Monica Macovei lovită de insolatie

 

Unknown-1.jpeg

 

Muma anti-coruptiei din România, cea care a desfiintat Institutul National de Criminologie, in 2006, pentru că fusese infiintat in perioada in care eu eram premier, contactată de presă in urma articolului meu, in loc să explice ratiunile pentru care a luat acea decizie stupidă si să-si ceară iertare de la poporul român si in special de la Anca Petrini (stiti chestia cu casa parintilor…), il ceartă pe jurnalist si-i spune că ea nu răspunde „unui condamnat”, ca si când nu ar sti că, de fapt, condamnarea mea a fost rodul mariajului Băsescu/Macovei, pe baza marii epurări a procurorilor din 2005, cea care a permis realizarea dosarelor penale pentru adversarii politici ai lui Băsescu. Se vede, de altfel, acum, putregaiul „statului de drept”, construit de cei doi, impreună cu câtiva complici de la Bruxelles. Va adaug, de altfel, un articol din Lumea Justitiei, din care se vede că ceea ce se intâmplă in vecinătatea noastră poate fi rezultatul unui exemplu de „bune practici”, de fapt o „mini lovitură de stat” reusită, in 2005, la nivelul sistemului judiciar.

In rest, la ce poate servi un Institut de criminologie, chiar nu cred că o duce mintea pe Macovei să inteleagă.

„REMEMBER: Marea epurare! Cum a decapitat tandemul Macovei – Basescu fostul PNA, pentru a impanzi parchetul anticoruptie cu procurori-politici

Scris de A.A.S – R.S Magistrati – Dna

Cata rusine i-ar fi astazi actualului CSM pentru avizarea in 2005 a cererilor ex-ministresei Monica Macovei de revocare din functie a tuturor sefilor fostului Parchet National Anticoruptie, pe baza jenantului raport al “Freedom House”? Probabil ca nu prea mare, insa suntem convinsi ca daca momentul din 2005 s-ar repeta azi, CSM nu ar mai aviza o asemenea cerere intrucat, intre timp, Consiliul a invatat ca trebuie sa fie in principal un garant al independentei Justitiei. Modul in care in anul 2005, odata cu venirea la Putere a tandemului Basescu – Macovei, a fost epurat fostul PNA si transformat intr-un DNA cu procurori obedienti a constituit cel mai mare atentat la independenta Justitiei post-decembriste. Din pacate insa, la vremea cand s-a produs, evenimentul incurajat de CSM nu a emotionat pe nimeni din societate, desi s-a asistat la destructurarea din temelii a unui parchet anticoruptie. Azi, la o distanta de peste cinci ani de atunci, se pot trage invataturile cuvenite: 1 – daca Justitia vrea sa-si apere independenta, ea nu trebuie sa se mai faca pres in fata unor persoane aflate vremelnic la Putere; 2 – daca cineva ar incerca azi un lucru similar cu actualul DNA (care incaseaza zeci de achitari anual, ceea ce nu era cazul la PNA) s-ar tipa ca din gura de sarpe ca se atenteaza la siguranta nationala si la independenta Justitiei, insa trebuie tinut cont ca daca actualul regim ar pierde Puterea, modul de gandire s-ar putea schimba radical.

 

Monica Macovei – unealta lui Traian Basescu

Lumeajustitiei.ro repune pe tapet metodele abuzive prin care zeci de procurori ai PNA au fost alungati in 2005 din institutie pentru a face loc celor adusi la DNA de tandemul Macovei – Basescu. De la revocari din functie, trimiteri la pensie si pana la presiuni ierarhice, s-a uzitat de toata gama de mijloace de „convingere” pentru alungarea procurorilor neaserviti noii Puteri instalate la Cotroceni. In anul 2005, profitand ca vine din randurile opiniei publice, unde a dobandit o mare credibilitate criticand fostul regim PSD, Monica Macovei (numita ministru al Justitiei la vointa expresa a presedintelui Traian Basescu) a inceput o campanie de discreditare a PNA, prin declaratii publice, atat in conferinte de presa, cat si la televizor, in care ataca fosta conducere a PNA formata din procurorul general Ioan Amarie (foto 2) si adjunctii sai, Gheorghe Suhan si Adrian Horia Miclescu (care erau fondatorii acestui parchet), precum si pe sefii principalelor sectii ale parchetului anticoruptie – in special Sectia I, condusa de Vasile Draghici (unul dintre semnatarii Rechizitoriului Flota). Ministresa Macovei a mers pana la a cere public demisia capilor PNA, pe motiv de prost management, iar ca sa existe si “probe”,Ministerul Justitiei a platit circa 40.000 euro Fundatiei „Freedom House” pentru un audit anticoruptie (in fapt anti-PNA), raport contestat atat sub aspectul realitatii datelor din cuprinsul sau, cat si al credibilitatii sale in raport de procedura de achizitie publica si a afinitatilor „Freedom House” cu ONG-urile din care provenea Macovei. Auditul pentru care s-au deplasat la PNA trei asa-zisi experti (un sociolog, un informatician si o avocata specializata in pensii alimentare) a fost folosit pentru a se cere Consiliului Superior al Magistraturii debarcarea sefilor PNA, cu toate ca acelasi CSM, la inceputul lui 2005, validase ca bun bilantul de activitate al DNA, in pofida declaratiilor lui Traian Basescu potrivit carora procurorii PNA ar fi avut meteahna de a-i anunta dinainte pe cei chemati la audieri in cazurile in care se intentiona arestarea. In august 2005, Macovei a propus CSM revocarea din functie a sefilor PNA, dupa ce a modificat legea judecatoreasca printr-o ordonanta in care atribuia ministrului Justitiei puterea de a solicita numirea sau revocarea din functie sefii marilor parchete, cu avizul consultativ (fara nici o valoare) al CSM si decretul conform al Presedintelui Romaniei. Sefii PNA au refuzat sa se prezinte la sedinta CSM in care se discuta soarta lor, declarand ca nu vor participa la „mascarada judiciara”.

Cum a fost mazilita conducerea PNA

Pe fondul intenselor presiuni publice generate de cererile de demisie formulate de Monica Macovei, sustinuta la scena deschisa de Traian Basescu, ex-procurorul general al DNA, Ioan Amarie, si adjunctul acestuia, Gheorghe Suhan au anuntat ca se pensioneaza, depunand cereri la CSM cereri in acest sens. Ca atare, cererea de revocare a lui Ioan Amarie si Gheorghe Suhan (trecut in avocatura) a ramas fara obiect. In privinta celui de-al doilea procuror general adjunct al PNA, Adrian Horia Miclescu, acesta a fost revocat din functie, fiind nevoit sa se intoarca pe postul detinut anterior la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Desi Miclescu a transmis noii conduceri a DNA dorinta de a ramane in continuare pe o functie de procuror in cadrul Serviciului Teritorial Bucuresti, noul procuror sef instalat, Daniel Marius Morar i-a taiat-o sub pretextul ca nu ar fi agreat deoarece „aveti o autoritate prea mare asupra procurorilor”. Si ca sa nu mai existe discutii, s-a incercat fortarea unui dosar penal pe numele lui Miclescu, care nu a putut fi continuat din lipsa de probatoriu. Asemanator s-a petrecut si cu seful Sectiei a I-a de combatere a infractiunilor de coruptie din PNA, Vasile Draghici, cel care a semnat rechizitoriul prin care Traian Basescu a fost trimis in judecata in celebrul „Dosarul Flota”. De altfel, pe durata instrumentarii dosarului „Flota”, procurorul Draghici a fost agresat verbal in dese ocazii de invinuitul Traian Basescu, dar si de avocatul acestuia, pentru „indrazneala” de a conduce ancheta, motiv pentru care PNA a dat un comunicat de presa in augist 2003 in care avertiza ca astfel de atitudini ale invinuitului la adresa unor magistrati constituie infractiuni. Dupa revocare, Vasile Draghici a fost nevoit sa se intoarca la Parchetul Curtii de Apel Constanta, de unde venise. Un alt cap al PNA, revocat din functie, a fost procurorul sef al Sectiei a II-a de Combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie, Alexandru Chiciu, care a oprit cursul prescriptiei in „Dosarul Flota”. Acesta a fost debarcat doar din functia de procuror sef de sectie, spunandu-i-se initial ca poate ramane in continuare ca simplu procuror. Alexandru Chiciu a mai functionat o scurta perioada ca simplu procuror la DNA, pana cand a primit la poarta o scrisoare marsava. In respectivul mesaj venit de la conducerea DNA i se multumea pentru serviciile prestate si i se dadea de inteles ca e mai bine sa plece din institutie, deoarece nu mai este dorit. Lucrat psihologic, procurorul Chiciu a demisionat din Magistratura si a plecat in avocatura, pe care o practica si in prezent cu succes.

 

O revocare absurda

Cea mai aberanta revocare din functie efectuata la vointa lui Macovei a fost insa cea a sefului Sectiei Militare a PNA, generalul Ion Panaitescu (fost presedinte al Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, actualmente avocat), care fusese adus in PNA in ianuarie 2005, din functia de judecator, prin delegare. Generalul Panaitescu – un magistrat de inalta tinuta – fusese numit de CSM la 28 mai 2005 (cand inca atributiile acestui for nu fusesera preluate prin ordonanta de guvern de catre ministresa Macovei) ca sef al Sectiei Militare a PNA, deci cu circa o luna inainte ca Macovei sa-i ceara debarcarea pentru „lipsa de performanta”. Cand la sedinta CSM din august 2005, Macovei a fost atentionata asupra acestui neajuns, ministresa a replicat „a rezolvat superficial si lipsit de obiectivitate dosarul”. Putini stiu insa la ce dosar s-a referit Macovei. Conflictul dintre Macovei si Panaitescu a plecat de la refuzul celui din urma de a deschide un dosar penal fostei ministrese a Justitiei, Rodica Stanoiu. In 2005, Panaitescu a primit o scrisoare cu dedicatie de la Macovei, in care i se cerea sa rezolve un dosar care ii viza pe Rodica Stanoiu, Doinel Dinuica (seful Directiei Intantelor Militare din Ministerul Justitiei), Emilian Stanisor (ex-directorul general al Administratiei Penitenciarelor) si generalul Valentin Binisor (fost adjunct al directorului general al Administratiei Penitenciarelor). Dosarul viza presupuse cheltuieli frauduloase pentru achizitionarea de aparatura medicala in spitalele unor penitenciare. Desi generalul Panaitescu era un cunoscut adversar al Rodicai Stanoiu, acesta nu a intervenit in dosarul instrumentat de subalternul sau, procurorul Codrut Mihalache, care a dat solutie de neincepere a urmaririi penale (NUP). Faptul ca generalul Panaitescu i-a comunicat ministresei Macovei solutia de NUP, a fost insa motivul real al debarcarii acestuia. Scarbit de cele petrecute, generalul Panaitescu a parasit Magistratura si a trecut in avocatura. Pentru toti sefii PNA enumerati mai sus s-au folosit ca argumente ale cererilor de revocare, fraze stereotip copiate din auditul „Freedom House”. Fapt ce dovedeste ca nu au existat argumente pentru fiecare om in parte, ci s-a dorit din capul locului mazilirea cu orice pret a vechii conduceri pentru a face loc uneia noua, aservita noilor comandamente.

Decimarea esalonului 2

Denumirea PNA a fost schimbata in DNA, parchetul anticoruptie fiind transformat dintr-o unitate autonoma, intr-o directie a Parchetului General. Concomitent cu alungarea vechii conduceri a parchetului anticoruptie, noii sefi ai DNA numiti in functie de Traian Basescu, la propunerea ministresei Macovei, in frunte cu Daniel Marius Morar, au procedat la descotorosirea de majoritatea procurorilor din vechea garda, pentru a face loc altora. Per total, doua treimi din echipa veche a fost determinata sa plece prin revocari, mizerii profesionale, intimidari si presiuni de tot felul. Procurorul Gabriela Neagu, sefa Biroului de presa, o persoana cu calitati extraordinare de comunicare, indragita de toti jurnalistii de pe Justitie, a fost indepartata spunandu-i-se in fata ca nu face parte din „proiectul noii echipe”. In locul ei a fost adus un „specialist in comunicare” – Livia Saplacan, care a scandalizat multi jurnalisti de pe Justitie prin secretomanie si lipsa de abilitati necesare. In realitate, Gabriela Neagu „pacatuise” prin semnarea la 1 august 2003 a unui comunicat de presa al PNA prin care, cu prilejul audierii lui Basescu in dosarul „Flota” in care unii procurorii au fost agresati verbal de catre invinuit, opinia publica a fost informata: „PNA atrage atentia invinuitului ca multe din afirmatiile facute pana azi in legatura cu procurorii acestei institutii constituie infractiuni si poate fi tras la raspundere penala”. Din informatiile detinute din surse judiciare, Traian Basescu i-a facut „lachei”, „maimutoi” pe procurorii de caz, i-a acuzat ca

fac dosare la comanda si i-a „avertizat” ca vor raspunde pentru ce fac cand PSD nu va mai fi la Putere.

Pentru comunicatul de presa al PNA, Traian Basescu i-a facut la vremea respectiva un proces de calomnie procurorului Gabriela Neagu, proces care s-a inchis intrucat Basescu nu a mai dorit sa-l continue.

18 procurori alungati

Dupa ce a anuntat ca a terminat perioada de evaluare, de dupa numirea sa in functie de catre Macovei – Basescu, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a solicitat in octombrie 2005, CSM revocarea din functie a 18 procurori din vechea garda. Printre acestia se numarau: Gheorghe Vizitiu (seful Anchetelor Speciale (care facuse dosarul Mischie, finalizat cu condamnare), Gheorghe Stan, Ioan Irimie (care fusese, culmea, coleg de camera la Hotelul MAI cu seful DNA, procuror de mare curaj, care i-a pus catusele lui Miron Cozma la mineriada de la Stoienesti in care generalii de politie au fugit mancand pamantul), dar mai ales a procurorului Ioan Otel (cel de-al doilea semnatar al rechizitoriului „Flota” si caruia Basescu ii facuse plangere penala, retrasa dupa ce a fost ales sef al statului). Alti procurori determinati sa plece in valul doi al lui Morar, cateva luni mai tarziu sau in cursul anului 2006 s-au numarat si Constantin Irimia, fost adjunct al Sectiei a II-a care a finalizat dosare importante precum „BCR Novaci” in care au fost cercetati sponsorii lui Theodor Stolojan din PNL Gorj, dar si Nelu Ciobanu, seful Serviciului Tehnic (serviciu prin care DNA isi opereaza toate interceptarile telefonice si ale comunicatiilor electronice), care s-a saturat sa lucreze altfel decat in cadru legal, motiv pentru care i s-au facut fel de fel de mizerii. In locul lui Nelu Ciobanu a fost adus un procuror de la Parchetul Capitalei, care dupa o luna si jumatate a plecat val-vartej pentru ca nu dorea sa serveasca unor interese abuzive. In locul acestuia a fost adus procurorul „de plastilina” Mihai Popa (vizat pentru grave abuzuri in raportul de control al CSM) si pentru care fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut indepartarea lui din Magistratura pentru ilegalitati si dosare lasate in nelucrare. CSM insa a musamalizat cazul, dovedindu-se servil Cotrocenilor. Epurarea procurorilor din vechea garda a fost continuata si cu alungarea a mai bine de jumatate dintre ofiterii de politie juridiara de la DNA, care au fost dati afara pentru ca erau insuficient de „ascultatori”. Efectul acestor epurari s-a regasit si in unele dintre declaratiile publice ale lui Morar, care nu s-a jenat sa blocheze „dosarul Flota” si sa minta intreaga opinie publica ca seful statului ar avea imunitate, desi Constitutia prevede ca imunitatea sefului statului este identica cu cea a parlamentarilor. Subit, toate dosarele penale de coruptie ale capilor PDL, lasate in lucru de fosta echipa a PNA, au devenit ca si inexistente. Toate ONG-urile care criticau Justitia pe vremea regimului PSD, nu au luat nicio pozitie publica fata de epurarea PNA – cel mai cunoscut atentat la independenta puterii judecatoresti de dupa decembrie 1989. Comportamentul acestor ONG-uri care o perioau de dimineata pana seara pe Macovei este explicabil – toate erau finantate de grupuri de interese straine, precum cel al lui Soros. Compromisul financiar facut de aceste ONG-uri, in sensul ca pe vremea PSD tipau la orice miscare, iar pe vremea PDL ataca, culmea, numai Opozitia, face ca in prezent aceste asociatii sa fie niste nume penibile, a caror actiuni nu mai impresioneaza pe nimeni. Aceste ONG-urile au facut un imens scandal in 2007 pentru o simpla cerere de revocare din functie a unui sef de sectie din DNA (Doru Florin Tulus) formulata de ministrul de atunci al Justitiei, Tudor Chiuariu, si si-au trimis delegatii la sedintele de CSM unde se dezbatea cererea lui Chiuariu, pentru a impiedica debarcarea lui Tulus.

Ce diferente se vad azi intre fostul PNA si actualul DNA? Primul parchet nu avea achitari – nici nu avea cum intr-un termen atat de scurt – insa din dosarele finalizate in perioada de domnie a PNA (2003 – 2005) nu cunoastem decat doua achitari. Cea a judecatoarei Elena Pop Blaga (procuror de caz a fost Ioan Moldovan, de la Oradea) si cea a judecatoarei Andreea Ciuca (procuror de caz a fost Gheorghe Suhan). Mai exista si o arestare, neurmata de trimitere in judecata – cea a lui Iosif Pop. In schimb, actualul DNA raporteaza in fiece cate 20 – 30 de achitari si nimeni dintre cei care ar trebui sa ia masuri, nu o face. DNA, ca si intregul Parchet General (inclusiv DIICOT) au ramas, deloc intamplator, singurele unitati ale Justitiei nereformate, in care numirile la varf sunt in continuare decise exclusiv pe criterii politice (prin ministrul Justitiei si seful statului). Aceasta este si explicatia pentru care romanii nu sunt protejati in fata marii coruptii care a adancit criza financiara. Iar Romania, desi este stat european, continua sa fie o tara “bananiera”, in care tot ce tine de banul public este impartit la masa politica, sub protectia marilor parchete.”

Mai aveti nevoie de alte argumente ca să intelegeti de ce a dispus Macovei inchiderea Institutului de Criminologie?

56 Responses to “Monica Macovei lovită de insolatie”


 1. 1 Marian Nicolae iulie 28, 2016 la 2:32 pm

  Basescu inca imi datoreaza mie personal 3000 de lei.

  El cu manushita lui a pus stampila pe unul din dosarele penale cu care ma aflam pe rol …NOI, PRESEDINTELE ROMANIEI….de parca presedintele Romaniei trebuia sa-si bage nasul intr-o gainarie facuta de niste francezi necinstiti…..

  Acest lucru m-a costat 3000 de lei pur si simplu …..
  ––––––––––––––––––––––––

 2. 2 Ghita Bizonu' iulie 28, 2016 la 2:45 pm

  Nu mai tunde Bica Mea

  Nea Traian tunde DNA si PArchetu!!
  Nea Nutzu Protuaru cel cu vesnica omunitate,. jemckeru smecherilor fin Romanoka a zis „ba sofonez tit” si iute iute procuroru general a zis „la loc comanda!”

  Asta imi trezeste amintiri muzicale vechi :

  Nea Alecu, nea Alecu
  Tunde oaia si berbecul
  Hei iuu, iuu hei iuuiu
  „Nu mai tunde oaia mea”
  Nea Alecu manios
  Da cu foarfecele jos
  Si berbecul furios
  Da cu coarnele-n cocos.
  Si cocosul fara mila
  Rupe creasta la gaina.
  Si gaina fara creasta
  Sparge oul la fereasta.
  Sare cioara din gutui
  Tocmai pe caciula lui
  Nea Alecu suparat,
  Toata ziua n-a mancat.

  SI era unu care ii facea AMRul… insa acum problema ar fio cate mai are el AMR pana ca cand va „intra”….

  PS. Sefu cam tarliu.
  Nu zic ca nu ai matele dreptate sa .. le zici INSA e ca in piesa aia a lu Vantura Sulita totul a fost zis si noi am ajuns prea tarziu .. A fopts candva ca niciodata cam in vremuri preJurasice cand ai fi putut sa CENZURAT si CENZURAT si CENZURAT ori CENZURAT si CENZURAT si CENZURAT cu astia si aia da matale te dpreai domn cu golanii, derbedeii si scroafele .. asa ca scuze nu te plange ca au ajuns sa te mance EDITAT ca pe cine nu omori la timp nu te lasa sa traiesti!

  Oricum ma umfla rasu palndu ca cand ma gandesc cum a ajuns o pruna sinistra la inJustitie (absolventa de Ecologica si dupa 2 ani in final reusii si ea licenta) pe cand io am fots facut albie de porci ca deh am recunoscut ca la FF (18,5 pe loc la intrare.. licenta luata pronto!)

  Sau cum se zicer c’est la voe toujorus parchive

 3. 3 gabi iulie 28, 2016 la 3:11 pm

  …..cred ca Erdogan a luat lectii de la Macovei….cam tarziu s-a manifestat…..dar …cu folos .!?..zeci de mii de arestari aiurea ,condamnari …pe banda,fara judecata,executii publice cu catuse ,desconsiderarea oamenilor care-i erau alaturi pana atunci, sentinte blamate de o lume intreaga…., avem o justitie care se ia la intrecere cu a turcului …bolnav de putere si rautate…..!

 4. 4 ZeV iulie 28, 2016 la 3:18 pm

  Luminita Arhire
  iulie 27, 2016 la 11:13 pm

  Dvs credeti ca doamna Macovei va savureaza ironiile fine si subtilitatile semantice?
  Daca vreti sa-i atrageti atentia acestei caricaturi (in)umane, spuneti-i simplu:
  ,,Doamna, chiar daca veti scapa de pedeapsa poporului roman (inca derutat) tot veti muri pana la urma si nu ignorati momentul spovedaniei. ,,Cel care s-a sacrificat pentru noi” poate ierta pe oricine, daca isi recunoaste pacatul si se caieste. Sa nu credeti ca ,,mai jos” dvs veti face tot ,,Justitie”. ,,Acolo” se aplica alte reguli. Nici macar americanii, la Guantanamo, nu le-au aflat pe toate, deoarece depasesc imaginatia omeneasca. (Z)

 5. 6 Cosmin iulie 28, 2016 la 3:25 pm

  Să știți că vă citesc de ceva timp pentru că sunteți una din puținele surse de informație și opinie în care am încredere din România. Totuși, nu vă mai pot citi pentru simplul motiv că de fiecare dată când o fac mă înfurii pentru situația deplorabilă în care se află statul Român în lume azi. Pur și simplu nu mai suport să văd patria mea mamă în patru labe servind interese cât se poate de ne-Românești. Am norocul că mă pot izola cu ușurință de realitatea Românească, trăind de ceva timp în străinătate. Vă mulțumesc pentru munca dvs. în serviciul României de-a lungul timpului. Vă mulțumesc pentru dreptul meu de a circula liber în Europa, pentru prosperitatea de care se bucură România ca efect al aderării la UE realizată de dvs, pentru siguranța pe care ne-o asigură apartenența la NATO, realizată tot de guverul Năstase și pentru natura demnă în care v-ați prezentat și ați prezentat România în toate acele negocieri. Totodată, vă apreciez deși vă suspectez de o anumită doză de masochism pentru că, în ciuda tuturor nedreptăților și umilințelor pe care a trebuit să le îndurați, locuiți, în continuare, în România.

 6. 7 Adrian B. iulie 28, 2016 la 3:41 pm

  Pana PSD-ul nu va intelege sa lupte CU ACELEASI ARME cu acesti ticalosi ( gen Monica Macovei , etc. ) acestia vor continua seria abuzurilor si nedreptatilor .

  Ticalosiile facute de aceasta otreapa le stie cam toata lumea de peste 25 de ani ( politici antinationale , sursa a ambasadei SUA , politie politica , oameni nevinovati aruncati in puscarie , escrocherii imobiliare , escrocherii financiare ANRP , etc. ) insa toti tac de FRICA !!!

  PSD-istii ar trebui sa foloseasca fiecare zi si fiecare canal de comunicare posibil pentru a deconspira pionii statului politienesc , ticalosiile acestora , complicii din tara si din strainatate , metodele de actiune , etc. astfel incat acestia sa devina niste ciumati , sa fuga toti de aceasti tortionari moderni .

  Si sa ceara SCHIMBAREA acestora cu oameni CORECTI !

  Insa aceasta lupta ar trebui dusa de oameni curajosi nu de oportunisti si tradatori din aia ca Ponta , Geoana , Sarbu , Rus , Oprea , etc.

  Pentru ca altfel vom vorbi si peste 10 ani de mizeriile facute de aceasta doamna si ea va fi bine mersi !

 7. 8 fostă basarabeancă iulie 28, 2016 la 3:43 pm

  V-am promis, iubiți prieteni (cei care-mi sunt prieteni), că o să vă
  povestesc despre vizita mea la femeia cu cinci grădini și nouă copii,
  cea care are o vecină cu optsprezece fii. Și m-am apucat să încropesc
  ceva chiar de atunci, însă nu pot să mă adun, pentru că, vedeți
  dumneavoastră, eu nu sunt jurnalist, în consecință nu pot să relatez pur
  și simplu ceea ce am văzut, iar de înțeles, nu știu ce am înțeles. Ar fi
  trebuit să mă întind mai mult la vorbă, dar mi-era și atunci că mă dă
  afară femeia.

  M-am dus acolo curioasă nu doar să-i văd grădinile, ci să văd cu ochii
  mei cum poți să trăiești toată viața făcând copii – anul și cârlanul – cu
  soțul plecat șase zile pe săptămână. Este adevărat, multe familii stau
  despărțite și câte un an, ori se reunesc o dată la șase luni, totul pentru
  bunăstarea copiilor, pentru a reuși să-și cumpere o casă ori să-și poarte
  copiii pe la școli alese; alții – ca să-i poată hrăni doar. Șase zile, până la
  urmă, nu e un capăt de țară.

  Am fost într-un sat din județul Botoșani, un sat dintre dealuri, către care
  nu duce nici un drum. Nici un drum de piatră măcar. V-am spus
  că o să mă merg să văd cum le mai merge florilor mele în alte ogrăzi.
  Am avut atâta minte să mă duc după ce s-au uscat puțin noroaiele, în
  felul acesta mașina mea nu a suferit pagube importante.

  De la intrarea în sat m-a lovit în ochi o clădire cât un cămin studențesc
  la a cărei gard de piatră lucra un bărbat de vreo cincizeci de ani
  împreună cu doi tineri (am aflat că era proprietarul cu băieții lui) și am
  întrebat pe unde stă cutare. Omul, săritor, ne-a îndrumat simplu și clar,
  menționând mândru, că stăpânul casei pe care o căutăm i-a fost coleg
  de clasă. Găsim fără probleme, mai ales că era un căsoi ce se vede și
  din avion, probabil. Porțile masive din fier (scumpe-scumpe, vă asigur,
  necăptușite cu plastic) erau deschise vraiște, putea să intre oricine.
  Ograda lor, cât pajiștea satului, era verde, cu iarba tunsă de câteva zile,
  cu multă culoare în fața casei, cu o centură de flori pe lângă toate
  gardurile, aveau câteva mașini (toate murdare de noroi) pe aleea
  principală, care nu era din piatră, ci tot verde, iar în apropierea casei,
  pe o pătură, ca în tablourile idilice, taman ca în acele tablouri, ședeau
  mai multe fetițe cuminți, cu părul împletit frumos în cosițe sofisticate,
  îmbrăcate în haine simple, în culori absolut copilărești. Păreau niște
  fluturași pe o floare imensă.

  M-am apropiat anunțându-mi prezența și am observat că în mijlocul
  lor, pe niște pernuțe, era un bebeluș, de fapt ce bebeluș, era un nou-
  născut – tot o fetiță. M-am recomandat și am întrebat de maică-sa. Mă
  miram în sinea mea în legătură cu nou-născutul, pentru că femeia, când
  a venit pe la mine cu o lună în urmă, nu părea gravidă. Una dintre fete a
  sărit să ne conducă la mama ei, nesuspicioasă, neinhibată, complet
  nevinovată. Pe Buburuză aș fi certat-o binișor dacă ar fi stat cu poarta
  vraiște și ar conduce toți străinii ce apar prin grădină. Stăpâna casei
  lucra la centura de flori, dar la niște sute de metri distanță de casă și
  nu se vedea de după un gard ce împărțea curtea în mai multe zone, cu
  diverse destinații. Deci, trecem prin alte porți de lemn, pajiștea continuă
  cu centura de flori, dar în stânga am văzut un șir lung de cotețe
  populate cu porci imenși, unde domnea o curățenie perfectă, fără pic
  de miros, iar pe lângă trotuarul din fața cotețelor înflorea regina-nopții,
  plivită și prășită recent. Am străbătut încă o bucată de pajiște și am
  pătruns într-o livadă cam sălbăticuță, dar plină de rod și abia când au
  început să ne doară picioarele, am dat de musafira mea. În genunchi,
  plivea centura de flori iar buruienile le punea direct într-un coș, ca să le
  dea la găini, probabil (cum aș face eu).

  Nu vă mai spun, a sărit în picioare, scuzându-se că nu m-a sunat (eu
  nu am cerut numărul ei), pentru că a fost în spital vreo două
  săptămâni. „Cu nou-născutul?”, întreb eu. „Care nou-născut? Aaa! E
  nepoțelul meu, născut de șapte zile. Eu m-am căutat cu inima”, zice.
  „Dar, vă rog, să intrăm puțin în casă, să stăm jos!” Am rămas puțin
  nedumerită. „Păi și unde-i mama copilului?” Femeia s-a uitat la mine ca
  la o cretină: „Asta care-l ține în brațe nu-i mă-sa?” Alt copil, mă-sa, vă spun
  sincer. Am înțeles că era chiar la al doilea.

  Am continuat excursia prin cele cinci grădini ale ei. Mi-am dat seama
  că-i place mult grădinăritul dar nu se pricepe și plantează de toate, claie
  peste grămadă, ce a văzut prin alte grădini care i-au plăcut și se
  adaptează ușor neinspirat la propriul spațiu. Ce mai era de remarcat?
  Ar fi nenumăratele plante scumpe, înghesuite cu nemiluita – arțar
  japonez – cinci-șase la grămadă cu sălcii de apă intercalate, în loc să
  pună doar unul în valoare pe fundalul verde; trandafiri cu port înalt –
  zece, unul lângă altul, cam la treizeci de centimetri distanță – prea des,
  prea mulți; flori pitice înconjurate de flori înalte care le ascund și al
  căror rost nu-l mai văd… Dar iubirea față de grădină – cât casa! Asta se
  vedea! Ce nu era în grădina lor – straturi cu legume. Un pătrățel cu
  niște roșii. Atât. „Ne cumpărăm”, a spus, „căci nu știu deloc să lucrez la
  legume și nici nu are cine: băieții sunt la muncă iar pe fete nu le pun la
  treabă pe-afară”.

  A insistat să intrăm și să stăm puțin jos. Pe mine mă mănâncă limba (nu
  știu ce să mă fac!) și întreb: „Te temi că nu ți-or sta pețitorii?” Femeia
  a râs cu multă poftă, zgomotos, deschis, din toată inima și mi-a
  răspuns: „Bună glumă! Dar nu mă tem! Chiar în vara asta mi se mai
  mărită o fată!”

  Casa era curată, exagerat de curată, fără jucării pe jos ori pe rafturi,
  fără păpuși cu membrele rupte, fără perdele croite în chip de rochițe,
  fără urme de buze rujate pe pereți ori pe oglinzi, fără cărți și caiete
  împrăștiate, scrise, desenate, tăiate și asamblate sub cele mai bizare
  forme, fără o roată a olarului în mijlocul salonului, fără lut pe măsuța
  de cafea, cum ar fi la mine acasă, spre exemplu. Era o casă lipsită de
  personalitate și plină de, kitsch-uri încât m-am mirat că lipsește
  zugrăveala venețiană de pe pereți. Cu un gest discret a dat ordin și
  puzderia de fete a umplut masa cu fructe, apă, sucuri și cafea. Mi-au
  dat să țin o clipă și nou-născutul. Astăzi mai văd încă nopți nedormite
  și oboseala fără de sfârșit atunci când mă uit la un bebe atât de mic.
  Cum e oare să faci toată viața ta fertilă câte unul pe an???

  M-am dat la iscodit. Am aflat că s-au pocăit (împreună cu soțul) după
  ce s-au căsătorit și în fiecare zi îi mulțumesc lui Dumnezeu că au avut
  această inspirație. De ce? Pentru că numai așa mai poți să crești
  sănătos la trup și suflet un copil în lumea asta coruptă de ispite.
  Cunoștința mea fusese fiica gestionarei de la Cooperativa de pe
  vremuri, n-a prea cunoscut nevoile materiale, iar soțul ei a fost un tânăr
  destoinic ce nu s-a temut niciodată de muncă. „Știți cele mai înalte
  clădiri din Năvodari? Soțul meu le-a construit cu firma noastră!” Eh!
  Deci așa stă treaba! Ne-a povestit despre devotamentul soțului față de
  copii, despre încrederea deplină pe care o au unul în celălalt, cum sunt
  ei unul – trup și suflet; ne-a arătat noul telefon Samsung, comandat tocmai de la mama lui de-acasă pentru unul dintre băieți cu ocazia finalizării unei
  lucrări importante pe cont propriu (tot în construcții). „Cât costă?” am
  întrebat. „Da’ cine-l știe?” a răspuns femeia sincer. Dacă nu știe cât
  costă o asemenea jucărie, înseamnă că o duce bine de tot.

  Am întrebat-o dacă viața lor este atât de plină și de bună datorită
  faptului că s-au pocăit. Și-a luat niște clipe lungi ca să se gândească
  înainte să răspundă. „Nu, a spus, cred că așa suntem noi, pur și
  simplu”. „Atunci care-i rolul religiei?” Am înțeles că Biserica
  Penticostală îi ajută să-și crească bine și corect copiii, în așa fel, încât
  să ajungă toți puri la momentul căsătoriei; le arată calea cea dreaptă în
  viață; îi învață să fie mai buni cu semenii lor, le dă ocazia să
  întâlnească și să se însoțească în viață cu niște copii la fel de buni și
  de cuminți.

  Spre exemplu, în altă ordine de idei, unia din comunitate i-a
  murit vaca și toți „frații” pun mână de la mână „ca să-i acopere
  paguba” omului – nu te poți lăfăi atunci când aproapele tău suferă;
  pastorul împreună cu alți credincioși vizitează regulat bolnavii și adună
  bani pentru nevoile medicale, iar de salariul minim pe economie nu au
  auzit – la firmele lor se plătește bine, pentru că angajații au mulți copii
  și, automat, multe nevoi. Discursul a fost lung în acest sens și știu că
  este adevărat tot ceea ce mi-a povestit. Poate un pic exagerat, evitând
  uscăturile uneori.

  Acuma, logic, am întrebat și eu de ce nu au aceeași compasiune față
  de ceilalți membri ai comunității care nu sunt penticostali ci ortodocși.
  Chiar mă gândeam că ar fi bine să ne ridicăm și să plecăm cât e lucru
  cu cinste – mă și vedeam scoasă de mânecuță prin porțile largi de fier.
  Dar nu. Gazda noastră care avea zâmbetul sculptat pe față s-a făcut
  serioasă și a răspuns așa: „Nu poți ajuta un om care aruncă banii pe
  băutură și țigări. Tu îl ajuți cu banii de analize pentru copil, dar el
  fumează. Așadar, arde bani. Sau bea. Și băutura te face din om neom.
  Și nu se duc la Biserică, femeile nu fac destui copii…” Am întrebat de
  ce e neapărat să facă mulți copii și mi-a explicat că femeia este ca un
  pom care trebuie să se umple de roade în fiecare an în așa fel, încât
  bărbatul să aibă mereu pentru ce munci și să nu aibă timp nici unul, nici
  altul să se gândească la cele necuvenite – astfel vor fi feriți de păcate. Nu am mai menționat faptul că nu toți ortodocșii beau și fumează, nu toți fac avorturi dar am considerat că nu este momentul potrivit.

  Îmi amintesc perfect, dar perfect, că atunci când a fost la mine acasă,
  femeia asta mi-a spus că a avut noroc că a suferit o histerectomie
  totală și nu a mai făcut copii, iar soră-sa care este ortodoxă a spus cu
  subiect și predicat „Noi nu trăim, noi ne chinuim!” – și ea are vreo opt –
  nouă copii, dar nu pentru că a dorit să „rodească”, ci pentru că așa i-
  au ieșit.

  Fetele gazdei noastre au câte opt clase fiecare. Nici băieții nu au mai
  mult, dar ei au ales munca, pe când fetele au fost oprite de la școală,
  pe motiv de „pom roditor”, evident. Vă dați seama, pentru ei nu-și are
  rostul ca o mamă să fie instruită, chiar dacă rodește în tot anul.

  Am întrebat iar, cu tupeu, dacă s-ar mai fi putut inventa Samsung-ul 7 edge, sau macaralele, sau medicamentele pentru cardiaci, sau vaccinurile,
  cuptoarele cu microunde, dacă ar mai avea cine să facă mese, scaune,
  cărți, mașini, motoare, haine, pixuri, piscine, avioane, sateliți și alte
  cele, dacă ar mai exista învățători și medici dacă toți ar gândi ca ei în
  ceea ce privește educația noilor generații. „Acuma chiar că ne dă afară,
  m-am alarmat eu”. S-a gândit puțin și mi-a spus ceva surprinzător:
  „Este treaba celor mai săraci să facă asta. Sunt fete pocăite în sat care
  nu au zestre și s-au făcut învățătoare, educatoare etc., dar și ele speră
  să se mărite reușit. Dacă nu le va ieși, vor face mulți copii și vor purta
  la școală copiii cu hainele ce rămân după ai noștri, dar vor fi fericite,
  pentru că rodesc”. Întrebarea mea era mai cuprinzătoare, însă nu am
  insistat. Lumea lor e strâmtă și ei sunt fericiți în ea. Cine sunt eu să le
  sparg globul de cristal?

  M-am trezit întrebând de brexit. N-am luat pe nimeni prin surprindere.
  „Dacă Marea Britanie își cunoaște interesul, a răspuns, și eu cred că
  și-l cunoaște, atunci totul va fi în ordine. Ei s-au săturat de țigani și de
  teroriști, nu au nicio problemă cu oamenii care muncesc”. Cea mai
  simplă analiză și cea mai concisă concluzie, care, în esență, pare
  posibilă și probabilă. Pe mine mă frământa mai tare viața fetelor – șapte
  la număr. Am cerut voie să mă uit în caietul uneia dintre ele, oricare, și
  nu conta materia, să văd un caiet la alegerea lor. Aici chiar că am
  întrecut măsura, dar familia asta e de români, obișnuiți cu lipsa de
  intimitate, cu amestecul autorităților în viața personală, precum și a
  persoanelor cu tupeu, cum eram eu în acel moment. Mi-au arătat
  caietul de teme de la fizică al unei fetițe din clasa a șaptea. Pe cuvântul
  meu, că nu am văzut în viața mea un caiet mai curat, mai îngrijit și mai
  lipsit de greșeli decât al acestei copile. Notat de către profesor, caietul
  era lipsit în totalitate de ștersături, desenele erau făcute curat și cu
  talent, cu diverse culori, avea câmpurile egale, fără greșeli de ortogarfie,
  și, se vede treaba, și fără greșeli de fizică, din moment ce profesorul a
  notat doar faptul că a văzut, fără să mâzgălească cu roșu.

  „Le-ați întrebat vreodată dacă-și doresc altceva de la viață?”
  „Nu-și doresc!” se grăbește mama fetelor să răspundă cu o urmă de
  îngrijorare în glas. „Parcă nu le-aș fi lăsat?” Fetele au făcut schimb de
  priviri și cea cu copilul în brațe s-a înroșit puternic în obraji. „Spune!”
  Am îndemnat-o prea insistent pentru un musafir, dar am primit, totuși,
  un răspuns timid: „Eu am vrut să mă fac doctoriță. Și eram bună la
  biologie… ” Pe fața mamei sale am văzut o inimă ruptă, mi-a părut rău
  că am întrebat. „Dar acum ești fericită!” Cred că mai mult a întrebat
  decât a afirmat. „Da! Da!”. Răspunsul a sunat fix ca o consolare, ca
  de la un adult când își încredințează copilul că totul va fi bine, deși
  habar n-are cum stau lucrurile. Am schimbat subiectul rapid, am lăudat
  bebelușul care sugea la sân cu poftă și am mulțumit gazdei pentru
  primire, trăgându-l pe bărbatul meu spre ușă, acesta insistând cu
  școala băieților de această dată. Am sărit pe florile din fața ușii, i-am
  promis niște culori deosebite de gheorghinițe, numai ca să închidem
  subiectul. Mă simțeam ca un intrus nerușinat, ca un invadator ticălos…
  Cine-s eu să le semăn în suflet îndoieli? Fetele m-au strâns în brațe pe
  rând și m-au invitat să mai trec pe la ei; am promis în fața lor că așa
  voi face, iar mie mi-am jurat că nu mai calc pe la ei prin ogradă.

  Gazda nu a arătat nici o schimbare de atitudine, nici una cât de mică.
  Râsul ei deschis nu a suferit nici o schimbare până la poartă. Eram gata
  să cred că nu am deranjat-o cu nimic, când am întors capul din mersul
  mașinii, fiindcă nu conduceam, și am surprins chipul ei schimbat și
  îngândurat, complet tulburat… Oare ce fel de om disimulează atât de
  abil stările sufletești?

  Îmi pare foarte rău că m-am băgat ca musca în lapte… Ce mi-a
  trebuit??? Soțul meu are altă părere. Poate din cauză că are o Buburuză
  fantastică, al cărei zbor nu are voie să-l curme nimeni sub nici un
  motiv, iar pe fetele altora le vede ca pe Buburuzele unor tați care ar
  putea fi mândri și entuziasmați ca el, numai că ei nu sunt acasă și nu au
  timp să se bucure de ele…

  Mă întreb, în lumea decadentă în care trăim, pe unde ar trebui s-o
  luăm? Care este calea de urmat? Calea dictaturii luminate? Calea religiilor? Calea rațiunii? Există în mod real morală fără fundament religios? Este
  Biserica (de orice fel) un sprijin și un model, este cea care oblojește rănile, educă și aduce speranță? Este rațiunea pură calea de urmat? Sau, mai
  corect ar fi să întreb dacă este posibil?

  Iată, vedeți și dumneavoastră ecoul unor îndemnuri sub umbrela
  religioasă a islamului. (Nu a Islamului!)

  Biserica Ortodoxă nu mai vrea să te cunune decât în Biserică, nu mai
  înmormântează decât în condiții impuse… Poate unificarea bisericilor
  creștine nu este o idee atât de deplasată.

  Calea rațiunii mi se pare o utopie. Fără nicio legătură cu credința mea.

  Manipulatorii globalizării se folosesc de toate slăbiciunile omenirii,
  ascultă cu atenție de specialiștii în psihologia maselor, fac tot ce este
  necesar pentru a-și atinge scopurile. Mai rău de noi, luați la un loc, care
  votăm în fruntea noastră oameni cu mai puțin discernământ, mai puțin
  determinați, mai puțin inteligenți, ceea ce duce la autosuficiență, lipsiți
  de altruism, de bune intenții, oameni care au doar limba lungă,
  cumpărați de cei dintâi, păcăliți chiar… Cred că bunica mea avea
  dreptate: turma are nevoie de păstor. Așa îmi spunea când eu îi ziceam
  că nu cred că Dumnezeu e un moș cu barbă care are grijă de noi.

  Nu am tras nici o concluzie din această vizită, ba dimpotrivă, cred că
  mă găsesc și mai în ceață decât până acum.

 8. 9 Adrian B. iulie 28, 2016 la 4:05 pm

  Diving betwen two continents

 9. 10 Ghita Bizonu' iulie 28, 2016 la 4:12 pm

  Qui est Jaques Hamel aussi?!
  Ca Charlies am vazut destui!

 10. 11 Cris iulie 28, 2016 la 4:31 pm

  Individa și acoliții ei au pregătit terenul pentru abuzurile odioase care se fac de câțiva ani, și au dat drumul în teren unor jucători bezmetici numiți pe nedrept magistrați, cărora le-au pus în buzunar o singură regulă: condamnați cât mai mulți! oricum, oricând, cu probe, fără probe, dar cât mai mulți!

 11. 12 centru iulie 28, 2016 la 4:54 pm

  E bine ca tara ta aiba o Securitate , cu generali raspunzatori de ce se scrie pe Internet , in plus de generalii care decid cine sa fie distrus si cine nu in saptamana care vine – persoane din randul opozitiei la PNL si la tehnocratie , cine ?
  Cu un pseudonim m-am inscris acum sapte zile pe Facebook si am dat cu sabia in ostile analfabete care comentau pe Mediafax si Hotnews – exemplu , deschiderea muzeului Tezaurului de la Tismana , fotografie cu Isarescu si episcopul de Gorj ar fi ” trantori care se ingrasa pe banii nostri ” ,sa nu uitam referirile la ” hotii ” si ” jigodiile ” facute fara nici un cap , cand e vorba de profitul bancilor romanesti , de insultele la adresa lui Simona Halep – pentru ca e fina si frumoasa e urata de moarte de diasporime etc etc …stirea Hotnews , ca Adrian Nastase a copiat scaunele Parlamentului dupa cel din Ankara , a scos la lupta o multime de Aura Buzatu si Ioan Danciu ( ” hotii ” , plus orori pe care le uit etc )
  Am raspuns unor prosti – proaste care puteau scrie ceva in genul ” ma sterg la c..r cu cresterea lui Ponta , e facuta din consum si imprumuturi ” sau ” cei de la Charlie Hebdo au meritato ” ( ortografie originala ) sau ” facem cu Ponta ca si cu Cristi din Nazaret ” !.
  Ce a enervat la maximum a fost interventia mea la Hotnews ” La Multi Ani , Dacian Ciolos ! ” – avand timp , i-am intrebat pe vreo 10 din cei care veneau cu ” ramaneti cu orice pret prim-ministru si dupa alegeri . Scopul scuza mijloacele ” sau ” sunteti cel mai misto prim -ministru ” sau ” curaj in aplicarea reformelor ” ( care ” reforme ” , suntem in 1990 ? ) – ce a facut Ciolos ? nu a blocat totul ? nu e fricos ? de ce nu cumpara statuia lui Brancusi cu banii Statului daca o vrea ?
  Rezultat , contul meu a fost dezactivat de Facebook , fara explicatii , azi dimineata – sunt trimis la reguli generale cu identitatea exacta si neagresarea rasiala si a celorlalti cand ploua cu islamisti agresivi pe Le Monde si cu diminutive Cos Tin , etc , care publica orori , fara ca Facebook sa-i vada …
  Traiasca tehnocratia !
  Traiasca procurorii DNA !
  Traiasca ” diaspora ” !
  Traiasca SRI si generalul Coldea , impreuna cu generalii – generalesele mai putin mediatizate !
  Traiasca circul si diversiunile la viitoarele alegeri din decembrie , la scenariile carora se lucreaza deja !

 12. 13 nastase iulie 28, 2016 la 5:03 pm

  Cosmin,
  sper că vor fi, cândva, conditii să te intorci in tară.

 13. 14 Doru Coarna iulie 28, 2016 la 5:12 pm

  Marturisesc ca nu inteleg meciul asta cu statul de drept, nu poate fi castigat nicicum si aduce numai deservicii initiatorului… Sigur ca s-au comis abuzuri si ilegalitati care au generat frustrari si lehamite, dar in care domeniu nu s-a intamplat asa ceva la noi?

  Problema nu este insa punctuala, se creaza o adevarata cruciada impotriva sistemului tot fara sorti de izbanda caci pe de o parte lucrul odata facut ramane bun (sau rau) facut, pe de alta vulnerabilizeaza prezentul unor pozitii, oameni, institutii, activitati.
  Nu castiga nimeni nimic, se induce doar ura si spirit revansard care doar macina nervii trupei de enoriasi din ambele parti… tipic romanesc…

  Dar ma rog, tensiunea din societate trebuie alimentata cumva pt a se vota iarasi negativ la toamna, cata vreme candidatii de senatori si deputati nu vor avea nici de data asta ce spune… Si nici n-ar putea deoarece traiesc cu sabia taierii de pe lista de partid deasupra capului. Vom avea cei mai cuminti si mai combativi candidati, vor repeta la nesfarsit cele emise de Dragnea, Blaga, Gorghiu si Basescu si vor scoate ochii adversarilor la tv intr-o ciorovaiala perpetua, fara cap si fara coada…

  Asta oare o fi MUNCA? Munca produce ceva acolo, orice, asta nu produce nimic! Poate o viata de huzur, dar nici asta nu produce nimic…

  Deocamdata insa nu vad fluidizarea traficului din Bucuresti, nu vad lupta cu tantarii si nici macar gradinitele sporind precum ciupercile… probabil n-a plouat, ghinion! Tot asa cum nu vad trenuletul ala de mare viteza, reactorul, autostrazile si exporturile de carne de vita si de porc… Insa in ultimul timp m-a cam si lasat vederea, recunosc…

  V-am spus ca fara bani de la guvern primarii sunt blocati, s-au castigat degeaba localele urmate de dezamagire si votul negativ, iar daca unii se arunca in parteneriate probabil se arunca si DNA-ul pe ei… si oricum, nici asta nu e munca!

  Dar nu-i nimic, mai economisim un blacheu.

 14. 15 Fragmentarium Politic iulie 28, 2016 la 5:44 pm

  Exceptional discursul cancelarului Angela Merkel: Respinge “ferm” apelurile de a nu mai primi refugiati / “Frica nu poate servi ca fundament pentru acțiune politică” / “Germania nu poate renunța la responsabilitatea sa umanitară”/ “Vom reusi”

  Un refugiat de razboi nu trebuie sa ajunga un dezradacinat, dar nici un fugar de munca sau de integrare. (FP)

  In contextul atentatelor din ultimele zile din Germania, care a inflamat criticile la adresa politicii sale conservatoare de a primi imigranti, cancelarul Angela Merkel a respins “ferm”, joi, apelurile de a-si abandona viziunea de deschidere si umanism pro-imigratie.

  Jihadiștii „vor să pună sub semnul întrebării disponibilitatea noastră de a primi persoane în dificultate. Ne opunem ferm urii și fricii” pe care teroriștii vor să le răspândească, a spus lidera conservatoare într-o conferință de presă la Berlin.

  Dar, „din păcate, trebuie să acceptăm că numeroși luptători islamiști au ajuns în Europa din Siria” si că atacatorii Statului Islamic care s-au dat drept refugiați „au ridiculizat” Germania, a recunoscut Angela Merkel.

  “Vom reuși”, si-a reafirmat cancelarul crezul lansat la sfârșitul verii 2015, când Germania și-a deschis porțile pentru sute de mii de refugiați care fugeau de război sau de sărăcie. „Frica nu poate servi ca fundament pentru acțiune politică”, iar “Germania nu poate renunța la responsabilitatea sa umanitară”, a adăugat șefa guvernului german.

  http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/28/merkel-respinge-ferm-apelurile-de-a-nu-mai-primi-refugiati-dar-recunoaste-ca-multi-jihadisti-au-ajuns-in-europa-15-50-12

  Dupa parerea mea, mesajele Angelei Merkel contureaza o viziune matura, plina de intelepciune, pe termen lung, care, indiferent de mutatiile politice europene si germane care vor avea loc, de asteptat si normale din punct de vedere democratic, inclusiv inlaturarea sa de la guvernare, va trebui continuata.

  Acest adevarat testament politic al crestin-democratei Merkel continua mostenirea lui Adenauer si Kohl, aduce o rezonanta deplina a valorilor crestine si democrate cu cele ale islamului uman, pasnic si tolerant-cooperant, a carei imigratie masiva si neasteptata, datorate suferintelor si stigmatizarilor nemeritate la care l-au expus razboaiele, era necunoscuta pe vremea celor doi cancelari, supranumiti refondatorul si reunificatorul.

  Strategia reconciliatoare si rezonatoare a “mamei” Merkel, o adevarata “regina” a pacii, intelegerii si cooperarii fara “ziduri”, este asadar corecta, tacticile sunt cele care vor trebui schimbate. Aceste tactici vor trebui cautate in zonele selectiei si integrarii imigrantilor, nu in ultimul rand al identificarii si neutralizarii surselor si agentilor de radicalizare, dar si ale reintoarcerii acestora la casele lor, cu o valoare adaugata care sa-i ajute sa contribuie la refacerea si ridicarea patriilor-mame. O Europa si o Lume redivizate, retrase inapoia frontierelor sau in transee sunt de neimaginat si de neacceptat.

 15. 16 Doru Coarna iulie 28, 2016 la 5:53 pm

  @ Fosta Basarabeanca,

  te ajut eu sa-ti revii, omenirea evolueaza in toate felurile posibile dar se califica pana la urma, in mod natural, numai caile care isi dovedesc utilitatea… Nu face greseala „intelectualilor” de a incerca sa intelegi si de a cauta solutii, solutiile se segrega singure, omenirea nu este condusa de nimeni (de pe Pamant). Nici nu s-ar putea altfel fiind absolut eterogena… Ar fi bine, dar nici o minte omeneasca nu ar putea rezolva problemele globale ale omenirii. daca ar rezolva una ar distruge sau ar crea alte zece pana la urma…

  Noteaza insa ca in Navodari, cele mai inalte constructii sunt cateva blocuri de zece etaje din era precedenta, nu lua adevarul din gura altuia… Restul sunt vile parter si mansarda ridicate de constructorii locali, garantez! Probabil ai intalnit o pepiniera „sadita” ca sa ne dea candva de furca, si atat, pt ca religia ii opreste pe acesti aderenti ca sa lupte pt glie. Ne este tare meticulos pregatita destramarea…

  PS Rar citesc mai mult de zece randuri, dar scrii placut.

 16. 18 Adrian B. iulie 28, 2016 la 6:27 pm

  @ erata

  between in loc de betwen

 17. 19 Adrian B. iulie 28, 2016 la 6:48 pm

  biris ( dex ) = argat , sluga

  https://dexonline.ro/definitie/biri%C8%99

  De-a lungul acestor ani cred ca am avut minim 5 postari despre acest papagal sinistru autointitulat expert in impozite si taxe : Gabriel Biris .
  In fapt , un panglicar de doi lei care i-a pupat in foond ba pe Papa Hagi , ba pe MRU , ba pe Neamtu , ba pe Boc sau pe altii de aceeasi teapa cu ei ca sa prinda si el un post la masa basistilor .

  L-am criticat cu taxa auto ( o mare ilegalitate dovedita si o mizerie marca PDL , PNL si PSD ) sau cu orice alta initiativa venita de la baiatul asta rupt de realitate .
  La fel de rupt de realitate ca si predecesorul sau Victor Ponta !
  Chiar imi era teama ca la un moment dat va ajunge ministru sau secretar de stat .
  Dupa Basescu , Boc , Pogea , Nita , Valcov , Deaconu si Ponta mi se parea prea mult pentru tara asta .

  Ceea ce a propus acest personaj mai jos imi confirma inca o data ca nu am gresit cu nimic in ceea ce am scris despre acest imbecil …

  http://www.cotidianul.ro/fiscul-intruziune-in-viata-cetatenilor-285306/

 18. 20 Luminita Arhire iulie 28, 2016 la 7:50 pm

  Ca să poată decapita în liniște și temeinic ceea ce avea de decapitat, „noua democrație” cu ghilotina-n brațe, introdusă de cuplul Băsescu-Macovei, avea nevoie și de anihilarea presei cât de cât libere, adică a acelei prese care, cu naivitate, s-a simțit tare îngrădită pe vremea lui Adrian Năstase, pe când diferitele ministere o țineu în brațe și-i făceau din când în când respirație gură-la-gură, ca să nu crape….

  Deci, gata! Până aici! Libertatea presei e, în sfârșit, la discreție!

  Așa că, țintuită de ochiul sticlos al lui Băsescu și ocrotită sub streașina bretonului macovian, presa se pregătea cu entuzism să spună, de astă dată, adevărul și numai adevărul! Primul dos de palmă peste bot l-a luat , smiorcăindu-se , Evenimentul Zilei , când și-a închipuit că face o ghidușie publicând , pe 22 iunie 2005, articolul „Noroc, doamna ministru! – Viciul de procedură al ministrului Macovei” Un titlu destul de izbutit, de altfel…Articolul relata ceea ce știa bărbatul , dar nu știa tot satul ( recte cetățeanul român încrezător în Xena, prințesa nasoală și războinică) , și anume că aceasta mai avea, când și când, unele accidente bahice.

  Ceea ce s-a întâmplat cu articolul respectiv este de manual dedicat gazetăriei în perioadele de totalitarism vioi: nu numai că EVZ și-a cerut scuze, scâncind și cu genunchii pe coji de nucă pentru „afrontul” adus doamnei ministru, dar s-a demarat urgent și o anchetă jurnalistică amplă , prin care gazeta respectivă a reușit performanța de a face totuși un participant la sindrofia de la VOX MARIS să mărturiseacă timid că el chiar a băut peste măsură la „Congresul avocatilor” de la Costinești : Nicolae Turcu, reprezentantul Consiliului Legislativ, a zis că el a fost, nu Monica Macovei… Confuzia părea chiar inevitabilă …oricine ar fi putut greși… Pe cei doi îi deosebeau foarte puține lucruri, și absolut minore: sexul, vârsta, ocupația, dimensiunile în 3D, cerceii, bretonul…

  Mulțumită de rezultatul anchetei pentru care EVZ a deplasat în teren, cheltuind o mulțime de bani, jurnaliștii: Emilia Șercan, Oana Dobre, Liviu Iolu, Emilian Isăilă și Călin Cosmaciuc, care-au fătat în comun un ditamai articoloiul, ministresa a șuierat cu caninii la vedere: „… Chiar dacă acum este clar pentru toată lumea că articolul a fost unul denigrator, ramân fidelă principiilor mele si nu voi actiona în judecată EVZ…” Fată bună, ce vă spuneam!

  Hai și-un pic de Liiceanu, acum, la sfârșit, ca să știm cum stăm:

  „…Am descoperit-o pe Monica Macovei în NEVOIA mea(!!!!), și a atâtora, de dreptate: e firesc să-i judecăm pe cei care ne-au făcut să trăim ceea ce am trăit și care, în continuare, ne fac să trăim ceea ce trăim. …ca om politic, ca ministru al justiției, ca procuror, ca intelectual umanist(!!!!) ești obligat să judeci și să aperi dreptatea. Iar Monica Macovei, care prin inspirata alegere(!!!!) a ultimului președinte de țară a făcut ca în 2005 să repornească mecanismul justiției, ruginit vreme de 15 ani, a devenit repede ținta predilectă a celor care nu voiau să despartă legea de politic…”

  E indecent , totuși , să vă citez din „NEVOILE” domnului Gabriel Liiceanu , și mă grăbesc să închei cu următoarele : dacă aveați vreo îndoială, EVENIMENTUL ZILEI A AVUT, ÎNCĂ O DATĂ , DREPTATE!

  Dar nu în cel de-al doilea articol, ci în primul…De unde știu? De la cineva care a fost de față. De aceea nici nu a simțit dânsa, ministreasa, NEVOIA de a-și repera în justiție onoarea îmbibată în vin roze!

  Iar „câinele de pază al democrației ” s-a trezit brusc, schelălăind, în lanț…

 19. 21 Fragmentarium Politic iulie 28, 2016 la 8:03 pm

  Manipulare: USB, umflat cu pompa fuziunii… cu ea insasi. USR-ul, rebotezat, “o armata cu mai multi generali decat indieni”?

  Nicusor Dan a prins din zbor ideea privind posibilitatea de a folosi fuziunea pe post de “pompa”. Liderul Uniunii Salvati Bucurestiul a anuntat joi ca Uniunea Salvati Romania a fost inregistrata ca partid politic.

  USR va fuziona cu USB prin absorbtie, pentru a nu pierde mandatele de consilieri castigate in alegerile locale. USR isi va organiza filiale judetene si va avea un congres „pur formal” la jumatatea lunii august.

  Daca se vrea ca USR, practic USB rebotezat, sa nu fie confiscat de o anumita ideologie si conducerea USB sa fie conducerea USR, cum au declarat liderii USB, de unde isi va recruta “soldatii” si cat de mare va fi “armata” USR?

  Impresia mea este ca USR chiar va fi “o armata cu mai multi generali decat indieni”, cum remarca ironic Adrian Nastase, cu cateva zile in urma, la adresa USB. USR are mai multe sanse decat USB sa identifice cu acest paradox.

  Sa ne gandim la “generalii” de la judete, cu ce “indieni” isi vor umple organigramele pentru a obtine cu chiu cu vai o filiala, oricat de mica? Mergand pe paradoxul „fuziunii”, tare mi-e teama ca in toamna sa nu avem un paradox si mai dihai, ca numarul alegatorilor sa fie mai mare ca numarul populatiei!

 20. 22 ZeV iulie 28, 2016 la 8:10 pm

  Cosmin
  iulie 28, 2016 la 3:25 pm

  Cosmin, si unii dintre noi se simt straini in propria lor tara. Dar daca am pleca cu totii, ar fi mai bine pentru urmasii nostri ? Nu ne vor judeca ei, oare, pentru ca nu am facut nimic in timpul vietilor noastre ? Sa abandonezi ,,nava” in naufragiu este un gest omenesc si deci de inteles. Dar daca cineva ramane in ,,sala masinilor” incercand sa astupe ,,bresele” mai exista o speranta.

 21. 23 centru iulie 28, 2016 la 8:13 pm

  @fosta basarabeanca – Eu m-am oprit douazeci de minute in strada duminica seara sa ascult cantecele care se auzeau dintr-o biserica penticostala Emanuel .
  Canta toata sala , femei si barbati , despre ” speranta ” , ” credinta ” , ” adevar ” .
  Entuziasm , optimism , melodii foarte placute .
  Oameni care au in minte tot timpul citate din Evanghelie traduse intr-o romana actuala ,fara ” invrednicit ” , ” pogorat ” ” zamislit ” ” blagoslovit ” ” preacurvit ” ,” praznuit ” etc etc .
  Cine arata ceva normal despre Moldova romaneasca ?
  Sinistrii de la Stirile TVR au facut un circulet acum doi – trei ani cu asa-zise vizite in Botosani , cu Mircea Radu si Radulescu pe post de rock star in sate botosanene in care se complaceau sa filmeze balti in mijlocul drumului si sa dea cadre care sugerau mizeria si izolarea absoluta ; in studoiul de la Bucuresti Mircea Radu se intrerupea ” conditii de secolul 21 ? ” si ofta – fara , bineinteles ,sa propuna cel mai lucru pentru ca nu stiau nici ei unde calatoreau ! fara sa fie capabil sa dea o logica itinerariului lor – nu stiau prea bine unde erau , nu cunosteau nimic din zona , nici istorie , nici geografie , nici economie , erau ca niste occidentali in safari .
  Totul este facut la Stirile TVR pentru a denigra Tara – acesti beotieni pretind ca e ” prapad ” in recolta de cereale din cauza ” inundatiilor si secetei ” – postul oficial public romanesc nu stie ca batem recordul in 2016 la productia de grau , rapita , porumb si floarea soarelui ?

 22. 24 fostă basarabeancă iulie 28, 2016 la 9:04 pm

  Doru Coarna,

  considerați că la această oră omenirea evoluează în mod natural?

  Dacă fiecare nu încearcă să înțeleagă pe ce lume trăiește și nu caută soluții pentru cei care-i urmează, atunci la ce se gândește lumea în timpul liber?

  Lauda cu blocurile – era un detaliu care mi-a captat atenția numai ca detaliu în ceea ce privește modestia… Adevărul adevărat despre ele nu mă interesează.

  Pepinieră ziceți? Se poate, într-adevăr. Dar se încadrează la evoluții naturale? Sau e natural tot ce face omul, fiind și el un element al naturii?

 23. 25 liviu bejan iulie 28, 2016 la 9:07 pm

  @Fragmentarium politic. Sa ma gandesc ca al III-lea Jihad mondial va porni de la Deutschestan? Sau sa ne facem repede stocuri de produse germane, mai inainte de a le egala pe cele chinezesti?

 24. 26 liviu bejan iulie 28, 2016 la 9:24 pm

  Plagiez si eu de pe la altii:
  ” Cei care ne promit raiul pe pamant nu au produs niciodata decat un iad.” – Karl Popper.

 25. 27 Fragmentarium Politic iulie 28, 2016 la 10:00 pm

  PS: Nicusor Dan a facut cunoscuta tinta electorala a USR la parlamentare. Daca incerci sa intelegi de unde si cum va obtine atatea voturi, te ia durerea de cap! De unde va scoate procentul de 10 % acest Pristanda al voturilor?! O mai fi in dictionare cuvantul decenta?

 26. 28 Ghita Bizonu' iulie 28, 2016 la 10:03 pm

  Cu scuze (aiurea chiar credeti?!) ptr intarziere .., (lipsa de chef, despresie,greataceva ca Tzapu dEbil samd) as dori sa ma refer la cestia zisa Adrian Nastase, atac dur la adresa idiotilor

  Stimata gazda mneavoastra chiar ati uitat cestia de baza din nuvela Alexandru Lapusneanu?: Sunt prosti dar multi! si ca cum zicea Rica Venturianao box populi , box deii. Este drept ca prin clasa a XII a ) ati riscat sa cititi in Argehzi („1907” lectura obligatorie!) ca
  Sunt prosti da multi e o vorba veche Maria TA
  Vasile Voda Lupu n-avea mitaliere si nitroglicerina ca noi , Maria Ta!

  insa voraba aia democratie te impiedica sa impusti /gazezi idiotii (protestez :gazarea este un mijloc inuman! Eu sunt un umanist – ceva de c96 :

  in ceafa este uman! 430 m/s influxu nervos este pe la 360 m/s! Mai uman ca aia care mi-a smuls nervu’ de la dinte „pe viu”! [1973] Noroc ca aveam matzele descarcate!)

  Deci stimata gazda 4Case (actualu are 7! Puteti protesta ptr discriminare!!) faptu ca sunt idioti sau doar „au idei” nu ar fi de natura sa va indigneze prea mult

  Cestia este ca altii – care nu sunt chiar IDI .. pregatesc alegerile. Ori ca sa castige mizeaza pe INDIGNARE.
  INDIGNARE.A a fost cea care a invuns PSD la alegerile prezidentia;e cin 2004, 2008 su 2012.
  In 2004 nu ati fost invins de MISA (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6463789-adrian-nastase-2004-fost-invins-misa-nu-traian-basescu.htm) ci

  de Basescu in momertul in care f hotarat a cerut „sa fie arestati” cei care ar fi falsificat alegerile in favoarea dvoastra. Junii si idiotii, toti ca unu au oesit sa voteasca impotriva dvoastra „al mai tare politician din Europa” care determinisase si TRU de la BBC a n u mai stiu cator gazetari in frunte cu TRU. Asa ptr orice eventualitate sa reamintesc ca pro[paganda bashita a sustibut ca „turismu” e;lectoral si neregulile din sectoa de voptare de la Grara de Nord si voturule false ale provoncilailor fal;si fin Bucale… Ca urmare au fost facute sectii speciale in care sa voteaca provincilaii denm Bucale (studenti , salariati so ce se mai nimerea)
  In momentul in care au vazut ca e coada .. s-ua mobilizat… sa va inbomga [pe dvpastra care erati acuzat ca „jucati murdar restrictionand votul tinerilor” Cand pe la sectia de la liceul Mihai Viteazaul au fost vazuti si vreo 2 jandari .. mama s=ua simtit cu totii eroi precum mamele din Plaza de Mayo… Bine-nteles au dat imdeait telefon „vino si tu sa votezi pentrui democtratie!” (fiind mai saraci aveau mobile . Eu nu aveam) A doua zi pe forumu de la EvZ si Jurnalul se laudau cum au invins ei hidra alergand prin sectii de votare (tin minte ca unu zicea ca a primit inofrmagtia ca la Otiopeni sau asa ceva era mai gol asa ca si-a luat niste colgi cu care sa imparta pretul taxiului de la Politehnica la Orlypeni)

  Asta a fost mecanismul :
  1) acuza de frauda si cererea ca sa se restnaga numarul sectiilor in care se voteaza de catre cei care nu locuiesc in localitate
  2) acuza ca li se restrange dreptul la vot …

  Scenariu repetat cu mare succes in 2012. Bnaditiid e PeSeDei nu res[pectau dreptul la vot care a dus la un vot pro Joianis al junilor locali Indignados …
  Hm.. poa cand erati mai tanar ati auzit de recuperarea contestatiei
  Asta se petrece si azi …. Pusi in fata cu demolarea mitului „diasporei” cea care ne da npoua lapte , care, lumina si vesticitate pe paine , care diaspora arata ca de fapt nu este chiar interesata sa se inscrie pe liste … se straduie sa invie mitul cu interzicera dreptului la vot. Asa ca nu imbvecilii s-au activat ca ti zis „indieni” ci sa zic asa zvonerii si zvonacii care transmit imbecililor „Nastase va zice tigani!” iar Julien se da barbat promovand o ordonanta de urgenta. Julien aparatorul poporului care (nu ) vrea sa voteze … vs hidra PSDista!

  PS. Nici eu nu prea ma inteles parabola cu indienii … Scouts, sicari sau sepoys ?
  OPricum ar trebui sa teinti cont ca sunt destui care au facit licuel pe la Silvioa, 15, Aurel Vlaocu si chiar mai rau … mai alews leaturile din ultimii 20 de ani.

 27. 29 Radu Humor iulie 28, 2016 la 10:18 pm

  Înduioşătoare, chiar comică, strădania, surprinzătoare, chiar suspectă, cu care FP încearcă s-o scoată din rahat pe Angelica !
  Poate că doar fabula aia cu şoricelul prins accidental şi acoperit sub o balegă de vacă, a cărui vârf de codiţă este observat de un motan, care-l eliberează de blestemata fecală ! Ce noroc, pe şoricel, gândesc mulţi, numai că urmarea, de fapt finalul, nu e deloc fericit, deoarece sfârşeşte în burta motanului.
  Morala :
  Nu toţi care te bagă-n rahat îţi vreau răul şi nu toţi cei care te scot din rahat îţi vor binele !
  Orice încercare de a o mai scoate pe Merkel din rahatul în care a intrat aparent singură, dar în realitate atent îndrumată să o facă,
  nu poate avea un final fericit !
  Mai ales de când nemţii au aflat de originea ei iudaică, ştiu că evreii nu uită niciodată să se răzbune pe cei care le-au pricinuit necazuri ( până şi simpli soldaţi nazişti sunt urmăriţi şi prinşi chiar dacă au peste 90 de ani şi sunt arestaţi şi condamnaţi ), cariera lui frau Angelica sfârşeşte cu un discurs” ce se vrea plin de înţelepciune, o conciliere istorică deplina a valorilor crestine si democrate cu cele ale islamului uman, pasnic si tolerant-cooperant „, în realitate e in fel de cântec de lebădă, care să-i însoţească retragerea !
  Nemţii nu-i vor ierta niciodată răul făcut prin deciziile ei scelerate, în umbra cărora se zărea jobenul sau mă rog, cipilica unchiului Sam, rău care încă se mai poate îndrepta, pentru a diminua din efectele catastrofale ale acestei răzbunări istorice, a cărei ţintă a fost de data aceasta, un întreg popor !
  Coroborat cu ce se întâmplă în UE, unde Germania, de fapt tot prin această doamnă de fier, a stat la baza unor decizii ale căror urmări, începând cu Brexitul şi tot ce va urma, încep să se vadă din ce în ce mai clar, se va încerca până la urmă ca şi acest eşec să fie pus tot în cârca ei, unii ca Barosso, Junker , şi toţi ceilalţi păpuşari birocraţi să se fofileze de la răspunderile ce le reveneau !
  Un fel de urma, scapă turma !
  P.S.
  „Strategia reconciliatoare si rezonatoare a “mamei” Merkel, o adevarata “regina” a pacii, intelegerii si cooperarii fara “ziduri”, este asadar corecta, tacticile sunt cele care vor trebui schimbate.”
  Să nu fi auzit ăştia că nu se schimbă paturile, ci cele care prestează… 😳

 28. 30 Radu Humor iulie 28, 2016 la 10:28 pm

  Situaţia Monicăi noastre nu diferă de cea a Angelicăi !
  Deocamdată, nu i s-a observat/reperat vârful cozii…. :mrgreen:

 29. 31 Radu Humor iulie 28, 2016 la 10:35 pm

  https://motanulfilozof.wordpress.com/2016/07/27/florin-citu-atac-fara-precedent-la-adresa-bnr/
  Acuzatiile sunt de o gravitate exceptionala, pentru ca ele indica nu atat greseli – greselile pot fi facute de vreun elev sau student la o teza sau la un examen, nu de specialisti in finante, cum se presupune ca ar exista la BNR – cat de actiuni criminale din partea BNR, prin politici in mod deliberat prost facute astfel incat sa afecteze economia nationala. Deci daca Dl. Citu are dreptate, nu vorbim nici despre coincidente, nici despre prostie. Ci despre actiuni criminale, duse cu buna stiinta, capabile sa blocheze dezvoltarea economica a Romaniei. Trebuie, cred, aratat inca un aspect important: BNR nu a adus explicatii convingatoare privind ratarea tintei de inflatie. Nu este foarte clar de ce aceasta tinta este mai mereu ratata.

  Pentru ca daca e vorba de prostie, ceea ce arata Dl. Citu in aceasta fraza: „Problema este ca tu banca centrala esti creditor net, scoti bani din piata, tocmai in recesiune. […]”, e vorba de cunostinte de nivel de liceu. Or, daca noi avem la BNR oameni in conducere care sa aiba nivelul sub cel liceal, nu vad ce ar mai cauta acesti oameni intr-o asemenea institutie si nici cum au ajuns sa lucreze pe acolo…

  De asemenea e foarte interesant ca Dl. Citu aduce in discutie Parlamentul, care a aprobat aceste politici, eu asa inteleg, precum si faptul ca Parlamentul a reinnoit de fiecare data mandatul echipei de conducere a BNR. Aceasta conducere are destui membri din anii ’90, numai ca de atunci s-au schimbat multe. Au aparut oameni noi, cred ca bine pregatiti, cu o competenta mai avansata decat cei din perioada de inceput a democratiei romanesti. Poate ca acesti oameni noi ar veni cu viziuni noi, mai bune, mai aplicate realitatilor Romaniei de azi…

 30. 32 T-Rex iulie 29, 2016 la 2:24 am

  Rusii par ca au incercat sa deflecteze incercarea de a sparge conturile email ale democratilor americani si sa apara ca si cum ar fi un roman in spatele acestei actiuni. NY Times investigheaza:

  „…During the interview, Motherboard switched from using English to Romanian and to Russian. Guccifer 2.0 claimed not to speak Russian and abruptly cut off the interview.

  Motherboard later reported findings of linguistics specialists who said that his Romanian answers did not seem like those of a native speaker, and that the syntax of several of his English lines echoed Russian sentence constructions.

  And a linguistic analysis provided to The New York Times by Shlomo Argamon, a chief scientist at Taia’s Global, a cybersecurity firm that has questioned cyberattack attribution claims in the past, also concluded that Guccifer 2 is Russian.”

  http://www.nytimes.com/2016/07/28/us/politics/is-dnc-email-hacker-a-person-or-a-russian-front-experts-arent-sure.html?_r=0

 31. 33 santinela iulie 29, 2016 la 7:27 am

  Asta nu-i batuta de insolatie ci se comporta si se manifesta ca si cum ar fi batuta cu leuca-n cap !!

 32. 34 Homorogan Claudia Iulia iulie 29, 2016 la 7:51 am

  Dle Prim Ministru, ati ramas un etalon al celui care a facut ceva pentru Romania dupa 1989 si ne-ati redat cumva demnitatea pe care ne-au luat-o cei din CDR! Eu va multumesc pentru acei ani frumosi si pentru sperantele pe care mi le-ai sadit in suflet!

 33. 35 Ghita Bizonu' iulie 29, 2016 la 8:13 am

  SFANTA MARE NERUSINARE!

  „Rebelii”, „luptatorii ptr liberate” (libertatea de a da cu piatra in femei, de a deca[pita la TV , de a da cu barda in metrprirole getrmane, de a viola in Suedia samd) din Irac, Siria, samd sunt inaarmati cu arme de top Pactul de la Vrasovia (asta ptr ca dinati si dinati sunt obisnuiti cu ele .. erau dotarea standar a tarilor arabe, apoi [ptr ca sunt ieftine , unsor de intretinut si nu in cele din urma sunt „adpatate” unor lptatori proveniti dintr=un mediu mai putin tehnologizat). Arme extyrem de disponibile azi , cand multe tari care produceau/ produc asa ceva sunt fie membri NATO fie aspira sa devina (cu sau fara voia lor…dar asta este o lata discutie!).
  Adica mia pe saleau CIA si dracvu mai stie cine da comanda, da dolaru’ si apoi distribuie armele „rebelilor” care lupta [ptyr sharo pardon democratie in stil taliban… Ca ma rog operatiunea este discutabila si pute e altceva.

  Unsa mai este si altceva…

  Ca mereu zic ca SUA are atatea interese si grupuri de intyerese incat incepe sa se incurce in proprile ei sfori .. ei bine aici este unul din aceste cazuri .
  Ca se pare ca unii sprijiniti de amrlosi sunt cam sucariti de toata axceasta combinageala amerloco-arapeasca si arata cu destu catre d’alde Croatia, Romania, Serbia, Slovenia „sa va fie rusine negustori ai mortii!!” – si printre acestia New York Times, BIRN şi OCCRP – vezi
  http://www.cotidianul.ro/cum-a-devenit-europa-de-est-bazarul-de-arme-al-jihadistilor-din-orientul-mijlociu-285279/

  Hai ca sunt bestiali Licuricii cei Mari .. Deci dnii de la OCCRP ne zic noua „rusinica !” Insa intemeietorul OCRP vine de la Center for Investigative Reporting (Bosnia and Herzegovina) finantata de USAID .. USAID care e cam colega de buget cu CIA .. care nu face doar ce doreste ci si ce doreste Departamentu de Stat. Dar in loc sa zice „Shame you” lu Hussein Nobelitu’ (ptr pace! va dati seama ce mai omoara asta daca nu primea Nobelul ptr activitati aviatoare? ) si blondei Hilare ce se vrea presedinta New York Times se dadea la croati nu la Baftosul Binecuvantat de la care luau lumina! Nu zic nimic de draga de Hillary pe care o sprojina pe fiecare rand pe care il publica! Adica sa zic asa moralistii astia amerloci cu dreapta te binecuvanteaza intru democratie si drepturile omului iar cu stanga iti suteste protiofelu atunci cand nu iti baga suriul in burta si in acest timp vobreste frimos si moralizator in pilde!!!!
  Zau asa ceva … asa ceva se mai vazu. In ultimele secole ale Imperiului Bizantin ca cand grecotetii s-au incurcat in prppriile jmecherii si au terminat in burta Imperiului Hotzoman (aparut tot ca urmare a unor idei „destepte”!!)

 34. 36 liviu bejan iulie 29, 2016 la 11:00 am

  @T-rex. Nu stiu daca este asa, insa e sigur ca americanii au observat ca Trump i-ar conveni mai bine lui Putin, ca presedinte, decat Clinton. In chestiunea propriu zisa, depinde, adica: exista unele formule de parole pe care, din comoditate, le utilizeaza majoritatea oamenilor, de exemplu: 123456, qwerty, abcdef; aceste parole „comune” apar in in internet (exemplu, la http://gizmodo.com/the-25-most-popular-passwords-of-2015-were-all-such-id-1753591514 ). Tot asa, exista modalitati relativ tipice de formare a adreselor infree mail. De exemplu: vasile.ion@yahoo.com, vasileion@yahoo.com, vasile_ion@yahoo.com, vasileion54@yahoo.com (54 fiind anul nasterii). Unde vasile ar putea fi hillary, iar ion, clinton. Pentru noi, sunt generate astfel un numar suparator de mare de combinatii, insa pentru cineva chitit pe o treaba, numarul de combinatii este convenabil, pentru a o gasi pe cea buna, in timp acceptabil. In acest caz nu e nevoie de nici un hacker rus. Si tot in acest caz, Hillary Clinton a dat dovada de o dubla neglijenta: prima, de a alege in mod superficial parola; a doua – si mai grava, de a considera serviciul de free mail absolut sigur si liber. Ori serviciile de free mail sunt monitorizate. Adevarat ca monitorizarea nu e facuta la persoane, ci la continut. In locul dnei candidat eu nu as fi recurs la free mail, ci tot la un furnizor, contra cost (nu-i mai mult de 3 dolari pe luna, cred); pentru ca, in situatii nedorite, ai pe cine trage la raspundere. Motivul folosirii a doua adrese de mail este simplu: dorinta de a separa corespondenta de serviciu, de regula secreta, de corespondenta personala. Fie si deoarece o informatie ca secretarul americande stat trimite mesaje private prin serviciul de emailing de la slujba ar fi la fel de scandalos ca si ceea ce s-a iscat prin spargerea contului. A doua situatie este complicata. Sa presupunem ca parola nu ar mai fi fost din lista celor 25 mai utilizate parole, ci ar fi fost formata dupa regulile de formare a parolelor tari; in acest caz, numele utilizatorului si parola ar putea fi aflate fie urmare a unei indiscretii, fie in urma unei actiuni de culegere de informatii, asa cred. Caz in care, desigur, un serviciu este acela care transmite datele aflate catre un zis hacker. Asta e opinia mea de nespecialist nici in una nici in alta.

 35. 37 Fragmentarium Politic iulie 29, 2016 la 11:15 am

  SUA/alegeri: Conventia democratilor. Consilieri si strategii. Greseli si balbe. Invatam ceva?

  Orice administratie politica nationala care se afla in exercitiu de doua cicluri electorale are in mod obiectiv un grad ridicat de uzura. Administratia democrata americana Obama nu face exceptie. Cel putin tactic daca nu strategic, Hillary Clinton ar fi trebuit sa vina cu o alternativa critica si constructiva. O distantare de administratia Obama ar fi oferit motive noi de speranta si de garantie de progres. Nu a facut-o. Democratii au intrat in alegeri ca un partid monolit si incremenit, in care cine ar fi trebuit sa reprezinte noul s-a pupat pe gura cu vechiul. O greseala asupra careia avertizeaza orice manual electoral. Consecinta neiertatoare este depunctarea la urne. Nu este insa singura.

  Politica americana a devenit de ceva vreme un loc comun pentru strategii care abat atentia de la esecuri sau crize interne reale (in desfasurare, inregistrate sau potentiale) catre cauze externe inventate. Un obicei care pentru politicieni este convenabil, dar care pentru populatie si tara este pagubos – problemele se acumuleaza si solutiile intarzie sau chiar sunt blocate. Repetarea si stridenta lui “altii sunt de vina, nu noi” prejudiciaza credibilitatea, ca in povestea rasuflata cu “vine lupul!”. Incercarea post-conventie de a justifica declinul vizibil al sanselor si eventualul esec al candidatului democratilor prin factorul extern, ca Rusia poate influenta alegerile din SUA, in favoarea lui Donald Trump, este sinonima cu slabiciunea care se auto-motiveaza printr-un fals argument de superioritate al celuilalt. Este a doua greseala majora.

  Intrebat în legătură cu suspiciunile că Rusia s-ar afla în spatele scurgerii de informaţii de la convenţia Partidului Democrat, seful administratiei democrate americane a declarat că „orice este posibil”. „Ceea ce ştim este că ruşii pătrund în sistemele noastre. Nu doar în cele guvernamentale, dar şi în sistemele private”, a precizat presedintele Barack Obama. Este pur si simplu incredibila disproportionalitatea pe care Obama o pune intre Clinton si Trump, legandu-l pe ultimul de un argument de prestigiu sau autoritate extern, ca ar fi “omul rusilor”. Insinuarile ca Donald Trump nu ar fi omul republicanilor si al americanilor si ca ar fi “ajutat” de Rusia sa “castige” incalca in mod evident linia rosie care separa realitatea de fabulatie. Balbe, care ca si greselile vin cu siguranta din zona consilierilor, au fost si la investitura de miercuri, cand Obama a promis „O vom duce pe Hillary la victorie”, anuland “perspectiva” Trump, si a afirmat ca “ea este pregătită pentru postul de comandant suprem”, contrazicand democratia. O ipoteza nu poate fi ocolita: il “incarca” Obama psihologic” pe Trump si-i “face” agenda prezidentiala? Nu ar fi exclus. In povestea emailurilor sparte de “rusi” sau “chinezi”, Trump a spus “Nu suntem respectati”. Daca a fi “respectat” inseamna acceptarea ca greselile sau slabiciunile proprii sa fie trecute in contul altora. Vin si la noi alegerile, invatam ceva?

 36. 38 Cris iulie 29, 2016 la 11:38 am

  Dar cine are nevoie de institute de cercetări (alimentare, criminalistice…), când Monicile, Ralucile și Codruțele au dat instrucțiuni clare pentru ca procurorii și judecătorii să nu-și stoarcă creierii?
  Mai zilele trecute spunea un judecător la un conclav de-al lor:
  E foarte ușor azi să condamni pe cineva: iei art. cutare de colo, art. cutare de dincolo, și gata condamnarea!
  Tot el (se) întreba: e bine?
  Și tot el (își) răspundea: e bine.

 37. 39 oscar wilde iulie 29, 2016 la 11:50 am

  1. Monicuța nu a răspuns unui „fost condamnat”, pentru că nu știa ce să răspundă. Este destul de isteață ca să știe că orice răspuns ar fi incriminat-o. Atunci, a ales să vă enerveze, nebănuind că îi veți da un răspuns bine argumentat. Aceasta dovedește că nu este și inteligentă.
  2. Cine se face vinovat de existența cuplului Prezident- Corifeul Justiției? Poporul român, care nu mai este națiune, liderii PSD, care nu cunosc spiritul și mentalitatea acestui popor, de aceea nu au știut să-și aleagă un slogan potrivit, care nu și-au pus la punct un serviciu bun de propagandă. Românii i-au iubit pe Cuza, Ceaușescu, Iliescu, pentru că erau mereu în mijlocul lor, iertându-le defectele ( l-au iubit pe Ceaușescu, chiar dacă a fost un dictator și un criminal, în perioada colectivizării). L-au votat pe Prezident, pentru că îl vedeau la TV, cu mânecele suflecate, filosofând pe înțelesul tuturor că „iarna nu-i ca vara”, vorbind de lupta lui împotriva corupției; l-au votat și a doua oară, deși îl văzuseră cum aruncă, în nopțile dintre ani, cu sticla de șampanie sau cu haina în mijlocul poporului. Întrebarea este, cum de l-au ales pe Johannis, care este opusul Prezidentului popular? L-au ales tot datorită sloganului și al mitului germanului harnic, atât de bine susținut de propagandă sprijinită de mass media, uitându-se de ororile hitlerismului și de națiunea germană care l-a urmat orbește pe Hitler și care o venerează pe Angelica, chiar și acum când i-a adus teroriștii în țară, care de fapt nu sunt teroriști, ci doar niște neajutorați.
  3. Acum, Johănică cheltuiește bani aiurea, pe reabilitări reședințe, deplasări peste hotare, fără să informeze clar ce a făcut în aceste deplasări, pentru români, dă indicații ca Ceaușescu și ca Prezident, își face partidul și guvernul lui, ascultă tot ce i se spune din afară, pentru că alegătorii lui au vrut o „țară ca afară”. Poate va ajunge o „țară ca afară”, prin legalizarea consumului de droguri, a căsătoriilor între persoane de același sex, a prostituției, a eutanasierii, căci suntem deja o”țară ca afară”, privind prețurile, literatura pornografică, grupuri mafiote și alte „beneficii ” de care acest popor avea neapărată nevoie!
  4. Din anul 1938 până în prezent, românii au trecut prin toate formele de dictatură : regală, militară, proletară-stalinistă, ceaușistă, prezidențială-bășistă, iar acum se experimentează una de tip nou, în premieră mondială, dictatura instituțională- colectivă.

 38. 40 serbanfl iulie 29, 2016 la 12:45 pm

  O nedumerire imensă mă cuprinde când aud/citesc argumentații ale diveselor tipuri de juriști, mulți dintre ei trecuți prin mai multe poziții (procurori,judecători, avocați, parlamentari!), privind abuzurile procurprilor/judecătorilor în aplicarea legilor sau privind speculațiile avocățești pe marginea slăbiciunii unor reglementări sau chiar privind încălarea protocoalelor internaționale privind statutul (status și rol) corpului diplomatic.
  Pe de altă parte recunosc că NICI DACĂ AȘ CÂȘTIGA LA LOTO nu aș merge la vreunul din „maeștrii” promovați intens de posturile T.V., să-l angajez să-mi apere drepturile!
  Dacă am să câștig la Loterie, am să-l caut pe absoloventul cu cea mai mică notă la examenul de licență și-am să-i ofer susținere financiară pentru a-și pregăti vreo câteva lucrări de doctorat, întemeiate pe propria lui prestație la bară!
  Am auzit, parcă acum un an, că un bătrân de peste 80 de ani, a reușit, după nu știu câte încercări, să obțină admiterea unei acțiunii care era de fapt de interes general!!!!!!!!!!!!!
  Mie nu-mi convine că SE CHELTUIESC AIUREA BANII PE CARE SUNT OBLIGAT SĂ-I DAU LA BUGETUL DE STAT, dar nu vreau să ajung și eu să depăsesc 80 de ani ca, în final, să aflu că s-a prescris infracțiunea.
  Corifeilor ce-și etalează capabilitățile prin presa de toate tipurile nu le pasă că banii lor sunt risipiți? BA DA, DAR AȘTEAPTĂ SĂ FIE PLĂTIȚI de mine sau alții asemeni, că doar d’aia apare omul la TV (plin de revoltă, normal!).
  Au avut nevoie Abraham sau Piperea sau Bolcaș sau …( nu pun în discuție parlamentarii juriști care pot fi acuzați de joc politic) de banii mei ca să atace acțiunea DNA de a împânzii țara cu procurori dotați cu biblii care să-i pună pe oameni să jure c-au fost la vot pentru Referendum? Păi ce treabă avea asta cu DNA? Poate doar ca scuză pentru a cere suplimentarea numărului de procurori!
  Și dacă tot am adus vorba de băgat nasul în ciorba altuia ce-a căutat madame de la ICCJ, ajunsă acum la CCR(!), s-o reclame pe doamna Rarinca la DNA pentru șantaj, iar DNA să și facă ancheta?!?
  În cazul că voi avea banii necesari, voi finanța pe acel ultim absolvent pentru a deschide acțiune (și pentru a-și pregăti o temă de dodctorat superbă!) privind constituirea unei grupări infracționale, de tip mafiot, pe băsescu, tăriceanu, macovei, morar. koveși, berceanu, videanu, bagiu, și acoliții lor, pe motivul Legii aprobate prin asumarea răspunderii Guvernului, lege ce se ocupa de vreo 4-5 domenii, dar în principal anula Codurile penal și civil ce fuseseră aprobate de Parlament pentru aplicare de la 1 ianuarie 2005! Ce aveau codurile în comun cu legile propietății (Legea 18 și Legea 10) numai macovei știe, dar trebuie să dee socoteală!
  Din câte am înțeles CCR s-a pronunțat deja că legea respectivă (parcă nr. 247) nu respectă Constituția și atunci ce se așteaptă?!
  Banii mei? Păi NU-i dau, că se pare că avem mulți masochiști și de ce să le stric plăcerea.

 39. 41 T-Rex iulie 29, 2016 la 1:58 pm

  @fosta basarabeanca

  Va exprimati aici in scris cu mult suflet. Ar fi o prostie sa spun ca asta e o chestie tipic „ruseasca”. Nici ca ar fi rau. Dar exista niste influente. In Basarabia exista influenta clara ruseasca, culturala in primul rind. Nici NATO nu se poate razboi cu realitatea asta.

  Un mic interludiu personal si trec la niste concluzii mai generale. Fara sa fiu intrebat, cind eram mic, am locuit in URSS citiva ani. Acolo am invatat ruseste, si am fost expus, cultural vorbind, acestui suflet rusesc. Cind m-am intors in Romania (Romania era „Vest” in perioada aia), la scoala colegii imi spuneau „Rusu”. Nu cu excludere, ci cu oarecare teama. Fetele erau atrase de exotic, asa ca era un avantaj :). Vorbeam ruseste mai bine ca profesorul de rusa (din Basarabia).

  Discutia mai larga este despre ce inseamna „tara mea” si „tara ta”. Ce leaga tara mea de tara ta. De la om la om.

  Poate evenimentele astea care se deruleaza sa duca in final la intelegerea de toti impartasim acelasi DNA, si apartinem aceleiasi specii, indiferent de limba, rasa, cultura. Problema eterna, de la Adam si Eva – ‘Marul discordiei” – este puterea. Dorinta de a domina pe altii si de a exploata pe altii pentru a mentine si a extinde putera. Ce s-a schimbat in timp sunt metodele de a face asta. De asta avem aceste razboaie azi. Islamismul fanatic este un efect al luptei pentru os, nu cauza directa. SUA, Rusia, China, Turcia, se „joaca” azi cu vietile noastre, pentru acest scop satanic al extinderii puterii cu orice pret.

  Deci, nu fiti trista. Bucurati-va in fiecare zi de ceva: soare, aer bun, ca inca nu auziti mitraliere,si un zimbet de la un necunoscut, chiar si virtual 🙂

 40. 42 ZeV iulie 29, 2016 la 2:09 pm

  Doru Coarna, i se adreseaza doamnei ,,fosta basarabeanca”, astfel:
  ,,PS Rar citesc mai mult de zece randuri, dar scrii placut.”

  Stimate coleg, nu pot sa nu te intreb: Chiar crezi in valentele medicamentelor recomandate ? D-ta mai ai control asupra eului domniei tale, in urma ingurgitarii acestor medicamente ? Eu, daca as ajunge intr-un asemenea hal, as trece direct la cianura. Mai precis, as cere, preventiv, in scris (cu semnatura), urmasilor mei, sa-mi administreze doza finala, in momentul cand va disparea orice speranta de revenire. (Z)
  ps
  Chiar de ar fi sa intram cu totii la puscarie, nu avem dreptul, fata de viitor, sa oprim lupta impotriva statului de (ne)drept, impus si controlat din afara. Nu vor putea sa aresteze intreg poporul roman. Oricum, nu vor putea sa ne aresteze constiintele, desigur, in masura in care detinem asemenea dotari. (Z)
  Majoritatea de aici, nu suntem manipulabili. Cum Dumnezeu inca nu ti-ai dat seama ca nici macar cititorii acestui blog nu sunt manipulabili ? (Z)

 41. 43 Doru Coarna iulie 29, 2016 la 3:07 pm

  @ Fosta Basarabeanca,

  omenirea a evoluat intotdeauna in mod natural, in sensul ca nu a primit ajutor de nicaieri! Principiul sau de evolutie insa ar fi discutabil, loveste-te in stanga, apoi in dreapta, apoi de pragul jos, de cel de sus, impiedica-te si in sfarsit, iata usa! Asta da, ar putea fi discutabil.

  Puterea in lumea zilelor noastre este insa altceva, multe forte se straduie s-o dobandeasca sau s-o mimeze, iluminatii, masonii, cultele de tot felul, bilderbergii, FMI, etc. etc., insa una singura a reusit cu adevarat desi nu face cinste omenirii: este vorba despre coalitia crima organizata-marele capital, cam de peste tot unde exista ambele, iar in rest cu afilierile de rigoare. Asta a rezolvat si rezolva absolut orice pt ca o poate face oricum. Asta induce sau stinge focare, creste sau distruge piete si sisteme, salveaza sau elimina, dupa interesele sale de moment ce au la capat doar profitul.

  Este deci total eronat sa credem ca exista globalisti care stau laolalta si coc scenarii, nu face nimeni asta insa atacul fortei aleia asupra tuturor face ca victimele sa se uneasca singure in fata pericolului, iar asta este un mod cat se poate de natural de a proceda, din partea omenirii! Si al ierbivorelor… Acesta-i sensul termenului „natural” si totodata, scopul lor!

  In Europa actioneaza marele capital insa nu cu concursul crimei organizate datorita eterogenitatii zonei, ci cu cel al statelor, care s-au inrolat cu tot cu politicieni, justitie, institutii de forta si media, si care au acelasi rol in parteneriatul cu pricina. Gandeste asa si vei, si vom intelege imediat si perfect tot ceea ce se petrece.

  Este iarasi natural, prea multa omenire prea multe probleme, trebuie impusa o ordine si cum altfel decat cu forta si cu spectrul saraciei si al infometarii? Europa occidentala a incercat dar s-a dovedit ca nu poate nici sustine si nici integra estul, asa ca va fi cedat spre administrare Rusiei care astfel va mentine stabila piata estica dar va echilibra balanta continentala, contra energie si materii prime. Proiectul politic al UE a fost abandonat ca neviabil si sigur ca nu se spune, fiind prea costisitor iar populatiile vestului nu l-ar putea sustine si nici n-ar dori. Asa s-a ajuns intai la Schengen, apoi la Europa cu doua viteze iar acum la varianta 2.0, Europa restransa, Franta, Germania si alte cateva. Occidentul vrea sa fie industria si agricultura, iar estul sa fie piata si sursa de energie si materii prime, sigur, cu o NB pt Rusia care primeste voie sa fabrice, in fapt sa faca, orice, dar strict pt ea. Ca atare, de cativa ani Rusia integreaza permanent influenta, teritorii si mari, populatii, iar mai recent si accesul din exterior la ele, Bosfor si Dardanele, insa la fel procedeaza si la nord, pe Baltica…

  Cu putin spirit de sinteza, imi vei da dreptate.

 42. 44 Fragmentarium Politic iulie 29, 2016 la 4:04 pm

  Dilema Occident-Orient: Alegere ostila sau sinteza prietenoasa?

  Occidentul si Orientul traiesc drama alegerii ostile, in care fiecare alege sa-l excluda pe celalalt. Alegerea ostila este o falsa alegere, avertizeaza Aleksandr Dughin, ideologul eurasianist al Kremlinului.

  Intr-un comentariu tv in care se refera la optiunile geopolitizate ale Republicii Moldova, Dughin ii ataca deopotriva pe politicienii moldoveni pro-rusi, care au nostalgia trecutului sovietic, cat si pe cei pro-occidentali, captivi ai mirajului secular al dominatiei vestice. Ideologul nu a ezitat ca unora sa le atribuie “un nivel scazut de cultura”, iar “perfidului Occident”, cum as parafraza o cunoscuta expresie, faptul ca “ofera mereu alternative false”, provocatoare de “dezbinare”, “extremism” si, in final, “crize”.

  “În Moldova trebuie adunat și unificat tot ce înseamnă Rusia ortodoxă profundă și România profundă. Nu trebuie să alegem, ci să unificăm, să reînviem și să reafirmăm cele mai sublime orizonturi ale înrudirii duhovnicești ale popoarelor ortodoxe”, a afirmat sustinatorul eurasianismului, un concept si o miscare care ele insele propun o “sinteza prietenoasa” (expresia imi apartine) la scara continentala.

  http://www.flux24.ro/ideologul-kremlinului-trebuie-unificata-rusia-ortodoxa-si-romania-profunda/

  Este o idée noua, care se detaseaza de abordarile geopolitice exclusiviste ale globalismului si izolationasimului. Intre cele doua extreme confruntationale, calea de mijloc, de coexistenta cooperanta si constructiva a unor profunzimi care pot fi legate intre ele prin tot ce le apropie si le inrudeste mi se pare demna de atentie.

  “Sinteza prietenoasa” este ea insasi o alegere. Ar putea fi o alta fata a multiculturalismului, mult prea viciat in ultimul timp de ura, intoleranta, dusmanie, conflicte? Un raspuns afirmativ ar avea multe sanse, cred, daca vom aduce mai multe clarificari, atat valorice cat si normative, asupra a ceea ce inseamna identitatea privata si identitatea publica a fiecarei persoane. De asemenea, daca vom implementa consensul, civilizator i-as spune, privind laicitatea statului si spatiului public.

 43. 45 roveli iulie 29, 2016 la 5:23 pm

  Eu cred ca de ceva timp Monica Macovei este prea mult bagata in seama.Nu cred ca merita.

 44. 46 liviu bejan iulie 29, 2016 la 5:48 pm

  Amuzament cu John Oliver. Distractie placuta.

 45. 47 Luminita Arhire iulie 29, 2016 la 6:12 pm

  @liviu bejan, iulie 28, 2016 la 6:37 pm

  Obtuzitatea intelectuală enormă și extrem de plictisitoare a Monicăi Macovei, care conduce la o reluare obsesivă a unui discurs isteroid și cretin, precum și ura, extrem de specifică femeilor cu niște frustrări nerezolvate la timp (și nu este neapărat o conotație erotică aici, pentru că frustrările acestei cucoane narcisiste se află pe diverse paliere, nu numai pe cel sentimental) , nu i-ar permite în veci să observe că Adrian Năstase tot un om LIBER a fost și în perioada de încarcerare.

  Ea nu poate să numească această evidență, pentru că îi depășește gândirea schematică , dar, instinctiv, simte că e ceva acolo, și vrea să interzică acel „ceva”. De altfel, toți corifeii programului „mai multă pușcărie”, cer, cu unele nuanțe: interzicerea activităților intelectuale în penitenciare! Adică, fără postări pe bloguri sau pe FB; fără cărți scrise în spatele gratiilor; fără cursuri ținute pentru „comunitatea” dependenților de droguri; fără eliberări condiționate, pentru că nu mai vrea CTP, deoarece, citez: „…Legea respectivă ( de eliberare condiționată, n.n.) este aberantă. Am mai scris lucrul acesta, în legătură cu cărțile, lucrările științifice, cursurile pe care le-ar ţine un deţinut și care ar duce la scurtarea pedepsei şi la eliberare… Adrian Năstase, de pildă, a fost condamnat pentru că nu scria lucrări ştiinţifice? Pentru că se încăpățâna să nu țină cursuri? Nu. A fost condamnat pentru furt din banul statului (!!!! ce jurnalist idiot, mă scuzați…n.n.) , pentru corupție. Rezultă că dacă domnul Năstase își făcea, în continuare, meseria de profesor de drept în pușcărie și scria niște tratate, rezultă de aici că dânsul și-a corectat apucăturile pentru care justiția l-a condamnat? Nicidecum”.

  Fiecare dintre aceste brute – pentru că sunt doar niște brute cei cu o astfel de gândire, indiferent de gradul lor de instrucție, de popularitate sau de funcțiile importante deținute vreodată în stat- în condiții propice și cu o acoperire juridică favorabilă, ar trimite oameni la moarte, fără să clipească, fără procese de conștiință și pe baza unor „dovezi” confuze. Pentru aceste exemplare umane rudimentare, cea mai simplă metodă de a-și îmbrăca frigiditatea sufletească enormă într-un strai acceptabil este APLICAREA LEGII , doar în „forma ei” și nu în „spiritul ei”.

  Noul Javert, cu fustă sau cu pantaloni, umblă nepriponit printre noi…

  P.S.Nicușor Constantinescu, pentru nereguli cu perdele forestiere și alte împăduriri, este condamnat, potrivit legii, la 15 ANI DE ÎNCHISOARE! Numai că, după operația din Statele Unite, speranța de viață a lui Nicușor Constantinescu este de circa cinci ani. Sigur, Nicușor Constantinescu, a „făcut circ” în instanță, scrie presa. De două ori a făcut : la primul „circ” personalul Ambulanței a spus că avea tensiunea 22…la al doilea „ circ” , doar 19…Dacă previziunile medicale se adeveresc, înseamnă că Nicușor Constantinescu, va executa vreo 10 ani din cei 15 de sentință, în arest la domiciliu… la ultimul domiciliu cunoscut…cui îi pasă de asta?

 46. 48 Radu Humor iulie 29, 2016 la 6:58 pm

  ,,PS Rar citesc mai mult de zece randuri, dar scrii placut.”
  Asta explică multe ! 😉
  Am fi mult mai câştigaţi, dacă am proceda şi noi la fel cu postările lui, dar n-am reuşi să aflăm atâtea, în ce-l priveşte….
  Referitor la asta mi-am adus aminte de ceva :
  De adevărata valoare a unui(a) lucru, cică îţi dai seama abia după ce nu mai e !
  Cel mai bun exemplu e hârtia igienică ! :mrgreen:
  Şi binenţeles, ideile din postările lui … 😉

 47. 49 Marian Nicolae iulie 29, 2016 la 7:00 pm

  @ Ghita Bizonu’, iulie 28, 2016 la 10:03 pm

  Am retinut povestea cu sepoy-ul care se pare ca nu atrage atentia altora decat a celor care cunosc cu ce se pregateste un sepoy la foc mic si domol.

  Nu neaparat ca sepoy ar insemna un fel de mancare sau ceva comestibil…

  Totusi, sa pregatesti un sepoy la foc mic si domol timp de….sapte ani este un pic cam mult pentru cineva care se da drept ” UMAN” si voteaza cu un C 96 deja incarcat……

  Pregatirea sepoy-ului timp de sapte ani batuti pe muchie, la foc domol bineinteles NU ARE NIMIC UMAN IN SINE.

  Colac peste pupaza sa te dai drept uman si sa-l racesti pe sepoy intr-o fractiune de secunda dupa ce l-ai preparat timp de sapte ani la foc domol….

  Mi se pare un pic deplasat…..
  Oricum nici povestea cu cei sapte ani si nici povestea cealalta cu C96 nu intra in ceea ce ar face un om normal la cap.

  Sau in ceea ce ar face o fiinta umana altei fiinte umane, considerand prin absurd ca atat sepoy-ul preparat timp de sapte ani la foc domol cat si cel care a incalzit cazanul si intretinut flacara timp de sapte ani, ar fi umani.

  Intre noi fie vorba sepoy-ul respectiv trebuia sa fie deja oale si ulcele de foarte multa vreme…….

  Lucru care ridica o alta intrebare:
  Oare chiar merita sepoy-ul cele de le-a indurat deja dupa ce a facut cinste cu …190 milioane de kebab-uri…??????
  Oare chiar merita sepoy-ul respectiv sa fie racit cu un C96 sau in sfarsit o alta scula de 9 mm…?????

  Dupa ce acelasi sepoy a oferit VIATA la mai bine de 7 milioane de lei undeva prin Orientul Mijlociu….?????

  Eu as zice sa ne vedem ditamai stalpul de telegraf din propriul ochi inainte de a vedea scama din ochiul sepoy-ului care pana la urma n-a facut decat bine.

 48. 50 Ghita Bizonu' iulie 29, 2016 la 7:38 pm

  Fragmentzel in legatura cu Dughin … te cam doare capul da?!
  Ca unica sinteza prietenoasa ar fi sa invat alfabetu chirlic si gramatica rusa! Ntz mersi frumos iditi @@@@!

  La ce toti sunt bune ataea studii daca nu imtegi un moc adevar simplu : Rusia vrea Tarigradu! Unicu obstacol major sunt romanii!!! (major nu in sens militra sau economic.. ci dopar mai greu de rusizat decat bulgarii ..)

 49. 51 Donkeypapuas iulie 30, 2016 la 12:45 am

  @Ghiţă Bizonu’
  Eu nu m-aş lua după asemenea studii. Sunt pur şi simplu „FAKE”, create de siteuri şi societăţi „jurnalistice” finanţate (părerea mea) de miliardari roşii (gen Soros). Înainte de foarte recenta „anchetă jurnalistică” a mai existat una în care. la fel, România era acuzată că exporta arme către ISIS. O privire mai amănunţită demonstra că respectivele „arme” erau în fapt LIGHEANE ŞI BIDOANE de aluminiu exportate în Turcia! Drept e că, după mintea ălora, ar însemna ca şi fabricantul camionlui folosit la Nisa să fie acuzat de „export de armament”.
  Cât despre preotul catolic…. nu intră în normele corectitudinii politice ceea ce cereţi dumneavoastră. Mai ales că Clitorida Armande tocmai a făcut spume la gură contra finanţării Catedralei UNITĂŢII ROMÂNEŞTI de către Primăria Sector 1.

 50. 52 Ghita Bizonu' iulie 30, 2016 la 10:41 am

  Marian Nicolae

  sa lasam referirole la ce este niormal si ce nu este normal ….
  Insa tu ce intelegi prin sepoy ? ceva gen furculition ?!
  A sepoy (/ˈsiːpɔɪ/) was formerly the designation given to an Indian soldier.
  The term „sepoy” is derived from the Persian word
  sepāhī (سپاهی) meaning „infantry soldier” in the Mughal Empire. In its most common application, sepoy was the term used in the British Indian Army, and earlier in that of the British East India Company, for an infantry private (a cavalry trooper was a sowar).
  Der ei este legata marea Rebeliune Indiana din 1857 zisa Răscoala șipailor (uneori ortografiata cipailor) de care ai auzit si pe la scoala …

  Si se potriveste … ca deh era vorba de genrali si „indieni”. Insa dupa cum observa amabila noastra gazda generalii nostri sahib cam duc lipsa de cipai!

  Da se parer ca si in aermata -armata stam prea bine la capitolul generali si colonei insa la soldati …. cam nema Potrivit interpelării adresată de deputatul Florin Gheorghe și a surselor noastre, în cazul Forțelor Navale, când pleacă o fregată, se iau militari SGP și maiștri de marină de la TREI fregate ca să formeze un echipaj! Dacă este nevoie să iasă două fregate, nu au de unde să asigure personalul! Alte exemple: în aplicații la Smârdan sau Cincu a camarazilor din Galați sau Focșani cu parteneri NATO se iau SGP din alte unități din țară, pentru că sunt sub 65% din efective și astfel îi mint pe americani! http://www.rumaniamilitary.ro/scandalul-din-mapn-ia-amploare-militarii-in-prag-de-revolta-suntem-asistati-social-ministerul-invoca-sistem-de-salarizare-implementat-etapizat

 51. 53 Doru Coarna iulie 30, 2016 la 2:14 pm

  @ Radu Humor,

  ma rog, daca asta iti creaza tie placere, sau daca tu crezi ca asta creaza altora placere, da-i inainte deoarece mie nu-mi pasa ca nu puteti cuprinde un context… Numai ca pt dinamica blogului, ar trebui ca tu si colegul tau sa luati la tinta prin rotatie, si pe altii… blogurile cu jigniri sunt cele mai vizitate din acelasi motiv, nimanui nu-i pasa, eu sa va spun asta?

  In democratie toti sunt egali, dar uite, explica-mi cum ramane cu neghiobul si inteleptul? Egalitate perfecta exista numai la cimitir toarasi, intre morti, desi religia spune altceva si in acest caz…

 52. 54 Marian Nicolae iulie 30, 2016 la 3:48 pm

  @Ghita Bizonu’ iulie 30, 2016 la 10:41 am

  Bizoane tata, eu ti-am dat toate „hinturile” cu putinta din care tu sa intelegi ca eu am inteles despre ce vrei tu ca eu sa inteleg……

  Daca tu nu esti roman si ai probleme cu limba romana, fii bun si nu ma amesteca si pe mine in aceeasi zeama.

  Se intampla sa „fi auzit” despre compania British East India si se mai intampla sa cunosc o mare parte din ceea ce s-a intamplat in timpul Genocidului din statul indian Bengal si chiar inainte.

  In sfarsit, lucrurile s-au aranjat intr-un fel astfel incat n-am sa-ti bag la plata decat uleiul de motor pentru cazanul meu de Jeep…..

  PS. Nu ca ar fi chiar un adevarat cazan, dar asa vechi cum este eu imi iubesc fierul.

  Ti-as mai zice vreo doua, dar las de la mine.
  Pacea fie cu tine.

 53. 55 fostă basarabeancă august 1, 2016 la 5:35 am

  Doru Coarna
  iulie 29, 2016 la 3:07 pm,

  dacă ați fi citit (nu era obligatoriu) ce scriu eu de vreo câțiva anișori, v-ați fi dat seama că toate poveștile mele pornesc de la premisa că lucrurile pe care mi le explicați (poate nu chiar așa, poate nu toate) se înțeleg de la sine. În nenumărate rânduri am expus opinia mea despre actuala ordine mondială. Înțeleg că nu ați citit și repet: nu erați obligat, DAR, nu putem purta o discuție din moment ce nu ați citit ceea ce scriu, nu ca să vă luminați, dar ca să înțelegeți cum gândesc. Unii cred că sunt adepta teoriilor conspirative, alții cred că am spirit de artist – o asemenea impresie ți-o creezi citind ceea ce scrie omul, indiferent dacă are sau nu dreptate.

  Și pentru ultima dată, despre povestea mea, deși mă obosește îngrozitor datul explicațiilor (iată de ce nu m-am făcut învățătoare!), în mod NATURAL,
  când spun „manipulator”, nu mă refer la „creator”; că nu s-a adunat o mână de oameni să pună de-o globalizare păguboasă – am spus cu subiect și predicat mai demult, dar, clar, nu ați citit (nici o problemă, însă nu-mi puteți explica mie, fix cu vorbele mele, ce am spus chiar eu cu altă ocazie); și ultima: în mod natural, dacă unii încearcă să deraieze mersul lumii, ceilalți, tot natural, nu încearcă s-o repună pe șine? Unii prin religie, alții prin dictatură, o serie caută reinventarea democrației și a moralității umane… Alții, ca mine, cred că trebuie să ne uităm adânc în oglindă și să ne eliberăm de prejudecăți, fiindcă legați de ideile preconcepute ale generațiilor trecute, nu cred că ne putem descurca în cadrul noii ordini mondiale.

  P. S. Mă bucur că vă place cm scriu.

 54. 56 fostă basarabeancă august 1, 2016 la 5:38 am

  @Centru,

  îmi cer scuze că reacționez a treia zi de paști, dar am avut multă treabă – aveți perfectă dreptate atunci când vorbiți despre cele două Moldove.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: