Gargara cu pactu’

Traian Basescu a declarat recent, la postul public de radio, ca va denunta, „in fata Parlamentului” (banuiesc ca e vorba de Piata Constitutiei!), pactul Ribbentrop-Molotov pentru ca gestul sau sa aiba „deplina forta politica”.

Mi-este greu sa spun daca aceasta declaratie este rezultatul iresponsabilitatii sau al demagogiei specifice lui Basescu. Pe diferite forumuri, tot felul de admiratori s-au grabit sa-i scrie „mai bine mai tarziu decat niciodata”, „felicitari, domnule Traian Basescu. Acest lucru trebuia facut demult”, etc. 

In realitate, Parlamentul Romaniei, la 24 iunie 1991 (deci acum 16 ani), a adoptat DECLARATIA PRIVIND PACTUL RIBBENTROP/MOLOTOV SI CONSECINTELE ACESTUIA PENTRU  TARA NOASTRA  (publicata in Monitorul oficial nr 136 din 27 iunie 1991).  Iata ce scria in aceasta declaratie, adoptata in unanimitate : „…in numele poporului roman, Parlamentul condamna acest pact ca fiind ab initio nul si neavenit. Tot astfel trebuie sa fie considerata si consecinta directa a acestor intelegeri secrete dintre Stalin si Hitler…” 

Tot atunci, am prezentat in Parlament o alocutiune  pe tema pactului. Iata un fragment :  „Guvernul Romaniei si-a exprimat in mai multe randuri pozitia – pe care o reafirm in fata dumneavoastra astazi – de a vedea in Pactul Ribbentrop- Molotov un act ilegal, de incalcare flagranta a principiilor dreptului international, nul si neavenit inca din momentul semnarii sale. De aici decurge caracterul ilegal al tuturor consecintelor sale, inclusiv in ceea ce priveste Basarabia si celelalte teritorii romanesti incorporate cu forta in URSS, in baza prevederilor sale.”

Si acum doua precizari : 1. La 24 iunie 1991, Traian Basescu era subsecretar in Ministerul Transporturilor, deci facea parte din guvern (in sens larg) si deci pozitia exprimata de guvern il includea si pe el. Sa aiba memoria scurta sau este vorba de demagogia lui obisnuita?

                                           2. Pentru a marca un punct electoral, Basescu genereaza un element de vulnerabilitate pentru statul roman. Intr-adevar, pana cand va condamna Basescu „in fata parlamentului” pactul Ribbentrop-Molotov , ar rezulta, per a contrario, ca – in acest moment – el este inca valabil!  Incredibil. Este vorba de iresponsabilitate sau de incompetenta? Ce credeti?

Textele de care v-am vorbit le gasiti in volumul 5 al cartii mele, „Romania dupa Malta”, p. 363-378. Iata de ce este nevoie de publicarea unor astfel de documente. Pentru a demasca unele incercari de manipulare a opiniei publice si pentru a preveni deteriorarea si mai accentuata a credibilitatii Romaniei in exterior!

PS In aceeasi declaratie, Basescu a definit condamnarea comunismului „in fata parlamentului” drept adevaratul moment in care „s-a intrerupt continuitatea statului comunist” in tara noastra. Din nou, aberant. Este vorba de „statul roman” si nu de „statul comunist”. Regimul „comunist” este altceva. „Continuitatea”  statului roman a mai fost pusa in discutie, e adevarat, de diversi istorici din vecinatatea frontierelor noastre. Dar de ce este pusa in discutie si de Traian Basescu? Este el constient de consecintele juridice ale unei astfel de afirmatii? Probabil ca oricum nu-l intereseaza.  

74 Răspunsuri to “Gargara cu pactu’”


  1. 1 Vania decembrie 23, 2007 la 4:38 pm

    Chiar dacă, de multe generaţii, se ştie că 2+2 = 4, de fiecare dată când un elev din clasa întâi obţine rezultatul corect, este felicitat. Domnul Băsescu de ce n-ar fi felicitat când descoperă gaura la macaroană?…
    (Simt o anumită maliţiozitate în articol…).

  2. 2 Radoi decembrie 23, 2007 la 5:16 pm

    Demagogie,manipulare !

    Ce usor e sa condamni comunismul cand nu mai e comunism si sa condamni un tratat, precum Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, care nu mai e in vigoare !

    Basarabia si Nordul Bucovinei au revenit URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial prin Tratatul de la Paris din 1947, urmare a nerecunoasterii pentru Romania a statutului de stat cobeligerant, de catre marile puteri invingatoare!
    Juridic, condamnarea Pactului, acum dupa 60 de ani, nu ma produce efecte! Politic, poate sa mai spere cineva, precum Basescu, ca ar mai putea sa castige ca imagine in fata necunoscatorilor!

    Pentru rigoare, as completa ca, efectele Pactului Molotov-Ribbentrop au fost denuntate pentru prima data, oficial, in Romania, de catre Nicolae Ceausescu la ultimul congres PCR, in noiembrie 1989.

  3. 3 Sarazin decembrie 23, 2007 la 5:49 pm

    Inca o mostra de cretinsim prezidential! Dupa parerea mea ar trebui sa se constituie o comisie morala de avertizare publica asupra ineptiilor, aberatiilor, minciunilor si temebelismelor lui Basescu, altfel tindem usor sa ne izolam ca tara iar romanii sa se cretinizeze alert prin manipulare la televizor cu Basescu si Elodia! Simt in jurul nostru cum oamenii devin mai superficiali si manipulabili prin episoadele televizate Basescu, Elodia and Company! Chiar nu mai este nimeni in tara asta care sa ia atitudine??? Spatiul politic este in mare pericol, prin asa zisa reforma a clasei politice nu vedem decat un schimb de nume, infuzie de gargara si vrajeala, si mai grav, intrarea in politica a unor semidocti, miliardari de carton care nu doresc decat propasirea neamului…, neamului lor…Trebuie schimbata agenda publica prin constientizarea opiniei publice! Oamenii au nevoie sa vada la politicieni cum le ofera proiecte pe termen mediu si lung, cine nu isi tine promisiunile se arde la vot! Asa e in Europa! Acolo exista cenzura bunului simt! Romanie vai de tine! cu siguranta ca Basescu va fi dat jos cu revolutie! a bunului simt! am incredere in romani! Starea asta de baltire il avantajeaza numai pe Basescu si pe cei de teapa lui! in toate partidele trebuie sa se produca decantarea!

  4. 4 Literatul decembrie 23, 2007 la 6:01 pm

    @Adrian Nastase
    Va spunea cineva pe blog ca va lipseste ceva:nu ardeti.
    Avea dreptate. Chicitele dv. avocatesti va pun in situatia de „demon meschin”.
    Becul electric n-a fost inventat de Edison ci de Lodâghin.
    Telegraful n-a fost inventat de Marconi ci de Popov.
    Polzunov(motorul cu aburi), Kotelnikov (parasuta).
    Iliescu a inventat anticomunismul.
    Nastase a condamnat Pactul.

    In cazul disputelor astea imi vine sa spun ce strigam noi copiii in curtea scolii.
    „Lodaghin si Edison
    F.te scroafa dupa horn.”

  5. 5 Literatul decembrie 23, 2007 la 6:44 pm

    Va amintiti de duhul captiv din 1001 de nopti? O buna bucata de timp, duhul inchis promitea o rasplata fabuloasa celui care il va elibera. Dar nimeni nu a venit sa deschida recipientul in care era inchis. Dupa asteptarea indelungata, a jurat ca-l va ucide pe cel care-l va slobozi din captivitate.
    PSD este in faza a doua a captivitatii. Este dominat numai de ura.
    Si asta nu numai la sefi ci si la microcefalii profitori ai resturilor de la trecutul festin.
    Pentru nimic in lume PSD in forma actuala nu trebuie sa mai ajunga la putere.

  6. 6 danieloctavian decembrie 23, 2007 la 6:47 pm

    Corect. Dar declaratia din 1991 nu-i ofera nicio vizibilitate carmacelui. Si el pentru asta traieste. Spectatum veniunt, spectentur ut ipsae. Ca odinioara la Circus maximus. Sa vaza si ( mai ales) sa fie vazut.
    Oricum nostim carmacele in demagogia sa. Pai, cum adica? Vrea sa „dea deplina forta politica” gestului sau ? Adica muschiulet si steroizi… in fata celor 322? Pai nu mai e parlamentul „cloaca”?
    Dar n-avem noi treaba. Daca il apuca pe el bazdacii ia sa vedeti cum demasca maine-poimaine pactul dintre Klingonieni si Vulcanieni. In fata senatului Chartaginei. Cu adanca furie jimwalkeriana.

    Gandind cu nostalgie la boc-ul geostrategic.

  7. 7 Gabriela Savitsky decembrie 23, 2007 la 6:48 pm

    Ce spuneti dumneavoatra ar presupune ca El Maximus (de la Circul Maximus) sa aiba memorie, logica si sa fie cata treaz. Ceea ce ne indoim (de ras) ca s-ar putea intampla…
    Din pacate sau din nefericire, am devenit o tara ridicola si de neluat in serios in context politic european. Si asta nu s-a intamplat din vina noastra.

  8. 8 Ina decembrie 23, 2007 la 7:00 pm

    cu tot respectul, aveti pretentii foarte mari de la traian basescu.
    declaratii, nuante…
    e si el un obscur absolvent al institutului de marina.
    atat.
    insa puteti sa va dati seama de cat sunt de „plapanzi intelectual” cei din jurul sau…care ii „vand” asemenea „teme”…

  9. 9 Ina decembrie 23, 2007 la 7:02 pm

    psd-ul insa (sau dvs. kiar) ar putea da un comunicat de presa pe aceasta tema.
    sec.
    concis.
    corect.
    sa vedem ce iese…

  10. 10 instalatorul decembrie 23, 2007 la 7:07 pm

    Domnule Nastase si cei mici trebuie sa aiba uneori mila de cei mari. Acum de ce nu vreti sa aveti mila de dl Basescu, chiar daca suferiti sub sceptrul lui? Dl Basescu a tot luat suturi in fund de la dl Voronin si ce putea sa zica si el? Da-i si el cu pactul Ribentropp – Molotov , daca n-a gasit altceva, in ideea ca nu toate aceste condamnari duc la zidul de la Tirgoviste. Pare ca intr-o familie unde nevasta-l toaca pe barbat la cap iar acesta ce sa faca? Se rasteste si el la ciine. Adica Voronin il injura pe Basescu iar Basescu injura pe Ribentropp si Molotov, ca tot sunt morti amindoi. Ca altfel, cine naiba mai tremura pe lumea asta de frica lui Mig-21 si T-55, ori de puterea aconomica a Romaniei? Acuma depinde si cine condamna. Eu am tot condamnat pactul, dar cine sa-l laude pe Instalatorul? Ehehei, cu dl Basescu e altceva. Cu toate astea, cred ca pe Voronin il umfla risul. O gluma buna de Craciun. Ei, macar de sarbatori sa ne veselim nitel.

  11. 11 Ina decembrie 23, 2007 la 7:22 pm

    @Literatul
    uite, nu cred ca e vorba aici de „kikitze avocatzesti’.
    e un fapt.
    n-a descoperit Zeus apa calda. nu e o nenorocire.
    nah
    fara suparare.

    ah, ca psd-ul e in diferite faze…asta e clar…
    ca viseaza la cai verzi pe pereti…stim…
    le sta gandul numai la candidaturi si posturi, in loc sa faca opozitie serioasa ( sa-l trozneasca la fiecare porcarie pe taticu’…sec, argumentat…n-ar fi rau, n-ar fi delok rau).

  12. 12 Anghel decembrie 23, 2007 la 7:30 pm

    Perfecta dreptate Domnule Nastase

  13. 13 ingi decembrie 23, 2007 la 7:45 pm

    1 binevenita aducerea aminte a pozitiilor anterioare.
    2-poate ca va alege piata Universitatii
    3-mersul pe jos cand va fi inventat?

    Craciun fericit !

  14. 14 Mordechai decembrie 23, 2007 la 7:56 pm

    Deci nu s-a inteles. The Carmaci e bine intentionat, clar? Si de aia vrea sa denunte pactul ticalos. Clar, da? Pactul prin care s-au rupt de la pieptul patriei muma podgoriile de la Albota, Cimislia, Trifesti, Bacioi, Minjir, Leova, Mindresti, Nisporeni, Tigheci, Grozesti, Salcuta, Talmaza, Purcari, Carahasani etc. Acum e clar?
    Si ca sa nu mai carcotiti aiurea-n beci… vedeti ca omu’ e coerent in actiuni:
    http://www.event365.ro/Basarabi_isi_recapata_numele_de_Murfatlar-n158491.html

    Da? Acum s-a priceput? Deci declaratia are conotatii oenologice , nu doar geopolitice.

  15. 15 Argus decembrie 23, 2007 la 7:59 pm

    @Adrian Nastase
    NU VA INTELEG.DE CE NU DISCUTATI LA ANTENELE,1,2,3 SAU LA ALT POST TV PENTRU A APAREA PENTRU 5 MINUTE IN CARE SA SPUNETI CELE DE MAI SUS?
    ASA AR TREBUI PROCEDAT SI ATUNCI SA VEDEM CE SE VA INTAMPLA CU INTENTIA ALTORA.

  16. 16 diogenecainele decembrie 23, 2007 la 8:07 pm

    Basescu e destul de transparent si nici macar asa de inteligent. Nu e prima data cand o spun. Sincer ma asteptam la un asemenea gest prin care sa isi consolideze cioara vopsita PD-L-ista pe un anumit segment electoral care inca il mai percepe ca un FSN-ist si unde astfel de gesturi conteaza.
    PSD ar trebui sa atace fara retineri aici, pentru ca electoratul sau si electoratul mobil e mai putin interesat de astfel de teme. Nu ar pierde nimic. Si ar mai trebui sa atace cand Kremlinul va scumpi gazele. Aici niste calcule gen DAIS ar prinde bine (pentru prima data in istoria PSD si cu conditia sa fie facute de cineva care stie ABC-ul comunicarii, pe langa MS Excel).

    Basescu a ramas iarasi fara munitie, dupa un an si e silit sa fabrice teme din ce in ce mai artificiale (pt ca nu are nimic altceva cu ce defila, ca un personaj profund gaunos). Important e sa nu gresesti (mai ales la volan) si sa nu fii dobitoc.

  17. 17 dracu decembrie 23, 2007 la 8:12 pm

    deh, mai incearca si Base sa puncteze. daca l-ati prins ca incearca prost, foarte bine. faceti-i publicitate.

    in rest, statul si regimul comunist se confunda pana la identitate in perioada respectiva. admit ca exprimarea nu-i potrivita din punct de vedere al intelesului cuvintelor.

    ce e trist e ca il contrazic pe Base si la alta chestie:
    regimu’ comunist n-a murit nici in 89, nici anu trecut. ci traieste bine-mersi, si sarbatoreste prin Ilici, Morega, Constantinescu, Merce, Vadim, Paunescu si nu in ultimul rand un rasfatat atat al regimului cat si al statului comunist: fostul tovaras, actualul domn Nastase. si multi altii.

  18. 18 diogenecainele decembrie 23, 2007 la 8:13 pm

    @Literatul
    „Pentru nimic in lume PSD in forma actuala nu trebuie sa mai ajunga la putere.” Cine e uraste aici? Si in plus cine si-a construit edificiul politic pe resentiment, povestind „Ali-Baba si cei 40 de hoti”? Dv cu cine ati votat si de ce?

  19. 19 Emigrantul decembrie 23, 2007 la 8:15 pm

    Literatule, eu te-as numi nu Literatul, fiindca sti dumneata, de unde nu-i
    nici Domnul nu cere mai mult decat oleaca de horn
    Ia uite ce zic nemtii depre Marconi si ce zic despre Popov:

    100 Jahre Seefunk!

    Die Geschichte des Seefunks ist die Geschichte der drahtlosen Telegraphie.

    Hertz

    Dem deutschen Physiker Heinrich Hertz (linke Marke) gelang es 1887/1888 elektromagnetische Wellen experimentiell mit Funken zu erzeugen, auszusenden und zu empfangen. Dies war die Geburtsstunde der Funktechnik.
    Popov
    Der Russe Alexander S. Popov (rechte Marke), baute einen Empfänger, der atmosphärische Störungen akustisch wiedergeben konnte. Er nannte die Einrichtung ‘Gewitterankünder’. Dies war die Geburtsstunde der Empfangsantenne im Jahre 1895. Danach gelang ihm eine drahtlose Nachrichtenübertragung zwischen zwei Gebäuden. 1900 richtete er eine reguläre Funkverbindung zwischen zwei Inseln ein, die auch in einem Seenotfall genutzt wurde.(s.u.)

    Branly
    Und dann gehört noch der französische Forscher Eduard Branly zu den Pionieren der drahtlosen Telegraphie. Er verbesserte den Hertzschen Empfänger zu einem sogenannten ‘Kohärer’, der simpel gesagt elektomagnetische Wellen anzeigen konnte (1890). Dieses Gerät wurde zur Ansteuerung eines Morseschreibers benutzt, der im Rythmus der Morsezeichen ausgesendete und wieder empfangene Hochfrequenz aufschrieb.

    Morse
    Der Amerikaner Samuel Morse entwickelte den ersten brauchbaren Maschinentelegraphen, der Zickzack-Zeichen auf ein Papierband schrieb. Später entwickelte sein Mitarbeiter Alfred Vail ein Zeichensystem mit Punkten und Strichen. Dieses Morsealphabet wurde 1838-44 als Telegrafie Code eingeführt. Es wurde bei den Telegrafiekabeln, der drahtlosen Funktelegraphie und auch bei Lichtsignalen mit Scheinwerfern weltweit eingesetzt. Jeder Funker hatte den Morsecode nicht nur zu lernen, sondern mußte ihn hörend interpretieren können.

    Marconi plan

    Marconi+Elettra
    Der Italiener Guglielmo Marconi begann 1895 mit seinen Versuchen in der Funkentelegraphie, die er ab 1896 in England erfolgreich fortsetzen konnte. Er verband den Funkengeber mit einem Draht und hatte so die erste Sendeantenne gebaut. 1897 gelang ihm die erste drahtlose Zeichenübertragung 14,5 km über den Bristol Kanal. Im gleichen Jahr begann er verschiedene optische Signalstellen an der englischen Küste in Küstenfunkstellen umzuwandeln. 1901 gelang ihm die Überbrückung des Nordatlantiks mit Morsezeichen. Marconi war kein Erfinder sondern Praktiker. Er benutzte bestehende Techniken, entwickelte sie weiter und ließ sie patentieren (z.B. den Sender von Hertz, die Antenne von Popov und den Kohärer von Branly). Er war sehr geschäftstüchtig und gründete seine eigene Firma zur Vermarktung der Funkapparate. Marconi hat der drahtlosen Telegraphie weltweit zum Durchbruch verholfen.
    Links ist Marconi mit einer Patentzeichnung, rechts mit seinem Laborschiff ‘Elettra’ abgebildet. Von diesem Schiff untersuchte er Anfang der 20er Jahre die Ausbreitung der Kurzwellen.

    SS Philadelphia
    1898 hat Marconi eine Verbindung vom Leuchtturm South Foreland zu dem Feuerschiff ‘East Goodwin’ (linke Marke) hergestellt. Die Antennen sind vom erhöhten Mast erkennbar. 1899 hatte er dann den Englischen Kanal funktelegraphisch überbrückt.
    1901 wurde zwischen der Station Poldhu in England und St.Johns in Nordamerika die ersten telegraphischen Nachrichten über den Atlantik ausgetauscht. Ein Jahr später folgten Schiff-Land Versuche von dem Dampfer ‘Philadelphia’ (Marke rechts) nach Poldhu. Über eine Entfernung von 3.378 km konnten Nachrichten im Nordatlantik empfangen und gesendet werden.

    Radio day
    Die drahtlose Telegraphie zu/von/unter Schiffen machte vor allem bei Unglücken Schlagzeilen in der Presse. Die tapferen Funker wurden gefeiert, die Telegraphie gelobt.

    Als 1899 das russische Schlachtschiff ‘General-Admiral Apraksin’ im finnischen Golf im Eis festsaß wurde Popov’s Funkverbindung zwischen der Gogland Insel und Kotka genutzt. Mit Hilfe des angefordderten Eisbrechers ‘Yermak’ konnten Schiff und alle Personen gerettet werden. Die Marke rechts ist eine symbolische Erinnerung an den 7.Mai 1895, dem Tag, an dem Popov seinen ersten Empfänger vorgestellt hatte.
    © 1998 – 2003 Seemotive Bjoern Moritz, alle Rechte vorbehalten

    Deci , autointitulatule „Literat” ce umbli cu „hornu-n gura „, Popov a avut neobrazarea sa faca primul experiment reusit la 7 Mai 1895 cu aparat cu antena pe cand Marconi al dumitale abia in 1896 eprfectiona ce descoperise Popov. Exact ca in cazul Paulescu, nu era corect din punct de vedere madagascar sa fie rusul descoperitor. Ai vazut ce zic nemtii:
    Am tradus pentru dumneata :
    Marconi war kein Erfinder sondern Praktiker. Er benutzte bestehende Techniken, entwickelte sie weiter und ließ sie patentieren (z.B. den Sender von Hertz, die Antenne von Popov und den Kohärer von Branly).
    Marconi nu a fost un inventator, el a fost un practicant. Avand anumite cunostinte tehnice s-a folosit de descoperirile lui Hertz,Popov si Branly.

  20. 20 misterb decembrie 23, 2007 la 9:01 pm

    excelent punctat! tot asa …..
    Greseala, gafa si croseul sau upercutul dvs asa sa faceti pana in 2009 si il veti surclasa pe micut

  21. 21 Valeriu Mangu decembrie 23, 2007 la 9:38 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Actul Parlamentului de care vorbiti este, constitutional vorbind, nul, caci Parlamentul nu poate vorbi in numele poporului roman, chiar daca el este definit de Constitutie drept „organul reprezentativ suprem al poporului roman”. Singura entitate juridica in masura sa condamne Pactul este statul, prin reprezentantul acestuia, care este Presedintele Romaniei.
    In alta ordine de idei,va invit sa cititi textul pe care l-am postat astazi, acum cateva minute, pe blogul dnei Anca Alexandrescu. Este un dar inclusiv pentru dvs.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  22. 22 Emigrantul decembrie 23, 2007 la 10:10 pm

    In ce-l priveste pe Polzunov, uite ce zice Wikipedia:

    In 1765 Polzunov projected large 32 h.p. steam machine for air pumps for steel furnaces. The CEO of Barnaul plants general Porshin agreed to use Polzunov’s two-cylinder design as Barnaul steel mills were in very dry area and in summer often did not have any hydropower at all.

    Englezul Spehenson urma sa se nasca abia peste 16 ani.

  23. 23 Maria Barbu decembrie 23, 2007 la 10:14 pm

    @Adrian Nastase
    stiu ca e retorica intrebarea daca responsabilitatea sau memoria ii lipeste lui Traian Basescu. E clar ca responsabilitatea este cea care face defect, adica lipseste (stiti cum e in franceza!).
    Sau poate ca aceasta vulnerabilizare a Romaniei, dpdv politic si inevitabil si de securitate, este deliberata ori face parte dintr-un plan, elaborat de cine stie cine, cine stie cand, cine stie unde. Ceea ce ar fi cu adevarat periculos.

  24. 24 Moshe Gruber decembrie 23, 2007 la 10:23 pm

    Da` de ce numai pactul Molotov-Ribbentrop? Ar trebui sa condamne si Acordul de la Tordesillas, Capitulatiile, pacile de la San Stefano si Berlin, Sfanta Alianta, 11 februarie, razboiul franco-prusac s.a.m.d. Veniet tempus….

  25. 25 olimpiu decembrie 23, 2007 la 10:24 pm

    Saracul Basescu! E normal ca noi cetatenii sa cerem mult de la presedintele tarii, dar din nefericire el nu are de unde sa dea si plus ca iese mereu cu declaratii pompoase fara sa se consulte cu cei care sunt platiti pt asta in prealabil.In ultima vreme Basescu a spus atatea lucruri periculoase incat daca nu ar cunoaste toti balciul dambovitean , s-ar ingrozi. Eu as aminti declaratiile iresponsabile de la intalnirea cu Tokes.Am un sentiment de dezgust cu privire la tot ce inseamna politicieni, functionari publici (includ acolo pe toti care au leafa din ban public) jurnalisti etc.Nu are rost sa ne mai necajim sau sa ne facem iluzii, in Romania doar peste doua generatii va fi normalitate

  26. 26 Pacala decembrie 23, 2007 la 10:27 pm

    Domnule Nastase,
    Am fost simpatizant al dvs si al PSD, nu mai sunt – cauza – Geoana.
    Cateva pb:
    1. daca nu reveniti in fruntea PSD – adio stanga romaneasca cel putin 10 ani de acum inainte – asa ca un sfat personal – vreti puterea, luptati din nou pentru ea si vor veni si oamenii la dvs.
    2. momentan, nici unul din liderii politici, sefi de partide nu i se poate opune lui Basescu.
    3. Basescu va scadea in sondaje singur, nu datorita vreunei opozitii – lumea s-a saturat de acest razboi nesfarsit, din care nu intelege nimic.
    4. Similar ca la uninominal, lumea nu va intelege ceca din asta cu denuntarea pactului.

  27. 27 mihneageorgescu decembrie 23, 2007 la 10:53 pm

    Băsescu face ceea ce îi ordonă stăpânii lui americani. Atât îl duce capul… Slugă la Marele Licurici! Iată viziunea sa asupra politicii externe!

  28. 28 doru decembrie 23, 2007 la 11:05 pm

    domnu nastase,nu mai folosi domne cuvintu”demagog”.Orice dar numai cuvintul asta nu.

  29. 29 Emigrantul decembrie 23, 2007 la 11:31 pm

    Traian Basescu a anuntzat recent ca va denuntza in parlament Pactul Ribentrop-Molotov.O ocazie in plus pentru aplaudacii de serviciu, care au facut scurta la maini de atata scris pe toate forumurile, laudand initiativa marelui carmaci BotB(Basescu ot Basarabi ). Fata de aceasta prostie anuntata de catre prea-iubitul si luminatul BotB, se cuvine sa fac urmatoarele precizari: 1. -pentru a putea denunta un tratat ,denuntzatorul trebuie sa fie parte semnatara a acestuia sau, daca nu, sa fie mostenitor de drept al unui semnatar, ceeace nu e cazul;`Tratatul a fost semnat de catre Germania si URSS iar mostenitoarea URSS este Rusia. 2.-tratatul poate fi, in cel mai bun caz, condamnat. Acest lucru s-a facut insa de catre Parlamentul Romaniei la data de 24 Iunie 1991 si Declaratia de condamnare s-a publicat in Monitorul Oficial. 3.-dupa adoptarea acestei declaratii in Parlamentul Romaniei, Republica Moldova,la data de 27 August 1991, si-a declarat independenta fata de URSS, a devenit stat membru al ONU, fara a cere sa se uneasca cu Romania; 4.-prin declararea independentei problema Basarabiei s-a rezolvat. E un stat independent si suveran, membru ONU; Adoptand acum o noua declaratie de condamnare, dupa ce am adoptat una in 1991 si dupa ce Republica Moldova a devenit stat independent, inseamna de fapt ca noi nu recunoastem statul Rep. Moldova si proclamam ca aceasta tara ne apartine de drept ( cerand revenirea la situatia dinnaintea pactului ); 5.-mergand pe aceeasi logica basesciana , inseamna ca si parlamentul ungar poate denuntza Tratatul de la Trianon si Ungaria se poate proclama stapana Transilvaniei; Eu sper ca membrii parlamentului Romaniei sa nu fie atat de idioti si sa nu le pese de interesele reale ale tarii. Ca pe Basescu nu-l intereseaza Romania nu mai e nici un secret. Ma intreb insa: unde ii sunt consilierii, cum de il lasa sa spuna asemenea gogomanii cu impact distrugator asupra Romaniei ??

  30. 30 nastyb0y decembrie 23, 2007 la 11:43 pm

    Domnule Nastase ,
    Si eu cred ca o astfel de declaratie ar trebui facuta de Parlament ,pentru ca acesta reprezinta, in sens larg, vointa poporului si, in plus, acesta este si legislativul unei tari. Parlamentul nu poate fi banuit ca este influentat de cine stie ce oculta sau , Doamne fereste, de vreo boala. Daca aceasta declaratie s-a facut, nu vad nici un rost pentru a se mai face o data. In acelasi timp, in actualul context, mi se pare un lucru periculos pentru Romania sa iesi cu o asemenea declaratie, chiar si la nivel de Minister de Externe. Lucrurile sunt destul de inflamate intre noi si Moldova ,in care stim cu totii cine dicteaza. Aflu ca si-au propus chiar sa schimbe imnul de stat si drapelul. Consiliul Europei ce parere are in aceasta problema ,desi nu ne poate dicta politica noastra externa ?In alta ordine de idei, asemenea gesturi, in care un sef de stat condamna , in numele poporului din care face parte ,consecintele, de natura teritoriala sau nu ,ale Celui de-al doilea Razboi Mondial ,sunt foarte rare. A trebuit sa treaca o perioada de 60 de ani pentru ca prim-ministrul japonez sa isi ceara scuze Chinei pentru suferintele indurate de femeile chineze aflate in zona de ocupatie ,in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Sau, ce s-ar intampla daca Republica Coreea nu ar mai fi de acord cu armistitiul incheiat acum jumatate de secol, cu Coreea de Nord ? Nu ar insemna , teoretic, ca declara razboi Nordului comunist ?Sau problema Kurilelor ,intre Rusia si Japonia etc, etc.Si cate si mai cate consecinte dureroase ale razboiului, nu exista inca, dar care trebuie gestionate cu diplomatie pentru a nu se intra intr-o spirala periculoasa, cu consecinte greu de prevazut …Sa mai presupunem ceva.Un lucru aparent minor. Domnul Presedinte face aceasta declaratie si este reales din nou Presedinte , in 2009, pentru un mandat de inca 5 ani. Asta inseamna ca Romania nu va mai trimite la Moscova nici un reprezentant al tarii , la cel mai inalt nivel, pana in 2014 ?Pai, in timpul asta toata Europa va face afaceri la vedere cu Rusia, de zeci de ori mai mari ca volum ca pana acum…Noi vom cumpara gaz metan lichefiat din Alaska ? Desigur, am ingrosat putin posibilele consecinte ale acestui gest diplomatic foarte rar. Observ ca dvs. ,desi sunteti la curent cu dedesubturile problemei si posibilele ei derivatii, v-ati marginit sa faceti o analiza a la Institutul de Stiinte Juridice….Lasati-ne pe noi sa iesim in fata.
    Sunt sigur ca si Ei citesc blogul dvs. Vox populi…

  31. 31 mihneageorgescu decembrie 23, 2007 la 11:52 pm

    Dar pactul RICE-CIOROIANU când îl denunţă?

  32. 32 simina decembrie 23, 2007 la 11:55 pm

    Am vazut de curand un film francez care mi s-a parut foarte interesant, despre manipularea prin intermediul asa numitei „average person”. Diferite companii si ulterior si politicieni, chiar candidati la presedintie, incearca sa isi vanda „produsele”, fiecare in functie de ceea ce are de oferit, folosindu-se de o persoana care castiga un concurs la care se pun intrebari despre ce isi doreste omul de rand. Cel care castiga cele mai multe editii ale concursului si in final si marele premiu, deci acea „average person”, este ulterior atent monitorizata si in functie de preferintele sale, care le reprezinta in cea mai mare masura pe cele ale publicului larg, se creeaza campanii de marketing si strategii electorale. Politicianul (roman) care face acest lucru nu are, intr-o prima faza, decat de castigat, pana cand oamenii se prind ca sunt manipulati si asta se va intampla, intotdeauna se intampla, mai devreme sau mai tarziu. Ceea ce prinde la public (vezi denuntarea pactului) este folosit de aceasta average person, cu scopul clar de a mai castiga cateva procente electorale.
    Oricum, cred ca suntem cu totii satuli pana peste cap de politica si politicieni.
    Am scris in seara aceasta mai mult pentru ca doream sa va urez „Sarbatori fericite”, liniste sufleteasca, impliniri pe toate planurile, atat profesional cat si personal. Sper sa am posibilitatea sa ciocnesc o cupa de sampanie cu dumneavoastra, sa va pup si sa va fac aceste urari personal. Un an nou foarte bun si toate cele bune!

  33. 33 doru decembrie 23, 2007 la 11:58 pm

    o intrebare:bogul este al lui a.nastase sau al gabrielei savitski?

  34. 34 doru decembrie 23, 2007 la 11:59 pm

    o intrebare ptr. mihnea georgescu: si nu e bine sa faci ca americanii?

  35. 35 Draghi Puterity decembrie 24, 2007 la 12:29 am

    @Literatul

    Interesant… unde ziceai ca ai facut scoala?

  36. 36 doru decembrie 24, 2007 la 12:34 am

    si o intrebare si pentru moshe gruber si gata: dar de ce nu si asupra invaziei israelite din 1967?

  37. 37 replika decembrie 24, 2007 la 12:37 am

    sunt de acord cu remarca dvs. de la a 2-a precizare ca presedintele doreste sa marcheze niste puncte electorale. totusi, denuntarea (repetata) nu cred ca poate crea vre-un punct vulnerabil Romaniei, pentru ca efectele pactului Ribbentrop-Molotov sunt inca valabile. sigur, ar putea inrautati relatiile cu rusia, ucraina sau moldova, dar faptul ca fostele teritorii romanesti nu mai sunt romanesti este o stare de fapt.

  38. 38 Bibliotecaru decembrie 24, 2007 la 12:46 am

    Poate că domnul Traian Băsescu denunţă pactul Ribbentrop-Molotov la DNA, precedentul denunţ văd că nu a dus nicăieri.

  39. 39 Maria Barbu decembrie 24, 2007 la 1:10 am

    @Mihnea,
    eu cred ca TB slujeste doi mari licurici, adica tocmai pe cei care s-au jucat de-a razboiul rece. Si ce e mai rau este ca unul dintre acesti mari licurici e f aproape de noi si ne-a mai posedat odata, ideologic, etc, etc.

  40. 40 nastyb0y decembrie 24, 2007 la 1:39 am

    Era sa uit….Gargara cu pactu’ seamana cu adevarul incomod al lu’ Gore….

  41. 41 dan toader decembrie 24, 2007 la 2:09 am

    l-ati condamnat in parlament cum a condamnat basescu comunismul. vax albina. ati votat-o si dp aia ati folosit actul pe post de hartie de sters la … gura.

    care au fost efectele condamnarii pactului?:) ati alimentat regimul antiromanesc de la chisinau. exact cum comunistul ion iliescu e seful neoficial al psd dupa condamnarea cu pompa in parlament a comunismului.:)

    pe forumisti vad ca ii doare in spate de faptul ca 3 milioane de romani stau in continuare sub ocupatie. pe voi va doare daca e basescu sau nastase prezident. 🙂

  42. 42 Mihnea Georgescu decembrie 24, 2007 la 9:42 am

    În altă ordine de idei felicitări, domnule Năstase, pentru licenţa de limbaj din titlu. Deveniţi popular… 😉 „Gargara cu pactu’ ” este un titlu numai bun pentru un demagog ca Băsescu – îl caracterizează perfect pe Gargaragiul din Constanţa…

  43. 43 omu' decembrie 24, 2007 la 9:50 am

    De abia acum iese la iveala intelegerea ‘secreta’ dintre Basescu si Voronin dupa ce au degustat vinul din podgoriile ramase de la Sf. Stefan , in fata Parlamentului : unul denuta pactul Rib.- Mol. iar celalat da jos simbolurile care ii mai tin pe cei de grafie latina de patria muma .Cate nu se pun la si in cale la un pahar de vin ! Basescu a dorit sa imite intalnirea dintre Ghita (Gh. Gh. Dej) si Hrusciov undeva la Sinaia in 1958 , cand dupa o noapte cu vinuri ,cantece si femei pe masura ,a semnat un ordin si in 48 de ore trupele sovietiece s-au retras din Romania.
    Eroarea care a facut diferenta este ca ca oaspetele lui Basescu a venit cu vinul ! Ce vremuri traim!

  44. 44 Mihnea Georgescu decembrie 24, 2007 la 9:50 am

    Mi-am schimbat grafia numelui, nu am ştiut că mi-l pot scrie omeneşte – Mihnea Georgescu – wordpressul îmi băga numele blogului automat…

    Răspuns pentru cei care fac pe avocaţii Americii:

    SUA au făcut câteva mari greşeli de politică externă sub administraţia conservatoare republicană, pe care le vor plăti scump, prin pierderea rolului de primă putere mondială… Din punct de vedere al mentalităţii, religiei, culturii, românii sunt mult mai apropiaţi de Maica Rusie, care renaşte din propria cenuşă.

    Îi iubesc pe ruşi, nu pe americani.

    Cine aruncă primul cu piatra?

  45. 45 Criticos decembrie 24, 2007 la 10:07 am

    „Va vin colindatori/ Noaptea pe la cantatori/Si v-aduc pe Dumnezeu/ Sa va mangaie de greu. La anul si la multi ani, jupane gazda” a bloggului.

  46. 46 Iulia Maria decembrie 24, 2007 la 10:08 am

    Daca si dezbaterile electorale ar beneficia de acelasi spatiu pentru a se putea exprima asemenea idei ar fi bine. Nu v-ar placea o campanie electorala old fashioned, america 50s style, unde campania se facea prin ziare si la radio, unde emisiunile nu erau intrerupte de spoturi publicitare, si presedintii nu erau marketizati ca un sapun?

  47. 47 misterb decembrie 24, 2007 la 10:26 am

    Cineva de pe blog spunea
    ” Actul Parlamentului de care vorbiti este, constitutional vorbind, nul, caci Parlamentul nu poate vorbi in numele poporului roman, chiar daca el este definit de Constitutie drept “organul reprezentativ suprem al poporului roman”. Singura entitate juridica in masura sa condamne Pactul este statul, prin reprezentantul acestuia, care este Presedintele Romaniei.”

    Doamne mare e gradina… printre altele orice semneaza pres Romaniei trebuie ratificat de parlament pana atunci nu intra in vigoare…de ex Tratatul de la Lisabona, orice lege poate intra in vigoare chiar si daca Presedintia refuza sa o promulge pt ca nu poate sa o trimita inapoi la Parlamanet decat o singura data daca se intoarce nemodificata inghite galusca… Stat reprezinta in fapt o organizatie care reprezinta populatia si un teritoriu care poate fi democratic sau nedemocratic aleasa asta e alta poveste. La noi stat inseamna orice institutie a carei decizie produce efecte juridice la nivel national si international (acorduri internationale, HG, legi etc) adica in general cele 3 puteri executiva (Guvern, prefecturi, agentii guv tot ap guvernamental, legislativa adica PArlament si judecatoreasca).. Mi se pare f logic si simplu..dar ce este simplu de obicei este greu d einteles pt unii sau se fac ca nu inteleg in functie de interese. Dupa cum ati constatat Presedintele in afara de decrete care fac si desfac generali nu poate face mai nimic in mod direct.
    Ah ca sistemul nostru e prost asta e de discutat in sensul ca nu avem nici cal nici magar adica avem o republica semiprezidentiala mai bine spus parlamentara. In opinia mea trebuie transata problema cat mai repede. Ori rep prezidentiala ori parlamentara iar in ce ne priveste sustin o rep parlamentara in care pres sa fie un simbol exact ca la austrieci sau nemti. Nu avem nici arma nucleara nu suntem SUA sau rusia sau Franta si la urma urmei originea democratiei este data de reprezenatrea parlamentara care intruneste toate optiunile electoratului nu numai un singur om care reuneste si voturile unora care voteaza de voie de nevoie cu persoana respectiva si din acest motiv nu sunt de acord cu var de vot uninominal propus de presedinte. Baza democratiei o reprezinta reprezentativitatea. Grecii cand au inventat sistemul democratic nu au scos din caciula functia de presedinte ci de parlament. Parlamentul este si trebuie sa fie simbolul democratiei fie ca unora le place sau nu. La un asemnea post ca cel din citat de fapt nici nu trebuia comentat caci majoritatea celor care intra pe aici sunt destul d einteligenti sa judece si singuri dar am fcaut-o totusi pt ca mi s-a parut de fapt o „neintelegere” voita a democratiei mai pe inteles o provocare iar daca nu a fost asa atunci doar o dovada a faptului ca dupa 18 ani de libertate si democratie unii nu au inteles nimic si inca au nostalgia tatucului atot puternic. Craciun Fericit!

  48. 48 Radoi decembrie 24, 2007 la 10:55 am

    @dan toader
    Sub ce ocupatie straina se afla cele3 milioane de basarabeni?
    Este caraghios sa acuzi pe altcineva pentru deciziile proaste pe care le-ai luat la un moment dat!
    Autoritatile comuniste si antiromanesti de la Chisinau sunt alese liber si democratic de insisi cetatenii moldoveni de peste Prut!
    Dupa asemenea ispravi democrate, orice roman cu scaun la cap a tras concluzia ca majoritatea populatiei basarabene nu doreste sa fie alaturi de fosta tara mama!
    In cei 10 ani, cat a durat aderarea Romaniei la UE, nu si-au pus problema ca vor ramane izolati de Europa! Ei au votat in continuare cu partidele promoscovite sau cu cele care promiteau consolidarea statalitatii R. Moldova!
    Trebuie ca, mai intai, basarabenii sa se decida ce vor sa fie!

  49. 49 Literatul decembrie 24, 2007 la 11:33 am

    Ar trebui sa-i amintim d-lui Nastase ca in iunie 199, inca mai exista Uniunea Sovietica, Moldova nu era independenta, Romania nu aveam o noua Constitutie, iar Iliescu spera sa fie ratificat Tratatul romano-sovietic.
    Este o epoca rusinoasa in politica noastra fata de Moldova.
    As dori sa stiu cate vizite neoficiale au facut conducatorii romani la Moscova.

  50. 50 Literatul decembrie 24, 2007 la 11:34 am

    PS: iunie 1991

  51. 51 Emigrantul decembrie 24, 2007 la 12:05 pm

    Urmeaza sa fie asasinat Putin in 07. ian. 2008 ?????

    Un asemenea scenariu a fost elaborat de catre Centru de Studii Strategice Internationale din Washington. Pe scurt:
    Putin ar urma sa fie asasinat in seara zilei de 07.ian 2008, la iesirea de la slujba de Craciun ( stil vechi )
    In scenariu sunt prevazute revolte populare reprimate in sange,venirea la putere in prima faza a patronului cailor ferate ruse cu Medvedev primministru,
    iar, intr-un final fericit, preluarea puterii de catre Mihail Khodorkovski,miliardarul inchis acum pentru delapidare. Scenariul a produs
    indignare deosebita la Moscova stiind fiind ca Centrul de Studii Strategice tine
    de CIA si de guvernul american.

    RUSSIE • L’assassinat de Poutine vu de Washington
    Dans le cadre d’une analyse prospective, un „think-tank” américain envisage un scénario politique du futur de la Russie pour le moins inédit : l’actuel maître du Kremlin serait la victime d’un meurtre commis le soir du Noël orthodoxe.

    Le rapport sur „Les scénarios alternatifs du développement de la Russie”, que vient de publier à Washington le Centre d’études stratégiques internationales (CSIS), a provoqué de vives réactions à Moscou. L’ouvrage ne se limite pas à des réflexions à caractère scientifique. Selon le journal moscovite Kommersant, qui le premier a révélé son contenu, certaines pages du rapport ont tout d’un „thriller politique”. Leur auteur n’est autre que l’ancien directeur de la Fondation Carnegie à Moscou, Andrew Kuchins, aujourd’hui membre du CSIS. Le scénario du futur qu’il a imaginé relève carrément du fantastique.

    L’expert part du postulat que „la Russie et le monde seront bouleversés par l’assassinat de Vladimir Poutine à la sortie de la cathédrale du Christ-Sauveur de Moscou le 7 janvier 2008 [date du Noël orthodoxe] après la messe de minuit”.

    La mort du chef de l’Etat russe, poursuit Kuchins, entraînera des soulèvements populaires suivis d’une vague de répressions sanglantes. Après l’effondrement de la Bourse, l’instauration de l’état d’urgence viendra „perturber les plans initiaux de transmission du pouvoir présidentiel à Sergueï Narychkine [chef de l’appareil du gouvernement et vice-Premier ministre] et du poste de Premier ministre à Dmitri Medvedev [le dauphin désigné de Poutine]”. Finalement, c’est Vladimir Iakounine [patron des chemins de fer russes] qui deviendra le nouveau président russe et „fera non seulement fusiller les salariés en grève de compagnies pétrolières à Sourgout, mais aussi condamnera à mort pour détournement de fonds Valentina Matvienko [la gouverneure de Saint-Pétersbourg] et Iouri Loujkov [le maire de Moscou]”.

    La série de bouleversements politiques, prophétise Kuchins, s’achèvera par un happy end en 2016, lorsque [le libéral] Boris Nemtsov et son équipe, aidés par l’ancien patron de Ioukos Mikhaïl Khodorkovski, libéré de prison, prendront le pouvoir au Kremlin.

    Le vice-directeur de la Fondation Carnegie de Moscou, Dmitri Trénine, ami personnel de Kuchins, préconise de ne pas „accorder trop d’importance” aux pronostics du CSIS. „Il arrive qu’on demande aux politologues de s’improviser romancier, a-t-il déclaré à Gazeta.ru. L’analyse prospective présentée sous forme de scénario est un exercice particulier, une sorte de projection qui inclut des éléments réels, inscrits dans un schéma théorique original.” Et d’ajouter que „du point de vue formel, on laisse libre cours à l’imagination”.

    „Un scénario en sciences politiques n’a pas de rapport direct avec la réalité, mais tente de répondre à la question „qu’est-ce qui arriverait si…” et de prévoir l’imprévisible, explique Trénine. Cela ne veut pas nécessairement dire que ce modèle en question a des chances de se réaliser, bien au contraire. Ce n’est qu’un jeu intellectuel et logique qui s’appuie sur des éléments de la réalité.”

    Le directeur du Centre des technologies politiques Igor Bounine n’est pas du tout de cet avis. D’après lui, un bon politologue „doit évidemment être capable d’imaginer des scénarios”, mais les hypothèses de Kuchins n’ont aucune valeur scientifique. Selon Bounine, „les conservateurs de droite au Kremlin, obnubilés par leur enrichissement personnel, ne sont pas tentés par l’extrémisme politique. Cela rend impossible en Russie un scénario à la latino-américaine, tel que l’a imaginé Kuchins. Cela paraît même franchement ridicule.”
    Alexandr Artemiev
    Gazeta.ru

  52. 52 Argus decembrie 24, 2007 la 1:22 pm

    @Literatul
    Se pare ca ai ramas la nivelul a „1001 de nopti”.
    Eu zic sa vezi ce a facut in continuare Sheherezada , si unde a bagat lampa cu tot cu duh.

  53. 53 dan toader decembrie 24, 2007 la 2:20 pm

    nu basarabenii sunt de vina. asa cum nu romanii sunt de vina ca a iesit iliescu pe 20 mai ci toata sleahta asta securisto-politruca din romania. de abia acum incepe si Romania sa intre in normalitate. si in loc sa ii ajute pe basarabeni pe ai nostri tineri politicieni ii intereseaza smecherii bizantino-fanariote.

    p.s. auzi mai maica rusie georgescu : sa spui asta si fratilor bunicului meu care or crapat in siberia si lui coposu care o facut zeci de ani de puscarie. auzi la el, „maica rusie”.

  54. 54 sisi decembrie 24, 2007 la 4:53 pm

    @Literatul
    Corect. M-a amuzat.
    @Emigrantul
    „Literatule, eu te-as numi nu Literatul, fiindca sti dumneata …” poate incercam un stii cu 2 i?

  55. 55 Domino decembrie 24, 2007 la 5:27 pm

    @dan toader

    Ce a facut Romania pina acum? Din cite stiu au existat programe continue de finantare a unor grupuri media pro-romanesti, si au educat tineri din Republica Moldova in Romania. Acesti tineri, ca si primarul de la Chisinau sunt viitorul si speranta noastra. Deci, s-a facut ceva.

    Se putea face mai mult, se poate face ceva acum in afara de ce se face? Daca ne uitam in spate probabil ca nu ar fi stricat o relatie mai buna cu Rusia, pentru ca soarta Moldovei pina la urma se hotaraste SI la Kremlin.

    Daca ai ceva idei bune despre ce crezi tu ca se poate face relativ la chestiunea asta, hai sa le analizam cu totii, ca doar e in interes national.

    Craciun Fericit!

  56. 56 Draghi Puterity decembrie 24, 2007 la 6:10 pm

    @Radoi

    Cam cum arata peisajul mediatic din Republica Moldova? Cu alte cuvinte, cine ii spala la creier pe basarabeni? 🙂

  57. 57 Ina decembrie 24, 2007 la 6:44 pm

    @Mihnea Georgescu
    pe care rushi…”albi” sau „roshii”?
    ca acilea pot sa apara probleme.
    🙂

  58. 58 goguvongogu decembrie 24, 2007 la 8:07 pm

    Cred ca declaratia privind Pactul Ribbentrop – Molotov din iunie 1991 a Parlamentului este cel mai frumos dar pe care Mos Craciun ( A.N ) putea sa i-l faca lui Traian Basescu la acest sfarsit de an.

  59. 59 bazouka decembrie 24, 2007 la 9:02 pm

    Ma indoiesc de faptul ca Basecu va da inapoi afland ca inca 1991, Pactul Ribentrop-Molotov a fos denuntat. Probabil ca va denunta acest pact odios, oferind din nou lui Vadim si companiei de zgomote din Parlament ocazia sa-l ni-l mai arate inca o data pe Basecu dupa gratii sau sa-i arate un cartonas rosu! Hahaha!!!

    Bun, va denunta din nou „pactul”, iar Voronin si tarul rosu (ala care va veni dupa Putin) precis vor face in pantaloni de frica, fapt pentru care peste noapte vor propune unirea Republicii Moldova cu Romania!! Hahaha!! Hai domne ca sunteti copii!! Pai nu va e clar frati romani ca tratatele d-aia sunt scrise ca sa fie incalcate? Hahaha!! Cate exemple trebuie sa va mai ofere istoria ca sa intelegeti acest adevar imuabil?

    De cate ori au denuntat ungurii Trianon-ul? Nu e an lasat de Cel de Sus sa nu denunte ei Trianonul! Si? S-a intamplat ceva? Soarele tot de la rasarit rasare si tot la apus apune! Iar Gheorghe si Istvan tot slugi la stapanii unguri sau romani!!! Hahaha!!!

    Nu mai frati romani si moldoveni! Deocamdata granitele nu se discuta. Sau se discuta (vezi magaria din Kosovo!!) dar pentru asta trebuie sa ai sange in instalatie!! Ca numai suptul la licurici pe care-l practica Basecu, nu ajunge!!! E nevoie de mai mult!!! Hahahaha!!!! Nu de supt! De demnitate nationala! Dar asta am uitat sa va anunt ca e perimata! Nu mai e la moda!! S-a varsat!!! Azi se poarta internationalismul proletar intors cu curul in sus!! Se numeste globalizare!! In mod normal, pe moldovenii de dincolo de Prit ar trebui sa-i intereseze nu unirea cu Romania ci intrarea in UE!! Atunci da, vom avea sanse sa reunim marea familie a romanilor!! Pana atunci ….

    Au fost ce-i drept, niste momente favorabile pentru realizarea unei uniri a tuturor romanilor, dar acel moment nu s-a speculat. Ungurii in locul nostru ar fi stiut ce sa faca. Noi insa, am facut poduri de flori, iar Snegur, alt aparatcik dobitoc, a declarat imnul Desteapta-te romane drept penibil. Spunea el, daca imi amintesc bine: „da` ce domnilor, noi moldovenii suntem adormiti si trebuie cineva sa ne spuna sa ne desteptam?” Hahahaha!!! Ce dobitoc!!

    Un dobitoc care n-a fost la inaltimea vremurilor! Asa cum n-au fost multi in ultimii 18 ani, inclusiv acest Basecu, un oportunist care se adapteaza la fel ca un cameleon in orice regim politic!! Hahahaha!!!

    Asa ca pana una-alta, un aparatcik ca Voronin ne rade in fata si ne expulzeaza diplomatii, iar noi ii dam cu „tratatul” in cap!! Hahahaha!!! Si din pacate, se pare ca alta solutie nu se ezista!! Deocamdata!! De fapt exista, dar ce-ati vrea, ca Basecu sa se apuce sa-i spuna lui Voronin „ba pe-a mamii d-voastra”? Hahahaha!!! Ce naiba, noblesse oblige!! Atat i-ar trebui! De la episodul cu „tiganca imputita”, sufla si-n iaurt! Hahahaha!!!

  60. 60 bazouka decembrie 24, 2007 la 9:08 pm

    A, si inca ceva!! Domnule Nastase, exista un site care se intituleaza http://www.socialdemocrati.ro, care cam trage mata de coada pe rogojina! Adica nu e sustinut financiar. Si e pacat! Pana si Vitrina – nora lu mama Omida are un site mai fatos! Hahahaha!!! Credeti ca puteti ajuta cu ceva? Daca da, atunci luati legatura cu ei. Sunt niste baieti buni, care inca mai cred ca social-democratia reprezinta o alternativa pentru viitorul politic al Romaniei!! Parerea lor! Hahahaha!!!

  61. 61 craciun viorel / Deva decembrie 25, 2007 la 10:17 am

    Băsescu se adresează boschetarilor , care pe vremea semnării Pactului Ribbentrop/Molotov nu existau ,iar de când a ajuns preşedinte Golanilor din Piaţa Universităţii , incendiatorilor Poliţiei capitalei ,hoţilor de buzunare şi hoţomanilor reformei ,prostituatelor şi pupezelor din teii Cotrocenilor ,,elitiştilor” din clanul academicienei cu trei guşe ,,moldovineşti” sau cu babeţică pepit numită papion , celor cu barbă de filozof , politologilor cu subiecte 100% acre pe care îi bate Vântu la televizor , homosexualilor de la paradele de omologare gay băieţilor raşi în cap ,cu cefe bulgăreşti în cămăşi negre şi jucătorilor de-a alba-neagra .
    Aşteptăm Imnul Pieţii – ,, Să traiţi bine ” ! pentru ca opera de trei ani a lui Băsescu să fie completă .

  62. 62 Mihnea Georgescu decembrie 25, 2007 la 11:13 pm

    @Ina
    Îi iubesc pe ruşii „roşii”, e mai de suflet… dar nici ăia albi nu sunt de lepădat! Rusul tot rus rămâne, alb sau roşu!

  63. 63 Ion Ion decembrie 26, 2007 la 5:06 am

    Valoroasa precizarea dumneavoastra, domnule Adrian Nastase. Evident, presa urechista nu s-a prins, documentari nu se mai fac, elogiile nu au nevoie decat de un pumn de cuvinte, mereu aceleasi si aceleasi, menite sa prinda si mai tare in lat un public deja captiv. Societatea civila – atata cata a fost, zicandu-si si democratica – s-a inregimentat sub faldurile presedintelui, fie de dragul vreunui „siegfried”, fie al unei sinecuri, fie si pentru si una si pentru cealalta, ori doar pentru a scapa de verdictul CNSAS, caruia nu i s-au mai putut sustrage Smaranda Enache, Sorin Antohi etc. Toata speranta omenilor cat de cat lucizi se indreapta spre opozitia parlamentara care insa este foarte moale si oscilanta. Nu numai ca dumneavoastra ar trebui sa iesiti in mass media de maxim impact cu aceasta importanta precizare, dar aveti obligati si autoritatea de a o face. Trebui ca cineva sa puna stop imposturii politice si diletantismului periculos practicate de presedinte. Cineva trebuie sa arate ca nou formatul partid prezidential PD-L nu este numai un hibrid politic, fara doctrina, fara structura, fara democratie interna de partid, ci un CARTEL politic menit sa emasculeze ori chiar sa elimine opozitia si sa stabileasca singur regulile jocului politico-economic.

  64. 64 Ion Prastie/TRADARE decembrie 26, 2007 la 9:08 am

    Domnule ex-prim-ministru, fost presedinte de partid si fost presedinte al Camerei inferioare.

    Observam ca aveti o memorie foarte buna si ati facut ceea ce trebuia la timpul potrivit (anii ’90). Nu este pentru nimeni un secret faptul ca v-ati dus la Moscova in ’91, (culmea in vinerea mare) sa aduceti pocloane celor ce au ingropat in Siberia sufletetele a mii de romani – ma refer la Tratatul cu Urss (bine ca a disparut!).
    In ceea ce priveste condamnarea pactului, a fost o smercherie comunista ilisciana, tipica regimului. Nu ati facut nimic concret pentru a reapropia Basarabiei de Romania.
    Comunismul a fost demolat oficial in 1989, dar tara asta a fost condusa tot de voi pana in 2004.
    La fel si pactul trebuie condamnat public si sa ne cerem scuze basarabenilor pentru tradare!
    In 1940 au fost tradati la Bucuresti, romanii nostri dintre Prut si Nistru, la fel si in 1990 au fost tradati prin uitare, iar in 1992 ati fost acolo si la fel nu ati facut totul pentru a apara demnitatea natiunii noastre.
    PCR/FSN-PDSR-PSD a guvernat peste 10 ani destinele romanilor, ce ati facut concret domnule Nastase.
    Nu puteti invoca necesitatile timpului pentru ca programe care sa ne reapropie puteau fi elaborate fara sa deranjam pe nimeni, dreptul la circulatie, dreptul la asociere culturala, economica, financiara sunt stipultate si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
    N-ati facut nimic pentru reapropierea romanilor. Timp de 4 ani cat ati fost prim-ministru i-ati umilit pe basarabeni in cel mai mizerabil mod, ingradindu-le un dreptul fundamental – cetatenia romana.
    Astazi Basescu incearca sa ne spele rusinea de pe obraz si face ce se mai poate, chiar si in al 12-lea ceas
    Oricum este cel mai bun om politic de care avem nevoie in aceste timpuri dificile.
    Sunt fericit sa-mi vad visul cu ochii. Bucurestiul condamna nedreptatea istorica fata de romanii din Basarabia si acuza Moscova de toate nelegiuirle savarsite impotriva poporului roman.
    La Multi Ani!

    Ion, 49 ani

  65. 65 Ion Ion decembrie 26, 2007 la 4:18 pm

    Domnule Ion Prastie, pentru obrazul d-voastra nici ca se putea un spalator mai bun de rusine ca presedinte Basescu. Ori sunteti infantil, ori sunteti infantil, ca nu-mi permit sa va jignesc in sfintele sarbatori. Sa traiti bine si sa-i mai lasati si pe altii altii sa traisaca, fiindca asta e democratia!
    Cartelul, 4 saptamani, 3 zile si 2 ore

  66. 66 lupi decembrie 26, 2007 la 5:33 pm

    SI DACA NU TI PLACE , ATUNCI ESTI UN MARE GUGUMAN!!! IN 940 CINE CONDUCEA ROMANIA ??? UN INDIVID LA FEL DE INFAM SI DE IRESPONSABIL CA SI IDOLUL TAU T.B. – REGELE ARMASAR CAROL AL DOILEA[ CARE AVEA SI EL O ELENA CA SI IMPARATUL TAU!] CE S A INTAMPLAT CU ROMANIA ATUNCI SE POATE REPETA ACUM DACA BASTARDUL DE T.B. MAI RAMANE UNDE E! TARE MIE TEAMA CA EL DE AIA A SI FOST PUS ACOLO DE ADEVARATII STAPANI SI CONDUCATORI AI ROMANIEI IAR IDIOTI CA TINE SUNT CATA FRUNZA , CATA IARBA- SA CREADA IMBECILITATILE ACESTUI GUNOI UMAN!!!! VAI TIE POPOR ROMAN!!!

  67. 67 c.rizescu decembrie 26, 2007 la 6:13 pm

    Nu ce spune azi presedintele este „jalnic”. Ci, cei care continua sa creada si sustin asemenea „idei” . De fapt ce a adus in politica romaneasca : scandaluri interminabile, fum ,wisky si blonde.

    Sa traiti bine si la mai bine alaturi de „literati” si altii la fel. In rest numai de bine

  68. 68 Radoi decembrie 26, 2007 la 6:42 pm

    @ Ion minte de Prastie
    Discurs tipic de taliban. Nimic rational. nimic care sa aiba tangenta cu realitatea. Adept al dialogului surzilor despre Base si restul lumii.

  69. 69 Kartouche decembrie 27, 2007 la 2:00 am

    Tot ce „popolism pur” si eftin (daca este asa ceva ?!) ii vine lui Basescu ca o manuse ! Asta a vrut el sa comita in fata celor 322 (de parlamentari – suna precum „Clica celor 8” sau 1o cati erau) si sa condamne Pactul ! El e cel ce a condamnat comunismul, el sa fie cel ce va condamna Pactul Ribbentrop-Molotov, sa vada poporul ca el este patriot, ca el vrea sa uneasca Basarabia cu tzara mama !! Sa se rupa Pactu` ! Sa-l condamnam – el sa-l condamne ! Noi sa-l condamnam ! POPORUL ! Poporul lu` Basescu ! Uite romane, singurul Basescu vrea sa intregeasca tzara !! Si sa le aduca aminte „celor 322” ca ei nu urmaresc intregirea neamului !!! ……..Ce demagog, ce fariseu, ce impostor !! In cet, incet, isi epuizeaza toata recuzita populista, tematica si vocala. Nimeni nu-l mai asculta ! (inafara de papagalii din colivia lui Boc si cei din cusca cu zabrele a lu` Sfinxul Stolo-Jean ! ……… Ce urmeza ?? Cum ce ? Marea Unire ! Transilvania cu Patria Muma ! Ca ungurii nu o recunosc !!

  70. 70 Ronin decembrie 27, 2007 la 3:49 am

    @Ion Prastie
    Probabil ca dumneata esti cel fara prihana care arunca primul piatra.
    Daca totul ar fi atat de simplu pe cat spui, de ce nu candidezi tu la o pozitie inalta in stat, pentru ca vocea ta sa se auda peste mari si tari?
    Oare chiar nu iti dai seama ca totul e o mascarada electorala a lui Basescu? Iti meriti numele.
    In rest, ar trebui sa se arate exact ce contine pactul acela, intrucat multi din cei care scriu habar nu au ce contine. Iar multi nu vor sa inteleaga ca unirea cu vechiile provincii nu e dorita de nici o parte, nici de basarabeni si restul, nici de romani, intrucat se stie ca economia romaneasca nu are forta sa sustina aceasta unire(s-a dovedit ca si Germania nu o avea).

  71. 71 Moshe Gruber decembrie 27, 2007 la 9:08 pm

    @ lupi
    In `940 conducea un Carol cu o Elena, insa nu priapismul lui Carol a cauzat pierderea Basarabiei, ci pozitionarea Ro de partea anglo-franceza, pana s-a dovedit ca a fost o miscare nu buna, mai ales dupa intrarea lui Dolfi in zona renana si imprastierea Ceholovaciei. Altiminteri, sub acelasi priapic, ca vad ca prinde subectu`, Romania a cunoscut varful economic din `38. A mai trebuit ca regele sa si indrepte cateva erori fundamentale facute de idealismul lui Titulescu (sa nu-i spunem altfel), insa era trop tard. Prinsa intre doi colosi, Romania a trebuit sa aleaga varianta Antonescu. Situatiile nu comporta asemanare (nici in ceea ce priveste conducatorii, nici Elenele) decat poate pentru frumusetea polemicii. Poate nu intotdeauna Carol gandea cu „capul asta”, vorba lui Stirbey in Consiliul de Coroana, insa ar trebui sa depasim fixismele si vedem limitele intre care a actionat. (apropo, Machidon era bisexual si mai tragea si cate o betie – asta nu l-a impiedecat sa fie cel mai mare comandant al Antichitatii). Revenind la 940,, cum spunea Hitler „renuntati la teritorii dar va pastrati fiinta statala”. Ceea ce pana la urma s-a si intamplat….

  72. 72 florentin-livius vartaci-aconi decembrie 28, 2007 la 8:31 pm

    am lasat si eu aici un raspuns. Dar, n’a fost sa fie ok…oare dece?Cerusem si eu mai marilor nostri care se ratacesc prin candamnari de Tratate internationale, sa condamne DIKTATUL DE LA VIENA din 1940.Asta cer si acum.

  73. 73 Silinescu Bogdan ianuarie 7, 2008 la 11:48 am

    Doar de cateva lucruri ar trebui sa tina seama presedintele Basescu.
    1. 23 august nu mai este o sarbatore.
    2. Stalin si Hitler sunt morti.
    3. Pactul Ribbentrop-Molotov este nul.
    Se lupta cu morile de vant el stie asta dar mai stie un lucru; s-a obisnuit sa castige imagine cu „vrajala ieftina” si nu cu realizari. Asa se explica faptul ca nu a fost initiatorul nici unui proiect de lege atat timp cat a fost deputat doar generator de scandal. Trebuie sa recunosc la asta se pricepe cel mai bine.
    Pare mai mult un personaj care s-a trezit din bautura si a uitat de realitatea ultimilor 17 ani.
    Cred ca presedintele Basescu s-a regasit in descrierea momentului semnarii pactului facuta de istoricul Paul Johnson. Citez :
    „Măcelarii Europei, ameţiţi de băutură, îşi jucau rolurile, îmbrăţişându-se cu tandreţe şi clătinându-se pe picioare. În întregime, ei se înfăţişau ca un grup de gangsteri rivali, care avuseseră şi înainte de împărţit ceva, şi acum puteau să o ia de la capăt, fiind profesionisti ai aceloraşi afaceri.”

  74. 74 Silinescu Bogdan ianuarie 7, 2008 la 12:42 pm

    Domnule Ion Prastie, aici nu este vorba de cine este sau nu fara de prihana. Iar despre candidatura la pozitii inalte in stat nu inteleg la ce va referiti. In primul rand din cate stiu eu domnul Nastase a candidat la ultimele alegeri iar vremea noilor alegeri inca nu a sosit. Deci sa nu ne pronuntam.
    In ceea ce priveste „inaltele pozitii din care sa vorbeasca peste mari si tari”, tocmai le-a avut iar noi toti putem face o comparatie cu Romania in care suntem azi. Fost ministru de externe. Azi il avem pe Cioroianu un ministru de externe care face greseli flagrante prin care ne terfeleste imaginea tarii construita cu atata atentie inca de pe vremea domnului Nastase. Fost Prim-Ministru. Azi il avem pe Tariceanu, omul care in campania electorala se batea cu pumnii-n piept si rostea la trei cuvinte „tandemul Basescu-Tariceanu” asta s-a si intamplat. Tandemul Basescu-Tariceanu a venit la putere si s-a ales praful. Guvernul leviteaza si castiga imagine cu programe de stanga. Fost presedinte al Camerei Deputatilor. Azi Bogdan Olteanu un mascarici fara pic de profesionalism. Mai au rost exemple pt a continua antiteza?


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!