9 lectii ale unei batalii electorale

Cand imaginile fraudei sunt atat de clare si de mari, cuvintele parca se chinuie sa se adune. Pentru mine, la fel ca si pentru majoritatea colegilor mei, lucrurile sunt extraordinar de grave. Formarea USL a fost o decizie corecta, pentru ca, fara sa avem USL-ul unit, n-am fi avut nicio sansa. Pentru moment, scorul in marile confruntari este 2-1, daca adaugam si alegerile pentru primar din Baia Mare. Fara USL, scorul era insa 3-0 pentru ei. Si nu va asteptati sa vedeti consecinte pentru fraudele electorale comise de PDL. Institutiile sunt atat de colorate politic (portocaliu sau verde?) incat insasi pretentia de a se aplica legea devine comica.

Sunt cateva lectii pe care le inteleg eu din aceasta lupta:

  1. Electoratul mai informat, din urban, este mai greu de pacalit. Victoria noastra urbana ne de speranta ca bunul-simt si ratiunea vor invinge. In anul care urmeaza, trebuie sa continuam sa informam oamenii despre ce se intampla. Sa  demontam propaganda celor de la putere si sa le aratam oamenilor cat de mare este vina puterii pentru raul care ni se intampla.
  2. Nu au cate un Pinalti in fiecare colegiu. Asta este vestea buna. Chiar si daca s-ar reduce numarul de colegii, este clar ca nu vor exista 300 de Pinalti pentru PDL. Cazul Neamt este o exceptie.
  3. Echipa USL functioneaza. Si va trebui sa functioneze la fel si in continuare. Liberalii si social-democratii au comunicat bine, s-au informat reciproc, s-au mobilizat reciproc. Cazul de la Baia Mare, unde s-a combinat mobilizarea liberala cu cea social-democrata, chiar si impotriva unor forte contrare (uneori, provenind chiar din propriile randuri) arata ca brandul USL exista.
  4. Putem reusi doar daca suntem uniti. Doar daca mergem impreuna peste tot. Doar daca ne unim eforturile. Altfel, divizati, rupti in bucati, vom pierde fara drept de apel.
  5. Cea mai mare greseala ar fi sa ne atacam intre noi. Vinovatii sunt la PDL, la actuala putere, la Boc, Basescu si Udrea – ei sunt adversarii nostri. Ar fi absurd sa acceptam discursul puterii, care vorbeste despre problemele candidatilor nostri, despre modul in care au fost desemnati. Cand cineva arunca cu noroi in tine, nu stai sa justifici mizeria de pe fata, ci o cureti si mergi mai departe.
  6. Trebuie sa ii convingem pe toti sa vorbeasca mai ales despre frauda comisa. Si despre modul in care statul este confiscat in prezent. Si sa cerem institutiilor statului sa isi faca datoria. Si, daca nu o fac, sa sesizam instantele internationale, pentru a le semnala ca statul de drept din Romania a murit.
  7. Noi nu suntem ca ei. Vom repeta asta pana cand vom obosi. Noi n-am dat spaga electorala si n-am vrut sa incalcam legea pentru a lua voturi. Noi vrem democratie, nu vrem o  tara construita pe spaga. Si, daca nu facem cu totii schimbarea, nu vom mai avea libertate in Romania. Si, daca nu se intelege diferenta dintre noi si ei, nu exista nici o sansa de victorie. Formarea USL i-a deranjat enorm pe cei de la putere. Acum, se chinuie sa arate tuturor ca noi suntem la fel ca ei. Daca vor reusi, victoria lor va fi infrangerea unei intregi sperante.
  8. Atentie – nu va fi suficient ca USL sa vrea. Daca nu se schimba ceva in atitudinea tuturor, scorul USL din sondaje nu va fi suficient pentru castigarea alegerilor! In prezent, suntem singura alternativa politica. Este timpul ca acest lucru sa fie constientizat si de cei care comenteaza de pe margine, si de cei care se uita la lupta noastra ca la un meci la televizor. Nu este doar lupta noastra – este lupta tuturor celor care vor ca schimbarea sa se produca in Romania. Cand vom intelege cu totii asta, vom avea o sansa.
  9. In fine, o lectie pentru toti: nu poate fi acceptat argumentul ca, daca oamenii primesc sacose cu bani si voteaza cu puterea inseamna ca nu o duc rau! Mita electorala este ilegala tocmai pentru ca cei saraci sunt expusi acestui comportament. Daca banii n-ar fi produs un efect distorsionant, nimeni n-ar fi scos mita in afara legii.  Nu dati vina pe cei saraci ca nu sunt demni si corecti. Cand n-au nimic acasa, e greu sa fie demni. Cand locul lor de munca depinde atat de mult de cei de la putere, e foarte greu sa fie verticali. De aceea, lupta noastra va fi in continuare la fel de grea.

85 Răspunsuri to “9 lectii ale unei batalii electorale”


  1. 1 ELMMAR august 22, 2011 la 10:01 pm

    @ AN,

    „Sunt cateva lectii pe care le inteleg eu din aceasta lupta”.
    1-9 corect.
    Foarte bine ca intelegi si ce, Nastase este USL?
    Si eu inteleg…asa,si?

  2. 2 Ion Ciprod august 22, 2011 la 10:05 pm

    Domnule Nastase,

    Esecul trebuie recunoscut dupa scrutinul ce a avut loc in Maramures si Neamt. Iar esecul trebuie si asumat, in primul rand de conducerea celor doua partide, PSD si PNL.
    -Trebuie sa se arunce la gunoi ideea ca injurand puterea si punandu-i in carca toate relele, electoratul va fi, automat, de partea USL;
    -Trebuie identificati oameni cu putere de convingere in fata electoratului. Cum putea sa-l invinga pe „micutul” Radulescu un ahtiat de putere ca dr Harbuz, care nici nu prea le are cu conversatia, dara mite cu politica pentru taranime;
    -Trebuie o cunoastere temeinica a situatiei din tara. Incercati sa o intrebati pe dra Olguta de ce in conditiile in care organizatia PDL Dolj este in destructurare, primarii „lor” nu vin spre USL? Cum se explica ca primarul din Calafat bate palma cu UNPR, iar cel din comuna Cetate (un imbuibat” de 20 de ani primar) isi face nunta fiului cu sefi din UNPR si lasa in bezna PSD-ul? Stie dra Olguta ca pe siteul primariei Cetate in dreptul primarului nu mai apare apartenenta politica a sa ci numai a viceprimaritei?;
    -Lectii sunt multe de tras, dle Nastase, dar PDl-ul si Traian Basescu va rad in nas.

  3. 3 Alex august 22, 2011 la 10:28 pm

    Foarte bine spus. Dar credeti ca aceste masuri vor fi puse in practica? De la speranta pana la fapta este cale lunga. Cine ofera garantia si certitudinea ca aceste masuri vor fi luate in timp util?
    Oricum, partea buna a lucrurilor este ca rezultatul acestor alegeri poate fi ca un dus rece si speram ca USL sa devina mai incisiv. De fapt, ar trebui sa devina mult mai incisiv. Eu am comentat deseori ca USL ar trebui sa ia masuri dure de contra-atac: de la rascumpararea parlamentarilor cu bani cash (nu cu proiecte sau bani de la guvern, ci cu bani din cotizatiile oamenilor de afaceri), pana la apelarea la relatii externe si la influenta francmasoneriei. Sigur, ceea ce am comentat pare ca bate realitatea sau seamana cu scenarii de filme cu actiune la limita dintre realitate si fictiune, dar acum vad ca unora le pare rau ca nu au avut intelepciunea sa „vada” acest orizont sumbru si sa ia contramasuri din timp. De asemenea, am mai comentat deseori ca pe langa fraudarea voturilor de catre PDL si electoratul singur va penaliza pasivitatea de care a dat dovada USL. Nu sunt absurd ca sa am pretentii ca sa-mi fie ascultate „sfaturile” dar si eu si multi altii asteapta de la USL dovezi de actiune si de contra-atac.

  4. 4 Bibliotecaru august 22, 2011 la 10:45 pm

    @ Adrian Năstase

    Domnule Năstase,
    Am citit astăzi reacţii PDL-iste entuziaste şi reacţii USL-iste entuziaste. Sunt perplex, de unde atâta entuziasm?

    USL-ul, la ambele alegeri, nu a reuşit să treacă, dintr-un motiv sau altul, graniţa celor 50%. Eu nu cred că PDL-ul poate să obţină peste 30% din populaţia României ORIUNDE ÎN ŢARĂ, oricâte sacoşe ar da, oricâţi ar aduce cu autocarele… Realitatea este că PDL a reuşit să-şi aducă la vot suporterii, aşa cum spunea domnul Gheorghe Ştefan. Nu cred că cineva în particular trimitea valuri de ură spre PDL şi, cumpărat de o pereche de galoşi, a ieşit să voteze PDL, eu cred că USL nu a convins îndeajuns pentru a primi votul celor care nu au votat cu PDL şi, în consecinţă, au stat acasă. Corelarea prezenţei la vot cu procentele obţinute reprezintă exact ce spun.

    Dacă observaţi, în momentul când cetăţenii au avut de ales şi cu alt partid-alternativă decât USL, s-au dus direct acolo. În ce visuri magice putea să aibă PER-ul 19,62% dintr-un partid de sub 1%?

    Când încerc să spun PSD şi PNL şi PC că trebuie să revoluţioneze politica în România începând cu mentalitatea politicienilor şi cu activitatea politică, lumea mă ia „la mişto”. Doar domnul Vosganian se pare că a înţeles exact ceea ce spun, dar e mult, mult prea puţin.

    Domnule Năstase,
    Cetăţenii se întorc împotriva politicii în ansamblul ei şi nu vor vota USL doar pentru că este împotriva PDL şi pentru că promite schimbarea lui Traian Băsescu. Românii au nevoie de politicieni cu altfel de atitudine, cu altfel de mentalitate, cu altfel de identitate, are nevoie de garanţii, de elemente de siguranţă, trebuie să ştie că politicienii USL nu vor abuza de instituţiile statului, că vor aduce o funcţionare normală, că va exista şi statul de drept şi justiţie depolitizată şi o independenţă a Poliţiei şi Procuraturii… şi vor garanţii reale, palpabile, şi nu promisiunile obişnuite în campanie pe care nimeni nu le mai crede. Dacă USL nu va garanta o Românie care să funcţioneze normal şi lipsit de abuzul politic, USL nu va câştiga nimic la viitoarele alegeri. Nu vă minţiţi cu sondajele pozitive şi cu nu ştiu ce linguşeli venite de la oameni care vor un mic post pe undeva, oamenii nu se mai activează pentru discursuri goale de conţinut. USL a pierdut ieri pentru că a scos un scor de maxim 45%, ceea ce va permite lui Traian Băsescu să ne mai ofere un mandat cu Emil Boc la cârma ţârii… nici nu ştiu al câtelea guvern Boc.

  5. 5 Aurescu august 22, 2011 la 11:22 pm

    As mai adauga o lectie.Aliati si in opozitie,mesajul pentru a mobliza electoratul urban este foarte slab si un mare semnal ca daca continuati asa veti pierde totul si in 2012.Prezenta de 30% la vot acum si in trecut,spune multe,Trebuie sa garantati cumva celor 70% schimbari si transparenta in gestionarea tarii.Nu poti vinde activele tarii si face datorii pe spinarea populatiei fara o legitimare prin referendum.Atunci politicienii nu vor mai fi acuzati de jaf si vor dormii linistiti.Au castigat atunci si acum tocmai prin prezenta foarte redusa la vot,participand numai legatii ombilical politic,familia,sefii si slugile lor.
    Acum aveti iar o mingie la fileu cu vinderea pe nimic a aurului tarii iar reactia opozitiei este cvasinexistenta sau duplicitara.

  6. 6 cybercorporation august 22, 2011 la 11:25 pm

    @Adr.Nas.
    sa rupem ritmu un pic , pt ca sunteti fan de calculatoare. Pe cand epoca internetului tocmai se intrezarea a aparut primul album multimedia. Era 1993 si incepe asa:

    „The future has imploded into the present. With no nuclear war, the new battlefields are people’s minds and souls. Megacorporations are the new government. The computer generated info-domains are the new frontiers. Though there is better living through science and chemistry, we are all becoming cyborgs.

    The computer is the new “cool tool,” and though we say “all information should be free,” it is not. Information is power and currency in the virtual world we inhabit, so mistrust authority.

    Cyberpunks are the true rebels. Cyberculture is coming in under the radar of ordinary society. An unholy alliance of the tech world, and the world of organized dissent.

    Welcome to the cybercorporation.

    Cyberpunks.”

    in noiembrie ar fi bine sa rupeti alianta si pastrati legaturi de prietenie si informare reciproca sub spectrul unei viitoare foarte posibile aliante.

  7. 7 PLANO10 august 22, 2011 la 11:28 pm

    Pentru ca institutiile statului, in special cele care concura la realizarea actului de justitie, respectiv Politie,Servicii,Ministerul Public, Instante, sa fie scoase de sub subordonarea politica a regimului, se impune monitorizarea lor pentru identificarea colaborationistilor in vederea tragerii lor la raspundere pentru lasarea in nelucrare a cercetarilor privind numeroasele infractiuni de frauda electorala comise in ultimii 5-6 ani.

  8. 8 Theodora august 22, 2011 la 11:29 pm

    1 Nu este vina electotatul rural ca nu este la fel de bine informat ca cel urban ci a celor care ar fi trebuit sa il informeze. Nu cred ca Programul USL este cunoscut de alegatorii din mediul rural. Au mers primarii USL si liderii locali prin sate, din casa in casa, ca sa explice pe intelesul oamenilor ce vrea sa faca USL?
    2. Nu au cate un Pinalti in fiecare colegiu dar au bani pentru fiecare colegiu si frica este foarte mare asa ca vor “investi”
    3. Echipa USL functioneaza dar este doar in treapta 1 de viteze. Noi speram ca este deja in viteza a treia. Ne asteptam la victorii clare in ambele colegii cu procente de peste 60%
    4. Doar impreuna putem reusi.
    5. Nu trebuie sa ne atacam intre noi dar trebuie sa invatam din greseli pentru ca este clar s-au facut si greseli.
    6. Nu s-a asteptat nimeni la fraude?
    7. Ii deranjeaza atat de rau USL-ul incat nu rateaza nici o ocazie sa spuna poporului ca “USL este si va fi un esesc electoral” dar daca reuseste totusi sa castige, Basescu tot nu o sa desemneze primul ministru din USL. Chiar in seara asta la TVR 1 a repetat acesta afirmatie.
    8. Asa cum am spus inca din martie 2010 parlamentarii din opozitie (atunci spuneam doar PSD) nu pot sa castige alegerile decat daca reusesc sa obtina increderea electoratului. Asta se poate realiza doar daca polticienii “cobara” printre oameni, printre cei de la care asteapta votul. Intre politicienii din opozitie si electorat exista o mare prapastie. Primii pasi trebuie sa ii faca politicienii.
    9. Daca erau convinsi de primari si de liderii locali alegatorii puteau sa primeasca nu unul sau doua pachete, puteau sa primeasca 1000 de pachete dar sa voteze candidatii USL. Daca primarii si liderii USL din cele doua colegii ar fi mers din casa in casa si le-ar fi adus aminte celor cu drept de vot ca PDL-ul a desfiintat spitalele, a impozitat pensiile, i-a lasat pe copiii lor fara serviciu, le-a fortat nepotii sa plece din tara pentru un trai mai bun, a inchis scoli, etc chiar daca alegatorii primeau pachetele alea si se lasau transportati cu microbuzele pana la sectia de votare ar fi votat totusi cu USL.
    Parerea mea, desi de multe ori am impresia ca strig in pustiu:
    – Cum se cumpara un colegiu se cumpara si o tara.
    – USL nu a reusesit sa capitalizeze voturile celor care sunt nemultumiti de guvernarea dezastruoasa Basescu – Boc
    – Primarii sunt foarte importanti si noi pierdem primari. Trebuie sa avem multa grija pe cine desemnam sa candideze pentru functia de primar.
    – Este necesara o mai buna colaborare intre liderii USL de la centru si teritoriu.
    – Daca nu ii convingem pe cei nehotarati si/sau dezamagiti sa iasa la vot riscam sa nu castigam alegerile din 2012. De frica, Basescu si ai lui vor fura si vor fura mult, cel putin milionul promis de ministrul-jacuzzi asa ca trebuie sa castigam cu o diferenta linistitoare.
    Cu deosebit respect
    Theodora Marinescu

  9. 9 latinist august 22, 2011 la 11:40 pm

    Pe mine m-au intrigat la culme declaratii recente, „prospaturi” ale individului de la Cotroceni, cand se tinea el tare, ce rezultate bune a avut pedeleul si ce mare esec electoral „este si va fi” USL-ul. Problema este ca nu stiu cui ai putea sa-i explici, dintre acei multi care primesc diverse sacose, cam cum e cu statul de drept si cu ce poate si ce NU POATE sa faca cel care ocupa vremelnic functia de presedinte. Mie mi se pare o incalcare flagranta a Constitutiei, nu te poti tu, presedinte, AL TUTUROR romanilor, exprima in favoarea cuiva de pe scena politica, sau in defavoarea altuia, care e partidul tau, din care provii… El e doar omul TB si atat. Nu se ridica niciun moment la inaltimea functiei sale.
    Sunt extrem de pesimist in privinta alegerilor viitoare, nu pentru ca USL n-ar fi o alternativa reala, credibila, nu pentru ca n-ar reusi sa se mobilizeze si sa fie un bloc functional, ci pentru simplul motiv ca baietii astia efectiv joaca dupa alte reguli, regulile lor. Au arbitrul de partea lor, care dicteaza 11 m la un hent la 20 m de poarta, care da rosu direct pentru o simpla talonare, sau care inchide ochii la faulturi de o duritate extrema. Totul intr-o singura directie, favorizand aceeasi tabara. Practic oricat de bun ai fi, nu prea ai cum sa te bati cu mijloace corecte cu asa ceva. Evident, nici aplicarea acelorasi metode deplorabile, condamnabile nu e o solutie.
    O posibila solutie ar fi atragerea atentiei opiniei publice internationale cu privire la situatia extrem de grea in care a ajuns tara, in speranta unei interventii externe, in supravegherea desfasurarii alegerilor. Problema e daca se vor sinchisi cei de afara de noi. Pentru ca nici in ’46 n-au facut-o. Nu le-a pasat ca a venit armata rosie peste noi. Si-au vazut de propriile probleme.
    O alta varianta ar fi boicotarea alegerilor de catre USL in semn de protest suprem vizavis de toata situatia. Probabil asta ar fi cu un impact mai puternic pe plan extern, ar fi ceva ce nu stiu daca s-a mai intalnit intr-o tara democratica europeana.
    E clar ca e nevoie de masuri radicale de contraofensiva, pentru ca doar aparand in conferinte de presa, cu lamentari ca pedelistii nu stiu cati bani au cheltuit ca sa cumpere voturi… ok, e un prim pas, dupa care ar trebui sa vina urmatorii. Dar din pacate, dupa cum s-a mai vazut si la cazul „Anastase”, nici probele clare nu sunt suficiente. Practic, nu mai exista stat, nici institutii, care sunt acaparate in totalitate. De aceea cred eu ca anul care vine va fi unul crucial, de maxima inportanta, care va decide viitorul tarii pe o buna bucata de timp: va fi o revenire spre normalitate, sau se va aseza, sedimenta aceasta dictatura, incet dar sigur.
    Ceea ce se intampla acum, ce s-a intamplat de fapt din 2004 incoace, insa si inainte, chiar daca la o scara mult mai mica, certifica din punctul meu de vedere esecul sistemului republican de guvernamant. Niciodata nu va putea exista cineva care sa provina dintr-un partid, propulsat de acel partid sa ajunga presedinte si sa fie ulterior „al tuturor” romanilor, sa fie impartial si echidistant. Asta e o utopie constitutionala, cu tot respectul. Intotdeauna va exista aceasta miza, uriasa e drept, e celei mai inalte functii in stat, care se pare ca-i copleseste pe politicienii nostri, vor fi lupte de culise si diverse jocuri, din dorinta imensa de a fi la „butoane”. E o perceptie absolut deplorabila asupra rolului unui lider al unei tari. Intotdeauna va fi un „partid prezidential”…pana la urma cred eu ca TB a scos in evidenta toate problemele si deficientele actualei Constitutii, chiar actualului sistem de guvernamant, cum spuneam mai devreme.
    Dar din nou, cui sa-i explici aceste lucruri, despre statul de drept si o republica parlamentara sau o monarhie parlamentara, sisteme care sunt infinit mai viabile decat ce avem noi acum ?? Acelora care l-ar vota si pe Stalin reincarnat pentru o punga portocalie (sau verde dupa caz) ?

  10. 10 Karakas august 23, 2011 la 12:30 am

    Oamenii vad ca regimul portocaliu copiaza mecanic politici ale dreptei mondiale. Mai vad ca efectul acestor politici este pierderea locurilor de munca, incapacitate de plata, saracia accentuata, lipsa de perspectiva, viitor sumbru pentru copiii lor. Spre deosebire de cei potentati, bogati, aroganti, multi la putere, gen Madam Udrea, cea cu haina de mii de euro si intrata cu Mercedes in politica. Statul a devenit captiv al acestei clici de neo-nomenclaturisti si nu mai serveste interesele majoritatii. Politica este anexa planurilor de imbogatire ale „elitei” la putere.

    Mai este insa un handicap pe care USL trebuie sa il depaseasca: acela al erodarii democratiei. USL trebuie sa convinga ca odata ajunsa la putere va scoate Romania la suprafata, si va da oamenilor mai mult decit speranta/promisiuni.

  11. 11 Motanul Incaltat august 23, 2011 la 1:42 am

    Eu as avea de comentat ceva in legatura cu punctele 5 si 8.
    Nimeni nu spune ca trebuie sa acceptati discursul puterii. Dar, dupa parerea mea, eu cred ca trebuie sa aveti in vedere faptul ca a convinge electoratul sa voteze USL tine intr-o mare masura chiar de dumneavoastra, de USL. Iar candidatul are un rol insemnat in acest sens. El ar trebui sa fie convingator acolo IN TERITORIU si sa ia contact cu oamenii sa le explice programul USL, sa le arate care sunt avantajele acestui program pentru toti romanii. N-ar strica daca toti candidatii Dvs. ar avea bloguri si ar socializa si pe internet. Nu ca ar fi de ajuns lucrul acesta. Prezenta lor in randul oamenilor si contactul viu cu oamenii este de asemenea important. Or, scuzati-ma, domnul Ponta vorbeste de tradari venite chiar din sanul USL! Pe de alta parte as zice ca si candidatii trebuie sa fie credibili. Nu cred ca gresesc prea mult daca afirm ca un partid este credibil datorita oamenilor din teritoriu, si asta intr-o mare masura. Ca degeaba ar fi credibil doar „la varf”… Pentru ca acesti oameni din teritoriu, de la organizatiile locale sunt in contact nemijlocit si permanent cu cetatenii. Acesti oameni ar trebui sa schimbe „acel ceva in atitudinea tuturor”. Or, din cate observ eu, exista o atitudine foarte paguboasa a sustinatorilor USL (unii dintre ei, nu zic toti) si anume aceea de a blama pe cetatenii care nu voteaza cu USL, sau pe cei care, in opinia lor, ar avea pareri ce nu concorda cu cele ale USL, stigmatizandu-i in toate felurile. Asta nu este, nu inseamna munca de convingere! Sa blamezi cetatenii pentru lipsa de credibilitate a candidatilor ?! Ar trebui sa luati in considerare faptul ca degeaba invoci frauda (ce ar putea fi reala) daca nu ai candidati capabili sa duca o batalie grea si s-o castige, o batalie la care intreaga organziatie locala trebuie sa puna umarul si sa munceasca pentru victorie. Altfel cum ai putea schimba ceva in atitudinea tuturor?

  12. 12 BOIENICA FARA FRICA august 23, 2011 la 3:09 am

    Exit pollurile USL aratau in Maramures o victorie a candidatului acestei uniuni cu 32% fata de 24% cat avea candidatul PDL. Numaratoarea paralela are ca rezultate partiale o egalitate: 40% – 40% intre candidatii celor doua mari forte politice. Candidatul PDL din Maramures spune ca are cu 200 voturi mai mult decat adversarul. Rezultatul ar fi si mai dezastruos pentru USL, pentru ca ar demonstra o forta mult inferioara fata de cea care ar fi trebuit s-o aiba. Un USL puternic ar fi dus PDL la 5-10%.
    Televiziunile simpatizante USL-ului au turbat, televiziunile simpatizante PDL-ului exulta. Un partid caruia i se canta prohodul acum cateva luni are posibilitatea sa invinga opozitia

    Domnule Nastase,

    Ce-a ce face PDL la ora actuala cu zaharul si faina si uleiu, in america se condamna asa ceva, sunt instutiti guvernamentale care acorda ajutor dar nu asa chiar si dumneavoastra daca nu a-ti avut puterea financiara a PDL ati dat 2 micii si o bere, si pepenii asta nu este Democratie Domnule Nastase, dumneavoastra nu trebuia sa dati nimica si sa ii chematii in fatza Uniunii Europene de teatrul pe care il joaca, nu se poate Domnule Nastase sa vada toata lumea din intreaga Europa cum se imparte pungii.pentru ce? pentru voturii, poate daca aveati banii PDL ului sa faca pomenii electorale poate dumneavoastra le dadeati dublu si poate asa ii bateati dar suntetii falimentarii.va este foame rau de tot s-au cam terminat provizile decind sunteti in opozitie, turbatii de ura si va ofticati rau, veti sta 20 de ani in opozitie cind nu va mai fi ceii batrinii.lupii batrinii vo-r disparea, daca PNL va trece cit de curind alaturii de PDL ca Dinu Patriciu sa fie Prim Ministru iar Crin Antonescu Presedinte este ultima oferta data de Basescu, iar daca se va intimpla asa sunteti ingropatii de tot direct la cimitir va duceti linga ceausescu

  13. 13 blogideologic august 23, 2011 la 5:38 am

    „Oamenii care se roagă” Profesorul universitar britanic TOM GALLAGHER este împotriva lor
    http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ortodoxia-romana-a-devenit-propriul-ei-dusman-234979.html Regele Alfred cel Mare scria în interpolarea la Mângâierea filosofiei, despre importanţa „oamenilor care se roagă” pentru construirea puterii unui stat. „Oamenii care se roagă” înalţă suprastructura ideologică. Admit voluntar că ultima sintagmă este de sorginte marxistă. Dar activiştii comunişti nu se rugau. Spre deosebire de românii naţionalişti. Şi Ioan Eliade Rădulescu interpola rugăciuni în textul Gramaticii sale destinate construirii României moderne. La lecţiile de gramatică generală, şcolarii de la Sfântu Sava repetau şi texte paradigmatice de rugă pentru cultură, precum: „Fie binecuvântată toată tinerimea, coboară-se mila şi fericirea Cerului peste dânsa ; slăvească-se naţia Românească, înmulţească-se cei ce o apără şi o ajută; stingă-se numărul celor ce voiesc să o derapene; stingă-se cu sunetul numele lor din cartea pomenirii şi a vieţii; păşească cu repeziciune sfânta filozofie şi ştiinţele de la marginile pământului până la celelalte, întinză-se, înmulţească-se şi în nenorocita noastră Patrie; fie bine primite ca să rămâie şi să se vecineze între noi!”, ori „Dea Domnul ca să sporească râvna culturii între Români şi să înceteze toate împotrivirile, coboară-se pacea şi fericirea Cerului peste mult suferitoarea noastră patrie; fie lacrimile şi năcazurile ei cele îndelungate şi pline de deznădăjduire auzite de Cer, şi vază de acolo mângâiere; împărăţească sfânta unire în braţele ei cele ostenite şi dreptatea însoţească toate pasurile şi săvârşirile Românilor, ca să fie ei toţi fraţi şi toţi să se bucure de drepturile pământului lor celui blagostovit, fie! fie! fie!… „

  14. 14 Moony august 23, 2011 la 5:47 am

    Din pacate avem doar un singur Nastase in PSD- USL, sunt complet dezamagita si am impresia ca numai scapam de „astia” in veci.

  15. 15 sorin august 23, 2011 la 5:53 am

    Da.dar in mod normal PDL-ul trebuia sa obtina maximum 3 voturi.Ce facem cu nr. foarte mare de voturi obtinute?Oare chiar atat de jos e nivelul acestui popor?Atunci chiar nu mai exista decat varianta Congo!

  16. 16 Vasile, august 23, 2011 la 6:54 am

    Sintagma de lectie se asociaza cu elementul elev dar daca nu se regaseste in cuvintul aprofuindare temeinica , prezenta la bacalaureat ,alegeri devine superflu!
    Sincer nu cred ca lectiile sunt sau au fost aprofundate , in mod contrar v-ati pune niste intrebari:

    – Cum de nu reuseste opozitia separat prin PSD si PNL sa treaca de un „pinalti” , cum nu reuseste opozitia sa treaca de partidul stat,cel mai corupt partid din 1990 incoace?

    -Cum si de ce nu resuseste opozitia sa transmita mai pregnant idea ca partidul stat este partidul imoral , antionational,antisocial?

    Si eu am cel putin noua intrebari similare dar si un raspuns .Si opozitia la fel ca si puterea are in compozitie prea multi „pinalti”!

  17. 17 Al august 23, 2011 la 7:12 am

    Domnule Nastase ,pentru mine ” ESTE SIMPLU”:vina este impartita astfel:1% cei mituiti;99%”CIOCOII NOI,CARE MITUIESC.Deci:-a]_si cei care primesc[saracii si flamanzii-au vina „simbolica,animalica”,cauza fiind FOAMEA]…si b]_ „PENALII CIOCOI NOI CAMELEONICI”,care au determinat foamea mituitilor si nu numai,iar pentru a ajunge la un anume scop,calca peste cadavre”,…acum,printre altele dand ilegal mita [bineinteles din banii nostri si a celor care sunt mituiti si pacaliti,]AMBELE TABERE SUNT LIPSITI DE” COLOANA VERTEBRALA”,DAR… IN MOD DIFERIT:-a]-unii,[primii] din cauza foamei;-b]-altii, PENALII,[CARE INTR-UN STAT DE DREPT,AR FI JUDECATI URGENT PENTRU DARE DE MITA].ACESTII”CIOCOII NOI”,care ne-au acrit viata sunt lipsiti de moralitate si omenie… . .”,se prefac”,ca nu deosebesc negru de alb[eu zic”ca ei nu deosebesc verdele de portocaliu”ala Pinalti”P.S.MAI AVEM IN ROMANIA STAT DE DREPT?

  18. 18 Cristi august 23, 2011 la 7:41 am

    Trebuie generalizata ideea ca USL va fi la guvernare, va avea puterea. Ce atrage mai mult decat dorinta de a fi langa invingatori?

  19. 19 Paul august 23, 2011 la 8:15 am

    Dl. Năstase, îmi permit o sugestie care cred că va elimina într-o oarecare măsură fraudarea alegerilor de anul viitor. În fiecare secţie de votare, atât usl-ul cât şi pdl-ul să aibă câte un calculator în care să fie trecut toţi cei care intră în secţia de votare şi, normal votează. Asta în afara comisiei. La sfârşit se vor confrunta datele comisiei şi ale celor două formaţiuni politice. Dacă nu vor exista diferenţe datele ar trebui să corespundă. Ce ziceţi?

  20. 20 Mihai august 23, 2011 la 8:39 am

    Domnule Nastase va rog sa faceti un comentariu referitor la articolul din Cotidianul.http://www.cotidianul.ro/cum-sa-pierzi-alegerile-de-pe-locul-i-155602/. Va rog sa comentati cele spuse de ei.Va multumesc.

  21. 21 eficientaenerg august 23, 2011 la 8:43 am

    Atentie ca Politica…e Dama bine??!-„Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că sistemul de abuz şi presiune al PDL a depăşit „monstruos“ nivelul promovat de PSD la alegerile din 2004 şi care a fost dur criticat de PNL la acea vreme.” http://www.curentul.ro/2011/

  22. 22 Fragmentarium Politic august 23, 2011 la 8:54 am

    Lectiile sunt clare si usor de invatat, dar mai greu vor fi de pus in practica. La frauda si mita se mai adauga si un tip de propaganda cenusie, scoasa parca din manualele jerpelite ale Razboiului Rece, pe care regimul unipersonal al lui Basescu a dezlantuit-o si o duce impotriva opozitiei democratice, semanand dezinformare si confuzie. Partea buna a istoriei se afla intotdeauna de partea fortelor politice care au cea mai mare reprezentativitate constientizata. Un contraefort explicativ sustinut pe aceasta directie strategica va apropia dezghetul social si intelegerea faptului ca romanii au nevoie de o primavara politica.

  23. 23 nastase august 23, 2011 la 8:55 am

    Paul,
    ideea e buna dar cred ca e greu de pus in aplicare…

  24. 24 Fragmentarium Politic august 23, 2011 la 9:16 am

    Faptul ca <>nu va trebui sa insemne defensiva, pentru ca exista o diferenta ca de la cer la pamant intre denigrare (PDL) si demascare (USL): in timp ce prima murdareste adevarul, prin campanie negativa, cea de-a doua il curata, prin campanie curata.

  25. 25 Fragmentarium Politic august 23, 2011 la 9:20 am

    Intre varfurile de sageti se va citi: Noi nu suntem ca „Ei”

  26. 26 Ghita Bizonu' august 23, 2011 la 9:22 am

    Theodora

    este drept ca USL este in trepta Ia da de ce uiti sa zici ca are si frana de mana trasa?!

  27. 27 Ghita Bizonu' august 23, 2011 la 9:24 am

    Audiatur et altera pars
    Basescu dixit
    „Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect. Art. 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. Ei trebuie să înţeleagă bine că s-a întâmplat la aceste alegeri şi să acţioneze în consecinţă. Aici nu discutăm… Alianţa DA nu a revendicat niciodată 51%. Când iei 51%, preşedintele nu mai face consultări, cheamă direct partidul la guvernare. Dacă ar fi vrut Constituţia să includă şi alianţele ar fi scris acolo la 103, partide, alianţe, asociaţii de bloc. Nu ştiu, negocierile trebuie făcute. Dacă USL va obţine 70% sau 30% mi-e egal. Dacă în interiorul USL va obţine 51%, nu voi mai chema niciun alt partid decât pe acela”.
    Adica in clar fraierilor nu are rost sa va duceti la vot . Orasenii ca fiind mai infromati si mai educati vor zice mersi dom presedinte aveti dreotate mai bine mai luam o bere !!!

  28. 28 likea august 23, 2011 la 9:27 am

    9 lectii degeaba, doar 1 (una) lectie trebuie sa stii, convinge poporul si atrage-l de partea ta concomitent cu distrugerea adversarul, chiar daca nu ai dreptate mereu fii ferm pe pozitii.
    Luati si invatati chiar de la Basescu, nu cred ca in 2004 avea plase prea multe, primari si metode de constrangere, dar ce a facut a declansat atacul si a inceput cu Jafo-Rafo, Oprea seful mafiei, Nastase coruptul si o groaza de aberatii aruncate in aer si pe ultima suta de metri palma de final cu
    fraudarea alegerilor .
    In paralel a venit cu o groaza de promisiuni, nu cred ca vreuna pana azi dusa la capat dar in paralel a avut agenda proprie de care n-a spus in campanie.
    Deci ceea ce tebuie e o atitudine activa si concreta si credibila in nici-un caz una pasiva.
    O lectie ce trebuie invatat este ca Asteptarea in pasivitate cum ca electoratul va intelege singur este o alegere mai proasta decat actiunea, orice actiune in orice directie.
    Si inca ceva mai bine porniti de la premisa ca oricum va fi presedinte pana in 2014, si lupta se da cu pdl-ul ei trebuie combatuti chiar presedintelui dat dreptate sa fie un concurs de frumusete a partidelor in fata presedintelui, inclusiv opozitia sa il aprobe si sa il asculte (se stie ca oricum el va arunca cu noroi si tot ai lui sunt cei mai buni) dar castigi pentru ca in primul rand targetul este pdl-ul nu basescu, eloricum ramane in 2012, in al doilea rand populatia stie asta si poate ar prefera o schimbare a puterii dar stiind ca nu exista intelegere cu basescu poate se lasa pagubasa decat scandal mai bine liniste si in al treilea rand important macar obtii majoritatea si chiar daca 2 ani oricum el va face cum vrea si va numi pemai stii cine prim ministru, macar dupaprezidentiale in 2014 poti da jos guvernul, e alt presedinte, altfel estei condamnat la opozitie.

  29. 29 Laura august 23, 2011 la 9:28 am

    Domnule Nastase, eu cred ca alegerile partiale ar trebuii sa fie un dus rece pentru USL. Prea mult timp nu mai e, iar alegerile au dovedit ca organizatoric USL nu e nici pe departe la nivelul PDL. PDL a reusit sa mobilizeze oamenii la vot, USL nu.

    In al doilea rand, din punct de vedere al comunicarii, USL nu stie sa manage expectations. Dupa saptamani si saptamani in care USL s-a prezentat ca fiind undeva peste 60% – asta a fost mesajul constant – sa pierzi e vazut ca o mare infrangere. Si fiti sigur ca departamentul de comunicare al PDL-ul stie asta !

    In al treilea rand, poate propunearea USL-ului de a merge pe uni-nominal pur nu e cea mai buna solutie. Mai ales daca se reduce numarul de parlamentari. In „winner takes all”, 1000 de voturi fraudate au mult mai mare impact in numar de parlamentari – daca aceste voturi sunt in colegii stranse – decat in sisteme proportionale. Daca ne luam dupa ce s-a intamplat duminica, PDL-ul va face rost de astea 1000 de voturi, iar USL nu …

  30. 30 Vasile, august 23, 2011 la 9:43 am

    Paul ,

    Ideea dumitale este aparent buna chiar si Nastase o aplauda,dar in relitate….idea este nebuna!

    Se vehicula scanarea cartii de identitate intr-un sistem omologat , idee mai buna decit simpla o evidenta contabila .
    Ce faci dumneata cu calculatorul impotriva unei pungi cu zahar,ulei si galosi ?
    Ce faci dumneata impotriva santajului direct pe „n” culpe , gaselnite de la termopate la matusi?
    Ce faci dumneata impotriva santajului intelectual , oferta de pozitii,functii…
    Vorba lui Nastase va mai pot da inca noua modalitati prin care contabilizarea se poate intoarce impotriva contabilului.
    Si apoi chiar cu evidenta clara a fraudei electorale ce faci ….daca nu cistigi puterea,cine va atesta contabilizarea , cine numara voturile, Stalin?
    Greu pentru romani sa inteleaga ca doar prin prezenta masiva l;a vot pot compensa fraudarea !

  31. 31 Ghita Bizonu' august 23, 2011 la 10:00 am

    Si cateva mici adevaruri refuzate cu obstinatie

    1)electoratul rural este mai spornic la vot ! Electoratu urban este mai lenes. Deh poa din cauza de instructie .
    2)potrivit unui studiu al Bancii Mondiale peste 46% din populatie traia in zonele rurale 2005, (1990, 45,7%) Potrovit mie in 1990 si 1992 eletcoratu rural v-a plebiscitat . Acu ii „multumiti”.
    3) Acu as zice ca s-au experimentat 2 strategii – la Baia Mare strategia „Alba ca Zapada” si la Pinalti „metoda sacosa”. Si chiar daca nu sunt sute de Pilati metoda poa sa fie predata la vreo 200-250 (micii scoli de 2-3 zile , cate 50 de particpanti seara bautura si dansu si ce-o mai fi)
    4)daca nu schimbati atitudinea – a dvoastyra personal, a lu Tonta si a partidului vom pierde cu totii. Findca nemultumirea partizanilor dvoastra se poa preschimba in sictir , sictirul celor care nu voteaza in aversine (nu stiu decat sa doreasca ciolan nemernicii care au vandut …) in timp ce simpartizantii puterii si toti arivistii se vor prezenta . Plus nu uitati ca multi se aduna in preajma celui puternic . Nu este cazul sa stati de lemn Nastase ca pica para malaiata in gura lu Pesdeatza mizand doar pe nemultumirea electoratului.
    5)incercati sa aveti si o prestatie independenta la nivelul partidului. Sunt buni aia de la A3 dar ar trebui sa puneti si voi osu la treaba ( ca sa nu zic ca acu 8 ani aia de la A3 va terfeleau mama-mama !)

    Si puneti botnita idiotilor din PSD care se arata scarbiti de electorat. Daca va credeti prea destepti ptr acest popor cautati alt popor *! Emigrati ! Si atunci cand tui mare sef psdist faci chfuri si chemeze cu adversarul nu are rost sa acuzi amarasteanu ca se vinde ptr o bere si un mic ! Ce aveti sa impartiti cu el cavioaru si sampania cu care vatrateaza amicu bashit ?!Nu votacu vp-a tradat ci voi destpetii paridului ati tradat pre votacu de rand – odata cu Gusa (chiar cine il aduse pe Guse? Si nu cumva Noutzy nu se invartea prin sediul PSD? Si Cocos de unde ciugulea?), cu vizita lu geona la vantu (era cazu ca sa aiba astfel de pretenii penale?), cu tradrea lu Oprea, a socruluyi de Tonta samd . Asa ca de ce baba Leana sa nu ia o sacosa de la Elena Cocos ?!

    *PNTcd se pare ca nu a gasit … Va credeti mai norocosi ?!

  32. 32 Isabelle august 23, 2011 la 10:24 am

    Se poate ca oamenilor sa le fie frica de schimbare. Cand au votat schimbarea a fost mai rau. Credeau pana atunci ca lucrurile se pot schimba numai in bine. Acum se poate sa fie mai precauti. De atata incertitudine se chinuie sa se obisnuiasca si cu raul, singurul reper stabil. Apoi, se poate ca o parte dintre oameni sa fie speriati de ipoteza unui stat corect. Asa imi explic de ce dezerteaza si politicieni si oameni simpli dinspre opozitie inspre putere. Nu stiu cati vor un stat corect, de la femeia de servici care-si ia acasa o galeata sau niste lavete si pana la cel mai inalt nivel care isi impart intre ei portiuni intregi din tara. Se ofera demnitate cand este foame. Demnitate pe stomacul gol. Se ofera schimbare pe instabilitate. Nu stiu daca mesajul nu ajunge deformat.

  33. 33 teostanc august 23, 2011 la 10:26 am

    @nastase,

    Sunt absolut de acord cu cele spuse de dvs. dar vreau sa adug si eu 4 comentarii:

    1. Candidatul PDL a fost un bun profesionist si un bun propagandist. Cred ca avut dreptate cand a spus ca daca era independent castiga cu 90%. L-am auzit vorbind despre agricultura si era convingator.

    2.PDL, respectiv Pinalti si candidatul sau, Adrian Radulescu s-au orientat bine sa respinga ajutorul centrului lor si au facut echipa buna impreuna; Radulescu spunea ca a lucrat 14-16 ore pe zi si a contactat peste 9000 de persoane. Eu il cred si mai cred ca a fost o exceptie acest candidat si acest colegiu.

    3. Peschesurile electorale, inclusiv la TV local au fost multe dar cred totusi ca Radulescu a castigat si nu PDL.

    4. Am retinut din expozeul dvs. mai ales pct. 6. Oamenii astia , PDL, trebuie invinsi si prin aplicarea legii, respectiv reclamatii, dare in judecata, avizarea organismelor politice internationale si toate formele legale posibile, nu numai prin presa. Sa ajunga, pana in 2012, sa le fie frica sa mai fure. Greutatea aici este documentarea malversatiunilor si asta revine USL.

    5. Ar fi bine ca USL sa aiba candidati integri, nu ca primarul din Baia Mare care s-a rotit intre timp catre PDL.

  34. 34 cristipetre august 23, 2011 la 10:40 am

    Constructive concluzii. Realiste.

    Însă … atitudinea defetistă, cvasiabulică, în faţa fraudei, din partea unui jurist (remarcabil), este îngrijorătoare.

    ” … insasi pretentia de a se aplica legea devine comica”.

    Dacă juristul Năstase atât are de spus în faţa fraudelor care s-au produs, precum şi în faţa celor de proporţii care se anunţă pentru alegerile din 2012, e trist. Băse a câştigat deja, pentru că se acceptă ilegalitatea ca normă.

  35. 35 SAMI august 23, 2011 la 10:50 am

    In viziunea mea, USL ar trebui sa explice mai mult, mai des (pe canalele de televiziune) si pe intelesul tuturora (inclusiv al cetatenilor fff.simpli) ceea ce vor sa faca in viitor in / din aceasta tara . Nu este clar mesajul . Ce anume doresc sa construiasca in aceasta tara concret ( ce sistem doresc sa construiasca, ce tip de economie doresc sa construiasca, ce tip de societate doresc sa construiasca etc.) .
    Nu este suficient ca liderii USL sa apara si sa spuna mereu „noi nu vom fi ca ei(ca cei din PDL)”. Sunt necesate teme de discutii luate pe domenii si discutate in limbaj cat mai simplu (repet, fara comparatii cu PDL sau cu altii, fara apropouri-caci acestea devin deja obositoare).
    Trebuie explicata mai simplu, mai concis si cu cel mai comun vocabular – doctrina USL ,respectiv tipul de politici economice si sociale si care ar fi beneficiile cetateanului „Gigel” daca i-ar alege – concret, cu exemple ca la scoala.

    Nu sunt de acord cu Dumneavoastra in ceea ce priveste vina cetatenilor in a primi mita. Vina trebuie pedepsita si pentru cel care o da, dar si pentru cel care o primeste. Altfel, acest tip de coruptie nu va fi eradicata niciodata . Cetatenilor trebuie sa li se explice si ca acea mita este ca un imprumut, la care dupa alegeri, tot din buzunarul lor vor plati si dobanda vis a vis de costul produselor capatate de ei.

    Si chiar daca par a avea o mentalitate discriminatorie, eu raman la parerea mea, ca ar trebui sa aiba drept de vot doar cetatenii care au un nivel minim de scolarizare de peste 10 sau 12 clase, pentru ca altfel sunt iresponsabili. Recensamantul care urmeaza a fi facut, ar trebui sa cuprinda si aceasta intrebare intr-una din rubrici.
    In nici un caz, cei analfabeti sau semianalfabeti nu au ce cauta la vot. Aceasta categorie nu are dreptul legal nici macar la carnetul de sofer ( oare de ce ?).

  36. 36 Roxana Iordache august 23, 2011 la 10:52 am

    @nastase. Răspunsul către @paul este simptomatic pentru – sorry – indolenţa opoziţiei. Levantinism mioritico-depresiv. Nu cu lamentaţii şi justificări ale eşecului se câştigă pe viitor.

    Mai sus sunt 9 pretexte intelectual argumentate pentru a se evita evaluarea dură şi lucidă a unui eşec alarmant. Dacă liderii USL nu asumă ca pe un eşec rezultatele de la aceste parţiale, eşecul general e garantat.

    USL este soluţia de răsturnare a celui mai odios regim de ocupaţie internă de la comunism încoace, de fapt, un regim neostalinist de-o agresivitate fără limite. Dar USL este soluţia doar dacă NU se continuă ca până acum, doar dacă se face o analiză fără anestezie a propriei prestaţii de până acum şi se stabileşte o strategie fără greş pentru dărâmarea mutanţilor care altfel bagă oamenii în pământ: cu resemnata complicitate a opoziţiei care nu face decât să se declare impotentă politic.

    Să mă ierte dragul de Ion Mihalache pentru faptul că am să comit o blasfemie, prin comparaţie. Ponta ar trebui să procedeze aşa cum a procedat liderul ţărănist muscelean când a anunţat că renunţă la preşedinţia PNŢ şi-i solicită preşedintelui de drept, Iuliu Maniu, să revină de la Bădăcin: „Ia comanda şi dă poruncă!”.

    Probabil că e superb la Cornu dar n-ar fi exclus să devină în curând domiciliu obligatoriu dacă PSD continuă cu un pseudo-lider. Băiatul de mingi al lui Băsescu. Chiar şi din comentariile de pe acest blog se poate constata că nu puţini membri şi simpatizanţi pesedişti sunt conştienţă că nu se (mai) poate cu Ponta. Dacă se retrage acum elegant, demonstrează că are potenţial pentru viitor. Dacă nu, va continua să fie pretextul de desconsiderare caricaturală a unei alianţe, USL, care se vrea şi trebuie să fie USLA. Fiindcă terorismul de stat este ceea ce se petrece în România şi el trebuie răsturnat.

    Ia comanda, restul sunt pretexte de eschivă laşă. PSD, trezeşte-te!

  37. 37 nic august 23, 2011 la 11:02 am

    Domnule Nastase, v-am auzit afirmand ca inscrierea pe liste a unui candidat al unui partid neparlamentar (ecologist) este ilegala si ca urmare buletinul de vot este ilegal.
    Va mentineti punctul de vedere? Ce ar trebui facut in acest caz, daca dreptatea este de partea dvs?

  38. 38 ALM august 23, 2011 la 11:20 am

    Domnule Năstase,
    O să-mi permit să nu fiu de acord cu toate lecţiile oferite de dvs. Într-adevăr, echipa USL-ului funcţionează, dar este departe de eficienţa echipei adverse. Părerea mea este că, afară de diferenţa de stiluri (corectă de partea USL), echipa trebuie întărită cu câţiva „cozmânci”. Impresia creată, nu numai mie, a fost că alegerile au avut loc în timp ce echipa USL-ului era în concediu.
    Vă întreb absolut interesat: sunteţi convins că s-a făcut totul pentru informarea corectă a celor cu drept de vot? Măcar în ceea ce priveşte Programul USL?
    Acum, avem a suta dovadă că sub regimul Băsescu nu pot avea loc alegeri democratice. Nu văd cum ar putea apărea schimbări într-un an de zile. Este ca ipoteza unei probleme de matematică sau fizică. Aţi început studiul contramăsurilor necesare victoriei USL, sau aşteptaţi ca portocaliii înverziţi să se călugarească?
    Spuneţi că „toti sa vorbeasca mai ales despre frauda comisa”. Da, şi? E cineva care nu ştie? O să se ruşineze partidul stat? O să înceapă mecanismele statului să lucreze pentru Ţară? Să fim serioşi, între portocalii şi fraudă există o legatură biunivocă! Trebuie să găsiţi soluţia pentru monitorizare totală a alegerilor cu observatori neutrii, eventual cu nişte nemţi sătui.
    La fel, nu sunt de acord cu dvs să învinovăţim oamenii. Dacă în 1990 ne mai puteam aştepta la ceva spirit civic, 21 de ani de regres economic şi social l-au tasat la nivelul asistaţilor. Majoritatea o duc rău dar nu aşteptaţi ca spiritul civic să depăşească spiritul de autoconservare. Mita electorală este ceva tangibil, uneori vital, chiar dacă va fi recuperată cu vârf şi îndesat.
    Domnule Năstase, mulţi nu simţim USL-ul ca un bloc unitar. Mai mult, avem impresia că la nivel local „se joacă” după altă melodie decât „ce se cântă” la centru. Când se cântă.

  39. 40 Bogdan august 23, 2011 la 11:55 am

    1. Electoratul urban nu-i prin traditie PSD, si nu cred ca va fi. Antreprenorii / intreprinzatorii nu au nevoie de un Stat Social, si astia sunt la oras in general… Victoriile dvs. sunt de conjunctura…

    2. Pinalti? Va e frica de Pinalti?…

    3. Echipa USL functioneaza pentru ca nu sunteti la Putere si nu aveti ce imparti. In plus aveti si ceva in comun: sloganul „Jos Basescu”. Sunt foarte curios cum v-ati intelege pe cota unica si pe impozitari… Ceva idei / programe / solutii? Aveti?

    4. Impreuna nu cred ca aveti decat sansa de a confuza electoratul… Altceva nu prea vad…

    5. Ar fi o greseala sa fiti sinceri? Stanga cu presupusa dreapta nu prea stau in aceeasi oala. De fapt, mesajul de aici este: „sa mintim ca putem face casa buna pana la alegeri, apoi mai vedem”…

    6. OMG!!! – iesiti odata din retorica asta gen pusti obraznic si indaratnic aka Victor Ponta

    7. Pfff… ma pufneste rasul… PSD a inventat conceptul de spaga electorala si fraudarea votului in parlament… iar acum striga hotii. Asta chiar e de ras…

    8. Corect!

    9. Corect! – cu precizarea ca PSD recurge la aceleasi mijloace de la inceputuri. La ultimele alegei PSD a furat cu autobuzul, PDL cu pixul… cel putin asa a fost la mine in Valcea…

  40. 41 xxx august 23, 2011 la 12:06 pm

    Si mare atentie la candidati ,domnule Nastase, resursa umana este inestimabila.Trendul arata ca ,cel putin in anumite medii, se voteaza omul nu partidul, ori atunci omul ,respectiv candidatul :
    -1.Trebuie sa fie absolut ,,curat'(nu puteti nega efectul dezvaluirilor, facute in mijlocul campaniei,de catre Ev.Z. despre Tataru);
    -2.Nu este suficient, trebuie ales si dupa profilul judetului : daca judetul este preponderent rural, trebuie un om care cunoaste problemele ruralului ,stie sa vorbeaca oamenilor pe limba lor, are compasiune pentru situatia acestora si poate indica corect si cauzele pauperizarii taranimii;
    -daca judetul este preponderent urban, atunci candidatul ales trebuie sa fie capabil sa faca analiza situatiei judetului, sa stie ce s-ar putea face acolo pentru ca lucrurile sa mearga mai bine.
    -3.Aititudinea candidatilor nu trebuie sa fie nici superior protectoare, nici vulgar familiara, pentru ca oamenii simt si nu le cade bine, trebuie sa fie fireasca ,naturala, ca de la egal la egal si fara ,,tutuiri” in stil american, ca nu tine.
    Mergeti ,la televiziuni,in campanie cu cifre, cu bilantul guvernarii Nastase comparativ cu situatia de acum, cifrele sunt convingatoare singure ! Sigur, pentru moderatorii,care pun intrebarile, candidatul trebuie sa cunoasca foarte bine programul ,dar mai ales sa-l sustina intr-un limbaj accesibil.
    Cautati-va un slogan electoral scurt, coincis si patrunzator ;aici trebuie sa fiti creativi si fara jena, cum au fost si ei la randul lor, ceva de genul afise cu cei mai ,,reprezentativi ”, incepand cu Basescu ,si un slogan ..Voi i-ai votat, ei v-au furat” !
    Mergeti pe chestia cu art.103 si pozitia lui Basescu, aratati ca, fara jena, a decis deja si a facut publica intentia clara de a nesocoti dorinta romanilor si voturile lor, din moment ce anunta deja ce intentii are cu nominalizarea premierului.Dezvoltati dispretul manifestat, prin acest lucru fata de electorat si mobilizati lumea la vot :,,daca vreti ca vointa dumneavostra sa fie respectata, folositi-va de dreptul de vot, pentru ca rezultatele sa nu-i permita lui Basescu sa prelungeasca dictatura PDL”.Nu va epuizati fortele incepand prea devreme cu toate aceste lucruri, toate la timpul lor, in 2012, daca incepeti mai repede ,oamenii se vor obisnui si se va pierde efectul.
    Daca sanatatea ii permite, reactivati-l pe Iliescu pentru campania la tara, inca mai traieste electoratul sau si stie vorbi oamenilor si manifesta compasiunea necesara .Imi e f.simpatic Sova si e baiat destept, dar nu merge la Ddabuleni sau in alta comuna.
    Nu uitati, resursele umane sunt fundamentale.Nu stiu insa ce marja de manevra aveti sa impuneti o asemena linie ,cei care sunt in Parlament e clar ca vor mai dori da candideze, pe plan local baronii au oamenii lor de pus, aici dumneavoastra cunoasteti mai bine situatia.

  41. 42 poweraxxel august 23, 2011 la 12:11 pm

    „Noi n-am dat spaga electorala si n-am vrut sa incalcam legea pentru a lua voturi” – mai aveti mamaliga de mancat daca puteti spune senin asa ceva … As avea cateva exemple cu fiefuri PSD care v-are reduce la tacere.

    „Sa demontam propaganda celor de la putere si sa le aratam oamenilor cat de mare este vina puterii pentru raul care ni se intampla.” – aruncatul cu noroi de care va ocupati inca de la inceputul crizei a inlocuit total solutiile pe care le propuneti. Este adevarat ca nu prea aveti solutii, dar sa sperati ca veti fi alesi doar pentru ca ceilalti sunt rai este penibil si nu va va aduce voturile la care visati … In final, dupa urmatoarele alegeri veti descoperi iar ca seara ati castigat iar dimineata ati pierdut inexplicabil.

    „Si despre modul in care statul este confiscat in prezent.” – pacat ca doar folositi aceasta afirmatie pe post de lozinca … Pana nu demult, statul fusese furat de catre altii. Oare cand o sa intelegeti ca sunteti lipsiti de credibilitate si total neindicati a face astfel de afirmatii.

    „Daca nu se schimba ceva in atitudinea tuturor, scorul USL din sondaje nu va fi suficient pentru castigarea alegerilor!” – oameni cu aceleasi metehne nu se pot comporta diferit …

    „este lupta tuturor celor care vor ca schimbarea sa se produca in Romania.” – depinde ce inseamna aceasta schimbare: un rau cu mai rau, un rau cu la fel de rau sau un rau cu mai bine … Acum fiecare cu parerea lui, dar lipsa de incredere in politicieni ma face sa cred ca nu sunteti atat de credibili pe cat sustin televiziunile care va ridica in slavi precum acuzati ca o face TVR-ul cu puterea.

    In final pot sa constat cat de greu este sa lupti impotriva instrumentelor pe care tu insuti le-ai mosit …

  42. 43 Elena august 23, 2011 la 12:22 pm

    Ce măsuri s-au luat pentru a preîntâmpina frauda, că n-am reținut?
    Umila mea părere este că se REACȚIONEAZĂ în loc să se ACȚIONEZE și se comentează de pe margine în loc să se deschidă fronturi de lucru pe sectoare de interes.
    Dacă toți politicienii opoziției se fac analiști, cine mai face opoziție???

  43. 44 Ghita Bizonu' august 23, 2011 la 12:23 pm

    likea

    Basescu si-a respectat totusi promisiunea privitoare la autostrada Bors-brasov (Bechtel). NU SE FACE !!! SI la cea care sa lege dBucurestiul de Brasov … Nu se face !!

  44. 45 masca august 23, 2011 la 12:24 pm

    Punct ochit punct lovit cu aceste precizari. Sincer: jos palaria domnule Adrian Nastase. Totusi nu inteleg de ce USL-ul nu este atit de convingator in zonele rurale ale acestei tari. De ce oamenii de aici inca voteaza partidul aflat la guvernare. Cred ca mai trebuie sa faceti ceva, ceva care sa fie decisiv pentru viitoarele alegeri, ceva care sa incline balanta in favoarea USL-ului nu numai in sondaje. Mesajele dumneavoastra ( ale USL -ului ) cred ca trebuie sa fie mai simpliste, dar totodata mai ” apasate ” in ceea ce periveste nevoia oamenilor de la sate. Desi sper sa cistigati alegerile in 2012, cred ca se va realiza acest lucru foarte greu tinind cont de faptul ca in momentul de fata la guvernare se gaseste ” partidul stat ” cu intreg aparatul sau de propaganda ce imbraca forma absoluta. Va urez mult succes si doresc sa subliniez faptul ca va urmaresc blogul in fiecare zi, mai ales aparitiile televizate. Sunt cu ochii pe dumneavoastra ( in sensul bun al cuvintului ).

  45. 46 malevdoi august 23, 2011 la 12:33 pm

    „Nu este doar lupta noastra – este lupta tuturor celor care vor ca schimbarea sa se produca in Romania. Cand vom intelege cu totii asta, vom avea o sansa.”
    M-am saturat de atatea schimbari care au avut loc din ’89 pana in prezent.

  46. 47 CRAI NOU august 23, 2011 la 12:41 pm

    Lecţia „0”

    PUNGILE ELECTORALE DIN NEAMŢ, CU PRODUSE (ulei, zahăr, făină)
    CANCERIGENE, CONTAMINATE ŞI EXPIRATE !

    „ Şi care e problema” a replicat Pinalti, cel care uitase că „de te bagi cu Tărâţă te mâncă porcii !”
    În această sitaţie de pedeapsă divină, miile de vânduţi diavolului se vor fi „cuminţit veşnic”, nu înainte de a mărturisi sub patrafir păcatul de moarte privind vinderea namului românesc…

  47. 48 justitiaru august 23, 2011 la 1:00 pm

    As aduaga inca o lectie a acestei batalii electorale:
    10) Nu este de conceput ca in ajunul unor batalii electorale importante conducatorii politici sa plece in concediu cu lunile, tot asa cum nu este de conceput din partea unor comandanti militari sa-si ia concediu in ajunul unor bataliei.E o adevarata bataie de joc !

  48. 49 serbanfl august 23, 2011 la 1:32 pm

    „Cand imaginile fraudei sunt atat de clare si de mari, cuvintele parca se chinuie sa se adune. Pentru mine, la fel ca si pentru majoritatea colegilor mei, lucrurile sunt extraordinar de grave.”
    Corect! Problema este: CINE TREBUIA SA ORGANIZEZE MITINGURI DE PROTEST?!
    Doua zile s-au dus, maine este deja tarziu!

  49. 50 dlnimeni august 23, 2011 la 1:58 pm

    Bogdan: fiti amabil si consultati definitiile socialului, fie si pe internet si poate veti constata ca nu exista stat care sa nu fie social. Si atunci v-ati putea intreba de ce lupta unii impotriva „statului social”, cind orice stat este social? Unul dintre raspunsuri este dorinta de a utiliza (ori confisca) functiile statului numai in folos personal.
    Si in general evitati sa comentati aici daca nu sunteti stapin pe cuvintele si notiunile pe care le vehiculati. Este o sugestie.

  50. 51 dlnimeni august 23, 2011 la 2:39 pm

    Articolul dumneavoastra, domnule Nastase, imi stirneste asa de multe intrebari incit nici nu stiu cum sa il comentez. In primul rind, intrebarea daca el chiar este pentru blog ori daca el ar fi trebuit trimis ori, prin mail, tuturor membrilor si simpatizantilor pesede; sunt mai bine de doi ani, ar putea sa fie chiar trei, de cind v-am sugerat aici intemeierea posibilitatii de a transmite, la nevoie, mesaje rapide catre toti membrii si simpatizantii.
    Dupa aceea, nu prea stiu cum sa iau lectiile respective: ca pe noua subiecte propuse unui anumit gen de dezbatere publica ori ca pe directive propagandistice care, in acest caz, nu mai au nevoie de comentarii – ci doar, eventual, de acord ori dezacord – ci de repetare pentru a penetra mediile si gindirea oamenilor. Daca le iau ca pe subiecte propuse spre dezbatere blogului – fapt care ma face sa ma simt onorat – atunci nu prea am vreme sa le comentez pe toate. Dar sa incerc cite ceva:
    1. Electoratul din mediul urban nu este astazi – in sensul anului 2011 – mai informat decit electoratul din mediul rural. Cu exceptia presei scrise in decadere mondiala – si care va fi curind inlocuita de platformele multimedia – mediul urban si cel rural beneficiaza, practic, de acelasi mijloace mediatice iar disponibilitatea de timp este cam aceeasi: eu as indrazni chiar sa afirm ca un anumit deficit de internet pe care il intilnim in mediul rural este compensat de un surplus de televiziune. Internetul deschide posibilitatea discutiilor, in timp ce televiziunea inca nu. Ca atare, cei din mediul rural se afla cam in aceeasi situatie ca si cei din mediul urban, beneficiiind de informatie trunchiata. Despre electorii aflati in situatia de a dispune de informatie trunchiata am discutat aici, pe blogul dumneavoastra, asa incit noi, cel putin, am pus problema. Ca in afara dumneavoastra, nimeni din pesede nu pare sa fi citit respectivele discutii, ei bine, sa le uram sanatate. Am propus si infiintarea unui grup de politici urbane, care ar fi diferentiat automat politicile rurale, in cadrul unui departament. A fost infiintat grupul? Fata de mediul rural, mediul urban are citeva trasaturi distincte. Brut, pot concluziona, intuitiv, ca electorii din mediul rural aloca mai mult timp televiziunii decit cei din mediul urban. Ce posturi urmaresc ei oare? Ce prefera? Aveti o statistica?
    2. Oameni de tip Gheorghe Stefan sunt mai multi in politica decit credeti. Asa ca nu sunt de acord cu faptul ca dumneavoastra l-ati inaltat la rangul de politician nepereche. Comportamentul sau in context electoral este unul deloc exceptional, iar acestui comportament i se aduga, tot tipic – si cu ajutorul celor cu care se aseamana – posibilitatea de a aluneca, cu functii, dintr-un partid in altul. In fond si la urma urmei, cunoscuta strategie a dublului transfer din intreprinderile socialiste de stat: atunci cind cineva, mai istet si cu posibilitati, nu prea avea cum avansa, se transfera la o alta unitate socialista – iar legea obliga, la transferul in interesul serviciului, la acordarea macar a unei gradatii – dupa care se transfera la loc si mai lua o gradatie. Gheorghe Stefan s-a transferat de la PNL la PDL si, in caz de nevoie, va aluneca din nou la PNL, fara sa piarda nimic: fiindca, daca e sa fim politicianisti, atunci care partid l-ar refuza pe unul care, ca primar de localitate, este in stare sa determine parlamentarii din judet?
    3. La fel? Nu mai bine? Ori ne aducem aminte ca moartea binelui este foarte binele? Au fost glume, nu cunosc cum merge colaborarea.
    Nu mai am vreme sa scriu, daca mai am timp atunci revin: poimiine e ultima zi la tva, trebuie sa-i hranim pe Basescu si Boc si sa dam guvernantilor bani de furat.

  51. 52 Emil Vulcanescu august 23, 2011 la 2:58 pm

    @ serbanfl
    Au organizat mitinguri de protest spaniolii , prin faptul ca vizita Suveranului Pontif a fost prea scumpa.
    Sa fii iubit…
    Cu stima Emil

  52. 53 Doru Coarna august 23, 2011 la 3:14 pm

    @ AN,

    adevarata lectie care se desprinde din aceste alegeri este ca USL NU ARE LIDER, iar cei pusi de Basescu (!) sa joace rolul de lideri NU AU AUTORITATE! Sunt falsi, stravezii de falsi! Dar si imaturi! Sunt gata compromisi prin insasi aspectul lor, prin felul lor de a vorbi, prin gandirea simplista care-i defineste.

    Patidele nu-i recunosc, nu-i urmeaza! (Nici n-ai ce, nici pe cine…)

    Dupa aceste alegeri ar fi bine ca atat PSD cat si PNL sa organizeze congrese si sa-si ALEAGA lideri seriosi, puternici, recunoscuti si cu rezultate recunoscute unanim, altminteri USL va pierde si in 2012 din cauza celor doi ponei politici hazlii.

    Daca aveti dubii, rugati-l pe Ponta sa dea un ordin unei organizatii din teritoriu! In loc sa se pishe pe ei precipitat, probabil ii vor inchide telefonul sau vor negocia o amanare…

    Deci: 1. LIPSA LIDERI 2. LIPSA MESAJ 3. LIPSA ATITUDINE 4. LIPSA COMANDA 5. LIPSA TACTICA 6. LIPSA ORGANIZARE, IERARHIE SOLIDA 7. LIPSA COMUNICARE 8. LIPSA BANI, RESURSE, SPRIJIN si cel mai important:

    LIPSA ATRACTIE!!! Ambele partide miros a lehamite interna si a colaborationism!!! (lasa-i ba pe aia de la centru, noi aici local ne pupam in bot si ne facem banii…)

    Ce aveti: program coerent, bun, crescut in Departamente si dorinta de a invinge, ADICA DOAR CE VINE DINSPRE NASTASE… (Dinspre restul vin alea, lehamitea si colaborationismul.)

    Problema e ca baba Rada e in gradina cu capul in tufele de rosii, nu se uita la tv sau pe bloguri si oricum n-ar intelege nimic. EA INTELEGE INSA FOARTE BINE CONCRETUL: PUNGA CU ORICE, NUMAI GOALA SA NU FIE!

    In fine, refaceti rapid structurile de partid si eliminati lipsurile enumerate mai sus si poate ajungeti la 51%, totusi. Fara astea, nu ne ramane decat sa ne numaram, toti impreuna si reciproc, ouale… si asta pana cand, satui, lichelele astea cu cap albastru vor pleca singuri dupa banii depusi afara, la huzur.

  53. 55 Vasile, august 23, 2011 la 3:48 pm

    Rioxana I,

    Am avut si eu pareri similare cu ale dumitale vs efebul Ponta. A.Nastase din interior vede un alt Ponta , si eu din exterior percep o schimbare a tanarului leader.
    Cit priveste comparatia Mihalache/Maniu dumneata gresesti, in ecuatie ar fi trebuit un alt nume ,un politician de sorginte comunista care a invatat de fiecare data si din esecuri.
    Dl. Nastase este un om inteligent , care nu mai are ce invata,dansul da doar sfaturi!

  54. 56 Vasile, august 23, 2011 la 3:52 pm

    xxx,
    Dezvaluirile erau de fapt intoxicari , dar treaba cu nu-i foc fara fum ramane valabila.
    Si PSDeul nu are doar un tatar are o hoarda intreaga!

  55. 57 dlnimeni august 23, 2011 la 3:56 pm

    Nelegat de vreun punct din cele 9. Ceea ce pare acum sa fi intrat in amindoua fortele politice – guvernamentala si opozanta – pare sa fie teama. Gloriosul presedinte tircoleste inca subiectul celor peste 51% pe care le-ar putea obtine opozitia desi a inceput sa devina curajos si sa avanseze pentru pedeleu un 35%. Useleul nu a inregistrat in partiale procentul scontat si cred ca au inceput a apare temerile ca anul viitor, mai mult de 50% vor fi doar in sondaje. Unul dintre pericolele pentru usele a fost vizibil la Neamt si anume – cred eu – increderea prea mare in cele 60 procente „obiective” aducatoare de fotoliu parlamentar pentru orice persoana candidind sub sigla aliantei. Confortul victoriei crezute sigure a provocat si cu siguranta va mai provoca tentative ale unor persoane de a-si rezolva cariera si de a propasi politic. In fond si la urma urmei, daca Teo Trandafir s-a aranajat sub flamurile pedeliste, pare ca datorita amicitiei sale cu Cristian Preda ( dar tot e bine, zic eu, ca a barat-o pe madam loterie, groaznic), de ce nu s-ar fi aranjat si bunul doctor veterinar Harbuz? Pare ca si cu alcoolistul maramuresan e ceva. De aici, domnule Nastase, invatatura ca desemnarea candidatilor in alegeri trebuie facuta cu grija: ca or fi universitari ori intelectuali de tinuta, ca or fi persoane mai modeste, ei trebuie sa munceasca mult in campanie, sa fie sustinuti de echipe electorale de calitate si dispuse sa munceasca mult si ele, pentru succes. Si candidatii si echipele useleului trebuie sa considere meciul inceput de la 0-0 si nu de la 60-40.

  56. 58 Bogdan august 23, 2011 la 4:03 pm

    @dlnimeni – in SUA exista 2 partide care alterneaza la guvernare, ambele de dreapta… nu cred ca se poate pune problema Statului Social American. Cred ca am proprietatea cuvintelor, si cred ca Statul Social nu este un pleonasm… Exista si State Comuniste / Liberale / Libertariene etc…

  57. 59 mihai august 23, 2011 la 4:10 pm

    Nu bagati primarul de la Baia Mare in scor ca nu-i corect. Si ei au castigat mai multe primarii ca USL la alegerile partiale. Iar scorul corect de acum este 1-o pentru ei, pentru ca USL a pierdut un fotoliu de parlamentar

  58. 60 dlnimeni august 23, 2011 la 4:22 pm

    Bogdan: V-am rugat ceva, gasiti, de exempul dex on line, ori wikipedia, ori altceva pe net, daca va este greu sa mergeti pina la biblioteca personala. Cu aceasta ocazie, poate veti remarca si faptul ca „social” nu este o doctrina politica ori curent politic. Ar trebui sa remarcati pozitivul a ceea ce v-am scris.

  59. 61 ELMMAR august 23, 2011 la 4:24 pm

    @ AN

    Nastase,frumos graitorule ce faci la vot cu Gagaie,Ciocate,Scoaba,Manivela si Paduche,ce faci cu Atilla,Sandor si Tibor, ce faci cu Mercedesa,Printu’ si Mondialu’, ce faci cu Danezu’ si Corduneanu toti romani…prosti(prosti?) da’ multi.
    Base intamplatoru’ isi cheama anusul contra naturii,pe numele lui din buletinul populatiei,Boc,ordona si rezolva.
    Alde matale cum o rezolvati?

  60. 62 Bibliotecaru august 23, 2011 la 5:51 pm

    @ Bogdan

    Stimate domn,
    Cum puteţi spune că în America ambele partide sunt de drepta?

    Partidul Democrat este de centru-stânga. Sigur, nu este un partid înscris în Internaţionala Socialistă, dar nicidecum nu poate fi considerat de dreapta…

  61. 63 Pali august 23, 2011 la 6:24 pm

    „Noi nu suntem ca ei „,…..dupa ani de „foamete” in opozitie o sa vedem noi cum e acest minunat USL ,….in cazul in care printr-o minune cereasca o sa castige alegerile si Base’ o sa „monteze” un PM de la acest minunat USL ( ceea ce este exclus ),….

  62. 64 dlnimeni august 23, 2011 la 6:33 pm

    Bibliotecaru: dupa stimatul domn, ce ar putea avea social in el programul Medicare, de exemplu? Nu, Medicare e fiecare pentru mamaliga lui, este ( cine ajunge primul la aspirina, a lui e!)?

  63. 65 ALM august 23, 2011 la 7:23 pm

    @dlnimeni (august 23, 2011 la 3:22 pm)
    Bune să vă fie inima şi gândul!
    Îmi place atitutinea dvs. Laurii sunt buni la victorie omologată şi în varza călită. Până atunci, strategii multiple şi antrenamente asidue.

  64. 66 iluminatu august 23, 2011 la 8:32 pm

    Moto : Crimă înfăptuită în vederea câştigului,
    în final elucidată de Vitoria Lipan
    (Baltagul, publicat în 1930).

    ALTFEL DE LECŢIE

    Traseul urmat de munteanca Vitoria Lipan îl regăsesc parţial în Judeţul Neamţ de astăzi (Borca, Fărcaşa, Bicaz) unde „fură” alegeri. Cei doi criminali (Calistrat Bogza şi Cutui ) s-au reîncarnat în Pinalti şi Tărâţă cu acelaşi scop : crimă înfăptuită în vederea câştigului.
    De aici trebuie plecat, măcar cu atâta voinţă şi pricepere cât a etalat Vitoria.
    Să se pornească de la numărul voturilor exprimate pe secţii de votare şi localităţi arondate.
    Să se identifice responsabilii psd şi pnl care trebuiau să pregătească alegerile, şefii organizaţiilor din localităţile respective, primarii de culoare şi rezultatele votului. O să vedeţi că au dormit în cizme, de la mic la mare.
    Votanţii sunt împrăştiaţi la distanţe importante faţă de secţiile de votare, situaţie care ar fi impus existenţa unor mijloace de transport, mai ales pentru vârstnici.
    De analiză şi măsuri este nevoie acum. Cetăţeanul de la Cotoceni pentru care am un total dispreţ face ce ştie mai bine : diversiune. Atacă în mod laş pe Ponta şi Antonescu, convins fiind că de la ei i se va trage moartea politică, şi nu numai…

  65. 67 Bibliotecaru august 23, 2011 la 9:59 pm

    @ dlnimeni

    Un sistem de asigurări, precum Medicare sau CNAS, are o dimensiune dublă, serviciul medical oferit celor asiguraţi, dimensiune care reprezintă un serviciu plătit, şi serviciul medical de urgenţă oferit oricărui persoane care are o urgenţă, indiferent dacă este sau nu este asigurat.

    Un asigurat, fie că vorbim despre asigurarea la pensii, la sănătate, la şomaj, la handicap, boli profesionale, asigurări sociale, orice formă de asigurări… nu primeşte absolut nimic de la stat, nu este vorba de nici un fel de act social. Un asigurat plăteşte ca el să fie despăgubit în caz că se întâmplă un anumit lucru.

    Sistemul social, grija întregii societăţi faţă de cei dezavantajaţi, porneşte în momentul în care se cheltuiesc bani pentru cei neasiguraţi. Programele sociale exact asta fac. De ce? Pentru că lumea civilizată a ajuns la concluzia că toţi oamenii trebuie să trăiască.

    Problema este că foarte mulţi „oameni politici” (slavă Domnului că nu toţi), în frunte cu preşedintele, premierul, miniştrii… nu prea cunosc cu adevărat politica, adică principii, doctrine, mijloace… de guvernare. Domniile lor nu prea înţeleg că în schimbul banilor care vin de la firme şi menaje şi sunt intrări bugetare, există şi serviciile publice pe care statul are obligaţia să le ofere cetăţeniilor, respectiv subvenţii către firme. Domniile lor nu înţeleg că în mâinile politicii stau hotărârile relative la dimensiunea sectorului public, amploarea sectorului public, „ce, cum, cât şi pentru cine”… Certaţi de preşedinte sunt tot cetăţenii, că vor prea multe… şi lor nu le iese echilibrul bugetar.

  66. 68 Bogdan august 23, 2011 la 11:36 pm

    @Bibliotecarul – mai informativa stimate domn cu privire la doctrina Partidului Democrat American. Pe logica Europeana ar fi situat la dreapta. Americanii, cea mai tare economie din lume, nu au nevoie de cuvantul stanga, sau social, cand vine vorba de politica!

    In alta ordine de idei, fara sa intru intr-o dialectica elucubranta cu @dlnimeni – daca doctrina Sociala nu exista, atunci nici Partidul Social Democrat nu face politica. Nu?

  67. 69 blogideologic august 24, 2011 la 3:51 am

    @ ALM
    Cu stimă şi numai bine,

  68. 70 ALM august 24, 2011 la 8:10 am

    @ blogideologic
    Mulţumesc, cu stimă şi tot ce vă doriţi!

  69. 72 Vasile, august 24, 2011 la 9:03 am

    Bogdan,

    Gresesti amarnic amice deoarece subconstientul confunda sorgintea comunista cu stanga !
    In conservatoarea Anglie lucreaza un partid pe stanga inainte ca Marx si Engels sa confude apa cu grogul.!
    Chartismul din Anglia si partidul laburist de mai tirziu au definit in Anglia prin secolul 19 si ina9intea lor in America Thomas Jefferson in secolul 18 punea bazele partidului democrat plasat si definit prin centru stanga!

  70. 73 dlnimeni august 24, 2011 la 9:07 am

    Bogdan: de scrisul meu mai scapati, de cel al Bibliotecarului foarte greu. Ati dorit probabil sa scrieti doctrina social-democrata. Gata, nu va mai scriu replici.

  71. 74 Bibliotecaru august 24, 2011 la 9:09 am

    @ Bogdan

    Stimate domn,
    Eu pot fi de acord că sunt un om neinformat, dar…

    Eu nu ştiu cum este situat acel partid după logica fiecărui locuitor al pământului. Acest partid ÎN AMERICA este considerat de centru-stânga. Chiar ei se declară aşa. Cum pot să zic eu că este de drepta. Cred că domnia voastră aveţi o idee greşită despre America care luptă împotriva comunismului şi priveşte cu dezgust tot ceea ce reprezintă stânga.

    Un fost preşedinte al Statelor Unite, provenit din acel partid, şi mă refer la domnul Bill Clinton care, alături, în acea vreme, de un alt lider politic, Tony Blair, membru într-un partid laburist (labor=muncă… la noi ar veni partidul muncii), au lansat în politica mare conceptul filosofiei de guvernare „Third Way”, supranumită „centrism”… doctrină pe care o avea şi cred că încă o mai are şi PSD.

    Partidul Social Democrat are o doctrină social-democrată, nu social şi democrată.

    Există doctrină socială, dar nu cred că este ceea ce vă imaginaţi. Există, de exemplu, doctrină socială a bisericii (în cazul bisericii catolice), dar recunosc că nu sunt pregătit să vorbesc despre guvernarea statului Vatican.

    Socialul din social-democratic vine de la socialism. Astăzi însă socialismul democratic diferă de social-democraţie prin faptul că cea din urmă porneşte de la premisa faptului că funcţionarea societăţii este determinată de faptul că principalele mijloace de producţie sunt în proprietate privată şi nu în proprietate de stat.

    În timp ce social-democraţia este o doctrină de centru-stânga, social-liberalismul sau neoliberalismul, cum este numit el, este o doctrină de centru-dreapta. După umila mea părere, prin ideile dezvoltate de PNL acesta se înscrie în doctrina neoliberală pentru că vorbeşte despre implicarea statului atât în sfera economicului cât şi în sfera socială.

    USL reprezintă poate exact esenţa centrismului descris de Bill Clinton şi Tony Blair, adică concentrarea doctrinei în jurul unor principii ale democraţiei şi ale economiei, cum sunt drepturile omului, libertăţile civile.. o conlucrare politică în pofida unui război total mimat a fi între doctrine când el este de fapt motivat de acapararea puterii în stat prin furtul suveranităţii poporului. Ideea constituirii USL ca pol al politicii care colaborează versus polul politicii antagonice (reprezentată de PDL) a fost foarte bună, problema este că în interiorul USL, deşi colaborează trei partide care acoperă întreg spectrul doctrinelor moderne (care elimină stânga şi dreapta din ecuaţie tocmai pentru a elimina antagonismul politic) nu prea s-a schimbat şi mentalitatea colaborării politicienilor, pentru că în continuare există un război al USL împotriva PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu.

    Atunci când obiectivul este dat de respectarea principiilor şi colaborarea politică (prin alegerea ideilor cele mai bune de la fiecare partid, rezultând o guvernare optimă), adică al unei normalităţi funcţionale, nu poţi să ai un dublu-standard spre cei care îşi doresc o putere autoritară (de tipul „când noi guvernăm, voi tăceţi” sau „ciocu mic că acum suntem noi la putere”), fie că poartă numele PDL sau Traian Băsescu. De aceea, cred eu, USL-ul nu este credibil, chiar în condiţiile în care au bune intenţii. Cum era o vorbă? Vom lupta pentru pace de-am ştii că-i omorâm până la unul! Pe de o parte mesajul centrismului întârzie, alianţa părând mai puţin o colaborare pe termen lung şi mai mult un hei-rup pentru detronarea băsescianismului, pe de altă parte USL-ul vorbeşte despre programe (ceea ce este foarte bine), dar fără să vină şi cu textul iniţiativelor legislative ce vor deservi aceste programe în momentul în care vor putea fi implementate (ceea ce este rău, pentru că din vorbe şi intenţii bune şi eu pot fi un mare premier, dar şi Dan Diaconescu preşedinte). Înţeleg că USL-ul pregăteşte un guvern din umbră, iarăşi un lucru foarte bun, pentru ca cetăţenii să compare amatorii de astăzi cu nişte posibil profesionişti în guvernare (sper că USL-ul va nominaliza ca membrii ai guvernului din umbră nişte oameni specialişti în guvernare şi nu neapărat nişte cunoscuţi cu pile pe la vârful partidului), dar şi mai bine ar fi ca acest guvern din umbră să aibă până la finalul anului un proiect de buget pentru la anul, scris desfăşurat pentru fiecare ordonator de credite (nu numai aşa pe principiul că „dăm mai mult peste tot că nu mai lăsăm pe nimeni să fure din banii statului”), dar şi cu câteva sute de proiecte de legi care ar putea traduce suita de programe, stabilite în diferite domenii şi foarte bine mediatizate de USL, în aplicaţie socială posibilă.

    Hmmmm, m-am aprins un pic şi am depăşit nivelul discuţiei. Îmi cer scuze. Sper că nu v-am plictisit.

  72. 75 epolitikon august 24, 2011 la 9:44 am

    @Adrian Nastase
    Crin Antonescu a ajuns sa vorbeasca cum „pe vremuri” cand era PSD la guvernare nu se deschideau si nu se inchideau dosare pentru mita electorala. Nu ma intereseaza „de ce”.

    Ma intereseaza daca regretati (sau nu) faptul pentru ca ati permis existenta acestui fenomen (bineinteles, la inceput sub forme aparent inofensive, cu o bricheta, un tricou, o sapca, etc) si ce intentionati concret sa faceti in aceasta privinta (pana in alegeri si dupa alegeri, in situatia in care sa zicem ca USL va veni la guvernare).

  73. 76 iluminatu august 24, 2011 la 9:57 am

    ÎMBĂTAŢI-VĂ CU ROUA FLORILOR ARTIFICIALE

    Un comentator psd al rezultatelor de la Neamţ se amăgea comparând scorul, bun după el, cu cel îregistrat de Surdu, între timp sub pământul bucătăţit (aşa cum i-a plăcut lui să facă şi agricultura naţională). A se lua aminte la „titlu”, spre a evita repetarea comentariului şi în 2012.

  74. 77 Bogdan august 24, 2011 la 10:22 am

    @Vasile – sunt de acord ca Europa e socialista mai degraba, dar lucrand in State o perioada, si mai apoi in toate tarile civilizate din vest, perioade lungi de timp, am ajuns la concluzia ca Americanii sunt vreo 20 de ani inaintea Nemtilor de exemplu. Pe economie, pe civilizatie… pe orice… Iar acolo, cele doua partide ar fi considerate unul de centru-dreapta si unul de dreapta daca ar activa in Europa…

  75. 78 Ghita Bizonu' august 24, 2011 la 10:28 am

    Era Bizmarck de stanga ?
    Nu cred. Ca n u era liberal de acord.
    Ar fi exagerat sa zicem ca asigurarile de sanatate sunt neaparat de stanga.
    Sanatea publica este – sau ar trebui sa fie – o preocupare a oricarei comunitati care se respecta. nu de lata dar o epidemie de gripa p[roduce mari necazuri economice. Si gripa nu este cea mai rea .
    in plus sa zic ceva despre sistemul european si cel american. Sistemul european a impus o mai mare participare a statului si a unor patroni „sociali” (sociali pe motive de crestinism, ifluentare fabiana, marxista sau doar conservatori care doreau sa iis protejeze „capitalul uman”, adica lucratorii cu experienta) din cauza modicitatii salariilor .
    In America mult timp veniturile individuale au fost mai mari ca in Europa si omu care muncea avea mai multe resurse inclus sa plateasca la doctor. Mai multe comparativ cu Europa . Asa ca la ei sistemul a rams in amre parte privat. Se pare ca in timpul celui de-al doile arazboi mondial uenel firme au asigurat lucratorilor lor accesul la servicii medicale. Asta pesemne si fiindca era ceav in plus la salariu INSA nu era obligatoriu sa beneficeze toti (nu toti se imbolnavesc …bafta lor si a patronului!) Apoi s-a extins ca gratificatie . As observa ca acu unele firme in loc de prime in bani dau masini „de firma” si excursii ….Asa ca te muti mai greu ca de te muti perzi masina sau de la Golf treci la Fiat Seicento….
    DAR, in ultimele decenii veniturile mari americane au cam devemit venituri modice . Americanu de rand munceste mai mult ptr mai putini bani in comparatie cu anii 70 sa nu zic anii 50 . Asa ca acum sunt bani mai putini ptr santate platita din buzunar propriu. Adica exact situatia din Europa … devine necesar si interesant un sistem bazat pe solidaritate : dai sa beneficieze altu.. in speranta ca tu nu vei avea nevoie!!! Bine-ntels ca sunt unii – in special tineri- care zic ca ei sunt santaosi si nu au nevoie asa ca de ce sa aprticipe? Sau altii cre realizeaza venituri suficeinte incat sa isi parvina necesitatillor normale si zic cas de ce sa participe?!

  76. 79 Bibliotecaru august 24, 2011 la 12:25 pm

    @ dlnimeni

    😀
    Ha ha ha ha…

    Sunt chiar aşa de „greu de suportat” comentariile mele?

  77. 80 dlnimeni august 24, 2011 la 5:26 pm

    Bibliotecaru: nici pomeneala, ma refeream la stilul dumneavoastra de a va „lipi” – uneori – ca marca de scrisoare.

  78. 81 Bibliotecaru august 24, 2011 la 7:51 pm

    @ dlnimeni
    😆
    Da da da

  79. 82 Cârcotaşu august 24, 2011 la 7:59 pm

    O tentativă de comentariu respinsă. Setări cu interdicţii?
    În urma alegerilor parţiale, mai bine zis ca urmare a rezultatelor obţinute, dl Năstase, lider de seamă al PSD, enunţă 9 învăţăminte pe care le-ar fi tras de pe urma acestei experienţe. Nu e prima oară, trasu’ de învăţăminte e cam singura activitate ce-a avut oarece succesuri în toate campaniile desfăşurate de 7 ani încoace. Ar cam fi fost vremea să se producă şi rezultatul atâtor acumulări de “lecţii”, dar se pare că de fiecare dată au fost şi învăţăminte… greşite.
    Ăsta ar fi motivul pentru care, deşi am încercat să mă abţin, până la urmă cred că tot mai bine e să le trec în revistă.
    Aşadar, pe puncte, materialul clientului:

    1. Electoratul mai informat, din urban, este mai greu de pacalit….

  80. 83 M.Voicu august 25, 2011 la 6:36 am

    @Ghita Bizonu’, august 24, la 10:28am spune excelent ce spune
    Sistemul european a impus o mai mare participare a statului si a unor patroni “sociali” (sociali pe motive de crestinism, influentare fabiana, marxista sau doar conservatori care doreau sã îşi protejeze “capitalul uman”, adicã lucrãtorii cu experienţã) din cauza modicitãţii salariilor.
    In America… exact situatia din Europa … devine necesar si interesant un sistem bazat pe solidaritate : dai sã beneficieze altu’.. în speranţa cã tu nu vei avea nevoie!!!
    * * * cine nu vrea, nici sã nu mai vrea când o avea nãcazu’ !


  1. 1 Onirismul în politică | Moshe & Mordechai blog Trackback pe august 23, 2011 la 11:12 am
  2. 2 Accidentul electoral din Neamt « Fragmentarium Politic Trackback pe august 23, 2011 la 9:14 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!