Romanii din afara tarii – doar o lista electorala suplimentara?

Tot mai multe semnale venite din presa interna si cea internationala subliniaza  lipsa de preocupare a actualei conduceri pentru imperative politice majore ale Romaniei. Dupa doua intalniri la nivel inalt – vizita lui Traian Basescu in noiembrie si vizita unei delegatii de parlamentari ai comisiei pentru romanii din afara granitelor – situatia romanilor din Serbia nu pare a se fi imbunatatit, ci dimpotriva. Atacurile armate asupra liderilor comunitatii romanesti au trecut sanctionate mai degraba formal, pentru a fi punctata reactia, de catre autoritatile de la Bucuresti.

Situatia comunitatii romanesti din Serbia nu este neaparat unul dintre punctele majore de pe agenda dezbaterilor publice de la noi. Modul in care insa imperativele afirmate de catre presedinte si de catre oficialii PDL sunt contrazise imediat de realitate subliniaza probleme majore ale politicii externe din ultimii opt ani, atunci cand este vorba despre interesele romanilor din Diaspora.

Pentru PDL, comunitatile de romani din afara tarii nu prezinta interes decat in calitate de potentiale tinte ale manevrelor electorale sau oameni ale caror voturi pot fi fraudate pentru “realegerea” presedintelui sau a parlamentarilor incapabili sa le reprezinte cu onoare si demnitate interesele. Am auzit de la actuala putere mai multe propuneri electorale decat masuri de politici publice menite sa  asigure ca educatia copiilor romani din diaspora poate avea loc in romana, dupa manuale romanesti, ca cetatenii romani sau cei care se identifica astfel pot merge la biserica si asculta sjuba in romana, ca accesul romanilor din strainatate la programe educationale si culturale este asigurat de institutiile statului si de cei alesi in mod special sa se preocupe de situatia din Diaspora. Promovarea limbii romane si a traditiilor cultural-spirituale ale poporului roman a devenit ceva strain pentru o putere profund anti-romaneasca.

Cuprinsi de grijile cotidiene, toate aceste lucruri ne scapa, de cele mai multe ori, din atentie. Totusi, ele se intampla, se sedimenteaza si au urmari pe termen mediu si lung. Refacerea si consolidarea radacinilor  romanilor de peste hotare  si a actiunilor pe care ar trebui sa le aiba cu  „statul inrudit” (cum spune Comisia de la Venetia) se realizeaza in timp si necesita demersuri sistematice. Ele ar trebui realizate depasind un singur ciclu electoral.

Ani de zile, am primit lectii (adeseori interesate) despre ce inseamna standardele europene in materie de minoritati. Noi am spus, incepand cu anii ’90, „ce e bun in materie de minoritati pentru Europa, este bun si pentru Romania”. Am ajuns in situatia paradoxala in care, dupa ce am pus in aplicare in tara noastra standardele comune europene, nu mai avem determinarea necesara pentru a cere ca si altii sa se poarte in acelasi fel, in tarile lor, cu minoritatile de romani. Cu alte cuvinte, sa spunem, cu mai multa hotarare, „ce e bun in Romania in materie de minoritati, e bun si in celelalte tari ale Uniunii Europene (sau care doresc sa intre in Uniunea Europeana)!”

51 Răspunsuri to “Romanii din afara tarii – doar o lista electorala suplimentara?”


  1. 1 Elena ianuarie 2, 2012 la 11:19 am

    Am o informatie pentru dvs. Dupa ce timp de vreo 20 de ani ni s-au dat lectii despre cum sa abordam multiculturalismul, marii mentori au decretat ca multiculturalismul a esuat. Poate daca rolul mentor-ucenic s-ar fi inversat sau s-ar fi alternat nu s-ar fi ajuns aici. Nu stiu daca situatia romanilor din Serbia este sau nu rezultatul politicii externe din ultimii ani. Zona despre care faceti vorbire este, la ora actuala, agitata sub aspectul tolerantei interetnice. Stiu insa ca paradigma integrarii trece, de la toleranta pana la respect reciproc si interculturalism, prin mai multe etape. In acest proces, fundamentala este implicarea comunitatilor respective prin interiorizarea convingerii cu privire la beneficiile construirii unei societati multiculturale. Poate aici va trebui ca grupurile in cauza sa fie sprijinite sa-si gaseasca acele obiective comune care sa formeze liantul necesar pentru „bataliile” in cadrul carora vor trebui sa coopereze. Pentru ca nu putem ajunge sa valorizam si sa respectam diferentele pana nu ajungem la convingerea ca, dincolo de ceea ce ne desparte, suntem fundamental asemanatori, fiinte umane cu calitati si defecte, membri ai aceleiasi comunitati, confruntandu-ne cu aceleasi probleme de existenta si beneficiind de aceleasi daruri ale mediului in care convietuim. Stiu ca utilizez clisee. Si mai stiu ca nimic din toate acestea nu poate aparea spontan. Mai ales intr-o criza profunda precum aceea prin care trecem. Este nevoie de resurse, mai ales pentru o educatie de calitate. P.S. Dar romanii din interiorul tarii, sunt macar o lista electorala, sau nici atat? Unde sunt challengerii ? Ce mai fac ei, in general? Sanatosi, voiosi?

  2. 2 Un ILIE din Germania ianuarie 2, 2012 la 11:56 am

    Un sincer „La multi ani!”
    Sper, si nu in zadar, ca 2012 va aduce schimbarea
    de care Romania are nevoie si in care eu (si nu numai eu) cred
    in continuare.
    Continuati!

  3. 3 mihaic3001 ianuarie 2, 2012 la 12:46 pm

    Bine, asta nu -i o surpriză ptr. mine, si probabilb ptr. foarte mulţi cetăţeni cât de cât zdraveni la minte şi cap, atât timp cât PDL-ul şi Băsescu au ales să calce totul în picioare doar ptr. a frauda alegerile. Vorba lui Bogdan Chireac – atenţie – a le frauda, nu a le câştiga.
    Trist este altceva şi anume faptul că românii din Diasporă, rupţi de realitate pe de-o parte şi foarte creduli pe de altă parte, se lasă manipulaţi şi angrenaţi în toată mizeria asta băsistă, fiind chiar o groază de sceleraţi şi de pe acolo care, postează pe bloguri certându-ne cu patos că ne împotrivim reformei pedelisto-băsiste. Uită însă de ce au ajuns să părăsească ţara şi în plus, cum s-a întâmplat şi la prezidenţialele din 2009, ne „condamnă” prin votul lor idiot (mi-aş permite să-i spun) la băsism pe viaţă, repet, (cu majuscule) – EI FIIND TOTAL RUPŢI DE REALITATEA DE AICI.

  4. 4 Mihnea Georgescu ianuarie 2, 2012 la 1:07 pm

    Când vom avea măcar pe jumătate puterea economică a Germaniei, altfel vom discuta şi despre comunităţile de români din Europa, ca despre nişte adevăraţi „expaţi”, nu „emigranţi”…

    http://mediacenter.dw-world.de/german/video/#!/356607/2011_war_Rekordjahr_f%C3%BCr_deutschen_Export

  5. 5 MARIN ianuarie 2, 2012 la 1:41 pm

    Avti perfecta dreptate cand afirmati ca Diaspora este o masa de manevra electorala dar, inclin sa cred totusi in abilitatea romanilor „din afara” in a nu se mai lasa „bulversati” de minciuni si promisiuni desarte.
    Vorbiti despre politici publice. Corect ! Dar, actualul Guvern nu functioneaza pe principiul politicilor publice ci doar pe OUG-uri si asumari de raspundere.
    Este foarte clar ca, soarta romanilor aflati in afara frontierelor de stat, nu prezinta o preocupare pentru actualii incompetenti aflati la carma neamului nostru.
    Sa nu disperam ! In 2012, IMPREUNA VOM REUSI !

  6. 6 janicascripcaru ianuarie 2, 2012 la 2:08 pm

    Domnule Prim Ministru,
    Sunt destul de multi romanii care recunosc in dumneavoastra pe cel mai bun prim ministru pe care l-am avut in acest interval ce s-a scurs de la Revolutie.Din pacate a avut grija domn Basescu, un geniu al raului sa va umple cu mizerii culoarul politic.
    In privinta subiectului abordat aveti perfecta dreptate. Dati-mi voie sa exprim pe scurt si 2-3 idei diferite:
    1. Domnul Iliescu ce a avut un cuvant greu de spus in trasarea regulilor necesare rezolvarii unor probleme fundamentale ale tranzitiei a gresit capital,dorind sa arate ca nu merita eticheta de fost nomenclaturist.Vedeti aici este marele avantaj al celor ce l-au avut pe Havel,etc.Astfel:
    -a acceptat intrarea in parlament a unei formatiuni etnice,culturale dar nicidecum partid politic.Este greu sa vii acum si sa ceri intrarea lucrurilor in legalitate;
    -a ”lalait” legile proprietatii astfel incat revenicarile, multe cu acte false, curg garla iar TARA nu mai are de unde da;
    -celor multi ce au strans cureaua pe vremea comunismului pentru maretele realizari li s-au dat niste hartii care n-au nicio valoare(familia mea le are la arhiva ca o trista amintire) ,inloc sa se fi dat niste creante asupra sa spunem averilor statului care sa ne serveasca real astazi cand actuala putere bocanita NE SPUNE FACETI ASIGURARI CA SA FITI TRATATI CA LUMEA…Pai de unde sa platesc eu asigurarea mai ales ca sunt batran si am boli cronice….Stiti cat iti cere o societate de asigurari ca sa-ti faca o polita ce acopera plata unor servicii medicale importante nu sirop de tuse?ENORM Domnule Nastase.Generatia aflata la 45-50 de ani, evident trebuia facuta o analiza seriosa a contributiei in raport de varsta trebuia protejata,intuindu-se ca se va ajunge in malaxorul economiei de piata turbate.
    2.Cert este ca pentru actualii guvernanti romanii dinafara sunt priviti ca sustinatori la vot…si asa va fi caci dl. Branza va umbla cu branza cadou..Dar si aici elanul iliescianist este de vina.Stiu ca se jongleaza mult cu democratia,dar corect este sa nu voteze cel ce traieste bine mersi in Canada pentru cei ce ne vor conduce pe noi cei din tara.Este logic,multi dintre cei ce sunt in Spania Italia si-au facut acolo un rost si mai vin prin tara ca sa manance soric.
    Sincer Domnule Nastase eu consider ca multe legi la noi au fost facute cu maformatiuni si iata cum ..la o adica exact cei ce le-au facut se vor frige
    Occidentul vad ca incurajeaza pe fata(ambasadorii SUA si ai Frantei) vendeta politica practicate de dna, si alte structuri ”inteligente” ale statului roman,asa ca PDL-ul pe fata se pregateste de fraudarea alegerilor.
    Se intoarce practica din perioada interbelica cand se spunea ca cei ce au puterea nu pierd alegerile.
    O astfel de masinarie de vot pro PDL,nu este numai diaspora ci si partidul lui Oprea unde se duc multi dintre sefuletii ce s-au dedulcit si pe care prin canale macoviste Oprea-i salveaza de la inchisoare.Mai mult inteleg ca si-au schimbat si denumirea ca sa sune a USL si sa-i pacaleasca pe cei ce trec inainte de a vota pe la crasma ca sa primeasca toiul.Astfel de la Iasi, unde locuiesc, a trecut la general Doru Tompea liderul pana nu de mult al PSD la nivel de municipiu.Ebine ca Geoana, coana Andronescu si Nica l-au ajutat sa puna mana pe universitatea privata P.Andrei de unde emit si antenele d-lui Voiculescu……
    Cu cine sa castigati alegerile Domnule Prim Ministru?Oamenii buni ce i-ati avut in perioada 2000-2004 in PSD au fost maziliti…si nu ati zis nimic.La Iasi,Nechita fost la Base si-a adus gasca de lachei de la RAJAC, unde fusese director si vechii membri de partid au fost dati afara ca azi sa injure PSD-ul….D-lui Solcanu putin i-a pasat dupa ce si-a pus toti sacii in caruta…si ce caruta……
    Eu va apreciez mult dar……este greu de crezut ca marinaru va mai lasa carma din mana!

  7. 7 janicascripcaru ianuarie 2, 2012 la 2:21 pm

    scuzati erorile produse la redactare…n-am mai avut rabdarea de a corecta

  8. 8 Mihnea Georgescu ianuarie 2, 2012 la 3:03 pm

    Ich schwöre bei Gott diesen heiligen Eid, daß ich dem Führer des Rumänisches Reiches und Volkes Traian Băsescu, dem Obersten Befehlshaber der Wehrmacht unbedingten Gehorsam leisten und als tapferer Soldat bereit sein will, jederzeit für diesen Eid mit Leben einzusetzen!

  9. 9 Jr ianuarie 2, 2012 la 3:34 pm

    După câte observ pe trăian Băsescu nu-l mai interesează electoratul; nici măcar sondajele de opinie nu-i pune probleme. Toată energia lui de sorginte diabolică se concentrează asupra metodelor, mijloacelor, oportunităţilor, de fraudarea alegerilor. Convoacă comisii din alea oculte cum a făcut la revelion şi contabilizează idei, sfaturi, persoane influente în diverse locuri cheie. Trebue să se ştie exact de unde şi câte voturi se pot aduna şi cine se face răspunzător de fiecare vot în parte. Deviza lui Băsescu este: „salvaţi PDL, PRESEDINTELE şi GUVERNUL sau mergem cu toţii la închisoare!” Sper că dosarele sunt instrumentate şi nu se aşteaptă decât pedeliştii să greşească undeva ca să piardă alegerile.
    Urarea mea pentru conducerea ţării? Să dea Dumnezeu să se împuţească BRÂNZA în diaspora, să nu voteze PDL şi de restul ne ocupăm noi.

  10. 10 Marius Sarbu ianuarie 2, 2012 la 3:51 pm

    La multi ani si un 2012 plin de succese!
    Urmaresc cu destul interes punctul de vedere al autoritatilor romane asupra romanilor din afara tarii si nu am reusit sa descopar (aparte de un dezinteres total si sfaturi sa ramanem pe unde suntem) decat fatul ca toti sunt un pivot esential pentru alegeri. La asemenea atitudine este de inteles raspunsul romanilor de dezinteres total fata de viata politica romaneasca. Ba mai mult: de o critica si o vehementa totala fata de orice declaratie politica. Totul conduce la lipsa prezentei la vot, informatia ajunge in afara tarii trunchiata si viciata de dezinformarile masive ale persoanelor care (platite cu bani din bugetul de stat) fac peregrinari permanente prin statele Uniunii Europene. Tema a fost si este de actualitate si va multumesc pentru punctul de vedere pertinent expus in blog.

  11. 11 Microcasca ianuarie 2, 2012 la 4:08 pm

    La multi ani, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii, impliniri si tot ceea ce va doriti. La multi (b)ani.

  12. 12 Marian Nicolae ianuarie 2, 2012 la 4:19 pm

    Romanii sunt deja o specie pe cale de disparitie din habitatul lor natural, adica Romania.

    Daca nu se trezesc inainte ca cele de mai sus sa se intample, va fi oricum prea tarziu mai incolo.

    Stie Dl. Basescu ce stie, de aceea nu-l mai intereseaza despre romanii din afara granitelor.

    SA TRAITI BINE, parca asa ne ura Dl. Basesu.

    SI NOI IL URAM LA FEL DE MULT !!!

    PS. S-ar putea sa fi gresit o litera in urarea de mai sus, sau poate ca nu am gresit…

  13. 13 Ciupanezul ianuarie 2, 2012 la 5:30 pm

    La multi ani si multa sanatate sa ai. Fie ca Anul 2012 sa aduca numai fericire, bucurii si bunastare in familie.

  14. 14 Doru Coarna ianuarie 2, 2012 la 5:35 pm

    Eu cred ca nu trebuie criticata diaspora si romanii de aiurea (care au plecat datorita fabricilor si combinatelor maritate anapoda in toate guvernarile), populatiile altor state ce-si apara nationalitatea si cultura, sau puterea de la Bucuresti care-si ia toate masurile de prezervare a puterii, PENTRU TOTALA LIPSA DE OFENSIVA POLITICA A USL-ului!!!

    Dle Nastase, sa facem un bilant al anului 2011, dar pe rezultate: cate alegeri castigate/pierdute, cate motiuni ratate, cati primari pierduti, cati parlamentari, cate pozitii pierdute, etc, etc.

    Apoi, dupa bilant, eu propun sa dam si palme cui se face vinovat de simpla mimare a situatiei de opozitie; daca nu o facem, suntem lasi si ne gasim la locul potrivit, in opozitie perpetua.

    USL nu are combativitate, are doar logoree deocamdata.
    USL este complet penetrat.
    USL nu are resurse.
    USL nu este organizat corespunzator unei lupte politice dificile.
    USL nu are spijin de nicaieri.
    USL nu are program atractiv, simplu, tentant.
    USL are multe chestii criticabile, din trecutul apropiat si indepartat, plateste si acum pt sorgintea initiala.
    USL este doar un grup de fosti, asamblati intr-un pachet recent; toti sunt perfect satisfacuti, si ca si maresalii lui Napoleon, nu au de ce sa lupte, sa riste, sa schimbe.

  15. 15 blogideologic ianuarie 2, 2012 la 5:46 pm

    PAUL KRUGMAN : „Politica postmodernă nu se bazează pe fapte” http://www.nytimes.com/2012/01/02/opinion/krugman-nobody-understands-debt.html?_r=1

  16. 16 centru ianuarie 2, 2012 la 6:23 pm

    In primul rand trebuie motivati functionarii platiti pentru asa ceva – diplomatii din capitalele vest-europene – ca sa ia atitudine in fata mitocaniilor si insultelor grosolane aduse Romaniei si romanilor de mediile de ” informare ” si ” distractie ” in masa din Europa de Vest . Campaniile sistematice de denigrare a Romaniei ( tara de muritori de foame – atentie , despre Marocul mult mai sarac si condus absolutist presa franceza vorbeste in cu totul alti termeni – , tara de handicapati , de copii ai strazii , de tigani – Ungaria are 10 % tigani , mai mult decat noi , adevarat , tigani mai evoluati ca ai nostri – etc ) atrag ostilitatea si dispretul populatiilor si autoritatilor vest-europene . De cate ori o pauza lunga intr-o discutie si schimbarea subiectului de catre celalalt nu au urmat dupa ce am spus ” sunt roman ” ( asta cand efectiv badaranul din fata nu-ti spune direct ” nu o sa-mi petrec vacantele acolo ” )

  17. 17 Ghita Bizonu' ianuarie 2, 2012 la 7:36 pm

    ha ! asta imi place :
    Când economia merge, conducătorii politici de Dâmboviţa se felicită tâmp pentru măsurile inteligente şi îndrăzneţe pe care le-au luat, exact ca şi directorii băncilor din New York ori directorii generali de la Ford, General Motors şi Chrysler. Când economia nu merge, dau vina pe conjunctura generală. De aceea susţin, cum am susţinut totdeauna, că individualismul american nu e o mentalitate, ci o retorică ; marii directori de pe Wall Street cred că au un merit personal, şi sunt plătiţi pe măsură, când firmele lor, din tot soiul de motive, prosperă. Când economia se deteriorează, dau vina pe conjunctură, pe clienţi, pe oricine, numai pe ei înşişi nu. Individualismul american e o retorică lamentabilă.
    http://www.criticatac.ro/12290/toti-putem-fi-cowboyul-marlboro-numai-sa-vrem/#comment-23020

  18. 18 SAMI ianuarie 2, 2012 la 8:12 pm

    Dupa mine , dupa cum v-am mai spus , nimeni nu ar trebui sa mai voteze decat daca se afla acasa , cu atat mai mult cei aflati in afara tarii , pentru ca voturile respective miros a frauda .

    In plus , romanii plecati de mult timp peste hotare sunt rupti de realitatea din tara . Multi dintre ei nici nu doresc sa se mai intoarca , insa nu au reusit sa-si rezolve sederile definitive , cetateniile etc . De ce sa voteze pentru noi ?! Ca sa ce ?! De ce sa-mi hotarasca mie soarta urmatorilor ani, unii carora le-a placut sa plece din tara . Indiferent de ce au plecat , de bine , de rau , nu cred ca cetatenii aflati in afara tarii au dreptul moral ca sa ne instaleze noua aici un nou Basescu sau un Boc . Pur si simplu nu e corect . Caci ei voteaza ,iar apoi , daca nu le convine ce au votat stau numai afara , iar noi ( mai ales cei aflati la o varsta mai avansata ) trebuie sa stam aici si sa rabdam sa ne conduca destinele toti imbecilii . Se vede clar ca mandatele proaste sunt pentru noi foarte lungi ( asa le percepem ) iar mandatele bune insuficiente .
    Deja sunt destui prostanaci care voteaza pentru sacose si geamparale , ca sa li se mai alature si din afara tarii unii care nu prea mai au nici o treaba . Voteaza aiurea , voteaza emotional , voteaza la intamplare sau pentru avantaje marunte , iar noi stam si induram si ne trece viata degeaba .
    Tot felul de impostori si ignoranti , iar noi ceilalti sa ducem pedepsa asta vesnica mai departe .

    Mie spre exemplu , imi pare foarte rau ca am avut nesansa sa ma nasc in tara asta , cu asa un popor si asa conducatori , asa polici , asa coruptie etc., etc. , insa , eu nici nu sunt genul care sa-si doreasca sa plece aiurea prin lume. Stau unde m-am nascut . Blestemul meu . Ce sa fac ? Daca ma nastem in Anglia , stateam toata viata in Anglia , daca ma nasteam in Iran , acolo stateam s.a.m.d. . Sunt destui oameni si ca mine , care nu pot pleca , pentru ca sunt cumva legati de tara lor , de locul unde s-au nascut , de familie si chiar de proprietatile pentru care au muncit poate o viata .

    Insa , pe de alta parte m-am saturat sa -mi hotarasca destinul cei care au ales sa paraseasca tara , fie si pentru cativa ani .

    Stiu ca n-am nici o putere sa opresc dreptul la vot al celor din afara tarii , nici pe al celor semianalfabeti si analfabeti , pentru ca vor exista intotdeauna interese politice , dar asta nu ma impiedica sa spun ceea ce gandesc .

  19. 19 ingineru ianuarie 2, 2012 la 8:15 pm

    @AN

    Daca va rog sa imi dati dumneavoastra o recomandare ca eu nu stiu cui sa ii cer asa ceva si nu as vrea sa apelez la intermediari. Si se pare ca nu prea stiti cu se ocupa unii la departamente…
    Pot apoi sa ridic recomandarea de la FET sau de la Departamente. Pot sa ma prezint cu diplomele obtinute pana acum si cu buletinul ca sa se linisteasca si James Bondele din departamente. Pe de alta parte vreau sa fie si munca mea apreciata si cea trecuta si cea viitoare.
    Va multumesc mult.

  20. 20 Ghita Bizonu' ianuarie 2, 2012 la 8:21 pm

    Si va fi bine in tara,
    Cand Mony va fi fecioara

    Deocamdata se anunta cresteri de preturi si taxe.
    Cum v-am mai zis : lasati orice speranta, voi ce traiti aicea! caci Romania a devnut o o societate a excluderi si , sub conducerea baseasca Tara lu Maimuta Voda
    Pana una alta Monica se pregateste sa devina mama …a doua oara …

  21. 21 Fragmentarium Politic ianuarie 2, 2012 la 8:47 pm

    Nerabdarea nu este un sfetnic bun, dupa cum nici critica excesiva sau neincrederea vizandu-i pe lideri nu conduc la cele mai bune rezultate. Strategiile electorale trebuie gandite intr-un cadru mai larg, care sa depaseasca scena politica nationala. Integrarea face ca schimbarile electorale sa devina o functie europeana, in sensul ca alternantele stanga-dreapta la putere sa se faca la scara UE. In afara acestei reguli, administrarea puterii se poate dovedi mai dificila decat cucerirea ei.

  22. 22 M.Voicu ianuarie 2, 2012 la 9:02 pm

    Pentru Românii din afara ţãrii, Legea Electoralã este neomogenã cu jumãtate din dreptul de vot :
    • fie îi priveazã de cel pentru alegerile locale :mrgreen:
    • fie îi privilegiazã cu cealaltã jumãtate 😉
    Eu nu mã mai refer dacã este bine sau rãu ca soarta ţãrii sã depindã de cetãţeni care nu trãiesc aicea, dar un strãin cetãţean UE domiciliat în România are dreptul integral – şi el contribuie şi prin TVA şi prin impozite şi prin sistemul de co-plată…, ca noi

  23. 23 blogideologic ianuarie 2, 2012 la 9:27 pm

    Un tânăr român din satul Pârâta -Dubăsari a fost împuşcat de un „pacificator rus” la postul forţelor de menţinere a păcii de la Vadul lui Vodă, în Transnistria. Adolescentul a decedat câteva ore mai târziu. „Nu trebuie să facem isterie în legătură cu acest incident”, a declarat Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/ambasadorul-rus-il-apara-pe-militarul-din-transnistria-care-a-impuscat-mortal-un-tanar-249147.html

  24. 24 ORĂŞAN IOAN ianuarie 2, 2012 la 9:28 pm

    La incheierea anului 2011 marinarul a mers pe contrasens la relaxare în munții din cotitura Carpaților,nu contează câți l-au injurat când au văzut coloana oficială,nu contează cum mulți dintre români au trecut prin sărbătorile de iarnă,vai mama lor,în schimb președintele pedeliștilor vorbește din când în când despre credință și solidaritate,românii rămân în credința lor pentru Dumnezeu și fără credința în guvernul Boc și în președintele rătăcit de interesele țării,în ceea ce privește solidaritatea aceasta a devenit o glumă de prost gust,nu cu multă vreme în urmă demnitarii puterii își vărsau unele venituri într-un fond al soildarității care nu sa auzit a fi în ajutorul cuiva năpăstuit,probabil au fost solidari între ei sărmanii bogați.Toată lumea știe că criza a fost pornită de bănci și bineînțeles de unii bogătani și pentru asta se duce o luptă nebună pentru salvarea băncilor și a bogaților,groaznic este faptul că lupta asta pentru salvarea băncilor și a bogaților se duce cu banii săracilor,săracii sunt sacrificați când sunt dați afară de la muncă,când li se cresc accizele și impozitele și colac peste pupăză,principalul angrenaj în lupta împotriva crizei este adus FMI,o organizație financiară care nu a scos niciodată pe nimeni din criză,dimpotrivă putem spune că întodeauna după ei a fost prăpăd,păcat că multele state europene prin reprezentanții lor nu au găsit un mecanism european pentru salvarea Europei.Dar să nu uităm că noi suntem în Românica unde cei cu bani și în special portocalii cu afiliații lor au trecut și au sărbătorit sfârșitul de an cu bine,în timp ce majoritatea covârșitoare au petrecut Crăciunul și Anul nou cu puține bucurii și mai ales cu gânduri apăsătoare despre iarna în desfășurare ce se anunță lungă și greu de suportat,regretabil este faptul că nu se găsește un bărbat politic care să-i conducă pe toți acești supărați în lupta pentru înlăturarea grabnică a guvernului tăietor în toate cele,probabil când peste puțină vreme Băsescu va simți că mămăliga este pe cale să expldeze,îl va sacrifica pe Boc și-l va inlocui cu un altul asemenea în slugărnicie și supunere,mișcare total nesatisfăcătoare greutăților și necazurilor economiei și populației.

  25. 25 blogideologic ianuarie 2, 2012 la 10:18 pm

    Există incertitudini privind data naşterii domnitorului Barbu Dimitrie Ştirbei, fie anul 1796, fie anul 1801. Mare dregător pe vremea când guvernator protector rus în Principate era generalul Pavel Kisseleff, Ion Heliade Rădulescu (născut în 1802), vorbeşte despre el (Echilibrul între antiteze) aproape ca despre un frate mai mare. Din acele accente, bănuiesc că mai veridic este anul 1796 pentru data naşterii. Oricum, comunicarea între generalul Pavel Kisseleff şi Ion Heliade Rădulescu se făcea prin Barbu Dimitrie Ştirbei. La un moment dat, Kisseleff îl întreabă pe Ştirbei despre „industriile” lui Heliad. Mai mult nu povesteşte Heliad. Însă când va fi domnitor, în două rânduri, Barbu Dimitrie Ştirbei încurajează dezvoltarea industriiilor în Ţara Românească. Aşa apare primul aspect al paradigmei termo-industriale la noi, anume „Moara lui Assan” în anul 1853 http://www.romanialibera.ro/actualitate/bucuresti/moara-lui-assan-din-bucuresti-afectata-de-prabusirea-acoperisului-si-a-unui-perete-249065.html Oficial un monument istoric, însă după anul 2005 sunt „strădanii” de a ne şterge istoria.

  26. 27 Sibilla ianuarie 3, 2012 la 3:45 am

    Măiculiţa me, Doamneeeee….. mare panică şi disperare-n rândurile actualei Puteri, parol !!!
    Trupe, găşti, armate de aserviţi , dislocate-n teritoriu cu promisiuni ” vă vom da… ”, ” vă rezolvăm… ”, bla, bla, bla…. alţii, în online, organizaţi ce-i drept ( !!! ), sar câte zece pe unul care nu-i deacord cu MINCIUNILE lor.
    Păi treabă e aista ca ai noştri ( nu dau nume că iar mă aleg cu vreo plângere penală şi promisiuni că mă mătură din PSD c-aşe vrea una bucată tută cu apucături de rezolvări informative di jenu lu Nutzi de la PDL !!!! ) să cam doarmă pe ei, UNII…. ?? Să nu dea doi bani pe tot ce ţine de online şi munca, timpul, sufletul şi lupta celor ce au fost şi-au rămas pe redute, să nu dea doi bani pe munca celor care muncesc pe foarte bune pt toate Departamentele PSD, să stea şi să se uite numa-n calendare când să mai trântească f-un chefuleţ, două, să stea beliţi cum boii şi să se uite cum Mafiile PDL fac legea-n teritoriu, iară ai noştri să rupă gâtul…. ca să vezi, alor noştri, că de ce să Lupte ei, las să se sacrifice ” prostimea ”, las că ” iei ” ie dăştepţi şi-s pregătiţi să ocupe scaune, funcţii, chestii, nu- aşa….
    Fraţilor, ori ne trezim la sumbra realitate ATENŢI, vigilenţi şi FACEM CE TREBUIE, nu fiecare după cum şi cât îl taie mansarda prin teritoriu – că deh, şefii de la Centru ie idioţi şi nu află, nu ştie, nu ascultă sibilele ne-bune pentru lumea lor bună în care se lăfăie doar unii ( !! ), că prostimea e prostă şi numa-n ziua votului a nostră, ori ne papă Mafiile PDL cu fulgi cu tot că noi continuăm, din păcate, să ne vindem unii pe alţii pe la uşile baronilor loco, a ayatolahilor masonsky din teritoriu ( !! ) şi România…. chiar aşa…. ÎNCOTRO, măi dragă, ÎNCOTRO ????? că-mi vine să urlu şi nimeni nu mă aude DIN PĂCATE. Nici pe mine, nici pe alţii,, culmea, pe redute zi şi noapte, social-democraţi cu fiecare por şi sub tirul aeninţărilor unor tute , cum că 2012=aut din PSD sibilele, cei care măcăne despre…. sau despre… şi le turbură liniştea perso… !!!!!! uuuuffff….

    Un ŞANTAJABIL, Cristian Diaconescu, păcăliciul lacheu la acest moment, ne dă nouă, lecţii de … ” moralitate ” !!!
    Diaconescule, NU noi suntem vinovaţi că tu, un PĂCĂLICI care joci tontoroiul după cum îţi cântă duduia, EŞTI ŞANTAJABIL ! Cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să taci ! Pen că NU eşti în măsură să ţii prelegeri de niciun fel becouse, CREDIBILITATEA TA E ZERO ! Eşti, ai rămas şi nicio şansă să te schimbi, un păcălici, O MUIERE-N IZMENE ! PUNCT.
    NU vb tu, papă-lapte de RESPECT, tu cel care NU eşti în stare să te respecţi pe tine, VIERME !

    http://www.cristiandiaconescu.com/2012/01/cateva-precizari-despre-rusine-si-responsabilitate/

    unpr=o adunătură de lache, lachei, traseişti, păcălici, nima-n drum şi-n pociacă CU gene rimelate Oprea fanul duduii, pe post de cireşica de pe tortul ruşinii naţionale ! Vai de steaua voastră de pămpălăi !!

    C Diaconescu, FOST politician, acum păcălici, sărmanul, că nici lui nu-i e uşor să fie la mâna altora ! Şi-a-nceput să-i placă să pape rahat cu lingura mare la popota toarăşului gene rimelate zis şi Oprea Gabriel, fanul duduii… alt ţucalar, alt păcălici, altă MUIERE-N IZMENE, PFFF…
    C Diaconescu=caca-maca şi… maca cam mult la cât de idiotsky s-a dovedit a fi, prăpăditul !

    p.s. păcăliciul C Diaconescu s-a supărat tare că l-am suduit câţiva, muuulţi pe facebook şi-a început să joace ŞI el după muzika pedeLICHELELOR, acelaş refren despre d-l Preşedinte I Iliescu, că dacă n-au nimic în tolbă, nema gloanţe… vai de steaua lor….

  27. 28 blogideologic ianuarie 3, 2012 la 4:17 am

    Datoriile consumatorului mic şi mediu american sunt foarte mari. Aceasta încetineşte mersul economiei http://www.nytimes.com/2012/01/03/business/for-2012-signs-point-to-retreat-in-consumer-spending.html?_r=1&hp

  28. 29 blogideologic ianuarie 3, 2012 la 5:53 am

    Chiar şi psihanaliza se dezvoltă din Ideologia primară fundamentată pe metoda analitică atunci când aceasta este aplicată la senzaţii. Să introducem o dihotomie. Există „ideologia gramaticală” a lui Antoine Destutt de Tracy (în ideologia primară, gramatica se defineşte drept ştiinţa sistemelor de semne prin care se exprimă idei), precum şi „ideologia fiziologică” a medicului Cabanis. Amândouă se bazează de facto pe psihologia senzualist-asociaţionistă. Ideologia lui Destutt este focalizată pe senzaţiile „exterioare” corpului, iar Ideologia lui Cabanis este focalizată pe senzaţiile „interioare” corpului. Antoine Destutt de Tracy va fi aproape uitat (mai puţin metoda lui propusă pentru nation-building, iar la noi liberalul Dan Amedeo Lăzărescu descrie o discuţie purtată într-o celulă de închisoare comunistă cu un aristocrat intelectual de etnie maghiară, devenit cetăţean român, care îşi exprima invidia pentru calea aleasă în secolul XIX de romanticii români). Pe calea fiziologică indicată de Cabanis vor merge medici şi psihologi. De aici va rezulta, peste vreun veac, Psihanaliza lui Sigmund Freud.

  29. 30 blogideologic ianuarie 3, 2012 la 5:58 am

    Tudor Gheorghe cântă : „Când se urcă scroafa-n pom/, Cine tace nu e Om.” Aluzia este la Elena Udrea ? Păcat că nu-i Harabula să ne răspundă.

  30. 31 blogideologic ianuarie 3, 2012 la 6:13 am

    William Beveridge, teoreticianul „statului providenţial” britanic http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/02/beveridge-welfare-state-labour-revolution?intcmp=239

  31. 32 blogideologic ianuarie 3, 2012 la 6:51 am

    Karen L. F. Houle : „Împărţirea lumii naturale în regnul animal, regnul vegetal, şi regnul mineral, ţine de etică, ori este o extensie a Devenirii ?”

  32. 33 blogideologic ianuarie 3, 2012 la 8:11 am

    @ centru spune : „Campaniile sistematice de denigrare a Romaniei”
    Povestea este mai veche. Şi se cheamă ideologia
    Montesquieu-Voltaire-Gibbon-Karamzin.

  33. 34 Vasile, ianuarie 3, 2012 la 9:04 am

    Oricint ar incerca Mihnea sa compileze un juramant teuton si sa-l plasese metaforic sau badjocoritor pe un personaj antinational un individ care nu are decit un tel „el insusi”, tot nu aduce a mein kampf si mai de graba seamana cu iarba verde de acasa!

  34. 35 M.Voicu ianuarie 3, 2012 la 10:45 am

    @ Fragmentarium Politic ianuarie 2, 2012 la 8:47pm spune: ”Strategiile electorale trebuie gândite într-un cadru mai larg, care sã depãşeascã scena politicã naţionalã. Integrarea face ca schimbarile electorale sã devinã o funcţie europeanã”
    ► Propagandã-avertisment pentru prevalenţa condiţionãrilor externe; pare cã alegerile ar trebui programate şi potrivite de câte ori se schimbã ”funcţia europeanã” ❗
    La World Economic Forum care s-a ţinut la Geneva în 1991, când am susţinut privatizarea prin distribuirea proprietãţii comune acumulatã în socialism – privatizare în raport cu munca trecutã (din care a fost formatã în sistemul politic trecut din prelevãrile care n-au fost lãsate cetãţenilor, ca sã nu genereze capitalism… zi de zi şi ceas de ceas), poate cineva care a participat acolo e p’aicea, s-a râs a rânjet, ca atunci când în 2003 s-a pus la vot privatizarea Petrom – la care am susţinut cã a încãlcat caracterul inalienabil al proprietãţii publice – consacrat de Constituţie. Acu’ vede toatã lumea şi decidenţii încã tot nu fac nimic aplice Constituţia – faţã de care orice contracte contrare sunt ilicite, deci nule de la data ”convenirii” lor.

  35. 36 Ilie ianuarie 3, 2012 la 12:00 pm

    Moto:
    „Cînd mantaua domnească este din piei de oaie
    Atunci judecătorii fiţi siguri că despoaie”

    Ca să petreacă trecerea dintre ani pe Valea Parhovei, marele nostru cîrmaci a sfidat rîndurile de maşini întinse pe kilometri buni, intrînd cu coloana sa de maşini pe contrasens. În dispreţul poporului pe care-l invoca nu demult.
    Cînd Traian Băsescu încalcă legea cu bună ştiinţă, cum să mai pretinzi celorlalţi participanţi la traficul rutier să respecte regulile? Traian Băsescu nu se afla în interes de serviciu ca să depăşească coloana oamenilor de rînd, el se afla în interes personal. Trebuia, deci, să se aşeze la coadă, în rînd cu ceillalţi. Sau, dacă nu-i convenea, să renunţe la a mai merge pe Valea Prahovei. Nu poate invoca interesul naţional!
    La fel, cînd Roberta Anastase trece o lege prin fraudă, numărînd dublu voturile, ce pretenţii să mai avem cînd la alegerile locale sau generale un ins oarecare votează de două ori?
    Cînd în Parlament se votează la două mîini, cînd toată lumea vede, prin intermediul camerelor tv, cum unii votează pentru colegii lor care lipsesc şi cînd nimeni din Parlament nu protestează, cînd nimeni nu ia nicio măsură disciplinară (ar trebui penală), ce pretenţii mai putem avea în respectarea legilor de către simplii cetăţeni?
    Pretextînd că nu are bani, Guvernul amînă plata unor drepturi cîştigate în instanţă de cetăţeni pentru Sfîntul Aşteaptă, dar dacă un cetăţean de rînd nu are bani să-şi plătească întreţinerea este scos afară din casă! Iar dacă nu plăteşte impozitul la timp este penalizat. Asta se numeşte dreptate?
    În fine, şirul exemplelor poate continua. Atîta timp cît legea nu este respectată egal, de sus pînă jos, nu vom avea o societate democratică şi, mai ales, morală. Alţii o au. De exemplu, în Belgia, cu vreo 5-6 ani în urmă, ministrul de interne şi-a dat demisia pentru că subalternii săi au scăpat de sub escortă un deţinut. Nu are importanţă că acel ministru n-a avut nicio vină. Contează onoarea! Şi respectarea regulilor jocului democratic. Dar, la noi, Traian Băsescu poate conduce după ce a consumat alcool. Poate lovi un copil (nu mă va convinge nimeni că acea imagine nu este reală, mai ales că T.B. a recunoscut, în prima fază, luat pe nepregătite, că poate l-a lovit pe copil dacă o fi zis ceva rău!). Poate depăşi o coloană de maşini, în dispreţul regulilor de circulaţie pe drumurile publice. Poate înjura o ziaristă şi o poate numi ţigancă împuţită. Poate jigni poporul… Şi după toate acestea nu se întîmplă nimic!

  36. 37 MIHAELA ianuarie 3, 2012 la 12:11 pm

    Apropo de letargia oficialitatilor noastre in legatura cu romanii din Serbia, stau si ma intreb: acestia au drept de vot la alegerile din Romania?
    Daca da, e de neinteles, daca nu e de inteles.

    @Marian Nicolae
    O, ce mult mi-a placut PS-ul tau!!!

    @ SAMI
    Perfect de acord cu ce ai scris in legatura cu romanii aflati in strainatate si care voteaza la alegerile care au loc in tara. Nu stiu de ce trebuie sa-mi hotatarasca mie soarta chiar si cei care au plecat de 40-50 de ani din Romania, ca ei oricum nu se mai intorc sa traiasca aici?
    Auzisem, nu stiu cat de adevarat este, ca in Grecia votul are loc numai pe teritoriul tarii si banuiesc ca si ei au oameni plecati pe alte meleaguri.

  37. 38 bla ianuarie 3, 2012 la 12:18 pm

    Dar ce interesant articol, scris de un politician care, dupa ce a pierdut alegerile, venise cu ideea ca romanii din strainatate sa nu mai aiba drept de vot!

  38. 39 sandu1960 ianuarie 3, 2012 la 6:52 pm

    Mi se pare corect ca atat timp cat nu platesti taxe si impozite unui stat, sa nu ai drept de vot,cu toate ca fac parte din aceasta categorie.
    Sunt un pic iritat pentru ca cei plecati sunt tapul ispasitor, eu cred ca multi dintre voi gresit,i cei plecati daca nu plecau votau lafel ( nu pun la socoteala furaciunile care au fost ) NU faptul ca nu mai sunt in tema cu ce se intampla in RO i- a facut sa voteze Basescu, alta este cauza, foarte putini sunt interesati de politica intre scrutinuri iar inainte de alegeri televiziunile au un rol important, acum depinde la ce (o)teveuri se uita fiecare si o a doua cauza fiind ne cunoasterea rolului fiecarei puteri in stat, majoritatea si printre ei multi tineri isi lasa spre rezolvare asteptarile doar in mana unei singure persoane, basesxcu a stiut asta si a fructificat. Cand cei cu drept de vot vor fi interesati de politica doar atat cat sa nu-si puna intrebarea „eu cu cine votez” atunci lucrurile se pot aseza pe un fagas normal.

    Doru Coarna

    „Eu cred ca nu trebuie criticata diaspora si romanii de aiurea (care au plecat datorita fabricilor si combinatelor maritate anapoda in toate guvernarile)”
    „Dai in fabrici si uzine dai in mine” sau cam asa ceva Nu crezi ca trebuia un pret platit pentru debarasarea de comunism si intrarea in U.E.!!??

  39. 40 Aurelian ianuarie 3, 2012 la 6:57 pm

    Este trist ca tocmai dumneavoastra va permiteti sa vorbiti despre noi cei care traim in diaspora, sunt unul dintre cei care a plecat din Romania in 2001, cand dvs. erati prim-ministru, am fost obligati pentru a ne cauta destinele in alte tari decat cea a noastra pentru a fugi de Romania corupta pe care dvs. insiva, cei din PSD o guvernati in acei ani de trista amintire. Nu sunt un PDL-ist, nici pe departe, dar pentru noi cei care traim in diaspora este o insulta ca amintindu-ne de necazurile prin care am trecut in anii cand ati guvernat tara noastra, aflandu-ne pe pamant strain, ati fost unul dintre cei mai „nocivi” guvernanti, nu mai departe de asta celebra Ordonanta de Guvern prin care eram amenintati cu amenda „penala” pentru parasirea tarii mai mult de 3 luni in cazul in care nu aveam vize, cat si imposibilitatea de a ne scimba pasaportul in diaspora, acolo unde ne aflam de ani buni. Daca aveti impresia ca cineva din afara tarii va crede, aceia sunt o mana de cunostinte si perfizi membrii PSD care in incercarea de a capata un os de ros se gudura pe langa dvs. stapanii PSD. Necazul poporului roman si a romanilor militanti de stanga din afara tarii este ca nu am avut un partid serios in aceasta arie politica pana acum, iar bucuria noastra ca oamenii pe care ii aveti in PSD sunt foarte slabi si plini de bube, va cunoastem toate miscarile, tot ce ati avut bun in PSD a fost eliminat, au ramas doar lingusitorii si avizii de functii si beneficii, asta este marele nostru atuu al celor din diaspora, va cunoastem mai bine situatia decat o cunoasteti dvs. insiva de la Bucuresti, asa ca vorbiti de ce aveti acolo, ca si-asa sunteti in moarte clinica in diaspora. Astazi v-a scris un patriot care a suferit imens in departarea strainatatii in timpul guvernarii dvs., mai suntem domnule Nastase si oameni curajosi atat aici cat si acasa. Aurelian.

  40. 41 Vasile, ianuarie 4, 2012 la 11:49 am

    Aurealian,

    Va cred ca nu sunteti PDList ! Va cred ca ati avut multe frustrari si multe dezamagi , multe provocate de politicul romanesc, dar un om adevarat nu poate emite nici cea mai mica pretentie de patriotism ,asa cum o faceti dumneavoastra o data ce ati abdicat totusi pentru o piine ,v-ati schimbat tara, si nu ati ezitat nici o clipa sa-l votati de acolo dovedindu-va patriotismul pe Traian Basescu.
    Eu sunt satul de asemenea patrioti, care si inainte , vorbesc de dupa 90 desi isi putea exprima liber ,sau cu mici constrangeri crezul , desi ar fi putut contribui la educarea la constrangerea la o anume conduite a politicului romanesc prin propria lor conduita prin propriul lor sacrificiu sau altruism au parasit aceasta tara si se dau acum patrioti pentru simpli fapt ca nevasta le mai gateste afara cite o mamaliga !
    Patriotism inseamna buna cuviinta, inseamna cit de cit o altfel de abordare din interior asa cum o face pina la urma chiar aceia care nu sunt neparat adeptii lui Adrian Nastase , dar care vad in el altceva decit mizeria care ni se serveste dimineata la pranz si seara.
    Nu stiu daca Nastase a fost asa cum se zice cel mai bun PM, daca judecam dupa rezultate asa a fost, nu cred ca Nastase a fost de cealalta parte un calaret pe cal alb,un purtator al stindardului incoruptibilitatii, in mod sigur Nastase a facut greseli mari pe parcursul guvernului pe care la condus,dar in mod sigur cu Nastase acolo Romania si romanii iti garantez eu un anti PSDist ca Romania si Romanii ar fi avut un destin mai bun!

  41. 42 Victor V. ianuarie 4, 2012 la 12:57 pm

    @ Aurelian

    Mie mi-a plăcut comentariul tău, deși cred că greșești. Corupția a existat în diferite forme forme tot timpul.

    În perioada 2000-2004, a fost PRIMA DATĂ când s-au transparentizat achizițiile publice, ceea ce indică o foarte clară voință politică de eliminare a corupției. După aceea, lucrurile s-au degradat. Din acest punct de vedere guvernul Tăriceanu a fost un evident pas înapoi și mare dezamăgire pentru toată lumea, iar PDL a perpetuat această stare de lucruri.

    Dacă crezi că Traian Băsescu dorește cu adevărat să elimine corupția (și nu să o folosească ca pretext pentru răfuieli personale) te rog demonstrează. Poți să vezi cum se cheltuie banii publici?

    Voi crede că guvernanții noștrii vor cu adevărat să elimine MAREA CORUPȚIE, doar când voi putea vedea pe un site public cum se cheltuie fiecare leu plătit de noi contribuabilii.

    Până acum doar domnul Năstase a reușit să facă ceva în acest sens.

  42. 43 Ghita Bizonu' ianuarie 5, 2012 la 10:50 am

    Aurelian

    sa o luam logic si pe material (ca mie imi place reclama confectionez manusi din pielea clientului) .. deci tu ai scris ca esti unul
    dintre cei care a plecat din Romania in 2001, cand dvs. erati prim-ministru, am fost obligati pentru a ne cauta destinele in alte tari decat cea a noastra pentru a fugi de Romania corupta pe care dvs. insiva, cei din PSD o guvernati in acei ani de trista amintire
    Deci ai plecat in 2001 . Ia sa cautam cand a fost AN prim ministru :
    28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004. Deci in 2000 a fost premier 4 zile . Insa cine a fost premier ininte de AN ? ia sa vedem :
    Mugur Isarescu -:22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000
    Alexandru Athanasiu : 13 decembrie 1999 – 22 decembrie 1999 (interimar da numa el stie asta .. ca a fost premier 9 zile! ma rog o sa dea bine la necrolog.)
    Radu Vasile :-17 aprilie 1998 – 13 decembrie 1999
    Gavril Dejeu : 30 martie-17 aprilie 1998 (interimar si el. Insa are unele cestii care o sa-i mai stirbeasca din stra;ucirea necrologului..)
    Victor Ciorbea : 12 decembrie 1996 – 30 martie 1998.
    Deci dragul meu expat in anii 1997, 1998, 1999, 2000 coruptia care te-a silit sa fugi a fost cea a CDR ului din Zodia Tzapului Debil
    Deci marele vostru atuu al celor din diaspora, este faptul ca dati din gura fara sa aveti habar ce.
    in ce te priveste asta este clar Oricum ti-as apreicia mai mult curajul daca ai sta pe aici sa beneficiezi de roadele votului tau „luminat” si in (ne)”cunostinta de cauza”

  43. 44 Aurelian ianuarie 6, 2012 la 6:04 pm

    Vaslie,

    Comentariu:

    un om adevarat nu poate emite nici cea mai mica pretentie de patriotism ,asa cum o faceti dumneavoastra o data ce ati abdicat totusi pentru o piine

    raspuns Aurelian:

    Stimabile nu am plecat pentru o paine, in consecinta nu am abdicat

    comentariu Vasile:

    Eu sunt satul de asemenea patrioti, care si inainte …. au parasit aceasta tara si se dau acum patrioti pentru simpli fapt ca nevasta le mai gateste afara cite o mamaliga !

    raspuns Aurelian:

    Daca dvs. si cei ca dvs. sunteti satuli, este opinia dvs., pe mine personal nu ma intereseaza, dar o citesc, o respect!

    comentariu Vasile:

    In mod sigur cu Nastase acolo Romania si romanii iti garantez eu un anti PSDist ca Romania si Romanii ar fi avut un destin mai bun!

    raspuns Aurelian:

    Imi sustin convingerea, am plecat datorita nefericitei guvernari ai acelor ani, nu avea sa se schimbe nimic in bine.

    Nu va mai obositi, nu aveti nici cea mai mica sansa sa va impuneti parerea in fata argumentelor mele si ale majoritatii romanilor din diaspora si mai incetati sa mai barfiti in fata oamenilor care au avut curaj sa isi incerce norocul in afara tarii, iar acum traiesc ca oameni liberi!

  44. 45 Aurelian ianuarie 6, 2012 la 6:07 pm

    Victor V.,

    comentariu Victor V:

    Dacă crezi că Traian Băsescu dorește cu adevărat să elimine corupția (și nu să o folosească ca pretext pentru răfuieli personale) te rog demonstrează.

    raspuns Aurelian:

    A trecut de mult vremea naivitatii in care romanii credeau intr-unul ca TB.

    comentariu Victor V:

    Până acum doar domnul Năstase a reușit să facă ceva în acest sens.

    raspuns Aurelian:

    … Postez pe blogul omului in cauza, imi rezerv o alta critica dura la adresa sa, pot doar sa scriu ca nu sunt de acord cu ati scris.

  45. 46 Aurelian ianuarie 6, 2012 la 6:22 pm

    Ghita Bizonu’

    comentariu:

    sa o luam logic si pe material (ca mie imi place reclama confectionez manusi din pielea clientului) .. deci tu ai scris ca esti unul

    raspuns Aurelian:

    A cui piele spuneai amice?

    comentariu Ghita Bizonu’:

    Deci marele vostru atuu al celor din diaspora, este faptul ca dati din gura fara sa aveti habar ce.

    raspuns Aurelian:

    Amice, ma fortezi sa trec la represalii, daca nu ai trait si ajuns sa lucrezi vreodata pe unde ne aflam noi, mai bine fa-o dupa aceea stai la taclale cu noi, nu judeca oamenii dupa aparente si dupa ecourile mass-media.

    comentariu Ghita Bizonu’:

    in ce te priveste asta este clar Oricum ti-as apreicia mai mult curajul daca ai sta pe aici sa beneficiezi de roadele votului tau “luminat” si in (ne)”cunostinta de cauza”

    raspuns Aurelian:

    Trebuie sa te dezamagesc din nou, in anii in care idol-ul tau a fost PM am incercat sa am o afacere eu cat si alti prieteni, cunostinte de-ale mele in tara, nu a functionat nimic, coruptia functionarilor si institutiilor de stat patronate de PSD cu al tau Nastase in frunte a functionat din plin in detrimentul nostru, a trebuit sa alegem intre a da spagi si a fi umiliti sau a ne continua activitatea in alte state, unde chiar daca sunt foste comuniste se poate, asa ca tu si altii ca tine poate aveati un loc de munca in firme cu management si ritm de lucru occidental, asa ati ramas doar comentatori pe blog.

    Hai sa traiesti!

  46. 47 Aurelian ianuarie 6, 2012 la 6:26 pm

    Vaslie,

    Comentariu:

    un om adevarat nu poate emite nici cea mai mica pretentie de patriotism ,asa cum o faceti dumneavoastra o data ce ati abdicat totusi pentru o piine

    raspuns Aurelian:

    Stimabile nu am plecat pentru o paine, in consecinta nu am abdicat

    comentariu Vasile:

    Eu sunt satul de asemenea patrioti, care si inainte …. au parasit aceasta tara si se dau acum patrioti pentru simpli fapt ca nevasta le mai gateste afara cite o mamaliga !

    raspuns Aurelian:

    Daca dvs. si cei ca dvs. sunteti satuli, este opinia dvs., pe mine personal nu ma intereseaza, dar o citesc, o respect!

    comentariu Vasile:

    In mod sigur cu Nastase acolo Romania si romanii iti garantez eu un anti PSDist ca Romania si Romanii ar fi avut un destin mai bun!

    raspuns Aurelian:

    Imi sustin convingerea, am plecat datorita nefericitei guvernari ai acelor ani, nu avea sa se schimbe nimic in bine.

    Nu va mai obositi, nu aveti nici cea mai mica sansa sa va impuneti parerea in fata argumentelor mele si ale majoritatii romanilor din diaspora si mai incetati sa mai barfiti in fata oamenilor care au avut curaj sa isi incerce norocul in afara tarii, iar acum traiesc ca oameni liberi!

    Victor V.,

    comentariu Victor V:

    Dacă crezi că Traian Băsescu dorește cu adevărat să elimine corupția (și nu să o folosească ca pretext pentru răfuieli personale) te rog demonstrează.

    raspuns Aurelian:

    A trecut de mult vremea naivitatii in care romanii credeau intr-unul ca TB.

    comentariu Victor V:

    Până acum doar domnul Năstase a reușit să facă ceva în acest sens.

    raspuns Aurelian:

    … Postez pe blogul omului in cauza, imi rezerv o alta critica dura la adresa sa, pot doar sa scriu ca nu sunt de acord cu ati scris.

    Ghita Bizonu’

    comentariu:

    sa o luam logic si pe material (ca mie imi place reclama confectionez manusi din pielea clientului) .. deci tu ai scris ca esti unul

    raspuns Aurelian:

    A cui piele spuneai amice?

    comentariu Ghita Bizonu’:

    Deci marele vostru atuu al celor din diaspora, este faptul ca dati din gura fara sa aveti habar ce.

    raspuns Aurelian:

    Amice, ma fortezi sa trec la represalii, daca nu ai trait si ajuns sa lucrezi vreodata pe unde ne aflam noi, mai bine fa-o dupa aceea stai la taclale cu noi, nu judeca oamenii dupa aparente si dupa ecourile mass-media.

    comentariu Ghita Bizonu’:

    in ce te priveste asta este clar Oricum ti-as apreicia mai mult curajul daca ai sta pe aici sa beneficiezi de roadele votului tau “luminat” si in (ne)”cunostinta de cauza”

    raspuns Aurelian:

    Trebuie sa te dezamagesc din nou, in anii in care idol-ul tau a fost PM am incercat sa am o afacere eu cat si alti prieteni, cunostinte de-ale mele in tara, nu a functionat nimic, coruptia functionarilor si institutiilor de stat patronate de PSD cu al tau Nastase in frunte a functionat din plin in detrimentul nostru, a trebuit sa alegem intre a da spagi si a fi umiliti sau a ne continua activitatea in alte state, unde chiar daca sunt foste comuniste se poate, asa ca tu si altii ca tine poate aveati un loc de munca in firme cu management si ritm de lucru occidental, asa ati ramas doar comentatori pe blog.

    Hai sa traiesti!

  47. 48 ioana ianuarie 9, 2012 la 5:55 pm

    Nu-i corect ca romanii din afara tarii sa voteze si sa decida conducatorii celor ce stau in tara si sufera toate neputintele si porcariile debitate de cei ajunsi cu ajutorul lor la putere.(suntem pensionari si nu mai avem ce cauta in afara tarii noi trebuie sa raminem aici si sa suportam batjocura acestor incompetenti portocalii care ni i-au votat cei din diaspora)


  1. 1 Romanii din afara tarii – doar o lista electorala suplimentara? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 2, 2012 la 11:49 am
  2. 2 Pe scurt: Ofensiva PSD pentru românii de pretutindeni; pacificatorii ruşi împuşcă civili; Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri Trackback pe ianuarie 3, 2012 la 10:54 am
  3. 3 Romanii din afara tarii – doar o lista electorala suplimentara? | Blog Politica Externa PSD Trackback pe ianuarie 7, 2012 la 12:51 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!