Cum remaniem carnea stricată?

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

8 Responses to “Cum remaniem carnea stricată?”


 1. 1 Doru Coarna ianuarie 11, 2012 la 8:43 am

  Din pacate romanii au apucat sa consume, unii mai mult altii mai putin, din carnea asta stricata si nu simt prea bine. Sigur ca dupa criza se vor apuca sa caute hrana alternativa, dar garantati ca-i ecologica, cat de cat?

  Problema ramane aceeasi si vad ca nu vreti sa incercati a va concentra putzin asupra ei: cum trebuie procedat, legislativ, ca o putere vadit neperformanta (sa zicem doar atat), sa poate fi remaniata toata odata, in bloc, pana la expirarea mandatelor (?).
  Trebuie cautata o solutie pt aceasta problema, ca sa ferim generatiile urmatoare de aceleasi surprize si chinuri.

  Cheia se afla in zona Curtii de Conturi cred eu, cand lucrurile o iau razna aceasta afla prima si ar trebui sa aiba puterea de a impune consecinte imediate, poate chiar la forurile europene. De ce nu se merge pe drumul asta?

 2. 2 Vasile, ianuarie 11, 2012 la 10:01 am

  R:
  Prin afumare, sau alte procedee din industria caramangeriei, fabricare de mititei si cirnati la oferta sau pentru pomeni politice, prostul inghite nu comenteaza!

 3. 3 MIHAELA ianuarie 11, 2012 la 12:38 pm

  @ Doru Coarna
  Nu te supara dar esti cam alaturea cu drumul.
  II reprosezi d-lui Nastase (si probabil intregii opozitii) ca nu vrea sa incerce sa se concentreze asupra unei probleme :”cum trebuie procedat, legislativ, ca o putere vadit neperformanta (…) sa poata fi remaniata toata odata, in bloc, pana la expirarea mandatelor”
  Stii bine ca exista un singur procedeu, legislativ si democratic: motiunea de cenzura. Dar cum opozitia nu are majoritate parlamentara (ca d-aia se si numeste „opozitie”) nu poate finaliza cu succes acest demers.
  Iar cheia nu se gaseste la Curtea de conturi, ci la Parchetul general.
  Curtea de conturi nu face decat sa controloze si sa evidentieze neregulile, Parchetul insa trebuie sa se autosesizeze in legatura cu cele semnalate de Curtea de conturi.
  Dar care Parchet, cel condus de Laura Codruta Kovesi,omul lui Basescu??
  Asa ca fii mai atent cu reprosurile, sau o faci numai de dragul de a reprosa ceva, cuiva?

 4. 4 Doru Coarna ianuarie 11, 2012 la 7:29 pm

  @ Mihaela,

  motiunea de cenzura nu face doi bani cand esti in opozitie si deci nu ai majoritate parlamentara, deci tu esti pe… aratura, cu tractorul, la volan. Dovada: imensul rahat reusit de opozitie cu motiunile de tot felul!

  Apoi, Parchetul serveste Patria, deci puterea draga mea ratacita, asa ca niciodata nu va actiona impotriva acesteia, ci se va face ca ploua din motive macar salariale.

  Curtea de Conturi insa,si asta se poate face legislativ, ar trebui sa apartina mereu opozitiei, si atunci ea poate constata furtishagul sau proasta administrare a banului public si poate apoi sesiza O INSTITUTIE INDEPENDENTA PUTERII, si cum in plina dictatura asa ceva nu exista in Romania, atunci ar trebui sa poata sesiza un for european. Inteleg ca poate asta te jeneaza, nu? Pe vesnic perdantii romani, NU!

 5. 5 Aya ianuarie 12, 2012 la 1:38 am

  @

  MIHAELA

  Imi amintesc de una dintre invataturile maestrului meu intru politica (si nu numai!):
  „”Aya”, in politica nu este suficient sa ai dreptate si nici macar necesar- important este sa ai voturi”.

  P.S.
  Este necesar sa-ti precizez numele maestrului meu?

 6. 6 Aya ianuarie 12, 2012 la 4:22 am

  REMANIEREA CRIMINALULUI GUVERN BOC ESTE UN NONSENS

  Diversi pedelisti au lansat inca din decembrie, ideea „remanierii guvernamentale”. Ideea a fost reluata in primele zile ale anului 2012.

  Conform DEX: “REMANIÁ, remaniez, vb. I. Tranz.
  1. A face modificări în organizarea unei instituții, în compoziția unui guvern etc.
  2. A transforma parțial o mașină, o instalație sau o construcție, după o deteriorare, cu scopul readucerii în starea de funcționare sau pentru a-i îmbunătăți caracteristicile funcționale.
  3. A înlătura defectele unor materiale sau ale unor produse care nu corespund prescripțiilor tehnice impuse, dar care nu sunt considerate nici rebut total. – Din fr. remanier.

  Cea de a doua si chiar cea de a treia acceptiune a termenului “remaniere” imi par mult mai nuantate decat prima si, prin combinare si extrapolare se poate ajunge, in cazul remanierii guvernamentale, la o formula “explicativa” mult mai nuantata decat seaca exprimare “a face modificari in compozitia unui guvern”.

  Remanierea guvernamentala se impune cand functionarea executivului a devenit defectuoasa in urma activitatii precare a unor ministri care, prin actiunile sau nonactiunile lor impieteaza asupra intregului prin crearea de sincope sau chiar prin aparitia pericolului blocarii.
  Intrucat deciziile si actiile executivului influenteaza direct socialul si economicul, in cadrul carora elementele componente se afla intr-o stare reciproca de conditionare directa sau indirecta, defectiunile aparute in guvern se rasfrang inevitabil asupra ansamblului socio-economic- nu in ultimul rand si deloc nesential- asupra zonei culturale, care merita o abordare separata. Bref, remanierea se impune, prin forta logicii, in astfel de cazuri.
  Care este, insa, conditia esentiala, obligatorie si necesara pentru a se ajunge la ideea de remaniere, din perspectiva mai ampla, expusa?
  Raspunsul este elementar: trebuie ca guvernul sa fi functionat coerent cel putin o perioada (si, desigur, chiar din momentul instalarii sale). Reduc: sa fi functionat (in sensul corect al destinatiei unui guvern).

  Nu trebuie sa fie cineva un mare analist pentru a realiza ca guvernul Boc NU a functionat vreodata, in scopurile consacrate, indiferent de componenta sa. Ma refer la toate Cabinetele care au purtat genericul nume Boc.
  In aceste conditii, remanierea nu are sens.
  Sau, are tot atata sens cat schimbarea cauciucurilor unui automobil al carui motor nu a functionat vreodata (si nici nu ar putea functiona, caci piesele sale au doar aparenta unor componente reale, iar in rezervor a existat de la inceput benzina amestecata cu zahar) considerand ca astfel va porni.
  Criminalul guvern Boc trebuie schimbat in totalitate, incepand cu premierul. Este unica solutie pentru ca executivul sa functioneze.

  In aceste conditii, de ce ar fi facuta “remanierea”?
  Raspunsul este pe cat de la indemana, pe atat de amplu, ratiunile extinzandu-se pe paliere multiple si, deseori, cu canale de legatura intre ele. A crede ca doar “agatarea de putere” este motivul ar fi dovada de superficialitate.
  Privind cu atentie toate actiunile guvernelor Boc, se observa un sir COERENT de “greseli” care, toate si fiecare in parte, se constituie in piese de domino ce duc la o constructie de POLITICA GENOCIDARA PROGRAMATA la nivel national- social, economic, cultural.
  Fiecare “greseala”- piesa de domino a numitei constructii- are, la randu-i, efect distructiv de domino pe sectorul in care a fost aplicata.

  Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a avut efect distructiv de domino asupra economiei pe de o parte prin scaderea consumului (care este un motor economic) si, pe de alta parte, pe cale de consecinta, prin restrangerea sferelor productiei si serviciilor ceea ce a dus la scaderea numarului locurilor de munca, aspect de natura a pune o presiune imensa si mereu crescanda asupra bugetului, atat prin sporirea numarului somerilor cat si prin reducerea numarului contributorilor.

  Acest ciclu are vocatie de autoreproducere. Ansambul economic si social urmeaza sa se autodistruga, prin declansarea unor reactii in lant.

  Semnele intentiilor de actii cu previzibile (cel putin, pentru cei atenti la amanunte!) efecte masiv distructive, in lant, asupra economiei si societatii au aparut chiar in primele discursuri ale criminalului Boc, dupa instalarea sa la Palatul Victoria (ianuarie 2009).
  Din pacate, toate acele “semne” foarte clare si care ar fi trebuit sa fie luate in seama, au fost fie “nebagate de seama”, fie considerate “intamplari”, fie “greseli ale unui premier nu prea inteligent”.

  Solutia depasirii situatiei actuale in care se afla Romania este preluarea rapida a guvernarii de catre USL, cu Victor Ponta premier.
  Am incredere in procurorul Ponta, de un astfel de prim ministru este nevoie acum- asa cum am totala incredere in Adrian Nastase, cel mai bun premeir pe care l-a avut Romania si, pe cale de consecinta, in echipa “antrenata” de el.

  Masurile imediate, la nivel guvernamental, trebuie sa vizeze deblocarea situatiei precare a veniturilor populatiei- cu efect pozitiv imediat asupra consumului si, in lant, asupra productiei si serviciilor, ceea ce va duce, mai repede decat s-ar crede, la noi locuri de munca si la cresterea incasarilor bugetare, odata cu scaderea presiunii pe buget.

  Paralel, folosind toate mijloacele posibile- de la identificarea resurselor bugetare (pentru ca acestea exista, doar ca iau drumul “conturilor personale”) pana la parteneriate puternice si serioase, de tip public- privat, trebuie relansata economia prin investitii masive (fara a fi neglijata agricultura, dimpotriva- aceasta fiind o resursa colosala si neexploatata corespunzator; absortia masiva si rapida a fondurilor europene trebuie sa fie o alta cale, paralela, de urmat).
  Investitorii care vor accepta sa intre in acest angrenaj foarte dificil al relansarii economice trebuie sa fie protejati si sa beneficieze de facilitati care sa le permita reinvestirea profitului si permanenta sporire a acestuia (scutirea de impozit pe profitul reinvestit fiind o solutie- ca si facilitatile oferite pentru angajarea somerilor si a tinerilor, cu un plus pentru absolventii de studii superioare, care trebuie motivati sa ramana in tara; solutii sunt multe si trebuie aplicate fulger, in paralel).

  NU IN ULTIMUL RAND trebuie anulate, imediat, Ordonantele de Urgenta care au produs, printre altele, nu doar haos, dar si umilinta si revolta intelectualilor.
  Intelectualii trebuie adusi alaturi de guvern, mintea lor trebuie folosita- or, pentru asta trebuie tratati cu respect, consultati, valorizati, lasati sa lucreze fara a le fi macinat timpul inutil si a le fi mutilate veniturile (decizia criminalului Boc de a-i obliga pe cei care castiga din drepturi de autor sa plateasca dari cu circa 50% mai mari decat restul populatiei active este de-a dreptul halucinanta- a spune ca este doar discriminatorie ar fi prea putin).

  Trebuie abrogata legea in urma careia au fost “recalculate” pensiile, mutilandu-se veniturile acestei categorii sociale.

  De asemenea, legea salarizarii unice este o periculoasa abordare totalitara si egalitarista, ce duce nu doar la scaderea veniturilor unor categorii- care, prin natura activitatii, fie nu au dreptul prin lege fie nu au timpul necesar pentru a obtine venituri din alte surse- dar si la dezinteresul total fata de anumite sectoare importante.
  Nu pot fi apreciati si salarizati (si nici pensia nu este corect sa fie calculata) in baza acelorasi criterii, un procuror si un lacatus mecanic, un politist si un arhitect, un cercetator si un portar, un functionar public si un profesor, etc. Unii dintre acestia se confrunta cu riscuri, provocari, grade de stres mai mari decat altii si, pe de alta parte, eforturile specifice sunt diferite.
  Regimurile diferite in baza “Statutelor” erau bine gandite- si nu este de mirare ca criminalul Boc vrea sa renunte la ele, intentia lui incadrandu-se in aceeasi coerenta sinistra a actiilor sale, pe care am semnalat-o.

 7. 7 Aya ianuarie 12, 2012 la 4:25 am

  Pentru a putea fi citit, usor, de toata lumea, reproduc

  EDITORIALJU’ DIN JURNALU’

  CUM REMANIEM CARNEA STRICATA?

  Trăim într-un stat cu instituţii care se prăbuşesc. Nu e nevoie de alţi miniştri

  Autor: ADRIAN NASTASE
  11 ianuarie 2012

  În România, discuţiile despre re­­mani­eri seamănă teribil cu discuţiile despre transferurile din fotbal. Nu con­tează scopul, importantă e în­şi­ru­i­­­­rea unor nume şi a unor sume de bani, în baza a numeroase speculaţii. Toată lumea devine chibiţ, toţi ştiu un pont. Guvernul pare că începe să joa­ce o partidă din jocul şcolăresc în care e mereu un scaun în minus şi, când se opreşte muzica, cel mai ghini­o­­nist rămâne în picioare şi e eliminat.

  Imediat după Anul Nou, voci ale puterii au început să ceară re­ma­ni­e­rea unui guvern care nu îi mai re­prezintă şi care nu mai funcţionează. E nevoie de sânge tânăr! În secunda următoare, miniştrii au început să declare, pe rând, că nu se simt remaniabili. Imediat au apărut şi liste cu cine pleacă şi cu cine vine. Evident nu e vorba de nici o re­maniere, cel mult un grup vrea să ia lo­cul altui grup. Şi evident, nu e ne­voie de nici o remaniere. Ce să re­ma­ni­ezi? Ultima remaniere a avut loc în septembrie 2010. Aţi simţit vreo schimbare?

  Trăim într-un stat cu instituţii care se prăbuşesc. Nu e nevoie de alţi mi­niştri. E nevoie de alt sistem, de altă gân­dire. De altă politică. În sistemul PDL, spitalele vor continua să se în­chidă, iar pe cele rămase le vom privatiza; la fel sistemul medical de ur­genţă (prin decret prezidenţial). În­vă­ţământul va deveni tot mai mult sursă de ştiri pentru publicaţiile erotice. Poliţia va fi tot mai incapabilă să-şi facă datoria, încercând să se autofinanţeze prin prelevarea unor „taxe de protecţie”. Magistraţii vor suporta, în continuare, jigniri şi ameninţări.

  PDL vrea remaniere în primul rând ca să ne spună, înainte de ale­geri, că guvernul ăsta nu a existat. Care Funeriu, aţi înnebunit? Cine e Igaş? E o formulă specifică băsescianismului. Când aerul politic de­vi­ne irespirabil, schimbi placa şi spui că eşti altcineva şi că toată viaţa ai luptat împotriva lucrurilor de care eşti acuzat… Dacă eşti de stânga devii de dreapta, dacă ai presat ju­de­că­torii, presezi procurorii şi aşa mai departe. În rest, realitatea rămâne aceeaşi. Guvernul nu poate fi remaniat aşa cum nu mai poate fi recuperată o bucată de carne care a început să fie verzuie şi să miroasă rău. Dacă vrei să rămâi sănătos, o arunci şi cauţi altceva de mâncare.


 1. 1 Cum remaniem carnea stricată? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 11, 2012 la 8:41 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: