O victorie importanta, dar temperata de absenteism

Distanta dintre cei care voteaza si cei care sunt afectati de politica este intotdeauna imensa. In Romania ea nu a fost insa niciodata atat de mare. Duminica s-a inregistrat recordul negativ de prezenta la urne, cand doar 27,2% din populatia cu drept de vot s-a prezentat la alegeri si a luat o decizie in ceea ce priveste viitorul nostru in Parlamentul European. Este adevarat ca, in 2007, gradul de participare a fost cu doar 2 procente mai mare, dar concluzia este valabila si acum, ca si atunci: indiferent de ce ar spune oricine in urmatoarele zile, aceasta e cea mai mare problema a clasei politice din Romania. Deputatii nostri europeni vor fi legitimati de doar un sfert dintre votanti. Principiul reprezentativitatii este afectat puternic, iar o reforma necesara in acest moment este, in mod cert, una axata pe reapropierea procesului politic de votanti.

 Cum facem acest lucru? Cu siguranta nu prin tunsul oilor, nu prin dansuri din buric sau prin participari la chermeze. Poate ar trebui sa ne gandim mult mai serios la locul pe care il acordam temelor europene in dezbaterea publica. Acum, suntem prizonirii unui cerc vicios: vorbim prea putin despre politica europeana, considerand ca oamenii nu sunt interesati; in acest fel, ea ramane in planul secund, si implicit romanii sunt putin informati si putin atrasi de discutarea sa, desi cele mai multe aspecte ale sale ii privesc in mod direct. Aratandu-le mai clar cum ii afecteaza deciziile de la Bruxelles in viata de zi cu zi, sunt sigur ca oamenii le vor privi cu atentie si cu interes, iar votul va capata o miza mai mare.

 De asemenea, poate ar trebui sa rezolvam odata problema listelor suplimentare. Suspiciunea si neincrederea sunt primul semnal ca sistemul democratic nu functioneaza cum trebuie. Si oricat am nega existenta unor probleme, cifrele vor ridica de fiecare data semne de intrebare: la alegerile prezidentiale din 2004, au votat pe liste suplimentare 11,93% dintre cei prezenti la urne (in turul doi, aceste liste au fost insa eliminate, schimbandu-se regulile in timpul jocului); la europarlamentarele din 2007, procentul a fost apropiat – 11,81%; in 2009 insa au votat in alta parte decat in localitatea de rezidenta 13,81% dintre cei care s-au prezentat la vot. Sa fie oare “de vina” mini-vacanta de Rusalii?

 Revenind la rezultatele alegerilor, nu are cum sa nu ma impresioneze destinul Monicai Macovei, care a primit din partea PDL dreptul legitim de a discredita Romania, cu carnetul de partid la piept, si pe viitor, desi, dupa cum arata Biblitotecarul, conform Statutului PDL, ea ar fi avut nevoie de o vechime in partid de cativa ani pentru a fi introdusa pe aceste liste! Totusi, miza cea mai importanta pentru democrat-liberali pare a fi testarea preliminara pentru alegerile din toamna. Daca discursul politic, conform caruia criza se apropie de final, va fi mai credibil decat discursul tehnic, al cifrelor care spun altceva, Traian Basescu va putea oricand sa-si aroge salvarea de la criza si impunerea “pe un cal alb” a unei noi candidaturi pentru Cotroceni.

 Profitand de un context special din punct de vedere social si economic, Corneliu Vadim Tudor a avut o revenire spectaculoasa. Scorul a fost cauzat nu numai de popularitatea celor doi “capi de lista”, dar si de o speculare adecvata a scandalului cu justitia prin care a trecut George Becali. Interesant nu este doar acest rezultat, ci si faptul ca cei doi se declara interesati de a se alatura Partidului Popular European, cu ajutorul PDL. Ca urmare a acestui fapt, ma intreb care va fi partidul care-l va sprijini pe Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

 Acum toata lumea comenteaza cifre. Ce se ascunde in spatele cifrelor se va discuta mai tarziu. Pentru moment o sa dau doar un exemplu. Dupa cum stim cu totii, exista judete unde nu se pune problema partidului castigator si judete unde rezultatul este intotdeauna disputat si echilibrat. Dambovita a fost, la ultimele episoade electorale, un astfel de judet in care confruntarea electorala a fost deschisa. Poate, de aceea, si  eu si domnul Iliescu am fost invitati frecvent in timpul campaniei electorale pentru a vorbi oamenilor din Dambovita despre alegerile europarlamentare si pentru a prezenta oferta PSD. Rezultatele au fost incurajatoare: o prezenta la vot de 39%, peste media nationala si un scor de 42% pentru PSD fata de 36% pentru PDL. Fara autobuze, batai politice preluate la stirile de la ora 5 sau declaratii amenintatoare. Un semnal pozitiv pentru viitoarele campanii, mai ales pentru cea din toamna, ca alegerile nu sunt neaparat prilej de circ. Acolo unde se face serios campanie si unde exista implicare se obtin rezultate bune. La fel s-a intamplat si in Prahova, in colegiul Mizil, unde PSD s-a impus fara probleme. In colegiul meu, PSD a obtinut 42% din voturi iar PDL 34,7%. Este adevarat, la nivelul intregului judet Prahova, rezultatul a fost diferit : PSD – 24,6 iar PDL – 36,7.

 PSD a castigat de doua ori alegerile europarlamentare din Romania. Mai intai prin scor, demonstrand ca este cel mai mare partid din tara, si a doua oara prin numarul de mandate obtinute. Chiar daca exista si neimpliniri si rezultate mai slabe, sub asteptari, important este ca am reusit sa ne clasam pe prima pozitie. Acum urmeaza analiza interna. Si sunt lucruri importante de dezbatut. Spre exemplu, avem confirmarea ca am pierdut teren in zona rurala, fara insa a castiga urbanul. Toate insa la timpul lor.

 Pe final, as vrea sa remarc faptul ca PSD si-a dovedit forta in Romania, cu ecou pe plan european. Suntem unul dintre putinele partide din marea familie socialista care au reusit sa infirme tendinta generala. Europa trage spre dreapta. Conservatorismul castiga teren. Ma intreb insa daca actuala situatie economica este cea pe care dorim sa o conservam.

20090607-nastase_adrian-voteaza-02

20090607-nastase_adrian-voteaza-07

Mizil – alegeri – 7 iunie 2009

88 Răspunsuri to “O victorie importanta, dar temperata de absenteism”


  1. 1 Darco LEU iunie 8, 2009 la 4:32 pm

    Prezenta scazuta la vot se datoreaza exclusiv clasei politice. Daca ne uitam la MINCIUNILE spuse in campania precedenta cat si la deciziile luate de actuala formula de guvernare (impozitul forfetar ar fi unul dintre exemple) nu ne mai mira prezenta la vot, ea fiind una chiar remarcabila. Actualii politicieni ar trebuii sa faca un pas inapoi. Eu pot comenta aceste alegeri deoarece PSD Timisoara nu a avut nevoie in aceasta campanie de serviciile mele. Restul de politicieni ar trebuii sa se abtina de la comentarii fiindca sunt SINGURII vinovati pentru absenteism. Suntem pe locul 24 ca prezenta la vot din ceea ce vad pe seitul Partidului European.
    Personal am fost si am votat… Din pacate nu am fost din convingere, ci doar pentru faptul ca sunt membru de partid si cred ca este datoria membrilor de partid sa se prezinte la vot. Cu toate acestea am impresia ca la acest scrutin, indiferent de ce votau oamenii, rezultatele tot acestea ar fi. Eu, comform expresiei introdu-se in fotbal de Anghel Iordanesc (un PSD-ist), as numi un „BLAT” electoral. Am motivat acest lucru si pe: http://darcoleu.ro/blog/?p=584
    Cred acest lucru deoarece:
    -cele mai importante partide din România se află la egalitate, sau aproximativ la egalitate;
    -PRM a reusit să obţină un procent suficient pentru ai garanta prezenţa în Parlamentul European atât a lui C.V. Tudor cât şi a lui George Becali;
    -Elena Băsescu a primit numărul minim, dar suficient, de voturi necesar pentru a ajunge în Parlamentul European;
    -UDMR a obţinut un procent peste aşteptări;
    -PNL un procent mic faţă de ce meritau, dar suficient ca să stea liniştiţi şi să nu comenteze;
    -marele premiu la loto este din nou câştigat în ziua alegerilor.

    Pentru mine este foarte greu de crezut ca in ultima perioada primele doua partide sunt la egalitate mai mereu (sau aproape la egalitate), mi greu sa cred ca EBA ia procentul necesar pentru a intra in PE + marja de eroare, mi greu de crezut ca dupa un dezastru total in cadrul PRM acuma ajung la un procent care le va asigura cel putin doua mandate (si aici apare o marja de eroare, care e posibil sa le aduca un al treilea mandat) si mi greu de crezut ca din nou marele primiu la loto se castiga in ziua alegerilor.

    Oricum marea problema trebuie sa ramane absenteismul la vot si nu rezultatul.

  2. 2 Spiridus iunie 8, 2009 la 4:36 pm

    „PSD a castigat de doua ori alegerile europarlamentare din Romania. Mai intai prin scor, demonstrand ca este cel mai mare partid din tara, si a doua oara prin numarul de mandate obtinute.”
    Evident, se poate vinde aceasta idee; da bine propagandistic. Insa, daca o aduagati pe EBa la PD-L, s-ar putea ca aceasta concluzie sa nu mai fie valabila.

    Problema e ca Romania avea nevoie de o alternativa la oferta prezidentiala. Si nu a identificat-o in ofertele electorale prezentate. Romanii nu s-au regasit in PSD la aceste alegeri. In PNL nici atat. Si atunci au preferat sa nu voteze. Sau au votat manelistii, spectatorii de circ, cei platiti…
    Daca PSD nu isi schimba strategia, nu ii inlocuieste pe cei cu o imagine proasta din conducere si se face ca guverneaza (de fapt, e la guvernare sau in opozitie?), la toamna va fi si mai rau. Ca nu se va schimba PSD-ul, e o pierdere partiala (bine-ar fi sa existe in Romania o stanga autentica, moderna, racordata valorilor europene).
    Dar, ceea cea ce este cel mai grav, nu se va schimba nimic in Romania.
    Sper sa fiu pesimist, nu realist…

  3. 3 diogenecainele iunie 8, 2009 la 4:51 pm

    Din pacate PDL creste chiar daca nu spectaculos (nu cred ca se poate sustine ca buna parte din voturile pt Elena Basescu au fost altceva decat voturi redirectionate). PSD stagneaza. Cum spuneam, cand vorbeam si alta data in desert, PDL are niste voci care sa faca galagie si asta il ajuta. Desigur vocile de premier si nu mai sunt capabile de cantece de sirena, dar sunt modest eficace. PSD are inca nevoie de zvacnirea care sa il duca in fata cu 5-6 procente. Dupa cum era si de asteptat zvacnirea nici nu a venit. PSD a avut o campanie terna, fara imaginatie si nici purtatori de mesaj eficace. PSD sufera inca de incapacitatea de a intelege rolul comunicarii si nici nu pare ca se straduie in directia asta. Pe de alta parte, participarea la guvernare il leaga de maini si de picioare atunci cand e sa dezvolte un profil propriu. Aici e pe picior de egalitate si nu se poate demarca. In schimb prin gargara lui Basescu+Boc, PDL se poate mentine cu un pas in fata.

    Daca lipsa asta de evolutie e intristatoare , ce s-a schimbat, ceea ce e un eveniment autentic e chiar infricosator: faptul ca niste personaje ca Becali si EBA ajung in PE. (Poate invata si PSD-ul din cazul Becali rolul tam-tam-ului pur in cresterea scorurilor, dar asta tine de paragraful anterior iar aici vreau sa ma mentin pe terenul valorilor si nu al tehnicalitatilor, asa ca nu insist). Deja imi vine rau cand ma gandesc cat de mult am gresit atunci cand in am ales sa imi petrec varsta scolara altundeva decat pe la oi, iar ulterior sa nu imi risipesc tineretea prin cuburi de noapte. Se pare ca asta ar da o reteta buna pentru cladirea caracterelor apte de succesuri. De asemenea, ma intreb cum va arata o interpelare parlamentara a lui Becali, facuta pe tonu-i cunoscut si care incepe cu „Ba…” ca si ce bancuri cu blonde se vor adapta pentru chicotelile de pe culoare pe seama lui EBA. Deja suntem de rusine ca natie in randurile omului de pe strada comunitar. Acum ne vom face de rusine si in randul politicienilor comunitari. Se mai poate intreba careva ce e justificat, sa fii pesimist sau optimist ?

  4. 4 blogideologic iunie 8, 2009 la 5:15 pm

    „Suntem unul dintre putinele partide din marea familie socialista care au reusit sa infirme tendinta generala.”
    Felicitări !

  5. 5 Mihnea Georgescu iunie 8, 2009 la 5:37 pm

    ADRIAN NĂSTASE NE-A DAT TUTUROR O LECŢIE DE DEMNITATE

    Vă mărturisesc că aceste imagini, în elocventa lor simplitate, m-au emoţionat până la lacrimi. În timp ce Piratul vota în luxosul sediu al Colegiului Economic A. D. Xenopol, din sectorul 2 al Capitalei, sector în care, dealtfel, a copilărit AN-ul, că deh – are casă în Mihăileanu, la doi paşi… Adrian Năstase vota într-o mizeră şcoală de provincie de la Mizil, departe de ochii presei. În timp ce Băsescul sărbătorea mitocăneşte victoria „odorului”, Adrian Năstase suferea în tăcere alături de Popor!

    Eu l-am numit „Marele Absent” al acestor frumoase alegeri europene, în sensul că nu l-am văzut votând la nici o televiziune, nu că m-aş fi îndoit că şi-ar fi efectuat datoria civică, deşi a făcut-o în condiţii atât de modeste. Domnia sa a găsit, însă, de cuviinţă, să posteze bez komentarii, aceste frumoase fotografii pe blogul domniei sale.

    Ce mai pot spune? Decât că a învăţat lecţia smereniei de la ECHILIBRU, că a învăţat să fie alături de oamenii simpli, cum a fost dealtfel, de întotdeauna, încă din anii luminoşi ai Guvernării sale – 2000-2004, ani în care exista protecţie socială şi Statul se gândea şi la amărâţi…

    Acest Om merită să fie Preşedintele României, pentru că nu caută slava deşartă a lumii, a învăţat că totul este deşertăciune, s-a smerit cu inima şi este alături de Cei Mulţi!

  6. 6 FLAVIA iunie 8, 2009 la 5:43 pm

    FELICITARI PSD-ULUI! SI LA MAI MARE!!!

  7. 7 eficientaenerg iunie 8, 2009 la 5:59 pm

    Si NOI-azi-Sarbatorim…zice fiecare din cei 10-cu 10 pareri-10 voturi! S-a vazut si la acest VOT:Jiji cu bani/si cu cei de 18 ani de pe stadioane l-a promovat pe Vadim si PRM(cunosc multe-in 2008-la Calarasi-nu am candidat pe lista PRM-stiind ca nu ia minimul de 5%);EBA-foarte bine/si eu am fata studenta si tin la ea-si fiind a lui Base.-studentii..;UDMR-din ce in ce mai uniti in societatea…”sa moara,capra vecinului…”;partidele PSD ,PNL si PNL-dupa simpatizanti sau membrii..La toamna:batalie electorala-cu Geoana,Barbosul..din TV..adica,Prost…..cum a zis tata Iliescu…;cu Base.-stie sa circule ..pt toti..sau Herr Adrian??

  8. 8 Obi wan Kenobi al II lea iunie 8, 2009 la 6:33 pm

    Domnule Nastase , cu respect va raportez ca singurele personaje care au castigat ceva sunt BKL/CVT/EBA . Populatia acestei tari nu a castigat nimic (sau mai nimic , ceea ce tot cam aia este!) . PSD -ul nu a castigat nimic , raportat la PDL . E jalnic cum sefi de partide mari , au aparut pe sticla cu propria varianta si vechiul dar nelipsitul „AM CASTIGAT” , raportandu-se la partidul celalalt (rival si/sau aliat , alta anomalie !). Arata hilar si infantil . Adica ceva de genul „a mea e mai mare” . O vorba din popor spune ca tara arde si baba se piaptana ! Creste numarul de someri , marindu-se implicit cel al saracilor , dar clasa politica de la noi isi continua scenariul macabru . Imediat sunt 20 de ani si administratia acestui stat ( a se observa lipsa nominalizarii implicite !) nu a fost in stare sa construiasca UNA bucata autostrada . Atata . Care sa uneasca punctul A cu punctul C (pentru ca in viziunea politicienilor mioritici punctul B poate fi mutat oriunde/oricand .) Sunt dezamagit total ca in 20 de ani , nu mai avem nimic interesant in tara asta . (ma refer la infrastructura rutiera si feroviara , industrie , agricultura , turism – textele cu Draculaland sau land of choice sunt basme de P Ispirescu – justitie , invatamant , asistenta medicala civilizata …..etc ). Am ajuns o piata ptr diferite produse aduse de pe mapamond ! Iar Politicienii ajunsi la comenzi arunca mereu vina pe cei care i-au precedat ! E jalnic . NU cred ca aici se va rezolva vreodata ceva . Sincer . Si nu eu trebuie sa demonstrez asta . Politicienii trebuie sa demonstreze ca nu am dreptate ! Hai s-o vad si pe asta !!!! Nu va reprosez domniei voastre nimic ! Imi reprosez ca am avut ocazia in 1991 sa ma stabilesc in New Zealand si nu am facut-o ! Cu respect !

  9. 9 i.nicolae iunie 8, 2009 la 6:34 pm

    Domnule Nstase va inselati ,PDL a castigat alegerile pentru ca E B este tot PDL si au votato pedelisti care au primit instructiuni de sus .Si asta o stiti si dvs. nu stiu dece nu recunoasteti,…….iarasi politica.Nu-i inteleg pe romani,am scapat de nepotismul lui Ceausescu si vad ca incepe alt nepotism.V-am intrebat cat timp i-i dati lui EB sa ajunga in parlamentul tari va spun eu la urmatoarele alegeri.Mircea G ne duce de rapa,trebuie convins sa renunte si aveti doua soluti Nastase sau Oprescu sau invers.V-am mai zis ca asteptati ca Geoana sa clacheze dar sar putea sa fie prea tarziu.Dece sa pierdem 5 ani trezitiva si vedeti realitatea nu va imbatati cu apa rece aliati dvs. sunt mai banditi in frunte cu TB care ataca pe le spate „Vezi episodul cu Pete Roman „.Puneti oameni din teritoriu la treba nu numai dupa posturi si ciolan.Oricum pe langa europarlamentari gen Adrian Severin si alti o sa avem si „circari”,dar ce putea sa iasa avand in vedere mentalitatea romanului.Pentru absenteism clasa politica este vinovata prea multi banditi si circari .Sa auzim de bine.

  10. 10 sandman iunie 8, 2009 la 7:01 pm

    Eu cred ca si PSD a iesit prost. I-au votat 31% din 27%.
    Nu e nici un merit in asta. Probabil ca fiecare partid a fost votat de proprii membri de partid sau nici macar. Plus autobuzele plimbarete. Asa s-a ajuns la scorul asta. Personal cred ca n-au iesit la vot mai mult de 20%. Intrebarea e, ce inseamna asta?
    Inseamna ca e o prapastie adinca intre politicieni si popor, asa cum era in 1989 intre PCR si romani.

  11. 11 Aurel Marius Jelinski iunie 8, 2009 la 7:04 pm

    Felicitari !

  12. 12 Einstein iunie 8, 2009 la 7:05 pm

    Ceea ce spuneti este foarte adevarat, acolo unde s-a facut campanie a la carte, au fost si rezultatele pe masura efortului depus.
    Exemplele oferite de Dvs- Dambovita, Mizil – arata acest lucru foarte clar.
    Asa ca, va rugam, refaceti-va fortele cat de curand, intrucat timpul nu sta in loc si este mare nevoie de oameni cu gandirea strategica a Dvs. in PSD – daca noi chiar vrem sa castigam alegerile din nov.2009…

    Si, cine il cunoaste mai bine pe TB decat AN?

    Cu drag,

    E.

    PS In rest, Mihnea, cum le zici tu,mai rar asa ceva… am ramas fara cuvinte!

  13. 13 ALM iunie 8, 2009 la 7:27 pm

    Sa va urez „cat mai multe astfel de victorii!” domnule Nastase? Ma intreb daca la aceste alegeri, afara de membrii partidelor si familiile lor, au fost 1% din simpatizantii de odinioara? Nu cred! Cred ca au fost oameni dezorientati politic, trasi de maneca de primari si alte „notabilitati”. Fiindca nu era nimic de ales. Ne-am invatat ca votul nostru nu conteaza, conteaza doar aranjamentele de dupa scrutin. Si pentru aceasta mascarada s-au cheltuit sume enorme in timp ce, pentru diferite categorii sociale nu mai exista decat satârul curbelor de sacrificiu. Si PSD tine si el de coada satârul, cu o voluptate demna de o cauza mai buna. A fost primul scrutin postdecembrist cand n-am mai votat cu stanga. Pacat de social democratii adevarati care stau ca o turma muta in spatele liderilor volubili. Sunteti partasi la declinul meu economic si, pentru asta, n-am motive de apreciere ale Monstruoasei Coalitii!

    PSD-ul a intrat intr-o fundatura politica, asa cum intra soricelul in cursa in care este agatata o bucatica de slanina! Baselu v-a lucrat in foi de vitza! Orice ati face, tot veti plati singuri oalele sparte in comun! Bucatica de zgarci de pe ciolanul Puterii o veti plati cu varf si indesat!

    Offtopic! Boculet a repetat scena cu „tiganca imputita”, de data asta transcriptul fiind schimbat: „Derbedeul dracului”, cu referire la Victor Ciutacu! Astia sunt „colegii” dvs de alianta, cei care vor binele Romaniei si nu pot dormi de dragul populatiei care, din nefericire, mai exista! Convingeti-ma ca trebuie sa am incredere in acest guvern! Cred ca, mai repede, rezolvati problema cvadraturii cercului …

  14. 15 silviu vasile iunie 8, 2009 la 7:46 pm

    din pacate lumea este profund dezamagita si fara speranta, azi am vorbit cu colegii de la master care mi-au spus ca nu au fost la vot si ca nici nu mai vor sa mearga. nu cred ca a fost o victorie in conditiile in care nici macar 5 milioane de roamani nu au fost la vot. pacat de tara asta care are atatea resurse si atatea de oferit.

  15. 16 Bogdan iunie 8, 2009 la 7:49 pm

    PONT
    Mare atentie asupra declaratiei „scapate” a lui A.Videanu la aflarea procentelor „pana dimineata ii spargem” adica pana dimineata furam cat trebuie!

    Adica PDL-creste mai mult la numaratoare ca painea in cuptor.
    Aceasta este marea frauda,Videanu indemna la furt electoral.
    Adica la numarare sa iasa in fata..?
    Asa castiga PDL dupa ora 21,nu ratati momentul video pe antena3.ro soapte Videanu.,in urachea lui Boc si a microfoanelor.
    Cam asa a ajuns EBA la 4,22 de la 3,5 ca pe seara au iesit la vot cei din mediul rural si era „foarte cunoscuta”.

  16. 17 Harabula iunie 8, 2009 la 8:17 pm

    Este interesanta afirmatia d-lui Nastase prin care recunostea ca pentru o perioada va continua coabitarea celor doua partide.
    Admiterea statu quo-ului de fapt dovedeste cuminţirea d-lui Nastase. Oricum ai numara voturile reise clar inferioritatea fortelor anti-Basescu.
    Ca deobicei, Geoana neinspirat. Retragerea din CSAT este o tampenie. Nu poti renunta la unele atributiuni ce sunt stabilite prin fişa postului. Nu poti fi presedintele Senatului si unele si sa refuzi unele sarcini.

    Nu-mi pot inchipui ce fel de oamebi sunt acei care au votat cu Elena Basescu. Sa fie niste devotati ai lui Basescu, care vor sa-i faca o bucurie?Ar fi groaznic.
    Sa fie acesti alegatori, tineri nonconformisti avizi de petreceri, sex si heroina? Ar fi dezolant.
    Cred,mai curand, ca vine din urma o generatie pe care nu o inteleg.
    Daca succesul unui Vadim sau Becali este de inteles, cel al Elenei Basescu este inexplicabil.

    C-o fi Macovei, c-o fi Severin, c-o fi EBA, putin imi pasa.

  17. 18 danielvinca iunie 8, 2009 la 8:32 pm

    ” Cum facem acest lucru? Cu siguranta nu prin tunsul oilor, nu prin dansuri din buric sau prin participari la chermeze.” – in enumerarea de mai sus ar fi mers si „joaca cu lopatica in nisip”…
    lasand gluma deoparte este evident ca unul din motivele care au dus la acest absenteism e poate si saturatia pe care alegatorii au capatat-o vizavi de circul politic (televizat sau nu) in care nu se dezbateau nici teme europene, nici macar nationale si asistam la un fel de divort cu farfurii sparte (chestie de educatie si prestanta a politicienilor)
    e greu de vorbit de verticalitate la politicienii nostri si ca exemplu, un caz din curtea pnl
    PNL sub EBA (tradare sau pretul blatului la Roznov – Neamt?)
    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/06/pnl-sub-eba-roznov-neamt.html

    din pacate, intereseul de moment primeaza in fata principiilor politice care sunt vanturate doar pt amagirea electoratului la multi dintre politicienii nostri…

  18. 19 exasperat iunie 8, 2009 la 8:44 pm

    Felicitari pt succesul din D-ta. Este si al dumneavoastra..stiti asta.
    Am stat la sediul PSD in noapte dinspre 7 spre 8 iunie. Veneau rezultate dupa rezultate. Localitati unde PD/L obtinuse o majoritate descurajanta la ultimele scrutine erau transate de PSD. Liderilor nu le venea sa creada. Nici macar nu se mai bucurau/. Le era teama sau uitasera sa faca asta. Un spectacol unic pe care nu l-am mai vz niciodata nicaieri. Aveau lacrimi in ochi unii lideri. M-am straduit sa descifrez acea descatusare dar n-am reusit.

  19. 20 gigi iunie 8, 2009 la 8:46 pm

    „PSD a castigat de doua ori alegerile”.
    Oare atat sa ajunga sa conteze Antenele lui Felix,nici cat o ceapa degerata?Nici macar 1 %?
    Iar domnul acela de la PC,pe nume Cutas,daca nu gresesc,tot la PSD se numara?

  20. 21 Ilie iunie 8, 2009 la 8:53 pm

    Felicitari Domnule Nastase.Aveti un procentaj bun la ultimile alegeri. Daca nu ati mai fi in PSD,nu dadeam votul acestui partid.
    Important sa intre toata echipa PSD in actiune si sa arate tuturor romanilor ca smecheria Basescu-pd-l numai tine si este o minciuna.Aveti un usor avans fata de pd-l,iar asta arata ca numarul romanilor nemultumiti de politica Basescu-pd-l este tot mai mare. Profitati de acest lucru.

  21. 23 George Serban iunie 8, 2009 la 9:00 pm

    Felicitari domnule Adrian Nastase cu prilejul castigarea alegerilor pentru Parlamnetul European! Parca asa am vazut ca se procedeaza in Europa. Incerc eu sa fac primul pas. Sincer, felicitari!

  22. 24 Walt Disney iunie 8, 2009 la 9:07 pm

    E încurajator că puteţi decela victoria PSD în rezultatele de la alegeri. Eu cred că marele câştigător al acestor alegeri este TB. Nu PSD, nu PD-L ci TB exclusiv. El şi-a făcut toate numerele personale:
    1. şi-a băgat fata în parlamentul european fără să vicieze excesiv scorul PD-L,
    2. şi-a menţinut partidul pe primul loc, pentru că toată lumea asimilează votul lui EBA în scorul PD-L
    3. a demonstrat PD-L-ului încă o dată că depinde total de dispoziţia domniei sale,
    4. a obţinut cea mai mică prezenţă la vot din istorie, ceea ce îi dă speranţe că votul negativ la adresa sa, va avea un impact minor în rezultatul alegerilor prezidenţiale

    Atitudinea de mişto şi ironie de după vot, atât din partea lui TB cât şi a empaticului Boc trădează mulţumirea lor faţă de prezenţa redusă la urne, iar atitudinile şovăielnice şi resemnate ale lui MG şi Crin Antonescu demonstrează că TB are problemele în mână şi nu are rival în toamnă.

    Mă întreb doar, cam după câte alegeri ratate un preşedinte al PSD mai reprezintă încă o tânără speranţă a politicii, fie şi prostănac, dar cu capacitate de-a învăţa. Continuarea cu MG candidat la preşedinţie trădează blatul după un scenariu slăbuţ, a la Mitică Dragomir.

  23. 25 Bibliotecaru iunie 8, 2009 la 9:13 pm

    @ Adrian Năstase

    Aceiaşi clauză a celor trei ani ar trebui îndeplinită şi de domnul Traian Băsescu.
    Aparent Statutul PD-L are o clauză care îi face să doarmă liniştiţi pe democrat-liberali…

    3E. Pierderea calitatii de membru
    Art. 36.
    (6) Daca demisia a fost depusa ca urmare a unui caz de incompatibilitate, in situatia revenirii in partid este recunoscuta vechimea anterioara datei demisiei.

    Este evident că domnul Băsescu nu poate reveni în PD-L înainte de terminarea mandatului, adică după alegeri, el nu va putea deci fi susţinut statutar de PD-L.

    Vorbind în presă de situaţia nestatutară a celor câtorva candidaţi (cred că sunt patru Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Petru Luhan) care au fost aleşi fără a avea 3 ani calitatea de membru de partid şi doi ani ca militant, aceleaşi cuvinte se aplică şi în toamnă pentru Traian Băsescu.

  24. 26 Ruben Budău iunie 8, 2009 la 9:45 pm

    Ţara are nevoie de PSD, dar şi de un Adrian Năstase care ştie ce face, ştie ce vorbeşte şi ştie politică nu ca şi alţii…..

  25. 27 Maximmouse iunie 8, 2009 la 9:48 pm

    Stimate Domnule Prim Ministru,

    Se pot adresa felicitari PSD cu aceasta ocazie.

    Daca procentajul psd a crescut, in conditiile in care prezenta la urne a scazut, atunci dpdv al partidului treaba este de bine!

    Semnalul este bun , dar desigur eforturile trebuie intetite.

    cu stima, Maxi!:)

  26. 28 Maximmouse iunie 8, 2009 la 9:49 pm

    @Mihnea Georgescu!

    Mihnea, imi amintesti de epoca de aur…TREZESTE-TE!:)

    Maxi:)

  27. 29 Maximmouse iunie 8, 2009 la 10:03 pm

    @Toata lumea!:)

    Ati fost atenti la ce a spus ministrul Nica la un moment dat? Jumatate din voturile ebolei sunt de la maghiari?toti deontologii se hlizesc, dar vestea are sens.Daca electoratul maghiar , disciplinat, s-ar fi prezentat la vot asa cum o face de obicei, luau lejer 12-13%! n-au luat decat 10% pai de ce ? pai de aia!

    Cred ca asta a fost smecheria, da da…totul are sens.la precedentele alegeri europarlamentare au dat tot asa , dar direct pdl-ului.E clar.acuma zdrentele se bat de musca sa-si insuseasca si procentul ebolei, tocmai de aceea…:) sa spunem ca pana la urma asimetricu a fost asa de smecher ca s-a invartit, s-a invartit ,pana si-a dat cu piciorul in fund.

    Deasemenea sa nu uitam problema ridicata de maestrul Cristoiu, de ce nu se studiaza votarea intre orele 19-21, cand „voteaza ” electoratul portocaliu…Interesanta chestie, de studiat..:)

    Permiteti-mi de asemenea sa ii felicit pe toti aceia care nu s-au prezenat la vot, si sa le doresc sa fie reprezentati cu brio la UE de reprezentantii lor de marca, ebola, vadim si gigi, aceia care in conditiile unuei prezente rezonabile la vot nu ar fi ajuns niciodata sa apara in vreo competitie sau manifestare internationala sub steagul Romaniei!

    Maxi!:)

  28. 30 Spiridus iunie 8, 2009 la 10:12 pm

    Uitasem un detaliu SEMNIFICATIV:
    In materie de COMUNICARE, PSD este sub TOATE celelate partide.
    Sper ca nu va imaginati ca un blog ca acesta, oricat de bun ar fi, poate suplini INCOMPETENTA politica a colegilor Dvs. Ca, in esenta, asta e. INCOMPETENTA.

    Ca regula generala, daca tineti cont de observatiile de pe blog facute cu buna credinta (mai ales cele critice), puteti face o evaluare mai corecta a PSD. Daca nu, nu…

  29. 31 Viragh Levente iunie 8, 2009 la 10:16 pm

    VOTURILE SE FURA IN FELUL URMATOR…!!! DUPA CE SE INCHEIE PROCESUL VERBAL CU REZULTATELE DIN SECTIE , UN MEMBRU ALES DE PRESEDINTELE SECTIEI DE VOTARE , ISOTESTE PE PRESEDINTELE SECTIEI LA BIROUL ELECTORAL JUDETEAN (BEJ) CA SA DEPUNE SACUL CU REZULTATELE.
    DEOARECE ACEL SAC NU E SIGILAT, SI DACA CINEVA MAZGALESTE UN PIC PROCESUL VERBAL, LA PREDAREA SACULUI SI PROCESULUI LA BEJ TREBE REFACUT PROCESUL !!! NU ARE NICI O IMPORTANTA CA NU SUNT DE FATA TOTI MEMBRII AI SECTIEI DE VOTARE, SEMNEAZA CINE E DE FATA!!! IN ACELE JUDETE UNDE PREFECTII SUNT DE LA PD-L , PRESEDINTII SECTIEI DE VOTARE AU FOST NOMINALIZATI DIN MEMBRII PD-L !!! FIIND PRESEDINTELE SECTIEI DE LA PD-L , MEMBRU CARE INSOTESTE PE PRESEDINTELE E DE LA PD-L , VA DATI SEAMA CUM REFAC ACELE PERSOANE PROCESUL VERBAL??? ASA A IESIT PD-L CU APROAPE 30% , SI ASA A OBTINUT „EBa” 3,60%!!! DACA NU SE APLICA ACESTE FURTURI , FAIMOSUL PD-L NU AVEA NICI 22% , TINAND CONT CA PD-L A INVESTIT APROAPE IN FIECARE JUDET 3-4 MILIARDE LEI VECHI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  30. 32 vaist iunie 8, 2009 la 10:25 pm

    ne meritam soarta deplin

  31. 33 instalatorul iunie 8, 2009 la 11:10 pm

    Domnule Nastase, majoritatea electoratului nu trage spre stinga ori spre dreapta, ci spre cei care reusesc sa ii cistige increderea. Sigur ca fraza cu Europa care trage spre dreapta da minunat la sedintele de analiza din partid, ca si fraza cu politica mai aproape de oameni , in fata activului entuziast de circumstanta, bucuros ca totul s-a rezolvat prin citeva fraze memorabile de sinteza, care, daca nu vor fi subliniate de cititori in volume, atunci macar vor putea fi luate ca motto ori ca puncte de plecare ale altor lungi siruri de articole si cuvintari ale diversilor fruntasi.
    Sunt de asemeni constient ca pe blog, chiar daca ginditi altfel, nu puteti scrie altceva decit scrieti, ca membru al unui partid. Tot asa cum sunt constient ca noi, comentatorii de pe blog nu scriem atit lucruri pe care nu le puteti gindi, cit scriem lucruri pe care nu le puteti scrie, desi poate in alte formule.
    Este o victorie fiidnca PDL a concurat separat de EBA. Nu este o victorie fiindca PDL a concurat separat de EBA. Nu este o victorie fiindca EBA a luat procente mai mari decit media fiecarui candidat pesedist aflat pe lista. Adica, in competitie directa, EBA, asa cum este ea, ar fi invins oricare candidat de pe lista, indiferent garantia dlui Vanghelie. Este cu certitudine o victorie personala a dumneavoastra, fiindca prin prezenta personala ati generat in colegiul de deputat atit o prezenta la vot superioara, cit si un rezultat superior mediei partidului si celei de pe judet. Este o victorie personala si faptul ca ati gasit un raspuns valabil la intrebarea electorului privind cit conteaza un vot, raspunsul general al electoratului determinind si prezenta generala slaba de la urne. Raspunsul consta in efortul personal al unui fruintas de calibru, harnic, muncitor si responsabil. Victoria dumneavoastra personala pune, prin contrast, in evidenta o alta ne-victorie a partidului, care nu are fruntasi cu aceleasi proprietati in toate colegiile electorale. Daca ar fi avut, atunci prezenta pe tara la vot ar fi fost ca aceea de la Mizil, iar scorul PSD la fel. Victoria dumneavoastra personala aduce insa si o observatie tot personala: procentajul determinat de dumneavoastra a scazut fata de generale cu aproape 20 de procente, iar cel al opozantilor mi se pare ca a crescut usor. Ati muncit mult la Mizil, poate mai mult decit oricare alt deputat roman in colegiul sau, cu rezultate palpabile si care devin din ce in ce mai bune si mai palpabile si totusi oamenii dau semne ca asteptau mai mult. Este de meditat.
    Ideea neprezentarii la vot este in principal una si anume ideea infiripata in mintea electorului ca votul sau nu conteaza, ca votul sau nu mai poate influenta lucrurile. Intarirea in electorat a acestei idei este o infringere globala a partidelor de la noi si particulara a acelui consilier al dlui Basescu, care a utilizat foarte mult teoria alegerii rationale, fiindca apectul participari ori neparticiparii la vot este tratat in aceeasi teorie. Totusi, este bine ca, spre deosebire de dna Saftoiu care vrea sa corecteze situatia prin metode extensive prin obligarea electoratului de vota, ceea ce ar insemna un dezastru pentru toti politicienii, oamenii vor veni la vot cu sila si consecinta cea mai usoara ar fi vreo zece milioane de voturi anulate, daca nu votul aiurea care va ridica partide nesemnificative si va scoate din parlament marile partide de azi, reiau deci ideea, e bine ca pesede se gindeste la niste mijloace intensive; poate ca gindurile nu sunt cele mai bune la 24 de ore dupa alegeri dar este bine ca macar directia este buna.
    Unul dintre motivele pentru care electoratul a ajuns la ideea ca votul sau nu conteaza este convingerea ca, in fapt, majoritatea persoanelor de pe listele partidelor si-au rezolvat, prin trimiterea la Bruxelles, probleme personale; si cred ca, vai, electoratul nu este departe de adevar. Citiva proaspeti europarlamentari lucizi si doritori de a face politica merg acolo pentru a face politica. Restul sunt de fapt scapati la aproape o jumatate de milion de euro pe mandat, ca s-au aranjat , ca in urma lor partidul lor poate sa si piara fiindca ei se vor descurca si ca in fapt, cetateanul roman nu conteaza. Cetateanul care ii va considera pe acestia reprezentanti ai sai si care li se va adresa in vreo problema va comite o eroare si isi va blestema zilele. O problema a partidelor in ce priveste selectia, dar nu numai. O problema de imagine si comunicare a departamentelor de profil in ceea ce priveste vorbele si mai ales faptele eurodeputatilor, ca si modalitatile de a-i tine sub control. O alta problema pentru europarlamentari este, am vazut din experienta relatata, lipsa de autoritate. Ori cu o persoana lipsita de autoritate ajunge sa nu mai discute nimeni. Persoane care, la primirea unei propuneri, nu o resping ca sa nu piarda un vot, nu o aproba fiindca ar putea sa nu fie exact ceea ce si-ar dori partidul, nu o sustin fiindca le e teama, nici nu o inainteaza forului european destinatar, aprobator ori dezaprobator, dar nici nu ofera petentului macar datele de contact necesare pentru ca acesta sa incerce sa se descurce singur, ci o inainteaza sefului grupului parlamentar – ca si cum ar fi un subiect de vot! – in acest fel omorind initiativa, ei bine, aceste persoane sunt persoane fara autoritate si cu care nu are sens sa discute cineva, ci doar trebuie sa treci peste ele.
    Mai am o observatie: daca veti lua numarul de votanti ai fiecarui partid mare, veti vedea ca reluam o discutie dusa cindeva asupra unui oras transilvan: partidele mari nu au mai fost votate decit de membrii lor, poate de, in medie, cite un membru al familiei militantilor si de o mina (mina insemnind citeva sute de mii de voturi la nivel national) de persoane admiratoare ale cite unui personaj politic. Puteti reface socoteala tinind cont de numarul de membri ai pesede si veti ajunge la concluzia ca membrii pesede nu isi mai pot convinge in acest moment nici macar totalitatea familiei lor sa mearga la vot. Situatia este insa aceeasi pentru toate partidele mari.
    La nivel european, electoratul a privit, in opinia mea, in marile tari, la ceea ce au facut partidele la vreme de criza. Victoria UMP in Franta nu doar ca este normal, ci chiar ma asteptam la mai multe procente pentru ei. Am discutat pe blog, Sarkozy a adus Frantei foarte multi bani, inclusiv citeva miliarde pe o centrala nucleara de la Basescu – iar Franta a avut, in consecinta, bani pentru sustinere la criza, multe zeci de miliarde de euro. Pe acest fond discursul socialist de solidaritate la necaz nu a fost considerat mai valid decit cel ecologist, cu nu rupeti florile si reintoarcerea la natura virgina si salbatica si la nufaceti focul ca polueaza (glumesc!). Nimic mai natural decit o victorie a UMP in Franta. O concluzie ca in toata Europa oamenii nu doresc o solidaritate la saracie, ci una la bunastare. Si eu doresc sa fiu solidar cu dl Patriciu, dar la banii lui si nu la banii mei. Stiu ca nu scriu lucruri deranjante, deoarece aveti confirmarea ca si dumneavoastra ati gindit la fel: pedalind, in guvernarea dumneavoastra, pe prosperitate economica si nu pe solidaritate si colectivism, va vedeti astazi guvernarea, hulita cindva, recunoscuta din ce in ce mai mult pentru calitatea ei globala, in ciuda erorilor, esecurilor si neimplinirilor. Astazi am aflat ca Traian Basescu s-a laudat in Israel cu cresterea economica inregistrata de guvernarile Nastase si Tariceanu, desigur, fara a nominaliza premierii: iata ca s-a ajuns si acolo, Basescu sa se laude cu activitatea lui Nastase.
    Mai sunt lucruri de spus, lumea celor care nu cuvinta vede, aude si , mai ales, voteaza ori refuza votul. Oamenii vad acumularile de functii (nu doar ca am avut recordmen cu patru functii simultane de prim rang in stat, dar avem familii politice care inregistreaza sapte functii simultane de prim rang in stat, poate chiar opt unele dintre ele, ca am inceput sa avem nu doar situatii economice de transpartinitate ci au inceput sa apara si situatii politice). Oamenii, in acord cu teoria politica, au acces doar la fragmente de informatii si, in ciuda propagandelor, nu poate nimeni controla in totalitate care fragmente le considera mai importante si cum le leaga ei intre ele. In orice caz, in ciuda zbuciumelor dlui Geoana, oamenii vad acum un non combat intre cele doua partide de guvernare, intarit si de incuviintarea generala a partidelor in ceea ce priveste trimiterea Elenei Basescu la UE.
    Dl CVT incearca din 2001 ori 2002 intrarea in PDL, mai ales ca Le Pen a cazut electoral destul de rau, nu mai e nici o scofala sa fii cu Le Pen cind ai tot atitea mandate europene ca el. De aceea eu nu as lega intrarea dlui CVT (daca va fi acceptata, fiindca numai de euromandate nu duce lipsa PPE acum) de o atitudine programata impotriva pesede. Insa poate ar trebui sa discutati cu el si sa lamuriti dusmania personala pe care v-o poarta constant si acum, dupa cum ilustreaza presa sa. As mai avea lucruri de scris, dar este si tirziu si am scris foarte mult, asa ca mai las si pe alta data. Oricum, ca sugestie generala , in analizele care vor urma, nu va lasati cuprins de aparente.

  32. 34 ellasarya iunie 8, 2009 la 11:13 pm

    O victorie? Să fim serioși! Iar și-au votat partidele „aleșii”!

  33. 35 instalatorul iunie 8, 2009 la 11:20 pm

    Si imi permit sa reamintesc legea despartirii: la orice despartire, cel care paraseste iese intotdeauna mai bine decit cel parasit.

  34. 36 Ioan iunie 8, 2009 la 11:24 pm

    Jurnal

    (1) O stafie a fost vazuta zilele acestea umbland pe blog. Ea tarseste galentii tociti printre ideile randurilor si trage ici colo de cate un verb ratacit, doar, doar va reusi sa-l disloce, sa-l impinga la fundul desagilor rupti si soiosi ce-i atarna pe umar. Ea poarta acelasi nume ca pana mai ieri, doar amprenta la sol a incaltarilor este diferita. Si pasul ei printre randuri este diferit, si urma este diferita. Nici chiar ultimul sau riz, ce se intrezareste pe blog, nu aminteste de titularul acid si taios de ieri si nici de negura ce a invaluit, pana mai ieri, minciuna sa sfruntata in toala adevarului cu iz de axioma. Ba, dupa cum constat de multisor, stafia nu coboara prea des din cercul stramt al Domnului pentru o nimica toata de replica. Ea este trimis printre muritori cu o misie clara, bine definita; trebuie sa combata credibil si nu pe oricine. Iar eu in tot acest timp impins de la spate de o idee mai veche si plictisit de ifosele ei de vedeta locala vesnic nominalizata, (si A Nastase a nominalizat-o in alocutiunea de lansare a Blog’n roll-ului, evident intr-un alt context) ce sa fac, mi-am luat geamantanul (cu rotile) si am plecat. Ajuns la destinatie, la Negresti-Oas, am privit inapoi; cum altfel. Asa am revazut aruncate peste marginile soselelor patriei banere uriase, unde in bunul lor stil liberalii se ingramadesc in coperta. (am citat cu aproximatie dintr-o postare a distinsului nostru meserias) Figura din mijloc a pozei de familie, cea in care albastrul ochilor si rosul buzelor devine pe alocuri, prin frecventa sa, vulgara m-a trimis cu cateva luni bune in urma. Atunci protagonistul acelor imagini de campanie electorala era cainele preferat al drei. Eba, V Blga; cel care in acele zile nu ma slabit o clipa din priviri in toate drumurile mele prin Bucuresti. Ceea ce ma surprins, insa, pana la uimire, a fost dimensiunea si frecventa tablourilor ce-l infatiseaza pe dl. M Milut, candidatul PNTCD, plasate pe imense panouri publicitare luminate, situate fara exceptie in toate localitatile prin care am trecut. Pot spune, fara riscul de a axagera cu ceva, ca ochii liberalului si buzele sale rujate din belsug dar si indemnul din tabloul taranistului au format laolalta un nepretuit indicator de circulatie pe drumurile cu prioritate parcurse. Pentru ca efectiv mi-ar fi fost imposibil sa ma abat de la un drum principal, existent pe harta, atata timp cat imaginea liberalilor din banerele sacaitoare si a taranistului din mega-panouri acopereau aproape in intregime orice priveliste locala. (din pacate, de dl. M Milut vom mai auzi doar la viitoarele alegeri ori care vor fi ele) Aici la Negresti-Oas am fost silit sa privesc de la distanta si un montaj straniu in care liberalii, blocati in benere, stau in fata primariei vis-a-vis de preopinentii lor de la PD, PSD si PNTCD gata de atacul la baioneta. Privind acea facatura, sau de ce nu acel tablou iesit dintr-o banala intamplare nu am inteles obtuzitatea celor care au editat aceste imagini numai cu subtitrare in romana, stiindu-se prea bine aplecarea edililor de azi catre multilingvism. De altfel pe itinerarul Sighetu Marmatiei Negresti-Oas am trecut prin cinci localitati, printre care si Sapanta. Ei bine pe acest traseu am intalnit pe marginea soselei (o numesc sosea cu o mare, foarte mare ingaduinta) numai panouri scrise in trei limbi: romana, maghiara si rusa – maghiara gratie probabil prezentei ceangailor din zona. La Oas in schimb, in cele doua muzee vizionate si in cafeneaua in care mi-am tras sufletul cateva minute, nu am auzit o iota in maghiara sau in ucraineana. (la volan insa m-am delectat cu muzica populara ucrainiana, transmisa de un post local, alte posturi nefiind accesibile in zona) Dealtfel si ucrainienii din satul Huta Certeze, in care am poposit pentru a filma imensitatea diforma a cvartalului de betoane cu balcoane si terase fara inaltime si fara latime, dar cu balustri din inox, nu se deosebesc cu nimic in vorbire de romanii ce locuiesc in Breb-ul sighetean de dincolo de Masivul Gutai.

    (va urma)

  35. 37 instalatorul iunie 8, 2009 la 11:28 pm

    Erata, in PPE nu in PDL.

  36. 38 instalatorul iunie 9, 2009 la 12:14 am

    S-a intimplat saptamina trecuta sa studiez, pentru un articol de pe blogul meu, semnificatia cuvintului (in engleza) abbess si a expresiei de princess-abbess. Ca sa nu devin obositor prin lungime, deoarece abbess provine dintr-o functie religioasa care la protestanti era supusa votului, princess-abbess desemna acea printesa care, in afara drepturilor sale nobiliare conferite prin nastere ori casatorie, isi cistiga prin ea insasi, prin faptele sale, un asemenea prestigiu, respect si pretuire printre locuitorii principatului incit, daca ar fi fost cumva democratie, ea ar fi fost pur si simplu votata de oameni ca printesa si conducatoare, fara a mai conta calitatea sa nobiliara. Noi avem oameni in Romania, proveniti din polittica si care sunt in politica, care au ajuns sa se creada un soi de nobili. Cu toate ca este democratie, ei sunt departe de ceea ce inseamna abbess. Poate ca ar trebui si ei sa studieze nitel cuvintul si semnificatiile lui.

  37. 39 viorica buda iunie 9, 2009 la 12:21 am

    De putina vreme ne-am despartit de echipele de mobilizare din colegiul 3 .Lunea trecuta le-am promis ca la aceiasi ora ne intilnim sa ne facenm darea de seama. Ne-am tinut de cuvint. Pe colegiul 3 am luat 44,5% (v-am intrecut).pentru acest rezulta ,avem curajul sa va facem o invitatie la noi . Va rugam sa faceti cum stiti si sa nu ne refuzati. Incepind de acuma, o sa va rog in fiecare seara, pina cind ni se indeplineste dorinta.

  38. 40 Sibilla iunie 9, 2009 la 12:42 am

    Felicit câţiva Oameni din PSD, Florile de Colţ, NU partidul, nu şi nu… Îmi menţin părerea, nu acesta e PSD, nu Jioana e-n stare să-l scufunde pe zăus… fără Jionel şi baronetul său, altul era rezultatul, altul. Nu mai amintesc de ieşirea de la guvernarea 3 C… e, he… oare ce procent obţinea, hm ?

    Ia mai du-te şi te spală, băi, ” clasă politică ” !


    Sibilla

  39. 41 Augustin iunie 9, 2009 la 1:36 am

    @ A.N.
    Stimate domn,
    Cu tot regretul, nu stiu despre care victorie vorbiti!
    De foarte mult timp, sondajele de opinie arata ca Romania merge intr-o directie gresita. Nu sint un fan al sondajelor, dimpotriva! Mai ales ca, evident, ele sint folosite ca instrument de manipulare. (Sigur, sint specialisti care sustin ca opinia publica nu poate fi manipulata prin sondaje, fara a se intreba insa ce se urmareste prin PUBLICAREA rezultatelor.) Numai ca, faptul ca mergem intr-o directie gresita este, deja, un truism!
    Si daca nu putea cere nimeni pina acum, macar formal, acceptarea, de catre PSD, a acestei stari de fapt, acum exista, vorba savantei de trista amintire, DOVADA! Ma refer, evident, la prezenta la vot a romanilor.
    Daca, in fata unui sondaj de opinie, comandat poate de adversarii politici, se mai putea ridica din umeri, in fata DOVEZII, este imperios necesara ACTIUNEA! Pentru ca,in conditiile absenteismului la asemenea proportii, insasi democratia este in pericol.
    Cred ca o mica paranteza merita acest procent al prezentei la vot, 27%. In conditiile in care s-a votat, in ultimele 2 ore, „la foc automat”(ar fi trebuit sa vedem niste cozi respectabile, a vazut cineva?), ma intreb in ce masura chiar e cazul sa contam pe ele!
    Sper din tot sufletul ca nu sinteti printre cei care leaga direct acest adevarat vot de blam de absenta temelor europene din dezbaterea publica, de faptul ca oamenii nu constientizeaza cum ii afecteaza, direct sau indirect, deciziile de la Bruxelles. Oamenii, stimate domn, sint bulversati de deciziile de la Bucuresti.
    Nu din cauza dezinteresului oamenilor pentru problematica europeana s-a inregistrat aceasta prezenta slaba la urne, ci din cauza scepticismului, PERFECT JUSTIFICAT, cu care sint priviti politicienii nostri, in general. E singura perceptie care conteaza acum, dupa principiul ca e mai aproape camasa decit haina, si capitala Romaniei decit „capitala” Europei. De aceea, eu cred ca partidele ar trebui sa perceapa fiecare absenta de la vot ca pe o injuratura! Sigur, respectind rezultatele votului, s-ar putea considera ca PSD a primit cu vreo 2-3 injuraturi mai putin decit PDL. ASTA, stimate domn, e victoria obtinuta duminica. Citeva injuraturi mai putin. In fata acestei „victorii”, se cer masuri radicale. Acum! Mai tirziu, va fi prea tirziu!
    P.S. Cu privire la legalitatea candidaturii Monicai Macovei, se autosesizeaza cineva? Trebuie sa-l „autosesizeze” altcineva? Are PSD vreun gind?

  40. 42 Parmalat iunie 9, 2009 la 2:09 am

    Domnule Nastase, va asteptam ca incepand de la 1 ianuarie 2010 sa conduceti Guvernul Romaniei cu aceeasi inspiratie si extraordinara competenta cu care l-ati condus din 2000 pana in 2004, ducand tara la 8% crestere economica reala.
    Sa dea Dumnezeu minte romanilor sa aleaga un presedinte decent si distins ca Mircea Geoana pentru a avea un guvern PSD-PNL-UDMR format din oameni care si-au dovedit valoarea, integritatea si respectul fata de Constitutia Romaniei!
    Mai e un singur pas, suntem concentrati, suntem uniti si hotarati sa scapam tara de ciuma de la Cotroceni.

  41. 43 instalatorul iunie 9, 2009 la 3:16 am

    Domnule Nastase, intre timp articolul dumneavoastra a ajuns pe site-ul Antenei 3 si il felicit si pe Bibliotecaru pentru prezenta lui acolo.

  42. 44 Preda Catalin iunie 9, 2009 la 4:52 am

    @ Nastase
    Chiar nu va deranjeaza … desantat al acestui Mihnea Georgescu?!

  43. 45 Mihnea Georgescu iunie 9, 2009 la 7:32 am

    Cine eşti dumneata, domnule Preda? Hai mă Cristi, scrie cu prenumele tău adevărat! Felicitări pentru alegere, btw!

    Nu mai poate Omul în Ţara Românească să-şi susţină Aleşii, să-i susţină pe Aleşi, de voi – deontologilor!

    PS. Mulţumesc Manuela pentru moderarea presupuselor injurii ale ipochimenului…

  44. 46 Neagu G. iunie 9, 2009 la 7:58 am

    Domnule AN: am retinut din postarea dv. doar o concluzie, anume ca absenteismul trebuie temeinic analizat de liderii PSD. Eu nu sunt de acord ca PSD sau celelalte partide au castigat alegerile ci ca TOATE au pierdut. Toate partidele si cam toti politicienii au pierdut increderea electoratului! De ce ? Pentru ca am fost si suntem permanent mintiti, manipulati si furati. Putinele adevaruri care se mai spun sunt doar jumatati si evazive. Mai toate masurile/ deciziile ce se iau de catre institutiile guvernamentale ascund afaceri personale si/sau cedari in fata unor licurici. Politicienii nu apara interesele tarii si ale majoritatii populatiei. Nu ne intreaba nimeni cand se fac imprumuturi inrobitoare ce afecteaza mai multe generatii. Avem o clasa politica TOTAL ASERVITA intereselor externe, lipsita de demnitate si verticalitate, lasa si corupta.Stiu ca doare ceeace spun dar trebuie sa inteleaga si liderii PSD ca poporul nu mai este dispus sa gireze actele si comportamentul lor. Dl. Geoana a fost lamentabil anuntandu-ne victoria in alegeri. El a devenit caraghios incercand sa ne arate cat de luptator este impotriva lui TB si a PDL. Eu cred mai de graba ca are un aranjament cu ei, le face jocul, sau este santajat sau presat, chiar din exterior. De ce nu se rupe alianta de la guvernare, desi, chiar si orbii constata ca alianta nu functioneaza, iar PSD-ul este umilit ? Refuz sa mai fiu mintit !Cand PSD va rupe alianta de guvernare si se va schimba conducerea actuala, slugarnica si mincinoasa, atunci va reveni electoratul de stanga. Fiti convins ca dl. Geoana nu va castiga alegerile presedintiale. Mergeti, mai bine, pe solutia unei candidaturi COMUNE, cu celelalte forte politice, asa cum spune si dl Severin. LASATI ORGOLIILE, PUNETI MAI PRESUS INTERESELE TARII !

  45. 47 Mihnea Georgescu iunie 9, 2009 la 8:00 am

    SOLIDARITATE CU VICTOR CIUTACU

    Îmi exprim şi eu solidaritatea cu Victor Ciutacu faţă de modul incalificabil în care a fost tratat de Emil Boc. Dl. Ciutacu a pus câteva întrebări de un desăvârşit bun simţ – de ce ne ia Statul impozite mari etc. şi a Premierul a reacţionat foarte agresiv faţă de întrebările fireşti ale lui Victor Ciutacu, întrebări care ne reprezintă pe toţi, plătitorii de taxe şi impozite. După ieşirea din live, iată cum a răbufnit Piticania:

    Ăsta este nivelul intelectual al pedelakeilor! „Ţigancă împuţită”, „armean incompetent”, „derbedul dracului”! Ăştia sunt oamenii care ne conduc! România, trezeşte-te!

  46. 48 Alecu iunie 9, 2009 la 8:23 am

    Marea problemă pentru PSD nu este prezenţa la vot – căci, vorba lui Vanghele, nu te poţi bate cu prezenţa care este -, marea problemă este canditatul la prezidenţiale. Adică, motivarea, motivaţia electoratului…

  47. 49 Maximmouse iunie 9, 2009 la 8:41 am

    @Instalatorul!

    Stimate forumist,sa ne gandim putin ce s-ar intampla daca psd ar parasi guvernul.Acuma , cu ministru de interne cu tot si pdleba a fraudat cu spor, pai ce s-ar intampla daca ar lasa psd lupul paznic la stana? Guvernarea asta umilitoare este , pana la urma cel mai inteligent mod de a frana dictatura asimetricului, nu exista alta solutie!

    Sunt mirat de circumstantele atenuante pe care le gasiti electoratului absenteist.Nu exista scuze pentru sustragerea de la o datorie civica, asa cum nu exista scuza pentru nici o fapta antisociala, este parerea mea si nu pot sa mi-o schimb.Si eu sunt deceptionat, satul de actuala clasa politica, etc, asta insa nu ma impiedica sa -mi exercit dreptul de vot, alegand fie si numai dupa rezultatele inregistrate de fiecare partid in exercitarea actului guvernarii.Cine sta acasa , nu are nici dreptul sa discute dupa aceea…explicati-mi va rog , unde sunt cei 1,5 milioane de bugetari?, unde sunt cei cateva sute de mii de profesori, cadrele medicale,armata, justitia, cei care adunati te sperii cati sunt, unde sunt ?La cerut si santaj sunt primii , dar la exercitarea democratica a dreptului de vot , unde sunt?E bine sa te targuiesti pe bani cu guvernarea, dar daca esti nemultumit, de ce nu vii sa alegi altceva? explicatie? Cu cat mai slaba guvernarea, cu atat mai bine pentru sindicatele celor care imi mananca mie banii, asa-i?

    Cu respect, Maxi!

  48. 50 Ciprian Bojan iunie 9, 2009 la 8:45 am

    Dacă vă veţi întreba vreodată cine a câştigat aceste alegeri, fiţi convinşi că a câştigat NEPĂSAREA! Deşi am votat şi eu, regret că am făcut-o!

    Triumful nepăsării

  49. 51 Tio iunie 9, 2009 la 8:47 am

    „Principiul reprezentativitatii”? A ajuns reprezentativitatea si in Romania? Hallelujah.
    Cine reprezinta pe cine?

  50. 52 Alpert iunie 9, 2009 la 9:02 am

    „o reforma necesara in acest moment este, in mod cert, una axata pe reapropierea procesului politic de votanti.
    Cum facem acest lucru? Cu siguranta nu prin tunsul oilor, nu prin dansuri din buric sau prin participari la chermeze.”

    Imi aduc aminte ca in campania pentru prezidentiale din 2004 contra lui Basescu si dumneavoastra apareati la o ferma in brate cu un godac.
    Va mirati de ce nu vine lumea la vot. Pentru ca politica este per ansamblu ultimul subiect de interes pentru omul obisnuit. Omul nu da doi bani pe politica. Este o zdreanta care plateste 50 de lei pe vot. Putem merge la infint asa- in final vor mai vota doar rudele si partenerii de afaceri ai partidelor.Acest sistem se va insanatosi si se va echilibra numai cand in Romania stanga va redeveni de stanga ,va redeveni socialista. Combativa!

  51. 53 Ioana Stefan iunie 9, 2009 la 9:32 am

    Domnule prim-ministru,
    Felicitari pentru campania electorala si pentru rezultate!
    Va vom ajuta, in continuare – prin vot – sa-l trimieti acasa pe Basescu!

    Abia asteptam sa scapam de cei care au ridicat incompetenta la rang de virtute!

    Ioana Stefan

  52. 54 Maximmouse iunie 9, 2009 la 9:39 am

    @Mihnea Georgescu!:)

    Si eu imi exprim solidaritatea cu Domnu ‘ Vector!:)

    Aud ca si asimetricu’ asupra spritului, dupa alegeri in restaurant nu mai prididea cu jigodiile dracului…simtitor om…

    Sa observam ce zambet de jucarie chinezeasca are primul ministru…ah! nu exista mai mici caractere de scris….:)

    Maxi!:)

  53. 55 Lucia Verona iunie 9, 2009 la 9:47 am

    Cred că responsabilitatea pentru absenteism ar trebui să şi-o asume nu numai clasa politică şi media de la noi, ci, mai ales, Comisia Europeană şi Parlamentul European. Cînd aproximativ 60 la sută dintre alegătorii europeni aleg să nu voteze, e clar că trebuie schimbat ceva în modul de a face politica europeană, e nevoie ca măsurile adoptate la Bruxelles să se adreseze în mai mare măsură oamenilor, să ţină seama de ceea ce este important pentru cetăţenii europeni.
    Sigur, la noi se adaugă şi anumite elemente folclorice/exotice care-şi au partea lor de vină.

  54. 56 Un tanar iunie 9, 2009 la 9:57 am

    Nici unul dintre cei alesi ” sa primeasca un sac de bani” sub titlul de „reprezentanti ai poporului” nu cunosc limba romana. Cu toate astea vor pleca intr-o tara straina si vor avea atributii inalte. Nu exista decenta! Sunt oameni care au facut o facultate, un masterat, care vorbesc cursiv mai mult de doua limbi straine si sunt exploatati de sefii lor romani 10 ore pe zi/de munca in chimbul unei sume de maxim 2000 de lei. Urmariti pe orice site doriti ce conditii exigente trebuie sa indeplinesti pentru a fi exploatat in schimbul unei sume de bani din care nu-ti ajunge sa-ti platesti nici chiria!
    O observatie pentru domnul „nicolae” care a postat un comentariu pe blogul dvs. „votato” se scrie corect votat-o!

    ” i.nicolae spune:
    iunie 8, 2009 la 6:34 pm
    Domnule Nstase va inselati ,PDL a castigat alegerile pentru ca E B este tot PDL si au votato pedelisti care au primit instructiuni de sus .Si asta o stiti si dvs. nu stiu dece nu recunoasteti”

    Observati acest sustinator

  55. 57 Marcus iunie 9, 2009 la 10:07 am

    Capraru’ si Ordonanta
    09/06/2009

    Numerosi romani, in frunte cu analisti politici si formatori de opinie care bantuie peisajul mediatic al plaiului mioritic, au remarcat in caracterul aplicat pe comportamentul militaros al asimetricului, tendinta acestuia de a-i asimila pe romani unei formatii de racani cu care sa poata face el instructie la greu, culcat-sculaturi in noroi, pas ale’-uri, intoarceri individuale si in formatie, inspectii si reviste de front, pas de defilare, sectoare la w.c. cu periuta de dinti etc.

    Sub hainele de sef de stat, Basescu are mare grija ca atat stelutele de locotenent de marina in rezerva, cat si cele de maior (probabil, inca activ) de Securitate, dobandite in perioada comunista, sa fie zilnic lustruite si asezate regulamentar, conferindu-i increderea necesara in calarirea puletilor cu drept de vot.

    Din pacate insa, daca Istoria a consemnat mari nume de comandanti militari, care ajunsi sefi de stat au marcat pozitiv mersul si devenirea sa in timp, nume ca Alexandru cel Mare, Cezar sau Napoleon, Basescu al nostru a ramas captiv ca mentalitate, la caprarismul comportamental al unui Idi Amin.

    Astfel, de la martialul apelativ “ma, Comanescule” si pana la modul in care isi trateaza subordonatii, in frunte cu ordonanta sa personala (dupa modelul ofiteresc interbelic si nu numai) si terminand cu portarul de la Cotroceni, asimetricu’se revarsa diluvian in mentalitate si comportament de tip cazon, badaranesc.

    Partea proasta nu consta insa, in faptul ca regulile democratiei nu-ti permit de niciun fel sa aplici fraiele canoanelor militaresti in gestionarea si conducerea statului de drept ci in faptul ca, la nivelul creierului sau, el nu se poate ridica mai sus de mentalitatea si comportamentul de caprar, dorind sa trasforme tara intr-o imensa cazarma, in care el sa vataseasca si sa dea ordine dupa cum i se scoala pe chelie, ordine care conform regulamentelor militare, trebuie sa fie executate si nu discutate, intocmai si la timp.

    Aceasta mentalitate ii da capraului iluzia ca, in lipsa sefilor si avand trupa la discretia lui totala, el isi poate transpune in realitate orice fel de fantezie, indiferent de cat de mitocaneasca sau dezumanizanta ar fi intru satisfacerea unui ego meschin, avid de putere discretionara.

    Pentru oricine a trecut printr-un sistem de instruire militara, capraul a ramas simbolul terorii anilor de servit tara sub arme.

    Si asta deoarece caprarul nu are nici mama nici tata, ci un imens ego mediocru, satisfacut doar prin executarea unei puteri totalitare iluzorii asupra semenilor sai.

    Sub cupola acestui ego bolnav, caprarul are satisfactia de a se cede Dumnezeu in perioada in care trupa este lasata pe mana sa.

    Tragedia romanilor consta in faptul ca acest Idi Amin dambovitean si-a luat si o ordonanta, dispusa la supunerea si inghitirea fara replica a celor mai mari umilinte aplicate de caprar, doar pentru a-i face acestuia pe plac, ordonanta pe care a catarat-o in fruntea guvernului Romaniei.

    Si ordonanta vazandu-se atat de sus, ea, care pana la momentul triumfului personal, nu putea sa-si priveasca semenii decat de la nivelul genunchilor in jos, face orice este posibil pentru a-si copia la indigo modelul politic si binefacatorul spiritual si material, neiesindu-i sub nicio forma din cuvant si ordinele pe care le primeste in genunchi, incercand sa-i satisfaca cele mai abjecte fantezii si capricii.

    Incidentul cu “derbedeul dracului” , caracterizarea aplicata public de ordonanta Boc jurnalistului Ciutacu, nu reprezinta altceva altceva decat reactia slugii, care imitandu-si stapanul, doreste sa-i arate acestuia loialitatea si recunostinta sa totala.

    Atat si nimic mai mult ! Punct.

  56. 58 Daniel iunie 9, 2009 la 10:26 am

    Mesajul aproape unanim este ca partidele actuale nu mai au legatura cu masa votantilor fiind un rau tolerat. Excelenta analiza Instalatorului care a aratat ca membrii de partid nu au reusit nici macar sa-si convinga familiile sa le dea un vot. Partea buna este ca populatia a inceput sa iasa din amorteala si sa evalueze cu propria judecata. Asta ma determina sa fiu optimist rezervat pe termen lung. Pe multi i-am auzit care ar fi vrut din toata inima sa voteze dar se plangeau ca nu (mai) au pe cine. Prezenta slaba a fost mai degraba data de lipsa solutiilor decat de indiferenta. Cred ca se cer masuri legislative care sa faciliteze infiintarea si accesul in parlament al noilor formatiuni politice prin scaderea pragului in situatia in care cele actuale au aratat ca nu pot si nu vor sa tina cont de doleantele populatiei si ale sustinatorilor. Este o concluzie de bun simt. Am remarcat la emisiunea de dupa alegeri mina preocupata a Corinei Cretu si a Dacianei care nu pareau sa celebreze victoria. Poate ca au inteles importanta rolului pe care si l-au asumat. Inca sunt sperante.

    Mihnea,
    Erai mai autentic cand o sustineai pe EBA. Cu ce te-au suparat iar pedeleii?

  57. 59 danielvinca iunie 9, 2009 la 10:45 am

    prin absenteism, romanii au incercat sa sanctioneze partidele, clasa politica…
    prin acelasi absenteism masiv, voturile prm au devenit peste 8% si pe baza acestui procent ajung in PE vadim si becali…

    intrebare: ce au sanctionat cei care au stat acasa daca asa au reusit performanta sa trimita specimenele astea in PE?

  58. 60 cronosonline iunie 9, 2009 la 11:07 am

    s-a dus naibii lumea. cum sa iasa eba si becali? vadim o fi el schizofrenic, dar totusi e un om cult. dar eba si becali?

    http://cronosonline.wordpress.com/

  59. 61 Carol iunie 9, 2009 la 11:15 am

    Da, victoria PDL este intr-adevar o victorie importanta. A castigat cu 34% fata de PSD cu 31%. Nu e mult, dar e totusi o victorie cat se poate de clara.

  60. 62 Augustin iunie 9, 2009 la 12:10 pm

    @ A.N.
    Stimate domn,
    Luat de val (stiti dvs. care), am uitat sa iau in discutie prestatia dvs. personala si, mai ales, rezultatele pe care le-ati obtinut. Pentru scaparea mea va prezint scuze, iar pentru victoria pe care ati obtinut-o (REALA!!), sincere felicitari!
    Totusi (nu ca sa fiu, iar, Gica contra), as face doua observatii:
    – cu o floare nu se face primavara;
    – scaparea mea se explica prin faptul ca ne-ati invederat, mereu, imposibilitatea disjungerii intre Adrian Nastase si PSD.
    Nu pot insa sa nu ma intreb, retoric: Oare ce procent ar fi obtinut PSD daca toti fruntasii partidului ar fi dus o campanie electorala MACAR la nivelul la care a facut-o acest inepuizabil, incredibil, „ever green” ION ILIESCU!
    Si o ultima remarca: Cred ca o buna parte din vina pentru absenteismul inregistrat duminica o poarta aceasta alianta „contra naturii” dintre PSD si PLD. Pentru ca, stiti bine, nu asta era optiunea electorilor. Ca sa-l parafrazez pe Adrian Paunescu: „Votul nostru unde e, votul nostru ce-ati facut cu el?”
    Asadar, decit sa va dam un vot cu care cine stie ce nazdravanii sa mai faceti, mai bine stam acasa!
    P.S. Si ca sa aveti de cine ride, o sa va spun ca eu, asta tare-n gura, critic si acid de nu se poate, am votat, totusi, desi cu inima strinsa, lista PSD. Votul meu unde e? Votul meu, ce-o sa faceti cu el?

  61. 63 ketty iunie 9, 2009 la 12:15 pm

    ati votat….eu da…dar ce parere aveti de minciuni….cum se face ca la reteta care integral este de 105 lei, dar cu 90% compensat am platit 64 lei…. asta este 65% nu 10%…..cum stam cu aritmetica ???? d-lor guvernanti si politicieni….cine pe cine minte….ati votat GENOCID LEGISLATIV inpotriva POPORULUI ROMAN si in special pentru pensionari …..R U S I N E…..

  62. 64 FRANK ZAPA[KING] iunie 9, 2009 la 1:51 pm

    Dle. Adrian Nastase-din nou trebuie sa va reamintesc ca din nefericire pt dv nu cititi corect partitura politica atit cea interna cit si cea europeana,de ce europeana pt. ca in zilele acestea s-a verificat prin scrutin cam ce gindesc cetatenii europei unite.
    ma vad obligat sa va reamintesc ca prin luna februarie intr-o emisiune tv faceati referire la criza ,CAPITALISMULUI’si previzionati fara drept de apel iesirea din scena a PPE. si o revenire in forta a PARTIDELOR SOCIALISTE.
    nu stiu pe ce argumente va bazati la vremea respectiva,in afara de criza economica,care fie vb intre noi se datoreaza in mare masura unor politici sociale mult prea laxe,care s-au dovedit falimentare.
    adica tocmai ce propuneti cu atita gratie dv. PSD-romanesc.
    intr-un cuvint sa consumam ,sa dam ,sa facem pomeni,fara a ne gindi insa la cine produce banii,daca ii avem si daca protectia sociala bezmetica, incurajarea nemuncii nu inseamna o bomba care la momentul potrivit ne va exploda in fata.
    dar inchid subiectul,va atrag atentia ca in aceiasi cheie considerati acest scrutin o victorie,cind de fapt este o noua infringere,din lunga lista de infringeri,adevarat la mustata din ultimii 5 ani.
    sigur ca mesaj mobilizator pt simpatizanti si membrii o fi bun,pt noi cei fara de carnet de partid insa victoria dv seamana atit de bine cu o usturatore lectie de cum trebuie sa pierzi alegerile.
    sunt convins insa ca in cercul dv de intimi recunosteti acest lucru.
    mesajele de pe sticala…sunt pt cei foarte naivi.

  63. 65 koubadera iunie 9, 2009 la 2:13 pm

    Situatia e impartita acum la jumate/jumate pentru PSD/PDL.
    La ora actuala Basescu are 90% sanse sa devina presedinte. Daca vreti sa mai aveti ceva sanse impotriva lui, iesiti din coalitie si luptati!!!
    Daca iese Basescu nici in 2012 nu pupati guvernare!

  64. 66 George Ban iunie 9, 2009 la 2:17 pm

    @carol

    Cred ca ai vazut alt film…

    In realitate, PSD – 11 mandate, PD-L – 10 mandate. Asa a spus chiar Stolojan. Sau acum o luam pe procente, nu pe mandate? Nu m-ar mira.
    Portocaliii reprezinta de fapt esenta a ceea ce e prost la poporul roman:
    calcam in picioare orice reguli, suntem disperati sa ajungem cat mai repede in fatza, nu cumva sa se termine marfa… Pana nu-i plesnesti bine nu se cumintesc…

  65. 67 che iunie 9, 2009 la 2:34 pm

    nu am fost sa votez si nu pentru ca mi-ar fi scarba de politicieni( as fi avut pe cine sa votez) ci pentru ca nu vad utilitatea parlamentului european. din ce am vazut pana acum fiecare tara joaca conform legilor si regulilor sale, prea putin conteaza „uniunea europeana”. poate ca ma insel dar la momentul actual parlamentul european mi se pare putin cam mult.
    in ce priveste alegerile din toamna voi merge, nu mi-as ierta-o daca nu as face asta si sper ca sunt multi cetateni ca mine. imi place sa cred ca toti cei care nu au iesit duminica la vot, dar vor merge in noiembrie(nu intre orele 19 si 21) au inteles ca basescu nu doreste binele tarii si poporului roman si nu mai are ce cauta la conducerea tarii. asta ca sa nu spun ca nu are ce cauta liber.

  66. 68 Dana iunie 9, 2009 la 3:56 pm

    Privind fraudele si neregulile facute cu ocazia alegerilor europarlamentare consider ca trebuie adus la cunostinta si faptul ca primarita orasului Dolhasca,orasul natal al actorului Alexandru Arsinel a dat dovada din nou de un comportament neconform statutului ei. Saptamanile trecute le-a facut campanie celor de la PDL, desi ea e PSDista in acte, dar avand in vedere ca fiica ei e in Consiliul Judetean Suceava si acesta e condus de PDListul Flutur ,s-au ajutat in familie. Si mai grav a participat la sedinta asistentilor maternali din Dolhasca, spunandu-le sa aiba grija cu cine vor vota, daca vor bani sa voteze cu PDL.Urmarea?Nesurprinzatoare, avand in vedere faptele de mai sus: in orasul Dolhasca PDL a avut un scor foarte bun in urma alegerilor, doar insusi primarita psd a avut grija sa convinga pe cine a putut sa voteze cu PDL. Urat din partea cuiva care pretinde ca are valori sociale puternice. Ar trebui sa luati niste masuri in privinta acestei femei pentru ca nu e prima oara cand face greseli si de ce sa ma tem eu ca asistent maternal ca depind de o femeie rea, care face asemenea amenintari; daca mai punem la socoteala si faptul ca a ajuns primarita din nou, in urma pachetelor cu ulei si faina pe care le-a distribuit tiganilor din Gulia-Dolhasca ..urat, dar daca dumneavoastra cu asemenea oameni si fraude doriti sa va mandriti ca PSDist ma dezamagiti profund. Consider ca ar trebui urmarita si scutita de functia de primar, pe care oricum o ocupa abuziv si pe nedrept si in contradictie cu valorile sociale pe care le pretinde din moment ce a facut campanie PDLului doar pentru bani, desi e PSDista.

  67. 69 Sibilla iunie 9, 2009 la 4:39 pm

    @zapa king…
    ” încurajarea nemuncii ” o fac pedelacheii tăi, hoţi, masoni, trădători de neam şi ţară…
    Mi-e de ajuns că ŞTIU ce mi-au făcut şi-mi fac în continuare mie , scuteşte-mă cu propaganda ieftină şi cu palavrele de doi bani ! Ca mine mai sunt milioane de victime ale şobolanilor pedelachei, nu pozez aci, nu e cazul, le dau oricând lecţii de curaj şi moralitate smintiţilor de-i preamăreşti cu sârg şi, da, să nu uităm, cu simbrie…. Ne fură pe noi, ca să vă plătească pe voi, băieţii cu ochii albaştri… printre multe alte cele, tunuri de miliarde de euro, exact ei, cameleonii de te scremi să-i speli, zăpă ce eşti… naivule ! Şi… LAŞ !
    Ex… pt memoria tălică :

    http://badeadan.blogspot.com/2009/05/averea-lui-sorin-frunzaverde.html
    Un parlamentar european, un ministru şi un baron local, toţi membri de vază ai Partidului Democrat Liberal, „s-au intersectat” cu „băiatul deştept” Bogdan Buzăianu, controversatul mogul al energiei.
    Dana Chebuţiu şi Adrian Chebuţiu, Dragoş David, Bogdan Buzăianu, Sorin Frunzăverde, ….
    ” Un alt membru marcant al PDL, aflat în directă legătură cu Dana Chebuţiu, este Sorin Frunzăverde, capul de listă al democratliberalilor la alegerile europarlamentare din 2007.

    Între momentul în care a părăsit portofoliul Apărării (aprilie 2007) şi cel în care a devenit deputat la Bruxelles (decembrie 2007), Frunzăverde a fost prezent pe statele de plată ale companiei timişorene AC Management, controlată de FMF şi placă turnantă pentru multe afaceri marca Buzăianu în România.

    Frunzăverde explică : „(…) Dana Chebuţiu mi-a solicitat colaborarea cu AC Management: lucram la Timişoara şi la Reşiţa”. Dar îşi pierde din siguranţă atunci când trebuie să-şi descrie fişa postului: „Am fost consilier pe probleme de management… Am avut tot felul de probleme legate de management şi de piaţă ”. Din declaraţia sa de avere, reiese că firma timişoreană l-a plătit cu 9.000 de lei pe lună. Frunzăverde spune că nu el i-a recomandat-o pe Dana Chebuţiu colegului Dragoş David, pentru poziţia de asistentă personală la PE: „Eu nu i-am recomandat niciunui europarlamentar să angajeze pe cineva”.
    Dana Chebuţiu nu a putut fi contactată. Secretara de la sediul FMF din Mulhouse, Franţa, a spus de fiecare dată că Dana Chebuţiu nu e la birou. Drept urmare, aceasta n-ar fi contactat EVZ la numărul lăsat de noi pentru că, în ultima lună, ar fi fost tot timpul plecată în vacanţă şi alte deplasări. Apelat de EVZ, Adrian Chebuţiu a spus: „M-aţi prins la volan şi sunt şi nemâncat. Ştiu că voi vreţi să mă întrebaţi live, dar prefer să-mi trimiteţi întrebările pe e-mail. Vă răspund într-o zi sau două”. Nu a mai răspuns. Personaj discret, nici mogulul energiei Bogdan Buzăianu nu a răspuns la telefoanele EVZ.
    Sursa – ev zilei

    Nu veni băi zapa king să vb tu de nemuncă, uite exemple concrete de bani căzuţi din… ” cer ”… mai vrei ? Nu vă e ruşine să mai aveţi tupeul să bântuiţi pe bloguri, forumuri în loc să vă bagaţi dracului capetele alea de hoţi ordinari în boscheţi, mai şi ieşiţi la ” atacuri ”… Băsescu are cu ce se lăuda, e drept, cu adunătura de certaţi cu legea, cu turma ce şi-a-ntins braţele caracatiţei, clanuri şi căpuşe, nemoşaguri, să-i trăiască bine… pfff… Silă şi scârbă mi-e de voi !
    Ia intră tu pe toate siturile CJ-urilor din judeţele portocalii ( pt moment ) şi studiază cu lupa declaraţiile de avere ale tartorilor din puncte cheie, poate găseşti tu zapa king ce nima-n lume nu reuşeşte să mai… descâlcească… hai, cu curaj, mie mi-a luat studiul o lună , numai pt un judeţ, şi zău, nimic… uite banul-nu e banul… lipsă, poate eşti tălică mai ” abil ” 😉
    Aha, să nu uit cumva, uite că până şi în Caraş-Severin acelaşi absenteism, puţin peste 30% a obţinut PD-L-ul, s-au săturat şi scârbit cărăşeni de… prea multe, mult prea multe şi, e judeţ portocaliu…. eu zic că a fost, pricepuşi tovarăşe ?
    Transmite-i tu zapa king tătucului Băsescu să-şi spele oamenii, căci, put, duhmesc… oare ai cui papagalis unt DNA, ANI, etc… că n-am văzut nimic la interval, nimic oferit spre exemplificare poporului, da se bate cu cărămida-n piept zăusul cu aşa zisa luptă anticorupţie, halal !
    Ştii tu zapa king cum e cu luptele pedelacheilor ? Mai mult decât că ameninţă la adresa copiilor unor furnici ca mine , din cauză că nu tac, că sunt capabili de orice le foloseşte ca să-şi prelungească agonia, că umblă cu fofilica, că şed cu fustele unor platinate de-i conduc pe cap… altă bărbăţie, NU au… astfel duc lupte pedelacheii tăi !
    Piei şi nu mai veni cu astfel de ” argumente ”, auzi la el… ” nemuncă ”… ai ideee câţi oameni rămân pe drumuri pentru că spun lucrurilor pe nume, că nu se pot apăra pentru că tot nemoşaguri de-ale lor bântuie prin justiţie şi zbârnâie telefoanele la o adică, ştii câţi oameni au ajuns să plece-n bejenie prin străinătăţuri ca să câştige pâinea copilaşilor căci ” deştepţii ” tăi de pedelachei le-au făcut felul, le-au lăsat copilaşii fără pâine … nemernicilor !
    Nu-mi mai da ocazia să dezgrop toţi morţii, se vor sesiza că le faci naiv cum eşti un mare deserviciu… nu mă fă să reiau prin toată blogosfera afaceri necurate pe care pedelacheii tăi le vor uitate, îngropate.., căci şi tu şi hăi din spatele tău, ştiţi bine că o fac…. şi calculăm : lemn, carburant, tutun, anvelope… unitatea de măsură la liberă alegere 😉
    Vreau să muncesc, dar… cică trebuie să TAC, altfel…. întreabă-i pe ei zapa king ce-nseamnă mai exact acest ” altfel ”…
    Sibilla

  68. 70 i.nicolae iunie 9, 2009 la 5:36 pm

    @ Un tanar
    Aveti dreptate,dar sunt sigur ca ati inteles ce am vrut sa scriu.Scuze pentru viitoarele greseli .

  69. 71 Rangă iunie 9, 2009 la 7:10 pm

    Domnule Prim Ministru Emil Boc

    Aţi fost nedrept cu d-l Ciutacu, tocmai cu acela care
    împreună cu maestrul Cristoiu au relansat-o pe
    fiica d-lui Preşedinte, la semnalul d-lui Dan Voiculescu
    singurul care ştie ce face şi ce vrea din România celor 22%.
    Cereţi-i iertare chiar în seara aceasta, făcându-i pe plac şi
    d-lui Preşedinte care, aţi observat, nu-l mai muşcă pe d-l
    Voiculescu-posibil viitor Preşedinte al Senatului
    (dovedind că înţelepciunea dv. este invers proporţională
    cu statura).

    PS Apelez la cel mai bun şi studiat blog. Mulţumesc.

  70. 72 Carol iunie 9, 2009 la 7:10 pm

    @george ban

    Chiar asa. De ce nu, PSD 12 mandate, pt ca se vorbeste ca EBA s-a transferat deja la PSD ? 🙂

    Iar aia cu „plesnitul” chiar ca seamana a mineriade si alte amanunte picante 🙂

    Of Of…asa va trebuie, dle AN, daca ati lasat PSD-ul pe mana semianalfabetului Vanghelie….

  71. 73 Ioan iunie 9, 2009 la 7:20 pm

    (2) La Breb am ajuns la sugestia unui lemnar ce lucra alaturi de alte calfe la inaltarea in satul Livada a unei biserici din lemn. El mi-a spus ca aici pot admira in voie case din lemn cu o vechime de mai multe sute de ani dar si o casa noua, una singura in tot satul, construita pentru un anume Slateanu; functionar la fiscul maramuresan. Si a avut intr-adevar dreptate; la Breb nu am fost intampinat la tot pasul de banere, tablouri, panouri bilingve si nici de chipul colorat al insului ce mi-a zambit tamp din benerul lasat in urma cu cateva minute. L-am intalnit in schimb pe Nea Tudor, lemnar din tata in fiu; pentru care dealtfel am luat in aceste sase zile tara dea-latul. Am vizitat insotit de el mai multe gospodarii cu o vechime atestata de doua pana la patru sute de ani. In patru dintre ele gospodarii m-au invitat sa intru in casa si nu am refuzat. Ba mai mult, o batranica, tanti Sofica, dupa ce ma servit cu o cafea strasnica ma rugat sa mai raman un timp pentru pregatirea unui mic pachetel pentru drum. Am renuntat, nu vroiam sa-i retin in plus pe acesti oameni minunati pe care i-am deturnat de la treburile lor pentru o dorinta mai veche de a mea, pe care iata am vazut-o abia acum realizata. De aceea i-am sarutat in graba dreapta batranei multumindu-i pentru cafea, si am luat-o apoi in jos pe ulita noroioasa a satului ce ducea spre biserica. Din Breb am facut primii pasi spre sosea cu capul plecat, lasandu-l in urma pe nea Tudor, pe ceilalti, cu ale lor asa cum i-am si gasit. Ajuns in fata unei porti maramuresene din stejar, ce strajuieste intrarea in curtea bisericii satului, am luat loc pe o banca. Aici uitandu-ma la o turma mica de cateva zeci de oi care tocmai trecea pe langa mine manate de la spate de un baietandru, mi-am amintit intr-o doara de Sambra oilor, de suratele lor stiutoare de multa carte, de gardurile din inox ale locuitorilor din Huta Certeze si de limuzinele lor ce stau parcate la vedere in strada, in fata portilor inchise, la sobele din caramida si la pirostiile pe care gatesc femeile din Breb si din nou la rugamintea lui Nea Tudor. Inainte de a ma ridica de pe banca aceia, ce parca te indeamna prin croiala ei la drum si nici decum la odihna, am privit inca odata imprejurimea. Nimic din ce am vazut si ma inconjoara de aproape trei ore nu pledeaza convingator pentru existenta prin apropiere fie chiar si a sfertului conditiei egalitatii de sanse. Penultima casa s-a construit in sat in anul 1939, ultima in urma cu doi ani de catre un inalt functionar local. Copii cu care m-am intalnit la intrarea in sat aveau hainutele aproape rupte si incaltamintea tocmai buna de aruncat la tomberon. Aici mai marii zilelor noastre, cei de azi si de ieri cu multi foarte multi ani in urma nu pot invoca ca scuza pentru existenta unui trai in limtitele minimei decente lipsa stalpilor de lemn, a firelor de energie electrica si nici distanta de oras si cu atat mai mult forma de relief greu accesibila. Aici detasarea si acel condamnabil lasama sa te las au fost poate printre motivele pentru care satul traieste parca inceputul ultimului secol lasat in urma. Din sat dupa cca cinsprezece minute de mers cu masina pe soseaua ce duce la Sighetu Marmatiei am ajuns in satul Giulesti. (sper sa fi notat corect numele) ce gazduieste Muzeul satului. Aici o doamna intre doua varste, muzegraful de serviciu probabil, m-a luat pur si simplu de mana si ma plimbat prin imensitatea acelui spatiu. Ceea ce particularizeaza la prima vedere acest muzeu fata de celelalte cu aceiasi tematica vazute de mine este probabil spatiul generos oferit sistemelor de masini (da sistemelor de masini) de pe langa gospodariile taranesti, a uneltelor, sculelor si ustensilelor gospodaresti perfect conservate; restaurate cu migala unele dintre ele. Mi-a placut nespus de mult si complexul de morarit format din trei mori in linie ce utilizeaza forta apei; deasemenea si el perfect conservat si in stare de functionare. Ceva asemanator am vazut, daca imi amintersc bine, la Mmuzeul Satului din Sibiu. Apoi in fuga m-am indreptat spre locul de parcare dar, numai dupa ce am invitat-o si pe doamna muzeograf la drum. Incepuse sa se lase intunericul si a doua zi urma sa rulez cca 210 km, dus-intors, pana la Manastirea Micula; unde am fost invitat la un pranz de muzeograful ce coordona restauraurarea paraclisului. Cu acel prilej am aflat ca urma sa faca o noua tentativa de determinare corecta a vechimii acelui capele; aflate chiar in incinta manastirii. M-am intors de la Micula tarziu in tarziu in noapte; atunci am citit si postarea de fond a lui A Nastase cu tema Candidati deghizati in societate civila.

    (va urma)

  72. 74 FRANK ZAPA[KING] iunie 9, 2009 la 7:25 pm

    SIBILLA-regret nu am intentia sa intru in jocul tau,in logica ta,in universul unui limbaj deloc onorant pt o doamna.
    as fi rapid banat si exclus.
    asa ca sunteti libera sa va lansati in retorica aceasta deloc onoranta pt o doamna,dar realitatile raman.
    stinga in europa a fost infrinta categoric-din cele 28 de state doar in 3 au invins partidele de stinga si extrema stinga.
    asa ca demersul dv este chiar comic,v-ati razbunat pe cine nu era cazul,s-au mai corect spus ati cintat la masa care nu va baga in seama.

  73. 75 ALM iunie 9, 2009 la 7:43 pm

    @ FRANK ZAPA[KING] (iunie 9, 2009 la 1:51 pm)

    Fratele meu alb (?), am avut o mica afacere: cercetare-proiectare in domeniul mecatronicii. Adica fara borduri, fara asfalt, fara linii albe pe caldarâm si incasat bani pocnind din deshte! A mers binisor din 1994 pana prin 2000. Era bine daca nu eram prost sa cumpar soft CAD cu licenta si sa-mi toc banishorii. Din 2000, dupa ce guvernul Nastase a simplificat si ridicat povara fiscala de pe microintreprinderi, am prins „aripioare” si am inceput sa pun si ceva bani la ciorap, dupa ce plateam salariile la doi ingineri si o contabila. Pana in 2005, cand Alianta Dick&Ass a hotarat peste noapte sa-mi dubleze impozitele, plus altele noi. Eram cu contracte in derulare si am facut munca patriotica la ele. Am fost nevoit sa acord transferul angajatilor fiindca nu mai puteam sa le asigur salarii corespunzatoare. Totusi, m-am redresat cat de cat. Pana in vara anului trecut cand au aparut coltii crizei si beneficiarii mei traditionali au inceput sa „moara” unul cate unul. Am hotarat sa raman in conservare pana cand economia isi revine. Dar a venit la putere Monstruoasa Coalitie, cu al lor Pogea Zapciul care a zis ca fur daca n-am incasari! Stiu ca HOTUL de HOTI se teme, dar modul de adresare catre cei cocosati de taxe seamana cu „derbedeul dracului”! Acum sunt in mare cumpana: mai am niste bani de incasat pe proiecte executate, dar beneficiarii sunt si ei terminati, se intrevede posibilitatea unor colaborari cu firme din afara si nu-mi este usor sa iau decizia de a inchide una din extrem de putinele firme de cercetare-proiectare cu capital privat din Romania.

    Vad ca ati identificat niste surse de pomeni! Puteti sa-mi recomandati si mie una, sa rezist pana la debarcarea marinarului si scufundarea Monstruoasei Coalitii?

  74. 76 Alex iunie 9, 2009 la 7:46 pm

    AN, felicitari pentru victoria PSD care infirma (aparent) trendul european! PSD-ul a castigat tocmai datorita nuanatei sale conservatoare, a deschiderii liderilor sai si a unei doctrine social-liberale echilibrate, adaptate realitatilor romanesti.
    Un partid de stanga (dupa model francez, spaniol, sudez) nu are nici o sansa in Romania.

  75. 77 Alex iunie 9, 2009 la 7:58 pm

    Nu intamplator dupa victoria dreptei in Europa, corifeii popularilor scot capul la TV cu aceeasi retorica: ne asteapta clipe grele, suntem abia la inceputul crizei, nu vor fi bani de pensii si salarii, vom avea de luat masuri impopulare, trebuie sa strangem cureaua, cu cat o vom face mai tarziu, cu atat mai rau.
    Domnule Nastase, de la dvs. nu astept enuntarea problemelor, ci solutii.

  76. 78 instalatorul iunie 9, 2009 la 8:15 pm

    Maxi, 600000 de voturi din turism electoral inseamna cel putin citeva mii de votanti multipli. Daca onor ministrul de interne va gasi 15 nefericiti si care sa nu fi votat multiplu nici cu PSD si nici cu PDL, ci sa fi votat multiplu cu alte partide, ei bine, eu unul ma lipsesc. Daca a mai si facut afirmatia, asa cum s-a auzit ca jumate dintre votantii Elenei Basescu ar fi unguri, inseamna ca el crede ca joaca intr-un film, in care la final o saruta pe Monica si dispar amindoi in zare printre cactusi, in trasura trasa de roibii Basescu si Boc. Eu nu am cerut pesedeului sa paraseasca guvernarea, e treaba lor. Dar am zis ca daca e sa crape sandramaua, atunci sa o comita ei.
    Nu le gasesc eu circumstante atenuante electorilor, tot asa cum nu sunt primele alegeri dupa care scriu degeaba despre absenteismul la vot. Probabil ca partidele asteapta ziua in care, mai votind un singur elector, unul dintre partide isi va putea proclama victoria cu 100%, asta daca pe singurul buletin de vot nu se va afla de fapt o injuratura.
    Eu am scris de citeva cauze ale absenteismului, care in fond sunt ramuri ale aceleiasi radacini si anume ca electorul crede ca votul sau nu mai este important, ca lucrurile vor merge la fel cu ori fara votul sau. In general se considera aceste ramuri ca fiind doua: lupta electorala insuficient de strinsa si diferenta de distanta electorala insuficient de apropiata. Am dat recent ca exemplu tipic al acestor doua ramuri sectorul 3, dominat copios de PDL, unde ani de zile de acum incolo lumea nu va iesi la vot mai mult de 15% si unde tolomacii lideri de la PDL isi tot bumbacesc organizatia de scrie si prin ziare pentru lipsa alegatorilor de la vot, uitind scorurile fascinante cu care cistiga PDL acolo. Este si un exemplu tipic de orbire politica, mai toate partidele care depling prezenta slaba la urne considerind ca, daca ar fi venit mai multi oameni, atunci acestia i-ar fi votat pe ei. Dar poate ca i-ar fi votat pe ceilalti, nu poti sa stii ce-ar fi fost daca ar fi fost ceea ce nu a fost. In particular, in Romania sunt mai multe ramuri si ramurele ale cauzei pentru care electorul isi considera votul inutil. Nu le mai insir acum, fiindca scriu toata noaptea si tot nu termin pina imineata. In ce priveste corpul functionarilor publici, eu nu cunosc un lucru important, dar pe care fruntasii partidelor poate il stiu si anume care este relatia actuala intre acest corp si partide. Pe de o parte, acest corp este un produs al relatiilor de schimb dintre partide si membri ori simpatizanti apropiati. Pe de alta parte, in acest corp, in foarte multe situatii, membrii si simpatizantii care au primit pozitii au angajat sub ei nu alti membri, ci rude si prieteni, pentru a-si constitui relatii de clan. Pe de o a treia parte, romanul de azi se cam ghideaza in viata dupa principiul „buna ziua, f…-te in c..”, adica este mieros si chiar slugarnic pina cind se lamureste ca nu mai poate obtine nimic de la „binefacatori” ori chiar urca deasupra lor, dupa care sa te tii. Aici cred ca principiul mai vechi de dinainte de introducerea statutului functionarului public era mai potrivit pentru Romania. Din aceste ratiuni cred ca, in general, corpul functionarilor publici s-a comportat ca si electoratul normal, fiind sensibil la problemele lor si nu la cele ale partidelor.
    Una peste alta, s-a votat la nivelul nucleelor electorale dure: cele 30% din 27% dau vreo 8,xx% din electorat, ceea ce inseamna nuclee dure, cei mai fanatici si mai disciplinati membri si simpatizanti, alaturi, cum am zis de electori care au votat indemnate de a vota cite un singur personaj de pe lista unui partid (Fie Corina Cretu ori Adrian Severin la PSD, fie Monica Macovei la PDL, fie Renate Weber la PNL) si care la nivel national au fost citeva sute de mii de electori. Chiar pe acest fundal „nucleic” vreau sa subliniez doua chestiuni (bune pentru ei): disciplina, ilustrata de modul precis in care a fost votata EBA si faptul ca au obtinut un scor procentual bun pe fondul unor probleme interne (dupa generale, nu au avut destule plasamente pentru membrii care ar fi trebuit rasplatiti si asta a iscat nemultumiri in destule organizatii). In rest, ca sa ma refer chiar la dl Boc care zicea cu gurita lui ca trebuie luate rezultatele care sunt, PSD a cistigat, doar ca la nivele de 30% din 27% si cu un procent avans din 27% mie asta nu mi se pare o victorie in modul in care eu inteleg acest cuvint. Cu stima.

  77. 79 instalatorul iunie 9, 2009 la 8:20 pm

    Completare: chestiunile subliniate (bune pentru ei ) se refera la PDL.

  78. 80 Alex iunie 9, 2009 la 8:49 pm

    Haideti sa revenim la energia noastra cea de toate zilele. Repet, nu ma intereseaza catusi de putin de acum inainte ca liderii PSD sa enunte problemele, ci sa vina cu solutii realiste, in interesul Romaniei. Cum ar fi iesirea din izolarea diplomatica si reluarea relatiilor cu alte state, abandonate de guvernarea postdecembrista de dreapta.

    „Iranul a stabilit contracte pentru conducte de gaze, direct cu unele state ale Europei, independent de Nabucco si South Stream”
    http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-06-09&id=254261

  79. 81 FRANK ZAPA[KING] iunie 9, 2009 la 9:15 pm

    dle. ALM-din 2003 de cind m-am intors in romania am pus pe picioare citeva afaceri.
    daca in 2003 tot mediul de afaceri era deranjat de impozitul progresiv,care, da, incuraja de fapt ce?-sa nu muncesti sa nu cistigi.
    faci multi bani vine maria sa statul si-ti ia caimacul.asa ca aici regret sunteti intr-o mare eroare.
    din 1 ianuarie 2005 s-a introdus impozitul de tip ,cota unica’.
    pe fondul unei cresteri economice,pe terenul unei romanii candidate la intrarea in u.e ,pe fondul unui mediu de afaceri mult mai prietenos afacerile in rom au inflorit.
    din nefericire pt tot globul aceasta a venit cataclismul economic-CRIZA FINANCIARA-.
    nu voi intra in detalii si nu voi cauta vinovati,voi spune doar ca,incasarile la bugetul romaniei au scazut din trimestrul 2 al anului 2008,cu toate aceastea pensiile au fost majorate la insistenta PSD, cu mina lui tariceanu.
    voi mai spune ca ignorantii penelisti au stat 2 ani la guvernare prin mariajul secret dintre psd si pnl,rezultatul =un deficit de 5,4%
    asa ca dle ALM-aveti deja doua tinte,in care puteti trage cu nadejde,cei care au facut un adevarat pirjol in finantele tarii.
    sigur firmele au de suferit si odata cu ele si bugetul romaniei care se alimenteaza din taxele si impozitile noastre a celor care aducem plus valoare.
    indraznesc sa va intreb,credeti ca este cineva la aceasta ora pe glob care sa ofere o schema de redresare a economiei mondiale?
    s-au poate aveti dv o idee ceva acolo,cit de cit.
    v-as mai sugera sa vedeti cum traiesc bugetarii si beneficiarii pensiilor de lux alimentate la greu din bugetul de stat,deci din taxele si impozitele firmelor si cetatenilor rom.
    v-as sugera sa va indreptati spre sectorul de stat-bugetarul roman este ceea ce indeobste se numeste un fericit-universul bugetarilor din romania are culoarea raiului.
    asa ca,umblati la pusculita dv,dati si dv o mica atentie si…v-ati rezolvat pe viata-salariu +pensie de vis.
    a sa nu uit si tichete de vacanta,asa ca…

  80. 82 ALM iunie 9, 2009 la 10:16 pm

    @ FRANK ZAPA[KING] (iunie 9, 2009 la 9:15 pm)

    Stimate domn, spre rusinea mea, n-am inteles ce aveti cu impozitul progresiv? Pentru unii, care intr-adevar muncesc, 16% inseamna cateva paini, pentru altii, care hmm …, inseamna o clanta la Maybach-ul pe care-l pot cumpara lunar! Chestia asta cu munca incercati s-o spuneti altora mai creduli. Din munca nu s-a imbogatit nimeni! Toate marile averi au fost facute prin FRAUDE! Toate marile afaceri sunt cu statul! Dar merge daca socotiti ingineria financiara ca fiind o munca.

    Am intr-adevar doua tinte, poate nu cele la care va ganditi dvs, dar ma asteptam la alte raspunsuri. De exemplu sa-mi spuneti de ce Romania are cel mai mic buget pentru cercetare dintre toate tarile europene si de ce are restante de 1an la decontarile pe Programe Nationale de Cercetare? O fi adevarat ca banii pentru cercetare au fost dositi pentru campaniile electorale?

    Cate pensii de lux sunt in Romania? Sau considerati un lux sa poti asigura cosul zilnic, plata utilitatilor necesare unui trai decent si o excursie pe an prin tarile civilizate? Incercarea asta de invrajbire intre diferite categorii sociale nu va onoreaza. M-as face iar bugetar daca n-as avea un principiu: nu ling acolo unde am scuipat!

    In rest, v-ati descurcat onorabil, ca orice pedelist …

  81. 83 Sibilla iunie 9, 2009 la 10:37 pm

    @zapa king,
    Niciodată nu fac eforturi să pozez în păpuşică, având în vedere faptul că, pe limba pedelacheilor, acele păpuşele ce clipocesc din gene şi se dau pe spate ca să obţină orice li se căşună, sunt numite : doamne . Scutiţi-mă de asemenea ” atacuri ” ieftine…
    Nu sunt o ” doamnă ” precum multitudinea turmă de pedelachisite, sunt în schimb o LUPTĂTOARE ! Dobro, am lămurit aspectul, nu vă mai scremeţi, nu mă intimidează pe mine asemenea artificii răsuflate. Repet, nu-n aşa zis doamnă mă erijez eu pe-acilea, zăpă, sunt o MAMĂ, un român, un OM ! Şi, asta nu-mi poate lua zăusul tălică cu toţi pedelacheii la un loc, grămadă, turmă 🙂
    Cât despre expresia matale de turturică ce eşti, citez ” ai cântat la altă masă ”… na că iar n-avuşi de lucru, chiar aşa, ameninţările zilnice la adresa fiului meu de 8 ani, a nepoţelului, le primesc prin intermediul unui idiot de cântăreţ prin birturi, pedelacheu renumit, pretenar cu crema-spuma pedelachee… Cum matale te erijezi pe-acilea în avocat al diavolilor pedelachei, sigur că noi, oamenii direct loviţi de tartori îţi dăm replica, văzuşi dară, argumentat, cu surse, exemple, nu ca tine care baţi câmpii.
    Zici că nu mă bagi în seamă… da de ce sărişi ca ars să mă ” pui la colţ ” văzând oareşce nume, aud… ? 😉 🙂
    D-lui ALM observ că-i daţi indicaţii, vă doriţi bag seama ironic… dar, aţi omis să spuneţi că voi, pedelacheii aţi monopolizat sistemul bugetar, cum am spus, clanuri şi căpuşe, toţi neam cu toţi, voi aţi instituit chestia cu ” rezolvatul ” , voi şobolanii !
    Cu mine nu ţine cu persiflări de la cucurigu şi persuasivitatea pedelachistă mi-e atât de cunoscută… lăsaţi-o baltă, nu mere cu intimidatul la Sibilla… Sunteţi hoţi, mitomani, cameleoni, caractere josnice, vă folosiţi de copii, ca masă de manevră zic, ca să vă atingeţi scopurile, nu aveţi nimic Sfânt, nu ştiţi decât să hăhăiţi, lătraţi, să furaţi voturi, să şantajaţi oamenii ” ne votezi, semnezi adeziune sau… poate vin restructurările şi…. ”, am citat desigur o ” balerină ” pedelachee..
    Ia să aud argumente pentru care Lenuş Udrea e o doamnă şi eu ba… căci, vorbeşte birjăreşte în anumite situaţii, locaţii,etc… şi iar vă dau surse, şi exemplificări…
    Dar hăia ce folosesc limbajul : ” ţigancă împuţită ”, ” derbedeul dracului ”, de ce zici că-s domni, iar eu nu… Uite cum te prind la colţ, nu mai poza în ce nu eşti, eşti o slugă jalnică cu simbrie, prestezi direct pentru Cotroceni că ştiu ce zic, eşti o dârză… ei bine ” stimabile ”, eu NU !
    La statutul meu de OM şi Luptător, îmi permit ” să-i urechez ” şi pe băsescu şi pe Jioană, sesizezi diferenţele, daaaa ..?
    Sunt un OM LIBER, matale… ciuciu, pe limba de ” Herăstrău ” unde dimai preşe de stat ascultă ” elevatul ” muzici de… ” calitate ” : ” ca să aibă tăt de-a gata fecilii lu tata … ”…
    no servus şi…. du-teeeeeeeeeeeeeee, go !
    Sibilla

  82. 84 Cârcotaşu iunie 9, 2009 la 10:43 pm

    Domnule Năstase,
    Campania a fost una, să-i spunem, echivocă.
    Instalatorul a lansat o idee, aceea că ar trebui votate partidele europene şi nu cele naţionale, funcţie de poziţia pe care-o au faţă de România.
    Poate pe mulţi a scandalizat un comentariu al Bibliotecarului, în care spunea că parlamentarii europeni români nu reprezintă la Bruxelles România, ci pe cetăţenii europeni. Nici din partea dv. nu s-a bucurat de vreun răspuns.
    Astfel, partidele, inclusiv PSD, au marşat pe ideea că trebuie să alegem respectivii europarlamentari pentru ca România să fie mai bine reprezentată.
    Puţini dintre alegători au ştiut că de fapt noi suntem puşi să alegem pe cei ce ne vor trage preşul de sub picioare, altfel absenteismul ar fi fost şi mai mare.
    Astfel, în campania electorală, militanţii ne povestesc despre competenţa candidaţilor proprii, despre puterinţa lor de a ne reprezenta pe noi, despre dorinţa lor arzătoare de a ne aduce toate binefacerile UE, iar odată aleşi, când votează o măsură contrară intereselor României, sau au chiar ei au iniţiative anti-româneşti, vin şi ne spun că asta-i normal, că acolo se discută interesele europenilor şi nu ale naţiunilor, de parcă noi am fi papuaşi, că ei, europarlamentarii români nu reprezintă acolo România, ci familia partidelor europene la care sunt afiliaţi, ba cineva spunea ceva despre doctrine.
    În echivocul acesta, toate partidele, fără excepţie, tac complice. Ce-i drept, timid, PSD-ul a vorbit ceva despre atitudinea prietenoasă a PSE-ului.
    Nu credeţi că dacă s-ar fi spus cinstit care-i situaţia altul ar fi fost rezultatul votului din 7 iunie? Că de fapt PPE-ul a studiat cu atenţie şi aplică riguros practicile Kominternului?
    Ar mai fi multe de spus, dar m-aş rezuma la o observaţie. Aşa stând lucrurile, pentru noi hotărând Germania, Franţa, Italia, că doar ei au pâinea şi cuţitul în PPE, iar cetăţenii germani, francezi şi italieni sunt mai europeni decât românii, de ce UDMR poate să-şi promoveze interesele în acelaşi PPE, iar PD-L nu?
    Să fie vorba de simpatia PPE pentru orice iniţiativă antiromânească sau ce?
    PS – Dl. Hrebenciuc a validat astă seară, la Sinteza Zilei, procentajul obţinut de EBA în recentele alegeri. România, ţara tuturor posibilităţilor!

  83. 85 catalin iunie 10, 2009 la 12:03 am

    domnule nastase, dincolo de aprecierea mea fata de anumite actiuni, am o mare rugaminte la dvs. cu as putea sa-i transmit un mesaj domnului nica?
    am precizat si adresa de mail! Va multumesc anticipat!

  84. 86 blogideologic iunie 10, 2009 la 6:39 am

    Q: „indraznesc sa va intreb, credeti ca este cineva la aceasta ora pe glob care sa ofere o schema de redresare a economiei mondiale?”
    A: Amartya Sen, laureat al premiului Nobel pentru economie. El restatuează funcţiile regaliene ale statului. Ar fi necesară traducerea cărţii sale de justiţie distributivă (The Idea of Justice).

  85. 87 instalatorul iunie 11, 2009 la 2:37 pm

    Carcotasu: ideea pe care am scris-o nu este doar politica, ci si functional-operativa. Prin forta lucrurilor, politicienii – primind salarii si avantaje si obtinind venituri din activitatea lor – sunt parte a fortei de munca, iar in Europa forta de munca trebuie sa circule liber. Sistemele actuale de alegeri impiedica libera circulatie a acestei parti a fortei de munca, politicienii. In ceea ce priveste reprezentantii europeni, tocmai simplitatea unui lucru il face invizibil: majoritatea reprezentantilor se duc la UE pentru a aduce avantaje tarilor lor; bani (nu doar din fondurile europene asa cum putin se considera la noi) si alte avantaje prin aranjarea de oportunitati si dezvoltari pentru tarile lor, legislatie cu prevederi avantajoase, promovarea tarii, inclusiv in chestiuni de imagine si demnitate internationala, etc. Numai astia mici la suflet, ca ai nostri, se pierd pe acolo, si isi ascund deficitul de activitate in folosul tarii dupa argumente puerile. Practic, in afara chestiunii italiene – dar si acolo a fost divizare – as fi foarte curios sa stiu alte realizari importante ale reprezentantilor romani. Altfel par a fi doar chestii de dat cu gura: ba am zis un ungur nu-s ce si i-am dat la cap, ba ne-am luat de un englez care a zis si ala cine stie ce trasnaie. Ori pe acolo cred ca se intimpla lucruri mult mai importante decit astea: acolo pot fi negociate cu altii legislatii si norme care sa-ti favorizeze produsele, se pot construi relatii profitabile (nu doar in sens banesc) intre state si partide, se pot inchega tot soiul de colaborari in zone de interes comun. nemultumiri nu sunt doar cele ale mele, am auzit voci si din alte tari care sustin ca, cu mici exceptii, la UE sunt trimisi fie politicieni in final de cariera (ceea ce nu e rau daca sunt valororosi) fie politicieni lipsiti de valoare, de care se scapa in acest fel. Ori, daca esti prost la Bucuresti ori in alta capitala, atunci cu siguranta ca nu vei fi bun la UE.


  1. 1 Adrian Năstase ne-a dat tuturor o lecţie de demnitate « Mihnea Georgescu Trackback pe iunie 8, 2009 la 5:32 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!