„Taina care ma apara”

Aseara, am participat la omagierea lui Grigore Vieru, printr-un minunat spectacol de poezie si muzica – in memoriam -la Sala Palatului. Trecerea lui Vieru in nefiinta l-a transformat din simbol in legenda.

Atmosfera a fost emotionanta. Multi prieteni, multi basarabeni, veniti cu intrebarile lor la care nu-si gasesc raspuns, s-au strans la Sala Palatului pentru a-si redobandi speranta . Artisti de la Chisinau  sau din Bucuresti ni l-au reamintit pe Vieru in versurile sale melancolice sau in indemnurile sale taioase.

De-a lungul anilor, l-am intalnit pe Grigore Vieru in nenumarate randuri. Ultima data, in toamna anului trecut, la Mizil, cand a participat si la lansarea uneia din cartile mele. Mi-a oferit atunci si ultima sa colectie de poezii. L-am ascultat impreuna, pe Fanus Neagu, din spital, vorbind cu Emil Proscan – primarul Mizilului – si vorbindu-ne. Se stinge o generatie cu har, o generatie care a stiut sa transforme, prin arta si cultura, durerea in speranta.

Tot  In memoriam, puteti citi astazi, in Jurnalul National, cateva ganduri acum cand se implinesc doi ani de la moartea lui Ralu Filip. Puteti citi acolo, mai ales, exceptionala poezie publicata de Adrian Paunescu.

In „deschiderea” spectacolului despre Vieru si Basarabia, s-a potrivit foarte bine dezbaterea de la Fundatia Titulescu. Participare numeroasa, afirmatii transante, idei si analize interesante.

19 Răspunsuri to “„Taina care ma apara””


  1. 1 daniel mai 22, 2009 la 9:34 am

    pacat ca , deocamdata cel putin, truda lui vieru si a altor mari romani ca el, nu produce efectul direct al ‘secarii” prutului, rau care separa romani…
    oare cati „vieri’ trebuie sa mai moara pt ca romanii din basarabia sa scape de cizma lui voronin si ciracilor lui?

  2. 2 Bibliotecaru mai 22, 2009 la 10:13 am

    Nu ştiu de ce, dar am un sentiment sumbru că în acest an vor mai fi mulţi români, importanţi pentru inimă şi minte, care se vor stinge. România ar trebui să le dea atenţie astăzi, cât mai sunt pe Pământ.

  3. 3 mosneagul mai 22, 2009 la 10:33 am

    parca blogului (in general vorbind) i-ar sta mai fain cu astfel de „imagini” (a se citi texte, teme, referinte, problme, povesti) reliefand mai mult partea umana a unui om politic. separat de blog ( a carui definire nedefinita nu-si mai gaseste rostul ce sa mai spun de sens) ar cadea (cred) mai bine restul explicatiilor si pornirilor de alta natura. zic si eu…

  4. 4 Alex mai 22, 2009 la 11:49 am

    Draga daniel, este o chestiune de timp pana cand romanii din Basarbia vor scapa de Voronin; gata, tipul are clipele numarate. „Comunistii” nu mai au viata lunga ls Chisinau.
    Problema reala cu Moldova este: „Ce se intampla dupa Voronin?”. Pentru ca Nastase, de bine de rau, a inceput (cu Prostanacul… care este) o politica coerenta pentru Republica Moldova, pornind de la realitatea geo-politica pana la cele regionale; a dus o politica externa realista, fructificand orice avantaj pentru romanii de-aici si de-aiurea.
    In timp ce Guvernele Tariceanu si Basescu ne-au dus in izolare diplomatica, retorica fara continut, axe fara cap si coada, tunele fara iesire. Ca studiile de fezabilitate platite din greu pe bani publici fara a finaliza nici un proiect.
    In 2005, esuase memorandumul kozak, Moldova avea perspective euro-atlantice, acum, izolata ca Romania; udemereul, in contrapartida la campania baselului si crinului. ne spune ca este absolut normala recunsoasterea Transnistriei, in acelasi timp cu autonomia „tinutului secuiesc”. Astea sunt maretele realizari in plan extern ale regimurilor de dreapta. Realizari care reflecta cat le pasa acestori indivizi de romani.
    In familie…

    PS Inca de anul trecut, SRI-ul tragea un semnal de alarma asupra probabilitatii crearii unui caz „tinutul secuiesc” dupa modelul Transnistriei, mergand pe principiul vaselor comunicante. Marturisesc ca, in iarna, scenariul mi se parea fantezist ca si criza, acum iacata ca devine realitate.

  5. 5 einstein mai 22, 2009 la 2:09 pm

    cand stai si te uiti cat de repede trece timpul peste noi… numai cand privesti in jur si incepi sa vezi ca oameni dragi, la care tii cu sufletelul tau sensibil, nu mai sunt ca sa iti spuna vorba buna, realizezi cat de pretioase sunt toate aceste clipe traite impreuna cu ei.
    si le duci dorul.

    important este sa nu ii uitam si sa transmitem mai departe ce am invatat de la ei, nu?
    si, daca oameni dragi lor au nevoie de ajutor, sa il oferim noi in numele si pentru ei…care, fizic si pragmatic, nu mai pot.

    dumnezeu sa ii odihneasca!

  6. 6 ramo mai 22, 2009 la 2:14 pm

    Frumos om….oare de ce a ales sa plece dintre noi?Numai sufletul sau stie. Rest in peace! Sa aveti o zi frumoasa cu totii! Va pupacesc.

  7. 7 Spiridus mai 22, 2009 la 8:43 pm

    In general, critic PSD (cu argumente, cred).
    In privinta lui Grigore Vieru, trebuie sa recunosc ca PSD a facut ceea ce trebuia – l-a sprijinit, l-a promovat si i-a facut cunoscuta opera.
    Bugetofagii din societatea civila (sic!) au aruncat cu pietre in el de pe pozitii elitiste; o superioritate, de fapt, inexistenta. Au mai incercat sa ciuguleasca ceva „imagine”, la moartea poetului.
    Valorile adevarate ar trebui apreciate si in viata. Sau mai ales atunci…

  8. 9 Exasperat mai 23, 2009 la 10:04 am

    Sper sa va deschideti mail/ul pana luni.

    Petrut

  9. 10 claudia NY mai 23, 2009 la 10:10 am

    STIU CA ESTE OFF-TOPIC…si imi cer scuze , insa as dori sa te intreb ceva ,Adrian: DE CE NU AI CANDIDAT TU LA PRESEDINTIE ,PTR NUMELE LUI D-ZEU???????????luai mult mai multe voturi ptr ca oamenii nu il plac pe Geoana (el este tipul „intelectual” care NU „prinde ” la tarani si muncitori……si fie vorba intre noi, nu are charisma deloc).Tu esti categoric in exprimare si stii sa „te bati” cu Baselu’ (care imi este insuportabil!!daca il mai vad presedinte inca 5 ani …ma sinucid!!!:)))…..Probabil au fost niste jocuri de culise .Trebuie insa ca tu sa stii ca noi te apreciem f tare si te iubim!! Cu stima ,Claudia New York

  10. 11 claudia NY mai 23, 2009 la 10:15 am

    Mergi la cat mai multe emisiuni televizate ptr ne placi mult cand esti „pe sticla”…..(parintii mei sunt apolitici, eu …sunt membru PSD inca din facultate)

  11. 12 ALEX G mai 23, 2009 la 10:23 am

    Stiu ca nu are legatura cu subiectul dvs dar e important sa fie cunoscuta aceasta chestiune.M-am aflat pe data de 21 mai 2009 la Manastirea Sinaia cand au fost prezenti mostenitorii imparatului Japoniei.Din delagatie a facut parte si ministrul Paleologu care a incercat sa-i explice pintesei Kiko intr-o limba engleza discutabila din ce este preparata coliva.Am fost la 1 m de el cand la un moment dat in mijlocul manastirii a spus in limba romana”Cum dracu se spune la grau in engleza”.Eu pot adminte sa ai un lapsus dar sa dracui in manastire nu.Poate acest „sinistru al inculturii” cu pretentii de intelectual si „deontolog”mai invata si el limba engleza.Ma mir cum ne poate reprezenta un asemenea personaj?

  12. 13 JR. mai 23, 2009 la 11:26 am

    D-le Adrian Năstase, o voce extrem de autorizată şi credibilă din Rusia a declarat într-o ocazie care îmi scapă, că este foarte aproape ziua când Basarabia v-a fi retrocedată României. Cred că dvs. ştiţi bine despre ce vorbeşte omul acesta; Este prea repede să ne spuneţi şi nouă ce se pune la cale, sau e prea devreme? Condiţiile geo-politice ar cam fi create, ce ziceţi?

  13. 14 Mihnea Georgescu mai 23, 2009 la 12:42 pm

    LA LANSARE, LA NĂSTASE…

    Acum am venit de la lansarea cărţii de blogger a lui Adrian Năstase, Blog n’Roll… Lume multă, săliţele Muzeului Hărţii şi Cărţii Vechi fiind aproape neîncăpătoare… Ion Iliescu, Lucia Verona, Victor Ciutacu, Darius Groza, Adrian Vasile, pentru a numi doar pe bloggerii pe care i-am recunoscut… Am remarcat prezenţa dramaturgului Dinu Săraru. Îmi cer scuze dacă mai sunt şi alţii pe care nu-i ştiu sau pe care nu i-am văzut… Era foarte aglomerat… Am cumpărat şi eu cartea şi am avut ocazia să schimb câteva cuvinte cu gazda despre Muzeu şi despre colecţiile mai noi privitoare la Marea Neagră şi Dunăre.

    A vorbit, bineînţeles, Ion Iliescu, care a excelat prin modestie… A început să se prezinte, auto-ironic – „Eu sunt un blogger mai tânăr!” Mereu s-a comparat cu Adrian Năstase şi Corina Creţu, pe care îi numea bloggeri „mai experimentaţi” şi „mai harnici”. Asemeni lui Adrian Năstase, Ion Iliescu a evidenţiat virtuţile dialogului bloggeristic.

    Adrian Năstase a excelat prin remarci ironice, dar m-a impresionat că ne-a mulţumit la modul colectiv, nouă, celor care comentăm pe blogul domniei sale, chiar menţionând nişte nick-uri, chiar dacă unii au accente mai critice: Harabula, Augustin, Diogene Câinele, Instalatorul, Bibliotecarul etc. A perorat despre virtuţile dialogale ale blogului. L-am simţit un spirit socratic, autentic preocupat de comunicare, dincolo de aspectul pur electoral, cum bine menţiona şi Victor Ciutacu. Victor Ciutacu, prezentat de AN ca „autorul infracţiunii”, a evocat imaginea unui Năstase aflat în „ţări exotice” care are ca primă grijă, odată ajuns la hotel, să deschidă laptopul şi blogul… pare credibil!

    Adrian Năstase a afirmat ironic că aceia care îl critică şi fac pe avocaţii diavolului pe blogul domniei sale, sunt avocaţii unui „demon interior”! Chiar aşa, domnule Năstase, să fie posedaţi de diavol cei care vă critică?

    Darius Groza – Jeg purta un tricou pe care scria: Atenţie, domnule Gâdea, atenţie! Chiar nu am priceput poanta!

    A fost o reuniune interesantă, cu multe personalităţi ale blogosferei dar şi ale scenei politice, într-o ambianţă de excepţie, înconjuraţi de hărţi vechi, în locaţia selectă din str. Londra…

  14. 15 blogideologic mai 23, 2009 la 12:59 pm

    @ JR
    Iertaţi-mă că intervin, întrebarea nu-mi era, în mod evident, adresată. Dar spun şi eu ce am mai auzit de la analiştii ruşi. Anume, că încă din 1990 România putea obţine Basarabia. Deci fără Transnistria. Dar în acord cu Capitulaţiunea de la 1740, a cărei valabilitate a fost reiterată în cel de al doilea război mondial (vedeţi Memoriile lui Winston Churchill), frontiera răsăriteană a Bogdan-ului (principatul moldovenesc) este pe rîul Bug. Tot din cauza aceasta, consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov au fost anulate doar pentru Estonia, Letonia, Lituania. Nu şi pentru România. Cum se explică întârzierea ? Un analist rus spunea clar că România vrea Basarabia şi Transnistria. Cum spuneam, tratatele internaţionale din secolul XVIII, reiterate în secolul XX, dau legitimitate totală acestor drepturi de unificare ale României. Numai bine,

  15. 16 blogideologic mai 23, 2009 la 1:02 pm

    @ Mihnea Georgescu
    Felicitări, eşti primul care ne spune ceva despre lansare.

  16. 17 Claudia Stan mai 23, 2009 la 4:43 pm

    E trist ca, desi la o postare distanta pareti a fi crestin (cand ii felicitati pe cei care poarte numele de Constantin si Elena), in postarea aceasta sunteti ateu, prin afirmatia „a trecut in nefiinta”. Expresia aceasta a devenit un loc comun in media atee.

  17. 18 ocneanu mai 23, 2009 la 5:31 pm

    Astazi ,dupa 20 de ani ,revad acea seara de august,cand la Teatru de vara din Bacau ,arhiplina, se astepta cu nerabdare si emotie,venirea unui om de dincolo,din Basarabia,maestrul Grigore Vieru.
    Eram cu sotia si fiica mea chiar in primul rand,imbracat elegant,ca toata lumea din tribune.Cumparasem o carte,”Radacini de foc”,doream
    sa am un autograf de la maestru si ,poate,schimbam o vorba ,doua…
    insa langa mine era un zid nevazut, mai tare decat piatra…asa ca a doua zi am fost chemat sa dau explicatii:DE CE?Dar anii au trecut,zidurile au cazut dar pagina din carte a ramas tot alba…
    Dar sunt bucuros ca acest om,aceasta faclie a ramas vie si dupa plecarea sa,lasand in urma regrete si sperante,si pentru noi si pentru cei de „dincolo”ca intr-o buna zi vom fi NOI toti…
    OCNEANU

  18. 19 cogito ergo sum mai 24, 2009 la 7:36 am

    @Claudia Stan

    Am observat, şi nu fără mirare, că sunt unii care nu se despart niciodată de lupă sau chiar de microscop. Multă vreme nu le-am înţeles motivul. Acum da. Miopia.

    PS:
    Pentru ştiinţa-ţi:
    Preoţii folosesc frecvent sintagma „a trecut în nefiinţă”. Probabil pentru că sunt cu toţii nişte atei sub acoperire.


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!