Despre eliberarea conditionata

„Mica reformă în justiţie” se bazează pe principiul celerităţii. Acest principiu se aplică însă doar la condamnare nu şi la eliberare,
Spre exemplu, în cazul meu, tot recursul la ICCJ s-a judecat (cu 4-5 termene, înclusiv unul preschimbat) în 5 săptămâni. Cererea de eliberare condiţionată, depusă la o judecătorie de sector, a primit primul termen, tot după 5 săptămâni! Stiţi, deja, că cererea de preschimbare a termenului a fost respinsă de judecător. Unii bănuiesc că ar fi vorba de demersuri întreprinse de alte instituţii ale statului…
Sigur, am fost surprins de această decizie, în conditiile în care peste 70% din cererile de preschimbare a termenului , la aceeaşi instanţă (inclusiv cele depuse în aceeaşi perioadă), au primit soluţii favorabile şi în condiţiile în care la celelalte judecătorii din ţară, termenele de examinare fixate nu depăşesc 10 zile.
Eu pun însă şi următoarea problemă pentru situaţiile în care instanţa acceptă, în fine, eliberarea condiţionată, cele 30-60 zile petrecute în penitenciar în aşteptarea zilei fixate de calculator înseamă între 500 şi 1000 Euro cheltuieli suplimentare. Într-un an sunt zeci, sute de astfel de situaţii. Cine plăteşte sumele suplimentare determinate de lipsa de celeritate în examinarea cererilor? MCV-ul? Nu. Plăteşte guvernul şi, deci, plătesc contribuabilii români.
În condiţiile astea, nu ar trebui căutat, poate, un alt „calculator” la Judecătoria Sector 4 sau, eventual, suplimentarea completelor care să examineze, mai rapid, astfel de cereri? Şi dacă lucrurile nu s-ar rezolva, poate că ar putea fi transferată competenţa de examinare la altă judecătorie. Prietenii ştiu de ce…

17 Responses to “Despre eliberarea conditionata”


 1. 1 herodot1 ianuarie 14, 2013 la 10:57 am

  Nu cunosc detaliile cazului dar mi se pare că domnul Adrian Năstase este vinovat și deci ar face mai bine să se declare astfel. Mi se pare însă un act de nedreptate să fie tratat de către judecători altfel decât ceilalți deținuți și să i se creeze piedici suplimentare la eliberare deși Comisia Penitenciarelor i-a apreciat favorabil comportarea în cursul detenției. Nu pot trage decât concluzia că Completul de Judecată nu este obiectiv așa cum ar trebui.

 2. 2 Szentgyorgyi Alexandru ianuarie 14, 2013 la 11:02 am

  Excelenta, nu cred ca, pierdeti din demnitate si ve-ti cere, ruga, implora eliberarea conditionata ?!
  Libertate !

 3. 3 corina s. ianuarie 14, 2013 la 11:12 am

  Pricipiul celeritatii se aplica diferentiat, in functie de teama unora sau incopetenta altora ?!

 4. 4 corina s. ianuarie 14, 2013 la 11:15 am

  Pricipiul celeritatii se aplica diferentiat, in functie de teama unora sau incompetenta altora ?!
  scuze !

 5. 5 gavrila ianuarie 14, 2013 la 12:02 pm

  D-le Nastase,

  ca toata tarasenia pusa la cale pentru intarzierea eliberarii Dv de catre potlogarii justitiei pare aproape suportabila, numai si daca ne gandim ca mult a fost, putin a ramas.
  Din pacate, la orizont se vad nori intunecati ce prevestesc alt proces pe rol la care veti fi tinta aceleasi bande de mercenari ai sus-numitei justitii. S-ar putea ca toata tarasenia inscenata cu Controlul Calitatii sa paleasca in comparatie cu ce sunt in stare aceste hiene. Numai daca observam febrilitatea cu care se opereaza la nivelul superior al justitiei pentru a-si numi oamenii/y compris femei/ ce vor judeca urmatorul Dv caz si ti se ridica parul pe cap.
  Daca la tentativa de basculare a Dr Arafat oamenii au iesit in strada, cred ca acum s-ar impune ca Guvernul sa intervina decisiv si ferm pentru curmarea acestor malversatiuni ce va pot periclita revenirea la libertate.
  Cata ticalosie hidoasa zace in aceste fapturi grotesti ce ocupa spatiul public de ceva ani; te duce cu gandul la apogeul stalinismului in estul europei acum 60 ani.
  Sa dea Domnul ca de data asta sa nu le mai mearga josnicia ; cu fiecare tentativa de umilire impotriva Dv, cetatenii acestei tari va iubesc si mai mult, ca reflex divin impotriva nedreptatii la care ati fost supus.

 6. 6 dorian65 ianuarie 14, 2013 la 12:26 pm

  Hihihi imi place ca va loviti de tampeniile pe care altii din varf nu le vad sau se fac ca nu le vad.
  Acum pot sa spun ca sunteti un politician calit si NU uitati ca daca reveniti in viata politica intrati intr-o cloaca.Si cum spune un proverb latin ca o randunica nu aduce primavara aceasta experienta este inutila ca nu o sa puteti schimba absolut nimic.
  Daca ridicati nasul o sa va infunde ceata celor multi noi veniti si nesatui.Cam nasoala viata in Romania unde bugetul este tratat ca o vaca de muls si sunt cam multi vitei la uger daca ii indepartezi ca-sa isi refaca si vaca laptele te vor impunge.

 7. 7 dtucra ianuarie 14, 2013 la 4:07 pm

  Bineinteles ca deplang refuzul devansarii termenului dvs. de judecata; mi-e insa si mai teama de rezultatul acestei judecati, pentru ca am inteles cu oroare ca nu sunt obligati sa va elibereze si ca procurorii pot face recurs?!

 8. 8 Sebastian ianuarie 14, 2013 la 4:53 pm

  Va asteptam cu forte proaspete in politica!

 9. 9 Doru Coarna ianuarie 14, 2013 la 6:31 pm

  Eu vreau sa fiu sincer, indiferent daca voi displace gazdei, familiei, adeptlor sai din PSD sau simpatizantilor sai, ceea ce sunt si eu: daca dl. Nastase nu renunta la a mai intersecta, de la Jilava, viata politica curenta, garantez ca face ambii anisori batuti pe muchie! Si intre timp cine stie ce naiba ii mai inventeaza!

  Ah, ca-si deapana omul amintirile, ca lamureste niste momente, niste imprejurari de pe vremea cand a facut istorie, OK! S-o faca! Dar daca influenteaza in vreun fel, si o poate face datorita elevatiei sale, situatia politica, nimeni nu-l va vrea liber! Atentie! Chiar nu poate dl Nastase sa absenteze din agenda zilei si de pe blog cateva saptamani? Inclusiv familia! Spuneti-ne despre vizita la Washington, la Teheran, la Londra, la… nu conteaza. Defapt pt ei conteaza…

  Nu va suparati pe mine, eu doar avertizez, nu eu contez si nu eu interpretez ori ma sperii de reaparitia dlui Nastase in viata publica, din contra! Insa cei de care depinde libertatea dansului, vad lucrurile asa cum vi le spun eu aici.

  Nu vad cum ar putea dansul sa citeasca acest blog, dar cred ca ar trebui atentionat de catre cei apropiati, macar. Astia au calcat si calca si azi in picioare 8 milioane de romani, doar nu va inchipuiti ca devin timizi in cazul gazdei… Putina „diplomatie”, ce naiba…

 10. 10 Cârcotaşu ianuarie 14, 2013 la 7:30 pm

  @ Doru Coarnă,

  … daca dl. Nastase nu renunta la a mai intersecta, de la Jilava, viata politica curenta, garantez ca face ambii anisori batuti pe muchie! Si intre timp cine stie ce naiba ii mai inventeaza!
  … Nu va suparati pe mine, eu doar avertizez, nu eu contez si nu eu interpretez ori ma sperii de reaparitia dlui Nastase in viata publica, din contra!

  Din fericire nu se pot îndeplini previziunile astea prăpăstioase. Aici a fost vorba de o eliberare înainte de termen, asta se-nţelege prin eliberare condiţionată. Pentru asta era nevoie de aprobarea unei instanţe, iar faptul că programarea s-a făcut peste 5 săptămâni face să nu mai conteze avizul comisiei de la Jilava, timpul pe care l-ar fi putut câştiga a fost pierdut. Acum rămâne termenul de 8 luni care pare-mi-se se-mplineşte pe 20 februarie şi pentru care nu mai e nevoie de nicio aprobare, se constată împlinirea termenului şi se eliberează deţinutul. Mă îndoiesc c-ar putea, oricât ar vrea, să adopte o lege care să suspende acţiunea prevederilor conform cărora eliberarea se face la împlinirea unei treimi din pedeapsă.

 11. 11 Iluminatu ianuarie 14, 2013 la 8:35 pm

  Moto : « Justiţia fără forţă e neputincioasă.
  Forţa fără justiţie este tiranică. » (Pascal )

  Renunţarea la cererea în anulare a fost mutarea iscusită făcută, la timp, în partida de şah jucată pe …cutia de table.

 12. 12 CARAMELLA ianuarie 14, 2013 la 8:49 pm

  INTREBARE:

  UNDE SE DEPUNE „Cererea de eliberare condiţionată” ? De ce la sect. 4 ?
  Se poate depune o noua cerere functie de raza de domiciliu permanent (SECTOR 3) sau „provizoriu” (ILFOV), functie de raza sediului central al PSD (SECTOR 1) sau de sediul ICCJ (SECTOR 2) ?

 13. 13 NICOLETTE ORGHIDAN ianuarie 14, 2013 la 9:05 pm

  Ajungi să te întrebi cât de independentă este justiția, dar mai ales cât de lungi sunt sforile cotroceniste. Pentru că este clar, toate așa-zise piedici, întârzieri, termene…răzlețite, amânări, etc toate au ca scop tracasarea persoanei, atât din punct de vedere moral, psihic, cât și fizic uneori și duc cu gândul la un singur om. Probe neacceptate, tergiversări, acum forme de amânare a eliberării ( chiar dacă este condiționată!),toate crează pentru individul din afara cazului, temere de a fi aplicată în mod just justiția în România. Exemplul care, pare-se a fi dat U.E. de …aplicare corectă în România, are pentru cel din interiorul României efectul invers. Oricare ar fi vina d-voastră, supunerea la diferite metode, ,,chichițe” ale justiției noastre..libere, pentru credibilitate, românul le percepe ca efect-bumerang. Efect moral, atac injust al unei instituții care are inclus în numele ei, termenul JUST (iție). Timpul se pare c-a rămas singurul care să vadă, să reanalizeze, să discearnă. În rest….

 14. 14 Oscar Wilde ianuarie 14, 2013 la 9:05 pm

  ERA DE ASTEPTAT!
  CEEA CE NU INTELEGE, CINE TREBUIE SA INTELEAGA, ESTE PRINCIPIUL BUMERANGULUI. DACA AR STI IN CE CONSTA, NU V-AR FI CONDAMNAT.
  Earnest

 15. 15 Marian Nicolae ianuarie 15, 2013 la 9:03 am

  @ Oscar Wilde,
  Adica ceva de genul:

  What goes around, comes around…………

 16. 16 valentin ianuarie 16, 2013 la 1:18 pm

  Dna. NICOLETTE ORGHIDAN sa vedeti de acum in colo ce justitie o sa avem cu PSD-ul la putere….


 1. 1 Despre eliberarea conditionata | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 14, 2013 la 2:36 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: