Noua clasa politica

IMG_1184                 Exista un anumit ciclu al vietii, valabil si in politica. Procesul de intinerire este firesc si profitabil pentru fiecare partid. Nu cred insa ca pot performa partidele unei singure generatii. Electoratul este divers si el se regaseste in cei care simbolizeaza si reprezinta fiecare categorie de varsta. Asa am crezut si atunci cand am intrat in politica. E adevarat, in agricultura, in cultura paioaselor, exista practica de a da foc la miriste pentru a pregati  cultura din anul urmator. Avantajul este ca pot fi distrusi daunatorii din sol. Dezavantajul este ca poti da foc la casele din jur si, de asemenea, elimini apa din pamant pana la 15-20 de centimetri. Mai exista un pericol – pe terenul gol sa vina daunatorii din alte tari. Alternativa o reprezinta insecticidele. Dar si ele trebuie folosite cu masura.

PS Fotografia, asa cum banuiti, este de la Cornu

49 Responses to “Noua clasa politica”


 1. 1 Centru februarie 20, 2015 la 4:39 pm

  Ma termina prostia infernala a celor ce posteaza pe Facebook si Twitter – citatele din acesti Dorei sunt citite chiar , cu toata seriozitatea , de Mihai Radulescu la Telejurnalul oficial al Romaniei .
  Tot ce sunt capabili sa debiteze ” Tudor Stan Patrascu ” , ” Ana Maria Ose ” sau alti ” Domide Puscoci – liceul tehnologic Solca ” se limiteaza la ( respect ortografia scriitorilor ) – ” HOOOTTTIIII ” , ” de 25 de ani se fura in Romania ” , ” oamenii mor de foame ” , ” cand va intra la puscarie Ilici ? ” etc etc – romanasii care le debiteaza , spalatori de farfurii la Alcala de Henares sau caratori de fieratanii la Monza , nu sunt capabili de o elementara constructie logica articulata .
  Bineinteles ca in ultimii 25 de ani Romania a castigat , mult mai mult decat a pierdut .
  Bineinteles ca rezultatele anilor 2000 – integrare externa si performantele economice – se datoresc clasei politice a anilor 1990 -2000 – Nastase , Iliescu , Pascu , Melescanu , Florin Georgescu , Cosea , Puscas , Tariceanu .
  Daunatorii din alte tari ?
  Au stat la taifas doua ore la Budapesta , marii nostri prieteni , Putin si Orban , acum doua zile .

 2. 2 George Ban februarie 20, 2015 la 4:49 pm

  „Noua clasă politică” este evident un clișeu idiot. Așa că poza însoțitoare este justificată.

  Avem nevoie, pur și simplu, de „clasă politică”. Ce înseamnă asta? E vorba de oameni care să își ia puterea direct de la alegători. Pentru asta, trebuie să aibă permanent grijă de electorat. Am renunțat la vizitele de lucru folosind pretextul că nu vrem să fim ca Ceaușescu. Din păcate, nu e vorba doar de comoditate și de indiferență. Motivul principal este că pentru a rezista în funcția în care ai fost ALES, trebuie să îți consumi tot timpul cu intrigile „de palat”. Câteva „mere putrede” (tot din grădina de la Cornu?) declanșează un proces în avalanșă care te obligă să uiți alegătorii și să fii cu ochii în paișpe pentru a justifica tabăra politică în care te afli. Dacă nu ești suficient de abil, poți avea probleme cu propria libertate!

  Păi atunci, ce faci la alegerile viitoare? Mai te votează cineva? Te votează, căci faci tu niște manevre cu două luni înainte de alegeri, faci niște „alianțe” șoc (vezi „mărul” USL-ist Crin Antonescu), bagi niște promisiuni beton și „ielectoratu'” te ștampilează! Dacă nu e încă suficient, faci o vizită la Ambasadă și… las-pe ei! Ca la un semn, intră în scenă „serviciile”! Astfel incât, Băsescu-Năstase=1:0, Băsescu-Geoană=1:0, Johannis-Ponta=1:0!!!

  După alegeri, scenariul se repetă. Îl dai Dracului de electorat, răstorni votul cu fundu’-n sus și înjuri pe cei cu care te-ai pupat, lingi unde ai scuipat!

  Care e soluția? mă întrebați. Nu există soluție. Există doar Noroc (tot un Drac, și ăsta!). Și… Ghinion!!!

 3. 3 Cotoara Ioan februarie 20, 2015 la 5:06 pm

  Este ca „noua rasa a ..eriana”care si-a indoit si axa:Bucuresti-Berlin,Washington.

 4. 4 Nerusinica Tristoiu februarie 20, 2015 la 5:16 pm

  Revenind la oile noastre, puten concluziona ca plaiul nostru mioritic se afla intr-o perpetua framantare antropologica si zoomorfa. Deocamdata ne aflam in starea metafizica a nelinistii, dezechilibrului si incertitudinii. Dar, sa fim increzatori, asa cum reiese cu claritate din imaginea sugestiva postata: mantuirea va veni de la oite si mielusei precum Gorghiu-Blaga-Geoana-Vanghelie!

 5. 5 Cornelia Plavicheanu februarie 20, 2015 la 5:46 pm

  prea subtil pentru… un lucru bine facut 😀

 6. 6 Luminita Arhire februarie 20, 2015 la 5:46 pm

  Nu cred că aţi fi abordat această temă dacă nu aţi simţi, aşa cum simţim mulţi dintre noi, ruptura dramatică dintre generaţii, cultivată intens şi iresponsabil de Băsescu Traian în timpul mandatelor lui şi care se perpetuează în mod periculos şi dincolo de graniţele „imperiului” său. Nu numai în politică, ci într-un întreg caleidoscop de domenii, despărţirea de trecut nu s-a făcut zâmbind, ci cu sânge pe pereţi.

  Un prieten, care lucrează în proiectarea structurilor de rezistenţă, mi-a spus: „…cu cât ştii mai puţin, cu atât mai mult curaj ai…”. E normal – prudenţa aparţine celor cu experienţă, prudenţa este, de multe ori, o altă faţă a înţelepciunii.

  Dar, mai este ceva în spatele instaurării unei noi generaţii la toate butoanele posibile. Multă vreme, înlocuirea firească a generaţiilor, predarea „ ştafetei”, s-a făcut printr-o „coabitare” de durată între schimburi, lucru necesar pentru ca efervescenta şi nerăbdătoarea tinereţe să „fure” şi din experienţa celor care urmau să plece, în mod natural, din viaţa activă. În acest fel, trecerea se făcea lin, fără senzaţia uneia dintre părţi că se încearcă o înlăturare tip „dezinsecţie” iar a celeilalte părţi că execută un plonjon din avion, fără paraşută.

  Lucrurile nu se mai desfăşoară aşa.

  Acum câţiva ani, la o neglijentă schimbare de generaţii în delicatul compartiment „AVIZE” al unui mare gestionar de reţele, pe un plan de situaţie, deasupra semnăturilor şi a binecuvântatei ştampile, se răsfăţa la soare următoarea propoziţie: „NU EXISTĂ REŢELE ELECTRICE ÎN ZONĂ”. La săpătura pentru fundaţii s-au găsit 7 cabluri –unele dezafectate, ce-i drept, dar şi câteva aflate sub tensiune. Norocul nostru a fost că aveam un constructor mai vechi, care cam ştia cum trec reţelele electrice prin incintele blocurilor de locuinţe şi n-a crezut ceea ce scria, negru pe alb, în aviz. Aşa că a adus aparatură pentru verificare, apoi a decopertat terenul cu grijă şi n-am avut accident de muncă grav, cu victimă…

  Nici în politică nu mi se pare a fi mai puţin periculos.

 7. 7 fostă basarabeancă februarie 20, 2015 la 5:57 pm

  Ferice de dumneavoastră! Când ați dori să vă liniștiți mintea și să vă bucurați ochii, puteți merge la ele, să stați jos pe o buturugă și să priviți. Cum se joacă mieii, cum zburdă cei mai jucăuși iezi! Păcat că vor ajunge niște capre ce sar toate pârleazurile și niște țapi încăpățânați și, evident, puturoși. Căci țapul e cel mai puturos.

  Cu acest articol mă atingeți la gândul care nu mă lasă în pace de când sunt: suntem la fel? Suntem egali, cu adevărat? În fiecare zi a vieții mele am altă părere despre aceste lucruri. Tendința societăților moderne pare să fie nivelarea totală. Casele regale nu se mai opun mezalianțelor, ba încearcă să afișeze cât mai multă modestie, cetățenii sunt mai egali decât egalitatea în persoană , pături sociale – tot mai puține, cam două. Mica burghezie se scaldă în aceeași oală cu muncitorimea, intelectualitatea și cei „care n-au avut noroc” (așa se cheamă acum sărăcimea asistată social). Clasa care ne reprezintă, adică cea politică, se screme să fie „din popor”, după ce iese pe poartă de pe la Snagov, și tot așa. Și deasupra stau cocoțați bancherii, oamenii de mari afaceri și Elena Udrea (n-am știut unde s-o încadrez, poate la femei parvenite?).

  Oare chiar trebuie să fie toți la fel? A dispărut de tot animalul din noi? Cred că filozofia egalității universale a cam luat-o razna. Nu am nimic împotriva egalității de șansă, nu mă înțelegeți greșit. Dar în societate fiecare își are locul lui (după ce a beneficiat de șansă, desigur), cu o scară mai sus, mai jos, cu o scară și jumătate, cu trei și jumătate… Fiecare treaptă are combinația proprie de sănătate, frumusețe, inteligența, religie, mentalitate, educație, farmec, bunăstare, mai puneți dumneavoastră. Cred că ne prefacem în societatea actuală că le ignorăm, dar fiecare alege după asemenea criterii de cine este înconjurat, cu cine se căsătorește, cui se adresează cu „dumneavoastră”, cui se adresează cu „mata”, cu „dumneata” sau cu „tu”, cu cine face afaceri, cu ai cui copii își înscrie copiii la școală, la ce universități merg. Deseori banii ne mai împiedică, dar să nu uităm de Florența familiei de’ Medici, care înlesnea pe banii proprii viața și activitatea intelectualilor și a artiștilor defavorizați de soartă. Considera de datoria rangului și a poziției sociale să facă acest lucru, înțelegându-i importanța. Și nu-i făcea să simtă că primesc o ciozvârtă de pomană. Avem și acum instituția burselor de merit, un lucru bun și important, dar care, de multe ori, a ajuns tot o chestiune de cunoștințe și aranjamente.

  Da, e nevoie de o altfel de clasă politică. Una care să înțeleagă ce are de făcut, reprezentativă la toate nivelurile societății. Dar cine s-o crească? Și mă repet, ca o placă stricată: trebuie să regândim sistemul educațional de la grădiniță până la vârf. ȘI nu putem da foc miriștii, nicicum. Mă tem că noi nu prindem cultura nouă. Însă avem obligația să facem toate lucrările, în ordinea prestabilită de mersul lumii.

  Tot mai mult mă gândesc la faptul că și politica ar trebui transmisă din tată în fiu (și din mamă în fiică, poftim), ca orice altă meserie, fiecare pe palierul lui.
  Cred că devin adepta monarhiei. Nu de azi, de când am auzit de Traian Băsescu.

 8. 8 Titus Filipas februarie 20, 2015 la 6:58 pm

  @ Centru
  Trăiască retorica progresului ! Nu-i aşa ? Parcă sîntem pe Antena 3.

 9. 9 papasha februarie 20, 2015 la 7:17 pm

  Cel mai bine e cu datul focului la miriste , ca dupa aia vin niste ploi adevarate , care vor iriga iarasi ogorul national care va produce din nou roade bune , curate , adevarate si imbelsugate !

  Din pacate , daunatorii externi sunt deja mult prea bine instalati pe ogoarele natoinale .
  Mai au doua ogoare sa le infecteze , si treaba-i gata !

  Remarc cu interes , coincidenta declaratiilor independente unele fata de altele , de astazi , referitoare la dezamagirea seniorului Nastase si a ramei bashiste , fata de noua clasa politica .

  Fiecare se vaita de limbricii si de piticii lui si de ai altora !

 10. 10 florin februarie 20, 2015 la 8:21 pm

  FELCITARI!
  O SINTEZA CARE ILUSTREAZA experienta, inteligenta, intelepciunea, maturitatea unui OM POLITIC trecut prin mai toate functiile!O echipa de fotbal in care joaca Dobrin, C Dinu, M lucescu,Hagi, Dan Petrerscu, Gica Popescu, etc. nu poate fi schimbata si intinerita peste noapte 100%, ci treptat cu Chivu, Marica, Pantelimon, Chiriches, etc, ca sa nu dau nume de politicieni!Institutiile nu trebuie intinerite cu oameni fara o zi experienta, fara carte de munca, FARA SPECIALISTI SI TEHNOCRATI,fara o PIRAMIDA cu varste diferite, caractere tari, experiente mature si devotate performantei Smecheria cu anticomunistii, reformatorii, standarde europene, „generatia expirata„ a dus la o alta sintagma ticaloasa a celui ce toata viata a furat, a miintit, a tradat„GENERATIA RATATA„!!!!
  CE NE-AM FACE FARA BUNICI, PARINTI, COPII, NEPOTI????

 11. 12 Radu Humor februarie 20, 2015 la 9:50 pm

  Preşedinte neamţ (sas), şef la cel mai important serviciu secret (SRI), un evreu ( Eduard Hellvig), un viitor prim ministru (MRU) evreu, ca să nu mai vorbim de alţi alogeni care au căpuşat la vârf statul român ( Petre Roman, Berceanu, Adrian Sârbu, Elan , Niels, Patapievici, Tismăneanu, Cornea şi alţi o mulţime pe care nu-i, sau nu mi-i mai amintesc !

  CONCLUZIE: Romanii nu se pot autoguverna deoarece neamul romanesc nu poate genera guvernanti. N-a putut niciodata. Faptele vechilor domnitori sunt mituri.
  SOLUTIA? Ne trebuie stapani straini. Sau si mai bine, Romania sa dispara cu tot cu romanii ei …

  Cam asta ar fi concluzia pe care ar putea-o trage un strain. Sau chiar un roman ce se adapa din baltoaca oferita de mass-media si istoricii cu misiune.

  Ca daca trag linie, ce observa ei? De ani de zile “istoricii” si “formatorii de opinie” agreati de sistem arunca intr-una produsul latrinei lor: faptele vechilor domnitori sunt mituri. Romanii nu sunt decat un ghiveci de populatii ce se taraste pe aceste prea minunate meleaguri pentru ei, aflate la granita dintre ilustre imperii.

  Iar in ultimele luni: puscarie, puscarie, puscarie. Pe tot esicherul politic parlamentar, de la PSD si pana la PDL. De poti face cateva guverne doar din fostii ministrii penali. Ca sa nu mai vorbim de baroni locali si restul.

  Cauza tuturor relelor? Ortodoxia si gena noastra rea.

  Ce-i de facut? Tot ei ne invata direct sau indirect: ne trebuie stapani straini de neam si de credinta.

  Adevarul trist este insa altul.

  Acei “istorici” si “formatori de opinie” sunt de fapt straini de acest neam. Si mint pregatind terenul. Pregatind mentalul colectiv pentru o idee.

  Acei politicieni au ajuns la ciolan pentru ca iubitorilor de neam si tara nu li se permite. Criteriul a fost: nici un nepatat nu are voie sa ocupe o functie importanta in stat. Iar acum se face “curatenie”. Intre ghilimele, deoarece de mega afacerile privatizarilor strategice nu se va atinge nimeni. Altfel spus, papusarii i-au folosit pentru distrugerea “maruntisurilor” si crearea de haos in tara. I-au lasat sa se imbogateasca putrezind pana la colaps structurile statale. I-au lasat sa creada ca sunt ceva pe acest pamant iar acum ii arunca precum pe niste prezervative folosite.

  Iar tabloul arata acum, pentru cei ce dorm pe ei, exact ca in titlu.

 12. 14 Spiridus februarie 20, 2015 la 10:37 pm

  Ce sa caute un tanar capabil in politica?
  Castigul e submediocru, imaginea si-o inrautateste, mai ales prin „contagiune de breasla”, perspectivele de ascensiune sunt incerte si depinzand prea putin de capacitate, implicare, etica etc.
  Daca e onest, oriunde ar lucra in domeniul public (sa punem si partidele aici), ramane sarac…
  Concluziile par, in linii mari, simple: reducere drastica a aparatului bugetar, sinecurilor si institutiilor birocratice; o scoala administrativa elevata (gen ENA); plata corespunzatoare a functionarului public, respectiv politicianului; reguli clare de ascensiune profesionala.
  Dar acest lucru nu se va intampla. Ramanem cu Marean, Ponta, Gorghiu, Ontanu etc, etc…

 13. 15 ZeV februarie 20, 2015 la 11:00 pm

  Cred ca d-na Cris ar scrie (pe buna dreptate): ne trebuie un alt popor.
  Unde-l gasim ? Probabil prin cimitirele patriei si gropile comune de pe meleaguri parjolite de razboaiele trecutului. Un altfel de ura generalizata si far’de sens pare ca ne condamna in prezent la ineficienta, umilinta si resemnare.
  Poate, vorba lui George, va da peste noi un noroc neprevazut. Spre est am privit neputiniciosi….spre vest am facut-o de ni s-au lungit urechile vreo 60 de ani… nordul si sudul fiind doar repere turistice.
  A venit timpul sa privim in sus, cine stie, poate aterizeaza vreun OZN salvator.
  (Z)

 14. 16 centru februarie 20, 2015 la 11:11 pm

  Nu putem spune ca toti cei ce au astazi intre 35 si 50 de ani in clasa politica romaneasca sunt brute primitive inculte , toape imature de ambele sexe .
  Nu putem spune ca sunt toti Mazare sau Roberta Anastase .
  Aurescu a fost o bijuterie la procesul de la Haga .
  Boagiu a stiut sa rezilieze contracte cu colosi francezi ca Vinci si Colas ca razbunare la Schengen dar a gasit alti constructori in 5 luni ( autostrada din Dobrogea ) .
  Ponta a deblocat autostrada Transilvania , trecuta pe linie moarta , spre Sibiu si Campia Transilvaniei .
  Corina Cretu este o combinatie de inteligenta si patriotism .
  Dan Dungaciu este un analist brici , patriot lucid si competent .

 15. 18 Luminita Arhire februarie 21, 2015 la 12:33 am

  Se spune că, pentru a-l face pe Dorin Cocoș să vorbească, băiatul lui, Alin, a fost mutat –zice-se din motive de supraaglomerare – într-un loc de detenție unde împărțea celula cu niște inși nervoși și greu de stăpânit , din lipsă de ”doză zilnică”.
  Se pare că după această întâmplare, Dorin Cocoș a devenit maleabil ca plastilina; și vechiul loc de detenție al băiatului a devenit mai aerisit , așa că Alin s-a putut întoarce.

  Pe Nicușor Constantinescu, bolnav de cancer, l-au arestat din nou . Vă amintesc: speranță de viață- maximum 5 ani , FĂRĂ STRES…ultima dată când a fost arestat, s-a plâns că-i este tare frig .

  Și Hrebenciuc a spus ce i s-a cerut să spună- televiziunile s-au tăvălit de râs că l-au îndoit procurorii și l-au numit ”privighetoare” de la atâta ciripit. Băiatul lui Hrebenciuc este în arest la domiciliu . Până nu a vorbit tatăl, fiul nu a fost scos din arest.

  Îți place, cetățean român, această modalitate de luptă cu corupția? Ți se pare firească? Întreb, pentru ca să nu spui mai târziu că n-ai știut, că te uitai în altă parte, că tocmai îți scăpasei pe jos batista și te-ai aplecat să o ridici, că s-a întâmplat să fii în vacanță și n-ai prea fost atent…

  Poți urî chiar atât de mult încât să participi la acest carnaval al mizeriei omenești?

  Cred că majoritatea procurorilor care procedează așa sunt tineri. N-au trăit într-un regim dictatorial sau poate erau prea mici ca să fie contaminați; pe ei cine i-a învățat ?

  Poate că perioada aceasta rușinoasă va trece într-o zi ; și după trecerea valului, de obicei, cei vinovați de abuz, de cruzime, de practici inumane , plătesc. Însă să nu uiți că indiferența sau chiar aprobarea ta tacită sunt punțile de scânduri pe care au pășit ei ca să treacă ruptura de coastă dintre civilizație și barbarie.

  Aflu de la Marius Pieleanu că popularitatea Codruței a depășit-o pe cea a președintelui . Dacă este așa, ești bolnav rău, popor român… și nu te mai poți vindeca doar cu aspirine și prișnițe fierbinți.

 16. 19 Titus Filipas februarie 21, 2015 la 7:54 am

  Că este un personaj josnic, n-ar fi nimic. Dar culturnicul de elită Andrei Pleşu este principalul responsabil pentru montarea testului de rezilienţă intelectuală naţională a României, test mai cunoscut sub numele Afacerea Meditaţia Transcendentală. Mai ziceam eu pe aici că exact acel test a informat “neagra străinătate” despre cât de nepregătită era ţara noastră la acel moment în domeniul ştiinţelor cognitive. Andrei Pleşu are –în ochii străinătăţii- meritul că a folosit drept pârghie stupiditatea notorie ca Cabinetului 2 pentru a testa România la nivelul decizional cel mai înalt. Aceasta înainte de “evenimentele din decembrie 1989”. Acum aflăm că prin vocea europarlamentarului Tokeş Laszlo, reprezentând Ungaria, culturnicul Andrei Pleşu primeşte îndrituit premiul de Cetăţean European! SURSA http://adevarul.ro/cultura/arte/scriitorul-andrei-plesu-primirea-premiului-cetateanul-european-n-am-inventat-proeuropenismul-macar-parintii-nostri-video-1_54e73bb4448e03c0fdcfe5e4/index.html

 17. 20 Criticos februarie 21, 2015 la 8:03 am

  Experimentul „înnoirii” s-a făcut în domeniul Justiţiei cu rezultate catastrofale, greu de apreciat. Să ne uităm la madam Kovesi care a fost plantată la vârf pe considerente de docilitate şi a cărei emancipare – foarte relativă, de altfel – a dus la cancerul numit DNA în care se conjugă incompetenţa cu abuzul. La ora asta, cred eu, extirparea marii tumori cu metastaze întinse e aproape cu neputinţă de realizat. Uitaţi-vă la CSM!

 18. 21 ZeV februarie 21, 2015 la 9:46 am

  Cineva spunea mai sus ca trebuie redus drastic aparatul bugetar.
  Asa sa fie, dar aparatul bugetar este format din oameni. Din romani. Ce facem cu ei ? Ii trimitem la cersit in vest ? In economia privata ? Care economie (sublima, dar absenta cu desavarsire) ?
  Ar fi , intr-un fel, o solutie, avand in vedere actuala discriminare pozitiva a Diasporei. (Z)
  Dar cred ca romanii din afara asteapta de la politicieni mult mai mult decat votul electronic, care, o fi el bun (chiar daca vestul l-a abandonat) , dar nu tine de foame.
  La urma urmei, daca ar fI existat un asemenea vot, nu tot Yohannis ar fi castigat ?
  (Z)

 19. 22 ZeV februarie 21, 2015 la 9:51 am

  centru
  februarie 20, 2015 la 11:11 pm

  Felicitari… 😉
  Cred ca ai avut un somn bun si odihnitor. In fine, citesc ceva cu placere sosit de dincolo de Carpati.
  😉

 20. 23 ZeV februarie 21, 2015 la 10:09 am

  Am remarcat, pe un post de televiziune, ca oameni de cultura (intelectuali) din Cluj, reiau tema latinitatii poporului roman (infierand curentul de opinie dacist si tracist), nu neaparat in scopul de a dovedi apartenenta Romaniei la Europa, ci, de a infiera dogmatismul asazis primitiv si asazis anacronic al ortodoxiei de sorginte rasariteana. De fapt, se incearca a se stigmatiza si minimaliza contributia slavona la formarea culturii si limbii romane, in contextul istoric actual al optiunii Romaniei de a se pozitiona in antiteza agresiva cu Rusia, la presiunea marelui licurici.
  Se uita ca, de fapt, crestinismul a aparut in Rasarit, iar Constantinopolul a devenit ,,a doua Roma” – ,,contaminand” ulterior si Roma imperiala. Ulterior, o aripa care si-a dorit o ierarhie suprastatala s-a desprins prin schisma, tradand, in parte, valorile traditionale ale crestinismului: increderea, toleranta, impacarea cu sine, potentarea esentei divine din fiinta omeneasca.

 21. 24 Marian Nicolae februarie 21, 2015 la 10:21 am

  Interesant….
  Dar ce facem cand daunatorii sunt deja aici de mai bine de 25 de ani….???

 22. 25 fostă basarabeancă februarie 21, 2015 la 10:22 am

  @Luminița Arhire

  Vă întrebați din nou, stimată doamnă, dacă acest popor e atât de bolnav. N-am să vă răspund, pentru că nu știu cum aș putea să răspund corect.

  „Cine n-are bătrâni, să-și cumpere”, spune înțelepciunea populară, pe care o consider „biblia” mea. Ei, această generație nu pare să aibă nevoie de nimeni. Autosuficienți. N-au nimic de învățat, ba mai mult, arată EI lumii adevărata cale. Dau foc miriștii fără pic de discernământ.

  Părerea mea o cunoașteți, despre maturi, mă refer. În momente de acest fel mă cuprinde lehamitea generală, dacă nu depresia, însă după un episod de muncă în grădină reevaluez tot. După moarte vine viață, dacă un copac a murit, caut altul să răsădesc în loc, poate chiar nu e loc pentru un pom, mă orientez spre altceva; tai de unde e bolnav și crește sănătos, semăn și crește… numai să nu stai cu mâinile în sân. Și nu dau foc miriștii niciodată.

 23. 26 Marian Nicolae februarie 21, 2015 la 10:36 am

  Daca tot vorbim de daunatori, avem unul de vaza: OMV Austria
  OMV Austria ne invata: Lamaia Arpechim….
  ––––––––––––––––––––
  Principiul lamaiei in industrie, sau cum sa storci o lamaie bine, tare si cu forta ani de zile, dupa care odata stoarsa cum s-o arunci „ecologic” si in liniste la cos….
  –––
  Începe demolarea rafinăriei Arpechim
  ––––––––––––––––––-
  18 feb, 16:36 | Agerpres
  http://www.economica.net/incepe-demolarea-rafinariei-arpechim_96622.html

  OMV Petrom (SNP) a transmis o notificare privind intenţia de a demola unele instalaţii ale rafinăriei Arpechim de lângă Piteşti, a cărei activitate este sistată din anul 2011, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Argeş, scrie Agerpres.
  Arpechim

  „OMV Petrom SA a informat (…) cu privire la intenţia de desfiinţare prin demolare a unor instalaţii de pe amplasamentul punctului de lucru Arpechim Piteşti. Conform notificării OMV Petrom SA, procesul de demolare pe care intenţionează să-l demareze este de lungă durată, demolarea instalaţiilor urmând a se realiza etapizat, întregul proces fiind estimat a se încheia în anul 2018”, se arată într-un comunicat al APM Argeş.

  În schimb, OMV Petrom nu a solicitat până în prezent de la APM Argeş autorizaţiile necesare în vederea începerii procesului de demolare a unor instalaţii, conform aceleiaşi surse.

  Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim. Conform reprezentanţilor societăţii, decizia de închidere a fost luată în conformitate cu strategia companiei de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.

  OMV Petrom renunţase, încă din anul 2009, la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al cărei unic beneficiar era combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea. OMV Petrom a transferat către societatea vâlceană activele fixe aferente activităţii de petrochimie, care includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.

  Arpechim Pitești a fost construită între 1969 şi 1975 şi are o capacitate de 3,5 milioane de tone Arpechim a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

  PS. Sa nu credeti ca OMV Austria s-ar jena sa darame Arpechim fara a avea autorizatiile necesare…..dimpotriva, oricum totul a devenit psibil in tara bananierea a lui Papura Voda…

 24. 27 serbanfl februarie 21, 2015 la 11:32 am

  Cei mai implicați social dintre pământeni este de așteptat să înțeleagă că-n orice turmă se poate ca o oaie care, chiar și când a început să chelească, să aibă o legătură într-un mediu mai dubios – și uite așa apar oile negre ce pot „strica” liniștea turmei, încă din frageda copilărie.

 25. 28 Flor februarie 21, 2015 la 1:50 pm

  Cu parere de rău, domnule Nastase, cu respect și cu sinceritate vă spun, cuvântul dvs nu mai are greutate. Nu ați reușit să vă deosebiți de masa de politicieni care au fragilizat România în ultimii 25 de ani. Sincer, nu îmi dau seama de adevărul din spatele procesului care v-a răpit libertatea pentru o vreme. Mie îmi pare a fi fost o răzbunare, o reglare de conturi. Mai cred că se aplică proverbul ”pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”. Dvs știți mai bine. Vă știți și vinovățiile, le știți și pe ale altora. Orice om are o conștiință. Experiența dvs penitenciară nu m-a bucurat, dar nici nu m-a impresionat. Asta nu are nici o legătură cu impresia pe care mi-ati lăsat-o mie dvs și această armată de politicieni care nu au avut nimic serios în gând pentru români. Sau prea puțini dintre ei. E poate o impresie personală, dar o regăsesc multiplicată serios în jurul meu. Nu stiu cum ar arăta un istoric obiectiv al activității dvs politice în determinarea situației prezente. Este probabil un amestec de contribuții bune cu cele mai puțin bune, ca să edulcorez un pic exprimarea. Altfel, sincer, omului Adrian Năstase îi doresc numai bine, și lui și alor lui.

 26. 29 Titus Filipas februarie 21, 2015 la 1:57 pm

  Istoricul Szekely Zoltan, personaj tragic al Istoriei noastre culturale / Directorul Mihaly Vargha de la aşa-zisul “Muzeu Naţional Secuiesc” din oraşul Sfântu Gheorghe a făcut un rău imens memoriei româneşti a distinsului istoric Szekely Zoltan. Pentru că absolut toate comentariile ataşate volumului din 2012 intitulat “Szekely Zoltan, Lucrări alese” demonstrează ostensiv existenţa unui adevărat dezmăţ ideologic belakunist în România de azi, dezmăţ tolerat de personaje oficiale precum acest director Mihaly Vargha. Memoria luminoasă a marelui istoric secui Szekely Zoltan nu câştigă absolut nimic –dimpotrivă!- dacă în acelaşi volum dedicat operei lui Szekely Zoltan este atacat la modul cel mai mizerabil tînărul însă eminentul istoric român Florin Curta, care predă Istoria la o universitate din USA. Vina (în opinia directorului Mihaly Vargha) profesorului Florin Curta ? A publicat o carte al cărei titlu începe cu sintagma “Fabricarea slavilor”. Or, asta ar putea face trimitere la sintagma “fabricarea maghiarilor” ! Ceea ce s-a şi întâmplat, efectiv, după ruşinosul act Ausgleich din anul 1867 care amplifica la paroxism procesul de maghiarizare forţată. Zic unii cum că românii -dar şi alţi etnici non-maghiari trăitori în Transleithania popoarelor creată de către naivul conte cancelar von Beust- au cedat de bună voie şi cu mare bucurie la maghiarizare pentru că au fost atraşi nespus de mult de gramatica aglutinării oferită de limba maghiară! Este pură invenţie ori “născocire”.

 27. 30 T-Rex februarie 21, 2015 la 3:00 pm

  Noua clasa politica, noua clasa politica, omul nou, omul nou. Oamenii nu se schimba. Ei stiu doar de frica. Oricare ar fi sistemul.

  Priviti in Italia unde un politician apartinind „noii clase politice” a Italiei, eurodeputatul Gianluca Buonanno, de dreapta, frate un pic mai la dreapta ideologic cu Basescu si Blaga, declara ca ar fi fericit doar daca ar pleca toti romanii din Italia. Sper sa nu fie doar anti-roman, ci sa propuna o initiativa legislativa care sa stipuleze plecarea tuturor celorlalti imigranti din Italia, intru fericirea lui si a celorlalti cretinoizi ajunsi politicieni noi, „europeni”. Decurge logic, ca daca strainii sunt o povara pentru statul italian, asa sunt si italienii plecati in SUA, Canada si aiurea pentru statele alea. Iar dreptul de stat italian ce face? O, se gaseste un politician pe rit vechi, sa il admonesteze un pic public.

  Cu asa „noua clasa politica” UE merge la crapelnitza. Deja a luat-o la vale, impinsa de la sud de islamistii din Africa de Nord, si fragezita de prin orice alta parte de prietenul Putin. Nu mai vrei romani in Italia, Buonanno? Las’ ca va viziteaza mai des taietorii de capete…Doamne, cita prostie ai risipit prin toate natiunile!

 28. 31 T-Rex februarie 21, 2015 la 3:05 pm

  Ma certa odata @centru ca ungurii au fost foarte pro-occidentali in anii 50. „Au fost” descrie foarte bine faptul ca nu mai sunt. Doar 2000 unguri au demonstrat contra vizitei lui Putin. Ceea ce lasa o intreaga natiune maghiara sa se bucure de vizita prietenului de la Est. O veni ea Lumina de la Vest, dar Caldurica vine de la Est.

 29. 33 Cris februarie 21, 2015 la 7:30 pm

  @ ZeV:

  Vorba scornită de mine, și care-mi place deși e prea-prea, e: „dac-aș fi politician, aș alege…alt electorat”.

  Părerea mea e că nu există clasă politică. Societatea e formată din categorii sociale mai slabe și mai bune, în care membrii ei intră conform educației primite acasă și instruirii intelectuale. Diploma nu e un indicator. cunosc oameni fără diplomă dar cu o vastă cultură generală și educație aleasă, și oameni cu diplomă dar fără educație și carte. Cei care au și educație, și carte fac parte din categoriile bune.

  În partide și politică există oameni din diverse categorii sociale (Daniel Barbu, Băsescu, Vanghelie, Petre Roman, Andronescu, Mazăre, Udrea, Mădălin, Tălmăcean, Raluca Turcan…). Nu știu care e proporția, dacă sunt mai mulți cei din categoriile bune sau ceilalți.

  Sunt foarte de acord cu d-l Năstase în privința coexistenței generațiilor în politică. Fiecare generație aduce calitățile sale: cei în vârstă – experiența de viață, experiența politică, cunoștințele generale și de specialitate acumulate, calmul, echilibrul; cei tineri – entuziasmul, energia, inovația, curajul…

  Nu-mi plac generalizările. Nu cred că toți medicii, profesorii, funcționarii sunt incompetenți și iau mită, că toți meseriașii sunt neserioși, că toți afaceriștii sunt incorecți, că toți demnitarii și politicienii sunt necinstiți.
  Boboru obișnuiește să generalizeze ca să-și justifice propriile neîmpliniri. El nu poate progresa din cauză că „ăștia fură țara”.

 30. 34 Criticos februarie 21, 2015 la 7:49 pm

  @Flor
  Aveţi, vă rog, amabilitatea să-mi explicaţi mai concret în ce fel încarcerarea ldlui A.N. a fost rezultatul unei „reglări de conturi”? Sunt absolut uluită. E adevărat că şi faptul că nu aţi remarcat că dl A.N. chiar avea un proiect şi o viziune asupra unui drum de urmat e dezamăgitor, dar de aici şi până a pune un semn de egalitate între dl A.N. şi mafiotul care a stăpânit discreţionar ţara e o distanţă uriaşă.

 31. 35 Luminita Arhire februarie 21, 2015 la 8:10 pm

  …Şi tot la temă, cred… Răzvan Savaliuc a postat pe FB o fotografie de arhivă , însoţită de următorul text : „Când va mai avea România un premier de talia lui Adrian Năstase? Când vezi ce caricaturi face azi politica națiunii te intrebi cui a folosit distrugerea acestui om?…”

  Cu nişte ani în urmă, am citit un roman care se intitulează : “OMUL CARE SEMĂNA CU ORESTE”, scris de Alvaro Cunqueiro. Cartea se deschide cu următorul motto:
  “-A venit un om care seamănă cu Oreste !
  – Numai Oreste seamănă cu Oreste …
  – Atunci, a venit Oreste. ”

  Răspunsul la prima întrebare a lui Răzvan Savaliuc cred că este cuprins în acest motto.

  Răspunsul la cea de-a doua întrebare ar trebui să ne neliniştească pe toţi.

 32. 36 papasha februarie 21, 2015 la 8:22 pm

  Suna telefonul :

  – Alo , buna ziua !
  Sunteti scoala de dans si bune maniere ?

  ?……..am uitat poanta , dar poate ma ajuta cineva ……!

 33. 37 Radu Humor februarie 21, 2015 la 8:47 pm

  Că tot susţin unii, şi nu fără temei, că ROmânia ar putea fi egală Elveţiei.
  Iată cam ce ar trebui să facem pentru început :

  Potrivit Business Insider, citat de Mediafax, iată o listă cu 12 informaţii mai puţin cunoscute despre Elveţia:
  1. Dacă începe să ningă puternic în timpul nopţii, până dimineaţă este atât de multă zăpadă, încât drumurile sunt acoperite complet. Cu toate acestea, autorităţile reuşesc de fiecare dată să curăţe străzile până la ora 8 dimineaţa.
  2. În caz de război nuclear, Elveţia are buncăre capabile să găzduiască întreaga populaţie (aproape 8 milioane de locuitori).
  3. În caz de război, autostrăzile din Elveţia pot deveni piste de aterizare/decolare prin îndepărtarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.
  4. Piloţii din armata elveţiană nu pot atinge viteza sunetului în timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a ţării (41.290 kmp), ar fi imposibil ca aceste avioane să nu intre în spaţiul aerian al altor ţări dacă ar zbura la astfel de viteze. (Elveţia are un acord cu Franţa, prin care i se permite să intre în spaţiul aerian francez pentru a putea zbura cu viteze supersonice.)
  5. În Lausanne, pentru a optimiza taxarea pentru colectarea deşeurilor menajere, sacii de gunoi au mărimi standard, impozitul local fiind inclus în preţ. În cazul în care se aruncă mai mult gunoi, se plăteşte mai mult. În plus, dacă locuitorii nu folosesc sacii pentru a arunca gunoiul, pot de asemenea să aibă probleme.
  6. În ciuda dimensiunii sale reduse, Elveţia are patru limbi oficiale: germana, franceza, italiana şi retoromana. (Germana vorbită în Elveţia se diferenţiază de cea din Germania şi nu are o reprezentare scrisă. De multe ori, nativii din Germania susţin că nu înţeleg nimic din germana elveţiană.)
  7. Producătorii de ciocolată au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de ciocolată cu aur comestibil.
  8. În cazul unui conflict militar, dacă Elveţia doreşte să blocheze accesul în ţară, o poate face cu ajutorul unui număr redus de soldaţi, deoarece tunelele şi multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oţel care pot fi ridicate prin doar o apăsare de buton. De asemenea, copacii sunt plantaţi de-a lungul autostrăzilor astfel încât să poată fi tăiaţi pentru a bloca drumurile. Tot în cazul unui război, ţara poate deveni impenetrabilă cu ajutorul vehiculelor blindate în mai puţin de o oră. Toate podurile sunt dotate cu cutii pentru bombe şi toate indicatoarele pot fi
  prăbuşite la pământ prin apăsarea unui buton. În munţi sunt construite multe
  baze militare, iar la poalele acestora au fost ridicate depozite şi buncăre pentru tancuri.
  9. Maşinile din Elveţia arată toate ca noi. Cei care nu realizează inspecţii regulate sau care nu-şi repară autovehiculele pot primi amendă.
  10. Multe companii angajează personal pentru contabilitate, deşi aceasta s-ar putea face cu programe informatice. În aceste condiţii, nu e de mirare că rata şomajului în Elveţia înregistrează valori dintre cele mai scăzute în Europa.
  11. Mulţi laudă sistemul de transport din Elveţia: cu un singur bilet poţi traversa ţara de la un capăt la altul cu diferite mijloace de transport. Există, de asemenea, un sistem general-valabil în care trenurile ajung înainte de ora fixă sau înainte de jumătatea unei ore şi pleacă imediat după, deci poţi schimba un tren într-un interval de 20 de minute.
  12. În Elveţia, ajutorul de şomaj se plăteşte timp de doi ani şi include şi concediul plătit. Costurile pentru cazare şi transport pentru o altă destinaţie sunt incluse

 34. 38 Titus Filipas februarie 21, 2015 la 9:26 pm

  http://www.theguardian.com/artanddesign/2015/feb/21/the-man-who-made-monet-how-impressionism-was-saved-from-obscurity#img-2 O pictură de Hilaire-Germain-Edgar Degas (1834 – 1917). Muncă, muncă, muncă …. Bietele fete ! Câtă psihologie a muncii grele surprinde pictorul Degas! Să mai îmi spună acum cineva că Impresionismul nu-i legat de de psihologia senzualistă ! Dar totodată iată şi evitarea muncii în ziua de azi (ori cel puţin înlocuind-o cu simularea ei măiastră! ) în exemplul oferit la instituţia CNSAS de „Cristina Anisescu, Felicia Bugnariu, Florentina Budeancă, Liviu Burlacu și Cipriana Moisa (Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii, Serviciul Programe Educaţionale şi Centrul de Istorie Orală).“ SURSA http://www.romanialibera.ro/aldine/history/curaj-adolescentin–dragoste-in-ciuda-securitatii-368168

 35. 39 Fragmentarium Politic februarie 21, 2015 la 10:07 pm

  Un risc de instabilitate politica: Fluidizarea neelectorala a majoritatii parlamentare. Ca o rezonanta Schumann, care ar scurta ziua de 24 de ore, facand timpul sa treaca mai repede, rezonanta Iohannis tinde, fara dubii in acest caz, sa reduca durata unui ciclu electoral. Neamtul sibian crede ca „lucrul bine facut”, cum i-a sunat sloganul de campanie, va deveni mai rapid realitate prin inlocuirea ciclului electoral cu un ciclu al majoritatilor traseiste. Este adevarat, Constitutia nu dispune ca o majoritate parlamentara se poate schimba numai prin recoalizare, care nu ar modifica voturile cetatenilor si mandatele partidelor. Tot atat de adevarat este insa si faptul ca o majoritate obtinuta prin obedienta sau coruperea trecerii unor parlamentari de la un partid la altul (traseism), care da peste cap artimetica electorala, este o speculatie a lui „merge si asa”. Klaus Iohannis a declarat, in urma cu cateva zile, ca „exista o sansa rezonabila ca printr-o motiune de cenzura sa se schimbe Guvernul”. Aceasta afirmatie, binecunoscuta de altfel ca intentie repetata, vine pe un fond de accentuare a hartuirii penale a premierului Victor Ponta, a atacurilor la persoana si la familie, concomitent cu intensificarea cererilor PNL de a-si da demisia, pentru ca oamenii de campanie ai presedintelui sa isi obtina sinecurile de putere, prin venirea la guvernare. Desi acuzatiile si procesele de coruptie au devenit o arma obisnuita in luptele pentru putere in sistemele politice capitaliste, folosirea lor impotriva unei bune guvernari ridica serioase probleme de acceptare publica. Acest lucru este valabil si pentru Guvernul Ponta, performant postcriza, economic si social. Daca guvernul de stanga va fi demis prin intrigi politice si tertipuri juridice ale dreptei, speta va intra in istorie ca o desfigurare politicianista a realitatii. Evenimentul are toate sansele sa se intample, din pacate. Pana si propunerile Guvernului de scadere a fiscalitatii, din noul cod fiscal, care ar da sansa unei cresteri economice care nu a mai fost din perioada 2000-2008, sunt respinse de Iohannis si PNL de o maniera care frizeaza absurdul ionescian. De dragul venirii la putere, dreapta este gata sa zugraveasca in negru unul dintre punctele sale traditionale tari, defiscalizarea, numai pentru ca vine din partea unui guvern de stanga. Miza schimbarii Guvernului printr-o motiune traseista implica insa un risc de fluidizare a majoritatii. Fractiunea social-democrata Geoana-Vanghelie nu se bucura de forta si perspectiva pe care i le-ar fi dat o alianta politica, de natura fostului USL, prin urmare, nu poate ocupa in planurile liberalilor decat un rol instrumental, limitat la schimbarea majoritatii. Premierul din guvernul din umbra al opozitiei tine de tandemul Iohannis-Predoiu, din campanie, reconfirmat dupa alegeri. O aspiratie a lui Mircea Geoana pentru aceasta pozitie, oricat de motivata ar fi de contributia decisiva la masa critica a schimbarii, se va lovi de ocuparea schemei. Cat il priveste pe Vanghelie, sansele pentru o pozitie de ministru vor fi infime. In situatia neintelegerii la pret, pe care numai orbitii de putere il discuta post factum, reversibilitatea poate deveni o chestiune tangibila. Oricum, si intr-un caz si in celalalt, caracterul histrionic al lui Klaus Iohannis va fi probat.

 36. 40 Titus Filipas februarie 22, 2015 la 8:21 am

  Dezamăgirile criticului Dan Culcer în legătură cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca: +Am regăsit un exemplar din afișeta pe care o mutiplicasem ca invitație cu ocazia spectacolului realizat în colaborare cu regizorul Octavian Greavu la Paris. Eram amândoi proaspeți exilați și vechi naivi. Credeam că putem face ceva pentru cultura română și că vom găsi solidarități care să ne îndemne să rezistăm la presiunea socială și economică a desțărării. Prima deziluzie mi-a produs-o Monica Lovinescu. Îi trimisesem o invitație ei și lui Virgil Ierunca. Mi-a declarat la telefon, când am sunat-o pentru a ști dacă a primit invitația, că nu vor veni fiindcă ilustrația muzicală este realizată de cunoscutul securist Victor Șirli. Monica Lovinescu se minuna că am colaborat cu acest tip despre care toată lumea știe că. Nu eu îl adusesem, de altfel, ci Greavu, care îl cunoștea din București. M-am înfuriat și i-am spus calm la telefon că voi trece pe la ei ca să mi se comunice lista completă a securiștilot din exil, ceea ce m-ar scuti de surprize. Evident, nici atunci, nici acum o astfel de listă nu există.+ SURSA http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.ro/2015/02/traversind-zona-interzisa-un-spectacol.html

 37. 41 Gomeric Delaigue februarie 22, 2015 la 10:11 am

  Domnule Nastase, va imaginati vreun partid din Romania stabilindu-si fruntasii, ori candidatii, in functie de electorat? Sau in functie de structura de varsta a membrilor?Avand grija ca toate categoriile de varsta sa fie reprezentate in consiliul national, sa zicem? In ideal, poate. In fapt, fruntasii tineri sunt avantajati: daca apare un sef de partid tanar, atunci acesta isi aduce langa el toata gasca, zisa grup politic. Daca este ales un sef de partid mai in varsta, atunci acela nu poate aduce o ceata de varstnici langa el, ci doar o mica parte, apeland in larga masura tot la fruntasi mai tineri. Dar sa nu uitam ca se implinesc si zece ani de la teoria expiratilor, lansata de Traian Basescu, el insusi devenit nu doar expirat ci de-a dreptul un urat mirositor si toxic de vechime si varsta, conform a ceea ce el insusi a expus, teorie care afacut destul rau si in politica si in societatea romaneasca. In plus, tot cam de un deceniu a inceput a se practica prostul obicei de a nu multumi membrilor si simpatizantilor pentru muncile din campaniile electorale, chiar daca rezultatele nu au fost pe masura obiectivelor de cele mai multe ori fanteziste, comunicate, obiceiul de a se declara nemultumitor, intern, oricat de bun ar fi rezultatul electoral (pentru a inchide gura membrilor si simpatizantilor care s-ar cere rasplatiti), obiceiul de a nu zice multumesc celor care fac sugestii si propuneri, cu alte cuvinte acesti lideri, chiar daca nu impart lumea in oameni de succes si neputinciosi, cu siguranta ca impart tot in mod dihotomic partidele pe care le conduc. Pana la urma, incepe sa nu prea conteze, daca tot am inceput sa avem dubii ca rezultatele electorale ar reflecta votul electorilor.
  Cred ca unii dau foc ogorului si fiindca, zic ei, cenusa ramasa ar fi un bun ingrasamant. Iar focul este un prilej de spectacol, gratuit sau ieftin, pentru multime, privitori, gura – casca.
  P.S. Ati reusit in ceea ce priveste agricultura de subzistenta!

 38. 42 fostă basarabeancă februarie 22, 2015 la 1:29 pm

  @ZEV

  Și de unde să luați alt electorat? Spuneți, că mă duc și-l aduc eu. Cu alte cuvinte, tot foc miriștii vreți să dați și să aduceți populații noi. Poate că ați glumit, însă răspund și eu cu amărăciune.

  Trebuie să creștem bine generațiile care vin. Nu văd altă soluție. Nu văd ce se poate face acum. Struțo-cămila ce trage la căruța noastră, mă mir că nu-și dă duhul și nu ni se împrăștie harabaua. Oare ce-ar fi când s-ar răsturna?

 39. 43 Cris februarie 22, 2015 la 2:33 pm

  @Luminita Arhire:

  De aceeași părere în privința taților și fiilor din arest.
  Mie mi se pare o formă subtilă de tortură, or, sub tortură spui orice vrea călăul.
  Cine poate certifica spusele acestor tați despre alți acuzați? Poate da un judecător o hotărâre pe asemenea denunțuri?
  Răspuns: poate.

 40. 44 Cris februarie 22, 2015 la 2:46 pm

  @ Radu Humor:

  Părerea mea e că Eleveția e așa cum ziceți, fiindcă:
  1. Elvețienii au o educație aleasă.
  2. Elvețienii au calificare.
  3. Elvețienii sunt civilizați.
  4. Elvețienii respectă legile și normele.
  5. Elvețienii sunt corecți și cinstiți.
  6. Elvețienii sunt un popor elevat.
  7. Conducătorii elvețieni fac parte din poporul elvețian.

 41. 45 Titus Filipas februarie 22, 2015 la 3:13 pm

  @ZeV spune: +Am remarcat, pe un post de televiziune, că oameni de cultură (intelectuali) din Cluj, reiau tema latinităţii poporului român (înfierând curentul de opinie dacist şi tracist), nu neapărat în scopul de a dovedi apartenenţa României la Europa, ci de a înfiera dogmatismul aşa-zis primitiv şi aşa-zis anacronic al ortodoxiei de sorginte răsăriteană. De fapt, se încearcă a se stigmatiza şi minimaliza contributia slavonă la formarea culturii şi limbii române, în contextul istoric actual al opţiunii României de a se poziţiona în antiteză agresivă cu Rusia, la presiunea marelui licurici. Se uita că, de fapt, creştinismul a apărut în Răsărit, iar Constantinopolul a devenit ,,a doua Roma” – ,,contaminând” ulterior şi Roma imperială. Ulterior, o aripă care şi-a dorit o ierarhie suprastatală s-a desprins prin schismă, trădând, în parte, valorile tradiţionale ale creştinismului: încrederea, toleranţa, împăcarea cu sine, potenţarea esenţei divine din fiinţa omenească.+
  Dacă aşa-zisa „şcoală latinistă din Cluj” (nu ştiu cine îi plăteşte pe aceşti trădători) ar reuşi ca să-şi impună peste orice evidenţă „punctul de vedere”, atunci numărul de cuvinte cu sens şi valoare din Limba Română s-ar reduce la jumătate. Cine ar câştiga de aici ? Belakunismul (forma cea mai dură de comunism din România) şi „patricienii” saxoni (ştiu că ultima sintagmă este hilară, nu mai povestesc anecdota ardelenească). Totuşi, unii greşesc amarnic când confundă Slavona cu Limba Rusă. Reamintesc eu faptul că slavona este o limbă artificială din categoria socioculturală „de prestigiu” inventată de cărturarii Photius, Kirilus şi Metodius odată cu Oikumena slavonică, un concept geopolitic controlat spiritual de la Constantinopol. În fine, aşa-zisa „şcoală latinistă din Cluj” ar mai trebui să ne explice coerent pentru ce Limba Română este un limbaj din categoria Satem, iar nu din categoria Centum.

 42. 46 Radu Humor februarie 22, 2015 la 4:53 pm

  Suna telefonul :

  – Alo , buna ziua !
  Sunteti scoala de dans si bune maniere ?

  ?……..am uitat poanta , dar poate ma ajuta cineva ……!

  – Ce şcoală de dans visezi, cretinule ?
  Aici e şcoala de bune maniere…

 43. 47 mannix februarie 22, 2015 la 5:29 pm

  Oitele sunt de la intelectualul Becali ?

 44. 48 iOAN ROTARESCU februarie 23, 2015 la 3:44 pm

  La 69 de ani ai mei, constat cu tristete ca politicienilor nostri („ciocoii vechi si noi”) nici nu le pasa de noi. Cum bine le zice sotia mea „lipitorii de afise” se mobilizeaza repede, sunt si „liber-schimbisti”, dar binevoitori doar cu propriile interese si buzunare. In 1996, un PSD-ist (profesionist de altfel) a fost schimbat cu un liberal la conducerea OIL Terminal Constanta, desi era un contabil maruntel. dar membru de nadejde si bun „lipitor de afise”. Nu intentionez sa fac din exemplul meu un exercitiu de partizanat politic. Oricare dintre Dumneavoastra puteti aduce asemenea exemple.
  Ce vesel a inceput sezonul la 22 Decembrie 1989 si ce trist am ajuns sa cugetam astazi despre vietile noastre si din pacate si ale copiilor si nepotilor nostri, sub ochii vigilenti ai propriii nostri conationali, „alesii” nostri….NU NE MERITAM SOARTA! Am ajuns la vorba aceea: „Votezi pe cine vrei si iese cine trebuie!” Oare chiar atat de putin contam? N-ar mai trebui sa ne alegem partidele, nici leaderii…mai bine plecam noi si ramaneti sa conduceti o tara goala! Ce bine ne-ar fi daca s-ar si putea!
  Oricum din trei copii, cu mine si sotia mea a ramas doar unul. Fiul nostru, singurul ramas roman, zice: Nu plec, sa plece ei! Mai trist de-atat nu se poate!

 45. 49 socot februarie 25, 2015 la 7:58 pm

  @nastase, @blogideologic: Carra apare, condescendent, și în *Inventing Eastern Europe” a lui Wolff (e.g., p. 291)

  @blogideologic:
  Foarte apropos observația despre muncă/ aspectul economic (și cel ne-economic) reflectat în impresioniști; și se poate merge chiar mai departe. Una din ilustrările preferate ale ideilor lui N. Georgescu-Roegen are de-a face cu unul din aceștia, Millet. NGR spune că într-o economie „în curs de dezvoltare”, ca să zicem așa, în fața presiunii excesului de populație în agricultură, metoda de repartiție a venitului național conform „pietrei filozofale” a teoriei economice standard—marginalism–este inaplicabilă.

  Aceasta se datorează faptului că, în teoria marginală, premiza era că fiecare membru al societății respective avea *din start* destul venit pentru a trăi—ori nu acesta este cazul într-o economie în dezvoltare. În locul salariului marginal, NGR vede ca mai potrivită o metodă de medie, prin care repartiția se face prin împărțirea venitului la membrii societății. Ca ilustrare folosește „Les Glaneurs” a lui Millet, arătînd că acești adunători ai roadelor lăsate sau scăpate sau chiar intenționat omise (poate și cf. Legii Vechi, v. Lev. xxiii, 22) de culegătorii propriu-ziși ai cîmpului primeau mai mult, ca venit, decît plata pentru această muncă a lor ea fiind evident insuficientă pentru supraviețuire.

  Cu această observație, pe care modelele bazate pe funcții tip Cobb-Douglas nici nu o consideră (e.g., Rosenstein-Rodan, Murphy-Shleifer-Vishny), NGR „arrived at the horrible conclusion that a country with that type of overpopulation was caught into a trap.” Dacă oricine este capabil de a munci *trebuie* să muncească, valoarea timpului liber fiind zero în aceste condiții, și dacă venitul acestei economii trebuie împărțit astfel, atunci dezvoltarea economică (de tip „capitalist,” să-i spunem, sau „industrial”) va fi dificilă dacă nu imposibilă neavînd venitul rezidual necesar creșterii bunurilor de capital.

  Poate că la o astfel de concluzie să fi ajuns economiștii din România în jurul anilor ’70 (oare?) și au decis să împrumute capitalul necesar unei industrializări la scară națională pentru a evita acea „capcană” descrisă de NGR. Recomandările de austeritate ale FMI pentru plata acestora de după 1981 (nimicirea importurilor, creșterea cu orice preț a exporturilor) au dus la rezultate spectaculoase (balanța contului curent evoluînd de la -5.3% la +6.5% între 1980 și 1988) cu efecte similare cu cele pe care le vedem azi în toată splendoarea lor în Grecia. Concluzia lui NGR, valabilă peren și drept o critică a multor piste greșite spre ”modernizare” ca formă fără fond, este că:

  „chasing away any memory of those economists (and perhaps sociologists as well) who found delight in expatiating on the idiocy of all traditional peasants (e.g., Marx, n. mea), we may abide a while by the conclusion of my story from Romania, *which is that not all economies are governed by the same socioeconomic customs* (subl. mea). What was the original cause of those differences is so complex that it has generally been shunned. Yet not only the institutionalists, such as Thorstein Veblen and Gunnar Myrdal, but all illuminati of our discipline as well have insisted that the policy required to get growth going, say, for India may not be appropriate for Nigeria, or for Brazil.” (NGR, „Closing Remarks”)


  Referințe:
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Gleaners#mediaviewer/File:Jean-Fran%C3%A7ois_Millet_-_Gleaners_-_Google_Art_Project_2.jpg
  • NGR, „Closing Remarks: About Economic Growth—a Variation on a Theme by David Hilbert”, 1988
  • Murphy, Shleifer, Vishny, „Income Distribution, Market Size, and Industrialization”, 1989
  • Rosenstein-Rodan, „Problems of Industrialization in Eastern and Southeastern Europe”, 1943

  Alin


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: