Raspunsuri

Pe 19 august s-au implinit 130 de ani de la nasterea lui George Enescu. Ocazie foarte buna, din cate am vazut si citit, ca Internetul sa ii aduca un omagiu celui mai mare muzician roman. De la Google, care i-a dedicat imaginea paginii de cautare, la diverse site-uri si pana la Facebook, acolo unde am vazut ca multi tineri si-au amintit sau l-au descoperit pe Enescu, un lucru este cert: publicul a facut o plecaciune in fata maestrului. Este destul de greu sa descrii sau sa vorbesti despre un geniu. Tocmai de aceea, propun sa urmariti marturia sincera a unuia dintre elevii sai, unul dintre cei mai mari violonisti ai secolului trecut, Yehudi Menuhin.

http://www.trilulilu.ro/proktoses/02567b508b9458?video_google_com

Elena, iti inteleg ingrijorarea referitoare la calitatea unor informatii cuprinse in actualele manuale de istorie. Intr-adevar, multe din ele par ceva mai mult decat niste reviste cu (prea) multe imagini si (prea) putin continut. Pe de alta parte, trebuie sa stii ca responsabilitatea refacerii manualelor astfel incat elevii sa cunoasca istoria la finalul liceului ii apartine, din pacate, lui Daniel Funeriu. Tare mi-e frica, insa, ca la urmatorea „schimbare a modificarii” istorice vom afla cu totii ca romanii sunt urmasii lui Traian… Basescu. Si asa una din obsesiile olimpiene era intrarea, cu forta si pe usa din spate, in istorie. Vom avea, deci, o nouistorie, scrisa intr-o “newspeak” funeriana.

Blogideologic, mie imi devine din ce in ce mai clar ca atacurile PDL la adresa conducerii PSD si la adresa lui Victor Ponta, cu precadere, tradeaza disperarea unora dintre liderii portocalii, in frunte cu „fruntasul” Emil Boc. Ce ma surprinde, insa, este nivelul la care oficiali ai statului roman coboara stacheta discursurilor publice. Practic, nu fac altceva decat sa improvizeze pe temele impuse din deal, isi copiaza „baciul” in scapari si derapaje retorice.

Alegatorul tradat, ma bucur ca ai trecut peste reticenta si ai decis sa-mi citesti cartea. Am spus dintotdeauna ca poti (re)descoperi un om dupa cum si ce scrie. In alta ordine de idei, pentru a-ti raspunde la nelamuriri, USL a inaintat deja Parlamentului un proiect de lege care vizeaza interzicerea migratiei politice, astfel incat sa nu mai fii in situatia de a vota pe cineva, iar acel cineva sa plece ulterior in alt partid, care nu iti reprezinta interesele. Pe de alta parte, trebuie sa stii ca identificarea unui candidat in cadrul USL are in vedere, in primul rand, un criteriu foarte important: popularitatea si increderea impartasita de electorat fata de acel candidat.

Marina, atat eu cat si ceilalti colegi ai mei facem toate lucrurile enumerate de tine, atragem atentia asupra marelui furt electoral care se pregateste in laboratoarele pedeliste si ne aratam ingrijorarea fata de calcarea in picioare a multor reguli ale democratiei. Problema este ca strigatul nostru  este, de multe ori, ignorat atat de media sau de autoritatile care alteori interveneau nestigherite pentru „salvarea” democratiei, cat si de cetateni. Tocmai de aceea, spuneam si saptamana trecuta, ne bazam  pe voi, pe toti cei care vad neregulile din prezent. Si voi trebuie sa transmiteti celor din jur cat de nociva e actuala putere si cat de importanta va fi schimbarea ei cu USL.

Dlnimeni, sa fim seriosi, Basescu nu a mai avut sampanie la ceremonia de investitura pentru ca nu i-a convenit atitudinea Udmr si a trebuit sa vina in Bucuresti de la Neptun.  Mi se pare penibila mimarea austeritatii la Cotroceni, faptul ca nu intampini un nou ministru cu o cupa de sampanie – un gest simbolic, firesc.

Cititor in stele, ceea ce a facut avocatul in cauza este departe de orice minim principiu al confidentialitatii relatiei profesionale dintre parte si avocat. Practic, si-a calcat in picioare statutul. In ceea ce priveste prezenta si sustinerea mea afisata in Maramures, nu crede tot ce primesti pe surse portocalii despre o persoana. Aparatul de intoxicare PDL este (aproape) la fel de bine uns precum cel de cumparat voturi prin pungile inverzite, respectiv aparatul de amenintare si constrangere prin toiagul cu merinde si proiecte PNDI.

Nicolette Orghidan, atunci cand presedintele sau primul-ministru dintr-un stat, practic oamenii care ar trebui sa fie cel mai bine conectati la realitatea socio-economica a intregii tari, atat la nivel macro, cat si la nivelul individului, sunt rupti de lume si se izoleaza intr-un univers paralel stim ca traim cu totii o drama. Sper, doar, ca psihedelismul pedelist, hranit de infuzia de capital si conectarea la resursele secatuite ale statului, sa inceteze cat mai rapid. Pentru ca eu, tu si multi altii ne-am saturat de prea mult timp de interventiile publice grandilocvente ale lui Emil Boc.

Irindea Al., sper din tot sufletul ca atat tu, cat si ceilalti romani „bogati” cu venituri „astronomice” de 2400 lei pe luna sa apucati sa votati. Conform profilului, dupa venituri si interese generate de acele venituri, va incadrati in nucleul dur pedelist, respectiv in „clasa de mijloc” din Romania. Trecand peste dramul de gluma, iti recomand cu caldura sa nu mai iei in serios toate soparlele aruncate de Lazaroiu. Prea mult stat in fata calculatorului, in fata unor regresii sociologice, dauneaza grav ancorarii in realitatea cotidiana. Trist, stiu, pentru un ministru al muncii….

George Ban, nu ma pot exprima obiectiv referitor la lista investitiilor strategice anuntate si finantate de catre guvernul lui Traian Basescu.

Analist, PSD si Romania, in ansamblul sau, nu mai au nevoie de nicio infrangere in fata regimului PDL. Tocmai de aceea, eu si, cred eu, multi romani din tara facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a castiga urmatoarele alegeri. Iar PSD-ul de astazi are, sper, capacitatea de a se autoevalua continuu si a lua toate masurile necesare pentru a evita erorile trecutului. Multe din acele masuri au fost, de altfel, deja luate si, cu ele in urma noastra, mergem impreuna cu ACD spre victorie.

Paul, esti mult prea exagerat in raportul cauza-efect pe care l-ai dezvoltat. Avand in vedere trecutul pestrit al personajului, l-as vedea pe Traian Basescu in orice rol, mai putin cel de factor centripet al proiectului Europei Unite. Sa fim seriosi, vorbim de presedintele Romaniei, cel care a avut, poate, prea multe intalniri cu presedinti de bloc si prea putine intrevederi la nivel inalt cu sefii de stat. Parca asta ii scria pe fisa postului, nu? Absent nemotivat din prim-planul politicii mari in toti acesti ani, este penibil sa-l vedem acum pe Traian Basescu in postura de Nostradamus al suveranitatii Romaniei de maine.

14 Responses to “Raspunsuri”


 1. 2 Karakas august 23, 2011 la 3:25 pm

  Multe voci azi eticheteaza pe politicieni en-gros, ca fiind neputinciosi, si ca au agende personale care primeaza in fata intereselor alegatorilor, inclusiv subsemnatul. Am insa un exemplu care infirma aceasta teorie. Un politician de stinga, un titan al politicii canadiene, lider al Opozitiei in Parlament, ne-a parasit ieri. Jack Layton. Un politician admirat chiar si de opozantii de dreapta, care prin tenacitatea si onestitatea sa a cucerit inimile canadienilor, reusind sa lanseze partidul sau de sorginte social-democrata (National Democratic Party), de la periferia politicii, in pozitia de principal partid de opozitie.

  A pierdut lupta sa cu boala. Dar a lasat nu doar o mostenire politica ci un mesaj pentru viitor. Iata scrisoarea pe care a adresat-o canadienilor cu o zi inainte sa dispara:

  Dă clic pentru a accesa ffee8eaa4928bb2bc366f943f7af.pdf

 2. 3 dlnimeni august 23, 2011 la 3:32 pm

  Si credeti ca nu intelesesem?

 3. 4 blogideologic august 23, 2011 la 4:54 pm

  „Pentru că până şi personalităţi uriaşe ale culturii precum Dostoievski promovau ideea unei excepţionalităţi a Rusiei faţă de celelalte popoare” spune domnul Radu Găină http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/nae-ionescu-o-nuca-tare-a-istoriei-noastre-235058.html Chiar şi marele Dostoievski era scufundat integral în minciuna construită de Occident despre Rusia. Această minciună se chema ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon. Ea a fost preluată apoi de istoricul şi omul de litere rus Nikolai Karamzin, ce se considera pe el însuşi drept „al doilea Gibbon.” Deja Voltaire, într-un text de la 1730 despre Carol al XII-lea, regele Suediei, nega existenţa moldo-vlahilor neolatini. Astfel, Voltaire scria în mod expres că „teritoriul vechii Dacii este acum populat de greci.” Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon construieşte canularul Bizanţului corupt, degradat, condamnat să dispară printr-o „necesitate istorică”. Marxismul istoric şi ideologia comunistă în general au împrumutat din Ideologia Montesquieu-Voltare-Gibbon teoria evoluţiei omenirii ca „necesitate istorică”. După dispariţia formală a comunismului în Europa de Răsărit şi în URSS, America neoconservatoare a lui George W. Bush a preluat această doctrină a evoluţiei lumii. Dar să vorbim despre răul imens făcut nouă, românilor, de către această ideologie Montesquieu-Voltaire-Gibbon. Ea a fost în primul rând o ideologie pentru a denigra Contra Reforma şi doctrina Romania Neoacquistica asociată ei. Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon construieşte canularul Bizanţului în mod expres ca doctrină anti-Romania. Aşa cum vorbeşte filosoful istoriei Will Durant (recomandat spre lectură de Constantin Noica „discipolilor de la Păltiniş”), în primele două secole ale Erei Creştine, jurişti romani geniali construiau legislaţia pentru primul stat de drept din istorie. O legislaţie încununată prin Constituţia Antoniniană la 212 AD. Această legislaţie pentru romanitas (termenul îi aparţine lui Tertullian) a fost atât de eficientă, încât până la 285 AD, Imperium Romanorum se transforma în Romania. La Mircea Vulcănescu, ideologia naţionalismului legionar îşi aproprie această ROMANIA – primul stat de drept–, precum şi conceptul cetăţenesc romanitas. Când vorbim despre ‚neamul românesc’, despre ‚sufletul românesc’, vorbim de fapt despre drepturile noastre cetăţeneşti ! În fine, ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon constituie impulsul pentru expansiunea Rusiei în Polonia, precum şi în spaţiul nord-pontic (vezi construcţia geopolitică apocaliptică NovoRossiia), tot la fel în peninsula balcanică. Dacă îi interpretăm corect pe Theodor Adorno şi Simon Sebag Montefiore, atunci putem spune că ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon a permis trecerea de la interpretarea marxistă a comunismului, la interpretarea leninist-stalinistă. Aspectele acestea ideologice trebuie mereu amintite atunci când vorbim despre agresivitatea Rusiei în oricare postură posibilă : ţaristă, bolşevică şi post- bolşevică. Tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774, pentru care organizase un lobby pro-Rusia ilustrissimul Voltaire (dar era plătit de ţarina Caterina cea Mare) a instituit avantaje nelegitime pentru Rusia. Citesc cu surpriză pe Internet : +Mioriţa noastră [este] emblema României, a resemnării în faţa soartei vitrege. Când ruşii au ca ideal naţional “Cântecul despre oastea lui Igor!“+ Chiar aşa? Louis-Paul-Marie Léger, André Mazon, Edward Keenan (printre alţii) au demonstrat convingător despre “Cântul oştii lui Igor” că este un metanarativ apocrif ce apare ca din neant exact la 21 ani după tratatul de la Kuciuk Kainargi! Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon a fost prânz gratuit ce a hrănit spre veşnică înflorire ideologia lui Karamzin ce afirmă, într-o stilată limbă rusă, că românii trebuie ucişi la fel cum au omorât americanii dominatori pieile roşii pentru a face posibil Progresul!

 4. 5 Al august 23, 2011 la 5:31 pm

  Mentiune importanta ,domnule Nastase,anume m-as incadra in clasa de mijloc ,chiar m-as bucura,daca as avea peste 7200 lei pe luna[2400×3 persoane.]Deci, sa nu intelegeti gresit , ca am un venit de peste 2400 lei/luna,ci am doar 863,33 lei pe luna.S-auzim de bine!

 5. 7 Al august 23, 2011 la 5:38 pm

  2400:3=800 lei/luna.

 6. 8 blogideologic august 23, 2011 la 5:46 pm

  Firma suedeză Saab (cu proprietar olandez) nu mai are bani pentru plata salariilor ! http://www.nytimes.com/reuters/2011/08/23/business/business-us-saab.html?_r=1&hp Se pare că în lumea întreagă există o criză acută a modelului economic viabil.

 7. 10 Mihnea Georgescu august 23, 2011 la 7:39 pm

  De când au încăput pe Mâna lui Schwartzenberg, slugoii de la Realitatea au început să care Ţucalul Matrozului şi să înfiereze Comunismul cu Faţă Umană ca la Uşa Cortului!

 8. 11 Fragmentarium Politic august 23, 2011 la 9:20 pm

  Nu voi incerca sa fac o alta chirurgie postelectorala in cazul partialelor parlamentare din Neamt si Maramures, acest lucru l-a facut Adrian Nastase pe blogul sau (https://nastase.wordpress.com/2011/08/22/9-lectii-ale-unei-batalii-electorale/), cu precizia si siguranta cu care ne-a obisnuit. As dori insa sa adaug doua idei, poate mai laturalnice, poate care tin mai mult de psihologia electorala a evenimentului si a imprejurarilor, decat de fenomenul in sine, dar care nu au mai fost spuse si care ar putea intregi tabloul intelegerii rezultatului inregistrat la alegerile din Neamt.

  In opinia mea, ceea ce s-a intamplat in Neamt nu a fost un test, ci un accident electoral, care nu are si nu poate avea relevanta premonitorie pe care, propagandistic, i-o atribuie Traian Basescu, atunci cand spune ca USL este si va fi un esec electoral. Un accident este o intamplare, produsa in urma unui concurs neprevazut de imprejurari, care, probabilistic, nu permite degajarea unui sens, a unui trend, asa cum s-a grabit si Sebastian Lazaroiu sa “proiecteze”, pe baza unui fapt incidental, o probabilitate “zero” (!) ca USL sa obtina 50% in alegerile generale (in fiecare din cele doua exemple avem aceeasi propaganda amagitoare a PDL, izvorata din cosmarul pierderii inevitabile a puterii, dupa un sir lung de erori si abuzuri, care ne-au aruncat dintr-o criza in alta).

  In primul rand, ar trebui avut in vedere ca alegerile din Neamt au venit pe fondul unei tragedii, cea a disparitiei premature a regretatului Victor Surdu, deputatul PSD pentru al carui loc s-a desfasurat scrutinul in cauza. Ca si in cazul prabusirii unui pom falnic, in locul caruia nu poate creste peste noapte altul pe masura, golul lasat de deputatul PSD nu a putut fi umplut, politic si organizatoric, iar aceasta cadere de ritm s-a transmis foarte repede la nivelul psihologiei electorale.

  In al doile rand, este vorba despre un joc al esaloanelor sau, mai bine zis, de o asimetrie a acestora, in care cel din activitate este intotdeauna favorizat, comparativ cu cel din rezerva (si aici s-ar putea vorbi de o greseala tactica a PSD). Candidatul PDL a venit de pe o pozitie activa de putere, de secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spre deosebire de cel in rezerva al USL, de “fost”, chiar daca similar, or, dupa cum se stie, “functia doboara gradul“! Pe cine sa aleaga electorii rurali, cand in fata lor vine cel care, purtand insemnele puterii agricole, le promite marea cu sarea?!… Din nou, o chestie simpla de psihologie electorala. Concluziile se impun de la sine…

 9. 12 Cârcotaşu august 23, 2011 la 10:26 pm

  Dl. Năstase îi spune lui Blogideologic:

  Mie imi devine din ce in ce mai clar ca atacurile PDL la adresa conducerii PSD si la adresa lui Victor Ponta, cu precadere, tradeaza disperarea unora dintre liderii portocalii, in frunte cu „fruntasul” Emil Boc.

  Este, din punctul de vedere al d-lui Năstase modul, cel mai direct de care este capabil domnia sa, de a le atrage atenţia unora de pe aici că ar fi cazul să termine cu cârâiala anti-Ponta.
  Da, era şi timpul, dar să ştiţi dle Năstase că un intelectual poate avea liniştit curajul unei oareşce fermităţi în opinii. Nu-i de ruşine, aşa că nu era jenant să-i fiţi un pic de ajutor lui Victor Ponta, măcar aici, pe blogul propriu al dumneavoastră, care sunteţi unul care a cam pus umărul la devenirea sa ❗

 10. 13 Cititor in stele august 24, 2011 la 9:34 am

  @Nastase,

  Eu m-am referit doar la poza pe care am vazut-o pe blog. Si eu am ramas mirat, citind declaratia avocatului. Problema pentru care am intrat azi pe blog e alta: Inca astept continuarea dezbaterii pe tema votului prin corespondenta: Ma asteptam sa vad o replica la raspunsul meu, cel cu extrapolarea….
  In alta ordine de idei, eu cand am timp si chef de citit ziare le cam frunzaresc pe toate, nu ma opresc la 1-2. Asa ca apreciez ca nu citesc doar presa zisa portocalie, dar oare doar unii manipuleaza, ceilalti sunt onesti si fair play?
  La varsta mea, ma cam indoiesc ca ar fi asa, dar, deh,,,,,

 11. 14 analist august 31, 2011 la 10:24 am

  @nastase
  Dl. Nastase, imi pare rau ca o spun, dar calculele mele matematice nu indica ce spuneti dv. Cand mai veniti pe la Pitesti, va rog sa anuntati si pe blog, poate vom reusi sa stam de vorba.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: