Tara lui „bă”

 

poză 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cererea si oferta in politică si in divertisment se intâlnesc tot mai jos. In politică, după plecarea lui Traian Băsescu, sunt unele sanse de redresare.  Din păcate, procesele de manelizare, cancanurile, derizoriul, creează o presiune care se va regăsi in disputele electorale viitoare.

Emisiunile de tip „Vacanta mare” si „Las Fierbinti” reprezintă o formă de drog administrat zilnic si care  generează dependentă. Temele de tip „elodia” abundă. Ce pot invăta cei tineri din aceste emisiuni?

CNA este ocupat cu propriile sale scandaluri si si-a pierdut autoritatea in a decide obiectiv.

Pamfletul a devenit o modalitate de a injura, de a insulta sau de a calomnia fară să existe responsabilitate.

Modalitatea de a fi popular in comunicare a ajuns să insemne să te adresezi complice telespectatorilor sau unor interlocutori  imaginari, mângâindu-i amical pe crestet sau certându-i cu formula „bă”.  Formulă care inlocuieste, tot mai des, variantele „dumneavoastră”, „domnule”, stimate coleg”, „prietene”, „excelentă”. La limită, poti intra, fără să vrei, intr-o altă emisiune, in categoria „dragilor”.

Se formează o nouă limbă, cum ar spune Orwell, compusă din expresii de genul „suntem in regim de breaking news” (nu e vorba de un nou regim politic), „informatia momentului” fiind, de fiecare dată, „incendiară”, „halucinantă”, „incredibilă”, „senzatională”, „controversată”, desi ea s-ar putea să „vă   afecteze emotional” ( de aceea uitati-vă cu mai multă atentie), „prognosticul” fiind „rezervat”, mai ales in cazul accidentelor soldate cu răni „incompatibile cu viata’. Oricum, aflăm, in fiecare zi, „totul” si cu „exactitate” de la reporteri de teren.

Astăzi, se implinesc 25 de ani de la alegerile din 20 mai 1990. S-au schimbat multe lucruri. Din păcate, unele nu in bine.

 

88 Răspunsuri to “Tara lui „bă””


 1. 1 Gaufridus de Pre mai 20, 2015 la 8:54 am

  Din pacate (ce pacate om fi avut?) aproape totul nu in bine pentru majoritatea populatiei, norocul propagandistilor ca apar noi generatii care vor crede ceea ce li se va spune la scoala si in media.

 2. 2 Gaufridus de Pre mai 20, 2015 la 8:56 am

  Am putea zice ca se implinesc 25 mai de la 20 mai.

 3. 3 petrujipa mai 20, 2015 la 9:06 am

  Tatuaje, cercei în urechi
  premiem în universități ucigași de suflete,
  școala se reduce la ,,cai verzi pe perți”
  spitalul se închide,
  ,,bă” se predă la admitere!

 4. 4 operatiunispeciale mai 20, 2015 la 9:09 am

  Reblogged this on operatiunispeciale and commented:
  Subfinantarea programata mai ales in ultimii 10 ani a sectoarelor educatie, sanatate, cultura, promovarea nonvalorilor, manelismului si violentei fizoce si de limbaj…totul este programat pentru distrugerea sistematica a unui popor.

 5. 5 traiantanasa mai 20, 2015 la 9:13 am

  Va rog analizati cele de mai jos:
  DECIZIA CCR IN CAZUL SOVA ESTE O EROARE JUDICIARA GROSOLANA!!! !!! Nu exista temei legal!!!
  Decizia nu poate fi motivata pe baza prevederilor art. 76 din Constitutia Romaniei.
  Art. 76 se aplica, doar, IN ACTIVITATEA DE LEGIFREARE, la adoptarea legilor si hotararilor. Doar la adoptarea legilor si hotararilor, IN ACTIVITATEA DE LEGIFREARE!!!
  Incuviintarea sau neincuviintarea cererilor „de reţinere, de arestare, de percheziţie” NU ESTE O ACTIVITATE DE LEGIFREARE, ci de aplicare a unor prevederi legale care au fost deja adoptate in conformitate cu art. 76 alin. (1), promulgate si publicate in M. Of. [VEZI „SECTIUNEA a 3-a Legiferarea”].
  Si validarea sau invalidarea arestarii este o hotarare, dar nu de adoptare a unei hotarari in activitatea de legiferare,ci, de aplicare a unei legi dejja in vigoare. Nu are nici o legatura cu activitatea de legiferare.
  DRAGI specialisti, politicieni, analisti, ziaristii… ati luat-o pe tapsan, nu sunteti atenti cand cititi legislatia in vigoare… !!!
  Nu cititi de-a valma!!! PUNETI CAPUL LA TREABA!!!
  De exemplu, la CAPITOLUL 1, intitulat „Parlamentul” sunt trei sectiuni.
  La prima sectiune se vorbeste despre organizarea si finctionarea celor doua camere, la SECTIUNEA a 2-a, despre „Statutul deputatilor si senatorilor”, iar in sectiunea a 3-a despre legiferare.
  Art. 76 SE APLICA, doar, IN ACTIVITATEA DE LEGIFREARE!!!
  DOAMNELOR SI DOMNILOR, SCANDALUL SOVA E FALS!!!

 6. 6 29lola mai 20, 2015 la 9:27 am

  Cineva tre sa le-o mai zica si la ziaristi! 🙂 Ca prea multa adulatie de la A la N , nu-i buna 🙂 O zi frumoasa!

 7. 7 Grety Simonica mai 20, 2015 la 10:59 am

  D-le Traian Tanasa, se scrie (si se pronunta) LEGIFERARE, nu LEGIFEREARE! si vad ca nu e o gresala intamplatoare, persistati in repetarea ei…

 8. 8 Gaufridus de Pre mai 20, 2015 la 11:18 am

  http://on.msnbc.com/1cNbRvT Din campania lui Hillary Clinton in Iowa. Vizita la o fabrica de biciclete si declaratia ei ca doreste sa fie presedinta micului business. Declaratie care a starnit deja replici in internet, desigur nu replici ca acelea din Romania (dobitoaco, vaco, proasto,…si alte cuvinte specifice analfabetilor) , dar care o fac atenta ca ea candideaza pentru presedintia tuturor.

 9. 9 Daniel mai 20, 2015 la 1:10 pm

  Si cel mai grav e ca tinerii au ca tel suprem in viata de a ajunge…. „Cruduta” sau alte fufe….. sau se induce o stare ca „trimite doua dopuri de vin si castigi un salariu pe viata, numai trebuie sa muncesti toata viata” „Te-ai scos” etc:(:(:( adica sa am ca tel sa nu mai muncesc……” vae victis” ca nu gasii alt citat sa se si portiveasca si sa arate si cat sunt de mahnit!

 10. 10 Gaufridus de Pre mai 20, 2015 la 1:19 pm

  @traiantanasa. Curtea Constitutionala Romana nu comite erori judiciare! Deoarece nu mai exista nimeni indreptatit sa aprecieze deciziile ei. CCR este o instanta unica si suprema in materie constitutionala! CCR este sfantul duh al troicii noii religii. Pe scurt, CCR primeste o tema, in cazul nostru, intemeierea arestarii preventive a lui Sova si o imbraca in haine constitutionale. Ca, procedeu utilizat intensiv de Basescu, cauta in special litera si nu spiritul constitutional, ei bine, tocmai de aceea sunt ei numiti acolo. Obiectivul, marele obiectiv este deplasarea guvernarii Romaniei catre o dictatura mascata in democratie; ambasadele, cele principale, considera ca este mai usor de manevrat o persoana, in fruntea unei republici judiciare, decat cateva sute de persoane avand fiecare statut de reprezentare a cetatenilor. Putem vorbi si scrie, din nou, de ” marionetele de la Pnom Penh”, daca iti aduci aminte, doar ca, in locul unui guvern marioneta vom avea (avem, de fapt, cel putin asa cred) un presedinte marioneta si un executiv (guvernul meu) si un parlament, marionete ale presedintelui. Nici nu conteaza daca Sova este vinovat sau nu, el este un mijloc si nu un scop: Sova s-a bagat in fiefuri pedeliste si de aceea e mancat; si presupunerea ca ar distruge probe si ar influenta martori e desarta, daca sunt probe ori martori, apoi aceia sunt in fiefurile pedeliste si nu le mai distruge ori influenteaza Sova decat poate pe bani foarte grei, de, vorba aia, mai bine faci puscarie si pastrezi banii. Singurul castig al afacerii este acela ca nu l-au putut praji pe Tariceanu. Deocamdata.
  @Adrian Nastase. Domnule Nastase, sa oferim societatii, autointitulata civila, ocazia sa constate ca reeducarea dumneavoastra prin penitenta a fost completa; va rog, deci, sa ma sustineti in initiativa mea ca denumirea de Guvernul Romaniei sa fie oficial schimbata in Guvernul Meu.
  @hallo, world: inteleg acum in profunzime de ce dorea Basescu doar 300 de parlamentari; deoarece e mai scump sa tii 500 de oameni cand poti face acelasi lucru cu 300 (in plus, o buna propaganda le poate zice spartani); ca sa nu mai vorbim ca, totusi, e complicat sa tii tot timpul 200 de parlamentari, ori chiar mai multi, in arest preventiv, ca sa voteze cum li se dicteaza.

 11. 11 Radu Humor mai 20, 2015 la 1:29 pm

  Cineva zicea, încă prin 2014, că în acest sfert de secol trecut de la evenimentele din dec.89, România a pierdut mai mult decât în cele două războaie mondiale şi în cei 4o de ani de comunism !
  Dacă atunci credeam că e oarecum exagerat, acum cred că avem de a face cu un adevăr indiscutabil !
  Circulă pe internet un clip cu Ceauşescu :
  – M-aţi împuşcat pentru subminarea economiei naţionale şi pentru înfometarea populaţiei …
  Poate m-am grăbit să plătesc datoria externă a ţării, dar v-am lăsat cu zero datorii, cu vreo 2 miliarde de dolari în conturi şi încă de două-trei ori pe atât, ce trebuiau primite de la parteneri externi !
  Voi, care aţi vândut Ţara, aţi înfometat poporul, aţi distrus economia naţioanală şi aţi acumulat datorii de aproape 100 miliarde de euro, voi, ce meritaţi ? !!
  P.S.
  Sper să nu sară iar din baie Zev, „demascându-mă” că îmi permit să aduc în discuţie pe acest blog asemenea subiecte, ştiut fiind că AN a fost pentru ceva vreme, din păcate mai puţină decât ar fi trebuit, la conducerea acestei ţări. Şi nici singur, cum a fost, tot din păcate, Băsescu :mrgreen:
  Faptul că îmi permit să amintesc de asemenea teme pe blogul lui Adrian Năstase, denotă că nu în persoana lui am văzut răul cel mare ( uneori nici măcar pe cel mic 😉 ) , iar faptul că asemenea postări sunt acceptate aici , demonstrează o înţelegere perfectă a tuturor celor întâmplate, dar mai ales, asumarea lor, cu bune şi cu rele !
  Toate astea, neaparat necesare, dacă vrem să găsim soluţii de ieşire din acest iad blestemat în care am fost aruncaţi cu bună ştiinţă de către unii, cu dezinteres naţional şi ahtiere după puteri şi avere de către alţii, dar şi cu nepăsare şi nebăgare de seamă de către noi cei mai mulţi, care decontăm această criminală notă de plată !

 12. 12 Mahorcu mai 20, 2015 la 2:03 pm

  Ciudate constatari, cand vin de la un fost prim-ministru care s-a laudat in parlament cum a invitat pe cineva sa-i „numere ouale” …

 13. 13 papasha mai 20, 2015 la 2:24 pm

  tot din tara lui „ba” puliticienilor cu foame acuta de votanti …..

  haidi ba diasporistilor , voi cum votati bai democracilor la propunerea doamnei din Hanglia ?
  io sunt pientru sa le zicem asa ce e ei , adica tigani , cacum in gura lu’iliescu ei e alceva !!!

  http://www.dcnews.ro/romi-sau-igani-o-romanca-reac-ioneaza-renun-la-ceta-enie_475881.html

 14. 14 blogideologic mai 20, 2015 la 2:24 pm

  @ operatiunispeciale spune : +Subfinantarea programata mai ales in ultimii 10 ani a sectoarelor educatie, sanatate, cultura, promovarea nonvalorilor, manelismului si violentei fizice si de limbaj…totul este programat pentru distrugerea sistematica a unui popor.+
  Este foarte adevărat ce spuneţi. Dar cred că am depăşit cu brio momentul când mecaniusmul acesta putea să funcţioneze.

 15. 15 hanibal mai 20, 2015 la 2:26 pm

  Din pacate domnule Nastase,ati contribuit si dv. impreuna cu PSD-ul la aparitia „tarii lui ba”!Ati infiintat acest CNA ,o gasca de politruci care se ocupa de toate prostiile dar numai de ceea ce trebuie nu!Ati permis aparitia unui „invatamant romanesc” care propavaduieste nonvalorile,plin de coruptie(datorita in primul rand unei salarizari mizere)!Ati permis salarizarea unei minoritati compusa din judecatori ,procurori, la cote inimaginabile pentru oamenii de rand!Din MUNCA acestora!Si fara rezultate notabile si CORECTE!Ati infiintat PNA-ul care v-a desfiintat pe dv. ca persoana ,v-a mincat sanatatea pentru nu stiu ce !Ati comis foarte multe greseli pe care trebuie sa vi le asumati PUBLIC!In rest ,numai de bine!

 16. 16 Cornu mai 20, 2015 la 2:41 pm

  Va recomand sa vedeti filmul „Idiocracy” – https://www.youtube.com/watch?v=BBvIweCIgwk , nu mai este mult si vom vedea si aceste lucruri.

 17. 18 fostă basarabeancă mai 20, 2015 la 3:42 pm

  Nu știu cum se face, dar cu „bă” mi-ați dat una direct peste operație!

  Și „bă” mă obosește foarte mult, ocazional mă disperă chiar! Și nu numai „bă”; politichia mă obosește periodic (de târfă ce este), globalizarea mă scoate din sărite (adică proprietarii de sclavi benevoli), grijile nu mă lasă noaptea să dorm cam des în ultima vreme. Dar sunt sănătoasă (cred) și nu mă obosește munca niciodată. Mă deranjează că nu are valoare.

  Am impresia că eu nu am nicio valoare, pentru că n-am SUV, BMV, casa mea n-are turnulețe, n-am gard de fier îmbrăcat în plastic, n-am țoale de firmă, copiii mei n-au tabletă și alte gadget-uri din fașă, nu umblă prin cluburi de fițe… Dacă trec pe lângă blocul de alături, unde lucrează cohorte de muncitori la o fațadă, mă fluieră și aceștia, dacă nu îndrăznesc să-mi spună și vreo două; în trafic îmi taie fața taximetriștii, șoferii de autobus aproape că au intenția vădită de a mă omorî, puștanii de la bloc nici nu tresar când îi prind fumând în spate cu berea lângă ei, deși le cunosc părinții (aș putea să-i torn). Cred că n-am nici o valoare, pentru că vânzătoarele de la buticuri (toate au extensii artificiale de păr și ughi false, de unde trag concluzia că au mult timp liber, nu muncesc din greu și sunt plătite bine?) mă tratează cu un gen de dispreț… superior, nu știu cum să-l calific altfel, și mă iau la „per tu”; dacă nu cumpăr nimic, mă înjură pe la spate; funcționarele de la primărie se comportă de parcă mi-am făcut casă pe pământul lor și acum le sunt datoare; televiziunile (cam toate) mă jignesc în fiecare zi (vă las să ghiciți de ce). Când văd un polițist pe stradă, mă tem să nu-mi caute nod în papură ca să-mi dea vreo amendă. Am senzația că le-am greșit tuturor.

  De toți acești „bă” pot evada la țară, la marginea hărții, unde nu mă supără nimeni… la mine în grădină. Căci pe stradă, vă anunț cu solemnă tristețe, bunul simț rural, atât de des invocat, a decedat. Și o să-mi cer scuze iar, pentru că o să dau vina în parte, din nou, pe orânduirea zisă comunistă.

  Satul, înafară de faptul că era, printre altele, o localitate, însemna întâi și-ntâi comunitate. Dacă în oraș poți fi nimeni pe drum, în sat fiecare își are locul pe care și l-a câștigat, sau l-a pierdut, după caz. Își avea, mai bine zis. Comunitatea rurală își creștea copiii împreună: pe orice uliță s-ar duce un copil, are grijă cum se comportă, pentru că toți îl cunosc, bătrânii îl pot ocărî, le vor bate obrazul și părinților; Fetele și flăcăii mergeau la hore în văzul întregii comunități, dându-i ocazia de a judeca potrivirea dintre cupluri; averea dobândită prin hărnicie, rușinea, modestia, îndemânarea la țesut, meșteșugărit, înțelepciunea, instruirea, etc., erau criteriile după care se judeca o persoană. Învățătorul și preotul erau mereu exemple de urmat, la care puteai merge să auzi un sfat, o vorbă de consolare…

  Am un vecin de 84 de ani, care nu a fumat în fața mamei sale niciodată; o mătușă aflată la a doua căsătorie, căci îi murise primul bărbat pe un șantier comunist, se adresa celui de-al doilea soț cu „bădie”. Am întrebat-o, uimită, de ce vorbește așa cu omul acesta, cu care doarme în pat. Mi-a răspuns, că nu se cade altfel, pentru că atunci când se năștea ea, dânsul avea 16 ani deja. Vă aduceți aminte cu toții, că astăzi respectul pentru vârstă nu există. Și ca să stați liniștiți, vă anunț că pe la țară se mai respectă între ei numai aceștia, ce nu mai au mult până-n grădina bisericii.

  Comuniștii au împărțit comunitatea în chiaburi (dușmanii statului) și turnători; Turnătorii erau vechile putori bețive, care și-au dat pământul ieftin și banii i-au băut. Ei au ajuns președinți de CAP, secretari de partid. Azi au dat naștere noii generații de politicieni. Vechia orânduire a pus mamele la muncă și le-a luat copiii ca să-i crească la stat, iar spiritul uman s-a erodat în asemenea hal, încât mai târziu oamenii făceau singuri dosare sociale și depuneau cereri la stat, ca să predea copiii. Cunosc o grămadă.

  Noua generație are destin de asistentă tv, model play-boy, șmecher cu BMV, hoți în calitate de miniștri, puștani bețivi, tineri libertini, ce duc o viață promiscuă, pocore, mru, ebe…

  Puțini sunt copiii cuminți care se țin de școală și muncesc, respectă ceilalți membri ai societății, se ridică de pe un scaun în sala de așteptare ca să se așeze un bătrân, se adresează tuturor cu „dumneavoastră”. Ei sunt fraieri printre ai lor.

  Câți părinți parveniți nu urmează să se prezinte în viitorul cel mai apropiat prin școli (îndată se încheie mediile), ca să arunce cu pachete de cafea în profesori, ca să nu le lase odraslele corigente? Iar așchia nu sare departe de trunchi. Generația „bă”, mă tem că nu s-a născut după Revoluție, a făcut copii după Revoluție.

  Să vă mai spun a nu știu câta oară, că trebuie regândit sistemul educațional din rădăcini?

  Îmi cer scuze pentru această ieșire nervoasă.

 18. 19 Centru mai 20, 2015 la 3:46 pm

  Eu nu inteleg interesul emisiunii ” Starea natiei ” de pe TVR – televiziunea publica , de stat , institutie a Statului .
  Adevarat , nu suport tonul si pronuntia animatorului , distinsul Dragos Patraru , mai mult de doua minute , dar din ce pot sa-mi dau seama este o incercare de ironizare , foarte putin subtila , foarte putin British , foarte putin gentleman , a tot ce are legatura cu viata politica din Romania ; individul amesteca si interviuri cu oameni simpli , analfabeti , calatori in carute , carora li se pun intrebari – chipurile ce ne vom distra noi de acei amarati .
  Ieri dl Patraru arata imagini cu un tip foarte simplu , detaliile imi scapa , telecomanda merge repede in fata unuia ca el dar retin ca intelectualul Patraru spunea ” sa-l numim dom’ne ministru ! sa-l numim dom’ne ministru al micilor proiecte ! ” .
  Ce sa mai spunem de morbidele Realitatea TV sau ProTV ( care asteapta ca pe Mesia decapitarea romanului in Mali ) , Kanal D , Antenele ( ” foamea ii indeamna pe romani sa faca orice ” etc – nu auziti televiziunea burkinabeza spunand ” foamea ii face pe burkinabezi … ” ) , Romania TV – insiruire de stiri cu accidente , idioti pe YouTube aruncand pisici pe fereastra , daca nu o pleasca cu o copila de zece ani asasinata si violata printr-o comuna banateana sau olteneasca – un mare rol in dezvoltarea instinctelor bestiale in populatia in mizerie morala si intelectuala il au tocmai aceste televiziuni !
  Avem un Stat ?
  Cetatenii Statului sunt aparati de agresiuni morale in casele lor , prin programele acestor televiziuni sordide ?
  Proprietarii , actionarii acestor televiziuni – turci , israelieni , americani , fanaroti de Dambovita etc – sunt amendati , arsi la buzunar pentru asa ceva in ” Statul de drept ” creat de reformatorul si modernizatorul Statului Roman , Traian Basescu ?

 19. 20 Doru Coarna mai 20, 2015 la 4:40 pm

  Sa fim seriosi, nu-s de vina stiristele pt halul in care a ajuns societatea romaneasca ci politicienii care au facut sa dispara orice legatura intre efort si rasplata deoarece au jefuit resursele de orice fel, facand imposibila rasplata decenta! Tara asta e ca o familie scapatata in care tatal pierde mereu la pacanele, ce sa mai ramana, ce sa mai asigure familiei, copiilor?Omul simplu nu mai gaseste corespondenta dintre cele doua si apoi pierde sensul vietii, devine membru al turmei… Scapa doar putini norocosi care isi permit sa-si construiasca propriile turnuri de fildes, acestea de la caz la caz…

 20. 21 Fragmentarium Politic mai 20, 2015 la 4:48 pm

  Doua solutii: Principiul si contraprincipiul. In absenta unor probe clarificatoare (probabil ca sintagma ar complini-o mai bine pe cea de indicii temeinice), pentru niciun partid nu este usor sa dispuna masuri contra liderilor sai politici. Liderii nu se schimba cu lejeritatea cu care o faci cu lenjeria intima. Este si cazul lui Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, care s-a ales cu o condamnare de un an cu suspendare, in dosarul referendumului din 2012. Dragnea a demisionat din functiile din guvern si din partid, dar, in ultimul caz, colegii de echipa (a se retine dimensiunea cadrului), in frunte cu Victor Ponta, presedintele plin al PSD, nu au fost de acord, pe motiv ca nu este coruptie. De aici, lucrurile intra pe taramurile principiilor si acuzatiilor, care incep sa se bata cap in cap. Nu discut temeinicia sau netemeinicia ultimelor, care este o alta problema, dar am in vedere nasterea unei contradictii intre condamnare si integritate. Situatia prin care principiile sunt atacate de contraprincipii, in care s-ar putea include si acuzatiile-suspiciuni, nu este noua, dar este pentru prima data cand trimite la o decizie majora care ar putea declansa cu adevarat o criza sau ar confirma acuzatiile opozitiei. Ori, niciun partid nu-si provoaca singur o criza, dar nici nu da curs unor pretentii excesive ale opozitiei, doar pentru ca le-a fonetizat, gura opozitiei este mereu sloboda si pe meseria “scoala-te tu, ca sa stau eu!” Daca pentru sustinerile din teritoriu privind nedemisia lui Dragnea s-ar putea forta explicatia unei solidaritati intre baronii locali, cea a lui Victor Ponta este mai greu de inteles. Nu mi-am format inca o parere, dar mi-am pus niste intrebari. Oare premierul o face din responsabilitate fata de guvernare si electorat sau dintr-o cedare la un posibil santaj, care nu ar putea veni decat din partea lui Dragnea? Cred ca la cele patru tipuri de presiuni ale etapei asupra PSD, din interiorul partidului, din cel al stangii (v. PSRO), din partea opozitiei si din cea a DNA, vom afla cat de curand un raspuns, daca nu un deznodamant. Presupun ca PSD nu va recurge la masuri de partid unilaterale si decisive, pentru a nu confirma asteptarile ostile, dar si pentru ca impartirea parerilor pe esaloane si factiuni nu ar putea substitui legitimitatea unei decizii a congresului. Pentru PSD, autosuspendarea in speta Dragnea, pana la reuniunea forului suprem de decizie, din noiembrie, ar genera cele mai bune efecte. Nici chiar iesirea de la guvernare nu ar trebui sa fie o masura unilaterala a PSD. Este limpede, deja, ca o posibila criza de guvern nu va avea legatura cu calitatea guvernarii, cresterea economica si sociala este incontestabila, ci cu malversarea raportului de forte, implicit a vointei electoratului, pentru unica si absoluta vointa de putere a galben-portocaliilor (PNL-PDL). Daca noul PNL crede cu sinceritate ca este pe valul simpatiilor populare si ca ar merita sa vina la guvernare, cea mai buna solutie ar fi caderea de acord asupra unui aranjament electoral pentru alegeri anticipate. Altfel, vocalizele pe tema venirii la guvernare sunt false, iar actiunile subterane de corupere si cumparare de parlamentari de la alte partide, pentru schimbarea majoritatii, vor fi foarte aproape de profilul unui “puci parlamentar”, in situatia ca vor reusi. In final, o reflectie interogativa. Daca este adevarat ca o batalie trecuta sau un adversar mort nu mai conteaza, ci cea care urmeaza sau cel care este viu, cand spun “mort” sau “viu” ma refer la aspectul politic, fireste, nu cumva Klaus Iohannis este mult mai primejdios decat Traian Basescu? Cainele care latra nu musca, Basescu a facut pact de neagresiune cu Ponta, in schimb, mutu rupe pamantul (am ales varianta moale, din decenta!), de ce Iohannis nu vrea coabitare? Nu cumva imbratisand suspiciunea a imbratisat contraprincipiul?

 21. 22 Lupescu Dan mai 20, 2015 la 4:50 pm

  Doamne, Dumnezeule, numai un sfert de secol ???!!!??? Parcă fu azi, ….. parcă a fost acum vreun mileniu… Praful şi pulberea s-a ales… Asasinii economici şi trădătorii de ţară au nimicit tot ce se putea nimici… Am rămas un jalnic …teritoriu numit convenţional România…. Una dintre crimele abominabile – în planul apărării identităţii noastre culturale, a specificului naţional – o constituie însăşi desfiinţarea acelui unic, fascinant, dar atât de expresiv, obligatoriu Muzeu al Costumului Popular/ Naţional Românesc. … Noroc că acum vreo trei ani, cred, le-am fotografiat aproape pe toate, …… dar cine ştie pe unde o mai fi acel CD sau DVD…. Trebuie să-l găsesc neapărat.

 22. 23 fostă basarabeancă mai 20, 2015 la 5:01 pm

  Erata: …vechea orânduire

 23. 24 nastase mai 20, 2015 la 5:06 pm

  fostă basarabeancă,
  asa simt, asa gândesc si eu.

 24. 25 nastase mai 20, 2015 la 5:09 pm

  Mahorcu,
  nu vreau să mă justific, dar a fost un răspuns. Oricum, pentru 25 de ani de politică…

 25. 26 fostă basarabeancă mai 20, 2015 la 5:40 pm

  Mahorcu
  mai 20, 2015 la 2:03 pm

  Păi aceea a fost cea mai tare ironie… un joc de cuvinte! N-ați înțeles-o nici azi? Era despre curaj…

 26. 27 fostă basarabeancă mai 20, 2015 la 5:47 pm

  nastase
  mai 20, 2015 la 5:06 pm

  Numai că eu n-oi fi la fel de rezistentă ca dumneavoastră. Mai obosesc. Psihic. Și nu iert, sunt cea mai ranchiunoasă din lume; o răzbunătoare oportunistă. Dumneavoastră ați iertat? Nu-mi răspundeți, cred că știu răspunsul.

 27. 28 fostă basarabeancă mai 20, 2015 la 5:54 pm

  Centru
  mai 20, 2015 la 3:46 pm

  Dacă vă uitați măcar 5 minute la TVR, aveți nervi de fier! În rest, cam așa-i…

 28. 29 serbanfl mai 20, 2015 la 6:54 pm

  Exemplul primilor oameni în stat, în materie de limbaj.
  K.Johannis: „ Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr-o parte, şi din cealaltă, sunt indicii puternice pentru un blat Ponta-Băsescu.”
  t.băsescu:„Unele lichele încărcate în trecut şi de deontologie pro-băsistă, niciodată cerută de mine, sau aflate în cea mai înaltă funcţie în stat mă alocă unui blat cu Victor Ponta şi alte lichele tradiţionale încearcă să mă aloce ca blatist cu orgoliosul, fără prea multe principii şi prea mîndru de el, intervievat în «direct» de ARD.”

  Înrebare – retorică bineînțeles : Ce formă de salut (sau de referire) este mai adecvată pentru adresarea către oricare dintre indivizii din care am citat?
  Am onoarea! sau
  Am oroarea!
  🙂

 29. 30 Luminita Arhire mai 20, 2015 la 6:59 pm

  Ţara lui „bă´” este rezultatul haotic al faptului că mergem în cap şi cu picioarele prin aer de nişte ani buni . Totul este întors cu fundu-n sus şi asta a determinat o tendinţă evidentă către exhibiţionism într-o sumedenie de situaţii, pentru că nu prea poţi să-ţi ţii fusta dreaptă şi lenjeria intimă ascunsă, stând în mâini .

  Dacă ai avere, trebuie să ştie şi vecinii , ca să plesnească de invidie. Dacă asculţi manele, trebuie să scoţi boxele pe fereastră şi să dai muzică la tot cartierul. Dacă te-mbeţi pulbere, trebuie să te sui la volan şi să faci şi-un accident pentru a-i putea înjura pe îndelete pe „oamenii legii”, cu fiola la purtător.Dacă îţi dispreţuieşti profesorii, îi umileşti dar îi şi inregistrezi cu telefonul de ultimă generaţie şi „bagi” imaginile pe FB, să afle şi alţi prostovani cum să se comporte la clasă. Dacă eşti reporter de teren adresezi cu glas tunător, ca să te ştie întreaga ţară, cele mai imbecile întrebări, asigurându-ţi un loc la vedere în enciclopedia stupidităţii.

  În ţara lui „bă”, toţi poartă tenişi, pentru ca oricine să se poată trage de şireturi cu oricine. Analfabetul crede că se poate scărpina pe burtă cu academicianul, pentru că şi domnişoara Eba îşi imaginează că este o intelectuală rasată, deoarece a absolvit o facultate particulară, nu?

  Au fost ani când a fi ministru în România părea cel mai simplu lucru de pe pământ. Am avut un prim-ministru -ce-i drept, doar pentru câteva luni- care şi-a prezentat echipa guvernamentală, silabisind de pe o bucăţică de hârtie nume despre care nu auzise nimic până atunci. Toţi erau tineri cu CV-uri mai voluminoase decât romanele lui Tolstoi şi animaţi de-o veselie suspectă în vestibulul gevernamental, suflecându-şi mânecile pentru că să conducă o ţară, de parcă ar fi fost vorba să conducă o trotinetă într-o incintă de blocuri, în jurul cadrului pentru bătut covoare.

  Se spunea –bine, mie mi s-a părut incredibil şi am refuzat să accept evidenţa până ce am citit eu însămi- că Traian Igaş a absolvit 3 ( TREI !!!) facultăţi. În ţara lui „bă” lucrul a fost posibil. Nu ştie nimeni dacă a absolvit şi liceul, dar, în fine, când ai trei licenţe ( poetice!) ce mai contează un bacalaureat sfios?

 30. 31 fostă basarabeancă mai 20, 2015 la 7:07 pm

  Iată, vorbește președintele Iohanis la Congresul lor. Printre realizările deosebite ale partidului este enumerat și faptul că în frunte a fost ales un german. În rest, dacă vreau, am un vecin stomatolog pe care pot să-l chem la mine acasă ca să-mi scoată o măsea fără chimicale: m-a adormit buștean omul! Greu mai citește! Eu vorbesc mult și repede în viața mea; dacă ar trebui să stau de vorbă cu dumnealui, să-l întreb și să aștept un răspuns, aș prefera o moarte fulgerătoare, decât să pierd ziua și să pun cap la cap ideile domniei sale. Dacă nu-s ale altora.

 31. 32 Teos42 mai 20, 2015 la 7:08 pm

  Oare cum ar fi evoluat viatza politica daca distinsul domn Nastase , ca prim ministru , ar fi dat curs raportului intocmit de seful corpului de control al primului ministru – dl Ponta – in urma vizitei la primaria Bucureshti condusa la vremea aceea de traian basescu ? Nu avetzi a va reprosha chiar nimic ?

 32. 33 nastase mai 20, 2015 la 7:40 pm

  fostă basarabeancă,
  eu da. Nu m-am incărcat niciodată cu sentimente de răzbunare. Incerc să privesc doar inainte.

 33. 34 NICOLETTE ORGHIDAN mai 20, 2015 la 8:10 pm

  O…Dar cine să urmărească toate posturile radio-tv? C.N.A-ul are acum atâtea probleme cu D.N.A-ul după propria-i șefă, Laura Georgescu, cu atâtea dosare penale…cine să mai urmărească inepțiile televizate care parcă, s-au vorbit și toate au același scop: coborârea cât mai jos a gradului de cultură al românilor?! Cine să-și mai amintească, cine să mai omagieze pe cel care vedea „Viața ca o pradă”? În 16 mai s-au împlinit 35 de ani de când „ Salcâmul nostru genial din sud…” așa cum îl numea Adrian Păunescu, în „Delirul” său binecunoscut s-a dus puțin în altă lume să-și așternă gândurile. Nu, noi nu mai simțim cu adevărat cultura, ceea ce ne trece prin fața ochilor ca un tren printr-o gară care nu-i marcată pentru oprire, e o simplă stare, ceva așa…fără trunchi și fără cap, cu rădăcini „mâncate”de viermii neștiinței șia ignoranței. În rest…„Pe pământ avem de toate/ Și mai bune și mai rele…/” (A. Păunescu – „Pământul deocamdată”).

 34. 35 ZeV mai 20, 2015 la 8:49 pm

  nastase

  Spuneti doamnei basarabence (fosta) ca acum priviti doar inainte.
  Spuneti-ne si noua ce vedeti.
  Eu, spre exemplu, vad la max 10 m in fata, chiar cu proiectoarele de ceata aprinse. 😉

 35. 36 mihaelataniastoica mai 20, 2015 la 9:03 pm

  Televizorul este o cutie pe care dorm bine pisicile şi când este închisă de la buton.

 36. 37 Centru mai 20, 2015 la 9:30 pm

  Deja in august 2002 , in mandatul de prim ministru al domnului Adrian Nastase , aveam programme de televiziune de neprivit .
  Imi amintesc de luna august 2002 – o imagine frumoasa , Craiova intalneste Steaua pe Central , publicul craiovean se manifesta ca in anii 1982 – 1983 , emotionant . Adrian Paunescu plangea .
  E singura amintire TV normala , placuta , agreabila , din august 2002 .
  Ce ne dau televiziile romanesti in august 2002 ?
  Ce amintiri imi vin ?
  A , OTV-ul investitorului Oltchim , Diaconescu .
  August 2002 , filmele Ministerului de Interne cu ucigasul Ramaru – Ramaru zbatandu-se intre militieni la anuntarea condamnarii , pamantul proaspat de pe mormintele fetelor ucise – o serie interminabila , mai mult de o saptamana .
  Antena 1 – film american , un serif in America profunda , doua fiice necasatorite , fiice stranii , te sperie , trei prizonieri fug in padure – seriful ii impusca in cap , chiar daca oamenii se predau , unul dupa altul , unul din ei se culca cu fiicele lui – nu mai stiu cum se termina , filmul era ingrozitor , TV stins .
  Sa nu uitam accidentele , omorurile – o avocata din Galati , impuscata mortal de sot – televiziile ne dau ridicarea de pe jos a bietei femei , moarte , cu picioarele atarnand , si punerea ei intr-un camion – niema targa , niema brancard .
  PS – se deschide primul magazin Metro la Oradea , in 2002 era enorm pentru Romania , nici TVR-ul public nu a spus nimic !
  Nici atunci , ca si acum , nici o autoritate nu veghea la deontologia televiziunilor …

 37. 38 Fragmentarium Politic mai 20, 2015 la 10:12 pm

  Demarxizarea stangii: Pe cine a servit cu adevarat Marx?

  Textul Dvs, imi pare rau ca trebuie sa o spun, radiaza multa fierbinteala patetica, pe anumite portiuni, ceea ce nu este tocmai propice pentru judecatile lucide. Partea proasta, daca e sa fie una, e ca o asemenea abordare, prin care intotdeauna toata lumea este de vina iar cineva, mereu acelasi, este imaculat, are toate sansele sa amplifice pana si cele mai mici inexactitati sau distorsiuni de discurs, ceea ce cu siguranta nu ati dori, dar este limpede ca in lumea de astazi, a informatiei globale si, mai cu seama, din surse alternative, nu mai functioneaza un asemenea mod de a pune problema. Asumarea memoriei va fi facuta de catre toti, mai devreme sau mai tarziu, este o conditie de credibilitate si de acceptare globala. Anul acesta s-a pus problema recunoasterii genocidului celor 1,5 milioane de armeni, cu siguranta va veni timpul si pentru recunoasterea celui arab, a distrugerii din temelii a unor state arabe, prin forta armata organizata, cum a fost folosita si in holocaust, doar pentru vina de a avea bogatii petroliere sau un sistem politic autoritar, bazat pe o anumita diferenta civilizationala si pe un context geopolitic specific. Va vine sa credeti ca diferenta a fost motiv de invazie? Doar nu o sa spuneti ca invaziile au fost de dragul invadatilor, care au fost lasati fara caminul national. Numai despre Irak, ONG-urile si statisticile internationale au documentat ca peste 2 milioane de irakieni au fost ucisi de la invazia din 2003. Asta pentru ca ati vorbit de crearea unui stat, dar nu si de distrugerea altora, de empatie, dar nu si egala, ci partizana.

  Nu cred sa existe o inexactitate sau o distorsionare mai mare ca afirmatia privind o asa-zisa “noua ofensiva antisemita din Europa”. Daca se vrea o strategie de contracarare a criticii politice, dreptul la libera exprimare nu o va face castigatoare, asa cum nu o va face in orice parte a lumii, desi cand vine vorba de Est, totul devine permis si nelimitat, in materie de critica. Exagerati, fara indoiala, si cand sustineti teza unei “patologii milenare”. Daca ar fi fost asa, ar fi existat si un profil si niste cauze, corectabile, presupun, ca in orice patologie. Nu pricep nici de ce ii plangeti de mila lui Rudolf Slansky, un stalinist fanatic, dupa cum il caracterizati, un ticalos a fost ucis de alti ticalosi, cum se intampla in reglarile de conturi intre bande, trist cu adevarat e ca au fost si “victime colaterale”, cum a sunat o expresie cinica din timpul unor invazii militare (cum a fost cea din Iugoslavia, de pilda). Aveti ce aveti cu Rusia, de o vedeti toata in negru, si tarismul, si sovietismul, si postcomunismul, e treaba d-stra, dar nu ne echipati neuro-lingvistic cu antipatiile personale, mai ales cand este vorba de un mare vecin, de care nu poti face abstractie sau, mai rau, cu care sa te iei in coarne. Nu cred sa fi uitat vorba de acasa, spune-mi cum te ai cu vecinii ca sa-ti spun cine esti.

  Vorbiti de resentimentarism fata de evrei, eu cred ca este o autocombustie ideatica, un mit sau, daca tot vreti sa-l cultivati, in niciun caz nu este fata de poporul evreu, ci fata de unii politicieni din unele timpuri, fata de o anumita politica, ceea ce este cu totul altceva. Si, apoi, daca evreul Marx a acreditat aceasta viziune fata de evrei, cine este de vina? In niciun caz evreul nu poate fi demonizat ca simbol al burgheziei, avute, egoiste, mercantiliste, cinice, fara suflet, pentru ca nu toti evreii sunt burghezi, nici pe departe, sunt destui, marea masa, care-si castiga din greu si cinstit existenta. Rosa si Lev nu au fost muncitori, ci intelectuali, deci nu ar fi trebuit sa se simta vizati de catre Marx, desi cand acesta a spus ca muncitorii nu au patrie a facut un serviciu colosal capitalismului, prin incurajarea circulatiei libere si ieftine a muncii. Pe cine a servit cu adevarat Marx? Probabil ca socialistii europeni au aflat raspunsul, de l-au dat la o parte din fruntea ideologiei lor. Pe de alta parte, nu ar trebui mistificat “antisemitismul” stangii, ar fi o insulta la adresa memoriei, stanga i-a salvat pe evrei de la exterminare, nu Stalin a vrut o lume fara evrei, ci Hitler, nerecunoasterea acestui fapt nu mai tine de adevarul istoric, ci de obiectivele geopolitice ale prezentului. Dar aceasta atitudine mai arata ceva, nerecunostinta, care ce-i drept este o floare rara, fata de un fost aliat, iar nerecunostinta genereaza neincredere.

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/in-memoriam-robert-wistrich-1945-2015-stanga-evreii-si-antisemitismul/

 38. 39 Luminița Arhire mai 20, 2015 la 11:10 pm

  @nastase mai 20, 2015 , la 7: 40 pm

  Poate că așa ar fi normal, să privim numai către viitor, fără resentimente, lăsând lucrurile să se așeze de la sine … Aș putea să fac asta , dacă nu aș avea în minte seara de 20 iunie 2012.

  Numai că seara de 20 iunie 2012 nu poate fi ștearsă nici din calendar, nici din biografia dumneavoastră, nici din memoria mea … Din această pricină, cred că nu se poate sta pe un scăunel cu trei picioare, dacă el a fost proiectat cu patru picioare. Și nu se poate alerga la maraton cu o pietricică în pantof. Și nu pot să beau din paharul cu apă în care unduiește un vierme.Și nu pot trece prin gerul iernii acceptând spărtura din geamul dormitorului, ca pe-o fatalitate.

  Cred că am avut totdeauna o hipersensibilitate la dizarmonie.

  Doamna Irina Jianu, într-un interviu dintre două arestări, cu o mare blândețe spunea despre acea seară: ”Am vorbit cu domnul Adrian Năstase după sentință . Era liniștit …Dar trebuia să-mi dau seama că o să facă ceva… mi-a zis că-i pare rău pentru mine … ”.

  Sigur că trecutul nu se poate modifica; viitorul, în schimb, este capabil să construiască, simetric și legitim, pentru dumneavoastră, o reparație. Numai că acest tip de viitor nu are nici o legătură cu acel ”încerc să privesc doar înainte ” . Altfel n-ați zăbovi pe malul fluviului de pe National Geographic, așteptând…

 39. 40 T-Rex mai 21, 2015 la 12:02 am

  Am citit azi doua stiri, care puse cap la cap dau senzatia ca traim in „Lumea lui Ba”, nu doar in tara lui.

  Prima stire, pe faimoasa agentie a „celui cu plete”, Mediafax. Stirea, periata as spune, face o legatura intre faptul ca azi un nene de la Administratia si apoi altul de la Ambasada SUA au afirmat ca sunt romani indezirabili in SUA. Mediafax abia a asteptat sa faca un colaj cu ocazia asta, si sa citeze din cazul domnului Nastase, din 2012.

  Cealalta stire, este despre amenda colosala de 5,7 miliarde de dolari pe care cele mai mari banci SUA (JP Morgan, Citigroup etc), si Banca Regala a Scotiei trebuie sa o plateasca pentru ca au manipulat cursul de schimb. Asa, sa vada cit de libera mai este piatza…M-am gindit apoi: la mega-bancherii astia corupti, care fura cu muntele, nu le retrage SUA viza de sedere? Americani fiind, nu pot, dar ridicolul e perfect. Proportiile sunt evident stridente. Ca si multe alte lucruri ciudate care ni se intimpla in capitalismul multilateral democratic, care apara drepturile omului…de la butoane.

 40. 41 Adrian B. mai 21, 2015 la 1:14 am

  De manelistul asta ati auzit ? Este un tiganus din Pitesti , Robert ” Copilul de cositor ” . Manelist , dansator , jurnalist 🙂 si agent secret .

  ccc

 41. 42 blogideologic mai 21, 2015 la 1:21 am

  Germanii din Regiunea Sudeţilor au fost precedaţi acolo de români. Ucişi în marele genocid al Valahilor (a fost un adevărat holocaust) din Europa Centrală. Am fost absolut siderat să citesc în volumul colectiv “Whose Love of Which Country? Towards an Intellectual History of Patriotic Discourses in the Early Modern Period”, patronat de Universitatea Central Europeană din Budapesta, vezi http://www.ceu.hu/events/2006-05-20/whose-love-of-which-country-towards-an-intellectual-history-of-patriotic-discourse , un capitol scris de cercetătorul Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta şi intitulat “Problema valahă în secolul XVI”. Reacţia unui om din Vest ar fi : “Băi, (Boy!), ce altruişti sunt ungurii faţă de valahi!”. Eu sînt mai bănuitor. Cum ? Exista oare o “Problemă valahă” în secolul XVI? Şi care a fost soluţia la problemă valahă ? Ea a venit în prima jumătate din secolul XVII. Sub forma etnocidului valahilor din “războiul de 30 de ani”, precum şi a Păcii din Westphalia care a lichidat complet Legea străbună a Valahilor (Lex Antiqua Valachorum). Prin titlul acelui articol scris acum, cercetătorul maghiar Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta se străduia să justifice, subtil, cele două crime abominabile împotriva umanităţii. Genocidul românilor din Regiunea Sudeţilor ar constitui capitol separat. El n-a fost antamat încă de cercetătorii români. Istoricul Diaconescu Gheorghe Marius, cu studii postuniversitare la Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, şi actualmente profesor la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie, tace mâlc în această privinţă.

 42. 43 Adrian B. mai 21, 2015 la 3:26 am

  Intelectualul Traian Igas in trening la o inaugurare …

 43. 44 Adrian B. mai 21, 2015 la 3:32 am

  Romanii au talent – Edmond Talmacean

 44. 45 Adrian B. mai 21, 2015 la 3:48 am

  Top 10

 45. 46 Adrian B. mai 21, 2015 la 3:54 am

  Mihaita din Berceni

 46. 47 fostă basarabeancă mai 21, 2015 la 5:18 am

  Luminita Arhire
  mai 20, 2015 la 6:59 pm

  Ba, parcă îmi amintesc și eu ceva (de Traian I(n)gaș), cred că se spunea că a terminat liceul la seral pe la 24 de ani. Să fi fost o glumă? Mie mi-a plăcut mult activitatea lui în cadrul ministerului! Dumneavoastră nu? Mai țineți minte cum se lupta cu „branconerii”? Oare Funeriu, a dat și el pe la școală ziua, sau tot la seral? Ptiu!!! Ducă-se pe pustii! Nu știi cum se pot întoarce…

 47. 48 Petrus_Branzea mai 21, 2015 la 6:54 am

  Va spuneam si pe Facebook, dar o fac si aici, ca sa par cat mai interesant. Tara aceasta, ”Tara lui ”ba”, are mai multe regiuni. Astfel, regiunea Bucuresti, cea mai emancipata, este si cea a lui ”Ba, domnule”.

 48. 49 fostă basarabeancă mai 21, 2015 la 8:21 am

  Luminița Arhire
  mai 20, 2015 la 11:10 pm

  Corect.

 49. 50 ZeV mai 21, 2015 la 8:53 am

  blogideologic
  Spuneti-ne mai multe despre romanii din Regiunea Sudetilor…cam cati au fost, ce perioada au locuit pe-acolo, de unde au venit….
  ps
  Maine poate ne spuneti ca un roman a descoperit America ?
  (Z)

 50. 51 ZeV mai 21, 2015 la 8:57 am

  T-Rex
  mai 21, 2015 la 12:02 am

  Eu felicit romanii care sunt indezirabili in America, oricare ar fi ei (cu exceptia traficantilor, talharilor, violatorilor si pedofililor).
  Inseamna ca acesti romani gandesc cu mintea lor. Am impresia ca hackerii de valoare nu sunt printre cei cu interdictie, daca accepta sa-si plateasca impozitele in SUA.
  (Z)

 51. 52 ZeV mai 21, 2015 la 9:01 am

  blogi, uneori foarte simpatic (cu voie, sau fara voie) scrie (adresandu-i-se lui George Ban):
  ,, Şi doar vorbeam clar: „punct de ancoră pentru navigaţia noastră ghidată de repere”.”

  Iata inca o dovada ca dictatura lui basescu a lasat urme si amprente in toate ungherele societatii romanesti.
  (Z)

 52. 53 George Ban mai 21, 2015 la 9:32 am

  Eram la examenul de conducere auto, pe traseu, cu militianul langa mine. Priveam inainte, doar inainte. Militianul nu mai rezista si rabufneste: „Domnule, dar in oglinda nu te uiti deloc?”

 53. 54 Ghita Bizonu' mai 21, 2015 la 10:06 am

  Test .
  Am impresia ca intru la spam …

 54. 55 Ghita Bizonu' mai 21, 2015 la 10:08 am

  Fragmentarium

  mergi la vremea forum grautit si vezi Nationalism si Cosmopolitism de la prima sectiune. Niste imprsi despre textele lui volodea

 55. 58 Ghita Bizonu' mai 21, 2015 la 10:57 am

  Ala .. Stanomir cica profedopr de neconstitutional la „Stiinte” Politice isia da cu parerea in mod „intecltual” dupa reteta „ce ar fi daca baba ar avea roate?” ..
  Cityez in cul d’oevra consilierului lu base : Constituţia de la 1991, revizuită în 2003, este opera unui regim dominat de FSN. Sistemul nostru de instituţii este, în mare măsură, îndatorat acelui moment. Corupţia politică, venalitatea funcţiilor, parazitarea statului,sunt tot atâtea dimensiuni ale unei practici politice feseniste. Victor Ponta însuşi nu este decât versiunea reînnoită mediatic a aceluiaşi spirit fesenist.
  Hm … asta a fost capu’ comiseii pestinetiale care a scris un model de constitutie sub inaltul patronaj baseesc. Eu am facut greseala sa ii citesc productia si zau asa nu am vazut vreo erupere cu „destestatu” trecut fesensit … mare reforma a institutiilor …

  Si ca sa demionstreze ca cum este sa fii intelectula termina cu o interigare Cum ar fi arătat acea Românie imposibilă în care Ion Raţiu şi Corneliu Coposu să fi primit şansa de a-şi servi patria, pentru care se sacrificaseră şi luptaseră? Nu vom şti acest lucru niciodată. Ceea ce cunoaştem este chipul mediocru şi tarat al României lui Ion Iliescu,cel din care s-a născut prezentul de astăzi.
  Raspunz eu : si mai mediocru si mai tarat!!!!! Asta daca ar mai fi existat Romania …..

 56. 59 fostă basarabeancă mai 21, 2015 la 11:14 am

  „Răzbunarea cea mai crudă este când duşmanul tău
  E silit a recunoaşte că eşti bun şi dânsu-i rău”

  Răzvan, din „Răzvan și Vidra”, B.P. Hașdeu.

  Cred că sunteți aproape răzbunat. Doamna Udrea s-a îndoit (nu că are dubii, a recunoscut). Așteptăm piratul.

 57. 60 papasha mai 21, 2015 la 12:12 pm

  Tara lu’ „ba boilor” – continuare …..

  „””O treime dintre români consideră că Justiția e cea mai importantă instituție a democrației, urmată de Președinție, potrivit unui sondaj INSCOP.

  Astfel, conform sondajului, în percepţia publică, instituţiile cele mai importante ale democraţiei sunt Justiţia (30,1%), Preşedinţia (22,6%), Guvernul (19,1%), Parlamentul (15,6%).”””

  De remarcat că instituţia democratică prin definiţie, Parlamentul, este pe ultimul loc în enumerarea în cauză.

  Intre noi fie vorba , cu asa animale in Parlament , nici nu-i de mirare ca aia cu mintea mai slaba si mai lenta sa gandeasca asa .

  Saracimea si prostimea care nu mai are nimic de pierdut = masa de manevra
  ieftina pt. distrugerea identitatii nationale + ( rom = roman ) = colonizare prin impartire .

 58. 61 George Ban mai 21, 2015 la 1:21 pm

  Un Traian acoperit cica e de partea PSD (fara Ponta!), dar ne ofera propaganda din Cotidianul! Mai multa inteligenta ar fi binevenita.

 59. 62 George Ban mai 21, 2015 la 1:57 pm

  Fara comentarii, doar cu hohote de ras:

  Elena Udrea: „Cea mai mare bucurie este ca sunt acasa de ziua mea. Inca nu m-a sunat Traian.”

 60. 63 papasha mai 21, 2015 la 2:29 pm

  WOW ,
  ce timing tragi-comic , la 12:12 am postat o gandire si iata ca primii la 15:15 , in completare , cu o alta harneala care sa duca ( incet dar sigur impreuna cu aia de la Balc ) la finalizarea planului de colonizare prin incalecare copulativa !!!

  Mesaj pentru România: “Vom ucide toți urșii voștri, toate păsările din Deltă.

  Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi”
  a scris britanicul George Richmond Elliot , in ton zemeflitor si insultator .

  O companie scoţiană , Hunting and Sporting Scotland Ltd , care organizează excursii de vânătoare în România a stârnit un val de critici şi acuzaţii pe reţelele de socializare în ultimele zile, după ce a postat o fotografie extrem de dură.

 61. 64 blogideologic mai 21, 2015 la 2:38 pm

  @ ZeV
  Bănuiesc eu c-ai auzit tu despre “teoria lui Roesler” cea de un anti-românism extrem. Eduard Robert Rösler (numele se scrie și Roesler) (* 2.3.1836 în Olmütz/Olomouc – † 19.8.1874, în Graz) a fost un istoric austriac de etnie germană. Cea mai cunoscută lucrare a sa, referitoare la istoria românilor, este “Romänische Studien. Untersuchungen zur älteren Geschichte Rumäniens” [Studii românești. Cercetări asupra istoriei mai vechi a României]. A fost publicată în 1871 la Leipzig, în Germania. Rösler continuă și dezvoltă în această lucrare teoriile ale altor autori, ca de exemplu Franz Josef Sulzer, Josef Karl Eder și Johann Christian von Engel, cu privire la formarea poporului român în regiuni situate în sudul Dunării. Această teorie a fost combătută de Alexandru Dimitrie Xenopol, Dimitrie Onciul, Vasile Pârvan, Nicolae Iorga și alți istorici români și străini. Nu ştiu ce „dinte“ avea Franz Josef Sulzer împotriva bieţilor români, dar ştiu că s-a hrănit, material şi spiritual, la Curtea domnitorului fanariot Alexandru Ipsilante (a vieţuit pe intervalul 1725-1805), a fost domnitor în Muntenia: 15 septembrie 1774 – februarie 1782 și august 1796 – decembrie 1797, precum și în Moldova: decembrie 1786 – 19 aprilie 1788). Istoricul american Keith Hitchins laudă foarte mult anti-românismul care domnea la Curtea fanariotului Alexandru Ipsilante. Imediat după loviluţie, politrucul cominternist Silviu Brucan l-a numit pe Gabriel Liiceanu ca patron la fosta Editura Politică. De bine de rău, în perioada Nicolae Ceauşescu, Editura Politică devenise românească. Gabriel Liiceanu a îndreptat-o spre o politică opusă intereselor României. Acea politică editorială a furnizat acum argumente domnului Laszlo Tökes în politica sa anti-românească. Şi eu ţintesc aici în mod special spre semnificaţia publicării cărţii lui Keith Hitchins: „Românii 1774-1866”, traducerea originalului în limba engleză The Romanians, 1774–1866, New York: Clarendon Press, 1996. Pp. 337. ISBN 0-19-820591-0. $50.00. Keith Hitchins este profesor de istorie la University of Illinois (Urbana-Champaign), şi membru de onoare al Academiei Române (din 1991). Nu sînt eu primul ce afirmă că universitari americani cu mediatizate prezenţe în România sunt de fapt agenţi pro-Rusia. Franz Josef Sulzer // Franz Josef Sulzer (* ? – † 1791) a fost un istoric și muzician elveţian. Având rangul de căpitan în regimentul austriac Lattermann (1759-1773), Sulzer a fost staționat în Transilvania, unde a intrat în legătură cu românii, la Brașov și Reghin (unde l-a cunoscut pe Petru Maior). A petrecut mai mulți ani în principatul Țara Românească, începând din 1776 la curtea lui Alexandru Ipsilanti. Principala sa lucrare, publicată în trei volume (primul geografic, celelalte două istorice), este “Istoria Daciei transalpine”: “Geschichte des transalpinischen Daciens, das ist der Walachey, Moldau und Bessarabiens. Im Zusammenhange mit der Geschichte des übrigen Daciens als ein Versuch einer allgemeinen dacischen Geschichte mit kritischer Freyheit entworfen“ [Istoria Daciei transalpine, adică a Valahiei, Moldovei și Basarabiei. În legătură cu istoria restului Daciei, ca încercare de a scrie o istorie generală, cu libertate critică], I, II, III, 1781-1782, Wien Viena; editura Gräffer]. Prin această lucrare, Sulzer este unul dintre principalii precursori ai lui Eduard Robert Rösler cu privire la teoria formării poporului român la sud de Dunăre (cunoscută sub denumirea teoria lui Roesler). Germanul Eduard Robert Rösler era vital interesat să preia şi să dezvolte ideile lui Franz Josef Sulzer. Pentru a şterge „ştiinţific” urmele unui genocid. Comis de germani împotriva românilor din Regiunea Sudeţilor. Într-adevăr, numele Olomouc vine de la Iuliomontium, cum se chema castrul roman ridicat acolo în perioada imperială.

 62. 65 ZeV mai 21, 2015 la 4:02 pm

  doru coarna

  Stimate coleg, am citit ca fenomentul globalizarii este o fatalitate pentru Romania si, prin urmare, nu avem ce face…asta e…..
  Dar un detaliu nu inteleg: Cum se face ca globalizarea are bilet de voie (sau cec in alb) in Romania, dar in Austria are nevoie de viza ?
  Si inca unul…cum se face ca o anume doamna care a lucrat pentru Oficiul Concurentei ajunge avocat al unei anumite firme austriece de prelucrare a lemnului ? Pura conincidenta, bineinteles. Cand vrem sa bagam ceva sub pres si/sau sa ascundem niscaiva interese, o dam cu globalizarea.
  Curat murdar, frate….roman.
  Cand te gandesti, totusi, ca statul roman ti-a asigurat educatia gratuita…. ce sa mai spun ? 😉

 63. 66 Cris mai 21, 2015 la 4:03 pm

  @ hanibal:

  I-auzi ce-a făcut dom Năstase!
  A numit în instituții de stat numai corupți.
  Cred că de dimineață până seara semna la decizii de angajare a profesorilor, medicilor, funcționarilor, CNA-știlor… și nu numai că semna, dar mai și poruncea cine să fie angajat, e vorba de sute de mii de salariați…
  Am înțeles acum de ce merg prost învățământul, sănătatea, CNA-ul…

 64. 67 Cris mai 21, 2015 la 4:16 pm

  Mă plâng demult de calitatea slabă pe care a căpătat-o societatea românească, dar mă consolez cu faptul că și alte popoare (francez, italian, spaniol…) au căzut măcar cu o treaptă pe scara valorilor.
  Există motive generale care explică decadența a aproape tuturor popoarelor, și motive naționale.
  În cazul poporului român, categoriile slabe calitativ au fost mereu mai multe decât celelalte, iar, după 1990, democratizarea mediei și libertatea de mișcare le-au dat gir și „nas”.
  S-a acreditat ideea că, dacă ai diplomă, ai accesat automat o categorie superioară, deși te comporți și te exprimi tot cum o făceai înainte, și ai concepțiile de viață specifice categoriei în care te-ai născut.
  Am fost martora unei discuții joase în tramvai, la sfârșitul căreia tânăra cu gura cea mai murdară a spus: eu am facultate, analfabetule!

 65. 68 Adrian B. mai 21, 2015 la 5:20 pm

  @ georgica ban

  Daca-ti dai examenul auto la varsta asta , imi dau seama cat esti de inteligent …

 66. 69 blogideologic mai 21, 2015 la 6:10 pm

  @ZeV spune : +blogi, uneori foarte simpatic (cu voie, sau fara voie) scrie (adresandu-i-se lui George Ban): ,, Şi doar vorbeam clar: „punct de ancoră pentru navigaţia noastră ghidată de repere”.”+
  Am dovedit eu vreodată limbaj de bugetar? Nu! Înainte de a scrie celebrele sale cărţi de Ideologie, Antoine Destutt de Tracy a scris o carte (http://www.amazon.com/moyens-fonder-morale-peuple-Edition-ebook/dp/B00RDSJ2JC ) în care era amintită arta navigaţiei şi care începea cam aşa : +L’art de la navigation est peut-être celui de tous (après l’imprimerie) qui a le plus contribué à l’avancement de la métaphysique, en nous faisant connaître des peuples dans tous les différens périodes de l’esprit humain. Il est donc nécessaire pour que l’idée des bonnes institutions que je désire, naisse dans la tête de quelques hommes, qu’ils aient des occasions et des moyens d’étudier toutes les parties des connaissances humaines, et d’en reculer les bornes. Heureusement il n’est pas difficile à l’État de leur procurer ces précieux secours. Il suffira de quelques écoles pour éclairer les divers services publics, et d’un petit nombre d’autres pour perfectionner les théories savantes et pour former des maîtres ; et de destiner quelques sommes annuelles à encourager ceux qui se distingueront, à récompenser les hommes supérieurs, à faire imprimer des livres utiles ou curieux, mais en petit nombre ; à donner des machines et des instrumens, et à payer des expériences. Ces dépenses seront modiques, si elles sont faites en connaissance de cause+

 67. 70 Cris mai 21, 2015 la 6:38 pm

  @ mahorcu:

  Domnul Năstase s-a referit CHIAR la ouăle de găină, pentru că:

  1. Domnul Năstase e un domn care nu folosește cuvinte de mahala, așa cum folosiți dv. care, atunci când auziți cuvântul „ouă”, vă gândiți imediat la testicole, ca orice mahalagiu, și chicotiți înfundat.

  2. Ziariștii scriseseră că domnul Năstase are 40 de găini, iar domnul Năstase a persiflat ca un tip inteligent ce e. Asta înseamnă că ziariștii se ocupau de tâmpenii, deci să se ocupe în continuare de tâmpenii și, în loc să culeagă informații importante, să numere ouăle celor 40 de găini!

 68. 71 Criticos mai 21, 2015 la 7:39 pm

  S-a văzut de la începutul începutului (îndată după alegeri) că „bă” e formula de adresare prezidenţială. Şi, da, o mare mulţime de susţinători au gustat-o, s-au bălăcit în ea, ca să spun aşa, nedorind să vadă nici vulgaritatea , nici dispreţul pentru toţi şi pentru toate ce se iţea prin ea. Am l-am văzut într-o poză pe mariner la volanul unui tractor. De, proaspăt moşier. O clovnerie, fireşte. După mine, singurul loc în care se potriveşte e crâşma de mahala, în rest e nelalocul lui şi poate în gradul cel mai înalt e cu neputinţă de imaginat îngrijind măcar un umil strat, nemite o moşie. „Bă” a fost molipsitor. Şi toate golurile interioare, toţi „nimeni” l-au adoptat de urgenţă văzând în el argumentul unic şi suficient că ar fi „cineva”

 69. 73 Ghita Bizonu' mai 21, 2015 la 7:59 pm

  Statul de Nedrept si Directia National Abuziva

  Stire bomba : Hotnews azi joi, 21 mai 2015, 14:48 Dosare Anticoruptie
  [quote]Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind definitiva, anunta Agerpres. Curtea de Apel a admis apelul femeii, dupa ce aceasta fusese condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.

  Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.

  In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.

  Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.
  [/quote]

  Condamnata in prima instanta la 3 ani cu suspednare [Mariana Rarinca a sta la arest „preventiv” 191 de zile..

  [i] A fost achitata pentru ca [size=18]FAPTA NU EXISTA[/size] [/i]

  Se pare ca este vorba despre un caz sordid.
  Mariana Rarinca a fost angajata a sotului (decedat) al sefei ICCJ Livia Stanciu, si ca dupa decesul sotului a prestat in continuarea unele servicii admnistrative pentru Livia Stanciu din care au resultata unele incurcaturi. banesti. Si se pare ca atunci cand Mariana Rarinca a cerut plata datoriilor si a amentit ca face scandal i s-a dresat un proces . Proces rapid cu maxima celeritate si arest preventiv de 191 zile…
  Findca deh Livia Stanciu nu putea avea datorii ..
  Sau putea ?!

  [quote]Interesant este că la dosar există documente care arată că şefa instanţei supreme ar fi avut ceva probleme cu restituirea unor datorii. Este vorba despre un document emis de compania multinaţională de recuperări creanţe EOS KSI, în care se arată că în anul 2013 Livia Stanciu figura cu restanţe la plata unor datorii. În documentul de la EOS KSI nu se specifică însă compania la care Livia Stanciu este sau a fost datoare, însă din informaţiile pe care le avem, printre clienţii companiei recuperatoare de creanţe se găsesc principalii jucători din piaţa bancară, piaţa telecomunicaţiilor, piaţa asigurărilor. De la dosarul aflat pe rolul TMB am aflat că datoria şefei Înaltei Curţi datează din 8.01.2013, pentru un debit de 403,23 lei, notificarea fiind transmisă pe o adresă a unei locuinţe deţinute de judecătoarea Livia Stanciu în Galaţi.
  http://jurnalul.ro/stiri/observator/livia-stanciu-controlata-la-datorii-679978.html%5B/quote%5D

  Insa Codruta a colaborat cu Livia Stanciu…..

  Si Livia Stanciu a intors favoarea … declarand ca DNA va avea in magistratii sai un partener cu care va colabora bine!

  A se observa sincronizarea … la 30 mai 2014 ginerele lui Bercea este arestat pentri „santaj” cand cerut inapoi banii… la 10 iunie este retinuta (arestata) Mariana Rarinca pentru ca reclama niste datori … Asta deja este modus operandi….

  Si deci asa stam cu Statul de Drept ala european garantat de barosu , reding si alti cretini demagogi ai PPE catolic si pervers .

  Sefa ICCJ a comis un denunt calomnios .
  DNA a instrumentat un dosar pe masura .
  Un cetatean oaresicare a facut 191 de zile de „preventiv” pentru „suspiciunea rezonabila” ca un judecator de la ICCJ ar cunoaste legea si nu ar fi gainar (o supiciune extrem de rezonabila dar care erau indiciile ca aia era o posibila infractoare? Sau pericolul social ?!)
  Presedintele german ca Carol I ul zice ca nu e bine sa se modifce modul in care se fac arestarile preventive …

  Si justitia find putoare independenta persoanele vinovate de abuz vor fi cel mult .. promovate!

  Mai mult la mine (adica selectii din articole mai vechi)

 70. 75 blogideologic mai 21, 2015 la 8:40 pm

  Isabela Vasiliu-Scraba, Radu Gyr despre falsificarea istoriei literare la „acrobatul” George Călinescu / „Elefantiaza” ivită din incultura comunistă scotea a doua ediție a Istoriei lui George Călinescu într-un format atât de mare, încât nu a lăsat nici o îndoială asupra măsurii stupidității editorilor comuniști, depășită poate doar în 2013 de editorul care a vrut să facă bani mulți (800000 lei vechi!) din mizeriile injustiției comuniste publicând în condiții grafice demne de cine știe ce capodoperă a literaturii românești selecția Dorei Mezdrea de 278 de notații din „Dosarele Alexandru Marcu și alții” ivite după arestarea lui Mircea Vulcănescu. Monstruozitatea de a scoate Istoria literaturii române de la origini până în prezent sub forma unui sertar de dulap a divulgat în comunism și stilistica gândirii „monolit” neadmițând alte păreri decât părerea oficializată („stilistică” perpetuată de administratorii Wikipediei.ro prin sistematica îndepărtare din această enciclopedie on-line a textelor mele despre Părintele Arsenie Boca, Eliade, Cioran, Noica, Anton Dumitriu, Vasile Băncilă, Blaga etc). Dacă părerea argumentată de Radu Gyr pe 23 decembrie 1969 despre bagatelizarea importanței culturale pe care a avut-o în interbelic revista „Gândirea” și despre alte abateri ale lui George Călinescu de la rigoarea istoriei literare prin „mistificarea relatărilor, falsificarea datelor și prin afirmații gratuite” ar fi fost făcută publică atunci, în 1970 si nu pe 8 mai 2015, poate că nu s-ar fi ajuns în 1988 la gigantismul deplasat al volumului călinescian. Referindu-se la compendiul apărut într-o a treia ediție în 1968 dar şi la prima ediție a Istoriei… călinesciene, fostul universitar Radu Gyr (cândva asistent al profesorului Mihail Dragomirescu) spusese că unui critic, luând în considerație „fondul său intelectual /…/ i se pot îngădui unele preferințe, unele erori, unele tăgade”, putându-i-se trece cu vederea chiar „injustiții, greșeli și complezențe critice” izvorâte din subiectivism. Ceea ce însă devine de neiertat este „falsificarea relatărilor și afirmațiile gratuite” (Radu Gyr, 23 decembrie 1969). Abaterile de la adevăr nu sînt permise de însăși rigoarea științifică pe care trebuie să o dovedească istoria literară, știință bazată pe informații precise: „Istoria literară e document sever, e informație precisă” spunea poetul Radu Gyr, înregistrat pe ascuns când Nichifor Crainic era sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani însoțită de părăsirea (pe motiv de vârstă) a redacției revistei „Glasul Patriei”. Redactor pe atunci la „Glasul Patriei”, fostul deținut politic Radu Gyr (hăituit până la moarte de aparatul represiv) ale cărui articole de comandă comunistă nu puteau fi citite în țară (apud Noica) -, a dovedit pe 23 decembrie 1969 că era mai liber decât mulți dintre cei patruzeci de invitați la acea masă festivă la care Stăniloae avusese neinspirata idee de a lăuda contribuția lui Crainic la „Glasul Patriei”. În contrast, Radu Gyr îndrăznise atunci la Restaurantul Bucur să mărturisească adevărul (ținând de istoria literară) despre „gândirism”, adică despre „exacta poziție îndrumătoare a lui Nichifor Crainic în rolul lui de conducător al revistei Gândirea ” (Radu Gyr, într-o postare pe youtube din 8 mai 2015). Primul lucru pe care poetul ține (indirect) să-l sublinieze este diferența dintre o redacție de ziar comunist scris „cu porțile închise” de oameni aliniați la o ideologie comună și redacția revistei „Gândirea” cunoscută în urmă cu 45 de ani, așa cum a fost ea tot timpul, cu porțile larg deschise scriitorilor marcanți ai vremii și tinerilor de valoare, unicul criteriu după care se ghida conducătorul revistei fiind talentul, „indiferent de crezuri” (Radu Gyr, https://www.youtube.com/watch?v=KgjDVrJkcfY ). Apoi observă lipsa de probitate a istoricului literar G. Călinescu (pe care nu-l numește explicit) în definirea tradiționalismului care pentru Nichifor Crainic ar indica „specificul de conținut al etnicității noastre” (R.G.), ilustrat (prin modalități de expresie din cele mai diferite) de variatele condee din paginile prestigioasei reviste „Gândirea”, prin poeți ca Ion Pillat, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Ion Marin Sadoveanu, Cicerone Teodorescu, N. Crevedia, Al. O. Teodoreanu, Alexandru Philippide, Aron Cotruș, sau prin prozatori precum Cezar Petrescu, Gib Mihăiescu, Oscar W. Cizek, Victor Papilian, etc. Un act de probitate istorică și filosofică l-ar necesita și restabilirea adevărului cu privire la publicistica directorului „Gândirii”, acuzat că ar fi fost un „mistic obscurantist”, sau un „fanatic ortodox”. Radu Gyr vorbește de postura lui Crainic de cercetător profund al substratului metafizic din creația populară, interesat de reîmprospătarea și îmbogățirea conținutului creațiilor culte prin tradiția metafizică pe care o ilustrează poezia populară sau iconografia noastră religioasă. Într-o altă înregistrare dosită aproape jumătate de secol de paznicii regimului totalitar comunist, însuși teologul Nichifor Crainic îi explicase poetului Pan Vizirescu că el nu a fost mistic, întrucât mistica implică o asceză și o disciplină pe care împrejurările vieții și firea lui nu i-au permis să le practice (https://www.youtube.com/watch?v=_xVTDPNxD88 ). Radu Gyr restabilește și adevărul privitor la eseul literar și filosofic publicat de Crainic în „Gândirea”, rezultat al unor interferențe de curente și idei din cele mai variate, după diversitatea de opinii a unor autori precum: Vianu, Ion Petrovici, Bazil Munteanu, Alexandru Busuioceanu, Brucăr, D. Stăniloae, Alexandru Gregorian, Vasile Voiculescu, P.P. Ionescu, Ovidiu Papadima, Dan Botta, Vasile Băncilă, Lucian Blaga, etc. Pe 23 decembrie 1969, cu lipsa lui de talent oratoric suplinită de o inspirație de zile mari, poetul Radu Gyr (1905-1975) nu uită să puncteze momentul 1969 de repunere în circuitul filosofic românesc a două nume de maximă importanță: Lucian Blaga și Mircea Eliade. Deși Trilogiei Cunoașterii încă nu-i fusese suprimată interdicția de reditare, Gyr menționează Eonul Dogmatic și ideile blagiene referitoare la „misterul transcendenței”, precum și filosofia mitului din eseistica lui Eliade sau teoria timpului din scrierile științifice ale renumitului istoric al religiilor, scrieri care urmau să fie admise (cu multă parcimonie) prin librăriile comuniste abia după moartea lui Gyr, cam la zece ani de când era el înregistrat de Securitate la Restaurantul Bucur. În Istoria literaturii… capitolul în care este prezentat Nichifor Crainic poartă titlul „ortodoxiștii”. Dornic a-și face un capital politic prin critica „ortodoxismului”, George Călinescu reduce până la caricatural idei ale „ortodoxiștilor” Lucian Blaga (bătut de securitate la vremea când era candidat la Premiului Nobel), Vasile Voiculescu (întemnițat fără vină în 1958 si ucis de comuniști, după propria-i mărturisire făcută fiului său Ion înainte de moarte), Paul Sterian (închis și el în lotul botezat al „Rugului aprins”) și Sandu Tudor (martir în temnița Aiudului, omorât cu ranga de un gardian), neuitând a se răfui și cu faimosul Mircea Vulcănescu (ucis și el în temnița comunistă; toate precizările legate de detențiile politice fiind „omise” la editarea din 1988). Mihai Roller a folosit în 1947 opiniile lui George Călinescu despre „ortodoxiști” din Istoria literaturii române de la origini până în prezent reluate în compendiul publicat în 1945 și 1946. Pentru Roller „gândirismul” a fost o „mișcare mistică decadentă din jurul revistei Gândirea degenerată în legionarism” (M. Roller, Istoria României, 1947, p.773). Către finalul alocuțiunii sale începută cu restabilirea adevăratului sens al tradiționalismului gândirist, Radu Gyr, poet premiat de Academia Română înainte de ciuntirea țării în anul „apocaliptic” 1940, observa cu justețe că „tradiția” promovată de directorul Gândirii a marcat la vremea de glorie a culturii interbelice (răsfrânte de paginile revistei) altceva decât cele repetate după 23 august 1944 din ranchiună personală sau în scop de bagatelizare. La „gândiristul” Nichifor Crainic tradițională devenise o „selecțiune severă a valorilor” , adică respingerea imposturii (caracteristică selecției inverse din revistele comuniste) și, mai ales, refuzul acrobației de idei (în genul „acrobației” lui George Călinescu la mistificarea relatărilor despre revista „Gândirea” din Istoria… sa). Autor: Isabela Vasiliu-Scraba+ Sursa: https://isabelavs2.wordpress.com/articole/isabelavs-crainicgandirea/

 71. 76 chirico77 mai 21, 2015 la 9:25 pm

  Exista vreo persoana in Romania caruia sa i te adresezi cu” Excelenta”?(excluzind monarhia).Cum ar fi sa zici excelenta sa Prim-ministrul Romaniei VVPonta in parcul Herastrau?La televiziuni e plin de mitocani,jurnalisti si invitati,toti sunt un fel de „ba!”

 72. 77 ZeV mai 22, 2015 la 7:06 am

  blogideologic
  mai 21, 2015 la 2:38 pm

  N-am aprofundat scrierile celor invocati de dvs care acrediteaza teoria formarii poporului roman la sud de Dunare. Personal, nu vad o problema in asta, deoarece centrele civilizatiei antice erau oricum la sud de Dunare (nu in zonele locuite de triburile germanice primitive). (Z)
  Pentru echilibrul comnetariului, as fi vrut sa demonstrati ceva nu prin negarea negatiei, ci, sa prezentati dovezi concrete despre romanismul din Regiunea Sudetilor si despre prezumtivul genocid comis acolo.
  In plus, ma intreb ce legatura exista intre universitari americani si Rusia.
  Ati facut un fel de ghiveci ametitor intre Ipsilanti, istorici austrieci, americani, universitari americani, Liiceanu si nelipsita Rusie, de unde trag concluzia ca aveti o obsesie. (Z)

 73. 78 blogideologic mai 22, 2015 la 7:11 am

  Nu ştiu cum se face, însă o ramură a familiei Frangipani (http://en.wikipedia.org/wiki/Frangipani_family ), anume aceea locuitoare în cetăţile portuare de pe coasta dalmată, era depozitara unei cunoaşteri extrem de importante pentru noi privind Jus Valachicum (sau Lex Antiqua Valachorum).

 74. 79 nastase mai 22, 2015 la 7:43 am

  Adrian B.,
  Ce legătură există intre examenul de conducere si inteligentă?

 75. 80 blogideologic mai 22, 2015 la 12:55 pm

  @ZeV
  Dacă nu puteţi stăpâni complexitatea, este foarte grav. Păi, fără complexitate, mai există vreo problemă? „Nema problema”, cum se spunea înainte în Iugoslavia. Şi iată că exista o problemă foarte complexă acolo. De aceea Iugoslavia a dispărut din Istorie, terminându-se astfel (Domnul fie lăudat!) cu graţia lui Georges Clemenceau.

 76. 81 blogideologic mai 22, 2015 la 1:01 pm

  @ Adrian B.
  Premierul Victor Ponta a pus la îngrăşat abia acum bugetarii din branşa unde activează măreţul şi infailibilul George Ban. Care nici măcar nu îşi cere scuze după ce te jigneşte în mod gratuit. Ce „bune maniere” are omul ăsta!

 77. 82 Cârcotaşu mai 22, 2015 la 9:58 pm

  @ blogideologic către Adrian B.,
  Subiect: George Ban.
  Păi, dom’le, GB a povestit o poantă de când a dat el examen de conducere. S-a repezit Adrian B să remarce că dacă abia acum şi-a dat examenul pentru carnet de conducere, îşi dă seama de câtă inteligenţă are numitul George Ban. Până acilea de insultat a insultat Adrian B, cu care ai ajuns să faci alianţă, împotriva firii, doar ca să-ţi plăteşti nişte poliţe.
  Să fie clar, Creangă, când a scris amintiri din copilărie, alea erau amintiri din copilărie, nu le trăise azi dimineaţă. Când George Ban vorbeşte de „miliţianul” de alături, ne trimite direct în epoca dinainte de 90. Dl Năstase îl întreabă ce legătură are inteligenţa cu examenul de conducere, da matale te faci că nu vezi, îţi convine să plăteşti o poliţă.
  Vezi tălică, cam aşa-i „rumânul” şi nu te parafrazez pe tine ci pe prinţesa Hangerliu, personaj celebru de-al lui Călinescu, pe care-ai cam început să-l copiezi, sperând să nu băgăm de seamă copy-paste-ul! Doar că nu ţine! 🙂

 78. 83 blogideologic mai 23, 2015 la 9:29 am

  @Carco
  La ce te referi ? Varianta 1 /+La noi, fenomenul eşecului fanariot, al calamităţii fanariote, era explicat cel mai bine în secolul XIX de Ioan Eliade Rădulescu (vezi „Biblicele” şi „Echilibru între antiteze”), iar în secolul XX de către G. Călinescu (vezi „Scrinul negru”). + Sau … Varianta2 /+G. Călinescu folosea convenţia schemelor electronice ‚Black Box’ – ‚Scrinul negru’, ascunzând sensuri în litere (‚scrisori’) care puteau fi găsite printr-o navigaţie a lecturii ghidate de coduri cu valori rumâneşti, ori, încă mai exact, de valori din Romania. G. Călinescu ne spune în mod expres să căutăm acele coduri. Clamez că în toată opera lui G. Călinescu există uniformitate de calitate intelectuală, supremă de altminteri în toată cultura română (am spus cultura română) a veacului XX. În romanul Scrinul negru apare un personaj – prinţul Antoine Hangerliu care descifrează scheme electronice văzute ca nişte reţele Petri, deschizând apoi mintal fiecare black box, termen care apare printre electroniştii din America anilor 1940–1945, şi care desemna un montaj electronic predefinit ce furniza o anumită funcţie dar care la rândul său necesita un întreg limbaj de specificaţii pentru a fi descris. Termenul black box este preluat apoi de cibernetică. Reamintesc, matematicianul american Norbert Wiener (1894 – 1964) inventase, cel puţin pentru un fragment al discursului de cauzalitate (prin care aici înţelegem caracteristicile cele mai generale din acel limbaj de specificaţii), termenul Cibernetica – un larg fascicul de activităţi şi discipline sunt reunite aici. La ora actuală Cibernetica a evoluat în Sinergetică, este vorba despre fragmente ale discursului de cauzalitate, de obicei pentru situaţii factice şi predefinite, dar care permit integrarea cât mai rapidă de acţiuni în Timpul Real. În Sinergetică de cele mai multe ori ‚cutiile negre’ sunt nişte constructe teoretice validate în ultimele sute de ani, ‚momentul iniţial’ fiind plasat în secolul XVII, care a fost şi veacul lui Simion Dascălul. Să nu uităm, Cibernetica devenise o ştiinţă la modă atunci când scria G. Călinescu, deşi Dicţionarul politic oficial (până la 1962) o deprecia. Comunismul naţionalist românesc modifică această percepţie. Primul meu text publicat prin 1972 în revista românească de anticipaţie tehnologică patronată de Adrian Rogoz, –şi el un pic protocronist când era în convergenţă cu ideile lui Mircea Maliţa–, avea un insert din Cibernetica lui Norbert Wiener. Motiv pentru care a fost acceptat cu o repeziciune care îl uluia pe colegul meu de cancelarie, profesorul Alexandru Mironov (urmaş de ruşi albi, cu nenumărate neamuri deportate în Siberia). Adrian Rogoz îmi corecta manuscrisele având dicţionarul de filosofie alături. Mai adaug că primeam atunci la Liceul economic din Craiova un telefon chiar de la Casa Scânteii, în care mi se cerea să precizez editura, anul, şi pagina cărţii de unde împrumutasem excerptul. Identificând un prim arhetip, acela de Homo Balcanicus, cred că amintirea lui Petrache Poenaru îl îndeamnă pe G. Călinescu să scrie despre prinţul Antoine Hangerliu : « Îmbrăţişase cariera tehnică fiindcă i se păruse că asta şade bine unui om de lumea mare, nicidecum cu gândul de a-şi câştiga existenţa. » Socialismul zugrăvit de G. Călinescu în ‚Scrinul negru’ este prilejul de a insinua într -un text literar aspiraţia rumânească a unei Romanii imperiale: „Ioanide avu sentimentul hiperbolic că visul lui se înfăptuia, că un Petru cel Mare fondează un nou Sankt -Petersburg.” ‚Scrinul negru’ ar trebui să fie cartea esenţială pentru formarea elitelor rumâneşti după 1989. Mircea Morariu avea dreptate să spună într -o cronică teatrală din revista Familia că “Scrinul negru a fost o imensă cacealma pe care Călinescu a tras-o comunismului românesc.” Într-adevăr, G. Călinescu arată ce înseamnă inteligenţa superioară a unui dascăl de rumânie în comparaţie cu inteligenţa unui politruc cominternist – Leonte Răutu, cenzorul Scrinului negru. Totuşi titlul cronicii teatrale: “Fad şi inutil”, la dramatizarea după Scrinul negru purtând titlul Manifestul broaştei ţestoase (pe care G. Călinescu o numea Seneca, după filosoful latin), dramatizare întreprinsă de Ada Lupu, este răutăcios şi nedrept. Spectacolul-semnal montat de Maria-Adriana Hausvater (alias Ada Lupu) la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara nu este inutil. El doar arată că, din nou, “Banatu-i fruntea“.’Un spectacol fals sentimental, fals filosofic, fals teatral’, cum judecă aspru Mircea Morariu ? Oricum, spectacolul-semnal nu este fals filosofic. Şi nu este vorba aici despre „Seneca”. « Pe Filip îl atrăgea masa de lucru a lui Antoine, şi stătea ore întregi să privească. », scria G. Călinescu. « Pe masa lui Antoine erau aşezate o mulţime de instrumente, şurubelniţe subţiri, soiuri bizare de cleşti pentru desfăcut şi apropiat firele şi un cauter electric, cu care suda contactele aplicînd mici sigilii argintii cu ajutorul unei sârme de cositor. »Ada Lupu prelungeşte postmodern învăţătura prinţului Filip, care studiase atunci intens privind masa cu artefacte electronice a prinţului Antoine Hangerliu, fapt ce îl va ajuta, bătrân, să dobândească facil deprinderea de surfing pe Internet. Dar noi ştim că artefactele şi serviciile oferite de Tehnologia Informaţiei cad sub incidenţa filosofiei existenţialiste, a lui Martin Heidegger, Jean -Paul Sartre, şi mai ales a lui Jean Baudrillard. În primul episod al trilogiei cinematografice Matrix a fraţilor Wachowski, eroul Neo ascundea programele de computer pe care le vindea la negru între coperţile unei cărţi semnate de filosoful Jean Baudrillard (1929 – 2007). În Scrinul negru, G. Călinescu trimite şi la arhetipuri culturale folosite de Goethe în poemul Faust : «Deodată, din gura rotundă a cuptorului fâlfâiră câteva petale flăcăroase, apoi o vână aurie, un vin de foc, ţâşni în această pivniţă a lui Auerbach, în care nimic nu era iluzie magică. O artifiţie fantastică, o adevărată constelaţie de de scântei mari şi mici se aprindeau şi se stingeau în jurul fântânii de metal topit. Astfel, cascadele răspândeau în juru- le o pulbere de stropi, însă aici cascada era incandescentă, şi stropii, puzderie de aştri.» Să reamintesc şi lecţia amestecată de alchimie şi metalurgie fizică din Scrinul negru: « Un tânăr ţinu foarte mult să arate lui Ioanide laboratorul de metalurgie al cărui şef era şi în care se făceau probele fizice şi chimice ale fierturilor din cuptoare. Îl puse pe arhitect să privească printr- un microscop o bucată de fier polisat, luminat astfel încât să i se vadă structura. Acesta văzu un desen persan, o inflorescenţă ca de alge plutind în ape. – Fierul, mai negru decât Saturn, mărturisi Ioanide, conţine în el paradisuri. » Doamne! câte arhetipuri culturale sunt ascunse aici. Printre care şi arhetipul cultural al lui Eratostene în lectura lui Gauss. Interferenţa de arhetipuri culturale din Scrinul negru continuă, ceva altminteri banal pentru literatura română şi perfect normal pentru un spirit din Romania Orientală, dar paroxistic pentru un om postmodern turboconsumerist : « Se opriră puţin în faţa unui cuptor de recoacere […]./- Seamănă, observă arhitectul, cu mormântul lui Teodoric. » / Măreţia lui Teodoric, ştim, venise după înfrângerea hunilor. G. Călinescu îl păcăleşte, prin această aluzie, pe bolşevicul Leonte Răutu (fiica acestuia, Anca Oroveanu, a fost numită de culturnicul Andrei Pleşu ca directoare a Colegiului Noua Europă, şi realizaţi acum ce fel de ideologie se predică la acest Colegiu Noua Europa). Dar să reamintim că mausoleul lui Teodoric se află la Ravenna. La curtea lui Teodoric, funcţia de magister officiorum fusese îndeplinită de omul de litere Cassiodorus, autor latin influenţat de opera călugărilor sciţi Ioan Cassian şi Dionisie Exiguus. Cassiodor avea un grad de informare foarte extins, el a încercat să copieze în Sudul Italiei modelul şcolii de la Nisibis, care a fost prima universitate din lume. Cassiodorus a fost apoi copiat de Jordanes în scrierile despre geţi. În plus, este certamente prezentă la Jordanes şi dorinţa de a descrie fenomenul ‚socii’-alizării goţilor după o configuraţie repetabilă, adică tot aşa cum se întâmplase mai înainte ‚socii’-alizarea geţilor. Cassiodor scria despre ‘socii’—alizarea traco-daco-moesilor şi ilirilor într-o carte pierdută. Jordanes, un got civilizat, avusese trei zile acces la cartea lui Cassiodor. Acest got devenit ‘notar roman’, Jordanes, transfigurează informaţiile din textul lui într-o carte despre ‘socii’—alizarea goţilor, fenomen de integrare pe care îl compară în modul cel mai expres şi explicit cu ‘socii’—alizarea geţilor. În manuscrisul chemat Codex Amiatinus apare şi un portret al lui Cassiodor, congruent cu portretul fictiv al scribului Ezra, redactorul textelor Vechiului Testament. Ezra restaurează Legile, acelaşi program era expus de Cassiodor în textul său care prevestea umanismul: Institutiones divinarum et humanarum littera, unde Ioan Cassian era citat frecvent, iar Dionisie cel Mic are singura biografie scrisă de cineva care l- a cunoscut! Stilul lui Cassiodorus pare extrem de retoric şi de manierat unui cititor postmodern, acest stil nu place. Dar la curtea gotică din Ravenna, pe vremea lui Teodoric apoi pe vremea regenţei pentru Atalaric, talentele lui de scrib şi de secretar erau deosebit de apreciate. Semnificative documente publice au fost redactate de Cassiodorus. Acest magister officiorum păstra scrinuri cu scrisori despre afaceri publice şi cele private. Tot la Ravenna se găseşte şi mormântul lui Dante. Dar nu cred că aluzia culturală a lui G. Călinescu se referă la Dante. +

 79. 84 blogideologic mai 23, 2015 la 9:36 am

  @Carco
  Adrian B. nu-l depăşeşte pe George Ban în proastă creştere.

 80. 85 blogideologic mai 23, 2015 la 5:11 pm

  @ZeV spune:+as fi vrut sa prezentati dovezi concrete despre romanismul din Regiunea Sudetilor si despre prezumtivul genocid comis acolo.+
  Comenius scrie.

 81. 86 Cârcotaşu mai 24, 2015 la 12:43 pm

  Adrian B. nu-l depăşeşte pe George Ban în proastă creştere.>

  Asta-i părerea ta, din păcate realitatea te dezminte. Nu ştiu la ce te referi cînd faci afirmaţia asta!


 1. 1 Tara lui „bă” - Pe Bloguri Trackback pe mai 20, 2015 la 10:16 am
 2. 2 Teoria lui Roesler | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 21, 2015 la 2:54 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: