Macroeconomie si microeconomie

Pentru a judeca starea unei economii, privim, de obicei, datele macroeconomice. Ceea ce este normal. Vedem astfel echilibrele intre venituri si cheltuieli, exporturi si importuri, vedem nivelul investitiilor – inclusiv al celor straine- sau al datoriilor publice. In plus, aceste date sunt importante pentru ”auditorii” contabili externi, oferind elementele de incredere ce se transforma in cuantum al creditelor necesare, al dobanzilor la bonurile de stat sau la creditele private.

Problema este ca regulile stabilite recent, la nivel european, in pactul fiscal nu erau acceptate, anterior,  de cele mai multe din statele occidentale care si-au dezvoltat economia fortand investitiile sau consumul bazate pe cresterea datoriei publice. Partea proasta este ca tari ca Romania, avand deja un decalaj de dezvoltare economica, nu au ”apucat” sa faca acest lucru (chiar si atunci cand cresterea s-a facut pe datorie), intrand direct in politicile de austeritate din perioada crizei economice.

Este bine ca Romania ramane in parametri de stabilitate macroeconomica. Cred totusi ca trebuie precizat – in paranteza – faptul ca Romania a fost preluata ”la cheie” de regimul Basescu la sfarsitul anului 2004 – sub aspectul datelor macroeconomice. Nu discut acum ratiunile pentru care aceste echilibre s-au deteriorat in timpul primului mandat al lui Traian Basescu si in prima parte a celui de-al doilea. Efortul de a se reveni la echilibrele macroeconomice din 2004 au generat suferinte imense si pierderea a doua cicluri electorale pentru dezvoltarea Romaniei.

La acest moment cred insa ca MICROECONOMIA este tot atat de importanta cat si MACROECONOMIA. O atentie mai mare acordata firmelor, performantei acestora, pregatirii fortei de munca, eliminarea controalelor excesive, eliminarea birocratiei din institutiile centrale si locale ar fi esentiale pentru a contrabalansa constrangerile macroeconomice.

Sa dau un exemplu: nu stiu daca este important sa pregatim ingineri de fizica nucleara care sa continue sa plece in strainatate pentru a lucra acolo dar sunt convins ca este nevoie sa pregatim intre 100000 si 200000 de mecanizatori agricoli pentru tractoarele computerizate – daca tot le aducem din Occident pe fonduri europene. In felul acesta, randamentul lor ar creste si ele nu ar mai fi deteriorate de cei care umbla cu patentul in softurile si GPS-ul lor. Macar mentenanta sa asigure locuri de munca in Romania… Ar fi dificil sa se organizeze o intalnire intre ministrul agriculturii si ministrul educatiei pentru a se pune la punct un astfel de program? Oricum,  amandoi stiu ca doar vreo 15% din absolventii facultatilor de stiinte agricole ajung efectiv in ”teren”.

Asa cum se stie, atunci cand rezolvi o problema, apar numeroase altele ce asteapta sa fie rezolvate…

119 Responses to “Macroeconomie si microeconomie”


 1. 1 Johann Nunweiller mai 7, 2013 la 9:33 am

  Oamenii in Romanai se descurca mai bine fara politicienii „destepti”.
  De ce sa nu facem ingineri in inginerie nucleara pentru ca oamenii din PSD sunt incapabili sa finalizeze Cernavoda??
  De ce ne temem de oamenii cu pregatiri inalte?
  Cumva ca in ingineria nucleara nu merge cu plagiatul??

 2. 2 blogideologic mai 7, 2013 la 9:43 am

  Opinii limpezi. Mi-a plăcut aluzia la “mentenanţă”. Care este vitală pentru Calitate, cum sublinia filosoful Robert Pursig într-un roman celebru pe care se pregătea Editura Politică să-l publice. Dar a venit Gabriel Liiceanu … Cât despre specialiştii în Nucleară pregătiţi în România şi care merg să lucreze în Occident, mi-a explicat cineva din branşă că în România există persoane care iau bani pentru ei.

 3. 3 Marian Nicolae mai 7, 2013 la 10:04 am

  Domnule profesor aveti dreptate, trebuie sa ne pregatim oamenii astfel incat sa nu distruga mandrete de echipamente agricole, ar fi pacat de ele.

  In alta ordine de idei, dar legat tot de eficienta, nu am sesizat inca daca intrebarea de mai jos este…ironica sau retorica…..

  Cu ce s-au ales românii?

  Un an de guvernare Ponta
  de Ioana Radu
  http://www.cotidianul.ro/un-an-de-guvernare-ponta-212922/

  Marţi, 7 mai, se împlineşte un an de când USL a preluat guvernarea. Guvernul Ponta a plecat la drum în mai 2012 cu un imens capital de încredere din partea populaţiei, dovadă câştigarea alegerilor locale cu un scor zdrobitor, iar apoi a celor parlamentare.

  Speranţele multor români au început însă să se spulbere încet încet. Executivul Ponta a reuşit să reîntregească salariile bugetarilor, să dea pensionarilor înapoi sumele luate de Boc, să indexeze pensiile cu inflaţia şi să crească un pic salariul minim, însă economia ţării gâfâie în continuare, în pofida raportărilor optimiste.

  Mediul privat se zbate în aceeaşi criză ca şi în timpul guvernării PDL.

  În plan politic, USL a eşuat până acum lamentabil. Mult clamatul „sfârşit al regimului Băsescu” a rămas doar o vorbă în vânt, un slogan de campanie după cum a declarat chiar Ponta, adversarii de ieri, devenind coabitanţii de azi.

  După ce a eşuat în demiterea lui Băsescu, Ponta a încheiat în decembrie 2012 un pact de coabitare cu acesta, ca să fie sigur că va fi desemnat premier. De atunci a început „fiesta”.

  După ce s-au „complimentat” reciproc folosind termeni precum ticălos, nemernic (Ponta la adresa lui Băsescu -nr.) sau pisic şi dottore (Băsescu la adresa lui Ponta), cei doi au ajuns acum să se laude reciproc şi să facă înţelegeri pe sub masă (vezi cazul numirii procurorilor şefi)

  În plus, tensiunile în USL au crescut după alegerile parlamentare, iar şansele de viaţă ale Uniunii nu mai par la fel de mari ca înainte de parlamentare.

  Ioana Radu

 4. 4 casandra mai 7, 2013 la 10:25 am

  Imi pare bine ca acordaţi atenţie microeconomiei. Si formării forţei de muncă necesare. Nu suntem oare capabili să efectuăm periodic o „diagnosticare” a ocupaţiilro din România? Francezii fac periodic un portret al ocupaţiilor din Franţa pentru a sti: piramida vârstelor celor care au anumite ocupaţii, distribuţia lor teritorială, distribuţia lor în companii (dupa talia acestora), plaja veniturilor salariale realizate, nivelul de pregătire, gradul de ventilare în ocupaţiile respective, perioada medie de rămânere în aceeaşi firmă, gradul de conflictualitate (câte conflicte de muncă declarate sunt în firmele cu o majoritate relativă a angajaţilor având acele ocupaţii vizate), etc. Pe baza acestor date sunt proiectate cifrele de şcolarizare în anumite profesii/meserii, sunt stimulate anumite mecanisme de dialog social, etc.

  Imi pare rău că aţi ales sa contrapuneţi pregătirea superioară în inginerie nucleară, pregătirii unor buni meseriaşi într-un domeniu necesar firmelor din agricultură. De ce credeţi că ele nu pot coexista? Nu este posibil să păstrăm şcoala bună de inginerie nucleară, făcând-o excelentă, să o dezvoltăm şi să devenim furmizori de servicii de formare superioară în domeniu? Energia nucleară nu va putea fi inlocuită prea curând, este nevoie de nuclearisti în tot mai multe ţări.

 5. 5 ZeV mai 7, 2013 la 10:39 am

  ..Nu prea mai au unde sa mearga nici fizicienii atomisti, intr-o Europa ce devine tot mai reticenta la energia produsa prin fisiune….poate daca in Romania se vor califica specialisti capabili se transforme fuziunea termonucleara intr-o reactie controlata si o aplicatie practica, eficienta si sigura, abia atunci ar trebui sa ne temem de pierdere. 😉
  Oricum, daca proiectul celui mai mare laser se va materializa, cred ca dimpotriva, fluxul de fizicieni se va inversa. Citez:
  ,,În câţiva ani, oraşul Măgurele, situat la 12 kilometri de Bucureşti, va fi Mecca oamenilor de ştiinţă din toată lumea. Aproximativ 1.000 de cercetători în fizică şi chimie şi ingineri din centre internaţionale renumite vor veni anual în orăşelul românesc, pentru a lucra în laboratorul ELI- NP, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, care urmează să fie construit în spatele reactorului nuclear din localitate.
  Vestea că Bruxelles-ul a aprobat fondurile pentru construcţia laserului de la Măgurele, cel mai mare din lume, s-a răspândit rapid. Institutul de Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH ) din localitate, în cadrul căruia se va construi laboratorul, este vizitat zilnic de ziarişti români şi străini curioşi să vadă locul unde se va construi cel mai mare laser din lume.”
  COMENTEZ:
  Nu e greu sa scolarizezi tineri pentru a manevra softuri si GPS pe tractoare, oricum, copiii butoneaza instantaneu orice si inteleg instant, si pe fereastră şi pe d.o.s. , cum funcţionează un banal program de calculator, si de aceea, pregătirea fizicienilor coroborat cu atragerea de investitii in proiecte de anvergură a cercetării, trebuie să rămână printre priorităţile României, chiar daca unii vor mege la CERN pentru a-l căuta pe Dumnezeu. Nu-l vor găsi, dar cine stie ce alte surprize pot să apară, cu efect benefic pentru intreaga comunitate ştiinţifică şi economică europeană. În fond, totul se doreste a fi la comun şi trebuie să învăţăm a ne cere şi drepturile, nu doar obligaţiile, aferente.
  ps
  Un coleg spunea ca PSD -ul nu termina reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda in cel putin un an, dar nu mai mult de patru ani.
  Pai daca PSD-ul , prin absurd, şi-ar propune sa faca asta intr-un ciclu electoral, sa ne spună din timp, ca să-mi caut un alt domiciliu cât mai departe de România. 😉
  Ma intreb dacă domnul cu nume de fotbalist dinamovist de mai sus si-a luat bacul pe bune, adică, fără copiuţă. Personal am serioase rezerve.
  😉 😉

 6. 6 santinela mai 7, 2013 la 10:48 am

  Daca la nivel macro mai stam cum stam,la nivel micro este jale.Absolut orice firma mica sau persoana fizica autorizata ar delcara legal venitul pentru impozitare ar da faliment in secunda doi. Aici trebuie umblat. Actualul Guvern nu numai ca nu a rarit controalele dar le-a adus la nivel de arta.Zeci de tutari buiesc pe bietul comerciant doar, doar dau si ei citeva amenzi.Si le dau pentru orice,se calca-n picioare.In orasele mici te distrezi de minune.Cind apare „unul de la control” tot se inchide.Nu mai poti cumpara nimic citeva ore sau sa faci rost de meseriasi.Concluzia- citeva zeci de mii de firme lucreaza 60% la negru fiindca altfel nu se poate.

 7. 7 CALIMAN EUGEN-analist de provincie mai 7, 2013 la 11:07 am

  1.Romania nu mai are ,,economie nationala”, pe care sa o mai administreaze ,,microeconomic” Guvernul Ponta, firmele straine fiind administrate de firmele-mama sau administratorii straini.
  Tot ce ne-a mai ramas de facut, este ceeace spuneati in exceptionala lucrare ideologica ,,Romania Europeana” in 2007: ,,Elementul esential al restructurarii trebuie sa fie reindustrializarea Romaniei care sa asigure dezvoltarea durabila, o crestere economica puternica…”(pag. 229 a lucrarii).
  Lipsiti de orice cultura economica, Guvernul Basescu-Boc si PDL au fost incapabili sa construiasca un ,,program national de reindustrializare.
  Au facut doar o comisie, ,,CONACO”, care a ingropat problema, pina la caderea guvernului Basescu-Boc-Ungureanu.
  Ministrul Vosganian a preluat ideea ,,comisiei” de reidustrializare, urmind ca rezultatul sa fie aproximativ egal cu cel al ,,planurilor de masuri” luate la ministere, pe vremea comunismului.
  Astfel, USL se afla in competitie la capitolul ,,reindustrializare” cu fostul Guvern PDL !
  2.Unica solutie pentru reindustrializare si ,,reconstructie economica” nationala, ramine aducerea competitivitatii economice nationale – in parametri tarilor dezvoltate – adica intre 1-10 ,de la actuala cifra negativa, 74.
  Daca microeconomia nu mai are subiecti economici nationali pe care sa fie ,,aplicata” in Romania, macroeconomia este un domeniu la fel de facut ,,praf si pulbere”, de catre un lung sir de masuri lipsite de coerenta si finalitate pozitiva, programabila/evaluabila economic.
  Proiectul in acest sens exista, insa el nu a fost acceptat pentru evluare si promovare de catre Presedinte si Guvern in 2010 si 2011, cind l-am oferit, acestia preferind taierile de salarii si drepturi sociale, in loc de promovarea acestui proiect economic pro-activ,capabil sa asigure un aport masiv al capitalului strain, la dezvoltare.
  3.Nici Guvernul Ponta n-a depasit inca faza ,,programului de dezvoltare economica prin impozitare”, renuntind fara orice motivatie (tehnica),la cresterea economica de 3-4 la suta pe an, promisa in campania electorala.
  Acest program, punea la munca de conceptie si executie economica, intreaga clasa politica si administrativa a tarii, care altfel ia banii de salarii si alte foloase,degeaba!
  Poate ar fi necesar sa va contactez, incit programul de dezvoltare economica sa aiba sprijinul unicului om de la PSD,care are o (mare) expertiza in domeniul economic, fiindca restul dovedesc o …inalta expertiza, doar in domeniul impozitarii….
  Cu siguranta insa, ca a devenit obligatoriu sa preluati problematica dezvoltarii economice si industriale, ca pe o PROBLEMA PERSONALA si o datorie de onoare fata de PSD si Romania – promisa in 2007!
  Altfel, cercetarea stiintifica si experienta dvs. economica , devine pierduta pentru Romania si PSD…
  Cu expertiza PNL, care profeseaza creieri de comisii si ,,retrageri ale statului” din economie – inclusiv din perimetrul dezvoltarii economice, considerind ca ea se dezvolta de la sine, ca efect al PIETEI – ajungem in 2016 o tara total ,,dezindustrializata!
  4.Fara economie si industrie nationala, microeconomia ramine o notiune strict teoretica, academica.
  Fara un program de crestere a competitivitatii economice nationale, domeniul macroeconomic din Romania, este la fel de primitiv si nefunctional, ca si cel din Botswana!
  Fara ca dvs. si PSD sa preluati ,,fraiele” conceptiei si demersului activ, pentru dezvoltare, USL repeta istoria economica 2004-2012, Basescu – PDL!
  Ca rezultat, pe durata actualei crize, evaluata la cca. 10 ani, investitiile straine se vor mentine la nivelul din 2012 – adica unul aproape zero…

 8. 8 ZeV mai 7, 2013 la 11:09 am

  Marian Nicolae
  Constat că atât în discursul dvs cât şi al jurnaliştilor domnului Dan Voiculescu, se întăreşte percepţia că în România, de cca un an, nu există decât un singur politician remarcabil (la propriu n.r.) şi anume, Victor Ponta.
  Nu mai contează că în 2012 primul guvern Ponta a gestionat bugetul aprobat în 2011 de Emil Boc, sau, că responsabilitatea nefinalizării actului de demitere al lui Traian Băsescu se împarte aproximativ egal între Ponta, Antonescu şi Voiculescu, ultimul, având, după părerea mea, chiar o mai mare răspundere, domnia sa fiind iniţiatorul demersului.
  De asemeni, de proasta comunicare cu Bruxelles-ul, este implicit acuzat tot domnul Victor Ponta.
  Dacă domnul Ponta este în viziunea antibasistilor singura personalitate cu impact, despre care merită să se vorbească non stop, iată că se produc şi efecte colaterale neprevăzute de oameni ca domniile voastre:
  ,,Simpatia romanilor continua sa se reverse asupra lui Victor Ponta, dovada ca strategia de imagine a liderului PSD da rod bogat. Ca urmare, seful PSD si al guvernului domina fara drept de apel topul politicienilor, cu un confortabil scor de 62%. Desi ar fi fost de asteptat ca alt politician pur-sange sa-l taloneze pe Ponta, lucrurile nu stau asa, locul doi in top revenindu-i guvernatorul Mugur Isarescu (61,5%). Pe locul trei, onorabil in principiu, s-a calificat Crin Antonescu.
  Problema este ca liberalul a obtinut un scor inselator, de 50,5%, care, in conditiile in care marja de eroare a sondajului este de +/- 3%, poate oricand sa scada sub jumatate, situatie deloc confortabila pentru ditamai prezidentiabilul USL. In contextul prezidentialelor din 2014, o veste buna pentru Antonescu ar putea fi cota de simpatie de 24% obtinuta de George Maior, inclus in randul personalitatilor testate prin acest sondaj tocmai din cauza zvonurilor referitoare la o posibila candidatura la Presedintie a actualului sef al SRI, dupa cum a precizat Cozmin Gusa, fondatorul Geopol. Cei mai putin ”gustati” de public sunt politicienii Dan Voiculescu si Kelemen Hunor, situati pe ultimele locuri ale topului intocmit de Geopol. In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, acesta se mentine la nivelul atins dupa pacea incheiata cu Victor Ponta: 29%.”
  COMENTEZ:
  Le sugerez domnilor si doamnelor din PNL să face ceva, cum ar fi, să-l scuture pe domnul Antonescu spre a se trezi şi să facă în sfârşit ceva palpabil şi constructiv pentru a nu se îneca precum ţiganul la malul alegerilor prezidenţiale. Până la urmă PSD va trebui să decidă în sensul voinţei românilor. Dacă românii ar fi voit să se meargă până la capăt pe calea demiterii, ar fi trebuit să iasă cu milioanele pe stradă. De aceea, cei care tot vorbesc în numele celor 7,5 milioane de români, ar trebui să o lase mai piano, că rămân în offside.
  Asta e …si in Franta, o majoritate l-a sustinut pe Hollande, dar după numai cateva luni, si-a schimbat starea de spirit. In genere, oamenii isi doresc mai mult siguranţă şi linişte, decât război. Război vor doar câţiva talibani, dar, bineinţeles, bine ascunsi in spatele cetăţenilor pioni…deh, lideri de opinie precum Napoleon Bonaparte, sau Alexandru cel Mare, nu pot să apară în lumea virtuală.
  😉 😉
  Iată, populaţia României l-a clasat printre ultimii pe iniţiatorul demiterii băsesciene, recte, domnul Dan Voiculescu şi preferă oameni care generează stabilitate şi nu conflict. Domnul Felix este o mare piatră de moară pentru USL, in timp ce, vă place sau mai probabil nu vă place, Victor Ponta este locomotiva.
  ..Si nu numai oamenii simpli preferă stabilitatea şi echilibrul, ci şi mediul financiar si de afaceri, din moment ce cotația leului în raport cu euro a ajuns ieri la cel mai scăzut nivel din decembrie 2011 încoace.
  😉
  Or fi ajuns khazarii la sentimente mai bune faţă de România ?
  😉 😉

 9. 9 nastase mai 7, 2013 la 12:10 pm

  Johann Nunweiller,
  ”oamenii din PSD” au realizat Unitatea 1 de la Cernavoda (1992-1996, panglica taiata in 1997) si Unitatea 2 (2001-2004, finalizata in 2006). In esenta, investitiile celor doua guverne PSD au fost de aproximativ 2 miliarde de dolari. Intrebarea trebuie deci reformulata: de ce sub regimul Basescu, in doua mandate, nu s-au finalizat Unitatile 3 si 4? Au fost mai putini bani in buget sau au existat alte „prioritati”?

 10. 10 Marian Nicolae mai 7, 2013 la 12:30 pm

  @ nastase mai 7, 2013 la 12:10 pm

  Domnule profesor, ma mir ca nu stiti despre prioritatile guvernelor portocalii:

  Piscine in sate…terenuri de fotbal in…panta…sic, ca sa nu mai fie obligati judecatorii…oups, pardon, jucatorii sa mai alerge dupa balon, acesta venind inapoi ca bumerangu’…sic.

  Borduri cacalau Maria Ta… cand pe stanga, cand pe dreapta, doua pe fata cu doua pe dos, cu intoarcere la fiecare suta de metri de borduri…cu doua pe dos si doua pe fata…..original Kafka…..ce sa mai…….

  Iazuri ridicate la rang de parcuti publice, in care atunci cand ploua poti sa dai la peste direct de pe…banca……..

  Ce sa mai, distractie maxima……..

  PS. Vedeti dara ca onor guvernele stacojii,…asta, portocalii, avut-au treaba…sa cheltuie aiurea banii contribuabilului roman…..

  Ce sa se mai incurce cu un nimic de ………centrala nucleara…..

 11. 11 Szentgyorgyi Alexandru mai 7, 2013 la 12:33 pm

  Buna Excelenta!

  Da, ploaia din picaturi se face! Macro se compune din multe Micro!
  La noi DEMOCRATIE, sa nu glumim, eventual peste 100 de ani!
  Asta-i viata,ce sa-i faci!
  Multa sanatate si fericire va doresc!
  Cu multa stima si consideratiune,
  Alexandru

 12. 12 borisel mai 7, 2013 la 1:05 pm

  Domnule Năstase, microeconomia trebuie sa devină in această guvernare și probabil in următoarea , ținta prioritară.De menționat că salarizarea la nivelurile inferioare ale administrației este de tot râsul.Exista salariați cu studii superioare in primăriile de comună care iau în mână 600-700 lei, în timp ce la nivel central, pentru un volum de muncă la fel de mare se iau de 10 ori mai mult.
  Domnule Năstase avand în vedere poziția d-voastră în PSD și dorința dumneavoastrã ca acest popor să o ducă mai bine , strângeți in jurul dumneavoastră câțiva specialiști de bună credință din toate domeniile, alcătuiți un plan de măsuri multi anual , plan care să devină drumul de parcurs al societății românești. Nu mai trebuie să bâjbâim in viața societății de la un an la altul, de la o guvernare la alta. Implicați-vă,veți scăpa de gândurile negre și veți avea mulțumirea unui popor și a propriei conștiințe.
  Cu adânc respect, ing.Dorel Grosu.

 13. 13 Marian Nicolae mai 7, 2013 la 1:05 pm

  @ ZeV mai 7, 2013 la 11:09 am

  Ca tot ati adus vorba de domnul Ponta, vedeti ca nu numai eu sunt suparat pe…lipsa domniei sale de rezultate:

  Spicuim:

  IMM-urile se împotmolesc în mlaștina legislativă
  Autor: Amariei Răzvan

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/imm-urile-se-impotmolesc-in-mlastina-legislativa-181606.html

  Actele normative complicate, interpretabile și care se schimbă după cum bate vântul reprezintă de mulți ani una dintre cele mai mari probleme ale întreprinderilor mici şi mijlocii din România

  În toamna anului trecut, Steven van Groeningen, președintele Consiliului Investitorilor Străini și al Raiffeisen România, spunea că antreprenorii pe care îi reprezintă așteaptă de la noul cabinet o mai mare predictibilitate a mediului economic și o mai mare stabilitate legislativă. De fapt, aceeași solicitare a fost transmisă de mediul de afaceri fiecărui guvern din ultimii 15-20 de ani.

  Din păcate, la fel ca întotdeauna, șansele ca politicienii să țină seama de dorințele întreprinzătorilor par a fi și de această dată egale cu zero. În mai puțin de patru luni, Executivul a emis 43 de ordonanțe și ordonanțe de urgență, în timp ce Parlamentul a votat 137 de legi (cifră reprezentând mai mult de 60% din numărul de legi votate de legislativul trecut în tot anul 2012). Iar cele mai multe dintre acestea nu fac, desigur, decât să modifice sau să abroge acte legislative mai vechi………….

  ………………..Codul fiscal te trimite la ospiciu

  Și patronatele din turism au pus pe seama lipsei de stabilitate legislativă lipsa investițiilor în domeniul lor. „De ce nu se mișcă lucrurile? Unul dintre motive, pe care noi îl invocăm tot timpul, este că nu există predictibilitate. Eu mă gândesc astăzi la ceva, dar nimeni nu-mi garantează că nu se vor schimba regulile mâine, poimâine sau peste șase luni“, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

  Problemele create de mult prea desele schimbări ale actelor normative sunt recunoscute și de autorități. „Patronatele din România se plâng nu de fiscalitate, ci în primul rând de instabilitatea legislativă. Nu trebuie să mai schimbăm Codul fiscal de şase ori pe an prin ordonanţe de urgenţă“, spunea premierul Victor Ponta la câteva zile de la câștigarea alegerilor din decembrie 2012.

  Două luni mai târziu, surpriză – intra în vigoare noul Cod fiscal, care cuprinde modificări la nivelul tuturor taxelor și impozitelor importante.
  Astfel, au apărut reguli noi privind completarea Registrului de evidență fiscală, privind amortizarea fiscală, privind indemnizațiile de delegare și detașare, privind dividendele ori privind veniturile obținute în România de nerezidenți. S-au schimbat, de asemenea, modul de impozitare a veniturilor din agricultură, silvicultură și piscicultură, dar și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Nu a scăpat de modificări, desigur, nici modul de calcul și plată a TVA.

  Spicuim in continuare:

  …………………………….Cu dublu înțeles

  Adrian Vasile, patronul unei firme de IT din Piatra Neamț, povestește că schimbările legislative din ultimii ani i-au dat de mai multe ori peste cap planurile de afaceri. „Am ajuns să petrec o grămadă de timp studiind legislația, aproape la fel de mult cât dedic afacerii. Și nu sunt singur – am un contabil și un avocat cu care colaborez, însă de multe ori și ei se trezesc că sunt depășiți de noile reguli, pe care nu le înțeleg sau pe care le interpretează contradictoriu“, spune el.

  Într-adevăr, pe lângă faptul că se modifică de pe o zi pe alta, legile românești au și o altă mare „calitate“: sunt foarte interpretabile. Unii manageri povestesc cum cei din departamentele de contabilitate sau resurse umane înțeleg ceva dintr-un act normativ, după care se trezesc că funcționarul de care se ciocnesc la ghișeu sau în cazul unui control interpretează respectiva prevedere în cu totul alt mod. „Și uite așa te trezești că ești întors din drum și că trebuie să refaci dosarul (eventual nemaireușind să te încadrezi în termene) sau, și mai rău, că ești amendat“, spune patronul unui mic producător de articole din material plastic din județul Ilfov.

  PS. Daca mai sus avem sau nu o imagine realista a Lumii lui Kafka, va las pe dumneavoastra ZeV sa-mi spuneti……

 14. 14 Adrian B. mai 7, 2013 la 1:18 pm

  Ce mai conteaza macroeconomia cand

  http://www.dcnews.ro/2013/05/bahmuteanu-si-prigoana-s-au-impacat-si-au-petrecut-pastele-impreuna/

  Suntem o tara vesela in care oamenii sunt preocupati de mondenitati si de mititei .

  @ ZeV

  Impotenta se trateaza la Sovata , nu la Mamaia ! Acolo trebuia sa mergi …

 15. 15 ZeV mai 7, 2013 la 1:42 pm

  santinela
  Va asigur ca se poate lucra si 100% la alb, cu conditia ca realmente sa te pricepi la afaceri.
  Problemele firmelor apar atunci cand tot omul infiinteaza o firma dupa pricipiul că la fotbal, femei si afaceri se pricepe tot romanul.
  Nu e chiar asa , stimate domn, multi intra in afaceri fara a stii cu ce se mananca asta si motivati de dorinta unor castiguri facile de tip ,,tun”, fiind totodata si neplăcători de muncă reală şi efectivă. 😉
  Nici o ţară serioasă din lume nu are majoritatea populaţiei angrenată în administrare de firme…ca în orice domeniu şi aici se aplică clopotul lui Gauss. Actionari, e alta mancare de peste.
  😉
  Si inca ceva, va asigur ca daca firma depune declaratiile fiscale la timp, plateste darile la stat ritmic , iar patronul nu dă iama în banii firmei confundându-i cu banii personali, nimeni nu vine in control cu anii..fiscul are in reţea pe toti cei cu probleme de plată la stat, sau pe rauplatnici…pe aceia îi verifică sistematic.
  Vă spune asta un întreprinzător corect şi competent, care se mulţumeşte cu rate moderate de profit, nu exagerează la capitolul dividende şi doarme linistit neintrând nicodată în pierdere de mai bine de 12 ani.
  😉
  Domnule santinela..din pacate, in zona economiei private isi dau prea mult cu părerea oameni, inclusiv politicieni, care nu au administrat niciodată o firmă, ei fiind, de fapt, salariaţi la stat.
  😉 😉

 16. 16 alergatorul mai 7, 2013 la 1:47 pm

  Macro , micro, orice tip de abordare este facuta de oameni. Din pacate ministerele sunt blocate. Sunt blocate de functionari pricinosi si pusi pe capatuiala . Si de niste ministri (cu foarte putine exceptii) care sunt incapabili (ori slabi, ori nepregatiti, ori rauvoitori- da, sunt si din acestia !) sa impinga lucrurile in fata. In nici un minister nu se intampla, niciodata, nimic major. Aceeasi lalaiala. Cateodata, pe la pranz (cand usor, usor, tragi a somn) mai apare pe la TV cate un ministru intr-o conferinta de presa – vai de mama ei!-in incercarea de a ne arata ce activ e el. Iar varfurile, Ponta si Antonescu, imi par prizonierii unor mecanisme ticaloase de partid. Iar partidele reusesc sa se constituie intr-o materie maloasa, verde -vascoasa, nereusind sa atraga , sa inoveze si sa produca valoare.Alta explicatie la amorteala asta nu vad. Pacat. Guvernul acesta putea ramane in istorie. Nu stiu daca mai poate.
  Altfel, domnule Nastase, inca mai sper intr-o actiune a dumneavoastra, miscarea care sa aduca limpezime, sa clarifice piata politica romaneasca.
  Dar nu cred ca mai aveti chef. Pe de o parte , va inteleg.
  Dar tara asta a mai pierdut o sansa.
  Si-mi aduc aminte de singura replica memorabila a lui C.T.Popescu (cu ocazia unor alegeri pentru primaria Bucurestiului) :
  „Intre VID(eanu) si VAN(ghelie) vai de mama noastra!”

 17. 17 blogideologic mai 7, 2013 la 2:07 pm

  Apariţia unei noi “ideologii transhumaniste” – sau mă rog, doar a unei sinergii transhumaniste, aş zice eu parcă mai corect-, a dat naştere şi unei noi reviste de popularizare ştiinţifică, chemată “Nautilus: Science Connected” http://nautil.us/ “Ce determină ca specia umană să fie cu totul şi totul specială” ar fi şi tema unică a primului număr în linie din 29 aprilie 2013 http://www.nytimes.com/2013/05/07/science/a-glossy-science-magazine-or-living-fossil.html?hpw&_r=0

 18. 18 blogideologic mai 7, 2013 la 2:28 pm

  Am vizionat, la sfârşitul săptămânii trecute, emisiunea Oanei Stănculescu la Antena 3. A fost un interviu regal cu surorile Coposu. Am aflat atunci despre legătura tradiţională a familiei Coposu cu Şcoala. Veche de 225 de ani. Din cauza aceasta îndrăznesc să spun că după 1989, seniorul Corneliu Coposu poate fi considerat un adevărat Comenius al moralei politice în România.

 19. 20 papasha mai 7, 2013 la 2:48 pm

  Ce MACROECONOMIE , ce MICROECONOMIE ,

  ASTA ADEVARAT BUSINESS DOM’LE , NOI SUNTEM GENIILE EUROPEI ! ( REMARCATI VOI OARE CA TOATE ARANJAMENTELE ASTEA GENIALE SE DESFASOARA NUMAI PORTUL CONSTANTA ?)

  TOTI AILALTI EUROPENI ( CU PORTURI MULT MAI MARI SI MAI MODERNE ) , SUNT NISTE IDIOTI , NUMAI NOI STIM CUM SA MANUIM SI SA DECONTAMINAM 3000 DE CONTAINERE , CU MOARTEA IN ELE , FARA CA POPULATIA NOASTRA SA SUFERE MAI TARZIU !!!!

  VAI DE STEAUA NOASTRA DE BLESTEMATI !

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/deseurile-de-pe-flaminia-decontaminate-de-trei-firme-romanesti-93192

 20. 21 teostanc mai 7, 2013 la 2:50 pm

  „Cre’ca” dl Nastase cand pune in antiteza formarea de atomisti vs de electricieni de intretinere o face scholastic pentru a demonstra aplecarea catre micro. Ce rost are sa pregatesti specialisti atomisti daca ei nu vor lucra in Romania si vor pleca in State, de exemplu. Statul va cheltui bani din visterie ca sa mentina un domeniu de instruire activ care nu va produce castiguri Romaniei ci SUA, in timp ce va duce lipsa de mecanizatori pe care nu-si propune nimeni sa-i pregateasca. Pare logic si de bun simt ce spune.

  Eu as opune o viziune putin diferita. Sa mentinem invatamantul, de exemplu, in studii atomice si nucleare, sa dezvoltam colaborari, sa atragem cursanti care sa-si plateasca pregatirea, intr-un cuvant sa eficientizam un domeniu in care avem istoric. Daca ne retragem din domeniile strategice suntem morti, copti.

  In acelasi timp, sa nu uitam de nevoile curente de reparatori de masini agricole, de televizoare, masini unelte etc . Totusi, aici cheltuielile sunt mai mici. Ceausescu facuse in acest scop liceele industriale. Conceptul a fost abandonat, obligand toti copii sa devina intelectuali si sa innebuneasca la cursuri studiindu-l pe Cartarescu si Andreea Esca.

  Pe scurt, militez pentru un invatamant , strucurat pe module, unul obligatoriu si general iar celalalt diferentiat in functia de vocatia si interesul fiecaruia dar si al societatii. INSA SA NU ABANDONAM DOMENIIDE VARF IN CARE AM PERFORMAT SI AVEM RESURSE UMANE.

 21. 22 Adrian B. mai 7, 2013 la 2:52 pm

  @ ZeV

  Stimate domn ! Dupa cum vorbesti si dai sfaturi , se vede de la o posta ca n-ai avut in viata ta o firma ! Din pacate , unii ca dumitale fac legi in tara asta si sectorul privat se scufunda …
  Nita Strica tot si cu d-na Grapini sunt exemple elocvente !

 22. 23 Marian Nicolae mai 7, 2013 la 2:56 pm

  Ca tot vorbeam despre Lumea lui Kafka mai sus:

  Încă un judeţ se scufundă în sărăcie:

  “Vin zilnic zeci de clienţi care alimentează de 5 lei. Unii aduc doar monede”

  Data publicarii:03 mai 2013 | Autor: Razvan Muresan

  http://www.businessmagazin.ro/actualitate/inca-un-judet-se-scufunda-in-saracie-vin-zilnic-zeci-de-clienti-care-alimenteaza-de-5-lei-unii-aduc-doar-monede-10840318

  Sute de şoferi ajung zilnic sau de mai multe ori pe zi la benzinăriile din judeţul Harghita pentru că nu-şi permit să alimenteze cu mai mult de un litru de combustibil. Benzinarii susţin că aceste cazuri sunt tot mai frecvente de la o lună la alta, ca urmare a lipsei locurilor de muncă şi a slabei puteri de cumpărare.

  “La început îmi era jenă să merg cu zece lei la pompă, dar acum m-am obişnuit”, spune Alexandru F., un tânăr de 24 de ani, care a rămas fără serviciu anul trecut. Tânărul îşi mai permite să alimenteze cu cel mult zece litri pe lună, dat fiind că perioada în care mai primeşte indemnizaţie de şomaj se va termina în cursul verii. El conduce un autoturism Dacia 1310, din 1992, şi a lucrat timp de trei ani în distribuţie pentru un salariu de 1.500 de lei.

  “Vin zilnic zeci de clienţi care alimentează de cinci lei. Unii aduc doar monede”, spune Simona F., angajată de opt ani la una dintre benzinăriile de pe DN 15, care face legătura între nordul şi sudul judeţului. Angajata remarcă faptul că practicile de acest fel au început să apară începând cu anul 2010, iar singurii şoferi care alimentează de peste 100 de lei sunt cei aflaţi în tranzit. “Încasez cel mult zece plinuri pe zi”, mai spune angajata.

  „Mama mea lucrează la benzinărie şi zilnic sunt şoferi care alimentează cu până la 10 lei, fie că este vorba de tineri sau de bătrâni. Pretul carburanţilor este mare şi de aceea multe persoane alimentează doar cât au nevoie. Maşina e un bun folosit mai rar de cei care nu au un salariu cu care să poţi trăi bine”, spune Iulian Platon, un şofer harghitean.

  Salariul mediu net pe care îl câştigau angajaţii companiilor din Harghita la finalul anului trecut era, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de gandul.info, de doar 1.064 de lei, cel mai mic din ţară.
  Câştigurile lor erau, la acea dată, cu 474 de lei mai mici decât media naţională şi cu 1.088 lei mai mici decât cele obţinute de către bucureşteni – lideri în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din România.

  Cu toate acestea, în România, preţul mediu al benzinei fără plumb este cel mai mic din Uniunea Europeană, în timp ce motorina cea mai ieftină se găseşte în Bulgaria, urmată de cea din România, după cum reiese din datele Comisiei Europene. Benzina vândută în România nu este cea mai scumpă din lume, dar românii dau aproximativ un sfert din venitul mediu zilnic pentru un galon de benzină (3,7 litri), măsura uzuală a combustibilului, în timp ce norvegienii plătesc cel mai mare preţ, dar ponderea este de doar 3,6%, potrivit unui top alcătuit de Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

  Un litru de benzină costă în medie în România 5,5 lei, iar unul de motorină circa 5,7 lei.

 23. 24 Doru Coarna mai 7, 2013 la 3:20 pm

  Deh, eu ce sa spun, sunt depasit de problema reactoarelor nucleare, de cea a fizicii in general, dar chiar si de cea a e-tractoarelor… Nu inteleg nici cum de nu merge vizibil economia si dupa ce Basescu lauda guvernul pupand premierul, aceasta merge brusc bine, nu inteleg cum de s-au echilibrat singure balantele desi toti trepadusii sustin ca ne trebuie alt imprumut FMI ca sa acoperim aceleasi deficite, nu inteleg nici macar ce-i ala un patent (nu in domeniul proprietatii intelectuale, ci in cel al sculelor de atelier), nu inteleg de ce sa dam baietilor buni rezervele naturale de aur si gaze iar noi sa importam sau, si mai rau, sa ne dorim a le putea importa…

  Eu inteleg un singur lucru, si bine, cred eu: suntem luati de fraieri nu doar de Basescu, ci si de USL!

  Dle Nastase: IN ROMANIA ZAC SUPRAFETE IMENSE IN PARAGINA, IAR PESTE JUMATATE DIN POPULATIE TRAIESTE IN ZONA NUTRITIEI DEFICITARE! Asta-i realitatea economica, fara vrajeli! Astia nu economisesc ca sa-si termine a zecea vila, asa cum crede guvernul… Degeaba desarta toti smecherii cifre cu sacul, firmele alea scot afara profitul! Romanilor si Romaniei nu le ramane nimic! Toate companiile astea isi tin, sintetic, contabilitatea pe rosu! Nema impozite!

  Guvernul asta se imprumuta si plateste pomeni, ba la pensii, ba la salarii, orice numai sa stea prostu’ acasa cu micu’-n gat, multumit si CALM! Calm pt ca trebuie sa nu urle pe strazi cand vor pleca spre prelucrare convoaiele de marfa pline cu minereu aurifer, unde credeti? Caci, nu-i asa, se face in doua trepte, cea grosiera la noi, iar puritatea se obtine mai incolo nitel… Doar ca acolo se vor crea astfel mai multe locuri de munca decat aici… ca sa vezi…

  Sa scolim tractoristi, ma rog, e-tractoristi… ca sa lucreze ieftin pamantul agricol pe care de la anul il vor detine strainii, nu? ca sa vada ca munca-i ieftina si sa vina sa cumpere toate ogoarele… Si de ce ati omis totusi chelnerii si tinichigii lui Basescu? Propun sa adaugam spoit-tingiri, taie-lemne si bineinteles, catraaan-catraaaannn… Iata cateva directii pe care, cum ajunge un idiot la putere, intelege sa relanseze economia!

  Dle Nastase! Tara asta construia de toate, de la rachete pana la olite de noapte! In 23 de ani revenim la inceputul de secol XX… Mi-ar fi rusine sa explic altceva! Ma refer generic la Dvs., bineinteles, ma adresam clasei politruce in ansamblul sau!
  Eu stiu ca tremura nadragii, daca va cade PPE atunci incepe balciul, daca se rupe UE atunci incepe balciul, daca scade moneda sau dispare pe alocuri atunci iar incep balciul, iar daca merkelitza rateaza iar incepe balciul, daca Isarescu face o criza la anii lui, Doamne fereste! si se retrage iar incepe balciul… si atunci ce mai ramane in afara de ceea ce s-a volatilizat in depozitele de afara? Nimic! Ei, dincolo de bilanturi la 1 an sau la 23, asta-i rezultatul: NIMIC! Ba, nu uitati datoriile, de neplatit pt o tara care trebuie sa se imprumute ca sa le rostogoleasca platind doar dobanzile, si in care profitul pleaca pe infinetele magistrale bancare spre toate zarile…

  Sigur, nu-i apocalipsa, am mai fost sub ticalosi care ne-au luat tot si ne-au vandut de tot, dar nu inteleg de ce doar noi patim asta? O fi vreo legatura intre mititei si prostie? Inainte nu era! Eu vreau ca austeritatea sa inceapa din Germania, vreau s-o vad pe merkelitza cu bicicleta sau cu ricsa la guvern! Pana atunci, eu nu mai inghit minciuni si atentie, daca eu va anunt ca nu le mai inghit de azi, in cativa ani niciun roman nu le va mai inghiti! Deci trupa, viteza!

  Nu mai ramane decat ca unul urland sa urce steagul ala rosu la loc pe Kremlin, si apoi, somitati universale sa se intrebe zeci de ani de unde naiba au aparut comunistii pe la noi prin est, uitand saracia in care au adus tara… iar imbogatitii astia cu depozitele vor forma guverne in exil si vor predica libertatea, democratia si economia de piata, se stie… pe net ca la radio nu mai asculta nimeni…

  Din pacate istoria nu se repeta caci ar fi plina se sange pe la nas… dar se intoarce…

 24. 25 Bibicu mai 7, 2013 la 3:33 pm

  *MACROŞMECHERIE EVREIASCĂ PENTRU RELANSAREA LUI UNGUENT
  ……………………………………………………………………………………………………
  http://www.realitatea.net/sondaj-geopol-cine-sunt-cei-mai-simpatizati-si-cei-mai-detestati-politicieni-romani_1174187.html
  Ce sentimente aveţi faţă de fiecare dintre următoarele personalităţi publice?

  Victor Ponta – 62,1% – mai degrabă simpatie
  – 37,9% – mai degrabă antipatie

  Mugur Isărescu – 61,5% – mai degrabă simpatie
  – 38,5% – mai degrabă antipatie

  Crin Antonescu – 50,5% – mai degrabă simpatie
  – 49,5% – mai degrabă antipatie

  Mihai Răzvan Ungureanu – *39,2% – mai degrabă simpatie
  – 60,8% – mai degrabă antipatie

  Corneliu Vadim Tudor – 32,8% – mai degrabă simpatie
  – 67,2% – mai degrabă antipatie

  Adrian Năstase – 31,8% – mai degrabă simpatie
  – 68,2% – mai degrabă antipatie

  sursa: Geopol

 25. 26 blogideologic mai 7, 2013 la 3:44 pm

  Am mai discutat pe aici, chiar de mai multe ori, despre “economia atenţiei”. Subliniam că multe lucruri sunt vechi. Însă, Nu-i aşa ?, “Toate-s vechi, şi nouă toate; / Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate”, cum spunea Mihai Eminescu în GLOSSA. Din cauza aceasta revin la tema cea veche, dar pusă oarecum în termeni mai noi. De exemplu, voi vorbi despre „Lipsa corectitudinii de focalizare” în multitasking, aşa cum este constatată la unii dintre politicienii de top ai României de azi. Sigur, incontestabil :-), aceştia sunt politicieni USL ! Un exemplu pregnant al „lipsei corectitudinii de focalizare” în multitasking este prezentat în articolul http://www.romanialibera.ro/tehnologie/auto/ponta-ingrijorat-de-accidentele-rutiere-din-perioada-pastelui-nu-mi-se-pare-excesiv-sa-putem-confisca-masini-sau-motociclete-301237.html Colegul @ConstantinDan a vorbit de mai mult timp, şi s-a întâmplat aceasta chiar de mai multe ori pe acest blog AN, despre accidentele rutiere în România, blamând, poate în mod corect, politicieni USL. În primul rând pe “ministrul Marilor Proiecte” senatorul Dan Şova. Să subliniez, ministrul Dan Şova este un tip de mare succes, iar nu un tip “marginal” (cum arăta, şi pe bună dreptate, fostul coleg @Harabula despre mine), ori un “outlier”, cum spune, echivalent dar mult mai pozitiv în conotaţii, Tony Wagner de la Harvard pe acest video http://www.youtube.com/watch?v=jYTwLysgx5w&list=UU5jCYpGG4zqlOs_cPgoayNg&index=1&feature=plcp Fiind mereu un tip de mare succes iar nu un tip marginal, prin construcţia lui psihică senatorul Dan Şova evită riscurile pentru sine (riscuri minore, de altminteri, comentez eu malevolent). Din cauza aceasta ministrul nu continuă Autostrada Transilvania, de acolo unde a lăsat-o neterminată premierul Emil Boc. Colegul @ConstantinDan arăta, probabil foarte corect, că o continuare a Autostrăzii Transilvania, până la finalizarea ei, ar putea reduce într-o proporţie considerabilă accidentele rutiere care-s acum o cauză majoră, stupidă, evitabilă, de moarte în România. Colegul @ConstantinDan ne mai semnala pe acest blog şi o dinamică de mişcare civică pentru o corectitudine reală, şi simplă de realizat, a continuării muncii pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania. Însă “ministrul Marilor Proiecte” Dan Şova refuză chiar măcar prezenţa pe orice canal de comunicare către el a tentativelor civice pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania. Ceea ce este o atitudine foarte proastă pentru un politician în ziua de azi. În fine, premierul Victor Ponta şi ministrul Dan Şova pot invoca drept scuză pentru această lipsă de responsabilitate ministerială pe care o dovedesc flagrant, un flu de cauzalitate (vezi noţiunea explicată într-o Prelegere a lui Nae Ionescu din anul 1926). Dar Nae Ionescu lămurea apoi şi cum poate fi continuat mersul pe firul de cauzalitate !

 26. 27 Doru Coarna mai 7, 2013 la 3:46 pm

  @ Marian Nicolae,

  Adevarat A Inviat!

  PS. Da-le link-urile spre Celtic Woman, Caledonia si Spanish Lady, al meu nu admite…

 27. 28 Bibicu mai 7, 2013 la 4:08 pm

  ORI CĂ CĂ ORI CĂ NU
  ……………………………………

  „AVERTISMENT DUR din partea preşedintelui Comisiei Europene

  Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel la liderii Uniunii Europene să colaboreze cu adevărat într-un cadru european, afirmând că Europa fie „va fi democratică”, fie „va eşua”, transmite France Pres”

  http://www.realitatea.net/avertisment-dur-din-partea-presedintelui-comisiei-europene_1175255.html#ixzz2SedLWwSU

 28. 29 Bibicu mai 7, 2013 la 4:19 pm

  SĂ MOARĂ ŞI CAPRA LOR

  ……………………………………………………………
  „Europa 2013, un continent în derivă” : Trei din patru vest-europeni anticipează agravarea crizei

  Trei din patru persoane din Europa Centrală şi de Vest anticipează o agravare a crizei în următorul an, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos/CGI în rândul a 6.000 de persoane, la comanda grupului Publicis, care vorbeşte despre o situaţie sumbră şi un viitor fără perspective, relatează AFP.
  Raportul de 110 pagini intitulat „Europa 2013, un continent în derivă” a fost redactat în baza unui studiu cantitativ efectuat de Ipsos/CGI în perioada martie-aprilie în rândul a 6.000 de europeni din Franţa, Germania,Marea Britanie, Polonia, Italia şi Spania şi a unui alt studiu realizat de FreeThinking, parte a Publicis, care a inclus 400 de europeni.”Situaţia este sumbră, viitorul incert, încrederea în instituţiile naţionale este redusă, iar Europa instituţională este absentă. Dar ceea ce frapează este fractura dintre nord şi sud”, afirmă preşedintele Publicis, Maurice Levy, în prefaţa studiului.Pentru 75% dintre europeni, respectiv trei din patru, criza din ţările lor se va agrava în următorul an, potrivit sondajului.Francezii sunt în mod special pesimişti (85%, din care 23% anticipează o înrăutăţire puternică).
  „Germanii anticipează la rândul lor, în proporţie de 73%, o agravare a crizei în ţara lor, în timp ce procentul este mai mic în Polonia, respectiv 60%”, se arată în studiu.Spaniolii sunt mai puţin pesimişti. Deja afectaţi grav de criză, o parte semnificativă dintre aceştia cred că situaţia nu poate continua să se înrăutăţească. Astfel, 40% dintre spanioli se aşteaptă la o atenuare a crizei în anul viitor.La nivelul populaţiei din cele şase ţări, sentimentele care domină sunt pesimismul general (45%), îngrijorarea latentă (36%), resemnarea (32%) sau indignarea (32%).Întrebaţi despre viitorul personal, majoritatea europenilor (61%) au spus că este „deschis”. Numai 39% au spus că viitorul lor este fără perspectivă, iar 5% că este total fără perspectivă.Numai francezii (51%) şi italienii (55%) consideră în majoritate că viitorul lor personal este lipsit de perspectivă.”

  http://www.realitatea.net/europa-2013-un-continent-in-deriva-trei-din-patru-vest-europeni-anticipeaza-agravarea-crizei_1175250.html#ixzz2SehUgpUP

 29. 30 dlnimeni mai 7, 2013 la 4:34 pm

  Domnule Nastase, daca tin bine minte, miine aveti programata infatisare la tzribunal. Va urez, asadar, succes total in infruntarea de miine cu Traian Basescu!

 30. 31 ZeV mai 7, 2013 la 4:43 pm

  Marian Nicolae
  Alo, prietene, vii in faţa mea cu acest individ dubios cu numele de Răzvan Amariei, editor portocaliu de la EVZ, un ins alambicat, găunos, care nu vorbeşte niciodată la concret, dar întotdeauna apocaliptic, exact ca dumneata ?
  😉 😉
  Mariane..dacă blogul merge mai repede decât dumneata, mergi amice in concediu la acel hotelier care nu se descura in aşazisul hăţis legislativ. Cred , mai probabil, ca îi lipseşte clientela. Asta e…nu se poate să atragi, dacă nu investeşti si vrei sa faci bici din …..nu asa se construieste o afacere, prietene, iti spune asta un profesionist.
  😉

 31. 32 nastase mai 7, 2013 la 4:44 pm

  dnimeni,
  nu maine…

 32. 33 anonim mai 7, 2013 la 5:14 pm

  E o idee foarte buna sa pregatiti 200000 mecanizatori agricoli care nu au in proprietate nici macar un hectar neirigate din 1989 vesnic in litigii legale .

 33. 34 justitiaru mai 7, 2013 la 5:14 pm

  D-le Nastase
  In era globalizarii dezvoltarea economica si sociala se face pe axa educatie-inovare tehnologica-comert international, avand ca idee centrala COMPETITIVITATEA..Daca stii ca nu poti fi competitiv si rentabil nu are rost sa te apuci de ceva.
  Biotehnologiile,nanotehnologiile,robotica, industriile IT de soft si hard,telecomunicatiile trebuie sa devina poli in educatie si inovare inainte de a deveni poli de crestere economica..
  In cazul Romaniei insa trebuie recuperata in primul rand inapoierea agriculturii si a mediului rural.Nu poate exista o tara moderna cu poli de saracie si inapoiere asa cum este astazi inca agricultura si mediul rural.
  Turismul este de asemenea o resursa importanta inca nevalorificata cum trebuie.

 34. 35 justitiaru mai 7, 2013 la 5:29 pm

  D-le Nastase
  Apropos de infatisarile la tribunal cred ca trebuie sa schimbati macazul si sa adoptati o atitutdine mult mai ofensiva si un limbaj mult mai frust decat sunteti deprins.
  In locul dv as fi depus demult plangere penala pentru introducerea banilor falsi in dosarul Zambaccian. Nu este de conceput ca sa nu exploatati energic aceasta MegaTicalosie+MegaGogomanie a procuraturii.Poate ati depus plangere si media nu a informat ? Oricum ar fi apreciez ca limbajul dv este mult pre edulcorat fata de marile nedreptati la care ati fost victima din partea „justitiei independente” manipulata de la Cotroceni.Justitia este intradevar independenta de interesele natiunii dar este f. dependenta de interesele cotroceniste,iar.In aceasta privinta exprimarile dv sunt cam in „coada de peste”.
  In era BaSecu acest mod de exprimare cam evaziv si elitist nu tine.
  Iesiti din postura de victima,schimbati „macazul comunicarii” si intrati pe linia unei comunicari dinamice si agresive.
  Marsati mult mai mult pe media TV si mult mai putin pe activitatea desueta de editorialist.
  Opinia mea.
  ]

 35. 36 Draghi Puterity mai 7, 2013 la 5:33 pm

  Poate inainte de a pregatii mecanizatorii agrigoli nu ar strica o campanie de informare in legatura cu avantajele traiului la tzara. Pentru ca fara asa ceva, tendintza e clara, toata lumea vrea la oras.

 36. 37 silvia mai 7, 2013 la 5:40 pm

  @ blogideologic, Hristos a inviat!

  … si totusi, domnule, pe de parte faza cea mai tare a fost aceia despre gardienii care nu cunoasteau limbajul Morse. In franceza. ref 07.05/2:28 pm

  ps.Tot profesorii de dinainte de ’89 sunt vinovati si pt obs ac.

 37. 38 George Ban mai 7, 2013 la 6:00 pm

  @ZeV
  Apreciind calitatea postãrilor Dvs, îmi permit sã fac o corecţie privind laserul de la Mãgurele, „cel mai mare din lume”. Nu aveţi nicio vinã. Vinovaţii sunt atât fizicienii români implicaţi, care vor sã atragã cât mai multe fonduri (nu e niciun rãu în asta), cât şi ziariştii care scriu „dupã ureche”.

  Laserul de la Mãgurele nu este unic, aşa cum s-ar deduce din formularea “cel mai mare din lume”. In 2015 (aşa se sperã) vor fi TREI lasere cu parametri similari: unul la Mãgurele, unul la Praga, unul la Szeged. Proiectul prevedea ca pânã în 2012 sã fie stabilit locul pentru un al patrulea laser, cu parametri mult superiori, care l-ar defini, de data asta corect, ca “cel mai mare din lume”. Nu cunosc dacã a fost luatã decizia respectivã.

  Costurile prevãzute sunt: pentru Mãgurele şi Praga – 280 Mil. Euro construcţie; 30 Mil.Euro/an funcţionare şi întreţinere; pentru Szeged – 200 Mil. Euro construcţie; 20 Mil.Euro/an funcţionare şi întreţinere.

  Laserele de la Mãgurele şi de la Szeged vor fi dedicate fizicienilor teoreticieni. Laserul de la Praga va furniza fascicule de particule accelerate pentru diverşi utilizatori, deci va fi singurul cu caracter aplicativ. Pe ACEST laser ne-am bãtut noi, dar nu am avut succes.

  Personalul angajat permanent la fiecare din cele trei lasere va fi de circa 300 de persoane. Printre primii angajaţi la laserul de la Mãgurele se aflã Valentin Ceauşescu.

  Laserul de la Mãgurele va fi o posibilitate de afirmare a fizicienilor teoreticieni români. Dar trebuie sã îi luãm în calcul doar pe cei de nivel mondial, care pot pune şi rezolva probleme de foarte înalt nivel, compatibile cu laserul ELI. Dacã e sã fiu optimist, apreciez acest numãr la circa 20, restul fizicienilor capabili sã punã probleme laserului ELI fiind cei din strãinãtate.

  Aşa încât, vorba lui Tãnase: “Şi cu asta ce-am fãcut?”. Vor fi câteva sute de locuri de muncã pentru construcţia clãdirii şi echiparea ei, apoi sã zicem 300 pentru asigurarea funcţionãrii şi întreţinerii. Fizicienii teoreticieni de vârf ai României, câţi vor fi ei, se vor “bate” cu cei din afarã pentru a obţine programarea experimentelor lor. Şi de puţine ori vor câştiga…

  Nu vreau sã se înţeleagã cã sunt împotriva laserului ELI. Sunt doar împotriva ideii cã acest laser va rezolva problema cercetãrii ştiinţifice româneşti.

 38. 39 blogideologic mai 7, 2013 la 6:04 pm

  Se pare că noile tehnologii afectează grav “capacitatea de reproducere” a elitelor economice în America http://economieamericaine.blog.lemonde.fr/2013/05/07/les-nouvelles-technologies-remettent-en-cause-la-reproduction-des-elites-economiques/

 39. 40 dlnimeni mai 7, 2013 la 6:44 pm

  Domnule Nastase, nu mai pot avea incredere nici macar in sfertul meu de neuron. Insa urarea – ca si dorinta mea de bine din spatele ei – ramine valabila.
  Despre macro si micro ce sa zic? Scriem de mai multi ani pe bloguri si de una si de alta si cam in zadar.
  Apropo de GPS, sa stiti ca noi am fost printre primii care au folosit GPS, asa ca nu se pune problema sa umble cineva la ele cu ciocanul. Stiu citeva persoane care – in perioada de pionierat – bateau drumurile tarii cu masinile ca sa intocmeasca o harta GPS a Romaniei, de negasit pe atunci decit pe bani foarte grei. Numai ca, la noi ca la Murphy, ce incepe bine se termina prost si ce incepe prost se termina si mai prost. Iar pentru cunostinta dumneavoastra de detaliu, ideea utilizarii GPS in scopul urmaririi obiective a muncii, in particular amplasarea GPS pe tractor a fost o idee romaneasca, doar ca fabricantii romani de tractoare din acea vreme aveau alte prioritati legate de improprietariri si privatizari, cu alte cuvinte i-a durut drept in funduri. Asa incit, ca de atitea ori in istorie, ajungem sa cumparam de la altii ceea ce le-am fi putut fabrica noi si vinde altora. Sa ne fie de bine!

 40. 41 Draghi Puterity mai 7, 2013 la 6:45 pm

  In caz ca intereseaza pe cineva, despre politizarea ministerelor in regimul Merkel:

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/kritik-an-personalpolitik-von-innenminister-friedrich-a-898597.html

  Cine stie, poate ii prinde candva, cuiva, sa stie, si sa arate si barna din ochiul celor care ne arata… paiul.

 41. 42 blogideologic mai 7, 2013 la 8:01 pm

  Sinergiile ştiinţelor din definiţia Transhumanismului poate că reprezintă un mod sintetic în ziua de astăzi pentru a vorbi despre VIITORUL ŞTIINŢEI http://www.futureofscience.org/

 42. 43 ZeV mai 7, 2013 la 8:44 pm

  blogideologic

  Dvs afirmati in inimitabilul dvs stil voit abscons, că domnul Sova refuza cu incapatanare sa finalizeze autostrada Transilvania.
  Domnule, daca distinsul ministru ar dispune de bani pentru acest obiectiv , dar nu vrea sa-l continue, uite-asa, ca nu ,,vrea muschii” lui, ar insemna că este cel mai inconstient individ care a existat vreodata pe teritoriul Romaniei in ultimii 2000 de ani. Este plauzibil ? Poate, dar nu ar fi mai productiv si lamuritor sa-l rugam pe domnul Adrian Nastase sa adreseze o interpelare, in acest sens, primului ministru al Romaniei ?
  Eu am obosit sa repet argumente, mai bine sa o faca decidenţii potenţiali.
  Pe de altă parte, a spune că de vină pentru accidentele rutiere este absenţa autostrazii Transilvania, si nu inconstienta la volan a conducatorilor auto, mi se pare un punct de vedere …deplasat al unui om care nu a mers pe strada, intr-un mijloc auto, niciodata, in întreaga sa lungă existenţă.
  Personal, pentru a reduce impactul accidentelor, mi se pare că solutia nu este sa investim miliarde in tot felul de proiecte costisitoare, ci, sa majoram de 10 ori amenzile.
  Iata, se discuta si un mecanism care sa oblige soferii să le şi plătească, dacă nu vor să li se suspende permisul şi certificatul de înmatriculare.
  Am mers pe A1 si A2 si vă spun că mi-a fost mai multă teamă decât pe E85, fie si daca ma raportez la parapetul idiot care parcă te trage să intri în el, sau, nălucile care treceau pe lângă mine, în acelaşi sens, de parcă eram parcat..aveam, totusi, 140 km/h.
  Uite asa, un prieten preot din Iasi, aflat in Logan pe banda a doua a unei autostrăzi din Ungaria, a scăpat ca prin minune cu viaţă, el şi cu familia sa, după ce a lovit parapetul de separare a sensurilor, neprovocat de nimeni. Noroc că nu avea mai mult de 150 km/h , altfel, azi, patru oameni dragi mie nu ar mai fi fost în viaţă.
  😉

 43. 44 blogideologic mai 7, 2013 la 8:53 pm

  Andrei Cornea : “Natura are oroare de vid. Viața va scoate în față un nou lider autentic al dreptei.” http://www.revista22.ro/a-pleca-plecare-23844.html Cine să fie el oare?, întrebăm noi. Andrei Cornea : “În lungul șir al politicienilor români am văzut o excepție: fostul premier Emil Boc. Ovațiile generale cu care a fost primit la Convenția PDL (deși era din tabăra Udrea) arată că omul a recăpătat popularitatea. Discursul său articulat şi sigur ni l-a reamintit pe marele adversar al PSD din anii 2000-2004. Emil Boc știe că și-a făcut datoria. În felul lui, Emil Boc este un filosof.”

 44. 45 Motanul Incaltat mai 7, 2013 la 8:58 pm

  Hristos a inviat!

  Domnule Nastase,
  Desi in mare sunt de acord cu analiza pe care ati facut-o, va rog sa-mi permiteti sa va spun anumite lucruri.
  Cand vorbim de Economie cred ca trebuie sa avem in vedere si starea oamenilor. Or, din ceea ce am putut eu constata lumea este, actualmente, foarte bulversata. Dvs. vorbiti de „o atentie mai mare acordata firmelor, performantei acestora, pregatirii fortei de munca”, ceea ce, intr-adevar, trebuie. Dar daca s-ar introduce brusc anumite standarde in acest sens mi-e teama ca efectul sa nu fie decat o bulversare si mai mare a populatiei. Si atunci masura ar fi un esec. Performanta nu se poate obtine brusc si foarte repede, prin socuri, mai ales daca ne gandim la cum arata economia tarii. La fel si in ceea ce priveste pregatirea fortei de munca – lucrurile nu se pot schimba dintr-o data si mi-e teama ca situatia s-ar agrava daca s-ar actiona brusc in vederea accelerarii procesului de pregatire a fortei de munca.
  In ceea ce priveste pregatitul inginerilor de fizica nucleara si a mecanizatorilor agricoli, dupa parerea mea trebuie sa avem in vedere ca vorbim de doua lucruri diferite, de doua ocupatii, meserii diferite. Nu mi se pare corect sa spui: nu mai pregatim ingineri in fizica nucleara pentru ca pregatim mai multi mecanizatori agricoli: Romania cred ca are nevoie de ambele categorii.
  Agricultura este, bineinteles, importanta. Dar eu cred ca Romania nu trebuie sa neglijeze dezvoltarea industriala, care poate conduce la dezvoltarea si modernizarea mediului urban.
  De asemenea un alt lucru important este Infrastructura si lucrarile aferente care pot contribui la dezvoltarea tarii.

 45. 46 ZeV mai 7, 2013 la 8:58 pm

  Dorule Coarna
  Daca economia nu merge, cum naiba scot profit din tara o sumedenie de firme ? Dvs recitiţi ce scrieţi ? 😉
  Stiti ce cred eu ? Taxele sunt inca prea mici, in comparatie cu Germania.
  😉
  Stimate domn, bag seama că, de fapt, sunteţi Emil Boc, dar nu aveti curaj să recunoasteţi..doar la fostul premier am mai auzit sintagma:
  ,,Guvernul asta se imprumuta si plateste pomeni, ba la pensii, ba la salarii, orice numai sa stea prostu’ acasa cu micu’-n gat, multumit si CALM!”
  😉
  Felicitari, domnule: Jos functionarii, medicii, profesorii, militarii si politistii ! La naiba cu ei, nu ne trebuie…as spune si jos pensionarii, dar s-ar putea să-l supăr pe blogi. Poate si pe alţii, care mai bântuie pe aici.
  😉
  Mai există, o posibiltate…pe blogurile portocalicilor postează o multime de indivizi emigraţi pe alte coclauri, cărora li se rupe de Romania. Sunteţi, cumva, printre ei, stimabile ? Măcar să ştim cu cine avem de-a face, numele şi prenumele , nu mă interesează.

 46. 47 ZeV mai 7, 2013 la 9:02 pm

  dlnimeni
  Iar Traian Basescu….am renuntat , la anumite emisiuni de la A3, dar de obsesia Basescu, se pare că nu scăpăm nicăieri. Uite de asta, stimate domn, Traian Băsescu s-a stabilizat la 29% – nivel de simpatie populară. Nu din cauza lui Victor Ponta, ci, a sustinatorilor autisti ai USL. Adică, a pesudo-susţinătorilor.
  😉

 47. 48 ZeV mai 7, 2013 la 9:18 pm

  Adrian B.
  Mi-as dori sa am puterea de a face legi…as stopa marea hotie din sistemul privat, cel care capusează la greu contractele cu statul, inclusiv cu companiile nationale, cel care incheie contracte cu un telefon, un fax si o secretara in dotare, dupa care subcontracteaza tot si nu-si plateste colaboratorii….si mai sunt multe de facut, mai ales in consultanţă, unde, s-au strecurat mii de neaveniti care castiga extrem de usor un purcoi de bani, datorită cărora fondurile europene se blochează.
  E adevărat, si cu complicitatea unor primari, consilieri, sau a altor demnitari ai statului numiti pe criterii politice, inclusiv avizatori de tot felul care închid ochii.
  Domnule, când vă veţi trezi la realitate (poate, in altă viaţă) vom putea dialoga la obiect, in mod civilizat.
  Vă mai spun, totusi, odată : habar nu aveţi cât de mare şi greu penetrabilă este jungla privată, in primul rand cea financiară, nu numai în Romania, datorită căreia lumea este pe marginea prăpastiei.
  Ce să-i faci, dacă banul este ochiul dracului ?
  😉
  Sper ca reforma Fiscului, incepută de domnul Ponta, să fie dusă la capăt, ca să nu mai aud scuza cu munca la negru. Cine nu e în stare să muncească , să managerieze si să administreze cinstit o afacere, eventual, să creeze, se poate angaja. Nu nea-m născut cu toţii afaceristi, ce naiba… 😉
  Litoralul romanesc duce lipsă de ospătari , cărători de bagaje, recepţioneri, cameriste, etc. Si asta e o muncă, nu e nici o rusine, de aceea Occidentul a ajuns departe….dar, din pacate, si el se bazează pe acumularea excesivă de capital, in detrimentul fortei de muncă, iar foarte multe zile nu mai are.
  ,;)

 48. 49 Bibicu mai 7, 2013 la 9:19 pm

  “sunt convins ca este nevoie sa pregatim intre 100000 si 200000 de mecanizatori agricoli pentru tractoarele computerizate – daca tot le aducem din Occident pe fonduri europene.”

  “Tractoare cu computer de bord și aer condiționat, la cel mai mare târg de profil organizat în Constanța

  Sute de cai putere, computer de bord, aer condiționat programare automată a vitezelor și prețuri promoționale. Ați fi tentați să vă gândiți la bolizi de lux, dar, de fapt, este vorba despre tractoare. Ultimele noutăți în domeniu au fost aduse de astăzi la Constanța, la cel mai mare târg de profil, organizat în provincie. Acesta este tractorul pe care l-am tot văzut pe câmpurile din țara noastră. Abia merge, are consum mare și piesele se tot strică. Dar, acum, tehnologia a evoluat iar agricultura se face computerizat. Mai exact, tractoarele au calculatoare de bord, sunt dotate cu aer condiționat și au un consum mic. Toate la prețuri promoționale. Și, cum agricultura nu se face doar cu tractorul, și atunci când vorbim despre combine sau semănători, comercianții vin cu utilaje de ultimă generație. Fermierii spun că o asemenea investiție reduce, pe termen lung, costurile. “

  http://www.reporterntv.ro/stire/tractoare-cu-computer-de-bord-si-aer-conditionat-la-cel-mai-mare-targ-de-profil-organizat-in-constanta
  …………………………………………………………………………………………

  Străinii vor cumpăra, în continuare, tot Bărăganul şi vor face agricultură cu tractoare şi maşini computerizate, ca cele de mai sus. Se începe cu zeci şi sute de specialişti autohtoni pentru exploatare reparaţii şi întreţinere, formaţi prin a 2-a calificare. Dar, musai, bine plătiţi…

  PS : Am putea pune şi “cârtiţele” la lucru, că doar asta le e meseria, să scormonească…
  Tractorul electric, autonom sau dependent de catenară se va impune sub ameninţarea hidrocarburilor, iar pe plan mondial sunt avansaţi despre care serviciile au sau pot avea habar.

 49. 50 Radu Humor mai 7, 2013 la 9:56 pm

  Sunt şi printre profesionişti mediocri…..
  Persoanele de faţă se exclud, dar nu sunt Zev zecile de comentatori, aşa că se mai poate da greş !

 50. 51 Radu Humor mai 7, 2013 la 9:58 pm

  Am o remarcă arestată ?!

 51. 52 Dezideriu Dudas mai 7, 2013 la 11:11 pm

  @ blogideologic mai 7, 2013 la 7:48 am
  @ Dezideriu Dudaş
  Bună ! Pe mine mă interesează, acum, posibilităţile pe care le oferă capitalismul acţionarial pentru crearea de germeni de întreprindere (start-ups).

  Va raspund aici tinand cont de faptul ca turnura tehnica pe care o dati continuarii dialogului nostru, tine de continuarea si mai tehnica propusa de d-nul Adrian Nastase…
  Dupa cum va scriam, ca fondator al Asociatiei Consultantilor de Investitii de pe piata de capital ( am reusit sa-l conving pe d-nul Dan Voiculescu atunci – anul 1997 – sa fie presedintele ei fondator ), “traseul” pe care-l am in fata este extrem de incitant : capitalism actionarial, start-ups-uri, microeconomie vs. macroeconomie….
  Scriu acestea deoarece, precum Curzio Malaparte, si eu cred ca TEHNICA este importanta si mai putin CONTEXTUL ( imprejurarile…). De aceea raspunsul meu structurat il voi formula si transmite pe blogul d-lui AN in acest week-end.
  Este cea mai incitanta provocare care mi se adreseaza ref. la piata de capital. Pana acum, in articolele de specialitate scrise de mine ( Adevarul economic, Bursa, presa locala ), chiar in intalnirile publice organizate de mine ( Forumul Tehnocrat – 1998, Forumul de la Neptun – 2000 si 2001, „Strategia Dezvoltarii Romaniei „ – 2004, „Divanurile tomitane” / institutionale,economice, culturale – 2009 ), sau la care am participat ( ex. „Manecognitiva” 2005 – 2007 ), abordarile mele tehnice erau limitate, sperand sa creez o stare de emulatie care sa aduca si alti antreprenori ai ideilor si actiunilor pentru ca initiativele sa aiba forta mai mare si sa razbeasca…Trebuia sa si „centrez” si sa si „dau cu capul”, de unde calitatea mai slaba a „centrarilor”….ACUM STIU CA TREBUIE SA MERG PANA LA CAPAT CU ABORDAREA TEHNICA, pentru ca macar „centrarea” sa fie buna….
  Mai mult decat Curzio Malaparte insa, acum cred ca in cadrul TEHNICII s-a integrat si CONTEXTUL….Primul care „s-a prins” cred ca a fost George Soros, cu al sau concept, REFLEXIVITATEA GANDIRE-REALITATE ( imaginat pe filiera Karl Popper – societatea deschisa )….Dealtfel, chiar Curzio Malaparte a deschis procesul, atat timp cat a tinut neaparat sa se intalneasca cu Musollini si apoi cu Hitler pentru a le prezenta ideile sale…Am extins logica postarii si cu aceasta idee, pentru a intelege insistenta mea cu „firul” George Serban, care, in materie de „context” ref. la Romania post-decembrista, este un adevarat depozitar de valori .

 52. 53 Adrian B. mai 7, 2013 la 11:53 pm

  @ ZeV

  Cred ca ar trebui sa va faceti militian ! Sau poate sunteti !
  Oricum , cam multe probleme vreti sa rezolvati …

  Imi place ” teoria ” d-voastra referitoare la sectorul privat : Lumea e pe marginea prapastiei din cauza sectorului privat !!!
  Deci tot cei care mai produc ceva in tara asta , sunt cei vinovati !

  Dupa ce ne-ati spus pe blog ca ati gresit cand l-ati votat pe Basescu de 3 ori ( !!!) , eu pot sa va accept si greselile acestea …

 53. 54 Adrian B. mai 8, 2013 la 12:13 am

  Cred ca d-ul Ponta , in loc sa-l angajeze consilier personal pe asa-zisul consultant financiar , lobby-st la Rosia Montana si un MEGA-PENIBIL – d-ul Ionel Blanculescu – , mai bine ar fi cerut sfatul unor vanzatori din piete , proprietari de pravalii , de baruri sau de mici afaceri de familie !

  Ar fi aflat mult mai multe despre microeconomie , despre economia reala si despre adevaratele probleme cu care se confrunta micii intreprinzatori privati ! Pentru ca acestia duc greul in economie !

  Din pacate , acestia sunt UMILITI si SPOLIATI de tot felul de indivizi si institutii conduse de indivizi aroganti , agresivi si ingusti la minte , care n-au avut in viata lor vreo firma , vreun angajat sau vreo initiativa privata !

  Indivizi SINISTRI de genul lui Emil Boc , Constantin Nita , MRU , Grapini , etc. au produs adevarate cataclisme in sectorul privat din Romania ! Plus coruptia adevarata din primarii si consilii locale , acolo unde sunt blocate multe foarte multe afaceri .

 54. 55 Draghi Puterity mai 8, 2013 la 2:35 am

  Offtopic

  Citeste cineva din PSD comentariile la genul asta de stiri?

  http://www.antena3.ro/politica/ponta-romanii-apreciaza-ca-nu-ma-mai-cert-cu-basescu-2013-si-2014-vor-fi-ani-linistiti-politic-213365.html?addcomment#comments

  Sau sunt toti ocupati sa fotoshopeze curcubee pe pozele de la vizita de lucru a lui Ponta pe platforma de foraj marin?

  Oricum, for the record, mai exista si oameni care il aproba pe Ponta.

 55. 56 blogideologic mai 8, 2013 la 6:05 am

  După revoluţiile “primăverii arabe”, în esenţă o mişcare a tinerilor care cereau locuri de muncă, situaţia s-a agravat mult. Aproximativ 60 % din lumea arabă este alcătuită din tineri, adică o populaţie sub 30 de ani. Este nevoie de milioane şi milioane de noi locuri de muncă. Din cauza aceasta Departamentul de Stat American a lansat, şi aceasta încă de pe vremea lui Hillary Rodham Clinton, o politică de “economic statecraft” concretizată ca “diplomaţie a germenilor de întreprindere” (Start-Up Diplomacy). Încă din anul 2011 Departamentul de Stat organizează ateliere de lucru (workshops) destinate întreprinzătorilor locali din Tunisia, Maroc şi Algeria, unde aceştia audiază mai întâi conferinţe ţinute de persoane care pretind că ei sunt directori executivi în industriile high-tech americane, după care localnicii se întâlnesc cu alte persoane ce pretind că ei sunt “investitori providenţiali” (angel investors) americani, dar care, ce surpriză mare!, se dovedeşte că nu prea au bani la dispoziţie pentru localnici. http://www.nytimes.com/2013/05/08/opinion/an-economic-statecraft-model.html?hpw

 56. 57 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 8:17 am

  @ ZeV mai 7, 2013 la 8:58 pm

  Dara ZeV, sunt sigur ca stiti cum scot profit din Romania firmele straine.

  Este de ajuns sa le cautam la Ministerul de Finante, sa ne uitam in bilantul acestora pe sa zicem…ultimii 8 ani ca sa vedem ca aceste firme, bietele sunt toate pe…pierdere oficial, neoficial…..este alta mancare de peste…

  Este de ajuns sa te uiti in parcarea sus numitelor firme „amarate” sa vedeti cu ce specii de masini se deplaseaza directorimea, ca sa intelegeti ca ……..

  LUCRURILE NU SUNT CEEA CE PAR A FI….

 57. 58 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 8:30 am

  @ justitiaru mai 7, 2013 la 5:29 pm

  Sa stiti ca raul NU se combate DECAT cu un alt fel de…rau…..

  Din pacate rumanul Adrian Nastase nu este obisnuit cu astfel de fiare pe doua picioare, astfel incat sa se ia la tranta cu ele, in conditiile acestora….

  Noroc ca in Romania mai sunt dulai, gata sa se ia la tranta cu ursul.
  Bine-i ca nu-i cunoastem inca pe toti…………………….

  Si mai bine-i ca mai sus numitiii dulai NU se cunosc nici macar intre ei…..

  Nu-i fain sistemul????

  Mie unul imi place tare…….

  Asta este ceea ce noi rumanii numim ………

  DISTRACTIE MAXIMA !!!!!

 58. 59 serbanfl mai 8, 2013 la 8:32 am

  Domnule Adrian Năstase, cred că și dumneavoastră constatați cum sunt percepute exemplele de susținere a unei idei.
  Ce-ar fi să încercați o metodă interactivă, adică să enunțați o idee și să solicitați de la vizitatorii blogului să dee exemplele ce le sunt la îndemână?!

 59. 60 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 8:36 am

  @ ZeV mai 7, 2013 la 4:43 pm

  Draga ZeV, scuzati incetineala de…spirit, eu mi-s ardelean, iara la noi la munte, nu-i bai daca trece un secol pana ne hotaram care arbore sa culcam………

  Dara…il culcam binie..de nu se mai ridica niciodata…….

 60. 61 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 8:44 am

  @ Doru Coarna mai 7, 2013 la 3:46 pm

  Cu draga inima…dar nu pot de la serviciu, sunt un pic…cenzurat.
  In schimb cand ajung acasa, am sa caut cele mai bune variante atat audio cat si video si le afisez, cu acordul si multumita gazdei noastre rumanul Adrian Nastase.

  PS. Iata cine gusta si apreciaza truda stra-nepoatelor noastre pelasge…..
  Banuiesc ca ati observat folosirea fluierului romanesc in concerte….

  Sa stiti ca si Enya are sange tot …pelasg in vine.
  Canta tot la fel de fain si-i frumoasa tare, bruneta cu ochii verzi………
  Curat rumanca de la munte……

 61. 62 blogideologic mai 8, 2013 la 8:55 am

  Noul director al Organizaţiei mondiale pentru comerţ –OMC- este brazilianul Roberto Azevêdo. El a fost un candidat propus de ţările BRICS http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/05/07/roberto-azevedo-nomme-a-la-tete-de-l-omc_3171473_3234.html

 62. 63 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 9:01 am

  @ Doru Coarna mai 7, 2013 la 3:20 pm

  Apai bade Coarna…io nu mai zic nica……..

  Dreptu-i drept cu minciuna si daca-i musai…cu placere:
  Iaca nici eu nu mai inghit minciuna incepand de amu……

  Mai este altu’ care sa vrea sa ni se alature…trupa?

 63. 64 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 9:03 am

  @ Doru Coarna mai 7, 2013 la 3:20 pm

  In privinta balciului, bade Coarna, apai eu astept sa se gate, pana una alta ascut toporul, coasa, sabiile, cutatele si ce-mi mai pica-n manuri……ca tare-i bine sa ai ceva ascutat la-ndemana sa mi-i culc pe misei……..

 64. 65 Doru Coarna mai 8, 2013 la 9:04 am

  @ ZeV,

  pai e simplu, se face profit caci altminteri s-ar apuca toti de fotbal, dar se evazioneaza contabiliceste si profitul asta dispare, asa ca nu ai ce sa impozitezi, dar pleaca afara pe un contract de prospectare a pietii, sau de reclama, sau de brand-design, sa spunem… Mai exact, daca apreciez ca voi scoate un profit de 200 mil euro anul asta, inchei niste astfel de contracte cu firmele mele de afara si trimit acolo banutii, apoi nema impozit… Stiu ca exista legislatie, dar risti sa somezi o companie d-asta transnationala care ofera cateva mii de locuri de munca? Remember Nokia…

  Si da, sunt intr-adevar Emil Boc, semnez Doru Coarna pt ca mi-a vandut brandul, numele si stilul… dar numai pt blogul asta, pe altele nu am voie, draga Basescu… deci vezi, si eu m-am prins…

 65. 66 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 9:13 am

  @ papasha mai 7, 2013 la 2:48 pm

  Va multumesc pentru link-ul cu nava Flaminia, incarcata cu moarte la…conserva…………

 66. 67 Doru Coarna mai 8, 2013 la 9:16 am

  @ Bibicu,

  tehnic, nu se pot realiza tractoare electrice, dar poti ara cu troleibuze, asta da, numai ca trebuie sa pazesti firele de cupru intinse pe tarlalele patriei! Insa ce-ti mai faci probleme cu agricultura, la anul fata se marita si pleaca si ea la casa ei! Va veni pe la noi doar cand va avea nevoie de lovele ca sa refacem noi pt ei irigatiile, si tot ei vor dirija si asta asa cum le va conveni mai bine…

  Noi toti trebuie sa intelegem ca Romania este tradata sub toate formele imaginabile si inimaginabile, de catre cam toti… numai asa se fac averile!

  D-asta spun, ce sa ne batem noi capul cu agricultura, ei au distrus-o, ei sa faca un alt pariu si s-o refaca… nu vor face asta, ci vor crea cadrul legislativ necesar pt a o vinde… pardon, au facut-o deja… ramane doar sa le scada TVA-ul la productia culturii mari si pt transportul ei, si gata!

 67. 68 cristina mai 8, 2013 la 9:18 am

  Forta de munca calificata nu mai exista in tara asta. Au fost desfiintate liceele cu profil agricol, sanitar, etc. Nu mai exista scoli profesionale. Invatamantul, sub pretextul pompos de reforma, este distrus sistematic. Absolventii de astazi din invatamantul superior, au lacune foarte mari. Diviziunea sociala a muncii la noi se manifesta haotic.
  Dupa revolutie, Iliescu si Roman nu vorbeau decat despre economia de piata, distrugerea tarii a inceput cu ei, se pricepeau la vorbe dar nu si la fapte. Ceausescu, s-a dovedit in timp, a avut o viziune mai mare, pentru toate domeniile. Noi de atunci, bajbaim. L-am desconsiderat pe el, dar toti care i-au urmat, nu se ridica la nivelul lui si al celor care au condus tara pana in 1989. Nu exista nimic organizat in economia noastra. Si totul se privatizeaza. Si apoi se duce de rapa.

 68. 69 ZeV mai 8, 2013 la 9:27 am

  George Ban 07.04.2013 6:00 pm
  Vă mulţumesc pentru detalii, oricum, între a nu obţine nimic şi a atrage, totuşi, finanţare pentru laserul despre care am făcut amândoi vorbire, alegerea este foarte uşoară…mai greu va fi, e adevărat, să vedem fizicienii români capabili să concureze de le egal la egal cu confraţii lor din afară.
  Totusi, eu sunt optimist, nu neapărat pentru că am un prieten de familie fizician, extrem de competent, sau, pentru că am cochetat, în facultate, cu astrofizica, ci, pentru că românii se descurcă foarte bine în afară, deci, sunt sanse mari să dea măsura valorii lor şi în interior.
  Citez:
  ,,Peste 70 de fizicieni si ingineri romani lucreaza in cadrul proiectelor CERN. Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei participa in mod oficial la trei experimente LHC (ATLAS, ALICE and LHC-b), la construirea detectorilor si la pregatirea analizei datelor.Un grup de cercetatori si studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti este implicat in dezvoltarile de avangarda in tehnologia informatiei de la CERN. Institutii stiintifice romanesti de renume, precum Institutul de Stiinte Spatiale si Universitatea din Bucuresti, contribuie de asemenea la experimentele de fizica fundamentala de la CERN. In plus, CERN-ul constituie un centru de fuziune si de initiere a colaborarii intre comunitatea stiintifica romaneasca din tara si cea din strainatate.”
  Eu raman un optimist incurabil si mandru că sunt român.
  😉

 69. 70 ZeV mai 8, 2013 la 9:37 am

  ..In ultimii ani, prin zonele Moldovei, am vazut tractoare rusesti angajate, din Basarabia, de fermieri si agricultori romani.
  Ca de obicei, aratau ,,balsoi”, tractau fara probleme ditamai utilajele agricole.
  E adevarat, nu aveau GPS, dar lasau o brazdă de toată frumuseţea, repede şi egal. Cred că sâmânţa nu prea stie să citească, dar are nevoie de un teren arat ca la carte…. 😉
  Prieteni, eu vă propun să facem deplasari in teritoriu, să învăţăm si noi , sau mîcar să vedem, cum se munceste de-adevăratelea..deh, ,,dorelii” să trăiască, deoarece ei ne dau de mâncare. Păcat că nu se face ceva ca să ajungă, mai consistent, şi prin galantarele supermagazinelor plăcătoare de importatori. Adică, de segmentul cel mai viguros, cinstit si devreme-acasă al sistemului privat.
  😉

 70. 71 epolitikon mai 8, 2013 la 9:55 am

  @AN
  Sau mai bine pleaca atat ministrul Agriculturii cat mai ales cel de la Educatie care a distrus cu ura comunista tot ce s-a construit bun pana anul trecut.

  Totusi, parca in programul de guvernare al USL promiteati ceva despre reducerea CAS-ului de ex., lucru foarte necesar pentru crearea de noi locuri de munca. Poate chiar si marirea salariului min. pe economie cu vreo 10% ar fi o masura buna…

 71. 72 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 10:00 am

  Vizita lui John Kerry la Moscova: Niciodată nu e târziu să ne înţelegem
  de Polina Cerniţa 8.05.2013, 11:43

  http://romanian.ruvr.ru/2013_05_08/Vizita-lui-John-Kerry-la-Moscova-Niciodata-nu-e-tarziu-sa-ne-intelegem/

  Moscova şi Washington au convenit cu privire la desfăşurarea cât mai curând a unei conferinţe internaţionale consacrată Siriei. Acesta este rezultatul principal al vizitei în Rusia a secretarului de stat al SUA, John Kerry. Referindu-se la relaţiile bilaterale dintre Moscova şi Washington, John Kerry a subliniat că situaţia actuală din lume cere celor două state să coopereze la fel ca în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
  Prima vizită a lui John Kerry la Moscova în noul rang de secretar de stat a avut loc în ajunul Zilei Victoriei. Înainte de începerea negocierilor, secretarul de stat s-a plimbat în Piaţa Roşie şi a discutat cu veteranii ruşi, iar după aceea a participat la ceremoniile comemorative. De altfel, John Kerry este primul şef al departamentului american de Externe, care a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut. Pe panglică scrie: „Memorie veşnică eroilor noştri, căzuţi în lupta pentru victoria noastră comună”.
  Mai târziu, în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin de la Kremlin, John Kerry s-a referit la necesitatea de a acţiona din nou în comun. El a dat drept exemplu al cooperării de succes, anchetarea atentatului terorist de la Boston. Secretarul de stat a subliniat că nici un fel de dificultăţi actuale nu pot şterge rezultatele obţinute până în prezent şi nu pot pune capăt perspectivelor.

  „Relaţiile noastre au un mare viitor. În pofida diferenţelor din punctele noastre de vederi, ne unesc interese strategice. Acest lucru a fost demonstrat de cooperarea în cadrul Tratatului START şi în Afganistan, Rusia continuă să ne acorde un ajutor imens şi în problemele legate de Iran, Coreea de Nord şi OMC. Doresc să-i mulţumesc lui Serghei Lavrov pentru abordarea constructivă. Ştiu că şi preşedintele Obama este recunoscător preşedintelui Putin pentru cooperare”.

  Reglementarea siriană este problema în care „s-a ajuns la o înţelegere privind cooperarea”. Moscova şi Washingtonul vor încerca să asigure împreună punerea în aplicare în totalitate a comunicatului de la Geneva, a declarat Serghei Lavrov.

  „Rusia şi SUA vor încuraja Guvernul sirian şi grupurile de opoziţie, pentru ca ele să găsească o soluţie politică. De asemenea, am fost de acord să convocăm cât mai curând posibil, poate chiar până la sfârşitul lunii, o conferinţă internaţională consacrată promovării principiilor conferinţei de la Geneva de anul trecut”.

  Potrivit lui John Kerry, comunicatul de la Geneva este într-adevăr „principala bază pentru avansarea către o Sirie nouă, unde nu va mai exista vărsare de sânge”.
  ––––––––––––––––
  Însă, atunci când secretarul de stat a fost întrebat care este în acest context soarta proiectului de lege referitor la livrările de arme rebelilor sirieni, prezentat zilele trecute Senatului, John Kerry a preferat să evite un răspuns direct.
  ––––––––––––––––
  „Într-adevăr, în Senat există opinia că opoziţiei trebuie să i se livreze arme. În final, totul va depinde de existenţa unor dovezi privind existenţa armelor chimice. După cum ştiţi, preşedintele Obama a ordonat să se desfăşoare o analiză detaliată a faptelor şi informaţiilor. Cred că Congresul va examina atent rezultatele acestei analize înainte de adoptarea unor e decizii. Totul va depinde de faptul dacă părţile aflate în conflict vor reuşi să ia loc la masa tratativelor. Iar acest lucru va deveni clar în următoarele săptămâni”.

  –––––––-
  nota Roninjaune:
  Iara noi rumanii intelegem ca din partea americana, vine un…abur de abureala maxima…….

  Practic Mascarada continua, sau mai bine zis:
  The show must go on, dar in conditiile americane……..adica abureala maxima………pentru cine o mai inghite……..

 72. 73 ZeV mai 8, 2013 la 10:05 am

  Doru Coarna
  BINGO, prietene..exact asta îi spuneam şi blondei Andreea Vass, care, enunţă generalizarea impozitului pe venit de 3%, ca substitut al celui pe profit de 16% (pentru IMM-uri n.r.) , drept o masură IMPOTRIVA sistemului privat, adoptată de actualul guvern.
  Exact ca doamna Vass, ,,gandeste” si marele promotor al libertarianismului economic, amicul Adrian B.
  Iată, dvs, domnule Coarnă, ati pus punctul pe i şi, cu voie sau fără voie, aţi subliniat exemplara măsură luată de domnul Victor Ponta.
  Asa este, numeroase firme, infiintate EXCLUSIV pentru tunuri financiare si profit cu orice pret, fara nici o relevanţă economică, aveau ca unic scop să minimizeze plata de taxe şi impozite la stat. Cum făceau asta ?
  Introduceau în contabilitate, tot felul de facturi, unele, de-a dreptul FICTIVE.
  Astfel, se declara profit zero, ba chiar, uneori, PIERDERE, pentru a nu plăti la stat.
  Dar la o analiză mai atentă, vedeai cum în curţilor acelor patroni ,,cresc” merţane de ultimă oră (evident, cu GPS 😉 ), sau, se mai adaugă un etaj la vila declarată ,,sediu social”. 😉
  Mai devreme sau mai târziu, totul se plăteşte iar eu cred asta, fiind crestin prin definitie. 😉
  Desigur, domnul Adrian B. va sari de sapte poşte in sus …..bietele firmuţe..bănişorii românilor întreprinzători….se vor închide, sau vor intra în insolvenţă, sărăcuţele… 😉 😉
  Eu spun: FOARTE BINE, dacă se vor închide…mai mult de jumătate dintre firmele înfiinţate stau în stand by aşteptând ,,tunul”, sau, au un impact pozitiv minim asupra economiei, nefăcând altceva decât SĂ PARAZITEZE economia reală şi pe cei care, realmente, se pricep şi vor să facă ceva cinstit şi eficient.
  Bravo, Ponta…deocamdată. 😉

 73. 74 santinela mai 8, 2013 la 10:06 am

  Domnule ZEV- va spun cu parere de rau ca sinteti complet pe dinafara cu privire la „sistemul de controale” din Romania si cu privire la modul cum se fac.Altfel nu-mi explic ca puteti sustine ceea ce sustineti cu atita „convingere”. Adica nu vin controale la o firma mica cu „anii” ? Da, cu o singura conditie, firma sa fie sau este „protejata”. Daca sustineti altceva inseamna ca traiti in alta tara si noi astia care te contrazicem aici sintem niste tembeli ceea ce refuz sa cred despre mine cel putin.
  Va sugerez un exercitiu.Luati si faceti un tabel cu toate „organele” de control din tara asta,suprapuneti atributiile fiecaruia si o sa constatati cu uimire ca se calca-n picioare si au fiecare(aceleasi) atributii de control separat.
  Va doresc sa va calce toti firma si apoi,chiar daca nu gasesc nimic(ceea ce
  este imposibil) vom mai discuta despre necesitatea muncii la negru pentru fiecare si familia lui.

 74. 75 Bibicu mai 8, 2013 la 10:15 am

  @ Doru Coarnă din mai 8, 2013 la 9:16 am

  Problema agriculturii mioritice s-a rezolvat de ceva vreme, prin micropenetrarea solului, atunci când poporul a hotărât să-şi bage plantatorul în ea.
  Privatizarea Căii Înfierate Române – Marfă, care, inevitabil, se va solda cu punerea acesteia la pământ, va permite locomotivelor electrice de 4000 cp să brăzdeze în curbă, aliniament şi palier, rampă şi pantă, pământul înţelenit, într-o megauimire demnă de timpurile pe care le trăim.
  Cerebral cum eşti cunoscut, nu te limita la troleibuze…

 75. 76 ZeV mai 8, 2013 la 10:18 am

  ps
  Comentariul de mai sus (08 mai 10:05 pm) se adresa, in primul rand, domnului Marian Nicolae, dar merge foarte bine si pentru domnul Doru Coarna.
  😉

 76. 77 anonim mai 8, 2013 la 10:45 am

  200000 de mecanizatori agricoli in rolul de zilieri sau de mici proprietari? Prin retrocedarea proprietatilor cea mai mare parte din tarani au ajuns sa depinda de ajutoarele de la stat in timp ce strainii au cumparat pe nimic cele mai bune terenuri agricole.

 77. 78 Carmen Daniela Diaconu mai 8, 2013 la 10:51 am

  Am simtit un fior de groaza cand am citit ¨pregatirii fortei de munca¨. Aceasta este dupa mine una dintre marile gauri negre in care au intrat foarte multi bani. Nu stiu daca s-a facut un bilant al cheltuielilor cu pregatirea fortei de munca in ultimii 20 de ani si daca cineva, vreodata a dorit sa vada eficienta utilizarii acestora. In Romania trebuie restructurata notiunea de invatare a unei meserii, indiferent de nivelul de pregatire necesar practicarii acesteia. In acest moment, in Romania, invatarea este conceputa ca o acumulare teoretica de cunostinte si obtinerea unei diplome si in nici un caz ca dobandire de competente ! Nu mi-as face deloc griji pentru cine se va ocupa de utilajele avansate care vor fi achizitionate fiindca stiu ca exista in Romania foarte multi strungari, frezori, lacatusi, sculeri, a caror meserii se vor pierde odata cu ei si care s-ar putea descurca fara mari probleme sa lucreze pe aceste utilaje. Imi fac griji ca din nou foarte multi bani se vor aloca unor firme pentru cursuri fara nici o valoare. Ca atribuirea se va face doar pe baza de pile si relatii, ca lectorii habar nu au de meseriile pe care le vor preda fiindca au dobandit la randul lor doar o diploma. Ca accesul la posturile nou create nu va avea nici o legatura cu competenta sau potentialul real al candidatilor. Acestea sunt probleme majore in Romania si daca nu exista o vointa politica si o solutie gandita la nivel national de externalizare a selectiei personalului, de creare a unor comisii de selectie ad hoc, din specialisti in domeniile respective, nu din purtatori de diplome sau de carnete de partid, vom continua cu incompetenta in structuri de la cel mai de jos nivel pana la cel mai inalt si la migrarea competentelor peste granita!

 78. 79 blogideologic mai 8, 2013 la 10:58 am

  “Filosofia s-a născut din uimirea produsă de reflecţia asupra conflictului logic existent între Devenire şi Fiinţă.” (Georges Dumesnil, influenţat de Ideologul Maine de Biran). Ionienii (primii filosofi senzualişti) au spus : “Nu există Realitate în afara Devenirii.” Sau, în cultura intelectualului român din perioada comunistă : “Omul este sensibil la derivată.” Însă Eleaţii au pus toată realitatea în Fiinţă. După Eleaţi, orice schimbare nu-i decât aparenţă.

 79. 80 teostanc mai 8, 2013 la 12:03 pm

  George Ban mai 7, 2013 la 6:00 pm

  Dar o floare tot va fi! Si tot asa mai departe.

 80. 81 Adrian B. mai 8, 2013 la 12:37 pm

  @ ZeV

  De ” mafia gospodinelor ” nu vreti sa va ocupati ? Cele care fac zacusca si muraturi la negru si prejudiciaza bugetul statului :))

  Bai nene , du-te si ia-ti medicamentele ca e nasol …

 81. 82 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 12:39 pm

  Știrea zilei: Copiii, o marfă de vânzare!

  http://www.reporterntv.ro/stire/stirea-zilei-copiii-o-marfa-de-vanzare

  O familie din localitatea constănțeană Credința este suspectată că și-a vândut unul dintre copii unor români din Cipru. Ceea ce este absolut incredibil este că nimeni nu știe cați copii are de fapt această familie iar ancheta poate dezvălui că nu doar unul dintre acești copii a fost trimis de acasă.

  De ce s-a ajuns în această situație? Cum pot fi opriți și pedepsiți vânzătorii de copii? Cât costă o viață în România?

  La Știrea zilei vor comenta subiectul Roxana Onea, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și insp. principal Gelu Manolescu, purt. de cuv. al IPJ Constanța.

 82. 83 un cititor atent mai 8, 2013 la 12:40 pm

  Un articol interesant pe ziare.com

  http://www.ziare.com/adrian-nastase/inchisoare/de-ce-trebuia-umilit-adrian-nastase-opinii-1234036

  De ce trebuia umilit Adrian Nastase? (Opinii)

  O intreaga literatura s-a nascut in urma procesului fostului prim ministru Adrian Nastase si a condamnarii sale la doi ani de inchisoare cu executare.

  Una din ideile socante ale discursului jurnalistic si avocatesc este ca „arogantul” trebuia sa se arate plin de cainta si de umilinta pentru a merita eliberarea conditionata inainte de indeplinirea sorocului.

  Nu stiu daca sursa ideii o constituie desfasurarea sedintelor de judecata, cu acuzatiile procurorilor si pledoariile avocatilor ori va fi fiind inventia jurnalistilor. Nici nu are mare importanta.

  De fapt, aparitia unei astfel de interpretari la aproape doua secole de la apusul feudalismului ne discrediteaza ca societate moderna, ca act de justitie sau atitudine morala, ca traitori in epoca manifestarii depline a drepturilor cetatenesti si a libertatii castigate cu atatea sacrificii. De demonstrat.

  Umilintele supusilor

  De ce se acrediteaza ideea ca statul, prin instrumentele sale coercitive, trebuie sa-si oblige cetatenii liberi si egali in drepturi sa se umileasca in fata organelor sale? Sa fi cazut in desuetudine sentimentele de demnitate si mandrie inclusiv nationala? Statul este cumva de sorginte divina, este egalul lui Dumnezeu?

  Nicidecum. Romania are nevoie de cetateni demni si mandri caci Statul este creatia lor. Ei ii intretin existenta prin contributii deloc de neglijat. Necesitatea sa a aparut pe o anumita treapta evolutiva a societatii cand atributii ca aparare, reprezentare… i-au fost delegate.

  La o privire sumara prin Constitutie si legi se observa ca termeni precum „cainta”, „umilinta” si altii din acelasi camp semantic nu apar, ceea ce inseamna ca, spre onoarea facatorilor de legi, ne aflam alaturi de concetatenii europeni. Or asta nu se vede din limbajul procurorilor care au declarat recurs la hotararea instantei ICCJ de eliberare conditionata a detinutului Adrian Nastase.

  Asadar sa ne caim!

  Iata o mostra: „Inculpatul nu a dat dovezi de indreptare, iar postarile sale de pe blog arata ca nu. Este singurul detinut cu blog din Romania”. Ce legatura exista intre „indreptare”, „recunoasterea autoritatii justitiei”, blog poate si cainta ori umilinta si cuantumul pedepsei e foarte greu de decelat, de aceea vom lasa-o in seama acuzatorilor si a aparatorilor. Unul dintre ei recunoaste totusi ca „recursul denota mentalitatea de 50 de ani a DNA. Pe atunci condamnatii trebuia sa multumeasca pentru sentintele primite”. Sa fi trecut mai bine de jumatate de secol degeaba?

  Apare insa o intrebare la fel de importanta si la fel de chinuitoare: cui foloseste umilirea propriilor cetateni? Statului? In niciun caz, ci unor muritori obisnuiti, ca si umilitii de azi. Au poftit cu orice pret sa-l vada pe fostul prim ministru, arogantul care-si invita detractorii sa-i numere ouale, umilit. Situatia o recunoaste „insusi” Nastase: „nu am vrut umilinta catuselor”, „nu perspectiva inchisorii m-a deranjat, ci acest gest de umilinta dupa doua decenii de munca”.

  Care mai e rolul pedepsei?

  Aici e chestiune de fond si de semnificatie a pedepsei intrata in obisnuinta. Caci rolul sentintei corecte date de Justitie nu este acela de a-i umili pe cetateni, nici acela de a le desfiinta conditia umana, ci unul nobil, de a-i face mai buni, de a-i purifica si de a-i reaseza dupa executarea pedepsei alaturi de semenii lor.

  Insa, din pacate, cetateanul Adrian Nastase nu a putut fi convins de atat de multele infatisari in fata instantelor, nici de cei aproape 1.000 de martori de justetea sentintei date in baza unor probe indirecte. Nu cumva vina apartine in exclusivitate justitiarilor care n-au fost in stare sa realizeze un probatoriu in afara de orice dubiu?

  Oameni liberi, demni si mandri

  In aceste conditii, pentru justificarea sentintei, a fost nevoie de politizarea demersului juridic, nu atat prin desfasurarea procesului cat prin reflectarea sa partizana in presa. Nu este doar cazul fostului prim ministru, ci al tuturor acelora care au detinut o anume functie sau demnitate publica.

  Asta face ca rolul educativ al pedepsei sa ramana unul discutabil, nefiind exclus ca imaginea Justitiei insesi sa aiba de suferit, iar credibilitatea acesteia sa scada in ochii justitiabililor.

  La fel cum nu este normal ca in spatiul public sa se vorbeasca de cetateni penali, puscariabili, hoti, corupti, delapidatori ordinari fara ca vreo instanta sa-i fi gasit vinovati.

  Nu cumva politizarea actului de justitie, de care vorbeste presa, nu cumva justitia televizata au mers prea departe, alterand fibra morala a poporului roman?

 83. 84 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 12:44 pm

  Oare de ce nu ma mira acest lucru………

  Israelienii de la Fortissimo Capital, interesati de combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea
  de R.M. Miercuri, 8 mai 2013

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14764146-israelienii-fortissimo-capital-interesati-combinatul-oltchim-din-ramnicu-valcea.htm

  Israelienii de la fondul de investitii israelian Fortissimo Capital au ajuns miercuri la Combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, fiind interesati de activele acestui agent economic, dupa cum au declarat reprezentantii Oltchim, citati de Agerpres.

  Israelienii au vizitat combinatul valcean si au intrat, alaturi de conducere, sindicat si administratorul judiciar Gheorghe Piperea, intr-o sedinta pentru a evalua datele si situatia activelor combinatului valcean.

  Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea se afla in procedura de insolventa din ianuarie 2013 si este propus pentru a fi privatizat pana in luna iunie.

 84. 85 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 1:01 pm

  @ ZeV mai 8, 2013 la 9:37 am

  Totusi unde-i baiul daca tractoarele erau rusesti si…balsoi?

  Parca americanul zice bigger…the better…….

  Trebuia sa fie ….americane, ca sa manance o paine si Ion Caprioara????

  Pardon John Deere……

 85. 86 ZeV mai 8, 2013 la 1:48 pm

  epolitikon
  Eu spun sa-l intrebati pe domnul santinela ce parere are de reducerea CAS cu 10% urmata, imediat, de majorarea salariului minim cu 10%.
  Sunt curios cate angajari va face domnul santinela si cat de mult va fi dispusa, domnia sa, sa-si ,,albeasca” activitatea.
  😉
  Adevarul e, stimati domni, puteti sa va suparati pana faceti spume la gura, dar sunteti diletanti si complet in afara cand vine vorba de a stimula activitatea sectorului privat.
  Trag o trista concluzie: multi dintre dvs, oameni cu salarii sau pensii la stat, vorbiti, pur si simplu ca sa nu adormiti. Trezie usoara, fratilor.
  😉
  Mai ramane un pas…sa cereti statului sa asigure si piata de desfacere si materiile prime ieftine si calificarea personalului, si paza caii ferate si soselelor, si educatia, si sanatatea, etc, dupa care, evident, sa lase privatii in pace să facă ei ce ştiu mai bine si, eventual, să plătească la stat cât şi când vor muşchii lor.
  Dacă un stat ar vrea sa se sinucidă, iata o cale extrem de facilă.
  😉
  De fapt, sistemul privat, in America, s-a dezvoltat singur, e adevarat, salbatic si cu sange varsat, dar cine a fost viguros a supravietuit, cine nu, nu.
  Abia dupa aceea, s-a creat statul american puternic. 😉
  In Romania, se trezesc tot felul de neaveniti sa infiinteze firme, după care vin la stat cu mâna-ntinsă (ca să nu spun cu palma-n…): ,,Silvuple monsieur”…mai dăă-ne un contract, mai vrem o păsuire, mai vrem o reducere…
  Stimati colegi…cu o asemenea abordare a domniilor voastre, precum si a politicienilor habarnabisti de ce inseamna sa traiesti pe propriile picioare, vom avea un sistem privat puternic in Romania, taman cand ne-om vedea ceafa/cefele.
  Ati auzit pe Renault, sau Ford, că vin zilnic cu jalba-n protap, la guvern, cu tot felul de cereri denotând impotenţă managerială ?
  Nu, stimati domni, de aceea, mai bine sa vina Daimler si sa cumpere tot.
  Pana si marele Ioan Niculae, obisnuit sa faca afaceri cu resurse ieftine in mod preferential, se da in stamba si plange cu lacrimi de crocodil pe la tembeliziuni, că vezi Doamne, dacă el intră în insolvenţă, atunci se prăbuşeşte Românica noastră…
  Nici macar Patriciu nu a fost in stare sa facă bani, decat cumparand pe nimic Petromidia, dupa care, pretul de monopol a impus profitul..vai de c…lor afaceristi romani cu picioare de lut si/sau de carton, lacomi, plangaciosi si, multi dintre ei, evazionisti pe scară industrială.
  Nu mai vorbesc de coruptie…lumea o tot dă cu politicienii, dar uită de binomul, numit coruptie, format din cel care primeste si, ca Yin si Yang , de cel care dă.
  😉

 86. 87 ZeV mai 8, 2013 la 2:02 pm

  Carmen Daniela Diaconu 10:51 am
  Exceptional..
  Mama lor de cursuri, consultanţă, agenturi financiare…câţi parai au inghitit degeaba niste domni cu papillon si doamne scrobite, evident, cu fine maniere si fine conexiuni in ,,inalta societate” a politichiei, evident, preponderent din Bucuresti…Cred ca Ponta are nevoie de cel puţin un ciclu electoral doar ca să ridice ,,vălul” şi să taie ,,hăţişul” care camuflează adevărurile triste ale struţocămilei capitalisto-statale multicolorate în nuanţele partidelor, care a crescut ca un cancer în ultimii 20 şi de ani.

 87. 88 justitiaru mai 8, 2013 la 2:31 pm

  @AN
  @Marian Nicolae
  Exact la asta ma refeream ,la principiul biblic „masura pentru masura”,si „cui pe cui se scoate”..
  Pentru a aplica insa aceste principii in practica d-l Nastase trebuie sa-si modifice radical conceptiile si stilul de a vorbi si de a se comporta.
  Unor pieteari nu poti sa le vorbesti ca in aula universitatii si cu ticalosii mitocani ,precum basistii, trebuie sa le vorbesti pe limba lor si sa te porti ca atare altfel te iau de fraier.Exact asta s-a si intamplat pana acum.
  Ponta a inteles ca trebuie sa schimbe macazul in comunicare si nu a economisit exprimarile dure si fruste fata de BaSecu.Asta trebui sa faca si AN.

 88. 89 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 2:31 pm

  Regionalizare: progres sau regres?
  de Dinu C. Giurescu

  http://www.cotidianul.ro/regionalizare-progres-sau-regres-208564/

  La 26 mai 2003, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 „privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS)“.

  Pornind de la „unităţile administrative existente în statele membre“ (articolul 3/1 din Regulament), Regulamentul fixa 3 niveluri cu praguri demografice minim şi maxim, denumite NUTS, astfel:

  Nivel minim – maxim (locuitori)
  NUTS 1

  3 milioane

  7 milioane

  NUTS 2

  800.000

  3 milioane

  NUTS 3

  150.000

  800.000

  Regulamentul afirma că noua reglementare a pornit de la „o nevoie tot mai mare de armonizare“ a statisticilor „pentru a dispune de date comparabile pentru ansamblul Uniunii Europene“.

  *Ce a rezultat din adoptarea şi aplicarea pe teren a hotărârii 1059/2003?

  Cele 25 state suverane ale Uniunii Europene sunt împărţite astăzi în 89 de unităţi teritoriale de nivel NUTS 1 (3-7 milioane locuitori) şi 254 de unităţi de nivel NUTS 2 (800.000 la 3 milioane locuitori) în total 343. La baza acestor 343 de teritorii nou delimitate se află cele existente1 (1.214 în total) cu denumirile lor tradiţionale (arrondissements, départements, Kreise, provincias, regional authority regions etc.).

  În acest fel, forurile diriguitoare ale Uniunii Europene dispun în prezent de 343 de unităţi teritoriale în loc de 25 state ale Uniunii Europene.

  Ele au fost create, afirmă regulamentul nr. 1059/2003, „pentru toate statisticile… necesare“ (punctul 3 din introducerea regulamentului).

  Dar regulamentul nr. 1059/2003 mai cuprinde două referiri la aceste 343 de noi unităţi teritoriale, peste care trece însă destul de repede.

  Punctul 12 al introducerii precizează:

  „Nomenclatorul NUTS se limitează la teritoriul economic al statelor membre“ (sublinierea D.C.G.).

  Iar articolul 2 din acelaşi Regulament la punctul 1 adaugă:

  „Nomenclatorul NUTS împarte teritoriul economic al statelor membre, astfel cum este definit în Decizia 91/450/CEE, în unităţi teritoriale. El atribuie fiecărei unităţi teritoriale un cod şi o denumire specifică“ (sublinierea D.C.G.).

  În concluzie, împărţirea statelor membre ale Uniunii Europene în regiuni de dezvoltare priveşte teritoriul lor economic. Regionalizarea ţinteşte de fapt realitatea economică.

  De ce împărţirea celor 25 de state europene în 343 teritorii regionale, dincolo de motivarea „statistică“?

  Regulamentul 1059/2003 nu o spune explicit. Din context putem afirma că motivul esenţial l-au reprezentat pătrunderea şi controlul economic direct în regiunea respectivă.

  Statul suveran are pârghii mai numeroase şi mai eficace de a se opune unui asemenea control decât o regiune cu o populaţie între 180.000 şi 3 milioane sau între 3 şi 7 milioane de locuitori.

  „Înlocuirea statelor suverane cu pieţele suverane“2, cât şi relaţia dintre aceste pieţe economice şi democraţia politică constituie probleme esenţiale ale regionalizării.

  Pe cale de consecinţă, în legiferarea regionalizării teritoriale, forurile noastre competente – şi în primul rând Parlamentul şi Guvernul României – urmează să examineze cu mare atenţie şi să prevină posibilitatea ca o regiune sau alta să fie scoase de sub suveranitatea statului român prin politica economică a multinaţionalelor, prin ambiţii locale sau alte criterii de orice fel. Să prevină astfel fragmentarea de facto a teritoriului României.

  Regionalizarea n-a salvat Europa de la criză. Ţări precum Spania, Italia, Portugalia, chiar şi Franţa se află în mare dificultate.

  Regionalizarea duce la spargerea economică a ţărilor europene şi la dominaţia pieţelor de capital care scapă de sub controlul statelor. Cu acest experiment, spre ce se îndreaptă omenirea?

  Europa regiunilor ne întoarce spre Europa medievală a secolelor IX-XIV, nu numai ca imagine, dar şi în conţinut, cu fragmentarea puterii politice şi dispariţia autorităţii statului.

  9 martie 2013

  1 Acad. Ion Otiman Păun, Nicoleta Mateoc-Sîrb, Camelia Mănescu, Vasile Goşa, Andrea Feher, Nicoleta Florian, Adrian Băneş – Împărţirea administrativ-teritorială. Dezvoltarea regională în Uniunea Europeană şi în România, Academia Română, 2013, p. 30, tabelul 8.

  2 Formularea aparţine deputatului Marian Neacşu în Camera Deputaţilor a României, la 25 februarie 2013.

  Dinu C. Giurescu

 89. 90 papasha mai 8, 2013 la 2:32 pm

  DAAAA ,

  FARA NICI O RETINERE , ATAT MACROECONOMIA CAT SI MICROECONOMIA SUNT DOUA CONCEPTE COMPLEXE , CARE TREBUIESC IMPERIOS DEZBATUTE LA NIVELUL MASELOR , CACI NUMAI DE ACOLO POT APARE IDEI SI ABORDARI NOI , LEGATE DE FENOMENELE GLOBALIZARII !!! #@%**&^#$%@*&^% !!!!

  SORO , DA BINE SE MAI ZICE IN HORA UNIRII ,
  AMANDOI SUNTEM DE-O MAMA ,
  AMANDOI SUNTEM DE-O SEAMA …….

  PROSTII NOSTRI + PROSTII LOR = BASSECU GUVERNATOR !

  CU SIGURANTA CA PRIN ZONELE NOASTRE , MAMA PROSTILOR E MEREU GRVIDA !!!


  http://life.hotnews.ro/stiri-fun-12516692-clipul-zilei-vox-populi-sau-cum-faci-ras-televizor.htm

  CE L-AM MAI SPURCAT PE RAPOSTU’ BRUCAN , CU 20 DE ANI AI LUI , DAR IMI DAU SEAMA CA MAI TREBUIESC INCA VREO 20 – 30 !

 90. 91 blogideologic mai 8, 2013 la 2:51 pm

  Astrofizicianul Stephen Hawking cere “boicotul academic” al Israelului de către lumea civilizată http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2013/05/08/le-physicien-stephen-hawking-soutient-le-boycott-academique-d-israel_3173677_3218.html

 91. 92 Doru Coarna mai 8, 2013 la 3:06 pm

  Parca eu spuneam ca numai un fond de investitii poate slava OLTCHIMul si altele asemenea, dar m-ati contrat! Recunosc, a fost vina mea, trebuia sa precizez ce fel de fond de investitii sa fie acela, anume unul israelian…

  Insa bine si asa, kazarul la nevoie se cunoaste…

  Ma gandesc cateodata ce s-ar fi intamplat daca, la momentul crearii acestor giganti industriali, o Divinitate i-ar fi soptit lui Ceausescu la ureche ce se va alege si unde vor ajunge respectivele obiective… Poate ca scapam de nebunia industrializarii supradimensionate si nenaturale… Poate ca traiam mai bine, cu copane in loc de gheare, cu mici in locc de adidasi de porc… Poate!

  Aiurea, maniaci din astia ar fi inventat orice altceva numai sa chinuiasca poporul asta, le place, inseamna putere pt ei…

  Ma uit acum la Ponta cum isi explica el marele numar de morti de pe sosele… el nu stie ca pe vremuri treceai pana la mare prin vreo 70 de comune si mergeai cu 60/80, iar accidentele se lasau cu aripi de Dacie indoite… Acum pe autostrada sunt mai putine accidente dar la viteze mari, asa ca numarul de mortaciuni devine notabil… Oricum, respectivii au iesit din sistem si cred ca cineva se bucura in sinea sa… Asa ca se vor inaspri pedepsele, tot asa cum s-au inasprit cele pt parcare ilegala, fasa sa fie nevoie sa se faca parcari…

  Daca voi gasiti un exemplu mai clar de logica imbecila, rog sa fiu informat!

 92. 93 blogideologic mai 8, 2013 la 3:14 pm

  Aveam cevaş dubii privitoare la frumuseţea şi puritatea „ideologiei” transhumaniste sprijinită pe sinergiile NBCI atunci când am observat că pilonul „N” desemnează nanotehnologiile. Acum citesc despre o confirmare a toxicităţii nanomaterialelor într-un studiu făcut de americani http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/05/07/la-toxicite-des-nanomateriaux-confirmee-par-une-etude-americaine_3172367_3244.html

 93. 94 Karakas mai 8, 2013 la 3:24 pm

  As spune ca asta este timpul romanilor si nu trebuie pierdut nici un minut. Suntem mai interconectati ca niciodata. Putem schimba idei din experienta noastra si a altora, astfel incit sa nu repetam greseli. Avem o baza institutionala acum destul de solida (perfectibila).

  Guvernul Ponta are o sansa fantastica, pentru ca vine pe fundalul a opt ani de erodare a dreptei. Dar, angrenat in actul guvernarii, poate sa scape din vedere aceste aspecte de strategie si planificare. Ca sa fie de succes o administratie trebuie sa aibe in permanenta un think-tank in spate (sau mai multe). Iar propunerile domnului Nastase despre microeconomie ar trebui analizate serios, pentru ca sunt valide.

  Sper ca Romania sa stie sa evite capcanele corporatizarii, si sa stie sa promoveze firmele mici. Nu ma incinta cind aud ca se contruiesc nu situ cite Mall-uri. As fi preferat sa se construiasca piete pentru tarani/fermieri sa isi desfaca produsele.

  Toti vorbesc despre agricultura, dar nu se intrevede nimic „revolutionar” in domeniu. Care sunt politicile guvernului pentru dezvoltarea agriculturii romanesti? Concret, cite livezi au fost create, cite vii, cite sere, cite ferme zootehnice in ultimul an?

 94. 96 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 3:51 pm

  Propunere pentru revizuirea Constitutiei: ​30 de ONG-uri doresc autonomia cultelor religioase fata de stat
  de L.P. Miercuri, 8 mai 2013,

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14764446-propunere-pentru-revizuirea-constitutiei-30-ong-uri-doresc-autonomia-cultelor-religioase-fata-stat.htm

  30 de ONG-uri au propus miercuri Forumului Constitutional introducerea in Constitutie a sintagmei “Romania stat laic”. Totodata, acestia propun introducere in viitoarea Constitutie a unei prevederi care sa stipuleze autonomia cultelor religioase fata de stat. Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) precizeaza, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca aceste propuneri au ca scop intarirea si extinderea drepturilor tuturor cetatenilor, din perspectiva religiei, fara deosebire de confesiune sau credinte individuale.

  Reprezentantii ASUR spun ca, in contextul dezbaterilor publice actuale privind revizuirea Constitutiei, ONG-urile semnatare isi reafirma sustinerea pentru laicitatea statului si fac un apel catre toate fortele politice implicate in procesul revizuirii Constitutiei sa sustina ideea unei Romanii laice.

  Propunere de modificare a articolului 1 din Constitutie:
  Statul roman
  “Romania este stat de drept, democratic, laic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate”.
  In expunerea de motive, reprezentantii ONG-urilor spun ca aceasta completare aduce o clarificare necesara prin care se garanteaza caracterul secular al statului si se intareste separarea intre stat si cultele religioase, fara a aduce in nici un fel atingere drepturilor deja afirmate.

  Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR: “Laicitatea statului este o problema in Romania, in momentul de fata. Desi majoritatea oamenilor, inclusiv politicienii, cred ca Romania este definita ca stat laic in Constitutie, acest lucru nu e adevarat.
  Prin urmare, una din propunerile noastre este exact enuntarea laicitatii statului, iar celelalte propuneri deriva din aceasta. La redactarea materialului trimis Forumului Constitutional am luat in calcul si prevederile tratatelor internationale la care Romania a aderat, in privinta laicitatii si a libertatii de constiinta”.

  Propunere de modificare articolul 29: Libertatea constiintei
  “(4) Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.
  (5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat. Activitatile cu caracter social ale cultelor sunt eligibile pentru finantare din bani publici prin competitii de proiecte, conform legii.
  (51) Statul asigura accesul la asistenta religioasa in armata, in spitale, in penitenciare, in aziluri si in orfelinate, conform legii.
  (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine, in conformitate cu principiul interesului superior al copilului”.
  Acestia spun ca modificarea propusa largeste sfera de aplicare la toate interactiunile sociale si nu doar la cele dintre culte, imbunatatind astfel cadrul de aparare a libertatii de constiinta.

  In ceea ce priveste asistenta religioasa in anumite situatii, modificarea intareste dreptul indivizilor prin obligatia statului nu doar de a inlesni, ci chiar de a asigura astfel de servicii.

  Propunerile sunt sustinute de 30 de organizatii non guvernamentale printre care ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia Accept, Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR), Centrul de Studii in Idei Politice, Centrul de Studii Internationale, Fundatia Soros etc.

 95. 97 anonim mai 8, 2013 la 3:52 pm

  Statul n-a facut decit sa incerce asupra acestui material inca inform experiente teoretice care au dat cele mai rele rezultate . Singurul lucru pozitiv care s-a realizat pina acum este amestecul silnic in orice activitate economica.

 96. 98 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 4:18 pm

  Am mai spus-o si o repet:

  Israel cu ai sai falsi evrei vor sfarsi urat.

  Acest lucru este scris.
  Se stie, chiar si kazarii il stiu, totusi, in inconstienta lor, merg inainte catre propriul sfarsit…..

  Nu poti castiga un razboi, luptand impotriva a mai bine de 90 % din populatia omenirii. Probabil ca vor pricepe cand va fi mult prea tarziu pentru ei……

  Pacat, unii dintre kazari sunt foarte inteligenti, inteligenta pe care ar fi fost mult mai bine daca si-ar fi folosit-o pentru progresul omenirii si nu pentru subminarea si distrugerea acesteia……

  Cum zice americanu”

  What goes arround…comes arround…
  Sau pe romaneste:

  Dragilor veti culege doar ceea ce ati semanat in decursul celor 2013 ani de viata in comun pe aceasta planeta…….acest lucru doar de la Iisus coborare…….

  Palestina este doar parte din mizeria pe care ati improscat-o asupra intregii omeniri.

  Sper, cu ajutorul bunului Dumnezeu, sa mai fiu pe aceasta planeta, cand totul se va sfarsi si cand o noua si adevarata Renastere va cuprinde intreaga omenire……

  Cred ca va fi superb, fara nici o gluma.
  As dori sa fac parte din aceasta noua omenire, curatata de tot ce a avut ea mai rau, mai putred si mai fetid in decursul atator amar de ani.

  Nu pot spune decat Doamne ajuta……..

 97. 99 Marian Nicolae mai 8, 2013 la 4:25 pm

  @ blogideologic mai 8, 2013 la 2:51 pm

  Va multumesc pentru link.

  Se pare ca oamenii incep sa se trezeasca pe aceasta frumoasa si albastra planeta, a treia de la Soare………

 98. 100 Cris mai 8, 2013 la 4:34 pm

  Asta cu „nu mai e voie să te dezvolți pe datorie” e ca aia cu poluarea: tot Occidentul a poluat până n-a mai putut cu fabricile și automobilele lui, s-a dezvoltat, iar acum, strigă la țările „emergente” precum China: nu mai poluați, fraților, că distrugeți planeta!
  În privința agriculturii, sunt perfect de acord cu dumneavoastră. E sectorul care ne-ar salva. Problema e că oamenii noștri nu vor să lucreze în agricultură și ramurile ei, de parcă n-ar fi majoritatea fii de țărani.
  Văd că guvernul și în special Daniel Constantin se ocupă de aplicarea unor politici de susținere și încurajare.
  E aceeași situație cu cea din Italia, Spania, Portugalia, Grecia, chiar și Franța. Și acolo există locuri de muncă în agricultură, zootehnie ș.a., dar tinerii nu vor să le ocupe. vor să fie conțopiști.

 99. 101 Draghi Puterity mai 8, 2013 la 5:10 pm

  O alta veste „buna”:

  http://www.financiarul.ro/2013/05/08/in-curand-ni-se-va-lua-si-dreptul-de-a-ne-opune-exploatarii-gazelor-de-sist/

  Ce imi place consecventza sistemului de valori al UE… Nu mai pot de sanatatea noastra dorind sa scoata bicarbonatul din mici (da, stiu, Ponta nu ii va lasa, aplauze furtunoase, se intoneaza imnul… etc) in schimb ne prescriu exploatari cu cianuri si substante cancerigene in apa freatica, desertificari si cutremure in numele unui foc de paie obtinut prin fracking!

  Nu pot decat sa le transmit un calduros „Frack you!”

 100. 102 Doru Coarna mai 8, 2013 la 5:15 pm

  @ blogi,

  cine anume ziceai ca a constat ca exista un conflict logic intre Fiinta si Devenire?

  Adica cele doua vor, in mod logic, chestii diferite! Fiinta vrea altceva decat Devenirea, iar Devenirea la randul ei, vrea altceva (???) decat Fiinta…

  Sau: Fiinta sa lupta cu Devenirea, iar Devenirea se lupta cu Fiinta! Devenirea nu vrea ca Fiinta sa devina, iar Fiinta nu vrea ca Devenirea sa fiinteze, probabil!

  Stii ce recomand eu? Un pact de coabitare intre Devenire si Fiinta! Crede-ma, e singura solutie… m-au luminat cei doi protagonisti…

  Stai sa derulez… Georges Dumesnil! Tare baiatul!

  Realizezi ca logic inseamna formal, deci trebuie ambele definite in interiorul aceluiasi sistem formal pt a putea observa conflictul, altminteri exista conflict intre orice! Ori, care ar putea fi acel sistem formal care defineste ambele categorii, ca nu-i! Si atunci, baiatul asta gandeste asa: cica daca Devenirea actioneaza asupra Fiintei, aceasta se transforma, eventual evolueaza, si de aici conflictul lui logic, vorbim despre o alta Fiinta, deja devenita, nu despre cea initiala, inca nedevenita, asupra careia a actionat Devenirea… dar asta nu-i conflict, e doar actiune! In sensul acesta exista conflict logic si intre om si salam, desi sunt indisolubil legate, daca mananca salamul se ingrasa si devine alta persoana, una obeza…

  Parerea mea este ba din contra, Devenirea este intrinseca oricarei Fiinte precum codul genetic, aceasta nu poate exista in lipsa ei indiferent ca-i in sens evolutiv sau involutiv, deci nu-i conflict ci Creatie. Cand spui insa logica, se incurca socoteala filosofica caci formalismul lipseste si astfel nenea ala a dat-o’n gard bine de tot, el insusi probeaza un stadiu intermediar in procesul devenirii, poate ca spre senectute sa-si fi reevaluat teza, altminteri pot doar crede ca era obosit, saracu’…

  Asta face parte din categoria de adevaruri de genul: „cel mai mare compozitor a fost betovan”, scriu asa ca sa nu ma dea in judecata pe noua legislatie, proprietarii brandului…

  PS. Vinde-mi si mie pontul, cum naiba rezisti citind asemenea chestii? Stiu ca-mi vei raspunde recenzandu-mi intreaga creatie a aluia, dar intelegi la ce ma refer.

 101. 103 Radu Humor mai 8, 2013 la 5:17 pm

  Dacă nemții spun asta, noi romanii ce să mai zicem?

 102. 104 Radu Humor mai 8, 2013 la 5:18 pm

  Uluitoare asemănare fizică ( şi nu numai, zic eu 😉 ) cu AN !

 103. 105 Cris mai 8, 2013 la 5:55 pm

  @Un cititor atent:
  În „viziunea” băsisto-macoveistă asupra Justiției, nu ai voie să te consideri nevinovat. Odată condamnat, trebuie musai să te consideri și tu vinovat. Nu există erori judiciare (involuntare și voluntare).
  Atunci cum e cu oamenii condamnați la 27-30 de ani de închisoare pentru omor, care au strigat tot timpul că sunt nevinovați, iar după 10-12 ani s-a constatat că nu erau vinovați și au fost eliberați, fără scuze cel puțin?
  După „raționamentul” procurorilor și jurnaliștilor, ei trebuiau să accepte sentința și să se căiască.
  Cum să crezi că judecătorii sunt infailibili, când una dintre condamnatele de mai sus a fost închisă pentru 27 de ani pe mărturia a două vecine care au jurat că ea e cea care și-a omorât soacra fiindcă se certa mereu cu soacra? (După 10 ani, fiul condamnatei s-a autodenunțat, iar ea a fost eliberată).
  Actele întocmite de unii procurori sunt puerile și înapoiate, de la exprimare până la „ideile” vânturare în ele.

 104. 106 Adrian B. mai 8, 2013 la 6:12 pm

  @ ZeV

  Vai de capul tau ! Daca gandesti asa CINIC , inseamna ca n-ai invatat nimic de la viata ! Cu toate scolile tale !

  Tara asta a ajuns in halul asta din cauza unor oameni FARA OMENIE , care au crezut ca totul li se cuvine si ca restul populatiei trebuie sa sufere !

  Intr-o societate NORMALA trebuie sa-si gaseasca locul toti oamenii : si cei puternici si cei slabi , saraci si bogati , destepti si mai putin destepti , etc.

  Iar societatea trebuie condusa de oameni cu omenie , de oameni intelepti si intelegatori . Nu de animale feroce care cauta sa faca numai rau !

  Comportamentul tau nu se deosebeste cu nimic de cel al lui Traian Basescu ! Adica , cel pe care ne spuneai ca l-ai votat de 3 ori !!!
  Aceeasi rautate , aceeasi ura , mizerie si prostie !

 105. 107 Adrian B. mai 8, 2013 la 6:57 pm

  @ All

  Rezultatele guvernarii Ponta !!!

  http://www.rtv.net/caz-socant-o-femeie-a-suferit-atac-cerebral-din-cauza-unei-somatii-eronate-de-la-fisc_78810.html

  http://www.dcnews.ro/2013/05/legea-reinviata-dupa-15-ani-care-ar-putea-falimenta-mii-de-firme-si-bolnavii-vor-suferi/

  http://www.realitatea.net/ponta-sunt-dispus-sa-fiu-luat-de-guler-si-dat-afara-din-birou-pentru-ideea-confiscarii-masinilor_1175760.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

  Oare care-i diferenta dintre fumarit , coserit , zeciuiala , japca , haraci sau alte biruri si ceea ce se intampla astazi ?

  Cred ca d-ul Ponta isi va lua prima ” lectie ” la referendumul pentru modificarea Constitutiei ! Acolo va avea ocazia sa vada care sunt efectele coabitarii si a minciunilor odioase pe care le-a servit naivilor de romani !

 106. 108 papasha mai 8, 2013 la 7:08 pm

  Daca si nea caisa asta , mare macroeconomist , care face microeconomie , ne tot da lectii ca sa ne fie bine , ca sa nu ne fie rau , a dat faliment , atunci , noi ar trebui sa ne spanzuram .

  LONDON (Reuters) – Britain’s weak economy has taken its toll on the nation’s poshest greengrocer with Prince Charles forced to close his organic vegetable store, citing falling trade and rising prices.

  Prince Charles, the heir to the throne and a champion of the environment, opened a store near to his country home Highgrove in Gloucestershire, south-west England, about eight years ago after converting his estate to organic farming in 1986.

  The store, The Veg Shed, sold organic vegetables and fruit freshly grown on the estate’s Duchy Home Farm and became known for selling edible but oddly shaped organic produce that would normally be rejected by supermarkets.

  But a spokeswoman for the prince said the store had closed after it failed to make a profit as it was no longer financially viable. The produce was invariably more expensive than at local supermarkets.

  Dar nea asta , falimentatu’ , saracu’ de el , din ce o sa mai traiasca ?

 107. 109 dlnimeni mai 8, 2013 la 7:19 pm

  Dragi Puterity: numarul electorilor care il aproba pe dl Ponta, in sensul ca ii accepta optiunea personala de coabitare cu dl Basescu, este considerabil, el nu se limiteaza la citiva maimutoi politici care, incercind sa profite si personal de noua linie de propaganda prezidentiala, incep, in fapt, sa dezvolte un joc la doua capete ( si, veti vedea, in cazul multora dintre ei jocul va avea succes! ). Putem discuta daca mandatul primit de actualitatea majoritate de la electorat presupunea coabitarea, deci daca nu cumva corectitudinea politica ar fi insemnat organizarea unor anticipate, dupa semnarea acordului de colaborare cu presedintele, insa aceasta discutie ar fi doar una de club politic, ori de cafenea politica daca doriti – cel putin pentru moment. Atrage atentia activitatea propagandei pro-prezidentiale de aducere la tacere a antipatizantilor prezidentiali. Personal, nu ma idoiesc ca articolele sunt citite. Altfel, ce mai faceti? Ma bucur sa va aflu viguros ci combativ.

 108. 110 dlnimeni mai 8, 2013 la 7:21 pm

  si combativ, Draghi, scuze pentru erorile de tastare.

 109. 111 Draghi Puterity mai 9, 2013 la 12:38 am

  @dlnimeni

  Ce mai fac? Daca e sa fiu sincer – slacktivism. Deocamdata…

 110. 112 dlnimeni mai 9, 2013 la 7:22 am

  Draghi Puterity: si eu faceam literatura fara sa stiu, ca sa parafrazez din clasici. Si tocmai ma gindeam ca este inca mare nevoie de perdanti, in lumea romaneasca.

 111. 113 ZeV mai 9, 2013 la 7:37 am

  Doru Coarna 5:15 pm
  🙂 😉 😉
  Excelent, maestre, m-am bine dispus pe urmatoarea saptamana, accelerandu-mi Devenirea care, cam bă(l)tea pasul pe loc în ouă roşii, un pahar de vin rosu şi un rest de friptură de miel.
  Cât despre blogi, domnia sa tot incearca sa depaseasca ,,acces denied” atunci cand vrea să ,,devină” spre absolut…(doar) incercarea moarte n-are..
  😉

 112. 114 blogideologic mai 9, 2013 la 8:03 am

  @ Doru Coarna
  Mulţumesc pentru interes. Da, este un excerpt din cartea „Concepţiile filosofice durabile la extrem (perdurabile)”.

 113. 115 Marian Nicolae mai 9, 2013 la 8:41 am

  @ papasha mai 8, 2013 la 7:08 pm

  N-ati auzit ca nea asta Falimentatu cica ar fi ruda cu Vlad Tepes??!!!!

  Sunt sigur ca Dracula al nostru s-a gandit si a pus deoparte ceva si pentru nea Falimentatu’………………………….

 114. 116 blogideologic mai 9, 2013 la 5:07 pm

  Măi băiete, @ZeV (alias Zebulon). După cum tu însuţi mărturiseai, ai votat continuu pro-Traian Băsescu! Şi cum descoperea cineva, ai venit pe blogul AN sărind din barca blogului portocaliului parlamentar pedelist Cristian Preda. Iar cum descopeream eu, ai sosit aici dovedind respect neţărmurit faţă de anaforalele fanariote ale Comisiei Europene ! La un moment dat chiar îmi reproşai mie că n-arăt respect suficient pentru anaforaua MCV ! Chiar nu ţi-e ruşine, băiatu’ @ZeV?

 115. 117 ZeV mai 9, 2013 la 9:19 pm

  blogideologic
  Domnule ,,link” , asa se exprimă un intelept la vârsta senectuţii ?
  Deşi se spune că timpul inexorabil ne duce, pe unii, în cealaltă extremă a clopotului lui Gauss, speram că procesul, în ceea ce te priveşte, nu este chiar atat de avansat. Dar, în fine…c’est la vie.
  😉
  PS
  Cred că esti intr-o gravă confuzie, raportul MCV este o făcatură macovistă utilizată ca armă politică , am spus acest lucru de am obosit.
  Data viitoarem cand voi aborda subiectul MCV am sa utilizez linkuri, pentru ca şi dumneata să pricepi despre ce este vorba.
  Trimiteri catre comentarii de-ale mele anterioare, evident.
  😉

 116. 118 epolitikon mai 11, 2013 la 6:18 pm

  @ZeV
  Foarte ambiguu punctul dvs. de vedere. Nu am reusit sa-l urmaresc pana la jumatate.


 1. 1 Macroeconomie si microeconomie | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 7, 2013 la 10:44 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: