Triunghiul de aur

De mai multe ori, am scris despre ceea ce am considerat intotdeauna a fi  Triunghiul de aur al guvernarii:
– stabilitatea politica;
– stabilitatea macro-economica;
– dialogul social.

Am urmarit, ca prim-ministru, realizarea armonioasa a celor trei obiective.

Stabilitatea politica a fost realizata printr-o sustinere majoritara in Parlament a legilor de implementare a acqui-ului comunitar  si a legilor de reforma institutionala si prin asumarea unor obiective politice consensuale – eliminarea vizelor, intrarea in NATO, finalizarea negocierilor pentru aderarea la UE, finalizarea Acordului stand-by cu FMI, normalizarea relatiilor cu Bulgaria si Ungaria (in perioada guvernului Medgiyesy).

Preocuparea pentru stabilitatea macro-economica s-a manifestat prin realizarea graduala a unor indicatori economici care au insemnat in 2004 un nivel al deficitului bugetar de doar 1,2 la suta si un nivel al cresterii economice de 8,4 la suta. Nu vreau sa mai adaug alte detalii, pentru ca sunt deja cunoscute.

In ceea ce priveste preocuparea pentru dialogul social, mentionez doar infiintarea in 2001 a unui Minister pentru dialog social, in ideea consolidarii unui alt triunghi ( de parteneri) – guvern, sindicate, patronate.

De ce am prezentat, extrem de simplificat, o filozofie de guvernare ce a permis obtinerea, practic, a tuturor obiectivelor de etapa propuse? Pentru ca am impresia ca actuala putere nu intelege ca o relativa stabilitate macro-economica nu este suficienta pentru a genera rezultate pozitive. Poate eventual sa asigure supravietuirea regimului pe termen scurt, dar cu riscuri de explozie sociala. Cu riscuri de a pierde, in plan intern, increderea populatiei si, in plan extern, credibilitatea in fata partenerilor.

Cum sa asiguri dialogul social cand ti-ai propus distrugerea sindicatelor, lasand loc liber actiunilor spontane? Cum poti sa mai realizezi stabilitate politica, in conditiile in care nu mai recunosti autoritatea Parlamentului, cand nu mai respecti partidele de opozitie, cand fragmentezi spatiul politic, inventand partide de tip pirania?

In aceste conditii, e nevoie de o supapa pentru detensionare sociala. Varianta cea mai eficienta ar reprezenta-o – si in opinia mea –  alegerile anticipate, pentru a reface echilibrul politic pe o noua baza, evidentiata la alegeri.

34 Răspunsuri to “Triunghiul de aur”


  1. 1 Sami ianuarie 17, 2012 la 2:45 pm

    Traim in dictatura . Restul vine de la sine . Pentru ce i-ar trebui lui TB o relatie cu partea sociala , cand el este tatutztul atotstiutor si „sefu’ ” ?

  2. 2 Mihnea Georgescu ianuarie 17, 2012 la 2:48 pm

    Lăsaţi, tovarăşi, că vine Cavaleria, Joi, după Miercurea Sibiului lui Iohansohn ăla, vine oastea de strânsură a lui Crinache Antonescu, anticomunişti cu ştate vechi, născuţi, iar nu făcuţi de taica Amedeo au de Conu Patriciu!

  3. 4 contele ianuarie 17, 2012 la 3:06 pm

    Este bine că lumea demonstrează paşnic, înseamnă că populaţia are spirit civic, nu doarme în papuci. Aici nu mă refer la idioţii de huligani care decredibilizează acţiunea.
    Cifrele sunt totuşi exagerate. Şi în valoare absolută şi în „textura” demonstranţilor. Dau un exemplu. Dacă Antena 3 afirmă că au ieşit în stradă 2000 de participanţi, algoritmul de calcul este următorul: 2000 – 500 ( exagerare pentru efect, se mişcă ţara bla,bla,bla, Voiculescu le dă primă ; ca o paranteză, „Gândul” a evaluat numărul la 1500, „Evenimentul” la mai puţin, evident) – 150 ( „revoluţionari” şpăgari ) – 400 ( membri de partid) – 200 ( galerie de fotbal) – 100 ( pierde-vară care-l apără pe doctorul „Calafat”) – 200 ( tineri în cautare de senzaţii tari) = 450 participanţi. Ăştia ar fi participanţii să le zicem oneşti, sinceri în demersul lor.
    Cu alte cuvinte, manifestaţiile acestea nu sunt cu nimic mai speciale ( din nefericire pentru cei ce doresc schimbarea imediată) decât cele din Europa sau din lume. De amplitudinea lor, nu mai vorbim. Aşa că cei care visează un heirup, cei care vorbesc de o Revoluţie se mint singuri. Cu toată sforţarea unor televiziuni masa critică nu există. Şi poate nu există pentru că lumea se simte prinsă într-un labirint fără ieşire. Îi detestă pe actualii guvernanţi şi n-are nicio aşteptare de la alternativă. Nu mai există ca-n alte dăţi omul providenţial, fie el Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Popescu,Ionescu.
    Pentru că noi avem cultura acestui tip de lider, cultură ce s-a dovedit falimentară.
    Spun toate astea pentru că numărul de demonstranţi este incredibil de mic raportat la manifestaţii similare din alte ţări şi la măsurile dure de austeritate suportate. Pot să filmeze televiziunile din mii de unghiuri, pot să facă nişte montaje de să moară Spielberg de ciudă ( şi-am văzut câteva „opere de artă”, „Lista lui Schindler” nu altceva!), evidenţa se impune, sunt relativ puţini cei care ies în stradă.
    Victor Ponta procedează bine. O demonstraţie „neafiliată”politic, spontană, are mult mai mare impact decât una organizată de Opoziţie. Şi apoi cred că dacă i-ar chema pe oameni în stradă Regele sau Arafat ar ieşi mult mai mulţi oameni decât dac-o fac Antonescu sau Ponta. E vorba de credibilitatea lor şi mai ales a clasei politice în general. ( Tot aud de la demonstranţi că vor să plece Băsescu şi Guvernul, să se schimbe Puterea, dar când sunt întrebaţi cu cine, dau răspunsuri vagi, gen „cu oameni cărora le pasă de ţară”, „cu oameni cinstiţi”; nu am auzit că vor să vină la putere Opoziţia). Asta, din păcate, e nota de plată pe care o plăteşte democraţia după 20 de ani de abuzuri. Dacă ar fi acum un populist mai bine dotat oratoric şi cu mai multe mijloace financiare decât Diaconescu sau Vadim ar face ravagii.
    Antonescu procedează prost. E şi mai gargaragiu decât Ponta, şi mai populist, şi mai diletant în politică. Domnul acesta crede că defilând cu Fenechiu de braţ va impresiona masele. Părerea mea este că va decredibiliza mişcările populare şi,în plus, mai există şi pericolul unor violenţe ( întâmplătoare sau montate de Putere, ca să intru şi eu în Teoria Conspiraţiei!) iar imaginea Opoziţiei poate fi asociată uşor cu acestea.
    Provocarea de alegeri anticipate la presiunea străzii mi se pare o idee discutabilă. Dacă e să vorbim ca număr de cetăţeni, de reprezentativitate, să presupunem că în stradă, în ţară, sunt acum 15.000 de cetăţeni. Hai 20.000 de cetăţeni . Să mai presupunem că din cei 5.000.000 de votanţi ai lui Băsescu au mai rămas 10%. Asta înseamnă 500000. Fundamentaliştii. Care stau acasă încă, nu ies pe străzi. Ce-ar însemna să iasă măcar jumătate din ăştia pe-afară, la o confruntare cu ceilalţi? Cum se va stabili „legitimitatea”? Prin numărul de borduri luate-n freză?
    Să presupunem că USL strânge 40.000 de oameni şi cere demisia guvernului, suspendarea Preşedintelui…şi le iese! Păi nu ar putea pe urmă viitoarea opoziţie să strângă la rândul ei cam acelaşi număr de cetăţeni? Şi să ceară acelaşi lucru? Unde ajungem aşa? O democraţie de tipul acesta nu mai este democraţie. Nu există pic de predictibilitate, se poate spune că ţara nu poate fi guvernată.
    Din câte ţin eu minte, vorba lui Mazăre, Iliescu a stat cu Piaţa Universităţii pe cap vreo lună de zile (uită totuşi să spună că ăia n-au aruncat cu borduri în capul jandarmilor…) şi nu ţin minte să fi avut loc alegeri anticipate.
    Sunt şi eu de acord cu dul Adrian Năstase că avem o conducere cam autistă. Comunicarea, empatia cu cetăţenii, sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire.
    Din păcate pentru viaţa politică de la noi, eliberarea tensiunilor sociale nu prea se mai poate face prin demisii de miniştri. Sau chiar a PrimuluiMinistru. Pentru că ştie toată lumea şi cine-i PrimMinistru şi cine-i Guvernul.

  4. 5 Fragmentarium Politic ianuarie 17, 2012 la 3:32 pm

    Dialogul social este o functie naturala a social-democratiei, la fel ca si legatura stransa cu sindicatele. Dar PSD a facut si mai mult, inscriind triunghiul de aur in cercul participarii democratice la decizie si a altor actori, non-politici, pe care i-a transformat in co-decidenti. De fapt, cam asta pare a fi si „geometria” democratiei cu miez, cu substanta, potrivit manualelor de politica. Subliniez dimensiunea participativa a democratiei deoarece am observat, in ultimii sapte-opt ani, ca dialogul social poate fi si formal, gaunos. Ori asumarea raspunderii guvernamentale, pe legi, inseamna nu numai negarea dialogului social, ci si a ceea ce-i da consistenta, a democratiei participative… Vedem chiar acum, sub ochii nostri, o mostra de dialog formal, cum Guvernul, constrans de critici si de efectele lipsei de dialog (protestele sociale), a chemat la discutii Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social (Guvern, BNR, Sindicate+Patronate) fara nicio agenda, motiv pentru care pe buna dreptate sindicatele nu au dat curs invitatiei, pentru a evita sa fie girantul unei false democratii…

  5. 6 blogideologic ianuarie 17, 2012 la 3:46 pm

    Termenul „conştientizare” este în mod limpede legat de plasarea unui subiect în „conştiinţă”. Adică implică evaluarea subiectului ca „bun” abstract (vorbesc despre acel „bun” ca Bine, iar nu despre bun-marfă), ori ca pe un „rău” abstract. Deci „conştientizarea” implică o judecată de valoare.

  6. 7 blogideologic ianuarie 17, 2012 la 3:48 pm

    O judecată de valoare spontană. Dar aici intrăm în taoism.

  7. 8 Doru Coarna ianuarie 17, 2012 la 4:00 pm

    @ Dle Nastase,

    alegerile anticipate ar fi organizate de ei, adica n-am realiza nimic, le-ar fura cu si mai mult avant, de data asta si din disperare! Intregul stat roman, de la Biroul Electoral Central si pana la ultimul sef de post din comuna ar proceda cu elanul jandarmilor aia contra poporului si ar numara voturile precum balena aia blonda! Nu mai spun ce ravagii ar face banii lor!

    Singura solutie este convingerea unui minim necesar de parlamentari din zona puterii ca decat o explozie sociala totala, mai bine o modificare de majoritate, guvern interimar pt pregatirea alegerilor si apoi alegeri, alt parlament, alt guvern si suspendarea dusmanului. Adica USL ar trebui sa puna si el osul la treaba acolo unde zice ca se pricepe, in parlament.
    Ma gandesc ca vreo 22 de insi lucizi ar trebui sa se mai gaseasca prin acest parlament, sau nu?

    Dar oricum, lipsa opozitiei din Piata o va costa mult, incalculabil inca!
    Pana si Coposu sau Campeanu, la varstele lor, se miscau mai repede si partidele lor nu lipseau de la niciun protest, ba chiar le creau, nu profitau de cele gata create in mod spontan…

    Dealtfel interesul este comun intregii clase politice, o explozie sociala ii va matura pe toti si haosul va fi deplin de data asta, populatia nu mai are nimic de pierdut dar are infinit de recuperat!

  8. 9 Vasile, ianuarie 17, 2012 la 4:08 pm

    Mihnea,

    Esti extraordinar de inteligent , l-ati depasit chiar si pe cel mai inteligent comentator al acestuia blog Altetea SA , ….

    Statul la pinda si plasatul multimii in fata nu este in nici un caz metoda cea mai morala a unui partid de opozitie , mai ales cind te afli in fata unei puteri anti-democratice.

    PSDeul nu-si confirma decit aprecierea pe care nu o merita de la acel segment de populatie care incearca prin propriile forte sa mai miste ceva in aceasta tara, sa excite atat clasa politica inepta si latenta , clasa care evita angajarea fatisa si fara echivoc in lupta pentru inlaturarea puterii!

    Dar ce sa faca si PSDeul cu atatea dosare in cercetare pernala, se fac ca nu aud ca nu pricep, pentru ca si stejarul nu-i asa daca nu se rupe in timpul furtunii se taie dupa aia pentru lemne de foc!

    Contele ,
    spune de un segment de fundamentalisti care chipurile sunt pasivi,pai asta chiar este nonsens funfamentalist pasiv, de parca ar vorbi de parti anatomice perverse si nu de militati.
    Pervers mesajul contelui ,perversa si mincinoasa afirmatie despre militantii din Piata Universitatii, pai domnule conte munhauzen militantii aia din piata erau silciti din bataie ca ocupau carosabilul,ca strigau jos Iliescu , de ce denaturezi adevarul?
    Piata universitatii a fost o miscare pur politica si nu una revendicativ economico-politica , oamenii de atunci vedeau in Iliescu cea ce nu au vazut si nu vad orbii de azi in Basescu un pericol anti-democratic un pericol impotriva pluripartidismului si nu numai.
    Sincer sunt consternat la varsta mea sa vad cit de ticalosi pot fi unii oameni!

    Biblio,

    Iti spuneam sa nu-l aplauzi pe dl. Arafat chiar asa de vreme , si el ca si alt roman sa se fi speriat de propria lui valoare de propria lui putere, de acum o data cu reintoarcerea „la palat” faptul ca s-a comportat ca maimutoiul casatorit cu o girafa nu mai conteaza , atata timp cit cine stie a acumulat atata simpatie si capital politic incit ar putea candida din partea PDLeului chiar mai sus decit i s-a propus ca primar al capitalei!

  9. 10 Vasile, ianuarie 17, 2012 la 4:16 pm

    Contelui am uitat sa-i reamintesc ca Mazare de atunci era tanarul militant ,agresiv, as putea spune fara frica ,care a trait si a ars alaturi de militanti anti FSNisti si in Piata Universitatii a acelor vremuri.

    A condus cel mai agresiv ziar anti-putere , intro perioada in care Romania ar fi avut nevoie de cit mai multi tineri asemanatori lui .

    Averismul insa la ticalosit eu care stiu de atunci vad acum un alt individ !

  10. 11 Doru Coarna ianuarie 17, 2012 la 4:40 pm

    Vad tot mai multi ametiti pe aici dar si in media cum compara ei protestul spontan din Piata de acum cu Revolutia Romana din ’89!

    Singurele asemanari sunt caracterul spontan al protestului, lozinca „Vrem libertate!” precum si „Alegeri libere!”. Dar astea sunt dezideratele permanente ale oricarui popor!

    Nimeni nu a strigat atunci Jos Ceasca, acum solutia strazii este unanima:”Jos Basescu!”.

    Nimeni nu a strigat atunci Jos comunismul, asa cum multi sustin in fals, dupa cum nici acum nu striga nimeni Jos capitalismul sau Jos democratia!

    Revolutionarii de atunci aveam in fata intregul sistem de forta al statului roman prezent si organizat cu efect cumulativ: militie, securitate si armata, toate perfect echipate si inarmate cu munitie de razboi si acompanate de toate armele lor specifice, de la servicii de informatii pana la care de lupta! Au lipsit doar marina, aviatia si antiaeriana! Dar si acelea au lucrat intens dupa…

    Revolutionarii nu au aruncat cu pietre si nu au devastat, in 21 nu au fost infiltrati provocatori, protestul spontan a fost o mare surpriza pt putere!

    Confruntarea a fost nu o simpla bataie cu pietre ca intre gastile de pusti din cartierele de odinioara, ci a fost o lupta pe viata si pe moarte! Acum, cred ca nici Basescu n-ar avea curaj sa ordone reprimarea cu foc a protestatarilor, desi s-ar gasi destui idioti prin trupa care s-o faca…
    Asta s-a cucerit atunci cu pretul vietii a 1300 de eroi martiri si a altora ramasi schilozi pe viata sau mai norocosi, doar batuti, al caror noroc insa s-a incheiat acum cand Basescu le-a taiat drepturile materiale…

    Si mai mult, nici Mama jandarmeriei de azi nu se compara cu militia sau cu securitatea ceausiste! De Armata ce sa mai vorbesc, nu prea mai avem ce compara…

    Atunci s-a reusit prin hotarare si jertfire, si-au dat viata in mod constient. Acum, daca ia unul o piatra in cap se opresc ostilitatile, vin paramedicii (???), salvarea, primul ajutor, televiziunea, relatari si reluari la infinit… Atunci cadeau precum popicele in fata gloantelor puterii! Si nu cred ca au fost nici macar numarati precis vreodata…

    Atunci au iesit a doua zi platformele, acum bucurestenii se simt deranjati ca se mai blocheaza intersectia, desi acum o duc de trei ori mai rau decat atunci!
    Atunci a doua zi Armata a fraternizat, militia si securitatea- NICIODATA!
    Ei si acum privesc evenimentele ca pe o infrangere pe care o razbuna inca in fel si chip asupra poporului, prin reprezentantul lor Basescu si prin toate afronturile si masurile desfasurate, cu toate cadrele, la toate nivelele!
    Este vina lui Iliescu ca nu i-a desfiintat! Doar i-a mermelit iar astia s-au refacut mai puternici ca oricand! Sigur, ce-i acum nu mai seamana cu securitatea lui Ceasca, dar creierii lor lucreaza la fel!

    Apoi, atunci s-a frant istoria Romaniei, s-a schimbat un regim din temelii! Acum nu stiu daca se va reusi macar debarcarea lui Nutzi… de Basescu nici nu spun, este chintesenta raului pt tara asta, dar are sustinere totala din toate directiile…

    Tot ceea ce cred ca se va reusi va fi putina circumspectie din partea puterii in prezentarea unor masuri mai dure, atat! Este prea mare complicitatea si increngatura banului pt a reusi altceva…

    Scuze ca am scris prea mult, nu trebui sa cititi, dar amintirile…

  11. 12 Aya ianuarie 17, 2012 la 4:44 pm

    @

    ALL

    Plec si astazi in „plimbare” la Piata Universitatii.
    Amanunte, la intoarcere (sau, cel tarziu, maine).

  12. 13 eficientaenerg ianuarie 17, 2012 la 7:01 pm

    Confirm!Romania-vei fii stapana Economica a Europei????????????-cum eram Granarul/pe vremea lui tov.si primeam gaze si petrol din URSS!.“Nu uita,ca esti Roman!Te-ai nascut sa fii Stapan!”-ne canta Furdui Iancu
    Unitatea..si Nu,Prostii..administrative si,mai ales,Teritoriale…..,fara automate sub haine ale nepoteilor lui Mihai Viteazul….!Deci,”Noi,suntem Romani/si maghiar,romm,macedonean…Noi,suntem,pe Aici,Stapani!”.
    Dec.2010- sondaj Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie:45%- ar fi dus-o mai bine daca nu ar fi fost Revolutie;84%-a fost un lucru rau ca Ceauescu a fost executat fara o judecata corecta;60%-regreta moartea acestuia. 61%- ca o duc mai prost!

  13. 14 Sami ianuarie 17, 2012 la 7:01 pm

    @contele

    Deci sa nu vin la putere caci ma cheama Ionescu …. Am inteles .

  14. 15 Sami ianuarie 17, 2012 la 7:03 pm

    Tocmai cand ma hotarasem si eu , sa preiau puterea ,…, aflu ca daca ma cheama Ionescu sunt un dezastru .

  15. 16 Dan Doboseriu ianuarie 17, 2012 la 8:45 pm

    Motto :
    “Un medic nu este medic priceput dacă nu a fost el însuşi bolnav” – Proverb arab.

    PLUS TARD

    Unii, din păcate, nici azi, nu s-au dumerit
    Că doar a pozat în victimă Doctorul Raed ;
    Ce-i drept, a fost cândva şi un arab cinstit :
    Îmi amintesc că se numea … Dody al-Fayed .

  16. 17 Daniel ianuarie 17, 2012 la 9:28 pm

    D-le Nastase,
    In urma cu 3-4 ani ati scris un mesaj pe blog in care oarecum va plangeati ca foarte multa lume va solicita cu diverse probleme pe care dvs., la momentul respectiv, nu prea aveati cum sa le influentati. Raspunsul meu atunci a fost ca acesta e un lucru bun, ca oamenii nu va solicita pentru a va sacai, ci pentru ca au incredere in (cineva ca) dvs.. In ultimul timp eu, unul, nu v-am mai deranjat. Nu de alta, dar de toate actiunile pe care le-am apreciat la dvs. si la guvernarea dvs., v-ati distantat in acesti ani, cel putin declarativ, astfel incat am mari dificultati in a mai gasi puncte fixe comune. Asta nu inseamna ca, in calitate de om politic de varf si de persoana publica, nu trebuie sa tineti cont si de cererile legitime si de parerile celor in slujba carora, probabil, veti lucra in curand, aproape impotriva vointei dvs., daca e sa tinem cont de inactiunea opozitiei din ultimii 4 ani.
    Actualele demonstratii ar fi trebuit sa fie rodul muncii „opozitiei”. Din pacate, interese marunte au facut ca toti militantii, din si din afara partidului sa va paraseasca. Nobilul meu coleg, contele, este ingrijorat din cauza cifrelor. Intr-adevar, nu sunt incurajatoare, dar calitatea este reala. Acolo nu sunt oameni adusi cu plasa de ulei, cu dorinta de evidentiere in fata sefului de partid sau de sindicat. Presedintele Basescu a tot invocat papagaliceste Piata Universitatii, ca imagine de propaganda pentru cei care nu o cunosc decat din filme. Am recunoscut in piata fosti colegi manifestanti in piata, in 1990. Va multumesc pentru stagiul de pregatire cu jandarmi si cu mineri din 1990. Nu credeam ca acele deprinderi imi vor mai fi de folos vreodata. Nu incerc sa fiu rautacios, sunt lucruri peste care au trecut 22 de ani, in care si dvs. si noi am evoluat, cu obiectiunea ca in ultimii ani dvs. si partidul tindeti sa negati tot ceea ce ati facut valoros la un moment dat.
    Ar fi bine ca in piata sa se afle multi tineri care trebuie sa invete ce inseamna libertatea si democratia, ca pentru acestea trebuie muncit zi de zi, nu inseamna ca odata castigate ele se vor mentine. De asemenea toti suporterii basisti care au iesit in 2007 si care faceau propaganda pe net contra suspendarii, au ocazia sa isi spele pacatele. Sper ca si-au invatat lectia, macar partial. Lectia nu este ca Basescu e rau. Lectia este ca atunci cand faci alegeri, de orice fel, trebuie sa fii responsabil fata de tine si fata de cei care pot fi afectati de decizia ta. Doctorul Arafat este un exemplu in acest sens, de aceea a avut si increderea maselor. Politicienii, aproape fara exceptie, reprezinta exemplul extrem de iresponsabilitate si lumea a inceput sa se prinda. Dar mai este un drum lung pana la destinatie. Politicienii reprezinta jumatate din ecuatie. Cealalta jumatate o reprezinta micile tradari pe care le comitem zilnic impotriva lucrurilor in care credem.

  17. 18 Bibicu ianuarie 17, 2012 la 9:30 pm

    NU CONTRA CI PENTRU

    Băsescu Traian : Când veţi fi 1.000.000 de „spontani” îmi dau demisia. Robera numără-i.
    Roberta Anastase : Sunt fix 999.999, Şefu. I-am numărat de două ori.
    Băsescu Traian : Bănuiam. Băi viermilor, de unde aţi scos voi 95 % contra mea.
    Poporul : Nu suntem contra ! Suntem pentru…”Ieşi afară Javră Ordinară !”

  18. 19 andrei ianuarie 17, 2012 la 9:52 pm

    Domnule Nastase,

    Mai devreme sau mai tarziu veti ajunge la guvernare. Nu credeti ca in contextul economic actual aveti nevoie de o echipa de economisti mai competenta? Nu cred ca este suficient ce aveti acum.

  19. 20 Paul ianuarie 18, 2012 la 12:44 am

    Contèle,

    da’ ce senzatie de „déjà vu” imi provoci, fiule! 🙂
    Mai in clar, atunci cand ti-am citit comentariul de mai la deal, am avut impresia ca citesc propriul meu comentariu de ieri de la articolul anterior (in care denumeam modernul tip de guvernare actuala, drept „guvernare democratico-stradala”) Desigur, tu n-ai si botezat tipul de democratie in care succesiunea la putere se face prin scoaterea manifestantilor in strada, alternativ de catre opozitie si de catre fosta putere. Ar fi fost prea suspecta similitudinea cu propriu-mi text :).

    De-aia imi ziceam, „ce noroc pe mine ca am postat comentariul in cauza cu o zi mai devreme decat Contele!”. Caci, altfel riscam sa fiu banuit de oaresce plagiat… Doamne fereste! 🙂

  20. 21 Paul ianuarie 18, 2012 la 1:28 am

    Domnule Nastase,

    Sami remarca foarte bine diferenta dintre atitudinea dumneavoastra si cea a lui Traian Basescu.
    Adica, in timp ce dumneavoastra ati urmarit realizarea armonioasa a celor trei obiective – stabilitatea politica, stabilitatea macro-economica si dialogul social -, Traian Basescu nu urmareste nicio stabilitate. Nu pentru ca, avand experienta marii, este obisnuit cu tangajul puntii :), ci pur si simplu pentru ca stabilitatea nu-i foloseste la nimic.
    Instrumentele lui Traian Basescu sunt, dimpotriva, instabilitatea, confuzia si incoerenta, care par a se potrivi mai bine acestei societati românesti, care, nu stiu din ce motive, parca refuza sa se civilizeze! Iar in aceste conditii, Traian Basescu nu mai incearca sa le faca viata „dificila” concetatenilor sai, bulversându-le obisnuintele arhaice, ci, dimpotriva, le ofera ceea ce acestia par a-si dori: demagogie, populism si cat mai multe iluzii… Iar dupa toate acestea, o mare multime de contribuabili, parca voind sa confirme eficienta strategiei baseciene, se uita prostiti unii in ochii altora, uimiti dar ciudat de putin suparati, spunand: „mamă, ce ne-a mai tras-o ăsta!”
    Fata de Ceausescu, care i-a furat de-a dreptul, si pe care românii l-au executat, Basescu a ales sa se poarte ca un escroc fata de cetateni, amagindu-i pentru a le putea lua bunurile. Ce a obtinut in schimb? Realegerea.

  21. 22 Iceflame ianuarie 18, 2012 la 2:46 am

    @ Vasile

    V-ati gandit vreodata ca Arafat are „dreptul” de a fi cinstit si

    de a nu se implica in politica de partea unuia sau a altuia?

    Ca s-ar putea sa fie atat de pasionat si de ocupat cu ceea ce face de vreo

    20 de ani in tara asta incat sa i se „falfaie” de partidele politice?

    Poate ca nu tot ce misca in aer, apa si pamant este politica…

    La asta v-ati gandit vreodata?

    Cu respect !

  22. 23 gabrielteodorescu ianuarie 18, 2012 la 5:55 am

    [quote author=696F6C7C676B62517A6B616A617C6B7D6D7B0E0 link=1326643755/25#25 date=1326858397]Conform noului Cod al Muncii mai putem vorbi de demararea in RO a unei greve generale??? Mai ales ca idea este vehiculata la greu de unii… tovarasi…
    Dezavantajand resursa umana, angajatul… mai ales cel bugetar… prin tot felul de prevederi cel putin ciudate… mai asistam si la ipocrizia declaratiilor unora…
    A aparut chiar si notiunea de FLEXISECURITATE /FLEXICURITATE…  probabil sa fim in trend cu europenii… oare ce inteleg domniile lor prin aceasta notiune… mai multe minunatii … cititi Codul Muncii!!! … si unele declaratii cel putin ciudate a reprezentantilor puterii de ieri.
    … oricum astazi reprezentantii spectrului politic romanesc, se intalnesc cu premierul pt reimpartirea ciolanului sau ce a mai ramas din el..DAR cine are ochi sa vada… pe tapet… pseudoproteste de strada… ticluite si nu de acum… vedeti doar FMI… revine in 25 in Ro… doar trebuie sa-si incaseze banii… si in mod cert sa mai dea! … asa cum anticipam nu se va realiza nimic… iar din 25 onorabilii conducatori vor avea si unda verde pt tot ceeace vor intreprinde… unde vor mai gasi cei de peste ocean slugi atat de plecate… in opinia mea opozitia se discrediteaza singura… oricum nu au nici un motiv sa intre la guvernare, mai ales cand sacul a ajuns la fund… daca doreau o puteau face inca din 2010, 2011 dar nu au avut interesul. Doresc mazilirea unora la fel cum s-a mai intamplat in Romania postdecembrista si atat. Corb la corp nu-si scot ochii… iar o mana spala pe alta!
    [/quote]

  23. 24 Vasile, ianuarie 18, 2012 la 8:13 am

    Ice-flame m-am gandit,

    Dl. Arafat nu este un tip marginal si nici un marginit, problema majora a lui a fost mereu SMURD si curios deloc relatia cetateanului pina la momentul SMURD precum si dupa.

    Imi pare rau dar asa cum am mai spus despre dl.respectiv daca ar fi fost palestinian adevarat si-ar fi dat demisia dupa ce aceia care l-au numit , PNLeul au plecat , facea parte dintro echipa, dar dl. Arafat asa cum s-a aratat in mai toate articolele este un mare roman.

    Din pacate tot eu am mai spus ca aceia care i-au animat pe romani , au fost de obicei straini cel putin de la Carol I incoace , am fost animati de rusi de de Tokes, de Arafat , titi entitati sau personalitati care in timp au preluat un alt mesaj!

  24. 25 epolitikon ianuarie 18, 2012 la 9:30 am

    Care-i motivul principal pentru care nu ati accepta un nou mandat de premier?

  25. 26 Victor V. ianuarie 18, 2012 la 12:30 pm

    @ Paul, contele

    De fapt amândoi sunteți LePrince deghizat, pseudonim sub care se ascunde Vladimir Tismăneanu. Vă ascundeți de pomană, poporul e vigilent (și mai deștept decât scriitorii altora – scuze, dar nu m-am putut abține).

  26. 27 Victor V. ianuarie 18, 2012 la 12:34 pm

    @ Adrian Năstase

    Credeți că alegerile anticipate sunt cu adevărat posibile? Poate că ar fi mai bine ca opoziția să țintească un scop mai realist. Spre exemplu schimbarea guvernului Boc cu un guvern de tehnocrați. Moda este să se numească prim-ministru un trilateralist. Cum dl. Isărescu s-a sacrificat o dată, de data asta ar putea fi Mihai Tănăsescu. L-a întrebat cineva ce mai face?

  27. 28 Draghi Puterity ianuarie 18, 2012 la 9:07 pm

    Licuriciu’ il vrea pe eternul Isarescu.

    http://www.ionpetrescu.ro/2012/01/18/evaluarea-de-peste-ocean/

    (habar nu am cat de credibila e sursa asta, dar suna plauzibil)

  28. 29 Bibliotecaru ianuarie 18, 2012 la 10:23 pm

    @ Vasile,

    Doctorul Arafat a făcut ce a spus. De la demisie a spus că, dacă va putea, va încerca în continuare să fie de folos, fie că este în guvern, fie că nu este în guvern. Ţinta domnului Arafat nu este personală astfel încât mândria să-l fi împiedicat să revină în minister, ţinta este clară, sistemul de urgenţă. Faptul că domnul Arafat a revenit serveşte, fără doar şi poate, cauzei domniei sale şi nouă, tuturor.

    Şi eu am spus de multe ori că, spre deosebire de majoritatea celor care comentează aici, eu nu cer demisia cuplului Băsescu-Boc, eu cer ca statul să funcţioneze aşa cum este stabili în sistemul instituţional al României. Cine ocupă posturile mă interesează mult mai puţin.

    La fel şi cu domnul Arafat, interesul meu nu este unde anume şade domnul Arafat, ci faptul că domnia sa lucrează la acest program al serviciului de urgenţă care îmi face şi mie viaţa mai bună şi mai sigură.

  29. 30 Victor V. ianuarie 18, 2012 la 11:57 pm

    @ Draghi Puterity

    M-aș mira să renunțe încă o dată domnul Isărescu la BNR pentru a reintra în nebunia și și mizeria politicii românești. Poate Mihai Tănescu sau unul din executivii de top ai marilor bănci străine.

  30. 31 Vasile, ianuarie 19, 2012 la 8:30 am

    Biblio, sperante false intr-un domn pe care l-am crezut totusi palestinian,fariseu si el a vazut in poiecxtul legii doar bucatica care-l durea pe el !!

    Adevarul este ca dumneata ai circumstante atentuante atunci cind nu-ti doresti alegeri anticipate, inlocuirea presedintelui a executivului, nu acelasi lucru l-as acorda unui medic , generalist sau psihiatru!

  31. 32 Vasile, ianuarie 19, 2012 la 8:33 am

    W,

    Ironia pe care o incerci nu te desconspira ca ft. inteligent ba din contra!

  32. 33 Draghi Puterity ianuarie 19, 2012 la 11:12 am

    @Victor V. (ref. la Isarescu)

    Depinde cine il „roaga”… 🙂 Sau cum o face.


  1. 1 Triunghiul de aur | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 17, 2012 la 6:20 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!