Alegerile prezidenţiale din Iran – cosmetică sau un nou capitol?

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul il puteti citi aici.

Recunosc – am urmarit cu atentie speciala alegerile din Iran pentru doua motive. Primul – am vrut sa-mi verific, inca o data, teoria dupa care schimbarile politice intr-o anumita tara se produc atunci cand se acumuleaza o anumita masa critica de nemultumire publica si nu , in principal, datorita unor presiuni externe. 

De aceea, de exemplu, Milosevici nu a cazut ca urmare a bombardamentelor de la Belgrad ci, ulterior, prin alegeri. Interesante evolutiile din Iran, de la regimul sahului la cel al ayatolahilor. Ce se va intampla dupa alegerile din iunieĂ Paradoxal, dupa ce, inaintea alegerilor din SUA, in zona republicanilor, se vorbea despre o posibila interventie militara in Iran (care ar fi avut si o semnificatie electorala), iata ca la alegerile din 14 iunie, castigatorul – in primul tur de scrutin, cu 50,7% din voturi – a fost declarat Hassan Rouhani, un reformist, cu studii de doctorat la Glasgow Caledonian University si negociatorul, in ultimii zece ani, pe dosarul nuclear. Schimbare importanta de peisaj politic. „O victorie a intepciunii, moderatiei si maturitatii impotriva extremismului” – a spus Rouhani.

Sa ne intelegem, mecanismul decizional din Iran prevede ca Liderul Suprem, ayatolahul Ali Khamenei, este cel care, in continuare, stabileste linia de actiune in politica externa, serviciile de informatii, fortele armate si programul nuclear. Presedintele iranian are, de fapt, atributiile unui prim-ministru. In principiu, ca sa fie si mai clar, relatia institutionala este cam cea care a existat la noi intre Basescu si Boc.

Interesant este faptul ca, initial au fost 680 de candidati pentru prezidentiale (inclusiv o casnica de 46 de ani) dar Consiliul Gardienilor a acceptat numai opt. Intre cei respinsi s-a aflat si fostul presedinte al iranului – Rafsanjani. In final, acesta, impreuna cu fostul presedinte Khatami, au creat un front comun, determinandu-i pe alti doi candidati moderati, Aref si Haddad-Adel, sa-l sustina pe Rouhani. Astfel, Rouhani a reusit sa castige din primul tur.  Vom vedea efectele in politica regionala si in relatia cu SUA si le vom comenta.

Al doilea motiv pentru care am urmarit campania electorala si rezultatul votului de la prezidentiale este legat de faptul ca unul dintre cei opt candidati a fost Ali Akbar Velayati, in varsta de 68 de ani, o veche cunostinta a mea. Velayati a fost ministru de externe al Iranului timp de 16 ani, intre 1981 si 1997. Medic, Velayati a studiat la Johns Hopkins University. Dupa ce a parasit postul de la Externe, a fost consilierul de politica externa al presedintelui Khamenei, apoi a condus Consiliul strategic de relatii internationale. A devenit ceea ce se numeste un „hardliner”. A evitat sa candideze in 2005 iar in iunie 2013 s-a clasat al cincilea, cu 6,18% din voturi.

Imi aduc aminte de vizita pe care am facut-o in Iran in mai 1991, la invitatia sa, de discutiile avute si de prilejul de a vorbi la Institutul de studii politice si internationale dar si de intalnirea cu presedintele de atunci al Iranului, Rafsanjani. Trec anii…

34 Răspunsuri to “Alegerile prezidenţiale din Iran – cosmetică sau un nou capitol?”


  1. 1 operatiunispeciale@gmail.com iunie 18, 2013 la 10:00 am

    Sa fii la curent madam… Ca daca nu erau vecinii si prietenii tai de aceasta origine nu stiai ca exista in lume o tara care isi datoreaza existenta in lumea moderna unui geniu politician…general?
    Cu Iranul istoria este infinit mai fabuloasa… Mai cruda si arata reversul medaliei…cum o tara evoluata, moderna se poate reintoarce in plin second XX in tenebrele evului mediu… Attaturk a deschis lumea poporului sau si a pus bazele actualei evolutii… In Iran Alatoyahul Komeyni, azi mort dar urmat de clona Kameney a inchis un popor extraordinar – persanii care nu sunt arabi – in inchisoarea obscurantismului fundamentalist din alte timpuri …
    Trimis de pe smartphone-ul meu BlackBerry® de la Orange!

  2. 2 dlnimeni iunie 18, 2013 la 10:00 am

    Foarte inteligenta miscarea politica a iranienilor! Splendid! Cred ca va fi foarte interesant de urmarit in continuare.
    Mai cred ca dlui Basescu i-ar fi placut sa fie ayatollah: v-ar fi taiat capul si dupa aceea nu avea decit sa zica oricine ca a fost o eroare judiciara; iar in ultimul an de mandat v-ar fi reabilitat. Memoria.

  3. 3 Vasile, iunie 18, 2013 la 10:49 am

    Mda,

    Asta cu asocierea, asemanarea relatia Basescu – Boc nu prea merge atunci cind invocam politicile din Iran.
    Am fost acolo anul trecut, nu am putut angaja discutii de vre-un fel politice,seful delagatiei germane a fost oprit pe strada si mai ca i-a fost confiscat aparatul de fotografiat, !
    Spectrul religios dicteaza si domina politicul iranian cu totul altfel decit relatia Traian-Boc !
    Sincer din ce am vazut eu, intro lume a inventatorilor iranieni , am vazut tineri inteligenti, doctori in stiinte, care cadeau in betia fundamentalismului islamic.(apropo eu nu am fost acolo ca inventator,sau pe banii statului,pot spune ca am fost!
    Teheranul o mare metrpolola , supra supra aglomerata chiar cu autostrazile citadine atat de laudate ale lui Rafsanjani.
    Un oras trist al unor oameni tristi!
    Daca Iranul va capata alta fata in mod sigur o vor face daca femeile din aceasta tara , femei foarte emancipate de altfel,vor aborda din alt unghi politicile statale.

    De ce am amintit de femei pentru ca singurele sincere in exprimarea situatiei actuale din Iran au fost acele doamne care participasera activ la rasturnarea regelui si acum isi exprimau fatis regretul!

  4. 4 dora iunie 18, 2013 la 11:25 am

    CAND ESTE IN JOC MARIREA ,PUTEREA AVEREA,PE FORME DE GUVERNARE ÎNRĂDĂCINATE, SCHIMBARI DE FOND NU SE FAC …CONSERVATORISMUL, MAI ALES AL ORIENTULUI, ESTE EVIDENT, HIATUL INTERVINE CAND SUNT MANIFESTĂRI EXTREME ÎN FAVOAREA SUFERINZILOR ,NĂPĂSTUIŢILOR. DAR SUNT F. SCURTE, RARE, MAI MULT FORME MASCATE AL E RĂZBOIULUI CIVIL SAU MONDIAL, DEGENEREAZĂ UŞOR..SE AMPLIFICĂ RĂU PERSECUŢIILE DICTATURII ECONOMICE LA SCARĂ PLANETARĂ..
    NUMAI O MENTALITATE DE MASĂ , A SOLIDARITĂŢII, ECHILIBRULUI , A EMPATIEI GENERALIZATE A PRIVI ŞI PE CELĂLALT CA OM , AR PUTEA CURMA ETERNELE CONFLICTE LA SCARA LOCALĂ SAU PLANETARĂ.. ELE SUNT CAUZATE ÎN PRINCIPAL DE LĂCOMIA TERIBILĂ, PAUPERIZANTĂ ŞI POLARIZANTĂ, CARE NU DĂ ŞANSE DIVIZIUNII LOCURILOR DE MUNCĂ ŞI ACCESULUI JUST LA BOGĂŢII., LA RESURSE VITALE . EDUCAŢIE, SĂNĂTATE.. MAI DEGRABĂ CREEAZĂ STRUCTURILE MAFIOTICE SPECIALIZATE ,TEHNOLOGII FFF PERFORMANTE ÎN DISTRUGERII, AUTODISTRUGERII PE SEAMA EXPLOATĂRII DIABOLICE a EXPLOZIEI DEMOGRAFICE., TOT MAI INVERS PROPORTIONALĂ CU RESURSELE VITALE, ÎN LOC SĂ TREACĂ LA O POLITICĂ DE ECHILIBRU.
    .ORIENTUL A LUAT PRIMUL ŞI PROFUND PULSUL GAMEI BOGATE A RELELOR SĂRĂCIEI . TRĂIND EXTREM ,ESTE ÎMPINS SĂ .ACŢIONEAZĂ EXTREM ÎN NĂZUINŢA DE A RECÂŞTIGA DIN PUTERE , ŞANSE LA VIAŢĂ MAI UMANĂ.UNDE CONSERVATORISMUL CONVIEŢUIEŞTE CU EXTREMISMUL SUNT POSIBILE MARI SURPRIZE,

  5. 5 Ghita Bizonu' iunie 18, 2013 la 11:28 am

    La ce e nevoie sa chinuim copii sa invete chimie ?!

    O stire din Ordea ne lamureste : un .. afaceristcam prea intreprinzator a vandut aclool metilic pe post de spirt sanitar.
    Unii bihoreni au cumparta zisele stilcve de spirt “sanitar” – care este exclusiv ptr uz “extern” – si l-au baut (uz “intern”). 121 de morti . Prea “intreprinzatorul” este cercetat penal ptr fasificare de .. alimente(?!?).

    E calr nici procurorii nu au invata nimic la “inutila” ora de chimie… Fiindca ar fi aflat ca spirtul sanitar este “alcool denaturat”, adica este alcol etilic (“alb” , zis si “alimentar” ) asmestecat cu alcool metilic (care este cam vanat) si de aici culoarea vezuie a “sanitarului” (zis “verde” in puscariile RSR unde mai era si baut de cei mai …decazuti. Ma rog astia continuau sa bea “verde” si liberi find … si inevitabil mureau prematur). Ce este mia scandalos este faptul ca se pare ca a fots vandut si in baruri ! Sa vinzi “verde” la cinzeaca este o culme a … orice vreti sa ziceti mneavoastra .

    Insa e si mai ciudat ca procurorii nu au auzit de spirt “denaturat” . Asta se invata candva in clasa a 8 –a ..
    A da .. “Intreprinzatorul” merita sa fie judecat. Ptr fals da nu alimentar … si ar trebui de vazut daca nu cumva “verdele” (spirtul sanitar) “curat” nu este oferta prin crasmele locale ..

  6. 6 Karakas iunie 18, 2013 la 2:09 pm

    41 oameni au fost impuscati la Chicago in weekendul trecut din care 7 au murit. Nu degeaba SUA sunt pe locul 99 al tarilor pasnice, in timp ce vecinul de la nord, Canada, pe locul 8 in lume. Romania este pe locul 30 in lume, si 19 in Europa, un loc bun.

    Raportul intre violenta si prosperitate este unul invers proportional. Va invit sa cititi materialul Global Peace Index 2013:

    Dă clic pentru a accesa 2013_Global_Peace_Index_Report.pdf

    PS: Iranul este pe locul 137

  7. 7 blogideologic iunie 18, 2013 la 2:57 pm

    Fii alături de Edward Snowden : +Analistul acesta de 29 de ani tocmai a renunțat la toată viața lui – la prietenă, job și casă – pentru a deconspira programul PRISM al Statelor Unite – program care ne citește și înregistrează emailuri, mesaje de Skype, postări de Facebook și telefoane de ani de zile. Când Bradley Manning a trimis informațiile astea la Wikileaks, Statele Unite l-au încarcerat dezbrăcat în condiții despre care Națiunile Unite au declarat ca fiind „crude, inumane și degradante”. În cele ce urmează autoritățile și presa decid cum să reacționeze la scandalul ăsta. Dacă milioane dintre noi îl susțin pe Edward în următoarele 48 de ore, vom trimite mesajul puternic că el trebuie tratat ca un denunțător curajos, și că Statele Unite ar trebui să destrame PRISM, și nu pe Edward.+ https://secure.avaaz.org/ro/stop_prism_global/?cKlqOeb

  8. 8 teostanc iunie 18, 2013 la 3:11 pm

    Dl Nastase scrie:

    „De aceea, de exemplu, Milosevici nu a cazut ca urmare a bombardamentelor de la Belgrad ci, ulterior, prin alegeri.”

    Eu cred ca nu este totalmente adevarat. Bombardamentele, care au demonstrat profundul umanism al NATO, au distrus industria si economia. Cat or fi sarbii de nationalisti si vajnici luptatori nu pot rezista fara electricitate, apa curenta, alimente, medicamente.Llipsurile si greselile curente de guvernare au desavarsit lucrarea.

    Razboiul din Kosovo, Transilvania sarbilor, a fost gandit sa piarda Iugoslavia respectiv ce a ramas din ea, Serbia, un stat cu veleitati de putere regionala si aspiratii de independenta. Iugoslavia i-a rezistat lui Stalin dar nu si Maltei.

    Milosevici a avut o soarta mai rea decat Ceausescu. Daca pe cel din urma l-a omorat un pluton de executie in urma unei mascarade de proces pe primul l-a omorat un gardian si Carla Ponti o procuroare internationalista iar nemernicii de la Tribunalul International s-au facut ca ploua, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.. Va dati seama ce putea sa spuna Milosevici daca l-au omorat ca-n filme, riscand pierderea credibilitatii Tribunalului International. QUI PRODEST?

  9. 9 George Hălărescu iunie 18, 2013 la 3:15 pm

    D-le A. Năstase,

    Este extrem de greu de făcut o predicție cu privire la evoluția politică din Iran. Dacă este să ne rezumăm la declarații am putea privi cu „optimism” spre Teheran. Oricum este interesant angajamentul lui Rouhani din două perspective:
    1. Vrea să „vindece rana din relațiile cu SUA”
    2. Va continua programul nuclear iranian
    O politică oarecum contradictorie.

    Dacă este să ne luăm și după ce a afirmat Obama, care privește cu moderație cele afirmate de Rouhani este greu de crezut că lucrurile se vor schimba foarte mult.
    În schimb trebuie remarcat că poporul iranian are o preferință pentru o politică mai echilibrată, mai moderată. Oare să le fie teamă iranienilor de ce văd în jur?
    Ar fi interesant ca analiza dvs. să meargă mai departe. De ce s-a născut acea masă critică a nemulțumirii publice?; Cât de influent mai este liderul suprem, ayatolahul Ali Khamenei, care este cunoscut ca fiind un radical, după alegerea lui Rouhani? Există riscul unei tensiuni între cei doi lideri, iar asta să degenereze?

    Cu respect,
    George Hălărescu!

  10. 10 Fragmentarium Politic iunie 18, 2013 la 3:37 pm

    Cred ca impactul datelor enumerate este suficient de puternic pentru a inclina balanta catre a doua varianta de raspuns. Schimbarea de mandat prezidential reflecta agrearea unui nou curs, catre moderatie si stabilitate. Educatia doctorala europeana il va ajuta pe noul presedinte sa gaseasca mai usor un limbaj comun cu Occidentul, pozitia cheie de negociator in dosarul nuclear va arde, foarte probabil, etapele spre solutii, iar sprijinul de reputatie si influenta, pe care l-ati amintit si care l-a impus, in ultima instanta, in preferintele electorale, ii va asigura suportul intern necesar. Cei care cred ca pozitia supraordonata a Liderului Suprem, ayatolahul Ali Khemenei, nu-i va asigura presedintelui Hassan Rouhani marja pentru reformismul si moderatia asumate, este suficient, pentru a-si da seama ca gresesc, sa compare relatiile Basescu-Ponta si Basescu-Boc, care sunt total diferite. Succesul noii politici iraniene, care s-a declarat ostila oricarui extremism, va depinde insa si de moderatia Occidentului, in primul rand de recunoasterea dreptului legitim al poporului iranian privind accesul la energia nucleara, in scopuri pasnice, pentru dezvoltare. Preluarea si supralicitarea doctrinei Bush privind razboiul “preventiv” , cu varianta interventiei “umanitare”, a razboiului pretext (belli praetextus) sau pretextului de razboi (belli causa) pentru supunerea si inglobarea unui sir intreg de popoare intr-un asa-zis “Mare Orient Mijlociu” ar risca sa arunce acest tip de razboi in categoria razboaielor rasiale.

  11. 11 Cris iunie 18, 2013 la 3:51 pm

    Părerea mea e că popoarelor islamice nu le trebuie democrație, pentru că, aidoma unei mari părți a poporului român, nu știu ce să facă cu ea.
    Acești oameni vor o „mână de fier” care să le poruncească ce și cum să facă.
    Dovadă stau națiunile care au ieșit din „primăvara arabă” chiuind și au intrat în noaptea neagră a haosului în care s-au împotmolit definitiv.
    De fapt, aceste națiuni nu au dorit în întregul lor democrația. A existat o mică parte care mima modernismul țipând „jos” prin piețe.
    Așa și cu poporul român.
    Ce democrație? În 2004, când l-au auzit pe Macac spunând „îi voi împușca cu mâna mea pe miniștrii asupra cărora va plana suspiciunea de corupție”, boboru a zis „ăsta e!”, și tranc! 5,3 milioane de voturi.
    Pe Facebook citești la tot pasul dorința lor fierbinte: „să se desființeze Parlamentul!”

  12. 12 Vasile, iunie 18, 2013 la 4:03 pm

    Marius Chicos Rostoigan,

    mai nou a trecut la agricultura ,cind prin aratura cind prin balarii!

  13. 13 Ghita Bizonu' iunie 18, 2013 la 4:07 pm

    Stiati asta ?
    Economie

    Bulgaria are o economie de piață industrializată,[127] aflată în zona de venituri medii spre mari,[128] și în care sectorul privat produce peste 80% din PIB.[129] Dintr-o țară predominant agricolă, cu o populație predominant rurală în 1948, până în anii 1980 Bulgaria devenise o economie industrializată, a cărei prioritate principală era cercetarea tehnologică și științifică.[130]

    sursa – wikicioclopedia

  14. 15 blogideologic iunie 18, 2013 la 8:21 pm

    @ Ghiţă
    Păi de, bulgarii n-au avut un Petre Roman la revoluţie.

  15. 16 anonim iunie 18, 2013 la 9:12 pm

    Indiferent ca e moderat sau extremist , e greu de crezut ca isi vor da petrolul de gratis firmelor americane.

  16. 17 Vasile, iunie 19, 2013 la 6:57 am

    Blogi,
    pollemici inutile ,! Dumneata un aparent scolast ar trebui sa nu te transformi intrun mitoman nationalist si sa trunchezi propria istorie a acestei tari.
    Eu nu vorbeam de “scrisoarea lui Neacsu” , sau de grafica latina ,vorbeam de cartile bisericesti , carti folosite de dascalii , de pastorii neamului ,carti scrise intro alta limba , fie cu ortografie chirilica sau nu!
    Ei bine aici s-a gasit un fanariot si nu un pamantean sa dea o lectie de patriotism , ceva asemanator cu atitudinea altui strain care a facut Romania Mare!

    N.Mavrocordat a dost domnul care a trimis la Venetia la studii un numar mare pentru acele vremuri de copii ai boierilor pamanteni.
    Actul Mavrocordat de care vorbesti fara noima si-a dorit o Tara Roaneasca si mai tirziu o Moldova plina de cultura o “hellada” in Carpati.

    Si o ultima intrebare , despre ce domn afirma istoria noastra olitica de reforme a domnului este continuată şi ridicată pe o nouă treaptă în a treia lui domnie din Ţara Românească. La 7 februarie 1741 C. Mavrocordat emite un hrisov domnesc, care prevedea un vast program de reforme în domeniile fiscal, agrar, administrativ şi juridic?.

    Ar trebui sa-ti pun o intrebare logica , al carui raspuns cred ca il cunosti , dar fara logica firul rationamentului s-a oprit acolo , la o data istorica.
    Cind a optinut Grecia independenta in ce an, are acel an vreo semificatie si pentru Romania?

    Eu cunosc de la o istorie principiala ca Nicolae Mavrocordat a fost un prieten al taranului roman , dumneata de la nivelul unui adept al pricipiilor lui Vadim Tudor , esti plin de fals , de nationalism desanta , de minciuna si demagogie.

    Istoria a fost cum a fost ,haina si aspra cu aceasta natie , multi fanarioti au fost farisei ,cum tot asa au fost si domnitorii pamanteni ,dar hai sa fim cu picioarele pe pamant cel putin o parte dintre noi si sa ne respectam inaintasii fie ca acestia au fost de origini fanatriote , sau de alt fel.

    Comentariul tău e în așteptare
    Despre dl. Cartarescu numai de bine cred ca si dansul la fel ca orice vertebrata are patru lobi , un lob face lobby culturill , altul face lobby lui Basescu iar ceilalti probabil nu fac nimic si de aici frustrarile unui copil RAZGAIAT CARUIA REFERENDUMUL I-A LUAT BAul!

  17. 18 Cârcotaşu iunie 19, 2013 la 7:13 am

    @ Ghiţă,

    La ce e nevoie sa chinuim copii sa invete chimie ?!

    Păi din “cunoştinţele” tale, pe care încerci să ni le împărtăşeşti, rezultă că nu te-ai prea chinuit nici tu la materia asta. Ciudat este că manifeşti convingerea că ai cunoştinţe solide, suficiente pentru a ne preda lecţii:

    … spirtul sanitar este “alcool denaturat”, adica este alcol etilic (“alb” , zis si “alimentar” ) asmestecat cu alcool metilic (care este cam vanat) si de aici culoarea vezuie a “sanitarului” (zis “verde” in puscariile RSR unde mai era si baut de cei mai …decazuti.

    Păi dacă le aveai cu chimia ai fi ştiut că “spirtul sanitar” nu este alcool denaturat, ci este destinat uzului sanitar, în timp ce alcoolul denaturat este destinat uzului industrial. Ai mai fi ştiut că atât alcoolul etilic (numit prin cârciumi “albitură”) cât şi cel metilic sunt la fel de incolore ca apa de exemplu şi că teoria culorilor pe care ne-o predai, ţine de coloranţii dizolvaţi în cele două produse pentru a le deosebi dar şi pentru a le face improprii consumului, nu din cauză că ar fi otrăvitoare dar pentru că-n anumite ţări ele sunt scutite de taxe şi accize spre deosebire de alcoolul destinat consumului alimentar. Aşa că sunt colorate, dar li se adaugă şi diverse arome ca să fie cât mai dezagreabile (camfor alcoolului sanitar), dar amândouă nu conţin decât alcool etilic, metilicu fiind interzis la vânzare către public.
    Altfel ai toate motivele să fii indignat de escrocheria pe care ne-o povesteşti, care însă n-are legătură nici cu cunoştinţele tale de chimie şi cu atât mai puţin ale comerciantului în cauză. El a fost înşelat de cineva care i-a vândut metanol ca fiind etanol. Dacă nu le cunoşti, practic, mirosurile lor sunt asemănătoare, pot fi confundate, aşa că e probabil că şi vânzătorul iniţial n-a ştiut ce vinde sau n-a ştiut ce-i acela alcool metilic. Şi asta tot din cauză că nu s-au chinuit dumnealor prea tare la orele de chimie! În rest, nu ştiu ce s-o consuma prin puşcării, dar prin cârciumi nu se vinde “sanitar”, ăsta se consuma prin parcuri de către aşazişii “medicinişti”, numiţi aşa tocmai după băutura preferată. Procurorii, de data asta, n-au nicio vină şi probabil că printre ei sunt unii care au fost mai atenţi la orele de chimie decât tine! 😆
    Sigur, problema asta nu este arzătoare, cum este conţinutul articolului scris de gazda noastră, probabil că şi replica mea este la fel de lipsită de importanţă, dar am optat s-o fac cunoscută din nevoia de exactitate, ce-mi este uneori stârnită la modul acut de către unele poziţii situate, cu fermitate, pe câmpiile şi-aşa pline de bălării ale patriei! 😆

  18. 19 Marian Nicolae iunie 19, 2013 la 8:05 am

    Buna dimineata domnule profesor,

    Despre persani, numai de bine, sunt oameni deschisi, care in afara de marele si micul diavol, nu prea au dusmani pe acest pamant.

    In paranteza fie spus, ar trebui sa ne aducem aminte de relatiile deosebite pe care noi romanii le-am avut cu persanii…….pana in 1989.

    In alta ordine de idei,

    Am gasit un articol interesant pe site-ul Vocea Rusiei, articol scris de catre un roiman: “Despre importanţa spaţiului public. Partea I” scris de catre Vasile Andreescu

    http://romanian.ruvr.ru/2013_06_19/Despre-importanta-spatiului-public/

    Referitor la decaderea lumii occidentale, sa fie oare si din cauza lipsei unui ideal clar conturat pentru populatia care formeaza aceasta lume occidentala????

    Pentru ca pana la urma o societate care este profilata numai pe acumularea de bani, la un moment dat, cand acesti bani ii vor fi refuzati (criza pornita din 2008 – 2013 si care nu s-a terminat inca…sic) aceasta societate se va gasi intr-un punct in care existenta acestei societati va fi pusa sub semnul intrebarii, deoarece zeul caruia i se inchina, banul, straluceste prin…absenta…….

    De aceea componenta ideologica, in constructia unui imperiu NU trebuie lasata sub nici o forma afara din ecuatie pentru ca altfel vom revedea peste zeci sau chiar sute de ani acelasi lucru repetandu-se, indiferent de oranduirea sociala a noului imperiu.

    Comme d’habitude, avis a bon entendeur……

    PS. Oups, mi-a scapat…noul imperiu…….

  19. 20 Marian Nicolae iunie 19, 2013 la 8:07 am

    @ blogideologic iunie 18, 2013 la 8:21 pm

    Buna remarca, subscriu.

  20. 21 ZeV iunie 19, 2013 la 8:34 am

    blogideologic
    Bulgarii n-au avut un Petre Roman la revolutie, dar au in schimb o revolutie fara Petre Roman. Tot de catifea, adica, una autentica.
    😉

  21. 22 ZeV iunie 19, 2013 la 8:40 am

    cris
    Asa este, ce democrație? E vremea mainilor (delicate) de fier, vorba basescului….si iata, in acest fel, ciociolinile din şăubîzzz , inclusiv Alexandra Stan, vor fi răzbunate.
    😉
    Apropo, un amic de dincolo de baricada are un excelent comentariu referitor la maimuţa care a luat bătaie:

    ,,AVERTISMENT
    Orice asemanare intre povestea de mai jos si unele intamplari din lumea politrucilor nu este intamplatoare.

    Celebra Alexandra Stan şi-a luat o bătaie buna de la impresarul ei.

    “Mr. Saxobeat” a fost hit-ul care a transformat-o în vedetă internaţională. Piesa a stat şase săptămâni pe primul loc în faimosul top Billboard din Statele Unite, record atins doar de Madonna sau Lady Gaga.
    În caz că nu ştiţi, Alexandra Stan este o guristă. Aia de cânta piesa aia despre cum îi place sexu beat. Nu ţin minte clar cum era melodia că eu ascult muzică, nu mizerii. Dar întâi să vedem care este diferenţa dintre gurist şi muzician.

    Un muzician este un om care compune. Transpune o idee în cântec. Aproape nimeni din industria muzicală pop de la noi nu face asta. De text se ocupă nişte băieţi, de linia melodică alţi băieţi. În general aceiaşi băieţi cam la toată lumea. De-aia şi sună toate la fel. Au acelaşi tată.
    Guriştilor noştri le vine melodia pe mail ( http://stirileprotv.ro/show-buzz/entertainment/alexandra-stan-neaga-implicarea-intr-un-accident-rutier-ce-a-patit-artista-in-realitate.html ) .
    De toată treaba asta se ocupă impresarul. Guriştii doar cântă cuvintele scrise de unii pe muzică scrisă de alţii. N-au nici o contribuţie creativă sau decizională. Dacă ar fi să considerăm muzica un produs, ei sunt ambalajul, nu fabricantul. Cristina Spătar, cunoscută ca „Regina R&B” de către doi redactori de tabloide şi de către mă-sa, ne explica aportul ei creativ astfel:
    “Trebuia să primesc un single, la care să fac şi videoclip. Nu m-au lăsat să fac videoclip la ultima piesă pentru că îmi tot spuneau că vine alta. Şi nu a mai venit, aşa că voi face videoclip în toamnă”

    De-aia nu le poţi spune artişti sau muzicieni. Pentru că i-ai jigni pe oamenii care chiar fac muzică.

    Impresarul vorbeşte cu muzicienii şi are grijă ca gurista să-şi primească „single-ul”. Tot impresarul se ocupă şi de restul detaliilor. Concerte, scandaluri în tabloide care cresc notorietatea guristei, apariţii mondene. Tot ce face gurista e să cânte 10 cuvinte. Nici măcar nu trebuie să le cânte bine, că vine băiatul cu auto-tune să le corecteze după.
    Deci am stabilit că impresarul face toată munca. Gurista e doar ambalajul. Adica partea aia a produsului finit aflata la vedere. Evident, grosul banilor se duce tot la impresar. Că doar el a făcut toată munca. Ambalaj găseşti pe toate străzile. Tot ce îţi trebuie e o tipă care să arate binişor şi să aibă voce. Dacă te duci în orice liceu din ţară, găseşti între 50 şi 100.

    Pentru ambalaj asta e o oportunitate. Ajunge faimoasă. Face bani. O scoate din foame. Aşa că evident impresarul o să aleagă pentru faimă pe tipa pe care o poate controla cel mai uşor.
    Pentru că gurista are nevoie de impresar, şi nu invers.
    Aşa că nu e de mirare că acest tip de relaţie degenerează într-una de tip curvă-peşte. Curva are nevoie de peşte. Fără el nu poate presta. El îi dă teritoriu, el îi aduce clienţi, el o scoate din foame. Şi el abuzează de ea când şi cum vrea. Pentru că îşi permite. Pentru că dacă ea nu acceptă, în cel mai apropiat liceu se află 50 tipe la fel de vag talentate cu care o poate înlocui. Evident că i-o şi trage la orice oră vrea el.
    Alexandra Stan a recunoscut că era cu impresarul ei. Cam când voia el. Ea era proprietatea lui.

    Radu Groza, alt impresar cunoscut a fost în foarte multe scandaluri în care era acuzat că succesul oferit era strict legat de favoruri sexuale. Era cu una dintre tipele de la Trident. O blondă care arăta fix ca o prostituată de lux. El e bătrân, obez, rozaliu şi ridicol. Când tipa a început să protesteze că parcă s-a săturat să stea capră la asemenea specimen, s-a terminat şi cariera ei.
    Radu Baron arată la fel şi e cuplat cu altă guristă pe care o impresariază: Roxana Nemeş.
    O tipă cu mai puţine pretenţii la călăreţ.

    Inna era o fătucă urâţică şi grăsună din Mangalia. Impresarul/iubitul ei a construit-o de la zero. Ar fi putut să facă din orice tipă din Mangalia o Inna. Dar a ales-o pe ea. Vă daţi seama că tipa e la mâna lui. Ca să se înţeleagă clar că prostituţia nu e o alegere înţeleaptă de carieră. Dacă ar fi o meserie superbă ar face-o toate femeile.

    Şi la fel şi cea de guristă. Ai vag voce şi eşti proastă? Nu eşti în stare să compui o melodie dar vrei să ajungi faimoasă cântând piese mediocre, scrise de alţii? Se poate. Dar trebuie să fii pregătită să stai la impresar mereu când bate din palme. Şi să taci din gură şi să faci cum zice el, altfel îţi iei palme peste ochi. Pentru că meseria de guristă e mai apropiată de cea de prostituată decât de cea de muzician.
    Altfel ar vrea să o facă toată lumea. Alexandrei Stan ştia în ce s-a băgat. Impresarii spun la zeci de tipe „Vrei să fii faimoasă? Fain. Deschiloţarea că am trei prieteni care vor să te testeze”. Multe vor spune nu. Insa cele care vor să facă banii usor, fara multa muncă, vor fi dispuse la orice compromis.

    Din declaraţiile ei reiese ca nu e prima oară când şi-o ia peste ochi. Prima oară când s-a întâmplat ar fi putut să plece. Dar n-ar mai fi venit banii uşor. Ar fi trebuit să se apuce de muncă. Aşa că a preferat bani rapizi la pachet cu umilinţă. A fost tot timpul o alegere clară în capul ei între muncă şi umilinţă. De ce să îi plângem de milă? Că preferă să dea chiloţii jos şi să-şi ia palme peste ochi numai ca să evite trezitul de dimineaţă şi dusul la muncă cum face majoritatea dintre noi.

    Pentru cariera ei e o mişcare foarte bună oricum. Empatie si compasiune. A primit deja 4000 de like-uri noi în două zile. E moment perfect să mai lanseze un single. Dacă i-l scrie cineva. Acum o să spuneţi că e urât că mă uit cinic şi pragmatic la un eveniment nefericit. Un bărbat a bătut o femeie. Nu e aşa. O femeie accepta sa fie batuta fiindca bătaia e la pachet cu o existenţă lipsită de griji. Şi ea probabil vede treaba la fel de cinic. Şi probabil vede cum îi creşte popularitatea şi se bucură. Singurul ei inconvenient e că o vede cresterea doar cu un ochi, săptămâna asta.

    Şi de la spital a plecat împreună cu el. L-a iertat deja. Pentru că nu managerul e cel care a bătut-o ci cariera ei muzicală. El a făcut-o mare. Toată cariera ei e băiatul ăla care o manageriaza. Şi-a luat un pumn în ochi de la cariera ei muzicală. N-are cum să se despartă de cariera ei doar pentru un pumn. Ar trebui dup-aia să intre în clasa muncitoare şi să vândă la butic pe un salariu de 8 milioane. Spuneţi şi voi, nu e mult mai nasol decât un pumn în ochi? Dacă aţi spus nu, înseamnă că nu aveţi mentalitate de curvă. Şi ea are. Nu e o fată abuzată pentru că nu are opţiuni şi e prinsă acolo. E o fată care preferă să fie abuzată decât să fie un om obişnuit.

    Sigur ca tipul ăla e un gunoi fiindca o bate şi o apleaca când are el chef. Dar e alegerea ei.

    O cunostinta cu state vechi intr-un partid mi-a spus, cand inca locuiam Romania, ca nimeni nu poate primi o functie (in partide, agentii, deconcentrate, etc.) daca este curat/integru si fara dosar.
    Si mi-a mai spus ca doar Dumnezeu nu are sef.”

  22. 23 Ghita Bizonu' iunie 19, 2013 la 9:01 am

    blogideologic

    „Păi de, bulgarii n-au avut un Petre Roman la revoluţie” ? Sau poate avem noi prea mullti „internationalisti” gata sa pupe orice nu este romanesc. Fiindca lor le pute ce este romanesc.. Eu p-ersonal am ceva dubii in ca 1980 Bulgaria devenise o economie industrializată, a cărei prioritate principală era cercetarea tehnologică și științifică. Chit ca am avut de-a face cu Izot… Si impresia mea este iunatarita de fpatul ca versiunile enmgl4eza si franceza nu se extaziaza chiar atat de mult. Sau ia de vezi pe aici ditiramba la dresa Ia lranului lu Pahlavi „tara evoluata, moderna” .. pai tocmai9 ca nu era si era cam socata de modernisdmul inculcat de Reza Sah (mai cu zaharelku, mai cu bulanu, glontu ba si schrapnelu’ ) se-qa ajuns la Rudotel Parizianu’ ..

    In orice caz este distactiv autobocetu cartaresc …. dupa ce sa-= staduit sa „demitizeze” ..

  23. 24 ZeV iunie 19, 2013 la 9:20 am

    Cartarescu ?
    Ca orice mare artist ca nu incape in propria-i piele, isi clameaza singuratatea in public.
    😉

  24. 25 ZeV iunie 19, 2013 la 9:27 am

    erata
    Ca orice mare artist care nu incape…
    scuze, am terminat pauza, reintru in capitalism. Daca nu stai pe capul dorelilor, rup vreun fir electric sau o iau pe aratura. Macar daca ar creste ceva.
    😉

  25. 26 blogideologic iunie 19, 2013 la 10:00 am

    @Vasile
    Merită citit în mod special capitolul “Sub fanarioți” scris de Alexandru Vlahuţă http://ro.wikisource.org/wiki/Din_trecutul_nostru:Sub_fanario%C8%9Bi Evaluarea făcută regimurilor fanariote de către Alexandru Vlahuţă este cu totul şi cu totul diferită, aflată într-un contrast absolut, cu evaluarea făcută de profesorul American Keith Hitchins, membru de onoare al Academiei Române ! Cărţile distorsionate despre România şi istoria sa, compuse de marele filorus Keith Hitchins, au fost masiv publicate de editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu. În fond şi la urma urmelor, ele exprimă totodată şi atitudinea filorusă dar foarte pronunţat anti- românească a lui Gabriel Liiceanu. Apoi, să ne amintim şi opiniile exprimate pe vremuri de filosoful Socrate şi războinicul Iulius Caesar despre “memoria vie”. Alexandru Vlahuţă era mult mai aproape de acele evenimente decât Gabriel Liiceanu. Trebuie să-l credem pe Alexandru Vlahuţă, iar nu pe Gabriel Liiceanu şi pe Keith Hitchins !

  26. 27 blogideologic iunie 19, 2013 la 10:20 am

    @ ZeV
    Iată un punct unde sîntem de acord. Minune !

  27. 28 Vasile, iunie 19, 2013 la 11:03 am

    Bai Carco,

    L-ai dat hata pe ghizon la alcoolice!Pai gjhizonul cu un umor sumbru facea haz de necaz , cine dorea sa priceapa pricepea! Ce nu intelege ghita este ca si intro economie de piata dar si intruna socialista apar sincope de tipul acelea pe care o infiereaza.

    Ce sa facem acum sa-l laudam pe Ceausescu ca pe vremea lui nu se murea din cauza spirtului medicinal?

  28. 29 Vasile, iunie 19, 2013 la 2:03 pm

    Bey Carco,

    L-ai dat gata pe ghizon la alcoolice!Pai gjhizonul cu un umor sumbru facea haz de necaz , cine dorea sa priceapa pricepea! Ce nu intelege ghita este ca si intro economie de piata dar si intruna socialista apar sincope de tipul acelea pe care o infiereaza.

    Ce sa facem acum sa-l laudam pe Ceausescu ca pe vremea lui nu se murea din cauza spirtului medicinal?

    Blogi,

    Pai Vlahuta nu avea nicicum stire reala despre fanarioti, Domnul Cantemir nu apucase sa scrie in „crestere si descrestere…” despre acest episod , iar intemeietorul stintific al istorie otomane , N.Iorga nu se nascuse!
    Vorbele lui vlahuta raman doar literatura ,povesti mai cunoscator in ale dreptului , destul de stramb si pe atunci mai mult in ale Romaniei Pitoresti si mai putin legat de istorie ,dar barfitor ca orice roman nationalist!

  29. 30 teostanc iunie 19, 2013 la 4:28 pm

    ZeV iunie 19, 2013 la 8:40 am ,

    Domnule, femeia a fost batuta.
    D-ta vii si faci teoria chibritului despe calitatea cantaretilor.
    Ce are calitatea lor cu bataia?
    Parca ai fi si d-ta impresar!

    PS
    M-a impresionat ca ai declarat ca asculti muzica buna, nu .. , dar te pronunti cu aplomb despre cestiune.

  30. 31 ZeV iunie 19, 2013 la 8:43 pm

    Teostanc
    Eu nu am declarat nimic, ci, am reprodus integral un punct de vedere al unui amic….retineti ghilimelele de rigoare.
    Prima mea reactie a fost exact ca cea a domniei voastre, dar, recitind la rece…
    😉

  31. 32 teostanc iunie 20, 2013 la 4:58 pm

    ZeV
    Faptul ca transmiteti unele puncte de vedere contrare constiintei dvs. spune multe, la rece gandind.

  32. 33 ZeV iunie 21, 2013 la 6:47 am

    teostanc
    Faptul ca eu va respect in continuare, chiar daca, uneori, avem puncte de vedere diferite, nu spune nimic , stimate coleg ?
    Referitor la subiect, imi reiterez parerea ca nici un eveniment nu trebuie analizat scos din context. Iar daca contextul este o cloaca, ea trebuie sparta, intr-un fel, sau altul, chiar cu riscul unor victime colaterale care, de multe ori, sunt doar aparent victime ale sistemului. De regula, sunt parte a lui, contribuind nefast la disolutia valorica in Romania, dar nu numai.
    In rest, exista justitie, iar justitia nu crede in lacrimi si nu trebuie sa tina cont de dramolete de tip acasa tv.
    In genere, e bine sa incercam a intelege ceva-urile cu care nu suntem de acord, pentru ca viata nu este doar un mix compus doar din ce asteptam noi de la ea si asta, deoarece nu este suficient sa stergem un raft pentru a face curat in toata incaperea.
    Si mai e ceva, de principiu….acolo unde oamenii maturi intra in conflict, intotdeauna vina este distribuita, desigur, in proportii diferite.


  1. 1 Alegerile prezidenţiale din Iran – cosmetică sau un nou capitol? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe iunie 18, 2013 la 10:12 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!