„Scrisoare pentru un prieten îndepărtat”

Prin amabilitatea prietenului Florin Rotaru, directorul Bibilotecii Metropolitane din București, am citit câteva documente- probe din dosarul Noica-Pillat, strânse sub coordonarea lui Constantin Barbu în volumele „Arhiva neagră. Procesul Noica-Pillat”.

Între ele, mi s-a părut extrem de interesant, schimbul de scrisori dintre Cioran și Noica. Emil Cioran publicase, în 1957, la Paris, în „La Nouvelle Revue Française „, o scrisoare către Noica, intitulată „Scrisoare către un prieten îndepărtat„. Scrisoarea este o justificare pentru plecarea sa din țară dar ea cuprinde și multe întrebări deschise pentru cei rămași acasă.

Pentru că e scrisă în franceză, cuvintele sale – consideră Cioran – nu mai au nici urmă de pământ, de sânge, de suflet, el regretând „mirosul, frăgezimea, putreziciunea, amestecul de soare și de brumă, urâțenia nostalgică și superbul dezmăț” al limbii române.

Cioran subliniază și regretul său pentru perioada afirmațiilor sale „fanatice” și „ridicole”, atunci când, spre exemplu, considera că „răul societății noastre vine de la bătrâni”, și de aceea, „trebuie lichidați toți cei care au depășit patruzeci de ani, vârstă la care orice individ devine o insultă pentru națiune și o greutate pentru colectiv”.

Odată cu vârsta – spune el – a devenit mai tolerant. „Nu mai aveam puterea de a dori moartea unui dușman, din contră, îl înțelegeam, îl scuzam, îl comparam cu mine, eram mulțumit că el există”.

Nu are rost să prezint opiniile sale despre civilizația Ungariei, despre Rusia sau despre Occident. El ajunge însă la concluzia, pe care i-o transmite lui Noica: „abuzurile societății voastre permit celeilalte de a persevera în abuzurile sale și de a opune în mod destul de eficace, ororile sale acelora care se petrec la Dvs.” „Pentru Dvs. care nu o posedați, libertatea înseamnă tot. Pentru noi, care o avem, ea nu reprezintă decât o iluzie…”

La rândul său, Constantin Noica scrie, „din colțul acesta de lume unde, după cum știi, comentariul a fost totdeauna singura noastră formă de participație la istorie”, un „Răspuns al unui prieten îndepărtat”, în care expică faptul că „ordinea socialistă nu ni se pare de fel lumea viitorului, cum vi se pare vouă câteodată „, fiind „o lume naivă, poate simpatică dacă nu ar fi început prin a fi sub complexul timidității, violentă și care acum probabil că ar vrea să înceteze a fi așa, dar nu mai știe cum”. De aceea, crede el, „nu avem nimic de opus comunismului – decât valorile europene„.

Invidia pentru cei care au ales exilul, precum Cioran? „Am început să înțelegem că e mai multă platitudine în destinele voastre: până și exilul vostru banal, care riscă să vă ducă la nostalgie, patriotism și sentiment, ce puțin lucru este față de exilul nostru subtil, exil printre ai tăi, la tine acasă uneori, în lumea ta și totuși dintr-o dată vidat de ea”.

Nu vreau să comentez cele două scrisori – ele trebuie citite în contextul în care au fost scrise. Mi se pare cumplit însă faptul că pentru astfel de „probe”, pentru întrebările pe care și le-au pus și pentru încercări de răspuns, au stat în închisori ani de zile numeroși intelectuali români.

Să adaug și faptul că, deoarece, în vremea aceea nu existau bloguri, a fost nevoie de o expertiză grafică asupra textului, Ordonanța din 3 decembrie 1959, a ofițerului anchetator, arătând că la percheziția domiciliară efectuată la Consantin Noica „s-a găsit o scriere bătută la o mașină de scris ce are un conținut dușmănos regimului democrat popular din R.P.R.”. Era vorba de răspunsul la scrisoarea lui Cioran.

Expertiza grafică, pentru efectuarea căreia „s-au consumat materiale în valoare de 33 de lei”, a ajuns la concluzia că textul a fost, într-adevăr, dactilografiat pe mașina de scris „Olimpia”, seria 0106066.

36 Răspunsuri to “„Scrisoare pentru un prieten îndepărtat””


 1. 1 Cris februarie 22, 2013 la 10:44 am

  Îmi place ceea ce a scris Noica: exilul subtil, printre ai tăi, la tine acasă.
  Fără să mă compar cu el, și eu mă simt un exilat printre ai mei.
  În altă ordine de idei, se vede că și marii gânditori mai calcă în străchini câteodată.

 2. 2 Doru Coarna februarie 22, 2013 la 10:58 am

  Amuzant, este cuvantul care imi in minte relativ la dialogul celor doi, exilatul stia ca scriindu-i ii aduce prejudicii serioase celui din tara, iar acesta schita raspunsuri-svaitzer bune pt uzul fiecaruia… N-a fost insa sa fie asa, nimeni nu avea libertatea de a se juca in scris cu expatii…

  Adevarul esta ca 16 milioane de oameni pe vremea aia munceau, invatau si construiau, iar filozofii (ma rog…) care oricum nu participau, aveau obiectii? Asta-i menirea lor, intelectualii sunt vesnic nemultumiti insa ei nu inteleg ca nivelul mediu al societatii este incredibil de coborat si nu trece dincolo de concretul imediat, cel indepartat parandu-li-se truc sau minciuna.

  Si departe de a fi deacord, insa ceea ce au patimit intelectualii nu putea fi ocolit, nu s-a gasit niciodata vreo formula acceptabila pt putere, iar acestia, ce fel de intelectuali erau daca nu stiau nici macar atata lucru si isi asumau riscuri grave, inutil? Delictul de opinie era aspru sanctionat atunci si numai autocontrolul te putea feri de riscuri.

  Acum suntem in cealalta extrema, opiniile sunt indiferente! Insa tot se consemneaza, ce credeati?… Asa-i cand fracturezi istoria, cand faci viraje stranse cu tara precum cu o motocicleta, ocolind orice din teama si nepricepere ori experienta desi, motocicleta aia, tara, le-ar putea depasi prin simpla asumare populara ce are, asa cum stim, memorie scurta, initiativa nula si inertie infinita…
  Nu conteaza decat presiunea de sub capacul ceaunului cu mamaliga raportata la context…

 3. 3 George Ban februarie 22, 2013 la 11:57 am

  Nu stiu de ce unii s-au imbatat cu ideea ca Dl Nastase va fi sigur acasa in ianuarie 2013. Dupa cum constat acum, in conditiile unei justitii injuste, mai e cale lunga pana la eliberare. Daca „procurorii” DNA vor avea succes, Dl Nastase va fi eliberat in vara lui 2014. Asta daca nu apare vreo alta condamnare pana atunci!
  Acesta este scenariul cel mai sumbru, pe care „statul de drept” al unui singur individ se chinuie sa il realizeze.
  As fi fericit sa fiu contrazis si Dl Nastase sa fie acasa chiar maine!
  Dar unde sunt prietenii de altadata? Chiar aici pe blog, se discuta despre tot felul de subiecte exotice, de parca Dl Nastase ar sta linistit in casa de la Cornu si – intre doua carti politiste – ar lasa mintea sa-i zburde pe inefabile taramuri…

 4. 4 Marian Nicolae februarie 22, 2013 la 12:46 pm

  @ George Ban februarie 22, 2013 la 11:57 am

  Aveti dreptate.

  Eu am zis ce-i de facut, dar trebuie UNIRE FRATILOR !!!!!

  Mers la Jilava si scos ROMANUL Adrian Nastase, ca doar PENTRU NOI este inchis, nu pentru placerea de a vedea pe propria piele cum functioneaza sistemul…din interior…….

  Scos LEGAL deoarece nu poate sta inchis la ordinul procurorului ci la al judecatorului. – asta in cazul in care mai functioneaza in tara asta Codul Penal si Codul de Procedura Penala………

  Curios ca PSD-ul nu organizeaza nimic in aceasta directie……..

  Ah…am uitat, presedinte al PSD este Victor Naum…imi cer scuze, am vrut sa spun Victor Ponta…….totusi, daca-l stimeaza in continuare pe domnul profesor Adrian Nastase, ar putea sa aplice legea, nimic mai mult……

  Voi ce ziceti rumani dumneavoastra, ca iarasi vad rosu in fata ochilor…….

 5. 5 Radu Humor februarie 22, 2013 la 1:19 pm

  „… din colțul acesta de lume unde, după cum știi, comentariul a fost totdeauna singura noastră formă de participație la istorie”
  Ca o ironie a soartei, se pare că acea concluzie la care ajunsese atunci Constantin Noica este astăzi încă şi mai valabil .
  Fără alte comentarii…

 6. 6 Radu Humor februarie 22, 2013 la 1:20 pm

  valabilă….

 7. 7 Doru Coarna februarie 22, 2013 la 3:01 pm

  Deh, eu l-am avertizat sa se abtina 2-3 saptamani, putina penitenta de ochii DNA-ului nu strica, dar AN e tare impetuos… Asta l-a costat cateva sute bune de mii de euro si este deocamdata, sa vedem cand iese si ce se intampla pana atunci, dar si apoi!

  Din pacate nu-si poate citi blogul si nu i-l rezuma nimeni…

  Putea sa se „agate” de remarca favorabila a lui Basescu, cel mult!

  Nu vreau sa inteleaga nimeni gresit, dar nu te porti ca un savant cand esti la dispozitia analfabetilor, prin comparatie, caci nu stiu cate lucrari originale sau nu au scris respectivii…

  Deci rabdare, statul de drept functioneaza mai greu impotriva intereselor puterii si sistemului… Realizati ca in timp ce ai lui Base se impiedica in alegeri interne interminabile si ar trebui sa reprezinte doar tinte penale, iar PNL se intareste (ma rog) cu Iohannis, numai intarirea si a PSD-ului cu un Nastase in libertate mai lipseste! Daca PC-ul ar primi-o pe Nadia Comaneci in timpul asta, sa zicem, statul de drept popular-european s-ar bloca definitiv aici la noi in Romania…

  Ponta insa chiar nu poate face absolut nimic, ce rost ar mai fi avut atunci pactul ala? Mai degraba Crin s-ar putea „scapa” cumva, el nu este numit ci ales… Iar o manifestare publica in fata Jilavei, ma tem ca s-ar lasa cu paruiala, statul de drept se apara, ca si anul trecut, cu maciuca in mana!

 8. 8 Karakas februarie 22, 2013 la 3:21 pm

  Superb spus: „Pentru Dvs. care nu o posedați, libertatea înseamnă tot. Pentru noi, care o avem, ea nu reprezintă decât o iluzie…”

  Cit adevar in aceasta fraza. Libertatea in capitalism este o iluzie. Chiar daca nu mai scriem la masini Olimpia, ochi nevazuti – programe care scaneaza textele online – ne fac dosarul si ne pun etichete. Iar atunci cind faci vizite externe, ofiterul de la granita vede pe ecranul calculatorului daca esti „prietenos” sau nu fata de regim. In functie de asta poti avea placerea unui al doilea interviu, si un „tratament” cu manusi de cauciuc.

  Referitor la valori: acum ca avem „valori europene” si trans-oceanice, pe astea caror alte valori le contrapunem?

 9. 9 papasha februarie 22, 2013 la 3:48 pm

  Mai oameni buni , vecini de blog , ce va tot INTREBATI RETORIC ce-i de facut , ce face PSD-ul , justitia independenta , coabitare , cearsafuri secuiesti , etc , etc , cand numai cu doua articole anterioare , GAZDA noastra a postat , cu mult ,regret : ” oportunismul și compromisul, formele de manifestare ale geniului nostru de LICHELE IREMEDIABILE , nu trebuie să uităm că ne-au salvat totdeauna ca stat. Ce v-a venit din senin să vă revoltați că ne-a fost dat să avem un cetățean pe Mitică iar nu pe Isus? ”

  Ce credeti voi , ar trebui sa plangem sau sa radem ?

  Anesteziatii astia de aroganti de la USL , nu-si dau inca seama , ca guvernatorul si-a cumparat linistea cu pactul de coabitare a curului , iar intretimp , ii sapa pe idioti la baza , si-i ia la tocat , unul cate unul , la bucata , pana-i face MUCI .

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/politie-politica-impotriva-unui-membru-al-csm-judecatorul-adrian-neacsu-a-fost-filmat-saptamani-la-rand-dintr-o-vila-de-vizavi-de-blocul-in-care-locuia-autorii-actiunii-abuzive-sunt-agenti-ai-serviciilor-de-informatii-care-lucreaza-in-slujba-unui-grup-pol

 10. 10 blogideologic februarie 22, 2013 la 4:02 pm

  @ George Ban
  Fii mai explicit. Care-i ergonomia acţiunii pe care o propui ?

 11. 11 dlnimeni februarie 22, 2013 la 5:47 pm

  George Ban: birocratia si recursul depus fara motive. Motivarea recursului presupune aparitia motivarii sentintei. La nivelul curtilor de sector/municipiu, aparitia motivarii sntintei dureaza 2-3 saptamini, dupa care, existind cerere de recurs, dosarul pleaca la TMB si drumul mai dureaza 5-7 zile, timp in care facuta si programarea recursului. Motivarea recursului nu este asteptata in mod special, insa toate documentele celui care depune recurs trebuie depuse la dosar pina cu cel tirziu 48 de ore inaintea judecarii recursului. Cam este timpul ca dosarul sa apara la TMB; sistemul permite urmarirea si pe numarul vechi ( de la sector), care este 566/4. Urmarim aparitia dosarului la TMB si vedem. Oricum, deocamdata ideea este de a anula, faptic, reducerea de incarcerare sentintata si „liberarea” la termen.

 12. 12 constantin dan (@Constantin98Dan) februarie 22, 2013 la 5:51 pm

  Daca s-ar fi taiat radacinile sistemului Securitatii dejisto-ceausiste in anii 1990 -2000 nu s-ar fi ajuns aici . Intr-o tara in care serviciile de informatii se ocupa doar de munca lor de protectie si prevenire si in care nu se amesteca in decizii de numiri de directori – sefi de sectii in spital – functionari inalti la MAE – note si burse la cine trebuie – afaceri rentabile – trafic de influenta – un abuz scandalos ca samavolnicia indreptata contra lui Adrian Nastase nu putea avea loc.
  Au fost tolerati , mentinuti , cu tot dispretul lor fanariot fata de cetateanul simplu ;, nepasare fata de Romania , incompetenta , lenea si viciile lor .
  Vedeti urmarea ?
  (

 13. 13 dlnimeni februarie 22, 2013 la 5:54 pm

  George Ban: faptul ca unele comentarii sunt „exotice” este discutabil, insa este meritul colegilor comentatori faptul ca blogul este tinut in viata si ii idemn, aici, sa continue comentariile. Numarul comentatorilor a scazut, au disparut mai multe categorii: aceia care au crezut ca, odata cu condamnarea, dl Nastase nu mai are nici un fel de viitor si, ca urmare, a citi si a comenta blogul a devenit o pierdere de vreme; aceia care au intrat efectiv in echipele de guvernare si, fie ca nu mai au vreme de blog, fie ca nu mai vor sa aiba vreme, fie ca nu doresc sa se puna in situatia de a primi critici; aceia care asteapta ca dl Nastase sa se ocupe din nou, personal, de blogul sau. Si poate ca mai sunt. Supravietuitorii, dintre comentatori, fac si ei ce pot.

 14. 14 Adrian B. februarie 22, 2013 la 6:10 pm

  Va doresc multa sanatate si putere ! Sunt alaturi de dumneavoastra !

  Cu respect , Adrian B.

 15. 15 anonim februarie 22, 2013 la 7:54 pm

  Era bine ca nu existau bloguri.

 16. 16 intrusul februarie 22, 2013 la 9:43 pm

  Nu comentati cele doua scrisori,dar adevarul continutului lor
  (in special cea a lui Noica..)v-au inpresionat.
  D-le Nastase v-ati trezit din iluzia ca traim intr-o lume libera.
  Poate acum avocatii au mai multa libertate de „miscare” ,in rest ai libertate
  atata timp nu deranjezi esential.
  Cred ca o sa multumiti Providentei pentru aceasta perioada.

 17. 17 BlogR Ikonoklast februarie 22, 2013 la 9:51 pm

  Habar n-aveam că Cioran a scris asemenea tâmpenii.
  Să descoperi toleranţa abia la vârsta la care te apropii tu însuţi de „patruzeci de ani, vârstă la care orice individ devine o insultă pentru națiune și o greutate pentru colectiv”, adică să-ţi acorzi ţie însuţi dispensă de la propriile (pre)judecăţi anterioare când ajungi în situaţia să ţi se aplice!
  Iată o realizare cu care niciun filosof nu ar trebui să se laude.

 18. 18 Mihnea Georgescu februarie 22, 2013 la 10:10 pm

  Procedura penală ne salvează de neuitare, Domnule Professor!

 19. 20 Karakas februarie 23, 2013 la 2:28 am

  Domnul Gitenstein nu ne lasa sa ni se faca dor de dinsul. Asa cum ma asteptam, prezenta sa ambasadoriceasca continua sa ne bucure. Intr-o frumoasa scrisoare online, face pledoarie pentru ca domnul Kerry sa viziteze Romania.

  Am doua comentarii:

  1. Legat de ideea exprimata de dinsul ca piata libera va ridica standardul de viata al fiecarui barat, femei si copil din Romania.

  „…But these institutions serve primarily Romanians, not us. They are the essential foundations for a free market that will raise the standard of living of every man, woman and child in Romania….”

  Da, asa cum s-a intimplat in SUA, nu? Pietele astea libere au facut minuni, si 100% din americani au nivelul ridicat de viata. Give me a break…

  2. „…My experience is that Romanians are not only pro-American but also that they share our values. In my opinion, there are no more friendly, intelligent, compassionate and creative people anywhere in the world. …”

  Laudele plac urechilor obisnuite cu linguseli, iar diplomatii sunt experti la ciupit subtil corzile sensibile. Alte popoare insa s-ar simti jignite de declaratiile sonore ale domnului fost ambasador. Nu toti romanii impartasesc valorile americanilor. Nu pe toate.

  As fi preferat sa fim mai intai parteneri economici importanti, si mai apoi militari si strategici. Asa s-ar fi construit o relatie mai solida, „nemteasca”. Relatia cu americanii poate fi „pasionala” dar flacarile se sting repede fara o aprovizionare continua cu material de ars si combustibil.

  http://ambassadorsperspectives.wordpress.com/2013/02/15/secretary-kerrys-priorities-for-romania/

 20. 21 Revizorul tehnic de trenuri februarie 23, 2013 la 6:43 am

  ASASINAT POLITIC RATAT
  „Sunt convins că, dacă nu ar exista această relaţie de prietenie, USL ar fi arătat cu totul altfel. Când o să ne scriem memoriile amândoi, o să aflaţi cum am rezolvat într-o discuţie de cinci minute lucruri importante, CUM AM MERS ÎMPREUNĂ CU UN AVION CĂRUIA I S-A OPRIT MOTORUL ÎN ZBOR LA UN MOMENT DAT, cum am ţinut discursuri împreună în sate unde oamenii nu ştiau nici cine e Crin Antonescu, nici cine e Victor Ponta, cum am fost într-o seară – ne plimbam prin grădina de la Cotroceni – şi ne gândeam cum să facem cu viitorul acestei ţări”, a spus Ponta. „Am făcut şi băi de mulţime împreună, am fost şi linşaţi mediatic împreună, aşa încât îl consider şi l-am considerat în toţi aceşti ani pe Crin nu doar un prieten, ci şi un camarad al meu de război”, a adăugat Ponta.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ponta-impreuna-cu-antonescu-am-mers-cu-un-avion-caruia-i-s-a-oprit-motorul-in-zbor_1119467.html#ixzz2Lh3lR2xl

  Problemele tehnice la roţile automobilului incomodei Mona Pivniceru, ce or fi fost ?
  Asasinat politic este şi ce trăiţi dv, domnule Adrian Năstase…

 21. 22 Revizorul tehnic de trenuri februarie 23, 2013 la 8:00 am

  Pe când îmbrăcăminte fotovoltaică ca soluţie
  de supravieţuire pe vremea caniculară tot mai
  greu de suportat ?

  O companie britanică a descoperit un mod mai uşor de a obţine energie electrică alternativă. Mai exact, a creat o peliculă fotovoltaică ce se aplică pe geam. Citeste mai
  mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/geamurile-care-produc-energie-electrica-au-fost-create-de-o-companie-britanica_1119402.html#ixzz2LhJjrr43
  Aş face un pariu că până la finele anului, China va umple lumea cu pelicule ieftine la dimensiuni standardizate cu

  geamurile apartamentelor, ce vor asigura parţial consumul necearul de energie electrică în zeci de milioane de locuinţe, iar ca o « curiozitate », acestea vor fi aidoma cu cele de mai sus.

 22. 23 ZeV februarie 23, 2013 la 8:22 am

  Apropo de domnul/domnii …stein…
  Mentalitatea de supraputere unicat este extrem de toxică pentru întreaga lume.
  Nu în sensul la care vă gândiţi, ci, indirect.
  SUA vor realiza prea târziu că sunt pe un drum greşit, acumulează datorii astromice mereu cu un pas înaintea limitelor impuse prin Constituţie pentru a menţiune în funcţiune un aparat militar expansionist capabil să distrugă lumea la matineu, prânz şi seara, precum şi o armată de birocraţi mediocrii legaţi ombilical, precum gordonii şi steinii, de puncte de inserţie situate în tenebrele ….ne spun colegii….masoneriei şi/sau finanţei oculte.
  Acest sistem artificial care generează mult mai multe iluzii şi american dreams decât prosperitate reală, solidă şi pe permen lung pentru toţi cetăţenii oneşti, se umflă constant cu resursele umane, energetice şi materiale aspirate de prin toate ungherele lumii , pe care le sărăceşte, pentru a acoperi , albi şi valida trilioanele de parai scoşi pe piaţă în avans de Federal Rezerve cu frenezia unui perpetuum mobile care se crede Dumnezeu, deci, repet, acest distem gurmand şi arogant, care crede că are dreptul să dicteze cum trebuie să fie democraţia în lume, va sucomba, mai devreme sau mai târziu, antrenând în avalanşă pe toţi cei care s-au legat, cu lanţuri, de locomotivă, dar fără a deţine, ei înşişi, un sistem de frânare destinat a opri garnitura ce se îndreaptă inexorabil spre marginea prăpastiei.
  Nota:
  Am elaborat acest post ,,in memoriam” domnului Bibliotecar, cu care, la acest capitol, mă identific total.

 23. 24 ZOE, fii barbata ! februarie 23, 2013 la 9:32 am

  @Cârcotasu, de ce vorbesti despre „Bibliotecaru” la timpul trecut ?! S-a întâmplat ceva rau cu el ? Mi-ar parea nespus de rau, desi de multe ori ne-am contrazis, ma enerva stilul lui si încapatânarea !

 24. 25 M.Voicu februarie 23, 2013 la 10:12 am

  @ BlogR Ikonoklast februarie 22, 2013 la 9:51pm a definit ştacheta pentru a califica nu în planul i-moralitãţii, ci ca ilegale incompatibilitãţile în cazurile când factori de putere au modificat reglementãri prin care ”să-şi acorde lor însuşi dispensă de la propriile (pre)judecăţi anterioare când ajung în situaţia să li se aplice! – ca lor sã nu li se aplice ❗ Asemenea cazuri scapã sancţiunii prin ”preconstituirea”, anterior procesului juridic, de reglementãri speciale la care sã invoce prevederea generalã din Constituţie Art.15 alin.2: «Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.» – şi tocmai prevederile speciale vor prevala :mrgreen:

 25. 26 Marian Nicolae februarie 23, 2013 la 11:23 am

  @ Cârcotaşu
  februarie 22, 2013 la 11:36 pm
  Bibliotecaru a fost un nume foarte cunoscut…

  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 26. 27 M.Voicu februarie 23, 2013 la 3:04 pm

  scrisoare pentru un Prieten momental foarte îndepãrtat
  @Cârcotaşu februarie 22, 2013 la 11:36 pm
  Bibliotecaru a fost un nume foarte cunoscut…
  La: lansare-blogn-roll-vol-2-si-3 Bibliotecaru februarie 8, 2013 la 1:02 am În aceste două volume… există şi comentariile noastre? Blogul este un site special numai prin aceste comentarii…
  La: sa-l-ajutam… l-am citat: @Bibliotecaru ianuarie 26, 2013 la 11:27pm scrie: ”Mai întâi judecătorii şi procurorii trebuie să fie independenţi… Abia apoi…
  La coabitarea-sociala Bibliotecaru ianuarie 23, 2013 la 3:03 pm Chiar azi am văzut un reportaj pe EuroNews care vroia să demonstreze că legătura dintre politicieni UE şi cetăţeni UE practic nu există.
  La: perchezitii-la-csm-si-la-penitenciarul-jilava Bibliotecaru ianuarie 20, 2013 la 9:12 pm Mobilul telefonului mobil.
  La: superimunitatea-parlamentarilor Bibliotecaru ianuarie 20, 2013 la 12:27 am Nu ştiu exact de ce domnul Zgonea a trimis la Cotroceni proiectul de modificare a Legii statutului parlamentarului, …
  La: sa-schimbam-agenda-de-preocupari Bibliotecaru ianuarie 9, 2013 la 6:00 pm “Mersul spre vest” nu mai este o prioritate de ceva vreme, pentru că UE se pare că merge spre est pentru împlinirea noii ordini mondiale. … http://bibliotecarul.blogspot.ro/2013/01/opaaaaa-incepe-rasturnarea-paradigmei.html

  Dacã-i adevãrat ce nu se ştia, Dumnezeu sã-l aibã în grijã ❗
  În loc de candelã: 💡

 27. 28 Marian Nicolae februarie 23, 2013 la 6:31 pm

  Nu cumva Bibliotecarul a fost ucis, din moment ce a atins subiecte sensibile si importante ca CFR, Grupul Bilderberg, Oculta Mondiala, UE, Barosso, etc….

  Ma intreb totusi DE CE a decedat ????
  Nu ma amuz lansand aceasta ipoteza, personal am fost vizat de cel putin cinci ori….

  http://bibliotecarul.blogspot.ro/2013/01/opaaaaa-incepe-rasturnarea-paradigmei.html

 28. 29 Revizorul tehnic de trenuri februarie 23, 2013 la 7:37 pm

  SE-NDOIEŞTE CINEVA ?
  http://www.rtv.net/bizar-o-mazga-verde-cu-provenienta-extraterestra-a-fost-descoperita-intr-o-rezervatie-naturala_66947.html
  Misterioasa mâzgă de culoare verde a fost descoperită într-un parc natural din Marea Britanie, de mai mulţi cercetători britanici. Potrivit acestora, substanţa vâscoasă nu seamănă cu nicio altă substanţă ;nu este nici animal, nici plantă. Un alt lucru bizar este faptul că nu conţine ADN, cu toate că seamănă cu ceva care este viu”, a declarat Steve Hughes, una dintre persoanele care investighează misterul.
  Cetăţenii sunt informaţi să nu atingă bizara descoperire.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………
  Pământenii, cu siguranţă l-au scârbit şi pe Diavol, care nu a pregetat să le arunce o flegmă satanică. Se-ndoieşte cineva de această ipoteză ? Sigur, aşa ceva se află şi pe gazonul din curtea Palatului Cotroceni.

 29. 30 blogideologic februarie 23, 2013 la 8:05 pm

  Bunul Dumnezeu să-l odihnească pe mult regretatul blogger Gheorghe Florescu (alias Bibliotecarul)! Era “unul de-ai noştri.”

 30. 31 Centru februarie 23, 2013 la 9:39 pm

  Nu se poate ! Doar la noi se moare la varsta lui . Comentarii de mare valoare , deznteresate , interes pentru noi , pentru altii , nu pentru el . Vroia sa-l vada luber pe Adrian Nastase si astepta sfarsitul dezordinii distrugatoare basiste . Dumnezeu sa-i ocroteasca sufletul . Bibliotecarul … El , blogideologic, Ghita Bizonul , Marian Nicolae , Doru Coarna , Karakas .. atatia prieteni de valoare si la nevoie ai domnului Nastase …

 31. 32 Marian Nicolae februarie 24, 2013 la 9:44 am

  În aşteptarea contra-atacului

  de Valentin Vasilescu
  24.02.2013, 10:30

  http://romanian.ruvr.ru/2013_02_24/In-aSteptarea-contra-atacului/

  Vă supunem atenţiei o analiză a domnului Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, licenţiat în ştiinţă militară la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti-promoţia 1992, cu privire la clasa politică din România.

  „Cititorii fideli ai Vocii Rusiei au putut remarca apariţia, în exclusivitate, a cel puţin 4 informaţii importante pentru politica internă a României, toate argumentate cu probe. Prima informaţie i-a aparţinut lui Valentin Mândrăşescu, care remarca jocul duplicitar al unor miniştrii PSD, pe timpul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din vara lui 2012. Persoanele vizate de acesta, păreau scoase din adormire, pentru a fi înadins introduse în guvernul USL de Victor Ponta, personal.

  A 2-a informaţie exclusivă a Vocii Rusiei se referea la pactul făcut de acelaşi Victor Ponta cu liderul UNPR, Gabriel Oprea (ministru al Apărării în guvernele Boc şi Ungureanu), urmat în septembrie 2012 de cel cu UDMR. Scopul celui de-al 2-lea acord fiind acela ca anumiţi candidaţi ai USL (de regulă cei propuşi de PSD) să obţină cât mai multe mandate de parlamentar în alte colegii decât cele din HarCov.

  (Vezi: Secretul din spatele protocolului USL-UDMR)

  Cui au folosit aceste acorduri? Lui Gabriel Oprea, cel re-evaluat de Traian Băsescu, lui Sebastian Ghiţă şi altor ofiţeri acoperiţi ai serviciilor de informaţii româneşti controlate de Traian Băsescu.

  A 3-a informaţie a apărut după ce Victor Ponta a depus jurământul investitură, în calitate de premier al României. Atunci acesta a recunoscut că, imediat după referendumul de demitere al preşedintelui Traian Băsescu, a început să aibă întâlniri secrete cu acesta. Întâlnirile au avut ca rezultat acceptarea lui Victor Ponta ca premier de către cel pe care tocmai îl suspendase. În schimbul trecerii lui Ponta în barca lui Traian Băsescu şi trădării alianţei cu PNL şi Crin Antonescu.

  (Vezi: Capitularea lui Ponta)

  A 4-a informaţie este legată de Raportul Congresului SUA pe marginea scutului antibalistic al SUA în Europa. În acest raport sunt prezentate gravele probleme tehnice rămase nesoluţionate şi precizarea că locaţia de la Deveselu a bateriilor de rachete face scutul absolut ineficient.

  (Vezi: Argumentele Congresului SUA în reconfigurarea scutului antibalistic din Europa)

  Fragmente din acest raport au ajuns la presă în februarie 2013, el fiind dezbătut în cadrul Pentagonului şi al comisiei de Apărare imediat după referendumul din România. Concluziile acestuia fiind aduse la cunoştinţa lui Iulian Fota, consilierul pe probleme de Siguranţă naţională al preşedintelui Traian Băsescu.

  Punînd cap la cap toate aceste informaţii rezultă că totul a pornit de la scutul american, ca o consecinţă a reorientării politice externe a SUA către Africa şi zona Asia-Pacific, ca spaţii de maxim interes. În acest context, Traian Băsescu a înţeles că sprijinul primit de la americani în vara lui 2012 a fost ultimul şi că doar slugărnicia lui faţă de SUA nu-l va mai putea scăpa de demitere în cazul unei noi suspendări. Motiv pentru care se pare că Băsescu ar fi ordonat serviciilor de informaţii româneşti o operaţiune de mare amploare, soldată cu infiltrarea în USL a colaboratorilor acestora, dar şi cu racolarea, pe bază de dosar penal, a numeroşi lideri PSD. Coordonatorul acestei penetrări rapide fiind numit George Maior, directorul SRI şi naşul lui Victor Ponta. Aceasta a fost prima lovitură ofensivă lansată de tabăra Sistem împotriva celei a Renegaţilor, în accepţiunea dată de Valentin Mândrăşescu în articolul său.

  (Vezi: Război civil în serviciile secrete)

  Privită din această perspectivă, victoria astronomică a USL la alegerile parlamentare a fost una tactică, obţinută la o partidă amicală. Pentru că la nivel operativ, raportul de forţe a rămas neschimbat pe tot terenul, fiind net în favoarea taberei Sistem, USL nereuşind nici până azi să înlocuiască oamenii lui Băsescu de la conducerea PNA şi Parchetului General. Aşa cum şi CSM-ul a rămas în aceeaşi componenţă, rezultată ca urmare a gradului de obedienţă a membrilor săi faţă de Preşedinţie. Practic, aceasta însemnând că Justiţia, în integralitatea ei, a rămas sub controlul discreţionar al lui Traian Băsescu. Ca şi serviciile sau Curtea Constituţională”.

  Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului, domnul Valentin Vasilescu. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

 32. 33 LICA martie 27, 2013 la 11:36 pm

  O ALTA FAŢETĂ A DISCRIMINĂRII ŞI UMILIRII !
  Având în vedere declaraţiile politice ale premierului Ponta, la unele posturi de televiziune în domeniul pensiilor militare,voi puncta foarte pe scurt, câteva considerente juridice arhicunoscute nouă, invocate şi în susţinerile în instanţele de judecată (dar se par noi şi necunoscute exact de cine ar trebui să le aplice; de ce oare?). Intr-un stat de drept nu pot funcţiona, în acelaşi timp principiul drepturilor legal câştigate şi principiul drepturilor legal pierdute întrucât ele sunt contradictorii şi neconstituţionale, având ca efecte exact sincopele ce s-au creat în procesul aplicării legilor Boc. Mai mult, acestea sunt antagonice şi discriminatorii. Dreptul nostru la pensie, un drept real de proprietate, s-a născut pe o lege anterioară pe care noi am dorit să ne pensionăm, ştiind la vremea aceea că legea, este benefică pentru noi şi implicit pentru familiile noastre. Acest drept constituţional şi garantat, nu poate fi limitat nici TEMPORAR, aşa cum s-a pronunţat de mai multe ori CCR invocând PRINCIPIUL DREPTURILOR LEGAL CASTIGATE,prin decizia 871/2010 în motivaţia de respingere, a diminuării cu 15% a pensiilor la civili; (atenţie: deşi în legea 263 şi 119 militarii sunt introduşi în legea unică a pensiilor, această decizie nu mai este valabilă întrucât ,în mod discriminatoriu,cadrele militare în rezervă şi în retragere, nu mai beneficiază de această decizie dar nici de deciziile 275/2005, 57/2006, 120/2007 care au stat la baza recalculării pensiilor civile pe legea 19/2000 ).Reamintesc din nou că, la 2/3 dintre aceştia, neprezentând documente doveditoare, urma să li se micşoreze pensiile. Aplicând corect principiul drepturilor legal câştigate, acestora li s-a păstrat în plată cuantumul cel mai avantajos adică cel anterior, care era mai mare; AŞA TREBUIA SĂ SE PROCEDEZE ŞI CU MILITARII ! Acesta este principiul în baza căruia, urgent,Guvernul României, trebuie să facă reparaţia. Să nu cunoască domnul premier acest principiu? Constat că domnia sa nu vrea să-l ştie, este pseudopreocupat, de cei 90 % (de unde are acest procent? )care ar pierde în cazul apariţiei unei noi legi a pensiilor / nimic mai eronat şi mai diversionist ! Da, dacă principiile s-ar aplica după ”învăţătura”lui Boc,aşa s-ar întampla, ori presupun şi cred că domnul Ponta, NU a absolvit aceeaşi facultate ca domnul Boc. Este incredibil cu câtă uşurinţă susţine premierul că la cei cărora li s-a mărit cuantumul,să nu le scadă nici-un leu cum la fel de incredibil, este reţinerea INEXPLICABILA PENTRU CEI cărora, în fiecare lună, guvernul le reţine abuziv, fraudulos, sume importante din cuantumul pensiei. Chiar aşa domnule premier: De ce vă străduiţi atât de tare, să apăraţi legile promovate şi aplicate ilegal de guvernul Boc, pe care anterior,până să veniţi la guvernare, le incriminaţi ? Ce principiu al statului de drept apăraţi? Principiul drepturilor pierdute?
  La toate interviurile pe această chestiune, invocaţi când FMI, când apariţia unui ”fond de solidaritate”etc.Dar de ce nu propuneţi fondul de solidaritate, pentru guvernanţi? Noi nu avem nevoie de aşa ceva! Avem nevoie de repectarea legilor,a drepturilor militare şi cetăţeneşti, a onoarei şi valorilor Instituţiei Militare!
  Honor et Patria ,Vae Victis!
  Preşedintele Filialei Piteşti
  Colonel Victor Popescu


 1. 1 “Scrisoare pentru un prieten îndepărtat” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 22, 2013 la 10:28 am
 2. 2 Incredibil!! « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 23, 2013 la 2:35 am
 3. 3 A murit Gheorghe Florescu (alias Bibliotecarul) | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 23, 2013 la 8:29 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: