Unde suntem? (bis)

Aproximativ 9% dintre europenii care muncesc au trecut prin experienta pierderii locului de munca din cauza crizei economice, media UE fiind identica cu procentul romanilor care au spus ca au fost disponibilizati ca urmare a crizei. 24% dintre europeni, respectiv 26% dintre romani, cunosc un coleg care si-a pierdut slujba, iar 36% cunosc pe cineva din cercul de prieteni sau familial care a fost afectat (28% in Romania). Ca sa raspund din nou la intrebarea care ii poate preocupa pe unii: nu sunt deloc bucuros de aceste cifre!  Aceasta nu este campanie electorala, este Romania reala.

Si acestea sunt doar o parte dintre datele publicate vineri, 24 iunie, in cadrul Eurobarometrului. Recunosc ca in aceste zile de vacanta  nu am urmarit cu aceeasi intensitate dezbaterile din plan intern insa, cel putin din ceea ce am vazut, nu am remarcat o preocupare deosebita fata de aceste cifre. Poate unii dintre voi veti spune ca printre someri sunt si oameni care munceau in economia subterana. Evident ca da, insa aceasta nu poate ascunde problema de fond. Din cauza crizei, locurile de munca se pierd in ritm accelerat. Pana la urma, tot ceea ce se intampla in plan economic isi pune direct amprenta in plan social. Nu este vorba despre o discutie teoretica, ci este vorba despre oameni. Am vazut de curand o statistica referitoare la numarul de firme suspendate si radiate in luna mai  2009, prin comparatie cu media 1990-2008. Cresterea este deja una geometrica.

Numarul companiilor care au optat pentru radiere, dizolvare sau suspendare a crescut de aproape opt ori in primul semestru din 2009 comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand 14.501 firme au avut aceeasi soarta. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, anul acesta 17.917 firme au ales radierea voluntara din Registrul Comertului, fata de 5.965 in prima jumatate a anului trecut, iar dizolvarile voluntare au fost preferate de 8.291 firme in timp ce anul trecut doar 1.838 companii si-au incetat in acest mod activitatea.

Miile de firme care se inchid nu sunt entitati de sine statatoare, ele erau functionale datorita oamenilor care  lucrau in ele. Orice discutie despre economie nu trebuie sa se opreasca in planul formal. Am fost surprins intotdeauna cand am auzit opinii conform carora politicile sociale sunt expresia populismului. Eu cred ca politicile sociale intelepte, bazate pe o crestere economica sanatoasa, permit mentinerea coeziunii sociale, mai ales intr-o perioada in care discrepantele dintre romani, datorate perioadei de tranzitie, pot genera convulsii in societate. Aceste riscuri sunt si mai mari in timp de criza economica.

Reamintesc ca PSD a propus de curand un set de 24 de masuri referitoare la gestionarea situatiei economice si a celei sociale. Nu cred ca PSD detine Adevarul absolut. Nimeni nu il detine, iar criza economica a dovedit ca si cele mai bune idei pe hartie pot produce, uneori,  dezastre in lumea reala. Avem experienta scurta a impozitului forfetar, a carui introducere este acceptata de toata lumea ca fiind o greseala. Este o masura care a contribuit si ea la procentul concedierilor prezentat in Eurobarometru. Este foarte bine ca s-a acceptat discutarea masurilor propuse de PSD in cadrul Coalitie. Timpul insa nu mai are rabdare.

58 Răspunsuri to “Unde suntem? (bis)”


  1. 1 george iulie 28, 2009 la 9:27 pm

    De 20 de ani aud doar de politici sociale, vanzari de fabrici si companii catre straini, coruptie si imprumuturi externe … De economia romaneasca se mai ocupa cineva? In final amarata asta de economie vanduta, lovita si blamata de toti este cea care poate scoate Romania din criza si poate dezvolta tara. Altfel, ne comportam ca un betiv care vinde lucrurile din casa sau se imprumuta ca sa aiba cu ce sa cumpere bautura. Iar cand nu mai are ce vinde … munceste cu ziua ca sa bea noapte. Cam in aceeasi nota se inscriu si cele 24 de masuri ale PSD-ului … imi cer scuze, dar asta cred. Poate ar trebui sa se gandeasca pe termen mai lung si la tinte mult mai inalte … cred ca Romania merita acest lucru.

  2. 2 eficientaenerg iulie 28, 2009 la 9:35 pm

    Revin-si la Actiuni!Banii de la FMI si Comisia Europeana-ne ia …viata??-Conditii obligatorii in contracte:anularea creşterilor salariale in 2009+reducerea numărului de locuri de muncă +revizuirea sistemului de sporuri+povesti …in majorare salarii şi pensii mici +Tranşele 2-5/din 2010 – creşterea vârstei de pensionare-la femei, şi indexare pensii în funcţie de inflaţie, şi nu în raport cu nivelul salariilor! Of,of…. De ce nu dezvoltam sistemul economic-inclusiv,cu mii de investitori mondiali-si prin parcuri industriale ,prin legea nr.134/2000-Legea P.Naidin-pentru ca cele 2 Bugete nationale sa aiba resurse financiare.Eu cu-http://eficientaenerg.wordpress.com/ ;Actiuni cat mai multe pentru al nostru Viitor-Eficient Energetic si Climatic!-Romania in procedura de Infringement !??Piață eficientă și competitivă a energiei în întreaga Europă sau national-si prin scrisori de somare State membre ,pentru nerespectarea legislației UE

  3. 3 Daniel iulie 28, 2009 la 10:41 pm

    Ca de obicei loviti la fix, este cea mai stringenta problema in momentul de fata. Dar din opozitie nu prea avem ce face, decat sa tragem semnale de alarma.

  4. 4 Codrin Scutaru iulie 28, 2009 la 10:59 pm

    Incep prin a va da perfecta dreptate, exista intr-adevar Romania reala a celor care nu mai au unde munci. O vad in proximitatea mea. De la pierderea locului de munca pornesc toate greutatile si problemele sociale individuale si familiale.
    Mai mult decat atat, a crescut simtitor indicele Gini al polarizarii sociale. Bogatii devin tot mai bogati si saracii tot mai saraci. Impozitul forfetar nu a facut decat sa amplifice aceste inegalitati in randul micilor intreprinzatori. Guvernul Adrian Nastase adusese rata saraciei pana la circa 18,8% in 2004 si in timpul Guvernarii Tariceanu scaderea a cazut, pe fondul cresterii economice pana la 13,8% in 2006 (in timp de indicele Gini a crescut totusi). Nivelul inegalitatii si-a reluat in 2006 trendul descendent (vedeti raportul Bancii Mondiale la http://siteresources.worldbank.org/INTROMANIAINROMANIAN/Resources/PovertyAssessmentReportRom.pdf).
    Masurile propuse de PSD trebuie nuantate cat mai curand in directii de actiune mai concrete. Nu e suficienta trasarea unor directii strategice. Actionati, va rog!

  5. 5 Nts iulie 28, 2009 la 11:17 pm

    Asa este, oamenii au nevoie de o protectie sociala activa prin pastrarea locurilor de munca, daca nu prin crearea unora noi.

    Criza ii afecteaza direct, le acccentueaza frustarile, le intareste frica si le creste dezamagirea fata de Politic.

    Si ne intrebam, apoi, de ce nu mai vin romanii la vot? Inima economiei ar trebui sa o reprezinte politicile sociale, pentru ca nimic nu este mai important decat Omul.

    Noapte buna!

  6. 6 andreea iulie 28, 2009 la 11:20 pm

    D-le Nastase problema nu se pune unde suntem ci unde v-om ajunge in urmatorii 5 ani daca Doamne fereste Basescu ajunge iar presedinte!!! Nu incetati sa luptati! iesiti mai mult pe ecrane luati contact cu oamenii iar in disputele televizate la oroce intrebare raspundeti ca si cum v-a fost pusa de un om de rand! vorbiti cu limbajul omului de rand pe intelesul lui, dezbracati-va de toate functiile si uitati tot ce e scris in CV-ul dvs! pt cateva lumi fiti doar un simplu om, un om de rand fara orgolii sau priviri de sus, mergeti in sate uitate si beti chiar si lapte de capra daca e nevoie! haideti d-le Nastase ca se poate! sunteti singura speranta spre mai bine!

  7. 7 blogideologic iulie 28, 2009 la 11:58 pm

    @ Adrian Năstase
    „Avem experienta scurta a impozitului forfetar”
    Văd că în Franţa se propune o scădere forfetară a creditelor de funcţionare ale ministerelor.

  8. 9 Neagu G. iulie 29, 2009 la 7:45 am

    Domnule Nastase, nu zic ca cele 24 de masuri propuse nu ar fi bune, dar nu vor avea NICI UN EFECT cu ministrii CEI MAI CORUPTI SI NEAVENITI PE FUNCTIILE CE LE OCUPA IN GUVERN. Deci, o masura salutara e sa fie inlocuiti lupii de la tarcurile cu oi si inginerul de pe post de finantist. O alta masura,ar fi DESFIINTAREA IMEDIATA a ministerelor turismului si tineretului, precum si a agentiilor ce capuseaza bugetul tarii. Nu va inteleg, de ce si dv., dintre putinii in care mai avem incredere, va aliati unei pozitii de sustinere a politicii NEFASTE a dlor. Geoana si a celor ce-l sustin. De cate ori oamenii asteapta o reactie PROMPTA si FERMA din partea PSD, dl. Geoana TACE sau ESTE ABSENT. Tot mai multi oameni cred ca dl. Geoana are un blat cu Nero, pentru a fi reales. Nu suntem noi oameni politici, dar nici prosti nu suntem. Chiar nu se vede ca dl. Geoana NU ESTE AGREAT DE O BUNA PARTE DIN MEMBRII SI SIMPATIZANTII PSD ? Ma alatur mesajului postat aici de Andreea. Cred ca este ultima sansa de a mentine, cat de cat, credibilitatea acestui partid, aflat in o mare dificultate si scadere vizibila, din 2005, de la marea tradare a stangii.

  9. 10 Mihnea Georgescu iulie 29, 2009 la 7:47 am

    PSD nu o avea Adevărul Absolut, dumneavoastră însă se pare că DA.

  10. 11 santinela iulie 29, 2009 la 8:59 am

    Masurile propuse de PSD,chiar daca sunt bune,nu vor fi aplicate fiindca ministerele de forta(unde sunt banii) apartin altora.Acum se vede ce „negocieri idioate” au facut cei din delegatia PSD-ului si se mai vede ceva clar-Daca nu se schimba atitudinea partidului printr-un atac din toate pozitiile la Basescu,chiar prin iesirea din coalitie,Geoana a pierdut partida.Nu mai vorbesc daca apare doctorul.Sorin Oprescu va cistiga sigur.Domnule Nastase eu as fi luptat pentru sefia PSD-ului cu orice mijloace,chiar impotriva lui Geoana, si nu as fi facut pasul inapoi.Ati pierdut un tempo si acum este greu de recuperat dar nu imposibil.

  11. 12 blogideologic iulie 29, 2009 la 9:01 am

    @ Adrian Năstase
    „Reamintesc ca PSD a propus de curand un set de 24 de masuri referitoare la gestionarea situatiei economice si a celei sociale.”, spuneţi.
    Îmi permit să pun o întrebare : Sunt indicate şi orizonturile de timp pentru fiecare dintre cele „24 de masuri” ?

  12. 13 Larisa iulie 29, 2009 la 9:11 am

    Dupa cum stie toata lumea la capitolul dezvoltare economica ati excelat in timpul guvernarii dvs. Trebuie sa recunoastem ca si conjuctura v-a fost favorabila (perioada de varf a domeniului IT , masive investitii,
    fonduri nerambursabile, patrunderea supermarketurilor, startul perioadei de creditari masive etc…). Guvernarea Tariceanu nu a facut nimic decat sa culeaga roadele unui traseu ascendent al economiei. Insa dupa cum toata lumea a auzit de oscilatiile economiei de piata acum ne aflam in perioada de descrestere. Din pacate aceasta descrestere afecteaza omul de rand care de cele mai multe ori este supus crizei in asigurarea existentei datorita dependentei institutionale.
    Daca piata ar fi fost reglementata astfel incat sa nu devina monopol pe diverse sectoare iar libera initiativa ar fi fost sprijinita prin programe guvernamentale acum nu am avea un numar asa de mare de someri.
    Pe timpul guvernarii dvs s-au facut multe … guvernarea actuala in afara de a trambita despre moguli nu a sprijinit noua clasa de intreprinzatori asa ca am ajuns sa ne vedem sclavi la moguli iar toate ideeile celor mici sa fie de cele mai multe ori furate si puse in practica de cei mari.
    Intrebarea se pune : are sens ca sclavul sa mai gandeasca? are sens sa dezvolte cel mai mic rationament economic din care ar putea sa conceapa o afacere sau datorita neloialitatii si a inegalitatii de sansa prefera sa fie somer si sa se ocupe statul de problemele lui? Undeva exista o ruptura intre clasele sociale. Chiar si mogulii ar trebui constientizati de faptul ca ar trebui sa gandeasca scheme de investitii impreuna cu cei care au idei dar de pe pozitii de loialitate.
    Am vazut si blogul lui CoolMogulul (Dan Voiculescu) – foarte tare ! Poate ca are dreptate cand afirma ca oamenii se impart in doua categorii : cei care il plac si cei care nu-l cunosc. Dar coolmogulul e un caz unicat care probabil incearca sa capteze lumea blogosferei si a internetului in general.
    Iesirea din criza presupune sprijinirea liberei initiative si protejare proprietatii intelectuale si inovative.

  13. 14 Draghi Puterity iulie 29, 2009 la 9:35 am

    (Off-topic)

    Comisia de ancheta a ministerului turismului va ancheta si crimele ministerului ca politie politica?

  14. 15 Harabula iulie 29, 2009 la 9:53 am

    Cand citesti titlul comentariului postat de d-l Nastase se sparie gandul.
    Pare a fi una dintre intrebarile fundamentale de tipul „D’ou venons-nous ? Que sommes-nous? Ou allons-nous?”. In realitate domnia sa ne spune ce avem. Raspuns: putin, din cauza crizei.
    Mai toate cele 24 de masuri pesediste incearca sa combata efectele crizei, nu cauzele. Daca solutiile crizei ar avea o dificultate rezolvabila de cativa cativa pesedisti, criza n-ar fi existat.

    Desigur propunerile PSD merita discutate. Eu pot spune cu mana pe inima ca reducerea TVA-ului la cateva alimente este o masura proasta.
    Reducerea TVA-ului nu va duce la reducerea pretului. Ast e sigur. Pretul nu se formeaza in functie de costuri, asa cum pare a crede autorul propunerii, ci pe baza cererii si ofertei. Painea va costa tot atat chiar daca se va reduce TVA.ul.
    In privinta reducerii TVA-ului am si o experienta personala. Societatea comerciala la care am lucrat avea si o acivitate de instruire si calificare (contra cost). A venit o dispozitie legala ca aceasta activitate sa fie scutita de TVA. Ei bine, n-am redus taxa de scolarizare nici cu un leu. La fel se va intampla si cu alimentele. Cred ca PSD-ul nu urmareste cresterea beneficiilor brutarilor.

    Si celelalte masuri ale PSD-ului sunt discutabile fie pentru efectele lor perverse, fie pentru marimea fondurilor implicate.
    De fapt pentru PSD este mai important impactul electoral al acestor propuneri decat fezabilitatea lor.

  15. 16 Ion Alecu iulie 29, 2009 la 10:27 am

    Întrebarea dvs. îmi aminteşte de o proză scurtă aparţinând parcă unui scriitor maghiar. Cică Radio Budapesta avea o emisiune foarte populară, în cadrul căreia erau date răspunsuri la toate întrebările, chiar şi la acelea de genul ce a fost mai întâi, oul sau găina, răspunsurile fiind asigurate de cărturari de marcă, de oameni de ştiinţă, laureaţi ai Premiului Nobel, pe scurt, toată crema intelectualităţii mondiale. La un momendat, apare Feri. Apare Feri şi întreabă: Care e chestia cu trestia? Emisiunea s-a întrerupt brusc şi din clipa aceea postul cu pricina a renunţat la ea…

  16. 17 maca iulie 29, 2009 la 10:37 am

    Domnule Nastase,
    Analizand ultimele evoluti ale societatii in ansamblu, cumulat cu rezultatele din ultimii 20 de ani pot sa ma pronunt ca suntem in mod sigur dincolo de marginea blocului. Si cum caderea libera e o experienta noua in ultimii 60 de ani credem ca suntem in criza si asteptam sa ne revenim. Ne uitam la vecinii nostri de la fereastra si ne miram ce rapid ne miscam fata de ei. Cred ca stiu unde suntem.. undeva in cadere libera da nu pt multa vreme.. problema e unde vom ateriza in curand.

  17. 18 Marcus iulie 29, 2009 la 10:39 am

    De la “Intepuitul de Alcov” la “Tepele” DNA-ului
    29/07/2009

    Daca nu mi-ar trezi o sila imensa, personajul de opereta bulevardiera care accidental a ajuns sa pastoreasca destinele a milioane de romani, Basescu Traian, ar trebui sa-mi inspire o profunda mila crestineasca.

    Si acest lucru in conditiile in care, dupa ce a venit in jiltul cotrocenist adus de un val legitim initiat de scarba profunda a romanilor fata de cancerul coruptiei, la mai bine de patru ani de la intronare s-a ajuns la situatia paradoxala in care, in atat de clamata lupta anticoruptie, unde raii si declicventii erau reprezentati de adversarii sai politici si de oricine altcineva care nu apartinea clanului de mafioti nasit de el, politia sa politica, DNA-ul, sa fie doar la un pas de un mare succes si anume de a trimite in instanta pe nimeni altcineva decat pe o reprezentanta a partidului de incoruptibili portocalii, copilu’ de suflet al asimetricului.

    Este cert faptul ca, daca DNA-ul si-a facut cat de cat cu profesionalism treaba in dosarul Ridzi, daca inregistrarile potlogariilor si gainariilor comise de “ministereasa” de la tineret au avut un suport legal, iar celelalte probe incriminatorii sunt cele pe care le-a vazut o tara intreaga mai bine de o luna de zile, intepata de tupeu Ridzi are toate sansele de a deveni prima intepuita a basescului cu posibilitatea de a constata pe pielicica ei efectul erotic al uneia din cele 322 de tepe plantate la misto de pedelisti la momentul suspendarii asimetricului.

    Partea tragica a acestui numar nou de circ consta in faptul ca amarasteanca nici macar n-a comis in “avantaj servici” furtisagul respectiv ci, ca un soldat disciplinat “care este”, l-a comis dintr-un profund spirit camaraderesc fata de pretentiile de arivism politic ale buzat-siliconatei.

    Pentru ca aceasta tragi-comedie sa fie totusi perfecta, din punct de vedere al scenariului, regiei si interpretarii, in ecuatie exista toate premizele de a mai intra un personaj drag prezidelului nostru iubit.

    Personaj care dupa ce s-a antrenat indelung in procesul de intepuire erotica prin alcovul cotrocenist, acum este pe cale de a fi fezandat de o Comisie de Ancheta parlamentara si apoi servit DNA-ului pentru a fi gatit pe post de frigaruie sau oaie la protap.

    Si aici facem vorbire la Duduia ispravniceasa ce a dat si da bine pe ecranele televizoarelor pe banul public de la ministerul creat anume pentru ea.

    In cadrul acestui spectacol, un rol deosebit ii revine corului antic portocaliu care, citindu-si replica dupa cartonasele emise in Modrogan, se bate cu caramida in piept la toate posturile de televiziune pe unde este invitat si in toate ziarele in care apare pe motiv de atitudine intransigenta a incoruptibililor portocalii, atitudine care nu tolereaza astfel de devieri de la linia partidului, motiv pentru care ei sunt principalii actori care au determinat incriminarea pacatoaselor.

    Sa te strici de ras nu alta, sau cum ar zice un hatru traitor in epoca ceausista, “mai rasfirati baieti, mai rasfirati ” !

    Nu de alta dar de data asta avuram acces cu mic cu mare la derularea evenimentelor si numai un tampit sau un taliban portocaliu (tot un drac) ar putea pune botu’ (scuze!) la o asemenea strategie mai mult decat natanga.

    Avand in vedere ca piesa este abia la jumatatea actului doi, ne rezervam dreptul de a vedea finalul pentru a “ne rade” cu lacrimi de deznodamantul luptei anticoruptie, purtata timp de mai bine de patru ani de zile de Cavalerul Neprihanit al Dreptatii si de oastea sa militienesc-politica, DNA-ul lui Morar.

  18. 19 octaaa iulie 29, 2009 la 10:54 am

    Nu sint adeptul imozitului forfetar. Cu toate ca intr-o forma sau alta, in anumite domenii cred ca ar fi fost bun. Cam ca pe vremea domnului Remes.

    Insa, repet, in forma actuala , impozitul minim mi se pare o prostie.

    Pe de alta parte nu putem arunca toata vina pe aest impozit. Vad ca toata lumea sugereaza(dvs o faceti mult mai subtil) ca forfetarul ar sta in spatele radierii firmelor. O fi crescut numarul desfintarilor firmelor de 8 ori fata de anul trecut, dar trebuie sa privim in context.
    In primul semestru din 2008 mai orce era rentabil. Acum insa…
    Cred ca pentru o mai buna calculare a forfetarului trebuie vazut ce s-a intamplat si in alte tari. Tari care nu au introdus acest impozit. In Bulgaria, Ungaria, Ucraina, etc. Sa vedem cate firme s-au desfintat si la ei.

    In privinta programului PSD, ar fi interesant sa discutam pe rand, toate cele 24 de puncte.
    Apropos, stie cineva unde le gasesc si eu?

  19. 20 Dragos iulie 29, 2009 la 11:36 am

    Update:
    creierul, inteligentul, ainstainul legii/O.U. impozitului forfetar este un baiat : NITA. Obarsia lu’ Nita este Mirosloveşti, Iaşi. Nu cred sa fie nevoie….dar….totusi…daca luam in calcul IQ-ul majoritatii comentatorilor dvs. …trebuie precizat ca Nita e pesedist.

    ps: v-ati impacat cu Basescu ?

  20. 21 instalatorul iulie 29, 2009 la 12:00 pm

    O dovada ca smecherasii care ii tineau isonul pe bloguri si forumuri dlui Pogea cum ca micii proprietari de firme au bani si nu vor sa-i dea guvernului ca sa aiba guvernul de furat sustineau o teza cit se poate de falsa si daunatoare. Ca peste tot in lume, exista destule firme mici care nu ofera proprietarilor lor venituri la nivelul salariilor mai mari de la stat, dar le ofera o libertate in comportament, in decizie si in viata de la care nu mai pot abdica pentru a a zice „sa traiti, sefu’ sunteti cel mai cel”. Si este doar ceea ce se vede, fiindca sa fiti siguri ca mai sunt inca de 4-5 ori mai multe firme mici care au fost la un pas de a proceda la fel, dar nu au facut acest pas din diverse alte motive: fie ca patronii sunt prea in virsta ca sa mai aiba sperante de angajare pe undeva, fie ca trecerea in regim de lucru de tip persoana fizica ar fi dus la pierderea clientilor, partenerilor si furnizorilor. Si raportul de un angajat al statului la fiecare doi contribuabili adevarati este unul foarte urit. O alta intrebare pe care mi-am pus-o insa astazi este urmatoarea: ce procent de someri ne trebuie totusi pentru ca aceia care au slujbe sa inteleaga importanta unei slujbe si a unui salariu si sa isi faca treaba ca lumea? Fiindca astazi, ca tot vorbim de Romania reala, au aparut in sfirsit pe aici tipii care urmau sa finalizeze ultimii…70 de centimetri din conducta de gaz si pe care ii asteptam de mai bine de doua luni. Un motiv de sarbatoare, s-ar zice. Nu, fiindca Petrom nu le-a trimis…contorul. Suntem in tara in care probabil contoarele merg pe jos ori fac autostopul. Pina la urma, a ramas ca poate contorul sa apara cam pe vineri, cu o vaga promisiune pentru aceasta dupa amiaza. Asa zisul responsabil cu gazele pe comuna, de negasit pina acum, s-a infiintat repede ca sa ceara un ciubuc: tine si el un registru. Un senator american zicea prin anii ’50 ca 6% somaj in SUA inseamna o economie americana sanatoasa. Oare cit la suta somaj ar insemna o economie romaneasca sanatoasa? Nu stiu, dar sigur un 85% somaj la Petrom si cam tot pe atit la Enel-Electrica ar face din aceste doua firme niste firme foarte sanatoase. Pe deplin de acord cu editorialul dlui Nastase de azi, din JN: avem chestiuni serioase la vreme de criza, iar membrii guvernului se tin de prins muste, daca nu cumva se preocupa de buzunarele proprii. De exemplu, vad ca la banii la care se tranzactioneaza Opel se putea baga in afacere si statul roman. Da, dar achizitionarea perdelelor e o treaba mult mai interesanta.

  21. 22 lae iulie 29, 2009 la 12:11 pm

    D-le Nastase postez pentru prima data pe blogul d-voastra desi il deschid in fiecare zi. Sunt un sustinator al PSD si al d-voastra in special, nu numai in sufrageria de acasa. Am fost presedinte al TSD dintr-un orasel de munte si vicepresedinte judetean al TSD in perioada 2002-2004. Dupa alegerile din 2004 am considerat ca o vina a rezultatelor slabe, am pierdut functia de primar si din noua consilieri locali am ramas cu 4, o are si organizatia de tineret si am decis sa ma retrag.
    Ce m-a determinat sa va scriu este situatia din invatamant acolo unde lprofesez din anul 2000. Din pacate cu tot respectul pentru d-na Andronescu, vreau sa va spun ca sistemul a fost total bulversat si asta si din cauza nehotararii si lipsei de decizie a dumneaei.Am crezut mereu in capacitatile de conducere si organizare recomandate de functia de rector al politehnicii bucurestene, in cancelarie le explicam colegilor mei ca acel”ambramburica”este doar o rautate neintemeiata.
    Dupa ce planurile cadru au fost refacute de 4 ori, va rog sa retineti, 4 ori in trei saptamani, dupa ce ne-am jucat cu orele de sport, istorie, informatica, logica si ajunge ca enumer aproape toate materiile, dupa ce s-a harjonit cu dascalii in timpul tezelor unice, parea ca este liniste.Probabil ca linistea a si asteptat-o pentru a da ultimul tun.
    Ultima decizie luata saptamana trecuta este un”finis coronat opus”. Imaginati-va zeci de mii de profesori care se duc,conform unui program anuntat de doua luni, sa-si primeasca posturile si cand colo surpriza acestea s-au blocat.Trebuie sa se reduca 20000 posturi in invatamantul preuniversitar la nivel national. Te pregatesti un an intreg pentru un examen ,reusesti, iei nota peste 9 dar degeaba, regulile s-au schimbat in timpul jocului. Cum v-ati simti daca v-ati pregati pentru un concurs, luati medalia dar pe podium vi se spune ca nu mai sunt medalii?
    Stiu ca d-na ministra de bucura si de increderea d-voastra, nu doar a fost „garantata de Vanghelie”:)), va rog incercati sa-i sugerati sa nu-si transforme porecla in renume!!!
    Cu respect si aprecieri, un tanar profesor vesnic de stanga.

  22. 23 tiberiu iulie 29, 2009 la 12:15 pm

    Ma raliez parerilor exprimate de Andreea si Radu.G. Din pacate mi-am exprimat in repetate rinduri asemenea puncte de vedere fara a fi bagat in seama. Am mentionat in mod repetat ca dl Geoana incearca sa transmita o stare de spirit festivista nefondata ca si cum victoria impotriva lui Basescu ar fi asigurata, tace milc atunci cind ar trebui sa reactioneze vehement sau mai rau rectioneaza in mod ridicol (vezi de ex. asa zisa demisie din functia de vice CSAT). Opozitia la clanul Basescu este total neeficienta si de aceea Basescu continua saconduca in mod clar in sondaje . Dv datorita dosarelor pe care le aveti sinteti in mare masura neutralizat. Toti adversarii politici grei ai lui Basescu au sau vor avea dosare in justitie.
    Basescu joaca un joc politic siret la care nu aveti raspunsuri efective si cu toate astea nu va reconsideraqti modul de aciune. Basescu a facut numeroase gafe care nu au fost sanctionate cum trebuie.
    Campania Ridzi a mentinut agenda publica cam o luna caci au existat anumite informatii despre matrapazlicurile din Ministerul Tineretului dar campania Udrea nu are se pare gloante si de aceea lasa impresia sa fie mai mult vinatoarea „vrajitoarelor” lui Basescu ,ceeace a permis deja doamnei Udrea declansarea contraatacuri publice toti factorii de conducere anteriori. Basescu si acolitii lui nu sint fraieri sa se lase atacti la nesfirsit pe aceeasi tema fara ca atacurile sa fie fondate 100%
    Conducerea politica a Romaniei intra in marasm fara ca sa existe o alternativa politica viabila la guvernarea Basescu.
    V-am oferit sprijinul dar nimeni nu m-a contactat.Nu am de gind sa dau solutii operative pe blog.
    va urez un concediu placut
    Tiberiu

  23. 24 Cezar Pesclevei iulie 29, 2009 la 12:23 pm

    Hmm, d-le Nastase,

    Daca pe Mihnea il bagati de la toamna demnitar la Moldavia, pe mine in Ucraina ca parlesc ceva ukraineste…sa fim colegi si la butoane nu doar pe bancile masterului./..

  24. 25 i.nicolae iulie 29, 2009 la 1:27 pm

    „s-a acceptat discutarea masurilor PSD in cadrul coalitiei „.Domnule Nastase suntem in luna iulie{sfarsitul} , „masurile ” trebuiau discutate si mai ales aplicate din decembrie 2008,daca nu cumva mai inainte .Acum suntem deja in groapa ,si nu vad coalitia la munca ,vad numai scandaluri ,plimbari prin tara si strainatate concedi etc .Acuz ambele partide de sabotare a economiei Romaniei sau de incompetenta .Iar uni din fruntasi PSD aplica tactica strutului .In felul acesta va treziti ca electoratul migreaza spre partide extremiste sau nu se prezinta la vot .NE-ati bagat copii si nepoti in datori pana peste cap cu pomenile electorale si asta numai ca sa va atingeti scopurile si ambitiile personale.Incepe sa-mi fie lehaminte de clasa politica,am mai spus dela presedinte si pana la ultimul factor de decizie ne trebuie oameni din afara.
    Sa auzim de bine.

  25. 26 Chiul Antonescu iulie 29, 2009 la 2:27 pm

    Domn Nastase, faceti va rog ceva si scapati romania de basescu, geoana sau chiul antonescu. chiar nuu puteti sa candidati din partea PSD in ultimul moment sa-i luati prin surprindere?
    (crinantonescuantiblog.wordpress.com)

  26. 27 Adrian VASILE iulie 29, 2009 la 3:07 pm

    Domnule Presedinte,

    Cum unde suntem? In haos! Legislativ, Administrativ, Institutional, Politic.
    Romania functioneaza empatic si emotional! UE functioneaza prin normative, reglementari si culmea mai sunt si respectate. Teoretic suntem in Uniune, practic suntem in C.S.I.
    Romania nu va evolua fara vizune, strategie si VOINTA POLITICA responsabila! In plus avem nevoie de resursa umana care sa implementeze ce teoretic frumos si corect ati scris in mai multe randuri pe blogul dvs.
    Fara competenta, stabilitate politica, si dvs, stiti mult mai bine ce inseamna asta nu vom avansa nici macar pe culmile socialismului daca s-ar reitera! Cu stima , AV

  27. 28 Cristina iulie 29, 2009 la 3:53 pm

    Apropo de masuri sociale… Ce spuneti de masurile luate de dna Andronescu (pe care sincer ajung sa o detest zilele astea si sa consider ca nu prea e de stanga)? Nu ma refer la masurile fata de USH, parerea mea ca bine le face. Nu se supun legii si acum dau de consecinte.
    DAR acum, dupa examenul de titularizare si dupa sedinte in care s-au dat posturi – asa cum sunt ele – dansa vine si spune sa se reduca orele/normele/personalul etc. (nici ea nu se hotaraste). Eu sunt titular si nu de anul acesta, cu un salariu f mic (cu care un profesor universitar ca dansa nu ar putea supravietui), si ma intreb daca nu cumva in ordinele date de a reduce normele cu 8% (pentru ca asta e adevarul, nu cei 4%, asta e ordinul dat directorilor, sa reduca 6-8% din norme), eu impreuna cu multi altii vom ramane fara norma.
    Am fost mereu adepta a stangii, admiratoare a dvs., dar in conditiile astea la ultimile alegeri nu am mai votat PSD 😀 Nu ati putea discuta cu dna Andronescu sa termine odata cu chestia asta? Pana una alta, sa incerce sa supravietuiasca cu 9 milioane pe luna (cu spor dirigentie cu tot, care spor se tot zvoneste ca va disparea in anul 2009-2010), ca tot a zis ca isi da demisia daca nu ni se vor acorda mariri salariale cu 50% si nu a facut-o! A uitat de noi si de promisiune… Chiar nu puteti discuta cu dansa? Sa inteleaga ca profesorii totusi sunt niste oameni si ei, nu procente. 😦

  28. 29 Larisa iulie 29, 2009 la 4:17 pm

    Alegeri Moldova

    http://www.alegeri.md/

    Pana la ora 15:45 au votat 35,5% !

    Sa speram ca azi Moldova va scapa de comunism! God bless Moldova !

  29. 30 Larisa iulie 29, 2009 la 4:52 pm

    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/IT-C/137188/Microsoft-si-Yahoo-s-au-unit-impotriva-Google.html

    Practica monopolista pe care SUA ar trebui sa o descurajeze !

    Una este competitia deschisa si alta unirea a doi colosi pentru a anihila competitia.

    Cand in SUA au fost inghitite in jur d

  30. 31 Larisa iulie 29, 2009 la 4:54 pm

    de 20de companii de IT intr-un singur an (anul 2005) toata lumea trebuia sa-si puna mari semne de intrebare cu privire la libertatea pietei.

    Monopolul de stat sau privat este contraproductiv duce la un sistem sclavagist.

  31. 33 bogdan iulie 29, 2009 la 6:54 pm

    D-le Nastase, daca cei din PDL sunt asa de suparati ca comisia udrea este o comisie pentru D-l Traian Baselu’, de ce nu este chemat acesta in comisie sa dea explicatii? poate stie ceva de banii din minister din moment ce toata gasca din PDL ii ia lui apararea , nu D-nei Udrea….

  32. 34 Bibliotecaru iulie 29, 2009 la 7:17 pm

    Eu aştept, pentru prima dată în România, o statistică cu numărul cetăţenilor români care nu plătesc impozit pe venit. Această cifră statistică ar reprezenta şomajul real, altfel „noii şomeri” reprezintă ceva relativ. Mergând la absurd, într-o ţară care are 100% şomeri, faptul că nu apar noi şomeri (pentru că nu mai munceşte nimeni), nu poate fi un lucru bun, deşi aparent lucrurile stau foarte bine.

  33. 35 Ioan iulie 29, 2009 la 7:20 pm

    Este tot mai dificil de la o zi la alta sa alegi o tema care sa poata sta in acelasi timp, gratie importantei sale, pe agenda unei institutii centrale a statului, a mass-media in ansamblul ei, a cetateanului lovit in moalele capului de criza sau a comunitatii ce abia respira, sufocata si ea de criza dar si de canicula. De aceea cred ca este pertinent sa las canicula in seama calendarului estival, cu filele pe jumatate deja intoarse, si sa incerc o replica la temele sugerate. (1) A Nastase sugereaza prin postarea de fond o referire la „Romania reala” in care, am vazut, urmarile crizei s-au asezat domol, potolit peste efectele devastatoare ale guvernarii liberale; singura pana acum, din decembrie ’89, de condamnat in iresponsabilitatea ei pentru „inalta tradare” Dar, randurile d.sale sugereaza pentru ameliorarea efectelor crizei aplicarea planului pesede de redresare care, am vazut, urmeaza sa fie analizat pe indelete de o comisie a colitiei. Ei bine, stim de mult cat sunt de operative unele comisii si la ce ne putem astepta din partea lor. (2) Pe de alta parte acelasi autor, de asta data in „JN” si dintr-o alta perspectiva, sugereaza existenta la noi a unei societati cu o capacitate limitata „de a rezolva probleme si de a face pasi inainte” Si apoi, continua d.sa, (aici asistam la devoalarea crasei manipulari) apare „imediat, un potenţat sau altul care propune o altă temă rizibilă şi trece automat la comentarea ei”. In speta oferita de autor mai ca iti vine sa faci un pas lateral si sa iti pui mainile in solduri intrebandu-te ca tata Leana in targ: dar maica, cand si-au dat mana din nou peste capul nostru Actualu’ si moguli? Caci scandalul inceput in urma cu aproape cinci ani (citeste crasa manipulare) continua; continua si azi cu aceiasi eficienta, oare?. (3) Oriunde in lumea larga tema zilei este una: criza economica. La noi toate treburile obstei celei mari, si a celor mici, se pare ca sunt de mult pe fagasul lor. Suntem cu totii orbi si surzi de bucurie si „stam la margine de drum” admirand maiestria cosasului premier si dictia lu’ Actualu’; aflat intr-o dezbatere aprinsa la bostanarie cu nevestele.

    PS

    In tot acest timp Marko, loveste pe la spate. El are faima gaborului care tinteste bine si de aproape dar si de la distanta. Acum este rosu la fata ca ardeiul iute bine uscat. Se pare ca pronosticul lui cu cei douazeci de ani este anapoda cu drumul. De ciuda, parca ii vine sa-si zmulga frumusete de mustata. Iata leit-motivul pentru mai tinerii lui invatacei, sa-i dea cu totii cate unul sau mai multe suturi in cur si sa-l trimita acasa. Acasa la origini.

    PPS

    @ instalatorul: se pare ca procentul optim de reducere a personalului la cele doua unitati de elita ale economiei romanesti se apropie de cel prognozat. Eu risc insa unul de reducere al personalulului bugetar (1.000.000) cu cca 65%. Cred ca pana la schimbarea lu’ Actualu’ am sa incerc o calculatie pentru determinarea personalului necesar la un consiliu local etalon. Interesanta idea referitoare la corelatia dintre nivelul somajului si „sanatatea” unei economii. Am vazut zilele trecute in satul Barsana, ce gazduieste Manastirea Barsana, perla coroanei manastirilor de pe la noi (atestata de la inceputul seculului XII) o placuta de marmura care atesta locul, anul, luna, ziua si ora in care gazarii zonei au dat primul foc gazului venit pe teava. Se pare ca obiceiul cu „placuta” este raspandit mai peste tot in tara. In continuare succes.

  34. 36 Cezar Pesclevei iulie 29, 2009 la 8:32 pm

    Peisajul blogoristic

    Ce se poate găsi pe blog-uri?
    Este una din întrebările adresate din primele clipe în care am auzit de expresia „blog”. Acum încerc să fac un bilanţ, deloc exhaustiv, asupra blogosferei şi în care doresc să includ ce am găsit pe blog-uri.
    Dacă explorezi jungla blogosferei rămâi fascinat şi totodată perplexat de fauna ce abundă acest univers.
    Aici găseşti papagali multicolori ce repetă „partitura” primită, sau compusă din proprie iniţiativă. Găseşti cuci, a căror sunete ajung o prelungă şi exasperantă repetiţie monosilabică. Ciocănitoare ce te sâcâie cu loviturile aplicate cu regularitate trunchiurilor de copac. Întâlneşti ciori evoluate ce-au depăşit stadiul cra-ului şi te zgârie cu alte emanaţii asemănătoare. De domeniul tragi-comediei sunt găinile ce se dau cocoşi şi curcile ce se cred vulturi.
    Nu pot să omit din acest bilanţ şerpii, pregătiţi întotdeauna să se-ncolăcească pe turiştii neavizaţi sau să-i muşte, injectândui cu venin.
    Nu lipsesc din peisaj maimuţele, cele care scuipă şi îi înjură (la propriu) pe cei a căror comentarii depăşesc sfera atitudinală, decizională sau informaţională delimitată de ele.
    Ar putea lipsi din tablou felinele? Nu. Găsim feline multe în jungla aceasta virtuală. În special domestice cu apucături sălbatice. Sunt acelea care nu au puterea de a băga ghiarele adânci, deşi ar vrea. Caracteristica principala a felinelor (ce primează) este acea a fidelităţii. Felinele nu cultivă fidelitatea. Sunt infidele. Astăzi este cu un partid, mâine cu altul. Patrupezi de casă sunt puţini pe aici. Câinii se întâlnesc rareori.
    Cele mai puţine sunt fiinţele umane. Sunt puţini cei cărora le oţi spune Oameni. Restul, după cum vedeţi, sunt animale…

  35. 37 Cezar Pesclevei iulie 29, 2009 la 9:18 pm

    Corabia lui Băsescu – I
    iulie 29, 2009 de Cezar Pesclevei

    Prolog

    Corabia condusă de Traian Băsescu este atipică. Dintr-un punct de vedere, la cârma corabiei numite România nu a mai existat un echipaj atât de ciudat, atât de incompetent şi diletant. Deşi susţin interesul navei, se ciondănesc ca chiorii în preajma cârmei iar direcţia este atât de incertă! Zeus vrea la dreapta, Geoană vrea la stânga şi, astfel, nu înaintează într-o direcţie benefică, ci se leagănă energic la ţărm, pe timp de furtună, furtună ce depăşeşte agitaţia din borcanul cu apă tulbure a câtorva spirite patriotarde. Uitam să scriu că motoarele sunt defecte şi ele…

    I.

    Este seară, este târziu, corabia a ancorat în portul Crizei, port în care nu dorea să ajungă dar… a ajuns…

    Echipajul băsescian cu cel iliescian au ridicat demult ancora, încearcând şi acum să se depărteze de port, în larg, spre destinaţia Depăşirii Crizei şi cea a Prosperităţii dar în zadar… numa’ nu reuşesc. Au irosit mare parte din resurse şi acum, cu pantalonii rupţi în fund, se bat pe ciolanele rămase, care pe care, cu ochii mari la bunăstarea lor şi prea puţin, cu coada ochilor, la cea a românilor, pasagerii naufragiaţi pe o corabie ÎNCĂ plutindă… Din ciondăneli a rămas căzută la podeaua ruşinii, incompetenţei şi risipelilor, Monica Iacob Ritzi. Urmează Elena Udrea, Nicolae Nemirschi, probabil şi alţii.

    De povara lipsei, obiectul plutitor cu pânze s-a afundat puţin în apă, linia de plutire nemaivăzându-se. La cârmă, Traian Băsescu, căpitanul, comite eroare după eroare în bătălia sa cu echipajul (şi cu motoarele) format şi din cealaltă tabără (care trebuia să stea în opoziţie, nu la putere) şi nu (mai) are capacitatea de a trasa o direcţie bună spre portul dorit de pasageri. Tabloul descoperit e un fiasco!

    – Ne trebuie un alt cârmaci, domnilor! Se aud câteva voci auzite de undeva de jos.

    – Jos cârmaciul! Jos mecanicul şef!

    Cârmaciul, încăpăţânat nici nu vrea să audă. Continuă să ţină strâns de cârmă pistonându-şi mascota, pe Emil Boc să-şi strunească echipajul al cărui şef-adjunct este, pentru a intra, fiecare pe postul lui şi a remedia situaţia. Din păcate mecanicii şi asistenţii lui Boc, în frunte cu mecanicul şef- Gheorghe Pogea, de la finanţe, sunt incapabili să facă faţă situaţiei. Nu sunt capabili să repare motoarele. Se anunţă furtună. Remorcherul botezat FMI 2 refuză să mai ofere sprijin României. Suntem sortiţi naufragiului?

    – Ce ne facem?! Alte voci…

  36. 38 Cârcotaşu iulie 29, 2009 la 9:25 pm

    @ Instalatorul
    Foarte instructivă lecturarea postării dv.
    Am o obiecţie totuşi: Cu toţii am ajuns să adoptăm limbajul Monicăi Macovei, ăla cu facu-şi-ar „treaba”. „Treaba” asta e un eufemism pentru „datorie”, chestie de care au uitat cu toţi politicienii responsabili la un moment dat de ceva anume.
    Că X nu şi-a făcut „treaba” nu sună la fel cu X nu şi-a făcut datoria. Or, datoria asta-i o chestie de obligaţie, în timp ce „treaba”-i aşa … o treabă în care ne putem afla.
    Văz că în limbajul oamenilor oareş’cum importanţi au apărut inovaţii care-i cam descarcă de obligaţiile de serviciu, bagatelizându-le pe astea din urmă.
    Când a lansat „conceptul” de TREABĂ, d-na Macovei a uitat să precizeze despre ce treabă e vorba, aia mică sau aia mare.

  37. 39 Augustin iulie 29, 2009 la 10:52 pm

    @ Cezar Pesclevei
    Citind postarea ta despre compozitia blogosferei, am incercat o vie emotie. Ba chiar, pot spune ca am ramas, asa cum zici tu, PERPLEXAT!
    De fapt, era inevitabil, datorita acuitatii cu care tu descrii „fauna ce abunda acest univers”, „cucii a caror sunete ajung …”, „serpii care vor sa muste turistii „injectindui cu venin”, „cei a caror comentarii depasesc…”, felinele care nu au puterea „de a baga ghearele adinci”. Vad ca insisti asupra felinelor, a caror caracteristica, zici tu, este „acea a fidelitatii”. (?) Putin mai la vale insa, te contrazici. Iata ce spui chiar tu:
    „Sunt infidele. Astazi ESTE cu un partid, maine cu altul” Adinc ai cujetat!
    Bine ca n-ai facut o analiza exhaustiva! Ar fi trebuit sa-i pomenesti si pe cei care se baga-n vorba fara sa aibă ceva de spus si pentru care exprimarea (cit de cit) corecta, in limba romana, este un sport extrem. Eu o singura nelamurire am: nu cumva, daca te-ntreaba cineva, sustii ca ai studii superioare?

  38. 40 blogideologic iulie 30, 2009 la 5:28 am

    @ Harabula
    Există (aşa scrie la carte) o politică economică de tip “low cost strategy” care este facilitată de reducerea TVA. Ofertantul produsului/serviciului (cum a fost cazul firmei dumneavoastră) pe piaţă, şi care profită primul de această reducere a impozitării TVA, va pune o etichetă de preţ mai mic pe produsul/serviciul său numai dacă aceasta îl ajută să câştige o parte mai mare din piaţă. Dar înţeleg că dumneavoastră eraţi deja unicul ofertant pe piaţa respectivă (un fel de monopol?) , deci nu aveaţi vreun câştig din reducerea preţului, deşi dumneavoastră profitaţi din reducerea de TVA. Însă deja aceste lucruri erau descrise de Balzac 🙂

  39. 41 Mihnea Georgescu iulie 30, 2009 la 7:14 am

    KAKAIA DEMOKRAŢIA VORONINA?

    Măcar Tavarişci Voronin are faţă de Şef de Stat faţă de tiriplicul bişniţar al nostru… La noi trebuia să fie Năstase, care e Nobil şi genetic vorbind, ar fi fost un Voronin a la roumaine, portocaliul asimetric este un fel de Iulia Timoşenko!

    L-am întrebat şi pe Părintele ce părere are despre situaţiune, că domnia sa este informat, se ştie că mânăstirile slave gem de agenţi secreţi ai imperialiştilor de diferite coloraturi. Eu am încredere în Savvatopol ca în Dumnezeu şi Maica Domnului! Asta mi-e Sfânta Cruce!

    Estimp, Neamul Românesco-Moldovenesc are două opţiuni – să se închine spre Răsărit sau spre Occident. Grea dilemă, monşer! Parol! Păcat de frumoasele moldovence, blonde, slave, care nu au nimic genetic comun cu noi „ţiganii” din Ţara Românească, dar activismul lor este molipsitor… Sincer, acestor Nataşe sudice le-ar sta mai bine pe Nevskii Prospekt decât pe coruptul Magheru!

    Marian Lupu este băiat bun, şcolit la FMI şi WTO, promite! 😉

    Să auzim numai de Bine! Şi o dedicaţie pentru fraţii moldoveni:

  40. 42 Mihnea Georgescu iulie 30, 2009 la 7:33 am

    http://mgeorgescu.wordpress.com/2009/07/30/kakaia-demokratia-voronina/

    Sper că nu vă deranjează asemănarea cu Voronin, m-am referit strict la demnitatea de Şef de Stat, nu la alte considerente politice.

    Nu înţeleg însă un detaliu vestimentar, vizibil şi în fotografia de pe blogul meu – de ce purtaţi acele de cravată mai jos decât alţi oameni, undeva în dreptul buricului, eu am văzut că majoritatea oamenilor le pun undeva la nivelul pieptului…

    Nu vă supăraţi, este doar o curiozitate a unuia care vă admiră ca Arbiter Elegantiarum al Politicii Româneşti şi, de ce nu?, europene!

  41. 43 nastase iulie 30, 2009 la 8:48 am

    Mihnea Georgescu,

    Nu mai port deloc ace de cravata. Explicatia era aceea ca, in functie de locul unde era pozitionat acul, aveai sanse, mai mari sau mai mici, sa-ti intre cravata in farfuriile de pe masa atunci cand te intindeai sa dai mana cu cineva de partea cealalta a mesei. Acum, incerc sa fiu mai atent. Oricum, nu prea se mai poarta, nici in „Europa”, ace de cravata.

  42. 44 eficientaenerg iulie 30, 2009 la 9:01 am

    „Desteapta-te Romane si iubeste-te”-Eurobarometru:82%sunt ataşaţi de ţara lor- ultimul loc în UE;argument lipsa de încredere în politică -26% se simt apropiaţi de un partid politic;problema nationala a pensiilor de rezolvat – 48% din români !

  43. 45 Larisa iulie 30, 2009 la 10:19 am

    @Mihnea Georgescu

    Unde vezi tu fata de Sef de stat la Voronin.
    1. E un gras
    2. E batran
    3. E rosu in obraji de prea mult alcool
    4. E instabil
    5. E avid de putere

    Iar comparatia cu dl Nastase e foarte deplasata.

  44. 46 blogideologic iulie 30, 2009 la 11:35 am

    @ Mihnea Georgescu
    „Păcat de frumoasele moldovence, blonde, slave, care nu au nimic genetic comun cu noi “ţiganii” din Ţara Românească, dar activismul lor este molipsitor… Sincer, acestor Nataşe sudice le-ar sta mai bine pe Nevskii Prospekt decât pe coruptul Magheru!”
    Oricum „activismul lor” Twitter are o motivaţie. Care nu este nici rusească, nici românească.

  45. 47 Mihnea Georgescu iulie 30, 2009 la 2:34 pm

    @nastase

    Mulţumesc, înseamnă că voi renunţa şi eu la ele… deşi mi-ar fi plăcut unele aurii cu însemne masonice… păcat!

    Astăzi am fost la Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi. Felicitări! Am văzut sala dedicată Mării Negre… Ca tânăr student, am intrat gratis…

    Totuşi de ce „şi Cărţii Vechi”? Nu am văzut nici o carte veche…

  46. 48 instalatorul iulie 30, 2009 la 8:15 pm

    Carcotasu: nu credeti ca Monica Macovei se straduieste sa adopte limbajul nostru si nu prea reuseste?

  47. 49 instalatorul iulie 30, 2009 la 8:32 pm

    Ioan: povestea dumneavostra imi aduce aminte de faptul ca linga soba corpului de garda din cazarma in care am facut eu pe racanul timp de noua luni era o tablita pe care scria „instructiuni de ardere a gazului”. Senatorul american, desi a fost luat in tarbaca de presa noastra de atunci (comunista) si poate si de unii de pe acolo, cam stia ce spunea: in primul rind, la vremea respectiva si cu siguranta si in anii ’80 – si poate si acum – cam 2-3% nu prea vroiau sa munceasca si aplicau o strategie personala a somajului intermitent, muncind doar atit cit sa primeasca o noua perioada de ajutor de somaj. Asa ca omul se referea de fapt doar la vreo 3-4 procente somaj adevarat, doar atit cit sa mai stie unii ca nu sunt de neinlocuit in slujbe. Probabil ca la noi procentul celor care nu prea vor sa munceasca este mai mare, dar ei aplica alte strategii personale.
    Si fiindca este la ordinea zilei, cunoasteti ca eu sunt un adversar declarat al excesului de angajati ai statului, dar cred ca dl Basescu, dorind public concedierea a 300000 de angajati ai statului – dintr-o data – exagereaza, asta ca sa nu zic ca zice o prostie: in primul rind, oamenii acestia vor trebui sa primeasca ajutoare de somaj niste luni de zile; salariile lor fiind consistente, in momentul de fata existind o alta anomalie, aceea ca salariile la stat sunt mai mari decit cele din mediul privat – ajutoarele de somaj vor fi deasemeni consistente si vor afecta destul de tare visteria publica. Dupa aceea, daca criza nu trece si nu vor fi reangajati, nu vor beneficia de programe pentru a putea produce valoare adaugata in mediul privat; in cel mai bun caz, vom avea de-a face cu 300000 de oameni care isi vor ruga ori spagui fostii colegi spre a primi comenzi de stat. Dar in fine, ce iti mai trebuie un pic de gindire atunci cind te numesti Basescu?

  48. 50 gigi iulie 31, 2009 la 12:19 am

    Instalatorul,
    din partea a doua a postarii dvs,cea referitoare la 300000 de bugetari alungati de-acasa,nu am inteles exact un lucru:desi va declarati un adversar al numarului mare de angajati la stat,si sunt convins ca asa si sunteti,considerati o problema ca se fac concedieri pe timp de criza sau numarul prea mare al celor concediati?Pentru ca nu pot crede nicicum ca puteti sustine ca statul pierde mai multi bani platind ajutoare de somaj decat leafa intreaga.Si nici ca singura sansa pentru ca cei concediati sa produca valoare adaugata,dupa cum spuneti dvs,ar fi spaguirea in corpore si intensa a fostilor colegi spre a primi comenzi de stat.Si nici ca ,odata criza trecuta,ar trebui musai reangajati.

  49. 51 instalatorul iulie 31, 2009 la 1:00 pm

    Gigi, cred ca de fapt intelegeti, dar in fine: nici una si nici alta, ci faptul ca sunt concediati 300000 de oameni fara nici un program de ajutare a reincadrarii lor in munca. Eu nu m-as hazarda referitor la utilitatea ori inutilitatea lor, deoarece guvernul nu a facut nici o precizare privind categoriile de bugetari care vor fi concediati. In plus, asa cum se intimpla de obicei la noi, vor ramine neconcediati nu atit cei mai competenti cit cei cu pile mai mici, iar de regula cam astia sunt si cu munca. O disponibilizare la nivel de 300000 de oameni nu poate fi facuta peste noapte (asta fara sa mai vorbim ca procentul general de 10% someri va fi depasit, iar dl Basescu a zis public ca la peste 10% someri nu va mai candida), actiunea necesita si o analiza si o etapizare, insotita, cum am spus, de un program. Raportul de pierderi: e o chestiune destul de subtila. Chiar daca acei oameni ar fi platiti in acest moment absolut degeaba, este sansa statului, ca angajator, de a-i face sa nu mai fie platiti degeaba. Din momentul in care i-a concediat, oamenii nu mai au nici un fel de obligatie ca angajati, ci au obligatiile de someri, iar statul chiar trebuie sa-i plateasca degeaba. Sa luam un exemplu, cu diferentierile de rigoare: sa zicem ca la firma dumneavoastra aveti un angajat care nu prea isi mai justifica salariul. Aveti si solutia de a-l concedia, dar aveti si solutia de a cauta si altceva de facut pentru el, astfel incit, in opinia dumneavoastra, omul sa ajunga sa isi merite salariul sau. La nevoie ii puteti explica angajatului cum stau lucrurile, iar el poate decide daca accepta sa faca si alte lucruri care sunt de facut intr-o firma ori merge in somaj. In cazul ipotetic, decizia patronala este mai usoara, deoarece ca somer plasati omul in grija statului. In cazul in care patronul este chiar statul, decizia nu mai este chiar asa de usor de luat. Nu stiu unde am scris eu comentariu de „singura sansa”, puteti cita , va rog? Sunt si eu curios sa vad unde am scris cuvinte pe care nu le-am scris. Eu am scris de „in cel mai bun caz”, ceea ce este altceva, adica despre o situatie dintr-o paleta posibila, in timp ce dumneavoastra luati asta ca singura situatie posibila. Si nu am scris nici de „musai”. Asa ca va las sa mai reflectati, daca doriti. Si la provenienta politica a celor care vor fi dati afara si la ce stiu amenii cel mai bine sa faca si la faptul ca, in aceasta perioada, partidele nu prea si-au putut rasplati membrii si urmeaza noi alegeri si la gama destul de larga de motive posibile pentru care presedintele zice ca se gindeste sa nu mai candideze.

  50. 52 instalatorul iulie 31, 2009 la 1:00 pm

    Gigi, pardon, pile mai mari, nu mai mici.

  51. 53 Alex iulie 31, 2009 la 1:31 pm

    Nici romanii care accepta mizeriile basescului nu sunt normali. Grecii, pentru o usoara scadere a nivelului de trai, au raspuns cu proteste dure de strada. Copiii, adolescentii, tinerii, maturii, batranii romani sunt supusi unui regim de exterminare, in timp ce pitzipoancele din Camarila si clientela politica nu accepta sub nici o forma sa-si reduca profiturile. Multiveceurile s-au repezit salbatic asupra populatiei Romaniei; si asta e un semna: mai este de furat.
    In timp ce pradatorii din exterior (cu sprijinul servitorimii „liberale”) apuca ce gasesc in Romanica, presa ne arunca praf in ochi cu ridzi, udrea, placinta si elenele.
    In uderground, dradastolo si clientela cer basescului instaurarea dictaturii economice libertine. Dupa ce au facut jocuri populiste pe tema udrei si a divei de la Tineret, deontologii cer revoltator (semnificativ ca, la unison, au inceput sa latre atat Turcescu, cat si Cristoiu pe tema instaurarii unui Guvern monocolor FMI, condus oficial de catre baselu) aruncarea administratiei, sanatatii si invatamantului in aer, impingerea peste bord a sute de mii de salariati care au facut greseala de a fi ramas in tara nepotrivita.

  52. 54 andreea august 4, 2009 la 8:50 pm

    vad ca suntem multi care ii vedem adevarata valoare a d-lui Nastase dar oare nu putem noi sa facem ceva pt dansul ? eu deja am inceput o campanie in randul cunostintelor mele de promovare a imaginii d-lui Nastase! daca fiecare din noi ar face la fel cine stie poate facem rost de cateva mil de admiratori macar vreo 4mil:)

  53. 55 schroder august 4, 2009 la 8:52 pm

    cred ca nu i-ar stica ceva ajutor! are nevoie de noi la fel cum noi avem nevoie de dansul sa ne scoata din criza sau macar sa estompeze efectele ei

  54. 56 Ilie Verdet august 4, 2009 la 10:22 pm

    @Andreea – 4 milioane? Ce coincidenta! Asta era cifra membrilor PCR in 89. Intre timp am mai murit si noi asa ca nu spera si nu ai teama.

    P.S. Zi-mi si mie cum anume faci tu „campanie de promovare a imaginii d-lui Nastase in randul cunostiintelor tale”! Trebuie sa fie ceva extrem de ineresant si instructiv. Nu pot intelege insa cum se face ca ai astfel de cunostiinte care plutesc intr-o confuzie si o ignoranta atat de profunde?

  55. 57 schroder august 7, 2009 la 2:17 pm

    ilie verdet
    Sunt de parere ca dl Nastase e sngura varianta capabila de presedinte care mai poate salva din ce mai inseamna calitate in Romania in ziua de azi! Campanie in sensul ca deschid o discutie cu tema dl Nastase pun intrebari vin cu argumente cel putin eu incerc si ce e drept trebuie sa recunosc ca reusesc! dac sunteti de parere ca dl Nastase nu e indeajuns de bun veniti cu o propunere dvs! sincer nu iubesc psd-ul de fapt nu iubesc partidele politice sunt toate cam la fel dar sunt de parere ca in fiecare din ele exista cel putin 10 oameni capabili! (in png nu prea stiu vreunul…) daca ii adunam pe toti formam un guvern cu tot cu secretari de stat


  1. 1 Politica de tip “low cost strategy” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 30, 2009 la 5:49 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!