„Evadarea” lui Sergiu Nicolaescu

Nu știu de ce dispariția lui Sergiu Nicolaescu mi-a adus aminte de dispariția lui Adrian Păunescu. Aceleași încercări de a găsi pete pe soclul statuilor din partea unor critici în urma cărora nu va rămâne mare lucru.

Eu am amintirile mele legate de ce a însemnat el. În primul rând, filmele sale – care mi-au întreținut curiozitatea pentru istoria națională. Băieții mei, într-o vreme, urmăreau toate filmele lui. I-am spus asta și i-a făcut plăcere. Le-a trimis o casetă cu cele mai importante dintre ele.

Scriam pe blog, în aprilie 2010, atunci când împlinea 80 de ani, că deși poate mai sunt oameni nemulțumiți de un film sau altul, al său, mi-e imposibil să cred că mai există cineva care să nu fi zâmbit nostalgic la vederea Bucureștiului de altădată, care să nu fi tresărit surprins la rostirea unei replici a comisarului Moldovan sau vreun român care să fi învățat ce înseamnă patriotism de la Mihai Viteazul sau din Nemuritorii.

Apoi, l-am respectat ca om politic. Am mers pe același drum peste 20 de ani. Uneori l-am apărat împotriva celor care voiau să-l schimbe din postul de senator de Vrancea sau îi cereau demisia din funcțiile de la Senat. Alteori, el m-a apărat. A existat o solidaritate între noi despre care îmi este greu să vorbesc acum.

Era tare încăpățânat și avea un caracter puternic. Eu l-am admirat întotdeauna chiar dacă nu l-am înțeles întotdeauna.

Un episod de care îmi aduc aminte acum este vizita pe care am făcut-o împreună, în februarie 2004, la militarii români din Irak. Elicopterul militar cu care călătoream nu avea, practic, uşi. În locul lor erau amplasate mitraliere, care erau asigurate de soldaţi americani, care urmăreau orice mişcare la sol. Traseul era de fiecare dată schimbat, zburam cam la 50 m altitudine, cu teama că un „insurgent“, dotat cu vreun AG7 putea să tragă, de la sol, în elicopter. În plus îmi amintesc, la întoarcere, noaptea, pentru că elicopterul nu era izolat, a fost un frig îngrozitor. Cu Sergiu Nicolaescu și cu Ioan Mircea Paşcu ne loveam cu palmele pe spate şi pe picioare ca să nu îngheţăm…

Îl vedeam des la Parlament. Dar îl vedeam, și ca vecin, pe strada Zambaccian. Locuia peste drum de muzeu, foarte aproape de noi. Uneori îl vedeam dimineața, la răsăritul soarelui în balconul apartamentului său, dezbrăcat până la brâu, „sorbind”, cu primele raze ale soare, cu mâinile ridicate, energia Universului pe care, apoi, generos, o împrăștia în jurul său.

De la Sergiu Nicolaescu am învățat cum poți să îmbătrânești frumos. Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-l odihnească!

DSC_6251 Attachment-1

 

Sergiu Nicolaescu

84 Răspunsuri to “„Evadarea” lui Sergiu Nicolaescu”


  1. 2 NICOLETTE ORGHIDAN ianuarie 4, 2013 la 10:29 pm

    Se mai dă de mâncare presei avide de senzațional, se mai monopolizează ,,știrile”, se mai distrage atenția românului de la problemele reale ale vieții și societății. Se-nvârte subiectul pe toate ,,marginile” sferei cu care tot ghicește ,,tanti” Câmpina credulilor, viitorul se picură venin în ,,urechea” conștiinței și se-acoperă ciclopul cu imagini…trunchiate. Așadar, o evadare reală dintr-o societate care devine pe zi ce trece devoratoarea idolilor și-a legendelor pe care și le-a creat. Este tributul pe care orice personalitate marcantă a acestui neam l-a plătit.

  2. 3 lucy ianuarie 4, 2013 la 10:48 pm

    Mare pacat cand pleaca si astfel de Om, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  3. 4 alice ianuarie 5, 2013 la 12:03 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!

  4. 7 Neagu Nicolae ianuarie 5, 2013 la 1:23 am

    Filmele regizate de Sergiu Nicolaescu au fost si vor fi filme 100% romanesti. Aceste filme sunt realizate cu mare suflet si indragite. Si-a dorit, a visat si a pus in scena ce stia el mai bine – sa faca filme roamanesti de calitate. Respect pentru valorile romanesti.Un om de o deosebita valoare, care a iubit filmul. A realizat si a pus in scena asa cum a crezut el mai bine sa faca. Mare pacat cand pleaca si astfel de Om, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  5. 8 Marius ianuarie 5, 2013 la 1:26 am

    foarte frumos. va invidiez pentru ca l-ati cunoscut personal!

  6. 9 Dan Vasilache ianuarie 5, 2013 la 7:52 am

    Excelentă, ca întotdeauna, notița dvs. de blog despre Sergiu Nicolaescu. Spus simplu, sincer, frumos și din inimă. Împărtășesc ceea ce ați spus.
    Dr.ing. Dan Vasilache.

  7. 10 teostanc ianuarie 5, 2013 la 7:57 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca!

    1 Am vazut, oripilat, cum presa intra cu bocancii in cele mai intime si tragice momente ale unei familii. Dezgustator!

    2 O multime de comentatori au facut apel la familie, la justitie sa impiedice incinerarea defunctului iar biserica ortodoxa a comentat si ea prin diversi ca ar fi bine ca familia sa nu respecte dorinta dlui Nicolaescu.
    Mi se pare ca treptat, treptat libertatea de constiinta si religioasa in Romania dispare si apare un stat religios, cam ca in Iran si Egipt.

    Sunt convins ca dl Nicolaescu a fost un bun crestin ortodox, filmele sale o dovedesc; semnul crucii, icoanele apareau in filmele lui in timp ce altii indrazneau sa-si fac semnul crucii numai cu limba in gura. Gestul lui este datorat, cred, firii si imaginatiei sale de artist. Si-a imaginat cum viermii ii vor devora trupul si cum va arata in stare de putrefactie.

    Am aflat ca la catolici acest procedeu este acceptat. Cenusa, pana la urma, se duce si ea tot in pamant.

    Personal voi alege calea traditionala pentru ca parintii mei si parintii lor au facut la fel dar daca incep sa-mi imaginez procesul ….

  8. 11 Iluminatu ianuarie 5, 2013 la 9:12 am

    ® La înălţimi egale ale monumentelor, diferenţa dintre Adrin Păunescu şi Sergiu Nicolaescu o dau soclurile (mai mare la cel de-al doilea).

    Încercarii testamentare a lui SN de a arunca propra-i cenuşe în ochii divinităţii i se opun mult prea gravele păcate de genul :

    „În timpul filmărilor la Noi, cei din linia întâi, Nicolaescu a adus distrugeri grave Mânăstirii Văcăreşti fiind manevrate tancuri și folosite petarde și aruncătoare de flăcări în incinta mănăstirii. Un raport al Muzeului de Istorie și Artă al Municipiului București menționa : fracturarea crucii din marmură a unuia dintre ctitorii mănăstirii, domnitorul Constantin Mavrocordat; forțarea
    lacătelor și a drugilor de fier care închideau paraclisul, precum și a ușii altarului Bisericii Mari.”

    Doamne, risipeşte mila Ta asupra-i !

  9. 12 Ghita Bizonu' ianuarie 5, 2013 la 10:31 am

    teostanc

    afacerea cu incinerarea arata intr-un mod „eclatant” si scandalos tampenia si grobianismul societatii roamnesti multilater demolate, occidenntelizate si (i)moralizate din ultimii 23 de ani!
    Fiindca :
    1) este treaba omului daca doreste sa fie astrucat sau nu. Unii detesta viermii si cvonsidera ca incinerarea e mai curata (si asta fara sa fie adeptii vreunei religii mai vechi sau/si exotice). A te indigna de ce esrte pana la urma o dovada de grobianism si de tampenie intersectate cu multa superstitie [si de fapt ptr supravietuitorul care se ocupa de incinerare e mai muota bataie de cap decat o inmormantare. Stiu din proprie experienta). Iar avocatu ala care cica ca totusi isi facuse cavou si asta ar a depasit cu mult limita nesimtirii si prostiei comune.

    2) biserica are un regulament, Bun rau dateaza de sute de ani. Sa doresti sa o „refeormezi” ptr atata fleacu arata doar gradul de imbecilizare publica in care ne scaldam ( de ex trebuie modificata constitutia ca nu mai dorim sa o respectam si o incalecam bucurosi). Si faptu ca multi „desteorti” tipa fara sa stie despre ce vorbesc : „in vremea lu Ceasca se tineau slijbe la crematoriu). Se mai si azi …. acolo isis castifa painea 1-2 raspopiti. Ma rog biserica ar sustine ca slujbele raspopilor nu ar fi valabile dpv al sfinteniei .. insa conteaza al naibii de mult ptr cei de fata (am fost la o inmormantare fara popa .. sa zic asa „civila”. Insuportabul de trista .. recunosc ca ritualu BOR resuseste ca in 20 de minute sa ma enerveze incat sa fiu recunoscator ca se termina!! Aproape ca uit de ce sunt pe acolo!!! La o inmormantare un popa ortodox este absolut necesar .. scump da face! Ala catolic nu prea e la fel de eficient cu patria lui e sus in ceruri)
    Da asta doream sa zic. Exista un regulament. Apai sa il respectam!!!

  10. 13 Marian Nicolae ianuarie 5, 2013 la 10:45 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca.

    Da, aveti dreptate, foarte urat din partea acestor vulturi cu cap plesuv, care nu gasesc altceva mai bun de facut decat sa-i vorbeasca de rau pe romanii plecati dintre noi.

    Nici unul dinre noi nu este fara de pata, totusi sa pui reflectorul pe anumite pacate ale celor plecati, intr-un moment atat de dureros, da dovada cel putin de lipsa celor 7 ani de acasa….

  11. 14 Gaby.B ianuarie 5, 2013 la 10:58 am

    Rand pe rand ne parasesc marile valori culturale, ne mor cei care ne fac sa randem, cei care ne fac sa vizionam, cei care ne fac sa uitam pentru un timp scurt de cotidian. Un om de mare calitate.

  12. 15 CARAMELLA ianuarie 5, 2013 la 11:44 am

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneaca in pace !
    Sincere condoleante sotiei sale Dana si sorei sale Dna Iolanda.

    Cel mai mare regizor al Romaniei din toate timpurile nu ne mai poate zambi, dar va ramane vesnic in constiinta noastra prin nemuritoarele sale filme !
    Sergiu Nicolaescu devine de astazi, NEMURITORUL !

    O prezenta actoriceasca impecabila, de o rara frumusete, un actor de care voi fi mereu indragostita !

    Si-a dorit marele regizor ca o parte din cenusa sa sa fie imprastiata deasupra Marii Negre, imprastiata intre patru zari deasupra Romaniei ? Poate, pentru ca si-a iubit nespus tara si istoria ei, un adevarat patriot.
    Si poate ca aceasta plecare este ultima regie a maestrului, pusa in practica de tanara sa sotie.

    Un gand de aleasa amintire, lacrimi si o lumanare aprinsa este ceea ce putem face noi, romanii de buna credinta, in zi de adanca si mare tristete …

  13. 16 silvia, ianuarie 5, 2013 la 2:33 pm

    … frumoase fotografii, da, Domnul Sergiu Nicolaescu a imbatranit frumos, dar ma intreb, daca si-a iubit atat de mult trupul, daca l-a iubit atat de mult pe Iisus care este trupul, cum de oare nu la acceptat,

    Domnul Sergiu Nicolaescu a fost un mare artist al Romaniei, al poporului sau, dar in FATA LUI DUMNEZEU NU VA RAMANE DECAT UN PUMN DE CENUSA, da, nu vor ramane decat faptele lui, inclusiv aceasta, modul in care de a-si fi ales liber calea

    ps. am invatat ca Biserica este trupul lui Iisus, poti oare sa-l iubesti, fara sa-l accepti in toata intregimea sa?, intreb, nu critic

  14. 17 Cristao ianuarie 5, 2013 la 2:39 pm

    Mare pacat cand pleaca si astfel de Om, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  15. 18 silvia, ianuarie 5, 2013 la 2:48 pm

    Nu am nicio indoiala ca din toata intamplarea asta va iesi un mare film, glorie inca pentru marele regizor, cat si pt iubitoarea lui sotie, dar oricum am invarti-o noroi, defaimare pentru Biserica Ortodoxa Romana, care iata nici acum nu a reusit sa-si salveze nestirbita Dreapta invatatura a Mantuitorului, Sfanta ortodoxie care a propavaduit fara abateri dreapta invatatura a mantuitorului, asa cum au pastrat-o mosii si stramosii nostri de-a lungul secolelor pe acest pamant scump, asa cum au primit-o chiar de la unul dintre Apostolii Domnului Iisus Hristos.

    Dumnezeu sa ne apere in continuare, sa fie indurator cu niu, si cu cel plecat de curand dintre noi.

  16. 19 Laura ianuarie 5, 2013 la 3:01 pm

    Foarte frumos spus. Ii multumim pentru comoara nationala pe care ne-a lasat-o.

  17. 20 silvia, ianuarie 5, 2013 la 3:05 pm

    … mi-ar fi placut ca pe piatra funerara, sau pe statuie Domnului Sergiu Nicolaescu sa stea scris, „Gandeste-te Hanibal, Cantareste pe Hanibal: cate livre de cenusa vei gasi in acest mare general! cuvinte mai potrivite decat orice amintire sau legamant, trait cu sotia sa, Stii tu … Elf

    ps. poetul vorbea despre gloria militara si grandoarea umana, care sunt trecatoare ca si omul insusi,

  18. 21 M.Voicu ianuarie 5, 2013 la 3:23 pm

    @teostanc ianuarie 5, 2013 la 7:57am; Aţi scris atâtea gânduri profunde, întotdeauna. Acu’, în tânguire scãparãţi un automatism: ”Mi se pare cã treptat, treptat libertatea de conştiinţã şi religioasã în Romania dispare şi apare un stat religios, cam ca în Iran şi Egipt.”
    ►Înmormântarea este în mormânt. A fost împotriva Legii invitarea la vot, sau îndemnul la boicot ?
    Cã scriserãţi de Iran sau Egipt, când la o anume sãrbãtoare religioasã ei se bat cu lanţuri, fiecare se bate pe sine pentru pãcatele sale, nu-l bat pe altul pentru pãcatele lor ! Şi nici nu revizuiesc Constituţia spre a înlocui ceeace nu s-a respectat, cu ce s-a fãcut împotrivã-i ❗

  19. 22 Marian Nicolae ianuarie 5, 2013 la 3:27 pm

    Ameno, Troia, Achile, Elena….

  20. 23 Doru Coarna ianuarie 5, 2013 la 3:33 pm

    De ce o fi inventat el teroristii si lupta cascadorilor sai cu acestia in acel decembrie ’89, numai el ne-ar fi putut spune… Dar nu a facut-o… In final, au salvat ceea ce se mai putea salva… poate d-aia… Sa stea lumea prin case la televizor, ca noi aratam exact ceea ce ar trebui ei sa vada, ca pe strada e periculos, se trage din orice pozitie, apoi sa preluam iarasi puterea ca tot ne-am luptat NUMAI NOI cu himerele… pt ca apoi sa ne aratam total incapabili!

    Filmele sale istorice, vizibil marcate de patriotism, au reprezentat insa enorm, mai ales ca la cinema mergeau toti, pe cand la biblioteca… Cam asta i-a fost rolul, patriotism si istorie pt toti…

    L-am cunoscut sporadic, rece, distant inutil, egoist insa cu masura, asa cum orice om pornit din saracie, trecut prin razboi de tanar si cu o cariera reusita apoi dar indatoratoare, este… dar si pornit impotriva credintei ieftine, fara a fi ateu… Se pleca in fata divinitatii si nu-si propunea s-o inteleaga, ca un ghiocel care stie cand sa apara si sa dispara, fara a se revolta, parca si-a consemnat propria viata din exterior, nu „a cuplat” perfect cu existenta…

    A facut insa totul pt a-si transforma pasiunea in arta, si apoi in capodopere ale genului, necesare atunci.

    Sper sa fi fost si fericit candva. Sa fie iertat.

  21. 24 silvia, ianuarie 5, 2013 la 3:34 pm

    … ce mi-ar fi placut sa transmita mai marii bisericii noastre, ei bine ca acum in acest trist moment trebuia sa-i pastram vie memoria muncii marelui artist, sa-l cinstim cu respectul nostru, iar pentru OMUL Sergiu Nicolaescu, sa ne rugam DOAR, iar DE JUDECAT, ei bine, misiunea asta este doar a Domnului nostru Dumnezeu.

  22. 25 Karakas ianuarie 5, 2013 la 3:39 pm

    Am crescut cu filmele lui. Datorita lui am devenit probabil mai patriot, desi azi stiu ca istoria este mai mult despre istorici sau regizori decit despre faptele reale. Unii sunt foarte critici azi, dar, dupa ce tragi linia, dl. Nicolaescu va ramine un creator urias in Romania, si o personalitate de marca in istoria culturii noastre romanesti.

    @off topic, am citit ca Basescu a aratat iar cu degetul catre presa moguleasca, care ar fi pericol pentru securitatea Romaniei. Sigur, dl Gitenstein a plecat, altfel l-ar fi criticat public. Nici macar co-axatul ambasador al Marii Britanii, care e un fel de dascal suplinitor in ale democratiei,nu a nadusit pe sticla de dragul libertatii presei sau al democratiei. Oy vey!

  23. 26 STAVRI Cristian ianuarie 5, 2013 la 3:47 pm

    @Iluminatu
    ” Nicolaescu a adus distrugeri grave Mânăstirii Văcăreşti fiind manevrate tancuri și folosite petarde și aruncătoare de flăcări în incinta mănăstirii..”
    Manastirea Vacaresti in aceea perioada avea soarta pecetluita ea fiind demolata în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
    Sa nu punem in carca lui SN faptul ca in perioada comunista zeci de biserici dn Bucuresti au disparut
    Hai sa lasam mortii in pace….

  24. 27 samuel ianuarie 5, 2013 la 4:27 pm

    il vede careva pe base sa poata sa scrie vreun paragraf in acest stil ? m as mira.

  25. 28 Iepurele de Martie ianuarie 5, 2013 la 4:39 pm
  26. 29 George Ban ianuarie 5, 2013 la 5:23 pm

    Doi mari oameni “daţi ca exemplu”: Sergiu Nicolaescu şi Adrian Nãstase

    Il admir pe Sergiu Nicolaescu pentru cã şi în moarte a mai fãcut o faptã bunã: a arãtat adevãrata faţã a preoţilor ortodocşi. Preoţi care nu îl au în minte în primul rând pe Dumnezeu, ci prioritar pentru ei este buzunarul propriu. ACEASTA este explicaţia faptului odios de a pãzi cadavrul la crematoriu, pentru ca nu cumva marele regizor sã aibã parte de o slujbã religioasã. In alte situaţii nu existã acest talibanism. Se fac, chiar la crematoriu, de cãtre preoţi rãspopiţi, uneori chiar de preoţi adevãraţi, slujbe religioase. Dar în condiţii de mare impact public, Biserica Românã a vrut sã îl dea pe marele Sergiu Nicolaescu drept exemplu: iatã ce pãţesc cei care nu apeleazã la noi. Si care evident, nu ne plãtesc. Nu-i aşa cã ideea de “exemplu” ne aduce aminte de justificarea condamnãrii Dlui Adrian Nãstase?

    Am supãrat pe mulţi oameni de bunã credinţã atunci când am spus cã o soluţie radicalã şi cu efecte pozitive imediate pentru România ar fi trecerea la catolicism. Nu vã mai supãr, dar vã anunţ cã eu personal voi încerca sã fac aceastã trecere.

  27. 30 ifim ianuarie 5, 2013 la 5:31 pm

    Cred că este actorul român pe care l-am admirat cel mai mult şi-l voi admira în continuare. Dispariţia lui m-a întristat profund. Din păcate, dorinţa lui de a fi încinerat a transformat acest trist eveniment într-un „caz”.
    Adio, comisare!
    Dumnezeu să te ierte!

  28. 31 Vania ianuarie 5, 2013 la 6:10 pm

    Nu sunt tocmai un admirator, însă nici detractor nu m-aş dori. Şi, vrând-nevrând, ne vom fi ales şi cu destule bune din filmele sale…

  29. 32 Adrian B. ianuarie 5, 2013 la 6:15 pm

    A fost un Sean Connery al Romaniei ! Cu cat imbatranea , parca arata mai bine . Un barbat adevarat , inteligent , frumos …Un simbol !
    M-au miscat mult vorbele d-lui Mircea Albulescu : ” Acum , asteptam cuminti sa ne vina randul la fiecare… ”

    Problema grava este alta ! Cine vine in urma , cine ii vor inlocui pe Paunescu , Nicolaescu si altii ca ei ?

    Poporul acesta isi pierde simbolurile si din spate vine o generatie de rataciti , de dementi si oameni de nimic , gen : Traian Basescu , Vasilica Danilet , Daniel Oajdea , …

    Dumnezeu sa-l ierte !

  30. 33 fotbaldragosteamea ianuarie 5, 2013 la 6:29 pm

    Comisarul acuza!Nu prea a acuzat in ultimii douazeci de ani,fara de cei in care a fost grav bolnav si din care situatie-cu mult mai grea-a scapat.De la operatia de la stomac,cu vesnicele ei complicatii, ce duc la peritonita,dupa care vine septicemia,n-a mai reusit sa scape.Aici medicina are mari carente.In aceeasi situaie a murit si tatal meu,si consider medicii vinovati de moartea sa.Ar trebui pe acest aspect facuta mai multa lumina.Sotiile prea tinere sunt lipsite de rabdare,pentru a intra mai repede in posesia averii.El isi dorea copii.Nimic nu s-a legat.O alta soarta nedrepta,pe langa a Dvs.Ati scapat din Afganistan,dar nu ati scapat aici,de dusmanii interni.Domnul Basescu este si azi la Predeal.V-a tinut locul vajnicul octogenar,Ion Iliescu.Ce opinii aveti legate de incinerare?Ati urmarit mascarada de la CSM?Justitia la varf este independenta!?Cand reveniti printre noi,cei obiditi?!

  31. 34 Je ianuarie 5, 2013 la 6:51 pm

    Foarte frumos scris, simplu și liniștit. Toate bune cu speranța că în curând o sa va reluati locul în societate.
    Un expatriat din românia unui dictator!

    Dumnezeu sa-l ierte!

  32. 35 ionut ianuarie 5, 2013 la 7:13 pm

    astazi…romania a fost arsa…crestinismul a pierdut azi…pacat:(

  33. 36 blogideologic ianuarie 5, 2013 la 7:15 pm

    @ George Ban
    Nici măcar nu-i adevărat.

  34. 37 M.Voicu ianuarie 5, 2013 la 7:25 pm

    @George Ban ianuarie 5, 2013 la 5:23 pm dã o demonstraţie siluitã !
    <Scrieţi: ”Il admir pe Sergiu Nicolaescu pentru cã şi în moarte a mai fãcut o faptã bunã: a arãtat adevãrata faţã a preoţilor ortodocşi.”
    ► Acuzaţi, doar cã lipseşte faptul !; chestia cu plata e sub-limitã …
    <Scrieţi: ”am spus cã o soluţie radicalã şi cu efecte pozitive imediate pentru România ar fi trecerea la catolicism. …eu personal voi încerca sã fac aceastã trecere.
    ► Chestia cu trecerea la catolicism… dece trebuie sã ne anunţaţi ? Dacã vreţi pãreri Personale: nici Christos n-a recunoscut primatul vreunului dintre Apostoli, dar nici Protestanţii pe-al Papei. Şi pe ei aţi vrea sã-i treceţi la Catolicism ? şi-apãi, pen’ce; tot creştini sunt
    Vedeţi cã la Vatican nu se mai poate plãti cu cãrţi de credit !

  35. 38 blogideologic ianuarie 5, 2013 la 7:48 pm

    Hai să ne gândim şi la caii cei frumoşi omorâţi în filmările mult prea teribiliste ale domnului Sergiu Nicolaescu. Eu plâng şi după aceştia. Sergiu Nicolaescu a filmat consumând în exces resursele naţionale. Ţară bogată. Dar, evident, Sergiu Nicolaescu este unul dintre morţii din cetatea noastră, după legea lui Solon adusă de acesta din Sais, cetatea aflată în “delta biblicelor sinte.”. Unui alogen “prieten” i-a scăpat comentariul despre moartea lui Sergiu : “Din fericire ne rămâne în locul său un regizor încă mai mare, Cristian Mungiu!” Filmele acestuia din urmă sunt o permanentă bătaie de joc la adresa ortodoxiei româneşti.

  36. 39 Cristian ianuarie 5, 2013 la 8:25 pm

    Cuvintele sint de prisos,…ce rost mai au acum cind am mai saracit prin pierderea maestrului Sergiu Nicolaescu?
    Avem parei,opinii si regrete diferite… iar el s-a dus.S-a dus in ceruri unde probabil v-a regiza un film in care distributie isi vor gasi un rol un Amza Pelea,un Iurie Darie si Dinica.Sa nu-i uitam pe Mereuta,Jean Constantin sau Stefan Iordache; pe Emil Hossu,Dem Radulescu,Ilarion Ciobanul sau Mihailescu Braila si multi,multi altii care nu-mi vin acum in minte dar care au plecat intro lume mai buna.Un scenariu cu o distributie inegalabila regizata de un NEMURITOR.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

  37. 40 silvia, ianuarie 5, 2013 la 8:50 pm

    @ Doru Coarna

    La multi ani!

    ps. poti sa spui despre o batranica care saruta cu evlavie toate icoanele din biserica, sau despre George Becali ca sunt buni crestini, ca s-au aplecat in fata divinatatii fara s-o inteleaga, sau sa incerce si sa poata macar sa o inteleaga,

  38. 41 silvia, ianuarie 5, 2013 la 9:00 pm

    si, sper sa nu-i mai puneti la zid pe cei care s-au revoltat astazi impotriva incinerarii,nu sunt salbatici, sunt convinsa ca au fost mult mai multi aceia care si-au/ si-ar fi dorit pana in ultimul moment ca familia sa se razgandeasca, fara sa se revolte, si fara sa strige, de unde stim ca insusi Sergiu Nicolaescu nu a strigat, domniile voastre nu simtiti asa o urma de durere surda,

  39. 42 Maximmouse ianuarie 5, 2013 la 10:48 pm

    Dumnezeu sa-l odihneasca.

    Ce mai pot spune? Ca sunt deceptionat? Foarte! Si printii imbatranesc? da, varsta nu iarta pe nimeni. A avut o viata frumoasa, a lucrat ce a dorit, a trait ca un rege.Filmele sale, bunisoare si chiar bune, patriotism pe intelesul tuturor, eroi care au devenit iute indragiti de public….ce putea sa-si mai doreasca…putere, a avut-o si pe aceasta. Punct. Nu meritam, insa , din partea lui , sa ne jigneasca in amorul propriu ortodox, dar nu ma mir.

    Viitorul suna , insa, mai sumbru decat orice inchipuire…cristian mungiu….uuuuf.

    Perioada de aur a comunismului, pentru arte, a apus pentru vecie. Filme istorice? Cu ce bani? Never!Poate sunt regizori, intradevar talentati , dar care nu vor mai avea , niciodata , oportunitatile regizorilor care au lucrat pe timpul comunismului. Asta e piesa…:) 🙂 🙂

    Cum ziceam, in aceasta perioada, nu am privit de loc la televizor. Harnicutele mele, fiind insa foarte interesate de mersul „cazului” Nicolaescu, imi faceau rezumate zilnice. Ce panarama ….nu ma pot impiedica sa zic asta. Totusi, un om de gust, cum s-a ajuns aici…pacat.Fetele , sunt de parere ca Nicolaestii au fost un cuplu zgarcit din cale afara…sa nu faci tu o coliva si niste pachete sa dai de pomana, sa nu faci un parastas? Aiasta nu se poate, este de neinteles….:) 🙂

    De altfel, eu nici nu stiu, era defunctul cu adevarat crestin ortodox? habar nu am….

    Totusi, aceasta ultima gafa, a unui om batran, nu merita revarsarea de ura a vesnicului demolator de monumente , ctp. Chiar, Nicolaescu nu era un caz pe care sa-l judece activistul asta din mama-n fiu de ctp. Inca o data, se dovedeste ca este un om de nimic….nu ma mir, ma cutremur de sila.

  40. 43 Maximmouse ianuarie 5, 2013 la 10:59 pm

    @ M .Voicu

    Da, corect! 🙂 🙂

  41. 44 vasiloi ianuarie 5, 2013 la 11:09 pm

    Respect, ADRIAN NASTASE!

  42. 45 haita vali ianuarie 5, 2013 la 11:15 pm

    @Doru Coarnă S-a citit mai mult pe vremea răposatului..După părerea mea atunci s-a publicat cele mai bune titluri din clasicii literaturii universale și din clasicii literaturii române

  43. 46 Radu Humor ianuarie 5, 2013 la 11:47 pm

    Chestia cu „viermii” este chiar hazlie, ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns !
    Şi când te gândeşti că un simplu rând scris de mână de către defunct :
    „Am ales incinerarea !” ar fi rezolvat totul !
    Ca să nu mai spun de pudibonderia postumă a cineastului că vroia să rămână în amintirea oamenilor cu chipul din filmele sale este de asemenea puerilă din moment ce doar cu ceva săptămâni în urmă ş-a expus fizic de la tribuna Parlamentului, lumea văzând atunci cum arată !
    Mai mult, cu mijloacele de astăzi, după machiaj, morţii arată mai bine decât au arătat în viaţă.fiind:roll:
    Cât despre cei care vor să treacă la alte religii ( de ce nu la cea mozaică, ce se pare că aduce avantaje imediate 😉 ) să nu se aştepte la vreo interdicţie din partea BOR.
    Pentru a mai avea posibilitatea de a ataca din nou furibund Biserica Ortodoxă Română !
    Aveţi libertate deplină de a vă dezice şi a suporta urmările pe care cei ce le-au trăit spun că nu le-ar mai repeta …..

  44. 47 Sibilla ianuarie 5, 2013 la 11:50 pm

    Dumnezeu să-l ierte !

  45. 48 Sibilla ianuarie 5, 2013 la 11:51 pm

    Fără să scormonim …
    Sunt copilași care mor în incubatoare, sunt incinerați, nu primește mama, familia, vreo urnă cu ceva… rămâne un suflet în suflet, rămâne amintirea, lacrima, iubirea, înțelegeți ? IUBIREA și zic că sufletele se întâlnesc atunci când le e dat să fie întâlnite, chiar dacă trupul copilașului a fost incinerat, c-așa fost-a ” practica ” / ” politica ” iar mama ” merge ” creștinește-n pământ cum ziceți mulți . Știți că NU există din partea BOR vreun interes să nu spun vreo slujbă pentru sufletele care se duc în Cer … ??? M-am cam convins și scârbit de așa zis ortodoxismul de spectacol… Doamne, multe suflete rătăcite în încă trupuri se erijează-n judecători, în modele de… ” moralitate ”….
    Indiferent unde mi-a fi să hodinesc, sufletul meu va fi LIBER să întâlnească pe cine Doamne, Doamne sunt convinsă că va îngăduii să mângâie ! Sunt mamă de îngeraș pe pământ ȘI îngeraș în Cer și nu vorbesc cu păcat, ci ca să mai punem o basma pe gura slobodă și vorbele necugetate ale unor….” ortodocși ”…
    PE MINE UNA, SĂ MĂ SCUTEASCĂ TOȚI ” ORTODOCȘII ” CARE AU CA ” MODELE ” BOR CÂRMUITĂ DE PREADRĂCITUL daniel, UNS DE MASONI, PUNCT.

  46. 49 luminita ianuarie 6, 2013 la 12:04 am

    cand te nasti, stie doar familia si doar ea se bucura…cand mori, are dreptul doar familia sa te planga sa-si stearga lacrimile de durere…cata lume a stiut de durerea,bucuria lui?! de un om te bucuri cat traieste, admira-i valoarea cat e in viata…lasa-l sa-si decida singur „moartea”…poporul roman, un popor manipulat de-o biserica din ce in ce mai tare politizata( stie orice om care si gandeste de cine-i dominata) sa-si vada de propria existenta si lase familia sa-l planga…hooo, biserica ortodoxa!!! ce, le e teama popilor ca se creeaza precedentul la cel mai inalt nivel si multi romani si credinciosi se lasa lehamite de slujbelole popilor nesatui de bani?? dumnezeu sa te imputerniceasca, doamna Nicoleaescu sa treci peste nimicurile manipulatorii ale bisercii ortodoxe pline de sete de bani!! Mergi in Liniste, Maestre!!!

  47. 50 intrusul ianuarie 6, 2013 la 9:22 am

    „Boboteaza este pentru noi o mare sărbătoare: ni-L arată pe Hristos intrând deplin în activitatea Lui mântuitoare, publică, primind în acest scop mărturia Treimii. Hristos s-a botezat ca să arate că-Și însușește toate ale noastre, că este aproape de noi și că, primind Botezul în apa Iordanului, El este unul din Sfânta Treime.

    Sărbătoarea Bobotezei este o sărbătoare a lui Iisus Hristos, dar este și un anunț al sărbătorii noastre, al sărbătoririi botezului nostru, un anunț al iubirii lui Dumnezeu față de oameni prin Fiul Său. Treimea S-a arătat atunci și Treimea este dovada iubirii care există din veci și până în veci.

    La fundamentul existenței nu este o esență inconștientă, ci este un Dumnezeu al iubirii, un Dumnezeu în trei Persoane, un Tată, un Fiu – și cine iubește mai mult decât un tată, și cine răspunde mai mult iubirii acesteia decât un fiu? Iubirea aceasta este din veci, și ca iubirea aceasta să fie desăvârșită, Tatăl vrea să mai aibă și pe un al treilea, care Să se bucure împreună cu El de Fiul Său, și Fiul să Îl aibă pe acest al treilea ca să se bucure împreună cu El de Tatăl Său. Atunci este iubirea perfectă: iubirea în trei; din semnul și din puterea acestei iubiri ne botezăm noi. Primim puterea să ne iubim și noi pe noi, așa cum Se iubesc Persoanele Sfintei Treimi. Primim puterea să ne iubim nu numai unul câte unul, ci să-i iubim pe toți oamenii, pentru că fiecare poate deveni un «tu» al nostru. Asta e creștinismul: religia iubirii.

    De aceea Boboteaza este o sărbătoare mare, foarte populară, o sărbătoare în care se sfințesc apele, și prin ape se stropesc oamenii, aducând sfințirea iubitoare a lui Dumnezeu prin această apă, pe care a sfințit-o Fiul lui Dumnezeu ca om, botezându-se în apele Iordanului.(Dumitru Staniloaie)

  48. 51 Ghita Bizonu' ianuarie 6, 2013 la 10:53 am

    blogideologic

    ref la cai … cica in vechile westernuri , prin anii 30-40, caii erau impuscati in cap . Ficare cadere a unui cal …. ma rog sigiur e ca prin 60 la sa era montata sa zicem o „frana” care bloca un picior .. Insa daca un cal isi urpe un picior .. naspa.

  49. 52 Ghita Bizonu' ianuarie 6, 2013 la 11:06 am

    George Ban

    chiar creezi in cestia cu catolicismu? ca soluţie radicalã şi cu efecte pozitive imediate pentru România ar fi trecerea la catolicism Care efecte pozitive?
    Si daca e vorba pa asa nu ar fi mai bine poa sa trecem la vre-un cult protestant? De ex presbiteranian ca sa fim de aceiasi credinta cu „pelerinii” WASP…sau „episcopalieni” ca sa fim pe aceiasi lungime de unda cu casa de Windsor

  50. 53 teostanc ianuarie 6, 2013 la 11:32 am

    Ghita Bizonu’
    DA!

    M. Voicu
    NU!

    PS Nu inteleg chestia cu inmormantarea in pamant. Eu am scris despre incinerare si valul de isterie care a cuprins media si lumpenul! Unii oameni(?!) au huiduit la ceremonia funerara.

  51. 54 Oscar Wilde ianuarie 6, 2013 la 12:35 pm

    A murit cel mai mare regizor roman, care a fost inmormantat, conform dorintei sale. Eu cred ca Sergiu Nicolaescu nu cunostea hotararea Sinodului BOR,. El va fi judecat, acolo sus, dupa faptele si creatiile sale, iar familia are obligatia sa-l ajute cu rugaciuni, care sa-i usureze sufletul. Celelalte sunt subiecte de dezbateri, atunci cand nu ai ceva mai bun de facut. Insa ceea ce ma revolta este rautatea, invidia unor formatori de opinii, a unor intelectuali care nu pot suporta geniul (asa cum au facut si la moartea lui Adrian Paunescu), care afirma ca prin personalitatile istorice, pe care le-a facut vii pe ecrane, facundu-le contemporani cu publicul si facandu-l pe acesta sa vibreze si sa traiasca pentru o clipa in acele epoci, regizorul a urmarit sa-l evoce pe Nicolae Ceausescu. Numai o minte bolnava, care ar fi procedat asa, poate gandi ca Sergiu Nicolaescu a avut astfel de ganduri ascunse! Tragic este, ca unii chiar ii cred pe acestia.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
    Earnest

  52. 55 Maximmouse ianuarie 6, 2013 la 5:07 pm

    @ teostanc

    Imi zici si mie cine sunt lumpenul? Lumpenul este o chestie pe care cum o vezi tu? Nu are legatura cu media? never, dar cu CE anume are legatura?! 🙂 Are legatura cu Biserica? Cu toate deodata? Da? Asa, si de ce lumpen? ia mai zi , sunt nerabdator sa aflu. Spune te rog si despre cum se potriveste , de fapt , incinerarea cu ortodoxia? am sa-ti zic acuma si eu , ca nici cu religia mozaica nu se potriveste. Copil fiind, am avut un unchi prin alianta , de religie mozaica. L-am iubit, mi-a luminat copilaria. Matusa si cu el, au hotarat ca in caz de moarte unchiul sa fie incinerat. Afla ca , fratele defunctului a dorit sa aduca la Crematoriu un rabin care sa-l strige pe raposat, sa-l planga si sa-l intoarca….vezi mata? Asa ca ia zi didspre lumpenul ortodox ce vesti ai?

    Daca vrei sa te incinerezi, no problem, nu de tine vorbim aici , ci de faptul ca SN nu a lasat nimic din care sa rezulte aceasta dorinta a lui…asta e! Lumpenul, de popor, nu poate accepta cu usurinta ca Nemuritorul l-a tradat in cea mai tainica parte a sufletului romanesc, ortodoxia. De fapt, cred ca nu a fost dorinta lui ci mai degraba altceva….hm…sa fie acolo la ei. Discutiile s-au iscat pt. ca lumea l-a iubit, iar tanara nevasta , probabil nu a inteles suficient de bine chestia asta….

  53. 56 ANA-MARIA ALDEA ianuarie 6, 2013 la 6:26 pm

    SUNTETI UNUL DINTRE CEI MAI DESTEPTI OAMENI DIN ROMANIA, DA ! SI MAI STIU CA ATUNCI CAND O SA IESITI O SA FITI SI MAI PUTERNIC, CU MULTE DE SPUS ! VA DORESC LA MULTI ANI, CU SANATATE, CU MULTA PUTERE, RABDARE SI COMPASIUNE !

  54. 58 Maximmouse ianuarie 6, 2013 la 7:15 pm

    @luminita,

    Hm, lumanarica draga, totusi nu te potrivesti cu numele…..spune-mi in ce imprejurare te-ai intalnit cu popii nesatui de bani? Si ce crezi, chiar ar fi fost un precedent „periculos”? Asa toti urmasii isi vor arde parintii, fratii si sotii, in fine , pe cei dragi…crezi ca ar fi de dorit? De ce crezi tu ca la romani exista acea vorba de disperare maxima : Sa te arda focul? Crezi ca se refera exclusiv la focul de „jos’?, sau leaga arsul cu foc de chinul cel fara de sfarsit, oricum? Vezi mata, daca imi spui si de ce religie esti, poate ma lamuresc complet de unde chestia asta la tine. Urasti ortodoxia? Sunt de acord, sunt preoti, de grad mai mic sau mai mare care au obrajii patati…asta nu inseamna sa ne rasculam contra religiei starmosesti. Crestineste este chiar sa nu-i judeci, pentru ca este pacatul lor, il poarta, asa cum iti poarta asupra lor si pacatele tale cand mergi la spovedanie. Dumnezeu are grija de toti.

    Da, sunt de acord, clerul inalt , prin reprezentantii sai, la adapostul scuzei ca trebuie sa „faca frumos” la stapanire in folosul exclusiv al Bisericii,, este nesatios de putere si marire….cine stie , precis, care este adevarul? Suntem noi in inima lor? Dumnezeu este. Vom vedea, la timpul potrivit. Acuma , eu nu vreau sa discut cu tine in contradictoriu, dar m-am vazut silit sa-ti spun acestea pentru ca este Sf. Bobioteaza, si ar fi fost pacat sa tac.

  55. 59 Karakas ianuarie 6, 2013 la 7:28 pm

    Nu inteleg de ce un preot ortodox nu poate face o rugaciune in caz de incinerare, daca decedatul a fost crestin. Catolicii permit slujba inainte de incinerare.

    „Cremation as such was never seen as incompatible with Christianity, but it was the motives that were suspect. When it became apparent that cremation was also being promoted for reasons that were not anti Christian but rather to confront materialism and a denial of death, the Church, in 1963, lifted its prohibition. Therefore, Catholics are free to choose cremation for any reason, unless it is for reasons that are contrary to Christian teaching (Code of Canon Law, 1176 §3).”

    Sunt suficiente cazuri in care BOR ar trebui chiar sa sprijine: saracii, de exemplu, cei care nu isi permit sa isi cumpere un loc de veci.

    In alta ordine de idei, cred ca BOR isi pierde singura din popularitate. Papa a criticat deschis in slujba de Anul Nou capitalismul, aceasta ideologie satanica, sursa a raului, ca si comunismul. Seful BOR de ce nu o face? Nu se lupta biserica cu raul si efectele diavolesti ale materialismului? Mai mult, vad cit lobby isi face prin prelatii ei pe linga stat si politicieni pentru favoruri si bani. Banii aia ar trebui sa ii stringa doar de la donatii benevole de la credinciosi, nu de la bugetul de stat.

    http://www.cccb.ca/site/index.php?option=com_content&view=article&id=2323&Itemid=1226&lang=eng

  56. 60 Draghi Puterity ianuarie 6, 2013 la 7:54 pm

    @Karakas

    Probabil ca pentru BOR e mai importanta delimitarea fata de Papa (care mai nou scrie si pe Tweeter 😀 ) decat salvarea vietilor si sufletelor credinciosilor. Cu alte cuvinte, totul se reduce la putere, adica avem de a face cu o „biserica politica”. Pacat…

  57. 61 luminita ianuarie 6, 2013 la 10:53 pm

    pt. maximmouse

    Multumesc pt manusa aruncata:)…ei bine, afla ca-s nascuta in credinta ortodoxa, mai mult decat atat, sunt nascuta ASTAZI, cu 37 de ani in urma:)…intr-un cuvant: cred intr-un Mare Dumnezeu, sper sa fim iubitori de acelasi Mare Imparat…am sa-ti explic pe scurt de ce nu cred si nu pot accepta „popii”(simt nevoia acuta de-a le spune asa)..Eram studenta, chiriasa(castatorita si ne intetineam din 2 burse de merit)..Ne-am trezit cu un popa la usa..cand i-am spus: parinte, suntem studenti, nu avem bani pt a va da astazi, intrati, va rog…s-a uitat la noi si-a spus: poate data viitoare puneti ceva bani pt biserica…si a plecat!!!!Usa a ramas deschisa…pt cine?!!:(((
    Am simtit ca din acel moment, ei, preotii, n-au scrupule si n-au Dumnezeu…se au DOAR pe ei.punct. M-am uitat la sotul meu( in perioada liceului a slujit biserica, a fost dascal in provincie, un om milostiv, bland…si privirea noastra s-a dus instantaneu spre sifonierul sub piciorul cariuia existau cateva monede exact pt o paine dar in acelasi timp echilibrau usile pt a putea fi deschise…
    Tacit am spus: Nu!! De atunci, Nu a fost, ori de cate ori au batut la usile noastre de crestini! Va doresc mult bine, domnule interlocutor! Cu stima, o femeie discreta.

  58. 62 CARAMELLA ianuarie 6, 2013 la 11:03 pm

    1) Multi dintre cei care au huiduiti au fost figurantii de altadata din diferite filme ale Maestrului, care nu au conceput sa nu poata depune o floare la mormant …

    2) Sunt convinsa ca Maestrul, ca si familia sa, nefiind credinciosi practicanti, nu au cunoscut, ca si multi dintre noi, ca incinerarea presupune anularea unei ceremonii crestin-ortodoxe. Consider ca BOR ar trebui sa fie mai flexibila si mai aplecata la nevoile romanilor si nu invers …

    3) Intr-o alta ordine de idei, daca acel crematoriu uman este situat in IML – o institutie de stat, cum se explica atitudinea preotilor BOR simbriasi ai statului, fata de un mare patriot roman si un titan al cinematografiei ?

    4) Nu pot sa nu remarc cu multa revolta si scarba, ca CTP s-a transformat intr-un gunoi. Absolut socant punctul sau de vedere asupra „Nemuritorului” neamului romanesc. N-am sa mai citesc niciodata „Gandul” …

    PS
    Multumesc pentru frumoasele fotografii, dar mai ales pentru pentru efortul de a ni le oferi. M-a impresionat in mod special a 3-a fotografie din Irak unde aratati ca un actor !!

  59. 63 Ghita Bizonu' ianuarie 6, 2013 la 11:55 pm

    dragilor daca catati veti vedea ca si catolicii nu agreau cremarea pana prin anii 60.
    Asa ca , vedeti voi este cam bizar sa ceri sa isi schimbe altii regulile fiindca nu vrei sa te supui lor. Mi se pare usor inept..
    Si daca e vorba doar de ceremonie pe la crematoriu se invarate un raspopa (sau cel putin era cand am avut eu nevoie de el ). Ma rog se zice ca slujba lui nu ar fi eficienta .. insa ma rog asa de decor merge sa il platesti…(inmormantarea fara popa e de-a dreptu sinistra.. Recomand cermemonia ortodoxa caci e aia mai agasanta incat oti ma trece din durere..A das. Eu nu prea le am cu credinta)

  60. 64 M.Voicu ianuarie 7, 2013 la 1:22 am

    @teostanc ianuarie 6, 2013 la 11:32am scrie: ”Nu inteleg chestia cu inmormantarea in pamant.”. Eu, la ianuarie 5, 2013 la 3:23pm scrisesem:
    ►”Înmormântarea este în mormânt”; clar ca pleonasmul însuşi !
    Vã las cu noua dvs, problemã..
    Eu am încercat o demonstraţie; în ştiinţã negarea se face doar cu o demonstraţie care sã arate erorile sau, de sperat, sã explice şi fapte noi; o demonstraţie nu se neagã cu monosilabicul NU 👿
    Într-un film, Sergiu Nicolaescu l-a interpretat pe Rege (venit dintr-o culturã catolicã) şi s-a filmat chiar şi în coşciug, deci nu vedea ceva rãu în asta; ce-a ales pentru el însuşi, chiar e treabã privatã. Nu ortodoxia este militantã…
    În 1890, la moartea Bardului de la Mirceşti, Regina Elisabeta=Carmen Sylva a exprimat permanenţa eroismului ţãrii creând o comandã militarã: ”Nouã din Vaslui şi cu sergentul zece! Înainte! Ridicaţi!”. Povesteşte Mihail Kogãlniceanu: ”Atunci cei zece au plecat steagul cel zdrenţuit de glonţuri pe sicriul marelui bãrbat, care a cântat cu bucurie vitejia ostaşilor români, şi ridicându-l, l-au coborât cu mâinile lor în îngustul mormânt.
    Desigur, nu puteau fi „cei zece” din poezie – care la monumentul din cimitirul din Vaslui sunt toţi în cele zece morminte, inclusiv câţiva care n-au murit în chiar Rãzboiul de Independenţã, ci ulterior, dar onoraţi acolo lafel, pentru întreaga armatã românã !

  61. 65 razvan ianuarie 7, 2013 la 1:54 am

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
    Despre morti numai de bine orce si oricit ar fi facut maestrul pro sau contra ramane un reper in cartea de istorie a neamului nostru
    De ce s-a dus ? Asta se pare ca e una din multele erori pe care sistemul medical le face . Cica s-a incurcat un diagnostic pe care-l avea maestrul cu unul care aparuse nou (peritonita s-a incurcat cu diverticulita acuta) brrrrrrrrrrrr , sa ne fereasca Dumnezeu de medici de gen nu vreau sa comentez mai mult pentru ca si eu sunt medic (ha,ha,ha…)
    Rezista Nasule eu sunt cu tine!

  62. 66 Iluminatu ianuarie 7, 2013 la 6:43 am

    @STAVRI Cristian din ianuarie 5,2013 la 3:47 pm

    1. Unul a pângărit-o în ’85 altul a demolat-o în ’86 ; amândurora le-a arătat Cerul « recunoştinţa » la plecare, deopotrivă.
    2. « Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, ŞI CELOR DIN MORMINTE, viaţă dăruindu-le. »
    Nu va beneficia de această promisiune, primul secretar de partid – Dobre, interpretat de SN la 49 de ani, în 1979 (vârsta maturităţii) – filmul Drumuri în cumpănă. Pricepeţi de ce, domnule.

  63. 67 Cârcotaşu ianuarie 7, 2013 la 7:32 am

    @ Ghiţă,
    Merci de informarea cu existenţa interdicţiei incinerării şi la catolici, până prin anii ’60. De la @Karakas, mai sus, aflasem că aceasta a fost ridicată în 1963 şi că oricum, existase din motive „that were suspect”, nu ce aduceau atingere creştinismului.
    Mai zici, „uşor” mustrător:

    vedeti voi este cam bizar sa ceri sa isi schimbe altii regulile fiindca nu vrei sa te supui lor. Mi se pare usor inept..

    Care alţii? Nu ţi se pare „uşor” confuz? Şi de unde până unde „nu vrei să te supui lor”? Mie mi se pare „uşor” absurd. Nu a cerut nimeni, nimic pentru el! Cel ce-ar fi cerut trebuie să fi fost Sergiu Nicolaescu, dar n-am auzit ca el sau familia lui să fi cerut vreo schimbare. Ei au fost cei care nu s-au supus… „Uşor inept”? Ce e uşor inept? Cine… ?
    De fapt soţia lui SN a anunţat că dorinţa răposatului a fost să fie incinerat, după care pe televiziuni au apărut purtători de vorbe ai Patriarhiei care au făcut referire la o hotărâre a unui Sinod de prin anii ’20 care nu numai că interzice orice serviciu religios, dar dă şi nişte sarcini bisericii, de a veghea ca niciun preot să nu oficieze o asemenea slujbă, nici chiar răspopit fiind, ba şi să reclame şi să ceară statului să intervină!!! S-ar putea trage concluzia că până la acel Sinod invocat incinerarea nu era interzisă!!
    Pe unde-ar fi inepţia aici?
    Cel mai clar eu o văd acolo unde un ateu declarat vine şi apără dogma bisericească!! 😯

  64. 68 Maximmouse ianuarie 7, 2013 la 1:27 pm

    @ luminita!

    Luminarica draga si discreta….asta imi aduce aminte de o zicatoare ; lumanarea mica destrama noaptea mare! 🙂 🙂 M-am lamurit! deceptie in dragostea de Dumnezeu.

    In primul rand, acest fapt se petrecea in studentia ta, deci in timpurile capitalismului salbatic. Nu sunt convins ca acela era cu adevarat preot. OK, daca era? Pai daca era , mare pacat si-a facut, odiosul! Acuma , nu cred ca poti sa judeci o tagma dupa un unul singur. Lumea laica este plina de oameni rai, urasti lumea? Nu cred! Cum iti spuneam si de Boboteaza, pacatul lor este greu si ei mai mult decat noi vor da socoteala, cred ca esti convinsa de acest lucru, atat vreme cat esti crestina. Am sa-ti spun inca un lucru, important : nu te indeparta de Biserica. Exista fapte importante pe care nu le poti face singura. Sf. Spovedanie este unul, Sf. Impartasanie este altul, si sunt inca multe pe care nu le mai enumar acuma. Nu-ti da sufletul nemuritor in ghearele necuratului, linistea ta sufleteasca , pentru un impostor, sau mai multi , pe care l-ai intalnit la un moment dat, este pacat.

    Cheer up , Lumanarica, la 37 de ani , este musai sa te impaci cu tine si cu Dumnezeu! 🙂 🙂 :)….si vei avea , mai devreme sau mai tarziu nevoie de serviciile preotilor, cauta-l pe cel bun, el exista si te asteapta! 🙂 🙂

  65. 69 Cris ianuarie 7, 2013 la 8:56 pm

    Îmi place fotografia în care Sergiu îi strânge lângă el pe Andrei și Mihnea. Se vede că ar fi vrut să aibă copii.

  66. 70 CARAMELLA ianuarie 7, 2013 la 11:00 pm

    Intr-o perioada grea a vietii mele am descoperit ca in Romania exista Biserica Ortodoxa Romana precum si o biserca paralela acesteia.
    Preotii din BOR percep tarife mari, pe cand cei din biserca paralela percep cat li se ofera …

    De asemenea, am descoperit ca exista un Barou al avocatilor care percepe tarife mari precum si Baroul Bota intrat in legalitate prin intermediul CEDO, care percepe tarife mici.

    Cand viata devine din ce in ce mai impovaratoare, romanul nostru se orienteaza …

  67. 71 Iluminatu ianuarie 8, 2013 la 7:44 am

    „De la S.N. am învățat cum poți să îmbătrânești frumos.”

    Modelul în discuţie a existat ca 2 în 1 : un excelent profesionist-carismatic + un vârf de lance al propagandei comuniste în masă, beneficiind de o bază materială discreţionară. Conştient de poziţia sa delicată în sistemul ce se pregătea să apună, a făcut riscanta stănga-mprejur, ca un inspirat şi veritabil cascador politic. A chilugit filmul mascaradei de la Târgovişte prezentat prostimii, a construit un scenariu ticluit despre loviluţie, şi a sfârşit într-un proces de conştiiţă fără scăpare, probabil convins de „meritele” sale la dezastrul românesc, aparent fără întoarcere.

    Rămân, pe gânduri, în apropierea dumneavoastră, domnule.

  68. 72 Iluminatu ianuarie 8, 2013 la 8:39 am

    MEMORIE SELECTIVĂ

    Mai ţineţi minte râsul satanic al acelei bestii cu chip de om – Oracolul din Dămăroaia, dar pe cel al Anei „Poker”, cea care a jucat cu încolţitul popor român, cacialmaua jidănească, la care richichichi era singura carte mereu câştigătoare ?
    Lăsaţi morţii în pace ar spune miloşii, netreziţi „…din somnul cel de moarte.”
    Recent, o statuie a lui Hitler, cu statură de copil în genuchi rugându-se, amplasată în intrarea unui muzeu de artă din fostul ghetou varşovian, realizată de broscarul Maurizio Catellan, stârneşte furia comunităţii evreieşti din Polonia…
    De acord cu ei. Cei care s-au opus vieţii noastre nu trebuie să supravieţuiască nici în pulbere !

  69. 74 Oscar Wilde ianuarie 8, 2013 la 11:50 am

    PENTRU M.VOICU
    Daca doriti claritate in explicarea termenilor, trebuie sa va spun ca inhumare inseamna inmormantare in pamant,. Imormantarea inseamna, asa dupa cum ati spus, inmormantare in mormant, care poate fi in pamant in urna ( acolo se depune cenusa), in sicriu depus in morminte plane sau tumulare, ori in cavouri. Urna se poate depune si in columbare, acele constructii funerare cu aspect de colivie de porumbei..
    Earnest

  70. 75 M.Voicu ianuarie 9, 2013 la 8:59 am

    @Oscar Wilde ianuarie 8, 2013 la 11:50am
    Vã mulTţumesc; cred cã v-aţi convins deja cã doresc claritate pe cât se poate, nu pe cât pot – cãci uneori evit sã deschid probleme şi mai complexe, dar… → Esenţa este ca decedatul sã fie pus în mormânt, fie aceasta doar cu un giulgiu sau cu un receptacul (coşciug, sicriu), şi corpul va suferi procesul natural de descompunere, decay (exprimare nu ca preţiozitate ci pentru a evita termenul vulgar; corect este enunţul religios: sã se desfacã în cele din care a fost alcãtuit.
    La noi, reducerea rapidã de volum este o treabã de modernitate. La Valea Albã cadavrele au rãmas pe câmp 20 de ani; Ştefan cel Mare nu le-a ars pentru cã acolo nu erau numai cele ale invadatorilor, ci şi ale ostaşilor sãi creştini – morţi pentru Proprietatea-Publicã-Moldova.
    Art. 319 COD PENAL : «Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.». Ar rãmâne de stabilit dacã profanarea prin orice mijloace unui cadavru nu ar include incinerarea – mãcar în cazurile când aceasta nu este ritualicã, în obiceiul locului
    La alt capãt al problematicii practicii pe cazuri individuale, v. DECIZIA Nr.35 din 22 septembrie 2008 datã de ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – SECŢIILE UNITE: „În ipoteza în care obiectul material al infracţiunii de profanare de morminte prevăzute la art. 319 din Codul penal este un cadavru, iar inculpatul, prin dezmembrarea ori incendierea cadavrului, urmăreşte ascunderea faptei de omor comise anterior, se vor reţine în concurs real infracţiunea de omor şi infracţiunea de profanare de morminte.” (sublinierea ns.)

  71. 76 M.Voicu ianuarie 9, 2013 la 9:43 am

    Completare la: ianuarie 9, 2013 la 8:59am
    Cred cã Înalta Curte n-o fi vrut sã spuie cã ”incendierea cadavrului” ar fi culpabilã per se, dar asta a scris, cãci spre a concura, cele douã infracţiuni trebuie sã co-eziste ! Acu’ am şi zis-o, dar consideraţi cã m-aţi siluit sã fiu clar pe cât pot !

  72. 77 Mihaela ianuarie 9, 2013 la 10:30 pm

    In poza cu familia dv. , vai!, ce dulce era Mihnea mic, foarte dragalas .

  73. 78 Luminita ianuarie 10, 2013 la 12:40 am

    pt maximmosu
    Destest prostia si ignor mediocritatea!!

  74. 79 teostanc ianuarie 11, 2013 la 5:54 pm

    Maximmouse

    Lumpenii sunt cei care au huiduit la ceremonia funerara. Sper sa nu va numarati printre ei.

    Cf. germ. Lump – haimana

  75. 80 GIM ianuarie 13, 2013 la 9:47 am

    O MARE STEA A CULTURII ROMÂNEŞTI – Nemuritorul Sergiu Nicolaescu
    http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?pid=8711#p8711


  1. 1 “Evadarea” lui Sergiu Nicolaescu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 4, 2013 la 11:03 pm
  2. 2 OMAGIUL EMOŢIONANT al lui Adrian Năstase adus regretatului Sergiu Nicolaescu | stiri Trackback pe ianuarie 5, 2013 la 4:26 pm
  3. 3 Sergiu Nicolaescu, evocat de cei care l-au cunoscut Trackback pe ianuarie 5, 2013 la 10:03 pm
  4. 4 Sergiu Nicolaescu, evocat de cei care l-au cunoscut Trackback pe ianuarie 5, 2013 la 10:03 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!