Viitorul guvern al României

Unknown

Vă reamintesc ce scriam intr-un post-scriptum la „Alternativă sau aventură”, in urmă cu câteva zile:

„PS In ceea ce priveste solutiile imediate, nu are rost să ne gândim la alegeri anticipate parlamentare (inclusiv in varianta simultană cu cele locale). Cel putin din motive tehnice. De aceea, o solutie probabilă pentru formarea unui nou guvern, in conditiile in care Liviu Dragnea nu a făcut o propunere de candidat de premier in numele unei coalitii majoritare, este repetarea modelului din 1991 – guvernul Stolojan (din care am făcut parte, alături de Mircea Ionescu Quintus)), intr-o formulă de mare coalitie condusă de un tehnocrat, guvern care avea ca mandat organizarea alegerilor parlamentare din 1992 (initial gândite a avea loc in 6 luni; până la urmă organizate după un an). Posibil ca Dacian Ciolos să fie propus pentru prima echipă; dacă nu va fi votat se va căuta un alt candidat cu acelasi profil. Trist pentru PSD este faptul că, in urmă cu un an, spera să aibă si presedintele si primul ministru, iar acum nu mai are nici măcar conducerea guvernului. Probabil că există insă o strategie pentru câstigarea alegerilor din 2016.”

As vrea să adaug, astăzi, unele comentarii. După desemnarea sa, Dacian Ciolos are mai multe variante pentru formarea guvernului: a) formula guvernului Stolojan – se adresează partidelor, cerându-le candidati pentru ministere (specialisti, „tehnocrati”, membri sau nemembri de partid), in baza unui algoritm; b) formula guvernului Isărescu – se adresează doar unei singure zone politice, posibil PNL plus sateliti (varianta CDR); c) formula „guvernul meu” – premierul desemnat stabileste ministrii cu presedintele Johannis, preluând candidati din zona unor ONG-uri de dreapta si, posibil, din zona diplomatilor. In acest caz, trebuie să fie atent la votul de investitură dar si la sustinerea ulterioară in Parlament.

Desemnarea lui Dacian Ciolos, să nu ne mintim, inseamnă probabila instalare, sub acoperirea ideii de tehnocratie, a unui guvern de dreapta in România, in locul guvernului de stânga si pregătirea dreptei pentru alegerile de anul viitor.    Probabil că in Parlament, PSD va descoperi, cu uimire că se află in opozitie, dacă nu va accepta o pozitie umilitoare, minoritară, in noul guvern. Nu cred că prin desemnarea unui premier tehnocrat, toate partidele vor fi in opozitie!  Astfel, cu ajutorul „Străzii”, este schimbată majoritatea parlamentară decisă in alegeri, si pe această bază, guvernarea. PSD avea posibilitatea să se prezinte cu un candidat sustinut de TOATE partidele din Coalitie. Intr-o astfel de situatie, presedintele era obligat să desemneze primul candidat de premier din partea majoritătii parlamentare (vă aduc aminte că intr-o situatie asemănătoare, Băsescu a fost obligat s-l desemneze pe Ponta). La consultări (runda a doua), PSD a venit insă cu un candidat doar din partea partidului, nu a Coalitiei, ceea ce evident i-a permis lui Johhanis să se manifeste ca „presedinte jucător”.

Posibil ca PSD să participe la votul de investitură si să dea „un vot util” iar apoi să se retragă in opozitie. Vom vedea. Vă amintesc, insă, componenta  guvernului nu este esentială, pentru că formula initială (care trebuie aprobată de parlament) poate fi usor modificată prin remaniere – procedură care ii implică DOAR  pe premier si pe presedinte!  Usor de realizat in ultimul an de mandat al parlamentarilor.

58 Răspunsuri to “Viitorul guvern al României”


  1. 1 Nicolae Puscasu noiembrie 11, 2015 la 9:43 am

    Tehnocratii de azi sunt Johanocratii de maine , de vina pentru aceasta situatie este Crin Antonescu care putea fi presedinte azi si apoi asazisii prieteni din partidul nostru PSD care se sapa unui pe altii .

  2. 2 Cornu noiembrie 11, 2015 la 9:53 am

    Daca PSD-ul se lasa prostiti si de data asta … de Ciolanis … GATA, m-au pierdut ca simpatizant … a inceput sa-mi fie cam sila de slugile astea securiste. O mare mizerie este Liviu Dragnea … nu am vazut sluga mai obedienta ca el si om mai lipsit de demnitate !
    SA VA FIE RUSINE !

  3. 3 Amironesei Gabriel noiembrie 11, 2015 la 10:04 am

    Ceea ce este dezamagitor este faptul ca asa-zisul „tehnocrat”este defapt in esenta un politician fara carnet. In calitate sa de comisar european si de consilier al prezentului sef al Comisiei Europene, a implementat politicile PPE, dispus sa vireze catre socialisti ca sa fie numit inca odata comisar european(cel putin asa spun „sursele”).
    Nu este de inteles atitudinea PSD care nu numai ca a pierdut presedentia Romaniei, dar a lasat si guvernarea, trecand in opinia mea, in mod nejustificat in opozitie. Senzatia mea este ca PSD va sta astfel in opozitie cel putin cat Johanis va fi Presedinte.
    Enervanta este atitudinea lipsita de nerv a conducerii PSD(atitudine urmata cu sfintenie de majoritatea membrilor de partid-97%), care pe motivul invocat de „Strada” se complace in inactiune politica, ceea ce creaza impresia unei lipse de verticalitate si de asumare a raspunderii mai ales in plan politic. Cu alte cuvinte unii ar putea acuza PSD, ca si celelalte partide politice, de lasitate.
    Insa, ca intotdeauna, speranta moare ultima.

  4. 4 operatiunispeciale noiembrie 11, 2015 la 10:31 am

    Reblogged this on operatiunispeciale and commented:
    PSD cedeaza puterea cu repetentul Dragnea zimbind pe sub mustata. Pina anul viitor PSD se va autodesfiinta intr-o mare “populara”

  5. 5 serbanfl noiembrie 11, 2015 la 10:45 am

    Dragnea & Zgonea l-au gonit pe Ponta și-s într-o situație, cum nu se poate mai bună!
    Adică:
    – ori „componenta guvernului nu este esentială, pentru că formula initială (care trebuie aprobată de parlament) poate fi usor modificată prin remaniere – procedură care ii implică DOAR pe premier si pe presedinte! Usor de realizat in ultimul an de mandat al parlamentarilor”, sau, altfel spus: „Desemnarea lui Dacian Ciolos, să nu ne mintim, inseamnă probabila instalare, sub acoperirea ideii de tehnocratie, a unui guvern de dreapta in România, in locul guvernului de stânga si pregătirea dreptei pentru alegerile de anul viitor”
    -ori, alături de ALDE + de lucizii din UNPR, obține invalidarea primei variante de guvern a lui Johannis. Deci varianta dorită inițial de PNL – primul pas spre alegeri anticitate!!!

    P.S. Oare de ce Rovana Plumb, deși desemnată/dorită de Ponta ca și continuatoare a făgașului pe care era plasat PSD, nu a candidat? N-a vrut sau „n-a vrut”?!

  6. 6 Cornelia Plavicheanu noiembrie 11, 2015 la 10:53 am

    si totusi, ce joc face dragnea??? nu reusesc sa-l inteleg… are o strategie pe care noi, muritorii de rand, nu reusim sa o patrundem? sau, actioneaza avand ‘dosarul’ asupra capului? in cazul asta, de ce a insistat sa devina seful psd?? a ‘primit o tema’?? pfff… dam cu totii in scenarita…

  7. 7 ML noiembrie 11, 2015 la 11:34 am

    Cred că nu e cazul să vă faceți vreo iluzie legată de PSD-ul actual. Cu Dragnea&Zgonea în frunte, pe frontispiciul clădirii din Kiseleff ar trebui să scrie „lăsați orice speranță, voi ce intrați aici”…

  8. 8 Florea Dumitrescu noiembrie 11, 2015 la 12:10 pm

    SCRISOARE DESPRE DOSARE PENALE

    Domnului Klaus Iohannis – Preşedintele Ţării

    DOSAR PENAL PENTRU DACIAN CIOLOŞ

    Noi, cei din societatea civilă, vă atenţionăm că domnul Dacian Cioloş, pe care l-aţi desemnat pentru funcţia de prim-ministru are dosarul penal nr.203/P/2014.
    Procurorul şef de secţie Camelia Sutimanu şi Procuror Ioan Florentin Ene au confirmat că în dosarul cu numărul de mai sus – s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută la art.297, alin.1 din Codul Penal.
    Vă cerem să informaţi imediat opinia publică despre acest fapt şi dacă îl mai consideraţi „curat” pe domnul Dacian Cioloş.

    11 noiembrie 2015

    Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”

    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

  9. 9 Oscar Wilde noiembrie 11, 2015 la 12:46 pm

    Am văzut aseară, la o emisiune TV, cum o lideră a „Străzii”, care vorbea de suveranitatea poporului exprimată prin vot, nu știa ce este un colegiu electoral și nu fusese la vot, pentru a-și exprima opțiunea pentru reprezentantul ei în Parlament. Am spus pe acest blog, că generația tânără este pregătită într-o anumită meserie și în cunoașterea limbii engleze. În rest, majoritatea tinerilor nu știu nimic din ceea ce ar trebui să cunoască despre funcționarea unui stat democratic. Alt lider vorbea de necesitatea studierii culturii civice în școli, dar această disciplină se face diin clasa a IV, atât ca disciplină trecută în trunchiul comun cât și în cdș ( curriculum la decizia școlii). Dar nu este disciplină de examen, nici de evaluare, iar elevii o trec la și altele. Ignoranța și răutatea oamenilor sunt cele mai mari pericole pentru o societate!
    Cât despre noul Guvern, ne facem iluzii. Toți cei care au vrut să facă ceva pentru țară, începând cu Alexandru Ioan Cuza și până în prezent, au fost înlăturați. Nu ne-au iubit nici Occidentul, nici Orientul și nu ne-am iubit nici noi, iar „cozile de topor” au constituit armele cu care ne-au sugrumat străinii.

  10. 10 Ioda noiembrie 11, 2015 la 12:53 pm

    In virtutea articolului 30 din Constitutia Romaniei vreau sa exprim si eu cateva idei.
    Ce-ar fi daca noul Guvern ar fi acceptat de USL pentru ca ulterior, dupa 10-15 zile, sa fie dat jos printr-o motiune de cenzura(vezi Portugalia).Asta ar demonstra puterea reprezentativa a votului din 2012 si ar arata cine este lupul alpha.
    Acest lucru sa fie repetat de fiecare daca cand e posibil, plus respingerea primei propuneri la fiecare reset dat de reusita motiunii, pana cand la Cotroceni se intelege ca un premier rezulta din consultarile cu partidele si nu este bagat pe gat partidelor.Propunerea vine de la majoritatea care poate sustine Guvernul, asta e logica constitutionala.Fortarea unui premier care nu reprezinta pe nimeni e un viol constitutional.
    Presedintele propune un om care rezulta din consultari pentru ca numai asa se poate obtine sprijinul pentru investitura.De aceea se mentioneaza consultarea in textul constitutional.

    Liderii de partide din USL care au bube ar trebui sa delege atributiile unor oameni nepatati, daca nu sunt in stare sa afiseze puterea cu care si eu i-am investit prin vot.
    Altfel ce sens mai are sa votez daca votul meu e intotdeauna luat la misto.Daca USL-ul renunta la putere acum eu ca si multi altii vom renunta in a mai veni la vot, spun asta cu mana pe inima si cu parere de rau.

    E pacat ca dupa 25 de ani de democratie am descoperit ca votul cetatenilor este zero si ca celor investiti prin VOT nu le pasa.

    Mai bine anticipate decat asta premier.

  11. 11 Mihai noiembrie 11, 2015 la 1:12 pm

    PSD nu putea sa vina cu un candidat sustinut de intreaga coalitie pentru ca respectiva coalitie s-a spart in ziua demisiei guvernului Ponta. Oprea a inteles ca a pierdut TOT si nu ar mai fi sustinut nimic alaturi de PSD. S-a pus, servil, la picioarele presedintelui si asteapta clementa, daca va sustine absolut si neconditionat orice doreste KWJ.

  12. 12 Radu noiembrie 11, 2015 la 1:17 pm

    E mult spus „majoritate decisa prin alegeri”:

    * UNPR avea in urma alegerilor 12 mandate iar azi are 62.
    * USL, castigatorul alegerilor includea PNL cu 141 mandate. Un numar mic dintre acestia (in jur de 20) sunt inca in „USL” impreuna cu domnul Tariceanu. Majoritatea lor sunt in opozitie.
    * PNL a fuzionat cu PDL si este in opozitie
    * USL ca structura care a castigat alegerile nu mai exista.

    In concluzie: majoritatea care sprijinea guvernul Ponta inainte de demisia acestuia era deja foarte departe de decizia alegatorilor.

    surse: ziarul financiar (http://www.zf.ro/politica/alegeri-parlamentare-2012-psd-are-192-de-mandate-pnl-141-pc-19-si-unpr-12-10382337), camera deputatilor (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.gp?idl=1) si senat (http://senat.ro/index.aspx?Sel=F6A9D4AE-6BF2-46B3-9C13-792A379CE7FB)

  13. 13 centru noiembrie 11, 2015 la 1:43 pm

    Circ .
    Ciolos nu a fost ministrul agriculturii prin 2006 – 2007 ?
    Numai neutru nu era .
    Ma amuza ca , la comanda consilierilor lui Iohannis , iese in ” strada ” unde , conform Mediafax , are loc ” o tentativa de dialog ” …
    Apropo de Iohannis , bietul de el a blocat un ajutor pentru Basarabia de 150 de milioane de dolari motivand necesitatea ” urmaririi evenimentelor de la Chisinau ” … deci Klaus se vede profesorul dand note compatriotilor de la Chisinau ? …ce miroase a Emilut Constantinescu , neinspirat si incompetent , acest Iohannis …

  14. 14 Mikael Tincu noiembrie 11, 2015 la 1:47 pm

    Avem un ex presedinte mai rus decat pare, unul in functie mai neamt decat trebuie. un premier franco-neamt si fel de fel de ministri formati la scoala lui Soros. Suspendarea cel putin pe moment a democratiei nu se putea decat prin tradarea celor cu multe stele care se ascund in spatele oamenilor strazii. Cred ca marile puteri au gandit un guvern de tehnocrati in numele nostru, fiecare membru avand prioritati la Nord sau Vest de Romania.

  15. 15 T-Rex noiembrie 11, 2015 la 1:57 pm

    Asta am spus si eu pe un thread precedent (comentariul inca nu a aparut). S-a schimbat un guvern de centru stinga, cu unul „pictat” ca fiind „tehnocrat” in mod nedemocratic. Aiurea, Ciolos e de dreapta. Astept cu nerabdare si primele semnale ca Romania va trebui sa semneze acordul cu FMI.

  16. 16 alexph noiembrie 11, 2015 la 2:26 pm

    problema este ca psd are un presedinte condamnat, fie si cu suspendare in prima faza, care asteapta recursul sa vada daca executa sau nu o posibila executare cu inchisoare. dragnea e santajabil si asta se vede in tot ceea ce a facut de cand a pus efectiv mana pe partid. e incredibil faptul ca nu s-a organizat o intalnire a liderilor coalitiei inaintea participarii la consultari si asta arata incaodata tradarea lui dragnea. faptul ca si oprea-unpr incearca sa-si aranjeze ploile pentru viitoarea sa anchetare de catre dna nu excludea intalnirea. psd e un partid distrus din interior care de atatia ani nu reuseste sa inteleaga ce inseamna comunicarea pe internet, nici macar dupa diversiunea de la prezidentiale. pacat de valoarea si realizarile guvernului ponta dar recunostinta la romani, vorba lui razvan teodorescu, e o necunoscuta pentru marea majoritate a populatiei. oricati bani le dai romanilor, oricat indrepti nenorocirile facute de dreapta atunci cand a ajuns la putere, intotdeauna s-a demonstrat ca romanii in prostia lor sunt usor de manipulat iar adrian nastase a vazut pe pielea lui asta. ma uit la diversiunile de pe antena 3, o televiziune si un trust ajutat de psd dar care prin majoritatea realizatorilor arata ca nu sunt decat niste simpatizanti de dreapta care au facut orice pentru a acuza in permamenta psd-ul si guvernarea ponta. astept cu incredere sa piarda sediile, sa plateasca amenzi din ce in ce mai mari, sa piarda procesele pe banda rulanta asa cum se intampla acum si sa vad reactia de mare guru a lui voiculescu din inchisoare. culmea ar fi ca dragnea sa accepte ca unpr sa participe pe liste comune cu psd-ul la viitoarele alegeri dar la prostia si frica aratata de dragnea dupa condamnare orice e posibil.

  17. 17 SAG noiembrie 11, 2015 la 3:19 pm

    …..”să nu ne mintim, inseamnă probabila instalare, sub acoperirea ideii de tehnocratie, a unui guvern de dreapta in România….”
    Categoric, asa este.
    Noul guvern Ciolos, GUVERNUL MEU, este menit doar sa se faca o tranzitie spre urmatorul guvern (tot GUVERNUL MEU) Predoiu….
    De fapt, STRADA si-a realizat scopul IMPUS din afara tarii, de catre PPE, prin ONG-urile mobilizatoare: caderea guvernului Ponta si venirea GUVERNULUI MEU in frunte cu Ciolos(impus tot de la PPE !). Joshannis este doar executantul.
    Victor Ponta devine istorie; eu sunt de parere ca demisia lui este un act brav si onorabil, chiar daca nu este responsabil de indolenta si prostia celor ce au cauzat moartea si vatamarea grava a tinerilor de la clubul Colectiv.
    Numarul EXTREM DE MARE al cerintelor ca Victor Ponta sa revina la functia de Premier, din timpul emisiunii lui Mihai Gâdea( Sinteza Zilei de ieri seara), comparativ cu Ciolos, demonstreaza ca Guvernul Ponta a fost unul caracterizat de performanta si dezvoltare economica, dar STRADA si SCENARIUL PPE, privind urgenta , au considerat ca aceste aspecte nu mai conteaza intr-un moment al decontului politic, pe fondul emotional, cauzat de marea tragedie de la clubul COLECTIV.
    DOVADA ca scenariul si-a atins scopul este : RETRAGEREA TOTALA A STRAZII conduse de ONG-uri.

  18. 18 mihaelataniastoica noiembrie 11, 2015 la 3:38 pm

    Politica este doar centru de interes mediatic.

    Lumea se mişcă prin idei şi oameni capabili să le dea concreteţe.

    Când vrem spectacole, avem alte variante de ales.

    Sunt oamenii care aşteaptă să vadă uscatul ca să aibă curajul să ridice ancora şi sunt oameni care înţeleg că uscatul este legat de coborârea ancorei. Bineînţeles că sunt şi oameni care eşuează, deoarece văd uscatul când nu există sau nu văd uscatul la timp.

    Din punctul meu de vedere, oamenii cu idei au nevoie de experimente, înainte de a lua decizii capitale.

    România a fost mereu reprezentată de destui flâmânzi, naivi sau aroganţi dornici să arate că sunt gata să-i ajute pe cei care au ceva de experimentat.

    Eeee ” Ce e scris şi pentru noi/Bucuroşi le-om duce toate…” cu menţiunea suplimentară : meciul se joacă în terenul nostru! Şi noi suntem vii. Cel puţin, unii dintre noi. Şi nici prea somn nu ne este.

    Ce face PSD? Treaba lui. Parcă atunci când nouă ne era greu, PSD făcea altceva!

  19. 19 papasha noiembrie 11, 2015 la 3:45 pm

    1. HA , dupa a TREIA zi a nenorocirii blestemate , am zis , si-am scris ca niste baieti destepti ( sugative de bani de la Buget ) , ne PROSTESC , MINTIND fara rusine , zicand ca , SUNTEM PREGATITI PT. ORICE , CA AVEM DE TOATE , ACE , BRICE SI CARICE , CA AM CHELTUIT SUTE DE MILIOANE DE EURO CA SA NE ECHIPAM , SA NE FORMAM SI SA PROCEDAM CA LA CARTE IN CAZURI DE NENOROCIRI !!!! …….

    DE CHELTUIT SI DE PAPAT BANII , DAAAA , RESTUL , …….UN MARE BULL SHIT DE PROSTIT LUMEA .

    IETE-TE SI O PROBA DIN INTERIORUL SISTEMULUI MEDICAL , O ORGANIZATIE MEDICALA , CU PESTE 21 000 DE MEMBRI :

    Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România, o comunitate online a cadrelor medicale din România, cu peste 21.000 de membri, îi acuză de MUSAMALIZAREA situației reale a spitalelor bucureștene, din punct de vedere al capacității insuficiente de tratare a răniților din club Colectiv, pe NICOLAE BANICIOIU, ministrul interimar al Sănătății, RAED ARAFAT, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor și pe Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri a Spitalului Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti și prof. univ. dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Clinic de Urgență București.

    ” În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are .

    Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.

    Protestăm public împotriva ministrului demisionar – NICOLAE BANICIOIU , Prof. dr. IOAN LASCAR, dr. RAED ARAFAT, Prof dr. ENESCU MIRCEA DAN – care din motive necunoscute nouă AU INCERCAT SA MUSAMALIZEZE SITUATIA REALA si competența noastră ca țară ”.

    2. http://www.nasul.tv/roland-catalin-pena-asta-inseamna-sa-fii-nesimtit/

    3. Dupa aparitiile sale la tv sau in presa scrisa , din ce in ce mai rare , si cu un latrat gen schelalait jalnic , se pare ca marele bullllldog blaga inepe sa fie un’ din ce in ce mic shitzu , asta o insemna oare ca urmeaza sa fie chemat sa urce niste trepte unde o sa-si lase telefonul la intrare pt. vreo 2-3 ani ?

    Ma intreb doar , n-am dat cu paru’ !

  20. 20 serbanfl noiembrie 11, 2015 la 4:35 pm

    @Florea Dumitrescu
    noiembrie 11, 2015 la 12:10 pm
    Superb!!!!
    Felicitări întregii echipe!
    Cum a dispus PPE, așa s-a executat!
    Nu le-a plăcut nemților că s-au întâlnit premierii Serbiei, Bulgariei și României, așa că au pus de un spectacol mai ceva ca la DSK, în USA!
    Se zice că la manifestațiile, organizate spontan, după 4 zile, au fost în prim plan agenții francezi – adică francofoni francofoni, cu un ditamai Președintele reprezentant al neînfricatei stângi franceze!
    http://www.napocanews.ro/2015/11/de-ce-a-numit-bruxellul-un-specialist-agricol-dacian-ciolos-ca-premier-al-romanie.html

  21. 21 Ghita Bizonu' noiembrie 11, 2015 la 4:39 pm

    Doamnelo si domnilor

    se pare a ajuns cu totii prea parohiali si ne-a scapat asta

    Verticala puterii în varianta UE

    „Lovitura de stat” din Portugalia Publicat Luni, 26 octombrie 2015

    ATM-uri închise, cozi la benzinării, rafturi goale în magazine, oameni sărăciți îngrămădiți în piețele orașelor pentru a mânca gratis o supă calda, pacienți care stau câte doi într-un singur pat de spital. Toate aceste imagini din Grecia intens mediatizate în ultimii ani și mai cu seama în 2015 nu au avut efectul psihologic scontat de Bruxelles și Berlin asupra portughezilor.

    Nu sunt doar relatări neutre despre situația dintr-o țară în criză, nu sunt doar expresii ale compasiunii pentru greci, sunt și avertismente despre ce se poate întâmpla cu un electorat care nu alege ”pe cine trebuie”, transmițând ”semnale negative” investitorilor, creditorilor.

    Teama cea mare a birocraților de la Bruxelles și a guvernului de la Berlin nu a fost Grecia, ci posibila contagiune ce s-ar manifesta în Spania, Portugalia și chiar Italia, în întreg flancul sudic al UE lovit de criză. O teamă de cetățenii europeni. Grecia a fost un exemplu despre cum liderii UE vor trata asemenea ”derapaje”.

    Nu a fost însă suficient pentru portughezi. Unii dintre cei mai săraci alegători europeni s-au prezentat la urne pe 4 octombrie și au dat credit Partidului Socialist, stânga portugheză. Rezultatele nu ofereau decat posibilitatea unui guvern de coaliție, iar la începutul săptămânii trecute liderul socialist Antonio Costa a anuntat că este gata să se alieze cu comuniștii si cu Blocul Stângii (un partid apropiat de ideologia Syriza) pentru a forma un guvern ce ar detime majoritatea absolută în parlament și care ar asigura stabilitatea politică. A anunțat că va fi un guvern care va lua și măsuri anti-austeritate, posibil chiar anti-euro.

    Aici a intrat în scenă președintele conservator Anibal Cavaco Silva. El a decis să îl desemneze drept premier pe liderul social-democraților (de orientare liberală în Portugalia), Pedro Passos Coleho, pentru un al doilea mandat. Cum a justificat președintele de dreapta decizia sa care vine împotriva voinței exprimate de electorat? ”Este datoria mea, în cadrul prerogativelor constituționale, să fac tot ce este posibil pentru a preveni transmiterea unor semnale false instituțiilor financiare, investitorilor și pietelor”. ”Este cel mai prost moment pentru o modificare radicală temeliei democrației noastre”. Așadar, instituțiile financiare, investitorii si piețele aunt mai presus de votul democratic (62% împotriva austerității). Alegătorii nu inteleg nimic, votul lor nu înseamnă nimic, poate cel mult un ”semnal fals”. Ce conteaza este vointa instituțiilor financiare.

    ”Niciodată în 40 de ani de democrație guvernele Portugaliei nu s-au bazat pe forțele politice anti-europene”, este un alt argument al presedintelui.

    Iar de la mai marii Europei vine un mesaj și mai clar: ”Sacrificiile făcute de portughezi nu trenuie să fie amenințate de un guvern format din partide anti-UE și anti-NATO”, a spus Joseph Daul, președintele grupului PPE din Parlamentul European. Cât se gandea copywriterul lui Daul la portughezi și la democrație când a scris discursul și cât la cariera sa în aparatul birocratic neales de la Bruxelles sau pe la NATO este aproape limpede.

    ”Lovitura de stat în Portugalia” – a așa a fost caracterizată pe Twitter decizia președintelui de la Lisabona, un hashtag lansat de stângiștii de pe continent. Li s-au alăturat eroscepticii, in special cei britanici. ”Poți avea democrație sau poți avea o uniune politică în UE. Nu le poți avea pe amândouă”, este concluzia eurodeputatului conservator britanic Daniel Hannan. ”Nu poti avea și democratie, și UE, acesta este mesajul de la președintele Portugaliei. Este rău pentru cauza pro-europeană”, scrie Stewart Wood, membru in Camera Lorzilor din partea laburiștilor.

    Într-adevar, un semnal rău pentru Bruxelles. Până la urma, se poate dovedi că președintele Cavaco Silva a fost prea zelos și ar putea fi pus la colt chiar de către șefii săi din PPE, de Berlin și de Comisia Europeana. În primul rând, Cavaco Silva și-a aruncat țara în criză politica. Guvernul pe care și-l dorește nu poate fi decât minoritar (107 mandate din totalul de 230 din Parlament). Liderul socialiștilor, Anatonio Costa, a anunțat vineri, imediat după decizia președintelui, că va supune guvernul unui vot de încredere. ”Președintele a produs o criză inutilă”, a spus el. Pregătirile au fost deja făcute – socialistii au demonstrat că au majoritate solidă, pentru că și-au impus fără probleme omul la conducerea Paralmentului. Mai mult, deputații au fost avertizați cu excluderea din partid dacă nu vor vota împotriva guvernului. ”Guvernul va cădea cel mai probabil, iar mingea va reveni în terenul președintelui”, crede Aantonio Barroso, de la Teneo Intelligence, o firmă de consultanță din Londra.

    Așadar Bruxelles-ul și Berlinul se vor trezi cu o criză politică într-un stat problemă. Acest lucru este și cea mai mare nemulțumire pentru ”piețe”, ”instituțiile financiare” și ”investitori”. Pe deasupra, mai marii UE au de-a face și cu o dezbatere deloc plăcută pentru ei privind starea jalnică a democrației în Europa. Situatia din Portugalia nu va rezolva problema crizei de legitimitate a UE, ci va da și mai mult apă la moară euroscepticilor.

    Dar, în primul rând, deranjul cel mare ține de impactul pe care nesocotirea votului democratic în Portugalia îl poate avea în Spania, unde în decembrie se vor organiza alegeri generale. Acolo, guvernul conservator și pro-austeritate al lui Mariano Rajoy se uită cu neliniște la vecinii lusitani. Începând din 2011, Rajoy a condus o țară pe buza falimentului. A reușit sa o transforme într-o economie cu o creștere peste media europeană, însă sacrificiile au fost mari, iar în buzunarul spaniolilor nu se simte vreo creștere, șomajul este peste 20%. Sondajele arata o luptă strânsă între populari și socialiști, iar arbitrii vor fi doua partide anti-sistem – Podemos (aliat al Syrizei din Grecia) si Ciudadanos. Aceste două formațiuni dau fiori Bruxelles-ului. Votul în favoarea lor ar putea, de asemenea, să transmită ”semnale false” piețelor. Iar într-o mare economie europeană, în Spania pe unde intră în Mediterana navele NATO pentru a inclina balanța în disputa mută cu Rusia din Orientul Mijlociu, pentru controlul Maghrebului, aici democrația se pare că înseamnă în primul rând securitate, arme, ”piețe” și loialitate cazonă, mai puțin voința oamenilor care finanțează toate cele de mai sus.
    sursa: http://m.cotidianul.ro/article.php?id=270314

    sau cum zice unu care se semneaza Moftangiu :
    „Poți avea democrație sau poți avea o uniune politică în UE. Nu le poți avea pe amândouă.”

  22. 23 Radu Humor noiembrie 11, 2015 la 5:44 pm

    Falsa impresie că dacă ies în stradă ( atent coordonaţi !) 10.000- 20.000 de oameni, cade automat guvernul, s-ar putea să fie „înghiţită” atât de uşor şi repede de către PSD, cu un anumit scop :
    Dacă atunci ( nov.2015) s-a putut ( să cadă guvernul), acum ( iunie 2016), când ies 40.000, de ce să nu se poată ?!.
    Mai ales că nu s-au concretizat măsurile avute în vedere de noi , mai ales pe timp de iarnă, iar scumpirile şi măririle de taxe şi impozite se ţin lanţ !
    Şi ferească Dumnezeu de furia (ne)bine controlată ( ca de obicei) a populaţiei, ce reuşeşte, în fine, să se dezmeticească de cap şi să-şi dea seama că în ţara ei, nu mai are nimic al ei !
    În afara dreptului de a emigra !
    Opţiune încurajată pe toate căile, de cei aflaţi la guvernare !

  23. 24 Adrian B. noiembrie 11, 2015 la 5:51 pm

    Pe oricine va propune Iohannis ca PM , acesta va trece la vot . Din considerente mercantile . Actualii parlamentari nu vor renunta la statutul lor de parlamentari si la salariu inca 1 an , deoarece cei mai multi dintre ei nu se vor mai regasi in viitorul Parlament .
    Daca Iohannis ar propune un ursulet de plus si acela va trece la vot ! Intamplator 🙂 este propus un fost basist , consilierul lui J.C. Junker , un etnic maghiar si nepotul lui Virgil Ardelean ( zis Vulpea ) .

    Sa nu uitam ca traim in Romania , unde oamenii se vand foarte ieftin , nu prea au caracter si nici Parlamentul nu mai este ceea ce ar trebui sa fie .

    In rest , nu pot sa nu constat ca Romania este condusa astazi ( direct si indirect ) numai de straini : Iohannis , Hellvig , MRU , Ciolos , Kovesi , etc.

    Mai cred si ca PSD-ul trebuie sa-si gaseasca niste lideri curajosi si valorosi care sa faca fata provocarilor ce vor veni . Pentru ca in maxim 1 an de zile tot acest regim Iohannis se va dezumfla si ne vom intoarce iarasi la situatia din anii 2011-2012 .

    http://www.cotidianul.ro/dacian-ciolos-primul-ministru-desemnat-are-un-dosar-penal-aflat-in-ancheta-271181/

  24. 25 TREIDE 95 noiembrie 11, 2015 la 5:57 pm

    Nu cred că mai surâde românilor varianta cu PSD în opoziție, d-nule Prim-Ministru, mai ales acum când, cât de cât guvernul Ponta a mai aranjat lucrurile pe plan economic, a avut creștere economică, salarială și, ceea ce era mai important nu a mai TĂIAT niciun procent din veniturile lor obținute uneori atât de greu, prin MUNCĂ. Păcat că a demisonat d-nul Ponta, păcat că a răspuns în felul acesta unei cereri aberante venite din partea demonstranților din Piață. Și-ar mai fi un amănunt: de când demite un președinte al Curții de conturi, ori un avocat al poporului o demonstrație pe alocuri de-a dreptul aberantă a celor câteva mii la început acum rămase doar câteva sute de demonstranții? Și…mai nou…de când sugerează Președintele României celor doi funcționari ai statului să-și prezinte demisia din funcțiile pe care le dețin? Nu știam că aceasta ar fi una dintre atribuțiile prezidențiale.

  25. 26 Adrian B. noiembrie 11, 2015 la 6:01 pm

    @ oscar wilde

    A fost o greseala sa invite in platoul Antena3 niste copii ca sa-si dea cu parerea despre viata , despre partide , justitie , etc.

    Mai bine-i trimitea Gâdea sa-si termine scolile , sa lucreze cativa ani , sa-si intemeieze o familie , sa aiba niste raspunderi si dupa aceea sa vina sa-si dea cu parerea …

  26. 27 Adrian B. noiembrie 11, 2015 la 6:15 pm

    Statul impotriva propriilor cetateni . Oare de ce-au mai murit stramosii nostri ca sa elibereze aceste pamanturi ?

    http://www.cotidianul.ro/tentativa-de-preluare-a-satului-nadas-271193/

  27. 28 Ioda noiembrie 11, 2015 la 7:14 pm

    Problema nu e ce vom lua de la FMI ci cati migranti va dori UE sa injecteze in Romania prin intermediul tehnocratiei.
    Intrebarea e cam cate milione de migranti vor astia sa depoziteze aci.Bineinteles cei mai multi dintr ei vor fi plasati in vechiul regat ca sa strice echilibrul si coeziunea pe mai multe paliere inclusiv religie.In Transilvania ar strica echilibrul pentru o anumita minoritate, plus ca ar deranja anumite persoane care fac vizite in vacante.

    S-ar parea ca si n Polonia e acelasi scenariu ca in Romania in desfasurare.
    Lucreaza rusii , sunt singuri sau … ? 🙂
    Santaj cu cote de refugiati ?!
    Ne poate spune cineva care sunt cifrele reale vehiculate neoficial pentru Romania in ceea ce priveste migrantii ?

    Asta sa fie cauza reala a capitularii lui Ponta ?

  28. 29 papasha noiembrie 11, 2015 la 7:17 pm

    @ ALL

    TARE , TARE DE TOT , SI FOARTE , FOARTE ADEVARAT !

    APELUL DE TREZIRE !

    Mircovici Niculae

    November 9 at 3:47am ·
    .

    Mi se pare că este o întrebare foarte pertinentă, cu adânci reverberații sociale iar dacă vom încerca să le dăm răspunsuri și soluții, poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom ajunge și noi, poporul român, să ne bucurăm de binefacerile civilizației.

    Din pacate atunci cand ne gandim la shimbare,avem in vedere pe ceilalti si nu pe noi.
    Aviz MONICA MACOVEI , CEA MAI JEGOASA COMBINATIE POSIBILA DE OM(?) POLITIC POSTDECEMBRIST (secu +procuror comunist) ,pe care l-am cunoscut personal; si nu au fost putini.
    Schimbarea guvernului şi a clasei politice fără schimbarea comportamentului NOSTRU CA NATIE nu va avea,din pacate, niciun efect concret.
    Ne punem speranţele într-un om sau într-o mână de oameni în loc să ne punem speranţele în noi.
    Aşteptăm schimbarea de la alţii când toată puterea stă în mâinile noastre. Mulţi dintre noi am fost cel puţin o dată în viaţă în Europa de vest şi am rămas impresionaţi de cât de curat şi civilizat pot trăi acei oameni. Schimbarea din „Ţara lui merge şi aşa” în ţară civilizată se face cu gesturi mici, făcute de fiecare dintre noi.
    …Tu, care arunci gunoiul pe stradă.
    …Tu, care scoţi căţelul la plimbare şi nu strângi după el.
    …Tu, care blochezi intersecţia.
    …Tu, care parchezi pe trotuar fără să laşi loc să treacă măcar un căruţ de copil sau invalid.
    …Tu, care te milogeşti de poliţist să nu-ţi ia carnetul când ai comis-o.
    …Tu, care cauţi portiţe să fentezi legea pentru toate nimicurile (care adunate, nu mai sunt deloc nimicuri).
    …Tu, care îţi duci copilul de 3 ani la Mec”.
    …Tu, care accepţi abuzurile unor funcţionari şi laşi capul în jos doar ca să-ţi rezolvi problema.
    …Tu, care mănânci mai mult decât ai nevoie şi te îmbuibi în fiecare zi.
    …Tu, care te duci la serviciu şi aştepţi să treacă cele 8 ore mai repede ca să rupi uşa, şi te doare în fund dacă ai produs ceva în ziua aia.
    …Tu, care faci improvizaţii în casă şi îţi pui familia în pericol.
    …Tu, care calci pe cadavre ca să prinzi ciolanul (se poartă şi în mediul privat nu doar între politicieni).
    …Tu, care aştepţi să vină primarul să-ţi dea zăpada din faţa porţii.
    …Tu, care te mulţumeşti cu puţin şi trăieşti în autosuficienţă.
    …Tu, care accepţi mizeria din ţara asta şi contribui la ea prin lipsa de reacţie şi lene. Tu care…..
    ….Eu, care îmi bat gura degeaba….

    Schimbarea nu vine numai de la clasa politică.
    Schimbarea vine cu muncă, disciplină, decenţă, respectarea legii şi responsabilitate din partea fiecărui cetăţean al acestei ţări.
    Uită-te în oglindă şi întreabă-te: ,,Sunt gata să fiu civilizat?”…

  29. 30 Fragmentarium Politic noiembrie 11, 2015 la 7:19 pm

    Guvernul Ciolos: O nastere si o supravietuire cu prognostic rezervat. Pana la votul de investitura din Parlament, nimeni nu poate spune cu certitudine daca un Guvern Dacian Ciolos se va naste sau nu. Incertitudinea este data de faptul ca nu se stie cat de trainica mai este coalitia care detine majoritatea parlamentara. Daca vor fi sau nu parlamentari care sa nu se mai simta legati de filosofia politica si socio-economica a bunei guvernari. Desigur, si de votul alegatorilor, desi acesta a cam fost viciat de traseimul politic. Daca va exista o parte care sa se rupa de coalitie, cat de mare va fi aceasta parte. Oricine ce-ar spune despre coalitie, aceasta a ramas invincibila in fata oricarei motiuni de cenzura si a oricarei tentative de renegociere. Daca adaugam ca oficial nu a fost dizolvata, semnele de intrebare privitoare la reactia coalitiei la votul de investitura par sa aiba o anumita intemeiere. Incertitudinile pot insa persista si dupa votul de investitura. Fara o majoritate care sa sustina un Guvern Ciolos, asumata printr-un protocol de noua alianta, o posibilitate care deocamdata nu este si probabila, un certificat de nastere nu este si unul de sanatate, implicit de viata lunga. Votarea de catre PSD si de catre coalitie a noului guvern ar putea foarte bine sa fie conjuncturala, o bunavointa calculata. Tacticile de exhibare sau de inselare sunt practicabile de cand lumea, de catre toate partidele. Asertiunile unor lideri PNL ca obtinerea votului de investitura ar fi un semnal pentru crearea unei noi majoritati exprima mai degraba dorinta decat putinta, poate chiar o greseala. Reactiile post-desemnare arata ca gogorita privind “independenta” politica a premierului desemnat nu a fost inghitita. De acest esec s-a prins si PNL, care incearca o reajustare de strategie prin doua manevre. Una, de “indulcire” politica a PSD, prin pastrarea unor portofolii din Guvernul Ponta (sursele ii indica pe Sorin Campeanu si Bogdan Aurescu). Alta, pentru a fi completa comedia, prin “intransigenta” privind “independenta” ministrilor in raport cu PNL, care vor fi “oameni fara carnet de partid”, potrivit Alinei Gorghiu. Insa in raport cu desemnarea premierului, componenta guvernului este secundara, prin posibilitatea de remaniere, care implica doar seful executivului si seful statului, dupa cum pertinent a remarcat politicianul de stanga Adrian Nastase. Componenta guvernului – politica, tehnocrata sau mixta – este la fel de secundara in raport cu obiectivul realizarii unei majoritati parlamentare. Nici macar varianta optimista, cu majoritate punctuala in Senat, nu de principiu, nu salveaza aparenta de guvern majoritar. Pentru hilarul unei majoritati promise unui guvern, care pe fond este minoritar, functioneaza, la fel de hilara, ceea ce ne atrage atentia la cat de implicate sunt media si PR-ul, propaganda Reuters facuta “Guvernului Ciolos”, care nici macar nu exista, dar despre care afirma ca “se bucura de o larga sustinere”. Nici cu manipularea mediatica romaneasca nu ar trebui sa ne fie rusine. HotNews, pentru a da doar un exemplu, a lansat momeli cu osanale pentru nominalizare si dezbateri privind guvernul (integral tehnocrat sau negociat cu partidele?). Sa fie vorba de coruptie si in media? Nu stiu, dar mi-a sarit in ochi un titlu al unui articol al Brandusei Armanca, o cunoscatoare a domeniului: Atentie, jurnalisti corupti! “Sa va fie frica/Tara se ridica”. Interesante mi s-au parut doua gesturi politice, de azi. Votarea majorarii salariilor bugetarilor si de catre PNL, neasteptata as spune, cu portita de a astepta un studiu de impact de la noul Guvern, imi arata abilitatea de ascundere a slabiciunii in flexibilitate, ca o miscare de Kung Fu (o practica Alinuta arte martiale?), dar si posibilitatea scoaterii imprevizibile a gherutelor de catre micutele feline. Aflu, inainte de a incheia aceste randuri, ca UNPR l-a asigurat pe Dacian Ciolos de sprijinul parlamentarilor sai. O vorba nu este un contract, deci prognosticul rezervat privind nasterea sau supravietuirea noului guvern nu este cu nimic schimbat. Nici chiar daca, sa zicem, votului de partid i s-ar adauga si clauza de constiinta.

  30. 32 nastase noiembrie 11, 2015 la 7:38 pm

    TREIDE 95,
    nici eu nu stiam…

  31. 33 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 11, 2015 la 7:51 pm

    Privind spre viitor !

    Dacă oamenii din stradă ( şi nu e vorba doar de cei manipulaţi ori de mercenarii-agitatori ai dreptei ) simt că votul lor nu mai implică societatea civilă în procesul deciziilor politice, şi PSD poartă o parte din responsabilitate. Guvernul Ponta, venit la putere pe un val de simpatie populară, a încetat destul de repede să mai reprezinte părerile alegătorilor şi a adoptat legi servind precumpănitor interesele mediilor politice şi de afaceri – excepţie fiind scăderea TVA, cu larg impact social ( + eficienţă economică ). Cât de nefastă i-a fost PSD-ului ( transformat în partid birocratic ) apropierea de doctrina neo-liberală şi ralierea la teoria statului minimal – amputat de pârghiile necesare pentru a interveni în diferite sectoare de activitate la nevoie – vedem în aceste zile cu vârf şi îndesat.

    Dacian Ciolos, prezentat drept tehnocrat şi incolor politic, este pupilul lui Băsescu şi al PP-iştilor europeni, ţinut la Bruxelles pe post de „rezervă” ( consilier special al preşedintelui Comisiei Europene ) până când în ţară se reuşeşte debarcarea lui Ponta ( Evenimentul Zilei anunţa desemnarea lui ca prim-ministru încă de pe 22 octombrie !? ) Nu numai că PSD a intrat fără voie în opoziţie şi că majoritatea parlamentară nu mai are nici o importanţă, dar de acum încolo puterea politică şi cea executivă sunt reunite într-un singur tot !

    Dreapta deţine deci toate atuurile pentru a pregăti alegerile din 2016 aşa cum doreşte şi pentru a marginaliza şi mai mult PSD, al cărui mesaj este deja confuz şi similar celor transmise de partidele de centru-dreapta, riscând să nu-şi mai atingă electoratul-ţintă ! Ar fi momentul ca PSD să-şi redefinească platforma ideologică reîntorcându-se la preceptele tradiţionale ale social-democraţiei : controlul ( parţial sau total ) al statului asupra companiilor energetice, singura cale viabilă de a scădea preţul energiei ; supravegherea serviciilor de importanţă naţională/strategică – căi ferate, transport…, plus asistenţă medicală gratuită în funcţie de sustenabilitatea bugetară chiar şi pentru cei incapabili să plătească o asigurare medicală ; impozitul progresiv pe venit – reducerea fiscalităţii nu reuşeşte niciodată să ţină pe loc capitalul care migrează în funcţie de speculaţiile financiare ; educaţie publică gratuită – nu este democratic ca tinerii merituoşi provenind din medii sociale defavorizate să nu aibă acces la învăţământ superior ori să fie nevoiţi să-şi întrerupă studiile din motive de indigenţă ; proclamarea laicităţii statului – sondajele care pun biserica pe locul 1, 2 sau 3 în preferinţele românilor sunt eronat întocmite ( oamenii au încredere în Dumnezeu, nu în ierarhia clericală ); poziţie clară antimonarhică, regalitatea fiind un anacronism în peisajul politic al sec. XXI ; reducerea numărului de parlamentari, eventual un Parlament unicameral ; o atitudine mai fermă faţă de deciziile autocrate impuse de înalţii funcţionari de la Bruxelles care au dovedit că sunt incapabili să facă faţă unei crize majore – cea a migranţilor ( provocată în bună măsură chiar de ei ) – altfel decât pasând o parte din responsabilitate statelor mai mici ; etc… etc…

    Factorul cel mai important în câştigarea alegerilor rămâne până la urmă tot încrederea alegătorilor. Şi, indiferent de concesii, cei de dreapta nu vor vota niciodată cu stânga !

  32. 34 papasha noiembrie 11, 2015 la 8:03 pm

    Eu l-as fi desemnat pe Vasile Dancu ca prim ministru .

    Ghiolbanis n-a fost de acord cu mine …. Ghinion !

    Dar macar ca vice prim ministru tot ar fi bine fie in guvern .

    Asta e parerea mea .

  33. 35 blogideologic noiembrie 11, 2015 la 8:10 pm

    Secretul acordului de metodă / Ce discutau, ei între ei, atât de confidenţial, Corneliu Coposu şi Petre Roman ? Cred că discutau secretul acordului de metodă. Metoda de a distruge, cât mai curând, România.

  34. 36 T-Rex noiembrie 11, 2015 la 8:29 pm

    Deja doaman Gorghiu vorbea de necesitatea „dePesedizarii” institutiilor. Sa aducem, domnilor mai multi ‘tehnocrati’, dar din astia de la PNL.

    Romania e azi fascinata de tehnocratie, desi, putin stiu ca e un curent politic din 1932. Azi termenul e mult mai putin folosit in sensul de conducere a societatii pa baza descoperirilor tehnologice. In Romania, tehnocratul e asociat cu un fel de specialist in materie de ardei umpluti conform standardelor UE. Din punctul asta de vedere dl. Ciolos este un tehnocrat perfect, scolit in bucatariile bune de dreapta de la Bruxelles. Pina la urma importa unde te-ai tehnocratizat, la ce scoala, si daca servesti clatite pe dreapta si datorii pe stinga..

    Bun, si cum se va manifesta totusi aceasta specializare, acest exces de expertiza in actul de guvernare al Guvernului tehnocrat? Care este „primul pas”? Sau va fi un dans perfect cu Presedintele? Vor mai continua „reforma”? Vom avea in sfirsit iarasi mult asteptata austeritate pentru cei multi? Sa dam si noi bine pe la Bruxelles, ca suntem in banda procentuala a statelor cuminti.

    Daca domnii si tovarasii romani vor schimbare a clasei politice (desi asta suna destul de stupid) sunt doua variante: impusti vechea clasa, sau conlucrezi cu ea. Mie solutiile extreme nu imi plac. Am spus de mult ca e nevoie de un partid mai la stinga decit PSD. Poate ca acum se va naste. La dreapta avem spatele intotdeauna acoperit de Basescu si prietenii lui din PNLPDL.

  35. 37 papasha noiembrie 11, 2015 la 10:04 pm

    Huo ghiolbanis , rusine sa-ti fie !
    FELICITARI ALEGATORILOR ROMANI !

    Liderul Partidului România Unită (PRU), deputatul Bogdan Diaconu, a avut o reacție dură după ce președintele a promulgat Legea de instituire a Zilei Limbii Maghiare.

    „Rușine, Iohannis!

    Iohannis a promulgat astăzi Legea de instituire a Zilei Limbii Maghiare. Așadar, peste 2 zile, în România se va sărbători oficial ziua limbii pe care o vorbeau cei care i-au asuprit și, ocazional, masacrat, pe românii din Transilvania. În schimb, legea prin care Avram Iancu era declarat Erou Național a fost respinsă de Iohannis și de atunci nu s-a mai auzit de ea.

    Iohannis dovedește astfel încă o dată că nu are nicio legătură cu poporul român sau cu această țară, ci doar cu asupritorii ei! Rușine, Iohannis!”, a fost mesajul lui Bogdan Diaconu.

  36. 38 Ghita Bizonu' noiembrie 11, 2015 la 10:10 pm

    Papasha

    eu am niste reverve cu alianta medicilor … chiar 21.000 de medici ?! În ianuarie 2015, preşedintele Colegiului Medicilor din România declara că sunt 39.000 de medici cu liberă practică în ţara noastră plus circa 13.000 de rezidenţo. Adica 1 din 2?

    Si inca ceva – Enescu conduce o sectie de arsi la Grigore QALexandrescu .. si o conduce de pe4ste 20 de ani !! (un fots coleg de serviciu a facut un sistem de programe ptr sectia aia)

    Si ptr a fini(ta la comedia civico-medicala) Alianta Medicilor sustine ca Transferurile pacienţilor s-au facut doar la insistenţa ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătăţii şi pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenţie din partea guvernanţilor de a transfera pacienţii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societăţii civile, a cetăţenilor români din diaspora.</i
    Unii pacienti au murit in timpul transferului …. deci cam cad in sarcina ONG urilor.. si cam asa s-ar explica "derapejele" de prin Gandul (a da .. dupa cate tin minte acum 20 de ani un ars pe 50% suprafar era ca si mort. Asta si din caua ca prin piele se excreta unele substante mai tpxice. Stii transpiratia cam pute. Si ce pute este daunator)
    A aia mai intreaba ca
    şi nu înţelegem de ce nu s-a detaşat personal de la unităţile spitaliceşti din România pentru a suplini deficitul din Bucureşti. Hm .. de unde dacu sa detaseze? Enescu primeste copii arsi si din S Ardealului .. si de la sud de Bacau inclus Bacau …
    Sa nu mai zci da se [pare ca dateaza dopar de la 21.08.2015 (cel mai vechi editorial)

    Parca erai imun la baseala…

  37. 39 ANNA noiembrie 11, 2015 la 10:34 pm

    SINCER, SUNTEM O TARA ….DE CCCCCCCCCC!!!!!!
    CE.AM FOST S-A DUS,DEACUM SCLAVIA VA FI LA MODA ,DIN PACATE.
    DIN FERICIRE VOM MURI LA FEL, TOTI, FARA SA LUAM CEVA CU NOI!poate nici macar ceva amintiri……
    Jocurile se pare ca sunt facute strategic, precum erau LA PLANIFICARE PE VREMEA COMUNISMULUIIIIIIII

  38. 40 Radu Humor noiembrie 11, 2015 la 11:45 pm

    Nu vi se pare nimic cunoscut, ba chiar întâmplat şi prin alte părţi
    ale Lumii ?!

    Acum vorbim de democratie. Care democratie? Testamentul lui Gaddafi

    Mesajul Colonelului Muammar al-Gaddafi – testamentul său în faţa poporului, necenzurat şi nemodificat – tradus din limba engleză:

    “În numele lui Allah, binefacatorul şi milostivul …Timp de 40 de ani, sau au fost mai mulţi, nu mai ţin minte, am făcut tot ce am putut să dau oamenilor case, spitale, şcoli, iar când le-a fost foame le-am oferit hrană. Am transformat chiar Benghazi în zonă agricolă din deşert, am înfruntat atacurile de la acel cowboy Reagan, când mi-a omorat fiica adoptată de la orfelinat, el încerca să mă ucidă, în loc de asta el a ucis-o pe sărmana fetiţă inocentă. Apoi i-am ajutat pe fraţii şi surorile mele din Africa, cu bani, pentru Uniunea Africană. Am făcut tot ce am putut să-i învăţ pe oameni ce înseamnă conceptul unei democraţii reale, unde comitetele oamenilor conduceau ţara.

    Dar aceasta nu a fost niciodată de ajuns, aşa cum unii mi-au spus, chiar oamenii ce aveau case cu 10 camere, costume şi mobilier nou, aceştia nu erau niciodată mulţumiţi, aşa egoişti cum erau vroiau mereu mai mult. Ei au spus americanilor şi altor vizitatori că aveau nevoie de democraţie şi libertate, fără să realizeze vreodată că era vorba de un sistem de “tăiat gâtul”, unde câinele mai mare îi mănâncă pe restul, însă ei erau vrăjiţi de aceste cuvinte, fără să realizeze măcar că în America nu există medicamente gratuite, spitale gratuite, case gratuite, educaţie gratuită şi nici mâncare gratuită, cu excepţia faptului când oamenii trebuie să cerşească sau să stea la cozi interminabile pentru o farfurie de supă.
    Nu, indiferent de ce făceam, nu era niciodată de ajuns pentru unii, însă pentru alţii, ei ştiau că eram fiul lui Gamal Abdel Nasser, singurul lider arab şi musulman veritabil care a existat de la Salah-al-Deen încoace, când el a revendicat Canalul Suez pentru oamenii săi, la fel cum am revendicat şi eu Libia, pentru oamenii mei, erau paşii lui cei pe care am încercat să-i urmez, ca să-mi ţin oamenii liberi de la dominaţia colonială – de le hoţii ce vroiau să fure de la noi. Acum sunt sub atacul celei mai mari forţe militara in istorie, fiul meu cel mic african, Obama vrea să mă ucidă, să ia libertatea acestei ţări, să ia gratuitatea caselor noastre, medicamentele noastre gratuite, educaţia noastră gratuită, hrana noastră gratuită, şi să o înlocuiască cu stilul hoţoman american, numit “capitalism”, însă noi toţi din lumea a treia ştim ce înseamnă asta, înseamnă corporaţii ce conduc ţările, conduc lumea, iar oamenii suferă.
    Astfel, nu există alternativă pentru mine, trebuie să iau poziţie, iar dacă Allah doreşte, voi muri urmând calea Sa, cale ce a făcut din ţara noastră o ţară cu teren agricol bogat, cu hrană şi sănătate şi chiar permiţând şi ajutând fraţii şi surorile noastre africane să lucreze aici alături de noi, în Jamahiriya Libiană. Nu-mi doresc să mor, însă dacă se ajunge la asta, pentru a-mi salva pământul şi miile de oamenii care-mi sunt copii, atunci fie. Fie ca acest testament să fie vocea mea în lume, că m-am ridicat împotriva atacurilor cruciaţilor din NATO, m-am ridicat împotriva crudităţii, trădării, împotriva vestului şi ambiţiilor colonialiste şi că am stat alături de fraţii mei africani, adevăraţii fraţi arabi şi musulmani, ca şi o rază de lumină.
    Când alţii îşi construiau castele, eu am locuit într-o casă modestă şi într-un cort. Nu mi-am uitat niciodată copilăria din Sirt, nu am cheltuit nesăbuit banii ţării şi precum Salah-al-Deen, marele nostru lider musulman, care a salvat Ierusalimul pentru Islam, am luat doar puţin pentru mine … In vest, unii m-au numit nebun, dement, însă ei ştiu adevărul, deşi continuă să mintă, ei ştiu că pământul nostru este independent şi liber, nu sub control colonial, ei ştiu că viziunea mea, calea mea este, iar asta a fost limpede pentru oricine, pentru oamenii mei şi că voi lupta până la ultima suflare ca să rămânem liberi, fie ca Allah cel atotputernic să ne ajute să rămânem încrezători şi liberi. Col. Mu’ummar Qaddafi, 2011/05/04
    Tradus în engleză din discursul original, de către Prof. Sam hamod, Ph.D.
    De ce a fost omorât Muammar al-Gaddafi Au trecut aproximativ cinci ani de când a început aşa numita “primăvara arabă” Libia, sub loviturile aeriene ale NATO, raidurile insurgenţilor liberali şi islamişti, s-a transformat din Jamahirie în “tânără democraţie”.
    Să vedem ce nu le-a convenit libienilor, de ce l-au omorât pe liderul lor Muammar al-Gaddafi.
    1. Libia lui Gaddafi nu avea nici o datorie faţă de nimeni în lume.
    2. Preţul unui litru de benzină era de 0,14 $
    3. Preţul unei pâini era de 0,15 $
    4. Învăţământul şi spitalizarea erau gratuite.
    5. Tinerii căsătoriţi primeau în dar 64.000 $ pentru a-şi procura apartament.
    6. Fiecare familie libiană avea propria casă.
    7. Pentru fiecare membru, familia libiană primea anual 1.000 $ subvenţii.
    8. Pentru fiecare copil nou născut, familia primea 7.000 $, ajutor material.
    9. Ajutorul de şomaj 730 $ lunar.
    10. Orice libian, dacă era admis la oricare facultate din lume, primea 2.500 Euro de la stat plus întreţinere plus un automobil.

    11. Salariul unei asistente medicale era de minim 1000 $.
    12. Automobilele în ţară erau vândute numai la preţ de fabrică.
    13. La deschiderea propriei afaceri, Jamahiriya Libiană oferea un ajutor material de 20.000 $, într-o singură tranşă.
    14. Nu exista impozit pe imobil, la apartamente şi casele de locuit.
    15. Impozitele mari erau interzise prin lege.
    16. Cetăţenii libieni primeau creditele fără dobândă din partea statului.
    17. Energia electrică era gratuită pentru populaţie.
    18. În toată ţara era dezvoltată o reţea de magazine pentru familiile cu mulți copii, în care alimentele de bază erau vândute la un preţ simbolic.
    19. Pentru vânzarea produselor alimentare cu termenul expirat – amenzi astronomice.
    20. Pentru falsificarea preparatelor medicale – pedeapsa cu moartea.
    21. Vânzarea şi consumul de alcool – interzis prin lege.
    22. Intermedierea în vânzarea imobilelor – interzisă prin lege.
    23. După venirea la putere a lui Gaddafi, din Libia au fost alungate marile corporaţii.
    24. Doar după preluarea puterii de către Gaddafi, negrii din sudul Libiei au primit drepturi cetăţeneşti.
    25. În 40 ani de “dictatură” populaţia ţării a crescut de trei ori, iar mortalitatea infantila s-a micşorat de nouă ori.
    26. Speranţa de viaţă a crescut de la 51,5 la 74,5 ani.
    27. Gaddafi a luat decizia de a scoate Libia din sistemul bancar mondial şi alte 12 tari arabe erau gata să-i urmeze exemplul. După cum spun americanii, familia Gaddafi avea proprietăţi în valoare de zeci de miliarde, însă dacă luăm în calcul că la noi toate cele mai sus enumerate lipsesc dintotdeauna, iar politicienii noştri totuşi sunt multi miliardari, vă daţi seama ce moarte ar merita ei?
    Acum Libia nu mai are nimic, în afară de „democraţie”. În concluzie ce ar fi de spus? Fiecare şi-o face cu mâna lui…
    P.S. Muammar Gaddafi este una din primele mari jertfe în lupta binelui cu răul din secolul XXI, din păcate nu cred sa fie el ultimul…
    Autor: Teodor Balan

  39. 41 T-Rex noiembrie 11, 2015 la 11:58 pm

    Realitatea e ca oamenii vor sa profite in orice sistem. In democratiile fragile profita mai mult cei care se cocoatza la putere si indivizii care sunt focalizati pe cistig economic rapid. In post-democratii, profita conglomeratele de mari interese economice si militare. Undeva in acest spatiu temporal se afla modelul democratiei sociale. Romania poate sa intre acum in acest model european social, daca nu este trasa de mineca de „profesori” sa faca un salt peste aceasta perioada, si sa ajunga rapid in pseudo-democratiile de azi. Depinde de romani sa nu il lase pe Iohannis sa le spuna povesti.

    Poate mai cinstit ar fi fost sa se organizeze alegeri anticipate, lasind timp celor ce au demonstrat sa se organizeze politic.

  40. 42 Marie noiembrie 12, 2015 la 12:13 am

    Rom UE America
    cam asta rezulte din articolul lui Angelin Ioan pentru dcnews

    „Guvernul Cioloș nu s-a născut doar ca urmare a valului popular de nemulțumire post-Colectiv, ci este efectul cumulativ al campaniei anticorupție și al obiectivelor politice ale SUA și UE jucate activ în România în ultimii 2-3 ani.
    Forța de manifestare și profunzimea în societate a ideilor susţinute în protestele de stradă de după incendiul din Colectiv sunt produsul campaniei anticorupție din ultimii ani. Campania anticorupție a golit de credibilitate elita conducătoare (nu doar clasa politică, deși politicienii au părut cei mai afectați), oferind segmentelor active social încurajarea discretă sau impulsul pentru a se manifesta cerând schimbarea. În fundalul acţiunilor anticorupție se distinge suportul ideologic și instituțional al Statelor Unite și al Uniunii Europene – să nu uităm totuși MCV-ul.
    Așa are România primul premier din elita administrativă europeană, exponent ideologic prin sine a unei acţiuni politice discrete, centrată pe înfăptuirea profesionistă a obiectivelor de administrare, nu pe determinarea politicii.
    Care sunt efectele Guvernului Cioloş asupra politicii noastre, punctăm mai jos câteva concluzii:
    1. Klaus Iohannis este pentru prima dată, singur politic. Relația lui Klaus Iohannis cu PNL s-a dovedit complicată. Liberalii nu au fost întotdeauna cu luare aminte (din lipsă de viziune sau de calcul politic) la președintele pe care românii l-au ajutat să ajungă președinte mai mult decât l-a ajutat mașinăria electorală liberală. Încrezuți în umflarea contextuală, de după alegerile prezidențiale a PNL în sondaje, liderii liberali au avut momente când au crezut că „știu ei mai bine”; asta deși niciunul dintre ei nu era în stare să fie o locomotivă electorală pentru partidul de la care românii așteptau enorm.
    Iohannis, cel mai puternic președinte, susținut de mecanismul instituțional de forță al statului și al sprijinului extern
    2. Teoria solitudinii politice a șefului statului are însă un corolar: președintele Iohannis este cel mai puternic președinte de până acum, ca suport al mecanismului instituțional de forță al statului și al sprijinului extern. În spatele preşedintelui există un aparat instituţional solid şi funcţional al Justiţiei şi al instituţiilor de forţă, iar în spatele acestora se află o voinţă politică neînduplecată a Statelor Unite și secundar, a UE, de a păstra România ca aliat funcţional în confruntarea neconvenţională (şi oscilantă din punct de vedere al UE) cu Rusia.
    3. PSD are în față o situație complicată politic și electoral. Electoral, PSD va fi văduvit de resursele alocate administrativ care impulsionau prin primari organizațiile locale și performanța electorală. Posibilitatea de joc politic pentru Liviu Dragnea s-a redus; iar de unde liderul PSD era un arbitru important reușind la o adică să mute centrul de greutate al unei decizii politice interne în colaborare cu PNL sau președintele Iohannis, acum a cam pierdut din pârghiile de acţiune. Dacă Liviu Dragnea va reuși să negocieze și să strunească PSD și pe viitor, se va vedea simplu: dacă oamenii PSD din administrație vor rămâne pe poziții sau vor fi înlocuiți cu apolitici de către noul guvern.
    4. Din punct de vedere al politicii interne și al administrării guvernării, jobul guvernului Cioloş va fi raționalizarea resurselor bugetare consumate prin decizii și alocări politice și îmbunătățirea pe cât posibil a competenței aparatului administrativ. Guvernul Cioloş va continua cumva în administraţia centrală ceea ce s-a început ca filosofie de lucru, prin acțiunea Justiției în politică și economie: monitorizarea surselor de cheltuială bugetară și va neutraliza centrii de decizie politică din administraţie, înlocuindu-i probabil cu decidenți tehnici.
    5. Pentru multitudinea de partide mici, alegerile locale și parlamentare de la anul vor însemna sfârșitul drumului, mai ales pentru că sunt conduse de politicieni percepuți ca „vechi”. Campaniile electorale de la anul, atât localele cât și parlametarele vor fi probabil cele mai zgârcite campanii electorale ca resurse alocate, din istoria ultimilor 25 de ani. Nu este vorba doar de teama de Justiție a sponsorilor și de secarea unor circuite de finanțare politice, ci este vorba despre faptul că guvernarea, pentru prima dată în ajun de alegeri va aparține unui cerc de deciziecare se raportează neutru la partide şi care nu le va mai „sponsoriza” cu bani din alocări bugetare electorale.
    România se schimbă sub impulsul campaniei anticorupție, a obiectivelor de politică ale UE și ale SUA și al unui nou mod de a comunica, determinat de rețelele sociale. România de după alegerile de la anul va avea foarte puţină legătură, din punct de vedere al centrilor de putere politică şi administrativă cu România alegerilor din 2012.”

  41. 43 Luminița Arhire noiembrie 12, 2015 la 1:08 am

    În atenția tinerilor frumoși și liberi văd că au postat scrisori deschise, care mai de care, ba românca din Toronto , ba românul de la Cambridge, ba tânărul întreprinzător de la Madrid, ba rockerul din Frankfurt…am zis să scriu și eu, românca din PROVINCIE, o scrisoare deschisă, că poate mă dau la televizor și mă publică în ”GÂNDUL”, acel jurnal, știți, inventat de CTP, unde mărețul ne-a zis că el în sfârșit poate să scrie liber, deși noi, proștii, credeam că tot liber scria și la ”ADEVĂRUL”, al cărui redactor șef era . În fine…

    SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE TINERII FRUMOȘI ȘI LIBERI, CARE ÎNFĂPTUIESC, TEMERAR ȘI CONTINUU, ”MINUNILE DIN NOIEMBRIE”

    ”Dragi tineri minunați, ați ieșit cu piepturile goale și căștile pe urechi să schimbați clasa politică din rădăcini și, în acțiunea dumneavoastră curajoasă și ”până la capăt”,ați început prin a-l da jos pe Victor Ponta din funcția de premier, și apoi…ăă…și apoi …ăă… adică, în afară de faptul că l-ați determinat pe Victor Ponta să-și dea demisia, ce ziceți c-ați mai făcut pentru ca schimbarea să fie deplină? Sau numai Victor Ponta vă încurca și după aceea n-au mai venit mesaje mobilizatoare pe FB care să vă îndrume ce să faceți în continuare?

    Ba nu, dragii mei …Președintele v-a ascultat și v-a pus în fruntea Guvernului exact premierul tehnocrat pe care l-ați selectat cu atenție dintre miile de tehnocrați care umpleau net-ul . Eu așa o potrivire de gusturi ca aceea între voi și domnia –sa, prezidentul , adică să pună el degetul exact pe preferatul vostru, nici c-am mai văzut! Dar să vedeți curiozitate, ce clarviziune a avut întâmplător Bogdan Rareș , când la emisiunea lui din 22 octombrie, adică mult înainte de tragedia din clubul COLECTIV, a spus că zilele lui Victor Ponta sunt numărate în fruntea executivului și că următorul guvern, de tehnocrați, va fi condus de Dacian Cioloș! Adică ăla, în 22 octombrie știa deja că voi pe Dacian Cioloș îl veți alege! Ei, mai zi ceva , dacă poți! Când vor astrele să se petreacă, se petrece, ce naiba!

    Pun pariu că și pentru membrii viitorului guvern, potriveala cu preferințele voastre va fi absolut spectaculoasă! Cum? Nu știți încă ce tehnocrați vă doriți? Lasă că o să aflați mâine , pe FB…

    Poate că nu v-aș fi scris aceste cuvinte frumoase, dar când am văzut cine face revoluție aici, la mine, în provincie, am înțeles că-i treabă serioasă …nici prin cap nu mi-a trecut că băieții ăia cu canadiene negre, hanorace cu glugă și mașini de București, la care se uitau cu gura căscată puștii noștri autohtoni, cu părul făcut ”creastă”, și pantalonii strânși pe picior, ar fi putut să-i manipuleze pe băștinași și să le explice cum se face și care-i lista de sloganuri, că material de propagandă n-a mai ajuns din București până aici, unde e capătul liniei…

    D-aia zic, dragii mei tineri frumoși și liberi, că puteți face câte o revoluție în fiecare an, în noiembrie …mai ales că pentru revendicarea ”fără politicieni” nici nu știți ce partener de nădejde și necondiționat, ca să spun așa, citând din clasici, v-ați găsit: și doamna Alina Gorghiu, copreședinte al PNL, tot fără politicieni vrea și dânsa! Adică ne-a explicat, graseind puternic, cum i-au cerut ei, liberalii, lui Dacian Cioloș DEPOLITIZAREA demnă și necruțătoare peste tot.

    Cu alte cuvinte, o fi el PSD-ul la putere, numai că președinteșle țării e de altă culoare, guvernul e de tehnocrați, funcționarii din ministere puși de PSD să fie dați afară, iar în județe și municipii, să fie aruncați peste bord toți simpatizanții stângii.

    Așa că bucurați-vă, dragii mei, de democrație și de minunatele și neprevăzutele sale beneficii!”

    Mereu alături de voi, revolutie după revoluție,
    Românca din provincie

  42. 44 Adrian B. noiembrie 12, 2015 la 2:15 am

    La atata politica merge si un pic de relaxare fiscala in baza celui mai bun Cod Fiscal din istoria moderna a Romaniei . Cel croit de tehnocratii Victor Ponta si sotul Laviniei Sandru .

    Pe scurt , cei care au sedii de firma in apartament vor plati impozite majorate cu pana la 25 de ori !!! Un fel de impozit pe sediul de firma !!! Asta asa , pentru stimularea mediului de afaceri autohton .
    Oare d-ul Ponta s-a intrebat vreodata daca oamenii au cu ce sa plateasca aceste impozite ? Eu din cate-l simt nu cred ca si-a pus întrebarea asta .

    Dar oare unde poti sa-ti declari sediul firmei , daca nu acasa ? La Bruxelles , pe Luna , in aer , intr-o intersectie , intr-o cutie postala ?

    Pai cum sa n-ai visteria plina si crestere economica când aplici metode din astea medievale ? Când iti ascunzi incompetenta prin cresteri repetate si aberante de impozite si taxe si terorizarea intreprinzatorilor autohtoni .
    Probabil ca se vor mai inchide vreo 100 000 de firme , vor mai intra in somaj cateva zeci de mii de oameni si vor mai emigra vreun milion de romani , dar pe cine intereseaza treburile astea ? Important este ca e visteria plina …

    http://www.mediafax.ro/economic/analiza-din-2016-romanii-vor-plati-impozite-pentru-locuinte-mai-mari-cu-25-pentru-firme-taxele-vor-creste-cu-2-500-14879822

    ANALIZĂ: Din 2016, românii vor plăti impozite pentru locuinţe mai mari cu 25%. Pentru firme, taxele vor creşte cu 2.500%
    de Marius Oncu – Mediafax

    Cele mai multe dintre autorităţile locale cresc anul următor impozitul pe locuinţă plătit de populaţie cu 25%, în timp ce pentru clădirile deţinute de persoane fizice şi utilizate în activităţi economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete majorarea este de până la 2.500%, potrivit unui studiu.

    Analiza realizată de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa împreună cu expertul contabil Robert Croitoru are în vedere principalele 50 localităţi care au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016, deoarece nu toate unităţile administrative au putut să pună în aplicare prevederea din Codul fiscal, fie din lipsa primarului, fie din lipsa Consiliului local, fie din alte cauze. Autorităţile locale au avut obligaţia ca până pe data de 7 noiembrie să adopte procentele de impozitare pentru locuinţe valabile în anul 2016.

    „Pentru prima dată în ultimii 25 ani impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani; folosirea clădirii în activităţi economice dar construcţia nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii”, se arată în studiu.

    În plus, prin noul Cod fiscal baza impozabilă pentru construcţii creşte după cum urmează: valoarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creştere de 6,95% faţă de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015; creşterea indicelui de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 faţă de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2 când procentul de actualizare era de 20%; autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.

    Astfel, creşterea pentru anul următor în cazul clădirilor nerezidentiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493% în cazul tuturor celor 50 de localităţi. Pentru clădirile folosite în activităţi economice şi care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 249,32% în cazul unor lcoalităţi precum Bucureşti, Iaşi, Craiova sau Braşov la 1.869,86% în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina.

    Impozitele pentru clădirile rezidenţiale vor fi anul următor mai mari cu până la 25%, urmând să se situeze anul următor la 0,1% în cele mai multe dintre cele 50 de localităţi analizate.

    Cel mai redus nivel al impozitului pentru clădirile rezidenţiale se va situa anul următor la 0,8%, în Iaşi, Constanţa, Craiova, Piteşti, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Piatra Neamţ, Bistriţa, după ce aceste localităţi au menţinut nivelul din 2015.

    Impozite mai mari de 0,1% vor plăti doar locuitorii din Turda – 0,3% (în urcare cu 275%), Tecuci – 0,2% (150%) şi Arad – 0,12% (50%). În Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi alte localităţi, impozitul se va situa la 0,1%, după o majorare, în cele mai multe cazuri, de 25% faţă de anul trecut.

    Cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidenţiale reevaluate în ultimii cinci ani se situează la 0,2% (în urcare cu 249,32% faţă de anul anterior) în localităţi precum Bucuresti, Iaşi, Craiova, Braşov, Ploieşti, Brăila, Piteşti, Baia Mare, Buzău, Piatra Neamţ. Maximele pe acest segment vor fi consemnate în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina – toate cu 1,5%, după majorări de 1.869,86%.

    Astfel, pentru construcţiile destinate folosirii rezidenţiale, tendinţa primăriilor a fost să utilizeze, în principiu, aceleaşi procente de impozitare şi în anul 2016 însă impozitele cresc pe seama majorării valorii metrului pătrat de construcţie, şi după caz, a modului de măsurare a exterior a clădirii, situaţie aplicabilă pentru toate locuinţele din blocuri de persoane, când măsurarea la exterior a construcţiei ar presupune intrarea în incinta vecinului, notează autorii studiului.

    Pentru construcţiile cu destinaţie economică, în foarte puţine cazuri primăriile au aplicat nivelul minim de impozitare, mergând către procentul maxim. În plus, în mai multe cazuri s-a aplicat şi o majorare din cea permisă autorităţilor locale, de 50%.

    În cazul construcţiilor nereevaluate în ultimii 5 ani sau dobândite anterior unei perioade de 5 ani este impusă o cotă de impozitare de 2% din valoarea statistică a construcţiei, majorată faţă de anul curent prin creşterea valorii impozabile a unui metru pătrat de construcţie şi a modului de măsurare a exteriorului.

    Studiul acoperă impozitele pe locuinţe pentru un număr de peste 7 milioane de persoane, având ca sursă a datelor ultimul recensământ al populaţiei, calculele matematice putând să suporte modificări în funcţie de valoarea de piaţă a construcţiei, dacă se efectuează reevaluări, importantă fiind tendinţa.

    În acest sens, se observă că autorităţile locale au păstrat, în general, procentul mediu de impunere de 0,1% pentru clădirile cu destinaţie locuinţă, impozitând însă foarte aspru persoanele fizice ce desfăşoară activităţi economice când construcţiile sunt reevaluate/ dobândite în ultimii 5 ani, având o creştere de impozitare de circa 10 ori faţă de impozitul din anul curent şi o creştere de impozit de circa 25 de ori dacă construcţiile nu sunt reevaluate/ dobândite în ultimii 5 ani.

  43. 45 Adrian B. noiembrie 12, 2015 la 2:25 am

    Subscriu si eu la propunerea lui Mircea Badea de a-i numi pe tehnocratii Tudor Chirila la Agentia Nationala Antidrog ( are nas pentru asa ceva ) si pe colonelul Tuciurescu la Ministerul Apararii .

  44. 46 Adrian B. noiembrie 12, 2015 la 2:45 am

    Un articol foarte bun . Aproape la fel de bun ca si comentariile din subsol pe care le-am atasat postarii .

    http://www.dcnews.ro/guvernul-ciolo-i-noua-romania-cladita-de-sua-i-ue_489417.html

    Guvernul Cioloș și noua România clădită de SUA și UE

    DCNews Team , Angelin Ioan / 11 noi 2015 / 21:58

    Dacian Cioloș este premier desemnat. Klaus Iohannis a rămas sigur politic. PNL nu a profitat de „umflarea” din sondaje, în lipsa unor locomotive electorale. PSD este în fața unei situații complicate politic. Sunt doar câteva aspecte cheie de pe scena politică zbuciumată a României.

    Iată comentariul scris de Angelin Ioan, pentru dcnews.ro:

    Guvernul Cioloș nu s-a născut doar ca urmare a valului popular de nemulțumire post-Colectiv, ci este efectul cumulativ al campaniei anticorupție și al obiectivelor politice ale SUA și UE jucate activ în România în ultimii 2-3 ani.

    Forța de manifestare și profunzimea în societate a ideilor susţinute în protestele de stradă de după incendiul din Colectiv sunt produsul campaniei anticorupție din ultimii ani. Campania anticorupție a golit de credibilitate elita conducătoare (nu doar clasa politică, deși politicienii au părut cei mai afectați), oferind segmentelor active social încurajarea discretă sau impulsul pentru a se manifesta cerând schimbarea. În fundalul acţiunilor anticorupție se distinge suportul ideologic și instituțional al Statelor Unite și al Uniunii Europene – să nu uităm totuși MCV-ul.

    Așa are România primul premier din elita administrativă europeană, exponent ideologic prin sine a unei acţiuni politice discrete, centrată pe înfăptuirea profesionistă a obiectivelor de administrare, nu pe determinarea politicii.

    Care sunt efectele Guvernului Cioloş asupra politicii noastre, punctăm mai jos câteva concluzii:

    Iohannis, singur politic. Relația cu PNL, complicată

    1. Klaus Iohannis este pentru prima dată, singur politic. Relația lui Klaus Iohannis cu PNL s-a dovedit complicată. Liberalii nu au fost întotdeauna cu luare aminte (din lipsă de viziune sau de calcul politic) la președintele pe care românii l-au ajutat să ajungă președinte mai mult decât l-a ajutat mașinăria electorală liberală. Încrezuți în umflarea contextuală, de după alegerile prezidențiale a PNL în sondaje, liderii liberali au avut momente când au crezut că „știu ei mai bine”; asta deși niciunul dintre ei nu era în stare să fie o locomotivă electorală pentru partidul de la care românii așteptau enorm.

    Iohannis, cel mai puternic președinte, susținut de mecanismul instituțional de forță al statului și al sprijinului extern

    2. Teoria solitudinii politice a șefului statului are însă un corolar: președintele Iohannis este cel mai puternic președinte de până acum, ca suport al mecanismului instituțional de forță al statului și al sprijinului extern. În spatele preşedintelui există un aparat instituţional solid şi funcţional al Justiţiei şi al instituţiilor de forţă, iar în spatele acestora se află o voinţă politică neînduplecată a Statelor Unite și secundar, a UE, de a păstra România ca aliat funcţional în confruntarea neconvenţională (şi oscilantă din punct de vedere al UE) cu Rusia.

    Jocul politic pentru Dragnea s-a redus

    3. PSD are în față o situație complicată politic și electoral. Electoral, PSD va fi văduvit de resursele alocate administrativ care impulsionau prin primari organizațiile locale și performanța electorală. Posibilitatea de joc politic pentru Liviu Dragnea s-a redus; iar de unde liderul PSD era un arbitru important reușind la o adică să mute centrul de greutate al unei decizii politice interne în colaborare cu PNL sau președintele Iohannis, acum a cam pierdut din pârghiile de acţiune. Dacă Liviu Dragnea va reuși să negocieze și să strunească PSD și pe viitor, se va vedea simplu: dacă oamenii PSD din administrație vor rămâne pe poziții sau vor fi înlocuiți cu apolitici de către noul guvern.

    Jobul Guvernului Cioloș

    4. Din punct de vedere al politicii interne și al administrării guvernării, jobul guvernului Cioloş va fi raționalizarea resurselor bugetare consumate prin decizii și alocări politice și îmbunătățirea pe cât posibil a competenței aparatului administrativ. Guvernul Cioloş va continua cumva în administraţia centrală ceea ce s-a început ca filosofie de lucru, prin acțiunea Justiției în politică și economie: monitorizarea surselor de cheltuială bugetară și va neutraliza centrii de decizie politică din administraţie, înlocuindu-i probabil cu decidenți tehnici.

    Sfârșitul partidelor mici

    5. Pentru multitudinea de partide mici, alegerile locale și parlamentare de la anul vor însemna sfârșitul drumului, mai ales pentru că sunt conduse de politicieni percepuți ca „vechi”. Campaniile electorale de la anul, atât localele cât și parlametarele vor fi probabil cele mai zgârcite campanii electorale ca resurse alocate, din istoria ultimilor 25 de ani. Nu este vorba doar de teama de Justiție a sponsorilor și de secarea unor circuite de finanțare politice, ci este vorba despre faptul că guvernarea, pentru prima dată în ajun de alegeri va aparține unui cerc de deciziecare se raportează neutru la partide şi care nu le va mai „sponsoriza” cu bani din alocări bugetare electorale.

    România se schimbă sub impulsul campaniei anticorupție, a obiectivelor de politică ale UE și ale SUA și al unui nou mod de a comunica, determinat de rețelele sociale. România de după alegerile de la anul va avea foarte puţină legătură, din punct de vedere al centrilor de putere politică şi administrativă cu România alegerilor din 2012.

    Notă: Titlul și conținutul textului aparțin autorului. Titlul de homepage, intertitlurile și lead-ul aparțin redacției.

    – See more at: http://www.dcnews.ro/guvernul-ciolo-i-noua-romania-cladita-de-sua-i-ue_489417.html#sthash.HMBIEg6S.dpuf

    Cristiana Mbrg ·
    Works at Self-Employed

    Cat dispret sa ai pentru cititori ca sa publici un asemenea interviu !? cat de ignoranti suntem considerati ca sa ni se laude administratia europeeana ce este perceputa acum in Occident din ce in ce mai mult ca o dictatura birocratica ? ne credeti tampiti ? si mai indraznim sa vorbim de democratie ? ! „va neutraliza centrii de decizie politică din administraţie, înlocuindu-i probabil cu decidenți tehnici”…care mai este atunci diferenta intre dictatura comunista si ceea ce traim azi , nu va este rusine ??? atunci hotara partidul unic iar acum tehnocratii ? in fata cui raspund ei ? care mai este importanta votului? de ce mai avem partide? tinerii care au fost la Universitate mai bine mergeau la sediile presei de genul asta ! spalati creierii oamenilor magarii dracului !

    Like · Reply · 3 · 3 hrs

    Angelin Ioan ·
    ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

    nu am laudat, dimpotriva, am aratat asa cum este situatia.
    cat despre critica dvs, trecand peste vehementa, as spune sa revedeti cu atentie textul cand vorbesc despre faptul ca noul premier este „exponent ideologic prin sine a unei acţiuni politice discrete, centrată pe înfăptuirea profesionistă a obiectivelor de administrare, nu pe determinarea politicii” – ce vreau sa spun este ca ideologia noului premier este definita fundamental de indeplinirea unor obiective administrative-birocratice, nicidecum de stabilirea unei politici proprii.
    altminteri, pana la un punct, sunt de acord cu fondul …See More

    Like · Reply · 1 · 3 hrs

    Cristiana Mbrg ·
    Works at Self-Employed

    Angelin Ioan Spuneti „exponent ideologic prin sine a unei acţiuni politice discrete, centrată pe înfăptuirea profesionistă a obiectivelor de administrare, nu pe determinarea politicii” Pai administratia exista pentru a pune in viata obiectivele fixate de POLITIC ! despre ce vorbim aici ? administreaza un SRL ? imi cer scuze pentru vehementa cum eufemistic spuneti smile emoticon ce ne mai tot invartim in jurul cozii ? democratia a murit ! si asta inca din 2012 !

    Like · Reply · 2 · 3 hrs

    Cristiana Mbrg ·
    Works at Self-Employed

    Angelin Ioan Si sa nu credeti ca as fi de acord cu indoirea spinarii tuturor politicienilor in fata intereselor capitalului, fie el roman sau strain.Ca pana la urma in capitalism exista falimentul ! insa nu doar pentru catei ! Cei care ne tot preamaresc liberalismul uita ca el nu admite monopolul ! Ce traim noi, nu este liberalism ! este tot o dictatura, mai soft asa, cu politicieni prizonieri , numiti si nu alesi ! cand vorbiti de institutii de forta, care sunt alea? serviciile si DNA ? ale cui interese le apara serviciile? serviciile noastre, romanesti, adica nationale , nu ? admitem ca forta sta in arme , atunci da, sunt institutii de forta ! Si de unde si pana unde Rusia? spuneti restul lumii mai bine ! credeti ca mai tine asta cu „comunitatea internationala” ? suntem putin peste un miliard ! cu restul ce facem ? aia sunt suboameni ? tinem cu dintii de lumea unipolara si tot exportam „democratia” !

    Like · Reply · 2 · 2 hrs
    ..
    Show 3 more replies in this thread

    Laurentiu Dan ·
    Colegiul National „Vlaicu Voda”, Arges

    poza asta johannis -ciolos,oameni neimplicati politic..da Doamne bine si pt romani

    Like · Reply · 1 · 4 hrs

    Vanatoru Doru

    In Romania, orice minune dureaza trei zile.

    Like · Reply · 3 hrs

    Dan Mus ·
    Bucharest, Romania

    Interesant articol.

    Like · Reply · 4 hrs

    Ciprian Leonte

    Totul a inceput cu LISTA LUI BARROSO cand Ponta a tradat votul anti-Basescu ce l-a adus la putere in 2012 dupa caderea lui MRU si a continuat cu Koabitarea Ponta-Basescu , lobby Chevron si RMGC si asumarea basistelor Kovesi si Bica in 2013 de catre Ponta pentru perpetuarea regimului Basescu

    Like · Reply · 1 hr

  45. 47 Ghita Bizonu' noiembrie 12, 2015 la 8:31 am

    Eh, .. eh …. e!

    Ce=o o sa si-o mai „ia” strada de pustani (unii minori iar altii minori ca minte ca dupa buletin aui depsit faza de juncani is deja boi in toata firea!) de la gubernul Ciolansh Dacian …

    De prin alte locuri zvonuri fara nici o importanta :Cu austeritatea pana la urma e normal sa se aplice, s-au promis cresteri de salarii si s-au acordat deja cresteri de ajutoare sociale, pai pentru asta am crescut colectarea si taiat de la investitii ? Sa renunte naibii la orice crestere de orice fel, si sa bage banii obtinuti in doar doua directii, una – recuperarea investitiilor si cealalta – scaderea taxelor pe munca.

    Viteii si juncanii una au cerut – mai multi bani ptr educatie, mai multi bani ptr sanatate , cateidat o viata mai decenta – si alta vor obtine …(in acest sens si cestiile debitate gen Alianta Medicilor)
    Unii au dorit sa numai fie siliti sa emigreze… dar se pare ca .. vor fi „stimulati” . Cestia draguta este ca dau vina pe Ponta ptr politica asumata a regimului Basescu …

  46. 48 Dana Diaconu noiembrie 12, 2015 la 8:33 am

    Cu siguranta PSD nu va descoperi cu uimire ci cu resemnare ca se afla in opozitie caci dansii au experienta in asa ceva, este posibil sa devina profesionisti ! Cu certitidine puterea nu le-a fost niciodata furata, intotdeauna au pierdut-o !
    Din experienta de parinte stiti probabil ca unui copil trebuie sa-i repeti la infinit, chiar daca pare ca-i intra pe o ureche si-i iese pe calalta, astfel incat in cazuri de pericol real (ceea ce nu este cazul pentru dansii) sa gaseasca aceste informatii sadite in creier. PSD-ul nu se gaseste intr-o situatie critica caci nici liberalii nu sunt mai breji. Sunt atat de impresionata de tragedia pe care o traiesc politicienii prin pierdere puterii incat as varsa macar o lacrima daca mi-as permite in aceste vremuri sa vars lacrimi pentru altcineva decat pentru copiii de la #colectiv !

  47. 49 Liviu Bejan noiembrie 12, 2015 la 9:17 am

    Intrebare: este incendiul din Brasov legat de acela din Bucuresti?

  48. 50 Liviu Bejan noiembrie 12, 2015 la 9:20 am

    Analiza politica de exceptie.

  49. 51 Cris noiembrie 12, 2015 la 8:51 pm

    Și, fiindcă e la modă să urăști clase, mi-am dat seama că și EU urăsc câteva:
    – clasa medicilor care iau mită
    – clasa pacienților care dau mită
    – clasa profesorilor care iau mită
    – clasa părinților și studenților care dau mită
    – clasa comercianților care înșeală clienții
    – clasa fabricanților care fac mărfuri proaste
    – clasa evazioniștilor
    – clasa leneșilor care așteaptă totul de la stat
    – clasa celor necalificați
    – clasa celor cu diplome fără acoperire
    – clasa celor fără un minimum de educație democratică
    – clasa celor care cred că Opoziție înseamnă să te opui la tot

  50. 52 Oscar Wilde noiembrie 13, 2015 la 7:51 am

    Adrian B.
    Numai ca acei tineri au fost scosi in strada! Probabil aceasta a vrut sa arate, indirect Gadea: cat de usor sunt de manipulat niste ignoranti! De ce indirect? Simplu: oricine va veni la putere, din cei criticati la Antene, ii va lasa fara sediu! Ei sunt lucizi si stiu acest lucru si fac ce pot, pentru a supravietui!

  51. 53 blogideologic noiembrie 14, 2015 la 7:01 am

    @Dana Diaconu
    Şi nu vă gândiţi un moment la firul de cauzalitate pentru moartea „copiilor”? La capătul firului cauzal nu se află George Soros şi Alina Mungiu-Pippidi ?


  1. 1 3 formule de Guvern. Variantele de pe masa lui Dacian Cioloș | Opinii Trackback pe noiembrie 11, 2015 la 11:02 am
  2. 2 3 formule de Guvern. Variantele de pe masa lui Dacian Cioloș | Ziarul Profit Trackback pe noiembrie 11, 2015 la 11:19 am
  3. 3 Viitorul guvern al României - Pe Bloguri Trackback pe noiembrie 11, 2015 la 11:44 am
  4. 4 Marirea salariilor bugetarilor… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 11, 2015 la 9:36 pm
  5. 5 Dacian Cioloș, premier desemnat – Reacții politice | Politic Scan Trackback pe noiembrie 12, 2015 la 7:47 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!