Felicitari, domnule Presedinte!

Nu, nu e vorba de acel presedinte la care v-ati putea gandi, si despre care toti – politicieni, jurnalisti sau bloggeri – vorbim mult prea mult, ca si cand ar fi vreun personaj istoric sau autor al unor gesturi cu adevarat importante.

Urarile mele se indreapta catre un alt Presedinte, despre care mi-ar fi placut sa citesc mai multe lucruri in romaneste, zilele acestea. Alegerea lui Jerzy Buzek in functia cea mai inalta a Palamentului European este un simbol care ne include si pe noi, romanii, in aura sa de semnificatii. Fostul bloc estic de tari devastate de comunism si rupte de legatura cu dezvoltarea occidentala capata azi reprezentare la varf intr-un for al Uniunii Europene. Dincolo de rolul mai mult ceremonial al acestei functii, ca si de rolul sub potential pe care il joaca acum Parlamentul European insusi, dincolo de apartenenta sa la o grupare de dreapta afiliata popularilor, pot sa spun ca m-am simtit onorat cand l-am vazut vorbind la tribuna din Strasbourg. Am asistat atunci la un moment care l-ar fi facut probabil mandru pe Donald Rumsfeld, fiindca a ilustrat cu precizie teoria sa despre “vechea” si “noua” Europa: l-am vazut parasindu-si rolul pe Hans-Gert Pottering, fostul titular al functiei, europarlamentar din 1979; adica din anul in care Jerzy Buzek se pregatea sa devina membru al Solidaritatii…

“Privesc alegerea mea drept un semnal catre toate tarile noastre – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria. O vad ca pe un tribut catre milioanele de cetateni din tarile noastre care au refuzat sa cedeze in fata unui sistem dominat de ura. Ma consider un reprezentant al tuturor acestor tari”, a spus fostul premier polonez in discursul sau inaugural.

Cinicii ar putea spune ca a vorbi abia acum despre o astfel de pretuire acordata unui estic inseamna ca, dupa caderea cortinei de fier, locul acesteia a fost luat de o alta cortina, invizibila, dar aproape la fel de divizanta. Optimistii ar spune ca lucrurile incep sa se schimbe.

Ramane, totusi, o tristete. Suntem, in continuare, reprezentati, in cluburile din care facem parte, de altii. Lipsim, in continuare, din zonele de decizie. In timp ce polonezii, cehii, ungurii au reusit sa-si promoveze oamenii in posturile de conducere ale structurilor euro atlantice, noi nu am reusit inca nimic. Continuam insa sa le rupem picioarele acasa eventualilor nostri candidati. Nici chiar Monica Macovei nu a reusit sa obtina un post de vicepresedinte al Parlamentului European, primind cel mai mic numar de voturi dintre toti candidatii!

PS. Pentru cazul in care locatarului de la Cotroceni ii ajunge sub ochi acest text (atragator poate prin titlul sau ):  precizez ca personajul la care fac referire NU este Jerzy Dudek, portarul de rezerva al lui Real Madrid.

23 Răspunsuri to “Felicitari, domnule Presedinte!”


  1. 1 violet iulie 17, 2009 la 8:28 pm

    Avand in vedere anumite exemplare de politicieni pe care romanii le-au trimis acolo…de unde atata consideratie din partea altora! Iar in ceea ce-o priveste pe Monoca Macovei, sunt dezolata( 🙂 )!

    Cred ca ma pozitionez la categoria optimisti. Inca.

    P.S. Vacanta placuta, domnule Nastase! Ca uitai sa va urez pana acum. 😀

  2. 2 violet iulie 17, 2009 la 8:28 pm

    Monica, fireste…

  3. 3 Sibilla iulie 17, 2009 la 9:24 pm

    :))
    … de rezervă :))
    Deci aşe… dincolo de faptul că Unicul Preşedinte de suflet pe care-l recunosc, stimez şi îl consider în continuare Cel mai Politician Autentic, Echilibru, D-l Preşedinte Ion Iliescu, musai să vă felicit pentru… oareşce completări lămuritoare, dar…
    Ce ne trebuie nouă, cum zâsărăţi, ” reprezentare-n zone de decizie ”… noi avem Rumburak, la naiba, cu volbure cu tăt, vai de noi…
    Da Rumburak al ” nostru ”, n-o fi mai ” descurcăreţ ” la ” echipa naţională ” pe alt post… cum ar fi copil de ” mingi ”, că-l ajută dară niscaiva hamazoane, să ajungă-n peluză , unde-i e locul, da-ntre-ai lui, că-mi adusăi aminte de-o galerie… columbiană 😉 :))
    Începeţi să ne uimiţi cu atacurile , atât că nu vă dorim Caniggia, ci Messi, nu scânteie,meteor, ci Foc Sacru…
    Cu acest articol, aţi reuşit să-l egalaţi pe Raul 😉
    Aaaaaaa… m-am prins, d-aia ţinea cu dinţişorii de ridzi, rimează cu Piţi, deci gura mică sibilină, bicouz, va vorbi curând cine alta decât numai şi numai şi numai … ” defensiva echipei naţionale ”, capitol la care noi am tăt fost de… panaramă, doar nu ierea să ne dezicem de ” renumele” ce-l avem…
    Sibilla

  4. 4 corinacretu iulie 17, 2009 la 11:57 pm

    Felicitari pentru acest articol, mai ales pt PS… Va doresc numai bucurii si o vara frumoasa

  5. 5 abc iulie 18, 2009 la 12:24 am

    Minunat PS-ul.

  6. 6 Ovidiu iulie 18, 2009 la 3:20 am

    EXCLUSIV – StireaPress – vezi fotografii cu Cristina Ursol, amanta fostului consul de la Chisinau, domnul Ion Nuica (E CHIAR SEX-BOMBA)

    Exclusiv – StireaPress – amanta consulului Romaniei la Chisinau, Ion Nuica, Cristina Ursol FOTO !

  7. 7 Carmen iulie 18, 2009 la 6:57 am

    Vacanta placuta!

  8. 8 instalatorul iulie 18, 2009 la 8:35 am

    „Suntem, in continuare, reprezentati, in cluburile din care facem parte, de altii. Lipsim, in continuare, din zonele de decizie. In timp ce polonezii, cehii, ungurii au reusit sa-si promoveze oamenii in posturile de conducere ale structurilor euro atlantice, noi nu am reusit inca nimic.” – Acestea sunt frazele cheie. Sa ne amintim cit doar cit git au facut polacii ca sa se infiga bine si s-au infipt. Sa retinem un lucru, chiar daca voi repeta o idee pe care am mai scris-o: munca de asezare in structurile europene nu se refera doar la functiile de conducere, acestea sunt coronita care incununeaza munca. In acest moment de polaci dai peste tot in structurile europene: de la faptul ca multe documente sunt si in poloneza ca intr-o a patra limba oficiala, pina la faptul ca te lovesti de polaci peste tot, inclusiv ca instructori la cursurile de training pe diverse specializari si probleme la UE. Iar lipsa noastra de preocupare pentru noi insine nu se manifesta doar in lumea politica europeana, ci si in cea economica. Si chiar in si in lumea mediatica, stirile de la Bruxelles sunt foarte rare. Iar de acum incolo ne va fi foarte greu, fiindca nici aparatul UE nu este infinit ca numar de locuri de munca si reprezentare asa ca de acum incolo ca sa iti bagi oamenii va trebui sa-i dai pe altii afara si sa vedeti ce scandaluri vor fi atunci cinva va trebui sa-i scoti pe polaci, cehi, unguri ca sa intri tu.

  9. 9 Caramella iulie 18, 2009 la 10:28 am

    FELICITARI europarlamentarilor romani care incearca inca de la inceput sa socializeze, indiferent de culoarea politica si sa faca echipa in favoarea intereselor Romaniei !
    Constat cu mare bucurie acest aspect, in comparatie cu ce se intampla in politica interna !

    PS
    Oare ce va face Bodu cand il va zari pe Becali mai aproape ca oricand ? Dar Macovei langa Renatte Weber ? Dar Vadim secondat de unguri ?
    Constat ca EBA vorbeste mai bine franceza decat romana …

    De precizat ca transmisiunile televizate de la Parlamentul European au devenit pe departe sarea si piperul jurnalelor de stiri.

    SPERAM CA DL. PRESEDINTE SA FIE UN ADEVARAT PRIETEN AL ROMANIEI ! AVEM MARI ASTEPTARI IN VREME DE CRIZA PENTRU REZOLUTII SALVATOARE !

  10. 10 anne iulie 18, 2009 la 1:20 pm

    off-topic

    Domnule Nastase,

    ar fi cea mai mare greseala retragerea sprijinului politic ministrului invatamantului. In farsit cineva dispus sa lupte cu mafia universitatilor particulare neacreditate. E an electoral; oare e convenabil ptr PSD sa imbratiseze coruptia? Ar da din nou apa la moara (desi de data aceasta perfect justificat) celor ce incerca sa prezinte PSD-ul drept partidul coruptilor.

    Va doresc concediu frumos.

  11. 11 Ioan iulie 18, 2009 la 3:17 pm

    @Sibilla

    PS-eul denota din plin grija autoriului pentru intelegerea de catre cetitor a randurilor sale, inchinate deo-potriva oamenilor de bine, ce nu contenesc ceas de ceas si zi de zi sa contribuie dupa putinta lor la cresterea si descresterea continua a nivelul nostru de informare ce denota si ea in buna masura dorinta aceluias AN de a ne vedea asezati in randul ce duce, ca toate celelalte randuri, undeva in fata altora ce n-au prididit nimic, de dimineata de la primele ore pana seara tarziu, pentru a ocupa pozitia ce asigura primului venit, si chiar si celui de al doilea, oaresce confort privitor la a fi sau a nu fi castigator in afirmarea deplina a vointei noastre nestramutate de a fi ceea ce suntem in realitate; niste oameni buni de pus la rana nu alta.
    Cu bine scumpi!

    PS

    In ce-l priveste pe el andresantul sa-l lasam in voia sorti; care dupa cum se tot vede de ceva timp prin preajma a cinci ani aproape batuti pe muche. Ca slava Domnului cel pentru toate zilele noastre ne-a demonstrat cu varf si indesat cat il tin bracinarii si mai ales cat il duce capul. Cat ii priveste pe ai lui, ati vazut, si i-a asigurat in buna masura cu leafuri mari europene si cu relatii ce pot coace in timp, de ce nu, chiar o niscaiva inrudire prin alianta la pat subt forma unei tavaliri ce poate evolua, de ce nu, de la simplu (citeste preaiubire) la compus, altfel spus casatorie din interes si in interes personal. Dar, sa nu anticipam.

  12. 12 i.nicolae iulie 18, 2009 la 3:37 pm

    Buzek in poloneza inseamna ‘carucior” dupa cum i-am auzit eu pe polonezi,si sigur acest „carucior va cara multe spre Polonia .Bravo lor sunt uniti si stiu ce vor,sunt peste tot in Europa si in lume.Noi ce sa facem cu Gigi si Eba ? Cum ne asternem asa o sa dormim (nenorocirea este ca nu ne-am trezit inca).Do videnia!
    Sa auzim de bine.

  13. 13 Karakas iulie 18, 2009 la 3:59 pm

    „Băsescu: România sprijină construirea radarului american antirachetă în Cehia”

    Daca tacea, filozof raminea…stim insa deja ca dl. Presedinte nu scapa nici o ocazie sa confirme ca nu ii plac filozofii.

    Vreau sa il felicit pe dl Presedinte ca apara interesele Cehiei, Poloniei si SUA. Mai putin pe ale noastre. „Scutul” american nu va apara Romania si celelalte tari la sud de un eventual atac. Basescu stie asta. Si atunci? Sa fie o „palma” intoarsa lui Putin? Oare pe cine o sa doara?

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-romania-sprijina-construirea-radarului-american-antiracheta-in-cehia.html?1687;4642637

  14. 14 Ioan iulie 18, 2009 la 5:46 pm

    Este sambata 18 iulie 2009. Undeva pe o pajiste in Harghita-Covasna o scena, ca toate celelalte, sta proptita pe o pajiste la marginea unei paduri. In preajma ei se afla oameni ai locului sositi cu mic cu mare de dis-de-dimineata adusi de tobosarii satelor din imprejurimi. Aici ii asteapta nerabdatori trei boieri sositi de la oras pentru treburile lor, ale obstei. Unul dintre ei este de dincolo de hotar si vine chiar din Ungaria vecina si prietena unde, cu ani in urma, a fost mare dregator. Un altul vine din Oradea scaldata de razele soarelui si a apei calde termale. El a adus cu el cuvantul Domnului din anvon, pe care il poarta cu el ca episcop pe oriunde ii calca pasii Inalt prea sfiintiei sale. Cel de al treilea pare sa fie omul locului de catva timp, si vine tocmai din cetatea Ciobanului Bucur. Unul dintre localnici spune ca omul este chiar presedintele statului. Acum stau la o masa asezata pe scena. Cel ungurean are fata zambitoare si pune din cand in cad mana palnie la ochi sa vada dincolo de scena. El nu conoaste limba romana dar nici casca la ureche nu poarta. Pe el se pare ca nu-l intereseaza ce spun ceilalti participanti la adunare; il intereseaza ceea ce are el de transmis acelei adunari. Pastorul, cel ce a lasat in urma anvonul, este cel mai guraliv. El, asemenea auditorului de dincolo de scena, nu are nevoie de casca; cunoaste in egala masura si maghiara si romana. Boierul venit tocmai de la Bucuresti este insusi presedintele Romaniei. El este injosit in propria tara si poarta casca pentru a asculta mesajul boierului venit de dincolo de fruntarii, care a refuzat la randu-i traducerea in maghiara a mesajului transmis in romana de presedintele tarii gazda. De odata s-a facut liniste si presedintele Romaniei a rostit cateva iidei in limba romana. Atunci, parca la un semnal, auditoriu a inceput sa fluiere si sa huiduie. A fost momentul pe care nu ma asteptam sa-l traiesc. De aceia ma vad obligat sa inchei aceste randuri, dedicate presedintelui roman cu dispret.

  15. 15 Roxana Iordache iulie 18, 2009 la 11:25 pm

    @Sibilla. Unicul tău preşedinte de suflet, Echilibru, cum spui, era preşedintele României când se constituia grupul Visegrad, iar Bucureştiul avea embargo din partea comunităţii internaţionale. Vacanţă plăcută celui care pe atunci era ministru de Externe. 🙂

  16. 16 Draghi Puterity iulie 20, 2009 la 5:59 pm

    @Roxana

    Bucurestiul nu avea embargo in vest (pe care tu il numesti intr-un limbaj de lemn care nu te caracterizeza „comunitatea internationala”) din cauza mineriadelor, ci pentru ca asa fusese intelegerea initiala intre vest si rusi. Abia dupa ce Rusia a slabit suficient de mult, am avut si noi o adevarat o sansa de a intra in clubul vestic, o sansa pe care Iliescu, gazda nostra si echipa lor au valorificat-o intr-un mod magistral.

    Fara echilibrul lui Iliescu, daca am fi incercat sa jucam in afara gradelor de libertate pe care le aveam atunci, am fi fost in situatia Yugoslaviei. Asta in cel mai bun caz…

  17. 17 Dinu iulie 20, 2009 la 8:45 pm

    Draghi Puterity,

    1. cam cat de „tare” era URSS in `90-`91 ? dar in `92,`93, s.a.m.d. ?

    2. Dar daca in `90 romanii ar fi reanodat firul istoriei rupt brutal in `47,
    presupunand ca nu ar fi existat: Canalul si nici Sighetul, Aiudul si Pitestiul, Ramnicu Sarat si Jilava si nici Minele de Plumb ori Colectivizarea, locuri unde a fost masacrata insasi romanitatea, ce ar fi facut URSS in `90 ori `91, dar NATO?

    3. NATO ar fi acceptat tacit politica „faptului implinit” a unei natiuni Demne.
    In `90 urmasii dejilor, nikolskilor, paukerilor, iliestilor si a altor derbedei ai mahalalelor oraselor romanesti ori a alogenilor pripasiti la noi, au hotarat soarta unei Romanii de care sunt profund straini.

    Deci: despre care echilibru vorbim? in folosul cui?

  18. 18 cogito ergo sum iulie 21, 2009 la 10:45 am

    @Dinu

    Domnule, chiar dacă magistral te autoîncadrezi în “[sub]clasa” rândaşilor cu sorgintea în “dorjdia societatii romanesti interbelice”, modul cum ştii să foloseşti cuvintele româneşti compuse, şi după cum alcătuieşti frazele, cred că aparţi mai degrabă „alogenilor pripasiti la noi”, care „sunt profund straini” de soarta şi interesele României.

  19. 19 Draghi Puterity iulie 21, 2009 la 11:37 am

    @Dinu

    In folosul supravietzuirii noastre ca natiune intr-o perioada de mari turbulentze geopolitice.

    In ’90 URSS era inca puternica. Abia dupa proclamarea CIS si puciul impotriva lui Gorbaciov au aparut primele fisuri. Domnia lui Ieltzin (+ fica) i-a adus in pragul ruinei. Abia dupa Putin au reinceput sa isi revina, destul de incet. Nu suficient pentru a interveni in razboiul din YU, care probabil a fost si unul de test. Pune ani in dreptul acestor evenimente si coroboreaza astfel gradele de libertate din politica externa romaneasca. O sa vezi ca s-a facut cam tot ce s-a putut in directia apropierii Romaniei de vest.

    In rest, mult prea mult „wishful thinking” si „what if” in postarea ta in contextul realitatile politice mult mai dramtice ale anilor ’90. Suna mai degraba a roman de dragoste, cu intalniri spectaculoase intre indragostiti peste zeci de ani decat a politica reala si posibila.

    Imi povestesti despre NATO si fortza normativa a faptelor. Ai uitat cum ii pupau vesticii in acea perioada pe rusi? Pe buna dreptate din punctul lor de vedere, pentru ca au reusit, via Gorbaciov, pentru niste maruntis si niste vorbe frumoase sa ii determine pe rusi sa isi distruga singuri mai mult armament decat ar fi pierdut intr-un razboi global. Crezi ca ar fi riscat sa ii bruscheze in acea faza de dragul Romaniei? Hai sa fim realisti…

    Sau ai uitat ca James Baker cerea Rusiei in 1989 sa intervina militar in Romania pentru ca il suspectau pe Ceausescu ca e pe punctul de a avea suficient material fisionabil pentru a produce armament atomic?

    Deci carei sfere de influentza apartinem noi atunci, cu asentimentul maimult sau mai putin tacit al vestului? Insasi Visegradul pe care l-ai pomenit demonstraza clar care era rolul care ne fusese rezervat.

    Cand o sa devina publice mai multe dintre intelegerile secrete dintre Genscher-Kohl si Gorbaciov-Shevarnadze si altzi actori ai vremii (hony soit qui mal y pense 😉 ), o sa fie mai clar care erau mizele si care era statutul rezervat Romaniei. Poate atunci o sa ne povesteasca mai mult si gazda noastra despre cum a fost de fapt, care erau optinile existente si costurile lor. Si atunci poate, doar poate, cei care pot gandi si nu au formatie de talibani, vor intelege corect si rolul lui Iliescu.

  20. 20 Dinu iulie 21, 2009 la 12:48 pm

    Draghi Puterity,

    nu ai inteles nimic. …uneori nu ma mira, alteori …accept resemnat. 🙂
    „Sugeram” ca tocmai colapsul societatii romanesti, a facut posibil ca in decembrie `89 „echilibratul” sa „decreteze” „vid de putere”, sa si-o „asume”, ducand Romania acolo unde dorea Moscova.
    Iar pentru colapsul societatii romanesti, pe care l-am creionat succint, responsabil este si „echilibratul” Iliescu, membru marcant al miscarii politice ce a patronat dezastrul socio-economic al Romaniei, mai ales din deceniul V.

    Cat timp mentalitatea este de sluga este mai greu sa tii privirea sus si sa iei cu mana ferma ceea ce-ti apartine.

    Cat despre J. Baker si cererea sa …“wishful thinking” 🙂 . Stia foarte bine J. Baker ca Gorby declarase ferm ca URSS nu va mai interveni militar in nicio tara membra a tratatului de la Varsovia, chiar daca „prostul satului” ceruse interventia Pactului in Polonia.

    Cat despre talibani si talibanism, itreaba-ti „mentorul”! 🙂

  21. 21 Dinu iulie 21, 2009 la 12:55 pm

    @
    Admin.

    esti admirabil! :mrgreen:

    @
    cogito ergo sum ,

    ma mira faptul ca nu ai facut inca implozie !!!

  22. 22 Draghi Puterity iulie 21, 2009 la 3:25 pm

    @Dinu

    Aha, deci vrei sa spui ca Iliescu e responsabil pentru „comunismul” pro-sovietic din perioada postbelica. Nu acea perioada decat din povesti (de exemplu cele ale bunicului meu, preot orthodox roman, care era ridicat din pat la trei noaptea si i se inscenau executii prin impuscare) insa din ce am mai citit eu nu retin ca Iliescu sa fi avut o functie importanta atunci. Chiar daca i-as putea recunoaste lui Iliescu un anumit idealism de stanga, mi se pare destul de improbabil dat fiind structura sa psihica sa fi fost de partea radicalilor pro-sovietici.

    Ce imi aduc insa aminte e o serie de carti si reviste cu totul remarcabile aparute sub egida Editurii Tehnice in perioada cand (urma sa aflu ulterior) Iliescu era sef acolo.

    Si desigur echilbrul cu care ne-a navigat prin furtuna tranzitiei.

    Legat de mentalitati. Daca esti obisnuit sa ai o armata de slugi care mor in razboaie pentru a-ti aprara tie proprietatile si demnitatea, poate merita sa incerci si sa inotzi impotriva curentului. Daca esti insa din zona celor care receptioneaza gloantele in prima linie poate merita totusi sa te gandesti si la solutzii care evita un conflict direct.

    Nu inteleg la care „mentor” te referi. Nu a asa ceva.

  23. 23 Dinu iulie 21, 2009 la 4:33 pm

    Draghi,

    „Echilibrul” este doar unul dintre activistii cu „pedigree” ce a sustinut prin fapte, prin angajamentul total, politica Moscovei in Romania si a raspuns politic alaturi de seful sau Teohari Georgescu de actiunea de demascare a dusmanului de clasa din scoli si universitati, iar prin extrapolare la distrugerea societatii romanesti.
    Ce au pus bolsevicii in locul acelei societati vezi azi la tot pasul in Romania.
    Mi se pare cel putin fariseic ca dupa ce deliberat ai distrus destine, ai produs suferinta unor sute de mii de oameni simpli, doar pentru ‘vina’ de-a se fi opus, numai si pasiv, comunismului, sa pozezi azi in „om al echilibrului”. :mrgreen”
    Faptul ca a lasat deliberat „sleahta de derbedei” din jurul lui sa jefuiasca tara, pentru ca el sa navigheze linistit, sa insemne echilibru ?
    Echilibru sa fi fost incitarea deliberata, programata, specifica numai celor initiati in maskirovka, a unei clase profesionale, minerii, muncitorii din ind grea, mahalaua, mai saraca cu duhul, impotriva intelectualitatii ? Culmea, categorie profesionale si sociala la care se revendica ca apartinand si domnia sa.

    Draghi, ceea ce nu am citit noi nu inseamna ca acel lucru nu a existat ori nu s-a intamplat. 🙂

    Ceea ce ai inteles tu despre mentalitatea de servitor ma determina sa spun: Wortlos. 🙂
    Un conflict direct evitat nu inseamna neaparat ca ai salvat ceva, ba dimpotriva. Sunt sigur ca stii si tu cateva exemple ! 🙂

    Restul povestii, banuiesc, o stii ! 🙂

    „Nu inteleg la care “mentor” te referi. Nu a asa ceva.” mentorul=iliescu. …a fost o mic, gratuita, dar amicala rautate. 🙂


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!