Marfa pactului şi ambalajul protocolului. Precizari pentru capuchehaia Preda

Domnitorii romani obisnuiau sa-si trimita reprezentanti la Poarta Otomana. Reprezentantul trimis acolo purta numele de „capuchehaie”.  Si Traian Basescu si-a trimis reprezentanti, evident nu la Poarta otomana, ci la Bruxelles. A trimis o capuchehaie – Monica Macovei si un capuchehai – Cristian Preda, care au venituri acolo de peste 20000 de Euro. Sigur ca trebuie „sa produca” pentru sinecura asta. Monica Macovei se ocupa de MCV astfel incat el  sa poata fi utilizat impotriva adversarilor politici iar Cristian Preda a luat locul postului de radio „Europa libera”, stabilind cine sunt dusmanii Europei si ai Reformei lui Basescu. Se pare ca eu as fi unul dintre ei. Pentru ca am cerut ca si interesele romanesti sa fie avute in vedere in negocierea si, mai aples, aplicarea Tratatului fiscal. Probabil ca vorbind, la Bruxelles, numai in limbi straine, Preda nu mai intelege ce se scrie in limba romana. Ideea ca as fi devenit ” ideologul anti-european” al USL, dovedeste ca nu-si mai pierde mult timp cu cititul, ci foloseste doar message-box-ul primit de la Ada Mesesan, din Modrogan.

Dezbaterea pe care două dintre Departamentele noastre au organizat-o, miercuri, pe tema “Pactului fiscal” a demonstrat cat de util este dialogul public, mai ales asupra unor teme sensibile,  mai puţin accesibile,  dar cu efecte importante asupra economiei si vietii sociale romanesti.

”Tratatul de stabilitate, coordonare si guvernanta fiscala din Uniunea Monetara Europeana” – cum sună denumirea sa exactă – este un asemenea document, a cărui aplicare va avea consecinte nu tocmai previzibile. Se vorbeşte despre întărirea disciplinei fiscale, dar se tace despre creşterea economică.

Am spus în acea dezbatere că, în opinia mea,  acest acord european, destinat cu precadere statelor membre ale zonei euro, ridică trei categorii de probleme: economice, juridice şi politice.

Despre aspectele economice, au vorbit specialisti cu multa competenta in domeniu. Profesorii Daniel Daianu, Liviu Voinea, Daniel Barbu, Gheorghe Zaman, Dan Armeanu, presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, analistul Ilie Şerbanescu au prezentat o multitudine de fatete ale aceleiaşi problematici. Opiniile economiştilor nu sunt unanime. Unii susţin fără ezitare „pactul fiscal”, alţii îndeamnă la prudenţă în preluarea lui fără nicio negociere, alţii îi devoaleză efectele perverse asupra economiei, iar alţii, în sfârşit, lasă complet decizia pe seama politicii. Discuţia chiar a alunecat spre raportul dintre economişti (aşa-zişii „tehnocraţi”, de fapt) şi factorii politici în luarea deciziilor majore. De la aprecierea că „deficitul structural este o noţiune nedemocratică”  s-a ajuns la caracteristicile lumii actuale, post-democratice sau trans-democratice, în care se resimte nevoia „restaurării demnităţii politicienilor”.

În ceea ce mă priveşte, m-am referit strict la aspectele juridice ale traseului unui asemenea act, de la convenirea sa pe plan comunitar la includerea în legislaţia internă. Pentru acest traseu, legislaţia română are prevederi detaliate, dar niciuna n-a fost respectată. Respectivul document reprezintă un acord interguvernamental, de rang inferior tratatelor care se semnează la nivel de state. Pentru acest tip de înţelegere internaţională,  fără să intru în detalii, guvernul era obligat să numească nişte negociatori pe baza unui mandat aprobat prin HG. Rezultatul negocierilor urma să fie prezentat în guvern, unde se şi aproba procedura semnarii  documentului convenit. Documentul urmeaza să fie trimis în Parlament, pentru a fi ratificat printr-o lege ordinara.

Nicăieri,  în Legea tratatelor, nu se vorbeşte despre vreun „protocol politic”, cum e cel semnat de Coaliţie sau altceva asemănător. Guvernul este expresia executivă a coaliţiei majoritare din Parlament. Prin urmare, este un nonsens ca această coaliţie să mai aprobe o dată ceea ce, de fapt, aproba prin decizia luată în guvern!

Pactul fiscal este jucat, însă, exclusiv politic de către Băsescu şi guvernul său. Iniţial, Băsescu a folosit acest document ca un factor de presiune pentru a ajunge la „castravetele” său drag, modificarea Constituţiei. Acum, Băsescu şi coaliţia de la putere recunosc că respectivul document se poate adopta şi fără a se modifica legea fundamentală, cum, de altfel, susţineam şi noi la vremea respectivă.

Urgenţa semnării acordului este o altă minciună. Acordul se adresează, in principal, statelor din zona euro. Iar cine nu semnează la 1 martie, va putea s-o facă oricând după aceea, tratatul rămânând deschis. Procedura aderarii, pentru toate statele membre ale UE, este prevazuta in dispozitiile finale ale Tratatului. Dar nu vreau sa ma pronunt pe chestiunea oportunitatii semnarii Tratatului, acum sau mai tarziu, pentru ca eu cred ca economistii trebuie sa clarifice castigurile si pierderile eventuale, decurgand din „regula de aur”.

Marea „mişculaţie” a lui Băsescu se referă, însă, la aşa-zisul „mandat” de care ar avea nevoie pentru a semna documentul.(De ce oare preşedintele trebuie să semneze un act interguvernamental este o întrebare care nu mai trebuie pusă…). La sfârşitul lui ianuarie, Traian Băsescu ne anunţa, mai întâi printr-o declaraţie televizată, apoi chiar de la Bruxelles, că decizia „a fost luată” şi România va  semna Tratatul la următorul summit din 1-2 martie a.c. După o vreme, Băsescu s-a răsucit şi a pretins, pentru prima dată în 7 ani, că are nevoie de mandat ca să semneze un acord internaţional! Un mandat care să vină – de la cine? Chiar de la partidele şi politicenii pe care-i huleşte tot timpul.

Aşa se explică apariţia „protocolului” semnat de coaliţia de la putere şi ofertat spre semnare, cu atâta generozitate, nu USL  ca entitate juridică, ci fiecărui partid al opoziţiei, în parte – desi Basescu stie ca USL este o entitate juridica si nu doar o alianta electorala!

E greu de crezut că Băsescu s-a convertit peste noapte la democraţie şi ca l-a apucat dorul de „mandat”. Cred că avem de-a face cu o capcană politică. Pare ca Băsescu doreste să facă opoziţia părtaşă la o decizie ce poate avea, pe termen mediu, consecinţe complexe  asupra economiei româneşti. Anterior, el şi-a asumat de unul singur, fără vreo consultare cu opoziţia, clauzele înţelegerilor cu FMI, cele din MCV ori din aşa-zisele „legi prezidenţiale”, pregatite la Cotroceni şi adoptate prin angajare de răspundere. Paternitatea acestor decizii, cu efecte grave asupra vieţii oamenilor, îi aparţine în exclusivitate, face parte din pasivul său voluminos. Acum, însă, vrea să  distribuie şi asupra opoziţiei răspunderea pentru semnarea „pactului fiscal”?

Pe de altă parte, dacă îi va reuşi atragerea opoziţiei în acest joc, Băsescu va avea ocazia să afirme  la Bruxelles că are acordul tuturor partidelor politice, inclusiv al celor din opoziţie, într-un context în care, la Parlamentul European,  este notorie ruptura dintre putere şi opoziţie în România.

În sfârşit, cerând semnarea „protocolului” şi primirea „mandatului” şi din partea opoziţiei, Băsescu pare că face un pas înapoi, dar, de fapt, este un elan necesar săriturii. Orice propunere a opoziţiei în campania electorală va fi taxată de Băsescu drept o încălcare a „pactului fiscal”, o „demagogie”, o dezicere de semnătura pe „protocol” etc. Prin captarea opoziţiei la acest proiect, Băsescu ar căpăta o nesperată muniţie pentru campania electorală. Ne-ar putea „toca” cu pactul fiscal aşa cum ne „toacă” ba cu acordul cu FMI, ba cu MCV, ba cu „voinţa poporului”…

Or, lucrurile sunt foarte simple. Putem fi de acord cu „pactul fiscal” fără să fim de acord cu protocolul „generos” întins de cei de la putere. Marfa nu se poate confunda cu ambalajul, aşa cum doreşte Traian Băsescu.

Sa fie clar pentru orice capuchehaie: suntem favorabili obiectivelor tintite prin Tratatul fiscal, si ne vom pronunta, in principiu, favorabil, in cadrul Parlamentului, atunci cand se vor respecta prerogativele acestuia de a fi informat in procedura de ratificare a documentului respectiv.

162 Răspunsuri to “Marfa pactului şi ambalajul protocolului. Precizari pentru capuchehaia Preda”


  1. 2 Constantin Gheorghe februarie 19, 2012 la 1:46 pm

    Capuchehai? Parcă „hahaleră” descrie mai bine statutul, moral, al domnului cu pricina, care a involuat de o manieră incredibilă, chiar şi după standardele dâmboviţene.

  2. 3 Pali februarie 19, 2012 la 1:54 pm

    Domnule Presedinte Nastase,…cu tot respectul …tot 20.000 de Eu iau si europarlamentarii PSD…. poate unii chiar mai mult ( vezi cazul A Severin sau Bostinaru care se zice ca,are si un restaurant la Bruxelles ),…cat despre prestatia lor nu prea am auzit nimic rasunator ,…de ex. ne puteti spune care au fost criteriile de selectie pentru Parl.Eu in cadrul PSD-lui ?La PD-L sau la PNL cam stim,… Sunt deosebit de curios „la pozitiile” Daciana Sarbu,Ioan Enciu sau Catalin Ivan !?!Daca e lejereanu’ treaba ma bag si eu data viitoare,…cred ca,e cea mai faina „meserie” ….nu faci nimic si iei o caruta de bani,…ba’ si o pensie grasa…un amarastean de functionar de la Parl.Eu dupa doar UN AN de lucru are dreptul la o pensie de 1530 eu !!!!!!

  3. 4 stroe Stefan februarie 19, 2012 la 2:08 pm

    sunt de acord cu ce spuneau,eu i-am scris președintelui Ponta sa nu semneze pactul dorit de basescu pe tema pactului fiscal fiindcă va fi folosit in campanie acesta pentru a ataca Usl când va promite ceva alegătorilor ,deci mă bucur ca si Dvs sunteți de aceeași părere,nu intru si in detalii tehnice si nu spun si ca pesul are o părere proasta despre tratatul fiscal si nu spun ca pesul are alte propuneri pentru rezolvarea crizei ,este o alta discuție…

  4. 6 Cetateanul intrigat februarie 19, 2012 la 3:05 pm

    Stimate d-le Nastase,
    Citez ‘suntem favorabili obiectivelor tintite prin Tratatul fiscal’ spuneti Dv. si consider ca acest raspuns se ridica la nivelul asteptat de la cel mai educat prim ministru pe care l-a avut Romania post-decembrista. Cand insa sugerati ca economia romaneasca si cresterea ei ar fi negativ afectata de reducerea rolului statului in economie, cand nu criticati imensul prejudiciu pe care statul il aduce natiunii romane, prin implicarea sa ca jucator (necinstit si penibil ) pe piata muncii si pe piata serviciilor atunci nu puteti beneficia de premiza de necunoastere (nevinovatie). Nu v-am auzit niciodata dand ca exemplu pentru poporul nostru natiunea finlandeza, elvetiana sau luxemburgheza. De ce ? Pentru ca succesul si prosperitatea acestora nu se potriveste cu niste sabloane mentale pe care le tolerati tacit ? Pentru ca, fara resurse naturale deosebite si fara colonii, numai prin creativitate si munca aceste natiuni au ajuns unde au ajuns ? Cred ca orice intelectual autentic are conceptii de stanga, atunci cand e vorba de a actiona in plan social. Asta nu inseamna insa de loc sa dorim condamnarea natiunii noastra la o inapoiere perpetua, facandu-ne ca nu vedem povara economica a sectorului public pe care o tolerati de atatia ani. Sunteti constient ca armata de angajati din sectorul public nu va fi niciodata performanta, pentru ca entitatile economice din care face parte acea armata sunt muribunde, iar sectorul privat le mentine in viata, prin transfer samavolnic de resurse. Stiti si ca milioanele de angajati din sectorul public, alaturi de milioanele de asistati social, vor pierde pe termen scurt, in cazul in care Romania s-ar transforma intr-o societate de tip sa zicem elvetian. Ca urmare, pentru ca din punct de vedere personal Dv. traiti deja intr-o asemenea societate, ati optat pentru varianta dorita de cei ce se opun din rasputeri schimbarii tipului de societate, adica ati ales varianta ce garanteaza ca si peste 50 de ani romanii vor discuta acelasi gen de probleme: saracie, demoralizare, dezordine, incultura, inapoiere, locuri codase in toate clasamentele.

  5. 7 Ghita Bizonu' februarie 19, 2012 la 3:13 pm

    Sunt 2 niveluri :
    – nivelul politcianist , a lu base care se vrea Seful care aduce Concodia Nationala . Sa bage tot bizonu’ la cap ca El stie mai bine. Sa dea in Exteriro semnalu ca Romania este basescu. Samd. Aici v-as recomanda sa ii citati printzipurile lu conu Alecu ” ma-ta, te bag si ai sictir” (citez din Arggezi!!) cai si basecurisimu „gebrebeaza energic dupa cheg” cu aceleasi 3 principii!!

    – nivelul national. OK, OH , SG de acord cu cestia cu nu deficiutlui samd. Insa merg la intrebarea prima : ce sa cautam noi in eurozona?! Numa ca sa plateasca prostimea mai mult ptr painea cea de toate zilili?! Cu ce ar fi benefica Romania daca inlocuim fasia de plastic de 1 leu cu moneda de 20 eurocenti?! OK, OH , SG sunt demodat si poa m-ar amuza sa umblu cu punga in care sa zronaie monezile – da in rest ce befitz am in fara de ala ca imi rup buzunarele?!?
    In plus nu sunt de acord cu deficit ca sa isi cumpere toti nesimtotii Ferrari …. insa acest acord risca sa ne impiedice sa terminam unele investitii (m-am saturat de centrala aia de la Cernavoda ! Depaseste orice intarziere de pe glob!!).

    In plus mi-e cam greata de aceasta n-UE . Ceva ani in urma Franta si Germnaiaau incalcat toate tratatele si protocaoalele in mtareie fiscala si bugetara. Rezultyata? ZERO! Sau ciudat ca inainte de aparitia euroe ca moneda pipaibila (adoca fizic tangibila nu moneda de cont!) din tot UE ala numa Luxemburg respecata standardele .. da asta nu i-a impiedicat pe grazi sa treaca la Euro ! Sa nu mai zic ca noi am liberalizat circulatia marfurilor (inlcus a materiei prime) , a capitalurilor insa ei die Ubermenschen de vest … ai resyrcitii la forta de munca … Adica nu va primim nici ca servi iditotilor care ati cedat economia tarii voastre !

    Asa ca va rog ia ziceti : nu nu nciodata ! ptr orice eventualitate „europeanunu” Orban v-a putea explica dictia : nem, nem …

    Din punctul meu de vedere nu estia decat un singir raspuns : NU!
    Si evemtalelor hahalere din vest – ba noi suntem contributori neti profitori asistati !!!

  6. 8 blogideologic februarie 19, 2012 la 4:47 pm

    Finlanda a prosperat numai pentru că mareşalul Mannerheim în cel de al doilea război mondial nu a permis germanilor să atace Leningradul de pe frontul finlandez. Ruşii au fost profund recunoscători. Fluxul de mărfuri trimis din Finlanda către URSS ca despăgubiri de război, ulterior s-a transformat automat în flux comercial, pentru care Rusia plătea bani buni.

  7. 9 Doru Coarna februarie 19, 2012 la 5:10 pm

    Tratatul asta este un joc de imagine pt Sarkozy si Merkel; ceilalti insa, in masura in care judeca, nu vor misca un pai. Basescu incepe sa inteleaga cam ce-i in spatele gardului si acum vrea sa se ascunda dupa intreaga clasa politica, adica si dupa opozitie, astfel ca austeritatea sa-i loveasca pe toti in consecintele ei politice.

    Dupa alegerile din Franta, daca iese iar Sar tratatul se va amana gasindu-se altceva mai prioritar si acoperitor. Daca nu iese Sar, atunci se va amana sine die. Deci oricum se va lungi la nesfarsit.

    Stransi cu usa de catre banci, liderii europeni s-au grabit sa bata din calcaie, dar nu vor aplica chiar daca semneaza sau ratifica, doar nu credeti ca isi taie singuri „resursele” si isi impiedica economiile…

  8. 10 Paul februarie 19, 2012 la 5:32 pm

    Domnule Nastase,

    Anul acesta, fiind vremea codurilor (electorale, nu meteo 🙂 ) rosu, galben si portocaliu, este de inteles ca Traian Basescu va incerca sa „confiste” momentul, pentru a-si scoate imaginea mai curata, mai uscata si mai apretata din „inclestarea” cu electoratul.
    De aici straduintele prezidentiale de a profita de orice eveniment care pare favorabil refacerii portretului personal in ochii lumii.

    Tratatul fiscal „Merkel-Sarkozy” nu poate folosi, insa, la carpirea imaginii domnului Basescu.
    Dupa cum ati spus, este vorba de un „acord” care va putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2013 si fara ajutorul României (daca va fi ratificat pana atunci de cel putin alte 12 state membre). Deci, nu este nici urgenta, nici necesitate, nici vreun interes economic previzibil in semnarea Tratatului de catre România.

    Acest tratat nu poate fi folosit nici ca motiv pentru revizuirea Constitutiei, atat timp cat prevederile pe care le contine nu au corespondent in legea fundamentala româneasca (nu scrie niciunde in Constitutie cat de mare poate fi deficitul national).

    Totusi, nici incercarea semnarii unui protocol cu Opozitia (document pe care Traian Basescu ar dori sa-l prezinte unora mai neatenti – cui ?!? – ca fiind proba armistitiului din politica româneasca…?) pentru a-i intinde acesteia capcana responsabilizarii legate de angajamentele europene…, nu prea cred ca este vizata de Presedinte.
    Chiar daca domnia sa este un „pescar in ape tulburi” consacrat (de cand nu mai e marinar 🙂 ), cui credeti ca i-ar putea retine atentia in timpul campaniei electorale, cu acuze despre responsabilitatea Opozitiei fata de niste masuri destinate in special „zonei euro”, inca provizorii, cu aplicabilitate incerta etc., in momentele in care oamenii vor dori sa stie ce surprize le-au pregatit candidatii in galetile de campanie?

    Cred ca trebuie cautate alte motivatii pentru intreaga tevatura pe marginea „anti-europenismului” dumneavoastra.

  9. 11 Maximmouse februarie 19, 2012 la 5:41 pm

    @ Stimata Gazda,

    Bun articol….cu o micuta corectura , pentru intelegerea cat mai buna a situatiei financiare a capuchehailor : au venituri anuale de peste 200.000 EU , fiecare…adica la finele mandatului prin manutzele lor trec cel putin 1.000.000 EU! Placut, sau ce? 🙂 🙂 🙂

  10. 12 Maximmouse februarie 19, 2012 la 6:10 pm

    Cetateanul intrigat!

    Cetatene intrigant….daca e vorba de secatuirea samavolnica de resurse…cred ca este fix invers! Asta este ceea ce stiu „oamenii de afaceri” romani de culoare portocalie, sa faca asupra statului roman.

    Acuma, in plus, ai dat niste exemple de m-ai omorat! Mata , nu cred ca poti macar sa gandesti ca ai putea trai in Luxe sau Elv., nu ai banii necesari. ca macar sa incerci sa stai pe acolo….si apoi , Europa, lumea intreaga , au nevoie de pusculita….:) 🙂 🙂 cred ca oricat s-ar eforta scumpa noastra patrie, nu va putea sa atinga un asemenea statut, fie si numai din cauza ca el a fost deja adjudecat! ..de foarte multa vreme.. 🙂 🙂 🙂 Despre Finlanda, ce sa zic, n-ar fi rau sa incerci o naturalizare….succesuri! 🙂 🙂 🙂

    Despre situatia poporului roman in urmatorii 50 de ani, cred ca te hazardezi, deoarece, in toamna asta veti pleca de la guvernare, si chit ca vom munci ani buni dupa aceea, vom reusi sa scoatem tara si mai ales poporul din marasmul in care l-ati adus, si va vom ingradi cum se cuvine accesul la putere, forever! 🙂 🙂 🙂

  11. 13 Ghita Bizonu' februarie 19, 2012 la 6:33 pm

    Nu vreau sa zic nimic despre explozia de la Sighetu Marmaţiei.
    Insa mi se pare curiis ca avem un singuir spital de arsi .. la Bucuresti. Inteleg ca unele institutii usu au sediul in caputala ( Academia .. de pilda..) insa arca ar fi loc si de un spital de arsi si la .. sa zicem Cluj . Poa inca unu la Iasi. Si ar mai fi loc si ptr altele asisderea…

  12. 14 Ghita Bizonu' februarie 19, 2012 la 6:50 pm

    Cetateanului intrigaNt
    (sau doar prost)

    matele o iei cu eleganta pre aratura „v-am auzit niciodata dand ca exemplu pentru poporul nostru natiunea finlandeza, elvetiana sau luxemburgheza. De ce ? Pentru ca succesul si prosperitatea acestora nu se potriveste cu niste sabloane mentale pe care le tolerati tacit ?[…]numai prin creativitate si munca aceste natiuni au ajuns unde au ajuns. Aclee natiuni au ajuns la aceste standarde mai putin p[rin crativitate cat prin plitici de stat care au vizat cresterea prosperitatii ptr locuitorii lor! Ptr toti !

  13. 15 blogideologic februarie 19, 2012 la 7:03 pm

    http://www.paecon.net/ Puteţi găsi aici câte ceva despre Economia politică post-autistă. Reamintesc că Economia politică autistă este doctrina după care funcţionează organizaţii precum FMI, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Comerţului, şi UE. „Tratatul fiscal” este un document formulat în acest cadru autist al Economiei politice.

  14. 16 Aya februarie 19, 2012 la 7:10 pm

    @

    Adrian Nastase

    THET’S THE FIGHTER- THET’S THE PRESIDENT

    Felicitari pentru text, care imbina amandoua ipostazele.

    THET’S THE FIGHTER!

    Citez:
    “Monica Macovei se ocupa de MCV astfel incat el sa poata fi utilizat impotriva adversarilor politici iar Cristian Preda a luat locul postului de radio “Europa libera”, stabilind cine sunt dusmanii Europei si ai Reformei lui Basescu. Se pare ca eu as fi unul dintre ei.”

    Citez:
    „Probabil ca vorbind, la Bruxelles, numai in limbi straine, Preda nu mai intelege ce se scrie in limba romana. Ideea ca as fi devenit ” ideologul anti-european” al USL, dovedeste ca nu-si mai pierde mult timp cu cititul, ci foloseste doar message-box-ul primit de la Ada Mesesan din Modrogan.”

    Citez:
    „Pactul fiscal este jucat, însă, exclusiv politic de către Băsescu şi guvernul său. Iniţial, Băsescu a folosit acest document ca un factor de presiune pentru a ajunge la “castravetele” său drag, modificarea Constituţiei. Acum, Băsescu şi coaliţia de la putere recunosc că respectivul document se poate adopta şi fără a se modifica legea fundamentală, cum, de altfel, susţineam şi noi la vremea respectivă.”

    Citez:
    „Urgenţa semnării acordului este o altă minciună. Acordul se adresează, in principal, statelor din zona euro. Iar cine nu semnează la 1 martie, va putea s-o facă oricând după aceea, tratatul rămânând deschis.”

    Citez:
    „Marea „mişculaţie” a lui Băsescu se referă, însă, la aşa-zisul „mandat” de care ar avea nevoie pentru a semna documentul”

    Citez:
    „Băsescu s-a răsucit şi a pretins, pentru prima dată în 7 ani, că are nevoie de mandat ca să semneze un acord internaţional! Un mandat care să vină – de la cine? Chiar de la partidele şi politicenii pe care-i huleşte tot timpul.”

    Citez:
    „E greu de crezut că Băsescu s-a convertit peste noapte la democraţie şi ca l-a apucat dorul de „mandat””.
    Citez:
    „Cerând semnarea „protocolului” şi primirea „mandatului” şi din partea opoziţiei, Băsescu pare că face un pas înapoi, dar, de fapt, este un elan necesar săriturii. Orice propunere a opoziţiei în campania electorală va fi taxată de Băsescu drept o încălcare a „pactului fiscal”, o „demagogie”, o dezicere de semnătura pe „protocol” etc. Prin captarea opoziţiei la acest proiect, Băsescu ar căpăta o nesperată muniţie pentru campania electorală. Ne-ar putea “toca” cu pactul fiscal aşa cum ne “toacă” ba cu acordul cu FMI, ba cu MCV, ba cu „voinţa poporului”…”

    THET’S THE PRESIDENT!

    Citez:
    “am cerut ca si interesele romanesti sa fie avute in vedere in negocierea si, mai aples, aplicarea Tratatului fiscal.”

    Citez:
    „Dezbaterea pe care două dintre Departamentele noastre au organizat-o, miercuri, pe tema “Pactului fiscal” a demonstrat cat de util este dialogul public, mai ales asupra unor teme sensibile, mai puţin accesibile, dar cu efecte importante asupra economiei si vietii sociale romanesti.”

    Citez:
    „”Tratatul de stabilitate, coordonare si guvernanta fiscala din Uniunea Monetara Europeana” – cum sună denumirea sa exactă – este un asemenea document, a cărui aplicare va avea consecinte nu tocmai previzibile. Se vorbeşte despre întărirea disciplinei fiscale, dar se tace despre creşterea economică.”

    Citez:
    „Am spus în acea dezbatere că, în opinia mea, acest acord european, destinat cu precadere statelor membre ale zonei euro, ridică trei categorii de probleme: economice, juridice şi politice.”

    Citez:
    „Despre aspectele economice, au vorbit specialisti cu multa competenta in domeniu.”

    Citez:
    „nu vreau sa ma pronunt pe chestiunea oportunitatii semnarii Tratatului, acum sau mai tarziu, pentru ca eu cred ca economistii trebuie sa clarifice castigurile si pierderile eventuale, decurgand din “regula de aur”.”

    Citez:
    „Aşa se explică apariţia „protocolului” semnat de coaliţia de la putere şi ofertat spre semnare, cu atâta generozitate, nu USL ca entitate juridică, ci fiecărui partid al opoziţiei, în parte – desi Basescu stie ca USL este o entitate juridica si nu doar o alianta electorala!”

    Citez:
    „Cred că avem de-a face cu o capcană politică. Pare ca Băsescu doreste să facă opoziţia părtaşă la o decizie ce poate avea, pe termen mediu, consecinţe complexe asupra economiei româneşti. Anterior, el şi-a asumat de unul singur, fără vreo consultare cu opoziţia, clauzele înţelegerilor cu FMI, cele din MCV ori din aşa-zisele „legi prezidenţiale”, pregatite la Cotroceni şi adoptate prin angajare de răspundere. Paternitatea acestor decizii, cu efecte grave asupra vieţii oamenilor, îi aparţine în exclusivitate, face parte din pasivul său voluminos. Acum, însă, vrea să distribuie şi asupra opoziţiei răspunderea pentru semnarea „pactului fiscal”?”

    Citez:
    „dacă îi va reuşi atragerea opoziţiei în acest joc, Băsescu va avea ocazia să afirme la Bruxelles că are acordul tuturor partidelor politice, inclusiv al celor din opoziţie, într-un context în care, la Parlamentul European, este notorie ruptura dintre putere şi opoziţie în România.”

    Citez:
    „ne vom pronunta, in principiu, favorabil, in cadrul Parlamentului, atunci cand se vor respecta prerogativele acestuia de a fi informat in procedura de ratificare a documentului respectiv.”

  15. 17 Aya februarie 19, 2012 la 8:19 pm

    @

    Cetateanul intrigat

    LIMBA ROMANA SI INFORMAREA CORECTA ITI SUNT TOTAL STRAINE

    Prin textul postat in februarie 19, 2012 la 3:05 pm dovedesti ca:
    1.Ai absolvit fraudulos scoala.
    2.Te „informezi dupa ureche”.

    Demonstratie:

    1.Daca nu ai fi absolvit fraudulos scoala:

    a.) Ai fi stiut ca subiectul si predicatul se acorda.

    Acordul intre subiect si predicat este plin de taine pentru tine, motiv pentru care folosesti singularul cand ar trebui sa folosesti pluralul (exemplificand cu succes „modelul” cunoscut ca „e multe”) si pluralul cand ar trebui sa folosesti singularul (pe „modelul” „unii repetenti sunt analfabet”).
    Prin acestea dubla „inversare” ai atins o performanta rar intalnita.

    Citez din postarea ta (categoria „e multe”):
    „succesul si prosperitatea acestora nu se potriveste cu niste sabloane”

    Citez din postarea ta (categoria „unii repetenti sunt analfabet”):
    „economia romaneasca si cresterea ei ar fi negativ afectata”

    b. Ai fi avut proprietatea termenilor

    Sensul cuvintelor este o alta mare taina pentru tine.
    Citez din postarea ta: „nu puteti beneficia de premiza de necunoastere (nevinovatie)”

    Domnule (ca nu-ti pot spune altfel) absolvent fraudulos de scoala, exprimarea corecta este „prezumtia de nevinovatie” (nu premiza- asa cum ai scris, aberant).
    Pentru ca totul sa fie foarte clar: formularea ta „premiza de necunoastere (nevinovatie)” este de o jenanta precaritate.

    2.Daca nu te-ai „informa dupa ureche” ai sti ca:
    a) nu exista, acum, in sectorul public din Romania, nici macar un milion de angajati- cu atat mai putin ar putea fi vorba despre (citez) „milioanele” pe care le invoci;
    b) nu exista in Romania (citez) „milioane de asistati social”.

    Pe care de consecinta este dovada „informarii dupa ureche” afirmatia ta (citez):
    „milioanele de angajati din sectorul public, alaturi de milioanele de asistati social”.
    (q.e.d.)

    Banuiesc- nu fara temei- ca sursele tale de „informare dupa ureche” sunt (ordinea o stabilesti tu): Boc Emil (care apartine, ca si tine, categoriei analfabetilor- cu mentiunea ca el este analfabet juridic) si Basescu Traian.

    Doar pe numitii Boc Emil si Basescu Traian i-am auzit comitand grosiera greseala de a vorbi despre „milioane de asistati social”- considerand, explicit, de exemplu, pensionarii ca fiind asistati social.

    P.S.
    Insuseste-ti lectia de astazi, fa-ti constiincios temele, vino frumos cu ele la control si, daca te dovedesti silitor, trecem la alt subiect.

  16. 18 Adrian B. februarie 19, 2012 la 8:30 pm

    Cristian Preda , Monika ” Levinsky ” Makovei si ceilalti ideologi si vectori de imagine ai PDL-ului , se comporta exact ca niste sectanti spalati pe creier !!! Toti spun aceleasi lucruri absurde , refuza sa gandeasca cu mintea lor , sunt incapatanati , obraznici si fanatici pana la sacrificiu !!!
    Nu m-as mira ca atunci cand vor pierde puterea , Reverendul Jim Jones ( aka Traian Bashinescu ) sa le dea ordin acestor sectanti PDL -isti , sa se sinucida in masa …
    Bineinteles ca Traian Bashinescu si Monika Makovei nu se vor sinucide ! LASITATEA si FRICA le va salva viata ! Sau cum ar spune demonstrantii din Piata Universitatii , se vor trage pe cur …

  17. 19 Marian Nicolae februarie 19, 2012 la 8:33 pm

    Basescu, Boc, gasca portocalie si cei care-i sustin sunt efectiv groparii romaniei, romanismului si al romanilor.

    M-as mira sa nu stie macar unul dintre ei despre marele plan de subjugare al romanilor…

    Ma uit cu ingrijorare la ceea ce se intampla in tara noastra si gandul ma duce catre Rusia lui 1917 si luptele purtate intre Armata Rosie si Armata Alba.

    Curand vom vedea acelasi scenariu in Romania, cu diferenta ca Armata Rosie Romana va dori pastrarea proprietatilor romane in mainile romanilor, iar Armata Alba va dori subjugarea romaniei si a romanilor.

    Sper ca Armata Rosie Romana sa castige…cat mai repede.

  18. 20 Aya februarie 19, 2012 la 8:42 pm

    @

    Maximmouse

    Maxonule drag, tu ii vorbesti „Cetateanului intrigat” despre „secatuirea resurselor” iar el nu stie sa faca acordul intre subiect si predicat, nu are proprietatea termenilor si se informeaza „dupa ureche”.

    Recunosc ca, pana la acest personaj (care isi spune „Cetateanul intrigat”) nu am mai intalnit pe cineva care sa comita -si, inca, intr-un text scurt- DUBLUL dezacord: folosirea singularului cand ar trebui sa foloseasca pluralul (exemplificand cu succes „modelul” cunoscut ca „e multe”) si pluralul cand ar trebui sa foloseasca singularul (pe „modelul” „unii repetenti sunt analfabet”).

    Imi sustin afirmatia cu doua citate din postarea „Cetateanului intrigat” (februarie 19, 2012 la 3:05 pm).

    Citez din postarea „Cetateanului intrigat” (categoria „e multe”):
    „succesul si prosperitatea acestora nu se potriveste cu niste sabloane”

    Citez din postarea „Cetateanului intrigat” (categoria „unii repetenti sunt analfabet”):
    „economia romaneasca si cresterea ei ar fi negativ afectata”

    Faptul ca (auto)numitul „Cetatean intrigat” nu are proprietata termenilor este demonstrat de formularea lui (citez):
    „nu puteti beneficia de premiza de necunoastere (nevinovatie)”

    Pana si scolarii stiu ca se spune, corect, „prezumtie de nevinovatie”.

    „Cetateanul intrigat” se informeaza „dupa ureche”, lucru denotat de formularea lui (citez):
    „milioanele de angajati din sectorul public, alaturi de milioanele de asistati social”.

    Or, este cunoscut (e drept, daca te informezi corect) ca nu mai exista, acum, nici macar un milion de angajati in sectorul public (pana si nemernicii din guvernul Boc recunosteau asta)- si nu exista, in Romania, „milioane de asistati social’ cum afirma, aberant, „Cetateanul intrigat”.

    Banuiesc- nu fara temei- ca sursele de „informare dupa ureche” ale „Cetateanului intrigat” sunt: Boc Emil (care apartine, ca si el, categoriei analfabetilor- cu mentiunea ca Boc e analfabet juridic) si Basescu Traian.

    Doar pe numitii Boc Emil si Basescu Traian i-am auzit comitand grosiera greseala de a vorbi despre „milioane de asistati social”- considerand, explicit (si stupid) de exemplu, pensionarii ca fiind asistati social.

  19. 21 Buddywonca februarie 19, 2012 la 8:42 pm

    Cu intirziere, dar acum am vazut pozele cu ciocoiul Nastase (mai in gluma mai in serios fac referire la palaria cu boruri largi…nu o lua ca un afront ci ca un mesaj se vrea (sau nu ) transmis de acest accesoriu …) facind o donatie de piini (luate la negru sau nu) in zona sa electorala.
    De la bun inceput vreau sa spun ca primministrul Nastase stie ca acestew donatii directe….probate cu pioze chiar de el…sunt nelalocul lor ….din punct de vedere politic…..sau mai bine zis un fel de praf aruncat in ochii localnicilor…..adica …bai vezi am grije de voi in direct……va dau piini sa nu muriti de foame….voi aveti grije cum votati…..
    Domnule Nastase….nu pot sa mai zic Adriane….(vezi palaria) siti f bine ca
    orice donatie se face prin organizatii care se ocupa cu acest fel de activitate
    organizatii apolitice unde donatorii de bun simt sunt anonimi.
    Va dati seama ce gust amar lasati cu astfel de donatii directe ……
    sau nu va dati…..sau vati becalizat ca sa nu zic manelizat……
    Eu zic mai bine ducetiva ce trebuie sa faceti acolo unde ati fost pus cind ati fost ales…..si lasati organizatiile acreditate sa se ocupe de colectarea si impartirea acestor donatii.

  20. 22 dlnimeni februarie 19, 2012 la 8:56 pm

    Daca mi-am intrerupt reflexia pentru pseudonimul Radu, atunci mi-o intrerup citeva clipe si pentru dl Nastase : de exceptie luarea de pozitie a dlui Bogdan Teodorescu, la A3, orele 20, in ceea ce priveste procesele dlui Nastase.

  21. 23 Aya februarie 19, 2012 la 8:57 pm

    @

    Pali

    Ai ales cele mai nepotrivite exemple pentru a-ti sustine ideea ca europarlamentarii au drept ocupatie,nimic.
    Toti cei enumerati de tine sunt activi in PE- unii chiar foarte activi.

  22. 24 Maximmouse februarie 19, 2012 la 9:20 pm

    @AAAAYAAA!

    Porumbita rotata, cand sunt enervat nu pot fi marinimos, daca nu a invatat, nu a invatat, asta e, de ce ii ridici tu nivelul educatiei? esti marinimoasa.Important pentru mine a fost ca baga naparci, si ASTA m-a tulburat putin….:) 🙂 🙂

  23. 25 Maximmouse februarie 19, 2012 la 9:30 pm

    AAAAYAAAA!

    …..da, in fine, totusi…dacianasarbu…iarta-ma, dar nu pot sa te urmez….

    Din ciclul ; NU POT UITA! : iti mai amintesti dupa executia de la confort , micuta cu ochi exoftalmici, cu glasciorul ei PROFUND zicea: NU AVEM NEVOIE DE ADRIAN NASTASE! Am auzit cu urechile mele! Cine nu mai avea nevoie? Dumneaei si tatucul dumisale? DA!…..Asa ca , porumbita rotata, paliche a nimerit-o cu daciana respectiva.

    Enciu, nu stiu , decat ca banuiesc ca e baiatul tatalui sau, care..etc.

    Catalin Ivan, nu-mi displace, desi inca prea tanar, ce il califica nu-mi dau seama si , in plus, stiu ce iti place cel mai mult…graseiaza incantator…am nimerit-o? 🙂 🙂 🙂

  24. 26 lupi februarie 19, 2012 la 10:02 pm

    Preda -,, Am chemat USL la discutzii , ce mai vor ………..???. ‘Zgura matii de bashinist nemernic !!!!

  25. 27 isabel_allende februarie 19, 2012 la 10:13 pm

    @

    A) „THET’S THE FIGHTER- THET’S THE PRESIDENT”-invatati sa scrieti CORECT, daca tot aveti pretentia sa va exprimati in aceasta limba.

    THET’S NU exista in limba engleza: exista THAT’S, forma prescurtata a constructiei formata din : pronumele demostrativ „THAT” si de verbul IS.

    Madam (termen de adresare in limba engleza, nu forma fara e din franceza): ati spus despre mine ca sunt „caraghioasa” pentru ca folosesc „americanisme” -desi eu explicasem ca folosesc aproape exclusiv limba engleza ca instrument de lucru profesional si imi „scapa” unele expresii si cuvinte.
    Si nu, nu este o scapare, deoarece sintagma THET’S este folosita in aceasta forma de trei (!) ori.

    Eu cum ar trebui sa va calific pentru :
    a) astfel de greseli? (si care tin de NECUNOASTEREA profunda a limbii respective) ;
    b) pretentia de a arata ca stapaniti o limba, cand de fapt nu aveti nici macar cunostinte bazice
    c) folosirea -complet eronat- a unei sintagme dintr-o limba pe care o reprosati altora ca o folosesc, taxandu-i drept „caraghiosi” (vezi mai sus).

    Nu as fi scris acest mesaj, dar ati avut un comportament agresiv la adresa mea (impreuna cu cealalta „friend”, dna Zoe) gratuit si nedrept.

    B) Cat despre consideratiile despre „suveranitate”-pe care nu am timp sa le discut in detaliu, caci timpul meu e limitat- citi cu ATENTIE articolul 3 din TFUE (Tratatul de Functionare al Uniunii Europene):

    Article 3 :
    1. L’Union dispose d’une compétence exclusive dans les domaines suivants:
    a) l’union douanière;
    b) l’établissement des règles de concurrence nécessaires au fonctionnement du marché intérieur;
    c) la politique monétaire pour les États membres dont la monnaie est l’euro;
    d) la conservation des ressources biologiques de la mer dans le cadre de la politique commune de la
    pêche;
    e) la politique commerciale commune.
    2. L’Union dispose également d’une compétence exclusive pour la conclusion d’un accord inter­
    national lorsque cette conclusion est prévue dans un acte législatif de l’Union, ou est nécessaire pour
    lui permettre d’exercer sa compétence interne, ou dans la mesure où elle est susceptible d’affecter des
    règles communes ou d’en altérer la portée.
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:FR:PDF

    Ce inseamna COMPETENTE EXCLUSIVE, stimata dna? -ca UE este singura in masura sa legifereze (adica sa propuna) si sa adopte acte juridice in aceste domenii-Statele Membre se limiteaza numai la a aplica aceste acte (exceptie : daca UE le autorizeaza sa adopte ele insele acte in domeniile mentionate).
    Aceste issues-ale competentelor UE ar trebui sa le stie orice student mai avansat in studiul Afacerilor Europene. Daca doriti, va trimit la o bibliografie din domeniu care este recomandata la/de cateva universitati cu lunga traditie in „studii europene”.

    Si last but not least, tot referitor la „suveranitate”, v-as sugera sa incepeti (ca am inteles ca ati absolvit studii juridice, parca), cu „Arrêt Van Gend & Loos „(1963) al Curtii de Justitie de la Luxembourg in care se stipuleaza clar ca deja Statele Membre „au limitat” drepturile suverane in favoarea „noii ordini juridice a Comunitatii”.
    „qu’il faut d’ailleurs remarquer que les ressortissants des États réunis dans la Communauté sont appelés à
    collaborer, par le truchement du Parlement européen et du Comité économique et social, au fonctionnement
    de cette Communauté ;
    qu’en outre le rôle de la Cour de justice dans le cadre de l’article 177, dont le but est d’assurer l’unité
    d’interprétation du traité par les juridictions nationales, confirme que les États ont reconnu au droit
    communautaire une autorité susceptible d’être invoquée par leurs ressortissants devant ces juridictions ;
    qu’il faut conclure de cet état de choses que la Communauté constitue un nouvel ordre juridique de droit
    international, au profit duquel les États ont limité, bien que dans des domaines restreints, leurs droits
    souverains, et dont les sujets sont non seulement les États membres mais également leurs ressortissants ”
    http://www.cvce.eu/viewer/-/content/4b81dcab-c67e-44fa-b0c9-
    18c48848faf3/fr

    Despre rolul Curtii de Justitie in arhitectura legislativa a UE, acest articol, care o sa va aduca in atentie si concepte fundamentale in analiza institutionala, decizionala a UE, precum neofunctionalism si interguvernamentalism.

  26. 28 isabel_allende februarie 19, 2012 la 10:15 pm

    Revin cu linkul catre articol: http://ideas.repec.org/a/cup/intorg/v52y1998i01p177-209_44.html
    Mattli e profesor la Oxford si Slaughter este fost consilier al lui Hillary Clinton, profesor la Princeton.

  27. 29 Pali februarie 19, 2012 la 10:17 pm

    @ Aya

    Probabil si din acest motiv am auzit despre activitatea lor f f intensa ! De ex. se cheama activitate cand urlii in plen ca acest Ioan Enciu ??? Stii cu ce ocazie,…nu ? Te rog ,…nu ma provoca,…toti sunt o apa sun’ pamant ajunsi acolo pe pile si pe bani !!!

    ,…si majoritatea dintre ei ( eu parlamentarii romani ) sunt vazuti si foarte prost la Bruxelles,…mai merg si eu pe acolo,….si lumea vorbeste !

  28. 30 Draghi Puterity februarie 19, 2012 la 10:18 pm

    @Theodora

    A-i pune pe papagalul de Oreste alaturi de Bogdan Teodorescu e pentru mine deja un fel de blasfemie 🙂

    Ce ma mira insa, ma sperie de fapt, e faptul ca cel care a postat clipul respectiv pe YT pare sa fi fost convins de „argumentele” lui Oreste. E exact pericolul pe care il mentiona si BT – acela de a lansa mesaje care ii plac publicului, dar care sunt false, ba in cazul asta chiar extrem de nocive.

    Pana la un punct, e de inteles de ce face asa ceva o televiziune privata. Care e de fapt modelul afaceri a unei astfel de televiziuni? Sa momemeasca cat mai multi telespectatori (si a le spune oamenilor ceea ce vor ei sa auda e o momeala buna) pe care apoi sa ii vinda celor care vor sa le spele creierul (de ex. Rosia Montana Gold Corporation). E bine sa iti repeti mereu cand te uiti la o televiziune privata (si gratuita) ca tu nu esti clientul lor, ci marfa lor (Victor V. iti va spune probabil ca asta e bine, dar tu sa nu il crezi :lol).

  29. 31 isabel_allende februarie 19, 2012 la 10:27 pm

    Si revin si cu linkul catre Arret Van Gend & Loss, deoarece precedentul nu poate fi accesat : http://www.cvce.eu/viewer/-/content/4b81dcab-c67e-44fa-b0c9-18c48848faf3/fr

  30. 32 Travelex februarie 19, 2012 la 11:23 pm

    Nu poti veni si cu o versiune in limba romana sau limba engleza?
    Eu nu ma impac cu limba franceza.

  31. 33 Theodora februarie 19, 2012 la 11:43 pm

    @Draghi Puterity
    Da, cel care a postat clipul pe YT pare convins de “argumentele” lui Oreste si nu este singurul convins.
    Si eu am sesizat pericolul De aceea am pus link-ul si aici.
    Pericolul insa este mult mai mare.
    Acest gen de manipulari nu au loc doar la emisiunea aceea de la Antena 3 ci si in JN.
    De acesta data, din fericire, la emisiune a fost invitat si domnul profesor Bogdan Teodorescu care NU a tacut.
    In cele mai multe situatii insa, cei care exprima argumente asemnatoare nu sunt contrazisi de nimeni. Aici este problema.
    Daca punem cap la cap informatiile astea putem sa ne facem o idee despre ce ni se pregateste.

  32. 34 Theodora februarie 20, 2012 la 12:00 am

    Astazi s-au impilnit 136 de ani de la nasterea sculptorului de exceptie Constantin Brâncuși.

  33. 35 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 12:41 am

    Cateva citate interesante din saptamana care a trecut:

    Intai, o scurta privire in psihele lui Angie M.:

    Il sustin pe Nicholas Sarkozy in orice fel, pentru ca asa se cade intre partidele prietene, si asta indiferent ce face… am vrut sa zic in privinta candidaturii sale…

    Martin Schulze, presedintele Parlamentului European pune punctul pe i cu urmatoarea afirmatie:

    Succesul e national. Insuccesul e european. Asta e de fapt problema noastra.

    Klaus F. Zimmermann, director al institutukui pentru viitorul muncii, despre demontarea statului social in Europa:

    Filozofia pactului pentru stabilitate fiscala si Agenda 2010 [setul de masuri neo-liberale ale cancelarului Schröder (SPD)] pentru reformarea pietii muncii sunt cel mai de succes produs pe care il exporta Germania in Europa.

    Rainer Brüderle FDP despre campania electorala a SPD:

    Campania SPD [de lupta impotriva bancherimii] e cf. motto-ului – intai hranim balaurul, apoi pozam in Siegfried [din Cantecul Nibelungilor, cel care a ucis balaurul]

    Seful guvernului italian Mario Monti despre pactul de stabilitate fiscala:

    Nimic mai mult decat o pasarica draguta.

    Antonis Samaras, despre pachetul de masuri impus Greciei:

    Medicamentul e mai rau decat boala.

    Si in fine, Alexander Dibelius, sheful Goldman-Sachs Germania:

    Bineinteles ca eu castig mai mult decat o asistenta medicala sau decat un politist. Salariul meu insa e rezultatul functionarii mecanismelor de piata.

  34. 36 Augustin Radescu februarie 20, 2012 la 1:46 am

    Domnule Nastase, se vorbeste ca, pentru a reveni in parlament, USL-ul pune niste conditii. Nu stiu de ce, dar nu multa lume stie care sint acelea. Eu,unul, n-am reusit sa aflu. Oare n-ar trebui ca USL-ul sa dea un comunicat, OFICIAL, cu acest set de conditii?
    Oricum, as sugera sa se adauge inca una:
    „In termen de MAXIM o luna de zile, sa se solutioneze cazurile, DOVEDITE, de frauda de la alegerile anterioare si sa se pronunte sentintele definitive in aceste cazuri” (mai ales ca, in discursul lui Ponta de la investirea guvernului Ungureanu, liderul PSD afirma: „„Justiţia noastră este în acest moment perfect funcţională la standarde europene”)
    Asta fiindca, in momentul de fata, una dintre prioritatile ZERO ale USL este luarea unor masuri care sa preintimpine sau macar sa limiteze iminenta fraudare a alegerilor care se apropie!
    As adauga doar ca trebuie pregatite, de pe acum, RENUMARAREA VOTURILOR si VERIFICAREA CNP-urilor celor ce au votat. (Lucruri care ar fi fost binevenite si in 2004, 2008 sau 2009. Nu?)

  35. 37 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 3:01 am

    Inca un mesaj inainte de culcare 🙂

    Dupa cum stim, dupa doua luni de fezandare, Cristi Wulff, baiatul care i-a saracit pe bubuli cu 30 de milarde si a facut ca VW-ul sa fie mai capitalizat decat toate celelalte firme auto din Germania si SUA la un loc, a fost obligat sa paraseasca postul de presedinte al RFG. In locul lui se pare ca va veni Joachim Gauk, baiatul care vana vrajitoare prin arhivele DDR-iste. Si care e muuuuult mai prietenos cu „pietzele”. Angie is not amused, actually she is really pissed off, … ups… (revin la romana – probabil ma gandeam in subconstient la isabel_allende 😉 ) insa liberalii, „social-democratii” si verzii germani au batut palma si au jucat bine, asa ca la varful RFG e din nou „cine trebuie”. Asa ca Angie poa’ sa uite de legi antibubule, ca ele nu vor fi semnate de prezident. A stiut Mario ce a stiut…

  36. 38 blogideologic februarie 20, 2012 la 3:46 am

    @ Cetateanul intrigaNt spune : +Cand insa sugerati ca economia romaneasca si cresterea ei ar fi negativ afectata de reducerea rolului statului in economie, cand nu criticati imensul prejudiciu pe care statul il aduce natiunii romane, prin implicarea sa ca jucator (necinstit si penibil ) pe piata muncii si pe piata serviciilor atunci nu puteti beneficia de premiza de necunoastere (nevinovatie). Nu v-am auzit niciodata dand ca exemplu pentru poporul nostru natiunea finlandeza+
    Tu, ca postant portocaliu cu puternică duhoare de ISP („think-tank” al PDL, şi m-am gândit la Ioan Oltean când am pomenit cuvântul „duhoare”), oricum nu dai dovadă de „nevinovăţie”! Hai să reiau eu exemplul tău cu „naţiunea finlandeză” ! Finlanda a prosperat numai pentru că mareşalul Mannerheim în cel de al doilea război mondial nu a permis germanilor să atace Leningradul de pe frontul finlandez. Ruşii au fost profund recunoscători. Fluxul de mărfuri trimis din Finlanda către URSS ca despăgubiri de război, ulterior s-a transformat automat în flux comercial, pentru care Rusia plătea bani buni. Ce zici, a fost sau nu, implicat statul finlandez în acel proces economic ? Apoi, statul finlandez a fost, şi rămâne, un cadru extrem de bine organizat pentru crearea de capital intangibil. De care beneficiază şi simplii cetăţeni, şi IMM-urile, şi marile firme. Cam 90 % din profitul firmelor provine din capitalul intangibil creat de stat prin educaţia gratuită şi de calitate. Ştiai regula asta simplă ? Aceasta-i de fapt adevărata „regulă de aur”, iar nu Tratatul fiscal impus la noi de politrukul comunist Cristian Preda („Once a Jacobin always a Jacobin” spunea Coleridge) în numele UE.

  37. 39 blogideologic februarie 20, 2012 la 4:31 am

    „USL vrea revenirea la salarizarea specială pentru cei care lucrează în domeniul fondurilor europene” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/usl-vrea-revenirea-la-salarizarea-speciala-pentru-cei-care-lucreaza-in-domeniul-fondurilor-europene-254164.html Hai mă, „oameni buni” din USL, chiar aşa avizi după bani sunteţi ? Richard Cantillon, care a fost tatăl tuturor ideilor economice moderne, lega salarizarea bună numai de gradul de risc în practicarea meseriei. Şi, în treacăt fie spus, eu nu cred că USL are specialişti mai buni decât are PDL în absorbţia fondurilor europene. Adică, nici unii, nici alţii, n-au specialişti în acest domeniu.

  38. 40 blogideologic februarie 20, 2012 la 4:36 am

    Sînt curios să aflu, ce fonduri europene au absorbit specialiştii PSD prezenţi în guvernul Boc1?

  39. 41 blogideologic februarie 20, 2012 la 4:52 am

    Cioloş: „România poate pierde 100 de milioane Euro pentru un proiect de Internet în zone rurale” http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/ciolos-romania-poate-pierde-100-de-milioane-euro-pentru-un-proiect-de-internet-in-zone-rurale-254097.html „La noi” pe blog, numai @Victor V. spunea că este patron-dezvoltator de succes al proiectelor de Internet. Hai spune, cum te-ai implicat ? Bine, noi cei de aici ştim din start că răspunsul real este „nema”. Totuşi, sînt curios ce mai inventezi acum. Nu mă refer la invenţia tehnologică, dar la „invenţia unui cavaler de industrie” înşelător, cum spunea peiorativ ideologul naţionalist român Ioan Eliade Rădulescu.

  40. 42 Aya februarie 20, 2012 la 5:47 am

    @

    Isabel_allende

    LA TRADUCERI NU POTI FOLOSI COPY/PASTE SI TE BLOCHEZI;
    IN CAZUL LEGISLATIEI FOLOSESTI COPY/PASTE SI NU INTELEGI NIMIC

    Incercand sa ma contrazici, afirmi (citez):
    „THET’S NU exista in limba engleza: exista THAT’S” (…) Si nu, nu este o scapare, deoarece sintagma (?!?; n.A.) THET’S este folosita in aceasta forma de trei (!) ori. ”

    Imi si amintesti ceea ce spusesem despre tine (citez):
    ” ati spus despre mine ca sunt “caraghioasa””

    Imi mentin opinia legata de faptul ca esti caraghioasa- de altfel, o dovedesti singura prin „inaltimea suficientei” cu care ma abordezi, reusind sa demonstrezi doar ca esti complet blocata cand nu poti folosi copy/paste.

    Inainte de a ma referi la traducere, am o nelamurire: ce ai vrut sa spui prin (citez) „sintagma „that’s””?

    Despre traducere:

    Pe scurt:

    Exista atat „thet’s” – cat si „that’s”. Au aceeasi semnificatie.
    „Thet’s” este o forma familiara.
    Este, cred, cea mai potrivita abordare pentru textul ANului.
    „Pitch-perfect”.

    Legat de suveranitate:
    nu intelegi nimic, dar, pentru a nu rata ocazia de a mai fi inca o data caraghioasa, plasezi niste copy/paste-uri (de data asta, in franceza) fara legatura cu subiectul.

    Pe scurt:
    1. Suveranitatea este reglementata in Constitutia Romaniei- art. 2.
    Din insusi spiritul Constitutiei este clar ca suveranitatea este inalienabila si imprescriptibila.

    2. Punctele articolului 3 din TFUE (Tratatul de Functionare al Uniunii Europene – citat de tine- nu au legatura cu suveranitatea- mai clar, art. 3 din TFUE nu are legatura cu suveranitatea.

    (Banuiesc ca tu confunzi suveranitatea cu vama, pescuitul, concurenta- altfel nu se explica de ce ai citat, cu pretentia de a ma contrazice, precizarile legate de competentele UE in aceste domenii; in plus, pentru Romania nu este valabila prevederea legata de politicile monetare, intrucat- scrie cat se paote de clar, la punctul „c” ca se refera la – citez: „les États membres dont la monnaie est l’euro”, mai pe intelesul tuturor, la statele membre ale zonei euro; nici punctul 2 al articolului pe care l-ai citat nu se refera la suveranitate, dar la situatiile in care UE poate incheia un acord international- subliniez, doar international, unde Uniunea este parte).

    3. In legatura cu hotararea Curtii de Justitie de la Luxembourg: nu ai inteles nimic (si, pentru a sublinia, parca, acest lucru, ai „extras” niste cuvinte netinand cont de faptul ca, pentru sensul hotararii, nu sunt valabile luate individual, dar numai in contextul respectiv).
    Pe scurt, hotararea se refera la:
    – cetatenii statelor UE pot invoca pevederile dreptului comunitar (se intelege, in favoarea lor si, de asemenea se intelege, in contradictoriu cu deciziile instantelor tarii careia ii apartin);

    – in legatura cu drepturile suverane (care apartin statelor- „asupra” unui domeniu sau altul- si NU se confunda cu suveranitatea – care apartine, conform Costitutiei Romaniei, poporului), decizia Curtii este cat se poate de explicita: statele membre UE au acceptat sa-si limiteze drepturile suverane (nu suveranitatea!) din anumite domenii (dupa cum se spune explicit in text „domenii restranse”) STRICT legat de acele domenii, prin adaptarea legislatiei interne la cea comunitara.

    NIMIC DIN CEEA CE AI CITAT NU ARE LEGATURA CU SUVERANITATEA- si nici nu poate avea.

    DAR
    Ca sa nu spui ca nu te lamuresc, iti voi spune, pe intelesul tau (sper) cateva lucruri, cu valoare de principiu, legate de relatia suveranitate – UE.
    Repet: suveranitatea este inalienabila si imprescriptibila.
    Suveranitatea nu poate fi nici macar partajata.
    Este posibil doar partajul exercitarii ei sau, la rigoare, delegarea exerciţiului unor atribute de suveranitate

    în cazul statelor imembre ale Uniunii Europene, nu se oiate vorbi de „partajul suveranitatii” dar despre
    – delegarea competentelor de EXERCITAREA unor atributii ce ţin de suveranitatea statelor membre
    sau
    – exercitarea lor în comun cu institutiile Uniunii Europene.

    Tot ce s-a realizat/ urmeaza sa fie perfectat pe planul integrarii europene presupune exercitarea in comun a atributelor suveranitatii (deci, nu a suveranitatii) si exercitarea unor astfel de atribute de catre institutiile Uniunii Europene, ca urmare a delegarii lor de catre statele nationale.

    IN CONCLUZIE:
    Ai „executat” copy/paste, ca totdeauna- de data asta, chiar pentru a demonstra ca, desi nu intelegi nimic din subiectul in discutie, intervii ca sa nu se spuna ca taci.

    Demonstrand o perseverenta demna de cauze mai bune, nu ai ratat nici acum ocazia de a fi caraghioasa.

    .

  41. 43 Aya februarie 20, 2012 la 6:02 am

    @

    Travelex

    Cauta, te rog, pe Net:
    TFUE – versiunea consolidata, publicata la 30 martie 2010

    Click pe „Tratate” (Eur- lex)

  42. 44 Aya februarie 20, 2012 la 6:07 am

    @

    Maximmouse

    Da, Maxonule, imi plac vocile care graseiaza incantator.

    P.S.
    Iarta-i, Maxonule, cel putin pe termen limitat.

  43. 45 Aya februarie 20, 2012 la 6:13 am

    @

    DlNimeni

    Bine ai revenit!

    Interventia respectiva chiar ar putea fi subiect de analiza si dezbatere.

    P.S..
    In alta ordine de idei:
    Te-a deranjat faptul ca am citat (cu mentiunea glumeata „din clasici in viata”) scurta ta replica „aoleo” (care, in acel context, a fost haioasa foc)?
    Sper sa nu!
    Imi pare bine ca esti aici pentru a-ti pune aceasta intrebare, intrucat, ieri, Carcotasu mi-a spus ca am gafat.

    Daca te-am suparat, ma vei ierta!

  44. 46 santinela februarie 20, 2012 la 9:01 am

    Mai ce plin este aici de profesori,elevati,academicieni care dau in noi cu sfaturi despre cum sa” gindesti”,cum sa scrii etc.
    Uitati-va la ISABEL-ALENDE asta. E adevarat, eu nu am „cunostinte
    b a z i c e” dar am cunostinte „acide” asa ca pot sa incerc pe acest blog.
    Da domnule Nastase, USL-ul a procedat bine in legatura cu acest tratat.Un oficial german le spunea grecilor sa nu se mai plinga atit fiindca nu au motiv.Ce sa mai spuna tarile din estul Europei care au un salariu mediu mult mai mic dar care vor contribui la salvarea Greciei. Cam asta este in esenta. Luati de la pirliti si salvati galonatii ! Halal tratat.

  45. 47 Vasile, februarie 20, 2012 la 9:49 am

    Blogi
    cind il citezi pe dl. Ciolos, ar fi de dorit sa faci si un remember ca sa stabilesti o legatura intre cauza si efect.

    Daca Tariceanu nu ar fi fost atacat, injurat si persiflat de toata lumea , si aici de cite un W, Blogi,sau Flo, din cele un milion doua sute de mii de computere ieftine care trebuiau sa ajunga in scoli confirm programului pe undeva similar a lui Nastase, „Cornu si …..probabil citeva mii sau zeci de mii ar fi ajuns si in rural!

    Pina aici cred ca am fost destul de inteles!

    Cu atatea calculatoare in mediul rural s-ar fi dezvoltat de lqa sine si internetul ce zici ?

    Ghizoane
    ai ramas acelasi sustinator ardent a lui Nastase , cu toate ca au trecut peste 10 ani de atunci , si parca ai mai imbatranit sau mi se pare mie ca esti vesnic tanar?
    Si inca o chestie dumneata geaba esti ardent daca dansul e pasiv fata de mesajul dumitale!

  46. 48 nic februarie 20, 2012 la 9:53 am

    „THET’S THE FIGHTER” in ce limba este?
    Aceeasi in care se spune THAT’S THE FIGHTER?

    PS
    Spune-mi si mie varsta ta incepe cu cifra 2,3 sau 4?

  47. 50 Marcus februarie 20, 2012 la 10:46 am

    Daca Nu-i Basescu, Este CURS sau IRSOP !

    Nu stiu cine plateste institutele de sondare pe diferite teme ale populatiei, insa stiu ca inselatorie mai mare ca asta, vorba unui personaj din Vacanta Mare “nu se ezicsta”. Lasand la o parte exit -poll-urile, de la ultimele doua exercitii “democratice” la parlamentare, dar mai ales la prezidentiale cand Geoana s-a apucat sa danseze cadrilul victoriei ca numai dupa cateva ore s-o puna de Marsul Funebru, sondajele obisnuite nu sunt altceva decat o incercare de-a dreptul idioata de manipulare a opiniei publice iin sensul dorit de cel care le-a comandat. Pentru ca daca ele ar fi reale si facute “by the book”, atunci pentru noi, ca popor, ar fi grav ,dar grav de tot eventual reparabil doar cu perfuzii in cap.
    De ce spun asta?
    Deoarece, dupa ce in institutele de medicina legala din lume a fost introdusa ca metoda de identificare a cetateniei decedatului, metoda romaneasca generata de „austeritatea” guvernului de “dreapta” Basescu, constand in existenta sau lipsa panzei de paianjen la fundul decedatului ca urmare a mortii de inanitie, sondajele spun ca un procent foarte mare de romani din cei predispusi la o astfel de trecere in nefiinta se declara a fi de dreapta.
    Acum faptul ca daca-i intrebi pe portocaliii care-i doctrina lor poti fi sigur ca habar n-au si ca daca chiombu le da ordin ca de maine partidul sa se rebrenduiasca in partid comunist putem fi siguri ca de a doua zi propagandistii pupincuristi vor fi la post erxplicandu-ne de ce Romania are nevoie ca de aer de un nou partid comunist, nu mai este o surpriza pentru nimeni. Sincer, nu de la ei am eu asteptari in ceea ce priveste chestia asta cu doctrinele explicata pe intelesul tuturor.
    Nu, eu incerc sa inteleg, cum e posibil ca intr-o societate in care bogatanii sunt in peste 90% dintre cazuri facuti de tranzitia furtului la greu din bugetul si economia tarii, in care nu putem vorbi de o clasa de mijloc, sau macar de-o patura acolo de mijloc, talpa tarii, pauperizata de masurile luate de chiombu pana sub limita unui bun simt elementar, a fost brusc lovita de amoc si se declara cu puternice convingeri doctrinare de dreapta. Si aici vorbesc de dreapta autentica reprezentata de liberali, nu de dreapta manelizata a lu’ Basescu si a clanului sau de mafioti.Asta ar fi doar unul din multele exemple prin care se incearca indobitocirea electoratului prin asa-zise sondaje ale opiniei publice.
    Nu ne ajunge Basescu si scenariile lui securistico-holiudiene ori de cate ori i se scoala lui muschii s-o mai puna de f’o cucubata cotrocenista menita sa dea cu fum si praf in ochii nostri, mai vin si alde curs, murs, irsop, mirsop etc. cu abureli mai ceva ca la baia turceasca.

  48. 51 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 10:54 am

    Draghi Puterity

    ref la sucarul Porsche-VW.
    Am citit materialu ala (ma rog cu google translate) si am ramas in ceata …De ce este acuzat Wulff? ca ar fi putut stii ca Posche are ganduri pidosnice cu VW ?
    Pai pana ei eu stiam asta! La Ziua nu mai stiu care nick domiciliat in Germania trambota voios voctria firmei „mici” si bine conduse asupra colosului cu picooare de lut! O victorie a adevaratului capitalism … OPai daca cestia asta de „dezbatea” pe un ziar din Romania … sunt curios de de un premier de land german care mai detinea vreo 20% din actiunile VW (landu nu Wulf) nu trebuia sa stie Sau de ce asta trebuia sa fie un secret ptr consiliul de administratie VW. Ca cica ca când statul a aflat de oferta de preluare Porsche, adica o OPA care este PUBLICA ! Adica ca cam asa .. statu nu are voie sa citeasca … ziarele?!

    in rest articolul mi se oare obscur cu intentie (ma rog am vazut unele mai „bune” prin Romania) . In acest sens si afirmatia ca Wulf ar fi stiut/trebuit sa stie ca in martie 2007 Porsche detinea 31/% din actiunile VW. Normal ca ar fi trebuit sa stie /sa afle din moment ce facea parte din consiliul de supraveghere si administra 20% din actiunile VW ! Caci legea cere ca posesia minoritatii de blocaj s afie facut public si ca cel care o detine fie sa „atace” si sa obtina majoritateqa fie sa isi reduca cota… Si se pare ca Wulf nu ar fi trebuit sa stie dcizia Porsche fie ca consiliul de adtie VW nu trebuia sa afle .. o cestie ce se dicuta pe forumu Ziua din Bucale!!
    Ce mai incoa si incolo argumentatia articolului ala imi aduce aminte de argumentatia DDTV in cazul Elodia ….

    Mi se pare ca unii care s-au fript rau in aceasta aventura incearca sa se razbune .. si auxiliar sa incerce sa ciupeasca ceva de la buget!
    Cum s-ar zice Germania se romanizeaza. Sau invers ?!

  49. 53 florin m. februarie 20, 2012 la 11:22 am

    Fondurile Europene nu sunt o solutie la orice.

    Drept dovada, tari ca Irlanda, Spania, Grecia, cu rate foarte inalte de absorbtie, au demonstrat ca aceste injectii cu steroizi actioneaza temporar si au si nenumarate efecte secundare. Am vazut deunazi un aeroport din Spania construit cu fonduri si care a costat cateva sute de milioane, pustiu si inchis. Banii europeni l-au construit, dar nu i-au asigurat si operationalitatea, asta o face piata. Nu este asta o risipa uriasa de resurse?

    Eu nu spun ca aceste fonduri nu pot avea o contributie importanta, insa finantarea este doar unul dintre aspecte. Un proiect care devine fezabil DOAR prin granturi, este un proiect nascut mort.

  50. 54 Victor V. februarie 20, 2012 la 11:51 am

    @ blogideologic

    Nu mă interesează fondurile europene. Birocrația este uriașă și ai nevoie de implicarea statului, ceea ce pentru mine le face complet neinteresante. Oricum astfel de proiecte sunt pentru operatori telecom de nivel național: Romtelecom, RCS, Orange sau Vodafone, nu pentru companii mici sau medii.

  51. 55 koubadera februarie 20, 2012 la 12:00 pm

    Totusi cine este Monica Macovei ?
    Perceptia mea, fara sa o cunosc evident, este ca desi profesional poate nu a fost un procuror excelent, uman ar fi un om oarecum corect (un politician corect 100% nu exista) cu intentii destul de bune (stiu..drumul spre infern e pavat cu bune intentii…)
    Totusi nu face parte din gasca clasica de corupti portocalii, nu e Udrea, nu e EBA, a avut un incident cu casa parintilor dar nu a aparut in 1001 anchete de coruptie.
    Conform declaratiilor ei s-a comportat decent in episodul Patriciu, s-a ferit sa influenteze sistemul si pare relativ sincera in aparitiile la tv. Pare, la prima vedere, ca daca tot PDLul ar fi la nivelul ei de etica si moralitate, situatia ar fi fost alta in ROmania. Si totusi credeti ca e in aceeasi oala cu toate slugile lui Base si ca trebuie sa exectue orice fara sa spuna nimic ca sa se mentina la Bruxelles ?
    Ganditi-va domnule Nastase ca Monica Macovei a incercat sa se ocupe de reformarea justitiei…o afacere complicata, grea, complexa….care nu prea se poate rezolva de la sine. Nici acum justitia nu merge, dar asa mai impinsa de la spate, mai presata, parca a inceput sa mai reactioneze, ca pisica lesinata, care mai zgarie din cand in cand.
    Trecand peste antipatia Monicai Macovei fata de persoana dvs, credeti ca nu a facut absolut nimic valoros in toata perioada ei de ministru al justitiei ?
    Credeti ca minte, atunci cand isi expune in media, dorintele pe care le are referitoare al reformarea sistemului juridic, cresterea eficientei, scaderea timpului de raspuns, etc, nu este sincera ?
    Cu toate minusurile dumneaei, mi s-a parut mult mai ok decat majoritatea PDL, insa nu inteleg de ce nu se delimiteaza clar de Basescu si de ce nu se delimiteaza mai clar de gasca mare si portocalie de hoti…..sa formeze acolo acel nucleu corect care sa reconstruiasca partidul in opozitie.
    Cat despre tratat, atitudinea e ok….tratatul e necesar si ok…..vor mai exista si alte tratate pana se va cimenta o politica fiscala comuna in paralel cu adoptarea euro….si nu ai cum sa fi si in UE si in afara ei..cum ar vrea David Cameron.
    Dar revin, manipularea lui Basescu e evidenta si e ok atitudinea in care, daca Basescu iti spune buna seara, te uiti pe fereastra sa vezi sa nu fie dimineata.

  52. 56 M.Voicu februarie 20, 2012 la 12:26 pm

    @Ghita Bizonu’ februarie 19, 2012 la 3:13pm scrie: ”noi am liberalizat circulaţia mãrfurilor (inclus a materiei prime), a capitalurilor însã ei die Ubermenschen de vest … ai restricţii la forţa de muncã … Adicã nu vã primim nici ca servi iditoţilor care aţi cedat economia ţãrii voastre !
    … noi suntem contributori neţi (,) profitori asistaţi !!!

    o micuţã corecturã, la virgulã ❗

  53. 57 Vasile, februarie 20, 2012 la 1:01 pm

    Doi assi olee .. de mai sus spun ca fondurile europene nu sunt o solutie, astia da economisti basisti , adica nici o nenorocire ca Romania lui Basescu a ratat absortia fondurilor europene , ne redresam din scaderi de salarii si pensii.
    Eu i-as consilia direct la origini pe cei doi amintindu-le de fapt ca fondurile europene sunt o solutie deoarece reprezinta doar o parte din contributia noastra a acestei tari pentru pastrarea echilibrului european!
    Adica si pe intelesul lor fondurile europene atat cit putem absoarbe sunt de fapt banii nostri, colectati din pensii si salarii si platiti gaurii europene, !

  54. 58 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 2:28 pm

    @Ghitza Bizonu

    Nu mai am proaspat in minte tot scandalu’ cu pricina, dar in principiu a fost asa: Wendelind Wideking, shefu’ de la Porsche a facut trupa cu niste bubuli ca sa le-o traga la VW. Ei au fost cei care au manipulat primii informatiile la bursa, pentru a umfla cursul Porsche si a face astfel suficient bani (de fapt „bani”) pentru a prelua pachetul de control de la VW. Speculantii care (cica) nu stiau de fenta asta au pariat pe o scadere a cursului VW. Evident chestia era de notoritate publica, ziarele scriau en-gros despre asta, dar nah, ei zic acum ca nu stiau oficial. VW-ul s-a aparat insa bine, si preluarea dusmanoasa a lui Porsche a esuat, iar „baietii destepti” care grantau un pretz mai mic la actiunile VW au fost nevoiti sa cumpere actiuni VW la un pret imens pt. ca sa isi poata indeplini obligatiile, faza la care au ramas cu o gaura de aprox. 30 de miliarde. In acelasi timp VW-ul s-a trezit cu o valoare la bursa imensa.

    Ca sef al landului Saxonia de Jos, land care detine (daca retin bine) circa 20% din actiunile VW, Wulff era automat membru in consiliul de administratie a VW, deci ar fi trebuit sa stie de planurile VW si ar fi trebuit sa informeze bursa despre orice lucru care ar fi relevant pentru cursul actiunilor. Legea e in favoarea bubulilor, iar Wulff risca repercursiuni penale. Cum iti spuneam, totul e un bulshit legal, pentru ca toata lumea stia si urmarea de fapt batalia asta. E clar ca cei care au pierdut bani mizand pe Porsche (80 de banci si fonduri de investitii) vor razbunare (vor in total 4 miliarde si de la Wulff personal 1.8 miliarde).

    De ce vor bubulii in primul rand capul lui Wulff, un actor relativ marunt in piesa asta, si nu a altor shefi de la VW, nu mi-e nici mie 100% clar. Intuitia imi spune ca numai pentru ca a ajuns presedintele Germaniei (datorita Angelei Merkel!), pozitie in care bubulii nu pot accepta pe cineva care nu e de al lor (mai ales ca nici Merkel nu ii prea iubeste). Acest lucru pare sa fie confirmat si de cel care este acum noul favorit, Joachim Gauk, un prieten al bubulilor care a fost impus azi noapte de o coalitie ad-hoc intre o parte din opozitie si o parte a arcului de guvernamant intr-un mod extrem de suspect.

    Poate o sa mai revin cu informatii despre Gauck, din perioada in care vana vrajitoare (numai pe cele rele 😉 ) prin arhivele STASI.

  55. 59 blogideologic februarie 20, 2012 la 2:34 pm

    Crima perfectă în România : „Mâna invizibilă” a pieţei a fost „mâna criminală” în deflagraţiile din Sighetu Marmaţiei. Firma distribuitoare a gazelor, la preţul cel mai mic, este vinovată. Dar este localizabilă doar vag, într-un offshore din Cipru.

  56. 60 Socrate februarie 20, 2012 la 2:38 pm

    Eu i-as spune domnului Cristain preda mai curand capu-chihuahua, in amintirea vechii reclame pentru gramofoane “His Master’s voice”. Schelalaie si el, subtire, dupa cum ii canta, fals si ragusit, stapanul. Ca sa ramanem in registrul canin, domnul Basescu nu face decat sa dea din coada in fata Angelei Merkel si a lui Sarcozy, doar-doar o gasi acolo ceva sprijin extern, intrucat de sprijin intern s-a lins pe bot definitiv.

  57. 61 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 2:41 pm

    @Ghita Bizonu

    Inca ceva… Am pus link-ul la articolul din Wirtschafts Woche strict ca referinta pentru faptele petrecute. Articolul in sine, dincolo de enumerarea faptelor, e clar pro-bubul, se vede deja din titlu.

    Interesant e ce alte mari publicatii s-au raliat linsajului lui Wulff – Der Spiegel si Bild. Daca despre aceasta din urma stiam ca sustine interesele bubule, faptul ca si Spiegel o face, e un lucru nou. Se leaga insa, pentru ca social-democratii au devenit incepand cu Gerhard Schröder si ei pro-bubuli iar Spiegel e in mare parte portavocea lor.

    Desigur, nu pot exclude complet ipoteza ca presa anti Wulff s-a pozitionat cum s-a pozitionat doar pentru a demonstra puterea pe care o are asupra politicului. Interesant insa ca nimeni nu a vrut sa demonstreze puterea pe care o are impotriva bubulilor. Pana la urma Wirtschafts Woche (de ideologie liberala) s-a dovedit cea mai moderata in linsajul respectiv. Ce-i drept, moderatia a fost vizibila mai mult printre randuri, semn clar ca jurnalistilor li s-a dat o tema de casa care nu le-a facut placere.

  58. 62 Victor V. februarie 20, 2012 la 2:46 pm

    @ florin m.

    Ai pus punctul pe i. Adevăratul pericol vine din zona Rusiei. Prin ocupație economică sau chiar militară. Prostiile gratuite făcute de greci și unguri au avut suportul discret al Rusiei. Sau altfel spus, valul de haos ce destabilizează Uniunea Europenă a fost declanșat de Moscova. De altfel sunt singurii care au de câștigat din acest lucru.

  59. 63 Victor V. februarie 20, 2012 la 2:54 pm

    @ blogideologic

    Iar lansezi șopârle idiotologice? Se întâmplă astfel de lucruri și la Romgaz. În plus, firma respectivă trebuie să aibă executivi locali, care trebuiau să respectele normele în vigoare.

    Ce treabă are bietul Adam Smith și piața liberă? Nea Titi, matale nu îți mai revii nici dacă te tratează.

  60. 64 blogideologic februarie 20, 2012 la 3:33 pm

    @ Victor V.
    Nici măcar acum, când nişte oameni au murit, iar alţii se zbat în spital între viaţă şi moarte, nu poţi să dai dovadă de necesara bună cuviinţă.

  61. 65 Cris februarie 20, 2012 la 3:38 pm

    Am râs la unele pasaje. Aveți un umor… Numai oamenii inteligenți pot să aibă umor, și numai oamenii inteligenți îi apreciază pe oamenii inteligenți.
    Vă susțin și vă iubesc. Mă rog pentru reușita dv. în procesele mizerabile.

  62. 66 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 3:57 pm

    Draghi Puterity

    de ce il vor pe Wulf? Pai ca sa nu mai inderazbeasca ninemi cu o fonctoe de stat sa intyervina! D’aia! Sa stea de lemn Tanase adica .
    In rest situata afost simpla – aia au decalnsat un OPC (oferfta publica de cumparare) VW a replicta (presupun) cumparand actiuni VW. Insa deja situiatao era nasoala – 20% avea landu care nu vindea … 31 la suta avea Posche .. bataia se ducea ptr mai putin de 50% (si ar fi de stiut cat avea sindicatul VW care sigur nu vindea! si latii care nici ei nu vindeau!) asa ca a fost incaierare mare. Actiunile VW nu aveau cum sa scada in plin OPC. Si la final … valoara pe hartie a lu Poesche a crescut si a venit fiscu si a zis : davai ceas davai palton ca trebe sa platesti castigu!! Si au trebuit sa vanza sic e aveau ..
    Sio nu cred ca legea e de partea lor… Caci este preea de tot sa ii pretinzi consiliului de adtie sa nu stie ce este public.
    Ce este la fel interesant este ca atacul a avut loc in momentul cand VW a inceput sa investeasca masiv in noi proiecte. Si daca este viorba de informatii conficentiale .. ei ei.i se pare ca Porsche avea informatii privileguiate fiindca erau actionari destul de importanti la .. VW !!!!
    A da. Si Wulf este mai atacabil ca polotician. Restu conducerii VW e mai greu sa o ataci .. ca incepe sa iti fie frica ca in aczul unui OPC ostil directorii tai ar putea fi intimidati de precedent si sa stea tepeni …

  63. 67 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 3:58 pm

    @Victor V.

    Nu rusii castiga cel mai mult daca se destabilizeaza UE. Mai gandeste-te… Interesul lor strategic (declarat) e sa ajunga impreuna tehnologia europeana cu resursele rusesti. BTW, noul presedinte al Germaniei e un rusofob convins (inclusiv din motive personale) si un pro-american convins.

  64. 68 contele februarie 20, 2012 la 4:45 pm

    @ Cris

    Îi declari dlui Năstase:
    „Am râs la unele pasaje. Aveți un umor… Numai oamenii inteligenți pot să aibă umor, și numai oamenii inteligenți îi apreciază pe oamenii inteligenți.
    Vă susțin și vă iubesc”

    Ei, deci dumneata îl apreciezi pe dul Năstase care este un om inteligent. Prin urmare, urmând logica dumitale, şi dumneata eşti un om inteligent. Bravos cititorule, uite ce simplu ajungem inteligenţi!
    Adevăr grăieşte dul Năstase: „Cititorii mei sunt mai inteligenţi decât…”

  65. 69 Socrate februarie 20, 2012 la 4:49 pm

    @AN * Se spune ca banii sunt sangele economiei. Acultand cantecul sirenelor ( citeste cerintele BM, FMI, BE si a altor portavoci ), Romania a inceput privatizarea bancilor in 1998 si a terminat in 2006, numai CEC si Eximbank scapand cu zile, miraculos. Sa vedem ce spune o analiza Reuters despre sistemul bancar german. ANALIZĂ REUTERS: Care este cheia succesului economic al Germaniei
    http://www.mediafax.ro/economic/analiza-reuters-care-este-cheia-succesului-economic-al-germaniei-9234006/
    din care citez :
    “Aşa cum o mare parte din berea servită în barurile din Germania provine de la berării de cartier, după reţete tradiţionale, piaţa depozitelor şi creditelor pentru populaţie şi firme este dominată de bănci mici, datorită cărora sistemul nu se „îndoaie” sub greutatea crizelor externe….
    Datele Bundesbank arată că cele mai mari bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, concurează pe plan local cu 1.200 de cooperative bancare, 438 de bănci de economii deţinute la nivel local, şi 10 Landesbank-uri – bănci regionale controlate de guvernele landurilor, care au ac principal obiect de activitate sprijinirea economiei din regiune.
    Băncile de economii sunt cei mai mari creditori din Germania, cu o cotă de piaţă cumulată de 20%, urmate de Landesbank-uri, cu 17%, şi cooperative, cu 12%, potrivit datelor din decembrie.
    Instituţiile de credit definite de banca centrală drept „mari” au o cotă de piaţă de numai 12% din împrumuturile acordate în Germania, adică 495,9 miliarde euro din 3.941 miliarde euro la nivelul lunii decembrie.
    Totodată, în ultimii doi ani, marile bănci cu activităţi internaţionale s-au văzut nevoite să restrângă creditarea pe plan local pentru a-şi consolida capitalul, iar băncile mai mici, cu operaţiuni limitate la oraşe sau regiuni, au reuşit să acopere în mare măsură golul rămas pe piaţă.
    Băncile mici sunt totodată principalii susţinători ai sectorului întreprinderilor de mărime medie, companii nelistate cu afaceri anuale între 50 milioane euro şi 500 milioane euro, care asigură însă până la 90% din locurile de muncă din Germania. “
    Cred ca modelul bancar german ar trebui analizat cu atentie.

  66. 70 Victor V. februarie 20, 2012 la 4:49 pm

    @ Draghi Puterity

    Îmi place că ești optimist. Însă cea mai facilă cale de a pune „impreuna tehnologia europeana cu resursele rusesti” este să cumpere tehnologia vestică cu discount mare (din cauza instabilității economice) sau să o obțină gratis prin ocupație militară.

  67. 71 florin m. februarie 20, 2012 la 5:49 pm

    Blog Ideologic

    „Nici măcar acum, când nişte oameni au murit, iar alţii se zbat în spital între viaţă şi moarte, nu poţi să dai dovadă de necesara bună cuviinţă.”

    Cred ca aceasta observatie ai fi putut sa o faci linistit in fata oglinzii. La asta ar fi trebuit sa te gandesti, inainte de a broda prostii rautacioase si complet irelevante, pe seama unui accident.

  68. 72 blogideologic februarie 20, 2012 la 6:31 pm

    @ florin m. spune : „prostii rautacioase si complet irelevante, pe seama unui accident.”

    Două accidente, florinee ! Numără, florinee ! Să încep să te înjur ? Îţi spun doar că eşti un bou nesimţit, dacă pe tine nu te doare suferinţa altora !

  69. 73 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 6:44 pm

    Suntem condusi de maimute .. Vreti inca o dovada?!
    Cautati Ordonanţa de Urgenţă 124/2011. Cica ca cum in nuele egalitatii de gen barbatii sa faca bine sa stea si ei acasa sa creasca bebelusii . Ca atare se va aplica co nu stou ce ERRORpeana si din anbul ala in care mama bebelusului are dreptu sa stea acasa una luna va fi obligatorie a sotului iar mamaica va merge la serviciu .
    Bun. Asta inseamna ce ? Ca mama se va intoarce la servici dupa 11 luni. Ca altfel prea mari incurcatzele : sa intrerupa concediul maternal, sa il reia apoi e treaba cu interimaru angajat samd. Ies probleme si cu interimarii samd.
    Asa ca pe langa cestia asta va mai fi o urmare: copilul va fi intarcat mai devreme. Ma rog ca sunt studii care zic ca un an de alaptare e minimu accepatbil bla o fi o cestyie ractionara si sexista. Daca va fi prea mult sucar medical sper ca maimutele corecte politic nu vor zice ca ptr egalitate copii trebe sa suga de la .. tata! (scuze nu e vina mea ca corectitudinea politica zamisleste idioti patenti! Si feministi cu barba …)

  70. 74 blogideologic februarie 20, 2012 la 6:51 pm

    @ Victor V. @ florin m.
    Afirm că amândoi sunteţi nişte indivizi cu IQ deficitar, dacă nu studiaţi economia contextului ce a premers deflagraţiilor întâmplate la Sighetu Marmaţiei. Reducerea costurilor, pentru maximizarea profiturilor distribuitorului de gaze, s-a făcut exact în respectarea celebrului postulat doctrinar al lui Adam Smith ! Bă, mai gândiţi-vă şi la familiile altora, nu mai respectaţi doar codurile înjositoare (practicile de bullying) pe care aţi jurat la serviciile voastre anti- româneşti!

  71. 75 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 7:03 pm

    Florin M

    se pare ca (si) matale ai unele mici dificulatati… Banii europeni l-au construit, dar nu i-au asigurat si operationalitatea, asta o face piata.
    Atunci cand construesti un aeroport, deschizi o crasma , un aprozar trebuie sa ai in vedere „vadul” , adica piata deja existenta… Daca ai vad … e bine! (asa un cunoscut de-la meu a vandut un jaf de dugheana pe o suma mare.. Ca nu a vandut dugheana ci vadul….
    Nu este asta o risipa uriasa de resurse? Este . Este si o modalitate de sifonare a fondurilor. Findca acu sa nu iti inchipui ca spaniolii aia care au aprobat samd nu stiau ei catesceva (asa cum un aeroport la Ploiesti este cam inutil. Cu tot respectu ptr „gazari” da pot ajunge usor la Orlypeni … care este ultrasuficent ptr vadu din zona). Stiau da „cineva” a castiogat construind aeroportu .. si un mic amanunt: era o prima atata la suta ptr cel care atragea banii ….

  72. 76 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 8:18 pm

    Draghi Puterity , florin m., Victor V.

    Relatia dintre UE (mai precis nucleul dur al marilor putori industriale) si Rusia este mai .. delicata.
    UE nu isi poa satisface ambitiile decat daca isi asigura accesul la resursele Rusiei (mai precis Siberiei) . A da … ptr fl. m si W : ambitia este de a fi in fruntea economiei mondiale . Ori sta inseamna si sa ai energie si materii prime ! Rusia are .. in Siberia!
    Asa ca Rusia exercita o uriasa forta de atractie ptr Germania, Franta si Italia.
    Insa si Rusia are socoteala ei cu UE : tehnologia ! Sa aiba acces la tehnologie , poa si oameni. Ced ca si sa invete cum se organizeaza economia (domeniu in care sunt deficitari de secole).
    Bine-nteles ca ambele parti tind sa se fraiereasca. Bine-nteles ca Rusia – vechi actor major al politicii europene – manevreaza ca de obicei ambitiile germane, franceze samd. Bine-netels ca isi pastreaza vechiile relatii de influenta cu Grecia*, cu Ungaria si cine o mai fi .
    Insa si Germania profita ptr a “germaniza” Europa. Prin 1991-92 ceilati “europeni” erau ingrijorati ca Germnaia ar putea fi tentata sa lase “Europa” deoparte si sa isi construiasca sfera ei in zona proaspat desovietizata (si veche zona de expansiune economic germana. Numa de vreo 6 secole. Minim.)

    Partea proasta este ca relatia germano-rusa se poa’ descrie ca dragoste cu nabadai. Sunt ca Bahmu si Prigoana! Se inteleg de minune, se apreciaza reciporc , se pupa luuung mai ceva la la Hollywood si .. ajung la paruiala !!! Se racesc dupa care iar incep sa se inteleaga … acu cred ca o sa se pupe …

    Insa de data asta nu este simplu … avem de-a face cu un viitor menaj a trois daca nu cu o partuza .. mixta!
    Ca Siberia .. ehe! Ce bucata buna! Insa slab populata si care ar avea nevoie de ceva .. infrasctructura! Ma rog poa ca Oiropa si Rusia ar putea aface rost d e banu necesar .. insa mai trebe si mana de lucru care sa lucreze in niste conditi …. neeruropene! Adica iarna –50 vara peste 30 grade si tantari cat cuprinde pielea ta plus aia care nu au unde sa se aseze! Ma rog la S de Amur exista un plus de populatie din care poti recruta un fleac de 20-40 milioane care sa lucreze dur ptr 300-400 de euroi si sa zica Grand Spasiba nostri Heeren! Insa s-ar putea sa isi aduca aminte ca pe aici ei haladuiau inaintea ca unu Ermak de profesie cazac si ocupatie ataman sa aiva chef sa mearga spre soare rasare ..
    Sa nu mai zic ca baietii aia mai smezi de la v Pacificului s-au si ganditara : niponii cu banii, chinezii cu munca si coreeni cu prelucratu’ . Sa nu zic ca si unchiu Sam ar putea sa se gandeasca sa scoata catjva dolari tot mai jigariti ptr Caterpilar .
    Asa ca Rusia isi permite si ea avansuri .. multiple : vai Georg da ce zgarcit esti !!
    Insa si China trebe sa aiba unele idei – cum de pilda resursele Siberiei ar fi mai bine sa ramana in Asia … si la dracu cu hunii !!! (adica nemtii… v Willy si racoala boxerilor)
    D’aia am zis partuza mixta …

    Oricum planu ala de inarmare a lu’ Putin e .. nelinsitor. In definitov URSS s-a prabusit si sub greutatea celor 8 (OPT !!! OPT!!!) armate de tancuri pe care le avea …Daca as fi rus … nu mi-ar place. Sau poa da. Insa daca il pun in aplicare … risca sa fie sfarsitul Rusiei.

    * Grecia – Rusia. Mai tineti minte ciocnirea civilizatiilor ? Grecia , tara NATO si UE era “decupata” si anexata “civilizatiei ortodoxe” (diferita de a “iudeo-crestina” adica ortodocsii nu sunt .. crestini?! Se pare ca nu!!) si mai erau unele oecsprimari interesante in cartulia aia. Eu presupun ca se accepta trecerea Greciei sub tutela “staului-nucleu civilzatiei ortodoxe”

  73. 77 florin m. februarie 20, 2012 la 8:33 pm

    Ghita Bizonu

    Corect

  74. 78 florin m. februarie 20, 2012 la 8:37 pm

    Blog Ideologic

    Sa stii ca ma doare suferinta altora. Cum ma doare si a ta, care e atat de evidenta, desi auzisem ca nu doare…

  75. 79 Radu februarie 20, 2012 la 9:00 pm

    @dlnimeni

    Puteai sa te lipsesti de aprecierea cu pseudonimul si sa-i transmiti domnului Nastase ce aveai de spus.

  76. 80 Victor V. februarie 20, 2012 la 9:13 pm

    @ blogideologic

    Bineînțeles că ne doare. Ne doare suferința ta, generată de nepăsarea noastră cu privire la implicarea lui Adam Smith și a sa „Mână Invizibilă” în deflagrațiile de la Sighetul Marmației.

    Vrei să anunțăm serviciile? Firește, serviciile de sănatate. Trebuie să îți sară în ajutor înainte să faci vreun gest necugetat și să te sinucizi blogic.

    Câte generații de studenți or fi auzit celebrele vorbe ale lui dom’ „profesor” Titus: „Bă, mai gândiţi-vă…” sau

    „Numără, băăă! Să încep să te înjur? Îţi spun doar că eşti un bou nesimţit…”

    Eeee… ce carte se făcea altădată la Craiova… Și doar „lecturer”?

  77. 81 Victor V. februarie 20, 2012 la 9:19 pm

    @ Ghiță Bizonu’

    Tu citești ce scrii? Ai zis altceva decât Florin? Bineînțeles, lăsând la o parte greșelile de ortografie.

  78. 82 Cârcotaşu februarie 20, 2012 la 9:39 pm

    @ Aya,
    De antologie ❗

  79. 83 Paul februarie 20, 2012 la 9:49 pm

    Hai, ca pana la conferinta de joi, de la FET, mai este cale lunga, asa ca, pana atunci, ne ramane colocviul de aici.

    Si cum „ladies first”, sa dam purtatoarelor de cromozomi XX ceea ce e al doamnelor.

    Aya,
    – mai intai, ai dreptate ca in limbajul familiar „that’s” poate fi inlocuit cu „thet’s”, dar atunci intreaga ta formula trebuia adaptata la acest tip de limbaj, astfel ca: „THET’S THE FIGHTER- THET’S THE PRESIDENT” (scris de tine), trebuie sa devina „thet’s tha fightar – thet’s tha prasidant”. Ma intelegi? Ca sa fie in regula, da? :).
    – apoi, esti in continuare savuroasa cu nostalgia ta legata de suveranitate (inalienabila si imprescriptibila – evident, daca prin revizuirea constitutiei titularul suveranitatii, poporul, nu hotaraste altfel 🙂 ). Ei bine, tin sa te anunt ca daca integrarea europeana va continua in stilul in care s-a facut in ultimii ani, peste nici un deceniu singurele elemente de suveranitate ramase statelor membre UE vor fi steagul si imnul national! (atat timp cat UE nu are interes sa legifereze si in aceste „domenii” exclusiv nationale, desigur! 🙂 ).

    isabel_allende,
    – degeaba ai acces la informatiile care iti sustin opiniile, daca nu extragi de acolo argumentele adecvate. De exemplu, in controversa „educativa” cu Aya, referitor la „suveranitate” trebuia sa incepi cu definirea termenului „suveranitate”; ca sa vedeti daca vorbiti despre acelasi lucru. Abia apoi trebuia sa vii cu extrase din legislatia si jurisprudenta UE.
    – pana la urma, daca „suveranitate = aptitudinea exclusiva a unui popor de a hotarî nelimitat in tot ceea ce il priveste”, ei bine, inseamna ca Aya are dreptate cand spune ca suveranitatea este inalienabila si imprescriptibila. Adica, daca poporul hotaraste sa renunte la suveranitate – in baza aptitudinii sale exclusive si nelimitate -, el o poate face, dar numai in mod suveran 🙂 ). E mai interesant ce se intampla dupa renuntarea la suveranitate, nu?! :). (In cazul parasirii UE, de exemplu, se pune problema platii unor despagubiri de catre „statele membre refugiate”… – atentie, concept nou! „statul refugiat” este statul care nemaisuportand dictatura din interiorul unei organizatii internationale, se refugiaza… in cadrul altei organizatii internationale; ca sa nu ramana un fel de „stat apatrid” :). Grecia cred ca va incerca, destul de curand, „sa fuga peste granita” UE :).

    Theodora,
    sper ca nu ai vrut sa pui in pericol comunitatea de pe acest blog aducand aici link-uri pe care tu insati le definesti ca periculoase. Iata, pe Draghi Puterity ai reusit deja sa-l sperii postand inregistrarea respectiva :).

    Apoi sa dam celor cu cromozomi XY ce este al baietilor :).

    „Cetateanul intrigat” il suspecteaza pe Adrian Nastase de imobilism. Probabil nu va fi multumit pana cand „cel mai educat prim-ministru pe care l-a avut România post-decembrista” nu va deveni cel mai educat prim-ministru (ma rog, presedinte al Comisiei) pe care l-a avut UE de cand se stie…

    dlnimeni isi „intrerupe reflexia”, pentru domnul Nastase. Adica, isi aseaza oglinda oblic, de fapt :).

    Ghita Bizonu’,
    esti obscur dar incifrat, frate :). De data asta am reusit sa te citesc pana la partea in care zici ca Porsche ar fi avut informatii „privileguiate” 🙂 🙂 despre nu stiu ce, si apoi m-am lasat pagubas :). Cred ca ii voi ruga pe ceilalti comentatori sa punem mâna de la mâna sa-ti cumparam un aparat de „voice transcription”, ceva; ca e pacat sa se piarda bunatate de argumentatie in incalceala unor termeni caligrafiati parca cu bâta de baseball pe tastatura :).

    Draghi Puterity il citeaza pe Mario Monti care ar fi spus despre Tratatul fiscal ca e „nimic mai mult decat o pasarica draguta”. A cui, oare, Doamne?! Ori scaunul de prim-ministru in Italia o fi inca bântuit de „spiritul” lui Berlusconi… :).

    Blogideologic ar vrea sa afle ce fonduri europene au absorbit specialistii PSD prezenti in guvernul Boc1, in timp ce Pali stie deja ce fonduri europene au absorbit alti specialisti PSD (parlamentari UE); mai exact, indemnizatiile de europarlamentar – tot din fondurile europene, pana la urma :).

    Vasile opineaza ca prin dotarea satelor cu computere s-ar fi dezvoltat, de la sine, si Internetul. Discutabil… Totusi, in zona rurala nu era vorba sa se dezvolte mai curand ceva datator de chestii comestibile? 🙂

    Marcus incearca sa inteleaga cum de „talpa tarii” a fost ispitita de convingerile de dreapta. Foarte simplu, Marcus: imediat ce saracii au inteles ca cel mai profitabil domeniu economic al României este evaziunea fiscala (sic!) :), au dat dracului convingerile social-democrate si s-au privatizat, incercand sa profite cat se mai poate de liberalismul torential de moment :).

    florin m. pune punctul pe Y afirmand ca „Fondurile Europene nu sunt o solutie la orice”. Are dreptate. Decat sa atragi banii europeni pentru a „investi pe stoc” – cum s-ar spune -, mai bine ii lasi in visteria UE. Ca poate vrea altcineva sa-i foloseasca, „investind pe stoc” :).

    koubadera nu stie cine este Monica Macovei. Cuuum?! Monica Macoveeei?! Pai, Monica Macovei este cea care se ocupa de MCV. MCV?! Pai, MCV este Loganul ala break (dotat cu radar) al Politiei Române, despre care se avertizeaza posesorii de statii radio pe sosele („atentie, ca un „emceveu” este plasat la intrarea in localitate!” :); sunt initialele de la „Multi Convivial Vehicle”, de fapt :).

    Victor V. considera ca „valul de haos” (nu-i vorba de „vălul” de haos, pentru ca Victor scrie cu diacritice, sa nu se confunde 🙂 ), ei bine, acest val care destabilizeaza UE nu a fost declansat nici de Traian Basescu, nici de Monica Macovei, nici chiar de Emil Boc, ci numai de Moscova. Adica, rusii i-ar fi determinat pe greci sa cumpere abuziv produse germane; probabil, pentru ca Germania sa fie suficient de bogata atunci cand ocupatia rusa, „economica sau chiar militara” se va fi instaurat la Angela Merkel in „sufrajerie” :). Altfel, o „invazie economica” in urma careia mai trebuie sa si muncesti ca s-o valorifici nefiind de mare interes pentru rusi :).

    Si Altii, si altii, destul de consistenti pentru a fi observati, dar prea inconsistenti pentru a fi tratat subiectul lor. Sau predicatul 🙂

  80. 84 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 9:50 pm

    @Victor V.

    Da, Victore, in mintea ta singurele relatii posibile (de afaceri) sunt cele intre un escroc si un fraier. Tu nu nu poti concepe o situatie win-win.

  81. 85 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 11:12 pm

    Paul

    am zis decat ca un cel care are un numar mare de actiuni afla despre intentiile companiei la care este actionar. Atat.

  82. 86 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 11:18 pm

    Victor V

    da am zis.
    1) ca atunci cand te pauci sa construiesti un aeroport te ghidezi dupa vad. Adica nu faci aeroportu si astepti piata …

    2)ca nu este cazul sa tipi vai Rusia . Rusia este parte a unui joc mult mai larg l;a care participa si tarile din nucleul dur al Europei . Si se prea p[oa ca noua inarmare sa fie cu destinatia China .. (npar fi prima data. Prin 78-80 discutau cu americanii. Amerlocii se aratau nelinistiti de TU 26 la care rusii : ce v p[asa de el ? Este ptr Orientul Indepartat ! Ptr voi sunt rachetele!!! Si au doscutat despre rachete…)

  83. 87 Paul februarie 20, 2012 la 11:26 pm

    Victor V.,

    tu meriti un bonus, pentru ca te-a luat „valul de haos” (ce improspateaza, pardon: destabilizeaza 🙂 Uniunea) inca de pe vremea cand ii plangeai pe „bietii” creditori ai Greciei.
    Erai tu insuti de acord ca unii dintre acesti creditori erau ei insisi greci.
    Cum ar veni, o parte dintre greci se imprumutau pe ei insisi (prin intermediul hedge-fondurilor), incercand apoi sa-si recupereze „investitia”, plus ceva profit!, nefacand altceva intretimp decat sa cheltuiasca imprumutul (in sensul de consum propriu-zis).
    Ar fi ca si cum tu, te-ai autoîmprumuta (trecandu-ti, eventual, o suma de bani dintr-un buzunar in altul 🙂 ) si, din postura de debitor ai cheltui pur si simplu banii, sperand ca la scadenta, din postura de creditor sa incerci sa-ti recuperezi „imprumutul” plus dobanda aferenta! :).
    Tare, nu? 🙂

    Increngaturile financiare scapate de sub orice control sunt cele care nu pot provoca altceva decat haosul de care spui. Ele, iar nu Rusia, China etc. luate in ansamblu. Doar cei cativa oligarhi potentiali castigatori la aceasta loterie!

    Imi amintesc inca un exemplu de un absurd si mai grotesc decat cel referitor la Grecia, legat de fondurile umanitare din Africa.
    Era vorba de o fundatie umanitara (a lui Bill Gates), care se ocupa cu distribuirea de fonduri umanitare pentru anumite tari africane afectate de razboaiele inter-tribale. Ei bine, de unde crezi ca isi lua aceasta fundatie o parte din banii donati ulterior victimelor din zonele de conflict? Simplu: din tranzactii bursiere cu armament! Armament care ajungea sa fie folosit chiar in zonele in care ajungeau si fondurile umanitare! :). Adica, victimele armelor din zonele respective beneficiau apoi de ajutoare financiare obtinute din vanzarea armelor cu care au fost impuscate!
    E fezabil, sau ce? :).

    Si-atunci, sa nu-ti doresti un control draconian a tot ceea ce inseamna tranzactii financiare, in loc sa te bazezi, evlavios, pe anemicele „legi ale pietei”?

  84. 88 Adrian B. februarie 21, 2012 la 2:00 am

    Sunt foarte curios ce se va intampla cu aceasta betiva (Monica Macovei) dupa ce regimul Basescu se va face tandari ? Ce drumuri va apuca , de cine se va mai lipi , ce stapan isi va gasi ?
    Am inteles ca pe vremea lui Ceausescu era un fel de procuror pe la Gara de Nord , unde ii tortura , le tinea piciorul pe grumaz si ii batea cu pulanul( cica dupa un ritual sado-maso !) pe cei banuiti de oaresce fapte !
    Dupa ’90 am inteles ca s-a ocupat cu bautul (la greu!) si a mancat o franzela alba de pe la ONG-uri , cantand melodia aia cu drepturile omului si libertatea justitiei (sic!) . Adica un fel de calau convertit in fata mare!
    Din 2005 si pana in prezent este europarlamentar si SIFON pe la UE, coordonatoare a tuturor institutiilor de represiune din Romania , adica un fel de Komisar imaculat care arata cu degetul toti dusmanii lui Basescu !
    Alte informatii despre individa : un scandal de coruptie cu un avocat din Macedonia (parca!) , banuita ca a intervenit intr-un proces pt. o casa nationalizata castigata de mama ei , multe multe case ,multi multi bani , multa bautura (dupa cum arata la fata si ce spune S.R. Stanescu !)
    What is next ?

  85. 89 blogideologic februarie 21, 2012 la 2:54 am

    @ Victor V. @ florin m.
    Crima perfectă în România : „Mâna invizibilă” a pieţei a fost „mâna criminală” în deflagraţiile din Sighetu Marmaţiei. Firma distribuitoare a gazelor, la preţul cel mai mic, este vinovată. Dar este localizabilă doar vag, într-un offshore din Cipru. Afirm că amândoi sunteţi nişte indivizi cu IQ deficitar, dacă nu studiaţi economia contextului ce a premers deflagraţiilor întâmplate la Sighetu Marmaţiei. Reducerea costurilor, pentru maximizarea profiturilor distribuitorului de gaze, s-a făcut exact în respectarea celebrului postulat doctrinar al lui Adam Smith !

  86. 90 blogideologic februarie 21, 2012 la 4:02 am

    @ florin m. @ Victor V.
    Sunteţi caracterizaţi printr-o „gândire colectivă”. Mai precis, colectivul @ florin m. & @ Victor V. Însă lumea e mare. Din păcate pentru voi, nu umblaţi să căutaţi idei noi. Sugeraţi mereu câte ceva subliminal despre eutanasierea pensionarilor. În februarie 20, 2012 la 10:57 am + Bineinteles ca, in prima instanta, pensiile au crescut. Dar nu a durat mult pana cand primele crize ale sistemului si-au anuntat aparitia, dezvaluind cat de fragil era acesta atunci cand premisele nu mai sunt cele preconizate, respectiv dezvaluind caracterul probabilistic al noii constructii. Vom vedea in viitorul imediat cat de adanca este aceasta criza. Vom vedea probabil in prima faza explodand sistemele de asigurare sociala ale tarilor cu problemele bugetare cele mai mari, dar fara o noua reforma, care sa schimbe bazele asigurarilor de batranete, nici o tara nu este la adapost.+ Apoi, în februarie 20, 2012 la 1:16 pm + Taxele sunt FURT instituționalizat. Nu m-a întrebat nimeni ce servicii vreau să-mi asigure statul și pentru care din ele vreau să plătesc. Un citat dintr-un interviu recent cu Hans Hermann Hoppe: „Nu există nici un contract între stat şi cetăţenii săi.” […] Modelul actual de stat nu mai poate funcționa. Criza actuală nu e o criză a “capitalismului” așa cum susțin etatiștii […] E sfârșitul modelului de stat discreționar. +
    Ce anume s-ar putea discuta cu voi în aceste condiţii de ignoranţă, suficienţă, rea-voinţă şi agresivitate ? Prefer lectura dialogurilor socratice.

  87. 91 blogideologic februarie 21, 2012 la 4:18 am

    „Utilizarea rachetei de tip Bulava, mai periculoasă pentru Rusia decât pentru inamici” http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/utilizarea-rachetei-de-tip-bulava-mai-periculoasa-pentru-rusia-decat-pentru-inamici-presa-254347.html Rusia actuală suferă de sindromul maladiei batave. Prea multe resurse minerale blochează dezvoltarea tehnologiei.

  88. 92 Aya februarie 21, 2012 la 4:21 am

    @

    Paul

    Ai dreptate, ar fi trebuit sa „adaptez” intreaga formula: „thet’s tha fightar – thet’s tha prasidant” (pitch-perfect). Mi-a scapat.

  89. 93 Aya februarie 21, 2012 la 4:41 am

    @

    Nic

    Intrebi in ce limba este formula pe care am scris-o pentru ca nu ai ce face sau pentru ca te limitezi la engleza de scoala generala?
    Ar mai fi o varianta- dar nu cred ca este valabila in cazul tau.
    Este vorba despre omisiunea mea de a „adapta” intrega formula, “thet’s tha fightar – thet’s tha prasidant” – asa cum bine mi-a semnalat Paul in februarie 20, 2012 la 9:49 pm
    In rest, „thet’s” este perfect valabil in engleza, ca forma familiara.

    P.S.
    Nu iti raspund la intrebare pentru a le lasa facila satisfactie de a iesi la rampa unor „amici” de pe blog care- nu inteleg de ce- vor cu tot dinadinsul sa lanseze ideea ca as fi o baba, ceea ce nu este adevarat.

  90. 94 Aya februarie 21, 2012 la 4:43 am

    @

    Koubadera

    Monica Macovei este capuchehaia MCV.

  91. 95 Victor V. februarie 21, 2012 la 4:51 am

    @ Draghi Puterity

    Win-win în relație cu statul rus? Mă faci să râd. Știi bancul cu împărțitul frățește cu rușii? Sau în varianta lui Constantin Tănase: ” Davai ceas, davai palton…”

  92. 96 Victor V. februarie 21, 2012 la 4:54 am

    @ Paul

    M-ai simplu de atât. Lui Papandreu i s-a sugerat ca nu are nevoie de banii FMI-ului, pentru că europenii (germanii) vor fi siliți să-l ajute. Ce s-a întâmplat mai departe știm cu toții.

  93. 97 Aya februarie 21, 2012 la 5:00 am

    @

    Paul

    Nu stiu de unde a luat Victor V. istoria cu Moscova (care i-ar fi determinat sau fortat pe greci sa cumpere armament din Germania).

    In rest, insa, este posibil ca Victor sa fi avut in vedere un articol al istoricului Bruno Schuh scris pentru Deutsche Welle care debuta prin:
    „Numai zeii stiu daca Grecia se va salva de la faliment. Acestia mai stiu, insa, si altceva. Lucruri neplacute pe care ar trebui sa le cunoasca si publicul larg. Mai exact, grecul de rand trebuie sa stie ca exista o tara care castiga de pe urma mizeriei grecesti. Aceasta tara se numeste… Germania.”

    In text se afirma ca firme germane castiga substantial in urma faptului ca Grecia este o tara in pragul falimentului. De exemplu, firmele germane productoare de armament obtin beneficii de pe urma situatiei din Grecia: platile efectuate, in contul unor contracte mai vechi, continua sa fie o regula, neexistand intentia anularii unor astfel de intelegeri.

    Tema este evitata public de guvernul german care a depus mari si indelungate eforturi pentru a demonstra comunitatii nationale ca lenesii greci se gandesc doar cum sa obtina mai multi bani din buzunarul harnicului contribuabil german.

    In articol este amintita acuza conform careia grecii s-ar pensiona foarte devreme, un argument populist prin care guvernul de la Berlin a incercat, multa vreme, sa-si ascund incapacitatea de a gestiona criza din Europa. Intr-o maniera asemantoare au fost ascunse afacerile cu armament, despre care guvernul german a avut mereu cunostinta. De exemplu, intr-un raport oficial de expertiza se precizeaz ca, numai in 2010, guvernul federal a aprobat vanzarea de componente militare catre Grecia in valoare de 35,8 milioane euro, precizeaza Bruno Schuh.

    In perioada 2005-2009, doar 4 tari din lume au cumparat mai mult armament decat Grecia: China, India, Emiratele Arabe Unite si Coreea de Sud. In ultimii 10 ani, Grecia a cumparat din Germania nu mai putin de 700 tancuri si obuze, nave de razboi, submarine si avioane de lupta.

    Pe cap de locuitor, Grecia are cel mai mare buget alocat apararii (din tarile membre UE), 7 miliarde euro, echivaland cu 3 la suta din PIB. Aceasta inseamna de doua ori mai mult decat cheltuielile de aparare ale Germaniei. In conformitate cu informatiile publicate de ziarul german Die Zeit, Grecia reduce acum costurile sociale cu 9%, dar va creste bugetul alocat apararii cu 18%.

    Bruno Schuh afirma ca in spatele tuturor acestor miscari se afla vesnicul conflict mocnit cu Turcia- dar Germania este cea care a castigat cursa pentru inarmarea celor doua tari mentionate: din 2002 pana in 2009, Germania a vandut Turciei echipamente militare in valoare de 13, 7 miliarde euro.

  94. 98 Aya februarie 21, 2012 la 5:07 am

    @

    Radu

    Pseudonimule, puteai sa te lipsesti de mesajul din februarie 20, 2012 la 9:00 pm pentru DlNimeni.
    Data viitoare, daca vei simti ca nu te poti abtine, du-te si te culca.

  95. 99 Aya februarie 21, 2012 la 5:09 am

    @

    Carcotasu

    Aha!
    Clasic(a) in viata mi-s, zici!

  96. 100 Aya februarie 21, 2012 la 5:11 am

    @

    DlNimeni

    Multumesc.

  97. 101 blogideologic februarie 21, 2012 la 7:48 am

    +Un memoriu din 1948 întocmit de CIA şi adresat FBI arată altă faţă a marelui industriaş Nicolae Malaxa, unul dintre cei mai talentaţi ingineri care au lucrat în România şi creatorul uzinelor „Malaxa”. Din documentul ajuns în posesia presei americane, se vede că Nicolae Malaxa, emigrat după 1947 în SUA, făcuse obiectul unei ample investigaţii a FBI, cu sprijinul CIA, sub suspiciunea de agent al Securităţii de la Bucureşti. În prezentarea lui Malaxa, se menţionează că „el şi-a făcut o mare avere mituind funcţionari de la Căile Ferate, după care a început să producă arme şi muniţii”. Se vorbeşte şi despre presupuse legături ale lui Malaxa cu regimul nazist şi se prezintă relaţia sa cu Garda de Fier din România. „Potrivit unor surse serioase, Malaxa a fost caracterizat de col. Finogenov, şef al Misiunii Economice Sovietice în România, ca fiind un om gata să vândă România URSS-ului, dacă din această tranziţie ar putea obţine un profit”, scrie în document. „După sosirea sa în SUA, în octombrie 1946, subiectul a lucrat în strânsă colaborare cu Mihail Ralea, ministrul român la Washington. Ei au reuşit să-şi asigure un împrumut comercial de 13.000.000 dolari. Malaxa a reuşit, de asemenea, să deblocheze marele său cont din banca de la New York”, scrie CIA, care transmite FBI că „Agenţia ar aprecia foarte mult dacă Biroul ar trimite informaţii şi comentarii pe care le are în legătură cu trecutul şi activităţile d-lui Malaxa, în special privitor la relaţiile acestuia cu generalul Nicolae Rădescu”.+ http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/fapt-divers/industriasul-malaxa-intr-un-memoriu-cia-catre-fbi-un-om-gata-sa-vanda-romania-urss-ului-254339.html

  98. 102 Vasile, februarie 21, 2012 la 7:48 am

    Conte,

    De ce-l certi pe Cris , si dumneata esti un inteligent…..tot d’aya!

    Paul,

    Nu-i frumos formulati idei din din context , adica fraudati ideea originala aruncind in derizoriu un demers se vede acum excelent al criticatului Tariceanu!!
    Era vorba de scoli,computere iefine si dezvoltarea de la sine a internetului pe niste bani pe care-i pierdem si raman in pusculita europeana sau sunt
    folositi de altii pentru inubatatirea internetului lor satesc!Era vorba de elevi pinea noastra viitoare.Si dupa cum ati vazut chiar si in nenorocitele alea de sate acoperite de zapada, tot s-a ,mai gasit cite un pui, un pork ,,,la o adica…. si faina…inca mai are satul de–o turta pe vatra si cred ca si de o vadra de altceva !

    Una peste alta cam asa ar fi trebuit sa „rasune” si raspunsurile lui AN ,vorba contelui, inteligentilor lui cititori si sustinatori, si aici ma exclud in ambele ipostaze!

  99. 103 Vasile, februarie 21, 2012 la 7:50 am

    Blogi,

    Si mie mi se pare ca aveti dreptate!

  100. 104 blogideologic februarie 21, 2012 la 7:57 am

    Leonard Orban: „Comisia Europeană va întrerupe plăţile, nu exclud să mai apară astfel de accidente” http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/leonard-orban-ce-va-intrerupe-luni-sau-marti-platile-pe-posdru-nu-exclud-sa-mai-apara-astfel-de-accidente-254257.html De ce nu demisionează ? Ca să ne arate că nu-i doar incompetent, ci şi nesimţit ?

  101. 105 Doru Coarna februarie 21, 2012 la 8:06 am

    @ Paul,

    te invit sa faci asta la fiecare topic, mai spre seara, ca sa economisim toti timp, thet’s tha wey!

  102. 106 florin m. februarie 21, 2012 la 8:31 am

    De pe Hotnews

    Statele din zona euro au convenit, marti dimineata, asupra unui nou plan de salvare fara precedent destinat Greciei, in suma totala de 230 de miliarde de euro, pentru a evita un faliment al statului elen, cu consecinte imprevizibile pentru intreaga Europa, transmite AFP. Astfel, Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si de un efort mai mare din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte o reducere de 53,5% a valorii titlurilor datoriei Greciei, in loc de 50%.

    Acordul a survenit dupa mai mult de 12 ore de negocieri, desfasurate in cursul noptii, intre ministrii de finante ai zonei euro.

    Planul de ajutorare a Greciei cuprinde, pe de o parte, o componenta de ajutor public (in principal imprumuturi), in valoare de 130 de miliarde de euro, dupa un prim program de imprumuturi pentru tara, decis in mai 2010, care a ajuns deja la 110 miliarde de euro.

    Celalalt aspect se refera la o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditorii privati, banci si fonduri de investitii.

    Sectorul privat va accepta o pierdere de 53,5% in final, un efort mai mare fata de tinta initiala de 50%. Acest lucru ar permite reducerea datoriei tarii cu aproximativ 100 de miliarde de euro, un record in istoria economica mondiala, care depaseste cu mult restructurarea datoriei Argentinei.

    Cu ajutorul acestui plan de salvare fara precedent, Grecia va putea rambursa o creanta de 14,5 miliarde de euro scadenta la 20 martie si sa evite, astfel, intrarea in incapacitate de plata.

    UPDATE: Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria tarii la 120,5% din PIB in 2020, fata de 160% in prezent

  103. 107 blogideologic februarie 21, 2012 la 8:40 am

    Sînt primul ce admite benevol că gândirea nu-i spiritualitate pură, nu are atributele infinitului. Totuşi, gândeşti oarecum şi ca să dizolvi limitele mărginirii tale. Pe gândirea în Economia politică, fiecare dintre noi realizează, mai devreme ori mai târziu, că el nu-i decât un gunoi învârtit de forţele uriaşe ale Imperiului. Bănuiesc de asemenea că românii din top, preşedintele României cu slugile şi garda adică, n-au înţeles adevărul acesta, fiind ameţiţi de mişcarea în sens giratoriu. Lozinca „Să trăiţi bine!” se referă strict la America, şi a fost devoalată pe un ton neutru de către profesorul Robert Solow de la MIT, într-un articol publicat pe data de 3 ianuarie 2001, în ziarul francez Le Monde. Ce a urmat după aceea ştiţi prea bine. Răul s-a instalat pretudindeni în lume. „Except America.” Iar Doctrina Răului este falsa biblie după care sunt construite instrumentele sale instituţionale: FMI, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Comerţului, Uniunea Europeană. Unii numesc pe englezeşte Doctrina Răului ca fiind Mainstream Economics. Mă miram să nu apară propagandiştii ei fanatici.

  104. 108 grigore februarie 21, 2012 la 9:32 am

    toti europarlamentarii ar trebui sa faca ceva si pentru poporul roman care ia trimis acolo pe bani grei. nu spun mai mult despre ce fac ei pe acolo.atit

  105. 109 Velisar Iancu februarie 21, 2012 la 11:10 am

    @koubadera, scuze ca intervin: Monica Macovei o fi incercat reformarea justitiei, dar nu i-a iesit. Sa ne amintim eforturile guvernului Nastase pt aderarea la UE – una dintre realizari a fost separarea puterilor in stat, adica, mai concret, decuplarea justitiei de puterea executiva. Ei bine, ministrul justitiei de mai tarziu, M. Macovei a promovat recuplarea (procurorul sef si procurorii adjuncti sunt propusi de ministrul justitiei, iar numirea lor pe posturi este aprobata de presedintele Romaniei. Interesanta „separare” a puterilor in stat, nu?)

  106. 110 koubadera februarie 21, 2012 la 11:46 am

    Okie…multumesc de raspunsuri…am mai citit si de MCVul asta care ar trebui sa fie ca o oglinda care reflecteaza situatia….dar depinde cine inclina oglinda si in ce unghi…offf in fine….imi distrugeti si ultimele mele iluzii ca ar mai fi fost vreo 2 persoane mai corecte in PDL gen Paleologu sau Macovei…..ca in rest e poptopul

  107. 111 Draghi Puterity februarie 21, 2012 la 11:51 am

    @blogideologic

    Stii cum e vorba aia – nu te intreba de poate sa faca SUA pentru tine, intreaba-te ce poti tu sa faci pentru ea. 😉 Vezi doar cu ce probleme se confrunta, de ce esti si tu acuma asa de egoist… 😀

  108. 112 florin m. februarie 21, 2012 la 11:54 am

    Blog Ideologic
    februarie 21, 2012 la 8:40 am

    Esti in transa?

  109. 113 Paul februarie 21, 2012 la 12:27 pm

    Vasile,

    nu am intentionat sa „fraudez ideea originala” din comentariile la care m-am referit, ci doar s-o pun intr-o alta lumina, daca preferi :).
    De aceea am selectat din text elementele care imi permiteau tratarea „relaxata” a unor subiecte „artificial-incordate” (si trebuie sa recunosc ca au fost din belsug 🙂 ).
    … Ma enerveaza si faptul ca nu pot participa la carnavalul de la Rio, din cauza ca trebuie sa dau zapada … 🙂

  110. 114 florin m. februarie 21, 2012 la 12:43 pm

    Blog Ideologic

    dragul meu, tu ori suferi de o suprasecretie de venin, care te otraveste permanent si iti tulbura gandirea, ori ai cu adevarat probleme de intelegere. Cu siguranta insa iti lipseste buna credinta, din moment ce te straduiesti in permanenta sa folosesti tehnici de manipulare a textului si sa creezi procese de intentie. Personal, te iert pentru acest comportament la adresa mea, in ciuda faptului ca ma dezamageste si ma lipseste de posibilitatea de a purta un dialog rodnic sau de a ma amuza, macar.

    Cu Ghita Bizonu pot sa nu fiu de acord in multe situatii, dar apreciez stilul franc si deseori reuseste sa-mi atraga atentia asupra unor slabiciuni in argumentatia mea. Discutam, in contradictoriu, dar discutam. Mare lucru.

    E un exemplu doar, despre cum am putea si noi discuta. Mai o ironie, mai o intepatura, no problem. Dar avand drept singura obsesie sa demonstrezi ceva in legatura cu mine, ce exista doar in mintea ta, si folosind in acest scop mijloace incorecte, inseamna sa exprimi ostilitate neconditionata, si atat. Nu este o baza de dialog, ci una de cearta neproductiva si neeleganta. Voi evita sa ma las atras in asa ceva, insa asta nu inseamna ca nu voi reactiona.

  111. 115 Vasile, februarie 21, 2012 la 2:26 pm

    Paul,

    Si eu iti raspundeam ca anumite chestii vin de la sine,daca le faci din timp sau ca ar trebui facute , chiar si la tara , dar te poticnesti pentru ca ai in jurul tau o mie de intelepti!
    De o piine sau un bot de mamaliga se mai gaseste chiar si in casele alea din chirpici!

  112. 116 Socrate februarie 21, 2012 la 2:35 pm

    Dupa cum a spus ilustrul jurnalist portocaliu Dan Tapalaga “ Seful statului si-a creat o situatie win-win propunand opozitiei sa semneze protocolul privind ratificarea Tratatului. Daca USL ar fi semnat, Traian Basescu se putea lauda ca a obtinut consens pe o tema politica majora. In situatia refuzului, va putea acuza opozitia ca se opune cuplarii Romaniei la marile decizii UE. “
    USL, prin vocea domnului Victor Ponta, a declarat ca nu va fi semnat protocolul, dar ca “USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul de guvernanţă fiscală, urmând ca parlamentarii opoziţiei să participe la procedurile parlamentare în acest sens “. Unu la zero pentru Basescu, chiar fara semnarea protocolului.
    Se pare ca partidele din arcul guvernamental vor propune, de asemenea, ca preşedintele şi premierul să fie împuterniciţi să semneze, la nivel european, tratatul în cauză ( surse ).
    Sunt perplex. De ce atata graba ? Ponoasele le va trage tot USL-ul, care va castiga alegerile.
    Citez articolul 15 din tratat : Article 15 This Treaty shall be open to accession by Member States of the European Union other than the Contracting Parties…

  113. 117 blogideologic februarie 21, 2012 la 2:44 pm

    @ florin m. spune : +Blog Ideologic, dragul meu, tu ori suferi de o suprasecretie de venin, care te otraveste permanent si iti tulbura gandirea, ori ai cu adevarat probleme de intelegere. Cu siguranta insa iti lipseste buna credinta, din moment ce te straduiesti in permanenta sa folosesti tehnici de manipulare a textului si sa creezi procese de intentie. Personal, te iert pentru acest comportament la adresa mea, in ciuda faptului ca ma dezamageste si ma lipseste de posibilitatea de a purta un dialog rodnic sau de a ma amuza, macar. +
    Înjurăturile pe care mi le aplicaţi constant, tu şi @Victor V., aparţin de fapt Codurilor de înjosire sistematică, practicilor de bullying aplicate adversarului Şefului suprem (sau adversarului Ideologic într-o sintagmă mai simplă). Coduri pe care voi aţi jurat cu viaţa că le veţi respecta la serviciile voastre anti- româneşti, în speranţa deşartă că veţi obţine măcar un strop de bunăstare materială. Sunteţi în realitate bieţi soldăţei de plumb fără minte care apără doctrina Economiei politice autiste ce a construit împotriva logicii, împotriva bunului simţ, chiar împotriva Omului, instituţiile noului internaţionalism al calamităţii, le enumăr iarăşi : FMI, Banca Mondială, OMC, UE. Aceste instituţii sunt transformările pe care le-au suferit în prezenta actualitate Cei Patru Călăreţi ai Apocalipsului. „Toate-s vechi şi nouă toate”, spunea mai simplu, şi mult mai lămuritor, Mihai Eminescu.

  114. 118 Marcus februarie 21, 2012 la 2:51 pm

    @Cine zice ca Aya ar fi baba? Singura problema este ca inca nu s-a adaptat la engleza contemporana, ea vorbeste cum vorbea si pe vremea Marelui Will la premierele pieselor sale. 🙂 🙂 🙂
    sa fie iubita si sa fiti iubiti
    sau vorba lui Doru „thet’s the wey” 🙂 to answer when you have nothing to do 😉

  115. 119 Daniel februarie 21, 2012 la 3:09 pm

    Paul,
    Esti amabil sa indici bursa pe care se fac „tranzactii bursiere cu armament”?
    Nu stiu amanunte despre cazul prezentat de tine, ma gandesc ca poate te refereai la tranzactionarea actiunilor firmelor producatoare, pe baza unor informatii din interior, ceea ce constituie fapta penala, in competenta Justitiei si a organelor administrative de reglementare, nu a „pietei libere”. Daca statul, in aceste cazuri, e incapabil sau corupt, asta e deja o problema a statului. Dar e doar o presupunere, poate vorbeai de altceva.
    In alta ordine de idei, abordarea ta reprezinta abordarea victimei ideale. Nu stie despre ce vorbeste, in schimb este determinata si foarte incarcata emotional. In timpul asta, cei care au intins capcana, asteapta si rad in sinea lor cum inghit cate unii momeala cu totul. Nu o lua ca pe un repros personal, caci nu este, dar m-am saturat sa vad persoane cu suficienta dotare intelectuala, dar care din comoditate sau din nepasare, aleg calea gresita, reactiva la nivel instinctual, in timp ce papusarii pe care nici nu ii cunosti, isi freaca mainile satisfacuti. Aparent, esti foarte implicat in subiectul pe care il prezinti, dar nu iti pasa suficient de mult ca sa studiezi si sa poti sa faci o schimbare benefica cu privire la problemele semnalate. Poate ca nu esti destul de sincer cu tine insuti sau poate nu ai timp, dar atunci poate ca ar trebui sa fii mai putin categoric cand emiti pareri radicale. Sigur ca situatia ideala este atunci cand fermitatea opiniilor si dorintelor tale are in spate foarte multe ore de munca, fiindca iti pasa si faci ceea ce stii ca este corect.
    Alternativa este sa lasam lucrurile asa si la fiecare balans al pendulului (ca e ideologic, ca e natural, ca e economic sau artificial) baietii destepti sa isi taie felia in timp ce „poporul” secatuit se pregateste, inconstient, pentru extrema opusa, poate chiar mai rea, dar memoria e scurta, morala, credinta, inteligenta sunt vazute doar ca accesorii de imagine, nu si in substanta lor.

  116. 120 florin m. februarie 21, 2012 la 3:19 pm

    Blog Ideologic

    ok, am inteles, deductia este suprema.

    Totusi, as vrea sa-mi reproduci una din acele injuraturi pe care ti le-am adresat „in mod constant”.

  117. 122 Radu februarie 21, 2012 la 4:49 pm

    @Nastase

    Domnule Nastase constat ca ii raspundeti domnului Preda pentru afirmatii facute pe blogul dumnealui. Eu va intreb: Merita citit blogul dansului ? Vreau sa spun, merita citite comentariile care apar acolo, nu doar ce a scris C. Preda ? In mod cert sunt mai putine comentarii acolo (cred ca de vreo zece ori mai putine), dar in cazul de fata forta nu sta neaparat in numar. Comentarii inteligente sunt suficient de multe pe blogul dumneavoastra, dar e si multa birjarie.

  118. 123 Gaborul februarie 21, 2012 la 6:45 pm

    Domnule Nastase,va intrebasem anterior ce parere aveti despre insistenta cu care la un moment dat Traian Basescu aducea in discutie tema formarii Statelor Unite ale Europei.Eu sunt sceptic in ceea ce priveste o astfel de constructie,intrucat cred ca ar oglindi afirmatia lui Bismarck:”In orice alianta exista un cal si un calaret.”Tratatul fiscal si luarea deciziilor in ceea ce priveste Grecia numai de statele din zona euro,decizii ce privesc intreaga Uniune Europeana,mi se par dovezi in acest sens.Asta nu inseamna ca sunt eurosceptic in totalitate.Pur si simplu nu mi se pare o miscare inteleapta cedarea suveranitatii fiscale,chiar si treptat,decidentilor de la Bruxelles

  119. 124 Aya februarie 21, 2012 la 8:39 pm

    @

    Radu

    Mesajul tau din februarie 21, 2012 la 4:49 pm este, de fapt, o invitatie
    (o „tentatie”) transparenta de a citi comentariile de pe blogul lui Cristian Preda.
    Nu stapanesti bine „tehnica subliminalului”. Mai instruieste-te.

    P.S.
    Parafrazand motto-ul blogului: cititorii blogului lui Adrian Nastase sunt mai inteligenti decat scriitorii altora.

  120. 125 Aya februarie 21, 2012 la 8:50 pm

    @

    Marcus

    Mi-ai facut un compliment cu adevarat inegalabil. Multumesc.
    „Engleza shakespeariana” este, in sine, o arta si nu oricui ii este „dat” (harazit, as spune) sa se apropie de ea- „to thine own self be true”, cum ar spune chiar Will.

  121. 126 Victor V. februarie 21, 2012 la 10:20 pm

    @ Aya

    Eu am crezut că dl. Năstase ne-a sugerat „subliminal” să citim blogul d-lui Preda, atunci când i-a răspuns. Ca să fiu sincer mie nu mi-a trecut prin cap acest lucru nici când am citit editorialul d-lui Năstase și nici când am citit comentariul lui Radu, ci abia când l-ai demascat tu pe Radu.

    Însă acum că mi-ai atras atenția am început să mă gândesc serios câți băsiști sunt pe aici. Parcă nici de domnul Năstase nu mai sunt așa sigur.

  122. 127 Victor V. februarie 21, 2012 la 10:39 pm

    @ blogideologic

    „instituţiile noului internaţionalism al calamităţii, le enumăr iarăşi : FMI, Banca Mondială, OMC, UE. Aceste instituţii sunt transformările pe care le-au suferit în prezenta actualitate Cei Patru Călăreţi ai Apocalipsului.”

    Norocul nostru că-l mai avem pe Titus Filipaș, Marele Răzeș Schumpeterian de Băilești, Vajnic Apărător al Umanității.

    PS: Spune-mi te rog – dacă scuturi ușor capul, auzi cumva zornăituri?

  123. 128 Paul februarie 21, 2012 la 10:57 pm

    Daniel,

    evident ca nu ma refeream la bursele de marfuri, ci la cele de valori.
    Apoi, ma refeream la cea mai bogata fundatie din lume pentru a nu mai fi nevoit sa demonstrez, cu probe concrete (nume de societati, perioada in care au fost facute plasamentele etc.), ca fundatia lui Bill Gates a fost – inevitabil! -, la un moment dat actionara (direct sau indirect) in firme care au legatura cu productia de armament. Mai exact, nu vreau sa dovedesc faptul ca fundatia aceasta umanitara este actionara in intreprinderi producatoare de armament (nu am informatii in acest sens si, ai ghicit :), nici nu am chef sa le caut), ci doar sa dovedesc (pe baza unui simplu rationament logic!) faptul ca nu se poate sa nu fi obtinut profit din comertul cu arme (direct sau indirect, in urma investitiilor bursiere de la un moment dat), vazand imensul buget de care dispune (35 miliarde de $ in 2005) si absenta oricarei selectii a plasamentelor bursiere (adica in concordanta cu misiunea umanitara), plasamente pe care numai de putin timp Bill si Melinda Gates au spus ca vor incepe sa le supravegheze/administreze personal.

    Si, pana la urma, chiar supravegheata personal, cumpararea de actiuni de la o societate „serioasa” (dar care este la randul ei actionara intr-o alta societate, care detine actiuni la o a treia, care ea insasi detine un procent din cine stie ce fond de investitii speculativ etc.), nu garanteaza deloc absenta oricarui contact cu insusi „flagelul” pe ale carui efecte vrei sa le combati, nu?

    Acum, pentru a reveni la esenta mesajului tau (adica faptul ca, „desi par foarte implicat in problemele semnalate, nu fac suficient pentru a remedia situatia”, daca am simtit bine 🙂 ), ei bine, daca as fi fost intr-adevar detinatorul informatiilor care ar fi putut rezolvat problema, prin interventia ta as fi trait, cu siguranta, un anumit imbold civic, reparator.
    Din pacate, sunt doar un observator care „din bube, mucegaiuri si noroi, iscat-am… analize si discutii noi” :), daca-mi permiti parafraza :).

    Totusi, argumentatia (doar) logica pe care am folosit-o se tine! Trebuie sa recunosti.

  124. 129 Radu februarie 22, 2012 la 1:10 am

    @Aya,

    Ma dau prins (de turul pantalonilor). Subliminal, ma intelegi ?
    By the way stiu daca te-ai prins ca si pseudonimul Radu
    e tot subliminal. Stii ce inseamna ?

  125. 130 Aya februarie 22, 2012 la 1:46 am

    @

    Victor V

    L-am „demascat” pe Radu, spui?
    Ce verb plin de manie proletara folosesti!
    Nu-mi sunt specifice nici „demascarile”, nici mania proletara.

    Citez din mesajul pe cae mi l-ai adresat in
    „Însă acum că mi-ai atras atenția am început să mă gândesc serios câți băsiști sunt pe aici”.
    Nu stiu sa-ti fi atras atentia asupra vreunui astfel de personaj.

    Observ, insa, ca ai preocupari noi: manie proletara, vigilenta in indentificarea unor „basisti”.
    Omeneste, esti de inteles: „vine vine primavara/iese-n strada toata tara” se scandeaza (si se canta) in Piata Universitatii.
    Vin alegerile si, fiind clar ca vor fi castigate USL- actuala opozitie- vei fi considerand ca e bine sa te poti „recomanda”, atunci, cu „activitatea din ilegalitate” pe „sanatosul principiu: putini am fost, multi am ramas.

    P.S.
    A propos de referirea pe care o faci la Adrian Nastase: inteleg ca a fost o gluma.
    Exista glume bune si glume proaste. A ta se incadreaza in a doua catgorie.

  126. 131 Aya februarie 22, 2012 la 4:29 am

    @

    Koubadera

    Nu imi pare corect sa pui numele lui Toader Paleologu alaturi de cel al Monicai Macovei.
    Cel putin, baiatul conului Alecu este manierat si charmant causeur.
    Monica Macovei are „maniere a la Grig Bivolaru” -banuiesc ca stii, e adepta si practicanta- si replici „strepezite” (lucru explicabil daca ne gandim ca e o „degustatoare” pe tipicul ritualului gregorianobivolaricesc).

  127. 132 Aya februarie 22, 2012 la 4:37 am

    @

    Buddywonca

    Postarea ta este abjecta, atitudinea ta- de caverna, iar limbajul- de gang..
    Observ ca ai multa treaba si noi te retinem aici. Nu te simti obligat sa revii.

    P.S.
    Pacat de catelul ala frumos prin care te „recomanzi”.

  128. 133 Aya februarie 22, 2012 la 4:55 am

    @

    Gaborul

    Adrian Nastase s-a pronuntat explicit, de multe ori, in favoarea unei Europe a statelor- natiune. La nivelul interventiilor publice, are cateva interviuri lamuritoare in acest sens. Unul dintre interviuri (amplu- are peste 10 pagini) aparut cu cativa ani in urma, a fost preluat de marile agentii de presa. Facea parte dintr-o suita de interviuri luate fostilor ministri de externe. A fost cotat drept cel mai bun interviu dat de un sef al diplomatiei.

    Basescu este un jalnic supus al pohtelor nemtesti de a vedea pusa in opera viziunea federalista asupra Europei si da sa se grabeasca sa pupe, cu umilinta, papucul cancelarului german de indata ce bate din picior.

  129. 134 Aya februarie 22, 2012 la 5:13 am

    @

    Adrian B

    Monica Macovei, ca o fidela adepta si practicanta a ritualurilor „de degustare specifica” un care a fost initiata de Gregorian Bivolaru, se va duce dupa el. Si vor bea in nestire (alungandu-si mahmureala cu „lichidul rezidual” specific practicilor lu’ guru).

    A propos de aceasta legatura: tu cum crezi ca a reusit, in 2005, sa treaca peste granita Gregorian Bivolaru, in pofida faptului ca avea interdictie de a parasi teritoriul Romaniei?
    Cum iti explici faptul ca, in 2005 (cand Monica Macovei era ministru al Justitiei iar Gregorian Bivolaru ajunsese in Suedia) s-a facut o cerere de extradare atat de „bine argumentata” incat „guru”-ul Monicai Macovei a primit azil politic in Suedia?

  130. 135 Aya februarie 22, 2012 la 5:24 am

    @

    Victor V

    Am amanat sa fac cuvenitele rectificari la mesajul pe care ti l-am transmis in februarie 21, 2012 la 10:20 pm.

    Corect:
    „mesajul pe care mi l-ai adresat in februarie 21, 2012 la 10:20 pm”;
    Corect:
    ” Observ, insa, ca ai preocupari noi: manie proletara, vigilenta in identificarea unor “basisti””
    Corect:
    „Vin alegerile si, fiind clar ca vor fi castigate de USL- actuala opozitie- vei fi considerand ca e bine sa te poti “recomanda”, atunci, cu “activitatea din ilegalitate” pe „sanatosul” principiu: putini am fost, multi am ramas.”

  131. 136 Victor V. februarie 22, 2012 la 3:26 pm

    @ Aya

    Scuze pentru dispoziția glumeață. Cred că uneori devenim intoleranți cu oameni care au singura vină că și-au spus deschis deschis opiniile. Crezi sincer că Radu este băsist, portocaliu, șamd? Mie mi s-a părut un comentator echilibrat și simpatic.

  132. 137 Radu februarie 22, 2012 la 7:10 pm

    @Victor,

    Multam frumos. Ca veni vorba, daca esti des dispus la glume ar trebui sa-ti schimbi nick-ul in Radu (slav – veselul). Dar si Victor (lat. invingatorul) e foarte potrivit, vad ca ai ambitia cand stai de vorba cu Titus (lat. turturica) sa-i demonstrezi cine are dreptate.

  133. 138 Radu februarie 22, 2012 la 7:24 pm

    @Victor

    Sau cand te conversezi cu Ghita (grec Georgios – taranul).

  134. 139 teostancteostanc februarie 22, 2012 la 8:47 pm

    VictorV, florin m,

    Ce s-a intamplat la Sighetu Marmatiei este consecinta goanei dupa profit a unui capitalism de borfasi. Singura regula care o respecta este sa iasa banu’.

    La fel de vinovat este statul care ar fi trebuit sa monitorizeze in continuare
    ca aceste domeniile de risc

    Sa va dau 2 exemple:

    1. Ascensorul mi-a cerut 6000 Eur numai pentru expertiza a 4 ascensoare aflate la sfarsitul duratei de utilizare.

    2. GDF Suez imi cere la fiecare factura sa contractez revizia tehnica a instalatiei de distributie gaze ( care se face odata la 10 ani) cu toate ca am schimbat in 2010 intreaga retea, pe care am omologat-o cu chiar cu ei.

    Nebunii curate.

    Intrevad un pericol major. Muncitorii vor uita sa mai lucreze bine in climatul de furtisaguri si de lipsa de exigenta.

    Si atunci sa te tii, nene, explozii, maluri surpate peste lucratori si copii arsi in incubatoare..

  135. 140 Daniel februarie 22, 2012 la 10:58 pm

    Paul,
    Ok! Inteleg ca semnalezi o problema morala si nu una legala, caz in care apelul la un control legal isi pierde scopul. Nu demult am vazut aici, pe blog, un scenariu in care speculatorii sau nu stiu cine, vroiau falimentul Greciei pentru a incasa banii pe CDS-uri. Am verificat tranzactiile, volumele, evolutia pretului si a lichiditatii si absolut nimic nu confirma , mai mult, chiar infirma aceasta supozitie. Am ajuns sa am o toleranta redusa la bull-shit. Numai cu indignarea nu rezolvi nimic. Este foarte convenabil sa strici ceea ce merge folosind sofisme si vinovati aparenti. Piata libera este o valoare in sine. Nu ti se pare ciudat cum, desi cauzele sunt de natura infractionala si nu de functionare a pietei, nimeni nu le arata pe acestea? In schimb vinovata este piata (adica libertatea de a lua decizii) si neoliberalismul (o chestie destul de abstracta), dar niste baieti cu nume si prenume, identificabili si raspunzatori de situatie, sunt OK. Confuzia poate fi generatoare de diferende, de aceea trebuie sa fim capabili de a face decelari fine. Jocul este acum divide et impera. Faza este: Divide: Urmeaza: Impera!

  136. 141 Aya februarie 23, 2012 la 1:45 am

    @

    Victor V.

    La intrebarea ta din februarie 22, 2012 la 3:26 pm (citez):
    „Crezi sincer că Radu este băsist, portocaliu?”
    raspunsul meu este: nu cred.

  137. 142 Aya februarie 23, 2012 la 1:48 am

    @

    Radu

    In replica la mesajul tau din februarie 22, 2012 la 1:10 am :
    adanc!

    P.S.
    Ce zici, te voi fi asteptat pe tine pentru a afla ce inseamna „Radu”?
    Am scris cu majuscula intrucat este (si) nume.

  138. 143 Victor V. februarie 23, 2012 la 6:08 am

    @ teostanc

    Te știam un comentator ponderat și logic. Poți să-mi explici logica afirmației: „Ce s-a intamplat la Sighetu Marmatiei este consecinta goanei dupa profit a unui capitalism de borfasi. Singura regula care o respecta este sa iasa banu’.”

    Eu am înțeles că a fost vorba de neglijență. Care e legătura cu „goana după profit”?

    Îți înțeleg frustrarea în ceea ce privește GDF Suez. La utilități, nu putem vorbi de piață liberă, deci ești silit să lucrezi cu ei. Însă și ei au obligații. Te-ai gândit să-i dai în judecată?

    În ceea ce privește „Ascensorul” nimic nu te oprește să-i schimbi. Din câte știu, sunt zeci de firme care se ocupă de ascensoare.

  139. 144 Vasile, februarie 23, 2012 la 9:11 am

    Radu,

    Esti pe alaturi si cu intelesul si cu subintelesrilel ,daca sau chiar daca te deranjeaza cu logica.

    Giorgios = fermierul fermierul nu este = taranul si acela care are o ferma agricola. Georgios pe vremurile democratiei antice grecesti avea sclavi
    care-i lucrau ferma, acum fermierul grec are romani , albanezi sau alte nationalitati, care si ei la randul lor nu sunt tarani ci ingineri,economisti sau profesori!!

  140. 145 Miraj februarie 23, 2012 la 9:48 am

    Schimbati-l pe Ponta!

  141. 146 Draghi Puterity februarie 23, 2012 la 10:31 am

    @Daniel

    Stii ce mi-as dori eu in toata povestea asta cu neoliberalismul nedefinibil? Transparenta!

    Concret, sa fie totul transparent pana la persoana fizica. Sa o terminam cu fondul X de investitii e actionar la firma Y. Fondul ala are niste actionari indiferent daca sunt 100 sau 1000000 la numar. Si daca sunt un milion de alte fonduri sau banci, in final se poate ajunge la niste persoane fizice care au sau niste bani investiti undeva, sau care „controleaza” banii unor fraieri facand castig din asta. Nu de alta, dar tare am impresia ca „piata” asta are un nume. Sau cateva nume. Hai sa le cunoastem…

    Piata libera asa cum o percepi tu ca „libertatea de a lua decizii” nu exista decat ca idee. Cam ca si comunismul, care si el a parut o idee buna, si stim cu totii ce a iesit. „Piata reala”, functionare ei, e guvernata tocmai de aceste elemente criminale cu nume si cu prenume. Din pacate, numele acestora nu prea apar in public, iar cand apar, apar doar pentru ca le-au tras tzeapa altora ca ei (vezi Madoff). In public apar de regula doar numele catorva executanti a acestor crime (mai mult sau mai putin constienti de conditia lor).

    Poti sa detaliezi in ce fel ai verificat si ai ajuns la concluzia ca speculatorii NU doreau falimentul Greciei pentru a face (mai multi) bani din CDS-uri?

  142. 147 Paul februarie 23, 2012 la 8:46 pm

    Daniel,

    gresesti cand afirmi ca o problema „morala” justifica mai putin un apel la controlul „legal” al actiunii prin care o norma morala a fost incalcata (decat l-ar justifica, probabil, in acceptiunea ta, o problema „legala”).

    Probabil ca, din cauza ca te concentrezi prea mult la lege in sine, nu percepi valorile sociale pe care legea (penala sau civila) incearca sa le ocroteasca. Aceste valori sociale sunt in principal valori morale, astfel ca, orice incalcare a lor, inainte de a fi o manifestare ilegala sau delictuala, apare ca o manifestare imorala. Mai mult, tot timpul starea de moralitate, colectiva sau individuala, este considerata o premiza a starii de legalitate.

    Din aceasta cauza comentariile mele merg, cateodata :), direct la miezul problemei (valorile sociale incalcate) si numai tangential ating „haina legala” a acesteia.

    Si, daca tot mi-ai deschis apetitul pentru analize filosofico-juridice :), vreau sa mai spun ca puterea normelor morale dintr-o societate e de multe ori mai mare decat cea a normelor legale, in special pentru ca cele dintai (adica, normele morale) sunt mai atractive pentru ca nu reprezinta o initiativa arbitrara individuala (sau a unui grup restrans), ci un fel de reflectie colectiva experimentata pe viu de generatii intregi. Din aceasta cauza regula este ca normele legale se bazeaza pe normele morale si exceptia este situatia inversa (adica, de cele mai multe ori legea nu este decat traducerea intr-un text normativ a unei practici orale deja existente. Deci nu li se impune oamenilor o conduita noua, ci fixeaza in texte legislative ceea ce ei fac deja de generatii 🙂 ).
    Se poate pune atunci intrebarea asupra eficacitatii normelor legale stiintifice (bazate pe reflectia juridica). Ei bine, aceste norme legale „inventate”, iar nu transmise din generatie in generatie, sunt necesare in cazul crizelor. A crizelor valorilor traditionale. De exemplu, cand valorile traditionale ale schimbului de marfuri (legate de arbitrariul si de folosirea fortei nobiliare) au inceput sa produca foamete, aceste „valori” au fost schimbate cu altele; cand aceste noi „valori” (legile pietei, adica 🙂 ) incep sa produca haos, le schimbi si pe ele cu niste creatii RATIONALE (nu empirice!), renuntand la traditii si la obisnuintele care s-au dovedit a fi paguboase.

    Problema este ca legile rationale (bazate pe studiu stiintific, analize, prognoze etc.) raman doar simple principii abstracte atat timp cat aplicarea lor nu se poate face decat prin folosirea fortei brute (de constrangere) a statului. Ele nu devin efective decat in momentul in care se integreaza in morala, devenind valori sociale prin ele insele, fiind tratate ca si cele mai profund inradacinate traditii.
    Pentru a se obtine aceasta trebuie nu doar ca legile sa fie bune, ci si ca cei care inca mai extrag foloase din nerespectarea lor sa dispara.
    Deocamdata legile nu sunt suficient de bune, de aceea li se permite „baietilor” (de care zici tu) sa ia decizii mult prea libere dupa parerea mea (stiind ca libertatea absoluta nu ar trebui sa existe!), in asa fel incat se ajunge la crize imposibil de controlat pana si de cei care le-au provocat.

    In concluzie, consider ca in primul rand trebuie inlocuita „infrastructura”, pentru a-i determina pe cei care o folosesc sa-si inlocuiasca manifestarile. Apoi, … vine ea si civilizatia 🙂

  143. 148 Paul februarie 23, 2012 la 8:52 pm

    Daniel,

    cred ca raspunsul meu si cel al lui Draghi Puterity se completeaza reciproc.

  144. 149 teostanc februarie 23, 2012 la 11:00 pm

    Victor v
    S-au găsit cca 14 locaţii în care sunt pierderi de gaz Nu mai este vorba de un simplu incident.

    Ce mă intrigă este ca vezi numai partea bună a capitalismului.

  145. 150 Daniel februarie 23, 2012 la 11:39 pm

    @Draghi
    Sunt destul de prins zilele astea, dar voi reveni cu date. Merci pentru intelegere!

  146. 151 Victor V. februarie 24, 2012 la 12:02 am

    @ teostanc

    Firește că nu este un simplu incident. Este vorba de neglijență. Însă se putea întâmpla la fel de bine și dacă era o companie publică. În cazul unui companii publice, vinovații erau pedepsiți și lucrurile se încheiau aici. În acest caz, compania fiind privată, va trebui să despăgubească victimele.

    Știu că sună cinic și că nu există o dreaptă compensație pentru ce s-a întâmplat. Însă în acest caz lucrurile nu vor putea fi mușamalizate, așa cum s-ar fi întâmplat cu o companie de stat.

    Discuția despre „partea bună a capitalismului” e mai lungă. Poate vom avea timp vreodată să o discutăm pe îndelete.

  147. 152 teostancteostanc februarie 24, 2012 la 9:09 am

    Victor V

    Sigur ca este o discutie lunga. Daca si cel mai comunist stat, China, promoveaza capitalismul inseamna ca el are mai multe avantaje decat dezavantaje. Dar acestea din urma exista. Rolul statului ar fi sa le minimizeze prin legislatie si control.

    Din pacate, Romania este inca faza salbatica in care totul se face pentru profit iar statul nu stie, nu vrea, nu are experienta si este prea corupt sa intervina eficient.

    De exemplu, firma din Sighet in mod sigur ca nu era pregatita se efectueze lucrari pe instalatii de gaze, prin Know How si pregatirea personalului dar ea a fost selectata, din cate cunosc, de stat prin Ministerul Economiei si de un particular, EON Gaz.

    La case mai mari pot sa citez actiunile monopoliste ale benzinarilor, in mare actualitate. Au fost amendati si acum scupesc benzina sa-si scoata paguba.

    Pot sa dau o multime de exemple dar pierd timpul. Sunt sigur ca le cunosti si d-ta dar o anumita propensiune te face sa nu vorbesti despre ele.

  148. 153 Victor V. februarie 24, 2012 la 10:29 am

    @ teostanc

    Dimpotrivă, îmi face plăcere să le discutăm. Aș fi chiar încântat să-mi furnizezi argumente că piața LIBERĂ produce distorsiuni.

    Cele două exemple date de tine (Sighetul Marmației și „benzinari”) sunt edificatoare pentru amestecul nefericit de stat și piață liberă.

    Însă scumpirea benzinei, cred că provine din scumpirea prețului petrolului. Argumentul că petrolul este local și deci ieftin, nu stă în picioare la o analiză atentă. Chiar dacă e ieftin la extracție, atât timp prețul extern e mai bun decât cel local, e mai rentabil să-l exporți.

    „Soluția” de a-l constrânge prin reglementări să-l vândă local, creează inerent distorsiuni. Adică, atunci când prețul ar scădea sub pragul de rentabilitate, statul ar trebui să garanteze totuși prețul la pompă și să încaseze pierderea.

    În final, decuplarea de la piețele libere internaționale ar fi fatală, așa cum deja s-a întâmplat în cazul lui Ceaușescu. Oricât de rentabil ți se pare că poți produce în micro, nu poți replica ÎNTREGUL ecosistem internațional.

    Se ajunge la aberații. De exemplu mașinile Oltcit erau foarte bune în general. Însă o nenorocită de curea de distribuție facută din cauciuc românesc, îți făcea periodic praf supapele.

    Încă o dată sunt foarte deschis să discut cu tine, cu argumente, orice exemplu de presupusă disfuncționalitate a pieței libere. Îmi place că ești deschis la argumente, iar logica ta, din câte am văzut, este corectă.

  149. 154 teostanc februarie 24, 2012 la 5:04 pm

    Victor V.
    Oltcit. a fost o maşină proastă de 2 ori:
    1 Indigenizarea forţată aşa cum ai arătat;
    2 Motorul este răcit cu aer, soluţie care conduce la consumuri de carburanţi.
    Vina aparţine în întregime fostei guvernări comuniste prin alegerea modellui şi apoi prin indigenizare dar fiind forţat. de faptul că fabricarea unei maşini cu CKD era mai scumpă decât una importată.

    cât importul din Franţa .

  150. 155 Victor V. februarie 24, 2012 la 7:09 pm

    @ teostanc

    La vremea respectivă aveam Dacia 500 Lăstun. Oltcitul mi se părea Mercedes. Însă problema cu cureaua de distribuție o aveau amândouă. Încă mă mai bântuie coșmarul supapelor făcute praf în ziua când mă pregăteam să plec de la Costinești, după o lună de vacanță „moca”.

    Ai fost vreodată „blatist” pe litoral?

  151. 156 Draghi Puterity februarie 24, 2012 la 10:32 pm

    @Daniel

    Take your time, insa eventual gandeste-te la experienta ta cu justitia. Ce ar trebui sa fie, la modul ideal, si ce e de fapt. Asa e si cu piatza.

  152. 157 Daniel februarie 25, 2012 la 5:01 pm

    @Draghi
    TI-am raspuns si la topicul privind vulpea, daca nu verifici aici.
    Privind ultimul tau comentariu. Ai pus punctul pe i: 90% din aberatiile care se intampla in piata (si in societate) au loc prin incalcarea legii sau prin coruptie, adica cei care au puterea de reglementare o fac (din prostie sau din ticalosie) impotriva intereselor celor care ii platesc (oficial). Si atunci le convine sa se spuna ca piata, criza, vremea sau mai stiu eu ce sunt de vina. Piata suntem noi. Daca ne e frica de piata inseamna ca ne e frica de noi. Pe partea cealalta se afla intr-adevar mari banci, emitatoare de moneda care de multe ori distorsioneaza piata, dar este comportamentul catorva baieti, nu al oamenilor. Nu mi se pare normal ca partea fianciara a tranzactiei sa fie atat de puternica incat sa estompeze componenta fundamentala. Dar aici vorbim de lejeritatea de acordare a creditului si de ticalosia celor care se folosesc cu rea-credinta de el, ma refer la guverne. In momentul in care identifici piata ca vinovat si nu oamenii concreti si putini care o distorsioneaza prin interventii ilegale sau cel putin nelegitime, le faci jocul. Ca sa fiu mai exact, nu ma refer la cei care au interese majoritate intr-o companie, caci acestea se cunosc si sunt obligati sa raporteze tranzactiile. Ma refer la cei care fac cadrul legislativ si la cei care administreaza banii publici. De ce crezi ca nu exista o bursa agricola in Romania, de exemplu? Pai simplu, ar strica interesele unui grup restrans de speculanti transpartinici. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa vina statul sa hotarasca in locul meu. Daca stam sa tragem linie, daca intri in piata si gresesti (nu te obliga nimeni) pierzi niste bani, statul in schimb nu te intreaba daca vrei. Daca vrea sa iti ia banii ti-i ia, daca vrea sa te omoare, o face si pe asta. De ce? Pai acolo in varf se afla niste baieti, aflati in extrema ticalosiei si a incompetentei, despre care norodul crede ca lucreaza pentru ei. Ca si la FNI, nimic mai departe de adevar!
    Singura intrebare este daca ne vom multumi sa ii injuram sau facem ceva, fiecare dupa competente si posibilitati.

  153. 158 teostanc februarie 25, 2012 la 5:01 pm

    Victor V

    La Costinesti am mers in an I, II si III prin AS; tot un fel de blat. Erau casute sau vile alcatuite din camere cu 2 paturi si o chiuveta. Mi-a placut enorm deorece traiam o continua aventura. Era interesanta si compozitia internationala a turistilor.

    Am ramas cu o vie nostalagie si m-am dus si dupa ce am terminat facultatea, deoarece sotia mea era inca studenta. Na prea a mai fost la fel.

    Pe vremea aceea nu aveam masina. Lastunul a aparut pe piata cam cu 1 an inainte de revolutie. Ea a fost gandita sa fie W -ul lui Hitler customizat pentru romani.

    Ar fi putut intra mai demult in fabricatie daca Ceau nu se ambitiona pentru caroseria de plastic care a fost o solutie insurmontabila. Cele cateva sute de bucati vandute au fost cu virgula caroserie metalica. De morti numai de bine! Pacat de acest concept.

    PS

    Faptul ca nu s-a impus pe piata se datoreaza si pretului de cost ridicat; avea totusi 4 roti etc si chiar daca erau mai mici costau cam la fel.

    De fapt este conceptul masinii TATA, parca?

  154. 159 Daniel februarie 25, 2012 la 5:02 pm

    @Paul
    De acord cu dizertatia despre lege si morala, dar ai interpretat gresit raspunsul meu. Intrebarea mea era dpv utilitar: ce o sa-i faci? Ii bati obrazul? Ai putea folosi un mecanism de piata si sa nu ii mai cumperi produsele. Eu si multi altii facem asta de ani de zile cu produsele din blana de animal, preferand produse sintetice, dar am uitat, tu nu folosesti mecanisme de piata. Cred ca ramane sa-l injuri pe blog.
    Schimburile comerciale au avut loc intotdeauna, si in evul mediu, dar odata cu aparitia oraselor si cu dezvoltarea economica, acestea s-au intensificat. Acum vii tu si decretezi ca piata nu mai functioneaza si trebuie sa re-vina statul comunist sa puna mercuriale, astfel incat sa trebuiasca sa dam spaga pentru obtinerea unui produs, ca doar trebuie si secretarii de partid sa traiasca, iar munca e grea. Eu sunt dispus sa te cred, dar convinge-ma ca stii despre ce vorbesti! Poti incepe prin a explica ce este o piata si pe ce fundamente se bazeaza.
    Spui ca vrei sa strici infrastructura. Mi se pare coerent. Si mie mi se intampla ca atunci cand nu imi mai place zugraveala sa daram casa.

  155. 160 Draghi Puterity februarie 25, 2012 la 9:07 pm

    @Daniel

    Sunt foarte ocupat in acest WE, iar comentariul tau meritata un raspuns formulat in liniste. Mai ales pentru ca, pana la urma, identificam aceleasi probleme, insa ajungem cumva la concluzii diferite privind cauzele si efectele.

    Foarte pe scurt, ideea: puterea corupe. Puterea absoluta corupe absolut. Si piata si statul se vor corupe absolut atunci cand au puterea absoluta. E vorba deci de echilibru.

    Imi pare sincer rau ca nu am timp sa comentez acum mai mult. Sper sa imi pot face suficient timp cat de curand sa comentez si la ce ai scris legat de CDS-uri. Cu tine pot avea un dialog. Cu alti sustinatori (de fapt fani) ai „pietii” de pe aici nu pot avea decat (in cel mai bun caz) dezbateri lipsite de sens.


  1. 1 Marfa pactului şi ambalajul protocolului. Precizari pentru capuchehaia Preda | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 19, 2012 la 2:38 pm
  2. 2 A 38-a zi pentru România | Teologie pentru azi Trackback pe februarie 19, 2012 la 4:09 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!