Iniţiativa Antenei 3 – „Pe tricolor e scris unire”

Urmăresc, cu atenţie, campania desfăşurată de Antena 3 în legătură cu arborarea drapelului României. Mi s-a părut o idee foarte bună – destinată să reafirme demnitatea naţională într-o lume glogalizată, cosmopolită, în care specificul naţional al ţărilor mai mici tinde să dispară. Felicitări Antena 3!

Cu ocazia asta, mi-am adus aminte că normele privind arborarea drapelului României au fost adoptate, de guvernul pe care l-am condus, prin Hotărârea 1157 din 21 noiembrie 2001 în pregătirea sărbătoririi zilei naţionale a României, tot aşa cum impusesem primarilor, inclusiv prin Legea administraţiei publice locale, din 2001, să poarte, obligatoriu, la toate solemnităţile, eşarfa – în culorile drapelului naţional al României (mai erau unii primari, prin Ardeal, care încurcau culorile…).

Prin HG-ul din 2001, am stabilit că este obligatorie arborarea drapelului României, pentru toate autorităţile şi instituţiile publice din România, dar şi la sediile partidelor politice, ale instituţiilor de învăţământ sau de cultură. Sunt stabilite şi ocaziile festive când este obligatorie arborarea drapelului.

Importantă este însă dispoziţia din articolul 5, în care se precizează că „drapelul României poate fi arborat cu caracter permanent şi la sediul alor persoane juridice … precum şi la domiciliul sau reşedinţa persoanelor fizice.

În acest text îşi găseşte fundamentarea juridică iniţiativa Antenei 3. Fundamentarea civică, naţională, nu cred că mai trebuie subliniată.

Călătorind prin multe ţări din lume, am remarcat, în multe dintre ele, felul în care cetăţeni obişnuiţi îşi arborau, în balcoanele locuinţelor, drapelul naţional. Cel mai mult m-au impresionat aceste lucruri în Norvegia şi în SUA. Erau dovezi de mândrie şi de apartenenţă.

M-am decis să particip şi eu la campania Antenei 3 şi i-am rugat pe Dana, Andrei şi Mihnea să fie de acord ca drapelul pe care l-am avut în biroul meu de la guvern şi apoi la Camera Deputaţilor să fie arborat în balconul locuinţei noastre din Zambaccian.

26 Responses to “Iniţiativa Antenei 3 – „Pe tricolor e scris unire””


 1. 2 Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 1:20 pm

  Dar ce facem cu insemnele statului maghiar de pe teritoriul Romaniei???

  Tinutul Secuiesc, o alta emanatie din intunericul gandirii maghiarilor din Romania….

 2. 3 Alexandru Szentgyorgyi noiembrie 12, 2012 la 1:29 pm

  Felicitari Antena 3 pentru campanie, felicitari tuturor romanilor pentru abordarea DRAPELULUI NATIONAL si felicitari excelenta pentru participarea la,,initiativa Antenei 3″.
  Sper ca, Drapelul national va ramane arborat in permananta!

 3. 4 Gina noiembrie 12, 2012 la 1:32 pm

  Sa ne traiti domnule Nastase ! Simtim pe deplin lipsa aportului personalitatii dumneavoastra,din viata si politica Romaniei . Astept cu multa emotie, sa traiesc clipa revenirii dumneavoastra in rindul oamenilor (asa zis liberi)ai Romaniei. Ii poti lua unui om libertatea fizica,dar nu-i poti ingradi spiritul. Si aceasta am vazut din multele situatii in care au fost pusi ,asemeni dumneavoastra multi dintre barbatii natiunii. Sanatate si putere de detasare fata de conjunctura in care va aflati acum.Suntem multi cei ce va urmarim cu placere si emotie ,scrierile.

 4. 5 Valeriu Balan noiembrie 12, 2012 la 1:37 pm

  Am o casa la tara, si fara sa ma laud, asta vara mi-am propus instalarea unui catarg in curte pentru arborarea drapelului national. Din pacate n-am reusit inca sa gasesc o solutie acceptabila pentru catarg si cumva m-am simtit „nedreptatit” ca A3 mi-a luat-o inainte cu concretizarea initiativei lor, dar negresit pana la 1 decembrie voi rezolva problema.

  O alta chestiune ar fi procurarea drapelului. Eu ma voi descurca cumva, am gasit deja pe net de unde sa-l cumpar. Ma gandeam insa ca A3, daca tot si-ar putea „completa” initiativa oferind si drapelul (eventual contra cost) doritorilor. Mai rar patriotismul, sensisbilizeaza oamenii cu stare, iar din pacate pentru cele mai multe familii 10 lei inseamna mancarea pe doua zile.

  Ma gandesc ca daca tot suntem in campanie electorala, in loc de pixuri si agende, poate ar fi o idee sa distribuie tricolorul. Ati putea ramane surprinsi de impactul unui astfel de demers, mai ales pe la tara.

 5. 6 Alexandru Szentgyorgyi noiembrie 12, 2012 la 1:50 pm

  Pentru Marian Nicolae! Ce facem cu gandirea maghiarilor? Este greu, foarte greu deoare-ce, de multe ori nici eu nu -i inteleg, de-si fac parte din aceasta etnie.In com. Adamus, jud. Mures, in anul 2004 sat pus in posesia intravilanului din care dupa 1948 s-a confiscat 1000mp.Primesc Titlu de Proprietate.Se executa masuratorile topo autorizate,dar vecinii care in 1957 s-au extins si pe intravilanul nostru si pe al altui vecin, refuza eliberarea suprafetei.Reacredinta clara, dovedita!
  Gandirea inginerei maghiare de-la Primarie, numita Szatmari Gizella!!!
  In anul 2010 acorda Titlu de Proprietate vecinilor pe suprafata de 1100mp de-si ei sant intabulati cu 878mp., au intrat in CAP. tot cu 878mp.
  Excelenta sa ing. Szatmari Gizella cea care taie si spanzura, la reclamatia mea a raspuns,, NU MA INTERESEAZA!!!” Tot in cadrul Primariei com. Adamus, jud. Mures pe harta cu intravilane al satului, nu s-au operat miscarile de teren conf. CF. si Intabularii prezentate de expert topo!
  Iata argumentul si gandirea iginerei maghiare din cadrul Primariei Adamus!!! Ce pot sa mai spun ca, am fost dat in judecata de catre cei care au primit in folosinta CAP. marirea gradinilor sub pretexrul de POSESIUNE??? SANT CURIOS , CE VA DECIDE JUDECATORIA ???
  Iata un exemplu din GANDIREA MAGHIARILOR, SI IUBITII VECINI SANT MAGHIARI, MAGHIARI CU UN TUPEU FARA DE LIMITA SI AVIZI DE INBOGATIRE IN MOD FRAUDULOS!
  iNTREBAREA ESTE, UNDE SANT AUTORITATILE STATULUI, UNDE SANT!
  CU INITIATIVA ANTENEI 3, SANT INTRU-TOTUL DE ACORD !

 6. 7 Doina Manea noiembrie 12, 2012 la 2:17 pm

  Locuiesc într-un cartier periferic al New York-ului. Middle-class. Străzi liniștite, curate, cu căsuțe îngrijite, pomi, grădinițe. Fiecare a doua casă are arborat steagul american. Unii arborează și steagul țării de unde au venit ei sau strămoșii lor. De ex., niște vecini au pus steagul irlandez, ceva mai încolo steagul italian. Am făcut un mic montaj cu fotografiile caselor cu steag și l-am pus pe pagina mea de facebook, în mod special să arăt prietenilor mei români patriotism spontan.

  Mă bucură inițiativa Antenei 3.Mulți români de-ai noștri călătoresc prin lume, mă întreb de ce oare nu preiau și obiceiuri bune, sănătoase, să le implementeze în țară? Cred că e la modă ciinismul.
  Cu aceeași stimă
  – Doina

 7. 8 M.Voicu noiembrie 12, 2012 la 2:43 pm

  @Marian Nicolae noiembrie 12, 2012 la 1:18pm zice, şi zic cu Dumnealui: ”Super idee” !
  Ref. pozã.
  Constituţia consacrã prin Art.12 alin.1: «Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea urmãtoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.». În consecinţã, lancea se ţine vertical în toate ocaziile obişnuite (înclinatã – doar pentru salut oficial, orizontalã – când drapelul, Doamne fereşte, ar fi în bernã.). Amintiţi-vã la Olimpiade, unde culorile noastre sunt arborate vertical.
  Am urmãrit la Arlington: la tribuna la care stã Preşedintele când SUA îşi onoreazã eroii drapelul lor (care are dungile orizontale) este dispus cu dungile verticale, dar drapelele de pe morminte sunt arborate drepte, cu lancea verticalã cum au murit s-o ţinã eroii, ca şi drapelele pe care le poartã copiii – care nu trebuiesc învãţaţi cã drapelul poate sta invers !

 8. 9 blogideologic noiembrie 12, 2012 la 5:46 pm

  De ţinut minte : Cultura adevărată şi credinţa sunt la intelectualii lui Traian Băsescu +Parabola fiului risipitor în „tălmăcirea” lui Andrei Pleşu+ http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/parabola-fiului-risipitor-in-talmacirea-lui-andrei-plesu-283743.html În parabola „fiului risipitor” din Biblie puteţi vedea o aplicaţie a costului transportului şi a costului tranzacţional. „Toate-s vechi şi nouă toate” (Mihai Eminescu, în GLOSSA) Dacă parabola fiului risipitor ilustrează noţiunile economice de cost al transportului şi cost tranzacţional, cred că Punguţa cu doi bani este o parabolă pentru Bonanza.

 9. 10 estera noiembrie 12, 2012 la 6:09 pm

  Atat pe d-l Nastase cat si pe d-l Diaconu (nedreptatiti de influiente politice -prezidentiale) ii vad candidand la europarlamentare. Merita amandoi sa fie alesi si sa ne reprezinte.

 10. 11 George Ban noiembrie 12, 2012 la 6:23 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Tot o actiune patriotica ar fi si actualizarea blogroll-ului Dvs. Nu inteleg de exemplu ce cauta acolo cameleonul Dan Andronic. Alte bloguri (Adrian Paunescu – Dumnezeu sa-l odihneasca -, Anca Florea, Gabriel Badea Paun, Raluca) nu mai sunt functionale.

 11. 12 Doru Coarna noiembrie 12, 2012 la 7:42 pm

  Intotdeauna, nationalismul este refugiul frustratilor, al celor neimplicati real… In SUA si Norvegia, nu veti vedea drapelul national pe intreprinderi care cerceteaza si/sau produc in domeniul apararii, la mare secret, Skunk Works, ci pe la hoteluri, biblioteci, patinoare, si pe la casele unora ce-si cauta servici mai degraba, decat sa ofere locuri de munca…

  Glumeam eu, cand esti vai mama ta, iti ramane mereu ferma aia, Tara…

 12. 13 Felicia noiembrie 12, 2012 la 8:17 pm

  Da, foarte binevenită această campanie, numai că nicio campanie din lume nu poate înlocui educaţia din familie, mai ales. A-ţi respecta Patria este o onoare! Observaţi că nu spun „a-ţi iubi Patria” ! – nu ar fii cool, în opinia multora dintre noi este chiar degradantă iubirea de Ţară ! Ştiţi foarte bine că mulţi exclamăm: ” ce ţară de c…t!” , neştiind că de substanţa maronie suntem toţi aceia care ne deşertăm haznaua pe capete pentru a părea… cine ştie cum?
  În fine, se pot spune multe despre carenţele pe care ni asumăm. Nu este cazul aici.
  Constat cu mâhnire că dintre toate simbolurile naţionale – drapelul, Ziua naţională, imnul naţional, stema ţării şi sigiliul statului – noi apreciem doar… însemnele monetare. Ni ci nu ne pasă că fără toate acestea nu avem identitate. Fără identitate, nu existăm! Punct.
  Vă doresc sănătate şi izbândă!

 13. 14 Radu Humor noiembrie 12, 2012 la 11:41 pm

  De două ori emoţionant :
  Odată hotărârea de atunci a Guvernului Năstase şi a doua oară gestul de astăzi, personal al lui Adrian Năstase !
  Chiar sunt mândru de asemenea gesturi !
  Dovadă că şi eu am arborat pentru prima dată la oglinda retrovizoare interioară a maşinii o panglică tricoloră ( jumate de metru = 0,6 bani ) şi chiar mă simt tare mândru că sunt român !
  Şi contemporan cu dvs !

 14. 15 chirila_maria noiembrie 13, 2012 la 6:55 am

  Elevii clasai a 3-a de la liceul tehnologic gropnita jud iasi se alatura campaniei lansata de antene 3 pe tricolor e scris unire

 15. 16 M.Voicu noiembrie 13, 2012 la 7:48 am

  @Doru Coarna noiembrie 12, 2012 la 7:42pm scrie: ”Intotdeauna, nationalismul este refugiul frustratilor”
  ?!?
  Ãţi fi tare la internaţionalism! Adicã acceptaţi cã a fost furtunã şi nava pe care era Bush n-a putut acosta în Malta pentru întâlnirea cu Gorbaciov – dar acesta s-a putut duce el la nava americanã ca sã se… discute cu Bush

 16. 17 manny rosca noiembrie 13, 2012 la 4:02 pm

  Domnul Adrian Nastase ,
  Sunt de acord cu nationalismul si cu campania Antenei 3,insa regret ca unele persoane nu stiu ce inseamna cuvantul ,,nationalism,,sa uitat istoria sau alte personalitati ale vremi care cu nationalim pur au reusit sa aduca tara cu drept de veto,cu recunoastere pe plan international,,,,,,,oameni de azi vad democratia libertate fara obligatii,insa o mica prob.ar fi cu maghiari,nu vor fi incantati,,,sa se refaca in facultati iarasi detasarea studentilor in Harghita,Covasna sa fie romani sa se formeze famili mixte,,,,sunt multe de spus ,insa dv. cu regret v-au redus la tacere!
  Cu respect ! Maria

 17. 18 NICOLETTE ORGHIDAN noiembrie 13, 2012 la 4:46 pm

  Felicitări Antenei 3 și tuturor cărora le urmează exemplul! Ce te faci însă, că-n Ardeal, unele formațiuni (mai mult sau mai puțin politice), duc în derizoriu această campanie, ba pe alocuri te mai și admonestează în legătură cu tricolorul românesc?! Americanii îl au pe cele mai ciudate obiecte, românilor le este frică în propria țară să-l facă într-un fel cunoscut. Suntem noi prea slabi, suntem timorați, sau nu s-a născut încă piciorul care să fie, cu demnitate pus în prag?

 18. 19 silvia, noiembrie 13, 2012 la 6:31 pm

  Prietenului meu Doru Coarna

  Iti recomand A unspezecea elegie, de Nichita Stanescu Intrare in muncile de primavara……….Dar mai inainte de toate, noi suntem semintele si ne pregatim din noi insine sa ne azvarlim in altceva cu mult mai inalt, in altceva care poarta numele primaverii… A fi inlauntrul fenomenelor, mereu inlauntrul fenomenelor.

  A fi samanta si a te sprijini de propriul tau pamant.

  ps. ce sentiment minunat Tara, pamanatul Tarei,… mama lor de frustrati irlandezi.

  In alta ordine de idei, de fapt in ordinea ta de idei prietene ma inspiri, ce-ar fi sa le cerem romanilor fara un loc de munca sau in cautarea unui loc de munca sa-si arboreze drapelul acasa,iti dai seama cata energie, cata culoare,…o mare de Rosu, Galben si Albastru, si cateva insulite colorate in culorile partidelor,

 19. 20 DAN ION noiembrie 14, 2012 la 12:16 pm

  TE ASTEPTAM ACASA,NE E FOARTE DOR DE TINE SI SA VI SA NE AJUTI!!!…ROMANIA ARE NEVOIE DE TINE!!!!!!

 20. 21 Lucia Prisecaru noiembrie 15, 2012 la 12:45 pm

  Cred că nu pot număra pe degetele de la o mână de căte ori nu mi s-au umezit ochii de lacrimi şi dragoste pentru drapelul nostru cînd l-am văzut arborat în zi de sărbătoare, s-au m-am gândit la el, s-au am auzit despre el şi despre tot ce reprezintă, însemn de iubire de ţară şi unire…

 21. 22 CARAMELLA noiembrie 15, 2012 la 7:23 pm

  Cu multa emotie postez pe blogg, stiindu-va trimis intr-un scurt cantonament de catre un jucator glumet caruia ii plac farsele si jocul de culise.
  In acest context, ati avut initiativa arborarii tricolorului pe locuinta Dvs., cu spijinul minunatei Dvs. familii.
  Este adevarat, m-ati zdrobit cu acest gest care imi atinge sufletul, si voi incerca sa fac la fel in perioada urmatoare, sa ma alaturi campaniei TV.
  Nu pot decat sa va felicit si sa imi exprim in continuare admiratia mea neconditionata pentru verticalitatea de care dati dovada, un ROMAN ADEVARAT !

  PS – Ieri a venit la usa casei un reprezentant USL si mi-a oferit un pix, o bricheta si un calendar. Am multumit si am zambit cu speranta …

 22. 23 georgeta restea noiembrie 16, 2012 la 11:00 am

  DA,SUNT EMOTIONATA,PLANG V-AM SUSTINUT SI NU VOI INCETA SA FAC ACELASI LUCRU PANA CAND INIMA MEA DE MAMA.BUNICA A 5 NEPOTI V-A MAI PULSA.
  TREC MEREU PE LA CASA D.STRA O PRIVESC SI DE MULTE ORI VAD UN MEMBRU AL FAMILIEI.
  VA DORESC SANATATE PUTERE DE A TRECE ACESTE MOMENTE CRITICE,SI AM SPERANTA CA ACOLO SUS CINEVA VA FACE DREPTATE.

  VA SUNT APROAPE SI VA DORESC TOT BINELE DIN LUME.
  DACA VREI SA DISTRUGI O TARA,DISTRUGE INTELECTUALII CA SA POTI SUBJUGA.
  SFARSITUL SE APROPIE,IL SIMT SI IL DORESC MAI MULT DECAT ORI CE.

  CU RESPECT FATA DE TRICOLOR,MANDRIA TARII MELE

  GE.RE

 23. 24 Joe decembrie 2, 2012 la 3:24 am

  Tare casa frate. Presupun ca din salar de bugetar a construit-o. Oricum, La multi ani Romania!

 24. 25 ALEXANDRU decembrie 4, 2012 la 11:39 am

  Poezia care i-a adus atâta suferinţă a fost „scrisă” în gând, în prima detenţie sub comunişti. Radu Gyr a memorat vers cu vers, strofă cu strofă, iar în scurta-i libertate le-a pus pe hârtie. Acum, aceeaşi poezie este motiv de hulă şi de ocară. E nevoie însă de multă imbecilitate ca să condamni pe cineva care recită una dintre cele mai mişcătoare poezii din literatura română. „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” este un strigăt de durere şi dreptate cum puţine sunt în istoria noastră. Aceste strofe au forţa unui imn, unul care te scutură din creştet şi până-n picioare. Asemenea versuri te înalţă, nu te ruşinează!
  Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
  nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
  ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
  pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
  pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
  ci ca să aduni chiuind pe tăpşane
  o claie de zări şi-o căciulă de stele,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
  şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
  şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
  pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
  pe toate ce slobode-ţi ies înainte,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
  Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
  Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Doar imbecilii pot spune că asemenea versuri sunt de nepronunţat! Doar spălaţii pe creier pun semnul egal între „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” şi aventura legionară a lui Radu Gyr! Dacă aşa se judecă lucrurile, atunci să zidim în peşteri poeziile lui Tudor Arghezi ori “Ruga pentru părinţi” a lui Adrian Păunescu, să ardem la crematoriu opera lui Mihail Sadoveanu (cei trei, ca mulţi alţii, au făcut compromisuri teribile cu dictatura comunistă) ori să scoatem din manuale bijuteriile lui Octavian Goga (a cărui prestaţie politică nu-l onorează).
  Mai spun o dată, să audă chiar şi prrotozoarele: omul e una, iar opera-i alta! Nu-l poţi scoate din biblioteci nici chiar pe Celine, cel care a colaborat atât de odios cu naziştii. Şi atunci, cum să pui la index strigătul de disperare al martirului Radu Gyr?
  Deşteaptă-te, Gheorghe, deşteaptă-te, Ioane!
  COMENTARIU DE GRIGORE CARTIANU
  ACESTA E PATRIOTISM.


 1. 1 Joc liberal: Graham Watson arunca “bomba” ca sa-si piarda Basescu… “trompa” (?!) :) « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 13, 2012 la 12:42 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: