Avem nevoie de un Panteon National

Am vazut recent, pe blogul lui Dan Voiculescu, o propunere care imi aduce aminte de o idee despre care am vorbit si eu mai demult. Chiar din 2008, Academia Romana lansase ideea ridicarii unui Panteon National, ca spatiu in care sa-si gaseasca odihna de veci marile valori ale culturii si vietii publice din Romania. La fel ca in Franta sau Italia. La noi, ideea a venit chiar din testamentul lui Carol I. E pacat ca, la 150 de ani dupa formarea statului romanesc, un astfel de spatiu nu exista. Ne-am pierdut prea mult timp cu ostracizarile si reconsiderarile culturale si politice. Am deshumat si reinhumat intr-un ritm prea alert, nu doar in cimitire, dar si in manuale de scoala sau in dezbaterea publica.

Pe 10 noiembrie, am scris, in Jurnalul National, un articol numit “Panteonul din noi”, in care am reluat ideea, pornind de la despartirea de Adrian Paunescu. Am vorbit atunci de nevoia unui “protocol cultural”, care sa fie activat in astfel de clipe. Valorilea culturale si publice ale unei natiuni exista dincolo de stiluri, excentricitati, culori politice sau slabiciuni omenesti. Ele sunt temelia pe care putem cladi mai departe. Nu stiu in ce masura initiativa Academiei va gasi resursele si se va concretiza.

Vad ca ideea a fost preluata de Dan Voiculescu, si cred ca acest lucru este de bun augur. Avem nevoie de construirea unui Panteon, dar nu doar ca spatiu fizic. Avem nevoie sa cream si sa stabilizam un Panteon in noi, ca popor. Aceasta ar fi o adevarata mostenire de transmis generatiilor viitoare, intr-o lume tot mai uniformizata si mai confuza.

66 Răspunsuri to “Avem nevoie de un Panteon National”


  1. 1 blogideologic noiembrie 23, 2010 la 4:01 pm

    Problema este credibilitatea lui Dan Voiculescu. Nu reuşesc să descifrez spiritualitate pe faţa lui.

  2. 2 DM noiembrie 23, 2010 la 4:12 pm

    E na, ce ne trebuie noua asa ceva. Doar suntem poporul care luam lumina de la Elena Udrea.

  3. 3 maria noiembrie 23, 2010 la 4:20 pm

    da. toata tara poate fi un panteon national.
    legat de adrian paunescu nu ma uit la tv insa am vazut azi noapte o inregistrare cu un scriitor nici nu vreau sa ii scriu numele deoarece consider ca nu merita. eu incerc sa ma impac cu ceausescu si acest individ il acuza pe paunescu ca a sustinut comunismul. ca a fost un fel de demon national, ca toti cei care ii adora poeziile sunt niste handicapati mintal. eu cred ca nici ceausescu nu a realizat ce genocid face exista si o vorba ca drumul spre iad este pavat cu intentii bune. mie asa mi-ar place sa cred. nu vreau sa cred ca ceausescu si sustinatorii lui au intentionat acest genocid. cred ca intentiile le-au fost altele dar au reusit un genocid. asta este. si asa imi place mie sa cred.

    acuma vaicarelile nu cred ca isi mai au rostul. paunescu asa cum a spus acel scriitor a scris poezii simple si sentimentale. daca a prins la public asta inseamna ca aceste poezii oglindeste sufletul celui care le citeste. si eminescu a scris poezii simple si sentimentale asa cum este sufletul romanului. si gata.

    si cred cu tot sufletul si toata fiinta mea ca poetul adrian punescu a fost pus la loc de cinste in ateneul roman asa cum si merita.
    acest demon ce a lovit in paunescu a lovit in insusi poporul roman ce l-a nascut si i-a dat viata. sa ii fie rusine. paunescu a indulcit existenta parintilor mei in acea perioada si mi-a colorat copilaria.

    si eu sustin ceva in care cred. acuma ce trebuie facut ? sa il crucificati pentru ca a sustinut ceva in care credea si care se dovedise ca era un genocid cultural, uman etc???? asta arata cat de jidani suntem noi oamenii. in loc sa-i vedem calitatile vedem doar slabiciunile si vulnerabilitatile. sa ii fie rusine acelui individ. parerea lui pe mine nu ma intereseaza.

  4. 4 blogideologic noiembrie 23, 2010 la 4:27 pm

    Descifrarea mesajului de la Fondul Proprietatea: +Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), respinge înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, estimând că acestea vor avea probleme financiare şi o „profitabilitate discutabilă”, şi acuză lipsa unui plan de restructurare şi privatizare a acestor societăţi. În plus, Franklin Templeton a cerut în instanţă suspendarea fuziunii companiilor care ar urma să formeze cele două holdinguri naţionale. „Propunerea de înfiinţare a Electra şi Hidroenergetica are nevoie de o planificare mai amplă, transparenţă şi suficientă protecţie a acţionarilor minoritari”, a spus Mark Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets. Guvernul nu a prezentat un plan de restructurare postfuziune pentru cele două companii, Electra şi Hidroenergetica, trei companii incluse în cele două holdinguri sunt deţinute în întregime de stat, conducând la o diluare a pachetului de acţiuni care va reveni FP, profitabilitatea celor două holdinguri este „neclară şi discutabilă”, iar transparenţa companiilor implicate este scăzută, potrivit unui comunicat al companiei. În plus, Ministerul Economiei s-a opus unui acord cu FP privind listarea pe bursa de la Bucureşti a celor două holdinguri în următoarele 24 de luni, introducerea unui management pe două niveluri, conducere independentă şi decizie comună asupra tuturor planurilor bugetare sau de investiţii, susţine Franklin Templeton.+ Sursa http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/bursa/templeton-refuza-gigantii-energetici-206815.html Găsesc pentru Holding definiţia : Société ayant pour vocation de regrouper des actionnaires qui souhaitent acquérir une influence significative dans les diverses sociétés détenues. La création d’une Holding permet aux majoritaires d’accroître leur pouvoir dans les affaires gérées. Via des participations financières, la holding gère et contrôle des sociétés ayant des intérêts communs. Elle est souvent qualifiée de „société consolidante” dans la mesure où elle se contente de faire remonter dans son bilan les différents postes-comptables de ses participations. Pe româneşte adică, termenul holding camuflează furtul de facto al Fondului Proprietatea de la cei care mai speră, naivii!, în despăgubirile cuvenite lor.

  5. 5 George Alexander noiembrie 23, 2010 la 4:35 pm

    Cred ca se poate folosi cu succes spatiul semicircular din Parcul Carol.
    Ca nu mai sunt bani pentru d-astea acuma.

  6. 6 popateapa noiembrie 23, 2010 la 5:17 pm

    In alte tari fost comuniste spiritul mercantil a fost mai puternic! ei nu si-au dărâmat statuile, ci le-au vândut colecţionarilor. Ma mir ca încă nu s-a dărâmat mausoleul unde au fost înmormântaţi Gheorghiu Dej şi ceilalţi. La noi totul se dărâma nu se refoloseşte.
    Pentru ca nu mai intra la dvstra pingurile mele imi permit sa va las un link cu ultima mea postare.

  7. 8 maria noiembrie 23, 2010 la 5:17 pm

    referitor la panteon. de ce trebuie construit unul? nu ma deranjeaza. dar intreaga romanie se poate constitui in panteon. insa stiu ca niciodata nu va fi asa daca o sa va apucati de vanoare de comunisti. si vreau sa cred ca intreaga mea tara poate fi un panteon. nici daca facem din casele de la 1600 niste pensiuni moderne nu cred ca acest lucru va fi posibil. si nici nu cred ca intreaga romanie va fi un panteon daca se lasa deoparte atrocitatile comunismului.

  8. 9 Doru Coarna noiembrie 23, 2010 la 5:23 pm

    N-am vazut si eu pe cineva care sa propuna ridicarea unui monument „al Omului simplu”, acel personaj generic ce si-a rupt permanent de la gura familiei si copiilor sai pt erorile si fandoselile faraonilor, dictatorilor, prim-consulilor, regilor, imparatilor, secr. generali si in sfarsit, elitelor care au facut ca trecutul sa fie mereu prezent…

    Ce-ar fi sa le lasam urmasilor mostenire o tara in care sa poata trai?

    E bun si un Panteon National, uneste in cuget si-n simtiri, dar mai exista asa ceva pe la noi?

  9. 10 Ghita Bizonu' noiembrie 23, 2010 la 5:42 pm

    Soricul prea gros al politiei – si nu doar al politiei – romane : Case open !

    Guita Soricul triumfator cica ca cum case close. Ma rog cazul lui este inchis altfel decat clama Soric.
    Da io crez ca putem dschide un caz general despre soriciu organelor de represiune din tara …
    [……]
    Cred ca ar trebui sa deschidem cazul camatariei si al complicitatilor vinovate !
    totu la
    http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/soricul-prea-gros-al-politiei-si-nu-doar-al-politiei-romane-case-open-t223.htm#528

  10. 11 brindusescu noiembrie 23, 2010 la 6:02 pm

    @ Adrian Nastase,

    Buna seara si multumesc pentru raspunsul dumneavoastra! As vrea tot-odata sa va reamintesc un lucru care pe mine, UN ROMAN, IN ROMANIA anului 2010 imi vine sa pun mana pe PUSCA si sa ii GONESC in puscarie pe cei care ne conduc! Si daca orice lucru, ca furtul sau minciuna lor trebuie demonstrata in INSTANTA, vreau sa pot face acest lucru PENTRU MODIFICAREA TRICOLORULUI ROMANESC! CAND? SI MAI ALES UNDE?PENTRU SARBATOAREA DE 1 DECEMBRIE!

    Asa ca Domnule Nastase, PANTEONUL OAMENILOR PE CARE ROMANIA IA PIERDUT SI CARE AR TREBUI MEMORATI SI CINSTITI INTR-UN MOD ONORIFIC ESTE CEVA DE DOMENIUL FANTASTICULUI! SI ASTA PENTRU CA NOI NU NE CINSTIM NICI ALBASTRUL (CARE ESTE CULOAREA CERULUI), GALBENUL (CARE SEMNIFICA BOGATIA ACESTEI TARI) SI ROSUL (CARE ESTE SANGELE TUTROR CARE AU LUPTAT PENTRU ACEASTA TARA) LUPTA CARE NU S-A DAT DOAR CU PUSCA, CI SI CU PIEPTUL DEZGOLIT SAU CU CONDEIUL…

    HAIDETI SA SALVAM STEAGUL ROMANIEI SI CEEA CE INSEAMNA EL!

    Si credeti-ma nu sunt fanatic sau ultra-nationalist…

  11. 12 LePrince noiembrie 23, 2010 la 6:07 pm

    @Adrian Nastase

    Inca o data multumesc pentru raspunsul de la „raspunsuri vechi”. Exemplele istorice pe care le dadusem erau tocmai din dorinta de arata ca nu consider lipsa de inteligenta emotionala un arhetip general prezent, in orice timp si la toate grupurile sociale. Sunt de acord ca au existat personalitati politice si personaje istorice care au inspirat, au emotionat masele si au provocat, prin emotie colectiva, evenimente istorice exceptionale. Au existat insa in istoria noastra si foarte multe momente in care romanii au pierdut beneficiul victoriei, desi batalia fusese castigata. Putem gasi acest stil si la „verii” nostri francezi sau italieni, in mai mica proportie (sau consecinte mai putin catastrofale). Referindu-ne la momentul actual, consider ca exista o lipsa generalizata de inteligenta emotionala care impiedica transfromarea nemultumirii generale intr-un rezultat politic. Nici publicul (prin manifestarile proprii de tip sindical, societate civila, demonstratii de strada, dezabtere publica, protest ), nici opozitia , nu reusesc sa produca masa critica necesara schimbarii actualei puteri. Desi in acest moment opinia publica si opozitia par sa rezoneze, sa fie unite de dorinta de schimbare, aceasta nu se produce, iar confluenta celor doua forte este dificila, lenta si usor de demontat de catre puterea actuala. Evidenta confirma ceea ce spun. Nici solutia politica, nici solutia „revolutionara”, nici solutia „de constiinta” nu duc la o schimbare ce oricui astazi, pare fireasca si mai ales necesara. Traim timpuri ciudate, daca privim obiectiv. Societatea este mai divizata ca oricand in ultimii 20 de ani. Nu se mai pune problema, ca in anii’90 de anti si pro , as spune ca socialul este fragmentat in multe grupuscule ce nu mai au comunicare. Unele subgrupe sociale se comporta chiar autist. Aceasta duce si la absenta unui proiect national clar si viabil (care actualmente nu e nici macar conturat) la care toti romanii sa participe afectiv si prin efort comun (cum au existat in trecut). Integrarea euro-atlantica s-a dovedit un „dead-end”. Vazuta din afara , un observator rece si critic, ar putea intreba astazi :”Romania, incotro?”.
    Lipsa de reactie , spuneam si in comentariul initial, merge de la pasivitate(ce porneste de la neimplicare si urca pana la nesimtire) pana la protestul extrem. Exemplul pe care l-ati dat, al d-nei invatatoare Cristiana Anghel, este impresionant prin demonstratia de caracter, de tarie si de demnitate a unei persoane, si poate constitui un exemplu personal. Dar nu sunt de acord cu d-voastra cand spuneti ca poate inspira. Personal, nu sunt de acord cu astfel de proteste. Iar miza protestului nu justifica extremismul acestuia. Pana la urma e vorba de o revendicare punctuala, care desi prezentata principial, nu are acea generozitate care sa legitimeze un gest autodistructiv. „Ad impossibilia nemo obligatur”.

    Inspiratia poate veni de la gesturi individuale , de la oameni politici, de la grupuri sociale sau din exemple personale. Dar inspiratia ar trebui sa aduca cu sine un proiect, o idee imbratisata de mai toti, de o majoritate deasupra oricaror micimi. Credeti ca e posibil, credeti ca exista macar conturata o astfel de posibilitate? Va intreb si eu, punandu-ma in pielea unui „outsider” rece , obiectiv si fara patimi: Romania, incotro?
    S-auzim de bine.

  12. 13 leo noiembrie 23, 2010 la 6:09 pm

    O fi valabil într-o societate cu o scară de valori normală, nu într-una de dinupăturici şi pupincurişti în care lumina se ia de la o fufă blondă, arta se măsoară în unităţi scatapieviciene şi adevăratele valori sunt hulite până şi în ziua trecerii la cele veşnice!!!
    Păi s-ar răsuci în mormânt Eminescul ori un Iorga să se ştie puşi pe aceeaşi treaptă cu un SATANIC ABUSER ori vreun aplaudac de-al lui devenit ielită doar pentru că s-a autoinclus în aceeaşi haită de oportunişti de ocazie ce au nimerit corabia câştigătoare a unui cinic pirat!

  13. 14 LePrince noiembrie 23, 2010 la 6:10 pm

    @All
    Am revenit in tara dupa o absenta destul de lunga, iar ultimele zile au fost extrem de aglomerate. Am tinut totusi sub supraveghere blogul, si am vazut ce s-a scris in general. Cred ca am mai pierdut sirul la unele discutii avute, daca e asa, scuze, oricine e interesat de continuare sa ma atentioneze.
    Lipsesc si eu o vreme, iar cand ma-ntorc observ ca o „maria” a reusit sa capteze atentia tuturor prin hlizeli insolente la adresa unor teme serioase si prin „datul cu presupusul” la articolele d-lui Nastase. Fara a fi maligna, „maria” patineaza pe blog fara gratie dar cu efect.
    In rest, toata lumea bine sanatoasa vad, ghitz si marele gremlin „bat clopotele” cu aceeasi energie, victor v si florin m comenteaza pertinent si la obiect, harabula nu a iesit din penitenta autoimpusa, iar aya ramane prezenta constanta ce tine echilibrul unui blog extrem de accesat. Marcus versifica gros si lat fara talent, iar iepurele a fugit peste camp isterizat de „cenzura”. Lipsesc contele si observator , dar se pare ca promit sa revina.
    Dl Nastase a fost extrem de prolific in ultimul timp, a scris mult,a circulat,a conferentiat, a trait evenimente(placute si neplacute) nu voi putea tine pasul cu eventuale comentarii. Dar voi incerca sa ma updatez. Sa vedem….
    S-auzim de bine.

  14. 15 LePrince noiembrie 23, 2010 la 6:12 pm

    @Aya
    @Ghitz bichon
    @All
    Comentariul lui Ghitz de Mauvaisefoi din 28 oct, 10:07am mi-a determinat o replica, dar n-am mai postat-o.O voi combina cu o alta replica,in acelasi context.
    Vazand comentariul lui Ghitz din 8 Nov,7:25 pm, si sirul de replici si contrareplici ce a urmat, ajung la concluzia ca exista grupuri sociale cu un comportament autist. Spre deosebire de Aya, eu il cred pe Bichon cand spune ca respectivele comentarii ii apartin. Se inscriu perfect in linia comportamentala autistica a lui Bichon. Autismul este o afectiune care afecteaza grav relatiile sociale si comunicarea, manifestandu-se prin comportament aberant si repetitiv. Subiectii se izoleaza.
    Recunoscand ca a facut acel comentariu dupa vizitarea mai multor sarba(u)toriti, pun comentariul si ceea ce a urmat pe seama unei scuzabile „iesiri in decor” cu accente bahice.Dar in contextul comportamental bizonian, el este sincer. Precizez ca autismul la care ma refer nu este afectiunea in sine , ci un model de comportament centrat pe sine, „surd” la cei din jur, repetitiv si autoizolant.
    Ghitz apartine unei categorii minoritare, pe cale de disparitie, care a ramas „blocata” in timp si spatiu undeva la nivelul anului 2000. Nu a beneficiat de cresterea economica a anilor 2000-2008 prea mult, dar a incasat „in plin” integrarea europeana si alte „ponoase sociale” legate de evolutia societatii romanesti. Austeritatea, reducerea asistentei sociale si haosul economic din ultimii doi ani, le-au adus celor ca Ghitz „venitul social negativ”. Inertia a actionat asupra categoriei „bizoni” exact ca „nisipurile miscatoare”. Vremurile(din’90 incoace, dar mai ales 2000-2008) au trecut peste bizoni ca o furtuna , ducand dupa sine oportunitati, evenimente, sanse(leganate in aer ca frunzele multicolore, luminate de soarele auriu al toamnei vietii lor) dar si schimbari neintelese, nedreptati si necazuri ( care au avut rolul prafului si resturilor antrenate de orice furtuna). Un anume tip de personalitate ce aduce cu autismul, a facut din categoria „bizoni” victima reasezarii sociale si economice. Bizonii au sperat in’90 sa prinda Orient Express-ul, dar s-au trezit dupa 20 de ani ca in gara in care au asteptat (si s-a asezat praful pe ei) nu mai opreste nici macar „trenul cursa”.

    Exista o explicatie.
    As denumi-o „asteptarea din partea politicului”. Politica a fost prezenta in viata romanilor dupa’90 intr-un alt mod decat „traiesc” politicul ceilalti europeni. As distinge doua grupuri care au trait politicul foarte intens: bizonii, adversarii schimbarii ,adeptii mentinerii status-quo-ului, si visatorii, pentru care orice schimbare este un „mai bine”, o betie efemera a sperantei si visului.Cele doua grupuri sunt „polul nord” si „polul sud”,membrii populatiei generale sunt „intre”, mai mult sau mai putin polarizati. Pentru aceste doua grupuri,politica si politicul a devenit membru de familie, coleg, uneori prieten, dusman, adversar, camarad si partener. Multi au trait politicul intens, dusmanind, imprietenindu-se, divortand sau iubind din cauza politicii. Orizontul de asteptare de la politica al bizonilor si al visatorilor a fost imens.
    Este firesc ca introducerea votului in urna sa determine votantului si un orizont de asteptare, de incredere pe tremen scurt in cel votat, speranta de schimbare\mentinere a unei situatii, planuri personale, dar si colective, nu in ultimul rand expectativa unui „mai bine”. Un „mai bine” de cele mai multe ori nebulos si difuz( mainstream-ul) , conturat si binedefinit(minoritatea cunoscatoare a fenomenului politic in amanunt), inconstient ( minoritatea inculta politic) sau pur si simplu un mai bine imediat si efemer (minoritatea vanduta pe galeti, bani, mici si bere, altele). In ultimii 20 de ani am trecut de la un stat atotputernic, atoatefacator, atoatestiutor, paternalist, omniprezent si omnipotent la un stat redus, retras din multe domenii economice dar si din competente punctuale, un stat partener (cel putin in teorie), un stat participant la viata sociala, economica si culturala fara a mai fi un „stat-sef”, „stat-administrator”, „stat-manager”, „stat-reglementator in toate”. Autoritatea, prezenta si competenta statului anterior’89 capabil sa reglementeze si sa determine(de fapt sa constranga) incepand cu nivelul individual si terminand cu cel colectiv si general , au fost aduse astazi la nivelul de parteneriat, de coleg de social si de interlocutor pentru societate. Teoretic, asta avem. In orice democratie, intalnim statul partener, in nici un caz statul omniprezent. Este definitoriu pentru o democratie. De bine de rau, avem astazi in Romania, o democratie. Asa cum e , o acceptam, si teoretic ar trebui sa o folosim pentru a ne asuma responsabilitati in primul rand individual,dar si colectiv si general.
    Ceea ce vreau sa accentuez este orizontul de asteptare si asumarea. In general, din reflexul uneori nostalgic, romanii(mai ales bizonii) au o asteptare mult prea mare de la politic si autoritatea politic formata si generata. Imi amintesc de valul de entuziasm tembel, inconstient, uneori etilic, entuziasm determinat de alegerea lui Emil Constantinescu in 1996 sau rezultatul electoral din 2004. Desi cele doua momente mentionate sunt foarte diferite , exista o trasatura comuna. Populatia a confundat „schimbarea” din 1996 sau 2004 ca pe o promisiune de prosperitate. Dezamagirea a fost imensa. Bizonii au crezut ca mentinerea status-quo-ului ii va asigura social si economic, ii va „mentine” ca bizoni, percepand schimbarea ca pe o incercare de a-i schimba din bizoni in arheopteryx. Nici bizonii, nici populatia generala nu au inteles ca fara directa implicare, fara efort propriu, fara adaptare si fara participatie proprie, politicul, indiferent ca se numeste stanga sau dreapta, nu le poate rezolva situatiile personale si existentialitatea. Unii, atat bizonii, cat si visatorii au crezut ca politicul instaurat va fi o rezolvare a propriului „Eu”. Ei bine , nu este. Ambelor grupuri li se potriveste replica cinica utilizata de americani „life sucks and then you die”.
    Indiferent ca se numeste social-democratie, crestin-democratie, liberalism, comunism sau ecologisme, nici o ideologie nu poate aduce „fericirea totala” , iar neimplicarea personala, rezistenta la schimbare, inertia si autocompatimirea(toate acestea intalnite la Ghitz) sunt calea sigura spre neimplinire si frustrari sub orice ideologie sau regim.
    Social-democratia „bizoniana”, limitata, limitanta si limitativa, exclude, izoleaza si reduce o ideologie generoasa la un grup caracterizat prin „nevoi si suferinte” ce trebuiesc rezolvate la nivel individual prin ideologie. De exemplu, proprietatea unei marci automobilistice ca Mercedes, exclude pe detinator, in viziunea bizoniana, din social-democratie. Cu exceptia marii burghezii, ce nu poate fi social-democrata decat la modul aventurier, astazi, oricine poate „gandi si simti” social democrat. Aceasta ideologie nu (mai) inseamna de multa vreme confiscare, egalitarism gras si unsuros, sau retorica sforaitoare cu sapca si veston muncitoresc.
    Social-democratia astazi poate insemna orice de la laburismul british, cu amprenta liberala si eticheta centrista, pana la socialismul „cuminte, onorabil, curat si sincer” de sorginte scandinava. Pe aceasta plaja gasim aproape orice categorie sociala. Dar oriunde, individul va respecta autoritatea si se va preocupa de propriul Eu. Politicul si politica va nuanta doar oportunitatea, sansa, conditiile de trai, economia sau impozitele, dar nimeni nu va astepta ca autoritatea sa se implice la nivel individual.
    In cazul lui Ghitz de Mauvaisefoi, atitudinea insolenta, usor jignitoare la adresa proprietarului blogului gasita in comentariile „depuse” la articolul „La multi ani ….” (chiar si alegerea locului de comentat este „neinspirata”, eufemistic vorbind) se datoreste apartenentei la categoria „bizoni”(explicata pe larg mai sus), nuantelor bahice si unor frustrari. La acestea se adauga, „ambalajul” egoismului si posesivitatii lui Ghitz care ar dori ca dl Nastase sa fie doar „al sau”, social democratia sa fie doar „bizoniana”, iar acest blog populat doar de bizoni, theodore si gloabe ideologice. Evident, orice urma de generozitate, de „vedere panoramica” este blocata de ochelarii de cal ai propriilor umori. As putea spune ca Ghitz traieste intr-o cutie de chibrituri.
    S-auzim de bine.
    PS Nu as mai fi postat acest comentariu, pe care nu reuseam sa-l mai termin, dar raspunsul lui Bichon catre Doru Coarna din 23nov 3:25pm, actualizeaza replica mea. Ghitz nu va intelege niciodata ca cei mentionati de el nu au fost nicicand „ai lui Basescu”, dar Basescu a reusit sa fie uneori „al lor”. Daca rezultatul alegerilor prezidentiale in 2004 ar fi fost altul, sunt sigur ca AN ar fi fost „de-al lor” mult mai frecvent decat a reusit sa fie Basescu „al lor”.

  15. 16 Karakas noiembrie 23, 2010 la 6:14 pm

    Da, e o idee buna. Pe linga acesta, poate adaugam si unul al victimelor sistemului capitalist, cu sediul la New York, pe Wall Street. Iata cum mor oameni simpli, care cred in acest sistem: mergi in vacanta in strainatate, iti cumperi polita de asigurare medicala de calatorie. Odata ajuns in strainatate, ai un accident la hotelul unde esti cazat si cazi intr-o piscina, lovindu-te serios la cap. Esti internat intr-un spital din tara gazda care are grija ca fiecare minut in care esti internat sa iti fie facturat. Rudele din tara cer ca pacientul sa fie trimis in tara de origine, insa spitalul nu o face, intrucit banii nu sunt achitati, pentru ca atit hotelul unde ai fost cazat cit si compania de unde ai cumparat polita de asigurare nu reusesc sa stabileasca cine este responsabil sa plateasca. In timp ce capitalistii se cearta care sa nu plateasca, dupa 10 zile esti mort, pentru ca ai crezut in sistemul de asigurari private.

    Povestea e reala:

    http://ca.news.yahoo.com/s/capress/101122/national/cdn_dominican_death

  16. 17 Pali noiembrie 23, 2010 la 6:16 pm

    Buna idee ! Ar putea contribui Dl. Voiculescu si financiar la acest proiect ( din celebrul cont TA ) nu doar cu „plagiat”-ul ?

  17. 18 brindusescu noiembrie 23, 2010 la 6:28 pm

    @ Adrian Natase,

    Fericire si totusi indignarea ramane…

    A fost dat jos steagul cu 5 culori…

    O mica victorie…un pas inainte!!!

  18. 19 LePrince noiembrie 23, 2010 la 6:54 pm

    @Florin m
    @Hipopotamul gratios

    Multumesc pentru „feelingul” de „saracire” a blogului prin absenta mea, exista destui comentatori interesanti, iar dl Nastase reuseste oricum sa mentina starea de vibratie prin articolele postate. Dar oricine e incantat sa stie ca i s-a simtit lipsa. Keep in touch.
    S-auzim de bine.

  19. 20 LePrince noiembrie 23, 2010 la 7:00 pm

    @Aya

    Si tu mi-ai lipsit, inclusiv discutiile noastre. Multumesc pentru salutul regasirii, gasesc timp sa scriu acum. Chiar daca nu am gasit timpul necesar sa raspund, am fost atent la majoritatea articolelor lui AN, si la cele mai multe discutii. Chiar daca usor tardiv(iertare), iti raspund la dedicatia desprinsa din „Doctor Zhivago”- despartirea de Lara, printr-o melodie care vorbeste despre despartire , dar si de regasire.
    Pentru tine, Giorgos Dalaras- Sopasan oi fones(„Vocile au tacut” –nu si ale noastre).Este o melodie ce contine multa sensibilitate. Te voi ruga sa dai tu link-ul.

    S-auzim de bine.

  20. 21 Ghita Bizonu' noiembrie 23, 2010 la 7:18 pm

    Aporpos de testamentul lui Carol I.
    asa ca o curiozitate – Bucurestiul este capitala lipsita de o catedrala gen ptr uzul oficial al sefilor si gubernului (scuze da peste tot in lume se egzista. Numa la noi nu !).
    Curios , nu ?
    Dupa procalamrea Independentei i-ar fi stat bine lu carol cel trufas sa isi puna corroana de otel intr-o noua catedrala care sa serbeze Victoria si Neatarmanrea (cele 2 functii prime ale suveranului). Si era trufas da totusi ..
    A fost Unirea cea Mare. Ma rog locul cel mai bun ptr incornarea lu Ferdinad Intregitorul era Alba Iulia (traditia deh … ). A fost construita o biserica stiuta ca a Incoronarii (frumoasa). Insa se merita si o catedrala a Regatului Intregit , nu ?!
    Nu a fost …..
    Asa ca si Panteonul national …(sa nu mai zic din nou ce certuri ar prilejui alegerea !!!! Ca o mica observatie – nu am fost in satre sa dam noi „repartitii” nici ptr monumentul din Parcul Carol ….)

  21. 22 contele noiembrie 23, 2010 la 7:22 pm

    Doru Coarnă

    N-am chef acum să mai combat pe nimeni . Ce-am avut de spus , am spus . Din câte ţin minte eu , tu aveai un alt vocabular . Dacă eşti fan al acestui tip de exprimare , indiferent de cât de revoltat eşti , înseamnă că m-am înşelat în privinţa ta .

  22. 23 popateapa noiembrie 23, 2010 la 7:32 pm

    Am rămas surprins de prezentarea făcută României pe site-ul New York Times
    https://popateapa.wordpress.com/wp-admin/post-new.php?post_type=post

    Tuesday, November 23, 2010
    World
    General Information on Romania

    Official Name: Romania
    Capital: Bucharest (Current local time)
    Government Type: Republi
    Population: 22,276,056
    Area: 91,699 sq. mi.; somewhat smaller than New York and Pennsylvania combined.
    Languages: Romanian, Hungarian, German
    Literacy: Total population: 97.3; Male: 98.4%; Female: 96.3%
    Year of Independence: 9 May 1877
    Web site: http://www.presidency.ro/

    Asa apare pe site-ul de la NYT Romania

  23. 24 189ah noiembrie 23, 2010 la 8:23 pm

    Ref Maria
    memoria colectivă este scurta… Atât in plan colectiv cât si in cel individual, exista tendinţa de a uita tot ce este negativ si de a extrage, din experientele anterioare, oricât de neplacute si/sau dureroase ar fi acestea, mai degrabă partea pozitivă a acestora.
    Pe acest tip de reacţie, fireasca de altfel, se „aseaza” cu tupeu, virulenta, chiar violenta, in spaţiile politico-economice care trebuie sa (re)devină colonii, mesaje transmise constant si… gras finantat, al căror unic scop este cel de a „orienta” mentalul colectiv al noilor generatii pe coordonatele de „interes” si nu pe cele ale adevărului istoric.

    Întrebare: dacă la Yalta, decizia de impartire a lumii/Europei a fost luată de către cei trei ilustrii reprezentanţi ai SUA, UK si URSS,

    dacă aceasta decizie de creare a sferelor de influenţa si, deci, de validare a sistemului instituit de URSS pe o mare parte a teritoriului european, FARA CONSULTAREA liderilor/popoarelor respective, cărora li s-a impus cu forţa un sistem politic non-democrat,

    dacă, nici liderii, nici popoarele nu au acceptat/validat sistemele politice ce le-au fost impuse cu forţa,

    CINE trebuie sa plătească ptr ororile regimului comunist?
    Aceleaşi popoare, cărora le-a fost impus cu forţa?
    Generatiilor viitoare ale acestor popoare? Etc.etc.etc……

    Oare asiaticii degeaba spun ca „omului ii sunt necesari câţiva ani ptr a învaţa sa vorbească si o viaţa întreagă ptr a învăța sa taca”?

    Imi pun aceasta întrebare numai ptr ca reactia ta mi-a reamintit încă una dintre ratiunile ptr care, in opinia mea, niciodată nu va putea fi comparat cel pe al cărui blog îţi exprimi gandurile, cu „profesorul” de istorie Antonescu, al cărui intelect este macinat exclusiv de… marota „șo’ pă’ comunistii nenorociti” . Cer scuze ptr duritatea limbajului dar unui profesor nu-i poate fi iertata constanța cu care, falsificand adevarul istoric, urmăreşte manipularea mentalului colectiv….

  24. 25 LePrince noiembrie 23, 2010 la 8:33 pm

    @Adrian Nastase

    Simbioza lume interlopa-politic nu este ceva nou si exista oriunde. Generalizarea acesteia e specifica si originala aici. In Romania aceasta coabitare s-a accentuat pe parcursul timpului si a fost un element al fiecarei guvernari. Nici 2000-2004 nu a fost foarte diferit. Spuneti ca este o generalitate. Asa este. Aveti dreptate sa spuneti ca daca au fost ,ele ar fi trebuit rezolvate.Dar ca replica, as putea sa va citez: „e o afirmatie”. Nu cred ca schimbarile din MAI vor rezolva ceva major. Se vor roti unele cadre pentru a da o aparenta de onorabilitate. Putem politiza coruptia din politie si lipsa de profesionalism, dar nu cred ca atat timp cat politicul nu va reactiona eficient,si mai ales unitar, politia va fi altfel.

    Corelarea evenimentelor din MAI cu „reglarile de conturi” din PDL este foarte probabil ,reala. Vorbeam cu ceva vreme in urma de tensiunile din PDL, cu varful de lance in zona Blaga. Probabil vom asista la o „succesiune” a mostenirii PDL. Interesant va fi cine va lua „partea negativa”.

    S-auzim de bine.

  25. 26 i.nicolae noiembrie 23, 2010 la 8:37 pm

    Panteon? Pentru ce?Sa ajunga „smecherii” sa vanda „pasapoarte”de intrare in el?Asa a fost si mai este cu certificatele de revolutionar,handicapat etc,diplome si autorizatii idem si cate si mai cate,pentru ca asta e Romania,nu credeti ?Noi sa fim in stare sa cladim o Romanie normala in care sa se poata trai normal ,si apoi mai vedem .

    Sa auzim de bine

  26. 27 Harabula noiembrie 23, 2010 la 8:52 pm

    Aleea statuilor comandate de Voiculescu este o treaba de ţopârlan. Eu n-am vazu-o decat la tv. Dar este de prost gust sa amplasezi statui-biftecuri la gramada.
    A comanda si a face o statuie sunt treburi care nu-s de nasul unuia ca Voiculesu. Baronul rosu ar fi putut intra in istoria culturii cu un singur monument, daca ar fi avut ceva bun gust si bun simt.

    Acum vrea sa faca spectacole mortuare. El ar trebuii sa stie ca moartea este ceva personal, pe care fiecare il traverseaza altfel.
    Paunescu, fanfaron, grandoman, extravertit a preferat sa se expuna public cam indecent, dupa gustul meu.. Dar nu toti oamenii sunt asa. Fanus Neagu a cerut presei sa-l lase sa-si duca singur crucea (cancerul).

    Domnul Nastase da exemplu Pantheonului francez si italian. Ambele popoare au infinit mai multi oameni mari inmormantati prin alte parti. Dealtfel familiile unora au refuzat inmormantarile acolo.

  27. 28 alex.dumitrascu noiembrie 23, 2010 la 8:53 pm

    Pai bine, panteon se cere, da pe asta unde il punem, tot in panteon?
    Ca vorba aia, daca nu ne gandim din timp dupa aia alergam bezmetici.

  28. 29 Blizzard noiembrie 23, 2010 la 9:37 pm

    @Doru Coarna
    „Ce-ar fi sa le lasam urmasilor mostenire o tara in care sa poata trai?”
    Frumos spus.
    Completez si eu: ce-ar fi sa oferim celor din prezent un scop pentru care sa traiasca (in aceasta tara)?

    Altfel, eu vad lucrurile putin diferit si in loc de un Panteon propun sa facem o groapa comuna pentru toti politicienii postrevolutionari; e mai ieftin si mai relevant pentru istorie si posteritate.

  29. 30 189ah noiembrie 23, 2010 la 10:28 pm

    1. In romanica nu este reglementat „holdingul”. Nu exista nici reglementări europene ci doar naţionale.
    2. A opera cu notiuni juridice inexistente in spaţiul juridic in care operezi/administrezi un fond de mărimea asta, exprima gradul de cunoaştere, extrem de „ridicat”, asupra legislaţiei europene dacă nu si romanesti
    3. El, mobius, cere listarea, pe o piaţa de capital, a doua companii cu acţionar majoritar statul, in condiţii de parteneriat? Timbuktuuuuu
    4. Dacă ne-am călcat in picioare diamantele, dacă le-am aruncat in mocirla, are vreun sens sa ne întrebăm de ce arendasii noi sunt urmasii lui Tanase Scatiu?
    5. Dacă regimul juridic al pieţei financiare europene/naţionale nu ne este familiar nici măcar noua (mediului politic românesc), ce ne miram ca inghitim „gogosile” pe care oricine ni le arunca-n troaca?
    Furtul de facto? Era pe când nu s-a văzut… A fost iniţiat in 2005 si s-a publicat in Monitorul oficial. Mobius? Face ce ştie mai bine: bani aplicand impozitele pe prostie…

  30. 31 maria noiembrie 23, 2010 la 11:36 pm

    @189ah,
    ai dreptate si sunt intru totul deacord cu tine. germania plateste pretul atrocitatilor naziste si acum. poate ca si sua si uk plateste pretul atrocitatilor comuniste sau poate ca ar trebui s-o faca. poate ca banii de la fond ar trebui considerati de catre sua, plata pentru acele atrocitati. poate ca sua plateste si in plan economic intern sau cred ca poate ar trebui sa o faca daca nu o face inca.
    insa cred ca paunescu a fost si el o victima al acelui curent. si nu cred ca el sau alti romani ar trebui gasiti tapi ispasitori pentru atrocitatile comuniste. altminteri si liberalii de atunci cred ca ar putea fi facuti vinovati. si nu cred ca rezolvam ceva cu asta decat poate o lupta si o ura interna care nu va duce decat la pierderea increderii in noi insinem, la destabilizarea noastra ca popor, la un haos intern din care nu vom castiga nimic.

    @LePrincem,

    pe mine mama m-a invatat ca atunci cand vorbesc despre o persoana prezenta sa ma adresez direct ei. observ ca tu ai lipsit de acasa cand mama ta a tinut aceasta lectie.
    cum iti permiti sa spui ca cineva indiferent cine eu sau altcineva da la pres atricolele domnului nastase? chiar asa? chiar asa crezi ca articolele domnului nastase se pot da la pres? eu cred ca nimeni pe aceasta planeta nu poate poate da la pres articolele domnului nastase. nici macar tu. in ce ma priveste il iubesc si il respect pe domnu nastase. dar foarte bine! daca crezi ca am dat la pres articolele domnului nastase inseamna ca ma inzestrezi cu capacitati paranormale si supraomenesti lucru pentru care iti multumesc 🙂

  31. 32 maria noiembrie 23, 2010 la 11:51 pm

    @LePrincem,
    domnul nastase poate face ce vrea pe blogul dumnealui. si orice comentariu care nu-i convine are dreptul sa-l stearga. dar nu cred ca cineva ar putea sa scrie ceva la care domnu nastase sa nu aibe replica. asa ca singurul dat la pres nu poate fi decat comentatorul. :))

  32. 33 rusu noiembrie 24, 2010 la 12:31 am

    Domnule Nastase, o singura precizare: marimea. Avem un arc de triumf, mai mic decat cel din Paris, ceea ce ma face sa ma simt inferior fata de francezi. Daca se va face , sa fie de CEL PUTIN marimea celui francez. Trebuie sa fie grandios panteonul, pe masura poporului roman.

  33. 34 blogideologic noiembrie 24, 2010 la 5:40 am

    Profesorul britanic Tom Gallagher îi denigrează pe români şi capacitatea intelectuală românească http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/ue-ar-trebui-sa-stie-ca-romania-nu-e-in-stare-sa-se-modernizeze-207099.html

  34. 35 blogideologic noiembrie 24, 2010 la 5:44 am

    @nickLePrince
    Am constatat deja că în perioada absenţei tale de pe blogul AN ai lucrat ideologic din greu împotriva României şi a intereselor româneşti.

  35. 36 blogideologic noiembrie 24, 2010 la 5:47 am

    Magda URSACHE : +În Iaşul noilor zidiri, închidem filiale de biblioteci, muzee (cînd nu le retrocedăm, cum s-a întîmplat cu o bijuterie muzeală: Casa Vornicului Alecsandri, găzduind Muzeul Teatrului Naţional), masacrul patrimoniului continuînd. Ar trebui să vedeţi cum arată casele Gavril Muzicescu, Mihai Codreanu, Topîrceanu, dar şi cea în care a fost scrisă Istoria literaturii române de la origini pînă în prezent. Doar castanul Teodorenilor, mutilat, n-a căzut încă. Toate indică indiferenţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional faţă de Cultură. Doar şapte inşi se ocupă – zice-se – de patrimoniu, iar cartografierea clădirilor cu valoare istorică, începută de Th. Paleologu, a eşuat. Nici urmă de proiectul URME, judecînd după starea casei de patrimoniu A.D. Xenopol, unul dintre iluştrii profesori ieşeni (o vreme a fost sediu de dubioasă universitate pe taxă).+

  36. 37 Vasile, noiembrie 24, 2010 la 8:04 am

    Da nu!

    bani aruncati aiurea sau poate nu , pentru nelinistea mortilor aruncati de colo colo in functie de nelinistile politicului nostru abject!

  37. 38 contele noiembrie 24, 2010 la 8:47 am

    @ LePrince
    Aristocraţii te salută !

    @ Harabula
    Salut !

  38. 39 blogideologic noiembrie 24, 2010 la 8:59 am

    Constat că în textul interviului http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469.html nu apar cuvintele „slav” şi „slavonic”. Detaliul acesta este revelator. Deci Neagu Djuvara nu atacă pravoslavismul, ci ortodoxia latină. Dar şi pravoslavismul rusesc atacă ortodoxia latină a românilor. Deci Neagu Djuvara face front comun cu Moscova împotriva tradiţiilor religioase la români. Nu pot conchide decât că acest Neagu Djuvara este un agent camuflat al intereselor Rusiei pravoslavnice. Pentru că tradiţia religioasă la români are o miză enormă pentru Moscova şi panslavism! „Buturuga mică răstoarnă carul mare” al Rusiei!, din acest punct de vedere este deosebit de important să păstrăm tradiţia noastră religioasă ortodoxă ! În opinia mea, ideile lui Petre Ţuţea despre Teologia Politică în interpretarea ortodoxă românească sunt mai valoroase decât interpretările cumanizante ale unui Neagu Djuvara despre istoria noastră. Ceea ce Neagu Djuvara ori nu ştie, ori uită, ori nu vrea să spună, este faptul că drepturile regaliene ale popoarelor ortodoxe nu sunt date în mod egal de teologia politică. România ortodoxă are mai multă legitimitate regaliană la drepturile sale acordate prin teologia politică (vedeţi şi lucrarea lui G.F. Reilly, Imperium and Sacerdotium According to St. Basil the Great. Washington, DC, 1945) decât are Rusia pravoslavnică ! Nu trebuie să încetăm să ne rugăm Sfântului Părinte Ierarh Vasile cel Mare pentru că ne-a dat nouă aceste drepturi !

  39. 41 contele noiembrie 24, 2010 la 9:36 am

    La cât este de divizată societatea de astăzi , la câtă ură s-a strâns , Panteonul ar sfârşi bombardat cu pietre . Mă rog , ar putea scăpa de dezastru doar dacă ” istoria ” s-ar opri undeva prin anii 60 . Şi dacă ideea a prins contur datorită morţii lui Adrian Păunescu cu atât mai mult am dreptate . Rar am văzut atâta încrâncenare ca la decesul dumnealui . Ce dezbateri televizate s-ar face pe tema accesului în Panteon , ce mai ratinguri , ce mai pasiuni s-ar dezlănţui …Şi foamea s-ar suporta mai uşor . Am face ce ştie românul mai bine să facă : bâlci .
    Am o întrebare : Ceauşescu intră în Panteon ? Este celebru , strălucit, vestit pentru calităţile sale …

  40. 42 contele noiembrie 24, 2010 la 9:47 am

    @ blogideologic

    Cum ai constatat că LePrince a lucrat ideologic din greu împotriva României ?! Explică-mi şi promit că voi tăia orice comunicare cu acest … cu acest …trădător al neamului românesc !

    contele , un român verde deschis , nealogen , neevreu , neungur şi , în general , nevinovat

  41. 43 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 10:01 am

    Print al Minciunii ce calca pe urmele despicate ale sulfurosului sau tata

    In primul rand prost (sens figurat , rau )ai revenit !
    In al doilea rand acuza mahalageasca referitoare la tribulatii bahice pastreaz-o ptr Plesi, Licheleni si alti Pata din legiunea lu Chivas Bey , vajnici sutinatori ai Primului etilist al tarii si fosti sustinaroi ai Tzapului (dupa un Tzap a urmat un Lup {de mare} , Sper ca stii de unde am luat aceaste imagini !).
    Ma rog din varii motive nu toate imputabile mie ai dreptate. Eu nu am castigat prea mult in anii 2000-2008 . Cele ce imi sunt imputabile ar tine de lipsa de entuziasm in lins – specifica celor de teapa ta .
    Cu social democratia . Esti opri tampit ori de buna credinta punica (data fiind intunecata ta ascendenta inclin catre ultima ipotenuza). Deplasarea mai noua a social democratiei catre caviar si grupurile marginale duce cam peste tot la pierderea voturilor populare si ridicarea unor curente de dreapta extrema , apropiate sau chiar neofasciste . Razi cat vrei insa si Romania se prea poa sa se sincronizeze cu Austria, Italia , Franta cand Soitarul Nationale va fi inlocuit cu un ins serios . Daca nu ai fi prea preocupat sa pupinbasesti ai observa ca primlele semne sunt deja prezente. Insa pregatindu-te sa bei apa de la Noutzy preferi sa-mi plasezi mie raspunderea partizanatului probashesc uitand subtila argumentatie a lu Plesu in favoarea Marelui Carmaci si partizanatu lu Baconsky si a lu Paleologu Pleasca .
    Cat despre ”a ne asuma responsabilitati in primul rand individual,dar si colectiv si general.” uiti micul amaunt ca cei ca tine – adica teleptualii – au vandut iluzii despre integrare . Atat v-a dus capul si acu asteptati ca altii sa gaseasca solutii . Atitudine tipic fanariota , portocalie si boccie (auzisi cumva ca protejatii lu Boc au primit tot soiul de “stimulente” in numele solidaritatii ? Pesemne ptr ideile de taieri diverse… da nu de la cei ca tine!!!)
    Si as mai observa ca presupusu auto Conte de Malotru a reaparut in apararea Pasionarei pedelaste … conform ordonatelor.
    Oricum multumesc ptr prea lungul mesaaj ce imi este dedicat. Eu traduc asta prin faptul ca intr-adevar contez ca o voce distincta ce vorbeste in numele majoritatii tacute . Adica sunt ce mi-am propus sa fiu .
    As mai observa ca atentia cu care ai monitorizat blogul este in discordanta cu “discretia” ta .. deci nu deplasarea te-a impiedicat sa te iecsprimi ci, presupun, lipsa “ordonantelor”. Acu ca jocu a fost relansat cu lansarea acelui nou Luceafar* al pedelastiei originale is sigur de prezenta ta pe aici … si ca vei transpune indicacatiunile pretioase (mai ales in expresie baneasca) pe acest blog , ca acu ai de unde sa iei lumina …
    Insa cand e vorba de generozitatea social democratiei tale mediteaza asupra zicalei ca atunci cand saracu da pomana bogatului se bucura diavolul …Te bucuri cam prea mult.

    Oh, da . Insolenta mea. Eu as zice aroganta . Are un motiv simplu – votul meu este de vanzare. Eu sunt “piata”. Eu sunt clientul Si clientul are intotdeauna dreptate ! Daca eu Bizonu’ (ca personaj colectiv, asa cum tu insuti recunosti!) ma sucesc la stanga ori la dreapta politicienii trec in opozitie sau ajung in fruntea mesei ! Eu nu am nevoie de PSD ori de liderii sai ci PSD are nevoie de mine !!

    * Luceafar ..oare cum suna pe latineste ?

  42. 44 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 10:27 am

    Despre nostalgia dupa sur Nae Ciuruitu’

    sau cum zis-a ardeleanu ca patesti le Becs daca nu manci zupa la masa …

    Ma rog motive ar fi multiple – macar ca pe vremea aia eram tineri (nu ma luati cu fleacuri ca cum era oribil. Fiindca in prima nu era chiar atat de oribil {am zis chiar atat} si a doua c’asa-i pisicu uman .. ce nu ati auzit nici un batran ce misto a fost tineretea lui ? Tineretea lui de front, incorporat in 39 liberat in 45 , paduchi , marsuri infernale, geruri groaznice, pamantu tare ca fieru si tancuri T34 sarjand , baraje de artilerie si tot tacamu ca nov 89 era raiul pe pamant comparat cu cotu Donului ori Stalingrad !!).
    Insa sa ne amintim ca exact in ian 90 Brucan zicea „sa fim atenti ca sa nu fie regretat Ceausescu !” iar Gelu Voican-Groparu zicea ceva in genul „peste 40 de ani voi cersi pe cel mai mare bulevard din Bucuresti exact sub placuta pe care scrie numele bulevardului : Nicolae Ceausescu!”….
    Insa se mai intampla ceva. Un amic din Canda (care a stat 3 ore sa voteze ca Base sa nu fie demis si inca pe atat sa isi dea votu in 2008 si 2010 tot astora !) zicea : ba Ghita ca pe vremea lu Ceasca nu o sa mai fim!”
    Aici este durerea…
    Vrem nu vrem totusi epoca lu sir Nae Carpaciu a fost o epoca de ambitz. Sa fim si noi ceva pe lumea asta . Sa ne modernizam . Sa nu stam la a coada dnlor Vacs si Sapa.
    Am construit industrii . Electronica, inclus calculatoare. Centrale atomoelectrice (ma rog le-am inceput).Mamaia era statiune de nivel european . Ceasca se plimba cu caleasca regala in Londra (azi Londonistan) . Eram furizorii de tehnologie ptr China . Africanii se uitau la noi ca la niste dezvoltati . Machel zicea poate Ceasescu va da gheata , da la mine nici io n-am !!” (si noi plini de entuziasm “baiete ada alta bere ca asta e nu-i rece si mai baga o gheata in frapiera !!”). Grecii veneau la universitati in Bucuresti si se simteau ca casa : “stii si tata are un ARO ! iar unchiu si-a cumparat un tractor romanesc!!”. Injuram pe sir Nae ca Eurocordu nu se vindea si in tara (ma rog s-a vandut cand se cam tecuse ).Nimeni nu intorcea spatele lu sir Nae , macar pana in 81 . Si dupa 81 Pingelica discuta cu grupu de la Roma … ba il mai peria si Gigi Securistu viciu Americii (Tufisu al batran). Ba p’a dreapta in 69 din 40 de insi trimisi la CII la specializare s-au intors 40 ( cu 3 Fiaturi …plus nu stiu cate casetofoane). Ungurii doreau o Dacia …
    Da. A fost ca naiba din 82 ! Insa ce dracu ne-am platit datoriile. Maine va fi ca atunci ca avem iar datorii .. da ce am facut cu ele ?!
    Nu stiu cine a zis ca omu nu traieste doar cu paine ..
    Suntem pe cale sa intelegem intelpciunea acelui parinte al Bisericii …
    Fiindca dragilor omu nu traieste doar cu paine .. si azi fugim din tara – ramasi fara speranta la closetu din fundu curtii din epoca de scandura … Base e tratat cu spatele de toti sefii de state .. romanii bajeniti sunt noii jidani ai Europei … Ne afundam pe zi ce trece in primitivism si superstitii ….Suntem si saraci si dispretuiti . Ne autodispretuim si suntem invatati ca asa este bine si frumos …
    Nu ma luati cu ce era nasol pe atunci. Tin minte . Stiu mai multe decat altii cata impostura era in acea epoca ..
    Insa .. insa sa nu escamotam adevarul . Ceasca a avut o viziune despre modernizare si a incecat sa o puna in fapt . Ca viziunea era usor cam gresita , ca metodele au fost eronate , ca pana ala urma am intrat in rahat este adevarat . Insa era o viziune despre modernizare , sa fim in rand cu “surorile noastre latine din Europa” cum zicea Catzavencu …Si la mica barfa la Mangalia hotelul Simens era plin de nemti federali.
    Azi ?!
    La Simens nemtii ii numeri pe deste si vara … si luam lumina de la Nouzty spaima constitutiei !!! Si Base pe post de Machel este tratat cu spatele de Sarcopitecu .

    D’aia e pa nasoale . Azi in multe domenii ne cam comparam cu Africa Neagra. Pe plan european suntem tratati mai rau daca am fi cetateni gabonezi sau din Burkinofasolezi.
    Nivelu spre care tindem ar fi cam tot pe acolo …
    Partea nasoala este ca anii lu sir Nae risca sa fie perceputi ca epoca de maxima modernizare a Romaniei ….
    Si sa va zic ceva – miturile sunt cele mai tari. Mai tari decat adevarul obiectiv !!

  43. 45 Dragos noiembrie 24, 2010 la 10:51 am

    @Aya
    @Harabula
    @LePrince
    @Contele

    nu va inchipuiti cat ne bucura refacerea gastii noastre (noi, acesti frumosi postaci ai blogului AN).
    Sintagma „blog cu acord intelectual – continut implicit” capata, astfel, sens.

  44. 46 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 11:00 am

    Pintul Minciuii samd

    acu observai perla perlissina a stultissimului fiu al tatalui tau intru spirit (nu intelegeti spirt adica alcool !):
    Ghitz nu va intelege niciodata ca cei mentionati de el nu au fost nicicand „ai lui Basescu”, dar Basescu a reusit sa fie uneori „al lor”. Daca rezultatul alegerilor prezidentiale in 2004 ar fi fost altul, sunt sigur ca AN ar fi fost „de-al lor” mult mai frecvent decat a reusit sa fie Basescu „al lor”.
    asta referitor la ce ziceam io Deci as zice ca specificul intelctualitatii noastre este sa caute un despot pe care sa=l ipuna boborului …dupa care la dracu cu mai bine ptr toti l;or sa le fie bine si sa se bucure privind greutatile prostimii. Deh de la fanarioti la boierii mintii.
    Deci stupidissme eu ii acuzam pe adoratorii lu Palton al cu vizuina viziunii de unele gusturi elenistice in ce priveste politichia si sistemu de conducere .
    Din „inteligenta” lu matele postare se poa intelege ca de fapt teleptualitatea noastra nu este in cautarea unui Principe dornic de mecenat ce sa premieze un eventual Vergilu (exegi momunentum .. da presupun ca nu stii …) pe baza zisei ca un poet mananca mai putin ca un leu (insa azi vrea si BMW si Alfa Romeo !) ci :
    1) is dusi de nas de Chivas bey preot a lu Bachus in taberne si al lu Venus Venalis prin locantele de Amor tarifat pesemne fermecati de talentu cu care compune in vers alexandrin despre microcosmos ca reflexie a macrocosmosului meta , post si patafizic
    2)au o conduita de fluture , com piuma a la vento , posibila venala
    3)daca careva doreste sa ia exemple de onestitate sa nu cate prin gruprile elitei teleptuale ci mai bine sa mearga pe centura !!!
    4)daca doreste careva sa gaseasca insi care sa nu puna botu la toate prostiile si sa nu se imbete cu apa chioara sa cate printre soferii de camioane (insi integri la cap care cand se machesc o fac cu spirtoase !!)

    Cum era bancu ala cu Bula ?
    Da de ce a murit bunicu tau ?
    Pai taia lemne si s-a ranit la picior !
    Da din asta nu se moare !!
    Nu. Da l-a impuscat tata ca sa nu se mai chinuie !!

    Auzi nu esti tu tatal lu Bula ?!

  45. 47 blizzard noiembrie 24, 2010 la 11:01 am

    @Ghitza Bizonu’

    Trageti va rog si pe tema: „mai multe partide vs partid unic”. Ca si aici e prost inteleasa democratia romaneasca, adica vin niste incompetenti care castiga niste alegeri si au ca scop cresterea numarului de incompetenti din sistem ca mod de rasplatire a efortului pentru castigarea alegerilor si dupa ce acei incompetenti sunt sanctionati de electorat si aruncati in opozitie, vine cealalta tabara cu incompetentii si banditii proprii…si uite asa o luam de la capat :).

    Asta unu la mana, ca doi la mana ar mai fi si vechea poveste care ma reguleaza pe mine, respectiv treaba cu finantarea partidelor aka rasplatirea clientelei politice.

  46. 48 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 11:02 am

    blogideologic

    zisul cuman africanizat este , dupa toate probalitatile , catolic . Asa ca expira de ecumenism vaticanic” Papa uber alles !!

  47. 50 Baronul Munchhausen noiembrie 24, 2010 la 12:12 pm

    @All,

    Ideea construirii unui panteon national este interesanta dar nu mi se pare oportuna, nu numai din motive economice(de unde bani pentru constructia acestui impozant edificiu, fiindca asa ar trebui sa fie?) deoarece noi nu suntem in stare sa pastram in conditii multumitoare nici macar monumentele pe care le avem? Pe langa motivele de ordin economic, mai importante mi se par altele: care vor fi „criteriile de admitere” pentru intrarea in panteonul national a unor persoane? Atata vreme cat societatea noastra este mai divizata ca oricand, cum se va ajunge la un acord ca X merita sa fie depus in panteon? Sa ma scuze d-l Nastase, dar nu cred ca a.paunescu este prototipul de personalitate care ar merita sa fie „senator de drept” pentru a-si trai vesnicia in panteon. Si cand spun asta nu ma refer exclusiv nici la talentul lui poetic, nici la inrolarea voluntara in „propaganda team-ul” ceausist, ci la sceasta alambicare a peziei cu slugarnicia fata de un regim despotic. Nici macar rezultatul unui referendum national, pe tema acceptarii lui paunescu in panteon, nu ar pune capat disputei, fiindca, in buna traditie romaneasca, cei care ar pierde, ar invoca trucarea rezultatelor, furtul de voturi, etc.
    Si, ca sa ma refer doar la opinia unui forumist de pe aici, noi vedem drept conspiratie impotriva poporului roman, orice opinie, orice carte care ne pune adevarul in fata, exact ca o oglinda. Eu abia astept sa citesc noua carte a lui T.Gallagher, asa cum am citit si precedenta(Furtul unei natiuni), tocmai fiindca se refera la o perioada pe care am trait-o cu totii. Daca ar fi vorba despre o perioada mai veche, de acum 100-150 de ani, nu am avea prea multe argumente factice fiindca, se stie, ca indepartarea in timp, infrumuseteasa perspectiva si estompeaza, oarecum, aprehensiunile unora dintre noi ca se urmareste ceva periculos pentru neamul mioritic. Dar, asa, in cazzul acestei noi carti, fiecare dintre noi vom putea cantari, dupa propriile capacitati intelectuale, cum suntem perceputi dinafara, cum apare ciorovaiala noastra zilnica in ochii strainilor, cum incercam sa ne ascundem rahatul sub presh(chiar in conditiile unei prese, asa zise pluraliste). Doar pe vremea lui ceausescu orice critica la adresa lui, ca dictator nemilos, era subinteleasa drept un atac la adresa Romaniei, o conspiratie a dusmanilor nostri traditionali sau mai noi.
    Revenind la tema panteonului, consider ca este si prematura constructia unui asemenea edificiu, fiindca polarizarea acuta a societatii noastre actuale ar avea efecte dintre cele mai adacadabrante: un fost om de cultura, simpatizant al unui partid(sa zicem, X) ar putea fi azi admis in panteon, pentru ca maine, dupa schimbarea guvernului(pe baza unui scrutin legislativ), sa fie scos cu surle si trambite, pe motiv ca a actionat impotriva poporului roman sau ca nu si-a limpezit relatia cu trecutul comunist. Si, fiindca acest blog este un forum de discutii, onest ar fi sa pastram o minima decenta si sa nu improscam cu invective pe cei ce au alta opinie decat noi. Atacul injurios la persoana, ca solutie de combatere a adversarului(adica, ce adversar?), nu poate fi catalogat nici semn al barbatiei, nici al patriotismului, sau drept simbol al spiritului de revolutionar care zace in noi(mai latent la unii, dar foarte vizibil la altii), ci o dovada ca a mers la 5 sau la 6 ani la scoala 😀 😀 😀

    P.S. Traditional, varsta la care incepe scoala pentru un copil, este de 7 ani, de aici, chestia cu cei 7 ani de acasa.

  48. 51 Daniel noiembrie 24, 2010 la 12:20 pm

    @Printul
    Interesanta descrierea pe care ai facut-o categoriei bizonilor. Dar am o indoiala si anume ca cel ce se autobrand-uieste bizon chiar este si in interior, nu doar blana. E ca la Sexy-Braileanca, adica daca esti sexy nu mai trebuie sa si comunici acest lucru care ar trebui sa fie evident. Cred ca blana de bizon doreste sa ascunda adevaratul animal cu dentitie carnivora, nu rumegatoare. Camuflajul de bizon poate insela cativa bizoni, de aici si pretentia de reprezentativitate a bizonului blogului dar nu poate rezista prea mult in fata nebizonilor. Desi ii ataca pe intelectuali, bizonul este in mod clar un intelectual si un tip dotat cu genul de calitati pe care le au comentatorii mai importanti despre acest blog. Desi poseda multe insusiri care l-ar fi putut predispune catre succes, undeva pe parcurs s-a intamplat ceva care a stricat mecanismul, astfel ca din tanara speranta Bizonul a devenit o victima a sistemului. Nu stiu ce s-a intamplat, fie un accident fie delasarea proprie, putea fi orice.
    Observa ca pe Bizon nu il deranjeaza ideologiile, nu il deranjeaza nici macar ca este furat si nu il deranjeaza nici faptul ca traim intr-un sistem profund incorect. Pe el il deranjeaza un singur lucru: succesul altora realizat sau potential. El a ales ca strategie de succes, nu ajungerea la nivelul celorlalti ci coborarea tuturor la nivelul lui. Sigur ca este o strategie pierzatoare pentru el si paguboasa pentru grupul care ar alege sa il adopte. Daca ar reusi sa isi schimbe abordarea catre una pozitiva ar avea sanse de reusita.
    Frustrarea Bizonului provine din faptul ca nu a reusit, desi avea calitatile, nu din faptul ca ar fi bizon, caci nu este. Am prieteni bizoni si reusesc sa ma inteleg cu toti foarte bine chiar daca avem divergente. Blana de bizon e pusa la deruta. Acum este foarte greu spre imposibil ca ceilalti sa accepte coborarea stachetei doar pentru ca Bizonul sa se simta mai bine. Singura cale spre a nu se simti nefericit ar fi lucrul spre imbunatatirea propriei persoane, chiar si cu ajutorul altora, dar in nici un caz pozarea in bizonul nestiutor si simplu care odata ajuns in proximitate iti trage scaunul de sub picioare pentru a te aduce la nivelul lui.
    Totodata scara valorilor bizonice este profund viciata. Observa ca pe Bizon il preocupa bonele, masinile, costul salatei, proprietatile sau banii altora, dar nu il preocupa posibilitatea ca el personal sa fie creator de valoare pentru ceilalti, fie aceasta intelectuala, materiala sau morala. Asta este reteta sigura catre neimplinire. Reteta pentru a iesi din aceasta optica paguboasa este sa gandesti in termeni opusi celor in care gandesti acum si apoi sa actionezi. Stateam de vorba prin 1999, in plina criza economica si sociala, cu o calugarita care era oarecum contrariata de luxul in care stateau unii (era vorba de fostul hotel Sofitel) frecventat de oameni de afaceri dintre care multi erau expati. Retin uimirea ei atunci cand i-am spus ca ma bucur ca exista oameni care isi permit asa ceva deoarece aceasta este dovada ca se poate, daca au reusit ei pot reusi si eu, exista dovada ca este posibil. Nu m-a contrazis, dar am observat ca a ramas pe ganduri. I-am mai spus si ca acei oameni muncesc foarte mult in timpul zilei astfel ca la sfarsit chiar au nevoie de niste conditii de refacere pe masura. Unii dintre acei oameni pe care am ales sa ii inteleg si sa ii ajut in loc sa ii injur si sa ii invidiez mi-au devenit prieteni si clienti ulterior. Exemplul a fost dat pentru bizoni care au dificultati in a vedea fapte si cauzalitati. Trist este ca si conducerea politica gandeste in acesti termeni, dar numai gandeste in acesti termeni cand e vorba de propria clientela, indiferent de partid. Aici este diferenta radicala intre mine si Bizon: pe mine ma deranjeaza ca sunt furat, pe Bizon il deranjeaza succesul hotului, nu metodele si prejudiciul pe care i-l cauzeaza, si succesul oricui in general fie el afacerist, politician sau pitzipoanca. Pacat, caci nu calitatile ii lipsesc Bizonului, ci doar bunavointa!

  49. 52 Marcus noiembrie 24, 2010 la 2:06 pm

    @prinsule iesti de-a dreptu’ si m-ai facut a rosi intru nepriceperea dovedita in ceea ce io numesc poezea. Totusi as dori sa-ti cunosc reactia de „cunoscator” (ma repet, deoarece la soriciu-ti princiar ai tacut precum Alteta Vespasianica In Iarba, la momentul aparitiei ei) asupra acestei fabule ! Ce zici, e cazul sa merg inainte cu astfel de creatii, sau iti aduni mintile uitate in strainatate si nu te mai dai la peni(s)ta mea?
    pana atunci
    sa fii iubit
    marcus

    Ratanu’, Iepurele Si Ursu’

    In ograda de la Cornu, un ratan cam batraior
    S-a visat dormind in noapte, cum c-ar fi cuceritor
    Si ca n-ar scurma-n mocirla si n-ar sta intr-un cotet
    Ci-n padure, printre nobili, el ar fi un porc mistret…
    Obsedat de-asta idee si cu gand la evadat
    Dimineata-si facu planul cum s-ajunga in regat,
    Unde fiarele-s stapane si traiesc in libertate
    Nu hranite in poiata, doar pentru a fi mancate.
    Luandu-si doar o bocceluta ramatorul cel batran
    Se-ndrepta tiptil spre poarta ne-ncuiata de stapan.
    Tocmai cand vroia sa iasa, o gaina cam purie
    Il opri c-o intrebare, unde pleaca vrand sa stie.
    – Iaca plec, ma duc in lume, sunt satul de-anonimat
    Plec la fratii mei cei nobili in al leului regat.
    Dand acest raspuns gainii, doi magari l-au ascultat
    Si la unison cu oara, pe ratan l-au implorat:
    – Ia-ne si pe noi vecine, ca si noi suntem de soi
    Vrem si noi in libertate, nobili, nu sa fim slugoi!
    – Haideti, le raspunse porcul si plecara-ncolonati
    Spre padurea minunata, stapanita de-ai lor frati.
    Dupa drum lung, cu ocoluri si-ascunzis de stapanire
    In zavoi ei ajunsera pe la ceas de asfintire
    Si pe malul unei ape hotarara sa campeze
    Adapost nou sa-si ridice, fericiti sa innopteze.
    Pe cand isi ridicau casa, multumiti de-asa salas
    Din neant, pe nesimtite aparu un iepuras:
    – Ce-i cu voi la ceas de seara, imi pareti cam zabauci,
    Dobitoace-n libertate, in crang umbland ca nauci?
    Auzind asta insulta spusa de un urecheat
    Ratanul, plin de emfaza, ii raspunse suparat:
    – Ia vezi-ti de drum amice, ‘au nu stii cui te-adresezi
    Si cu vorbe de ocara vrei acum sa ma-nervezi !
    Tu nu vezi ca sunt mistretul insotit de-al meu alai,
    Prin prezenta noastra-aicea dam noblete astui plai?
    – Ba sa fim seriosi, amice, ce vad eu e altceva
    Doar trei dobitoace proaste si-un mistret de mucava,
    Prada usoara pentru fiare, pentru ursi si conu’ lup
    De va vede, va manca, la desert, c-un cantalup.
    – Ba, sa-mi fie cu iertare, la puterea-mi de mistret,
    Nici de leu nu-mi este frica, iara lupul n-are pret.
    Nici nu apuca-ngamfatu’ sa-si termine-al sau discurs
    Cand pe ceafa lui cea groasa poposi laba de urs,
    Ce mi-l infasca pe data si-n barlog il transporta
    Trufanda pentru o cina, el pe loc il prepara.

    Morala:
    Daca-ti e dat, prin nascare, dobitoc ca tu sa fii,
    Ramai, frate, in poiata nu te da cu pedigri.

  50. 53 Jr. noiembrie 24, 2010 la 2:53 pm

    Idee frumoasă, iniţiativă lăudabilă; Dar cine ne garantează că nu vor da buzna în Panteon toate râmele, toţi limbricii, dezaxaţii şi nerozii, care bălăcărea viaţa şi opera poetului naţional Adrian Păunescu, înainte de a fi pus capacul pe copârşeu?!
    La noi cultul morţilor sună a doagă spartă în raport cu francezii, de exemplu; Sistemul de valori este cu susul în jos, ca să nu spun altfel. Politicul, va umple Panteonul de mediocrităţi, academicienii se vor înghesui
    pe lângă garduri. Arătaţi-mi un politician valoros din PDL care se califică să-şi doarmă somnul de veci în Panteon şi mă bag în locul lui. În felul acesta eu devin nemuritor dacă scap din mâinile lui Băsescu.

  51. 54 Marcus noiembrie 24, 2010 la 2:54 pm

    @Dragos: vad ca v-ati asumat ideea, de altfel constatata de toata lumea, ca sunteti o gasca. In opinia ea, este bine ca va alintati, in definitiv si dobitoacele domestice, cand le scarpini intre urechi se bucura de acest tratament. Naspa la voi e ca singuri va scarpinati si tot singuri va bucurati.
    In rest, cu apartenenta la guitatoru’ Marele Alb, ramane cum am stabilit 🙂
    Ignat usor si nestresant 🙂
    marcus

  52. 55 pedro noiembrie 24, 2010 la 3:45 pm

    Si eu stiu ca Voiculescu a vorbit pe blog despre panteon inca de acum 3 saptamani. Avand in vedere faptul ca in cimitirul Bellu nu mai exista spatiu, constructia acestui panteon este un lucru util. Sper ca domnul Nastase impreuna cu domnul Voiculescu sa insiste pentru ca acest proiect sa fie realizat.

  53. 56 perla neagra noiembrie 24, 2010 la 5:18 pm

    Acest panteon ar trebui gravat pe frontispiciu cu urmatorul mesaj : Marilor Oameni. Patria Recunoscatoare. Am aflat si eu ca sunt mai multi politicieni care doresc construirea acestui panteon. Printre acestia se afla – dl.profesor Voiculescu şi dl.Nastase. Consider ca daca acesti politicieni se vor implica, acest proiect se va realiza.

  54. 57 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 6:13 pm

    Daniel

    ma umfla rasul. Dupa cata atentie mi se acorda s-ar parea ca io is cel mai important de pe aici (ntz am simtul ridicolului …).
    Da imi lipsesc calitatile necesare sa ma „realizez” : Pilele Cunostintele Relatiile si aplecarea spre pupat .
    Nu, nu ma deranjeaza sucesul altora – atata timp cat este acoperit de valoare . Si ma deranjeaza furtul mai ales cand este exibat cu neobrazarea specifica parvenitsimului …La ideea ta reteta pentru a iesi din aceasta optica paguboasa este sa gandesti in termeni opusi celor in care gandesti acum si apoi sa actionezi. dupa cate inteleg reteta in clar este pupa , lauda ca poate vei primi si tu niste firimituri . Intamplator nu am inclinatii ancilare si nici origine asisderea cestie ce m-a facut sa fiu de la nastere (fiu de burjui) in afara sistemului , daca intelegi .Da am oaresce retineri in presupunerea ca ai intelege – nu de alta dar ai fi putut obsersva ca sunt cestii ideologice ce ma deranjeaza din printzip .
    Oricum m-am saturat sa fiu creator de valoare pentru ceilalti, fie aceasta intelectuala, materiala sau morala si eu sa primesc prea putin … desi asa la amuzament am dat o explicatie la niste intrebari ce framanta scumpa noastra teleptualitate.
    Si te rog fara insulte. Eu nu sunt intelctual , adica parvenit , romanofob , gata sa renunt la principiile mele ptr nitel unt pe paine samd .
    Oricum incep sa fiu curios daca cele scrise de tine arata o eductaie cu oaresce lipsuri culturale ori aparenta de intelgenta este datorata doar deprinderii unei gimnastici verbale ….ca tu oricum te descalifici cand scrii succesul oricui in general fie el afacerist, politician sau pitzipoanca. Sau ma rog (re)atestezi ca „teleptual” e o pitzipoanca cu activitate intelectuala.
    Insa crez ca persoana mea este destul de neinteresanta ptr atata exegeza …
    Si daca e vorba de blana – priveste avatarul meu. Este TR 85 M Bizonul. Are cumva blana ?!

  55. 58 Baronul Munchhausen noiembrie 24, 2010 la 9:13 pm

    @all,

    Daca Voiculescu isi asuma paternalitatea ideii cu panteonul national si daca va contribui cu logistica, de care dispune, la realizarea ideii, fiti siguri ca locul I in panteon va fi ocupat, la propunerea lui Felix insusi, chiar de catre ceausescu, nu numai fiindca a fost mentorul lui, ci si fiindca a permis promovarea lui intr-un post de mare importanta pentru finantele tarii, altfel spus, ceausescu fiind cel care i-a dat in grija conturile de la Crescent, pe care acum le mosteneste fiica-sa…..
    Urmatoarele locuri de pe podiumul panteonului vor fi ocupate de actualii lideri din coalitia psd-pc(us), in ordine alfabetica, ca sa nu se supere nimeni, avand in vedere ca ordinea alfabetica este folosita si in alte situatii delicate.
    Cea mai delicata problema, o data construit panteonul, va fi urmatoarea: incepand cu ce perioada se vor lua in considerare marile personalitati ale neamului romanesc? Cele mai vehiculate repere, de la care sa se inceapa „numaratoarea”, functie de orientarea politica a persoanelor din juriul desemnat in acest scop, cred ca vor fi urmatoarele:
    a) cucerirea Daciei de catre romani;
    b) intemeierea primului stat romanesc (Tara Romaneasca, dupa batalia de la Posada);
    c)unirea principatelor, 1859;
    d) Formarea statului national unitar, 1918;
    e) proclamarea republicii populare romane, 30 decembrie 1947(data importanta pentru anumite partide);
    f) darea in functiune a noului edificiu(data, deocamdata neprecizata).

    Dar, cum deocamdata, ideea cu panteonul e doar in stare de anteproiect, problemele nu vor fi insurmontabile…. 😀 😀 😀

  56. 59 Daniel noiembrie 24, 2010 la 9:55 pm

    @Bizonul
    Eu nu vreau sa te conving. Daca ceea ce ai facut pana acum te duce pe drumul pe care vrei sa mergi poti continua linistit, altfel cred ca ar trebui sa te gandesti unde sa schimbi ceva, eu ti-am facut o sugestie. In rest cu argumentele cu pupatul si alte chestii nu are rost sa iti raspund la niste afirmatii in care nici macar tu nu crezi.
    Pentru pitzipoanca succesul inseamna mertzan, vuiton, gimi ciu sau un fraier care sa i le ofere. O gasesti ca tipologie la unele din restaurantele recomandate de Victor atunci cand erai tu scandalizat de pretul salatei. Cu inteligenta treaba e simpla: iti dai un test, multe sunt gratuite pe net, fara subiectivism, fara interpretari rauvoitoare. Ce mai ziceai tu, ah da, tancul – quod erat demonstrandum, asta ziceam si eu ca nu esti bizon cu blana ci unul caruia ii place sa distruga. Ma indoiesc ca tipul tau ar fi reprezentativ pentru omul comun cu care te straduiesti fara succes sa te identifici. Si te rog eu nu mai face pe naivul sau pe prostul, dupa felul in care pui intrebari care se vor capcana, la care nu astepti raspuns ci doar ai vrea sa il incui pe interlocutor din vorbe, esti departe de a fi un bizon. Ai blana de lup, cu dantura stai mai prost, dar chestia cu bizonul pastreaz-o pentru bizoni! Oricum chestia cu sa primesti prea putin este un argument in momentul in care ai prea putin. Dar in momentul in care ai timp sa ataci si sa distrugi cred ca ai timp si sa construiesti daca vrei. Sa stii ca si eu am intampinat dilema asta cu plata disproportionata fata de valoarea prestatiei. Decat sa ofer valoare unora care nu vroiau sa plateasca din zgarcenie, am ales sa o ofer gratuit, in limita posibilitatilor, celor care nu si-o puteau permite din diverse motive. Daca nu ai nici o optiune viabila poti oricand sa faci voluntariat, dar lipsa implicarii din lipsa (care este reala) platii nu acopera toate situatiile. Iti doresc bafta, numai ai grija sa nu faci tot timpul acelasi lucru sperand la rezultate diferite!

  57. 60 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 10:42 pm

    Daniel

    un singur lucru nu reusesti sa intelegi. Din pctuk meu de vedere „suuces” si „pitipoanca” sunt 2 termeni antagonici .

  58. 61 Ghita Bizonu' noiembrie 25, 2010 la 12:02 am

    Directorul FMI: In Romania, incetarea de plati este iminenta
    insa guvernu are alte preocupari …

  59. 62 Vasile, noiembrie 25, 2010 la 8:20 am

    Dl. A. Nastase,

    Concluzia finala con form textului respondentilor , in marea lor majoritate pro-nastase,”nu avem nevoie de panteon”!

  60. 63 Walt Disney noiembrie 25, 2010 la 1:49 pm

    Sunt de acord cu inițiativa, dar cu condiția să îl facem cu formă de triunghi isoscel, iar în vârful dintre laturile egale să fie rezervat locul pentru Elena Udrea (chiar dacă ea nu are nevoie de așa ceva pentru că e nemuritoare). De asemenea propun ca locul lui Baconschi să fie la ceva distanță de ”lumânarea națională”, pentru că el n-o să se poată abține nici după moarte.

    Înainte de-a face un Panteon Național ar trebuie făcut ceva pentru ca valorile acestui popor să nu mai emigreze. România are de ceva vreme dificultăți în acest sens, iar după epoca Băsescu-Udrea, singurele valori care vor rămâne să moară aici vor fi gen Udrea sau Anastase, plus câțiva chelnări și tinichigii de mare talent.

  61. 64 Aya noiembrie 28, 2010 la 11:19 pm

    @

    Le Prince

    Bine ai revenit in forta!


  1. 1 De ce si pentru ce actuala criza!/ Why and for what crisis? « Popateapa's Blog Trackback pe noiembrie 24, 2010 la 8:30 am
  2. 2 Avem nevoie de un Panteon National | RoDigg News Trackback pe noiembrie 26, 2010 la 6:01 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!