A venit momentul să luăm în propriile mâini soarta petrolului românesc!

Am descoperit, de mult, că cel mai periculos lucru în viaţă este să iei decizii. Dacă nu faci nimic, nu rişti nimic. Petrom este o lecţie dură în sensul ăsta.

Sunt conştient că mulţi şi-ar fi dorit ca Petromul să rămână, în continuare, ca Oltchimul, o „vacă de muls” pentru cei care, cu o generaţie înaintea lui Cristian Boureanu făceau bani din cumpărarea ieftină şi vânzarea scumpă către Petrom a staţiilor de benzină sau din contrabanda cu petrol, inclusiv prin vânzări dintre vecinii noştri.

Aşa se face că, la momentul privatizării, Petrom – companie de stat – avea datorii către stat de peste 10.000 de miliarde de lui. Este adevărat, obligaţia de privatizare a Petrom a fost asumată de Traian Băsescu, prin celebrul Memorandum cu Banca Mondială din anul 2000. Nu vreau să-mi asum acest merit.

Condiţiile de privatizare, procedurile, evaluarea internaţională – prin mai multe modalităţi – etc, stabilite în perioada în care am condus guvernul, au fost examinate însă de o comisie senatorială, în 2008 (textul îl găsiţi la mine pe blog). Concluziile au fost foarte clare – condiţiile legale au fost respectate, evaluarea companiei pentru privatizare a fost corectă. În plus, contractul a fost aprobat printr-o lege în Parlament.

De ce OMV?

Petrolul, în România, este exploatat de peste 100 de ani. Americanii, la început, nemţii – în perioada războiului, sovieticii – după război, au exploatat rezervele cele mai accesibile. După destrămarea Uniunii Sovietice, marile companii transnaţionale s-au orientat spre noile rezerve din Rusia, Karakstan, Turkmenistan etc., unde petrolul era uşor de exploatat, terenurile fiind „virgine”. În perioada privatizării Petrom, tocmai se încheiaseră operaţiunile militare în Irak iar companiile petroliere americane – în special cele apropiate de republicani – se „conectau” la marile „puţuri” petroliere de acolo.

Eram conştient de importanţa privatizării Petrom şi a stabilirii viitorului partener al acestuia. Spuneam, la momentul acela, „cine controlează Petrom, controlează economia; cine controlează economia, controlează politica din România”. În acea perioadă, Lukoil preluase, deja, una sau două rafinării. Îmi era clar că nu este bine ca tot sectorul de rafinare să fie preluat de firme dintr-o singură ţară. La fel, am gândit şi pentru sectorul siderurgic. Şi, se pare, am avut dreptate. De aceea, am mers în Marea Britanie şi am discutat cu Tony Blair o eventuală privatizare cu British Petroleum. Dan Ioan Popescu a făcut o călătorie în SUA pentru a investiga, împreună cu oficialii americani, companii posibil interesate. Pentru raţiunile prezentate mai sus, companiile respective nu au fost interesate decât în cumpărarea staţiilor de distribuţie, cu alte cuvinte în piaţa de desfacere pentru benzina şi motorina pe care aduceau ei.

Aşa s-a ajuns la OMV, pe ideea unei companii integrate regional în Europa Centrală (România – Austria – Ungaria) care să poată să reziste concurenţei marilor firme transnaţionale din Occident şi din fosta URSS.

Parţial, acest obietiv a fost atins. Sigur, însă, nu aveam cum să ştiu că, în perioada regimului Băsescu:

1) Cele 49% din acţiunile statului român vor fi împărţite la diferite Fonduri (spre exemplu, Fondul Proprietatea – administrat de o firmă străină), ajungând, în final. La 18% !;

2) Că nu a existat o coordonare a reprezentanţilor statului român în Consiliul de administraţie (de ce nu s-a cerut ca aceşti reprezentanţi ai statului să explice, public, cum au reprezentat interesele statului, după 2004, în companie?);

3) Că nu a fost folosită niciodată „acţiunea de aur” (dreptul de veto) al statului în primii 5 ani de funcţionare a noii societăţi;

4) Că nu au fost urmărite, cu atenţie, clauzele post-privatizare.

Cu toate acestea, Petrom a realizat, din câte ştiu, investiţii de peste 1 miliard de euro şi a plătit, în aceşti ani, 45 miliarde lei la buget, fiind cel mai mare contribuabil.

Să ne luăm înapoi petrolul şi gazele…

Timp de 8 ani, tot felul de idioţi au afirmat că „am vândut” petrolul românesc. Mai nou, şi gazele româneşti. S-au creat şi tot felul de legende. Pe una dintre ele, am auzit-o zilele trecute la televizor, la emisiunea simpaticului Florian Bichir. Se făcea că Michael Guest venise la guvern să aucă un investitor pentru Petrom. Speriat, tot guvernul s-a ascuns prin birouri, iar eu, de teamă, aş fi plecat la Râmnicu Vâlcea. În timpul ăsta, Guest – în calitatea pe care i-o arată şi numele – se plimba pe culoare (aşa era, pe atunci, transparenţa – ambasadorii se plimbau pe unde vroiau în clădirea guvernului) şi s-a întâlnit cu un consilier, ascuns, dar care nu mai rezistase – ieşise să facă pipi.

În realitate, prin contractul de privatizare, s-a concesionat exploatarea unor perimetre, nu s-a „vândut” petrolul. Concesionarea a fost acordată pentru o perioadă de 10 ani (FMI ceruse, iniţial, ca durata să fie de 30 de ani dar noi nu am fost de acord). Această perioadă se încheie la sfârşitul anului 2013. Asta înseamnă că putem să „ne luăm înapoi” petrolul şi gazele şi, poate, să reînfintăm o companie naţională – care ar putea să fie eventual condusă de Ilie Şerbănescu – cel care comentează frecvent aceste aspecte, având şi experienţa de fost ministru al Reformei într-un guvern al CDR.

Sper că Traian Băsescu va susţine acest proiect şi sper că, poate, l-a discutat zilele trecute, cu ocazia primirii la Cotroceni, cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss. Cu atât mai mult cu cât, pe baza procesului intentat la Haga, la iniţiativa mea, pentru delimitarea faţă de Ucraina a zonelor maritime din Marea Neagră, avem posibilitatea să investim sume importante pentru a exploata zăcămintele de petrol şi gaze de acolo.

Tot Traian Băsescu, la aceeaşi întâlnire, se felicita că „România nu a vândut, anul trecut, 10% din Petrom” fără să explice de ce, în mandatele sale, România nu mai are 49% acţiuni la Petrom ci doar 18%.

Concluzie:

Ca să fie clar, concesionarea (nu vânzarea) de petrol şi gaze către OMV s-a făcut pe o perioadă de 10 ani. Această perioadă se încheie la sfârşitul anului 2013.

Există două variante de soluţie:

a) fie, pur şi simplu, statul român nu mai concesionează petrolul şi gazele către OMV;

b) fie redevenţa, pe care ar putea să o stabilească Ilie Şerbănescu, ar fi fixată la un nivel foarte înalt, astfel încât să descurajeze orice companie eventual interesată.

A venit, deci, timpul să luăm în propriile mâini soarta petrolului românesc! Anul 2013 va fi, sub acest aspect, un test pentru Traian Băsescu. Să nu facem de două ori aceeaşi greşeală! Să dovedim că ceea ce spunem la televizor, putem să punem în practică.

53 Răspunsuri to “A venit momentul să luăm în propriile mâini soarta petrolului românesc!”


  1. 1 George Ban noiembrie 11, 2012 la 5:52 pm

    Cat de trist este ca aceste lucruri continua sa fie prezentate in mod ticalos gresit, fara ca cineva (cu exceptia Dvs) sa spuna cum stau ele cu adevarat…

    Eu personal ACUM aflu ca e vorba de o CONCESIONARE pe 10 ani (pana la anul!), nu de o renuntare definitiva. Oi fi eu mai prost informat… Dar ia sa vedem, cine stia adevarul, sa ridice mana…

  2. 2 NICOLETTE ORGHIDAN noiembrie 11, 2012 la 5:56 pm

    În multe acțiuni, privatizarea-n România a fost înțeleaă pe dos, sau voit s-a dat loc la interpretări, (și ale unei virgule din contract), s-a lăsat ,,o breșă” interpretabilă după bunul plac al celui care dorește să cumpere. Așa a pierdut România miliarde de euro și dolari din ’90 și până acum . Privatizare a însemnat pentru unii vinderea pe nimic a unor veritabile bijuterii industriale sau aparținând Ministerului Turismului, la care, de ce să n-o recunoaștem, șpaga dată înalților demnitari era mai mare decât prețul în sine a activelor ce urmau a fi cumpărate. Așa s-a ajuns la un major decalaj economic, dar și al adâncirii prăpastiei dintre categoriile sociale. Proverbul sună bine: ,,Nu-i prost cel care cere, ci cel care dă” și cum românul a fost mereu cel cu…datul, iată rezultatele. Palpabile, vizibile, în toată măreția lor. Mi-amintesc de procestul care s-a dus pentru Insula Șerpilor; de ce n-am avut oare la fiecare proces de acest tip, inclusiv de privatizări un avocat ca d-nul Aurescu? Dar, cine știe, poate cu PETROM nu se va ajunge sper la procese îndelungate și mai sper în mintea românului de pe urmă. Concesionarea luând sfârșit, nu cred că se vor mai invoca motive pentru tergiversare. Pentru că, firesc, nu se prea dă vaca de muls din mână.

  3. 3 Szentgyorgyi Alexandru noiembrie 11, 2012 la 6:01 pm

    Sant total nedumerit! Nu cred ca, acest comentariu a fost scris de Excelenta SA Adrian Nastase, ministru, prim-ministru,blogger!
    Va amintesc Excelenta, vorba celor din muntii Apuseni ,,Muntii nostri aur poarta, Noi cersim din poarta-n poarta!”
    Unde sant specialistii, expertii,cei cu expertiza, specialistii in banci si finante,specialistii in drumuri si poduri, specialistii in autostrazi, specialistii in aeronautica, in management etc, etc?
    Cum este posibil ca, strainii pot produce orez, noi nu, pentru ei este rentabil, pentru noi nu? Strainii pot proiecta si produce utilaje agricole, noi nu? O Doamne, Binecuvanteaza si Romania ?!

  4. 4 Bibicu noiembrie 11, 2012 la 6:31 pm

    ® Calea cea mai sigură să-l afli pe Dumnezeu e să dai de Dracu.

  5. 5 nicu noiembrie 11, 2012 la 6:43 pm

    sper din tot sufletul, ca noul guvern adica guvernul ponta sa nu cedeze un milimetru in aceasta afacere de care depinde viitorul urmatoarelor generatii si a noastra ca natie si popor… sper ca ati fost ironic fata de informatorul basescu in prezent guvernator al romaniei , cand spuneati ca sa bucurat ca romania nu a vandut decat 10 la sut din actiunile ramase ale statului roman… la omv… domnule nastase imi permit cu zcuzele de rigoare sa fac si eu o ironie , poate din cauza condittilor injuste inumane si aberante la care ati fost si sunteti batjocorit de catre ..macovei-basescu- gitenstein si nu aveti acces la informatii in timp util, doresc sa va reamintesc a .. cetateanul traian basescu in prezent si de ceva timp sa transformat in….. AGENT DE VANZARI A TUTUROR BOGATIILOR SOLULUI SI SUBSOLULUI DIN ROMANIA…… probabil in interesul celor ce la sustinut la referendum.. asa ca sa nu aveti si sa nu avem mari sperante de la acest snapan , golan si aventurier basescu traian.. pentru el aurul, petrolul , cupru si ce o mai fi reprezinta priopritatea nr. 1 sa fie vandute cat mai urgent cu putinta…. sper ca romani sa se fi trezit la realitate iar pe 09.12.2012 sa dea cu pd-l si mafia portocalie de pamant…..altfel va fi vai si amr de noi ca tarisoara…

  6. 6 Porthos noiembrie 11, 2012 la 7:10 pm

    @ Adrian Năstase

    Felicitări! Mai clar de atât nu se putea explica.

  7. 7 Karakas noiembrie 11, 2012 la 7:23 pm

    Am multi amici care se intreaba de ce nu penetreaza produsele romanesti in America de Nord. Este clar ca exista un dezechillibru major intre schimburile comerciale dintre SUA/Canada si Romania.

    Raspunsul este simplu, si tine de adjectivul „romanesc”: pentru ca foarte putine companiii mai sunt romanesti. Produsele „traditionale” ca vinul, fructele si alte produse agricole, produse ale industriei usoare traditionale precum confectii textile si incaltaminte, sunt mai toate in mainile strainilor, in urma privatizarilor (de fapt un proces complex de dez-nationalizare). Proproetarii strainii au dreptul sa re-brand orice e al lor, si, de multe ori cumperi un produs fara sa stii ca in el exista componente din Romania.

    Spuneam acum ceva timp, si am tot dat exemple, ca in sectorul energetic si al resurselor, Romania trebuie sa recistige controlul in sensul de a decide daca, cui si in ce conditii se pot da spre concesionare anumite segmente din sectorul energetic si al exploatarii resurselor.

    Romania trebuie sa isi recapete treptat o parte a economiei, pentru a putea sa mentina si creste nivelul de trai al cetatenilor. Deci, cerinta e clara. Avem insa forta politica de a ne uni in jurul acestor interese nationale? Vom vedea..

  8. 8 nicu noiembrie 11, 2012 la 7:27 pm

    vorbeati de ..bichir… domnule nastase in comentariul dumneavoastra , de floarian bichir acest personaj vesel travestit din popa de cartier in ziarist si mare analist economic si politic… pentru amuzamentul nostru si al dvs. va informam ca pe la asa zisa televiziune realitatea tv. si-au facut aparitia domnule nastase in ultima perioada de timp niste persomaje care mai decare traznite , umoristice subtirei din punct de vedere intelectual, uman ce se prezinta ca salvatori ai patriei, amestecand minciuna cu jumatati de adevaruri si binenteles cu incompetenta… dar ce vroaiam sa spun un alt personaj destul de ciudat este unul …manastire … ce nume predestinate si el tot popa de cartier , dar nu stiu daca a tinut macar una slujba la fel ca si bichir florian , acest ..manastire joaca rolul lui ..stalin .. acuzand in stanga si in dreapta pe toata lumea cu singurul scop sa deruteze si sa zapaceasca electoratul , doar , doar nu se va mai prezenta la vot pe 09. 12 .2012 . ..ciudata televiziune a mai ajuns aceasta ..realitatea tv… un cuibar al aventurierilor , diversionistilor, ..cap de lista fiind . cosmin gusa… acoperitilor, si binenteles basistilor toti comandati si platiti regeste de catre mafia portocalie in frunte cu toto-rina al romaniei basescu traian… ce mai o adevarata serparie , numai dumnezeu stie cine sunt acesti aventurieri si ce urmaresc ei cu adevarat…concluzie , nu trebuie sa va suparati pe domnul ..popa florian bichir pentru un pumn de gologani se dovedeste ca nici popi nu au dumnezeu….

  9. 9 Radu Humor noiembrie 11, 2012 la 10:05 pm

    Trebuie să recunosc perplexitatea care m-a cuprins când am citit titlul postării 😉
    Ce remuşcări l-or fi apucat pe cel care a vândut petrolul românesc, ca să propună acum o asemenea soluţie ?
    Sincer să fiu deşi îmi aminteam ceva de o concesiune, între timp eram tot mai convins că a ost de fapt o vânzare.
    Mizerabilă şi dăunătoare intereselor naţionale.!
    Punctul forte al postării îl reprezintă aducerea la lumină a perioadeil anului la care expiră.
    Cu alte cuvinte trebuie să ne grăbim, ca să mai putem salva ceva din ceea ce se mai poate !

    P.S.
    Dacă aţi reuşi să-mi schimbaţi şi proasta impresie pe care o am despre acţiunile cunoscute şi mai ales cele mai puţin cunoscute ale lui DIP din perioada în care tăia şi spânzura în guvernul Năstase, ar fi minunat 😉

  10. 10 Grunia Chitu noiembrie 11, 2012 la 10:58 pm

    Multumim inca o data pentru explicatiile lamuritoare; poate macar de aceasta data o vor intelege toti retractorii si falsii analisti care peroreaza doct ca stiu ei mai bine ce trebuia facut; Ascultandu-i, te iei cu mainile de cap , ti se face lehamite de obtuzitatea si reaua intentie a acestora;

  11. 11 M.Voicu noiembrie 11, 2012 la 11:04 pm

    @ Szentgyorgyi Alexandru noiembrie 11, 2012 la 6:01 pm scrie: ”Sant total nedumerit! Nu cred ca, acest comentariu a fost scris de Excelenta SA Adrian Nastase…!
    ►Am protestat în Adunarea Generalã care a pus la vot ”privatizarea PETROM” cã aceasta a fost înghesuitã peste prevederile pentru societãţi de servicii – nu pe legislaţia pentru societãţile de producţie, cum era cazul !, şi exploatarea resurselor naturale (minerale, ţiţei, gaze naturale…), şi prin privatizare, trebuia sã respecte Constituţia, expres Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile» şi Art.136 alin.2: «Proprietatea publicã este garantatã şi ocrotitã de lege şi aparţine statului sau unitãţilor administrativ-teritoriale».
    ► Odatã cu schimbarea formei de proprietate la cedarea produselor în natură, echivalentul lor valoric = REDEVENŢA are un conţinut patrimonial; ea trebuie sã vinã la Buget ca dare în plată în locul proprietăţii publice pe care concesionarul privat o preia şi o compensează cu valoarea ei netă definită cantitativ prin diferenţa dintre valoarea de circulaţie a produsului obţinut şi cheltuielile operaţiunilor de valorificare efectuate de concesionar în fiecare perioadă, concesionarea fiind un contract cu prestaţii repetate. Am detaliat în lucrarea „Excepţie de neconstituţionalitate” publicatã în revista Palatul de Justiţie Nr.11/2009, dezvoltatã la: http://matachevoicu.blogspot.com/ sub titlul: Proprietatea publicã – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege: ”redevenţele” din Legea minelor nr.85/2003 şi Legea petrolului nr.238/2004 sunt la niveluri abia comparabile ratei dobânzii astfel că, decât asemenea ”concesionare”, Statul ar fi încasat mai mult doar prin închirierea respectivelor bunuri în perpetuitate, încasând în fiecare an dobânda – şi Statul ar fi rămas şi cu bunurile integrale în natură.

  12. 12 Buda Viorica noiembrie 11, 2012 la 11:45 pm

    D-le presedinte ,mi-e jena de cite ori ne-ati predat lectia asta cu PRIVATIZAREA nu cu vinzarea,DiP,a fost in direct LABE UNU , la slugoiul si semidoctul de morar si a explicatca la prosti. Ce sa va zic cit de ravasita am fost cind in urma cu doua saptamini ,aceleasi explicatii le dau eu ,cui credeti ?, la fostul dir.petrom de la noi din jud,,din vremea aceia.De altfel ,el va apreciaza si va stimeaz,dar aici ati facut un pacat. Acum ce sa cred eu , Viorica ,ca veti gindi d-voastra?- ca e judetul mic si a fost criza , va rog frumos asa sa ginditi.
    Noapte buna ,Dumnezeu sa va ajute si sa va poarte de grije .(eu cred ce zic ,si asa se si intimpla)

  13. 13 florian bichir noiembrie 12, 2012 la 12:38 am

    Corectitudine, nu simpatie

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-merita-sa-fie-compatimit-988294.html

    Saturday, 23 June 2012. 2734 vizualizări, 130 comentarii, 27 voturi

    SENATUL EVZ: Merită să fie compătimit?
    Autor: Florian Bichir

    Semnez de 15 ani în acest cotidian şi nu cred că am avut vreun personaj în cătarea puştii mai mult decât pe Adrian Năstase.

    Reportajele despre cizmele sale de cauciuc, vizita în Găgeştiul lui Ion Cristoiu, precum şi „muşcăturile” zilnice din „Bulina roşie” din perioada 1992-1997 au fost mici gingăşii. De prin 2001, Adrian Năstase a devenit un subiect predilect. Nu ştiu dacă tonul redacţiei a fost dat doar de o rivalitate ideologică sau la mijloc a fost şi antipatia conducerii de atunci. Care, fie vorba între noi, a descris copios într-un editorial cum, invitat la masă de premier, a fost servit chiar de prima doamnă, Dana. Cert este că Adrian Năstase, fostul „Bombonel” – o poreclă folosită cu o anume simpatie – a devenit pentru principalul cotidian al ţării întruchiparea răului, al sistemului PDSR-PSD-ist! Cele mai crunte bătălii jurnalistice cu Adrian Năstase, cele mai teribile dezvăluiri au fost făcute de EVZ. Năstase devenea alături de broasca lui Radu Preda, aia cu „sigur că da”, o emblemă, negativă ce-i drept, a cotidianului.

    Aş fi un ticălos, un necinstit sufleteşte, dacă m-aş dezice de aceea perioadă. Aşa am crezut şi aşa am acţionat. Am scris despre Adrian Năstase, tot ce hârtia putea suporta. Dar trebuie să fac o remarcă! Dau mărturie, cel puţin pentru mine, că cel puţin n-am făcut-o visceral, sangvin, ci doar ca o luptă politică. Mie nu mi se încleşteau dinţii sau înegrea sufletul când scriam despre Năstase. Nimic personal. De altfel am şi scris despre asta, iar fostul premier a ţinut să-mi mulţumească la o conferinţă a Fundaţiei Titulescu. Chiar şi atunci când porţi campanii de presă, onestitatea, cavalerismul trebuie să fie pe primul loc!
    Cine crede că jurnalistul este un biet scrib fără inimă, un revoluţionar francez, care nu clipeşte când recomandă ghilotina, se înşeală amarnic. Orice om are sensibilităţile sale. Şi Ion Cristoiu şi Dan Andronic au fost acuzaţi de nişte „voci ale cetăţii”, destul de răguşite, că l-au tratat cu simpatie pe Năstase. De parcă trebuiau să se bucure precum barbarii de suferinţa sa. Din acest punct de vedere, sunt în aceeaşi situaţie. L-am atacat furibund pe fostul premier, dar îl respect. Nimeni nu poate contesta inteligenţa, umorul său, ba chiar realizările. Nu degeaba Traian Băsescu a recunoscut că a fost cel mai bun premier al României post decembriste! Un ochi îmi râde, altul îmi plânge! Din motive pur umanitare, aleg calea de mijloc. A contesta tentativa de sinucidere, a te ruga pentru dispariţia lui Năstase mi se pare o sfidare a bunului simţ! Un canibalism dus la extremă! A-l considera neprihănit, o „Albă ca Zăpada”, este iarăşi o eroare.

    Da, ştiu, lumea, piaţa publică vrea sânge, răzbunare! Dar nu devii un nume, un reper, dacă devii un agitator penibil, un călău moral al societăţii! Sunt dispus să fiu înjurat pentru că am inimă. Nu-l vreau mort pe Adrian Năstase. Îl vreau judecat şi condamnat pentru faptele sale reale! Dar să mă bucur acum ca o hienă, ca un cioclu ordinar că un om suferă, iar familia îi este zdrobită sufleteşte, este prea mult. Unde-i compasiunea, unde-i omenia românului? Adrian Năstase a ieşit din scenă! Dar poate merită, pentru lucrurile bune făcute, să iasă cu capul sus! E învins, e căzut, nu-i luaţi şi ultimul lucru rămas: demnitatea!

    Citiţi mai mult: SENATUL EVZ: Merită să fie compătimit? > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-merita-sa-fie-compatimit-988294.html#ixzz2BxM3tyfP
    EVZ.ro

  14. 14 Alexandru Căutiș noiembrie 12, 2012 la 1:02 am

    Domnule Năstase, aș dori să fac un interviu cu Dvs. Pe tema Petrom. Mă ocup eu să obțin aprobările în cazul în care am acceptul din partea Dvs. Nu vă simpatizez, din simplul motiv că am avut impresia că v-a dominat un Dan Ioan Popescu, un Mușatescu. Mi-ar plăcea să mă convingeți că mă înșel.
    V-am scris pe un SMS odată ce om politic ați fi dacă ați vorbi despre lucrurile nespuse și pe care unii le cred de nespus pe veci. Sper să vă convingeți că nu m-am înșelat.
    Cu respect,
    Alexandru Căutiș

  15. 15 papasha noiembrie 12, 2012 la 1:20 am

    Draga prietene , ma repet ca prost-un baie , ca tu trebuie sa zici de foarte , foarte multe , ori ceva , cu glas tare , ridicat si foarte apasat , in toata presa scrisa si vorbita ,ca sa priceapa toti nevinovatii astia care tot zic ca nu stiau de marsavia lu’ bashinescu cu petrolul ( vezi si aurul , si gazele , si cuprul si etc, etc ), sau care mai zic ca au uitat . Pai , numai eu ,cred ca te-am auzit vorbind de hotia asta de vreo 5 ori . Cand ii aud pe filozofii astia care zic ca ” POPORUL NU UITA ” , imi vine sa ma tavalesc pe jos de ras . Uita dom’le , uita , ca-i inebunit de griji , cu greutatile si cu problemele de zi de zi , si de aceea trebuie sa urli -n gura mare , si chiar de 3 ori pe zi daca trebuie , listand si aratand ” POPORULUI , CA SA NU UITE ” TOATE REALIZARILE TALE CA MINISTRU DE EXTERNE SI CA PRIM MINISTRU ( nu neaparat cu detalii ) . In aceeasi ordine de idei , TREBUIE SA-I DAI IN GAT ( DEMASTI ) PE TOTI FARSEUR-II , MINCINOSII , OPORTUNISTII SI PE BASHISHTII CARE TE TOT MUSCA DE C.U.R. Cu astia n-ai voie sa fii domn , lord , sau vre-un delicat , pt. ca javrele astea mint patologic , lovesc pe la spate , ataca in turma si stiu numai de frica ! Zi-le Coane ca le zici bine , spre boala dusmanilor !

    HAI CA-NCEPUT SFARSITUL BRETONISTEI SI A SLUGILOR EI :
    Asociația Magistraților din România (AMR) și-a stabilit la Conferința Națională, organizată în perioada 9-10 noiembrie, noul Colegiu Director, care a fost mandatat să pregătească procedura de declanșare a revocării din funcție a membrilor CSM, învinuiți că au uitat de interesele magistraților și că nu mai sunt un garant al independenței Justiției. Printre cei vizați cu predilecție se numără șefele CSM Alina Ghica și Oana Hăineală, dar și judecătorii Cristi Dănileț și Adrian Neacșu.
    Hai ca s-au trezit geriatricii , dar si juniorii din Justitie , BRAVO VOUA OAMENI BUNI ! CRED CA IN DEAL , ESTE O ATMOSFERA DE PARASTAS DE MAI PUTIN DE 40 DE ZILE !!!

  16. 16 Motanul Incaltat noiembrie 12, 2012 la 3:38 am

    Dar, D-le. Nastase, ar fi interesant sa ne spuneti si noua ce parere aveti despre aceasta analiza AFP:
    http://www.gandul.info/financiar/analiza-afp-romania-pierde-3-5-miliarde-de-euro-din-cauza-intarzierilor-in-listarea-companiilor-energetice-si-de-transport-10296742
    Cum vedeti problema? Ce se poate face?

  17. 17 Bibicu noiembrie 12, 2012 la 5:16 am

    ÎMI FAC CRUCE

    „Österreichische Mineralölverwaltung” o vrea ce vreţi dv., domnule ?
    Rămâneţi încă în faza când spuneţi ce vreţi ; nu neapărat ce ştiţi, şi cunoaşteţi adevăruri îngrozitoare. Acolo v-au băgat evreii, pentru că n-aţi răspuns la toate comenzile…
    Aseară, admirabilul Mircea Maliţa, ieşit pe sticlă nu întâmplător la cele 85 de rotaţii în jurul Soarelui, dădea exemple trecute şi „viitoare” despre justiţia românească, din exterior comandată, punctual. Matematicianul academician ieşit la înaintare alături de confratele Giurăscu, parcă îndemna Academia să-şi salte clopotul…acum ori niciodată.
    Parţial ştiu ce şi când aţi greşit, dar vă consider, încă, un rege în ţara orbilor, altfel n-aş mai da tîrcoale pe aici.
    Ştiţi că albii vând copii cu 5000 lei/”bucată” ? Conservarea speciei este marea şi principala problemă a României îngenunchiate vis-a-vis de pericolul repopulării „cu altă rasă”.
    Veniţi mai repede, domnule, ş-om vedea noi de l-aţi aflat pe Dumnezeu, că de Dracu aţi dat (îmi fac cruce !)

  18. 18 blogideologic noiembrie 12, 2012 la 6:23 am

    Despre iniţiativa Părintelui Al. Stănciulescu-Bârda de la Parohia Malovăț-Mehedinți : “AMINTIRI DESPRE TITANI / Cu deosebit respect vă facem cunoscut că adunăm texte cuprinzând amintiri despre regretații mitropoliți ANTONIE PLĂMĂDEALĂ, NESTOR VORNICESCU ȘI BARTOLOMEU (VALERIU) ANANIA, în vederea publicării unui volum. Acești înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au impus în peisajul eclesiastic și cultural românesc cu competență, cu demnitate și cu mult tact pastoral. Au cunoscut și au fost cunoscuți de foarte mulți oameni din țară și străinătate. Știau să cultive prietenii durabile nu numai cu cei de nivelul lor, ci și cu oamenii cei mai simpli. Găseau timp să citească și să scrie sute de scrisori, răspândeau idei, încurajau, dădeau speranțe, erau nelipsiți în paginile publicațiilor bisericești și nu numai, erau autorii unor volume magistrale, care îngemănau documentația exhaustivă cu stilul captivant, inconfundabil. Dădeau la lumină cărți, care vorbeau de trecutul românesc, care zugrăveau sufletul omului în cele mai diverse momente ale vieții. Prin studiile docte, prin romanele, poeziile, piesele de teatru, prin predicile și meditațiile lor, prin conferințele și comunicările de la reuniunile bisericești și științifice din țară și din străinătate, prin puzderia de biserici și mânăstiri care s-au construit, s-au renovat în vremea păstoririi lor, acești înalți ierarhi și-au pus amprenta pe hronicul neamului românesc, au reușit să constituie un reazim al speranței de mai bine. Au plecat dintre noi, dar o parte din sufletul lor a rămas risipit în paginile scrise, în înregistrările audio și video, în zidirile care ne desfată privirile, în sufletele celor ce i-au cunoscut și în multe-multe alte urme, pe care le-au lăsat în trecerea lor prin această lume. În tot timpul păstoririi lor am fost un simplu preot de țară. Întotdeauna oamenii aceștia mi-au lăsat însă sentimentul că le sunt nu numai ucenic, ci și prieten. N-am fost un profitor al acestei prietenii, nu le-am cerut protecție, favoruri, parohii bogate, dar am fost fericit cu prietenia lor, fiindcă greul nu a mai fost destul de greu, când am știut că am de la cine să primesc un sfat, o îndrumare competentă. Au știut să mă încurajeze în ceasuri de cumpănă, să-mi usuce lacrimile, să-mi redea speranța. Astăzi îi pomenesc alături de părinții mei și de câte ori am prilejul încerc să le reîmprospătez memoria. În spiritul prieteniei ce m-a legat de-a lungul câtorva decenii de acești corifei, încerc să realizez unul sau mai multe volume de amintiri culese de la cei ce i-au cunoscut, socotind că în felul acesta îmi fac o datorie de conștiință față de cei comemorați, dar și față de cultura românească. Apelez și la Domnia-Voastră, rugându-vă ca în cazul în care ați cunoscut acești ierarhi și socotiți că vă leagă niște amintiri, care să le zugrăvească personalitatea, trăsăturile sufletești și intelectuale, rafinamentul comportamentului în variate împrejurări și tot ceea ce socotiți Dumneavoastră că ar putea ajuta la reconstituirea portretului lor, să mi le trimiteți pentru a le include în volumul/volumele pe care sper că le voi realiza.”

  19. 19 Marcus noiembrie 12, 2012 la 6:35 am

    Rusu Ii Da Lui Basescu Palme Cu Picioru’, Iar Basescu Da Vina Pe Pixel

    Ascultandu-l pe ambasadortul Federatiei Ruse in Romania cu cat cinism si batjocura declara ca, in negocierea amplasarii scutului american antirachete pe teritoriul tarii noastre, partea romana nu conteaza nici cat o ceapa degerata, acestea urmand sa se desfasoare doar intre rusi si americani, chiar si un novice in ale politichiei internationale isi poate da seama de modul in care este tratata Romania lui Basescu de marile puteri si nu numai.
    Dobitocul asta, conform caracterului sau duplicitar si infect datorita caruia pe de-o parte renunta la tezaurul Romaniei si bate in folos personal, pe multi dolari, palma cu rusnacii de la ALRO, iar pe de alta parte, fara absolut nicio noima, grohaie scarbosenii catre Federatia Rusa condusa de Putin, a reusit sa faca varza din politica noastra internationala, sa duca Romania intr-un con de umbra unde este tratata mai rau decat cenuseresele lumii a treia.
    Animalul politic, masculul feroce cu cu sange in instalatie, moartea femeilor Pora, Tatoiu si pana nu de multa vreme Pipidica, acest Gozales Futadore al neamului romanesc a ajuns sa stea capra, nici macar la Putin, ci la ambasadorul lui la Bucuresti.
    Guresul de Basarabi datorita caruia nimeni nu mai poate in tara asta sa ia un sut in fund, oratorul de Piata Chiliei, ala de se adreseaza conationalilor aflati in dizgratia sa cu “Dottore”, cu “O fi bine dom’ general” sau cu “Ghici ghicitoarea mea”, in momentul cand un neica nimeni de ambasador i-o trage la cotonoage, chiar la el acasa de nu se vede, tace mai rau decat taceau comunistii cand aveau tancurile rusesti pe cap.
    La asa insulta “verde-n fata” nefardata sau cosmetizata in dulcegarii diplomatice, tu, ca mare scula de bascula care te dai cand te autoinviti pe la Curtea Sultanului de Bruxelles, taci ca maroniul puturos in iarba si nu mai sforaresti cum ca Marea Neagra este lac rusesc sau ca rusii au stat o gramada de ani in Romania si nimeni nu i-a certat pe treaba asta.
    Basescule esti un gunoi terminat politic, tinut in scaun la Cotroceni cu perfuzii briuseleze si nemtesti, poporul roman nu numai ca nu te mai vrea, dar pur si simplu te uraste, politicienii de politicieni din lumea asta se uita la tine cu fundu’, dar tu te incapatanezi sa nu te duci acasa si sa te culci dupa asa o betie lunga trasa la Cotroceni.
    Du-te ba acasa, pana n-o sa ajunga pustii sa strige dupa tine mascari pe strada ca de pus coarne te-au obisnuit de cand o faceai pe maimutica cu pozarul si atuografele date pe hartii de un dolar!
    Lasa-ne, Basescule, ca pana la urma cum, necum dupa alegeri tot vom scapa de tine cu toti barosii si merkelele tale si umilinta va fi si mai mare atunci!
    Nu mai incurca lucrurile, fa-ti si fa-ne si noua macar un bine in asti amar de opt ani si da-ti dracului demisia, nu astepta sa fii maturat si aruncat la tomberon, caci vei fi!

  20. 20 blogideologic noiembrie 12, 2012 la 6:47 am

    @Adrian Năstase
    Am văzut ieri pe Antena3 o reclamă de la firma respectivă care exploatează cu atâta neruşinare petrolul românesc transmiţând un mesaj care parcă vă era destinat : “Noi gândim pe decenii!”

  21. 21 dorucoarna noiembrie 12, 2012 la 7:24 am

    Mai intai sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi privatizat Petrom-ul: datoria la stat devenea incomprehensibila, cativa tovarasi isi luau cateva Veyron-uri fiecare, cateva curve de lux prosperau subit, iar daca era pe undeva vreun embargou petrolier, acesta s-ar fi incalcat cu concursul tuturor, asa cum a fost atunci. Adica populatia platea toate astea.

    In ceea ce priveste concesiunile, Romania nu va putea sa refuze ordinele externe, sa fim seriosi. Dl Nastase pune in dezbatere o tema imposibila, care nu poate decat decredibiliza pe oricine ar incerca s-o indeplineasca. Nici Baselu, nici Ponta, nici seco si nici intreaga clasa politica plus un eventual referendum al romanilor, nu vor putea salva bogatiile Romaniei in fata intereselor externe, a lacomiei interne si externe si a nebuniei generale a capitalismului galopant. Resursele, de orice natura, fie ele si nationale, trebuie controlate dintr-un singur punct si numai sub perspectiva globalizarii si prevenirii crizei economice. De ex., cum noi romanii suntem rupti de foame si terminati in datorii, am vinde petrolul pe nimic, asa cum am fixat redevente de tot rasul si plansul. Ori, asemenea resurse vor avea valoare tot mai mare in viitor si pe langa asta, vor deveni cu adevarat indispensabile omenirii pe masura ce resursele se imputineaza pe glob iar cererea creste. Mai mult, cu exploatatii mentinute in stand-bye, poti accesa orice credite, institutiile financiare stiu ca ai cu ce plati iar atuu-ul politic pe plan international este urias, ne-am putea spala de toate pacatele si ne-am putea reface cea mai suava imagine cu putinta… desi nu vad de ce ar fi necesar, dar s-ar putea invoca si asa ceva.

    As fi deacord si chiar propun ca toate redeventele din concesiuni sa mearga automat, prin lege, catre creditorii internationali ai Romaniei pt plata datoriilor, si nu la buget de unde pleaca spre bazine de inot. Stiu ca poate parea anapoda, dar nu uitati ca in cativa ani petrolul devine istorie, se va merge pe celula cu hidrogen, s-au obtinut rezultate exceptionale iar acum este o simpla problema de reducere a costurilor prin productia de masa, si o ocazie de relansare pe orizontala a industriei, prin investitiile de infrastructura aferente, necesare (statii automate de distributie a hidrogenului, care fabrica acest hidrogen pe loc!). Se intelege ca petrolul va mai fi folosit in tarile subdezvoltate si la preturi colosale, sau mai mici in cazul celor ce-l au si produc (noi de pilda, avem cea mai ieftina benzina din UE), plus in domenii traditionale, aparare, aviatie, chimie, etc. Trecerea nu va fi brusca ci lenta, astfel ca inca vreo zece ani de concesiune, dar la redevente de minim 30%, ar fi ceea ce trebuie. Si acestea sa mearga direct la datoria externa, musai!

    Imi pare deci rau, dle Nastase, dar realitatea si posibilitatile indica alt obiectiv, renegociere cu plata datoriei plus relansare pe noua tehnologie. Mai notati ca treaba asta cu hidrogenul este singura care va putea, si va trebui, sa scoata economia mondiala din criza. Singura problema o reprezinta companiile petroliere si contributiile lor, ca sa zic asa, dar foarte repede costurile de exploatare vor creste iar petrolistii vor deveni mai circumspecti si parcimoniosi… petrolul nu va mai produce progres ci probleme!

  22. 22 Bibliotecaru noiembrie 12, 2012 la 8:32 am

    @ Adrian Năstase

    Am o singură întrebare. Valoarea redevenţei poate fi stabilită de statul român oricât de mare? Nu intervine UE sau altcineva într-un mod limitativ? Recunosc că nu am reuşit să desluşesc această problemă şi, obişnuit cu pierderea suveranităţii României în foarte multe din problemele acestei ţări, nu pot să nu-mi pun această întrebare…

  23. 23 Gavrila noiembrie 12, 2012 la 8:35 am

    …quod erat demonstrandum – asta pentru unii din acei Toma necredinciosu’.
    Tarii i s-a facut tare dor de Dv in libertate; sa ne rugam sa reveniti unde va e locul cat mai degraba, spre folosul tuturor.

  24. 24 santinela noiembrie 12, 2012 la 9:04 am

    Domnule Nastase,pentru prima data,nu cred ce scrieti.Va spun si de ce.Atita timp sa te lasi jignit,umilit de cei care va acuzau de vinzarea petrolului romanesc si dvs.sa nu reactionati sa nu aratati,ca acum,care este adevarul ? Greu de crezut !
    George Ban are dreptate.

  25. 25 Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 9:15 am

    Domnule profesor, pe langa gazul si petrolul NOSTRU, AL ROMANILOR, cred ca n-ar strica sa ne luam TOATE jucariile inapoi !!!

    Drept pentru care o sfanta nationalizare facuta cu TOATE intreprinderile din Romania, cu refacerea economiei ROMANESTI, nu poate decat sa fie de bine, atat pentru Romania cat si pentru copiii nostri !!!

    Sa nu uitam de banci…TOATE BANCILE DIN ROMANIA…

    Iara daca aceste deseuri infecte de tipul Barosso, Merkel, Gitenstein basescu si alti nespalati mai zic ceva, pur si simplu ne kkam in nasul lor si-n Europa lor de rahat…cu scuzele de rigoare pentru franceza de balta folosita la sfarsit….pentru ca asa pur si simplu NU SE MAI POATE.

    Romanul le-a dat un inch iar acesti nenorociti si-au luat o mila…..distrugandu-ne astfel STATUL ROMAN, proprietatea si chiar dreptul de a trai in propria tara.

  26. 26 Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 9:20 am

    Inca un lucru:

    O sursa din interior, din Ministerul de Interne, plange ca dupa alegeri se aude ca efectivele de politisti din Romania vor fi din nou reduse cu cateva mii de oameni, prin plecarea acestora la pensie, FARA ANGAJAREA unui nou personal tanar!!!!

    Astfel, dupa Armata Romana, ne dam din nou cu stangul in dreptul, ugigandu-ne nu numai cainele de paza, dar chiar si poisica de lanaga noi !!!
    MA INTREB CINE ESTE DE ACORD CU ACEST LUCRU, IMPUS DE FMI???

    Singura solutie, inca o revolutie dara acum REVOLUTIA ROMANA SI NU REVOLUTIA UNCHIULUI SAM IMPOTRIVA ROMANILOR !!!

  27. 27 Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 9:24 am

    erata:

    …dar chiar si pisica de langa noi.

    Scuze, am scris din viteza si a iesit altceva.

  28. 28 George Ban noiembrie 12, 2012 la 9:26 am

    Mai sus cineva afirma:

    „…in cativa ani petrolul devine istorie, se va merge pe celula cu hidrogen…”

    D(e) C(e) oameni in toata firea ne spun povesti de adormit copiii? Raspunsul e foarte simplu: mintea lor la acel nivel a ramas!

  29. 29 CORNELIA noiembrie 12, 2012 la 9:28 am

    Tot ce spuneti este in interesul nostru ,continuati sa vedem ce inteleg colegii sau mai corect fostii colegii ai dumneavoastra care au tacut tot timpil.

  30. 30 M.Voicu noiembrie 12, 2012 la 9:40 am

    @Motanul Incaltat noiembrie 12, 2012 la 3:38am întreabã: ”Dar, D-le. Nastase, ar fi interesant sa ne spuneti si noua ce parere aveti despre aceasta analiza AFP:…”, cã ”Anul trecut România s-a angajat faţă de FMI… să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.
    ”Angajamente încheiate” de puteri delegate prin încalcarea Constituţiei şi Legii nu sunt angajamente ale României; ele sunt nule de drept de la data ”convenirii” lor
    Constituţia-1991 enumera la Art.136 ca «Proprietate publicã» inclusiv cãile de comunicaţii – scoase din text la revizuirea din 1993 ; or fi uitat s-o scoatã şi din Lege ? Nu mai ştiu când Antonie Iorgovan a trebuit sã candideze doar ca independent…
    Imi amintesc cã prin ’80 când şahinşahul Iranului a vrut sã cumpere un pachet de acţiuni Mercedes (firmã privatã); s-a întrunit parlamentul german şi a interzis tranzacţia !
    Cât despre datoriile PETROM, ca şi BANCOREX ş.a., înainte de privatizare – chiar nu ştiu ”organili” cine le-a fãcut şi pentru cine?

  31. 31 Rix 86 noiembrie 12, 2012 la 9:49 am

    Sondele sunt vandute sau concesionate? Daca sunt in proprietatea OMV(majoritar) atunci exploatarea petrolului romanesc (dupa 2013) de catre Statul Roman este iluzorie. Ramane doar stabilirea unei redevente, negociate cu buna credinta, care sa fie in avantajul ambelor parti.

  32. 32 GICU DEZAMAGITU noiembrie 12, 2012 la 10:05 am

    Domnule Nastase,toate bune si frumoase,da’ a bine nu miroase! Daca la anul romanii vor plati gazul moscovit de 3 ori mai scump,o sa va blesteme si in mormant!

  33. 33 blogideologic noiembrie 12, 2012 la 10:09 am

    EGERIA 2.0 se numeşte Rachel Haot şi locuieşte în New York http://madame.lefigaro.fr/societe/rachel-haot-egerie-20-121112-304172

  34. 34 Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 10:57 am

    http://www.cotidianul.ro/elena-udrea-vorbeste-de-funie-in-casa-spanzuratului-199457/

    Nu pricep totusi de ce s-a mutat la Roman si nu la Jilava, Aiud, Rahova, Poarta Alba, sau alte localitati care pot oferi posibilitati de petrecere a timpului liber in famiglie???!!!

  35. 35 Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 12:13 pm

    Israelul delireaza in continuare:

    Israelul ia în considerare posibilitatea unui ATAC NUCLEAR asupra Iranului

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/israelul-ia-in-considerare-posibilitatea-unui-atac-nuclear-asupra-iranului-174042.html

    Autorităţile israeliene au ajuns la concluzia că un atac convenţional nu este în măsură să stopeze programul de înarmare nucleară al Iranului, fapt ce a determinat Tsahal (armata statului evreu) să opereze unele modificări în planurile sale privind un posibil atac împotriva facilităţilor nucleare iraniene, a relatat publicaţia britanică Sunday Times, preluată de ziarul israelian Maariv.

    Israelul a ajuns la concluzia că cele mai importante instalaţii nucleare iraniene sunt ascunse la o adâncime mai mare decât anticipase anterior, ceea ce le face practic invulnerabile la eventuale lovituri aeriene, scrie ziarul britanic, cu referire la surse bine informate din cadrul unor servicii secrete occidentale.

    În cazul unui astfel de atac, pierderile forţelor aeriene ale statului evreu s-ar putea ridica la 20% din aparatele de zbor implicate în operaţiune. Acest lucru îi lasă Israelului două opţiuni: fie o operaţiune terestră, fie utilizarea de rachete balistice cu focoase nucleare.

    În opinia surselor Sunday Times, ceea ce nu este în puterea a zeci de avioane de luptă israeliene şi, anume, distrugerea uzinei Fordow poate face o singură rachetă balistică Jericho III, echipată cu un focos tactic echivalând cu forţa explozivă a 1.000 de tone de TNT.

    Israelul, conform uneia dintre surse, se vede obligat să-şi schimbe în mod constant planurile în funcţie de informaţiile ce îi parvin din teren în legătură cu dezvoltarea programului nuclear iranian. Cu zece ani în urmă, fostul premier Ariel Sharon ar fi putut rezolva problema nucleară iraniană fără prea mari complicaţii, însă acum instalaţiile nucleare sunt apărate mult mai bine, potrivit experţilor.

    Premierul Benjamin Netanyahu recunoaşte că un atac convenţional nu ar putea decât să încetinească dezvoltarea programului nuclear al Iranului. Cu toate acestea, el crede că şi aşa ar fi o realizare, notează în acest context Jerusalem Post, adăugând că în ajunul bombardării reactorului nuclear irakian în 1981 se făceau auzite speculaţii similare.

    În 2010, conform investigaţiei de presă întreprinsă de ziaristul Ilana Dayan, şeful Statului Major, generalul Gabi Ashkenazi, şi directorul serviciului de informaţii externe Mossad, Meir Dagan, au dejucat încercarea premierului Netanyahu şi a ministrului apărării Ehud Barak de a ataca Iranul.

    În acest context, ziarul Maariv îl citează pe Dan Halutz, fostul şef de Stat Major al Forţelor de Apărare israeliene, care, deşi recunoaşte că un atac nuclear este singura modalitate de a pune capăt programului de înarmare nucleară al Iranului, el îşi exprimă speranţa că premierul Netanyahu va avea suficientă luciditate pentru a respinge ideea unui astfel de atac.

    Sursa: Agerpres

  36. 36 Ghita Bizonu' noiembrie 12, 2012 la 1:15 pm

    dorucoarna

    eu sunt amator de SF da numa ca literatura si filme..
    in cativa ani petrolul devine istorie, se va merge pe celula cu hidrogen, s-au obtinut rezultate exceptionale iar acum este o simpla problema de reducere a costurilor prin productia de masa, si o ocazie de relansare pe orizontala a industriei, prin investitiile de infrastructura aferente, necesare (statii automate de distributie a hidrogenului, care fabrica acest hidrogen pe loc!).
    Sunt peste 45 de ani de cand mi se promite „celula cu hidrogen” insa nu vazu asa ceva nici pe cestii exotice care sa fie trimise pe Marte (unde pretu chiar ca nu conteste!!) . Automobilu electric este o poveste care mi se canta de vreo 40 de ani : e viitorul!! Numa ca proporitia de automobile electrice era mai mare la 1907 decat este azi ….Si promisiunea cu bateriile de sulf lichid e cazuta in istorie ….
    Iar hidrogenu … cum sa zic are belelele lui : atom prea mic .. duce la „difuzie” si in cativa ani nu prea mai ramane nimic in butelie chiar daca nu a fost folosita! (ma rog asa citii undeva , ceva cu pretentii stintifice candva vreo 35 de ani in urma) , cam „activ” chimic, cu tendinte mari sa explodeze, dificil de stocat , transportat… Bun . Sa trecem peste astea .
    INSA cum il obtii ?! Prin electroliza? Si buleftrica de unde?!Prin procedee chimice ? la ce pret si cu ce randament si in ce cantitati?
    Prin fotosinsteza?! Ar fi misto da dupa cate auz sf Petru a zis ca patentu asta nu se ofera nici muftiului de la Meca chiar daca devine martir crestin!!!

    A da, Mai stiu o poveste frumoasa …. cica ar fi fost posibile niste motoare atomice …. ptr oprice amarat de Ford … sigur ca in anu 2000 avioanele hipersonice vor fi propulsate de motoare atomice ….De prin 60 s-a pus batista pe tambal iar dupa 66 nici mcar scriitori SF nu mai indrazbesc sa scrie „motor atomic” ci prefera sa vorbeasca despre cestii mai realiste: calatorii in timp, hiperspatiu , teleportare si alte cestii .. „normale” ….da „motor atomic” nu!!!

  37. 37 andrada noiembrie 12, 2012 la 3:43 pm

    Extraordinara informatie , cum stau cu acuzele pdl-isitii si basescu …?putem sa avem iar compania nationala si poate fi condusa tot de romani iar petrolul si gazele sa revina la preturi normale ,in acord cu salariile ! ce mai lupta a dus merkel si austriecii ,plus gitenstein sa nu se afle ….bine ca s-a aflat !!!d-le A. Nastase mai spuneti si despre alte clauze si intelegeri ..uitate cu buna stiinta ca prin masurile sugerate USL-ului ,pe sticla ,pe net , sa schimbam destinul nostru atat de batjocorit si schimbat de basescu si slugile lui de aici si stapanii de afara …..!multa sanatate si curaj, sa veniti inapoi in Parlamentul ,cam sarac de personalitati …!!!

  38. 39 blogideologic noiembrie 12, 2012 la 5:52 pm

    @ Ghiţă
    Este difuziv prin metale, şi totodată coroziv pentru metalele prin care difuzează.

  39. 40 constantin dan (@Constantin98Dan) noiembrie 12, 2012 la 6:40 pm

    Noi cedam imediat presiunilor occidentale , dupa ce am rezistat ( de acord , presedinti nebuni cu sotii vrajitoare care ne-au facut sa suferim ) presiunilor sovietice . Vedeti cazul instrainarii BCR si Petrom ( polonezii refuza cu indarjire vanzarea bancii lor PKP si a companiei nationale poloneze de petrol ), astazi bancile straine prezente in tara nu dau o centima credit familiilor pentru cumpararea de locuinte , ca nu e ” rentabil ” . La fel la referndumul din iulie .
    O singura data a rezistat Romania presiunilor occidentale dupa 1989 . E vorba despre o confuza initiativa a lui Balladur in 1995 , care vroia un tratat intre Romania , Slovacia si Ungaria – detaliile au fost foarte vagi in epoca , slovacii au cedat , Romania a spus nu ! Exceptia care confirma regula ?

  40. 41 Doru Coarna noiembrie 12, 2012 la 7:25 pm

    Nu-i asa: numai hidrogenul gazos difuzeaza si corodeaza, LH, adica cel lichid, sta cuminte cata vreme este la o presiune mai mare decat presiunea vaporilor saturati corespunzatoare acelei temperaturi joase, criogenice. Aceasta temperatura se mentine insa singura destul, jucati-va cu azotul lichid si vasele Dewar, nu se evapora mare lucru la presiunea ambianta! Daca puneti capac, pierderile sunt aproape zero.

    De unde energia pt obtinerea hidrogenului si prin ce tehnologie? Hidroelectric si prin electroliza cu catalizatori eficienti, moderni. Gasiti exemple in Norvegia si Suedia, aia chiar isi echipeaza una dintre autostrazi cu astfel de pompe ce produc hidrogenul la fata locului, in pompa. Desigur, intai au trebuit sa-si faca autostrazile… cred ca stiti cum si le-au facut, nu?

    Evident, am spus-o la misto, celula cu hidrogen nu exista, dar cei cat de cat pregatiti au inteles despre ce-i vorba.

    Propulsia electrica a cazut deoarece nu s-a reusit stocarea in cantitati mari in acumulatoare mici si usoare. Mai mult, motoarele electrice au randament scazut si nu pot evita pierderile prin efect Joule, adica se incing. Pe de alta parte, intrefieruri micronice si materiale magnetice puternice sunt, primele costisitor de realizat, si celelalte, sunt de domeniul armamentului si deci sunt scoase din lista materialelor disponibile publicului. De ex., magnetii din instalatiile de ghidare a rachetelor in fascicul de microunde, nu-i veti gasi in cuptoarele de acasa… inca multi ani de acum incolo.

    Motoarele atomice s-au realizat si testat, dar: sunt grele, voluminoase, si nu pot indeplini normele de poluare, scapa radiatii sau fluide radioactive, inerent! S-a convenit ca doar in aplicatii spatiale sa fie folosite, dar si acolo, e cam riscant sa urci un reactor pe orbita… daca nu pleaca unde trebuie ce faci (?), ca nu-l poti autodistruge, iar daca intra in atmosfera densa… In plus, este costisitor sa-i plimbi pe oameni cu avioane atomice, cand poti arde JP4…

    Si eu am copilarit cu XL5, cu trotuarele rulante, cu orasele subacvatice, cu hanoracul zburator si alte asemenea povesti, DAR: aceste povesti de presa si propaganda, nu au fost scrise de scientists, ci de jurnalisti, autori SF si alte asemenea specimene. Pt consumul adolescentilor. Totusi, au atras in domeniul stiintei generatii intregi de tineri ce au devenit cercetatori, specialisti, asa ca pe ansamblu a fost totusi bine. Iar de asteptat, asteptam, ce altceva putem face?

    Notati ca toate astea sunt tehnic posibile si realizate experimental, insa nu se aplica MEREU din acelasi motiv: lezeaza interesele companiilor petroliere care dau lejer spaga politicienilor de peste tot, sau din motive de aparare. Cand petrolul se va rari iar exploatarea sa va deveni nerentabila si numai fortuita, atunci spaga aia va dispare si toate astea, plus altele, se vor relua ca idei, cu noi tehnologii. De ex., unul vrea sa inlocuiasca trotuarul rulant cu fotolii pe perna de aer, ghidate pe santuri, accesibile cu cardul de credit si care te duc acolo unde vrei, treaba lor pe ce traseu… Vreau sa spun ca acolo unde se mai gandeste, lumea cauta solutii si genereaza mereu idei noi, dar asa cum stim, nici 1 la mie nu se dovedeste a fi viabila. Ideea este ca acel ceva trebuie sa satisfaca exceptional o nevoie adevarata a populatiei, de ex. tigara electronica, tigarile s-au scumpit, s-au interzis peste tot in spatii publice, stresul insa iti cere calmare, nicotina, asa ca ceea ce trebuia inventat s-a inventat si s-a generalizat, rapid si fara povesti! Asta pt ca omul munceste, asa isi castiga painea, si trebuie sa fie calm si lucid 10 ore consecutive, fumatorii inteleg…

    Georgica, lasa-ma pe mine te rog, si vezi-ti de ale tale…

  41. 42 ana noiembrie 12, 2012 la 8:05 pm

    datele prezentate sunt foarte interesante aveti mare dreptate trebuie sa ne luam inpropriile maini soarta,zacamintele, banii ,deciziile ,absolut totul pe considerentul ca suntem o natiune care a dat lumii minti luminate si inca mai dam aceste minti sa fie puse la treaba in folosul tarii ,este oblgatoriu sa stam drepti in fata celorlalte natiuni cu dreptul de necontestat de a nu fi slugile unor interese banesti doar a unor persoane si nu in folosul poporului. Trebuie sa fim stapini pe avutia noastra, sa nu le mai permitem sa ne( fure ) mai nou afaceri profitabile pt ei sa fim si noi o tara prospera

  42. 43 George Ban noiembrie 13, 2012 la 7:49 am

    Sub-fizicianul Dorel spune:

    „Georgica, lasa-ma pe mine te rog, si vezi-ti de ale tale…”

    Din pacate, TU nu vrei sa ne lasi…

  43. 44 cornelia letu noiembrie 13, 2012 la 10:24 am

    Buna dimineata d.le Nastase,
    multumim mult pt.ac.clarificare, adica Petrom Nu este vandut , ci numai ” imprumutat”.M-am mai linistit putin , acum insa as mai vrea o lamurire ce guvern ar avea curajul sa faca ceea ce ” constitutia ” consfinteste, adica rezervele naturale apartin tarii care detine teritoriile respective .Au vazut toti ce i se poate intampla unui politician care se opune ” inaltelor porti ” pt.ca nu este doar una careia ii pupam papucul, Era mai bine in vechime ,atunci aveam doar o pereche de papuci la care sa ne inchinam, acum nenumarate….
    In legatura cu ” guvernatorul ” nostru chiar nu ma intereseaza pozitia lui cu privire la anumite evenimente interne si internationale, pt.ca nimic nu este etern pe lumea asta, asa cum spunea un mare ganditor ” nu moartea ma sperie ci eternitatea ei”, aceasta remarca a fost facuta cu privire la anul 2013, ba chiar sfarsitul lui 2012, multe se pot intampla” caci nebanuite sunt caile Domnului”.

  44. 45 sandman noiembrie 13, 2012 la 12:46 pm

    Dar cine si de ce l-a vindut?

  45. 46 Doru Coarna noiembrie 13, 2012 la 4:14 pm

    Georgica, asta-i cam asa, te musca unul de c-r permanent, tu ii ceri sa te lase in pace, iar el iti raspunde ca de ce imi arati c-rul(?)…

    Eu nu m-am luat de tine, nu ti-am sondat cariera si biografia, nu caut sa te impiedic ori de cate ori postezi copilarii si anevrisme, nu te jignesc si in general, n-am ce-ti impartasi… Deci spune-mi te rog, te-am nedreptatit vreodata cu ceva, te cunosc sau ma cunosti, ne-am intalnit si ai iesit nasol, ti-am facut ceva rau, poate involuntar? Eu cred ca nu. Atunci?

    Aici emitem pareri iar cei care judeca, pot apoi discerne idei utile. Tu cu ce te ocupi pe aici? Pupatul in c-r se practica la partid, la sediu si in filiale puiule, nu aici. Aici nu poti decat sa te remarci prin cunostinte sau prostie, alege deci, oricum nu se castiga nimic.

  46. 47 Iluminatu noiembrie 15, 2012 la 2:07 pm

    Şarpelui(sionist) când i se face de măciucă iese-n potecă domnule @Marian Nicolae din 12.11.2012 la 12:13 pm.
    Raiul lui Adam şi Eva a fost localizat în Iran, după ştiinţa mea, şi este sub protecţie Divină.Dispariţia Ţării Sfinte are suport zodiacal…

  47. 48 Adeline septembrie 9, 2013 la 1:10 am

    Intrebare cand a fost petrolul romanesc, romanes? Pe vremea regilor in Romania au exploatat petrol americanii, pe urma am trimis titei pe teava la rusi… cum de am ramas cu datorii de la revolutie in coace? Cei naivi au impresia ca si altii sunt la fel de naivi? Din fericire bunicu a fost sondor

  48. 49 Alexandru septembrie 22, 2013 la 1:52 pm

    O intrebare-propunere:credeti ca ar fi de dorit sa folosim energia magnetilor permanenti pentru a obtine energie mecanica ,electrica,etc.?Daca raspunsul este da ,atunci sa vedem toate efectele!

  49. 50 Adelina octombrie 3, 2013 la 9:40 pm

    Rusinos este si modul in care si-au batut joc de salariatii vechiului Petrom, considerati nulitati, concediati fara nicio o evaluare, sau, dupa 2011, anul noului Cod al Muncii (si rusinii, dupa mine, pentru ca serveste si numai si numai interesele multinationalelor care opereaza in Romania, in special OMV), introducind acele obiective de performanta (va suna cunoscut, nu-i asa, Petrom sustine performanta de tara, doar!) care motiveaza concedierea. Realitatea este ca OMV Petrom SA a aruncat pe piata muncii peste 50 000 de mii de someri, din 2005 incoace si continua sa o faca in 2013, inclusiv in 2014.
    Sunt oameni care au lucrat 30 de ani numai la Petrom si, pentru ca nu au fost de acord cu concedierea, li s-a trimis decizia de concedierea acasa, prin executor judectoresc. Sunt unul dintre acestia, mie mi-a fost motivata concedierea mea astfel: nu conteaza ce ai facut pina acum, nu mai avem nevoie de tine, desfiintam postul tau pentru ca nu ne mai permitem cheltuielile cu tine ca salariat. Ha, ha, tocmai in anul in care Petrom a declarat realizarea celui mai mare profit, profit pentru care am contribuit si eu, angajatul mic si neinsemnat.


  1. 1 A venit momentul să luăm în propriile mâini soarta petrolului românesc! | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 11, 2012 la 6:21 pm
  2. 2 Martirul! « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 12, 2012 la 3:32 am
  3. 3 A venit momentul să luăm în propriile mâini soarta petrolului românesc! | ministru >> prim-ministru >> blogger | zappstefan Trackback pe noiembrie 8, 2013 la 12:05 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!