Ce mai face Institutul Național de Criminologie?


Nu mai face. A fost desfiintat in urma cu zece ani de Monica Macovei, „mentoarea” actualului ministru al justitiei. Fusese creat in 2003, in timpul mandatului meu la guvern. Disparitia lui ne ofera surprize. Spre exemplu, in ceea ce priveste rata de recidiva din Romania. In raportul anual de activitate pe 2015 al ANP, nivelul recidivei este evaluat la 40 la suta, ministrul Pruna vorbeste de 50 la suta iar glumetul judecator Danilet se refera la o cifra nepublicata de 70 la suta. Nu discut de faptul ca recidiva ar trebui evaluata pe categorii de infractori/infractiuni sau de faptul ca ar trebui sa existe o grila pentru riscul de recidiva. Intre altele, la asta servea Institutul de criminologie. Mai avem insa o sansa – cand ne vom uni cu Republica Moldova, vom beneficia din nou de un astfel de institut pentru ca ei au unul, Institutul pentru politici penale si criminologie.

57 Răspunsuri to “Ce mai face Institutul Național de Criminologie?”


 1. 1 Fragmentarium Politic iulie 27, 2016 la 9:09 am

  Bumerangul unui santaj

  Marea Britanie reprezinta o caramida la fundatia economiei mondiale. Ingrijorate de posibilitatea surparii prin autodislocarea MB din UE, tarile G-20 au avertizat, duminica, intr-un comunicat comun al ministrilor lor de finante, ca Brexitul “amplifica” incertitudinile economiei mondiale, acesta adaugandu-se altor amenintari pentru economia mondiala.

  La o luna de la votul de autodislocare din UE, minti politice lucide britanice au inceput sa vada adevarata fata a consecintelor deciziei Brexit asupra MB. „Am intrat într-o mare încurcătură/Vorbim de un eşec al leadership-ului politic/Guvernul britanic îşi face iluzii crezând că va putea obţine ce îşi doreşte când este evident că va fi mult mai greu decât îşi imaginează”. Aceste trei idei ar putea rezuma, în viziunea europarlamentarului britanic Seb Dance, un diagnostic al situatiei politice post-brexit de la Londra.

  BBC face dezvaluiri si mai tulburatoare. Cu câteva zile înainte de referendumul din Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană, fostul premier David Cameron i-a adresat un ultim apel cancelarului german Angela Merkel pentru limitarea libertății de mișcare a persoanelor. Tradus in limbaj nediplomatic, gestul politic al lui Cameron fata de Merkel poate fi numit santaj sau ultimatum. Pana acum nimeni nu a vazut in Brexit un santaj. Insa amenintarea ca succesorii lui Cameron sa transforme Brexitul intr-un santaj perpetuu, fiind putin probabil ca MB sa si iasa efectiv din UE, va deschide multi ochi. Interesant este ca Juncker, facut probabil din acelasi aluat, s-a obisnuit cu santajul. „Nu există un termen-limită pentru începerea discuțiilor cu Londra privind Brexitul”, a spus luni seful Comisiei Europene.

  http://www.mediafax.ro/economic/cum-se-vede-brexitul-la-o-luna-de-la-votul-care-a-schimbat-uniunea-europeana-15537462

  http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/23/bbc-cameron-i-a-adresat-un-ultim-apel-lui-merkel-inainte-de-referendum-pentru-limitarea-libertatii-de-miscare-in-ue-12-43-09

 2. 3 centru iulie 27, 2016 la 11:01 am

  Cand ne vom uni cu cele sase judete basarabene care formeaza azi Republica Moldova vom castiga , pe langa Institutul de Criminologie moldovean si experienta functionarilor lui , pe care domnii si doamnele Danilet , Kovesi , Coldea , Ciolos se vor grabi sa o asimileze cu sete
  – dar si poate CNADR-ul moldovean ( daca exista ) care ii va ajuta si pe paraplegicii transpruteni din CNADR -ul romanesc sa semneze autorizatii si avize in patru luni de ” studii ” , nu in 16 luni , ca acum
  – o vom castiga pe fiica lui Snegur , d-na Gherman , o femeie de stat poliglota , competenta si care nu se pune in genunchi in fata unor Poulsen – ambasade , ca altii
  – vom castiga un popor de artisti si poeti – nu Moldova are densitatea cea mai mare de scriitori ? – de acolo au iesit Emil Loteanu , Svetlana Toma , Grigore Grigoriu , filmele l Poienile Rosii , Satra ,revista Literatura si Arta cu Vieru – Lari – Dabija – Hadarca si grupul cu hit-ul planetar Dragostea din tei in 2004 …
  -, 3 milioane de compatrioti si in jur de 25000 de kilometri patrati ( nu pun aici Transnistria si nici orasul Tighina , parte de facto azi a Rusiei )
  – Viile de la Purcari si Cricova , kilometrii de galerii subterane unde se tine vinul , vin rosu moldovenesc care se bea la masa acolo in loc de apa .
  Turmele enorme de oi din judetele Tighina si Soroca – Cantemir vorbeste de ” oaia de Soroca ” care ar avea o coasta in plus ?!
  Regiunea Codru de langa Chisinau – avem deja regiunea Codru din nordul Ardealului – impartita intre Maramures si Satu Mare , le vom confunda
  Ce facem cu omonimele Calarasi de la Dunare si Calarasii din Basarabia ?
  Ungheniul de langa Targu Mures si Ungheniul de pe Prut in fata Iasiului ?
  O populatie in mare parte rurala care pune in valoare manosul pamant basarabean – pomi fructiferi , cereale , legume …
  Manastirea Capriana .
  Cetatea Soroca pe Nistru .
  Orheiul Vechi cu constructiile de acolo ale lui Vasile Lupu .
  Un ocean de sate separate de doua sute de metri unul de altul

 3. 4 Ghita Bizonu' iulie 27, 2016 la 11:07 am

  Dupa crima de la Rouen pun si io o intrebare Qui est Jaques Hamel aussi?! ca Charlies am vazut destui!!!
  Pai sa nu oti viona sa strigi Montjoie Saint-Denis!?

 4. 5 Radu Humor iulie 27, 2016 la 11:28 am

  Aşa, da ! 😉

 5. 6 Marian Nicolae iulie 27, 2016 la 11:29 am

  Sa-i fie tarana usoara….
  Stiu baietii de ce l-au desfiintat.

  Ce atata justitie ce atata dreptate…pana la urma ce ne trebuie noua romanilor atata Drept cand putem trai foarte bine Stramb de 26 de ani incoace….

  Oricum vad ca prea putini romani au ceva de obiectat la vederea demolarii Romaniei………

  Somn usor dragilor…dar fara vise placute….
  De vise se ocupa cei care gandesc pentru neamul lor….

 6. 7 Fragmentarium Politic iulie 27, 2016 la 12:15 pm

  Terorismul “islamist” nu este islamic

  Punerea valului de atentate teroriste din Europa pe seama islamului este o greseala. Suntem impinsi spre o evaluare “islamista” a atentatelor teroriste. Nu numai a celor din inima civilizatiei europene, ci din intrega lume. In spatele zelului de impunere a unui stereotip privind natura asa-zisa “islamista” a terorismului se afla o ideologie usor recognoscibila in ideile privind “conflictul civilizatiilor”.

  Recuzita si mesajele atentatelor teroriste din Europa sunt in primul rand demonstrative. Incepand de la fanatism si cruzime pana la “Allahu Akbar”, care insotesc atentatele si vor sa infioreze ca un nou “Heil Hitler”. Ultimul atac din Franta, dintr-o biserica crestina, incheiat cu decapitarea preotului si cu o slujba islamica in limba araba, este de un simbolism pe cat de desantat pe atat de fals.

  Ce vor sa “demonstreze”? Ca islamul este o religie “barbara”, care ar merita un raspuns “civilizational”. Cu alte cuvinte, o aducere fortata a evaluarilor si evenimentelor pe turta ideilor “conflictului civilizatiilor” si scopurilor geopolitice ale acestuia. Din nefericire, “esantionul” mare din care provin teroristii este lumea araba si islamica.

  Saracia exasperanta a oamenilor obisnuiti din aceasta zona geopolitica, divizarea extrema, sectara si tribala in multe cazuri, invaziile externe si razboaiele civile care au slabit statele si le-au provocat criza de autoritate, neputinta sau impiedicarea de a se uni in jurul unui proiect si a unui lider de unitate nationala explica de ce geopoliticieni conflictogeni au facut din aceasta zona o tinta si un vector.

  Dar populatiile si religiile din aceasta zona geopolitica nu sunt teroriste. In “esantionul” mare de care am vorbit se afla altul infim, din care sunt recrutati teroristii. Recrutorii terorismului isi aleg teroristii din lumea marunta si tenebroasa a psihopatilor. Nu vedem sforile, desi putem presupune ca ele sunt trase de servicii secrete, dar vedem ca papusile pe care le misca sunt niste papusi stricate.

  In minti geopolitice criminale exista adanc inradacinata “teza” nazista potrivit careia “psihologia/biologia modeleaza realitatea”. Pentru infiriparea unor astfel de planuri se intocmesc teste psihologice laborioase, care sondeaza subconstiente si patrund adanc in psihologia crimei. Recrutarea dupa un asemenea profil se face cu ajutorul internetului. Restul il fac “banii blestemati”, care cumpara pentru a ucide.

  Intr-un fel arabii impartasesc drama vechilor rusi, care si prin unele din motivele enumerate au fost “veriga slaba” de care s-au folosit cei care i-au infestat cu virusul teroarei comuniste. Aceiasi care au provocat primul “conflict intre civilizatii”, asmutind cainii primului razboi mondial, care a sters de pe harta trei mari grupari politico-etno-religioase de tari si popoare, ca la un semnal cu o bagheta de vrajitor.

 7. 8 Radu Humor iulie 27, 2016 la 1:09 pm

  Fragmentarium P. :
  „La o luna de la votul de autodislocare din UE, minti politice lucide britanice au inceput sa vada adevarata fata a consecintelor deciziei Brexit asupra MB.”
  Or fi lucide minţile alea, dar nu-s deloc obiective !
  Anglia a reuşit deja să oprească devalorizarea lirei, ba mai mult, prin politicile adoptate a creat toate premisele unei dezvoltări viitoare, în cadrul altei structuri ( Comonnwealt), unde deţine un rol mult mai important decât cel care il rezervaseră nişte birocraţi, specializaţi să dea cât mai multă UE celor care nu au nimic împotrivă…. ca ţările lor să cedeze suveranitate, sau chiar toate bunurile naţionale, pentru a primi înapoi cu linguriţa diferite hapuri, care li se potrivesc precum frecţia la un picior de lemn.
  Evident că gândesc aşa, văzând ce se întâmplă în România, adusă în stare de veritabilă colonie, dar şi în Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, ai căror conducători au realizat deja pericolul la care-şi expun cetăţenii, rămaşi la mâna şi la mila unora ca Juncker, Schmith, Federica, Merkelitza sau Lagarde !
  De lucide ce sunt, minţile în cauză vor să arunce pisica moartă dincolo de Canalul Mânecii, în aperanţa că vor obţine până la urmă o reacţie populară, atent orchestrată, ca de obicei, care să ducă la mişcări violenta care să pună sub semnul întrebării Brexit-ul !
  Ce să facă şi organizaţiile astea sorosiste, guleniste şi câte-or mai fi , infiltrate peste tot, dar mai ales unde se urmăresc schimbări de direcţie, şi instalarea unor guverne marionetă !
  Să sperăm că Marea Britanie va reuşi să păstreze statutul de Monarhie, care le stă unora de mult în gît !
  P.S.
  Un fost ministru, tehnocrat, Marius Bostan, ce dă dovadă că nu are prea multe în el, se declară îngrozit de faptul că ne cuceresc ruşii ! 😉
  Care au împânzit România cu diferite partide şi grupuri, datorită faptului că au găsit aici, în ţara noastră o „mulţime de idioţi utili,cozi de topor, lichele şi trădători”, care agită spiritul naţionalist, dar mai ales Ortodox !
  Ca să prindă mai binemanipularea nu ezită să se declare şi el ortodox, că doar nu-l doare gura, sau mâna cu care-şi aşterne (d)eseurile politice !
  Cel care se visează, nu numai trăind, dar şi conducând un „Smart City”, binenţeles nu cu astfel de cetăţeni, ci doar cu „smart citizens” ( cum altfel 😉 ) inversează situaţia, trecând de limita obiectivităţii, dar şi a bunului simţ, făcându-se că nu vede puzderia de ONG-uri care au invadat România venind din UE, sau de peste baltă, majoritatea finanţate de statul ce-şi zice încă român ! :mrgreen:
  Cum să nu te întrebi atunci, ce are ăsta în cap ?
  Sau, mă rog, în Bostan …. :mrgreen:

 8. 9 Cris iulie 27, 2016 la 1:32 pm

  Îmi place fotografia din toate punctele de vedere, iar atitudinea dv. denotă ceea ce am „prezis”: detașare și seninătate.
  AȘA vă vreau.

 9. 10 Catalin iulie 27, 2016 la 1:49 pm

  Va salut D-le Ministru!
  Ieri am citit pe site-ul DCNEWS un articol interesant (http://www.dcnews.ro/un-sociolog-pune-degetul-pe-cea-mai-grava-gre-eala-a-psd_511792.html), preluat integral din postarea unui sociolog Barbu Mateescu, in care se sublinia o opinie pe cat de interesanta, pe atat de controversata si total incorecta.
  Pe scurt, se face referire la faptul ca PSD-ul a fost invins deoarece nu ar fi un partid de stanga, ci mai degraba un partid conservator-traditionalist (citez: „PSD e un partid conservator-tradiționalist. Din perspectiva PSD, atunci când un cetățean părăsește țara pentru a munci în afară ea/el reprezintă un dublu pericol: neagă că România e suficientă și, de asemenea, se expune influențelor culturale și sociale contemporane, non-tradiționale”, respectiv „Dacă PSD era un partid de stânga adora diaspora. În loc să-i numească „fantome” sau „indieni” (nu mai zic de cazul Ioan Rus) vedea acolo sute de mii de voturi de la muncitori care trăiesc în condiții grele, care nu au acces la locuri de muncă bine plătite, care în cele mai multe cazuri nu au niciun fel de protecție socială. PSD devenea un reper european prin forța cu care susținea drepturile acestor oameni în Parlamentul European, prin evenimentele și mesajele de susținere pe care le dădea acestor oameni și familiilor lor din țară (aflate, în cea mai mare parte a cazurilor, în fief-uri ale partidului). PSD ar fi ignorat pelicula redusă numeric de profesioniști din domenii intelectuale și s-ar fi concentrat pe marea masă a emigranților români. Diaspora ar fi cântărit electoral cât toată Oltenia, ducând la alegeri partidul peste 40% și candidați prezidențiali ai PSD la victorie în turul doi.
  Asta dacă PSD era un partid de stânga”. Am incheiat… citatul.

  Personal, cred ca departamentul din PSD responsabil cu intocmirea buletinelor informative extrase din presa nationala si internationala (pe surse deschise, in special) ar trebui sa sesizeze conducerea partidului si sa existe anumite reactii, pozitionari, nu neaparat cu referire la sursa. Daca s-ar analiza putin anumite profile care ataca PSD-ul, iar rezultatul pe termen lung ar fi pozitiv, PSD-ul ar putea chiar sa para ca si acorda o oarecare importanta unor asemenea mici formatori de opinie, cu atat mai mult cu cat acestia ar avea potential sa-si creasca cota de popularitate, fie si dusmani ai stangii din Romania. Macar un exercitiu s-ar putea incerca, prin cateva sageti aruncate in media…, surse convingatoare/mobilizatoare s-ar gasi.
  Pana in prezent nu i-am acordat prea multa atentie acestui sociolog, insa DCNEWS i-a preluat postarea, subiectul fiind extrem de interesant, desi abordarea autorului este total eronata (ceea ce este fff bine). Si aici ma refer la faptul ca se presupune ca asa-zisa diaspora ar fi de stanga insa nu identifica partidul pe care sa-l sustina/voteze.
  Sesam insa ca de foarte multi ani PSD-ul nu repeta (ORI DE CATE ORI ESTE NECESAR PT. CONSTIINTA PUBLICA) ceea ce s-a realizat pt. bunastarea romanilor cu o calificare profesionala onesta cu ocazia deschiderii frontierelor in anul 2002 (la un an dupa Bulgaria!!), prin eforturile facute de Dvs. de aderare la NATO si UE (sa mentioneze macar eforturile PSD, daca unora dintre membri le este rusine sa aminteasca romanilor de numele Adrian NASTASE). Ar mai fi datoria publica de la acel moment, etc.

  O alta mare problema o constituie romani plecati in strainatate cu un statut relativ stabil si cu locuri de munca dintre cele mai prost platite, respectiv cu o educatie destul de limitata, persoane care au constituit pana acum o masa de manevra a dreptei in strainatate, cu tendinte de manipulare prin intermediul diasporei si in interiorul teritoriului national (telefoane in tara la rude si prieteni, imagini cu cozile formate la sectiile de vot, etc).
  Daca in ultimii ani asa-zisele „spagi” electorale nu au mai putut fi acordate la liber ca stimulent, in special in mediul rural romanesc, va asigur ca acest lucru nu s-a intamplat in tarile cu potential de atragere voturi, in special Spania, Italia, Franta sau Germania (lucru care sper ca este constientizat macar).
  Aceste practici interzise astazi in tara, au fost utilizate „la liber” in campaniile electorale din strainatate, incepand cu anul 2004, iar PSD-ul nu vine cu nicio solutie adaptata noilor tendinte. Si nici nu risca, desi este evident ca autoritatile romane nu au posibilitatea tehnica, materiala sau de competenta in a urmari abaterile la legislatia electorala romaneasca, in special in campaniile derulate in strainatate.
  Cu toate acestea, in decembrie ar exista o sansa ca PSD-ul sa fie favorizat de actualul format al legii votului prin corespondenta, insa „locotenentii” (desi cred ca este cel putin lent’colonel) de tipul Ioanei Ene Dongiu, si „gasca”, deja isi fac griji si incep sa contraatace prin diferite propuneri, articole care sa incurajeze inclusiv inscrierile on-line pe listele electorale.
  Ma tem insa ca se va ramane fara reactie si de aceasta data, departamentele fiind in vacanta prelungita, iar despre reprezentantii desemnati de PSD sa mobilizeze diaspora nu mai are rost sa vorbesc (lipsa de viziune, oameni/domnisoare care nu emana energie, lipsa de motivatie, samd).

  Cu aceeasi stima si respect,
  Catalin!

 10. 11 Catalin iulie 27, 2016 la 1:53 pm

  Va salut D-le Ministru!
  Ieri am citit pe site-ul DCNEWS un articol interesant (http://www.dcnews.ro/un-sociolog-pune-degetul-pe-cea-mai-grava-gre-eala-a-psd_511792.html), preluat integral din postarea unui sociolog Barbu Mateescu, in care se sublinia o opinie pe cat de interesanta, pe atat de controversata si total incorecta.
  Pe scurt, se face referire la faptul ca PSD-ul a fost invins deoarece nu ar fi un partid de stanga, ci mai degraba un partid conservator-traditionalist (citez: „PSD e un partid conservator-tradiționalist. Din perspectiva PSD, atunci când un cetățean părăsește țara pentru a munci în afară ea/el reprezintă un dublu pericol: neagă că România e suficientă și, de asemenea, se expune influențelor culturale și sociale contemporane, non-tradiționale”, respectiv „Dacă PSD era un partid de stânga adora diaspora. În loc să-i numească „fantome” sau „indieni” (nu mai zic de cazul Ioan Rus) vedea acolo sute de mii de voturi de la muncitori care trăiesc în condiții grele, care nu au acces la locuri de muncă bine plătite, care în cele mai multe cazuri nu au niciun fel de protecție socială. PSD devenea un reper european prin forța cu care susținea drepturile acestor oameni în Parlamentul European, prin evenimentele și mesajele de susținere pe care le dădea acestor oameni și familiilor lor din țară (aflate, în cea mai mare parte a cazurilor, în fief-uri ale partidului). PSD ar fi ignorat pelicula redusă numeric de profesioniști din domenii intelectuale și s-ar fi concentrat pe marea masă a emigranților români. Diaspora ar fi cântărit electoral cât toată Oltenia, ducând la alegeri partidul peste 40% și candidați prezidențiali ai PSD la victorie în turul doi.
  Asta dacă PSD era un partid de stânga”. Am incheiat… citatul.

  Personal, cred ca departamentul din PSD responsabil cu intocmirea buletinelor informative extrase din presa nationala si internationala (pe surse deschise, in special) ar trebui sa sesizeze conducerea partidului si sa existe anumite reactii, pozitionari, nu neaparat cu referire la sursa. Daca s-ar analiza putin anumite profile care ataca PSD-ul, iar rezultatul pe termen lung ar fi pozitiv, PSD-ul ar putea chiar sa para ca si acorda o oarecare importanta unor asemenea mici formatori de opinie, cu atat mai mult cu cat acestia ar avea potential sa-si creasca cota de popularitate, fie si dusmani ai stangii din Romania. Macar un exercitiu s-ar putea incerca, prin cateva sageti aruncate in media…, surse convingatoare/mobilizatoare s-ar gasi.
  Pana in prezent nu i-am acordat prea multa atentie acestui sociolog, insa DCNEWS i-a preluat postarea, subiectul fiind extrem de interesant, desi abordarea autorului este total eronata (ceea ce este fff bine). Si aici ma refer la faptul ca se presupune ca asa-zisa diaspora ar fi de stanga insa nu identifica partidul pe care sa-l sustina/voteze.
  Sesam insa ca de foarte multi ani PSD-ul nu repeta (ORI DE CATE ORI ESTE NECESAR PT. CONSTIINTA PUBLICA) ceea ce s-a realizat pt. bunastarea romanilor cu o calificare profesionala onesta cu ocazia deschiderii frontierelor in anul 2002 (la un an dupa Bulgaria!!), prin eforturile facute de Dvs. de aderare la NATO si UE (sa mentioneze macar eforturile PSD, daca unora dintre membri le este rusine sa aminteasca romanilor de numele Adrian NASTASE). Ar mai fi datoria publica de la acel moment, etc.

  O alta mare problema o constituie romani plecati in strainatate cu un statut relativ stabil si cu locuri de munca dintre cele mai prost platite, respectiv cu o educatie destul de limitata, persoane care au constituit pana acum o masa de manevra a dreptei in strainatate, cu tendinte de manipulare prin intermediul diasporei si in interiorul teritoriului national (telefoane in tara la rude si prieteni, imagini cu cozile formate la sectiile de vot, etc).
  Daca in ultimii ani asa-zisele „spagi” electorale nu au mai putut fi acordate la liber ca stimulent, in special in mediul rural romanesc, va asigur ca acest lucru nu s-a intamplat in tarile cu potential de atragere voturi, in special Spania, Italia, Franta sau Germania (lucru care sper ca este constientizat macar).
  Aceste practici interzise astazi in tara, au fost utilizate „la liber” in campaniile electorale din strainatate, incepand cu anul 2004, iar PSD-ul nu vine cu nicio solutie adaptata noilor tendinte. Si nici nu risca, desi este evident ca autoritatile romane nu au posibilitatea tehnica, materiala sau de competenta in a urmari abaterile la legislatia electorala romaneasca, in special in campaniile derulate in strainatate.
  Cu toate acestea, in decembrie ar exista o sansa ca PSD-ul sa fie favorizat de actualul format al legii votului prin corespondenta, insa „locotenentii” (desi cred ca este cel putin lent’colonel) de tipul Ioanei Ene Dongiu, si „gasca”, deja isi fac griji si incep sa contraatace prin diferite propuneri, articole care sa incurajeze inclusiv inscrierile on-line pe listele electorale.
  Ma tem insa ca se va ramane fara reactie si de aceasta data, departamentele fiind in vacanta prelungita, iar despre reprezentantii desemnati de PSD sa mobilizeze diaspora nu mai are rost sa vorbesc (lipsa de viziune, oameni/domnisoare care nu emana energie, lipsa de motivatie, samd).
  Cu aceeasi stima si respect,
  Catalin!

 11. 12 Fragmentarium Politic iulie 27, 2016 la 2:03 pm

  Hillary Clinton: Candidata democrata si-a adaugat la blazonul politic doua nestemate. Vor straluci destul de puternic pentru a o atrage si pe a treia in noiembrie? Sau sunt ultimele?

  Hillary Clinton, 68 de ani, a fost desemnata oficial marti seara la Philadelphia candidat al Partidului democrat la Casa Alba pentru alegerile din noiembrie.

  Clinton a obtinut astfel doua performance, cea de investitura din partea democratilor si cea de a fi prima femeie nominalizata la prezidentiale din istoria SUA.

  Vor fi cele doua performante ultimele sau o va obtine si pe cea suprema? Sondajele momentului indica, pentru prima data, un avans al candidatului republican Donald Trump.

  Dar nu numai sondajele au inceput sa incline balanta, ci si analizele. Desigur, aici se poate suspecta ca analizele sunt aranjate dupa sondaje. Desi nici invers nu ar fi exclus.

  Cea de mai luat in seama ar fi unda electorala, din masa alegatorilor, dar cum un bilant al lui “Yes, we can” nu a fost facut si probabil nu se va face, nu vom afla decat dupa vot.

 12. 13 Radu Humor iulie 27, 2016 la 2:04 pm

  Se vorbeşte prea mult de terorismul internaţional ( ştim şi motivele, nu ? ), trecând neobservat un alt fel de terorism, ce tinde să ia proporţii îngrijorătoare în România ! Şi nu numai !
  Dacă tratăm cu umor şi largheţe faptul că pe litoralul românesc un grup de ţigani îşi permit, nederanjaţi de nimeni, dar deranjând peste măsură pe cei aflaţi în apropiere, să taie un porc !!!, să-l frigă şi să-l înfulece sub privirile îngrozite, sau pofticioase, de ce nu, ale unor cetăţeni, veniţi, unii şi cu copii, să petreacă un weekend la mare ( mai mult, prea puţini îşi permit 😉 ), după care pirandele se scaldă în mare ( o fi ea Neagră, dar nici chiar aşa ;)) cu ţoalele din dotare, dacă trecem pasivi peste astfel de scene, riscând să ajungem subiect de divertisment pentru agenţiile internaţionale de ştiri, mai treacă- meargă ! Ca la noi, la nimeni ! :mrgreen:
  Dar când afli că tot dintre asemenea conaţionali fac parte şi unii care au readus în actualitate o stare de fapt de mult apusă, cel puţin pe aici, prin părţile noastre, readucând în atenţia publică o stare de sclavie modernă, parcă te trezeşti dintr-odată neputincios în a înţelege în ce lume trăim.
  Că ţara, o ştim !
  Ca totul să pară ieşit dintr-o minte bolnavă, aflăm că din cei treizeci şi ceva de scăpâni de sclavi, cam jumătate beneficiază de ajutoare sociale …
  Curat murdar !, coană Românie ….
  Imediat aflăm că alţi beneficiari de ăştia, de ajutoare sociale, dar şi de filantropie prost înţeleasă ( peste jumătate din bugetele judeţene se duc pe astfel de ajutoare, un fel de aruncare de bani în vânt :mrgreen: ) se taie-n săbii şi se-mpuşcă ( de data asta şi din fericire, doar între ei 😉 ), la mijloc fiind o bagatelă de vreo sută de mii de euroi , pe care nu reuşeau să-i împartă după meritele avute în „procur(o)area” lor ! ( oare cine plânge după ei, după bani, nu după ei ? 😉 ).
  P.S.
  Până unde se va ajunge cu astfel de probleme sociale netratate la timp ?
  Preşedintele pare a ne sugera o idee :
  – Ferice de poporul ( binenţeles că nu cel ales 😉 ), care are în mijlocul lui, cît mai mulţi evrei , ne asigură premoniţial, uneori, mult prea guralivul ales, impus cu ajutorul cui, dacă nu al diasporei, de data aceasta fără ” #” .
  Să zicem că ne-ar conveni ( până la un moment dat, însă …) o asemenea strămutare etnică, care ar trece aproape neobservată, datorită unor calităţi comune ale celor două etnii, obişnuite a obţine foloase fără muncă, dar ce facem cu românii, care totuşi….

 13. 14 George Ban iulie 27, 2016 la 2:09 pm

  Îmi cer scuze pentru formularea mea de la subiectul „idioți”, din care dl R Humor a înțeles ca eu critic fondul discursului Dlui Năstase. Nici vorba, am spus ca idioți sunt aceia care critica barba, gulerul și talpa plata, fără a vorbi nimic despre fondul discursului.

 14. 15 fostă basarabeancă iulie 27, 2016 la 2:37 pm

  centru
  iulie 27, 2016 la 11:01 am

  Vă mulțumesc pentru vorbele frumoase despre Basarabia. Le iau personal.

  Când mă duc în Moldova (am fost săptămâna trecută), sunt tratată ca un cetățean străin iar aici mi se spune pe la spate „rusoaica” din 1990 până în prezent. Și rude, prieteni, cunoștințe din oraș ori de la țară. Nu cred că exagerez dacă spun că este atitudinea celei mai mari părți a cetățenilor de rând din Basarabia și România. Suntem atât de dezbinați…

  Uneori am impresia că sunteți (pe blog) singurii oameni care nu mă exclud din grup. Ce să mai spun de prietenul nostru care ne-a părăsit, Blogideologic/Titus Filipaș?

 15. 16 Doru Coarna iulie 27, 2016 la 2:41 pm

  @ Ghita, Ah! Ghita,

  Acum vreo trei luni postam aici ceva despre automobilul electric si ca va scade cerea de petrol, deci si pretul, si ca d-aia seicii s-au prins si decat sa-si plateasca supusii prefera sa le plateasca o pregatire religioasa si sa le ofere o suma cu care sa imigreze economic in UE… Ai sarit in sus, dovada stau postarile din arhiva blogului… Ah!si spuneam ca o masinuta inventata in California, va revolutiona planeta! Fiind vorba de SUA te-am inteles… Mai spuneam si ca toti vor da navala sa cumpere tehnologia… Si ce sa vezi?

  Ieri pe Euronews se zicea ca Porsche a pornit o investitie de 1mld in masina electrica, cu care iese anul viitor pe piata!

  Fiind vorba de doar un an, e clar ca au cumparat tehnologia… sau a transpirat, insa nu conteaza.

  Mai spuneam eu si ca asta va duce la un salt in evolutie, sau ceva de genul acesta… Normal, daca nu dam bani pe carburant avem pt orice altceva, de la cultura pana la manichiura… Acum deci sa o asteptam impreuna si p-asta… sau nu te bagi?

  PS. Este vorba despre evolutia lor, nu a noastra, noi pastram si chiar ne consolidam decalajele din suparare pe ei… si pe mine!

  PPS. Daca Porsche face asta e clar, toti vor face la fel. Adio poluare, Orient Mijlociu si un milion de alte nenorociri…

  Raule!

 16. 17 ZeV iulie 27, 2016 la 2:56 pm

  centru
  iulie 26, 2016 la 9:51 am

  Centrule, a venit timpul sa discutam si mai perpendicular decat pana acum.
  Spune d-ta: UNDE sa mearga turistii germani pe litoralul romanesc ?
  Toate plajele sunt ticsite la saturatie. In afara de cateva resorturi (pline si ele), din nordul statiunii Mamaia si dincolo de ea (spre Navodari), turistii germani NU AU UNDE SA MEARGA !
  Domnule Centru, d-ta ai fost vreodata pe litoralul romanesc ? Ce ar trebui sa faca hotelierii romani ? Sa-i dea afara pe romani pentru a elibera spatiile pentru germani ?
  Te rog sa citesti urmatoarele, pentru a-ti limpezi mintea:
  ,,Bulgaria are un litoral în lungime totală de aproximativ 370 km, dintre care nu mai puţin de 130 km de plaje cu nisip. România are 244 km de ţărm al Mării Negre, dintre care doar vreo 70 km sunt utilizabili pentru turism litoral de masă, respectiv “Riviera românească a Mării Negre”, de la Vama Veche la Năvodari, deoarece restul de ţărm este în zona de Deltă, inutilizabilă, cu mici excepţii (Gura Portiţei) pentru turism de tip “litoral”.
  COMENTEZ:
  Poate in limbajul exprimat in metri si kilometri, vei intelege, ca tot esti expert in autostrazi virtuale romanesti.
  O tot dam cu turismul in Romania. Nu avem cum sa atragem prea multi turisti straini, ne facem iluzii. Romania nu poate oferi altceva decat manastirile si asezamintele de cult care ne-au facut ceea se suntem. Adica, romani. Europenii, laici fiind, nu sunt interesati la nivel de masa.
  Romania nu este Italia, Franta, Spania, Grecia si nici Turcia cu ale sale resorturi exceptionale construite cu banii rusilor.

 17. 18 ZeV iulie 27, 2016 la 3:04 pm

  Spiridus
  iulie 26, 2016 la 1:44 pm

  D-ta spui ca primarul din Costinesti este PSD fost PDL.
  Si ce-i cu asta ? ,,Omul” aflat in carcasa primarului este altul, dupa alegeri ? Hotelierii sunt altii ? Plaja este alta, mai precis, nisipul a devenit rosu ? Comerciantii se transforma dupa culoarea politica a primarului ? Shaorma si pizza au un miros diferit ?
  Dumnezeule, cat de superficiali si inversunati sunt dreptacii… cred ca cineva v-a vrajit si v-a blocat sinapsele…
  (Z)

 18. 19 liviu bejan iulie 27, 2016 la 3:30 pm

  @Fragmentarium politic. Nu conteaza cum e cu Junker, celebrul articol 50 stabileste modul de iesire, care defavorizeaza UE si favorizeaza UK.

 19. 20 nastase iulie 27, 2016 la 3:51 pm

  Catalin,
  Multumesc pentru analiza si sugestii.

 20. 21 liviu bejan iulie 27, 2016 la 3:57 pm

  @Fragmentarium politic. Trebuie sa fim atenti atunci cand vorbim de notiuni clasice, cum are fi aceea de „saracie exasperanta” traditionala, deoarece lucrurile s-au mai schimbat: unele (foste) mari puteri chiar au avut grija de fostele lor colonii. Foste colonii franceze din nordul Africii au, in adevar, PIB pe cap de locuitor mai mic ca acela al Romaniei, insa mai mare ca acela al Chinei. In Maroc se afla unitati industriale la nivelul Romaniei sau chiar peste: uzine Dacia si fabrica de cablaje electrice pentru helicopterele Super Puma, cu care francezii chiar ne pun in competitie, cerandu-ne sa realizam costuri mai mici cu 10% decat marocanii (adica salarii mai mici, la cablaje electrice mari alte surse de economie nu prea vad, cel putin fara o analiza de detaliu). Ritmurile de crestere ale acestor tari sunt mai mari ca ale Romaniei si reprezinta un vis pentru destule tari din UE. Nu de alta, dar sa nu ne inselam.

 21. 22 liviu bejan iulie 27, 2016 la 4:26 pm

  @Fragmentarium politic. Da, „de neiubit dar de neoprit” titreaza Economist despre Hillary Clinton. Cred ca va conta foarte mult atitudinea militatilor lui Bernie Sanders, in sensul capacitatii lor de a se alatura campaniei pe care o va face intregul partid. Daca militantii dlui Sanders vor comite eroarea de a o sabota pe dna Clinton, atunci catastrofa politica a democratilor va deveni realitate. Avansul lui Trump se vede din situatia donatiilor. Trump, pe masura ce avanseaza in campanie, scade, in ochii mei; de la serialul care i-a format imaginea si reputatia la promisiunile sale electorale de mega-bordurist care incanta alegatorii cu ideea unui zid din beton armat, inalt de 12m, care sa fie construit pe intreaga frontiera cu Mexic este o distanta. Dna Clinton este, in esenta, victima usurintei cu care si-a dat o parola in e-mail de tipul 123456 care i-a dus corespondenta la indemana unor personaje dubioase. Usurinta suficienta, nici macar nu e nevoie ca vreun mesaj sa fi fost dintre cele de serviciu. Inca un motiv ca dl Nastase sa imi urmeze sugestia de a fi atent in orice clipa la oricare mic gest sau vorba.

 22. 23 centru iulie 27, 2016 la 4:36 pm

  @Dna din Basarabia – ” Basarabia este Romania ” – romanii , de oriunde ar fi ei si cu orice nivel de educatie , sunt – au fost traumatizati de rapirea Basarabiei .
  @Zev -nu vrei sa pricepi , turistii straini aduc bani din afara in timp ce romanii cheltuie banii din tara , pachetele turistice sunt cumparate din iarna de operatori
  – nu poti aduce turistii germani cu forta .
  Bulgaria si Ungaria ne iau de departe prin calitatea serviciilor .
  La turistul german nu tipi ca e prost cand cumpara inghetata – copil , am vazut copii nemti insultati barbar de vanzatorii romani de inghetata pe plaja – vata de zahar pentru ca nu puteau vorbi cu marele brunet cu cinci clase dar gura mare- , nu-i dai camera cu furnici – gandaci si supa proasta . Nu-l asurzesti cu muzica 24 de ore din 24 si nu-l afumezi cu sfararaie de la gratare seara cand se plimba pe faleza .
  Romanul inghite .
  Rusia a construit ” resorturi” ( in romaneste – statiuni , asa cum summit e intalnire si job loc de munca ) in ” Italia , Spania , Grecia ” ? – poate vrei sa vorbesti de vilele cumparate acolo pentru ei de ” oligarhii ” ( sefii crimei de stat ) rusi cu banii poporului rus , pazite de garzi de corp cu arme si walkie-talkie … altfel , e prea cald pentru o vodculita …

 23. 24 liviu bejan iulie 27, 2016 la 4:39 pm

  Nu stiu cine stie ce despre institutul de criminologie. Stiu cate ceva despre institulul de criminalistica, institut care, mai demult, a dorit sa imi ceara o opinie inginereasca intr-un caz al lor, dupa care au renuntat la intentie datorita impacarii partilor. Stiu insa ca revistei de criminologie i-a dat, conform media, lovitura fatala dl Tiberiu Nitu. Si sa nu ma intrebati, domnule Nastase, cine l-a pus pe dl Nitu in postura de a aplica lovitura fatala acestei reviste, deoarece nu va raspund.

 24. 25 centru iulie 27, 2016 la 4:53 pm

  PS – nu e vorba de nici o autostrada ” virtuala ” .
  Ar fi ” virtuala ” despre autostrazi despre care vorbim sa ne aflam in treaba , ca Halmeu – Turda sau Pitesti Craiova sau Iasi Targu Mures despre care vorbeau Rus si Ponta si Iohannis Ciolos , fara studii de fezabilitate si care nu vor fi incepute inainte de moartea mea .
  Lugoj Deva nu e ” virtuala ” , dragule , e in lucru de trei ani , santier cu beton , asfalt , noroi , praf , Mures , sute de muncitori – nimic ” virtual ” .
  Campia Turzii – Targu Mures iar nu e ” virtuala ” , traseu desemnat , exproprieri platite , constructori desemnati de doi ani , zero actiune .
  Suplacu de Barcau Bors , veche cunostiinta , nu e ” virtuala ” nici ea , saracuta , Bechtel a construit 30 % din ea , ai viaducte , cai trasate , terasamente facute , ai si acolo constructor desemnat de doi ani , nimic nu e ” virtual ” .
  Mortii din accidentele rutiere nu sunt ” virtuali ” .
  Cele patru ore pe care le faci in tren ( 19 km/h viteza trenului in Romania in 2016 ) sau masina pentru 100 de km nu sunt ” virtuale ” .
  Pierderile de investitii strategice din cauza infrastructurii – MAN , Daimler , Michelin , Goodyear , Electrolux – in favoarea Ungariei , Serbiei sau Poloniei nu sunt ” virtuale ” .
  Romanii cu patru clase tampiti de saracie si izolare , obligati sa lucreze departe , unde raman la fel de exploatati si ignoranti , din cauza inapoierii produse de izolare , nu sunt ” virtuali ” .

 25. 26 Doru Coarna iulie 27, 2016 la 5:17 pm

  Stati linistiti,

  Marea Britanie nu va iesi din UE decat de ochii lumii, adica ai poporului britanic. Vor negocia o colaborare viitoare cu UE dupa modelul norvegian, adica toate avantajele unui membru si fara obligatiile sale… vor accesa aceeasi piata libera unica dar vor castiga autonomie, asta-i tot ce le trebuie ca sa serveasca preferential, de pe platou, doar ce le place…

  Ei sunt abili, ar fi incercat asta de la inceput insa nu se putea, abia Norvegia a deschis calea pt ca au petrolul din Marea Nordului si deci sunt frecventabili, dar il au si englezii, si deci s-au hotarat sa ia exemplul vikingilor. Evident, vor scapa de imigratie si de imigratia mascata, deci si de riscuri, si vor ramane cu tronul nezgaltait.

  UE insa va cade in cap dpdv economic, lipsa piete! sau lipsa piete bogate! UK va incerca sa-si refaca industria nationala, insa a zburat puiu’ cu atza, nu poti fabrica nimic mai ieftin decat chinezii si coreeni, sau creezi o piata elitista dar redusa… Este deci de prevazut o apropiere intre UK si Rusia ca piata, la concurenta cu una intre UE, si tot Rusia… Astfel, Putin va avea un cuvant si mai greu de spus in Europa si extrem-extrem de greu in cea de Est!!! Deocamdata Putin si-a tras o mare si un Erdogan care tine cheile de acces la ea, de-acum invazia este doar o chestiune de chef…

  Noi ramanem singura capitala europeana fara o sosea de centura ca lumea…

  Acum eu inteleg ca s-a furat si ca practicam prostia, dar in zece ani ajungem in epoca de piatra in raport cu ceilalti! Statul produce anticoruptie, OK, dar altceva ce? Birocratie? Nici macar teroristii nu ne baga in seama, plang cand gresesc destinatia… Asta in timp ce propria clasa politica ne costa, din PIB si per capita, cel mai mult din Europa si cred ca si din lume… Daca la anu’ vine criza si ne lasa si Trump din brate, am pus-o pe alti 50 de ani!

 26. 27 Ghita Bizonu' iulie 27, 2016 la 5:21 pm

  Remus Cernea ar trebui arestat imediat ptr tortura si alte asemenea …
  Cernea ala l-a facuit pe bietui Jiji el Ciobandante sa vorveasca despre ,.. soala de la Franckfurt! Pai asta nu este un act gravidissim de tortura ?!

  Daca asta contunua .. horibile dicti et aucditu te pomnesti ca el Ciobadnate se va stradui in mod inuman si isi farnaisi devla …. caz in care are toate sansele sa depaseasca in ce vreti vopi pe Cernea impostoru si escrocu
  (Sefu.. lasa sa treaca caracterizarile mele .. ca daca Cernivas vrea sa se declare sifonat.. il sifonez de n u se vede! Nu cu pumnu ca nu mai maajta fizicu.. [insuficenta cardianca samd] ci pe baza de scoala pe care a facut-o la ff in sala si la cam multa prezenta in alte locuri …)

 27. 28 Luminita Arhire iulie 27, 2016 la 5:40 pm

  @fostă basarabeancă,iulie 27, 2016 la 2:37 pm

  Nu numai că nu sunteți exclusă aici, dar sunteți chiar așteptată !. Uneori, îndelung așteptată, pentru că lipsiți cam des „de la apel”… după cum se întâmplă însă absențele acestea, cred că motivele dumneavoastră, dragă prietenă, sunt acceptabile … Mai trebuie să spun, așa cum am mai spus în alte dăți, că mulți dintre cei de-aici suntem „enclave” ? Nu știu cum se numește întâlnirea fericită a diferitelor și complicatelor „enclave” din Univers, dar știu sigur, în schimb, CINE este acela care a făcut-o posibilă, aici, pe blog…

 28. 29 cozubas iulie 27, 2016 la 5:44 pm

  Fragmentarium Politic ,pe scurtat FP,ca doar n-o sa repet partile plicticoase…! )) Deci FP, te gratiez de pedeapsa ignorantei de-a fi consultat doar o singura sursa de informatii ,si aia controlata ,si te miluiesc cu cateva fineturi ,nu de alta,dar nu este elegant sa ai un deplasament fara leuca din stanga si sa te sprijini doar pe BBC…. Marea Britanie a ocupat prin Brexit cea mai buna pozitie mondiala in acest moment . Este in afara oricarei privatiuni sau obligatii deduse din apartenenta la o alianta,tratat,intelegere de grup. Nu-si are asumata oficial nici o obligatie mondiala ,de mascul ajfa al statelor lumii, militian sau terorist.si nici blazarea de entitate fara suveranitate,care sta bland ,ca boul pe coada in infrastructura totalitara nelegitimata de nimeni de la Bruxelles. Apoi,FP,englezii le-au aratat pisica germanofililor,lasandu-le lor economiile distruse ale Europei de Est si nu numai si responsabilitatea politica si economica a acestei realitati,continuand totusi prin tehnica „nici in caruta,nici in teleguta” sa aiba o influieta in Europa,chiar mai mare decat erau doar in „caruta”…))) Mutarea britanica a provocat retrogradarea Frantei din tara aflata in capul mesei Europei,in bita „tara submultiplu”,tara submultiplu la la eleganta si puterea solitara engleza,cat si la ubicuitatea germanica in Europa continentala si a instigat indirect , rafinat,subtil,ca efect colateral, la radicalizarea nationalista a Frantei. Marea Britanie are moneda nationala neantrerupta si continua si desigur va continua sa fie epicentrul financiar al lumii,ca doar crema conglomeratelor bancare mondiale si stabilirea preturilor mondiale nu se va muta din „City of London” la Bucuresti FP,cu toate ca „am avea insa o sansa – cand ne vom uni cu Republica Moldova si vom beneficia din nou de un astfel de institut pentru ca ei au unul, Institutul pentru politici penale si criminologie.” (sursa : https://nastase.wordpress.com/2016/07/27/ce-mai-face-institutul-national-de-criminologie//))) Marea Britanie are acum o totala libertate sa-si aleaga partenerii economici si poate face asta fara sa le sufle in ceafa nemtii,francezii sau gurile cu telecomanda incorporata din est,inclusiv cu Rusia , Chinasai Iran . Marea Britanie are the British Commonwealth si asta nu-i putin deloc ,iar in afara UE,isi va mari exponential influienta in lume,fata de cand era un simplu „mebru”(cu erectie controlata) in UE… Marea Britanie s-a dezis brin Brexit de problema emigrantilor,putand pe viitor sa decida singura daca va primi emigranti,cati si maiales pe cine. Marea Britanie prin evadarea din ocna varzei de Bruxelles s-a plasat practic deasupra Europei si impreuna cu America spera sa o controleze ,acest fapt fiind de domeniul evidentei FP ! Ce spui tu FP cum ca „Brexitul “amplifica” incertitudinile economiei mondiale, acesta adaugandu-se altor amenintari pentru economia mondiala” este gloaba din povestea cu armasari inaripati FP… Ori nu stii si este destul de grav,sau nu ai potentialul de-a intelege si este scuzabil,ca expresia „economie mondiala”(si nu numai) este una tehnica anglo-saxona ,imprumutata de la „avioane” si plasat in piata behaielii pentru a desemna exact cee ce este de fapt, un monopol exclusivist anglo-saxon,cu valoare de constanta fizica,garantat de gigantica masina de razboi a pentagonului si NATO. Tot ce vezi in aceasta lume,este o armonizare permanenta,de voie sau fortat(revolutii,maidane,embargouri,razboaie, infiltrare,loby,etc) Simplu spus,pe intelesul tau,este ca la avioane deci , in care unu conduce si restul se tem ..))))))) Prin Brexit,Marea Britanie revendica „dreptul ei natural” de pilot al avionului in care restul se tem,impreuna cu „familia ” sa America… Frumusetea sublima a Brxitului este ca Marea Britanie a plecat din Europa fara nici o obligatie pentru aceasta,dar ramane in aceasta beneficiind de avantajele ei,magistral,nu FP?

 29. 30 Radu Humor iulie 27, 2016 la 6:31 pm

  De la început o să le cer scuze celorlalţi(te) participanţi pentru faptul că voi încerca să-i răspund cumva dlui George Ban, care insultă nemilos, reproşându-mi insistent, mai întâi la general şi apoi direct la subiect :

  George Ban
  iulie 26, 2016 la 9:14 am
  nastase
  Vad ca sunteți criticat pentru „indieni”, pentru barba, pentru guler și pentru talpa plata. Despre fondul discursului nu vorbește nimeni. În acest caz, cuvântul „idiot” este cât se poate de nimerit.

  George Ban
  iulie 27, 2016 la 2:09 pm
  Îmi cer scuze pentru formularea mea de la subiectul „idioți”, din care dl R Humor a înțeles ca eu critic fondul discursului Dlui Năstase. Nici vorba, am spus ca idioți sunt aceia care critica barba, gulerul și talpa plata, fără a vorbi nimic despre fondul discursului.”
  Mă întreb de la ce a plecat domnul în cauză de a ajuns la concluzia că cineva crede că el critică ” fondul discursului Dlui Năstase” ?! 😉
  În fine, o pun pe seama căldurii… (subl.mea)
  Cam astea sunt ( toate !) comentariile d-lui la acest subiect.
  Dacă observă aici cineva, ceva ” despre fondul discursului nu vorbește nimeni” , dar o face în schimb domnul George Ban, îi dau adresa unui cunoscut oftalmolog şi-i plătesc eu consultaţia !

  În comparaţie cu cele postate de mine ( şi nu-s toate…) :

  Radu Humor
  iulie 23, 2016 la 10:21 pm
  Până la urmă am câştigat toţi ! ( mai puţin, cred, PSD-ul😉 )
  Cea mai însemnată dintre problemele luate în discuţie : ce s-a întâmplat, se întâmplă şi se va mai întâmpla în Turcia, explicată în mod profesionist şi aproape neutru !
  În rest, rămân vorbe, deoarece PSD-ul continuă să se sinucidă, ucigându-şi mentorul !………
  P.S.
  Cine-şi propune să ajungă doar consultant, nu va ajunge niciodată ca Erdogan ! Deşi a avut parte, la un moment dat, de un tratament politic asemănător !😉…..

  Postare al cărei final, mi-a adus şi o binemeritată, ironică şi amicală dojană :
  Dezideriu Dudas
  iulie 24, 2016 la 10:00 am
  @ Radu Humor
  Dom’Radule, va rog, si eu am fost consultant ! « Nu intinati nobilele idealuri »…, si pe astea…

  Radu Humor
  iulie 24, 2016 la 10:43 pm
  Domnule Adrian Năstase,
  Ar trebui să puneţi pe blog, dacă nu tot interviul, măcar cifrele pe care le-aţi adus în discuţie. Nu toţi cei care vizitează blogul, au urmărit emisiunea care a avut onoarea de a vă avea invitat ( S.S. din nou la înălţime😉 )….

  Radu Humor
  iulie 25, 2016 la 11:44 pm
  Metafora cu indienii a provocat furia unor yesmani, care s-au grăbit să acopere profesionist, adică mincinos, repede şi zgomotos, excelentul mesaj subliminal al metaforei, care corelat cu „extra…ordinara” diferenţă, deosebit de vizibilă acum dintre voturile venite din afară la alegerile din 2014 şi lista actuală de potenţiali votanţi, de zece ori mai puţini acum, trezea imediat suspiciuni de fraudă electorală, trecută şi viitoare !…..

  E drept că între timp mi-am permis să completez o remarcă vrânceană, adăugând un p.d.v. personal referitor la aspectul vestimentar al domnului Adrian Năstase la respectiva emisiune, destul de obiectiv şi amical exprimat. Zic eu …..

  Radu Humor
  iulie 24, 2016 la 11:20 pm
  Referitor la acea remarcă de la Vrancea, am şi eu una de la Humor😉 :
  Se ştie că nu am putut deloc să mă obişnuiesc cu un AN purtător de barbă, dar la emisiunea respectivă am fost neplăcut surprins şi de încălţări, mai bine zis de forma lor, în special de talpa plată !
  Gulerul tunică este foarte şic, chiar şi la ţinute de gală ….
  ––––-
  Dacă asta vă îndreptăţeşte să insultaţi în asemenea hal ( şi încă repetat ), îmi cer scuze că v-am deranjat ! :

  George Ban
  iulie 26, 2016 la 9:14 am
  nastase
  Vad ca sunteți criticat pentru „indieni”, pentru barba, pentru guler și pentru talpa plata. Despre fondul discursului nu vorbește nimeni. În acest caz, cuvântul „idiot” este cât se poate de nimerit.
  George Ban
  iulie 27, 2016 la 2:09 pm
  Îmi cer scuze pentru formularea mea de la subiectul „idioți”, din care dl R Humor a înțeles ca eu critic fondul discursului Dlui Năstase. Nici vorba, am spus ca idioți sunt aceia care critica barba, gulerul și talpa plata, fără a vorbi nimic despre fondul discursului.

  P.S.
  S-ar putea ca remarca mea adresată domnului Adrian Năstase ”
  „Mda !
  De regulă, aşa se întâmplă de fiecare dată când arunci mărgăritare ( aici, metafore ) în troaca porcilor…..” să fi declanşat asemenea reacţii şi atunci nu mai am nimic de adăugat ….

 30. 32 Fragmentarium Politic iulie 27, 2016 la 7:20 pm

  Eseu-pamflet: Dumnezeul alegerilor si ploile de campanie

  Campania pentru alegerile prezidentiale de pana la conventiile de investitura din SUA a fost inselatoare, stridenta, fara idei de reforma politica si, cred, cu un apetit in crestere de rasturnare, de tip Brexit, o specialitate deja a casei (anglo-americane).

  De ce inselatoare? Pentru ca sansele republicanului Donald Trump au fost prezentate o lunga perioada de timp, pana la conventia republicana de fapt, ca fiind minime, uneori chiar inexistente. Cine sa aleaga „un nebun”, cum il caracterizau adversarii din tabara democrata si chiar unii din propria tabara?!

  De ce stridenta? Pentru ca unele tipuri de mesaje si de gestica au intrat uneori intr-o zona interzisa de multe decenii, de rasism, xenofobie si cazne pe care nu le mai credeam posibile. A se vedea politica preconizata de stigmatizare si persecutie a musulmanilor, inchiderea in fata unor aliati prin sistemul de vize, acceptarea torturii prin simularea inecului. Sincer, le-am luat ca niste glume teribiliste, pentru a atrage atentia mass-media.

  Absenta proiectelor de refomare a sistemului politic ne arata ca de fapt vom asista la o schimbare intre presedinti, ca la o predare de stafeta. Va fi o schimbare putin satisfacatoare. In situatia data, o schimbare politica reala nu se mai poate obtine printr-o schimbare de presedinti, ci doar printr-o schimbare de sistem.

  Neavand altceva de ales, alegatorii se vor multumi chiar si cu o schimbare a culorilor politice ale presedintilor. Nealegerea lui Hillary Clinton, un produs al unui model consumat, va fi ca o supapa pentru presiunea sociala.

  Si daca as fi fost un Dumnezeu al alegerilor nu cred ca as fi aranjat mai bine ploile de campanie. Cu o candidata cu mesaje decente, feminine, indelung creditata public cu prima sansa. Cu un candidat excentric, furtunos si dezaprobat, un fundal perfect pentru a nu-i refuza nici cele mai intrigante mesaje, ca din partea cuiva care nu merita sa fie luat in serios, pentru ca oricum nu ar avea nicio sansa. O adevarata arta de aranjare a ploilor de campanie si de a face cunoscuta o agenda electorala controversata, fara prea multe piedici si impotriviri.

  Daca as fi alpha si omega, inceputul si sfarsitul, cum se zice in cartea sfanta, si mi s-ar cere vremea politica probabila americana dupa alegerile prezidentiale, as raspunde intr-unul din stilurile de campanie, de-acum binecunoscute: sfarsitul neoliberalismului in afara si inceputul comunismului inauntru. Nu ma luati (prea) in serios, va rog, e doar un eseu-pamflet!

  http://www.contributors.ro/global-europa/conven%c8%9biile-na%c8%9bionale-din-statele-unite-campania-electorala-cu-vicepre%c8%99edin%c8%9bi-mai-buni-decat-preziden%c8%9biabilii/

 31. 33 Ghita Bizonu' iulie 27, 2016 la 8:38 pm

  Doru Coarna

  V-as sugera un consult la un medic de

  Dvoastra tineti minte mai multe decat ati citit, ati discutat . SI vez ca nu sunt sibngura victina a „demascarilor” dvoastra … Ma refer la mizerabila ssutinere ca cum Fiind vorba de SUA te-am inteles Considera ca ti-am adresat niste .. urari de bine din alea ptr care (in armata) chiar si carutatsii considerau ca am un limbaj prea vulgar.
  Asta ptr ca eu sunt un batran admitrator al „frumoaselor americane” zise si „transatlantice de sosea” . Chiar si azi admir Corvette Stigb Ray (desu nu are „feelibul” aleai din 1969!) , Mustangu (in fine din niu un modfel reusit) si Camato (totusi ala din 68-73 !!!) bien=ntels in varianta 8 V cu capacitate cat mai .. galeata! Si mai zic ca si azi mu-as dori un Eldorado din 1970-72 (ala de 8.200 cmc) si ca imi placeau in varianta transatlantic aua de la 530 cm lungime in sus.Na inca una care imi place si azi (dupa 40 de ani):


  (de Lorean alaturi de un Firebird din prima serie )

  Cat dspre masina eletrica io zic sa mai astepti. Ca cel putin din 1966 incao se tot promite marea minu7ne. Intre timp s-a uitata de revolutionarul acumulator cu suif lichid iar de pial de combustibil se mai citeste in gnl in romanele SF scrise pana in 1960!

  Si in ce priveste consideratile politice… ca sa fiu amabil zic ca sunt sub nivelul celor de acum 4- 5 ani …

 32. 34 Ghita Bizonu' iulie 27, 2016 la 8:44 pm

  fostă basarabeancă

  „rusoaica” este mai degraba o porecla . Se cam practica. Si rusoiaca nu este o porecal chiar atat de rea – ar mai fi fots grasa, batoza (teoretic nu stiu de fapt dimnesiunile dvoastra .. doar va atarg atentia ) sau altceva la fel de „delicat”.

  Oricum sunteti nitel prea sensibila ptr cineva care vine din Modova dintre Prut si Nistru.. Acum 100-150 de ani in zona abundau nume de familie gen Capdebou, Curjos sau Besencizme (asta era un Curjos cu picioare f scurte)

 33. 35 Ghita Bizonu' iulie 27, 2016 la 8:47 pm

  fostă basarabeancă

  era sa uit.. In zona Cernautiului este o tanara cunscuta ca „rumunka’ . asta fiindca s-a nascut la Bucuresti . Porecla …

 34. 36 liviu bejan iulie 27, 2016 la 9:19 pm

  O idee pe care o vom intalni curand si in campaniile electorale de la noi. Distractie placuta!

  Si ca sa nu fiu banuit de parti-pris (desi il am!) un fimulet si cu cealalta parte electorala.

 35. 37 Adrian B. iulie 27, 2016 la 9:52 pm

  Am vazut ca ministresa Perja , executanta Monikai Makovei , are si ea studii ” inalte ” . A absolvit Facultatea de Drept a ” celebrei ” Universitati (Gin)ecologice din Bucuresti in 1994 si si-a luat licenta abia dupa 2 ani , in 1996 !!!
  Apoi a urmat traseul obisnuit al oricarui oportunist de cea mai joasa speta : bursier Soros la Budapesta , carat mapa Monikai , pupat in coor pe unii si pe altii , bla , bla , bla …

  Se poate spune ca este un fel de colega de ” studii ” cu EBA , cu Alina Gorghiu , cu Daciana Sarbu , etc.

  http://jurnalul.ro/stiri/justitie/ce-pateste-pruna-daca-a-fost-la-sie-719400.html

 36. 38 Luminita Arhire iulie 27, 2016 la 11:13 pm

  MOTTO: „Nu răspund unui condamnat (respectiv condamnatului Adrian Năstase) care crede că, dacă s-ar reînfiinţa acest institut, ar scădea recidiva. Nu este independent, pentru că a ieşit cu această gogoaşă pe piaţa publică, fiindcă este în faza asta activă de a reapare în spaţiul public. De-asta, nu înţeleg de ce i se oferă spaţii, mai ales pentru a da lecţii. Nu are ce lecţii să dea – repet: lecţiile lui pot fi numai despre cum fură şi chiar nu trebuie promovate” ( Monica Macovei, 27.07.2016)

  ……………………………………………………………………………………………….
  Ei, cum mai stăm cu delirul, doamna Macovei? Vă mai supără pe la încheieturi? Vă mai înțeapă în zona suburbană a creierului? Să știți că nu-i din cauza căldurii, cum vă închipuiți…la unele lighioane cu sânge rece, temperatura de-afară chiar nu contează…

  În fapt, doamnă, frisoanele matale cred că au apărut de la „…de ce i se oferă spaţii… pentru a da lecţii…”, că asta este o boală cronicizată, greu rezolvabilă la pacienții cu antecedente, madam Macovei… Mă gândesc că dacă Adrian Năstase ar fi mai tăcut, mai invizibil, mai puțin junghi în coastă, poate și febra delirantă vi s-ar mai atenua, și nici nu știu ce să aleg: plăcerea mea vinovată că „…i se oferă spaţii…” sau compasiunea pentru inconfortul matale intelectual, declanșator de pusee febrile, de câte ori deschizi pagina virtuală a unei gazete unde chiar numitul Năstase bulversează lumea cu „… cu opinii aiuristice…”

  Dumneata, Monica Macovei, cred că ești una dintre aceia care au sperat sincer că „se rezolvă” cazul Adrian Năstase în 20 iunie 2012, nu-i așa? Din fericire, n-a fost să fie… Dumnezeu măsoară cu o altă balanță cele maximum 21 de grame de suflet , pe care se presupune că le-am avea cu toții…cu amendamentul că la matale, duduie, bănuiesc că, atunci când o veni timpul, nici dacă îți bagă trupul țeapăn într-un teasc meseriaș, nu stoarce bunul Dumnezeu mai mult de 0,001grame…

  Altfel , duduie, sunteți aspră cu fidelii dumneavoastră cu care vă aflați într-o permanentă și fructuoasă „afiliație de idei” , căci iată ce susțineți. „ … rata recidiviştilor foarte bine o face ANP-ul, pentru că acolo (la intrarea într-o închisoare), se ştie exact, când o fac, cine e recidivist şi cine nu”…păi, cum , madam? Dacă numai ANP-ul e deștept la „rate de recidiviști” și ANP zice 40% (ați observat că am o gândire pozitivă, și nu mă prăpădesc de râs disecând exprimarea dumitale tălâmbă în frumoasa limbă română), păi Dănileț , cu ai lui 70% și Prună cu ai ei 50%, sunt mai proști?

  D-aia poate că era bine să avem un Institut de Criminologie, că poate ne dădea ora exactă la recidive…și nu mai pluteam în derivă între 40% și 70%…

  Evident , în măreața dumitale consecvență, deși nu răspunzi unui condamnat , de fapt, numai asta faci, cu o subtilitate demnă de invidiat, deoarece nici măcar n-ai așteptat să-ți pună Valentin Busuioc, de la PS NEWS, vreo întrebare, că ai și răspuns la ea. Ia uite cât de inteligent te-ai descurcat :
  „…Şi AM VĂZUT pe site-ul dumneavoastră o declaraţie a condamnatului Adrian Năstase. Şi PRESUPUN că de-asta m-aţi sunat…”

  Nu madam , ești în eroare, te sunase băiatul ăla să te-ntrebe ce „odicolon” folosești…

 37. 39 centru iulie 28, 2016 la 7:37 am

  Numai ca in zona Cernautiului romanii nu sunt o populatie exotica – o treime din oras plus comunele mari din periferie – Boia , Mahala , Cuciurul Mare etc – sunt romanesti .
  Valea Siretului din Bucovina de Nord este si ea romaneasca .
  Ucrainienii sunt in masa in vestul Bucovinei de Nord ( intre Storojinet si Ceremus ) si intre Prut si Nistru
  Iar locuitorii lor se declara in recensamintele sovietice si ucrainiene si sunt recunoscuti ca ” romani ” , nu ” moldoveni ” , ca in Basarabia .

 38. 40 liviu bejan iulie 28, 2016 la 8:48 am

  @Doru Coarna. Sunt doua posibilitati. Prima, ca viitoarea masina va avea noua doar propulsia. Cam asa se explica si nivelul investitiei. Si cum colaborarea franco-germana in auto este dezvoltata, Porsche ar putea colabora cu o firma franceza, insa in conditii de confidentialitate pentru a nu-si deranja cumparatorii. Nu e insa obligatoriu, posibil ca Porsche sa aiba propriile studii si cercetari in domeniu. A doua: Franta are, de destui ani, un centru de dezvoltare al automobilului electric, la Flins, ceea ce poate ridica nivelul colaborarii. Daca e vorba de colaborare, cam pe acolo cred ca trebuie cautata Porsche, care are o discreta, dar de durata, colaborare cu francezii, carora le-a revizuit motoare si, uneori, le-a si facut mici reproiectari pentru imbunatatirea performantelor.

 39. 41 liviu bejan iulie 28, 2016 la 9:45 am

  @Luminita Arhire. Interesant motto-ul ales. Mie mi se pare ca dna Macovei, in textul din motto, comite discriminare si mai cred ca , pe aceasta cale, are un drum deschis catre penalitate. La prima vedere, dna Macovei prefera, in locul unei discutii in care ar fi avut argumente pentru desfiintarea institutului, o abordare de tipul „nu discut cu o tuberculoasa”, uitand ca „tuberculoasa” a fost intre timp, declarata vindecata. (Voi continua mai incolo, acum trebuie sa plec urgent).

 40. 42 George Ban iulie 28, 2016 la 1:32 pm

  Radu Humor
  Sunteți mult prea complexat! Din moment ce dvs vorbiți și de FONDUL discursului, nu vă calificați pentru respectivul epitet.

 41. 43 ZeV iulie 28, 2016 la 1:44 pm

  centru

  Corect:
  ,,Romanii cu patru clase tampiti de saracie si izolare , obligati sa lucreze departe , unde raman la fel de exploatati si ignoranti , din cauza inapoierii produse de izolare , nu sunt ” virtuali ””

  Totusi, ei sunt mai egali si mai importanti decat noi, fraierii din patria mama, pentru ca, or fi ei tampiti, dar voteaza dreapta.
  😉
  ps
  Sper sa nu se supere Doru Coarna. Dumnealui intareste regula.
  😉

 42. 44 ZeV iulie 28, 2016 la 1:48 pm

  ps-centru

  Vorbesc de resorturile din Turcia. Cu Italia, Rusia face afaceri mai ample, de miliarde de dolari. Deh, ca de la Mafie la Mafie…
  (Z)

 43. 45 ZeV iulie 28, 2016 la 2:17 pm

  Pana nu demult, toata lumea l-a luat in ras pe ,,exoticul” Trump. Ba chiar si analistii si politicienii romani (cei mai buni din lume, in perceptia domniilor lor) au facut aceasta eroare, neluand in calcul ca tot ce scot ei pe gura la un moment dat , despre liderii americani (actuaii, sau in devenire), se inregistreaza. 😉
  Dar pe masura ce Trump a crescut in ochii cetatenilor americani, s-a amplificat si ingrijorarea, ba chiar disperarea, adversarilor sai de pretutindeni. Citesc din diferite surse ca Trump ar fi, de fapt, agentul lui Vladimir Putin (!).
  Ba chiar ca e-mail-urile democrate au fost sparte de superdotatii hacker rusi, pare-se mai destepti decat ai celorlalti. Ce putin, asta se deduce pe cale logica. (Z)
  Americanii si-au demonstrat limitele ideologice in anii 50, cand s-a propagat virusul cu ,,sperietoarea comunismului”. Astazi, cred ca americanii au progresat. Au atins, dupa parerea mea, o culme cu greu egalabila (dar nu imposibil) a imbecilitatii si neputintei.
  Si cand te gandesti ca, noi, romanii, le-am cedat toate prerogativele de politica externa si de aparare si sa ne reprezinte interesele in lume…..asta ma face sa ma gandesc daca nu cumva, noua romanilor, ne place sa detinem recorduri. Nu la fonduri europene, la orice, nu conteaza…

 44. 46 Doru Coarna iulie 28, 2016 la 2:36 pm

  @ Ghita,

  trec cu vederea jignirile ca sa-ti spun ca si mie imi placeau pacheboturile alea, insa au devenit anacronice! Nu-ti mai poti permite o masina de 8.4V, indiferent ca au marcat istoria si ca arata minunat sau pt ca au nume care te trimit direct in Rai, Eldorado, Camaro, Mustang…
  Nu vreau insa sa te dezamagesc, am condus asa ceva, Camaro si Mustang si iti pot spune ca nu prea stau pe drum, sunt prea grele si au inertie mare, daca pornesc aiurea nu le mai redresezi… Nici pe acolo nu prea le vezi, in SUA e mare chestie sa ai Mertzan fie si mai vechi, asta pt ca nu se strica des, americanii sunt practici…

  Iti atrag insa atentia ca noua tehnologie se refera strict la propulsie, deci vor apare neintarziat si replici ale acelor frumoase insa cu propulsie electrica ca sa si le permita tugulanul daca asta vrea el si are unde parca un camion…

  Sigur, tugulanul se poate emancipa sau poate regresa devenind mojic, insa asta-i iarasi treaba lui…

 45. 47 fostă basarabeancă iulie 28, 2016 la 2:45 pm

  Ghiță Bizonu’,

  cred că vă înșelați în ceea ce privește poreclele. Când îi spui unuia Borta Cu(…)ului, Puțin, Andreea Marin (e poreclă aici în sat, jur!) sau în fel și chip, te legi întotdeauna de caracteristicile personale ale persoanei care adesea ajung să se lipească definitiv de urmași. Când îi spui unuia „jidanul” vrei să spui că e zgârcit și se târguiește mult; când o mulțime de oameni îmi spun pe la spate (niciodată în față) Rusoaica, știind precis că nu am pic de sânge rusesc, accentul meu e mai bun decât al lor, eu înțeleg doar faptul că ei mă exclud. Nu mă doare atât de tare pe mine personal, pentru că nu am obiceiul de a rămâne datoare nimănui, niciodată, în nicio problemă. Și a fi rus nu este o rușine, a fi numită „rusoaică” nu este o jignire – doar un gest de excludere.

  Acasă la mama – alt aspect – și în ziua de azi mă plictisesc unii vecini cu glumele lor nesărate, enervante: „De unde ai luat țiganul acesta blond cu ochii verzi? Prima dată văd așa ceva!” Am fix același sentiment ca în primul caz atunci când le aud.

  P.S. Dacă s-ar lega de defectele mele fizice sau intelectuale (vă asigur că nu e cazul), nu m-ar deranja deloc. Porecla adevărată este și ea una dintre nuanțele vieții, sare și piper.

 46. 49 liviu bejan iulie 28, 2016 la 6:37 pm

  @Luminita Arhire. Permite-mi sa continui, te rog. Impresia mea este ca dna Macovei si- a construit un fel de logica pe care as denumi-o logica onirica. Pentru ca exista o logica in succesiunea sirului de cuvinte al dnei Macovei, sir care are un sigur cusur: nu are puncte de contact cu realitatea. Pentru dna Macovei, dl Nastase este inca un condamnat, ceea ce nu este real, dl Nastase fiind eliberat din inchisoare. Diferenta intre un condamnat si un om liber ar putea sa nu fie mare in Romania, insa diferenta este esentiala si pe ea isi bazeaza constructia dna Macovei: un condamnat apartine societatii, in timp ce o persoana eliberata isi apartine siesi. Pentru un condamnat, care apartine societatii, este normal ca societatea sa aprobe, sa incuviinteze manifestarile sale publice. O persoana care isi apartine siesi, cu toate amputarile drepturilor si libertatilor sale cetatenesti, continua sa aiba acele drepturi si libertati constitutionale in consecinta statutului sau de contribuabil. Daca , pentru un detinut, manifestarile publice ar putea constitui un motiv de tristete judiciara, atunci pentru o persoana eliberata manifestarile publice trebuie sa constituie un motiv de bucurie, deoarece prioritatea societatii, in ceea ce priveste persoanele eliberate din inchisori, o constituie reintegrarea lor cat mai rapida in societate, in viata normala, curenta. Conform unui document guvernamental, numit Strategia Nationala de Reintegrare Sociala a Persoanelor Private de Libertate, valorile urmarite prin aceasta strategie sunt: umanism, integritate, loialitate, profesionalism, respect fata de lege, orientare catre rezultate, orientare catre individ ( valoare de dreapta!), continuitate, multidisciplinaritate si, last but not least, deschidere catre comunitate. Este vizibil ca dl Nastase a atins toate aceste valori, interviurile sale, ca si activitatea de blog fiind o expresie a valorii deschidetii catre comunitate. Pentru o jurista cu pretentii, asa cum este dna Macovei, aparitiile dlui Nastase in spatiul public ar trebui sa constituie un semn al reintegrarii sociale a dui Nastase, adica un motiv de bucurie; dna Macovei ne arata ca dumneaei nu poate depasi, uneori, prejudecati banale, iar prejudecatile sunt unul dintre principalele obstacole pe care persoanele private de libertate le intalnesc in drumul lor spre reintegrare, mai ales stigmatizarea. Iata cum vad eu, subiectiv, perceptia dnei Macovei: dl Nastase nu este independent, adica este marioneta cuiva (cui?), la un nivel de gogosar (Dinca gogosarul?) care incearca sa dea lectii (mie nu mi se pare!). Cu parere de rau trebuie sa spun ca media acorda spatii in raport cu audienta: am senzatia ca dl Nastase aduce catre media audiente mai mari decat dna Macovei, de aici aparitii din ce in ce mai multe pentru dl Nastase si din ce in ce mai putine pentru dna Macovei. In ceea ce priveste ultima afirmatie, nu comentez implicatiile ei juridice, nu am cunostintele necesare, insa este jenant sa afirmi despre cineva, care a parcurs intregul sistem judiciar romanesc de-a lungul a mai mult de un deceniu, ca poate oferi doar lectii de furat; este o afirmatie echivalenta cu aceea ca, in ciuda sprijinului american , sistemul judiciar romanesc este incapabil. Jenanta si din partea unei doamne aflate recent intr-un proces in urma caruia a fost pusa sa achite un imprumut catre propriul partid, sau ca sa o citez (aproximativ) chiar pe dna Macovei, sa aduca banii inca o data, de acasa. Cu mintea mea limitata si lipsita de neuroni, inteleg ca explicatia cu adusul banilor de acasa se poate referi doar la o situatie: aceea in care completul de judecata a constatat ca banii imprumutati prin contract partidului nu apareau in contul bancar al acestuia; iar completul de judecata, din respect pentru trecutul profesional al dnei Macovei, a preferat sa emita o recomandare de a vira banii respectivi, in locul unei alte decizii, poate mai putin colegiala; atata ma duce mintea, sa dea Dzeu sa fi gresit.

  Ma gandesc, draga Luminita, ca, in urma stralucitului comentariu de mai sus, unii cetateni ar dori sa-mi acorde doctoratul in drept. De aceea, refer mai jos bibliografia utilizata ori pe care am dorit sa o utilizez:

  Dă clic pentru a accesa strategie%20reintegrare%20ANP.pdf

  http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_254_2013_executarea_pedepselor_masurilor_privative_de_libertate_organele_judiciare_cursul_procesului_penal.php

  Dă clic pentru a accesa Reintegrarea_fostilor_infractori_-_resurse.pdf

 47. 50 cozubas iulie 28, 2016 la 7:26 pm

  liviu bejan,
  Medeleine Albright, mediatoarea sefa „ai celei mai mari misiuni umanitare din istoria omenirii”,cum s-a autointitulat atacul Serbiei cu 1200 de avioane de vanatoare NATO si mii de rachete Tomahauk ,timp de 74 de zile,bombardament neautorizat de ONU ,la care Romania a pus la dispozitia avioanelor NATO spatiul sau aerian ,intr-un moment in care nu era membra NATO.Peste 200 de tone de combustibil nuclear au fost aruncate peste Serbia în urma bombardamentelor efectuate cu bombe cu uraniu sărăcit, unele zone din Serbia nefiind locuite nici în ziua de azi din cauza gradului ridicat al radioactivității. Medeleine Albright,întrebată fiind in 1996 de un reporter în urma războiului din Irak:
  – Am auzit că ar ar fi murit o jumătate de milion de copii, mai mulţi chiar decât la Hiroshima
  Aceasta răspunde:
  – A fost o alegere grea, dar preţul a meritat.
  Medeleine Albright,si-a castigat un loc de frunte in panoplia celor mai mari criminali pe care i-a produs omenirea,putand fi afisata fara „complexe de inferioritate” langa Hitler sau Leopold al Belgiei. De ce ti-a fost simpatica intodeauna Medeleine Albrighr liviu bejan?

 48. 51 liviu bejan iulie 29, 2016 la 9:33 am

  @Cozubas. De ce trebuie sa iti explic tie?

 49. 52 oscar wilde iulie 29, 2016 la 10:09 am

  De ce am avea nevoie de un Institut de Criminologie? Criminalii, și cei care au distrus economia națională, cei care au vândut și mai vând această țară, cei care trădează idealurile generațiilor care s-au sacrificat pentru urmași trebuie lăsați liberi. Nu ne trebuie măsuri de prevenire și combaterea criminalității pentru că țara aceasta nu a fost încă pustiită. Dar pregătim tineri în criminologie ca să facă cu totul altceva! Și fata mea are o specialitate în criminologie și bineînțeles, nu lucrează în domeniu!

 50. 53 cozubas iulie 29, 2016 la 7:11 pm

  Pai credeam c-a pierit ,… si…si… ,deh …tu ca un bun crestin ortodocs „de morti vorbesti numai de bine” ,cum recomanda o expresie sugestiva romaneasca,intelegi ? N-am mai citit despre Medeleine Albright sa mai fi avut „misiuni umanitare” ca cele facute pentru Serbia sau pentru Romania cu vaccinurile anticancer la colul uterin in 2008 (dar aici a fost un pic sponsorizata de Merk,e drept ),fapt ce s-a vazut in preturile de 50 de ori mai mari platite „umanitar” de Romania pentru vaccinuri ,un mizilic,na ! Banuiam ca a pierit Medeleine Albright si din dezastrul mondial al celorlalte „misiuni umanitare pentru omenire”, in Ucraina,Siria,Yemen,Irak,Afganistan,Egipt ,ca daca ar mai fi trait pieritura si le-ar fi condus ea,succesul ar fi fost garantat,de asta esti pana si tu convins liviu bejan,nu? Asadar nu ma lasa cu sufletul la gura liviu bejan : a pierit Medeleine Albright si de asta ” ti-a fost mereu asa simpatica” (la trecut) ,ca la prezent „de morti vorbesti numai de bine” …!!!

 51. 54 liviu bejan iulie 29, 2016 la 7:27 pm

  In cursul zilei de astazi, dna Madeleine Albright a fost live pe internet, la invitatia NYT. Ca in orice situatie de acest fel, internautii au fost invitati sa adreseze intrebari si comentarii, in timp real. Sa nu va mire faptul ca, printre comentarii si intrebari, nu se afla nimic semnat cozubas care sa o acuze pe dna Albright de abuzuri si chiar crime in atacul american asupra Serbiei. Nici pe pagina de FB a dnei Albright nu veti afla asa ceva.
  Interviul acordat poate fi gasit pe pagina FB a dnei ex-secretar de stat, pagina pe care nu cred ca veti gasi nici un text semnat cozubas. Fara sa iau apararea dnei Albright, pozitia ocupata nu o punea postura de ordona atacuri, de a alege tipuri de munitie, …Iar sprijinul romanesc impotriva Serbiei a fost decis de catre Emil Constantinescu, pe care cozubas cred ca l-a votat in ’96. Nu imi amintesc sa fi vazut nici vreun atac al lui cozubas impotriva fostului presedinte pentru pozitia Romaniei de atunci. In 2003, dna Albright a fost aleasa in comitetul director al Bursei din NY; nu am aflat de nici o scrisoare de protest semnata cozubas. Deasemeni, Madeleine Albright a primit gradatii universitare onorifice din partea a sapte universitati americane (6+ un colegiu), in ultimul deceniu si jumatate, iar Europa Libera nu a informat despre nici un dizident roman numit cozubas care sa fi facut scandal. Insa persoana cu nick-ul cozubas considera foarte potrivit sa reproseze pretinse comportamente ale dnei Albright unul contribuabil de pe blogul dlui Nastase. Asta este nivelul.

 52. 55 cozubas iulie 29, 2016 la 8:44 pm

  Excelent comentariu oscar wilde,felicitari omule !

 53. 56 cozubas iulie 31, 2016 la 2:32 am

  Faptul ca tanti specializata in „actiuni umanitare” a primit „gradatii universitare onorifice din partea a 7universitati”, (6+1)) este un mare zero. Premiile sunt ale lor,universitatile tot,ce-i asa mare scofala ca o babaciune cu pedigri umanitar in Serbia ,actiuni la universitatiile care conteaza,membra in consiliile de administratia a 30-40 de corporatii mondiale ,banci,societati oculte si …umanitare,sa aiba gramezi de flecustete din astea universitare ? Si Obama are o astfel de zorzonica, pentru pace si daca ar mai fi vrut unu,ii mai dadeau unul ,dar nu a mai vrut,ca-i corvoada prea mare cu ceremonia,statul in picioare si maiales statul cu ranjetul pe mecla sa dea bine la televizor,..te lasi lipsit…Cat priveste lipsa prezentei mele ca „dizident care sa faca scandal”,ai dreptate,nu a existat numele meu printre pomenitii de la Europa Libera. Insa te rog sa ma crezi,ca Europa Libera este a lor,nu a noastra,cum este si hurezeanu al lor si restul si prin urmare nu am chemare sa fiu dizidentul lor… Mi s-a parut ca esti un om onest , sensibil si cinstit si am avut o mirare sincera,ca ai o simpatie permanenta pentru o persoana care nu o cunosti personal sau o cunosti protocolar doar,sau din ce scriu ei,despre ei,in publicatiile lor si resimtind aceasta simpatie a ta ca o expunere cu grad ridicat de risc,te-am intrebat direct,fara scop ascuns ! Asta a fost tot ,sincer ! Normalitatea,decenta,morala crestina ,traditia,altruismul,compasiunea, respectul pentru batrani,empatia, se contorsioneaza in prezent ,pana devin mari defecte,iar increderea in oameni dispare complet intr-un egoism cronic si o suspiciune omniprezenta. In acest spatiu fara puncte de sprijin ,oamenii isi contracta increderea acordata semenilor si isi declara simpatia lor permanenta doar catre mama,sau frate,sau tata,copil sau bunic. Nimeni astazi nu mai trece sincer de acest perimetru,este instinctul de conservare contemporan. Ai presupus ca l-am votat pe emil constantinescu. Iti spun sub cuvant de onoare ca nu am fost niciodata la vot si asta fara sa fiu introvertit. Pur si simplu nu am incredere ca in afara de tata,sau mama mea sau o sora sau bunicii mei,astazi nimeni din afara acestui cerc nu-i interesat de nevoile mele… Daca cineva din familia mea ,de gradul unu sau doi ar candida,ar fi singura data cand a-s avea motivatia logica si increderea suficienta ca trebuie sa merg sa-l votez. Este o filozofie usor absurda,dar gandeste-te cat de logica este… Sa ne oprim liviu bejan,pozitiile noastre s-au indepartat fata de intentia mea originara si aceasta indepartare sa avem pretentia si eleganta sa ramana tacuta si neimplicata emotional …!


 1. 1 Florin Citu – atac fara precedent la adresa BNR!!! « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 27, 2016 la 7:15 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: