După trei luni. România a intrat în criză. Când va ieşi? (I)

Voi începe azi o serie de câteva postări în care voi face o analiză a situaţiei în care ne aflăm, după primele trei luni ale acestui an foarte greu. Este o analiză obligatorie, fiindcă ea ne poate face să privim mai raţional poziţia pe care o avem în prezent, atât ca ţară, cât şi ca partid. Nu sunt o persoană care se emoţionează la ştirile „căpuşă” pe care le vedem apărând de câteva luni  – percheziţia ordonată astăzi de Parchet la Becali fiind ultima din această serie – şi care acoperă periculos dezbaterile reale de care am fi avut nevoie. Eu nu iau decizii politice doar pe baza instinctelor sau ale pasiunilor de moment. Cred, şi am crezut întotdeauna, că cele mai bune decizii se iau pe baza unor eforturi analitice riguroase, fiindcă doar în acest fel putem să evaluăm cât mai multe dintre informaţiile la care avem acces.

Prima concluzie a acestui bilanţ este una exterioară României: efectele crizei financiar-economice din Occident încep să lovească şi ţara noastră. Aşa cum se anticipa deja, aceste efecte vor fi puternice şi, din păcate, nu vor trece uşor. Ele vor forţa partidele şi celelalte instituţii politice ale statului român să îşi orienteze toate eforturile pentru combaterea efectelor crizei. Cum spuneam în campanie, va fi obligatoriu să punem pe primul plan al acţiunii guvernamentale protejarea celor care nu se pot proteja singuri. Or, în această perioadă de criză, populaţia cea mai expusă va fi cea formată din pensionari, oameni cu venituri mici, agricultori, tineri care abia au început să lucreze, oameni cu nivel redus de mobilitate etc.

A doua concluzie se refera la modul în care actuala echipă executivă (preşedinte, premier, guvern) se raportează la criză: populaţia nu primeşte de la conducătorii politici un semnal suficient de puternic de solidaritate şi sprijin pentru această perioadă. Aici, situaţia merită câteva nuanţări. Dacă guvernul are încă scuza adaptării la o situaţie nouă şi dificilă, preşedintele nu are această scuză. Or, tocmai de la vârful ierarhiei politice a statului român vin, de câteva luni, semnale care accentuează starea de panică şi de confuzie pentru oamenii obişnuiţi. Incoerenţa mesajelor, atitudinea ambiguă faţă de planurile guvernamentale, faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor, faţă de acordul cu FMI (lista e lungă şi poate continuă) au transmis oamenilor o stare de încordare şi incertitudine.

A treia concluzie ne arata ca formula coabitării dintre doua partide care au fost mereu adversari politici nu va funcţiona (dacă va continua pe termen lung) la fel de cuminte si de lin pe cat se anticipa la începutul anului. Scandalurile din teritoriu, presiunea rescrierii istoriei (alianţele locale, de exemplu), ciocnirile punctuale (la unele am luat şi eu parte, din păcate) îmi confirma temerea cu privire la aceasta colaborare. Decizia a fost luata insa democratic de conducerea partidului. Trebuie sa fim insa cu toţii conştienţi de limitele acestei colaborări, tocmai pentru ca ea să producă si rezultate pozitive, nu doar aşteptări înşelate.

A patra concluzie, poate cea mai importanta din punct de vedere politic, este aceea ca, spre deosebire de alţi ani, comportamentul lui Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu pare mai dezorientat si mai impulsiv ca oricând. Si efectul negativ este încercarea preşedintelui de a subordona interesele publice campaniei sale de realegere. Inclusiv prin tentativa, sper nereuşită, de a devansa momentul alegerilor prezidenţiale pana la suprapunerea cu europarlamentarele.

Aceasta analiza confirma ceea ce am spus deja, de mai multe ori in ultimele luni, in legătura cu implicarea mea în alegerile prezidenţiale. Am vrut si vreau sa îl înving pe Traian Băsescu. Asta nu se schimba. Dar, aşa cum am spus si colegilor mei când s-a decis intrarea la guvernare alături de PD-L, aş avea mari reţineri sa candidez in aceste condiţii. Nu pot fi interesat de o astfel de competiţie, pentru ca as intra in contradicţie cu propriul meu mesaj. Voi rămâne un adversar direct si decis al lui Traian Băsescu si îl voi susţine cu inima deschisa pe candidatul PSD la preşedinţie. Iar cel mai natural candidat al PSD, in condiţiile actuale, este tocmai preşedintele partidului, Mircea Geoană. Este bine plasat in sondaje, beneficiază de sprijinul partidului, şi-a manifestat intenţia de a candida. Si cred ca îl poate învinge pe Traian Băsescu, daca va face o campanie foarte buna, radicalizându-şi mesajul începând de acum şi prezentând un proiect propriu, alternativ. Perioada incertitudinilor va trebui sa se încheie, iar partidul trebuie sa fie solidar cu liderii săi, mai mult decât până acum.

Voi continua aceste analize si zilele următoare, încercând sa sintetizez ce a fost bine si ce a fost rău in mai multe momente importante ale acestor luni: încheierea acordului cu FMI, bilanţul gesturilor guvernamentale, comportamentul prezidenţial, deciziile luate de partid. Începem să simţim tot mai mult presiunea vremurilor grele care vin peste romani. Aceasta presiune ar trebui să ne facă mai solidari si mai dispuşi la eforturi in sprijinul celor pe care ii reprezentam. Daca nu vom proceda în acest fel, atunci riscam sa accentuam si mai mult distanta dintre clasa politica si societate.

48 Răspunsuri to “După trei luni. România a intrat în criză. Când va ieşi? (I)”


  1. 2 Draghi Puterity aprilie 2, 2009 la 8:37 pm

    In legatura cu candidatul la presedentia Romaniei: dintre trei variante, una rea, una proasta si una necunoscuta, o prefer pe cea din urma.

    Nu o sa va sustin in sustinerea lui Geoana. Sorry…

  2. 3 Publius aprilie 2, 2009 la 9:03 pm

    Geoana sustinut de Nastase cu inima deschisa!!! Asa cum l-a sustinut si Iliescu pe Nastase la precedenta campanie!!! Prin translatie inseamna ca ca si Iliescu il sustine neoficial tot pe Geoana. Cine se ocupa sa-L convinga pe Iliescu sa-l sustina cu inima deschisa si ofocial pe Mircea si nu pe Crin? Sau Doamne fereste pe Traian.

  3. 4 exasperat aprilie 2, 2009 la 9:03 pm

    Felicitari pentru temele propuse. Voi reveni maine cu o serie de comentarii pe marginea acestor subiecte. Dar, inca o data, va felicit pt retina cu care continuati sa vedeti „the big picture”. E, intr/un fel, reconfortant sa constat asta…
    Multumesc!

  4. 5 Ioana Stefan aprilie 2, 2009 la 9:45 pm

    Domnule prim-ministru,
    Nu stiu daca ati reusit sa cititi comentariile de la postarea dumneavostra sub titlul de ”Precizare de 1 Aprilie”.
    Stiu ca evenimentele se deruleaza intr-un ritm infernal si ca sunt multe prioritati. Cele mai multe sunt comune tuturor dar, sunt si unele care ne vizeaza, punctual, pe rand, pe fiecare dintre noi!
    Dar, facand parte din aceasta coalitie, aveti datoria sa incercati sa combateti agresiunile, asupra populatiei, din partea unei parti a guvernului! PD-L nu a fost fair-play nici o secunda fata de membrii PSD si electoratul acestora! Toate actiunile lor s-au desfasurat pe ascuns, fara transparenta, as putea spune, dictatorial! Ati fost pusi de foarte multe ori in fata faptului implinit!
    Va rog, cu respect, sa cititi si mesajele mele anterioare! Si poate, daca aveti timpul si disponibilitatea, sa-mi spuneti si ce ati vrut sa sugerati prin ”ideea ta este buna, dar, acum….” cand mi-ati raspuns la sugetia privind cumulul pensiei cu salariul pentru toata lumea, in mod egal, pana la plafonul impus, cu posibilitatea de a renunta la ce depaseste acest plafon!
    Ce ati vrut sa spuneti? Ca nici ministrii PSD nu au ar fi fost de acord cu astfel de propunere, sau ca PD-L este mult prea dornic de razbunare si de scadere a nivelului de trai al populatiei incat nu se mai poate face nimic?
    Intre timp s-au schimbat mult datele problemei! S-a sugerat si introducerea unei noi cote de impozitare de 90%, pentru anumite categorii! Nu este tot ilegal? Codul fiscal nu prevede o cota unica de impozitare?
    Dar faptul ca ”alesii” sau ”numitii” au voie sa cumuleze pensia cu salariul la stat, indiferent de suma, (dupa cum prevede noua lege), ce spuneti?

    Ce ne mai asteapta? Sa ne cumparam o farmacie de Diazepam! Ca sa facem fata!
    Sincer, in ceea ce priveste pe d-nul Geoana, nu va reusi f usor sa-l invinga pe d-nul Basescu deoarece are un discurs cam moale! Si nu prea pare MOTIVAT!
    Veti avea mult de lucru cu dansul!
    Eu pe dumneavoastra v-am votat (chiar impotriva familiei mele!) si v-as mai vota, cu placere! Acum, familia imi da dreptate!

  5. 6 boni aprilie 2, 2009 la 10:16 pm

    Sunteti penibil sustinandu-l pe Geoana!!!!!
    Nu pot sa cred ca un om care a avut atata putere ca dvs, poate sustine un om care latra dar nu a reusit sa muste pe nimeni.
    Nu pot sa cred ca sustineti un om care ne-a bagat cu japca in gasca lu’ „b”asescu!!!!!
    Nu vreau sa cred ca sustineti un om care nu a facut nimic palpabil nici pentru acest partid nici pentru tara asta , ba din contra a facut si rau paridului si rau tarii, si nu mai intru in detalii.
    Sunt atat de mahnit ca nici nu imi gasesc cuvintele!!!!!!!!!!!!
    PENIBIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. 7 Karakas aprilie 2, 2009 la 10:26 pm

    Astept radicalizarea discursului dlui Geoana. Pe mine inca nu m-a convins.

  7. 8 boni aprilie 2, 2009 la 11:01 pm

    ADRIAN NASTASE RISCA SA DVINA PENIBIL ! ! !

    Cum se poate domnule Nastase sa sustineti un om care nu a facut nimic pentru acest partid, si care ne-a bagat cu japca in gasca lu’ „b”asescu?
    Cum oare puteti sustine un astfel de om care nu a avut niciodata putere nici in aceasta tara nici in acest partid!?!
    Cum puteti sa sustineti un om care ne-a bagat-o pe gat pe lavinia sandru si pe Cosmin Gusa pe care l-ati „alaptat”in acest partid si dupa ce a plecat va atacat din toate partile cu o inversunare greu de explicat!?!
    Cum oare puteti sustine un om care latra si nu reuseste sa muste pe nimeni, un om care nu reuseste sa urmareasca o linie dreapta in acest partid si care dezbina si nu poate coagula o echipa?!?
    Chiar nu aveti nici un gram de orgoliu, nu aveti nici un pic de ambitie personala?
    Vreti sa confirmati faptul ca Ion Iliescu intr-adevar v-a numit acolo fara ca dvs. sa aveti calitaile necesare(in fruntea guvernului si a partidului anul 2000),inteleg ca sunteti un om diplomat ca aveti o anumita conduita morala si un caracter ales si de aceea nu intrati in polemici si dispute pe care le vedem tot timpul pe scena politica din Romania si care sunt de cea mai joasa speta, dar oare sustinand-ul pe Geoana la prezidentialele din acest an nu inseamna ca susntineti un om care este in primul rand mult mai slab ca dvs??? cu mult mai putini sustinatori ca dvs??? Nu credeti ca sustineti un om care ne baga pe gat pe una ca lavinia sandru(cu litetre mici intentionat), atunci asta nu inseamna decat ca implicit sustineti alaturarea in PSD a laviniei sandru…… destul chiar ma dezamagiti va admir, si va urmaresc cu mult interes,va apreciez extraordinar de mult dar acest gest al dvs. de sustinere pt.Geoana este pur si simplu penibil…

  8. 9 Plano aprilie 2, 2009 la 11:24 pm

    @AN
    Cat de hotarat sunteti cu dl Geoana! Il indemnati sa (se) infranga singur! Stiti bine ca multi dintre social-democrati nu-l voteaza!!!
    Se califica Geoana in turul 2 numai daca Basescu isi pierde credibilitatea int-atat de mult… incat se claseaza abia pe locul trei.

  9. 10 Spiridus aprilie 2, 2009 la 11:38 pm

    1. „…efectele crizei financiar-economice din Occident încep să lovească şi ţara noastră. Aşa cum se anticipa deja, aceste efecte vor fi puternice şi, din păcate, nu vor trece uşor.”
    Pentru corectitudine: nici Dvs., nici PSD nu anticipau criza (abia DUPA castigarea alegerilor s-au mai schimbat lucrurile).
    2. „…populaţia nu primeşte de la conducătorii politici un semnal suficient de puternic de solidaritate şi sprijin pentru această perioadă.”
    Nu primeste pentru ca actualii conducatori nu sunt in stare sa ofere o alternativa credibila. Mai bine circ decat sinceritate. Primul lucru pe care ar trebui sa-l primeasca este recunoasterea MINCIUNII prin care au ajuns la putere. Al doilea un PROGRAM viabil, coerent si care trebuie facut de cei care se pricep, adoptat si explicat populatiei. Sunt conducatorii nostri in stare de asa ceva sau prefera sa ia de-a gata ce le dau organismele internationale, ambaleaza frumos (cat pot si ei) si „vand” populatiei?
    3. „…formula coabitării dintre doua partide care au fost mereu adversari politici nu va funcţiona.”
    Concluzia este corecta. Numai ca ea atrage dupa sine alta, absolut obligatorie: nu interesul national i-a „manat in lupta” cand au luat puterea. Care interes… nu e cazul sa mai adaug…
    4. „…Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale”.
    De acord, dar cu un amendament: nici un candidat PSD nu-l va putea învinge. Iar Geoana cu atat mai putin. Ziceti ca e bine ca Geoana sa pregateasca un proiect alternativ. Pai nu e la guvernare? Adica sa aiba alt proiect, unul anti-guvernare? Ca seful” de facto” al guvernului e Basescu. Nu inteleg! Esential este la aceste alegeri votul negativ, respectiv cel in acord cu reactia reala a populatiei. Daca aceasta reactie va fi capacitata sa se tranforme in vot, atunci Basescu nu mai are nici o sansa. E sansa lui Antonescu, daca stie sa o valorifice si intra in turul II. Cine intra in turul II poate invinge.
    Basescu are 30% si nu mai creste. Alti 30% sunt radical anti-Basescu. Deci, trebuie „lucrat” la cei 40% nehotarati, dar predispusi la votul negativ.

  10. 11 Amalia C aprilie 3, 2009 la 12:17 am

    Stimate domnule Nastase,

    Salut initiativa dumneavoastra de a face o analiza a primului trimestru 2009. Sper ca aceaste randuri nu vor ramane la stadiul de analiza, caci atunci cuvintele nu vor avea o importanta prea mare pentru multitudinea de romani care asteapta SOLUTII…solutii reale pe care le propuneti pentru depasirea situatiei actuale. Voi citi cu interes si urmatoarele postari ale acestei serii.

    Cu stima,

    Amalia C

  11. 12 Ovidiu aprilie 3, 2009 la 12:54 am

    Blogul lui Marius Mioc a fost inca o data suspendat pentru ca nu a sters adresa de e-mail , si fotografia incalcand dreptul de autor, l-am avertizat, sa nu zica ca nu l-am anuntat chiar in scris, ceea ce a facut e penibil, WordPress-ul si-a facut treaba !

    http://mariusmioc.wordpress.com/

    PS. Dupa trei ori de suspendare se sterge blogul.

  12. 13 dielda dinu aprilie 3, 2009 la 1:23 am

    E adevarat ca Basescu a cazut in groapa propriilor gafe politice.
    Insa nici alegerea lui Crin Antonescu nu este o solutie. Tineretea nu este virtutea unui presedinte. Nici obedienta sa politica nu-l recomanda pentru pozitia ravnita.
    Din Spania, lucrurile se vad regizate de la varful UE. I.T. Morar sustine pe blog astazi ca poporul sufera de scenarita politica. Altii comentau ca doar se arunca nume pe piata pentru a se face sondaje.
    Sa fim seriosi si sa luam decizii cu cap, nu facand experiente politice in carca electoratului buimacit nu doar de ultimii 20 de ani, ci de secole de istorie nefasta.
    Ne trebuie pentru Romania un presedinte care sa redea cetatenilor demitatea lor nationala. Si economia subreda a tarii este un blestem pentru viitorul presedinte.
    Crin Antonescu nu este pregatit sa conduca o tara. Luat la intrebari in emisiunea Vorbe grele de catre ei doi jurnalisti (de notorietate, insa cam tineri si nu in totalitate experimentati), Antonescu n-a avut raspuns la multe intrebari. Voi comenta zilele urmatoare pe blog la mine punct cu punct toate greselile care s-au facut in emisiune.
    Pentru ca in ultima perioada m-am apucat sa fac profetii despre viata politica din tara.
    O zi buna si ne reauzim prin blogosfera !
    http://www.dielda.blogspot.com

  13. 14 Aya aprilie 3, 2009 la 2:31 am

    @

    Adrian Nastase

    MAI IMPORTANT DECAT PARE!

    Televiziunile au aratat studenti care au prostetat in toate centrele universitare din Romania (nu iau in discutie de ce- nu asta are importanta).

    Pe de alta parte, la nivel general apare senzatia de dezordine generalizata, de amalgamare a situatiilor.
    Este din ce in ce mai greu, chiar si pentru un observator atent si cu experienta, sa urmareasca desfasurarea lucrurilor.

    Mai sunt si alte semnale…
    Vine luna mai…

    E drept, am depasit 2008, cand in Europa s-a serbat, intr-o interesanta comuniune, UN ANUMIT sir de evenimente ALE UNUI ANUMIT an.

    Astazi mi-am amintit ce vazusem scris, anul trecut, pe zidurile din Paris:
    „Mai ’68 court toujours!”

    P.S.
    A bon entendeur, salut!

  14. 15 Oameni amărâţi aprilie 3, 2009 la 7:17 am

    Diferenţa o face …diferenţa

    Diferenţa dintre Adrian Năstase şi TB este de un cap ( şi la propriu şi la figurat), iar cum epoca acumulărilor cantitative care să ducă la schimbări calitative, nu mai este valabilă pentru al doilea, acesta gândeşte la soluţia extremă – decapitarea lui AN, singura ce poate să asigure egalitatea intre ei.
    De aici, şi remarca ce se impune : AN fără cap = TB cu cap, şi prin extensie, „de ce nu există cap la conducerea ţării “.
    Păstrând proporţiile, readuc aminte că Napoleon şi-a avertizat, la supărare, un “supergeneral” mai înalt decât el cu un cap, despre posibilitatea pe care o avea de a face să dispară diferenţa.
    Diferenţa a rămas, cu o singură… diferenţă că Napoleon a murit pe Elena, ceea ce i se poate întâmpla şi sinistrului contemporan cu noi.

  15. 16 Anti Nastase aprilie 3, 2009 la 7:43 am

    Ca sa condensez ideea mesajului dumnevoastra as spune pe scurt, este clar,”ati iesit din carti, v-a invins primarule care este & co. nu aveti sustinerea partidului, poate ar fi fost mai bine acum citiva ani sa translati inspre PC,sau de ce nu sa candidati independent , e o chestie care se poarta si chiar merge, dar dumneavoastra ,observ,ca nu aveti curaj ,hai sa-i spunem politic ca sa ma delimitez de sensul general al cuvantului.
    Observ ca la analiza economica , admiteti ca totusi criza ne-a lovit dupa trei luni, adica guvernul liberal nu a lasat tara chiar asa cum a fost descrisa de PSD si PD-L in campania electorala , si nici pe departe in starea dezastruasa in care ati lasato dumneavoasta, PSDeul in anul 1996 CDReului.Remember?
    Sunt un anti-nastase care a votat conventia,apoi isarescu, nu nastase nu basescu, dar sincer de data asta v-as fi votat.Domnul Geoana ar fi fost bun in orice guvern doar de ministru de externe sau eventual al turismului.
    Prin nominalizarea domnului Geoana , dati-mi voie sa ma dau mafalda ca dl.Cristoiu si sa enunt inca de acum ca ve-ti pierde alegerile.In van se lamenteaza sustinatorii PSDeului ,observ in mesajele de simpatie de mai sus, dl. Geoana nu va ajunge in finala, indiferent de sustinerea dumneavoastra sau a lui Iliescu , va fi doar mielul de pasti.Nu stiu daca PSDeul atit cit inca mai este o entitate ,va avea curajul sa deturneze voturile membrilor ,simpatizantilor inspe acela care va fi in finala mare,acela care nu va fi dl.Geoana.
    Ramaneti cu bine si sa fiti sanatos, am simtit ca este necesar ca oameni neinregimentati,oameni care gandesc liber ,pulime nepupincurista , sa va arate simpatia in momente grave in care tara , democratia este in pragul unei disolutii totale.

    Anti-Nastase, cel cu limba comuna fara bifurcatii sau inconsistente ca acelea ale purtatorului de cutie de rezonanta Augustin cel care nu va mai fi obligat sa ma corecteze cum tot asa moderatorul dumneavoastra nu va mai fi obligat sa ma cenzureze..

  16. 17 Anti Nastase aprilie 3, 2009 la 7:56 am

    Domnule Au gustin,

    Sa fiti sanatos si dumneavoastra si familia ,daca aveti asa ceva. Am un pleonasm(conotativ zic eu) si mai am neste chestii pe care dumneavoastra le puteti trece prin cutia de rezonanta si corecta. Am inteles ca nu trebuie coborata caliatea acestui blog-forum si am plecat. Citândul pe Ion Cristoiu ,cel care se complacea sau se complace cu un forum special Forumul lui Cristoiu , toti, si noi cei cazuti in greseala cit si dumneavoastra cei necazuti , suntem niste decazuti moral si intelectual niste frustrati ,deoarece apelam la bloguri si la forumuri.Adica nu va mai dati savant atata timp cit sunteti un frustrat.

  17. 18 Ionut Marinescu aprilie 3, 2009 la 8:08 am

    Circurile foamei: Popoviciu Becali

    Daca in Franta s-ar fi intamplat asa ceva, francezii ar fi inundat strazile, ar fi avut loc ample miscari de protest in randul maselor. Daca in Statele Unite s-ar fi intamplat asa ceva, americanii ar fi iesit in strada. Romania in schimb degusta circul in fata televizoarelor, ori in fata pc-urilor sau ascultand radioul. Iar romanii platesc acum votul acordat cu atata naivitate unui produs autentic al istoriei de dupa 1990. Cazul Becali este insa o prima grava greseala a fraudulosului Basescu, pentru care sper ca va plati cu pierderea alegerilor. Mi-e insa ciuda ca acum cinci ani romanii au acordat dreptul istoric suprem, acela de presedinte, unui om cu grave probleme juridice, morale si intelectuale. Iar acum, in plina framantare mondiala, cand liderii se intalnesc si o doctrina se prabuseste, noi, in Romania, pierdem timp pretios savurand circul unui circar. Prim circar, e drept.
    Domnule Nastase, desi nu v-as fi votat acum 5 ani, recunosc acum ca daca ati fi mai putin sfidator si daca ati candida, eu m-as prezenta la vot pentru prima data in 11 ani de cand am „capatat” acest drept.

  18. 19 Petronius aprilie 3, 2009 la 8:12 am

    @ Draghi
    Noi avem noroc ca nu trebuie sa il sustinem pe Geoana, dar disciplina de partid te poate obliga la asa ceva. Crezi ca Domnului Nastase ii convine ? Probabil ca il lasa sa isi rupa dintii si sa demonstreze ca nu este in stare sa adune nici 25% din voturi. Apoi ‘Stanacu’ va fi avansat la functia de presedinte al comisiei de cenzori al organizatiei de cartier de care apartine.

    Pe de alta parte, ar trebui sa ne intrebam cine va deveni presedinte al partidului in cazul improbabil in care Basescu ar fi ridicat de mascati pentru unul dintre dosarele in care va fi cercetat (din pacate, doar asa poate rata al doilea mandat).

    Am convingerea ca doar punerea acestei probleme creaza tensiuni greu de imaginat in aerul rarefiat din varful conducerii PSD.

    Va desemna Geoana un succesor ? Va impune Iliescu un presedinte ? se vor creea grupuri de presiune ? Oricum, Domnul Nastase are interesul sa il sustina pe Prostanac, oricat de greu de inghitit este aceasta solutie.

  19. 20 Neagu G. aprilie 3, 2009 la 8:18 am

    Mi-am mai spus aici parerea despre dl. Geoana. Pentru mine, ca si altii, dl. Geoana nu mai are nici o credibilitate.Ma alatur parerii unora de mai sus ca dl. Geoana a facut f. mult rau partidului (sa ne amintim cum a fost ales presedinte, cate lupte impotriva dv. si a dlui Iliescu, de cate ori a incalcat statutul pentru a evita noi alegeri in partid, cat a mimat el la referendumul de demitere a lui TB, cum negocia el pe ascuns, noaptea, cu TB, cum ne-a mintit el in campania electorala, de cate ori a tacut, complice, cand trebuia sa ia atitudine public etc.), dar si tarii care astazi este in cea mai mare degringolada, posibila. Ma tem ca unitatea ce o promovati in partid nu se va regasi si in electorat. Sincer, ma desgusta actiunile prin care unele organizatii ii solicita lui Geoana sa candideze! Cat de mult se aseamana cu preliminariile la realegerile lui Ceausescu!!!! Ma desgusta si slugarnicia dlui. Vanghelie, care acum se si vede un fel de vicepresedinte al partidului. Nu vi se pare ca tot acest circ discrediteaza partidul, in loc sa-l intareasca. Probabil ca din birourile dv., lucrurile se vad altfel decat jos, la oameni. Apoi, vorba dlui. Voiculescu, „stanga nu exista” !

  20. 21 Neagu G. aprilie 3, 2009 la 8:33 am

    PS-Nu-mi fac probleme ca nu veti raspunde la postarea mea. Ca de obicei, evitati pozitiile contrare. Este un obicei, general, la politicieni, de a evita teme neplacute. De regula, politicienii agreaza doar monologul, noi cei condusi suntem datori doar cu aplaudele si suportarea consecintelor. Ceausescu a fost impuscat pentru 65000 de morti si distrugerea economiei nationale. Pentru cei morti dupa 1989 de boli, lipsa de asistenta, de dormit sub cerul liber sau de lipsa hranei, pentru actuala distrugere TOTALA a economiei, NU ESTE NIMENI TRAS LA RASPUNDERE. Oare, dv. politicienii, de dupa 1989 nu aveti nici o raspundere ? Nici macar scuze nu va prezentati. Recentul comportament al dlui Lificiu, platit de noi sa ne apere interesele,dar jucand in interesul firmelor straine, reprezinta exemplul elocvent in care au actionat MAREA MAJORITATE A POLITICIENILOR. De aceea sunt si atat de bogati. Noi, cei multi, vrem politicieni care sa apere TARA SI POPORUL, „IAR NU TAGMA JEFUITORILOR”, cum zicea Tudor Vladimirescu.

  21. 22 George Serban aprilie 3, 2009 la 8:37 am

    Sunt de acord, in cea mai mare parte, cu analiza dumneavoastra. Ceea ce scru pe blogul meu este asemanator si asta, cu siguranta, pentru ca, asemeni multor, foarte multor oameni, gandim la fel. Pe oamenii acestia nu are cine sa-i uneasca. Exista o afirmatie in evaluarea dumneavoastra pe care nu o pot accepta pentru ca este contrara intereselor mele si, cred, contrara intereselor tarii. PSD nu trebuia sa bage in lupta cel mai natural candidat ci pe cel mai potrivit candidat. Sunt sigur ca urmatorul congres al PSD care nu mai are, de mult timp, nici o legatura cu membri sai nu va schimba lucrurile. Cred ca, in cel mai scurt timp, „Alianta impotriva Romaniei” trebuie sa se sfarseasca.

  22. 23 George Serban aprilie 3, 2009 la 9:01 am

    PS: imi cer scuze, stiam ca am uitat ceva! … am vazut listele de candidati pentru europarlamentare. Il pretuiesc mult pe Adrian Severin si ma bucur ca ocupa prima pozitie pe lista! Intrebarea mea este: cu Mircea Geoana, candidat pentru presedintie, locul unu pe lista va fi, oare, cu certitudine un loc eligibil? Am cativa prieteni membri PSD si le impartasesc ingrijorarea!

  23. 24 Alecu aprilie 3, 2009 la 9:06 am

    Se pare că din interiorul PSD – dacă mai sunteţi acolo – se vede altceva decât ceea ce vedem şi simţim noi. Mă refer la candidat… Nu contest calităţile dlui Geoană, dar parcă prea tânjeşte după o funcţie înaltă. Mult mai înaltă decât aceea unde i-ar fi stat destul de bine: ambasador, chiar ministru de externe, dar nu administrator de ţară. Numai faptul că îşi exprima grija ce se va face PSD fără dumnealui preşedinte demonstrează mă îndeamnă să cred că dl. Geoană este preocupat numai şi numai de persoana sa şi de poziţia sa, sus, cât mai sus, tot mai sus, atât de sus încât e greu de crezut dacă va reuşi în final să mai ştie unde se află de fapt… Vă urez succes, domnule Năstase, în susţinerea candidaturii cu pricina, contaţi pe regretul meu.

  24. 25 Paul aprilie 3, 2009 la 9:13 am

    Domnule Nastase,

    Inainte sa ma refer la iesirea din criza a Romaniei (intrebarea dumneavoastra din titlu are un raspuns, credeti-ma! 🙂 ), deci, inainte de subiectul articolului actual, as vrea sa ma refer la un alt subiect trecut, daca-mi permiteti, care tine mai mult de metafizica strategiilor politice decat de evidenta care se dezvaluie oricui. In clar, as vrea sa-i dau dreptate unei colege de blog care estima corect intrarea dumneavoastra in structura Comisiei Europene. Stiu ca e tardiv, dar abia acum s-a confirmat aceasta posibilitate.
    Va urez succes, cu atat mai mult cu cat nu vizati o pozitie comuna de comisar european, ci pe cea de presedinte al Comisiei Europene!

  25. 26 misterb aprilie 3, 2009 la 9:16 am

    Mircea Geoana as spune ca e in mod natural cel mai slab membru pe care l/a avut PSD/ul si cel mai slab presedinte. Este doar o unealta a unchiuilui SAm si un iepure pt basesci. M G este cea mai proasta alegere pentru aceasta candidatura ( doar daca nu sunt deja fcaute alegerile) iar dvs ati dezamagit o gramada de lume prin decizia luata. Intrarea la guvernare est eo alegere proasta pt PSD dovedind multta lipsa de cacarcter din partea unor fruntasi ai partidului in detrimentul segmentului de votanti pe care/l vizati. V/ati batut joc nu sunteti decta un partid de marionete iar cei care inca mai gandesc nu au destule oua sa iasa in fata sa/si continue proiectele. Nu faceti altceva decta s afaceti jocurile lui base..iar asta cu Gusa si Sandru in PSD consilieri e de rasul curcilor isi bate joc de voi Geoana cum vrea….
    lasadu/l pe Geoana la carma ingropati partidul care lesne de vazut dupa 4 ani de opozitie a luat anul trecut mult mai putine procente decat in 2004( dupa 4 ani de guvernare) si infinit mai putine voturi ca numar. Ati tacut in loc sa faceti congres si ati pus batista pe tambal pt ca sunteti lasi….in afar de Iliescu nu a spus nimeni nimic despre asta… Sunteti o rusine natinala pt ca mimati efectiv doctrinele si insselati populatia… de fapt nu aveti decat cumetriii de afaceri si interese fie ca e drepta fie ca e stanga…Ati dus tara de rapa si inica o duceti… Va mai voteaza dracu… fie ca e Geoana, fie ca e, Ponta, fie ca sunteti dvs…

  26. 27 Iluminatul aprilie 3, 2009 la 9:25 am

    Acrostih – baladă

    Be ! sti a cui este balanţa dreptăţii pentru oi ?
    E limpede că-i mascaradă jucată numai pentru boi.
    Calicii proşti, focalizaţi din umbră pe casa lui Ioana,
    Au generat îngrijorări imense, ajunse la Caiafa şi la Ana.
    Lumea să nu cunoască, cum e cu casa şi cu Popoviciu-
    Insultă „majestăţii” – efect colateral prin birocraţi şi viciu.

    Gigi oier din tată ajunse prin destin, făcând în scăldătoare,
    Infatuat afacerist, “predestinat” la tron încă de la născare.
    Golanii-l prăduiră şi-l deteră la poteri, discret, să lingă gratii…
    Iertat e Popoviciu, amicii săi sus-puşi, cât şi alte pramatii.

  27. 28 misterb aprilie 3, 2009 la 9:25 am

    PS Masuri anticriza… daca studiati un pic masurile anticriza ale altor tari o sa constatati ca noi nu am luat nicio masura pana acum , ca altii scad taxele si impozitele numai noi le marim ( masura mai tampita ca asta nici ca s eputea, cehia scade TVA, altii scad contributiile la CAS etc), ca alte tari Franta ,GErmania nu au dormit in papuci si acum culeg roadele mas anticriza s/au relansat comenzile la auto in luna martie atat in germania cat si in Franta si se vede o raza de speranta. Noi nu am facut NIMIC in afar de vorbe si razbunari … ca si cum pensiile speciale decente au bagat tara ini criza, dar nu se spune ca celelalte sunt mici… In orice tara din lume exista avantaje si pensii speciale pt militari, diplomati, justitie MAI cat si salarii mai mari..ca si altele sunt responsabilitatile nu sunt toti sudori. Asta nu se spune/ Nu se spune ca armata SUUA beneficiaza de pesnie speciala, de locuinta asig gratis?? CA un diploimat strain din UE are un s al de3000 4000 si chiar peste de euro cand media tarii resp este de 1700? Suntem penibili…. si pt ce pt niste abuzuri punctuale…. de asta angajeazaBoc acum consiilieri personali oameni care nici macar nu sunt in buc ci doar pe statul d eplata? E o forma oare de a plati otratamentele medicale d e la Cluj si milioane de RON care se cheltuie pe hotelurile de 4 si 5 stele ale „ganditorilor’ clujeni si pe avioanele lor?? Este criza oare?? Cu ce se ocupa acesti oameni ce consiliaza ei..cum sa sara pe vf premierul sau dau ordine dimmineata pe acre le anuleaza seara??? Au gandit vreun proiect strategic?? O constructie de o noua centrala nucleara prin ardeal care sa asigure sig energetica a tarii, uun depozit urias de gaze ( asa cum au facut unguriii?) nu..o freaca la barbut si varza de cluj

  28. 29 violet aprilie 3, 2009 la 9:36 am

    Domnule Nastase,
    Nu-mi vine sa cred ce ati scris despre Mircea Geoana, pe care nu-l sustin.
    Nu mai cred de mult in unitatea PSD. Voi fi insa atenta la ce se intampla, dat fiind faptul ca si domnul Iliescu se pare ca a declarat ca il sustine pe Geoana. Deci consider ca exista un inteles mai adanc aici. Nu ma lansez in speculatii, doar voi asculta si voi vedea.

  29. 30 Catalin aprilie 3, 2009 la 9:44 am

    Domnule Adrian Nastase,

    Poate ca in actualele conditii este absolut normal ca Mircea Geoana sa fie candidat al PSD la alegerile prezidentiale dar cred ca aceasta candidatura ar trebui sprijinita de baza partidului din care faceti parte. Poate ca personajul a fost un ministru de externe performant, poate ca a fost diplomat iscusit dar impresia marii majoritati a populatiei asupra lui se invirte in jurul „renumelui’ ce i l-a format Domnul Iliescu. Domnul Geoana este un personaj politic slab.. asta este adevarul! Este cel mai usor „adversar” pt presedintele Basescu.. ca sa fim rautaciosi am putea spune ca domnul Geoana nu va beneficia de prezenta soacrei ca sa-i ridice moralul.. si atunci ma gindesc daca nu cumva PSD face jocul presedintelui in functie si a PD-L-ului.. e adevarat ca sunt si cistiguri pt anumite personaje pe care Basescu „le lua in balon „pina acum.. pe care justitia a uitat sa-i mai caute „la oua”.. si nici RAPPS-ul nu mai da afara din case.. presedintii de camere parlamentare :))….

  30. 31 instalatorul aprilie 3, 2009 la 9:45 am

    Domnule Nastase, stirile capusa isi au micul lor locsor si nu este rau sa mai aruncam o privire asupra lor. De exemplu, arestarea lui Becali ma face sa ma intreb daca intr-adevar avem de a face cu un presedinte derutat si – fortind nitel nota – disperat ori dimpotriva, cu un presedinte care este inca suficient de puternic si sigur pe sine pina la a face misto si a arunca praf in ochii lumii in stilul sau caracteristic.
    Deoarece subiectul Becali poate fi pus si la modul urmator: ce a facut Becali inainte de arestare? A iesit la o televiziune unde a revendicat presedintelui un tratament egal cu cel al dlui Popoviciu – intr-un anume sens, acela al unei declaratii prezidentiale. Si a obtinut aproape ce si-a dorit, un tratament egal cu al dlui Popoviciu, doar ca in alt sens, in sensul ca a fost si el priponit si inca pentru 1+29 zile. Parca simt o nota ironica in toata intimplarea, desi realmente pe cei doi domni ajunsi la priceperea avocatilor nu ii consider chiar niste cetateni de onoare ai tarii. Pe de alta parte, faptul ca in doar citeva ore au aparut probe, au fost dibuiti hotii masinii, etc. ma duce la interesanta concluzie ca pe aceste meleaguri sunt lucrate dosare in umbra, asteptindu-se un semnal. Care semnal poate veni ori ba, in functie de context si intimplari. Fiecare cetatean care este dator sa mearga in fata procurorului poate insemna si fiecare cetatean cu dosarul sau penal, facut mai bine ori mai rau, mai real ori in majoritatea cazurilor imaginar.
    Mica afacere cu IAS-ul falit – desi mai stie cineva sa mai fi ramas azi vreun IAS in Romania, fie si falit? – ne prilejueste tragerea cu compasul a unui arc imaginar peste timp si intuirea unui mod de lucru, care ar putea fi denumit uneori si modus operandi. „Eu nu am semnat nimic.” zice intervievatul domn MB ieri. „Unde este semnatura mea?” intreba, retoric, acum citiva ani, la OTV, aratind un vraf de acte, dl TB, cel care a ajuns seful al mare al romanilor; si ni se incheaga in minte un stil de lucru provenit din partidul comunist, cei cu o oarecare virsta stiind ca toate dispozitiile urite ale sectoarelor de partid erau date telefonic, adica verbal – si nu in scris, desi aveau dreptul legal de a da dispozitii scrise. Ordinul verbal, evitarea semnaturii isi au insa chichirezurile lor.
    La fel de bine ne aducem aminte de faptul ca presedintele are si obiceiul de a arunca praf in ochii lumii politice, trimitind-o pe piste false – nu mi se pare prea potrivit sa scriu dupa potcoave de cai morti, dar cam asa este. Ar fi chestiunea devansarii alegerilor tot o astfel de situatie de actiune la deruta?
    Mai pe scurt, avem intr-adevar de-a face cu un presedinte ajuns la dezordine in gindire si actiune, ori cu un presedinte care are suficienta forta si care inca isi permite transmiterea unor semnale de forta si aburirea zonei politice?
    Indiferent cum ar fi, daca stau sa ma uit bine si sa ma refer la Curzio Malaparte, presedintele comite o eroare in sensul ca raspunde cu mijloace politienesti unor chestiuni de natura politica. Si, tot potrivit lui Malaparte, acest gen de eroare a stat la baza prabusirii unor regimuri.
    Chestiunea austriaca pare a-si avea si ea chichirezul ei si nu ma indoiesc ca austriecii au lasat in mod deliberat ca documentul respectiv sa se scurga spre media romaneasca. Dar daca austriecii au facut o astfel de sinteza, inseamna ca toate ambasadele serioase au sinteze asemanatoare. Si cu toatele au tacut si tac chitic. Aversului situatiei, acela ca guvernantii vad si ei, in sfirsit, cit de neplacut este ca un subiect sa fie internationalizat si ca sunt in sfirsit denuntate international abuzurile judiciare la care ati fost si sunteti supus, i se asociaza un revers, acela ca Austria cauta probabil un pretext public pentru a intoarce foaia in relatiile cu Romania, drept care a denuntat, intr-o formula quasioficiala, aceste abuzuri. Ceea ce ma duce cu gindul la alte state care prefera sa asiste impasibile la savirsirea abuzurilorin Romania, desi le cunosc, pina ce au ele interesul lor.
    Repetarea declaratiei dumneavoastra de sustinere a dlui Geoana ma nedumereste. Pe prima am inteles-o: intr-o organizatie bazata pe statute si ierarhie, este normal si de bun simt sa sustii ierarhia si statutele organizatiei de indata ce nu ai un interes personal si statutar in a proceda la competitie. Daca as mai fi militant politic, asa as proceda si eu. Cit ar fi necesar si suficient pentru pozitia mea in organizatie. Cred ca pentru dumneavoastra, sustinerea televizata din 31 martie, in contextul renuntarii dumneavoastra la candidatura, a fost suficienta: ea a fost inregistrata si macar dl Stan o va scoate din laptop ori de cite ori ii va veni bine. Sa fie insa necesara o repetare a acestei sustineri? Nu de alta, dar nu degeaba am amintit de frazele cu eu nu am semnat nimic si unde e semnatura mea, mie mi se pare ca, reluind sustinerea pe blog, tocmai ati semnat. Eu insa nu am nici un motiv si nic o aplecare sa il sustin pe dl Geoana si ceea ce pot sa fac este sa pomenesc cit mai putin despre el, asta pentru a deranja cit mai putin blogul dumneavoastra pe masura ce ne apropiem de momentele fierbinti ale campaniilor electorale, deoarece opinia mea despre dl Geoana nu este absolut deloc aducatoare de voturi pentru el. Nici dumneavoastra nu va sugerez sa insistati pe blog dupa declaratiile colegilor comentatori, deoarece un eventual titlu mediatic de genul ” Dl Nastase nu reuseste sa-si convinga bloggerii sa voteze cu dl Geoana” ar fi cit se poate de contraproductiv pentru onorabilul nostru senator al pepenilor, sef al statului daca pateste presedintele ceva, vicelider al csat, poate si general daca devine presedinte si se poate avansa singur ca tot nu stie citi au mai ramas, sef de partid si membru al altor comitete si comitii, inclusiv – mi se pare mie – membru al comitetului pentru statuia lui Traian.
    Nu sunt de acord cu indulgenta pentru ministri, desi stiu ca este nevoie de 3-4 luni de studiu si acomodare pentru a putea aborda cu succes un domeniu nou. Insa in acest caz nu avem de-a face cu oameni ramasi fara slujba ori interesati sa abordeze orice domeniu pentru a lucra mai aproape de casa, ci cu oameni care au dat din greu din coatele politice spre a ajunge unde au ajuns. Deci, fara mila.
    Astept analizele promise de dumneavoastra care vor fi interesante – si pentru citit si pentru comentat – ca intotdeauna.

  31. 32 wickerman aprilie 3, 2009 la 9:55 am

    D-le Preshedinte, imi cer skuze pentru acest stil de skris, shtiu k este mai greu de citit, dar sincer sa fiu, asha m-am obishnuit, shi, in plus de asta, konsider k ceea ce un om are de spus este mult mai important dekat felul in kare o face.
    Kred k la asta se referea in urma ku kateva zile, d-nul Magureanu, ku inkiderea cercului: d-voastra tarat in justitzie, ku shanse aproape nule de a kandida la preshedintzie – de altfel atzi shi anuntzat k nu vetzi kandida, shi il vetzi sprijini pe d-nul Geoana-, in acest moment Gigi Becali, un posibil kandidat, este arestat, Vadim Tudor este skos din jok. Raman d-nul Mircea Geoana shi d-nul Crin Antonescu. Sincer sa fiu nu kred in shansele d-lui Mircea Geoana de a fi „uns” preshedinte, shi krezul meu se bazeaza pe o tot mai multa „rumoare” in randul oamenilor obishnuitzi, kare il suspekteaza deja pe d-nul Geoana de „blat” ku basescu. Kat despre d-nul Crin Antonescu, am impresia k i se vor administra lovituri sub centura, una dupa alta, Nu Akum, ci atunci knd se va apropia Ora H. Nu spun k teoria mea este valabila, dar konsider k atzi greshit atunci knd atzi hotarat sa il sprijinitzi pe d-nul Geoana. Shtiu k va este greu sa facetzi fatza „justitziei” din romania, sa fitzi shi om politik tot in Romania, sincer ma shi mir k facetzi fatza unui asemenea „meci”, dar kred k avetzi o datorie fatza de partid, fatza de oameni in general. Poate nu realizatzi, dar tot mai mult se indreapta sperantzele oamenilor simpli katre d-voastra shi katre d-nul Iliescu. Pt k ce se intampla la ora aktuala este inkredibil. Pentru Prima Data dupa Revolutzie Oamenilor le este Frika de Instaurarea Diktaturii in Romania.
    Cele mai bune urari.

  32. 33 Viragh Levente aprilie 3, 2009 la 10:02 am

    Criza asta cica „financiara” e o facatura! Cum a pornit criza? Un grup de banci din statele unite care e in proprietatea evreilori, a anuntat faliment! Nimeni nu a verificat daca acel faliment e real sau e un camuflaj. Guvernul sau congresul imediat a sarit in ajutor si a impins 700 de milioane de dolari in acel grup bancar. O mare parte din acei bani, adica 500 de milioane de dolari a fost trimis in Israel pentru evreii din tara mama, ca sa deschida un razboi impotriva Palestinei!
    De asta a fost nevoie de criza si de asta a fost anuntata falimentul. Tot asa in anii 1945-1946 a mai fost o criza in Statele Unite cand s-au cumparat banci cu un dolar! Si atunci ca si acuma tot pentru evrei s-a strans bani si a fost cumparat Israel-ul pentru evrei.
    Criza asta a fost creata cu mare grija, a fost planuita falimentarea si cumpararea unor firme mamut, si ulterior unii sa se imbogateasca din acea criza, iar altii care nu erau in mana evreilor, sau nu aplecau destul capu in fata evreilor au muscat destul de rau, ba mai mult au pierdut tot ce au strans !!!
    Bineinteles ca unii care sunt pe faza si au un pic de minte, sau influenta politica, se imbogatesc pe langa cei care au creat criza si care trebe sa se imbogateasca.
    In Romania din 2005 a devenit o traditie ca neamurile presedintelui sa se imbogateasca peste noapte! Pana pe araturile Romaniei ca nu le pot spune sosele, deci pe aratura apare in fiecare minut cate o masina noua cu o valoare de peste 100000 de euro, si majoritatea populatiei pe zi ce trece devine din ce in ce mai sarac, asta e deja un dezastru si nu o criza!!!
    Mie tare frica, nu cumva in decursul a maxim 2 ani, 70% din populatia Romaniei v-a devenii atat de sarac si plina de datorii incat atat de des vor fii spargerile de banci si hotii de buzunare deoarece omul care munceste si munceste si in loc sa aiba si el o situatie cat de cat el devine pe zi ce trece mai sarac, nu v-a avea alta solutie decat sa deie in cap la unu sau la altu ca sa ia banii lui ala. Daca nu se v-a schimba lucrurile, si se continua in acest fel cu Boc, aici v-a mai fii o revolutie dar destul de sangeroasa! Lumea nu mai suporta taxe si impozite ca in occident cu lefuri de 10-15% fata de cel din occident….!!!
    Domnule Nastase! Sunteti un om care a mai pus situatia pe picioare, ati avut si greseli dar ati relansat odata Romania, expicati i biroul politic al PSD ca lumea incepe sa moara de foame si trebe facut ceva!!!!!!!!!!!!!!!!! Daca PSD si PC nu face un pas, celelalte partide no sa faca, ei se simt bine asa, v-a fi o revolutie pe viata si pe moarte!!! Romani nu mai pot traii cu hotia asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  33. 34 maria aprilie 3, 2009 la 11:21 am

    as vrea sa candidati ca independent la presedentie. daca dumneavoastra nu candidati nu voi merge la vot nici de data aceasta.

  34. 35 Vali-Arad aprilie 3, 2009 la 11:30 am

    Domnule Nastase,va compatimesc dupa modul in care va autoamagiti(daca ce spuneti este adevarat si nu o tactica,dealtfel poate necesara) in referire la faptul ca dl.Geoana are capacitatea de a se lupta cu dl.Traian Basescu cu sanse de castig.Plecand de la prezumptia ca sunteti sincer si credeti acest lucru ,inseamna ca va incadrati in speta proverbului romanesc”boala lunga moarte sigura”.Nu sunt unul dintre votantii PSD-ului si nici a domnului Mircea Geoana,dar va marturisesc ca pe dvs v-as fi votat.

  35. 36 Bogdan aprilie 3, 2009 la 11:39 am

    Nu pot sa nu aduc in discutie faptul ca justitia actioneaza la ordin politic! In ce tara traim? Becali e arestat la ordin politic. Politia in loc sa faca pact cu Becali sa prinda hotii de masini, face pact si ii iarta pe talhari de fapte grave ca sa-l aresteze pe Becali. Hotii nu sun pericol pt societate. Becali e un pericol public in libertate risca sa faca case, biserici, sa ajute oameni bolnavi de leucemie si oameni pe care se darama casele sau care isi cresc copiii in bezna. In fine…. Iovan a vanat un hot cu o arma de vanatoare i-a tras in ceafa… poate pe buna dreptate. Dar nu a stat o zi si nu s-a pus problema ca ar fi un pericol pt societate. Un Popovici liber, un presedinte ce fura lucrurile personale ale ziaristilor. O flota disparuta. Un fiu vitreg al „blondei de la drept” ce ar trebui acuzat de omor din culpa. NICI UN VINOVAT. Domnule nastase aveti cunostinte de drept intemeiate !! Au fost doua fapte: o sechestrere pe care as numi-o exces de zel sau o lectie data unor hoti sau orice alt termen dar eu stiu ca sechestrarea este altceva. In fine… Avem un fel de sechestrare si un furt clar de masini hotii se plimba liberi intre noi. Au furat masini si or sa o mai faca au folosit arme si or sa o mai faca. Hotii sunt liberi pt ca politia si justitia cred ca e mai bine sa fie liberi si Becali arestat. In felul asta viitori pagubiti trebuie sa plece capul in fata celor ce le fura masinile!!! Sunt stupefiat. Mi-e scarba de ce s-a ales din tara in care traiesc. Sa se aplice mai repede clauza de salvgardare in justitie!!

  36. 37 Alexandra aprilie 3, 2009 la 1:00 pm

    Nu prea are sanse dl. Geoana. Ce credibilitate sa mai ai dupa ce faci alianta cu PDL? Populatia ce sa mai inteleaga?
    Este urat ceea ce se intampla in tara, de fapt mai mult la televizor! Toate evenimentele care ne intoxica in fiecare zi. Unii au impresia ca toti suntem niste naivi si credem ce ni se arata la televizor. Totul este manipulare. Poate la urmatoarele alegeri oamenii isi vor da seama ca PDL nu are oameni care sa conduca tara asta.
    Pur si simplu e greu sa mai alegi un partid pe care sa il votezi dupa ce doua partide rivale au facut alianta. Iar legat de presedintele tarii, prea ne-am axat pe un presedinte care sa vina sa aduca marea schimbare. Si ce am primit? Bataie de joc? Si-au dat romanii seama de asta? Se pare ca nu, din moment ce au votat in procent bunicel PDL. Poate isi vor seama de acum inainte.
    Dintre Geoana, Basescu si Crin Antonescu eu l-as vota pe Crin Antonescu.

  37. 38 misterb aprilie 3, 2009 la 1:07 pm

    e una cica de prin spania care zice ca nu antonescu crin ar fi bun de presedinte ca e prea tanar si necopt? Te plateste PSD/ul??? va e frica de antonescu crin? De ce ca a avut un discurs elegant, ca nu s/a porcait ca are si vana si verb acid?? Pai daca/l pun pe Antonescu alaturi de Prostanac iii da clASA. bASESCU CAN A AJUNS PRESEDINTE AVEA ACEIASI VARTSA CA A LUI ANTONESCU ACUM ASA CAAAA… stai mataluta in spania si te uita la zapatero si rajoi..la guasta din sangre de toro si la los vecinos cum se balacaresc si lasa matale politica din romania….

  38. 39 Alex aprilie 3, 2009 la 4:47 pm

    Asta este, ORDIN POLITIC.
    Romanii au inteles, degeaba se agita basescienii pe bloguri ca am primit un:
    1. ORDIN POLITIC pentru a intra in criza,
    2. ORDIN POLITIC pentru contractarea unui imprumut de la FMI,
    3. ORDIN POLITIC sa ramanem o piata de desfacere, avand o economie bazata strict pe servicii si consum,
    4. ORDIN POLITIC sa nu investim un leut! Vom ramane inca cinci ani cu bla bla bla, iar peste cinci ani ni se va pune sula in coasta sa mai imprumutam inca 20-30 de md.

    Cand va iesi din criza? Hai sa fim seriosi, traim intr-o lume superglobalizata, unde activele toxice se raspandesc cu viteza luminii. Suntem santajati sa luam zeci de md. cu imprumut pentru a plati bancile sa dea drumul la credite. Bancile nu se vor lasa asa usor, le-a mers un santaj, le va merge si al doilea…
    Sper ca nu va imaginati ca iesirea din criza fabricata este independenta de ceea ce se intampla pe plan international.
    Intai va iesi America din criza (DACA va iesi), apoi Europa Occidentala, ulterior Romanica.
    Sper ca nu-si imagineaza cineva ca iesirea din criza este influentata in vreun fel de deciziile Guvernului Romaniei!

    Un bilant al guvernarii nu poate fi detasat de contextul international, de presiunile asupra Romaniei, asupra leului, amenintarile la adresa securitatii economice, social-culturale, politice a tarii noastre.

    Pentru fanii falsi ai lui AN: fiti atenti, toate atacurile astea perfide nu fac decat sa uneasca liderii PSD, sa-i determine sa caute candidatul agreat de stapanire, inghitit de pestii din diversele „bazine electorale”. (Inca) nu ati reusit sa spargeti partidul!

    PS
    @ AN
    Mobilizare maxima pentru europarlamentare, sprint pe ultima suta de metri!
    E o naivitate sa credeti ca Baselu este in cadere libera. Dupa incredere 70%, a inceput ofensiva de tip vadimist, speculand aspectele de tip identitar (ungurii, romanii de pretutindeni PENTRU CARE NU FACE NIMIC, PASAPOARTELE ELECTRONICE pe care nu le-a respins). Securistii stiu foarte bine ca romanii tin foarte mult la sistemul de valori, asa ca acest tip de campanie tine super. In contrapartida, puteti demonta punct cu punct falsa grija pentru identitatea nationala, credinta etc. si, in paralel, sa le aratati romanilor ce inseamna ADEVARATUL PATRIOTISM.

    In turul II, candidatul PSD si Crin! Dar sa nu va imaginati ca problemele Romaniei se rezolva prin simpla schimbare a presedintelui. Problema este clica pedelista, tot ceea ce inseamna acest mecanism antiromanesc intruchipat de TB.

    Si sa fim seriosi: PDL-ul tot cu trei mandate ramane in plus, tot castigatorul alegerilor patru ani de-acum incolo.

    PS la PS
    In cursul lunii februarie un personaj numai Mihai Tanasescu a tot vizitat Romania; a avut discutii cu seful statului, prim-ministrul, presedintii celor doua Camere, precum si cu Ministrul de finante. Intamplator, institutiile statului roman negociau cu FMI-ul si comisia. Il recunoasteti?
    De asemenea, imi aduc aminte de un domn politician, Adrian Nastase, care, inaintea oficializarii mariajului cu FMI-ul, ne asigura in acelasi ton cu MT, ca avem nevoie de un imprumut extern, ca ne prabusim fara institutiile internationale…
    BNR a rezistat eroic atacurilor speculative din partea bancilor si a FNI-urilor care ne cereau sa intram naibii odata in criza! Dar degeaba.

  39. 40 Alex aprilie 3, 2009 la 5:00 pm

    @ Alexandra
    cica pedelacheii urla in MISA deamboulea pe bloguri ca:
    – Geoana nu are sanse (nici al miselea nu ati demonstrat ca nu are sanse; alianta PSD-PDL este sustinuta de 80% dintre romanii cu drept de vot!!! INSOMAR!!!; expertiza lui externa si capacitatea de negociere poate ne-o pune la indoiala tanti Jeana!);
    – Crin este neexperimentat.
    Asa uameni buni, votati Traian Basescu!
    Draga mea, trezeste-te, romanii din Spania scuipa pe alegeri! Vomita, li s-au promis gogosi cu angajarea in cadrul oficiilor consulare a romanilor din dispora. Buna gluma. Cica senatorii, deputatii pentru dispora chiar vor face ceva pentru romanii de-acolo! Romanii din Spania se pot intoarce in Romania pentru ca, dupa patru ani de DA, se TRAIESTE BINE!
    Haida de, au inteles ca vor muri bine!
    Deocamdata, romanii din Italia s-au ales cu rechemarea consulului de la Torino, diplomat competent, care tace si pune osul la treaba.

    @ nastase
    puneti antivirusul pentru orice mesaj de tip misa; propaganda pe net functioneaza in ritm de samba.

  40. 41 Alex aprilie 3, 2009 la 5:03 pm

    misterb, personajul e platit de basescu si gasca. Disperata ca papusa nu intra in turul doi, daca cele doua partide din spatele candidatilor gestioneaza bine contextul intern si exter.

  41. 42 i.nicolae aprilie 3, 2009 la 6:25 pm

    Inteleg ca respectati disciplina de partid si cred ca asa este corect.Totusi sunt sigur ca ati facut calculele de rigoare.Daca pica Geoana pierde sefia partidului,daca castiga probabil veti fi premier.Apropo a mai murit un roman in Afganistan.Ce cautam noi acolo ?Masuri anti criza ?Astept sa le vad.Sa auzim de bine.

  42. 43 dadatroll aprilie 3, 2009 la 7:30 pm

    Eu zic ca nare cum sa iasa din criza numai dupa ce se gata. Criza. Parerea mea.

  43. 44 Ioan (fara A) aprilie 3, 2009 la 9:35 pm

    Adrian Nastase

    Felicitari pentru cele 2.000.000, dar si pentru cei 45.000. Prezenta lor in acest spatiu vi se datoreaza cu prisosinta. Este foarte posibil ca in saptamanile urmatoare numarul lor sa creasca, cum la fel de posibil este ca numarul lor sa scada. De vina va fi in mod cert miza electorala pe care ati reusit s-o anihilati, cedandu-i investitura unui ins usor rtacit im peisaj. Chiar si in aceasta dupa amiaza, in declaratia de la Sibiu, a fost penibil; afirmand ca in actualul context fondurile europene sunt capitale pentru tara. El uita, sau poate nici nu a stiut vreodata, ca in relatia cu CE Romania are o mare problema si in privinta capacitatii de absortie a acestor fonduri si nici decum cu fondurile propriu zise. Ascultandu-l mi-am spus nu odata ca baiatul a invatat in timp, cu greu cred, cateva fraze sablon, pe care le corecteaza periodic in functie de locatie si auditoriu. Si atunci cand are ceva de spus, produs al gandirii sale incete si pe alocuri anchilozate, se opinteste balbaindu-se. Si de nu-i este de folos nici acest din urma truc, bate campii patriei fara scrupule; fara sa-i pese catusi de putin de timpul si rabdara mea, indeobste limitate. Sau poate si insul, asemenea altor politicieni, mizeaza pe sloganuri mai vechi ce fac apel la prostie si ignoranta. Dle. Nastase, dv. si toti ceilalti membrii ai Consiliului National, inclusiv dl. I Iliescu, la-ti inzestrat cu un tezaur de incredere nelimitat. Mai ramane de vazut daca el va raspunde printr-o prestatie inteleapta si ala-long in timpul campaniei electorale. Sau, va face pe nepusa masa o vizita in SUA (pentru instructiuni) sau de ce nu in zona Africi de Nord. Eu nu cred in loaialitatea acestui baiat fata de partid. Totul in comportamentul lui este fals si dubios. Am urmarit toate discursurile sale, sau aproape toate, modul de abordare a problemelor grave. Toate temele in gura lui sunt simple agatele cu care incearca sa coloreze discursul fad, neconvingator. Probabil va avea in jurul sau consilieri; pentru felurite teme sau domenii. Dar acestia, aceia si multi altii din jur nu-l pot inlocui pe o scena intr-o confruntare cu T Basescu. El nu este spontan iar improvizatia ca tehnica in confruntarea de idei, pana la formularea ideii de baza intr-un alt plan al gandirii, ii este necunoscuta. Ba, mai mult, ati promis la Antena 3 ca il ve-ti ajuta si in timpul campaniei electorale. Asta se traduce, inteleg eu, ca in acele zile ve-ti incalta la nevoie si cismele de cauciuc. Va urez succes. Eu, insa, am sa-l votez pe candidatul PNL; numai daca va iesi in timp util de la cutie, si nu va dormita ca in aceste zile. De nu, am sa raman acasa.
    PS
    In aceste doua zile toate televiziunile au rulat in draci imagini cu Becali. Despre diversiune, citez din DEX online; incercare de a schimba cursul unei actiuni, de a abate ( prin crearea unor false probleme) intentiile, gandurile, actiunile sau planurile cuiva. A fost o diversiune ce se aseamana pana la suprapunere perfecta cu conturul definitiei. Numai ca Becali, cu a lui patanie, a fost tinut la dospit trei luni pentru nevoi stringente si imediate ale familiei presidentiale. Si nevoia, am vazut, a aparut pe tapet deindata ce familia celui mai mare dinntre mitocani (expresia apartine CTP-ului) era in atentia publica cu doua, sau mai multe probleme cu continut imobiliar si nu numai. Una chiar cu iz penal imediat. Si apoi, ca si alta data in aceleasi imprejurari, T Basescu a zburat peste tari si mari pentru probleme de stat. Ce mai conteaza pentru el, o drama; daca acea drama se afla undeva departe de familia lui largita. Si daca drama (vezi Miorita) mai pune o caramida la contructia noului vis.

  44. 45 Ioan (fara A) aprilie 3, 2009 la 10:50 pm

    PPSS
    Dle. Nastase; in preambulul la postarea de fond afirmati ca o prioritate a partidelor politice trebuie sa fie in perioada urmatoare protejarea celor ce nu se pot proteja singuri. In perioada de criza se fac cu prioritate si miscari indelung gandite, dar si erori. Unele, dintre cele din urma, apar in prim plan gratie in principal erorilor dar si unui populism infiorator. Este ceea ce ne ofera zilele acestea actualul premier. Omul zice la televizor ( nu inteleg de ce guvernul nu are inca un studio propriu tv ) ca limita venitului pertinent pentru un trai decent in timp de criza este nivelul salariului mediu brut pe economie. Si apoi, ca sa nu se dezica nici cahiar cu o virgula, aseaza aacest nivel la baza masurilor sale de solodaritate sociala. Nu pot afirma ca omul, in demersul lui, nu este bine intentionat. Dar a continua in aceasta logica ar insemna sa facem cu totii tabula-rasa din orice norma, regula, principiu, si de ce nu prevedere legala valabile in normalitate. Sa dam peste cap orice randuiala ce a stat la baza calculelor actualelor venituri. (mai putin pensiile speciale care raman intangibile) Sa permanetizam prin prevederile unor acte normative prezente o situatie de exceptie. Ei bine, pe dl. Sarbu de la MM l-am vazut zilele trecute, in Parlament, inconvoiat in fata unui ins, si atat. Prea putin fata de vacalul domn Sarbu, din campania electorala.

  45. 46 Pastel aprilie 4, 2009 la 12:17 am

    Noi romanii, saraciti de veacuri si mai ales in regimul comunist, financiar si material, am fost pagubiti si spiritual, indobitociti, ajunsi la treptele cele de mai jos ale umanului, fara pic de noblete in suflete, pe care sa mai putem aplica binele in folosul semenilor, comunitatii. Interesul pentru parvenire ne-a depasit valoarea umana a fiintelor noastre, mai mult decit pe parintii nostri, care oricum erau mai uniti, mai sanatosi la minte si mai umani. Grupul de la Cluj, sau din Ardeal, propunind pe Geoana la cirma PSD, a reusit sa va dezbine, sa va schimbe directia, desi erati mult mai aproape de calea catre mai bine, stare dovedita mai tirziu, in zilele de curind trecute, apreciata si de o parte din adversari.
    A fost ales prin tradare, nechibzuinta, propunerea a fost impotriva celor indreptatiti – Iliescu sau Nastase. Atunci ardelenii crezindu-se urmasii generatiilor sec. XIX au vrut sa saboteze Bucurestii, cu Geoana sau altul, idiferent cine, numai sa reuseasca. Dl. Geoana a tradat, tradeaza in continuare. PSD-ul pierde electoratul, pierde-ti si Dv. mergind pe mina actualului Sef de PSD. E atit de mare dorinta acestui om (?) sa ajunga pe „deal” ca sa poata fi de folos strainilor. Este imatur si inconstient ca vrea sa fie presedintele romanilor. Daca bucurestenii nu l-au vrut in trecut, de ce l-ar vota astazi, cind PSD-ul nu si-a respectat promisiunile si mai face inca si alianta cu PD-L-ul. Daca PSD-ul ar fi partidul de la care lumea celor nevoiasi nu s-ar fi asteptat sa-i reprezinte se putea spune sau crede ca e mai putin grav. Dv. si PSD-ul gresiti prin sustinerea ambitiilor feciorului de general care a tradat si tradeaza necajitii acestui popor roman. Tradarea este cel mai mare dintre pacate. Ea a adus sau aduce beneficii Virfurilor din PSD, care au impins partidul la guvernare, urmarind interesele personale. Opozitia PSD ar fi fost mult mai apreciata, si mai roditoare, decit vinzarea asemanatoare cu cea a lui IUDA care pe 30 arginti a vindut pe Domnului Isus Hristos. Vinzarea PSD-ului este potrivnica si credintei noastre, si Domnului care iubeste si-i ocroteste pe cei sarmani. Am inteles ca sustinerea Dv. este pentru mentinerea unitatii PSD-ului. Stiti mai bine de ce trebuie sustinut Geoana, chiar declarativ, cu hotarire. Dar daca se imbolnaveste Dl. Geoana, si mai loveste si pragul de sus cu capul lui firav ? Cine il va sustine sa nu cada ? Dar cine va fi pregatit sa-i ia locul la „prezidentiale” ?
    PSD-ul are personalitatil politice de calitate, bine pregatite profesional, politic si apropiate interesului celor care muncesc, nevoiasi, ajunsi in prag de saracie, si mai sclavi decit sclavii vremurilor trecute. PSD-ul, trebuie sa se uite inapoi, sa ne reprezinte pe noi, sclavii zilelor prezente, oameni de rind, care ne credem in libertate, falsa insa, deveniti tot mai dependenti de locul de munca platit prost, si mai multi pe zi ce trece. Am ajuns sa nu mai avem demnitate, personalitate, la mina celui care angajeaza si a parvenitilor pusi sa administreze averile furate de la poporul roman.
    Sigur Dv. erati speranta noastra, pentru unii chiar razbunarea pe acest individ care striga hotul, cind multele exemple din trecut il au autor al hotiilor proprii si inlesnite. Ce se intimpla in PSD ? Azi teama si lasitatea isi dau deseori mina, pina Dumnezeu mai schimba ceva in vointele educate, ajunse in pragul intelepciunii.
    Am scris pe blog si pentru altii ca Dv., care, citind, sa se intoarca in omenie si sa-si faca procese de constiinta, sa incerce si sa reuseasca sa redea speranta. PSD-ul in opozitie ar fi primul semn. Din aceasta pozitie va convine si inteleg ca se poate sa reveniti la asteptarile noastre. Pe dl. Geoana il banuim si simtim, dupa comportament, ca ESTE la dispozitia PD-L-ului si a Dlui TB, deoarece se inteleg de minune, s-au inteles si pina acum, vizitele dese la Cotroceni mai au rasunet si confirma vinzarea, iesirile de forma, uneori strigente, alteori mai slabe, vadindu-se scenarii. Aceste sint confirmate prin mentinerea in virful PSD a d-lui Geoana, care dupa alegeri si-a pastrat functia prin ajutorul si salvarea prin aducerea la guvernare, de catre dl. TB, ca recompensa loialitatii presedintelui PSD.
    Imi pare rau. Va indemnam, fara sa tin seama de vointa Dv., la o povara nemasurabila, la riscul posibil de a fi iar invins si de a cadea in ridicol. Poate este mai bine pentru Dv. sa va dumiriti pe ce fel de cai sa puneti saua si sa intrati in cursa. Este important si alegerea momentului si atragerea sustinerilor din partea organizatiilor din teritoriu, unde este nevoie de o munca serioasa, devotata si loiala. Calitatea, profesionalismul si competenta trebuie sa tina companie eventualei decizii de a mai candida. Dl Geoana nu are inca „Stofa” de presedinte de tara. In pozitie de „drepti”, rigid si batos, ii sta bine si ca ordonanta.
    E un timp bun pentru moment de restriste: „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna” a zis Isus (Matei 11:28)

  46. 47 eugen aprilie 4, 2009 la 6:52 am

    Cred ca valoarea oamenilor politici ca si a managerilor se vede tocmai in periode de criza. Iar ce vedem este un guvern nul si lipsit de orice inovatie politica.

    In ce-l priveste pe domnul Basescu vad ca inceput sa dea telenovela cu coruptii seria mogulul la bulau al saptaminii. Este un politician prost dar increderea este relativa. Iar relativ la zero Basescu pare bun. Votul PSD pt Geoana este de fapt un vot pentru o victorie cu 90% a lui Base in turul doi.
    Plus ca modul de „alegere” a fost dezgustator a la PCR in cate CPEX a votat unanim pt . tovarasul reales urmand desigur un congres stampila in care cu indelungi aplauze si urale sa fie validata alegerea kamikaze.
    Macar liberalii au facut alegereri disputate .
    Sorry intre un zero barat un Nero psihopat si un politician proaspat si aparent rezonabil prefer pe Crin.
    Cu Geoana PSD o sa piarda si turul doi.
    Daca PSD doreste sinucicderea politica mai bine alegeti pe Piti ca este la fel de popular si specialist in dezastre.

  47. 48 vasi aprilie 5, 2009 la 3:32 pm

    Dle Nastase snteti singura persoana care il poate invinge pe Traian Basescu si nu imi vine sa cred ca nu o sa candidati. Va rog sa fiti sincer si sa imi spuneti daca intradevar credeti ca un ”prostanac” il poate invinge pe ”base”?
    As vrea sa imi spuneti ce mai asteptati de la tara asta caci eu unul nu mai astept decat sa imi dau examenul de rezidentiat si sa plec cat mai departe.
    Stiati ca in Romania un medic specialist in urologie are sal de 1500 lei? pe cand intr-o alta tara a uniunii salariul este de 5000 euro minim. Ce motive as avea sa raman aici? Sa ma tocmesc cu pacientii ca sa traiesc , si sa stau cu frica ca poate imi face un flagrand cineva. Nu am sa fac asta. Cel mai tare ma doare ca oamenii in care cred se dau la oparte lasand locul unui ”prostanac”…


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!