2013: Prezent şi viitor

Este titlul editorialului meu publicat, la inceput de an, in Jurnalul National. Editorialul il puteti citi aici.

A început un An Nou. Cu mai multă speranţă, cu proiecte mari dar în condiţii generale dificile. În decembrie a fost câştigată „bătălia pentru viitor”. Urmează „organizarea” viitorului, în care tocmai am intrat.

Orwell spunea „Cine stăpâneşte trecutul stăpâneşte viitorul; cine stăpâneşte prezentul stăpâneşte trecutul”.

A stăpânii înseamnă a înţelege dar şi a modela. Sunt unele întrebări la care va trebui să răspundem în 2013. Dau doar două exemple: 
    ■ Şi-a asumat, cu adevărat, statul rolul de agent al schimbării?
    ■ Şi cât poate funcţiona o guvernare fără o „busolă” ideologică?

Pe de altă parte, ce înseamnă un nou model politic? În opinia mea, înseamnă un model conceput mai degrabă să educe oamenii decât să-i mobilizeze în maniere simpliste.

Ce dorim să devenim? O regiune de complementaritate economică, aşa cum spunea un economist al dreptei, sau o ţară capabilă să găsească o alternativă economică eficientă?

Răspunsurile noastre trebuie să ţină seama de faptul că esenţa utopiei o reprezintă fie întoarcerea nostalgică, spre un paradis pierdut sau fuga spre lumea imaginară a unui viitor fericit.

Abordarea politică, în următorii ani, ar trebui să ţină seama – în opinia mea – de patru nevoi fundamentale ale românilor:
    ■ Nevoia de demnitate;
    ■ Nevoia de reuşită personală, de succes colectiv şi de promovare a tinerilor;
    ■ Nevoia de a diminua decalajele dintre mediul rural şi cel urban;
    ■ Nevoia de progres care să ofere speranţă.

Anthony Giddens spunea că „Viaţa politică nu înseamnă nimic fără idealuri, dar idealurile sunt golite de sens dacă nu au o legătură cu posibilităţile reale de aplicare”.

Acum, prezentul ne aşează în faţa unei alternative unice a fi sau a nu fi în istorie! Statutul de învinşi, afirmam, de curând, nu ne-ar oferi, pentru o lungă şi dureroasă perioadă de timp, decât trăirea tragică într-un spaţiu pe care l-am numi, încă odată, Neantul Valah.

41 Responses to “2013: Prezent şi viitor”


 1. 1 Marian Nicolae ianuarie 4, 2013 la 11:28 am

  Dumneavoastra domnule profesor ziceti:

  „Acum, prezentul ne aşează în faţa unei alternative unice a fi sau a nu fi în istorie!

  Statutul de învinşi, afirmam, de curând, nu ne-ar oferi, pentru o lungă şi dureroasă perioadă de timp, decât trăirea tragică într-un spaţiu pe care l-am numi, încă odată, Neantul Valah.”

  Incercand sa va raspund…

  Viitorul ni-l facem noi, Romanii, daca asteptam de la altii…nu vom mai avea absolut nimic, nici macar aceasta tara frumoasa numita Romania….

  Ne-au distrus deajuns….
  Basta !!!!!

  Este timpul sa punem mana ori pe sapa, pe lopata, pe cazma, pe plug, ori pur si simplu pe sfantul Kalashnikov si sa ne eliberam tara, daca prin pourparler nu se mai poate….

 2. 2 Szentgyorgyi Alexandru ianuarie 4, 2013 la 12:16 pm

  ,,Prezent si viitor”
  Ideea celor patru nevoi fundamentale ale romanilor, arata o gandire superioara a excelentei sale Adrian Nastase!
  Consider ca, nu este suficient de a se inplanta ideea in gandirea maselor,trebue dezvoltata,explicata si argumentata!
  Ar fi foarte frumos din partea excelentei voastre aca, ar dezvolta in urmatoarele bloguri cele patru nevoi fundamentale!
  Libertate si dreptate!

 3. 3 Ghita Bizonu' ianuarie 4, 2013 la 2:25 pm

  Prezentu e cam siniliu si viitorul se rata cam bleupetrol daca nu indigo!
  Si dragu de inVictor se pare ca are niste oblogatii fata de UDMR pe care trebe sa le respecte. Da fata de mine nu are?!
  Ntz. fata de mine nu are…
  Nu-i nimic … peste 4 ani (acusica) va avea nevoie de votul meu. Si PSD la fel. Ntz Sa va voteze udmeristii , contii si harabulele!!!

 4. 4 dorian65 ianuarie 4, 2013 la 2:35 pm

  Imi place articolul.Domnule Nastase vad ca discret trageti de urechi pe cei de acum si asta ma bucura.

 5. 6 M.Voicu ianuarie 4, 2013 la 3:25 pm

  AN: Anthony Giddens spunea că “Viaţa politică nu înseamnă nimic fără idealuri, dar idealurile sunt golite de sens dacă nu au o legătură cu posibilităţile reale de aplicare”
  Idealurile trebuie sã ierarhizeze ”posibilităţile reale de aplicare”, altfel sunt doar vise – pe care spre a le realiza trebuie sã sã te trezeşti; sã fii deştept… şi sã barezi diversiunile. Iatã un exemplu:
  În mod insidios, redevenţa a fost vulgarizatã ca taxare . Definiţia cã reprezintã plată datorată statului de concesionar “pentru compensarea scãderii rezervelor” a fost scoasã din lege deşi era necesarã clasificaţiei bugetare corecte, cãci exprimă sursa de provenienţă şi natura economică a redevenţei – şi aceasta tocmai când în concesiuni se prefigura şi pãtrunderea operatorilor privaţi. Prin imperativul din ipoteza normei [Art.136 alin.4 din Constituţie], REDEVENŢA ARE UN CONŢINUT PATRIMONIAL întrucât vine la buget ca „dare în plată” în locul proprietăţii publice pe care concesionarul o preia în natură din resurse consacrate de Constituţie ca «inalienabile».
  Redevenţa nu se poate discuta în termeni de ”mare” sau ”micã”; ea trebuie sã rezulte ca net al activitãţii economice de valorificare, definită cantitativ prin diferenţa dintre valoarea de circulaţie a produsului obţinut şi cheltuielile operaţiunilor de valorificare efectuate de concesionar în fiecare perioadă, concesionarea fiind un contract cu prestaţii repetate; numai aşa economia este de piaţã, şi nu de comandã ❗ Contrar, definite procentual şi la valori ridicole, ”redevenţele” din Legea minelor nr.85/2003 şi Legea petrolului nr.238/2004 sunt chiar sub rata dobânzii – reper primordial pentru evaluarea in/eficienţei oricãrei investiţii.
  Constituţia consacră în Art.136 alin.2: «Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.»; e poate singura exprimare specialã din Constituţie – reclamând veghea aşişderea a acelora care au jurat ❗
  Orice transfer neechivalent al proprietãţi publice în domeniu privat este ilicit de la data când fiecare concesiune a fost ”angajatã/aranjatã” – caz de nulitate: cu desfiinţarea efectelor unor asemenea contracte nu numai pentru viitor (ca rezilierea), dar şi pentru trecut !

 6. 7 papasha ianuarie 4, 2013 la 3:28 pm

  Dragul meu prieten , imi pare tare bine ca te tii ocupat cu treburile TARII , pentru 2013 ( economie , agricultura , social , justitie si demnitate , de tot felul , personala , de grup , nationala ) .
  Mai dragilor , voi toti dati de ceasul mortii , cum sa faceti ca TARA asta sa mearga inainte , dar ii tot pupati in cur pe urmasii lu’ ooootillllllla , care vad eu , ca ne dau la geoale , rau , rau de tot , cam peste tot in lume , iar voi , cum ziceam mai sus , ii tot pupati in cur . De ce ?
  De unde aveti aveti voi , dragii mei , asa un complex de inferioritate fata de acesti bastarzi care , prin reprezentantii lor , ne toara-n cap cacat cu polonicu’ , si ne trateaza pe noi de venetici si de nou veniti prin locurile astea !!!!! LUME , LUME , IA DE CITESTE SI TE CRUCESTE :

  Liderul UDMR, kelemen hunor, a acordat un interviu pentru publicaţia maghiară HVG.hu, în care a oferit detalii despre absenţa UDMR la guvernare şi a reluat subiectul legat de modificarea articolului 1 din Constituţie, cel cu privire la caracterul naţional şi indivizibil al ţării noastre.
  “ROMANIA NU ESTE UN STAT NATIONAL , aşa cum visează mulţi politicieni”, a declarat Hunor care a anunţat că EXISTA POSIBILITATEA ORGANIZARII UNUI REFERENDUM ASEMANATOR CELUI DIN SPANIA , PENTRU INDEPENDENTA CATALONIEI (WHAAAAAAAT ???????? )

  Potrivit lui hunor, liderii liberali şi conservatori nu au dorit modificarea Constituţiei în favoarea UDMR pentru că “politicienii români nu au totală încredere că România este tara lor, la 68 de ani de la terminarea Primului Război Mondial. Constituirea naţiunii române a început, după părerea mea, în secolul 20”, a mai spus hunor.( SA TE FOOOOTA CAINII !!!!!!! )

  Mai dragii nostri politicieni aflati la putere , cu o majoritate care-i da arsuri pe matze lu’ basu’ si lu’ aia cu pishatu’ lu’ bivolaru , mai europenilor iubitori de COABITARE , voi chiar nu intelegeti in ce directie extraordinar de periculoasa o iau acesti nenorociti de
  frusztrált szemetek , care nu vor binele , pacea , linistea si bunastarea LEAGANULUI NOSTRU MILENAR , CI , DEZMEMBRAREA LUI !!!!

  INAUNTRU , SFADA SI INCRANCENAREA ,
  AFARA SE CANTA DEZMEMBRAREA !!!!

 7. 8 blogideologic ianuarie 4, 2013 la 3:29 pm

  Băsescu: „Atacurile mass-media la magistraţi, o vulnerabilitate la securitatea naţională” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/basescu-atacurile-mass-media-la-magistrati-o-vulnerabilitate-la-securitatea-nationala-289108.html Pe bune ? Ce bine ţi-ar fi fără mass-media !

 8. 9 haita vali ianuarie 4, 2013 la 5:19 pm

  Domnule Năstase dar d-nul Ponta chiar n-are nicio putere în stat ?? Că observ că madame Hăineală a fost din nou aleasă în CSM..

 9. 10 Doru Coarna ianuarie 4, 2013 la 5:29 pm

  Poate imi explicati voi, sau altcareva de pe la USL, cum mama naibii se poate interpreta stirea asta, altfel decat a recunoaste ca avem o clasa politica super-ticaloasa, asa cum am declarat-o eu aici in numeroase randuri si acum probez: cica Bulgaria si Ungaria au ieftinit de la 1 ian. energia electrica si gazele naturale pt populatie! Asta in timp ce guvernul nostru ales cu 80% , deci al romanilor, cetateni ai unei tari PRODUCATOARE de hidrocarburi si gaze si producatoare de energie electrica in exces datorita prabusirii industriei autohtone, LE SCUMPESTE! Adica NI LE SCUMPESTE, caci nu a venit USL-ul cu ele de la el de acasa… Tot de la 1 ianuarie!… Ungurii nici macar nu au centrala atomoelectrica… sau Portile de Fier… ambii vecini nu produc gaze naturale, decat nesemnificativ… Dar ambele i-au luat la fuga pe cei de la Chevron cu fracturarea lor, in timp ce ai nostri nici macar nu indraznesc sa se c-ce pe ei de frica in fata alora si accepta ca pt profitul alora si spaga lor, sa ne fie otravit definitiv bazinul hidro subteran… Buuuun!

  Probabil apoi va trebui sa importam apa potabila din Ungaria, scoasa din amontele nostru, din Dunare… din Dunarea noastra milenara…

  Daca adaugam acum si coabitarea ticaloasa, incercarea cu bozgorimea si modificarea constitutiei, si legea aia cu prima inmatriculare pe care nici pdl-ul nu a avut curajul s-o aplice desi ei au scremut-o, scumpirea taxelor locale cu 16% si cateva taieri dictate de „finantatorii nostri externi”, adica de aia din banii carora mancam de prosti ce suntem, Intelegem cat de criminala este guvernarea asta totala, a useleului… si de ce maria-sa s-a grabit cu renominalizarea… de 8 ani de cand e el presedinte, nu a gasit alt mincinos mai ticalos decat acest Victoras care i-a inselat pe toti pana acum, cu exceptia lui Basescu si a liderilor PPE… parca ar fi agent deghizat al PPE, recrutat asta vara cand cu lista, si parca imi aduce aminte de alt artist din asta de la Revolutie, tot un Victoras cam tradator care trebuia sa aiba grija de beizadelele alora, si a avut… grija de toti pana la urma. In felul lui, insa!

  Victorasii astia sunt parca predestinati scrierii anapoda a istoriei… Poate de aia sunt indispensabili…

  Practic, Victoras asta de azi mai are doar doua cuvinte de articulat in spatiul public, pt ca sa trebuiasca scos in suturi de la guvernarea Romaniei, si le stiti, le stim cu totii: reforma & modernizare! Cum ajunge un prost intr-o functie pe care nu o acopera, simte nevoia de astea doua ca sa croiasca treaba pe calibrul lui…

  Deci sa asteptam cu rabdare cele doua evenimente care, trebuie subliniat, s-ar putea sa nu coincida in timp si spatiu, adica sa se apuce doar de una si apoi s-o descopere si sa evolueze natural si spre cealalta, si la intern apoi altfel la extern, in ochii si presa de afara… Deh!…

  PS. Il astept pe George si altii sa-mi explice, desi nu stiu cum se face dar numai de la el inteleg… incerc sa inteleg… sa-l inteleg…

 10. 11 George Serban ianuarie 4, 2013 la 5:44 pm

  Am asistat sau am fost direct implicat in trei schimbari de regim politic. Constatam, cu satisfactie, de fiecare data, ca exercitiul democratic al schimbarii se apropia tot mai mult de ceea ce ne doream, indiferent de rezultat.
  Constat, cu ingrijorare, ca regresam, ne repezim sa preluam guvernarea dar nu stim sa cucerim Puterea. Este semnul „acomodarii” cu deficitul de democratie.

 11. 12 papasha ianuarie 4, 2013 la 6:36 pm

  Parca mi-a fost gura aurita , la postarea anterioara , si iete – te ca se trezi si cealalta javra bastarda , sa bori-vomite :

  laszlo tokes proclamă 2013 anul autonomiei ( WHAAAAAT ??? )

  Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) vor organiza o serie de acțiuni menite să promoveze „autonomia și federalismul”, a anunțat, vineri, europarlamentarul laszlo tokes, proclamând anul 2013, anul autonomiei.

  “Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeană, o instituție democratică. Autonomia în cadrul federalismului, pleacând de la existența sa deja în Europa și având în vedere de a fi creată și în Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic și național ” . ( SA TE FOOOTA CAINII !!!! )

  Dragii mei prieteni de la guvernare , nu ignorati si nu tratati cu sictir subiectul , ca – o sa-l vedeti voi pe DRACU’ foarte curand , si o sa dati din colt in colt , ca potarnichile .
  Habar n – aveti voi ce lobby urias si de cate resurse au javrele astea pe-afara , pentru ca sa-si infaptuiasca maretul vis national ( DEZMEMBRAREA NOASTRA SI RE INTREGIREA LOR )

  PS Tocmai s-au anuntat rezultatele de la CSM .
  TRAIASCA JUSTITIA INDEPENDENTA SI COABITAREA , HA , HA , HA , HA ………!!!!!!!!!!!!!!! Bai baieti , voi chiar sunteti prosti ?????????

 12. 13 Iluminatu ianuarie 4, 2013 la 6:45 pm

  ■ Şi cât poate funcţiona o guvernare fără o “busolă” ideologică?

  Busola are meteahna că-n cazul proximei schimbări a polilor, dă chix, şi păţim ca-n ’89.
  Cu totul altfel ar fi sextantul, mai ales că sunt 12 stele pe drapelul UE care pot fi vizate oricând, pentru orientare (fie ea chiar ideologică) . La nevoie mai avem şi alte drapele înstelate (China, SUA), voinţă politică să fie, numai.
  Mai e ceva:nu orice beţiv stăpâneşte sextantul politic, ş-atunci ne mai mirăm că navigăm în derivă?
  Vă aşteptăm, domnule. Noi avem răbdare. Domnia-voastră, cu sextantul…Să ne trăiţi !

 13. 14 Velisar Iancu ianuarie 4, 2013 la 6:58 pm

  D-le A. Nastase,
  1) am si eu multe suparari in legatura cu dl Ponta, din motive subliniate de comentatori mai avizati decat mine pe acest blog – un blog citit (studiat) de multa lume.
  2) Acest fapt – notorietatea dv. si a blogului – ma determina sa observ , inca o data, in alta ordine de idei, marsavia lui t. basescu. Astazi, la sedinta CSM, era nedumerit foarte in legatura cu modalitatea numirii procurorului general, a procurorului sef la DNA si a adjunctilor acestora! Credeam ca-l stiu pe dinafara, ca nu ma mai poate surprinde cu nimic. Ei bine, astazi am constatat ca ipocrizia lui nu are margini!

 14. 15 Adrian B. ianuarie 4, 2013 la 8:17 pm

  Viitorul nu suna bine cu oameni slabi ca Ponta & Co. Am citit ce s-a intamplat azi la CSM …Cum accepta Ponta si USL -ul manevrele grotesti ale slugilor basiste , conduse chiar de Basau ? Este de neacceptat !

 15. 17 blogideologic ianuarie 4, 2013 la 11:03 pm

  Un cuvânt de ordine (ori mai curând sintagmă) foarte demodat al USL-ului : “schimbarea de paradigmă”. Dar înainte de orice explicaţie întreb : poate cumva cineva să aducă lămuriri privind “mecenatul” care stipendiază enciclopedia online crispedia.ro ? Atacul virulent al domnului Kelemen Hunor împotriva statului-naţiune România este corelat şi cu o schimbare recentă de informaţie pe crispedia.ro. Cuvântul de ordine nou pentru care eu pledez acum insistent, în locul obsolitului slogan al “schimbării de paradigmă”, este ”Menţinerea României în EPISTEMA modernă!” Pentru că atât atacul venind de la Kelemen Hunor, cât şi o subtilă modificare de informaţie pe crispedia.ro, încearcă să elimine România din EPISTEMA modernă ! Această eliminare ar priva România de pretenţia sa justificată la statutul de stat-naţiune.

 16. 18 M.Voicu ianuarie 4, 2013 la 11:56 pm

  Prim Ministrul V.Ponta: ”La anu’ expirã obligaţia de a nu umbla la redevenţa de la petrol” (3.01.2013)
  Dar obligaţia de a respecta inalienabilitatea ? consacratã de Constituţie, Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile» [ianuarie 4, 2013 la 3:25 pm]

 17. 19 Radu Humor ianuarie 5, 2013 la 12:10 am

  Citind despre cele patru nevoi imperios necesare a fii îndeplinite mi-am amintit de câteva versuri din folclor, un dialog prin care unul dintre soţi îl îndeamnă pe celălalt ( vedeţi că evit discriminarea) că dacă au luat un pahar în plus, mai bine ar fii să plece acasă, mai înainte de a se face de râs printre ceilalţi petrecăreţi :
  „…şi-o râde lumea de noi
  că se bat două nevoi !”
  Acolo în sens peiorativ „săraci,
  Ceea ce nu-i cazul (încă!) la noi.
  Că mai avem încă ce stăpâni. În caz că n-om vinde !
  Iar cel mai grav ar fii să ne vindem sufletul !
  Aşa că recâştigarea demnităţii individuale, dar mai ales naţionale, aflate vâd şi în preferinţele dvs pe primul loc este condiţia sine qua non a redresării naţionale !
  Cea mai mare omisiune a tratatului de înfiinţare a UE rămâne fără doar şi poate renunţarea la recunoaşterea şi acceptarea originelor sale creştine !
  Şi n-am să înţeleg niciodată cum nişte popoare ce practică cu atâta naturaleţe (acum) creştinismul au acceptat să elimine din documentul de înregistrare al naşterii naşterii lor, tocmai această caracteristică, poate singura, care ar fi putut să le unească cu adevărat !
  Cui a folosit acest lucru ( nouă nici într-un caz!), decât unui număr restrâns de indivizi, care întâmplător fac excepţie de la această calitate ( căci este o Calitate), dar tot întâmplător (sau poate nu ?!) au acaparat toate posturile de decizie, ajungându-se ca nişte neica-nimeni (nealeşi de nimeni, nesusţinând nici un fel de examene de capacitae în domenii cheie, nişte baroşi, ridingi, rompuy ş.a. iluştri necunoscuţi mai ales în ţările lor, dar scoşi din jobenul acestei făcături europene şi instalaţi în posturi de a căror decizii depinde soarta a jumătate de miliard de oameni ), deci nişte iluştri necunoscuţi să devină vedete peste noapte .
  O noapte care s-ar putea să se aştearnă peste întreaga Europă …..

 18. 20 blogideologic ianuarie 5, 2013 la 7:01 am

  Constat că se produce un fapt extrem, extrem de grav. Constat că echipa USL de la guvern care învârte banii României refuză să intre în EPISTEMA modernă. Citesc aici http://ro.stiri.yahoo.com/antreprenorii-din-romania-pot-primi-30-000-euro-152200940.html +Antreprenorii din România pot primi 30.000 de euro finanţare pentru proiectele lor digitale. Antreprenorii români mai au la dispoziţie câteva zile pentru a aplica la LAUNCHub pentru obţinerea unei finanţări de 30.000 euro. Condiţiile sunt să dezvolte proiecte în domeniul IT&C şi să fie de acord să ofere la schimb o parte mică din compania lor. În chestionar există întrebări care au legătură cu echipa şi cu potenţialul ideii. După două săptămâni, cei care aplică vor primi feedback, iar cei preselectaţi vor fi invitaţi la un interviu care se poate realiza şi online. Startup-urile care întrunesc criteriile, vor fi invitate la aşa-numitul Weekend Lung, programat pentru prima săptămână a lui februarie. După o sesiune intensivă de coaching şi mentoring, Comitetul LAUNCHub va selecta câteva echipe care vor participa la un program ce se va desfăşura la mijlocul lui martie. Până acum, LAUNCHub a investit în 14 companii, dintre care 8 au obţinut finanţări de 30.000 de euro, iar celelalte 6 de până la 200.000 de euro. […] Antreprenorii pot aplica până pe data de 6 ianuarie.+ Păi în echipa USL nu ar trebui să intre “puturoşii satului.” Dar constat că tocmai aşa ceva se întâmplă. EPISTEMA modernă interzice escamotări de limbaj precum cele oferite în acest comunicat de presă : “vor primi feedback”, “coaching” şi “mentoring”. De vreo două sute de ani ştim că EPISTEMA modernă cere limpezime maximă în limba română. Apoi, care sunt domeniile IT&C pe care tînăra inteligenţă românească (există aşa ceva din abundenţă) poate oferi creativitate ? Echipa USL de la guvern s-ar cuveni să ştie. Direcţiile dezvoltărilor în industriile noi, bazate pe IT, trebuiau să fie puse în comunicat. Dar lipsesc. Eu am mai vorbit pe blog despre aceste direcţii noi, le reamintesc : 1/ managementul pentru proiectarea şi producţia „agilă“ ; 2/ germenii de întreprindere (startup-urile) pentru „informatica afectivă“. Certamente sunt şi altele, pe care eu nu le cunosc, dar am ţintit sectoarele industriale noi pe care există deja pieţe şi curbe de cerere.

 19. 21 blogideologic ianuarie 5, 2013 la 7:45 am

  De pe portalul Yahoo !: +Șerban Huidu şi-a închis blogul: „Mi-e scârbă de voi!” Huidu a purtat o dispută dură pe tema accidentului rutier și după ce a fost acuzat că este ireponsabil a decis să-și închidă blogul.+ Cred că problemele teribile pe care Șerban Huidu le-a provocat sieşi, dar şi altora, sunt asociate unei deficienţe grave în cultura percepţiei riscului.

 20. 22 analist ianuarie 5, 2013 la 9:06 am

  @blogideologic @all
  Este exact ce spune si AN in 2013 Prezent si Viitor. Ce dorim sa devenim? Dupa Revolutie, s-au creat FSN si PNTCD. IN FSN lupta dintre Roman si Iliescu a dus la sfaramare. LA PNTCD, lupta dintre Opris&Dudu Ionescu contra Radu Vasile a dus la sfaramare. In timpul acesta oamenii de rand au asteptat ceva de la clasa politica si anume : ridicarea nivelului de trai. Oamenii noi, ca sa zic asa, speranta noii Romanii se numesc cei care au avut intre 18-24 ani la Revolutie. Unii au intrat in politica de ex V.Ponta, T.Corlatean. Altii, extrem de valorosi au preferat sa plece din tara, sau se ascunda pe forumuri(sic!), joburi prost platite etc. Au ales sa nu se implice si uitati-va la rezultate : Romania nu mai are resursele ei. Ne gandim la trecutul glorios al Daciei pentru ca prezentul e prapastios iar viitorul e incert.
  P.S. Intrebarea zilei: Ce sanse are un specialist de talie mondiala in domeniul protectiei mediului sa se angajeze de ex la o agentie de protectie a mediului din Romania, pe baza de concurs? Va spun eu : 0%.

 21. 23 Ghita Bizonu' ianuarie 5, 2013 la 10:35 am

  blogideologic

  vrei sa zici a culturri in gnl (inclus a vitei de vie!) nu numai aperceptiri riscului

 22. 24 Ghita Bizonu' ianuarie 5, 2013 la 10:42 am

  Una nu exclude alta :Ce dorim să devenim? O regiune de complementaritate economică, aşa cum spunea un economist al dreptei, sau o ţară capabilă să găsească o alternativă economică eficientă?

  Problema sta in a defini complementaritatea … Adica sa fim „complementari” la exportu de cherestea, fier vechi, buci de ambe sexe ptr fornicatiune si manuitori de mop sau de ceva tehnologie? Complementri ca exportatori de – sa zicem – automobile sau ca importatori de rable?!
  Ca amandoua sunt alternative economice eficiente .. depanda ptr cine!!

 23. 25 blogideologic ianuarie 5, 2013 la 10:47 am

  Popa Tokes Laszlo cere tot mai frecvent şi din ce în ce mai virulent „autonomia” pentru comunităţile etnice maghiare din România. Vârful de lance al gândirii lui Tokes este acela că „autonomia” va furniza dezvoltare şi prosperitate pentru comunităţile etnice maghiare. Dar în acord cu un renumit specialist în problemele dezvoltării şi ale Justiţiei distributive de prosperitate în condiţiile globalizării, vorbesc de Pranab K. Bardhan de la Universitatea din Berkeley, “autonomia” poate servi ca alibi antinomic în chestiunea responsabilităţilor şi a solidarităţii. Comunităţile etnice maghiare nu îşi asumă în niciun fel responsabilităţi la problemele de astăzi ale României, şi de asemenea nu furnizează măcar minime solidarităţi pentru soluţionarea lor. Când vine vorba despre chestiunile educaţiei, comunităţile maghiare cer discriminare pozitivă maximă pentru copiii etnici maghiari, acompaniată de o discriminare negativă totală pentru copiii români. Aici popa Tokes Laszlo şi liderii UDMR aplică Filosofia politică a belakunistului Georg Lukacs. Ideologia maghiarizării forţate de după Ausgleich a căpătat astăzi forma : „Vom ruina întreaga românime, copil după copil.”

 24. 26 Serbanescu George-Alexandru ianuarie 5, 2013 la 1:45 pm

  Dnl Prim Ministru Adrian Nastase tin sa va doresc un an nou fericit mai bun mai linistit sanatate cu putere de a trece timpul asta in care sinteti incarcerat pe nedrept

 25. 27 Karakas ianuarie 5, 2013 la 4:04 pm

  Imi place programul politic! Ati atins puncte nevralgice: „nevoia de demnitate”. Cita demnitate are un roman in elitista Uniune Europeana, cind salariul lui este a unui european de mina a 7-ea (ar fi fost bine sa fie a doua!).

  Capitalism am vrut, capitalism mincam…pe paine nu pe cozonac. Marile corporatii fac niste profituri uriase pe spatele romanilor, in realitate sclavi pe plantatiile „partenerilor” (bine le ziceau comunistii „exploatatori”, desi si ei exploatau masele). Doar un exemplu: Renault, care are o margine de profit calculata de 9% pe produsele Dacia. Sau cei care prezinta investitiile in sectorul minier ca singura posibilitate de dezvoltare. Da, pentru „partenerii” care sug licuristic din vana romanilor.

  Nu cumva cineva in Europa ar trebui sa legifereze niste corelatii intre profit si salarii? Ah, stiu, suna „socialist”. Dar „regelmentare” cum suna? SUA par hotarite sa reglementeze atit relatiile cetatenilor sai cu bancile din afara tarii (targetul sunt bancile elvetiene care ascund pe americanii evazionisti), cit si cel al derivativelor. Are asta de a face cu „comunismul”? Nu, statul are datoria sa reglementeze.

  Asa ca, avem nevoie de politicieni cu vana ca otelul in care sa nu intre dintii exploatatorilor.

  http://europe.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130102/ANE/312259994/how-renaults-low-cost-dacia-has-become-a-cash-cow

 26. 28 Ioana ianuarie 5, 2013 la 6:26 pm

  Domnule Năstase, ma bucur să constat că, la început de an 2013, un an care se va dovedi a fi greu, seva de gentleman ne încântă, din nou, cu o perspectivă lucidă asupra ceea ce este. Vă aşteptăm înapoi, între baricade!

 27. 29 BogdanGabriel ianuarie 5, 2013 la 6:32 pm

  Recunosc public ca Adrian Nastase este mai inteligent decat mine.

 28. 30 blogideologic ianuarie 6, 2013 la 3:04 am

  Reiau o contribuţie mai veche, însă de esenţă actuală, despre doamna Catherine Day : Ca secretar general în Comisia Europeană, doamna Catherine Day este deosebit de bine poziţionată pentru a face maximum de rău cel puţin pe trei direcţii : 1/mediul înconjurător ; 2/economia socială ; 3/ promovarea “reformei liberale” a statelor din UE. Vizita foarte recentă a doamnei Catherine Day în România este perfect sincronizată cu trei evenimente dezastruoase pentru noi ca ţară. 1/Lipsa de atenţie faţă de problemele mediului înconjurător la exploatarea Roşia Montană şi la extragerile de gaz de şist prin procedeul extrem de periculos al fracturării hidraulice. 2/ Influenţarea unei decizii în justiţie împotriva celui mai important om politic din România care sprijină deschis şi programatic economia socială. 3/ Vânzarea pe nimic a ultimelor industrii din România care contribuie la o parte importantă din PIB-ul naţional. Pentru că IMM-urile, se dovedeşte după exemplul din USA care au cea mai corectă şi uşor de aplicat legislaţie în favoarea lor, deşi produc multe locuri de muncă, totuşi nu sprijină eficient, nu pot principial sprijini eficient, creşterea PIB-ului unui stat (se opune principiul II al termodinamicii). Şi vă asigur eu, doamna Catherine Day are maximum de competenţă în a face rău pe cele trei direcţii amintite de mine.

 29. 31 blogideologic ianuarie 6, 2013 la 6:17 am

  Alexandru Macedonski, poetul nostru oltean care îl blama pe Mihai Eminescu, era obsedat de ideea că el ar fi fost copilul din flori al lordului Byron. Acesta n-a fost doar un poet genial, dar avea de asemenea şi o ideologie economică remarcabilă. Astfel, lordul Byron gândea că banii sunt echivalentul lămpii lui Aladin, însă nu doar atât. După lordul Byron, banii ar fi în primul rând un substitut pentru violenţa noastră. Economia de piaţă reflectă deci unica dorinţă ce animă cu adevărat fiinţa umană, anume dorinţa de a-l poseda pe “celălalt”. După lordul Byron, Istoria omenirii ar fi determinată în primul rând de canalizarea tendinţei spre violenţă ce caracterizează într-un mod intrinsec fiinţa umană. Pentru aceasta, “celălalt” a fost înlocuit prin mărfuri. Putem înţelege acum, după Byron, şi violenţa extremă a turboconsumerismului care distruge chiar în acest moment, şi într-un ritm galopant, planeta Pământ.

 30. 32 vavramiuc ianuarie 6, 2013 la 11:50 am

  Excelenta, nu sunt sigur ca aceste cateva fraze vor fi citite si de Domnia Voastra. Incerc, totusi, sa va impartasesc o mai veche mahnire pricinuita de indiferenta unor politicieni de stanga fata de sugestiile celor de la talpa societatii. Sunt un cetatean simplu si traiesc intr-un orasel de provincie. Am devenit membru PDSR exact in 1996, cand acesta pierdea alegerile. Trebuie sa adaug ca atunci cand l-am vazut prima data pe Traian Basescu,
  am fost zguduit de un imens sentiment de neancredere. In 2007 am publicat un volum de satire intitulat „Rasete in Tara lui Base-Voda” in care satirizam setea de putere. La o Conferinta a PSD-Pascani (2007) la care au participat parlamenrarii PSD Ion Solcanu, Anghel Stanciu, Vasile Mocanu, primarul Ghe. Nechita, pres.CJ Lucian Flaiser si altii, am sugerat ca ideologii si doctrinarii PSD sa „umble” la doctrina si sa abordeze lupta antitotalitara, deoarece proaspatul Presedinte manifesta apucaturi despotice. Am fost „tratat” cu o…indulgenta condescendeta si cu zambete ironice. Am inghitit in sec, mahnit si in 2011 am publicat „Institutii si persoane, disecate-n epigrame” si pamfletul-fluviu, in versuri, intitulat „Lumea lui Base-Vod(c)a”. Speram ca semnalele date de mine privitoare la autoritarismul manifestat de dictator sa gaseaca ecou in zona parlamentarilor din partea locului. Din nou, dezamagire. Sper, Excelanta, ca in curand veti deveni mai mult decat ati fost si, foarte motivat, veti aborda antitotalitarismul. Astept nerabdator acel moment care sa scoata din amorteala si multi politicieni din centrul si stanga politicii romanesti. As fi onorat daca ati accepta sa va trimit macar doua din titlurile de mai sus, dar nu stiu cum sa procedez.
  Cu multa pretuire si stima, Vasile Avramiuc.

 31. 33 Marian Nicolae ianuarie 6, 2013 la 5:24 pm

  Dragilor, dar cu raspopitul tradator de Tokes ce facem???

  Discursul lui Laszlo Tokes, „ca nuca în perete”
  Crețu, despre „anul autonomiei” proclamat de Tokes

  http://www.cotidianul.ro/cretu-despre-anul-autonomiei-proclamat-de-tokes-203671/

  Corina Crețu, vicelider al grupului socialist din PE, consideră că proclamarea de către Laszlo Tokes a anului 2013 drept „anul autonomiei” și instigarea la manifestații în stradă pentru acest deziderat arată o abordare „naționalist-demagogică” ruptă de realitățile europene.

  „Eforturile sale repetate de a specula problemele comunităţii maghiare într-o manieră naţionalist-demagogică nu oferă nici un răspuns problemelor reale ale cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi contravin eforturilor europene de aprofundare a procesului de integrare economică şi instituţională. E regretabil că un membru al Parlamentului European, fost vicepreşedinte al acestui for, nu a înţeles încă faptul că actuala dezbatere europeană despre federalism nu are nicio legătură cu autonomia pe criterii etnice, cu exacerbarea naţionalismului şi a tendinţelor separatiste, ci este o încercare de răspuns la provocările crizei economice, sociale şi decizionale în plan european. Discursul lui Laszlo Tokes se potriveşte ca nuca în perete cu realitatea românească şi europeană a anului 2013”, spune Crețu într-un comunicat de presă.

  Europarlamentarul Laszlo Tokes a proclamat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Oradea, anul 2013 drept „anul autonomiei”.

  „Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeană, o instituție democratică.

  Autonomia în cadrul federalismului, pleacând de la existența sa deja în Europa și având în vedere de a fi creată și în Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic și național”, a spus Tokes.

  Afirmațiile sale au fost întărite de Toro Tibor, președintele PPMT, care a anunțat că, în momentul de față, se lucrează la un calendar al acțiunilor din acest an menite „să promoveze autonomia și federalismul”. „Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitară – autonomia teritorială și culturală a localităților cu statut special, vom continua să promovăm ideea de federalism. Salutăm anunțul făcut de noul guvern cu privire la intenția de modificare a Constituției, pentru că acesta este un bun prilej să ne promovăm demersurile. Dar anul autonomiei nu înseamnă doar anul promovării proiectelor legislative, ci și o amplă mișcare populară pentru promovarea autonomiei. Vom iniția o serie de astfel de mișcări, pentru că noi credem că numai prin acțiuni complexe se poate promova acest proiect politic. Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifestă în stradă de ziua lor națională. Acest lucru ne dorim și noi, ca Ținutul Secuiesc și Zona Partium să fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, în sens pozitiv, față de sfera politicului, iar dacă sute de mii de oameni se alătură acestui demers, Parlamentul, oricât de majoritar ar fi, trebuie să ia în considerare acest demers”, a spus președintele PPMT, Toro Tibor.

 32. 34 Marian Nicolae ianuarie 6, 2013 la 5:47 pm

  Spicuiri savante din noaptea gandirii…..NU a poporului roman !!!

  Neicapitecul C.T. Popescu, alături de cioclii Tismăneanu şi Andrei Cornea
  de Ion Spânu

  http://www.cotidianul.ro/neicapitecul-ct-popescu-alaturi-de-cioclii-tismaneanu-si-andrei-cornea-203667/

  Cristian Tudor Popescu n-a vrut în ruptul capului să rateze ocazia ca, la moartea lui Sergiu Nicolaescu, să se facă de râsul lumii, alăturându-se specific clicii plătite gras pentru dinamitarea cuvântului „românesc”. Noi n-am uitat nici atacul său grosolan la adresa lui Nichita Stănescu!

  Acum, când încă nu se răcise corpul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu, „filmologul” C.T. Popescu s-a repezit la beregata regizorului, ca un cioclu care n-a avut curajul să înfrunte victima cât încă trăia!

  Ne amintim că, la moartea criticului Mihai Ungheanu, cât încă acesta se afla în sicriu, Vladimir Tismăneanu, la TVR, îl punea la zid pe scriitorul „comunist”! Tocmai el, fiul unui criminal dovedit al poporului român, al cărui tată a venit pe tancurile ruseşti să pună jugul comunist pe grumazul poporului român!

  Câţiva ani mai târziu, când poetul Adrian Păunescu era pe catafalc în faţa prietenilor ce-i aduceau un ultim omagiu, alt român neaoş, tot la TVR, Andrei Cornea, al cărui tată, de asemenea, face parte din galeria de criminali ideologici ai românilor, profera injurii greu de reprodus la adresa unui om pe care oamenii încă îl iubeau!

 33. 36 Marian Nicolae ianuarie 6, 2013 la 6:00 pm

  Va rog fiti atenti aici:

  Switzerland and Britain are now at currency war
  By Ambrose Evans-Pritchard

  http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100022037/switzerland-and-britain-are-now-at-currency-war/

  It seems you can’t debase your coinage these days even if you try.

  The Bank of England is straining every sinew to drive down sterling with quantitative easing, and what happens?

  The Swiss National Bank trumps Threadneedle Street with an outright blitz of Gilt purchases. They just print it, and buy.

  The Swiss and UK central banks are effectively fighting a „low intensity” currency war against each other. It has come to this.

  Here is the offending chart from the IMF (Picture editor’s note: apologies for poor quality, unable to find better version):

  And this is what the Swiss did to Euroland a quarter earlier:

  One awaits with curiosity to see what will happen when Japan – fifteen times the size – kicks in with its own nuclear plans to drive down the yen, and Asia follows suit.

  The latest IMF data of central bank holdings (`COFER’) shows the biggest jump in sterling bonds by advanced central banks ever recorded. It jumped from $79bn to $98bn in the third quarter.

  These holdings are usually stable so it is obvious that the SNB is responsible. The Swiss are already sated on eurobonds as they frantically intervene to hold the franc at €1.20. By their own admission, they have been diversifying energetically.

  Analysts say the SNB has already bought $80bn of EMU bonds, enough to cover half the budget deficits of Euroland over the last year. It has been acting essentially as a conduit for capital flight from Italy to Germany.

  It has since branched out, allegedly into Aussies, Loonies (Canada), Scandies, Won?, Real? but above all pounds. „There aren’t many places to go in this ‘ugly contest’ if you don’t like the euro, dollar, or yen,” said David Bloom, currency chief at HSBC.

  „Everybody is trying to weaken their currency at the same time. The Swiss have got away with it and now the Japanese want to try. The Sandinavians are pulling their hair out. The Turks are cutting rates even though the economy is overheating, and putting in credit controls instead because they don’t want the currency to rise.”

  „Policymakers are doing things that if you had suggested four years ago they would have put you in a straitjacket and thrown you in a cell. I don’t rule out anything any longer in this market. Desperate times lead to desperate acts,” he said.

  Mr Bloom said sterling will wilt soon enough as Britain loses its AAA and graples with its debts. „We have dramatically downgraded our sterling forecast this year to $1.52 on Cable and €0.88 on the euro. The pound is going to come under a lot of pressure.”

  Good.

  This blog is not intended to be an attack on the Swiss, valiant defenders of the democratic nation state. What they are doing is entirely understandable. Such intervention creates net global stimulus and does more good than harm in a deflationary world.

  Still, we have a very odd situation. Much of the world needs a lower currency and a higher interest rate structure to right the ship. But they can’t all have lower currencies.

  Such is the deformed structure bequeathed to us from the Greenspan era. Or is it the China effect, or are they the same thing?

  The brilliant Bernard Connolly (ex currency director at the European Commission and later global strategist at AIG) says the rot began in the mid-1990s when the Fed made its Faustian Pact and opted for ever falling real interest rates.

  Any thoughts on how we get out of this mess?

  Tags: Britain, currency, Switzerland

 34. 37 Marian Nicolae ianuarie 6, 2013 la 6:16 pm

  Did Ricardian Equivalence kill the Pigou effect?
  by Simon Wren-Lewis

  For macroeconomists

  http://mainlymacro.blogspot.ro/2013/01/did-ricardian-equivalence-kill-pigou.html

  „After the last time the world got into a liquidity trap, there was a debate about whether price flexibility would be sufficient to get us out of the trap. That debate tended to assume a fixed money supply. With that assumption, the answer today would be yes, if falling prices raised inflation expectations (given long run neutrality) and therefore reduced real interest rates. Back then that story was not so popular, perhaps because the debate pre-dated rational expectations. Instead the argument at the time focused on the Pigou or Real Balance effect. Falling prices raised the value of outside money, so everyone would feel wealthier and spend more.

  We do not hear this argument so much nowadays. I have not seen this discussed in the advanced textbooks I know well (for example neither term is in the index of Romer or Obstfeld and Rogoff), so I was wondering why that was. Is the Pigou effect not what it was once thought to be? I could not find a clear answer to this question anywhere, but of course that may be my failing. So here are my thoughts, but they come with the possibility that I have just missed something. If I have, I will rewrite the post accordingly.

  What I did find were a few papers that appeared to suggest that Ricardian Equivalence (REq) killed the Pigou effect. Here is a quote from a paper by Peter Ireland. After talking about REq, he writes”

  ––––––-
  nota Roninjaune:

  Restul il gasiti pe link-ul de mai sus

 35. 38 blogideologic ianuarie 7, 2013 la 12:56 am

  Cum forţează Wikipedia maghiarizarea Românilor ? Iată un singur exemplu, dintr-o mulţime. Aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Maghiarizare apare o hartă pentru Transleithania şi popoarele sale. Harta respectivă are legenda „Harte etnică a Ungariei Mari conform recensământului din 1880”. Este evident că alcătuitorul articolului din Wikipedia este un etnic maghiar care nici măcar nu s-a străduit să înveţe bine Limba Română! Dar nu aceasta-i problema, ci strecurarea insidioasă pe româneşte a conceptului geopolitic „Ungaria Mare” care a dispărut după bătălia de la Mohaci din anul 1526. Sursa hărţii este o hartă pentru Transleithania şi popoarele ei, cu legenda scrisă în limba germană http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Hungary-ethnic_groups.jpg Nici gând de „Ungaria Mare” la anul 1880. Anacronismul este total.

 36. 39 blogideologic ianuarie 7, 2013 la 8:24 am

  Efectul Pigou şi Echivalenţa ricardiană, ce sunt ele ? Efectul Pigou: “Stimularea producţiei şi a folosirii forţei de muncă, prin creşterea consumului.” / Echivalenţa ricardiană : “Consumatorii internalizează constrângerile bugetare ale guvernului.”


 1. 1 2013: Prezent şi viitor | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 4, 2013 la 1:14 pm
 2. 2 Cu ajutorul jandarmilor! « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 4, 2013 la 7:47 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: