Va cer sprijinul pentru Institutul „Sincai”

Membrii Institutului „Ovidiu Sincai” au trecut săptămâna trecută prin clipe de şoc şi groază. Aflaţi în clădirea din strada Atena nr.11, membrii ISD s-au trezit în Institut cu o veritabilă trupă de comando formată dintr-un executor judecătoresc, un poliţist, patru avocaţi şi mai mulţi revendicatori ai imobilului, care le-au cerut cercetătorilor să-şi facă bagajele imediat, să-şi împacheteze obiectele personale şi să părăsească imediat clădirea. Evident, toată lumea a fost uluită, în momentul în care au aflat că trebuie să plece într-o oră dintr-o clădire în care unii membri ai ISD au muncit, zi de zi, în ultimii opt ani. Doar comuniştii au mai procedat în acest fel, la naţionalizare.  

Ce s-a întâmplat, de fapt? Nişte persoane, cărora nu vreau să le dau numele, au câştigat în instanţă spaţiul în care s-a aflat ISD, s-au întocmit formele legale pentru preluarea spaţiului, dar RAAPPS nu a informat ISD privind iminenţa evacuării. Iniţial, proprietarii spaţiului, împreună cu echipa lor de avocaţi, au cerut evacuarea imediată a spaţiului, ameninţând cu aducerea unor „băieţi” pentru a arunca în stradă bunurile ISD. Cu chiu, cu vai, s-a acordat un timp de 48 de ore pentru evacuarea deplină a sediului ISD, cu tot ce înseamnă aceasta: piese de mobilier, calculatoare, biblioteca, acte ş.a. Nu este o treabă uşoară să transferi o instituţie în 48 de ore, în condiţiile în care nu ai un spaţiu pentru depozitarea obiectelor. Evident, sub presiunea timpului, multe obiecte de mobilier s-au degradat iremediabil, iar altele au fost abandonate în fostul sediu.

Aşadar, în momentul de faţă, ISD „Ovidiu Şincai” este paralizat, membrii săi nu mai au birouri, cursurile masteratului în Management politic nu mai au unde se ţine.

Dupa cum stiti, Institutul funcţionează de aproape un deceniu. ISD a publicat de-a lungul anilor numeroase cărţi, precum şi câteva zeci rapoarte de analiză politică. Institutul face parte din reţeaua Academiilor politice ale Consiliului Europei, prin Şcoala Europeană „Ovidiu Şincai”, alături de alte 15 ţări. De asemenea, Institutul este extraordinar de bine conectat în reţeaua fundaţiilor politice europene, are parteneriate cu institute similare nu doar din Europa, dar şi din China. ISD „Ovidiu Şincai” – institutie de interes public – are nevoie de sprijin.

Dată fiind situaţia disperată a ISD, vă cer sprijinul pentru găsirea unui spaţiu adecvat (de 3-400 de metri pătraţi) pentru Institut, în care să se poată amenaja  o sală de conferinţe şi birouri pentru cercetători, care să poată fi închiriată pe termen lung, cu o chirie de până în 2500 de euro/lună. Dimineata, am mers cu Anne Juganaru sa vedem cateva variante pentru inchiriere – imobile (case) de 3-400 de m. patrati, in zona centrala. Poate aveti si alte idei.

93 Răspunsuri to “Va cer sprijinul pentru Institutul „Sincai””


  1. 1 calin iunie 1, 2010 la 4:25 pm

    va rog sa imi permiteti o intrebare simpla
    are Romania viitor?
    va multumesc anticipat

    un roman frustrat si necajit

  2. 2 blogideologic iunie 1, 2010 la 4:30 pm

    Gangsteri.

  3. 3 Vasile, iunie 1, 2010 la 5:01 pm

    Citi din membrii institului protesteaza pasnic aruncind cu oua si rosii intr-un liiceanu,patapievici in prietenul lui blogi…in stilpii culturii romanesti aceia care intentionau sa-l academicieneasca pe Traian Basescu cu un titlu de abracadabra?

  4. 4 VERsO iunie 1, 2010 la 5:04 pm

    Incercam cu drag sa ajutam cat putem! Si eu va cer sprijinul pentru Institutul “Sincai”
    http://cineoare.wordpress.com/2010/06/01/va-cer-sprijinul-pentru-institutul-%e2%80%9csincai%e2%80%9d/

  5. 5 popalumi iunie 1, 2010 la 5:21 pm

    Am vazut anumtul dat de ISD pe internet.Eu ,ca simplu membru, nu pot sa
    spun decit sa donam fiecare o suma de bani.

  6. 6 Mihnea Georgescu iunie 1, 2010 la 5:45 pm

    Nu puteţi să îi „luaţi în spaţiu” la Fundaţie? În ce condiţii se poate ajunge student la „Şincai”? M-ar interesa şi pe mine…

  7. 7 Dragos iunie 1, 2010 la 5:48 pm

    Eu zic ca P R O P R I E T A R I I au avut mult prea multa (65 ani ?) rabdare.

  8. 8 Pali iunie 1, 2010 la 5:59 pm

    Domnule Adrian Nastase ! Stiam inca de saptamina trecuta de aceasta problema si fiind ca sunt direct implicat ca si masterand propun sa organizam o actiune de stringere de fonduri. Eu singur sunt un cotizant !O sa informez si colegii din seria 2009 -’10.Cam atit cred eu ca pot sa fac din provincie. Astept un raspuns de la dvs. legat si de stadionul de la Mizil .

  9. 9 Alexandru iunie 1, 2010 la 6:10 pm

    @ Adrian Nastae

    Exista in Ploiesti un sediu ideal pentru aceast lucru, firma englezeasca care-l inchiriase retragandu-se de pe piata romaneasca, iar datorita crizei actuale spatiu e liber si banuiesc ca s-ar putea obtine un pret bun la o negociere

  10. 10 Harabula iunie 1, 2010 la 7:31 pm

    Faptul ca o persoana isi recapata propietatea, imi da satisfactie.
    Oricat de prestigioasa ar fi activitatea Institutului, oricat de nobil scopul, nu justifica incalcarea drepturilor nimanui. Cine vrea spatii de pomana pentru scopuri culturale, n-are decat sa le ofere pe ale sale.
    La fel striga si Vadim pe la toae raspantiile ca Basescu vrea sa-i ia sediul.
    Daca domnul Nastase sau Vadim sunt atat de nemultumiti ca trebuie sa renunte la un spatiu care nu-i al lor si nu locuiesc in el, ii intreb: ce au simtit propietarii cand au fost alungati din casa lor de catre comunisti? Li s-au dat macar 48 de ore?

  11. 11 Aya iunie 1, 2010 la 7:41 pm

    @

    Adrian Nastase

    Am lansat mesajul catre cativa prieteni.
    Astept un raspuns clar in trei-patru zile.

    Modul in care s-a procedat la ISD este incalificabil.

  12. 12 Aya iunie 1, 2010 la 7:44 pm

    @

    Alexandru

    Un astfel de institut trebuie sa functioneze in Capitala, din ratiuni pe care nu are sens sa le detaliez.
    Banuiesc ca ai avut in vedere si posibilitatea unui sediu provizoriu.
    In opinia mea, orice forma de provizorat trebuie ocolita.
    Rien n’est eternel que le provisoire.

  13. 13 Aya iunie 1, 2010 la 7:46 pm

    @

    Harabula

    Nu se pune in discutie justetea redobadirii proprietatii.
    Marsaviile comuniste nu trebuie sa serveasca drept repere!

  14. 14 Aya iunie 1, 2010 la 7:49 pm

    @

    Mihnea Georgescu

    Sunt sigura ca ai admirat felul in care este structurat spatiul Fundatiei.
    Daca este „gazduit” ISD acolo, vor rezulta doua institutii inghestiuite penibil, fara spatiile necesare adecvate.

    Solutia este de a gasi un spatiu, in zona centrala a Capitalei, care sa poata fi amenajat corespunzator.
    Sunt convinsa ca lucrurile se vor rezolva curand.

  15. 15 guvernulnational iunie 1, 2010 la 7:51 pm

    AJUNG ATATEA INSTITUTE DEGEABA.PENTRU STUDIEREA COMUNISMULUI SUNT CATEVA,CARE NU FAC APROAPE NIMICA.

    PARTIZANII ANTI-COMUNISTI AU MURIT CU SENTINTA DATA DE SECURITATE,DUPA ANII 2002-2003.

  16. 16 Lucia Verona iunie 1, 2010 la 8:07 pm

    Nu e vorba de justeţea deciziei de retrocedare, ci de faptul că n-au acordat Institutului o perioadă decentă pentru a găsi un nou sediu. Se pare că Uniunea Scriitorilor va avea aceeaşi problemă.
    Am să încerc să mă interesez de un sediu.

  17. 17 taranul iunie 1, 2010 la 8:08 pm

    Ma intreb cit de proprietar este acest proprietar!? Stiu ca este un spatiu mare liber la ASAS cred ca merita de vazut.

  18. 18 Daniel iunie 1, 2010 la 8:38 pm

    Dragos,
    Pui problema gresit. In cazul in care cei care au castigat in instanta sunt intr-adevar fostii proprietari, acestia au tot dreptul la folosinta proprietatii.
    Condamnabila este maniera in care s-a procedat: fara instiintarea chiriasului, cu un aviz de 2 ore care s-au transformat in 48 de ore. Asa procedeaza javrele, nu oamenii normali. Nu iau apararea PSD-ului sau a statului pentru ca nici ei nu au dorit sa faca mare lucru in aceasta problema, doar i-au invrajbit pe chiriasi carora nu le-au asigurat alte imobile si pe proprietari carora nu vor sa le restituie nici imobilele, nici sa plateasca despagubiri, pe principiul ca ramane mai putin de furat, mai putina spaga de dat. Suntem oameni, chiar daca din ce in ce mai putini. Despre asta e vorba.
    PSD si dl. Nastase experimenteaza la o scara mult atenuata cum e sa fi cetatean obisnuit in Romania, lucruri cu care nu s-au confruntat pana acum decat in teorie. Sunt convins ca se va gasi o solutie.

  19. 19 Dan Mihalache iunie 1, 2010 la 8:40 pm

    Un citat din Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea institutelor de teorie politica si educatie democratica, legea nr. 179/2005:

    „Art. 14
    Statul sprijina institutele de teorie politica in conditiile legii privind asociatiile si fundatiile. Metodologia privind acordarea acestui sprijin va fi stabilita prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.”

  20. 20 Dani iunie 1, 2010 la 8:50 pm

    Dragos, Harabula.

    Desi sunt relativ de acord cu ideea restituirii bunurilor in natura in cel mai scurt timp posibil, sunt cateva remarci ce trebuie facute.
    – ISD nu a fost instanta care a demarat sau actionat in vreun fel pentru desproprietarire. Similar, nu ISD a fost desproprietarit, ci statul, care probabil ca incasa o chirie oarecare – probabil sub 2500E/luna totusi – din partea ISD.
    – In buna traditie, sunt sigur ca drepturile litigioase ale mostenitorilor de drept au fost cesionate catre diversi „domni” pe sume de nimic. Din acest punct de vedere, justitia a fost „oarba” si la propriu;
    – ISD este o institutie de cercetare/educatie ideologizata, ceea ce da impresia unei actiuni posibil politice. In cazul in care am fi vorbit despre o institutie de educatie neideologizata, cred ca si reactia dumneavoastra ar fi fost putin altfel;
    – Nu sunt neaparat un apostol al social-democratiei, dar cred ca „evacuarea” educatiei – de orice fel, chiar si de stanga – este cel putin un „mic” abuz;
    – MO-ul evacuarii – despre care nu stiu altceva decat ce spune domnul Nastase – pare excesiv. Acordul pentru un astfel de comportament nu poate veni decat ca o manifestare a unei antipatii personale. Daca nu va pot reprosa ca aveti astfel de antipatii, va pot reprosa ca le manifestati zgomotos.

    Similar cu remarcile ce trebuie facute – probabil ca ar mai fi si altele – cred ca ar trebui „facute” si cateva scuze. Macar de ochii lumii si fata de un articol al carui scop nu a fost exclusiv de victimizare, ci de cautare a unei solutii viabile 🙂

  21. 21 Alexandru iunie 1, 2010 la 9:27 pm

    @ Aya

    De ce nu se ialegatura cu Sorin Oprescu sigur va gasi ceva

  22. 22 Harabula iunie 1, 2010 la 9:34 pm

    Pentru prima data de cand postez pe acest blog m-am enervat.
    Abunda reaua credinta, interpretarile tendentioase si chiar minciuna.
    PALI spune ca stia de saptamana trecuta de aceasta chestiune. Acum toti mimeaza surpriza.
    Unii pun la indoiala legitimitatea proprietarilor. Ca a fost vandut dreptul de proprietate, ca n-a fost vandut, asta nu indreptateste ocuparea spatiului de catre Institut.
    Daca este vorba sa-mi ia cineva casa, n-au decat sa se duca dracului toate institutele din lume. N-au decat sa se intalneasca in Cismigiu.Sau pe rand la fiecare acasa.

    Acum vreo doi ani Ilie Nastase a pus ochii pe niste spatii ale cooperatiei. Voia sa faca o Academie de tenis. Voia cu tot dinadinsul sa i se atribuie spatiile respective. Invoca nobletea scopului. A iesit pe la televiziuni si chiar s-au gasit si niste ziaristi sa-i tina hangul. Nu i-a zis nimeni de la obraz ca-i un zevzec.

    Postarea domnului Nastase ar fi fost in regula daca lipsea partea in care se victimizeaza (Dani)

  23. 23 Constantin Gheorghe iunie 1, 2010 la 9:41 pm

    O mică precizare: nu erau PROPRIETARII, ci hienele „drepturilor litigioase”. Doar dracu’ mai ştie cine este cu adevărat proprietar acolo. Trecem. Cred că dacă GDS are un palat în buricul târgului, care se degradează pe zi ce trece, deşi este obiectiv de patrimoniu, şi ISD are dreptul să primească din partea statului un sediu adecvat. Că n-or fi portocalii pe veci stăpâni în ţara asta…

  24. 24 LePrince iunie 1, 2010 la 9:45 pm

    @Aya

    Raspund si eu secvential, incep cu partea “amuzanta”:
    Pe Neutrino, l-am “studiat” si sincer, nu prea am vazut de unde banuiala( a fost doar o banuiala). Cea mai “interesanta” si insistenta confuzie a fost cea cu Vladimir Tismaneanu ,cu Aya, cu AN,cred ca si cu Andrei Plesu. Altii, au spus ca as fi Thor, nu stiu de ce. Oricum, cu exceptia lui Thor, pe care nu am avut curiozitatea sa-l studiez, “confuziile” au fost onorante. Ce sa facem, ne obisnuim, desi spuneam la un moment dat, ca voi ajunge sa am “obnubilari identitare”. Cred ca intre timp lucrurile s-au lamurit.
    Ai dreptate, nimeni nu este de inlocuit, expresia “nimeni nu e de neinlocuit” este o expresie valabila pentru o multinationala decat pentru viata, pentru nimeni un prieten , un amic sau chiar o cunostinta nu poate fi inlocuit de altul. Oamenii nu pot fi comparati cu obiecte sau cu pozitiile din structurile companiilor.
    S-auzim de bine.

  25. 25 neuronos iunie 1, 2010 la 10:05 pm

    Te rog, în semn de solidaritate cu protestele împotriva clasei politice, preia acest post și postează-l timp de o săptamană sau trimite-l pe mail la toți din listă !
    Sursa Fight4romania

    AUTOR – Liana

    Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine.
    De ce mă ameninţă că intră România în colaps.
    În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut.
    Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.
    Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps.
    În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.
    Şi-acum aud că România se duce fix în faliment.
    Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidară nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.
    Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză!Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.
    Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.
    – Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.Voi, clasa politică,l-aţi transformat în monstru.
    – Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc… Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă i-aţi vârât pe gât.
    – Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
    – Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.
    Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.
    – Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
    – Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat… instituţia preşedintelui României.
    – Nu mama – mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.
    – Nu populaţia a pr ăpădit banii statului – sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani- pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.
    – Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!
    – V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi înstituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.
    – Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.
    – Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.
    Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!
    Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.
    Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.
    Ce ce curaj? Cu ce moralitate?
    Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi-vă întâi pe voi!
    Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.
    După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.
    După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui… gras, de 500 sau 600 de lei.
    1. Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.
    2. Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!
    3. Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.
    4. Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?
    5. Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.
    6. Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.
    7. Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.
    8.După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.
    Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi.
    Loviţi cu nădejde! Nu ţipă…
    Autor : Liana

  26. 26 octaaa iunie 1, 2010 la 10:14 pm

    In Bucuresti cred ca veti gasi cam greu 3-4000 de metri patrati pe doar 2500 de euro.
    Adica, dupa mine, sigur nu veti gasi.

    Dar e aiurea ca a trabuit sa parasiti atat de repede spatiul. Ca nu ati fost anuntati din vreme…

  27. 27 LePrince iunie 1, 2010 la 10:26 pm

    @Aya
    Ma citez, din textul la care-mi raspunzi:
    „Intern, in afara de dorinta sincera a democratizarii Romaniei, nu a existat consens.”
    Ai dreptate si am dreptate, singurul consens national, nu numai la nivel de intelectualitate si elite a fost democratizarea, promovarea unor mentalitati eliberate de constrangeri.
    Nu stiu daca intelectualitatea trebuie sa dea solutii. Solutiile si punerea lor in practica apartin oamenilor de actiune, care intamplator, pot fi si intelectuali. AN este un caz fericit, care le imbina.Rolurile acesteia sunt mai mult de „surse” de inspiratie. Dupa discutia cu un „ganditor”, te simti ca dupa un efort sustinut. Diferenta este ca efortul nu a determinat intarirea bicepsilor, ci a „muschiului” intelectual. Imporatant este ca respectivul interlocutor sa te ia si in serios, sa doreasca sa „exerseze” alaturi de tine. Spune-mi si mie, cati politicieni „seriosi” avem? Exemple sunt, dar te gandesti la marea majoritate? De multe ori am spus aici, o spun si in viata reala ca exista o nevoie stringenta de responsabilizare a partidelor politice. Fara aceasta, nu vom avea o viata politica minimal sanatoasa.
    Sigur ca uneori este nevoie de o implicare directa, tu dai un exemplu cu Adrian Nastase, ai dreptate, cred ca stiu si la ce te referi. As mai da un exemplu notabil-Andrei Plesu.
    Mai este o nuanta. Intelectual, eu cred , nu devii, te nasti. Pentru ca aceasta titulatura, ce poate deveni profesie, presupune o curiozitate innascuta de a cauta continuu adevarul(si eventual, sa ajungi la concluzia ca nu-l vei descoperi niciodata). A termina o facultate sau doua nu te face intelectual. Te face sa depui o activitate de tip intelectual.
    Revenind la implicarea in politica, cunosc atitudinea unora din „politicienii” nostri fata de tagma. Dispretul si sfidarea materialista sunt evidente pentru tzopenia din politica noastra. Gandeste-te la discutia pe care ar putea-o avea un Mazare sau un Videanu cu Andrei Plesu daca ar trebui sa petreaca, fortat, o ora impreuna. Daca vreau sa ma amuz, imi imaginez situatia.
    Bun exemplul cu Constantinopolele si sexul ingerilor. Dar cred ca nu suntem in acea situatie limita. Mai avem sanse de redresare.
    Esti retinuta in legatura cu „aripioara” de partid. Ce zici de motiunea de cenzura, cred ca am avut dreptate.
    S-auzim de bine.
    PS Neutrino te vedea ca pe Dori. Eu te vad mai mult ca pe June din Forsyte Saga, persoana energica si militanta, o intelepciune venita din experienta vietii, studiata si culta,dar dispusa la „nebunii” pasagere.

  28. 28 dlnimeni iunie 1, 2010 la 10:52 pm

    Obiceiul multor romani de a nu se misca daca lipseste sefu’ ori pina ce acesta nu se misca este unul daunator – si iata-l pe insusi dl Nastase agitindu-se ca un viitor insuratel in cautarea unei garsoniere, fiindca, daca partea de justitie responsabila de punerea in aplicare a deciziilor tribunalelor a fost suficient de parsiva, atunci cei care stiau, in institut, ca vor pierde sediul au preferat pasivitatea. Cam greu de gasit la repezeala un spatiu nu prea scump (cam 6 euro/mp), in buricul tirgului si bine impartit pentru o activitate de institut: camera de consiliu, birouri de lucru, sala de conferinte, camera pentru arhiva, pentru contabilitate, pentru secretariat, pentru serviciul de intretinere, s.a.m.d. In fine, succes domnului Nastase, mai ales ca vad fruntasii partidului sprijina institutul de nu mai pot. Dar poate ca, la adapostul unei solutii la repezeala, unul dintre cei facuti oameni de pesede isi va deschide pusculita pentru a finanta o constructie adecvata si dedicata: cu conditia ca acestia sa cunoasca notiunea de institut, fiindca, este axiomatic la noi, intre parveniti si cultura este cam o prapastie.
    Ca sa ma refer nitel la niste vorbulite ale dlui Vladescu, mie mi se pare, dar poate ca ma insel, ca din postura ministeriala ori prezidentiala, minciuna se mai poate numi si comunicare de informatii false – altfel, la ce s-o fi referi aceasta comunicare? O comisie parlamentara pe subiect, ceva?

  29. 29 ALM iunie 1, 2010 la 10:58 pm

    Domnule Nastase,

    Pe strada Vasile Lascar, suficient de central daca, „taind-o” pe strada Icoanei, ajungi pe jos in 15 minute la Biserica Armeneasca, exista un bloc de birouri pe care scrie cu litere de o schioapa „For Rent”. Este gol de aproape un an, fapt care ma face sa cred ca se poate negocia si o chirie buna.

  30. 30 LePrince iunie 1, 2010 la 11:02 pm

    @Ghitz Bichon

    Vezi, aveam dreptate. Nu toate zonele cu bani si ceva mai snoabe decat media sunt si pline de tzopenie. Exista si exceptii, fara sa neg ca, din nefericire, multe „zone” de acest gen , mai ales daca banii au venit usor sunt destul de nouveaux-riche-iste. Mai exista si „tagma” upper-middle class unde vei gasi destul de putin bling-bling (inclusiv ideologic). Asa ca mai studiaza. Poate am folosit cam usor asocial. Dar iti spuneam ca nu cred ca ai prieteni. Probabil amici, cunostinte dar in esenta esti un singuratic. Pentru a avea si prieteni, ai nevoie, macar din cand in cand de momente de blandete.
    Cat despre intelectuali ,te cam contrazic. Urmareste si discutia mea cu Aya, am concluzionat, cred ca avem dreptate, ca exista doua mari proiecte ( daca vrei, sunt nationale) la care „scanteia” si sprijinul a venit si din zona intelectualitatii, fara colaborarea acesteia , proiectele ar fi fost moarte in fasa.
    1. Orientarea externa a Romaniei, nu are sens sa spun mai mult.
    2. Democratizarea vietii politice, economice si sociale. Atat la nivel institutional, cat si la nivelul mentalului colectiv, elitele, asa schioape si obtuze cum le vezi tu, si-au adus o atributie indiscutabila.
    Eu sunt optimist, cred ca vor exista si alte proiecte (inclusiv nationale).
    Iorga a avut un esec politic major. De aceea spuneam ca nu trebuie cautate implicarea si solutiile in interiorul cercurilor intelectuale ci mai degraba inspiratia si o anume „aprobare” tacita. Personal, la varsta pe care o am, mult mai mica decat a unor bizoni, nici nu ma pot considera intelectual, mai depinde si cum definesti. Nici nu am spus ca m-as considera. Dar mi-ar place , peste vreo 40-50 de ani cand probabil imi voi fi incheiat socotelile cu aceasta viata, sa spuna altii despre mine ca am fost.
    Menajeaza-te, bea un ceai de tei inainte de a-mi raspunde si te rog, nu tropai, da?

  31. 31 Aya iunie 1, 2010 la 11:36 pm

    @

    Taranul

    Nu stiu ce proprietar este cel care a castigat in instanta, dar pot sa-ti spun altceva despre acel imobil (care, pana la restituire, a apartinut RAAPPS): pana la Revolutie, acolo a functionat o „frumoasa casa” a Securitatii.

  32. 32 Dani iunie 1, 2010 la 11:38 pm

    Pai, Harabula, sorry ca spun chestia asta, dar Pali cred ca stia de saptamana trecuta pentru ca evenimentul s-a petrecut saptamana trecuta. In rest, parem a fi oarecum de acord, chiar si fara paralela la tizul Nastase.

    Oricum, ideea principala ar fi ca nu trebuie sa confundam ce s-a intamplat la ISD cu razbunarea proprietarilor carora chiar PSD – sau, mai bine spus, cativa dintre liderii de la inceputul FSN – li s-a opus.

    Fara niciun fel de condescendenta, te rog nu te enerva. Momentul este destul de enervant in sine fara supararea oamenilor ce chiar si prin putina luciditate mai calmeaza tensiunile. Este nevoie sa stii ca exista opozitia lucida la orice, chiar si la Opozitie.

  33. 33 LePrince iunie 1, 2010 la 11:46 pm

    @Observator

    Ma bucur ca ti-a trecut (raceala). In legatura cu dl. Blog (pe care eu il numesc bling-bling ideologic), se rezuma in ultimul timp la a fabula pe partea de “economie” , pe partea de istorie se pare ca argumentele mele l-au descurajat. Nu astepta prea multe explicatii de la marele gremlin, nu le da pe “gratis” si mai ales nu le ofera “dusmanilor de clasa”.
    Intrebarea cu “pestii curcubeu” era doar pentru a sonda. Spre sfarsitul saptamanii, mai asteptam cateva zile raspunsuri si pareri, vom lua o decizie in ce priveste “aripioara” de partid.
    S-auzim de bine.

  34. 34 LePrince iunie 1, 2010 la 11:51 pm

    @Victor V

    Sigur ca prima prioritate ar fi o asanare a vietii publice si politice romanesti, indifferent de doctrine sau orientari politice. Ar putea deveni un proiect comun.
    Autorul comparatiei cu “pesti curcubeu” a primit raspunsul, il consideram un titan al stangii anilor’90 si ii facem o statuie.
    Nu cred ca ai citit ultima postare a mea catre tine, iti spuneam ca as fi interesat de “atlasul electoral”. La partea cu portalul, nu m-as pricepe sa ajut la creatie dar pot fi un ochi critic.
    Ii spuneam si observatoarei, spre sfarsitul saptamanii trebuie sa luam o decizie cu aripioara, mai asteptam putin cateva pareri si raspunsuri.
    Bling-bling ideologic te-a bagat in controverse teologice….
    S-auzim de bine.

  35. 35 LePrince iunie 2, 2010 la 12:05 am

    @Aya

    Multumesc pentru ultima dedicatie muzicala, raman dator cu „replici” muzicale.

  36. 36 ciprian n iunie 2, 2010 la 12:07 am

    Nu stiam ca societatea pe care voi PSD-istii ati creat-o mai are nevoie de intelectuali!Domnule Nastase,in timp ce domniile voastre ati lasat invatamantul atatia ani in paraghina,ati lasat sistemul sa distruga o generatie de tineri care acum adora hotii si admira mafiotii,care luati alocatiile copiilor si ajutoarele mamelor…..pai Stimate domn pentru cine va trebuie spatiul ala?adica…..mai are cineva timp si pentru asta?voi nu realizati ce e in jur?!Nu vedeti ca pentru tineri cercetarea e munca de fraieri?nu vedeti ca Guta si Copilul Minune sunt de top?nu vedeti cum tara noastra a fost absorbita de influenta rromilor?…….spatiu pentru cercetare….biserici de milioane de euro….spitale infecte…..scoli murdare….primarii luxoase….copilasi la cersit…..veniti la vot….

  37. 37 Aya iunie 2, 2010 la 12:08 am

    @

    Le Prince

    Da, imi amintesc ca ai fost confudat si cu Vladimir Tismaneanu.
    Motivul cred ca se regaseste in asocierea ta cu mine- si in declarata mea prietenie cu Vladimir Tismaneanu. Pare o legatura de cauzalitate cel putin ciudata, dar stii bine ca totul tine de „firescul” personajului care face conexiunile.
    Ai dreptate: confuzia cu V.T. este onorata.

    Personajul „Thor” a fost invocat aici (asociat, aberant, atat cu tine cat si cu Vladimir Tismaneanu).
    Nu stiu cine este Thor.
    Iti pot spune, insa, altceva.
    Intr-un anumit context, cel care l-a invocat (in acel caz, intr-un mesaj pe care mi l-a adresat- intr-un fel asociindu-l cu mine) a proferat, la adresa mea, niste murdarii si injurii explicite (neaosisme, la propriu) pe care ma jenez sa le reproduc si care, in mod indiscutabil, vor fi trecut din neatentie de eleganta moderare a blogului.

    Cred ca imi amintesc cand a fost incercata „marea cu degetul” de catre cineva care mai degraba tatona terenul in sensul de a afla daca nu cumva esti Andrei Plesu. Altfel spus, incerca sa-si verifice o banuiala.

    Confuzia ar putea veni din asocierea Le Prince – Neutrino.
    Cred ca aceeasi persoana, pe blog, a incercat, tot prin tatonari, sa-si verifice ipoteza ca „Neutrino” ar putea fi Andrei Plesu.
    Nu sunt unul si acelasi, dar asta este alta discutie. Trecand peste faptul ca nu au acelasi stil, este adevarat ca amandoi sunt spirite ludice, dar „Neutrino” are in plus un je ne sais quoi de cald rasfat, de aproape-si-departe-da-si-nu pentru care- nu doar pentru asta- il evoc cu drag.

    Da, nimeni nu poate fi inlocuit!

  38. 38 LePrince iunie 2, 2010 la 12:14 am

    @Aya

    Nu stiu daca ajunge la tine, dar melodia se numeste „Grecia arde!”.

  39. 39 Aya iunie 2, 2010 la 12:31 am

    @

    Alexandru

    Nu cred ca Primaria are la dispozitie acel tip de spatiu necesar functionarii unui Institut.

  40. 40 Aya iunie 2, 2010 la 12:33 am

    @

    Lucia Verona

    Sunt probleme (si) cu „Casa Griboedov” (Sadoveanu, desigur)?

  41. 42 blogideologic iunie 2, 2010 la 3:15 am

    “Pe zi ce trece devine mai evident eşecul lamentabil pe care îl înregistrează experimentul fără precedent făcut de FMI pe pielea României, experiment constând în împrumutarea unui stat nu pentru a se salva pe sine dintr-o restrişte care îi este strict imputabilă, ci, cel puţin în parte, spre a-i salva pe alţii, şi anume subsidiarele de pe teritoriul său ale unor firme străine cu mult mai puternice financiar decât statul cu pricina, dar rămase temporar fără finanţare chiar din partea propriilor mame.” Sursa : http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/acordul-cu-fmi-a-varat-romania-in-cerc-vicios-188515.html

  42. 43 LePrince iunie 2, 2010 la 5:55 am

    @All

    Ieri, a fost 1 iunie.Am urcat seara trecuta in pod pentru a cauta ceva si am avut o intamplare pe care vreau sa v-o povestesc.
    Bunica mea, arhiducesa, avea o jucarie veche adusa de la Viena de tatal ei. Cand eram copil, bunica a reusit la un moment dat sa repare jucaria, astfel ca o vreme, a functionat. Jucaria era o cutie din lemn, cu o cheie in spate, ce adopastea un clown foarte colorat, cu gulerul alb, costum de arlechin si palarie in trei colturi si clopotei(ca cele purtate pe vremuri de „nebunul curtii”). Clownul era prevazut cu „voci” care spuneau in limba franceza cateva fraze. Atunci cand actionai cheita si lasai capacul sa se deschida, clownul aparea, animat de un resort si iti vorbea. Misca ochii, dadea din maini, clopoteii sunau, vantul batea,clownul vorbea si pentru o clipa, puteai crede ca esti intr-un balci multicolor sau in arena unui circ. Dupa un timp, am stricat-o, umbland la mecanismele ce o animau.A ajuns undeva in pod, uitata pentru ani de zile, bunica nu a avut inima sa o arunce. Ieri,urcand in pod,am gasit jucaria. Am invartit cheita si am deschis capacul, fermecat de jucaria uitata. Ca de obicei, clownul a iesit si pentru o secunda, am avut speranta ca voi regasi un crampei de copilarie. Dar nu. Clownul a iesit, ca de obicei, dar era plin de praf, murdar si obosit, culorile pareau fade si fanate, franceza parea stalcita, iar vocea ragusita. Rosul obrajilor, atacat de trecerea timpului, parea cuperozic.Am incercat sa opresc papusa, dar culmea, nu se oprea cu nici un pret. Doar inchizand cutia, puteai opri scancetul jalnic al clownului. Mi-a parut rau ca in loc sa regasesc un moment drag din copilarie , am avut senzatia ca ma aflu intr-un balci, in lumina cruda a diminetii si privesc cum jalnic, clownul,batran si fara farduri, in loc sa performeze, sa cante si sa sune din clopotei, se duce la culcare, ponosit si obosit. Am avut un moment de mica tristete, dar inchizand cutia, am pus-o deoparte si am continuat cautarea lucrului dupa care urcasem in pod. Am coborat. In camera de zi, mergea televizorul, iar imaginea pe care am vazut-o, omul ce vorbea, mi-a dat o clipa senzatia ca nu coborasem din pod, ca eram inca langa cutia cu vechiul clown ce nu se mai oprea din vorbit. Nu am inteles pe moment de ce , dar apoi am observat cine era personajul ce vorbea la televizor. Si parca cu repetitie, am avut reflexul, ca si in pod, sa inchid „cutia”. Dar am inchis televizorul. Din reflex. Pentru ca numai acest gest facea ca sa taca clownul. Dupa cateva secunde, am realizat cine vorbea la televizor: era Corneliu Vadim Tudor. Nu-mi pot explica analogia, dar m-a inveselit. Poate pentru ca a fost 1 iunie. Oare?

    Va doresc tuturor o zi buna.

  43. 44 blogideologic iunie 2, 2010 la 6:40 am

    Protocolul PDL-UDMR, valabil până la alegerile din 2012, construieşte Kakania în România. Reamintesc, statul distopic numit Kakania de către Robert Musil era bazat pe principii din secolul XIX. Protocolul valabil până în 2012 prevede, printre altele, “largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale si modificarea regiunilor economice de dezvoltare”. Eufemismul gingaş “largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale” înseamnă concret eliminarea Limbii Române ca factor de comunicare în România. Această eliminare este cerută insistent de UDMR. Reprezintă realmente politicienii udemerişti un factor de progres în România ? Teoria propagată de Traian Băsescu în această privinţă este categoric afirmativă. Liderii UDMR au reuşit să păcălească votanţii care îi sprijină cum că politica lor este una de progres economic şi de prosperitate. Că doar Limba Română ar fi marele obstacol ce se opune bunăstării etnicilor maghiari din România. Teoria liderilor UDMR poate fi demantelată uşor. Protocolul PDL- UDMR include ”regandirea impozitului minim obligatoriu”. Citeşte “impozitul forfetar” (vezi şi http://www.mynewz.ro/art/448156/Ziua/Planurile+de+guvernare+ale+PDL-UDMR:+De+ce+nu+renunta+noul+Guvern+Boc+la+impozitul+forfetar ). Or, acesta nu este un impozit pe venit, ci un impozit pe producţie, aplicat în secolul XIX în Kakania (sau imperiul KundK). În mod tradiţional, politica economică a Vechiului Regat de la noi se baza pe sprijinirea IMM-urilor prin legislaţie. Or, acest tip caduc de impozitare, împotriva căruia perora chiar şi economistul Eugen von Böhm-Bawerk la Viena către sfârşitul secolului XIX, obstrucţionează funcţionarea IMM-urilor. Chiar a falimentat un foarte mare număr de IMM-uri din România, unde lucrau oameni oneşti care câştigau o pâine pentru familiile lor. Cât despre eufemismul “modificarea regiunilor economice de dezvoltare”, el înseamnă practic reinstaurarea Diktatului de la Viena asupra României.

  44. 45 theodora0303 iunie 2, 2010 la 9:29 am

    Imi pare rau dar nu am gasit decat un spatiu de 150 mp.
    Daca exista cineva la departamentul logistica-achizitii-administrativ sa „perie” siteurile de intremedieri imobiliare.
    @Harabula
    De ce nu porniti de la premisa de sinceritate?
    Daca stia Pali nu inseamna ca stiam toti cei care citim acest blog.

  45. 46 George Ban iunie 2, 2010 la 11:10 am

    In sfarsit, marele Hara-Bulã s-a enervat! Felicitari celor care au contribuit la aceasta victorie! Si spre stiinta enervatului, Vanghelie imi spune ca se zice „proprietar”, nu „propietar”.

  46. 47 Iepurele de Martie iunie 2, 2010 la 11:19 am

    Dragă domnule Năstase, şi eu v-am cerut sprijinul într-o privinţă: abuzurile care se comit în domeniul imobiliar, prin dărâmarea clădirilor vechi, adesea de patrimoniu naţional, peste tot în ţară, pentru a înlesni afacerile veroase ale unuia sau altuia. V-am rugat atunci să faceţi tot ce puteţi pentru a stopa asemenea abuzuri, printr-o iniţiativă legislativă adecvată.

    Aţi continuat, totuşi, să vă ocupaţi cu Băsescu, cu făcutul opoziţiei, cu plimbările prin străinătate, pe la tot felul de congrese şi adunări ale socialiştilor din Europa. Pe mine, evident, m-aţi ignorat complet.

    Multă vreme, mi-am spus că atitudinea dumneavoastră e perfect firescă: doar nu sunteţi prost, ca să vă daţi de ceasul morţii încercând să stopaţi nişte abuzuri, câtă vreme nu vă pică nimic din asta. Căci aşa merge treaba în politica dâmboviţeană. Interesul este drapelul tuturor.

    Apoi, mi-am dat seama că e mai mult decât atât: nu vreţi să vă călcaţi pe bătături colegii de partid (şi, poate, şi de afaceri, scriu „POATE”, deşi, chiar dacă nu sunteţi coleg de afaceri cu ăştia, oţi fi cu alţii, similari). Reproduc mai jos, în acest sens, o ştire care a circulat zilele acestea.

    Primarul “care este” Marean Vanghelie vrea sa demoleze casa de patrimoniu a generalului Gheorghe Zizi Cantacuzino – “Granicerul”

    Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, continuă şirul abuzurilor fără a fi, din păcate, tras la răspundere pentru faptele sale. Anul trecut, Primăria Sectorului 5, bineînţeles cu ştiinţa primarului „care este“, a emis o autorizaţie de desfiinţare a unui imobil de patrimoniu. Din fericire, clădirea este încă în „picioare“, chiar dacă PARŢIAL A FOST DISTRUSĂ. Asociaţia pentru Memorie Identitară „Carpaţii“ a postat pe site-ul petitieonline.ro o petiţie adresată Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Primăriei Sectorului 5, Primăriei Municipiului Bucureşti şi Prefecturii Bucureşti, în speranţa că vor salva Casa General Gheorghe Cantacuzino. În petiţie se arată că, la data de 22 iunie 2009, Primăria Sectorului 5 a emis autorizaţia de desfiinţare nr. 247, avånd ca obiect imobilul situat în Str. Gutenberg nr. 3, avånd ieşire şi în Splaiul Independenţei nr. 30. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Memorie Identitară „Carpaţii“ au aflat, abia pe 4 ianuarie 2010, despre intenţia primarului Vanghelie de a desfiinţa această casă, „în urma contactării firmei Gis Group, care se ocupă cu intermedierea vånzării imobilului“.

    După o săptămånă, Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din Romånia (ProDoMo) a depus la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) a Municipiului Bucureşti o cerere de clasare în regim de urgenţă pentru Casa General Gheorghe Cantacuzino. În argumentaţia din această cerere se arată că imobilele vizate au „o valoare istorică ridicată, fiind pe vremuri reşedinţa generalului Gheorghe Zizi Cantacuzino – supranumit «Grănicerul», prinţ valah din nobila familie a Cantacuzinilor, nepot de gradul doi al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino – «Nababul»“.

    Clădirea de patrimoniu – lăsată fără uşi şi plafon

    La solicitarea DCPN Bucureşti, arhitectul Adrian Crăciunescu a realizat un studiu necesar clasării clădirii din Str. Gutenberg nr. 3, iar acesta a recomandat clasarea imobilului. Cazul clasării Casei General Gheorghe Cantacuzino a ajuns şi în analiza Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, urmånd ca acest for să ia o decizie.
    După ce Asociaţia pentru Memorie Identitară „Carpaţii“ a aflat despre autorizaţia de desfiinţare a imobilului de patrimoniu a deschis o acţiune la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în dosarul 922/302/ 2010, prin care solicită suspendarea acestei autorizaţii, eliberată de Primăria Sectorului 5. În condiţiile constatării începerii demolării, asociaţia a deschis o acţiune şi la Tribunalul Bucureşti, prin care solicită sistarea lucrărilor de desfiinţare a imobilului, pånă la soluţionarea pe fond a cauzei. În urmă cu două zile, însă, reprezentanţii Asociaţiei „Carpaţii“ au constatat că s-a început desfiinţarea imobilului din str. Gutenberg nr. 3, fiind distruse canaturile, tocurile uşilor, cercevelele şi plafonul dintre parterul şi demisolul clădirii. Semnatarii petiţiei solicită autorităţilor să oblige actualul proprietar al imobilului, respectiv SC Sfera Imobiliare SRL, să oprească imediat lucrările de demolare începute la acest imobil.
    Cel care a locuit în această casă, prinţul Zizi Cantacuzino, din 1935 şi până la moarte, în 1937, a fost preşedinte al Partidului „Totul pentru ţară“, alcătuit din foştii membri ai Gărzii de Fier. De altfel, între 1932 şi 1938, în reşedinţa sa din Str. Gutenberg nr. 3 a funcţionat sediul Mişcării Legionare.

    Lipsa dumneavoastră de reacţie, domnule Năstase, îmi confirmă o părere mai veche despre clasa noastră politică, în general: voi, social-democraţii, şi mai ales dumneavoastră, personal, sunteţi mai capabili, mai şlefuiţi, mai cultivaţi decât troglodiţii ăia „de dreapta” – gunoiul fetid de Băse & co. Dar, PE PLAN MORAL, nu vă deosebiţi CU NIMIC de ei! Ăsta este blestemul acestui popor, de 20 de ani încoace: că are de ales între unii realmente competenţi (social-democraţii) şi alţii de o incompetenţă crasă (Băse şi ai lui), dar, ŞI UNII, ŞI ALŢII, nişte ŞNAPANI.

  47. 48 gizmo iunie 2, 2010 la 12:38 pm

    Inseamna ca PDL-ul a constientizat capacitatea PSD-ului de a adopta masuri democrate eficiente totusi pastrand ideologia stanga si acum incearca sa loveasca in structura care prin relatiile ei internationale ar fi facilitat cunoasterea si aplicarea metodologiei.
    Nu doar trag de timp ci isi bat si cuie in sicriu…
    Metodele ilicite, aratatul cu degetul si reducerea la tacerea sunt de mult apuse.
    Generatia care vine, intelegand cat de mult e afectata, e satula de discursul politic si scandaluri. Altceva decat realizarile si planurile cu efect imediat vor fi sever sanctionate
    Se numeste evolutie si daca nu te conformezi fenomenului esti lasat pe dinafara la fel de rece si rapid asemeni unei stiinte. Atat de crud incat nu mai conteaza „cine” ci doar „ce” si „cum”!

  48. 49 Harabula iunie 2, 2010 la 12:43 pm

    @George Ban
    Touche!

  49. 50 Pali iunie 2, 2010 la 1:13 pm

    @ harabula & dani

    Eu stiam pentru ca, ma fost informat de o colega ( de la PSD ) din seria mea de masteranzi ( 75 persoane )…cei care asteptam sa vedem unde o sa tinem cursurile incepind cu 14.iunie a.c.

    Maniera este patentat ERA Basescu ! Tupeu,nesimtire si insomnii !Cei care au acum insomnii cred ca,sunt cei de la ISD neavind un spatiu adecvat si nu METRESA PREZIDENTIALA din cauza creditului !!!

    Fostii proprietari au dreptul lor si nu contesta nimeni acest fapt ;insa eu merg pina acolo incat afirm ca, RAAPPS -ul a tacut „la comanda” avind in vedere faptul ca,Dl. Nastase este membru fondator al ISD -lui ce si-a zis Betivu’…hai sa-i mai sictiresc inca odata !,…poate gresesc,…

  50. 51 chucky iunie 2, 2010 la 1:42 pm

    Stimate Domnule Nastase,

    In conditiile actuale in locul Uniunii Europene mi-as lua mana de pe Romania fiindca si asa politicienii sunt prea ocupati cu problemele personale ca sa ma asculte, mi-as aprinde o tigare si as bea o cafea in timp ce clasa politica se macelareste si se purifica si odata cu ea populatia.
    Apoi daca n-am invatat lectia abisului dorintei de control si politica ar fi doar despre bani si avaritie as interveni si as prelua puterea. Doar ca SUA si Rusia in conditiile actuale au fost nevoite sa invete aceasta lectie pe calea dura in timp ce eu n-as mai fi nevoit sa reinventez roata. Daca as insista cu tot dinadinsul sunt sigur ca as invata aceeasi lectie intr-un timp mult mai scurt .
    Daca as fi un lider asemeni dumneavoastra as intelege ca ajutorul nu va veni de altundeva decat de la oamenii mei si din tara mea. De data aceasta impotriva legilor fizicii m-as putea trage de par din nisipurile miscatoare. Newton a fost bun la vremea lui.
    Desigur daca ar fi peste puterea mea de intelegere aceasta lege simpla si activa din ce in ce mai mult a cauzei-efect as incerca inca o data sa ajung „la ciolan”. Si comparativ cu Traian Basescu as simti pe pielea mea mult mai repede realitatea acestei axiome fiindca sincer pensionarii sunt pe moarte.
    Acestea fiind spuse realitatea este ca momentan suntem singuri si nu se stie daca nu vom mai fi sau cum vom fi si daca vom fi nesinguri mai tarziu.
    In concluzie mi-as da mana cu PNL-ul foarte repede si decis. As incheia conturile cu domnul Traian Basescu cat se poate de corect si putin daunator. Apoi m-as uita catre tara si pentru tinerii din ea as alege o directie: de exemplu agricultura. Si as lasa PNL-ul sa se ocupe de: turism de exemplu.
    Singurii care vor putea sa se miste repede si curat in realitatea de astazi sunt tinerii educati (nu femeile gravide). Daca n-o sa le aratati ca sunteti alaturi de ei si nu veti permite ca ei sa fie bataia de joc a investitorilor straini cu salarii mult sub cele practicate de alte tari acestia vor avea de ales sa stea sau sa plece si multi vor pleca. Fiindca in mentalitatea majoritatii nu regasiti acum ideea de a ramane si recladi ceea ce altii au stricat si aproape au facut disparut din cauza ca tineau cu dintii de orgolii care le sunt straine.
    Desigur s-ar putea propune si variante de re-specializare pentru segmentul 30-50 ani.
    Cu aceasta expunere abrupta consider ca mi-am facut datoria de informare a clasei politice din Romania, printr-o figura marcanta in unul din marile partide existente, asupra unei realitati personale cu siguranta distorsionata.
    Un raspuns m-ar face sa cred ca inca exista speranta si ca tot ce-a fost si va fi o sa poata rezista in concordanta cu vremurile adevarului.

    P.S. N-ar fi stricat sa spuneti in acest articol:
    Am stiut de problema, n-am putut interveni, a trebuit sa suportam consecintele, astea sunt vremurile, pentru donatii cont: yyy banca: zzz. Va multumesc pentru sprijin!
    Ca doar asta era adevarul nu? 😉 Si nu m-as mai lega de analfabetismul care pluteste in PDL.

  51. 52 ANDREI IAVER iunie 2, 2010 la 2:07 pm

    Domnule Presedinte,
    Va sugerez ca pana la rezolvarea definitiva a situatiei locative sa fiti de acord cu „gazduirea” provizorie a colegilor de la ISD in sediul partidului din str. Ion Ionescu de la Brad.
    Va doresc succes!

  52. 53 Larisa iunie 2, 2010 la 2:11 pm

    Ar fi dragut sa inchiriati un spatiu in CityGate in Piata Presei.

    Mult succes!

  53. 54 Cârcotaşu iunie 2, 2010 la 2:21 pm

    Domnule Năstase,
    N-am auzit ca PSD-ul să protesteze împotriva prelungirii la infinit a retrocedărilor, după cum n-am auzit proteste pentru multitudinea de afaceri cu retrocedări pe acte false. Să fie vorba de o conivenţă cu guvernanţii pe motive de convenabilitate a unor membri… marcanţi ai PSD?
    Io nu ştiu, întreb, cred că nu voi primi nici-un răspuns. Să mor io!

  54. 55 Aya iunie 2, 2010 la 4:26 pm

    @

    Le Prince

    Ai reusit sa ma cunosti surprinzator de bine!
    Aparent (pentru cei care doar privesc cum „ma misc”) as putea fi Fleur, pentru a ramane in registrul Forsyte.

    P.S.
    O iubesc pe Dori.
    Si imi place ca am fost asociata cu ea.

  55. 56 Aya iunie 2, 2010 la 4:44 pm

    @

    Le Prince

    De ce ti-ai tulburat vechiul prieten de joaca, intristandu-l?
    Du-te din nou la el si spune-i ca-l iubesti. Il iubesti, nu-i asa?

    Cand eram mica, imi parea ca lumina care patrundea pe o ferestruica a camarii din bucatarie era magica.
    Eram sigura ca, in acea camara, sunt ascunsi bine de tot papucii fermecati ai lui Muc cel Mic, ca doar eu stiu ca sunt acolo si ca ii pot incalta oricand pentru a ma duce, intr-o clipita, unde as vrea, as gandi.
    Nu am intrat vreodata sa ii caut- am pastrat bine de tot secretul in suflet, bucurandu-ma de el.

    Cred cu tarie ca fetita care am fost dainuie, ca exista undeva „fizic” si ca, daca eu cea de acum voi fi uitand vreodata, oricand ma poate reinvata sa ma inseninez cu increderea in taine fermecate.

    P.S.
    Trec peste paralela pe care ai facut-o.
    Dragul tau vechi prieten este de necomparat.
    Si, nu uita, nimeni nu poate fi inlocuit!

  56. 57 Aya iunie 2, 2010 la 5:37 pm

    @

    Le Prince

    A propos de intelectualitate si implicare (y compris, politica)

    La o privire atenta asupra ultimilor 20 de ani se dezvaluie ca, intr-un fel sau in altul, mai devreme sau mai tarziu, TOTI intelectualii care au incercat sa se implice in „proiectul postdecembrist” au fost hartuiti, atacati, linsati mediatic. Deloc ciudat- caci totul pare a fi un plan bine pus la punct, pornind de la un generic principiu („moarte intelectualilor”) fiecaruia i-a fost aplicata cate o „reteta personalizata”.

    UNICUL care a rezistat tuturor asalturilor, murdariilor, atacurilor si care, fie si doar prin asta i-a invins pe „autorii planului” este intelectualul (si om politic) Adrian Nastase.

    Andrei Plesu a rezistat mai mult decat altii (nu ma refer la exceptia AN).
    De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, este chiar singurul intelectual care a rezistat, pana la un punct, implicandu-se SI in viata politica, sub diverse forme- exceptandu-l, repet, pe Adrian Nastase.

    Pana la urma, scarbit si coplesit de mizerie, Plesu a renuntat.
    Imi amintesc si acum ce a spus cand s-a retras din CNSAS (citez din memorie):” Am vrut sa ma retrag cu un timp in urma dar am ramas la rugamintea cuiva. (Stiu cu cine a purtat discutia- dar nu voi da nume! n.A.). Dar, nu mai rezist. Nu ma mai tin ficatii”.
    Plastic si foarte sugestiv!

    Ma bucur ca gandim la fel: intelectualii romani (indiferent de felul in care voteaza si, astfel, implicit, inteleg sa asume solutii politice) s-au reunit in jurul unui mare proiect intern, cel al democratiei, al democratizarii.
    Acest lucru presupune existenta mai multor repere esentiale comune- unul dintre ele este condamnarea SISTEMICA a utopiei criminale numite comunism.
    Indiferent ca impartasesc idei de stanga sau de dreapta (si indiferent de ce afirma, obligati de situatie- sau de cum si de ce se abtin de la a vorbi) toti intelectualii romani sunt unanim de acord ca acel SISTEM (subliniez, sistem!) trebuie condamant formal.
    Este motivul real pentru care Basescu a beneficiat, cel putin intr-o anumita perioada, de sustinerea unei consistente parti a intelectualitatii.
    (Imi propun- si sper sa reusesc- sa nu iau in seama eventualele replici care ar incerca sa deturneze aceasta afirmatie, deplasand accentul de la principiu la chestiuni individuale nerelevante in context, dar nascatoare de „dispute”, asemenea perdelelor de fum).

    Stii care este opinia mea?
    Daca Adrian Nastase ar fi ajuns, in decembrie 2004, presedintele Romaniei, ar fi condamant comunismul. Intra in logica istorica si intelectuala a lucrurilor!
    (Aceia care l-au lovit crunt pe intelectualul Nastase, vanzand rezultatul prezidentialelor din 2004,- si pe noi toti, in ultima instanta- s-au caznit degeaba, cel putin din perspectiva „neatingerii” de sinistra farsa numita comunism!)

    Nu stiu cum ar fi procedat- nu stiu ce solutie ar fi ales, nu stiu daca ar fi recurs tot la un tip de „comisie prezidentiala” si, daca da, nu stiu cui ar fi incredintat conducerea acesteia- dar sunt absolut convinsa de faptul ca ar fi condamnat comunismul, ca expresie a totalitarismului si ca sistem criminal.
    Conditia lui de intelectual autentic, de om care nu a ascuns vreodata fiorul de groaza si dezgust pe care i l-au adus mineriadele (din cauza carora a avut imens de luptat, ca ministru de Externe, sa „spele”, cat se putea, imaginea Romaniei)- cine se indoieste de asta, sa-i citeasca, atent, cartile- il va fi determinat, din pozitia de decident, sa condamne sinistrul rosu. Ca, de altfel, orice forma de totalitarism.

    Nu l-am intrebat pe Adrian Nastase- si voi avea neobisnuita discretie de a nu o face- daca ar fi procedat astfel si, daca asa ar fi procedat, ce metoda practica ar fi ales.
    Apartenenta sa la un partid „complicat”, in care inca nu s-au ales foarte bine apele (sper sa nu intarzie mult acest dorit lucru), nevoia de a pastra echilibrul (deseori precar) intre diverse opinii si grupari, l-ar putea face fie sa nu raspunda explicit, fie, obligat de situatie, sa raspunda confom „necesitatilor momentului” (este si om politic).
    De altfel, nu cred ca raspunsul sau explicit ar fi necesar.
    Intelectualitatea romana- careia ii apartine- este antitotalitara.

  57. 58 Aya iunie 2, 2010 la 5:49 pm

    @

    Chucky

    1. Opiniile si sugestiile tale sunt bisturiu. Felicitari!

    2. Nu se pune problema donatiilor- in subtextul postarii lui Adrian Nastase NU se ascunde acest mesaj.
    Problema este legata de spatiul care a trebuit eliberat in graba (de parca ar fi fost vreme de refugiu!), situatie complicata in cazul unui Institut.

  58. 59 Victor V. iunie 2, 2010 la 5:50 pm

    @ LePrince

    Cred că bănuiești cât de mare este apetitul meu pentru o discuție pe teme teologice cu blogy.

    Referitor la „atlasul electoral” ar trebui să luăm cumva legatura. Dl. Adrian Năstase are e-mail-ul meu referitor la cele două propuneri. Crezi că-l putem ruga să-l trimită și către tine?

    Referitor la „aripioară”, cred că ar trebui să o considerăm deja ca înregistrată pe blog.

  59. 60 Aya iunie 2, 2010 la 5:50 pm

    @

    Pali

    Mai rau!
    A „uitat” sa se prezinte in instanta!

  60. 61 Aya iunie 2, 2010 la 5:53 pm

    @

    ANDREI IAVER

    Propui o solutie de provizorat, ceea ce nu este deloc de dorit.
    In cateva zile va fi gasit un spatiu corespunzator.
    Stii cum e (cu riscul de a ma repeta): rien n’est eternel que le provisoire.

  61. 62 Aya iunie 2, 2010 la 5:56 pm

    @

    Octaa

    Este vorba de 300 m.p. (nu de 3000, cum afirmi tu!).
    Cu rabdare si cautari minutioase, poate fi gasit de inchiriat un astfel de spatiu in zona centrala a Bucurestilor, pentru 2500 de euro lunar, mai ales ca se pune problema unui contact de lunga durata, cu o institutie serioasa.

  62. 63 Doru Coarna iunie 2, 2010 la 5:59 pm

    @ All:

    Cei care detin imobile de pe vremea bordeielor taranesti stiu ca intretinerea lor de la nationalizare pana in prezent a costat de cinci ori valoarea lor reala, in multe cazuri fiind vorba de putregaiuri „emotive seismic”.
    Stiti ce termen de garantie are o caramida interbelica?
    Ori ce risc prezinta o constructie fara centuri de beton, fara stalpi, ori chiar fara fundatie?
    Mai adaugati si agentii patogeni din astfel de paduchelnite, de la cele modeste pana la castele, apoi faceti socotelile.
    Apoi, proprietarul raspunde daca vreuna cade in capul chiriasului.
    Intelegeti de ce s-au vandut? S-a recuperat totusi ceva din cheltuiala cu intretinerea lor de catre ICRAL-urile socialiste.

    Prostia se manifesta insa cand nu esti in stare sa dezvolti fondul imobiliar cu o viteza peste rata de expirare a vechilor imobile plus cea a cresterii demografice si ajungi sa evacuezi brusc si in strada familii si institutii.

    Asta pt ca ai nostri precum capra cu coada pe sus, nu construiesc pe scara larga blocuri pt oameni normali ci mall-uri, vile, palate, autostrazi, poduri, viaducte, tuneluri, sosele suspendate, adica lucruri pe care le-am vrea, caci lista reala contine doar obiectul nr.2, restul nu exista ori sunt ridicate de straini in care ne vand produsele lor…

  63. 64 Aya iunie 2, 2010 la 6:01 pm

    @

    Adrian Nastase

    Atrag atentia asupra solutiei interesante sugerate de colegul ALM (citez):
    „Pe strada Vasile Lascar, suficient de central daca, “taind-o” pe strada Icoanei, ajungi pe jos in 15 minute la Biserica Armeneasca, exista un bloc de birouri pe care scrie cu litere de o schioapa “For Rent”.”

    Cred ca nu este de neglijat ideea!

  64. 65 Aya iunie 2, 2010 la 6:04 pm

    @

    Le Prince

    A propos de discutia pe care ti-o imaginezi: sunt convinsa ca si Plesu s-ar amuza. Are simtul umorului.

  65. 66 Pali iunie 2, 2010 la 7:08 pm

    @ Aya

    cine a uitat ?

  66. 67 Daniel iunie 2, 2010 la 7:32 pm

    Doru Coarna,

    Hmm, inginer de rachete zici! Exista anumite personalitati stiintifice avand un talent deosebit, apropiat de genialitate intr-un domeniu restrans, dar avand o lipsa acuta de priceperi in alte domenii, chiar si in simpla comunicare sociala.
    Acum nu stiu ce sa zic, te afli in acea categorie sau esti doar un propagandist fara talent sperand la o paine mai alba spre pensie, acum cand cu criza asta nu se mai vand rachetele ca pe vremuri, nu-i asa? Altfel nu imi explic cum cineva cu o inteligenta presupusa a fi peste medie poate debita, cu lejeritate asemenea aberatii.
    Acum intoarceri de 180 de grade am mai vazut eu la tine si nu m-as mira sa mai vad una odata ce vezi ca esti in off-side.
    Cu riscul de a parea tampit comentand niste tampenii, sa trec in revista noua doctrina juridica a lui Coarna:

    In cazul restituirii obiectului furat, pagubitul este tinut a achita diferenta dintre cheltuielile de intretinere a bunului si lipsa de folosinta a acestuia, care este intotdeauna mai mica decat cheltuielile aferente.

    Mai aflam ca Palatul Regal, Ateneul, Cotroceniul, Banca Nationala, CEC-ul, Muzeul de Istorie etc. sunt facute din caramizi expirate (termenul asta trebuie inregistrat la OSIM) si ca la preluare colcaiau agentii patogeni prin ele. Cred ca familia d-lui Coarna locuia intr-un bloc ceausist in anii ’40 ca nu cred ca ar fi stat in casa cu agentii patogeni, cu paduchii etc. Sau poate s-au nationalizat tocmai cele mai insalubre imobile, cele intr-o stare buna au fost lasate oamenilor, iar in cele care trebuia dezinfectate s-au mutat stabii comunisti.

    Mai baiete, unii oameni au murit, familiile au fost distruse, biserica a dat martiri. Sunt oamenii carora li s-au luat toate bunurile, despre care debitezi tu gargara asta infecta. Ca tot se vorbea ieri despre asemanarile dintre comunism si nazism, maine ce o sa faci o sa aperi holocaustul?
    Cred ca da, daca percepi ca ti-ar aduce vreun avantaj!

  67. 68 Aya iunie 2, 2010 la 8:21 pm

    @

    Constantin Gheorghe

    Ce faci?
    Procedezi si tu precum criminalul Boc, instigand unele categorii impotriva celorlalte?

    ISD si GDS nu sunt in situatie de adversitate- nici macar concurente.
    ISD are nevoie de un spatiu corespunzator NU pentru ca GDS beneficiaza de unul civilizat- dar pentru a-si desfasura activitatea.

    Mai bine ti-ai intinde „antenele” si ai ajuta la identificarea unui spatiu corespunzator in zona centrala a Bucurestilor!

  68. 69 Aya iunie 2, 2010 la 8:40 pm

    @

    Doru Coarna

    Cladirea in care functiona ISD nu se afla in vreuna dintre situatiile mentionate de tine. Nu era nici fara fundatie, nici „paduchelnita”, nici cu risc seismic ridicat.

    In opinia mea, pui problema nu doar gresit, dar si revoltator, prin referirea la „cat s-a cheltuit cu imobilele nationalizate (daca au fost nationalizate si folosite de stat, trebuiau lasate in paragina?).

    Pur si simplu, acele imobile nu trebuiau sa fie nationalizate- ceea ce s-a petrecut atunci (nationalizarea) a fost o crima, iar actualele reparatii reprezinta minimum din ceea ce se poate face.
    In mod firesc, fostii proprietari (care si-au recapatat imobilele in instanta) ar trebui sa solicite si lucrum cesans, nu doar damnum emergens (prejudiciul efectiv).
    Potrivit unui principiu fundamental in materia raspunderii civile, despagubirile trebuie sa acopere atat prejudiciul efectiv, damnum emergens, cat si lucrum cessans.
    Dar, in mod sigur vor fi spus merci ca au primit si atat (o trista alienare!).

    Cauzele trebuie disjunse, in cazul situatiei ISD.
    Pe de o parte, este absolut firesc ca imobilul sa fi fost redobandit de fostii proprietari (sau de urmasii acestora).

    Pe de alta parte, insa, modul in care s-a procedat cu ISD (evacuarea facuta mitocaneste si fara aviz prealabil) este inacceptabila.

    Problema, acum, este de a gasi un sediu adecvat intr-o zona centrala a Bucurestilor. Subliniez, ZONA CENTRALA pentru ca nu toata lumea are masina si la ISD trebuie sa se ajunga usor cu mijloacele de transport in comun.

  69. 71 Aya iunie 2, 2010 la 8:46 pm

    @

    Daniel

    Ai perfecta dreptate legat de imobilele nationalizate- cu mentiunea ca te rog sa tii cont de faptul ca Doru Coarna nu merita, in general, un tratament excesiv.

    Si eu i-am adresat un mesaj asemanator, pe fond, dar fara a-l acuza.

  70. 73 adrian1983 iunie 3, 2010 la 3:07 am

    Domnule presedinte, sunt student ultimul an in cadrul facultatii de Ingineria si Protectia Mediului, ma puteti consilia in vederea gasirii unui loc de munca, v-as fi foarte recunoscator.

  71. 74 Doru Coarna iunie 3, 2010 la 7:16 am

    @ Aya, Daniel:

    Multumesc sincer, dpdv juridic, uman, social, istoric… aveti perfecta dreptate. Problema apare dpdv strict tehnic, functional, sanitar si economic.

    Fostii proprietari trebuiesc despagibiti, desigur, macar pt uzfructul pierdut, insa aceste cladiri sunt gauri negre pentru proprietar; observati ca toti cei care le redobandesc le vand instant, ori le demoleaza recurerand terenul.

    Ateneul…Nu cumva a trebuit sa „dati un leu pentru Ateneu”? Nici statul n-a mai avut bani sa-l reconditioneze. I-a trebuit 19 ani de cheta! Daniel, un detaliu ar fi ca ai mei m-au asasinat in copilarie cu pianul si vioara, plus Ateneu si sala Radio, a durat vreo 12 ani supliciul dar am supravietuit, ramanand totusi cu gusturi prea exclusiviste in materie de muzica, de orice fel. Deci SIGUR am admirat Ateneul mai mult timp decat tine.

    Apoi Daniel, eu am copilarit intr-o casa normala, pe pamant, in ’89 inainte de Revolutie am cumparat o vila pe Dionisie Lupu construita inainte de 1940 dar avea garaj, teren proprietate si 2 etaje, apoi am vandut-o prin 1994 caci cu toata renovarea mirosea a butoi de varza gol. Si poate n-ai intrat in blocuri luxoase, neceausiste, ori ceausiste dar bine intretinute…

    Holocaustul…nu intelegi sistematic ceea ce vine dinspre directia mea, Daniel, caci am spus ca este mai mult decat condamnabil, dar ca omenirea a produs de-a lungul istoriei sale crime mult mai mari si ramase nepedepsite, ba chiar sustinute ca fiind „sfinte” si in prezent. Ce vrei, rasa umana este in varful lantului trofic planetar, nu din vina mea…

    Caramizile au 50 de ani garantie, cele interbelice mai putin datorita tehnologiei de atunci, apoi se faramiteaza la primul soc caci devin casante precum creta si isi pierd rezistenta mecanica, intreaba price mester sau constructor; se mai imbiba si cu apa in pori, care stagnand acolo incepe sa miroasa si apare savoarea aia de mucegai pe care multi vad ca o apreciaza… dar in Roquefort.

    Ma rotesc cu oricate grade, Daniel baiete, oricand gresesc, dar nu ma intorc niciodata in punctul de plecare; n-are a face cu rachetele, ci cu capacitatea de a le construi.

    Eu sistin orice plan de reconstructie ce ar urma sa lichideze vechiturile imobiliare, dar nu vina mea ca sistemul n-a gasit metoda: asta are iar de-a face cu capacitatea aia de mai sus. Poate ar trebui admis know-how-ul si in economie.

    OSIM… detin mai multe brevete functionale si aplicate, stiu cum se face, nu simt insa ca ar mai trebui sa brevetez ceva, probabil varsta…

    De cladirile ce le insiri chiar ma leaga multe chestii, amintiri, intamplari de familie, le cunosc si le apreciez oricum, dar nu tehnic; de ex chiar mama mea facea parte dintr-o suita de amici ai pustiului viitor rege Mihai, care saptamanal erau chemati la Palat sa se joace cu el, fetele jucau „dandilusca” dar el se baga pe sub masinile familei impreuna cu mecanicii, ii placea. Dar si atunci subsolul mirosea… La Cotroceni deh, ca pionier eram la karting, radio si tir cu arma, multi ani… Modelismul nu mi-a reusit. Stii cat ai platit chiar si tu pt reconditionarea sa? Cu Banca nu-ti spun ce si cum, dar si pe acolo fusei…
    Muzeul de Istorie…atunci, la 9 ani, dupa ce am fost dusi sa-l vizitam mi-am cumparat singur prima inghetata pe speze proprii: nu platisem tramvaiul caci eram „cu scoala” dar parintii imi dadusera…

    Vezi? Ma leaga inca si mai multe decat pot scrie aici, chiar le iubesc, dar cand va cade una precum Casata si ne lasa fara actori ori rude, ori prieteni, platesti tu?

    Pensia…mai am destul, am destul, dar poti sa ma vezi in strada, protestand.

    Ce sa-ti mai zic Daniel? Aya spune ca nu merit sa fiu jignit. Asa este. Trebuie sa-mi asiguri dreptul la opinie personala. Nu eu am nationalizat, nu eu am restituit, nu eu am profitat ori pierdut, ci asta-i una din maruntele crime de mai sus, d’ale rasei umane, un fel de genocid imobiliar, caci au fost scosi in strada doar o anumita categorie, OK?

    Trebuie sa ajung… la GARA de NORD, pe care ai uitat-o Daniel, alta frumusete in vesnica reabilitare, chiar conduc pe cineva catre Predeal.
    Am si de-aici o amintire, am sarutat prima fata (de despartire, dar oricum, se pune!).

  72. 75 Pali iunie 3, 2010 la 7:46 am

    @ Aya

    Nu ma mai mira absolut nimic in tara asta !

  73. 76 Daniel iunie 3, 2010 la 12:11 pm

    @Aya
    Absolut corect mesajul tau catre Doru Coarna. As retine concluzia ca lipsa de omenie, de civilizatie si de bun simt niciodata nu vor putea fi justificate prin hotarari judecatoresti si argumente legale. In paranteza fie spus, teoretic vorbind, de ce trebuie oamenii sa apeleze la justitie cand statul actual e declarat anticomunist? Raspunsul este tocmai in cuvantul mentionat: declarat.

    In ceea ce priveste mesajul meu catre Doru Coarna, el raspunde unui pattern comportamental al lui Doru pe care l-am observat de-a lungul mai multor luni in mai multe ocazii in care excesele, ca si adeziunea la o scara de valori total diferita de ceea ce consideram indeobste acceptabil ma fac sa am o parere diferita fata de a ta.
    Am mai multe motive de a intra in dialog cu o persoana. De cele mai multe ori, chiar daca am pareri opuse, dialogul inseamna ca ii acord respect acelei persoane. Mai exista insa situatia in care acea persoana este suficient de inteligenta pentru a ii deturna pe cei care se afla intr-o etapa mai putin avansata a dezvoltarii personale, iar atunci aceasta persoana devine periculoasa, cazul lui Doru.
    Esti poate cel mai talentat analist pe care l-am intalnit si nu vreau sa te laud neaparat, dar am intalnit multi si dintre cei mai buni. Sesizezi probabil ca se pregateste un teren fertil pentru tot felul de doctrine extremiste care sa prinda la un public disperat. Tara asta nu mai are scapare. Dl. Nastase si dl. Boc lanseaza mesaje optimiste. Primul spune ca ne intoarcem in vremea lui ’89, cel de-al doilea ca va fi o criza ca in ’29-’33. Parerea mea este ca va fi mult mai rau. Ceea ce mai putem face in situatia asta este ca macar bruma de speranta si viitorul ce se va construi, atunci cand va fi, sa nu fie acaparat de tot felul de lunatici care se viseaza lideri.
    Pentru a putea fi util, orice comentator sau sustinator al unor idealuri sau partide, daca vrei, trebuie:
    1) sa fie competent – nu e cazul
    2) sa aibe flexibilitate si dorinta de a asculta si a invata – nu e cazul
    3) sa creada in valorile general acceptate mai mult decat in promovarea personala – ma abtin aici
    Acum nu ma erijez in judecator, dar ceea ce pot spune sigur este ca in acest moment efectele actiunilor lui Doru nu sunt benefice. Nu stiu daca merita sau nu, dar eu evaluez actiunile individual si ca suma, nu persoana, iar atunci cand risc sa fiu implicat subiectiv apelez la metode de analiza cat mai obiective, ca si tine. Am multe date, diferite, insirate in timp, consider ca suficiente cat sa imi formez o parere cu grad ridicat de probabilitate. Sigur ca chiar si atunci poate fi gresita. Imi voi da seama cu timpul si te asigur ca ma voi corecta daca va fi cazul. Sper ca la mijloc sa fie doar un defect de comunicare si raportare la ceilalti, dar asta conteaza la nivel personal. La nivelul efectelor conteaza ceea ce faci, nu ceea ce crezi sau motivele pe care le ai. Iar atunci cand suma comportamentelor tale rezulta in excese acestea trebuie corectate. Sigur, dupa aceea putem sa aflam motivele, daca exista capacitate de dialog. Daca nu, ne vom rezuma doar la a corecta efectele.

  74. 77 Daniel iunie 3, 2010 la 12:41 pm

    @Doru
    Ai postat in timp ce ii raspudeam Ayei. Nu stiu, scrii frumos, poate esti doar poet si un pic temperamental dar, Dorule, esti o persoana inteligenta!
    Trebuie sa fii foarte atent la ce vorbesti si cum te comporti pentru ca ii poti trage si pe altii dupa tine. Fii deschis la dialog si judeca! Tara asta nu poate fi salvata de poeti care se doresc economisti si nici propriile noastre emotii nu ne ajuta atunci cand ne domina rationalitatea. Un pic de toleranta si anticipare a posibilelor efecte ale discursului tau cred ca ar fi utile. In estetica artei e permis orice. In viata actiunile produc efecte. Daca vrei sa imbini arta si stiinta trebuie sa le intelegi pe amandoua ca si limitele fiecareia. De asemenea nici una nu poate fi abordata cu superficialitate. Nu am nimic personal cu tine, dar gandeste-te ca oriunde te afli produci efecte, iar daca pregatirea si responsabilitatea ta au fost superficiale nu te poti astepta decat la efecte haotice, nu la constructii.
    Exista foarte multe elemente de care trebuie sa tii cont: morale, relationale, istorice. Ar trebui sa scriu pagini intregi. Ti-as recomanda doar putin mai multa deschidere si toleranta pentru inceput si te rog sa nu o iei ca pe o atitudine de superioritate caci nu asta a fost intentia!
    Oricum polemica avea fundament moral, social si juridic nu intru in detaliile tehnice care pot fi discutate si acelea, dar nu cred ca e moomentul.

  75. 78 Aya iunie 3, 2010 la 3:40 pm

    @

    Doru Coarna

    CU PARDONU’ OMORI OMU’ (de la nenea Iancu citire)

    Iar ai cazut in patima exceselor!
    Are dreptate Daniel cand afirma, pe fond, ca trebuie sa fii foarte atent si la forma, nu doar la continut (in speta, la CUM spui, nu doar la ce spui) caci poti induce (fara voie) idei nefaste si sa ai chiar nefericita capacitate de a le multiplica, via mintile altora!

    Iti dau un exemplu din replica pe care i-ai adresat-o lui Daniel.
    Citez:”Eu sustin orice plan de reconstructie ce ar urma sa lichideze vechiturile imobiliare”.

    Prima mea reactia a fost de furie (realizezi ce tip de mesaj ai indus!).

    Noroc ca nu au fost unii ca tine factori de decizie in Paris ca sa iau un exemplu din vest sau in Sankt Petersburg (Leningradul de imediat dupa razboi)- ca sa iau un exemplu rasaritean.
    Din acele superbe orase ar mai fi ramas doar sugestia unor scrieri, tablouri, fotografii- si a unor amintiri, transmise, prin povestiri, din generatie in generatie.

    Nu-mi spune, te rog, ca acolo s-au folosit „alte materiale” (exceptand piatra si marmura- dar nu toate cladirile sunt din piatra)!
    In Paris sunt cladiri restaurate datand din secolul al XVIII-lea, in care locuiesc, foarte confortabili, oameni.
    Am un bun prieten care are un apartament intr-o astfel de cladire in Paris, la nord de Montmartre- nu pe colina (e parca un „vehicul al timpului” scara dintre etaje- din lemn, cu fiecare trapta scartaind muzical a franturi de vreme, in timp ce urci pe o spirala parca nesfarsita; nu-mi spune ca descrierea aminteste de Casa Buddenbrook, este o cu totul alta atmosfera). Iti garantez ca parizienii ar alerga prin toata Franta, cu oua stricate si rosii, dupa unul ca tine, daca ar indrazni sa vina cu ideea distrugerii trecutului lor sub pretexte de genul „mai bine demolam cladirea decat sa tratam igrasia”!

    Ce sa mai spun despre rusi si Sankt Petersburg (Leningrad, cum se numea dupa razboi)!
    Leningradul era aproape in totalitate distrus (cazusera timp de ani intregi, mii de bombe pe el, zi de zi!).
    Unul dintre primele lucruri care au fost facute dupa razboi, a fost sa fie stransi arhitectii si CEI CARE MAI CUNOSTEAU ORASUL IN DETALIU si sa fie restaurat, asa cum fusese, fara a fi demolate vestigiile!
    Or vei fi crezand ca acolo igrasia si mucegaiul nu vor fi fost „decoperite’ vreodata- sau ca lumea traia si traieste intre pereti mucegaiti?

    Revenind: tocmai pentru ca te creditez cu bune intentii, consider ca te-ai exprimat excesiv, „ciuntind” mesajul.
    Dar, mare grija!
    Asa cum spune Daniel, s-ar putea ca unii sa nu caute intelesuri printre franturi, ca mine- si sa ia lucrurile asa cum le prezinti, din neatentie sau dintr-o (nefericita!) nepasare fata de forma.
    Oameni ca tine pot provoca dezastre fara a fi, de fapt, rau intentionati.
    In ceea ce ma priveste, nu sunt adepta formulei americane atitudinale: mai exact, daca a facut cineva ceva rau si spune „I’m sorry”, gata, totul e sters su buretele!
    Nicidecum!
    Pentru mine- invatand lectia istoriei- doar rezultatul conteaza, nu bunele intentii (cu care se stie ca e pavat pana si iadul).

    In plus, sa nu uitam ca suntem compatriotii lui nenea Iancu, a carui mucalita intelepciune anuleaza orice „lenesa ipocrizie” de tip „i’m sorry”:
    cu pardonu’ omori omu’!

  76. 79 Aya iunie 3, 2010 la 3:45 pm

    @

    Doru Coana

    TE ROG, INFORMEAZA-TE CORECT!

    Afirmi:
    „Ateneul…(…) Nici statul n-a mai avut bani sa-l reconditioneze. I-a trebuit 19 ani de cheta!”

    Te inseli!
    A fost reconditionat prin sumele alocate de guvernul Nastase (la insistentele si avand sustinerea explicita a premierului Adrian Nastase)!

  77. 80 Aya iunie 3, 2010 la 3:46 pm

    @

    Doru Coarna

    Ma vei ierta ca, in mesajul precedent, ti-am scris gresit numele!

  78. 81 Aya iunie 3, 2010 la 4:14 pm

    @

    Doru Coarna

    Afirmi despre Holocaust (citez):
    „omenirea a produs de-a lungul istoriei sale crime mult mai mari si ramase nepedepsite, ba chiar sustinute ca fiind “sfinte” si in prezent.”

    Este o grava, extrem de grava eroare de perceptie- din nefericire, transmisa chiar fara rele intentii (repet, si Iadul e pavat cu bune intentii) de cei printre care te numeri si tu, dar cumplit exploatata de neo-antisemiti (acestia fiind, desigur, rau intentionati).
    Ca sa fiu mai explicita: astfel de idei- de la formele lor cele mai aspre (negationism) pana la cele mai prudente (revizionism)- sunt puncte de sprijin pentru neo-antisemitism.

    Unicitatea (sinistra!) a Shoah (spune-i holocaust!) NU CONSTA IN NUMARUL (oricum, foarte mare) de victime, ci intr-o serie de caracteristici conjugate, care nu se regasesc in cazul vreunui alt genocid.

    In primul rand, mentionez ceea ce am putea numi „industrializarea mortii” (ce altceva insemna camerele de gazare?).

    In al doilea rand este vorba despre caracterul demential (la propriu) al faptelor, in sensul ASUMATEI lipse de motivatie de catre faptuitori!
    Nici un nazist nu si-a pus problema sa-si explice sensul exterminarii evreilor (spre deosebire, de exemplu, de turcii care, cand exterminau armenii, motivau ca, astfel, anihileaza sau previn „coloana a cincea”; chiar daca motivatia era absurda, exista; in cazul uciderii evreilor in mod programat, de catre nazisti, nu a existat nici cea mai vaga, mai lipsita de sens sau mai aburda explicatie; pur si simplu, NU a existat vreuna!).
    Iti dau un exemplu istoric, pentru a vedea dimensiunile cosmice ale irationalului, in acest caz- in sensul ca, atunci cand optiunea de a extermina evreii se afla la concurenta cu o alta, solutia era: prioritatea o are exterminarea evreilor.
    In ultimele luni de razboi, toate liniile de cale ferata (folosite de nemti) erau bombardate de aliati. La un moment dat s-a pus problema de a fi lasat sa treaca, PRIORITAR, fie un tren cu noi trupe pentru frontul de rasarit, fie unul plin cu evrei care erau adusi la Auschwitz pentru a fi exterminati. A fost data prioritate celui de al doilea!!!!!!!

    A treia SI CEA MAI IMPORTANTA TRASATURA CARE FACE SHOAH UNIC este proiectul uciderii evreilor pana la ultimul, stergerea urmei lor de pe fata pamantului. Solutia finala!

    Inca o data: te rog, acorda mai multa atentie formei (sper sa nu constat vreodata ca o anumita aplecare a ta catre neglijarea formei ascunde, de fapt, o lipsa de procupare pentru profunzimea continutului!).

  79. 82 Aya iunie 3, 2010 la 4:38 pm

    @

    Daniel

    Ti-am raspuns, implicit (observa, m-am referit atat la mesajul tau cat si la mesajele adresate tie) raspunzandu-i, secvential, lui Doru.

    Ma vei ierta ca nu fac o sinteza a replicilor mele (desi asa ar fi fost elegant sa procedez) pe care sa ti-o adresez.
    Sunt convinsa ca putem comunica si astfel!

  80. 83 Daniel iunie 3, 2010 la 9:02 pm

    Aya,
    Imi face placere sa te citesc oricare ar fi forma. M-ai „transportat” efectiv in casa de langa Montmartre. Superb!
    Am locuit si eu intr-o locuinta veche aproape de Pigalle si Montmartre. Am unele dintre cele mai frumoase amintiri din acea perioada.

  81. 84 Aya iunie 3, 2010 la 9:29 pm

    @

    Daniel

    Ei, bine, casa acelui bun prieten din Paris este in partea opusa (un cartier select dar total neturistic).
    Ma bucur ca ni se vor fi impletit urmele pasilor, in Paris.
    Drumul meu preferat catre Montmartre (primul loc in care ma duc totdeauna, cand ajung la Paris- vazute de la poalele Sacre Coeur, acoperisurile Parisului sunt chiar sufletul meu!) este prin Pigalle.

  82. 85 Aya iunie 3, 2010 la 9:33 pm

    @

    Daniel

    Ti-am raspuns si la partitia „Mostenirea …”.
    Sper sa reusesti sa ajungi, citind acel mesaj, pe „stanca mea” din 2 Mai.

  83. 86 Aya iunie 3, 2010 la 9:45 pm

    @

    Daniel

    Am aflat, intre timp, ca ai citit.
    Ti-am raspuns.

  84. 87 Maria Magdalena iunie 4, 2010 la 2:05 pm

    Vom ajuta cat putem cu drag. Va oferim tot sprijinul pentru Institutul Sincai.

  85. 88 Doru Coarna iunie 4, 2010 la 3:32 pm

    Aya, nu sunt nazist nici macar cat e Mazare, ori puradelul britanic.
    Am spus doar ca exterminarea, ca forma de lupta a speciei umane, este o caracteristica definitorie; trebuie doar gasit un motiv plauzibil.
    Nu-ti doresc sa asisti la vreuna, dar n-a disparut din arsenalul devenirii fapturii umane, ceea ce face PDL acum este acelasi lucru avand acoperire „economica” insa, in masa, adica „industrial”.

    Ateneul a fost reabilitat 19 ani de stat, apoi din chete, in final de guv. Nastase, dar tot 19 ani a durat.
    Stii cate Ateneuri ultramoderne, dupa ultimele norme si tehnologii, puteam construi in cei 19 ani? ???

  86. 89 Elvis iunie 4, 2010 la 8:12 pm

    Domnule Nastase,

    Sunt masterand in cadrul ISD si intamplator lucrez pentru Compania Coldwell Banker, companie de consultanta imobiliara. Am sa va las doua linkuri mai jos cu ce am gasit eu in baza noastra de date pretabil pentru inchiriere:

    http://www.cbimobiliare.ro/inchiriere-vila-9-camere-bucuresti-sector-3-unirii-s3-cbv02544.html

    http://www.cbimobiliare.ro/inchiriere-vila-7-camere-bucuresti-sector-1-victoriei-cbv03095.html

    De asemenea va las mai jos numarul meu de telefon direct: 0730177241.

  87. 90 Aya iunie 4, 2010 la 9:00 pm

    @

    Doru Coarna

    Daca mai aveam vreo indoiala, ai reusit sa mi-o spulberi cu incalificabila referire subtextuala la Ateneul Roman: dispretuiesti tot ce tine de valorile cultural- istorice, tot ce e „vechi”(considerandu-l invechit, depasit, „muvegait”- bref, de lasat de izbeliste, de aruncat, de demolat).

    Ai spus totul cu faptul ca in loc sa fie renovat Ateneul Roman, ar fi trebuit abandonat (lucru subinteles) si construit altul nou (pe care, apoi, cand timpul isi va fi pus minimal amprenta asupra lui, pe tipul tau de logica ar trebui sa-l parasim- sau sa-l vindem unor „intreprinzatori”).

    Nu incerca sa-mi dai replici „superioare” (asa cum ai facut cu Daniel) de tipul „de cate ori am fost la Ateneu in copilarie”.
    Nu stiu ce reactie au altii, dar pe mine nu ma impresionezi cu asa ceva. Am fost crescuta de o cantareata de opera, iar concertele la Ateneu si spectacolele de teatru dramatic faceau parte din educatia elementara (spre deosebire de tine, mie mi-au placut si continua sa imi placa).
    Nu ti-am spus asta ca sa ma laud (nici nu as avea de ce, in acest sens- consider toate acestea ca fiind firesti) dar tocmai ca sa nu crezi ca ai tu vreun motiv de lauda, din aceasta perspectiva, sau mai multe „drepturi” asupra Ateneului (inclusiv dreptul pe care ti-l arogi, incalificabil- cuvantul revine- de a gandi macar ca s-ar puteea renunta la el sau ca nu merita investit in renovarea lui) decat altii.

    In educatia (si in structura) mea intra, insa, si respectul fata de valori, fata de ceea ce intra in patrimoniul national si in cel universal.
    Evident, in structura ta nu se regasesc astfel de lucruri- esti, cu adevarat, un demolator.
    Esti genul de personaj convins si ca „nu exista oameni de neinlocuit”- in timp ce, pentru cei ca mine, nimeni nu poate fi inlocuit. Dupa cum, in mod egal, nici o valoare nu poate fi inlocuita.

  88. 91 Daniel iunie 5, 2010 la 11:17 am

    Aya,
    Fii pe pace! Doru se ducea la concerte eu am dat concerte in copilarie, e drept ca nu la Ateneu. El a facut cursuri la Bursa din New York, eu la Bursa din Chicago (printre altele), ai lui se duceau la familia regala, la ai mei veneau in vizita cei din familia regala. Nu ma impresioneaza cu absolut nimic, decat cu siguranta de sine bazata pe inchipuiri.
    Nu i-am raspuns pentru ca vorbea pe langa subiect. In viata nu trebuie sa dovedesti ca ai o diploma sau sa povestesti ce experienta ai tu, trebuie ca din ceea ce faci si spui sa dovedesti ca acele experiente si-au pus amprenta asupra ta, nu asupra CV-ului tau.

  89. 92 Aya iunie 7, 2010 la 1:06 am

    @

    Daniel

    Bref, ar putea fi definit prin cuvintele lui Boileau (Satires): un violon faux qui jure sous l’archet.


  1. 1 Va cer sprijinul pentru Institutul “Sincai” « VERsO Trackback pe iunie 1, 2010 la 5:02 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!