (R)- Curat bordel mai e şi cercul !

    3.CU HÂRLEŢUL PE HÂRTIE
    – Doamna Elena Udrea şti să extragi rădăcina cubică dintr-un număr ?
    – Dă-mi un hârleţ, şi se rezolvă !

    4. OBIECT DE INVENTAR
    – Mai purtaţi zgardă de purici, doamnă Elena Udrea ?
    – A rămas la Cotroceni după debarcare. Era pe fişă.

    5. PURICI ŞI POLITICIENI
    Tehnici de salturi mari
    Le-nvaţă de la purici.
    Parlamentari hoinari ;
    Voi, rasă de abuluci…

  64. 65 Victor V. februarie 25, 2012 la 9:24 am

    @ Ghiță Bizonu’

    Și eu am crezut inițial că avem taxe mai mici ca nemții. Însă dacă socotești TOATE taxele, e mai bine la ei. La ei, paraziții de stat (ca tine) sunt inexistenți.

    Am văzut că te iei de Observator. Eu în locul tău nu aș fi atât de încrezător că șoriciul gros te poate apăra de orice. Carnasierii mănâncă bizoni la micul dejun.

    PS: „Eu observ decat o performanta” – asta nu mai e eroare tipo. Acum înțeleg de ce îți place celălalt agramat, Grobianul.

  65. 66 santinela februarie 25, 2012 la 9:28 am

    DORU COARNA
    Pai daca pariez ca USL-ul pierde imi sta naiba berea-n git ! Mai bine la pace si hai noroc.Poate ne vom intilni o data !

  66. 67 blogideologic februarie 25, 2012 la 9:35 am

    Redactorul DAN CRISTIAN TURTURICA de la RL ne propune „O nouă definiţie a patriotismului” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/o-noua-definitie-a-patriotismului-254895.html

  67. 68 dlnimeni februarie 25, 2012 la 9:43 am

    Cred ca ati remarcat faptul ca propaganda dlui Basescu se straduieste sa va puna in spate exploziile (si, mai ales, victimele) de la Sighetul Marmatiei. Din ziare.com:
    „In 2003, ministerul condus de Dan Ioan Popescu, membru al guvernului Nastase, incredinta executia retelei de gaz din Sighetul Marmatiei unei firme numite Berg Gaz Sistem. Firma castigatoare a licitatiei apartine in proportie de 99,68% unui offshore inregistrat in Cipru….”

  68. 69 blogideologic februarie 25, 2012 la 9:54 am

    „Scriitorul israelian Amos Oz va conferenţia pe 27 februarie la Ateneul Român, împreună cu Gabriel Liiceanu” http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/scriitorul-amos-oz-romania-inseamna-cultura-dar-mai-ales-istoria-dramatica-a-evreilor-254765.html Iată un colaj de pe forum de ziar, alcătuit din comentarii distincte : ” Evreii?! … Ce trist … O naţiune săracă de duh ; O turmă plecată la „păscut” prin lume. Niște oi rătăcite, care prin periplul lor, au deșertificat pășunile altor națiuni, monopolizându-și resursele în detrimentul proprietarilor de drept, au oferit alternativa chibzuitului mondial, prin care am trecut şi noi ca expresie a experienței comuniste din estul Europei. Ceea ce nu pot dânșii să obțină, şi lucrul pe care-l vânează de milenii, este iubirea oamenilor ce nu poate fi cumpărată, și nu poate fi mimată nici măcar de vrăjitorul din OZ. Sărmanul vrăjitor, are mașinăria devoalată, nu mai poate fi credibil, mai ales că România le-a oferit adăpost și pășuni de sute de ani, pentru care plata ce-am primit-o a fost discordia şi damnarea pentru crime necomise de noi. Şi dacă nu le place? Să plece unde-o-nțărcat mutu iapa şi să-şi amintească de noi, când l-om uita pe Eminescu ! Sunt curios de ce nu spune Dl. Oz şi de drama palestinienilor care sunt exterminaţi la propriu în ţara lor de către evrei sub oblăduirea americanilor aliaţi care de altfel sunt cei mai ai mari apărători ai valorilor democratice. Despre asta nu mai este voie sa discutam deoarece este contrar intereselor evreilor?” Comentariile par a fi perfect imbricate.

  69. 70 Marian Nicolae februarie 25, 2012 la 9:54 am

    Cred ca baietilor astora li s-a spalat grav creierul…

    http://capitalismpepaine.wordpress.com/

  70. 71 Ghita Bizonu' februarie 25, 2012 la 10:24 am

    Sa va zic catesceva . Despre Romania.

    Asta din cauza ca “intelctualitatea “ romana pRost revolutionera in devenirea ei spre „intelligentsia” o comite din nou – http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/pseudoburghezia-si-pseudotehnocratia-254593.html incercand sa lanseze termenul de “Pseudoburghezie” ma vaz silit sa fac niste precizari .

    1) „intelectualul” devine „clasa sociala” sau ma rog „patura sociala” spre 1970 si apoi se face mare caz de „intelectualitate” inspre 1980. In 1960 io eram fiu de „mic burghez” .. opus claselor sociale santaose – munctorime si taranime .. da ma rog funcionarimea cu sau fara studii era inca cel putin juma a mostenita de la burghezie… Prin 1966-67 aflu ca sunt fiu de „functionar” . Apoi crescand numarul celor cu diploma universitara „functionarii” se transiofrma in „intelctuali” (ca era cam ciudat s azici unui profesor, medic functionar care traditional era ampliatul cu manecute si creion chimic) si iata-ma fiu de „intelctual” (acu nu mai conta .. eram pe cont propriu la autobigrafie) . Asta ar fi observatie sociologica traita. Oricum avem o hiperinflatie de intelectuali – ca si EBA e !!
    Tot aici : cuvantul intelectual era folosit cu parrcimonie in ani 60 … „intelectual” se zicea despre un profesor universitar de valoare sau oameni de cultura de valoare recunoscuta. Raposatu’ profesor Levitchi zicea ca el nu este decat un om cu o activitate intelctuala .. fiindca intelctuali au fost Hasdeu, Iorga (si stiu ce zic. Nu ma laud . A fost elev al bunicului meu matern ..si de aceiasi varsta cu mama. Si in orasu Hotin era normal ca elevii de liceu sa se cunoasca. V mai jos la**) Insa azi avem o inflatie de „intelectuali” (practic orice ins care sta la un birou si nu este portar sau sef de post se cheama ca este “intelectual”. Si ziaristii is “filozofi”.)

    2) Inevitabil functionarimea, dascalimea si diversii logofete branza-n cui aveau (sau incercau) un stil de viata „burghez” „ca la Paris” deci erau asimilati burgheziei (ca sa nu zic ca ar fi fost cam jenat ca burghezi sa fie numa carciumarii si, negustorii de gaz si carutasii mai instariti). De altfel cam astia asimilati burgheziei erau si aia cu ceva studii si care citeau romanturi fie de Eliade fie de Hugo sau Sebastian*. La fel stiu ce zic .

    Acu mai serios.
    3) Dupa 1920 Statul Roman , ala liberal (adica bratienist) a usurat accesul la invatatura prin burse** (tatal meu si fratii sai au avut). Insa majoritatea se indreptau spre umanioare – puzderie la drept, legiune la litere si filozofie , multi la teologie si ce mai ramanea – adica destui – la geografie, stiintele naturii si altele ce asigurau accesul la dascalie . Medicina , Drumuri si poduri si Politehnica erau mai putin prizate – poa’ si din cauza ca la Politehnica era asa ceva ca un examen de intrare (nu cu locuri numarate .. da intrarea nu era la liber ci doar daca catindatu atingea un anume barem.Mi se pare ca si la medicina , insa s-ar putea sa ma insel). Ciudat insa invatamantul superior agricol nu era prea prizat … Ori vedeti dvoastra majoritatea acestor absolventi .. ei bine depindeau de Stat ptr angajare – fie dascalime, fie amploaiati (logofete branza-n cui). Si nici la cademia se Studii economice nu se inghesuiau (am cunoscut doar 2 absolventi de ASE … Ma rog absolventi din anii 20-30)

    4)Structura economica a Romanie interbelice nu prea oferea debusee ptr o “”burghezie reala” cu studii superioare (de fapt oferea destul de putine si in Franta. Este vorba si de nivelul epocii , Cu 100 de ani inainte societatea era si mai putin “ofertanta”. Ada. In anii 30 intr-o fabrica era, de regula, un singur inginer. Arhisuficient.)

    5)Multe din , sa zicem , locurile “burgheze” din economie erau ocupate de .. ei da minoritati. De exemplu in Braila comertul de grane era traditional grecesc .Si “colonialele” erau in buna parte “arondate” armenilor. Si sa nu va inchipuiti ca era loc de prea multi nou veniti! Scrisa Uaceristei lu Soros Unde să lucreze intelectualul? Ca azi: fie la stat, fie la mogul, dacă nu vrea să pună şi mâna (adică să fie funcţionar de bancă sau să vândă cărţi) mai arata si o profunda siperficialitate. Ca sa vanda carti ii trebuia ceva capital .. in plus existau librarii deja celebre care ,scuze. nu prea puteau fi concurate (de ex Socec .. de care imi aduc aminte din lecturi!) Celor mai multi dintre ”intelctuali” capitalul le lipsea in mod crunt (copii de tarani sau de mici functionari , deseori suplinisdu-su nevoile prin meditatii) .Ia locurile din banci – hai sa fim seriosi ce sa caute intr-o banca unu ca Eliade sau Cioran? In banci este nevoie de contabili – si mai tineti minte bancurile cu ASEistii?! Nici in interbelic nu erau mai “apreciati” . Asa ca .. tot statu sireacu. Sau vreo foaie patronata de un politician era un debuseru ptr un aspirant la Rica Venturiano in drum spre implinirea intru Coriolan Dragotescu.
    Ca sa nu zic ca ascendenta iudaica risca sa fie un criteriu de angajare la unele banci.

    6) Remarca ca cum universităţile sunt cam prea româneşti, având în vedere că urbanul nostru era populat masiv de evrei, maghiari, germani este nedreapta si rasista cu nostalgii de apatheid. De fapt acea populare masiva (de ce oare sunt uitati grecii?!) arata ca populatia romaneasca era cam intr-o stare semicoloniala. Si are “avantajul” ca uita ca la un moment dat si minoritatile concurau acerb ptr functiile din stat! De fapt painea devenise cam mica ptr toata lumea – de aici si masurile de numerus clausus. Si ca antisemitismul “generatiei de aur” a interbelicului era stimulat si din lipsa de perspective baza ramanea clasicu mors tua vita meaInsa ma rog azi corectidtudinea politica cere ca romanul sa fi fost ilot in Romania …

    7) Da universitatile erau de stat. Dar fiindca fusesera infiontate de stat. Ca si liceele. Daca am fi asteptat particoleru sa infinteze el .. ei bine nu am fi avut nici facultate de medicina, nice scoala de poduri si nice invatamant agricol!! Si imi este frica ca nici prea multe cai ferate…

    8) In intreaga lume reconstructia unui stat modern pe baza unei societati tip vieux regime incepe cu birocratie mai multa. A se vedea Bosnia cu care a fost miluita Austria. Prima miscare a fost mai multa birocratie- un pic prea multa ptr regiunea aia … Asa a fost si in Bucovina … Fara sucar .. alternativa ar fi ramanerea in feudalism . care in mod normal este imposibila. A se vedea modul in care in cateva decinii s-au extins imperiile coloniale ..Observatia – buna –desi usor eronata – ca societate urbană slabă, statul construieşte societatea, şi nu invers omite faptul ca fara interventia statului societatea ramane in vechile sale cadre : rurala destinata unui viitor de colonie.

    Si pentru ca vaz ca dezonor propaganda comunist-ceausista vopsita democratic prin soroscizare , grantificare si masterizare pe banii speculantului Gicu ot Open Society incepe sa se considere „intelligentsie” putindu-I termenu de “intelectualitate” (ca deh si inginerii e intelectualitate tehnica si ce te faci cu …. subinginerii?!)
    „Intelligentsia” a fost numele dat sau autoasumat grupurilor din Rusia care contestau regimul autocratic dorind reforme si modernizare. Unii chiar traiau din munca inteletuala. Altii ….poa din „exploatare” . Si altii erau chiar lucratori manuali (la 1880-1900 studiile universitare erau mai mult bazdaci … juma din inginerii din Apus erau fara scoala.. autodidacti). Ce ii unea in afara opiniilor reformatoare era faptul ca aveau naravul sa citeasca , sa se informreze si ca puteau argumenta in mod inteligent. Ce ii deosebea era optiunea politica sa zic asa finala : unii monarhisti constitutionalisti, altii liberali reublicani, unii procapitalisti, altii socialisti reformisti, socialisti revolutionari, comunisti sau anarhisti si anarho-terorisiti.
    Termenul a fost tradus ca intelctual .Apoi fiindca s-a extins a devenit sinomim cu hartzogarii, unii au preferat sa isi zica ruseste „intelighentia” da ajungem tot acolo .. in curand tot contabilu cu studii medii va dori sa fie considerat „intelighentie” .
    De fapt asistam la o cursa intre cei cu studii umanioare care doresc sa se desprinda de „vulg” cf unor vechi deficiente culturale ( de ex in evul mediu teologii se considerau o crema .. filosophia ancila theologiae) care ne vine tocmai de la Platon care a lansat moda cu „folozofii” (insa se uita ca Platon era aristocrat cu tot ce impunea asta in Elada – hoplos, lance si militarie).
    Hazul de pe lume este ca unii „tehnicieni” sunt in particular intelectuali extrem de fini (de fapt atomistii opereaza chiar cu concepte filozofice!) si ca unii dintre „intelectualii” din „intelighentia” noastra parati ca ar fi si filozofi nu sunt altceva decat niste Rica Venturiano.. niste Gainuse sau Ghizele mai dotate cu citate.
    Lupta de clasa care va sa zica .. adica cum sustin IO: „brahmanii” si cei asimilati lor (pai ce este Alinutza sau Plesu decat avataru modern al teologului de sec XIV?!) care doresc sa acapareze societatea intr-un stil imperial chinez si sa devina madarini da va rog ereditari. Adica brahmani fara comopetitia kastrya.

    *Sebastian. Cel mai „urban” autor interbelic . Nu va lasati pacaliti e cam la fel de „realist” precum autorii proletcultisti…. Societatea sa este atat de urbana doar fiindca are el grija sa nu pomeneasca ca la mica distanta de Calea Victoriei … ei bine puteai sa admiri „cel mai gras porc din tara/lume ” (dl Nestor Ignat pomenea ca a apucat sa vada o astfel de atractie expusa in anii 20 . Expusa intre coada lu Breazu si palatul Sutu , adica vis a varza de Universitate! Micu Paris prin 1925-29!! Si stati linistioti si domnisoare din cele mai inalte familii care dansau foxtrot la Paris puteau juca sarba la Mosi in Obor !!!)
    ** acu sa nu va inchipuiti ca erau multi. La Hotin liceul avea un singur rand de clase – o singura clasa de anul 1 ptr liceul de baieti .. tot atatea ptr cel de fete! La Cetatea Alba idem. La Dorohoi la fel. Ba imi este frica ca si la liceul Trebonian din Botosani. Parca Aron Pumnul din Cernauti*** avea 2 clase pe an. Da ati auzit de cartea aia Elevul Dima dintr-a saptea ? De ce a saptea si nu din a saptea C? Pai ca ca era una singura !! Si sa nu va inchiouiti ca erau multi studenti. Erau multi doar comparativ cu 1900..Ca la bacalaureat se pica masiv ! Maxim un sfert de clasa – si dintre astia multi se anagajau direct sau fetele sateau acsa pana se maritau, Asa era in 1930.
    *** Cernauti era al 3lea oras la tarii. Si Aron Pumnul avea si internat ca erau multi elevi mai de la “distanta” data fiind celebritatea liceului..

    http://vremea.forumgratuit.ro/t365-teleptual-la-oi-m-as-duce#782

  71. 72 Adrian VASILE februarie 25, 2012 la 10:45 am

    Pe moarte e sigur vulpea PDL-ista. Baiul mare este ca-i turbata si musca la viezuri oportunisti din jur. Sa nu ne trezim cu epidemie de turbare in opozitie. Mai grav este ca purecii pdlisti sar usor pe blana unor maidanezi. Oare isi va asuma cineva in tara asta dupa 22 de ani, carantina cu dezinsectie si dezinfectie generala?

  72. 73 Ghita Bizonu' februarie 25, 2012 la 10:56 am

    W

    multumesc ptr parazit. Da de ce nu recunosti ca capitalism pe paine iti iecsprima ideile ?
    Ale tale si ale celor de teapa ta – gura mare, pretentii si mai mari, ifose cat cuprinde si mai mult invers proportionale cu inteligenta?!
    Pai mai baiete nu ati zbierat voi ca vreti impozit de 16% in cota unica?! Ca zisul impozit nu favoriza afacerile – in nici un caz pe cele productive – se pare ca era greu de intels ptr d’alde tine. De fapt imi este greu sa te vaz „antreprenor” ci mai degrab unu care are un salar f mare ptr „calitati” de tip PCR … (asta insemnand ca altu fara PCR munceste mai mult, mai cu folos ptr patron da cu o fractie din venitu tau!). De undeva trebuie sa se tunza ptr lipsa de venituri rezultata din 16% .Si trebe urcate si alte taxe ptr a sustrage de pe piata un excedent de moneda ce risca sa deterioreze balanta de plati si sa creasca inflatia . Da matale nu ai dotarea neceara ptr a intelege holistic un sistem .. ca nu stii decat jos sistemu! Orice sistem ca nu poti gandi mai mult decat ca eu am tu nu ai si SLK este ptr copii – adica cum zicea unu dinre Becali : ma saracule care esti sarac !!
    Si daca suntem aici – cata minte iti trebuie sa faci pe blogul unui fruntas social democrat propaganda libertariana? Ce naiba nu vezi ca nu se lipeste? Adica nu ai piata . E ca si cum ai incerca sa deschzi macelarie intr-o comunitate de vegetarieni convinsi. Sa incerci sa vinzi vin la Mecca. Sa vinzi Razboi si pace (cartea) analfabetilor. Sa vinzi televizoare color in locuri fara eletricitate care se mira cand vaz o lanterna electrica. Semeni ci conchistadorii care dadeau o biblie unui de prin mezzoamerica sau Africa neagra si se sucareau ca ala nu se conveeteste. Esti si fanatec – daca as sustine idei libertariene m-ai califica ca foarte destet si util societatii nu ca parazit.
    Insa am retinut. Voi „carnasierii” doriti dictatura.

  73. 74 Ghita Bizonu' februarie 25, 2012 la 11:02 am

    Blogi

    ref la DCT – ce uita s azica ca dupa 22 de ani cand cei ca el ne-au „ecplicat” cu sta cu reforma samd am ajuns la anaghie. Acu ei inteliogentii au ajuns la concluzia – sa vina altii. Din Strainezia care sa cionduca si sa plateasca propagandistii locali gen DCT.

  74. 75 ORĂŞAN IOAN februarie 25, 2012 la 11:37 am

    JOS BĂSESCU,JOS GUVERNUL,ALEGERI ANTICIPATE.
    Traian Băsescu vine să se adreseze Parlamentului României și ca un om politic responsabil anunță că noul guvern poftit de el,are începând din luna martie sute de mii de locuri de muncă pentru șomeri,că a început în mare viteză depolitizarea instituțiilor statului,că incompetenții sunt înlocuiți prin concurs de profesioniști,contractele pe bani publici sunt scoase la licitații fără dedicații clientelare,recunoaște cu scuzele de rigoare că România este un stat social,că se lucrează intens pentru punerea pe un făgaș normal al sănătății și educației și astea pot fi doar câteva dintre temele abordate cu responsabilitate.Dar am bănuiala că va fi o nouă încercare de a da o lovitură pentru imaginea proprie,va încerca să găsească tot felul de vinovați de preferință din sectorul opoziției,ne va spune câte fapte bune a făcut guvernul Boc pentru modernizarea statului și cât bine are de gând să facă guvernul Ungureanu și în tot acest bine,cetățeanul român nu va găsit sub nici-o formă în interesele și problemele lui.Sondajele de opinie arată că încrederea în Traian Băsescu și partidele de la putere este tot mai scăzută și pot spune că nu este nevoie de sondaje pentru a se vedea așa ceva,este suficient de ascultat ce vorbesc oamenii în jurul nostru și concluziile sunt asemănătoare sau chiar mai aspre,impresia generală este că puterea caută tot felul de șmecherii pentru a prosti electoratul și de a scăpa de rezultatele proaste produse de guvernarea portocalie și mai ales de teama de a fi aduși în fața justiției.Dar este bine de știut că numărul celor nemulțumiți este foarte mare atât în țară cât și în străinătate și influența acestora va fi mai puternică decât toată propaganda portocalie.

  75. 76 teostancteostanc februarie 25, 2012 la 11:38 am

    Mutarea gainii moarte in curtea altora este o practica veche.

  76. 78 teostancteostanc februarie 25, 2012 la 11:56 am

    Un site cu adevarat folositor pentru a ne tine in priza cu ce este nou

    http://www.scientia.ro/start.html

  77. 79 teostanc februarie 25, 2012 la 11:59 am

    De cand am inceput sa scriu pe smartphone a mai aparut un teostanc.

    Imi cer scuze pentru neatentie si „lipsa de modestie”

  78. 80 blogideologic februarie 25, 2012 la 12:08 pm

    Am mai vorbit, aici pe blog, despre importanţa timpului în cadrul economic şi în cadrul ecologic traversat de o frontieră mobilă şi dizolvantă între viaţă şi moarte. Putem citi şi interpreta corect Semnele din Natură pentru a obţine creştere economică şi prosperitatea cu tonalitatea eudaimonică ? http://www.synapse9.com/signals/2012/02/24/growth-is-prosperity/

  79. 81 Marcus februarie 25, 2012 la 1:44 pm

    @Draghi, spui: „Roxana, regele Mihai nu a participat la nici o vanatoare?”. Pai, esti rau, te faci ca nu intelegi, asta era apanaj regal, pe domenii regale, cu cerbi regali, mujicii erau haitasi sau slugi, Republica le-a dat si lor dreptul sa vaneze 🙂 🙂 🙂
    sa fii iubit
    marcus

  80. 82 Draghi Puterity februarie 25, 2012 la 1:51 pm

    @Victor V.

    Legat de taxle din Germania comparate cu cele din Romania – habar nu ai ce vorbesti.

    Un lucru bine facut in Germania e faptul ca desi taxele sunt relativ mari, se pot si deduce unele lucruri din impozit. Schema aceasta ii permite statului sa implementeze/incurajeze/descurajeze strategii pe termen lung, cum ar fi: constructia de locuinte, trecerea la energie regenerativa, educatie, reabilitarea termica a locuintelor, asigurari pe viata si pensii, s.a.m.d. Ce e de criticat in acest context e doar faptul ca cei care platesc mai multe taxe, deci cei cu venituri mari, sunt avantajati in comparatie cu cei mai saraci la modul absolut. Oricum e un sistem superior cotei unice unde saracii sunt si mai dezavantajti si unde statul nu poate incuraja proiecte strategice.

  81. 83 d'Artagnan februarie 25, 2012 la 2:29 pm

    Ghita Bizonu’

    Alo,alo!! Vezi cum vorbesti cu domnita Observator! Mai suntem cativa pe-aici care mai stim ce-nseamna manierele…

  82. 85 Victor V. februarie 25, 2012 la 3:11 pm

    @ Vasile

    Care proverb românesc? Sau mai corect al cărei specii? Cea a bizonilor grobieni cu șorici? Acum înțeleg de ce la voi chibiții tac, ca să nu le miroasă gura. Bun porcverb!

  83. 86 aramis februarie 25, 2012 la 3:33 pm

    Dear Sir,

    Your British approach is a wonderful surprise for me. I feel myself obliged to answer in English. I don’t know why you consider the GDS a group of “bad fellows”. I noticed not only some thinkers there, like Mr. Plesu or Mr. Tismaneanu, but also some very active social involved persons like Mr. Iliesiu himself.
    Even if apparently Mr. Iliesiu seems to be on antagonistic positions regarding Mr. Plesu, I am sure you can reach the height of such a debate and see the similarities in their speeches, questions and answers. GDS had a very interesting and positive role in the after’89 period, and contributed to the Romanian democratic system with human resources, ideas and social debate. It was also a great pleasure to meet in the past Mrs. Liiceanu, a very special person, and a prominent psychologist.
    I hope you will come to better feelings towards this group. I generally consider them “good fellows”.

  84. 87 Daniel februarie 25, 2012 la 4:58 pm

    @Draghi
    Am revenit, dupa cum ti-am promis.
    Sa vedem in primul rand de ce insasi logica dupa care detinatorii de CDS ar avea de castigat de pe urma falimentului Greciei nu are sens. Presupunerea mea este ca vezi CDS-urile ca pe niste asigurari si avand regulile si dinamica asigurarilor obisnuite. CDS-urile au mai degraba asemanari cu contractele futures si se tranzactioneaza ca acestea, cu marcare la piata la sfarsitul zilei. Aceasta permite reducerea sau inchiderea pozitiilor si marcarea profitului indiferent de falimentul Greciei sau de lipsa acestuia. Nici o legatura cu asigurarile, dupa cum vezi.
    Sa urmarim acum dinamica volumelor, care trebuie sa reflecte interesul marilor speculatori, presupus de tine si de altii, in falimentarea Greciei. Te rog sa urmaresti evolutia volumelor (mai precis este vorba de nr. de contracte, nu de volum, ca sa fim exacti) din link http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/01/19/840851/ . Se observa un varf al volumului odata cu apogeul crizei financiare in 2009, apoi o scadere constanta pana in ziua de azi, deci timp de 3 ani. Daca lucrurile ar fi stat asa cum sugerezi, ar fi trebuit sa vedem cel putin o stagnare a volumelor, daca nu o crestere. In schimb avem o prabusire a acestora. Unde sunt acele CDS-uri pe care le-au luat speculatorii cei rai? Ce au facut speculatorii se vede din grafic: au iesit din piata CDS-urilor grecesti. Acum imi permit sa fac o speculatie, daca tot ne ocupam de subiect. Se stie ca o piata cu lichiditate scazuta (adica o piata fara speculatori) este mult mai riscanta decat una in care acestia sunt prezenti. Daca ne uitam pe istoria recenta a pretului CDS-urilor grecesti observam o crestere a pretului foarte accentuata, pe volume minuscule, semnul evident al unei piete slabe, deci evitate de catre profesionisti. Este posibil ca diminuarea volumelor din cauza lipsei speculatorilor sa fi crescut perceptia riscului. Eu zic ca da, dar e doar o presupunere, logica, ce e drept.
    Daca ne uitam pe spread-urile CDS din ultima vreme, acestea au scazut si nu au crescut asa cum ar fi trebuit sa o faca in cazul unui scenariu ca cel imaginat de tine, adica speculatorii au dat vot de incredere Greciei sau si-au redus pozitiile http://soberlook.com/2012/01/more-myths-around-greek-cds-trigger.html
    Nu am facut o analiza a pietei de obligatiuni grecesti, mult mai lichida, unde am putea vedea sau nu actiuni precum cele sugerate de tine. Ipoteza unei manevre politice in cazul Greciei e posibila, mi se pare de urmarit si ideea conform careia bancile nu ar fi fost tocmai in necunostinta de cauza cand au acordat credite Greciei. Dar toate acestea se pot vedea in urma unei analize, nu sub efectul adrenalinei.

  85. 88 Doru Coarna februarie 25, 2012 la 4:59 pm

    Off topic, dar cu schepsis:

    O intrebare adresata adevaratilor detinatori de Merzane, v-o pune mosu’:

    CUM SE RESETEAZA, DUPA SCHIMBAREA BATERIEI, SERVODIRECTIA ASISTATA ELECTRIC SI GEAMURILE ELECTRICE SI CUM SE STING AVERTIZARILE ABS, ESP, ASR DE PE PLANSA BORD?

    Daca banuitii vor raspunde ca le au prea noi si nu au apucat sa schimbe bateria, m-am (ne-am) lamurit…

  86. 89 Daniel februarie 25, 2012 la 5:05 pm

    Draghi, Paul,

    Am lasat raspunsuri si la topicul Marfa…

  87. 90 Felix-Gabriel Lefter februarie 25, 2012 la 5:15 pm

    Prezenţa la vot va arăta şi gradul nostru de civitate-civilizaţie. Punct. Degeaba cârcotim de după colţ…

  88. 91 Adrian B. februarie 25, 2012 la 5:59 pm

    Tocmai au anuntat la stiri ca s-au aliat hotii ( Udrea & PDL) cu prostii (Becali & PNG) pentru castigarea alegerilor la Primaria Capitalei !!! Vai de mama lor ! Cred ca astia sunt in stare sa se alieze si cu clanurile tiganesti , cu boschetarii si cu mafia gospodinelor , numai sa mai ramana la putere…

  89. 92 blogideologic februarie 25, 2012 la 6:49 pm

    @ aramis
    De ce-ţi începi listarea cu cele mai cunoscute jigodii ghedesiste ?

  90. 93 M.Voicu februarie 25, 2012 la 7:05 pm

    @olimpiu februarie 24, 2012 la 3:05pm spune la pct.6: “O nouã sfidare vine din partea benzinarilor sau a petroliştilor. Iar trebuie scumpitã benzina cã doar bate la uşã razboiul cu Iranul.”
    Cred cã aici se manifestã un push-pull effect:
    ►-din extern, împingerea de a creşte preţul ţiţeiului şi a îngreuna accesibilitatea la el pentru economia europeanã şi euro; prin întreţinerea tensiunilor, capitalul financiar câştigã mai uşor din asigurãri (unde sunt cam singurii actori), decât din activitãţile economice [la firul aceasta-i-intrebarea, februarie 24, 2012 la 11:49pm]
    ►-din intern, dinspre producãtorii ne-Petrom gâtuiţi de preţul ţiţeiului din pieţele externe (singurii care trebuie sã cumpere efectiv ţiţeiul în raport cu preţurile de cotaţie), pentru care ”contractul privatizãrii Petrom” poate fi acuzat de ei ca ajutor de stat – care desfide concurenţa lealã (cã pe ei nu-i intereseazã în primul rând ce-ar trebui sã rezolve guvernarea României pentru români – şi nu rezolvã… încã [februarie 23, 2012 la 8:03pm, la firul aceasta-i-intrebarea] ❗
    Zicerea cã Petrom este condamnat sã câştige este echivalentul pentru faptul cã românii au fost condamnaţi sã piardã.
    Cât despre Iran, americanii l-au creat pe Khomeini, şi… Dumnezeu cel sfânt ar putea sã rezolve criza mondialã cu iranienii şi mulţii evrei din Iran pe care i-a mai scos din robia tagootiilor

  91. 94 blogideologic februarie 25, 2012 la 7:06 pm

    Casa de modă Versace începe să-şi bată iar joc de crucea noastră ortodoxă ! http://www.guardian.co.uk/fashion/gallery/2012/feb/25/versace-milan-fashion-in-pictures#/?picture=386472951&index=10

  92. 95 Observator februarie 25, 2012 la 7:36 pm

    @nea Ghita – usurel cu mitocanismele. Si de cand „a fi scarba din prinzip” e de bine?

    @d’Artagnan – multumesc pentru sustinere. Mai ca ma simt ca Ana de Austria. Oricum, observ ca si prietenul tau Rene este aici.

    @Victor V – Thx

    Cu bine

  93. 96 aramis februarie 25, 2012 la 7:38 pm

    @blogideologic

    Comentariul de la 3:33pm, va este adresat, scuze pentru omisiune.

  94. 97 aramis februarie 25, 2012 la 7:42 pm

    @blogideologic

    Comentariul de la 3:33pm, va este adresat,scuze pentru omisiune.

  95. 98 Ghita Bizonu' februarie 25, 2012 la 7:42 pm

    Victor V

    Postul tau

    „Aceasta-i Întrebarea!” Care dintre ele?

    arata pana la urma limitele intre care te misti. Alea ale hotiei.
    Eu am intrebat – retoric! – de nu s-a incercat “deparazitarea” Petrom, Sidex si tu ai raspuns plin de manie revolutionera În stilul președintelui jucător, care apare la televizor și ne spune unde sunt corupții și cine trebuie arestat? adica cu o supozitie calomnioasa.
    Sa explic – guvernul avea un droit de regard dublu : odata ca reprezentant sau ca proretar al “independentelor” unitati economice capusate si a doua oara prin Minsterul Justitiei . Cestiile astea nu se fac la televizor .. ci in diverse sedinte – a minsterelor de resort si in a consililui de minstri. “De ce nu avem beneficii la ?” prin beneficii intelegand fie preturi covenabile ptr om fie parale in cont . Urmata de “deci de ce avem arierate la ?”.
    Dupa lamurirea acestor intrebari ceva mai simple decat patafizica intrebare “ce fu’ intai oul sau gaina?” sa-r fi putut lua masuri corective: schimbarea directorilor (respecertand formele legale .. insa daca “eu” am majoritatea actiunilor in firma “ta” cine crezi ca decide?!?) ptr incompetenta sau/si abuz in fumnctie. Ultima varianta duce implicit la plangere penala … de unde vine al doilea “step” : “cum sta ancheta in cazul …”

    Ocinai harasho et Sehr Gut . Cica naravuri comuniste. Ia sa presupunem ca unu mai jmceher de jmecher de la OMW Petrom ar avea geniala idee sa capuseze livrarile de benzina . oare firma ar sta de lemn Nastase ? Ar vinde – eventual jmecherului si inca ieftin rafinaria ? Sau a proceda spre cele legale si gagiul si-ar dovedi jmecheria in confortabilele celule model 1907 toamna?! (la altte firme s-ar putea sa aiba un “accident” inexpicabil : de ce a tinut sa muste din cablul electric ?!)
    Pai daca un particoler isi permite sa beleasca un “intreprinzator” angajat al sau de ce Statu sa il ierte ?! Ca propretari sunt amandoi – si particoleru (in unele cazuri daca e cam mafiot rus .. hotu se intoxica cu polimetale intracutanate,Uneori si in accidente colective impreuna cu soferu, si membri ai fameliei) si Statu.

    Mai rau. Propretatea de Stat mostenita de la RSR era cica a “intregului popor” asta insemnand un drept de creanta general al fiecarui cetatean. Acu nu zic ca Cojocariu sa se dea un milion $ la tot omu si sa traiasca ala din dobanzi .. da’ ma gandesc scoale, sosele , spitale, cai ferate (si eu nu am masina.. nu conduc! Da nu gandesc “progesist” pe mine nu ma intereseza cum se duce Victor la Sinaia sau de ce sa cheltui io ptr tiristu bulgaro-turc!)
    Deci putem considera ca guvernu era reprezentantu nost al “actionarilor” neindividualizati Nu era cumva normal ca Statu – si al meu , si al lu Marcus , Tedorei sau Vasile sa ne aperere interesele? Ce naiba nici la GE sau Exxon nu se permite ca micii actriuonari sa fie beliti atat de cinic. Mai corect – nu se mai permite ca pe la 1880 era ca prin Romania CDRista si basista. Sau ia de vezi romanul Rotile .. unde celor care contractau piesele si subansablurilor li se taisera unghiile – o da! Stiu interventia nasoala a Statlui care nu permite unui functionar al unei mari firme sa incaseze “comisioane” (iahturi, vile samd) in numele “capacitati” si “meritelor” sale ptr o libera concurenta a bacsisului!
    Adica io ma pun in situatia unui mic actionar care a fost spoliat (lasa ca si FMOA SAFI … ca atta suntei in stare voi prealuminati capitalisti romani!)

    Insa din indiganrea ta inteleg ca “deparazitarea” ar fi mai antidemocratica decat numirea unui premier pe baza prinzipului “asa vrea muschii mei ca io Legitimu’ is”. Democratic este sa furi! Ca furt se cheama la IBM o astfel de “procedura”.Ma rog si eu ca dl Nastase nu cred in arestraile de vineri seara .. fiidca arata ca porcuroru nu prea are probatoriu .. si escrocu nu are decat sa stea ferm pana luni cand vine la scarbici judecatoru sa avocatui deja face 13-14 asteptand cu nerabdare sa isi merite onorariul .. Da asta fiindca legea trebe sa se faca cf regulilor ca sa nu devina faradelege.
    Dar daca se respecta regulile privitoare la protectia individului infractor de ce sa nu se respecte regulile privind prohibirea furtului? Doa fiindca era din avutul obstesc ?! (hm.. in RSR unii mai jmecheri au crezut ca este bine sa fure de la bisericil. Au fost foarte surprinsi cand au fost acuzati ca au furat din … avutul obstesc! Nu activitate “revolutionara” ci prohibita la maxim!!)

    De aici rezulta ca conceptia ta despre lege eset precum aia a gestionarului fraudulos de la aprozar : dom’le io nu fur de la nimeni! Eu “iau” de la stat!
    Si uite asa din “luat” revolutioner in “privatizare democratica” am ajuns cu c###l in balta. Un surplus de pensionari obtinuti prin pensionari anticipate si bajenirea a vreo 2 milioane de oameni (partea cea mai productiva si reporductiva dpv a varstei!) , cu un excedent de bujetari , cu economia praduita si in maini straine (sitiatoe coloniala care va sa zica) si cu niste “productivi” specializati in datu din gura (ziaristi, “filozofi” , Udre , Ebe, Vass-e si alti DCT propagandisti) toti zbierand revolutionar dupa cum i-a invatat Ceasca ca p-ensionarii ar trebui sa faca ceva “productiv” – sir Nae se gandea sa ii trimita la tara sa stranga spicele dupa combine!!! Si cu o conceptie stranie despre economie cum ca s-ar putea sa ai o economie de “succesuri” bazata pe importu de produse second-hand din Jermanika (asa ca picanterie – si calculatoru si displayul meu sunt SH din Jemanika : Fusjitsu!) si astea obtinute prin .. credite!
    Insa sa nu uitam: surplusu’ de pensionari, bugetari samd sunt roadele “privatizarii”!!!

    Insa stii ce este si mai frumos ? Daca un amarat oaresicare dintr-o firma din asta capusata ar fi incercat sa faca ca directoru’ .. zbura !! Am cunoscut 2 pusti care au incercat sa deturneze un contract .. au fost maziliti de sefii lor care practicau acelasi sport !
    Asa ca nu ma lua ca nu se puteau “deparatiza” intreprinderile de Stat. Dpv legal se putea incerca – insa si porcurorii si judecatorii si polis p’tists chienii si restul hahalerelor “dimacratizate” erau de parerea ta .. ca nu se poa! Dupa formula hahalerei primsinestriale de azi – puturosii nu dezapezesc .. insa muckles despre aia platiti sa dezapezeasca sau despre fondurile europene neatrase …

    Si “adevarul” tau se masoara in “succesurile” economico-sociale . Sa luam de o pilda cazul Paturiciu. Mare afacerist atata timp cat a avut conexiuni cu “puterea” . Mare profesore de neoloberalism de cum sa privaztizam justitia. Mare milardar- cumparand (prea) ieftin o rafinarie de 1 mld $ paraziata. Ma rog ii recunosc meritu ca nu a vandut-o la fier vechi , Intereasate sunt performantele sale “dupa” . Reteaua de magzine este in faliment – si are mari datorii !! Trustu de presa – fara incasari . Si asta a fost cel mai maret exemplu al libertariano-liberalolizilor nostri … destept atata timp cat a putut “mosteni” exclusiv efortul national. Asta imi aduce aminte de unu Truica – mare doar pe baza de PCR ..

    “Desptept” esti si tu … care sustii Ți-am mai spus eu că TB e președintele perfect pentru tine Nu dragaul meu nesimtit poa’ ptr tine! Ptr alti deficienti mintali zisi teleptuali. Eu tin prea mult la cutumele constitutionale europene .In plus eu sunt adept al capitalului national. Ori daca ai avea ceva tinere de minte ti-ai aminti ca , in domeniul petrolilier arestarile telecomandate au avut ca efect instrainarea rafinariilor romanesti catre entitati din fostul spatiu sovietic . Personal il preferam pe Paturiciu propretar de Midia decat pe kai muie gaz sau cum I-o zice. Apropos de inteligenta ta .. KMG este propretate a statului Kazah … fara comentarii .
    Nu draga TB este presedintele perfect ptr tine! Cand auzisi “cota unica” te-ai umezit. Cand si-a “statu social si-a mancat malaiu” ai inceput sa il repeti ca patefonu…Tendintele sale autoristariste sunt manusa ptr tine .. desi esti inconsient . Si asta fiindca nu poti expriopia poporul , sa il condamni la saracie, sa il aduci in situtatia de a muri prematur si a pastra o forma democratica. Dictatura este necesara ptr voi .. libertarienii ca sa puteti sa beneficati in continuare de roadele raptului si mai ales ca sa puteti sa sugeti mai departe .. Macar ala de la capitalismoe oaune (un ziarist!) este cinstit.

    Postul tau arata ca de fapt esti de aceiasi teapa cu Gigi Kent si SOV. Si ca “democratia” si “drepturile omului” nu au insemnat otr voi decat dreptul de a fura!

    Si de fapt de multe ori capitalul s-a ridicat prin “expropierea” bunurilor sociale in favoarea unei minoritati. Tu faci parte din acea minoritate !

    (PS. Cunosc niste insi ajunsi in situatii bune si prin multa munca. Faptu ca “Tiganu” era o putoare pe care o duceam in spate in anii 80 nu inseamna ca in anii 90 nu a transpirat “Ghita erau zile in care cand coboram din masina eram cocosat si nu puteam intinde picioarele” .. a tras peste poate. Insa nu cred ca este cazul tau… cvei care s=-au ajuns singuri sunt ceva mai decenti)

  96. 99 Porthos februarie 25, 2012 la 7:51 pm

    @ Aramis, d’Artagnan,

    Mai primiți un „mușchetar”? Ne mai trebuie și-un Athos. Ce domniță salvăm? Cine e adversarul? Domnul cu ifose de bizon?

    En-garde monsieur Ghiță!

  97. 100 gazetarul februarie 25, 2012 la 8:04 pm

    E clar,pentru a-i da jos pe astia,trebuie mers masiv la vot si,,executate” gunoaiele care se afla acum la putere.Doar asa vom scapa de ei si vom avea placerea sa-i vedem in puscarie!

  98. 101 Victor V. februarie 25, 2012 la 8:13 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Uneori produci și idei interesante nu numai mârlânii de genul celor adresate doamnei Observator (cele care mi le-ai adresat mie, le ignor). Mi-a plăcut comentariul despre intelectualitate.

    Ar fi interesant de dezbătut cu tine ideile libertariene. Sunt curios ce nu-ți place.

  99. 102 Velisar Iancu februarie 25, 2012 la 9:02 pm

    @teostanc, imi place (si) muzica, aia buna. Chiar ca ne-ai oferit ceva fabulos! Sa fii sanatos si sa ai parte de toate bucuriile normale.

  100. 103 Aya februarie 25, 2012 la 9:11 pm

    @

    Ghita Bizonu

    ADRIAN NASTASE A DAT O MARE LOVITURA MAFIEI TRANSPARTINICE PRIN PRIVATIZAREA SIDEX SI PETROM – PE CARE LE-A SALVAT DE LA DESFIINTARE

    In februarie 24, 2012 la 12:15 pm intrebi (citez):

    “am si io o curiozitate … de nu s-a incercat “deparazitarea” Petrom, Sidex ?”

    Ordinea (din ratiuni “istorice”) este inversa: Sidex, Petrom.
    S-a incercat. Mai exact, Adrian Nastase a incercat imediat dupa ce a ajuns prim ministru, la inceputul anului 2001.
    Realitatea “de pe teren” a aratat ca asa ceva era imposibil. Nu mai era vorba de o simpla “capusare” dar despre -metaforic vorbind- “otravirea sangelui” organismului.
    Iti dau un exemplu.
    In 2001, cand Adrian Nastase a incercat “decapusarea” SIDEX datele au fost infioratoare: “capusarea” ziilnica mostenita era de 20 milioane dolari.
    Increngatura era sinistra- daca s-ar fi incercat “decapusarea” prin conservarea statutului sau in raport cu statul, “organismul” nu ar fi rezistat.
    Asta inseamna ca SIDEX ar fi trebuit sa fie inchis cu toate efectele cumplite asupra Romaniei. Unica posibilitate era privatizarea cu clauza conservarii activitatii (obiectului de activitate- am redus, desigur).

    Cei care capusau (nu iti imagina ca politicul era strain de asta- dimpotriva) au incercat sa participe la privatizare cu firme facute peste noapte. Nu au reusit.
    Am participat la sedinta a grupurilor PSD inainte de momentul in care contractul privatizarii SIDEX a fost prezentat public.
    Stiam foarte bine cine (“transpartinic”) era implicat in porcariile capusarii de la Sidex.
    Am auzit ce au discutat, apoi, pe hol. Cel mai “bland” lucru pe care l-am auzit a fost “o sa-i rupem picioarele lui Adrian Nastase, ne ia banii”.

    Legat de Petrom, lucrurile sunt teribile (pot sa imi dau doctoratul in domeniul respectiv).
    Atacul la Petrom a fost puternic si cu efecte imense (de perspectiva) inca de la sfarsitul anului 1999 – inceputul anului 2000, prin privatizarea Prospectiuni SA (privatizare ABERANTA aparent- pe fond evident impotriva securitatii nationale, pentru ca Prospectiuni era de importanta strategic nationala; a fost preluata de Tender, pe un pret de nimic- viza fiind, de fapt “izolarea” laboratoarelor nationale si preluarea arhivei, ea singura de importanta strategic- nationala; activitatea Petrom era direct legata de importanta nationala a acelor laboratoare ). A fost momentul in care, pentru ca s-a opus vehement privatizarii Prospectiuni SA (constient de efectul cumplit pe termen lung) “Popa de la Petrom” a fost arestat, stupid, fiind “saltat” cu catise, fara explicatii, direct din biroul lui (fiind apoi eliberat cu o balbaiala penibila ca scuza; mai exact, dupa trei zile, a fost eliberat cu scuza absolut jenanta ca fusese o “confuzie de persoana” din cauza numelui; s-a spus ca fusese depusa o reclamatie impotriva unui tip care avea acelasi nume si nu platise pensie alimentara; ceva mai stupid nu cred ca poate exista ca explicatie, scuza).

    In 2002- 2003 (momentul in care s-a pus problema privatizarii Petrom) situatia era cumplita.
    “Firma” lui Tender care preluase Prospectiuni impusese Petrom niste conditii drastice pentru folosirea laboratoarelor si prospectare (operatiuni care, legal, nu puteau fi facute de altcineva in Romania!), astfel incat sumele percepute (si care ajunsesera sa fie datoarate) erau uriase.
    Pe de alta parte, acelasi Tender (via firmele sale, desigur) incheiase un fel de parteneriat cu (din pacate!) falimentara bijuterie RAFO prin care adusese in pragul falimentului CARO (foarte pe scurt si fara detalii care, desigur, sunt importate: stii ca Savinestiul- platforma- s-a “despartit” dupa 1990, in sensul ca rafinaria si partea de petrochimie si de benzine speciale au devenit societati comerciale diferite; asa s-a reusit actiunea impotriva lor pe rand, cu scopul falimentarii).
    Prezint totul redus la extrema.
    Printr-un sir de asemenea combinatii, s-a reusit “oprirea” sumelor pe care trebuia sa le incaseze Petrom- care, la randu-i, avea plati de facut (devenite creante).
    Creantele Petrom au fost preluate (printr-un schimb murdar) de Tender et Cie. In 2003, Tender et Cie scosesera Rafo “la inaintare” (printr-un fel de suverica se ajunsese, paradoxal, ca falimentara Rafo sa detina o parte impresionanta din creantele Petrom) cerand “preschimbarea” acelor creante (de care ei erau vinovati, de fapt, printr-o alta suveica) in actiuni Petrom.
    A fost cel mai teribil mod de a “capusa” o mare companie. “Spatele” acestor indivizi era Talpes (care stii bine ce pozitie ocupa in epoca- si, in afara de asta, ce tip de servicii avea “alaturi”).

    Si in acest caz, singura solutie era privatizarea.
    Imediat “baietii” care infectasera Petrom, pe punctul de a-l ucide, au actionat.
    Au format (si inscris) peste noapte o societate cu care au incercat sa participe la privatizare. Spre cinstea celor care s-au ocupat (sub superaveghere guvernamentala- or, premier era Adrian Nastase!) nu au acceptat acea firma (nici nu indeplinea toate conditiile legale- printre care un anumit numar de ani in domeniu).
    A fost imediat trimisa “la inaintare”, tot de catre respectivii, o firma APARENT elvetiana (care chiar avea in nume, pentru a induce in eroare, un “indiciu” catre sa trimita la o societate importanta). Cei care se ocupau de privatizare (considera ca am reluat referirea la guvern si la Adrian Nastase) au descoperit adevarul.
    A existat, in acest caz, o dura, foarte dura reactie a lui Talpes.

    S-a incercat de asemenea ‘introducerea pe fir” a unei societati aparent americane- care era, de fapt, a unuia dintre “oligarhii” rusi (combinat fiind respectivul tot cu oamenii lui Talpes- cel mai vizibil fiind Tender).
    Nu au reusit nici asa.

    Ar mai fi ceva: era important, cred eu, ca Petrom sa ramana companie europeana (altfel spus, nici la rusi, nici la americani).
    OMV, in situatia de “boala profunda” in care se afla Petrom, a avut cea mai buna si mai corecta oferta.
    Nu trebuie uitat de actiunea de aur.

    P.S.
    A propos de faptul ca nici Sidex, nici Petrom nu au ajuns pe mainile “baietilor lui Talpes” (unde regasesti din plin interese negre transnationale) si ca au fost privatizate in plina “capusare”, lasand “capusatorii” fara bani: te mai mira de ce “anumiti tipi” din servicii (si din PSD!) au vandut victoria lui Adrian Nastase in 2004, la prezidentiale? Te mira de ce s-au indreptat, apoi, impotriva lui, incercand sa-l inlature din zona decizionala?

  101. 104 Aya februarie 25, 2012 la 9:16 pm

    @

    DlNimeni

    Este foarte importanta precizarea pe care o faci in februarie 25, 2012 la 9:43 am. Multumesc.
    Prin deturnante „conexiuni istorice” se incearca plasarea „cartofului fierbinte” al vinovatiei legate de exploziile de la Sighetul Marmatiei in „mana’ lui Adrian Nastase.

  102. 105 Aya februarie 25, 2012 la 9:24 pm

    @

    Vasile

    Este incalificabil ceea ce afirmi in februarie 23, 2012 la 4:57 pm.: faci glume pe seama suferintei celor bolnavi de cancer.
    Ai idee ce inseamna acele suferinte?
    Iti spun eu: NU, sigur nu stii- nici macar nu poti banui. Doar cine a trecut „prin locul acela” stie.
    Ca sa intelegi: suferintele nu sunt doar fizice (oricum, cele fizice sunt cumplite).

  103. 106 Aya februarie 25, 2012 la 9:37 pm

    @

    Roxana Iordache

    Sper sa te relaxeze ce iti voi destainui: ceea ce a povestit Adrian Nastase legat de vulpe este prima LUI experienta de vanator (avea, din cate imi amintesc, putin peste 20 de ani).
    Inteleg ca este un fel de „botez al vanatorilor” („initiatul” nefiind prevenit, insa) in afara bataii simbolice cu nuielusa (la care stie ca trebuie sa se astepte).

  104. 107 Aya februarie 25, 2012 la 9:40 pm

    @

    Draghi Puterity

    Intrebarea ta din februarie 23, 2012 la 4:57 pm este fara sens (pentru a nu mai discuta de faptul ca ma abtin greu sa o cataloghez).

    P.S.
    Stiu ce ai pus acea intrbare (retorica).
    Tocmai de aceea ti-am replicat.

  105. 108 Auras februarie 25, 2012 la 9:57 pm

    Ca fug purici cred ca e putin spus…

  106. 109 Cârcotaşu februarie 25, 2012 la 10:56 pm

    @ D’Artagnan, Aramis, Porthos,
    Mai răsfiraţi, băieţi! Domniţa voastră-i centuristă! Staţi, că vine Athos şi vă lămureşte. :mrgreen:

  107. 110 aramis februarie 25, 2012 la 11:18 pm

    @blogideologic

    Atunci dati-mi d-voastra cateva nume de „good fellows” in GDS, daca pe acestia ii desconsiderati. Totusi, avand in vedere ca va pretindeti un ideolog, ar trebui sa aveti reverenta fata de ceilalti. Imi pare rau ca ati renuntat la atitudinea British. Dar de ce?

  108. 111 aramis februarie 25, 2012 la 11:29 pm

    @Porthos
    @d’Artagnan

    Imi face placere sa regasesc camarazi muschetari pe acest blog, fie si „dupa 20 de ani”. Cred ca va veni si timpul sa ne definim „regii” pentru care luptam. Mai e putin.
    Adversarul, Porthos? E insidios, fara chip, si poate veni din toate partile.
    Sa trimitem depesa dupa Athos, stiti ca nu-si lasa domeniul usor.

  109. 112 Victor V. februarie 25, 2012 la 11:44 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Eu nu am sugerat că deparazitarea nu trebuia făcută. Am protestat doar împotriva IMPERSONALULUI.

    Culmea e că răspunsul tău către mine îți oferă singur răspunsul pe care mi-l ceri mie: +++Pai daca un particoler isi permite sa beleasca un “intreprinzator” angajat al sau, de ce Statu sa il ierte ?!+++

    Din cauza lui IMPERSONALULUI. „Să se facă”. Așa că nimeni nu face nimic. Face casă bună cu „să mi se dea”.

    PS1: Îmi place Patriciu, cât îți place și ție (adică deloc). Cu strângere de inimă tind să-i dau circumstanțe atenuante pentru că a luat o rafinărie moartă și a revitalizat-o. Însă mă întreb cine a omorât-o.
    PS2: Interesante explicațiile furnizate de Aya. Recunosc că și Talpeș îmi place tot cât îmi place și Patriciu.

  110. 113 justias februarie 25, 2012 la 11:50 pm

    @aramis

    „..GDS had a very interesting and positive role in the after’89 period, and contributed to the Romanian democratic system with human resources, ideas and social debate….”

    nu cred ca a avut un rol pozitiv dupa 1989, dimpotriva. dincolo de faptul ca multi dintre membrii sai au fost dovediti informatori ai securitatii, acest grup si-a arogat meritul de a fi un „far al societatii civile” fara ca in realitate sa fie cu adevarat asa ceva, impiedicand in fapt constituirea unei puternice societati civile in romania.
    vedem astazi aceasta lipsa a societatii civile, tocmai cand ar fi cea mai mare nevoie de ea, pentru a combate abaterile grave de la democratie a actualului regim. GDS, Alianta Civica isi propuneau a prelua acest rol si care astazi lipseste societatii romanesti.
    de la „scrisorelele deschise” zilnice ale anilor 1990 ale unora care in timpul lui ceausescu nu spusesera nici pas in fata dictaturii, multi colaborand nerusinat cu regimul comunist sau tacand complice, am ajuns astazi la aceeasi tacere, sau colaborare ca pe vremea lui Ceausescu.
    Incalcarile grave ale democratiei de catre actuala putere nu starnesc nici o tresarire, nici o idee, nici o dezbatere, nici un protest, nici o scrisorica, acestor „faruri”.
    dincolo de valoarea individuala, intelectuala relativa a membrilor grupului, ideile, dezbaterile s-au canalizat in sustinerea politica nu a ideilor si conceptelor democratiei ci in sprijinirea fatisa a anumitor partide sau tendinte politice. nu a fost decat anexa, pepiniera sinecurista, finantata cu adresa, a anumitor partide politice.
    Chiar m-ar interesa sa stiu de ce acest grup are un sediu pe Calea Victoriei si modul in care acesta se finanteaza. Si asta pentru ca fara exceptie…nu stiu sa va dau acum un nume, sunt sustinatori vechi ai actualei puteri sau a unei anumite orientari politice. Sunt interesat, pentru ca nu as vrea ca, din taxele pe care le platesc, sa finantez indirect activitatea acestui grup. Activitatea culturala in general da, dar special pentru acest grup, as fi foarte deranjat sa faca politica actualei puteri pe banii nostri.
    am vazut si vad GDS ca un fel de instanta intelectuala inchizitoriala care isi propune sa controleze viata politica, intelectuala a romaniei
    asa se face ca de la „anticomunismul” gaunos al anilor 1990 in care „demisia”, „punctul 8”, „procese ale comunismului” (procesul unei ideologii – ce gaunos suna, imaginati-va procesul sclavagismului, evului mediu, capitalismului etc.. nu am auzit ca in alte tari sa fi avut loc asa ceva – si asta la vreo 15 ani de la revolutie!) – din enumerare nu vad nici un concept democratic – s-a ajuns astazi la sustinerea tacita, complice si marsava a unui regim cu clare tendinte dictatoriale.
    Imi pare ca GDS este cumva o „sectie ideologica a PARTIDULUI de astazi” (Alianta Civica, CDR, Alianta DA, Basescu, PDL, Alianta Populara) si care traseaza linii de actiune, rescrie istoria recenta, stabileste cum se invata istoria in scoli etc…Cam aceeasi mizerie ideologica pe care PCR a impus-o zeci de ani Romaniei. Nici nu este de mirare avand in vedere ca unii din membrii GDS au facut acest lucru si inainte de 1989. de la teoriile societatii socialiste multilateral dezvoltate la „reformarea anticomunista” a romaniei de astazi nu este o mare diferenta in termeni, discurs, agresivitate, tupeu si sinecuri… principii simple democratice..istoria o fac istoricii! Punct! „Procesele” se fac de catre justitie! Punct! comisii Roesleriene, bolsevice, gdsiste de scriere a istoriei, manualelor,etc…nu sunt si nu pot fi decat fantome ale trecutului. Prezentul cere respectarea regulilor democratice..

    chiar nu-mi amintesc de alte idei si dezbateri sociale care sa apartina membrilor acestui grup! nu a ramas nimic…
    stiu, eu sunt ignorant, dar mai ignoranti decat mine sunt foarte multi romani.
    Chiar m-ati surprins raspunzand in engleza la comentariul lui „blogideologic”… el spusese doar „Name one !”…
    ne-ati dat gata pe acest blog..poate nu era necesar! imi spune ceva despre psihologia dumneavoastra si cred ca este si o caracteristica a acestui grup, GDS… snobismul, epatarea, forme fara fond… aud si citesc uneori articole ale unora dintre membrii acestui grup. Dincolo de o frumoasa si bogata limba romana, alambicarea cuvintelor in scheme logice pe care le intelege doar vorbitorul sau autorul, ideile sunt putine sau lipsesc cu desavarsire.

    „..It was also a great pleasure to meet in the past Mrs. Liiceanu, a very special person, and a prominent psychologist…”

    nu stiu de ce, dar acet om imi repugna. de la implicarea foarte vocala din 1990 (in raport cu tacerea din regimul comunist) din nou la tacere (iar acum democratia este in pericol!)… dar si tacerea spune ceva, nu-i asa!
    ar fi interesanta o analiza a acestui fapt… de ce acesti intelectuali (dn. Liiceanu si altii), se bucura de „sila” multora din societatea romaneasca. Apropo de un alt „intelectual” al GDS, dn. Sever Voinescu, cel care ne propunea un alt mod de face politica in romania.
    Imi vine sa rad, pentru ca acest om, impreuna cu Roberta Anastase, a furat votul in parlament la legea pensiilor. Chiar nu-si da seama ca, mai devreme sau mai tarziu, cariera lui politica ar trebui sa se termine? pentru ca nu va scapa de aceasta eticheta… 🙂
    cunosc situatia din alte tari unde intelectualitatea de varf a unei societati se bucura de un respect unanim. Nu-i meritam noi cumva?

  111. 114 Ghita Bizonu' februarie 25, 2012 la 11:57 pm

    Victor nu mai fa pe cavaleru’.
    Observatoarea a [rimit papara pe care a cerut-o.
    Ti la fel. Insa tu intelegi al; naibii de greu. Cred ca de vreo 2 ani ioti explic ce gasesc deplasat la liberarism. Insa tu nu ai organ de pricepere .. nivelul tau este ue-tete ce ma eu si nu ai tu …
    Ei bine afla ca banii nu cumpara chiar tot …

  112. 115 d'Artagnan februarie 26, 2012 la 1:19 am

    Porthos

    De când te duelezi tu cu toți bizonii?! Îi spui ”en garde” lui ”monsieur Ghiță”?!? Hai că-i bună…Porthos, Porthos, imediat vrei să te duelezi…ce mai fierbe sângele în tine.
    Mă rog, dacă ții neapărat…dar eu nu-mi scot sabia din teacă pentru așa ceva.

  113. 116 d'Artagnan februarie 26, 2012 la 1:24 am

    Porthos

    Trage-l de urechi, eventual, dacă nu-i găsești coada…spada-i pentru cei egali nouă.

  114. 117 Karakas februarie 26, 2012 la 3:22 am

    Poate ca anumite cheltuieli trebuiau restrinse, poate ca era nevoie putin de mai multa grija in contextul crizei globale, insa Basescu si gasca a vrut sa arate lumii ca el e mai de dreapta decit Ronald Reagan, mai neo-liberal ca Rupert Murdoch si mai conservator ca David Cameron.

    Nu era nevoie in Romania de masuri draconice de austeritate. Romania nu este in zona euro, si nici nu avea problemele Greciei. Se putea pune mina pe carte, si vazut ca masurile de austeritate nu fac decit sa descreasca economiile si sa puna si mai multa presiune pe economie si populatie, fara un rezultat pozitiv. Cu cit a crescut economia dupa masurile de austeritate? Cite valuri de investitori au venit sa investeasca in Romania pentru ca s-a restabilit increderea (conform Bibliei neoliberale)?

    Ce a facut Basescu se numeste saracirea programata a supusilor. Un experiment inutil. Dar a luat medalie de la cei pe care ii slujeste. Nu poporul roman.

    Pentru referinta: Paul Krugman, „Pain Without Gain”

  115. 118 blogideologic februarie 26, 2012 la 7:41 am

    @ Adrian Năstase
    Conjunctura : Înţeleg că se pregăteşte o invazie/migraţie de „good fellows” pro-ghedesişti la dumneavoastră pe blog.

  116. 119 Criticos februarie 26, 2012 la 7:54 am

    @justias
    Un excelent „punct pe i”. Cât despre valoarea informaţiilor cuprinse în respectivul document, iată că am aflat că Liiceanu este psiholog!! Măi, să fie!

  117. 120 Victor V. februarie 26, 2012 la 8:36 am

    @ Ghiță Bizonu’

    MItocănia și grobianismul nu au nicio scuză. E adevărat că banii nu cumpără chiar tot. Dar sărăcia și prostia sunt înrudite strâns. Un om inteligent nu va fi niciodată cu adevărat sărac.

    În ce mă privește, m-am simțit la fel de „bogat” când aveam Dacia 500 Lăstun, ca și acum.

    PS: Papară spui? Mitocăniile nu țin loc de idei. Insulte poate să arunce și ultimul imbecil. E trist când un om (presupus) inteligent, renunță să se comporte ca atare. În ce mă privește refuz să mai continui o astfel de discuție.

  118. 121 Doru Coarna februarie 26, 2012 la 9:15 am

    @ Aramis,

    aminteste-ne si noua astora, te rog, cu ce resurse umane de exceptie a contribuit GDS la situatia Romaniei dupa ’89 (?)

    Daca te referi la cei care sunt cu puterea, la cei care sunt cu opozitia si la cei care trec usor dintr-o parte intr-alta, iti dau dreptate. Dar daca vrei sa avansezi ideea ca GDS-istii au facut si altceva in afara de binecunoscuta frectie liberala, te inseli si vrei sa ne inseli si pe noi.

    Stii de ce s-a impus democratia? Pt ca poporul alege intotdeauna gresit, contrar intereselor sale reale, pe care dealtfel nici nu si le prea defineste, si deci trebuie alegeri ritmice la fiecare cativa ani. Acum, daca tu crezi ca cei care isi bat gura contrar reprezinta „resurse umane”, nu-ti ramane decat sa ne spui si obiectul lor de activitate, lucrarea, finalizarea…

    Nu Aramis, asta-i o gasca de ametiti mereu nesatisfacuti, ei cred ca tara sau puterea le datoreaza ceva si ca ar trebui ca acestia sa faca asa cum vor ei, insa singurul rezultat este umplerea cu dezbateri sterile a presei. Raul este ca exista riscul sa-si transmita ameteala si altora mai plapanzi la craniu, in rest sunt ca aghiasma, nu fac nici rau nici bine. Asta barem te invioreaza nitel acolo, ei doar obosesc mentalul fraierilor…

  119. 122 blogideologic februarie 26, 2012 la 10:15 am

    Socialistul francez Michel Rocard: „Societatea de mâine va fi mai puţin înclinată către economia predatorială de piaţă, şi mai puţin cupidă.” http://www.lemonde.fr/election-presidentielle-2012/article/2012/02/25/michel-rocard-la-societe-de-demain-sera-moins-marchande-et-moins-cupide_1648319_1471069.html

  120. 123 Ghita Bizonu' februarie 26, 2012 la 10:42 am

    Victor V.

    inainte sa te retragi jignit incearaca sa ecplici cum se face ca un ins presupus inteligent, adept al pietii, inceraca sa vanda oe aici idei libertariene.
    Cum se face ca un ins presuous inteligent cui idei libertariene poa sa sustina ca a votata intotdeauna PSD.
    Cum se face ca acelasi, chiar daca motive tactice momentane face atata caz de diferentele ideologice….

    Eu nu am nici o vina ptr ca voi nu va ridicati la nivelul pretentiilor voastre…

  121. 124 Ghita Bizonu' februarie 26, 2012 la 10:50 am

    Cârcotaşu

    as zice ca cei trei „muschetari” sunt ceva mai putini dupa modelu cei 4 evanghelisti . Insa fiind criza si austeritate is pe jumatate : unu! Si dupa stil – fluture acraniat – as zice ca este fanariotu .

  122. 125 teostanc februarie 26, 2012 la 11:18 am

    Velisar Iancu,

    Cu placere !

  123. 126 teostanc februarie 26, 2012 la 11:49 am

    Apropos de discutia dintre Gita Bizonu’ si Victor V.,

    In vara lui 90 Bucurestiul a fost invadat de negustori ambulanti care vindeau sucuri contrafacute. Toti nespalatii veneau cu un lighean cu apa cu gheata si cu sucuri imbuteliate artizanal sau videau la pahar.

    Multa lume s-a sesizat si a reclamat la SANEPID.

    Raspunsul a fost o adevarata paradigma pentru ce s-a intamplat in Romania cu proprietatea, citez din memorie:

    Am primit indicatia sa-i lasam un timp ca sa inceapa sa se dezvolte proprietatea privata

  124. 127 Ghita Bizonu' februarie 26, 2012 la 12:54 pm

    Foame mare ! Mare!

    Zilili trecute ma trezesc cu niste telefoane.
    Aia de la Romtelcom doreau sa se asigure ca voi ramane clientu lor … (26 lei luna .. confort ) Fericiti ca am zis da . Nu stiu de ce . de cateva luni vorbesc f putin.
    Mai nainte de la banca. Dorea ” sa ma ajute” cu un card ptr cumpararaturi. Intreb cim naiba m-au „selectat” tinand cont ca ei imi vaz toate intrarile. Pai tocmai d’aia sa ma ajute daca vreau vreodat sa … ca vine pastele ##########################!! samd. Zic nu si gagica nu pare fericita (unuia cu intrarile mele nu i-as da card de cumparaturi, overdraft samd nici sa ma roage in genunchi cantand cestia aia din Rigoletto: seniori aveti mila!).

    D’aia zic 3 cestii :
    Foame mare ! Austeritatea se pare ca ajuns si in evidentele lor – nema beneciuciu…

    Doi – cand da foamea in firme se capiaza complet desteptii aia de directori, propretari samd. Predica neispravitii astia despre responsabilitate, austeritate, samd insa in practica …. ar oferi si unui boschetar overdraft numa ca sa aiba sa scrie ca mai au un un client!!!
    Pai cum sa nu se ajunga la criza ?!?

    Din doi se ajunge la trei : cand e economia e in crestere „aia” e destepti , muncitori niste modele extra! Asa cum era Grecia model de succes capitalist otr Romania … Cand incepe vreoo criza desteptii nu au nici o vina.. da absolut nici una? Asa ca invita pe altii sa strmga nitel cureauau (in jurul gatului daca se poate ! Si hai mai cu curaj !!tDa-mi voie sa te aju ca trebe sa fiim solidari !!!) si apoi cauta clienti ca disperatii si tasteaaa F1 Statu de fac bataturi la dest!! (ehe nici capitalismu nu mai e ce era! Ca azi cumperi RR si ce primesti? Un nenorocit de motor mercedes care nu va ajunge la un milion de km… A da http://autos.yahoo.com/news/the-first-car-to-3-million-miles-.html)

  125. 128 Kizi februarie 26, 2012 la 1:14 pm

    Fug puricii de dupa partidul Pdl, insa nu doar dupa Pdl fug puricii…

  126. 129 blogideologic februarie 26, 2012 la 1:58 pm

    În fond şi la urma urmelor, ce anume vrea să zică demnitarul maghiar Nemeth Zsolt? Iată : +Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt a declarat, sâmbătă, la primul Congres al PPMT care a avut loc la Miercurea Ciuc, că a venit timpul realizării unui parteneriat strategic între România şi Ungaria, informeaza Mediafax. „La nivel mondial, la nivel european şi în contextul regional s-a creat o nouă relaţie în ceea ce priveşte relaţiile maghiaro-române. „Noi ne gândim că a venit timpul unui parteneriat strategic şi să evaluăm relaţiile maghiaro-române în acest fel”, a spus Nemeth Zsolt. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a afirmat că are încredere că maghiarimea „se va întări” în ţările vecine, atât la nivelul administraţiei locale, cât şi la nivel parlamentar. Nemeth a declarat că este dreptul maghiarilor din Transilvania să decidă cui îi vor acorda încrederea şi pe cine vor sprijini. „Noi lăsăm ca alegerea să aparţină comunităţii maghiare din Ardeal şi a celorlalte comunităţi. Dacă nu vom fi capabili să creăm acest lucru (parteneriatul strategic), atunci vor fi perdante şi Ungaria şi România şi Europa centrală”, a afirmat Nemeth Zsolt. El a precizat că parteneriatul stategic, în opinia sa, vizează proiectele mari de infrastructură, conectarea infrastrucurii de transport a celor două ţări, perspectiva financiară europeană 2014-2020, politica de coeziune, politica agrară comună, strategia Dunării, politicile externe şi de securitate. „Acestea sunt probleme care determină politica Europei centrale şi este foarte îmbucurătoare scrisoarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu, tocmai în aceaste probleme doreşte o consultare şi o colaborare aprofundată între România şi Ungaria”, a afirmat Nemeth.+ http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/nemeth-zsolt-a-venit-timpul-pentru-un-parteneriat-strategic-romano-maghiar-254931.html Sunt multe lucruri absolut de neînţeles, şi foarte greu de acceptat, în aceste declaraţii maghiare. Totuşi, ministrul Ungariei (ţară care, din câte am priceput eu citind discursul infatuat la extrem, agresiv la modul cel mai inexplicabil, pronunţat de către primul ministru maghiar Viktor Orban, şi-a modificat statutul din Republică în Regat, ehe!, dar aici intrăm limpede în Teologia Politică, pentru că Ungaria ar fi Regatul Coroanei Sfântului Ştefan!) Nemeth Zsolt le vorbeşte românilor ca şi cum aceştia s-ar afla acum în starea de groggy !

  127. 130 dlnimeni februarie 26, 2012 la 2:52 pm

    Aya, multumesc frumos, dar sa nu picam nici in cealalta extrema, a laudelor excesive.

  128. 131 blogideologic februarie 26, 2012 la 3:01 pm

    +MANIFESTUL SOCIALIŞTILOR ŞI COMUNIŞTILOR ROMÂNI: Restauraţia colonială a dus la prăbuşirea economică şi socială a României. […] Dezindustrializarea României, dezorganizarea agriculturii, prabuşirea finanţelor, comerţului, sistemului bancar au atras dupa ele zdruncinarea neîntrerupta a relaţiilor sociale, veşnica nesiguranţă şi agitaţie caracteristice societăţii burgheze. Concentrarea mijloacelor de producţie şi a proprietăţii în mâini tot mai puţine, şi nu neapărat indigene, a condus la crearea statului de tip gangsteresc, în care o minoritate hotărăşte soarta de mizerie a imensei majorităţi a cetăţenilor. Statul este condus de un commando reprezentând criminalitatea organizată şi care administrează treburile publice strict în interesul grupărilor mafiote. […] Prin globalizare, burghezia naţională cade ea însăşi în mrejele intereselor supra-statale, pierzându-şi astfel influenţa în ţara pe care au stăpânit-o în perioada de ascensiune. […] Dacă burghezia este prizoniera propriilor evoluţii, faimoasa clasă de mijloc a dispărut în aceşti 21 de ani. Clasa muncitoare a fost împinsă spre proletarizare şi lumpenizare. Odată cu ea, întreaga masă salarială, fie ea din mediul privat ori din sistemul bugetar, este împinsă spre proletarizare şi lumpenizare. […] Nu numai condiţiile materiale de trai s-au deteriorat catastrofal pentru majoritatea cetăţenilor, ci şi demnitatea personală a fost injosită nepermis de mult. […]Capitalul, ca forţă socială, trebuie să se întoarcă la întreaga societate, cu efecte pentru toţi cetăţenii. Criza permanentă a capitalismului se perpetuează de multă vreme tocmai din pricină că burghezia aplică acelaşi tipar: distrugerea premeditată a unei mari mase de forţă de producţie, cucerirea de noi pieţe şi exploatarea mai intensa şi mai intensivă a vechilor pieţe. […]Putem defini asemenea rezolvări ca fiind asasine. Când, la sfârşitul deceniului IX al veacului trecut, se puneau în mişcare aşa zisele „revoluţii de catifea”, urmate de Lovitura de Stat sângeroasă de la Bucureşti, se puneau, de fapt, şi bazele GENOCIDULUI la care este condamnată populaţia României. Cetăţenii sunt supusi pauperizarii şi înfometării, veniturile lor sunt dijmuite sălbatic pentru ca oligarhia să poarte războaie de agresiune în diferite părţi ale lumii, la remorca imperialismului mondial, totodată ca privilegiile să se menţină în cercul restrâns al stăpânilor planetei. în acest scop mica proprietate şi cea mijlocie au fost practic desfiinţate, de vreme ce 90% din societate nu le are. Putem să spunem că procentele de 10% proprietari au averile tocmai fiindcă 90% nu mai au nimic decât leafa, şi aceea nesigură, supusă capriciilor celor ce deţin puterea politică şi economică. Astfel se confirmă, încă o dată, că istoria lumii este istoria luptei dintre bogaţi şi săraci. […] Există o serie de factori care acţionează conjugat pentru a controla evenimentele. Producători de armament, bancheri, generali, politicieni, servicii secrete, de diversiune şi dezinformare, şi care cheltuie sume colosale de bani, pun la cale felurite scenarii, ca într-o veritabilă conspiraţie împotriva păcii şi a umanităţii, menite să consolideze poziţiile stăpânilor planetei. Popoarele nu intră în această ecuaţie decât ca masă de manevră şi carne de tun. Neîncetatele războaie locale sunt preludiul conflagratiei globale. Poporul român nu face excepţie de la regulă. Prin nesăbuinţa politicienilor, ţara noastră a ajuns o rotiţă în angrenajul războaielor de jaf şi de cotropire. Este prematur să ne pronunţăm şi cu privire la beneficiile strategice ale aderării noastre la UE. Până în prezent aderarea ne-a adus distrugerea capacităţilor productive, şomajul, nesiguranţa zilei de mâine, învrăjbirea minorităţilor etnice, datorii şi servituţi de tip colonial. Avantajul liberei circulaţii nu compensează pierderile economice şi sociale suferite. […] Considerăm că numai o Europă socială merita să fie susţinută. Ne pronunţăm pentru solidaritate activă cu PSE. […] În cei 21 de ani care au trecut de la lovitura de stat, politicienii de la Bucureşti au îngustat dramatic libertatea de acţiune a politicii externe româneşti şi aU amanetat viitorul ţării prin nenumărate aranjamente oneroase. Dacă toate guvernările post-decembriste se fac vinovate de politici antiromâneşti, se cuvin totuşi menţiuni speciale pentru regimul CDR din perioada 1996-2000 şi pentru regimul Băsescu-Boc, deoarece acestea au pus ţara şi sub jugul FMI, cu consecinţe nefaste pentru România. […] Pornim de la necesitatea evaluării corecte a rolului statului în rezolvarea problemelor societăţii româneşti. Nu considerăm statul ca fiind un instrument cu ajutorul căruia o minoritate îşi exercită propria politică şi conduce societatea în dauna interesului general al naţiunii. Considerăm statul ca fiind poporul însuşi, cu instituţii menite să asigure planificarea strategică a activităţilor economice, asigurarea şi protejarea drepturilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului, consolidarea unei societăţi drepte şi echitabile pentru fiecare om în parte şi pentru colectivitate în ansamblul său. Funcţiile statului, de protecţie socială, cele deja cunoscute din perioada construcţiei socialiste, respectiv asigurarea şi garantarea locului de muncă pentru toţi oamenii, gratuitatea învăţământului, culturii şi a reţelei sanitare, a locuinţei, nu se pot înfăptui fără ca statul să deţină pârghiile necesare. Prin urmare statul trebuie să gestioneze industriile strategice, respectiv industria grea, constructoare de maşini, de extragere şi prelucrare a materiilor prime. De asemenea, pentru a împiedica preţurile de speculă, practicate în întreaga lume capitalistă, la alimente, medicamente, materie primă, materiale de construcţii şi produse de uz casnic si gospodaresc, statul va trebui sa conlucreze si sa sustina dezvoltarea micilor industrii locale, IMM-urile, cooperaţia meşteşugărească şi reţeaua comercială de desfacere a produselor. Creditul de stat va fi orientat spre susţinerea activitătilor productive din industrie şi agricultură şi din alte domenii conexe. Totodată, prin măsuri adecvate, trebuie prevenite şi înlăturate ravagiile provocate de fondurile speculative, de şarlatania tiranică a băncilor, de costurile uriaşe ale intermediarilor, lobby-ştilor, de costurile de întreţinere a datoriilor, de speculatiile bursiere. Altă măsură pe care o considerăm necesară este confiscarea averilor dobândite prin jefuirea avutului public sau retrocedări frauduloase. Concomitent trebuie introdus impozitul progresiv, dezvoltarea unei agriculturi de tip industrial, pentru a se asigura securitatea alimentară a consumatorului român. Toate activităţile productive se vor desfăşura după un plan general şi vor fi orientate spre satisfacerea nevoilor oamenilor şi rentabilizarea producţiei, nu înspre profitul nemeritat şi care se scurge în buzunarele marilor capitalişti. Vom introduce, de asemenea, obligativitatea muncii, astfel că singurele mijloace de îmbogăţire să fie munca si meritul şi nu privilegiile de rang şi de avere, care trebuie eradicate din viaţa societăţii. Edificarea societăţii eliberată de corupţie şi haos nu se poate realiza fără o educaţie corespunzătoare a societăţii. Legile contradictorii date în învăţământ urmăresc, pe de o parte, ca el sa îşi piardă caracterul public iar, pe de altă parte, ţintesc un proces educativ negativist, menit să zdruncine încrederea oamenilor în puterea lor de organizare, în valorile care solidarizează societatea şi fac posibile progresul şi civilizaţia. Acest lucru trebuie schimbat neîntârziat şi trebuie promovată o educaţie bazată pe ideile umaniste, pe altruism, grija faţă de om şi de nevoile sale materiale şi spirituale. Societatea româneasca este în prezent măcinata de dezbinare, şomaj şi sărăcie. De aceea ne simţim datori să vă reamintim, tuturor cetăţenilor, că voi sunteti aceia care, într-un trecut recent, construiaţi hidrocentrale, vapoare, poduri mareţe peste Dunare, oraşe, şosele, avioane şi locomotive, fabrici, uzine, combinate faimoase, prin urmare ştiţi şi să munciţi şi să vă organizaţi viaţa altfel decât sunteţi siliţi să trăiţi în aceşti ani de regres pe toate planurile. […] Comuniştii au mai scos o dată ţara din impas. După cel de al II-lea Război Mondial au planificat şi realizat industrializarea României, modernizarea agriculturii, urbanizarea şi alfabetizarea, ridicând poporul la nivelul civilizaţiei contemporane. Chiar şi în perioada critică din deceniul IX al veacului trecut, îndeosebi în perioada 1984-1989, când acelaşi FMI impunea regimului măsuri antipopulare, când se produsese şi blocada economică menită să compromită conducerea ţării, când complotiştii din interior sabotau şi dezorganizau tot ce se putea, era vorba de o criză de aprovizionare cu unele produse, nu se punea în discuţie trecerea salariaţilor în şomaj, închiderea, lichidarea sau înstrăinarea obiectivelor economice, ciuntirea salariilor şi pensiilor. Dar, cu toate dificultăţile şi greşelile, la momentul 1989 România nu avea datorie externă, iar BNR tezauriza 200 de miliarde de dolari excedent bugetar, ca să nu mai facem referire şi la avuţia naţională lăsată moştenire şi care i-a îmbogăţit pe potentaţii zilelor noastre şi pe stăpânii lor dinafara ţării. […] + Sursa http://www.pensionariicomunisti.ro/index.php?ID=3
    Comentariul meu : Observ că este respinsă din nou agricultura răzeşească. Păi tocmai din cauza aceasta s-a prăbuşit la noi sistemul comunist ! Apoi, nu se face o focalizare asupra noilor forţe de producţie care pot fi implementate cu succes pentru noua economie din România ! Acest nou program comunist ne condamnă de fapt la stagnare. Cadrul său ideologic conceptual nu diferă prea mult de vechiul sistem ideologic al lui Nicolae Ceauşescu. Pe această bază ideologică precară, chiar nu se poate construi nimic bun în România!

  129. 133 Bonacieux februarie 26, 2012 la 4:08 pm

    @ aramislebavard, d’Artagnan

    Baieti, ati uitat sa incheiati cu formula consacrata: „S-auzim de bine”. 😉 :mrgreen:

  130. 134 Karakas februarie 26, 2012 la 4:15 pm

    Parca-r fi un virus. Toti leaderii UE il iau. Asta cu austeritatea.

    1. Dogma neo-liberala a „Zinei Increderii” a devenit poveste de adormit copiii. Iata ca, chiar daca politicienii de dreapta au luat masuri draconice de austeritate, Zina Increderii nu se lasa vazuta. Investitorii privati stau si isi cos buzunarele, sa nu cumva sa scape vreun banutz pe jos. Ba, mai mult, s-au inhaitat sa jumuleasca toate statele care par ca nu pot sa le plateasca banii inapoi. De ce sa astepte pina cind economia se redreseaza? Acum e momentul sa puna si mai tare biciul pe aceste popoare

    2. Exemplul Greciei este elocvent pentru lipsa dorintei de a rezolva lucrurile pozitiv. Mai toate portavocile neo-liberale, inclusiv bancherii europeni, pun Grecia la colt, si, ii spun sa munceasca mai mult. Demagogie curata! Adica, ce anume trebuie sa faca grecii ca sa arate lumii ca „muncesc mai mult”? Nimeni nu explica, doar arata cu degetul in mod generalizator catre saracii greci. Este o politica de familimentare controlata a acestui stat. Nu e de mirare ca resentimentele anti-germane sunt exacerbate intre greci, cu asa o linie politica inutil de dura.

  131. 135 Marian Nicolae februarie 26, 2012 la 4:37 pm

    @ blogideologic

    SUBSCRIU SI SUSTIN IDEEA DE MAI SUS !!!

    Pe de alta parte, va rog sa dati solutii viabile pentru a iesi din aceasta stare de fapt mizerabila pentru noi romanii.

    Stare de fapt creata de catre sua si israel pentru ocuparea si propriul folos al resurselor naturale si a teritoriului Romaniei.

    Eu am spus hai lupta, voi ce ziceti?
    Intr-o zbatere nefireasca a timpurilor, suntem obligati sa reeditam ceea ce parintii nostrii au facut:

    Lupta de clasa si inca o REVOLUTIE, dar de aceasta data, identica si la fel cu cea din 1789 de la francezi…

    Mda…nu avem ghilotina….dar ne descurcam noi si fara…

  132. 136 Auras februarie 26, 2012 la 4:45 pm

    Cine credeti ca o sa mai cada,infara de pdl si cei ce fac parte din pdl?

  133. 137 Porthos februarie 26, 2012 la 4:51 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Nu intenționam să mă retrag jignit. Cât timp discuția rămâne la un nivel civilizat, pot continua, măcar atât cât îmi permite timpul.

    Ți-am mai spus de ce îmi place să comentez aici. Sunt destui comentatori cu vederi foarte apropiate de ideile mele: Observator, florin. m, contele, LePrince și mulți alții pe care nu-i mai pomenesc acum. Apoi sunt comentatori ca tine, teostanc, Aya, M.Voicu, Draghi cu care se pot schimba idei interesante, în general într-un registru civilizat, chiar dacă ni se mai întâmplă să derapăm uneori.

    Sigur că sunt și comentatori, care după părerea mea. ar putea să lipsească. Mă refer la cei care folosesc insulte directe. Nu-i mai nominalizez, ca să nu generez noi discuții sterile.

    Ți-am explicat și de ce am votat cu PSD. Din 1990 și până în 2000 o rudă apropiată a fost FSN/FDSNPDSR-ist. Am avut ocazia să înțeleg cum funcționează un partid mare și am în continuare tot respectul pentru ceea ce s-a realizat în perioada în care au guvernat. După 2000, liberalizarea piețelor financiare, telecom și petrol, precum și programul hotărât de privatizări mi-au permis să îmi dezvolt constant business-ul.

    PS: Excelente exemplele tale cu Romtelecomul și băncile. Înțelegi cum funcționează economia de piață? Amintește-ți că pe vremuri, fără șpagă nici nu se uitau la tine.

  134. 138 Porthos februarie 26, 2012 la 4:56 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Vezi, te-ai înșelat. Cel puțin unul din mușchetari nu e fanariot.

  135. 139 teostanc februarie 26, 2012 la 4:57 pm

    Blogideologic,

    Chestia cu 200 mld USD aflati in depozite, la BNR, la sf. lui 1989 m-a lasat paf.

    Cu sacrificii imense, din 1984 pana in 1989, s-au strans 16 mld USD. La revolutie aveam un excedent valutar de 2 mld USD care s-au dus pe capriciile revolutionare; care s-au furat, care s-au dat la cei care au stat la coada zi si noapte.

  136. 140 Doru Coarna februarie 26, 2012 la 4:57 pm

    @ Blogi,

    si ce te asteptai de la un PM care se numeste Ungureanu si e nitel maghiar, nitel ovrei, mai mult securist si in rest est-moldovean? Si stai sa-si faca el mana! Am intuit, el va face ceea ce Basescu nu-si mai permite.

    Eu as propune public Ungariei sa ne unim definitiv tarile iar conducerea sa fie procentual raportat la populatie… ca sa iasa Europa Centrala intarita…

    Iar despre socialistii astia romani, ce varsta zici ca au? Imi par naivi ca la 14 ani fetele si max. 16, baietii.

    Singura solutie este sa facem jocul globalizarii dar sa-l jucam mai bine ca ei, in avans. Important ar fi sa gasim baietii care pot intui viitoarele lor tactici. Dar noi nu-l putem incurca nici pe Basescu, noi alergam la curse, latram la putere, acceptam orice de la oricine si ne plangem saracia si nefericirea… Deh, nu merg toate asa, la noroc, si nici de la Dumnezeu. Daca nu pui inteligent osul la treaba nu scapi. Sa vezi ca ungurii vor trece cu mult mai ieftin peste globalizare decat noi, condusi fiind de spuma Dambovitei.

  137. 141 Draghi Puterity februarie 26, 2012 la 6:03 pm

    @Ghitza Bizonu

    Daca vrei sa citesti o completare la postarea ta din februarie 26, 2012 la 12:54 pm :

    http://www.heise.de/tp/blogs/8/151503

    Dr. Arend Oetker (un nume cunoscut in zona gospodinelor din Romania 😉 ) provine din una din cele mai bogate familii germane si e vicepresedintele uniunii industriasilor germani, printre alte functii importante, o persoana cu multe relatii in elita economica a Germaniei.

    Economia de piata sociala insemna ca suntem toti (stat, sindicate, patroni si angajati) intr-o barca – spune el.

    Desigur, unii stau intr-o cabina de lux, altii afara pe punte. Si nu ar prea plati impozite, ci ar face doar din cand in cand niste cadouri societatii care l-a imbogatit.

    El deplange faptul ca abuzurile sistemului financiar au dus la erodarea credintei in economia de piata, si doreste o delimitarea a sectorului productiv de cel financiat. Ca rasplata el isi doreste o solidarizare a societatii cu sectorul productiv.

    Asa ca manaca mai multa budinca, dar nu lua credit cu buletinu’ 😆 Nu-mi dau seama din articol daca e bine sau nu sa vorbesti mai mult la telefon. 😀

    P.S. Legat de asta – Ghitza Soros spune ca o respecta pe Angie Merkel dar ca directia in care conduce ea Europa (inteleg io – in avantajul lui d’alde Oetker, si in detrimentul lui d’alde Ackermann) nu e buna.

  138. 142 Vlad februarie 26, 2012 la 7:10 pm

    Legiunea IICCMER
    De pe celalalt mal al baltii, mefientul Vladimir Tismaneanu si-a facut, prin extensia IICCMER, un sondaj, cu care apasa pe vechi rani ale Revolutiei, incercand, cu sfredelul culpabilizarii, sa strapunga linii de rezistenta si sa deschida cai invazive. Paradoxal, prin ceea ce pare a fi o nesfarsita intriga fara iubire, victima nationala este impinsa in capcana tapului ispasitor pentru pacatele calaului alogen.

    Scoala tranzitiei post-comuniste a crescut cultura politica a romanilor mult mai mult decat se crede sau li se atribuie. Adevarul nu prea se mai afla in perceptii „masurate”, de cand oamenii au inceput sa priceapa manipularea prin sondaje, ci au ajuns sa si-l strige in strada sau exprime prin vot (sunt celebre esecurile unor exit-poll-uri, dar vor fi mari surprize si in acest an electoral). Aceasta decredibilizare se datoreaza, intre altele, transformarii sociologiei in servitoarea politicii, nu a stiintei (comunistii o decretasera „dusman”, ceea ce era tot un drac, sub aspectul utilitatii sociale).
    Cand aud de sondaje, oamenii se intreaba in primul rand cine este „patronul”, in cazul de fata Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (IICCMER-CSOP), apoi, pastrand exemplul, fac judecati si asociatii, mai mult sau mai putin speculative, cam de genul: „IICCMER ? Oficina lui Tismaneanu!”, „CSOP? SRL-ul lui Basescu!”. Acceptand ca ar fi speculative, ar trebui totusi sa ne intrebam de ce intr-o economie de piata, unde totul se vinde si se cumpara, prestatia sociologica a CSOP-ului, care din asta traieste, este gratuita pentru IICCMER, oare nu cumva pentru ca cele doua au aceeasi apartenenta de grup si servesc acelasi stapan?! (un simplu exercitiu de gandire, pentru cei care vor sa duca ipoteza mai departe).
    Cred insa ca Vladimir Tismaneanu se afla pe un drum gresit, si probabil cu asta ar fi trebuit sa incep, atunci cand face niste afirmatii excesive, vorbind de „imbecilizarea etnocentrica”, care ar putea fi percepute ca jignitoare, inclusiv de popoare care ii sunt mult mai apropiate, deoarece fibra unui popor este una etnica, si o fi memoria importanta in cultura politica, dar interesul etnic majoritar, nemaivorbind de cel covarsitor majoritar, care se identifica cu cel national, este primordial. A nu gandi si actiona in acest fel ar fi o prostie (si iarasi ajungem la cultura politica!), dupa cum oricine ar nega etnocentrismul poporului sfant, care i-a fost sursa supravietuirii biblice si holocaustice, si-ar raci gura de pomana, dar aceeasi cauza o gasim si mai aproape, in esecul sovietizarii, al tentativei de a transforma un imperiu intr-un popor „unic”.
    Nu cred in „criza” multiculturalismului, in sensul celei propagate de un Cameron, un Sarkozy ori o Merkel, de haituire si discriminare a imigrantilor, dar nici nu impartasesc deschiderea larga a portilor unor cohorte migratorii pe seama intereselor ori resurselor populatiei majoritare, cu atat mai mult cu cat pentru un majoritar exista un singur „acasa”, pentru el si pentru urmasi.
    Daca acest IICCMER ar fi atat de reprezentativ pentru natiunea romana, pe cat incearca sa ne faca sa credem Vladimir Tismaneanu sau pe cat ar vrea sa exprime ultima litera din coada acronimului, ma intreb cum se face ca din temele de cercetare lipseste tema privind consecintele instaurarii regimului comunist asupra majoritatii etnice si religioase, limitand analiza doar asupra minoritatilor? Si aceasta in conditiile in care investigatia (ca si institutia) isi revendica motivul romanesc: „Cum percep romanii comunismul?”. Un asemenea exclusivism ar fi fost, probabil, motivat daca ar fi venit din partea unui departament sau ong de profil, desi nici atunci, avand in vedere ca scoaterile din context distorsioneaza concluzii si modifica perspective si ca numai abordarile integrate si comparative ne duc catre adevarata esenta a fenomenelor social-politice.
    Raspunzand admiratiei publice, la una din aniversarile sale tarzii, Winston Churchill a declarat ca prin penita si discursurile sale nu a facut decat sa se auda ragetul leului britanic. De ce oare, atunci cand vine vorba de interesul national, in politica damboviteana nu se aude urletul lupului dacic?

  139. 143 Porthos februarie 26, 2012 la 7:15 pm

    @ all

    După cum ați realizat mi-am schimbat e-mail-ul și nick-ul. De astăzi sunt Porthos. De ce Porthos? Pentru că îmi place stilul direct și lipsit de (inutilă) subtilitate, specific personajului lui Dumas.

    Ca și el, sunt încrezut, fanfaron și lăudăros. Deși prefer un coniac și o țigară de foi, nu mă dau în lături de la un duel, însă prefer ideile în locul spadei sau floretei. En garde!

  140. 144 Aramis februarie 26, 2012 la 7:54 pm

    @Justias

    Abordarea “British” a marelui gremlin ideologic m-a determinat sa-I raspund cu aceeasi moneda. “Aruncatul” cu expresii englezesti, situatie care o pot intelege la cei care utilizeaza extensiv si frecvent aceasta limba, este doar dovada de snobbism la cei ca bling-bling ideologic(vorba lui LePrince).
    In privinta GDS-ului , eu nu-I judec atat de aspru ca d-voastra. In afara individualitatilor cert valoroase, eu gasesc si o valoare adaugata societatii romanesti post-decembriste.
    Nu este o discutie pe care as dori sa o extend. Dar radicalizarea GDS-ului s-a facut pe fondul perioadei gri a anilor’90, cand puterea de la acea vreme nu a incurajat deloc dialogul. Nuantele doctrinaire au aparut mult mai tarziu. Dar va intreb: de ce , daca se considera ca GDS-ul a fost (si) politizat in anumite perioade, celelalte forte politice nu au incurajat formarea altor think-tank-uri pentru contrapondere? Sau, de ce nu au incercat, prin dialog, sa gaseasca in interiorul GDS-ului, “capete de pod”? Singurul care a incercat de la PSD acest lucru a fost Adrian Nastase , care in jurul anului 2003(nu-mi amintesc exact) a facut o vizita acolo. Acest gest putea avea urmari daca ar fi fost urmat de “replici”. Dar partidul a reactionat atunci aducand acuze de “clivaj intellectual”.
    Personal raman la concluzia ca GDS-ul a avut un rol benefic, si cred ca nu-l putem considera “un capitol incheiat”.
    Vorbeam de “Mrs. Liiceanu”, si nu de “Mr.Liiceanu”. D-na in cauza, este un psiholog de marca , membru al “cercului extins” GDS, si un intellectual valoros. Ati facut o confuzie. Despre ea spuneam ca este o persoana deosebita.

  141. 145 Aramis februarie 26, 2012 la 7:55 pm

    @Criticos

    Stimata doamna,

    Nu ati citit cu atentie. Vorbeam de “Mrs.Liiceanu”, si nu de “Mr. Liiceanu”.

  142. 146 Aramis februarie 26, 2012 la 7:57 pm

    @Observator

    Spada mea, oricand la dispozitia d-voastra.

    A bientot,
    Rene

  143. 147 justias februarie 26, 2012 la 9:54 pm

    @aramis

    „..de ce , daca se considera ca GDS-ul a fost (si) politizat in anumite perioade, celelalte forte politice nu au incurajat formarea altor think-tank-uri pentru contrapondere?…”

    aveti dreptate. nu stiu daca neaparat de „contrapondere” ar fi termenul potrivit. nu cred ca in cazul anumitor evenimente, actiuni si dezbateri sociale trebuiesc aparate metereze pe baza apartenentei la un grup. ar fi in defavoarea ideilor si a adevaratelor solutii. cat priveste respectarea criteriilor democratice in societate, pozitiile societatii civile, intelectualitatii, cetatenilor implicati in dezbaterea social-politica ar trebui sa coincida indiferent de grup. un exemplu clar ar fi furtul in parlament la votarea legii pensiei. daca societatea civila ar fi fost puternica in romania un astfel de fapt nu ar fi scapat nesanctionat. macar sanctionat politic! PDL insusi si-ar fi dat seama ca in acest caz trebuie sa renunte la dna. Anastase si sa actioneze in consecinta. vezi si cazul presedintelui Wulff in Germania unde presa, putere, opozitie au facut un front comun care a dus in cele din urma la demisia lui.
    sigur aveti dreptate si situatia romaniei ar fi fost alta daca intelectualitatea noastra in general s-ar fi implicat activ si energic in „agora” publica. nu stiu daca rolul incurajarii unor think-tank-uri trebuia sa revina partidelor politice sau initiativa trebuia lasata intelectualilor insisi.
    iata o tema interesanta de discutie si dezbatere. cum sa fie atrasi cat mai multi cetateni sa lupte pentru drepturile lor si schimbarea mentalitatilor in romania…

    „..Vorbeam de “Mrs. Liiceanu”, si nu de “Mr.Liiceanu”…”

    „M-ati atins!” va multumesc pentru eleganta cu care mi-ati atras atentia. altul m-ar fi desfiintat! 🙂
    da, am gresit….si eu am despre dna Liiceanu o parere buna.

    @aramis
    @porthos

    imi plac tonul, eleganta si capacitatea dumneavoastra de argumentatie. ramane sa va urmarim pe mai departe in spatiul virtual si poate impreuna cu tot mai multi cetateni care se implica vom putea schimba ceva in bine in societatea romaneasca.

    nu pot decat sa fiu de acord cu principiile enuntate pe blogul dumneavoastra in „Decalogul Mușchetarilor”…

  144. 148 Ghita Bizonu' februarie 26, 2012 la 10:02 pm

    Draghi Puterity

    eu observ (de ceva vreme!) ca daca „inainte” mai marii capitalului erau „regii” a ceva (petrol, arme, automobile, otel samd) si un gigant ca JO Morgan era destul de putin cunoscut de la Ronald Regam incoa apar din neant tot soiul de insi bizari Uvam cel graznic, Trupm , Berlusconi care cica sunt „mari” dar daca maine da vreunu faliment nu se sesizeaza nimeni (sa ne inchipuim ca Ford , Rockefeller ar da faliment … Ce soc bursier! Cati someri!! Sau mai rau ca Agneli zice kaput! Juma din Italia in somaj ! Bun exagerez numa 10%).
    Eu zic ca economia mondiala s-a galitzienizat (de la Galitia) incapand pe mana unor camatari. Care, ca orice camatari care se „respecta” distrug.
    Ma rog nu oi fi eu un mare fan al capitalismului insa barosanii sec XIX si XX aveau o anume prestanta, o maretie .. cam ca a „realismului socialits” ala din tablourile cu inspiratie industriala. Unu ca Ford a schombat lumea din temelii (sute de mii mor in fiecare an pe altarul zeului autoturism si milioane sa inghesuie sa cumpere … ptr ca Henry I ul a avut viziunea unui automobil ptr tot omu’! Nu mai ridicam catedrale si piramide insa autostrazile … ). Au creat industrii .. au transformat lumea . In gnls-a ajusn sa se traiasca mai bine. Cica in Germania prin anii 70 erau unii care ziceau cu madire : ich bin ein Kruppianer! adica era muncitor la Krup. Pe la altii sunt unii care de vreo 100 de ani si mai bine sunt cu sinduicatale precum cainele si pisica INSA au o limita :FIRMA trebuie sa mearga si muncitori sau patroni se lauda cu istoria firmei lor (chit ca se paruiesc), si dupa cate stiu a fost minim un caz in care patronu conservator a marsaluit flancat de activsitii comunisti din firma manifestand impotriva guvernului (muncitorii isi pierdeau locurile de munca .. patronu ramanea cu mult ,insa FIRMA … )
    Insa capitalismul asta de tip galitian nu construieste nimic. Jefuieste.Minte. Insala. Exact ca un nenorocit de camatar incrucisat cu un escroc de alba neagra!

    E nu-i mare bai . A cazut ea Roma. Acu o sa caza intreaga civilizatie occidentala sacrificata pe altarul Vitelului de Aur .. si poa camatarii astia o sa afle ca „galbenii” gandesc altfel (candva unu Temugin de profesie Al mai Mare Han a ordonat uciderea unei intregi familii domnitoare. Motivatia? „Daca m-ai provocat la razboi nu trebuia sa te zgarcesti la aur ! trebuia sa il cheltui pe tot ca sa iti faci armata!!” si a tras concluzia ca asa niste gene nu trebuiau sa fie perpetuate …)
    Basta. Finita la comedia . Roma cade a 3a oara.
    Civilizatia de tip european iese din secventa principala.

  145. 149 Porthos februarie 26, 2012 la 11:27 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Te întrebai retoric la un moment dat „care comuniști?”. Citește comentariul lui ala mic cu freză pe dreapta. Mai are puțin și se ia de mânuță cu celălalt glumeț, antisemitul și împreună declașează revoluția populară de eliberare și se înfrățesc cu Marele Prieten de la Răsărit.

  146. 150 Porthos februarie 26, 2012 la 11:31 pm

    @ Karakas

    „Nimeni nu explica, doar arata cu degetul in mod generalizator catre saracii greci. Este o politica de familimentare controlata a acestui stat” – păi aspectul asta l-au rezolvat deja politicienii greci. Acum doar a venit nota de plată.

    Dacă vreți, vă explic eu: se dau afară 80% din paraziții care-și iau salariu de pomană la stat. Eventual se școlarizează, ca să poată să facă și ceva util, nu doar umbră pământului. Se introduce o cotă unică MICĂ (10%), dar care să o plătească toți și în 5 ani lucrurile își revin singure la normal.

  147. 151 blogideologic februarie 27, 2012 la 2:50 am

    @ Aramis spune : +Vorbeam de “Mrs. Liiceanu”, si nu de “Mr.Liiceanu”. D-na in cauza, este un psiholog de marca , membru al “cercului extins” GDS, si un intellectual valoros. Ati facut o confuzie. Despre ea spuneam ca este o persoana deosebita.+
    @Aramis, ca să nu rămâi la condiţia de „bou încălţat”, sper că ai citit Drama psihologiei, cartea marelui psiholog român Vasile Pavelcu, o primă ediţie a fost în 1965, şi era lectura mea studenţească preferată, nu-ţi fac ţie confesiunea aceasta, ci doar amicilor mei de pe blogul AN. Acolo, în carte adică, profesorul Vasile Pavelcu scria în mod expres : „Există mai multe psihologii.” Bun, după ce am formulat eu enunţul, iată că vine şi întrebarea : În ce tip de psihologie se încadrează doxa acestei “Mrs. Liiceanu” ? Ai discutat acolo, pe la boxa GDS adică, cu “Mrs. Liiceanu” deci, şi despre intelectualul basarabean Vasile Pavelcu ?

  148. 152 blogideologic februarie 27, 2012 la 2:57 am

    Deci aceşti „good fellows” pro-ghedesişti sunt reductibili la o singură persoană fizică, semnând aici pe blog când @Aramis, când @LePrince, când pe alte suporturi cu pseudonimul Vladimir Tismăneanu, pentru că numele real al persoanei este Volodea Tismineţki.

  149. 153 Vasile, februarie 27, 2012 la 8:07 am

    Doru,

    Nu iti aduci aminte foarte bine succesinea aparitiilor pe sticla ale lui Nastase si erorile pe care le-a comis atunci.

    Eu care antricipam cataclismul care urma sa vina ….am asistat neputicios si atunci cind Nastase gresea in fata lui Alexandru Darie
    sau a lui CTP! Din pacate se uita prea usor ca AN a contribuit direct la ascensiunea lui Traian, prin prestatia pentru mine socanta !

    In politica adevarul este arma sinuciderii!

    Aya,

    Nu disclaimerul ma obliga sa va creionez alb negru tabloul real al inteligentei ,ci faptul ca ramaneti o doamna pentru unii reprezentanta a idilicului frumos pentru altii…si ca unei doamne e bine sa-i ascunzi adevarul!

    Adica dumneata aprobi faptul ca bolnavilor respectivi nu li se aproba citostaticele necesare prelungirii vietii si aprobi faptul ca in sfistit li s-a dat ocazia sa moara fericiti?

    Hai sa recitez si pasajul incriminat si probabil Marcus cel injurat si facut albie de porci odinioara cazut in extazul limbii …sheakespiriene” va va da din dreptate:..”Adica oameni buni Traian nu consuma bani pentru medicamentatia de prelungire a vietii a cestor oameni dar intr-un gest remarcabil le curma suferintele”!

  150. 154 Vasile, februarie 27, 2012 la 8:35 am

    Victore,

    Eu am spus ca nu te mai recunosc domnule , chiar asa de bine esti rasplatit se devi de nerecunoscut ?

    Cind ma identifici pe mine cu „de ce la voi” la unii unde de fapt eu nu sunt,ma simt bucuros ca nu ma identifici ca un posibil coleg de-al dumitale.

    Eu cred ca „pe la voi” s-a varsat ceva morfine pentru ca nu imi explic cum nu va ies singe din palme din aplauzele frenetice in plen sau pe la colturi si cum puteti fi atat de pasivi in fata nenorocirilor pe care voi insisi le creati impotriva a propriilor vostri semeni.

    Ghizonul este colegul meu de peste 12 ani, si in ciuda faptului ca atunci la PING-PONG sustinea cea ce dumneatga sustii acum , iar eu eram tot Vasile,acest fapt care imi da libertatea sa-ti spun ca dumneata esti adevaratul grobian in ciuda pulverizarii cu deodorizante , care nu iti pot servi si ca masca!

    In propozitie era vorba de „observator” care coincide si cu chibit , alta forma decit aceea in care se scalzi dumneata ca provocator!

  151. 155 teostanc februarie 27, 2012 la 10:35 am

    Citez din manifestul socialistilor si comunistilor romani, publicat prin amabilitatea Blogideologic

    iar BNR tezauriza 200 de miliarde de dolari excedent bugetar, ca să nu mai facem referire şi la avuţia naţională lăsată moştenire şi care i-a îmbogăţit pe potentaţii zilelor noastre şi pe stăpânii lor dinafara ţării. „”

    Daca toate argumentele sunt fanteziste ca excedentul valutar la sf. lui 1989 atunci oamenii acestia au ramas cantonati intr-un format fara fond. Imi pare rau, in mod evident nu pot fi o alternativa.

  152. 156 Radu februarie 27, 2012 la 4:18 pm

    @Porthos, Victor V.

    Eu citesc cu interes ce spuneti voi si sunt de acord cu modul in care ganditi. Amandoi insa ati declarat ca intre 1990-2000 ati votat cu FSN/FDSN/PDSR. Chestia asta nu o inteleg. In perioada respectiva PSD-ul era si mai la stanga si asta pare ca se bate cap in cap cu filozofia voastra. Ce ati admirat atunci : faptul ca s-au dat apartamente pe cutii de chibrituri unora si un scuipat intre ochi celorlalti ? Nu credeti ca acolo erau o parte din banii de pensii ai tuturor ? Faptul ca s-au dat fabrici pe cartoane MEBO, ca au venit minerii la Bucuresti sa planteze panselute in ovatiile presedintelui de atunci ? Ca am trait inflatia cea mai mare din istoria tarii ajungand sa mai cumparam un TV color cu banii de pe o masina ? Ca regele Mihai era fugarit pe la aeroport, ca se gaseau „droguri” in sediile partidelor opozitiei, ca PM-ul se schimba de catre mineri, si cate si mai cate, nici nu trebuie sa le enumar. Eu zic ca intre timp PSD-ul a devenit muuuult mai civilizat, nu se mai pune problema „sa-l telefonam pe Gorbaciov sa-l informam ce se intampla”; liderii PSD de azi au prieteni in Europa, si partidul se straduie sa devina un partid cu adevart social-democrat. Eu unul ii consider cu muuult mai prezentabili astazi decat atunci, chiar daca de votat tot cu partidele de dreapta as vota.

  153. 157 Karakas februarie 27, 2012 la 4:23 pm

    @Porthos, „solutia” ta provine dintr-un cliseu de gindire, insamintat cu succes de media de dreapta. Grecii sunt toti lenesi, nu isi platesc impozitele, si au furat de la nemti (partea bogata a UE). In concluzie, Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda trebuie sa munceasca mai mult, si in general, toate statele care nu sunt ca Germania au de facut acelasi lucru. Nimic altceva nu trebuie facut, cum spui tu „totul se rezolva de la sine”. Eu am mari indoieli ca in asta consta salvarea UE. Cred ca e necesara o noua viziune politica, una de stinga-centru, care sa imbine masuri financiare echitabile (taxat bogatii la greu, si saracii cu cit pot ca sa si traiasca), cu proiecte economice trans-national-europene, care sa readuca in centru inegalitatile intre regiuni-tari UE (si alte masuri, am timp sa exploatez subiectul). Altfel, vom avea un centru bogat cu o periferie perpetuu saraca. Asta vrem pentru Romania?

  154. 158 Porthos (Victor V.) februarie 27, 2012 la 11:54 pm

    @ Radu

    Principalul merit al guvernărilor din perioada 1990-1996 a fost crearea unui cadru constituțional și legal solid. Tot atunci s-a realizat separarea puterilor în stat, iar alternanța democratică la putere a fost reală, deși foartă multă lume s-a îndoit de faptul că FDSN-PDSR vă ceda puterea de bunăvoie în 1996.

    Însă ai perfectă dreptate în ceea ce privește măsurile economice, mineriadele, vânzările de case din fondul locativ al statului, privatizările MEBO, atitudinea față de Casa Regală, șamd.

    Fără nici un dubiu și mie mi-a plăcut cu mult mai mult PSD 2000-2004: liberalizarea piețelor, dereglementare, program hotărât de privatizari, transparență în cheltuirea banilor publici.

    PS: Ți-au plăcut „Cei Trei Mușchetari”?

  155. 159 Porthos februarie 28, 2012 la 12:01 am

    @ Karakas

    Clișeu sau nu, „miracolul german” a fost rodul ideilor societății Mont-Pelerin (https://www.montpelerin.org/montpelerin/home.html), iar Grecia rezultatul ideilor contrare.

    Eu prefer modelul german. Ești sigur că ție îți place cel grec?

  156. 160 Vasile, februarie 28, 2012 la 8:12 am

    Porthos,

    Chiar iti plac fileme de epoca….stintifico fantastice?

  157. 161 Porthos februarie 28, 2012 la 10:04 am

    @ Vasile

    Te rog nu te supăra, dar nu cred că putem schimba idei, iar schimbul de insulte e inutil și contraproductiv. Hai să ne ignorăm reciproc, atât cât se poate.

  158. 162 Vasile, februarie 28, 2012 la 11:15 am

    Porthos(W),

    Pai de idei era vorba, doar nu eu am intrebat daca iti plac de cei trei muschetari ci dumneata, iar eu condescendent v-am raspuns!!

  159. 163 Draghi Puterity februarie 28, 2012 la 1:15 pm

    @Karakas

    For the record, despre cat au furat grecii de la nemti. Un coleg, nemtz, mi-aa atras atentia asupra unui episod de care nu stiam – se pare ca Grecia a renuntat la o suma imensa pe care Germania ar fi trebuit sa o plateasca ca si reparatii pentru razboi. Fara asta Germania nu ar fi avut parte de minuni economice, spune el. Nu am avut timp sa verific informatia, dar cu sigurata cei mai priceputi la istorie o pot gasi si confirma.

  160. 164 Karakas februarie 28, 2012 la 2:32 pm

    @Porthos, nu sunt atasat de modele. Prefer pe cei care sunt o provocare pentru status-quo. Ei umbla la cutia de viteze a istoriei.

  161. 165 Porthos februarie 28, 2012 la 3:39 pm

    @ Karakas

    Asupra acestui punct sunt complet de acord cu tine. Deci Marx, Engel și Lenin sau Hayek, Mises și Friedman? Glumeam…

  162. 166 Karakas februarie 28, 2012 la 3:51 pm

    @Draghi, nu ma mira. Natiunile mici intotdeauna au fost „supte” de cele mai mari si puternice. La fel se intimpla si acum.


  1. 1 PDL – o vulpe moarta de pe care fug puricii? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 23, 2012 la 4:51 pm
  2. 2 A 42-a zi pentru România | Teologie pentru azi Trackback pe februarie 23, 2012 la 6:48 pm
  3. 3 Bursa si aspectele culturale. Viziunea Isarescu « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 24, 2012 la 3:29 am
  4. 4 Pe Frunză”verde” l-a luat valul ! Va trece de la ameninţări la fapte… DE URMĂRIT !! « Sfinxul Trackback pe februarie 26, 2012 la 2:16 pm
  5. 5 O vulpe moartă a fost găsită la intrarea în sediul PDL Alba. Accident sau mesaj politic? | UltimaOra.eu Trackback pe august 10, 2012 la 4:12 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!