In 2009, jumatate din romani nu au canalizare

 

Incredibil. Ultimul raport privind apele uzate, realizat de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), arata ca ponderea populatiei care beneficiaza de servicii de canalizare a crescut cu mai putin de doua procente fata de anul trecut, de la 49,46% la 51,39%. Romania s-a angajat ca, pana in 2013, 70% din populatia tarii sa beneficieze de servicii de apa potabila si de canalizare. In ritmul de crestere de acum, nu vom atinge niciodata acest obiectiv.

Ma aflu la Cornu pentru cateva zile. O comuna moderna, gospodarita bine. Cu multe realizari. Din pacate, nici aici nu functioneaza inca un sistem de canalizare. Si aceasta situatie este larg raspandita in majoritatea comunelor si in segmente importante din zona oraseneasca.

 Am vorbit recent de FMI. Care e legatura cu canalizarea? Dupa cum ati aflat, Fondul a fost de acord ca a doua transa din imprumut venit din aceasta directie sa fie virata la bugetul de stat. Exista inca discutii privind destinatia finala a banilor, dar trebuie sa fim cu totii constienti ca Romania este intr-o situatie grea. La fel de bine, trebuie sa constientizam ca si modul in care vom cheltui acesti bani va determina ca aceasta situatie sa devina mai grea sau mai buna. Sa nu ne grabim cu declaratii conform carora FMI nu ne lasa sa facem investitii, ca s-ar putea sa gresim.

 Si acum, sa revenim la subiectul canalizarii. Am fost surprins ca cei care au preluat acest raport al ANAR au tratat problema doar din perspectiva relatiei noastre cu UE. In fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care am simtit nevoia unui comentariu si pentru care am apelat la un cliseu in titlu – sa intelegem unde suntem. De ani de zile sustin un lucru – cresterea calitatii vietii in Romania, inclusiv respectarea unor standarde europene nu are legatura cu relatia pe care noi o avem cu oficialii de la Bruxelles. Dorinta de modernizare exista, sau eu sper ca exista, dincolo de orice obligatii pe care trebuie sa le indeplinim. Daca Romania duce lipsa de un proiect national, si cu siguranta duce, atunci acest proiect care trebuie regasit este cel al modernizarii. Nu in discursuri despre reforme structurale, nu in discursuri despre modernizare, ci in lucruri concrete, aparent simple dar esentiale, cum ar fi extinderea canalizarii. Imi amintesc si acum, cu placere, impactul pe care l-a avut proiectul de informatizare a scolilor. Si acolo suntem inca in urma. In Romania, doar cateva milioane de oameni au folosit pana acum internetul. Imi aduc aminte, de asemenea, ca, in 2004, inclusiv in campania pentru prezidentiale, am folosit ca tema centrala a propunerilor mele pentru viitor, tema modernizarii, in contextul integrarii europene, preluind modelele de succes ale Greciei, Spaniei, Portugaliei…

 Ceea ce vreau sa spun este ca uneori trebuie sa facem sacrificii, dar ele trebuie sa merite. Stiu un personaj politic, important in functie de altfel, care se plange toata ziua despre faptul ca  politicienii (el nu este ”politician”, desi este presedintele Romaniei!)  opresc modernizarea Romaniei. Modernizarea Romaniei nu inseamna, cu siguranta,  modelarea institutiilor statului dupa chipul si asemanarea stapanirii, ci inseamna standard de viata decenta pentru toata lumea, nu doar pentru prieteni.

47 Răspunsuri to “In 2009, jumatate din romani nu au canalizare”


  1. 1 Domino august 7, 2009 la 5:44 pm

    Sunt multe alte intrebari simple pe care politicienii uita sa si le puna atunci cind pleaca in vizite „de lucru” prin zonele rurale. Drumurile de acces, inclusiv cele spre scolile de proximitate, sisteme de protectie impotriva inundatiilor, access la servicii medicale (ca sa nu mai vorbim de calitatea serviciilor medicale). Oare a facut cineva un calcul cit dureaza pentru ca o salvare sa ajunga de la sat la primul spital judetean?

  2. 2 ALEX G august 7, 2009 la 6:25 pm

    Dl.Nastse avocatii nu isi primesc banii pe oficii ce 8 luni,judecatorii nu isi primesc decontarile pe chririi de 4 luni si decontarea transportului,profesorii nu au primit majorarile promise.De unde sa avem bani si pentru a edifica canalizari?.Cred ca suntem tara din U.E cu cel mai mic consum de sapun.Cred ca si asta spune ceva de puterea de cumparare a cetatenilor acestei tari.in aceasta situatie am ajuns in ultimii 5 ani de cand „prim-ministru „este Traian Basescu.Credeti ca un asemenea om care declara atunci cand a fost ministrul Transporturilor ca”autostrazile nu sunt o prioritate pentru Romania”,cunoaste sensul cuvintelor infrastructura,modernizare,investitii,progres?

  3. 3 m3 august 7, 2009 la 6:27 pm

    Ce sacrificii sa mai facem, dle. Nastase? Adica, noi?!…

  4. 4 i.nicolae august 7, 2009 la 6:30 pm

    Acum vedeti aceasta situatie ?Va intreb care era situatia in 2000 si apoi in 2004,asta ca sa putem sa ne raportam la ceva.Va asigur domnule Nastase ca sunt inca sute de localitati care nu au nici macar apa de baut si stiti dece?Va raspund tot eu,sunt prea multi banditi acolo sus,ma refer de la presedinte si pana laultimul primar.Daca nu aveati casa la Cornu sigur nu ati fi aflat decat din media.Asa este ,de acolo de sus si din birourile cu aer conditionat lucrurile se vad altfel.Ar fi timpul sa mai coborati printre oameni,si asta nu numai dvs.Oare vina este numai a lui Basescu ? Nu am
    vazut o postare fara sa-l pomeniti.Nu asa veti atrage voturi
    Sa auzim de bine.
    PS
    Daca am ajuns sa recurgem la inprumuturi ca sa platim salari si pensi e rau .Unde naiba or fi specialisti aia ?

  5. 5 Metaverse august 7, 2009 la 6:30 pm

    Cu o intraziere de 10 ani dl. prim-ministru Adrian Nastase descopera in sfarsit stam prost la capitolul canalizare. Tot e bine. In rest problema e pusa bine (pe blog), intr-o maniera pertinenta (cu mici si (ne)semnificative exceptii), pragmatic (sub aspect politic desigur, nu practic), de luat in seama. Mi-a placut felul in care l-a vârat pe Train in rahat afirmand ca ar fi oferit canalizare doar prietenilor.

    Dar despre ce vorbeam? A da… Anul trecut ponderea serviciilor de canalizare a crescut cu 2 procente. Slabut. Probabil ca in perioada 2003-2004 a crescut (cam) cu 49,46%. Nu?

  6. 6 matilda august 7, 2009 la 6:53 pm

    Această tranşă de la FMI îi vine Guvernului Băsescu la fix pentru pomeni electorale, nu-şi face nimeni iluzii din acest punct de vedere.

  7. 7 Bibliotecaru august 7, 2009 la 6:57 pm

    @ Adrian Năstase
    Sunteţi pesimist, domnul Năstase. Trebuie să vedeţi partea bună a jumătăţii. Ar trebui să vă gândiţi că jumătate din oameni au canalizare, şi aceşti oameni cu canalizare, la prima ploaie serioasă, au parte de piscină lungă cât strada. Dacă mai trece şi camionul pe stradă, au piscină cu valuri, cum era pe timpuri la Lido, dacă vă mai amintiţi.

    Domnia voastră, în cei patru ani în care aţi fost lider al Guvernului României, cam pentru câte procente de canalizare aţi deblocat bani spre primării, pentru câte staţii de epurare…

    Îmi aduc aminte că romanii când au cucerit Dacia, vroiau să ne aducă pe teritoriul nostru, Carpato-Danubiano-Pontic, apeducte. Martor este filmul lui Sergiu Nicolaescu, doar ştiţi că domnia sa se documnetează. Între timp au trecut cam 2000 de ani… Ce să facă românii în următorii 2000 de ani dacă nu următorii 50% de canalizare şi apă curentă şi plata datoriilor acumulate în cei 20 de ani scurşi din democraţia originală? Eu zic să mulţumim lui Dumnezeu că am apucat să fim cât de cât electrificaţi. Dacă nu făcea socialismul un efort, acum citeam la lumânare 90% din ţară.

    Astăzi s-a stins Tatiana Stepa, Cenaclul Flacăra se stinge încet, încet… Câţi mai trebuie să se stingă, câţi români trebuie să mai moară înrobiţi de generaţiile de sacrificiu care sunt din ce în ce mai mult „antamate” pentru milenii de acum înainte?

    Galbenă gutuie, dulce-amăruie,/ Lampă la fereastră toată viaţa noastră

    Viaţa noastră a început să dispară, nu mai este aşa cum o ştim. Atunci când vor dispărea toţi cei pe care i-am cunoscut când ne-am format ca oameni, vom fi străini şi faţă de propriul eu.

  8. 8 Neagu G. august 7, 2009 la 7:10 pm

    Nu pot critica pe cei ce au postat aici, inaintea mea, pentru ca au dreptate. Ma intreb, insa, nu vi se pare socant faptul ca Presedintele tarii, DUPA UN MANDAT DE 5 ANI si LA DISTANTA DE CATEVA LUNI CAND VA CERE UN NOU MANDAT, ne spune ca TARA ESTE MURIBUNDA ??? Eu nu cred ca mai are discernamant si, apoi, nu domnia sa SI-A ASUMAT, EXPLICIT, guvernul FACUT DE EL, ca si actualul guvern ?! Eu daca as fi liderul oricarui partid RESPONSABIL, i-as cere socoteala si DEMISIA. Ori, liderii partidelor noastre NU AU NIMIC COMUN CU RESPONSABILITATEA, ei ne MANIPULEAZA, ca sa nu zic ca ne mint, precum respira. Foarte multi am incetat sa-i mai credem. Isi aduc aminte de noi doar la alegeri.

  9. 9 instalatorul august 7, 2009 la 7:53 pm

    Daca nu ma insel, dl Berceanu a si afirmat ca „FMI nu ne da voie sa continuam investitiile in infrastructura rutiera, pentru ca marim deficitul bugetar”. In fine, va fi si asta lamurita.
    Ceea ce am de spus este aceea ca unele utilitati trebuie abordate cu oarecare prudenta si intr-o oarecare ordine, concomitent cu incurajarea dezvoltarii mediului rural. Poate tineti minte afirmatia mea ca aici, unde sunt locatat acum, apa curenta revine foarte scump. Va voi spune de ce. Reteaua comunala de apa a fost realizata cu fonduri europene, nu as putea spune ca eforul comunitar a fost foarte mare. Numai ca, lumea nefiind bogata, in momentul in care s-a pus problema racordarilor, relativ putina lume s-a racordat, datorita cheltuielilor de racordare si costurilor asteptate ale apei. Cu putini abonati si cu citiva paznici care trebuie platiti pentru a pazi rezervorul de apa, metrul cub de apa este de trei ori mai scump decit in Bucuresti. La gaze, unde acum se mai fac niste racordari, situatia nu este cu mult mai buna, nu vor fi, in prima instanta, consumatori de gaze foarte multi: cei veniti din Bucuresti (dar nu mutati, ci la final de saptamina ori in concedii) si din alte orase, unii cetateni pentru care costurile de racordare nu sunt prea ridicate. La canalizare ar fi si mai putini interesati concret: fosele, in cazurile mai moderne, ori gropile din fundurile curtilor, asigura totusi niste ani de cheltuieli minime. O chestiune mai presanta decit canalizarea ar fi aceea a gunoaielor. Aici a fost alocata un soi de mica ripa, undeva in marginea padurii, pentru gunoaie, totusi ca un provizorat, hai sa punem totusi gunoaiele undeva. Unele dintre motoarele cresterii interesului pentru utilitati sunt femeile: utilitatile le ajuta foarte mult in gospodarie, le usureaza viata in primul rind lor. Dupa realizarea retelei de apa am vazut, asa cum ma si asteptam, femei din comuna care si-au determinat familiile sa faca sacrificii si sa isi cumpere masini de spalat. In case au fost amenajate, prin mijoace proprii, camere de baie. Am vorbit cu mai multe doamne din comuna care mi-au spus ca sunt decise sa isi determine familiile sa faca in continuare sacrificii si sa se racordeze la gaze, aragazele sunt tentante pentru viata stapinelor caselor in locul sobelor cu lemne. Unii vor si microcentrale pentru incalzire. Problema nu este insa doar civilizatia in sine, deoarece ea trebuie platita, viata, daca nu este macar putin indestulata, va fi grevata destul de puternic de facturile lunare: electricitate, telefon, apa, gaze, canalizare, totul de platit, acum din bani de somaj tehnic ori din munca de zilier. Iata de ce, asa cum am afirmat in repetate rinduri, trebuie facut un efort sustinut si pentru dezvoltarea economica a mediului rural, in paralel cu introducerea utilitatilor. Nu este doar problema investitiilor, atit pentru comuna cit si pentru locuitori, este si problema facturii curente: bani care trebuie platiti atit familial cit si comunitar luna de luna si asta din ce? De aceea, cred eu, un program national de dezvoltare rurala trebuie lansat cit de curind posibil, un program care sa dirijeze, sa coordoneze si sa sincronizeze fonduri nationale, fonduri comunale, fonduri europene, un program care sa urmareasca nu doar cantitatea ci si calitatea retelelor de utilitati ( la trei intreruperi zilnice de curent te intrebi cit te va mai tine hard disk-ul, frigiderul, televizorul,…) si sa armonizeze dezvoltarea utilitatilor cu dezvoltarea economica generala. Zonele rurale de la noi trebuie considerate ca si zone aproape defavorizate, fiindca asta si sunt – si trebuie sa beneficieze de incurajare: taxe mai mici la infiintari de firme si autorizari de persoane fizice, taxe si impozite mai mici, cota de impozitare mai mica (sa zicem 12% in loc de 16%, pentru mediul rural) TVA ceva mai mic (sa zicem 15% ori chiar 10% in primii ani, aici ar fi o zona unde merita redus TVA). Toate acestea pentru activitatile noi si nu pentru transferurile de activitati din mediul urban. Poate ca alte masuri stimulative ar fi si mai eficiente, eu nu am apucat sa le gindesc bine, ci mi le imaginez chiar acum, dar spiritul de gindire trebuie pastrat. Atunci cind cifra de afaceri a firmelor va incepe sa depaseasca cifra de afaceri a circiumilor, in mediul rural, ei bine, atunci va fi primul semn ca lupta pentru dezvoltarea mediului rural va fi pe cale a cea buna.

  10. 10 instalatorul august 7, 2009 la 8:01 pm

    Ca sa nu mai zic ca mai toate chestiunile sunt valabile si in colegiul electoral ce la Mizil.

  11. 11 Sibilla august 7, 2009 la 8:09 pm

    Cunosc un personaj, care-n nemernicia şi ticăloşia sa, şi-a construit dimai vila pe locurile unde fost-au două amărâte dispensare medicale pentru cetăţenii unui cartier ai unei anume urbe… evident, beneficiază de canalizare, tăte faciilităţile… ” beneficii ” ale foncţiei deţinute, după umila-mi părere de prea mult timp, cu care s-a cadorisit ” stimabilul ” tartor. Rezolvat cu autorizaţiile, ca la carte, aia a ghemonilor desigur, căci legea nu-i pentru baştani cu ” grade ”.., d-alea, de-mi provoacă mie sibilină silă şi scârbă… nici să sudui nu poci ” fir-ar ale drakului de grade ” bicouz ale întunecatului sunt…, najpa situaţiune…
    Personajul cu pricina, ( pricina=doar una din multele-i jonglerii ) nu-i e pretenar zăusului Băsescovici, mai mult, avură oareşce divergenţe pe motive de numire anume blondă pe post de ministeresă, dar, e din aceeaşi ogradă, aia cu ” distinse ” orătănii, hăi de trăiesc bine… le-ar traiul să le fie pe piept pentru fiece lacrimă vărsată de fiecare român amărât… Amin !
    Se impune completare musai :
    ” standard de viata decenta pentru toata lumea, nu doar pentru prieteni ” ŞI membrii marcanţi ai PD-L , tartorii din teritoriu !
    Turbez de nervi nervoşi când mi-amintesc cu cine se găsi Prostănacul să facă hăle coaliţii, scenete, ba mai mult, în sminteala-i, că dau dija în clocot, se găsi prin spaţiu şi cu guşă-căpuşă… halal candidat..
    Ce-nţeleg pedelacheii prin modernizare? Deajuns să le priveşti bunăstarea-n care se lăfăie, daaaar… şi iarăşi zic, şi-am să tot zic, via Cotroceni par egzamplă, căci au băieţii la datorie, monitorizează tăt, fac liste cu … ” derbedeii ”… deci : tavariş Cotrocenici, ” lupta anticorupţie ” nu vizează pe… ia băgaţi o listă la interval, să ne abţinem să nu le mai clintim zulufii şi deranjăm corniţele ” divelor ” şi ” Voievozilor ”, derbedeii de noi… Cu ce mama dracului se ocupă Văcăroiu, DNA, ANI? Să bage şi ăştia la interval lista de pretenari ce nu trebuie deranjaţi, că dacă-i bal şi ne ducem la vale, d-apăi să-i dăm drumul , ce mai aşteaptă ” deştăptăciunile ” lor? Aaaa… ziceam că ” mor de grija ” boborului, până după campanie, musai voturi, apoi… Tatăl cu mila..
    Prima tranţă a împrumutului de la FMI, ce căi a apucat, pe unde s-ar regăsi.. auuuu, să nu se piardă precum Flota, prin mormane de hârti şi explicaţiuni de te fac să apuci codrii..
    Spargeţi-vă capul cu teme gen investiţii, modernizări, chestii… timp în care pe cărăşenii mei hăi mai di soi, i-apucă dorul Voievodatului, vor nush ce drak de autonomie, naiba mai înţelege ce se petrece-n ţară, eu, furnica mă tot gândesc unde voi emigra-n spaţiul mioritic, că-mi făcui listă cu voievozi şi n-o mai gat, se-nmulţiră. Sărăcimea sărăcimii şi voievozii, cu divele din dotare, of course, se dotară şmenarii, nimic de zis.. Clasa de mijloc, pe cale de dispariţie precum bubele ministeresei Lenuş Udrea Cocoş…
    Modernizări şi investiţii… ? Unde? La Moldomin Moldova Nouă şi Arsenal Reşiţa, despre care nimeni nu ştie nimic concret de ani buni… :
    http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/se-desfiinteaza-si-speranta/cn/news-20090803-06220195
    Alt exemplu , de tocat banul şi lucrul anapoda : ISPA sapă în Reşiţa, cică, lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare, stadiul lucrării şi proiectării e de 17,85%, numai că… de suferit au drumurile, nima-n lume nu astupă gropi, nu reface drum.. alţi bani tocaţi mărunt, alte licitaţii, comisioanele ” aferente ” şi tot aşa.. ” progres ” hm..
    Aş putea continua ore, vi se pare că trec de la un subiect la altul aparent fără noimă… ghiveci… păi dară, cam acesta e rezultatul guvernării din ultimii ani , ” succesuri ” şi… apariţia unei noi ” clase politice ”, aceea a derbedeilor naţiunii şi-o să se trezească pe vreun post tv zăusul afirmând acuşica : ” ia nu vă tot luaţi de ministeresele moa, că aveţi şi voi ţigănci împuţite, daaaa ? hă hă hă .. ”
    Măi oameni buni, încotro se-ndreaptă România? Unde e candidatul care să-l nimicească pe băsescu ? Jionelul , claro, şanse aproape nule, nah că avui un val de blândeţe, mi-e şi milă de zăbăuc deşi merită fugărit cu furcile prin cucuruz la câte s-a dedat el cu nişte baronaşi şi răspopiţi..
    Apare vreun candidat surpriză de undeva ? Când ? Prea mulţi români se hotărâră : ” nu merg la vot, nu am cu cine vota ! ”, dar, şi mai mulţi îşi doresc să AIBĂ cui da votul , cu speranţe…
    Domnule Năstase, rămâne cum am stabilit, da ? 🙂
    Sibilla

  12. 12 instalatorul august 7, 2009 la 8:11 pm

    Si mai este ceva: pentru veniturile oamenilor, costul de transport in city este mare. Biletul este 1 euro, deci 2 euro pe zi ori 50 de euro pe luna pentru un lucrator in city ori pentru copiii de la liceu. Abonamentele coste ceva mai putin, dar nu mult mai putin. Locuri de munca in mediul rural ar face ca acesti bani – care par putini luati individual, dar care inseamna mult ca total pentru sute de mii, poate peste un milion de oameni – sa poata fi dirijati in familie spre alte nevoi. Iata de ce unul dintre vecinii mei, dom Petrica, desi ingrijorat de viitor, nu a fost nefericit de lunile de somaj tehnic: primeste 75 la suta din salariul sau modest in conditiile in care, ca salariat intr-o fabrica din city, platea oricum mai mult de 25% pe transportul zilnic la fabrica si pe pachetelul cu mincare de la prinz; si mai are si copii la scoala care merg si ei in city. Este de gindit serios si temeinic.

  13. 13 Sibilla august 7, 2009 la 8:13 pm

    @Tuturor :
    Un dar făcut nouă, chiar de Tatiana Stepa :
    http://folkblog.ro/2009/08/07/tatiana-stepa-va-las-cantecele-mele/

    Tatiana Stepa – Cântec pentru prieteni

    Vă las toate ce-au fost bune,
    Dar şi cele ce n-au fost,
    Vă las tot ce nu pot spune
    Nu mai are niciun rost.

    Vă las dragostea pierdută
    Şi tot chinul de apoi,
    Gura mea nu mai sărută,
    Vă las dorul meu de voi.

    R: Dar vă las şi bucuria
    Şi tot cerul meu de stele
    Vă las singura avere,
    Vă las cântecele mele.

    Vă las drumul către lună
    Şi copacii mei stingheri,
    Vă las lupta mea nebună
    Pentru viaţa până ieri.

    Vă las lacrima cu care
    Am dormit la căpătâi,
    Vă las nopţile amare
    Şi lumina mea dintâi.

    R: Dar vă las şi bucuria
    Şi tot cerul meu de stele,
    Vă las singura avere,
    Vă las cântecele mele.

    Vă las gândul de pe urmă
    Să vă apere mereu,
    Vă las iarba, cerul, marea,
    Vă las tot ce am fost eu.

    Vă las sufletul în palme,
    Azvârliţi-l printre fragi
    Şi iertaţi-mi voi povara,
    Toţi cei care mi-aţi fost dragi.

    R: Căci vă las şi bucuria
    Şi tot cerul meu de stele,
    Vă las singura avere,
    Vă las cântecele mele….

    Dumnezeu s-o hodinească-n pace !

  14. 14 Sami Ionescu august 7, 2009 la 8:41 pm

    Problema, Domnule Nastase ( cel putin problema pe care eu personal am descoperit-o pe unde am proprietati ) , este urmatoarea :
    Sunt multi Primari si functionari de primarii , care nu au competente. Nu se pricep sa acceseze fonduri. In plus, am dedus din diverse discutii private, dar de prin mici primarii de comune , ca ar conta si interesele politice. Dar , sunt convinsa ca, daca in teren s-ar deplasa echipe de profesionisti,care sa evalueze concret situatiile , apoi ar face dumnealor dosarele, lucrurile s-ar rezolva.
    Credeti ca un agricultor se pricepe sa intocmeasca dosare si proiecte ? Eu cred ca nu , iar realitatea nu ma contrazice .
    De exemplu, am terenuri langa Bucuresti , in zone construibile, intre case , in Dragomiresti-Vale si in Pantelimon. Pantelimonul se misca binisor. Au si urbanism, cativa arhitecti, cativa ingineri , un cadastrist inginer… etc. S-au declarat oras si din ce am vazut ultima oara cand mi-am vizitat terenul , s-au straduit sa introduca utilitati pe toate strazile principale deocamdata.
    In Dragomiresti, desi se afla imediat cum se trece centura in vestul Bucurestiului ,adica la 5min de Bucuresti, oamenii din primarie se straduiesc, dar le este greu. Sunt foarte draguti si interesati sa faca ceva pentru comuna lor care si este foarte frumoasa si ca pozitie si ca tot. Ultima oara cand am fost,recunosc ca, am vazut si acolo mari progrese , dar, ar fi bine , sa se implice sprecialisti, care sa vina cu proiecte cu tot .
    Situatia aceasta este de fapt . Nu este vina primariilor . Au nevoie de ajutor concret .
    Ca situatie particulara, Comunele si orasele lipite de Capitala , ar trebui sa treaca in urbanismul Bucurestiului, pentru ca ne vom trezi, dupa cativa ani, cand vrem nu vrem Bucurestiul se va extinde, ca vom avea o infrastructura si o sistamatizare neprofesioniste . NU poti cere omului, mai mult decat poate . Acolo trebuie specialisti . Ingineri si arhitecti. Sunt facultati complexe pe care profesionistii le-au facut pentru a se pricepe la aceste meserii. Din pacate, pe specialisi nu-i intreba nimeni. Multi, se ocupa cu totul cu altceva, pentru ca trebuie sa traiasca din ceva. In schimb, asteptam de la un biet agricultor, sa se priceapa la lucruri care il depasesc de departe.
    Sunteti om politic de multi ani si din cauza asta vi se ascunde realitatea . Ca la noi in Romania . Taiem curcanul cand vine cineva in vizita . Din pacate, ascundem si realitati care ulterior ne aduc doar dezavantaje .
    Eu sunt om simplu si aflu lucrurile asa cum sunt .
    Va spun aceste lucruri ,pentru ca sunt inginer instalatii, si parintii mei sunt arhitecti. Sunt din familie de constructori si stiu ce vorbesc . Am crescut in acest mediu si observ cu usurinta unde sunt hibele. Mama mea , s-a ocupat chiar de sistematizarea Ilfovului .
    Problema canalizarii si apei potabile este insa in toata tara .
    Daca in Bucucresti si Ilfov primariile nu se descurca, va dati seama ca , in restul tarii , problema este si mai acuta .

  15. 15 nraducanu august 7, 2009 la 8:54 pm

    Ieri, pe blogul sau, Constantin Gheorghe scria, referindu-se la inflatie : „Cele doua Romanii, cea feudala si cea moderna, trebuie separate…”. Iar eu adaog ca ele sunt de separat si din alte puncte de vedere, inclusiv cel politic.
    Profit insa de ocazie pentru a sublinia si alte aspecte ale temei canalizarii, care arata cam unde ne situam cu aceasta conditie a vietii civilizate:
    Din cele 13.000 sate, doar unul din zece are canalizare, ceeace inseamna ca aproape toate closetele de la tara sunt o groapa in fundul curtii. Din satele romanesti 70% isi scot apa din puturi, desi de cele mai multe ori panza freatica este poluata cu diverse pesticide si produse de ingrasaminte. Conductele de alimentare cu apa sunt vechi, nereparate de peste 20 de ani, si au pierderi in medie de 40%, fata de max. 20% in alte orase europene. Pentru a permite un acces integral al romanilor la apa si canalizare la nivelul standardelor U.E. s-a evaluat ca pana in 2018 ar fi nevoie de investitii in valoare de 18 miliarde euro (dar in preturi 2003). Guvernul Ad. Nastase daduse asigurari ca pana in 2015 vor fi alimentate central cu apa toate orasele si satele cu peste 2000 locuitori si vor fi racordate la canalizare toate localitatile cu peste 10.000 locuitori. Ca aceasta sarcina se dovedeste aproape imposibila (desi neindeplinirea ei va atrage sanctiuni financiare din partea U.E.) se vede doar din cazul Bucurestiului. Intreg continutul closetelor din Capitala este varsat direct in Dambovita (80% din debitul acesteia in aval de Bucuresti e alcatuit din apa din canalizare). Iar apoi, fara epurare, el se varsa in Dunare, ceeace afecteaza atat Delta, cat si Marea Neagra. Pentru epurarea apelor uzate din Bucuresti exista, inca din 1980, proiectul statiei de la Glina, costul careia de peste 83 milioane euro este suportat in proportie de 55% de Uniunea Europeana. Lucrarile la santierul statiei sunt efectuate de o firma din Grecia, dar termenul final (2013) se stie de pe acum ca va fi mult depasit.

  16. 16 neinfectat de comunism august 7, 2009 la 9:31 pm

    @d-nule a. nastase
    in mizil cum sta situatia cu canalizarea?

  17. 17 ALM august 7, 2009 la 9:37 pm

    Domnule Nastase,

    Eu cred ca chestia cu canalizarea tine de premonitie! Bine ca nu s-au cheltuit bani pe canalizare fiindca o sa fie asa o foame incat nici nu va mai fi nevoie de ea …

    Shed si cujed (sau mai mult shed) ca am intrat intr-o fundatura din care nici macar Ciorbea nu mai poate vedea luminita de la capatul tunelului. Ce o sa mai vindem ca sa returnam imprumuturile, ca economia este pe butuci? Ce o sa facem, dam Tara in arenda, timitem romancutele la „produs” sau ne angajam cu totii in Legiunea Straina? Pentru ce se bat „baietii” astia ca sa aburce in tronul prezidential, fiindca viitorul Presedinte va fi Presedintele Dezastrului National?

  18. 18 Codrin Scutaru august 7, 2009 la 9:53 pm

    E clar ca Romania nu a fost pregatita sa intre in UE nici in 2007 si nu e pregatita sa faca fata statutului de membru nici acum. Stiti foarte bine ca s-a dorit integrearea noastra in acel an dar s-a accelerat cu niste standarde minime de indeplinit. O parte din eficienta echipa de tehnocrati, secretari de stat sau chiar ministri, care in perioada 2000-2004 au muncit pentru asta, se afla acum in afara vietii politice sau sunt marginalizati in PSD in favoarea celor care pot aduna capital financiar in campanie pentru partid. Poate nu toti tehnocratii astia din PSD sunt buni manageri de fonduri pentru partid dar unii trebuie mentinuti pentru eficienta in guvernare. Dvs., care va pricepeti bine la amandoua, cred ca intelegeti perfect ce vreau sa spun.
    Romania comunelor fara canalizare e cea de care vorbeati cand spuneati ca avem de-a face cu doua Romanii, e cea exclusa intru marginalizare.
    In schimb, mai de neinteles este ca Bucurestiul devine la fiecare ploaie o mare de balti, in 2005 intersectia D-na Ghica era un veritabil lac, acum la fel. Cat timp va mai continua asta? E totusi capitala tarii, acolo unde trebuie sa ne mai prefacem ca suntem europeni.

  19. 19 Sibilla august 8, 2009 la 4:13 am

    @instalatorul,
    Cu tot respectul,
    apăi Bocu şi Blaga se jură pe tăţi sfinţii că parte din a doua tranşă a împrumutului de la FMI sunt destinaţi infrastructurii şi-apoi mai şi făcură nişte promisiuni, recent prin teritoriu, că deh, ordin de demarare a campaniei, alegeri, chestii.. 🙂
    Facturi plătite?? Un exemplu, în Reşiţa deja peste 10 000 şomeri, mai mult :
    http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/datoriile-cet-reincalzite/cn/news-20090805-06012848
    http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/bantuiti-de-datorii-fantoma/cn/news-20090804-04165000
    în plus, judeţul a fost recent afectat şi de inundaţii…
    Păi dacă Statul sare cu Ordonanţele la boticul lui B Buzăianu&co, să-i ierte datorii şi şmenării, pe sărmani şi amărâţi cărăşeni cine-i păsuie.. că de iertarea boborului încă n-am auzitără vreodată…
    Bocu şi Blaga au spus recent că : ” sunteţi judeţ fruntaş ” ( C-S ), ce-i drept, au omis să specifice la ce…
    Vor plăti facturi,taxe şi impozite, clanurile şi căpuşele, nemoşagurile, restul…
    Să fi făcut ceva calcule oareşce ” specialişti ”, economii la sânge : preferabil plata ajutorului de înmormântare 1500 ron/ o singură dată, decât lunar şi constant 75% somaj tehnic… ne mai răresc, deh, mai o foamete, stress non stop, bolile se cronicizează cu repeziciune, eee… le iese ceva, ceva… bine, până la un punct numai, că nu-s fraieri să plătească dări doar ei, obişnuiţi să… trăiască bine fiind.
    Despre rata mortalităţii nimeni , nimic? Să-l rugăm pe AN-ul … o situaţie comparativă, că tot insistă pe comparaţii alde meta şi neinfectatu, par egzamplă.
    Eu nu, seriosno, sunt cărăşeancă şi când vine vorba de stress, hărţuire la locul de muncă, bătăiţe şi ameninţări soldate cu demisie, başca Ciudanoviţa pe-acilea, să nu amintesc şi de războiul în care se folosiră bombele cu grafitt la graniţa cu noi… zău că-s în temă. Când mi-a murit fetiţa-n incubatorul rudimentar, au murit 9 copilaşi în acea săptămână, e drept, unul din medici a zis ” stressul la loculde muncă ”, altul , insista pe efectul bombelor cu grafitt asupra sarcinii, dar, cum în Twin Peakse-ul cărăşean e posibil orice, e limpede care-ar fi rata natalităţii, a mortalităţii, pe mine nu mă miră. N-am adus vorba anumit ca să pozez în victimă, sunt luptătoare, dar mă dezgustă zăbăucii ce umblă cu buruiaje şi ” lecţii de moralitate ” pe-acilea şi a căror unică grijă e, nu tema în discuţie ci, de ce nu părăsesc blogul : Augustin, Velisar, Leo, Elmmar, sibilina, etc, etc şi să-i ceară AN-ului chipurile explicaţii, îi înţeleg că simbria cere ” ieforturi ” sporite, dar disperarea cu care insistă să puncteze aiureli menite să abată atenţia de la chestiuni grave cu care ne confruntăm ca naţie, ” muribundă ”, ca să le citez neicuşorilor zăusul, e bătătoare la ochi.
    Mă şi mir că mă mai lasă-n viaţă, nu mă ” rezolvară ” încă, va să zică ştiu şi ei cam cât o ducem… Ce-şi mai râd ei în bărbi : ” las-o să latre, cine-o bagă-n seamă… ”, le răspund eu pedelacheilor : Jioană în niciun caz, Băsescu nici atât, Doamne, Doamne are nişte trebi pentru mine, ştie că le pot duce 🙂
    Să revin, facturi plătite… poate ne edifică tovarăşa Lenuş Udrea, că tot le ştie pe toate sub soare şi beneficiază şi de avocat din oficiu 🙂
    Dacă şed şi cujet, mi-e datoare, eu o totinformez care e situaţia în Banatska Klisura, mă rog, eu vorbesc, eu aud… dar expertă fiind în gestionarea banului,ne-o lămurii şi pe noi amărăştenii cum ne vom descurca cu facturile.
    Concluzionând, fraierii avertizori-demisionari di jenu sibilina, altă soluţie de-a plăti facturile la zi nu au decât : răpide – răpijor decolorat şi vopsit podoaba capilară, blondele ie tari… zbang înregimentarea-n partid, un împrumut-două pe la pretenari de vreo bluză d-aia fistichie jenu Lenuş, să nu uit cumva de botinele ciclamen, aşe, musai un Cocoş în vizor şi, pumn în masa zăusului şi… ministeresă, ce dracu. Facturile rezolvate, le mai semnează şi Bibliotecaru, blogideologic, instalatorul ( vă iau consilieri, că doar n-oi munci eu, ministeresele-s cu clipurile, vorba aia.. ), când lipsesc, declaraţiile de avere oi vedea, la timpul potrivit, cine mi le semnează, funcţie de ce ” succesuri ” se iţesc la orizont… 😉 🙂 Şi să nu prind crac de jurnalist ” derbedeu” să-mi puie mie întrebări că-l pun pe avocatul meu Mihnea Georgescu – machidonul de Sorbona, care zice că mi-e kuskru să-i citeze-n instanţă, ce mama naibii…
    Zic minciună, instalatorul? Aşa-ică adevăr grăiesc şi e păcat de Dumnezeu săratez şansa, la ce ” modele ” se zbuciumă pe plaiurile mioritice..? 🙂
    Să merg mai departe pe ” fir ” : educaţie tinerelor vlăstare ale patriei ( cea mai rămas din ea, sărmana ), de la 16 ani încurajat oxigenat, la 18 carnet porto musai, pe la 35, ” succesuri ”… na că zuitai să amintesc siliconatul.. Desprefacturi nule-ncărcăm memoria, ce drak au nevoie generaţiile tinere de… dascăli, cum zisăi, avem ” modele ” şi iacă-tă ce-a ajuns să ne ocupe tot timpul de nu mai apucă sibilina să citească
    Albert Camus-Reflecţii asupra pedepsei cu moartea…
    Uf!
    respecte,
    Sibilla
    P.S. apropo de abonamente… mi-am adus aminte de nişte copii, le-au tras la xerox, să dea colegilor din familii o mână de ajutor, ei beneficiau fiind instituţionalizaţi şi le-a mers vreo două săptămâni… nu e glumă, e halul în care au ajuns românii să suporte umilinţele şi nimic nudoare mai tare ca mila şi umilinţa… Demnitatea ne-au terfelit-o pedelacheii, mai ales tartorii din teritoriu şi, aşa ceva NU se uită, NU se iartă ! Atât de-ar pricepe românii şi s-ar Trezi din amorţire căci timpul e demult…

  20. 20 Caramella august 8, 2009 la 10:06 am

    BUCURESTI – O CAPITALA EUROPEANA MEREU SURPRINZATOARE

    JOI, pe o ploaie torentiala, Bucuresti-ul a devenit un veritabil lac, aspect de neinteles pentru locuitorii ei platitori de taxe.
    Oare ce impresie si-or fi facut reprezentantii FMI aflati cu treburi in capitala noastra ?
    Ma inteb: BUCURESTI, LOC TURISTIC ? POATE ESTE O GLUMA …

    PRIMA MASURA: LA NIVELUL PRIMARIEI GENERALE formarea urgenta a unei comisii de specialisti, cooptarea consultantului Viorel LIS si luarea unor masuri imediate pentru rezolvarea unei probleme stingente a Bucuresti-ului capitala europeana si anume CANALIZAREA !
    Daca s-ar putea, cu fonduri europene.

    PS
    In Drumul Taberei se lucreaza de zor la distrugerea unor trotuare si injumatatirea lor pentru realizarea unor locuri de parcare tare ciudate pe Bdul Timisoara, bineinteles cu ajutorul vestitelor borduri.
    Ma intreb daca vor fi locuri de parcare cu plata pentru colectarea unor venituri la bugetul local.
    Oare nu era mai bine ca banul public sa fi fost directionat spre rezolvarea problemei canalizarii, in loc de continuarea afacerii „Borduriada” ?

  21. 21 Caramella august 8, 2009 la 10:35 am

    @ ALEX G

    Am citit uimita afirmatia Dvs. ca „judecatorii nu isi primesc decontarile pe chirii de 4 luni si decontarea transportului”.

    Nu pot sa cred ca judecatorii, pe langa salariile si sporurile de care beneficiaza, li se mai deconteaza si transportul legat de serviciu si mai ales chiriile !?
    Cum sunt posibile asemenea cheltuieli din banul public, in conditiile in care tara se zbate intr-o criza financiara care se adanceste pe luna ce trece ?
    Justitia se plangea ca nu mai are bani de timbre … acum stim de ce !

    PROPUNERE PENTRU GUVERNANTI:
    RENUNTAREA URGENTA LA PLATA CHIRIILOR DIN BANUL PUBLIC, IN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE.
    Macar pana iesim din criza …

  22. 22 Maximmouse august 8, 2009 la 11:06 am

    @ Stimate Domnule Prim Ministru,

    ce subiect interesant, chiar interesant.

    Dupa parerea mea, modul in care fiecare locuitor priveste problema canalizarii si gunoiului imi arata mie cat este de gospodar si civilizat.

    In mod amuzant, gandul m-a dus imediat la asa numitele suburbii elegante ale Bucurestilor, si a altor orase din tara.

    Bogatii neamului, s-au retras din mijlocul mitocanilor in pipera, baneasa, Domnesti……etc. din cauza ca sunt cam prima generatie incaltata, nu i-a deranjat prea mult faptul ca au mers in vile care costa enorm fata de confort, sa nu vorbim de frumusete…si nu au canalizare!:) Fose, puturi cu pompe…:)

    Ei nu au nici o vina, nu stiu, n-au apucat…dar primariile din localitati nu au nici o scuza:sunt prosti de rag! Pai in loc sa fii pe faza , si cand a vrut sa construiasca sa-i pui obligatoriu taxa pentru canalizare, i-ai lasat sa se impiciorongheze si apoi vii si te cainezi.Bine, dar bastinasii? Bastinasii functie de venituri, creditati de primarie (primaria sa ia credit de la stat!) si fixate rate.Care nu au de loc, nu au si gata.Dar ar fi fost un inceput…Fonduri europene?Sigur! As fi luat un detasament de functionari, proiectanti, etc, si ii manam pe capete sa fac proiecte tip, lesne ajustabile la fiecare caz concret, pentru toate localitatile, astfel incat sa se poata accesa elegant fonduri europene! Plata acestora , in acord cu numar de proiecte aprobate si bani sositi….sa-i vedeti atunci cum merge treaba ca pe roate!Nu fac treaba?AFARA! Dar sunt convins ca vor face treaba!

    O alta idee ar fi aceea de a atrage (cam cu forta !:) in actiunea „nationala de canalizare” a firmelor de partid…marii constructori chelneri, tinichigii si alte mici meserii relativ liberale, asfel:

    TAXA DE CANALIZARE ! deductibila din profit, la afacerile cu statul. Faciliate: daca taxatul isi manifesta dorinta sa faca el lucrari de canalizare in banii acestia, si mai bine, se deduc din aceasta taxa. Asa , prieteni, va veti pregati si de lucrari civile , nu numai ce faceati pe timpul asimetricului, ca se va cam intarca….aflu , ca in guvernarea asimetrica, ISC nu mai are atributii de control la drumuri si autostrazi…printr-o ordonanata de urgenta…iata un motiv foarte bun pentru care sefa aceea a fost bagata prin tribunale in procesul lui AN…Sa ne amintim de cei 86 milioane $ furati de asimetric via boagiu la autostrada binecunoscuta, care dupa un sezon era ciur…frumos , nu? Nu am cuvinte cat ar trebui drenati astia de bani…dar aici nu vad nici o miscare dar ne picura nasul de canalizari…fleacuri! Sunt convins stimata gazda ca stiti toate acestea si chiar nu trebuie sa venim noi cu idei…trebuie sa luati puterea din ghiarele asimetricilor si sa construiti o noua Romanie, asa sa fie!

    Cu stima, Maxi.

  23. 23 blogideologic august 8, 2009 la 2:03 pm

    @ Caramella
    De acord cu postarea ta din august 8, 2009 la 10:35 am

  24. 24 ALM august 8, 2009 la 2:12 pm

    @ Caramella (august 8, 2009 la 10:06 am)

    Stimata Cramella, de cand au aparut comisiile pe lume a aparut si o cugetare: daca vrei sa omori o initiativa, atunci numesti o comisie de analiza! Daca vrei ca o „treaba” sa se faca repede si bine, numesti o singura pesoana competenta care sa se ocupe de rezolvarea ei!

    In legatura cu PS-ul am o parere contrara. Parcarile in Bucuresti sunt o adevarata problema. La ora actuala, sunt cca 500 de mii de parcari legale in tot orasul si UN MILION CINCI SUTE de mii de autoturisme inscrise cu domiciliul in Bucuresti. In mod absolut normal, doi din trei posesori auto devin, prin efectul nepasarii edililor, contravenienti! Dupa cum stiti, in anumite sectoare, culmea cu primarii cei mai puturosi la capitolul parcari, au aparut din nou hinghierii de masini! Afacere sigura si banoasa pentru firmele care dau tainul la partide. In sectorul 2, generalul Munchausen (Neculai Ontanu – PSD) a promis in campanie ca face „mintenas” o parcare subterana sub scuarul de pe Aleea Circului. Bine inteles ca n-a facut nici o parcare dar, in schimb, a facut contract cu hingherii de masini. Probabil ca, impreuna cu Chiliman (alt primar cu contract la hinghieri), strange bani pentru telegondola:
    http://www.ziare.com/articole/telegondola+bucuresti+ontanu

  25. 25 Metaverse august 8, 2009 la 2:26 pm

    @Sibilla – A fost greu dar am reusit sa-ti citesc postarea in intregime. Senzatiile sunt amestecte. Despre sentimente nici nu mai amintesc. Singurul lucru care imi vine in minte este „aforismul” ala care zice ca „si paranoicii au dusmani”. Cat despre cei din „Lista lui Velisar” sunt precum Ceausescu pe vremuri: semi-ilegalisti – Se ascund dar nu-i cauta nimeni. Pai daca ar vrea cineva sa-i dea afara de pe blogul aci de fata asa ar proceda? Mai Sibilla mai, „putin de-i mai putin si cate lumi se pierd”. Na ca m-am contaminat si eu de la tine de citate. Sper sa nu ma ajunga cumva si stufosenia, firoscosenia si maltratarea „la misto” a nevinovatelor cuvinte. Oricum pentru o concluzie prestabilita o persoana determinata poate gasi oricand argumentele necesare. Discursul tau nu e doar o teorie bizara ci amprenta unui si mai bizar mod de a fi. Senzatiile sunt amestecte. Despre sentimente nici nu mai amintesc.

  26. 26 blogideologic august 8, 2009 la 2:36 pm

    Generalul Sir David Richards anunţă 40 de ani prentru schimbarea de paradigmă în Marele Joc, http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article6788043.ece , Joc unde centrul nevralgic este Afganistanul. Să nu uităm că pacea de la Kuciuc Kainargi din 1774 a fost provocată tot de o miză în Marele Joc, în speţă de interesul Britaniei spre a câştiga războaiele Karnatice. Prin pacea de la Kuciuc Kainargi se trecea pe linie moartă Capitulaţiunea de la 1740, unde Franţa garanta frontiera principatului moldovenesc pe Bug. Paşoptişii noştri exilaţi şi infiltraţi în masonerie au provocat o reconsiderare pozitivă a Capitulaţiunii. Motiv pentru care Anglia şi Franţa încep războiul Crimeii. A fost în folosul nostru. Sunt recâştigate trei judeţe din sudul Basarabiei şi devine posibilă Mica Unire. În secolul XX, Anglia şi America garantează iarăşi Capitulaţiunea de la 1740 României regimului Ion Antonescu. O refuză României democratice instaurată prin lovitura de stat de la 23 august 1944. Oricum, Generalul Sir David Richards ne-a comunicat o ştire extrem de importantă. Ea ne cere o strategie pentru 40 de ani.

  27. 27 octaaa august 8, 2009 la 2:54 pm

    Cu siguranta ca Romania sta foarte prost la capitolul asta. Cu siguranta ca nu e singurul capitol la care Romania sta prost.

    Problema e ca atat politicienii cat si electoratul nu sint interesati de asemenea subiecte. La noi, campania electorala(inclusiv votantii sint interesati) se bazeaza pe circ… Si circarii castiga… Va aduceti aminte de 2004, nu? Basescu chiar se bucura de o foarte mare simpatie in 2004, 2005, 2006, 2007. Datorita circului…

    Canalizarea in zonele rurale cred ca ar trebui sa fie o prioritate a Romaniei. Dar in acelasi timp sa se inceapa si impozitarea persoanelor de la tara. Caci nu e corect ca ei sa nu plateasca deloc impozite…In Romania, la tara nimeni nu plateste impozite. Munca cu ziua e neimpozitata. Vanzarea de tuica, mere, rosii, oua, etc se face tot la negru. Casele de la tara se construiesc tot la negru. Lemnele se fura. Fabrucute din industria textila au angajatii fara carte de munca; carciumile vand tuica produsa de ei, fara a plati impozite, accize, si asa mai departe.

  28. 28 grigoriu marilena august 8, 2009 la 2:55 pm

    buna ziua,

    actuali si viitori studenti, va propun cel mai firesc si logic lucru in urma celor dezbatute astazi in guvern vis-a-vis de legea educatiei: haideti sa emigram cu totii si sa ne desavarsim pregatirea educationala la universitati din lumea intreaga. asa vom avea siguranta ca diplomele ne vor fi recunoscute, ne vom realiza din toate punctele de vedere, vom fi remunerati corespunzator, iar dna ministru sa inchida scolile romanesti si sa cante prohodul invatamantului nostru superior. sa vedem cine va mai sustine economia nationala, si asa pe butuci, si mai ales,ce se va alege dupa emigrarea in masa a fortei de munca in afara granitelor tarii. de unde vor mai avea alesii nostri bani de salarii si pensii de demnitari, pensii si salarii pentru muritorii de rand, ajutoare sociale, indemnizatii sociale, alocatii, etc? va invit serios sa va ganditi, stimati politicieni, daca nu cumva la alegeri vom avea cea mai zdrobitoare absenta a cetatenilor cu drept de vot din toate timpurile. nu intelegeti ca romania este doar la un pas de marele dezastru, de colaps economic si mai ales, ideologic? vom ajunge, din nefericire, la nivelul de trai al popoarelor africane, desi noi nu am fost colonii ale puterilor multinationale; infometati, indobitociti, simple marionete in mainile celor care ar trebui sa ne apere interesele, nicidecum sa actioneze contrar lor. de ce nu am emigra in africa? ei macar mai au resurse naturale, noi nu mai avem decat mizeria si micimea noastra sufleteasca. acolo in mijlocul junglei vom gasi cu siguranta ceva de ale gurii, si poate ca in adancul salbaticiei, macar vom fi mai aproape de dumnezeu si nu vom mai simti in ceafa rasuflarea de gheata a unei clase politice mai avida de imbogatire ca niciodata. vremurile apocaliptice se apropie in ritm ametitor, si in ceasul judecatii divine, vom fi in sfarsit cu totii egali in fata legii. si atunci va fi vremea noastra, a celor multi si prosti, pentru ca in ochii domnului nu are importanta decat valoarea intrinseca a omului care isi va fi pastrat conditia de lacas al divinitatii.

    cu deosebit respect,

    grigoriu marilena

  29. 29 Nea Ion august 8, 2009 la 4:43 pm

    Am avut un veceu in curte vechi de 10 ani. Mai acum ceva timp l-am astupat si am sapat altul. Are o gaura de doi metri si presupun ca va rezista cam 10-15 ani. Nu imi trebuie canalizare. V-am primit si pe voi la europarlamentare la mine in curte si v-am dat un pahar de vin. Si voi ati folosit veceul meu multumiti apoi mi-ati lipit afisul cu PSD pe gard. Va multumesc si va mai astept si peste patru ani. Veceul tot sa mai tina inca vreo 10-15!

  30. 30 instalatorul august 8, 2009 la 5:13 pm

    Sibilla, credeti ca as mai putea comenta ceva la mesajul dumneavoastra catre mine?

  31. 31 Sibilla august 8, 2009 la 5:44 pm

    Duplicitarul Băsescovici, trâmbiţează ceva despre ” libertatea de exprimare ”… el, care i-ar bea sângele ” derbedeului ” Ciutacu, pe motiv de una bucată hamazoană ofuscată…
    Pinochio, Prostănac Jioana, se dedă la hălăduit prin baruri, doru-i de dansurile braziliencelor… sfaturi de campanie marca guşă… unde dracu-l găsi pesedeaua, n-am să pricep vreodată, pe unul aista păpuşel Jionel… Iaca pe mâna cui a ajuns partidul, fost…
    Care naiba de ” libertate de exprimare ” tov Băse, ori iarăşi ziceai că..? Libertate de exprimare în România? Carele ” libertate de exprimare ” se traduce astfel : trăncăniţi derbedeilor, scrieţi, că oricum vă ” rezolvăm ”… ?
    Nu că s-ar compara neica nimeni furnica sibilină cu jurnaliştii catalogaţi de prezidel drept ” împuţiţi ”, ” nesimţiţi ”, etc… dar, Sfinxul-blog prin sibilina-i voce, a fost şi rămâne până-n prezent singurul sancţionat pe linie de servici pentru ” scrierile de pe blogul personal şi manifestarea transparenţei în relaţiile cu corpurile de control… ”…
    Cât despre Jioana, ” grija-i ” vis a vis de amărăciunile românilor, soarta ţării, am mai spus, dar mă repet, halal candidat, ” faină ” imagine a … social-democraţiei autentice ??!!! Că, cine s-audă durerea şi vocile celor ce de mai mult de-un an spuneau răspicat : afară cu impostorul, cu tot cu baronii de-l propulsară moţ, măturaţi-l din ograda pesedelei…
    ” Cârmuire ” ce ne-ngropat, suntem la mâna şacalilor, baronilor locali le arde buza de autonomii regionale ca să se ungă-mpăraţi cu zapis, iară marineru mai are tupeul să vină-n faţa boborului să pişe vorbe-n vânt : ” ţara este muribundă ”… Nu băi, Cotroceniule, căci se impune corectura de rigoare, măi dragă : Ţara este-n agonie, înjunghiată repetat, suptă de ” energie ”, roasă de viermii PEDELACHEI, şi nu numai, adevărat… Nu acesta e Destinul României, şi nu noi, cei care-am muncit pe brânci şi ne-am tot luat bătaie şi la propriu şi la figurat şi pe care ne umiliţi voi, prăpădiţilor, nu noi suntem vinovaţi de dezastrul naţional, ci, VOI, toţi hăia de trăiţi bine pe spinările-ncovoiate ale românilor sunteţi CRIMINALII , groparii, zmintiţii…
    Arc peste hule de s-ar face poporul năcăjit, să nu mai plătim noi, ci să dea socoteală neghiobii, năpârcile, zece generaţii de-aci înainte, să plătească şi ei şi copiii copiilor copiilor lor, ca să SIMTĂ.. TOT ce-am îndurat noi ! Amin !
    În România e nevoie de reconstrucţie la toate nivelurile, sub toate aspectele, reconstrucţie din temelii şi, probabil că o nouă formaţiune politică, că Oameni ar fi, la fel, dintre ei, Înţelepţii care să se ridice şi să ne adune laolaltă, să vină cu soluţii şi să ne pună la treabă… de prea multă vorbărie şi excesiv de tot cotit pe după cireşi şi vişini în numele diplomaţiei, am ajuns să NU ne mai bazăm pe vreo curăţenie generală prin ogrăzile aşa ziselor partide mioritice, încredere-n ” clasa politică ” sub nivelul mării, deci… să nu ne pierdem speranţa, Trezia Naţională şi hai să ne pornim în căutarea cavalerilor traci, că nush de ce se lasă aşteptaţi şi tot nu-s convinşi că-i urmăm în luptă şi punem umărul..

    Ce să mai zic… îmi dau canon două ore şi mă tac tăcerilor de dincolo de tăceri şi deasupra de cuvinte, să cânte Tatiana Stepa :

    http://www.trilulilu.ro/an22ro/edeee19a0a04d7

    ”… şi-am să-mi fac o Doină… doina mea de dor / fără nicio noimă, când o fi să mor… /… şi-am să-mi fac o Doină… doina mea de jale / fără nicio noimă, să îmi iasă-n cale… / … şi-am să-mi fac o Doină… doină cu suspine… ”

    Sibilla

  32. 32 edcwedc august 8, 2009 la 7:45 pm

    De ce Palatul Victoria e doar o casă
    mare în buricul Bucureştilor? De ce guvernul Boc nu-i bun nici de şireturile lui Tăriceanu? De ce duce ţara la faliment cu atâta seninătate?

    Anunţă măsuri istorice şi le îngroapă cu câte o ordonanţă scuipată pe şest. Care să fie explicaţia acestui comportament de Bulă nehotărât? Trecem peste faptul că acest organism
    politic hermafrodit este creaţia preşedintelui! La urma urmei, şi dacă ar fi fost proiectat de vrăjitoarea Cireşica sau de Mama Omida tot ar fi trebuit să îşi ia treaba în serios! Şi totuşi, o scaldă, hârâie şi merge numai pe cur-napoi cu o viteză nebună! Iar miniştrii se poartă de parcă ar fi singurele fiinţe din toată regiunea carpato-dunăreană!

    Anvergura cartonată a lui Emil Boc nu este singura explicaţie! PSD a căzut la dimensiunea unui precupeţ.

    Nu mai are coerenţă şi anvergură politică. Acceptă să coabiteze la cârma unui dezastru pentru că aşa gândesc Mazăre, Dragnea, Vanghelie şi încă vreo câţiva care sunt obsedaţi să-şi facă plinul. Mazăre, Elena Udrea şi fratele preşedintelui se înţeleg de minune în zona Constanţa! Mai sunt afaceri
    de făcut şi terenuri de luat! Noi râdem de piticul atomic şi semianalfabet din Ferentari, dar Vanghelie şi Coana Joiţica au treabă în Bucureşti. Lucrează de zor şi coordonează totul! Unul –
    PSD-ul, cealaltă – turma speriată rămasă din PDL. Marian Oprişan face jocurile în Vrancea şi mai vrea la ţuţuroi, iar Liviu Dragnea şi Bombonica mai au de pus dulceţuri şi murături la Alexandria!

    Micimea şi mizerabilitatea acestui Guvern neputincios vine dintr-o alianţă cu PSD-ul condus mai puţin de Mircea Geoană şi mai mult de Marian Vanghelie şi de Liviu Dragnea. Mi-e jenă să scriu că pe lângă aceştia Ion Iliescu şi Văcăroiu erau nişte clarvăzători. Făceau mişcări politice de maeştri cu tot stângismul lor enervant!

    Cine să-i spună lui Emil Boc că bate câmpii şi coseşte iluzii? Bietul de el n-are nici parteneri şi nici adversari, ci o adunătură aflată sub comanda a doi-trei hrăpăreţi şi a unui sfertodoct, care iese din când în când din bălăriile sectorului 5! Şi cu aerul său de precupeţ nici nu atacă, nici nu pleacă! Şmenuieşte politica şi PSD-ul în care a investit, se zice, mai mult decât într-o bancă
    . Şi acum vrea dividendele!

    O să râdeţi, dar o ţară mare din Europa se împiedică rău de un om mic şi chinuit de limba română!

  33. 33 Nicu Ungureanu august 8, 2009 la 7:57 pm

    Din pacate aveti dreptate cand mentionati ca ponderea populatiei care beneficiaza de servicii de canalizare a crescut intr-un ritm foarte incet desi asa cum spuneati, Romania s-a angajat ca, pana in 2013, ca 70% din populatia tarii sa beneficieze de servicii de apa potabila si de canalizare. De vina sunt edilii localitatiilor, fie urbane sau rurale care nu dezvolta proiecte de finantare nerambursabila pentru imbunatatirea infrastructurii edilitare. Multi dintre functionarii primarilor rurale habar nu au de existenta unor asemenea programe. Fie ca sunt PSD -isti sau PLD/isti, PNL-isti daca tot i-ati sustinut in fruntea localitatiilor ar fi trebuit sa-i si consiliati in accesarea fondurilor nerambursabile pentru realizarea acestor deziderate. Pentru ca tinerii competenti care ar fi competenti a le realiza i tineti in SOMAJ.
    Romania are o problema mare si se pare ca nici o formatiune politica nu solutioneaza aceasta problema pentru ca nu apar efectele. Singurul care pierde este cetateanul obisnuit care continua sa ramana in saracie desi politicienii prezinta declaratii de averi somptuoase. Care este justetea acestora? Intr-o zi din cauza saraciei acute in care poporul se afunda, aceste averi nejuste vor trebui confiscate. MAI MULT POLITICIENII TREBUIE SA INTELEAGA CA DACA NU DAU DOVADA DE BUNA CREDINTA FATA DE INTERESELE CETATENESTI INTR-O ZI CETATEANUL VA FI CHEMAT SA-SI DEA ACCEPTUL PENTRU READUCEREA IN CODUL PENAL A PEDEPESEI CU MOARTEA si mai ales PENTRU CEI CARE GOLANESC BANII CONTRIBUABILILOR DAR SI PENTRU CRIMINALII FEROCI DE GENUL CELOR DE LA TIMISOARA. China creste in ierarhia puterilor mondiale si datorita strictetii si severitatii cu care pedepseste pe cei care golanesc interesele nationale. Intr-o zi si noi va trebui sa-i urmam exemplu, ASTA VA DEPINDE DE POLITICIENI daca vor continua sa persiste in nesimtire, indiferenta si indignare fata de interesele celor multi cu siguranta PEDEAPSA CU MOARTEA VA FI SINGURA SOLUTIE. Cred ca si Uniunea Europeana va sustine acest demers dovada fiind gradul de criminalitate romanesc exportat in statele membre UE.

  34. 34 Bibliotecaru august 8, 2009 la 8:23 pm

    @ Sibilla
    Eu chiar doresc să fiu consilier şi nu ministru. 😀

  35. 35 alex.dumitrascu august 8, 2009 la 9:32 pm

    Ca sursa de finantare imediata a extinderii retelei de canalizare propun introducerea forfetarului pe mersul la toaleta. Promovarea este facuta („tu cat timp pierzi zilnic la toaleta”}, asa ca se poate emite hotararea de guvern in urmatoarea sedinta.
    Veniturile aduse la buget vor fi mai mari decat cele anticipate, chiar daca de groaza forfetarului majoritatea cetatenilor isi vor desfiinta de bunavoie gropile din fundul curtii si fosele ecologice ‘rezidentiale”.
    Bazandu-se pe o larga majoritate parlamentara, actuala coalitie isi va manifesta inventivitatea si curiozitatea stiintifica, in experimente din ce in ce mai valoroase si mai indraznete, spre progresul tehnicii si tehnologiei romanesti, punand astfel in valoarea intreg potentialul scolii polithnice , care de-a lungul timpului a pregatiti specialisti de exceptionala valoare in toate domeniile, inclusiv in medicina si teologie.

  36. 36 blogideologic august 9, 2009 la 6:30 am

    Traian Băsescu a cerut ca banii de la FMI să meargă direct la Guvernul României? Aceasta nu-i declaraţie indirectă că sistemul bancar al României este falimentar ?

  37. 37 Caramella august 9, 2009 la 8:14 am

    @ ALM (august 8, 2009 la 2:12 pm)

    Stimate ALM, m-am gandit la O COMISIE DE ANALIZA cu o durata scurta de 2-3 saptamani, care sa lucreze 7 zile din 7 in folosul comunitatii pe sectoare. Apoi sa informeze locuitorii capitalei asupra rezultatelor si masurilor imediate si de perspectiva. Ar conta foarte mult si la vot …
    Consider ca doar o singura persoana ar fi insuficienta (ma gandesc la simpaticul nostru primar general), trebuie obligatoriu ajutata si de COMISIA MILITARIZATA DE URGENTA SI COMBATEREA DEZASTRELOR (daca mai exista), DE PREFECTURA GENERALA, de reprezentanti ai comunitatii locale si ai partidelor politice care doresc sa se implice.
    Trebuie sa aflam daca se poate face ceva in directia rezolvarii urgente a canalizarii capitalei sau va trebui sa ne mutam la Cluj ?

    Nu sunt impotriva noilor locuri de parcare in capitala, din contra.
    M-am referit la costurile prea mari, nejustificate de realizare a lor.
    Intr-un an de criza, aceste parcari se puteau realiza infinit mai ieftin prin utilizarea unor marcaje de vopsea si nicidecum prin injumatatirea trotuarelor si utilizarea vestitelor borduri destul de late care ocupa ele insele spatiu.
    Va rog sa vedeti noile parcari din Bdul Timisoara, cum sunt incadrati copacii de pe marginea bulevardului si sa ne scrieti ce parere aveti.
    OARE ARHITECTII, CANSTRUCTORII SAU ALTI RESPONSABILI AI CAPITALEI SI-OR FI DAT AVIZUL PENTRU UN ASEMENEA DESIGN ?

    PS
    Ce-ar fi ca in noiembrie, in ziua votului, sa ploaie torential la fel ca si joi, iar din cauza canalizarii neadecvate, cetateanul sa nu poata inota pana la sectia de votare …

  38. 38 Maximmouse august 9, 2009 la 9:07 am

    @Grigoriu Marilena.

    Desi evit sa intru in polemici cu porumbitele de pe blog, pentru ca ajung la harta, si incep sa se indoiasca de buna mea credinta, trec la presupuneri, ca sunt misogin , impotent, prost..etc, totusi , cu tot respectul trebuie sa te contrazic; invatamantul la distanta de la universitatea de bisnita nu reprezinta inchiderea intregului invatamant universitar romanesc, nici pe departe.

    Abramburica este ultimul ministru care ar trebui snactionat in guvernarea actuala, si singura care chiar se umereste in contra curentului de impostura care „trage” in domeniul educatiei asimetrice. Cat o va sprijini propriul partid urmeaza sa vedem in aceste vremuri de restriste, cand dansatorul fata boc a scos deja pe gura declaratia de razboi….sunt ingrijorat dar nu disperat.

    In ce priveste emigrarea dumitale si a celorlalti tineri,faceti ce vreti! Fiecare este dator fata de sine cu propriile hotarari care duc la propria experienta. Noi , ceilalti suntem vinovati ca nu am vazut la timp ce se intampla cu voi, ocupati cu propria noastra existenta, sau din nepricepere n-am ascultat destul vocile care ne preveneau ,n-am vazut ca astia vor sa ne darame casa si ne pervertesc copiii…

    Oricum, noi astia nu foarte tineri, nu foarte batrani, ramanem aici si va asteptam inapoi cu dragoste si plini de vinovatie, cu dorinta sa ne iertati…

    cu tristete ,Maxi.

  39. 39 Maximmouse august 9, 2009 la 11:35 am

    @Stimate Domnule Prim Ministru,

    Intrebare:Cum se numeste actiunea unui presedinte in functiune care declara la televiziunea nationala ca Romania este o tara muribunda? ca nu avem nevoie de prezidentiale intr-o tara ingropata? Ce scop au aceste declaratii? ce face Parlamentul? Ce faceti juristii? Ce este asta? Ramane nesanctionat? Vreti dictatura? acesta se vrea salvatorul cu forta al neamului sau este iresponsabil?Presedintele statului declara tara MURIBUNDA? este incredibil! Actionati!

    cu respect, Maxi.

  40. 40 ALM august 9, 2009 la 12:25 pm

    @ Caramella (august 9, 2009 la 8:14 am)

    Stimata Caramella, nu m-am facut inteles! Desigur, un singur om nu poate rezolva SINGUR o expertiza de asemenea anvergura. Dar un singur om poate sa-si formeze o echipa de specialisti si, impreuna, sa indeplineasca sarcina. Problema este relativ simpla: o comisie nu poate fi trasa la raspundere. Poate fi dizolvata si formata o alta. Un om, in schimb, poate fi tras la raspundere daca nu indeplineste sarcina primita si acceptata.

    Problema parcarilor ar fi extrem de simpla daca la mijloc nu ar fi interesele mafiei parcarilor. Cum ar mai putea sa pretinda firma daruita cu parcarea ceausista Bucur-Obor cate 360 RON/luna/loc, daca ar fi parcari suficiente? Exista firme straine care fac mereu oferte pentru parcari subterane sau supraterane (etajate), pe banii lor, cu conditia ca veniturile provenite din exploatarea acestora sa permita amortizarea constructiei si obtinerea unui profit corespunzator.

    Nu cred ca este nevoie sa vad bdul Timisoara, imi este suficient ce vad pe Calea Mosilor si pe Sos. Stefan cel Mare. Unele alveole sunt pur si simplu hilare! Aici nu mai este vorba de mafie ci despre incompetenta, de promovari ale „arhitectilor” pe criterii politice si nu pe criterii profesionale. Este esenta deosebirii dintre noi si nemti (de ex.): daca tot te apuci de o treaba, atunci o faci ca sa fi mandru de ea!

  41. 41 alice august 9, 2009 la 3:15 pm

    Sper ca d-na E.Andronescu sa fie sustinuta de partidul din care face parte si sa puna invatamantul pe picioare,ca viitoarele generatii sa fie scolite mai bine.Din generatiile care s-au format anterior care acum au varstele de 3o -45 ani au facut scoala serioasa.Cred ca e timpul ca aceasta generatie sa se gandeasca la fii lor sa fie bine pregatiti decat au fost cei de pana acum.Avem nevoie de tineri bine pregatiti sa concureze cu cei din occident sa duca Romania spre mai bine.

  42. 42 Ana Maria august 10, 2009 la 1:08 pm

    Canalizarea este intr-adevar o problema majora, si va spun sincer ca am ramas stupefiata cand am auzit de la un primar de orasel, ca de fapt locuitorii sunt de vina, citez ” nu vor sa aiba pe cap si plata apei „. Mi se pare anormal ca in secolul XXI, populatia Romaniei sa mai aiba astfel de probleme, tine de ingiena si confortul fiecarui individ. Nu vor, nu vor, dar nu tine de ei, Romania trebuie sa se ridice. Avem pretentii de Uniunea Europeana, insa unele orase din tara nu au nici macar masini de salubrizare, sau mai rau nu ai gropi de gunoi, aruncandu-si resturile pe unde apuca la marginile orasului sau comunei… Este incredibil, daca oamenii nu au bani sa-si plateasca utilitatile atunci exista o problema, pe care guvernul, statul trebuie sa le rezolve. Nu este greu sa gasesti solutii atunci cand vrei.

  43. 43 irina august 12, 2009 la 8:50 am

    @
    Adrian Nastase,

    ati fost Prim-Ministru 4 ani si 15 ani la guvernare, ca partid „al celor multi si oropsiti”…
    Sa inteleg ca este o surpriza pentru domia voastra ca romanii traiesc azi in conditii de tip „feudalism tarziu” ?
    Probabil, proiectele/lucrarile pentru apa-canal, statii de epurare-neutralizare, nu au aceiasi rata de pofit …”privat” !?

    Aveti a va reprosa ceva in acest sens, ca partid macar? …sa fie ipocrizie, or „…mintea romanului cea de pe urma” ?!

  44. 44 POP ANA MARIA august 16, 2009 la 2:39 pm

    E vorba de canalizare nu..?Va rog ajutati-ma !!!!!Sa facut in fata casei mele la 5 metri departare o groapa de 8 metri adancime pentru a pune o pompa imensa care colecteaza toata mizeria de pe conducte si apoi, o trimite in alta parte.Proiectantu mi-a spus ca nu va mirosi si nici nu va fii zgomot.Dar muncitori au spus cu totul altceva ca va mirosi ingrozitor si ca va fii si zgomot.Va rog ajutatima!!!!! Daca stie cineva o lege privitor la aceasta problema va rog lasati-mi un raspuns Va multumesc

  45. 45 Iliescu august 17, 2009 la 9:22 pm

    Domnule NASTASE,

    Este foarte ciudat pentru mine de ce oare taceti? De ce nu mai aveti timp de cei care incearca sa comunice cu dvs? De ce nu vreti sa observat ca PSD-ul nu are candidat la Presedentie? De ce…, de ce si iar de ce? Sunt multe de ce-uri, care ar putea sa le rosteasca oamenii care mai au demnitate si care chiar nu vor sa paraseasca aceasta tara. Eu sincer inca mai am incredere ca Politicianul Adrian Nastase va renaste si v-a incerca sa aduca PSD-ul la valoarea lui adevarata. Poate si alti cititori se vor intreba cum ar trebui sa arate PSD-ul? Va spune un membru simplu, fara Gioana, fara Dragnea, fara Ilie Sarbu, fara Vanghelie, fara Hrebe, fara Micul “Titulescu” si fara Cosmin Gusa. De ce fara acesti indivizi? Pentru ca acestia pe linga faptul ca sunt slabi pregatiti sunt si lasi si tradatori. Oare mai este mult pana departe? Eu cred ca dupa ce vom pierde alegerile Prezidentiale cu acest candidat nesemnificativ (Gioana) atunci ne vom trezi si scosi de la guvernare si fara lideri nationali care sa aiba credibilitate. Doamne ajuta, ca poate asa se va purifica acest partid si poate multimea de membri simpli vor observa ca ne chinuim din 2005 in coace cu o conducere foarte slaba si ineficienta. Cum credeti ca unul ca DRAGNEA se poate prezenta in fata electoratului cu cel putin o facultate facuta la stat si cu chinuiala din partea parintilor care s-au straduit sa-i tina in facultate si vine acest individ si ne da lectii cand el termina facultati la Universitati neacreditate si sustinute de el si clica lui. Fratilor credeti ca-l puteti vota pe acest individ sa ajunga mare smecher si sa ne reprezinte impreuna cu Dna. lui BOMBONICA( nu va speriati asa a fost botezata de parinti ei).
    Dragi colegi de partid hai sa ne trezim si sa votam in fruntea noastra un nume cu rezonanta si care impreuna cu consoarta lui sa ne poata reprezenta cu demnitate in orice diplomatie internationala.

  46. 46 elena martie 1, 2010 la 12:10 am

    da.de ex in comuna pantelimon nu exista asfalt,e noroi peste tot.!doar in unele locuri strazile sunt asfaltate..ca o fatada..ne-am saturat sa ne fure toti…poponarii…sugatorii dracului nenorocitii..

  47. 47 alex.dumitrascu martie 1, 2010 la 10:47 am

    ANUNŢ

    PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI organizează concurs de selecţie a DIRECTORULUI GENERAL – MEMBRU AL CONSILIULUI EXECUTIV AL AUTORITĂŢII MUNICIPALE DE REGLEMENTARE A SERVICIILOR PUBLICE – AMRSP.

    I. Criteriile de selecţie a Directorului General – membru al Consiliului Executiv
    CONDIŢII DE PARTICIPARE:
    – studii superioare tehnice sau economice de lungă durată, în domeniu;
    – experienţă managerială cu durata de minim 5 ani ( în funcţia de Director General) în domeniul serviciilor de utilitate publica locală;
    – cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională – nivel mediu;
    – cunoştinţe operare PC;
    – nu a suferit condamnări penale şi civile, dovedite prin cazier judiciar, pentru fapte care ar pune persoana respectivă în incompatibilitate cu funcţia pentru care candidează;
    – depunerea proiectului de management;
    – nu este beneficiarul dreptului la pensie şi/sau nu îndeplineşte condiţiile de pensionare.

    sursa:
    http://www4.pmb.ro/wwwt/directia_resurse_umane/angajari/docs/2009/2009-11-16-angajare_7211.html

    Atata timp cat directorii se angajeaza pri asemenea „concursuri” este firesc sa nu avem apa curenta si canalizare.
    Dupa cum vedeti cerintele de studii si aptitudini sunt cam la nivelul unei secretare mai putin calificate, dar se cere ca ipochimenul ‘SA FI FOST TIMP DE 5 ANI DIRECTOR GENERAL.
    Cum s-ar zice daca nu l-a facut ma-sa pe careva director general, nici nu mai are sansa sa ajunga vreodata.
    O alta ‘cerinta’ pe masura CANDIDATULUI UNIC, este sa nu aiba cazier pentru ‘fapte care sa-l faca incompatibil. Nu stiu de ce, dar asta ma face sa cred ca individul are cazier pentru ‘fapte compatibile”.
    Sinecuristii astia formeaza de multe ori ‘activul de baza” al partidelor, iar apartenenta lor la un partid sau altl depinde de „negocierile” pentru asigurarea respectivei sinecuri.
    Inainte de a va mira ca nu e canalizare in Pantelimon, nu credeti ca ar trebui sa va mirati de slaba calitate umana a ‘directorilor de profesie”?
    Si implicit a „militantilor” unui partid sau altuia?
    Nu credeti ca s-ar mai cere si alte „motivatii’ pentru apartenenta la un partid sau altul?


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!