“Ofensiva” dreptei

Extrema dreapta a obtinut rezultate absolut neasteptate in alegerile pentru Parlamentul European. Partide din intreaga Europa au castigat mandate in PE cu discursuri explicit anti-imigrationiste, anti-islamiste, ultra-nationaliste si cateodata chiar halucinante. Geert Wilders, din Olanda, ignora politica pentru a vorbi aproape pastoral despre pericolul “islamizarii” Europei. Partidul nationalist maghiar Jobbik cere insistent ca imigrantilor sa le fie interzis sa cumpere pamant in Ungaria si ca piata interna sa fie protejata de produse de import. Mogens Camre, membru al Partidului Popular Danez a intrat in Parlamentul European la nu foarte mult timp dupa ce a declarat ca romanii si bulgarii sunt mai putin inteligenti decat popoarele nordice. Bineinteles, exista si cazuri ceva mai relaxate de extremisti, precum Partidul Piratilor din Suedia, al carui program politic este orientat exclusiv catre legalizarea de file-sharing pe internet.

Absenteismul foarte ridicat de la aceste alegeri a dus la aparitia, peste tot in Europa, a foarte multor candidati exotici. In mod elocvent, cele mai multe astfel de cazuri au aparut in statele cu o prezenta la vot scazuta, precum Romania. Dar poate cel mai interesant caz dintre toate acestea, mai ales ca ma aflu chiar la Londra si va pot relata de la fata locului, este cel al BNP – Partidul National Britanic – condus de Nick Griffin. Profitand inclusiv de ecourile puternice ale scandalului iscat de cheltuielile deplasate decontate de catre parlamentarii englezi, care au afectat credibilitatea partidelor consacrate, BNP a reusit sa castige doua mandate in Parlamentul European. Partidul in cauza s-a facut cunoscut in Anglia prin faptul ca nu accepta decat membri albi si militeaza pentru interzicerea imigratiei celor de culoare pe teritoriul britanic – propunand chiar stimularea, inclusiv financiara, a britanicilor de origini non-caucaziene sa paraseasca tara.

La scurt timp dupa anuntarea rezultatelor, Nick Griffin a incercat sa tina o conferinta de presa in fata Palatului Westminster. La cateva minute dupa ce acesta a inceput sa vorbeasca, peste 80 de oameni au inceput sa scandeze impotriva lui, aruncand cu oua si scandand impotriva fascismului – http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/politics/5486625/BNP-leader-Nick-Griffin-pelted-with-eggs-by-protestors.html. Dupa o demonstratie similara impotriva lui Jean Marie Le Pen, din 2004, cand politicianul francez s-a deplasat in Marea Britanie pentru a sprijini BNP, aceasta a fost o noua dovada a virulentei cu care populatia britanica acuza extremismul si reactioneaza, in general, la evolutiile cu care nu e de acord de pe scena politica. Cititorii la curent cu ce se intampla in Marea Britanie stiu si faptul ca destui ministri neperformanti au fost, de-a lungul timpului, tinta protestelor, mai argumentate sau chiar mai agresive, din partea societatii civile. Sau tinta analizelor acid-critice din partea jurnalistilor, inclusiv din zona presei care ii sustinea in mod traditional. Fiindca presa si cetatenii sunt cu ochii pe tot ce se intampla la nivelul deciziei politice. Din nefericire, ar spune o doamna din guvernul nostru actual. Din fericire, spun eu, cu toata fermitatea.

Aceste lucruri ma duc cu gandul la rezultatele analizei de acum multi ani a lui Sidney Verba si Gabriel Almond despre cultura civica. Ei descopereau atunci ca, in Anglia, exista cei mai multi cetateni dornici sa aiba o implicare participativa in procesul politic. Mai simplu, sa actioneze ei insisi ca parte a societatii civile. Sa-si ceara drepturile, sa protesteze, sa-si preseze politicienii sa actioneze reprezentativ, exact cum ar trebui sa o faca. Una dintre declaratiile demonstrantilor britanici mi s-a parut impresionanta prin luciditate: “Adevarul este ca doar o prezenta atat de scazuta la vot a permis o alegere atat de nereprezentativa.” Cat de adevarat, am putea spune si noi. Iar in Anglia  a fost o prezenta de 35%.

45 Răspunsuri to ““Ofensiva” dreptei”


  1. 1 alex.dumitrascu iunie 11, 2009 la 8:55 pm

    Trece neobservata publicarea de catre FMI a acordului, inainte sa fie facut public de guvern.
    Astazi la nu stiu ce emisiune care se vroia economica, un domn politician nepedele se contrazicea cu un domn politician pedele . Nepedeleul ii reprosa pedelelui tinerea in secret a conditiilor acordului cu FMI, iar pedeleul zicea ca nici vorba, sunt toate amanuntele pe site-ul ministerului de finante.
    Mediile economice cat decat interesate erau insa extrem de preocupate de textul memorandumului, care tocmai fusese publicat de FMI nu de guvern , pe site-ul FMI.
    Asa ca ce-mi e extrema dreapta, ce-mi e extrema stanga, ce-mi e extremul centru, daca toata lumea e extrem de informata asupra evenimentelor cu adevarat importante.

    Dă clic pentru a accesa memorandum.pdf

  2. 2 eficientaenerg iunie 11, 2009 la 9:06 pm

    Am urmarit derularea evenimentelor politice ale anului! Mult de reflectat si pozitie de votant…Mai reflectam….Sa NU mai stam ca Filozofii-la Actiuni-pentru al Nostru Viitor ! //eficientaenerg.wordpress.com/ si la Actiuni!

  3. 3 Pedros iunie 11, 2009 la 9:11 pm

    Comisiei de mediu a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei?? 1.Raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change): Resurse de apă in deficit;Furtuni tropicale puternice;cu boli generate de virusurii ;afecţiuni gastrointestinale şi bolile cardiovasculare ; Evolutie in timp –dispar specii plante şi vertebrate:25% in 2037; 60% în 2080. 2.Raport Banca Mondiala :producţia a majorat preţurile la alimente cu 75% in perioada 2002-2008 si se mentin pana in 2012-cu 100 mil. de oameni in saracie(30 in Africa)
    3.Tema „Catre o politica energetica comuna” (2008/C 211/05)- Europa: importa în prezent 50 % din energie, iar aceasta dependenta va ajunge la 70 % în 2030;dependenta de petrol va fi de 90 %,cea de gaz de 70 %.
    4.Romania:peste 15 ani nu avem rezerve minerale de gaze si petrol-HG nr.1069/2007-Strategia Energetica!
    Deci -noul Guvern cu Stimulente financiare pentru promovarea eficienţei energetice –si asa, acesta din 2008 mi-a abrogat legea nr.199/2000-utilizarea eficienta a energiei:
    -Promovarea de mecanisme financiare noi si inovatoare pentru stimularea investitiilor pentru productia de energie verde-prin initiative legislative si derulare proiect privind dezvoltarea mecanismelor de stimulare financiara si fiscala ;
    -Accelerare proceduri si documentatii pentru acorduri,avize nediscriminatorii si simplificare proceduri judiciare prin autorizatii si licente pentru constructia, implementarea unei reglementari de producere Energie-RES,conectare si distributie in retele electrice/termice si comercializare energie.
    Totul evidentiat de mine si pe http://www.SOSTerra.go.ro-inscris cu
    PLANUL Cladire Inteligenta Energetic la Programul EU-Energie Durabila-www.sustenergy.org(2006-primul din Romania) si propus la premiu in febr.2007- The first Sustainable Energy Europe Campaign Award Competition.

  4. 4 danielvinca iunie 11, 2009 la 10:06 pm

    ce dreapta… ce stanga… vine puternic extrema dreapta (vadim) sau extrema regala (principele duda)… o sa ne fie dor si de cei care guverneaza acum, si de pnl… :((

  5. 5 Einstein iunie 11, 2009 la 11:18 pm

    @danielvinca

    ce extrema dreapta avem noi? vadim este pro european, pro nato, din cand in cand antisemit, dar mereu filosemit sambata!
    nici macar extrema dreapta nu este cum trebuie sa fie la noi. vadim are un of:ungurii. daca maghiarii obtin -cum se aude- comisarul de dezvoltare regionala, stai sa vezi ce iures incepe la noi, cu tinutul secuiesc, etc.

  6. 6 sisokoki iunie 11, 2009 la 11:35 pm

    Cititi niste idei pe http://sisokoki.wordpress.com/ . In posturile mai vechi este argumentat cum ar trebui sa se comporte un politician de succes.

  7. 7 nutzu stirbeanu iunie 12, 2009 la 12:19 am

    Absenteismul foarte ridicat de la aceste alegeri a dus la aparitia, peste tot in Europa, a foarte multor candidati exotici.
    Ce sa intelegem din asta ?

  8. 8 darius2nd iunie 12, 2009 la 12:25 am

    Eu am o ultima dorinta, ca EBa sa dea la Academie sa avem o a doua Academicianca.

    In rest despre Europa ce sa zic, daca nu avem lideri cu care sa ne asociem decat cu natura, o sa ajungem iarasi salbatici si poate de acolo va iesi ceva – animale pe strada sa calce in picioare pe cei care i-au facut animale.

  9. 9 Spiridus iunie 12, 2009 la 2:41 am

    Stanga europeana are nevoie de politicieni capabili sa faca fata extremelor – nu numai extremei drepte, ci si celei stangi.
    Absenteismul masiv la euro-parlamentare a favorizat partidele cu electorat stabil disciplinat (disciplinat prin structura sa sau disciplinat de altii, nici nu mai conteaza), intre acestea cele extremiste.

    In aceste conditii, parerea mea este ca locul Dvs. nu e la Bucuresti, ci la Bruxelles. Dar daca Dvs. (si alti cativa politicieni care chiar au ceva de spus) nu doriti, atunci sa nu va mirati ca se duc EBA sau Becali.

    La Bucuresti oricum nu rezolvati mare lucru. Si-apoi parlamentarii romani cred ca sunt bine condusi si reprezentati de Geoana sau Anastase. Asta-i nivelul…

  10. 10 Levap iunie 12, 2009 la 8:05 am

    Deducţii

    Recent interceptând pe internet…”Poză cu Năstase în spatele
    blogului său”, am reacţionat printr-un comentariu foarte comprimat
    simţit atunci(reprodus mai jos). Intr-un timp relativ scurt, interesul
    manifestat ajunsese la +3 ( 7 voturi ) fapt ce mi-a sugerat că: AN poate
    beneficia oricând de un vot favorabil consistent, dacă nu, chiar decisiv
    într-o confruntare “sportivă”; ar fi vremea să-şi revizuiască decizia
    de a candida la scaunul prezidedenţial, spre bucuria celor multi care îl
    recunosc şi speră în valorificarea calităţilor sale incontestabile.
    Mai sunt şi alte deducţii interesante, favorabile lui “AN la Cotroceni”.
    –––––––––––––––––––––––––––––
    Profesorul Adrian Năstase administrează cel mai bun şi studiat
    blog din România, care polarizează interesul numeroşilor comentatori
    de vârste şi formaţiuni diferite. Fără exagerare se poate spune că
    a declanşat şi întreţine un adevărat curent al opiniilor descătuşate
    de prejudecăţi, o forţă care împinge România spre un final fericit.
    Este capabil de mare performnă politică şi administrativă, în ţara noastră,
    în UE şi – de ce nu – la ONU.

  11. 11 sandu iunie 12, 2009 la 8:06 am

    DA!Pentru ca stanga [paradoxal]este tot dreapta,conform cu zicala:,,satulului nu-i pasa de flamind”,iar politica in lume estre infaptuita DE CEI INDESTULATI.

  12. 12 Bibliotecaru iunie 12, 2009 la 8:29 am

    @ Adrian Năstase
    Ţineţi minte când vorbeam despre faptul că politica se face astăzi după ureche, că partidele nu mai au doctrine adevărate, nu mai există o filosofie a doctrinei? Iată consecinţele a ceea ce spuneam. Părerea mea este că toţi extremiştii pe care i-aţi înşirat mai sus provin dintre politicienii care sunt prea ocupaţi pentru a cunoaşte ştiinţa politică. Este evident că ei spun ceea ce spun din convingere şi nu dintr-un malefic strategic ori măcar rea voinţă. La fel ca domnul Corneliu Vadim Tudor sau Gigi Becali, domniile lor nutresc convingerea sinceră că sunt salvatorii neamului. Dar starea lor politică, reală este născută dintr-un bun simţ născut acasă şi nu unul studiat. Interzicerea cumpărării pământului de către emigranţi, protejarea ţării împotriva importurilor… sunt un răspuns la frica de a nu deveni o ţară multinaţională, o frică pe care o avem, să recunoaştem, şi noi. Faptul că nu mai ieşim în stradă cu sloganul „Nu ne vindem ţara!”, a fost învăţat de români mai mult prin bici decât prin morcov, ca să contorsionez un proverb anglofon.

    Eu cred că nu ar trebui să ignorăm apariţia unui pol de putere extremist vorbind de el ca despre o pacoste, acest pol ar trebui ascultat cu atenţie pentru că are la bază grijile unor oameni reali şi frici reale. Îndepărtarea extremismului sau punerea lui la colţ, nu va duce la îndepărtarea temerilor din oameni, ori aceste temeri sunt născute din cauza partidelor „non-extremiste” din întreaga lume care nu sunt adeptele dialogului dur, tot ele trebuie deci să şi repare nevoia de extremism colaborând cu partidele extremiste.

    Partidul Piraţilor din Suedia poate avea şi membri români? 😀 Internetul s-a născut ca un spaţiu liber şi fără control legal asupra conţinutului său… eu nu pot realiza sub nici un chip cu ce drept statele lumii au ajuns la concluzia că pot controla conţinutul internet. Poate că în Suedia problema se pune la nivel de descărcat filme şi muzică, în China însă controlul asupra INTERNET-ului este cu mult mai strict. Mâine statul Român va putea desfiinţa reţeaua Internet sau va putea restricţiona accesul la informaţia mondială şi noi nu vom putea face nimic, pentru că puterea nu este la noi. Dumneavoastră, domnule Năstase, realizaţi că cineva de la Guvernul României (şi nu neapărat de la vârf) are puterea să vă şteargă oricând acest blog fără nici un motiv, fără să vă spună măcar? Eu cred că un partid al internaţilor ar lua şi la noi un 5% cu o campanie potrivită şi o promovare inteligentă. 😀 Sau un partid care ar lua parte internauţilor ar lua un +2%…

  13. 13 blogideologic iunie 12, 2009 la 8:58 am

    @ Levap
    Aici, în România, este centrul universului, vezi ce spunea Hermann von Keyserling. Cu stimă,

  14. 14 Alpert iunie 12, 2009 la 9:03 am

    „The rise of Oswald Mosley’s British Union of Fascists (BUF) was challenged by the Communist Party of Great Britain, Anarchists, Socialists in the Labour Party and Independent Labour Party, Irish Catholic dockmen and working class Jews in London’s east end. A high point in the struggle was the Battle of Cable Street, when thousands of eastenders and others turned out to stop the BUF from marching.(…)
    Eyewitness Bill Fishman, 15 at the time of the battle, recalls, „I was moved to tears to see bearded Jews and Irish Catholic dockers standing up to stop Mosley. I shall never forget that as long as I live, how working-class people could get together to oppose the evil of racism.”

    Oamenii se vor uni iar si iar , ori de cate ori va fi nevoie pentru a opri gruparile de extrema dreapta.

  15. 15 Felix-Gabriel Lefter iunie 12, 2009 la 10:26 am

    Mi se pare normal. Chiar ma intrebam: cand o sa se trezeasca europenii din cosmarul tolerantei fata de cei care vin sa puna bombe in metro-uri?
    Cat priveste Romania, n-avem nici o dreapta in afara de benignull PNL. N-avem a ne razboii decat cu tiganii nostri. Ori bolnavul Vadim cu aia fixa a lui – ungurii.
    Am 41 de ani si am obosit. Somez, ca free-lancer, apucand cate un banutpe cate-o traducere, de ici, de colo. N-am nici un chef sa fac altceva. Nici nu cred ca as reusi. Scriu. Atat.

  16. 16 Felix-Gabriel Lefter iunie 12, 2009 la 10:28 am

    Mi se pare normal. Chiar ma intrebam: cand o sa se trezeasca europenii din cosmarul tolerantei fata de cei care vin sa puna bombe in metro-uri?
    Cat priveste Romania, n-avem nici o dreapta in afara de benignull PNL. N-avem a ne razboii decat cu tiganii nostri. Ori bolnavul Vadim cu aia fixa a lui – ungurii.
    Am 41 de ani si am obosit. Somez, ca free-lancer, apucand cate un banut pe cate-o traducere, de ici, de colo. N-am nici un chef sa fac altceva. Nici nu cred ca as reusi. Scriu. Atat.
    Nu mai am de gand sa ma intorc la mantaua de vreme rea numita „invatamant”. As fi desuet.
    Asadar, ma complac.

  17. 17 Felix-Gabriel Lefter iunie 12, 2009 la 10:34 am

    Adaug o dezamagire. Am votat PNL din 90 incoace. Uite ca acuma am fost calcat pe nervi de punerea N.N. in capul listei (proasta, nesimtita, grasa, urata). Asa ca am votat Milut, ca solutie de avarie. Cu Basescu nu mai puteam. Cu ex-PCR/FSN/PSD – never ever. Asa ca am aruncat un vot aiurea…
    Parere subiectiva…. Mai bine ma luam dupa Mircea Badea.

  18. 18 Roxana Iordache iunie 12, 2009 la 11:24 am

    @nastase. Realitatea e că dreapta a spulberat stânga în Europa. S-a ofilit ca o frunză tristă retorica „morţii capitalismului”. :mrgreen: Poate pricepe şi Prostănacul satului. 🙂 Că Onorificul PSD e prea impregnat de marxism-leninistm ca să accepte vreodată realitatea.

    În altă ordine de idei, are dreptate @alex.dumitrascu.

  19. 19 instalatorul iunie 12, 2009 la 11:55 am

    Griffin are o problema mare in Marea Britanie, nu doar fiindca nu sunt rasisti si sunt considerati a nu avea un dezvoltat patriotism economic, ci fiindca se considera obligati moral in a nu refuza imigranti din fostele lor colonii si probabil ca obligatia morala deriva si din acorduri in acest sens. In 1999, cu toata aceasta atitudine corecta, am simtit ca totusi au fost clatinati de valul masiv de chinezi fugiti din Hong Kong si asta fiindca nu a fost doar o chestiune umana: chinezii au venit in general cu bani multi, au platit mult fara sa discute si atunci o serie de preturi s-au ridicat mult la britanici, afectind localnicii, printre altele preturile la case devenisera absolut oribile. Totusi, britanicii nu au obiceiul de a se destainui strainilor in privinta a ceea ce cred ei despre politica interna si guvernele lor si mai ales nu au obiceiul de a injura guvernul, asa incit eu cel putin am fost nevoit sa trag concluzii din tot soiul de detalii. Tin minte cu cita delicatete mi-a spus un englez „stii, noi avem taxe foarte mari” intr-o situatie in care eu as fi injurat cu sete si in gura mare mai mult de trei sferturi de ora, fara sa-mi scape crucile,dumnezeii, mamele, cristosii, ceara,…nici unui personaj politic incepind cu toti Cotrocenii, guvernul in detaliu, toti parlamentarii si mergind pina la consiliul local luat individual. Tot asa, un altul m-a intrebat daca cred ca peste vreo 10 ani copilul sau si-ar putea cistiga existenta in Romania, ar putea gasi de lucru (el considera probabil ca va fi greu pentru englezi sa gaseasca de lucru in Anglia) la noi. Un semn ca uneori o anumita rezistenta a lor in privinta pietei fortei de munca este si din cauza ca la ei tot vin la lucru, dar ei nu prea au unde se duce sa munceasca. Imi explic absenteismul lor la vot si prin faptul ca UE nu a stiut sa profite de pe urma unei anumite ostilitati pe care o capatasera fata de americani in 1995-2001 (an dupa care nu a mai fost sa merg acolo). Atunci a fost un val de preluari americane ale firmelor britanice si am vazut tot felul de formule de ostilitate la adresa americanilor, de la demisii in bloc ale tuturor angajatilor unor firme care preferau slujbe departe de casa ori chiar somajul numai pentru a nu lucra cu americanii, comparatii ale lucrului la patronul american cu regimul din lagarele naziste,… Atunci britanicii au capatat un anumit spirit european, comunitar pe care Europa nu l-a exploatat. Pina la urma, cred ca o politica buna a UE va face ca partidele extremiste sa nu se poata dezvolta in Marea Britanie.

  20. 20 oby_cp iunie 12, 2009 la 1:12 pm

    Sa-si ceara drepturile, sa protesteze, sa-si preseze politicienii sa actioneze reprezentativ, exact cum ar trebui sa o faca.
    Poti sa faci asa ceva in Romania de astazi?Dreptatea este o femeie frumoasa plina de virtuti iar nedreptatea este o curva grasa si ahtiata,de care trebuie sa te desparti.
    Cum ar spune partea feminina a dreptei virate de la stanga,din FSN:
    Noi femeile democrate luptam pentru dreptate,
    Ne luptam in cracii goi,ca-l avem pe presedinte in noi,
    Chiar ca in cracii goi,ob-uri?

  21. 21 instalatorul iunie 12, 2009 la 1:38 pm

    Tocmai ma gindeam in timp ce dadeam cu mopul prin hol (exceptionala inventie a dnei Udrea) ca, daca tot sunteti la Londra, poate nu ar fi rau sa discutati o investigatie comuna in incercarea de a fi identificate si niste slujbe care ar putea fi oferite britanicilor aici (sigur ca nu ma gindesc la oameni de afaceri ci la profesii, meserii, unde sa poata fi totusi bine platiti) si poate si crearea unui centru de munca pentru britanici sa zicem sub egida parlamentara. Ma gindesc ca ar fi bine imagistic pentru noi daca am putea identifica si le-am putea oferi macar 50-100 de slujbe (fata de zecile de mii pe care le luam), cu galagia de rigoare – si le-ar fi poate folositor si politicienilor lor (care ar mai putea scapa de presiuni), in ideea ca nu am umbla doar dupa luat.

  22. 22 che iunie 12, 2009 la 3:23 pm

    Stimate domnule Nastase,
    cred ca si daca prezenta la vot ar fi fost undeva spre maxim, in Europa si Romania ar fi castigat dreapta. din pacate stanga este perceputa asa cum i s-a si construit imaginea de catre capitalisti, de-a lungul istoriei, este perceputa, spun, ca si un sistem social de oprimare, de promovare a nonvalorilor. despre drepturile celor multi nu se spune nimic. este adevarat imaginea creata este sustinuta de fostele regimuri socialiste, majoritatea din ele din Europa de Est. Si cum nimeni nu se oboseste sa citeasca Marx, macar putin, sau chiar Lenin (pentru ca peste tot in lume se da din gura cu nestiinta) bizonul vede „stanga” exact asa cum vor „unii” sa o vada!
    Nemaivorbind de faptul, concret, ca daca nu exista partidul comunist roman multi din cei care azi sunt mari domni capitalisti ar fi facut bine mersi o stralucita cariera „la coada vacii”. a nu se intelege ca sunt impotriva unei anumite categorii de cetateni, nu, vai, dar ma deranjeaza sa constat ca nimeni nu recunoaste care-i sunt originile si cui trebuie sa multumeasca pentru ce si unde a ajuns.
    va doresc numai bine.

  23. 23 felix-cat iunie 12, 2009 la 3:30 pm

    Au ales romanii ( destui romani ) in 2004 – Basescu . Omul a mers pe „brandul de tara” CIRC SI PAINE . Astiut ce da bine la romani :ironia , batjocora , barfa , discreditarea , pozitia capului , lacrima , injuriile , atacul la persoana , promisiunile , ura si mancatoria intre oameni…a speculat cat a putut nevoia de „tabloide” a romanilor . Acum romanii sufera si vor decenta , bun simt , calmitate si mandrie nationala . Dupa Traian Basescu va ramane praf si pulbere . Inteligenta lui cu care a acaparat puterea tinde spre nebunie si paranoia . Daca ar fi posibil , as alege Nastase . Numai aroganta lui ni l-a pus pe cap pe Basescu . L-as pedepsi pe Nastase si l-as pune presedinte , sa duca munca de Sisif in urma lui Basescu si a „ospetelor” lui de la Cotroceni . L-as pedepsi pe Nastase pentru aroganta lui din 2004 . Aroganta are leac , nebunia – niciodata . Am postat acest comentariu de cateva zile pe diferite forumuri , pe Realitatea TV , pe unele bloguri …si … ce sa vezi?…nu m-a mai injurat nimeni , nu m-au facut pedeleii albie de porci , nu a mai ras nimeni de mine si de postarile mele , ceea ce ma indreptateste sa cred ca lumea se gandeste . Am prins parca curaj si voi posta in continuare ( fara sa ies din offtopic ) pe forumuri unde comenteaza multa , multa lume si voi indrepta „sageata” pe aceeasi idee de „pedeapsa lui Nastase” . Sa va dea de gandit d-le Nastase , dar nu mai mult de 1 luna , 2 , 3 . PS „pastila” care o arunca madame Udrea cu candidatura lui Oprescu nu cred ca va influienta cu ceva zdruncinarea scaunului de la Cotroceni . Deci , ganditi-va la „refacerea imaginii” d-lui Nastase . Cu stima , daniela .

  24. 24 Diasporean iunie 12, 2009 la 4:00 pm

    Pina la urma „ofensiva” este mai mult una a extremei drepte, pe fondul nemultumirii multor cetateni europeni fata de proasta gestiunare a chestiunilor ce tin de imigratie, extindere, economie, de catre forta politica majoritara de centru-dreapta (EPP). Multi europeni au cazut prada retoricii simplist-nationaliste, izolationiste si rasiste.

    Din pacate vocea stingii europene a fost slaba, si nu a rezonat cu ce vor europenii. Discursul pan-european, generalist, si pacifist al stingii nu a gasit auditoriu suficient. A lipsit mesajul in forta cind era nevoie de el.

    Rezultatul alegerilor va complica si mai mult „proiectul” UE. Elementele de coeziune europeana vor fi acum si mai mult supuse la frictiuni. Toate aceste elemente, plus situatia proasta economica, nu plaseaza UE ca un cistigator in fata crizei economice si a altor provocari globale. Deja sunt semnale ca SUA isi va reveni economic mult mai repede decit UE.

  25. 25 i.nicolae iunie 12, 2009 la 5:38 pm

    Avand in vedere participarea la vot a romanilor la ce va asteptati .Uitati-va la maghiari ;solidari ;disciplinati ,stiu ce vor de aici 9 0/0.Noi ce facem ne mancam uni pe alti,facem si desfacem tara pe la colturi iar cand e vorba de ceva serios lasam pe alti sa decida. O mare vina apartine clasei politice.Si de aici apare extrema ca este de dreapta ca este de stanga tot un drac .Ce zicea danezul ala ca suntem prosti ?Nu suntem prosti ,dar banditi da .Sa auzim de bine.

  26. 26 Maximmouse iunie 12, 2009 la 7:15 pm

    Stimate Domnule A.Nastase,

    Un articol excelent! Concluzia mi-a placut in mod deosebit.

    Am inceput sa meditez despre viitorul Uniunii Europene.

    Cred ca toata lumea realizeaza ca aceasta situatie mondiala ,economica si politica , va fi pentru UE prima reala piatra de incercare. Deocamdata, valul se formeaza, cu o ofensiva a dreptei, se poate anticipa si un reviriment al stangii, si desigur, multiplele probleme economice….valul se umfla….vom vedea cum va rezista corabia UE!

    Tari bogate, tari sarace, toate membrele UE au posibilitatea sa demonstreze acum , fara echivoc , ca sunt adunate la un loc ,nu de conjuctura, ci ca sa dainuiasca…Sa fim sanatosi…traim vremuri interesante..:)

    cu stima, Maxi!

  27. 27 ANDI CARAGEA iunie 12, 2009 la 11:44 pm

    Cand stanga aflata la putere aplica politici bazate pe o gandire ultraliberala, dispare stanga!
    Cum extremele sunt paradoxale, rasar atunci extreme drepte.
    Cand si PSD si PNL si PDL au consimtit la privatizarea (vanzarea pe nimic) a resurselor, toate au adoptat filosofii ultraliberale.

    Problema PSD-ului este ca nimeni nu-l mai simte cu adevarat ca partid apropiat de omul simplu. Are lideri prea aristocrati sau prea afaceristi sau ”preadedemult”.

    VA AVEA PSD CURAJUL SA PROPUNA UN CURENT NEO-SOCIALIST VIABIL?

  28. 28 Intrusul iunie 13, 2009 la 9:03 am

    Ieromonahul Savatie Baştovoi, eseist şi prozator, este unul dintre acei scriitori pe care îţi face plăcere să-i citeşti, orice ar scrie. Scrie frumos şi pilduitor, scriitura sa este încărcată de substanţă, iar cuvintele-i sunt tămăduitoare pentru minte şi suflet. Între Freud şi Hristos nu este doar o altă critică a (post)modernităţii. Acest volum, care reuneşte o serie de eseuri pe care părintele Savatie le-a scris în ultimii ani, este mai presus de toate o pildă de profundă inspiraţie ortodoxă, o învăţătură duhovnicească adresată tinerilor şi generaţiei de astăzi.

    Într-o epocă în care „pofta a biruit şi a luat locul minţii”, lupta pe care o poartă omul este „lupta cu ruşinea”, susţine părintele. Principala moştenire a lui Sigmund Freud, făcând abstracţie de complexele pe care le-a vindecat, este că „a reuşit să creeze un complex nou cu care a infectat secolul al XX-lea – complexul Freud”, care tratează efectele neconvenţionale ale unor evenimente dureroase petrecute în trecut. Luptând cu ruşinea, luptăm, de fapt, cu propria persoană. Omul are nevoie de ruşine pentru a nu se face de râs faţă de semenii săi, iar cei care nu conştientizează aceasta sunt încărcaţi de un acut sentiment al penibilului. Puţini sunt cei care ar fi astăzi de acord cu părintele Savatie, care consideră că „ruşinea este chezăşia demnităţii noastre”. În mintea majorităţii, a umanoizilor conformişti a căror frenezie consumeristă reprezintă unicul stil de viaţă, „ruşinea” este un cuvânt fără corespondent în practică.

  29. 29 blogideologic iunie 13, 2009 la 9:52 am

    @ ANDI CARAGEA
    Vorbiţi probabil despre “la gauche moderne”. A găsit pe un forum de ziar franţuzesc explicaţia simplistă, dar simpatică şi încărcată de acurateţe : +la gauche moderne, à propos de laquelle mon fils de 13 ans, interrogé par un copain „mais c’est qui ça ?” a répondu en rigolant „tu sais bien, ceux qui sont de droite, là, les faux types de gauche.” +

  30. 30 Felix-Gabriel Lefter iunie 13, 2009 la 11:06 am

    Vreti un sfat „economic”? Cititi Adam Smith. E o Biblie.

  31. 31 blogideologic iunie 14, 2009 la 8:08 am

    @ Felix-Gabriel Lefter
    Primii doctrinari ai liberalismului economic au fost Adam Smith (1723 – 1790), prin cartea fundamentală ‘The Wealth of Nations’ (Bogăţia naţiunilor) din 1776, şi Bonnot de Condillac, prin cartea fundamentală ‘Le Commerce et le gouvernement considérés relativement l’un à l’autre’, care datează tot din 1776. Amândouă cărţile mi se par la fel de bune. Dar în secolul XIX se dezvoltă economia politică neoclasică, bazată pe noţiunea de ‘utilitate marginală’. Bineînţeles, conceptul de ‘utilitate marginală’ pleacă de la conceptul de utilitate. Care lipseşte în cartea doctrinară a lui Adam Smith, dar apare în cartea doctrinară scrisă de Condillac. Din aceasta cauză, în ‘Teoria economiei politice’ (Theory of Political Economy), cu prima editare la 1871, economistul britanic William Stanley Jevons scria: “Îmi apare tot mai limpede faptul că economiştii englezi au trăit până acum într- un fel de paradis al nebunilor. Adevărul economic se află de partea şcolii de economie politică pe care au creat- o francezii.” În Şcoala de la Sfântu Sava înfiinţată de Gheorghe Lazăr în Bucureşti au fost aduse, de către Gheorghe Lazăr şi Ioan Eliade Rădulescu, multe dintre textele educaţionale scrise de Condillac pentru Infantele de Parma dar folosite ulterior şi de “pruncii români”. Aşa încât învăţătura Economiei Politice s-a făcut la noi după textele lui Condillac şi Destutt de Tracy, un ideolog brumarist care pleca de la textele lui Condillac, fără să îl neglijeze, desigur, pe scoţianul Adam Smith. De altminteri, pe atunci, nici măcar în lumea anglo-saxonă nu exista unanimitate în respingerea influenţei lui Condillac şi Destutt de Tracy, de exemplu la colegiul virginian William and Mary, învăţarea Economiei Politice începea după manualul lui Destutt de Tracy, în traducerea lui Thomas Jefferson. Iar doctrina economică riguroasă pentru TVA (aplicată abia după cel de al doilea război mondial) pleacă tot de la ideile lui Condillac: definiţia valorii economice prin utilitate, precum şi rolul comerţului în adăugarea de valoare.
    Cu stimă,

  32. 32 Felix-Gabriel Lefter iunie 14, 2009 la 9:56 am

    @bogidiologic
    Multumesc pentru atentie – o apreciez la valoarea ei certa. Nu ne va citi insa nimeni… Avem mereu aceeasi problema, acelasi necaz: cum sa faci sa te inteleaga si nea Gheorghe…
    Totusi, avem speranta. Se va ivi vreun Heilbronner printre noi, ori un Umberto Eco.

  33. 33 eugen iunie 14, 2009 la 10:03 am

    Geert Wilders nu are numai cu Coranul probleme.
    Sustine si excluderea Romaniei si Bulgariei din UE.

    Nu stiu in ce masura se poate vorbi despre ofensiva dreptei poate doar de nulitatea stangii si ofensiva populistilor. Partidele de centru-dreapta au ramas la acealsi nivel ca si in trecut. Insa paradoxal intr-o perioada de criza cand ideile stangii au trebuit sa prospere alegatorii stangii si-au pierdut increderea in ea si s-au mutat la populisti sau dementi.

  34. 34 blogideologic iunie 14, 2009 la 11:13 am

    @ Felix-Gabriel Lefter
    Lucrurile evoluează dincolo de ce vrem noi. Încerc să înţeleg accidentul zborului AF 447. Mi se pare că este un punct de inflexiune din evoluţia universului. Pariez că nici măcar Umberto Eco nu l-a anticipat. Este poate de mai mult ajutor lectura dintr-un „banal” Vasile Conta.

  35. 35 nastase iunie 14, 2009 la 11:20 am

    blogideologic,

    din discutiile cu mai multi piloti, am aflat ca un motiv posibil al accidentului aviatic, ar fi putut fi o defectiune a „vitezometrului” (simplific mult). De aceea, cu toate ca aparatele aratau o viteza normala, se pare ca avionul fie a ajuns la o viteza extrema si s-a dezintegrat, fie si-a micsorat foarte mult viteza si a ajuns sub viteza de asigurare a portantei…

  36. 36 blogideologic iunie 14, 2009 la 12:13 pm

    @ Adrian Năstase
    Ştiu că sunt 3 teorii prioritare acum, printre care şi starea proastă a tuburilor Pitot, teorie pe care experţii de la Airbus o neagă. Întâmplător, am lucrat cu aproape toate tipurile de anemometre, am şi construit tuburi Pitot în laborator, pentru studenţi. Eu cred în clamarea experţilor de la Airbus, adică nu sunt de vină tuburile Pitot. Altă teorie înspăimântătoare, dar nu vorbesc despre ea din lipsă de spaţiu şi timp, spune că filosofia noastră privind construirea discursului de cauzalitate este deficitară, ceea ce ştiam de mult, încă de la David Hume. Dar iată că a intervenit un avocat britanic, care postulează o intensificare a efectului de neînţelegere a cauzalităţii atunci când oamenii pun la lucru computere în timp real. Acest efect de neînţelegere a cauzalităţii, care este propriu naturii umane, cum spune David Hume, este incorporat şi în programele de computer, scrise de nişte tipi extrem de inteligenţi, care dacă greşesc, greşesc din motive de „păcat originar”. A treia teorie este sugerată de ziariştii brazilienii de la O Globo, primii care au avut acces la fotografii luate din interiorul avionului Airbus. Ei sunt înspăimântaţi, pentru că imaginile arată că totul s-a petrecut foarte brusc, şi piloţii aceia experimentaţi nici măcar nu au avut timp să reacţioneze. Deci este un punct de inflexiune în „mersul lucrurilor din natură”. În fine, cred că sîntem numai vreo două sau trei persoane care citim acestea.

  37. 37 Felix-Gabriel Lefter iunie 14, 2009 la 1:52 pm

    „Dumnezeu nu joaca zaruri” – a spus Albert Einstein la un congres de fizica (Viena, 1927, parca), ca detestare a mecanicii cuantice. La fel de revoltati in fata „relativismului ca filosofie” au fost si Louis de Broglie si Werner Heisenberg, precum si Erwin Schrodinger (acesta din urma a acuzat hotie – in raport cu aparatul matematic de el construit, si confiscat de „gasca cuantica”…
    Cu siguranta, exista o explicatie simpla a prabusirii unui avion. Nu cred in OZN-uri… Mai bine tai cu briciul, gasind sancta simplicitas.

  38. 38 blogideologic iunie 14, 2009 la 4:21 pm

    @ Felix-Gabriel Lefter
    „Cu siguranta, exista o explicatie simpla a prabusirii unui avion. Nu cred in OZN-uri… Mai bine tai cu briciul, gasind sancta simplicitas.”
    Am vorbit în mod expres despre zborul AF 447. „Nu cred in OZN-uri…” ? Am invocat eu OZN-uri ? Încearcă să dai dovadă de onestitate intelectuală, Felix-Gabriel Lefter ! Ai citit relatarea despre accident din O Globo ? Este vorba despre o schimbare în “mersul lucrurilor din natură”, Felix-Gabriel Lefter ! Sigur că şi eu aplic principiul parcimoniei, nu trebuie să vii tu să mă înveţi !

  39. 39 Felix-Gabriel Lefter iunie 15, 2009 la 4:59 am

    @blogideologic
    Iarta-ma daca am gresit cu ceva. Nu am avut intentie rea. Pur si simplu, cred ca o defectiune tehnica, ori vreo intentie terorista sunt explicatii intrutotul satisfacatoare pentru prabusirea unui avion. Nu exista „Triunghiul Bermudelor” pana ce nu va fi fost explicat stiintific. Nu cred in mistere si in continente Mu. Evident, fac 3,14 – 3.14 pe Pavel Corut si pe Oreste… Cine a terminat scoala postliceeala numita Politehnica ar face bine sa se abtina la comentarii Universitare.

  40. 40 blogideologic iunie 15, 2009 la 8:00 am

    @ Felix-Gabriel Lefter
    Interesantă formulare : „scoala postliceeala numita Politehnica”, poate o voi folosi ca titlul de articol pe blogul meu. Mă bazez pe nişte date, şi dinainte de 1989, şi după 1989. Dar nu cred că datele pe care le foloseşti tu sunt obiective. În fine, expune-le. Pavel Coruţ nu este atât de habarnist pe cât crezi tu. Ştie cel puţin noţiunile fundamentale de navigaţie după stele, folosite în marină şi aviaţie. În cartea mea „De la mitul astral la astrofizică” am scris destul de atractiv un capitol bine documentat pe subiect. Acesta a fost motivul pentru care Pavel Coruţ a citat şi a recomandat lectura cărţii mele. Îi sînt recunoscător. Ei da, sînt şi eu un yahoo la fel ca Pavel Coruţ! Oricum, Pavel Coruţ este primul care a identificat, pur voluntarist, componenta anti-Romania din ideologia Occidentului.

  41. 41 instalatorul iunie 15, 2009 la 10:51 am

    @nastase, blogideologic: conform unui documentar de anul trecut – este posibila si o eroare umana legata de activitatea de verificare pe aeroport. Conform documentarului, in timpul verificarii senzorii sunt protejati prin astuparea orificiilor. In cazul prezentat in documentar, orificiul unuia dintre senzori a fost uitat astupat iar avionul s-a prabusit cam cu aceleasi „simptome” cu ale celui de acum. Conform stirilor legate de o interventie a sindicatului pilotilor, A330 ar avea trei tuburi Pitot, ceea ce inseamna ca dispune de un sistem de masura fiabilizat prin multiplicarea canalelor de masura (fie sistem „1 din 2 plus un tub de rezerva, fie un sistem „2 din 3”). Astfel de sisteme de mare fiabilitate se folosesc si in centralele nucleare. Pentru un sistem 1 din 2, probabilitatea de defectare simultana a ambelor canale este mai mica de 0,03%, iar pentru sisteme 2 din 3 probabilitatea de defectare simultana este de citeva procente la milion. Daca a fost vorba de asa ceva, atunci avionul a avut un ghinion teribil, incadrindu-se, in functie de sistem, fie in cele 3 cazuri posibile la 10000 fie in cele citeva cazuri posibile din zeci ori chiar sute de milioane. Ar putea fi si o problema tehnologica, in sensul ca, la anumiti parametri de zbor – care nu au fost imaginati in studiile de laborator – senzorii de viteza sa aiba probleme de functionare. In sfirsit, vom vedea si rezultatul anchetei, in masura in care rezultatul va fi dat publicitatii intocmai. Sindicatul la care ma refeream a cerut ca, in locul interzicerii zborurilor modelului A330 sa fie inlocuite pe A330 doua din cele 3 tuburi Pitot cu modele „sigure”, asta, daca e valabil ce am scris eu mai sus, urmind sa asigure o siguranta mai mare de 99,97%. Oricum, pare un tip de accident rar intilnit.

  42. 42 instalatorul iunie 15, 2009 la 11:17 am

    @nastase, blogideologic: asa cum s-a mai intimplat la Airbus, ar putea fi si o problema de software si anume de tratare automata a starilor conflictuale; mai precis, in cazul acestui accident, cum a tratat software-ul (adica programatorii) situatia in care un senzor indica o viteza mult diferita de a altuia. Ca oameni cu experienta, am invatat ca situatiile cele mai dificil de rezolvat nu sunt acelea de defectiune totala ci acelea de defectiune partiala ( de exemplu, e mai usor de inteles de ce un televizor iese complet din functionare, „se arde”, cum se zice, decit de ce functioneaza prost). Daca, la un avion, unul dintre senzori indica o viteza zero iar altul nu, atunci probabil ca software-ul analizeaza parametrii altor echipamente di decide care senzor este defect. Daca ambii senzori indica viteze diferite, iar diferenta este in afara tolerantei acceptate, la fel, probabil ca se iau in calcul alti parametri, indicati de alte echipamente, dar aici e aici. Mai este ceva: calculatorul a emis mesaje ca peste 20 de echipamente (deci parametri de functionare) erau defecte, ceea ce inseamna ca a ajuns la concluzia ca avionul se afla intr-un regim de zbor teoretic imposibil, in care parametrii de functionare nu se corelau unii cu altii, doar ca mai e ceva: in astfel de decizii trebuie sa ai un parametru de referinta, in care sa ai incredere, ca sa decizi ca toti ceilalti sunt necorespunzatori. Care o fi la A330 parametrul ales ca referinta, in care exista incredere? E ca intr-o situatie umana: pilotul constata ca toate indicatoarele merg anormal unele fata de celelalte si atunci incearca sa isi ia o referinta: daca este zi, atunci, pe baza experientei, si-ar putea lua altitudinea ori viteza drept reper. Daca este noapte, atunci este mai greu. In cazul din documentarul amintit era noapte si, din cauza acelui orificiu astupat, pilotii credeau ca se afla pe la 2000 de metri, in timp ce el zbura de fapt la rasul marii (citeva zeci de metri altitudine). Cu acea ocazie a mai aparut o anomalie: datele furnizate de transpondere prevaleaza asupra celor detectate de la sol: in cazul prezentat documentar, pilotii aveau indoieli privind altitudinea furnizata de transponder (care dadea date eronate din cauza senzorului astupat cu banda adeziva) si tot cerea turnului de control sa-i furnizeze altitudinea. Turnul de control ii raspundea insa, conform protocolului, tot cu datele furnizate de transponder, care veneau si la turn, in loc sa treaca la calculul altitudinii prin detectare radar. Gata!

  43. 43 blogideologic iunie 15, 2009 la 12:31 pm

    @ instalatorul
    Mulţumesc pentru intervenţie. Avioanele acestea zboară la limita superioară a troposferei ca să nu primească şocurile dinamice ale meteorologiei troposferei. Înţeleg că avionul din zborul AF 447 a intrat totuşi în vîrful unui nor cumulonimbus incus al unei furtuni deja sparte. Ei au nişte reguli foarte precise, iar piloţii au experienţa asumării de riscuri minore. Iată că riscul s-a dovedit incomensurabil. Deci era ceva dincolo de experienţa trecută. Acţiunile antropice de modificare a suprafeţei subiacente au provocat fenomene meteorologice noi şi înspăimântătoare, cum ar fi norii Asperatus. Presupun că sunt modificări dinamice şi în vîrfurile de cumulonimbus incus. Deci tot cauze antropogenice, pentru că sursa de energie în troposferă se află la nivelul suprafeţei subiacente, deşi sursa primară este energia solară. Cu stimă,

  44. 44 Felix-Gabriel Lefter iunie 16, 2009 la 8:29 am

    @instalatorul & blogideologic

    Banuiesc ca stiati asta, dar sublinez pentru neofiti: procesorul de top, ultimul in accesarea deciziilor la NORAD este un 386 clasic, perfect izolat ca net. Motivul? Este singurul procesor perfect cunoscut, pana la ultima functie: nu comporta riscuri. Lumea ar derapa, virusata, dupa ce ne cumparam noi mai nou de pe piata…


  1. 1 Zborul AF 447 « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iunie 17, 2009 la 9:03 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!