Resetarea politicii externe romanesti

Acesta este editorialul meu, din aceasta saptamana, din Jurnalul National:

„Una dintre temele principale de dezbatere in campania pentru prezidentialele din acest an ar fi trebuit sa fie politica externa. Cu atat mai mult cu cat, in jurul nostru, au loc evenimente sau actiuni importante. Din pacate, au fost multe teme parazitare pe agenda publica.

Se incheie o perioada de zece ani ce a stat, de la inceput, sub semnul Axei Bucuresti – Londra – Washington. Care au fost rezultatele? Nu-mi propun sa le analizez aici. Oricum, o analiza a liniilor de politica externa, din acesti ani, se va impune. Si oricum va trebui sa ne raspundem la intrebarea daca pentru Romania este mai utila o situatie de tensiune intre SUA si Rusia (inclusiv in zona noastra), crescand valoarea strategica a tarii noastre in relatia cu americanii sau daca ne-ar fi mai benefica revenirea la o situatie de intelegeri sectoriale ruso-americane, situatie in care anumite interese ale noastre ar putea fi mai bine fructificate. Sau nu? Ramanem doar spectatori in acest joc?

Din pacate, Romania nu dispune, in prezent, de o strategie consensuala referitoare la politica sa externa si la actiunile in planul relatiilor internationale, ceea ce se reflecta atat in performanta sa in plan extern, cat si in relatiile bilaterale. Acest aspect este demonstrat, intre altele, de disputele legate de reprezentarea Romaniei la reuniunile Uniunii Europene sau de blocajele legate de numirea noilor ambasadori.

In opinia mea, viitorul presedinte al Romaniei – sper sa fie Victor Ponta – ar trebui sa redefineasca, impreuna cu MAE, principalele paliere de actiune, pornind de la obiective si de la formulele, deja operationalizate in parteneriate strategice, pentru a identifica oportunitatile politice si economice pe intreg azimutul relatiilor externe. Relatiile cu vecinii ar trebui intarite, bilateral dar si in cadru regional. Balcanii, Marea Neagra, Parteneriatul Estic sunt doar cateva proiecte in care ar trebui sa fim mai ofensivi.

Legaturile cu Uniunea Europeana nu functioneaza inca in conditii de parteneriat egal, desi pentru romani, integrarea europeana a fost vazuta ca o modalitate de a asigura procesul de modernizare accelerata a tarii. Este adevarat, ar trebui sa facem, la randul nostru o regandire a textului constitutional (care reflecta momentul de pregatire a aderarii la UE si la NATO) pentru a fixa parametrii noului statut international al Romaniei.

Contributia noastra la dezvoltarea dreptului international sau a dreptului european este inca firava, participarea noastra la dezbaterea internationala a noilor concepte ce prefigureaza viitoare norme de drept nu este semnificativa – si pentru ca, fara mecanisme de finantare, practic, think-tank-urile romanesti nu pot functiona.

Ar trebui sa revedem si pozitiile noastre, de principiu dar si concrete, fata de comunitatile romanesti din strainatate. La fel, sa valorificam in toate spatiile, interesele noastre economice. Ar trebui sa intelegem, in fine, ca intr-o lume in tot mai puternica competitie, rolul nostru nu este sa facem “ce spune popa…”

79 Răspunsuri to “Resetarea politicii externe romanesti”


  1. 1 ZeV octombrie 28, 2014 la 1:23 pm

    ,,va trebui sa ne raspundem la intrebarea daca pentru Romania este mai utila o situatie de tensiune intre SUA si Rusia (inclusiv in zona noastra), crescand valoarea strategica a tarii noastre in relatia cu americanii sau daca ne-ar fi mai benefica revenirea la o situatie de intelegeri sectoriale ruso-americane, situatie in care anumite interese ale noastre ar putea fi mai bine fructificate.”

    Raspunsul este continut chiar in intrebare, deoarece, are caracter de axioma.
    (Z)
    ps
    Felicitari pentru curaj. Asta este o calitate ,,rara avis” printre actualii politicieni, inclusiv, Victor Ponta.
    Inteleg, totusi, ca, pe moment, nu are suficienta putere. Sper ca, in viitorul apropiat si mediu, va stii cum s-o foloseasca, in interesul EXCLUSIV al poporului roman.

  2. 2 George Ban octombrie 28, 2014 la 1:31 pm

    Domnule Nastase, ma bucur tare mult ca ati spus-o, clar si raspicat: „Sper ca Victor Ponta sa fie presedinte”. Poate agentii acoperiti de pe acest blog, care urla visceral impotriva lui isi vor mai diminua zbieretele. Sunt insa constient ca imi fac iluzii, indivizii respectivi sunt roboti fara simtiri omenesti, care functioneaza cu fise de tonomat.

  3. 3 Maria Niculina Moldovan octombrie 28, 2014 la 2:33 pm

    Astept cu nerabdare reasezarea vietii politice romanesti pe un fagas normal, dupa alegerile de duminica, cu un presedinte care sa ne reconecteze international. Romania va trebui sa devina un partener serios, credibil si stabil pentru negocieri de pe pozitii egale. Restartul il va da o viziune politica noua, generata de dinamica geopolitica regionala si internationala si reconsiderarea intereselor tarii noastre, in toate planurile.

  4. 5 Adrian B. octombrie 28, 2014 la 3:48 pm

    Cum s-ar spune in popor , Basescu i-a spart familia lui Cocos , i-a luat femeia , i-a luat banii si l-a bagat si la puscarie !!! Daca eram in perioada medievala cred ca-l tragea si pe roata !!!

    http://www.cotidianul.ro/basescu-despre-udrea-si-cocos-acum-e-fiecare-cu-viata-lui-249982/

  5. 7 Adrian B. octombrie 28, 2014 la 4:01 pm

    Cred ca ar trebui resetata toata Romania !!!!!!!!!!!!!!! Nu stiu cine si ce ne mai poate scoate din rahatul in care suntem . Poate generatia tanara si de perspectiva 🙂 din PSD , cum ar fi : Darius Valcov ( sotul Laviniei Sandru ) , Sebi Ghita , Maior George , Liviu Dragnea ( fost vice PDL ) , copilul lui Prigoana ( al’ mare , cel cu cosuri pe fata ) , ginerele sursei Vasile Blaga ( Ionut Rudeanu – consilier personal al sen. PSD Cozmin Nicula ) .

    http://www.romaniatv.net/ginerele-lui-blaga-e-angajat-psd-ionut-rudeanu-il-consiliaza-pe-senatorul-cosmin-nicula-video_72926.html

  6. 8 `` octombrie 28, 2014 la 4:02 pm

    Ei ce sa spuna si profesorul despre pupil ? Ca nu a meritat efortul!

    Oricum fraza domnului Nastase i-a umplut de elan pontism pe aplaudacii domnului Ponta.
    Dl. Nastase ca si altii spera sa iasa dl. Ponta ,vsile stie de ce, dar ma intreb de unde sperante si nu certitudini?

    Dl. Ponta ocoleste intelept capcanele opozitiei si fara nici o alta speranta va fi presedintele Romaniei continua pomenile si din banii pensionarilor bani care inainte de sfarsitul apropriat nu vor mai fi, dar traiasca Ponta!

    Voi muritori lasati orice speranta un pas spre spre un nou iad este totusi un pas inainte!

  7. 9 Adrian B. octombrie 28, 2014 la 4:17 pm

    @ zev

    N-am nimic cu Maioru’ George dar nu mi se pare normal ca un sef de serviciu secret sa conduca o tara !!! Nu suntem unitate militara ! Deasemenea , d.p.m.d.v. individul nici nu se ridica – intelectual – la inaltimea acestei functii si mi se pare ca nici nu este strain de ceea ce se intampla astazi in Romania . Ma refer la instaurarea statului politienesc si abuzurile care se intampla .

    http://www.obiectiv.info/maior-prezenta-doamnei-k-vesi-la-dna-este-o-garantie-de-progres-in-lupta-anticoruptie_15947.html

    In rest personajul e chiar simpatic … Nu caraghios , simpatic !

    http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/carte-despre-richelieu-prefatata-de-directorul-sri-lansata-la-gaudeamus–102104.html

  8. 10 serbanfl octombrie 28, 2014 la 4:36 pm

    Domnule Năstase, în campania pt. alegerile din 2004 băsescu afirma că Prim Ministrul Franței făcea o vizită în România „pentru a-și lua tainul”. Judecând pe baza poziționării Franței cu ocazia suspendării lui băsescu din 2012, n-aș prea crede că băsescu avea dreptate în privința tainului.
    După puținele mele competențe în materie de relații internaționale, îmi permit însă să afirm că fostul ambasador al USA la București a fost numit la Fondul Propietatea pentru a-și lua tainul!
    Cum Dumnezeu să se lase ne acoperită declarația de avere a unui reprezentant al Administrației USA ?! Adică tot nea Ghiță isrelitul este ambasador, dar nu oficial, ca să-și poată încasa omul tainul, că nu degeaba a declarat el că macoveasca-i mentorul său!
    Prin cele expuse vreau să spun că, de fapt, se cunoaște obiectivul politicii externe din epoca băsescu: LĂSAȚI-MĂ SĂ MĂ ÎMBOGĂȚESC, CĂ NICI VOI NU VEȚI IEȘII ÎN PAGUBĂ!!!
    Pe de altă parte țin să vă mărturisesc că, din articolul dumneavoastră, la prima citire, am remarcat două idei:
    -Legaturile cu Uniunea Europeana nu functioneaza inca in conditii de parteneriat egal
    – Ar trebui sa intelegem, in fine, ca intr-o lume in tot mai puternica competitie, rolul nostru nu este sa facem “ce spune popa…”

  9. 11 ZeV octombrie 28, 2014 la 4:43 pm

    George Ban
    Adversarii lui Ponta, nu sunt neaparat roboti, ci, fie postaci (insi care reprezinta -contra cost, sau nu – pe altcineva), fie oameni derutati si amnezici, fie membrii de partid disciplinati (altul decat PSD), fie pesedisti care nu ar trebui sa fie in PSD, fie basisti. Ultimii, se apropie, intr-adevar, de androizi/cyborgi.
    (Z)

  10. 12 Grigore octombrie 28, 2014 la 5:09 pm

    Asa cum spunea si domnul Mircea Geoana,Romania se afla geografic si nu numai ,ca pe un tarim aproape ca si nuclear! Domnul prim ministru Victor Ponta care sper si doresc sa devina presedinte,trebuie sa reseteze intreaga politica externa a romaniei,pentru a ne duce pe un nou drum , in interesul politicii care sa ne aduca noi beneficii din zonele internationale benefice romaniei !

  11. 13 Doru Coarna octombrie 28, 2014 la 5:10 pm

    @ AN,

    sa inteleg ca pe toate azimuturile ar fi loc si de mai bine… Nu mai ramane decat sa gasim omul in stare s-o faca… sau sa-l povatuiasca pe cel care, eventual, ar putea-o face…

    Eu nu pricep de ce in Romania se inventeaza de fiecare data apa calda. Ce mare chestie sa infiintezi un laborator cu toti cei care au fost implicati serios in politica noastra externa, fosti sefi de stat, premieri, ministri de externe? In definitiv politica externa a Romaniei nu este apanajul numai al puterii, iar altfel, chestia e prea importanta sa fie lasata doar la cheremul si interesele unui singur om, fie el si presedinte. Daca aceasta clasa politica ar urmari si binele tarii pe langa interesele personale si de partid, cred ca toti am avea de castigat. Macar ar avea cu ce se lauda in campaniile electorale…

    De ce nu se face? Pai presupune si niste constiinta, deci… Este amuzant, dar politicienii fiind oameni de jungla, pana si hienele, leii si alti pradatori, caci despre asta vorbim, actioneaza in echipa, colaboreaza. Colaborarea asta ar costa extrem de putin la nivel de stat, dar am avea convingerea ca se face tot ce se poate si apoi nimic nu ar mai ramane discutabil…

    Parca enteresul national transcede pe cel partinic, nu asta-i lozinca pradatorilor? Atunci?

  12. 14 puiu octombrie 28, 2014 la 5:42 pm

    cred ca viitorul Presente Victor Ponta a extras elementele si editorial

  13. 15 Titus Filipas octombrie 28, 2014 la 6:09 pm

    Ce văd, îmi place : Toată disperarea GDS–ului în articolul „La mila lui Ponta” semnat de Andrei Cornea http://www.revista22.ro/bdquola-mila-lui-pontaldquo–de-ce-49183.html

  14. 16 carmen oltenschi octombrie 28, 2014 la 6:33 pm

    Avem nevoie de dumneavoastra si oameni asemantori, mai mult in spatiul public, sa deschida orizonturile de gindire ale romanului, a acestui popor obidit si ravasit de situatii existentiale limita, vrem sa ne recapatam demnitatea ca suntem fiii acestui popor greu incercat de-a lungul vremurilor lugubre.

  15. 17 Radu Humor octombrie 28, 2014 la 7:18 pm

    Deşi un contro… versat personaj politic ( boier, moşier, mare comunist 😉 )Petru Groza spunea la un moment dat :
    Dacă America, cu toate minunile pe care le face, ar mai face una, aducând România în vecinătatea ei, atunci alta ar fi politica noastră externă (citat cu aproximaţie) .
    Din păcate mult aşteptata apropiere dintre America şi România se face mult prea târziu ( cât i-au mai aşteptat ,în zadar, românii ?!) şi într-un mod nu tocmai scontat. Baza de la Deveselu aduce , odată cu pretinsa siguranţă şi riscurile de rigoare ( suntem prea aproape de bârlogul URSului).
    În lipsa unor politicieni/conducători făcuţi ( şi încă prost de tot), nu născuţi pentru a conduce un popor, România pluteşte în derivă, pândită de primejdii pe care nimeni din cei aflaţi pe scena politică internă şi internaţională nu vrea să le recunoască. Cei de acasă deoarece nu le pot percepe, iar cei străini neavând nici un interes să le aducă în discuţie !
    Navigăm la mâna destinului, care sperăm să fie îngăduitor cu acest popor mult prea răbdător !
    P.S
    Alături de noi, Victor Orban dă lecţii de patriotism pe care ai noştri nu mai ştiu cum să le ascundă !
    Copilul care nu plânge nu primeşte ce-şi doreşte,
    Iar al nostru (conducător) nu scânceşte nici când a făcut pe el 😳
    De frică, sau din alte motive . De echilibru. Politic…

  16. 18 ZeV octombrie 28, 2014 la 7:18 pm

    Titus Filipas-oct.28,2014 la 6:09pm

    Pentru domnul Cornea

    Demonizarea lui Ponta nu difera prin nimic fata de demonizarea lui Basescu.
    Incep sa am mari indoieli ca voi, cei carora le/va place sa vi se spuna ,,intelectuali”, chiar intelegeti lumea in care traiti. De fapt, aveti tendinta sa o substituiti prin clisee si propriile proiectii dinspre un ego-univers virtual.
    Sunteti prizonieri in dvs insiva, ati vrut sa vedeti in Basescu un simbol, sunteti dezamagiti, iar acum priviti, vreti sa credeti dvs, un anti-simbol, in persoana lui Victor Ponta.
    Gabriel Liiceanu, are pana la urma, viziune: ,,vede” in Ponta si potentialul de crestere calitativa. Din punctul meu de vedere (de cetatean simplu si nesofisticat), el chiar exista.
    De fapt, domnule Cornea, cu Basescu timp de 10 ani ,,la timona”, am ajuns intr-un punct (mort) de la care nu se mai poate cobori, deci, exista fie o continuitate potentiala, fie o speranta. O a ,,treia cale” nu exista. (Z)

  17. 19 Fragmentarium Politic octombrie 28, 2014 la 7:19 pm

    Basescu vrea resetare pe politica interna, daca partidele nu se vor reforma, vor continua defilarile pe la DNA!

  18. 20 George Ban octombrie 28, 2014 la 7:25 pm

    ZeV

    Spuneți ca nu toți adversarii lui Ponta sunt roboti. Dar toate categoriile pe care le enumerați pot fi încadrate, metaforic, în categoria „robot”. Mă refer la „postaci”, la „oamenii derutați și amnezici”, la „membrii de partid disciplinați” și la „pesediștii care nu ar trebui sa fie în PSD”. E adevărat, unii sunt roboti stricați.

  19. 21 Centru octombrie 28, 2014 la 7:41 pm

    Am fost ignorati de administratia americana in ultimii ani , mai ales din 2008 , nu pentru ca Tariceanu , Boc si Basescu erau stangaci , slugi prea-plecate sau oribili , ci pentru ca pentru domnul Obama activismul lui Bush trebuia incheiat , cu o America care sa se retraga in afacerile ei interne , cu o prezenta militara sporita , si aceea fara tragere de inima , in Coreea de Sud si Japonia si cu o naiva politica de batut pe umar si zambit cu Iranul , Rusia si China .
    Ce importanta are in ochii lui Biden Romania , o economie mica , o populatie cu putere de cumparare scazuta , fara impactul comunitatii americane de origine poloneza sau lituaniana pentru a fi obligat sa o curtizezi ?

  20. 22 Fragmentarium Politic octombrie 28, 2014 la 7:54 pm

    Campania de o zi: Vot cu vot, vot pentru vot. Mai sunt cateva zile din cele 30 ale candidatilor pentru a-si face campanie, cred insa ca si votarea in sine, ca participare sau iesire la vot, ar merita o zi de campanie. Dupa zece ani de dezbinare, s-a vorbit mult in campanie de cerinta unificarii tarii, de nevoia de a avea un presedinte care sa ne uneasca, dar, faptic, primul pas va fi iesirea la vot. Daca cei multi voteaza, cei putini nu au cum sa castige. “Vot pentru vot” si “Vot cu vot”, o campanie de o zi, sambata, fara culori de partid, numai ale tricolorului national, va fi un indemn si un semnal de unitate.

  21. 23 Titus Filipas octombrie 28, 2014 la 8:17 pm

    În acord cu Max Weber, fenomenele culturale sunt structurate de valori etice. Cercetătorul sociocultural trebuie să facă din aceste valori obiect de studiu. Mai departe, Max Weber lansează o distincţie extrem de utilă. Anume, între judecata de valoare a cercetătorului, şi raportarea sa la valori. Tot după Max Weber, raportarea la valori se face fără de a se enunţa judecăţi normative asupra lor. Ceea ce se cheamă “neutralitate axiologică”.

  22. 24 ZeV octombrie 28, 2014 la 8:36 pm

    Ce (ne) spui, Sadicule ? Ca partidele politice se infiinteaza in campaniile electorale ? (Z)
    Foarte bine, fa d-ta un partid nou social democrat si, iti promit ca ma inscriu in el. Inca este legala ideologia de stanga in Romania si asa va ramane si dupa alegeri. (Z)
    Pe dreapta, imaginatia fara limite a Basescului, a epuizat toate variantele. Prin urmare, alte partide noi (pe aceasta parte a esichierului politic) , sunt putin probabile, dupa ce a afirmat, ca sef ,,constitutional” de stat – ce este, ca ….va merge la pmp (dupa ce-si termina – in fine – mandatul). E si normal sa se intample asa, dupa ce Udrea va pierde lamentabil, la fel ca la alegerile locale si europarlamentare. Dar, oricum, Udrea cea far’de ,,cocos”, acumuleaza experienta, nu gluma. Un singur lucru nu pricepe: ea si Basescu sunt doua pietre de moara ale Romaniei care se trag , una pe celalta, in conformitate cu legile gravitatiei. As fi preferat sa se deplaseze cu ,,2g”, dar, din pacate, Newton nu este de acord. (Z)
    Noi, poporul roman, privim de pe margine cum se strufoca ei in scenarite de campanie impanate cu stenogramele putinilor procurori ramasi fideli ingerintei politice si apeluri disperate la nesupunere civica, doar doar or mai prosti pe cineva.
    Angela Merkel si ceilalti lideri ai vestului, tac si contempla. Uneori, la ONU, se mai intalnesc cu Victor Ponta. (Z)
    Deci, e timpul ca PSD sa primeasca un concurent – serios – si pe partea sa ideologica, domnule Sadic. (Z)

  23. 25 Adrian B. octombrie 28, 2014 la 8:37 pm

    @ Zev si George Ban

    Sau simpli cetateni carora nu le place ceea ce se intampla in tara … Susan Sarandon o numeste ” majoritatea tacuta ” .

  24. 26 Adrian B. octombrie 28, 2014 la 8:41 pm

    Ultima noapte de dragoste , intaia noapte de razboi …

  25. 27 Spiridus octombrie 28, 2014 la 8:46 pm

    Politica externa trebuie sa fie parte a unui proiect national.
    Care este proiectul de tara propus de cel pe care il sustineti? Imi cer scuze, dar in afara de glumite ieftine si de „Jos Basescu!” (n-o sti ca, oricum pleaca?!), ce alt program are dl. Ponta?
    Am mai auzit si pe ditai seful SRI, dl. Maior, ca Romania nu are nevoie de un proiect de tara, de o strategie nationala de dezvoltare . Si asta cica-i un guru al politicii romanesti.
    Nu prea avem elite, dar si cele care exista sunt ignorate. Atunci de ce ne tot miram ca nu contam in politica externa? Priviti la ce face Polonia si veti intelege de ce noi suntem in bataia vantului iar ei conteaza in orice ecuatie de politica europeana.

  26. 28 ZeV octombrie 28, 2014 la 9:11 pm

    PS-Sadicu
    Acum mi-am amintit, ia spune-ne noua ce parere ai, Sadicule, despre divorul Udrei survenit taman la tzanc ?
    Nu te sfii, aici esti intre prieteni, nu pe un blog basist. (Z)
    Udrea ne spunea recent cam asa:
    ,,N-am avut nicio treaba cu banii lui Cocos, fiecare cu banii lui, de fapt, n-am avut nicio treaba cu el nici in alte sensuri”.
    Hopaa…..Sadicule…..interesant, nu-i asa ? Stai 12 ani cu un sotz, dar cica nu te interesectezi nici cu banii lui si nici cu insusi sotzul (sic!). Foarte interesant…..s-a pastrat, tot timpul, pentru Cel de Sus ? Macar daca ar fi chemat-o ,,Mary cea cu vino-ncoa” , dar se numeste Gaby si nici un Udrisor aducator de miracole n-am vazut inca. N-am vazut decat o cariera fulminanta a carei dominanta a fost si este ciorapul rosu, Vuittonul, cataligele si blugul rupt. Dar a fost desteapta, trebuie sa recunosc…nici acum nu are nevoie de locuinta personala. (Z)
    Eu cred ca de fapt, in ecuatia de cuplu ar trebui introduse si necunoscutele (din) Dubai. (Z)
    ps
    Vine, vine, adevarata justitie, Sadicule, cat de curand. Sa vezi atunci curatenie in aceasta tara plina ochi cu telegondole, terenuri de fotbal nefrecventabile si bazine de inot fara apa si inotatori, deci inutile.
    De aici, pana la mafia lui Base si la secretele experimentului Philadelphia, nu mai e cale atat de lunga.

  27. 29 ZeV octombrie 28, 2014 la 9:11 pm

    erata
    divortul Udrei
    scuze

  28. 30 Luminita Arhire octombrie 28, 2014 la 9:19 pm

    Am tot scris zilele acestea despre societatea civilă ( format mic ) aşa cum se prezintă ea astăzi , alcătuită din intelectuali foarte puţini şi mai ales foarte de dreapta . Am vrut să deschid acestă temă pentru că , privită din avion , lumea românească este cel puţin ştirbă : are un incisiv, un canin şi câţiva molari pe dreapta şi o prea –frumoasă gingie goală pe partea stângă .
    Faptul că poţi număra pe degete cei câţiva intelectuali “recunoscuţi ” , care alcătuiesc un cerc foarte strâns , atât de strâns încât e din ce în ce mai greu de pătruns acolo, este, după mine, un eşec al întregii societăţi româneşti şi , aş spune , o neglijenţă de neiertat pentru viitor .
    Deci : unde sunt intelectualii de stânga şi de ce vocea lor nu este suficient de sonoră , într-o Românie marcată de găuri căscate între milionari şi cerşetori , Românie care, din acestă cauză, nu mai arată demult ca o ţară , ci ca un svaiţer uriaş? Oare nu observă nimeni că împerecherea strict consangvină din cercul strâmt al “societăţii civile ”de dreapta naşte progenituri monstruoase? La ce este bună societatea civilă dacă a devenit o vietate de-o înfumurare extremă şi de-o lipsă a compasiunii cronicizată ?
    Timiditatea intelectualului de stânga cred că îl îndepărtează din spaţiul public ; iar tăcerea lui, din păcate, invită la suspiciunea vinovătiei .
    Pentru mine este scandalos ca lui Gabriel Liiceanu să i se pară perfect rezonabil să vină avionul să-l ia de la scară şi să-l depoziteze lin pe nisipul de la Neptun , ca să-şi plimbe de-a lungul plajei, îngândurat , slipul bun , de duminică , fiind revoltat în schimb de neruşinarea guvernului de a mai adăuga nişte bănuţi la ajutoarele pentru cei cu mai puţin noroc şi mai puţină cultură decât domnia-sa.
    În cercul exclusivist despre care vă vorbesc , dacă o critici pe Pora sare Mihăieş , dacă îl ruşinezi pe Mihăieş , scrie un editorial de 120 de pagini Liiceanu , dacă atragi atenţia asupra lui Liiceanu ,îţi spune că eşti incult Andrei Pleşu, între două rotocoale de pipă , dacă-l combaţi pe Andrei Pleşu , bombardează presa occidentală Patapievici , dacă te uiţi întrebător la Patapievici, îţi explică Tismăneanu de ce eşti prost , dacă îi baţi obrazul lui Tismăneanu, te demască Baconschi cum că faci parte din “mahalaua ineptă ” şi doamne-fereşte să te iei de Baconschi , că te cere arestat Pora pe la B1 TV!

    Din când în când mai ies în stradă , puţini , elitişti “la maxim ” , niciodată în apararea unei cauze de interes public , totdeauna în apărarea unuia dintre ei.

    Din acest punct de vedere , aşa-zisa societate civilă , nu mai este demult o inimă sănătoasă cu un puls alert şi o sensibilitate vizibilă , ci mi se pare a semăna mai curând cu un apendice , adică un organ rudimentar , despre care constaţi , după operaţia de extirpare , că o viaţă întreagă nu ţi-a folosit la nimic.

  29. 31 Florin Negoita octombrie 28, 2014 la 9:27 pm

    Geniul politicii externe este un stalp al acestei natiuni.Ghinionul tine de geopolitica .Candva, in tinerete imi doream sa fim a 2 a Elvetie sau macar Austria care prin lege si constitutia din 1955 si-a declarant:”NEUTRALITATE VESNICA”!
    1000 DE ANI NE-AU CALCVAT MIGRATORII SI AM REZISTAT. 5 secole ne-am luptat cu turcii si am salvat centrul si vestul European. Nu ne-a ajutat, nu ne-a multumit NIMENI! Habsburgii, rusii, ungurii, nemtii, americanii, englezii si-au pus amprenta in istoria, evolutia si involutia noastra in sec.XIX si prima jumatate a sec. XX. La Paris in 1919-1920 Clemenceau, Wodrow Wilson au fost alaturi de principiile lui I.I.C.Bratianu, Take Ionescu, Vaida Voevod si idealurile seculare ale românilor. Franta, era denumită , SORA NOASTRA CEA MARE, a avut si ea sincopele ei in plan extern si in 1947 la Conferinta de pace de la Paris, Romaniei nu i s-a recunoscut statutul de cobeligerant desi pagubele materiale si numarul mortilor, contributia in scurtarea razboiului si infrângerea Germaniei au fost recunoscute. Schimbul Grecia cu România a fost un troc al marilor puteri.
    Razboiul rece si sistemul communist ne-a adus langa URSS si membru CAER.Am pierdut Piata CAER, Piata Orientului Mijlociu, Africa, oarecum si Asia, America Latina. Apropierea de SUA este o consecinta a aderarii României la NATO in 2004 si UE, 2007. Ea nu trebuie privita si tratata ca un afront la vecinii mai mari sau mai mici, ca un mers pe sârmă, ci ca o punte intre 2 lumi diferite. A da impresia ca duplicitatea sau triplicitatea continua si in plan extern, nu este un atuu in noul context international. Nu putem fi ce n-am fost niciodata in istoria milenara, o unealta impotriva altora, fie vecini, fosti prieteni, adversari mai mult sau mai putin declarati. Prioritatile si oportunitatile trebuie stabilite indiferent de guvern, de numele celor ce conduc destinele tarii si politicii externe. De inteligenta, intelepciunea si diplomatia celor ce vor pune interesul national si solidaritaatea nationala deasupra intereselor partizane depin rezultatele mult asteptate in ultimii 10 ani.Primul pas ar fi DIASPORA ROMÂNĂ! Al doilea pas ar fi ICR! al 3 lea pas, dar nu si ultimul ar fi o noua politica interna bazata pe eficienta, performante, competente, spirit de echipa si de sacrificiu.
    Fundatia Nicolae Titulescu poate fi un furnizor de energie, valori, elite!

    Cu stima,

  30. 32 Ghita Bizonu' octombrie 28, 2014 la 11:24 pm

    Minciunele hungariste

    Musiu ala Kelemen Hunor zice ca Romania a vandut evrei si germani fiindca a vrut omogenizare etnica. Insa pe ungrui nu i-a vandut ca nu a fost cumparator…

    Intrebare bizonica daca doream atat de mult „omogenizarea etnica” ce ne oprea s ale dam un sut am Arsch pe gratis?
    Nu facea mai bine „omogenizarii etnice” sa „scapam” de un milion si de unguri din care buna parte se arata reticenti sa invetelimba romana si sa pastram juma de milion de germani care vorbeau limba romana de la destul de bine (destul sa ii crezi romani!) la excelent?

  31. 33 T-Rex octombrie 29, 2014 la 12:06 am

    Sfirsitul e cu tilc. Stim bine cum Invatatorul ne trage de urechi, si ne da cu nuielusha la palma daca nu reproducem la litera lectia primita. Iata ca, in imparatia Invatatorului insa se intimpla lucruri bizare: aflam ca politicienii lor sunt cumparati de lobbisti pentru a se ocupa strict de interesele lor negustoresti in detrimentul palmasilor. Ba mai mult, chiar si Judecatorii sunt cumparati cu bani privati atunci cind candideaza. Sunt cumparati de politicieni, ca sa aiba grija ce sentinte dau. Cum, ce? Am trezit pe cineva din somn?

    Are Our Courts for Sale?
    OCT. 27, 2014

    ..Hudson, 62, is not a congressional or Senate candidate. Rather, she is a State Supreme Court justice in North Carolina, seeking her second eight-year term. It wasn’t all that long ago when, in North Carolina, judicial races were publicly financed. If a candidate spent more than $100,000, it was unusual. Ads mainly consisted of judicial candidates promising to be fair. Any money the candidates raised was almost entirely local.

    This ad in North Carolina, however, which aired during the primary season, was a startling departure. First, the money came from an organization called Justice for All NC — which, in turn, was funded primarily by the Republican State Leadership Committee. That is to say, it was the kind of post-Citizens United money that has flooded the political system and polluted our politics.

    But her experience is being replicated in many of the 38 states that hold some form of judicial elections. “We are seeing money records broken all over the country,” said Bert Brandenburg, the executive director of Justice at Stake, which tracks money in judicial elections. “Right now, we are watching big money being spent in Michigan. We are seeing the same thing in Montana and Ohio. There is even money going into a district court race in Missouri.” He added, “This is the new normal.”

    To be sure, the definition of big money in a judicial election is a lot different than big money in a hotly contested Senate race. According to Alicia Bannon at the Brennan Center for Justice at New York University School of Law, a total of $38.7 million was spent on judicial elections in 2009-10. During the next election cycle, the total rose to $56.4 million.

    But that is partly the point. “With a relatively small investment, interest groups have opportunities to shape state courts,” said Bannon. Sure enough, that is exactly what seems to be going on. Americans for Prosperity, financed by the Koch brothers, has been involved in races in Tennessee and Montana, according to Brandenburg. And the Republican State Leadership Committee started something this year called the Judicial Fairness Initiative, which supports conservative candidates.

  32. 36 Titus Filipas octombrie 29, 2014 la 7:07 am

    Ideologia primară a lui Destutt de Tracy trimite constructiv la entelehia lui Aristotel (adică la esenţa sufletului).

  33. 37 `` octombrie 29, 2014 la 7:30 am

    zevi,

    va jucati conform virstei cibernetice cu androizi si cyborgi ,dar nu observati mortul din papusoi sau purceaua moarta-n cotet!

  34. 38 vsile, octombrie 29, 2014 la 7:42 am

    incalcindu-mi propriile principii ma recitesc si ma redenumesc!

    Adica inconjurat de borgi, basisti ,pontisti , dintro clasica probabil proprie eroare din numele lui vsile au ramas pe ultimele postari doar niste indefinite puncte sau catime asa ca erata „vsile” inloc de puncte puncte!

  35. 39 Titus Filipas octombrie 29, 2014 la 8:09 am

    +Aproape 100.000 de oameni au ieșit duminică în stradă la Budapesta și în alte orașe ungare pentru a protesta împotriva taxei pe utilizarea internetului pe care Guvernul Viktor Orban dorește să o introducă de anul viitor. Demonstranții au scandat „Cenzură!”, „Europa!”, „Democrație!” și „Viktor, șterge-o!” și nu s-au oprit decât în fața sediului Fidesz unde au început să arunce cu monitoare, tastaturi și alte componente de computer în ferestrele partidului-stat. Spre furia purtătorului de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, în mulțime, alături de protestatari, s-a aflat și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, Andre Goodfriend, cel care avertizase cu zece zile în urmă că „dacă situația (din Ungaria) continuă în acest fel, va deveni imposibil să lucrăm împreună ca aliați”, cel mai grav avertisment lansat vreodată de guvernul american unui stat membru al UE și al NATO.+ SURSA http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/regimul-viktor-orban–fortareata-se-clatina-355122

  36. 40 vsile, octombrie 29, 2014 la 8:29 am

    Zev,

    Cum definesti corect un anti pontist?
    Un anti national , un basist, un postac ….sau un om echlibrat care are puterea ,fara echivoc, de a gandi echilibrat fara incorsetare partinica?

    Sau dumneata & Co. ca pontisti ,cum v-ati defini ca antibasisti, si atunci nu puteti fi pontisti , ca postaci psdisti si atunci va puteti defini clar si corect , sau vorba basistului care nu v-a calcat pe cap , pentru ca de fapt el avea cap pentru ca el insusi nu avea picioare?

  37. 41 Titus Filipas octombrie 29, 2014 la 9:32 am

    Firma Google şi firma PricewaterhouseCoopers iniţiază un parteneriat esenţial pentru facilitarea guvernanţei electronice a întreprinderilor, în general. PricewaterhouseCoopers furnizează expertiza sa largă în consultanţa globală, iar Google oferă aplicaţiile sale pentru întreprinderi, platforma de cloud computing, precum şi dispozitivele mobile pe sistemul de operare Android. http://www.businessspectator.com.au/news/2014/10/29/paths-advantage/google-pwc-forge-key-enterprise-partnership?utm_source=exact&utm_medium=email&utm_content=974898&utm_campaign=ts_daily&modapt=

  38. 42 George Ban octombrie 29, 2014 la 10:02 am

    Deja la 8:29 dimineata, Ve. Sile are probleme de exprimare:

    „Sau dumneata & Co. ca pontisti ,cum v-ati defini ca antibasisti, si atunci nu puteti fi pontisti , ca postaci psdisti si atunci va puteti defini clar si corect , sau vorba basistului care nu v-a calcat pe cap , pentru ca de fapt el avea cap pentru ca el insusi nu avea picioare?”

    Intelege cineva ceva?

  39. 43 George Ban octombrie 29, 2014 la 10:09 am

    Luminita Arhire

    Si eu am avut o perioada in care ma intrebam de ce naiba toti intelectualii se duc in dreapta. Explicatia mea de azi e legata de caracterul meschin al celor care au citit mai mult in Romania: BANII VIN DIN PARTEA DREAPTA.

    De ce nu exista totusi si intelectuali dezinteresati de partea materiala? Pai pentru ca… suntem atat, atat de saraci!

  40. 44 ioan octombrie 29, 2014 la 10:18 am

    Da, e nevoie de o politica externa consolidata pe ideea arta cu tendinta, nu arta pentru arta. Cu tinte concrete pe outcome asumate in bunul stil American cf caruia politica externa serveste interesele economice in ultima instanta. De ex., cand CEC Bank va detine un loc cat de cat important pe piata bancara din Modova voi considera ca politica externa in regiune merge in directia buna si are rezultat.

    Of, of, of, cu un maidanez aflat in fruntea statului nu ne puteam astepta la rafinamente in politica externa a Romaniei si cu atat mai putin la o adecvare decenta. Mare blestem, blestemul prostiei si pasivitatii colective carora inteligenta si viziunea le par sau macar le-au parut arogante. Ce sa faca un om destept, sa fie umil in fata prostilor?

    Multumim ca ati avut rabdare si putere interioara.

  41. 45 Cris octombrie 29, 2014 la 11:03 am

    Sper ca următorul președinte, oricare ar fi el, să facă o politică externă elegantă, demnă și în beneficiul României, nu să facă temenele ridicole la unele state, iar la altele să se răstească spunându-le măscări, precum o țață de mahala, așa cum a făcut-o Băsescu.
    Sper ca următorul președinte să aibă în vedere în primul rând relațiile economice, adică interesul nostru de a ne dezvolta și în urma schimburilor comercial-culturale cu aproape toate țările.
    Sper și sunt convinsă că oricare dintre Ponta, Iohannis, Meleșcanu și Tăriceanu m-ar reprezenta cu cinste în lume.

  42. 46 ZeV octombrie 29, 2014 la 12:39 pm

    blogideologic
    Se pare ca e rau cu Rusia, dar si mai rau fara Rusia si ale ei Soyuz.
    Nave vechi, dar ,,balsoi” construite, simple si perfect functionale…cam ca tancurile rusesti T34 care au nimicit pantzerele arogante ale lui Hitler in conditii de frig (aproape) polar. (Z)
    Americanii inventeaza complicatii fragile, inclusiv, confectioneaza navete spatiale din….aluminiu. Ma mir ca nu le-au facut din cositor, sa economiseasca banii unchiului Sam. (Z)
    Doar Pentagonul are acces la resurse, fara limita de suma. (Z)

    ..E timpul sa se investeasca masiv si in tehnologia materialelor, nu doar in gadgeturi si facebook.

  43. 47 Fragmentarium Politic octombrie 29, 2014 la 12:47 pm

    Dizidenta si revolutie. Relatia dintre dizidenta si revolutie este una foarte directa si complexa, de care toate guvernele se tem, dizidentele pot deveni virale, transformandu-se in revolutii. Nu stiu cand si cum se va termina greva foamei fiului Andrei Ursu, pentru sanatatea caruia sunt profund ingrijorat, dar dizidentul Gheorghe Ursu este un invingator, revolutia romana l-a razbunat cu varf si indesat. Cred ca un monument sau un nume de strada, inchinat eroului anticomunist Gheorghe Ursu, ar fi un gest firesc, in Romania de azi. In trecere, as observa ca fenomenul dizidentei s-a imbogatit cu un nou tip, celui impotriva regimurilor politice i s-a adaugat cel impotriva ordinii globale, ambele la fel de reprimate. Ce vremuri palpitante, democratia nu este de loc plictisitoare! http://www.contributors.ro/politica-doctrine/sa-mori-pentru-adevar-cazul-gheorghe-ursu-si-romania-de-azi/

  44. 48 ZeV octombrie 29, 2014 la 12:57 pm

    vsile
    Daca toata lumea buna, in frunte cu Traian Basescu, a ales, deja, nu vad de ce ne-am preface, de dragul unui echilibru, imposibil de atins in practica, ca am fi neutri (pe blog n.r.), doar de dragul unei ipocrizii pseudo-intelectualiste.
    Daca distinsi si autentici intelectuali, precum Plesu, Liiceanu, Tismaneski, etc, au ales si au si declarat pe cine sustin, cred ca si noi, ca simpli cetateni, avem dreptul, ba chiar obligatia, sa ne clarificam si afirmam, public, optiunile electorale, mai ales, pe blogul politic al unui reprezentant marcant al principalului partid de guvernamanu, din intamplare (sau nu) si singurul mare partid ramas consecvent in indeplinirea obiectivelor majore ale USL. Nu poti alege o destinatie, fara a selecta si vectorul care iti ofera sansa (nu neaparat certitudinea) ca te va duce la acea destinatie.
    Pana acum, vectorii nostri au schimbat, mai mereu, macazul, din mers.
    De exemplu, eu l-am ales pe Adomnitei ca sef al CJ Iasi, aplicand stampila pe sigla USL. (Z)
    Personal, pana la proba contrarie, vad un singur vector care sa ma reprezinte: Victor Ponta si nu mi-e rusine sa spun asta pe blogul domnului Adrian Nastase.
    D-ta esti liber sa votezi cu cine vrei, ba chiar ar fi o dovada de barbatie sa ne spui, domnule Vsile:
    D-ta, cu cine votezi si de ce ? Asta ca sa intelegem si ce contrapui ,,aplaudacismului pontist”.
    (Z)

  45. 49 Titus Filipas octombrie 29, 2014 la 1:00 pm

    Sir Winston Churchill : „Îmi place să învăţ, dar detest să fiu învăţat.”

  46. 50 ZeV octombrie 29, 2014 la 1:07 pm

    ps…aproposde interesul pe care il acorda domnului blogi ,,start up-urilor” americane, iat ce spune un cetatean (referitor la privata Antares):

    ,,Dragomir Bogdan Alexandru · Top Commenter · Bucharest, Romania
    e bine ca ei au ajuns pe luna dar acum nu sunt in stare sa ridice o racheta de la sol…vai natia lor de ratati…nu m-ar mira sa aflu ca mars rover survoleaza defapt curtea de la casa alba…”
    😉 😉

    ..Si cand te gadesti ca sunt romani care s-au inscris in programul pentru Marte (MISIUNE DOAR CU DUS,. FARA INTORS), eu, ca simplu cetatean, imi fac cruce si spun:
    ,,Doamne, mare-i Gradina Ta.”
    Pe Pamant si in Rai, ca pe alte planete, nu le-a gasit nimeni (gradinile n.r.).
    Universul TACE, suspect de impasibil la toate apelurile de miliarde de dolari ale S.E.T.I.

  47. 51 ZeV octombrie 29, 2014 la 1:12 pm

    pps
    Sa ne fereasca Cel de Sus de un asteroid buclucas…noi cheltuim pe Deveseluri, silozuri nucleare, portavioane + avioanele F35, etc, intr-o veselie frenetica. Cui foloseste ?
    Dar cine merge pe orbita si vede cat de insignificant si fragil este Pamantul, revine, instantaneu, ..cu picioarele pe pamant. (Z)
    Da, asta ar fi SINGUR MOTIVATIE a unui eventual turism spatial: sa ne revina mintea la cap (admitand ca a fost, vreodata, acolo), simtul masurii si constiinta adevaratelor prioritati pentru omenire.

  48. 52 Adrian B. octombrie 29, 2014 la 2:01 pm

    Din cauza faptului ca sunteti perfect si sunteti detinatorul adevarului absolut vi se intampla sa vedeti opinii contrare sau alte anomalii gen ” libera exprimare ” …

  49. 53 Adrian B. octombrie 29, 2014 la 2:01 pm

    @ George Ban

  50. 54 Adrian B. octombrie 29, 2014 la 3:13 pm

    Ieri am urmarit un film interesant : Ultimele zile ale lui Hitler . Un film deosebit , un film document .
    Apoi am rememorat ultimele zile ale lui Ceausescu , desi eram un copil pe vremea aceea .

    Dupa aceea am inchis ochii si m-am gandit la ceva placut : mi-i închipuiam pe Basescu si Udrea cum se pregateau sa fuga cu elicopterul din Curtea Palatului Cotroceni . Langa elicopter , Codruta Kovesi , Livia Stanciu si Florian Coldea ( toti trei cu picioarele in ghips ) asteptau ultimele ordine !!!
    Nutzy Udrea ( imbracata in leopard roz 🙂 si cu parasuta pe spate ) il ruga pe Adriean Vicleanu sa aiba grija de bichonul ei favorit si de colectia de pantofi/genti … Mark Gisheftenstein , aflat la mansa elicopterului , se pregatea sa-i duca pe indragostiti pe aceeasi insula pe care se afla si Elvis Presley , Sadam Hussein , Elodia si Moammar El Gaddafi .

  51. 55 sadicu octombrie 29, 2014 la 3:46 pm

    @ZeV 🙂
    Ca de obicei ma fac sa rad.Nu am cum sa te evit atunci cand intru pe blogul domnului Nastase pentru ca esti peste tot.Cinci,sapte,zece postari pe zi,(te invidiez pentru faptul ca ai atat de mult timp liber la dispozitie si te-as invidia si mai mult daca ai uza de el intr-un mod mai inteligent).
    Din cand in cand ti sa-ti exprimi admiratia fata de A.N. si cel putin odata pe saptamana le aduci la cunostina basistilor vazuti si nevazuti,ca acesta este un blog de elita.
    De obicei,(este in firea oamenilor),cei admirati ampreteaza,(intr-o mai mare sau mica masura,caracterul si comportamentul admiratorilor.
    Poate sunt eu miop de nu observ nici urma de ”amprenta” in ceea ce te priveste.:)
    Totusi,pentru ati demonstra ca nu-ti port pica,(eu ii urasc pe politicieni si nu pe admiratorii acestora),iti vand un pont despre cum ai putea sa devi,in timp record, la fel de bogat precum Bill Gates.
    Citindu-ti superficial postarile,mi-am dat seama ca esti,pe acest blog,un fel de ”barometru” al previziunilor neimplinite,(pentru ca nu au nici cea mai mica legatura cu lumea reala)
    Citind mai atent mi-am dat seama ca tot ce ai spus tu ca se va intampla ..sigur,sigur,sigur..s-a intamplat …exact,exact,exact pe dos.
    Abia astept sa ne auzim,cam prin luna martie ca sa analizam impreuna postarile tale din aceasta luna si urmatoarea.
    Pana atunci,poate o sa ai inspiratia sa deschizi arhiva si sa-ti recitesti toate postarile.Crede-ma,merita. 🙂
    Acum ca tocmai ti-ai descoperit uriasul potential pe care-l ai,te rog sa nu te lacomesti in drumul tau spre …Bill Gates.
    Ia-o usor…prima data falimenteaza loteria nationala.
    Iti iei un tovaras de incredere,(de preferat o persoana din familie),cumperi cateva dumnici la rand bilete la 6 din 49 si ii indici respectivului cele 6 numere care…sigur,sigur,sigur…nu vor fi castigatoare.
    La inceput ”harul” tau va fi observant de o masa critica de oameni,apoi vei avea lumea la picioare.Ce Simona Halep,ce Ronaldo,ce Madona?
    Toate reflectoarele vor fi pe tine.
    O perioada agentii bursieri vor face coada la tine la usa.Apoi o sa devi singurul agent bursier din lume si de ce nu,insusi bursa in sine.
    Institute de meteorologie,NASA,ONU,FBI,INTERPOL…toate vor plati bani grei pentru ati consulta previziunile.
    Atentie totusi,pazeste-ti bine spatele! Preotii si prezicatoarele vor intra in faliment si cu siguranta vor incerca sa se razbune. 🙂
    P.S.
    Sfatul meu este s-o lasi mai moale pentru ca indifferent daca tu,ca persoana fizica,(care ai la indemana un singur instrument si anume,votul),te agiti sau nu,ceea ce trebuie sa se intample se va intampla.
    E ca si in cazul atacurilor de panica. 🙂

  52. 56 George Ban octombrie 29, 2014 la 4:54 pm

    Precizari pentru dl lector Filipaș, referitor la postările sale de la subiectul „Parlamentul Valahiei….”

    28 octombrie, 11:24pm
    Nu înțeleg de ce îmi e adresata mie aceasta postare.

    29 octombrie, 6:19am
    Lucrez intr-un Institut de pe platforma Măgurele, dar nu la laserul cu performante record de acolo. Am chiar o atitudine critică față de această instalație, deoarece este profilată pe cercetări de fizică teoretică, deci nu poate „absorbi” mai mult de 50 de fizicieni români. Și cifra este una foarte generoasă. Restul fizicienilor, vor veni de pe alte meridiane. Mult mai potrivit pentru noi ar fi fost un laser axat pe aplicații, dar această favoare a fost acordată Cehiei.
    Cu chestia cu „blue sky economy” m-ai dat gata! E suficient să mai strănute un vulcan și s-a dus dracului „blue sky”. Numai un novice în stiinta „pune botul” la aberațiile ecologiștilor cu plată.

  53. 57 vsile, octombrie 29, 2014 la 4:59 pm

    Zev,

    Referitor la prima parte a mesajului iti raspund printro simpla intrebare cine a fost mai sus , Eminescu sau Titu Maiorescu.
    Atentie la luceafar nu la steaua romaneasca!

    Referitor votul meu secret la inteligenta dumitale nu inteleg cum de nu cunosti si adevarul.
    Nu ma voi prezenta in prima faza , adica la primul tur.

    Daca pentru turul doi va iesi solutia imposibila reprezentata de oamenii lui Traian incluzind aici si pe Macovei atunci in mod sigur voi vota in turul 2 , PONTA!

    Daca vor ramane pentru turul 2 Ponta si Ion Hannis , desi votul meu nu-l va face pe neamtz presedinte voi vota impotriva lui Ponta !

    Daca vom trai si atunci ,poate si vedea, s-ar putea ca si dumneata peste cinci ani sa te schimbi tot asa cum te-ai schimbat si cu Traienica, daca si eu mai traiesc pina atunci voi vedea atunci !
    Adica eu nu-mi dau votul ca dumneata din abnegatie ci din logica si luciditate!

    PSD.Un punct cistigat sau pierdut de Ponta un punct cit un gol!
    La cit timp dupa alegerea dl. Ponta vor fi amnistiati /”pardonati” PSDistii corupti, sau nu va fi nici un PSDist corupt cu dl Miki si Viorel Hrebe in frunte?

    PSDR.
    Am si un mesaj pentru corectorul meu.care nu-i nici prost dar nici fudul asa este el!.Georgica ai grija ca te impiedici in poale!
    Hai mai fa un exercitiu ” un sot trouve toujours un plus sot qui attaque!
    Eu ma recunosc in ultimul idiot dar cine o fi primul?

  54. 58 ZeV octombrie 29, 2014 la 5:08 pm

    George Ban
    Nu toti intelectualii se duc in dreapta. Cei care o fac, sunt si foarte vocali, chiar daca sunt relativ foarte putini.
    Adevaratul intelctual este Acela care incearca sa schimbe lumea, prin influentarea mentalitatilor, facand destinatarii sa creada ca ei insisi au facut-o.
    In preajma anului 1900, in perioada interbelica si mult timp dupa al doilea razboi mondial, in Franta, cei mai multi dintre marii intelectuali (artisti, filosofi, scriitori, etc) erau de stanga. Dar aceia erau motivati de idealuri, pe cand cei (de dreapta) de la noi, se leaga cu lanturi de cliseul numit,,stat de drept”.
    Intr-un fel, drama intelectualilor de dreapta romani consta in faptul ca ei sunt, de fapt, tot de stanga (desi, nu o vor recunoaste niciodata), opunandu-se capitalismului. Capitalismul este, prin definitie, o societate a influentelor mai mult sau mai putin oculte, dovada constand chiar in dosarul EADS, cu adanci ramificatii in capitalismul politic german, pana la cel mai inalt nivel.
    Intr-adevar, ce fac nemtii, este ,,un lucru bine facut”. (Z)
    Dar nu toti se opun capitalismului…unii, se simt foarte bine, survoland Neptunul cu elicopterul, vorba unei colege. Astia, NU AU IDEOLOGIE, ADICA, SUNT SUSTINATORI AI PPE.
    (Z)

  55. 59 ZeV octombrie 29, 2014 la 5:19 pm

    George Ban
    octombrie 29, 2014 la 10:02 am

    Intelege cineva, ceva ?
    Vsile vrea sa spuna cam asa:
    ,,Daca esti pontist, nu poti fi anti-basist, pentru ca, pontist si basist inseamna cam acelasi lucru. Daca esti anti-basist, trebuie sa fii, prin definitie, si anti-pontist.
    Prin extensie, trebuie sa fii, ori anti-tot, ori indiferent, numai sa-l votezi pe Yohannis.
    Cam asta este logica distinsului nostru prieten.
    😉

  56. 60 Doru Coarna octombrie 29, 2014 la 5:31 pm

    @ ZeV,

    Universul nu tace, dar noi oamenii inca nu stim sa-l ascultam… De fiecare data cand radiotelescoapele capteaza ceva de neinteles, noi consideram ca este un semnal emis de o sursa naturala… asa o fi oare? Acele obiecte cosmice sunt deja de domeniul stand-up cafe-ului, si ca sa dea totusi un raspuns „materialist”, adica stiintific, desi astea doua sunt disjuncte dpdv matematic, baietii inventeaza tot felul de teorii pe care apoi cheltuie alti bani, timp si mijloace ca sa le demostreze cautand prin Univers alt obiect similar care face la fel… Cand nu-l gasesc, numesc asta unitate in diversitate, suna pompos dar treaba intra pe terenul filosofilor si gata, aici se poate admite orice… numai sa curga fonduri pt cercetare.

    Citeam ieri ca pana si Papa recunoaste Big-Bang-ul si Evolutia… Eu stiam ca-i cam slab de minte acceptand poponarii, dar cand spui asta de pe scaunul papal, o cam impui tuturor enoriasilor! Ori, nu cred ca un popa are caderea sa impuna chestii stiintifice… Norocul cel mare este ca savantilor nu le ies calculele cu bilantul energetic al Big-Bang-ului, p-asta Papa n-o stie si oricum n-ar pricepe-o, a vrut doar sa se dea modern, dar au gasit totusi o scapare: materia neagra, apoi pt ca tot nu iese, energia neagra, si tot nu iese asa ca noile interactiuni negre i-ar putea salva… Nu!

    Realitatea e ca nimeni nu stie nimic cata vreme stiinta nu se supune unui formalism, toti pot spune orice, toti au dreptate partial si se inseala in rest.

    Mai nasol: astea nu sunt vremuri propice evolutiei stiintei, conceptele sunt batute in cuie strambe, exista adevarate biserici si conclavuri in jurul unor teorii anapoda, populate cu oameni tot anapoda, exista o media care preseaza publicul cu tampenii inutile care doar ii costa, exista o goana dupa senzational si frivolitate bazate pe o superficialitate cum omenirea n-a mai cunoscut in toata existenta ei. La atata prostie generalizata, eu unul ma mir cum de n-am inceput deja al treilea razbel mondial si cum de mai rezistam in fata Ebolei… Normal, vin si astea incet dar sigur, se vad semnele, se vad eforturile… Nici nu stiu: sa fim optimisti sau pesimisti? Daca suntem optimisti s-ar putea doar sa le amanam si asta-i chiar mai rau caci intre timp ne inmultim, iar daca suntem pesimisti si le acceptam, cel putin nu ne stresam cu chestii imposibile… sau mai bine naivi, sa le ignoram, sa spunem ca tot media e de vina si pune presiune…

    Practic eu nu mai vad solutie viabila a problemei in actuala conjunctura, doar solutii iluzorii, si doar constat cu regret ca prostia a ajuns pana si la Vatican…

  57. 61 Titus Filipas octombrie 29, 2014 la 6:58 pm

    Liderii Kurdistanului pun accentul pe Ideologie, pentru a învinge Califatul ! Ei disociază de asemenea sarcinile şi responsabilităţile militare ale diverselor grupuri non-kurde pentru înfrângerea Califatului ! În opinia mea, este cea mai avansată poziţie ideologică exprimată în Orientul Mijlociu ! http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/10/29/il-ne-faut-pas-que-vaincre-l-etat-isiamique-militairement-il-faut-vaincre-son-ideologie_4514379_3214.html

  58. 62 Titus Filipas octombrie 29, 2014 la 7:13 pm

    Veridicitatea unui mare număr de “rezultate ale cercetării ştiinţifice” este pusă sub semnul întrebării. Se pare că nimic nu este infailibil pe lumea aceasta. Fără să mai vorbim despre “utilitatea cercetării ştiinţifice” ! Sunt doar bani publici cheltuiţi inutil pentru “realizarea unor cariere ştiinţifice” http://passeurdesciences.blog.lemonde.fr/2014/10/29/un-chercheur-denonce-linutilite-de-nombreux-travaux-scientifiques/

  59. 63 Cris octombrie 29, 2014 la 7:42 pm

    Udrea: am surse printre anchetatori care mi-au spus că nu e vorba despre mine în interceptări.
    I-auzi, ia!

  60. 64 Ghita Bizonu' octombrie 29, 2014 la 10:33 pm

    Fragmentarium Politic

    mai incet cu „eroii” . A da moartea directorului Ursu a fots si tragica si a tinut de cateva artocole de CP plus ceva reglemente interioare …

    Insa mai usor cu „erou” Daca te te calca tramvaiul nu prea esti erou ..
    Insa ar mai fi ceva : Ghe Ursu era (la data arestari) tovarsul director Ursu … In 85 directoe inseman ca era si tovarusul Ursu , comunist!
    Cat despre excursile sale in Strinezia … scuze da e cam ciudat toti dizidentii si sopozantaii calatoreau sa bea o cafeluta cu sotii Ierunca in timp ce cetaneii ailalti prostiti de comunism aveau propbele sa vaza Ruse!! Cum sa-r zice dizidentii aveau un regim privilegiat da?!

    Ar mai fi cestia ca denuntu a fots facut de 2 colaboratoare f apropriate . Eu nu am auzit decat de o singura secreatra care si-a dat in gat directorul DAR asta ptr ca directoru a incercat s aiis traga o secretara mdoel mai recent si mai „sport” (dupa care secreatra a bantuit pe holuri vreo 2 ore strinad niste amanunte de roseau si barbatii apoi s-a dus la unii mai „acultatori” A doua zi dorectorul era ridicat!! Delapidare dragutu de el .. )

    Insa cestia ce este bizara este ca Ursu tinea un jurnal politoc la indemana cam tuturor.. Eu asta nu ma facut in anii aia . Fara jurnal si nimic scris ! De abia dupa vreo 12 ani am inceput sa ma afisez pe net .. daca ar fi cum ziceti voi astia „culturnici” ca si azi in Romania ar fi l;a fel ca in RSR sa stii ca nu as aparea pe net .. nu as scrie nimic interpretabil .. Ca in ani aia sa fie unu sa nu stoe asta .. apai era ca tov Ursu : vechi comunist care creedea ca regulile e ptr ailalti!!

    A da si peste toate sa te lasi prins cu ceva valuta … Adica sa zic asa l-a calcat tramvaiul .

    Da ma rog prin deloegare devine si Volodea „erou”

    A da prin anii aia au mai fots facuti chiftele cativa. NMecunoscuti ca deh erau prostime nu „dizidenti”

  61. 65 papasha octombrie 29, 2014 la 10:37 pm

    off topic

    Bravo Victor , bravo Daciana , asta seara la Gadea la emisiune , ati produs CEA MAI MISTO SI CEA MAI TANDRA FOTOGRAFIE DIN CAMPANIE( momentul in care , va tineati de mana , ca niste liceeni , a fost superb ) !!!!

    Fiti-ar consilierii interni si mercenarii externi, ai dracu’ , ii platesti degeaba .
    Cea mai frumoasa ipostaza a campaniei , tot voi doi ati produs-o !!!

    Felicitari voua !

  62. 66 Dezideriu Dudas octombrie 30, 2014 la 12:08 am

    Recent, pe blogul d-lui Dorin Tudoran scriam ca “noi” suntem cei care am facut ce “a spus popa” si nu ce “a facut popa”…Pana aici ne-am intalnit, dar ne despartim la continuarea sustinerii concertate a destinului nostru : Nu cred ca trebuie sa intarim tabara ipocritilor….Ne va fi greu ca in istoria viitoare sa ne spuna careva “Perfidul Dracula”…Decamdata suntem “fraierul Dracula”…destept in SUA si idiot in Romania…
    Problema cred ca tine de “popa”….In penultimul paragraf din materialul dvs. dar si in celelalte anterioare, pareti a ne arata calea de hirotonire totusi. ACEASTA ESTE SI OPINIA MEA : Prin aderarea la NATO si UE am devenit oarecum “preoti de drept”. Acum ar trebui sa devenim si in fapt. DECI nu cred ca trebuie sa ne focalizam pe diferenta dintre “ce face si ce spune popa” ci, ca “popi de drept”, sa restructuram “functia preotiei”…Stiu ca cineva din Occident ar spune ca am pierdut ocazia sa tacem, dar daca ne referim la Mitterrand, poate ca ne pot explica arhivele, inca acoperite…., daca intr-adevar afacerea Haiducu a fost instrumentata din Romania, mai dinspre Est, sau doar francezii doreau sa para mai “americani” decat credeau acestia…Poate nici Jacques Chirac nu aflase, cu atat mai putin Ion Iliescu…..

    PS Cu totii cautam infrigurati solutii de post-cateherisire, cand de fapt noi tocmai am fost hirotonisiti. E drept, cam de multisor, dar sa zicem ca din 2007 incoace am avut ocazia sa ne facem curatenie in curte. E drept, s-a mai curatit pe ici pe colo, s-a mai si murdarit mai tare uneori, dar parem ca totusi suntem pe un trend mai predictibil. Ce trebuie insa sa schimbam major si aici sunt de acord cu tot ce scrieti mai sus, este pozitia noastra “in biserica”. Deci ar trebui ca “DNA-ul” sa fie urmat in succesiunea importantei sociale de “DGA – Directia Globala Antiipocrizie”…Nu se va intampla asta daca vom acorda prioritate, ca pana acum, razboiului intern.

  63. 67 Titus Filipas octombrie 30, 2014 la 11:08 am

    @Fragmentarium politic @Ghiţă
    Nu prea cred eu că era vinovat Nicolae Ceauşescu pentru moartea lui Gheorghe Ursu. În principiu, Nicolae Ceauşescu se opunea omuciderilor (nu şi Elena Ceauşescu : vedeţi moartea naivului genial Marin Preda, cerută de ea, pentru că acesta se pregătea să deschidă un dosar amănunţit al patriotismului lui Ceauşescu, în care Marin Preda credea, dar Elena Ceuşescu ştia mai multe despre filiera belakunistă, vedeţi romanul „Nepoţii oltenilor” scris de Nagy István). Gheorghe Ursu era patriot român – tot atât de mult cât Nicolae Ceauşescu –, a refuzat în constant să fabuleze şi să inventeze pe tema „holocaustului din Basarabia” aşa cum i se cerea din exterior – lăsatul liber în străinătate a fost nefast pentru el, pentru că a fost pus în asemenea situaţii de liber arbitru-, şi acest refuz i-a determinat pe cei din străinătate să-i dicteze moartea, folosind serviciile unui tip complet dezaxat, închis împreună cu el. Cred că fiul lui Gheorghe Ursu merge pe o pistă greşită. Nici măcar greva foamei nu te ajută „să avansezi” pe o pistă greşită

  64. 70 TR-2014 octombrie 30, 2014 la 1:41 pm

    @Ghita Bizonu’, mai Ghita nu ma privi lumea numai prin vizorul tancului. Aici nu e vorba despre cum era Gheoghe Ursu ca individ si de cati hormoni avea el, ci de faptul ca, fiind condamnat si incarcerat a fost asasinat de o gasca locala de securisti, intr-un mod oribil, chiar si impotriva legislatiei si practicii vremii.

  65. 71 Mihaela Erika Petculescu octombrie 30, 2014 la 4:19 pm

    Este evident pentru toata lumea ca rezultatele politicii noastre externe pe axa Bucuresti-Londra-Washington sunt nule (motivele au fost deja creionate in parte).
    Cat despre intrebarea referitoare la eventualul avantaj care ar decurge pentru Romania in urma unei tensiuni intre Rusia si SUA, raspunsul este si aici clar: nimeni de pe glob nu ar avea ceva de castigat. Deja sanctiunile economice impuse Rusiei (la indemnul si sub presiunea Statelor Unite, bineinteles) s-au intors impotriva Europei, incetinind ritmul de crestere economica, existand chiar riscul reintrarii in recesiune (inclusiv pentru noi).
    Trebuie sa fim realisti si in ceea ce priveste valoarea strategica a tarii noastre in relatia cu americanii : Romania nu are forta sa se joace de-a eminenta cenusie ! Singurul lucru pe care-l poate face este sa nu antagonizeze puterile din zona, inclusiv Rusia.

  66. 72 vsile, octombrie 30, 2014 la 5:23 pm

    Sadicul ,
    domnule aveti pielea groasa , identica cu pielea unui rinocer , va lipseste cornul , la taiat basescu ca suport pentru udrea!

    Ma repet , ce tupeu aveti sa-l criticati pe Zev. dumneavoastra chiar nu incercati sa va uitati intro oglinda cit de cit perfecta ?

    Dumneavoastra nu va vedeti in utimii 10 ani ca un zev, nu va este rusine ca ati facut si ca inca activati in armata de propagandisti a unor lichele politice?

    Nici in ceasul al 13lea nu va turnati cenusa in cap , , ce-i si cu rino cherry astia fara corn!

  67. 73 Draghi Puterity octombrie 30, 2014 la 8:53 pm

    Bine ar fi daca optiunile politice ar fi atat de rationale pe cat e acesta postare. Din pacate, in majoritatea cazurilor este exact invers:

    http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2814%2901213-5

  68. 74 Titus Filipas octombrie 30, 2014 la 9:52 pm

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:001_Kievan_Rus%27_Kyivan_Rus%27_Ukraine_map_1220_1240.jpg Principatele româneşti nu există încă. Anii 1220-1240. În locul lor găsim Regatul Ungariei şi Ţaratul Bulgar.

  69. 76 vsile, octombrie 31, 2014 la 12:46 pm

    TR-2014,

    Ghitza in nemutumirea oferita de democratia romaneasca mai are patinari nostalgice , si confunta eroismul lui Vasile Roaita cu eroismul real al omului altruist care impotriva tuturor , denunta tocmai nemultimirile gloatei care ignora mesajul si eroul!

  70. 77 Marian Nicolae noiembrie 3, 2014 la 7:20 am

    @ Titus Filipas, octombrie 30, 2014 la 11:08 am

    Imi cer scuze ca va zic, domnule profesor, dar observ ca v-ati….dedublat…?

    Sincer nu vad scopul, mai ales ca-i raspundeti lui…blogideologic……

    Care-i ideea….???


  1. 1 Resetarea politicii externe romanesti | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 29, 2014 la 5:28 pm
  2. 2 Resetarea politicii externe romanesti | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI! Trackback pe octombrie 29, 2014 la 6:25 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!