Scrisoare deschisă adresată Presedintelui României

Unknown-1.jpeg

Domnule Presedinte Iohannis,

Traian Băsescu v-a lăsat o mostenire grea – intre altele, actiunea obedientă fată de Statele Unite  („Licuriciul cel mare”) – Theo Peter, stergerea datoriilor Irakului si multe altele. Această actiune obedientă a incurajat ambasadorii americani la Bucuresti să incalce, incepând cu 2005, toate normele acceptate ale diplomatiei. Nu are rost să revin asupra celor intâmplate in ultimii ani.

Recent insă, răspunzând  criticilor unor oameni politici români, ambasadorul Hans Klemm a afirmat: „E datoria mea să fac observatii in mod public”. Cu alte cuvinte, să continue să se pronunte public in chestiunile de politică internă românească.

Consider că, in calitate de presedinte al României, aveti DATORIA să-l invătati pe ambasadorul Klemm că are datoria de a NU face observatii in public. Puteti, spre exemplu, să-l insărcinati pe unul din consilierii dvs. să-i inmâneze textul Conventiei de la Viena, din 1961, referitoare la relatiile diplomatice, in care se arată: „Art. 41 – 1. Fără prejudiciul privilegiilor si imunităilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii si imunităti au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.”

Nu cred că ratificând Conventia, in 1968, România a făcut o exceptie pentru SUA. Si nu cred că ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii român si american să se pronunte asupra chestiunilor de politică internă din cele două tări.

Consider că i se poate atrage atentia ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau in numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe lângă autoritătile române si nu pe lângă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agentii de presă. Conform aceluiasi articol din Conventia de la Viena,  „2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredintate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul său, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.”

S-ar putea ca dl ambasador să nu inteleagă aceste texte. Există un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste: ” 1. Statul acreditar poate oricînd, si fără a trebui să motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt functiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.” Simplu.

Domnule Presedinte,

prin incălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritătile statului român ci si pe fiecare dintre noi.

Cu speranta unei reactii de demnitate

si cu expresia consideratiei cuvenite,

Adrian Năstase

5 iulie 2016

 

72 Răspunsuri to “Scrisoare deschisă adresată Presedintelui României”


  1. 1 Constantin Palita iulie 5, 2016 la 8:26 am

    Este greu de presupus ca „mutulica”,va da curs,scrisorii deschise.

  2. 2 florin iulie 5, 2016 la 8:54 am

    Excelent.

  3. 3 Marcu Gheorghe iulie 5, 2016 la 8:55 am

    Domnule Nastase,aveti dreptate in privinta ambasadorului Klemm! Din pacate ingerintele sale in politica interna si externa a Romaniei este un lucru minor,irelevant. Nenorocirea ,pe care multi nu o vad ori o trec sub tacere este ca,urmare a invaziei NATO(in fapt a SUA!) din decembrie 1989,Romania si-a pierdut,TOTAL independenta.
    Prin semnarea Parteneriatului strategic cu SUIA(cel mai inrobitor din istoria sa milenara!),Romania nu mai este independenta. Fara sa ne acorde NICVIUN DREPT(nici macar viza pentru SUA!),americanii si-au acordat dreptul stapanilor de a decide:Judecarea si condamnarea liderilor romani care se opun ocupatiei americane-cazurile Adrian Nastase,Victor Ponta,Titus Corlatean;indepartatarea din functii a lui Victor Ponta,Crin Antonescu,Gabriel Oprea;”alegerea” presedintilor Basescu si Johannis;anularea referendumului de demitere a lui Basescu!

  4. 4 miron iulie 5, 2016 la 9:08 am

    inainte de a face observatii,indiferent de cat de valkabile sunt la acest moment,nastase ar trebui sa spuna cand i-a intrebat pe romani daca vor sau nu in ue si in nato sau ii era frica sa nu iasa din dezbateri adevarul ca ne-a transformat in colonie,impreuna cu toata clasa politica!

  5. 5 Doru Coarna iulie 5, 2016 la 9:17 am

    Iertati-ma, dar il invatati periculos pe presedinte. Daca pierdem sprijinul american, asa cum este el, insa este, il avem, ramanem cu poponeata in vant… Vreti sa-l dam la schimb cu cel al Turciei???

    Sa va explic cum vad eu treburile astea: odata lansata bila, va inchipuiti ca se opreste in pozitia de echilibru? Nu, va balansa tot mai mult creand dezechilibre, neincredere si nemultumire, iar cand e vorba de SUA toate astea vor fi de partea noastra, se intelege… Le putem noi solicita eliminarea vizelor simultan cu retragerea ambasadorului??????????? Dar stiu, vizele reprezinta doar un motiv permanent de lupta politica interna, cum de nu reusesc Iohannis si tehnocratii ceea ce n-au reusit anteriorii? La fel si autostrazile, sanatatea, invatamantul, sportul si toate celelalte… In realitate acestea nu reprezinta deziderate ale clasei politice romane, ci din pacate doar mijloace de atacare permanenta a puterii, oricare ar fi ea.

    Sa fim pragmatici, cu astia de prin Europa nu avem cum a ne ajuta mai ales in perioada urmatoare, toti sunt sub turmoilul Brexitului.

    Ce daca un ambasador se produce public? Publicul in democratia romaneasca nu are nicio putere, a avut grija clasa politica de asta… este folosit doar atunci cand interesele o cer. Ah, daca s-ar respecta si referendumul romanesc, cel cu 300, as zice ca vointa populatiei conteaza, dar ash! Prin urmare, oricine se poate produce public oricum, si chiar asta se intampla, de la tabloide pana la emisiunile „serioase”.
    Cu atat mai mult un ambasador al unei tari care ne-a luat sub aripa si incearca sa ne pastreze existenta statala! Normal ca asta costa, dar anticoruptia nu reprezinta un pret, ci o prima, un bonus! Sa fim sinceri!

    Ganditi-va la capitalurile americane, daca acolo dupa alegeri se mizeaza gresit si iese prost, unde vin ele??? Avem o pozitie privilegiata care nu ne costa nimic, asa-zisa independenta este demult vanduta UE iar MAE apartine Romaniei si e pacat ca are secrete fata de poporul roman, de ce sa comunice ambasadorul numai cu o elita cam toxica defapt, care doar a distrus tot ceea ce nu a putut sa-si insuseasca convenabil?

    Iata, mai nou parlamentarii romani si-au aprobat fofosirea masinilor de servici in timpul vacantei, se vor duce cu ele la mare pe banii fraierilor… dupa toate celelalte, pensii, salarii, indemnizatii, imunitati, etc, etc, etc…

    Pana unde poate merge nesimtirea alesilor de azi? Si rabdarea romanilor?
    Mai ales ca peste cateva luni vor incepe sa le cerseasca voturile…

    Nu este deloc bine sa opuneti de fapt populatia clasei politice chiar daca s-ar putea genera oportunitati, a mai facut cineva asta si a iesit prost! Mai bine sfatuiti politicienii sa revina decent cu picioarele pe pamant, pe cel al patriei, le ajunge, decat sa nivelati trasee adversarilor lui Dragnea…

    PS. M-am adresat tuturor, nu gazdei!

  6. 6 Amironesei Gabriel iulie 5, 2016 la 9:34 am

    Ma bucura modul public de a lua atitudine, dar, domnule Prim Ministru, chiar daca va sunt multi alaturi in pozitia dumneavoastra, nu stiu in ce masura se va produce efectul dorit.
    Ca o cutuma, inaltii demnitari ai Romaniei se vad, cel putin din 2005 pana in prezent, in incapacitate de a lua o pozitie ferma, in raport de tratatele internationale la care Romania este parte. Nu cred ca are cineva puterea de a opri oricare reprezentant al guvernului SUA, sa se erijeze in mod public in „aparator al democratiei”prin excese de conduita ce depasesc cu mult cadrul diplomatic ce este tinut a-l respecta conform atributiilor sale.
    Nu este prima data, cand personal, m-a deranjat pozitia unor „specialisti”americani in a se erija in „profesori” fie ai societatii civile, fie ai mediului de afaceri, fie in ceea ce priveste „problema coruptiei”. Astfel se intampla cand la nivel declarativ „vrem egalitate, dar nu pentru catei”.
    Sa rememoram in final, crimele savarsite de FBI, prin masluirea inclusiv a probelor ADN, fapt care au dus, nu demult, la executarea sentintelor de condamnare la moarte a 15 suspecti de crima a unor cetateni americani nevinovati! Cine si cu da lectii? Sa credem ca DNA a fost educat in acelasi spirit?

  7. 7 Cristian Moldoveanu iulie 5, 2016 la 10:02 am

    Multumesc pentru aceasta scrisoare domnule Nastase. Pacat insa ca presedintele nostru nu o sa faca asa ceva. As vrea sa avem acolo niste oameni care sa aibe demnitate, onoare si curaj. Si eu am atras atentia asupra unor astfel de lucruri in repetate randuri, trimitand chiar o scrisoare catre The New York Times, ca raspuns al unui articol al jurnalistului Patrick Basham. Mi-ar face placere daca l-ati citi. https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/03/05/replica-la-articolul-romanias-anti-corruption-mania-publicat-in-the-new-yourk-times-in-data-de-4-martie-2015/

  8. 8 Cornu iulie 5, 2016 la 10:07 am

    AU DAT BULUC LA MARELE LICURICI – Capeteniile Binomului DNA-SRI s-au ingramadit sa-i stranga mana ambasadorului SUA Hans Klemm, de Ziua Americii. Au stat incolonati asteptandu-si randul Laura Kovesi, Marius Iacob, Calin Nistor, Eduard Hellvig si Florian Coldea. Nu a lipsit nici ministresa Pruna. Au mai defilat seful SIE Mihai Razvan Ungureanu, Procurorul General Augustin Lazar, seful DIICOT Daniel Horodniceanu si seful Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru

    http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/au-dat-buluc-la-marele-licurici-capeteniile-binomului-dna-sri-s-au-ingramadit-sa-i-stranga-mana-ambasadorului-sua-hans-klemm-de-ziua-americii-au-stat-incolonati-asteptandu-si-randul-laura-kovesi-marius-iacob-calin-nistor-eduard-hellvig-si-florian-coldea-n

    … Legea interzice magistratilor sa colaboreze cu serviciile de informatii. Diplomatii din ambasade sunt prezumtivi ofiteri acoperiti.

    In final, ne intrebam: ce treaba are Ambasada SUA cu procurorii, judecatorii si sefii institutiilor de forta din Romania? Daca prezenta unor politicieni la asemenea evenimente este ceva normal, nu la fel stau lucrurile, cel putin din punctul nostru de vedere, in cazul unor magistrati.

    Un aspect major ce releva nefirescul intalnirilor unor magistrati cu politicieni cu rang diplomatic din cadrul ambasadelor straine este legea romana care interzice judecatorilor si procurorilor sa fie agenti acoperiti ori sa colaboreze cu servicii de informatii. Dupa cum se stie, reprezentantii diplomatici din ambasade sunt agenti acoperiti ai serviciilor de informatii externe ale respectivelor state, la fel cum si diplomatii romani din ambasadele noastre sunt de regula agenti SIE acoperiti.

    Ar fi venit si Galiganis … dar nu a avut loc, Licuriciu era prea ocupat !

  9. 9 George Ban iulie 5, 2016 la 10:09 am

    Romania este o tara sub ocupatie militara. Regulile diplomatice nu au ce cauta aici. Ordinele nu se discuta, ci se executa.

  10. 10 operatiunispeciale iulie 5, 2016 la 10:12 am

    Reblogged this on operatiunispeciale and commented:
    Sluga americanilor Haus Ciolannis sa-l cheme la ordine pe papitoiul Klemm?

  11. 11 moldoveanu elena iulie 5, 2016 la 10:30 am

    Regret domnule Năstase, că români nu au știut să-și aleagă președintele țării . Un om deștept în toate domeniile , un român adevărat precum sunteți dvs sunt rari și nu sunt apreciați . Au ales un vaporean curvit,lipitor de țigani, proști și curve, iar acum un neamț posomorît, înfundat pe care nu-l interesează de români pentrucă nu-s din neamul lui , din sîngele lui. Sunt mîndră că sunt româncă și mă mîndresc cu oameni ca dvs. dar cu oameni ca ei îmi e rușine. Ne-au făcut neamul de rîs, neam din neamul lui Ștefan cel mare, Cuza……oare din vița noastră nu s-au mai născut? Domnule Năstase, eu vă înțeleg disprețul, gustul amar pe care-l aveți ptr. cei ce ne conduc, dar nu ne lăsați, haideți să ne unim să facem ceva ptr. poporul nostru , ptr. generația asta , ptr. copii noștri care au pierdut direcția corectă.Păcat de țara noastră , de pămînturile noastre bogate, ne-au plecat tinerii slugi în alte țări și le-au rămas părinții, copii fără sprijin, putere.Sunteți un munte de cultură, cunoscut în țară și peste hotare, puneți umărul și urniți , înlăturați prostia, hoția, mîrșăvia din Țara Românească. Lumea vă iubește, vă regretă, ieșiți în mijlocul oamenilor, spuneți-le ce aveți de spus.Nu vreau să regret mîine poimîne cum regret de Vadim Tudor, Adrian Păunescu oameni care aveau multe de spus, dar s-au dus.

    ELENA MOLDOVEANU BORDEȘTI – VRANCEA

  12. 12 Ghita Bizonu' iulie 5, 2016 la 10:59 am

    Demnitate? De la cine ?!

  13. 13 Marian Nicolae iulie 5, 2016 la 11:05 am

    Mike Oldfield – The Songs Of Distant Earth…..

  14. 14 Ghita Bizonu' iulie 5, 2016 la 11:05 am

    Un articol excelent :

    Globalizarea ca ultimă utopie

    de Ștefan Buzărnescu , decanul Facultatii de Sociologie si Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, coordonator IRSOP pentru zona Timis, membru al Comisiei de integrare europeana a Academiei Romane, vicepresedinte al Institutului Social Roman Banat-Crisana.

    Contrar aparentelor se pare vca Tnisoara are nu numai Carpaci , Ciuhandri samd..

  15. 15 centru iulie 5, 2016 la 11:46 am

    Klemm nu este singurul care isi depaseste atributiile .
    Sa nu uitam ca actiunile lor sunt incurajate si aplaudate de pupincurismul mass -mediei nationale , de bietii geek-i ” ziaristi ” si ” reporteri ” cu 1 % din cultura si inteligenta unui Darie Novaceanu , Dumitru Tinu , Bogdan Chireac , Dan Dungaciu , Ovidiu Ioanitoaia ( am vazut interviul Digi24 luat la Sinaia lui Marine Le Pen de o ” ziarista ” autohtona , Aimée Iacobescu ? – sa intru in pamant de jena , ” ziarista ” recita un cuplet despre ” procesele familiei Le Pen ” contra oricarei politeti intr-o franceza de copil de sapte ani de la Dolhasca ) .
    Stati ca in 1997 – 2000 Rosapepe facea turnee in tara si -si dadea cu parerea asupra liceelor care trebuiau date in folosinta exclusiv bisericilor maghiare ( licee construite in perioade de apartheid in anii 1600 – 1900 , in zone romanesti , doar pentru neromani , din care romanii erau alungati ) .

    Ambasadorul rus de la Bucuresti , care ii face pe sociologii si filozofii bursieri de la Romania Libera ” badarani ” ?! – pentru articole in care acestia critica sistemul putinist , fara nici o indepartare de la politete , este mai bun ?
    Acelasi ambasador care da cu gura in presa romaneasca ” asa au aratat si alegerile in Republica Gagauza ” – care” republica gagauza ” ? – pe care a inventat-o el si sefii lui , Ceadar Lunga 17000 locuitori , Comrat 24000 locuitori ? – hai sa facem noi republici la el acasa , ca avem de unde …

  16. 16 ZeV iulie 5, 2016 la 1:12 pm

    Doru Coarna
    iulie 5, 2016 la 9:17 am

    Cum sa pierdem sprijinul american, mai baiatule, doar pentru ca unui functionar no name in America (asa cum este Klemm), i se da putintel peste nasul luat excesiv la purtare ? Romanii au construit scutul antiracheta in SUA, sau viceversa ? Doar nu-ti inchipui ca yancheii isi vor lua jucaria inutila (dar costisitoare) in spinare si vor pleca acasa (!). As vrea eu, dar sunt , inca, suficient de realist. Nu America ne sprijina pe noi, ci NOI sprijinim America.
    (Z)
    Am impresia ca, in afara de a scrie in limba romana, d-ta nu mai ai nicio legatura cu Romania.
    In aceasta ipoteza (foarte aproape de realitate, dupa parerea mea), iti propun sa te exprimi public (si) prin intermediul blogului celuilalt coleg care se declara, ca si d-ta, cetatean universal.
    Daca ma incluzi si pe mine in masa celor carora d-ta te adresezi cu o nesfarsita insolentza, este posibil sa-mi treaca prin minte anumite ganduri care nu pot fi suportate de pagina unui blog cu pretentii, asa cum este blogul domnului Nastase. Dar, sunt convins ca dispui de suficienta imaginatie ca sa intelegi.
    Totusi, ar fi bine sa pretuiesti mai mult toleranta gazdei, nu sa-ti bati joc de ea. Totul are o limita.
    ps
    Constat ca obraznicia ambasadorului a contaminat si mintile infierbantate de globalism ale unora dintre colegi. Nici voi nu contati, stimabililor, in arhitectura globala. Chiar va imaginati ca americanii pun pret pe slugi fara patrie si fara repere ? Slugile sunt simple ghemotoace igienice de unica folosintza. Asa a fost intotdeauna si asa va fi mereu.

  17. 17 ZeV iulie 5, 2016 la 1:26 pm

    centru
    iulie 5, 2016 la 11:46 am

    Poate ca ar trebui sa incerci sa faci o diferenta de nuanta.
    Daca ambasadorul rus reactioneaza (de altfel, destul de timid si discret) la atacurile unor deontologi la adresa Rusiei, ambsadorul american se intalneste cu procurorii romani si nu ezita sa ne spuna pe fatza ca acestia sunt pregatiti de americani. In ce scop ? Judeca si d-ta, cu mintea dumitale.
    Nu voi obosi sa spun: Orbirea de ura in raport cu trecutul, ne determina sa ne amputam, deliberat si (cel putin) partial inconstient, viitorul.
    Un plus de luciditate ne-ar face cu siguranta mai puternici, indiferent de unde vin, sau vor veni, provocarile.

  18. 18 ioana iulie 5, 2016 la 1:38 pm

    Jos Palaria ,d-le PREMIER DE EXCEPTIE!

  19. 19 Sandu iulie 5, 2016 la 1:43 pm

    A cata oara ma faceti sa-mi plang de mila pt „cotitura” istoriei din 2004 ?!?!? (folosesc cotitura pe post de „frauda imensa” !!!!!) Atunci am primit la conducere un hot lovit de geniul RAULUI, acum avem un provincial cu ambitii de hot RAU in cautarea geniului!!!!!!Personal nu ma topesc dupa americani,turci,rusi sau chineji….. ma uit cine este mult prea aproape…..faza cu comunistii de rusi nu prea mai tine pt mine ! Parerea mea este ca etapa „comunism” a fost tot o forma de subjugare a maselor NEINFORMATE ! Doamne ajuta-i pe romani!

  20. 20 ZeV iulie 5, 2016 la 2:37 pm

    Marian Nicolae
    iulie 5, 2016 la 11:05 am

    Prefer Mike Oldfield – Voyager.
    (Z)

  21. 21 Cris iulie 5, 2016 la 3:02 pm

    Foștii telectuali ai lu Băsescu, actuali ai lu Ioh, îți atrag mereu atenția: „Ai văzut că și ambasadoru american a zis că e bine/că nu e bine…”.
    Cred că ei așteaptă să se pronunțe Kelmm, apoi spun și ei ce-a zis Klemm.

    De ce țin ăștia morțiș să se comporte precum domnii fanarioți?

  22. 23 Mihaela Erika Petculescu iulie 5, 2016 la 4:08 pm

    Sarcasmul, blând sau usturător, verbal sau ilustrat, este o armă polemică folosită cu succes în lupta politică, însă mă întreb în ce măsură ironia poate străpunge platoşa de prostie şi rea-credinţă atât de omniprezente în spaţiul nostru public.

  23. 24 Mihaela Erika Petculescu iulie 5, 2016 la 4:14 pm

    @ZeV

    Scuze mai întăi pentru că răspund cu întârziere, dar ieri dimineaţă Bobiţă al nostru ne-a părăsit în urma unei convulsii finale, după ce s-a luptat timp de 1 an şi 7 luni cu moartea. Pentru mulţi era doar un maidanez, frumos şi inteligent. Pentru noi însă, a fost : Bobiţă, Inimă de Leu !

    M-au surprins cuvintele Dvs, căci fac apologia teoriei complotului : eminenţele cenuşii acţionează din umbră şi conduc lumea !? Este o viziune simplificatoare a realităţi, focalizată doar asupra unui grup ocult capabil să-şi coordoneze în secret acţiunile ilegale şi nefaste pentru a afecta cursul evenimentelor ( ceea ce nu este imposibil ), numai că o asemenea concepţie ignoră şi discreditează factorii economici, sociali, politici, culturali şi religioşi care reprezintă adevărata forţă motrice a relaţiilor inter-umane, cu atât mai complexe astăzi cu cât trăim o perioadă de instabilitate haotică, probabil faza finală a unei reacţii în lanţ ce a început odată cu căderea comunismului şi a fost urmată de dezmăţul – scăpat de sub orice control – al capitalismului globalizat, iar apoi de criza – inevitabilă ! – din 2008. Etapa actuală, post-criză, este în esenţa ei contestatară şi dominată de manifestări anti-sistem de tip populist, colectivist, paseist ( a se vedea rezultatul referendumului din Marea Britanie ), sau ideologico-religios (în care se înscrie şi terorismul fundamentalist-islamic ).

    Pentru a exemplifica un asemenea raport cauză-efect raportat la conflictul dintre Syria şi ISIS ( cu implicaţii evidente asupra situaţiei kurzilor ), redau mai jos câteva citate dintr-un articol pe care l-am publicat cu ceva timp în urmă în L’Obs.Le Plus :

    « […] toute révolution religieuse prend appui sur un mouvement social au cours duquel certains groupes cherchent à modifier l’organisation de la société en fonction de leurs idéaux, pour essayer en fin de compte de conquérir le pouvoir […]
    Les facteurs socio-économiques du djihadisme contemporain ont pour cause première le surpeuplement […] D’où appauvrissement et radicalisation, renforcée par la crise économique mondiale […] qui […] a servi de point d’ignition au soi-disant « printemps arabe ».
    La composante religieuse – en dépit des particularismes locaux – possède un dénominateur commun constitué par une triple hybridation entre le wahhabisme […], le mawdouisme […] et des idéologies européennes – notamment fascistes et communistes. […]
    Après avoir créé cette solide plate-forme spirituelle, le but est d’arriver au dernier élément […] un djihad intégral, ce qui aboutira […] à l’abolition des frontières et à la proclamation d’un califat universel.
    […] Il reste à savoir pourquoi le djihadisme ne s’est pas maintenu dans les cadres d’un terrorisme anarchique […] et s’est transformé dans un mouvement religieux pan-arabo-musulman. […] Remodelage géopolitique de la zone […] qui a déstabilisé les gouvernements autocratiques et laïques du monde arabo-musulman, les seuls capables d’étreindre et de contrôler l’exaltation religieuse.»

    Problematica şi riscurile unei culturi conspiraţioniste au fost pe larg analizate din punct de vedere sociologic, psihologic, filozofic, cognitiv, conceptual, al comunicării şi propagării, etc. V-aş recomanda două lucrări considerate clasice : Douglas, K.M. and Sutton, R. M., The hidden impact of conspiracy theories…, 2008 şi Tagieff, P.-A., La Foire aux « Illuminés ». Ésotérisme, théorie du complot, extrémisme, 2005, la care aş adăuga EZW-Texte 177, Matthias Pöhlmann ( editor ), Traue niemandem :Verschwörungstheorien, Geheimwissen, Neomythen, 2004 ( o puteţi descărca online ).

    Şi cu aceasta, declar discuţia încheiată – cel puţin din punctul meu de vedere !

  24. 25 Radu Humor iulie 5, 2016 la 4:40 pm

    ZeV
    iulie 5, 2016 la 9:35 am
    O comisie a decis ca Victor Ponta a plagiat. Nu sunt expert in domeniul verificarii autenticitatii unor lucrari de doctorat, dar ma intreb, ca si in cazul Hexi Pharma, daca se doreste o reala asanare a acestui domeniu academic

    La fel ca-n problema banilor de campanie electorală, când numai Adrian Năstase a fost pedepsit pentru că nu avea voie să nu ştie de unde vin, în timp ce unor indivizi ca Băsescu, mai nou şi monumentului, încă neîmpăiat al oarbei cu balanţa în mână ( după cum se judecă în România, balanţa duce cu gândul mai mult la piaţă, decât la justiţie :mrgreen: ) nu li se cere sub nici o formă acest lucru, tot aşa şi în cazul plagiatelor, pedeapsa este cu adresă, făcută să scoată din joc persoane non grata, adversari politici, deseori chiar personali, ai unor lachei sub acoperire a diverşilor licurici !
    Cum România are mai mulţi parlamentari, decât SUA, mai mulţi generali decât Germania, mai mult din pământul ţării vândut străinilor ( peste 60 %) decât orice stat european, ca să nu mai vorbim de restul resurselor naţionale date lor pe nimic, de ce n-am avea şi cei mai mulţi doctori în te miri ce, dar mai ales în inginerii de tot felul ( cred că avem cei mai mulţi politicieni aleşi în CA-urile principalelor întreprinderi/firme, fie că sunt, sau nu, pe pierdere, întreprinderile, că ei oricum sunt în câştig :25 % din salariul directorului, sau directorilor, că unii sunt abonaţi la câte 2,3, 4 …) !
    După cît s-a furat şi se mai fură în ţara asta , fără să se mai recupereze nimic, pedepsirea prin retragerea titlului pare bine venită :
    În sfârşit am recuperat şi noi ceva, vor spune vajnicii apărători şi aplicatori ai legilor ! 😉
    Halal !

  25. 26 Radu Humor iulie 5, 2016 la 5:10 pm

    Cît despre obrăznicia diplomatică a trimisului american în colonia de la Dunăre, cu capitala la Buda, cred că nu are rost să-l încărcăm şi cu o asemenea doleanţă pe minoritarul guvernator !
    Cu siguranţă că n-ar îndrăzni niciodată să muşte mâna care-l protejează, de dragul de a fi pe plac unor români ce se simt insultaţi politic ( şi nu numai ! ) de acţiunile celor trimişi să vegheze la transferul paşnic al puterii politice, economice şi financiare, în curând şi teritoriale, în mâini străine ! ;mrgreen:
    Se pare, că vine din vremea ( şi acum este, vorba cuiva!) de a ne apăra singuri, ca de atâtea ori în decursul tragicei noastre existenţe, de toată urgia aceasta euro-americană ce s-a abătut asupra noastră, drapată în intenţii care de care mai bune, ce în final se dovedesc din ce în ce mai mul a fi distrugătoare de neam şi Ţară !
    Cît mai ştim unde-i sediul ambasadei, nu văd de ce s-ar duce acolo numai aleşii noştri, de 4 iulie, pentru felicitări, şi nu şi noi, ceilalţi, pentru discuţii ( sau huiduieli, după caz ?! 😉 ) de cîte ori ne simţim insultaţi şi batjocoriţi fără pic de tact diplomatic, de unii care vin travestiţi în „ambasadori”, dar se dovedesc veritabili „yankei”, pe care lumea, de prea multe ori, i-a însoţit cu urări nu tocmai măgulitoare, legate de casa lor ! 😉

  26. 27 nastase iulie 5, 2016 la 5:31 pm

    Mihaela Erika Petculescu,
    imi pare rău pentru pierderea căinelui.

  27. 28 Adrian B. iulie 5, 2016 la 5:50 pm

    RESPECT pentru curajul dumneavoastra , d-le Nastase ! Sunteti singurul politician din Romania care spuneti lucrurilor pe nume . Ca am ajuns o colonie marginala a Imperiului Nord Atlantic .
    Toti ceilalti politicieni sunt paralizati de frica sau nu mai stiu cum sa intre in gratiile licuriciului …

  28. 29 Mircea Popescu iulie 5, 2016 la 5:54 pm

    Domnule Adrian Nastase,
    Nu inteleg de ce abia acum trimiteti o scrisoare Ambasadorului Klemm si doar dupa ce acesta „raspunde criticilor unor oameni politici români”, dupa cum afirmati. Oare disputa cu politicul romanesc, deci cu grupul dumneavoastra „select” sa va fi trezit?
    Ma intreb de ce nu ati avut curajul s-o faceti atunci cand dl. Ambasador a atentat in mod deschis la modificarea demografica si culturala a poporului roman prin indemnul, tot public, facut romanilor „să îi primească pe imigranți și să-i ajute să fie musulmani și români”.
    Poate deoarece aceasta pozitie este in consonanta cu politica promovata de eurobirocratul socialist Martin Schultz, devenit un adevarat lider spiritual al dumneavoastra, socialistii europeni. Da, este acelasi Martin Schultz care din inalta pozitie de Presedinte al Parlamentului European in care a fost numit prin jocuri de culise si-a permis cu aroganta ca in nenumarate randuri sa aiba interventii publice dure la adresa politicienilor romani si sa-i apostrofeze pe cei care pledeaza pentru politicile nationale.
    De exemplu, ma intreb daca macar la un colt al sufletului dumneavoastra de politician socialist sustineti punctul critic de vedere din articolul „Hans Klemm” pe care l-am publicat la adresa: ( https://mipopescu.wordpress.com/13-invazia/hans-klemm/ ). Poate ca roman, nu doar ca politician, veti avea o interventie si in acest sens. Abia atunci eu, personal, v-as considera credibil.

  29. 30 centru iulie 5, 2016 la 7:35 pm

    Capitanul KGB inconjurat de o clica de” siloviki ” ( adica purtatori de epoleti , tablagii , militari si servicii ) , asa zisi teologi panslavisti si afaceristi verosi nu este Rusia , este un blestem pentru Rusia .
    Rusia este zambetul lui Gagarin , filmul ” Cateva zile din viata lui Oblomov „, nuvelele lui Turgheniev , ” Soarta unui om ” a lui Solohov , , patinatorii artistici din anii 70 – 80 …

  30. 31 Luminita Arhire iulie 5, 2016 la 7:52 pm

    SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI PROFESOR ADRIAN NĂSTASE, CARE I-A SCRIS O SCRISOARE DESCHISĂ, AZI DIMINEAȚĂ, DOMNULUI PREȘEDINTE IOHANNIS

    Domnule profesor Adrian Năstase,

    Adică nu credeți că președintele nostru e destul de bosumflat și fără scrisorile dumneavoastră deschise?

    Cum să-i mai dați, domnule, spre rezolvare și problema spinoasă a demnității nostre, când niște inconștienți și niște insensibili la sezonul estival, s-au apucat să facă BREXIT, fără cruțare, tocmai când se pregătea el să plece în Florida? Această lovitură cruntă, precum și faptul că ÎNCĂ nu are ”avionul meu”, l-au făcut melancolic și șovăitor pe președintele nostru, mai predispus la reflecții despre PROIECTE DE ȚARĂ pe pereți și mai singuratic pe la Consiliul European, pe când toți ceilalți se pișcau și se hârjoneau jenant în jurul lui, părând că nu se plictisesc de moarte, așa cum s-a plictisit el… Și nimeni, dar absolut nimeni, pe-acolo, nu părea interesat să afle ”De ce e întuneric noaptea?” , temă la care Klaus ar fi putut răspunde cu un referat inteligent și rece ! Nimănui nu părea să-i pese despre ”Cum s-a format universul?” și nimeni nu se arăta interesat de pregătirea serbărilor școlare, calitate a sa care a cântărit atât de greu acum 29 de ani, la Agnita, în obținerea statutului de profesor definitiv.

    Să-l tragă președintele de urechi pe Hans Klemm…Păi, de ce? Că el nu este atât de incomodat de domnul acesta…atâta tot, că atunci când prestează, se îndoaie din șale cam de două ori mai mult decât Băsescu Traian, dar asta doar pentru că el e mult mai înalt decât fostul președinte și atunci, logic, trebuie să se-aplece mai cu râvnă ! …Păi, să se ia el după dumneavoastră și să riște să-i ridice ăla viza de State, ratând dureros pe acestă cale lectiile de tenis din Miami ?

    De Hans Klemm nu te poți atinge… el vorbește pe Facebook cu italienii morți în Egipt, ceea ce lui Iohannis , mare consumator de socializare și de LIKE-uri, nu i s-a întâmplat., totuși, până acum…

    Domnule profesor, ați dat dovadă de mare cruzime … I-ați dat să citească articole și paragrafe nemiloase, tocmai acum, când Mihalache a plecat și nu mai are cine să-i scrie un răspuns acid la SCRISOAREA DESCHISĂ , preluată brutal în toată presa… că dacă ar avea un alt consilier cu vorbele la el, ca să vă-nvețe minte…

    Ehei! Cum v-ar mai perpeli el, președintele, dacă ar avea cine să-i scrie replicile!

  31. 32 serbanfl iulie 5, 2016 la 7:54 pm

    @Doru Coarna
    iulie 5, 2016 la 9:17 am
    La invitația:„PS. M-am adresat tuturor, nu gazdei!”, nu mă pot abține a răspunde cu o întrebare, în contextul celor scrise de dvs. „ Vreti sa-l dam la schimb cu cel al Turciei???”: – credeți că turcii au doborât avionul ruesesc fără acordul USA?!
    Am și o întrebare „ajutătoare” (dacă tot ați sărit în sus la o postare a mea de acum vreo lună): O fi bine că, ÎN PREZENT, Turcia se milogește la Rusia?

  32. 33 Draghi Puterity iulie 5, 2016 la 8:04 pm

    Nu stiu in ce masura domnul Presedinte e familiarizat cu Constitutia Republicii Federale Germane, insa primul ei articol suna in felul urmator:

    „Die Würde des Menschen ist unantastbar. Sie zu achten und zu schützen ist Verpflichtung aller staatlichen Gewalt.”

    in traducere

    „Demnitatea umana este intangibila. Respectarea si protejarea ei este obligatia tuturor puterilor din stat.”

    Asta pentru ca tot doream „o tara ca afara”…

    P.S. Pentru a nu-i produce domnului Presedinte in mod inutil disonante cognitive, tin sa precizez ca este vorba de Constitutia postbelica, din 23. Mai. 1949.

  33. 34 catalina farcasu iulie 5, 2016 la 8:19 pm

    Excelenta(prin valoare),toti mediocrii astia au vocatia obedientii si am ajuns unde am ajuns.Timpurile va vor reconsidera si toti bufonii astia dati uitarii.Un popor care nu-si considera valorile, este sortit sclaviei.John Adams,declaratia universala.Excelenta,sunteti roman.

  34. 35 ZeV iulie 5, 2016 la 8:32 pm

    M.E.P.

    Sunt convins ca toti cainii ajung in Rai. Nu exista alternativa numita Iad decat pentru oameni.
    Omul poate fi cea mai sublima dintre fiintele Pamantului, dar si cea mai abjecta. Omul are privilegiul de a fi primit de la Dumnezeu constiinta de sine si liberul arbitru, pentru a alege (in sensul cel mai larg al cuvantului) in cunostinta de cauza. Daca alege prost, nu Dumnezeu este de vina.
    ps
    Nu este o viziune simplificatoare, intotdeauna in istorie grupuri restranse de oameni au condus si schimbat lumea, uneori abrupt (prin coercitie), alteori pe nesimtite, folosindu-se de conjucturi si/sau de starea de spirit a unor mase si comunitati umane pe care le-au modelat in conformitate cu interesele elitei conducatoare. Nu este neaparat ceva rau, daca este sa privim retrospectiv ce a facut, de exemplu, familia Medici in sec. XV-XVI pentru cultura Renasterii, pentru sistemul bancar si economia intregii Europe. Este adevarat ca scopul nu scuza a priori mijloacele, dar pana la urma rezultatele au fost sublime si semnificative in evolutia intregii civilizatii europene cu care Vestul european se mandreste in fiecare zi.
    ,Eminenţele cenuşii” de astazi chiar acţionează din umbra, dar, trebuie sa admit ca le este din ce in ce mai greu sa stapaneasca si sa conduca lumea, o lume a comunicarii cvasi-instantanee, ,,ecuatia” pastrarii puterii complicandu-se in permanenta in incercarea disperata a contracararii principiului al III-lea al mecanicii newtoniene.
    pps
    N-am inteles formula cu ,,discutia incheiata”. Eu, cel putin, am o mare placere sa discut cu dvs., sau, cel putin, sa va citesc comentariile, pe orice tema.
    E la fel de adevarat ca admir, dar in egala masura detest, cultura franceza. Francezii au fost in istorie pozitionati in extreme. Fie si-au decapitat liderii incoronati, fie au cochetat cu comunismul, fie cu extrema dreapta, in prezent, tot mai vizibila pe esichierul politic francez. Putini artisti francezi, in special poeti, sau scriitori, au fost pozitionati ,,in afara cercului”, adica, neinregimentati politico-ideologic. Daca nu erai inscris intr-un ,,curent”, sau nu frecventai anumite cafenele, nu existai pur si simplu.
    Cat despre laicizarea cu care se lauda superficial si obligatoriu superior, iata la ce duce ea:
    La Charlii – adepti ai noii religii a nimicului. Iar pe fondul nimicului si a lipsei de repere, apare si bascalia gratuita numita ,,pamflet”. Rezultatele se vad, din cand in cand, pe strazile Parisului.

  35. 36 Luminita Arhire iulie 6, 2016 la 12:33 am

    V-am mai spus , prieteni , că uneori, deși sunt conștientă că e rușinos ce fac, mai citesc câte ceva din REVISTA 22, din CONTRIBUTORS.ro sau intru, cum să zic…într-o doară, fluierând și prefăcându-mă că mă uit și eu așa, dezinteresat, pe niște pagini de FB despre care n-aș putea vorbi fără să roșesc… pe FREEDOM HOUSE ROMÂNIA, de exemplu…

    Am fost surprinsă să aflu că FREEDOM HOUSE ROMÂNIA așteaptă de la noi să-i virăm, din modestul nostru impozit pe profit, un 2%, acolo, pentru ce credeți? Stați bine pe scaun? PENTRU LIBERTATE !!! E interesant că ei spun că vor folosi bănuții noștri PENTRU LIBERTATE deoarece TOT ceea ce se găsește pe pagina ăstora e cu puscărie, condamnări, cătușe, confiscări extinse, sechestre, arestări preventive, recuperări de prejudicii închipuite, procurori și procuroare, plus câteva teze de o inestimabilă valoare, în ample și seducătoare prezentări : ”Media si Justiția” , ”Marțea neagră” , ”Scutul celor corupți” , ”Directiva Macovei, votată” …curat LIBERTATE!, dragii mei…

    A, și Dean Tompson, colegul lui Zgonea și indirect, al lui Mihai Viteazu, prim adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA era în FREEDOM HOUSE, înfoiat ca un curcan care nu știe că în calendar există și Ziua Recunoștinței.
    Ba chiar și Cristina Guseth… eterna și fascinanta Cristina Guseth, directoare a celebrului ONG, care crede și astăzi că DNA-ul înfăptuiește justiția în România și nu-și dă seama de ce niște oameni răi , la audiere, nu prea au fost de acord cu ea.

    P.S. Așa cum puteți observa, domnule profesor, scrisoarea dumneavoastră a explodat în toată presa. Pe diverse site-uri am citit comentariile cititorilor și m-am îngrozit : aproape nimeni nu știe pentru ce ați fost arestat, nici ăia care vă simpatizează , cu atât mai puțin ăia care vă detestă. Propaganda, scamatoria, iluzia, holograma, au fost cu mult mai puternice decât realitatea atunci când lucrurile se întâmplau, iar acum, pe măsură ce trece timpul, tind să o înlocuiască integral , scriind o istorie diformă, din plastilina căreia cetățeanul se convinge singur că e mai comod să nu iasă.

  36. 37 nastase iulie 6, 2016 la 8:00 am

    Luminita Arhire,
    intr-adevar, este incredibil. Multi oameni nici măcar nu se mai prefac. Au dobândit in profunzime mentalitate de sclavi.

  37. 38 nastase iulie 6, 2016 la 8:14 am

    Mircea Popescu,
    Imi dau seama că ati venit de putin timp pe acest blog. Opiniile mele in legătură cu interventiile ambasadorului Klemm si ale predecesorilor săi le puteti citi pe acest blog, de-a lungul anilor. De asemenea, puteti citi unele analize pe aceeasi temă in cartea mea „Romanian-American partnership – My Contribution”, editia a doua, publicată in 2013, la Monitorul Oficial. Am citit comentariul dvs. si sunt de acord cu el. Pe acest blog aveti libertatea de a vă exprima opiniile. Cu oarecare arogantă, vă comunic că nu caut să devin credibil pentru cineva. Si eu imi prezint aici opiniile si le sustin.

  38. 39 liviu bejan iulie 6, 2016 la 8:24 am

    Dl Iohannis are nevoie de dl Klemm pentru viza care sa-i permita sa mearga in Florida, stat american considerat, alaturi de Delaware, conform informatii internet, paradis fiscal. Deci, ce sa cred ca va face dl Iohannis? As avea destule de scris pe marginea acestui subiect propus de dl Nastase, insa ma multumesc doar cu cateva vorbe, nu stiu inca, concluzive sau introductive: atitudinea ambasadorilor SUA fata de noi este urmarea fireasca a atitudinii noastre fata de noi.

  39. 40 oscar wilde iulie 6, 2016 la 8:31 am

    Românii au ales un neamț, pentru că au zis că dă bine, numai că neamțul este sas și sașii au fost întotdeauna supuși. Băsescu nu a fost un supus, el a fost un șmecher, căruia nu i-a păsat că este marginalizat, de ochii lumii, pe la întâlnirile oficiale. Șmecheria lui avea la bază sprijinul reciproc, dar nu în accepțiunea lui diplomatică.

  40. 41 Andy iulie 6, 2016 la 9:08 am

    Scrisoare deschisă adresată Presedintelui României


    06.07.16
    Scrisoarea cred ca intruneste simtamintele foarte multor muritori de pe aceste melaguri. Numai ca:
    1. Adresantul s-a pronuntat deja cu privire la relatia domniei sale (cel putin!) cu americanii in cadrul ,,intamplarii’’ puse foarte prost in scena de echipa domniei sale in care a raspuns ,,unuia din multime’’ ca-i mai bine sluga la amaricani (circula o zicere cum ca la investire a fost intrebat: La cine vrei sa fi sluga? iar raspunsul domniei sale a fost: La americani, yuppy …)
    2. Atat Basescu cat si actualul nu au avut optiunea sa aleaga avand in vedere ca au fost plantati acolo sus si au fost nevoiti sa execute (fiecare-n felul lui … lui Basescu i-a fost data o mai mare libertate pentru a crea circul necesar acoperirii creearii ,,statului de drept’’ necesar ingenuncherii reprezentantilor emblematici ai poporului in timp ce actualului i-a fost data insarcinarea de ,,neamt asezat’’ care cica vorbeste putin si numai, numai despre ce i-a fost dat scris)
    3. relatia dintre americani si muritorii de pe aceste melaguri s-a ,,deteriorat’’ in ultimii ani pentru ca n-am avut oameni de calitate pe care sa-i impingem sus la varful institutiilor cheie ale statului (ccr, csm, iccj, parlament, guvern, partide, presedentie) si care sa poata apoi sa ,,serveasca’’ interesele poporului din care fac parte. Ca sa nu mai vorbesc ca e cel putin ciudat cum suntem impinsi sa credem ca numaratoarea voturilor la alegeri se face pe bune. Chiar daca n-avem nici o pargie de verificare.
    4. ,,Observatiile’’ publice facute de american sunt facute tocmai pentru ca si ultimul amarastean din cel mai amarat satuc de pe aceste meleaguri sa simta cine-i stapanul. Sa stie amaratul cui tre’ sa se ploconeasca (ca apoi, in discutia cu vecinul sau la o palinca, sa-si venereze mai marele)
    5. Americanii sigur, sigur, au la nivel diplomatic insi mult, mult mai ,,diplomati’’ fata de ce avem noi. Chestia e ca ei isi urmaresc interesul. Au primit ordinul sa cucereasca teritoriile acestea si le-au cucerit. Cunosc foarte bine articolele la care faceti referire. Ideea e ca-si permit sa le incalce neintampinand nici o impotrivire.
    6. Americanii au o experienta indelungata cu privire la rolul lor de stapani. L-au exersat pe negrii la ei acasa ca apoi prinzandu-se ca-i de porc si-au zis ca-i mai bine sa-si gaseasca alte slugi pe care sa le calareasca. Atat de tari au fost incat si-au tras presedinte de culoare, tocmai ca sa dovedeasca lumii ca n-are treaba cine-i pe o functie atata timp cat conduce cine trebuie.
    7. Ati punctat foarte bine ca normele diplomatice sunt specifice statelor democratice. Evident ca pe aceste melaguri nu exista un stat democratic, chiar daca toti cei interesati sar sa proclame aceasta aberatie. In timp ce americanii sunt democratici la ei acasa iar in lume sunt cuceritori. La ei acasa sunt ,,mai’’ democratici pentru ca procentul celor care se lupta sa traiasca mai bine este mult, mult mai mare decat cel existent in alte state (asa se regleaza democratia in fiecare stat … si nu este impusa de forme gen dna)
    8. Pentru a intra in normalitate ar fi nevoie ca sa recucerim institutiile pierdute pentru ca, prin acestea, sa solicitam un minim respect aliatilor nostri.
    La final o intrebare:
    Sa inteleg ca prin aceasta scrisoare deschisa va faceti intorcerea dvs pe bune in politica?

  41. 42 Andy iulie 6, 2016 la 10:50 am

    Scrisoarea cred ca intruneste simtamintele foarte multor muritori de pe aceste meleaguri. Numai ca:
    1. Adresantul s-a pronuntat deja cu privire la relatia domniei sale (cel putin!) cu americanii in cadrul ,,intamplarii’’ puse foarte prost in scena de echipa domniei sale in care a raspuns ,,unuia din multime’’ ca-i mai bine sluga la amaricani (circula o zicere cum ca la investire a fost intrebat: La cine vrei sa fi sluga? iar raspunsul domniei sale a fost: La americani, yuppy …)
    2. Atat Basescu cat si actualul nu au avut optiunea sa aleaga avand in vedere ca au fost plantati acolo sus si au fost nevoiti sa execute (fiecare-n felul lui … lui Basescu i-a fost data o mai mare libertate pentru a crea circul necesar acoperirii creearii ,,statului de drept’’ necesar ingenuncherii reprezentantilor emblematici ai poporului in timp ce actualului i-a fost data insarcinarea de ,,neamt asezat’’ care cica vorbeste putin si numai, numai despre ce i-a fost dat scris)
    3. relatia dintre americani si muritorii de pe aceste melaguri s-a ,,deteriorat’’ in ultimii ani pentru ca n-am avut oameni de calitate pe care sa-i impingem sus la varful institutiilor cheie ale statului (ccr, csm, iccj, parlament, guvern, partide, presedentie) si care sa poata apoi sa ,,serveasca’’ interesele poporului din care fac parte. Ca sa nu mai vorbesc ca e cel putin ciudat cum suntem impinsi sa credem ca numaratoarea voturilor la alegeri se face pe bune. Chiar daca n-avem nici o parghie de verificare.
    4. ,,Observatiile’’ publice facute de american sunt facute tocmai pentru ca si ultimul amarastean din cel mai amarat satuc de pe aceste meleaguri sa simta cine-i stapanul. Sa stie amaratul cui tre’ sa se ploconeasca (ca apoi, in discutia cu vecinul sau la o palinca, sa-si venereze mai marele)
    5. Americanii sigur, sigur, au la nivel diplomatic insi mult, mult mai ,,diplomati’’ fata de ce avem noi. Chestia e ca ei isi urmaresc interesul. Au primit ordinul sa cucereasca teritoriile acestea si le-au cucerit. Cunosc foarte bine articolele la care faceti referire. Ideea e ca-si permit sa le incalce neintampinand nici o impotrivire.
    6. Americanii au o experienta indelungata cu privire la rolul lor de stapani. L-au exersat pe negrii la ei acasa ca apoi prinzandu-se ca-i de porc si-au zis ca-i mai bine sa-si gaseasca alte slugi pe care sa le calareasca. Atat de tari au fost incat si-au tras presedinte de culoare, tocmai ca sa dovedeasca lumii ca n-are treaba cine-i pe o functie atata timp cat conduce cine trebuie.
    7. Ati punctat foarte bine ca normele diplomatice sunt specifice statelor democratice. Evident ca pe aceste melaguri nu exista un stat democratic, chiar daca toti cei interesati sar sa proclame aceasta aberatie. In timp ce americanii sunt democratici la ei acasa iar in lume sunt cuceritori. La ei acasa sunt ,,mai’’ democratici pentru ca procentul celor care se lupta sa traiasca mai bine este mult, mult mai mare decat cel existent in alte state (asa se regleaza democratia in fiecare stat … si nu este impusa de forme gen dna)
    8. Pentru a intra in normalitate ar fi nevoie ca sa recucerim institutiile pierdute pentru ca, prin acestea, sa solicitam un minim respect aliatilor nostri.
    La final o intrebare:
    Sa inteleg ca prin aceasta scrisoare deschisa va faceti intorcerea pe bune in politica?

  42. 43 amanet autoturisme iulie 6, 2016 la 1:33 pm

    Cei de la USB.ro au lansat o scrisoare publica catre Klaus Yohannis, tot sa ii reproseze ca este inexistent in relatia cetatean si institutie.

  43. 44 Tiberiu Mihai iulie 6, 2016 la 1:41 pm

    Stimate Domnule Adrian Nastase,

    De la scrisoarea lui Cuza din 29.10.1865 catre
    Fuad Pasa sunteti INTAIUL ROMAN care da dovada
    de reala verticalitate si inalt spirit diplomatic !

    Mi-ar face mare placere daca as putea sta de vorba
    o data cu Dvs.

    Tiberiu D. – elev cls. XI-a (tel. 0721-992-906)
    pasionat de istorie, diplomatie si sah

  44. 45 George Hălărescu iulie 6, 2016 la 3:00 pm

    Despre stăpâni și neputință – evident ai noștri și a noastră a românilor http://stiriglobalizare.ro/?p=2674

  45. 46 Ghita Bizonu' iulie 6, 2016 la 3:02 pm

    ZeV

    asa cum era de prevazut se strange latul:
    http://www.euractiv.ro/justitie/ponta-vizat-de-o-ancheta-a-dna-in-legatura-cu-stergerea-datoriei-rompetrol-4843
    Dinati se inghesuie un munte de acuzatii … se afita publicu. Apoi vine op condamnare ptr nici dracu nu stie ce . Da e vunba ca ma rog poa a ai auzit zicela „nu trebuie sa stii de ce iti bati nevasta, stie ea sinmgrura de ce!!”
    De fpat nu mai are importanata DE CE (adica articolul de lege) lumea este satisfacuta ca coruptu a primit ce merita.
    In cazu asta crez ca publicu o s ainregistreze ca Ponta a fots condamnat ca a plagiat „vezi Viroele dacd copii la teza la chimie ce poti pati?!”

  46. 47 Mircea Popescu iulie 6, 2016 la 3:11 pm

    Domnule Prim-Ministru,
    In primul rand, va multumesc pentru raspuns. Pe de alta parte, nu contest ca ati avut pareri critice la adresa Ambasadorului american, deoarece le-am citit prin presa romaneasca.
    Am dorit sa ating aici un punct, acela al sustinerii de catre PSD, si nu numai, a invaziei musulmane in numele asa zisei „solidaritati europene”. Intr-unul din articolele mele am incercat sa argumentez ca este vorba de o „solidaritate internationala”, deoarece fenomenul migratiei este intercontinental Asia-Africa-Europa. Deci, nu este o problema doar a Europei, asa cum fals incearca s-o bage pe gatul, inclusiv al Romaniei, Angela Merkel prin marioneta Jean-Claude Juncker sau Martin Schultz, ci o problema a ONU. Fiind o problema ONU, nu vocea Germaniei, prin cancelarul Merkel are dreptul sa impuna „taxa de solidarite” de 200.000 euro pentru fiecare refugiat respins de o tara, ci ONU ar trebui sa gaseasca masurile adecvate pe plan global.
    Desigur, este greu, deoarece Consiliul de Securitate a devenit o institutie a cacofoniei internationale, iar „Castile Albastre” sunt o caricatura de forta militara, Si atunci, ce facem, domnule Nastase? Chiar acceptam orice i se nazare Germaniei, ca Franta se afla doar in treaba sa cucurigeasca galic?
    Oare am ajuns intr-un moment international de impas?
    Iar daca Statele Unite se vor retrage in cochilia lor fie prin politica izolationista a lui Trump, fie prin diplomatia catastrofala a doamnei Clinton, acest „jandarm al lumii” atat de blamat, dar atat de necesar pentru un echilibru mondial, va fi inlocuit de o Rusie belicoasa si in cautarea „onoarei pierdute”?
    M-as bucura sa va citesc niste analize pe aceasta tema precum si solutiile pentru atenuarea impactului asupra Romaniei, mai ales ca Basarabie este parte a problemelor romanesti.
    Parerea mea de neprofesionist o aveti in „Haos European”
    ( https://mipopescu.wordpress.com/5-politica/haos-european-i/ )

    Mircea Popescu
    m.popescu@sbcglobal.net

  47. 48 ceir iulie 6, 2016 la 3:39 pm

    MA SPERIE MODUL SLUGARNIC A UNOR POLITICIENI, MAGISTRATI SI CONDUCATORI A UNOR INSTITUTI FATA DE AMBASADA AMERICI ALEGATURA LOR INCOVOIATA DE A SE PUNE IN SLUJBA UNOR STREINI CA SE DOVEDESC CU TIMPUL CA NU AU RESPECT FATA DE ROMANIA.

  48. 49 Marian Nicolae iulie 6, 2016 la 3:40 pm

    @ ZeV, iulie 5, 2016 la 2:37 pm

    OK, fiecare cu punctul sau de vedere.

  49. 50 Tina Stefan iulie 6, 2016 la 3:51 pm

    Degeaba va zbateti,nu mai este nimic de facut!!!

  50. 51 Doru Coarna iulie 6, 2016 la 4:57 pm

    @ Serbanfl,

    turcii se milogesc de oricine si apoi, dupa semnarea contractului revin de 100 de ori cu pretentii tot mai mari si tot modifici intelegerile pana ii dai afara din birou, experienta personala, obtin prin pressing ceea ce vor, nu-i intereseaza decat sa-si vanda fructele si legumele pline de E-uri si imitatiile de piele. Ii iau in serios doar tampitii, turcii nu vor lupta niciodata cu nimeni decat pentru ei, stau degeaba in NATO, dar au totusi o armata serioasa si o pozitie strategica de prima mana pt bazinul Marii Negre!

    Decat sa te bazezi pe turci insa, mai bine negociezi cu rusii sau rogi SUA s-o faca, rusii gandesc articulat si nu sunt atat de rai precum ii prezinta media de influenta…

    Insa avionul a fost doborat fara acordul SUA, niciodata SUA n-ar sta in spatele unei astfel de initiative care ar putea genera situatii mult mai grave decat Brexitul… Dovada e ca s-au impacat toti pana la urma…

  51. 52 Tiberiu Mihai iulie 6, 2016 la 7:39 pm

    Stimate Domnule Adrian Nastase,

    De la scrisoarea lui Cuza din 29.10.1865 catre
    Fuad Pasa sunteti INTAIUL ROMAN care da dovada
    de reala verticalitate si inalt spirit diplomatic !
    Mi-ar face mare placere daca as putea sta de vorba
    o data cu Dvs.

    Tiberiu D. – elev cls. XI-a (tel. 0721-992-906)
    pasionat de istorie, diplomatie si sah

  52. 53 nastase iulie 6, 2016 la 10:51 pm

    Andy,
    Chiar atunci când nu vrem, facem politica prin atitudine.

  53. 54 nastase iulie 6, 2016 la 10:53 pm

    Liviu bejan,
    Din păcate, așa este.

  54. 55 T-Rex iulie 6, 2016 la 11:59 pm

    @Mircea Popescu, nu imi dau numele pentru ca am fost haituit de agentii lui Basescu din SUA, sau niste idioti care se aflau si ei in treaba. Dar, dupa stil si geolocatie 🙂 puteti sa deduceti cu cine vorbiti. Un hint: am scris pe forumul CMR.

    Ma bucur sa va citesc aici mai frecvent. E nevoie de un suflu nou, si desi suntem mai in virsta, avem niste experiente as spune…istorice deja. Poate asa sa mai ajutam niste formatori de opinie.

    Da, exista multi americani care au „suflet de foc” si sunt pasionati pentru a face bine. Dar cultura lor violenta si politica externa agresiva, militarista, este un pericol pentru pacea mondiala.

    Dl. Blair, un laburist, om de stinga, a recunoscut greseala ca a initiat alaturi de SUA un razboi ilegitim in Irak. Pe cind il auzim pe Bush Jr recunoscind asta? Dl. Blair mai afirma ca „isi asuma intreaga responsabilitate”. Really? Si ce inseamna asta mai concret? Nu cumva e nevoie ca acesti doi criminali sa ajunga in fata Curtii Internationale de Justitie si sa fie judecati pentru genocid si crime impotriva umanitatii? Cite sute de mii de oameni au murit, inclusiv americani si englezi, pentru ca doi lideri au facut „o mica greseala” si au declansat un razboi: unu, ilegitim, fara acordul ONU, si doi, pe baza unor interpretari eronate a datelor?

  55. 56 adrian iulie 7, 2016 la 1:52 am

    Domnule Prim-Mnistru,sunteti un fin cunoscator al politicii interne si internationale,dvs. considerati ca in contextul actual va misca cineva vreun deget ? Cu voia dvs.va raspund umil ca nu,lipseste cu desavarsire acea coloana vretebrala pe care unii decidenti ai acestei tari nu o au sau o folosesc doar pentru a se inclina „maiestuos” in fata celor care conduc cu adevarat destinele acestei minunate tari numite ROMANIA.

  56. 57 Mother fucker communists ! iulie 7, 2016 la 10:33 am

    Ai corectat repede „persoana” non grata….dupa ce Cartianu a remarcat greseala …Persona non grata…remember ! Cum se face ca pastrezi doar comentariile ce iti convin ? Hmmm… Bine ca steaua ta a apus 😉 Si tu si Ponta traiti de acum in virtual, pentru ca in realitate nu mai existati…Super !

  57. 58 serbanfl iulie 7, 2016 la 1:10 pm

    @Doru Coarna
    iulie 6, 2016 la 4:57 pm
    =))

  58. 59 nastase iulie 7, 2016 la 3:09 pm

    Mother fucker idiots!
    Recunosc, uneori simt o plăcere sadică să dau drumul unor comentarii scrise de idioti. Unul dintre ei doreste să amendeze, in scrisoarea transmisă presedintelui Iohannis, sintagma folosită de mine – „persoana non grata”. Evident, exista si varianta „persona non grata” dar dacă semidoctul respectiv ar fi verificat textul oficial al Conventiei, publicat in Monitorul Oficial din 1968, ar fi văzut că aceasta a fost formularea preluata in traducerea româneasca. Una din explicatii tine si de traducerea ultimei propozitii din articolul 9 al conventiei (” o persoană poate fi declarată non grata…”). Era mai greu de scris ” o persona poate fi…”
    Inteleg că argumentul de autoritate are legătură cu Cartianu, tinând cont de experienta sa in materie de fotbal si de revolutii.

  59. 60 Draghi Puterity iulie 7, 2016 la 4:59 pm

    Draga Mother fucker (sper ca o sa accepti sa ne adresam unui altuia pe numele mic)

    De ce esti atat de emotional? Te temi ca o sa-ti plece sponzorul? 😀

  60. 61 T-Rex iulie 7, 2016 la 11:44 pm

    Re. Chilcot Report:

    The Chilcot report reveals much about government and its failure but largely ignores the greatest issue. The enormous suffering and losses of the Iraqi people are scarcely mentioned; there is no attempt to count the dead.

    There is also no recommendation of making reparation to the Iraqi people, let alone an apology. For me, this should be the ultimate significance of a report like this: that it speaks for those whose lives were needlessly wasted. It is their fate, not those of us and our politicians, that should preoccupy us. Only then can we begin to grasp the magnitude of what was done in our name.

    NY Times

    Aproape 250 mii de oameni, majoritatea irakieni au murit din cauza acestui razboi ilegitim. Crime impotriva umanitatii?

  61. 62 Pali iulie 8, 2016 la 6:05 pm

    Domnule Presedinte…va rog sa adaugati si un Pampers …pt nea’Johannis sau consilierul insarcinat cu inmanarea Conventiei cu mentiunea:a se monta inainte de inmanare la un service autorizat !😂

    Daca va aduceti aminte v-am intrebat cu ceva timp in urma de cate ori si in ce spete au fost invitati la MAE sa dea explicatii diplomati straini acreditati in Romania care au incalcat grav si in mod repetat (ca si acest Klemm)Conventiile de la Viena,…iata ne aflam inca odata in fata unui eveniment similar si sunt foarte curios sa vad daca jupanul Klemm,pastorul coloniei Romania o sa fie invitat la MAE sa dea explicatii !

  62. 63 ion iulie 9, 2016 la 6:08 pm

    In fapt, despre cine vorbim? Despre globalistii americani, care lucreaza neincetat la crearea Guvernului Mondial si a Noii Ordini Mondiale. Acum, teroristii globalistii incearca sa provoace Rusia, asa cum au facut de-a lungul deceniilor. Au creat terorismul, si-au demolat turnurile WTC, ca sa aiba justificare de a fura petrolul din Irak si pt a cultiva opium in Afganistan, dar si pentru a ne convinge sub pretextul „luptei impotriva terorismuluo” sa renuntam la toate libertatilw noastre. Acesti terorosti au declansat Operatiunea „Gladio” condusa de NATO, impreuna cu CIA si MI6, orchestrand atentate teroriste, care sunt dovedite de cartile de istorie. Este si greseala dvs., ca atunci cand erati premier impreuna cu Ion Iliescu le-ati indeplinit toate dorintele, cum ar fi aderarea la NATO (2004), dar si cand le-ati permis sa preia controlul Salii Proiectiilor din Muntii Bucegi, descoperita in 2003. Poate ca nu stiati cine sunt ei,Iluminatii, dar acum dupa cum se vede aveti anumite regrete. Nu e niciodata tarziu sa vedeti unde ati gresit.

  63. 64 Mircea Popescu iulie 10, 2016 la 7:53 pm

    Pentru nenumaratii romani (?) care neaga importanta NATO pentru Romania, indraznesc sa-mi exprim o anume parerea in articolul ”NATO si Rusia” aflat la:
    ( https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/nato-si-rusia/ )

  64. 65 amanet autoturisme iulie 13, 2016 la 1:55 pm

    Chiar nu cred ca acest demers va merge mai departe, cu toate ca imi doresc foarte mult acest lucru.
    D-nul Presedinte Iohannis, tace si rau face. A promis ceva in an electoral si continua sa taca si sa amane lucrurile bine facute. Bine ar face sa „bata un apropo” d-nului ambasador SUA sa-si tina parerile pentru dansul sau pentru SUA.


  1. 1 Adrian Nastase l-ar dori pe ambasadorul SUA, Hans G. Klemm, „persona non grata” – Politica ta Trackback pe iulie 5, 2016 la 8:15 am
  2. 2 Adrian Năstase, scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis | Sokant.ro Trackback pe iulie 5, 2016 la 8:33 am
  3. 3 Năstase îl face praf pe Iohannis şi cere expulzarea ambasadorului SUA în România | US24 TE TINE INFORMAT ! Trackback pe iulie 5, 2016 la 10:40 am
  4. 4 Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României -SOIM Press Trackback pe iulie 5, 2016 la 1:05 pm
  5. 5 Un lucru pe care eu il inteleg mai greu… Un lucru trist… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 5, 2016 la 2:51 pm
  6. 6 FOSTUL PREMIER AL ROMANIEI,DIPLOMAT DE CARIERA ,ADRIAN NASTASE SI SCRISOAREA DESCHISA CATRE KLAUS WERNER JOHANNIS ,PRIN CARE II CERE ACESTUIA SA IA MASURI IMPOTRIVA AMBASADORULUI USA LA BUCURESTI ,SASUL HEINZ KLEMM CARE INCALCA PREVEDERILE CONVENTIEI DE L Trackback pe iulie 5, 2016 la 4:00 pm
  7. 7 Anticoruptie, anticoruptie, dar nici chiar asa… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 6, 2016 la 3:35 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!