„Aceasta-i Întrebarea!” Care dintre ele?

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

141 Responses to “„Aceasta-i Întrebarea!” Care dintre ele?”


 1. 1 Aya februarie 22, 2012 la 2:00 am

  Pentru a usura lectura reproduc, in continuare,

  EDITORIALU’ DIN JURNALU’

  „ACEASTA-I INTREBAREA!” CARE DIN ELE?

  Autor: ADRIAN NASTASE
  22 februarie 2012

  În peisajul complicat al vieţii politice româneşti, Hamlet ar avea probabil dificultăţi în a găsi o singură întrebare fundamentală. Ne întrebăm, firesc, ce se va întâmpla de acum încolo pe scena noastră politică. E o întrebare compusă însă din foarte multe alte întrebări, pentru că evoluţiile sunt abrupte, mai ales în zona guvernamentală, iar presiunile publice sunt din ce în ce mai mari. Să trecem în revistă semnele de întrebare ale momentului.

  Ce fel de premier vom avea de acum încolo? Independent faţă de PDL? Pe modelul din Ungaria, din anii 2000 – Peter Medgyessy (premier independent) / Laszlo Kovacs (preşedinte de partid)? Asta ar însemna că MRU nu va aplica neapărat o linie a partidului şi că partidul nu ar beneficia electoral de eventuale succese ale administraţiei centrale. Asta ar mai însemna că partidul poate cr­itica guvernarea şi se poate delimita de ea, când e cazul. N-ar fi pentru prima oară când acest partid şi-ar şterge trecutul şi s-ar prezenta ca ceva nou şi proaspăt. Intră Ungureanu în PDL? Pe ce poziţie? Ar aplica la Guvern indicaţiile lui Boc, de pe fotoliul de vicepreşedinte de partid? Ar ataca poziţia actualului lider? Ar avea timp să preia, cât de cât eficient, şi partidul până la alegeri?

  Ce fel de guvernare vom avea? Cu ce direcţie? Ce conduce, de fapt, Ungureanu? La Palatul Victoria avem cel puţin două grupări pedeliste care nu se află în relaţii foarte roz, mai sunt UDMR şi UNPR plus Cătălin Predoiu, care îi reprezintă mereu (era să scriu MRU) pe Băsescu şi pe Morar. Plus Guvernul din umbra de la Modrogan… Toate aceste grupări îşi vor acutiza revendicările în lunile ce urmează. Se poate guverna cât de cât coerent în asemenea condiţii? Plecând într-un an electoral cu un imens handicap – semiblocarea economiei în ia­nuarie şi februarie, probleme sociale acutizate, perspectiva facturilor la încălzire din martie, blocarea unor fonduri comunitare, pericolul inundaţiilor…

  Ce fel de preşedinte vom avea în lunile care vin? Îşi va păstra Bă­sescu conduita de preşedinte jucă­tor? Spaţiul lui de joc va fi, evident, mult mai redus. Printre al­te­le, nu mai poate să evolueze în aer liber, starea vremurilor îl obligă aproape exclusiv la jocuri de sală. Va alege să-l tuteleze pe noul premier? Sau se va da discret la o parte, aplicând la final de mandat Constituţia, măcar aşa, de curiozi­ta­te? Îl va sacrifica Băsescu pe Un­gureanu, impunând măsuri austere şi criticând guvernarea? Are în mânecă un alt as pentru prezidenţiale? Sau se bazează pe el şi va încerca să-l consolideze ca „dauphin”? Dar poate, de fapt, Băsescu să îmbunătăţească ima­gi­nea cuiva în zilele noastre alt­cum­va decât neapărând lângă acea persoană? Mda, trebuie să mă opresc aici, deja văd că fiecare în­trebare naşte o altă întrebare şi tot aşa. Cred că un singur lucru e sigur în tot peisajul confuz care ne în­con­joară. În câteva luni, nenu­mă­raţi oameni vor începe să dea răspunsuri în secţiile de vot, multe întrebări se vor lămuri, iar altele vor deveni inutile sau desuete.

 2. 2 Aya februarie 22, 2012 la 2:49 am

  @

  Adrian Nastase

  Unele dintre intrebari cred ca pot fi formulate diferit.
  Iata cum vad eu cateva dintre ele (fac de la inceput precizarea ca, in ceea ce ma priveste, NU cred ca MRU este sau ar putea fi „tutelat” de Basescu):

  Citez:
  „Ce conduce, de fapt, Ungureanu?”
  Varianta mea:
  Conduce, de fapt, Ungureanu? (exclud raspunsul „conduce Basescu”!).

  Citez:
  „Îşi va păstra Bă­sescu conduita de preşedinte jucă­tor?”
  Varianta mea:
  Îşi va putea relua Bă­sescu conduita de preşedinte jucă­tor? (acum nu este „presedinte jucator”, nici macar „jucator”- exceptand cazul in care desemnam, prin asta, ca joaca dupa cum i se canta; nici „presedinte” nu prea pare a mai fi- este doar „izolat”, ca sa nu spun altfel, la Cotroceni ).

  Citez:
  „Va alege (Basescu; n.A.) să-l tuteleze pe noul premier?”
  Varianta mea:
  I se va da voie lui Basescu sa aleaga sau i se va (mai) distribui vreun rol- eventual de a mima tutelarea noului premier?

  Citez:
  „se va da (Basescu; n.A.) discret la o parte, aplicând la final de mandat Constituţia, măcar aşa, de curiozi­ta­te?
  Varianta mea:
  Isi va termina Basescu mandatul chiar in cazul in care va sta discret la o parte si, neavand ce face, se va gandi, macar asa, de curiozitate, cum (i)-ar fi fost daca ar fi aplicat Constitutia pe cand avea voie sa fie jucator?

  Citez:
  „Îl va sacrifica Băsescu pe Un­gureanu?”
  Comentariul meu:
  Aceasta intrebare (in care numele premierului poate fi oricare) nu este valabila acum, caci Basescu nu mai poate sacrifica pe nimeni- nici macar pe sine, in ipoteza ca ar dori acest lucru; Basescu nu mai poate nimic.

  Citez:
  „Are (Basescu; n.A.) în mânecă un alt as pentru prezidenţiale?”
  Comentariul meu:
  Basescu NU a avut vreodata un as in maneca- dar a stiut sa joace bine rolul celui care l-ar avea. Acum, cand a fost dezbracat de veston, s-a vazut ca, in maneca, avea ascunsa cartea care il simbolizeaza pe el: un Pacalici.

 3. 3 Vasile, februarie 22, 2012 la 7:28 am

  Dl. AN,

  Un raspuns la toate intrebarile ar fi tot un text interogativ , o alta intrebare.

  (Din proiectele comune cu R.Moldova se cam obsearva cine-i seful guvernului , nu- asa?)

  Presupunind prin absurd ca dl. Ungureanu nu ar fi o papusa pe sarma si ca perfectiunea intruchipata este in fruntea guvernului, pentru a avea o guvernare independenta ar trebui sa ne intrebam „what about the others members of the government?”

 4. 4 Doru Coarna februarie 22, 2012 la 9:26 am

  Raspunsul, desi pare dificil datorita infinitelor variabile, este totusi extrem de simplu de dat: avem de-a face cu niste marionete de la Basescu pana la ultimul om al regimului, papusarii sunt in alta parte iar structura de comanda este intacta, adica exista ierarhie clara si totala dar strict in jos! Deci Basescu comanda tot, Ungurescu comanda ce-i sub el iar directorul de scoala din pdl comanda profesorii. In sens invers, de jos in sus, bucla cibernetica nu functioneaza, daca vreunul spune adevarul este eliminat pe loc, telefonic, prin tv sau prin sms, dupa caz.

  Asta si face ca regimul sa fie complet desprins de realitatile tragice ale vietii romanilor, nu urca ierarhic decat informatiile convenabile si cele care vizeaza strategia electorala, restul se pierde…

  Totusi, si acest raspuns genereaza si el o alta intrebare: cine-s papusarii? Dar si aici este simplu, oricine doreste sa faca un ban gramada pe seama Romaniei devine papusarul de circumstanta, regimul Basescu in fapt cu asta se ocupa, pune tara la cheremul oricui doreste sa castige bani si resurse, contra sustinere politica si mediatica pt regim, adica troc pe saracia romanilor. Este un fel de trafic cu nefericirea, cu marasmul.

  De ce astfel? Pai a suge direct economia este periculos, dar prin interpusi externi este infinit mai sigur!

  Deci papusarii de circumstanta pot fi companii care trag tunuri pe aici si apoi pleaca nestigherite de autoritati, firme care vand chestii interzise sau toxice, sau letale, organizatii care imprumuta astfel incat rostogolirea la infinit sa fie garantata, plus amatorii de resurse minerale, de la petrol si gaze la aur si altele, si de resurse energetice, electricitate, nucleare, care sigur ca nu au contribuit in niciun fel la construirea lor dar le primesc aproape pe gratis desi ELE SUNT PE PROFIT!

  Concluzia este clara: nu conteaza cine este in vreuna dintre functii si ce face ori spune ca vrea sa faca, cata vreme sistemul tradator vizeaza doar traficarea si comisionarea a orice prezinta interes indiferent de consecinte, dar numai in contrapartida cu sustinerea politica, diplomatica si mediatica a regimului.

  Restul este joc politic, ascunderea apartenentei la sistem si compromisuri de tot felul pt ascunderea micilor furtisaguri. Esenta este comisionarea celor de interes.

  Se intelege ca batalia politica se duce strict in scopul castigarii dreptului de comisionare, si nicidecum pt introducerea unor politici benefice de orice fel.

  Se mai intelege si ca intregul sistem trebuie aruncat la gunoi si recuperat ce se mai poate, a facut, face si va face infinit rau si de acum asta devine letal Romaniei si romanilor. Poporul intelege astfel lucrurile si ma tem ca opozitia joaca de pe locul doi intr-o piesa din care nu o poate salva decat nevoia puterii de a simula fara riscuri democratia, alternativa altui curent politic intern fiind singurul lucru care sperie cu adevarat tagma, deoarece la extern tot ce conteaza a fost, este sau va fi recompensat cu maxima marinimie basista…. sustinere sa fie ca resurse directe sau indirecte se mai gasesc, chiar daca sunt ultimele…

 5. 5 Victor V. februarie 22, 2012 la 10:14 am

  @ Doru Coarna

  Nu înțeleg obsesia ta și a multor alți comentatori de aici referitoare la companiile care vin să „sugă” economia și apoi să plece. Uitați-vă și voi în top 1000 de companii și o să vedeți câte din ele sunt companii noi sau companii de stat falite, reconstruite de noii proprietari de la zero: RCS, Vodafone, Orange, Cosmote, Raiffeisen, Unicredit, Rompetrol. Toate acestea plătesc miliarde de euro sub formă de impozite și contribuții.

  Atitudinea de tipul „capitaliștii care vin să fac bani pe seama României” este de fapt cea care ne ține în sărăcie și marasm.

  Dacă vreodată unul din executivii români din multinaționale se decide să pornească un partid politic pe mine mă găsiți acolo. Vă las vouă Vadimii, Diaconeștii și Becalii „patrioți”.

 6. 6 Fragmentarium Politic februarie 22, 2012 la 11:06 am

  Domeniul de provenienta al lui MRU este extrem de formalizat si cu mentalitati subalterne foarte puternice, caracteristici care ar putea conduce la ipoteza ca Basescu va fi in continuare un presedinte-premier. Totusi nu as credita acest scenariu cu mai mult de 50% sanse, deoarece ar trebui luata in calcul si o alta variabila, anume ca acelasi domeniu de referinta este unul al intelligence-ului, care ar putea reprezenta cealalta jumatate a paharului din care Basescu isi soarbe licoarea puterii… Aceasta „pata alba” ma face sa cred ca, de aceasta data, ceea ce se va intampla va fi, probabil, diferit de ceea ce a planuit Basescu, dar si de ceea ce percep chiar si cele mai analitice minti… Un anumit pelerinaj politic, destul de precipitat, ar putea reprezenta un semnal ca ne aflam in marginea unor evenimente deosebite… Tara asta chiar nu poate fi lasata sa fie terminata de un om…

 7. 7 Marcus februarie 22, 2012 la 12:27 pm

  Biblia Dupa Basescu- Geneza De La Basarabi – Facerea Lumii- Cartea I

  Dumnezeu l-a creat pe Adam apoi, dintr-o coasta a sa, a creat-o pe Eva si a spus:
  -Uite, Adame, asta este Eva, alege-ti nevasta!
  Si Adam a ales-o pe Eva sa-i fie tovarasa si la bine si la rau.
  Dracu, invidios pe lucrarea Domnului, l-a creat pe Basescu, l-a imbatat bine si l-a trimis la Cotroceni. Aici chiombu l-a chemat pe Cel Ungurean, l-a numit Prim Ministru, i-a pus o lista in mana cu ajutorul lui Boc si i-a spus:
  – Uite, Cel Ungurene, asta este Guvernul, alege-ti ministri! Si Cel Ungurean, intr-un elan de independenta totala fata de dictatura Uratului, si-a ales purtatorul de cuvant sa-i fie tovaras si la bine si la rau.
  In ultimele zile doua lucruri m-au racait in media noastra, chiar la cea de Opozitie si in luarile de pozitie ale unor politicieni apartinand USL.
  In primul rand mi s-a intors stomacul pe dos cand am vazut cu cata daruire si obstinatie, jurnalisti creditati drept cat de cat bine pregatiti profesional si cu glagorie pe ei se dau de ceasul mortii sa induca in tartacutele romanilor ca Securistul Basescu ar putea semana macar la unghii si la dejectiile zilnice personale cu Putinul k.g.b-ist. Din pacate pentru noi, chit ca amandoi au avut si probabil mai au grade in Servicii, alaturarea lor nici macar in gluma nu poate fi facuta, pornind de la personalitatile lor total diferite si terminand cu meleagurile pe care cei doi isi exercita mandatele pe care le au in momentul de fata.
  In timp ce Putin, inca de la numirea lui ca succesor de catre Eltin, a inspirat atat rusilor, cat si Occidentului respect si teama, readucand Mama Rusia la nivelul de Mare Putere, mascariciul nostru in afara de pozele pe post de maimuta facute cu un anumit tip de electorat, care a ajuns acum sa-l scuipe si sa-l strige pe numele sau adevarat de “javra ordinara”, n-a reusit nicio branza in acesti sapte ani de mandat, dand Romania inapoi cu foarte, dar foarte multi ani, scotand populatia la mezat si indatorand-o pe, haaat, f’o doua generatii de acum incolo,. izgonind tineretul la munca in strainatate si cate si mai cate, toate nefacubile, dar comise de neispravit decis ca “dupa el potopu’”.
  Ori incercarea asta maladiva a presei de a-l compara pe becisnicul Basescu cu “pacificatoru’” Ceceniei (printre altele) este de tot rasul. Persoana mai caricaturizata, pamfletizata, satirizata si mai nou contestata in draci, in aer liber, la minus 20 de grade Celsius n-a avut Romania niciodata in istoria sa. Ori, tocmai aceasta caricatura, a ajuns sa fie asemuita cu Putin. Haideti , domnilor, fiti seriosi ca numai meserie si/sau audienta nu faceti cu asemenea “SiFi-uri” basiste!
  Al doilea subiect care nu-mi da pace consta tot in incapatanarea, de data asta dovedita de unii membri ai Opozitiei, care inca incearca sa vada in Cel Ungurean, un tip independent, prins fara voia lui in chingile peledeului. Prizonierul pedeleului, my ass ! Omu’ este al basescului 150%, numit de acesta ca sa castige timp in vederea blatuirii Marelului Jaf de la localele si parlamentarele viitoare, prin inducerea in mintile romanilor ideea ca, vezi Doamne, dupa ce guvernul Basescu 5, prin sluga Boc, s-a sacrificat politic pentru binele si bunastarea poporenilor, vine acum guvernul Basescu 6 si, prin Cel Ungurean, baga din nou in carti Romania ca stat iesit din criza datorita masurilor de o clarviziune de-a dreptul divina luate de chiombila la ceas de mahmureala bahica matinala.
  Cand l-am auzit pe Nica, altfel un greu al PSD, cum il caina pe saracu Cel Ungurean, spunand despre el ca este prizonierul pedeleului, cand el de fapt este omul cu trup si suflet al basescului, recte al pedeleului, mi-am adus din nou aminte de discursul lui Ponta prin care acesta ii oferea sprijin Cel Ungureanului.
  Pai, dargi pesedisti, grei si de frunte, mai iesiti voi pe sticla cu astfel de mesaje, ca mintenas o sa va vad depasiti in sondaje de Danut Elodia Oteve, cu toate eforturile pe care le-ati facut pana acum in alianta cu PNL. Puteti sa ma credeti, pe cuvant, Cel Ungurean nu este neam prizonierul pedeleului, ci este mana dreapta de rezerva a basescului cu care a inlocuit serviciile bocului dupa folosirea privatei cotroceniste pentru a face treaba mare.

 8. 8 Socrate februarie 22, 2012 la 1:37 pm

  Bun editorial, care pune multe intrebari. Ca sa incercam sa raspundem, trebuie sa o luam cu inceputul. Speriat de manifestatiile populare (Jos Basesccu!, Jos guvernul Boc! Alegeri anticipate ! ), domnul TB a profitat de situatia meteorologica, nefavorabila manifestatiilor, l-a pus pe dl. Boc (fezandat cu ajutorul cazului Apostu, intre altele ) sa-si dea demisia si a improvizat guvernul MRU (acceasi Marie cu alta palarie, cu pene mai tinere ). Motiv – imagine, plus castigarea de timp in perspectiva cerintei de organizare de alegeri anticipate. Intrucat exista perspectiva certa a suspendarii si demiterii domniei sale prin referendum, in cazul in care USL-ul castiga alegerile, domnul TB, dupa ce l-a consultat marele licurici (gurile rele spun ca de fapt ar fi primit mutarea in plic ), l-a numit premier pe numitul MRU. Numirea a fost facuta atat pentru salvarea de la disparitie a PDL-ului, cat si pentru a-l introduce pe MRU ( a-l creste in imagine ) ca viitor candidat la presedentie ( fie dupa suspendare si demitere, fie prin alegeri la termen ). Sa nu uitam ca presedintele are in mana serviciile, DNA-ul si ca, cel putin la inceput, USL- ul, daca va castiga alegerile, va avea de a face cu institutiile portocalizate ale partidului-stat construit in timp ( CSM, CSM, DIICOT, etc. ). Uriasa masina de propaganda portocalie s-a pus deja in miscare. Ultimul sondaj al portocaliului CSOP il nominalizeaza deja pe MRU cu un coeficient de increddere de 29 % ( cel mai inalt ). Campania va continua, “ popularitatea “ domnului MRU crescand continuu, ca voinicul din poveste. Reuters ( adica dl Radu Marinas of Bucharest ) chiar spune ca planul lui TB seamana cu strategia lui Eltin privind introducerea lui Putin ( cu mica diferenta ca Putin lucra pentru serviciile secrete ale tarii sale, pe cand domnul MRU este banuit de legaturi neortodoxe cu serviciile secrete ale altor tari ). O asemanare trebuie totusi remarcata – Boris Eltin si familia sa, banuiti de coruptie, au primit promisa imunitate – impunitate de la noul presedinte. Nu este exclus ca TB sa vizeze postul de premier, pee langa imunitate, in cazul in care MRU castiga alegerile prezidentiale.
  Avand in vedere cele de mai sus, cred ca MRU va incerca sa para ( aparent ) un premier mai independent decat a fost Boc fata de TB, si mai cred si ca TB va incerca sa fie, tot aparent, mai putin jucator.
  Tot pentru imagine, MRU si TB vor incerca sa mareasca cumva, macar simbolic, salariile si pensiile ( suntem in an electoral, nu-i asa ? ) si sa ia unele masuri mai populare ( ca sa nu zicem mai populiste ). Din pacate pentru ei si pentru coalitia de la putere, recesiunea bate la usa, bugetul de 2012 se bazeaza pe 6 miliarde Eur din fonduri europene (!) si FMI-ul preseaza cu masuri de austeritate si cu privatizari paguboase ( curios, dar de aceeasi parere este si dl. ambasador american Gitenstein, care a declarat recent “în România companiile de stat pierd bani din cauza deciziilor proaste şi că Guvernul a făcut paşi semnificativi pentru reformarea acestora prin introducerea unui management specializat, deşi ar fi preferabilă privatizarea completă.” ).
  Sa nu uitam ca alegerile vor fi organizate de coalitia toxica de la putere si ca se va fura mai rau ca la balamuc !
  Asa ca s-ar putea ca, indiferent ce voteaza electoratul, sa ne trezim cu rezultate neasteptate, avand in vedere cine numara voturile.

 9. 9 Socrate februarie 22, 2012 la 2:51 pm

  @Victor V. * Cu suficienta care va caracterizeaza, va considerati detinatorul adevarului absolut, si-i puneti la punct pe toti cei care au alte pareri decat dvs. Ultimul este Doru Coarna, pe care il admonestati “ Nu înțeleg obsesia ta și a multor alți comentatori de aici referitoare la … “. Regretam ca nu intelegeti, dar va atrag atentia ca intr-o democratie majoritatea decide ( se presupune ca are si dreptate ) si ca exista si un proverb “ Daca doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca “ . Fiecare are dreptul la parerea lui.
  Cu respect va atrag atentia ca altadata, cand incercati sa convingeti pe cineva de ceva prin exemple, sa aveti grija sa va documentati mai bine. Sa luam pe rand “companiile de stat falite, reconstruite de noii proprietari de la zero”. RCS a fost de la inceput o comanie privata (RCS & RDS este un operator de servicii de telecomunicații din România, înființat în anul 1994.). Orange a fost de la inceput o companie privata straina ( Orange România este filiala românească a operatorului global de telefonie mobilă Orange SA, divizia de telecomunicații mobile a France Telecom. Orange România este deținut în proporție de 96,8% de France Telecom ). Vodafone ( ex Connex – Mobifon ) a fost de la inceput o companie privata straina. Cosmote provine intr-adevar, indirect, dintr-o companie fosta de stat – Cosmorom ( actionar majoritar Romtelecom – al carui actionar majoritar este grupul ( de stat ) grec OTE ). Raiffeisen Bank România a rezultat prin fuziunea, încheiată în iunie 2002, a celor două entități deținute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în Romania – Raiffeisenbank (România), înființată în 1998 ca subsidiară a Grupului RZB și Banca Agricolă, achiziționată în 2001. În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Țiriac Bank, care are o rețea de 242 de unități, deci provine din banca privata Tiriac. Rompetrol provine din intreprinderea de comert exterior Rompetrol, privatizata prin metoda MEBO in 1993 si cumparate apoi de Dinu Patriciu in 1998, care a achizitionat ulterior prin privatizare Petromidia ( detalii asupra scandalurilor respective pe internet ). Cred ca sunteti de acord cu mine ca este greu, ca sa nu zic imposibil, sa convertiti cu astfel de exemple la neoliberalism-extremism, globalist, o nuca tare ca dl. Doru Coarna.
  Cu privire la top 1000 de companii care platesc miliarde de euro sub formă de impozite și contribuții, as dori sa va intreb daca cunoasteti fenomenul exportului de profit si daca aveti cunostiinta ca foarte multe din aceste companii sunt off-shore. Poate ca asta, alaturi de evaziunea fiscala, sa fie una dintre explicatiile faptului ca Romania colecteaza la buget numai 33% din PIB, fata de 40 % media europeana.

 10. 10 Draghi Puterity februarie 22, 2012 la 3:10 pm

  @Victor V.

  Tu gandesti ca un vraci din evul mediu…

  Pe vremea aceea era la moda ideea ca daca cineva e bolnav, acest lucru se datoreaza sangelui, care contine si transmite boala in corp. De unde remediul evident care decurgea din aceasta teorie era: sa ii taiem venele bolnavului si sa lasam sa i se scurga sangele bolnav. Daca pacientul murea in urma acestei operatii, vraciul avea o justificare, tot conforma cu teoria: nu i-au lasat sa se scurga tot sangele infectat din corp, sau nu l-au lasat suficient de repede. Daca ar fi facut-o pacientul cu siguranta s-ar fi vindecat.

  Analogia cu gandirea neo-liberala mi se pare perfecta.

 11. 11 aramislebavard februarie 22, 2012 la 3:17 pm

  @
  Adrian Nastase

  Am si eu cateva intrebari pentru d-voastra, daca tot ne aflam in era intrebarilor:

  Cine sunt leader-ii USL? Nu vorbesc de cei scosi in fata, ci de cei care „gandesc”. Ponta, prin gestul ultimului discurs, promite, dar nu este maturizat complet.
  Este pregatit USL sa preia puterea? Ce va mentine si ce va anula din masurile ultimelor guvernari?
  Cum va impaca USL „coditele stangiste” ale PSD-ului cu liberalismul real al unor grupari din PNL?

 12. 12 Vasile, februarie 22, 2012 la 3:29 pm

  Ce IQ poti sa ai cind dai exemple de companii transnationale, fara a vea notiunea elementara de a separa pe cei care au folosit pentru profit forta de munca de obicei calificata a romanilor dar ii omiti din prostie sau pur si simplu manipulativ pe aceeia care s-au folosit de zacamintele naturale ale acestei tari ,jecmanind si badjocorind aceasta natie prin trivialitatea preturilor la vanzare ale produselor obtinute repet ,din resursele noastre si din munca noastra.

  Aud ca OMV-PETROM Profit 1 miliard! Si boul trage sau tace!

 13. 13 Theodora februarie 22, 2012 la 3:32 pm

  1. Premierul nu are cum sa fie independent.
  Din pacate si pentru el si pentru noi MRU este un premier dependent dar NU de PDL ci de Basescu Traian, pentru ca el este cel care hotaraste tot.
  Nu este necesar ca MRU sa se inscrie in PDL.
  Pentru PDL este mai bine ca sa lase impresia ca premierul este independent pentu cei care mai cred.
  Nu cred ca MRU isi doreste sa fie presedintele PDL-ului. Sper sa nu fie obligat.
  Pentru PDL este prea tarziu, indiferent cine ar prelua conducerea partidului viitoarele alegeri locale si parlamentare sunt pierdute pentru ei.
  2. Ungureanu conduce guvernul asa cum hotaraste Basescu. Daca ar hotari el ar fi mult mai bine pentru tara.
  3. Basescu va ramane jucator pana in ultima secunda. Nu m-as mira sa critice guvernul.
  Mi-a placut foarte mult fraza: „Printre al­te­le, nu mai poate să evolueze în aer liber, starea vremurilor îl obligă aproape exclusiv la jocuri de sală.”

 14. 14 Theodora februarie 22, 2012 la 3:50 pm

  http://theodora0303.wordpress.com/2012/02/22/radu-tudor-grecia-aceasta-tara-infecta/
  Va semnalez o afirmatie socanta (dupa parerea mea) a domnului Radu Tudor:
  „Disciplina germană trebuie impusă cu forţa în Grecia, pentru ca această ţară infectă să nu mai creeze problemele pe care le-a creat Europei”
  Pentru verificare vedeti la sfarsitul emisiunii 01:30:00 – 01:32:05
  http://inregistrari.antena3.ro/view-20_Feb-2012-La_Ordinea_Zilei-19.html

 15. 15 Raul Noica februarie 22, 2012 la 3:57 pm

  VV aka Victor V – companiile respective plus alea din domeniul energetic , GSP etc nu platesc mai nimic in Romania ( adica impozit 1% 100 pe profit ). Bugetul de Stat ( plus asig sociale etc ) se bazeaza in proportie de 70 -80 pe cei 4 mil de angajati ( TVA, accize texe pe salarii ) si in proportie de 20 -30 pe taxerea IMM-urilor romanesti . In Romania e mai usor sa ai un Sidex decat un chiosc ( functineaza pe aceeasi legislatie )

 16. 16 Victor V. februarie 22, 2012 la 4:05 pm

  @ Socrate

  Mă citați trunchiat. Eu am spus: „COMPANII NOI sau companii de stat falite, reconstruite de noii proprietari de la zero”.

  În ceea ce privește „exportul de profit”, nu îmi e clar la ce vă referiți.

  Nu există niciun impediment legal ca acționarul unei companii românești să fie, de exemplu, o entitate olandeză sau irlandeză (țări unde taxarea unor astfel de operațiuni este favorabilă).

  Să presupunem că societatea românescă are profit. Statul taxează acest profit cu 16%. Ceea ce rămâne, poate fi distribuit sub formă de dividende (care se impozitează din nou cu 16%) către societatea străină. Ce face mai departe proprietarul cu banii, e treaba lui și a fiscului din țara unde este înregistrat. Companii gigant precum Microsoft își aveau la un moment dat sediul european în Irlanda, exact din acest motiv.

  Companiile „off-shore” din paradisuri fiscale (BVI, Panama sau chiar Cipru) sunt verificate foarte strict (ați auzit de OPNCSB?).

  Eu mă gândeam că îmi spun opinia, nu că sunt deținătorului adevărului absolut. Dar nu vreau să vă contrazic inutil. Avem deja un cârcotaș profesionist pe blog.

  PS: nu încerc să „convertesc” pe nimeni la nimic.

 17. 17 Ghita Bizonu' februarie 22, 2012 la 4:29 pm

  Victorelu

  Este normanl sa nu intelegi. Ptr asta iti trebe mai mult decat sa fii bun dactilograf – ma rog daca ma trezesc inrudit cu conturile lu Rockefeller o sa fac apel la tine …
  Insa cu inteligenta ta stam cum ti-a zis tata’ lu’ Max .
  Daca alea sunt firmele top 1000 atunci asta ne arata insuficienta capitalistilor romani, Si a politicienilor de dreapta – exemplu fiind Rompetrol. Propietarul find KazMunaiGaz , companie publica , proprietate a statului Kazakhstan. Scuze da o sa preiau din Wiki :Compania Rompetrol a fost înființată în anul 1974 ca să exporte know-how-ul românesc în domeniul industriei de petrol și gaze pe plan internațional. A avut lucrări de: construcție conducte, foraj, construcție rezervoare de depozitare în Libia, Iordania, Yemen, Egipt.[] Care a avut dificultati .. ei da dupa inceperea Zodiei Tzapului (aia cu contractu de 200 de zile) si a fost achizitionata de Paturiciu .. contra unei sume modice (numa Petromidia facea 1 mld $).
  Si tot pe aici – ia zi cum se face ca sub inteleapta conducere a PC Chinez s-a infiintat Huawei insa genii telecom ca tine nu au resusit ceva similar in Romania ?!
  Insa finis coronat opus : “vreodată unul din executivii români din multinaționale se decide să pornească un partid politic pe mine mă găsiți acolo” … mereu altii. Pozitia ta este de subordonat .. chiar si aici. Si din subordonarea asta faci un titlu de glorie .. O da , sunt sigur ca o sa te gasim daca directoru tau va zice : Victore cineva trebuie sa dactilografieze ! Sigr sefu! Imediat sefu!!!
  Dar culmea o atingi cand ne zvarli in fata numele a doi intreprinzatori al caror succes finaciar nu te lasa sa dormi…

 18. 18 Cris februarie 22, 2012 la 4:30 pm

  Vă iubesc și vă susțin în fiecare minut. Curaj, încredere și succes!

 19. 19 Doru Coarna februarie 22, 2012 la 4:52 pm

  @ Victor V.,

  vinde-ti afacerea unei multinationale si apoi angajeaza-te intr-o multinationala! De ce n-o faci? Ah, nu le cedezi resursele tale? Dar statul de ce ar trebui sa le cedeze pe ale lui? Pt ca este roman, hot si prost, implicit?

  Pai un corp de control costa mai putin decat pierderile generate de ei economiei nationale! In SUA exista principiul celor trei controale, adica orice organ este si el controlat de un al doilea si exista si un al treilea, astfel ca nu exista coruptie, iar daca mai afla si media… Agentul economic este controlat doar de primul, in general doar supervizat, restul nivelelor asista discret fara a teroriza agentul si se controleaza intre ele. La noi se impun cateva sisteme de control dar toti tabara pe agent dupa ciubuc si-l sufoca.

  Afacerea ta este profitabila din moment ce traiesti de pe urma ei, nu?Hidrocentralele sunt si ele profitabile, de ce le vinzi lor? Nucleara? Aurul?

  De ce nu iti fracturezi hidraulic terenul de sub casa? Poate gasesti gaze! Pt ei! Iti dau 6% daca ma lasi pe mine s-o fac!

  Fa-ti tu un partid si bate la usa lor dupa sponsorizari. De ce n-o faci?

  Mananca tu tot INITIUM-ul de la BASF adus in tara precum si restul facaturilor modificate genetic de la MONSANTO, alea care nu se reproduc, de ce n-o faci? Ah, papi din curtea si gradina ta? Si cand nu iti vor mai da voie sa cresti gaina si morcovul tau impozitandu-ti-le la infinit, ce faci, treci si tu cu copiii la Codex? Vezi, vor spune ca produsele care cresc in curtea ta reprezinta un risc major pt marea cultura si marile ferme intrucat nu poti garanta sanatatea lor, risti epidemii…

  Victore, mai devreme sau mai tarziu multinationalele vor parjoli lumea si intr-un final apocaliptic doar una va detine suprematia controlandu-le pe restul! Ce vei face tu cu afacerea ta? …O concurezi pe piata libera? Care piata, piata va dispare, va fi ea, restul va purta titulatura „politica firmei”, intelegi?

  Vezi pur capitalist, adica ingust si inspre profitul personal si imediat: iti convine pana la tine, mai departe nu!

  Apoi, tu cine crezi ca guverneaza lumea asta? Piata? Te-am mai citit facand afirmatia asta copilareasca… de ex te duci sa te angajezi si in functie de cererea si oferta de pe piata muncii iti negociezi viitorul salariu? Pai salariul pe care ti-l propune multinationala nu are legatura cu piata muncii ci cu portofoliul lor de comenzi, cu starea economiei si implicit cu tactica lor, iti vor propune salariul minim sau te vor sufoca concurential si neortodox, pronto!

  Si daca nu Piata, atunci cine? Niste evrei batrani si deja putrezi de bani? Pai aia au tot ce le trebuie, nu-si doresc decat ca balamucul planetar sa continue, doar ei detin tiparnita de dolari si euroi…

  Iti spun eu cine, sefii trecatori ai multinationalelor! Politicienii, comunitatea serviciilor secrete, armatele, bancile, liderii religiosi si media sunt piesele lor de sah prin care isi asigura un viitor prosper! Singura lor frica este de adunarea generala a actionarilor care ii poate scuipa instant, insa vor alege pe altul care va continua atacul… Este vorba despre entitati economice care nu au legatura cu binele sau cu omenirea, cu dezvoltarea sau cu stabilitatea, sau cu poluarea, sau cu…. Ce incredere ai in sefii lor trecatori? Unei astfel de forte vrei sa-i predai afacerea ta, sanatatea familiei tale sau tara? Nu vrei? Atunci sau oricum, vei fi eliminat.

  Planeta asta e populata cu multinationale impersonale, populatiile umane nu mai conteaza de cateva zeci de ani. Asta-i cauza pt care ne simtim toti neputinciosi si neinsemnati, indiferent cine suntem. Ori, cand iti cade motivatia iti pierzi si zvacul, creativitatea, ingeniozitatea si personalitatea, devii leguma asa cum se vede peste tot, o leguma care se zbate insa. Intr-un final vor refuza „sa asiste” leguma asta, se incepe cu Romania, si dispari.

 20. 20 Draghi Puterity februarie 22, 2012 la 5:09 pm

  Pentru toti fanii dreptei…

  Cum sunt batuti niste elevi si profesori din Valencia care protestau impotriva taierilor de fonduri pentru invatamant (de ex. scolile nu mai primeau bani sa incalzeasca salile de clasa cand temperatura de afara era de sub 0°C). Seful politiei ii considera pe tinerii protestatari „dusmani”.

  Pentru ca lumea s-a revoltat impotriva brutalitatii politiei, au fost batuti pana si trecatorii care nu participau direct la proteste.

  Privind astfel de imagini sintagma „masuri de austeritate” nu mai pare atat de inocenta, nu credeti? Si cand te gandesti ca toate aceste lucruri se intampla pentru ca asa vor „pietzele”…

 21. 21 Draghi Puterity februarie 22, 2012 la 5:23 pm

  Si in Marea Britanie se doreste privatizarea sistemului de sanatate (Health Bill). Vedeti mai jos cateva reactii:

  Nimic nu se poate opune unei idei a carei timp a sosit. Mai tii minte, Victore?

 22. 22 Cristina februarie 22, 2012 la 5:57 pm

  Sau, cum spune cetateanul turmentat: „Eu cu cine votez?”

 23. 23 Victor V. februarie 22, 2012 la 6:20 pm

  @ toți bizonii

  Mă simt vinovat că am monopolizat blogul. Nu vă pot răspunde acum fiecăruia în parte, însă vă mulțumesc în grup pentru „amabilități”. Ne auzim mai târziu.

 24. 24 Victor V. februarie 22, 2012 la 6:23 pm

  @ Draghi Puterity

  Amuzante comparații, însă lipsite de vreo legătură cu discuția sau cu lumea reală. Aștept deocamdată să înțelegi despre ce discutăm. Vorbeam despre companiile străine care sug sângele poporului.

 25. 25 Victor V. februarie 22, 2012 la 6:37 pm

  @ Gigel, cel mai „destupat”… vezi singur cu ce rimează

  Nu comentez cazul Rompetrol că ne-ar lua prea mult timp. Însă întrebarea ta referitoare la Huawei e de cascadorii râsului. Cât de bizon să fii să nu înțelegi că o piață uriașă, protejată de competiția externă poate genera și 100 de Huawei. Așa s-a întâmplat în Japonia, cât timp restul lumii le-a tolerat protecționismul.

  Mie personal îmi place mai mult piața LIBERALIZATĂ de telecom din România, care a generat un RCS și-un Astral. Ambele l-au depășit lejer pe Romtelecom, fostul monopol de stat. Îmi place și mai mult că după preluarea Astralului de către UPC (o corporație), RCS-ul a performat și mai bine, semn că firmele mici pot bate uneori corporațiile, prin viteză de reacție și adaptabilitate.

  Nu-ți mai comentez prostiile cu legate de funcția mea în firmă, pentru că e contraproductiv. Cerebelul de bizon nu poate să adune singur 1 și cu 1.

 26. 26 contele februarie 22, 2012 la 6:39 pm

  @Draghy Puterity

  Cateodata am senzatia ca ai gresit secolul…Ai,ai, burgheji nenorociti…

  Atunci zic si eu:
  Pentru toti fanii stangii…

  Ar trebui sa urmeze acum o postare lunga cat o zi de post cu toate crimele comise in numele stangii, a socialismului si a derivatelor sale…
  Ti se pare corect asa?

 27. 27 contele februarie 22, 2012 la 6:41 pm

  al socialismului…al derivatelor…

 28. 28 Victor V. februarie 22, 2012 la 6:53 pm

  @ Doru Coarnă

  Îmi pare rău că tocmai ție îți răspund atât de pe fugă. Apple, Microsoft, Google, Cisco și multe alte „multinaționale” au fost mici companii. Fiecare din ele a schimbat semnificativ lumea. Au avut nevoie doar de mediul propice al pieței (relativ) libere din SUA. Adică acces la capital și forță de muncă calificată (în general în instituții PRIVATE de învățământ).

  Spre deosebire de tine, eu cred că vremea creativității și ingeniozității este ACUM la ieșirea din criză. Sigur că cei mai slabi, mai comozi sau mai leneși dispar. Dar sunt multe mici companii care au o șansă rarissimă să se dezvolte. E nevoie de o idee excelentă și de cineva capabil să o pună în aplicare. Un Steve Jobs sau un Bill Gates. Și bineînțeles de o piață liberă. Fără politicieni corupți (Oprișani, Vanghelii, etc) și fără birocrați obtuzi și bătuți în cap.

  PS: Și eu prefer IMM-urile, marilor corporații. Dar prefer marile corporații, imobilității, birocrației și corupției statului. Mă aștept ca următoarea generație de politicieni să provină din managementul acestor corporații.

 29. 29 blogideologic februarie 22, 2012 la 6:55 pm

  @ Adrian Năstase
  Iarăşi despre autenticitatea expresionismului abstract. Caz amuzant, pentru că a fost păcălit şi un manager de fond speculativ http://www.nytimes.com/2012/02/26/arts/design/authenticity-of-trove-of-pollocks-and-rothkos-goes-to-court.html?_r=1&hp

 30. 30 Victor V. februarie 22, 2012 la 6:56 pm

  @ Draghi Puterity

  Nu ai nimic de la Moscova? Sau acolo e totul bine?

 31. 31 Marian Nicolae februarie 22, 2012 la 6:58 pm

  Bancile, sua & co.au facut varza UE.

  Culegi ceea ce sadesti.

  Politistii si jandarmi saracii nu sunt vinovati cu nimic, doar o iau si o dau care pe cine prinde…mai departe.

  Cum pestele de la cap se-npute, capul ar trebui prins si fragezit bine…

  Desteptilor care se fac ca conduc lumea le-a intrat in cap ca suntem prea multi pe pamant si atunci au dezvoltat sisteme prin care sa reduca populatia Terrei.

  Ma gandesc de ce nu au facut un pustiu de bine si chiar un gest ecologic…incepand cu propria lor existenta pe acest pamant….

  Asa macar sa dea exemplu si celorlalti…

 32. 33 Paul februarie 22, 2012 la 8:00 pm

  Aya,

  „reproducand” aici articolele domnului Nastase, deja publicate pe jurnalul.ro, probabil ca „usurezi lectura”, dar tare ma tem sa nu mai usurezi ceva, suplimentar.
  Ma tem sa nu-ti „usurezi” la un moment dat si bugetul, prin incalcarea drepturilor de copyright ale publicatiei amintite.

  In sectiunea „termeni si conditii” de pe jurnalul.ro, la punctul 2 esti avertizata ca :
  „Nici un material de pe acest site nu poate fi reprodus partial, integral sau modificat fara permisiunea anterioara a Jurnalul National”.

  Dar, probabil tu ai obtinut permisiunea de care e vorba in propozitie… 🙂

 33. 34 Paul februarie 22, 2012 la 8:06 pm

  Domnule Nastase,

  Cea mai buna dintre intrebarile pe care (vi/ni) le puneti mi se pare aceasta:

  „Va incepe Traian Basescu sa respecte Constituţia, măcar aşa, de curiozi­ta­te?” 🙂 🙂

  Excelenta!

 34. 35 Sami februarie 22, 2012 la 8:17 pm

  Daca Dumneavoastra , de acolo de „la cald” va puneti atatea intrebari , noi ce sa mai facem ?

  Pe langa enigmele actualei puteri si actualului guvern , pentru mine au aparut de cca . doua luni incoace , tot atatea necunoscute despre ceea ce urmeaza sa patim dupa alegeri , caci , experienta de 22 de ani incoace ne-a aratat ca am mers din rau in mai rau aproape tot timpul , iar daca se mentin politicile FMI etc . , nu prevad pentru noi decat soarta „stralucita” marca Argentina . Intr-acolo ne indreptam din pacate ( adica nasol pentru noi ) cu pasi din ce in ce mai repezi , pentru ca s-a cam ajuns la fundul sacului de furat . Astea sunt temerile mele , si am constatat ca si multa alta lume are astfel de temeri . Daca doar furi , distrugi , vinzi , concesionezi fara a pune nimic in loc , de unde sa apara progresul , din luna ?

  In situatia sociala actuala a unei foarte mari parti a poporului roman , nu mai au cum sa-si faca vreun efect nici cele mai bune masuri de relansare economica . Practic , unii sunt mult prea jos ( si sunt multi ) ca sa se mai poata ridica , incepand cu educatia si scolarizarea precara si terminand cu calificarea acestor categorii de cetateni . Ca sa ajungi sa recuperezi astfel de categorii sunt necesari ani de zile ( daca nu inca 15-20 de ani ).

  Vinderea energiei , a tuturor resurselor etc. ,ne -au facut si ne vor face sclavi la propriu ( spun ca ne va face , pentru ca unele nu s-au vandut inca ) . Economia Romaniei nu se poate relansa decat daca se redobandeste independenta absoluta asupra resurselor , energiei , altfel , vom pica direct in cap .

  Spun asta , caci nu vom putea sa fim competitivi la export cu nici un fel de produse daca preturile noastre de productie vor fi marite artificial din specula cu resurse si energie . In plus , ne vor parasi rand pe rand toti investitorii , iar noi al nostru , nu mai avem nimic . Doamne fereste de o situatie mondiala si mai critica sau de vreun cataclism , caci noi nu mai avem absolut nimic .

 35. 36 Π.Stol februarie 22, 2012 la 8:20 pm

  RICHICHICHI

  În România orice evreu cade la urnele prezidenţiale. O ştia şi Stalin, de la Groza. O ştie şi speculează Băsescu. MRU, ca şi Boc, este un fel de « richichichi », carte valabilă la masa de poker…cu proşti.
  Revoluţia “Piaţa Universităţii” e de neoprit, dovedind românilor că se poate. MRU – fumigena lui Băsescu se va risipi în seninul libertăţii.
  Jon* are zilele numărate, indiferent de forţele externe obscure !

 36. 37 Paul februarie 22, 2012 la 8:24 pm

  Doru Coarna,

  e sfarsitul zilei, vremea sintezelor, deci ti-as fi urmat indemnul. Doar ca astazi nu prea am ce sintetiza.

  Aya nu s-a încontrat cu nimeni (in cele 20 de comentarii afisate pana la aceasta ora).
  Subiectul capitalism/neo-liberalism vs. social-democratie devine ciclic, reluat fiind de la zero sub fiecare nou articol al gazdei noastre.
  Tu faci o asemenea analiza inginereasca a mecanismelor de piata, incat pana si celebra pereche nobiliara (Contele si LePrint) raman in apnee, pana se mai calmeaza apele :)…

  … Grea viata pentru „sintetizorii” 🙂 care vor sa fie si un pic creativi 🙂

 37. 40 teostancteostanc februarie 22, 2012 la 8:58 pm

  Am aflat, stupefiat, ca Cehia a imprumutat de pe piata financiara externa de cca 2 ori mai eficient decat noi. Si ei nu au acord cu FMI si nu vor sa semneze tratatul financiar

 38. 41 Theodora februarie 22, 2012 la 9:05 pm

  @Aya
  Oamenii puternici au curajul sa recunoasca atunci cand gresesc.
  Stiu ca esti un om puternic.
  Acesta este tanarul intelectual pentru care tu m-ai atacat pe mine, un om care ca si tine sustine social democratia si USL-ul.
  Acum cred ca ai inteles ca, nu faptul ca tanarul este un intelectual m-a facut sa reactionez atat de puternic ci faptul ca STIAM ca este impotriva USL-ului si deci si a PSD-ului.
  In rest ii urez numai bine tanarului doctor in stiinte politice si lector la SNSPA. II prevad o cariera stralucita … sper doar sa nu se inscrie in PSD.
  Hai ca poti Aya!

 39. 43 Cârcotaşu februarie 22, 2012 la 9:23 pm

  @ Doru Coarnă,

  …vinde-ti afacerea unei multinationale si apoi angajeaza-te intr-o multinationala! De ce n-o faci? Ah, nu le cedezi resursele tale?

  A fost o vreme când, după cum se lăuda, concura cu Bill Gates. Umbla într-un SLK şi n-avea timp când era luat tare. A urmat o justificare în urma căreia a zis că-i un fel de Jolly în companie, adică e bun la toate, ca fata-n casă care de la bucătărie se descurcă şi-n pat. La urmă s-a scăpat că dacă patronu-l prinde că-n timpu’ serviciului e pe net, o-ncurcă! De fapt adevăru’ e că…

 40. 44 Karakas februarie 22, 2012 la 9:28 pm

  Din cite inteleg eu, drama in jurul Greciei consta in primul rind in posibilitatea starii de incapacitate de plata catre investitori (externi). Astfel, pachetul de creditare cu $172 miliarde e un instrument de garantie ca Grecia va putea sa-si plateasca creditorii. Ori, asta nu rezolva problemele economiei. Deci, grija primara a UE este ca bancile lor sa nu piarda. Grecii pot sa moara… de ciuda.

  http://dealbook.nytimes.com/2012/02/21/greek-crisis-raises-new-fears-over-credit-default-swaps/?ref=global-home

 41. 45 Ghita Bizonu' februarie 22, 2012 la 10:42 pm

  Victor V.

  deci modelul coial dorit este Rusia daca nu cumva China ?!

 42. 46 Adrian B. februarie 22, 2012 la 10:56 pm

  Scuzati-ma ca nu comentez la subiect dar sunt marcat de emisiunea Sinteza zilei din aceasta seara ! Marturii cutremuratoare ale bolnavilor de cancer , despre cinismul autoritatilor , despre starea precara a sistemului medical…Ceva ce ni se poate intampla oricaruia dintre noi !

 43. 47 koubadera februarie 22, 2012 la 11:21 pm

  Oamenii politici se gandesc ca de obicei la scenarii care nasc alte scenarii, care evident nasc si mai multe scenarii……
  Oamenii obisnuiti se gandesc la cine va putea aduce o mesianica crestere de 5% ca sa tina in spate tot sistemul de pensii, infrastructura de stat, platirea datoriilor si in general sa nu inchidem sandramaua ca si grecii….

 44. 48 dadatroll februarie 22, 2012 la 11:22 pm

  De obicei raspunsui blonda. Nu? Sau astai intrebare cu cap cana? Desi acuma casa fiu complect raspunsui roscata, daca este si daca nu este Mihaela Radulescu in care caz oricine in afara de ea incepand dela mama paduri in sus.

 45. 49 Draghi Puterity februarie 23, 2012 la 12:38 am

  @contele

  Be my guest… Atata doar ca in momentul de fata crimele stangii (a sistemelor totalitare (auto)intitulate de stanga ca sa fim mai corecti) sunt doar de interes teoretic pentru istorici, in schimb cele ale dreptei de interes practic si imediat pentru toata lumea. Asa ca nu cred ca mi-am gresit de loc epoca. Poate tu ti-ai gresit-o.

 46. 50 Aya februarie 23, 2012 la 1:20 am

  @

  Paul

  A propos de interdictie: in principiu, ai dreptate. Problema lor este ca ar trebui sa ma si identifice. Or, cata vreme mizeria numita ACTA nu este in vigoare, stii foarte bine ca este imposibil (in sensul obtinerii datelor legal).

 47. 51 Aya februarie 23, 2012 la 1:23 am

  @

  Paul

  Legat de un subiect pe care l-ai abordat anterior (si ai dreptate).

  DRUMUL TRANZACTIILOR CU ARMAMENT:
  „ARMAMENTUL INTRA IN CATEGORIA DIAMANTELOR”.

  Pentru cazul adus in discutie de tine, l
  ucrurile se si „simplificau”, ca sa sp”DRUMUL” TRANZACTIILOR CU ARMAMENT

  Ai dreptate in privinta armamentului care ajunge in zonele de conflict (unde, legal, nu poate fi exportat in urma interdictiilor Consiliului de Securitate).
  Iata cum se procedeaza (procedura standard si in cazul la care te-ai referit).

  „Transmiterea” armelor respective se face- inclusiv cu stiinta guvernelor, care, de multe ori, nu sunt „nevinovate”- prin tot felul de firme intermediare.
  Schema:
  Avem o companie importanta, listata, care are in obiectul de activitate furnizarea de sisteme de securitate si militare. Aceasta are, in mod curent contracte cu producatorii de armament (care, invariabil, se afla sub controlul autoritatilor) din tara sa (unde are sediul central).
  Unul dintre actionarii principali (ca regula, cel care are cele mai mari „intrari” la autoritatile ce controleaza productia si contractele de tehnica militara) infiinteaza o firma (de exemplu) in Elvetia. Am luat acest exemplu intrucat astfel beneficiaza de ceea ce ofera special si traditional tara cantoanelor: siguranta secretului bancar si conturile anonime.

  In Elvetia, are un personaj de incredere (de regula, persoana fie aflata in contact strans cu serviciile din tara careia ii apartine cel care a infiintat firma- fie chiar ofiter acoperit, stabilit demult in Elvetia) care are cetatenie elvetiana (sau dubla cetatenia- dar si cea elvetiana) si devine administrator al acelei firme (in Elvetia, pentru a fi administrator de firma, trebuie sa ai cetatenie elvetiana). Pentru ca toata lumea sa fie multumita si sigura de castig, tot ca regula admnistratorul este si actionar minoritar.
  Aceasta firma elvetiana va fi „vehiculul”.

  O alta firma cunoscuta in lumea respectiva, specializata in intermediere de tehnologie militara in Africa (zona la care te-ai referit) avand subsidiare in mai multe zone ale lumii lanseaza (printr-un off-shore al sau) o cerere (cerere de oferta) catre un producator (oficial) de armament din tara companiei importante, listata, care are in obiectul de activitate furnizarea de sisteme de securitate si militare, al carei actionar (sa zicem, principal) are cele mai mari „intrari” la autoritatile ce controleaza productia si contractele de tehnica militara (si care a infiintat firma in Elvetia).
  Pentru a-i fi acceptata cererea de oferta, trebuie sa prezinte certificatul de „end-user” (destinatarul final al armamentului)- care, evident, nu poate fi (declarat!) din zonele aflate in conflict. Fara acel certificat, producatorul nu primeste licenta de export. Licentele de export in astfel de cazuri se dau de organisme (agentii) specializate, in urma dezbaterii solicitarii intr-o, sa spunem, comisie, din care fac parte si reprezentanti ai serviciilor, ai guvernului.

  Rolul firmei inregistrate in Elvetia (si care este tot un intermediar) este de a furniza certificatul de end-user, pe de o parte si, pe de alta parte, de a folosi conturile bancare elvetiene astfel incat sa nu apara un rulaj suspect de bani. Ideal, in astfel de situatii, este ca in firma inregistrata in Elvetia sa fie actionar minoritar si cineva care are legaturi (eventual, de familie sau de interese) cu un mare bancher- la care sa fie deschise si conturile respective.

  Profitul unor astfel de tranzactii este imens.
  Ca regula, armele isi tripleaza pretul, cel putin, fata de cel al producatorului (lucru cunoscut, ca principiu, atat de producator cat si de cei care acorda licentele de export).

  Stii care este expresia folosita in aceasta „lume” (de la producator pana la cel care acorda licenta si la celelalte firme)? un asa: banii (sau o parte a lor) intrau in fundatia non-profit care „ingrijea” populatia din zona aflata in conflict (dupa ce tot cei care se ocupau de „ingrijire” obtinusera bani din tranzactiile cu arme destinate conflictului; altfel spus- pentru a folosi inca o expresie specifica lumii respective „vandusera moarte”)

 48. 52 Theodora februarie 23, 2012 la 1:25 am

  @Adrian B.
  Am urmarit si eu emisiunea.
  Este ingrozitor ce li se intampla romanilor bolnavi de cancer.
  Sa ne tina Bunul Dumnzeu sanatosi!

 49. 53 Aya februarie 23, 2012 la 1:27 am

  @

  Paul

  Omite, te rog, din mesajul meu (februarie 23, 2012 la 1:23 am)
  primele doua randuri+ un cuvant (care s-au „amestecat”, absurd, in text), respectiv:
  „Pentru cazul adus in discutie de tine, l
  ucrurile se si “simplificau”, ca sa sp”DRUMUL” TRANZACTIILOR CU ARMAMENT”

 50. 54 Victor V. februarie 23, 2012 la 8:36 am

  @ Cârcotașu

  De ce nu-l rogi tu pe Max să-ți scrie comentariile? E simpatic, inteligent și cred că-l ajută și memoria.

  SLK-ul e mașină de copii. Eu vorbeam de CL. Sau ca să fim corecți până la capăt, acum fiind iarnă, de GL. Bizonului îi spusesem că nu am atribuții executive (nu semnez contracte, plăți, nu fac angajări), sugestia fiind că mă ocup de strategie și reprezentare.

  Sunteți două acrituri simpatice. Dacă nu m-ați sili din când în când să vă dau explicații, aș fi uitat că de fapt viața e atât de frumoasă. Chiar și acum.

  PS: vă povestesc data viitoare cum e cu țigările de foi (Cohiba siglo VI) și coniacul. Să nu aud că vă plângeți. V-ați făcut-o cu mâna voastră, ca doi bizoni cârcotași ce sunteți.

 51. 55 Vasile, februarie 23, 2012 la 8:40 am

  Iata-ma din nou obligat sa-i scriu acestui , urmas al vitejilor boi de pe vremea lui Stefan si sa-i reamintesc ca in scoala de partid portocalie, sau de alta noanta asemanatoare lipsa de coerenta logica provoaca boli congenitale cum ar fi prostata boala tratabila pentru unii cu prostamol si pentru altii cu neruoni!
  Ghizoane nu te ambala ca nu-i vorba de bizoni ci de urmasii acestora cei neprihaniti!
  Ghita , bizonul nostru , ar trebui sa-si cedeze nickul boului nostru autohton,acela care intro logica enonomica caramizie incearca sa-si astupe gaurile din acoperis cu tizic din pruductie proprie!
  Subiectul pe care eu l-am abordat acum citeva luni explicind neaosilor , sau intrabind experti fara raspunsuri , Florin ,W, sau sugering gazdei sa ne raspunda altfel decit politic cum se face ca PETRMUL are la pompa pret european corelat pe pretul titeiului de la bursa , atunci cind el Petromul foloseste numai si repet numai titei romanesc , la un pret maxim de 20-30 USL/tons extrasa !
  Cei trei si cu Basescu patru nu ne pot da o explicatie , DE CE?In schimb W vine su absurditati altle decit acelea care ne frig economia sau buzunarul.
  Pentru unul din cei trei un adevarat Ilie Serbanescu aveam insa o alta intrebare, daca Petromul are un profit pe acest an de criza mondiala de un miliard doar din vazari , dar dineinteles ca venituri incomensurabil mai mari , din care se scad cheltuieli reale cu productia, desfacerea ,forta de munca CARE AR FI PROFITUL STATULUI ROMAN ,care isi adauga o felie uriasa de l/2 din valoarea produsului de la pompa, prin accize si TVA ??????????????????????????????????????????????????????
  As repeta pentru adevaratii bizoni Florin si W, .”.. OMV-PETROM Profit 1 miliard! Si boul trage sau tace!
  Alti urmasi ai fostilor ghizoni , urmasi sper fara potenta genetica, au sarit acum citeva zile in sus portocaliu de veseli ca EXOM si PETRMUL mostenitor pe linga ei au descoperit gaze pe care Romanii le vor avea la un alt pret decit acela care distruge economia romaneasca deoarece este un pret tendentios rusesc!
  Eu va garantez si am exemplu colcludent pretul la pompa al benzinei si motorinei vanduta de PETROM si obtinuta din resuse naturale , repet va garantez ca pretul gazelor extrase din Marii Negra va fi mai mare decit pretul gazelor rusesti, Si bineinteles ca am si explicatiile logice.
  Si inca o dezvaluire’ actuala rezerva este un secret de stat , desconspirat partial pentru a mai da o gura de aer figurii inecate a comandantului , deoarece EXONUL colaboreaza in direct cu firma , care va asigura serviceul la exploatarea acestui zacamant, si ghici cine este back-upul acestei firme ?

 52. 56 Ghita Bizonu' februarie 23, 2012 la 9:39 am

  Aya

  oarca si despre asta aveai o parere buna …

  http://www.cotidianul.ro/paleologu-isi-iau-scatoalce-de-la-noi-173639/

  dupa mine nu este decat un plescar

 53. 57 santinela februarie 23, 2012 la 9:47 am

  Pt. DORU COARNA-
  Esti tare tata ! Analize pertinente si solide din partea ta dar am o mica problema.Sa spui ca in USA nu exista coruptie asta este prea umflata,
  „gogoasa”.In rest OK !

 54. 58 Cârcotaşu februarie 23, 2012 la 9:55 am

  În atenţie,

  Joi, 23 februarie, de la ora 21.00, pe postul TVR1, emisiunea „Judecă tu!” va fi dedicată subiectului Roşia Montană! (dezbatere)

 55. 59 Bibliotecaru februarie 23, 2012 la 10:06 am

  @ Adrian Năstase

  Domnule Năstase,

  Întrebarea mea este… „Vor mai fi cetăţeni peste care să STĂPÂNEASCĂ politicienii?”

  În frunte cu mine (un cetăţean pe care îl văd din ce în ce mai rar în oglindă, pentru că îmi este ruşine să-l mai privesc pentru a nu-l vedea în ce stare a ajuns), toţi cei pe care îi întâlnesc zi de zi nu mai trăiesc în România, ci SUPRAVIEŢUIESC în România. Suntem milioane de oameni lipsiţi de minimele condiţii de demnitate umană, facem eforturi disperate pentru a mai arăta ca oameni şi nu ca nişte animale disperate şi încolţite. Tot mai multă lume cere să existe o lege a eutanasiei pentru că nu mai suportă lipsa de demnitate, tot mai mulţi oameni se chinuie în durerile bolilor pentru că statul român nu mai reuşeşte să le asigure sănătatea nici măcar la nivelul minimal, foarte mulţi oameni fac absolut orice pentru a câştiga nişte bani cu care să-şi prelungească un pic viaţa… Asta este România la care visează politicienii? La televizor se vorbeşte frumos, planurile sunt minunate, mizeria şi boala însă îşi face loc în populaţie încet dar sigur, nemulţumirile se transformă în disperarea marasmului. Oamenii au stare de prostraţie, mâinile le sunt tremurânde a „Parkinson’s disease”, rar găseşti pe cineva care să nu fie chinuit de migrene şi dureri de oase, semn că ceva ne otrăveşte lent şi ne provoacă hipertensiunea, diabetul, cancerul, bolile de inimă… toate acestea au devenit nu numai cotidiene, dar şi probabile… Priviţi în ochi cei de pe stradă sunt de-acum deja morţi pe dinăuntrul lor, nu mai au bucuria celulei pulsânde.

  Oare cei ce au intrat în politică la asta visau? Este atât de important câştigul personal, averea, puterea… încât neamul ăsta merită sacrificat?

  Iată de ce cred eu că întrebarea este „Vor mai fi cetăţeni peste care să STĂPÂNEASCĂ politicienii?”

  Din păcate singura cale de a îndepărta politicianismul şi populismul din România este ca România să rămână fără popor. Politicile „minunate” ale ultimilor ani cred că asta şi are ca ţintă.

  Dincolo de Băsescu, Ungureanu, Boc, nume mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, poate cineva GARANTA demnitatea românilor, poate cineva GARANTA că politica nu va duce românismul la dispariţie? Poate cineva garanta că ceea ce nu au reuşit sutele de invazii ale străinilor în România, timp de milenii, anume extincţia românilor din acest spaţiu, va reuşi politica Românească în aşa scurt timp?

  Domnule Năstase, puteţi răspunde la această întrebare? „Vor mai fi cetăţeni peste care să STĂPÂNEASCĂ politicienii?”

 56. 60 Socrate februarie 23, 2012 la 10:27 am

  @Victor V. * Spuneti “În ceea ce privește “exportul de profit”, nu îmi e clar la ce vă referiți.” . Nu imi vine sa cred ca un prosper om de afaceri ca dvs. nu este lamurit cum este practicat exportul de profit. Va dau mai jos doua link-uri lamuritoare, care nu epuizeaza nici pe departe metodele ingenioase prin care companiile practica evaziune fiscala prin export de profit.
  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/noul-el-dorado-pentru-angajatii-statului-care-se-reprofileaza-in-consultanta-preturile-de-transfer-228125.html
  “…Potrivit unui studiu al ASE, cifra de afaceri a tuturor companiilor străine din România adună aproximativ 70% din PIB adică peste 86 de miliarde de euro. Potrivit lui Piperea, supraevaluările de preţuri sunt undeva la 10% din cifra de afaceri a companiilor(practic cheltuielile cresc cu 10%). În acest context, suma ieşită din ţară annual fără a fi fiscalizată trece de 8,6 miliarde de euro.”
  http://www.jurnalul.ro/economia/efecte-perverse-export-de-profit-din-infrastructura-144460.htm
  Efecte perverse: Export de profit din infrastructură.

 57. 61 Vasile, februarie 23, 2012 la 10:32 am

  Si daca tot nu se publica si sunt intre a fi publicat sau a fi cenzurat hai sa mai dau un remember tuturor urmasilor bizonilor care au fost vanati de Stefan ce Sfant sau „branconati” de urmasii lui!

  Spre deosebire de simandicoasele texte cu iz pseudo-economic care nu sunt teze propuse pe propriilor lor bloguri , unde eu Vasile bineinteles ca nu as putea sa le reprosez ceva , pentru simplu fapt ca acolo ar fi propria dansilor ograda , in care perlele nu vor ajunge margaritare ,aici imi sar in ochi vorbiri si idei asa cum spuneam mai sus , spoieli ale casei cu tizic din productie proprie!

  Cam ninic din ce spun dansii ori nu se intampla ori nici macar nu se poate intampla.

  Din pacate pentru mine insumi , ce spune mafalda postac Vasile se intampla si nu va mai fac o culegere de texte amintiri cind eu prognozam ce se va intampla cu Nastase ce se va intampla cu Romania in timpul lui Basescu si si dupa.

  Am sa va readuc in prezent ce-i spuneam lui epolitokon , acu citeva zile:

  Carbunele romanesc vorbesc de carbunele energetic,cantitativ si calitativ ajunge doar pentru un picnic sau o sarbatoare nationala cu mici si fripturi.
  Deocamdata 1/2 din consumul national de energie este asigurat de centralele termo-electrice , care ard carbune extern mai ieftin si calitativ mai bun decit cel intern…. iar cu certificatele CO@ cumparam alt carbune …bla bla …….”
  Acum cica in urmatorii ani se cam inchide si Anina si si….mai tot mineritul carbonifer… pai de un gratar de unde facem rost tot din import?

 58. 62 Marcus februarie 23, 2012 la 11:01 am

  Efectul De Sera Inlocuit De Efectul Ungureanu

  Dupa ce ca in ziua cea mai neagra a acestei ierni de cosmar, cand toate televiziunile dadeau imagini dramatice cu oameni tarandu-se precum cartitele prin tunele facute de ei pentru a iesi din casele acoperite pana peste cos de troienele de zapada, Ungureanu, in loc sa depuna toate eforturile in vederea salvarii oamenilor din sinistrul alb, si-a instalat urmarit de televiziuni cabinetul la fiecare minister in parte, iar ministrul sau de Interne se ratoia la autoritatile locale spunandu-le sa nu astepte ajutor de la guvern, acum, la spartul targului, Ungureanu vine si ne minte in fata, mai abitir decat o facea Boc, laudandu-se totodata de mama focului cu faptele eroice ale sale si ale guvernului comise la dezapezirea tarii.
  Bre, oameni buni, astia ori traiesc intr-o lume partalela, ori cred ca noi traim intr-o lume de acest fel in care ni se poate servi orice fantezie deoarece suntem atat de tampiti incat inghitim pe nerasuflate gogosile serite de carmuire drept adevaruri incontestabile.

  Dupa ce Boc Minciunila lua un sut, impuls spre Cluj,
  Ne-a fost dat-alta papusa la stapan sa faca sluj.
  Sa ne minta fara jena si sa “lauda-te gura”
  Film vazut de toti romanii si in precedenta tura.

  Din discurs plin de emfaza cu minciuna ca refren
  Am aflat cum din zapada ne-a salvat acest guvern.
  Care-n ziua cea mai neagra, cu multi morti in batatura
  Se-aseza cu pompa-n tronuri si-o ardea cu udatura.

  Cum saracu prim ministru asistat de la Interne
  A luptat crunt cu nametii folosind “masini” moderne,
  Comasate in plutoane de jandarmi si militari
  Manuind pe branci lopata ajutati de voluntari.

  Asta dupa ce la Interne auzit-am un ministru
  Certand aspru romanimea pe un ton grav si sinistru
  Si-i spunandu-i sa n-astepte ajutor de la guvern
  Ci sa-si sape lungi tunele ca sa scape din infern.

  Daca-n timpul lui Milica ingheta doar Marea Neagra
  Cand ne minte Ungureanu ingheata o Terra-ntreaga.
  Mult hulit “efect de sera” este dus si desuet
  Azi la moda e gogoasa ce produce brusc inghet.

 59. 63 Socrate februarie 23, 2012 la 11:24 am

  @Doru Coarna * Aveti mare dreptate in cele pe care le-ati postat la aceasta tema. Spuneti insa “ Se intelege ca batalia politica se duce strict in scopul castigarii dreptului de comisionare, si nicidecum pt introducerea unor politici benefice de orice fel.”. Cred ( si sper ) ca sunteti prea pesimist. Trebuie sa acordam totusi PSD-ului, in special, prezumtia de nevinovatie, cu atat mai mult incat avem ca reper doua guvernari PSD ( Vacaroiu si Nastase ) cu rezultate bune. Din pacate, intr-adevar, asa percepe lupta politica o considerabila parte din electorat, informata in materie ( evident “dezinteresat” ) de uriasa si profesionista masinarie de propaganda portocalie. Daca opozitia nu va izbuti sa contracareze aceasta perceptie indusa electoratului va fi jale la alegeri, tinand cont si de previzibilele fraude electorale.
  Cu privire la multinationale, dictatura financiara si concentrarea capitalului, dau mai jos un link interesant
  http://www.zf.ro/business-international/cine-sunt-baietii-destepti-ai-finantelor-mondiale-topul-celor-mai-mari-200-de-manageri-de-active-din-lume-care-au-pe-mana-60-trilioane-de-dolari-8997982
  Jumătate din finanţele lumii sunt pe mâinile a douăzeci de firme de investiţii care administrează o avere de aproape 26.000 de miliarde de dolari (tot sistemul bancar românesc are active de 110 miliarde de dolari). Managerii din spatele acestor firme sunt cei care pot decide soarta unei naţiuni, falimenta o economie şi îngenunchea guverne printr-o simplă semnătură pusă pe un ordin de tranzacţionare…..
  Guvernele lumii, sub povara datoriilor suverane, au ajuns acum la discreţia pieţelor financiare care fără milă ameninţă să arunce ţări în faliment dacă nu îşi reduc deficitele şi nu îşi achită datoriile….
  Primii cei mai mari 200 de manageri din lume administrau active în valoare de aproape 60.000 miliarde (60 trilioane) de dolari la finele anului 2010, potrivit unui raport emis de compania americană de consultanţă şi research Towers Watson, care nu ia în calcul fondurile suverane. În raport nu este inclusă nici firma Pacific Investment Management (PIMCO), cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, cu active de 1.000 miliarde de dolari (un trilion) în 2010.
  Valoarea activelor aflate în gestiunea celor mai mari 200 de manageri este foarte aproape de valoarea PIB-ului mondial din 2010, estimată de Banca Mondială la 63.044 mld. dolari, ieşind astfel la iveală cât de influente sunt cele două sute de firme de investiţii în economia mondială…..
  PS * Sper ca prietenul nostru comun, Victor V. va citi si el postul. Sunt tare curios care vor fi comentariile domniei sale.

 60. 64 Florea Dumitrescu februarie 23, 2012 la 11:27 am

  DESPRE PACTUL FISCAL
  GRABA NEJUSTIFICATĂ A PREŞEDINTELUI BĂSESCU
  ŞI A TRASEIŞTILOR POLITICI

  Noi invităm la o dezbatere profesională a Pactului Fiscal din cadrul proiectului de Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
  Tratatul are 16 articole, din care 6 articole se referă la Pactul Fiscal („Compact fiscal”).

  I.

  1. Tratatul se adresează statelor-membre care au adoptat moneda euro, ţărilor din zona euro.
  România nu face parte din zona euro.
  Pentru statele din zona non-euro – nu există prevederi speciale explicite în Tratat. Nu există obligaţia ca aceste state să semneze acest Tratat.
  2. Tratatul rămâne deschis. La articolul 15 – se arată că Tratatul va fi deschis pentru acces şi altor state – membre ale Uniunii Europene care nu-l semnează la 1 martie 2012. Deci, se poate accesa şi peste 1 an şi peste 3 ani sau peste 5 ani etc.
  3. După 5 ani de experienţă. La articolul 16 se precizează că în cadrul a 5 ani – după intrarea în vigoare a Tratatului – pe baza evaluării experienţei, vor fi întreprinşi paşi pentru încorporarea acestor prevederi în Tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
  4. Prin urmare, nici o grabă nu este justificată pentru o ţară din zona non-euro – ca România, care a aderat la UE de numai 5 ani şi are problemele ei specifice, dificultăţile ei enorme de ţară săracă, de ţară în curs de dezvoltare.

  II.

  5. În anii de criză globală şi mondială au apărut dificultăţi şi vulnerabilităţi în Uniunea Europeană.
  În viziunea noastră, Pactul Fiscal este un răspuns mai puţin adecvat – pentru anii de criză economică prelungită – mai ales pentru ţările mai mici, cu posibilităţi mai reduse.
  6. Pactul Fiscal este criticabil pentru prevederile sale de bază, chiar şi pentru ţări din zona euro, pentru unele părţi neclare şi nedefinite (privind criterii şi principii care vor fi stabilite ulterior), cât şi pentru forma sa juridică generală.

  III.

  7. Desigur, noi examinăm Pactul fiscal din punctul de vedere al unei ţări din zona non-euro.
  Întrucât afectează profund suveranitatea statelor, trebuie examinate şi dezbătute aceste prevederi pentru a elucida pe deplin la ce ne angajăm, pentru ca apoi să luăm măsuri pentru respectarea cu rigoare a Pactului. Va trebui să cerem la Comisia Europeană clarificări suplimentare pentru a fi în deplină cunoştinţă de cauză.
  8. Pentru România, o ţară în curs de dezvoltare, o ţară săracă, o ţară cu un decalaj economic important faţă de ţările dezvoltate, prevederile rigide ale acestui Pact Fiscal prezintă o serie de dezavantaje.
  România are mari disproporţii şi dezechilibre în economie pe care le-a acumulat în anii de tranziţie şi care s-au agravat în cei 4 ani de criză economică, în bună măsură şi din cauza politicilor greşite ale guvernării Băsescu, Isărescu şi Boc. România trebuie să fie ajutată.
  În consecinţă, România nu trebuie să se grăbească să semneze acest Pact Fiscal. Va trebui să continue politicile de convergenţă economică şi socială, pregătind cu grijă şi răspundere toate condiţiile necesare pentru adoptarea monedei euro, pentru trecerea în zona euro, cooperând intens – pe toate planurile – cu instituţiile Uniunii Europene.

  Acordul cu FMI (2011-2012), cu politicile sale profund greşite, cu politicile de distrugere pe care le cuprinde, constituie pentru România o dificultate specifică, de care trebuie să se ţină seama.

  9. Ne menţinem propunerile făcute autorităţilor la data de 15 februarie 2012 – cu privire la dezbaterea publică, la crearea unui Comitet de economişti cu experienţă care să facă propuneri autorităţilor şi la organizarea unui Referendum Naţional pentru ca poporul suveran să se pronunţe.

  IV.

  10. Este clar că trebuie deschisă o dezbatere publică mai largă, la care să participe specialişti din economie şi din alte domenii; să nu ne limităm la declaraţiile unor politicieni diletanţi în economie, care aduc elogii fără temei; multe considerente exprimate de aceştia sunt total neadecvate. Desigur, unele dezbateri vor avea un caracter mai tehnic, mai puţin accesibil pentru nespecialişti.

  Ca specialişti, care am elaborat multe bugete ale ţării şi le-am urmărit în executarea lor, avem datoria să spunem că trebuie să se ţină seama de realităţile economice şi sociale.
  Ţările mai mari sau mai mici au operat cu deficite bugetare mulţi ani. În anii de criză economică toate ţările au mărit deficitele bugetare. Vom prezenta datele istorice pentru a atrage atenţia politicienilor amatori în economie.
  Participând la dezbaterile publice, vom elabora mai multe analize pe care le vom completa, pe măsură ce Comisia Europeană va aduce noi precizări şi clarificări la Pactul Fiscal.
  11. Protocolul partidelor politice de la guvernare din data de 15 februarie 2012 reprezintă un model de superficialitate şi de iresponsabilitate, ca şi unele declaraţii făcute de politicienii guvernanţi – semnatari ai acestui Protocol.
  În curând, vom supune unei analize critice discursurile domnului Băsescu din 29, 30, 31 ianuarie 2012, care dovedesc faptul că domnia sa nu a înţeles sensul major al prevederilor esenţiale ale Pactului Fiscal. (Va urma)

  23 februarie 2012

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 61. 65 Victor V. februarie 23, 2012 la 11:51 am

  @ Socrate

  Excelent comentariul dumneavoastră. Mi-a plăcut mai ales: „Guvernele lumii, sub povara datoriilor suverane, au ajuns acum la discreţia pieţelor financiare care fără milă ameninţă să arunce ţări în faliment dacă nu îşi reduc deficitele şi nu îşi achită datoriile…”. Ați pus punctul pe i.

  În lumea actuală nu prea mai e loc de populism și iresponsabilitate politică. E adevărat că topul respectiv a uitat de și China. China Investment Corporation administrează active de sute de miliarde de $. Însă e mai degrabă excepția care confirmă regula ineficienței companiilor de stat.

  Nu înțeleg de ce vă e teamă de piața financiară. Ați investit vreodată ceva? Chiar și 100 RON? Măcar în titluri de stat ale statului român. Probabil că aici este adevărata problemă a majorității comentatorilor de pe acest blog. Lipsa de cunoștințe financiare de bază. Ca atare, întreg mecanismul financiar pare un soi de voodoo, aparținând unei alte rase.

 62. 66 Draghi Puterity februarie 23, 2012 la 12:07 pm

  Viziunea neoliberala britanica asupra educatiei – doar bogatii mai au voie la facultate. Cine nu are 10600 de euro pe an sa isi plateasca facultatea, pas. Ah da, chestia asta e in conformitate cu drepturile omului…

  http://www.guardian.co.uk/education/2012/feb/17/tuition-fees-rise-human-rights-court

 63. 67 Vasile, februarie 23, 2012 la 12:07 pm

  Hai ca tot se publica pe spranceana , ex.Socrate la direct , Vasile la indirect,sa va mai istorisesc ceva economic poate o intelege si VV si Florin,,cite ceva. Bineinteles eu nu o sa le fac un grafic ci doar din constatari logice ,provenite din actiunile a acelora care sunt de vina sau nu sunt de vina in saracirea acestui neam!

  Cica din nou Petromul scumpeste benzina la pompa cu 12 bani/litru iar motorina cu 0.9 bani pe litru.

  Acum hai sa ne si explicam sau mai rau sa intram complet in intuneric incercind sa ne explicam logica acestor mariri.

  Pentru productia de benzina PETROM/OMV foloseste titei romanesc, deci marirea nu se justifica in corelatie cu pretul barilului de titei pe piata.

  Ei vorbind de motorine apare si paradoxul. Toata motorina de la pompele PETROM/OMV , este din import.

  Cum iti poti explica faptul ca motorinele din import , la o adica , mai scumpe din cauza pretului de piata influentat de cresterea pretului titeiului este o scumpire mai mica cu 0.9 bani decit pretul benzinei marit cu 0.12 bani/l neinfluentat de barilul de la bursa ?

  Hai sa ne raspunda basist Florin ca el pare mai priceput decit W!,
  .

 64. 68 Vasile, februarie 23, 2012 la 12:13 pm

  Mda e clar cenzura mizerabila , culmea ca si Bibliotecarul cu alt limbaj decit al meu este cenzurat, asa-i domnule Nastase reveniti doar la putere!

 65. 69 Ghita Bizonu' februarie 23, 2012 la 12:37 pm

  Victorelu

  io am intrebat :Si tot pe aici – ia zi cum se face ca sub inteleapta conducere a PC Chinez s-a infiintat Huawei insa genii telecom ca tine nu au resusit ceva similar in Romania ?!

  La care tu raspunzi doctissim : Mie personal îmi place mai mult piața LIBERALIZATĂ de telecom din România, care a generat un RCS și-un Astral.

  Bub sa vedem cu ce se ocupa Huawei : networking and telecommunications equipment supplier and the second-largest supplier of mobile telecommunications infrastructure equipment in the world (after Ericsson) adica produce telefoane, modemuri , solutii softeare ptr retele si altele dracii care nu stiu ce sunt nice pe pe romaneste nice pe martieneste (ce parca tu stii ce e ala cohlender?!)
  Insa sa acceptam ca :o piață uriașă, protejată de competiția externă poate genera și 100 de Huawei da ce zici de HTC ?!

  Hai sa vedem cu ce se ocupa RCS (care e si funizoru meu de cablu, internet si telefoane de care sunt f multumit ) : operator de servicii de telecomunicatii . Adica intinde niste cabluri, monteaza niste „gismo” si vinde niste cestii produse de altii. De exemplu mobilu meu este Huawei (primit „promotional” acu 4 ani . Ptr care zic mersi lu RCS. Mai tinerii mei colegi au murit de ras si cu mirare au observat cat de avansat este – se pare ca ar putea fi si videotelefon!)
  Deci nu se compara furnizoru cu vanzatoru.
  (i)”Logica” ta este ca cam asa : Tuborg este o mare marca de bere! Ce export are!! Tu : Ei si si noi avem Carul cu Bere care arata misto ! Sau io zic :ce tehnologie are Mercedes da tu replici „Tiriac auto e si mai tare ca vinde si Mercedes, si Jaguar si Land Rover si Mitshubishi si Ford si Hyundai ! Pai se compara cu amarata aia de firma bavareza ?!” si te mai sucari atunci cand iti zic ca inteligenta ta este o cestie conventionala -adica hai sa ne prefacem ca copilu e istet!!!

 66. 70 Vasile, februarie 23, 2012 la 12:42 pm

  Hai ca mi-a venit o idee sa public o intrebare pe care am preluato din logica lui vasile, publicata pe un blog care nu este cenzurat de Nastase si nici de Bassescu, sau alti cenzori universali.

  „Apropo de Nastase si „aceasta-i intrebarea,care-dintre-ele”
  De ce se cenzureaza la Nastase in draci atatea postari, asta-i intrebarea care-dintre-ele”

  Posibil raspuns,deja se simte in vina fostului PM ( nu se interpreta vina cu culpa ci vina de la vîna,vene), aproprierea de putere sau de ciolan!

  Cumintele Nastase se pregateste sa-si ia locul de arogantul….?

  Hai sa-l inteb direct pe dl. A. Nastase, crezi ca am vre-o sansa la raspuns?
  Poate dupa Basescu nu-i asa?

 67. 71 blogideologic februarie 23, 2012 la 2:04 pm

  +Mihai Gâdea l-a jignit în direct pe şeful CNAS: „Sunteţi un mitocan, sunteţi un dobitoc!”+ http://www.romanialibera.ro/cultura/media/video-scandal-la-tv-mihai-gadea-l-a-jignit-in-direct-pe-seful-cnas-sunteti-un-mitocan-sunteti-un-dobitoc-254686.html Mihai Gâdea s-a exprimat delicat faţă de impertinentul funcţionar băsist. Uneori trebuie să fii cu sufletul alături de aceia care părăsesc lumea din motive de boală şi lipsă de medicamente.

 68. 72 Maximmouse februarie 23, 2012 la 2:14 pm

  @Fragmentarium politic

  Am citit postul tau de pe blog, foarte bine scris si corect. N-am putut posta acolo, este incomod. Cu stima. 🙂 🙂

 69. 73 Victor V. februarie 23, 2012 la 2:39 pm

  @ Socrate

  Cele 200 de firme au în spate sute de milioane de investitori. Eu aș spune că sutele de milioane de investitori sunt „cetățenii” unor „state” virtuale, în care puterea „politică” poate fi retrasă instantaneu, dacă conducătorii fac greșeli. Comparați-i cu milioanele de bizoni care sunt gata să-și dea votul pentru un kilogram de zahăr sau de ulei. Eu personal îi prefer pe primii.

  În astfel de „state” virtuale, patriotismul de operetă (gen PRM) este straniu, iar calitatea de „cetățean” se câștigă investind. Vă e teamă că în timp acest model va înlocui modelul „bizonian” de stat hoț, corupt, mincinos și exploatator? Mie nu. După cum vedeți, în Grecia și Italia, prim-miniștrii aparțin deja noii lumi.

  PS: Aștept cu nespusă încântare răgetele colegilor bizoni.

 70. 74 Roxana Iordache februarie 23, 2012 la 3:41 pm

  @nastase. Unii se întreabă, alţii numără. Acesta-i răspunsul. :mrgreen:

  P.S. Între timp, unii sparg proteste. 😐

 71. 75 Roxana Iordache februarie 23, 2012 la 3:47 pm

  @Draghi Puterity. Coreea de Nord ilustrează perfect teoria privind crimele de ultimă oră ale dreptei.

 72. 76 Roxana Iordache februarie 23, 2012 la 3:55 pm

  @Theodora. Ai grijă, că faci jocul propagandei portocalii fără să vrei. Ei urmăresc să-l victimizeze şi să-l eroizeze pe Ungureanu, iar comentariile care sugerează că ar fi „preferabil” sunt de natură să contribuie la imaginea premierului „diferit” de PD-L şi care „face totul” ca să se delimiteze şi să se impună. Din păcate, toate comentariile reprezentanţilor PSD pe la televiziuni n-au făcut decât să-i ridice statuie – vai, săracul, el ar vrea, dar nu poate, că nu-l lasă Băsescu! De-aia prinde aşa uşor propaganda portocalie, care-i atât de facilă. 😐

 73. 77 Observator februarie 23, 2012 la 4:24 pm

  @nea Ghita – esti rau intentionat. Inteleg ca iti place minunatul stat chinez care, fie vorba intre noi, nu prea e de stanga. Nu e de stanga nici din perspectiva libertatii personale, nici din perspectiva grijii fata de cetateni, nici macar „avutia nationala” nu e a poporului.

  Victor V insa prefera piata libera.

  Sugerezi cumva ca Huawei s-a dezvoltat in China tocmai ca nu e piata libera? Pai daca nu e libera poate ca era acolo un Ghita Bizonu care ar fi vrut si el sa faca un Huawei, dar nu a avut protectia partidului si de suparare a venit in Romania si vinde nimicuri in Europa.

  Nu cumva incerci sa scoti din context anumite lucruri numai sa arati tu ca piata libera nu e buna? Chiar tu dadeai de exemplu Ericsson care s-a dezvoltat intr-o piata libera. Sau Nokia. Sau orice alt producator vestic. Tu chiar ai ceva cu piata libera sau cu lipsa viziunii economice pe termen lung care nu tine nici de stanga nici de dreapta, ci tine de inteligenta?

 74. 78 Ghita Bizonu' februarie 23, 2012 la 5:33 pm

  Observator

  hop si mataluta .. sa fi nitel „scarpinata”! Bun daca asta ti-este placul .. asa sa fie!

  Sa reluam principalelel premize . Victor , triumfator intreba pe Doru Coarna: Nu înțeleg obsesia ta și a multor alți comentatori de aici referitoare la companiile care vin să “sugă” economia și apoi să plece. Uitați-vă și voi în top 1000 de companii și o să vedeți câte din ele sunt companii noi sau companii de stat falite, reconstruite de noii proprietari de la zero: RCS, Vodafone, Orange, Cosmote, Raiffeisen, Unicredit, Rompetrol.
  Le care eu am intrebat “ cum se face ca sub inteleapta conducere a PC Chinez s-a infiintat Huawei insa genii telecom ca tine nu au resusit ceva similar in Romania ?!”
  Adica asa ca sa intelega chiar si o persoana atat de destepata de ii zic amicii ca ar putea si si vicepresedinta de banca internationala : cum se face ca in RP Chineza unde la conducere este un partid comunist s-a putit dezvolta o firma ca Huawei ins in Romania care nu mai avea partid comunist ai nostri superinteligenti – asa ca tine – nu au reusit ? Dezvoltand cum se face ca “marile noastre succesuri” se masoara in numarul de companii distruse , de locuri de munca pierdute in numele pietei?In “privatiari” catre companii de stat straine?! De ce sa zicem Victor nu a devenit el producator de talia lu Huawei ca tot se pricepe la “telecom” si la “piata” si tot ii da cu “fa si tu o companie” ? Oftica mea suplimentara vine din faptul ca telecomu asta este 4/5 industrie de calcul INSA in 1977 –1980 noi ii invatam pe chinezi cum se scrie 1-1 in Assiris. Le-am vadut destule calculatoare , le-am instalat sisteme cu teleprelucrare , colegi de-ai mei au stat cu lunile in China ca instructori. Si azi … mi-este greata!

  Sau poate imi explici tu cum se face ca o companie de 3 surcele ca OMV sa devina un actor important , alta ca MOL se extinde in Romania INSA noi care aveam o industrie pertoliera integrata – adica extractie, prelucrare si mai aceam si o industrie de echipament care nu era de aruncat, care aveam platforme de foraj maritim construite de noi … Noi pe baza a ce aveam in 1990 ar fi trebuit sa ii calarim pe ei nu ei pe noi ..

  Piata libera? Numa ptr unii ?! De ce libertatea asta este doar cu un sens – de la noi catre altii ?!

  Sa iti zic io – fiindca avem prea multi obsedati sa le “dea” altora ! D’aia.
  Si mai apari si tu mot si emiti “pareri corecte”.

 75. 79 Victor V. februarie 23, 2012 la 5:35 pm

  @ Adrian Năstase

  Dacă îmi permiteți, aș vrea să adresez și eu o întrebare, cu aceeași eleganță (adică doar cu același tact și finețe, că atâtea greșeli gramaticale nu am cum să fac nici dacă mă strădui) de care dă dovadă distinsul și manieratul nostru coleg de blog.

  Dacă dumneavoastră sunteți atât de amabil să suportați grobianismul, noi ce vină avem? Asta nu-i cenzură, e igienizare.

 76. 80 Ghita Bizonu' februarie 23, 2012 la 5:37 pm

  Victor V.

  si cati din aia au suferit dupa ce au bagat la apa economia? A suferit ala care „machia” „oerfirmantele” Greciei ? Nu domane fereasta ! Au luat bonusuri !!

 77. 81 blogideologic februarie 23, 2012 la 5:47 pm

  Furia lui Mihai Gâdea a provocat şedinţa de guvern în criza medicamentelor.

 78. 82 Doru Coarna februarie 23, 2012 la 5:54 pm

  @ Obserator,

  spune-i interlocutorului ca nu exista piata libera, cel ce detine pozitia dominanta impune trendul convenabil siesi. Piata libera este ceva mai hilar decat comunismul, democratia autentica sau libertatea totala.

  Prafurile astea au fost stranutate de miliarde de oameni de pe planeta asta, de infinite ori… Ele sunt insa vanturate de cei ce amagesc stranutatorii din motive materiale concrete, apoi unii raman cu caile aeriene desfundate si ceilalti cu averile.

 79. 83 blogideologic februarie 23, 2012 la 6:46 pm

  Să rîdem cu Sever Voinescu: „Mişcarea Populară este o formulă politică; eu sunt adeptul unei alianţe ideologice” 🙂 http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/voinescu-miscarea-populara-este-o-formula-politica-eu-sunt-adeptul-unei-aliante-ideologice-254706.html

 80. 84 Cârcotaşu februarie 23, 2012 la 6:55 pm

  @ VV,

  SLK-ul e mașină de copii. Eu vorbeam de CL.

  Eu ştiu bine că cel mai greu e să minţi. E imposibil să mai ţii minte ce şi cui ai spus ş-atunci te produci penibil, exact cum faci tu. Nu te contrazic, doar că era o vreme când considerai că e destul un SLK, ca să te dai foarte important, p-acilea. E de altfel neesenţial, din ăştia ca tine e plin târgul.
  Nici nu Max nu te contrazic, doar îţi mai spusesem că o comparaţie cu el ţi-e defavorabilă.

 81. 85 Ghita Bizonu' februarie 23, 2012 la 7:28 pm

  Victor V.

  dupa ce ai demomnstrat incapacitatea ta funciara de a intelege „mici” diferente intre mere si rachiul de pere (punuand in aclesi plan pe Huawei producator de echipamente si diversi furnizori de servicii inclusiv de produse ale lu Huawei) acu te stadui si repeti performanta :Lipsa de cunoștințe financiare de bază. Ca atare, întreg mecanismul financiar pare un soi de voodoo, aparținând unei alte rase. Api sa itio zic io 2 cestii „simpatice foc” – criza dot.com si criza subprime. Acu incearca tu nioste incantatii voodoo sa ne oecsplicei ce bune au fost astea. Mai ales a ultima !

  As mai zice ca actualu „stat hoț, corupt, mincinos și exploatator” o face in numele lichidarii statului social si a favorizarii unor casuneni si lati intreprinzatori – de ex Goldman Sachs, Temnpleton samd

 82. 86 blogideologic februarie 23, 2012 la 7:49 pm

  @ Victor V. spune : +Eu aș spune că sutele de milioane de investitori sunt “cetățenii” unor “state” virtuale, în care puterea “politică” poate fi retrasă instantaneu, dacă conducătorii fac greșeli.+
  Iarăşi îţi debitezi dobitociile tale propagandistice. Habar n-ai cum funcţionează în actualitate pieţele investiţionale.

 83. 87 M.Voicu februarie 23, 2012 la 8:03 pm

  AN, am gãsit un rãspuns la Thomas S. Kuhn: ”Dacã am putea sã înlocuim evoluţia-spre-ceea-ce-dorim… cu evoluţia-de-la-ceea-ce-cunoaştem, atunci vor dispare unele probleme supãrãtoare
  @Vasile, februarie 23, 2012 la 8:40am spune: ”Petromul foloseşte numai şi repet numai ţiţei românesc, la un preţ maxim de 20-30 USL/tona extrasã !”

  ➡ acesta este costul – care trebuie sã-i revinã firmei care face extracţia – contravaloare a activitãţii ei proprii.

  ➡ Petrolul este al României prin Constituţie, Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile». Deci bunurile respective nu pot fi concesionate, ci numai extracţia şi procesarea lor [februarie 3, 2012 la 7:38pm la firul din-2004]
  ► Contractele pentru bogăţiile de interes public ale subsolului şi resusele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, cu concesionari privaţi, încheiate pe legile petrolului şi minelor sunt menţinute în vigoare ❗ deşi, pentru cine doar trece prin curtea unei facultãţi de drept, sunt nule de drept de la data “convenirii” lor – ca bazate pe o cauzã ilicitã – încãlcând Constituţia: dispoziţia care consacrã caracterul inalienabil al proprietãţii publice; nu vre-un procent negociat arbitrar, ci toatã valoarea netã este bun public 💡
  Pentru petrol, de la preţul de cca.100 dolari pe baril la costul de cca.30 dolari pe baril (şi sunt f’o 40 milioane de barili/an) sunt banii care lipsesc şi pentru drepturile pensionarilor care n-au fost contributori (da’ lor le cresc pensiile), pentru programele speciale de sãnãtate şi învãţãmânt, pentru arierate, şi inclusiv pentru scuturi – dacã mai avem ce apãra.

 84. 88 blogideologic februarie 23, 2012 la 8:58 pm

  @ Roxana Iordache spune : +@Theodora. Ai grijă, că faci jocul propagandei portocalii+
  Cred că sunt infinit mai dubioase jocurile pe care le face pe ecran domnul Claudiu Săftoiu.

 85. 89 Paul februarie 23, 2012 la 9:26 pm

  Aya,

  esti un jucator atent, adaptativ, care profita de toate fisurile (sau protuberantele!) care i se ofera, pentru a-si continua inaintarea. (Poate de aici si disconfortul pe care il provoci unora 🙂 ).

  Intr-adevar mai trebuie sa te si identifice.
  De aceea si eu consider ACTA drept o inutilitate.
  In cazul infractiunilor informatice este foarte greu sa identifici faptuitorul. Pentru ca aproape niciodata nu poti sti sigur cine a „facut click” de la un anumit IP.

  ACTA ramane, astfel, un simplu mijloc de a monitoriza „ce” se vehiculeaza pe Internet, iar nu „de catre cine” se vehiculeaza (ceea ce se vehiculeaza).

 86. 90 M.Voicu februarie 23, 2012 la 11:58 pm

  @Cârcotaşu februarie 23, 2012 la 9:55am ne-a anunţat: ”Joi, 23 februarie, de la ora 21.00, pe postul TVR1, emisiunea “Judecă tu!” va fi dedicată subiectului Roşia Montană!”
  Am urmãrit dezbaterea; multe poziţii ale ”finanţatorului” – cum suntem agresaţi şi prin reclame media; lor, un singur rãspuns: pare puţin 1 ppm = o parte pe milion ? ; mercaptanul cu care se ”parfumeazã” gazul metan (spre a se putea identifica pericolul), se percepe de la o diluţie de o parte mercaptan la 400 milioane pãrţi aer, adicã de la 0,0025 ppm !
  Pentru proprietarii din zonã a argumentat mãreţ un fel de Badea Cârţan cum cred cã ar fi fãcut Crãişorul, clare intervenţiile Doamnei juriste, un Tânãr care ne-a vorbit lãmuritor ca din partea viitorului.
  Domnul academician Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române a adus autoritatea celui mai înalt for ştiinţific, dar şi autoritatea specialitãţii sale de chimist, şi a şi marcat caracterul inalienabil al bunurilor proprietãţii publice – la care eşperţii parlamentari şi guvernamentali şi decidenţi în jilţuri, cam toţi, şãd in limbo
  Încã, Legea nu corespunde Constituţiei [februarie 23, 2012 la 8:03pm]

 87. 91 Victor V. februarie 24, 2012 la 12:10 am

  @ Cârcotașu

  Măi senilache, eu am spus că am avut ȘI SLK. Nu am spus când. Cu aproape 15 ani în urmă. Însă în același post am spus că acum folosesc un CL600. Ulterior bizonul a confundat CL-ul cu SL-ul, dar asta e mai puțin important. Vrei să-ți caut eu postarea? Sau îl rogi pe deșteptul familiei tale (Max)?

 88. 92 Victor V. februarie 24, 2012 la 12:21 am

  @ bloginvestologic

  Nea Titi, pe tine cu ce te-am mai supărat de ești așa veninos? Ai investit vrodată măcar 1$ în produse financiare? Atunci de ce mama Wall Street-ului te dai specialist? Hai, luminează-ne! Însă de data asta, te rog încearcă fără Voltaire și Kuciuk-Cainargi.

 89. 93 Victor V. februarie 24, 2012 la 12:35 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Jupâne bizon, ești obraznic cu o doamnă. Sunt convins că „in 1977 –1980 noi ii invatam pe chinezi cum se scrie 1-1 in Assiris”. Bucură-te că nu ai avut și tu parte de un geniu ca Mao. Adică un pic de Salt Înainte și o Revoluție Culturală. Deși judecând după geniile care i-au supraviețuit lui Ceașcă, parcă mă apucă regretul că n-am avut și noi un Mao.

  N-aș mai fi pierdut azi timpul cu explicații inutile pentru tine, Cârco și blegideologic. Ciu atitudinea asta țâfnoasă și inutil cârcotașă, precis ați fi fost trimiși la reeducare la sat.

  Să știi că încep sâ fiu convins că greșeșc cu libertarianismul. Ăsta nu merge într-o țară de bizoni. Încep și eu să cred că unii ca voi ar merita o dictatură sănătoasă. Cum deschid gura să comenteze, cum pleosc! un argument pe gustul vostru de „democrați” etatiști pur-sânge.

 90. 94 gabi februarie 24, 2012 la 1:48 am

  Domnule Nastase,
  Sunteti in mod cert muuult mai educat si pregatit decat confratii politici din PDL.
  Ei sunt mai fara scoala..Cred ca asta va si infurie. Ca fura fara rusine.
  PSD-ul o facea mai cu tact.
  As vrea sa va cred bine intentionat, dar nu-mi iese din minte ceva trait pe pielea mea, acum multi ani.
  Ca sa se vanda ceva in Petromul inainte de privatizare, trebuia sa treaca printr-o firma, Colossos, care se si laudau cu sloganul”Noi facem plinul la Petrom” Cu alte cuvinte, ei vamuiau tot…
  Toata lumea din Petrom sustinea ca seful, un tip mai roscat daca mai tin bine minte, cam la vreo 27-30 de ani pe atunci, e nu stiu ce nepot de-al dumneavoastra.
  Firma respectiva a avut o glorioasa crestere atunci, iar dupa privatizarea Petrom, a dat cu oistea in gard cum s-ar spune. Sau a cautat alta vaca de muls.
  De ce or fi spus oamenii aceia ca e nepotul dumneavoastra?
  Va multumesc.

 91. 95 blogideologic februarie 24, 2012 la 8:49 am

  @ Victor V. întreabă : „Ai investit vrodată măcar 1$ în produse financiare?”
  Iarăşi ţi-ai debitat obişnuita dobitocie propagandistică. Demonstrezi doar că habar nu ai cum funcţionează piaţa investiţională.

 92. 96 Vasile, februarie 24, 2012 la 9:15 am

  Se pare ca pe la colegii mei bunul simt este raportat la marca masinii cu care se lauda ca o conduce.
  De exemplu , sau mai bine spus probabil atunci cind W conducea un SLK era si mai decent si deci si mai inteligenent intre timp a trecut la CL si
  de atunci nu-l mai recunosc. Bine ca boala nu-i generala , altfel cum ar trebui sa vorbesc eu cu el , adica conducatorul unui GL 420 cu amaratul care se lauda cu un CLeu?

 93. 97 nastase februarie 24, 2012 la 9:15 am

  gabi,
  nu stiu, dar cred ca acel asa numit nepot al meu nu a fost fericit cand s-a privatizat Petromul… La SIDEX erau, inainte de privatizare, 2000 de firme capusa – la intrare si la iesirea produselor. La fel era si la PETROM, care ajunsese sa aiba datorii la stat 30.000 de miliarde de lei!

 94. 98 M.Voicu februarie 24, 2012 la 9:58 am

  Directorul ANRM: ”Statul român se obligã sã pãstreze redevenţele pânã în 2014”
  NU STATUL ROMÂN, ci interpuşii care s-au obligat aiurea sã înstrãineze proprietatea publicã {februarie 23, 2012 la 8:03pm}:
  Contractele pentru bogăţiile de interes public ale subsolului şi resusele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, cu concesionari privaţi, încheiate pe legile petrolului şi minelor sunt nule de drept de la data “convenirii” lor – ca bazate pe o cauzã ilicitã – încãlcând Constituţia, Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile».
  Dece sunt menţinute în vigoare când toţi decidenţii au jurat sã respecte Constituţia?
  @nastase februarie 24, 2012 la 9:15am scrie: ”PETROM… ajunsese sa aiba datorii la stat 30.000 de miliarde de lei!
  Situaţia a fost guvernatã 😉

 95. 99 Victor V. februarie 24, 2012 la 10:33 am

  @ Adrian Năstase

  Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut răspunsul dumneavoastră adresat lui „gabi”.

 96. 100 Cârcotaşu februarie 24, 2012 la 10:46 am

  @ VV,

  Măi senilache, eu am spus că am avut ȘI SLK.

  Nu ştiu ce nu e clar pentru tine. Din ce spun eu rezultă clar că nu pun niciun preţ pe bazaconiile pe care le debitezi. Sigur, poate cândva visai la SLK, iar acu’ visezi la CL, nu ştiu de unde-ai înţeles că te cred posesor. La asta mă refeream când spuneam că e greu să minţi, că nu poţi ţine minte ce şi cui ai spus.
  În rest, într-adevăr, dacă tupeul şi obrăznicia ar valora, amice, ai fi de milioane ❗ 😆

 97. 101 Socrate februarie 24, 2012 la 11:51 am

  @Victor V. * Ma amuzati. Aplicati etichete in stanga si in dreapat, puneti la punct pe oricine are alta opinie decat dvs. , mai si insultati pe ici pe colo, si apoi faceti un apel patetic la gazda noastra sa elimine grobianismul. De exemplu, pe blogideologic l-ati facut “senilache”. Nu vi se pare ca e o forma de grobianism ?. In locul domnului blogideologic, v-as fi raspuns cu aceeasi moneda – “mai, pustiulache imberb, mai pleava ridicata pe val de apele tulburi ale tranzitiei, tu ai uitat cine ti-a platit studiile ? “.
  Dupa aceasta scurta introducere, sa revenim la problemele curente. In locul dv., n-as avea curajul sa acuz pe altii de lipsa de cunostiinte economice de baza. V-am dat o lectie despre notiunea elementara de export de profit, peste care ati trecut cu nonsalanta ; mentionez ca dvs. mi-ati servit niste truisme despre impozitul pe profit. V-am mai dat o informatie privind marea finanta si multinationalele, la care mi-ati si “apreciat” comentariul. Daca ati fi deschis linkul, ati fi observat ca nu era comentariul meu, ci al autorului, care banuiesc ca avea mai mult decat cunostiinte economice de baza. Inca o dovada de suficienta. A propos, urmandu-va sfatul, am luat 100 de RON si m-am dus la banca si am cerut sa cumpar titluri de stat. Mi-au ras in nas. Dupa asta, am vrut sa investesc respectiva suta intr-un fond de investitii, dar numai daca ma asigura ca managementul respectivului fond poate fi schimbat instantaneu de investitori. De data asta mi-au ras in nas de doua ori. Oare de ce ?

 98. 102 Victor V. februarie 24, 2012 la 11:53 am

  @ blogi

  Acum am văzut eroarea tipo. Erată: „vreodată”.

  Referitor la „dobitociile propagandistice” contează din ce direcție privești. Ce zici, privind din unghiul meu, crezi că te pot confunda cu Mises? Sau măcar cu Keynes. N-am îndrăznit să folosesc cuvântul „dobitoc”. Important e ca ai inteles si singur.

 99. 103 Ghita Bizonu' februarie 24, 2012 la 12:15 pm

  Dom tov Nastase

  am si io o curiozitate … de nu s-a incercat „deparazitarea” Petrom, Sidex ? <a rog stiu ca DDt ul e interzis da' niste praf de Cod Penal articolele alea privid abuzul in functie, gestiune frauduloasa .. e? Si inevitabil acesoriul repararii prejudiciului… dupa cateva luni de spart piatra dezonorabilii ar fi fost fericiti sa isi cumpere o "condiitionata" dand si izmenele …
  Si asa la mica barfa- aia cu capusele erau sefi. Daca un subordonat ar fi incercat asa ceva .. mama mama ce vigilenti erau . De un se vede ca stiua foarte bine ca nu este "bine" ce fac ei !!
  Si sa mai puneti ca in loc sa fiti acuzat ca sunteti tatal coruptiei ati fi fost Adrian Tepes cel Drept si cu 4 #### plebiscitat prsedinte ori premier dupa cum v-ar fi fost voia! Si in loc sa precuvante despre anticoruptie o mme Breton ati fi fost noul Lycurg al UE …

 100. 104 Vasile, februarie 24, 2012 la 12:39 pm

  Domnule Nastase , jumatatile de masura sunt „masuri” ale politicienilor!

  Daca Sidexul era capusat si era falimentar si oricum nu ar fi rezistat chiar si in miinile lui Margineanu si Voiculescu concurentei impuse de un Mital,faptul ca Sidex reprezinta o mare entitate care consuma in general forta de munca romaneasca , pliata in relatiile de comert pe un know-how indian,consider ca extraordinara aceasta privatizare.

  De cealalta parte pot spune ca in contrast cu privatizarea SIDEXului ,privatizarea PETROM-ULUI , daca nu a fost un „must” in scopul aderarii la EU, atunci a fost hai sa nu-i spun ca a fost o mare porcarie ci o mare greseala sau hai sa ma rezum doar la clauzele contractuale care au fost inadecvat concepute . Ce nu cunosc muritorii de rand este faptul ca tainul provenit ,dupa privatizarea PETROMului din preluarea de catre terti a grupului de servicii petroliere , sau o parte din el, cea mai profitabila, care avea in proprietate platforme de explorare/sondaj, de productie, tankuri petroliere, remorchere o mare infrastructura moderna ,dane specializate a fost ghidonata inspre oameni eu as zice pusculitele ale dl. presedinte , fosti comandanti de nave, sau fosti apropriati din vechiul grup portuar.!

  Acum PETROMU-ul cu un profit de aproape un miliard bagatelizand aceasta natie , ridica de citeva ori pe an pretul la un produs ,obtinut la pret de badjocora, deoarece gucvernarea dumneavoastra i-a cedat bogatiile subsolului romanesc fara nici o interdictie in folosire exhaustiva si in desfacerea lor pe piata interna atunci cind se foloseste titei romanesc!Eu vorbesc de acel PETROM OMV care a inchis o rafinarie, pe cea mai moderna , acelasi PTROM care ghidoneaza si ceilalti producatori , Lukoil sau Rompetrol sa-si mareasca si ei preturile pentru a le alinia cu ale lor!

  DIP si dumneavoastra, guvernul pe care l-ati condus este vinovatul moral pentru situatia de azi !.
  Faptul ca guvernul se imbogateste si el prin imensele incasari provenite din accize si TVA nu ma incalzeste absolut de loc, deoarece pensia este mizerabila si inechitabila in comparatie cu contributia, asigurarile sociale nu sunt,….locuri de munca nu sunt si se reduc in fiecare zi……..!

  Bineinteles ca nu sunteti de acord cu mine ,desi eu nu am exagerat cu nimic si am expus doar adevarul ce este laudabil sa laudam dar ha sa nu exageram!.

  Privatizarea oricararui zacamant de valoare , bogatie nationala , si a mea nu numai a dumneavoastra ar fi trebui sa fie facuta numai in cadrul unui referendum!

 101. 105 Doru Coarna februarie 24, 2012 la 3:11 pm

  @ Dle Nastase,

  de ce nu legati privatizarile de capusharea de atunci care sufoca orice agent comercial de stat? Privatizarile s-au facut in lipsa de altceva mai bun.
  Ca noii proprietari au fost mai buni sau mai slabi, asta-i alta poveste.
  Nu de alta, dar iata ca PSD este privit acum ca principalul vanzator de tara si nimeni nu-si aduce aminte de capushare desi multe averi asa au demarat.

 102. 106 nastase februarie 24, 2012 la 3:31 pm

  Doru Coarna,

  Asa este. Din pacate, putini isi mai aduc aminte. Sau nu vor sa-si aduca aminte…

 103. 107 nastase februarie 24, 2012 la 3:38 pm

  Vasile,
  nu sunt de acord. In primul rand exista o obligatie asumata din 1999. In al doilea rand, arieratele devenisera imense. In al treilea rand, partea romana avea 49% din noua societate (deci, ar fi trebuit sa ia jumatate din profit). De ce nu ia? Trebuie intrebati cei care au fost in CA din partea statului in acesti ani. Si ce au facut cu actiunea de aur – valabila 5 ani dupa privatizare. Ar mai fi multe de spus…

 104. 108 Draghi Puterity februarie 24, 2012 la 3:54 pm

  @Roxana Iordache

  Ce influenta are regimul din Coreea de Nord asupra Romaniei? Nici macar vulpitzele nu o duc mai bine sau mai rau daca la ei e intr-un fel sau altul. In schimb daca in UE vine la moda o dictatura de dreapta, o sa fie rau. OK, poate pentru vulpitzele salbatice nu, dar pentru oameni si – mult mai important – pentru cainii comunitari – o sa fie mai rau.

 105. 109 Vasile, februarie 24, 2012 la 4:02 pm

  Dl. Nastase,

  Sunt de acord cu obligatia asumata , pe care am mentionato cu un „must”
  eu spun ca de la inaltimea dumneavoastra pliata pe ideologia socialista, resursele naturale nu trebuiau instrainate decit …si cu acordul lui Vasile !

  Dar si dumneavoastra si dl. Iliescu ca orisicare politician ajuns la putere uita de fiecare data de vasile.

  Chiar si in conditiile date contractul nu respecta egalitatea intre cele doua parti , exprimata riguros si precis atunci cind la productie se foloseste titeiul meu si nu al lor.. si ramane si titeiul meu chiar daca altii profita din plin de exploatarea acestuia ,nu doresc sa intru nici in amanunte si nici in polemici, nici nu doresc sa va aduc aminte ca datoria PETROM , a crescut si nu a scazut in timpul guvernului Nastase si ca Patriciu intra ca la el acasa, deep in biroul dl. Popescu , de fiecara data nu ca sa cedeze ceva ci doar sa mai ia cite ceva!

 106. 110 Vasile, februarie 24, 2012 la 4:07 pm

  why?

  Vasile,
  februarie 24, 2012 la 9:15 am
  Se pare ca pe la colegii mei bunul simt este raportat la marca masinii cu care se lauda ca o conduce.
  De exemplu , sau mai bine spus probabil atunci cind W conducea un SLK era si mai decent si deci si mai inteligenent intre timp a trecut la CL si
  de atunci nu-l mai recunosc. Bine ca boala nu-i generala , altfel cum ar trebui sa vorbesc eu cu el , adica conducatorul unui GL 420 cu amaratul care se lauda cu un CLeu?

 107. 111 Victor V. februarie 24, 2012 la 6:58 pm

  @ Socrate

  Aveți o oarecare dreptate cu introducerea. Însă am primit de la blogideologic, Ghiță și Cârcotașu o doză bunicică de insulte directe, care îmi permit să răspund într-un mod similar. Totuși aveți perfectă dreptate, pentru păstrarea unei atmosfere civilizate ar trebui să mă abțin. Ideal ar fi fost ca nici introducerea dumneavoastră să nu fi conținut acele tentative de insulte indirecte, dar având în vedere că au fost atât de nereușite o să spun că au fost un exercițiu dubios de logică.

  Dacă îmi permiteți, aș fi chiar tentat să vă răspund. Puștiulache imberb, nu mai e nici măcar fiul meu, însă mă bucur că aveți senzația că sunt atât de tânar și imatur. La a doua, întrebare cel cu „pleava”, e discutabil cine e pleavă și cine elită, dar nu aș pierde timpul cu chestiuni legate de perspectivă. În orice caz, răspunsul este că am plătit în ultimii 20 de ani, prin taxe și impozite, cât pentru studiile la Harvard ale întregii mele familii, ale colegilor de serviciu și tot ar mai rămâne destul și pentru plata unor (inutili) birocrați ai statului.

  Revenind la fond, mi se pare foarte inteligent din partea dumneavoastră să experimentați și partea practică a investițiilor. Constat că a fost o experiență plăcută și amuzantă.

  Mai pot să vă dau sfat? Cursurile de zbor sunt și ele o experiență plăcută și amuzantă. Din păcate cu o sută de RON, vă puteți permite doar experiența planatului prin fereastra deschisă. Dacă stați la parter, e irelevant pentru că durează prea puțin. Mai sus de etajul doi, nu vă recomand. Riscăm să pierdem un filozof simpatic, subtil și mai ales inteligent.

  PS: Țin să vă mulțumesc. La sfârșitul unei zile de lucru lungi și obositoare, nimic nu se compară cu o discuție plăcută cu un om inteligent. Așa ca dumneavoastră. Aproape că îmi pare rău că nu ați reușit încă să demarați noua carieră de investitor profesionist. Însă sunt utili și teoreticienii de forță ca dumneavoastră și dom’ lecturer Titi.

 108. 112 Victor V. februarie 24, 2012 la 10:20 pm

  erată: La a doua întrebare, cea cu “pleava”,

 109. 113 M.Voicu februarie 24, 2012 la 11:49 pm

  @Vasile, februarie 23, 2012 la 12:07pm gãseşte cã motive stranii pot fi în spatele ştirii pe care ne-o aduce: ”Cica din nou Petromul scumpeşte benzina la pompã cu 12 bani/litru iar motorina cu 0.9 bani pe litru.”
  ► Remarc aici încã un element pe care OMV-Petrom îl desconsiderã: preţul barilului de ţiţei de la bursã conţine şi cheltuieli de transport şi asigurare pânã la destinaţia de referinţã – care pentru ţiţeiul indigen ar trebui scãzute din calcul, cã nu sã ezixtã
  ► Incerc o ipotezã: prin întreţinerea tensiunilor, capitalul financiar câştigã mai uşor din asigurãri (unde sunt cam singurii actori), decât din activitãţile economice care nu fac samsarlâc – şi d’asta doar astea s-au atrofiat ❗

 110. 114 Victor V. februarie 25, 2012 la 8:22 am

  @ Ghiță Bizonu’

  +++de nu s-a incercat “deparazitarea” Petrom, Sidex+++

  Cum să „se” încerce? În stilul președintelui jucător, care apare la televizor și ne spune unde sunt corupții și cine trebuie arestat? Ți-am mai spus eu că TB e președintele perfect pentru tine și ce a mai rămas din populația de bizoni.

  Săracul Brucan, cât de optimist a fost cu 20 de ani. Cred că nici 50 de ani nu vor fi suficienți.

 111. 115 M.Voicu februarie 25, 2012 la 12:28 pm

  @Victor V. februarie 25, 2012 la 8:22am i se adreseazã lui @Ghiță Bizonu’ care se referise la necesara “deparazitare” Petrom, Sidex. Ziceri brutale, cu: Cum să “se” încerce? În stilul președintelui jucător,… şi dã-i cu Bãsescu, şi dã-i cu ”Săracul Brucan”

  ➡ Adicã induceţi cã trebuia aşteptat dezastrul ca sã demitã pe cine-a numit, chiar şi când se vede fãrã telescop cã furãciunea devenise mai dinamicã decât treaba prepuşilor ?
  Aşa o poziţie, e cam cum parlamentarii şi alţi purtãtori de putere delegatã conteazã cã ei n-ar rãspunde pentru voturile exprimate în exercitarea mandatului – fãrã sã realizeze ei n-au abilitare sã încalce Constituţia – pentru a cãrei salvgardare au depus jurãmânt ❗

 112. 116 M.Voicu februarie 25, 2012 la 1:36 pm

  Semnificaţia pentru dregãtorie nu priveşte atât poziţia cãlãreţului, cât rãspunderea lui

 113. 117 Draghi Puterity februarie 25, 2012 la 1:53 pm

  @Victor V.

  Deci tu speri ca o sa mai traiesti inca 50 de ani? :mrgreen:

 114. 118 Draghi Puterity februarie 25, 2012 la 2:01 pm

  @Ghitza Bizonu

  de nu s-a incercat “deparazitarea” Petrom, Sidex …

  Ca ar fi strigat vestu’ ca in Romania nu e „economie de piatza (*)” si ne-ar fi bombardat umanitar ca pe sarbi.

  (*) „economie de piatza” – orice sistem politic, social, economic sau financviar care permite transferul de proprietate catre castigatorii razboiului rece. In anumite cazuri sinonim cu „democratie” si antonim la „coruptie”.

 115. 119 Victor V. februarie 25, 2012 la 6:09 pm

  @ M.Voicu

  Eu aparțin, prin ceea ce fac, celor care se ocupă de activități economice. Din păcate ceea ce ne lipsește este tocmai „capitalul financiar”, dispus să investească cu risc. Adică exact acele fonduri „speculative” atât de blamate de cei ce nu înțeleg rolul lor.

  Nu vreau să fiu nepoliticos cu dumneavoastră, mi s-a părut că sunteți un comentator corect și echilibrat. Însă cred că subapreciați rolul „speculanților”/investitorilor.

 116. 120 Victor V. februarie 25, 2012 la 7:33 pm

  @ M.Voicu

  Întrebarea mea este perfect validă! Cum să „se” încerce? Trebuia să asmută dl. Năstase parchetul pe ei, cum face actualul președinte? Puteți explica rațional mecanismul, fără a utiliza IMPERSONALUL „să se”.

  „Adicã induceţi cã trebuia aşteptat dezastrul ca sã demitã pe cine-a numit” – nu încerc să „induc” nimic. Nici măcar nu înțeleg dacă vă referiți la dl. Năstase sau la dl. Băsescu.

  Restul comentariului nu-l mai comentez pentru că mi se pare mult prea „rotund”.

 117. 121 Victor V. februarie 25, 2012 la 7:41 pm

  @ Draghi Puterity

  Firește că o să mai trăiesc 50 ani. Poate totuși scăpăm de bizoni mai repede.

  Știi ce mi se pare ciudat? Că și tu ai devenit bizon deși ai trăit după ’90 într-o societate mai bine organizată. Sau poate combinația dintre 20 și ceva de ani de comunism (până ai emigrat) plus „protecția socială” germană au dus la formarea malformației bizoniene.

  Ești sârb la origine din câte îmi amintesc. Voi îi socotiți vinovați pe germani de ceea ce s-a întâmplat în „Yugoslavia”. Nu? Poate și asta e explicația urii tale împotriva „capitalismului” și „pieței libere”.

 118. 122 M.Voicu februarie 25, 2012 la 8:24 pm

  @Victor V. februarie 25, 2012 la 6:09pm îmi spune: ”mi s-a părut că sunteți un comentator corect și echilibrat. Însă cred că subapreciați rolul “speculanților”/investitorilor.”
  ► Vã mulţumesc, dar cu mult drag vã rog sã discerneţi cã investire, endeavour, e atitudinea corectã pentru oricine conteazã pentru dezvoltare (chiar dacã vizeazã direct numai dezvoltarea proprie). Vã rog, nu parodiaţi îndrãzneala şi riscul asumat, cu termenul speculaţie care ţine nu de o atitudine programatã, ci de gambling – with an uncertain outcome. Spuneţi: Din păcate ceea ce ne lipsește este tocmai “capitalul financiar”, dispus să investească cu risc; iar mi-aduc aminte definiţia latinã din Evul Mediu: economie înseamnã sã investeşti cu câştig – asta guvernarea nu prea ştie !
  Eu nu blamez ”fondurile”, dar ele devin speculative mai întotdeauna, cãci este asimetricã dobândã egalã indiferent de lungimea ciclului de fabricaţie; aici ar fi locul pentru rolul statului: sã asigure permanenţa… 💡
  Eu m-am nãscut înainte de rãzboi. Comandamentul german i-a propus tatãlui meu (un industriaş de succes în urbe), sã-i aducã echipamente din Germania sã lucreze numai pentru ei. Tatãl meu a refuzat şi nemţii s-au adresat urmãtorului care, dispus sã ocoleascã concurenţa lealã, a acceptat; dupã rãzboi a ajuns la Canal. În ani, am fost învãţat cã mai mult costã ceeace primeşti gratis (mai am exemple de justiţie divinã)
  Vã mulţumesc pentru cã mi-aţi dat ocazia sã mã explic; spunem diferit aceloraşi lucruri; dacã diferenţele vã ajutã… cu-atât mai bine ţãrii

 119. 123 M.Voicu februarie 25, 2012 la 8:37 pm

  Pentru cã s-a convertit tot anteriorul în italic – de nu se mai distinge citatul de textul meu, repet cu scuze:
  @Victor V. februarie 25, 2012 la 6:09pm îmi spune: ”mi s-a părut că sunteți un comentator corect și echilibrat. Însă cred că subapreciați rolul “speculanților”/investitorilor.
  ► Vã mulţumesc, dar cu mult drag vã rog sã discerneţi cã investire, endeavour, e atitudinea corectã pentru oricine conteazã pentru dezvoltare (chiar dacã vizeazã direct numai dezvoltarea proprie). Vã rog, nu parodiaţi îndrãzneala şi riscul asumat, cu termenul speculaţie care ţine nu de o atitudine programatã, ci de gambling – with an uncertain outcome. Spuneţi: Din păcate ceea ce ne lipsește este tocmai “capitalul financiar”, dispus să investească cu risc; iar mi-aduc aminte definiţia latinã din Evul Mediu: economie înseamnã sã investeşti cu câştig – asta guvernarea nu prea ştie !
  Eu nu blamez ”fondurile”, dar ele devin speculative mai întotdeauna, cãci este asimetricã dobândã egalã indiferent de lungimea ciclului de fabricaţie ; aici ar fi locul pentru rolul statului: sã asigure permanenţa… 💡
  Eu m-am nãscut înainte de rãzboi. Comandamentul german i-a propus tatãlui meu (un industriaş de succes în urbe), sã-i aducã echipamente din Germania sã lucreze numai pentru ei. Tatãl meu a refuzat şi nemţii s-au adresat urmãtorului care, dispus sã ocoleascã concurenţa lealã, a acceptat; dupã rãzboi a ajuns la Canal. În ani, am fost învãţat cã mai mult costã ceeace primeşti gratis (mai am exemple de justiţie divinã)
  Vã mulţumesc pentru cã mi-aţi dat ocazia sã mã explic; spunem diferit aceloraşi lucruri; dacã diferenţele vã ajutã… cu-atât mai bine ţãrii

 120. 124 blogideologic februarie 25, 2012 la 8:45 pm

  @ Victor V. spune : „Săracul Brucan, cât de optimist a fost cu 20 de ani. Cred că nici 50 de ani nu vor fi suficienţi.”
  Bineînţeles, în afara dobitociei propagandistice nu te pricepi la discurs. Dar mi se părea promiţător cum începeai : +Eu aş spune că sutele de milioane de investitori sunt “cetăţenii” unor “state” virtuale, în care puterea “politică” poate fi retrasă instantaneu, dacă conducătorii fac greşeli.+ Faptul că n-ai continuat arată că habar n-ai cum funcţionează în actualitate pieţele investiţionale. Şi ar fi fost interesant. Cel puţin după logica mea, singulară în România de acum. Utilizai „asocierea” şi „analogia”. Prea tentante pentru mine să nu cer o „sinteză pasivă” (folosită în lumea modernă, sinteză ce nu-i apriorică precum buna sinteză antică).

 121. 125 Aya februarie 25, 2012 la 9:02 pm

  @

  Ghita Bizonu

  In februarie 24, 2012 la 12:15 pm intrebi (citez):

  „am si io o curiozitate … de nu s-a incercat “deparazitarea” Petrom, Sidex ?”

  Ordinea (din ratiuni „istorice”) este inversa: Sidex, Petrom.
  S-a incercat. Mai exact, Adrian Nastase a incercat imediat dupa ce a ajuns prim ministru, la inceputul anului 2001.
  Realitatea „de pe teren” a aratat ca asa ceva era imposibil. Nu mai era vorba de o simpla „capusare” dar despre -metaforic vorbind- „otravirea sangelui” organismului.
  Iti dau un exemplu.
  In 2001, cand Adrian Nastase a incercat „decapusarea” SIDEX datele au fost infioratoare: „capusarea” ziilnica mostenita era de 20 milioane dolari.
  Increngatura era sinistra- daca s-ar fi incercat „decapusarea” prin conservarea statutului sau in raport cu statul, „organismul” nu ar fi rezistat.
  Asta inseamna ca SIDEX ar fi trebuit sa fie inchis cu toate efectele cumplite asupra Romaniei. Unica posibilitate era privatizarea cu clauza conservarii activitatii (obiectului de activitate- am redus, desigur).

  Cei care capusau (nu iti imagina ca politicul era strain de asta- dimpotriva) au incercat sa participe la privatizare cu firme facute peste noapte. Nu au reusit.
  Am participat la sedinta a grupurilor PSD inainte de momentul in care contractul privatizarii SIDEX a fost prezentat public.
  Stiam foarte bine cine („transpartinic”) era implicat in porcariile capusarii de la Sidex.
  Am auzit ce au discutat, apoi, pe hol. Cel mai „bland” lucru pe care l-am auzit a fost „o sa-i rupem picioarele lui Adrian Nastase, ne ia banii”.

  Legat de Petrom, lucrurile sunt teribile (pot sa imi dau doctoratul in domeniul respectiv).
  Atacul la Petrom a fost puternic si cu efecte imense (de perspectiva) inca de la sfarsitul anului 1999 – inceputul anului 2000, prin privatizarea Prospectiuni SA (privatizare ABERANTA aparent- pe fond evident impotriva securitatii nationale, pentru ca Prospectiuni era de importanta strategic nationala; a fost preluata de Tender, pe un pret de nimic- viza fiind, de fapt „izolarea” laboratoarelor nationale si preluarea arhivei, ea singura de importanta strategic- nationala; activitatea Petrom era direct legata de importanta nationala a acelor laboratoare ). A fost momentul in care, pentru ca s-a opus vehement privatizarii Prospectiuni SA (constient de efectul cumplit pe termen lung) „Popa de la Petrom” a fost arestat, stupid, fiind „saltat” cu catise, fara explicatii, direct din biroul lui (fiind apoi eliberat cu o balbaiala penibila ca scuza; mai exact, dupa trei zile, a fost eliberat cu scuza absolut jenanta ca fusese o „confuzie de persoana” din cauza numelui; s-a spus ca fusese depusa o reclamatie impotriva unui tip care avea acelasi nume si nu platise pensie alimentara; ceva mai stupid nu cred ca poate exista ca explicatie, scuza).

  In 2002- 2003 (momentul in care s-a pus problema privatizarii Petrom) situatia era cumplita.
  „Firma” lui Tender care preluase Prospectiuni impusese Petrom niste conditii drastice pentru folosirea laboratoarelor si prospectare (operatiuni care, legal, nu puteau fi facute de altcineva in Romania!), astfel incat sumele percepute (si care ajunsesera sa fie datoarate) erau uriase.
  Pe de alta parte, acelasi Tender (via firmele sale, desigur) incheiase un fel de parteneriat cu (din pacate!) falimentara bijuterie RAFO prin care adusese in pragul falimentului CARO (foarte pe scurt si fara detalii care, desigur, sunt importate: stii ca Savinestiul- platforma- s-a „despartit” dupa 1990, in sensul ca rafinaria si partea de petrochimie si de benzine speciale au devenit societati comerciale diferite; asa s-a reusit actiunea impotriva lor pe rand, cu scopul falimentarii).
  Prezint totul redus la extrema.
  Printr-un sir de asemenea combinatii, s-a reusit „oprirea” sumelor pe care trebuia sa le incaseze Petrom- care, la randu-i, avea plati de facut (devenite creante).
  Creantele Petrom au fost preluate (printr-un schimb murdar) de Tender et Cie. In 2003, Tender et Cie scosesera Rafo „la inaintare” (printr-un fel de suverica se ajunsese, paradoxal, ca falimentara Rafo sa detina o parte impresionanta din creantele Petrom) cerand „preschimbarea” acelor creante (de care ei erau vinovati, de fapt, printr-o alta suveica) in actiuni Petrom.
  A fost cel mai teribil mod de a „capusa” o mare companie. „Spatele” acestor indivizi era Talpes (care stii bine ce pozitie ocupa in epoca- si, in afara de asta, ce tip de servicii avea „alaturi”).

  Si in acest caz, singura solutie era privatizarea.
  Imediat „baietii” care infectasera Petrom, pe punctul de a-l ucide, au actionat.
  Au format (si inscris) peste noapte o societate cu care au incercat sa participe la privatizare. Spre cinstea celor care s-au ocupat (sub superaveghere guvernamentala- or, premier era Adrian Nastase!) nu au acceptat acea firma (nici nu indeplinea toate conditiile legale- printre care un anumit numar de ani in domeniu).
  A fost imediat trimisa „la inaintare”, tot de catre respectivii, o firma APARENT elvetiana (care chiar avea in nume, pentru a induce in eroare, un „indiciu” catre sa trimita la o societate importanta). Cei care se ocupau de privatizare (considera ca am reluat referirea la guvern si la Adrian Nastase) au descoperit adevarul.
  A existat, in acest caz, o dura, foarte dura reactie a lui Talpes.

  S-a incercat de asemenea ‘introducerea pe fir” a unei societati aparent americane- care era, de fapt, a unuia dintre „oligarhii” rusi (combinat fiind respectivul tot cu oamenii lui Talpes- cel mai vizibil fiind Tender).
  Nu au reusit nici asa.

  Ar mai fi ceva: era important, cred eu, ca Petrom sa ramana companie europeana (altfel spus, nici la rusi, nici la americani).
  OMV, in situatia de „boala profunda” in care se afla Petrom, a avut cea mai buna si mai corecta oferta.
  Nu trebuie uitat de actiunea de aur.

  P.S.
  A propos de faptul ca nici Sidex, nici Petrom nu au ajuns pe mainile „baietilor lui Talpes” (unde regasesti din plin interese negre transnationale) si ca au fost privatizate in plina „capusare”, lasand „capusatorii” fara bani: te mai mira de ce „anumiti tipi” din servicii (si din PSD!) au vandut victoria lui Adrian Nastase in 2004, la prezidentiale? Te mira de ce s-au indreptat, apoi, impotriva lui, incercand sa-l inlature din zona decizionala?

 122. 126 M.Voicu februarie 25, 2012 la 10:06 pm

  ► La repetare, a ieşit (corect)x(-1), în engleza san’scriptã: pã draku’ !
  @Doru Coarna februarie 23, 2012 la 5:33pm, la firul pdl-o-vulpe… spune: ”BEC-ul şi STS-ul vor face restul…”
  ►Dacã Parlamentarii voteazã cu bile (alba – neagra), şi dacã se voteazã din antichitate când nu exista STS, dece STS nu rãmâne un serviciu – de se vrea un Serviciu unde n-are loc constituţional decât BEC

 123. 127 Victor V. februarie 25, 2012 la 11:28 pm

  @ blogideologic

  Nea Titi, ai început de ceva timp să te comporți suburban. Nu prea am de ales decât să-ți răspund în același mod sau să te ignor. Prefer varianta secundă. Continuăm discuția când îți regăsești bunele maniere.

  „Dobitoc”. Doar atât te duce capul? Măcar fii ironic, amuzant. Vrei să-ți dau un exemplu? Sau nici simțul umorului nu l-ai avut vreodată? Ar fi păcat, pentru că pe mine mă apucă râsul ori de câte ori îți văd poza. Îl asociez automat cu cuvântul folosit de tine. Dar nu unul mare. Unul mic și simpatic. Hai să nu exagerez. Unul mic și cu freza pe dos. Ca Hitler. Te-ai gândit să-ți lași mustață?

  Gata mă opresc aici, pentru că familia a intrat la idei. M-au auzit râzând în hohote și au venit să vadă ce e atât de amuzant. Acum se tăvălesc pe jos de râs și mă roagă să le mai arăt o dată poza ta.

 124. 128 Cârcotaşu februarie 25, 2012 la 11:30 pm

  @ VV,

  Eu aparțin, prin ceea ce fac, celor care se ocupă de activități economice.

  E unu’ p-acilea care, în mod sigur, se ocupă numai de activităţi economice.
  Are ceea ce se cheamă a fi o companie, nu o firmuliţă, fie ea şi de telecom, care-şi zice pompos „companie”. Un SRL trebuie mai întâi să fie IMM, da’ până la „companie” e drum lung!!
  Cel de care vorbesc e unu’ Vasile, care când ar zice că şi-a luat un Rolls Phantom mi-aş spune că s-a dilit, dar nu m-aş îndoi că şi l-a luat. În rest, mulţi „artişti” pe strasse, cu 99% cocalari!

 125. 129 Draghi Puterity februarie 26, 2012 la 12:56 am

  @Victor V.

  Tu nu ma poti intelege pe mine Victore, nu pentru ca as fi eu complicat, atipic sau misterios ci pentru ca sistemul tau de valori e plin de contradictii interne.

 126. 130 Victor V. februarie 26, 2012 la 7:38 am

  @ Cârcotașu

  Nu extrapola inutil. Nu sunteți chiar atât de mulți. Din păcate, chiar dacă ai fi numai tu, tot ar fi cu unul prea mult.

  Ai și tu o opinie pe tema decăpușării Petrom? Sau pur și simplu suferi de nebăgare în seamă?

 127. 131 blogideologic februarie 26, 2012 la 10:25 am

  @ Victor V.
  Repetitio est mater studiorum. Să-ţi spun iarăşi, deci : +Bineînţeles, în afara dobitociei propagandistice nu te pricepi la discurs. Dar mi se părea promiţător cum începeai. Faptul că n-ai continuat arată că habar n-ai cum funcţionează în actualitate pieţele investiţionale. Şi ar fi fost interesant. Cel puţin după logica mea, singulară în România de acum. Utilizai „asocierea” şi „analogia”. Prea tentante pentru mine să nu cer o „sinteză pasivă” (folosită în lumea modernă, sinteză ce nu-i apriorică precum buna sinteză antică).+ Ţi-am oferit „food for thought”.

 128. 132 M.Voicu februarie 26, 2012 la 11:15 am

  @Victor V. februarie 25, 2012 la 7:33pm
  Abia acum am vãzut acest text al Dumneavoastrã. Explicasem altãdatã cã
  ”autosesizarea” nu este o opţiune, ci obligaţie de serviciu.
  La pagube evidente şi grave, termenul nu este ”sã asmutã”, ci fiecare şef sã demitã pe aceia care n-au acţionat în fişa postului – cu imputatea pagubei care trabuia decisã de justiţie. Incompatibilitatea, ca act unilateral înseamnã şi renunţarea la eventuale imunitãţi. Altfel, contracte brambura precum şi cele din energie acţioneazã în continuare pentru… aceia care le-au angajat. La ”datorii la stat 30.000 de miliarde de lei!” [nastase februarie 24, 2012 la 9:15am] – unii au lãsat sã se adune atâta; nu trebuia aşteptat dezastrul ca sã demitã pe cine-a fãcut mãscãri. Nu mã refer anume la dl. Năstase sau la dl. Băsescu; CDR a scos privatizãrile de sub controlul Curţii de Conturi încãlcând un text expres din Constituţie.
  În cazurile cele mai grave reglementarea n-ar trebui sã dureze mai mult decât de la ora X:59:59 pânã la ora (X+1):00:00 !

 129. 133 Porthos februarie 26, 2012 la 4:29 pm

  @ M.Voicu

  Aveți perfectă dreptate. Așa AR TREBUI să se întâmple. Realitatea, din nefericire, este alta. Una din soluții este privatizarea, caz în care noii proprietari sunt mai atenți decât statul.

  Pot fi de acord că nu este neapărat cea mai bună. Dar încă nu am auzit alte variante pragmatice, ci variante de tipul „SĂ SE…”. Probabil că aici se pierde dialogul nostru. Dumneavoastră, ca și Ghiță, ați prins și perioada când statul își făcea (oarecum) corect treaba. Însă să nu uităm că vorbim de un stat totalitar, polițienesc, care a generat alte probleme, cu mult mai mari decât corupția.

  Generația mea (40+) a crescut în perioada de criză a statului totalitar și apoi de disoluție (1990-2000). Dintre cei de vârsta mea doar pe Draghi l-am auzit să aibă păreri similare cu dumneavoastră sau Ghiță. Dar el este un caz special, pentru că a plecat după 1990 în Germania (unde a descoperit că poate exista un stat puternic și în celași timp necorupt). Din păcate mijoacele statului german nu pot fi utilizate aici, pentru că presupun o cultură și o populație cu valori diferite de cele de aici.

 130. 134 Porthos februarie 26, 2012 la 4:31 pm

  @ Draghi Puterity

  „sistemul tau de valori e plin de contradictii interne” – tot ce se poate. Ești amabil să-mi indici astfel de „contradicții”?

 131. 135 Draghi Puterity martie 1, 2012 la 3:04 pm

  @Porthos

  Un exemplu de contradictie logica – spui:

  Din păcate mijoacele statului german nu pot fi utilizate aici, pentru că presupun o cultură și o populație cu valori diferite de cele de aici.

  Cu alte cuvinte, tu spui: nu statul in sine are o problema ci sistemul de valori din Romania. Atunci de ce vrei si mai putin stat, daca nu el e de fapt problema?

  In locul tau m-as intreba: de ce prima solutie care imi vine in minte pentru a rezolva incompatibilitatea postulata de tine mai sus e sa renuntam la stat si nu cea mai directa si mai evidenta de schimbare a sistemul de valori care submineaza existenta unui stat corect si puternic? Iti dai seama ca esti „preformatat” atat de puternic incat renunti si la logica si la common sense?

  Imi pare sincer rau ca trebuie sa iti spun lucrurile astea in public, dar e mai bine sa le fi auzit macar o data in caz ca vrei sa schimbi ceva la modul tau de gandire. Faptul ca iti incepi fraza cu „din pacate”, arata ca a mai ramas totusi macar o farama de gandire nealterata de propaganda neoliberala (probabil la nivel subconstient).

 132. 136 Porthos martie 3, 2012 la 5:27 pm

  @ Draghi Puterity

  Să nu te superi dar logica ta e șchioapă. Expune-o public, că nu e nicio problemă.

  1. Statul german de care te bucuri tu a avut nevoie de următoarele ingrediente: populație protestantă (adic etică, morală, etc) + stat minimal (de care am vorbit când am discutat de Ludwig Erhard și Mont Pelerin Society).

  2. Eu nu am spus FĂRĂ stat, ci STAT MINIMAL.

  3. Gândirea mea nu e pre-formatată. Ca și tine am prins o lungă perioadă de comunism. Însă spre deosebire de tine, eu nu am avut „șansa” să ajung un funcționar cu salariu mare și viață tihnită (de bizon). Spre „ghinionul” meu am primit o porție zdravănă de stat hoț, mincinos și inutil pe deasupra. Așa că fiecare gândește din prin prisma propriei experiențe. Să nu te superi nici tu, mi se pare că ai idei puține și fixe. Aș zice chiar ușor rectangulare.

 133. 137 Draghi Puterity martie 3, 2012 la 7:59 pm

  @Porthos (ex VeVe)

  De ce nu te informezi putin inainte de a scrie ceva? In ziua de azi chiar nu e atat de greu…

  1. Ca fapt divers, cele doua landuri sudice in care e concentrata industria germana si singurele care produc mai mult decat cheltuie, si care astfel tin tot RFG-ul, Bayern si Baden-Würtemberg, sunt majoritar catolice, nu protestante. (Te-ai pocait degeaba. :lol:) In opinia mea nu religia e ingredientul principal care explica succesul german, ci mai degraba structura familiei traditionale germane, mai exact modul in care se faceau mostenirile. (Adrian Severin are o analiza interesanta pe tema asta).

  2. Progresam… 🙂

  3. 😆 Sa recapitulam ipotezele tale in ce ma priveste. Intai am fost bugetofag in Romania, apoi programator bine platit in Germania, si acum vad ca am redevenit functionar cu salariu mare nu se stie exact unde. Nu vrei sa te hotarasti? Sau mai bine mai incearca cateva ipoteze, ma amuza sincer sa vad cum sunt reflectat eu in mintea unuia ca tine.

  Legat de ideile mele, cred ca ti-am mai spus – nu da cu pumnii in ecran, problema nu e la emitator ci la receptor. 🙂

  Imi pare rau pentru ghinioanele tale in viatza. Se zice ca norocul vine singur cand iti doresti ceva ceva cu adevarat. Paulo Coelho zicea ceva de genul – cand iti doresti din tot sufletul ceva, intreg Universul conspira pentru a-ti indeplini dorintele. Asa ca ai grija ce iti doresti. S-ar putea sa ti se implineasca.

 134. 138 Porthos martie 3, 2012 la 11:24 pm

  @ Draghi Puterity

  Nu ai văzut ghilimelele la „ghinion”. Sunt cât se poate de fericit cu rezultatul „ghinionului”. Nu mi pare că tu ai fi foarte fericit cu rezultatul „norocului” tău. Știi ce mi-aș dori? Să nu te poți angaja. Să fii nevoit să lucrezi doar pentru propria ta companie. Adică exact „ghinionul” meu. Eventual având parte de un stat exact cum am avut eu parte. Cu bune și rele. Sunt convins că ai începe să înțelegi cum e cu statul și piața.

  La punctul 2 sigur că progresăm. În sfârșit ai reușit să înțelegi că nu susțineam „fără stat”. E cam lent, dar tot e bine. Decât deloc…

  PS: „nu da cu pumnii in ecran” – nu presupune că toți fac ca tine. Iar ideile tale nu sunt enervante. Sunt amuzante. Tu ești doar ușor sâcâitor. Pricepi greu și uiți repede.


 1. 1 “Aceasta-i Întrebarea!” Care dintre ele? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 22, 2012 la 12:08 am
 2. 2 A 41-a zi pentru România | Teologie pentru azi Trackback pe februarie 22, 2012 la 7:21 pm
 3. 3 120 de milioane de dolari disparuti din actele Primariei Braila si a institutiilor sale subordonate. Felicitari USL-asilor locali care ne conduc. Simionescu, Stancu &Co. merita sa fie trasi in teapa « Rinder Razvan Catalin Trackback pe februarie 23, 2012 la 2:41 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: