Politica externa a Rusiei

Ieri, am condus dezbaterea de la Fundatia Titulescu, ocazionata de conferinta prezentata de Aleksander Ciurilin, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, pe tema „Politica externa a Rusiei in contextul international actual”.
Au participat peste 150 de diplomati, ambasadori, specialisti in relatii internationale. Dezbaterea a durat peste doua ore si jumatate si a fost deosebit de interesanta.
Si expunerea domnului ambassador Ciurilin a fost interesanta, acoperind numeroase subiecte de actualitate, inclusiv evolutiile din Nordul Africii.

29 Răspunsuri to “Politica externa a Rusiei”


  1. 1 Marcus februarie 18, 2011 la 11:43 am

    Boc, Fii Barbata, Nu Te Da Dus Nici Mort!

    Trebuie sa recunoastem ca, toate ca toate, dar de asa un specimen ca acest dar de la natura, Boc Emil, putine popoare, in afara de romani, au avut parte de-a lungul istoriei lor milenare. Sluga perfecta, argatul fara simbrie, omul fara coloana vertebrala, “yes-man-ul” desavarsit in varianta mioritica, pupincuristul premiant, goarna cotrocenista, umilinta si obedienta ridicate la rang de sublim (sic!) etc., Boc Emil reprezinta suma tuturor acestor “calitati” care la un moment dat si-au dat mana pentru a-i pricopsi pe romani cu asa o pleasca dumnezeiasca, un premier de tot cacatu’.
    In toti acesti doi ani personajul respectiv, probabil un unicat de vis catre cosmar, a reusit sa se metamorfozeze de la pres la usa de intrare in iatacul prezidential, pana la hartia igienica din cabinetul privat al chiombului si de la carpa de sters praful la cea de sters vasele, neiesind nici macar olecuta din cuvantul si directivele chiombalaului, indeplinindu-i fara cracnire cele mai fanteziste si lipsite de orice minima ratiune dorinte si pofte, dand dovada de o incapatanare iesita din comun in insistenta cu care a luat in cur suturile destinate basescului, pentru masurile aberante cu care a reusit sa bage Romania in haos total.
    Dar Domnul nu doarme si este gata sa rasplateasca faptele bune, asa ca putem spune ca a venit si clipa in care Boc si-ar putea lua o binemeritata revansa in fata asimetricului pentru toti acesti doi ani de umilinta si batjocura la care a fost supus.
    Cum?
    Foarte simplu. Se pare ca al nostru chiombila se pregateste sa-l debarce pe piticu’ atomic, punandu-i in carca toata mizeria asta pestilentiala in care ne-a bagat o data cu numirea guvernului marioneta Boc si facandu-l responsabil pentru colapsul total in care ne aflam pentru a-i satisface lui pohtele dictatoriale.
    Ei bine, la acest moment in care Basescu, aratandu-si din nou muschii de dictator de opereta, a lansat pe piata zvonul ca-i in cautare de premier independent, Boc cel Mic si Fara Minte, intru reabilitarea numelui Boc si spalarea personala de zoaiele in care l-a tavalit zi de zi chiombalau’, ar putea foarte bine sa faca ce-a facut si Tariceanu timp de patru ani de zile si sa-i arate Basescului degetul mijlociu ridicat in sus, simultan cu rafuzul de a-si da demisia, chit ca i s-ar retrage sprijinul parlamentar, numai asa de-al dracului si in ciuda chiombului.
    Dupa ’89, a mai fost fugarit un premier de un sef de partid, prin palatul Victoria cu demisia in mana, doar, doar o semna-o, asa ca imaginea cu chiombu’ fugarindu-l pe Boc, n-ar mai fi o noutate si ar completa magistral spectacolul de circ la care asistam de mai bine de sase ani de zile.
    Sincer sa fiu, pentru o asemenea inititaiva boccie, parca ar merita sa-l mai suportam pe pitic, inca doi ani de zile, pe post de Tariceanu Reloaded, ca si asa cu un nou prim ministru numit tot de chiomb tot dracu’ ala ar fi.
    Numai ca ramanand Boc, am avea si circul asigurat.
    Asa ca, draga Bocule, macar o data in viata arata si tu ca ai oarece grupa sanguina intre picioare, spune-i nu tiranului care te-a bagat in cacat pana in gat (si pe noi o data cu tine) si ramai fratioare la fraiele guvernului ca si cu tine si fara tine, atata timp cat decizia e in mana chiombului tot rahatu’ ala il mancam. Te asigur eu ca facand un asemnea gest te-ai scoate la un moment dat in ochii romanilor si ai putea chiar sa emiti pretentii de a ramane in istorie, cel putin in calitate de biped vertebrat, daca in caliatea de prim ministru nu valorezi nici macar cat o ceapa degerata.

  2. 2 Harabula februarie 18, 2011 la 11:46 am

    Iata o intalnire la care imi pare rau ca n-am putut fi de fata. Desi nu fac parte dintre „diplomati, ambasadori, specialisti in relatii internationale”.
    As fi vrut sa vad in ce masura diplomatii rusi au renuntat la limba de lemn a corectitudinii politice, evitarea adevarului evident, amenintarile voalate, prudenta in privinta securitatii individuale.
    Desigur interesant ar fi fost sa vad atitudinea laş-conventionala a romanilor, la unii slugarnicie, la altii bunavointa si la toti prefacatorie.

  3. 3 Pali februarie 18, 2011 la 12:21 pm

    Felicitari !

  4. 4 George Ban februarie 18, 2011 la 1:05 pm

    @Harabula, 11:46am:

    „Desigur interesant ar fi fost sa vad atitudinea laş-conventionala a romanilor, la unii slugarnicie, la altii bunavointa si la toti prefacatorie.”

    Tovarase director, ai ramas la aceeasi gandire de lemn. Desi a trecut o viata de om de la perioada ta de „glorie”. Nu ai invatat nimic. Si nici n-o sa mai inveti…

  5. 5 Ghita Bizonu' februarie 18, 2011 la 1:12 pm

    Harabula

    adica tu vrei sa stii dacac rusii au renunta la scoala lor diplomatica .. aia care de 300 de ani face gloria politicii ruse. A externe . gandire de Barabula …

  6. 6 Fragmentarium Politic februarie 18, 2011 la 1:21 pm

    V-am fi recunoscatori daca ati posta pe blog discursul lui Aleksander Ciurilin (sau ati indica un link). Este important sa ne eliberam din menghina vechilor stereotipii geopolitice si sa ne ne racordam la noile realitati, post cold war, dar acest lucru va fi mai dificil de realizat daca perceptiile diplomatilor si politicienilor nu vor fi mai larg impartasite.

  7. 8 Larisa februarie 18, 2011 la 2:11 pm

    @Harabula

    La primul aspect ai fi avut o surpriza foarte placuta. Dl ambasador a avut un discurs foarte placut.

    La al doilea aspect nu s-a schimbat nimic decat AN care a fost de nota 10 si l-a invitat foarte cordial, sa vorbeasca despre Moldova precizand foarte clar ca moldovenii sunt romani.

    A fost super !

  8. 9 Larisa februarie 18, 2011 la 2:25 pm

    au mai fost 2 faze :
    – dl ambasador a folosit termenul „egalitate” cand s-a referit la relati cu Romania si a spus ca acuzatia ca Rusia ne priveste de sus este nefondata

    -dupa ce a intrebat AN de Moldova , Aleksander a dat-o in povestiri cu cucul care priveste la cocos si nu mai stiu ce cu cucuveaua… 🙂 dar si-a revenit repede la un discurs normal.

  9. 10 Larisa februarie 18, 2011 la 2:28 pm

    daca stau bine si ma gandesc nu stiu daca s-a referit la intrebarea cu Moldova sau la ceilalti vorbitori :))

  10. 11 Bibliotecaru februarie 18, 2011 la 2:31 pm

    Să înţeleg că nu există o înregistrare audio/video? 😦

  11. 12 Socrate februarie 18, 2011 la 4:24 pm

    @Harabula * Romanii sunt mult mai interesati sa scape de capetele de lemn care ne conduc, decat de limba de lemn a ambasadorului rus. Sper ca suntem de aceeasi parere.

  12. 13 dlnimeni februarie 18, 2011 la 4:34 pm

    O initiativa si o actiune buna: discutia, posibilitatea de a expune pozitia, faptele, gindurile, sunt mult mai utile decit tacerile si aluziile facute prin interpusi. Cu atit mai mult cu cit relatia cu Rusia este dezechilibrata economic, cistigam mult mai putin de pe urma rusilor decit cistiga rusii de pe urma noastra.

  13. 14 olivia februarie 18, 2011 la 4:58 pm

    Sincer, cred ca ptr romani Moldova nu e fix pe lista de prioritati, mai ales ca nu suntem in pozitia sa facem revendicari teritoriale si suntem prea ocupati cu propria noastra supravietuire, deci nu cred ca are rost sa impungem Rusia cu acest subiect. Nu ca i-ar pasa ce zicem noi, dar cred ca in momentul asta ar fi importanta restabilirea relatiilor normale. In afara de asta, tinand cont ca Rusia e o enorma piata de desfacere, pe care dupa 89 noi n-am mai exportat mare lucru…Ar fi mai interesant daca am afla ce s-a discutat pe aceasta tema…daca s-a discutat.

  14. 15 George Serban februarie 18, 2011 la 5:48 pm

    @Harabula
    Si eu regret ca nu am participat. M-ar fi interesat sa aud despre ce a vorbit dl. ambasador. Va pot spune ca, intamplator, doi ani la rand, am avut prilejul sa petrec o parte a concediului impreuna cu niste oameni printre care se aflau mabasodorii Rusiei in Italia si Germania. Doi oameni din generatii diferite. Amandoi, oameni cu o cultura impresionanta. Cel din Germania, desi nu fusese niciodata in Romania, stia multe lucruri despre istoria Romaniei si despre situatia politica de la noi. Vorbeau deschis despre ceea ce asteptau sa se schimbe si la ei in tara dar si in lume in general. Erau contrariati in legatura cu politica externa a Romaniei, in relatiile cu Rusia, considerand-o atipica, in raport cu celelalte tari din UE si NATO. Le-am explicat ca din cauza crizei economice, odata cu PIB ul, s-a contractat si „politica externa”.
    Pe scurt, sa n-o lungesc, niste oameni interesanti. Am inteles ca s-a mai schimbat lumea si pe la ei.

  15. 16 i.nicolae februarie 18, 2011 la 6:59 pm

    Balanta schimburilor comerciale este net favorabila rusilor si asta nu e bine. Poate ne aratati si cauzele acestui dezechilibru precum si masurile ce se impun pentru a echilibra balanta. Este pacat ca am pierdut piata Rusiei.

    Sa auzim de bine.

  16. 17 Joanna februarie 18, 2011 la 7:58 pm

    @Harabula
    Am senzaţia că nu mai e mult până să te crezi Napoleon. Ne permitem să ridiculizăm ţări precum Rusia, China?… Mai sunt mulţi ca dumneata şi ca Nenumitul în ţara asta? Pe Nenumitul l-am auzit hăhăind la una dintre televiziunile lui cum că „…mbăă, îmbîî…, îhă!… ” nu colaborează el cu China în nu ştiu ce problemă, fiindcă… „Unde vrem să ne-ntoarcem?…mb…”
    S.U.A., Germania, Franţa ş.a. cultivă relaţii normale, avantajoase pentru ambele părţi, în timp ce noi (aşa vine vorba) le arătăm colţii şi mârâim! Domnilor, „suntem” întregi la fire?
    Este nelăudabil că aud vorbind despre „limbaj de lemn” persoane al căror vocabular se încadrează în acest tipar, ca să nu mai vorbesc despre gândirea lor anacronică. Tot aşa cum m-am săturat să aud cum dă vina unul şi altul pe „Mioriţa” (capodoperă a literaturii) pentru felul nostru de a acţiona ca popor; habar nu au de mitul mioritic, nu au idee ce semnificaţii poetice şi filozofice conţin versurile baladei, ce implicaţii etice …
    Şi mă mai irită ceva: ca şi Nenumitul, te crezi omniscient. Se pricepe la toate, dă indicaţii mai ceva decât Ceauşescu. El este curat ca roua, alţii sunt de vină pentru toate nenorocile pe care le generează şi le coordonează tot el.
    Am devenit o ţară de umiliţi, de sărăciţi, de vânaţi, de dispreţuiţi, de chinuiţi, de minţiţi, de înjuraţi de nişte Păcălici, care sper să devină cât mai curând Păcălitori Păcăliţi!

  17. 18 Bah februarie 18, 2011 la 8:59 pm

    @Adrian Nastase

    Oare de ce romania libera, hotnews sau ziare.com, desi au relatat despre eveniment au facut-o ca si cum ambasadorul Rusiei a tinut o conferinta de presa pe camp sau ca si cum l-ar fi prins cand era grabit spre buda si despre dvs. n-au scos nici un cuvintel. DESI AU VENIT DOTATI CU APARATE SUPER PROFI…DUMNEAVOASTRA LIPSITI DIN PEISAJ COMPLET. Ca si cum v-ati topit in neant ca si FLOTA lui Basescu.
    Nu va mai povestesc despre majurii care se credeau ofiteri sub acoperire si care au venit ca si cum se duceau cu Chioru’ la piata in speranta ca o sa-i ia interviu o”tiganca imputita”.
    OARE DE CE SUNT ATA DE CHINUTI DE EXISTENTA DUMNEAVOASTRA? PRIETENII STIU DE CE!

  18. 19 blogideologic februarie 19, 2011 la 1:20 am

    +Tot aşa cum m-am săturat să aud cum dă vina unul şi altul pe “Mioriţa” (capodoperă a literaturii) pentru felul nostru de a acţiona ca popor+
    În secolul XIX, contele Lev Tolstoi descria în Bucureşti (unde citea Coranul cu multă atenţie) resemnarea românească în faţa istoriei. Chiar şi actualmente citesc cu surpriză pe Internet : +Mioriţa noastră [este] emblema României, a resemnării în faţa soartei vitrege. Când ruşii au ca ideal naţional “Cântecul despre oastea lui Igor!“+ Chiar aşa? Louis-Paul-Marie Léger, André Mazon, Edward Keenan (printre alţii) au demonstrat convingător despre “Cântul oştii lui Igor” că este metanarativ apocrif ce apărea ca din neant exact la 21 ani după tratatul de la Kuciuk Kainargi! Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon a fost prânz gratuit ce a hrănit spre veşnică înflorire ideologia lui Karamzin ce afirmă, într-o stilată limbă rusă, că românii trebuie ucişi la fel cum au omorât americanii dominatori pieile roşii pentru a face posibil Progresul!

  19. 20 blogideologic februarie 19, 2011 la 6:30 am

    Atmosfera rusească din Chişinău : +Astăzi, luni, 17 ianuarie 2011, am intrat în Studio–Foto din capitală “Art Navigator” , de pe strada Serghei Lazo, 19. Mi-am adresat întrebarea unor domnişoare, în limba pe care o vorbesc acasă – româna. Dar am fost rugată de către un domn, care a intervenit brusc, în limba rusă, să mai spun încă odată de ce am nevoie. Am continuat discuţia cu acel domn, evident, tot în limba pe care o vorbesc acasă. La care el mi-a răspuns pe un ton tăios şi cu reproş: – Ia ătot bâceskii iazîk sovsem ne znaiu, i znati ne hociu!/ – Ploho – îi răspund eu în limba lui./ – Pocemu?!/ – Pentru că trăiţi în această ţară, şi…nu am mai apucat să-mi sfârşesc propoziţia, că am fost dată afară./- Idi otsiuda i işci tam gde ătot iazîk govoreat!!!/ M-am grăbit sa ies repede, pentru că “domnul” acela urla din toţi bojocii şi m-am temut să nu mă bată. /La uşă i-am zis: – Mulţumesc frumos şi o zi bună. / Am ieşit afară şi mi-au dat lacrimile. M-a cuprins o stare, de fapt, strigătoare la Cer !!! Împreună cu soţul am lucrat ani de zile în Franţa, unde eram foarte apreciaţi, respectaţi şi chiar rugaţi cu insistenţă să rămânem acolo, unde ni se creiau toate condiţiile, ni se faceau şi documente… Dar am lăsat totul şi ne-am întors acasă. Dar ce fel de CASĂ? ACASĂ, unde dacă nu ştii limba rusă, nu eşti angajat în majoritatea instituţiilor din sfera serviciilor, ACASĂ unde eşti dat afară din încăpere pentru că vorbeşti ca ACASĂ. Am cunoscut tineri moldoveni care au preferat să plece în România ori în ţări străine, ca să se facă străini, anume din motivul acesta de atmosferă infernală din punct de vedere lingvistic, pentru că nu mai puteau fi ei înşişi la ei ACASĂ şi nu doreau ca copiii lor să crească nişte schizoizi complexaţi, în faţa “fratelui mai mare”. Eu nu urăsc pe nimeni şi tot ce vreau e să trăiesc în ţara mea dragă – MOLDOVA. Am sunat la Protecţia Consumatorului, unde ni s-a spus să sunăm la Poliţie sau la Guvern. La Filat n-am putut ajunge. Ni s-a transmis că durerea altuia nu doare. Am sunat la Tănase, la Ministerul Justiţiei, unde ni s-a spus că nu este nicio lege care poate să pedepsească asemenea tip de infracţiune. Am sunat la Sectorul de poliţie Buiucani şi am început să povestesc, iar cel care (nu-i ştiu numele), chipurile mă asculta, a pus receptorul pe masă şi m-a lăsat să grăiesc ca o proastă în deşert… Scriu aceste rânduri şi plâng de ciudă şi neputinţă… la mine acasă…mai rău ca printre străini… // Xenia, meşter popular, or. Chişinău+ Sursa http://traianvasilcau.wordpress.com/2011/01/20/veniti-acasa-mai-copii-o-scrisoare-plingind/

  20. 21 Bah februarie 19, 2011 la 8:11 am

    @Harabula
    „Desigur interesant ar fi fost sa vad atitudinea laş-conventionala a romanilor, la unii slugarnicie, la altii bunavointa si la toti prefacatorie.”
    PARTICIPI PREA DES LA SEDINTELE PDL. ROMANII NU SUNT PDLachei…sunteti putini … si prosti.

  21. 22 Ghita Bizonu' februarie 19, 2011 la 11:09 am

    George Serban

    Domnule

    din auzite astia is ambasadorii rusi de la Ecaterina Velika ncoa . Oameni cultivati, cvilizati si rusi 110% (adica atenti la interesele rusesti si grandoarea Rusiei- gandoare in stilul varego-tatar. Si ca ma zis tatar is si mostenitotii diplomatiei de stepa, Diplomatie surprinzator de fina .. ca deh au avut priofesori buni – pe chinezi !! Da cand zic chinezi ma gandesc la mandarini … )

  22. 23 Ghita Bizonu' februarie 19, 2011 la 12:05 pm

    Politica externa ati zis ?

    În Tîrgu Mureş în 1990 (la scurt timp după violenţele inter-etnice din acel an), am întâlnit studenţi români şi maghiari ale căror atitudinii unii faţă de ceilalţi erau atât de fanatice şi pline de ură, încât mi-au adus aminte de propaganda pentru mobilizarea populaţiei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Din fericire, românii au o capacitate remarcabilă de a dezamorsa aceste tensiuni şi de a găsi soluţii paşnice. În 1990, jurnaliştii din Vest preziceau că Transilvania va fi divizată de un război interetnic de tip iugoslav –lucru care însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care şi în ziua de azi mericanii continuă să refere „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de succes.
    sursa : Rupert Wolfe Murray Rromii din Romania. Generalizari si prejudecati in contributors.ro/

    Deci dnii jurnalisti din vest in 1990 preziceau ca
    1) va fi un conflict interetnic de tip iugoslav
    2) conflictul va imparti Transilvania (presupun ca pe linia dictatului de la Viena)
    3)fiindca conflictul nu s-a produs „şi în ziua de azi mericanii continuă să refere „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de succes”

    Ati observat ceva ?!
    In 1990 in Iugoslavia nu era nici un conflict!
    In Iugoslavia conflictele au inceput in 1991 prin secesiunea Sloveniei si au continuat pana la secesiunea Kosovo. Desi aveau sub nas modelul de succes al Transilvaniei. Insa ptr esecul acestui model SUA au intervenit diplomatic si militar . Acele conflicte au fost atatate din Vest sub pretexte religioase si numa ala din Kosovo a avut fundament etnic.
    Insa sa ne aducem aminte ca Marele Frate de la Cocioaba Varuita a tinut cu tot dinadinsul sa restaureze autonomia Kosovo .. ca prim pas spre esecul povestii regionale de succes.

    Acu intorcandu-ne la carlanele noastre sa vedem ce se “stie” azi aici despre incidentu de la Tg Mures mai ales ca urmare a diligentelor societatii civice subordonate Soros ..
    Ca la Targu Mures a fost o manipulare securista … avand ca scop infiintarea unui serviciu de informatii … Unele afirmatii lichelesti din iepoca sustineau ca romanii au tatcat pre unhuri si numa ce zice Harabula ca ne caracterizeaza a impiedicat extinderea conflictului. In septembrie presedintele AC zicea ceva gen “Iliescu este inconsecvent cere pentru Basarabia ce refuza pentru Transilvania”. Ca Vatra Romaneasca ar fi fost fascistaoida .. ca extremisti romani.
    Ce se mai cere pe aici ? Autonomie ! Dupa model kosovar-transnistrean!
    Si in rest da-I si lupta ptr impunerea unei imagini in care Romania sa fie campioana rasismului si discriminarii … tot sub influenta soricizata .
    Si conflictul era programat in 1990. Inainte de dezmembrarea Iugoslaviei.

    Ca sa zic asa mi se pare ca Transilvania este ptr unii modelul regional de insucces. Adica unicu loc in care scenariul igislva nu a putit fi aplicat .
    Dupa parerea mea esecul s-a datorat inteligentei romanesti care a aratat fermitate refuzand recurgerea la masuri extreme .
    Si lipsei de entuziasm a minoritatii unguresti . Adica majoritatea ungurilor din Romania au fost oameni cu cap si nu au fost doritori de cucuie in beneficul altora.
    Primul perdant al esecului a fost insa Rusia .
    Oricum autorele este un scotian. Cam ca Galaghita primu pupac
    Dixit !
    http://vremea.forumgratuit.ro/t262-modelul-transilvania-ca-o-poveste-regional-de-insucces#616

  23. 24 Joanna februarie 19, 2011 la 12:22 pm

    @Blogideologic
    Regret şi împărtăşesc suferinţa dumneavoastră. Am citit, citesc şi ştiu despre ce vorbiţi, însă eu le reproşez Nenumitului şi adepţilor lui aroganţa prostească şi lipsa diplomaţiei în relaţiile cu orice ţară, nu numai cu Rusia; eu pot spune orice, sunt un cetăţean oarecare al României, dar tu, ca preşedinte de stat, nu de trib, nu de gaşcă, nu-ţi permiţi să vorbeşti ca pe maidan…
    În altă ordine de idei, „Mioriţa” este greşit considerată simbolul resemnării poporului nostru în faţa istoriei, în faţa soartei noastre vitrege. Nu este aşa! Cineva a avut ideea asta şi alţii au preluat-o, fără a citi, fără a cerceta semnificaţiile poeziei. E ca o modă: acum, mulţi comunicatori îşi încep expozeul cu enunţul „Eu vreau să-ţi spun un singur lucru.”, după care enumeră vrute şi nevrute, un milion de lucruri…; tot aşa, nu mai discutăm „de”, „despre”, „în legătură cu”, ci „pe justiţie”, „pe Codul nu ştiu cui”etc.
    În „Mioriţa”, moartea baciului moldovean este o alegorie, ţine de lirism, de dorinţa de a nu muri „nenuntit”, în eventualitatea că se va întâmpla, dacă se va întâmpla ( „Şi de-a fi să mor…” ), doleanţă izvorâtă din filozofia populară conform căreia orice Om trebuie să treacă prin cele trei etape fundamentale ale existenţei, cu obiceiurile lor: botez, nuntă, înmormântare. Poezia valorifică obiceiuri, credinţe populare, dar şi idei filozofice… Ei, discuţia ar fi interesantă, asemenea unei „poveşti fără sfârşit”. Ciobanul nu primeşte moartea cu braţele deschise, sufletul i-ar plânge („de va fi…”) „cu lacrimi de sânge” – metafora are multe sugestii…
    În concluzie, să ne mobilizăm, să acţionăm, să fim demni, să ne cucerim drepturile, fără a da vina pe „Mioriţa”, pentru nimicniciile şi frustrările noastre de muritori. Şi noi suntem de vină pentru ceea ce ni se întâmplă, nu numai altcineva şi altceva.

  24. 25 blogideologic februarie 19, 2011 la 2:16 pm

    @ Joanna
    Interesant şi bine construit discursul dimneavoastră. Sper că aparţine unui grup. Tânăr.

  25. 26 Ghita Bizonu' februarie 19, 2011 la 3:05 pm

    Joanna
    „greseala” considerarii Mioritei ca un simbol a resemnari romasteti este recenta si mai ales voluntara. Propagata de cercurile ce sug de la Soros si altii doreste sa impuna o noua identitate culturala (nou ethos) romanilor – si reuseste. Ca daca este propagata de 22 , Dilema , Romania Literara toti achieseaza – ca sa isi pastreze statutul de „intelctuali” , iar restu is fericti sa fie alaturi de marile „lumini” (in, a si dez) culturale ale neamului (care neam?).

    Mai de mult in materie de Miorita erau 2 interpretari acceptate :
    1) exprima dispretul fata de moarte al romanului . Cu dedicatie ptr cercurile militare, politice si dedicata instructiei patriotice si politice . Aicas romanu inteleg ca trebe sa moara si nu se targuieste . Cu validare in articolele corepondentilor de razboi straini din 1877 , 1916, 1917, 1918, 19191 , 1941, 1942, 1943, 1944
    2) acceptarea mortii ca eveniment al ciclului vietii , Intelctualista si cultivata cu referinte la Osisiris, cultu mortii necesare, tranzitie spre un plan superior samd. Cu validare aceleasi articole plus usoara iresponsabilitate a intrebarii batjocoritoare : ” ce ba ti-e frica de moarte ?” (insa aia care pun aceasta itrebare isis schimba iute parerea cand incep sa aiba probleme serioase de sanatate!).

    La asta s-ar mai altura o explictaie despre poporu roman crestin de la intemeierea sa , caci un bun crestin stie ca se duce in viata de apoi si fiind bun stie ca raiul il asteapata !

    As mai adauga cu de la mine putere – insa este prea frumoasa cestia asta sa presupun ca imi partine si nu am citit-o pre undeva – ca se pot face referiri la traditia dacicilor care cica bocerau cand se nastea un copil si sarbatoreau moartea (mai ales eroica).

    Concluzia : America (Soros) ne vrea prosti !!! Prosti de bubuie !!!!!

    As mai observa ca nimeni nu rade a batjocura cand vede filme in care vichingii aveau decat o singura grija – sa moara cu sabia in mana ! si ca nimeni nu stramba din nas la zicala „este o zi buna ca sa mor” ci aceasata din urma tinde sa devina un motto ptr omul viteaz. Adica mai frust exact cestia cu mandra Craiasa ….

  26. 27 blogideologic februarie 20, 2011 la 8:53 am

    În secolul XVIII, Voltaire impunea pentru români o normativitate logocentrică de victime. Dacă vorbeşti româneşte la Chişinău, ţi se răspunde : ”Ia ătot bâceskii iazîk sovsem ne znaiu, i znati ne hociu!” – “Nu cunosc această limbă a boilor, nici nu vreau s-o învăţ!”(mărturie din anul 2011). Mulţumim, Voltaire!

  27. 28 camera bags for dslr iunie 4, 2014 la 4:38 am

    Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be a great author.I will
    ensure that I bookmark your blog and will eventually come
    back later on. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice weekend!


  1. 1 Politica externa a Rusiei | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 18, 2011 la 3:44 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!