Se apropie alegerile; sa invatam din experienta inaintasilor liberali

 

FullSizeRender copy 4.jpg

Mitul democratiei si modelului absolut al capitalismului interbelic s-a dezvoltat, dupa Revolutie, prin raportare la perioada comunista dar si ca urmare a unor frustrari legate de perioada de tranzitie ce a urmat. Cred insa ca nu trebuie vazute lucrurile din trecut doar in culori roz. Iata un exemplu: alegerile din 1922 in judetul Arges. Documentul pe care il prezint a fost redactat, in urma alegerilor, de catre Organizatia Partidului Taranesc din judetul Arges.

Contextul era specific perioadei interbelice. Guvernul Take Ionescu fusese indepartat prin vot de cenzura, iar Regele l-a insarcinat pe seful Partidului Liberal, Ionel Bratianu, cu formarea noului guvern. Deoarece liberalii nu aveau decat vreo 7-8 membri in Parlament (la alegerile din 1920, liberalii obtinusera doar 10% din voturile pentru Camera), era nevoie sa se creeze noua majoritate pentru noul „guvern al meu”. Asa incat s-a purces la „organizarea” noilor alegeri , intr-un interval de doua luni (ianuarie-martie 1922). Cred ca nici macar dl Blaga nu putea sa faca o organizare atat de rapida. Sigur, documentul se refera doar la situatia din judetul Arges dar ea poate da sugestii pentru o organizare, la nivel national, de catre liberali, in acest an. Oricum exista traditii minunate. Cel putin asa rezulta din declaratiile publicate in acest volum. E adevarat, e nostim faptul ca taranistii candidau sub semnul electoral Secera. In ceea ce-i priveste pe liberali, sunt consemnate interventiile noilor autoritati („din primele zile, prefectul a afisat o ordonanta prin care interzice orice atacuri impotriva guvernului…”p.47), teroarea din campania electorala, bataile cu parul („..ii facea semnul secera pe spatele hainei cu creta si cand iesea afara din local il luau in primire batausii care se plimbau cu batele la spate pe ulitele subsectiei…”, p.75), sute de arestari pentru intimidare, concentrari in armata pentru simpatizantii taranisti, impiedicarea delegatilor taranisti de a participa in birourile de vot, implicarea pentru prima data a armatei si a magistraturii in „stabilirea” rezultatului alegerilor, dezinformari („Fata de infrangerea suferita la Senat in toata tara, taranistii si-au retras candidaturile de la Camera si nu mai candideaza nicaieri” – anunt fals atribuit taranistilor, p.107).

Remarcabila mi s-a parut insa pozitia unui judecator, presedinte al unui birou electoral, care, vizitand un deputat taranist in celula in care fusese arestat, ii spune ca el nu poate concepe ca „o turma de inconstienti sa decida soarta tarii” (p 123), adaugand un panseu memorabil despre batausi – „daca ei nu sunt prevazuti in lege, sunt in schimb in obiceiul pamantului”.

In perioada aceea inca nu exista Curtea Constitutionala care sa schimbe, sub presiunea liberalilor, sistemul alegerilor conform noilor interese ale acestora.

47 Responses to “Se apropie alegerile; sa invatam din experienta inaintasilor liberali”


 1. 1 Ludwig Berthold mai 3, 2016 la 11:18 am

  Felicitări domnule Premier Năstase !
  Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru noi și pentru ceea ce faceți în continuare.

 2. 2 Criticos mai 3, 2016 la 11:42 am

  Mama mea, odihnească-se-n pace, avea amintiri nu tocmai plăcute despre alegerile interbelice, cu ciomăgari și procedee dintre cele mai neotodoxe de împiedecare a participării la vot a celor care nu erau ”de-ai noștri”!

 3. 3 adrian mai 3, 2016 la 11:48 am

  partide vechi,naravuri tot vechi !

 4. 4 Doru Coarna mai 3, 2016 la 1:20 pm

  Haideti sa fim sinceri, daca azi n-ar exista CCR, ambasada si independenta justitiei, la noi acum ar fi mult mai rau!

 5. 5 Donkeypapuas mai 3, 2016 la 1:47 pm

  Numai că în exact aceleaşi vremuri existau ţări în care se instalau CU PISTOLUL ŞI MITRALIERA regimuri ce excludeau orice opoziţie. Iar bătăi de stradă între partizanii unor tabere (îndeosebi extremiste de gen anarhiste, fasciste, bolşevice) există şi în ziua de astăzi prin vest.
  În istoriografie – pentru că decenii întregi se supunea comandamentelor ideologice ale extremei stângi – se cam minţea în privinţa alegerilor din regimul zis „burghezo-moşieresc” (ce o fi aia?) şi se exagerau unele situaţii, care ţineau şi de temperamentul nostru latin (şi balcanic). Se trecea sub tăcere mai ales un detaliu: guvernul câştiga alegerile mai ales pentru că SE ALIA cu diverse alte facţiuni, ceea ce îi aducea un plus electoral. În 1937, când PNL nu şi-a mai găsit aliaţii potriviţi, Tătărăscu a pierdut practic alegerile, deşi era la putere.

 6. 6 Luminita Arhire mai 3, 2016 la 2:24 pm

  Motto 1: ”Cimitirele sunt pline de miniștri ai Culturii imposibil de înlocuit ”
  Motto 2: ”Uniți îl salvăm pe Vlad Alexandrescu de propria sa demisie ”

  Calm, zâmbitor, bazat, impertinent ca un școlar prins în toaleta liceului cu țigara în gură și care rostește printre rotocoale de fum: ”OK, prof ′, știu si eu că fumatul dăunează sănătății, da′ stai să termin”, Ministrul Culturii nu se grăbește să-și dea demisia pe care deja și-a dat-o, pe Facebook, căci unde altundeva își poate depune mandatul un ministru serios?

  Numai că între timp s-a puțin răzgândit… despre ”demisia cu condiții” ați auzit, prieteni? Demisia cu ”stai , nene, să vedem… să ne mai gândim…să ne aplecăm și la ce zic colegii de la GDS… să ne scoatem vata din urechi și să-l ascultăm și pe Tudor Chirilă, acest Tudor Vladalexandimirescu al societății civile ”, ei bine, acesta este un tip nou, revoluționar, de demisie, care se poartă numai între intelectualii consacrați .

  Din tot scandalul, mie cel mai mult mi-a plăcut că Tudor Chirilă ne-a mai ridicat un colțișor de pătură de pe relațiile sale de familie. Până acum știam doar că tatăl său ( fie iertat!) a dormit un număr nedefinit de ani , lăsând ca țara să ajungă unde a ajuns ( pentru conformitate: ”Tată, ce-ai făcut, tată, cu viața ta, cu țara mea?/ Eu n-am nimic aici, adio tată,/ Rămâi cu hoții, sau ieși în stradă/ Eu am o viață în față/ Dormeai când toate șansele le luau/ Dormeai când jaful îl legalizau/ Oare conștiința s-o dezmetici/ Când doar copii expatriati vor fi?”), acum aflăm și circuitul verișoarelor și afinilor în natură , verișoare și afini cu care numitul Chirilă nu prea are relații de familie. Bine, băiatule, da′ chiar toți din familia ta (poate cu excepția mamei) sunt nefrecventabili pentru tine? Multe lucruri mi-au devenit însă limpezi după ce am citit mărturisirea tânărului și neliniștitului Tudor Chirilă , din FEMEIA .ro din 20/02/2009 : ”…dupa clasa a V-a, n-am mai reușit să-mi fac prieteni ca până atunci…”. E oarecum de înțeles, deci, stagnarea personajului la nivelul clasei a V-a.

  În timp ce vă scriam, prieteni, toate acestea, Cioloș s-a hotărât să rupă pisica și să provoace o schimbare majoră la Ministerul Culturii: a numit-o ministru pe madam Corina Șuteu! Pe dânsa am auzit-o spunând , după ce și-a aruncat ochii pe o pagină cu conținut ultra-licențios, că ea n-ar citi așa ceva, dar… ei bine, da, e LITERATURĂ (!!!), din moment ce sunt unii CARE CITESC ȘI GUSTĂ GENUL. Potrivit acestui principiu, madam Corina, și revista HUSTLER e literatură, pentru că sunt destui care citesc și chiar ”gustă genul”. Ca să nu mai spun că și filmele XXX devin capodopere ale cinematografiei, deoarece au un public atât de larg…

  Ceea ce supără la acești corifei ai culturii românești cred că este felul aparent lejer în care vorbesc despre subiecte sensibile, provoacând șocuri culturale inutile și promovând obscenitatea și derizoriul.

  Când Horia Roman Patapievici spune , în fața unei adunări selecte, care pufnește în râs , marcându-și cu stropii de salivă teritoriul cultural dezmărginit: „Cristian Neagoe, bagă-mi poneiul” sau „Moise îi spune lui David că vor sa faca sex” sau „Falusul este o cheie, care caută să penetreze o yală, care e sexul feminin”, HRP nu este amuzant și nici ironic: este doar de-o vulgaritate explicită, așa cum , din păcate, este în toate textele sale cu aluzii erotice. Și cu Mircea Cărtărescu se întâmplă la fel. Gabriel Liiceanu este scabros povestind despre cum se unge pe trup cu felurite pomezi, și asta doar prin descrierea amănunțită și ridicolă a manoperei.

  Nu din pudibonderie spun asta. Există literatură și poezie licențioasă absolut spectaculoasă. Emil Brumaru, spre exemplu, știe cum să facă asta, iar erotismul său sofisticat are umbra de tandrețe și tona de talent necesare, pentru a nu fi vreodată inacceptabil din punct de vedere cultural.

  Cred că doamna ( aproape ministru…) Corina Șuteu este la vârsta la care își închipuie că dacă n-ar promova ponei cu zvastici pe crupă și oase înfipte-n fund, imagini cu harta României în chiloții unuia care este pregătit să se-așeze pe closet, și degete mijlocii ridicate mândru din pumnii strânși, pe tricolorul românesc, lumea ar considera-o deja bătrână. Vedeți, prieteni, toată mizeria asta e numai și numai pentru ca doamna Șuteu să se poată vedea în continuare în oglindă ca și cum ar fi o tânără rebelă, care unită cu mulți alti tineri frumoși și liberi, salvează …salvează mereu…

  E doar o luptă cu timpul și cu realitatea neîndurătoare pentru dânsa toată porcăria asta sinistră, care face atât de mult rău și produce o așa de mare confuzie culturală…

 7. 7 serbanfl mai 3, 2016 la 3:27 pm

  A nu se uita că, interbeli, PNȚ era un partid de stânga!
  După ’89 a existat și PNȚ linia Maniu – Mihalache, dar fostul secretar-bodyguard al lui Maniu a vrut PNȚ-CD. ……
  Dacă tot a venit vorba de moștenirea politică interbelică, nu înțeleg de ce se miră multă lume cum de M.I-Q. a susținut „absorbția” PDL (fost PD-FSN) în PNL, ba chiar se și stropsește la Tăriceanu?!
  Este cazul să reamintesc faptul că vremelnicul ministru liberal, post revoluția din decembrie, a câștigat procesul privind neapartenența la fosta securitate PRIN DOVEDIREA VICIERII PROCEDURII ȘI NU PRIN DOVEDIREA NEVINOVĂȚIEI!!!
  Da, dar securistul băsescu a abandonat PDL anterior unificării, deci totul este O.K.!

 8. 8 papasha mai 3, 2016 la 3:37 pm

  ..ra-i al drecu julien dacien sioros , cu numirile tale de cozi de topor , niste vanduti care au ca ultim scop alienarea natiei ( care si asa este cam firava la bibilica …. ! )

  http://www.comisarul.ro/articol/cine-este-corina-suteu-nominalizarea-lui-ciolos-pe_752237.html

 9. 9 Adrian B. mai 3, 2016 la 4:08 pm

  Liviu Vasilica feat Colonelu’ Robert Schengen Tuciurescu

  ” Sa te duci la farmacie …”

 10. 10 George Ban mai 3, 2016 la 4:36 pm

  Incă o dată, Hristos a înviat!

  Nu, nu e nevoie să spunem (ironic) precum Lenin (serios) „Invățați, învățați, învățați!” Lecția liberalilor antebelici este însușită la perfecție de echipa Ambasadei.

 11. 11 ZeV mai 3, 2016 la 4:56 pm

  Nimic nu ramane la voia sortii si totul se plateste, domnule Nastase.
  Cei care au sadit vant, recte, liberalii interbelici, culeg, prin urmasi, ponoasele. Iata ca justitia ,,independenta” a secolului XXI a inlocuit un candidat liberal (la Primaria Capitalei) cu unul eminamente pedelist.
  (Z)
  Imi amintesc un film horror in care entitati extraterestre invadau ,,gazde” umane, devorandu-le din interior. Ce ramanea din fiinta omeneasca era doar carcasa, controlul ,,unitatii centrale” detinandu-l altcineva.
  In cazul nostru, ,,carcasa” poarta numele de PNL.
  Ce au fost si ce-au ajuns…..sincer, simt o imensa mila fata de acesti derutati politici ai neamului, carora le-a ramas blazonul si fotografiile ingalbenite de timp…..plus venerabilul domn Quintus – singura lor veriga de conexiune cu trecutul. Cat o mai rezista si aceasta.

 12. 12 ZeV mai 3, 2016 la 5:39 pm

  Doru Coarna
  mai 3, 2016 la 1:20 pm

  Ti-a fost greu in perioada 2001-2004 ?
  Daca in 2004 ar fi castigat Adrian Nastase, ar fi fost mult mai rau in Romania ?
  Este mai bine cu actualul guvern al capitalului strain ?
  De fapt, nu ma astept la raspunsuri sincere din partea unui apatrid care priveste poporul roman ,,de sus”, nedandu-si seama ca reperele Occidentului (la care se raporteaza) sunt masiv distorsionate de propriile lui (ale Occidentului n.r.) actiuni si reactiuni.

 13. 13 ZeV mai 3, 2016 la 5:45 pm

  Hopaa…profiturile hotelierilor de la Mamaia au fost mult sub asteptari.
  In schimb, dupa plecarea decisa de altii a domnului Radu Mazare, avem un litoral mai curat si mai uscat.
  Cum ? Si la Vama Veche a fost cam gol ? Cum asa, din moment ce nu puteai calca pe nisip fara sa te impiedici de peturi ? Doar n-o sa-mi spuneti ca ,,cei frumumosi si liberi” – clone ale domnului Tudor Chirila sunt needucati si betivi (?!). Nu pot sa cred asa ceva despre viitorul luminos al patriei.

 14. 14 Adrian B. mai 3, 2016 la 7:12 pm

  Oamenii sunt la fel , istoria se repeta si regimurile politice au aceleasi naravuri !

  Poate ar trebui scrisa si o Carte neagra a crimelor capitalismului in asa fel incat oamenii sa afle cu adevarat despre crimele , ororile si abuzurile facute de asa zisii ” democrati ” …

 15. 15 George Ban mai 3, 2016 la 7:29 pm

  Doru Coarnă zice:
  „Haideti sa fim sinceri, daca azi n-ar exista CCR, ambasada si independenta justitiei, la noi acum ar fi mult mai rau!”
  În primul rând, Ambasada (cu „A” mare, câtă lipsă de respect!) este suficientă în enumerarea de mai sus.
  Apoi, „mult mai rău” decât „foarte rău”, tot rău este!
  În final, chestia cu „independența justiției” e de tot râsul!

  Nu mă miră aceste păreri la Doru Coarnă. De când a susținut, inginer cu pretenții de fizician fiind, că tritiul nu există în stare stabilă în natură, nu mă mai miră nimic…

 16. 16 liviu bejan mai 3, 2016 la 8:10 pm

  Cred insa ca taranistii au gasit suficienta democratie in guvernarea liberala ca sa-si poata striga ofurile electorale intr-o carte neagra. Dealtfel, in memoriile sale, Argetoianu descrie o calatorie in tren cu contacandidatul care ii furase alegerile cam prin aceleasi metode si care ii strecoara ceva de genul „nimic personal, doar afaceri”. Pana la urmarirea stalinista a adversarului politic in gaura de sarpe mai era, atunci, si nu mai este, acum. Si probabil ca national – liberalii timpului ramaneau cate 7-8 in parlament tot datorita unor metode similare. Adversarii politici erau neutralizati catre 3-4 zile si nu cate trei – patru, ori chiar mai multi, ani.

 17. 17 liviu bejan mai 3, 2016 la 8:12 pm

  @Adrian B. Inteleg ca e un joc de catanie, al acoperitilor. „Acoperita din Teleorman” i-o fi numele ?

 18. 18 liviu bejan mai 3, 2016 la 8:13 pm

  Sa nu intorci niciodata spatele animalelor de prada, fie ele si basesti, zgoni, ponti, dragni, gorghioaie, boci si altele.

 19. 19 liviu bejan mai 3, 2016 la 8:42 pm

  Sugerez dlui senator Serban Nicolae, care este considerat o speranta pesedistica si pe care il simpatizez, dealtfel, sa-si retraga proiectul de lege care ar urma sa scuteasca de plata impozitelor pe dezvoltatorii imobiliari care nu si-au vandut apartamentele.
  Mai intai, pentru ca nu cred ca vor exista cetateni care sa aprobe o astfel de lege, ori parlamentarii nu sunt doar reprezentantii cetatenilor, dar conform constitutiei (intr-o formulare ciudata) sunt in slujba poporului. Ceea ce inseamna ca parlamentarii trebuie sa faca propuneri legislative in sensul preferintelor populare si nu impotriva lor. Al doilea, fiindca a transforma, prin vorbe, activitatea imobiliara intr-una de productie, nu suna prea grozav. Al treilea, deoarece apartamentele construite de catre investitorii imobiliari constituie, pana la vanzarea lor, proprietatea acestora si atunci discutam de plata impozitului pe proprietate, pe locuinte. Atunci inseamna ca fiecare cetatean care a investit in construirea propriei locuinte poate pretinde sa fie scutit de impozitare pana cand o vinde ( adica pana dupa ce moare). Al patrulea, pentru ca, inntr-o perioada in care inteleg ca e greu cu incasarile la buget, nu e momentul sa legiferam noi neincasari bugetare. Al cincilea, fiindca fiecare afacerist trebuie lasat sa traga consecintele deciziilor sale, altfel oricare cetatean va avea dreptul sa ceara protectia statului in urma deciziilor neinspirate, perdante. Un investitor imobiliar care a apreciat gresit posibilitatile afacerii trebuie lasat sa vanda casele cu cat poate piata sa-i ofere dupa care sa faca ce vrea: sa suporte pierderile, sa se arunce de la etaj, sa se spanzure. Asa se intampla in orice domeniu, ai gresit (ori ai avut ghinion), platesti, nu te apara statul. In urma cu mai bine de un deceniusi jumatate, un ghinion al meu a facut ca o chestie nu prea mare, de vreo mie de dolari sa se transforme intr-o paguba pentru un partener de aproape opt mii de dolari: am scos banii si am platit, domnul Nicolae nu era prin preajma sa propuna o lege. Si mai gasesc, cele de mai sus sunt doar asa, la o prima vedere. Si il mai avertizez pe dl NIcolae ca astfel de initiative parlamentare pot aduce partidului sau mai multe pagube decat dnii Dragnea si Zgonea la un loc si ca el, in loc de a deveni salvatorul partidului, ar putea deveni groparul acestuia. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca discutiile care l-au influentat sunt sigur inregistrate si ii vor asigura un loc la inchisoare. Sa fie atent, pentru ca astfel de chestiuni, manuite de politicieni gen Basescu, il pot desfiinta pe dl Nicolae ca politician. Foarte adevarat ca ravnesc la fotoliul de senator al dlui Nicolae , insa nu in urma unor necazuri penale ale dlui senator.

 20. 20 Adrian B. mai 3, 2016 la 10:23 pm

  D-ul Victor Ponta s-a AUTOPROPUS pentru functia de sef al Camerei Deputatilor !!! Foarte tare ! Asta-i ca-n bancurile cu olteni .

  Eu am crezut ca l-au propus cei de la Romania TV dar uite ca am gresit . Omul s-a saturat sa-l mai consilieze pe Erdogan si s-a autopropus in functia de sef la Cam. Deputatilor … 🙂

  http://www.dcnews.ro/un-fost-ministru-da-din-casa-de-unde-a-venit-propunerea-ca-ponta-sa-fie-ef-la-camera-deputa-ilor_504563.html

 21. 21 Ghita Bizonu' mai 3, 2016 la 10:47 pm

  Nea Tache Vana de Bou

  Nea Tache fusese vremurile fericite ale democratiei romanesti agent al Partidului. Adica liberal 1000%. „Aranja” in mod democratic alegerile – suveica, creta, faina – si manuia cu avint si energie mai ceva ca o sticla de Pepsi (asta era reclama Pepsi prin ’69) „electoralu”. „Electoralu” era un baston: cu maciulie metalica, ghintuit in partea de jos si avind se pare oaresce plumb prin maduva partii inferioare.
  Si au venit taranistii la putoare drept care au organizat ei, alegerile. Si taranistii din localitatea care beneficiase de serviciile dimacratice a lu nea Tache s-au gandit sa-l sorcoveasca nitel, drept care unele garduri au ramas cu pari lipsa. Si nea Tache a fugit – el, de data asta – in padure, unde a stat ascuns vreo 3 zile. Apoi pe inserat s-antors acasa, da’ pina la urma tot a trebuit sa-si puna doi dinti de aur.
  Si, s-a intors rotativa! si au venit liberalii! Si nea Tache si-a revizuit pozitia, A devenit mai suplu din punct de vedere politic. De aici si porecla Vana de Bou! Ca oricum, trebe sa recunostem ca vana e mai supla decat electoralu’. Da’ va dati seama in ce imprejurari nea Tache si-a castigat renumele si porecla. Democratice.
  A murit – nu stiu cine-l odihneste, ca mai avea si alte „calitati” – da’ dadu coltu amu’ 25 de ani. Am aflat nitel cam tarziu ca a plecat sa-si intalneasca Bratienii iar nepoata care l-a mostenit a aruncat „electoralu” la gunoi, desi „arvunisem” aceasta relicva a democratiei antebelite. Ca vana, saraca, uitata-n pod a fost roasa de sobolani.
  Ah, era sa uit: prea multe necazuri n-a avut nea Tache dupa ’49. Ba a ramas si cu casa!(se mutase in Bucale in timpu razboiului, poate de asta …. a scapat Vana de Bou).

 22. 22 papasha mai 3, 2016 la 10:58 pm

  Aloooo , ghiolbanis , daca o „semnezi” pe nesimtita lu’ chioru flatulat la „cultura” , inseamna ca SI tu ii apreciezi munca si deci , trebuie sa ne explici si noua , iobagilor tai prosti , ce reprezinta un ponei roz cu o zvastica pe cur !

  Aloooo , baietii aia sensibili de la Wiesel Commission ce ziceti voi despre nesimtita asta de ministreasa selectionata de julien dacien sioros , un premier tehnocrat din Romania care promoveaza, incurajeaza si sustine asa gunoi de „cultura” ?

  Cei mai mari sustinatori si consumatori de cultura urinista , ai grupuli de intelectuali de la „cultura” , cu nesimtita lu’ julien dacien in frunte , sunt degeneratii aia ai lu’ bivolaru , cu mi s-a , sau nu mi s-a , care si-o trag in grup , meditand la terapia urinii universale .

  PS spre boala dusmanilor , Bayern a luat-o-n bot de la Atletico , GHINION !

 23. 23 Adrian B. mai 4, 2016 la 1:56 am

  Inca o MIZERIE marca Victor Ponta introdusa in Codul Fiscal începând cu anul acesta !

  Aceste LISTE NEGRE sunt niste masuri de EV MEDIU clocite de mintea ingusta a unui gagauta instabil si cu educatie de militian .

  Chiar nu inteleg cui folosesc aceste mizerii . Multi dintre oamenii aceia sunt intr-o situatie de saracie extrema , in situatii familiale deosebite si nu cred ca merita STIGMATIZATI in acest mod . Mai lipsea sa faca închisoarea datornicilor …

  Pe principiul acesta introdus de Victor Ponte se pot face LISTE NEGRE in toate sferele societatii : Liste negre cu cei mai incompetenti politicieni , liste negre cu plagiatori , liste negre cu nepotismele politicienilor , liste negre cu politicienii avocati care au devalizat combinate de stat falimentare ( gen Turceni- Rovinari ) , liste negre cu politicieni acoperiti , liste negre cu politicieni care au intors chiftele la McDonald , liste negre cu politicieni care si-au parasit nevestele pentru fata sefului , etc .

  Acest gen de masuri MEDIEVALE sunt d.p.m.d.v. ILEGALE si IMORALE . Daca politicienii si statul propun si se folosesc de astfel de masuri ( folosite de camatari , de interlopi si de companiile de recuperat creante ) inseamna ca tara asta este de tot rahatul .

  Efectiv , mi-e SCARBA sa mai pomenesc de toate prostiile si abuzurile facute de Victor Ponte . Si care ne urmaresc si acum , la 5 luni de la plecarea lui din functie …

  http://www.capital.ro/anaf-incepe-publicarea-listelor-persoanelor-cu-restante-fiscale.html

 24. 24 santinela mai 4, 2016 la 7:48 am

  PNL-ul(mai ales acum cu PDL-ul) HOTI au fost,sint si vor fi intotdeauna !

 25. 25 Petre Niculae mai 4, 2016 la 9:10 am

  Nu mai dati idei noi,liberalilor si presdintelui,de azi,ca deja au ,idei perfectionate,in faradelegii!Mai lipseste bata,si creta.In,rest,le stiu ,ei;Alinuta Vasilica si iohnnis,pe toate! Daca,nu,ii ,mai invata si CCR-ul,ca ,aceasta,a inceput,sa rescrie Constitutia,nu,sa o aplice,pe cea votata,de o tara,intreaga!

 26. 26 Cârcotaşu mai 4, 2016 la 9:21 am

  @ George Ban,

  …că tritiul nu există în stare stabilă în natură…

  Dacă d-l Coarnă susţine că nu există tritiu în stare stabilă în natură, asta e cât se poate de corect. Tritiu în stare stabilă e ceva… ce nu se ezixtă.
  Dacă susţine însă că nu există tritiu în natură, asta e total fals, acesta există în mod cât se poate de natural, chiar dacă omul nu ar desfăşura activităţi nucleare. Mi-a scăpat neobservată afirmaţia d-lui Coarnă, motiv pentru care îmi dau şi eu cu părerea!
  Asta nu mă face să nu fiu de acord cu dv în legătură cu părerea sa referitoare la Ambasadă, CCR şi „independenţa” justiţiei.

 27. 27 serbanfl mai 4, 2016 la 9:35 am

  @Doru Coarna
  mai 3, 2016 la 1:20 pm
  Ambasada (și ambasadele) sunt cele ce au grijă ca unii ca dumneata să chiar creadă că la noi există o independență a justiției!
  Chestia cu CCR garant al statului de drept a devenit hilară de la momentul aflării locației (CSM!!!) unde a fost redactată celebra erată pentru Referendumul din 2012, dar, desigur, fiecare pricepe și se exprimă după posibilitățile din dotare.
  Și dacă ai adus vorba de cine ne asigură protecția fără de care „la noi acum ar fi mult mai rau”, cred că în contextul temei propuse de amfitrionul nostru, este de amintit că la vremea Referendumului USL-ist ministerele cheie ale momentului, Externe și Justiție, erau ale PNL!

 28. 28 Ghita Bizonu' mai 4, 2016 la 10:02 am

  cotidianul de azi

 29. 29 ZeV mai 4, 2016 la 10:29 am

  Liviu Bejan

  Spuneti:
  ,,Ceea ce inseamna ca parlamentarii trebuie sa faca propuneri legislative in sensul preferintelor populare si nu impotriva lor.”

  Este foarte complicat sa identifici care sunt preferintele populare legitime/fezabile si, mai ales, cine nu are dreptul sa promoveze preferinte in sfera legislativa, sau, cine are un drept relativ mai important (concordant cu impactul socio-economic al legii rezultate dat de gradul de generalitate al acelei legi).
  Din aceasta perspectiva si dezvoltatorii imobiliari sunt parti/entitati ale societatii , deci, integrabile in ,,masa populara”.
  De exemplu, in SUA, sistemul de legi se bazeaza, preponderent, pe initiative venite din zona de afaceri, chiar mai mult decat acelea sesizate si emise de cetatenii simpli. Poate sa para acest lucru o gradare diferentiata a democratiei, in favoarea capitalului. Dar nu trebuie sa uitam ca cetateanul simplu plateste taxe si impozite pentru ca alte entitati (de afaceri) creaza locuri de munca care permit cetateanului sa obtina venit, sa-si achizioneze o casa, o masina, sa contracteze un credit, etc.
  Acesta este sistemul pe care ni l-am dorit in 1989, altfel, riscam, cu adevarat, ,,restauratia” la care face referire un ,,no name” din guvernul fantoma de la Bucuresti.
  Nu cred ca isi doreste cineva ca cetateanul sa fie lasat cu singura varianta a construirii de locuinte personale de tip P cu forte proprii, eventual din chirpici. Poate face asta undeva, in salbaticie, dar in marile orase acest lucru nu este posibil.
  In locul dvs nu m-as fi legat, punctual, de interesul presupus al domnului Serban Nicolae in raport cu dezvoltatorii imobiliari, ci as fi subliniat (eventual sanctionat) apropierea PSD de ideologia dreptei neoiberale (in general) si de tipul de relatie stat-companii cu specific american (in particular).
  PSD ar trebui sa promoveze re-nationalizarea acelei parti din resursele naturale si de productie/administrare de care depinde suveranitatea unei natiuni.
  ps
  Mai grav mi se pare altceva, stimate coleg, anume, tratarea legilor (electorale – in special), de catre partide, dupa cum le convine (sau nu) la un moment dat.
  Nu mai putem vorbi de democratie stabila, daca azi o lege este ,,buna”, iar maine este ,,rea”. Evident ca este definita ca ,,buna” si/sau ,,rea” exclusiv in functie de interesele de putere ale politicienilor, nu pentru interesul cetateanului, devenit un simplu pion, in viziunea limitata a politicienilor.
  Asta e marea hiba a sistemului cu specific romanesc denumit (gresit) capitalist. In realitate, se tinde catre un sistem de tip neo-socialist (cu irizatii ale neoliberalismului suprastatal ) in care puterea este detinuta de alte institutii, nu de catre cetatean, prin votul lui. Din pacate, aceasta mentalitate ,,misecuvenista” a fost preluata, pe scara larga, de toate fortele politice ale momentului. Mai ales, de fortele politice care se tem de electorat, sau il dispretuiesc in mod tacit.
  Mai bine politicienii s-ar strufoca mai putin, din moment ce puterea lor devine pe zi ce trece tot mai iluzorie, proces favorizat de antagonismele ireconciliabile dintre ei. Altfel, actiunile si vorbele lor vor friza tot mai des ridicolul.
  Si mai bine ar fi daca politicienii s-ar uni pentru a schimba Constitutia in sensul reechilibrarii puterilor in stat si implicit in favoarea Democratiei.

 30. 30 ZeV mai 4, 2016 la 10:38 am

  Adrian B.

  ,,Efectiv , mi-e SCARBA sa mai pomenesc de toate prostiile si abuzurile facute de Victor Ponta”

  Daca tie ti-e scarba, incearca sa-ti dai seama ce simtim noi, ceilalti. 😉
  ps
  Din fericire, ai putea primi munitie noua si originala, daca ,,amicul” tau va ajunge al treilea om in stat. 😉

 31. 31 liviu bejan mai 4, 2016 la 10:57 am

  Lucruri rele patite de unii fruntasi politici creditati ca fiind foarte inteligenti indica faptul ca au cazut in ispita fiind provocati. Actiunea persuasiunii provocatorilor combinata cu banul ochiul dracului facut usor si repede au facut ca logica si bunul simt sa dispara atat cat a fost necesar pentru expeditorii provocatorilor, iar inteligenta sa se incetoseze. De aceea, le sugerez politicienilor sa-si intocmeasca un cod de comportament si, cum apare ceva care i-ar face sa isi incalce codul, sa refuze sec. Din acest cod poate ar fi bine sa nu liseasca urmatoarele:
  1. Ai intrat in politica pentru a face politica si nu afaceri; rezultatul incurcarii scopurilor nu poate fi decat unul rau.
  2. Este imposibil sa umbli cu miere fara sa te lingi pe degete, dar e altceva sa furi stupina cu totul.
  3. Aminteste-ti ca afacerile cu profit mare nu sunt pe lume decat trei: droguri, arme si carne vie. Deci, daca iti vorbeste cineva de castiguri de 40% numai pentru tine, atunci este un provocator si trebuie tratat ca atare.
  4. Exista afaceri din care se pot obtine castiguri multumitoare si in care nu este inselat statul, se realizeaza progres economico social si societatea este multumita. Atfel de afaceri cer insa munca si abilitate. Sprijina aceasta categorie de afaceri.
  5. Nu te opune unor proiecte de evidenta utilitate publica fiindca nu primesti tu comision; munceste ca, in acest caz, avantajul pe care il obtii sa fie politic si de prestigiu personal.
  6. Nu te baga in combinatii cu diaspora indiana. Aminteste-ti ca, daca poporul roman este cotat pe al doilea loc in lume ca inteligenta, pe primul loc este cotat poporul indian; consoleaza-te cu ideea ca diasporenii indieni sunt mai inteligenti (si , incredibil, mai tupeisti!) ca noi si ne vor insela.
  7. Aminteste-ti vorba ca, in politica o iei de la capat in fiecare zi; adica, la sfarsitul fiecarei zile, ai putea fi un politician terminat.
  Experienta personala poate conduce si la listarea altor puncte de reper comportamental.

 32. 32 centru mai 4, 2016 la 11:35 am

  Eu n-as lua aceasta ” carte neagra a alegerilor din 1922 in Arges ” , scrisa de Partidul lui Mihalache , ca litera de Evanghelie .
  Duce prea mult spre O scrisoare pierduta , Tipatescu bampirul prefect si Branzovenescu si Farfuridi .
  Veste foarte proasta pentru Romania si noi toti , constructorul spaniol care si-a asumat constructia segmentului de la granita al autostrazii Transilvania nu este serios , nu este fiabil .
  Am scris Isolux Corsan Corviam – firma care se lauda cu mari lucrari in Spania si in lume – intrebandu-i – ce faceti in Romania pe Suplacu de Barcau – Bors , 64 de km , contract de 150 de milioane de euro , de un an nu avem nimic … mi-au raspuns ca nu stiu nimic de vreun contract in Romania al lor !!!
  De necrezut .
  Reziliere si contract dat altuia , repede , in trei luni ( ca Boagiu care a gasit constructor si terminat Cernavoda Medgidia in 6 luni in 2011 , dupa rezilierea cu gigantul francez Vinci ) – numai ca vazand ursul birocratic ciolosist , mostenitorul in rau al birocratiei lui Ponta , nu avem mari sperante .

 33. 33 serbanfl mai 4, 2016 la 11:38 am

  Scrisoare deschisă domnului Victor Viorel Ponta

  Domnule V.V. Ponta,

  Vă informez că pe blogul domnului Adrian Năstase există o persoană ce, indiferent de tema propusă de amfitrion, are grijă să posteze exprimări negative, de multe ori chiar injurioase, la adresa dumneavoastră – minimum 2 pentru fiecare articol al domnului Năstase (dintr-o medie de vreo 4-5 postări/art.)

  Vă asigur că mentorul dumneavoastră i-a explicat că toată lumea a înțeles că persoana are ceva personal cu dumneavoastră și c-ar fi cazul să nu mai insiste cu acest gen de postări pe blogul domniei sale. De asemenea vă asigur că și unii dintre cei ce postăm comentarii pe respectivul blog, am avut intervenții prin care să-i relevăm corecta interpretare a diverselor cazuri/situații/ fenomene la care se referă, dar fără succes și am mai și primit înjurături, de multe ori explicite.

  Deși nickname-ul sub care postează este masculin – Adrian B. – comportamentul, înverșunarea, tenacitatea trădează o persoană de sex feminin care a fost refuzată.

  În acest context îmi permit să vă sugerez să apelați la spititul de sacrificiu al prietenilor dumneavoastră – teoria spune că după 3-4 ani și 5-6 abandonuri inverșunarea se disipează suficient de mult, ca să nu devină atât de stânjenitoare pentru cei ce-s obligați să asist la un „spectacol” ce nu și-l doreasc.

  Sperând că nu sunt inoportun, vă salut cu mult respect

  Șerban Fl.

 34. 34 ZeV mai 4, 2016 la 11:55 am

  Nu o inteleg pe duduia Ghorghiu, care, duce ipocrizia pe cele mai inalte culmi. Ajunge chiar in stratosfera.
  Penelista vorbeste de democratie….dar bine i-a transmis, indirect, domnul Zegrean:
  ,,In materie electorala, practica Curtii este unitara: Cel indrituit sa reglementeze (politic n.r.) in aceasta materie, este Parlamentul Romaniei.”
  Adica, PSD+PNL+ ALDE+UDMR+altii (asa cum s-a si intamplat). Ca ulterior nu-ti mai convine (avand in vedere ca sub sigla USL, PNL a obtinut mai multe voturi decat ar fi obtinut daca ar fi candidat singur in 2012), este o alta problema. Dar nu ne jucam cu legile dupa capriciile lui frau Gorghiu (cea mai antipatica femeie pe care am vazut-o vreodata), ca ne facem si mai mult de rasul lumii.
  Culmea, madama, tot ea, chiar in aceste momente, intra pe televiziuni incercand sa ne explice ca s-a inteles gresit decizia Curtii (sic!).
  Nu stimata doamna, d-ta nu intelegi. Motivul neintelegerii? Nu poti mai mult si nici studiile la Cantemir nu te ajuta.
  Pe de alta parte, daca ne spui ca 70% din cetateni vor doua tururi, ma astept ca resentimentele alegatorilor ostili ,,restauratiei” pesediste sa se contabilizeze in voturi directe pentru reprezentantul PNL (cotat cu prima, sau a doua sansa).
  De ce ar vota un cetatean responsabil pentru un oarecare cotat cu 1-2% si nu ar vota candidatul singurului partid care se poate opune, CU SANSE REALE, pesedeului , adica, partidului care (spun analistii pene-leului) ,,se opune anticoruptiei” ??
  Nu-i asa ca este logic, doamna Gorghiu ? Pana la urma, ar trebui sa te bucuri, nu sa bati din tocuri si sa-ti dai poalele peste cap ca o fetitza cu coditze care nu primeste papusa Barbie din vitrina.
  Esti indecenta…,,stimata” doamna. (Z)

 35. 35 miron1947 mai 4, 2016 la 12:39 pm

  Pentru d-l Adrian.B,
  Exista ceva rau pe lumea aceasta de care sa nu fie vinovat Victor Ponta?

 36. 36 ZeV mai 4, 2016 la 1:02 pm

  Remarc alti ipocriti, care au incercat si incearca sa implice CC in jocul lor politic, vorbind despre ,,reprezentativitate”.
  Dar acesti indivizi (inclusiv domnul Ghise) nu citesc, sau nu inteleg Constitutia. Iata de ce avem o Curte, tocmai pentru ca politicienii, unii dintre ei (orbiti de interesul lor meschin electoral), se dovedesc incapabili sa o inteleaga corect si/sau nepartizan. Fac exceptie, desigur, domnul Calin Popescu Tariceanu si, trebuie sa admit, (si) Liviu Dragnea. Exista si altii, mai putin vizibili si nu-i mai amintesc acum.
  Vacarmul in media despre un tur, sau doua (la primari n.r.) este de-a dreptul ridicol, pentru ca, in legea suprema, s-a definitiv foarte limpede cadrul constitutional ce reglementeaza reprezentativitatea prin doua tururi, NUMAI la alegerea Presedintelui: Este ales , intr-un tur, cel care obtine 50%+1 voturi din numarul total de alegatori din liste. Daca nu, se organizeaza al doilea tur.
  Pentru celelalte alegeri, in Constitutie, se face vorbire doar despre efectul legii. Legile se voteaza in PARLAMENT, de catre fortele politice reprezentate in forul legislativ.
  Deci daca se doreste reprezentativitate totala la primari si consilieri, ar trebui amendata Constitutia, cel putin, cu exact aceleasi prevederi ca la alegerea Presedintelui. Sau, parlamentarii sa propuna natiunii o lege electorala complet diferita.
  A spune acum ca doua tururi sunt mai bune decat unul, din perspectiva reprezentativitatii, este pur si simplu pueril, daca nu raportezi aceste alegeri la numarul total de alegatori inscrisi pe liste, sau, nu obligi cetatenii sa iasa la vot.
  De exemplu, se poate intampla ca la primul tur sa vina 20%, iar la al doilea, 25%. Raman 75% acasa.
  In acest caz, este primarul (mai) reprezentativ,chiar daca este ales in doua tururi ? Ce inseamna ,,mai multa reprezentativitate” ? Daca esti bun, castigi din prima, daca nu, pleci acasa, este cat se poate de firesc si democratic.
  Iata de ce mi se pare complet absurda aceasta dezbatere tardiva si disperata care denota superficialitatea extrema a dreptei romanesti – fragmentata in centre de putere antagonice care nu mai are/au nicio legatura cu respectul fata de interesele alegatorilor, ale localitatilor si , nu in ultimul rand, fata de interesul national. Doar sete de putere, indiferent de ce vor cetatenii. Ce naiba vor sa faca cu ea, din moment ce nu au vreun proiect ? Iata spre exemplu ,,activitatea” guvernului prezidential, de dreapa (cu influentze basiste evidente) : ZERO BARAT TAIAT IN DOUA. Cred ca mai jos nu se poate in Romania. Abia acum, Romania trece prin ,,restauratie”. Restauratia lui Basescu-Boc-Udrea.
  Sper ca PSD sa readuca normalitatea, pe cat posibil, in aceasta tara, atat de dezbinata, atat de chinuita si aparent abandonata de Dumnezeu.

 37. 37 Doru Coarna mai 4, 2016 la 2:20 pm

  @ ZeV,

  lasa in pace occidentul, ce ti-a facut el? Ti-a luat tot dar nu cu forta, ci pt ca esti fraier si i-ai dat! Ia incearca sa faci invers, cere-i ceva promitand altceva, sa vedem daca primesti… Nu primesti nimic, el nu e fraier… Ce Dumnezeu, n-ai luat niciodata plasa de la colegii mai distinsi? Intotdeauna! Ei, asta face diferenta.

  Si DA!, am dus-o bine in 2001-2004 pt ca eram o tara condusa dupa logica. Ce a urmat a fost doar improvizatie de toate categoriile si felurile. Dar asta n-are nimic cu victoriile in alegeri si referendumuri, asa a vrut populatiunea, intelegi? Tot asa a vrut si in 2014, si asta trebuie s-o intelegi. Ca nu-ti convine, asta-i treaba ta!

  In democratie suferi sau ranjesti cate fix patru ani, asta-i tot. Diferenta fata de dictatura e ca acolo suferi sau ranjesti, dupa caz, definitiv!

  Si mai este un aspect draga zev, comunismul se face cu prosti, sau mai ales cu prosti, insa capitalismul se face cu baieti subtiri, pregatiti si priceputi, numeste-i tu cum vrei ca nu conteaza. Si vezi tu, in ’90 noi am dat de ei, noi fiind d-aia, asa ca intelegi ce s-a intamplat… Cand insa am inceput sa ne versam si noi intr-ale economiei, ca-i natural sa te destepti, era prea tarziu, tzeapa intrase pana la os! Cestie de timing…

  Ca sa vezi, dai o mina contra parale… Vreau si eu asa, daca am si presa de parale… pricepi cum si unde se duce valoarea adevarata? Iei paralele si apoi cumperi de unde, si s-au dus si paralele… Dar ai burta plina si asa guvernantul si-a pastrat fonctia, desi chiar el te-a praduit de tot pt fonctie…

  Bai, treziti-va ca pute planeta de adormiti… INCALCATI MOTTO-UL BLOGULUI!!!!!

  @ Georgica,

  cumpar eu prima exploatatie de tritiu natural, gaseste-o si-o iau cu fulgi cu tot! Dar atentie, tritiu, nu un atom per km cub, si acela in continua tranzitie… Asta n-ai inteles nici tu, nici raposatul blogi, si nici altii care doar au habar si atat, din cand in cand se intampla sa apara, cuantic, cate un tritiu intr-un kilometru cub de apa de mare, apoi tranzitioneaza in jos dar apare altul, si tot asa! Intelegi? El este acolo, dar de fapt nu-i! Este mereu altul!
  Este imposibil sa pui mana taman pe atomul care va deveni tritiu, imposibil dpdv tehnologic, bineinteles. Singura sansa este deci sa-l fabrici. Te-ai lamurit? OK acum, si retine, ca sa nu ma mai bati la cap cu prostia asta, iti blochezi niste biti de memorie total aiurea…

 38. 38 Cris mai 4, 2016 la 3:54 pm

  Am scris de mai multe ori aici că unii au tendința de a idealiza societatea și viața politică de dinainte de 1946, contrapunându-le prezentului.
  Cred că lipsa informațiilor despre trecut și patima cu care e judecat prezentul deformează percepția.
  Mai corect ar fi să considerăm că au existat și bune și rele.
  A idealiza personalități politice precum Maniu, Averescu, Brătienii…și a crede că toți politicienii contemporani sunt nuli e o greșeală.

  În ceea ce mă privește, cred că profesorul Ioan Scurtu e un cercetător obiectiv care poate fi citit cu încredere.

 39. 39 nastase mai 4, 2016 la 4:04 pm

  serbanfl,
  comentariile si insistenta lui Adrian B. au reusit să-l facă pe Ponta agreabil chiar si celor care-l considerau antipatic.

 40. 40 ZeV mai 4, 2016 la 4:34 pm

  doru coarna

  Te rog sa repeti, n-am inteles mesajul comentariului.
  Pana si ghita bizonu este mai coerent…..;)

 41. 41 liviu bejan mai 4, 2016 la 5:03 pm

  @ZeV. Complicat pentru o persoana obisnuita. Pentru ca daca un politician care, ocupational, traieste din reprezentarea cetatenilor, nici macar nu intuiestre sau banuieste – desi ar trebui sa stie, sa constate- opiniile pe o anumita problema a celor reprezentati, atunci isi poate da imediat demisia. Ca sa nu mai vorbim ca, in anumite chestiuni, opinia majoritatii celor reprezentati poate fi intuita, chiar constatata si de persoane care nu sunt reprezentanti de profesie. Crezi ca oamenii sunt de partea dezvoltatorilor imobiliari? Eu nu. Fie si pentru ca, daca bunul simt piere la romani, se dezvolta, in schimb, simtul interesului. Daca vrei sa o zic pe fata, atunci cred ca un grup de indivizi care , la un moment dat, au pus mana (cum, oare?) pe niste bani cu care nu au stiut ce sa faca, s-au lansat in imobiliare fiindca au fost suficient de lipsiti de inteligenta ca sa faca asta, cand deja in domeniu era inghesuiala. Ramasi cu banii cheltuiti, neputand sa-si vanda locuintele (la preturile dorite de ei, fiindca asta e o cheie a problemei, nu lipsa de cumparatori, ci lipsa de cumparatori la preturile cerute de ei!) si fiind obligati, locuintele fiind proprietati locative ale lor, sa plateasca impozite, l-au sensibilizat pe (au plans in poala lui) Serban Nicolae; care doreste sa-i ajute pe acesti baieti de treaba (iti faci treaba cu ei). O alta ipoteza: la dl senator a fost trimis un provocator,in urmatoarea idee: neplata impozitului de catre dezvoltatori este un folos necuvenit deoarece se cuvine ca oricare cetatean sa plateasca impozit pe locuinta. Dl Serban Nicolae, depunand proiectul de lege, isi foloseste influenta de senator pentru obtinerea acestui folos necuvenit. De legaturile intre module au grija altii, ca si de publicitate. Daca exista un denunt sau ceva inregistrari ambientale, atunci treaba e ca si facuta. Singurele lucruri care il scapa, in afara de retragerea proiectului, sunt cele cunoscute: acoperirea, cetatenia, prietenia ambasadei, etc.

 42. 42 Draghi Puterity mai 4, 2016 la 6:58 pm

  M-am gandit ca am putea invata cate ceva si din experienta vecinilor…

  http://www.fort-russ.com/2016/05/has-color-spring-maidan-come-to-serbia.html

 43. 43 Ghita Bizonu' mai 4, 2016 la 10:38 pm

  ZeV fiinda mi-ai luat numele in desert ..
  ma „onteluigentule” vezi caricatuira aia cu tati caruia nu i se face doaser si cauta Traina Ungureanu cincidente DNA Braila. Chiae el megabasistul iti explica ce si cum..
  Daca maic auti vezi ca si tatutza lu Lulutza iti exolica el ce su cum…

  Ba numa ptr un prots sau un cazut din cer nu era clar din augist 2012 ca Lulutza in positu ala va rade tot. Ce endependenta, ce justitie , ce ..
  A ras tot cu dedicatie!!!

  Ba cei ca tinme si [pusi fata in fata cu

  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0GfSvd-6QEHZd43MYsJdG093kt3ILHIl2qx7Ce28Tc4AmXXkqRQ

  nu pricepeti .. strigati Mariana Mariana si intindeti nucile de [parca tai fi in fata unei

  Ca deh voi e teleptuali bre!

 44. 44 Doru Coarna mai 5, 2016 la 7:54 am

  @ Nastase,

  sa fie vorba de mila? Daca Viorel n-ar zambi inocent permanent de parca a sosit recent de pe Marte, l(v)-as crede, dar sa uiti ca astia guverneaza pe promisiunile tale, asta-i altceva! Am dat pe un fir anterior exemple care arata cat de perversa este clasa politica de cand cu guvernul Ciolos, pe care tot ei l-au votat de frica, cu tinerii in strada…iar apoi i-au dat teme imposibile dar de nerefuzat, adica populiste!

  Dar nu conteaza, important este ca politicul sa decredibilizeze complet tehnocratia, ca sa nu ramana fara job pe viitor si evident, fara ciordeala!

  Pacat ca tehnocratii si presedintele nu sunt versati intr-ale ticalosiei politice, precum astia din partide…

 45. 45 serbanfl mai 5, 2016 la 9:11 am

  Doru Coarna
  mai 5, 2016 la 7:54 am
  DE MEMORAT: „Pacat ca tehnocratii si presedintele nu sunt versati intr-ale ticalosiei politice, precum astia din partide…”
  Superbă demonstrație pentru inocența de care scrii!

 46. 46 Draghi Puterity mai 5, 2016 la 4:22 pm

  In continuarea linkului pe care l-am postat mai sus (in care vedeam, printre altele, cum pot fi convinsi nationalisti sarbi sa puna umarul la dezmembrarea Serbiei (*) ) permiteti-mi sa reproduc un pamflet al prietenului meu Paul Fogarassy:

  „Un prieten postează azi o poezie care mi-a plăcut, pentru că mi-a mers la inimă. Apoi, când informația a ajuns la creier, am înțeles că lucrurile sunt mai complicate și am scris un mic pamflet. Vă rog citiți mai întâi poezia de aici: https://totusiardealul.blogspot.ro/…/bata-te-narocu-tara.ht…

  OK ! deci rupem Ardealul de România (de ce să-i ducem în spate pe mitici ?)

  După ce ne trece sărbătoarea independenței, Banatul va dori (absolut firesc) să se despartă de Ardeal. Până când să-i mai suportăm pe trântorii de la Cluj ? de ce să-i ținem noi în spate pe sărăntocii din Sălaj ! Așadar, din nou sărbătoarea intependenței.

  În sfîrșit, Timișul va face niște socoteli și va constata că din impozitele noastre se înfruptă reșițenii și profitorii din Caransebeș; puturoșii naibii ! Așadar, județul Timiș îți proclamă independența de Banat. Mici și bere, da … ?

  Iată însă că Timișoara, unde sunt concentrate aproape toate firmele profitabile ale județului, trebuie să-i ducă în spate pe cei din Deta, din Lugoj și din Sânnicolu Mare. Niște țărani troglodiți care doar stau cu mâna întinsă la banii noștrii. În Piața Victoriei, de la balconul Operei este declarată independența Timișoarei și înființarea de puncte de fronieră la intrarile în oraș. Sfânta sărbătoare a intependenței ne luminează din nou spiritele (Robu organizează ceva concert …)

  Au trecut însă anii și locuitorii din Cartierul Cetate (inima, centrul cultural, administrativ şi politic al întregului oraş) înțeleg, în cele din urmă, că autodeterminarea este singura cale pentru bunăstarea celor care în ultimele opt secole au ridicat acest cartier. Cei din afară sunt niște venetici, care niciodată nu înțeles care le este locul. Cartierul Cetate își declară independența și cu demnitate revine la vechile nume de străzi; cetățenii din afara cetății pot intra nestingheriți, dar numai pe timpul zilei; pentru a rămâne peste noapte au nevoie de viză.

  Locuitorii din Piața Unirii, cea mai veche piață din Timișoara, amenajată în stil baroc, sunt chemați la urne pentru a decide revenirea la unul dintre numele istorice: Hauptplatz, Domplatz sau Piața Losonczy. Dacă tot s-a făcut deranjul cu votul, Hauptplațienii au hotărât (cu mare majoritate) independența de Cartierul Cetate. „Inima și mațele nu pot face parte din același organism !” au constat înțelepții locului. Pentru că era timp nefavorabil, demonstrația a avut loc în sala Baroc.

  Liceului „Nikolaus Lenau” este școala care a dat omenirii doi laureați ai premiul Nobel. Cum acest merit nu a fost suficient recunoscut, conducerea liceului înpreună cu personalul administrativ și de întreținere, reunit în mod festiv în cancelarie, au semnat actul de independență al Liceului față de Hauptplatz. Altfel, mândria școlii ar fi avut de suferit iremediabil.

  Probabil așa cum era de așteptat, portarul școlii supărat că nu a fost invitat la festivitatea de independență a Liceului s-a baricadat în gheretă și și-a declarat independeța față de Liceul asupritor; pentru a sărbători evenimentul Președintele Gheretei a dat pe gât un rest de pălincă dosit pentru situații speciale, cum este și aceasta.

  Absolut normal și firesc, nu-i așa ?! Nu, nu-i așa. Gândiți logic, nu cu mintea altora care nu ne vor binele !”

  (*) De parca ai nostrii au fost mai breji la 2004…

 47. 47 Oscar Wilde mai 5, 2016 la 10:15 pm

  Unul din bunicii mei a fost, în perioada interbelică, de mai multe ori primar liberal. Tata ne povestea care era practica liberalilor și a țărăniștilor în România interbelică democratică, în ziua alegerilor. La ieșirea de la vot, uneori, alegătorii erau așteptați de propagandiștii partidelor care puneau întrebarea: cu cine ai votat? Dacă alegătorul avea norocul să nimerească răspunsul așteptat, era lăsat să plece acasă fericit, în caz contrar, era alergat, înjurat și cotonogit. Probabil, această practică era o moștenire a perioadei votului indirect, prin reprezentanți, când cel mandatat să voteze, trebuia să respecte întru totul indicațiile ( să ne amintim de Cetățeanul Turmentat, care avea o mare dilemă: ” Eu cu cine să votez?”). Mai grav era atunci când se schimba candidatul). Avem tradiții în exercitarea dreptului la vot și în conștiința civică!
  Astăzi, l-am văzut pe Președintele ales dintr-un entuziasm pe care nu mi-l pot explica, cum ne dă indicații, așa cum face profesorul la școală la ora de dirigenție, pe ce criterii morale, civice trebuie să votăm, ca și cum el a fost votat pe astfel de criterii! Nici Prezidentul Jucător nu a avut atâta tupeu!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: