Pestera Ialomicioara

IMG_2374

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2356

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2371

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astazi, am participat la la o interesantă festivitate – redeschiderea Pesterii Ialomicioara, după o utilă modernizare, realizată cu fonduri europene. De asemenea, a fost modernizat drumul de acces care porneste din apropiere de Sinaia. Un drum mirific. Tot astăzi, dar pe seară, va avea loc festivalul Padina Fest, unde vor fi prezenti aproape 10000 de oameni.

Peisajul pe platou este extraordinar iar pestera iti taie respiratia. Legendele despre regii daci, despre ramasitele de ursi ai cavernelor, lacurile interioare si altarul de retragere in munte adauga la frumusetea locului.

Au venit, la invitatia presedintelui Consiliului Judetean Dâmbovita, Adrian Tutuianu, numerosi oaspeti din guvern, parlamentari, personalităti culturale, reprezentanti ai judetului Prahova dar si din Republica Moldova. M-am bucurat, in mod special, să-l revăd pe Lucian Avramescu dar si pe multi dintre colegii mei din partid sau din administratie. Festivitatea a cuprins si un scurt concert al unor orchestre de muzica clasică din Târgoviste.

Merită, atunci când mergeti pe Valea Prahovei, să vă abateti pe acest superb drum de munte si să vizitati un inegalabil monument al naturii.

46 Răspunsuri to “Pestera Ialomicioara”


 1. 1 ZeV iulie 25, 2015 la 9:48 pm

  Superba zona..din pacate, trebuie sa o las pe nevasta-mea la intrarea in pestera…sufera de claustrofobie cronica.
  (Z)
  ..In salina de la Turda (cea mai moderna din Europa centrala si de Est) ati fost ?
  Eu nu, din motivul precizat mai sus….
  (Z)

 2. 2 Adelin iulie 25, 2015 la 11:06 pm

  Am vizitat în urmă cu trei zile, Mânăstirea de la intrare în peşteră, parcurgând drumul specificat. Subscriu celor expuse mai sus – în totalitate!

 3. 3 blogideologic iulie 26, 2015 la 5:58 am

  http://www.nytimes.com/2015/07/26/opinion/sunday/how-the-euro-turned-into-a-trap.html?action=click&pgtype=Homepage&module=opinion-c-col-left-region&region=opinion-c-col-left-region&WT.nav=opinion-c-col-left-region&_r=0 “Cum s-a transformat moneda euro într-o capcană.” În realitate “revoluţia română” s-a transformat în capcană pentru toată “politica mare” a Europei.

 4. 5 Doru Coarna iulie 26, 2015 la 9:44 am

  Peste ocean se tot critica constructia europeana pe la detalii nu per ansamblu, insa se uita ca si dollarul a tras intreaga omenire de cateva ori in criza… Orice moneda prezinta o aderenta specifica iar cand se concentreaza intr-o arie prea mica apare in mod firesc, criza…

 5. 6 Doru Coarna iulie 26, 2015 la 9:50 am

  Dle Nastase,

  pe malul marii realizezi cat de mica este fiinta umana intr-un spatiu vast, in pestera tot asa, dar intr-un spatiu mic, mai ales ca diferenta dintre exterior si interior amplifica senzatia…

 6. 8 Centru iulie 26, 2015 la 1:18 pm

  CNADR mi-a raspuns la intrebarea ” de ce , la 7 luni de la semnarea contractului , nu se incep lucrarile la autostrada Campia Turzii Targu Mures , finantat de UE ? ” .
  Raspuns semnat de dl Neaga , directorul CNADR : ” nu s-a incheiat documentatia necesara pentru expropierea terenurilor . Lipsa titlurilor de proprietate , un cadastru in dezordine , existenta mai multor proprietari care revendica un teren au facut aceasta procedura greoaie . In cel mai scurt timp CNADR va adresa avizul de acord ( ?! ) Guvernului , pentru Hotararea de Guvern privind exproprierile ” .
  Neaga asta seamana cu directorul zonei La Défense ( EPAD ) din cartea lui Pellerin , de care am vorbit – un functionar capabil sa vada obstacole peste tot , franand totul , incapabil sa avanseze .
  Deci CNADR se impiedica de cadastrul de pe Valea Muresului , din Campia Transilvaniei , de la Ludus , Iernut , Bogata de Mures , Oarba de Mures ( acolo rusii ne-au obligat sa atacam de front un deal tinut de o divizie SS in septembrie 1944 – 11000 soldati romani morti , nemtii au plecat cand li s-a dat ordin de retragere , nu ca ar fi fost coplesiti ) , Chetani , Hadareni , Ungheni … problema insurmontabila pentru Neaga – care este problema ? pana acum cum s-a facut ? – guvernul declara exproprierea si plateste proprietarii cu 0,5 lei metrul patrat asa cum s-a facut peste tot …

 7. 9 Radu Humor iulie 26, 2015 la 1:19 pm

  Când impui cu forţa, chiar şi italienilor, să legalizeze căsătorii între persoane de acelaşi sex, trebuie să fii dus bine cu capul, ca să speri că vei putea implementa aşa ceva !
  Numai unor degeneraţi în ultimul hal, genetic şi moral, le poate făta mintea aşa ceva !
  Ei însă încearcă şi dacă văd că le merge continuă cu alte aberaţii, mai ales legate de sex şi Religie . Aţi observat ?
  De aceea e timpul să ne ridicăm :

  M E S A J

  Pastorul luteran Martin Niemöller scria:

  “La început naziştii au venit să-i ridice pe comunişti

  Și eu nu am strigat în apărarea lor pentru că nu sunt comunist,

  Apoi au venit după evrei,

  Și eu nu am strigat pentru ca nu sunt evreu.

  Au venit apoi pentru sindicalişti şi catolici

  Și nici atunci nu am strigat pentru că nu sunt nici sindicalist și nici catolic.

  Când au venit după mine,

  Nu mai era nimeni în jurul meu să se ridice în apărarea mea.”

  Cunoasteti cu totii randurile de mai sus. A revenit vremea lor …

  Poate veti zice: “eu sunt doar nationalist, ce treaba am eu cu legionarii?”

  Sau: “eu sunt doar impotriva casatoriilor intre homosexuali”

  Sau: “eu doar sunt impotriva vaccinarii obligatorii”

  Sau, sau, sau …

  Nu va culcati pe o ureche. E doar inceputul. Nu dormiti. Toate sunt legate intre ele. A venit vremea lor, a papusarilor noii lumi. Si a venit pe plan global. Strigati, cat inca suntem mai multi care sa strigam.

  La inceput ii vor salta pe cei ce vor zice cu subiect si predicat cum ca “Miscarea Legionara a fost buna”. Apoi pe cei ce ii vor vorbi de bine pe preoti cu puscarie multa precum Justin Parvu, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, pe scriitori precum Mircea Eliade, pe savanti precum Nicolae Paulescu. Apoi pe cei ce ii vor vorbi de bine pe banditii din munti. Si rand pe rand pe toti cei ce au altceva de zis decat stabilesc stapanii SISTEMULUI ca trebuie zis. Pe modelul George Orwell – 1984.

  Desigur, pentru ultimii nu se vor folosi de legea anti legionara, vor scoate ei alte legi. Si se vor folosi la maxim de “lupta anti terorista”, de “lupta impotriva epidemiilor”, de necesitatea impunerii “politicii corecte”, de necesitatea pacii pe pamant deci de punerea nationalismului dupa gratii, etc., etc., etc.

  Asadar, nu asteptati pana veti fi ridicati ultimii. Si cu atat mai putin nu visati roz cum ca pe voi n-au de ce sa va ridice, pe motiv de libertate de exprimare si bla bla bla. Listele sunt deja facute. Sau poate aveti de gand sa abdicati?

 8. 10 Mihaela Erika Petculescu iulie 26, 2015 la 4:17 pm

  Prolegomene la … Congresul PSD !

  Votul Cex l-a dat căştigător pe L. Dragnea : o alegere raţională, nu numai din punctul de vedere al antagonismului centru-teritoriu ( real, din păcate ) ci şi pentru că în această perioadă tensionată şi tulbure PSD are nevoie de o persoană puternică, echilibrată, cu experienţă. Rovana Plumb nu posedă aceste calităţi şi nici bază electorală în interiorul partidului. Ea a fost doar purtătoarea de cuvânt a fostului preşedinte pe care acesta a lăsat-o în locul său crezând că o să-i fie în continuare fidelă, ceea ce nu era obligatoriu ; V. Ponta nu ar fi singurul politician care, în alegerea colaboratorilor, confundă mediocritatea cu onestitatea.

  Rămâne problema relaţiilor cu UNPR, destul de confuze. Clarificarea lor ar fi necesară în vederea alegerilor din 2016, deoarece bălăbănelile şi bâlbâielile nesfârşite ale lui Ponta au zdruncinat o parte a electoratului. Din nefericire însă, PSD este prizonierul alianţei cu UNPR de care depinde majoritatea parlamentară. Aşa că nu poate mişca nimic, cum nimic nu pot mişca nici liderii UNPR în acest moment. Pe de o parte, nu le convine să cadă de la guvernare, iar pe de alta – chiar dacă orice alianţă politică este invariabil favorabilă partidului mai mare – sunt conştienţi că UNPR ar dispărea dacă concurează singur : este vorba de un partid fără electorat, doar cu parlamentari atraşi prin diferite manevre. Aşa că relaţia PSD-UNPR este un fel de alianţă matrimonială din interes, adică un blestem pentru amândoi. Măcar nu se aplică cealaltă definiţie a căsătoriei dată de Eugen O’Neill: împărţirea pe din două a necazurilor pe care altfel nu le-ai avea !

 9. 11 Ghita Bizonu' iulie 26, 2015 la 4:34 pm

  Domle rad si camailele din Qautar de noi..

  Ma rog nu camilele scruo la AL JAzera ci profii importati. Profi scoliti pe la scumpii noistri aliati. Unu Rémi Piet delireaza la ordin

  Romania suffers from a bad reputation among other European countries as it is often described as either a gateway for immigration and crime, or as a country benefiting from a generous European fund endowment at the expense of other EU members.

  Both criticisms are ill-motivated and unfair for a country which has made significant progress thanks to the EU’s pressure on local institutions.

  In truth, Romania fell way short of spending the structural adjustment funds that the European Commission had reserved for Bucharest since the country joined the EU.

  totusi o bila laba [ptr asta – obserca ca nu am halit fondurile..

  If the country has regained some political and economic sway recently, it is thanks to its accession to the EU which triggered a long series of reforms across the Romanian government and its institutions.

  While the recent indictment of Ponta illustrates progress, the extraordinary obstacles hampering the course of justice in Romania must not be ignored.

  Since that date, a handful of young Western-trained prosecutors have begun a „clean hands” operation that has shaken Romanian politics.

  Over the past three years, more than 3,000 ministers, deputies, senators, mayors, and officials were put on trial and imprisoned.

  None of this could have been made possible if it hadn’t been for the creation of an independent justice system – the National Anticorruption Directorate (DNA) – a mandatory requirement imposed by Brussels as part of the adhesion negotiations.

  In the midst of this everyday battle, the Europeanisation of the country allowed young anticorruption champions to emerge as the future of Romania.

  Laura Codruta Kovesi, a prosecutor in her early 40s, reigned over the independent investigation efforts for almost 10 years – and her efforts have been paramount in changing the face of Romanian politics.

  Da nene. Jean Ucheselu scolit in vest da?Pesemne si Eva!
  Cat despre indepdenpednta Kopdrutei … poa crede Victor in ea ,.. eu nu!

  Last month, two-thirds of the elected parliament refused to lift the prime minister’s parliamentary immunity – showing that European modernisation often stumbles over local populism and nepotism inherited from the past – much like the current Greek debacle is the result of irresponsibility and corruption that has led the country to the edge of bankruptcy.

  The narrative that the EU disrespects democracy and is a drag to the everyday citizen’s sustainable wellbeing is a fallacy.

  Had Athens and Bucharest respected the institutional honesty and maturity promoted by Brussels, they would not face the economic or political turmoil they are experiencing today.

  Observati cum acerst fiu de camila raioasa , acest Schwinhund fatat in
  Galia le amesteca?
  Ce au micile noastre friichineli politice – Alinutza Gorghiu doreste sa ii dea lu Predoiu tara inapoi! – cu necazurile Greciei?!

  Au … au
  Ponta a facut o oferta catre Quatar. Piet o saboteaza..
  A da Piet. Am cauat biografia sa. Sa zic asa interesanta. Mi-a adus aminte ce Memoriile unui asasin economic

  A da. mai vedeti si http://neweasterneurope.eu/articles-and-commentary/1631-romania-is-leaving-its-communist-past-behind De data asta o concetaneana : Raluca Besliu

 10. 12 Altzibar de Carneillon iulie 26, 2015 la 5:05 pm

  Foarte interesant!

 11. 13 Ftagmentarium Politic iulie 26, 2015 la 5:26 pm

  Asteptarea cu covorul portocaliu: Dreapta, somata sa curete scena de stanga. Guvernul si majoritatea parlamentara, foarte aproape de a ajunge pe faras

  Deplangand urmaririle penale, inculparile si arestarile unor inalti demnitari ai statului, cu ipocrizia interesata a celui care simte ca si in jurul lui se strange cercul, fostul presedinte Traian Basescu afirma ritos, mai pe la mijlocul lunii, cand a fost chemat la DNA premierul Victor Ponta, dupa ce s-a intors din Turcia, ca este inadmisibila “destabilizarea” statului prin mijloace nedemocratice. Relatia scop-mijloace pe care a folosit-o mi-a atras atentia, fiind pentru prima data cand aflam din gura unui fost sef al statului ca destabilizarea ar fi acceptabila daca ar fi cu mijloace democratice. Nu ar fi pentru prima data in istoria universala sau nationala cand inapoia unor mijloace democratice au stat scopuri dintre cele mai destabilizatoare, autoritariste, dictatoriale sau chiar criminale. Cei care au nevoie de exemple sa rememoreze sau sa citeasca, in functie de varsta, numeroasele episoade cu acest profil din istoria romaneasca recenta, postdecembrista, incepand cu cel de origine.

  Daca ne gandim si la reactia fata de referendumul de demitere din 2012, am putea spune ca ipocrizia lui Basescu este dubla sau la patrat, dar doar o constatare pasiva nu ne-ar ajuta. Mai utila ne-ar fi contextualizarea si conexarea ideii de destabilizare cu ceea ce se intampla sau se poate intampla pe scena noastra politica, urmarind ce se intampla si la altii sau ce se spune despre noi, cunoscand ca in zilele noastre mesajele politice nu se mai transmit prin porumbei voiajori sau prin alte mijloace secrete, ci prin anveloparea lor in discursuri publice. Legat de invitatia de a analiza sau decoda stand cu fata spre viitor, imi amintesc ca aceasta abordare mi-a fost sugerata, pe vremea cand coordonam o sinteza privind agenda de securitate internationala, de reactia, partial plictisita, partial critica, care mi-a fost relatata, a unui inalt functionar public, care a aruncat sinteza, dupa ce o primise, pe un teanc asemanator, cu cuvintele: “Astia spun intotdeauna despre ce a fost, niciodata despre ce va fi!”.

  La ce ne-am putea astepta spre sfarsitul verii sau, cel tarziu, la inceputul toamnei? Ma raportez la acest orizont de asteptare foarte scurt deoarece este invocat de majoritatea declaratiilor politice care vin dinspre dreapta, cu deosebire dinspre PNL, care-si doreste intens sa vina cat mai curand la guvernare. Probabil, i se par prea indepartate bataliile politice si electorale de la anul, cand s-ar incheia actualul ciclu parlamentari si guvernamental, si nu mai poate sa astepte. Sau, stiu eu, pentru ca asa a batut din picior cineva din afara, sa nu mai vada sau sa nu gaseasca stanga la guvernare. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a ridicat putin perdeaua, cand si-a exprimat “convingerea”, in urma cu o saptamana, ca ar exista posibilitatea sa nu mai fie nevoie de o noua motiune de cenzura, in toamna, pe motiv ca PSD ar putea sa inteleaga ca mentinerea lui Victor Ponta in fruntea Guvernului ar putea sa fie o fisura prin care sa “piarda” din punctele electorale accumulate. Daca pana la schimbarea si alegerea presedintelui interimar al PSD am fi fost tentati sa o luam ca o chestiune de propaganda, dupa eveniment suntem obligati sa o luam in calcul ca o posibilitate foarte probabila.

  Este destul de raspandita opinia ca “rationalul” Dragnea, fata de care Gorghiu nu si-a ascuns aprecierea, ar putea sa fie veriga slaba care, intr-un fel sau altul, sa contribuie la vacantarea functiei de premier. Toata masinaria de partid pe care Dragnea a pus-o in miscare intr-un timp atat de scurt si cu un rezultat atat de neasteptat, prin ajungerea sa in pozitia de presedinte interimar al PSD, un condamnat penal cu suspendare, cat si stupefianta amnezie, dupa ce s-a vazut la carma, cand declara “Eu n-am nicio problema cu justitia”, sunt indicii care nu slabesc, ci dimpotriva, ipoteza ca ar putea sa existe un plan, poate chiar a unui targ, de tip “serviciu contra serviciu”. A devenit limpede pentru toata lumea, cu deosebire pentru cea din afara, de unde vin cerintele si conditionarile, ca pentru indepartarea premierului de stanga Victor Ponta o motiune de cenzura nu are sanse, iar solutia penala nu este viabila. Pe de o parte, Parlamentul nu o incuviinteaza, pe de alta, suspiciunea de lovitura de stat judiciara ar inflama politica si opinia publica, deja sensibilizate de o asemenea perspectiva, in conditiile in care si la Presedintie si la PNL sunt probleme cu justitia. Ar mai ramane doua posibilitati. Una, o decizie personala unilaterala, dar Victor Ponta a anuntat ca vrea să stea la Guvern până în 2016 si ca nu ii este frică că va fi trădat de PSD. Alta, o solutia interna, o defectare altfel spus, despre care afirma premierul ca nu are teama, dar nu mai are niciun control asupra partidului si nicio garantie din partea acestuia. Totusi, daca ar fi sa se produca, cred ca mai degraba ar fi discreta, nu transanta, din cauza reactiilor social-democratilor si simpatizantilor simpli, de la baza partidului si a electoratului, unde Victor Ponta se bucura de foarte multa incredere si sustinere. Nu exagerez, catusi de putin, daca dreapta va face greseala sa-l martirizeze, liderul stangii va deveni legenda, cu o aura de erou popular.

  Destul de interesanta, din perspectiva unei posibile agende ascunse, mi se pare folosirea contradictorie de catre presedintelui Klaus Iohannis a institutiei promulgarii, de nepromulgare a codului fiscal, dar de promulgare a celui de procedura. La fel, obstinatia PNL de a cere rediscutarea parlamentara a codului fiscal, desi si-a dat acordul la votul legislativ, relaxarea fiscala fiind un obiectiv de politica eminamente liberala. Putem gasi o explicatie la aceste ciudatenii? Cred ca da. Cel mai probabil, Iohannis a respins codul fiscal pana va apare sau va construi o oportunitate ca acesta sa fie asumat de catre PNL, cu mici amendamente, la un nou vot parlamentar, vrand cu orice pret sa nu lase o asemenea realizare in portofoliul stangii. Promulgarea mai intai a codului de procedura fiscala, intr-o ordine de-a-ndoaselea, spune cred doua lucruri, ca v-a urma fara nicio indoiala si la scurt timp si promulgarea codului fiscal, dar si ca se urmareste o intrare in vigoare simultana si rapida, fara riscul de a intarzia bugetul pe anul viitor, cu care s-ar putea confrunta un guvern liberal. Cat de probabil este un guvern liberal nu voi face o evaluare, certa este doar dorinta lui Iohannis de a-i vedea cat mai curand, de-a dreapta, coîntronizarea. PNL nu ar fi avut puterea sa convoace singur o sedinta parlamentara extraordinara pentru rediscutarea codului fiscal, a incercat sa o faca cu ajutorul PSD, ceea ce Victor Ponta a si confirmat, dupa 15 august, insa pe ordinea de zi s-ar mai putea strecura si un alt punct. In rediscutare s-ar putea ascunde unul dintre acele mici detalii care pot produce efecte foarte mari.

  Electoralizarea dreptei a inceput sa se faca simtita, manipularea perceptiilor intr-o directie nefavorabila stangii, care sa o scoata in afara scenei, devine grosiera ca moduri de realizare si nefasta ca semnale si efecte in economie, dupa cum constata multi specialisti in materie. Traian Basescu declara, sambata, tendentios de coroziv si de inhibitiv, ca Ponta “da bani la oameni” si ca impreuna cu Teodorovici “pregateste lapte si miere curgand pe santuri”, dar ca “va fi un dezastru”, in 2017-2018. Sarabanda minciunilor defaimatoare si presiunea crescanda, care se inregistreaza din partea dreptei, amintesc de campania de basculare din noiembrie 2014. Sondajele au inceput si ele sa-si teasa panza, un sondaj INSCOP privind alegerile parlamentare indica un scor de 44.5% din voturi pentru PNL si de 37% pentru PSD. Insa in acelasi timp mi se pare semnificativa pentru pozitia puternica a social-democratilor si de slabiciune a liberalilor, pentru tactica acestora din urma si, cred, si pentru ce va urma, opinia a aproape jumătate dintre români că PNL nu va reuși să schimbe Guvernul cu o nouă moțiune de cenzură. Un branci financiar-bancar de dreapta il da PSD si seful BNR, Mugur Isarescu, care a declarat despre codul fiscal ca ar fi inaplicabil, ca dezvoltarea, macrostabilitatea si democratia ar fi intr-o relatie discutabila, sper sa fi inteles eu gresit ca antagonica, dar trimiterile pe care le-a facut la criza sperietoare greceasca sunt in mod vizibil si comparabil nefondate. Cifrele statistice privind excedentul inregistrat de bugetul general consolidat il contrazic fara drept de apel, acum este oportunitatea, construita in trei ani de munca, pentru masuri de sprijinire a mediului de afaceri, crearea de locuri de munca si cresterea nivelului de trai. Probabil ca ideologii dreptei nu-si dau seama ca prin incremenirea in politica austeritatii au ajuns intr-o zona interzisa, a cresterii fara dezvoltare si bunastare. Scuze, dar in teritoriul austeritatii perpetue nu pot decat sa speculez, sa le vorbesc austeristilor pe limba lor, transformand intrebarea legitima a premierului “Daca nu acum, atunci cand? intr-una ridicola si absurda: Daca nu acum, atunci niciodata?

  As concluziona cu ideea ca pare foarte probabil ca presedintele Klaus Iohannis si PNL au o scadenta pana la care sa curete scena de stanga, de Guvernul Ponta si de majoritatea sa parlamentara, ca se pregatesc pentru o primire cu covorul portocaliu. Nu vorbesc ipotetic, sunt mesaje politice explicite, cu subiect si predicat, nu presupuse sau oraculare. Nu poti conchide altfel cand in discursuri referitoare la Romania se afirma ca atarnarea occidentala a justitiei va continua, prin “parteneriat de pregatire a procurorilor” (Victoria Nuland), ca solutia de contracarare a adversarilor politici parlamentari, care se bucura de imunitate constitutionala pe timpul mandatului, ar fi “sa alegem alti membri”, “care sunt pregatiti sa isi exercite rolul parlamentar” (William Brownfield) si ca sustinerea pentru DNA “se va dubla” (Hans Klemm).

 12. 14 Radu Humor iulie 26, 2015 la 5:40 pm

  Un economist român, laureat al premiilor …şi nu ştiu mai cum, a descoperit modul în care Economia mondială s-ar putea reface într-o singură zi :
  – 1 zi în care chinezii să nu mânânce
  – 1 zi în care ruşii să nu bea şi
  – 1 zi în care evreii să lucreze !

 13. 16 ZeV iulie 26, 2015 la 7:29 pm

  Fragnebtarium

  Problema este strict de natura economica: marii investitori si detinatori de capitaluri speculative nu au interes ca veniturile salariale sa creasca semnificativ in Romania, iar capitalul romanesc sa fie sprijinit prin masuri de relaxare fiscala.
  Acesta este capitalismul modern, domnule Fragmentarium.
  Noi, ce am crezut ca este, in anul de gratie 1989 ? Cadrul armonic perfect al ingerilor ? Da, am putea sa ne gandim la un inger; La ingerul decazut, cel inzestrat cu caracteristici inselatoare: zambitor, sarmant, cu papillon…dar cu un contract in buzunar scris cu litere minuscule.
  (Z)

 14. 17 ZeV iulie 26, 2015 la 7:31 pm

  M.E.P.

  Da, stimata colega, in ,,satul” pesedist, Liviu Dragnea este un bun fruntas. Insa lumea reala este mult mai vasta.

 15. 18 Radu Humor iulie 26, 2015 la 10:18 pm

  Circulă pe NET, dar n-a ajuns unde trebuie ? Sau a ajuns şi s-au ajuns şi alţii 😉

  „Apropos, mai stie cineva ceva de Berceanu? Guvernul asta social-democrat, care nu stie ce sa mai faca cu Avioane Craiova, n-are pe nimeni sa se sesizeze? Te pomenestri ca le e frica de foarte probabilele acuzatii de antisemitism si de-aia l-au bagat la parnaie pe Gica Popescu…

  SOCANT: Radu Berceanu, acuzat de spionaj militar în favoarea Israelului!
  Fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, pe numele său real Radu Bercovici, este implicat într-un scandal pornit de la un text anonim primit la redacţiile publicaţiilor din România. Ministrul este acuzat de spionaj militar şi industrial în favoarea Israelului. Berceanu este acuzat că în anul 1993 a facilitat scoaterea din ţară a prototipului de avion IAR 109 SWIFT proiectat de către inginerii de la uzina Avioane Craiova şi vinderea acestuia către compania evreiască IAI LAHAV, cu care semnase un parteneriat pentru producerea avionului. Însă partea română a descoperit că firma din Israel dezvoltase un avion identic cu Swift, bazat cel mai probabil pe specificaţiile tehnice ale prototipului românesc. În cele din urmă, parteneriatul nu a mai continuat, dar autorii materialului afirma ca Berceanu s-ar fi ales cu cateva milioane de dolari de pe urma acestei afaceri.
  Redăm parţial textul referitor la afacerea Berceanu-IAI LAHAV: ANUL 1992.
  UZINA DE AVIOANE CRAIOVA ÎNCEPE LUCRUL LA PROIECTUL IAR 109, avionul de luptă care ar fi adus României relansarea spectaculoasă a industriei de apărare, contracte consistente şi ferme pentru uzină şi, nu în ultimul rînd, supremaţia cercetării militare româneşti pe întreg mapamondul, deoarece avionul respectiv avea drept caracteristică o geometrie perfectă şi fusese cotat pe locul II în lume la clasa sa.
  Avînd în vedere şi caracteristicile celor patru prototipuri care se făceau pe structura acestui avion, dar şi faptul că făcea parte din categoria tehnică de luptă, iar proiectul fusese lucrat de cercetători militari, construirea şi detaliile lui erau considerate, în mod firesc, secret de stat! Ca urmare, de ceea ce se întîmpla la U.A. Craiova ştiau doar cîteva persoane: ministrul Apărării de atunci, un consilier al FPS, un secretar de stat din Ministerul Industriilor, un general din Ministerul de Interne, şeful SRI din acea perioadă, precum şi generalul Vasile Ionel, un apropiat al lui Radu Berceanu şi – foarte important! – secretar al Consiliului Suprem de Apărare a ţării.
  ANUL 1993. ÎNTRE AVIOANE CRAIOVA ŞI FIRMA ISRAELIANĂ IAI LAHAV se poartă tratative pentru construirea – în comun! – a avionului de luptă IAR 109 SWIFT (al doilea prototip al IAR 109, primul fiind IAR 99). Berceanu află, în acelaşi an, de la generalul Vasile Ionel, amicul său (care, astfel, îşi încalcă cu bună ştiinţă atribuţiile şi îi dezvăluie lui Berceanu un secret de stat!) despre proiect şi, prin presiuni făcute asupra celorlaţi deţinători ai secretului, obţine scoaterea din ţară a avionului IAR 109 SWIFT de către firma din Israel. În acest fel, modelul de avion de luptă românesc este dus şi lăsat în zona militară a Aeroportului israelian Ben Gurion timp de cîteva săptămîni. După care, el este adus înapoi în Uzina craioveană. De menţionat faptul că, la întoarcerea în România, specialiştii militari au atras atenţia Ministerului Apărării, dar şi SRI, că au descoperit urme de desigilare a avionului!
  NOIEMBRIE 1994. ÎN URMA UNUI AŞA-ZIS PRECONTRACT, încheiat între partea română şi firma din Israel, membrii proiectului de avion militar (despre care am pomenit anterior) şi Tanya Halperin, reprezentanta IAI Lahav, se întîlnesc la Bucureşti, în cel mai mare secret. În afară de ei mai apare – afirmă un ofiţer SIE sub acoperire care este dispus, dacă procurorii DNA i-o vor cere, să depună mărturie în acest caz! – un personaj care nu avea ce să caute la întîlnirea respectivă: Radu Berceanu. Adus, spre stupefacţia părţii române (dar nu şi a lui Halperin, cu care Berceanu avea relaţii de afaceri de mai multă vreme), de însuşi fostul secretar al CSAT, generalul Vasile, Berceanu preia frîiele şi negociază el însuşi cu reprezentanţa evreilor contractul dintre partea română şi cea israeliană. Evident că negocierea s-a făcut în dezavantajul României, iar din suma – şi aşa infimă şi subevaluată a contractului –
  Berceanu cere, fără nici o jenă, un „comision” de ŞASE MILIOANE DE DOLARI! De fapt, banii reprezentau preţul pe care evreii i-l plăteau lui Berceanu nu pentru că obţinuse un preţ avantajos pentru ei la negocieri, ci pentru „un serviciu” pe care noi îl numim, conform legii, SPIONAJ INDUSTRIAL. În cele ce urmează veţi vedea că nu acuzăm nefondat! IMPORTANT: la momentul respectiv, col ing. Nicolae Deneanu a fost singurul care, mirosind infracţiunea, a refuzat să semneze contractul fraudulos impus de tandemul Berceanu – Halperin. Nu pentru mult timp, însă. SĂTUL DE PRESIUNILE LUI BERCEANU, DAR ŞI ALE ALTORA (Dăneanu era şantajat sistematic cu o anume înregistrare care l-ar fi pus după gratii), Dăneanu cedează şi semnează contractul. Mai mult decît atît: partea israeliană pune o nouă condiţie, dar care nu era stipulată în contract: aceea ca avionul să fie construit în Israel, cu forţă de muncă românească.
  Aşa se face că şi ceea ce trebuia să fie un secret de stat al României se mută în hangarele statului evreu şi, la sfîrşitul lui 1995, muncitori şi ingineri de la Avioane Craiova sînt trimişi, la muncă, direct în uzinele IAI Lahav. Aici STUPOARE: românii observă că structura (care era o invenţie militară românească de mare răsunet în lumea tehnicii de luptă) avionului IAR 109 SWIFT se regăsea, incredibil, şi pe avionul israelian GALAXI. Concluzia: în timpul şederii sale pe Aeroportul militar din Israel, avionul românesc fusese desigilat, aşa cum iniţial susţinuseră militarii români atunci cînd aparatul se reîntorsese în România, iar structura sa copiată, aplicată şi, mai grav, omologată pe Galaxi. În termenii serviciilor secrete din întreaga lume, asta se numeşte SPIONAJ INDUSTRIAL ŞI MILITAR! Şi cine, cu un an în urmă, trimisese, ilegal, prototipul românesc, la baza militară de la Ben Gurion? Radu Berceanu!
  Iată, aşadar, pentru ce a primit el acel comision de şase milioane de dolari! ÎN TIMP CE MUNCITORII ROMÂNI DESCOPERISERĂ FURTUL DE PROPORŢII al proiectului avionului de luptă, contractul dintre U.A. Craiova şi IAI Lahav este stopat! Israelienii se „sucesc” şi nu mai vor prototipul IAR 109 SWIFT, ci pe cel IAR 99, deşi contractul se încheiase doar pentru cel dintîi!
  Trebuie însă să menţionăm că şi cele două prototipuri se diferenţiază doar prin cabina de pilotaj, în rest fiind absolut identice. Ceea ce explică de ce israelienii, consiliaţi de Berceanu (care, să nu uităm, este specialist în avioane!), au sărit de la primul prototip la cel de-al doilea, puteau în acest fel să acopere actul de spionaj industrial. Un alt lucru mai trebuie semnalat: IAI Lahav este uzină cu capital de stat din Israel şi are – ca şi concurenţă, în aceeaşi ţară – firma EL-BIT, cu capital privat. Ele sînt însă doar aparent concurente, pentru că ambele au furat, tot prin intermediul lui Berceanu, şi proiectul prototipului IAR 99 ŞOIM, pe care l-au „îmbunătăţit” cu aceleaşi aparataje de zbor! Şi tot cele două uzine israeliene sînt implicate pînă peste cap în mai multe scandaluri legate de tehnica militară a ţării noastre.
  ŞI ACUM, SĂ ÎL LĂSĂM PE VIRGIL MĂGUREANU, FOSTUL DIRECTOR AL SRI, să facă şi el o dezvăluire-şoc: „În raportul SRI pe care l-am prezentat în 1995, am adus dovezi despre acţiuni de spionaj industrial la Avioane Craiova. Concret, este vorba despre vînzarea proiectului secret al unui avion militar, firmei din Israel, IAI LAHAV. Suspiciunile noastre au condus la Radu Berceanu.”

  PS Materialul a aparut in Napoca News in anul 2009. De atunci pana acum,intr-o tara normala justitia facea lumina intr=un astfel de caz. Traim noi insa intr-o tara normala ?”

 16. 19 Altzibar de Carneillon iulie 26, 2015 la 10:34 pm

  Cred ca a fost pasata o tematica mai mult decat interesanta si anume capitalul national; nu de catre dl Nastase, care i-a prezis de doua ori disparitia si nu de catre mine, care am incercat, in trecut, de trei ori, cel putin, sa o pun in atentie pe blog, ci de catre media care isi mai culege titluri de pe aici si – intr-un fel si partial – si de catre domnisoarele, doamnele si domnii comentatoare si comentatori. Ponderea capitalului national a scazut la un nivel foarte mic si a ajuns sa poarte un rau intrinsec, deoarece astfel de dezechilibre economice se razbuna la un moment dat. Exista anumite elemente care sugereaza faptul ca reducerea ponderii capitalului national a facut parte dintr-un plan sprijinit de chiar institutiile romanesti. Tematica ar trebui dezbatuta.

 17. 20 Luminița Arhire iulie 26, 2015 la 11:23 pm

  Nu am scris nimic până acum despre subiectul care a inflamat presa, opinia publică, parte din lumea politică, etc. , adică violul în grup , marca Vaslui .Nu am scris nimic pentru că subiectul este suficient de sensibil încât comentariul excesiv sau nepotrivit poate face rău; este nu mai puțin adevărat că și tăcerea ar putea, în anumite circumstanțe, să facă la fel de rău.

  Însă acum câteva zile mi-au căzut ochii pe comentariile voioase ale colegului Doru Coarna, expert, bănuiesc, în violuri mari și mici, scurte și îndelungate, la domiciliu sau în mijlocul naturii, …în fine…Colegul nostru explică în mod inteligent violul ca pe o ștrengărie, o formă de petrecere a timpului liber, un gest de teribilism, cam ca atunci când un băiat își face gaură în urechea stângă fără știrea părinților, o distracție de noiembrie , o chestie firească, din moment ce ni se explică pe îndelete că ” așa ceva se întâmplă peste tot și dintotdeauna” ; că doar, ce să facă un hormon masculin cumsecade și la locul lui, dacă fetele sunt prea zglobii și știe domnia-sa, Doru Coarna, ce le poate pielea ăstora zglobii, așa, în general…

  Dar dânsul nu se oprește la aceste considerațiuni filozofice stranii și grețoase, ci ”bagă ” și-o fofârlică de antologie: adică face o comparație, mai pe departe, așa, dar tot comparație rămâne, între o întâmplare care-l privea pe Mihnea Năstase și subiectul fierbinte al zilei. A trebuit să fac un efort de memorie, ca să-mi dau seama despre ce anume vorbește.

  Am căutat și mi-am adus aminte. Dar cel mai bine despre întâmplarea cu pricina vorbește Adrian Năstase, relatând că Mihnea Năstase a participat la o petrecere unde ” …mai mulți puști pictau, la intrarea în club, diverse semne pe mâini, pentru a fi recunoscuți cei care ieșeau și apoi reveneau, iar lui Mihnea i-a revenit o zvastică… Am fost revoltat să aud lucrul ăsta, tocmai pentru că știu cât de dureroasă este această temă. (…) Am decis ca Mihnea să afle într-o formă foarte directă că există subiecte cu care nu se poate glumi”. Și l-a trimis la un stagiu de internship la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”.

  Deci colegul nostru de blog habar n-are despre ce a fost vorba, habar n-are că Mihnea Năstase nu și-a tatuat zvastici pe mâini și n-a bătut pas de defilare până la discotecă, habar n-are că nefiind o afișare voluntară a unui simbol devenit odios, n-are nici o legătură cu ce-a văzut în familie, habar n-are unde l-a trimis în stagiu Adrian Năstase, habar n-are despre ce relatează și ce compară ( mult mai puțin grav, dar orișicât, nu-i așa? ) cu violul în grup, cu repetiție.

  Mă-ntreb dacă Doru Coarna are un băiat adolescent. Și dacă are, mă întreb cum se ”distrează” el , în mod obișnuit, în noiembrie, când îi cad pe gânduri hormonii .

 18. 21 blogideologic iulie 27, 2015 la 1:41 am

  JOSEPH E. STIGLITZ : „Grecia ca mielul de sacrificiu” http://www.nytimes.com/2015/07/26/opinion/greece-the-sacrificial-lamb.html

 19. 22 blogideologic iulie 27, 2015 la 3:51 am

  @digital art
  O reconsiderare privind mesajul dumneavoastră din iulie 26, 2015
  Dintre toţi liderii statului român modern, numai Gheorghiu – Dej şi Nicolae Ceauşescu au avut curajul politic şi diplomatic pentru a pune capăt dreptului de proprietate al regatului maghiar asupra Transilvaniei. Se cunoaşte prea bine ţelul iredentist al „revoluţiei maghiare” din anul 1956. Hruşciov Nikita era gata să cedeze acelor cereri. Numai tovarăşii comunişti chinezi, în primul rând Ciu En Lai (dar cu încuviinţarea lui Mao), s-au opus. Ciu En Lai a văzut imediat sursa mai adâncă a Răului : în primul rând refuzul maghiar (imediat după Ausgleich) de a adopta Codul Civil Roman! Ciu En Lai a menţinut constant presiunile timp de trei ani ! Astfel, cu trupe sovietice prezente în Ungaria (dar lucrând pentru noi), Republica Populară Ungară trece la modernitate şi adoptă Codul Civil Roman în anul 1959. Imediat, Gheorghiu – Dej îl trimite pe Nicolae Ceauşescu la Târgu Mureş (unde era capitala Regiunii Autonome Maghiare) să-i anunţe pe belakuniştii care conduceau acel adevărat „stat în stat” că din acel moment istoria Regatului Ungur încetează în Transilvania (iar nu în 1920 la Trianon, cum se lamentează ungurii acum pe toate vocile şi în toate locurile!). La plenara partidului comunist din Târgu Mureş, ungurii au încercat să îl forţeze pe Nicolae Ceauşescu să vorbească ungureşte. Nicolae Ceauşescu a pus pistolul pe masa prezidiului, după ce i-a asigurat pe tovarăşii belakunişti că arma era încărcată cu muniţie de război. „Din acest moment, cine mai vorbeşte ungureşte la plenară, îl împuşc!” Era exercitarea unui drept regalian legitim (spun aceasta în special pentru colegul de blog @centru, care se preface că nu prea înţelege chestiunea exercitată în decembrie 1989 la Cluj de căpitanul Dando Carp, un adevărat erou al naţiunii române).

 20. 24 Centru iulie 27, 2015 la 8:00 am

  Avem un popor cu un nivel de educatie deosebit de ridicat , cultivat , inteligent , si , mai ales , extrem de demn .
  Domnul prim ministru Victor Ponta anunta pe pagina lui Facebook : ” sunt in Delta . Mananc cea mai buna ciorba de peste la tanti Lenuta . Romania este un paradis ” si , cateva minute mai tarziu , avem un potop de comentarii de la ” alin -vasile zailic ” , ” cristi petre ” , ” aurica bogatu ” ,si inca sute ca ei , care vin la o secunda unul dupa altul .
  Ce spun sau incearca sa spuna bipezii nationali din Italia si Spania ?
  Tema principala ” noi nu ne putem permite o iesire in Delta ” – cum numele majoritatii sunt nume muntenesti , te miri , sunt aproape – distanta intre domiciliile lor si Delta nu este insurmontabila pentru o Dacie iar cazarea in Delta nu este una de cinci stele .
  Alte reprosuri , scrise cu o ortografie care provoaca compasiunea ” Ponta , mai bine rama-ne-ai si taciai ” se refera la saracia si mizeria in care aceste persoane ar fi instalate , la salariile lor de foame – au totusi Iphone-uri conectate la Internet , pentru niste muritori de foame nu e rau .
  Sa nu uitam reprosurile in masa aduse oamenilor de Stat , vazuti ca niste emiri din Golf – ” saraca familie Iohannis , ma tem ca n-are unde sa doarma ” – glumeste , plin de spirit , un facebook-ist national .

 21. 25 blogideologic iulie 27, 2015 la 9:46 am

  +Mărimea creşterii economice după Mugur Isărescu – citat de colegul nostru Ghiţă. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat vineri că pachetul de reduceri de taxe și de impozite „este inaplicabil din punct de vedere economic și financiar„. Isărescu spune că „ar fi dramatic” ca România să treaca în 2016 printr-o situație similară cu crizele provocate de modificările radicale din 2005 (când cota unică a fost stabilită la 16%) și 2008 (creșteri de pensii și salarii). „Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură”, a adăugat Isărescu, citat de Mediafax. Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%. „Impactul este major. Nu putem aplica asemenea măsuri, asemenea dimensiuni, fără să negociem cu partenerii noştri. Avem creştere de 4%, unde vrem să mergem la 6-8%? Ne ţin motoarele pentru 8%? Noi avem creştere de 4%, suntem la viteză de croazieră, ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB, pentru că 2,3 ni se pare că e puţin, iar economiştii nu spun nimic. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade„, a completat Isărescu. // şi mai urmează o limba stăpânilor săi (FMI şi UE) // Omdeiota il secondează şi fielul său plângăcios de la Scânteia Tineretului, Adrian Vasilescu pe numele lui (ăsta da, OM al Muncii! De j’ de ani în câmpul propagandistc latră în continuare cu mare spor. Spor ptr. buzunarele sale!!) Banca Națională calculează PIB-ul potențial, „cât PIB poate face România în condițiile date”.”Maximul de PIB pe care România îl poate scoate în mod normal e de 3%. Acum suntem la 4%. E peste puterea României de a face PIB. Această depășire se soldează cu lucruri grave, unul fiind o supraîncălzire a economiei. Impactul de 17 miliarde de lei e fără impactul salariilor care vor crește în curând. Dacă am crescut un PIB cu un punct procentual peste ce poate suporta România, dacă mai venim cu atâtea reduceri, cum va fi impactul? Banca Națională a salutat că în sfârșit facem o dezbatere„ // 3) în legătura cu 1 şi 2 : Excedent de 4,2 miliarde lei după primul semestru // Dezbatere? păi da! despre morală şi crime împotriva umanităţii DA! // Despre restu .. ce dracu, fleacuri, e vară, concedii şamd. A, că mulţi nu pot să mai meargă undeva? … Ce nu pot lua exemplu de la tuzteru’ lu’ Mugurel?! // Da ţineţi minte – cică România nu poate suporta decât creşteri cu 3%! (.. asta înseamnă că BNR „recunoaşte” că de fapt creşterea PIB este de 4% -deci, adaug eu, ar fi vorba despre un PIB actual!, asta dezvăluie indirect că natural adică, PIB-ul potenţial este chiar mai mare!, nota mea, Titus Filipas- cât zice Ponta!) (citatele sunt din Cotidianul).+
  Să revin acum la stilul meu, Titus Filipas. Ecartul PIB-ului în producţie şi regula lui Taylor. Un text de popularizare (dar nu cred că îl voi termina de scris ; este prea cald astăzi). Ecartul PIB-ului în producţie este diferenţa între PIB-ul potenţial (sau natural) şi PIB-ul actual (sau efectiv, real). Pe englezeşte, ecartul PIB-ului în producţie se cheamă “output gap” şi el constituie baza pentru un model inflaţionist de creştere economică. După Alan Greenspan, o creştere economică puternică este asociată numai cu mici creşteri ale ratei dobânzii bancare directoare. Creşterile de preţuri importante la aur şi la materiile prime virgine, precum şi creşterile randamentelor de obligaţiuni, sunt mesageri tradiţionali ai excesului de lichidităţi şi deci ale unei inflaţii în creştere. Modelul inflaţionist de tip “output gap” seamănă cu predicţia curbei lui Phillips tradiţionale (care Phillips ? Păi William Phillips, acela care a inventat computerul analogic cu apă pentru modelarea macroeconomică, https://en.wikipedia.org/wiki/MONIAC_Computer , în perioda când a fost student la prestigiosa instituţie de învăţământ superior London School of Economics!) care asociază rata şomajului într-un raport invers cu inflaţia. Ceea ce domnii Mugur Isărescu şi Adrian Vasilescu par să uite, este faptul că inflaţia reprezintă o problemă monetară ! La oricare nivel dat al producţiei, ori al ecartului de producţie, BNR poate furniza realist exact atât de mulţi bani câţi are nevoie economia României pentru creşterea ei ! Tocmai aceşti bani în exces ridică preţurile şi coboară puterea de cumpărare a consumatorului !

 22. 26 George Hălărescu iulie 27, 2015 la 9:49 am

  Deși comentariul nu face obiectul acestei postări am preferat să trag un semnal de alarmă că urmare a unor povești urâte despre oamenii care muncesc în unele firme cu capital autohton.

  Către susținătorii capitalului autohton,

  Securitatea României depinde de o multitudine de factori, iar unul important și asupra căruia vreau să insist este capitalul autohton.
  Deși reprezintă un vector important al securității, capitalul autohton este prost manageriat. Deținătorii de capital cred că cea mai importantă resursă este cea materială (banii), ca și cum această resursă s-ar reproduce pe sine la infinit și ignoră din ecuație resursa umană.
  Cultura organizațională din firmele și companiile românești este una jalnică, iar în unele dintre acestea este similară cu cea din perioada de început a capitalismului sălbatic – când oamenii munceau în jur de 18 h, iar unii dintre ei mureau la locul de muncă.
  Pentru ca ce numim capital autohton să poată supraviețui (și pentru a avea o minimă securitate economică) se impune o reevaluare a atitudinii față de resursa umană. Este sub demnitate umană ca cetățenii români să ajungă în situația să le fie teamă să vorbească liber, să aibă demisiile semnate în alb la angajare, ori să li se ceară să facă lucruri interzise prin recomandări medicale, etc.
  Dacă vrem să fim competitivi cu firmele care vin din exterior trebuie să ne atragem oamenii, ei să se simtă respectați la locul de muncă și nu să ajungă să-și de a foc pentru că nu mai pot suporta umilința.
  Așadar, apărătorilor capitalului autohton le cer să reflecteze și la carențele care stau la baza acestuia, pentru a sugera soluții fezabile și pe termen lung, deoarece competiția cu firmele americane și occidentale care vor intra pe piața românească în viitor este una pierdută din start.

 23. 27 Ghita Bizonu' iulie 27, 2015 la 9:53 am

  Radu Humor

  Raf la Iar 109 swift.

  IAR 109 Swift este/era un „demonstrator” adica un avion cauria poate i se aduc cateva modificari si pe care se pune avionica noia din greu. .. ca sa se arate/demosnteze ce poate face.
  Ce poate face IAR 109 Swift a se vedea la http://www.rumaniamilitary.ro/iar-109-swift-date-tehnice
  Avionul in sine este IAR 99 „Șoim” intat in dotare inca din 1987.
  Da cooperarea cu israeleinii a existat – insa a provit avionica (in care israelienii exceleaza … este dupa patent amercian cu destule imbunatatiori si nu livrarea ei nu este supusa hachitelor Congresului si la cheremul talentului de articler a unui Pacepa sau Tismaneanu)
  Ca IAI ar fi copiat IAR 99 .. scuze. In primul rand IAR 99 era/este un avion de scoala , cam usor si relativ depasit onca de la promul zbor (in anii 80 era moda BAE Hawk mai „potent” atat ca viteza cat si cantitate de armament acrosat)
  In al doilea rand .. cum sa iti zic .. IAI are la activ : constrictia a 61 de avioane Nesher dupa model Mirage 5, urmata de contructia a 220 de Kfir (pui de leu) varinata modificata (mult) a lui Mirage 5 .. a prototipurilor Nammer si Lavi (tanarul leu). Toate supersonice. Portotipurile nu s-ua concretizat in productie din cauza de F16 si F18 …
  Mersoa nu aveau nevoie de IAR 99… (si nu au .. )
  Si in final IAI produce un avion Galaxy. Care insa este un avin cu reactie de afaceri – 8 pana la 18 pasageri.

  Deci .. hai sa nu ne mai inbatam cu apa rece. Poate ama vut oameni pregatiti si icna un atu=doua .. insa industriei romnesti ii lipsea un motor capabil (Viper era prea slab, prea vechi, Spey era prea voluminos) si inca cateva cestii esentiale care sa fi permis proectarea unui avion sa rupa gura targului.
  E bine sa ne stim locu’ si sa nu ne facem de ras numa ca sa demonstram ca tot romu’ isi lauda ciocanu’….

  A da. Pacat ca nu a iesit pasienta cu Swisft. Adica ceva export … Aici ne-au „luat” cehii cu Aero L-59 Super Albatros (48 in Egiopt, 12 in Tunisia) si Aero L-159 Alca (15 in Irac si 31 in SUA unor „contractori” civili)
  *Datele sunt din WIKI

 24. 28 Doru Coarna iulie 27, 2015 la 10:16 am

  @ Luminitza,

  tu nu ai citit corect mesajul meu si l-ai preluat truncheat: nu apreciez ci condamn fapta alora, dar am subliniat teribilismul specific varstei… poate te-ai indepartat prea mult de el si nu ti-l mai amintesti… Si nu sunt vreun expert, dar daca te-as intreba eu pe tine, sau te-as desemna, asa cum imi faci tu, probabil te-ai supara…

  Comparatia cu fiul dlui Nastase este in acelasi sens, citeste pana la capat: situatiile sunt total diferite, dar am aratat ceea ce i se poate intampla unui tanar intr-un anturaj! Sigur ca Mihnea putea sa refuze stampila aia oribila, tot asa cum vasluienii puteau incepe aventura cu o cofetarie, un film, o discoteca, un club, etc… Sigur ca dupa, exista multe solutii, dar ce sa vezi, nici Mihnea si nici vasluienii nu le-au gasit pe moment! Dar si atunci am scris ca este aiurea pedeapsa prea aspra, citeste!
  In general vinovatii nu prea inteleg de ce sunt pedepsiti, tot asa cum un catzel nu pricepe de ce o incaseaza cand murdareste covorul… Pedeapsa se aplica tocmai pt constientizarea gravitatii faptei, nu pt fapta comisa… Altminteri ar fi tare simplu cu justitia, faci o lista cu infractiuni si ani de puscarie, si gata!

  Despre fiu: nu! Am o fata, masteranda. Deci crede-ma, stiu bine. Odata a vrut sa mearga la o agapa in baza unei frumoase povesti adormitoare plus o lacrima, i-am interzis si nu a mancat o saptamana, apoi a uitat… iar inanitia nu a existat, intamplator se gaseau chipsuri peste tot prin casa, zilele alea…

  In sprijinul meu sta realitatea: violurile se intreprind de catre tineri teribilisti, eu n-am auzit de viol la varsta a doua, cand teribilismul a fost depasit si hormonii asteapta weekendul… Asta nu inseamna ca nu exista, dar se accepta din uzanta, deci dracu’ nu-i chiar atat de negru la nivelul speciei… Si sa nu ne aratam noi, la varste la care am trecut deja cam prin toate, sau le stim, sau le-am auzit, prea pudici! Desi a fi ipocrit este tipic speciei…

  Mai bine ar fi insa sa vedeti ce faceti cu PSD-ul, cred ca veti strange tare greu voturi… Noroc cu Dragnea, asta ca sa intelegem logica alegerii sale…

  Oricum cred ca ajunge, eu am scris despre teribilismul tinerilor si a reiesit ca sunt expert in viol… Fericiti cei ce nu inteleg, d-aia se tot intampla!
  Trebuie facut caz de consecintele faptei, daca vorbim despre educatie…

 25. 29 buceginatura2000 iulie 27, 2015 la 10:46 am

  Daca se poate, d-le Prim Ministru, v-as ruga sa faceti o modificare in titlu si in text. Denumirea corecta este Pestera Ialomitei. Ialomicioara este un afluent al raului Ialomita care se varsa in rau la peste 20 km distanta de pestera, prin zona civilizata, dincolo de potcoava Bucegilor. De altfel, nici nu exista o pestera Ialomicioara, denumirea aceasta incorecta fiind preluata din om in om, probabil pe considerentul ca exista o pestera Dambovicioara in culoarul Rucar-Bran. De altfel, si pe actele proiectului realizat nu apare denumirea de Pestera Ialomicioara ci de Pestera Ialomitei.
  Toate cele bune!

 26. 30 Cris iulie 27, 2015 la 11:21 am

  @ Luminița Arhire:

  Singura soluție pentru a-l face pe colegul cu pricina să înțeleagă gravitatea „fenomenului” e să fie și domnia sa violat pe toate părțile de…cinci persoane (treacă de la mine!), nu șapte persoane.
  Să fie violat, să zicem timp de trei ore, sau nu, două (treacă de la mine!) și apoi pus să scrie aici părerea domniei sale!
  Dacă și atunci ar scrie că nu e un capăt de țară, zău l-aș crede.

 27. 31 Cris iulie 27, 2015 la 11:34 am

  Noi, ăștia care ne tot fâțâim prin alte țări (mă refer și la mine), trebuie să mai vedem și revedem și țara noastră.

 28. 32 fostă basarabeancă iulie 27, 2015 la 12:34 pm

  Luminița Arhire
  iulie 26, 2015 la 11:23 pm

  Aveți dreptate perfectă, m-am abținut și eu să comentez acest subiect delicat. Mai mult, mă tem să-mi las copilul până la magazin în sat ca să-și ia o înghețată. Nu de alta, tineri zgubilitici, cu patru clase (cel mult șapte) populează această zonă, mereu beți, mereu cu spume la gură, înjurând pornografic pe drumuri. Nu se știe niciodată de unde îi pălește inspirația.

  În sat au fost niște cazuri extreme în anii trecuți, despre care am citit prin ziare, dar nu am auzit o vorbuliță printre vecini. „E rușine să te bagi în treburile altora”. Un tânăr de 17 ani a ademenit cu bomboane vreo 7-8 copii de clasa a doua la biserica veche de pe malul Prutului și i-a supus la perversiuni sexuale. N-a pățit nimic deosebit, a fost mereu liber, ba la un an după faptă s-a însurat și a fost cununat de un gospodar cumsecade.

  Alt caz, absolut îngrozitor, despre care s-a aflat acum vreo patru-cinci ani, a fost unul de pedofilie incestuoasă, unde tatăl, cu știrea și complicitatea mamei, și-a violat trei fete, acestea avortând ulterior fiii-frați. Cazul a fost expus de către o familie care pețea una dintre fete, iar aceasta a povestit tot. Tatăl pedofil a fost judecat în libertate, cu fetele în ogradă timp de câțiva ani. Acest caz a avut loc la cincizeci de metri de casa mea și eu nu am știut nimic până la condamnarea ambilor părinți (ea pentru complicitate). Dar sătenii nu-i judecă. Ei „nu se amestecă”.

  La înmormântarea unei tinere femei, cam 34 de ani, mamă a trei copii, am aflat șocată, că a murit ca urmare a violurilor aplicate de văduvul „îndurerat”, el fiind un fost condamnat și recidivist în materie de violuri cu perversiuni. La două luni după înmormântare s-a recăsătorit cu altă femeie din sat, care îl cunoștea de când lumea, deci știa tot.

  Zic de educație mereu. Dar cine-s eu? Nimeni pe drum. Când am încercat să discut cu niște vecini, a căror copii se jucau la pedofil în curte cu fiica cea mai mică a infractorului, mi-au închis subiectul în nas, spunând că nu e frumos să te amesteci în chestiuni de familie.

  Dacă pe unii îi miră cazul de la Vaslui, mie îmi confirmă doar, că acesta este un mod de viață pentru un sector al populației complet ignorat și total neglijat de autorități. Copii de 11-12 ani nu știu tabla înmulțirii, citesc greu spre deloc, lecțiile la școală se țin și nu prea, nimeni nu-i controlează; nimeni n-a luat examenul de Bacalaureat în zonă, nici anul acesta, nici anul trecut, capacitatea a plasat copii prin școli slabe cu medii de 2-3-4. O rudă de-a noastră, care n-a avut intenția să rămână în străinătate, s-a scremut din răsputeri și a școlit un copil până la sfârșitul facultății, terminată onorabil. Acum absolventa, licențiată, spală wc-uri în Italia, pentru că nu concepea să intre la muncă, în calitate de debutant cu 600 de lei pe lună, după ce părinții au plătit numai chiria 300 de euro pe lună, plus cheltuieli și mașină pe perioada facultății. A renunțat și la master. Viața este mult mai dură și mai crudă, decât se vede la televizor. Borta aceasta de lume, numită Moldova, este băgată în seamă de autorități numai cu ocazia unor asemenea cazuri șocante, ce se văd pe la televizoare. Or mai fi și altele despre care eu nu am cunoștință. Dar știu că soarele se învârte în jurul Bucureștilor. Dacă plouă în capitală, se va vorbi la știri două zile de spre traficul lor.

  În acest context, colegul Doru Coarnă ar putea să aibă dreptate: violul în grup în aceste zone este un simplu act de teribilism.

 29. 33 ZeV iulie 27, 2015 la 12:57 pm

  luminita arhire

  Sa nu va mire atitudinea globalistului de serviciu – Doru Coarna.
  In contextul in care un psiholog/psihiatru american sustine ca pedofilia ar trebui dezincriminata ca nefiind o boala psihica, mai ramane un singur pas pana la legalizarea violului, in grup, sau individual.
  Daca vesticii si-au permis sa violeze ditamai suveranitatea nationala a Romaniei, credeti ca artizanii modernitatii si ai statului mondial, se vor impiedica de o amarata de fatuca minora siluita pe plaiul mioritic ?
  Mi-as dori, sincer, sa-l vad pe conasul Doru Coarna in pielea unei asemenea fatuci, macar trei zile de plimbare singur/singura, seara, la periferia vreunui sat anonim al patriei. Dupa, as vrea sa-i cunosc parerea.
  Dar tare ma tem ca nu-si va schimba radical punctul de vedere, dupa ce, oricum, globalistii l-au invaluit pe la spate facand din el o donsoara de tip nou, asa cum numai domnului Remus Cernea ii place.
  (Z)

 30. 34 Mihaela Erika Petculescu iulie 27, 2015 la 3:01 pm

  @ZeV

  În politică – ca şi în croitorie, medicină ori pedagogie – se lucrează cu materialul clientului, adică cu ceea ce există. Şi tot în politică ( + alte domenii ) este o greşală catastrofală să-ţi iei dorinţele drept realităţi.

  Revenind la PSD, acesta nu este nici sat, nici lumea întreagă, ci cel mai mare partid politic din România, ajuns într-o criză teribilă de identitate deoarece V. Ponta – politician cu multe calităţi – l-a folosit doar drept vehicol pentru a ajunge la putere. În aceste condiţii, aşa cum a intuit şi I. Iliescu, L. Dragnea – cu toate punctele sale slabe şi nevralgice – este singurul din conducerea partidului care are capacitatea de a-l menţine unit şi de a-l urni din loc.

  Să auzim de bine !

 31. 35 Radu Humor iulie 27, 2015 la 3:31 pm

  Dacă se confirmă, e grav de tot !
  Sper să nu fie considerat un atac la seminţia lui MRU !
  El fiind un atac la buzunarul nostru…..

  EXPLOZIV SECRETUL LUI MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, DEZVĂLUIT DUPĂ 14 ANI
  Mihai Răzvan Ungureanu are apartament plătit de statul român la Viena. Actualul șef al SIE ar deține un apartament din 2001, locuință ale căror cheltuieli sunt achitate de statul român, informează ştitipesurse.ro
  ”Promovat de CP Tăriceanu în guvernul său, în 2005, ca secretar de stat, apoi ca ministru de externe, MRU este artizanul renunţării la averea de miliarde de euro a Fundaţiei Gojdu în favoarea statului maghiar. Mai mult, MRU a reuşit blocarea negocierilor cu Moscova pentru returnarea tezaurului românesc furat de bolşevici în 1917.
  Din 2001 încep învârtelile lui MRU la Viena, când a fost numit director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Est şi apoi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI), între anii 2003 – 2004. MRU primeşte de la statul român un apartament de lux în inima Vienei, cu plata uilităţilor la zi din partea bugetului de stat. Dar surpriza vine când în 2005 MRU părăseşte postul pentru o altă sinecură de stat în Guvernul Tăriceanu, la Bucureşti. MRU nu predă apartamentul de lux către statul român ci îl păstrează ca loc de refugiu şi odihnă între sesiunile ministeriale.
  Mai mult, apartamentul de lux plătit în continuare de statul român, deşi nu avea dreptul să mai locuiască, pentru că nu mai era funcţionar la Viena, este folosit de soţia lui MRU, care din asistentă medicală devine un medic de succes la Viena şi negociază contracte cu OMV pe perioada când soţul era şef la SIE.
  Şi în ziua de azi, MRU, care este din nou şef al SIE, deţine apartamentul de lux din Viena, care este păstrat de familia sa, cu facturile plătite la zi de de la bugetul de stat.

  Apartamentul e “acoperit” informaţional de Ambasada României la Viena. ”,
  Sursa: ştiripesurse.ro

 32. 36 Radu Humor iulie 27, 2015 la 3:34 pm

  „Mai mult, MRU a reuşit blocarea negocierilor cu Moscova pentru returnarea tezaurului românesc furat de bolşevici în 1917.”
  S-o fi făcut pentru că şi cei de la 1917 erau tot din stirpea celor de azi şi empatizează între ei ?!

 33. 37 papasha iulie 27, 2015 la 4:49 pm

  Fascinanta Romanie cu urmasii lui Stefan cel Mare si Sfant in frunte , adevar de adevar ( !!! ):

  1. poveşti dintr-un sat moldovenesc intre Barlad si Targu Bujor . „Viorele, mă duc să bag cuţitul în el, mă întorc repede, nu stau mult”

  2. Satul( Gohor , jud. Galati ) unde violul aduce voturi. Tatăl unui tânăr care a violat în grup o copilă de 14 ani a fost ales primar: „Ci treabî ari primaru’ cu violu’ lu’ ficior-su’?”

  3. Aroganţele în libertate ale violatorilor din Vaslui: sfidare şi distracţie cu iubitele pe Facebook, gesturi cu mâna la nas à la Udrea şi ameninţări pentru „duşmani”

  Mai animale de-atat se poate ?
  Da , se poate !
  Astia multi , analfabeti , nesimtiti , mitocani si neamuri proaste , voteaza , iar rezultatele se vad in parlament si cam peste tot in Tara , iar noua nu NE PERMITE „STATUTUL” SA-L LASAM PE NASTASE SA SE MAI OCUPE UN PIC DE PARTID ( iti vine sa vomiti , nu alta ! ), CA SA-I MAI DEA UN PIC DE OXIGEN PT. REANIMARE !!!

 34. 38 blogideologic iulie 27, 2015 la 5:28 pm

  +Trădarea EROICĂ a lui Pacepa. Acum 37 de ani, şeful SPIONILOR români a trecut la americani+ http://www.romanialibera.ro/special/documentare/tradarea-eroica-a-lui-pacepa–acum-37-de-ani–seful-spionilor-romani-a-trecut-la-americani-387005 De ce „Trădarea EROICĂ”? Pentru că a lovit România?

 35. 40 Adrian B. iulie 27, 2015 la 6:49 pm

  @ centru

  Daca ati cobori printre oameni ati afla ca majoritatea lor traiesc foarte greu si abia isi mai platesc hrana , utilitatile si medicamentele . Cei care reusesc aceasta performanta sunt niste privilegiati deoarece sunt unii care nu mai reusesc nici acest lucru si si-au pierdut locuintele , afacerile .
  Eu cunosc o multime in jurul meu . Poate nu stiti dar pana luna trecuta salariul minim pe economie a fost de 950 lei brut .

  Nu cred ca e normal sa-i desconsiderati pe diasporeni sau pe cei saraci , majoritari .
  Cei mai multi din tara asta NU-SI PERMIT sa mearga intr-o vacanta . Dealtfel , nici eu nu voi merge anul acesta .
  Daca ar fi toti procurori , judecatori , inalti functionari publici ,organe de control , etc. si sa aiba salariul de 20 000 lei/luna , sa-si tripleze salariul cand vor ei , atunci si-ar permite si ei o ciorba la tanti Lenuta din Delta . Nefiind destule posturi de procurori atunci vor sta departe de familie si de tara , cate 6 insi intr-o camera jegoasa , vor munci din greu sa trimita niste bani familiei , cu nevasta coorva si copilul golan ( cum zicea domnul Rus ) si – plini de frustrari – refuleaza si ei pe cate un politician infantil si incompetent care-si posteaza pe Facebook farfuria cu ciorba sau poza cu frigiderul plin .
  Cat priveste smartphone-urile si conexiunea la internet , orice ” muritor de foame ” ( cum ii numiti d-voastra ) isi permite astazi unul . Mai nou se dau gratis si exista spoturi de wifi .

  Este clar ca saracia nu este o virtute dar nici ca acesti oameni sa fie batjocoriti / sfidati de niste politicieni sau functionari incompetenti si nesimtiti nu mi se pare normal .
  Poate ca saracia , ignorata si lipsa de educatie a acestor oameni este tot un esec al politicilor din ultimii 25 de ani …

 36. 41 Adrian B. iulie 27, 2015 la 7:02 pm

  Am si eu o idee . Poate o aude d-ul Ponta si o pune in practica impreuna cu colectivul de ” experti ” care il consiliaza : sa infiltreze spioni si in dormitoarele oamenilor , sa vada ce si cum … Sa sporeasca si atributiile asociatilor de locatari ( verificari nocturne , dubluri la chei , port arma , citizen arrest , etc. ) . Oricum , spre aia ne indreptam , incet , incet . Ar putea sa reintroduca taxa de celibat , s-ar stimula lupta anticoruptie si multe altele . S-ar gasi si o motivatie si este aproape 🙂 democratic .
  La urma urmei , sunt noi locuri de munca , nu ?

  http://www.mariustuca.ro/actualitate/fiscul-va-infiltra-spioni-in-cluburile-si-barurile-din-toata-tara-12636.html

 37. 42 Doru Coarna iulie 28, 2015 la 5:36 pm

  @ Cris,

  asta imi doriti voi mie?

  Doar ca… doar ca eu nu sunt Ponta si voi nu sunteti baronii partidului… Acela viol!

  PS. Ma rog, asta nu cred ca trece…

 38. 43 Ghita Bizonu' iulie 28, 2015 la 6:09 pm

  Draga fosta basarabeanca

  nu este adevarat ca soarele se invarte in jurul Bucureștilor.
  Insa intr-un fel este normal ca dacă plouă în capitală, sa se vorbeasca la știri două zile de spre traficul dat peste cap.

  Si asta pentru ca totusi Bucrstiul este f populat . Cam 1 din 10 traieste in Bucruesti (daca nu mai multi!) Deci un necaz aici se rasfrange asurpa a mii de insi, blocheaza cartiere mai mari decat .. sa zicem Tighina…

  Apoi sa zicem ca ar fi ceva cam .. intre ciudat si rizibil. Cica suntem (eu din Bucale iti scriu) cica oras european, capitala , sec XXI .. cam pana la prima ploaie … Si mai avem destule altele (din cand in cand, tot mai rar , dar inca mai poti vedea „comunitari” alergand dupa cate o caruta .. asta pe un bulevard cu autobuze Mercedes si autoturisme moderne . Lipese cotga cu magar!!). Cica capitala din UE … ia mai lasa-ma .. stiu zone in care „canlizare” inseamna sa ai cismea la coltu strazii .. ca toaleta e tot in fundu curtii , din epoca de scandura (pe vremea asta „miroase” te te trazneste!!!)
  A da. Sunt niste calduri sahariene sau somaliene… Standurile de pe lacurile Floreasca si Tei nu mai sunt …
  Deci cam asa trebuie sa o iei : capitala europeana a a sec XXI isi aduce aminte de trecutu-i balcanic si inoata !

  E .. si in fine. Gazetarii si stiristii se crez gaura de la covrig. De multe ori stau si ei in sir din cauza unei ploi cestie ce li se pare scandaloasa (nu ca se intampla ci ca se intampla si lor!!)
  Ca sa nu mai zic ca si ei si altii ca ei au o impresie gresita. Ei reduc Romania la Bucuresti si Bucurestii la zona dintre Pta Unirii si Arcul de Triumf pe axa decumana si de la Palatu Cotroceni (daca nu de la Opera) pana la Piata Rosetti pe cardo. Plus zona Pipera ..


 1. 1 Pestera Ialomicioara - Pe Bloguri Trackback pe iulie 27, 2015 la 10:44 am
 2. 2 Despre recentele declaratii si gesturi ale lui Viktor Orban… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 27, 2015 la 5:29 pm
 3. 3 Despre conceptul „se poate si asa”… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 28, 2015 la 4:54 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: