Palma elvetiana

 PD*26080293 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/switzerland/4513281/Switzerland-to-vote-on-opening-borders-amid-racially-charged-campaign.html

 Imaginea de mai sus ilustreaza ,schematic, modul in care un partid de dreapta elvetian – Schweizerische Volkspartei (SVP) – priveste posibilitatea deschiderii granitelor Elvetiei catre Romania si Bulgaria, printr-o lege ce va fi supusa referendumului duminica viitoare.

SVP este departe de a fi o formatiune exotica si marginala. Este partidul care domina votul popular, dupa ce a obtinut 29% din voturi la alegerile federale din 2007.

Purtatorul de cuvant al partidului a explicat astfel afisul de mai sus: „Deschiderea granitelor catre Romania si Bulgaria este o amenintare. Somajul creste si sistemul nostru de asigurari sociale este sub presiune. Salariile in Romania si Bulgaria sunt de 15 ori mai mici decat la noi. Marile companii vor cauta muncitori ieftini romani si bulgari si acesta este un pericol real”. El a insistat ferm ca imaginea nu are nici un continut rasist.

Care sunt lectiile acestei noi palme pe care o primim de la „europeni”?

1. Nu stiu ce ne face mai rau pe termen lung:  actiunea hotilor si violatorilor romani de care periodic vorbeste toata Europa, sau faptul ca impartim cu Bulgaria statutul de cel mai sarac stat al UE. Oricum, ambele boli – pe care nu putem sa nu le admitem – provin dintr-un microb comun: incapacitatea statului roman, cu institutii tot mai slabe si lipsite de autoritate, de a genera dezvoltare pe termen lung. Daca lucrurile s-ar misca, daca guvernarea s-ar concentra 100% pe proiecte, daca romanii – aici si afara – ar fi protejati de statul roman, astfel incat sa nu recurga la comportamente disperate, poate ca am avea o sansa mai buna de a nu fi priviti ca un daunator ce trebuie tinut la distanta.

2. Deschiderea granitelor europene catre Romania, la 1 ianuarie 2002, a fost unul dintre lucrurile cu care ma mandresc cel mai mult, cand privesc in urma spre activitatea de prim-ministru. Atunci Romania a urcat o treapta, si nu cred ca e nevoie sa-i explic importanta. La acea data, nu eram priviti ca paria. Multi, foarte multi oameni si-au construit asa un viitor. Acum, nu numai ca pasul urmator (deschiderea Elvetiei) pare improbabil, dar cei care ar vrea sa foloseasca, la randul lor, aceasta oportunitate aproape oriunde in Europa sunt priviti cu suspiciune, dispret sau ostilitate. Sau ca in poza de mai sus…

3. Multi pun acentul pe responsabilitatea individuala: hotii si violatorii insisi sunt vinovati pentru raul facut imaginii Romaniei, fiindca odata ajunsi in Europa s-au dezlantuit. Eu spun ca vina apartine si statului roman. Acesti cetateni nu devin brusc apatrizi sau fantome: ei raman la fel de romani ca atunci cand s-au urcat in avion; iar vina  de a nu-i fi invatat ce sa nu faca acolo ne revine si noua.

4. Desfiintarea vizelor pentru Elvetia este o miza pentru Romania. Si totusi, de ce nu am schitat, ca stat, nici un gest in pregatirea acestui referendum? Unde e campania de promovare a Romaniei, incercarea de a-i convinge pe elvetieni ca romanii sunt utili, nu nocivi? Si nu ma refer la bani aruncati pe clipuri difuzate la CNN, ci la gesturi simple si inteligente.

5. Cate astfel de lovituri trebuie sa mai primim,  pana cand vom invata sa reactionam? Si cand o sa intelegem ca autorii acestor lovituri nu sunt ei, ci suntem chiar noi?

Continuati voi lista.

15 Răspunsuri to “Palma elvetiana”


  1. 1 Draghi Puterity februarie 5, 2009 la 4:40 pm

    Cu sigurantza ati aflat si despre comentariul senatorului italian Piergiorgio Stiffoni (Liga Nordului):

    Dacă un extraterestru ar veni pe Pămant şi m-ar intreba in ce sunt specializaţi romanii, le-aş răspune ‘la viol’

    Pe blogosfera am vazut deja reactii. Cristian Diaconescu, respectiv MAE, de ce nu are? Trebuie sa ceara intai voie de la stapanul de la Cotroceni, iar acesta inca nu s-a trezit din betzie?

    De ce cand e vorba de germani toata lumea e de acord ca vina e ceva individual, neputandu-se vorbi de vina colectiva, insa atunci cand e vorba de romani, acest lucru e permis? De ce nu exista reactii imediate si adecvate la nivelul Ministerului roman de Externe in asemenea cazuri?

  2. 2 Claudiu februarie 5, 2009 la 4:49 pm

    Propaganda SVP a fost reusita.


    Cotidianul Tagesanzeiger a realizat recent un sondaj pe tema referendumului din duminica următoare.

    Una din întrebările acestui sondaj a fost: „Este adevărată această afirmaţie? Elveţienii votează pe 8 februarie doar extinderea dreptului de liberă circulaţie la România şi Bulgaria”. Este îngrijorător faptul că aproape o treime din cei întrebaţi au răspuns cu Da la această întrebare. Astfel 37 % din femei şi 29 % din bărbaţii chestionaţi au răspuns fals la această întrebare.

    Sursa: http://www.casa-romanilor.ch/multi-elvetieni-cred-ca-referendumul-se-refera-doar-la-romania-si-bulgaria-2009

    Claudiu Roman, Lucerna

  3. 3 Harabula februarie 5, 2009 la 5:00 pm

    Daca as fi elvetian, as vota impotriva liberei circulatii a romanilor si bulgarilor in tara mea.

  4. 4 Draghi Puterity februarie 5, 2009 la 5:36 pm

    Harabula

    Chiar si daca asta te-ar scoate din spatiul Schengen? Nu pricepi ca de fapt asta e miza, nu romanii sau bulgarii. Baietzii aia de la munte traiesc mai bine ascunzand banii mafiotzilor din toata lumea decat facand parte din structuri mai transparente si, cel putin teoretic, mai accountable.

    Gata, ca deja „ma produc” prea mult pe aici. Hai cu mine Harabula sa luam o pauza.

  5. 5 Dinu februarie 5, 2009 la 7:34 pm

    Adrian Nastase

    Demersul tau este cat se poate de firesc, de normal, ca ex premier si actual demnitar al statului Roman. Este, la urma-urmei, ratiunea pentru care romanii si-au creat un stat, institutii de putere ale acestuia, populate cu demnitari, alesi democratic, pentru a le apara interesele oriunde si oricand. Nu acesta este, printre altele, rolul demnitarului intr-un stat democratic?

    Iti mai amintesti de polemica noastra -permite-mi s-o calific astfel- pe tema tiganilor, a tiganizarii prin „mimetism” a romanului de rand, chiar a taranului, ca rezultat al pervertirii, deliberate si pline de cinism, a sistemului de valori interbelic, a modelelor sociale, de catre cei ce au comunizat Romania?
    Spuneam atunci ca este o utopie sa crezi ca vei reusi sa civilizezi aceasta etnie in doua generatii si, mai spuneam, ca pretul pe care ar trebui sa-l plateasca majoritarii este inacceptabil.
    Etnia tiganilor refuza categoric, datorita cutumelor, traditiilor lor, modul de viata, normele si legile, civilizatiei occidentale. Ei isi doresc doar sa traiasca, sa coexiste, in acest sistem social occidental, dar dupa legiile, cutumele, traditiile lor, parazitar. Au spus-o explicit de atatea ori.

  6. 6 nicu rotaru februarie 5, 2009 la 8:16 pm

    dle presedinte , cata dreptate aveti , cred ca nu mai trebuia de mult sa luam lovituri , dar din pacate nu suntem demn reprezentati in exterior. cazul elvetiei nu e unic , deoarece si in parlamentul european , zile trecute au fost strigate sovine impotriva noastra.. ungurii au ripostat in urma vizitei presedintelui. Cu stima.

  7. 7 giorgiutti februarie 5, 2009 la 10:16 pm

    Locuiesc in Italia de mai multi ani si nu-mi vine sa cred ceea ce vad ochilor. Cu anii in urma priveam fenomenul infractional ca izolat, si spuneam oricarui strain ca noi , ROMANII, santem popor latin.
    Astazi abia daca mai pot sa spun ca existam.
    Merg pe strada cu capul plecat de rusinea altora iar intre timp am aflat ca si latinitatea nostra este indoielnica.
    Ce santem de fapt?
    Ca santem saracii Europei am stiut-o de mult, dar credeam ca avem valori morale izvorand dintr-un trecut crestin, care nu se lasa pacalita atat de usor, de propaganda pro-infractionala a unora care inteleg sa reactioneze la faptele delincventilor hulind pe italieni, elvetieni etc. si luand apararea „mieluseilor” violatori.
    Delincventa, in strainatate (mai ales cea de un anumit tip, ma refer la crime, violuri, care are un impact devastator in media) ar trebui condamnata ferm si in combaterea ei ar trebui sa se implice inclusiv lumea interlopa, dar nu se intampla nimic.
    Tariceanu spunea odata ca „AR VREA sa lucreze la un plan de masuri privind combaterea infractionalitatii in strainatate”. si m-am intrebat: oare ce il impiedica?
    Aici intervine paranoia mea cu care imi duc zilele si imi spune:
    Daca aceste fapte sant „comandate” cu un scop bine definit?
    Daca „cineva” cauta sa-si tina promisiunea pe care Vadim a facut-o Ocidentului ca le va trimite pe cap „divizii” de tigani infractori ?
    Daca santem prinsi in mijlocul unui razboi care cauta sa izoleze Romania de restul lumii pentru a o mentine unde a fost aproximativ 50 de ani?
    Sa auzim numai de bine.

  8. 8 koubadera februarie 6, 2009 la 12:10 am

    Macar cu deschiderea granitelor fiecare are o alternativa. Viata ca imigrant este foarte grea, dar daca intr-o zi te-ai saturat si iti juri sa nu mai platesti impozit statului roman niciodata….macar ai o alternativa.
    Eu zic ca fiecare trebuie sa isi faca foarte bine aceste calcule si daca pot profita de cel mai mare cadou facut oamenilor dupa „89, atunci sa profite.

  9. 9 ana moruzi februarie 6, 2009 la 11:23 am

    Eu insami, daca as fi elvetian, as vota impotriva desfiintarii vizelor pentru Romania si Bulgaria. Sunt convinsa ca oamenii de bine vor obtine oricum aceste vize; desfiintarea lor ar avea ca efect direct exodul „uscaturilor” noastre, dornice de imbogatire rapida.
    Noi ne vindem tara pe bucati si praduim ce ramane, dar ne place curatenia, ordinea si traiul bun din tarile vestice.
    Ar trebui sa punem umarul la treaba, nu sa jinduim la rezultatul muncii altora. Si, mai ales, sa ne civilizam.

  10. 10 Bibicul februarie 6, 2009 la 1:15 pm

    Regele, Elveţia şi ouăle

    Presupunând că mai există găinăria din Elveţia a lui Mihai I şi ultimul, cred c-am putea deplasa acolo, pe bază de contrct cu Majestatea Sa, patru schimburi de „specialişti” (trei autohtone şi unul din Bulgaria).

    P.S. Pentu combaterea evaziunii fiscale, se acceptă ca eveţienii să le numere ouăle.

  11. 11 Draghi Puterity februarie 7, 2009 la 12:44 pm

    @Harabula

    La un moment dat cam tot asa ziceau si timisorenii despre moldoveni…

  12. 12 Bibicul februarie 8, 2009 la 7:20 am

    Forţele motrice ele crucii gamate

    Imaginea ar fi şi mai sugestivă dacă autorii mai adaugă, pentru simetrizare, încă un „porumbel al păcii” care să antreneze verticala, obţinând în acest fel o inspirată şi „neutră” cruce gamată – pictogramă de succes garantat al referendumului de azi 08.02.2009.

  13. 13 carmen februarie 9, 2009 la 6:14 pm

    Atata timp cat un partid politic sau o alianta aflata la guvernare nu vrea sa se faca ordine si sa impuna legi civilizatoare , nu se va repara nimic , ci dimpotriva tara noastra va cadea in abis .Diletantii si sacalii si-au dat mana si de aceea nu-i priveste de imaginea noastra in lume .Atata timp cat nu facem decat sa discutam si sa ne mai miram inca, lucrurile vor fi si mai rele.Nu credeti?

  14. 14 Obiectiv februarie 9, 2009 la 7:42 pm

    Se poate curta primăvara şi cu o floare

    Domnule AN, postarea dv. de mai sus, inspirată şi oportună, cu distanţa şi înălţătorul bine reglate, vis-a-vis de rezultatele deja cunoscute ale referendumului din 08.02.2009, probează cum nu se poate mai bine calităţile bărbatului de stat şi ale românului sensibil la interesul naţional.


  1. 1 Elvetieni « Free2sap’s Blog Trackback pe februarie 5, 2009 la 11:50 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!